Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο αγώνας συνεχίζεται


«Κερδίσαμε μια μάχη αλλά ο αγώνας συνεχίζεται», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τις αποφάσεις της συνόδου των ηγετών της Ευρωζώνης, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος».Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε πως η προσπάθεια συνεχίζεται, αλλά, όπως είπε, με άλλους όρους, με μεγαλύτερη ασφάλεια.«Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα της χώρας», τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν θα είχαμε πετύχει τίποτε αν δεν είχαμε δίπλα μας τους πολίτες να βάζουν πλάτη». «Η προσπάθεια είναι εθνική, η επιτυχία είναι συλλογική», ανέφερε χαρακτηριστικά.Επισήμανε ακόμη ότι «κανένα ΔΝΤ δεν καθορίζει τη πολιτική μας περισσότερο από τις δικές μας επιλογές», υπογραμμίζοντας ότι «η πορεία μας θα εξαρτηθεί από εμάς τους ίδιους».

Επίθεση στη ΝΔ

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ σημειώνοντας πως ορισμένοι «παριστάνουν ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν με το μνημόνιο, θέλουν να ξεχνάνε τις επιτηρήσεις στις οποίες μας έβαλαν, το δημόσιο χρήμα που σπατάλησαν παντού και ότι το δημόσιο χρέος διπλασιάστηκε επί ημερών τους».«Για αυτούς», συνέχισε, «χρειάστηκε η ελληνική κυβέρνηση να ψάχνει δάνεια για να σωθεί η Ελλάδα, για αυτούς υπογράψαμε μνημόνιο ως τεκμήριο ότι ποτέ πια δεν θα κακομεταχειρίζεται ελληνική κυβέρνηση τα χρήματα του ελληνικού λαού».Ο κ. Παπανδρέου κλιμάκωσε την επίθεσή του σημειώνοντας πως «θα έπρεπε να είχαν το θάρρος να το υπογράψουν οι ίδιοι. Είπαν άσε να βγάλει το ΠΑΣΟΚ τα κάστανα από τη φωτιά.Ο Πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε δημιουργική αντιπολίτευση και τα κατηγόρησε ότι αντιθέτως δεν προτείνουν άλλο αξιόπιστο δρόμο.«Ενώ δοκιμάζεται ο ελληνικός λαός εκείνη την κρίσιμη ώρα της μάχης, λένε ότι η μάχη είναι άσκοπη ότι όλα είναι μάταια, υπονομεύουν το εθνικό συλλογικό πρόβλημα», πρόσθεσε.

Δημόσια περιουσία
«Πού είναι το μεμπτό της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ενώ για πρώτη φορά δεσμεύθηκε πρωθυπουργός ότι δεν πουλάμε αλλά την αξιοποιούμε;», διερωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.Όπως είπε, «αυτοί που σήμερα κάνουν μαθήματα διαπραγματεύσεων είναι αυτοί που φυγομάχησαν για να μην διαπραγματευτούν».Παράλληλα υποστήριξε ότι κανείς έξωθεν δεν χρειάστηκε να επιβάλλει στη χώρα να προχωρήσει σε αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. «Κάποιοι κακοί ξένοι μας υποχρέωσαν να κάνουμε και αυτό;», διερωτήθηκε. «Το κάνουμε», απάντησε, «για το δικό μας καλό, για το καλό της οικονομίας».«Προτιμάμε η δημόσια περιουσία να παραμείνει παραπεταμένη και να τη λυμαίνονται διάφοροι μέσα από την αδιαφάνεια;», συνέχισε σε οξύ τόνο ο Πρωθυπουργός και επέκρινε τη ΝΔ ότι εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ που επιδιώκει εξοικονόμηση 50 δισ. από αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσα σε πέντε χρόνια, όταν η ίδια ισχυριζόταν ότι «μπορούμε να βρούμε τα 50 δισ. μέσα σε δύο χρόνια».

«Ανταποκριθήκαμε στις ιστορικές προκλήσεις»

Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συμβολή της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στην εθνική προσπάθεια. «Καταφέραμε όλοι μαζί αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο.Ανταποκριθήκαμε στις ιστορικές προκλήσεις και είμαι βέβαιος ότι έτσι θα συνεχίσουμε», επισήμανε.Επανέλαβε επίσης ότι η χώρα έχει ακόμη δουλειά μπροστά της, εστιάζοντας στις πέντε προτεραιότητες της κυβέρνησης: τη δημιουργία ενός κράτους στην υπηρεσία του πολίτη, τη στήριξη της ανάπτυξης, τη δημιουργία μιας κοινωνίας δικαιοσύνης, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την ενδυνάμωση της φωνής της Ελλάδας.

«Η πλειοψηφία των πολιτών διψάει για αλλαγές»

Χαρακτήρισε επίσης θεωρίες συνωμοσίας τις κατηγορίες περί ανταλλαγμάτων για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας. Καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψή του αλλά όλοι θα ήμασταν μικροί αν έπρεπε να επικρατήσει η λογική μιας μειοψηφίας που για δικούς της λόγους θέλει να παραμείνουν όλα τα ίδια, ανέφερε. Η πλειοψηφία των πολιτών, πρόσθεσε, διψάει για δίκαιες αλλαγές. «Οι πολίτες έχουν αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη γνώση», τόνισε, κάνοντας παράλληλα λόγο για «πολιτική κοσμογονία» και ένα νέο ρεύμα συλλογικής συνείδησης.

Αυτό το πάρτι ποιος θα το πληρώσει;


Γράφει η Κουκίδα

Καλοφάγωτα παιδιά. Μπράβο. Να δούμε ποιος θα πληρώσει την νύφη αν εξελιχθεί η κούρσα του χρηματιστηρίου σε νέο 1999 όταν έτρεχαν όλοι να παίξουν τις οικονομίες τους στο ΧΑΑ γιατί άκουγαν ή διάβαζαν πως η οικονομία σκίζει. Κάπως έτσι διέρρευσε ότι τους πήραμε τα σώβρακα στην Σύνοδο της ευρωζώνης και το ταμπλό έδειξε χθες +9%. Ράλι, ειδικά στις τραπεζικές μετοχές. Σίγουρα, λόγω των συνθηκών, η κερδοσκοπία θα κρατήσει αυτή τη φορά μόνο μερικές μέρες και όχι μήνες. Γιατί τα γεγονότα θα βγάλουν την αλήθεια στην επιφάνεια. Μέχρι τότε οι συνήθεις ύποπτοι θα κερδίσουν αυτά που θέλουν. Γιατί τις πρώτες ώρες μετά την Σύνοδο, η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο ΓΑΠ δεν το πανηγύρισε. Μάλλον προσπάθησε να κρατήσει μικρό καλάθι γιατί ήξερε τι αναγκάστηκε να υπογράψει και τι συνέπειες θα έχει για την χώρα - και τον ίδιο - τα επόμενα χρόνια. Όμως διάφοροι χρηματο-οικονομικοί παράγοντες (για να το πούμε κομψά) καλλιέργησαν συνειδητά το κλίμα ευφορίας που συμπαρέσυρε και πολλά στελέχη της κυβέρνησης τις τελευταίες ώρες.Οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν. Μέσα στα διάφορα βέτο που έδιναν και έπαιρναν για άλλα θέματα, οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν με συνοπτικές διαδικασίες και σε χρόνο ρεκόρ ότι οι κυβερνήσεις δεσμεύονται να (εξακολουθούν) να καλύπτουν με εγγυήσεις όσες τράπεζες παρουσιάζουν προβλήματα στα στρες τεστ που θα διεξάγονται. Τσάμπα τα λόμπι; Και οι κυβερνήσεις από πού θα παίρνουν τα λεφτά ρε παιδιά; Από τους φούφουτους; Μέχρι τώρα η δική μας κυβέρνηση έχει δώσει τρία πακετάκια εγγυήσεων. Θα υπάρξουν κι άλλα; Μάλλον ναι αν κρίνουμε από την χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Ανάμεσα στα συνήθη «πάρτε κι άλλα μέτρα γιατί οι αριθμοί δεν βγαίνουν», κάνουν λόγο για ανάγκη να δοθεί χρόνος στις τράπεζες ώστε «να αυτοεξυγιανθούν με ομαλό τρόπο» (!!!). Όπως ακριβώς έγινε και με την κοινωνία και τα επαχθή μέτρα που ελήφθησαν μέχρι τώρα αλλά και για αυτά που θα ακολουθήσουν. Δόθηκε άπλετος χρόνος. Μέχρι και ο παππούς μου τα κατανόησε. Το ΔΝΤ προσθέτει δε ότι για όσες (κακόμοιρες) τράπεζες αισθανθούν ότι έχουν ανάγκη στήριξης, να σπεύσουν να πάρουν ρευστότητα από Ελληνικό Ταμείο Στήριξης (FSF), που βεβαίως προικοδότησε ο φορολογούμενος πολίτης.Οι τράπεζες έχουν άλλο ένα λόγο να χαίρονται. Η λεγόμενη «πρόταση» - που τόσο «προωθεί» η πρωθυπουργάρα μας- για επιβολή φόρου στα τραπεζικά ιδρύματα, δεν πέρασε. Ωιμέ.Πάμε όμως στα καθαρά δικά μας. Ο (mind the) GAP, όπως μας ενημέρωσαν οι συνεργάτες του και τα πλείστα τηλεπαράθυρα, πέτυχε τα εξής:
1. Με την μείωση του επιτοκίου αλλάζει ο χάρτης του μνημονίου και θα δίνουμε λιγότερα ανά μήνα συνεπώς θα μπορέσει να ασκήσει κοινωνική πολιτική και θα αποκαταστήσει τις αδικίες προς τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους
2. Με την επιμήκυνση θα μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε τα χρωστούμενα - γιατί όσο ανέβηκε, ανέβηκε το χρέος, από εδώ και πέρα αρχίζει η αποκλιμάκωση- μέχρι το 2023 και όχι μέχρι το 2016. Τους γελάσαμε. Και την τρόικα θα την σουτάρουμε το 2013.
3. Τις αποκρατικοποιήσεις και την εκποίηση της περιουσίας ύψους 50 δισεκ. (γιατί όχι και περισσότερα άρχισαν να λένε τώρα στην κυβέρνηση) τους τα δώσαμε αυτοβούλως γιατί λυπηθήκαμε τους δανειστές μας που έχασαν πανηγυρικά από την σκληρή διαπραγμάτευση του ΓΑΠ.Ας σοβαρευτούμε. Γιατί την περασμένη Παρασκευή χάσαμε πολύ περισσότερα από τα 50 δισ. που τώρα φαντάζουν ως τα αυτονόητα. Και που μάλιστα τα δώσαμε για θέματα (επιμήκυνση, επιτόκιο) που θεωρούνταν "διαδικαστικά" μέχρι προχθές! Και για τα οποία - θα το επαναλαμβάνουμε διαρκώς- δεν έπρεπε να γίνεται καν λόγος εαν κάναμε την σωστή πρόσθεση όταν υπογράφαμε το μνημόνιο τον Μάιο του 2010.Την Παρασκευή λοιπόν, απεμπολήσαμε, συνειδητά και με υπογραφή, το δικαίωμα εξάσκησης της οικονομικής πολιτικής μέχρι το χρέος να υποχωρήσει στο 60% του ΑΕΠ. Πάρτε χαρτί και μολύβι και κάντε τους υπολογισμούς για πόσα χρόνια μιλάμε. Η Γερμανία πήρε πανηγυρικά αυτό που ήθελε και έχει χρηστεί επισήμως πλέον ως ο τροχονόμος της ευρωζώνης. Το πώς και το γιατί στο Ποντίκι της Πέμπτης. Και με αποδείξεις.Περαστικά και προσοχή στον δρόμο.

topontiki

Ερώτηση 10 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τις καθυστερήσεις στην Ιόνια Οδό


Ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα κατέθεσαν δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Ν. Πρέβεζας Βαγγέλης Παπαχρήστος, σχετικά με την εξέλιξη και ολοκλήρωση κατασκευής του Δυτικού άξονα- Ιόνια Οδός.Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:"Ο Δυτικός Οδικός Άξονας (Ιόνια Οδός) βρίσκεται σήμερα σε εξαιρετικά κρίσιμη φάση.Τέσσερα (4) χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης (19-12-2006) και την ψήφιση-κύρωση στην Βουλή (Ν.3555/27-03-2007), αυτό το τόσο καθοριστικής σημασίας έργο, παραμένει ακόμα εγκλωβισμένο σε απαράδεκτες καθυστερήσεις, σε έναν κυκεώνα τεχνικών εμποδίων και παραλείψεων. (απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικά ευρήματα και ανασκαφές, μεταφορά δικτύων επιχειρήσεων κοινής ωφελείας π.χ. Δ.Ε.Η. κ.λ.π.).Η μέχρι τώρα πρόοδος του έργου είναι εξαιρετικά μικρή και οι εργασίες εδώ και δέκα έξι (16) μήνες έχουν ουσιαστικά σταματήσει, ακυρώνοντας στην πράξη το αρχικό προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης. Έτσι, ένα έργο που θα προσφέρει μεγάλα Εθνικά Οφέλη, αλλά και αναπτυξιακή δυναμική σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο βρίσκεται μεταξύ «σφύρας και άκμονος», και η ολοκλήρωση του στο άμεσο μέλλον, κρίνεται με τους σημερινούς ρυθμούς εργασιών τουλάχιστον αβέβαιη.Η ανάγκη για τον αυτοκινητόδρομο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, μήκους 196χλμ. που θα συνδέει το Αντίρριο με τα Ιωάννινα, γίνεται κάθε ημέρα που περνάει και πιο επιτακτική. Ιδιαίτερα όταν έργα που συνδυάζονται με τον Δυτικό Άξονα είναι εδώ και χρόνια έτοιμα, όπως η ζεύξη Ακτίου-Πρέβεζας αλλά και η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, το μεγάλο και σύγχρονο έργο, σύμβολο μια «Νέας Επoχής» που δυστυχώς έχει παραμείνει για την περιοχή μας, επτά (7) χρόνια μετά, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Ταυτόχρονα, συνδετήριοι οδικοί άξονες όπως ο Οδικός Άξονας «Αμβρακία-Άκτιο», που έχει δημοπρατηθεί πριν από ένα χρόνο, έχουν βαλτώσει.Χαρακτηριστικό παράδειγμα καθυστέρησης και ολιγωρίας στην κατασκευή του Δυτικού Οδικού Άξονα είναι η «Σήραγγα της Κλόκοβας» στην περιοχή της Παλιοβούνας. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την κύρωση της αρχικής σύμβασης, που προέβλεπε την πιο επιβαρυντική επιλογή, δηλαδή την περιμετρική του όρους διέλευση, το θέμα δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί. Δεν έχει γίνει ακόμα μελέτη, ενώ είναι προφανές ότι η εναλλακτική πρόταση της κατασκευής Σήραγγας αποτελεί, την βέλτιστη περιβαλλοντικά, λύση αλλά και ταυτόχρονα εμπεριέχει σημαντικά οφέλη για το τοπικό οδικό δίκτυο. Οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στις τροποποιήσεις των μελετών για εναλλακτική χάραξη της συγκεκριμένης θέσης, πρέπει να ξεπερασθούν άμεσα.Την ίδια στιγμή που ο Δυτικός Άξονας καθυστερεί, ενώ θα έπρεπε να είναι σε πρώτη προτεραιότητα, άλλα έργα όχι της ίδιας εμβέλειας και σημασίας, που εξυπηρετούν μικρότερες πληθυσμιακά περιοχές, όπως είναι οι συμπληρωματικοί Οδικοί Άξονες, «Ανατολικής Πελοποννήσου» και «Ε-65», βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο τόσο τεχνικά, όσο και στη χρηματοδότηση.Επαληθεύεται για ακόμη μια φορά η θλιβερή διαπίστωση ότι η Ελλάδα «Γέρνει Ανατολικά» και στην ανάπτυξη. Μια επιλογή που διευρύνει αντί να μειώνει το αναπτυξιακό χάσμα της Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου με την υπόλοιπη χώρα, παρότι οι περιοχές αυτές έχουν σοβαρό έλλειμμα σύγχρονου οδικού δικτύου, σιδηροδρομικής σύνδεσης και άλλων βασικών υποδομών.Οι ελλείψεις αυτές παίρνουν τραγικές διαστάσεις, στην περίπτωση του απαρχαιωμένου και επικίνδυνου οδικού δικτύου, θρηνώντας δεκάδες ανθρώπινα θύματα κάθε χρόνο, μια θλιβερή πανελλαδική «πρωτιά» με τεράστιο ανθρώπινο κόστος. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι «οι εκατόμβες των θυμάτων» από τα τροχαία δυστυχήματα, αντιμετωπίζονται βάσει οικονομικού κόστους. Δεν είναι δυνατόν ένα τόσο πολυσύχναστο οδικό δίκτυο, που αποτελεί κόμβο προς την Δυτική Ελλάδα για τον εγχώριο και εξωχώριο τουρισμό, με εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα κάθε χρόνο, που συνεχώς πολλαπλασιάζονται, να παρουσιάζει μια τέτοια τριτοκοσμική εικόνα.Επειδή η ολοκλήρωση του έργου του Δυτικού Οδικού Άξονα (Ιόνια Οδός), θα αλλάξει την εικόνα όλης της περιοχής, θα αναδείξει λιμνάζουσες οικονομικές δυνατότητες, θα αναβαθμίσει τις εμπορευματικές μεταφορές και θα βελτιώσει την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών.Επειδή οι πολίτες των Νομών Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας και Λευκάδας, δεν ανέχονται να αντιμετωπίζονται ως πολίτες Β’ Κατηγορίας, δεν μπορούν πλέον να μείνουν αδρανείς μπροστά στην αδιαφορία, την αμέλεια και την επιλεκτική προώθηση έργων, και απαιτούν ο Δυτικός Οδικός Άξονας (Ιόνια Οδός) να χαρακτηριστεί έργο πρώτης προτεραιότητας, άμεσης ανάγκης και εθνικής εμβέλειας και σημασίας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Θα χαρακτηριστεί ο Δυτικός Οδικός Άξονας (Ιόνια Οδός), έργο πρώτης προτεραιότητας, άμεσης ανάγκης και εθνικής εμβέλειας και σημασίας από το Υπουργείο Υποδομών;
2. Εαν ναι, τότε σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις και να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι παραλείψεις, για την υλοποίηση της σύμβασης στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα;
3. Θα προχωρήσετε σε επίσπευση της ολοκλήρωσης των απαλλοτριώσεων;
4. Θα ενεργοποιήσετε την ειδική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία με ειδική απόφαση του αρμόδιου Εφετείου επιτρέπεται η πραγματοποίηση εργασιών πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή των αποζημιώσεων για τις εκτάσεις που απαλλοτριώνονται;
5. Θα προχωρήσουν παράλληλα και οι εργασίες κατασκευής όλων των συνδετήριων έργων του Δυτικού Οδικού Άξονα;
6. Υπάρχει μελέτη για την κατασκευή της Σήραγγας στην Κλόκοβα;
7. Εαν ναι, πότε έγινε και σε ποιό στάδιο βρίσκεται;
8. Εαν όχι, σε ποιους λόγους οφείλεται και ποιες ενέργειες θα γίνουν ώστε να ολοκληρωθεί η μελέτη;
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
1. Ανδρέας Μακρυπίδης
2. Σπύρος Μαριέλης
3. Άντζελα Γκερέκου
4. Θανάσης Οικονόμου
5. Παύλος Στασινός
6. Μιχάλης Παντούλας
7. Παναγιώτης Κουρουπλής
8. Δημήτρης Τσιρώνης
9. Σοφία Γιαννακά
10. Βαγγέλης Παπαχρήστος

Δωρεάν παραχώρηση οικοπέδου 30 στρεμμάτων στο Νοσοκομείο Άρτας από το Δήμο


Τη δωρεάν παραχώρηση στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, έκτασης εμβαδού 30 στρεμμάτων στο λόφο Περάνθης η οποία συνορεύει με την ιδιοκτησία του Γενικό Νοσοκομείο Άρτας αποφάσισε χθες ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αρταίων, μετά από αίτημα του Νοσοκομείου. Ο σκοπός της δωρεάν παραχώρησης της ανωτέρω έκτασης είναι η επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, που συνδέεται με την προαγωγή των τοπικών συμφερόντων και την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής. Το θέμα συζητήθηκε ως έκτακτο κατόπιν εισηγήσεως του Δημάρχου Γιάννη Παπαλέξη. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο διοικητής του Νοσοκομείου Άρτας Γιώργος Λάμπρου που εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους κρίνεται επιβεβλημένη η επέκταση του Νοσοκομείου και για το σκοπό αυτό ζήτησε τη δωρεάν παραχώρηση έκτασης εμβαδού 30 στρ. στο λόφο Περάνθης Δήμου Αρταίων ώστε να συνταχθούν οι μελέτες και να ενταχθεί μέχρι το καλοκαίρι στο ΕΣΠΑ. Όπως δε ανέφερε, στο νέο κτίριο πρόκειται να αναπτυχθούν νέα τμήματα αλλά και να μεταστεγαστούν κάποια από τα υπάρχοντα όπως είναι η Αιμοδοσία και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου της βέλτιστης παροχής ιατρικής φροντίδας στους χρήστες των υπηρεσιών του Νοσοκομείου.

Αθώοι οι «εννέα του ΞΕΝΙΑ»

Ύστερα από απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου, που ήρθε έξι χρόνια μετά την εις βάρος τους μήνυση

Αθώοι κρίθηκαν τελικά οι εννέα κατηγορούμενοι για την υπόθεση του ΞΕΝΙΑ, αφού σήμερα το μονομελές πρωτοδικείο αποφάσισε, με καθυστέρηση έξι ετών, ότι οι κατηγορίες για «διατάραξη της οικιακής ειρήνης», δεν ευσταθούν, καθώς έκριναν πως η κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς που έγινε από την «Ακτή Αριάδνη» πριν συμβεί το παραμικρό αλλά και η κατάθεση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας Αλέξη Κυρίτση δεν ήταν ικανές για να καταδικάσουν τους πρώην πλέον κατηγορούμενους.Αμέσως μετά το τέλος της δίκης και οι εννέα συμπολίτες μας που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του 2005 κατά της παραχώρησης του ΞΕΝΙΑ σε ιδιώτη επιχειρηματία από την τότε δημοτική αρχή του Νίκου Γκόντα, δήλωσαν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, ενώ και ο Γιάννης Παπαδημητρίου που είχε κατηγορηθεί κι αυτός για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αυτές, εκπροσωπώντας δύο από τους κατηγορούμενους εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τελική απόφαση.

Δεν έπεισαν οι κατήγοροι
Η δίκη που ξεκίνησε την Παρασκευή 4 Μαρτίου και συνεχίστηκε σήμερα άρχισε γύρω στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε στη μία το μεσημέρι.Εξετάστηκε εκ νέου ο μάρτυρας κατηγορίας ο οποίος την προηγούμενη φορά δεν είχε καταφέρει να πείσει γιατί η μήνυση που είχε κατατεθεί κατά των συγκεκριμένων ατόμων είχε γίνει πριν καν ξεκινήσει η όποια διαδήλωση, αλλά και οι κατηγορούμενοι οι οποίοι επέμεναν ότι ο χώρος στον οποίο βρισκόταν ήταν δημόσιος και όχι ιδιωτικός υπερασπιζόμενοι τη στάση που κράτησαν τότε κατά της ιδιωτικοποίησης του ΞΕΝΙΑ και του γκρεμίσματος του κτιρίου.Μάλιστα ζήτησαν από το δικαστήριο αν είναι να τους καταδικάσει για κάτι να το κάνει όχι γιατί συμμετείχαν στα γεγονότα εκείνης της περιόδου αλλά γιατί δεν κατάφεραν να σταματήσουν το γκρέμισμα του ΞΕΝΙΑ.

Αθωωτική η πρόταση
της Εισαγγελίας

Η πρόταση της εισαγγελίας, ύστερα από την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας ήταν πως δεν συντρέχουν λόγοι για καταδίκη των κατηγορημένων με βάση τα όσα αναφέρει η μήνυση, περί διατάραξης της οικιακής ειρήνης.Στην τελική τους αγόρευση οι δικηγόροι των εννέα πρώην πια κατηγορουμένων ανέδειξαν και πάλι το δόλιο τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι συγκεκριμένοι πολίτες, στεκόμενοι στην αναξιοπιστία του μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος σε κανένα σημείο της διαδικασίας δεν κατάφερε να εξηγήσει πως η μήνυση είχε κατατεθεί από τις 18.40 το απόγευμα και πως βρέθηκαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ στην είσοδο του ΞΕΝΙΑ, πριν ακόμα μαζευτούν εκεί οι διαδηλωτές.Μάλιστα η πρόταση τους ήταν, όχι μόνο να αθωωθούν και οι εννέα κατηγορούμενοι αλλά να ασκηθεί και ποινική δίωξη σε βάρος του Αλέξη Κυρίτση για ψευδορκία.«Μόνο έτσι θα σταλεί ένα μήνυμα ότι δικαιοσύνη λειτουργεί», είπαν χαρακτηριστικά.

Ο πολιτικός αγώνας
συνεχίζεται

Μετά το άκουσμα της αθώωσης όλοι όσοι παρευρίσκοντο στην αίθουσα για να υποστηρίξουν τους «εννέα», ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.Ο Δημήτρης Αργυρός, ένας εκ των κατηγορουμένων με δηλώσεις του αμέσως μετά τόνισε πως ο δικαστικός αγώνας μπορεί να τελείωσε θετικά για τον ίδιο και τους υπόλοιπους, προσθέτοντας όμως ότι μένει να δικαιωθεί και ο πολιτικός, εννοώντας πως όσο ο χώρος που βρισκόταν το ΞΕΝΙΑ παραμείνει στα χέρια ιδιώτη οι αντιδράσεις των ενεργών πολιτών της πόλης δεν πρόκειται να σταματήσουν.Από την πλευρά του και ο Γιάννης Παπαδημητρίου, ο οποίος είχε κατηγορηθεί κι αυτός για συμμετοχή στα γεγονότα της άνοιξης του 2005, ως δικηγόρος δύο εκ των κατηγορουμένων εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση της υπόθεσης λέγοντας ότι η εξάχρονη ταλαιπωρία των εννέα πολιτών ευτυχώς έλαβε τέλος.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:Δεν υπάρχει καμία δέσμευση από πλευράς Υπουργείου για την Ιόνια οδό


Συζητήθηκε χθες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Σταύρος Καλογιάννης με θέμα τα σοβαρά προβλήματα και τις καθυστερήσεις στην κατασκευή της Ιόνιας οδού. Στην εισήγησή του ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρθηκε στην απραξία της Κυβέρνησης στην υλοποίηση των μεγάλων έργων και ειδικότερα της Ιόνιας οδού της οποίας τα εργοτάξια έχουν σταματήσει.Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ανέφερε:«Οι συμβάσεις παραχώρησης των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας μας, που με πολύ κόπο και σκληρή δουλειά είχε ετοιμάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα συμφέρουσες για το Ελληνικό Δημόσιο για τους εξής λόγους:
-Είναι φθηνό το κόστος κατασκευής των έργων.
-Είναι φθηνό το κόστος δανεισμού και μάλιστα χωρίς κρατικές εγγυήσεις.
-Το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει εγγυημένα το μεγαλύτερο μέρος των διοδίων.
-Υλοποιούνται παραγωγικές επενδύσεις 8,5 δις ευρώ με ελάχιστη συμμετοχή από εθνικούς πόρους.
Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα έργα που υλοποιούνται με αυτές τις συμβάσεις είναι πολύ μεγάλα. Ειδικότερα, για την Ιόνια οδό, η οποία αποτελεί έργο ζωής για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία πρόοδος το τελευταίο διάστημα. Στην Ήπειρο δεν υπάρχουν εργοτάξια της Ιόνιας σε λειτουργία. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αιτωλοακαρνανία.Οι ευθύνες του Υπουργείου Υποδομών είναι τεράστιες για τις καθυστερήσεις σε όλους τους μεγάλους οδικούς άξονες. Για ένα μικρό διάστημα, στην αρχή, η καθυστέρηση στις απαλλοτριώσεις ήταν ίσως μία δικαιολογία.‘Όμως έχει περάσει πλέον 1 ½ χρόνος από τότε που το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την Κυβέρνηση και δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την απραξία του Υπουργείου.Κανένα έργο δεν προχωρά, το τεχνικό και εργατικό προσωπικό οδηγείται στην ανεργία, κανένα χρονοδιάγραμμα των συμβάσεων δεν τηρείται και το Υπουργείο αρκείται σε επαναλαμβανόμενες δηλώσεις περί δήθεν μείωσης των διοδίων στο μέλλον, δηλώσεις οι οποίες δεν έχουν κανένα αντίκρισμα.Παρακαλώ να έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για τα εξής θέματα:
* Σε ποιους λόγους οφείλεται η απραξία του Υπουργείου Υποδομών που οδήγησε τις κατασκευάστριες εταιρείες σε παύση των εργασιών από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα;
* Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο για να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες κατασκευής σε όλο το μήκος της Ιόνιας οδού, πότε θα το κάνει ώστε να τηρηθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης και τι θα κάνει το Υπουργείο με τα διόδια στη σύμβαση της Ιόνιας;Ο παριστάμενος Υφυπουργός ΠΟΜΕΔΙ κ. Μαγκριώτης επανέλαβε για μία ακόμη φορά τις γνωστές δικαιολογίες περί καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις, πράγμα που δεν ευσταθεί σε καμία περίπτωση, διότι όπως τόνισε ο Στ. Καλογιάννης: «Μην επικαλείσθε διαρκώς θέματα καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις. Εκτός κι αν το κάνετε εσκεμμένα, που δεν το πιστεύω αποδεχόμενος και προβάλλοντας το επιχείρημα των παραχωρησιούχων. Η αλήθεια είναι ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση με συνεχείς επιτάξεις και παρεμβάσεις είχε παραδώσει υπερεπαρκείς χώρους για την αρχική ανάπτυξη των έργων. Όμως το υλοποιημένο από τους κατασκευαστές αντικείμενο είναι το μισό σε σχέση με την πρόοδο των απαλλοτριώσεων. Δεν έχει έρεισμα συνεπώς καμία τέτοια δικαιολογία».Στη δευτερολογία του ο Σταύρος Καλογιάννης μεταξύ άλλων ανέφερε:Σήμερα η κατάσταση στα δημόσια έργα είναι τραγική. Ο τεχνικός κόσμος της χώρας οδηγείται σε αφανισμό και γι’ αυτό άλλωστε κατέρχεται σε πανελλήνια αποχή από τις δημοπρασίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική του ΥΠΟΜΕΔΙ.Στο τμήμα Αντίρριο – Ιωάννινα της Ιόνιας οδού μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί το 30% των προβλεπόμενων συμβατικών εργασιών. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 50% του προβλεπόμενου στη σύμβαση ποσοστού προόδου των εργασιών. Είναι δηλαδή εξαιρετικά αργή η πρόοδος του έργου.Τι θα γίνει με τη χάραξη στην περιοχή της Παλιοβούνας; Επί 1 ½ χρόνο περιμένουμε να καταλήξει το Υπουργείο εάν θα τροποποιηθεί η χάραξη και με ποιόν τρόπο. Με τους ρυθμούς που ακολουθεί το Υπουργείο είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν μπορούν τα έργα των συμβάσεων παραχώρησης, και ειδικότερα η Ιόνια οδός, να ολοκληρωθούν μέσα στον συμβατικό τους χρόνο, δηλαδή το 2013. Θα χρειαστεί να τροποποιηθούν οι συμβάσεις.Τι θα κάνει το Υπουργείο; Θα προχωρήσει και με ποιόν τρόπο; Να μας δώσει τα νέα χρονοδιαγράμματα.Απευθυνόμενος, τέλος, στον Υφυπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ, ο Σταύρος Καλογιάννης τόνισε:«Έχετε μπροστά σας τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση των τελευταίων δεκαετιών, ύψους 8,5 δις ευρώ, με ελάχιστη εθνική συμμετοχή, της τάξης του 12%. Αντί να ψάχνετε δήθεν επενδύσεις στα Εμιράτα, ασχοληθείτε επιτέλους με τις συμβάσεις παραχώρησης, με τα πολύτιμα ιδιωτικά κεφάλαια ύψους των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ».

ΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ …. ΔΙΟΔΙΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ

Γράφει ο Χρήστος Β. Ζαρκάδης*

Είναι γνωστό σε όλους η συνάντηση του περασμένου Σαββάτου των κ.κ βουλευτών και αιρετών αρχών της Ηπείρου υπό τον Υφυπουργό Υποδομών κ. Μαγκριώτη για θέματα της αρμοδιότητάς του και σε ότι αφορά στους οδικούς άξονες της Ηπείρου και ειδικότερα της Εγνατίας οδού η οποία διέρχεται από το νέο διευρυμένο δήμο Μετσόβου από την Μπαλντούμα έως το Μαλακάσι.Τα υπό συζήτηση θέματα γνωστά και τετριμμένα κάτω από το πρίσμα της οικονομικής δυσπραγίας και του Δ.Ν.Τ.Πρόσθετοι κόμβοι, ημικόμβοι, αντισταθμιστικές εκκρεμότητες, κακοτεχνίες αλλά και νέες θεωρίες για τη χωροθέτηση των απαιτούμενων διοδίων για την απόσβεση τουλάχιστον του κόστους λειτουργίας και συντήρησης της Εγνατίας Οδού.Όμως με έκπληξη ενημερωθήκαμε από το δήμαρχό μας για την νέα θεωρία κατασκευής των διοδίων μόνο στο Μαλακάσι τα οποία θα λειτουργούν με διπλάσια τιμή για να ισορροπήσουν το κόστος από τη μη λειτουργία των διοδίων Δροσοχωρίου και Τύργιας.Η έκπληξη όμως ήταν μεγαλύτερη όταν έγινε γνωστό ότι την πρόταση αυτή την εισηγήθηκαν από κοινού ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Παντούλας και ο αιρετός περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης.Για το Δροσοχώρι το καταλαβάινουμε (εν μέρει).Για την Τύρια όμως;Είναι σε όλους κατανοητό, ειδικότερα στους Μετσοβίτες ότι με τη διπλάσια τιμή των διοδίων Μαλακασίου θίγεται άμεσα ο δήμος Μετσόβου διότι είναι ο πρώτος δήμος μετά τα διόδια και οι κύριές του επιχειρηματικές και τουριστικές δραστηριότητες πολλών ετών προέρχονται από την περιοχή της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Ωφελούνται δε, άμεσα ο δήμος Ιωαννιτών, οι υπόλοιποι κατά μήκος δήμοι της Εγνατίας οδού και ο δήμος Ηγουμενίτσας.Καλούμε λοιπόν τους ανωτέρω κυρίους να ανακαλέσουν δημόσια την εισήγησή τους και να αποκαταστήσουν την νομιμότητα και ισοπολιτεία. Να αποδείξουν ότι ενδιαφέρονται εξίσου για όλους τους κατοίκους της Ηπείρου και να σταματήσουν να έχουν ως πρωταρχικό σκοπό την ψηφοθηρία και την εξυπηρέτηση τυχόν άλλων συμφερόντων.


* Αντιδήμαρχος Μετσόβου- Διοικητικών-Οικονομικών & Τεχνικών Υπηρεσιών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


Παρά τις διαβεβαιώσεις της Υπουργού Παιδείας, 28 Φλεβάρη 2011, προς τους Δημάρχους και τα στελέχη της εκπαίδευσης ότι: α) «Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο μνημόνιο σε οτιδήποτε που να αφορά συνενώσεις ή επιλογές για θέματα σχολείων ή πανεπιστημίων» και β) ότι «Η κυβέρνηση συστήνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2011 μια ανεξάρτητη ειδική ομάδα εκπαιδευτικής πολιτικής με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος και της αποτελεσματικότητας χρήσης πόρων», η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας «εν μέσω νυκτός» ανακοινώνει το κλείσιμο και τη συγχώνευση εκατοντάδων σχολείων διατυμπανίζοντας ότι χτίζει το νέο αποτελεσματικό σχολείο, αποσιωπώντας το κύριο πολιτικό πρόσταγμα της Κυβέρνησης που επιτάσσει «με κάθε τρόπο εξοικονόμηση κόστους, οικονομίες κλίμακας και αναζήτηση των φθηνότερων λύσεων», χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι σοβαρές εκπαιδευτικές και κοινωνικές επιπτώσεις τους.Ανάμεσα σε αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία η αύξηση της εγκατάλειψης του σχολείου και της σχολικής αποτυχίας, η δημιουργία πολυπληθών και απρόσωπων σχολικών μονάδων (250 ως 450 μαθητές θα έχουν τα νέα, συνενούμενα σχολεία), η ενίσχυση περιστατικών μαθητικής παραβατικότητας και βίας, η αύξηση της εσωτερικής μετανάστευσης, οι μεγαλύτερες δυσκολίες επικοινωνίας εκπαιδευτικών και γονέων καθώς και αρνητικές συνέπειες για το εκπαιδευτικό προσωπικό.Οι καταργήσεις και συνενώσεις σχολικών μονάδων εντάσσονται στο πλαίσιο ανατροπών που προωθούνται στο περιεχόμενο σπουδών, στη δομή και τη λειτουργία του «νέου σχολείου» και του «νέου πανεπιστημίου» και στοχεύουν στην κατεύθυνση ενός ιδιωτικοποιημένου, πειθαρχημένου και προσαρμοσμένου στις ανάγκες της αγοράς εκπαιδευτικού συστήματος.Σε γενικές γραμμές, η εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στη χώρα μας διέπεται από τις αρχές και αντιλήψεις που χαρακτηρίζουν διεθνώς τις νεοφιλελεύθερες εκπαιδευτικές πολιτικές. Βασικοί στόχοι αυτών των πολιτικών είναι οι εξής:
* Υπονόμευση της Δημόσιας Δωρεάν εκπαίδευσης με την απόσυρση του κράτους από τις δαπάνες για την εκπαίδευση και, ουσιαστικά, άνοιγμά της σε στρατηγικές επενδύσεις κερδοσκοπικών εταιριών «χορηγών».
* Ανακατανομή του πλούτου υπέρ των κυρίαρχων κερδοσκοπικών οικονομικών κύκλων.
* Συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τις επιδιώξεις του νεοφιλελεύθερου οικονομικού υποδείγματος που θέλει εκπαιδευτικούς με ελαστικές σχέσεις εργασίας και «κακοπληρωμένους».
* Μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση και μετατόπιση της ευθύνης και του κόστους για τη μόρφωση των παιδιών στην ίδια την οικογένεια.
* Υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης επιρρίπτοντας ευθύνες στους εκπαιδευτικούς με πολιτικές που εισάγουν ιδιότυπες αξιολογήσεις και καθιερώνουν μια ανταγωνιστική κουλτούρα στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης.
Η Υπουργός Παιδείας μιλώντας στην ημερίδα ενημέρωσης και διαλόγου με τους «Καλλικρατικούς Δημάρχους» της χώρας κατέστησε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι αποφασισμένη να κλείσει εκατοντάδες σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων συναδέλφων της (του κ. Πάγκαλου, του κ. Ραγκούση κ.λπ.) επιστράτευσε την έωλη θεωρία περί «υποκινητών». Είπε, χαρακτηριστικά: «Είναι δυνατόν για οποιαδήποτε κινητοποίηση να αποφασίζουν συνδικαλιστές ή δήμαρχοι ή γονείς ή ενώσεις γονέων να κλείσουν τα σχολεία για να διαμαρτυρηθούν; Δηλαδή να στερήσουν το μάθημα από τα παιδιά; Είναι δυνατόν ως κοινωνία να αποδεχόμαστε λογικές που βάζουν τη μάθηση των παιδιών ως στοιχείο εκβιασμού;». Δηλαδή, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, οι δεκάδες χιλιάδες μαθητές που βγήκαν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τα σχολεία τους ήταν ενεργούμενα των συνδικαλιστών και των δημάρχων!!!Η Υπουργός Παιδείας για να κρύψει το κυρίαρχο σκοπό της Κυβέρνησης που είναι ο περιορισμός των δαπανών για την Παιδεία ισχυρίστηκε ότι οι εκτεταμένες καταργήσεις /συγχωνεύσεις σχολείων έχουν ως «κεντρικό στοιχείο το παιδαγωγικό». Και με ιδεολογήματα ότι δήθεν το «Νέο Σχολείο» θα έχει νέες παιδαγωγικές μεθόδους που εστιάζονται στην ομαδική λειτουργία της τάξης και την «ομαδο-συνεργατική διδασκαλία», προσπαθεί να δικαιολογήσει τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις που θα στοιβάζουν 28 ως 30 μαθητές σε μια Τάξη. Οι κυβερνώντες του μνημονίου κρύβουν την αλήθεια ότι στις πολυπληθείς Τάξεις περιορίζονται ασφυκτικά οι δυνατότητες των εκπαιδευτικών να εφαρμόσουν διαφοροποιημένες παιδαγωγικές πρακτικές, ώστε να ανταποκρίνονται στις ψυχοσωματικές ανάγκες και την κοινωνικο-συναισθηματική εξέλιξη κάθε μαθητή με την προώθηση ενεργητικών ομαδικών και ομαδο-συνεργατικών μεθόδων διδασκαλίας.Είναι αδήριτη η ανάγκη συνέχισης και έντασης των κινητοποιήσεων της της κοινωνίας, εκπαιδευτικής κοινότητας, των συνδικάτων και των φορέων της αυτοδιοίκησης για να αποκρουστούν οι αντιεκπαιδευτικοί σχεδιασμοί που εκφράζονται με την οριστική απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει και να συγχωνεύσει εκατοντάδες σχολεία δημιουργώντας στην ουσία «νέες Γκράβες» και «σχολεία πολυπληθών στρατώνων».Οι επόμενες μέρες είναι πολύ κρίσιμες για το κατά πόσο θα υλοποιηθούν οι παραπάνω κυβερνητικοί σχεδιασμοί. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι εδώ και δύο μήνες περίπου αναπτύσσεται και δυναμώνει ένα ευρύτατο, πολύμορφο κίνημα κατά των συγχωνεύσεων / καταργήσεων σχολείων, που θέτει και γενικότερα ζητήματα αντιπαράθεσης προς την εκπαιδευτική και γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης. Η ευρύτερη δυνατή κινητοποίηση και αντίσταση της κοινωνίας στις συγχωνεύσεις/καταργήσεις σχολείων και τις περικοπές στην παιδεία δεν είναι «μάχη οπισθοφυλακής» ούτε «υπεράσπισης κεκτημένων». Είναι αγώνας για να δημιουργήσουμε το σχολείο των αναγκών και των οραμάτων μας. Είναι αγώνας για ένα σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές, όλους τους εκπαιδευτικούς, ολόκληρη τη γνώση.

EΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΤΗN 21η DETROP


Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας στην 21η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων, Ποτών και Εξοπλισμού DETROP η οποία άνοιξε τις πύλες της την Παρασκευή 11 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO στη Θεσσαλονίκη.Στη φετινή DETROP, η οποία αποτελεί πόλο έλξης εκθετών από όλο τον κόσμο, συμμετείχαν περισσότερες από πεντακόσιες επιχειρήσεις από είκοσι και πλέον χώρες, οι οποίες παρουσίασαν τα προϊόντα τους σε ένα ευρύ εμπορικό κοινό που επισκέφθηκε την έκθεση κατά την διάρκεια της λειτουργίας της. Παράλληλα με τη DETROP έλαβαν χώρα δύο ακόμα εκθέσεις, η 3η Διεθνής Έκθεση Οίνου ‘’OENOS’’ και η 4η Διεθνής Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων ‘’BIOLOGICA’’, οι οποίες πλαισιώθηκαν με παράλληλες εκδηλώσεις που κάλυψαν μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, από τα υλικά της ευεργετικής για τον οργανισμό μεσογειακής διατροφής μέχρι τις ετικέτες που πρέπει να έχουν τα ελληνικά προϊόντα για να είναι ελκυστικά στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.Η ΕΑΣ Πρέβεζας πραγματοποίησε δυναμική εκπροσώπηση και το περίπτερο της επισκέφθηκε μεγάλο πλήθος Ελλήνων και ξένων επισκεπτών που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τοπικά προϊόντα της Πρέβεζας όπως είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Κιούπι» που τυποποιεί η Οργάνωση αλλά και μέλι και παραδοσιακά γλυκά από την περιοχή του Θεσπρωτικού. Έντονο ενδιαφέρον για επίτευξη εμπορικών συμφωνιών εκδηλώθηκε και από εμπορικούς επισκέπτες της έκθεσης, προερχόμενους τόσο από την εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά, στους οποίους παρουσιάστηκαν από τα στελέχη της ΕΑΣ τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των διατροφικών προϊόντων της Πρέβεζας και συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας.Στη έκθεση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Πρέβεζας, κ.Ντούσκας Δημήτριος ο οποίος τόνισε τη σημαντικότητα της παρουσίας της Πρέβεζας, μέσω της Ένωσης, σε εκδηλώσεις διεθνούς κύρους και υψηλής επισκεψιμότητας, που ως στόχο έχει την προβολή και ανάδειξη της ποιότητας των τοπικών προϊόντων η οποία αποτελεί και το κυριότερο εφόδιο στον σκληρό ανταγωνισμό της αγοράς.Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας, παρούσα για μία ακόμη φορά σε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην προώθηση των προϊόντων της Πρεβεζάνικης γης αλλά και της Πρέβεζας γενικότερα, θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά την ΠΑΣΕΓΕΣ για την άψογη συνεργασία και την άριστη οργάνωση του περιπτέρου καθώς και όλους τους επισκέπτες που μας τίμησαν με την παρουσία και το ενδιαφέρον τους.

Δήλωση Καρχιμάκη σχετικά με το e-mail περί χρεωκοπίας


«Δεν θέλω πραγματικά να πιστέψω ότι προέρχεται από πολιτικούς αντιπολιτευτικούς κύκλους. Γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με εθνική προδοσία εάν αυτό αποδειχτεί», ανέφερε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, αναφορικά με το διαβόητο e-mail που κυκλοφόρησε το τελευταίο διάστημα και στο οποίο γινόταν αναφορά περί επικείμενης χρεοκοπίας της χώρας.Ειδικότερα, ο κ. Καρχιμάκης επεσήμανε ότι στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου πέτυχε ένα πολύ μεγάλο στόχο, τον οποίο «πάρα πολλοί τον αμφισβητούσαν» και συμπλήρωσε ότι μια μέρα πριν τη σύνοδο, «πάρα πολλά Μέσα μιλούσαν για μια αποτυχία».Σε παρέμβαση του δημοσιογράφου ότι ανάμεσα στις λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η «χρεοκοπία», ο κ. Καρχιμάκης παρατήρησε: «Και διαπιστώσαμε βέβαια και αυτό το κατάπτυστο δημοσίευμα μέσω των blogs που, από ό,τι διαβάζω και σήμερα και χθες, προέρχεται από κύκλους, δεν θέλω να το πιστέψω, από κύκλους της Νέας Δημοκρατίας, που δημιούργησαν ένα τρομακτικό πανικό».Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου είπε ακόμη σχετικά με το εν λόγω mail ότι ήταν «πολύ καλογραμμένο, από άνθρωπο που ήξερε και από πολιτική και είχε και γνώσεις οικονομίας» και πρόσθεσε ότι «άρα, λοιπόν, αυτό, δημιούργησε πάρα πολλές υποψίες».«Η αλήθεια είναι όμως ότι από όπου και αν προήλθε, αυτός που το έκανε είναι εγκληματίας» και «εγκλημάτησε σε βάρος της χώρας», σημείωσε.Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ για «παλινωδίες» σχετικά με ανακοινώσεις στελεχών της και του αρχηγού της Αντώνη Σαμαρά.«Και σήμερα έρχεται ο κ. Σαμαράς, να κάνει πάλι κωλοτούμπα και να ρίξει τους τόνους, βλέποντας ότι και τα spreads έπεσαν και το Χρηματιστήριο ανέβηκε και να πάει σε πιο ήπιους τόνους. Δηλαδή την ίδια ώρα μιλάμε για διαφορετικές μεταμορφώσεις», ανέφερε ο κ. Καρχιμάκης.

Στη Βουλή αύριο οι αποφάσεις των Βρυξελλών


Την Ολομέλεια της Βουλής ενημερώνει αύριο στις 10.00 ο Πρωθυπουργός για τις αποφάσεις των Βρυξελλών, έπειτα από σχετικό αίτημά του προς τον πρόεδρο του κοινοβουλίου (βάσει του άρθρου 142 Α του Κανονισμού της Βουλής).Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Βουλής, η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού, μπορεί εκτός από τη συζήτηση προ ημερήσιας διατάξεως, να ζητήσει οποτεδήποτε να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».Η προβλεπόμενη διαδικασία της συζήτησης έχει ως εξής: Η ανακοίνωση ή δήλωση της κυβέρνησης γίνεται από τον πρωθυπουργό και η διάρκεια της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 λεπτά, ενώ οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων μπορούν να αναπτύξουν τις απόψεις τους για πέντε λεπτά. Η απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 λεπτά. Οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν δικαίωμα δευτερολογίας για τρία λεπτά ενώ ο πρωθυπουργός «κλείνει» τη συζήτηση, μιλώντας επί 5 λεπτά.

Νέα παράταση για απογραφή των δικαιούχων πολυτεκνικών επιδομάτων του ΟΓΑ


Νέα παράταση έως και τις 29 Απριλίου πήρε η διαδικασία απογραφής των δικαιούχων πολυτεκντικών επιδομάτων του ΟΓΑ.Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός ενημερώνει τους δικαιούχους των πολυτεκνικών επιδομάτων ότι όσοι δεν έχουν απογραφεί πρέπει να φροντίσουν άμεσα να απογραφούν, καταθέτοντας το "Απογραφικό Δελτίο" που τους έχει σταλεί από τον ΟΓΑ στο Κατάστημα της Τράπεζας ή των ΕΛ.ΤΑ. που επιθυμούν να καταβάλλεται το επίδομα τους, έτσι ώστε η καταβολή των επιδομάτων τους, με πίστωση λογαριασμού, να γίνεται χωρίς καθυστερήσεις την ίδια μέρα για όλους τους δικαιούχους.Οι δικαιούχοι ενημερώνονται επίσης ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση πέραν της ανωτέρω καταληκτικής ημερομηνίας, για την ένταξή τους στο νέο σύστημα πληρωμής των πολυτεκνικών επιδομάτων του ΟΓΑ.Κατά την κατάθεση του Απογραφικού Δελτίου, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει μαζί του :
α) Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή διαβατήριο ή ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς/αλλοδαπού πολιτικού φυγάδα, ή ειδικό δελτίο υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού που δεν έχει αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, κατά περίπτωση.
β) Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος ή βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ. Αν δεν διαθέτει Α.Φ.Μ. θα πρέπει να απευθυνθεί στη Δ.Ο.Υ. που υπάγεται για να λάβει βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ.
γ) Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Σε περίπτωση που δεν διαθέτει, θα πρέπει να απευθυνθεί στο πλησιέστερο ΚΕΠ ή στα Γραφεία ΑΜΚΑ των Ασφαλιστικών Φορέων για να του χορηγηθεί.
δ) Το βιβλιάριο της Τράπεζας (εφόσον υπάρχει).

Μειώθηκε κατά 9,9% η απασχόληση στο λιανεμπόριο


Μείωση 9,9% παρουσίασε ο γενικός δείκτης απασχολουμένων ατόμων στο λιανικό εμπόριο, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων, σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ.Σημειώνεται ότι κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008 είχε σημειωθεί αύξηση 1,8%.Μικρότερη, σε σχέση με τη μείωση στο σύνολο του λιανικού εμπορίου, ήταν η πτώση της απασχόλησης στα καταστήματα ειδών διατροφής (super markets, κ.λπ.).Ο δείκτης απασχολουμένων ατόμων στην ομάδα καταστημάτων ειδών διατροφής μειώθηκε κατά 7,3% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009, έναντι αύξησης 4,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.Αντίθετα, ο δείκτης απασχολουμένων ατόμων στην ομάδα καταστημάτων ειδών εκτός διατροφής και καυσίμων, παρουσίασε μείωση 11,4%, έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.

Επιμένει στα περί «κρυφής ατζέντας» η ΝΔ


Τα περί κρυφής ατζέντας επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Μιχελάκης, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη σύνοδο κορυφής της προηγούμενης Παρασκευής.«Ζητάμε να μάθουμε αν θα υπάρχουν νέοι όροι και τι δεσμεύσεις έχει αναλάβει η κυβέρνηση για νέα μέτρα», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης, επικαλούμενος δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπαρτ, ο οποίος έκανε λόγο για σειρά δεσμεύσεων «για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και μέτρα περικοπών για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και εν μέρει για την Ιρλανδία».Ερωτηθείς εν τω μεταξύ σχετικά με το αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις πρόσφατες δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μιχελάκης απέρριψε αυτές τις εκτιμήσεις, τονίζοντας πως δεν δέχεται αφηρημένες έννοιες οι οποίες δεν προσδιορίζουν συγκεκριμένα πράγματα, και οι οποίες όπως είπε, προέρχονται από την κυβέρνηση με στόχο τον αποπροσανατολισμό.«Στις ανακοινώσεις του Αντώνη Σαμαρά υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα, σε όλες βγαίνει ότι υπάρχει προσωρινή ανακούφιση που εμφανίζεται, όμως, ως σωτηρία κάτι που όμως δεν συμβαίνει», τόνισε, επισημαίνοντας πως όλες οι ανακοινώσεις διαπνέονται από την ανάγκη της δραστικής αλλαγής των όρων του μνημονίου. Σημείωσε τέλος ότι οι αποφάσεις για την επιμήκυνση και τη μείωση του επιτοκίου ήταν πράγματα που τα φώναζε ο πρόεδρος της ΝΔ εδώ και μήνες.

Στο Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας


Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνει την Τετάρτη 16/3, στις 13.30, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.Η συνάντηση πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα του κ. Τσίπρα προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσε το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την κρίση του χρέους και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την έξοδο από την κρίση.

Κυκλοφόρησε η τελική έκδοση του νέου Internet Explorer 9


Η Microsoft κυκλοφόρησε σε 39 γλώσσες την τελική έκδοση του νέου προγράμματος πλοήγησης Internet Explorer 9, που διαθέτει βελτιωμένες δυνατότητες για διαχείριση γραφικών, ασφάλεια, προστασία των προσωπικών δεδομένων του χρήστη κ.α.Ο νέος ΙΕ9 κυκλοφορεί σε μια περίοδο που τα ανταγωνιστικά προγράμματα πλοήγησης "κλέβουν" όλο και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς από την Microsoft, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.Μεταξύ άλλων, ο νέος "φυλλομετρητής" (browser) επιτρέπει στον χρήστη να αποκρύπτει τα online "βήματά" του καθώς μετακινείται από διαδικτυακό σε διαδικτυακό τόπο, εμποδίζοντας έτσι διάφορες εταιρίες να παρακολουθούν ηλεκτρονικά τις περιηγήσεις του και να συλλέγουν χρήσιμα από εμπορική άποψη στοιχεία.Ακόμα, ο ΙΕ9 επιτρέπει στους χρήστες να έχουν άμεση επίγνωση του τι "κατεβάζουν", ώστε να εντοπίζουν ευκολότερα ιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα που προσπαθούν να "τρυπώσουν" ύπουλα στον υπολογιστή.Ο Internet Explorer 9 επίσης αξιοποιεί αποτελεσματικότερα την κάρτα γραφικών του υπολογιστή, με αποτέλεσμα να μπορεί να παρουσιάζει ταχύτερα και καλύτερα τους διαδικτυακούς τόπους που επισκέπτεται ο χρήστης.Η Microsoft ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 40 εκατ. χρήστες "κατέβασαν" τις πιλοτικές-δοκιμαστικές εκδόσεις (beta) του ΙΕ9, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν. Ήδη περίπου το 2% των χρηστών των Windows 7 "τρέχουν" τη νέα έκδοση του Internet Explorer, η οποία "τρέχει" επίσης στα Vista, αλλά όχι στα ΧΡ.Οι χρήστες μπορούν να "κατεβάσουν" δωρεάν τον ΙΕ9 στη διεύθυνση www.beautyoftheweb.com.

Ο θρίαμβος έχει ...κοντά ποδάρια


του Δημήτρη Μυ

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αμαυρώσουμε την δικαιολογημένη (μικρο-πολιτικά) πανηγυρική διάθεση της κυβέρνησης μετά την επιτυχία του πρωθυπουργού την περασμένη βδομάδα στη Σύνοδο των Βρυξελλών. Δυστυχώς, ως εργαζόμενοι, δεν μπορούμε να συμμεριστούμε αυτή τη χαρά. Και εξηγούμαστε...

Ας δούμε, κατ’ αρχήν για τι πράγμα πανηγυρίζει ο πρωθυπουργός:

εξασφάλισε την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δις που έχει λάβει η χώρα από το μηχανισμό στήριξης με χαμηλότερο επιτόκιο.

Ας δούμε, τώρα, με απλά λόγια, τι σημαίνει στην πράξη αυτό:

το ποσό που η χώρα θα καταβάλλει ως τοκοχρεολύσια στους πιστωτές της για την εξυπηρέτηση της επιμήκυνσης, είναι μερικά δισεκατομμύρια περισσότερα. Με πιο απλά λόγια: Η επιτυχία (επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου) του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης σημαίνει ότι η χώρα θα πληρώσει περισσότερα στους πιστωτές της.Γιατί εμείς ως πολίτες και εργαζόμενοι της χώρας δεν έχουμε λόγους να συμμεριστούμε την χαρά και τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης; Η απάντηση, βρίσκεται στα ανταλλάγματα που έχει δώσει ο Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να εξασφαλίσει την γερμανική διευκόλυνση. Ας ρίξουμε μια συνοπτική ματιά:

Δέσμευση για ξεπούλημα των Δημόσιων πόρων.

Ολοκλήρωση της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους

Νομοθετική ολοκλήρωση της εφαρμογής του νόμου της ζούγκλας των αγορών στο χώρο της εργασίαςΤις προσεχείς μέρες και μέχρι τη σύνοδο κορυφής της 25ης Μάρτη η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει τον τιμοκατάλογο της δημόσιας περιουσίας που θα εκποιήσει μέχρι το ποσό των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτόν τον κατάλογο περιλαμβάνονται ΔΕΗ,ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Αεροδρόμια, Λιμάνια, ΕΥΔΑΠ, τουριστικά φιλέτα, πόροι από αρχαιολογικούς χώρους, από δρόμους κλπ.Είναι περιττό να σημειώσουμε ότι το χρήμα που θα προκύψει από το ξεπούλημα (αξιοποίηση σύμφωνα με την πολιτικά ορθή ορολογία) των δημόσιων πόρων θα κατατεθεί στους πιστωτές. Καθώς αυτό το ποσό (50 δις) ακόμη κι αν βρεθεί δεν είναι ούτε το ¼ του συνολικού χρέους, αναρωτιέται κανείς τι θα συμβεί στη συνέχεια...Περί αυτής της συνέχειας, έχει φροντίσει ήδη η κυβέρνηση με τη νομοθεσία περί των εργασιακών. Η περιβόητη ανταγωνιστικότητα με τη συμπίεση του εργασιακού κόστους και την Κινεζοποίηση των εργασιακών σχέσεων, προβάλλεται ως το μέγα κίνητρο προσέλκυσης του κεφαλαίου και των επενδυτών. Πρόκειται για παραμύθι με πραγματικό, ωστόσο, δράκο, όπως διαπιστώνουν ήδη οι ευέλικτοι , εκ περιτροπής, υποαπασχολούμενοι, ανασφάλιστοι, «εργαζόμενοι» της χώρας...

Ας ξαναδούμε λοιπόν τι κέρδισε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες:

εξασφάλισε την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δις που έχει λάβει η χώρα από το μηχανισμό στήριξης με χαμηλότερο επιτόκιο.Πρόκειται - με άλλα λόγια - για βραχυπρόθεσμο πολιτικό κέρδος το οποίος θα του δώσει «ανάσα» για εσωτερικούς- εσωκομματικούς χειρισμούς.Τι σημαίνει αυτό για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων (και άνεργων) της χώρας; Δημιουργούνται άραγε, από αυτήν την «επιτυχία» προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας;Δυστυχώς, δεν μπορούμε να δώσουμε καταφατική απάντηση...

topontiki

Διαψεύδει πληροφορίες του Al Jazeera το υπουργείο Εξωτερικών

"Απαράδεκτη η απόπειρα δυσφήμισης της Ελλάδας"

Στη διάψευση ρεπορτάζ του αραβόφωνου τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, σύμφωνα με το οποίο «αυτόπτης μάρτυρας» ισχυρίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή πλοίο ελληνικής σημαίας εκφόρτωσε οπλισμό στο λιμάνι της Τρίπολης, προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών.Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, από σχετικό έλεγχο που έγινε από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν προέκυψε καμία πληροφορία που να επιβεβαιώνει τον εν λόγω ισχυρισμό. «Οι υπεύθυνοι του καναλιού ουδέποτε επικοινώνησαν με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ή άλλη αρχή, προκειμένου να διασταυρώσουν την αξιοπιστία του ισχυρισμού», επισημαίνει το υπουργείο, κάνοντας παράλληλα λόγο για «απαράδεκτη» απόπειρα δυσφήμισης της Ελλάδας.Υπογραμμίζει ακόμη ότι η χώρα μας χαιρέτισε την υιοθέτηση της Απόφασης 1970 του Συμβουλίου Ασφαλείας και την εφαρμόζει με συνέπεια, καθώς συνιστά το βασικό εργαλείο για την άσκηση πίεσης στο καθεστώς Καντάφι προκειμένου να σταματήσει την αιματοχυσία.«Σε μια κρίσιμη περίοδο για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, είναι υποχρέωση όλων και ιδιαίτερα των Μέσων Ενημέρωσης να επιδεικνύουν υπευθυνότητα και σεβασμό στους κανόνες δεοντολογίας κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΡΤΑ: Ενδιαφέρον για το τεστ Mantoux από τα μέλη του ΚΑΠΗ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΚΑΠΗ Άρτας με τη συνεργασία του Γενικό Νοσοκομείο Άρτας,διαγνωστικό τεστ Mantoux με το οποίο εντοπίζεται η ύπαρξη ή όχι στον ανθρώπινο οργανισμό του μικροβίου της φυματίωσης. Το τεστ έχει προληπτικό χαρακτήρα και η προσέλευση των μελών του ΚΑΠΗ ήταν μεγάλη. Στο χώρο παραβρέθηκε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας & Αλληλεγγύης κυρία Βίκυ Βασιλάκη – Μητρογεώργου μαζί με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΑΠΗ κύριο Βασίλη Γιάπρο. Η κυρία Αντιδήμαρχος ευχαρίστησε την διοίκηση του Νοσοκομείου που αποδέχτηκε την πρόσκλησή της για να πραγματοποιηθεί το τεστ Mantoux σε όλα τα μέλη του ΚΑΠΗ. Ακόμη ευχαρίστησε τις Επισκέπτριες του Νοσοκομείου που είναι οι Βασιλάκη Μαρία και Πολύζου Σοφία και το προσωπικό του ΚΑΠΗ ήτοι: Βάσσου Χρυσαυγή (Οικογενειακή βοηθός), Βλάχου Μαρία (Επισκέπτρια υγείας), Ζιώβας Βασίλειος (Φυσικοθεραπευτής), Μπέη Παναγιώτα (Νοσηλεύτρια Υγείας) και Τράμπα Σταυρούλα (Κοινωνική Λειτουργός), η βοήθεια των οποίων υπήρξε σημαντική για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, αλλά και όλα τα μέλη του ΚΑΠΗ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.Ο πρόεδρος του ΚΑΠΗ Βασίλης Γιάπρος δήλωσε: «Σήμερα αποφασίστηκε να γίνει εδώ στο ΚΑΠΗ, στα μέλη του ΚΑΠΗ από εξειδικευμένα μέλη του Νοσοκομείου ένα δοκιμαστικό τεστ Mantoux το οποίο δείχνει αν ορισμένα άτομα από αυτά νοσούν ή δεν νοσούν όσον αφορά την φυματίωση. Αυτό είναι απαραίτητο να γίνεται και σε τακτικότερα χρονικά διαστήματα γιατί μέσα στην ομάδα θα πρέπει να είναι υγιείς άνθρωποι και αν παρ’ ελπίδα είναι κανένας που νοσεί – που δεν πιστεύω να είναι γιατί ποτέ δεν παρουσίασε κανένας τέτοιο δείγμα – να τρέξουμε όλοι εμείς που ενδιαφερόμαστε γι’ αυτά τα άτομα και ιδιαίτερα δε ο Δήμαρχος να τους δώσουμε την κατάλληλη θεραπεία μέσω φαρμάκων ή μέσω άλλης θεραπείας. Βλέπω ότι τα μέλη με πολλή προθυμία προσήλθαν, υπεβλήθησαν στη δοκιμασία του τεστ Mantoux και πιστεύω πως όλα θα παν καλά. Ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο, το Νοσοκομείο Άρτας καθώς και όλο το προσωπικό του ΚΑΠΗ για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για τα μέλη, τους δικούς μας ανθρώπους αφού εδώ βρίσκονται οι γονείς μας, οι συγγενείς μας, οι φίλοι μας, οι συντοπίτες μας και δεν τους ξεχωρίσαμε, δε τους ξεχωρίζουμε και δεν θα τους ξεχωρίσουμε ποτέ. Εγώ για όσο ακόμα ο νόμος του «Καλλικράτη» μου δίνει τα περιθώρια από νομικής πλευράς να είμαι πρόεδρος του ΚΑΠΗ θα είμαι πάντα παρών εδώ και μετά τη λήξη της θητείας μου σαν φίλος του ΚΑΠΗ».

Ψάχνει για τη διαρροή


Τον υπάλληλο που έδωσε τα αποκαλυπτικά στοιχεία στους δημοσιογράφους,για το θέμα της έκδοσης οικοδομικής άδειας ξενοδοχείου σε μη οριοθετημένο οικισμό,στο Μονολίθι Ιωαννίνων,ψάχνει ο Αλέκος Καχριμάνης.Σύμφωνα με φίλα προσκείμενα στην περιφερειακή αρχή ΜΜΕ,είναι σημαντικό να βρεθεί το..."βαθύ λαρύγγι" της Περιφέρειας. Για τις παράνομες αποφάσεις του Καχριμάνη βέβαια ούτε λόγος...

Πολεοδομίες, οι δομές της διαφθοράς (1ο μέρος) from Kouti Pandoras on Vimeo.

ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΦΙΛΙΟΣ:Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΙ


Η Δημοτική Αρχή είναι απολύτως συνεπής, με την δέσμευσή της να μην υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΙ. Το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης, στην χθεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να μην υπάρξει καμία επιπλέον επιβάρυνση, τόσο για τους κατοίκους της πόλης όσο και των Δημοτικών Ενοτήτων.Με δεδομένο ότι τους επόμενους μήνες, η ΔΕΥΑΙ είναι υποχρεωμένη από το Νόμο να επιβάλλει ΦΠΑ της τάξης του 13% στα δημοτικά διαμερίσματα που δεν είχε καταβληθεί μέχρι σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης αποφάσισε στις περιπτώσεις αυτές να μειώσει τα τιμολόγια κατά 13% ώστε να μην υπάρξει καμία επιπλέον επιβάρυνση για τους καταναλωτές.Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ και Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, μόλις ολοκληρωθεί η επαναδιαπραγμάτευση των δανείων της επιχείρησης με το Ταμείο Παρακαταθηκών, βάση της τελευταίας τροπολογίας, θα εξεταστούν όλα τα αιτήματα ευπαθών κοινωνικών ομάδων για μείωση των τιμολογίων του νερού.Η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΙ συζητήθηκε επί μακρόν στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Το αρμόδιο τμήμα της επιχείρησης, ύστερα από εντολή της Διοίκησης, ολοκλήρωσε την κατάρτιση καταλόγου των μεγάλων οφειλετών. Οι οφειλέτες αυτοί άρχισαν ήδη να ειδοποιούνται εγγράφως προκειμένου να προσέλθουν στις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΙ και να ρυθμίσουν τα χρέη τους.Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το 2010 τα έσοδα της επιχείρησης υστερούν κατά 1,1 εκατομμύρια σε σχέση με τα χρήματα που εισπράχθηκαν το 2009. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κατά την προηγούμενη χρονιά δεν υπήρξε η απαραίτητη πρόνοια για την διαφύλαξη των οικονομικών της επιχείρησης. Έτσι παρατηρείται σήμερα το φαινόμενα, ιδρύματα αλλά και ιδιώτες να οφείλουν ποσά της τάξης ακόμη και των διακοσίων χιλιάδων ευρώ.«Η θέση μας είναι σαφής και ξεκάθαρη. Όλοι οι οφειλέτες θα αντιμετωπιστούν με τα ίδια κριτήρια και με τις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Η επιχείρηση θα παράσχει κάθε δυνατή, από το νόμο διευκόλυνση, για την ρύθμιση χρεών, όμως δεν δικαιούται και δεν επιτρέπεται να αδιαφορεί για την είσπραξη όσων της οφείλονται», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης της ΔΕΥΑΙ, από την διοίκηση και το οικονομικό επιτελείο της επιχείρησης θα εξεταστεί η ρύθμιση χρεών, με βάση της νέες δυνατότητες που παρέχει ο Νόμος και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό θα επιτρέψει βαθιά ανάσα στην επιχείρηση και συνάμα θα της δώσει την δυνατότητα να καλύψει την ίδια συμμετοχή στο μεγάλο πρόγραμμα έργων που καταρτίζει.Το 2011, για τις Δημοτικές Ενότητες, είναι ένα μεταβατικό έτος.

Aποφάσεις για δίκτυα και έργα

Η ΔΕΥΑΙ αναλαμβάνει πλέον στο σύνολό της, την συντήρηση των δικτύων και στο εξής οι κάτοικοι του Δήμου, για τυχόν βλάβες ή άλλα προβλήματα θα πρέπει να απευθύνονται στην επιχείρηση και στο τηλέφωνο 26510 54500.Στόχος είναι μέσα στους επόμενους μήνες να εξομαλυνθούν πλήρως τα προβλήματα και να ξεπεραστούν αντιξοότητες που μπορεί να προκύπτουν από την μετάβαση στο νέο καθεστώς.«Η εξυπηρέτηση των πολιτών των Δημοτικών Ενοτήτων, θα είναι ίδια με αυτή που έχουν οι κάτοικοι του παλιού Δήμου. Στόχος μας είναι πολύ σύντομα να μην υπάρξει καμία διαφορά στο επίπεδο παροχής υπηρεσιών», τόνισε ο Δήμαρχος.Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ επαναδημοπρατείται το έργο αποχέτευσης του αποχετευτικού δικτύου στην παραλίμνια περιοχή. Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστούν οριστικά προβλήματα υπερχείλισης των αντλιοστασίων που παρατηρούνται μέχρι τώρα και έχουν ως αποτέλεσμα την μόλυνση της λίμνης και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.Στο πλαίσιο αυτό, από την επιχείρηση θα αναζητηθούν λύσεις για την καλύτερη δυνατή λειτουργία όλων των αντλιοστασίων του βιολογικού καθαρισμού, όπως και της ίδιας της μονάδας.Πολλά έργα, στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης και των ομβρίων, που αποτελούν αιτήματα των πολιτών, μελετώνται με την προοπτική να ενταχθούν προς χρηματοδότηση και να περάσουν σε φάση κατασκευής μέχρι τον Σεπτέμβριο.Από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης εγκρίθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να ηλεκτροδοτηθούν ενεργοβόρες εγκαταστάσεις του Δήμου.Τέλος αποφασίστηκε να αναζητηθεί η καλύτερη τεχνικά λύση, ώστε να τεθούν σε λειτουργία οι μονάδες ηλεκτρικού ρεύματος με την παραγωγή βιοαερίου δεδομένου ότι όλη η υποδομή είναι εγκατεστημένη στο χώρο της μονάδας βιολογικού καθαρισμού.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Στράτος Ιωάννου: «Η τουριστική ανάπτυξη πρέπει να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης της Ηπείρου»

Ολοκληρώθηκαν οι συσκέψεις για τον τουρισμό που πραγματοποιήθηκαν στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων, με τελευταία την σύσκεψη στην Πρέβεζα στις 14 Μαρτίου, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη και αρμόδιου για τον την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου κου Στράτου Ιωάννου.Μήνυμα αμέριστης υποστήριξης απέστειλε ο Περιφερειάρχης κος Αλ. Καχριμάνης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της τουριστικής ανάπτυξης για την Ήπειρο και δήλωσε ότι συνδυαζόμενη με την αξιοποίηση των άλλων αναπτυξιακών δυνατοτήτων μπορεί να αποτελέσει έναν βασικό ελπιδοφόρο μοχλό ανάπτυξης της Ηπείρου.Αποσκοπώντας στη χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου, συγκεντρώθηκαν στην Πρέβεζα, όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, παράγοντες και επαγγελματίες του τουρισμού, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους. Για πρώτη φορά επιχειρείται και μάλιστα σε επίπεδο Ηπείρου η χάραξη ενός στρατηγικού σχεδίου το οποίο θα αντιμετωπίζει την το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου ενιαία, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις δράσεις, ενισχύοντας παράλληλα την τουριστική ανάπτυξη της κάθε μιας από τις Περιφερειακές ενότητες. Τόσο η σύσκεψη της Πρέβεζας όσο και οι προηγούμενες συσκέψεις απέβησαν ιδιαιτέρως γόνιμες καθώς η ενδελεχής καταγραφή των προβλημάτων και των προτάσεων από όλους τους φορείς και τους επαγγελματίες θα αποτελέσει την πρώτη ύλη, πάνω στην οποία θα βασιστεί το στρατηγικό σχέδιο για την ενιαία τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου. Ο κος Στράτος Ιωάννου υποστήριξε ότι ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να βασίζεται στον πλούτο της εμπειρίας όλων των παραγόντων και να αναπτυχθεί ως προϊόν «συγκατασκευής».Ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να καταθέσουν, προτάσεις και εμπειρίες τόσο για την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου και των Περιφερειακών ενοτήτων, αλλά και προτάσεις για την βραχυπρόθεσμη και άμεση αξιοποίηση για την ερχόμενη τουριστική σαιζόν, καθώς όπως είπε, δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για καθυστέρηση.Οι εκπρόσωποι των φορέων και επαγγελματίες δήλωσαν ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι από την πρωτοβουλία να συγκληθούν έγκαιρα οι συσκέψεις και από την πρόθεση που υπάρχει για να αξιοποιηθεί η εμπειρία τους. Μέσα από τη διαδικασία των συσκέψεων, όχι μόνο δόθηκε η ευκαιρία να ακουστούν οι απόψεις, αλλά να υπάρξει σύνθεση των προτάσεων, που συνδυαζόμενη με την ευαισθητοποίηση στον τομέα του τουρισμού, παράγει ελπιδοφόρα μηνύματα για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου.Ο κος Στράτος Ιωάννου ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του, δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής που σχεδιάζεται: "Η τουριστική ανάπτυξη είναι κορυφαία προτεραιότητά μας. Η τουριστική ανάπτυξη σε έναν τόπο τόσο προικισμένο από τη φύση, όπως είναι η Ήπειρος, μπορεί να αποτελέσει τον παράγοντα που θα αιμοδοτήσει την συνολική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Διότι τα περιθώρια τουριστικής ανάπτυξης για την Ήπειρο είναι μεγάλα και οι ευκαιρίες αξιοποίησης πολλές, με σεβασμό πάντοτε στο περιβάλλον".

Ούτε παραδινόμαστε – Ούτε φεύγουμε: θα τους παρασύρουμε μαζί μας...Ας διαλέξουν!

Του Νίκου Κοτιζιά

Ο κόσμος βρίσκεται σε αλλαγή. Η ΕΕ είναι αναγκασμένη να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές. Σε αντίθεση με ότι πίστευε πριν δέκα χρόνια δεν είναι αυτή που θα καθορίσει το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Δεν είναι αυτή η ανερχόμενη δύναμη και το «λαμπρό παράδειγμα». Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι κατά πολύ ισχυρότερες από την ΕΕ και οι αναδυόμενες δυνάμεις, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία, δείχνουν να έχουν περισσότερες προοπτικές. Αυτό, φαίνεται να μην το αντιλαμβάνεται με επάρκεια η Γερμανία. Η Γερμανία της Μέρκελ κάνει ασκήσεις ισχύος στο εσωτερικό της ΕΕ με έναν τρόπο που δείχνει να αγνοεί ότι εκείνη έχει την μέγιστη ανάγκη της ΕΕ στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον. Η Ελλάδα οφείλει να μελετά με προσοχή τις αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο και να τις υπενθυμίζει σε όποιον συμπεριφέρεται αλαζονικά στο εσωτερικό της Ευρώπης, αγνοώντας τα πραγματικά μεγέθη σε παγκόσμια κλίμακα.Προκειμένου να διεξάγει η Ελλάδα πετυχημένες διαπραγματεύσεις εντός της ΕΕ, χρειάζεται να έχει σαφή εικόνα των πραγματικών συμφερόντων, δυνατοτήτων και προθέσεων όλων των παικτών στο εσωτερικό της. Δυστυχώς, η Ελληνική κυβέρνηση όταν ξεκίνησε την περιπέτεια του μνημονίου δεν είχε καν κάνει τον κόπο να μελετήσει και κατανοήσει τις αλλαγές στρατηγικής που είχαν ήδη συντελεστεί εντός της ΕΕ. Ακόμα και σήμερα προσπαθεί να λύσει τα προβλήματά της χωρίς μελέτες. Χωρίς σχέδιο. Περιορίζεται σε διμερή συνομιλίες με τις πλεονασματικές χώρες, κύρια τη Γερμανία, αλλά και άλλες, όπως είναι η Φιλανδία. Ασφαλώς και πρέπει να συνομιλεί και να διαπραγματεύεται με αυτές. Οφείλει, όμως, πρωτίστως, να κατανοήσει τα συμφέροντά της. Την ανάγκη να έχει συμμάχους ώστε να δυναμώνει το μέτωπο έναντι των κακοπροαίρετων δανειστών της. Η Ελληνική κυβέρνηση, όμως, δεν ενεργοποιήθηκε προκειμένου να συμβάλλει στη συγκρότηση συμμαχίας ανάμεσα σε ελλειμματικές χώρες στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και με χώρες εκτός της ΕΕ, με στόχο, να διευρύνει τις δυνατότητες δανειοδότησης από τις τελευταίες.Αντί να συμβάλλει η κυβέρνηση στη συγκρότηση ενός μετώπου δυνάμεων με διαφορετικά συμφέροντα και αντιλήψεις από τους τοκογλύφους και τα κράτη εκπρόσωπούς τους, ώστε να δυναμώσει την διαπραγματευτική της θέση, περιορίστηκε σε μονομερείς επαφές με τους δανειστές της. Ξέχασε τον κανόνα ότι όφειλε πριν πάει σε «κουβέντα» με τους δανειστές, να ισχυροποιήσει τη θέση της. Ψυχολογικά. Πολιτικά. Γενικότερα διαπραγματευτικά. Η Ελλάδα οφείλει να αναστοχαστεί πάνω στις διαπραγματεύσεις και να φροντίσει να διορθώσει τα λάθη που έχουν ήδη συμβεί. Να αποφύγει τα επόμενα. Να εκτιμήσει που ακριβώς βρίσκεται. Να μετρήσει αριθμούς και πολιτικές. Να κατανοήσει ότι με την σημερινή πολιτική και διεθνείς συμφωνίες δεν βγαίνει.

Ας πάρουμε ισχυρές αποφάσεις
Για την Ελλάδα η πρώτη απόφαση που έχει να λάβει είναι αν θα συνεχίσει να συσσωρεύει χρέη, ύφεση και λιτότητα προκειμένου να διασφαλίζονται η διαπλοκή, τα μεγάλα λίγα συμφέροντα και οι τοκογλύφοι, ή θα λάβει αποφασιστικά μέτρα αλλαγής πορείας; Θα περιμένει παθητικά λύσεις δημιουργικές από τους δανειστές της ή θα αναζητήσει άλλες λύσεις;Αν συμφωνήσουμε ότι το Μνημόνιο «δεν βγαίνει», οφείλουμε να αλλάξουμε ως χώρα πορεία. Αποφασιστικά να απαιτήσουμε τη μη πληρωμή χρεών που προέκυψαν από παράνομες πράξεις τρίτων (όπως διαφθορά, παραβιάσεις συμβάσεων, αναίτια έξοδα). Να ζητήσουμε την διασφάλιση της δυνατότητας να αγοράσει η χώρα ομόλογά της στις σημερινές τιμές. Να πάρει, δηλαδή δάνεια με τα οποία να αγοράσει μεγάλη ποσότητα του χρέους στις σημερινές χαμηλές τιμές της αγοράς. Να υπάρξει ουσιαστικός ευρωπαϊκός μηχανισμός διαχείρισης των δανείων.Αλλαγές στην πολιτική της ΕΕ, ειδικότερα της Γερμανίας, δεν θα προκύψουν διότι θα γίνουν αποδεκτά τα επιχειρήματα μας πιο λογικά από τα δικά τους. Ούτε διότι θα μεγαλώσει ξαφνικά το βάρος μας. Αλλά διότι θα πάμε αποφασισμένοι να διαπραγματευτούμε με διαφορετικό τρόπο. Για το σκοπό αυτό οφείλουμε να θυμόμαστε ότι μετά από κάθε γύρο παράδοσης της κυβέρνησης στους δανειστές, τράπεζες και υπερεθνικούς θεσμούς, οι δυνατότητες εναλλακτικών λύσεων περιορίζονται και ο χώρος για τις κινήσεις μας περιορίζεται επικίνδυνα.Η Ελλάδα οφείλει να πάει στην επόμενη διαπραγμάτευση αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα. Όταν χάνεσαι οφείλεις να επιβιώσεις με τις μεγαλύτερες και πλέον δυνατές απλωτές που διαθέτει κανείς. Αυτό σημαίνει ότι εδώ που φτάσαμε όλοι αυτοί που μπορούν και θέλουν να αποφασίσουν για εμάς πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα θα φτάσει στα άκρα. Όχι ως μπλόφα και πολύ λιγότερο για επικοινωνιακά προεκλογικά παιχνίδια. Όποιος πάει στις 25 του Μάρτη για μια εικονική διαπραγμάτευση «εσωτερικής κατανάλωσης» θα λειτουργήσει ως καταδότης των δικαίων των Ελλήνων.Η αποφασιστικότητα στη διαπραγμάτευση με όσο το δυνατόν περισσότερους συμμάχους απαιτείται διότι η Ελλάδα έφτασε εξαιτίας της κυβέρνησης, αλλά και της κατάστασης που αυτή βρήκε, στο άκρο του γκρεμού. Σε μια τέτοια κατάσταση πρέπει να γίνουν σαφή και με τρόπο απλό δύο πράγματα: πρώτον ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα μα κανένα λόγο να περιμένει να φορτωθεί και άλλα βάρη χρέους προκειμένου μετά να καταβαραθρωθεί. Ήδη έχουμε κατά πολύ μεγαλύτερο χρέος εκείνου με το οποίο ξεκίνησε η κατηφόρα. Δεν μας χρειάζεται να παραμείνουμε στο χείλος του γκρεμού προκειμένου να καταπέσουμε με το μεγαλύτερο δυνατό χρέος και έχοντας ξεπληρώσει το μέγιστο δυνατό ποσό. Αν είναι να πέσουμε, ας πέσουμε με τα λιγότερα δυνατά βάρη. Διότι αυτό σημαίνει ότι το σημείο επανεκκίνησης θα είναι καλύτερο από το σημείο που θέλουν να μας πάνε αν δεν δώσουμε μάχη. Αν είναι να χάσουμε έτσι και αλλιώς, τότε ας αυξήσουμε και τις απώλειες των άλλων. Σε λίγο δεν θα μπορούμε να κάνουμε ούτε καν αυτό. Δεν μπορεί να περιμένουν οι υπόλοιποι ότι το μόνο που θα μας απασχολεί είναι να μην χάσουν ούτε ένα σεντς. Το πρόβλημα δεν είναι να τους πούμε αν θα χάσουν ή όχι τα σεντς τους, όπως λανθασμένα δείχνει να νομίζει ο πρωθυπουργός. αλλά να τους εξηγήσουμε ότι τα σεντς τους θα τα σώσουν μόνο σώζοντας μας. Αλλιώς πάπαλα…Δεύτερο και σημαντικότερο. Οφείλουμε να καταλάβουμε οι ίδιοι και κατόπιν οι συνομιλητές και δανειστές μας, ότι στην ανάγκη δεν θα χάσουν μόνο τα «σεντς τους», αλλά θα έχουν βαρύτατες συνέπειες για τα συνολικά τους συμφέροντα. Συνέπειες που δεν έχουν προβλέψει και συνυπολογίσει μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα οφείλει να αποκρούσει με κάθε τρόπο το σύμφωνο γερμανικής σταθερότητας μιας συντηρητικά γερμανοποιημένης Ευρώπης. Να πείσει ότι είναι αποφασισμένη, αν εκείνοι θέλουν να μας οδηγήσουν στην καταστροφή στο όνομα του χρέους, σε μια πορεία από την οποία θα χάσουν και εκείνοι όσα κερδίζουν από την ύπαρξη αυτής της νεοφιλελεύθερης ΕΕ. Να εξηγήσει στους υβριστές της, ότι δεν πρόκειται να παραδοθεί στα σχέδιά τους να πληρώνει εις αεί όλο και μεγαλύτερα χρέη και ταυτόχρονα να ξεπουλά τον πλούτο της.Ως Ελληνες οφείλουμε να τους εξηγήσουμε ότι δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη να τους αδειάζουμε τη γωνιά από την ΕΕ όπως μας προτρέπουν προκλητικά οι πιο σκληρές μερίδες του γερμανικού κεφαλαίου και κάποιοι ανόητοι στην αριστερά νομίζουν ότι η ανταπόκριση σε αυτή την πίεση αποτελεί την εναλλακτική λύση προς όφελος της Ελλάδας. Όχι! Και πάλι όχι!. Θα μείνουμε εκεί, με όλα τα θεσμικά μας δικαιώματα! Ένα πράγμα θα πρέπει να γνωρίζουν: αν είναι να μας χρεοκοπήσουν θα τους αντισταθούμε! Ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται! Έχουμε όλα τα θεσμικά δικαιώματα και δυνατότητες να μπλοκάρουμε όλα τα ευρωπαϊκά σχέδια που μας οδηγούν εμάς στον γκρεμό. ‘Η θα συμβιβαστούν, ή το κόστος τους θα είναι το μέγιστο. Εμείς θα ζήσουμε με τα χρέη μας και εκείνοι θα χάσουν τον δρόμο που τους καθιστά ισχυρούς στην διεθνή πολιτική και οικονομική σκηνή. Όπως η Γαλλία είχε ακολουθήσει την πολιτική της άδειας καρέκλας το 1966, προκειμένου να επιβάλλει στους άλλους αλλαγές στην τότε κοινοτική αγροτική πολιτική, έτσι και εμείς αν είναι να μας καταστρέψουν θα μπλοκάρουμε όσο δυνάμεθα την ίδια την λειτουργία της ΕΕ. Θα την παραλύσουμε.Δεν παραδινόμαστε. Δεν εγκαταλείπουμε τα όπλα που διαθέτουμε και για αυτό δεν φεύγουμε ούτε από την ΕΕ, ούτε από την ευρωζώνη. Μένουμε για να παλέψουμε με ένα και μοναδικό μοτίβο: όποιος θελήσει να καταστρέψει την Ελλάδα θα έχει κόστος. Όσο μπορούμε πιο υψηλό! Τέρμα οι ευγένειες. Τέρμα οι υποχωρήσεις! Τέρμα οι σκέψεις «να τους αδειάσουμε τη γωνιά».Εδώ θα σταθούμε! Στις Θερμοπύλες. Και ας πέσουμε. Αλλά δεν θα περάσουν.

Η έλλειψη σχεδίων ανάπτυξης πλήττει τον τουρισμό στο Πέραμα

Παρεμβάσεις ζητούν οι ντόπιοι επαγγελματίες

Εκτός οποιουδήποτε αναπτυξιακού σχεδιασμού έχει αφεθεί τα τελευταία χρόνια το Πέραμα, παρά το γεγονός ότι το Σπήλαιο προσελκύει εδώ και δεκαετίες τον μεγαλύτερο όγκο τουριστών από κάθε άλλο αξιοθέατο σ’ ολόκληρη την Ήπειρο.Από την μία πλευρά απουσιάζουν έργα και παρεμβάσεις πνοής, όπως η ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης και η απευθείας σύνδεση με την Εγνατία Οδό, ενώ από την άλλη έχουν συγκεντρωθεί στο Βορειοδυτικό αυτό τμήμα του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων οι μεγαλύτερες οχλούσες δραστηριότητες της περιοχής, όπως ο Βιολογικός Καθαρισμός, το Αεροδρόμιο και η ΒΙ.ΠΕ.Ως αποτέλεσμα, οι δεκάδες επαγγελματίες του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρά προβλήματα και νιώθουν ιδιαίτερα αδικημένοι από την Πολιτεία, όπως δήλωσε ο πρόεδρός τους Δημήτρης Ασλανίδης.Μάλιστα, η Ένωση Τουριστικών Εμπορικών Επιχειρήσεων Περάματος –που αριθμεί σήμερα περισσότερα από 50 μέλη- απέστειλε προς την γεν. γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα έγγραφο –κοινοποιείται και σε άλλους τοπικούς φορείς- στο οποίο εκθέτουν τα προβλήματα της περιοχής τους, ζητούν παρεμβάσεις, ενώ παράλληλα δίνουν την δική τους εκδοχή σχετικά με το θέμα της οριοθέτησης της λίμνης, απαντώντας έτσι σε πρόσφατα σχετικά δημοσιεύματα.

«ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΙΝΕΙ ΠΙΣΩ…»

«Το Πέραμα έχει γενικότερο πρόβλημα. Όποια πρόταση έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για προεκτάσεις οικισμών και σχέδια πόλης απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα να έχουμε μείνει πολύ πίσω, ακόμη και τουριστικά, παρά το γεγονός ότι έχουμε το Σπήλαιο», τόνισε χθες ο κ. Ασλανίδης συμπληρώνοντας ότι αυτό που ζητούν οι ντόπιοι επαγγελματίες του τουρισμού είναι να γίνουν παρεμβάσεις στην περιοχή ώστε αυτή να αναδειχθεί όπως της αξίζει.

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ένα βασικό αίτημα είναι η δημιουργία κόμβου - εξόδου στην Εγνατία Οδό που θα συνδέει την αρτηρία με το Βορειοδυτικό τμήμα του Λεκανοπεδίου, ενώ αναγκαία είναι επίσης η ανάπλαση και τουριστική αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής του Περάματος. «Πρέπει να βελτιωθεί η εικόνα της εισόδου στο Πέραμα και από τις δύο πλευρές, γιατί αυτό θα δώσει άλλη πνοή στον τόπο μας, κυρίως στον τουριστικό τομέα», σημείωσε ο κ. Ασλανίδης, ο οποίος έκανε λόγο για μια περιοχή γεμάτη σκουπίδια σήμερα, στην οποία βρίσκουν στέγη τσιγγάνοι, ναρκομανείς και σκουπίδια.

ΠΕΡΙ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ…
Όσον αφορά πρόσφατα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μπάζωμα της λίμνης στην περιοχή του Περάματος, στο έγγραφο που απευθύνουν οι ντόπιοι επαγγελματίες προς την κ. Γεωργακοπούλου τονίζεται ότι τα όρια της Παμβώτιδας ήταν εκεί που είναι και σήμερα.Όπως αναφέρεται, ο εκθεσιακός χώρος αρχικά ήταν ιδιοκτησία της εκκλησίας και αργότερα παραχωρήθηκε στην Κοινότητα Περάματος για γήπεδο ποδοσφαίρου. Στη συνέχεια έγινε χώρος για εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα η Ένωση Τουρ. Επιχειρήσεων προτείνει η οριοθέτηση της λίμνης να γίνει με βάση το ύψος του υπερχειλιστή και τα όρια των ιδιοκτησιών της παραλίμνιας περιοχής.

ΟΧΛΟΥΣΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Πάντως, σχετικά με την μεταχείριση που έχει επιφυλαχθεί μέχρι σήμερα στο Βορειοδυτικό τμήμα του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, η Ε.Τ.Ε.Ε.Π. στο έγγραφό της σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «είμαστε όμηροι των εκάστοτε Διοικητικών και Υπηρεσιακών παραγόντων που η φιλοσοφία τους είναι με άξονα την πόλη των Ιωαννίνων στο Νοτιοανατολικό τμήμα του λεκανοπεδίου οικιστική ζώνη ενώ στο Βορειοδυτικό τμήμα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων χώρο οχλουσών λειτουργιών – Βιολογικός καθαρισμός πόλης των Ιωαννίνων, Αεροδρόμιο, Στρατόπεδο Κατσιμήτρου, ΒΙ.ΠΕ, Πτηνοτροφία και άλλες μονάδες».Όλα τα παραπάνω είναι ζητήματα που θα πρέπει σιγά – σιγά να συζητηθούν με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και να γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστούν, σύμφωνα με τον κ. Ασλανίδη.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

88 παραβάσεις σε 6 ώρες βεβαίωσαν οι αστυνομικές αρχές στην Ήπειρο!


Εντατικοί έλεγχοι σε ολόκληρη την Ήπειρο πραγματοποιούνται από τους αστυνομικούς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου στο πλαίσιο της αντεγκληματικής πολιτικής.Ένα εξάωρο συντονισμένων και στοχευμένων δράσεων το Σάββατο από ώρα 6 μ.μ μέχρι και τα μεσάνυχτα,οδήγησε στον εντοπισμό σωρεία παρανομιών!Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν 88 παραβάσεις και συνελήφθησαν 33 συνολικά άτομα. Οι παραβάσεις αφορούν: Για αλλοδαπούς (δύο) για ναρκωτικά (δύο), για παράβαση του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας (μία), για τροχαία (εβδομήντα δύο), άλλες (δέκα).Οι συλλήψεις έγιναν: για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών (έξι άτομα), για ναρκωτικά (τέσσερα), για παράβαση του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ένα), για διάπραξη κλοπής (ένας) και λαθρομετανάστες (είκοσι ένας).Από τους ελέγχους κατασχέθηκαν ηρωϊνη 1,62 γραμμάρια, χασίς 0,62 γραμμάρια, δύο Ι.Χ και ένα Ι.Χ. Φ., 211 πλαστά C.D.

Οικογενιακή τραγωδία στη Βαπτιστή Ιωαννίνων!

85χρονος πυροβόλησε και σκότωσε τη σύζυγό του

Οικογενιακή τραγωδία στο χωριό Βαπτιστή(Γκούρα),του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων!Ένας 85χρονος κάτοικος της περιοχής,πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα και σκότωσε τη σύζυγό του.Στη συνέχεια ο δράστης εξαφανίστηκε και αναζητείται από την αστυνομία.Οι λόγοι που οδήγησαν τον 85χρονο στο έγκλημα παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστοι,ενώ οι έρευνες της αστυνομίας στην περιοχή συνεχίζονται.

Την παραχώρηση των γηπέδων ζητά ο Δήμος Ιωαννιτών


Με τον Ειδικό Γραμματέα Άθλησης και Διατροφής του Υπουργείου Υγείας Κώστα Παταβούκα και τον Ειδικό Σύμβουλο του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργου Νικητιάδη, Περικλή Βασιλάκη συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Ιωαννιτών Δημήτρης Παπαδόπουλος.Στις συναντήσεις αυτές, άνοιξε η συζήτηση για την παραχώρηση στο Δήμο του Εθνικού Σταδίου Ιωαννίνων, του Πανηπειρωτικού Αθλητικού Κέντρου και του ΕΑΝΚΙ. Άλλωστε μία τέτοια εξέλιξη προβλέπεται και από τον Καλλικράτη.Ο κ. Παπαδόπουλος τους ενημέρωσε επίσης για την πρόθεση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννενα να προχωρήσει σε επένδυση 87 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο και τους ζήτησε να σταθούν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.

Διόδια σε Μαλακάσι και Τύρια

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΚΑΝΕ ΔΕΚΤΟ ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙ

Το νέο αίτημα των τοπικών αρχών να μη λειτουργήσουν τα διόδια στην Τύρια δεν έπιασε τόπο. Ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης το απέρριψε κατηγορηματικά, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι τα συμβατικά διόδια θα είναι προσωρινή λύση, μέχρι να λειτουργήσουν σε ενάμιση χρόνο τα ηλεκτρονικά τα οποία θα χρεώνουν ανάλογα με την απόσταση που διανύει ο χρήστης της Εγνατίας οδού.Η συζήτηση ξεκίνησε με τον κ. Μαγκριώτη να ανακοινώνει ότι έκανε αποδεκτό το αίτημα των φορέων της περιοχής να μην μπουν τα διόδια στο Δροσοχώρι αλλά να μετακινηθούν αυτά στο Μαλακάσι. Η παρέμβαση του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη ήταν άμεση: «Δεν είναι αυτό το αίτημά μας». Έκπληκτος ο κ. Μαγκριώτης άκουσε στη συνέχεια το νέο αίτημα: Να λειτουργήσει ένας μόνο σταθμός στην Ήπειρο, στο Μαλακάσι, με διπλάσιο αντίτιμο. Πριν από έναν μήνα το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει τη μη λειτουργία σταθμού διοδίων στην Τύρια. Τα περί καταβολής διπλάσιου αντιτίμου στο Μαλακάσι ακούστηκαν για πρώτη φορά, και δεν περιλαμβάνονται στη σχετική απόφαση. Ωστόσο, με το αίτημα του κ. Καχριμάνη συμφώνησαν όλοι. «Δεν είμαστε του κινήματος ‘δεν πληρώνω’. Να γίνουν μόνο στο Μαλακάσι τα διόδια, με διπλή τιμή, κι αυτό γιατί το 80% των αυτοκινήτων που μπαίνει στην Ηγουμενίτσα, φεύγει για τη Βόρεια Ελλάδα» επιχειρηματολόγησε ο περιφερειάρχης. «Η Ήπειρος έχει πληρώσει ένα κομμάτι της δικής της ανάπτυξης χρηματοδοτώντας μέσω του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης την Εγνατία και μέρος της Ιόνιας. Συμφωνώ με την πρόταση του κ. Καχριμάνη. Να μπουν τα διόδια στην είσοδο της Ηπείρου» είπε ο βουλευτής και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βαγγέλης Αργύρης. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππας Φίλιος. «Στο θέμα των διοδίων ούτε εγώ είμαι κατά. Όλα αυτά θέλουν μια σωστή κατανομή. Η δίκαιη κατανομή ενός τιμήματος είναι αυτό που παίρνει και την κοινωνική αποδοχή. Μέχρι να γίνει η χιλιομετρική χρέωση, δεν νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμα τα διόδια σε εσωτερικές διαδρομές. Δεν απέχω πολύ από τη σκέψη του περιφερειάρχη αλλά το χιλιομετρικό είναι το δίκαιο» τόνισε.Οι τοποθετήσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου, ο οποίος, αφού είπε ότι «συμφωνεί κατά βάση με τα όσα λέγονται», έδωσε έμφαση στο παράδοξο της όλης κατάστασης. «Πριν από έναν χρόνο λέγαμε να μπουν διόδια στα σύνορα των νομών. Όταν έγινε αυτό, τώρα λέμε να μπουν στα σύνορα των Περιφερειών. Δεν μπορούμε να απαιτούμε διαφορετικά πράγματα, κάθε φορά που αλλάζει ο ρόλος μας» είπε με νόημα.Τέλος, θέση επί των διοδίων πήρε και ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κατσούρας. «Συμφωνώ με τη θέση να μπουν διόδια μόνο στο Μαλακάσι με το σκεπτικό ότι η Περιφέρειά μας έχει το χαμηλότερο ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο θα είναι σαν μια ανταπόδοση» είπε ενώ εξέφρασε τη θέση του ότι το πιο δίκαιο είναι να πληρώνουν όλοι διόδια αναλόγως του εισοδήματος. Εξέφρασε ακόμα τις επιφυλάξεις του για τις αντιδράσεις που ενδεχομένως θα υπάρξουν αν γίνει αποδεκτή η πρόταση. «Μπορεί να φουντώσουμε το κίνημα ‘δεν πληρώνω’ και να επηρεάσει η όλη κατάσταση τελικά εμάς» είπε. Το κίνημα «δεν πληρώνω» αλλά και τις συμβατικές υποχρεώσεις της Εγνατίας οδού με τα διόδια αναλογίστηκε και ο κ. Μαγκριώτης και είπε περίτρανα «όχι» στο νέο αίτημα των φορέων.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Την Παρασκευή η συνέλευση της Δημοκρατικής Αριστεράς στα Γιάννενα


Η Δημοκρατική Αριστερά πραγματοποιεί το ιδρυτικό της συνέδριο στην Αθήνα από 31 Μαρτίου έως 3 Απριλίου.Την Παρασκευή 18 Μαρτίου .ώρα 6,30΄μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων του εργατικού κέντρου θα πραγματοποιηθεί η προσυνεδριακή συνέλευση των μελών της Δημοκρατικής Αριστεράς του νομού μας.Σε αυτή θα γίνει παρουσίαση και συζήτηση πάνω επάνω στο βασικό ιδρυτικά κείμενα της Δημοκρατικής Αριστεράς ,τις θέσεις και το καταστατικό καθώς και στα προβλήματα της περιοχής μας.Θα εκλεγούν οι αντιπρόσωποι για το συνέδριο και η τοπική πολιτική επιτροπή.

Επίσκεψη της Τατιάνας Καλογιάννη στην Άρτα


Σήμερα,θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Δήμο Άρτας, της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων Τατιάνας Καλογιάννη, η οποία είναι υπεύθυνη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών και θα έρθει ως επικεφαλής Υπηρεσιακού κλιμακίου της Περιφέρειας Ηπείρου. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί το κλιμάκιο για τη συλλογή των Προτάσεων Έργων των φορέων, με στόχο αφ’ ενός τη συγκρότηση της παρέμβασης για την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και αφ’ ετέρου την κατάρτιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου.