Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011

Για "φθηνή μεμψιμοιρία" κατηγορεί την αντιπολίτευση ο Γ. Πεταλωτής


Για «φθηνή μεμψιμοιρία» κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που επίσης «επιμένουν μονότονα στη δήθεν αντιμνημονιακή και ισοπεδωτική πολιτική τους», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σε δήλωσή του με την οποία σχολιάζει την στάση που κράτησαν σχετικά με τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Καφέ σε…θερμός τη Δευτέρα

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΑΡ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Τελικά, στο σύλλογο των ιδιοκτητών μπαρ και καφετεριών επικράτησε η «δυναμική» γραμμή και τα μέλη του προχωράνε σε 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων τους, αυτή τη Δευτέρα που μας έρχεται.Πριν ρωτήσει κάποιος αν θα κλείσουν και εκείνα τα, λίγα είναι η αλήθεια, μαγαζιά που εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τον αντικαπνιστικό νόμο, ιδού η απάντηση: μπορεί η αναστολή του νόμου να είναι η πρώτη στον κατάλογο των αιτημάτων, αλλά δεν είναι η μόνη. Ο σύλλογος ζητάει ακόμη τη μείωση του ΦΠΑ, την κατάργηση του δημοτικού φόρου που βαραίνει τα καταστήματα εστίασης, καθώς και την παράταση του ωραρίου της μουσικής.Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο και θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας μέχρι την κεντρική πλατεία. Ο πρόεδρος του σωματείου Βασίλης Σιάφης, λέει ότι έχουν εκφραστεί όλες οι παράμετροι των προβλημάτων και όχι απλά η αντίθεση στον αντικαπνιστικό νόμο, στο πλαίσιο του συλλόγου.Μια αντίστοιχη κινητοποίηση έκαναν πριν από λίγες μέρες, όταν επέδωσαν ψήφισμα στη δημοτική αρχή. Οι καταστηματάρχες τονίζουν ότι το κόψιμο του τσιγάρου δεν έβαλε… κιλά στις εισπράξεις τους, αλλά αντίθετα, περιορίζει πολύ τις δουλειές τους. Σε συνδυασμό (κυρίως) με την αύξηση του ΦΠΑ, το κέρδος μειώνεται σε σημείο να εξασφαλίζεται, κατά περίπτωση, μόνο το κόστος των καταστημάτων.Η αλήθεια ωστόσο έχει και άλλη όψη. Ότι «στα κρυφά» ή όχι, με τασάκια δηλαδή ή χωρίς αυτά (γιατί αποτελούν το νούμερο 1 αποδεικτικό στοιχείο για τα πρόστιμα) τα περισσότερα μαγαζιά της πόλης επιτρέπουν το κάπνισμα στους θαμώνες τους.Οι έλεγχοι από τη δημοτική αστυνομία δεν έχουν σταματήσει. Κάθε βδομάδα πέφτει και από κάποιο πρόστιμο, κυρίως σε όσους είναι «απροκάλυπτοι». Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει ένα διμερές μορατόριουμ στο θέμα του καπνίσματος. Ούτως ή άλλως και η επίσημη θέση του δημαρχείου και των υπηρεσιών, είναι ότι δεν βλέπουν «αντιπάλους» στο πρόσωπο των καταστηματαρχών, στο θέμα του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά συνεργάτες.Το τελευταίο διάστημα, έχουν «ανοίξει» οι δουλειές δύο ειδών μαγαζιών, που είναι μικρή μειοψηφία πάντως. Είτε αυτών που δεν επιτρέπουν το κάπνισμα και συγκεντρώνουν τους αντικαπνιστές, είτε των πολύ μεγάλων καταστημάτων που απολαμβάνουν ακόμα την περίοδο χάριτος, η οποία τελειώνει και αυτή όμως.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Χωρίς Μπουχάν και Φουρτάδο ο ΠΑΣ κόντρα στην Καλλιθέα


Ολοκληρώθηκε χωρίς κάποιο πρόβλημα της τελευταίας στιγμής η προετοιμασία του ΠΑΣ Γιάννενα στο ΠΕΑΚΙ, για την κρίσιμη εντός έδρας αναμέτρηση με αντίπαλο την ουραγό Καλλιθέα.Ο τεχνικός του «Άγιαξ» Στέφαν Ντεμόλ ανακοίνωσε την αποστολή, στην οποία δεν μετέχουν οι τραυματίες Μπουχάν και Φουρτάδο. Αναλυτικά οι «εκλεκτοί» του Βέλγου τεχνικού είναι οι:Κηπουρός, Σικαλιάς, Ντάσιος, Στάθης, Πατσατζόγλου, Οικονόμου, Μιχαήλ, Πάντος, Βάντερσον, Τζημόπουλος, Κειτά, Ανδράλας, Βαγγελής, Κυριάκος, Σκούφαλης, Ντε Βινσέντι, Τζάνης, Μπακαγιόκο και Σιαλμάς.

Επίσκεψη Γιάννη Μαγκριώτη στο Νομό Θεσπρωτίας


Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, ολοκλήρωσε σήμερα τη διήμερη περιοδεία του στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου είχε συνεργασία με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και επισκέφθηκε έργα υποδομών.Ο Υφυπουργός μαζί με το Bουλευτή Θεσπρωτίας Χρ. Κατσούρα και τη Γ.Γ. της Aποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δ. Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου επισκέφθηκαν το λιμάνι Ηγουμενίτσας, όπου ο Υφυπουργός ενημερώθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες και από τους εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρίας, για την πορεία των έργων κατασκευής της Β’ φάσης του λιμένα Ηγουμενίτσας.Αναφερόμενος στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ο κ. Μαγκριώτης τόνισε:«Το λιμάνι, όπως και οι οδικοί άξονες είναι διαχρονική, στρατηγική επιλογή της ελληνικής Πολιτείας. Η Α΄ φάση του λιμανιού ολοκληρώθηκε το 2004 και έτσι σήμερα, λειτούργει ένα σύγχρονο επιβατικό και εμπορικό λιμάνι. Η δυναμική όμως, που έδωσε στο λιμάνι η Εγνατία και αυτή που θα προσθέσει η Ιόνια Οδός, έκαναν απαραίτητη την κατασκευή συμπληρωματικών υποδομών. Η Β΄ Φάση του λιμανιού, προϋπολογισμού 66 εκατ. ευρώ δημοπρατήθηκε με σημαντική καθυστέρηση το 2007 και παρόλα τα τεχνικά και χρηματοδοτικά προβλήματα που υπήρξαν στο μεσοδιάστημα, δουλέψαμε τους τελευταίους μήνες, τα ξεπεράσαμε και έτσι μπορούμε να πούμε πως θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2012. Όπως είχαμε δεσμευθεί, δημοπρατήσαμε την Γ΄ φάση των συμπληρωματικών έργων του λιμένα, προϋπολογισμού 82,25 εκατ. ευρώ στις 15 Φεβρουαρίου 2011 και έχουμε προσωρινό ανάδοχο. Αν δεν υπάρξουν ενστάσεις ή προσφυγές η σύμβαση θα υπογραφεί σε δύο μήνες.Το έργο της Γ΄ φάσης θα περιλαμβάνει τα εξής:
· Κατασκευή νέων κρηπιδωμάτων συνολικού μήκους 610 μ., για τη δημιουργία δύο πρόσθετων θέσεων πλαγιοπρυμνοδέτησης.
· Κατασκευή κρηπιδώματος μήκους 93 μ. για προσωρινή λειτουργία μιας επιπλέον θέσης πρυμνοδέτησης, που μελλοντικά θα ενσωματωθεί στην εγκατάσταση λειτουργίας σιδηροδρομικού πορθμείου.
· Κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων.
· Κατασκευή λοιπών έργων επιδομής, όπως έργα οδοποιίας εντός και εκτός ζώνης λιμένα, Η/Μ δίκτυα εντός της ζώνης λιμένα.»
Στο έργο συμπεριλαμβάνεται επίσης η κατασκευή του πρώτου υποτμήματος από Λιμάνι έως Πλαταριά της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας, συνολικού μήκους 3,7 χλμ.Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε επίσης στον οδικό άξονα Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας, στον οδικό άξονα Ηγουμενίτας-Σαγιάδας και στην αναβάθμιση του κόμβου ΒΙΟΠΑΘΕ:«Στον οδικό άξονα Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας ξεκινήσαμε τη κατασκευή του τμήματος Καρτέρι-Πάργα μήκους 15 χλμ. και προϋπολογισμού 39,2 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τα τέλη του 2013. Στο τμήμα αυτό έχει συμπεριληφθεί και το 2ο υποτμήμα από Λιμάνι έως Πλαταριά μήκους 3,5 χλμ., καθώς η αποκατάσταση των κατολισθήσεων στην περιοχή γέφυρας Δέσπως, η οποία είχε καταστραφεί πριν περίπου πέντε χρόνια. Παράλληλα συνεχίζουμε την εκπόνηση των μελετών για το τμήμα Πάργα έως Ι/Κ Μεσοποτάμου, μήκους 10 χλμ., που θα είναι έτοιμες στο τέλος του χρόνου.Η κατασκευή του κάθετου άξονα της Εγνατίας που θα συνδέει τη Ηγουμενίτσα με την Αλβανία μέσω Σαγιάδας, είναι στο σχεδιασμό μας, είναι ένα έργο όμως που δεν έχει μελετηθεί μέχρι τώρα και ούτε φυσικά έχει προβλεφτεί η χρηματοδότηση του. Για αυτό, εκείνο που χρειάζεται και μπορούμε να κάνουμε τώρα, είναι να ξεκινήσουμε τη μελετητική του ωρίμανση και σε δεύτερη φάση να προχωρήσουμε στη χρηματοδότηση της κατασκευής του.Η αναβάθμιση του κόμβου του Βιομηχανικού Πάρκου Θεσπρωτίας στην Εγνατία θεωρείται και από το Υπουργείο απαραίτητη, καθώς οι υφιστάμενοι κλάδοι κρίνονται στα όρια των προδιαγραφών. Θα εξετάσουμε επίσης τη δυνατότητα για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας κλάδων εισόδου-εξόδου στην Ε.Ο. προς και από Ιωάννινα.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Οχι νέα μέτρα"


«Οι σημερινές αποφάσεις είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, εκφράζοντας με τα λόγια αυτά την ικανοποίησή του για το ότι η Ελλάδα επέτυχε την επιμήκυνση στα 7,5 χρόνια του ορίου αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου από το 5,2% σε 4,2%.«Κερδίσαμε αυτή τη μάχη με όπλο τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να αδικούμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού».«Η Ελλάδα προσήλθε στη συζήτηση με την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου και συνέχισε λέγοντας πως η χώρα έχει πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις για να βάλει τάξη στα του οίκου της, για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες και να δημιουργήσει μία βιώσιμη και σταθερή οικονομία.«Σε αυτήν την προσπάθεια ζητήσαμε τη στήριξη των εταίρων μας στην ευρωζώνη» συνέχισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ζήτησε χαμηλότερα επιτόκια για να μην είναι δυσβάσταχτο το κόστος δανεισμού. «Διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε. Όλα αυτά αποτυπώνονται στη σημερινή απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ελληνικά αιτήματα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επετεύχθη η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ στα 7,5 χρόνια καθώς και η μείωση του επιτοκίου για το σύνολο του δανείου κατά 100 μονάδες βάσης (από 5,2% σε 4,2%). Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σήμερα η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δις ευρώ».Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, κάτι το οποίο, όπως είπε, «θα ελαφρύνει την πλάτη του ελληνικού λαού από το χρέος, κατά 20%».«Αυτό που θέλουμε είναι να αναδείξουμε τι θα κάνει η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι έτσι μόνο θα πεισθούν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της με τρόπο ομαλό» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να βγει η χώρα, το συντομότερο δυνατό, στις αγορές, να βγει από τη διαδικασία της επιτήρησης και να σταθεί στα δικά της πόδια.Σήμερα ελήφθησαν «ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές.Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δις ευρώ ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, «αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ασπίδα για τα κράτη απέναντι στις ορέξεις των αγορών. Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις της συνόδου δεν συνεπάγονται νέα μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση.Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να φορολογηθούν οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ώστε, όπως είπε, να πληρώσουν οι τράπεζες ένα ασφάλιστρο για το μέλλον αλλά και να συγκεντρωθούν σημαντικά ποσά για επενδύσεις.Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης υιοθέτησαν το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει κανόνες και πολιτικές που η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που υλοποιεί.Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτές οι αποφάσεις θα μας βοηθήσουν στο δύσκολο δρόμο που έχουμε πάρει αλλά ο δρόμος αυτός είναι δικός μας. Ένας δρόμος αλλαγών και μεγάλων τομών για τη χώρα».

Από... χάμπουργκερ μέχρι κοσμήματα αγοράζουν μέσω Διαδικτύου οι Έλληνες καταναλωτές


Από... χάμπουργκερ μέχρι κοσμήματα κι από ηλεκτρονικά παιχνίδια μέχρι λογισμικό, αγοράζουν μέσω Διαδικτύου οι Έλληνες καταναλωτές, ενώ ένα διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό ανθρώπων κάθεται, πλέον, μπροστά σε ηλεκτρονικές ρουλέτες και τράπουλες, δοκιμάζοντας την τύχη του στα διαδικτυακά καζίνο.Η αξία των διαδικτυακών αγορών B2C (σ.σ. Επιχείρηση προς Καταναλωτή) εκτιμάται ότι θα φτάσει φέτος στο 1,8-2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, έναντι εκτίμησης για 1,3 δισ. πέρυσι (μέση ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη 1.500 ευρώ) και 0,8 δισ. το 2009.Το 2011, πάνω από ένας στους δέκα Έλληνες (περίπου 1,2 εκατ. άτομα), εκτιμάται ότι θα κάνουν κάποια αγορά on-line. Τα παραπάνω προκύπτουν από εισήγηση, στη Θεσσαλονίκη, του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (Eltrun), Γεώργιου Δουκίδη, βάσει αποτελεσμάτων της σχετικής ετήσιας έρευνας του Eltrun.Μιλώντας σε εκδήλωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, ο κ. Δουκίδης επεσήμανε ακόμη ότι, με βάση τα στοιχεία της έρευνας, το 31% των ερωτηθέντων τζογάρει «τακτικά» (12%) ή «κάποιες φορές» (19%) μέσω Διαδικτύου, ρίχνοντας στην «τσόχα» περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως.Το 84% «κατεβάζει» μουσική και ταινίες, το 94% κάνει on-line ψώνια και το 75% κρατήσεις σε ξενοδοχεία, το 76% σερφάρει στα κοινωνικά δίκτυα τύπου «facebook», το 95% ξεφυλλίζει ηλεκτρονική ειδησεογραφία και το 90% παρακολουθεί ταινίες/τηλεόραση.

Κόντρα ΚΚΕ -ΣΥΝ για την επιτροπή ελέγχου του χρέους


Σε ανοιχτή πολιτική αντιπαράθεση εξελίχθηκε επικριτική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ για την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική επιτροπή για το πρόβλημα του χρέους, καθώς προκάλεσε την άμεση απάντηση του Συνασπισμού και ανταπάντηση του Περισσού.Χαρακτηριστική της οξύτητας της αντίδρασης του ΣΥΝ είναι η αποστροφή της δήλωσης του εκπροσώπου τύπου Π. Σκουρλέτη ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων όπως εκτίθενται από το κόμμα του αποτελούν "ψιλά γράμματα για ένα δογματικό κομμουνιστικό κόμμα που θέλει απλώς να ονειρεύεται τον σοσιαλισμό, όπως οι χριστιανοί τη Δευτέρα Παρουσία".Στη δήλωσή του ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι "το ΚΚΕ έχει προ πολλού παραιτηθεί από τη βάσανο της διατύπωσης εναλλακτικών προτάσεων. Έτσι και τώρα, αδυνατεί να κατανοήσει το νόημα μιας Επιτροπής Ελέγχου για τη δημιουργία του χρέους, τα συμπεράσματα της οποίας ενδεχομένως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο, όμως, μιας δέσμης και άλλων προτάσεων για μια αριστερή απάντηση απέναντι στην κρίση".Το ΚΚΕ, συνεχίζει ο κ. Σκουρλέτης στη δήλωσή του αρκείται σε μια γενικόλογη καταγγελία του καπιταλισμού σωρεύοντας δυσαρέσκεια για την αξιοποιήσει άγνωστο πότε και προσθέτει ότι οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι, σήμερα πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική του μνημονίου και τις συντηρητικές, αντικοινωνικές και ταξικές αλλαγές που προωθούνται. Πάνω στη βάση αυτών των προβλημάτων πρέπει να αναπτυχθούν αγώνες, να υπάρξουν αιτήματα, να οικοδομηθούν συμμαχίες για αλλάξουν οι συσχετισμοί και να διαμορφωθούν εναλλακτικές προτάσεις που θα ανοίγουν τον δρόμο για την καπιταλιστική υπέρβαση.Απαντώντας, εκ μέρους του ΚΚΕ ο Μάκης Μαϊλης αναφέρει ότι "η κριτική του ΣΥΝ προς το ΚΚΕ έχει τόση αξία για το λαό, όση και η κριτική που ασκούσαν στο ΚΚΕ και πριν από 20 χρόνια για τη συνθήκη του Μάαστριχ, που ο λαός πληρώνει μέχρι και σήμερα με την υπογραφή και του ΣΥΝ".

Με Βιεϊρίνια ο ΠΑΟΚ στο αυριανό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό


Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για το αυριανό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Ο Μάκης Χάβος συμπεριέλαβε τον Βιεϊρίνια, όχι όμως και τον Λίνο, τον οποίο άφησε εκτός αποστολής λόγω κούρασης.Ο πρώτος αναμένεται να δώσει κανονικά το «παρών» στο ντέρμπι της Τούμπας, ύστερα από απουσία τριών αγώνων της ομάδας του. Ο δεύτερος έμεινε εκτός, καθώς κρίθηκε πως είναι κουρασμένος.Στην αποστολή συμμετέχει κανονικά ο Βλάνταν Ίβιτς παρότι δεν ακολούθησε το πρόγραμμα προετοιμασίας για προληπτικούς λόγους, αφού το εγχειρισμένο γόνατό του μάζεψε υγρό. Βέβαια, η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία και αναμένεται να πάρει φανέλα βασικού.Εκτός του Λίνο, εκτός αποστολής έμειναν και οι Μπαλάφας, Σακελλαρίου, Γεωργίου. Με σχήμα 4-2-3-1 θα παραταχθεί ο Δικέφαλος του Βορρά.Η αποστολή απαρτίζεται από 19 ποδοσφαιριστές: Χαλκιά, Κρέσιτς, Κουτσιανικούλης, Μαλεζάς, Σαλπιγγίδης, Τσουκαλάς, Φωτάκης, Αρίας, Τσιρίλο, Κοντρέρας, Ελ Ζαρ, Ετό, Γκαρσία, Ίβιτς, Μουσλίμοβιτς, Σαβίνι, Σνάουτνσερ, Βιεϊρίνια και Βιτόλο.

ΣΑΜΑΡΑΣ:"Δέξοδος από την κρίση με ανάπτυξη"


«Δεν ζητάμε κάθε τόσο εκλογές» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση της Εταιρίας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων, όπου ανέπτυξε και τις προτάσεις του για την έξοδο από την κρίση.Ο κ. Σαμαράς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την επιλογή του μνημονίου και γιατί με την πολιτική της «βύθισε την χώρα σε έναν φαύλο κύκλο συνεχούς ύφεσης» χωρίς διέξοδο.Κατόπιν έδωσε το δικό του αδρό περίγραμμα, αυτό που το ονόμασε «διέξοδος από την κρίση με Ανάκαμψη και Ανάπτυξη» λέγοντας ότι πρέπει, «πρώτον, να πολεμήσουμε την ύφεση με μέτρα μηχανικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους. Δεύτερον, μέτρα που εξασφαλίζουν ρευστότητα. Πριν απ’ όλα, να δώσει το κράτος, κατά απόλυτη προτεραιότητα, αυτά που χρωστά στις επιχειρήσεις. Τρίτον, μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση. Τέταρτον, να μειώσουμε σταδιακά τις ασφαλιστικές εισφορές. Γιατί το μη μισθολογικό εργοδοτικό κόστος στην Ελλάδα είναι εκείνο που επιβαρύνει κυρίως την ανταγωνιστικότητα. Πέμπτον, να τολμήσουμε όλες εκείνες τις αληθινές διαρθρωτικές αλλαγές που θα ξεμπλοκάρουν την ελληνική οικονομία και κυρίως θα πλήξουν τη γραφειοκρατία και έκτον, να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα - όχι να την τιμωρούμε. Και κάτι τελευταίο: Κλαδικά Αναπτυξιακά προγράμματα».«Όλα αυτά, που σας ανέφερα, μόνον ενδεικτικά, σκιαγραφούν μια στρατηγική με τρία σκέλη» είπε στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς, εξηγώντας, «Χτυπάμε ταυτόχρονα το έλλειμμα και την ύφεση, ώστε να μειωθεί πραγματικά και γρήγορα το ίδιο το έλλειμμα. Χτυπάμε ταυτόχρονα το έλλειμμα και το χρέος, ώστε να ανακόψουμε τη ολέθρια δυναμική ελλειμμάτων-χρέους, που έχει ξεφύγει σήμερα από κάθε έλεγχο. Δεν σταματάμε τη μάχη για τον περιορισμό του ελλείμματος. Αλλά το κάνουμε με «στοχευμένους» τρόπους, όχι με «οριζόντιες» περικοπές και «οριζόντιες» φοροεπιδρομές. Εδώ η φράση κλειδί είναι:«Στοχευμένα, όχι οριζόντια».Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο θέμα των εκλογών λέγοντας: «Δεν ζητάμε εκλογές κάθε τόσο. Δεν βιαζόμαστε να «αρπάξουμε» την κυβέρνηση, πάση θυσία, για να κυβερνήσουμε ένα-δύο τέρμινα. Χτίζουμε μια κοινωνική πλειοψηφία και μια λαϊκή εντολή για να αλλάξουμε την Πατρίδα μας».«Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε τον κόσμο των επιχειρήσεων πρωταγωνιστή» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Δεν υπάρχει Καστελόριζο σου λέω...

thumb

Ήρθε, τα είπε στον Δρούτσα (και όχι μόνο), έκανε μια βόλτα στη Θράκη για να δείξει ότι η Αγκυ­ρα «είναι εκεί» και αποχώρησε αφήνο­ντας πίσω του τον ισχυρό αντίλαλο της τουρκικής θέσης: το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα, ούτε Αποκλειστι­κή Οικονομική Ζώνη. Στις θέσεις του Α. Νταβούτογλου «αντέδρασε» ο Δ. Δρούτσας με… ψίθυρους που δεν ενόχλησαν τον φιλόδοξο νεο-Οθωμανό υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.Η επίσκεψη (και οι δηλώσεις - τοπο­θετήσεις) του επικεφαλής της τουρκι­κής διπλωματίας σε Αθήνα, Θράκη και Θεσσαλονίκη είχαν κατά κύριο λόγο δύο στόχους:

Να επαναλάβει και να υπογραμ­μίσει ότι το Καστελόριζο αποτελεί ειδι­κή περίπτωση νησιού στη Μεσόγειο, χωρίς δικαιώματα καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Να υπενθυμίσει το ενδια­φέρον της Αγκυρας για την περιο­χή της Θράκης και τους μουσουλ­μάνους κατοίκους της.Ο Α. Νταβούτογλου «διακήρυ­ξε» τις τουρκικές θέσεις περί του Καστελόριζου πριν φτάσει στην Αθήνα. Με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» είχε ξεκαθαρίσει ότι το νησί αυτό βρί­σκεται στη Μεσόγειο, άρα και εκτός του αντικειμένου του ελληνοτουρκικού δι­αλόγου για την οριοθέτηση της υφαλο­κρηπίδας στο Αιγαίο. «Σε ό,τι αφορά το Καστελόριζο», ξεκαθάρισε ο Τούρκος υπουργός, «η Τουρκία έχει βάσιμες νο­μικές και πολιτικές θέσεις σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και τη νομολο­γία των διεθνών δικαστηρίων, συμπερι­λαμβανομένης και της Χάγης».

Σαφή μηνύματα

Τη θέση αυτή την επανέλαβε – με άλ­λα λόγια – και κατά τη συνέντευξη που έδωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Δ. Δρούτσα. «Δεν υπάρχει θέμα αμ­φισβήτησης του καθεστώτος που ισχύει για το Καστελόριζο. Ωστόσο, εγώ νομίζω στη συνέντευξη αυτή (στην ‘‘Καθημερι­νή’’) έδωσα κάποια πάρα πολύ σαφή μη­νύματα, η Τουρκία έχει μία πολύ θετική προσέγγιση στα θέματα της επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο. Όταν ετέ­θη το θέμα του Καστελόριζου, εγώ είπα ότι ως προς τη γεωγραφική του τοποθέ­τηση, το Καστελόριζο γεωγραφικά βρί­σκεται στη Μεσόγειο, αυτό είπα. Αυτό δεν έχει σχέση με το τι σκεφτόμαστε ή οποιαδήποτε νομική θέση που υποστη­ρίζουμε για το Καστελόριζο ή για άλλα νησιά. Απλά θέλω να υπογραμμίσω και πάλι, η τοποθέτησή μου είναι απόλυτα γεωγραφική και θέλω επίσης να υπο­γραμμίσω ότι είμαστε ανοικτοί σε κάθε συζήτηση επί όλων των θεμάτων και βε­βαίως επί του Καστελόριζου. Θα το συ­ζητήσουμε με πλήρη, ανοικτή τοποθέ­τηση. Αυτή είναι η δική μας τοποθέτηση για το Καστελόριζο. Βεβαίως, η Ελλάδα έχει κάποιες δικές της τοποθετήσεις και βρισκόμαστε, συζητάμε, πρέπει να τα συζητάμε τα θέματα ανοικτά και με σαφήνεια. Με τον ίδιο τρόπο πραγμα­τοποιούνται και οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ μας».Οι δηλώσεις και οι τοποθετήσεις του Α. Νταβούτογλου δεν εξέπληξαν Έλλη­νες διπλωμάτες, οι οποίοι εδώ και και­ρό (τουλάχιστον από το περασμένο κα­λοκαίρι) έχουν αντιληφθεί ότι η ελληνι­κή κυβέρνηση έχει σιωπηρά αποδεχτεί την τουρκική απαίτηση για εξαίρεση του Καστελόριζου από τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφα­λοκρηπίδας.Χαρακτηριστική της ελληνικής σιω­πής στις «αδιαπραγμάτευτες» τουρ­κικές απαιτήσεις ήταν ο… ψίθυρος με τον οποίο τοποθετήθηκε ο Δ. Δρούτσας μετά τη συνάντησή του με τον Νταβούτογλου: «Είναι γνωστή η ελληνι­κή θέση, οι διερευνητικές επαφές για εμάς έχουν στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και το έχουμε πει από την αρχή και είναι αυτονόητο, από τον Έβρο μέχρι και το Καστελόριζο, αλλά θα ήθελα να εστιάσω περισσότερο σε αυτό που και ο κύριος Νταβούτογλου είπε, ότι πρόκειται για μία προσπάθεια ειλικρινή, μία σοβαρή προσπάθεια η οποία γίνεται».Περί της σημασίας του Καστελόριζου για την ελληνική υφαλοκρηπίδα (και την εγκληματική… αμέλεια της κυβέρνησης να ορίσει ΑΟΖ στην περιοχή) αρκεί να ρί­ξει κανείς μια ματιά στον χάρτη, αλλά και να θυμηθεί (ή να αναζητήσει) το περσινό (10 Φεβρουαρίου) πρωτοσέλιδο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ποντικιού» με τίτλο: «Πετρέλαιο στο Καστελόριζο»…

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έχουν πέσει πάνω μας σαν τα κοράκια...

Σαν κοράκια πάνω από το πτώμα έχουν μα­ζευτεί οι «σύμμαχοι και φίλοι» Αμερικανοί και Ευρωπαίοι. Από τη μία για να μας βάλουν στο λούκι της «υποθήκης μέσω όπλων», που­λώντας μας ό,τι αυτοί θέλουν κι όχι ό,τι εμείς πραγματικά χρειαζόμαστε. Και από την άλλη, με την ευκαιρία της κατάρρευσης στην οποία αυτοί οι ίδιοι μας σπρώχνουν, θέλουν να αρπά­ξουν ό,τι έχει απομείνει από τις αμυντικές βι­ομηχανίες!Ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται σήμερα στο Παρίσι για ραντεβού με τον Νικολά Σαρκοζί. Ναι, θα πούνε για την επιμήκυνση, για την 25η Μαρτίου και όλα τα σχετικά, αλλά ο σύζυ­γος της Κάρλα Μπρούνι έχει μια μεγάλη «καού-ρα». Να «ξεφορτωθεί» έξι φρεγάτες Fremm, οι οποίες κόπηκαν για λόγους οικονομίας από το Γαλλικό Ναυτικό και κάποιος πρέπει να τις πάρει! Κόστος έξι δισ. και μην ακούτε τίποτα απ’ αυτά που λένε τα διάφορα «παπαγαλάκια» για 2,8 δισ. και άλλα ποσά που αναφέρονται ως προϋπολογισθέντα στα χαρτιά. Αυτή τη στιγμή η τιμή κάθε φρεγάτας είναι 750 εκατομμύρια ευρώ και ανεβαίνει.

Οι φρεγάτες

Αυτό είναι το ένα μεγάλο πρόβλημα. Το δεύ­τερο εξίσου σημαντικό είναι ότι οι ναύαρχοι δεν τις θέλουν αυτές τις φρεγάτες!!! Γιατί; Είναι τεράστιες. Διπλάσιες σε όγκο από αυτές που διαθέτει σήμερα ο στόλος και άρα δυσκίνητες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν χωράνε καν στον ναύσταθμο, στον οποίο πρέπει να γίνουν εκβα­θύνσεις! Τι καλό έχουν; Τα βλήματα Scalp, με βεληνεκές 1.000 χλμ…Οι ναύαρχοι όμως «πιέζονται», γιατί η απόφαση για τις φρεγάτες – που είχε ληφθεί επί Καραμανλή – είναι πρώτα απ’ όλα πολιτική, λένε. Κι επειδή το ΠΑΣΟΚ... συνεχίζει το κρά­τος και τις γκάφες της Ν.Δ. στον χώρο των εξο­πλισμών, πρέπει ντε και καλά να πάρουμε τα πλοία! Οι «ναυαρχούκοι» ετοίμασαν μία αντι­πρόταση, σύμφωνα με την οποία λένε:

◆ Ας πάρουμε δύο από τα «γαϊδούρια» τις Fremm, τις οποίες θα βολέψουμε στη Σούδα, που έχει μεν βάθος, αλλά θα χρειαστεί κι εκεί προβλήτας.

◆ Να πάρουμε και δύο κορβέτες να κάνου­με τη δουλειά μας στο Αιγαίο, όπου απ’ ό,τι φαίνεται αγριεύει το πράγμα.

Οι Γάλλοι όμως, λένε οι πληροφορίες, συ­ζητάνε το πολύ-πολύ αντί για έξι να μας φτιά­ξουν τέσσερις φρεγάτες. Πού; Μα στα ναυπη­γεία Ελευσίνας, τα οποία είχαν υπογράψει και συμφωνία μαζί τους. Έλα όμως που στο μεταξύ τα ναυπηγεία Ελευσίνας πάνε να «τινάξουν πέ­ταλα». Η αγγλική ΒΑΕ κατήγγειλε τη σύμβαση ναυπήγησης πυραυλακάτων με την Ελευσίνα και το λουκέτο φαίνεται πολύ πιθανό! Ποιος μένει σ’ αυτή την περίπτωση να αναλάβει τη ναυπήγηση; Ο Ισκαντάρ Σάφα και τα ναυπη­γεία Σκαραμαγκά, στα οποία απ’ ό,τι φαίνεται εδρεύει ο «μήνας που θρέφει τους 11»! Αν μετά τα δυο υποβρύχια πάρει και τις φρεγάτες ο Σά-φα, δεν έχει κανέναν λόγο να κυνηγήσει δου­λειές, όπως υποσχόταν. Μία είχε υποσχεθεί όλη κι όλη, από τη Λιβύη, κι έπεσε ο Καντάφι.Εκτός από τους Γάλλους εμφανίστηκαν και οι Αμερικανοί για την ΕΑΒ, άρα όπου να ’ναι σκάνε μύτη και οι Γερμανοί. Γι’ αυτούς θα επα­νέλθουμε, γιατί έχουν σχέση με το νέο αερο­σκάφος.topontiki

Νέο Volkswagen Golf 1.2 TSI 85ps

Καταναλώνει μόλις 5,5 λίτρα / 100 χιλ.,ενώ εκπέμπει 129 grCO2 / χλ

Η Volkswagen ανακοίνωσε την έναρξη της διάθεσης του νέου κινητήρα 1.2 TSI85ps στην γκάμα του Golf.Ο νέος τετρακύλινδρος κινητήρας TSI 1.200 κυβικών εκατοστών αποτελεί το πλέον πρόσφατο μέλος της οικογένειας των καινοτόμων κινητήρων TSI.Με απόδοση 85 ίππων συνδυάζει ιδανικά τη δύναμη TSIμε το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος χρήσης, εστιάζοντας στις νέες τάσεις και ανάγκες της αυτοκίνησης.Με ροπή 160Nm σε ένα φάσμα 1.500 – 3.500 σ.α.λ. και με μέγιστη ταχύτητα 178 χλμ/ώρα, ο νέος υπέρ-τροφοδοτούμενος κινητήρας επιταχύνει 0 – 100 σε μόλις 12,3 δευτερόλεπτα.Το πλέον εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του κινητήρα είναι το εξαιρετικά χαμηλό κόστος χρήσης.Το VolkswagenGolfTSI 85ps καταναλώνει μόλις 5,5 λίτρα / 100 χιλ. (μέση κατανάλωση) ενώ εκπέμποντας 129 grCO2 / χλμ, τα τέλη κυκλοφορίας διαμορφώνονται στα 129€ ετησίως.Με επιδόσεις που αντιστοιχούν σε βενζινοκινητήρες μεγαλύτερου κυβισμού, ο νέος κινητήρας επιβεβαιώνει την τεχνολογική καινοτομία TSI με γνώμονα τόσο τις επιδόσεις όσο και την οικονομία χρήσης.Η λιανική τιμή διάθεσης του Golf 1.2 TSI 85PS είναι 15.950€ ενώ προαιρετικά διατίθεται και με κιβώτιο DSG7.

Ο Χρήστος από τα Γιάννενα απόψε στο Greek Idol


Σήμερα θα πέσει και πάλι πολύ... γέλιο με εκείνους τους υποψηφίους που η κριτική επιτροπή του Greek Idol θα εξετάσει για να δει αν είναι το επόμενο Greek Idol. Απόψε λοιπόν γνωρίστε υποψηφίους όπως ο Χρήστος από τα Γιάννενα,που είναι φοιτητής της Νομικής και καθότι αεικίνητος οι φίλοι του τον φωνάζουν Τσουνάμι...Θα σαρώσει άραγε και την επιτροπή;

Απάντηση του Αθανάσιου Πατσούρα στο epirusgate


Kατά την αναφορά στο πρόσωπό μου στο σχετικό κείμενό σας για τον Συμπαραστάτη του Δημότη http://epirusgate.blogspot.com/2011/03/12.html ,αναφέρομαι ώς "τέως Διευθυντής του Ιδρύματος Νεομάρτυς Γεώργιος".Ουδέποτε υπηρέτησα ως Δ/ντης του Ιδρύματος αλλά ώς πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού και ακόμη όπως αναφέρω στο βιογραφικό μου υπηρέτησα ώς Περιφερειακός Διευθυντής Ιωαννίνων, ως αναπληρωτής Γεν.Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου ,ως Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ιωαννιτών κτλ τα οποία δεν αναφέρονται στο κειμενό σας.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας,
Αθανάσιος Πατσούρας

Κόβουν και τα σούπερ-μάρκετ


Δεν πληρώνω - δεν πληρώ­νω, επειδή δεν θέλω; Ή, δεν πληρώνω, επειδή πολύ απλά δεν έχω να πληρώσω; Η πρωτόγνωρη κρίση μάς δείχνει ότι ο κοσμάκης δεν βάζει μαχαίρι μόνο στη διασκέδαση και τα αγαθά πολυτελεί­ας, αλλά ακόμη και στο σούπερ-μάρκετ. Κι αν οι δρόμοι μας φαίνονται ακόμη αρκετά γεμάτοι, η εικόνα είναι απατηλή. Οι αλήθεια είναι ότι τους τε­λευταίους μήνες οι Έλληνες έχουν κό­ψει δραστικά ακόμη και τα είδη πρώτη ανάγκης, ενώ προτιμούν να ψωνίζουν ό,τι είναι φθηνότερο ή βρίσκεται σε προσφορά.Έτσι, οι περισσότεροι Έλληνες στρέ­φονται ολοένα και πιο πολύ στα ανώ­νυμα προϊόντα (αυτά που λέμε «ιδι­ωτικής ετικέτας», που τα ξέρει μόνο η μαμά τους δηλαδή) των αλυσίδων σούπερ-μάρκετ, αφού κάποια εξ αυ­τών πωλούνται έως και 60% φθηνότε­ρα από τα αντίστοιχα επώνυμα.Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων – δηλαδή στον πιο αμυντικό κλάδο (όπως ονομάζουν οι οικονομο­λόγοι αυτόν που αναμένεται να δεχτεί τις λιγότερες απώλειες) της αγοράς – η μείωση των πωλήσεων σε όγκο άγγι­ξε πέρυσι το 3% ενώ σε αξία η πτώση ξεπέρασε το 6%. Με βάση τις εκτιμή­σεις, για το 2011 η πτώση των πωλή­σεων σε όγκο θα ξεπεράσει το 7%, ενώ η κάμψη των πωλήσεων σε αξία δεν αποκλείεται να φτάσει και σε δι­ψήφια ποσοστά! Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα σούπερ-μάρκετ, ή τα περισσότερα από αυτά, θα αντιμετωπίσουν χοντρή κρίση. Κρίση που ξεκίνησε πέρυσι με το δράμα της μικρομεσαίας αλυσίδας Ατλάντικ, αλλά και την απόφαση της φτηνής πολυεθνικής Aldi να μαζέψει τα μπογαλάκια της από την Ελλάδα. Κι αν δεν μπορούν να τα καταφέρουν οι φτηνοί, τι θα γίνει με τους άλλους;Η μείωση της κατανάλωσης, σε συν­δυασμό με τη στροφή των καταναλω­τών στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, επιβεβαιώνει τόσο τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα ο γαλλικός πολυεθνικός όμιλος Carrefour (που έχει πληγεί μάλλον περισσότερο απ’ όλους) για την ελληνική αγορά όσο και τα στοιχεία από τις εταιρείες ερευνών και μετρήσεων.

Τι τρέχει με τα Carrefour

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Γάλ­λων, τα μεγέθη της Carrefour – Μαρινόπουλος, τόσο του δ’ τριμήνου του 2010 όσο και ολόκληρης της χρήσης του 2010, αποτυπώνουν τη βαθιά ύφεση που βιώνει η ελληνική οικονο­μία και την πτώση της κατανάλωσης. Το τέταρτο τρίμηνο του 2010 οι πω­λήσεις της Carrefour - Μαρινόπουλος υποχώρησαν κατά 5,7% σε σχέση με το τρίτο, ενώ η μείωση ήταν ακόμη με­γαλύτερη (8,1%) σε σχέση με το αντί­στοιχο διάστημα του 2009 στα ίδια καταστήματα. Ανάλογη η εικόνα και σε επίπεδο έτους, με τις πωλήσεις να έχουν υποχωρήσει πέρυσι κατά 7,1% και στο σύνολο να έχουν καταγράψει κάμψη της τάξεως του 4,1%.Αν θέλετε τα αποτελέσματα σε πραγματικούς αριθμούς, οι πωλήσεις του δ’ τριμήνου μειώθηκαν στα 699 εκατ. ευρώ ενώ στο σύνολο της περασμένης οικονομικής χρήσης υποχώ­ρησαν στα 2,719 δισ. ευρώ. Απίστευ­το, αλλά αληθινό.Η κρίση των Carrefour πάντως δεί­χνει να είναι ευρύτερη. Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση των μεγεθών μεταξύ των ίδιων καταστημάτων, το δ’ τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009 οι πωλήσεις της Ελλάδας ση­μείωσαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση (κατά 8,1%) σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνολικά, όμως, για το 2010 η πτώση στην Ελλάδα (-4,1%) ήταν η τρίτη κα­τά σειρά, αφού προηγήθηκαν μεγα­λύτερες απώλειες στο Βέλγιο (-6,2%) και την Ιταλία (-5,5%).

Λιγότερα χρήματα

Την πτώση της ζήτησης επιβεβαι­ώνει και έρευνα του Παρατηρητηρί­ου Τιμών και Ανταγωνιστικότητας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστι­τούτου (ΕΠΙ) του Πανεπιστημίου Μα­κεδονίας. Κατά την έρευνα, ποσοστό 46,6% δήλωσε ότι ξοδεύει λιγότερα χρήματα για την αγορά τροφίμων, ενώ το 61,9% έχει περιορίσει τις δαπάνες του για την αγορά ποτών. Κι ένα ποσο­στό 38,4% δήλωσε ότι έχει μειώσει τις δαπάνες του ακόμα και για προϊό­ντα οικιακής καθαριότητας. Το πλέον σοβαρό, όμως, είναι ότι ένα ποσοστό 63%, προκειμένου να καλύψει τις κα­θημερινές ανάγκες, δήλωσε ότι έχει αντικαταστήσει τα επώνυμα προϊόντα με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.Μια άλλη έρευνα, της εταιρίας Focus-Bari, δείχνει ότι οι περικοπές των καταναλωτών οφείλονται σε πο­σοστό 59% στα οικονομικά προβλή­ματα που αντιμετωπίζουν. Η ίδια έρευνα της Focus-Bari το 2008 έδι­νε το αντίστοιχο ποσοστό στο 49%. Πέρυσι, το «μαχαίρι» σε τρόφιμα και ποτά έφτασε στο 34%, έναντι 21% το 2008, ενώ έφτασε στο 32% στα προ­ϊόντα σούπερ-μάρκετ, σε σχέση με 25% πριν από δύο χρόνια.Η έρευνα, που πραγματοποιήθη­κε σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη, αποδει­κνύει παραστατικά το «μάζεμα» στις καταναλωτικές δαπάνες, καθώς το 75% απαντά πως προσέχει πολύ πε­ρισσότερο τις τιμές σήμερα, ενώ το 56% πως αγοράζει μόνο τα στοιχει­ώδη. Μάλιστα, το 77% δηλώνει πως ευχαρίστως θα επέλεγε ανάμεσα σε διάφορες μάρκες, προκειμένου να επιτύχει την καλύτερη δυνατή σχέση κόστους - οφέλους. Σ’ αυτό το σημείο υπεισέρχονται και τα προϊόντα ιδιωτι­κής ετικέτας, τα οποία το καταναλωτι­κό κοινό σε ποσοστό 58% τα αναγνω­ρίζει σήμερα σε πολύ περισσότερες κατηγορίες.Η στροφή προς τα προϊόντα ιδιωτι­κής ετικέτας επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο βελγικός όμιλος Delhaize, ιδιοκτήτης των καταστημάτων ΑΒ Βασιλόπουλος. Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος, τα προϊ­όντα ιδιωτικής ετικέτας της ΑΒ για το τρίτο τρίμηνο του 2010 έφεραν περί­που 17% των εσόδων, δηλαδή αύξηση σχεδόν 15% από το 2009.Πάντως, σε αντίθεση με το σύνολο της αγοράς, η ΑΒ Βασιλόπουλος αποδείχθηκε ανθεκτική στο δύσκολο οι­κονομικό περιβάλλον Στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, ο κύκλος εργασιών της αλυσίδας ενισχύθηκε σε ποσοστό 6,3%, φτάνοντας τα 1,536 δισ. ευρώ, ενώ άνοδο της τάξεως του 5,5% κατέγραψαν οι πωλήσεις το τέ­ταρτο τρίμηνο, που έφτασαν στα 431 εκατ. ευρώ.O βελγικός όμιλος ανέφερε ότι το μυστικό της αντοχής του βρίσκεται στην απόφασή του να «επενδύει στις τιμές», πολιτική που οδήγησε σε βελ­τίωση του μεριδίου αγοράς του. Οι Βέλγοι (με τον Έλληνα μάνατζερ) απο­φάσισαν μάλιστα μέσα στην κρίση να βάλουν άλλα 7 σημεία πώλησης στο δίκτυό τους, που αριθμεί πλέον 223 καταστήματα.

Τι κόβουμε - Τι θα κόψουμε σύντομα

Τη βαθιά κρίση που βιώνει ο οικογενειακός προϋπολογισμός του μέσου Έλληνα κατα­ναλωτή επιβεβαιώνει και παγκόσμια έρευ­να της Nielsen, σύμφωνα με την οποία ένας στους τέσσερις Έλληνες, ποσοστό 23%, δηλώνει πως δεν του μένουν καθόλου δια­θέσιμα χρήματα μετά την κάλυψη των βασι­κών του αναγκών. Από την εν λόγω έρευνα προκύπτει επίσης ότι στην Ελλάδα μπορεί να μη σημειώνεται περαιτέρω πτώση της Κατα­ναλωτικής Εμπιστοσύνης, όμως η χώρα μας παραμένει στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης με μόλις 57 μονάδες, που αποτελεί και το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό της.

Χρέη

Η οικονομία, πάντως, αποτελεί τη μεγαλύτε­ρη ανησυχία των Ελλήνων, με ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη (40%). Ενώ οι αμέσως επόμενες ανησυχίες αφορούν την εργασιακή ασφάλεια (34%), την αύξηση των λογαριασμών των ΔΕΚΟ (21%) και τα χρέη που οφείλουν τα ελληνικά νοικοκυριά (18%). Όλα αυτά τα ζητήματα που προβληματίζουν τους Έλληνες καταναλωτές, ουσιαστικά σκι­αγραφούν το κλίμα ανασφάλειας στο οποίο βρίσκεται αυτή την περίοδο η χώρα μας. Επι­πλέον, στην Ελλάδα τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας αντικαθρεφτίζονται στην ανασφάλεια των πολιτών για το εργασιακό τους μέλλον, καθώς μόλις ένας στους δέκα θεωρεί πως οι εργασιακές προοπτικές θα εί­ναι καλύτερες το 2011. Το ποσοστό αυτό εί­ναι το χαμηλότερο που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ελλάδα σε μετρήσεις της Nielsen.Οι τομείς που φαίνεται να πλήττονται πε­ρισσότερο στην Ελλάδα από την οικονομική κρίση είναι η διασκέδαση εκτός σπιτιού και η αγορά ρούχων, καθώς ένα συντριπτικό ποσοστό Ελλήνων δηλώνει πως θα περιο­ρίσει τα σχετικά του έξοδα (82% και 75% αντίστοιχα). Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσο­στό εξακολουθεί να επιλέγει φθηνότερες καταναλωτικές μάρκες για να αντεπεξέλθει στην κρίση (58%), επηρεάζοντας πλέον σε βάθος τον κλάδο των εταιρειών και των λια­νεμπόρων.

topontiki

«Σύμφωνο για το Ευρώ» για αποφυγή κρίσεων


Συγκεκριμένους στόχους για την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, τη βιωσιμότητα των δημοσιων οικονομικών και την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθερότητας θέτει το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο αναμένεται να εγκριθεί επί της αρχής από τους «17» ηγέτες της ευρωζώνης.Σύμφωνα με ένα σχέδιο τελικών συμπερασμάτων, οι ηγέτες του ευρώ επιθυμούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών των χωρών , προκειμένου να αποφύγουν νέες κρίσεις χρέους στο μέλλον. Οι «17» δεσμεύονται ότι στο μέλλον θα συντονίζουν τις οικονομικές πολιτικές τους, όχι μόνο στον δημοσιονομικό τομέα, αλλά και στον φορολογικό, τον μισθολογικό και τον συνταξιοδοτικό.«Κάθε χρόνο, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα συμφωνούν, σε ανώτατο επίπεδο , σε συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες θα πρέπει να επιτευχθούν σε διάστημα 12 μηνών. Η επιλογή των μέτρων πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο θα αποτελεί ευθύνη των κυβερνήσεων», αναφέρεται στο σχέδιο του «Συμφώνου για το Ευρώ». Στη συνέχεια σημειώνεται ότι αυτές οι δράσεις θα αποτυπώνονται στα Εθνικά Προγράμματα Σταθεροποίησης και Μεταρρυθμίσεων, τα οποία τα κράτη μέλη θα υποβάλλουν ετησίως προς αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο Eurogroup, στο πλαίσιο του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.Ειδικότερα, το Σύμφωνο, εμμέσως πλην σαφώς, ζητεί συγκράτηση των μισθών, καθώς υπογραμμίζει ότι οι χώρες πρέπει «να διασφαλίζουν ότι οι μισθολογικές διευθετήσεις στο δημόσιο τομέα στηρίζουν τις προσπάθειες για ανταγωνιστικότητα στον ιδιωτικό τομέα». Επιπλέον, τονίζει ότι για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, θα αξιολογείται η εξέλιξη των μισθών σε σχέση με την παραγωγικότητα. «Οι μονάδες του μισθολογικού κόστους θα ελέγχονται για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο» και θα συγκρίνονται με αυτές που ισχύουν σε άλλα κράτη μέλη, αναφέρει το Σύμφωνο. Αυτό θα ισχύει ανά οικονομικό τομέα (βιομηχανία και υπηρεσίες).Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, το Σύμφωνο τονίζει ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες θα προωθούν την «ευελιξία με ασφάλεια» (flexicurity) στην αγορά εργασίας, τη μείωση της αδήλωτης εργασίας και τη διαβίου μάθηση. Επίσης, ενθαρρύνονται φορολογικές μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση του φορολογικού κόστους της εργασίας.Εξάλλου, στο Σύμφωνο επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων τους και των συστημάτων υγείας και πρόνοιας. Σημειώνεται, ότι οι μεταρρυθμίσεις, σε αυτό τον τομέα θα μπορούν να εξαρτηθούν από τη δημογραφική κατάσταση κάθε χώρας. Δηλαδή το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να είναι συνάρτηση του προσδόκιμου ζωής που ισχύει σε κάθε χώρα.Όσον αφορά στα δημόσια οικονομικά, οι χώρες καλούνται να υιοθετήσουν μηχανισμούς που θα βάλουν «φρένο στο χρέος» και υποχρεώνονται να λάβουν μέτρα όταν το χρέος ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.Τέλος, το Σύμφωνο τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός των φορολογικών πολιτικών. «Η διαμόρφωση μιας κοινής φορολόγησης για τις επιχειρήσεις θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να προχωρήσουμε, προκειμένου να εγγυηθούμε τη συνοχή των εθνικών φορολογικών συστημάτων, σεβόμενοι τις εθνικές στρατηγικές φορολόγησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Δίχως τρεις η Καλλιθέα στα Γιάννενα


Συνεχίστηκε το πρωί η προετοιμασία της Καλλιθέας για τον κυριακάτικο εκτός έδρας αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα, με την προπόνηση που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό στάδιο. Το πρωί του Σαββάτου θα αναχωρήσει η αποστολή για την ηπειρωτική πρωτεύουσα και το απόγευμα θα ολοκληρωθεί η προετοιμασία με το καθιερωμένο χαλάρωμα στην Τραγανα.Απόντες από το ματς θα είναι οι τιμωρημένοι Παραράς, Πλατέλλας και Τεγούσης, οι οποίοι συμπλήρωσαν κάρτες και έχουν δηλωθεί να εκτίσουν την ποινή τους, ενώ αντίθετα επιστρέφουν οι Ζουμπουλάκης και Πινδώνης, καθώς εξέτισαν.Παρά τη δεινή βαθμολογική θέση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ομάδα, προπονητές, ποδοσφαιριστές και τα μέλη της διοίκησης είναι αποφασισμένοι να παλέψουν τον κάθε αγώνα και να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατόν σε συγκομιδή βαθμών, καθώς μαθηματικά δεν έχει χαθεί τίποτα και υπάρχουν ελπίδες για παραμονή. Στο μεταξύ, το μεσημέρι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Νίκος Σαλευρής επισκέφτηκε τον Ντιαλό, ο οποίος έχει εισαχθεί για εξετάσεις στο Ιατρικό Κέντρο Φαλήρου και μίλησε με τους θεράποντες ιατρούς για την πορεία της υγείας του.

Αγοράζουν βενζίνη από τη Βουλγαρία!!!


Τα προβλήματα τα οποία έχουν ανακύψει, με τη διαρροή μεγάλου μέρους του εισοδήματος Σερραίων πολιτών προς την αγορά και τις υπηρεσίες της Βουλγαρίας, κυρίως για την αγορά βενζίνης, υπογραμμίζει με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου το Επιμελητήριο Σερρών. Ζητεί μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στις διασυνοριακές περιοχές Ελλάδας - Βουλγαρίας και Ελλάδας - ΠΓΔΜ και έλεγχο στα σύνορα.Ειδικότερα το επιμελητήριο αναφέρει πως «καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση της ύφεσης στη χώρα μας, όλο και περισσότερες και διαφορετικές κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων πλήττονται από τη διαρροή αυτή. Με τη δραματική αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων πλήττονται και οι βενζινοπώλες, οι οποίοι οδηγούνται ακόμα και στο “λουκέτο”, καθώς η αγορά της γείτονος σε συνδυασμό με τη φτηνή βενζίνη αποτελεί έναν ιδανικό συνδυασμό- προορισμό, στον οποίο ελκύεται να ταξιδέψει κανείς, κάνοντας τις αγορές του και γεμίζοντας παράλληλα και το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του».Τονίζει δε πως «ειδικά σε ό,τι αφορά τη βενζίνη που εφοδιάζεται από βουλγαρικά πρατήρια, υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες λίτρα, τα οποία σημαίνουν και απώλεια από φόρους του κράτους πολλών χιλιάδων ευρώ».Το Επιμελητήριο Σερρών προτείνει να γίνονται έλεγχοι από μικτά κλιμάκια στα σύνορα, ώστε να διασφαλίζεται ότι η διακίνηση προϊόντων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών διενεργείται με τη συνοδεία όλων των νόμιμων φορολογικών κ.ά. παραστατικών.Παράλληλα, ζητεί μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στις διασυνοριακές περιοχές, προκειμένου να αμβλυνθεί η διαφορά της τιμής και ειδικές φοροαπαλλαγές στην αγορά καυσίμων με αποδείξεις ή τιμολόγια, ώστε να υπάρχει ισχυρό κίνητρο αποτροπής της διαρροής εθνικού εισοδήματος εκτός Ελλάδας.

Συσκέψεις για τις τιμές των καυσίμων


Συνεχείς συσκέψεις γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπως σχολιάζουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου και όλες οι υπηρεσίες είναι σε εγρήγορση για να αναχαιτίσουν τις κερδοσκοπικές τάσεις που τυχόν εμφανιστούν σε διάφορα καταναλωτικά προϊόντα, ενώ υπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται η αγορά και από τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.Από την πλευρά τους, στελέχη της επιτροπής σχολιάζουν ότι υπάρχει ανησυχία καθώς φαίνεται να πυκνώνουν σε ολόκληρους κλάδους οι συζητήσεις για ''συμφωνίες τιμών'' ή άλλες δραστηριότητες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση οι εταιρίες αλλά που δεν συνάδουν με τη νομιμότητα σε ένα περιβάλλον λειτουργίας υγιούς ανταγωνισμού.Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο παρουσία του υφυπουργού κ. Ντ. Ρόβλια, του γενικού γραμματέα Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνού, του ειδικού γραμματέα της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς κ. Γ. Στεργίου και του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δ. Κυριτσάκη κατά την οποία συζητήθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά και ζητήθηκε από τον υπουργό η συλλογή στοιχείων σχετικά με τις ενδοομιλικές συναλλαγές και τις τιμές που έχουν τα προϊόντα των πολυεθνικών στα ράφια των σούπερ μάρκετ.Αρχικά οι έρευνες θα επικεντρωθούν σε περίπου 70 είδη σούπερ μάρκετ (τρόφιμα, καλλυντικά, απορρυπαντικά και άλλα είδη νοικοκυριού) αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών, με έμφαση σε κλάδους όπου τα μερίδια των δύο πρώτων εταιρειών ξεπερνούν το 80%, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από το υπουργείο για τις τιμές σε είδη που προκαλούν αλυσιδωτές αυξήσεις στην αγορά όπως είναι τα υγρά καύσιμα, η ζάχαρη και τα άλευρα.

Νεο τελεσίγραφο Φ.Φίλιου στους καταληψίες


Ένα ακόμη τελεσίγραφο στους πρώην συμβασιούχους της ΑΔΕΙ για να σταματήσουν την κατάληψη του Δημαρχείου, έθεσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, μιλώντας στην εκπομπή Puzzle στο ITV, στην πρώτη του μετεκλογική εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.Ο κ. Φίλιος χαρακτήρισε την κατάληψη «ιμιτασιόν», λέγοντας ότι οι καταληψίες λειτουργούν με ωράριο και αφού ξεκαθάρισε ότι δε σκέφτεται τη βίαιη απομάκρυνσή τους, τους κάλεσε να αντιληφθούν ότι ο τρόπος της διαμαρτυρίας που επέλεξαν, τους απομονώνει.Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων απέδωσε το πρόβλημα σε χειρισμούς της προηγούμενης δημοτικής αρχής που οδήγησαν τους συμβασιούχους στην ομηρία και πρόσθεσε ότι η συμφωνία των έξι σημείων αθετήθηκε με ευθύνη των συμβασιούχων.«Κάποιοι δε θέλουν να λυθεί το πρόβλημα. Ο μεγάλος αριθμός των συμβασιούχων, το 85% δεν είναι έξω από το δημαρχείο. Δεν είμαι υποχρεωμένος να αποδεχθώ της λογική του ΠΑΜΕ. Ποιος είναι αυτός που ασκεί βία σήμερα; Όποιος κλειδώνει το δημαρχείο και δεν επιτρέπει να λειτουργήσουν τα εκλεγμένα όργανα, είναι νόμιμος;», ανέφερε και προειδοποίησε ότι αν η κατάληψη συνεχιστεί δύο – τρεις ημέρες ακόμη, ο ίδιος θα σταματήσει κάθε πρωτοβουλία που έχει αναλάβει και ας πάνε να βρούνε τη λύση στα δικαστήρια.Σε ερώτηση για το αν η κατάληψη είναι υποκινούμενη, απέφυγε να υιοθετήσει το χαρακτηρισμό, ωστόσο αναφερόμενος στο ΚΚΕ και στο αν του κάνει «αντίποινα» είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ μετείχα σε ένα σοβαρό κόμμα. Σήμερα νομίζω ότι τα πράγματα δεν είναι σοβαρά».

Στόχος η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού
Σε ότι αφορά τις ανάγκες του Δήμου σε προσωπικό, ο κ. Φίλιος έκανε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού που έδειξε ότι στο Δήμο και στις δημοτικές επιχειρήσεις εργάζονται περίπου 1250 υπάλληλοι.Σημείωσε πως υπάρχουν ανάγκες και στόχευση της δημοτικής αρχής είναι προσληφθούν 70 περίπου άτομα μόνιμου προσωπικού με διαδικασίες ΑΣΕΠ, κυρίως στον τομέα της καθαριότητας και τεχνικό προσωπικό.«Χρειαζόμαστε προσωπικό στην καθαριότητα και σε τεχνίτες. Ο κ. Γκόντας γέμισε το δημαρχείο με διοικητικούς, αφήνοντας στην τύχη του τον τομέα καθαριότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σουρωτήρι» ο Δήμος
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η συνέντευξη του Φ. Φίλιου σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση του Δήμου, τον οποίο χαρακτήρισε χαριτολογώντας «σουρωτήρι».Όπως είπε ανακύπτουν συνεχώς νέα χρέη και ανέφερε ως παράδειγμα τις οφειλές για έργα της ΔΕΥΑΙ ύψους 4.252.000 ευρώ.Σε ότι αφορά τον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες, ο κ. Φίλιος εξέφρασε την αισιοδοξία πως θα ρυθμιστεί σε κεντρικό επίπεδο το δάνειο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, έκανε λόγο για λήψη δανείου από τη ΔΕΥΑΙ, αλλά και για ένα ακόμη δάνειο ύψους 5 εκ. ευρώ με ενέχυρο το μίσθωμα του Ξενία για πέντε χρόνια.«Ασφαλώς σκέφτομαι και το δάνειο. Πώς αλλιώς να εξοφλήσουμε τους ανθρώπους στους οποίους χρωστάμε; Αυτή τη στιγμή κάνουμε ό,τι πρέπει για να σώσουμε το δημαρχείο από την πολιτική του κ. Γκόντα. Στο εξής, τέρμα τα δάνεια. Προέχει η ορθολογικοποίηση των δαπανών, η περιστολή τους, με στόχο τη μείωση κατά 15% τη φετινή χρονιά», σημείωσε ενώ διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια νερού και τα δημοτικά τέλη, αλλά ούτε και να εκποιηθεί δημοτική περιουσία.Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει ανταλλαγή δημοτικής γης με ρυμοτομούμενες εκτάσεις και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Λαχαναγορά.

Κρίσιμη συνάντηση
στο ΥΠΕΚΑ

Η συνέντευξη του Δημάρχου Ιωαννίνων στο ITV έβγαλε και σημαντικές ειδήσεις σε ότι έχει να κάνει με το Ρυθμιστικό, το Προεδρικό Διάταγμα για την Παμβώτιδα και το Στρατόπεδο Βελισσαρίου.Όπως έκανε γνωστό, ίσως και την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Αθήνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Σηφουνάκη για το Π.Δ της Παμβώτιδας και το Ρυθμιστικό. άλιστα, για πρώτη φορά ο κ. Φίλιος άνοιξε τα χαρτιά του και χαρακτήρισε προτιμότερο να ληφθούν πρώτα οι αποφάσεις για το Π.Δ με το σκεπτικό ότι θα είναι πιο αυστηρό.Έκανε επίσης γνωστό ότι πιθανότατα την άλλη εβδομάδα θα υπογραφεί και η οριοθέτηση της λίμνης στο κομμάτι της Αμφιθέας, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το έργο ανάπλασης της παραλίμνιας ζώνης στο Πέραμα, λέγοντας ότι θα απαλειφθούν τα έργα που είναι εντός της κόκκινης γραμμής, τα οποία, όπως είπε, δεν είναι και ιδιαίτερα σημαντικά.Αναφερόμενος στις ενστάσεις των κατοίκων των Λογγάδων σημείωσε: «Οι φετινές πλημμύρες ανέδειξαν και τα θετικά και τα αρνητικά. Δεν έγινε πάντως και καμιά καταστροφή. Πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε τις γεωργικές εκτάσεις ως μελλοντικά οικόπεδα. Σκεφτόμαστε την ανταλλαγή, όπου είναι εφικτό να γίνει. Δε γίνεται όμως να χτίζουμε πάνω στη λίμνη».Εκτεταμένη αναφορά έκανε και στο στρατόπεδο Βελισσαρίου, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να διεκδικηθεί ολόκληρη η έκταση. «Δεν πρόκειται να το χαρίσω σε κανέναν. Οικόπεδα δεν το δίνω. Ανήκει στην πόλη και μπορεί να γίνει μαζί με το πάρκο Πυρσινέλλα, ένας τεράστιο πνεύμονας ζωής της πόλης», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως μπορεί να γίνει ανταλλαγή με κάποια δημοτική έκταση.Τέλος, αποκάλυψε πως υπάρχει και εναλλακτική πρόταση για το γήπεδο του ΠΑΣ, σε δημόσια έκταση δύο χιλιόμετρα από την περιοχή του στρατιωτικού αεροδρομίου, ενώ αιτιολόγησε και τη στήριξή του στο εγχείρημα με στόχο να περάσει στην πόλη το Εθνικό Στάδιο και να μετατραπεί σε αθλητικό πάρκο.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ποντάρουν στον τουρισμό στο νέο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων


Η ολοκληρωμένη τουριστική προβολή του φυσικού κάλλους και των ποικίλων δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με την βελτίωση της οδικής πρόσβασης, αποτελεί «μονόδρομο» για τον νέο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, που αδιαμφισβήτητα μπορεί να προσφέρει διακοπές, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες.Τα τελευταία χρόνια τόσο στους πρώην δήμους Πραμάντων και Κατσανοχωρίων, όσο και στις Κοινότητες Συρράκου και Καλαρρυτών, έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις από επιχειρηματίες, ενώ παράλληλα, η περιοχή διαθέτει αξιοθέατα όπως το Σπήλαιο Πραμάντων, η Μονή της Κηπίνας, η Μονή τους Τσούκας και πολλά ακόμη που μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες.Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολύ οι παραποτάμιες δραστηριότητες, με ράφτινγκ και καγιάκ στον Άραχθο και οι περιπατητικές διαδρομές με μονοπάτια, ενώ είναι ήδη αξιοσημείωτη η προσφορά του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Θόδωρου Παπαγιάννη στο Ελληνικό.Ωστόσο, η περιοχή δεν απολαμβάνει την επισκεψιμότητα που θα έπρεπε, κυρίως γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρξε μια ολοκληρωμένη τουριστική προβολή και διαφήμιση αλλά και επειδή η πρόσβαση μέσω της 2ης και 3ης επαρχιακής οδού, είναι ιδιαίτερα δύσκολη, κουραστική, ακόμη και επικίνδυνη για οδηγούς που δεν γνωρίζουν τους δρόμους.Με την ελπίδα ότι σύντομα θα υλοποιηθεί η βελτίωση, τουλάχιστον της 2ης επαρχιακής οδού μέσω του ΕΣΠΑ, η δημοτική αρχή του δήμου Βορείων Τζουμέρκων προσανατολίζεται στην συνολική προβολή της περιοχής με επίκεντρο την χαράδρα του Αράχθου, ώστε να προσελκύσει επισκέπτες δώδεκα μήνες το χρόνο, όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος Σωκράτης Γκρέστας.Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αισθητά τους επιχειρηματίες της περιοχής, αφού το τουριστικό ρεύμα μειώθηκε φέτος το χειμώνα, ενώ οι καιρικές συνθήκες δεν είναι πάντα «σύμμαχος».Αυτό υπογραμμίζει η επιχειρηματίας Ελένη Νάτσικα – Σεβαστού, που εδώ και αρκετά χρόνια έχει επενδύσει στον αγροτουρισμό, στον οικισμό Λάζαινα Κατσανοχωρίων. Επισημαίνει παράλληλα την ευθύνη όλων, αρχών και επιχειρηματιών, που δεν φρόντισαν να αξιοποιήσουν και να προβάλλουν τις δυνατότητες της περιοχής.«Δεν έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες προβολής της περιοχής και σε αυτό φταίμε όλοι. Από μόνο του δεν πρόκειται να βελτιωθεί και να αναπτυχθεί τίποτα», σημείωσε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ