Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011

Παρέμβαση Πανάρετου για καταγγελίες λογοκλοπής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Τη διενέργεια ελέγχου μετά από καταγγελίες περί λογοκλοπής και αμφισβήτησης γνησιότητας πιστοποιητικών για την εκλογή λέκτορα στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ζητεί με έγγραφα του προς τον πρύτανη του Ιδρύματος κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος.Όπως επισημαίνεται αναλυτικότερα στα έγγραφα του υπουργού, η καταγγελία αφορά στη διαδικασία εκλογής μέλους ΔΕΠ της βαθμίδας του λέκτορα της σχολής στο γνωστικό αντικείμενο «Μαιευτική Γυναικολογία». Ο κ. Πανάρετος ζητεί από την πρυτανική αρχή να διερευνήσει τα καταγγελλόμενα και τον έλεγχο νομιμότητας του σχετικού φακέλου, ενημερώνοντας το υπουργείο σχετικά.

Στο ΕΣΠΑ η επέκταση του Νοσοκομείου Φιλιατών


Η ένταξη της επέκτασης του Νοσοκομείου Φιλιατών στο ΕΣΠΑ με πόσο χρηματοδότησης περί τα 11 εκ. ευρώ, αποφασίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας.Η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης πρόκειται να γίνει μέχρι την Παρασκευή. Σε δηλώσεις του ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη και τόνισε πως «το μέλλον του νοσοκομείου Φιλιατών είναι πλέον διασφαλισμένο και άμεσα θα καθοριστεί και ο ιδιαίτερος ρόλος του στο νέο υγειονομικό χάρτη της Ηπείρου».

 Πρόβλημα η μεταφορά μαθητών


Ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες χαρακτήρισε τη μεταφορά των μαθητών ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.«Σχεδόν – είπε ο κ. Καχριμάνης - έχει αποφασιστεί να σταματήσουμε να τη στηρίζουμε. Σήμερα δέχτηκα ανθρώπους που μεταφέρουν άτομα με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από πέρυσι το Μάρτιο. Όλες αυτές οι μεταφορές, εκτελούνται με καύσιμα που κάθε μέρα ανεβαίνουν. Επίσης υπάρχουν και θέματα με τις εγκρίσεις των διαγωνισμών που έγιναν ή με τη συνέχιση διαγωνισμών που υπήρχαν από το 2010. Πολλά προβλήματα υπάρχουν όμως και με τα έργα που υλοποιήθηκαν μέσω του Ο.Σ.Κ. καθώς και σε έργα που έγιναν μέσω Εθνικών προγραμμάτων».

Εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές καθυστερήσεις στην κατασκευή της Ιόνιας Οδού

Ερώτηση Αλ.Τσίπρα στη βουλή

Ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταφορών,Υποδομών και δικτύων,για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή της Ιόνιας Οδού,κατέθεσαν στη βουλή,ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης.Αναλυτικά στην ερώτηση τους,αναφέρουν τα εξής:"Το δυτικό τμήμα της χώρας, υστερεί σε ανάπτυξη σημαντικά έναντι του ανατολικού. Την τελευταία δεκαετία άρχισε η υλοποίηση υποδομών και στο δυτικό τμήμα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δημιουργία της Ιόνιας οδού.Η Ιόνια οδός αποτελεί για την Αιτωλοακαρνανία και την Ήπειρο έργο σημαντικό, όσο είναι η Εγνατία για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο γι αυτές τις περιοχές, που με την επέκτασή της από τα Ιωάννινα προς Κακκαβιά θα γίνει μελλοντικά τμήμα του υπό προώθηση Βαλκανικού Άξονα.Με την ολοκλήρωση του έργου, θα συνδέεται η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου με τα Ιωάννινα σε τρεις ώρες και θα αξιοποιηθεί η ζεύξη Ακτίου-Πρέβεζας, το λιμάνι στο Πλατυγιάλι και το αεροδρόμιου Ακτίου, καθώς και όλες οι παραθαλάσσιες δυτικές περιοχές.Όμως σοβαρές καθυστερήσεις έχουν παρατηρηθεί στα έργα, που συνοψίζονται στα εξής:
· Οι διαδικασίες απαλλοτριώσεων καθυστερούν λόγω εμπλοκής Υπουργείων αλλά και ιδιωτικών συμφερόντων.
· Προβλήματα υπάρχουν στην έγκριση και οριστικοποίηση των μελετών, και στις αδειοδοτήσεις για λατομεία εργοτάξια κ.λ.π.
· Καθυστερήσεις και προβλήματα υπάρχουν επίσης στις τροποποιήσεις των μελετών για εναλλακτική χάραξη σε συγκεκριμένες θέσεις.
· Σημαντικές καθυστερήσεις επίσης από τον παραχωρησιούχο για την ολοκλήρωση και παράδοση των μελετών.
· Προβλήματα εντοπίζονται στα δίκτυα κοινής ωφελείας, και ειδικά της ΔΕΗ, το κόστος μεταφοράς των οποίων αρνείται να αναλάβει η εταιρεία, υποστηρίζοντας ότι η μεταφορά των δικτύων που βρίσκονται στην υπό χάραξη οδική αρτηρία δεν εμπίπτει στις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έχουν σταματήσει οι εργασίες στα εργοτάξια και να απομακρύνεται δραματικά το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης και παράδοσης της Ιόνιας οδού στους πολίτες.Τα ερωτήματα που τίθενται, βασίζονται σε πρόσφατο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, της 1-3-2011.Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Θα παραμείνουν σε πλήρη λειτουργία και θα αναπτυχθούν περαιτέρω όλα τα εργοτάξια του έργου;
2. Θα υποχρεωθεί η ΔΕΗ να μεταφέρει γρήγορα τα δίκτυά της που επηρεάζουν την πρόοδο των εργασιών;
3. Θα προχωρήσετε σε επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των διαδικασιών απαλλοτριώσεων;
4. Θα ενεργοποιήσετε την ειδική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία με ειδική απόφαση του αρμόδιου Εφετείου επιτρέπεται η πραγματοποίηση εργασιών πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή των αποζημιώσεων για τις εκτάσεις που απαλλοτριώνονται;
5. Με δεδομένη την αναγκαιότητα τροποποίησης της σχετικής μελέτης , θα προχωρήσετε στην επιλογή κατασκευής σήραγγας στη θέση «Κλόκοβα» για λόγους περιβαλλοντικούς και τεχνικούς;
6. Θα προχωρήσουν παράλληλα και οι εργασίες κατασκευής όλων των συνοδών έργων (συνδετήριοι άξονες) της Ιόνιας οδού;"

Επερώτηση ΚΚΕ για μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους


Επερώτηση για την «καταστροφή των μικρομεσαίων γεωργών και κτηνοτρόφων» κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ.Στην επερώτηση του ΚΚΕ διαπιστώνεται «υπέρμετρη αύξηση του κόστους παραγωγής» στην γεωργία, με «ουσιαστική κατάργηση της κρατικής στήριξης στον ΕΛΓΑ» και δίνεται έμφαση στη διάσταση ανάμεσα στις δυνατότητες της Ελλάδα για διατροφική αυτάρκεια και την υποταγή της από την άλλη στην Κοινή Αγροτική Πολιτική που επιβάλει ποσοστώσεις και απαγορεύσεις στην ντόπια παραγωγή, προκειμένου «να εξυπηρετείται η κερδοφορία των ευρωμονοπωλίων και ντόπιων εμποροβιομηχανικών ομίλων.Επιπλέον, χαρακτηρίζεται «τραγική» η κατάσταση στον τομέα της κτηνοτροφίας, στον οποίο, σύμφωνα με το ΚΚΕ, «χιλιάδες καταχρεωμένοι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι είναι στην κυριολεξία στον αέρα (...) Οι τιμές στις ζωοτροφές, έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50%, αφού η εμπορία τους μονοπωλείται από μια «χούφτα» εμπόρων, που μάλιστα εμφανίζουν τεχνητή έλλειψη για να αυξήσουν ακόμα πιο πολύ τις τιμές και να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των κτηνοτρόφων».«Η ανάπτυξη της λαϊκής συμμαχίας, ο κοινός αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών με τους εργατοϋπαλλήλους, μικροεπαγγελματίες, τα ριζοσπαστικά μέτωπα και οργανώσεις της νεολαίας και των γυναικών, για την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου για την λαϊκή εξουσία, είναι η μόνη λύση και διέξοδος», υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, στην επερώτηση.

Νέες επιτυχίες των αθλητών του Σπάρτακου Ιωαννίνων


Νέες επιτυχίες των αθλητών του συλλόγου στα διάφορα πρωταθλήματα.Συγκεκριμένα:
1. ΄Αρση βαρών
Διεξήχθη στην Αθήνα το πρωτάθλημα επιλέκτων αθλητών και αθλητριών.Oι αθλήτριες και οι αθλητές που έλαβαν μέρος διακρίθηκαν για μια ακόμη φορά. Συγκεκριμένα: στην κατηγ. των 53 κ. η Καραγεώργη Σταυρούλα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, στην κατηγ. 58 κ. η Αγγέλη Σοφία το χρυσό μετ., στην κατηγ. 48 κ. η Πολυχρονιάδη Χριστίνα το χάλκινο μετ. και στην κατηγ. + 75 κ. η Διαμάντη Βασιλική το χάλκινο μετ. ο Αυδόκης Κων/νος στην κατηγ. 85 κ. το ασημένιο μετ. και ο Γεωργούλης Δημήτριος στην κατηγ. των 69 κ. κατέλαβε την 5η θέση
2. Πάλη
Διεξήχθη στη Λάρισα στις 26 και 27 Φεβρουαρίου 2011, η Β΄ φάση των πανελληνίων πρωταθλημάτων ελληνορωμαϊκής και ελευθέρας πάλης εφήβων και παίδων. Στα 76 κιλά παίδων ελληνορωμαϊκής πάλης ο Παύλος Μπόλλας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, στα 58 κιλά ελληνορωμαϊκης παίδων ο Γεώργιος Κατσιούρας το χάλκινο μετάλλιο και στα 58 κ. ελευθέρας πάλης παίδων ο Χαράλαμπος Μπέτσης το χάλκινο μετάλλιο. Οι τρείς αυτοί αθλητές προκρίθηκαν στην τελική φάση του Πανελλήνιου πρωταθλήματος παίδων ελληνορωμαϊκης και ελευθέρας πάλης, στην οποία τελική φάση λαμβάνουν μέρος οι οκτώ καλύτεροι αθλητές που προκρίνονται από τις τρείς φάσεις των πανελλήνιων πρωταθλημάτων. Επίσης στους αγώνες έλαβαν μέρος οι αθλητές Παππάς Κων/νος στα 84 κ. ελληνορωμ. εφήβων ( 4η θέση ) και Σίμος Λάζαρος στα 96 κ. εφήβων ελλην. ( 10η θέση ).
3. Τζούντο
Στο διεθνές τουρνουά τζούντο που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη η αθλήτρια Στεφανία Πάνου στα – 57 κιλά νεανίδων κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.Και οι επιτυχίες συνεχίζονται, παρά τη συνεχιζόμενη αδιαφορία για το σύλλογο από την ΓΓΑ και τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι για άλλα ζητήματα ( όπως π.χ. για την τιμωρία της έδρας του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ) δείχνουν το ανάλογο ενδιαφέρον, με τις όποιες κινήσεις τους.

Σε διεθνές τουρνουά στο Ντουμπάι ο Τάσος Μπάος


Λίγες ημέρες απέμειναν για την έναρξη του διεθνούς τουρνουά Fazaa, στο οποίο η εθνική άρσης βαρών σε πάγκο, θα εκπροσωπηθεί από τέσσερις αθλητές.Συγκεκριμένα, οι Παύλος Μάμαλος (100 κιλά), Νίκος Γκουντάνης (67,5κ.), Γκρέμισλαβ Μωϋσιάδης (75κ.) και Αναστάσιος Μπάος (100κ.), θα ταξιδέψουν στο Ντουμπάι για να λάβουν μέρος στην εν λόγω διοργάνωση.Στην ελληνική συμμετοχή του τουρνουά Fazaa (10-16 Μαρτίου), καθώς και στην υπόθεση πρόκρισης στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, αναφέρθηκε ο ομοσπονδιακός προπονητής της άρσης βαρών σε πάγκο, Δημήτρης Ιωαννίδης."Το ζητούμενο στο διεθνές τουρνουά του Fazaa, είναι οι αθλητές που έχω στη διάθεσή μου, να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους για να βρεθούν όσο το δυνατόν πιο ψηλά στο ranking list των κατηγοριών τους. Θεωρώ ότι οι Μάμαλος και Γκουντάνης, είναι σε θέση να διακριθούν και να πετύχουν το στόχο. Ο Μωϋσιάδης μπορεί να βελτιώσει τη θέση του, ενώ όσον αφορά στον Μπάο είναι ένας πολλά υποσχόμενος αθλητής που μπορεί να διακριθεί στο μέλλον. Ο Μάμαλος θα αγωνιστεί στα 100 κιλά για να μπορέσουμε να έχουμε μία καλή θέση και στη συγκεκριμένη κατηγορία, ώστε τον Ιανουάριο -οπότε και θα κληθούμε να επιλέξουμε- να έχουμε περισσότερες επιλογές», είπε ο ομοσπονδιακός προπονητής, ο οποίος αναφέρθηκε και στην υπόθεση πρόκρισης για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.Θεωρώ ότι τρεις θα είναι σίγουρα στο Λονδίνο. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε ακόμη μία θέση με τον Χρήστο Γκιόκα, που λόγω προβλήματος υγείας έμεινε εκτός από το διεθνές τουρνουά του Fazaa», τόνισε ο Ιωαννίδης που αναφέρθηκε και στο αγωνιστικό πλάνο που έχει καταστρώσει έως και τον Φεβρουάριο του 2012 οπότε «κλείνουν» οι θέσεις για το Λονδίνο.Τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί το πανελλήνιο πρωτάθλημα, ενώ μέσα στον Αύγουστο είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Από κει και πέρα θα κοιτάξουμε τα οικονομικά μας, ώστε να βρούμε ακόμη κάποια τουρνουά που θα λάβουμε μέρος. Το τελευταίο τεστ, λογικά θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2012 στο Ντουμπάι".

Πυρά Μιχάλη Καρχιμάκη κατά ΝΔ - Αριστεράς


Επίθεση στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι «συμπεριφέρεται λες και ποντάρει στην αποτυχία της προσπάθειας της χώρας, αντί να συναισθανθεί τις τεράστιες ευθύνες της για τη σημερινή κατάσταση», εξαπέλυσε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.Υποστήριξε μάλιστα πως η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από τις δύσκολες επιλογές της κυβέρνησης.Στο στόχαστρο της κριτικής του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν και τα κόμματα της αριστεράς, με τον κ. Καρχιμάκη να τονίζει ότι «οι ασκήσεις επαναστατικής ανυπακοής έχουν βαρύ κόστος για τους πολίτες και τη χώρα».Μεταξύ άλλων, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η κυβέρνηση στην προσπάθεια που κάνει για τη σωτηρία της χώρας δεν έχει την αρωγή των κομμάτων, αντίθετα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμπεριφέρονται ως αντίπαλοι.Στην ατζέντα του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ είναι αφενός η προετοιμασία της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου που θα γίνει την Παρασκευή καθώς επίσης και η προετοιμασία της προγραμματικής συνδιάσκεψης του Κινήματος που θα διεξαχθεί στις αρχές του επόμενου Σεπτεμβρίου.Η συζήτηση αφορά επίσης και σε ορισμένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Μαρτίου και ειδικότερα στο θέμα της έκδοσης του ευρωομολόγου με εισηγητή τον Παντελή Οικονόμου.Αναφερόμενος στα θέματα που συζητούνται αυτή την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το χρέος στην ευρωζώνη, Ο κ. Καρχιμάκης τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στο μέσον της προσπάθειας για να σωθεί από την χρεοκοπία.Επισήμανε ορισμένα στοιχεία τα οποία, όπως είπε, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Το πρώτο, εξήγησε, είναι η ανησυχία και η αγωνία των πολιτών. Γι΄ αυτό ζήτησε από τα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη σε αυτή την συγκυρία να κατανοήσουν ότι για να βγει η χώρα από την κρίση θα πρέπει η αγωνία και η ανησυχία των πολιτών να είναι τα στοιχεία εκείνα που θα διατηρήσουν τις δυνάμεις ενωμένες.Αναφέρθηκε επίσης στην καλλιέργεια απαισιοδοξίας στην κοινωνία, στην οποία επιδίδονται κάποιοι, όπως επισήμανε, οι οποίοι διαρκώς προφητεύουν καταστροφές.Το τρίτο σημείο που έθιξε ήταν η απαξίωση της πολιτικής στο σύνολό της και η αντίληψη που θέλει τις ενέργειες των πολιτικών να μην ταυτίζονται με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των πολιτών αλλά με κάποια αόρατα συμφέροντα. Αυτές οι αντιλήψεις, υπογράμμισε ο κ. Καρχιμάκης, είναι «επικίνδυνες και διαβρωτικές».Ο κ. Καρχιμάκης αναφέρθηκε, τέλος, στις πέντε βασικές προτεραιότητες του Κινήματος, οι οποίες είναι οι εξής:
* Το κράτος στρατηγείο στην υπηρεσία του πολίτη,
* Η ανάπτυξη στηριγμένη σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο,
* Το σύγχρονο κοινωνικό κράτος,
* Η κοινωνία των πολιτών με ευνομία, συμμετοχή και δικαιοσύνη, και
* Μια νέα Ελλάδα με ισχυρή φωνή που θα ακούγεται παντού.

Συνέντευξη Βασίλη Βλέτσα στο δημοτικό ραδιόφωνο


Συνέντευξη έδωσε σήμερα το πρωί στο Δημοτικό Ραδιόφωνο ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Βλέτσας ο οποίος κατά την εισαγωγή του δεν παρέλειψε να εκφράσει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο αδικοχαμένων συναδέλφων του αστυνομικών.Με κύριο θέμα συζήτησης τα οικονομικά του Δήμου, ρωτήθηκε αρχικά για την αλλαγή της στάσης της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» την επόμενη μέρα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Η απάντηση του κ. Βλέτσα ήταν πως δεν αλλάξανε γνώμη αλλά οι εισηγήσεις για την οικονομική ενημέρωση δεν τους είχαν δοθεί νωρίτερα παρά μόνο 5-10 λεπτά πριν τη συζήτηση του θέματος και μάλιστα σε πολύ προχωρημένη ώρα και όπως συμπλήρωσε κανένας δεν είχε τη δυνατότητα καθαρής αντιπολιτευτικής σκέψης. Στη συνέχεια τόνισε πως ο αντιδήμαρχος κ. Μαντής δεν συζητούσε αλλά πυροβολούσε με νούμερα και οικονομικά μεγέθη αδιακρίτως όλους τους δημοτικούς συμβούλους χωρίς κανένας να μπορεί να παρακολουθεί τη ροή της σκέψης του όντας απροετοίμαστος.Ο κ. Βλέτσας συνέχισε λέγοντας πως η παρουσίαση των οικονομικών που έγινε από το Δήμαρχο ήταν πραγματικά πρωτότυπη, αποκρύπτοντας ουσιαστικά τις απαιτήσεις του Δήμου, παρουσιάζοντας μόνο άμεσες οφειλές και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρουσίαση των οικονομικών από τον κ. Μάντη στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 23 Φεβρουαρίου όπου περιέγραφε ένα μόνο μέρος απαιτήσεων και εσόδων του Δήμου σε αντιστοιχία με τις πλήρεις υποχρεώσεις αυτού. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως αν αναλογιστεί κανείς τον τρόπο που παρουσιάζουν κατά καιρούς τα οικονομικά, είναι βέβαιο πως κάθε φορά το χρέος του Δήμου θα είναι ένα καινούριο νούμερο. Στο σημείο αυτό παρατήρησε πως τα οικονομικά του Δήμου θα αλλάξουν μόνο στην περίπτωση που ισοσκελιστούν οι απαιτήσεις και τα έσοδα με τα έξοδα.Ο κ. Βλέτσας τόνισε πως για μία ακόμη φορά αποκρύπτονται τα χρήματα που χρωστά στο ελληνικό δημόσιο στο Δήμο Ιωαννιτών αλλά και σε άλλους ΟΤΑ, πάγιο αίτημα της ΚΕΔΚΕ στα συνέδριά της. Συμπλήρωσε επίσης πως καλό θα ήταν να είχε αναφερθεί το γιγαντιαίο έργο που επιτελέστηκε στον πρώην Δήμο Ιωαννιτών επί Δημαρχίας Νίκου Γκόντα και οι διασφαλισμένες πιστώσεις έργων του ποσού των 400 εκ. ευρώ. Χαρακτηριστικά ο κ. Βλέτσας είπε πως ούτε λόγος δεν έγινε για μια ακόμη φορά για τη μειωμένη ροή των κρατικών χρημάτων προς το Δήμο αλλά και τη μεταβίβαση των επιπλέον αρμοδιοτήτων που θα επιβαρύνουν περισσότερο τα οικονομικά του.Ο κ. Βλέτσας δεν παρέλειψε να αναφέρει πως οι κοινωφελείς επιχειρήσεις έχουν σκοπό την προσφορά κοινωνικού έργου και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών οπότε και δεν μπορεί κανείς να προσδοκά έσοδα από συσσίτια, ΚΑΠΗ, παιδικούς σταθμούς και πολιτισμό.Σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση του Δήμου ο κ. Βλέτσας συμπλήρωσε πως όπως αυτή αναλύθηκε από ορκωτούς λογιστές και την οικονομική υπηρεσία του Δήμου αποτελεί τον πραγματικό καθρέφτη του. Το αποτέλεσμα του ισολογισμού ήταν πλεονασματικό κατά 4,7 εκ. ευρώ, τρίτη κατά σειρά πλεονασματική χρονιά. Επιπλέον, συμπλήρωσε πως το διάστημα 2001-08 υπήρχε αθροιστικό πλεόνασμα 3,5 εκ. ευρώ συν τα 4,7 εκ. του 2009, όπως ψηφίστηκαν άλλωστε και από το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία με δύο λευκές ψήφους. Τέλος, πρόσθεσε, πως δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς την παρακαταθήκη της σύμβασης του Ξενία των 48 εκ. ευρώ η οποία πολεμήθηκε από τη σημερινή Δημοτική Αρχή όταν βρισκόταν στη θέση της αντιπολίτευσης όταν η Δημοτική Αρχή του Νίκου Γκόντα ζήτησε από το σώμα την προεξόφληση των χρημάτων της σύμβασης.Κλείνοντας τη συνέντευξή του ο κ. Βλέτσας δήλωσε πως η παράταξή του θα βρίσκεται στο πλευρό της Δημοτικής Αρχής σε όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε και οι επόμενες χρονιές να είναι πλεονασματικές για το Δήμο Ιωαννιτών.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥ ΚΤΕΛ


Το υπεραστικό ΚΤΕΛ με πληρωμένη καταχώρησή του στις εφημερίδες, ανακοινώνει ότι νοικιάζει κατάστημα στον παράνομο χώρο του, στην οδό Παπανδρέου. Ένω την ίδια στιγμή νοικίαζει και δεν το λεει αυθαίρετο δίπλα στο νεκροταφείο του Αγίου Νικολάου Κοπάνων.Πόσο θράσος έχει η Α.Ε. την ώρα που το Συμβούλιο Επικρατείας έχει κηρύξει παράνομο το σταθμό στην οδό Παπανδρέου να εμπλέκει και επιχειρηματίες στην παρανομία του; Μπορεί να μας απαντήσει κάποιος από τους τοπικούς άρχοντες αν έχει πλέον νόημα να καταφεύγει κανείς στην ελληνική δικαιοσύνη;Ένα μήνα μετά την απόφαση του ΣτΕ που κηρύσσει το σταθμό παράνομο, το ΚΤΕΛ συνεχίζει να λειτουργεί ανενόχλητο, νοικιάζει μαγαζιά σε παράνομη κατασκευή που πρέπει να κλείσει και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, έχει αυξήσει κατά 4 ολόκληρα ευρώ το εισιτήριο προς την Αθήνα!Να μας απαντήσει ο σημερινός δήμαρχος κ. Φίλιος που υπέγραφε την προσφυγή στο ΣτΕ. Να μας απαντήσει ο παλιός δήμαρχος κ. Γκόντας που ανέχτηκε, στήριξε και νομιμοποιησε με τις υπηρεσίες του δήμου την παρανομία. Να μας απαντήσει ο κ. Καχριμάνης που πήρε το μέρος του ΚΤΕΛ για να βρεθεί και αυτός ένοχος τώρα και να προσπαθεί να κρύψει τα ίχνη της παρανομίας στην οποία συνέργησε.Να μας απαντήσει ο νέος πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Φίλης, οικονομικός υπεύθυνος του υπεραστικού ΚΤΕΛ που ενημερώνει για τις επιχειρήσεις του ΚΤΕΛ στην Αλβανία, αλλά δεν βγάζει μιλιά για τον παράνομο σταθμό της Παπανδρέου;Αποδεικνύεται περίτρανα ότι στην Ελλάδα του ΔΝΤ και της τρόικας, ο μόνος νόμος είναι ο τσαμπουκάς του χρήματος.Η θρασύτατη ΑΕ του ΚΤΕΛ γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την απόφαση του, υποτίθεται ανώτατου δικαστηρίου και συνεχίζει να λειτουργεί στην οδό Παπανδρέου λες και δεν συμβαίνει τίποτα.Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός υπόσχεται αλλαγές και κατηγορεί όποιον αντιστέκεται ως γραφικό και αποκλίνοντα, απο κοντά και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν μπορούν πια ούτε να κυκλοφορήσουν από το φόβο του λιντσαρίσματος. Τι γνώμη έχουν για την παρουσία του ΚΤΕΛ στην Παπανδρέου οι βουλευτές Οικονόμου, Αργύρης και Παντούλας και οι βουλευτές της ΝΔ;
ΔΡΑΣΥ-ΑΡΠΗ

Οργάνωση και εξυπηρέτηση των πολιτών οι άμεσοι στόχοι του δήμου Πωγωνίου

Και προώθηση έργων για το ΕΣΠΑ

Τα πρώτα δύσκολα βήματα στην εποχή του «Καλλικράτη» κάνει και ο νέος δήμος Πωγωνίου, έχοντας όμως μια καλή οργανωτική βάση, αφού οι δήμοι που συνενώθηκαν διέθεταν σημαντική υποδομή και έμπειρο προσωπικό, τουλάχιστον σε διοικητικό επίπεδο και οι ελλείψεις περιορίζονται σε εργατοτεχνικό.«Η προσπάθεια μας τους πρώτους δυο μήνες ήταν και συνεχίζεται στην κατεύθυνση να οργανώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το δήμο και τις υπηρεσίες του, ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης και να τεθούν οι βάσεις για την ένταξη έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα», τονίζει ο δήμαρχος Κώστας Καψάλης.Ήδη ο δήμος κατέθεσε τρεις προτάσεις στην Περιφέρεια στα πλαίσια αναθεώρησης του ΕΣΠΑ για ισάριθμα ώριμα έργα, ενώ προτάσεις καταθέτει εντός των ημερών και για το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδος-Αλβανίας.Εντός του Μαρτίου, όπως προβλέπεται θα ψηφιστεί ο πρώτος προϋπολογισμός και μέχρι τον Ιούνιο και ο Οργανισμός από τον οποίο θα προκύψουν και οι θέσεις προσωπικού που χρειάζονται.Για εποχικό προσωπικό με οκτάμηνες συμβάσεις έργου επίσης θα ζητηθούν θέσεις (η προθεσμία λήγει σήμερα) κυρίως για την καθαριότητα, γενικών καθηκόντων και χειριστές μηχανημάτων.

ΚΕΠ και ταμιακή στις έδρες των πρώην δήμων και κοινοτήτων
Στις έδρες των πρώην δήμων, Δελβινακίου, Άνω Πωγωνίου, Άνω Καλαμά και των πρώην κοινοτήτων Πωγωνιανής και Λάβδανης έχουν διατηρηθεί τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και ταμίας με ληξίαρχο, ώστε να εξυπηρετούνται όπως και πριν οι δημότες.Βέβαια και από την έδρα του δήμου στο δημαρχείο στο Καλπάκι μπορούν όλοι να τύχουν κάθε εξυπηρέτησης. Το δημοτικό συμβούλιο με απόφαση του έχει ταχθεί κατά της κατάργησης δημοσίων υπηρεσιών από το νέο δήμο, όπως η ΔΟΥ στο Δελβινάκι και άλλες.Σε ότι αφορά το προσωπικό του νέου δήμου δεν έγινε καμιά προσθήκη από μετατάξεις, υπηρετούν έξι μηχανικοί και χρειάζεται ένας μηχανολόγος ή τοπογράφος μηχανικός. Στο διοικητικό προσωπικό δεν προκύπτει κάποιο πρόβλημα ως τώρα, αλλά στο εργατοτεχνικό και στους χειριστές μηχανημάτων η κάλυψη θα γίνει με οκτάμηνες συμβάσεις που θα ζητήσει ο δήμος να εγκριθούν.

Αξιοποίηση των δυο σφαγείων

Σε ότι αφορά τις δημοτικές επιχειρήσεις ήδη αποφασίστηκε η ίδρυση μιας Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης και ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Στην Επιχείρηση θα ενταχθούν και τα δυο σφαγεία, Παρακαλάμου και Κεφαλοβρύσου που λειτουργούν στο δήμο, αφού είναι τα μοναδικά δημοτικά στο νομό, μετά κλείσιμο και αυτών του Μετσόβου.Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να στηριχθούν και να αποτελέσουν μια καλή δραστηριότητα που θα στηρίζει και την κτηνοτροφία και δεν θα επιβαρύνει με κόστος το δήμο. Τα σφαγεία λειτουργούν ανά διήμερο εκ περιτροπής και όχι όλες τις μέρες, αφού οι ανάγκες καλύπτονται.

Τρία ώριμα έργα για το ΕΣΠΑ και
προτάσεις στο INTERREG

Ο δήμος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Περιφέρειας και κατέθεσε προτάσεις για έργα που μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Το πρώτο έργο είναι το Πάρκο Ιστορίας στο Καλπάκι που είναι πλήρες μελετών (η προμελέτη από το ΓΕΣ και η οριστική μελέτη από το δήμο και τη Ν.Α) και άρα μπορεί να χρηματοδοτηθεί.Τα άλλα δύο μεγάλα σχετικά έργα αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής. Πρόκειται για τους βιολογικούς καθαρισμούς, τύπου κόμπακτ, στον Παρακάλαμο και στο Κεφαλόβρυσο. Και τα δυο έργα έχουν μελέτες και περιβαλλοντική αδειοδότηση. Στο Παρακάλαμο το έργο θα είναι «πακέτο» με την αποχέτευση ακαθάρτων, ενώ στο Κεφαλόβρυσο έχουν κατασκευαστεί οι αγωγοί.Στόχος είναι να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη του ΥΠΕΚΑ το γνωστό ΕΠΠΕΡΑΑ, στο οποίο είναι ονοματισμένα έργα, αλλά για την υλοποίηση τους θα απαιτηθεί η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια, αφού ο δήμος δεν έχει πιστοποίηση διαχειριστικής επάρκειας για έργα του ΕΣΠΑ. Αυτή η διαδικασία, δηλαδή της πιστοποίησης έχει ξεκινήσει από το δήμο, αφού διαθέτει το προσωπικό στην τεχνική υπηρεσία για να τη λάβει.Προτάσεις με την αυτοδιοίκηση της Νοτίου Αλβανίας, (περιοχές Πωγωνίου και Δερόπολης) θα υποβληθούν και στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Συνεργασίας Ελλάδος-Αλβανίας, (το παλιό INTERREG) συνολικά έξι τεχνικά δελτία για έργα.

Εκκρεμότητες με «Θησέα» και οφειλές
Το σταμάτημα του προγράμματος «Θησέας» είχε ...απώλειες και στους δήμους που συγκροτούν σήμερα το νέο δήμο Πωγωνίου, πλην του Καλπακίου που είχε φτάσει στο 96% την απορρόφηση. Οι εργολάβοι που είναι απλήρωτοι από το καλοκαίρι έχουν σταματήσει τις εργασίες και υπάρχουν έτσι εκκρεμότητες. Πρόκειται για μικρά έργα και η ολοκλήρωση τους εξαρτάται από το πότε το υπουργείο Εσωτερικών θα καταβάλει τα οφειλές.Ο δήμος έχει οφειλές της τάξης των 2,5 εκ. ευρώ που αφορούν κυρίως έργα που εκτελέστηκαν και δεν πληρώθηκαν, ένα ποσό που δεν είναι βέβαια μεγάλο, ωστόσο με τα οικονομικά δεδομένα του δήμου, θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να καλυφθεί. Άλλωστε και οι ΚΠΑ και η ΣΑΤΑ που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων, έχουν μειωθεί κατά πολύ.

Γυμναστήριο και σχολεία
Σχεδόν ολοκληρωμένο είναι το σχολικό κλειστό γυμναστήριο στο Καλπάκι το οποίο ανακατασκευάστηκε μετά την πυρκαγιά που το κατάστρεψε. Το έργο πληρώθηκε κατά κύριο λόγο από το υπουργείο Παιδείας, συνέβαλε όμως και ο δήμος. Απομένουν, να και είναι προ πολλού λειτουργικό, λίγες εργασίες που αφορούν κυρίως την πυρασφάλεια του για να μην κινδυνεύει από φωτιά, η τοποθέτηση αλεξικέραυνου κλπ.Ως προς τον «Καλλικράτη» στης Εκπαίδευση η πρόταση των αρμοδίων Διευθύνσεων φέρνει καταργήσεις στο δήμο Πωγωνίου, όπως των λυκειακών τάξεων Δελβινακίου και Πωγωνιανής, διατηρείται το λύκειο Δολιανών και τα γυμνάσια Πωγωνιανής, Παρακαλάμου, Δελβινακίου και Δολιανών και κλείνουν τα δημοτικά Δολιανών και Βήσσανης, καθώς και τα νηπιαγωγεία Κεφαλοβρύσου και Δολιανών. Ο δήμος αντιδρά σε αυτή την πρόταση και θα ζητήσει την διατήρηση των σχολείων, αν όχι όλων, ορισμένων για να εξυπηρετούνται οι μαθητές και να μην διανύουν αποστάσεις.Ζήτημα υπάρχει και στη μεταφορά μαθητών με τις οφειλές και ενόψει της ανάληψης από τους δήμους αυτής της αρμοδιότητας.

Πρόβλημα η αποκομιδή απορριμμάτων
Όπως συμβαίνει σε όλους τους νέους δήμους υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων, αφού οι παλιές συμβάσεις με ιδιώτες που είχαν οι ΟΤΑ, δεν επιτρέπονται στην εποχή του «Καλλικράτη». Με δικά του μέσα και προσωπικό ο δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί, αφού τα σκουπίδια πρέπει να φτάσουν στη χωματερή Δουρούτης. Προσωρινά συνεχίζονται αυτές οι συμβάσεις, αφού το υπουργείο δεν δίνει λύση, ωστόσο στόχος είναι να αποκτήσει ο δήμος την δική του υπηρεσία καθαριότητας, εξοπλισμό αι προσωπικό.Σε ότι αφορά τις χωματερές, μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχουν αποκατασταθεί και οι δυο τελευταίες και δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε όλο το νέο δήμο.Ο δήμαρχος θέτει θέμα με την ευθύνη καθαριότητας στο τελωνείο Κακαβιάς και στο δρόμο κοντά σε αυτό, που ανήκει στη ΔΕΣΕ, αλλά πρέπει να περάσει στο δήμο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δήλωση Θανάση Οικονόμου για την επέκταση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

«Έργο πνοής και πολύπλευρης ανάπτυξης για ολόκληρη την Ήπειρο»

Με αφορμή την ένταξη στο ΕΣΠΑ,του έργου της επέκτασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων,ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θανάσης Οικονόμου,έκανε την ακόλουθη δήλωση:"Το μεγάλο έργο της προσθήκης 5όροφου κτηρίου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπως ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, αποτελεί μία μεγάλη κατάκτηση ολόκληρης της ηπειρώτικης κοινωνίας και μία δικαίωση όλων όσων πίστεψαν και δούλεψαν για αυτή την εξέλιξη. Η αναφορά του ίδιου του Υπουργού για ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ «που επιτέλους ωρίμασαν» είναι χαρακτηριστική της προσπάθειας που καταβλήθηκε αλλά και των εμποδίων που χρειάσθηκε να υπερκερασθούν σε κάθε κατεύθυνση.Να σημειωθεί ότι το έργο δεν αφορά μια απλή προσθήκη, αλλά την πλήρη οργανική αναβάθμιση του Νοσοκομείου, η οποία εκτός του ότι θα επεκτείνει τις υπηρεσίες, θα βελτιώσει θεαματικά και τις ήδη υψηλού επιπέδου υπάρχουσες, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο, αυτόνομο, λειτουργικό, υπερσύγχρονο μοντέλο περιφερειακού νοσοκομείου.Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για ένα έργο πνοής όχι μόνο για τα Γιάννενα, θέλω να το τονίσω αυτό, αλλά για ολόκληρη την Ήπειρο. Τα οφέλη που προκύπτουν είναι πολλά και σημαντικά, έχουν άμεσο θετικό αποτέλεσμα στην τοπική οικονομία και παράλληλα δημιουργούν προϋποθέσεις για πολύπλευρη ανάπτυξη σε βάθος χρόνου. Κοντά στα άλλα, είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό και το έργο για το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Φιλιατών.Το προφανές κοινωνικό όφελος σε πολίτες και επισκέπτες, η εμπέδωση των Ιωαννίνων στον ιατρικό χάρτη των Βαλκανίων, η στήριξη του δοκιμαζόμενου κατασκευαστικού κλάδου, η επένδυση στη γνώση, τα παράλληλα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν έχουν κάθε λόγο να μας κάνουν να αισθανόμαστε υπερήφανοι για όσα μπορούμε να πετύχουμε. Ειδικά μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη για όλους συγκυρία.Αισθάνομαι, πραγματικά την ανάγκη να συγχαρώ όσους συνέβαλαν σε αυτή την εξέλιξη και να ευχαριστήσω προσωπικά τον Υπουργό Υγείας, που με πνεύμα κατανόησης και ευθυκρισίας εισάκουσε τα επιχειρήματα μας".

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας στο Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού


Επίσκεψη στο Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, πραγματοποίησε σήμερα, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, στα πλαίσια των προγραμματισμένων συναντήσεών του με φορείς της περιοχής. Όπως αναφέρει το δελτίο τύπο της Π.Ε. Άρτας, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας είχε την ευκαιρία να συζητήσει για το έργο, τις δράσεις του Φορέα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει (θεσμικά, λειτουργίας κλπ), ενώ παράλληλα συζητήθηκαν θέματα που εντάσσονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση του Αμβρακικού Κόλπου. Ο κ. Ψαθάς ζήτησε τη συνεργασία του Φορέα και των στελεχών του και υποσχέθηκε την συμπαράστασή του σε κάθε περίπτωση, προκειμένου ο Αμβρακικός Κόλπος να γίν

6,5 εκ. ευρώ στην Ήπειρο από Εθνικούς Πόρους


Θετικές είναι οι εξελίξεις σε ότι αφορά την πορεία εισροής χρημάτων στην Ήπειρο από Εθνικούς Πόρους, τόσο για τα επενδυτικά σχέδια του Αναπτυξιακού Νόμου όσο και για την κάλυψη οφειλών για έργα που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.Το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία και την έλλειψη χρημάτων απέστειλε στη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας συνολικά το ποσό των 6,5εκ. ευρώ προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων και να καλυφθεί ένα μέρος της ρευστότητας στην αγορά.Συγκεκριμένα, η πίστωση των 5εκ. ευρώ θα κατανεμηθεί σε επιχειρηματίες που έχουν υπαχθεί στο Αναπτυξιακό Νόμο3299/04 και περιμένουν χρήματα για τις επενδύσεις τους ενώ το υπόλοιπο 1,5 εκ. ευρώ που αφορά πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 030) θα καλύψει μέρος εκκρεμών οφειλών για έργα που υλοποιήθηκαν τόσο από υπηρεσίες της πρώην Περιφέρειας Ηπείρου (Δ.Ε.Σ.Ε.,Δ.Δ.Ε., Δ.Ε.Κ.Ε),όσο και από Ο.Τ.Α.«Οι πληρωμές ξεκινούν άμεσα για να τονωθεί η τοπική οικονομία. Να πληρωθούν επενδυτές και εργολάβοι που περιμένουν χρήματα για τις επενδύσεις τους αλλά και τις εργασίες που έχουν προσφέρει», δήλωσε η Γενική Γραμματέας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα ξεκαθαρίζοντας πως η κατανομή θα γίνει χωρίς αποκλεισμούς και με ίσους όρους προς όλους τους νομούς της Ηπείρου, με στόχο την ενίσχυση των τοπικών εισοδημάτων και την καταπολέμηση της ανεργίας στην περιφέρεια. Ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί όπως επισήμανε «η κυβέρνηση έχει αποδείξει έως τώρα πως παρά την οικονομική στενότητα και την έλλειψη χρημάτων ανταποκρίνεται και καλύπτει οικονομικά τις ανάγκες που προκύπτουν προκειμένου να τονώσει και να ενισχύσει την οικονομική, παραγωγική και κατ’ επέκταση κοινωνική ζωή του τόπου».

ΑΡΤΑ:Όλα έτοιμα για το αποψινό Καρναβάλι


Αντίδοτο στην μελαγχολία και στη μιζέρια το Καρναβάλι των Γυναικών της Άρτας το οποίο θα ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα στις 7.30 από την πλατεία Κιλκίς και θα τερματίσει στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Την έναρξη θα κάνει όπως κάθε χρόνο η Φιλαρμονική του «Σκουφά». Δεκάδες Καρναβαλίστριες, μικρές και μεγάλες, ετοιμάζονται να ξεφαντώσουν στους ρυθμούς του καρναβαλιού. Με έμπνευση και φαντασία, με σάτιρα και ευρηματικότητα, θα βάλουν και φέτος λίγο χρώμα στην καθημερινότητά μας. Φέτος είναι η 30η παρέλαση του Καρναβαλιού και όπως διαβεβαιώνουν οι διοργανώτριες, οι καιρικές συνθήκες δεν πρόκειται να σταθούν εμπόδιο και το Καρναβάλι θα γίνει «βρέξει-χιονίσει». «Το Καρναβάλι είναι παράδοση, ό,τι καιρικές συνθήκες και να υπάρχουν το Καρναβάλι θα βγει» ανέφερε η Κυριακούλα Κουτσούμπα, μέλος της Άτυπης Επιτροπής των Γυναικών του Καρναβαλιού σημειώνοντας ότι «και πέρυσι είχαμε πολύ κακό καιρό, καθυστερήσαμε λίγο βέβαια αλλά το Καρναβάλι βγήκε». Συμπαραστάτης και αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια είναι ο Δήμος Αρταίων ο οποίος έχει την ηχητική κάλυψη και την τεχνική υποστήριξη του Καρναβαλιού ενώ παρέχει και τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται για άρματα –εκτός από δύο γκρουπ που ετοιμάζουν τα δικά τους. Στο φετινό Καρναβάλι έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 20 γκρουπ ενώ θα υπάρχουν γύρω στα εννέα άρματα. Ιδιαίτερα δυναμική είναι η συμμετοχή των νεαρών παιδιών. Η κυρία Κουτσούμπα ανέφερε: «Η αλήθεια είναι ότι ενώ υπάρχει όλη αυτή η δυσαρέσκεια στον κόσμο λόγω των οικονομικών συνθηκών όμως βλέπουμε στα νέα παιδιά δηλαδή στις ηλικίες των Γυμνασίων και των Δημοτικών πολύ μεγάλη συμμετοχή. Θα δείτε δηλαδή γκρουπ των 90 ατόμων απόψε και ελπίζουμε ότι αυτή είναι η μαγιά, είναι το φυτώριο για να συνεχιστεί το Καρναβάλι στο χρόνο». Η αποκριάτικη παρέλαση θα διαρκέσει μία ώρα περίπου ενώ σχετικά με τα θέματα του Καρναβαλιού η κυρία Κουτσούμπα ανέφερε ότι «τη μεγαλύτερη έμπνευση φέτος την έχει η ίδια η επικαιρότητα». «Με τόσα που συμβαίνουν γύρω μας η αλήθεια είναι ότι δεν δυσκολευτήκαμε να βρούμε θέματα. Τα μεγαλύτερα γκρουπ θα κινηθούν στην επικαιρότητα, την οικονομική κρίση, την πολιτική ζωή, τα σκάνδαλα και τα μικρότερα σε πιο χαρούμενα θέματα». Μετά την αποκριάτικη παρέλαση ο χορός θα συνεχιστεί στο καφέ «Βυζάντιο» όπου μπορούν να λάβουν μέρος όσες γυναίκες το επιθυμούν αρκεί να έχουν αποκριάτικη αμφίεση κι ας μην έχουν λάβει μέρος στο Καρναβάλι. Το σημείο συγκέντρωσης των γκρουπ είναι μπροστά στο 1ο Γυμνάσιο στην πλατεία Κιλκίς.

Απλές ερωτήσεις για τον «ανθρωπισμό» του πετρελαίου

thumb

Του Δημήτρη Μυ

Πότε άραγε η Διεθνής Κοινότητα (με τους πανίσχυρους μηχανισμούς διαμόρφωσης της κοινής γνώμης τους οποίους διαθέτει) αντιλήφθηκε ότι ο Συνταγματάρχης Καντάφι είναι ένας παρανοϊκός δικτάτορας; Μήπως όταν αποφάσισε να πως δεν είναι απαραίτητο να δίνει μερίδιο (μίζα) στο καθεστώς για την εκμετάλλευση των Λιβυκών ενεργειακών πηγών;Είναι άραγε τυχαίο ότι η εξέγερση ξεκίνησε στα ανατολικά της χώρας, εκεί που η bp και οι άλλες πετρελαϊκές αδελφές εκμεταλλεύονται βάσει των συμβολαίων που έχουν τα κοιτάσματα της Λιβύης; Πως, άραγε θα αναδιαταχτούν αυτά τα συμβόλαια όταν το καθεστώς παραμεριστεί;Είναι άραγε τυχαία η βιασύνη των αμερικανοβρετανών να «καθαρίσουν» τον Καντάφι και το καθεστώς του με στρατιωτικά μέσα; Είναι άραγε περισσότερο ευαίσθητοι οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ρώσοι και Κινέζοι που διαφωνούν με την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη την οποία οργανώνουν Ουάσιγκτον και Λονδίνο;Μήπως δεν είναι γνωστό ότι όποιος επιβάλλει τη «λύση» θα ελέγξει και τη νέα κατάσταση, άρα θα εξασφαλίσει και τη μερίδα του λέοντος από τον πλούτο της χώρας;Μήπως το ίδιο δεν έγινε στην περίπτωση του Ιράκ; Το ίδιο δεν έγινε με την εκδίωξη του Μιλόσεβιτς και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας με τη δημιουργία κρατών- μαριονεττών (διαδρόμων για τη διέλευση πετρελαιαγωγών) και τη μεγαλύτερη αμερικανική βάση στον κόσμο σε κοινό έδαφος της ΠΓΔΜ και Κοσσόβου;Μήπως δεν έχουμε ξαναδεί «επαναστάσεις» τύπου «Γιασεμιού» για την αποκατάσταση της δημοκρατίας οι οποίες οδήγησαν τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης στην αγκαλιά των αγορών (και των τοκογλύφων);Δεν έχουμε ιστορική μνήμη για να αντιληφθούμε τις ομοιότητες των αμερικανικών αεροπλανοφόρων που πλέουν ανοιχτά της Λιβύης, με την πολιτική των κανονιοφόρων που ασκούσαν οι αυτοκρατορίες του παρελθόντος για να εξασφαλίσουν εμπορικά μονοπώλια- διομολογήσεις και αποικιοκρατικές συμβάσεις;

Y.Γ. 1 Οι εξεγέρσεις στη Λιβύη και σε άλλες αραβικές χώρες αναμφίβολα δεν στερούνται κοινωνικών αναφορών. Πρόκειται για εξεγέρσεις κατά αυταρχικών καθεστώτων- μαριονετών της δύσης, τα οποία λειτούργησαν— και λειτουργούν-- ως εμπορικοί (και άλλου είδους) πράκτορες των δυτικών συμφερόντων, κατακλέβοντας τον πλούτο της χώρας τους. Η φτώχεια και η απόγνωση των νέων αυτών των χωρών αποτελεί την εύφλεκτη ύλη των εξεγέρσεων. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι ποιοι τελικά θα επωφεληθούν απ τον αγώνα και το αίμα το οποίο προσφέρουν για τη «δημοκρατία» των αγορών...

topontiki

Πρόγραμμα σύνδεσης μεταναστών μαθητών και των γονιών τους με το σχολείο


Εκστρατεία ενημέρωσης σε γονείς δίγλωσσων παιδιών, κυρίως μεταναστευτικής καταγωγής, προωθεί πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει σε συγκεκριμένα σχολεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Το πρόγραμμα αφορά περίπου 1.000 οικογένειες μεταναστών, τα παιδιά των οποίων φοιτούν σε ελληνικά νηπιαγωγεία και δημοτικά. Στόχος του είναι να ενημερώσει τους γονείς για ζητήματα που αφορούν μαθησιακά προβλήματα των παιδιών τους ή προβλήματα ένταξης, και να τους προτείνει καλές πρακτικές για τη διγλωσσία στο σπίτι, τη συνεργασία του σχολείου με την οικογένεια, την εμπλοκή των γονέων στη μάθηση των παιδιών τους μέσα από ασκήσεις και παιχνίδια κ.α.Για το σκοπό αυτό ομάδα ειδικών επιστημόνων επιμελήθηκε τη συγγραφή εκπαιδευτικού υλικού και εντύπων, στην ελληνική, ρωσική, αλβανική, αραβική και αγγλική γλώσσα, προκειμένου να γίνεται εύκολα κατανοητή από τους μετανάστες γονείς. Το υλικό θα διανεμηθεί σε επιλεγμένα σχολεία, μαζί με ειδικά ερωτηματολόγια, στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι γονείς για τις ανάγκες σε θέματα ενημέρωσης και επικοινωνίας με το σχολείο.Το υλικό θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα polydromo.gr της ομώνυμης ομάδας για την διγλωσσία και τον πολυπολιτισμό.Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη στήριξη του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Παρουσία τριών υπουργών η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ


Ξεκίνησε λίγο μετά τις 14:00, παρουσία τριών υπουργών, η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Από τη συνεδρίαση απουσιάζει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος παραμένει στην οικία του λόγω κρυολογήματος.Στη συνεδρίαση, στην οποία προεδρεύει ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλης Καρχιμάκης, έχουν κληθεί οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και αναπληρωτής Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι οποίοι ενημερώνουν τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου του κυβερνώντος κόμματος για τις επικείμενες αποφάσεις στους τομείς της οικονομίας, καθώς και τις αναμενόμενες εξελίξεις για το μέλλον της ευρωζώνης.Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση του Π.Σ. ορίστηκε ενόψει της Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνέρχεται την προσεχή Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει στην Αθήνα και το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Αγωγή Ακη Τσοχατζόπουλου στη Real News


Mε αγωγή σε βάρος της Ανώνυμης Εταιρείας «Real Media», καθώς και του εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας «Real News» Ν. Χατζηνικολάου, απάντησε ο Ακης Τσοχατζόπουλος στα δημοσιεύματα της εφημερίδας για το πρόσωπό του (σ.σ. δημοσίευμα για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, υπό τον τίτλο «Ιδού τα ψέματα Τσοχατζόπουλου»).Ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει ψευδή, συκοφαντικά και υβριστικά όσα γράφτηκαν για τον ίδιο στη συγκεκριμένη εφημερίδα και ειπώθηκαν μέσω της ραδιοφωνικής εκπομπής του εκδότη-διευθυντή της κατά το τελευταίο διάστημα.Το επίμαχο δημοσίευμα επικαλείτο έκθεση που είχε συντάξει το καλοκαίρι του 1999 η αρμόδια επιτροπή του Πολεμικού Ναυτικού και της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών για την αξιολόγηση της προφοράς που κάνουν από κοινού τα «Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ» και η γερμανική κοινοπραξία Ferrostaal/ HDW.Όπως επισήμαινε το άρθρο, ενώ η Βουλή έχει την αίσθηση ότι η ναυπήγηση των υποβρυχίων θα ανατεθεί μετά από ανοικτό διαγωνισμό, αποκαλύφθηκε ότι το συγκεκριμένο έργο έχει δοθεί μέσω των Ελληνικών Ναυπηγείων κατευθείαν στους Γερμανούς, οι οποίοι κατά την επιτροπή, δεν ικανοποιούσαν 100% τα αντισταθμιστικά ωφελήματα.Στην έκθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα, τα Ελληνικά Ναυπηγεία παρουσιάζονται ως ισότιμος εταίρος της Γερμανικής Κοινοπραξίας «και αντιμετωπίζονται με δυσπιστία αφού μέχρι το καλοκαίρι του 1999, τόσο οι Γερμανοί όσο και η Διοίκηση των Ναυπηγείων δείχνουν μια «χαλαρότητα» στην εφαρμογή των συμφωνημένων».Η έκθεση, συνέχιζε το δημοσίευμα, «αφού σημειώνει ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά των υποβρυχίων τύπου 214 , έτσι όπως περιγράφονται από τους Γερμανούς, "ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του ΠΝ", κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας: ότι "η σύγκλιση σε μία κοινώς αποδεκτή τεχνική προδιαγραφή, με βελτιστοποίηση των παραγόντων επιχειρησιακής απόδοσης και κόστους όσον αφορά στα κύρια συστήματα δεν έχει ακόμα επιτευχθεί,κυρίως λόγω του ότι μέχρι σήμερα, η συνολική αντιμετώπιση του θέματος , εκ μέρους των Ελληνικών Ναυπηγείων και των Γερμανών, δεν ήταν σύμφωνη με το πνεύμα του RFP (την τεχνική προσφορά)"».Εν συνεχεία, τα μέλη της επιτροπής υποστήριζαν ότι «η σύγκλιση είναι δυνατόν να επιτευχθεί, μετά από εμμονή και συνεχείς πιέσεις προς ΕΝΑΕ -FS/HDW. Οι διεργασίες αυτές, όπως αναφέρει η εφημερίδα, κρίνεται ότι θα είναι χρονοβόρες δεδομένων και των ειδικών συνθηκών που χαρακτηρίζουν την σχεδίαση ενός υποβρυχίου.«Κατά συνέπεια», συνέχιζε η έκθεση, «εκτιμάται ότι, περαιτέρω αναφορά σε εναλλακτικά συστήματα θα πρέπει να περιοριστεί μόνο ,στα συστήματα εκείνα τα οποία, στα πλαίσια των επιδιωκομένων και εφικτών βελτιώσεων, αποδειχθεί ότι προσδίδουν σαφή επαύξηση των δυνατοτήτων και των επιχειρησιακών χαρακτηριστικών των Υ/Β, ως προς τα αρχικώς προταθέντα, ώστε να αντισταθμίζονται οι επιπτώσεις σε κόστος και σε χρόνο».«Δηλαδή, τα μέλη της επιτροπής προσπαθούν να αντισταθμίσουν το έλλειμμα της προσφοράς των Γερμανών, θυσιάζοντας τις προσδοκίες του Πολεμικού Ναυτικού που φαίνεται ότι ζητάει παροχές που οι Γερμανοί δεν μπορούν να δώσουν , για να προχωρήσει η διαδικασία ναυπήγησης υπό την Γερμανική HDW», συνέχιζε το δημοσίευμα και διερωτάτο:«Πως, λοιπόν, ο ’κης Τσοχατζόπουλος υποστηρίζει ότι το Πολεμικό Ναυτικό ήταν ικανοποιημένο από την επιλογή των Ελληνικών Ναυπηγείων να αναθέσουν απευθείας την ναυπήγηση των υποβρυχίων στους Γερμανούς που σε αυτή την απόρρητη έκθεση χαρακτηρίζονται ούτε λίγο, ούτε πολύ "ασυνεπείς" προς την προσφορά που είχαν υποβάλει;».

Επίθεση ΝΔ στην κυβέρνηση για την πολιτική του Μνημονίου


Οξεία κριτική στην κυβέρνηση με αιχμή την πολιτική του Μνημονίου, που όπως είπε, έχει εκτοξεύσει το δημόσιο χρέος, άσκησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης.Επικαλούμενος στοιχεία τα οποία δείχνουν πως η μέση ετήσια αύξηση του δημοσίου χρέους την περίοδο 2010-2011 έφτασε το 14,7%, όταν την περίοδο 2004-2009 βρισκόταν στο 4,9%, ο κ. Μιχελάκης ζήτησε παράλληλα διευκρινίσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σχετικά με τη χθεσινή δήλωση ότι «η προσπάθεια που γίνεται δεν έχει εγγυημένα αποτελέσματα».«Μέχρι τώρα έλεγαν όλοι πως πηγαίνουμε καλά», επισήμανε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας πως τουλάχιστον τέσσερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΤΕ του κόμματος είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. «Αφού ο κ. Πεταλωτής έχει δηλώσει πως δεν λένε ψέματα στον λαό, τι εννοούν οι βουλευτές;», διερωτήθηκε ο κ. Μιχελάκης.Προέβλεψε επίσης ότι σύντομα η κυβέρνηση θα φέρει σκληρά μέτρα, παρουσιάζοντας σχετική αναφορά στο Μνημόνιο, σύμφωνα με την οποία η μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα επιπλέον του κανόνα 1 προς 5 θα πρέπει να αποφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.Ο κ. Μιχελάκης ζήτησε διευκρινήσεις από την κυβέρνηση σχετικά με το πώς θα βρει αυτά τα χρήματα. «Είναι περικοπές, είναι επιδόματα, είναι συντάξεις;» ρώτησε και εξέφρασε την εκτίμηση πως «σύντομα θα μάθουμε τη λυπητερή».

ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Μεγάλο εθνικό πρόβλημα το μεταναστευτικό


Μεγάλο εθνικό πρόβλημα χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά τη συνάντησή του με τη Γενική Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Το μεταναστευικό ζήτημα είναι παγκόσμιο και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε εθνικό επίπεδο, ανέφερε από την πλευρά της η κ. Παπαρήγα, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο κ. Παπούλιας.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στη χθεσινοβραδινή επίθεση σε βάρος αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ με δύο από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους.Ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε τραγικό το περιστατικό, ενώ η κ. Παπαρήγα διερωτήθηκε «πόσο έτοιμα ήταν αυτά τα παιδιά 22 και 23 ετών, που έπεσαν πάνω στην ενέδρα. Ήταν αδίστακτοι αυτοί. Πόσο έτοιμα ήταν, γιατί δεν είναι εύκολο, μπορεί 22 ετών να έχεις την ευκινησία, αλλά τι προετοιμασία έχεις και εμπειρία.Γιατί πρέπει να προβλέψεις κιόλας».

Οι κυβερνητικές "απόψεις" ή αλλιώς...το μαχαίρι και το πεπόνι


Από το Μαρικάκι

Αγάπη και ομόνοια συνέστησε ο Πεταλωτής ως γιατρικό για την κρίση αλλά και απέναντι στις εκδηλώσεις οργής των πολιτών εντός κι εκτός συνόρων, κατά του υπαλληλικού προσωπικού της τρόικας...Μιλάμε για τον πρωθυπουργό, τον Πάγκαλο και τις λοιπές αντουανέττες που το τελευταίο διάστημα γίνονται στόχος άγριου κραξίματος, το οποίο η κυβέρνηση και η αποικία παπαγάλων που συχνάζει στην πρωινή και βραδινή ζώνη των ηλεκτρονικών ΜΜΕ - και όχι μόνο – αποδίδουν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε πετάρισμα του ματιού της ΝΔ. Η τελευταία κατηγορείται ότι συχνά πυκνά κλείνει το μάτι στις εκδηλώσεις ανυπακοής των πολιτών, γαρ.Με το αμίμητο αργόσυρτο στυλ και την σπιρτάδα στο μάτι είπε ο Πεταλωτής: «Καμία κρίση δεν ξεπερνιέται αν δεν υπάρχει υψηλός βαθμός σύμπνοιας και συμπόρευσης»!Αλλά άμα δεν την έχετε ορέ παιδιά την σύμπνοια και τη συμπόρευση ή πρέπει να φύγετε τρέχοντας ή να την επιβάλλετε.Για να δούμε όμως, πόση την έχετε τη συναίνεση;Όταν λοιπόν, κυβέρνηση και Σία, αφήνουν το ΚΚΕ που διαλύει τη χώρα και τον τουρισμό των καροβοκυραίων, ατιμάζει την Ακρόπολη, «κρύβει τα οικονομικά του απ’ τον κοσμάκη», τολμά και αυτοαποκαλείται κοινοβουλευτικό κόμμα, είναι σταλίνες, πίνουν το αίμα των καπιταλιστών και τα συναφή, περιλαβαίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ.Ο ΣΥΡΙΖΑ υποκινεί τους φοιτητές (εσωτερικού κι εξωτερικού), τους αναρχικούς, τους «δεν πληρώνω» στα διόδια, τους επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών, τους μετανάστες, την Κερατέα, τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς, τους εκπαιδευτικούς τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες, κ.ο.κ (θα τ’ ακούσει και κανείς που δεν γνωρίζει τα του οίκου μας και θα αναρωτηθεί «με τέτοια ισχύ κινητοποίησης των μαζών γιατί δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση»). Λόγω ελλείμματος τεχνογνωσίας, δεν υποκινεί, προς το παρόν, τις πέτρες, αυτές τις οποίες φοβάται ο πρωθυπουργός στη μνημειώδη ρήση του «θα μας πάρουν με τις πέτρες». Αυτό γκαραντί (και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τις υποκινεί και ότι...).Ενίοτε πιάνει και την τσουρομαδημένη από στελέχη και παραζαλισμένη από τις αμφιταλαντεύσεις άρνησης – αποδοχής του μνημονίου ΝΔ. Την παίρνει κι αυτή που και που ο εξάψαλμος κατά του «λαϊκισμού».Πέρα από τους υποκινητές – στην κατηγορία των οποίων ποτέ δεν εμπίπτουν Καρατζαφέρης, Ντόρα και Κουβέλης – οι φερόμενοι ως «υποκινούμενοι» εκτός από αυτή τους την ιδιότητα, φέρουν και άλλες «ένοχες» ιδιότητες: δημόσιοι υπάλληλοι, τεμπέληδες, χαραμοφάηδες, κοπρίτες, θιασώτες του πελατειακού κράτους κι εκβιαστές αθώων πολιτικών που κάθονται αμέριμνα στο γραφείο τους και άξεστοι ψηφοφόροι τους πολιορκούν για ρουσφέτια, βολεμένοι, αντιπαραγωγικοί, μέλη συντεχνίας, οπισθοδρομικοί, φορείς της συντήρησης, εθνικιστές, τζαμπατζήδες, λαϊκιστές, αριστεριστές, ακραίοι, αναρχικοί, άνομοι, αλήτες, πουλιά (παρεσύρθην). Διευκρίνηση: ειδικά οι αφορισμοί «συντεχνία», «δημόσιος υπάλληλος», «βολεμένος», «κοπρίτης» και άλλα όμοια αναφέρονται και σε διάφορα αντάρτικα του ΠΑΣΟΚ.Ένοχες ως φέρουσες τις ως άνω ιδιότητες είναι πλείστες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες που έχουν ξεσηκωθεί από το Μνημόνιο κι έπειτα και όσες θα ξεσηκωθούν στο μέλλον.Αν εξαιρέσεις τα πιτσιρίκια – όσο δεν έχουν ακόμα οσμωθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή – και τους «ψύχραιμους» ψηφοφόρους των μνημονιακών, όλοι οι άλλοι με άμεσο ή έμμεσο τρόπο έχουν στοχοποιηθεί, έχουν συκοφαντηθεί, έχουν κατακρεουργηθεί από την κυβέρνηση και την πολιτική της. Κοινώς, δεν έχει μείνει λαός να συναινέσει... Μαζί τον φάγατε...Ωστε ερχόμαστε στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην έχει τη συναίνεση αυτών που υφίστανται τα μέτρα. Άρα τους τα επιβάλλει Κάτι που πολλοί πλέον πιστεύουν.Άν όμως ορέ παιδιά έχει ... παραστεί ανάγκη να την επιβάλλετε τη «συναίνεσή» σας με το στανιό, ε αυτό κάπως λέγεται. Πάντως δημοκρατία δε λέγεται. Εξάλλου όπως μαρτύρησε ο Γιωργάκης στο Βερολίνο, την πρόσταξε να κάνει ένα βήμα πίσω για να επιστρέψει με φόρα στο μέλλον. Κάτι σαν σφεντόνα...Και κάτι συνθήματα που ακούγονται τελευταία στις διαδηλώσεις και γράφονται στους τοίχους (π.χ. «τόση δημοκρατία έχουμε να δούμε απ’ τη χούντα») δείχνουν ότι ο κόσμος έχει ξεθαρέψει και περνάει στην αντεπίθεση: «Δεν τα φάγαμε μαζί» φωνάζανε του Πάγκαλου, «το ΠΑΣΟΚ ληστεύει το λαό» φωνάζανε του Γιωργάκη». Η δε Διαμαντοπούλου καταζητείται ... στις αφίσες εκπαιδευτικών για το έγκλημα κατά της παιδείας.Και όχι, δεν πρόκειται περί αντιδράσεων ή τραμπουκισμού διαφορετικών απόψεων – όπως πιπίλισε την καραμέλα ο Πεταλωτής. Υπάρχουν από τη μία μεριά «απόψεις»και «πολιτικές θέσεις», διεκδικήσεις και αιτήματα, θυμός, και οργή, αλλά από την άλλη υπάρχει πολιτική που υλοποιείται από την κυβέρνηση. Ο Πάγκαλος δεν είναι φορέας μιας άποψης αλλά εξουσία που έχει κάνει πολιτική επιλογή κι έχει την ισχύ να την επιβάλλει και σε αυτούς που τον ψήφισαν και στους υπόλοιπους. Εν προκειμένω, δια της κατάχρησης εξουσίας η κυβέρνηση της οποίας, o Πάγκαλος, είναι το νούμερο δύο ακολουθεί μια εγκληματική πολιτική, εννοείται χωρίς συναίνεση-απόδειξη οι εκβιασμοί και οι "εκκλήσεις"- και γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος ότι όταν απειλείται η ζωή σου οφείλεις να αμυνθείς και όχι να ανοίξεις κουβέντα.Οι δημόσιες εμφανίσεις του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών, οι απόπειρές τους να συμπεριφερθούν σαν να μην συμβαίνει τίποτα, σαν να βρισκόμαστε στο 2009 ή σαν ο κόσμος να τους αποδέχεται, δεν εξηγούνται απαραίτητα με το ότι δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει και πώς τους προσλαμβάνει ο κόσμος. Στην εποχή του ίντερνετ, η φήμη του ΔΝΤ έχει προπορευτεί της επέμβασής του στο ευρωπαϊκό έδαφος και η εμπειρία από την «προσφορά» του είναι κτήμα της διεθνούς βιβλιογραφίας. Ξέρουν, ότι ξέρουμε τι πανούκλα έφεραν στη χώρα. Πρόκειται όμως για έναν ακόμη τρόπο επίδειξης της ισχύος που θεωρούν ότι έχουν (με τις πλάτες του ΔΝΤ και των ευρωπαίων, μέχρι να σωθεί η στήριξη) απέναντι σε αυτούς τους οποίους λογαριάζουν, εντελώς κυνικά, για τελειωμένους...

topontiki

 Επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών χθες το βράδυ στην Ηγουμενίτσα


Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης επιχείρηση απομάκρυνσης των παράνομων μεταναστών από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε 30 συλλήψεις αλλοδαπών, οι οποίοι ήδη προωθήθηκαν σε διάφορα κέντρα κράτησης ανά την Ελλάδα. Οι υπόλοιποι αλλοδαποί που περιφέρονταν πέριξ του λιμανιού αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στον πρόχειρο καταυλισμό. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης οι αλλοδαποί πετροβολώντας, προκάλεσαν ζημιές σε 8 διερχόμενα αυτοκίνητα και 1 λεωφορείο του ΚΤΕΛ επί της εθνικής οδού Ηγουμενίτσας - Πρεβέζης και επί της Εγνατίας Οδού.

Προσλήψεις στο Πνευματικό Κέντρο μέσω ΟΑΕΔ


Η συγχώνευση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Παιδείας και Πολιτισμού- Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, δημιουργεί νέες δυνατότητες αλλά και νέες υποχρεώσεις.Το αντικείμενο της νέας επιχείρησης διευρύνεται και στους σκοπούς της περιλαμβάνονται πλέον η οργάνωση λειτουργιών και δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τον πολιτισμό , τον αθλητισμό , το περιβάλλον , τη νεολαία καθώς και την εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων έρευνας και τεχνολογίας για την ανάπτυξη της περιοχής.Η διεύρυνση του αντικειμένου δημιουργεί νέες υποχρεώσεις, για την κάλυψη των οποίων θα απαιτηθεί επιπλέον προσωπικό.Η Διοίκηση της επιχείρησης ήρθε σε επαφή με την τοπική διοίκηση του ΟΑΕΔ, προκειμένου να προσλάβει μέσω του Οργανισμού έξι συνολικά άτομα (ΑμΕΑ), βοηθητικό προσωπικό.Η επιλογή να γίνουν οι προσλήψεις μέσω του ΟΑΕΔ αποσκοπεί στην μείωση του κόστους λειτουργίας, στο πλαίσιο της αρχής της Δημοτικής Αρχής για νοικοκύρεμα και μείωση των δαπανών.

Στο πλευρό των «9» για τη δίκη του Ξενία


Τη συμπαράστασή τους στους εννιά που δικάζονται την Παρασκευή στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων με την κατηγορία της «διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης» κατά τα επεισόδια για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου του Ξενία εκφράζουν η ΑΚΟΑ Ιωαννίνων και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων.«Είναι καθήκον κάθε εργαζόμενου πολίτη που αγωνιά και παλεύει για το δίκαιο του και τα δικαιώματα του σε μια εποχή που χάνονται κατακτήσεις ετών να εκφράσει πολύμορφα την αλληλεγγύη του στους αγωνιστές που συνεχίζουν να είναι όμηροι και να διώκονται γιατί σήκωσαν το ανάστημα τους στην καταστροφή του Ξενία» σημειώνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η ΑΚΟΑ από την πλευρά της σχολιάζει: «Τέτοιες διώξεις αποβλέπουν στον εκφοβισμό των πολιτών, ώστε να μην αντιδρούν σε ό,τι τους καταστρέφει την ζωή και τους καταργεί τα δικαιώματα, ώστε να μην βγαίνουν στο δρόμο και να μην δυσκολεύουν τα σχέδια της ντόπιας και μη άρχουσας τάξης».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

"Ξέχασαν" τον Νίκο Φιλίπου στο φιλικό με την Μπαρτσελόνα!!!


Το φιλικό των βετεράνων της Εθνικής Ελλάδας με την Μπαρτσελόνα ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία, όμως πολλοί ήταν αυτοί που απόρησαν με κάτι. Το ματς έγινε στα Γιάννενα, αλλά στο παιχνίδι δεν έπαιξε ο Νίκος Φιλίππου. Ο,τι καλύτερο, δηλαδή, έχει αναδείξει το μπάσκετ της πόλης. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι Γιαννιώτες που περίμεναν να δουν τον Νίκο Φιλίπου να παίζει ξανά - έστω και ως παλαίμαχος - στο κλειστό.Σνόμπαρε ο Φιλίππου την ίδια του την πόλη; Ρωτήσαμε να μάθουμε και τελικά πληροφορηθήκαμε πως ο μάνατζερ της Εθνικής αγνοήθηκε. Για την ακρίβεια, υπήρξε μόνο ένα γραπτό μήνυμα που του εστάλη λίγες μέρες πριν από το ματς που έγραφε "σε περιμένουμε".Την αποκάλυψη,έκανε πριν από λίγες ημέρες η σελίδα superbasket.gr.Είναι προφανές ότι ο Φιλίππου δεν ήταν ιδιαίτερα επιθυμητός, γι αυτό κανείς δεν τον πήρε ένα τηλέφωνο να τον καλέσει. Τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τους άλλους παίκτες που πραγματικά ήθελαν εκεί, είχαν προσπαθήσει να τους βρουν και τους πείσουν να παραστούν, ενώ τον Φιλίππου δεν τον πήρε κανείς. Αυτό συνέβη κι έτσι δεν ήταν εκεί, σε ένα γεγονός που έγινε στο "σπίτι" του.

ΕΚΤΑΚΤΟ:Πολίτες της Πέρδικας Θεσπρωτίας εξεδίωξαν κλιμάκιο της ΔΕΠΑ!!!


Πριν απο λίγη ώρα,ομάδα πολιτών από την Πέρδικα Θεσπρωτίας,με επικεφαλής τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας κ. Σπύρο Ζωγράφο,εξεδίωξε από την περιοχή κλιμάκιο υπαλλήλων της ΔΕΠΑ,το οποίο πραγματοποιούσε τοπογραφικές εργασίες,σε σημείο της Επαρχιακής Οδού Πάργας-Πέρδικας,πολύ κοντά στο Βαρικό.Σύμφωνα με πληροφορίες,επικεφαλής του κλιμακίου της ΔΕΠΑ ήταν ο κ. Αντώνης Νάτσικας,ο οποίος μαζί με ειδικούς επιστήμονες της εταιρείας πραγματοποιούσαν από νωρίς το πρωί ελέγχους στην περιοχή.

Τον επόμενο μήνα τα διόδια στην Εγνατία Οδό


Τον επόμενο μήνα πρόκειται να λειτουργήσουν οι επτά νέοι σταθμοί διοδίων στην Εγνατία Οδό, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός έχει ήδη προκηρυχθεί. Το κόστος συντήρησης της Εγνατίας υπολογίζεται σε 60 - 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και είναι ανάγκη το ποσό αυτό να εξευρεθεί από τα διόδια.Η Εγνατία Οδός είναι ένας δρόμος που έχει αλλάξει τα δεδομένα στη Βόρεια Ελλάδα και την Ηπειρο, αφού, πριν την κατασκευή της για να φτάσει κάποιος από την Ηγουμενίτσα στον Εβρο χρειαζόταν να διανύσει 820 χιλιόμετρα, κάνοντας 12 ώρες διαδρομή, ενώ ετησίως θρηνούσαμε 80 - 90 νεκρούς. Σήμερα, η διαδρομή καλύπτεται σε 6 ώρες και προκαλούνται 6 - 8 ατυχήματα τον χρόνο.

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος Εργαζομένων ΟΤΑ Νίκος Κρικώνης


«Δηλώνω την παραίτησή μου από την θέση του Προέδρου, αφού το Διοικητικό Συμβούλιο δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις σε τόσο σοβαρά προβλήματα και να στηρίξει τους εργαζόμενους».Με αυτά τα λόγια, ο Νίκος Κρικώνης γνωστοποίησε την απόφασή του να παραιτηθεί από την θέση του προέδρου του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων.Αναλυτικά στην δήλωση του ο κ. Κρικώνης ανέφερε τα εξής:"Οι εργαζόμενοι της πρώην Α.Δ.Ε.Ι. βρίσκονται εδώ και αρκετό διάστημα σε κινητοποίηση, ζητώντας την μεταφορά τους στην νέα κοινωφελή επιχείρηση και την άμεση επιστροφή στην εργασία τους.Αρκετοί σύλλογοι καθώς και κομματικές συνδικαλιστικές παρατάξεις έχουν πάρει αποφάσεις για στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων, πλην του συλλόγου μας.Έχω καλέσει αρκετές φορές Διοικητικό Συμβούλιο (2-1-2011, 14-1-2011, 25-2-2011) με θέμα την στήριξη των εργαζομένων της πρώην Α.Δ.Ε.Ι., καθώς και μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά, δυστυχώς οι παρατάξεις ΕΝΟΤΗΤΑ και ΠΑΣΚΕ μέχρι και σήμερα όχι μόνο δεν προσέρχονται στα Διοικητικά Συμβούλια αλλά ούτε τα καταγγέλλουν (όπως έκαναν το προηγούμενο διάστημα πριν τις Δημοτικές εκλογές), με τις ενέργειες αυτές δίνουν στήριξη στην Δημοτική Αρχή, προφανώς να έχουν την βοήθεια της στις εκλογές του συλλόγου μας, μάλλον αδικούνται για τον τίτλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού.Συνάδελφοι η παράταξη μας δεν συμμετέχει στα παιχνίδια των παρατάξεων ΕΝΟΤΗΤΑ και ΠΑΣΚΕ βάζοντας τα προβλήματα σε δεύτερη μοίρα.Δηλώνω την παραίτηση μου από την θέση του Προέδρου, αφού το Διοικητικό Συμβούλιο δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις σε τόσο σοβαρά προβλήματα και να στηρίξει τους εργαζόμενους αυτούς.Η παράταξη μας σε προηγούμενη ανακοίνωση είχε εκφράσει την θέση της για «την μεταφορά των εργαζομένων στην νέα επιχείρηση και άμεση επιστροφή στην εργασία τους», στηρίξουμε τον δίκαιο αγώνα τους και θα είμαστε δίπλα σε κάθε πρόβλημα.Καταγγέλλουμε την Δημοτική Αρχή του Δήμου Ιωαννιτών για των εμπαιγμό και την κοροϊδία απέναντι στους εργαζόμενους της πρώην Α.Δ.Ε.Ι., την απλήρωτη εργασία, όπως είναι οι εργαζόμενοι του Πνευματικού κέντρου και τα ΑμΕΑ εδώ και τρεις μήνες, οι εργαζόμενοι της πρώην Α.Δ.Ε.Ι. είναι απλήρωτοι πέντε μήνες, οι εργαζόμενοι τις καθαριότητας δεν έχουν πληρωθεί τα νυχτερινά και εξαιρετέες από το μήνα Δεκέμβριο καθώς και τα είδη ατομικής προστασίας δεν παρέχονται".

Αρμονία των ουρανών –Δημοκρατία της Ανυπακοής και ο τζαμπατζής

Του Νίκου Κοτζιά

Στο κείμενο της προηγούμενης εβδομάδας έδειξα πώς τόσο η παράδοση της άμεσης δημοκρατίας στην Αθήνα, όσο και οι επιταγές του νεοελληνικού συντάγματος αντιμετωπίζουν την απέλπιδα αντίσταση της ελληνικής κοινωνίας στα καμώματα της τρόικας ως δικαίωμα και υποχρέωση του Καλού και Νόμιμου πολίτη. Όπως δείχνω στη συνέχεια, το ίδιο συμπέρασμα μπορεί να εξάγει κανείς από την μακρά ιστορία της Κίνας αλλά και των δυτικών φιλελεύθερων παραδόσεων. Με βάση όλα αυτά, αξιολογώ εντέλει το «κίνημα των τζαμπατζήδων»-διοδίων.

Η αρμονία των ουρανών και οι άρχοντες – Η περίπτωση της Κίνας

Όταν ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός, από τον Βολτέρο μέχρι τον Καντ, πρόβαλλαν τις φιλελεύθερες ιδέες τους, αντιμετώπιζαν την ειρωνεία των κρατούντων. Δύο ήταν τα κύρια συντηρητικά επιχειρήματα του απολυταρχισμού. Το πρώτο ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανθρώπινη κοινωνία, προϊόν θεϊκών επιλογών και ενεργειών, που να λειτουργεί με την εκκλησία διαχωρισμένη από την κοσμική εξουσία. Το δεύτερο, ότι ο θεός δημιούργησε τις όποιες κοινωνικές ανισότητες. Ανέθεσε την εκπροσώπησή του στον «θεόσταλτο» μονάρχη και στις «αριστοκρατικές γενιές». Σε αυτά τα δύο επιχειρήματα του απολυταρχισμού, ο διαφωτισμός απάντησε επικαλούμενος ένα ιστορικό προηγούμενο, την Κίνα. Το κράτος το οποίο ήταν διαχωρισμένο από τη θρησκεία, ενώ δημόσιες θέσεις και αξιώματα δεν ήταν κληρονομικά.Στην Κίνα μετά τους διωγμούς σε βάρους του Βουδισμού στον 9ο μ.Χ. αιώνα, που είχε εισαχθεί από την Ινδία, τα θρησκευτικά αισθήματα τέθηκαν στο περιθώριο του δημόσιου βίου. Ο αυτοκράτορας δεν ήταν «πια» απεσταλμένος του Θεού. Ο αυτοκράτορας όφειλε να φέρνει «την κοινωνία σε αρμονία με τον Ουρανό». Να συμβάλλει στην εκπαίδευση των υπηκόων του. Στον «αρμονικό δημόσιο βίο». Προς τον σκοπό αυτό, διέθετε μέχρι και τα μέσα του 17ου αιώνα την καλύτερη κρατική διοίκηση. Το προσωπικό της ήταν από το 122 μ.Χ. απόφοιτοι κρατικών σχολών δημόσιας διοίκησης χωρισμένων σε τρεις βαθμίδες. Η κατάληψη μιας δημόσιας θέσης απαιτούσε ταλέντο και μόρφωση.Επιτυχία σε εξετάσεις. Δεν βασιζόταν σε κάποιο κληρονομικό δικαίωμα.Ο Κινέζος αυτοκράτορας όφειλε να ανταποκρίνεται μαζί με τους μανδαρίνους στον στόχο της «αρμονίας με τον Ουρανό». Οι κινέζικοι πληθυσμοί είχαν το δικαίωμα ανατροπής του, επαναθέσμισης του αυτοκρατορικού θρόνου, όποτε ο αυτοκράτορας βρισκόταν σε δυσαρμονία με τον Ουρανό, τις ανάγκες και προσδοκίες των Κινέζων. Για αυτό εξάλλου, όλοι οι Κινέζοι αυτοκράτορες που καθιέρωσαν μια νέα δυναστεία εξουσίας, ανέβηκαν στον θρόνο ύστερα από επαναστάσεις, κατά κανόνα αγροτικού χαρακτήρα, των οποίων ήταν ηγέτες. Από την Αθήνα του Περικλή και της αυτοθέσμισης μέχρι την Κίνα της «αρμονίας των ουρανών», όλες οι κοινωνίες με υψηλό πολιτισμό «γέννησαν» και αναγνώριζαν το δικαίωμα της αντίστασης ως ένα «φυσικό» και κοινωνικό δικαίωμα.

Η δημοκρατία – η ανυπακοή και ο φιλελευθερισμός

Η ανυπακοή έναντι αυτών που παραβιάζουν το σύνταγμα, τα δικαιώματα του πολίτη, την αρμονία με τον ουρανό, ενσωματώθηκε στην παράδοση της ευρωπαϊκής σκέψης, επαναστατικής και φιλελεύθερης. Εντάχθηκε στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις του πολίτη. Σε αυτή τη θεωρία είχα αφιερώσει το βιβλίο μου «Κράτος και Πολιτική» (εκδόθηκε σε «ανύποπτη εποχή», το 1993). Σε αυτό έδειχνα πώς ο πατέρας του σύγχρονου πολιτικού φιλελευθερισμού, Λοκ, προέτρεπε τον πολίτη να αντισταθεί σε παράνομες εξουσίες, αλλά και σε παράνομες επιλογές μιας νόμιμης εξουσίας. Επιπλέον, υποστηρίζω, ότι είναι διττά νόμιμη η αντίσταση σε παρανομίες μιας εξουσίας που πιστεύει ότι ακόμα και αν είναι εκλογική μειοψηφία μπορεί με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που της παρέχουν άδικοι εκλογικοί νόμοι, να κάνει ότι θέλει. Μια τέτοια αντίληψη παραγνωρίζει τα δικαιώματα της πλειοψηφίας στην κοινωνία. Στο βαθμό δε, που δεν την λαμβάνει υπόψη, τότε είναι σχεδόν αναμενόμενο, ότι η πλειοψηφία θα βρει τρόπους να αντιδράσει και να διεκδικήσει το δικαίωμα έκφρασης έναντι «της δικτατορίας του εκλογικού νόμου». Για αυτό θα ήταν πιο σοφό σε μια κυβέρνηση, όταν η πολιτική της βάση είναι περιορισμένη, να ακολουθεί μια πολιτική συνεννόησης και συναίνεσης και όχι αυξανόμενου αυταρχισμού.Η υπεράσπιση του δικαιώματος έκφρασης της πλειοψηφίας, καθώς και το δικαίωμα οποιασδήποτε ομάδας να καταστήσει τον εαυτό της πλειοψηφία είναι μια θεμελιακή αρχή της δημοκρατίας. Τα προβλήματα με αυτά τα δύο δικαιώματα, δεν προκύπτουν από κάποια κατάχρησή τους, όπως φαίνεται να πιστεύει η κυβέρνηση, αλλά, αντίθετα, όποτε αυτά δεν μπορούν να εξασκηθούν και να αποκτήσουν δημόσιο ακροατήριο. Στις σημερινές συνθήκες, επί παραδείγματι, όταν τα κρατικά μέσα και τα μεγάλα ΜΜΕ αποσιωπούν ή υβρίζουν τις απόψεις των δυνάμεων που σήμερα αντιστέκονται στην κυβέρνηση, τότε είναι φυσιολογικό οι έχοντες διαφορετική γνώμη και συμφέροντα να βρίσκουν καινούργιες μορφές αντίστασης, όπως δείχνει πριν από όλα το παράδειγμα των διοδίων.

Διόδια – ανυπακοή και τζαμπατζήδες

Οι έχοντες δικαίωμα να εισπράττουν καθημερινά ζεστό χρήμα στα διόδια, καθώς και η κυβέρνηση, έχουν επιστρατεύσει όλα τα μέσα προκειμένου να αποδείξουν ότι οι μη πληρώνοντες τα διόδια είναι τζαμπατζήδες, και άρα εχθροί της κοινωνίας. Αξιοποιούν τον όρο τζαμπατζής, όρος προερχόμενος από την τουρκοκρατία, προκειμένου να αποδείξουν ότι όποιος δεν πληρώνει τα διόδια, ουσιαστικά επιθυμεί να χρησιμοποιεί δημόσιο αγαθό τζάμπα και κατά προέκταση σε βάρος του κοινωνικού συνόλου που θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα, δηλαδή, τα νέα ελλείμματα. Μάλιστα, γίνεται προσπάθεια να ταυτιστεί η μη πληρωμή διοδίων με κάθε είδους άλλη άρνηση, προκειμένου να συγκαλυφτεί η ουσία της συγκεκριμένης υπόθεσης.Καταρχάς, ο πραγματικός τζαμπατζής είναι εκείνος ο ιδιώτης που εισπράττει, χάρη σε δυνατότητα ελέγχου παραχωρημένου δημόσιου αγαθού. Εξουσία ουσιαστικά παράνομη. Διότι όταν ο μεγαλοεργολάβος λαμβάνει δικαίωμα είσπραξης επί έργου που δεν έχει επιτελέσει, τότε είναι εκείνος ο οποίος αξιοποιεί δημόσιο αγαθό προς ίδιο όφελος και ουσιαστικά τζάμπα.Δεύτερον, τζαμπατζήδες θα είναι όσοι θα καρπωθούν τα αποτελέσματα των αγώνων εκείνων που σήμερα διαμαρτύρονται. Ο όρος τζαμπατζής, πέραν της τουρκικής του προέλευσης χρησιμοποιείται στην Πολιτική Επιστήμη προκειμένου να αναδειχτεί το γεγονός ότι εκείνοι που διεκδικούν μια αλλαγή, εφόσον ικανοποιηθεί η διεκδίκηση τους, είναι λιγότεροι από εκείνους που τελικά καρπώνονται το θετικό αποτέλεσμα της διεκδίκησης. Από αυτή την σκοπιά η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα λάβει μέτρα μείωσης των διοδίων αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση αυτού του επιστημονικού παραδείγματος.Πρόκειται, λοιπόν, για μέγιστη υποκρισία, όταν καταβάλλεται προσπάθεια να αναδειχτεί το κίνημα «δεν πληρώνω» διόδια σε υπεύθυνο για την κατηφόρα της χώρας. Εδώ αναστρέφεται η πραγματικότητα. Το γεγονός, δηλαδή, ότι αυτό το κίνημα, συνειδητό, δημόσιο και αιτιολογημένο, δεν έφερε τη χώρα εδώ που ήρθε, αλλά γεννήθηκε ως κίνημα που αντιστρατεύεται αυτούς που έφεραν τη χώρα εδώ που την έφεραν. Οι τελευταίοι προσπαθούν ακόμα και σε συνθήκες κρίσης που οφείλεται σε αυτούς, να εξάγουν κέρδη από αυτές τις καταστάσεις «καθ’ υπέρβαση» και κατά παρέκκλιση από τον θεμελιακό νόμο ατιμωρησία των μεγάλων εγκλημάτων χρήματος και ηθικής προκαλεί. Σε αυτή την πρόκληση αντιδρούν οι πολίτες. Η κυβέρνηση, όμως, καθώς και τα φερέφωνά της, δεν το κατανοεί αυτό. Εγκλωβίζεται έτσι σε αυταρχικές αντιλήψεις. Αντιλήψεις που απαγορεύουν την διεκδίκηση του δικαίου από τους πολλούς, ενώ οι λίγοι διαλογίζονται με την κυβέρνηση ακόμα και για την παραβίαση του Συντάγματος. Και είναι ορισμένα από τα διόδια παράνομα και με τους ελληνικούς και με τους ευρωπαϊκούς νόμους.Τέλος, ο πραγματικός τζαμπατζής είναι οι μεγάλες εταιρείες εργολαβίας οι οποίες έχουν ιδιοποιηθεί το κράτος με τρόπο όπως σε καμιά άλλη χώρα του δυτικού κόσμου. Για να εξηγούμε. Όλα τα δυτικά κράτη λειτουργούν προς όφελος των ισχυρών με την έννοια ότι εξυπηρετούν την αναπαραγωγή του συστήματος. Όμως, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σύστημα, υπάρχουν κανόνες. Όποιος τους παραβιάζει, ακόμα και αν ανήκει στο σύστημα, τιμωρείται. Έτσι έκλεισε η ENRON στις ΗΠΑ, κρατικοποιήθηκαν τράπεζες, πήγαν φυλακή τραπεζίτες, καθαιρέθηκαν γερουσιαστές. Μόνο στην Ελλάδα το κράτος αντί να διασφαλίζει τους όρους ύπαρξης του συστήματος, εξυπηρετεί 5-6 τραπεζίτες και άλλους τόσους εργολάβους. Μόνο στην Ελλάδα μπορούν και διαθέτουν 10 οικογένειες ένα κράτος στην προσωπική τους υπηρεσία. Και αν αυτό δεν είναι τζαμπατζισμός στο πολύγωνο, τότε δεν υπάρχει τίποτα τζάμπα, ούτε καν ο αέρας.

Έξω από τη ΔΕΥΑΙ οι συμβασιούχοι της πρώην ΑΔΕΙ


Συνεχίζεται η κατάληψη του δημαρχείου,από τους συμβασιούχους της πρώην ΑΔΕΙ.Αυτή την ώρα,οι συμβασιούχοι και μέλη του ΠΑΜΕ Ιωαννίνων,βρίσκονται έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑΙ και φωνάζουν συνθήματα κατά της δημοτικής αρχής.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Ιρανός μετέφερε λαθρομετανάστες!


Στις 22.30΄ χθες, στην Ηγουμενίτσα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας συνέλαβαν έναν αλλοδαπό, υπήκοο Ιράν, γιατί μετέφερε προς το εσωτερικό της Χώρας με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του τέσσερις (4) λαθρομετανάστες, υπήκοους Αφγανιστάν, έναντι χρηματικής αμοιβής.Ο διακινητής και οι λαθρομετανάστες, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Θεσπρωτίας, ενώ το όχημα κατασχέθηκε από το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

Ως… μάννα εξ ουρανού περιμένουν το τριήμερο οι ξενοδόχοι της Ηπείρου

Με βροχερό καιρό θα γιορτάσουμε τα Κούλουμα

Η Καθαρά Δευτέρα έρχεται και οι επαγγελματίες του τουρισμού στην περιοχή μας έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο τριήμερο, για να δουν έστω και μία μικρή ανάκαμψη του πεσμένου εδώ και αρκετό καιρό τζίρου τους.Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που κάπως κινήθηκε ο τουρισμός στην περιοχή μας (εξάλλου ο Νομός Ιωαννίνων είναι αγαπημένος χειμερινός προορισμός), η κίνηση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ήταν αρκετά πεσμένη. Παρά τις προσπάθειες των επαγγελματιών με προσφορές και μειώσεις τιμών, η οικονομική κρίση έχει βάλει «φρένο» στις συχνές εξορμήσεις των Ελλήνων.Πριν το Πάσχα λοιπόν έρχεται το τριήμερο την Αποκριάς ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναθερμανθεί η κίνηση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ολόκληρης της περιοχής. Εξάλλου αυτές τις μέρες γίνονται και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όχι μόνο στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και σε διάφορα μέρη του Νομού με αναβίωση παλιών εθίμων από τους κατά τόπους Πολιτιστικούς Συλλόγους. Και ας μην ξεχνάμε και τις παραδοσιακές τζαμάλες που αναβιώνουν κάθε χρόνο σε όλες σχεδόν τις γειτονιές της πόλης και αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από άλλες περιοχές της χώρας.Και βέβαια, εάν το επιτρέψει ο καιρός, Γιαννιώτες και επισκέπτες θα εκδράμουν στην εξοχή για τα πατροπαράδοτα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Οι περισσότεροι συνήθως προτιμούν το Γιαννιώτικο Σαλόνι και τα εικονίσματα στο Γαρδίκι για τo πέταγμα του πατροπαράδοτου χαρταετoύ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ
Με συννεφιά και πτώση της θερμοκρασίας όμως αναμένεται να γιορτάσουμε φέτος τα Κούλουμα εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων.Έτσι ο καιρός μεθαύριο, Παρασκευή προβλέπεται συννεφιασμένος με λίγες βροχές, ενώ αναμένεται να πέσει χιόνι στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου.Το Σάββατο ο καιρός θα είναι καλύτερος. Θα υπάρχουν διαστήματα ηλιοφάνειας που θα διακόπτονται από συννεφιά. Η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο, χωρίς να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.Την Κυριακή ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά, με ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.Την Καθαρά Δευτέρα όμως οι μετεωρολόγοι προβλέπουν συννεφιά, ενίσχυση των ανέμων και ασθενείς βροχές, ιδίως από το μεσημέρι και μετά και μέχρι το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Τα αποτελέσματα των εκλογών στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Ηπείρου


Νέα διοικητικά συμβούλια στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Ηπείρου, προέκυψαν από τις εκλογικές αναμετρήσεις όπου η συμμετοχή των μελών δικηγόρων ήταν μεγάλη συγκριτικά με το παρελθόν.Στον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, η παράταξη της Αναστασίας Γιογλή, «Αυτοδύναμη Πορεία Δικηγόρων», κατάφερε να επικρατήσει και από τις 15 Μαρτίου για μία τριετία αναλαμβάνει τα καθήκοντά της. Από τους 407 εγγεγραμμένους δικηγόρους, ψήφισαν 360 και τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής: ο συνδυασμός «Αυτοδύναμη Πορεία Δικηγόρων» με υποψήφια πρόεδρο την Αναστασία Γιογλή έλαβε 182 ψήφους, ενώ ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Κίνηση Δικηγόρων» με υποψήφιο πρόεδρο τον Ηρακλή Χασιώτη έλαβε 140 ψήφους. Σε ό,τι αφορά τους συμβούλους, ο συνδυασμός «Αυτοδύναμη Πορεία Δικηγόρων» έλαβε πέντε έδρες, αυτός της «Ανεξάρτητης Κίνησης Δικηγόρων» τέσσερις και, τέλος, ο συνδυασμός «Αγωνιστική Συσπείρωση» μία έδρα. Από το Συνδυασμό «Αυτοδύναμη Πορεία Δικηγόρων» εκλέχθηκαν ο Βασίλειος Γοργόλης, ο Παναγιώτης Ζάκκας, ο Μάριος Ζώνιος, ο Κωνσταντίνος Γκαρτζονίκας και ο Παναγώτης Θεοδώρου. Από το Συνδυασμό «Ανεξάρτητη Κίνηση Δικηγόρων» εκλέχθηκαν ο Ηρακλής Χασιώτης, ο Παναγιώτης Σακκάς, ο Αδαμάντιος Ζώλας και η Αγγγελική Τζοβάρα, ενώ από το Συνδυασμό «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» εκλέχθηκε η Όλγα Τσουμάνη.
- Στη Θεσπρωτία, το νέο Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου συγκροτήθηκε από τους: πρόεδρος, Σιντόρης Κων/νος, και μέλη Δ.Σ. οι Καραδημήτρης Ιωάννης, Μανδέλλας Σπυρίδων, Παππάς Χρήστος, Σιώχος Παναγιώτης.
- Στην Πρέβεζα, νέος πρόεδρος εκλέχτηκε ο Θωμάς Γεωργίου και μέλη οι Μπότσιος Βασίλειος, Δράκου Βάια, Μπάλκος Μιλτιάδης και Κωνής Δημήτρης.
- Στην Αρτα, εκλέχτηκε εκ νέου πρόεδρος ο Δημήτρης Τσίρκας. Στο νέο Δ.Σ. εκλέγονται οι: Θωμάς Πάλλας, Ιουλία Σωτηρίου, Ουρανία Τρομπούκη, Δημήτρης Τζίμας, Φίλιππος Γιώτης, Γιάννης Καϊντάσης, Δημήτρης Καραγιώργος και Αικατερίνη Ντέμσια.

ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ: Δρόμος-καρμανιόλα ο Αντιρρίου-Ιωαννίνων


Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Άρτας Παύλος Στασινός έκανε την παρέμβασή του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, Λεωνίδα Γρηγοράκου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας». Στην συνεδρίαση παρέστη ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Σπύρος Βούγιας, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Ο κ. Στασινός αναφέρθηκε στο θέμα των τροχαίων ατυχημάτων, της αστυνόμευσης των δρόμων αλλά και στο οδικό δίκτυο. Ειδικότερα, ο κ. Στασινός τόνισε τα εξής: «Προσωπικά, δε θα ήμουν τόσο αισιόδοξος, κύριε Υπουργέ, γιατί απ' ό,τι βλέπω ο συνολικός αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και κακώς κατατάσσουμε τα τροχαία ατυχήματα σε θανατηφόρα, ελαφριά και βαριά. Θα ήθελα να αποδώσω την ελάττωση των θανατηφόρων ατυχημάτων στην καλύτερη αντιμετώπιση που έχουμε από πλευράς υγειονομικής αντιμετώπισης.Έχει οργανωθεί πολύ καλά το ΕΚΑΒ της επαρχίας, τα νοσοκομεία της επαρχίας εξοπλίστηκαν καλύτερα, έγιναν περισσότερες μονάδες και συνεπώς μόνο εκεί θα το αποδώσω. Πρέπει να κάνουμε μια καινούργια αρχή στην αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων. Εγώ, δε βλέπω να μειώνονται δυστυχώς. Πρέπει να ξεκινήσουμε σήμερα την εκπαίδευση από τα νήπια και από τα δημοτικά σχολεία και να δώσουμε μεγάλη σημασία στην οδική και στην οδηγική συμπεριφορά, πώς συμπεριφερόμαστε δηλαδή στους δρόμους σαν πεζοί και σαν οδηγοί.Θ’ αναφερθώ στο θέμα της αστυνόμευσης των δρόμων. Δυστυχώς, λέγαμε, ότι η τροχαία συνήθως ελέγχει σημεία όπου δε γίνονται τροχαία ατυχήματα, αλλά εκεί πιθανότερα οι οδηγοί να κάνουν παραβάσεις, όπως είναι το όριο ταχύτητας. Δεν ξέρω αν αυτό σας λέει κάτι. Επειδή είμαι γιατρός με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση του τροχαίου ατυχήματος, πιστεύω, ότι η αντιμετώπιση του τροχαίου πρέπει να ξεκινήσει από το σημείο του ατυχήματος. Πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση των αστυνομικών που πολλές φορές στην προσπάθειά τους να παράσχουν υπηρεσία, αντί να βοηθήσουν δυστυχώς κάνουν ζημιά. Επίσης, απαιτείται σωστή οργάνωση του ΕΚΑΒ και των νοσοκομείων. Πρέπει να επενδύσουμε σωστά στην πρόληψη και διαχείριση των τροχαίων ατυχημάτων γιατί το κόστος είναι πολύ μεγάλο και αγγίζει το 2,7% του Α.Ε.Π. συνολικά.Όσον αφορά στα αλκοτέστ αυτά δε γίνονται τις ώρες που γίνονται τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Αυτά πρέπει να γίνονται μεταξύ 12 και 6 το πρωί, γιατί τότε συνήθως γίνονται τα σοβαρά τροχαία που οφείλονται στην επήρεια αλκοόλ. Πιστεύω, πως έτσι πρέπει δούμε το θέμα αυτό. Επίσης, πρέπει να σταθούμε στην σήμανση των δρόμων. Σε πολλά οδικά δίκτυα έχουν σβηστεί οι διαχωριστικές γραμμές και το βράδυ προσανατολιζόμαστε από τα φώτα του αυτοκινήτου που έρχεται από το αντίθετο ρεύμα και όχι από τη διαχωριστική γραμμή. Σε ελάχιστους δρόμους υπάρχει σωστή σήμανση. Ακόμα, προβληματικό είναι και το οδόστρωμα. Όλοι οι κάτοικοι της Βορειοδυτικής Ελλάδος αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα στο δρόμο Αντιρρίου-Ιωαννίνων. Αυτός ο δρόμος πλέον είναι καρμανιόλα και το οδόστρωμα έχει καταστραφεί. Θα ήθελα να το δούμε αυτό το θέμα σοβαρά, κύριε Υπουργέ.Τέλος, η Ιονία οδός φαίνεται ότι καθυστερεί και πρέπει να συντηρηθεί το ήδη υπάρχον οδικό δίκτυο».