Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

Τσάμπα πάνε οι θυσίες μας…

Της Μιχαλούς

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι «ρίχνουν βόμβα» και αφήνουν να εννοηθεί ότι η αποτυχία του μνημονίου στην χώρα μας είναι γεγονός!Συγκεκριμένα, ο όμιλος Ευρωπαίων οικονομολόγων European Economic Advisory Group θεωρεί πιθανά ενδεχόμενα για την Ελλάδα την επιστροφή στη δραχμή, την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων («haircut») κατά 30% και ένα νέο πακέτο στήριξης μετά το 2013.Το EAAG μας λέει πως οι στόχοι της κυρίαρχης οικονομικής και πολιτικής ελίτ (μη-αναδιάρθρωση χρέους, πάσει θυσία παραμονή στο ευρώ κλπ), δεν μπορούν να επιτευχθούν παρά μόνο με την «εξόντωση» των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων!Τσάμπα πάνε οι θυσίες του ελληνικού λαού, επισημαίνουν με όσο πιο λάιτ τρόπο μπορούν, ενώ μας κρούουν το κώδωνα του κινδύνου ότι η χώρα μας σέρνεται, από ένα μάτσο δήθεν επιτυχημένους οικονομολόγους, οι οποίοι της λένε τι θα κάνει και πως θα το κάνει…Ετσι λοιπόν η Ελλάδα, πιθανόν να μην είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της μέσω των αγορών όταν ολοκληρωθεί το τρέχον πακέτο διάσωσης, γι' αυτό και μας προειδοποιούν.Την ίδια ώρα ο ΓΑΠ σφυρίζει αδιάφορα και λέει ότι «άμα ξαναγυρνούσαμε στη δραχμή , αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη, καθώς μία ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας θα προκαλούσε ντόμινο αντιδράσεων … στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης»…Και τι μας νοιάζει εμάς; Λύσεις ζητάμε και δεν θέλουμε να σερνόμαστε χωρίς νόημα!!!!

topontiki

Μέχρι 3 Μαρτίου τα αιτήματα των ΟΤΑ για προσλήψεις


Το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας να αποστείλουν τα αιτήματά τους για πρόσληψη του «απολύτως απαραίτητου προσωπικού» μέχρι τις 3 Μαρτίου.Σύμφωνα με εγκύκλιο, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, πρόκειται για προσλήψεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με συμβάσεις μισθώσεις έργου.Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, αντίστοιχη διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι πάσης φύσεως επιχειρήσεις των ΟΤΑ, οι οποίες υπόκεινται στον περιορισμό του Ν. 3899/10 για περιορισμό των προσλήψεων στο -15% σε σχέση με το 2010.

ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΙΚΟΤΗΤΑ…ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ

«Αφιερωμένο σε όσους ενστερνίζονται μα και σε κείνους που αδιαφορούν για τη Δια Βίου Μάθηση»

Του Θανάση Μπούση

Για να μπορέσεις να καταφέρεις το καλύτερο αποτέλεσμα πρέπει να κερδίσεις την εμπιστοσύνη της Ομάδας στην εκπαίδευση. Πολύ δε περισσότερο με τους ενήλικες.Αυτές οι Ομάδες λέει, πρέπει να έχουν έναν κοινό στόχο, κοινά ενδιαφέροντα ,να αλλάξουν στάσεις και συμπεριφορές μέσα από τη μάθηση ,να αποκτήσουν γνώση που φέρνει αυτοπεποίθηση ,που οδηγεί στην ατομική καταξίωση στην ισότιμη κοινωνική δράση…Έλα που τούτη τη φορά η κατάσταση είναι έξω από νόρμες και θεωρίες.. Δεκαετίες εμπειρίας στο αντικείμενο , αλλά σαστιμάρα.Πώς να ανοίξεις ψυχές, αφού απέναντι σου βλέπεις ακανόνιστους όγκους ,σκιές λες και κατοικούν σε σάκους οι ψυχές .Μάτια που κοιτούν στο πουθενά.Πώς να προσεγγίσεις ανθρώπους που δε μπορείς καν να ρωτήσεις από πού έρχονται ,γιατί είναι εδώ, πόσα χρόνια πέρασαν στα μεσαιωνικά τούτα τα κελιά και πότε κι αν υπολογίζουν πως θα βγούνε...Τι μεθόδους εκπαιδευτικές και τι συστήματα να ακολουθήσεις, παρά μόνο το σφίξιμο της καρδιάς . Έκαναν ημικύκλιο μπροστά μου, προσπαθούσα να μαντέψω τι σκέφτονται την ώρα αυτή ,για μένα, για τούτη την «νεωτεριστική» διδασκαλία.Ρωτάς τουλάχιστον γιατί ήρθαν στο μάθημα αυτό και με την συγκατάνευση του οπλισμένου φύλακα , πως επιλέχτηκαν…Ήταν στη μέση και το επίδομα.Ο δεύτερος από αριστερά ήταν ολοφάνερο, δόντι δεν του χε μείνει εδώ μπροστά , τα είχε κάψει η σκόνη η πικρή .Σίγουρα ήταν πως τον πρότεινε η διεύθυνση να πάρει το επίδομα μπας και φυτέψει καμιά γεφυρούλα...Ο Ηλίας ο Πελλοποννήσιος ήταν σχετικά φρέσκος στο ..ίδρυμα και από τους μικρότερους στην ηλικία.. Είχε και μικρό παιδί ,ημερών ήταν όταν τον μάζεψαν. Μπορεί να στείλει κάτι από δω αφού απέξω κανείς την προκοπή του δεν την είχε δει.Ήταν καμιά εικοσαριά από λιγότερο βαριά αδικήματα ως τα χειρότερα που βάζει ο νους.Στην άκρη δεξιά ο συναισθηματικός ηγέτης της παρέας που λένε και οι ψυχολόγοι.Όμορφος, γυμνασμένος, σπουδασμένος, καλοδιατηρημένος θα έλεγες παρά τα χρόνια στο σκοτάδι. Πάντως δεν είχε βάψει τα χέρια του παρά μόνο με οικονομικά μπερδέματα.Πες μας για δουλειές κι επιδοτήσεις Δάσκαλε με παρότρυνε. Εσύ που ξέρεις κι από οικονομικά μίλα μας για καμιά ευκαιρία κι αν ποτέ μας χρειαστεί ,αλλά κι αν εμείς αργήσουμε, έχουμε και δικούς μας έξω , κανένας δεν τους πλησιάζει ,δεν τους ενημερώνει, στιγματισμένους τους καταντήσαμε. Τι να λέμε τώρα φταίξαμε πληρώσαμε ,μυαλό από δω και πέρα και να θελα στον ίδιο δρόμο να βρεθώ, όταν θα έχω βγει, που δεν το θέλω με τίποτα πια ,για μικροθελήματα θα με είχαν οι σημερινές οι συμμορίες. Άλλαξαν τα πράγματα ,δε μετράει πια η μπογιά μας. Κάτι να μαθαίναμε μακάρι εδώ μέσα ,να γινόμασταν πιο σύγχρονοι.

EYGENIOS…

Ο Ευγένιος ,αλήθεια ευγενική μορφή, κάπου στα τριάντα πέντε θα ήταν, ξανθός με γλυκά χαρακτηριστικά ,αταίριαστα με τα μπουντρούμια γύρω μας. Είχε βρεθεί σε έναν καβγά ,μετά έγινε φονικό ,δεν είχε κλείσει χρόνο που είχε έρθει από τη Ρωσία γεμάτος όνειρα κι απαντοχές.Ποτέ δεν παραδέχθηκε την κατηγόρια κι ας καταδικάστηκε.Πέρασαν Δεκαπέντε χρόνια κι ελπίζει.. Μάζεψαν κάποια χρήματα οι δικοί του να βάλουν δικηγόρους να αναψηλαφήσουν τη δίκη.. Εκεί όλη του η ελπίδα.
-Ειρωνεία είπα, Ευγένιε, τέτοιο όνομα μπλεγμένο με τα φονικά.
-Ο Ευγένιος Ονιέγκιν στην όπερα του Τσαικόφσκι πάλι με επίκεντρο ένα φονικό.
-Αυτός σκότωσε στα αλήθεια τον φίλο του τον Λένσκι ψιθύρισε . Εγώ τυχαία βρέθηκα κοντά σε κείνο το κακό.
- Βιβλία χρειαζόμαστε εμείς μου αντιπρότεινε. Βιβλία με τη νέα τεχνολογία.
Μπορείς να φανταστείς ότι οι περισσότεροι από μας δεν πιάσαμε στα χέρια κινητό ,δεν ξέρουμε τίποτε για τα computer , δεν τα προλάβαμε απέξω.Κινηθήκαμε ,ψάξαμε ,βρέθηκαν δωρητές κι εθελοντές, οι φύλακες παραχώρησαν το κυλικείο το δικό τους και γέμισε Υπολογιστές. Θα έμεναν εκεί για πάντα.Και τα βιβλία μη ξεχάσετε μας ξαναθύμισε ο Ευγένης.Την άλλη Τρίτη με τα βιβλία παραμάσχαλα ανηφορίζαμε κατά το «ίδρυμα». Χαιρόμασταν με τη χαρά του Ευγένιου ,η παραγγελία είχε στο ακέραιο εκτελεστεί.Κάτω από την πύλη , ο γέρο πατέρας- βιβλική μορφή- ξεστόμιζε κατάρες πότε στα ελληνικά πότε στα ρωσοποντιακά , πάνω στη νεκροφόρα αναμαλλιασμένη η αδερφή να λέει και ξαναλέει στα αναφιλητά της : Δε σε πίστευε κανείς που ήσουν αθώος αδερφούλη ,δεν είχαμαν τόσα λεφτά που έπρεπε εμείς.Ο φαφούτης μου ψιθύρισε στο αυτί. Του έστειλαν μαγαρισμένη δόση να το ξεκάνουν το παιδί.Να πρόλαβε να αναψηλαφήσει τα όνειρά του τάχα τες;

Ο ακροδεξιός Μητροπολίτης Κόνιτσας ζητά να μην πραγματοποιηθεί το Καρναβάλι!


Την αντίθεση και τη θλίψη του με τις σχεδιαζόμενες καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Κόνιτσα εκφράζει σε επιστολή του ο γνωστός για τις ακροδεξιές του απόψεις,μητροπολίτης της ακριτικής πόλης Ανδρέας. Σημειώνει ότι σε καιρούς οικονομικής κρίσης κάποιοι μοιάζουν να ζουν σε άλλο πλανήτη και διατυπώνει το ερώτημα ποιος θα χορηγήσει τα χρήματα για τις εκδηλώσεις.Ο νέος δήμαρχος Κόνιτσας κ. Παναγιώτης Γαργάλας,οφείλει να εκδώσει μια σκληρή απάντηση,έτσι ώστε να αντιληφθεί επιτέλους ο Μητροπολίτης πως δουλειά του είναι να ασχολείται με τα εκκλησιαστικά θέματα και να πάψει επιτέλους να συμπεριφέρεται ως πολιτικός παράγοντας του τόπου. Απολαύστε την ανακοίνωση του ακροδεξιού-χουντικού Μητροπολίτη:
Προς Τους κατοίκους της Κονίτσης.
Αγαπητοί αδελφοί, Με πολλή θλίψη πληροφορήθηκα ότι κάποιοι ετοιμάζουν καρναβαλικές εκδηλώσεις στην μικρή μας πόλη. Με έθλιψε και με θλίβει όχι μόνο το γεγονός, πως τα καρναβάλια είναι απομεινάρια ειδωλολατρικά, αλλά και το ότι σε καιρούς, που η οικονομική κρίση έχει πλήξει όλες τις κοινωνικές τάξεις και ενώ «παίζονται» θέματα επιβιφσεως ολόκληρης της ακριτικής μας Επαρχίας, κάποιοι μοιάζουν να ζουν σε άλλο πλανήτη !Ερωτώ τους αρμοδίους : Ποιός θα χορηγήση τα χρηματικά ποσά που θα απαιτήσουν οι καρναβαλικές - βακχιβές εκδηλώσεις ; Σε τέτοιους κρίσιμους καιρούς επιτρέπονται τέτοιου είδους σπατάλες και ξεφαντώματα ; Νομίζω ότι είναι πλέον καιρός να σοβαρευτούμε. Και να δούμε όλοι μαζί τι πρέπει να πράξουμε για την σωτηρία αυτού του τόπου από όσα καταλυτικά σχεδιάζει η Πολιτεία. Διαφορετικά, θα είμαστε άξιοι της τύχης μας. Και για όσα τυχόν δεινά θα επακολουθήσουν θα φταίμε αποκλειστικά εμείς.Ελπίζω να ακούσετε την αγωνιώδη φωνή του Επισκόπου σας, ο οποίος πάντοτε έχει σταθή στο πλευρό σας. Οι καιροί είναι κρίσιμοι. Στώμεν καλώς.

Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ

ΙΚΑ: Διευκρινίσεις για συνταξιούχους που εργάζονται


Διευκρινίσεις για τους περιορισμούς που τίθενται με το νέο ασφαλιστικό νόμο στο ποσό της σύνταξης των συνταξιούχων ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης αρμοδιότητος Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης δίνει με εγκύκλιό του το ΙΚΑ.Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3863/2010 για τους συνταξιούχους οι οποίοι είναι κάτω από 55 ετών προβλέπεται η αναστολή καταβολής της σύνταξης μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους. Μετά τη συμπλήρωση του συγκεκριμένου ορίου, οι συνταξιούχοι παίρνουν το ποσό που αντιστοιχεί σε 30 ημερομίσθια του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί το προηγούμενο έτος (σήμερα 991,20 ευρώ). Το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια καταβάλλεται κατά τα έτη 2010 και 2011 μειωμένο κατά 70%.Το όριο των 30 ημερομισθίων προσαυξάνεται κατά 6 ημερομίσθια (σήμερα 198,24 ευρώ) για κάθε ανήλικο ή ανίκανο για βιοποριστική εργασία παιδί ή για παιδιά που σπουδάζουν και είναι κάτω των 24 ετών.Στην περίπτωση που ο απασχολούμενος λαμβάνει περισσότερες της μίας κύριες συντάξεις, η περικοπή θα γίνεται στο ποσό της μεγαλύτερης από τις κύριες συντάξεις.Για τον προσδιορισμό των εισοδηματικών κριτηρίων δεν λαμβάνεται υπόψη η επικουρική σύνταξη. Για συνταξιούχους λόγω αναπηρίας που εργάζονται ως μισθωτοί, ή αυτοαπασχολούνται και κερδίζουν περισσότερα από όσα κερδίζει υγιής απασχολούμενος, προβλέπεται η διακοπή της σύνταξης.Οι συνταξιούχοι οι οποίοι αυτοαπασχολούνται, υποχρεούνται μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους, να καταβάλουν τις προβλεπόμενες από τις οικείες διατάξεις εισφορές προσαυξημένες κατά 50%. Από την προσαύξηση εξαιρούνται όσοι υπάγονταν σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς φορείς ή το Δημόσιο, και οι οποίοι μετά τη συνταξιοδότησή τους συνεχίζουν για τη συγκεκριμένη απασχόληση υποχρεωτικά την ασφάλισή τους στον οικείο φορέα ασφάλισης.Οι περιορισμοί δεν εφαρμόζονται στον επιζώντα των συζύγων, στους συνταξιούχους του ΟΓΑ στους πολύτεκνους των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή έως το 24ο έτος της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.Εξαιρούνται και εργαζόμενοι που έχουν την ιθαγένεια κράτους μέλους της ΕΕ ή τρίτης χώρας, και υπόκεινται στη νομοθεσία ενός ή περισσοτέρων κρατών μελών της Ε.Ε, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους και οι επιζώντες τους.Επίσης ιπτάμενοι χειριστές καθώς και ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές της Ολυμπιακής Αεροπορίας και Ολυμπιακής Αεροπλοΐας) μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους.Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι συνταξιούχοι που εργάζονται οφείλουν να το δηλώσουν. Σε περίπτωση που ο συνταξιούχος δεν δηλώσει ότι εργάζεται, θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο (επί του καταλογισθέντος ποσού ίσο με τον νόμιμο τόκο υπερημερίας).

Επίσκεψη Μ.Αποστολάκη στο δημαρχείο Άρτας


Επίσκεψη στο δημαρχείο Άρτας πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη και μέλη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν τα αγροτικά ζητήματα της περιοχής.Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε στην αρμόδια Υφυπουργό τα προβλήματα της περιοχής στον αγροτικό τομέα και την δύσκολη κατάσταση που υπάρχει για τους παραγωγούς εν μέσω και της οικονομικής κρίσης. Η κυρία Αποστολάκη τόνισε απ’ την πλευρά της ότι η αντιμετώπιση της κρίσης και η έξοδος από την κρίση μπορεί να έρθει στη χώρα μέσα από την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής παραγωγής. «Αυτή είναι η βαριά μας βιομηχανία» είπε χαρακτηριστικά κάνοντας αναφορά και στο θέμα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών μέσα από έναν κεντρικό σχεδιασμό και στρατηγική για τον αγροτικό τομέα.Σε δηλώσεις της η κυρία Αποστολάκη ανέφερε τα εξής: «Επισκέπτομαι την Άρτα με αφορμή μία παναγροτική σύσκεψη με θέμα το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία των συνεταιρισμών. Η συμβολή του αγροτικού τομέα και της παραγωγής μας στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση μπορεί και πρέπει να είναι καταλυτική. Και βεβαίως ένα συνεταιριστικό κίνημα με δομή, με αρχές, με ουσία, με συνεταιρισμούς παραγωγικούς και όχι συνεταιρισμούς-σφραγίδες, με ενώσεις και συνεταιρισμούς που υπηρετούν τις ανάγκες των παραγωγών, της οργάνωσης της παραγωγής, της δικτύωσής τους και της εξασφάλισης διόδων σε αγορές είναι μία πολύ σημαντική προϋπόθεση γι’ αυτόν τον στόχο. Και βρίσκομαι με πολύ μεγάλη χαρά εδώ στο δημαρχείο όπου με υποδέχεται ένας παλιός φίλος με την ιδιότητα του Δημάρχου. Είμαι σίγουρη για την επιτυχία που θα έχει η προσπάθειά του μαζί με τους συνεργάτες του σ’ ένα δύσκολο έργο και θέλω να διαβεβαιώσω ότι σ’ αυτήν την προσπάθεια το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα είναι δίπλα, θα είναι αρωγός να υποδεχτεί προτάσεις, να συνδιαμορφώσει προτάσεις και να βοηθήσει εκεί όπου μπορεί ούτως ώστε φιλόδοξα σχέδια για τα οποία ήδη σύντομα ενημερώθηκα να μπορέσουν και με την συνδρομή της πολιτείας να γίνουν πραγματικότητα».Απ’ την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Παπαλέξης δήλωσε: «Ανέφερα στην κυρία Αποστολάκη ότι η περιοχή της Άρτας, ο αγροτικός τομέας έχει πάρα πολλά προβλήματα. Η περιοχή μας, ο κάμπος δυστυχώς πάει να εξαφανιστεί. Πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε, να δούμε τα θέματα των αναδιαρθρώσεων, να δούμε τα θέματα της ανάπτυξης της περιοχής, να δούμε την πρωτογενή παραγωγή που είναι η κύρια πηγή πλούτου για την περιοχή μας και για τη χώρα μας. Το βράδυ έχουν συνάντηση στη γέφυρα Καλογήρου όπου θα συζητήσουν τα ζητήματα αυτά, της ανέφερα κι εγώ τα δικά μου τα θέματα και είναι μια καλή ευκαιρία και πιστεύω ότι θα δρομολογηθούν κάποια ζητήματα τα οποία είναι ζωτικής σημασίας».Την κυρία Αποστολάκη συνόδευαν ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Άρτας Δημήτρης Τάτσης, οι Βασίλης και Νίκος Σπυρόπουλος μέλη του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Στο δημαρχείο την υποδέχτηκαν μαζί με τον κ. Δήμαρχο, οι αντιδήμαρχοι Β. Βασιλάκη, Φ. Γεωργίου, Θ. Γκούβας, Γ. Νικολάου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Θ. Τσιρογιάννης, η Δ.Σ. Κ. Μάγγου και ο Γ.Γ. του Δήμου Ι. Νάκας.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΗΤΤΗΤΟ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΑΕΙ Ο ΠΑΣ

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ- ΠΑΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ,ΚΥΡΙΑΚΗ 14:00 ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΙΜΝΟΠΟΥΛΑΣ

Με μόνο στόχο τη διατήρηση του αήττητου στο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΒΕ, η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του ΠΑΣ Γιάννινα υποδέχεται πλήρης, την Κυριακή στις 14:00 την ομάδα της Ναυπάκτου στο κλειστό γυμναστήριο Ε.Α.Ν.Κ.Ι της Λιμνοπούλας.Σε περίπτωση νίκης ο ΠΑΣ Γιάννινα κατακτά, μια αγωνιστική πριν την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων, την πρωτιά στην ΕΣΚΑΒΔΕ και ξεκινά την εντατική προετοιμασία για τους Αγώνες Μπαράζ που οδηγούν στην Α2 εθνική.Η τεχνική ηγεσία και οι παίχτριες της ομάδας περιμένουν το γιαννιώτικο φίλαθλο κοινό να κατακλίσει τις κερκίδες της Λιμνοπούλας και με τη βοήθειά του να επιτευχθεί άλλη μια σημαντική νίκη για την ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα, που είχε επικρατήσει και στον πρώτο γύρο στη Ναύπακτο με 69-44.

Τέσσερα μετάλλια κατέκτησε ο Α.Ο. Άρης Ιωαννίνων στο διεθνές τουρνουά Τζούντο ΒΕΡΓΙΝΑ 20011


Στο διεθνές τουρνουά τζούντο ΒΕΡΓΙΝΑ 20011 της Βέροιας το περασμένο Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011 συμμετείχε ο ΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Υπήρχαν 6αθλητές που κατέκτησαν ένα χρυσό,δύο ασημένια και ένα χάλκινο.Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Λαμπριανίδη Σοφία η Σίντου Γεωργία και η Στραγάλη Παρασκευή κατέκτησαν από ένα ασημένιο μετάλλιο ενώ η Τάσση Αλίκη κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.Στους αγώνες συμμετείχαν και οι Βλάχος Αλέξανδρος και Στραγάλης Παντελής όπου έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους όμως δεν κατάφεραν να κερδίσουν κάποιο μετάλλιο.

ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ:«Αδιαπραγμάτευτος ο συνεταιριστικός χαρακτήρας της Δωδώνης»


«Ο συνεταιριστικός χαρακτήρας της «ΔΩΔΩΝΗΣ» για εμάς είναι κατοχυρωμένος και αδιαπραγμάτευτος», τόνισε σε δηλώσεις της η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη κατά την άφιξή της σήμερα το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, με αφορμή την σύσκεψη με συνεταιριστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ το βράδι στη γέφυρα Καλογήρου.Η υφυπουργός ρωτήθηκε αν η απόφαση της Αγροτικής τράπεζας, για πώληση με διαγωνισμό των θυγατρικών της, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε και Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών Α.Ε, , είναι ...προάγγελος και για την πώληση της γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ».«Δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ότι αφορά τη θέση του Υπουργείου για τη ΔΩΔΩΝΗ», είπε η κ. Αποστολάκη.Βέβαια αρμόδιο για την τύχη της «ΔΩΔΩΝΗΣ» είναι το υπουργείο Οικονομικών που εποπτεύει την κρατική ΑΤΕ και η θέση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι αναρμόδιο, δεν ...εγγυάται ότι δεν θα πουληθεί, είναι όμως μια ένδειξη για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το μείζον αυτό θέμα.Το γεγονός ότι η αρχή για την απεμπλοκή της ΑΤΕ από επιχειρήσεις εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα, (οφείλει να το πράξει για να εγκριθεί η συμμετοχή του δημοσίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, όπως ζητά η τρόικα) άρχισε από αυτές τις εταιρείες, ίσως να σημαίνει κάτι το θετικό, τίποτε όμως δεν αποκλείεται.Η υφυπουργός αναφερόμενη στην παρουσία της στην Ήπειρο, σημείωσε ότι οφείλεται στην συνδιάσκεψη που οργανώνει η Περιφερειακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια του διαλόγου για το σχέδιο νόμου που φέρνει στη βουλή το υπουργείο σχετικά με την αναδιάρθρωση του συνεταιριστικού κινήματος και το οποίο, όπως τόνισε, «μπορεί να δώσει μια νέα ώθηση στην αγροτική παραγωγή και να συμβάλει με καθοριστικό τρόπο στην αντιμετώπιση της κρίσης».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών για κοινωνικό ιατρείο


Συνεχείς συνεργασίες για την δημιουργία και την ανάπτυξη νέων δομών είχε το τελευταίο διήμερο ο υπεύθυνος του τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Φίλιππας Τσουμάνης.Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου και την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου. Στην συνάντηση αυτή, συζητήθηκε και επήλθε η πρώτη συμφωνία για την ίδρυση και τη λειτουργία ιατρείου κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο θα παρέχει δωρεάν περίθαλψη σε ανασφάλιστους συμπολίτες.«Θεωρούμε ότι πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία που θα δώσει διέξοδο σε δεκάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι σήμερα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν χρηματικό αντίτιμο για οποιαδήποτε ιατρική περίθαλψη χρειαστούν. Γνωρίζουμε ότι η εποχή είναι εξαιρετικά δύσκολη και υποχρέωσή μας είναι να ανακουφίσει με όποιον τρόπο μπορούμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού», δήλωσε ο υπεύθυνος του Κοινωνικού Τομέα του Δήμου Φίλιππας Τσουμάνης.Ο Δήμος θα απευθυνθεί εγγράφως στον Ιατρικό Σύλλογο, την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου προκειμένου να συμβάλλουν στην στελέχωση και την λειτουργία του ιατρείου, ενώ στόχος είναι στην ίδια πρωτοβουλία να συμμετάσχουν εθελοντικά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος.Ο υπεύθυνος του τομέα Κοινωνικής Πολιτικής συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Μάρθα Παπαδοπούλου. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αναπτύσσει σε τοπικό επίπεδο πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις, τις οποίες ο Δήμος θα στηρίξει με τα μέσα που διαθέτει.

Εκδήλωση εις μνήμην των Βορειοηπειρωτών ευεργετών του Ζαππείου Μεγάρου Ευαγγέλου και Κωνσταντίνου Ζάππα


Το Ζάππειο Μέγαρο, φιλοξένησε στις 20.2.2011 μία μεγαλειώδη εκδήλωση εις μνήμην των ευεργετών του. Διοργανωτές το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών, ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών, η Ένωση Καλλιτεχνών Βορείου Ηπείρου και η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Ζαππείου Μεγάρου. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Στην ασφυκτικά κατάμεστη αίθουσα ξεδιπλώθηκαν οι γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του Ευαγγέλου και Κωνσταντίνου Ζάππα από το Λάμποβο Βορείου Ηπείρου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών κ. Χαράλαμπος Καραθάνος, ο εκπρόσωπος του Ζαππείου Μεγάρου κ. Ιωάννης Ζώης, ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών κ. Χρυσόστομος Δήμου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής μέσης εκπαίδευσης κ. Ρένος Κυριακίδης, ο οποίος ήρθε από την Κύπρο ειδικά για την εκδήλωση.Στη συνέχεια ακολούθησε μουσικός χαιρετισμός από το Ελληνογεωργιανό Πολιτιστικό Κέντρο «Ο Κάυκασος», χαιρετισμός του προέδρου της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών κ. Νικολάου Ουζούνογλου και του προέδρου της Ένωσης Καλλιτεχνών Βορείου Ηπείρου κ. Κώστα Νούσια, ο οποίος επισήμανε ότι με κάποιο απειροελάχιστο ποσό θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία Συμφωνική Ορχήστρα από Βορειοηπειρώτες, η οποία θα πρέσβευε την παραδοσιακή ελληνική και έντεχνη μουσική πέρα από τα σύνορα της χώρας και ευχήθηκε η εκδήλωση να μεταλαμπαδευτεί στο Λάμποβο Βορείου Ηπείρου (τόπο καταγωγής των ευεργετών) καθώς και στο Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινούπολης.Παραβρέθηκαν η κ. Ευγενία Τσουμάνη βουλευτής επικρατείας Ν.Δ. εκ μέρους του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Απόστολος Μπαμίχας εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, ο κ. Κώστας Πανταζής γραμματέας νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Ιωάννης Δομάγερ πρόεδρος Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Ζαππείου Μεγάρου, ο κ. Παύλος Ιωαννίδης αντιπρόεδρος Ιδρύματος Ωνάση, ο κ. Κωνσταντίνος Μπαντουβάς τέως υπουργός, ο κ. Μανώλης Μπαντουβάς γιατρός, ο κ. Δημήτριος Μητσάτσος πλοίαρχος πολεμικού πλοίου «Φαέθων» τραυματίας πολέμου της Κύπρου 1964 και ο κ. Αθανάσιος Σπυράκος τέως αντιδήμαρχος δήμου Αθηναίων εκπρόσωπος κ. Νικήτα Κακλαμάνη.Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μουσικό πρόγραμμα από την εξαιρετική Παιδική-Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα υπό την αιγίδα της ΕΡΤ, με μαέστρο τη φημισμένη Νίνα Πατρικίδου, η οποία επιμελήθηκε και την καλλιτεχνική διεύθυνση.Ειδικά για την εκδήλωση δημιουργήθηκε ο «Ύμνος για το Ζάππειο Μέγαρο» σε μουσική-ενορχήστρωση του Βορειοηπειρώτη Κώστα Νούσια και στίχους της Κωνσταντινουπολίτισσας Ζαππίδας ποιήτριας Στέλλας Λεοντιάδου. Τον ύμνο, που ακούστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, απέδωσαν εξαιρετικά η Παιδική-Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα υπό την αιγίδα της ΕΡΤ, η χορωδία του Ελληνογεωργιανού Συλλόγου «Ο Καύκασος» με μαέστρο τη Nino Meskhishvili και ο τραγουδιστής-καθηγητής μουσικής Γρηγόρης Κακούρης. Το κοινό χειροκρότησε θερμά τον Ύμνο και απαίτησε να ακουστεί και δεύτερη φορά, όπως και έγινε. Το μουσικό πρόγραμμα συνεχίστηκε με την ταλαντούχα σολίστ βιολιού της Συμφωνικής Αλεξάνδρα Νούσια και γνωστά έργα κλασσικής μουσικής διάσημων συνθετών και έκλεισε με το «Χαρούμενο Σαββατοκύριακο» του Βορειοηπειρώτη Γιάννη Παπαδημητρίου. Το κοινό αποθέωσε τα παιδιά της Συμφωνικής για την άρτια μουσική τους παρουσίαση, καθώς και τους συντελεστές του Ύμνου. Ακολούθησε η απονομή μεταλλίων στη μαέστρο της Παιδικής-Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας υπό την αιγίδα της ΕΡΤ Νίνα Πατρικίδου και στη μαέστρο της χορωδίας του Ελληνογεωργιανού Συλλόγου «Ο Καύκασος» Nino Meskhishvili από τον πρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος κ. Ηλία Δεμιρτζόγλου. Έπαινοι δόθηκαν εκ μέρους της Ένωσης Καλλιτεχνών Βορείου Ηπείρου στα μέλη της Συμφωνικής και της χορωδίας και στον τραγουδιστή Γρηγόρη Κακούρη. Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωσε που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους την παρακολούθησαν.

Χορηγοί της εκδήλωσης: ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΓΛΥΝΑ» - MAKSA TRAVEL - ΔΙΕΘΝΕΣ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ - Π. ΚΟΥΡΤΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ-ΕΜΠΟΡΙΟ - ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΜΠΟΥΡΝΤΕΝΗΣ & ΛΩΛΗΣ

Δείτε το βίντεο με την σφοδρή κριτική του Βαγγέλη Παπαχρήστου στο διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γ.Προβόπουλο


Παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την νομισματική πολιτική 2010-2011, ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος πρότεινε προσαρμογές μεγαλύτερες κι εκείνων που προβλέπονται στο Μνημόνιο, προκειμένου να πειστούν οι αγορές πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να περιορίσει το χρέος της. Επίσης ανέφερε πως η επιστροφή της Ελλάδας (και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος) στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, δυσχεραίνεται από την «κακή δυναμική» του δημοσίου χρέους, πρόβλημα που δεν είναι δυνατόν να λυθεί με το Μνημόνιο, ή με αναδιάρθρωση του χρέους, που θα συνιστούσε «καταστροφική επιλογή».Ο κ. Προβόπουλος πρότεινε επίσης, υποδεικνύοντας ως προοπτικές, την κατεπείγουσα έναρξη καταγραφής της δημόσιας περιουσίας προς αξιοποίησή της, την εστίαση στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και στην περαιτέρω υποχώρηση του μισθολογικού κόστους και τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων ελληνικών τραπεζών.Σφοδρή ήταν η κριτική του βουλευτή Πρέβεζας Βαγγέλη Παπαχρήστου στην ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.«Η Έκθεσή σας είναι μια έντονα πολιτική τοποθέτηση» είπε ο κ. Παπαχρήστος.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Στις κάλπες, εν μέσω κινητοποιήσεων, οι δικηγόροι

Ηρ. Χασιώτης και Αν. Γιογλή διεκδικούν την προεδρία

Εν μέσω κινητοποιήσεων για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με την άσκηση του επαγγέλματος διεξάγονται την Κυριακή οι εκλογές στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας για την ανάδειξη νέων διοικήσεων.Στον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων την προεδρία διεκδικούν ο απερχόμενος πρόεδρος Ηρακλής Χασιώτης και η απερχόμενη Γραμματέας Αναστασία Γιογλή.Το γεγονός ότι οι υποψήφιοι είναι μόνον δύο οδηγεί σε εκλογή από τον πρώτο γύρο και δεν θα χρειαστεί να ξαναστηθούν κάλπες την επόμενη Κυριακή, όπως συνέβαινε τις προηγούμενες αναμετρήσεις.Πλην των δυο υποψηφίων προέδρων με τους συνδυασμούς τους, κατέρχεται και ένας ακόμη στις εκλογές μόνο για το διοικητικό συμβούλιο.Στα Γιάννινα οι εκλογές δεν θεωρούνται ...σκληρά κομματικοποιημένες, ωστόσο η απουσία υποψηφίου προέδρου και συνδυασμού από το χώρο της Ν.Δ προκαλεί αίσθηση. Κι αυτό όταν στις προηγούμενες εκλογές η υποψήφια πρόεδρος Καλλιόπη Νταφοπούλου είχε περάσει ως πρώτη στο δεύτερο γύρο.Ο συνδυασμός με υποψήφιο πρόεδρο τον κ. Χασιώτη προέρχεται από το χώρο της Αριστεράς και μετέχουν δικηγόροι και από άλλους κομματικούς χώρους, ενώ αυτός της κ. Γιογλή κινείται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά με συμμετοχή και δικηγόρων επίσης από διαφορετικούς κομματικούς χώρους. Ο τρίτος συνδυασμός έχει την αναφορά του στο χώρο του ΚΚΕ.

Οι υποψηφιότητες
Τις 11 θέσεις του νέου διοικητικού συμβουλίου για την επόμενη τριετία διεκδικούν τρεις συνδυασμοί με δυο υποψηφίους προέδρους.Ο Συνδυασμός «Ανεξάρτητη Κίνηση Δικηγόρων» με υποψήφιο πρόεδρο τον Ηρακλή Χασιώτη και υποψηφίους συμβούλους τους, Βαρβάρα Αναγνώστου, Δήμητρα Ασπρούλια, Νεκταρία Βαγγελή, Αδαμάντιο Ζώλα, Νικόλαο Καραμάνη, Μαρία Κιτσάκη, Αθηνά Πανάτση, Παναγιώτη Σακκά, Αγγελική Τζοβάρα, Μιχαήλ Τζούφη.Ο Συνδυασμός «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» με υποψηφίους συμβούλους τους, Αναστάσιο Έξαρχο, Θεοδώρα Μητσιμάρη, Νικόλαο Μπλέτσα, Όλγα Τσουμάνη.Ο τρίτος Συνδυασμός, «Αυτοδύναμη Πρωτοπορία Δικηγόρων» με υποψήφια πρόεδρο την Αναστασία Γιογλή και υποψηφίους συμβούλους τους, Σοφία Βαρτζιώτη, Αναστασία Βάσσου, Κωνσταντίνο Γεωργούλη, Κωνσταντίνο Γκαρτζονίκα, Βασίλειο Γοργόλη, Παναγιώτη Ζάκκα, Μάριο Ζώνιο, Παναγιώτη Θεοδώρου, Δημήτριο Κονάκη, Βασιλική Τσούνη.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Παραδόθηκε η δεύτερη φάση της κυκλοφοριακής μελέτης


Παραδόθηκε στις υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών, η δεύτερη φάση της κυκλοφοριακής μελέτης, η οποία μετά την επεξεργασία που θα γίνει, θα κατατεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.Η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της μελέτης αυτής, δίνει το πράσινο φως για την υποβολή στο ΕΣΠΑ, μελετών που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της εκπόνησης και αφορούν σε σημαντικές παρεμβάσεις αναβάθμισης της ποιότητας ζωής.Ο αντιδήμαρχος έργων Βασίλης Μασσαλάς δήλωσε πως η κυκλοφοριακή μελέτη αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία στα χέρια του Δήμου, καθώς δίνει την δυνατότητα να προωθηθούν προτάσεις και να κατατεθούν μελέτες για ένταξη στο ΕΣΠΑ, πράγμα που μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να συμβεί λόγω της απουσίας της.Η πρώτη μελέτη που έχει ολοκληρωθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και θα κατατεθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ, αφορά στην πεζοδρόμηση ενός ευρύ δικτύου οδικών αξόνων, έργο που θα δώσει άλλη όψη στο κέντρο των Ιωαννίνων.Η παρέμβαση αυτή περιλαμβάνεται στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στα έξι εκατομμύρια ευρώ.Μεταξύ των άλλων οι δρόμοι που προβλέπεται να πεζοδρομηθούν είναι: Μιχαήλ Αγγέλου, Γρηγορίου Σακκά και Βλαχλείδη. Σε συνδυασμό με τους πεζοδρόμους στην Μπότσαρη και Μουλαιμίδου δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο δίκτυο, στον εμπορικό ιστό της πόλης.Στην ίδια μελέτη περιλαμβάνονται οι πεζοδρομήσεις στις οδούς Παπαδοπούλου, Παπάζογλου, Αραβαντινού, Λόρδου Βύρωνα, στα δρομάκια πέριξ αυτής και Κωλέττη.Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού, δίνεται η δυνατότητα να περπατήσει κάποιος άνετα και με ασφάλεια στην καρδιά της αγοράς των Ιωαννίνων και στο ιστορικό κέντρο.Από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου εκπονείται μία δεύτερη μελέτη για πεζοδρομήσεις στην πλατεία Τοσίτσα και την οδό Τοσίτσα, την πλατεία Χατζηκώστα, και σε όλους τους δρόμους του ιστορικού κέντρου, μεταξύ Κουντουριώτη, Καλάρη και Ανεξαρτησίας.«Η λογική για την ανάπτυξη των πεζοδρόμων, είναι να παρέχεται η δυνατότητα σε κάποιον να ξεκινήσει από το κέντρο της πόλης και να φτάνει μέχρι το Κάστρο και την παραλίμνιο», τόνισε ο κ. Μασσαλάς.Για τη Δημοτική Αρχή, προτεραιότητα αποτελεί και η ανάπτυξη δικτύων ποδηλατοδρόμων. Η προεργασία που γίνεται αφορά στην ολοκλήρωση του ποδηλατόδρομου από τον Μάτσικα μέχρι την Ακτή Μιαούλη, με αξιοποίηση και των τμημάτων που ήδη έχουν κατασκευαστεί και στην διαμόρφωση ποδηλατόδρομου από το κέντρο της πόλης μέχρι το Πανεπιστήμιο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ:Καμία εξαίρεση για τους συμβασιούχους των δήμων


«Δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση ούτε του δήμου Θεσσαλονίκης, ούτε και κανενός άλλου δήμου στη χώρα», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργος Ντόλιος, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Σοφίας Καλαντίδου, για το μέλλον των 1.100 συμβασιούχων που εργάζονται στο δήμο σε διάφορες υπηρεσίες.«Δεν πρόκειται περί απολύσεων. Έληξαν οι συμβάσεις τους. Ο Δήμος της Θεσσαλονίκης, όπως και όλοι οι άλλοι δήμοι, στον προγραμματισμό που κάνουν μπορούν να ζητήσουν νέους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, εάν στον Οργανισμό τους αναφέρονται εποχιακές ανάγκες ως οργανικές θέσεις», διευκρίνισε ο κ. Ντόλιος και πρόσθεσε επίσης ότι «οι δήμοι μπορούν να ζητήσουν συμβάσεις έργου, όταν πρόκειται για έργο μετά από γνωμοδότηση του ΑΣΕΠ και να προκηρύξουν θέσεις για τις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα χωρίς καμία έγκριση από την κυβέρνηση. Για την καθαριότητα, για την ύδρευση, για την αποχέτευση, για παράδειγμα, δεν απαιτείται έγκριση από την κυβέρνηση».Ο υφυπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε επίσης τη βουλευτή του ΚΚΕ ότι το υπουργείο, «για φέτος και με βάση τις δημοσιονομικές συνθήκες εκπονεί προγραμματισμό για όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε μετά την ολοκλήρωση της ενοποίησης των νομικών προσώπων, να προχωρήσουν οι προσλήψεις με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των δήμων».Ταυτόχρονα ο κ. Ντόλιος αναφερόμενος στα δικαιώματα των εργαζομένων, υπενθύμισε ότι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου έχουν τις ίδιες αμοιβές, τις ίδιες εργασιακές σχέσεις που έχουν και οι μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου. «Υπήρξε ένα μεγάλο άλμα στη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων σε όλο το δημόσιο τομέα, με την ουσιαστική κατάργηση των συμβάσεων έργου, των συμβάσεων με το μπλοκάκι, όπου εκεί υπήρχε μεγάλη εκμετάλλευση. Οι συμβάσεις έργου είναι πλέον ελάχιστες και είναι αυθεντικές συμβάσεις έργου, όπως έχει καθορίσει με γνωμοδότησή του το ΑΣΕΠ».

Για τον εορατσμό των Ελευθέριων


Από τον τέως δήμαρχο Παμβώτιδας κ. Γιώργο Κρανά,λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτων e-mail:
Κύριε Διευθυντή,
Ο Δήμαρχος έδειξε για μια ακόμα φορά τον «αστισμό» του και την «αριστοκρατικότητά» του , αφού στο δείπνο για τα ελευθέρια κάλεσε όλους τους πρώην δημάρχους του πρώην δήμου Ιωαννιτών, εκτός από τους « χωριάτες» πρώην δημάρχους των δήμων που συνενώθηκαν . Εύγε του, αφού ενήργησε στα πλαίσια της λιτότητας ! Είμαστε βέβαιοι ότι η πλειοψηφία της Δημ. Αρχής δεν επικροτεί την τακτική της διάκρισης της πόλης από τα χωριά , αφού οι περισσότεροι κατάγονται από χωριά.

Πρώην δήμαρχοι δημοτικών ενοτήτων
Σας ευχαριστούμε για τη δημοσίευση

«Συναγερμός» στην κυβέρνηση για τη ραγδαία αύξηση των τιμών των καυσίμων


«Συναγερμός» έχει σημάνει στην κυβέρνηση από τη ραγδαία αύξηση των τιμών των καυσίμων, καθώς η αναταραχή στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική έχει εκτοξεύσει στα ύψη το πετρέλαιο.Την Δευτέρα, θα γίνει σύσκεψη στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή των παραγόντων της αγοράς πετρελαιοειδών.Το ράλι του πετρελαίου έχει ήδη οδηγήσει τη μέση πανελλαδική τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης πάνω από το 1,60 ευρώ το λίτρο, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, έχει ξεπεράσει και το 1,80 ευρώ.Το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται λίγο πάνω από τα 80 ευρώ το λίτρο.Σήμερα, Παρασκευή, στην Αθήνα η μέγιστη τιμή ήταν 1,749 ευρώ/λίτρο, στη Θεσσαλονίκη 1,699 ευρώ, ενώ σε Πειραιά, Μαγνησία, Κυκλάδες, Χανιά, Σάμο Ρέθυμνο και Κεφαλλονιά ξεπέρασε το 1,80 ευρώ, με υψηλότερη τιμή στη Σάμο (1,84 ευρώ/λίτρο).Οι παράγοντες της αγοράς καυσίμων φοβούνται ότι τις επόμενες ημέρες η μέση πανελλαδική τιμή θα ξεπεράσει το 1,70 και θα αγγίξει ακόμα και το 1,80 ευρώ/το λίτρο.Από την πλευρά της αγοράς, τονίζεται ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και να αντιμετωπισθεί το θέμα του λαθρεμπορίου.

Ελεγκτής γιατρός σε κάθε υποκατάστημα του ΙΚΑ για την εξυπηρέτηση των χρονίως πασχόντων


Ελεγκτή γιατρό, για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων οι οποίοι λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή, τοποθετεί το ΙΚΑ σε κάθε υποκατάστημα.Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας του ΙΚΑ, ο ελεγκτής γιατρός θα υπάρχει σε κάθε βάρδια (ένας το πρωί και ένας το απόγευμα), και θα αναγράφει τα φάρμακα στους χρόνια πάσχοντες διαφόρων ειδικοτήτων με την προϋπόθεση ότι το θεραπευτικό σχήμα θα έχει καθοριστεί από ειδικό γιατρό.Τα στοιχεία του ειδικού γιατρού και η ημερομηνία της σχετικής γνωμάτευσης θα αναγράφονται στη συνταγή.Απλοποιείται έτσι μια διαδικασία κατά την οποία ο χρόνια πάσχων ασθενής ασφαλισμένος του ΙΚΑ, προκειμένου να προμηθευτεί τα φάρμακά του υποχρεούτο να απευθυνθεί στον θεράποντα ιατρό του ΙΚΑ για να τα συνταγογραφήσει, στη συνέχεια να θεωρήσει τις συνταγές του και κατόπιν να τα προμηθευτεί από το φαρμακείο.

Φυτώρια... Γιωργάκηδων

thumb

Από το Μαρικάκι

Εκτός του ότι τους έχει βγάλει έξω από τα ρούχα τους τόσους μήνες με κάθε είδους σχεδιασμούς που εξαγγέλλονται και βεβαίως με τις γενναίες περικοπές, που μέχρι στιγμής φτάνουν το 25% για τους διορισμένους, τώρα το υπουργείο Παιδείας τους βγάζει και στο δρόμο. Ο λόγος για τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας κυρίως αλλά και της πρωτοβάθμιας.Τη Δευτέρα που η Διαμαντοπούλου θα έχει συνάντηση με τους δημάρχους όλης της χώρας, το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί όλα τα Δ.Σ. των τοπικών Ενώσεών της (εκτός Αττικής) να οργανώσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην Αττική, την ίδια ημέρα, η ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας (Μαρούσι) στις 9 π.μ. έχοντας κηρύξειι 4ωρη στάση εργασίας από τις (8π.μ. -12μ.)Αιτία το πρόγραμμα εκτεταμένων συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων και η αντικατάστασή τους από «πολυδύναμα σχολικά κέντρα». Χωρίς να υπάρχει άλλο κριτήριο πέρα από το οικονομικό, δηλαδή την εξοικονόμηση πόρων για τους τόκους του κατοχικού δανείου, σχολεία και εκπαιδευτικό προσωπικό σφάζονται με το πρόγραμμα των καταργήσεων – συγχωνεύσεων - υποβαθμίσεων, καθώς ακόμα και όταν δεν υπάρχουν συγχωνεύσεις προβλέπονται υποβαθμίσεις, δηλαδή μείωση οργανικών θέσεων, (αντιστοίχως, προβλέπονται αναβαθμίσεις, αλλά αανμένεται να είναι συγκριτικά ελάχιστες).Τα σχολεία που συνενώνονται όπως είναι φυσικό θα έχουν τον διπλάσιο μαθητικό πληθυσμό χωρίς αναβάθμιση υποδομών κι εκπαιδευτικών συνθηκών δεδομένων των εκτεταμένων περικοπών που επιβάλει το Μνημόνιο. Σχολεία που θα μοιάζουν με σταύλους παρά με σχολεία. Οι μαθητές θα μοιραστούν σε 30αρια τμήματα, αλλά ο υπερπληθυσμός αυτός το πολύ να αντιμετωπίσει τις συνθήκες έλλειψης θέρμανσης, αφού τα κονδύλια ακόμα και για λειτουργικά έξοδα πέφτουν με το σταγονόμετρο. Όχι όμως και τις ανάγκες μάθησης. Γιατί πλέον η εκπαιδευτική διαδικασία τινάζεται στον αέρα. Κανείς δεν θα έχει όρεξη να να παρακολουθήσει μάθημα και κανείς δεν θα έχει όρεξη να κάνει μάθημα – ειδικά αν πρόκειται για εκπαιδευτικούς με μισθό χιλιοκουτσουρεμένο ύστερα από χρόνια στην εκπαίδευση και περιπλάνηση ανά την Ελλάδα για τη συλλογή μορίων, ενώ πλέον αντιμετωπίζουν δεκάδες μεταβολές επί τα χείρω στο εργασιακό τους περιβάλλον.Με σχολεία αφιλόξενα, σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης, οικονομικής πίεσης των νοικοκυριών και ανεργίας δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι πολλοί μαθητές, ειδικά αν προέρχονται από αδύναμες οικονομικά οικογένειες, θα εγκαταλείψουν το σχολείο σε αναζήτηση εργασίας. Ήδη στις μαθητικές παρέες διακρίνει κανείς μια δυσφορία για τις ώρες που «χάνουν» στο σχολείο όταν θα μπορούσαν να είναι στις καφετέριες ή στα φροντιστήρια...Το υπουργείο Παιδείας όχι μόνο δεν φροντίζει να αποκαταστήσει στα μάτια των παιδιών την αξία της εκπαίδευσης αλλά τα διώχνει κιόλας. Για να έχει αντικείμενο το έτερο σκέλος αρμοδιοτήτων του, η Δια Βίου Μάθηση.Τα σχολεία που θα βγάζουν ... Γιωργάκηδες, αμόρφωτους που θα λένε «ευχαριστώ» σε κάθε «ευεργέτη» ετοιμάζονται...

Οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων


Η ανάγκη αναδιοργάνωσης των δομών των δήμων, ως αποτέλεσμα του "Καλλικράτη", οδήγησε στην κατάργηση των Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων και Κοινοτήτων και σήμερα οι περισσότεροι δήμοι της χώρας διαθέτουν Τεχνική Υπηρεσία για την επίβλεψη δημοσίων έργων.Σε έγγραφο του υφυπουργού Εσωτερικών, Γιώργου Ντόλιου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Παύλου Μάρκακη, επισημαίνεται ότι για τους μικρούς δήμους που εξακολουθούν σήμερα να μη διαθέτουν τεχνική υπηρεσία, προβλέφθηκε η διοικητική τους υποστήριξη, για το μεταβατικό στάδιο -και μέχρι τη στελέχωση των τεχνικών τους υπηρεσιών- από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των δήμων της έδρας του νομού ή των δήμων όπου λειτουργούσαν οι καταργούμενες ΤΥΔΚ.Το Υπουργείο στο πλαίσιο της καλύτερης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων, προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου με την οποία παρέχονται αναλυτικές κατευθύνσεις και οδηγίες προς τους δήμους που παρέχουν διοικητική υποστήριξη μέσω των τεχνικών υπηρεσιών τους.

Αίτημα για τη χρηματοδότηση του «Θησέα» από το Υπ. Οικονομίας


Τη χρηματοδότηση του Προγράμματος «Θησέας» και την κάλυψη των άμεσων αναγκών του, έχει ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.Με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ , Αθανασίου Δαβάκη, σχετικά με τη διακοπή εκταμίευσης του προγράμματος «Θησέας», ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντόλιος σπεύδει να υπενθυμίσει ότι ενώ έπρεπε να εισρεύσουν 3,5 δισ. στο λογαριασμό του συγκεκριμένου προγράμματος, μέσα στα πέντε χρόνια διάρκειας του, τελικά εισέρρευσαν μόλις 1,97 δισ. με αποτέλεσμα να υπάρξει έλλειμμα σχεδιασμού.

ΟΓΑ: Πώς θα πληρωθούν τις συντάξεις Μαρτίου όσοι δεν απογράφηκαν


Με εντολές πληρωμής δίμηνης ισχύος σε οποιοδήποτε κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας θα πληρωθούν τη σύνταξη του Μαρτίου οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που δεν πρόλαβαν να απογραφούν και να ενταχθούν στο νέο σύστημα πληρωμής των συντάξεων μέσω λογαριασμού μέχρι 11 Φεβρουαρίου.Για την πληρωμή τους στην Τράπεζα θα πρέπει να έχουν μαζί τους:
α)την αστυνομική τους ταυτότητα και
β) απόκομμα ταχυδρομικής επιταγής πληρωμής της σύνταξής τους προηγούμενου μήνα ή το βιβλιάριο υγείας, στα οποία αναγράφεται ο Αριθμός Μητρώου Συνταξιούχου.
Για την πληρωμή των συντάξεων επιζώντων μελών (χηρείας-ορφανικές), υποχρεωτικά θα προσκομισθεί από τους δικαιούχους και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.Ο ΟΓΑ καλεί ακόμη όωσους συνταξιούχους δεν έχουν απογραφεί πρέπει να φροντίσουν άμεσα να απογραφούν, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και να ομαλοποιηθεί από το μήνα Απρίλιο 2011 η καταβολή των συντάξεών τους, με πίστωση του λογαριασμού τους.Η ημερομηνία παράτασης απογραφής λήγει 11 Μαρτίου 2011. Για την απογραφή απαιτούνται το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ.

Εσείς..., σε πόσες από τις 10 αρχές εμπίπτετε;

thumb

Προτείνει η Τζένη Κ.

Να γιατί είναι τόσο απαραίτητοι οι διανοητές, τα αεικίνητα και παραγωγικά πνεύματα… Επειδή σε προλαβαίνουν λίγο πριν την τρέλα και με τα παιδαγωγικά σκαμπίλια της σταθμισμένης σκέψης τους, με το εμπεριστατωμένο έργο τους, σου κάνουν μη τοξική ανάνηψη. Κι αν πάλι δε σε προλάβουν, μπορούν τουλάχιστον να σε προσμετρήσουν στη σωστή κατηγορία τρελού και να προσεγγίσουν διαυγώς την περιπτωσιολογία στην οποία κι εσύ εμπίπτεις. Κάπως έτσι δικαιώνεσαι. Επειδή ετρελάθης μεν, αποτέλεσες δε, υλικό για την καλύτερη κατανόηση των ανθρώπινων πραγμάτων.Αν για κάποιο λόγο κι εσείς, αισθάνεστε ότι τρελαίνεστε, την ώρα των ειδήσεων και των λοιπών εκπομπών, ο Νόαμ Τσόμσκι μπορεί με μερικές σταράτες παραγράφους, επιστημονικές και όχι επιστημονίζουσες, δηλαδή πάρα πολύ κατανοητές, να σας συνεφέρει και να σας κάνει να ενθυμηθείτε ότι δε φταίτε, επειδή στραβά αρμενίζετε. Απλούστατα, εδώ και κάμποσο καιρό είναι στραβός ο γιαλός.Αντιμετωπίστε το σαν ένα τεστ. Βρείτε πόσο θετικοί στην προπαγάνδα είστε. Προσωπικά, συγκέντρωσα βαθμολογία 10 στα 10… Όλα έχουν πετύχει πάνω μου.

10 αρχές χειραγώγησης από τα ΜΜΕ

Του Νόαμ Τσόμσκι

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

Το θεμελιώδες στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου είναι η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής που έγκειται στην εκτροπή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και τις αποφασισμένες από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ αλλαγές μέσω της τεχνικής του κατακλυσμού συνεχόμενων αντιπερισπασμών και ασήμαντων πληροφοριών. Η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής είναι επίσης απαραίτητη για να μην επιτρέψει στο κοινό να ενδιαφερθεί για απαραίτητες γνώσεις στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της ψυχολογίας, της νευροβιολογίας και της κυβερνητικής. «Διατηρήστε την προσοχή του κοινού αποσπασμένη, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμάλωτη θεμάτων που δεν έχουν καμία σημασία. Διατηρήστε το κοινό απασχολημένο, τόσο πολύ ώστε να μην έχει καθόλου χρόνο για να σκεφτεί - πίσω στο αγρόκτημα, όπως τα υπόλοιπα ζώα» (απόσπασμα από το κείμενο: Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΛΥΣΕΩΝ

Αυτή η μέθοδος καλείται επίσης «πρόβλημα- αντίδραση - λύση». Δημιουργείται ένα πρόβλημα, μια προβλεφθείσα «κατάσταση» για να υπάρξει μια κάποια αντίδραση από τον κόσμο, με σκοπό αυτός ο ίδιος να ορίσει τα μέτρα που η εξουσία θέλει να τον κάνει να δεχτεί. Για παράδειγμα: Αφήνεται να ξεδιπλωθεί και να ενταθεί η αστική βία ή οργανώνονται αιματηρές επιθέσεις που αποσκοπούν στο να απαιτήσει ο κόσμος νόμους ασφαλείας και πολιτικές εις βάρος της ελευθερίας. Ή ακόμα: Δημιουργούν μία οικονομική κρίση ώστε να γίνει αποδεκτή ως αναγκαίο κακό η υποχώρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Για να γίνουν αποδεκτά τα διάφορα απαράδεκτα μέτρα, αρκεί η σταδιακή εφαρμογή τους, λίγο λίγο, επί συναπτά έτη. Κατά αυτόν τον τρόπο επιβλήθηκαν τις δεκαετίες του ´80 και ´90 οι δραστικά νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες (νεοφιλελευθερισμός): ανύπαρκτο κράτος, ιδιωτικοποιήσεις, ανασφάλεια, ελαστικότητα, μαζική ανεργία, μισθοί που δεν εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, τόσες αλλαγές που θα είχαν προκαλέσει επανάσταση αν είχαν εφαρμοστεί μονομιάς.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ

Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αποδεκτή μια αντιλαϊκή απόφαση είναι να την παρουσιάσουν ως «επώδυνη και αναγκαία», εξασφαλίζοντας τη συγκατάβαση του λαού τη δεδομένη χρονική στιγμή και εφαρμόζοντάς τη στο μέλλον. Είναι πιο εύκολο να γίνει αποδεκτή μια μελλοντική θυσία απ' ό,τι μία άμεση. Κατά πρώτον επειδή η προσπάθεια δεν καταβάλλεται άμεσα και κατά δεύτερον επειδή το κοινό, η μάζα, πάντα έχει την τάση να ελπίζει αφελώς ότι «τα πράγματα θα φτιάξουν στο μέλλον» και ότι οι απαιτούμενες θυσίες θα αποφευχθούν. Αυτό δίνει περισσότερο χρόνο στο κοινό να συνηθίσει στην ιδέα των αλλαγών και να τις αποδεχτεί με παραίτηση όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου.

ΑΠΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η πλειονότητα των διαφημίσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό χρησιμοποιούν λόγο, επιχειρήματα, προσωπικότητες και τόνο της φωνής, όλα ιδιαίτερα παιδικά, πολλές φορές στα όρια της αδυναμίας, σαν ο θεατής να ήταν μικρό παιδάκι ή διανοητικά υστερημένος.Όσο περισσότερο θέλουν να εξαπατήσουν το θεατή τόσο πιο πολύ υιοθετούν έναν παιδικό τόνο. Γιατί; «Αν κάποιος απευθύνεται σε ένα άτομο σαν αυτό να ήταν 12 χρονών ή και μικρότερο, αυτό λόγω της υποβολής είναι πολύ πιθανό να τείνει σε μια απάντηση ή αντίδραση απογυμνωμένη από κάθε κριτική σκέψη, όπως αυτή ενός μικρού παιδιού» (βλ. Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).

ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ

Η χρήση του συναισθήματος είναι μια κλασική τεχνική προκειμένου να επιτευχθεί βραχυκύκλωμα στη λογική ανάλυση και στην κριτική σκέψη των ατόμων. Από την άλλη, η χρήση των συναισθημάτων ανοίγει την πόρτα για την πρόσβαση στο ασυνείδητο και την εμφύτευση ιδεών, επιθυμιών, φόβων, καταναγκασμών ή την προτροπή για ορισμένες συμπεριφορές.

Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ

Κάντε το κοινό να είναι ανήμπορο να κατανοήσει τις μεθόδους και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και τη σκλαβιά του. «Η ποιότητα της εκπαίδευσης που δίνεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι η φτωχότερη και μετριότερη δυνατή, έτσι ώστε το χάσμα της άγνοιας μεταξύ των κατώτερων και των ανώτερων κοινωνικών τάξεων να είναι και να παραμένει αδύνατον να γεφυρωθεί» (βλ. Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).

ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ

Προωθήστε στο κοινό την ιδέα ότι είναι της μόδας να είσαι ηλίθιος, χυδαίος και αμόρφωτος.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΝΟΧΗΣ

Κάντε τα άτομα να πιστέψουν ότι αυτά και μόνον αυτά είναι ένοχα για την κακοτυχία τους, εξαιτίας της ανεπάρκειας της νοημοσύνης τους, των ικανοτήτων ή των προσπαθειών τους. Έτσι, τα άτομα, αντί να εξεγείρονται ενάντια στο οικονομικό σύστημα, υποτιμούν τους εαυτούς τους και νιώθουν ενοχές, κάτι που δημιουργεί μια γενικευμένη κατάσταση κατάθλιψης, της οποίας απόρροια είναι η αναστολή της δράσης. Και χωρίς δράση, δεν υπάρχει επανάσταση.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠ' Ο,ΤΙ ΑΥΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ

Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, η ταχεία πρόοδος της επιστήμης έχει δημιουργήσει ένα αυξανόμενο κενό μεταξύ των γνώσεων του κοινού και εκείνων που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι κυρίαρχες ελίτ. Χάρη στη βιολογία, στη νευροβιολογία και στην εφαρμοσμένη ψυχολογία, το σύστημα έχει επιτύχει μια εξελιγμένη κατανόηση των ανθρώπων, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Το σύστημα έχει καταφέρει να γνωρίζει καλύτερα τον «μέσο άνθρωπο» απ' ό,τι αυτός γνωρίζει τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το σύστημα ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο και μεγάλη εξουσία πάνω στα άτομα, μεγαλύτερη από αυτήν που τα ίδια ασκούν στους εαυτούς τους.

topontiki

Aπάντηση Τζάκρη για Βορειοηπειρώτες:Σε ένα χρόνο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αιτήσεις που εκκρεμούν στο Υπουργείο Εσωτερικών


Σε ένα χρόνο το πολύ θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες σχετικά με τις αιτήσεις πολιτογράφησης των ομογενών μας Βορειοηπειρωτών που εκκρεμούν στο Υπουργείο Εσωτερικών απαντά η Υφυπουργός, κα. Θ. Τζάκρη, σε σχετική Ερώτηση του Θανάση Οικονόμου.Συγκεκριμένα, το Υπουργείο δεσμεύεται εντός δύο ετών από την δημοσίευση του νόμου 3838/10 να έχει ολοκληρώσει την εξέταση όλων των αιτήσεων που εκκρεμούν σήμερα στις υπηρεσίες του. Πρακτικά, δηλαδή, σε διάστημα περίπου ενός έτους από σήμερα.Μέχρι σήμερα, ακριβώς επειδή τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν αναποτελεσματικές διαδικασίες τόσο στην διαδικασία πολιτογράφησης, όσο και στο χρόνο που όφειλαν διάφορες υπηρεσίες να προσκομίσουν αυτεπάγγελτα δικαιολογητικά, υπήρξε μία τεράστια συσσώρευση εκκρεμών αιτήσεων.Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με το ηλεκτρονικό αρχείο του Υπουργείου Εσωτερικών εκκρεμούν προς διεκπεραίωση περίπου 27.000 αιτήσεις. Ενώ το 2010 με την ισχύ του νόμου του 2010, πολιτογραφήθηκαν πλέον των 6000 ομογενών και για το ίδιο διάστημα οι αποφάσεις πολιτογράφησης ομογενών που εκδόθηκαν από τις Περιφέρεις ξεπέρασαν τις 1000.Ταυτόχρονα, σε θεσμικό επίπεδο προωθείται η επέκταση και στις εκκρεμείς αιτήσεις της πρόβλεψης για προώθηση των αιτημάτων και ολοκλήρωσης της διαδικασίας πολιτογράφησης μετά την παρέλευση τετράμηνης προθεσμίας, εντός της οποίας δεν έχει απαντηθεί το σχετικό ερώτημα από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε αυτό το ζήτημα.Όσον αφορά το ελλιπές προσωπικό που ασχολείται συνολικά με τα ζητήματα των ομογενών, η Υφυπουργός στην απάντησή της προς τον κ. Οικονόμου αναφέρει ότι γίνεται προσπάθεια για πληρέστερη στελέχωση της Διεύθυνσης Ιθαγένειας του Υπουργείου στο πλαίσιο των μετατάξεων και των μετακινήσεων προσωπικού, ενώ έχουν αναδιοργανωθεί για τον ίδιο σκοπό και οι υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στις οποίες και μεταφέρονται στο πλαίσιο του νέου νόμου οι αρμοδιότητες πολιτογράφησης.

Σημ. ο ακριβής αριθμός των αιτήσεων που εκκρεμούν είναι 27.202.

Τουρισμός στα Γιάννενα με Κρουαζιέρες από το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας


Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η συνάντηση που είχε σήμερα ο υπεύθυνος τουρισμού και επιχειρηματικότητας του Δήμου Ιωαννιτών Θωμάς Γκλίναβος με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Δημήτρη Σκάλκο.Στη συνάντηση αφού πρώτα έγινε εμπεριστατωμένη παρουσίαση των δράσεων του Οργανισμού από τον Πρόεδρο του Ο.Λ.ΗΓ. δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις κρουαζιέρες που θα ξεκινήσουν από φέτος με προορισμό το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.Σύμφωνα με τον κ. Θ. Γκλίναβο , το γεγονός αυτό αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή μας, αφού καλείται να αξιοποιήσει ένα σημαντικό αριθμό τουριστών προερχόμενο από τις κρουαζιέρες αυτές που θα επιλέξει ως προορισμό το Δήμο Ιωαννιτών για τις ξεναγήσεις του. Παράλληλα δε, δίδεται η ευκαιρία, αν αξιοποιηθεί κατάλληλα το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, να μπορεί να γίνει και σημείο εκκίνησης (Home-Board) και τερματισμού σημαντικού αριθμού τέτοιου είδους κρουαζιέρων.

Συνεδριάζει την Δευτέρα το δημοτικό συμβούλιο


Συνεδριάζει την Δευτέρα στις επτά το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Στην συνεδρίαση θα γίνει η επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη. Επίσης θα συζητηθεί η συγχώνευση των Κοινωφελών Δημοτικών Επιχειρήσεων σε μία νέα, ενιαία Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών, η συγχώνευση των υφιστάμενων νομικών προσώπων του Δήμου σε ενιαίο Νομικό Πρόσωπο και η λύση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Μέριμνας και Περιβάλλοντος Ιωαννίνων.

Σύσκεψη για τον τουρισμό στα Γιάννενα


Στα πλαίσια του προγραμματισμού της Περιφέρειας για τη χάραξη ενιαίας στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Ηπείρου, την ερχόμενη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου και ώρα 10 π.μ. στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό σε περιοχές του Νομού Ιωαννίνων.Η σύσκεψη οργανώνεται από τον αρμόδιο για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου, Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτο Ιωάννου και είναι η δεύτερη κατά σειρά, καθώς έχει προηγηθεί αυτή της Θεσπρωτίας.

ΑΡΤΑ:Απόψε στο δημοτικό συμβούλιου ο «Συμπαραστάτης του Δημότη»


Στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων και ώρα 7.30μ.μ., το πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης είναι η εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης. Μέχρι το μεσημέρι στην γραμματεία του Δ.Σ. είχαν κατατεθεί έντεκα (11) υποψηφιότητες και συγκεκριμένα: Αθανασούλας Γεώργιος, Βίτσιος Χρήστος, Γκολομάζος Νικόλαος, Καραγιώργος Παναγιώτης, Καραπέτσης Οδυσσέας, Μαργώνη Αλεξάνδρα, Μητσαράς Άγγελος, Μπαλατσούκα Ντίνα, Νάκα Ιωάννης (ταξ/χος ε.α.), Στράτη-Βάντζου Αλεξάνδρα, Χαμπίπης Δημήτριος. Δυνατότητα κατάθεσης υποψηφιοτήτων σύμφωνα με τον Ν.3852/2010, υπάρχει έως και την έναρξη του Δ.Σ., σήμερα Παρασκευή και ώρα 7.30μ.μ. Η επιλογή θα γίνει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ύστερα από μυστική ψηφοφορία και με πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Η θητεία του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ακολουθεί την Δημοτική περίοδο, λαμβάνει αντιμισθία ισόποση με την αντιμισθία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Εάν πρόκειται για υπάλληλο του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και πάσης φύσεως ΝΠΙΔ, του χορηγείται υποχρεωτικά άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα της θητείας του(άρθρο 93 ν. 3852/2010).

Μεγάλη η ανταπόκριση των φορέων της Ηπείρου, στην πρόσκληση της Περιφέρειας για την Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ


Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη φάση συλλογής των στοιχείων για τα Έργα που προτείνουν οι φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου, τα οποία θα αποτελέσουν το πρωτογενές υλικό τόσο στη συγκρότηση ισχυρής πρότασης για τη μέγιστη δυνατή διεκδίκηση στα πλαίσια της επικείμενης Αναθεώρησης του ΕΣΠΑ όσο και στη κατάρτιση συγκρότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου. Η ανταπόκριση των φορέων ήταν πολύ σημαντική. Πάνω από 30 Δημόσιες Υπηρεσίες (Δήμοι, Δομές Υγείας – Πρόνοιας, Εκπαίδευσης, Πολιτισμού κλπ.) κατέθεσαν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα των ζητημάτων Περιφερειακού Σχεδιασμού και καταδεικνύει το ενδιαφέρον αλλά και την ετοιμότητά τους στη συλλογική προσπάθεια για να τεθεί επειγόντως η Ήπειρος στην τροχιά προόδου που της αξίζει.Η επόμενη φάση της διαδικασίας, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα περιλαμβάνει τη συστηματική ταξινόμηση και επεξεργασία όλων των δεδομένων που συλλέχθηκαν, για να ακολουθήσουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι θα κληθούν να αναπτύξουν τις απόψεις τους, να υποστηρίξουν τις προτεραιότητές τους και να συνεισφέρουν δημιουργικά στη συνολική συζήτηση για την αξιοβίωτη αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας.«Ως επιστέγασμα της όλης στρατηγικής, - δήλωσε σχετικά η Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Τατιάνα Καλογιάννη - Σταύρου, θα επακολουθήσει μέχρι το καλοκαίρι η διοργάνωση Ειδικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, όπου θα τεθούν έγκαιρα, έγκυρα και αξιόπιστα όλες οι παράμετροι και οι πολιτικές σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να προκύψει η απαραίτητη τεκμηρίωση και να αναλυθούν σε βάθος ο προβληματισμός και οι ιδέες όλων των πολιτών της Περιφέρειας Ηπείρου. Τέλος, όπως ρητά προβλέπεται και στη νομοθεσία του «Καλλικράτη», τα αρμόδια θεσμικά όργανα (Εκτελεστική Επιτροπή, Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, Περιφερειακό Συμβούλιο) θα καταρτίσουν και θα επικυρώσουν το τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 30/09/2011».Καταλήγοντας στη δήλωσή της η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη – Σταύρου, πρόσθεσε:«Το γενικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι ο συνδυασμός αφ’ ενός μεν των μεθοδικών και ουσιαστικών βημάτων για τον Περιφερειακό Αναπτυξιακό Σχεδιασμό από την αιρετή Περιφερειακή Αρχή και αφ’ ετέρου δε η διάθεση εποικοδομητικής συνεργασίας όλων ανεξαιρέτως των τοπικών αρχών αλλά και της κοινωνίας γενικότερα, αποτελούν την απόλυτη εγγύηση για την ευόδωση του κρίσιμου και νευραλγικού αυτού εγχειρήματος, στα πλαίσια, πάντα, της εφαρμογής και υλοποίησης των προγραμματικών – προεκλογικών μας δεσμεύσεων».

Αυξημένο κατά 5,2% το οικογενειακό καλάθι τον Ιανουάριο


Στο ποσό των 2.253,48 ευρώ διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2011 το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού σε σχέση με τον Ιανουάριο 2010 που κόστιζε 2.142,10 ευρώ.Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ) η αύξηση άγγιξε το 5,2% και υπολογίζεται σε 111,37 ευρώ.Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ την μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός η τιμή των οποίων αυξήθηκε κατά 19,5%. Στον τομέα των μεταφορών σημειώθηκε αύξηση 15% και στον τομέα της στέγασης αύξηση 9,1%.

Παραίτηση Παπακωσταντίνου ζητεί εκ νέου η ΝΔ


Το ζήτημα παραίτησης του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου επαναφέρει η ΝΔ, με αφορμή την τρίτη επικαιροποίηση του μνημονίου που επιτάσσει νέα μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ.Υπενθυμίζοντας παλαιότερη δήλωση του υπουργού Οικονομικών πως αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει νέα μέτρα τότε θα έχει αποτύχει, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης διερωτήθηκε «αν ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να παραμένει στη θέση του».«Επαναλαμβάνουμε πως χρειάζεται ένα νέο μίγμα πολιτικής. Το πρόβλημα είναι του ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος και εκτίμησε πως «όποιος υπουργός και να έρθει μετά θα πρέπει να αλλάξει η πολιτική».«Δεν είναι προσωπικό το θέμα με τον κ. Παπακωσταντίνου», συνέχισε, «δεν κάνει κάτι ο υπουργός χωρίς να ρωτά τον Πρωθυπουργό ή χωρίς να συζητείται στο υπουργικό συμβούλιο. Το πρόβλημα το έχουμε με την κυβερνητική οικονομική πολιτική.Τέλος, ο κ. Μιχελάκης επανέλαβε πως η πρόταση μομφής είναι ένα όπλο το οποίο και θα χρησιμοποιηθεί από τη ΝΔ κατά το δοκούν.

Οι Ηπειρώτες της Ευρώπης γιορτάζουν την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων


Πολυάριθμες εκδηλώσεις για την 98η επέτειο της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων έχουν προγραμματίσει διάφοροι Σύλλογοι Ηπειρωτών στην Ευρώπη.Το Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου, θα γίνουν εκδηλώσεις του Συλλόγου Ηπειρωτών «Δωδώνη» στο Ντίσελντορφ, της Ηπειρωτικής Κοινότητας Μονάχου, του Ηπειρωτικού Συλλόγου Κολονίας και περιχώρων και του Ηπειρωτικού Συλλόγου «Δωδώνη» της Νυρεμβέργης.Την Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου, θα γίνει δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αμβούργου, παρουσία των ελληνικών προξενικών αρχών, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Ηπειρωτών της πόλης, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές του 1912/1913.Η επέτειος της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων θα εορταστεί με μία ηπειρωτική βραδιά, στις 5 Μαρτίου, του Συλλόγου Ηπειρωτών Αμβούργου. Την ίδια ημέρα εκδήλωση διοργανώνει και η Αδελφότητα Ηπειρωτών Ανοβέρου και περιχώρων, όπως και η Πανηπειρωτική Αδελφότητα Στοκχόλμης.Τέλος, ο Σύλλογος Ηπειρωτών του Λούντενσάιτ, της Γερμανίας, διοργανώνει εκδήλωση στην πόλη, στις 12 Μαρτίου.

Σφοδρή κριτική Βαγγέλη Παπαχρήστου στο διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γ.Προβόπουλο

"Το τραπεζικό σύστημα στην έκθεση σας παρουσιάζεται σαν άγγελος"

Παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την νομισματική πολιτική 2010-2011, ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος πρότεινε προσαρμογές μεγαλύτερες κι εκείνων που προβλέπονται στο Μνημόνιο, προκειμένου να πειστούν οι αγορές πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να περιορίσει το χρέος της. Επίσης ανέφερε πως η επιστροφή της Ελλάδας (και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος) στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, δυσχεραίνεται από την «κακή δυναμική» του δημοσίου χρέους, πρόβλημα που δεν είναι δυνατόν να λυθεί με το Μνημόνιο, ή με αναδιάρθρωση του χρέους, που θα συνιστούσε «καταστροφική επιλογή».Ο κ. Προβόπουλος πρότεινε επίσης, υποδεικνύοντας ως προοπτικές, την κατεπείγουσα έναρξη καταγραφής της δημόσιας περιουσίας προς αξιοποίησή της, την εστίαση στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και στην περαιτέρω υποχώρηση του μισθολογικού κόστους και τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων ελληνικών τραπεζών.Σφοδρή ήταν η κριτική του βουλευτή Πρέβεζας Βαγγέλη Παπαχρήστου στην ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.«Η Έκθεσή σας είναι μια έντονα πολιτική τοποθέτηση» είπε ο κ. Παπαχρήστος. «Αυτό είναι κάτι που δεν ταιριάζει και με τη θέση ότι η ανεξαρτησία της τράπεζας στηρίζεται στην απόσταση που πρέπει να παίρνει από ορισμένα πράγματα, αν και διαφωνώ με αυτό. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω την επιχειρηματολογία σας. Η δυναμική του χρέους δεν εξαρτάται μόνο από το λόγο αριθμητή - παρονομαστή, στην ουσία τη δυναμική του χρέους τη δίνει η διαφορά των επιτοκίων από το ρυθμό μεγέθυνσης, το αποτέλεσμα της χιονοστιβάδας όπως το λέμε.Έχουμε εδώ ένα υψηλό ποσοστό χρέους, το οποίο ξεφεύγει συνεχώς, με βάση το Μνημόνιο θα ήταν 142 φέτος και με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες είναι 148, με την προοπτική να είναι 158 στο τέλος του Μνημονίου και για να φθάσουμε το 20 στο 130 που είναι μεγαλύτερο από αυτό ξεκινήσαμε, μόνο με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε 6% πρωτογενή πλεονάσματα. Εδώ ταυτόχρονα στο ίδιο κείμενο βρίσκεται όλη η λογική της εσωτερικής υποτίμησης. Δηλαδή, μείωση μισθών, μείωση της ζήτησης που θα μειώσει τη δυναμική της ανόδου και φαίνεται ότι εδώ κινδυνεύουμε από κάτι χειρότερο ακόμη, ότι μπαίνουμε σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο προς τα κάτω. Γιατί, το 6,6% του τελευταίου τριμήνου είναι πολύ αρνητικό, όπως και τα υπόλοιπα στοιχεία που μας δίνετε για τη δυναμική των επισφαλών δανείων. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μπαίνουμε σε χειροτέρευση που δεν δικαιολογείται.Άρα, θα έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό χρέους, θα έχουμε μια δυναμική της ανάπτυξης αρνητική και ταυτόχρονα, όταν οι αγορές θα βλέπουν μια υπερχρεωμένη χώρα που σέρνεται ως προς την ανάπτυξη, είναι φυσικό ότι τα επιτόκια δανεισμού, ακόμα και να βγούμε, θα είναι πολύ υψηλά. Αυτό σημαίνει ότι συνεχώς διευρύνονται και τα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα μόνο και μόνο να σταθεροποιήσουν το χρέος, όχι να το μειώσουν. Έτσι, μου κάνει εντύπωση η τοποθέτησής σας. Η σταθεροποίηση είναι αναπτυξιακή πολιτική; Το αντίθετο επιβεβαιώνει. Είμαστε σε μια πορεία σταθεροποίησης και η ύφεση βαθαίνει. Αυτή η θεωρία, τα μόνα επιχειρήματα που ξέρω εγώ από τη διεθνή βιβλιογραφία ήταν ο Καναδάς, η νέα Ζηλανδία και η Σουηδία. Αλλά, αυτά γίνονταν σε μια εποχή που ο υπόλοιπος κόσμος απογειωνόταν, ενώ στην Ευρώπη όλη η ανάπτυξη σέρνεται.Όσο για την ανάκαμψη, που διαπιστώνουν και στη Γερμανία, η ανάκαμψη 3,6%, όταν τον πρώτο χρόνο έπεσε 6% και το δεύτερο έπεσε 2,5%, είναι φυσικό ότι θα έχει μια ανάκαμψη, γιατί ανέκαμψε η διεθνής ζήτηση.Δεν βλέπω από πού βλέπετε αυτή τη δυναμική. Ταυτόχρονα μας είπατε και εδώ αρχίζω να ανησυχώ ακόμα περισσότερο, ότι είναι φυσικό ότι στη Γερμανία ήδη εμφανίζονται πληθωριστικές πιέσεις. Με βάση την πολιτική του «ένα κουστούμι είναι για όλους», όπως είναι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας, πιστεύω ότι αυτό θα φέρει σε μεγάλες δυσκολίες στο Νότο και μου κάνει εντύπωση ότι από τη μια μας λέτε να συνταγματοποιήσουμε κανόνες δημοσιονομικούς, κάτι το οποίο βάζει και σοβαρά ζητήματα Δημοκρατίας, το να συνταγματοποιούμε πολιτικές επιλογές και ταυτόχρονα σε σχέση με το τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα ή με το τι βλέπετε να παρθούν ως προς αυτή τη διαφοροποίηση ανάμεσα στον Βορρά και στο Νότο να βοηθήσει στη σύγκλισή, δεν βλέπουμε καμία πρόταση και καμία τοποθέτηση.Υπάρχουν απόψεις στη συζήτηση στην Ευρώπη. Μπορεί να μην είναι οι απόψεις που αποδέχονται στην κεντρική τράπεζα, αλλά απόψεις υπάρχουν για άλλη πολιτική. Δεν είναι μονόδρομος, όπως μας λέτε. Αν θέλετε μπορώ να σας πω και συγκεκριμένα. Εδώ, στην αναπτυξιακή πολιτική τα μόνα μέτρα που προτείνετε είναι μόνο οριζόντιες πολιτικές, τη στιγμή που μια χώρα χρειάζεται κλαδικές και περιφερειακές πολιτικές.Αυτό θα μπορούσαμε να το κάνουμε. Αλλά θα ήθελα τότε να μπει μέσα στις αρμοδιότητες της κεντρικής τράπεζας, όπως είναι σε άλλες τράπεζες και τα ζητήματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Γιατί και το μοντέλο της τράπεζας στην Ευρώπη είναι σε κρίση σήμερα και οι επόμενες εξελίξεις μέσα στην Ε.Ε. θα δείξουν. Άρα θέλω την τοποθέτησή σας σε αυτό το ζήτημα.Επίσης ένα θέμα που θέλω να θίξω, είναι ότι θεωρώ ότι εδώ βλέπουμε μια μονόπλευρη ανάπτυξη των ευθυνών. Οι ευθύνες είναι μόνο σε κάποιους άλλους. Το τραπεζικό σύστημα στην παρουσίαση σας παρουσιάζεται σαν άγγελος. Από πού προέκυψε αυτό το διογκωμένο χρέος και το κρατικό, όταν τα έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους; Και αν έχει ευθύνη κάποιος που δανείζεται άφρονα, ευθύνη έχει και εκείνος ο οποίος δανείζει και δεν ελέγχει το πού δανείζει.Όσον αφορά την παρατήρηση που κάνατε, ότι θα θίξει ένα κούρεμα τα ταμεία, η περιουσία των ταμείων αποτιμάται στην αγοραία τιμή. Έτσι γίνεται η αποτίμηση. Ήδη αυτή την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά με το δημόσιο χρέος, με τα ελληνικά ομόλογα, έχει καταγραφεί στην περιουσία των ταμείων».

Πολιτική Μαυρογιαλούρου με τις κλήσεις!


Πολιτική... μαυρογιαλούρου με τις κλήσεις παράνομης στάθμευσης,έκανε ο Νίκος Γκόντας και οι συνεργάτες του.Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία,για την τριετία 2007-2010 υπάρχουν 32 χιλιάδες κλήσεις μή επεξεργασμένες και αβεβαίωτες!!!Μήπως ξέρει να μας πέι κάτι ο τότε αρμόδιος αντιδήμαρχος κ.Φώτης Μπουραντάς;

Ο "τζαμπατζής" του Νίκου Γκόντα


Η απαξίωση της κοινωνικής αντίληψης του τζαμπατζή,είναι το θέμα των ημερών,με αφορμή βέβαια τις κινητοποιήσεις που πραγματοπιούν οι κινήσεις πολιτών κατά των διοδίων.Στα Γιάννενα, η δημοτική αρχή Γκόντα,είχε τον δικό της Τζαμπατζή,τον γνωστό επιχειρηματία κ. Αυδή,ο οποίος έχει να καταβάλει χρήματα στο Δήμο Ιωαννιτών,για το πάρκινγκ της κεντρικής πλατείας από τον Αύγουστο του 2008!

*Στην ιστορική φωτό ο Νίκος Γκόντας παρουσιάζει στον..."κατσικοπόδαρο" Κωσταντίνο Μητσοτάκη το πάρκινγκ.

Σύσκεψη στα γραφεία της ΝΟΔΕ,πριν τη νέα κατάληψη στο δημαρχείο!


Σύσκεψη των στελεχών της ΔΑΚΕ ΟΤΑ του Νομού Ιωαννίνων,πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων.Την επόμενη ημέρα(χθες),πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση των συμβασιούχων της πρώην ΑΔΕΙ,στην οποία αποφασίστηκε η πραγματοποίηση νεάς κατάληψης στο δημαρχείο. Πόσο τυχαία είναι όλα αυτά;Περιμένουμε μια απάντηση...Όχι από τον κ. Κώστα Ρούκο,αλλά από τον πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ κ. Νίκο Κρικώνη,ο οποίος συμμετείχε στην σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων το βράδυ της Τετάρτης.

Επικοινωνιακή άρνηση του χρέους

ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΕ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Φαίνεται πως δημοτική αρχή και αξιωματική αντιπολίτευση συμπεριφέρονται καλύτερα όταν δεν υπάρχουν τα ΜΜΕ παρόντα (απεργία γαρ…). Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι ενώ η συνεδρίαση της Τετάρτης ήταν ήρεμη, με τοποθετήσεις που έδειχναν μέχρι και σημάδια συναίνεσης για την οικονομική κατάσταση του Δήμου από πλευράς παράταξης του Νίκου Γκόντα, στην ανακοίνωσή της (που ακολούθησε εκείνη της δημοτικής αρχής) χθες η παράταξη λέει… άλλα.Για την ακρίβεια, ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και ο αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης, παρουσίασαν την Τετάρτη το βράδυ τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου, όπως αυτά δίνονται από τις ίδιες τις υπηρεσίες του. Τα πραγματικά νούμερα δηλαδή, χωρίς πολλά λογιστικά «κόλπα», νούμερα που βλέπουν το φως της ημέρας μετά από μια οκταετία περίπου. Πριν, η δημοτική αρχή του Νίκου Γκόντα ούτε τα έδινε στην αντιπολίτευση, ούτε στους πολίτες, ούτε καν στους ελεγκτές του δημοσίου. Ο λόγος; Ότι οι αριθμοί είναι καταδικαστικοί: το χρέος φτάνει τα 85 εκ. ευρώ, από τα οποία άμεσες («αυριανές» δηλαδή) υποχρεώσεις είναι τα 15 εκ. ευρώ, η τοκοχρεολυτική δόση είναι 5,5 εκ. ευρώ. Αν ήταν 8 εκ. ευρώ, ο δήμος Ιωαννιτών θα είχε περιέλθει σε κατάσταση… ΔΝΤ, με επιτήρηση των οικονομικών του από μια «τρόικα».Όσο για το 2011, ο Δήμος θα πρέπει να δώσει 59 εκ. ευρώ και υπολογίζει ότι θα βγάλει 50 εκ. από διάφορες πηγές εσόδων. Είναι ήδη «μέσα» κατά 9 εκ. ευρώ δηλαδή, ποσό που μπορεί πάντως να βρεθεί.Με τα υπόλοιπα όμως, τι θα γίνει; Ο δήμαρχος προχθές μίλησε για «μείωση δαπανών και αύξηση εσόδων», καθώς και για εξυγίανση σε βάθος (όχι πολύ) χρόνου. Σε μια διετία δηλαδή η δημοτική αρχή φιλοδοξεί να φέρει το Δήμο στα ίσια του, χωρίς μάλιστα να αυξήσει τις εισφορές των πολιτών, αλλά επαναδιαπραγματευόμενη δάνεια (ώστε να πάρει περισσότερα χρήματα και να δημιουργήσει ένα «κεφάλαιο κίνησης») και εισπράττοντας τέλη που έχουν να εισπραχθούν εδώ και καιρό: 32.000 κλήσεις δεν έχουν βεβαιωθεί (και παρά την αισιοδοξία της δημοτικής αρχής, μόνο εύκολο δεν είναι να βεβαιωθούν τώρα, κατόπιν εορτής), περί τους 300 καταστηματάρχες δεν έχουν πληρώσει φόρο κ.ο.κ.Αυτά (βλ. σχετικό πίνακα για αναλυτικά στοιχεία) δεν βρήκαν μεγάλη αντίρρηση την Τετάρτη το βράδυ από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κ. Γκόντας έκανε μια «δικανικής φύσης» έξυπνη τοποθέτηση και στο τέλος, εξέφρασε τη διάθεση να «βρεθεί λύση» αναγνωρίζοντας ουσιαστικά το πρόβλημα. Πιο μακριά ακόμη πήγανε σύμβουλοί του όπως ο Βασίλης Χήτος, οι οποίοι διέκριναν μεν μια «υπερβολή» στα όσα παρουσίασε ο κ. Μάντης, αλλά η στάση τους ήταν συναινετική στην κατεύθυνση της λύσης, καθώς το πρόβλημα όπως και να το ντύσεις, συνεχίζει να υπάρχει.

Άλλα την Πέμπτη

Όταν ξημέρωσε όμως η Πέμπτη, όλα… άλλαξαν. Η ανακοίνωση της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» ήταν σε άλλο μήκος κύματος από αυτά που είπε ο κ. Γκόντας. Κατηγορεί και πάλι τη δημοτική αρχή ότι τα «παραφουσκώνει» τα στοιχεία, αναφέρεται σε «πλεονασματικές χρήσεις του Δήμου που παρουσιάστηκαν από υπηρεσιακούς και όχι πολιτικούς παράγοντες» και διαπιστώνει ότι από το 2001 ως το 2008 ο Δήμος έχει «σερμαγιά» ύψους 3,5 εκ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα φυσικά δεν υπάρχουν πουθενά, καθώς πρόκειται για λογιστικά μεγέθη και όχι για… χαρτονομίσματα.Ο κ. Γκόντας όμως επιμένει, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν προέρχονται από τις ίδιες τις υπηρεσίες του Δήμου, ότι όλα πάνε καλά! Η απάντηση στην ανακοίνωση του Δήμου παίρνει ένα-ένα τα επιχειρήματα και προσπαθεί να απαντήσει και πάλι όμως… χωρίς πραγματικά χρήματα. Λέει δηλαδή ότι ο Δήμος έχει λαμβάνειν και ότι μείον όσα του χρωστάνε, αυτός χρωστάει 39 εκ. ευρώ. Με τη λογική του κ. Γκόντα, όσα χρήματα χρωστάνε Πνευματικό Κέντρο, ΚΑΠΗ, βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν τα χρωστάει ο Δήμος, αλλά μόνο… οι οργανισμοί. Επίσης, επαναλαμβάνει το «χρωστάω, άρα κάνω δουλειά» λέγοντας ότι «οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις και δράσεις από τη φύση τους δεν μπορούν παρά να έχουν υποχρεώσεις, ενώ προφανώς δεν μπορούν να έχουν έσοδα».Και όμως, επί ημερών του τα ΚΑΠΗ έβαλαν «εισιτήριο» για τους μη Γιαννιώτες, ενώ το Πνευματικό Κέντρο έπαιρνε και παίρνει ενοίκιο για την αίθουσα, χωρίς να έχει σχεδόν καμία δική του παραγωγή. Στις ρυμοτομίες, ο κ. Γκόντας υποστηρίζει ότι ο Δήμος έχει λαμβάνειν 15 εκ. ευρώ, την ίδια στιγμή όμως που οι υπηρεσίες του εμφανίζουν χρέος για ρυμοτομίες 11 εκ. ευρώ, το οποίο δεν έχουν να πληρώσουν. Γι αυτό άλλωστε ο ίδιος ο κ. Γκόντας ήθελε να διαθέσει την προεξόφληση των ενοικίων του «Ξενία» σε τέτοιες δαπάνες.

Χωρίς… «Ξενία»
Μια που αναφέρθηκε, το «Ξενία» και η προεξόφληση των δανείων δεν ήρθε προς συζήτηση προχθές. Είναι όμως μια υπόθεση που η δημοτική αρχή εξετάζει σοβαρά, ως τρόπο άμεσης εξασφάλισης χρημάτων και πληρωμής οφειλών, από τις οποίες, αρκετές έρχονται πλέον συνοδεία δικογράφων στο δημαρχείο.Ο κ. Γκόντας στην ανακοίνωση επιμένει ότι όλα τα ενοίκια που έχει να παίρνει ο Δήμος μέχρι το 2041, οπότε και λήγει η συμφωνία με την εταιρία «Ακτή Αριάδνη» είναι 48 εκ. ευρώ, όσα δηλαδή περίπου χρειάζονται για να «ισοφαριστεί» το χρέος που παρουσίασαν οι υπηρεσίες του Δήμου. Αυτό το ποσό δεν «βγαίνει» ωστόσο, καθώς απομένουν τριάντα χρόνια σύμβασης, με 800.000 ευρώ μέσο όρο είσπραξης το χρόνο. Σε εποχή κρίσης όμως, οι τράπεζες μόνο το χέρι στην τσέπη δεν βάζουν, οπότε και η προεξόφληση των ενοικίων, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι. Δεν δίνει εύκολα κάποια τράπεζα 25 και 30 εκ. ευρώ που είναι μάλιστα χρήματα του… 2041 κάποια αυτά σήμερα, εν μέσω οικονομικής θύελλας.Η δημοτική αρχή όμως το σκέφτεται το ενδεχόμενο και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις. Ένα άλλο ζήτημα που ορθώς αναφέρει ο κ. Γκόντας, είναι τα χρέη του δημοσίου προς το Δήμο. Ωστόσο, το δημόσιο έχει υπάρξει μόνιμος κακοπληρωτής και ειδικά τώρα, δεν φαίνεται διατεθειμένος να ανταποκριθεί σε παλιότερες υποχρεώσεις του.Εκτός από τα ήδη γνωστά, η δημοτική αρχή εξετάζει δύο ακόμα σενάρια: Την αύξηση του ποσού του δανείου από τη συνεργαζόμενη τράπεζα κατά 5 εκ. ευρώ με χρονική επιμήκυνση και η αναδιανομή του χρέους της ΔΕΥΑΙ στο Ταμείο Παρακαταθηκών ή εξαγορά του δανείου από άλλη τράπεζα με νέο διακανονισμό. Επίσης, στοχεύει στην αύξηση κατά 25% των εσόδων με ίδιες τιμές και περιορισμό κατά 15% των ανελαστικών δαπανών.Στο μεταξύ, στην ψηφοφορία για τον ισολογισμό του 2009, οι Χρήστος Μαντάς και Στέφανος Σκοπούλης ψήφισαν λευκό.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ο Ν.Ο.Ι. με το βλέμμα στραμμένο στον δεύτερο αγώνα αξιολόγησης

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η προετοιμασία των αθλητών του

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία των αθλητών του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων ενόψει έναρξης της φετινής αγωνιστικής περιόδου, που περιλαμβάνει σημαντικές υποχρεώσεις για την Γιαννιώτικη Κωπηλασία εντός κι εκτός συνόρων. Ήδη οι Γ. Τσίλης, Γ. Τζιάλλας, Μιχ. Ναστόπουλος και Βασίλης Τζανίνης κλήθηκαν από την Εθνική Ομάδα και έλαβαν μέρος σε προπονητικό κοινόβιο στο Σχινιά. Παράλληλα, οι αθλητές του Ν.Ο.Ι. όλων των κατηγοριών συνεχίζουν την προπόνησή τους στα Γιάννινα, με το ενδιαφέρον πλέον να στρέφεται στον δεύτερο αγώνα αξιολόγησης της ΕΚΟΦΝΣ, τα αποτελέσματα του οποίου θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επικείμενη στελέχωση του εθνικού συγκροτήματος της Κωπηλασίας.Στην συγκεκριμένη προκριματική διαδικασία, που θα διεξαχθεί στις 12 και 13 Μαρτίου στο Σχινιά αναφέρθηκε σε δηλώσεις του και ο επικεφαλής προπονητής του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων κ. Θύμιος Βλάχος. «Συνεχίζουμε εντατικά την προπόνησή μας στην λίμνη και στις κλειστές αίθουσες του Ομίλου, όταν ο καιρός δεν επιτρέπει να βγάλουμε τις βάρκες. Στόχος μας είναι πλέον ο αγώνας αξιολόγησης του Μαρτίου, όπου φιλοδοξούμε οι αθλητές μας να πετύχουν τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις», τόνισε ο κ. Βλάχος, συμπληρώνοντας ότι ήδη το επίπεδο των Γιαννιωτών κωπηλατών είναι πολύ υψηλό.Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ν.Ο.Ι. ξεκινά τη νέα περίοδο έχοντας ενισχυμένες τις τάξεις των αθλητών του στις μικρές κατηγορίες με δεκάδες νέα αγόρια και κορίτσια, που κάνουν αυτό το διάστημα τα πρώτα βήματά τους στην Κωπηλασία.