Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Σύσκεψη για τον τουρισμό στην Πρέβεζα


Μετά τις πετυχημένες συσκέψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον τουρισμό στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες (Ηγουμενίτσα,Ιωάννινα, Άρτα) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για τον τουρισμό στην Πρέβεζα, τη Δευτέρα 14 Μαρτίου και ώρα 10.00 το πρωί, στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας.Με αντικειμενικό στόχο την καταγραφή των προτάσεων και των απόψεων για την χρησιμοποίησή τους στη χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου, ο Αντιπεριφερειάρχης κος Στράτος Ιωάννου και αρμόδιος για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου, καλεί όλους τους επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, να συμμετάσχουν στη σύσκεψη. Ζητούμενο είναι η αξιοποίηση της εμπειρίας και των εμπεριστατωμένων προτάσεων των επαγγελματιών και των στελεχών που ασχολούνται χρόνια με τον τουρισμό και η ενσωμάτωσή τους στο ενιαίο στρατηγικό σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη.

Ποσοστό κέρδους 37% ζητούν οι περιπτερούχοι των Ιωαννίνων


Διαχωρίζει τη θέση του από την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Περιπτερούχων το Σωματείο Ιδιοκτητών – Εκμεταλλευτών Περιπτέρου Νομού Ιωαννίνων, ως προς τη θεσμοθέτηση ποσοστού κέρδους 31,3% για τα περίπτερα. Συγκεκριμένα σε ανοικτή του επιστολή που απευθύνεται στον αρμόδιο Υφυπουργό, αναφέρεται ότι για να είναι βιώσιμο το ποσοστό, στο προς ψήφιση νομοσχέδιο θα πρέπει να προβλεφθεί αυτό να ξεπερνά το 37% στην αποφορολογούμενη τιμή των καπνικών προϊόντων και να είναι το ίδιο για όλους τους συναδέλφους. Παράλληλα το Σωματείο χαρακτηρίζει «αντιδεοντολογικό και παράτυπο να αναφέρεται στην επιστολή το σωματείο μας και γενικά της Ηπείρου, χωρίς την συγκατάθεσή μας.

“Μήνυση για έγκλημα αφαίρεσης της κεραίας από την εταιρεία Wind προς τον πρώην Δήμαρχο Πρέβεζας Μ. Κλάπα και τα μέλη του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου”

Γράφει ο Φώτης Ζέρβας

Στην Ελλάδα του 2011, στην Ελλάδα της κρίσης, όχι μόνο της οικονομικής αλλά πάνω από όλα της κρίσης των αξιών, φοβάμαι οτι αν δεν αντιδράσουμε σαν πολίτες, ουσιαστικά και όχιγια επικοινωνιακούς λόγους, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.Αυτά τα γράφω ορμώμενος από την πρόσφατη μήνυση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Wind στον Δήμο Πρέβεζας, γιατί πριν δύο χρόνια σχεδόν με επικεφαλή τον τότε Δήμαρχο Πρέβεζας Μιλτιάδη Κλάπα και σχεδόν όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, ξεκίνησε ένα μικρό κίνημα απομάκρυνσης των παράνομων κεραίων κινητής τηλεφωνίας σε όλη την πόλη. Ένα κίνημα στο οποίο συμμετείχα ενεργά εξαρχής, γιατί αφορούσε την υγεία των παιδιών πάνω από όλα, αφού το μεγαλύτερο μέρος των κεραιών ήταν παράνομα εγκατεστημένες δίπλα σε σχολεία, τόσο δημοτικά όσο και νηπιαγωγεία.Σήμερα λοιπόν, μετά από δύο χρόνια η εταιρεία wind, έχει το θράσος να μηνύει τον πρώην δήμαρχο Πρέβεζας και τα μέλη του πρώην δημοτικού συμβουλίου για το άκουσον-άκουσον “έγκλημα αφαίρεσης της κεραίας” το οποίο ζημίωσε την εταιρεία με το ιλλιγιώδες για τα οικονομικά της ποσό ύψους 73,000 ευρώ.Τα λόγια είναι περιττά.Τον Νοέμβριο του 2011 που εκδικάζεται η υπόθεση στο Εφετείο Ιωαννίνων, θα πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό και ουσιαστικό μήνυμα προς τις εταιρείες αυτού του τόπου που εξισώνουν το πολυτιμότερο αγαθό την υγεία μας, με το χρήμα. Αυτό το μήνυμα πρέπει να φροντίσουμε να φτάσει και στα αυτιά του πολιτικού κόσμου αυτής της χώρας, ότι η σημερινή κρίση είναι η ευκαιρία μας να βάλουμε νέους και υγιείς κανόνες στην αγορά αλλά και στη σχέση κράτους-οικονομικών συμφερόντων-πολίτη.Είναι η τελευταία τους ευκαιρία. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία.Πρέπει και θα είμαστε όλοι εκεί. Δίνουμε ραντεβού τον Νοέμβριο του 2011 στο Εφετείο Ιωαννίνων.

Φώτης Ζέρβας – μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας Πα.Σο.Κ.

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕ ΕΥΡΩ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΕΝΩ ΕΧΤΕΣ ΜOΛΙΣ ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ 6.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


Δέκα τέσσερεις χιλιάδες (14.000) ΕΥΡΩ, διέθεσε η Διοίκηση του ΟΛΗΓ, στο Δήμο για την αντιμετώπιση των εξόδων των Καρναβαλίστικων εκδηλώσεων.Ποσό όχι ευκαταφρόνητο.Ποσό που δίνει κάθε δικαίωμα στους πολίτες αυτής της περιοχής να απαιτήσουν λεπτομερή απολογισμό.Επειδή δε κάποιοι «ψιθυρίζουν» πως το σεβαστό αυτό ποσό, η Δημοτική Αρχή, το διέθεσε στο … ξέπλυμα κάποιων… ένοχων χρεών, καλούμε τον Δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να δώσει στη δημοσιότητα ΑΜΕΣΩΣ τον απολογισμό της οικονομικής δράσης των καρναβαλίστικων εκδηλώσεων.Είναι βέβαιο πως τυχόν διάθεση χρημάτων σε χρέη προηγούμενων αμαρτωλών εποχών και δράσεων, θα υποχρεώσει τις Εισαγγελικές Αρχές, σε παρεμβάσεις με ο, τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Video streaming by Ustream
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Σε απάντηση σχετικού δημοσιεύματος της Εφημερίδας ΤΟΛΜΗ την Πέμπτη 10/3/2011 κάνουμε γνωστό στους συμπολίτες μας ότι:
-Δημοτικές κοινότητες, τοπικές κοινότητες του Δήμου και το συμβούλιο Νεολαίας έθεσαν υπόψη της νέας Δημοτικής Αρχής, την πρόθεση τους να οργανώσουν καρναβαλικές εκδηλώσεις, όπως εθιμικά γινόταν τα τελευταία χρόνια.Παράλληλα ζήτησαν... την οικονομική συνδρομή του Δήμου.
-Η Δημοτική Αρχή υιοθετώντας τις πρωτοβουλίες των φορέων, πλην όμως, λόγω άλλων προτεραιοτήτων που έχει θέσει το χρονικό αυτό διάστημα και έλλειψης οικονομικών δυνατοτήτων δεν μπορούσε να συνδράμει στις εκδηλώσεις αυτές.
Παράλληλα απευθύνθηκε σε φορείς και οργανισμούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα, να συμπαρασταθούν, προκειμένου να γίνουν με φειδώ κάποιες εκδηλώσεις, να τηρηθούν τα έθιμα της Αποκριάς , κυρίως όμως να ενθαρρυνθεί η προσπάθεια των νέων, που είχαν αναλάβει τις πρωτοβουλίες οργάνωσης των εκδηλώσεων.
-Ένας από τους Οργανισμούς που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα αυτό ήταν ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, ο οποίος πράγματι διέθεσε το ποσό των 14.000 Ευρώ.
Στη συνέχεια με νόμιμο τρόπο, με απόλυτη διαφάνεια και σε συνεννόηση με τους κατά τόπους οργανωτές των εκδηλώσεων, έγινε αναλογικά η διάθεση του ποσού.μως μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η φρασεολογία του δημοσιεύματος , όπως « κάποιοι ψιθυρίζουν» , « ξέπλυμα ένοχων χρεών», «αμαρτωλών εποχών» κλπ.Φαίνεται πως ο συντάκτης δεν έχει αντιληφθεί πως η Δημοτική Αρχή έχει αλλάξει και δεν «ψιθυρίζει», αλλά εργάζεται σε καθημερινή βάση για την αναμόρφωση του Δήμου, σε δύο μήνες δεν έχει δημιουργήσει, ούτε προτίθεται να «ξεπλύνει ένοχα χρέη», φυσικά δεν την βαρύνουν « αμαρτωλές εποχές» και δεν έχει λόγο να φοβάται τις « Εισαγγελικές παρεμβάσεις».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΚΤΑ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΛΜΗ

Επίσκεψη Θ.Οικονόμου στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας


Επίσκεψη στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Ιωαννίνων, πραγματοποίησε την Πέμπτη 03 Μαρτίου στις 6:00 μ.μ., ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων κ. Αθανάσιος Οικονόμου.Ο κ. Οικονόμου, πρόσφερε στο σχολείο έναν Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευόμενους -τους οποίους και επαίνεσε και ενθάρρυνε για την απόφασή τους να φοιτήσουν στο ΣΔΕ και εξέφρασε την προσωπική του στήριξη για την καλύτερη λειτουργία του σχολείου.Η Διευθύντρια, οι εκπαιδευτικοί και οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στον κ. Οικονόμου για την επίσκεψή του, την ευγενική του χορηγία στο σχολείο μας και την ηθική στήριξή του.

Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για τους Deep Purple


Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για τη συναυλία των θρυλικών Deep Purple στα Γιάννενα την Τετάρτη 25 Μαΐου, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ.Το θρυλικό συγκρότημα των Deep Purple θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ελλάδα τον ερχόμενο Μάιο. Στις εμφανίσεις τους, οι οποίες θα ξεκινήσουν από την Αθήνα στις 20 Μαΐου, έχουν προγραμματίσει και μία συναυλία στην πόλη των Ιωαννίνων. Στο πλευρό των Deep Purple θα εμφανιστεί ο γνωστός μουσικός και διοργανωτής εκδηλώσεων Γιώργος Γάκης μαζί με τους Troublemakers.Το αγγλικό ροκ συγκρότημα Deep Purple δημιουργήθηκε στο Χέρτφορντσαϊρ (Hertfordshire) το 1968. Μαζί με τους Led Zeppelin και τους Black Sabbath είναι ένα απ’ τα πιο δημοφιλή Χέβι Μέταλ συγκροτήματα. Οι Deep Purple έχουν μπει στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες σαν το πιο θορυβώδες συγκρότημα και έχουν πουλήσει πάνω από 100.000.000 δίσκους, και είναι ενεργοί ως συγκρότημα από το 1968 ως σήμερα.Ο Ian Gillan με την παρέα του, επιστρέφουν ξανά και υπόσχονται ένα δυνατό line up, κάτι που το έχουν αποδείξει σε όλες τις εμφανίσεις τους στην Ελλάδα από το 1991 μέχρι σήμερα!Η τιμή του εισιτηρίου για τη συναυλία είναι στα 40 ευρώ και η προπώληση γίνεται από το cafeé Καπλάνειο και τα Public. Ο αριθμός των εισιτηρίων είναι περιορισμένος.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Διοικητικό πόστο στον ΠΑΣ Γιάννενα αναλαμβάνει ο Αντώνης Νικοπολίδης!


Διοικητικό πόστο στον ΠΑΣ Γιάννενα είναι πολύ πιθανό να έχει την ερχόμενη σεζόν ο Αντώνης Νικοπολίδης.Ο πεπειραμένος τερματοφύλακας έχει αποφασίσει να βάλει τέλος στην καριέρα του και φαίνεται ότι ήδη ο πρόεδρος του ΠΑΣ κ. Γιώργος Χριστοβασίλης έχει μιλήσει μαζί του σχετικά. Μάλιστα,ο Νικοπολίδης βρέθηκε με την οικογένειά του στα Γιάννενα το τρίμερο της αποκριάς. Στον «Άγιαξ» αναμένονται αλλαγές σε πολλά επίπεδα, λόγω και της επικείμενης ανόδου στη Σούπερ Λίγκα.

Συνάντηση Χριστοβασίλη-Κατσέλη για το νέο γήπεδο του ΠΑΣ


Συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, είχε σήμερα στην Αθήνα,ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννενα κ. Γιώργος Χριστοβασίλης.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης,οι εκπρόσωποι του μελετητικού γραφείου με το οποίο συνεργάζεται η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννενα,παρουσίασαν τα σχέδια για το νέο γήπεδο του ΠΑΣ.Η κυρία Κατσέλη,δήλωσε εντυπωσιασμένη από το ύψος της επένδυσης,η οποία αγγίζει τα 87 εκατομμύρια ευρώ!

Τα λίγα χρήματα δεν στήνουν εργοτάξιο για την κατασκευή του Β΄ κλειστού...

Προς διάλυση η σύμβαση με αίτημα του αναδόχου

Ούτε η πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Πάνου Μπιτσαξή προσέθεσε κάτι στην δρομολογημένη αρνητική πορεία της κατασκευής του Β΄ κλειστού γυμναστηρίου Ιωαννίνων.Ο ανάδοχος αρνείται επί μακρόν να προσέλθει για να εισπράξει τον πρώτο λογαριασμό από την Περιφέρεια Ηπείρου, ως διάδοχο της Ν.Α Ιωαννίνων που είχε αναλάβει την υλοποίηση με την προγραμματική σύμβαση με τη ΓΓΑ και το δήμο Ιωαννιτών, και έχει ζητήσει τη διάλυση της σύμβασης, όπως έχει δικαίωμα, βλέποντας ότι η ροή χρηματοδότησης θα είναι προβληματική και θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αποπληρωθεί το έργο.Όλα δείχνουν ότι το έργο θα μείνει χωρίς ανάδοχο, για δεύτερη φορά μετά την δημοπράτηση που είχε γίνει το 1997 και δεν συμβατοποιήθηκε τότε, με μόνη διέξοδο την επαναδημοπράτηση με ότι αυτό συνεπάγεται.Η εξέλιξη αυτή αν και αναμενόμενη πάει πολύ πίσω την κατασκευή του αναγκαίου νέου κλειστού γυμναστηρίου και η ειρωνεία είναι ότι από τους...πανηγυρισμούς για την απόφαση της ΓΓΑ και του αρμόδιου υπουργείου να διατεθεί η πίστωση, φτάσαμε στην υπογραφή σύμβασης χωρίς αντίκρισμα.Αιτία είναι η μεγάλη μείωση των εθνικών πόρων που διατίθενται λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας και δη στο πρόγραμμα έργων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που είναι πολύ περιορισμένο.Για το νέο γυμναστήριο των Ιωαννίνων που ανατέθηκε με περίπου 5 εκ. ευρώ μετά τη έκπτωση, είχαν εγκριθεί 800.000 ευρώ (κατόπιν πολύμηνης καθυστέρησης) το φθινόπωρο, για αρχή. Από αυτά τα χρήματα ο ανάδοχος κλήθηκε να εισπράξει τις 380.000 ευρώ του πρώτου λογαριασμού που αφορά τη μελέτη εφαρμογής και την έκδοση της οικοδομικής άδειας.Οι 200.000 ευρώ θα δίνονταν από αυτό το ποσό και οι 180.000 ευρώ από πόρους της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και τώρα της Περιφέρειας, όμως ο ανάδοχος ετοιμάζεται να αποχωρήσει και όχι να εισπράξει...Το σκεπτικό του προφανώς εστιάζεται στο γεγονός ότι για όλο το 2011 θα έχει μόλις 600.000 ευρώ για να εισπράξει, μέχρι δηλαδή να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα έργων της ΓΓΑ προς το τέλος του έτους.Η εκτίμηση και του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο οποίος ως νομάρχης είχε προσπαθήσει πολύ για το έργο, είναι ότι δύσκολα θα αποτραπεί η διάλυση της σύμβασης με τη στάση που τηρεί ο ανάδοχος.Εφόσον τελικά διαλυθεί η σύμβαση, μετά από τις διαδικασίες που προβλέπονται, η μόνη επιλογή είναι η επαναδημοπράτηση του έργου και η προσέλκυση εργοληπτικών εταιρειών, όταν θα γνωρίζουν το πώς θα πληρωθούν αν αναλάβουν.Δυστυχώς ούτε αυτό το αθλητικό έργο (τι να πει κανείς για την ημιτελή επί δεκαετία αίθουσα βαρέων αθλημάτων) δεν μπορούν να αποκτήσουν τα Γιάννινα και αναρωτιέται κανείς αν θα κατασκευαστεί ποτέ ή θα μείνει (φωτογραφία) το οικόπεδο-πρώην γήπεδο Βοτανικού περιφραγμένο και στην αναμονή...Μήπως υπάρχει τρόπος να δοθούν περισσότερα χρήματα για το έργο και τι κάνουν οι βουλευτές και δη οι κυβερνητικοί;

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ:Με σύνθεση απόψεων η εκλογή του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης


Στην εκλογή του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης από το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, αναφέρθηκε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.«Ο νόμος – είπε ανάμεσα στα άλλα - απαιτεί να εκλεγεί με τα 2/3 του Περιφερειακού Συμβουλίου. Άρα έπρεπε να υπερβούμε τις παρατάξεις και να βρούμε τρόπο συνεργασίας μεταξύ μας, για να μπορέσει να υπάρχει Συμπαράστασης του Πολίτη και της Επιχείρησης. Την α΄ φορά η διαδικασία ήταν τελείως ανοικτή και όποιος ήθελε έβαζε υποψηφιότητα. Στο β΄ στάδιο έπρεπε να γίνει σύνθεση απόψεων των παρατάξεων. Προσωπικά είχα δύο φορές συνεργασία με τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων, μήπως καταλήξουμε από την αρχή σε συγκεκριμένο άτομο. Ο καθένας είχε διάφορες θέσεις και τοποθετήσεις, με το γνωστό αποτέλεσμα στην πρώτη εκλογή».Συνεχίζοντας πρόσθεσε:«Είχα πει από την αρχή, ότι αυτός που θα αναλάβει, πρέπει να είναι ένας άνθρωπος με γνώσεις και τίμιος. Αυτό το χαρακτηριστικό πιστεύω ότι το είχαν όλοι όσοι δήλωσαν υποψηφιότητα. Το θέμα είναι που θα μπορούσαμε οι παρατάξεις να συμφωνήσουμε μεταξύ μας».Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στη χθεσινή διαδικασία, είπε ότι πριν την ψηφοφορία έγινε συνάντηση μεταξύ των τριών παρατάξεων που είχαν δηλώσει ότι θα μετέχουν στην ψηφοφορία, κατά την οποία εκδηλώθηκε μεγαλύτερη ταύτιση απόψεων στο πρόσωπο του κ. Αποστόλη Οικονόμου. «Έτσι συναποφασίστηκε να προτείνουμε αυτό το όνομα που είχε διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων και το αποτέλεσμα είναι να είμαστε σήμερα μια από τις Περιφέρειες που εκλέξαμε Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. Θέλω να συγχαρώ και τον κ. Οικονόμου, γιατί εκλέχτηκε και όσους συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία και τίμησαν με την υποψηφιότητά τους, την αιρετή Περιφέρεια της Ηπείρου».

"Οι συναγωγές της Ελλάδας" στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Ιωαννίνων


Φωτογραφίες των εβραϊκών συναγωγών στα Γιάννενα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, τη Ρόδο, τη Βέροια, τη Χαλκίδα και την Κέρκυρα, συγκεντρώθηκαν στην έκθεση «Ιερά Σύμβολα. Οι Συναγωγές της Ελλάδας», που θα παρουσιάζεται από τη Δευτέρα, 14 Μαρτίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Ιωαννίνων.Το εκθεσιακό υλικό αποτελείται από 23 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, έργα των Σαμουήλ Νεγρίν και Ιωάννη Παναγάκου, οι οποίοι ταξίδευσαν σ' όλη την Ελλάδα και αποτύπωσαν με τον φακό τους την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των συναγωγών.Απόφοιτοι της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθηνών, οι δύο καλλιτέχνες αποκάλυψαν μέσα από ευφάνταστες εναλλαγές φωτός και σκιάς, το απόκοσμο περιβάλλον αυτών των τόπων πίστης και λατρείας, καθιστώντας τούς επισκέπτες κοινωνούς της ηρεμίας και γαλήνης, που αποπνέουν.«Το ταξίδι στις ελληνικές συναγωγές είχε σαν αφορμή τη μεγάλη συναγωγή της Αθήνας. Το φως, περνώντας μέσα από τα πολύχρωμα βιτρώ, τονίζει τα σχήματα και τις φόρμες της πόλης. Ένα "άρωμα" ιερό αναδύεται μέσα από τα σύμβολα, τα αντικείμενα, τις γραφές στα υφάσματα και τους τοίχους. Ο χώρος είναι λιτός, σχεδόν μινιμαλιστικός», λένε από τη δική τους πλευρά οι δύο φωτογράφοι, που επιχείρησαν να αποδώσουν την αίσθηση του χώρου.

Υπό διερεύνηση το θέμα του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΛΗΓ

Αναφορικά με τη διπλοθεσία και τις επιλογές του σε αναθέσεις έργων

Το γεγονός ότι το ζήτημα που έχει τεθεί σχετικά με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΗΓ κ. Κιτσαντά είναι υπό εξέταση, τόνισε ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτριος Σκάλκος.Να θυμίσουμε ότι το ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει αφορά στη νομιμότητα ή μη της κατοχής δύο θέσεων από τον κ. Κιτσαντά, αφού ως γνωστόν εκτός από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΗΓ, είναι καθηγητής και στο Παράρτημα Ηγουμενίτσας του ΤΕΙ Ηπειρου.Ο ίδιος σημείωνε ότι δεν έχει εξαρτημένη εργασία με τον Οργανισμό, δεν έχει υπογράψει σύμβαση και δεν έχει ωράριο και άρα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δεν υπάρχει ασυμβίβαστο.Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες ωστόσο και με τη σχετική απάντηση της Ειδικής Γραμματείας Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Κιτσαντάς δεν μπορεί να αμείβεται με δελτία παροχής υπηρεσιών από τον ΟΛΗΓ.

«Προς διερεύνηση»
Ο Πρόεδρος του ΟΛΗΓ κ. Σκάλκος, ερωτήθη αναφορικά με το ζήτημα του κ. Κιτσαντά.«Το θέμα είναι προς διερεύνηση. Δεν μπορώ εγώ να σας πως αν είναι νόμιμο ή όχι», απάντησε ως προς το δικαίωμα ή μη του Διευθύνοντα Συμβούλου να πληρώνεται με δελτία παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον κ. Σκάλκο η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών βρίσκεται σε αλληλογραφία με τα αρμόδια Υπουργείου για την αποσαφήνιση του πράγματος, ως προς τη διπλοθεσία ή μη του κ. Κιτσαντά.

«Έχω δηλώσει τα πάντα»
Ο κ. Σκάλκος ρωτήθηκε και σχετικά με το καθεστώς με το οποίο ο ίδιος εργάζεται και αμείβεται από τον Οργανισμό, ενώ είναι συνταξιούχος, ως Αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος.«Δεν έχω αποποιηθεί κάποια εκ των αμοιβών. Άλλωστε απ' τον ΟΛΗΓ λαμβάνω μια αποζημίωση των 800 ευρώ. Έχω δηλώσει τα πάντα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και είναι στη διάθεση όσων τα ζητήσουν», μας είπε.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όσοι δρουν σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς


Εικόνες που έχουν κλαπεί από ναούς και μοναστήρια του Ζαγορίου, εντοπίστηκαν, σε ηλεκτρονική σελίδα έκθεσης εκκλησιαστικών ειδών που έχει έδρα το Λονδίνο. Ο εντοπισμός τους έγινε χάρη στην ανάρτηση κλεμμένων εικόνων που έγινε από πέρυσι στην ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων.Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά την περυσινή ανακάλυψη κλεμμένης εικόνας στο Μοναστηράκι, πολίτης τον ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα για εικόνα που βρίσκεται αναρτημένη στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική σελίδα.Από έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι αυτή ανήκει σε εκείνες που είχαν κλαπεί από την Ι.Μ. Βισικού. Στη συνέχεια ταυτοποιήθηκαν και αρκετές άλλες, ενώ από χθες και μετά την ειδοποίηση των υπηρεσιών Αρχαιοκαπηλίας της Αστυνομίας, και μέσω αυτών της INTERPOL, αποσύρθηκαν από την ιστοσελίδα 35 με 40 εικόνες.«Εμείς κάναμε μια απλή εργασία, η οποία έδωσε τα πρώτα αποτελέσματα. Από πέρυσι οι κλοπές σταμάτησαν. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε πλέον κάτι χειροπιαστό. Αυτοί που έδρασαν σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς πρέπει να παραδοθούν στη Δικαιοσύνη. Το απαιτούμε από όλους τους αρμοδίους», κατέληξε ο Περιφερειάρχης που αναφέρθηκε και στη συνεργασία που υπάρχει με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το Σάββατο η συνάντηση Μαγκριώτη-Καχριμάνη


Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα έχει το Σάββατο το μεσημέρι (και στα θέματα που θα προτάξει), με τον Υφυπουργό Υποδομών κ. Ιωάννη Μαγκριώτη, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ήπειρο. «Είχαμε συναντηθεί προ δύο μηνών, όταν και του είχα θέσει το θέμα της Ιόνιας Οδού. Εμείς, τώρα που στα Δυτικοευρωπαϊκά Δίκτυα αναφέρεται ότι αυτή θα φτάσει μέχρι την Κακαβιά, ζητάμε μέσα στις νέες συμφωνίες που θα γίνουν- και είναι και προς το συμφέρον αυτών που έχουν πάρει το έργο με παραχώρηση – να υπάρξει πρόβλεψη, ώστε να ενταχθεί και το τμήμα μέχρι τα σύνορα. Για μας όμως, μεγάλο ρόλο παίζει και η οδική σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα και το Άκτιο. Στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Ηπείρου το αεροδρόμιο του Ακτίου παίζει σημαντικό ρόλο για την περιοχή μας και, εκτός αυτού, τουλάχιστον τα κέντρα των περιφερειακών ενοτήτων πρέπει να απέχουν ελάχιστο χρόνο στα Γιάννινα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης. Επίσης αναφέρθηκε και στον Ε-65, τονίζοντας, ότι γι΄ αυτόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εναλλακτική χάραξη, ώστε να αποφευχθεί η διέλευσή της από το βιότοπο της αρκούδας. «Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε να μειωθεί το φυσικό αντικείμενο», συμπλήρωσε.Τέλος ένα άλλο θέμα που θα τεθεί στον Υφυπουργό, είναι τα διόδια της Εγνατίας Οδού, για τα οποία όπως είπε ο Περιφερειάρχης επιμένουμε να είναι στα όρια της Ηπείρου.

Νέα ανακοίνωση του ΚΚΕ Ιωαννίνων κατά της δημοτικής αρχής!


Η Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΚΚΕ χαιρετίζει τις πολύμορφες, δυναμικές κινητοποιήσεις των συμβασιούχων του δήμου Ιωαννιτών. Είναι αγώνας ΔΙΚΑΙΟΣ, ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟΣ, αφορά κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια που βιώνει τις συνέπειες της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.
Εργαζόμενη, εργαζόμενε
Είναι κρίσιμη περίοδος για όλο το λαό. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, τρόικα επιδιώκουν με αφορμή τα «ελλείμματα», τα «χρέη» να διαμορφώσουν φτηνούς – ευέλικτους εργάτες χωρίς δικαιώματα. Εργάτες τύπου συμβασιούχων της πρώην ΑΔΕΙ που θα δουλεύουν με δίμηνες συμβάσεις, θα τους αφήνουν απλήρωτους, θα τους απολύουν και θα τους ζητάνε από πάνω και τα ρέστα, όπως κάνει η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας στην ίδια ρότα με την προηγούμενη της ΝΔ.ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ χρειάζονται ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ που θα έχει στο στόχαστρο την αιτία της σημερινής άθλιας κατάστασης των εργαζομένων.Προσπέρασμα των αναχωμάτων του ΠΑΣΟΚ και του συστήματος όπως ο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ΣΥΡΙΖΑ – ΝΑΡ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ που μετατρέπονται σε «εθελοντές» για την διάσωση του συστήματος.ΑΝΤΟΧΗ στις επιθέσεις και στη λοιδορία του αγώνα.Στη συκοφάντηση της πάλης της εργατικής τάξης η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος έχουν εντρυφήσει για τα καλά στις τακτικές του ΠΑΣΟΚ. Το ρόλο του αντίστοιχου «Πάγκαλου» ανέλαβε στην προκείμενη περίπτωση ο δημοτικός σύμβουλος του ΠΑΣΟΚ Μωυσής Ελισάφ με μπαράζ δηλώσεων. Εκφράζει όχι απλά τον εαυτό του, αλλά τη δημοτική αρχή, το ΠΑΣΟΚ, εκφράζει την αυθαιρεσία της εργοδοσίας που νομίζει έχει το δικαίωμα να πετά στο δρόμο 130 λαϊκές οικογένειες και όλοι να σιωπούν.Επικαλούνται την δημοκρατία και εννοούν την δημοκρατία που δικάζει αγωνιστές με χαρακτηριστική πρόσφατη περίπτωση τις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις των JUMBO, που βγάζει στο σφυρί σπίτια εργαζομένων που δεν μπορούν να πληρώσουν δάνεια. Εκείνη τη δημοκρατία που πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις ενώ την ίδια ώρα χαρίζει 70δις ευρώ σε τράπεζες. Την δημοκρατία που απαγορεύει απεργίες, τις βγάζει παράνομες και καταχρηστικές. Την δημοκρατία της απελευθέρωσης των απολύσεων και των άλλων αντεργατικών νόμων.ΤΕΤΟΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ όχι απλά την αμφισβητούμε αλλά παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις να την ανατρέψουμε.Κλαίνε και οδύρονται για ανοιχτό δημαρχείο. Να λείπει στο λαό ένα δημαρχείο που απολύει εργαζόμενους, βάζει φόρους, συγχωνεύει σχολεία, εμπορευματοποιεί τη γη, εκποιεί δημόσια περιουσία σε επιχειρηματίες, χρησιμοποιεί κατασταλτικούς μηχανισμούς. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ είναι ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ και επιβάλλεται να κλείνει αυτό παρά να κλείνουν τα σπίτια των εργατών.Σαν να μην έφταναν αυτά, η δημοτική αρχή ειρωνεύεται για «επαναστατική γυμναστική», ειρωνεύεται ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν ρεύμα, νερό, δάνεια. Ειρωνεύεται γιατί φοβάται τους αγώνες των εργαζομένων. ΤΟΥΣ ΤΡΕΜΟΥΝ.Θαρρούσαν ότι μπορούν να τους έχουν μια ζωή «ομήρους» τους εργαζόμενους της ΑΔΕΙ, να τους τάζουν δουλειά και αυτοί να τους προσκυνάνε, να τους «χρωστούν χάρη». ΞΕΓΕΛΑΣΤΗΚΑΝ.Οι εργαζόμενοι έχουν την δύναμη να αποτινάξουν από πάνω τα αόρατα δεσμά της υποταγής. Τους χρησιμοποίησαν τόσα χρόνια και τώρα τους καταδικάζουν, θεωρούν ότι γίνονται «κακό παράδειγμα» για ένα κόσμο που είχε ή έχει ακόμα αυταπάτες για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Κρύβουν ότι υπάρχει πολιτική λύση του ζητήματος για τους συμβασιούχους που αρνιούνται να την πραγματοποιήσουν : Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να επιστρέψουν άμεσα στις δουλειές τους.Στρέφονται με μένος στο ΚΚΕ γιατί έχει ξεκάθαρες – κρυστάλλινες θέσεις και είναι μπροστά στους αγώνες του λαού μας.Τους διαβεβαιώνουμε αυτός είναι ο ρόλος του ΚΚΕ. Και πολύ περισσότερο να πείσει ότι αυτό το σύστημα δεν έχει να δώσει τίποτα περισσότερο από φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία. Ότι είναι άμεση επιτακτική ανάγκη για μια άλλη κοινωνία που κουμάντο θα κάνει ο λαός, για μια σοσιαλιστική κοινωνία.Τα διάφορα προσωπεία που φορά η αντιλαϊκή πολιτική θα αποκαλύπτονται είτε αυτό λέγεται Φίλιος, είτε Γκόντας, είτε κάτι άλλο.Η πλουτοκρατία έχει επιλέξει τους ανθρώπους της. Ο λαός έχει άλλο δρόμο να βαδίσει. Οργανωμένη και συλλογική ανυπακοή. Οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς και εργατογειτονιά για το δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας και αντεπίθεσης που θα φτάνει μέχρι την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

ΚΚΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Αυτό το... πακέτο ποιος θα το πάρει;


Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Η μεγάλη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού Δημοσίου από τη Moodys τη Δευτέρα – και η κατά τι μικρότερη των ελληνικών τραπεζών στη συνέχεια – οδήγησε στην αλματώδη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και, επιπλέον, έβαλε στο τραπέζι, ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν από την αυριανή εμβόλιμη ευρωσύνοδο κορυφής, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο έτσι ή αλλιώς είναι η «βαριά» ατζέντα για την Ελλάδα.Ο οίκος αξιολόγησης στην έκθεσή του, εκφράζοντας όπως πάντα τη θέληση των «αγορών», έβαλε ευθέως θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους πριν από το 2013 και τη λήξη του Μνημονίου. Και μάλιστα ενώ η Γερμανία ήδη από το φθινόπωρο θέλει τον μελλοντικό ευρωπαϊκό μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων ως μηχανισμό ελεγχόμενων χρεοκοπιών, ο οποίος προχωρεί ταχύτατα.Στο ίδιο πνεύμα παρενέβη πάλι ο... Σόρος, ο οποίος είπε χθες ότι οι «αγορές» δεν θα δώσουν στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης κι άλλο περιθώριο αναβολής στην αναδιάρθρωση χρέους των πιο αδύναμων μελών της – κυρίως της Ιρλανδίας και της Ελλάδας – όσο κι αν υπάρχει ανησυχία για τις ζημιές που θα υποστούν οι τράπεζές τους. Συγκρατήστε δε το σημείο της παρέμβασής του που λέει ότι «με το να επιμένουν ότι το παρόν χρέος είναι ιερό και απαραβίαστο, δημιουργούν μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων».

Μεταξύ σφύρας και άκμονος

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με την ομιλία του το βράδυ της Τρίτης, μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, έκανε λόγο για την ύπαρξη διαπραγμάτευσης στο θέμα των «όρων εξυπηρέτησης του χρέους» και του μελλοντικού ευρωμηχανισμού παραπέμποντας κι αυτός, εμμέσως πλην σαφώς, στην αναδιάρθρωση και συνδέοντας εντέχνως το ελληνικό ζήτημα με τη διεκδίκηση της «λύσης - πακέτου» που ζητούν και οι «αγορές» από την Ε.Ε.Έχοντας ελάχιστες αντιστάσεις στο εσωτερικό – αφού στην πλειονότητά τους τα ελληνικά κόμματα έχουν ήδη αποδεχθεί και... διεκδικούν μια μορφή αναδιάρθρωσης – «παίζει» με την ασάφεια της δικής του στρατηγικής ελπίζοντας σε έκβαση των δύο επόμενων συνόδων κορυφής που θα του επιτρέψει τουλάχιστον μια επικοινωνιακή διαχείριση το επόμενο διάστημα.Όμως η ελληνική οικονομία καταρρέει πλήρως σε όλα τα επίπεδα, με όλο και χειρότερες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία, κάτι που σημαίνει ότι το περιθώριο διαπραγμάτευσης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης είναι σχεδόν μηδαμινό.Στο ευρωπαϊκό επίπεδο, και η Πορτογαλία – μετά την Ιρλανδία – βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της υπαγωγής στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης. Το ζητούμενο λοιπόν για τις αγορές, την ευρωζώνη, τη Γερμανία, το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ είναι πώς θα μοιραστεί το κόστος από τις αλλεπάλληλες χρεοκοπίες και όχι αν αυτές θα υπάρξουν.

1. Η Μέρκελ, επιζητώντας μια «λύση - πακέτο», ζητάει να πληρώσουν μεγάλο μέρος της ζημιάς οι ιδιώτες πιστωτές και να απαλλαγεί η ίδια από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βάρος στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού ελεγχόμενων πτωχεύσεων.

2. Οι αγορές, επιζητώντας κι αυτές μια «λύση - πακέτο», πιέζουν προκειμένου, στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού, οι χρεοκοπίες να αφήσουν κατά το δυνατόν αλώβητους τους ιδιώτες επενδυτές και τις τράπεζες.

3. Στο παιχνίδι αυτό μπήκε και ο Ομπάμα πιέζοντας τη Μέρκελ με την αποστολή στη Γερμανία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ. Στην Ελλάδα αυτό ερμηνεύτηκε κυρίως ως στήριξη στην Ελλάδα και την Ιρλανδία – τη σχετική ανάλυση θα δείτε στη σελ. 9. Ωστόσο μια άλλη εκτίμηση λέει πως ο Γκάιτνερ ενδιαφέρεται κυρίως για τον αυστηρό καθορισμό των... υγειονομικών ζωνών προστασίας που θα εμποδίσουν τις ανεξέλεγκτες χρεοκοπίες και την υποτίμηση του ευρώ εις βάρος της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας.

4. Στο πλαίσιο της «λύσης - πακέτου» η Γερμανία αντιμετωπίζει και ευρωπαϊκές πιέσεις, κυρίως από την ΕΚΤ και την Κομισιόν, ώστε να καταλήξει σε έναν «ευέλικτο» μηχανισμό διάσωσης των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης συνοδευόμενο από «στήριξη» των αδύναμων χωρών.

5. Σε όλο αυτό το παιχνίδι υπάρχει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δημοσίως ζητάει κι αυτή μια «λύση - πακέτο», χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει πλήρως τη θέση της. Και γιατί να το κάνει, αφού κανείς στο εσωτερικό δεν την πιέζει...Έτσι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος σε ένα παιχνίδι για πολύ ικανούς παίκτες.

Η Γερμανία στο επίκεντρο

Στις επόμενες δύο συνόδους κορυφής τον κεντρικό ρόλο θα έχει φυσικά η Γερμανία. Έτσι, εν όψει της αυριανής έκτακτης συνόδου κορυφής, εντείνονται οι κάθε είδους πιέσεις προς τη Μέρκελ.

1. Κατ’ αρχάς έχουμε τις πιέσεις, κυρίως στο εσωτερικό της, ώστε να μην ενδώσει στο αίτημα για ευέλικτο μηχανισμό διάσωσης των προβληματικών χωρών. Πρώτα είχαμε την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank), την ομάδα των 200 οικονομολόγων και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP). Τώρα προέκυψε το πανίσχυρο λόμπι των εργοδοτικών και επιχειρηματικών συνδέσμων της Γερμανίας.

Ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), ο Σύνδεσμος Γερμανών Εργοδοτών (BDA), η Ένωση Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK) και η Ένωση Γερμανικών Βιοτεχνιών (ZDH) τάσσονται κατά της έκδοσης «ευρωομολόγου», υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα καθιστούσε την Ε.Ε. «ένωση μεταφοράς κεφαλαίων» και θα οδηγούσε στην «κοινοτικοποίηση» των χρεών των προβληματικών χωρών. Οι στόχοι είναι συγκεκριμένοι:

● Η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στο κόστος διάσωσης χωρών σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης.

● Οι επενδυτές σε κρατικά ομόλογα να επωμίζονται τα βάρη στις κρίσεις και όχι οι φορολογούμενοι – το ίδιο ακριβώς επιχείρημα επικαλείται και ο Σόρος.

● Να μην ενδώσει η Μέρκελ στις πιέσεις για «ευέλικτη» πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης.

● Να μην διευρυνθεί το ταμείο σταθερότητας και να μην του εκχωρηθεί η αρμοδιότητα επαναγοράς του χρέους των προβληματικών χωρών.

2. Από την άλλη πλευρά έχουμε τις... αντίρροπες πιέσεις προς τη Γερμανία και τη Μέρκελ, ώστε τελικά ο μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας να διαθέτει επαρκή κεφάλαια και ευελιξία ώστε να «συνδράμει» τις χώρες με κακή δημοσιονομική κατάσταση και μεγάλο χρέος. Με άλλα λόγια να εγγυηθούν οι πλούσιες χώρες της Ευρώπης, και κυρίως η Γερμανία, τα δάνεια των φτωχότερων και προβληματικών.Στο πλαίσιο αυτό κινείται η Κομισιόν, η οποία, διά του προέδρου της Ζοζέ Μπαρόζο μίλησε για ανάγκη αύξησης των πόρων του ταμείου και μεγαλύτερη ευελιξία. Στο ίδιο πνεύμα τοποθετήθηκε και ο επίτροπος για την ανταγωνιστικότητα Όλι Ρεν.

Στην ίδια γραμμή κινείται και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν «οτιδήποτε για να διασφαλίσουν ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και οι τράπεζές τους έχουν τη χρηματοδότηση που χρειάζονται για να έχουν επιτυχία τα προγράμματά τους».

Εύθραυστες ισορροπίες

Η Ελλάδα, δεμένη σταθερά στο άρμα του ΔΝΤ και παρακολουθώντας τις διεκδικήσεις της Ιρλανδίας για «χαλάρωση» του δικού της Μνημονίου, θα ήθελε να παίξει με τις δυναμικές αντιθέσεις που αναπτύσσονται εν όψει των δύο συνόδων, αύριο και στις 25 του μηνός, ώστε να κερδίσει έστω μια επικοινωνιακή νίκη. Ουσιαστικά κέρδη, άλλωστε, δεν μπορεί να περιμένει με την παρούσα δημοσιονομική κατάσταση και το δυσθεώρητο χρέος. Είναι όμως εύκολο ακόμη κι αυτό το έλασσον;Κατ’ αρχάς η Μέρκελ – έχοντας στο πλευρό της τα βέτο της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Σλοβακίας και της Φινλανδίας έναντι της προοπτικής δανεισμού της Ελλάδας από τον υπάρχοντα μηχανισμό για επαναγορά ομολόγων – προσπαθεί να τηρήσει σκληρή στάση ώστε να μην δοθεί το μήνυμα της χαλάρωσης από καμιά χώρα στο πλαίσιο του υπό προώθηση από την ίδια Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας.Απέναντί της η Γερμανίδα καγκελάριος έχει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ζητάει μεν «ευελιξία» για τον νέο μηχανισμό χρηματοπιστωτικής στήριξης, αλλά μόνο για τις χώρες που μπορούν να δείξουν σαφή δείγματα δημοσιονομικής προόδου. Αυτό ακριβώς το ξεκαθάρισμα έκανε τις τελευταίες μέρες αξιωματούχος της.Επίσης απέναντί της έχει την Κομισιόν, που επίσης διεκδικεί ευελιξία, στο πλαίσιο όμως του να αποφύγει μια ευρωπαϊκή... γερμανοκρατορία, η οποία θα ακύρωνε τον δικό της πολιτικό ρόλο. Ποιος διασφαλίζει όμως ότι, εάν η διαπραγμάτευση με τους Γερμανούς πάει κατ’ ευχήν και βρεθεί το modus vivendi, θα συνεχιστεί η ρητορική της κομισιόν περί «ευελιξίας»; Μάλλον το ακριβώς αντίθετο θα πρέπει να περιμένουμε.Η Γερμανία έχει απέναντί της και τις ΗΠΑ, οι οποίες ζητούν κι αυτές «ευελιξία», αλλά ταυτόχρονα επιδιώκουν κυρίως την αποφυγή ανεξέλεγκτων χρεοκοπιών και αυστηρότητα στη διαχείριση των προβληματικών χωρών, ενώ στους στόχους τους περιλαμβάνεται και η Ευρώπη δύο ταχυτήτων ακόμη και στο επίπεδο των «δύο ευρώ».Μόνο που οι διαφορές Γερμανίας και ΗΠΑ δεν φαίνεται να είναι τραγικές, αφού και την Ευρώπη δύο ταχυτήτων φαίνεται να έχουν στα σχέδιά τους οι Γερμανοί και τον μηχανισμό ελεγχόμενων χρεοκοπιών στήνουν στο «πνεύμα» του ΔΝΤ. Επομένως μπορεί το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης να είναι σκληρό, αλλά τα περιθώρια σύγκλισης δεν είναι ανύπαρκτα. Συνεπώς όποιος πιστεύει ότι μπορεί να παίξει σκληρό παιχνίδι από τους «μικρούς» και προβληματικούς θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός.

Οι αγορές πιέζουν

Το μείζον ζήτημα, λοιπόν, επί του οποίου εστιάζεται η σύγκρουση, είναι ποιος θα πληρώνει τον βαρκάρη κάθε φορά που μια αδύναμη χώρα θα μπαίνει στον «κουβά» της χρεοκοπίας και θα οδηγείται σιδηροδέσμια στην ελεγχόμενη πτώχευση. Εδώ τα πράγματα είναι ζόρικα και οι «αγορές» δείχνουν τα δόντια τους προς τη Γερμανία.

1. Κατ’ αρχάς η υποβάθμιση τριών βαθμίδων από τη Moody’s εκτόξευσε στα ουράνια και τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι:

● Το τριετές ελληνικό ομόλογο κινήθηκε χθες σε νέο ιστορικά υψηλό επιτοκιακό επίπεδο ξεπερνώντας ακόμη και το 17,5%, ενώ και το επιτόκιο του δεκαετούς άγγιξε το 12,5%.

● Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται κατά πολύ στις μικρές διάρκειες των ελληνικών ομολόγων, προφανώς οι «αγορές» έχουν προεξοφλήσει τη σύντομη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Μήπως, όταν δούμε εκτίναξη σε ακόμη μικρότερες διάρκειες, σημάνει και το τέλος του παιχνιδιού;

● Τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) κινούνται τώρα πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης και πολλοί αναλυτές της δίνουν πιθανότητες πτώχευσης τα επόμενα χρόνια κοντά στο 50%.

2. Η Πορτογαλία πούλησε χθες διετή ομόλογα με επιτόκιο 5,993%. Πραγματική πανωλεθρία, η οποία, συνδυαζόμενη με το 7,7% στα δεκαετή ομολόγά της (υψηλό επίπεδο δεκαπενταετίας), τη φέρνει μόλις μια ανάσα από τον μηχανισμό «στήριξης». Μοιάζει να βρίσκεται στο έλεος των «αγορών» και να αποτελεί ιδανικό χαρτί πίεσης προς τη Μέρκελ. Μένει να δούμε τη δική της αντίδραση.

3. Από τη λίστα των πιέσεων δεν λείπει ούτε η Ιταλία, η οποία, με επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου της στο 5% χθες, φαίνεται ότι έχει μπει σε φάση αμφισβήτησης και αποτελεί ένα ακόμη όπλο στα χέρια των «αγορών».

Όλες οι πιέσεις προς τη Γερμανία λοιπόν βρίσκονται σε εξέλιξη και το ερώτημα είναι αν η Μέρκελ και η χώρα της μπορούν να αντέξουν.

Από τη μια πλευρά η πίεση για να υποχωρήσει και να γίνει πιο «διαλλακτική» έναντι των διεθνών πιστωτών είναι ισχυρότατη.

Από την άλλη όμως η Γερμανία γνωρίζει ότι, μόλις κάνει την πρώτη υποχώρηση, η πίεση θα αυξηθεί αντί να χαλαρώσει – τρώγοντας έρχεται η όρεξη άλλωστε.Το ερώτημα λοιπόν αφορά τις αντοχές της.

ΥΓ.: Το μέγεθος του παιχνιδιού με επίκεντρο την ευρωζώνη θα δοκιμάσει τις αντοχές της πολύ σκληρά το επόμενο διάστημα. Τώρα φαίνεται ακόμη περισσότερο πόσο εγκληματική επιλογή ήταν η οικειοθελής απεμπόληση από την κυβέρνηση Παπανδρέου κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης με την τρόικα – ακόμη και του έσχατου όπλου της ασυλίας της χώρας έναντι των πιστωτών της. Σε λίγο, ανεξαρτήτως της έκβασης των δύο συνόδων κορυφής, θα το καταλάβουμε ακόμη περισσότερο...

topontiki

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι Έλληνες καταναλωτές για αγορές μέσω διαδικτύου


Με επιφυλακτικότητα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι Έλληνες καταναλωτές τις αγορές μέσω διαδικτύου, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των χρηστών του internet που πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές, ανήλθε σε 18,4% το α΄ τρίμηνο πέρυσι.Ενδιαφέρον είναι, επίσης, το στοιχείο ότι οι αγοραστές αυτοί είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους άνδρες (30 μονάδες πάνω από το ποσοστό των γυναικών). Όσο για τα προϊόντα που προτιμούν, αυτά αφορούν κυρίως σε λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικές συσκευές και βιντεοκάμερες, φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, DVDs, ταξιδιωτικές υπηρεσίες, όπως εισιτήρια και ενοικίαση αυτοκινήτου, και είδη ένδυσης- υπόδησης.Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η επιφυλακτικότητα των Ελλήνων για τις αγορές από το διαδίκτυο αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι μειώνονται οι ρυθμοί αύξησης (13,6% για το χρονικό διάστημα 2009- 2010, σε σύγκριση με το 18,2% για το 2008- 2009). Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για την πενταετία 2006- 2010, ανέρχεται στο 20,8%.Από την ανάλυση του προφίλ όσων πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές- παραγγελίες, προκύπτει ότι στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι άντρες, ηλικίας 25- 34 ετών, μισθωτοί και απόφοιτοι ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η μεγάλη ποσοστιαία διαφορά που παρατηρείται ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές, αφού οι πρώτοι ξεπερνούν τις γυναίκες κατά περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες, στοιχείο που μπορεί να δηλώνει αρκετά για τις καταναλωτικές συνήθειες των γυναικών.Τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που αγοράστηκαν ή παραγγέλθηκαν από το διαδίκτυο για προσωπική χρήση (χρονική περίοδος Απρίλιος 2009- Μάρτιος 2010) είναι, κυρίως, ηλεκτρονικές συσκευές και βιντεοκάμερες, φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, DVDs κ.λπ. (28,5%), ταξιδιωτικές υπηρεσίες, όπως εισιτήρια, ενοικίαση αυτοκινήτου κ.λπ. (27,8%), και είδη ένδυσης και υπόδησης- αθλητικά είδη (24,5%).Τα είδη και οι υπηρεσίες που παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση, σε σχέση με το 2009, είναι προϊόντα όπως, λογισμικό για ηλεκτρονικό υπολογιστή, ηλεκτρονικές συσκευές, οικιακά είδη και είδη ένδυσης.Αν και τα προηγούμενα χρόνια υπηρεσίες όπως η διαμονή σε καταλύματα, οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες και η αγορά εισιτηρίων για εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογράφο) είχαν τη σαφή προτίμηση όσων πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές, το 2010 εμφανίζουν μια σταθερότητα, ενώ, ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες εμφανίζουν μείωση 10%. Μείωση καταγράφεται και στην αγορά- παραγγελία ταινιών και μουσικής (DVDs, CDs, βιντεοκασετών κ.λπ.), αλλά και στην αγορά- παραγγελία παιχνιδιών για ηλεκτρονικό υπολογιστή.Όσον αφορά στα προϊόντα και τις υπηρεσίες για τα οποία υπάρχει η δυνατότητα να παραδοθούν on-line, χωρίς να μεσολαβεί κατ' οίκον παράδοση, π.χ. με το ταχυδρομείο, αυτά σε ποσοστό 24% παραδίδονται on-line. Πρόκειται για ταινίες, μουσική, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες σε ηλεκτρονική μορφή, υλικό ηλεκτρονικής εκμάθησης και λογισμικό για ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τα προϊόντα που αγοράζονται on-line συνεχίζουν να είναι, κατά κύριο λόγο, το λογισμικό και οι αναβαθμίσεις για ηλεκτρονικό υπολογιστή- συμπεριλαμβανομένων των computer games και video games (67,3% επί του συνόλου των παραδιδόμενων on-line προϊόντων)- και ακολουθούν με 30,9% τα βιβλία, τα περιοδικά, οι εφημερίδες σε ηλεκτρονική μορφή, το υλικό ηλεκτρονικής εκμάθησης και με 19,9% οι ταινίες και η μουσική.Στην πλειονότητά τους, οι καταναλωτές επιλέγουν να κάνουν τις ηλεκτρονικές αγορές τους από εγχώριες επιχειρήσεις (59,5%), ενώ το 35,3% από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 21,8% από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.Σε ποσοστό 62% όσοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ανησυχούν για την προσβολή από ιούς, με αποτέλεσμα την απώλεια δεδομένων ή χρόνου, αλλά και για τη λήψη ανεπιθύμητων e-mails (spams)- 60,6%. Το χαμηλό ποσοστό (35,2%) ανησυχίας που καταγράφεται για την πρόσβαση των παιδιών σε ακατάλληλες ιστοσελίδες ή και την επικοινωνία με «εν δυνάμει» επικίνδυνα άτομα ύστερα από χρήση του διαδικτύου στην κατοικία, αποδίδεται στο χαμηλό ποσοστό των νοικοκυριών της έρευνας με μέλη παιδιά ηλικίας μικρότερης των 16 ετών (27% επί του συνόλου των ερευνηθέντων νοικοκυριών).Τα μέτρα ασφαλείας που χρησιμοποιούνται περισσότερο αφορούν σε ποσοστό 78,1% προγράμματα ελέγχου ύπαρξης ιών ή και anti-spyware, σε ποσοστό 37,1% τείχη προστασίας (firewall) σε μορφή λογισμικού ή ειδικού εξοπλισμού και σε ποσοστό 22,1% φιλτράρισμα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων για την αποφυγή των spams. Ο γονικός έλεγχος ή το λογισμικό φιλτραρίσματος των ιστοσελίδων, ως μέτρο αποτροπής των παιδιών να επισκέπτονται ακατάλληλες ιστοσελίδες, χρησιμοποιούνται από το 6,7% των χρηστών του διαδικτύου, ενώ 2 στους 10 που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο αναφέρουν ότι κάνουν χρήση κάποιου μέτρου ασφαλείας, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζουν τι περιλαμβάνει το συγκεκριμένο πακέτο που χρησιμοποιούν.

Πρωτόκολλα συνεργασίας του υπουργείου Εργασίας με τις 13 Περιφέρειες


Διήμερη επίσκεψη στους Νομούς Έβρου και Ξάνθης, πραγματοποιεί η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη.Η Υπουργός Εργασίας, θα έχει συναντήσεις με όλους τους τοπικούς φορείς, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις πρωτοβουλίες των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων και της Κοινωνικής Εργασίας, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.Η κ. Κατσέλη σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι το Υπουργείο Εργασίας θα συνάψει πρωτόκολλα συνεργασίας με τις 13 Περιφέρειες της χώρας με τα οποία θα εκχωρεί στις Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές της Περιφέρειας την ευθύνη της υλοποίησης του προγράμματος.Τα προγράμματα αυτά είναι συνολικού κόστους 190 εκ. ευρω και απευθύνονται σε 37.000 ωφελούμενους και στοχεύουν σε απόκτηση εργασιακής και επαγγελματικής εμπειρίας και στο σχεδιασμό νέων ανταγωνιστικών προγραμμάτων με έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της αυτοαπασχόλησης.Στα προγράμματα αυτά μπορούν να ενταχθούν εγγεγραμμένοι άνεργοι, ευάλωτες ομάδες, άνεργοι νέοι επιστήμονες, νέοι αγρότες κ.λ.π.

Ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννινων κ. Κώστας Κάτσενος,απαντά σε αναγνώστρια του EPIRUSGATE


Προς απάντηση στην συμπολίτισσά μας, με κατανόηση απαντούμε ότι έχουμε ενημερώσει τόσο το ΙΚΑ , το Υπ.Υγείας και τους συμπολίτες μας για τη διαδικασία που θα ακολουθούν οι συνάδερφοι σχετικά με τους ασθενείς του ΙΚΑ και εως ότου δημοσιευτεί ο νόμος στο ΦΕΚ.
Παραθέτω ξανά για τον σκοπό αυτό.

http://www.is-i.gr/new_view.php?nid=21


http://www.is-i.gr/new_view.php?nid=19
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Γ. Παπανδρέου 2 Κτίριο Β΄ ? 45444 Ιωάννινα τηλ. 26510-25324 begin_of_the_skype_highlighting 26510-25324 end_of_the_skype_highlighting fax 26510-32907
Site www.is-i.gr


Δελτίο Τύπου
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τρίτης 8 Φεβρουαρίου αποφάσισε την συνέχιση της Πανιατρικής Απεργίας και για την Τετάρτη 9 /2/2001.
Καταγγέλλει στους Έλληνες Πολίτες τον Υπουργό Υγείας ο οποίος σήμερα καταθέτει προς ψήφιση νομοσχέδιο για την υγεία χωρίς να έχει συνομιλήσει με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και άλλους θεσμικούς φορείς, αρνούμενος κάθε επαφή μαζί τους.
Αίτημά μας είναι η παροχή περίθαλψης υψηλού επιπέδου για όλους ανεξαιρέτως τους Πολίτες και η αναγνώριση και κατοχύρωση του επιστημονικού έργου του έλληνα γιατρού.
Αποφασίζουμε την απόρριψη της νέας εγκυκλίου του ΙΚΑ και συνεχίζουμε να δεχόμαστε τους ασθενείς του ΙΚΑ καθώς και των υπολοίπων ταμείων ανάλογα με την ατομική σύμβαση του κάθε ιατρού.
Πάγιες διεκδικήσεις μας παραμένουν:
? Η θεσμοθέτηση Ενιαίου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα αξιοποιεί το σύνολο του Ιατρικού δυναμικού.
? Η άμεση καταβολή των οφειλών του ΟΠΑΔ προς τους συμβεβλημένους γιατρούς.
? Η ανακοστολόγηση των Ιατρικών αμοιβών και πράξεων.
? Η Υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ Ασφαλιστικών Ταμείων και Π.Ι.Σ.
? Η τήρηση της υπογραφείσας Συλλογικής Σύμβασης των Νοσοκομειακών γιατρών.
? Άμεση προκήρυξη όλων των κενών Οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ (και αυτών που προβλέπει η Κλαδική Σύμβαση Εργασίας).
? Να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες διορισμού των γιατρών στο ΙΚΑ (που εκκρεμούν) και να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυθέντες συμβασιούχοι.
Την Τετάρτη 9/2/2011 και ώρα 19:30 καλούμε τους ΣΥΜΠΟΛΊΤΕΣ μας στην αίθουσα της ΕΗΜ για ενημέρωση συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο μαζί με τους φαρμακοποιούς και την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου.
Αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο καλώντας τον να διακόψει πανελλαδικά τις ατομικές συμβάσεις με όλα τα ταμεία και να προχωρήσει στη σύναψη Νέας Συλλογικής Σύμβασης των ιατρών.
Ενημερώνουμε τον κ. Υπουργό Υγείας ότι οι Έλληνες γιατροί δεν θα υποκύψουν στις μεθοδεύσεις του.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους ανά την Ελλάδα να μην γίνουν «πιόνια» στις επιδιώξεις του Υπουργού Υγείας, που θέλει να τους στρέψει ενάντια στους συναδέλφους τους αρχικά και σε τετελεσμένα που θα προκύψουν κατά την μετάβαση στο νέο φορέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης των ασφαλισμένων.Την Τετάρτη 16/2/2011 και ώρα 19:30 καλούμε τα μέλη μας σε νέα Έκτακτη Γενική Συνέλευση στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων
ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΣ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Οδηγία ΠΙΣ προς Ιατρικούς Συλλόγους - Ιατρούς 9-2-2011

Αθήνα 8.2.2011
Αριθμ.Πρωτ 303
Προς τους
Ιατρικούς Συλλόγους
της χώρας
Κύριε Πρόεδρε,
Στα πλαίσια των ανακοινώσεων που δημοσιοποιούνται από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ότι οι
ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μπορούν να επισκέπτονται για την τρέχουσα διεκπεραίωσή τους, τους
ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς που διατηρούν ιδιωτικές συμβάσεις με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ,
επισημαίνονται τα ακόλουθα:
Α. Δεν υφίστανται ανάλογες ιδιωτικές ιατρικές συμβάσεις με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Β. Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να προβλέπονται ανάλογες διαδικασίες οι οποίες θα εγκρίνονται από τα
Δημόσια Ελεγκτικά Όργανα, προκειμένου να αποδίδονται στους ελευθεροεπαγγελματίες Ιατρούς μηνιαίως τα
ποσά των επισκέψεων που θα πραγματοποιούν στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Γ. Πέραν από την συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ Ιατρικού Κόσμου και Υπουργείων Υγείας και Εργασίας,
η Συλλογική Ιατρική Ευθύνη απέναντι στους πολίτες, ανεξάρτητα ασφαλιστικής τους κάλυψης, παραμένει
ακέραια τόσο στα έκτακτα όσο και στα τακτικά περιστατικά.
Δ. Σε μέρες Πανιατρικής Απεργίας αντιμετωπίζονται ΜΟΝΟ τα έκτακτα περιστατικά.
Κατόπιν τούτων και ειδικότερα στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία, ο ελευθεροεπαγγελματίας
αυτοαπασχολούμενος Ιατρός , ως αναπόσπαστο τμήμα του Ιατρικού Σώματος που μετέχει στο γενικότερο
σύστημα παροχής υπηρεσιών περίθαλψης προς του πολίτες, πρέπει να διεκπεραιώνει τα περιστατικά των
ασφαλισμένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ως εξής:
1. Ο ελευθεροεπαγγελματίας Ιατρός πρέπει να υποδέχεται στο ιδιωτικό του ιατρείο, τον
ασφαλισμένο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όπως κάθε άλλο ασθενή, σύμφωνα με τα οριζόμενα από την Ιατρική
Δεοντολογία και τους γενικότερα ισχύοντες κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς.
2. Πριν προχωρήσει στην εξέτασή του, θα τον ενημερώνει ότι δεν υφίσταται καμία σύμβαση των
ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών με το ΙΚΑ, ότι ο ίδιος θα πρέπει να καταβάλλει το αντίτιμο της
επίσκεψης και αφού παραλάβει το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών θα το υποβάλλει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
προκειμένου να εισπράξει το ποσό που αποδίδεται βάσει του Προεδρικού Διατάγματος που είναι 20
ευρώ για την πρώτη επίσκεψη τον μήνα και 10 ευρώ για την δεύτερη. Θα τον ενημερώνει επίσης ότι η
ιδιωτική συνταγή φαρμάκων που θα του δοθεί, δεν μπορεί να εκτελεστεί ως συνταγή του ΙΚΑ στα
φαρμακεία, αλλά ότι ο ίδιος πρέπει να καταβάλλει το ποσό που απαιτείται και βάσει του
τιμολογίου που θα λάβει από τον Φαρμακοποιό θα διεκδικήσει το ποσό που δικαιούται από το
ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
3. Εάν ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ μετά την ενημέρωση επιμένει να εξεταστεί, τότε το περιστατικό θα
διεκπεραιώνεται σαν κάθε άλλο ελεύθερο. Η απαιτούμενη συνταγογράφηση θα γίνεται στο ιδιωτικό
συνταγολόγιο του Ιατρού, στο οποίο θα αναγράφεται το όνομα, ο Αριθμός Μητρώου ΙΚΑ και ο ΑΜΚΑ
του ασφαλισμένου. Επίσης ο Αριθμός Μητρώου ΤΣΑΥ και ο ΑΜΚΑ του Ιατρού. Το ίδιο ισχύει για τα
παραπεμπτικά και τις γνωματεύσεις που θα χορηγούνται.
4. Μετά την διεκπεραίωση του περιστατικού θα εκδίδεται Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών με το ποσό που
εισπράττει ο Ιατρός, και θα χορηγείται Ιατρική Βεβαίωση στην οποία θα αναγράφεται η διάγνωση, η
ημέρα και η ώρα της εξέτασης, στοιχεία που θα επιβεβαιώνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ,
ενυπόγραφα.
Tου παρόντος να λάβουν γνώση όλοι οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί μερίμνη των Ιατρικών
Συλλόγων.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Για το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν.Γραμματέας
Δρ.Εμμανουήλ Γ.Καλοκαιρινός Δρ. Κώστας Ι. Αλεξανδρόπουλος

Ψηφιακή σύγκλιση: Διάθεση 1 δισ. ευρώ στην αγορά έως το 2013


Τη διάθεση στην αγορά 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 για την ανάπτυξη και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών ανακοίνωσε ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας το σχεδιασμό του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για την ψηφιακή σύγκλιση.Όπως ανέφερε ο υπουργός, μέσω των συγκεκριμένων δράσεων προβλέπεται μόνο για φέτος η δημιουργία 19.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ στόχος είναι μέχρι το 2013 να υπάρχει κάλυψη όλου του πληθυσμού με ευρυζωνική πρόσβαση.Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε βασικό εργαλείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας τη νέα ψηφιακή στρατηγική, ατμομηχανή της οποίας, όπως είπε, είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση». Υπογράμμισε ακόμη την ταχεία ανάπτυξη που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι κλάδοι υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι πάνω από 26.000 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας.«Η Ψηφιακή Σύγκλιση μετατρέπεται από απλό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, σε βασικό εργαλείο ανάπτυξης, αφού υποστηρίζει πλέον σημαντικές προτεραιότητες του αναπτυξιακού σχεδίου», τόνισε, επισημαίνοντας ότι πλέον προκηρύσσονται στοχευμένες προσκλήσεις ανά τομέα πολιτικής, ενώ τα έργα εντάσσονται σε έναν ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό και έχουν εξορθολογισμένους προϋπολογισμούς.Αναλυτικότερα, όσον αφορά την κατανομή των πόρων μέχρι το 2013, ο υπουργός διευκρίνισε ότι 300 εκατ. ευρώ θα δοθούν για υποδομές, 400 εκατ. ευρώ για δημόσια έργα και άλλα 300 εκατ. για την επιχειρηματικότητα.Παράλληλα, εντός του 2011 επιδιώκεται αύξηση απορρόφησης κατά 250 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα, και επιπλέον διαθέσιμα 300 εκατ. ευρώ στην αγορά από προγράμματα του JEREMIE.Οσον αφορά στις Υποδομές Τεχνολογιών Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αξιοποιούνται οι εγκατεστημένες υποδομές των Μητροπολιτικών Δικτύων Οπτικών Ινών (MAN) σε 72 πόλεις της περιφέρειας προκειμένου να καταστεί η περιφέρεια πιο ελκυστική αναφορικά με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.Στόχος είναι μέσα από νέες επενδύσεις περίπου 100 εκατ. ευρώ, τα επόμενα τρία χρόνια να επιτευχθεί η αξιοποίηση και ανάπτυξη των υποδομών των MAN στις πόλεις αυτές, αλλά και να συμβαδίσει η χώρα μας με την υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε μέχρι το 2013 να υπάρχει κάλυψη όλου του πληθυσμού με ευρυζωνική πρόσβαση.Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, στην αγορά ήδη τρέχουν προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας ύψους 550 εκατ. ευρώ. «Θέλουμε να απευθύνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην αγορά. Το υπουργείο συνεχίζει κανονικά τη ροή αξιολόγησης και αποπληρωμής των επενδυτικών σχεδίων του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου 3299/2004. Για το 2010 εγκρίναμε σχεδόν ένα δις ευρώ, από εθνικούς πόρους και συγχρηματοδοτούμενα έργα», πρόσθεσε.Περίπου ένα δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εγκριθεί από το υπουργείο και για το 2011, παρά τη δύσκολη συγκυρία και τη στενότητα πόρων που υπάρχει, όπως σημείωσε ο υπουργός, ενώ μέσα στους επομένους δύο μήνες θα εκταμιευτούν 400 εκατ. ευρώ για 211 επενδυτικά σχέδια, που θα δημιουργήσουν 1.206 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, με υπουργική απόφαση εγκρίθηκε, ποσό 142,5 εκατομμυρίων ευρώ για τον Φεβρουάριο του 2011 για 120 επενδυτικά σχέδια.

Συνάντηση Γ.Προβόπουλου με Πρόεδρο Δημοκρατίας


Να μην αναζητούμε τον "από μηχανής Θεό", για τη λύση των προβλημάτων μας, "η οποία πρέπει να γίνει εδώ και όχι στις Βρυξέλλες", ζήτησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος κατά την επίσκεψή του, νωρίτερα σήμερα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αφορμή τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Ο κ. Προβόπουλος προέβλεψε ακόμη ότι το 2011 θα είναι χρονιά συγχωνεύσεων και συνεργασιών για τις ελληνικές τράπεζες."Αν δεν βρει λύσεις η Ευρώπη... χαθήκαμε", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κάρολος Παπούλιας, αναφερόμενος στις αποφάσεις που επίκεινται στις Βρυξέλλες, για να απαντήσει ο κ. Προβόπουλος ότι "η Ελλάδα έχει τα δικά της προβλήματα και τα δικά της προβλήματα, τα ελληνικά, μένει σε μας τους Έλληνες να τα λύσουμε".Πρόσθεσε ότι δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και, απαντώντας σε σχόλιο του κ. Παπούλια ότι η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρώπης, επέμεινε λέγοντας: "Εμείς οι Έλληνες πολλές φορές αναζητούμε τον από μηχανής Θεό, ο οποίος θα υποκαταστήσει τις δικές μας προσπάθειες. Η δουλειά πρέπει να γίνει εδώ, στην Ελλάδα και επικουρικά βεβαίως μπορεί να έρθει και η βοήθεια στο πλαίσιο της αναζήτησης μιας πρόσφορης λύσης που θα αφορά το μέλλον της Ευρώπης. Τα προβλήματα είναι δικά μας και θα τα λύσουμε εδώ, όχι στις Βρυξέλλες".Σε ερώτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας σχετικώς με το μέλλον των ελληνικών τραπεζών, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε "εξαιρετικά κρίσιμη καμπή εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης" και προέβλεψε ότι εντός του έτους θα πραγματοποιηθούν συγχωνεύσεις και συνεργασίες στον τραπεζικό τομέα."Γιατί παλινωδούν;" ρώτησε ο κ. Παπούλιας, για να απαντήσει ο κ. Προβόπουλος: "Αυτό είναι και δική μου κριτική, αλλά πιστεύω ότι δεν θα καθυστερήσουν για πολύ. Οι εξελίξεις είναι τέτοιες που θα τις οδηγήσουν προς συνεργασίες".

Ικανοποίηση Περιφερειάρχη για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων


Την ικανοποίησή του για την αντιμετώπιση των πρόσφατων χιονοπτώσεων από τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και των Περιφερειακών Ενοτήτων εξέφρασε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Υπογράμμισε ότι χάρη στη συνεργασία που υπήρξε δεν προκλήθηκε κανένα σοβαρό πρόβλημα, επισημαίνοντας ωστόσο την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει και η οποία εν μέρει θα αντιμετωπιστεί με τους εργαζόμενους της ΔΕΣΕ, η οποία από την 1η Ιουλίου θα ανήκει στην Περιφέρεια.

«Καθίζηση» του τζίρου στην αγορά αυτοκινήτων


«Καθίζηση» υπέστη ο κύκλος εργασιών στον τομέα των αυτοκινήτων στη χώρα το τελευταίο τρίμηνο του 2010, με την πτώση, ειδικότερα, στο εμπόριο των αυτοκινήτων να ανέρχεται σε 50,1%.Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα των αυτοκινήτων υποχώρησε κατά 44,8% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι μείωσης 7,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.Συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο, ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα των αυτοκινήτων παρουσίασε αύξηση 1,2%, έναντι μείωσης 15,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009.Ο δείκτης κύκλου εργασιών στο εμπόριο αυτοκινήτων το μειώθηκε κατά 50,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι μείωσης 13% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έ2009 προς το 2008.Σε σύγκριση με τον δείκτη του τρίτου τριμήνου 2010, παρουσίασε αύξηση 2,4% έναντι μείωσης 19% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009.

Νατούρα …να φύγουμε!


Tης Βάλιας Μπαζού

Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η πρεμούρα για την ικανοποίηση του ψηφοφόρου- πελάτη, θα κατάφερνε το αδιανόητο...να εξισώσει ακόμα και το γράμμα «Ν» της αλφαβήτου, με το γράμμα «Κ»!Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το πιο σημαντικό νομικό κείμενο για τη χώρα δεν είναι το μνημόνιο, αλλά, μόλις, ένα άρθρο, το άρθρο 9, του σχεδίου νόμου για τη Βιοποικιλότητα.Και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι η πιο σημαντική διαπραγμάτευση για το αύριο της χώρας δεν είναι αυτή που διεξάγεται αυτές τις ώρες στις Βρυξέλλες, αλλά η πολύμηνη μάχη που δίνεται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο Κοινοβούλιο για να μην «καταπατηθεί» το δικαίωμα για δόμηση εκτός σχεδίου αλλά εντός προστατευόμενων περιοχών.Γιατί γι αυτό το άρθρο, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έδωσαν σκληρή και πολύμηνη μάχη στη Βουλή και τελικά κατάφεραν να το φέρουν στα μέτρα της αυθαιρεσίας, υποχρεώνοντας την Τίνα Μπιρμπίλη σε συνεχείς αναδιπλώσεις μπροστά στις απειλές για καταψήφιση.Το σχέδιο νόμου προέβλεπε ότι στις προστατευόμενες περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura, θα επιτρέπεται η εκτός σχεδίου δόμηση σε έκταση 10 στρεμμάτων και όχι 4 στρεμμάτων που ισχύει μέχρι σήμερα.Η πρόβλεψη έβγαλε στο «βουνό» τους «αντάρτες» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και η υπουργός Περιβάλλοντος αναδιπλώθηκε.. Πρότεινε, λοιπόν, όσοι διαθέτουν 4 στρέμματα πριν την ψήφιση του νέου νόμου να διατηρήσουν το δικαίωμα δόμησης αλλά χωρίς κατατμήσεις χωρίς δηλαδή να «κόβουν» τα 4 στρέμματα σε «φιλετάκια» και να χτίζουν ακόμα και σε 750 μέτρα… Και πάλι ξέσπασε θύελλα και πάλι εκτοξεύθηκαν απειλές … Στο ΠΑΣΟΚ, σήμανε συναγερμός… Και τελικά η Τίνα Μπιρμπίλη υποχρεώθηκε να φέρει το άρθρο στα μέτρα τους.

Υ.Γ Η μοναδική πιθανότητα να καταπέσει το Μνημόνιο είναι εάν οι Τροϊκανοί στην επόμενη αναθεώρησή του εντάξουν διάταξη για την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης παντού. Θα ξεσηκωθούν και οι …πέτρες του ΠΑΣΟΚ!topontiki

Μείωση του πληθωρισμού στο 4,4%


Στο 4,4% υποχώρησε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού το Φεβρουάριο από 5,2% που ήταν τον Ιανουάριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).Ειδικότερα, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του μηνός Φεβρουαρίου 2011 προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2010 προκύπτει αύξηση 4,4%, έναντι αύξησης 2,8% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.Ο Γενικός Δείκτης κατά το μήνα Φεβρουάριο 2011, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2011, παρουσίασε μείωση 1,3%, έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 10 - Φεβρουαρίου 11, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 09 - Φεβρουαρίου 10, παρουσίασε αύξηση 5,1%, έναντι αύξησης 1,4%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Aίσθημα ευθύνης και απόλυτου σεβασμού απέναντι στο θεσμό του συμπαραστάτη του πολίτη


Η παράταξη «Ήπειρος-Τόπος να Ζεις» με αίσθημα ευθύνης και απόλυτου σεβασμού απέναντι στο θεσμό του συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης, τοποθετήθηκε, μέσω του επικεφαλής της, κ. Βαγγέλη Αργύρη στο Περιφερειακό Συμβούλιο.Ο κ. Αργύρης ανέφερε την ικανοποίηση της παράταξής του για την «έμπρακτη στήριξη του νέου αυτού θεσμού που αποβλέπει στην πραγματική διευκόλυνση του πολίτη αλλά και των τοπικών επιχειρηματικών δυνάμεων, στις συναλλαγές του με τη διοίκηση της αιρετής Περιφέρειας Ηπείρου».Κατά την τοποθέτησή του στη χτεσινή συνεδρίαση διαπίστωσε πως «αυτή τη φορά είναι πλέον ώριμο το θέμα της εκλογής του συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης, διαφυλάττοντας τόσο το κύρος του θεσμού όσο και την προσωπικότητα των υποψηφίων».Τέλος δήλωσε πως η παράταξη «Ήπειρος-Τόπος να Ζεις» σέβεται απόλυτα όλες τις υποψηφιότητες που κατατέθηκαν, τις οποίες χαρακτήρισε αξιόλογες, αλλά σε ενδοπαραταξιακή συνεδρίαση που προηγήθηκε της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει την υποστήριξη από το σώμα της υποψηφιότητας του κ. Οικονόμου Απόστολου, ως μια υπερβατική υποψηφιότητα που καλύπτει όλα τα χαρακτηριστικά που θέτει ο «Καλλικράτης» και μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στο ρόλο αυτό.

Πως οι γιατροί ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ

Τι καταγγέλλει αναγνώστριά του epirusgate

Ανήκω στην κατηγορία των ΑΜΕΑ,ασφαλισμένη στο ΙΚΑ και συγχρόνως είμαι σε θεραπευτική αγωγή. Χρειάστηκα να γράψω τα φάρμακα μου και αποφάσισα αντι να κλείσω ραντεβού στο υποκατάστημα ΙΚΑ Ιωαννίνων, να επισκεφτώ την ίδια νευρολόγο Ν.Π. στο ιατρείο της, αφού το όνομά της υπήρχε στη λίστα των ΚΕΠ της πρώην Νομαρχίας Ιωαννίνων. Επισκέφτηκα το ιατρείο της και η γραμματέας της με ενημέρωσε ότι έπρεπε να πληρώσω επίσκεψη για τη συνταγογράφηση. Έφυγα και επισκέφτηκα ξανά το ΚΕΠ, όπου τηλεφώνησα σε άλλη μια νευρολόγο, η οποία με ενημέρωσε ότι δεν της επιτρέπει ο Ιατρικός Σύλλογος να με εξυπηρετήσει!!! Τελικά ισχύει ο νόμος του Λοβέρδου ή όχι; Υπάρχουν συνέπειες από την άρνηση των νευρολόγων να με εξετάσουν;

ΜΙΑ ΦΑΝΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΣΑΣ

Συνέντευξη Φ.Φίλιου στο ITV


Την πρώτη τηλεοπτική,εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του,παραχωρεί σήμερα στις 10:30 το βράδυ, στον τηλεοπτικό σταθμό ΙΤV και τον δημοσιογράφο Βλάση Ντόκα,ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΤΖΗΣ:Ο Καχριμάνης δεν μπορεί να υπογράψει οικοδομική άδεια


Με τόσες σελίδες νόμων και πολεοδομίες «κέρβερους» θα περίμενε κάποιος να είμαστε η χώρα της πολεοδομικής νομιμότητας. Έχουμε όμως 2,5 εκατομμύρια αυθαίρετα.Το ένα πέμπτο των καταγγελιών που γίνονται για δημόσιες υπηρεσίες αφορούν τις Πολεοδομίες. Πρόσφατα εντοπίστηκαν υπάλληλοι Πολεοδομίας με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ. Η διαφθορά στις Πολεοδομίες είναι νομοθετημένη. Από υπουργούς,περιφερειάρχες,νομάρχες, δημάρχους,που αρκετές φορές υπογράφουν ως...πολεοδόμοι!Όπως υπέγραψε ο τότε Νομάρχης Ιωαννίνων και σημερινός Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης,για οικοδομική άδεια ξενοδοχείου σε μη οριοθετημένο οικισμό,στο Μονολίθι του τέως Δήμου Κατσανοχωρίων.Στην σημερινή εκπομπή της ΝΕΤ,το «Κουτί της Πανδώρας»,ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης Λέανδρος Ρακιτζής,αναφέρει μεταξύ άλλων:"Σαφώς ο Νομάρχης δεν μπορεί να υπογράψει οικοδομική άδεια".

Νέο σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Περιφερειάρχη Ηπέιρου!

Υπογράφει ως πολεοδόμος, για οικοδομική άδεια ξενοδοχείου σε μη οριοθετημένο οικισμό!!!

«Το κράτος είμαι εγώ» (L΄Etat, c΄est moi) έλεγε ο βασιλιάς Λουδοβίκος της Γαλλίας, εν τη ρήμει του λόγου του αυτοπροσδιοριζόμενος απέναντι στους λαϊκούς - μουζίκους.Έτσι και Αλέκος Καχριμάνης,επιχείρησε να διοικήσει, και να χειραγωγήσει τον θεσμό και την ιερότητα της έννοιας Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων και τώρα προσπαθεί να κάνει το ίδιο και στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.Η ταραχώδης και εγωιστική πολιτική παρουσία του στο Νομό Ιωαννίνων, θα καταγραφεί στο εγγύς μέλλον σαν μια αρνητική παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα αυτού του τόπου.Μετά το σκάνδαλο με τον "Νομαρχιακό Ξενώνα",στην οδό Τοσίτσα 31,για τον οποίο έχουμε γράψει τόσα και τόσα και με τον οποίο ασχολήθηκε και η εκπομή του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου,ήρθε η ώρα να αποκαλυφθούν και άλλες παράνομες αποφάσεις του κ. Καχριμάνη.Σήμερα το βράδυ στις 23:00,στην ΝΕΤ,η εκπομπή το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει στον οικισμό Μονολίθι των Ιωαννίνων, όπου ο τότε νομάρχης και σημερινός Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης,υπογράφει ως πολεοδόμος, για οικοδομική άδεια ξενοδοχείου σε μη οριοθετημένο οικισμό!Για τις παρανομίες του Αλέκου Καχριμάνη,μιλά στην εκπομπή ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης Λέανδρος Ρακιτζής.
-Πώς δάση, παραλίες, αρχαιολογικοί χώροι έχουν οικοδομηθεί ακόμη και με πολεοδομικές άδειες;
-Πώς η νομολατρεία και οι αναφορές σε νόμους και ΦΕΚ θρέφουν την διαφθορά;
Το «Κουτί της Πανδώρας» αποκαλύπτει πώς ένας τοίχος 2,5 μέτρων, που χτίστηκε χωρίς άδεια, παράνομα, αποδεικνύεται πιο ισχυρός από το κράτος, την βαριά νομοθεσία των Πολεοδομιών και από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ,σήμερα Πέμπτη 10 Μαρτίου στις 23:00 μμ,με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη.«Επειδή τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται»
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Μόνη λύση η απομάκρυνση των μεταναστών από την Θεσπρωτία!

Πορεία διαμαρτυρίας χθες στην Ηγουμενίτσα

Με σύνθημα, ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει άμεσα για να απομακρυνθούν οι μετανάστες από την Θεσπρωτία, έγινε χθες πορεία διαμαρτυρίας στην Ηγουμενίτσα.Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε, για ένα θέμα που απασχολεί έντονα τη Θεσπρωτία, αφού εκατοντάδες λαθρομετανάστες, ασιατικής και αφρικανικής καταγωγής έχουν κατακλύσει τόσο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όσο και τα γύρω χωριά.Το τελευταίο διάστημα η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων Λαδοχωρίου και Γραικοχωρίου έχει συναντηθεί με πολλούς Φορείς της περιοχής, ενώ καθολικό αίτημα είναι η εξεύρεση λύσης, αφού όπως τονίζουν «η κατάσταση δεν πάει άλλο».«Το πρόβλημα της παρουσίας των παράνομων μεταναστών και η συζητούμενη δημιουργία προσωρινού καταυλισμού στον τόπο μας είναι αποδεδειγμένο, ότι θα παγιώσει την κατάσταση και θα διογκώσει τα προβλήματα. Το πρόβλημα το ζούμε όλοι. Οι επιχειρούμενες λύσεις απο τις τοπικές αρχές είναι ατελέσφορες. Η μόνη λύση είναι η απομάκρυνσή τους από την Θεσπρωτία» αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα σε ανακοίνωσή της.

ΑΘΛΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Αυτό που ανησυχεί έντονα τους κατοίκους στην Ηγουμενίτσα και τα γύρω χωριά όμως, είναι το ότι οι μετανάστες ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε λόφους γύρω από την πόλη και κάθε βράδυ βγαίνουν να ψάξουν στους κάδους σκουπιδιών για φαγητό.«Οι συνθήκες υγιεινής είναι απαράδεκτες και το γεγονός, ότι η κεντρική εξουσία δεν έχει κάνει καμία κίνηση για να λύση το πρόβλημα, μας ανησυχεί όλο και περισσότερο. Μας έχουν ξεχάσει τελείως» αναφέρουν αγανακτισμένοι κάτοικοι. «Το θέμα δεν είναι ρατσιστικό, αλλά ουσιαστικό».Υπενθυμίζεται, ότι καθημερινά είναι σχεδόν τα περιστατικά συλλήψεων λαθρομεταναστών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Προσπαθούν να μπουν παράνομα σε νταλίκες, που έχουν προορισμό την Ιταλία. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι λαθρομετανάστες πέφτουν από τα φορτηγά και τραυματίζονται σοβαρά, ενώ κάποιοι έχουν χάσει και τη ζωή τους…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Έξω φρενών με τον Καχριμάνη ο Γιάννης Εμανουιλίδης!


Ο τέως δήμαρχος Ανατολής κ. Γιάννης Εμανουιλίδης,έγινε έξω φρενών μόλις ο Αλέκος Καχριμάνης,προέτρεψε δημοσίως χθες βράδυ,τους συμβούλους της παράταξης του,να στηρίξουν για τη θέση του συμπαραστάτη του πολίτη τον Απόστολο Οικονόμου.Ο Περιφερειάρχης είπε στους συμβούλους του πως "Ο κ. Οικονόμου είναι τίμιος".Αυτή η φράση,ήταν αρκετή για να ανάψουν τα αίματα!Ο κ. Εμανουιλίδης,που ήταν επίσης υποψήφιος για τη θέση,ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να ανακαλέσει,ενώ φώναζε πως με την φράση του αυτή,ο κ. Καχριμάνης υπαινίσσεται πως τόσο ο ίδιος,όσο και οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν είναι έντιμοι. Ακολούθησε μια εντονότατη λογομαχία μεταξύ του κ. Εμανουλίδη και του κ. Καχριμάνη και στην συνέχεια,σε ένδειξη διαμαρτυρίας,ο κ. Εμανουιλίδης απέσυρε την υποψηφιότητά του!

Οι συμβασιούχοι της ΑΔΕΙ δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη που… οι ίδιοι κάλεσαν!


Οι συμβασιούχοι της ΑΔΕΙ δεν συμμετείχαν τελικά στη σύσκεψη που… οι ίδιοι κάλεσαν για χθες το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο.Την πρωτότυπη αποχώρηση, αποφάσισαν μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Νίκου Φασούλη, κατά τη συνάντησή του με το δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο. «Η ανακοίνωση αυτή δεν είναι παρά μια αντιγραφή της δήλωσης της δημοτικής αρχής» κατηγορούν τον πρόεδρο του ΕΚΙ και συμπληρώνουν ότι «δεν θα δώσουν άλλοθι με την παρουσία τους στη σύσκεψη, στη διοίκηση του ΕΚΙ». Η απόφαση που αυτοαναιρεί την πρωτοβουλία τους, πάρθηκε μετά από σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και το ΠΑΜΕ όπως αναφέρουν. «Απορούμε αν η ανακοίνωση αυτή στηρίζει τους εργαζόμενους ‘οι οποίοι δεν μπορούν να ταχτοποιηθούν λόγω νομιμότητας’ ή αν στηρίζει τη δημοτική αρχή η οποία ‘παρότι έχει τη διάθεση να λύσει το πρόβλημα, για διάφορους λόγους είτε νομιμότητας και ευθύνης, είτε διαδικασίας δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα» τονίζουν στην ανακοίνωση. Στο μεταξύ, η νομαρχιακή επιτροπή του ΛΑΟΣ μετά τη συνάντησή της με τον κ. Φίλιο, ζητάει να λήξει η κατάληψη του δημαρχείου, θεωρώντας την ενέργεια «απαράδεκτη».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Φυλλορροεί η παράταξη Καχριμάνη


Τις νέες διαρροές από την παράταξη του,κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας για την θέση του συμπαραστάτη του πολίτη στην Περιφέρεια Ηπείρου,ψάχνει ο Αλέκος Καχριμάνης.Στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης,ο επικεφαλής της παράταξης "Ήπειρος Τόπος να Ζεις" κ. Βαγγέλης Αργύρης,ανακοίνωσε στο σώμα,την απόφασή της παράταξης του,να στηρίξει τον κ. Απόστολο Οικονόμου,για την θέση του συμπαραστάτη του πολίτη. Στη συνέχεια,πήρε τον λόγο ο Περιφερειάρχης.Ο κ. Καχριμάνης,απήθυνε δημοσίως έκκληση προς τους συμβούλους της παράταξης του,να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Οικονόμου.Όμως 7 σύμβουλοι της παράταξης του,τον έγραψαν-για μια ακόμη φορά- στα παλαιότερα των υποδημάτων τους!Τέσσερις από αυτούς ψήφισαν λευκό,δυο επέλεξαν την κ. Μαρία Νάκα και ένας την Πόπη Νταφοπούλου.Να θυμίσουμε πως στην προηγούμενη συνεδρίαση,12 σύμβουλοι της παράταξης δεν είχαν ακολουθήσει την γραμμή Καχριμάνη,για να στηριχθεί η Βασιλική Μπαλτογιάννη,για τη συγκεκριμένη θέση!

ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ:Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη…


«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχουν τεράστια κενά στον “Καλλικράτη» και οι υπουργοί δεν μας δίνουν λύσεις στα ζητήματα που τους θέτουμε». Την εικόνα που υπάρχει σήμερα στις Περιφέρειες, περιέγραψε με λίγα λόγια σε παρέμβασή του, πριν τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τα λειτουργικά έξοδα των διευθύνσεων της Εκπαίδευσης για τα οποία ακόμη δεν ξεκαθαρίστηκε ποιος θα τα καλύπτει.Απαντώντας σε ερώτηση – τοποθέτηση που είχε κάνει νωρίτερα ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Κ. Κωτσαντής, ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ότι στην προ εβδομάδας συνάντηση που είχαν οι περιφερειάρχες με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου τέθηκε και το θέμα της στασιμότητας των εργασιών που παρατηρείται στην Ιόνια Οδό και τον Ε- 65. Η απάντηση του Υπουργού ήταν ότι είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με τις τράπεζες και ότι σύντομα θα υπάρχουν απαντήσεις. Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε στους μετανάστες απεργούς πείνας και χαρακτήρισε σημαντική τη νίκη που πέτυχαν χθες (ικανοποιήθηκαν εν μέρει τα αιτήματά τους), ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ», αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε για τη συζήτηση των ζητημάτων που αφορούν την Παιδεία, στην οποία όπως είπε την περίοδο αυτή, υπάρχει αναστάτωση.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ο Απόστολος Οικονόμου εξελέγη Συμπαραστάτης του Πολίτη στην περιφέρεια


Ο κ. Απόστολος Οικονόμου είναι ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της επιχείρησης της Περιφέρειας Ηπείρου. Η πρόταση εγκρίθηκε με 38 ψήφους.Χρειαζόταν πλειοψηφία 2/3 για να εκλεγεί κάποιος, δηλαδή τουλάχιστον 34 ψήφους. Στο πρόσωπο του κ. Οικονόμου συμφώνησαν και οι τρεις επικεφαλής των παρατάξεων που εγκρίνουν το θεσμό, ο Αλέκος Καχριμάνης, ο Βαγγέλης Αργύρης και ο Γιάννης Παπαδημητρίου. Και οι τρεις πρότειναν τον κ. Οικονόμου πριν από την ψηφοφορία αιτιολογώντας την ψήφο τους.Οι παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση και Αριστερή Παρέμβαση είχαν αποχωρήσει από την προηγούμενη συνεδρίαση.Ο κ. Οικονόμου, είναι δικηγόρος και διετέλεσε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων την περίοδο 1990- 1996. «Θα είμαι συνεργάσιμος εντός των ορίων που προσδιορίζει ο νόμος με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη», είπε μεταξύ των άλλων στη σύντομη ομιλία του, μετά την εκλογή του.