Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011

Σόιμπλε: «Λάθος» θα ήταν η επιστροφή στη δραχμή


Ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντικρούει το ενδεχόμενο εξόδου, έστω και πρόσκαιρα, μεμονωμένων, προβληματικών χωρών από το Ευρώ. «Αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα», λέει ο κ. Σόιμπλε σε προδημοσίευση συνέντευξής του στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Fokus» (τεύχ. Δευτ. 28.02.11).Στην ερώτηση, εάν η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή είναι ταμπού, ο κ. Σόιμπλε απαντά: «Δεν είναι ταμπού. Αλλά το θεωρώ λάθος». Ο υπ. Οικονομικών αποφεύγει να απαντήσει στην ερώτηση αν υπολογίζει με αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και παραπέμπει στην πρόσφατη εκτίμηση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που διαπίστωσαν εκ νέου ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της.Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών προειδοποιεί ότι το τέλος του κοινού νομίσματος θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία. «Θα ζήσουμε μία ισχυρή ανατίμηση του δικού μας νομίσματος και - συνδεδεμένη με αυτό - μια δραστική μείωση των εξαγωγών μας», λέει ο κ. Σόιμπλε. «Θα σήμαινε πολύ περισσότερους ανέργους και πολύ λιγότερα φορολογικά έσοδα. Δεν μπορώ να αναλάβω τέτοια ευθύνη», λέει ο Γερμανός υπ. Οικονομικών.Ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι με τα προγράμματα διάσωσης του ευρώ η Γερμανία δεν χάνει χρήματα, αλλά επενδύει στο κοινό νόμισμα. «Αυτό αποδίδει - κυρίως για τη Γερμανία και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε» λέει ο κ. Σόιμπλε.Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη το ευρωπαϊκό συμβούλιο εμπειρογνωμώνων «ΕΕΑG» - όπως αποκαλείται ομάδα οικονομολόγων περί τον πρόεδρο του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν - είχε προτείνει για την Ελλάδα είτε την επιστροφή στη δραχμή, είτε δραστική περικοπή σε ευρεία κλίμακα μισθών και αποδοχών.

ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η φυγή από τα προβλήματα δεν είναι στο χαρακτήρα μου


Aπορρίπτει το ενδεχόμενο παραίτησής του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα REAL τονίζει ότι η φυγή από τα προβλήματα δεν είναι στον χαρακτήρα του. «Λόγος παραίτησης για μένα θα ήταν να μην μπορώ να στηρίξω τις αποφάσεις της κυβέρνησης στην οποία υπηρετώ και μέχρι τώρα δεν έχω νιώσει καμία στιγμή αδυναμία να στηρίξω τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης και της χώρας».Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζει ακατανόητη την άρνηση της ΝΔ να προσέλθει στο διάλογο για τα μέτρα που θα ληφθούν την περίοδο 2012- 2014 και σημειώνει « η διαρκής διαφωνία και αντίδραση χωρίς αντιπροτάσεις και εναλλακτικές λύσεις μόνον να καθυστερεί τη λύση και να επιδεινώνει το πρόβλημα καταφέρνει».Επαναλαμβάνει ακόμη ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν πριν ολοκληρωθεί η εντολή τετραετίας, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού σημειώνει ότι είναι απόφαση του πρωθυπουργού.

Οι ανάγκες των πολιτών


Αναμενόμενο είναι πως όσο η κρίση θα παρατείνεται και θα βαθαίνει, τόσο οι παρενέργειες θα πληθαίνουν και τα προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται. Και φυσιολογικό είναι πως όσο η ανεργία θα μεγαλώνει και τα εισοδήματα θα μειώνονται, τόσο η αδυναμία εκπλήρωσης ανειλημμένων υποχρεώσεων θα επιτείνεται. Oταν ακόμη και η εξόφληση του λογαριασμού της ΔΕΗ έχει φτάσει να είναι προβληματική για πολλούς, αυτονόητο είναι πως η καταβολή του ενοικίου θα είναι δύσκολη για περισσότερους.Τα στοιχεία λένε ότι σ’ όλη τη διάρκεια του 2010 είχαν πραγματοποιηθεί 8.500 εξώσεις. Μέσα στις πρώτες μόνο 40 μέρες του 2011 έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για περισσότερες από 4.000 εξώσεις. Είναι προφανέστατο ότι με δεδομένο πως η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί, η συνολική εικόνα για τη χρονιά που διατρέχουμε θα είναι εφιαλτική.Μερικά ακόμη στοιχεία που δείχνουν τις διαστάσεις του προβλήματος. Σε πολλές περιπτώσεις η συνολική οφειλή υπερβαίνει ακόμη και τα 3.500 ευρώ και αφορά μέχρι και δέκα μισθώματα. Οι δικηγόροι που ασχολούνται με τις σχετικές υποθέσεις διαπιστώνουν αύξηση της πελατείας τους ακόμη και κατά 50%. Και οι περισσότερες περιπτώσεις με τις οποίες ασχολούνται έχουν να κάνουν με οικονομικούς μετανάστες.Η εικόνα μάλιστα ολοκληρώνεται με τα κοινόχρηστα. Η οικονομική δυσπραγία έχει καταστήσει προβληματική για πολλούς ακόμη και την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης. Και δυστυχώς τίποτα δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα που να επιτρέπει την πρόβλεψη ότι κάτι μπορεί ν’ αλλάξει προς το καλύτερο.Γι’ αυτό καλό θα είναι ν’ αρχίσει να συνειδητοποιεί η κυβέρνηση ότι το πρόβλημα της χώρας δεν περιορίζεται μόνο στην εξάλειψη του ελλείμματος ή στην αντιμετώπιση του χρέους, αλλά περιλαμβάνει και την ανάγκη κάλυψης των στοιχειωδών αναγκών των πολιτών της.Και εν προκειμένω το θέμα που τίθεται είναι αν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κάτι και προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης αυτής της πραγματικότητας. Αν μη τι άλλο, μια βάσιμη ελπίδα πως κάτι αλλάζει προς το καλύτερο.

ethnos

Ενδιαφέρον για τη γαλακτοβιομηχανία "Δωδώνη" έχουν εκδηλώσει σχεδόν όλοι οι πολυεθνικοί κολοσσοί


Επιταχύνεται ο αφελληνισμός κρίσιμων κλάδων της εθνικής οικονομίας, καθώς μεγαλώνει ο αριθμός των επιχειρήσεων που περνάνε στον έλεγχο ισχυρών πολυεθνικών ομίλων. Τηλεπικοινωνίες, σούπερ μάρκετ, ιχθυοκαλλιέργειες, αποτελούν μόνο μερικούς από τους κλάδους που έχουν περάσει ή αναμένεται να περάσουν στα χέρια ξένων ομίλων. Η επέλαση αυτή, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, ευνοείται από την επιδείνωση της ύφεσης και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η οποία εξασθενεί ακόμη και εύρωστες εγχώριες εταιρείες. Την ίδια ώρα, με τις «ευλογίες» της τρόικας και άλλες κρατικές επιχειρήσεις αναμένεται να καταλήξουν στα χέρια ιδιωτών στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο έσοδα 50 δισ. ευρώ για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.Σε ξένους εκτιμάται πως θα περάσουν και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις μέσω των αποκρατικοποιήσεων. Παρά το «σάλο» που ξέσπασε με αφορμή τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας, η ασφυκτική πίεση που ασκείται για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος καθιστά επιτακτική την ανάγκη αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας.

Η Αγροτική Τράπεζα
Η συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις, φέρνει και πάλι στο επίκεντρο το «φλέγον» ζήτημα της πώλησης των συμμετοχών που διατηρεί η Αγροτική Τράπεζα στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ και στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Ο πρόεδρος της ΑΤΕ Bank, κ. Θεόδωρος Πανταλάκης, δήλωσε έτοιμος να απαγκιστρώσει την τράπεζα από όλες τις συμμετοχές της στο αγροτοσυνεταιριστικό και βιομηχανικό τομέα, αν καταβληθεί στην ΑΤΕ το αντίστοιχο αντίτιμο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προχωρήσει η ΑΤΕ στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί κεφαλαιακά. Η περίπτωση της Δωδώνης έχει αναστατώσει την κοινωνία των Ιωαννίνων και κυρίως τους κτηνοτρόφους - μέτοχους οι οποίοι αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησής της.Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, με στόχο να βρει τη χρυσή τομή που θα ικανοποιεί την τρόικα αλλά και τους κτηνοτρόφους. Ενα από τα σενάρια που κυκλοφορούν αφορά στη δημιουργία εταιρικού σχήματος, στο οποίο θα συμμετέχουν από κοινού οι παραγωγοί - κτηνοτρόφοι και ο ιδιώτης επενδυτής, ενώ στη διοίκηση θα βρίσκεται σύγχρονο μάνατζμεντ που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ανταγωνισμού.Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενδιαφέρον φέρεται να έχουν εκδηλώσει σχεδόν όλοι πολυεθνικοί κολοσσοί, όπως η Friesland, η Danone και η Arla, ενώ στο παιχνίδι της διεκδίκησης μπαίνει και η Ολυμπος. Ο πρόεδρος της Δωδώνης, Δημήτρης Παλαιοθόδωρος μιλώντας στην εφημερίδα «Ημερησία», σχετικά με το μέλλον της εταιρείας, αναφέρει για ακόμη μία φορά πως πρώτιστο μέλημα όλων θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη του συνεταιριστικού χαρακτήρα της, ώστε να συνεχίσει να παίζει τον κοινωνικό ρόλο της με μεγαλύτερη συνέπεια. «Η Δωδώνη σήμερα είναι μία ανταγωνιστική επιχείρηση με σημαντική παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό, εισφέροντας κέρδη τόσο στα κρατικά ταμεία όσο και στην Αγροτική Τράπεζα», επισημαίνει και προσθέτει πως «εξετάζονται διάφορα σχέδια τόσο σε επίπεδο επενδύσεων όσο και καλύτερης διαχείρισης των οικονομικών προκειμένου την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας».

Τα μικρά γράμματα λένε συνήθως την αλήθεια


Σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας των Αθηνών, κάπου στις μεσαίες σελίδες, μακρυά από βλέμματα περίεργα, ένα άρθρο με μικρά γράμματα, κέντρισε το ενδιαφέρον μου. Πραγματευόταν την αποπληρωμή του χρέους μιας γειτονικής προς την Ελλάδα , χώρας, αυτή της Ρουμανίας. Η μοναδική χώρα που αποπλήρωσε το χρέος της. Παραθέτω επ’ ακριβώς τμήματα από το κείμενο:
•. . . ο καθηγητής των Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ , Κένεθ Ρογκόφ αναφέρθηκε σε αυτόν ( Τσαουσέσκου) , όταν μίλησε για το χρέος της Ιρλανδίας. Επεσήμανε την καλή κατάσταση της οικονομίας της χώρας, αλλά αναρωτήθηκε αν θα αντέξει τόση λιτότητα χωρίς να διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός.«Πόσο θα αντέξει;» είπε. « Ένα, δυο χρόνια; Ίσως. Όμως τρία, τέσσερα χρόνια; ΚΑΜΙΑ χώρα δεν τα κατάφερε , εκτός από την Ρουμανία του Τσαουσέσκου» • . . . στην κρίση της δεκαετίας του 1980. ο Τσαουσέσκου επέμεινε πεισματικά να αποπληρώσει μέσα σε λίγα χρόνια τα 9 δις. Δολάρια που χρωστούσε η φτωχή χώρα του σε ξένες τράπεζες. Έτσι οι Ρουμάνοι αναγκάστηκαν να ζήσουν παγερούς χειμώνες χωρίς θέρμανση και τα εργοστάσια να χαμηλώσουν τις μηχανές τους λόγω έλλειψης ηλεκτρικού.
• . . . αφού θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος, όπως κατάφεραν τότε να κάνουν οι περισσότερες άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.
• . . . Η καθημερινή ζωή των Ρουμάνων έγινε ένας αδιάκοπος αγώνας για επιβίωση , με δελτίο στα τρόφιμα και συνεχείς διακοπές στο ηλεκτρικό, στο γκάζι και τη θέρμανση. Το βιοτικό επίπεδο κατέρρευσε μαζί με την ποσότητα και την ποιότητα των τροφίμων και άλλων βασικών ειδών. Ο λαός υπέμενε, πιστεύοντας ότι έκανε βραχυπρόθεσμες θυσίες για το γενικό καλό.
• . . . το καλοκαίρι του 1989, η Ρουμανία αποπλήρωσε ολόκληρο το χρέος της. Από το δημόσιο έλλειμμα 5,3% το 1980, τώρα είχε πλεόνασμα 6,5%. Όμως ο λαός της λιμοκτονούσε. Τον χειμώνα βγήκε στους δρόμους και ανέτρεψε το δικτάτορα.Βέβαια πολλοί από εμάς τους απλούς πολίτες δεν καταλαβαίνουμε τις έννοιες ΧΡΕΟΣ και ΕΛΛΕΙΜΜΑ. Ας είναι καλά το διαδίκτυο που μας βγάζει από την δύσκολη θέση.Αναζήτηση, τι είναι ΕΛΛΕΙΜΜΑ και τι ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ;Άλλο πράγμα είναι το έλλειμμα και άλλο το δημόσιο χρέος. Με απλά λόγια, έλλειμμα είναι η διαφορά ανάμεσα στα ετήσια έσοδα του κράτους και στις δαπάνες που κάνει. Όταν οι δαπάνες είναι μεγαλύτερες από τα έσοδα, τότε έχουμε έλλειμμα. Το έλλειμμα χρηματοδοτείται μέσω δανεισμού και ο συσσωρευμένος δανεισμός δημιουργεί το δημόσιο χρέος. Φυσικά και όταν ακόμη μειώνεται το έλλειμμα, εξακολουθεί αυτό να χρηματοδοτείται μέσω δημόσιου δανεισμού και να αυξάνει το χρέος της χώρας. Το δημόσιο χρέος αρχίζει να μειώνεται μόνο όταν σταματά το κράτος να δανείζεται και αυτό συμβαίνει όταν δεν υπάρχει έλλειμμα αλλά πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό.Αυτά είναι βασικές έννοιες και βέβαια γνωστές στους έμπειρους οικονομικούς συντάκτες των εφημερίδων οι οποίοι όμως προτιμούν τον εύκολο εντυπωσιασμό της πρώτης σελίδας και αποφεύγουν να προβάλλουν τα ουσιαστικά ερωτήματα που καίνε.Γιατί υπάρχουν τα ελλείμματα που δημιουργούν το δημόσιο χρέος;Μα φυσικά διότι έχουμε επιλέξει να καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε! Διότι διατηρούμε ένα σπάταλο κράτος με χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους. Διότι οι θεσμοί μας αποθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα που δημιουργεί πλούτο και ενθαρρύνουν τον παρασιτισμό και το «βόλεμα» που συντηρείται μέσω δανεισμού. Διότι ακόμη και εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας μας που βρίσκονται εκτός δημόσιου τομέα σκέπτονται σαν δημόσιοι υπάλληλοι και αδιαφορούν για την παραγωγικότητα, π.χ. οι αγρότες δεν δουλεύουν πλέον για να φέρουν στην αγορά ανταγωνιστικά προϊόντα, αλλά για την κρατική και ευρωπαϊκή επιδότηση!Ακούμε λοιπόν για χρέος εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Άραγε ο πρωθυπουργός της Ελλάδος μας, γνωρίζει πότε ακριβώς θα αποπληρώσουμε τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια Ευρώ;; Γιατί αν στην Ρουμανία τα 9 δις δολάρια ξοφλήθηκαν σε 9 χρόνια εμείς θα θέλουμε αιώνες για τα δισεκατομμύρια που χρωστάμε.Οι επιστήμονες λένε ότι μια γενιά είναι 25 χρόνια άρα υπολογίστε πόσες γενιές αφήνουμε χρεωμένες μετά από μας να αποπληρώνουν!!!

Χρηστογούλας Στέφανος
Βραδέτο Ζαγορίου
Δεν είμαι οικονομολόγος αλλά ανησυχώ για το "τι μέλλει γενέσθαι"

Μνημόνιο συνεργασίας του Υπουργείου Εργασίας με τους Περιφερειάρχες


Συνάντηση με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας είχε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνική Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη.Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε από τον ερχόμενο Απρίλιο να αρχίσει η εφαρμογή των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας συνολικής δαπάνης 130 εκατομμυρίων ευρώ που θα προέλθουν από Ευρωπαϊκά Προγράμματα."Η ανάσχεση της ανεργίας και η ενίσχυση της απασχόλησης αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου μας", τόνισε σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνάντησης η Υπουργός Εργασίας. Η κ.Κατσέλη είπε ότι κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να γίνει η υλοποίηση των προγραμμάτων με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και πρόσθεσε ότι θα συγκροτηθεί κοινή επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας και των περιφερειαρχών η οποία θα καταλήξει στην υπογραφή Μνημονίου σε κάθε περιφέρεια ώστε να υπάρξει θετική προοπτική για τους ανέργους."Οι Περιφερειάρχες θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να "ξελασπώσει" η χώρα, σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε", τόνισε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, ενώ ζήτησε από την κεντρική διοίκηση την Κυβέρνηση και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό στενότερη συνεργασία με τις περιφέρειες. "Αν δεν υπάρχει συνεργασία δεν θα υπάρξει και αποτέλεσμα", είπε χαρακτηριστικά

Από το fast track στο fast... ξεπούλημα

thumb

Παρακάμπτοντας τελευταίες διαβεβαιώ­σεις, παραγράφοντας προεκλογικές εξαγ­γελίες και με τη διαδικασία του fasttrack προχωρά η κυβέρνηση την υλοποίηση της μεγα­λύτερης – όπως υποστηρίζουν – επένδυσης, πα­ραχωρώντας στο Κατάρ επί της ουσίας γη (στο Ελληνικό) και... ύδωρ. Οι τελευταίες δύο εβδομά­δες είναι επίπονες για τον υπουργό Επικρατείας, ο οποίος έχει αναλάβει και τυπικά όλο το «πακέτο» σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει τη συγκατάθε­ση των εμίρηδων αλλά και τον πιλότο με τον οποίο επιδιώκεται να τρέξουν και άλλα σημαντικά έργα.Από τα τελευταία βήματα της κυβέρνησης επι­βεβαιώνεται η σπουδή της να κλείσει ένα θέμα, αδιαφορώντας για τιςεπιπτώσεις που μπορεί να πυροδοτήσει η τακτική της. Αδιαφανείς δια­δικασίες, εν κρυπτώ σχεδιασμοί, πλήρης απου­σία συγκατάνευσης (έστω ενημέρωσης άλλων ενδιαφερομένων - εμπλεκομένων) και σπουδή που ενισχύει την εκτίμηση όσων αναφέρονται σε βιαστικό ξεπούλημα. Από την περιοχή του πρώην αεροδρομίου μέχρι τις συμβάσεις παρα­χώρησης, τις υποδομές και ποιος ξέρει τι άλλο στη συνέχεια.

Δεσμεύσεις

Η βιασύνη της κυβέρνησης να προωθήσει την επένδυση, που κατά την εκτίμησή της υπολογί­ζεται σε 5-7 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει έως 40.000 θέσεις εργασίας, επιβεβαιώνεται από τη διαδικασία fast track που επιλέγεται εν τέλει να ακολουθηθεί. Κατά παρέκκλιση μάλιστα πρόσφα­των δεσμεύσεων του ίδιου του υπουργού Επικρα­τείας (στις 27.9 στον ΣΚΑΪ), όταν δήλωνε πως «η ανάπλαση στον χώρο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό θα σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες του ελληνικού λαού, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου».Όλες οι παρεμβάσεις είναι ενταγμένες στο στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης που έχει εξαγγεί­λει ο πρωθυπουργός, σημείωνε τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Επικρατείας, υπενθυμίζοντας τις προ­εκλογικές εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου πως όλο το Ελληνικό θα γίνει πράσινο.Προσώρας τα σχέδια για ανάπλαση της περι­οχής, που παρουσιάστηκαν από τον Ισπανό αρ­χιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιοστην κυβέρνηση, φυ­λάσσονται σαν κόρη... οφθαλμού όχι μόνο από το φως της δημοσιότητας, αλλά και από δημάρχους και φορείς των παρακείμενων περιοχών κάτι που δικαιολογημένα προκαλεί ανησυχίες... μιας και ο Αθεμπίγιο έχει τάση προς τα πολυώροφα κτίρια και γενικότερα το real estate.Εύλογα και τα ερωτήματα όσον αφορά τον συ­ντελεστή δόμησης και τις χρήσεις γης στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, για τυχόν παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο και τους οδικούς άξονες της περιοχής. Ένα τέτοιο σχέδιο προφανώς έρ­χεται σε ευθεία αντίθεση με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες περί... «συμμετοχικής δημοκρατίας» και «ανοιχτής διακυβέρνησης», ενώ παραμερίζει άλλες προτάσεις (με ενδεικτικότερη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου), με τους όποιους σχεδι­ασμούς να γίνονται ερήμην της τοπικής κοινωνίας.Κυβερνητική πηγή υποστηρίζει πως η προω­θούμενη συμφωνία θα έχει τη μορφή «σχήματος συμμετοχών - συμβάσεων», καθώς πρακτικά θα αφήνει το περιθώριο στους Καταριανούς να διαπραγματευτούν επιμέρους χρήσεις και της ευρύ­τερης περιοχής. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η δημιουργία «ομπρέλας» υπό την εποπτεία του QatarInvestment Authority, που θα συμφωνήσει χωριστά με κάθε ενδιαφερόμενο την κατασκευή συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών, πολυώρο­φων κτιρίων, του ξενοδοχείου, της μαρίνας, την ανάπτυξη κέντρων τεχνολογίας και εκπαίδευσης. Για τα σχέδια αυτά υπάρχει ενδιαφέρον από ελλη­νικούς και ξένους ομίλους. Πού να μείνει χώρος για πράσινο – τίποτε κρεμαστούς κήπους θα φτι­άξουν...

toponriki

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Οχι σε πρόωρες εκλογές


«Κανείς δεν αντέχει το κόστος των πρόωρων εκλογών» τονίζει η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στην "Ημερησία".Ερωτηθείσα σχετικά, αναφέρει ότι "με τα σημερινά δεδομένα οι εκλογές όχι μόνο δεν θα φέρουν λύση, αλλά θα δημιουργήσουν κενό πολιτικής για ένα διάστημα στο εσωτερικό, αμφισβήτηση και αμφιβολία για την πορεία της χώρας στο εξωτερικό. Αυτό το κόστος δεν το αντέχει κανένας".Όσον αφορά την παιδεία, η κυρία Διαμαντοπούλου δηλώνει αποφασισμένη να προωθήσει τις αλλαγές σε Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο, τις οποίες, όπως ανέφερε, απαιτεί η ελληνική κοινωνία και έχουν προχωρήσει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Στην Ελλάδα, προσθέτει, οι αλλαγές σταμάτησαν λόγω των γνωστών αντιδράσεων που κοιτούν πάντα το δικό τους δεντράκι κι όχι το δάσος που ανήκει σε όλους.Σχολιάζοντας τη στάση της Νέας Δημοκρατίας για το μνημόνιο σημειώνει ότι «αν ο στόχος της ήταν να μοιάζει με συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ασφαλώς δικαιώνεται. Αν μιλάμε όμως με όρους εθνικής ευθύνης , τότε θα πρέπει να απαντήσουν καθαρά και χωρίς περιστροφές: Θα άντεχε ο ελληνικός λαός την πτώχευση; Διότι περί αυτού επρόκειτο και όσοι κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν εκτίθενται ως κακοί ηθοποιοί».Αναφερόμενη γενικότερα στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης επισημαίνει: «Οι κορόνες άρνησης κάθε ρεαλιστικής διεξόδου είναι χάδι στο "εγώ" του έλληνα και θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας».

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΣΑΜΑΡΑΣ: Σχέσεις… στοργής;

thumb

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια και, απ’ ό,τι φαίνεται, θα κρατήσει για καιρό ακόμα… Ο λόγος φυσικά για τις σχέσεις του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά με τον προκάτοχό του Κώστα Καραμανλή. Και μη βιαστείτε να καταλήξετε στο συ­μπέρασμα ότι μόνο οι ποδοσφαιρικές ομάδες τούς χωρίζουν, κάτι που έγινε πολύ καθαρό αυτή την εβδομάδα, αφού ο πρό­εδρος της Ν.Δ. βρέθηκε στο Καραϊσκάκη για τον Ολυμπιακό ενώ ο Κώστας Καραμανλής στο σπίτι του στη Ραφήνα για να απολαύσει τον Παναθηναϊκό με λίγους καλούς φίλους.Πέρα από τις ποδοσφαιρικές αδικίες, οι πολιτικές ντρίμπλες και ίντριγκες είναι πολύ πιο αποτελεσματικές και βγάζουν τους παίκτες για πολύ καιρό εκτός… Τουλάχιστον έτσι ισχυρί­ζονται οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον τέως πρωθυ­πουργό.Όπως ισχυρίζονται στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή, δεν υπήρξε ποτέ στις προθέσεις του να δημιουργήσει πρόβλη­μα στον Αντ. Σαμαρά ή τη Ν.Δ. με παρεμβάσεις του οι οποίες θα ερμηνεύονταν ποικιλοτρόπως. «Από την πρώτη στιγμή ήθε­λε να μείνει εκτός κομματικής αντιπαράθεσης και κομματι­κής ίντριγκας» λένε οι άνθρωποι που μιλούν ακόμα μαζί του. «Ωστόσο το τελευταίο διάστημα όλες οι κινήσεις του προέ­δρου της Ν.Δ. έχουν στόχο να μηδενίσουν το όποιο έργο και την όποια παρουσία των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή. Αυτή η στάση του Αντ. Σαμαρά σίγουρα δεν ενθουσιάζει τον τέως πρόεδρο ενώ ο αφορισμός του μεσαίου χώρου ερμηνεύ­εται ως μια κίνηση υψηλού ρίσκου».Οι ίδιοι άνθρωποι πάντως επιμένουν ότι ο Κώστας Καραμαν­λής δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει την πολιτική ούτε να απο­συρθεί στην τιμητική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αντίθετα, επιμένουν ότι ο ίδιος θα ήθελε να συνεχίσει την πο­λιτική του καριέρα όχι μέσα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά θέτοντας υποψηφιότητα στη Θεσσαλονίκη απ’ όπου και ξεκίνησε. Το μεγάλο ερώτημα φυσικά είναι το τι θα γίνει εάν ο Αντ. Σαμαράς επιλέξει και αυτός την ίδια περιοχή. Φυσικά, ως τέως πρωθυπουργός δεν χρειάζεται σταυρό, όπως και ο νυν αρχηγός του κόμματος…


topontiki

Οι κτηνοτρόφοι του Νομού Ιωαννίνων αφανίζονται!

Yψηλό το κόστος παραγωγής, χαμηλές οι τιμές διάθεσης

Με αφανισμό απειλείται ο κτηνοτροφικός κλάδος της Ηπείρου, λόγω του υπέρογκου κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων, οι οποίες εδώ και καιρό είναι καθηλωμένες στα ίδια επίπεδα.Τα παραπάνω τονίζει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων (την υπογράφει ο Πρόεδρος κ. Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης) σε επιστολή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη, την οποία κοινοποιεί και στους υφυπουργούς Μιλένα Αποστολάκη και Φιλ. Σαχινίδη, καθώς και στους βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων.Ο κ. Μπαλντογιάννης, μεταξύ άλλων αναφέρει:«Η μεγάλη οικονομική κρίση την οποία διέρχεται η χώρα μας καθώς και οι υπέρογκες αυξήσεις στα καύσιμα , την ηλεκτρική ενέργεια στο ΦΠΑ στα επιτόκια δανεισμού και στις πρώτες ύλες (ζωοτροφές, λιπάσματα, φάρμακα κλπ) έχουν φθάσει τους κτηνοπτηνοτρόφους και γενικά τους αγρότες του Νομού μας σε απόγνωση...»Είναι γνωστό σε όλους ότι ο κλάδος της κτηνοπτηνοτροφίας αποτελεί τον κινητήριο μοχλό για την οικονομία του Νομού Ιωαννίνων, και κατ’ επέκταση της χώρας, διότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δραστηριοποιείται γύρω από αυτόν καθώς απασχολεί και το μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό του Νομού, επομένως οι συνέπειες από τον αφανισμό του θα είναι ολέθριες».Προκειμένου, κ. Υπουργέ, να αποφύγουμε τον αφανισμό του κλάδου διεκδικούμε και απαιτούμε:
• Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 6% και από 23% σε 13%.
• Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή 4% επί των πωλήσεων των προϊόντων
• Αυστηροί έλεγχοι στις εισαγωγές των κτηνοπτηνοτροφικών προϊόντων
• Ρύθμιση των κτηνοπτηνοτροφικών δανείων με χαμηλότοκα επιτόκια και περίοδο χάριτος καθώς επίσης και χορηγηση νέων άτοκων δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου
• Τήρηση της ιδρυτικής πράξης της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗΣ και αποκατάσταση της αδικίας με επιστροφή του 7,7% των μετοχών στις Ενώσεις - μετόχους.
• Άμεση επιστροφή του ΦΠΑ των επενδυτικών αγαθών στους αγρότες
• Άμεση αποπληρωμή των επιδοτήσεων όλων των επενδυτικών προγραμμάτων των αγροτών».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

On line φροντιστήριο


Με τον τίτλο «Προετοιμάζομαι για τις πανελλαδικές εξετάσεις», το υπουργείο Παιδείας εγκαινιάζει μία πρωτοπόρα δράση, το on line φροντιστήριο.Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με επικεφαλής την υπουργό Αν. Διαμαντοπούλου, παρουσίασε το φιλόδοξο αυτό «πλάνο», που σε οικονομικά δύσκολες μέρες έρχεται αρωγός σε χιλιάδες οικογένειες και κυρίως στους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι δαπανούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα κ.λπ.Μ' ένα «κλικ» στον υπολογιστή τους τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση στα μαθήματα που θέλουν, θα έχουν τις βοηθητικές υπηρεσίες, που τους χρειάζονται, θα έχουν ασκήσεις, σημειώσεις του καθηγητή και όσα είναι απαραίτητα στο διάβασμά τους. Είναι η πρώτη φορά στην Ευρώπη, που εφαρμόζεται η δράση αυτή και η οποία φαίνεται, ήδη, ότι έχει μεγάλη απήχηση, αφού μέσα σε τρεις μέρες, που τρία μαθήματα βρίσκονται στους υπολογιστές, τα «χτυπήματα» ανέρχονται σε 54.000.Τα μαθήματα που βρίσκονται ήδη στο διαδίκτυο είναι αρχαία, φυσική και μαθηματικά, ενώ από τον επόμενο χρόνο θα εμπλουτιστεί η ύλη με άλλα τρία μαθήματα και σε πολύ λίγο όλα τα μαθήματα θα είναι στον υπολογιστή του μαθητή.Από το υπουργείο εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθούν και οι εκπαιδευτικές ανισότητες, ενώ θα είναι ιδιαίτερη η βοήθεια σε παιδιά δυσπρόσιτων περιοχών που δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τα παιδιά των μεγάλων πόλεων. Να σημειωθεί ότι το 90% των εφήβων έχουν πλέον πρόσβαση στο Ίντερνετ, ενώ 75-80% δικό τους ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επιπλέον σημειώνεται ότι 120 εκπαιδευτικοί έχουν δώσει υλικό και βοηθούν αφιλοκερδώς, ενώ συνολικά στο «ψηφιοποιημένο» μέρος της εκπαίδευσης (digital school) 250 καθηγητές δίνουν υλικό και βοηθούν τα παιδιά. Από τον επόμενο χρόνο, πάντως, θα υπάρχει η δυνατότητα προσωπικής επαφής του μαθητή με τον καθηγητή, στον οποίο θα μπορεί ο μαθητής να απευθύνει προσωπικά ερωτήματα και απορίες και να παίρνει απαντήσεις. Οι καθηγητές, που θα ασχοληθούν σχετικά, θα παίρνουν και ένα επιμίσθιο της τάξης των 200 με 300 ευρώ, ενώ το όλο εγχείρημα κοστίζει περίπου 30-50.000 ευρώ. Είναι δηλαδή πολύ πιο οικονομικό από την πρόσθετη διδακτική στήριξη στα σχολεία, που στην πράξη δεν σημείωσε επιτυχία.Είναι πρώτη φορά που γίνεται κάτι αντίστοιχο στην Ευρώπη, δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου.

Αναπροσαρμογές στις αποδοχές των υπαλλήλων της Αυτοδιοίκησης


Αναπροσαρμογές στις αποδοχές των υπαλλήλων της Αυτοδιοίκησης φέρνουν οι μετατάξεις που έγιναν λόγω του προγράμματος "Καλλικράτης". Στην πλειοψηφία των υπαλλήλων που μετατάχθηκαν οι αναπροσαρμογές αυτές αφορούν σε αυξήσεις αποδοχών, όπως προκύπτει από σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη.Έτσι, μεγαλύτερο μισθό θα λάβουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι υπηρετούσαν μέχρι πρότινος στις νομαρχίες και τώρα έχουν μεταφερθεί στους Καλλικρατικούς δήμους. Καμία διαφοροποίηση δεν θα υπάρξει για υπαλλήλους που απασχολούνταν στις πρώην κρατικές περιφέρειες και μετακινήθηκαν στις επτά νέες αποκεντρωμένες διοικήσεις, καθώς και το προσωπικό των πρώην νομαρχιών που μετατάχθηκε στις αιρετές περιφέρειες. Αντιθέτως, περιορισμένος θα είναι ο μισθός εργαζομένων στις πρώην κρατικές περιφέρειες, που από τα μέσα του 2011 θα αναλάβουν καθήκοντα στις αιρετές περιφέρειες.

Όρους θέτει η ΝΔ για συμμετοχή της στο διάλογο για τα δημοσιονομικά


Την αναθεώρηση της διάταξης, που δίνει στον υπουργό Οικονομικών το δικαίωμα να υπογράφει συμφωνίες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, χωρίς την έγκριση της Βουλής, έθεσε ως προϋπόθεση για την συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας στον διάλογο για την αντιμετώπιση του χρέους και του ελλείμματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης.Αποκρινόμενος σε επίκριση του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, σχετικά με την μη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας στον διάλογο για τα δημοσιονομικά, ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε πως η ΝΔ είναι ανοιχτή στον διάλογο: «Θα δεχθείτε να αλλάξετε την ντροπή-διάταξη του Μνημονίου για γενική εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών, χωρίς να δίνει αναφορά ούτε καν στο υπουργικό συμβούλιο, να αλλάζει τις διατάξεις του Μνημονίου, να μας φορτώνει επιπλέον 17 δις ευρώ μέχρι το 2015; Αν το αλλάξετε ερχόμαστε» ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης.«Θεωρώ προσχηματικό τον όρο για διάλογο» απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών. «Όταν η Νέα Δημοκρατία ψήφιζε τον νόμο περί δημοσιονομικής ευθύνης, η διάταξη ήταν εν γνώσει της. Άρα, η πραγματικότητα είναι αυτή που προκύπτει απ’ την άρνησή της» ανέφερε ο κ. Σαχινίδης.

Μνημόνιο για την απασχόληση


Να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε από τον ερχόμενο Απρίλιο να αρχίσει η εφαρμογή των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για την απασχόληση και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, συνολικής δαπάνης 130 εκατομμυρίων ευρώ, που θα προέλθουν από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, συμφωνήθηκε στη συνάντηση της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη με τους περιφερειάρχες όλης της χώρας."Η ανάσχεση της ανεργίας και η ενίσχυση της απασχόλησης αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου μας", τόνισε σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνάντησης η Υπουργός Εργασίας. Η κ.Κατσέλη είπε ότι κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να γίνει η υλοποίηση των προγραμμάτων με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και πρόσθεσε ότι θα συγκροτηθεί κοινή επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας και των περιφερειαρχών η οποία θα καταλήξει στην υπογραφή Μνημονίου σε κάθε περιφέρεια ώστε να υπάρξει θετική προοπτική για τους ανέργους."Οι περιφερειάρχες θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να "ξελασπώσει" η χώρα, σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε", τόνισε στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, ενώ ζήτησε από την κεντρική διοίκηση την Κυβέρνηση και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό στενότερη συνεργασία με τις περιφέρειες. "Αν δεν υπάρχει συνεργασία δεν θα υπάρξει και αποτέλεσμα", είπε χαρακτηριστικά.

Μήνυμα ευθύνης ενόψει αποφάσεων


Μήνυμα ευθύνης ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων της συνόδου της 25ης Μαρτίου έστειλε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ούτε υπερβολική αισιοδοξία πρέπει να υπάρχει, αλλά ούτε η μιζέρια της μοιρολατρίας, που συνιστά καταστροφολογία και οδηγεί στην παραίτηση."Η 25η Μαρτίου είναι κρίσιμος σταθμός και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ελλάδα. Μακάρι να υπάρξουν οι σωστές αποφάσεις, αλλά είναι ένας σταθμός. Εμείς δίνουμε τη μάχη, αλλά όποιο αποτέλεσμα το αντιμετωπίζουμε χωρίς φόβο βασιζόμενοι στις δυνατότητές μας", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός απαντώντας, από το βήμα της Βουλής, στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη.Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην κρίση της Λιβύης, μίλησε για την σημασία και το ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι "η επόμενη ημέρα θα μας βρει ενεργά παρόντες, ως πόλο σταθερότητας στην περιοχή".Για το θέμα της μάχης στην Ευρώπη στα τέλη Μαρτίου ο κ. Καρατζαφέρης σχολίασε: "επειδή κ. πρωθυπουργέ, οσάκις βγαίνετε στο εξωτερικό, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξαπολύει δέσμη μέτρων, ή εσείς να μη βγαίνετε ή να τον παίρνετε μαζί σας".Δίνουμε μάχες εντός και εκτός για το συσσωρευμένο χρέος, γιατί στην κυβέρνηση αυτή έπεσε ο κλήρος να σηκώσει αυτό το βάρος, απάντησε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι "πρόκειται για μία δύσκολη μετάβαση, αλλά σε μία διαφορετική Ελλάδα".

Οι υπάλληλοι Περιφερειών θα πληρώνουν από την τσέπη τους έσοδα που δεν εισπράττουν


Στελέχη των περιφερειών που επιδεικνύουν, από δόλο ή αμέλεια, αδράνεια στην είσπραξη νομίμως βεβαιωθέντων ποσών, καταβάλλουν τα χρήματα από την τσέπη τους, όπως προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, που εστάλη σε όλες τις Περιφέρειες.Σύμφωνα με το Βήμαonline, η εγκύκλιος ορίζει ότι σε περίπτωση που διαπιστώνεται αδράνεια στην είσπραξη των εσόδων ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ο Ελεγκτής Νομιμότητας οφείλουν να ενεργήσουν άμεσα για την είσπραξη τους και να παραπέμψουν τους υπεύθυνους για προσωπικό καταλογισμό με το ποσό της θετικής ζημιάς που προξένησαν.Παράλληλα, το Ελεγκτικό Συνέδριο, διά του αρμοδίου Επιτρόπου, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους, οφείλει να παρακολουθεί την κανονική είσπραξη των εσόδων των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων και να ασκεί τον έλεγχο για την είσπραξη των νομίμως βεβαιωθέντων χρεών, οφειλών ή προστίμων σε βάρος τρίτων.Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα αρμόδια όργανα των περιφερειών οφείλουν να προχωρήσουν στην άμεση κατάρτιση των προϋπολογισμών οι οποίοι δεν θα είναι μόνον ισοσκελισμένοι, αλλά και «σφιχτοί».

Ποινολόγιο για τους εργοδότες


Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα η Υπουργική Απόφαση για την επιβολή προστίμων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) στους εργοδότες όπου παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.Με την απόφαση, που υπέγραψε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη στις 3/2/2011, θεσπίζεται η αναλογικότητα των ποινών και των κυρώσεων και η επιβολή των προστίμων στηρίζεται σε επιστημονική μεθοδολογία, με βάση ποιοτικά και αντικειμενικά κριτήρια, έτσι ώστε ο κάθε Επιθεωρητής Εργασίας να μην εισηγείται και επιβάλλει πρόστιμα με υποκειμενικά και εμπειρικά κριτήρια και επομένως λιγότερο αντικειμενικά.Το νέο «ποινολόγιο» προβλέπει πρόστιμα από 500 έως και 50.000 ευρώ τα οποία καθορίζονται με βάση ειδική μοριοδότηση συνδεδεμένη με το είδος της παράβασης, τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται και το εάν ο εργοδότης είναι υπότροπος ή όχι.

Έγιναν συνήθεια τα μισόλογα για τη ΔΩΔΩΝΗ


Σε μια κρίσιμη εποχή για τον αγροτικό – κτηνοτροφικό κόσμο της Ηπείρου, κυρίως σε ότι αφορά στην γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, βρίσκεται στην περιοχή η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη.Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ και το μέλλον της, μετά την επικείμενη πώλησή της από την Αγροτική Τράπεζα που θεωρείται δεδομένη, απασχολούν τον κτηνοτροφικό κόσμο που αγωνιά για την τύχη μιας από τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές επιχειρήσεις της χώρας και με καθοριστικό ρόλο για την κτηνοτροφία.Το θέμα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ εκκρεμεί εδώ και αρκετούς μήνες, εντείνοντας την ανησυχία των παραγωγών, χωρίς η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να έχουν ανακοινώσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για την «επόμενη ημέρα».Για μια ακόμη φορά η κα Αποστολάκη επανέλαβε την θέση του υπουργείου σε ότι αφορά την διατήρηση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της επιχείρησης, με μια δήλωση που περισσότερο μοιάζει με ευχολόγιο παρά κυβερνητική στάση, την ώρα μάλιστα που έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η διαδικασία πώλησης της ΕΛΒΙΖ Ημαθίας από την Αγροτική Τράπεζα, κάτι που θεωρείται προάγγελος της πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας.Με αφορμή την συνάντησή της με τους εκπροσώπους του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος της Άρτας και της Πρέβεζας, λίγο μετά την άφιξή της στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, σημείωσε: «Η ΔΩΔΩΝΗ παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην κτηνοτροφία και την εθνική παραγωγή. Ο συνεταιριστικός χαρακτήρας της είναι κατοχυρωμένος και αδιαπραγμάτευτος και αυτή η θέση όσον αφορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν αλλάζει».Ο κύριος λόγος της επίσκεψης της κας Αποστολάκη στην Ήπειρο είναι η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου για την αναδιοργάνωση του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος, που σύμφωνα με την υφυπουργό θα δώσει νέα ώθηση στην παραγωγή.«Προωθούμε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών ώστε να δοθεί ώθηση στην παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα», σημείωσε η κα Αποστολάκη.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πρόταση για την ενίσχυση των μεταφορικών επιχειρήσεων


Την αποκατάσταση της αρχής της αμοιβαιότητας στο όφελος από την εκμετάλλευση του μεταφορικού έργου μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, ώστε να δοθεί και πάλι η δυνατότητα σε ελληνικές μεταφορικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας ζητά το 6ο Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.Με υπόμνημά της στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, η διοικούσα επιτροπή προτείνει την αποκατάσταση της στρέβλωσης που υπάρχει σήμερα στις διεθνείς επιβατικές λεωφορειακές μεταφορές Ελλάδας – Αλβανίας προς τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης.Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηπείρου Δημήτρης Φίλης μέχρι το 2004 το έργο της μεταφοράς επιβατών επιμεριζόταν ισομερώς με ετήσιο συνολικό κύκλο εργασιών 6 εκ. ευρώ. Ωστόσο από το 2004 με την πλήρη απελευθέρωση του έργου, οι ελληνικές μεταφορικές επιχειρήσεις πλην του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων έχουν αποσυρθεί λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού και δραστηριοποιούνται περίπου 40 Αλβανοί μεταφορείς στην εκτέλεση όλων των δρομολογίων.Το Οικονομικό Επιμελητήριο προτείνει την θέσπιση νέου νομικού πλαισίου στις μεταφορές επιβατών με λεωφορεία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, έτσι ώστε κατόπιν εκπόνησης οικονομοτεχνικής μελέτης για κάθε γραμμή να καθορισθεί η βιώσιμη εκμετάλλευσή της και να κατανεμηθεί το έργο της ισομερώς μεταξύ των Ελλήνων και των Αλβανών μεταφορέων, οι οποίοι κατά την εκτέλεση του έργου τους θα ελέγχονται για την συνέπεια στην ακριβή εκτέλεση των δρομολογίων αλλά και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους, που απορρέουν από την εργατική και φορολογική νομοθεσία.Για παράδειγμα το Οικονομικό Επιμελητήριο προτείνει οι αλβανικές μεταφορικές επιχειρήσεις να μπορούν να μεταφέρουν το επιβατικό κοινό από τους Αγίους Σαράντα ή το Αργυρόκαστρο μέχρι τα Ιωάννινα, την Θεσπρωτία ή την Καστοριά και οι υπόλοιπες μετακινήσεις προς το εσωτερικό της χώρας να γίνονται από τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ των συγκεκριμένων νομών. Όπως σημείωσε ο κ. Φίλης οι ελληνικές μεταφορικές επιχειρήσεις αλλά και το κράτος χάνουν αυτή τη στιγμή μια μεγάλη πηγή εσόδων, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.

Φορολογικό σεμινάριο το Σάββατο

Το Περιφερειακό τμήμα Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας σε συνεργασία με το Σύλλογο Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ., την ΠΟΕ - ΔΟΥ και τη Φορολογική Επιθεώρηση, διοργανώνει Φορολογικό Σεμινάριο το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου και ώρα 9 το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Θέματα: Φορολογία εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων - Συμπλήρωση Εντύπων. Εισηγητές: Κατούδης Ηλίας και Χαπίδης Ματθαίος, στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.Το Σεμινάριο είναι δωρεάν και απευθύνεται κυρίως σε Εφοριακούς υπαλλήλους και Λογιστές- Φοροτεχνικούς.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ