Κυριακή, 6 Μαρτίου 2011

Ο ΣΥΝ τρέφει ταξικό μίσος για ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ» λέει ο Θ.Πάγκαλος


Με βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται σε συνέντευξη του στο "Βήμα της Κυριακής" ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, με αφορμή το φραστικό επεισόδιο που είχε με Έλληνες φοιτητές στο Παρίσι το περασμένο Σάββατο.Αναφερόμενος αρχικά στα φαινόμενα αποδοκιμασίας των πολιτικών, ο κ.Πάγκαλος επισημαίνει ότι πρόκειται για φαινόμενα που «στερούν από τους πολίτες και από τον εκπρόσωπο τους τη δυνατότητα να επικοινωνούν χωρίς ενδιάμεσους».Τα περιστατικά, συνεχίζει, οφείλονται σε «ελάχιστες αλλά δυναμικές και αποφασισμένες μειοψηφίες» των οποίων «η ιδεολογία και η πρακτική είναι ένας προάγγελος για την εισαγωγή στην τρομοκρατία».«Πέντε-δέκα άτομα και ένα κινητό τηλέφωνο: αυτά φτάνουν για να δημιουργήσουν ένα μιντιακό γεγονός που χρειάζεται», προσθέτει.Στη συνέχεια στρέφεται κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «στην κοινωνία παίρνει το 3% αλλά σε συγκεκριμένους χώρους αποτελεί πλειοψηφία ή τη μοναδική φωνή».«Ο Συνασπισμός εξαρχής υπήρξε ως ένα κόμμα της ελίτ της διανόησης, γι’αυτό και τρέφει βαθύ ταξικό μίσος τόσο για το ΚΚΕ όσο και για το ΠΑΣΟΚ», συνεχίζει.Προσθέτει δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ισχυρή επιρροή σε πανεπιστήμια ενώ καθηγητές που πρόσκεινται στο κόμμα να προστατεύουν και να καθοδηγούν ομάδες φοιτητών

Στο 2,3% το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με έρευνα της Alco


Κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, στις 2,3 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του ΠΑΣΟΚ, δείχνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα".Σύμφωνα με την έρευνα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 21,9%, η ΝΔ 19,6%, το ΚΚΕ 8,3%, ο ΛΑΟΣ 5,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 2,6%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,4%, η Δημοκρατική Αριστερά 2% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι 2,2%.Στο 7,6% το Λευκό/Άκυρο, στο 17% η αποχή και στο 6,7% το Δεν ξέρω/Δεν απαντώ.Την ίδια ώρα, το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί λανθασμένη την πολιτική του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της κρίσης.Επίσης η πλειοψηφία (45%) προτιμά τη διεξαγωγή εκλογών, από τη λήψη μέτρων που ξεπερνούν την τη θητεία της κυβέρνησης (34%).Επίσης, οι περισσότεροι εκ των ερωτηθέντων (42%) θεωρούν ότι χρειάζεται ανασχηματισμός.Το γκάλοπ καταγράφει επίσης δυσαρέσκεια προς κορυφαίους υπουργούς:To 77% θεωρεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου «ακολουθεί εντολές της τρόικας», το 76% πιστεύει ότι υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσής δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, το 62% αποδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Δ.Ρέππας αντιμετωπίζει το κίνημα «Δεν πληρώνω».Τέλος, το 79% θεωρεί δικαιολογημένες τις διαμαρτυρίες προς το πρόσωπο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλου.

«Πρόεδρε δεν πάει άλλο...»

Οι περισσότεροι υπουργοί έχουν χάσει τον ρυθμό τους και μόλις δυο τρεις καταφέρνουν να ξεφύγουν από την κατηγορία της «λευκής απεργίας»

Την αντίστροφη μέτρηση για ένα «κύμα» πρωτοβουλιών που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να συνεχίσει το δύσκολο έργο της με όρους πολιτικής ηγεμονίας σχεδιάζει ο Γιώργος Παπανδρέου.Για τον πρωθυπουργό η 25η Μάρτη, με ή χωρίς το καλύτερο σενάριο, ως αποτέλεσμα από τη Σύνοδο Κορυφής, αποτελεί την «αρχή και το τέλος» της στρατηγικής του με στόχο να εξαντλήσει την τετραετία.Αρχή της επιχείρησης για τη διάσωση της οικονομίας και της τιθάσευσης του χρέους - και τέλος σε μια σειρά δυσάρεστων επεισοδίων που κρατούν την κυβέρνηση εγκλωβισμένη σε «ίντριγκες» βυζαντινού τύπου και σε πισωγυρίσματα της κυβερνητικής πορείας. Το κλίμα είναι εκρηκτικό - «θυμίζει... διάλυση» υποστηρίζουν (και) υπουργοί που μόνο δημοσίως αποκρύπτουν τα προβλήματα συντονισμού και συνεργασίας.Οσοι μιλούν μόνο για «αρρυθμίες» στην κυβερνητική λειτουργία επιχειρούν με «κομψό» τρόπο να περιγράψουν τη «θολή εικόνα», που αντιθέτως αναλύουν στη λεπτομέρειά της στις κατ' ιδίαν συζητήσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει τις τελευταίες μέρες συναγερμός και ακόμη και οι πλέον προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους μιλούν για μια κορυφαία κίνηση από τον πρωθυπουργό - «ένα σοκ που θα βάλει πάλι μπρος τη μηχανή μετά τον Γολγοθά του πρωθυπουργού προς τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης του Μάρτη».Ο Γ. Παπανδρέου τις προηγούμενες ημέρες έδειχνε στους συνομιλητές του αποφασισμένος αφενός να μην αποκλίνει από τον εθνικό στόχο του «Μάρτη» και αφετέρου να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, που χωρίς αυτές η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αγκομαχά, αδύναμη να ξεπεράσει μικρότερα ή μεγαλύτερα εμπόδια.«Ο... Βεζούβιος θα εκραγεί μετά την 25η του Μάρτη» λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας, επαναλαμβάνοντας μια φράση που ακούγεται πια σε καθημερινή βάση από υπουργούς, βουλευτές και στελέχη: «Δεν πάει άλλο...».Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν διαψεύδει τυχαία τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών - «δεν μπλοφάρει» υποστηρίζει κορυφαίος υπουργός που έχει «εικόνα» σχετικά με τον βηματισμό που προκρίνει ο κ. Παπανδρέου.

Οι εισηγήσεις
Ταυτόχρονα όμως αναδεικνύει εισηγήσεις αρκετών συνεργατών του και υπουργών για ανασχηματισμό που δεν βασίζεται σε απλές διορθώσεις. «Τα ημίμετρα θα είναι καταστροφικά.Το κυβερνητικό σχήμα «τέρας» δεν έχει την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα που απαιτεί η συγκυρία» εισηγούνται στον πρωθυπουργό όσοι πιστεύουν ότι η μόνη λύση είναι οι δομικού χαρακτήρα αλλαγές.Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει όλα τα πιθανά σενάρια στο μυαλό του και δεν αποκλείεται να εκπλήξει επιλέγοντας το πλέον προωθημένο - αν και το «κείμενο» της Συνόδου θα καθορίσει εν πολλοίς το εύρος των αλλαγών και των πρωτοβουλιών.Ενα θετικό αποτέλεσμα λέγεται ότι ίσως «φρενάρει» μια επιθετική κίνηση. Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει εναλλακτικά σχέδια για τον Απρίλη και μετά, ενώ δεν αποκλείει εάν εμφανιστούν και πάλι συμπτώματα «μπαχαλοποίησης», ο κ. Παπανδρέου να δείξει νωρίτερα την έξοδο σε κυβερνητικά στελέχη. Το σίγουρο είναι ότι η καρδιά της κυβερνητικής μηχανής «χτυπά» κυρίως για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής, τουλάχιστον σε τομείς που η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα παρά την κρίση (π.χ. στον τουρισμό, στην πράσινη ανάπτυξη, στην παραγωγή προϊόντων ποιότητας κ.α.).Στο στόχαστρο του κ. Παπανδρέου, παρότι προτίμησε να μην αντιδράσει πριν από τις Συναντήσεις Κορυφής στην Ευρώπη, παραμένουν οι κόντρες υπουργών και η έλλειψη συντονισμού, ειδικά για κρίσιμες αποφάσεις που δεν αποτελούν απαραίτητα δεσμεύσεις του μνημονίου.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
«Πυρετός» επαφών στο Καστρί

Μια ελαφρά ίωση; Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός αξιοποίησε στο έπακρο την παραμονή του στο Καστρί, αναβάλλοντας σειρά δημόσιων παρεμβάσεων στο εσωτερικό, μακριά όμως από τον βασικό στρατηγικό στόχο του. Η προετοιμασία της μάχης στην Ευρώπη στις δύο Συνόδους Κορυφής και της «επανεκκίνησης» που σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα στο εσωτερικό έφερε ουσιαστικά επί τριήμερο το... Μέγαρο Μαξίμου στην οικία του στο Καστρί.Τα «μυστικά ραντεβού» του πρωθυπουργού και η χωρίς... διαλείμματα επικοινωνία του μέσω Διαδικτύου με τους στενούς του συνεργάτες λέγεται ότι συνέβαλαν αποφασιστικά στην προώθηση -μακριά από τις κάμερες και τα φώτα της δημοσιότητας- των επιδιώξεών του. Δύο υπουργοί τουλάχιστον -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- πέρασαν την πόρτα της πρωθυπουργικής κατοικίας και είχαν πολύωρη συνεργασία διαδοχικά με τον πρωθυπουργό.Οι υπουργοί Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Παύλος Γερουλάνος φρόντισαν να κρατήσουν μυστικά τα ραντεβού και την «ατζέντα». Οι πληροφορίες, ωστόσο, λένε ότι ο πρωθυπουργός ανέλυσε με τον κ. Παπακωνσταντίνου όλα τα δεδομένα και το τρίπτυχο «επιμήκυνση, χαμηλότερο επιτόκιο, επαναγορά του χρέους».Ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με κορυφαίους της Ευρώπης και του ΔΝΤ και κατέληξε στα βήματα και στην κλιμάκωση της προσπάθειας μέχρι την 25η Μαρτίου. Μίλησαν μάλιστα για όλα τα πιθανά σενάρια - από το πλέον θετικό μέχρι το χειρότερο...Με τον Παύλο Γερουλάνο συζήτησαν για θέματα της αρμοδιότητάς του (και το κρίσιμο του Τουρισμού και τις αυξημένες προσδοκίες), αλλά αναζήτησαν και το πολιτικοεπικοινωνιακό πλαίσιο της «επανεκκίνησης» της κυβέρνησης βάσει όλων των σεναρίων. Οι τρέχουσες εξελίξεις, οι «αρρυθμίες» της κυβέρνησης και η διαχείριση της καθημερινότητας αποτέλεσαν το περιεχόμενο της συζήτησης στο Καστρί του πρωθυπυργού με την έμπιστη συνεργάτιδά του, Ρεγγίνα Βάρτζελη. Ο δε υπολογιστής πήρε φωτιά, με την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων-προτάσεων προς τους συνεργάτες του...

ethnos

Απόψε η παραδοσιακή τζαμάλα των "Τρωξών" στο ΚΕΚΩΠ


Η παραδοσιακή τζαμάλα των "Τρωξών" στο ΚΕΚΩΠ, προσκαλεί και φέτος όλους τους Γιαννιώτες στο καθιερωμένο μεγάλο ξεφάντωμα και στο κάψιμο του Καρνάβαλου, απόψε το βράδυ, από τις 8μμ μέχρι το πρωί!! Το γλέντι είναι εξασφαλισμένο, όπως επίσης και η ...παραδοσιακή φασολάδα!

Προσαρμογές στο μνημόνιο ζητά η Λούκα Κατσέλη


Την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα έτσι ώστε να υπάρξουν αλλαγές στο Μνημόνιο, επισημαίνει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στον «Τύπο της Κυριακής», κάνοντας λόγο για απαραίτητες προσαρμογές.Η κ. Κατσέλη υποστηρίζει πως υπάρχει η πολιτική βούληση για αυτή την επαναδιαπραγμάτευση, ενώ εμφανίζεται συγκρατημένη όσον αφορά τις προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση, η υπουργός εκτιμά πως εντός του 2011 θα υπάρξουν αποφάσεις τόσο για το θέμα της επιμήκυνσης και της μείωσης του επιτοκίου, όσο και για την επαναγορά των ομολόγων.Με αφορμή πάντως τον κεντρικό τίτλο της εφημερίδας για τη συνέντευξή της -«Να πάμε σε νέα διαπραγμάτευση για το μνημόνιο» (εντός εισαγωγικών)- και προκειμένου όπως σημειώνεται, να μην υπάρξει κίνδυνος παρερμηνείας των θέσεων της υπουργού, το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας παραπέμπει στο ακριβές κείμενο της συνέντευξης, όπου ανάμεσα στα άλλα αναφέρονται τα εξής: «Δεν πιστεύω ότι μία συνολική αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου είναι εφικτή. Πιστεύω όμως ότι, στην εφαρμογή του Μνημονίου, υπάρχουν περιθώρια για προσαρμογές, μετά από διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα των μέτρων».Κατά τ΄άλλα, στη συνέντευξή της η κ. Κατσέλη τάσσεται σαφώς κατά των πρόωρων εκλογών δηλώνοντας πως το ζητούμενο είναι να υλοποιηθούν οι πολιτικές και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές.Παράλληλα, παρέχει στήριξη στον Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας πως «τόσο ο υπουργός Οικονομικών, όσο και ο κάθε υπουργός διερευνούν και αξιολογούν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης που ανοίγονται στην υλοποίηση του Μνημονίου, με γνώμονα τους στόχους και το περιεχόμενο της πολιτικής που προωθούν».Η κ. Κατσέλη χαρακτηρίζει εξάλλου τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους ελάχιστα ρεαλιστικά, εκτιμώντας πως σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν μεγαλύτερα προβλήματα ενώ ξεκαθαρίζει πως όπως έχει επισημάνει και ο Πρωθυπουργός, δεν τίθεται κανένα θέμα νέας περικοπής μισθών και συντάξεων ή άλλων επώδυνων μέτρων πέρα όσων περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο.

Κρύο και χιόνια από Δευτέρα


Aπό απόψε θα αρχίσει η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα και η βαθμιαία ενίσχυση των ανέμων στα πελάγη. Ισχυρές χιονοπτώσεις από αύριο Καθαρή Δευτέρα με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των βοριάδων έως και 10 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο.Για σήμερα Κυριακή προβλέπονται βροχές κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο, λίγα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας.Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά περιόδους, με τους ανέμους ασθενείς και από το βράδυ βόρειους 4 μποφόρ. Θερμοκρασία, από 7 έως 12 βαθμούς Κελσίου.Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχή μέχρι το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το βράδυ βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με τάση περαιτέρω ενίσχυσης τη νύχτα. Θερμοκρασία, από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου.Σε Μακεδονία και Θράκη θα υπάρχουν νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές, ενώ χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της δυτικής Μακεδονίας και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και από το βράδυ βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, με τάση περαιτέρω ενίσχυσης τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 13 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.Νεφώσεις με τοπικές βροχές προβλέπονται και για τα νησιά Ιονίου, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, καθώς και λίγα χιόνια στα βουνά.Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.Νεφώσεις με τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα βουνά προβλέπονται σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο, με τους ανέμους ασθενείς. Από το μεσημέρι στα νότια θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 και στα Κύθηρα τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία, από 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.Τοπικές νεφώσεις με βροχές κυρίως το βράδυ προβλέπει η ΕΜΥ για τις Κυκλάδες και την Κρήτη, με τους ανέμους δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ και τη θερμοκρασία από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.Τοπικά αυξημένες νεφώσεις με λίγες πρόσκαιρες βροχές θα έχουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και το βραδυ τοπικά 6 μποφόρ. Στα νοτια μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.Θερμοκρασία, από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Χιονοπτώσεις από αύριο

Από αύριο Καθαρή Δευτέρα 7/3 αναμένεται επιδείνωση του καιρού με ισχυρές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές και παράλληλη ενίσχυση των ανέμων. Στην Αττική, από τη νύχτα στα βόρεια του νομού προβλέπονται χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές.Πιο συγκεκριμένα, η πρόβλεψη της ΕΜΥ κάνει λόγο για νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά. Χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ορεινά και τοπικά σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας, βαθμιαία στα κεντρικά ημιορεινά και μέχρι το βράδυ και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας καθώς και στις αντίστοιχες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου. Το βραδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας οι χιονοπτώσεις στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρές, προειδοποιεί η Μετεωρολογική Υπηρεσία.Καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές, αναμένεται να σημειωθούν στις νοτιότερες θαλασσιες περιοχές.

Ο Καραμανλής δίχως… «φρύδια»


Για το ότι συνηθίζουν να ξεχνούν οι λαοί, υπάρχει η Ιστορία για να το υπενθυμίζει, όταν και όπο­τε αυτό καθίσταται χρήσιμο και ανα­γκαίο. Όπως όλα τα καλά πράγματα, έτσι και η Ιστορία θέλει τον χρόνο της για να ωριμάσει, να εξαγάγει ασφαλή συμπεράσματα, να υπερβεί το πρό­σωπο, το γεγονός, τη σκοπιμότητα και να παραδώσει μια τεκμηριωμένη ύλη, αναγκαία για το μέλλον. Ο Κωνσταντί­νος Καραμανλής υπήρξε μια έντονη, το δίχως άλλο, προσωπικότητα της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας. Η αποτίμηση της ιστορικής του πορεί­ας δεν παρέκκλινε στο ελάχιστο από την κατάρα της σύγχρονης και άγριας κομματικής αντίληψης που κυριαρχεί στα πολιτικά μας ήθη και έγινε με βά­ση κομματικά κριτήρια και μόνο.Έτσι, προσπάθησαν να παραδώ­σουν αψεγάδιαστο τον επονομαζό­μενο και… Εθνάρχη, Κωνσταντίνο Κα­ραμανλή, οι διαχειριστές της μνήμης του. Μετά τον θάνατο του «Εθνάρ­χη», μπήκε μπροστά μια ολόκληρη φάμπρικα εξωραϊσμού της προσω­πικότητάς του κατασκευάζοντας μια δημόσια εικόνα εξιδανικευμένη σε βαθμό προσβλητικό για τον λαό και την ιστορία του. Πριν από λίγους μή­νες κυκλοφόρησε το βιβλίο του Δημή­τρη Ν. Σακκά με τίτλο «Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Κράτος του της περιόδου 1955-1963». Πολύ ενδια­φέρουσα περίοδος! «Το κράτος του» μου κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Πιο πολύ ωστόσο με κέρδισε η σημεί­ωση κάτω από τον τίτλο «Χωρίς Εξι­δανίκευση». Κανονικά, το «Χωρίς εξι­δανίκευση» θα αποτελούσε κόλαφο, μια και είναι βασικές συνθήκες της ιστορικής μελέτης η αντικειμενικό­τητα και οι αποστάσεις σε παρόμοιες περιπτώσεις. Ο Καραμανλής, ο επο­νομαζόμενος με το στανιό και Εθνάρ­χης, επιμένει ακόμα να προκαλεί την Ιστορία του τόπου διαμέσου της μνήμης του. Μιας μνήμης εξαιρετικά επιλεκτικής, πλαστής πέρα για πέρα και φτιασιδωμένης σε τέτοιο σημείο, ώστε να αναγκάζεται ο σύγχρονος με­λετητής να προειδοποιεί τον υποψια­σμένο αναγνώστη από το εξώφυλλο της έκδοσης ότι δεν πρόκειται για μι­αν ακόμα αγιογραφία, αλλά για μιαν αντικειμενική προσέγγιση του εν λό­γω πολιτικού προσώπου.

Η άνθιση του παρακράτους

Το βιβλίο ασχολείται λοιπόν με τον Καραμανλή της μεταπολεμικής περιόδου τού 1955 - 1963, εντάσσοντάς τον μέσα στο ιστορικό - κοινωνικό πλαίσιο της εποχής του. Μιας εποχής που ενώ στην υπόλοιπη Δυτική Ευρώ­πη εμπεδωνόταν μια μακρότατη πε­ρίοδος ειρήνης, ανάπτυξης και πρω­τόγνωρων κοινωνικών κατακτήσεων, στη χώρα μας ευημερούσαν οι ταγματασφαλίτες, οι γερμανοτσολιάδες, οι άθλιοι κομμουνιστοφάγοι των ελε­εινών τόπων εξορίας και ντροπής και το παρακράτος - η πιο καλά οργανω­μένη υπηρεσία του… κράτους! Αυτόν τον «δημοκρατικό» ηγέτη, του οποί­ου οι δυο πρώτες εκλογικές νίκες βα­σίστηκαν σε πρωτοφανή αλλοίωση, βία και νοθεία των αποτελε­σμάτων («τριφασικό» σύ­στημα…, δέντρα - «ψηφο­φόροι»), αυτόν τον από­λυτο εκφραστή της ολι­γαρχίας και υπηρέτη της πλουτοκρατίας, τον εχθρό του βασανισμένου και βαθιά δημοκρατικού λαού, τον απόλυτο «yes man» των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ, μας παρουσιάζει ο συγγραφέ­ας, δίχως τις εξωραϊστικές επεμβά­σεις των κομματικών χειρουργείων που οργανώνουν ιδρύματα και στή­νουν ανδριάντες... Συγκεκριμένα, ο Καραμανλής παρουσιάζεται ως ο κατ’ εξοχήν εκφραστής της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα, ο άνθρωπος που στις κυβερνήσεις του ενέταξε και μοίρασε ρόλους - κλειδιά σε όλα τα εγκληματικά καθάρματα που επέ­βαλαν την αμερικανοκίνητη χούντα στη χώρα, για να επιστρέψει μετά τον επταετή εφιάλτη ως «η μόνη λύση», επιβεβλημένη από την ευρωπαϊκή Δεξιά, η οποία στο μεταξύ του έμαθε «τρόπους», μετατρέποντας τον άξε­στο χωριάτη και τραμπούκο πολιτι­κό με τα κομψά κοστούμια, σε έναν «Ευρωπαίο» ηγέτη. Πρόκειται για τον τραχύ εκφραστή του παρακράτους, που δολοφόνησε τον Λαμπράκη, και τον ένθερμο υποστηρικτή της βασιλι­κής αυλής, ο οποίος μισούσε την κοι­νωνία αλλά και περιφρόνησε επιδει­κτικά τον κοινοβουλευτισμό με το να μη δεχτεί μέσα στην παθολογική του αρχομανία να καθίσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης (μοναδικό φαινόμενο πολιτικού) ή να δώσει μια τίμια μάχη με τους πολιτικούς του αντιπάλους! Πρόκειται για τον Καραμανλή της πε­ριόδου του εθνικού διχασμού, που αρνήθηκε σκόπιμα λόγω της υπερ­συντηρητικής του ιδεολογίας και του άσβεστου μίσους του για τους κοινω­νικούς αγώνες να αναδειχτεί σε ηγέ­τη που θα έβαζε τέρμα στον εθνικό διχασμό σώζοντας κυριολεκτικά το μέλλον της χώρας. Αντ’ αυτού, συνο­μιλούσε με τον εκδότη της χούντας Σάββα Κωνσταντόπουλο, στη διάρ­κεια της «ηρωικής» του αυτοεξορίας στο Παρίσι εκφράζοντάς του τα συγχαρητήριά του για την έκδοση του «Ελεύθερου Κόσμου».

Πολεοδομική βαρβαρότητα

Πρόκειται για τον πολιτικό ηγέ­τη που ουδέποτε αξιώθηκε να ανα­μετρηθεί με οτιδήποτε απαιτούσε ίχνος ρίσκου, που στη Θεσσαλονίκη βιάστηκαν να τον «υψώσουν» δίπλα στον Μεγάλο Αλέξανδρο, έχοντας μάλιστα λάβει και δημοσκοπική νο­μιμοποίηση από το γκάλοπ του ΣΚΑΪ! Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρου­σιάζει η αναφορά στην πολεοδομική «δραστηριότητα» του Καραμανλή, με την πρωτοφανή καταστροφή της Αθήνας, που προβλήθηκε και ως μο­ντέλο, για να επακολουθήσει αυτή η λαίλαπα κακογουστιάς και αρχιτε­κτονικής βαρβαρότητας σε ολόκληρη τη χώρα… Επί των ημερών του καθιε­ρώθηκε το εργολαβικό κατεστημένο που ενδημεί στα σπλάχνα της πολι­τείας σαν βαριά και ανίατη αρρώστια, η διαφθορά στις πολεοδομίες και η εμπέδωση της «οριζόντιας ιδιοκτη­σίας» που χρέωσε στο έθνος με έναν αθεράπευτα χυδαίο μικροαστισμό και μια κλίση προς την κακογουστιά το ιδιωτικό συμφέρον και την παθο­λογική ροπή στην παρανομία.Πρόκειται για μια βιογραφία της δράσης ενός πολιτικού προσώπου σε μια συγκεκριμένη περίοδο, γραμμέ­νη με κοινωνική συνείδηση, επιστη­μονική επάρκεια και ιστορική ακρί­βεια, που καλό είναι να διαβαστεί από όλους και κυρίως από τους νέ­ους, για να μη… μασάνε!topontiki

Σύλληψη παράνομου μετανάστη και αλλοδαπών διακινητών στην Ηγουμενίτσα


Συνελήφθησαν, σήμερα στις 00:10, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της τοπικής Λιμενικής Αρχής, 30χρονος αλλοδαπός οδηγός ΕΙΧ οχήματος, καθώς και ο 29χρονος αλλοδαπός συνοδηγός του, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν, κρυμμένο εντός ειδικά διαμορφωμένης κρύπτης, μεταξύ του πίσω καθίσματος και του χώρου αποσκευών του οχήματος, έναν 30χρονο αλλοδαπό, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα, ο οποίος επίσης συνελήφθη.Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε το ανωτέρω όχημα.

Συνελήφθησαν οι δύο Αλβανοι που πυροβόλησαν τον 22χρονο από το Καναλάκι Πρέβεζας


Συνελήφθησαν χθες βράδυ, οι δύο Αλβανοί, που προχθές το βράδυ πυροβόλησαν έναν 22χρονο μέσα στο σπίτι του στο Καναλάκι Πρέβεζας, και απο την μητέρα του που διατηρεί χρυσοχοείο, άρπαξαν μια τσάντα με χρυσαφικά. Οι δύο δράστες προσπαθούσαν πεζή να περάσουν στην Αλβανία, αλλά συνελήφθησαν από αστυνομικούς στην παραμεθόρια περιοχή της Θεσπρωτίας και μεταφέρθηκαν στην Ηγουμενίτσα όπου και κρατούνται. Η μητέρα του θύματος αναγνώρισε τους δράστες οι οποίοι εργάζονταν στο Καναλάκι, όπως άλλωστε τους αναγνώρισαν τη βραδυά της ληστείας και κάτοικοι της περιοχής, δίνοντας τα στοιχεία στην Αστυνομία που τους αναζητούσε. Στο μεταξύ, ο 22χρονος συνεχίζει να νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωσννίνων.

Κοινός αγώνας οι αλλαγές σε Ελλάδα και Ευρώπη


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν άνοιξαν τις εργασίες της Συνόδου των ηγετών του ΕΣΚ στο Ζάππειο. Παράλληλα, προανήγγειλαν την έναρξη της εκστρατείας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τις προτάσεις των Σοσιαλιστών για το ευρωομόλογο και τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.Ο κ. Παπανδρέου, υπογράμμισε ότι οι Έλληνες σοσιαλιστές συμβάλουν και θα συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους σε αυτή την κοινή προσπάθεια και τόνισε ότι «έχουμε βέβαια το μεγάλο βάρος να κάνουμε τεράστιες αλλαγές στην Ελλάδα, αλλά γνωρίζουμε ότι και αυτές οι αλλαγές έχουν τα όρια τους, αν δεν γίνουν και οι μεγάλες αλλαγές και στην Ευρώπη».Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική προς τις κυρίαρχες συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες «αρνούνται να εξάγουν τα προφανή συμπεράσματα για τα αίτια και την ένταση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».Επιπλέον, τόνισε ότι η συντηρητική Ευρώπη έχει δείξει ότι αντί να αξιοποιήσει τις αγορές ως ένα εργαλείο που θα συμβάλει στην ευημερία των πολιτών και την ανάπτυξη, τις έχει θεοποιήσει και ζητά να τις υπηρετήσουν οι λαοί.Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΕΣΚ, τόνισε ότι «θέλουμε οι αγορές να συνεισφέρουν σε μια οικονομία ανάπτυξης, θέλουμε ο νέος φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».Τέλος, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους ηγέτες του ΕΣΚ για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν «σε μια χώρα και έναν λαό που κάνει τεράστιες προσπάθειες να αλλάξει προβλήματα, την κληρονομιά του παρελθόντος και να δημιουργήσει μια Ελλάδα με προοδευτικές αξίες, μια δίκαιη οικονομία και κοινωνία».

Το φυσικό αέριο μας φέρνει πιο κοντά

thumb

Η σφήνα του εβραϊκού λόμπι στο «μαλακό υπογάστριο» (όπως το λέγαμε και παλιότερα) της Τουρκίας δεν πρέπει να αποσυνδέε­ται από τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και το τρίγωνο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, που διαμορφώνε­ται σε βάρος της Άγκυρας, ύστερα από δεκαετίες διπλωματικών διεργασιών. Και εδώ τα γεγονότα (που συνεχίζουν να περνούν στα ψιλά) μιλούν από μό­να τους:Πρώτον, η πλατφόρμα εξόρυξης της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy που θα χρησιμοποιηθεί για το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν ταξίδεψε προ ημε­ρών και έμεινε για μέρες στα ανοικτά της Λεμεσού, προτού προωθηθεί στην περιοχή των ερευνών. Δεύτερον, το γαλλικό ινστιτούτο πετρελαίων BEICIP ανακοίνωσε την ύπαρξη ενός νέου, ση­μαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου - πιθανώς ανάλογου σε μέγεθος με το Λεβιάθαν - εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, στα Νοτιοδυτικά της Πάφου. Τρίτον, η συνεργασία Ισραήλ - Κύπρου διευρύνε­ται, αφήνοντας χώρο και στην Ελλάδα (που μέχρι τώρα παρακολουθεί διακρι­τικά) να παίξει και αυτή πιο ενεργό ρό­λο, αν βεβαίως μπορεί.Όπως λοιπόν ανακοίνωσε στις ΗΠΑ (μη διαφεύγει αυτό την προσοχή σας) το ινστιτούτο BEICIP, που είναι και σύμ­βουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το νέο κοίτασμα βρίσκεται κοντά στο σημείο που ενώνονται οι ΑΟΖ (Αποκλει­στική Οικονομική Ζώνη) της Ελλάδας και της Κύπρου.Έτσι, πριν από μερικές ημέρες ξεκί­νησαν νέες θαλάσσιες σεισμογραφικές έρευνες στα ανοικτά του Κόλπου Ακρω­τηρίου στη Λεμεσό. Το ερευνητικό «Ramform Vanguard» της νορβηγικής εταιρείας ΡGS ήταν αυτό που ξεκίνησε τις έρευνες, ενώ ένα δεύτερο σκάφος, το «Geosund», που ναύλωσε η Νoble Εnergy, κατέπλευσε την περασμένη εβδομάδα στο λιμάνι της Λεμεσού.Η ΡGS είναι η εταιρεία που πραγμα­τοποίησε κατά την προηγούμενη τε­τραετία τις δισδιάστατες και τρισδιά­στατες έρευνες για τα κοιτάσματα για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρα­τίας. Ωστόσο για πρώτη φορά διεξά­γει σεισμολογικές έρευνες τόσο κοντά στις κυπριακές ακτές.

Η αγωνία των μεγάλων

Η δεύτερη εταιρεία, η Noble Energy, είναι αυτή που έχει αναλάβει την ανά­πτυξη και αξιοποίηση στο Λεβιάθαν. Και βέβαια αυτό δεν πρέπει επίσης να ξεφεύγει της προσοχής μας αφού η εταιρεία δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των ενεργειακών κολοσσών. Τι σημαί­νει αυτό; Ότι δεν βρίσκεται στους άξο­νες συμφερόντων των αμερικανικών πετρελαϊκών κολοσσών και μπορεί να λειτουργεί πιο αυτόνομα υπέρ του πε­λάτη (Ισραήλ), διατηρώντας όμως (και αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία) μια αμερικανική υπογραφή στο έργο.Βάζοντας «φωτιά» στις εξελίξεις, στις 9 Φεβρουαρίου, ο διευθύνων σύμ­βουλος της Noble Τσάρλς Ντέιβιντσον ανακοίνωσε ότι η εμπορική παραγωγή αερίου από το Λεβιάθαν θα ξεκινήσει το 2016, χρονιά που θα έχει αναπτυ­χθεί πλήρως το κοίτασμα.Ποια είναι όμως η Noble; Πρόκειται για μικρή εταιρεία με άριστο ισολογι­σμό, που μέχρι τώρα έχει πετύχει σε πολλές μεσαίες δουλειές. Το Λεβιάθαν είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα που έχει ανακαλύψει.Ένα δημοσίευμα πριν από μερικές εβδομάδες στο «Fortune» δείχνει την αγωνία των μεγάλων, αλλά και της τεί­νει το «χέρι» για να δεχτεί τη «βοή­θεια» του συστήματος.Το δημοσίευμα λέει ότι η Noble χτύ­πησε χρυσό σε μία περιοχή που όλοι οι μεγάλοι νόμιζαν ότι δεν υπήρχε τί­ποτα, για να ανακαλύψει ένα κοίτα­σμα 16 τρισ. κυβικών ποδών αερίου, που είναι το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο της τελευταίας δεκαετίας. Και τώρα, συμπληρώνει με νόημα, η μικρή ανε­ξάρτητη εταιρεία θα πρέπει να διαχειριστεί την επιτυχία της, προσθέτοντας φυσικά ότι μια μεγαλύτερη πολυεθνι­κή θα ένιωθε πιο «άνετα» με μια τέ­τοια ανακάλυψη.Το δημοσίευμα που καταγράφει όλα τα αρνητικά σενάρια, αναφέρει ως πρώτο σημαντικό εμπόδιο το ότι το αέριο θα πρέπει να υγροποιηθεί για να μεταφερθεί και πως η πλησιέ­στερη σχετική εγκατάσταση βρίσκεται στο Κατάρ. Προσθέτει πως μια εται­ρεία του μεγέθους της Noble θα πρέ­πει να καταφύγει σε συμμαχίες ακόμη και για να κατασκευάσει έναν αγωγό μεταφοράς προς τον όποιο σταθμό υγροποίησης. Σημειώνει ακόμη ότι το Ισραήλ ως χώρα δεν θα δείξει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το Λεβιάθαν, μια και θα καλύψει τις εσωτερικές του ανάγκες από το κοίτασμα του Ταμάρ (επίσης της Noble) που θα λειτουργή­σει από το 2012. Όλα αυτά ως προει­δοποίηση...

Νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο

Αυτό που παραμένει βέβαιο είναι ότι το νέο κοίτασμα προσθέτει βαριά πλέον δεδο­μένα στις γεωπολιτικές ισορροπίες της Ανα­τολικής Μεσογείου που συντελούνται ήδη με την υλοποίηση της στρατηγικής του Ισραήλ για έναν ενεργειακό άξονα Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας.Μάλιστα, τα νέα είναι τόσο σοβαρά, που, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προαναγγεί­λει στη Βουλή κιόλας τη συζήτηση που θα είχε με τον Δημήτρη Χριστόφια για το θέμα του κα­θορισμού της ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου, όταν ο Κύπριος Πρόεδρος ήρθε στην Ελλάδα, οι ανα­κοινώσεις ήταν εξαιρετικά φειδωλές, ακριβώς για να μην ξυπνήσουν τους γείτονες.Ούτε βέβαια είναι τυχαίο το ότι ο Χριστόφιας είδε στα πεταχτά τον Γιώργο ένα 24ωρο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο είχε βασική ατζέντα την ενέργεια, το θέμα των αγωγών και τα οικονομικά.Οι Ευρωπαίοι, από την πλευρά τους, πα­ρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ακόμη δεν έχουν αποφασίσει αν η Ε.Ε. θα εντάξει τα νέα κοι­τάσματα στην ενεργειακή πολιτική της. Οι γνωρίζοντες λένε, πάντως, ότι η επίσκεψη Μέρκελ στην Κύπρο και η υποστήριξη της ελληνοκυπριακής πλευράς, που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις στην Άγκυρα, δεν ήταν (επίσης) τυχαίο γεγονός.Το μπαλάκι τώρα πάει στον Χριστόφια, ο οποίος σε λίγα 24ωρα ταξιδεύει στο Ισραήλ, καθώς οι Ισραηλινοί ήδη προτείνουν κοινή επένδυση και δημιουργία τερματικού σταθ­μού υγροποίησης του αερίου στην Κύπρο για μεταφορά του καυσίμου στην Ευρώπη.Τo ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα «κά­τσει» σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα. Το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν κοινό συμφέρον να παρακάμψουν την Τουρκία και να περιορί­σουν την απόσταση μεταξύ των κοιτασμάτων του αερίου και των Ευρωπαίων καταναλωτών. Τι θα κάνει, όμως, η Αθήνα που έχει επενδύ­σει τόσο πολλά στον «κουμπάρο» Ερντογάν;Οι ελληνοκυπριακές σχέσεις, όσο και η πρό­σφατη ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση, οριοθε­τούν εκ των πραγμάτων την Ελλάδα σε κρίσι­μο κρίκο στη διαδρομή του φυσικού αερίου. Άλλωστε στην επίσκεψή του στην Αθήνα ο Νετανιάχου είχε προβάλει και επίσημα το θέ­μα προτείνοντας τη μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με ελληνική σύ­μπραξη. Το μόνο θέμα είναι αν η πτωχή (πλέον) Ελλάς έχει την ισχύ να τρίξει δόντια, σε περί­πτωση που οι Τούρκοι, ή κάποιοι άλλοι ισχυροί, πουν «όχι» στα σχέδια Κύπρου και Ισραήλ…

topontiki

Χρεοκοπία και εμφύλιο πόλεμο είχε προβλέψει ο Hans-Werner Sinn για την Ελλάδα


Mε τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στην Ελλάδα ο γερμανός οικονομολόγος Hans- Wernes Sinn επικεφαλής του διαβόητου γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου CESifo Group κατά τη διάρκεια του διεθνούς οικονομικού φόρουμ «Ambrosetti forum» το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ιταλική πόλη Gernobbio στη Β. Ιταλία.«Τα αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας δεν θα επιτρέψουν την χρεοκοπία και εάν εφαρμοστούν για πολύ καιρό θα οδηγήσουν σε κατάρρευση του πολιτικού συστήματος», ήταν μια από τις πολλές δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία που έκανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.Ο Hans Sinn αναλύοντας την κατάσταση στην Ελλάδα σημείωσε ενώπιον κορυφαίων οικονομικών στελεχών της παγκόσμιας οικονομίας είπε ακόμη:…. « Η πολιτική της επιβολής της εσωτερικής υποτίμησης, ο αρνητικός πληθωρισμός και η ύφεση μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Είναι αδύνατο να περικόψεις τους μισθούς κατά 30% και αυτό να γίνει χωρίς σημαντικές αναταραχές».Ο Hans Sinn συνέχισε λέγοντας,«Η Ελλάδα θα είχε πτωχεύσει χωρίς τα έκτακτα οικονομικά μέτρα, όλες οι εναλλακτικές λύσεις είναι τραγικές, η λιγότερο όμως τραγική από αυτές θα είναι η αποχώρηση της Ελλάδα από την ευρωζώνη έστω και αν αυτό «σκοτώνει» τις ελληνικές τράπεζες».Ο Dr. Sinn διευκρίνισε περισσότερο την Ελληνική τραγική οικονομική κατάσταση λέγοντας πως «η χώρα θα ήταν αδύνατο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους πιστωτές της εάν η ΕΕ δεν έδινε τα χρήματα που είχε υποσχεθεί».Μιλώντας για την εσωτερική κατάσταση είπε πως η «ελληνική κοινωνία μέχρι στιγμής είχε συμπεριφερθεί πολύ καλά παρά τις όποιες απεργίες και αντιδράσεις τους πρώτους μήνες της κρίσης. Παρόλα αυτά η απελπιστικά γρήγορη αύξηση της ανεργίας και η πολιτική κόπωση με τόσο αυστηρά μέτρα οδηγούν την κρίση στο δεύτερο χρόνο της».Η ελπίδα για το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας ήταν να διαφυλάξει την ελληνική οικονομία από την πίεση των ελληνικών αγορών για ένα διάστημα τουλάχιστον δυόμισι ετών, αλλά το σχέδιο διάσωσης αποδείχθηκε ανεπαρκές καθώς τα spreads στα ελληνικά ομόλογα έχουν επανέλθει στους 800 μονάδες βάση όπως ήταν τις ημέρες λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση.«Είμαστε στη δεύτερη ελληνική κρίση αυτό τον καιρό» υπογράμμισε ο γερμανός οικονομολόγος.Τέλος ο Dr. Sinn διαχώρισε την κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία από αυτή της Πορτογαλίας και της Ισπανίας λέγοντας πως οι χώρες αυτές έχουν διαχειρίσιμο εξωτερικό χρέος σε αντίθεση με την Ελλάδα.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ