Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Επεκτείνεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων


Επεκτείνεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, και στο υπάρχον κτιριακό συγκρότημα θα προστεθούν τρία 5οροφα κτίρια 8.500 τ.μ συνολικά. Το σημαντικό αυτό έργο θα δημοπρατηθεί εντός του μηνός, με προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων ευρώ, ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Σε αυτό το ποσό, εκτός από τα κτιριακά, συμπεριλαμβάνεται ο ιατροτεχνολογικός και ξενοδοχειακός εξοπλισμός και η ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται σε 48 μήνες. Στα νέα κτίρια θα λειτουργήσουν:
-Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ)
-Λειτουργίες Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής Μονάδας.
-Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών.
-Καρδιολογική Νοσηλευτική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας.
-Συγκρότημα Βηματοδοτών.
-Συγκρότημα Ορθοπεδικών Χειρουργείων Ημέρας και Γύψων..
-Παιδοορθοπεδική Νοσηλευτική Μονάδα.
-Ορθοπεδική Νοσηλευτική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας.
-Νοσηλευτική Μονάδα Πλαστικής Χειρουργικής.
-Παιδοχειρουργική Νοσηλευτική Μονάδα.
-Χειρουργική Νοσηλευτική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας.
-Συγκρότημα Οφθαλμολογικών Χειρουργείων Ημέρας.
-Οφθαλμολογικά Εργαστήρια.
-Οφθαλμολογική Νοσηλευτική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας..

Αποκλεισμένα τα Θεοδώριανα Άρτας


Αποκλεισμένα από τα χιόνια είναι από χθες τα Θεοδώριανα. Το ύψος του χιονιού στη θέση «Σταυρός» φτάνει το 1,5 μέτρο ενώ μέσα στο χωριό το χιόνι είναι πάνω από 70 εκατοστά.Στα Θεοδώριανα ζουν αυτή την εποχή περίπου 15 άτομα, οι οποίοι είναι επίσης από χθες το βράδυ χωρίς ρεύμα λόγω των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση που προκάλεσε η κακοκαιρία σε ένα μεγάλο τμήμα του ορεινού όγκου. Τα συνεργεία αποχιονισμού καθώς και το συνεργείο της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδώς για να ανοίξουν το οδικό δίκτυο και να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Μαρίνο Γαρνέλη εάν δεν υπάρξει επιδείνωση του καιρού μέχρι το βράδυ θα έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα στην περιοχή.

Αιτήσεις για τα συσσίτια του Δήμου Ιωαννιτών

Όσοι ενδιαφέρονται για την παροχή συσσιτίων θα πρέπει να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους στα ΚΑΠΗ

Με διαφάνεια, αξιοκρατία και διαδικασίες ανοιχτές και πλήρως αποσαφηνισμένες από την αρχή, ο Δήμος Ιωαννιτών, ανοίγει τις διαδικασίες για την χορήγηση των συσσιτίων.Ο υπεύθυνος του τομέα κοινωνικής πολιτικής Φίλιππος Τσουμάνης σε δήλωσή του τόνισε ότι τα συσσίτια θα χορηγούνται σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. «Στόχος μας είναι να δώσουμε μία μικρή, έστω, βοήθεια σε συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Θέλουμε η πρωτοβουλία αυτή να πιάσει πραγματικά τόπο και να ανακουφίσει εκείνους που χρειάζεται να βλέπουν στην πράξη το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια. Μετά από τον έλεγχο που έγινε από την υπηρεσία μας, είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε δημόσια όλες τις προϋποθέσεις για την χορήγηση των συσσιτίων, ενώ με τις ίδιες καθαρές διαδικασίες θα γίνουν και οι προμήθειες των υλικών, ώστε να αποφευχθεί κάθε σπατάλη και αλόγιστη δαπάνη», υπογράμμισε ο κ. Τσουμάνης.Όσοι ενδιαφέρονται για την παροχή συσσιτίων θα πρέπει να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους στο ΚΑΠΗ της πόλης των Ιωαννίνων ή στα κατά τόπους ΚΑΠΗ.Για την εγγραφή των δικαιούχων στο πρόγραμμα απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
* Αίτηση του ενδιαφερομένου
* Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας
* Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
* Λογαριασμό ΔΕΗ ή ΟΤΕ ή χαρτί από την Εφορία που βεβαιώνει την Διεύθυνση κατοικίας.
* Εκκαθαριστικό εφορίας ή υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη από την εφορία ότι δεν υποχρεούται να υποβάλλει φορολογική δήλωση γιατί δεν έχει εισοδήματα.
* Ε1 και Ε9
* Μισθωτήριο συμβόλαιο σε περίπτωση ενοικίου
* Σε περίπτωση που κάποιο άτομο επιβαρύνεται οικονομικά από την κατάσταση της υγείας του, πρέπει να προσκομίζει την αντίστοιχη γνωμάτευση.
* Σε περίπτωση επιβάρυνσης από δάνειο να προσκομίζονται έγγραφα από τράπεζα.
Από τον τομέα κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Ιωαννιτών κρίθηκε απαραίτητο, για την διαδικασία επιλογής των δικαιούχων να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια, με τα οποία η Επιστημονική Επιτροπή θα μπορεί να γνωμοδοτήσει μετά από κοινωνική έρευνα της αρμόδιας υπηρεσίας για τους δικαιούχους οικονομικής ενίσχυσης του Δήμου με την μορφή παροχής έτοιμου φαγητού.Στα κριτήρια αυτά περιλαμβάνονται η εντοπιότητα, η οικογενειακή κατάσταση, η εργασιακή κατάσταση, η οικονομική και περιουσιακή κατάσταση, οι συνθήκες στέγασης, η κατάσταση της υγείας.Με βάση όλα αυτά, η επιστημονική επιτροπή θα εισηγείται την ένταξη ή μη των δικαιούχων στο πρόγραμμα.

Το σχόλιο του Νίκου Κοτζιά


Αυξήθηκε το 2010 το γερμανικό δημόσιο χρέος στα 2 τρισεκατομμύρια Ευρώ. Το μεγαλύτερο κονδύλι δόθηκε για τη διάσωση της τραπέζης Μονάχου, Hypo Real Estate.Διάσωση που κόστισε στο γερμανικό δημόσιο 189,6 δισεκατομμύρια. 70% περισσότερα, από όσα δανείστηκε η Ελλάδα. Με άλλα λόγια, η διάσωση των 4 μεγαλύτερων γερμανικών τραπεζών από τα προβλήματα που θα προέκυπταν εάν η Ελλάδα χρεοκοπούσε κόστισε πολλαπλά λιγότερο στη Γερμανία από ότι η διάσωση μιας μικρής τοπικής τράπεζας. Και, όμως, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά πήγε στο Βερολίνο με τα χέρια κάτω.

Ακυρώθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης για την παράκαμψη δήμου Ηγουμενίτσας

Περιφερειακό με την έννοια του όρου θέλει η Δημοτική Αρχή, που ζητά μέσω αυτού ανάπτυξη για την πόλη

Κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας ακύρωσε τα τεύχη δημοπράτησης για τη μελέτη παράκαμψης του Δήμου Ηγουμενίτσας, με 16 ψήφους, αυτούς της πλειοψηφίας να τάσσονται υπέρ της ακύρωσης, τη μείζονα αντιπολίτευση να τάσσεται υπέρ της υπάρχουσας μελέτης, ενώ ο κ. Δήμας και η Λαϊκή Συσπείρωσης ψήφισε λευκό.Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε προς συζήτηση το συγκεκριμένο θέμα, δημιουργήθηκε το ερώτημα αν ουσιαστικά πάει προς κατάργηση η μελέτη ή αν συμβαίνει κάτι διαφορετικό, με τη Δημοτική Αρχή ωστόσο να ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για ακύρωση των τευχών δημοπράτησης και ότι πρόκειται για μια διαδικασία που δεν θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.Σύμφωνα με τον εισηγητή του θέματος, αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Δημητρίου, οι λόγοι για τους οποίους τέθηκε (και τελικώς υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το θέμα), αφορούν το ότι πρόκειται, βάση της προηγούμενης μελέτης, για έναν δρόμο που παρακάμπτει ουσιαστικά την πόλη της Ηγουμενίτσας, δεν βοηθά στην ανάπτυξη της πόλης, ενώ αιχμές άφησε για την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ότι υπήρχαν «φωτογραφικές» διατάξεις για να δοθεί το έργο σε συγκεκριμένη εταιρεία.Στόχος είναι να υπάρχουν περισσότεροι έξοδοι προς και από την πόλη, αφού σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο κ. Δημητρίου μπορεί να υπάρξουν δύο επιπλέον κάθετοι άξονες, όταν βάση της προηγούμενης μελέτης, η παράκαμψη ξεκινά από το Γραικοχώρι, φτάνοντας στη Νέα Σελεύκεια, με την αμέσως επόμενη έξοδο μετά το Γραικοχώρι να προβλέπεται στα Αμπέλια και άρα να πρόκειται στην ουσία για έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο.

Πιο οικονομικό

Σύμφωνα με τον κύριο εισηγητή Κωνσταντίνο Δημητρίου και βάση σχετικής έρευνας που ο ίδιος διεξήγαγε, μπορεί το έργο να γίνει αρκετά πιο οικονομικά, με 20 εκ. ευρώ δηλαδή, αντί για τα 40 εκ. ευρώ που προβλεπόταν στη μελέτη που προχώρησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.Αυτός βέβαια δεν είναι ο μοναδικός λόγος, αφού ο στόχος σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου είναι ένας Περιφερειακός, με την έννοια του όρου, πιο κοντά και με περισσότερες διόδους προς το κέντρο της πόλης. Δηλαδή να μην πρόκειται για κλειστό δρόμο που θα παρακάμπτει τη θεσπρωτική πρωτεύουσα.Να ξεκινά από τον κόμβο Γραικοχωρίου και να προβλέπονται δύο επιπλέον κάθετοι έξοδοι για το κέντρο, ώστε η επόμενη έξοδος να μην τοποθετείται στην περιοχή «Αμπέλια».Επίσης, ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι μπορεί να εξεταστεί και να υλοποιηθεί κάλλιστα η σύνδεση με τον κόμβο του Δρεπάνου, στις εργατικές κατοικίες.Και καταλήγοντας την εισήγησή του, ζήτησε την ακύρωση των τευχών δημοπράτησης και νέα προκήρυξη, όπου θα δίδονται ίσες ευκαιρίες για όλες τις υποψήφιες μελετητικές ομάδες.

Όχι στην ακύρωση
Η μείζονα Αντιπολίτευση, μέσω του επικεφαλής Βασίλειου Γιόγιακα τάχθηκε αρχικά υπέρ της αναβολής για τη συζήτηση του συγκεκριμένου ζητήματος, με την αιτιολογία ότι δεν έχει τη σχετική ενημέρωση ως προς το έργο και όσα προβλέπονται στη μελέτη που... τρέχει, ώστε σε επόμενη συνεδρίαση να τοποθετηθεί πιο τεκμηριωμένα και ουσιαστικά, λαμβάνοντας υπόψιν τις όποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, το χρονοδιάγραμμα, αλλά και τη χρηματοδότηση.Στο ίδιο μήκος κλίματος και ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτικός Σύμβουλος, Μιχάλης Γκίκας, ο οποίος εκτός των άλλων έθεσε και θέμα επιπτώσεων στο δάσος, με όσα παρουσίασε ο κ. Δημητρίου περί νέας χάραξης, η οποία απ' ότι φαίνεται... κόβει μέρος αυτού.Η θέση της Αντιπολίτευσης ωστόσο άλλαξε, από τη στιγμή που δεν υπήρχε η προθεσμία για αναβολή στη συζήτηση του θέματος, όπως εξήγησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος. Έτσι η Αντιπολίτευση μέσω του κ. Γιόγιακα, τόνισε ότι αφού ο διαγωνισμός έχει ξεκινήσει και είναι νομότυπος, νέα ακύρωση μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην υλοποίηση και να οδηγηθεί το έργο σε αδιέξοδο.Ο κ. Γιόγιακας τόνισε ότι η παράταξή του έχει εμπιστοσύνη στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και την επιτροπή και ότι μπορούν να καταλήξουν στην καλύτερη επιλογή μελετητικού γραφείου, ψηφίζοντας επομένως όχι στην ακύρωση των τευχών δημοπράτησης.

Η θέση του Δημάρχου
Ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Κάτσινος τόνισε ότι πρέπει να γίνει η καλύτερη δυνατή μελέτη, εξήγησε ότι πρόκειται για ακύρωση των συγκεκριμένων τευχών δημοπράτησης, ώστε να μην δημιουργηθεί ένας κλειστός για την πόλη δρόμος, που δεν θα είναι Περιφερειακός. Επεσήμανε την ανάγκη περισσότερων εξόδων, ενώ καθησύχασε ότι η βελτίωση των τευχών θα σημάνει απλά μια μικρή καθυστέρηση 2-3 μηνών.Ο Αντιδήμαρχος κ. Τζάνης έκανε λόγο για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την περιοχή και ζήτησε προγραμματισμό για μια εφικτή υλοποίηση. Τέλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Τσώλης, μίλησε για δικαιολογημένη δυσπιστία απέναντι σε κάθε προκήρυξη διαγωνισμού της πρώην Δημοτικής Αρχής, αφήνοντας και εκείνος αιχμές για την τότε πλειοψηφία του Δήμου και τάχθηκε υπέρ της ακύρωσης των τευχών.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Κορυφώνονται οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Ιωαννιτών


Η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου γέμισε ασφυκτικά. Δεκάδες άλλοι συμπολίτες προσπαθούσαν να «κλέψουν» ματιές από τον προθάλαμο. Οι πρωταγωνιστές εντυπωσίασαν. Καταχειροκροτήθηκαν ύστερα από μία παράσταση τριών ωρών περίπου.Μικροί και μεγάλοι, απόλαυσαν μία μοναδική εκδήλωση όπου το άρωμα αποκριάς περίσσευε.Οι μικροί μασκαράδες του ΚΔΑΠ «Ρόδα» υποδέχθηκαν με τον δικό τους, ξεχωριστό τρόπο, τους εκατοντάδες Γιαννιώτες που έσπευσαν να απολαύσουν την παράσταση, μοίρασαν χαμόγελα και αποκριάτικα πειράγματα.Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λούτσας, το τμήμα παραδοσιακών χορών του Πνευματικού Κέντρου, ο χορευτικός όμιλος Χουλιαράδων, η Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λακκωμάτων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατσικά, το χορευτικό του 2ου ΚΑΠΗ, ο Χορευτικός Όμιλος Ιωαννίνων, το Καλλιτεχνικό Σωματείο «Αθεράπευτοι» η Ερασιτεχνική Ομάδα Αδελφότητας Ραφτανιτών, παρουσίασαν χορούς και τραγούδια, θεματικά αποκριάτικα δρώμενα, ζωντάνεψαν μνήμες και έφεραν στο προσκήνιο τον μοναδικό αριστοφάνειο λόγο.Η Διοίκηση ευχαριστεί τα μέλη όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων και των Ομίλων και των Καλλιτεχνικών Σωματείων, όπως και το προσωπικό του Πνευματικού Κέντρου, για την συμβολή τους στο εντυπωσιακό αποτέλεσμα και για την δουλειά τους που έγινε με αγάπη και μεράκι. «…Ότι έπρεπε μας φάνηκε αυτό το παραμύθι, που είπε με τρόπο εύθυμο για τα χρηστά μας ήθη…»!

Η συνέχεια...
Οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών κορυφώνονται την Κυριακή και την Δευτέρα. Σε κάθε γειτονιά της πόλης και σε όλα τα χωριά του νέου Δήμου θα ανάψουν οι παραδοσιακές τζαμάλες και… καιρού επιτρέποντος θα στηθούν χοροί μέχρι πρωίας!Το Κυριακάτικο πρόγραμμα, περιλαμβάνει ακόμη:
* Καρναβάλι στην Κατσικά από τις τρεις και μισή μετά το μεσημέρι
* Καρναβάλι στους Λογγάδες, από τις τέσσερις
* Αναβίωση παραδοσιακού γάμου στην Ηλιόκαλη από το μεσημέρι.
* Αναβίωση εθίμων, όπως το γαιτανάκι, η χάψα, ο βαλμάς και το πιπέρι, το βράδυ στο Δροσοχώρι.
Την Καθαρή Δευτέρα ο Δήμος Ιωαννιτών θα γιορτάσει τα Κούλουμα στα Λιθαρίτσια.Μουσική, χορός, νηστίσιμα εδέσματα…σ΄ ένα από τα ομορφότερα σημεία, στο κέντρο της πόλης, για ντόπιους και επισκέπτες.

Ερώτηση Στ.Καλογιάννη για τις καθυστερήσεις στην Ιόνια Οδό


Τα σοβαρά προβλήματα και τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στους οδικούς άξονες που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης, και ιδιαίτερα της Ιόνιας οδού, αναδεικνύει με επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς συζήτηση στη Βουλή ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ιωαννίνων κ. Σταύρος Καλογιάννης.Ειδικότερα στην Ερώτησή του (υπ’ αρ. 629/03.03.2011) ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρει:"Οι συμβάσεις παραχώρησης των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας μας χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα συμφέρουσες για το Ελληνικό Δημόσιο, λόγω του φθηνού κόστους κατασκευής των έργων και του φθηνού κόστους δανεισμού χωρίς κρατικές εγγυήσεις. Επιπλέον το Δημόσιο εισπράττει εγγυημένα το μεγαλύτερο μέρος των διοδίων. Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα έργα που υλοποιούνται με αυτές τις συμβάσεις είναι μεγάλα.Ειδικότερα, για την Ιόνια οδό, η οποία αποτελεί έργο ζωής για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία πρόοδος το τελευταίο διάστημα. Στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ήπειρο ουσιαστικά δεν υπάρχουν εργοτάξια που δουλεύουν.Οι ευθύνες του Υπουργείου Υποδομών είναι τεράστιες για τις καθυστερήσεις σε όλους τους μεγάλους οδικούς άξονες. Επί μήνες δεν έχει πράξει το παραμικρό, τα έργα δεν προχωρούν, το τεχνικό δυναμικό οδηγείται στην ανεργία, κανένα χρονοδιάγραμμα των συμβάσεων δεν τηρείται και το Υπουργείο αρκείται σε επαναλαμβανόμενες δηλώσεις περί δήθεν μείωσης των διοδίων, δηλώσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα.Ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τον Υπουργό Υποδομών:
* Σε ποιους λόγους οφείλεται η απραξία του Υπουργείου που οδήγησε την σύμπραξη των κατασκευαστριών εταιρειών στην παύση των εργασιών από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα;
* Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο για να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες κατασκευής σε όλο το μήκος της Ιόνιας οδού και να τηρηθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης;".

Αντιδρούν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων στη συγχώνευση του 2ου και 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας


Αντιδρώντας στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για συγχώνευση των δύο συστεγαζόμενων Γυμνασίων του 2ου και 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του 2ου & 3ου Γυμνασίου εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν:"Μετά την έκτακτη γενική συνέλευση στις 3 Μαρτίου 2011 σας κάνουμε γνωστό ότι εμείς οι γονείς του 2ου & 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας και είμαστε εντελώς αντίθετοι με την προωθούμενη συγχώνευση των δύο συστεγαζόμενων Γυμνασίων της περιοχής μας. Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται χωρίς ουσιαστική ενημέρωση και διαβούλευση και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη δημοτικής επιτροπής παιδείας , εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και γενικότερα της τοπικής κοινωνίας.
ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΗΣ ΛΟΓΟΥΣ:
1. Καταρρίπτεται η “παιδαγωγική” πρόφαση , εξαγγελίες τύπου “ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ” αφού αυτός θα κληθεί να φοιτά σε τμήματα έως 30 μαθητών και άρα η παιδαγωγική διαδικασία θα καταστεί δυσχερής τόσο για τον ίδιο όσο και για τον εκπαιδευτικό. Σε τάξη 30 ατόμων οι μαθητές θα κατανοούν καλύτερα απ’ ότι σε τάξη των 20 ατόμων; Έτσι θα αναβαθμιστεί η εκπαίδευση; Πώς θα μορφωθούν τα παιδιά σε πολυάριθμα τμήματα και ειδικά στο 3ο Γυμνάσιο όπου σε πολλά τμήματα γίνεται συνδιδασκαλία με συμμετοχή παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες λόγω του ότι τα τμήματα ένταξης δεν είναι επαρκώς στελεχωμένα με εκπαιδευτικούς ;Επομένως, ακυρώνονται οι προθέσεις για εξατομικευμένη διδασκαλία ενώ παράλληλα θα πληγεί η σχέση μεταξύ παιδιού και εκπαιδευτικού.
2. Η συνένωση θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας μεγάλης σχολικής μονάδας περίπου 350 ατόμων με πολυάριθμα τμήματα , ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει προβλήματα στη διαχείριση του μαθητικού δυναμικού (πολιτιστικές εκδηλώσεις ,εκδρομές κ.λ.π.). Επομένως δεν θα υπάρχει δυνατότητα ελέγχου και συμβουλευτικής καθοδήγησης και η διαδικασία μάθησης θα γίνει απρόσωπη , ενώ παράλληλα διάφορες μορφές παραβατικότητας ή σχολικής βίας θα ανθίσουν.
3. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του νεοανακατασκευασμένου σχολικού μας συγκροτήματος που κόστισε πάνω από 2,5 εκ.ευρώ τηρούν τις προδιαγραφές λειτουργίας δύο σχολείων και διαθέτουν μπροστά και πίσω προαύλιους χώρους.Ποτέ δεν υπήρξε πρόβλεψη κατασκευής αίθουσας τελετών για 350 άτομα. Πού θα γίνονται εκδηλώσεις; Στο ήδη κακοσυντηρημένο Γυμναστήριο όπου στάζει η στέγη;Ποτέ δεν υπήρξε πρόβλεψη ανακατασκευής του , ούτε κατά την πρόσφατη πολυδάπανη ανακατασκευή του υπόλοιπου κτηρίου.
4. Ο χώρος των αιθουσών είναι ακατάλληλος για τριάντα μαθητές όπως θέτει ως όριο το υπουργείο Παιδείας . Μετά βίας χωράνε 25 μαθητές και τα πρώτα θρανία εφάπτονται στην έδρα του καθηγητή.
5. Ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν ανά Γυμνάσιο κατά τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει διαταραχθεί και θα είναι σταθερά αυξητικός δεδομένου ότι ο πληθυσμός της πόλης μας δείχνει σταθερά τάσεις ανόδου .
6. πιστεύουμε ότι τα προβλήματα στα σχολεία μας και γενικότερα στο χώρο της παιδείας μια ενδεχόμενη συγχώνευση δεν θα τα λύσει , αλλά θα τα αυξήσει.Είμαστε δίπλα στους μαθητές και εκπαιδευτικούς των παιδιών μας σε όποιες αποφάσεις παρθούν μέσα από τις συνελεύσεις τους.
ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΜΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ
Πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά πρέπει επιτέλους να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες των μαθητών για ουσιαστική μόρφωση και αγωγή.Ακόμη και σε περίοδο κρίσης αξίζει να επενδύεις στην παιδεία , γιατί χτίζεις το αύριο.Άλλωστε αν δεν επενδύσεις στην παιδεία και τον πολιτισμό πού θα επενδύσεις;".

Η παραδοσιακή τζαμάλα των "Τρωξών" στο ΚΕΚΩΠ


Η παραδοσιακή τζαμάλα των "Τρωξών" στο ΚΕΚΩΠ, προσκαλεί και φέτος όλους τους Γιαννιώτες στο καθιερωμένο μεγάλο ξεφάντωμα και στο κάψιμο του Καρνάβαλου, την Κυριακή της Αποκριας 6 Μαρτίου, από τις 8μμ μέχρι το πρωί!! Το γλέντι είναι εξασφαλισμένο, όπως επίσης και η ...παραδοσιακή φασολάδα!

Κοινά έργα για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε διασυνοριακές περιοχές Ελλάδας-Αλβανίας


Κοινά έργα, για την υλοποίηση των οποίων εμπλέκονται φορείς από την Ελλάδα και την Αλβανία προωθεί το διασυνοριακό πρόγραμμα IPA "Ελλάδα-Αλβανία 2007-2013", με στόχο την αύξηση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού και τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προτάσεων είναι η 8η Μαρτίου 2011 και ήδη φορείς από τις επιλέξιμες περιοχές των δύο χωρών επεξεργάζονται τις τελευταίες λεπτομέρειες για την κατάθεση των προτάσεων.Το Πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 18.861.950 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007-2011. Για την Ελλάδα, ο προϋπολογισμός διαμορφώνεται στα 10.228.071 εκατ. ευρώ. Για τις ίδιες δράσεις για την Αλβανία ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 8.633.879 εκατ. ευρώ.Επιλέξιμες περιοχές του προγράμματος είναι οι Περιφέρειες Ηπείρου (νομοί Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας), Δυτικής Μακεδονίας (νομοί Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών) και Ιονίων Νήσων (νομός Κέρκυρας) στην Ελλάδα, καθώς και τα Διαμερίσματα Αργυροκάστρου, Κορυτσάς και Αυλώνας στην Αλβανία. Ο νομός Γρεβενών συμμετέχει ως όμορη περιοχή.Η επίτευξη του στόχου του προγράμματος θα επιτευχθεί μέσω δύο στρατηγικών προτεραιοτήτων, την ενίσχυση της διασυνοριακής οικονομικής ανάπτυξης και την προώθηση και ανάπτυξη του περιβάλλοντος και των φυσικών και πολιτιστικών πηγών.

Όταν οι τράπεζες επιχειρούν να προβλέψουν επαναστάσεις...

thumb

Της Τζένης Κ.

Θεωρητικώς, η οικονομία βρίσκεται στον αντίποδα της μεταφυσικής. Οι οικονομολόγοι ωστόσο επιχειρούν αρκετά συχνά να… μελλοντολογήσουν. Κι όσο περισσότερα διπλώματα συνθέτουν την ταπετσαρία των τοίχων των σκητών τους, τόσο ακριβότερα κοστίζουν και πληρώνονται τελικά οι χρησμοί τους, (οι οποίοι ενίοτε υπακούνε σε κελεύσματα τάσεων, σχολών και συμφερόντων). Τέλος πάντων. Ανεξαρτήτως του τι μπορεί να πρεσβεύει κάθε Δόκτωρ της εν λόγω επιστήμης, ένα είναι το σίγουρο: ότι υπάρχουν αντικειμενικότατα κριτήρια βάσει των οποίων μπορεί κανείς να κάνει προβλέψεις περί των οικονομικών, κοινωνικών και άλλων μελλουμένων… μιας χώρας, μιας περιοχής, μιας ηπείρου, ενός πλανήτη και ούτω καθεξής… Συνυπολογίζοντας κάποιες παραμέτρους, όχι μόνο οι νομπελίστες αλλά και οι απλοί, καθημερινοί μάνατζερς του Τραπεζικού κλάδου… δύνανται να σχηματίσουν άποψη π.χ. για το πού πρόκειται να γίνει η επόμενη επανάσταση. Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της γαλλικής Figaro (2-3-2011) εξηγεί τις βασικές αρχές της τραπεζικής Μεταφυσικής ως εξής:«Μετρήστε τη φτώχεια, εκτιμήστε την ανάγκη ενός λαού για ελευθερία…. κι όχι μόνο… Ποικίλοι παράγοντες μελετώνται από τους ειδικούς, πριν γίνει μία απόπειρα πρόβλεψης περί του πού πρόκειται να εκδηλωθεί η επόμενη εξέγερση…».Και συνεχίζει…«Από την Τυνησία ως τη Λιβύη, από την Αίγυπτο ως το Μπαχρέιν, η Επανάσταση των Αραβικών Λαών ακολουθεί μια μαρτυρική πορεία. Μπορεί κανείς να εικάσει πού θα γίνει το επόμενο «μπαμ»; Οι οικονομολόγοι τείνουν να βρουν την απάντηση. Συνήθως προϋποτίθεται κάποιο διακύβευμα, όπως π.χ. η προοπτική αποκατάστασης της Δημοκρατίας ή η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου ή άλλων πρώτων υλών στρατηγικής σημασίας.

Ο δείκτης της φτώχειας

Οι αυξήσεις των τιμών και η άνοδος του ποσοστού ανεργίας αποτέλεσαν παράγοντες κεφαλαιώδους σημασίας στην παγκόσμια εξεγερσιακή ιστορία. Την παρατήρηση αυτή την έκαναν σε ένα υπόμνημά τους με τίτλο «οι Άθλιοι», οι άνθρωποι της Σοσιετέ Ζενεράλ. Επινόησαν λοιπόν ένα δείκτη φτώχειας, ο οποίος τους προέκυψε από όσμωση του πληθωρισμού και της ανεργίας. Με βάση αυτή την ένδειξη ήρθαν πρώτες σε δυστυχία κάποιες χώρες της Μέσης Ανατολής, η Αίγυπτος και η Τυνησία…( Bingo!).Ωστόσο, από την εκτίμηση του ίδιου δείκτη και κάποιες περιφερειακές χώρες της ζώνης του Ευρώ, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα (την ακούσατε την καμπάνα;) κινούνται εντός ενός φάσματος υψηλής επικινδυνότητας. Λέγεται γενικώς ότι η περίπτωση εκδήλωσης κοινωνικών αναταραχών ίσως να μην αφορά τελικά μόνο τις πολύ φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και κάποιες ανεπτυγμένες χώρες, στις οποίες η αυστηρότητα…, η τραχύτητα με την οποία ασκείται η εξουσία συμβαδίζει με την αύξηση της ανεργίας… Σ’ αυτές τις χώρες, λένε οι ειδικοί της Σοσιετέ Ζενεράλ τα Συστήματα προσπαθούν να αμβλύνουν, με διάφορους τρόπους, το κοινωνικό σοκ. Τα καταφέρνουν όμως;

Η αντίσταση στην αλλαγή

Να αντιστρέψουμε τώρα την ερώτηση. Να μην ψάξουμε να βρούμε ποια θα είναι η πρώτη χώρα στην οποία θα χαθεί ο έλεγχος, αλλά -αντιθέτως- ποια είναι εκείνη που μπορεί να αντιπαρέλθει ευκολότερα τα επαναστατικά κύματα… Οι αναλυτές της Μέρριλ Λυντς εφηύραν στην κατεύθυνση αυτή το δείκτη ακύρωσης, ο οποίος εμπεριέχει 18 συστατικά -μεταξύ των οποίων- η ανταγωνιστικότητα, ο πληθωρισμός, το πολίτευμα, η φτώχεια, κλπ. Μ’ αυτή την προσέγγιση η ετυμηγορία των ειδικών υπήρξε το τελευταίο διάστημα αμετάκλητη. Μεταξύ των αραβικών χωρών, η Υεμένη, η Συρία και η Αλγερία ήταν και εξακολουθούν να είναι οι πιο επιρρεπείς στην Επανάσταση, ενώ το Κατάρ πληροί τις προϋποθέσεις για τη μεγαλύτερη δυνατή σταθερότητα…

Ωστόσο δεν υπάρχει μαγική συνταγή…

Παρά τη διαπίστωση ότι οι δείκτες τους «λειτουργούν», οι άνθρωποι των τραπεζών κρατάνε χαμηλούς τόνους και εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη. Ούτε η Τυνησία και το Μπαχρέιν ούτε η Αίγυπτος ούτε καν η Λιβύη δεν υπήρξαν οι χείριστοι μαθητές των κατηγοριοποιήσεων με βάση την ποιότητα ζωής, τη φτώχεια ή τη διαφθορά. Αντιθέτως, το Μαρόκο και η Αλγερία (χώρες που έμειναν ήρεμες μέχρι σήμερα) φιγούραραν στην κορυφή των λιστών… Αυτό όμως που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις ήταν τελικά η ανεργία. Ο παράγοντας αυτός υπήρξε καταστροφικός για την Αίγυπτο και την Τυνησία.Τον άνεμο της αλλαγής πάντως, οι ειδικοί τον είχαν αισθανθεί. Ήδη από το Δεκέμβρη οι τραπεζίτες εξέφραζαν ανησυχίες για την Αίγυπτο. Λίγο αργότερα, τον Ιανουάριο, οι επενδυτές απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από το Μπαχρέιν. Κάπως έτσι μειώθηκε και η πιστοληπτική του ικανότητα. Κι όλα αυτά πολύ πριν οι χώρες αυτές θρηνήσουν τους πρώτους νεκρούς τους…».Καμιά έγκαιρη πρόβλεψη και για πάρτη μας;;;;;;

topontiki

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ: Εκκληση στις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν κατά του Η1Ν1


Παρότρυνση προς τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να εμβολιαστούν κατά της γρίπης Η1Ν1, ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, γεγονός που ευνοεί την εξάπλωση της νόσου, απηύθυνε ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης από το βήμα της Βουλής.Κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μαρκόπουλου.Ο κ. Αηδόνης διαβεβαίωσε ότι από πλευράς υπουργείου έχει γίνει ό,τι ήταν δυνατό για την αντιμετώπιση της νόσου, αλλά, όπως είπε, δεν μπορεί να υποχρεώσει το κράτος τον πολίτη να εμβολιαστεί.Ο κ. Μαρκόπουλος καταλόγισε ολιγωρία στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα όπως είπε, να έχουν φτάσει οι νεκροί από τη γρίπη ήδη στους 132 και τους 120 οι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή και εκτός.«Κινδυνεύουμε να φτάσουμε τους 200 νεκρούς, δηλαδή ένα μικρό χωριό, εν όψει και της επιδείνωσης του καιρού, και η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανέτοιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ερωτών βουλευτής.Ο υφυπουργός αντέτεινε ότι πέρα από τις ενημερωτικές εγκυκλίους και τα μηνύματα ευαισθητοποίησης, έχουν παραγγελθεί οι απαιτούμενες ποσότητες εμβολίων και αντιικών φαρμάκων και έχουν δοθεί στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.Οι τόνοι ανέβηκαν όταν κατά τη δευτερολογία του ο κ. Μαρκόπουλος κατήγγειλε ότι οι ποσότητες φαρμάκων και εμβολίων που παραγγέλθηκαν δεν ήταν επαρκείς για τα 2 εκατ. που συνιστούν τις ευπαθείς ομάδες, και ότι δεν ενημερώθηκαν επαρκώς σχολεία και στρατόπεδα.Πρόσθεσε επίσης ότι η ολιγωρία στη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας έχει οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα τη θνησιμότητα σε αυτές, που κυμαίνεται στο 42%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 24%, «δηλαδή από τους 132 νεκρούς, το ΕΣΥ ευθύνεται για 50 θανάτους».Από την πλευρά του, ο Αηδόνης απάντησε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια για ενημερωτική καμπάνια, με αποτέλεσμα ελάχιστα μεγαλύτερη προσέλευση για εμβολιασμούς, ενώ εξοικονομήθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση 65 εκατ. ευρώ από τη διάθεση εκατομμυρίων εμβολίων που παραγγέλθηκαν και θα κατέληγαν στα σκουπίδια.Υπενθύμισε τέλος, ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι προχώρησε σε 3.940 προσλήψεις νοσηλευτών, αντί, όπως είπε, «των άχρηστων αγροφυλάκων».

Απαισιόδοξοι 8 στους 10 πολίτες


Οι οκτώ στους δέκα πολίτες που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών με τον τίτλο "Οικονομικό Βαρόμετρο", δηλώνουν απαισιόδοξοι, τόσο συνολικά για την πορεία της οικονομίας, όσο και σε σχέση με την προσωπική οικονομική τους κατάσταση.Σε ό,τι αφορά στο Μνημόνιο, περισσότεροι από 6 στους 10 πολίτες, αξιολογούν αρνητικά την προσφυγή της χώρας μας στο Μηχανισμό Στήριξης και δε συμφωνούν με την εφαρμογή, χωρίς παρεκκλίσεις, των όρων του επικαιροποιημένου Μνημονίου."Πρόκειται για συνέπεια του συνδυασμού έλλειψης προσδοκίας από μία πολιτική που δεν πιστεύουν ότι αποδίδει, και δυσαρέσκειας για το περιεχόμενο της πολιτικής αυτής, τόσο συνολικά όσο και σε σχέση με τους ίδιους και την οικογένειά τους ενώ σε ότι αφορά στην απαισιοδοξία που εμφανίζουν οι πολίτες το αυξημένο ποσοστό τους αποκτά πρόσθετη σημασία - με δεδομένη τη γενικά αισιόδοξη φύση του Έλληνα - και επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος, τόσο στην κατανάλωση, όσο και στην αγορά γενικότερα".Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος δίνοντας στη δημοσιότητα και σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας που καθιερώνεται από φέτος και θα διενεργείται ανά δίμηνο με στόχο την διεξαγωγή διαχρονικών συμπερασμάτων για την πορεία της εθνικής οικονομίας και τις απόψεις των πολιτών για μείζονα ζητήματα που απασχολούν το κοινωνικό σύνολο.

Ύφεση 6,6% στην ελληνική οικονομία


Υφεση 6,6% σημειώθηκε στην ελληνική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σύμφωνα με τις δεύτερες εκτιμήσεις της Εurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και επιβεβαιώνουν τα όσα είχε αναφέρει η κοινοτική στατιστική υπηρεσία στις 15 Φεβρουαρίου.Την ίδια περίοδο, στην ΕΕ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1 % και στην ευρωζώνη κατά 2%.

Κατά 30% έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες τα "λουκέτα"


Κατά 30% έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες τα "λουκέτα", ο συνολικός τζίρος για το 2010 έχει υποστεί μία μείωση περίπου 7,5 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι εργοδότες στο εμπόριο μειώθηκαν το Δεκέμβριο του 2010 κατά 11%, οι αυτοαπασχολούμενοι σχεδόν κατά 4% και η κρίση φαίνεται ότι σαρώνει ακόμη και τα πολυκαταστήματα.Αυτά προκύπτουν από εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου που βασίζονται στα δεδομένα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.Όπως προκύπτει από τις πρώτες εκτιμήσεις των δεδομένων, ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου εκτός των καυσίμων το 2010, έφτασε περίπου τα 51 δισ. ευρώ, ενώ το 2008 έφτανε τα 57 δισ. ευρώ. Ο συνολικός τζίρος συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων από 65,9 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι το 2010 κυμάνθηκε στα 58,5 δισ. ευρώ, δηλαδή έχει υποστεί μία μείωση περίπου 7,5 δισ. ευρώ.Επιβεβαιώνεται, μάλιστα, κατά την ΕΣΕΕ ότι ο Έλληνας καταναλωτής, παρά το γεγονός ότι περιόρισε κατά πολύ τις μετακινήσεις του και μείωσε την κατανάλωση καυσίμων κατά 10% μέσα σε ένα χρόνο, εντούτοις ελέω Ε.Φ.Κ πλήρωσε 25% περισσότερα.

Συνάντηση Περιφερειαρχών- Γ.Παπακωνσταντίνου για τα οικονομικά των Περιφερειών


Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών θα έχει την Παρασκευή 4 Μαρτίου, η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΝ.Π.Ε. (Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος), κατά τη διάρκεια της οποίας οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας θα θέσουν υπόψη του υπουργού και θα συζητήσουν εκτενώς τα οικονομικά θέματα των Περιφερειών.Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 08:45 στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών και αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΝ.Π.Ε, προεδρεύοντος του Περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Σγουρού, με τα ακόλουθα θέματα ημερήσιας διάταξης:
1.Έγκριση πρακτικών συνεδριάσεως 11/02/2011
2.Ενημέρωση από εκπροσώπους ΥΠΕΣΑΗΔ και ΥΠΟΙΟ για τα οικονομικά των Περιφερειών
3.Μόνιμες Επιτροπές-Εκπροσωπήσεις
4.«Η πολιτική διάσταση του νέου θεσμού της Περιφέρειας και η ευθύνη μας» (εισηγητής: Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλης)
5.«Μεταρρύθμιση συστήματος ανάθεσης και εκτέλεσης συμβάσεων μελετών και δημοσίων έργων. Ίδρυση Αρχής Ελέγχου μελετών και έργων και λοιπών διατάξεων» (Εισηγητής: Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γ. Δακής)

Nομοσχέδιο για τη βελτίωση της απονομής πολιτικής δικαιοσύνης


Στη δημοσιότητα έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης το νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση στην απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης, στο οποίο προβλέπονται καινοτομίες που αποσκοπούν στην επίσπευση του χρόνου έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων.Στο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπεται να ανεβαίνουν τα χρηματικά όρια εκδίκασης των υποθέσεων ανά δικαστήριο.Ειδικότερα, στο ειρηνοδικείο θα εκδικάζονται πλέον διαφορές μέχρι 20.000 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα προβλεπόταν μέχρι 12.000 ευρώ. Στα μονομελή πρωτοδικεία θα εκδικάζονται στο εξής διαφορές μέχρι 120.000 ευρώ, ενώ σήμερα προβλεπόταν μέχρι 80.000 ευρώ.Αναφερόμενος στους μετανάστες-απεργούς πείνας που φιλοξενούνται στο μέγαρο Υπατία, ο κ. Καστανίδης τόνισε και αυτός ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια αυθαίρετη νομιμοποίηση, καθώς, όπως είπε, μετά θα έρθουν 15.000 μετανάστες που θα ζητούν το ίδιο.«Η θέση όλων μας είναι να βοηθήσουμε», πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν μπορεί να εκβιάζεται μια χώρα». «Ποιος θα διαχειριστεί έναν αριθμό αλλοδαπών που θα έρθει και μπορεί να ξεπερνά τους 15.000;», διερωτήθηκε ο κ. Καστανίδης και συμπλήρωσε: «Όσο είναι υποχρέωσή μας να μη χαθεί μια ανθρώπινη ζωή, άλλο τόσο είναι να μην εκβιάζεται η χώρα».Αναφορικά με το αν θα πρέπει να υπάρξει συνταγματική πρόβλεψη για το χρέος της χώρας μας ο υπουργός απάντησε: «Ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στις 25 Μαρτίου, στη Σύνοδο Κορυφής. Υπάρχουν πολλές απόψεις. Όλες είναι σεβαστές. Έχουμε χρόνο μέχρι τη συνταγματική αναθεώρηση για να αναπτύξουμε τις αρετές και τις σκέψεις μας».

ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: «Αχτίδα ελπίδας» οι διαδηλώσεις στα Κατεχόμενα


«Αχτίδα ελπίδας» χαρακτήρισε τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας των Τουρκοκυπρίων στα Κατεχόμενα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος σήμερα τον Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κινήματος της Κύπρου (ΕΔΕΚ) Γιαννάκη Ομήρου.Από την πλευρά του, ο κ. Ομήρου επισήμανε ότι το μήνυμα προς της Αγκυρα ήταν να φύγει η Τουρκία από την Κύπρο και πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι, όπως είπε, προβάλλουν όχι τόσο οικονομικά, όσο πολιτικά αιτήματα, θεωρούν πως ο Ταγίπ Ερντογάν τους προσέβαλε και τους σπρώχνει να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, με αποτέλεσμα να χάνεται το τουρκοκυπριακό στοιχείο.Εκανε παράλληλα λόγο για κοινό μέτωπο και κοινό αγώνα για να τερματισθεί η κατοχή. «Φαίνεται ότι υπάρχει συνειδητοποίηση πλέον ότι εάν συνεχιστεί η κατάσταση της κηδεμονίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας και του εποικισμού που είναι θανάσιμος κίνδυνος για τους Τουρκοκύπριους, θα υπάρξει ημερομηνία λήξης για το τουρκοκυπριακό στοιχείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.Υπενθύμισε ακόμη ότι πριν από την τουρκική εισβολή του 1974 οι Τουρκοκύπριοι ήταν σύμφωνα με την απογραφή, 124.000 και σήμερα είναι μόνο 75.000-80.000. «Υποτίθεται μάλιστα ότι η τουρκική εισβολή έγινε, όπως έλεγε ο Ετζεβίτ, για να σωθούν οι Τουρκοκύπριοι, σημείωσε.Αμφότεροι οι κ.κ. Παπούλιας και Ομήρου συμφώνησαν πάντως ότι πρόκειται για εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και θετική αν και μη αναμενόμενη, εξέλιξη.

Ερώτηση 35 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη γραφειοκρατία


Ερώτηση με θέμα τη γραφειοκρατία και τις επιπτώσεις που έχει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας κατέθεσαν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη 35 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.Όπως επισημαίνουν, η γραφειοκρατία αποτελεί το μεγαλύτερο εχθρό για την ανάπτυξη του κράτους και την υγιή και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, αλλά και την καθημερινότητα του πολίτη.Παρ' όλα αυτά, συμπληρώνουν, το σύστημα λειτουργεί με τρόπο ώστε εκατοντάδες γραφειοκρατικές διαδικασίες να ταλαιπωρούν τι επιχειρήσεις, τους πολίτες, την κοινωνία, την οικονομία κι αν και έχουν γίνει βήματα, τα δεδομένα παραμένουν αρνητικά.Την ερώτηση που συντάχθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας Σοφίας Γιαννακά, συνυπογράφουν οι Χρήστος Κατσούρας, Θανάσης Οικονόμου, Νάσος Αλευράς, Όλγα Ρεντάρη- Τέντε, Χαρά Κεφλίδου, Σπ. Μαργέλης, Λεων.Γρηγοράκος, Π.Στασινός, Μ.Κατρίνης, Κ.Γείτονας, Ευα Καϊλή, Αθανασία Μερεντίτη, Ελένη Τσαούση, Χρ.Χαϊδος, Π.Κουκουλόπουλος, Π.Βαρδίκος, Κ. Καρτάλης, Σ.Κεδίκογλου, Αθ.Παπαδόπουλος, Οδ.Κωνσταντινόπουλος, Π.Αντωνακόπουλος, Σ.Εμινίδης, Ν. Ζωίδης, Β.Γιακουμτζίδης, Δ.Βαρβαρίγος, Ηλ. Θεοδωρίδης, Κ.Σπηλιόπουλος, Π.Κουρουμπλής, Τώνια Αντωνίου, Ι.Αμοιρίδης, Ντίνα Γιαννακοπούλου, Κ.Παραστατίδης, Ε.Νασιώκας και Ο.Βουδούρης.Οι βουλευτές αναφέρονται ακόμη στη διαφθορά που «είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την κακή οργάνωση του κρατικού μηχανισμού, στην αναποτελεσματικότητα των νόμων που έχουν ήδη ψηφιστεί και στην ανάγκη να αρθούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες, που εμποδίζουν τη σύσταση μίας εταιρείας».

Νέο «όχι» στον Παπακωσταντίνου από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ


Νέο «όχι» στην πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών είπαν σήμερα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης.Η κυβέρνηση δεν αναζητά συνομιλητές αλλά «συνενόχους» για την επιβολή νέων μέτρων, παρατήρησε ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στην πρόσκληση διαλόγου για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.Παράλληλα, ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να ακολουθήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία για την ανοικτή και ουσιαστική συζήτηση του Πλαισίου και όχι την επικοινωνιακή διαχείριση με προσχηματικούς διαλόγους, χωρίς τη διατύπωση, από την πλευρά της, συγκεκριμένων θέσεων και μέτρων.«Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να φέρει προς κύρωση στη Βουλή το νέο μνημόνιο και δεν έχει καν απαντήσει στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη στάση της κυβέρνησης στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις 25 Μάρτη, καμώνεται πως προσκαλεί τα κόμματα σε διάλογο», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.Αυτό, τόνισε, δεν είναι πρόσκληση σε διάλογο, αλλά προσπάθεια να δημιουργηθεί το μπλοκ των προθύμων να εφαρμόσουν την πολιτική του μνημονίου, ξεκαθαρίζοντας πως σε μια τέτοια προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία θέση.

Στη μέση του πουθενά

thumb

Του Δημήτρη Μυ

«Βρισκόμαστε στη μέση του τούνελ. Κοιτώντας πίσω, αν και έχουμε κάνει πολλά, βλέπουμε μόνο ένα ένα αχνό φως. Αχνό φως βλέπουμε αν κοιτάξουμε και μπροστά, πράγμα που σημαίνει ότι επιβάλλεται να κάνουμε ακόμη περισσότερα». Με αυτά τα λόγια την περασμένη Τετάρτη ο Γ. Παπακωνσταντίνου περιέγραψε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το αδιέξοδο της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση.Για το πως η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα (και τον εαυτό της) στη «μέση του πουθενά», θα το γράψει η ιστορία, η οποία ωστόσο, θα λάβει υπόψη της την εξήγηση που έδωσε πέρυσι τέτοια εποχή, ένα από τα μεγαλύτερα λαμόγια των αγορών. Τον Φλεβάρη του 2010, όταν τα επιτόκια του ελληνικού δανεισμού είχαν εκτοξευτεί στη στρατόσφαιρα, ο Αμιτ Σαρκάρ επικεφαλής ενός μεγάλου αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου (Μarian) έκανε μια δήλωση αποκαλυπτική του τρόπου με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν οι… αγορές: «η δουλειά μας, είχε πει ο μεγαλοεπενδυτής (κερδοσκόπος ή τοκογλύφος αν προτιμάτε) , είναι να βγάζουμε λεφτά, όχι να σκεφτόμαστε τι θα συμβεί στους Έλληνες πολίτες. Δεν υπάρχει εξ άλλου νόμος που να απαγορεύει να εκμεταλλευθείς τον μαλάκα».Η συνέχεια είναι γνωστή. Η κυβέρνηση παρέδωσε τη χώρα δια συμβολαίου (μνημόνιο) στους πιστωτές και ακολούθησε κατά γράμμα τις οδηγίες τους. Ο ελληνικός λαός έχει νιώσει στο πετσί του την πολιτική του μνημονίου. Φαίνεται, ωστόσο, ότι φτάνει η ώρα κατά την οποία και η κυβέρνηση θα πληρώσει το τίμημα των επιλογών της.

Στο γερμανικό άρμα

Στο Ποντίκι που κυκλοφορεί σήμερα υπάρχει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το πως έχει παγιδευτεί η χώρα στη γερμανική αγκάλη:«Οι Γερμανοί όμως φαίνεται πως θεωρούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως «χθεσινά νέα» που θα βοηθούσε την χώρα εάν το έπραττε μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, όταν διαφαινόταν ότι τα μνημονιακά μέτρα δεν θα έπιαναν τόπο. Ωστόσο, η υπεραισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου και η επιμονή ότι «θα πιάσουμε τους στόχους» ,μπλόκαραν οποιαδήποτε διαδικασία. Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η καγκελαρία ετοιμάζει νέο χουνέρι στην Ελλάδα. Ποιο είναι αυτό; Κάτι που μέχρι τώρα θεωρείτο αδιανόητο: Προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη». Πως επιχειρεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το αδιέξοδό της; Οι πρόωρες εκλογές είναι μια επιλογή...Πράγματι, πολλά ακούγονται το τελευταίο διάστημα για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, ειδικά αν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την 25η Μαρτίου τα πράγματα δεν πάνε καλά για τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση. Ενδιαφέρον επίσης έχει ότι το ίδιο σενάριο (των πρόωρων εκλογών)... αναπτύσσεται και με την ακριβώς αντίθετη πιθανότητα. Δηλαδή, αν ο Παπανδρέου επιστρέψει την 25η Μαρτίου νικητής και τροπαιούχος, θα προσφύγει στις κάλπες για να εξαργυρώσει τα κέρδη και να ανανεώσει την θητεία του.Ωστόσο – και στις δυο περιπτώσεις – μας διαφεύγει κάτι: Η χώρα, εδώ και έναν χρόνο, κυβερνάται υπό τους όρους ενός συμβολαίου (μνημονίου) το οποίο καθορίζει με εξαντλητικές λεπτομέρειες την οικονομική - δημοσιονομική πολιτική της. Πρόκειται για την πολιτική που «κινεζοποιεί» τις εργασιακές σχέσεις, απορυθμίζει την οικονομία και υποτιμά τις αξίες προκειμένου να ξεπουληθεί φτηνά ό,τι έχει αξία.

Το μνημόνιο πέτυχε «διάνα»

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η πολιτική του μνημονίου έχει αποτύχει, επειδή δεν δημιουργεί προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση. Στόχος του μνημονίου όμως ήταν η έξοδος από την κρίση ή η αρπαγή των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας, με τη μέθοδο της εγγυοδοσίας για τους δανεισμούς του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος; Καθώς οι επιτηρητές μόνο αφελείς δεν είναι, μπορούμε βάσιμα να υποστηρίξουμε ότι ο στόχος της συνολικής (οικονομικής, πολιτικής) υποθήκευσης της χώρας, που είχε θέσει το μνημόνιο, έχει πετύχει απόλυτα.Προφανώς αυτή η επιτυχία φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία μπορεί να λειτούργησε εξαιρετικά για να προασπίσει τα συμφέροντα των πιστωτών (τοκογλύφων), ωστόσο δεν έχει άλλες δυνατότητες εξαπάτησης του λαού.Υπ’ αυτήν την έννοια αποτελεί αυτοκτονικό ρίσκο η επιλογή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες για τον Γιώργο Παπανδρέου. Εκτός αν αποδεχτεί πως η μέχρι τώρα πολιτική του ήταν λάθος και οδηγηθεί σε σταυροφορία για την αναθεώρηση των όρων του μνημονίου. Όμως, και σε αυτήν την περίπτωση, ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες είναι χαμένοι. Από χέρι...

topontiki

Δήλωση Περιφερειάρχη για ΕΣΠΑ – Αναπτυξιακό Νόμο


Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, έκανε σήμερα την εξής δήλωση: «Η επικείμενη ένταξη του έργου της επέκτασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων στο ΕΣΠΑ δικαιώνει τις προσπάθειες όσων αγωνίστηκαν για το σκοπό αυτό. Παρακολουθήσαμε από κοντά τον αγώνα τους και συμβάλλαμε ουσιαστικά σ΄ αυτόν.Η ένταξή του όμως στο ΕΣΠΑ, όπως και του έργου επέκτασης και εκσυγχρονισμού του Νοσοκομείου Φιλιατών από το Υπουργείο Υγείας- το οποίο δεν διαθέτει τομεακό πρόγραμμα – απαιτούμε να συνοδεύεται από αύξηση των κονδυλίων του Π.Ε.Π. Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδος- Ηπείρου, και όχι με ανακατανομή των ήδη – λιγοστών - διαθεσίμων που απέμειναν και μάλιστα σε βάρος άλλων τομέων και δράσεων.Η τροποποίηση του Π.Ε.Π. θα έπρεπε ήδη να έχει συζητηθεί σε επίπεδο οργάνων της Περιφέρειας, πολύ δε περισσότερο να έχει ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη μας. Το ζήτημα των Υποδομών Υγείας στην Ήπειρο, απαιτεί έναν ευρύτερο σχεδιασμό στον οποίο πρέπει να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Περιφέρεια.Όπως έχει τονιστεί κατ΄ επανάληψη από το σύνολο των Περιφερειαρχών της χώρας και όπως έχω ζητήσει από τους αρμόδιους Υπουργούς, κατά το μεταβατικό στάδιο μεταβίβασης στην Αιρετή Περιφέρεια της ευθύνης του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου, πρέπει να υπάρχει συνεργασία στη λήψη αποφάσεων. Δυστυχώς μέχρι σήμερα αυτό δεν γίνεται. Αντίθετα καθημερινά διαπιστώνεται ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ και παράλληλα γίνεται όλο και πιο ορατό το ενδεχόμενο να μετακυλιθούν οφειλές της πρώην Κρατικής Περιφέρειας και νυν Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην Αιρετή Περιφέρεια.Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και η υστέρηση στη χρηματοδότηση για τις οφειλές του Αναπτυξιακού Νόμου, οι οποίες ξεπερνούν τα 20 εκ. ευρώ και όπως είναι φυσικό η διάθεση των 5 εκ. ευρώ που ενέκρινε πρόσφατα το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης καλύπτει ελάχιστο μόνο μέρος τους και τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τα αδιέξοδα των επενδυτών. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις οφειλές σε έργα, οι οποίες σε επίπεδο της πρώην Κρατικής Περιφέρειας ξεπερνούν τα 10 εκ. ευρώ, έναντι των οποίων εγκρίθηκαν μόνο 1, 5 εκ. ευρώ. Κατανοούμε απόλυτα τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν, ωστόσο οι υποχρεώσεις αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν την 1η Ιουλίου».

Στη βουλή το θέμα της κατασκευής κόμβου στη λίμνη του Βρέλλη!


Το θέμα της αδειοδότησης των κατασκευαστικών εργασιών που έγιναν για τον ανισόπεδο κόμβο στην εποχική λίμνη του Βρέλλη,προκειμένου να εξυπηρετηθέι το πολυκατάστημα ΙΚΕΑ του ομίλου Φουρλή,φέρνουν στη Βουλή,με ερώτηση τους προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη,ο πρόεδρος της "Δημοκρατικής Αριστεράς" κ. Φώτης Κουβέλης και ο βουλευτής του κόμματος κ. Νίκος Τσούκαλης.Αναλυτικά στην ερώτηση τους,αναφέρουν τα εξής:"Η λίμνη του Βρέλλη στο Νομό Ιωαννίνων είναι μια προστατευόμενη περιοχή, ενταγμένη στην ζώνη οικοανάπτυξης (στο πλαίσιο του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη Παμβώτιδα), όπως και στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) με συγκεκριμένο κωδικό. Αποτελεί μια περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής αξίας και μεγάλης σημασίας για την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής του Μπιζανίου, καθώς λειτουργεί ως ταμιευτήρας εκτόνωσης.Παρόλα αυτά, το οικοσύστημα έχει υποστεί μεγάλης κλίμακας βλάβες εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης και συγκεκριμένα της κατασκευής ανισόπεδου κόμβου που απαιτείται, όπως αναφέρεται στον τοπικό τύπο, «για την ομαλή πρόσβαση σε μεγάλο εμπορικό κέντρο».Ειδικότερα, το φυσικό περιβάλλον έχει αλλοιωθεί πλήρως κάτω από τα βάθρα του ημικυκλικού κόμβου, τα οποία κατασκευάστηκαν μέσα στα όρια της λίμνης, όπως επίσης και στο σημείο (ομοίως στα όρια της λίμνης), όπου προφανώς η κατασκευάστρια εταιρεία εναπόθεσε αδρανή υλικά σε μήκος μεγαλύτερο των 50 μέτρων.Με δεδομένο ότι η λίμνη του Βρέλλη αποτελεί μια οικολογικά ευαίσθητη περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το οικοσύστημα που φιλοξενεί στα νερά της, ειδικά τη χειμερινή περίοδο,ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
-Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση του φυσικού τοπίου και της φυσικής ισορροπίας στην περιοχή της λίμνης του Βρέλλη, η οποία υπέστη σοβαρές αλλοιώσεις εξαιτίας της κατασκευής ανισόπεδου συγκοινωνιακού κόμβου;
-Επιβεβαιώνει ότι οι καθοριστικές εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις δόθηκαν απευθείας από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΥΠΕΚΑ και όχι από τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες;
-Οι παρεμβάσεις της κατασκευάστριας εταιρίας στον ως άνω υδροβιότοπο έγιναν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία;"

Αύξηση της ανεργίας κατά 5,5% τον Ιανουάριο


Αύξηση της τάξεως του 5,51%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εμφάνισε η ανεργία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του Οργανισμού φθάνουν τους 689.558.Στην ηλικιακή ομάδα από 30 - 54 ετών αναλογεί το 62,31% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 28,29% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών το 9,40%.Το 45,76% αυτών έχει δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στο επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 38,83, στο επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 14,09% και στο επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,32%.Οι αναγγελίες προσλήψεων μειώθηκαν κατά 16,71% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010. Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 30.481 (αυξημένες κατά 2,62% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 25.530 (μειωμένες κατά 17,04% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 22.610 (μειωμένες κατά 0,19% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα).Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 56.011, το 45,58% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου.Το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο κατά 6,58% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 (52.552) και μειωμένο κατά 7,38% από τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο (60.476).

Οι βάνδαλοι χτύπησαν και πάλι στην Άρτα


Την αγανάκτηση της Δημοτικής Αρχής Άρτας και των πολιτών για τη φθορά της δημοτικής περιουσίας προκάλεσαν οι βανδαλισμοί κατά την νύχτα της 2ας Μαρτίου 2011 στην οδό Ψαρρών όπου καταστράφηκαν στύλοι φωτισμού καθώς και διακοσμητικές γλάστρες των καταστημάτων της περιοχής. Για το παραπάνω γεγονός ο Αντιδήμαρχος κύριος Γιάννης Νικολάου δήλωσε: «Το φαινόμενο της καταστροφής της δημοτικής περιουσίας επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πρόσφατο παράδειγμα οι χθεσινές καταστροφές στην οδό Ψαρρών από ασυνείδητους οι οποίοι προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην περιοχή. Είμαστε όλοι αγανακτισμένοι με αυτή τη συμπεριφορά αφ’ ενός γιατί κάποιοι δεν σέβονται την δημοτική περιουσία που αποτελεί κτήμα όλων των δημοτών και αφ’ ετέρου γιατί οι επιδιορθώσεις που θα γίνουν στη συνέχεια επιβαρύνουν οικονομικά το Δήμο και άρα όλους τους δημότες σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Για το λόγο αυτό καταδικάζουμε τα γεγονότα αυτά και επισημαίνουμε ότι η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη και ότι το λυπηρό αυτό φαινόμενο πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει και αυτό είναι ευθύνη όλων μας. Δηλώνουμε δε ότι ο Δήμος θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την προάσπιση της δημοτικής περιουσίας».

Εκλεισαν 3 εργοτάξια της Ιόνιας Οδού!

Στον δρόμο 45 εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται και δεδουλευμένα 4 έως 7 μηνών

Απανωτά χτυπήματα δέχονται οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, καθώς σε αρκετά μεγάλα έργα αντιμετωπίζουν, το τελευταίο διάστημα, το φαινόμενο οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι υπεργολάβοι να τους αφήνουν χωρίς δουλειά και απλήρωτους για πολύ μεγάλο διάστημα. Συγκεκριμένα, 3 εργοτάξια κατασκευής της Ιονίας Οδού στην Ηπειρο (Σκλίβανη, Γοργόμυλος, Καμπή) στα οποία πήγε χθες κλιμάκιο του Συνδικάτου Οικοδόμων από τα Γιάννενα δε λειτουργούν και δεν υπάρχει ούτε φύλακας!Η τεχνική εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΑΕ που έχει την ευθύνη κατασκευής του έργου τα μάζεψε και έφυγε με 45 εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε το σωματείο οικοδόμων, τα εργοτάξια δε λειτουργούν από την περασμένη Δευτέρα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πεταχτούν στο δρόμο, ενώ τους οφείλονται και δεδουλευμένα 4 έως 7 μηνών.Οι λόγοι που ερήμωσαν τα εργοτάξια και σταμάτησαν οι εργασίες δεν είναι αποσαφηνισμένοι. Το πιο πιθανό είναι να αφορούν απαλλοτριώσεις που δεν έχουν προχωρήσει ή τη μη καταβολή της πριμοδότησης με ζεστό κρατικό χρήμα των κατασκευαστικών εταιρειών και των μεγαλοεργολάβων που και αυτοί με τη σειρά τους δηλώνουν οικονομικά προβλήματα, φορτώνοντας τα σπασμένα στους εργαζόμενους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τη νύφη την πληρώνουν και πάλι οι εργαζόμενοι.

Δήλωση μετανοίας ζητά η διαπλοκή!


Δεν είναι η πρώτη φορά που σχολιογράφος του Βήματος, μέσα από την ανωνυμία της στήλης Βηματοδότης, επιτίθεται κατά του βουλευτή Πρέβεζας Βαγγέλη Παπαχρήστου. Αυτή τη φορά ο ανώνυμος σχολιογράφος του Βήματος της Κυριακής, …«ανησυχώντας» με την ανησυχία του κ. Παπαχρήστου για την απήχηση που βρίσκουν στο εκλογικό σώμα της Πρέβεζας συνυποψήφιοί του, του συνέστησε λίγο πολύ, αν θέλει να είναι ξανά υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, να κάνει δήλωση μετανοίας.Άμεση ήταν απάντηση του βουλευτή, όπως δημοσιεύτηκε στο ΠΑΡΟΝ της Κυριακής:«Ο ανώνυμος ερμαφρόδιτος κουκουλοφόρος του «ΒΗΜΑτοδότη» ξαναχτύπησε. Έμαθε ότι οι Γερμανοί ξανάρχονται και βγήκε να ζητήσει δηλώσεις μετανοίας. Μόνο που ξέχασε ότι στα 18 μου, όταν μου ζήτησαν δήλωση μετάνοιας στη χούντα, είπα όχι και έφαγα έξι χρόνια φυλακή. Και όσο για την ουσία, παίρνω δυο φορές πάνω, απ’ όσες ψήφους οι άλλοι συνυποψήφιοί μου μαζί».

Έως και 60% έπεσε η δουλειά των ταξί στα Γιάννενα!

Με αφανισμό απειλείται ο κλάδος…

«Η πτώση στη δουλειά μας αγγίζει το 50 με 60% και η κάμψη δεν φαίνεται να έχει σταματημό».Με αυτά τα λόγια, ο κ. Μιχάλης Ψίνας, Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Ιωαννίνων, στη δύναμη του οποίου ανήκουν 304 αυτοκίνητα, περιγράφει την κατάσταση απόγνωσης, στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος, λόγω της οικονομικής κρίσης, που έχει αναγκάσει και τους Γιαννιώτες να ξοδεύουν μόνο για τα βασικά.«Αφουγκραζόμαστε συνεχώς τα παράπονα των πολιτών» λέει ο κ. Ψίνας, που δεν διστάζει να παραδεχθεί, ότι ο κλάδος απειλείται με αφανισμό, αν δεν αλλάξει δραστικά η κατάσταση.«Είμαστε ένας κρίκος της οικονομίας. Μας επηρεάζει άμεσα η ραγδαία αύξηση στις τιμές των καυσίμων. Εξάλλου, αυτά συμπαρασύρουν και άλλα είδη και γενικά υπάρχει και μια ξέφρενη πορεία στα καρτέλ των πετρελαιοειδών. Κανείς δεν έχει φρενάρει την κατάσταση αυτή μέχρι στιγμής» εξηγεί.

ΦΕΥΓΟΥΝ!
Από τους 70 οδηγούς ταξί που δούλευαν σε ταξί των Ιωαννίνων, πέρυσι έφυγαν 15, ενώ ετοιμάζονται να… αποδράσουν και άλλοι, αφού βλέπουν, ότι το επάγγελμα σβήνει.«Εδώ και 6 - 7 μήνες υπάρχει αύξηση στο Φ.Π.Α., από 11% σε 13%. Γίναμε… ακριβότεροι χωρίς να γινόμαστε πλουσιότεροι!» σχολιάζει ο Μιχ. Ψίνας.Εκτός από τον Φ.Π.Α., όμως, αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές, τα τέλη κυκλοφορίας κ.α., με αποτέλεσμα οι οδηγοί ταξί και κυρίως οι ιδιοκτήτες να νιώθουν τη θηλιά στο λαιμό τους να σφίγγει πιο πολύ.«Υπάρχει ένα επικίνδυνο πάγωμα στην αγορά, που έχει συνεχόμενο κατήφορο» σημειώνει ο Πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Ταξί Ιωαννίνων.

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ…

Τέλος, βραχνάς για περίπου 90 ιδιοκτήτες ταξί από το Νομό, είναι τα οφειλόμενα χρήματα από τη μεταφορά των μαθητών. Ως γνωστόν, η Κυβέρνηση τους χρωστά εδώ και 13 μήνες τα λεφτά, τη στιγμή που το κόστος μεταφοράς αυξάνεται κατακόρυφα, αφού τα καύσιμα ακριβαίνουν.Οι ιδιοκτήτες ζητούν άμεση επιστροφή των δεδουλευμένων τους, μιας και όπως τονίζουν, η μεταφορά των μαθητών αποτελεί και τη μόνη πηγή εσόδων τους…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Συνεργασία Περιφέρειας και Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων


Η Περιφέρεια Ηπείρου υπέγραψε ως φορέας – χρήστης, Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για την υποβολή προτάσεων από δέκα Ερευνητικές Ομάδες του Ιδρύματος στο πρόγραμμα «Νέα Γνώση» του Π.Ε.Π. Ηπείρου.Οι υποβληθείσες προτάσεις καλύπτουν σχεδόν όλους τους επιλέξιμους τομείς της προκήρυξης («Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών», «Υγεία», «Περιβάλλον, Ενέργεια, Υδατικοί πόροι» κλπ.), ενώ από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου παρασχέθηκε κάθε δυνατή συνδρομή ώστε να εξασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό η πρακτική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων προς όφελος των πολιτών της περιοχής μας.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το Καρναβάλι Γυναικών Άρτας


Πραγματοποιήθηκε χθες το Καρναβάλι των Γυναικών της Άρτας, σε πείσμα των καιρών και του άστατου καιρού, συνεχίζοντας ένα θεσμό που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια. Η αποκριάτικη παρέλαση ξεκίνησε στην ώρα της (7.30μ.μ.) υπό την απειλή της βροχής και ενώ οι πρώτες σταγόνες είχαν ήδη αρχίσει να πέφτουν και να δυναμώνουν. Το Καρναβάλι ξεκίνησε από την πλατεία Κιλκίς και τερμάτισε στην πλατεία Αγίου Γεωργίου ενώ το παρακολούθησε πολύς κόσμος αψηφώντας το τσουχτερό κρύο και τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Την έναρξη έκανε όπως κάθε χρόνο η Φιλαρμονική του «Σκουφά». Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος είχε θέμα φέτος: «30 χρόνια Καρναβάλι Γυναικών «Ήταν νιες και γέρασαν».Δεκάδες Καρναβαλίστριες, μικρές και μεγάλες, ξεφάντωσαν στους ρυθμούς του Καρναβαλιού το οποίο με έμπνευση, με φαντασία, με σάτιρα και ευρηματικότητα ετοίμασε και φέτος η Άτυπη Επιτροπή των Γυναικών με την συμπαράσταση του Δήμου Αρταίων ο οποίος παρείχε τεχνική υποστήριξη και την ηχητική κάλυψη. Στο φετινό Καρναβάλι έλαβαν μέρος περίπου 20 γκρουπ με θέματα εμπνευσμένα από την επικαιρότητα: (Φωτοβολταϊκά (5ο Δημοτικό), Οι πυρήνες της γριάς, Greece Anatomy (3ο Δημοτικό), ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ, Μαγείρισσες (4ο Δημοτικό), Κοκκινο…ΣΚΟΥΦΑτσες (Σύλλογος Σκουφάς), Γκέισες και ΝΙΝΖΑ (Φροντιστήριο ΤΖΟΥΒΑΡΑ), Πείνα-Λόρδα) Ντενεκεδούπολη (Δημοτικό Αγίου Δημητρίου Κυράτσας) Sexy σκυλάκια (3ο Γυμνάσιο) Οι Τροικανοί (Πολιτιστικός Βλαχέρνας), Εύθυμες χήρες, High School girls (1ο Γυμνάσιο), Μίνι…ποντικούλες, Η γενιά των 69+, Τα Δελφινάκια του Αμβρακικού: ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ και αυτά… μόνο άρμα). Το Καρναβάλι παρακολούθησαν εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής οι Αντιδήμαρχοι Β. Βασιλάκη, Χρ. Γεώργος, Φ. Γεωργίου, Θ. Γκούβας, Γ. Κοτσαρίνης, Γ. Νικολάου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Θ. Τσιρογιάννης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρταίων Β. Γέμος. Ο κ. Νικολάου παρέλαβε από την άτυπη επιτροπή των Γυναικών του Καρναβαλιού για λογαριασμό του Δημάρχου Γιάννη Παπαλέξη ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες, συμβολικό δώρο ένα … πιεσόμετρο για να ελέγχει το άγχος και να αντιμετωπίζει με υγεία τα προβλήματα του Δήμου.

Αντιδράσεις για την συνένωση του 6ου και του 7ου Γυμνασίου Ιωαννίνων


Aναστάτωση έχει προκληθεί στο χώρο της εκπαίδευσης στα Γιάννενα, μετά την δημοσιοποίηση της πρότασης για συγχώνευση του 6ου και 7ου Γυμνασίου της πόλης, που βρίσκονται στην Κιάφα.Την πρόταση αυτή έχει ήδη απορρίψει η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων που πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα σύσκεψη με την συμμετοχή εκπροσώπων των εκπαιδευτικών.Σε ανακοίνωση του,ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Γυμνασίου Ιωαννίνων,αναφέρει τα εξής:"Η γενική συνέλευση ομόφωνα αποφάσισε να μην δεχθεί την πρόταση της επιτροπής παιδείας του δήμου για συγχώνευση του 6ου και του 7ου Γυμνασίου.Ταυτόχρονα να καταγγείλει τους δύο διορισμένους προέδρους συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που χωρίς να έχουν καμία εξουσιοδότηση και καμία ενημέρωση από τους υπεύθυνους του σχολείου μας, ψήφισαν υπέρ της συγχώνευσης των σχολείων.Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης από την επιτροπή παιδείας του δήμου.Ζητάμε ο δήμαρχος και οι δημοτικές παρατάξεις να τοποθετηθούν υπεύθυνα πάνω στο ζήτημα της συγχώνευσης των δύο σχολείων.Στη συνέλευσή μας παρευρέθη η διευθύντρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιφέρειας Ηπείρου κ. Νόκα ο κ. Τσατσαρώνης και οι διευθυντές των γραφείων, και δεσμεύτηκαν μπροστά στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, στους εκπροσώπους της ΕΛΜΕ ,και στους εκπροσώπους του 15/μελούς των μαθητών, ότι δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει ποτέ πρόταση της περιφέρειας προς το υπουργείο για την συγχώνευση των δύο σχολείων. Αντιθέτως μας υποσχέθηκε την αύξηση του μαθητικού δυναμικού του σχολείου μας από την νέα σχολική χρονιά".

Πώς να χτίσετε μέσα στη λίμνη!

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΚΤΕΛΕΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ

Κι όμως, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ετοιμάζεται να χτίσει μέσα στη λίμνη! Μέσω του έργου της τουριστικής αξιοποίησης και ανάδειξης παραλίμνιας περιοχής του Περάματος, που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) με 2,8 εκατ. ευρώ, ξεκίνησαν να γίνονται παρεμβάσεις σε μια παραλίμνια περιοχή, μπαζωμένη σε σημαντικό βαθμό, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες άδειες.Ο κίνδυνος να σταματήσει το αυθαίρετο έργο ή ακόμα και να απενταχθεί είναι μεγάλος. Κι όλα αυτά επειδή οι αρμόδιοι φορείς αποφάσισαν έργα χωρίς να έχουν κάνει οριοθέτηση της λίμνης στο συγκεκριμένο σημείο, χωρίς να επιδείξουν πολιτική, κοινωνική και περιβαλλοντική συνέπεια -ούτε καν ευαισθησία δηλαδή. Το αξιοπερίεργο στην όλη ιστορία είναι πώς το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού όχι μόνο ενέταξε στον προγραμματισμό των έργων του για το ΕΣΠΑ αλλά και δημοπράτησε ένα παραλίμνιο έργο άνευ απόφασης οριοθέτησης της λίμνης.Απόφαση οριοθέτησης της λίμνης θα μπορούσε να υπάρχει χωρίς να χρειαστεί ο πρώην δήμος Περάματος, που έκανε και τη μελέτη για το έργο, να περιμένει το αποτέλεσμα της επιτροπής καθορισμού των ορίων της λίμνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Θα μπορούσε να ζητήσει μεμονωμένη οριοθέτηση. Δεν το έκανε ποτέ όμως, παρόλο που υπήρχαν οι σχετικές συστάσεις από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας. «Ως φορέας εγκρίναμε τη μελέτη για τα έργα, με τον όρο όμως ότι θα πρέπει να προηγηθεί οριοθέτηση στην περιοχή των παρεμβάσεων. Ο Δήμος δεν το έκανε.Δεν μας άκουσε. Και τώρα το έργο είναι παράνομο» τονίζει ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης Πέτρος Τσουμάνης.Το άρθρο 8 του νόμου 2971/2001 περί αιγιαλού και παραλίας είναι σαφές: «Με την επιφύλαξη του άρθρου 17 (σ.σ. περί εθνικής άμυνας και ασφάλειας), πριν από την έγκριση ή την επέκταση του σχεδίου πόλης ή από οποιαδήποτε εκποίηση ή παραχώρηση δημοσίου κτήματος ή από την εκτέλεση λιμενικών, βιομηχανικών, τουριστικών και συγκοινωνιακών έργων ή από την έκδοση άδειας για οικοδομικές εργασίες, εφόσον οι πράξεις αυτές αναφέρονται σε ακίνητα, που απέχουν μέχρι 100 μέτρα από την ακτογραμμή, απαιτείται να γίνει, με ποινή ακυρότητας των πράξεων αυτών, ο καθορισμός του αιγιαλού και της παραλίας στην περιοχή αυτή». Οι κρίσιμες λέξεις είναι «ποινή ακυρότητας», λέξεις που ανοίγουν το παράθυρο για την ακύρωση του έργου.Την ίδια ώρα, η αρμόδια επιτροπή τελείωσε τη δουλειά της οριοθέτησης από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου Κοπάνων μέχρι το Πέραμα, και το αποτέλεσμά της έρχεται να εξηγήσει για ποιο λόγο οι αρμόδιοι φορείς απέφυγαν να ζητήσουν μεμονωμένη οριοθέτηση και να επισπεύσουν την ένταξη στο ΕΣΠΑ. Ο πρώην δήμαρχος Περάματος και νυν περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Κασσής, υποστήριξε ότι «ξέραμε πού θα πάει η ‘κόκκινη γραμμή’ γι’ αυτό και στην πλευρά του εκθεσιακού χώρου προς τη λίμνη, προβλέψαμε πράσινο». Δεν ζήτησε όμως να γίνει μεμονωμένη οριοθέτηση.Με τον καθορισμό της περίφημης «κόκκινης γραμμής», η όχθη της λίμνης Παμβώτιδας πηγαίνει προς τα παλιά της τα λημέρια στο Πέραμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η όχθη ορίζεται στη μέση περίπου του μπαζωμένου εκθεσιακού χώρου του Περάματος, σύμφωνα με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον ότι στο μισό μπάζωμα δεν μπορεί να κάνει κανείς καμία παρέμβαση γιατί είναι λίμνη (ούτε καν πράσινο, όπως υποστηρίζει ο κ. Κασσής) και δεύτερον ότι αρκετές από τις σχεδιασμένες τουριστικές δράσεις του υπουργείου στη συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορούν να γίνουν.Για την περιοχή πίσω από την «κόκκινη γραμμή» μέχρι τον δρόμο μπορούν να γίνουν έργα αλλά μόνο μετά από έγκριση της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, που επίσης δεν υπάρχει. Το πρακτικό της επιτροπής οριοθέτησης για το Πέραμα επρόκειτο να φτάσει αυτές τις ημέρες στα χέρια της γενικής γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα προκειμένου να το υπογράψει.Η οριοθέτηση βρίσκεται λοιπόν προ των πυλών και έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα.Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, στην περιοχή προβλέπονται γήπεδα, κατασκευές, τουριστικά περίπτερα, διαδρομές, πεζόδρομοι, πάρκινγκ, περιοχές πρασίνου κ.λπ. Εκ των πραγμάτων, η μελέτη πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στα όρια της λίμνης, αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Διαφορετικά, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα χτίσει μέσα στη λίμνη! Κάθε άλλο παρά αποκλείεται να χρειαστεί νέα μελέτη, που θα οδηγήσει στην καλύτερη περίπτωση σε επαναπροκήρυξη του έργου με άλλο περιεχόμενο και άλλο προϋπολογισμό και στη χειρότερη περίπτωση στη ματαίωσή του.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Θέμα ημερών η πρόσληψη συμβούλου για την ιδιωτικοποίηση της Γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ»


Θέμα ημερών θα πρέπει να θεωρείται η ενεργοποίηση των διαδικασιών από την ATEbank, για την πρόσληψη συμβούλου που θα επιβλέψει την οργάνωση διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού με σκοπό την εκχώρηση της συμμετοχής της στη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη».Αν και προς το παρόν από επίσημα χείλη δεν έχει διαρρεύσει τίποτε σε σχέση με το πλάνο της ATEbank για τη συγκεκριμένη θυγατρική της, η ανάγκη συμμόρφωσης της τράπεζας, έναντι της Τρόικας και ενόψει της αύξησης κεφαλαίου, την υποχρεώνουν να κινηθεί γρήγορα. «Υπό αυτές τις συνθήκες το θέμα λογικά πρέπει να κλείσει μέσα στο Μάρτιο», εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας. Με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ημερησία» ο κ. Λευτέρης Κόντος θεωρεί πως στον ανοικτό πλειοδοτικό διεθνή διαγωνισμό που αναμένεται να προκηρυχθεί από τη μητρική ATEbank το ενδιαφέρον θα είναι πολύ έντονο.

Brand με μεγάλη αναγνωρισιμότητα
Και τούτο διότι «η «Δωδώνη» όχι μόνο αποτελεί «φιλέτο» των θυγατρικών της ATEbank, αλλά και διαθέτει ένα brand με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και παρουσία σε 32 χώρες του κόσμου».Με αφορμή, εξάλλου, φήμες που άρχισαν να κυκλοφορούν στα Γιάννενα ότι ATEbank -σε μία αναγνωριστικού χαρακτήρα προεργασία- έχει ήδη γίνει δέκτης προφορικού ενδιαφέροντος από τις Friesland, Danone και την Arla, με την τελευταία, μάλιστα, να εμφανίζεται έτοιμη να προσφέρει 67 εκατομμύρια ευρώ (την υψηλότερη μεταξύ των τριών προσφορά), ο διευθύνων της «Δωδώνη» μιλά για αστειότητες.«Με τα σημερινά δεδομένα το τίμημα για το 100% της «Δωδώνη» δεν μπορεί παρά να κινείται μεταξύ 130 - 150 εκατ. ευρώ», αναφέρει ο κ. Κόντος και σημειώνει ότι «η υπεραξία της είναι ακόμη μεγαλύτερη και θα φανεί σε περίπου ένα χρόνο, όταν ξεπεραστούν κάποιες αδυναμίες που υπάρχουν».Το σίγουρο είναι πως με την πώληση της Δωδώνης η επόμενη μέρα στον κλάδο δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή. Οι ανακατατάξεις αναμένεται ότι θα είναι ραγδαίες, καθώς όποιος εν τέλει αποκτήσει τη γαλακτοβιομηχανία θα βάλει χέρι όχι μόνο στις εξαγωγές φέτας, όπου η εταιρία είναι ισχυρή, αλλά και σε μια ζώνη γάλακτος την οποία ήλεγχε κατ’ αποκλειστικότητα, επί της ουσίας, η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία. Τοπικοί φορείς των Ιωαννίνων, όμως, με προεξάρχοντα το Συνεταιρισμό Κτηνοτρόφων του νομού θεωρούν πως η «Δωδώνη» πρέπει να κρατήσει το συνεταιριστικό της χαρακτήρα και ετοιμάζονται για σύγκρουση. «Δεν θα είναι τόσο εύκολα τα πράγματα» τονίζει με νόημα ο πρόεδρος του φορέα κ. Μιχάλης Τζίμας, αλλά κρατά κλειστά τα χαρτιά του, όσον αφορά στη μορφή των κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία των τοπικών παραγωγών «η «Δωδώνη» μας ανήκει» και «αν πωληθεί σε ιδιώτες τίθεται ζήτημα επιβίωσης του κτηνοτροφικού τομέα στην Ηπειρο».

Προσλήψεις προσωπικού στη ΔΕΗ σε Γιάννενα και Ηγουμενίτσα


Με νέες θέσεις εποχικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη ΔΕΗ ξεκινά η εβδομάδα, καθώς το ΑΣΕΠ ενέκρινε 135 ακόμα θέσεις σε 21 Διευθύνσεις Πωλήσεων του φορέα. Στο μεταξύ, «τρέχουν» 25 ακόμα διαγωνισμοί για την πρόσληψη 474 νέων υπαλλήλων σε Λιγνιτικά Κέντρα, στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ενέργειας και σε Διευθύνσεις Πωλήσεων.Το προσωπικό θα προσληφθεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ μηνών και θα στελεχώσει 24 ειδικότητες, διοικητικές και τεχνικές.Από την ερχόμενη Παρασκευή, 4 Μαρτίου, έως και τις 14 Μαρτίου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις των υποψηφίων σε 24 Διευθύνσεις Πωλήσεων.H κατανομή των θέσεων στην Ήπειρο έχει ως εξής:
Δ/νση Πωλήσεων Hγουμενίτσας
ΔE Yπάλληλοι Γραφείου 1
Δ/νση Πωλήσεων Iωαννίνων
ΔE Tαμίες 1
ΔE Yπάλληλοι Γραφείου 1

Χωρίς ρεύμα πολλά χωριά στον ορεινό όγκο της Άρτας


Χωρίς ρεύμα είναι από τη νύχτα πολλά χωριά στον ορεινό όγκο της Άρτας και ιδιαίτερα στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων εξαιτίας των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες η βλάβη θα έχει αποκατασταθεί από τη ΔΕΗ μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Κατά τα άλλα όπως έγινε γνωστό από την Π.Ε. Άρτας, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις πλην ορισμένων σημείων του οδικού δικτύου. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη μηχανήματα της ΔΕΣΕ για καθαρισμό του εθνικού δρόμου από Βουργαρέλι μέχρι Σκαρπάρι. Με μηχανήματα του Δήμου γίνεται ο καθαρισμός των διαδημοτικών δρόμων. Στη θέση «Σταυρός» Θεοδωριάνων το ύψος του χιονιού ξεπερνάει το 1 μέτρο. Εν τω μεταξύ κλειστά παρέμειναν σήμερα λόγω των καιρικών συνθηκών, το Γυμνάσιο, το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Αστροχωρίου καθώς επίσης τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία Πηγών, Μηλιανών ενώ υπολειτουργεί το Γυμνάσιο-Λύκειο Καλεντίνης.

Αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς των Ιωαννίνων


Στην αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου προχωρούν οι φαρμακοποιοί των Ιωαννίνων.Από την Τρίτη 8 Μαρτίου οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου θα πρέπει να πληρώνουν ολόκληρο το ποσό των φαρμάκων που παίρνουν με βάση συνταγές από τα φαρμακεία, και στη συνέχεια να λαμβάνουν από το ταμείο τους το ποσοστό που αναλογεί.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ:Νέος πρόεδρος, ευοίωνες προοπτικές

Ο διακεκριμένος Σουλιώτης δικηγόρος κ. Γεώργιος Οικονόμου στο τιμόνι της κορυφαίας οργάνωσης της Ηπειρώτικης αποδημίας

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού

Σε νέους ορίζοντες και νέους δρόμους, με ευοίωνες προοπτικές, οδεύει από την Τετάρτη το βράδυ, 2 Φεβρουαρίου, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, που εκπροσωπεί περισσότερες από 450 οργανώσεις ξενιτεμένων συμπατριωτών, όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα, όπου ζουν, εργάζονται και δημιουργούν πολλοί συμπατριώτες.Αυτό οφείλεται στην εκλογή στο αξίωμα του προέδρου του διακεκριμένου Σουλιώτη, δικηγόρου παρ΄ Αρείω Πάγω, κ. Γιώργου Οικονόμου, τον οποίο τίμησε με την ψήφο της η πλειοψηφία των συνέδρων, τόσο της παράταξης με την οποία εξελέγη, Πανηπειρωτικής Ενωτικής Ανεξάρτητης Κίνησης (ΠΕΑΚ) με 8 έναντι 5 ψήφους του συνυποψηφίου του κ. Βασίλη Παπαϊωάννου, όσο και σύσσωμη η παράταξη της Ηπειρώτικης Συσπείρωσης, συγκεντρώνοντας στη δεύτερη ψηφοφορία 17 ψήφους, έναντι 5 λευκών.Αξίζει να σημειωθεί πως η Ηπειρώτικη Συσπείρωση δεν έλαβε μέρος στην πρώτη ψηφοφορία, σεβόμενη την αρχή της πλειοψηφίας και δηλώνοντας πως θα ψηφίσει πρόεδρο όποιον προτιμήσει το μεγαλύτερο μέλος της παράταξής τους, η οποία υπερψήφισε τον κ. Γ. Οικονόμου. Η αποδοχή του οποίου υπήρξε σχεδόν καθολική, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.Η εκλογή του κ. Οικονόμου, έμπειρου στελέχους της Πανηπειρωτικής, με μακρόχρονη εμπειρία στα θέματα της ηπειρώτικης αποδημίας, του πληθυσμού της Ηπείρου και των χιλιάδων απόδημων του Λεκανοπεδίου Αττικής, όπου ευδοκίμως υπηρετεί και πολλάκις συμπαρασταθεί και στηρίξει ανιδιοτελώς, μη εξαιρουμένων γνωστών και φίλων, οι οποίοι εξακολουθούν με τη στάση και τα πεπραγμένα τους να μην του το αναγνωρίζουν (ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος) αποτελεί μια σημαντική στροφή τόσο όσον αφορά στην ανύψωση και επανάκτηση του κύρους της Πανηπειρωτικής, το οποίο εκ λανθασμένων χειρισμών, προσωπικών, κομματικών ή ιδιοτελών βλέψεων προηγηθέντων έχει τρωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, όσον και με την περαιτέρω δημοκρατικότερη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου.Άλλωστε εκεί κατευθύνονται οι σκέψεις και οι πρωτοβουλίες τις οποίες προγραμματίζει ν΄αναλάβει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, προκειμένου ν΄αναδείξει την Πανηπειρωτική στο ρόλο και το βάθρο που της αξίζει. Εμείς από καρδιάς ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο, ομολογουμένως, και λόγω συγκυριών, έργο που αναλαμβάνει.Η πρώτη δήλωση μετά την εκλογή του μας γεμίζει ελπίδες για το ενωτικό-ηπειρωτικό πνεύμα από το οποίο διακατέχεται κι ελπίζουμε να αποτελέσει σταθμό για την από δω και πέρα πορεία της Πανηπειρωτικής. Την παραθέτουμε αυτούσια, όπως κατατέθηκε στο διοικητικό συμβούλιο, αμέσως μετά την εκλογή του.«Απόψε το διοικητικό συμβούλιο (Δ.Σ.) της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ με εξέλεξε πρόεδρό της. Αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης στους ώμους μου και θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι συμπατριώτες μου.Στο Δ.Σ. υπάρχουν άνθρωποι από διαφορετικές γενιές , διαφοροποιημένες προελεύσεις και εμπειρίες , με πολλαπλές αναζητήσεις, απόψεις και θέσεις. Διαβεβαιώνω πως όλοι τους θα εκφράζονται όχι μέσω μιας αναγκαστικής και παθητικής συγκατοίκησης , ούτε μέσω μιας παραλυτικής ισορροπίας , αλλά μέσω μιας σύνθεσης ΕΝΩΤΙΚΗΣ , δυναμικής και προωθητικής , γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της αποδημίας και της γενέτειρας, γιατί αυτό επιβάλλουν τα πολλαπλά προβλήματα , γιατί αυτό επιβάλλεται για την ανάκτηση της αξιοπιστίας , του κύρους και της αίγλης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Ενωτικά θα αντιμετωπίσουμε και τις δυσχέρειες και τα εμπόδια».Αυτά ως προς την εκλογή του κ. Οικονόμου στην ηγεσία της Πανηπειρωτικής. Η ανασύνθεση του προεδρείου θα γίνει, ύστερα και από την παραίτηση του κ. Παπαϊωάννου από τη θέση του Εφόρου Τύπου (εξαιτίας της υποψηφιότητάς του ως προέδρου), στην αμέσως σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου.Τέλος να θυμίσουμε πως ο κ. Οικονόμου διαδέχτηκε τον κ. Κώστα Αλεξίου, ο οποίος αν και παραιτηθείς, προσπάθησε να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διαδοχή, προτείνοντας και υποστηρίζοντας δικό του υποψήφιο, παραβλέποντας την εκφρασμένη θέληση της πλειοψηφίας της ΠΕΑΚ.

ΑΡΤΑ:Χορεύει ο Σύλλογος Γυναικών Ανέζας


Από τα Τοπικά Συμβούλια Ανέζας και Κορωνησίας ανακοινώνονται τα εξής: Αποκριάτικη εκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Ανέζας σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο Ανέζας την Κυριακή 6 Μαρτίου 2011 και ώρα 9μ.μ. στο κέντρο «Μαγκλάρας» με ζωντανή μουσική, κέφι, χορό, τραγούδι και αποκριάτικη διάθεση. Την Καθαρή Δευτέρα 7 Μαρτίου όλοι μαζί θα συμμετέχουν στα παραδοσιακά Κούλουμα που θα γίνουν στην Κορωνησία. Στους επισκέπτες θα προσφερθούν νηστίσιμα εδέσματα και θα υπάρξουν διαγωνισμοί μεταξύ 11π.μ. – 12.30μ.μ. για τον καλύτερο χειροποίητο χαρταετό καθώς και για το καλύτερο και ψηλότερο πέταγμα το χαρταετού με έπαθλα δύο ποδήλατα. Όλοι λοιπόν στην Κορωνησία για χαρά, παιχνίδι και συμμετοχή στους διαγωνισμούς.

Ανακοίνωση περιφερειακών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης


Δήλωση για το θεσμό του συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης έκαναν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Κ. Κωτσαντής και Β. Ζιώβας. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Αντιλαϊκός ο θεσμός του <συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης>. Αλήθεια! Τρέφει κανείς αυταπάτες ότι ο θεσμός του συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης μπορεί να προσφέρει κάτι ουσιαστικό, θετικό στους εργαζόμενους; Ασφαλώς όχι. Καμία ,ούτε την παραμικρή βοήθεια δεν πρόκειται να δώσει για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους. Απεναντίας θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματιών που επενδύουν στην περιφέρεια και νομοτελειακά θα συγκρούεται με αυτά των εργαζομένων». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Βασίλης ΖΙΩΒΑΣ στο Περιφερειακό Συμβούλιο ως εισηγητής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και συνέχισε: «Η Καλλικράτιος αντιλαϊκή θωράκιση συνεχίζεται και με τον συγκεκριμένο θεσμό διότι: 1 Αξιοποιεί το καλπονοθευτικό αποτέλεσμα των εκλογών για να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων ( ότι πρόκειται για εκλεγμένο και όχι διορισμένο …συμπαραστάτη ) αλλά και για να δημιουργεί «αναγκαστικές» ΑΝΤΙΛΑΙΚΕΣ συναινέσεις, βάζει ως όριο για την εκλογή του τα 2/3 των μελών.
2. Ο συγκεκριμένος θεσμός θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν και οι αστικοί νόμοι για τα λαϊκά στρώματα. Θα ισχύει δηλαδή το παράδειγμα του ιστού της αράχνης: Οι μικρές μύγες θα πιάνονται, οι μεγάλες θα τρυπούν τον ιστό και θα προσπερνάνε!
3. Αλήθεια αν-λέμε ΑΝ-οι προθέσεις της ΝΔ,ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (που στηρίζουν το θεσμό και συμμετέχουν στις διαδικασίες ) ήταν …φιλεργατικές γιατί να μη δεχόταν να υπάρχει μια διαπαραταξιακή επιτροπή γι’ αυτή τη δουλειά;
4. Από την Ταξική εμπειρία αλλά και από μια προσεκτική μελέτη του νόμου αποκαλύπτεται ο ρόλος του θεσμού που στοχεύει στην μεγαλύτερη απομάκρυνση των φωνών διαμαρτυρίας και την καλύτερη, γρηγορότερη, στο «πίτς φυτίλι» εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών.
5. Υποτίθεται ότι « ο συμπαραστάτης…» καταπολεμά την κακοδιαχείριση ενώ την ίδια στιγμή σκεπάζει και καλύπτει τον ΤΑΞΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ της Καλλικρατείου Περιφέρειας ο οποίος είναι βαθιά αντιλαϊκός.
Για τους συγκεκριμένους λόγους η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταθέτει την παρούσα δήλωση και ΑΠΕΧΕΙ» υπογράμμισε ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Ζιώβας.

Η δήλωση των περιφερειακών συμβούλων

Ο ρόλος του περιφερειακού συμπαραστάτη όπως και στο δήμο είναι να υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματιών που επενδύουν τοπικά και στην περιφέρεια.Γίνεται φανερό ότι η δημιουργία μεγάλων αγορών και συναλλαγών που προκύπτει από την νέα περιφέρεια και από τις συνενώσεις των δήμων, απαιτεί για την καλύτερη προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, να υπάρχει και ο κατάλληλος άνθρωπος που θα εξυπηρετεί ως διαμεσολαβητής απέναντι στη διοίκηση, τους επιχειρηματίες.Επομένως όχι μόνο τίποτα το ουσιαστικό , θετικό δεν έχει να προσφέρει ο θεσμός αυτός στους εργαζόμενους για την επίλυση των οξυμμένων προβλημάτων που του απασχολούν, αλλά υπηρετώντας τα επιχειρηματικά συμφέροντα θα έρχεται σε σύγκρουση με αυτά των εργαζομένων. Εμείς ως σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν αποδεχόμαστε τη δημιουργία τέτοιων αντιδραστικών –αντιλαϊκών οργάνων και για αυτό δεν συμμετέχουμε στη διαδικασία επιλογής του στο περιφερειακό συμβούλιο.».