Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

Το Σάββατο 26 Μαρτίου η Ώρα της Γης


Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία του WWF ενάντια στην κλιματική αλλαγή που έχει χαρακτηριστεί ως «το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός στον πλανήτη». Κάθε χρόνο η Ώρα της Γης λαμβάνει και έναν ξεχωριστό χαρακτήρα. Το 2009, όπου οι Έλληνες συμμετείχαν με πρωτοφανή ενθουσιασμό, η εκστρατεία εστίασε τη δυναμική της στην Κοπεγχάγη. Ένα χρόνο αργότερα και μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα της Δανίας, η Ώρα της Γης ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι όταν χάνεται μια μάχη δεν χάνεται και ο πόλεμος.Φέτος, η Ώρα της Γης 2011 ξεπερνάει τον ίδιο της τον εαυτό! Μας θέτει απλά ερωτήματα για το τι πραγματικά κάνουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μετά από την μια συμβολική ώρα στο σκοτάδι.Χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ; Επιλέγουμε το ποδήλατο, ή ακόμα και τα…πόδια μας για τις μετακινήσεις μας;Μετά από τρία χρόνια όλο και πιο δυναμικής παγκόσμιας ανταπόκρισης η Ώρα της Γης γίνεται θεσμός και ένας απλός τρόπος να αποδείξουμε ότι πέρα από γεωπολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαφορές, παραμένουμε πολίτες ενός κοινού τόπου. Του πλανήτη Γη.Φέτος λοιπόν, το Σάββατο, 26 Μαρτίου, στις 8:0Ο το βράδυ, ξεπεράστε τη μία ώρα.Ξεπεράστε τον ίδιο σας τον εαυτό!Η κοινή παγκόσμια αποστολή του WWF είναι:Να σταματήσει την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος του πλανήτη και να προάγει ένα μέλλον στο οποίο οι άνθρωποι θα ζουν σε αρμονία με την φύση, μέσω:
Της προστασίας της βιοποικιλότητας
Της προώθησης της βιώσιμης διαχείρισης των ανανεώσιμων φυσικών πόρων
Της μείωσης της ρύπανσης και της άσκοπης κατανάλωσης

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Καντάφι


Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη Λιβύη, έκαναν γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον συνταγματάρχη Καντάφι, ύστερα από πρωτοβουλία του δεύτερου.Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, αφού άκουσε τις απόψεις του για τα συμβαίνοντα στη χώρα, υπογράμμισε στον συνταγματάρχη Καντάφι τη σημασία του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη εξεύρεσης λύσης ώστε να αποφευχθεί η εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση και η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και της βίας που προκαλεί αυξανόμενο αριθμό θυμάτων και εντείνει την πιθανότητα εμφυλίου.Το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το κρατικό πρακτορείο της Λιβύης Jana, μετέδωσε νωρίτερα πως ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι προειδοποίησε σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου εναντίον «οιασδήποτε επιβουλής» κατά της χώρας του.Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει πως ο Καντάφι, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία της συνδιάλεξης, προειδοποίησε πως «οιαδήποτε επιβουλή κατά της ασφάλειας και της σταθερότητας της Λιβύης θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της Βορείου Αφρικής, στην περιφέρεια της Μεσογείου και στην Ευρώπη».«Η Ελλάδα είναι μία χώρα φίλη της Λιβύης και δύναται να διαβιβάσει τη συμβουλή αυτή στις χώρες της ΕΕ», αναφέρει στο τηλεγράφημά του το Jana, χωρίς να προσθέτει άλλη λεπτομέρεια, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Κριτική για τις συνθήκες κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα

Εκθεση της Υπηρεσίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κριτική στις ελληνικές αρχές για τις συνθήκες κράτησης μεταναστών ασκεί έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την εδρεύουσα στη Βιέννη Υπηρεσία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Αυστριακό Πρακτορείο APA.Το πρακτορείο παραθέτει δήλωση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Μόρτεν Κγιάερουμ, σύμφωνα με τον οποίο «πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εγκύων και οικογενειών με ανήλικα παιδιά, κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα κράτησης».Όπως αναφέρεται, κλιμάκιο της υπηρεσίας είχε επισκεφθεί τον Ιανουάριο την περιοχή του Έβρου. Η έκθεση επικαλείται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο προσωρινής κράτησης στο Σουφλί. Τονίζεται συγκεκριμένα ότι σε χώρο 110 τ.μ. φιλοξενούνταν 144 άτομα, χωρίς θέρμανση και με μία μόνο τουαλέτα, ενώ σύμφωνα με όσα υπαγορεύει η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη Βασανιστηρίων, σε χώρο 110 τμ.. θα έπρεπε να φιλοξενούνται μόνο 27 άτομα.Επισημαίνεται εξάλλου ότι παρά τη βοήθεια που έχει διαθέσει η ΕΕ στην Ελλάδα, δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα από τις ελληνικές αρχές για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των μεταναστών, ενώ υπογραμμίζεται ότι όλοι οι μετανάστες που συλλαμβάνονται, ακόμα και τα βρέφη, αυτομάτως τίθενται υπό κράτηση, με εξαίρεση όσους χρήζουν άμεσης μεταφοράς σε νοσοκομεία.

«Συναίνεση»; Δώσαμε- δώσαμε...Του Δημήτρη Μυ

Η μόνη, ίσως, διαφορά από τον περασμένο Δεκέμβρη (14/12/2010) και τις τότε εκκλήσεις του πρωθυπουργού στα κόμματα της αντιπολίτευσης για συναίνεση είναι η επιτάχυνση που έχει προσλάβει η ταχύτητα της πορείας της χώρας προς την καταστροφή. Πρόκειται για μια πορεία που χαράχτηκε από τις πολιτικές επιλογές και αποφάσεις της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου...Το αίτημα του Γ. Παπανδρέου, ανακυκλώνεται υπογραμμίζοντας το φαύλο κύκλο των αποτυχημένων επιλογών και το πολιτικό του αδιέξοδο. Γι αυτό εξακολουθεί να αναζητά συνενόχους.
Το αδιέξοδο της κυβέρνησης, με πιο απλά λόγια, συνοψίζεται ως εξής: Ολοκληρώθηκε η δυνατότητα προβολής των πολιτικών του μνημονίου ως η μόνη σωτήρια διέξοδος για τη χώρα και τον λαό της. Ολοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι οι εν λόγω πολιτικές εξυπηρετούν απόλυτα τις αγορές (πιστωτές και λοιπά χρηματοπιστωτικά λαμόγια) βυθίζοντας στο χάος την οικονομία της χώρας και τους εργαζόμενους. Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών είναι ορατά καθημερινά:
-Δείκτες ανεργίας
-Μειώσεις αποδοχών (μισθών, συντάξεων)
-Άγρια φορολόγηση (μισθωτών, συνταξιούχων)
-Πτώση του ΑΕΠ
-Αύξηση (παρ όλη τη φοροεπιδρομή) του χρέους
Η χώρα έρμαιο των παιχνιδιών των τοκογλυφικών μηχανισμών ( δες τη χτεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής δυνατότητας της χώρας κατά 3 βαθμίδες από τη Moody's
Τα παραπάνω, μαζί με την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας και τη μεθόδευση για το ξεπούλημα πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας μέσω της δανειακής σύμβασης που έχει υπογράψει η κυβέρνηση, αποτελούν τα χειροπιαστά αποτελέσματα της πολιτικής του Γ. Παπανδρέου. Πρόκειται για τα αποτελέσματα των πολιτικών του επιλογών, τις οποίες επέβαλε δια πυρός και σιδήρου, αγνοώντας τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και την κοινωνία γενικότερα...Σήμερα ζητά συναίνεση. Για ποιο πράγμα;

topontiki

Συνολική αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους ζητεί ο Φώτης Κουβέλης


«Υποστηρίζουμε ότι η διεκδίκηση της χώρας πρέπει να είναι συγκεκριμένη, σαφής, με ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.Ο κ. Κουβέλης τάχθηκε υπέρ μιας συνολικής αντιμετώπισης του χρέους, με αναδιάρθρωση η οποία θα αφορά και στην επιμήκυνση και στο επιτόκιο και σε κάθε περίπτωση στην έκδοση ευρωομολόγου.Σημείωσε πως «δεν θα αποτελεί τη λύση, αλλά θα δίνει μια σημαντική ανάσα στην ελληνική οικονομία, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση όλων εκείνων των ζητημάτων που αφορούν στην αλλαγή του περιεχομένου της πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας, για τη δίκαιη κατανομή των βαρών».Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς υπογράμμισε πως «δεν αντέχει άλλο η ελληνική κοινωνία. Δεν μπορεί τα έσοδα να εξασφαλίζονται από τη μοναδική πηγή της περικοπής των αποδοχών, της απομείωσης της μισθωτής εργασίας, της περικοπής των συντάξεων και των δαπανών του κοινωνικού κράτους. Πρέπει να εκκινήσει ταχύτατα η παραγωγική διαδικασία, η οποία βρίσκεται καθηλωμένη».Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, ο Πρωθυπουργός πρέπει να διεκδικήσει με επιμονή στη Σύνοδο Κορυφής τη συνολική ρύθμιση του χρέους. «Μόνο με ένα τέτοιο τρόπο είναι δυνατόν να διαμορφωθούν συνθήκες για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης της ελληνικής κοινωνίας».Ερωτηθείς για το αν συζήτησε το θέμα της απεργίας των μεταναστών, ο Φ. Κουβέλης απάντησε πως «πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο ανθρωπιστικής παρέμβασης, προκειμένου να μην θρηνήσουμε θύματα».

Ενοικίαση ταινιών μέσω του Facebook


Ταινίες θα μπορούν σύντομα να ενοικιάζουν μέσω του Facebook οι χρήστες του μεγαλύτερου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την εφημερίδα Hollywood Reporter.Αρχικά θα διατίθεται δοκιμαστικά ο «Σκοτεινός Ιππότης» της Warner Bros, η επιτυχία του Κρίστοφερ Νόλαν με τον Μπάτμαν. Εντός των επόμενων μηνών, όμως, θα προστεθούν πολύ περισσότερες ταινίες που θα διατίθενται προς ενοικίαση ή αγορά.Το κόστος ενοικίασης των ταινιών θα είναι 30 πόντοι (credit) Facebook και οι χρήστες θα έχουν στη διάθεσή τους 48 ώρες από τη στιγμή της ενοικίασης για να δουν την ταινία. Το Facebook θα λειτουργεί κανονικά καθ' όλη τη διάρκεια της προβολής.«Το Facebook αποτελεί καθημερινό προορισμό για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους», σχολιάζει ο Thomas Gewecke, πρόεδρος της διεύθυνσης ψηφιακών διανομών της Warner Bros.«Η δυνατότητα πρόσβασης τις ταινίες μας μέσω του Facebook αποτελεί φυσική προέκταση των προσπαθειών μας στον τομέα της ψηφιακών διανομών. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν εύκολα και απλά τις ταινίες μας μέσω του μεγαλύτερου δικτύου κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως», τονίζει.

Περιορισμένη η εκλογή γυναικών στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές


Στο 3% περιορίζεται, για δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, το ποσοστό των γυναικών που εξελέγησαν δήμαρχοι στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.Στοιχεία που δείχνουν χαμηλή εκλογιμότητα των γυναικών στις εκλογές του 2010 αλλά αποτυπώνουν και χαμηλό το γυναικείο ενδιαφέρον ακόμη και για απλή υποψηφιότητα, διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργο Ντόλιο.Παρά τα χαμηλά ποσοστά όμως, το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι "παρατηρείται αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των υποψηφιοτήτων των γυναικών στα αξιώματα του Δημάρχου και δημοτικού συμβούλου σε ποσοστό ανάδειξης 19%".Όσο για το αξίωμα του Περιφερειάρχη, το κατέχουν μόνον άνδρες και στις 13 Περιφέρειες.

Με τρία ευρώ επιβαρύνεται η πληρωμή συντάξεων του ΟΓΑ κατ΄ οίκον


Με τρία ευρώ επιβαρύνεται η κατ΄ οίκον πληρωμή των συντάξεων του ΟΓΑ από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, όπως προκύπτει από έγγραφο του αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Ελευθέριου Αυγενάκη.Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, μετά την ένταξη του ΟΓΑ στο διατραπεζικό σύστημα πληρωμών ΔΙΑΣ, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 40 του ν. 3863/2010, η πληρωμή της σύνταξης κατ΄ οίκον θεωρείται πρόσθετη υπηρεσία.«Η υπηρεσία αυτή παρέχεται από τα ΕΛΤΑ στις περιπτώσεις που ο συνταξιούχος επέλεξε να πιστώνεται η σύνταξή του σε λογαριασμό των ΕΛΤΑ με κατ΄ οίκον πληρωμή και κατά τη διαδικασία της απογραφής των συνταξιούχων συμφώνησαν και οι ίδιοι να τους παρασχεθεί η υπηρεσία αυτή, γνωρίζοντας το ύψος της οικονομικής επιβάρυνσης», αναφέρει ο κ. Κουτρουμάνης και υπενθυμίζει ότι ο συνταξιούχος έχει πάντα το δικαίωμα αλλαγής της επιλογής του ως προς τον τρόπο πληρωμής τη σύνταξης και μπορεί να επιλέξει την πίστωση της σύνταξής του σε λογαριασμό που τηρεί σε οποιαδήποτε τράπεζα ή λογαριασμό των ΕΛΤΑ χωρίς την κατ΄ οίκον επίδοση, οπότε δεν θα έχει καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση.Σημειώνεται πάντως ότι με το ν. 3863/2010, από 1.1.2011, η καταβολή των συντάξεων του συνόλου των παροχών, των αποδοχών των υπαλλήλων και των λοιπών πληρωμών των ασφαλιστικών φορέων διενεργείται υποχρεωτικά με πίστωση λογαριασμών πληρωμών τράπεζας ή ΕΛΤΑ με δικαίωμα επιλογής από τον δικαιούχο.Στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, αλλά και των άλλων ασφαλιστικών οργανισμών, οι οποίοι επέλεξαν τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ, για την καταβολή της σύνταξης τους, η σύνταξη καταβάλλεται ή με πίστωση του λογαριασμού τους ή εισπράττεται από το τοπικό κατάστημα των ΕΛΤΑ χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Νέα τροποποίηση για την οικοδόμηση σε περιοχές Natura


Άρτια και οικοδομήσιμα θα θεωρούνται όλα τα οικόπεδα με έκταση τουλάχιστον 4 στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές «Natura», τα οποία έχουν μετεγγραφεί νόμιμα μέχρι την 1η Μαρτίου 2011.Σε αυτή την τροποποίηση προχώρησε, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, κάνοντας δεκτές σχετικές προτάσεις βουλευτών ακόμα και από το κυβερνών κόμμα που αντιδρούσαν στην αρχική ρύθμιση που προέβλεπε αρτιότητα 10 στρεμμάτων.Η νέα τροποποιημένη διάταξη που εισηγήθηκε η υπουργός και θα προστεθεί στο συζητούμενο στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα ορίζει τα εξής: «Κατ΄ εξαίρεση, θεωρούνται άρτια, κατά παρέκκλιση, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω κατάτμησης, γήπεδα έκτασης τουλάχιστον 4.000 τ.μ. τα οποία, σύμφωνα με τίτλους ιδιοκτησίας, που έχουν μεταγραφεί νόμιμα μέχρι και την 1η Μαρτίου 2011, θεωρούνταν άρτια και οικοδομήσιμα, σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις».

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αύριο


Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, θα συνεδριάσει, αύριο, Τετάρτη, στις 11.00 π.μ., το Υπουργικό Συμβούλιο.Νωρίτερα, θα συνεδριάσει, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας ΚΥΣΕΑ .Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου στις 6.00 μ.μ., θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στις 5.00 μ.μ., στο Παρίσι, με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Εγκρίθηκαν οι πρώτες 1.183 προσλήψεις στο Δημόσιο


Τις πρώτες 1.183 προσλήψεις, σε σύνολο 10.660 προσλήψεων, που θα γίνουν το 2011 στο δημόσιο τομέα, ενέκρινε με σημερινή του απόφαση ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.Πρόκειται για προσλήψεις επιτυχόντων παλαιότερων διαγωνισμών, μετά την έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων από το ΑΣΕΠ και αφορούν τα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης, καθώς και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.Όπως αναφέρεται στην απόφαση, στο πλαίσιο του Ν. 3899/2010, σύμφωνα με τον οποίο το σύνολο των προσλήψεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο συνολικά από το «"ένα προς πέντε" (μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις) και σε συνδυασμό με την Κοινή Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων και των κριτηρίων κατανομής προσωπικού, εγκρίθηκαν οι πρώτες προσλήψεις για το έτος 2011».

Να αγοράσουν τη «Δωδώνη» προτρέπει η κυβέρνηση Ενώσεις και συνεταιρισμούς


Την ώρα που η Αγροτική Τράπεζα έχει βγάλει...στο σφυρί δυο από τις θυγατρικές της, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και την ΕΛΒΙΖ και όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει με την γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», η κυβέρνηση δια του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, από το βήμα της βουλής, κάλεσε τους συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις τους που ενδιαφέρονται, να διεκδικήσουν και να αγοράσουν αυτές τις βιομηχανίες (μαζί και η ΣΕΚΑΠ) και σε ότι αφορά την Ήπειρο...φωτογράφισε βέβαια την κερδοφόρα «Δωδώνη».Το πώς μπορεί να γίνει αυτό με Ενώσεις και συνεταιρισμούς που δεν διαθέτουν κεφάλαια, δεν ξεκαθαρίστηκε, αν δηλαδή το ίδιο το κράτος μπορεί να παρέμβει και να δοθούν δάνεια προς εξαγορά των μετοχών της τράπεζας και υπό το...αυστηρό βλέμμα της τρόικας που ζητά απεμπλοκή της ΑΤΕ από εταιρείες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα προκειμένου να ...επιτρέψει την συμμετοχή του δημοσίου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.Μέχρι και χθες δεν υπήρχε ανακοίνωση για την τύχη της «Δωδώνης», ο διοικητής της διέψευσε όσα γράφτηκαν στο τύπο περί προσφορών που κατέθεσαν σε προφορικό επίπεδο ξένες μεγάλες εταιρείες του κλάδου, δεν υπάρχει απόφαση για πώληση με διαγωνισμό. Θυμίζουμε όμως δημοσιεύματα για 67 εκ. ευρώ που φέρεται να προσέφερε η γνωστή Arla, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας Λ. Κόντος το ανέβασε στα 130-150 εκ. ευρώ την αξία της... Η διάψευση δεν σημαίνει και πολλά αφού η ΑΤΕ θα πρέπει να απεμπλακεί και από τη «Δωδώνη», όπως τουλάχιστον προκύπτει και από τις αναφορές του κ. Σαχινίδη.

Περιμένουν συνάντηση και τη δίκη για τις μετοχές

Οι Ενώσεις-μέτοχοι στη «Δωδώνη» και κυρίως η ΕΑΣ Ιωαννίνων με το 24,75% των μετοχών περιμένουν να συναντηθούν με τον διοικητή της ΑΤΕ, αλλά και με την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Οικονομικών, όμως ως τώρα τίποτε παρά τα συνεχή αιτήματα. Πάντως ποντάρουν πολλά στις μετοχές που η τράπεζα απέκτησε, κατά παράβαση του καταστατικού όπως υποστηρίζουν και έφτασε στο 67,7% με αποτέλεσμα να ενεργεί χωρίς να ρωτά τους άλλους μετόχους.Η δίκη στο Εφετείο έχει προσδιοριστεί για τον Απρίλιο, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης. Πρωτόδικα η απόφαση ήταν αρνητική για τις Ενώσεις Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.Πρόκειται για μια υπόθεση που άλλαξε την μετοχική ισορροπία στη «Δωδώνη» κα από το αρχικό 60%-40% τράπεζας και Ενώσεων φτάσαμε πριν από λίγα χρόνια στο 67,7% για την ΑΤΕ.Οι Ενώσεις υποστηρίζουν και θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν είχαν σήμερα το 40%, ωστόσο χωρίς να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τι ακριβώς θέλει να κάνει με τη «Δωδώνη» και κυρίως αν πουληθεί η γαλακτοβιομηχανία με πιο τίμημα θα γίνει.Ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ δεν παραλείπει να υπενθυμίζει την πρωθυπουργική δέσμευση ότι η «Δωδώνη» θα παραμείνει σε Ηπειρωτικά χέρια και ζητά μια απάντηση αν ισχύει ή όχι αυτή η δέσμευση με όσα διαρρέονται και δηλώνονται.Η ΕΑΣΙ ζήτησε έκτακτη γενική συνέλευση στην «Δωδώνη» το αίτημα στάλθηκε επίσημα χθες και αναμένει τη διαδικασία. Σε αυτή τη συνέλευση εκτός του ιδιοκτησιακού θα τεθεί και θέμα τιμών των παραγωγών, όμως το μείζον με τις εξελίξεις που έρχονται είναι να δοθούν απαντήσεις για το πρώτο. Να ξεκαθαριστεί αν η πώληση είναι προ των πυλών και άρα η πρόσκληση για εξαγορά από τις Ενώσεις γίνεται για την...τιμή των όπλων, γνωρίζοντας η κυβέρνηση ότι οι συνεταιρισμοί δεν έχουν χρήματα και οι κτηνοτρόφοι περνούν δύσκολες εποχές.

Από το καλοκαίρι η πρώτη πρόσκληση

Οι Ενώσεις και οι κτηνοτρόφοι δεν θα μείνουν απαθείς θεατές στις εξελίξεις, όμως ζητούμενο έιναι το πώς θα διαμορφώσουν συνθήκες που να ευνοούν τη διατήρηση του σημερινού χαρακτήρα της «Δωδώνης».Η πρόσκληση του κ. Σαχινίδη προφανώς και δεν έγινε τυχαία, άλλωστε από το καλοκαίρι ο διοικητής της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκης κάτι αντίστοιχο είχε πει στους κτηνοτρόφους που τον είχαν επισκεφτεί ως Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας.Το πώς μπορούν οι κτηνοτρόφοι όχι μόνο της Ηπείρου αλλά πανελλαδικά και οι Ενώσεις-μέτοχοι, η ΠΑΣΕΓΕΣ να κρατήσουν συνεταιριστική τη γαλακτοβιομηχανία που αποτελεί ...ανάχωμα στα καρτέλ γάλακτος, είναι το μεγάλο ζητούμενο.Εξαίρεση για μη πώληση της δεν μπορεί να γίνει με την τρόικα να το ζητά και άρα πολιτική απόφαση για να δοθεί με μικρό κόστος στους κτηνοτρόφους, ή χωρίς να λάβει χρήματα η ΑΤΕ έχοντας κερδίσει πολλά όλα αυτά τα χρόνια, όπως άλλωστε ζητούν, είναι μια εκδοχή, ίσως αδύνατη αλλά μέχρι να ανακοινωθεί επίσημα η απόφαση όλα είναι ανοιχτά.Από την άλλη κανείς δεν περιμένει να πει η κυβέρνηση και η ΑΤΕ πάρτε τη «Δωδώνη» δωρεάν και επομένως κάποια πρόταση πρέπει να υπάρξει αν όντως ζητηθεί πριν επιλεγεί ο διεθνής διαγωνισμός, δηλαδή σε επίπεδο μετόχων και με τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων.

Τι προτείνει η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση είναι υπέρμαχος των συνεταιρισμών και των πρωτοβουλιών που μπορεί να πάρουν οι συνεταιριστές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πεδίο δόξης λαμπρό για το συνεταιριστικό κίνημα να έρθει και να αναλάβει όλες αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται κάτω από την Αγροτική και να διεκδικήσει να τις αγοράσει και να τις λειτουργήσει επ' ωφελεία των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ κ. Διαμάντως Μανωλάκου.Κάλεσε τους συνεταιριστές «να στηρίξουν το εισόδημα του παραγωγού, του κτηνοτρόφου και του γεωργού» και μάλιστα εξέφρασε δε την απορία του για τις αντιδράσεις στην πώληση των θυγατρικών της ΑΤΕ λέγοντας «Γιατί η ΑΤΕ κακώς πουλάει; Η Αγροτική είναι μία τράπεζα. Γιατί θα έπρεπε κάτω από μία τράπεζα να βρίσκονται τόσο διαφορετικές δραστηριότητες;».Τέλος για τις προς πώληση βιομηχανίες σε σχέση με το συνεταιριστικό κίνημα προέτρεψε το τελευταίο «να αναλάβει τις ευθύνες του, να λύσει τα προβλήματα τα οποία σχετίζονται με μία σειρά από συνεταιριστικές οργανώσεις, για να δώσει διέξοδο και προοπτική. Εμείς, κατέληξε, πραγματικά από θέση αρχής είμαστε υπέρ του συνεταιριστικού κινήματος».

Πόσο κοστολογείται η «Δωδώνη»;

Η αποτίμηση της «Δωδώνης» εφόσον τελικά επιλεγεί να έχουν τον πρώτο λόγο οι Ενώσεις και οι συνεταιρισμοί, όπως ο Κτηνοτροφικός, αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» στην όλη υπόθεση. Η εμπορική αξία της εταιρείας σαφώς και είναι μεγάλη, υπάρχουν υπεραξίες από το όνομα που διαθέτει διεθνώς και εξάγει προϊόντα σε 32 χώρες, αλλά όταν θέλει κανείς να πουλήσει στους ήδη μετόχους ή να στηρίξει το συνεταιριστικό χαρακτήρα της αποτιμά τις μετοχές με άλλα δεδομένα και κριτήρια.Για το 67,7% που διαθέτει σήμερα η τράπεζα πολλοί μιλούν για αρκετές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να πληρώσει όποιος θέλει να το αποκτήσει.Οι Ενώσεις δεν έχουν χρήματα, οι κτηνοτρόφοι όσο κι αν θέλουν να μετέχουν δεν είναι σήμερα σε θέση να διαθέσουν πολλά, άλλωστε το κόστος παραγωγής έχει ανέβει κατακόρυφα και τα βγάζουν δύσκολα πέρα.Δάνεια με εγγύηση του κράτους φαντάζει απίθανο να δοθούν για να αγοράσουν οι φυσικοί φορείς το μερίδιο της ΑΤΕ, άρα η έλλειψη ρευστού καθιστά σχεδόν αδύνατη την ανταπόκριση τους στην πρόσκληση της κυβέρνησης. Πολιτική απόφαση με μικρό τίμημα είναι η μόνη λύση, αλλά θα ληφθεί;

Έχουν πρόταση οι Ηπειρώτες;
Πλην των Ενώσεων-μετόχων και των κτηνοτρόφων έχει συζητηθεί στην Ήπειρο η δημιουργία ενός εταιρικού σχήματος και με τη συμμετοχή επιχειρήσεων του τόπου για να συγκεντρωθεί ένα σεβαστό ποσό που θα μπορούσε να κρατήσει Ηπειρωτική τη γαλακτοβιομηχανία, όμως ποτέ δεν συμφώνησαν οι εμπλεκόμενοι και οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι. Στην τελευταία πανηπειρωτική σύσκεψη ακούστηκαν πολλές απόψεις και θέσεις και πλην της κατάληξης ότι δεν πρέπει να χαθεί η «Δωδώνη» από την Ήπειρο και ανέξοδες κορώνες, ουσιαστική πρόταση δεν υπήρξε, ούτε και συγκροτήθηκε η επιτροπή που θα αναλάμβανε ρόλο. Με απλά λόγια αν αύριο μπει πωλητήριο στη «Δωδώνη» πολύ δύσκολα θα βρεθεί η σοβαρή πρόταση για εξαγορά, ακόμη κι αν ζητηθεί πρώτα (φαντάζει αδύνατο) από τους συνεταιρισμούς να προσφέρουν για την εξαγορά.Η πιθανότητα να κληθούν οι Ενώσεις και συνεταιρισμοί κτηνοτρόφων να αγοράσουν τη «Δωδώνη» εξασθενεί, αφού διαρρέονται πληροφορίες για ενδιαφέρον ξένων εταιρειών του κλάδου που θα «χτυπήσουν» την εταιρεία για να την αποκτήσουν και δεν αναφέρονται σε συνεταιριστές, πλην της πρόσκλησης του κ. Σαχινίδη.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΛΙΣΤΑ ΘΑΝΑΤΟΥ... ΓΙ' ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ...

Με αφορμή τον θάνατο του 49χρονου εργάτη καθαριότητας Δημήτρη Χατζάρα...

Εδώ και πάρα πολύ καιρό τονίζαμε ότι η κατάσταση στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων - κύρια σε εκείνη του Δήμου Ιωαννιτών - έχει φτάσει στο κόκκινο. Κι αυτό γιατί βλέπαμε πως είχε μείνει, με ευθύνη των δημοτικών αρχών, ένα αποδεκατισμένο προσωπικό, με ελλείψεις σε χέρια και μέσα. Ελάχιστοι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν το μεθάνιο, το μονοξείδιο & διοξείδιο, τα βαριά μέταλλα, τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες της περιοχής και τους κινδύνους μόλυνσης, καθημερινά. Απορριμματοφόρα κι άνθρωποι να διανύουν χιλιόμετρα και να συλλέγουν τόνους σκουπιδιών, σχηματίζοντας μια εκρηκτική δυσαναλογία, που αντιστοιχούσε ετήσια σε 380 τόνους ανά εργαζόμενο...!!!Οδηγοί που είχαν άλλη ειδικότητα, εργάτες καθαριότητας με κύστες, αυχενικά και διαλυμένες σπονδυλικές στήλες. Άνθρωποι-λάστιχο που παλεύαν για το αδύνατο, καταστρέφοντας την υγεία τους ανεπανόρθωτα. Πως να κρατήσουν καθαρή μια πόλη που έχει απαρχαιωμένο σύστημα συλλογής, δεν ξέρει να διαχειρίζεται και να ανακυκλώνει τα σκουπίδια της, αλλά κορδώνεται όταν ακούγονται φιλοφρονήσεις επισκεπτών; Μια πόλη που είναι πια τεράστια, μεγάλη.Με πολιτικούς προϊστάμενους μικρούς και ιδιοτελείς στην πλειονότητά τους. Ανθρωπάκια που όλα τα μετρούν σε ψήφους και φράγκα. Και σαν βδέλλες ρουφήξαν τα όνειρα, τον ιδρώτα και το αίμα των συναδέλφων.Πριν τρία χρόνια, δύο εργάτριες στο Δήμο Πασσαρώνας τραυματιστήκαν όταν έπεσε πάνω τους Ι.Χ. Γλίτωσαν από θαύμα. Πριν δύο χρόνια περίπου, ένας ηλικιωμένος παρασύρθηκε από απορριμματοφόρο, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο ρείθρο της Σπύρου Λάμπρου. Πριν λίγους μήνες συνάδελφος έχασε το πόδι του, όταν μεθυσμένος οδηγός έβγαλε τα ντέρτια του χαράματα, πάνω σε ανυποψίαστο εργαζόμενο που ετοιμαζόταν για να βγει σε σύνταξη κι ήταν από κείνους που δεν γλείψαν για να λουφάρουν σε κάποιο γραφείο. Τον ίδιο καιρό είχαμε αύξηση στα εργατικά ατυχήματα στις κατασκευές, αλλά και στη ΒΙΠΕ, με θανάτους νέων παιδιών στα ΙΚΕΑ και σε οικοδομή στην πόλη. Πριν μια ώρα, ήρθε ο θάνατος ενός νέου παιδιού, εργάτης κι αυτός του Δήμου Ιωαννιτών, να συμπληρώσει τη Λίστα Θανάτου στο νομό και την περιοχή μας, που έχει αρχίσει να πολλαπλασιάζει τις ματωμένες σελίδες της.Η εργατική τάξη κι η νεολαία, τα ταξικά συνδικάτα, είναι οι μόνοι που μπορούν να βάλουν φρένο στο θάνατο και την εκμετάλλευση. Αυτοί θα είναι κι εκείνοι που θα θυμούνται τους νεκρούς μας, γιατί οι εργοδότες δεν έχουν καλή μνήμη στο αθώο αίμα. Τους φέρνει ναυτία...Κι ας πιστέψουμε, επιτέλους, πως μπορεί να υπάρξει κόσμος χωρίς εργατικά ατυχήματα. Δεν είναι ευχή ή επιθυμία. Είναι η βαθύτερη, η πιο ανθρώπινη αλήθεια...Γι' αυτό, το αντίο ενός δικού μας ανθρώπου, ας είναι ΑΠΕΡΓΙΑ και ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ... ΑΓΩΝΑΣ για έναν άλλο κόσμο...

Ζώης Γαλατάς
μέλος του Σωματείου ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων

Ολοκληρώνεται η μελέτη, ακολουθεί το έργο

Για το ... προβληματικό επίχωμα στο Περιστέρι

Στο στάδιο παράδοσης στην «Εγνατία οδός Α.Ε» βρίσκεται η μελέτη για την παρέμβαση που επιβάλλεται να γίνει στο επίχωμα μετά τη γέφυρα Περιστερίου του αυτοκινητοδρόμου.Πρόκειται για μια σημαντική ...εκκρεμότητα στον κύριο άξονα της Εγνατίας, αφού το πρόβλημα στο σημείο αυτό δεν επιτρέπει να δοθεί και η τελευταία γέφυρα στην κυκλοφορία έστω κι αν δεν βγαίνουν από τον αυτοκινητόδρομο τα οχήματα διεξάγεται για λίγες εκατοντάδες μέτρα σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης.Το συγκεκριμένο επίχωμα παρουσίασε πρόβλημα μικρομετατοπίσεων την περασμένη άνοιξη, λίγο πριν παραδοθεί μαζί με τη γέφυρα στην κυκλοφορία.Αν και είχαν προηγηθεί μελέτες και γεωτεχνικές έρευνες επί σειρά ετών, τελικά με την κατασκευή το επίχωμα παρουσίασε πρόβλημα, δεδομένου ότι βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι και τα εδάφη στην περιοχή είναι σαθρά.Από την αρχή του καλοκαιριού ανατέθηκε η εκπόνηση πλήρους μελέτης, παρακολούθηση με όργανα και σύντομα θα παραληφθεί για να ακολουθήσει, αφού γίνουν ορισμένες παρατηρήσεις, η δημοπράτηση του αναγκαίου έργου, ώστε να λυθεί άπαξ δια παντός το πρόβλημα.Η καλύτερη εξέλιξη θα ήταν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ανάθεση του έργου προκειμένου να εκτελεστεί τη θερινή περίοδο.Βέβαια το κόστος του έργου δεν είναι και μικρό, υπάρχει οικονομική στενότητα, ωστόσο η «Εγνατία οδός» δεν μπορεί παρά να το υλοποιήσει για να κλείσει αυτό το μέτωπο στον αυτοκινητόδρομο.

Εξετάζονται λύσεις για νέο κόμβο στο λεκανοπέδιο

Πλην αυτής της μελέτης που θα είναι οριστική τεχνική, δηλαδή μπορεί να δημοπρατηθεί το έργο, σε εξέλιξη είναι προκαταρκτική μελέτη για την κατασκευή νέου κόμβου στην περιοχή μεταξύ κόμβου Ιωαννίνων και εξόδου της σήραγγας Δρίσκου.Ως γνωστόν, υπάρχουν αιτήματα της αυτοδιοίκησης και φορέων για σύνδεση του βορειοανατολικού λεκανοπεδίου με την Εγνατία, είτε μετά την το Δρίσκο και μεταξύ σήραγγας και γέφυρας Αράχθου, είτε κοντά στην είσοδο της σήραγγας από το Δροσοχώρι και μετά.Αρχικά το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ είχε σχεδόν αποκλείσει την δυνατότητα, επικαλούμενο τεχνικές δυσκολίες, ωστόσο στη συνέχεια εξέταζε λύσεις.Έχει προταθεί και πρόσφατα ξανατέθηκε μάλιστα από τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, να γίνει ο κόμβος στην περιοχή του καταργούμενου σταθμού διοδίων του Δροσοχωρίου μόνο όμως για μικρά οχήματα και όχι φορτηγά επειδή το ύψος των γεφυρών δεν είναι μεγάλο.Υπάρχει παλιότερη πρόταση για κόμβο στο Δρίσκο, εκεί που σήμερα λειτουργεί μόνο έξοδος προς το Ανατολικό Ζαγόρι και την Μπαλντούμα, σημείο που είχε απορριφθεί για τεχνικούς και περιβαλλοντικούς λόγους από τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά.Μια άλλη λύση θα ήταν ο κόμβος να δημιουργηθεί πριν τη σήραγγα Δρίσκου, κοντά σε αυτή. Μια καλή πρόταση κατέθεσε και το τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για κόμβο σε αυτή την περιοχή και δρόμο πρόσβασης προς τη Μάζια και από εκεί στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Τρικάλων.Από τις πληροφορίες που έχουμε προκύπτει ότι εξετάζεται εσχάτως και αυτή η πρόταση. Άλλωστε σε όποιο σημείο και να γίνει ο κόμβος πρέπει να συνδυάζεται με την πρόσβαση από το βορειοανατολικό τμήμα του λεκανοπεδίου και η λύση του υπάρχοντος δρόμου από Λογγάδες προς Αμφιθέα δεν είναι και η καλύτερη δυνατή.Για τον περίπλοκο και με φανάρια κόμβο Ιωαννίνων, δεν προκύπτει κάποια εξέλιξη, αν και αποτελεί αίτημα των φορέων η ανακατασκευή του.

Ούτε προσωρινή ούτε οριστική για τις πλημμύρες

Ούτε για την προσωρινή ή την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος με τις πλημμύρες στο ύψος της Πεδινής βρίσκεται κάτι σε εξέλιξη.Θυμίζουμε ότι ο αυτοκινητόδρομος στις αρχές Νοεμβρίου είχε κλείσει για μέρες λόγω πλημμυρών μετά τον κόμβο και προς Ηγουμενίτσα και άνοιξε αφού υποχώρησαν τα νερά. Εκείνες τις μέρες βρέθηκε στα Γιάννινα ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης και είχε ανακοινώσει ότι προωθούνται δυο λύσεις, μια προσωρινή και μια μόνιμη. Καμιά από τις δυο δεν φαίνεται να επιλέγεται, πιθανόν λόγω κόστους...Βέβαια πάμε προς το καλοκαίρι και πλημμύρες δεν αναμένονται, όμως δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του το πρόβλημα, εκτός κι να βρεθεί λύση με την διέξοδο των νερών προς τη λίμνη, μέσα από τάφρους και καταβόθρες που έφραξαν και δημιουργήθηκε το πρόβλημα.Να θυμίσουμε επίσης ότι από το περασμένο καλοκαίρι το υπουργείο Υποδομών και η «Εγνατία οδός Α.Ε» έχουν γίνει αποδέκτες των πολλών αιτημάτων αυτοδιοίκησης και φορέων για κόμβους, συνδέσεις, εισόδους-εξόδους που αφορούν την Εγνατία, σε σύσκεψη στην τότε κρατική Περιφέρεια και η υπόσχεση του υφυπουργού κ. Μαγκριώτη ήταν ότι εντός εξαμήνου θα δοθούν απαντήσεις. Αυτές ακόμη αναμένονται, όπως και η έλευση του στην περιοχή και για άλλα έργα.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οι χρησμοί του Αντιδημάρχου

Του Χάρη Λεοντάρη, πρ. Δημοτικού Συμβούλου Ιωαννίνων

Για χρόνια ταλαιπώρησε την πόλη η μετεγκατάσταση του ΚΤΕΛ.Παράγοντες ισχυροί της τοπικής πολιτείας από το εξουσιαστικό κατεστημένο χωρίς αιδώ και με ιδιοτελή κίνητρα συνηγόρησαν για την μετεγκατάσταση στη σημερινή του θέση , δίπλα από τη λίμνη , παρά την έντονη αντίθεση φορέων και κατοίκων.Και ήρθε πρόσφατα η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που χαρακτηρίζει παράνομη τη λειτουργία του ΚΤΕΛ σ΄ αυτόν τον χώρο , δικαιώνοντας πανηγυρικά όλους τους αντιδρώντες.Έτσι πιστέψαμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα συμμορφώνονταν με το νόμο και θα απομακρυνόταν ο σταθμός από τη λίμνη σε χώρο , όπως ορίζουν οι νόμοι και απαιτούν οι ανάγκες των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος.Δυστυχώς απογοητευτήκαμε νωρίς, αφού σκέφτονται διαφορετικά από εμάς παράγοντες ισχυροί της πόλης, πολιτικοί, οικονομικοί και πνευματικοί!Βεβαίως οι λεωφορειούχοι για να υπηρετήσουν το συμφέρον τους ακολουθούν άλλες αρχές, αφού διαπιστώνουν απουσία ή και ανοχή εκ μέρους των φορέων της πολιτείας που έχουν την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και την ολοκλήρωση των πολεοδομικών σχεδίων.Αλλά προκαλεί σοβαρό προβληματισμό και απορία η στάση της νέας Δημοτικής Αρχής και ειδικά του Αντιδημάρχου κ. Θεμελή, ο οποίος έχει και την ευθύνη για το περιβάλλον του Δήμου.Η αντίδρασή του στη διαμόρφωση της έκτασης της Μητρόπολης δίπλα από το νεκροταφείο του Αγίου Νικολάου και σε απόσταση 100 περίπου μέτρων από τη λίμνη χρειάζεται την Πυθία.Εκεί, λοιπόν , εργολάβος με μηχανήματα για μέρες ισοπεδώνει έκταση 13 στρεμμάτων, στρώνει χαλίκι και την ετοιμάζει για ασφαλτοτάπητα και άλλες χρήσεις. Και η πολεοδομία του Δήμου αγρόν αγοράζει ώσπου άρχισαν οι αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής και άλλων πολιτών. Σε σχετικό δελτίο τύπου ο κ. Αντιδήμαρχος υποκρίνεται ότι γνώριζε πριν από τις καταγγελίες τα συμβάντα και δηλώνει με στόμφο ότι « θα εφαρμόσει πιστά τη νομοθεσία διαφυλάσσοντας το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των πολιτών κ.λπ.»!Νομίζω ότι ο κ. Θεμελής παίζει θέατρο και οι δηλώσεις του θυμίζουν δελφικούς χρησμούς. Βεβαίως δεν γνωρίζω εάν ενήργησε έτσι κατόπιν εντολών ή σύμφωνα με τις διοικητικές του εμπειρίες.Υπενθυμίζω όμως ότι ο κ. Φίλιος και τα μέλη της προηγούμενης παράταξής του, της οποίας μέλος ήμουνα και εγώ, ότι είχαν αντιδράσει στην μετεγκατάσταση του ΚΤΕΛ στη σημερινή θέση. Γι΄αυτό και θεωρώ πολύ λογικό και τώρα ως δήμαρχος να έχει συνέπεια λόγων και πράξεων.Θα ήθελα για καλύτερη ενημέρωση των συμπολιτών σε ένα τόσο σοβαρό θέμα να θέσω τα εξής ερωτήματα στον κ. Αντιδήμαρχο:
1.- Γνωρίζει ή όχι ποιος είναι ο μισθωτής αυτής της έκτασης; Κι΄ αν ναι, γιατί στην ανακοίνωσή του δεν τον κατονομάζει ;
2.- Είναι άγνωστος σ΄αυτόν ο εργολάβος που προχώρησε χωρίς άδεια στις συγκεκριμένες εργασίες ή προσποιείται ότι δεν το γνωρίζει για να μην εφαρμόσει σε βάρος του τα προβλεπόμενα;
3.- Εάν του καταγγελθεί ότι κάποιος χωρικός γκρεμίζει ένα κοτέτσι, θα ζητήσει ή όχι τη συνδρομή της αστυνομίας για την αυθαίρετη ενέργεια;
4.- Γνωρίζει σε ποιον ανήκει η έκταση των 13 στρεμμάτων; Αν ναι , μήπως έχει συζητήσει κάτι με τον ιδιοκτήτη;
5.-Γιατί δεν κατέγραψε τα μηχανήματα , ως όφειλε προκειμένου να αποκαλυφτεί ο εντολέας του εργολάβου;
Είμαι βέβαιος ότι έχει στηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με συγκεκριμένο στόχο που εξυπηρετεί και τους τρεις συνδαιτυμόνες ( Δήμος- ΚΤΕΛ- Μητρόπολη). Ο καθένας ωφελείται στη βάση της αμοιβαιότητας και των μεταξύ των δεσμεύσεων. Είναι, λοιπόν, φανερό ότι οι κύριοι βάζουν σε δεύτερη προτεραιότητα το περιβάλλον και τις ποιοτικές ανάγκες των κατοίκων,, που αποτελούν και το διακύβευμα του προεκλογικού τους προγράμματος.Εμείς, οι πολλοί, θα παραμένουμε βουβοί θεατές στην παράσταση των τριών πρωταγωνιστών;Ίσως ο κ. Θεμελής να σκέφτεται άλλους θεραπευτικούς μηχανισμούς των μεγάλων προβλημάτων της πόλης ως φαρμακοποιός.

Εξαρθρώθηκε σπείρα που λήστευε διερχόμενους στα Γιάννενα


Ισχυρός «πονοκέφαλος» είχε γίνει για την αστυνομία των Ιωαννίνων άγνωστος άνδρας, που σχεδόν κάθε βράδυ, με την απειλή κατσαβιδιού, λήστευε διερχόμενους πολίτες σε κεντρικό σημείο της πόλης -στην περιοχή του Άλσους- και στην συνέχεια εξαφανιζόταν.Την υπόθεση δυσκόλευαν οι καταθέσεις των θυμάτων που έδιναν διαφορετικές περιγραφές για τον δράστη. Το μυστήριο λύθηκε όταν συνελήφθη ο δράστης και στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι υπήρχε συμμορία από τρεις Αλβανούς και τρεις Έλληνες που έκαναν τις ληστείες από τις 29 Δεκεμβρίου.Μέχρι τώρα έχουν αποδειχθεί τουλάχιστον δέκα επιθέσεις σε διερχόμενους με την απειλή κατσαβιδιού, από τους οποίους αποσπούσαν κινητά τηλέφωνα, χρήματα και ότι πολύτιμο είχαν πάνω τους. Επίσης έχουν αποδειχθεί και περιπτώσεις που έκλεβαν από τα σπίτια των θυμάτων τους, και ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές.Εναντίον των έξι δραστών σχηματίσθηκαν δικογραφίες και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

ΒΡΑΔΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Εκατό χρόνια από τη γέννηση του ποιητή

Όσοι αγάπησαν τον ποιητή της «Αμοργού» και το στιχουργό της «Μυρτιάς» θα έχουν την ευκαιρία να τον τραγουδήσουν μαζί με τον Δημήτρη Μπάση και την Αναστασία Μουτσάτσου, την Τετάρτη16 Μαρτίου, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», ώρα 9 μ.μ. Την εκδήλωση διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Πολυφωνικής Μουσικής.Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Πνευματικού Κέντρου 11-1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα. Επίσης στα καταστήματα: Rock Shop (Βλαχλείδη 9) και Music Shop Giorgio (στοά Ορφέα). Τιμή εισιτηρίων: 15€ και 10€. Ο Νίκος Γκάτσος γεννημένος στην Ασέα της Αρκαδίας, τελείωσε το Γυμνάσιο στην Τρίπολη, όπου είχε την πρώτη του επαφή με τη λογοτεχνία. Στη συνέχεια φοιτά στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αρχίζει να προσεγγίζει τους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής. Πρωτοδημοσιεύει ποιήματά του στα περιοδικά Νέα Εστία (1931) και Ρυθμός (1933). Την ίδια περίοδο γράφει κριτικά σημειώματα στα περιοδικά Μακεδονικές Ημέρες (για τον ποιητή Κωστή Μπαστιά), Ρυθμός (για την ποιήτρια Μυρτιώτισσα) και Τα Νέα Γράμματα (για τον Θράσο Καστανάκη). Συνδέεται με το ρεύμα του ελληνικού υπερρεαλισμού.Ποιητής του ενός βιβλίου, εκδίδει την «Αμοργό», το 1943, και καταχωρείται στη νεοελληνική λογοτεχνική συνείδηση του υπερρεαλισμού . Στα επόμενα χρόνια θα δημοσιεύσει τρία ακόμη ποιήματα: το Ελεγείο (1946, Φιλολογικά Χρονικά),το Ο Ιππότης και ο Θάνατος (1947, Μικρό Τετράδιο) και το Τραγούδι του Παλιού Καιρού (1936, Ο Ταχυδρόμος), αφιερωμένο στο Σεφέρη. Γράφει επίσης μελέτες και σχόλια για την ποίηση.Ο Γκάτσος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μετάφραση έργων, κυρίως για λογαριασμό του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Τέχνης και του Λαϊκού Θεάτρου. Το 1944 μετέφρασε στα Φιλολογικά Χρονικά το ποίημα Νυχτερινό Τραγούδι του Λόρκα. Μετέφρασε επίσης τα εξής έργα: Ματωμένος Γάμος (1948), Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα (1945) του Λόρκα, Ο πατέρας του Στρίνμπεργκ (1962) και Ταξίδι μακριάς ημέρας μέσα στη νύχτα του Ο' Νηλ (1965), που ανέβηκαν από το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης. Παράλληλα είχε συνεργασία με τα περιοδικά Νέα Εστία, Τράμ, Μακεδονικές Ημέρες, Μικρό Τετράδιο, Τα Νέα Γράμματα, Φιλολογικά Χρονικά, Ρυθμός και Καλλιτεχνικά Νέα καθώς και με την ελληνική ραδιοφωνία στη σκηνοθεσία θεατρικών έργων.«Ο ποιητής του τραγουδιού», είναι ίσως ο καλύτερος χαρακτηρισμός για το Νίκο Γκάτσο μιας και έγραψε μερικούς από τους πιο σημαντικούς στίχους για τραγούδια γνωστών συνθετών, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις , ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρoς Ξαρχάκoς κ.α. Μεταξύ των δημιουργιών του περιλαμβάνονται οι κύκλοι τραγουδιών: Αθανασία, Της γης το χρυσάφι, Ρεμπέτικο, Αρχιπέλαγος, Πήρες το μεγάλο δρόμο, Πορνογραφία, Λαϊκή Αγορά, Η μικρή Ραλλού, Μια γλώσσα μια πατρίδα, Αν θυμηθείς τ' ονειρό μου, Η νύχτα, Αντικατοπτρισμοί, Τα κατά Μάρκον, America America κ.ά.Ο ποιητής είχε ιδιαίτερη σχέση με το Μάνο Χατζιδάκι. Ήταν για μεγάλο διάστημα και μέχρι το θανατό του επίλεκτο μέλος της ομάδας Xατζιδάκι, Eλύτη, Tσαρούχη, Mποσταντζόγλου και Αργυράκη.Ο Νίκος Γκάτσος υπήρξε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων καθώς και της Ένωσης Συνθετών Στιχουργών Ελλάδος. Μιλούσε γαλλικά, αγγλικά και ισπανικά ως αυτοδίδακτος.

Η ΠΑΣΚ Καθηγητών Ιωαννίνων για τις συγχωνεύσεις σχολείων


Με αφορμή τη συνεδρίαση της Δημ. Επιτροπής παιδείας Δήμου Ιωαννιτών και τη συζήτηση συγχώνευσης του 6ου με το 7ο Γυμνάσιο κατηγορηθήκαμε από την παράταξη των παρεμβάσεων ως υποκριτές.Τα περί υποκρισίας τους τα επιστρέφουμε.Δηλώσαμε ξεκάθαρα:
-πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.Καμία συγχώνευση ή κατάργηση δεν πρέπει να γίνει, αν δεν εξυπηρετεί αποκλειστικά παιδαγωγικούς στόχους.Ιδιαίτερα στο δήμο Ιωαννιτών:
* Λέμε ναι στην ίδρυση νέων σχολείων σε περιοχές που αναπτύσσονται και αυξάνεται το μαθητικό δυναμικό.
* Λέμε ναι στην επίλυση του κτηριακού προβλήματος με την κατασκευή σχολικών αιθουσών, εργαστηρίων και σχολικών βιβλιοθηκών.
* Λέμε ναι στην αλλαγή της χωροταξικής κατανομής των μαθητών, που θα αποσυμφορήσει μεγάλες σχολικές μονάδες.
Συνάδελφοι των παρεμβάσεων, δεν έχουν ανάγκη από τους τακτικισμούς σας τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Από ουσιαστικές προτάσεις-δεσμεύσεις έχουν. Ούτε μπορείτε να ξεγελάσετε με κραυγές καταγγελιών τους συναδέλφους για να σας ψηφίσουν στις εκλογές που έρχονται.

ΠΑΣΚ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Μήνυμα Δημάρχου για την Ημέρα της Γυναίκας


Η 8η Μαρτίου αποτελεί ημέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και οικογενειακή ζωή.Σήμερα αποτελεί και ημέρα τιμής για την προσφορά της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα. Ημέρα τιμής για την Ελληνίδα γυναίκα που αποτέλεσε, διαχρονικά, το κύτταρο της οικογένειας.Στην σύγχρονη εποχή, η γυναίκα είναι υποχρεωμένη να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους. Στην οικογένεια, στην επαγγελματική ζωή και στο δημόσιο βίο.Τα εμπόδια και οι συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει, την καθιστούν πιο ευάλωτη και δημιουργούν την ανάγκη αποτελεσματικής λειτουργίας θεσμών προστασίας και υποστήριξης.Επιβάλλουν και καθιστούν απαραίτητη την συμπαράσταση της πολιτείας κυρίως σε θεσμικό επίπεδο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο βαθμό που της αναλογεί.Ο Δήμος Ιωαννιτών, στοχεύει να δείξει την εκτίμηση και το ενδιαφέρον του με πράξεις και δράσεις, ενισχύοντας τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και άλλες δομές που διευκολύνουν την καθημερινότητα.

Οι χρυσοί σκούφοι Moody’s

Του Κώστα Βαξεβάνη

Όσο πολύπλοκη και αν φαίνεται η λειτουργία της οικονομίας, υπακούει σε κανόνες που μοιάζουν αρκετά με τους εμπειρικούς κανόνες λειτουργίας μιας επιχείρησης. Υπάρχει η παραγωγή, τα έσοδα, τα έξοδα και ενίοτε οι κλεψιές. Σε όλα αυτά προστίθεται η φήμη της επιχείρησης. Η αξιολόγηση μιας επιχείρησης μέσα από την φημολογία και την εικόνα της δεν είναι καθόλου μικρή υπόθεση. Πολλές φορές ο αντίπαλος μπορεί να δημιουργήσει ψεύτικες φήμες ή να αξιοποιήσει υπάρχουσες για να επικρατήσει στην αγορά.Ας πάμε τώρα στην οικονομία. Στην Ελλάδα, τα ξέρουμε και τα έσοδα και τα έξοδα. Ξέρουμε και για τις κλεψιές αν και δεν θα μάθουμε ποτέ για τους κλέφτες. Η φήμη τώρα της επιχείρησης που λέγεται Ελλάδα, είναι θέμα των οίκων αξιολόγησης. Moody’s, Fitch και λοιπές αγορολαγνικές δυνάμεις. Ένας φίλος οικονομολόγος ,ο οποίος επιμένει πως ο κύριος Παπακωνσταντίνου είναι καλός για κρατικός λογιστής αλλά όχι για Υπουργός, παρομοιάζει τους οίκους αξιολόγησης, με τους μηχανισμούς που δίνουν τα αστέρια στα ξενοδοχεία, ή τους χρυσούς σκούφους στα ρεστοράν. Αν δεν ταΐσεις την επιτροπή, δεν έχει σκούφο. Και δεν μιλάμε για μαριδάκι.Πόσο αξιόπιστοι είναι λοιπόν οι οίκοι αξιολόγησης; Αρκεί ένα παράδειγμα. Οι οίκοι αυτοί είχαν αξιολογήσει τα σύνθετα ομόλογα που προέκυπταν από τα αμερικανικά στεγαστικά δάνεια, και τα οποία οδήγησαν στην κρίση, ως πολύ αξιόπιστα προϊόντα.Πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως οι βασικοί μέτοχοι της, Goldman Sachs, του χρηματοπιστωτικού αυτού κολοσσού, είναι και μεγαλομέτοχοι του οίκου αξιολόγησης Moody’s. Αυτή η παγκόσμια τράπεζα που στο αποκαλυπτικό βιβλίο του MARC ROCHE «Η Τράπεζα» (εκδόσεις Μεταίχμιο) περιγράφεται ως μια οικονομική σέχτα που διοικεί τον κόσμο, δεν πουλάει βέβαια πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια. Πουλάει προϊόντα στοιχήματος. Ένα προϊόν μπορεί να είναι η πιθανότητα να πτωχεύσει η Ελλάδα. Αυτή την πιθανότητα, πουλάνε στις περίφημες «αγορές». Δεν είναι τίποτα άλλο από τους αλογομούρηδες του καπιταλισμού.Οι αξιότιμοι μέτοχοι λοιπόν της Goldman Sachs, οι οποίοι έχουν ίσως στοιχηματίσει κατά της Ελλάδας, μπορούν να κερδίσουν πάρα πολλά λεφτά, αν οι οίκοι αξιολόγησης (οι δικοί τους οίκοι) υποβαθμίσουν τις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία.Αυτές τις μέρες είχαμε λοιπόν μια αρνητική αξιολόγηση από τον οίκο Moody’s. Η κυβέρνηση μίλησε αμέσως για παιχνίδι και αξιολόγηση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όλα αυτά λίγο πριν πάμε για διαπραγμάτευση. Και ξέρουν πολύ καλά τι λένε. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, πέρυσι τον Οκτώβριο, κάποιοι κύριοι της Golman Sachs, είχαν έρθει στην Αθήνα και πρότειναn στον Γ. Παπανδρέου ένα δικό τους προϊόν αντί για δάνειο. Ο Παπανδρέου αρνήθηκε και τις επόμενες μέρες άρχισε η αρνητική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και η άνοδος των spreads. Ένα μήνα αργότερα, και πάλι η Goldman Sachs, πρότεινε και ένα άλλο κινέζικο δανειακό προϊόν. Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε. Αμέσως μετά είχαμε μια δεύτερη αρνητική αξιολόγηση από την Moody’s.Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως οι κούρσες των αγορών, είναι γεμάτες αναβολικά. Ένα παιχνίδι που στήνουν οι αλογομούρηδες της αμοραλιστικής οικονομίας. Έχει δίκιο η κυβέρνηση που φοβάται. Το ερώτημα είναι γιατί συμμετέχει στην κούρσα.Για ποιο λόγο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έβαλε διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους ένα πρώην στέλεχος της Goldman Sachs; Τον άνθρωπο που υπηρετούσε στην «Τράπεζα», όταν αυτή πείραζε το ελληνικό χρέος επί Σημίτη για να παρουσιάσουμε ψεύτικα στοιχεία και να μπούμε στην ΟΝΕ; Η Goldman Sachs, κέρδισε απ’ αυτή την ιστορία 330 εκατομμύρια ευρώ. Και εμείς μπήκαμε σε ένα παιχνίδι που δεν μπορούσαμε να αντέξουμε.Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση θέλει να εκφράζεται από τέτοιους ανθρώπους των αγορών; Γιατί αποδέχεται αυτό το παιχνίδι και δεν βγαίνει εκτός; Γιατί συμβαδίζει με τις «αγορές» που δεν συμβαδίζουν μαζί μας;Η Ελλάδα είναι η χώρα με τους μκρότερους άμεσους φόρους και τους μεγαλύτερους έμμεσους. Αυτοί που έχουν δηλαδή, συνεχίζουν να δίνουν τα λιγότερα. Επίσης προτιμούν να μην επενδύουν αφού είναι πολύ πιο επικερδής η φοροαπαλλαγή απ’ το ρίσκο της επένδυσης. Την ίδια ώρα οι τράπεζες καταγράφουν κέρδη , επιδοτούνται απ’ την κυβέρνηση και δεν απειλούνται. Το επιχείρημα είναι πως θα διαταραχτεί η αγορά. Αυτοί που τα λένε, γιατί δεν αφήνουν αλήθεια την «αγορά» που προσκυνούν, να λειτουργήσει; Και να κλείσει όσες τράπεζες δεν πρέπει να υπάρχουν;
Ο κύριος Παπακωνσταντίνου καλά κάνει και φοβάται τους οίκους αξιολόγησης. Αλλά αυτό δεν βγάζει πουθενά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι φοβάται επίσης να βγει από τα δεδομένα των “αγορών”, ανοίγοντας μια ελληνική αγορά με άλλους όρους. Με φορολόγηση όσων έχουν. Λεφτά υπάρχουν. Ας τα πάρει, αντί να εκφράζει τη δυσφορία του για τις αρνητικές αξιολογήσεις ξέροντας πως τον βάζουν σε μια κούρσα όπου θα τρέχει, χωρίς αποτέλεσμα. Εκτός αν δεν θέλει. Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος δικαιούται να πει “μουλάρι ο Αστραχάν”. Αν επιζητεί το χρυσό σκούφο των Moody’s , θα συνεχίσει να φοράει σομπρέρο.

koutipandoras

Ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ για τα δημοτικά ραδιόφωνα


Την ανάγκη διατήρησης της λειτουργίας των δημοτικών μέσων ενημέρωσης υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), που επισημαίνει ότι εξετάζεται το καταστροφικό σενάριο της μετατροπής των δημοτικών ΜΜΕ σε Α.Ε.«Τα δημοτικά ΜΜΕ δεν πρέπει να κλείσουν, δεν πρέπει καθ΄ οιονδήποτε τρόπο να ιδιωτικοποιηθούν, δεν πρέπει να απολέσουν τον επαγγελματικό ενημερωτικό τους χαρακτήρα, δεν πρέπει να μετατραπούν σε χώρο κακοποίησης της εργατικής νομοθεσίας ή σε "περιστρεφόμενες πόρτες" όπου το μη αρεστό προσωπικό θα αντικαθίσταται αυθαίρετα από νέους "εκλεκτούς"» αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι οι μαζικές απολύσεις στον "Αθήνα 9,84" δεν αποτελούν την κορύφωση του δράματος των δημοτικών ραδιοσταθμών αλλά όπως όλα δείχνουν μόνο την αρχή.

Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΞΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΚΑ , ΑΠΟ Ι-ΔΑΝ-Ε-ΙΚΑ ΞΕΜΕΙΝΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ

ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ ΑΠΟ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ…!!!


Γράφει ο Κώστας Αντωνίου


Έσπειραν ανέμους και θερίζουν θύελλες …Αναφέρομαι σε όσους έπαιξαν θέατρο ως πρωταγωνιστές ή κομπάρσοι ,πότε στο προσκήνιο και πότε στο παρασκήνιο στην τραγωδία των απεργών μεταναστών. Σε αυτούς που διορισμένοι από τους εαυτούς τους αφού δημιούργησαν το πρόβλημα , προκαλώντας την κοινωνία έρχονται σήμερα να ζητήσουν «έντιμο»συμβιβασμό σε μια «ανέντιμη» ενέργεια . Έχουν δε το θράσος να αποκαλούν «γελοίες» τις διαφορετικές από τις δικές τους αντιλήψεις . Είναι αυτό αντίληψη που οι ίδιοι διαθέτουν για τη δημοκρατία, για το δικαίωμα του άλλου και για το διάλογο.
Έκαναν στην αρχή το πανεπιστήμιο και μετά το κτίριο της « υπατίας»αποθήκη ψυχών και σήμερα μπροστά στον κίνδυνο το «κρίμα» να πέσει στα κεφάλια τους νίπτουν τα χέρια τους ως άλλοι Πιλάτοι.
Μετέφεραν τους μετανάστες από την Κρήτη στο Πανεπιστήμιο παίζοντας υποκριτικά πολιτικά και πολλές φορές προσωπικά παιχνίδια στις πλάτες δυστυχισμένων ανθρώπων με τη συνεργασία κάποιων κουλτουριάρηδων πανεπιστημιακών δασκάλων και κάποιων υπερευαίσθητων πανεπιστημιακών αρχών .
Υπολόγισαν ( λάθος από ότι φάνηκε) ότι θα συμπαρέσυραν μέρος της κοινωνίας στα πολιτικά τους παιχνίδια σε ένα περίεργο ανταγωνισμό πλειοδοσίας ευαισθησίας και παγκοσμιοποιημένης κουλτούρας.
Πίστεψαν ότι έτσι θα άνοιγαν ένα νέο μέτωπο σαν αυτά τα περίεργα « αυτόνομα» και μη «καθοδηγούμενα» που ξεφυτρώνουν πότε στα διόδια και πότε στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τότε σπρώχνονταν στο χώρο του πανεπιστημίου ποιός θα πετύχει τη μεγαλύτερη δημοσιότητα και θα επενδύσει στο πολιτικό ή κομματικό γίγνεσθαι. Στην Υπατία χάθηκαν . Τώρα που βλέπουν πως έχασαν το παιχνίδι και πως η κοινωνία είναι τουλάχιστον ενοχλημένη από τα καμώματά τους με μια ενορχηστρωμένη πίεση εκλιπαρούν την κυβέρνηση , την ελληνική πολιτεία να λύσει το πρόβλημα που οι ίδιοι , τελείως αναίτια δημιούργησαν και που οι ίδιοι το περιέπλεξαν και το έκαναν και δύσκολο και επικίνδυνο. Ένα πρόβλημα που ήταν σε οξύτητα καθότι η χώρα μας αποτελεί την πύλη εισόδου εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και που γίνεται οξύτερο σε ένα περιβάλλον εξαιρετικής ρευστότητας λόγω των προσφάτων εξελίξεων στη βόρεια Αφρική ,που παίρνει διαστάσεις καταιγίδας σε μια πολύ μάλιστα δύσκολη για τη χώρα μας οικονομική κατάσταση , με μια «ενωμένη»Ευρώπη που σφυρίζει προκλητικά αδιάφορα.Τώρα που βρίσκονται σε αδιέξοδο παρακαλάνε την κυβέρνηση να βρει λύση χωρίς οι ίδιοι ούτε καν να προτείνουν κάτι εφικτό και συγκεκριμένο. Μέχρι χτες που το θέμα πωλούσε , έπαιρναν επάνω τους την πατρότητα και την ευθύνη του εγχειρήματός τους. Σήμερα που η βόμβα ,που έβαζαν οι ίδιοι με την ενέργειά τους στα θεμέλια της κοινωνίας κινδυνεύει να σκάσει στα χέρια τους ,σε περίπτωση μιας ανεπιθύμητης εξέλιξης και για να αποφύγουν το κρίμα που θα πέσει πρώτα στα κεφάλια τους εξορκίζουν το κακό και ψάχνουν να βρουν λύτες στο δύσκολο σταυρόλεξο που αυτοί δημιούργησαν .Υποκριτικά και ενώ είναι βέβαιοι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει προτείνουν τη νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών.
Προτείνουν τη νομιμοποίηση των παρανόμων. Οι ίδιοι αν τύχαινε και θεσπίζονταν κάτι τέτοιο θα βγουν αύριο να καταγγείλουν την πολιτεία για το σκάνδαλο , γιατί όντως πρόκειται για σκάνδαλο…!!Έτσι για Άλλη μια φορά τα αριστερά κόμματα που θάπρεπε να είναι διεκδικητές και φρουροί της νομιμότητας γίνονται απαιτητές παράνομων πράξεων με απρόβλεπτες συνέπειες στο μέλλον για τη χώρα μας .Το χειρότερο είναι ότι θέλουν με κάθε τρόπο να επιβάλλουν την άποψή τους , μειοψηφική που προσπαθούν να την κάνουν πλειοψηφική εκμεταλλευόμενοι τη διάχυτη σύγχυση λόγω της κρίσης .
Θεωρούν ότι αυτοί και μόνο κατέχουν το μονοπώλιο της απόλυτης αλήθειας.Το ίδιο έκαναν με τους υπαλλήλους της βουλής ,που ζητούσαν τη μονιμοποίηση των προεκλογικών ,ρουσφετολογικών, «βολευτικών» προσλήψεων και την μη περικοπή των μισθών τους , διαχωρίζοντάς τους από τους άλλους υπαλλήλους.Το ίδιο έκαναν με τους συμβασιούχους των «stage» και τις παράνομες παρατάσεις των συμβάσεων των ημετέρων από τους «βολευτές» και τους λοιπούς παράγοντες και παραγοντίσκους, εμπόρους της ελπίδας των παιδιών μας. Εδώ και μόνο για την ιστορία, αναφέρω ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής δημοκρατίας παραπέμπεται στη δικαιοσύνη και καλείται να επιστρέψει τη ζημιά του δημοσίου που υπολογίζεται σε δύο εκατομμύρια ευρώ για την παράνομη πρόσληψη είκοσι οχτώ κομματικών του φίλων, όταν ήταν δήμαρχος των Παρισίων . Για το ίδιο θέμα ένας άλλος πρώην υπουργός «έφαγε» δεκαοχτώ μήνες φυλακή, έστω και με αναστολή . Αντί να ζητήσουν την ίση μεταχείριση και να απαιτήσουν την τιμωρία όσων παρανόμησαν είτε με τις παράνομες προσλήψεις ,είτε με τις παράνομες παρατάσεις των συμβάσεων έγιναν τελείως απροσδόκητα και πέρα από κάθε έννοια δικαίου και νομιμότητας υποστηρικτές της παρανομίας και της αδικίας.Για άλλη μια φορά αποδεικνύουν την αδυναμία τους να αρθρώσουν επίκαιρο πολιτικό λόγο και να δώσουν διέξοδο στα σύγχρονα αδιέξοδα με εφικτές και συγκεκριμένες προτάσεις . Ο κ. Λαφαζάνης με τον κ.Παπαδημούλη πρόσφατα από κανάλι σε κανάλι καλούν , «ικετεύουν» την κυβέρνηση να κάνει κάτι πριν είναι αργά. Σήμερα μάλιστα έβαλαν στο παιχνίδι και το Μανώλη Γλέζο, σύμβολο της αντίστασης. Φαίνεται πως κάποιοι ,που φροντίζουν για την υστεροφημία του τον εκμεταλλεύονται όπως τον εκμεταλλεύτηκαν και στα επεισόδια μπροστά στη βουλή. Ζήτησε λοιπόν και ο Μανώλης Γλέζος τη νομιμοποίηση των παρανόμως εισελθόντων, παρανόμως μετακινηθέντων και παρανόμως χρησιμοποιηθέντων δύσμοιρων συνανθρώπων μας,που απεγνωσμένα ψάχνουν για ένα καλύτερο μέλλον. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση για τους παρανομούντες .
Υπερασπίζονται τα δικαιώματα των παρανόμων και αγνοούν προκλητικά τα δικαιώματα των νομίμων αποβλέποντας σε μια κοινωνία μονίμως και πάντοτε παρανομούντων. Η δεξιά και περισσότερο η ακροδεξιά τρίβει τα χέρια της ελπίζοντας και αποβλέποντας σε κομματικά οφέλη από τη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας μας και φτάσαμε σε σημείο ο κ. Κρατζαφέρης να προβάλλεται ως ο διεκδικητής και υπερασπιστής της στοιχειώδους λογικής της νομιμότητας, ανεξάρτητα αν την πιστεύει ή όχι.
Ερωτώ αν υπάρχει σήμερα όχι έλληνας αλλά άνθρωπος με στοιχειώδη κοινωνική λογική ανεξάρτητα από κόμματα ,που να πιστεύει ότι η χώρα μας με δεδομένη μάλιστα τη δύσκολη συγκυρία ,την πρωτόγνωρη κρίση και την αδυναμία της να καλύψει τα δικαιώματα των πολιτών της ,μπορεί να θρέψει ή να βρει εργασία ή να εξασφαλίσει τα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα στις εκατοντάδες των μεταναστών που κατέκλυσαν τη χώρα μας και τα «στίφη» που από ότι φαίνεται ,από τα τελευταία γεγονότα ,θα κατακλύσουν την πατρίδα μας.Αν πιστεύει κανένας ότι αν η πολιτεία ικανοποιήσει το αίτημα των «τριακοσίων» δε θα ανοίξει η όρεξη και των υπολοίπων αυτών που παράνομα βρίσκονται ή θα φτάσουν στη χώρα και αν οι αυτοαποκαλούμενοι «αλληλέγγυοι» κάθε μήνα δε δοκιμάζουν την ευαισθησία και την αντοχή της κοινωνίας μας με παρόμοιες πρακτικές και τακτικές...Πιστεύω να μας δίνουν τουλάχιστον όλοι αυτοί οι υπερευαίσθητοι το δικαίωμα να έχουμε τις ίδιες τουλάχιστον ευαισθησίες με αυτούς.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των εργοδοτών όσον αφορά στις προοπτικές προσλήψεων


Δυσχερές θα είναι το κλίμα στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις το α' τρίμηνο του 2011.Aυτό εκτιμούν οι εργοδότες, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού Manpower.Kαθώς το 8% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των απασχολούμενων, το 23% προβλέπει μείωση και το 65% δεν αναμένει καμία μεταβολή, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο -15%, το χαμηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε η διεξαγωγή της έρευνας της Manpower στην Ελλάδα, το β' τρίμηνο του 2008, σημειώνεται στην έρευνα.Σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2010, οι προοπτικές προσλήψεων υποχωρούν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης καταγράφουν σημαντική μείωση της τάξεως των 16 ποσοστιαίων μονάδων.Oι εργοδότες εκτιμούν ότι κατά το προσεχές τρίμηνο ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων θα μειωθεί σε οκτώ από τους εννέα τομείς της ελληνικής αγοράς εργασίας. Οι δυσχερέστερες προοπτικές σε ό,τι αφορά την απασχόληση καταγράφονται από τους εργοδότες στον τομέα του Τουρισμού, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -34%.Ωστόσο, στον τομέα της Γεωργίας ο δείκτης της απασχόλησης καταγράφει ελαφρά βελτίωση.

ΠΑΠΑΡΗΓΑ:Συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει


Συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει, τόνισε εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής της με τον Πρωθυπουργό.Προέβλεψε επίσης ότι «τα χειρότερα έρχονται» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί σε επίπεδο Ε.Ε. θε φέρει νέα δυσβάσταχτα μέτρα κατά του ελληνικού λαού.Ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα των μεταναστών απεργών πείνας ζήτησε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια πριν, όπως είπε, να είναι αργά.

Σταδιακή εξασθένηση των έντονων καιρικών φαινομένων την Τετάρτη


Από αύριο αναμένεται να κοπάσουν σταδιακά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενώ σήμερα οι χιονοπτώσεις θα επιμείνουν στα ανατολικά και τοπικά στο Αιγαίο οι βόρειοι άνεμοι θα φτάνουν τα 10 μποφόρ.Συγκεκριμένα, για αύριο Τετάρτη αναμένονται λίγες νεφώσεις στη δυτική Ελλάδα με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στη δυτική, κεντρική και ανατολική Μακεδονία, καθώς και στη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις με χιόνια στα ορεινά, στα ημιορεινά και στα πεδινά των βορειοτέρων περιοχών και χιονόνερο στα νότια πεδινά.Ειδικά στην περιοχή της Αττικής θα σημειωθούν χιονοπτώσεις που βαθμιαία θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά και μέχρι αργά το απόγευμα θα σταματήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ θα σημειωθεί ισχυρός παγετός, κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

Η « ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ» ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

Του Θανάση Νικολαΐδη*

Το σύνολο της ανθρωπότητας βρίσκεται στο μέσον μιας πρωτοφανούς διαδικασίας υφαρπαγής πλούτου και εισοδήματος εκ μέρους του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου σε βάρος όλων των λαών χωρίς καμία απολύτως διάκριση, παρά μόνο στο βαθμό και στις προτεραιότητες. Το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, ο γίγαντας που προέκυψε από την σύμφυση του βιομηχανικού κεφαλαίου με το τραπεζικό κεφάλαιο και την απαραίτητη συμπλήρωση με το καθαρά κερδοσκοπικό κεφάλαιο, έχει καταστεί ανεξέλεγκτο από όλες τις δομές και τους θεσμούς (σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο) και προχωρεί ακάθεκτο στην πλήρη άλωση και στον απόλυτο έλεγχο όλων των κρατικών-κυβερνητικών μηχανισμών και των υπερ-κρατικών συνόλων (Ο.Η.Ε,Ε.Ε.,ΝΑΤΟ κλπ.). Το εικονικό και άγνωστης, πολλές φορές, ιδιοκτησίας χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο δεν έχει καμιά εθνική αναφορά και κανένα εθνικό όριο,» λειτουργεί» σε παγκόσμιο επίπεδο και μεγεθύνεται με γεωμετρική πρόοδο με την ιδιοποίηση του εισοδήματος των λαών όλης της γης. Το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο με τη βοήθεια των μηχανισμών του, αγορές, κυβερνήσεις, ΜΜΕ και υπερεθνικά σύνολα, είναι η κυρίαρχη και ηγεμονική δύναμη του πλανήτη και πλουτίζει σε βάρος όλων των κοινωνικών τάξεων, ακόμα και σε βάρος του γεννήτορά του, το βιομηχανικό-παραγωγικό κεφάλαιο, δεν έχει καμιά αναστολή ταξική, εθνική, πολιτιστική κλπ., είναι εντελώς παρασιτικό και σαν σύγχρονος δράκουλας ρουφάει αίμα από παντού.Η τεράστια ισχύς του και ο καθολικός έλεγχος, επί των παγκόσμιων εξελίξεων, του επιτρέπει να διαμορφώνει ψευδαισθήσεις και μέσω αυτών πρόσκαιρες συμμαχίες με τμήματα των αστικών τάξεων της υφηλίου και του βιομηχανικού κεφαλαίου. Δημιουργεί προσωρινά κλίμα συνεργασίας με το παραδοσιακό κεφάλαιο στην προσπάθεια καθυπόταξης και απομύζησης των εργαζομένων όλου του κόσμου (και των ελλήνων αλλά και των αμερικανών και των γερμανών ).Αποτέλεσμα αυτής της αρμονικής συνεργασίας είναι από την μια η εξαθλίωση των εργατικών μαζών και από την άλλη η ολοένα και μεγαλύτερη υποδούλωση και καταστροφή του βιομηχανικού κεφαλαίου καθόσον η κυρίαρχη επιλογή αυτής της ανίερης συμμαχίας είναι η ιδιοποίηση παραγμένου πλούτου, του εισοδήματος των λαών και όχι, όπως ψευδώς κατατίθεται, η ανάπτυξη, που είναι μονόδρομος για την αναπαραγωγή και την μεγέθυνση του βιομηχανικού-παραγωγικού κεφαλαίου.Η χώρα μας και από πλευράς προτεραιοτήτων και από πλευράς βαθμού «χρηματοπιστωτικής εκμετάλλευσης» είναι στην πρώτη γραμμή «αξιοποίησης» από το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και τις ευρωπαϊκές συνιστώσες του. Η ανάληψη ακόμα και της διακυβέρνησης της χώρας από την παγκόσμια οικονομική ελίτ δείχνει την περιφρόνηση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος προς τους εθνικούς θεσμούς και προς τους λαούς όλου του πλανήτη. Η Ελλάδα το πρώτο χρηματοπιστωτικό προτεκτοράτο (όπως γράφαμε από τον Ιούνη του 2010) είναι ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ προς αντιγραφή και εξαγωγή. Αυτή η πλήρης κυριαρχία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου ,στη χώρα μας, στηρίχτηκε στην δουλικότητα του πολιτικού μας συστήματος και κυρίως στην προτεσταντικού τύπου «ηθική» της κυβερνητικής ηγεσίας: «ότι χρωστάμε οφείλουμε να το πληρώσουμε». ΟΥΤΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.Eδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι επιλογές της κυβερνητικής ηγεσίας ούτε αφελείς είναι ούτε αποτέλεσμα αδιεξόδων, είναι συνειδητές επιλογές ενός πολιτικού προσωπικού που ήρθε για να υπηρετήσει την χρηματοπιστωτική επέλαση με ότι συνεπάγεται αυτό.Ταυτόχρονα η αιώνια ξενόδουλη μεταπρατική και σε μεγάλο βαθμό παρασιτική εθνική αστική τάξη και οι παραφυάδες της, οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και οι εργολάβοι, έσπευσαν ,σαν σύγχρονοι Κουϊσλιγκς, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους νέους αφέντες, στους νέους κατακτητές με στόχο να γλείψουν έστω ένα κοκαλάκι από την νέα εξουσία. Συνεργάζονται άριστα με τους νέους κατακτητές (όπως βέβαια έπραξαν και στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής) στην ισοπέδωση των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και στη μετατροπή της χώρας σε ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑ του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Η καλή μας αστική τάξη και κυρίως η εκπροσώπησή της στα ΜΜΕ τα έδωσε όλα στους νέους αφέντες για να την συμπεριλάβουν στο πλιάτσικο που διενεργείται σε βάρος του λαού και της χώρας μας. Οι σύγχρονοι κουκουλοφόροι της πολιτικής και της οικονομίας στην αρχή δεν αντιλήφθηκαν ότι η κατ’αρχήν αξιοποίησή τους δεν είχε αναφορά τα δικά τους συμφέροντα μόνο εσχάτως και ενώ η δράση των νέων αφεντών εμφανώς τους υπερβαίνει και διαφαίνεται η απειλή για τα δικά τους συμφέροντα αρχίζουν ,τα πιο προωθημένα τμήματά τους, να συνειδητοποιούν ότι ήρθε η σειρά τους να συνδράμουν στη αύξηση του πλούτου του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Γιαυτό δειλά-δειλά εμφανίζονται φωνές αμφισβήτησης των επιλογών της κυβέρνησης και της Τρόϊκας και φτάνουν στο προσκήνιο απόψεις για απογοητευμένο και κουρασμένο πρωθυπουργό (κάτι μας θυμίζει αυτό) και για διαμόρφωση εναλλακτικών πολιτικών προτάσεων από τους πιστούς στις αρχές και τις αξίες της ελληνικής πλουτοκρατίας ( όπως θα έλεγε και η Α. Παπαρήγα ), τους γνωστούς υπαλλήλους των συγκροτημάτων , που στο τέλος θα μας τους εμφανίσουν και σαν λαϊκούς αγωνιστές. Αυτή η προσπάθεια παλινόρθωσης της καλής μας αστικής τάξης, που τώρα εμφανίζεται δειλά-δειλά αλλά προϊόντος του χρόνου θα δυναμώνει, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία πρώτα λόγω της τεράστιας ισχύος των νέο-κατοχικών δυνάμεων και δεν θα επιτρέψουν «εθνική λύση» και λόγω της δεδομένης άρνησης του έτερου γίγαντα, έστω και σε λήθαργο ευρισκόμενου, του ελληνικού λαού.Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ κάθε μέρα περισσότερο συνειδητοποιεί τους λόγους και τα αίτια της κρίσης και το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος του, ξέρει ποιοί τον οδήγησαν στην σημερινή τραγική κατάσταση και στο φαντασιακό του τους έχει οριστικά απορρίψει. Έχει απορρίψει το σύνολο του πολιτικού συστήματος είτε σαν επικίνδυνο είτε σαν ανίκανο, δεν θα τον «λουκιάσει» καμιά υπαρκτή ή ανύπαρκτη πολιτική δύναμη.Ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να αντιτάξει στους σύγχρονους αποικιοκράτες και τους ντόπιους εκπροσώπους τους την αυτόνομη ενωτική δράση και πορεία όλων των κοινωνικών του δυνάμεων, της κοινωνικής αριστεράς, των συνδικάτων, των αυτόνομων οργανώσεων και κάθε μορφής κοινωνικών κινημάτων. Ήρθε η ώρα ο λαός μας να προχωρήσει στη δημιουργία του σύγχρονου επαναστατικού εθνικο-απελευθερωτικού κινήματος χωρίς «πρωτοπορίες» και «καθοδηγητές του μέλλοντος του».

*Μέλος Αριστερής Πρωτοβουλίας ΠΑΣΟΚ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:Καθημερινός και διαρκής ο αγώνας των γυναικών για ίσες ευκαιρίες


Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, απαιτεί από όλες και όλους μας να τιμήσουμε τον διαρκή αγώνα των γυναικών για εξάλειψη κάθε είδους διάκρισης και ανισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα.Μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να αποτιμήσουμε τις μάχες που δώσαμε αλλά και να σχεδιάσουμε τις επόμενες δράσεις μας, ώστε οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας να σηματοδοτήσουν την ισότιμη θέση της κάθε γυναίκας στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.Με δεδομένο το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα κοινωνικό κράτος που θα καταπολεμά τις διακρίσεις, θα σέβεται τον πολίτη και ταυτόχρονα θα δίνει τη δυνατότητα της ίσης συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα, κοινή είναι η διαπίστωση, ότι δυστυχώς απέχουμε αρκετά από την ουσιαστική εμπέδωση της ισότητας, όπως αυτή ορίζεται στις θεμελιώδεις αρχές κάθε σύγχρονης κοινωνίας.Στην κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να ενισχυθεί η συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας, μέσα από την άρση των εμποδίων που αποτρέπουν μέχρι σήμερα το δρόμο του γυναικείου δυναμισμού προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων.Έχουμε τη γνώση, έχουμε τις ιδέες, έχουμε το όραμα, διεκδικούμε τις ίσες ευκαιρίες, το σεβασμό στα δικαιώματά μας και την αναγνώριση του ρόλου μας, ώστε να συνδιαμορφώσουμε μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη, πιο παραγωγική, με φροντίδα και ανθρωπιά για τον κάθε πολίτη.Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, χαιρετίζω τον αγώνα που καθημερινά δίνουν οι γυναίκες της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας σε όλα τα επίπεδα, για αξιοπρέπεια, σεβασμό και ίσες ευκαιρίες.

Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα

Έτοιμος να να συγκρουστεί στις συνόδους κορυφής της Ευρωζώνης ο Γιώργος Παπανδρέου


Την απόφασή του να συγκρουστεί στις συνόδους κορυφής της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν χρειαστεί, επαναβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με πληροφορίες.Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει λύση - πακέτο, θεωρώντας ότι άλλη λύση δεν υπάρχει και ο ίδιος σε αυτή τη βάση θα δώσει τη μάχη.Ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση σέβεται τις διαφορετικές προσεγγίσεις των πολιτικών δυνάμεων και γι' αυτό, όπως είπε, οι συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς έχουν ως στόχο τη συνεννόηση και τη στήριξη της εθνικής προσπάθειας, ενόψει της συνόδου κορυφής. Δεν είναι απλά θέμα συναίνεσης, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ανάληψη πολιτικής ευθύνης απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις.Τη δραστική αλλαγή των όρων του μνημονίου ως μόνη λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας πρόβαλε ο Αντώνης Σαμαράς. "Το πρόβλημα σήμερα είναι η ασφυξία που προκαλεί στην ελληνική οικονομία το ίδιο το μνημόνιο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι "ακόμη κι αν εξασφαλίζαμε ευνοϊκές αποφάσεις για τη διαχείριση του χρέους στις συναντήσεις Κορυφής της ΕΕ, όπως π.χ. την επιμήκυνση, κάτι τέτοιο από μόνο του δεν θα έλυνε το πρόβλημα".Οι σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πραγματοποιούνται πριν από την αναχώρησή του για το Παρίσι και κατόπιν τις Βρυξέλλες, όπου θα διεξαχθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός συναντάται με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ στη συνέχεια θα δει τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη. Στις 16.45 θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.Επίσης, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στις 18.00, με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη και στις 19.00, με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.Στο μεταξύ, χθες βράδυ, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, άτυπη υπουργική σύσκεψη υπό τον Γ. Παπανδρέου, ενόψη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες."Ή θα έχουμε λύση-πακέτο, συνολική λύση ή δεν θα έχουμε λύση. Αυτή είναι η θέση μας" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην εισήγησή του.Ακόμη, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως "εντελώς αδικαιολόγητη" την υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody's.Ο οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service ανακοίνωσε πως υποβαθμίζει κατά τρεις μονάδες την πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδος, από το Ba1 στο Β1, μη αποκλείοντας να προβεί και σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμισή της, εξαιτίας των επίμονων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και τον αμείωτο κίνδυνο χρεωκοπίας της.

Συνάντηση του δημάρχου Πρέβεζας με τη νέα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου


Εργα που αφορούν τον Δήμο της Πρέβεζας συζητήθηκαν στην συνάντηση που πραγματοποίησε η νέα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Πρέβεζας με τον Δήμαρχο Χρήστο Μπαίλη και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δημήτρη Κατσιπανέλη. Οι μηχανικοί,με επικεφαλής τον πρόεδρο της πενταμελούς επιτροπής Δημήτρη Παππά,ανέπτυξαν όλα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν το νέο διευρυμένο Δήμο.Τα θέματα που κυριάρχησαν στην συζήτηση ήταν:
-Η βελτίωση της οδού Πρέβεζας –Αγίου Θωμά ( έργο της πρώην Νομαρχίας το οποίο εντάχθηκε και στην συνέχεια απεντάχθηκε).Κατά την διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε ο Δήμος να ασκήσει πιέσεις στην Περιφέρεια.
-Η πορεία του δρόμου Πρέβεζας-Φιλιππιάδας και επίσης οι μελέτες Ζεύξη-Μονολίθι- Κόμβος 19, Φραξύλα- Ζέφυρος-Φιλιππιάδα, Ζεύξη –Καλάμια με την πόλη της Πρέβεζας και παράπλευροι δρόμοι.
-Η μελέτη των ποδηλατοδρόμων
-Η διάνοιξη της Π.Τσαλδάρη
-Η μελέτη και κατασκευή του κόμβου Σουρτζή.
-Η δημιουργία παρατηρητηρίου οδικής ασφάλειας (βάσει της μελέτης που έχει εκπονήσει το ΤΕΕ).
-Η αξιοποίηση-ενεργοποίηση οπτικών ινών
-Τα παλαιά κρηπιδώματα στο Λιμάνι της Πρέβεζας και την Παραλία.
-Η αξιοποίηση των Στρατοπέδων και η μελέτη του Καθηγητή του Ε.Μ Π. Νίκου Μπελαβίλα
-Η Μελέτη Κυανής Ακτής και Ιαματικών Λουτρών.
-Η ανακύκλωση και τα απορρίματα.
-Ο Βιολογικός καθαρισμός του πρώην Δήμου Ζαλόγγου
-Οι Πολεοδομικές μελέτες για την Πρέβεζα και το Δημοτικό Διαμέρισμα Ζαλόγγου.
-Η μελέτη της ομάδας της ΟΥΝΕΣΚΟ για την Αρχαία Νικόπολη.
-Η σύνδεση της Βιομηχανικής Περιοχής με το λιμάνι.
-Ο συντονισμός και οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών με την εφαρμογή του Καλλικράτη.
-Οι ανειλλημένες υποχρεώσεις προς εργολάβους
-Η στασιμότητα που παρουσιάζει το έργο Αμβρακία-Ακτιο.
Η πενταμελής επιτροπή του ΤΕΕ ευχαρίστησε την Δημοτική Αρχή για την συνεργασία ενώ ο Δήμαρχος Χρήστος Μπαϊλης χαρακτήρισε την συνάντηση εποικοδομητική και δεσμεύτηκε σύντομα να υπάρξει και νέα συνάντηση με ακόμη πιο «εξειδικευμένη» ατζέντα θεμάτων.

ΛΙΜΝΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:Οταν η φύση δημιουργεί...


ΣΕ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΣΚΗΝΙΚΟ


Ένα παγωμένο σκηνικό στο οδόστρωμα, τα πεζοδρόμια και τα δέντρα γύρω από τη λίμνη δημιούργησαν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι που επικράτησαν χθες στην πόλη των Ιωαννίνων, παραπέμποντας σε φυσικά γλυπτά από πάγο.Ιδιαίτερα προβλήματα δεν παρουσιάστηκαν στην πόλη, καθώς η χιονόπτωση ήταν ασθενής. Εντονες ωστόσο χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στον υπόλοιπο νομό, στο μεγαλύτερο μέρος του οποίου τα αυτοκίνητα κινούνται με αλυσίδες. Μηχανήματα αποχιονισμού εργάζονται συνεχώς για να διατηρήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο.

Συλλυπητήρια Φ.Φίλιου για τον θάνατο του εργάτη καθαριότητας


Την βαθιά θλίψη και την οδύνη του Δημοτικού Συμβουλίου και όλης της «οικογένειας» του Δήμου για τον θάνατο του 49χρονου εργάτη καθαριότητας Δημήτρη Χατζάρα, εξέφρασε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Το δυστύχημα έγινε στην περιοχή του Νεοχωρόπουλου. Ο 49χρονος παρασύρθηκε από το απορριμματοφόρο στο οποίο εργάζονταν και όταν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο ήταν ήδη νεκρός.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος επισκέφθηκε το Νοσοκομείο, όπου συναντήθηκε με τους γιατρούς και με συγγενείς του θύματος.«Ο Δήμος με αίσθημα ευθύνης έχει κινήσει όλες τις διαδικασίες, ώστε από την δική του πλευρά να διαλευκάνει τις συνθήκες του δυστυχήματος», ανέφερε στην δήλωσή του ο Δήμαρχος και υπογράμμισε πως εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και συνάμα διευθετήθηκαν πολλές εκκρεμότητες για την ομαλή λειτουργία του εργοταξίου.Στις υπηρεσίες του Δήμου δόθηκε ήδη εντολή για την οικονομική ενίσχυση της οικογένειας του θύματος, ενώ ο Δήμαρχος θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο την περαιτέρω στήριξη.«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να απαλύνουμε τον πόνο της οικογένειάς του. Εκφράζουμε την βαθιά μας θλίψη για τον θάνατό του, για την απώλεια ενός μέλους και της δικής μας οικογένειας», ανέφερε ο Δήμαρχος.

Συλλυπητήριά από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» για το θάνατο του εργαζομένου στην καθαριότητα


Η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και ο επικεφαλής της, Νίκος Γκόντας, εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους καθώς και τη θλίψη τους στην οικογένεια και τους οικείους του δημοτικού υπαλλήλου που έχασε τη ζωή του τόσο ξαφνικά και απροσδόκητα κατά τη διάρκεια της εργασίας του σήμερα το πρωί.

Η υποβάθμιση των υγροτόπων του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων προϊόν ιδιωτικοκρατικής παραβατικότητας

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας

Η τοπική επικαιρότητα ανέδειξε εσχάτως κραυγαλέα φαινόμενα ελλειπούς οικολογικής παιδείας, καμώματα και πολιτικές δίχως τον δέοντα σεβασμό στα περιβαλλοντικά δημοτικά αγαθά, δίχως ίχνους αντίληψης της περί ανάγκης πράσινου προσανατολισμού όπως ετέθη προεκλογικά από τον χώρο των Οικολόγων Πράσινων. Το κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου διαχρονικά προσβάλει το δημόσιο αίσθημα με περιπτώσεις σε ημερήσια διάταξη και εξακολουθούν όπως: α) το οικόπεδο του Αγίου Νικολάου Κοπάνων για εγκατάσταση πάρκινγκ από το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων χωρίς καμία νόμιμη διαδικασία, β) το έργο που προορίζεται για εκθεσιακό χώρο και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στον νυν δήμο Ιωαννιτών (πρώην Περάματος) ξεκινά χωρίς να υπάρχει απόφαση οριοθέτησης και το μισό θεωρείται εντός λίμνης! και γ) η καταστροφή της εποχικής λίμνης Βρέλλη, η οποία προστατεύεται από το Π.Δ. της Λίμνης, για τις ανάγκες του οικονομικού κολοσσού ΙΚΕΑ με την κατασκευή ανισόπεδης γέφυρας.
- Είμαστε άραγε υπερβολικοί όταν μιλάμε για ώρα μηδέν και “θολό τοπίο” που κάποιους εξυπηρετεί η καθυστέρηση της υπογραφής του Π.Δ. για την Παμβώτιδα; Κι αυτά δεν είναι άλλα από τα “ενδημικά αυτοδιοικητικά και εργολαβικά πιράνχας”!
- Είναι υπερβολή να μιλάμε για τον κατ’ εξακολούθηση αφανισμό των ζωτικών χώρων, τα υγρολίβαδα;
- Είναι υπερβολή να μιλάμε για την πολιτιστική συρρίκνωση της ιστορικής μας μνήμης σε σχέση με την λίμνη;
- Είναι υπερβολή να μιλάμε για την άναρχη εκτός σχεδίου υπερδόμηση και σενάρια υδροκέφαλης πόλης;
- Είναι υπερβολή να μιλάμε για την υπεράντληση των υπογείων υδάτων και την παράφρονη ανάγκη μεταφοράς νερού από άλλες λεκάνες απορροής;
- ΟΧΙ, δεν είναι υπερβολή η νέκρωση της Λαψίστας ή η θανάτωση του Καλαμά, είναι γεγονός.
- Είναι γεγονός ότι στο λεκανοπέδιο αναπνέουμε αέρα επιβαρυμένο με τα δολοφονικά μικροσωματίδια.
- Είναι γεγονός ότι η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται εδώ με εδαφική διάθεση.
- Είναι γεγονός επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η μολυσμένη Παμβώτιδα με τα κυανοβακτήριά της καταστρέφει εκτός της ζωϊκής και την φυτική τροφική αλυσίδα (μποστάνια που υδρεύονται)
- Είναι γεγονός υπογεγραμμένο από την περίφημη έκθεση του Νίκολας Στέρν ότι η καταλήστευση της Γης αντανακλά στην ποιότητα ζωής και την υγεία και οδηγεί στην οικονομική καταστροφή.
Ωστόσο, οι υπηρεσίες των φυσικών υγροτόπων συνιστούν παράγοντες πρωταρχικής σημασίας για την επιβίωση του είδους μας και την ανάπτυξη των πολιτισμών μας. Εκτιμάται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος ότι το 40% της παγκόσμιας οικονομίας βασίζεται σε βιολογικές διεργασίες και προϊόντα.Οι προστατευόμενες περιοχές αποτελούν κοινό αγαθό και πέρα από την ιδιαίτερη οικολογική σημασία τους, εξυπηρετούν παράλληλα ευρύτερες κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές ανάγκες, παράμετροι που ελάχιστα λαμβάνονται υπ’ όψη από τους σημαιοφόρους της αυθαιρεσίας και των επιζήμιων διαχειριστών της τοπικής εξουσίας.Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση για την προστασία της φύσης και των φυσικών πόρων (IUCN): “…Η χερσαία ή υδάτινη έκταση αφιερωμένη στην προστασία και διατήρηση της Βιολογικής Ποικιλότητας και των φυσικών και συναφών πολιτισμικών πόρων, υπόκειται σε διαχείριση με νομικά μέσα ή άλλους αποτελεσματικούς τρόπους…”.Στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων με τον όρο “υγρότοπος” εννοούμε μια “αδέσποτη περιοχή” κατάλληλη απ’ ότι φαίνεται για εναπόθεση μπαζών, εξαφάνιση σκουπιδιών ή ζωϊκών/πτηνοτροφικών αποβλήτων, μια ανοικτή χωματερή “πάσης χρήσης”. Οι υγρότοποι δεν είναι καταγεγραμμένοι από την Πολιτεία άρα και δεν προστατεύονται. Στην ευρύτερη περιοχή του Μπιζανίου (νυν Ιωαννίνων) όπου βρίσκεται και η εποχική λίμνη Βρέλλη υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο υγροτόπων (καταβοθρών) που αναπτύσσεται - 40 τον αριθμό! Τούτοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποστράγγιση του πεδινή τμήματος της λεκάνης των Ιωαννίνων. Με βάση την τεκτονική της περιοχής αυτή η ενότητα αποτελεί τμήμα του καρστικού συστήματος του αντικλινόριου των Ιωαννίνων που αποστραγγίζεται προς το καρστικό σύστημα του Λούρου (υδρογεωλογική μελέτη καρστικών συστημάτων, Χάρης Σμυρνιώτης, 1993).Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 400 μικροί και μεγάλοι υγρότοποι συνολικής έκτασης 2.000.000 στρεμμάτων, 11 από τους οποίους προστατεύονται από την Σύμβαση Ραμσάρ. Φέτος καλύφθηκαν πάνω από 120 υγρότοποι της χώρας με τους πιο σημαντικούς στη Βόρεια Ελλάδα. Μέχρι το 1970 αποξηράναμε το 75%. Οι υγρότοποι, ιστορικό και αναπόσπαστο στοιχείο του ελληνικού τοπίου, με τη διατήρησή τους προστατεύουν τη γη από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα… ίσες με ετήσιες εκπομπές έως και 10 χωρών σαν την Ελλάδα!! Το 2007 οι ετήσιες εκπομπές από την ανθρώπινη δραστηριότητα ήταν 110 εκατομ. τόνοι CO2. Πριν 2 γενεές είχαμε τριπλάσια έκταση υγροτόπων που σημαίνει ότι εάν υπήρχαν θα είχαμε εκπομπές 20 φορές μικρότερες από σήμερα. Στα υγρά αυτά οικοσυστήματα είναι αποθηκευμένοι 300 εκατομ. τόνοι άνθρακα στο βάθος τους που με τα στοιχεία του Ο.Η.Ε. ισοδυναμούν σε 1,1 Δις τόνους CO2.Επί πλέον αποτελούν περιοχές εξαιρετικά πολύτιμες για την βιοποικιλότητα είναι τα τελευταία καταφύγια της άγριας ζωής, τόσο για την ορνιθοπανίδα όσο και για άλλα είδη. Το δίκτυο μικρών υγροτόπων αποτελεί τη βάση ανεφοδιασμού για τα μεταναστευτικά πουλιά, πολύτιμο σκαλοπάτι στη διεθνή πορεία τους. Άλλες υπηρεσίες των φυσικών αυτών σχηματισμών εκτός της ασπίδας προστασίας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτελούν η συμβολή τους στην μερική σταθεροποίηση του κλίματος, ο καθαρισμός του αέρα και του νερού, η αποδόμηση των αποβλήτων, η ανακύκλωση θρεπτικών συστατικών, η δημιουργία εδάφους και η αύξηση της γονιμότητάς του, η επικονίαση καλλιεργούμενων φυτών και ο έλεγχος των ζιζανίων, οι δυνατότητες βελτίωσης των οικονομικών εκμεταλλεύσιμων ποικιλιών και η αύξηση της απόδοσης των αγροτικών δραστηριοτήτων, της βιοτεχνολογίας, του τουρισμού, της αισθητική απόλαυσης.Σε μια περίοδο έντονων κλιματικών αλλαγών και ερημοποίησης οφείλουμε να επανεκτιμήσουμε και να αποδώσουμε ό,τι “ανήκει” στη μητέρα φύση. Ο Δήμος Ιωαννιτών δια των ορισμένων αρμοδίως οργάνων (Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής) οφείλει να ενεργοποιήσει τις διοικητικές κυρώσεις κοινωνικής ευθύνης για την αποτροπή κάθε ΜΗ αειφορικής άσκησης και βλέψεων για την διαφύλαξη και αναχαίτιση της απώλειας της βιοποικιλότητας με την αποκατάσταση και ανόρθωση των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων.Ατυχής η πρόσφατη ανακοίνωση του δήμου Ιωαννιτών για το οικόπεδο Αγίου Νικολάου Κοπάνων που έκανε λόγο …“για άγνωστο ενοικιαστή” και ότι οι αρμόδιοι “παρακολουθούσαν” τις εργασίες πριν τις καταγγελίες! Προς τι; Για να μεταβληθούν 13 στρέμματα σε κρανίου τόπο; Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν συντάσσεται πρωτόκολλο αυθαίρετων εργασιών και κατάσχονται τα μηχανήματα;Για την αναζήτηση των υπευθύνων της καταστροφής της εποχικής λίμνης Βρέλλη που θα εξαναγκάσουν κατά την άποψη του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης τους κατασκευαστές του έργου να αποκαταστήσουν το φυσικό τοπίο, σύμφωνα με τις υποδείξεις τους, μοιάζει με ανέκδοτο! “…ποιος έσωσε την εποχική λίμνη του Βρέλλη; Ο φορέας του Τσουμάνη, από ποιον; Από τον φορέα του Παπασταύρου!
- Η άδεια υλοποίησης του έργου είχε δοθεί επί προεδρίας ΦΔΛΙ από τον κο Α. Παπασταύρου.
Οι καθοριστικές εγκρίσεις δόθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ επί υπουργίας Καλογιάννη ο οποίος στις 2/2/2006 Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων δήλωνε “…Στόχος της οδηγίας 2000/60 για την προστασία των υγροτοπικών συστημάτων είναι η επίτευξη καλής οικολογικής ποιότητας…στο ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζονται νέες δράσεις και ενέργειες για την ανάδειξη των υγρότοπών μας με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας…”.Η καταγγελία ωστόσο και η ανάδειξη του θέματος από τους Οικολόγους Πράσινους δια μέσου της αλληλογραφίας μας με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος τον Ιούνιο του 2010 (πριν την κατασκευή της γέφυρας εξόδου για το ΙΚΕΑ) αναδεικνύει και τοπικούς “συνεργάτες” στην ανομία, την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου σαν καθύλην αρμόδιους!…Σημασία έχει πάντως ότι το φρουριακό αρχιτεκτόνημα του αείμνηστου δάσκαλου Παύλου Βρέλλη θα καθρεφτίζεται πια στα θολά νερά της εποχικής λίμνης.Ελπίζουμε για τον Δήμο Ιωαννιτών η προστασία των υγροτόπων της διοικητικής τους περιφέρειας να είναι κοινός τόπος, οι δε εκπρόσωποί του κ.κ. Θεμελής και Μασσαλάς να μην αφήσουν άλλα περιθώρια για “συρραφές” με χερσαία κομμάτια στο υγρό σώμα (κόκκινη γραμμή) της Λίμνης.