Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

ΗΠΑ: «Παγκόσμιος τρομοκράτης» η «Σέχτα Επαναστατών»


Τον ειδικό χαρακτηρισμό του «παγκόσμιου τρομοκράτη» απέδωσε στη «Σέχτα Επαναστατών» η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με την Εκτελεστική Εντολή 13224 και κατόπιν διαβουλεύσεων που είχε με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών των ΗΠΑ.Η ενέργεια αυτή θα συντελέσει στον έλεγχο της ροής οικονομικών πόρων προς την οργάνωση, καθώς μέσω αυτής θα δεσμεύονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία που υπόκεινται σε δικαιοδοσία των ΗΠΑ στα οποία η «Σέχτα Επαναστατών» έχει συμφέρον, και θα απαγορεύονται όλες οι συναλλαγές Αμερικανών με την οργάνωση αυτή.«Ο σημερινός χαρακτηρισμός της Σέχτας Επαναστατών υπογραμμίζει το ενδιαφέρον της αμερικάνικης κυβέρνησης για τρομοκρατικές ενέργειες από τρομοκρατικές ομάδες στην Ευρώπη. Η ενέργεια αυτή επίσης αποδεικνύει την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξαρθρώσει, ξεριζώσει και νικήσει την ομάδα αυτή» δήλωσε ο πρέσβης Ντάνιελ Μπέντζαμιν, ο οποίος είναι συντονιστής αντιτρομοκρατικού αγώνα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση από γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΟΓΑ


Σε 2.546 γιατρούς ανέρχεται πανελλαδικά ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΟΓΑ οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) φαρμάκων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών ΟΑΕΕ και οι οποίοι από τις 21 Φεβρουαρίου μπορούν και συνταγογραφούν ηλεκτρονικά και για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ.Η ένταξη των υπολοίπων 7.500 συμβεβλημένων ιδιωτών γιατρών θα γίνει, σύμφωνα με τον ΟΓΑ, μετά την εγγραφή τους στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 15 έως 31 Μαρτίου 2011.

Ψηφιακά βοηθήματα για τους μαθητές της Γ' Λυκείου


Μια νέα υπηρεσία, τα Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Βοηθήματα, εγκαινιάζει το υπουργείο Παιδείας, με στόχο να στηρίξει την προσπάθεια των μαθητών της Γ' τάξης Λυκείου, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις.Σύμφωνα με το υπουργείο, μέσω των ψηφιακών βοηθημάτων, οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση σε χρήσιμο υποβοηθητικό υλικό, αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες προετοιμασίας τους εν όψει των πανελλαδικών εξετάσεων.Η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη σε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και σε όλα τα μέλη της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας. Εκτός από τη σελίδα των μαθημάτων στο http://digitalschool.minedu.gov.gr/ , τα βοηθήματα θα παρέχονται ξεχωριστά και στη σελίδα www.study4exams.gr.Η παρουσίαση των ψηφιακών βοηθημάτων θα γίνει αύριο Παρασκευή, στο Υπουργείο Παιδείας.

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Μειωμένη κατά 31% η φαρμακευτική δαπάνη του Ιανουαρίου


Μείωση 31% παρουσίασε η φαρμακευτική δαπάνη του Ιανουαρίου 2011, όπως αναφέρει αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.Ειδικότερα, η φαρμακευτική δαπάνη τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκε στο ποσό των 131.017.491 ευρώ από 187.606.000 ευρώ, που ήταν τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ παράνομες οικονομικές συναλλαγές στην Υγεία


Σημαντικά στοιχεία που αφορούν σε παράνομες οικονομικές συναλλαγές στον τομέα της Υγείας έχουν προκύψει από τα μέχρι τώρα ευρήματα των ελέγχων του ΣΔΟΕ όπως ενημερώνει, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς.Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΛΑΟΣ ’Αδωνη Γεωργιάδη και Αθανάσιου Πλεύρη, για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στη διενέργεια διαχειριστικών ελέγχων στα νοσοκομεία.Ο κ. Κουσελάς ενημερώνει τους βουλευτές ότι διενεργήθηκαν από το ΣΔΟΕ εκτεταμένοι έλεγχοι στον τομέα της υγείας, ο μεγαλύτερος αριθμός των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη, λόγω του μεγάλου όγκου των προς διερεύνηση και αξιολόγηση στοιχείων.Όπως υπενθυμίζει ο υφυπουργός, με αφορμή τους διαχειριστικούς ελέγχους στα νοσοκομεία, το ΣΔΟΕ διενεργεί προληπτικούς και προσωρινούς ελέγχους σε κάθε μορφής επιχειρηματική δραστηριότητα, όπου και αν αυτή εκδηλώνεται.Επιπλέον ο κ. Κουσελάς αναφέρει, στο έγγραφό του, ότι η Διεύθυνση Επιθεώρησης Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και ΔΕΚΟ, διενεργεί διαχειριστικούς-οικονομικούς ελέγχους αλλά και έρευνες στις Δημόσιες Διαχειρίσεις, τους ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών, αιτημάτων αρμοδίων φορέων και φυσικών προσώπων.Ήδη η συγκεκριμένη διεύθυνση εξέδωσε εντολή διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου στο ΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου), η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ενώ εκκρεμεί και η εντολή διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού.

Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με τον Αζέρο υπουργό Εξωτερικών


Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Elmar Mammadyarov, θα έχει αύριο Παρασκευή στις 12:00 ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ


Η συρρίκνωση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ.Όπως ανέφεραν οι συμμετέχοντες, το συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία σε όλα σχεδόν τα αστικά κέντρα και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας που εφαρμόστηκε, στο εξής θα αφορά περίπου 30-35.000 πολίτες, έναντι των 80-90.000 που αφορούσε το 2010.Σύμφωνα με όσα δηλώθηκαν από τους δημάρχους, στο εξής οι δικαιούχοι του προγράμματος εκτός του ότι θα πρέπει να είναι άνω των 65 ετών (κάτι που ίσχυε ωστόσο και μέχρι σήμερα) θα πρέπει επιπροσθέτως να έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο μέσα στο σπίτι ή έναν εργαζόμενο που απειλείται με ανεργία (Stage ή πρόγραμμα κατάρτισης κλπ) και να έχουν πιστοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ.Οι δικαιούχοι του προγράμματος που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΓΑ, καθώς δεν δύνανται να εκδώσουν κάρτα ανεργίας, θα εγγράφονται στον ΟΑΕΔ.Η δαπάνη της Πολιτείας θα ανέρχεται στις 2.000 ευρώ για τον κάθε πολίτη που μετέχει στο πρόγραμμα, ενώ η συνολική χρηματική ενίσχυση του προγράμματος θα φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ.

Ενεργειακή αυτονομία στο κολυμβητήριο

Ο στόχος της διοίκησης του ΕΑΝΚΙ

Μία στενή συνεργασία με το δήμο Ιωαννιτών ξεκίνησε η διοίκηση του ΕΑΝΚΙ με σκοπό να εκδοθούν οι οικοδομικές άδειες που απαιτούνται για τα κτίρια που βρίσκονται στο χώρο του ώστε να ενταχθούν σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που έχει να κάνει με την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΑΝΚΙ Στέφανο Ζούμπα μάλιστα η εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί αν ενταχθεί το ΕΑΝΚΙ στο πρόγραμμα αυτό είναι ικανή να αλλάξει εντελώς την εικόνα τόσο του κολυμβητηρίου όσο και των υπολοίπων χώρων.Ο κ. Ζούμπας αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλων ενεργειών που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα η διοίκηση, αλλά και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Παναγιώτη Μπιτσαξή, κάνοντας μάλιστα κι ένα σχόλιο για την παρουσία της περιφέρειας σε αυτή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η συνεισφορά της ήταν μηδενική.

Μηδενικό κόστος συντήρησης

Σε μια περίοδο όπου τα οικονομικά του ΕΑΝΚΙ έχουν πάρει κι αυτά την κατιούσα, με το ύψος της περικοπής του φετινού προϋπολογισμού να ανέρχεται στα 100.000 ευρώ, η εξοικονόμηση οποιονδήποτε πόρων είναι μια από τις πιο ενδεδειγμένες λύσεις για την εύρυθμη λειτουργία του.Έτσι λοιπόν, η διοίκησή του σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών, έχει αναλάβει να εκτελέσει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα που θα φέρει μια τεράστια μείωση εξόδων.Όπως είπε λοιπόν χθες ο κ. Ζούμπας, πρώτο μέλημα της διοίκησης είναι σε συνεργασία με την πολεοδομία, να αποχαρακτηριστούν τα κτίρια του ΕΑΝΚΙ, τα οποία θεωρούνται αυθαίρετα, αφού δεν έχουν τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες, με σκοπό να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενεργειακής αυτονομίας που τρέχει μέσω του ΕΣΠΑ.Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομηθούν σχεδόν 150.000 ευρώ, όσο δηλαδή ήταν το ποσό για το πετρέλαιο που ξοδεύτηκε πέρσι για τη θέρμανση του κολυμβητηρίου.«Θα δώσουμε ψύξη και θέρμανση στο κλειστό κολυμβητήριο μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως φωτοβολαταϊκά. Αν ενταχθεί θα είναι ένα τεράστιο έργο για το κολυμβητήριο και θα σημαίνει μηδέν κόστος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζούμπας.

Ενέργειες της διοίκησης
Περάν της προσπάθειας αυτής ο πρόεδρος του ΕΑΝΚΙ αναφέρθηκε χθες και στις ενέργειες που έχει προβεί η διοίκησή του τους τελευταίους έξι μήνες, όπως η αντικατάσταση του μηχανήματος χλωρίωσης, το κλειστό γυμναστήριο μέσα στο χώρο του κολυμβητηρίου αλλά και την προσπάθεια για κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου, καθώς όμως και τη έγκριση του κονδυλιού για την κατασκευή νέου στίβου στη Λίμνη, αφού μπορεί να κατασκευάστηκε πέρσι, από την ΤΕΔΚ, αλλά έχει ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας.Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Ζούμπα, είναι ο νέος στίβος να έχει διάρκεια ζωής δέκα χρόνια.Σε ότι αφορά το θέμα με το χλώριο, που είχε δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα κατά το παρελθόν, με περαστικά που οδήγησαν μικρά παιδιά στο νοσοκομείο, ο κ. Ζούμπας επισήμανε πως σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες τα νερά της πισίνας του κολυμβητηρίου είναι, μαζί με αυτά του αντίστοιχου της Παιανίας, τα πιο καθαρά.Επίσης τονίστηκε πως προτεραιότητα για το Δ.Σ. του ΕΑΝΚΙ είναι και η κατασκευή ενός νέου γηπέδου ποδοσφαίρου με πλαστικό ή άλλου είδους χλοοτάπητα.

Μηδενική η συμμετοχή της Περιφέρειας
στη συνάντηση με τον ΓΓΑ

Ο πρόεδρος του ΕΑΝΚΙ με αφορμή δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Παντελή Κολόκα σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Παναγιώτη Μπιτσαξή τόνισε πως η συνάντηση αυτή είχε κανονιστεί από τη διοίκηση του ΕΑΝΚΙ και πως η συμμετοχή της Περιφέρειας στο διάλογο που έγινε ήταν μηδενική, τουλάχιστον σε ότι αφορά το Αθλητικό Κέντρο.«Στη συνάντηση που ζητήσαμε εμείς και όχι η Περιφέρεια Ηπείρου απλά παραβρέθηκε ο κ. Κολόκας χωρίς η περιφέρεια να πει τίποτα στον ΓΓΑ για τα προβλήματα», είπε ο κ. Ζούμπας προσθέτοντας ότι αυτό έγινε είτε επειδή δεν τα γνώριζε είτε γιατί δε φρόντισε κανείς να τα αποτυπωθούν γραπτώς και να επιδοθούν, όπως έγινε από τον ίδιο.Στη συνάντηση αυτή πάντως ο κ. Μπιτσαξής έγινε δέκτης όλων των θεμάτων που απασχολούν το ΕΑΝΚΙ όπως το λειψό προσωπικό (μόλις 8 άτομα), οι πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις και τα οικονομικά.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Απάντηση Δήμου Ιωάννιτών για τους πρώην συμβασιούχους της ΑΔΕΙ


Η απόφαση των πρώην συμβασιούχων της ΑΔΕΙ να προχωρήσουν σε νέα κατάληψη του Δημαρχείου εκπλήσσει την Δημοτική Αρχή, από την στιγμή μάλιστα που με βάση την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τις συζητήσεις με την επιτροπή των εργαζομένων, τηρεί κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα.Κάθε απόφαση από την πλευρά των πρώην συμβασιούχων που παραβιάζει την συμφωνία, σημαίνει και την διακοπή των διαδικασιών για την πλήρη εφαρμογή και υλοποίησή της.Η Δημοτική Αρχή, παρά το γεγονός ότι γνώριζε τις ευθύνες, τις αμέλειες και τις προχειρότητες της διοίκησης της ΑΔΕΙ και την προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Δήμου, επιχείρησε και επιχειρεί, με κάθε νόμιμο τρόπο, να δώσει την καλύτερη δυνατή λύση στο πρόβλημα των πρώην συμβασιούχων, με αισθήματα ανθρωπιάς και κοινωνικής αλληλεγγύης.«Το δημαρχείο θα λειτουργήσει κανονικά. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παρεμποδίζει ή να διακόπτει την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.

Ορκίστηκε ο νέος αντιπεριφερειάρχης Άρτας


Παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη ορκίστηκε σήμερα και ανέλαβε τα καθήκοντα του,ο νέος Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Άρτας ο κ. Βασίλειος Ψαθάς.Η ορκομωσία,έγινε λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εκλογή του Βασίλη Ψαθά,στην θέση του αντιπεριφερειάρχη Άρτας με ψήφους 17 - 13.Στην ψηφοφορία συμμετείχαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου "Αξιοβίωτη Ανάπτυξη" και από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες (νομούς) της Ηπείρου.Υποψηφιότητα για το αξίωμα είχαν θέσει τρις ακόμη περιφερειακοί σύμβουλοι Άρτας, οι Αντώνης Γαλάνης, Γιάννης Κατέρης και Διονύσης Διβάρης.Κατά την πρώτη ψηφοφορία έλαβαν: Διβάρης 2, Γαλάνης 12, Κατέρης 3, Ψαθάς 9. Τρία ήταν τα λευκά ψηφοδέλτια και ένα άκυρο. Στον δεύτερο γύρο που ακολούθησε έλαβαν: Γαλάνης 13, Ψαθάς 14 και Κατέρης 1. Λευκά δύο.

Ξανά κατάληψη στο δημαρχείο από τους συμβασιούχους της πρώην ΑΔΕΙ


Νέα κατάληψη στο δημαρχείο,θα πραγματοποιήσουν από αύριο οι συμβασιούχοι της πρώην ΑΔΕΙ μετά από την απόφαση που πήραν σήμερα κατά τη διάρκεια της γενικής τους συνέλευσης.Ο εκπρόσωπος τους κ. Κώστας Ρούκος,μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ,ανέφερε πως ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος,στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο,δεν έκανε καμία νύξη για τη μεταφορά τους στο νέο νομικό πρόσωπο που θα δημιουργηθεί για τον τομέα Κοινωνικής Μέριμνας στα πλαίσια της εφαρμογής του Καλλικράτη.

Συμφωνία Πανεπιστημίου - ΚΤΕΛ για την κάρτα απεριορίστων διαδρομών


Σε συμφωνία με τη διοίκηση του αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων ήρθε η πρυτανεία του πανεπιστημίου για την έκδοση μηνιαίας φοιτητικής κάρτας, με την οποία οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Ιδρύματος θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούν απεριόριστες διαδρομές όχι μόνο προς το πανεπιστήμιο αλλά και προς οποιοδήποτε άλλο προορισμό που βρίσκεται στο δρομολόγιο των λεωφορείων.Η συμφωνία αυτή αποτελούσε στόχο σχεδόν όλων των προηγούμενων πρυτανικών αρχών, αλλά και πάγιο αίτημα των φοιτητών, μιας και τα αστικά είναι για πολλούς το μοναδικό μεταφορικό μέσο.

Από το Σάββατο ξεκινά η χορήγηση
Όπως ανέφερε σήμερα ο αντιπρύτανης Γιώργος Καψάλης, η χορήγηση της κάρτας αυτής θα ξεκινήσει από το Σάββατο στα γραφεία του ΚΤΕΛ με τους φοιτητές που επιθυμούν να την αποκτήσουν να χρειάζεται να προσκομίσουν μόνο το πάσο και μία φωτογραφία τους.Το κόστος της μηνιαίας κάρτας θα είναι 40 ευρώ και οι φοιτητές θα μπορούν να την ανανεώνουν στην αρχή ή το τέλος κάθε μήνα.Η κάρτα, σύμφωνα με τον κ. Καψάλη, θα είναι αυστηρώς προσωπική και θα φέρει, εκτός από τη φωτογραφία, το ονοματεπώνυμο, τη σχολή του φοιτητή, τα υπόλοιπα στοιχεία του και την υπογραφή του.Η προμήθεια και η ανανέωση της κάρτας απεριορίστων διαδρομών θα γίνονται αποκλειστικά στα γραφεία του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων (Θαρρύπα 8) κατά τις ώρες 09:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ.Με την αγορά της οι φοιτητές θα μπορούν να κάνουν απεριόριστα δρομολόγια προς όλες τις κατευθύνσεις και όχι μόνο από και προς το Πανεπιστήμιο.Να σημειώσουμε πως η σύμβαση αυτή με το ΚΤΕΛ έχει ισχύ μέχρι τον Σεπτέμβριο, αναμένεται όμως να ανανεωθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ καταλυτικός παράγοντας για να επιτευχθεί η συμφωνία ήταν και η πρόθεση της πρυτανείας να επιδοτήσει το ΚΤΕΛ με το ποσό των 5 ευρώ ανά κάρτα.Ο κ. Καψάλης μάλιστα στάθηκε σε αυτή την επιδότηση λέγοντας πως επιδίωξη του Πανεπιστημίου είναι να δοθεί αυτή από το υπουργείο Παιδείας, όπως γίνεται και στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.Αν γίνει αυτό μάλιστα το μηνιαίο κόστος αναμένεται να πέσει ακόμα περισσότερο για τους φοιτητές.

Είχαν δεσμευτεί

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Γ. Καψάλης, τόνισε πως η έκδοση αυτής της κάρτας έχει μεγάλη σημασία για τους φοιτητές αφού τους επιτρέπει να μετακινούνται με σαφώς μικρότερο κόστος.Ταυτόχρονα ευχαρίστησε τον πρόεδρο του αστικού ΚΤΕΛ για τη στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και η οποία, όπως είπε, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να επέλθει τελικά η συμφωνία.Δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής για την κατάληξη των συζητήσεων, μιας και η έκδοση φοιτητικής κάρτας, αποτελούσε μία από τις δεσμεύσεις του πρυτανικού σχήματος και κατά τον προεκλογικό του αγώνα και αφότου εκλέχτηκε.

Έρχεται η σειρά του Εμπορικού Συλλόγου
Μετά το αίσιο τέλος με την κάρτα απεριορίστων διαδρομών, σειρά έχει τώρα και η εκπτωτική κάρτα που θα αφορά τους φοιτητές και η οποία θα εκδοθεί, αν ολοκληρωθεί η συμφωνία, από τον Εμπορικό Σύλλογο.Ο πρύτανης του πανεπιστημίου είχε πριν από λίγο καιρό μια συνάντηση με τον Γιώργο Νταλαμάγκα, στην οποία τέθηκε το ζήτημα της έκδοσης μιας εκπτωτικής κάρτας για τους φοιτητές του πανεπιστημίου την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν για τις αγορές τους από τα τοπικά καταστήματα.Ο κ. Νταλαμάγκας εμφανίστηκε θετικός στην ιδέα αυτή και δεσμεύτηκε να την μεταφέρει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ώστε να προωθηθεί.Αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα, καθώς σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις του κ. Νταλαμάγκα, η συζήτηση γύρω από το θέμα θα γίνει αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι εκπτώσεις και σαν στόχο θα έχει πρώτα να διερευνηθεί η διάθεση που υπάρχει από τους καταστηματάρχες να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο μέτρο και βέβαια το διαδικαστικό κομμάτι που αφορά στο ποσοστό της έκπτωσης και τον τρόπο της έκδοσης και χρήσης της κάρτας.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Με πλούσιο ποινικό μητρώο ο δράστης της ληστείας της ALPHA BANK στην Άρτα

Είχε διαπράξει δύο ένοπλες ληστείες σε τράπεζες στην Αθήνα και σωρεία κλοπών

Με πλούσιο ποινικό μητρώο – πέντε ληστείες, μια απόπειρα ανθρωποκτονίας και αρκετές κλοπές στο ενεργητικό του – είναι ο 36χρονος Αλβανός υπήκοος ο οποίος συνελήφθη χθες από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διευθυνσης Άρτας ύστερα από ένοπλη ληστεία που διέπραξε στo τραπεζικό υποκατάστημα της Alpha Bank στην οδό Φιλελλήνων στην Άρτα.«Πρόκειται για στυγνό εγκληματία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας Γιώργος Ντοκομές σε συνέντευξή του σήμερα στα ΜΜΕ κατά την οποία αναφέρθηκε λεπτομερώς στο χρονικό της ληστείας.Yπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή ληστεία στην τράπεζα ο δράστης απείλησε αστυνομικό με πιστόλι, ο οποίος σε κατάσταση άμυνας τον ακινητοποίησε τραυματίζοντάς τον. «Εκφόβισε αλλά είχε σφαίρα στη θαλάμη και ο κόκορας του πιστολιού ήταν ανοιχτός που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή ο δράστης ήταν έτοιμος να πυροβολήσει, δηλαδή αν δεν προλάβαιναν να τον καθηλώσουν οι αστυνομικοί είναι σίγουρο ότι θα πυροβολούσε αυτός» ανέφερε ο κ. Ντοκομές. Ο Αστυνομικός Διευθυντής εξέφρασε δημόσια την ευαρέσκειά του προς όλο το προσωπικό το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση, στους άνδρες του τμήματος Τροχαίας όπως επίσης και στην ομάδα ΔΙΑΣ η οποία έσπευσε επισημαίνοντας πως «ο κίνδυνος σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι απρόβλεπτος και μεγάλος». Ευχαρίστησε επίσης τον (άγνωστο) πολίτη ο οποίος παράλληλα με το μπουτόν το οποίο χτύπησε για ληστεία στην τράπεζα, απευθύνθηκε στο κέντρο της Αστυνομίας και έδωσε πληροφορίες για το περιστατικό.Την ώρα της ληστείας υπήρχε αρκετός κόσμος στην τράπεζα.

Καρά-καρέ η ληστεία
Πιο αναλυτικά,χθες Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011 γύρω στις 09.50 το πρωί, η Alpha Bank έδωσε σήμα συναγερμού για ληστεία η οποία γινόταν την ώρα εκείνη στην τράπεζα. Στην Α.Δ. υπήρξε άμεση κινητοποίηση. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, ένα περιπολικό που υπήρχε πλησίον της τράπεζας και συγχρόνως η ομάδα ΔΙΑΣ. Σύμφωνα με την περιγραφή του Αστυνομικού Δ/ντή Άρτας κ. Ντοκομέ, έγινε άμεση εμπλοκή με τον δράστη ο οποίος έχοντας μπει μόνος του μέσα στην τράπεζα, με την απειλή όπλου (TOKAREV) αφαίρεσε από τα ταμεία χρηματικό ποσό 32.205 Ευρώ και στη συνέχεια διέφυγε πεζός στα στενά της πόλης. Ο σκοπός του ήταν να διαφύγει με το αυτοκίνητο το οποίο είχε κλέψει το προηγούμενο βράδυ απ’ τη Λεπτοκαριά Θεσπρωτίας και το οποίο το είχε σταθμεύσει πλησίον της τράπεζας. Κάποια στιγμή κατάφερε και μπήκε στο αυτοκίνητο και προσπάθησε να διαφύγει. «Ακολούθησε άμεση εμπλοκή με την ομάδα ΔΙΑΣ η οποία τον σημάδεψε και τον κάλεσε να σταματήσει» ανέφερε ο κ. Ντοκομές περιγράφοντας τα γεγονότα. Και συνέχισε την περιγραφή λέγοντας: «Αυτός ανέπτυξε ταχύτητα και ακολούθησε μία πορεία προς την Αγία Σοφία. Στο σημείο είχε αποβιβαστεί το πλήρωμα του περιπολικού της Τροχαίας και περίμεναν με τα όπλα ανά χείρας. Ο δράστης δεν υπάκουσε σε κανένα σήμα. Εμβόλισε κατ’ αρχάς δύο αυτοκίνητα ιδιωτών και στη συνέχεια στην προσπάθειά του να διαφύγει εμβόλισε το περιπολικό της Τροχαίας και συγχρόνως πρότεινε το όπλο του προς τους αστυνομικούς. Επομένως η διάθεσή του ήταν καθαρά ανθρωποκτόνος. Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν όπως έπρεπε να κάνουν. Ευτυχώς τον τραυμάτισαν ελαφρά. Μία σφαίρα τον πέτυχε στη δεξιά ωμοπλάτη και του προκάλεσε ένα θλαστικό τραύμα διαμπερές χωρίς καμία περαιτέρω επιβάρυνση για την υγεία του και μία άλλη σφαίρα στο χέρι που κρατούσε το όπλο του».

Κρατούμενος των Φυλακών Πατρών
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μέχρι τώρα αστυνομικής έρευνας, ο 36χρονος ήταν κρατούμενος των Φυλακών Πατρών από τον Ιανουάριο του 2001, εκτίοντας συνολική ποινή 42 ετών διότι είχε διαπράξει δύο ένοπλες ληστείες σε τράπεζες στην Αθήνα και σωρεία κλοπών. Στα τέλη του Οκτωβρίου του 2010 παραβίασε την άδεια που του είχε χορηγηθεί από τις φυλακές Πατρών. Μάλιστα την ίδια μέρα που βγήκε με άδεια από τη φυλακή – στην οποία δεν επέστρεψε – ο 36χρονος διέπραξε άλλες τρεις ληστείες στην Αθήνα καθώς και μία ένοπλη επίθεση εναντίον της ομάδας ΔΙΑΣ στο Παλαιό Φάληρο μαζί με συνεργό του ο οποίος συνελήφθη. «Όπως καταλαβαίνετε το παρελθόν του είναι πάρα – πάρα πολύ πλούσιο κι όχι μόνο το παρελθόν του αλλά και το παρόν του» τόνισε ο κ. Ντοκομές σημειώνοντας πως πρόκειται για μία σημαντικότατη επιτυχία της Αστυνομίας.Κατασχέθηκαν το πιστόλι που χρησιμοποίησε ο δράστης στη ληστεία, με γεμιστήρα πλήρες φυσιγγίων και σφαίρα στη θαλάμη, 55 επιπλέον φυσίγγια των 7,62 mm, καθώς και το χρηματικό ποσό που αφαίρεσε από την τράπεζα. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημ/κών Άρτας, ενώ ερευνάται η συμμετοχή του και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Απάντηση του Δήμου Ιωαννιτών στην Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία για τα οικονομικά


Το παραλήρημα μεγαλείου της παράταξης του Νίκου Γκόντα έχει δημιουργήσει στον ίδιο και τους συνεργάτες του την ψευδαίσθηση ότι μπορούν ακόμη, με την διαστρέβλωση στοιχείων, να εξαπατούν τους Γιαννιώτες.Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, με σαφήνεια και με υπογραφές υπηρεσιακών παραγόντων, αποτυπώθηκε η τεράστια άμεση οφειλή που πρέπει να καλύψει ο Δήμος Ιωαννιτών.Ο κ. Γκόντας, επί σειρά ετών αδυνατούσε να καταλάβει τα απλά και αυτονόητα. Δυστυχώς συνεχίζει να αδιαφορεί για την αλήθεια και να αλλοιώνει την πραγματικότητα.Είναι λοιπόν αλήθεια ή όχι ότι:
* Αποχωρώντας άφησε απλήρωτους τους υπαλλήλους της πρώην ΑΔΕΙ;
* Αποχωρώντας άφησε απλήρωτους τους εργαζομένους στην ΔΕΤΑΙ, τον Οίκο Ευγηρίας, το Πνευματικό Κέντρο, το Θέατρο και το Ραδιόφωνο;
* Έμειναν απλήρωτα τα ασφαλιστικά των υπαλλήλων, υπήρξαν τεράστιες οφειλές στο ΙΚΑ και δεν καλύφθηκαν ούτε καν οι δόσεις που είχαν ρυθμιστεί;
* Έμειναν απλήρωτες ρυμοτομίες 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα απαιτητά με δικαστικές αποφάσεις.
* Προχώρησε στην σύναψη δανείων ύψους 19 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη ρυμοτομιών και καταβλήθηκαν τα 17. Τα δύο εκατομμύρια… αγνοούνται.
* Το 2002 παρέλαβε δάνεια στα έξι εκατομμύρια ευρώ και στην οκταετία ανέβηκαν στα 44 εκατομμύρια, υποθηκεύοντας για τον σκοπό αυτό το 50% των χρημάτων για έργα (ΣΑΤΑ) και για τα επόμενα 25 χρόνια.
* Έμειναν απλήρωτοι εκατοντάδες επαγγελματίες της πόλης και επιχειρήσεις της περιοχής.
* Ο Δήμος, μπλόκαρε με ενέργειες του στην Δ.Ο.Υ. την δυνατότητα της ΔΕΥΑΙ να εξασφαλίσει φορολογική ενημερότητα;. Ο Νίκος Γκόντας ήταν και δήμαρχος και πρόεδρος της επιχείρησης!
* Έμειναν απλήρωτα από μήνες τα ενοίκια όλων των μισθωμένων κτιρίων του Δήμου, ενώ στο κτίριο όπου στεγάζονταν οι αντιδήμαρχοι του Νίκου Γκόντα οφείλονται ακόμη και τα κοινόχρηστα…
* Παρέδωσε έναν Δήμο σε άθλια διοικητική και οργανωτική δομή;
Χθες, ο κ. Γκόντας και τα μέλη της παράταξής του, σε κλίμα ηρεμίας και χωρίς την παρουσία των μέσων ενημέρωσης –λόγω της συμμετοχής τους στην απεργία- αναγνώρισε τα προβλήματα των δημοτικών επιχειρήσεων, της ΔΕΥΑΙ και του Δήμου.Σήμερα, η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία, με την ανακοίνωσή της, επιχειρεί να κατασκευάσει μία εικονική πραγματικότητα.Στην μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου, δόθηκε η ευκαιρία να αναγνωρίσει την λαθεμένη πολιτική της, να σταθεί αυτοκριτικά και να συμβάλλει με θετικές προτάσεις στην αποκατάσταση της ραγισμένης οικονομίας του Δήμου. Δυστυχώς ούτε αυτό δεν μπόρεσε να αντιληφθεί.Σχετικά με τους συμβασιούχους της πρώην ΑΔΕΙ, το ενδιαφέρον του κ. Γκόντα είναι όψιμο. Ο ίδιος δημιούργησε το πρόβλημα, εξαπάτησε τους συμβασιούχους και όταν έπρεπε να το λύσει δεν το έπραξε. Χθες το βράδυ, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ισχυρίστηκε ότι οι συμβάσεις δεν μπορούνε να πάνε στον ΑΣΕΠ γιατί θα απορριφθούν. Όταν ρωτήθηκε από τον Δήμαρχο γιατί φοβάται την απόρριψη, τήρησε σιγή ιχθύος.Όσον αφορά το νομικό σύμβουλο της επιχείρησης, σημειώνεται πως δεν υπάρχει απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου για τον διορισμό του.Σε ότι αφορά τον ισολογισμό του 2009, δεν εγκρίθηκε ομόφωνα όπως ψευδώς αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας. Εγκρίθηκε με λευκή ψήφο από τους κυρίους Χρήστο Μαντά και Στέφανο Σκοπούλη και με δεκτές πολύ ουσιαστικές παρατηρήσεις που έγιναν από τον αντιδήμαρχο Νίκο Μάντη, τις οποίες αποδέχθηκε και η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορίας. Στις παρατηρήσεις περιλαμβάνονται:
* Μη παρακολούθηση της αποθήκης του Δήμου, όπου υπάρχουν υλικά εκατομμυρίων.
* Μη λογιστικοποιημένες δαπάνες (αμοιβές αιρετών, ενοίκια)
* Μειωμένες επισφαλείς απαιτήσεις
* Μη τήρηση λογαριασμού τάξης
* Προβληματική λογιστική απεικόνιση της ΣΑΤΑ
* Κεφαλαιοποίηση συμμετοχών του δήμου στις δημοτικές επιχειρήσεις.
Ο κ. Γκόντας, με την σημερινή ανακοίνωση, οδήγησε την παράταξή του σε μία ακόμη ήττα. Ηθική αυτή την φορά, γιατί την πολιτική την υπέστη στις εκλογές του Νοεμβρίου. Οι συμπολίτες μας δικαιούνται να γνωρίζουν όλη την αλήθεια. Αυτήν θα παρουσιάσει με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, σε συνέντευξη τύπου, που θα παραχωρήσει την Δευτέρα.

Ανακοίνωση της "Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας"


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 23η Φεβρουαρίου συζητήθηκε εκτενώς και ψηφίστηκε ομόφωνα ο ισολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών (31/12/2009) και ο οικονομικός απολογισμός του 2009.Με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν διεξοδικά από υπηρεσιακούς παράγοντες (ορκωτοί λογιστές, οικονομική υπηρεσία του Δήμου) και όχι από πολιτικούς παράγοντες, το πλεόνασμα για τη συγκεκριμένη χρήση του 2009 ανέρχεται για το Δήμο Ιωαννιτών στο ποσό των 4.700.000 ευρώ.Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά χρήση που είναι πλεονασματική για το Δήμο Ιωαννιτών μετά από τις χρήσεις 2007 και 2008.Επίσης, αθροιστικά για τις χρήσεις από το 2001 έως και το 2008 ο Δήμος καταγράφει πλεόνασμα της τάξης των 3.500.000 ευρώ.Tα συγκεκριμένα στοιχεία, αποκαλύπτουν και αναδεικνύουν την πραγματική εικόνα της οικονομικής κατάστασης του Δήμου Ιωαννιτών, όπως αυτή μπορεί να αποτυπωθεί με τον πιο αντικειμενικό τρόπο μέσα από τους επίσημους ισολογισμούς.Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συμβασιούχων της πρώην ΑΔΕΙ η Δημοτική Αρχή κατά δήλωση του Δημάρχου βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης των φακέλων ώστε να αποσταλούν στο ΑΣΕΠ ενώ διατυπώθηκε ότι «το πρόβλημα των συμβασιούχων πρόκειται να μετατεθεί στη νέα υπό σύσταση κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου».Ο επικεφαλής της παράταξής μας κ. Νίκος Γκόντας αποκάλυψε για μία ακόμη φορά ότι η συγκεκριμένη διαδικασία όπως έχει δρομολογηθεί οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τους συγκεκριμένους συμβασιούχους σε απόλυση.Οι πραγματικές προθέσεις της νέας Δημοτικής Αρχής σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συμβασιούχων, αποκαλύπτονται επίσης με προφανή τρόπο από την πρόσφατη απομάκρυνση και του νομικού συμβούλου της επιχείρησης, του ανθρώπου δηλαδή που είχε γνωμοδοτήσει θετικά για την εγκυρότητα των συμβάσεών τους.Την ίδια στιγμή που η Δημοτική Αρχή καλούσε τους συμβασιούχους να αναζητήσουν δικαστική απόφαση (και μάλιστα με την αμέριστη βοήθειά της), απομάκρυνε από την εργασία του το νομικό σύμβουλο της επιχείρησης, για τη σύμβαση του οποίου υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση.Μετά από μια σειρά δηλώσεων προεκλογικών και μετεκλογικών που διατύπωνε η νέα Δημοτική Αρχή σχετικά με το συνολικό ύψος των υποχρεώσεων και δανείων του Δήμου Ιωαννιτών στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στο σχετικό δελτίο τύπου που εκδόθηκε, αναφέρεται σε ένα ακόμη, καινούργιο συνολικό ποσόν για τις υποχρεώσεις του Δήμου.Η ανάλυση του συγκεκριμένου ποσού, αλλά και των υπολογισμών από τους οποίους αυτό προέκυψε δείχνουν ότι το τελικό ποσό που η νέα Δημοτική Αρχή καταλήγει ως σύνολο υποχρεώσεων του Δήμου, πιθανότατα θα αλλάξει για μια ακόμη φορά μέχρι τη συζήτηση του προϋπολογισμού.Παρόλα αυτά η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» σημειώνει τα εξής: Στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε από τη νέα Δημοτική Αρχή αναφέρεται το σύνολο των υποχρεώσεων του Δήμου Ιωαννιτών, αλλά δεν αναφέρεται πουθενά το σύνολο των απαιτήσεών του. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις που αναγράφονται κατά την εισήγηση το ποσό που προκύπτει ως οφειλή ανέρχεται σε 39.000.000 ευρώ.Δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις μη καταβληθείσες υποχρεώσεις του δημοσίου προς το Δήμο.Το σύνολο σχεδόν του ποσού που αναφέρεται στην εισήγηση (39.000.000 ευρώ), αφορά όχι το Δήμο αλλά επιχειρήσεις και δράσεις με κοινωφελή χαρακτήρα όπως τα ΚΑΠΗ, το Πνευματικό Κέντρο, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα συσσίτια κλπ. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις και δράσεις από τη φύση τους δεν μπορούν παρά να έχουν υποχρεώσεις, ενώ προφανώς δεν μπορούν να έχουν έσοδα.Μόνον από ρυμοτομίες ο Δήμος Ιωαννιτών έχει λαμβάνειν περί τα 15.000.000 ευρώ.Η σύμβαση του Δήμου για το GRAND SERAI - XENIA διασφαλίζει υπέρ του Δήμου το ποσό των 48.800.000 ευρώ, το οποίο σε κανένα σημείο της εισήγησης δεν αναφέρεται. Προφανώς δεν μπορούν να αποβάλουν ακόμη τη θυελλώδη αντίδρασή τους για την υπογραφή αυτής της σύμβασης.Καμία επίσης αναφορά στο γιγαντιαίο έργο που εκτελέσθηκε καθώς και στις διασφαλισμένες πιστώσεις οι οποίες ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των τετρακοσίων και πλέον εκατομμυρίων ευρώ.Σύμφωνα με τα παραπάνω, η εικόνα των οικονομικών του Δήμου Ιωαννιτών, κάθε άλλο παρά αυτή που διατυπώθηκε από τη νέα Δημοτική Αρχή είναι.Είναι φυσικό κάθε νέα Δημοτική Αρχή να παραλαμβάνει και υποχρεώσεις και απαιτήσεις από την προηγούμενη, όπως είναι επίσης γνωστό ότι η χώρα μας διανύει μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, η οποία αντανακλάται και στο σύνολο των Ο.Τ.Α.Αυτά όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι άλλοθι, για δημιουργία εντυπώσεων και διαστρέβλωση της πραγματικότητας.Η συζήτηση για τον ισολογισμό και απολογισμό για το έτος 2009, αλλά και για τα έτη 2001 – 2008 αποκαλύπτει την αδιαμφισβήτητη εικόνα για την πραγματική κατάσταση των οικονομικών του Δήμου Ιωαννιτών.


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Ερώτηση Μιχάλη Παντούλα για τα προνοιακά επιδόματα


Να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια βελτίωσης των προνοιακών επιδομάτων προς ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στο πλαίσιο υλοποίησης ενός προγράμματος ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος, ζητούν με ερώτησή τους 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ,ανάμεσά τους και ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας.Στην ερώτησή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση οι βουλευτές αναφέρουν ότι χιλιάδες οικογένειες αναμένουν τα προνοιακά επιδόματα για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.Ειδικότερα ζητούν από τον υπουργό να επιλυθούν τα διοικητικά προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του Καλλικράτη, δεδομένου ότι ενώ οι υπηρεσίες πρόνοιας που είχαν την ευθύνη καταβολής των επιδομάτων σε επίπεδο νομού, έχουν μεταφερθεί στους κεντρικούς δήμους των νομών, οι αντίστοιχοι κοινωνικοί λειτουργοί ανήκουν ακόμη στις Περιφέρειες.

Για γέλια και για κλάματα

thumb

Της Gold Finger

Το πρόβλημα στην Κερατέα είναι απλό και γι αυτό το λόγο δυσεπίλυτο. Πρόκειται για διαφορά φιλοσοφίας και στάσης ζωής. Γιατί οι κάτοικοι διακρίνονται – συν τοις άλλοις- για το χιούμορ τους, τη στιγμή που η κυβέρνηση αν και αθεράπευτα ξενέρωτη θέλει να κάνει τον χιουμορίστα…Για παράδειγμα η φωτογραφία που συνοδεύει αυτή την ανάρτηση… Ο Θεόδωρος Πάγκαλος έχει μετατραπεί σε στόχο για να περνάνε την ώρα τους τα παιδιά όταν πηγαίνουν στα μπλόκα. Και η επιλογή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για να εξασκούνται τα παιδιά στο σημάδι δεν είναι τυχαία αφού ως τοπικός βουλευτής, σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων, έχει προκαλέσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα με τη στάση του απέναντι στο ζήτημα της κατασκευής ΧΥΤΑ στην περιοχή. Όπως το κοινό περί δικαίου αίσθημα έχει προκαλέσει, όπως λένε οι κάτοικοι, και η σύζυγός του που διεκδίκησε ανεπιτυχώς τα ηνία παρακείμενου δήμου.Και ενώ, λοιπόν, στην Κερατέα ο Πάγκαλος έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε στόχο, η κυβέρνηση αποφάσισε μόλις πριν από 3 μέρες να του αναθέσει την προεδρία διυπουργικής επιτροπής για την επίλυση του προβλήματος… Και αυτή η απόφαση θα ήταν η αποθέωση του μπλακ χιούμορ εάν δεν κινδύνευαν ζωές και από τις δυο πλευρές των «αντιμαχόμενων» δυνάμεων. Γιατί μετά από 2,5 μήνες συγκρούσεων δεν βάζεις ένα πρόσωπο «κόκκινο πανί» να συντονίσει τους υπουργούς και να δώσει λύση στο πρόβλημα. Γιατί μετά από 2,5 μήνες η επιλογή και μόνον του συντονιστή της διυπουργικής δίνει μήνυμα στους κατοίκους ότι ο αγώνας συνεχίζεται…Και το μήνυμα εστάλη εις διπλούν με την απόφαση της διυπουργικής που έλεγε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και η κατασκευή του έργου θα συνεχιστεί! Να είστε καλά, μας κάνατε και γελάσαμε….

Υ.Γ-Η διυπουργική αποφάσισε ότι θα συνεχιστεί ένα έργο που δεν ξεκίνησε ποτέ!

-Δυσαρεστημένος εμφανίστηκε μόνον ο Χρήστος Παπουτσής που είπε στον Πάγκαλο ότι δεν είναι δυνατόν εδώ και δυο μήνες 400 ΜΑΤατζήδες να φυλάνε δυο μηχανήματα (και να δέρνουν τους κατοίκους συμπληρώνουμε εμείς)…topontiki

Στόχος τα 15 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις


Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα συνεχιστεί απαρεγκλίτως, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας το περίγραμμα του επικαιροποιημένου μνημονίου σε συνέντευξη Τύπου.Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι στο νέο κείμενο του μνημονίου δεν συμπεριλαμβάνεται ο στόχος των 50 δισ. ευρώ, όπως είχαν αναφέρει οι επικεφαλής της τρόικας, αλλά ο στόχος των 15 δισ. ευρώ, ο οποίος μάλιστα μετατίθεται από το 2012 στο 2013.Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως η μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ το 2011, παραμένουν αμετάβλητοι και τόνισε πως η δυνατότητα της χώρας να βγει από την κρίση εξαρτάται από τις αγορές.Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον τραπεζικό κλάδο, επισημαίνοντας πως, αν και δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο μνημόνιο ως προς τις συγχωνεύσεις, είναι σαφής η θέση της κυβέρνησης, διότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να ενισχυθεί και να θωρακιστεί απέναντι στις προκλήσεις.Ο υπουργός παρατήρησε εξάλλου ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι υγιές. Δεν συγκρίνεται το ιδιωτικό χρέος της χώρας μας με αυτό των άλλων χωρών, ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Καμία εξαίρεση για νομιμοποιήσεις μεταναστών


Έκκληση στους μετανάστες που παραμένουν στο κτήριο Υπατία, να σταματήσουν την απεργία πείνας, απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να γίνει καμία εξαίρεση για νομιμοποιήσεις.«Είναι αδύνατον για την Ελλάδα, να γίνουν μαζικές νομιμοποιήσεις, γιατί αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα διατρέχαμε μεγάλο κίνδυνο ως χώρα», επισήμανε, χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, που, όπως υπενθύμισε μάλιστα ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κοινοβούλιο.Οσον αφορά τους μετανάστες απεργούς πείνας, ο υπουργός διευκρίνισε ωστόσο ότι υπάρχει η δυνατότητα παρoχής μίας περιόδου ανοχής, περίπου έξι μηνών με το ενδεχόμενο παράτασής της, όπως προβλέπει μία από τις βασικές διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία ενσωματώθηκε και στο ελληνικό δίκαιο και θεωρείται, σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, «εξαιρετικά προοδευτικό μέτρο».Την ίδια ώρα, ο κ. Ραγκούσης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο νέου μεγάλου κύματος λαθρομετανάστευσης, λόγω των εξεγέρσεων σε χώρες της Βορείου Αφρικής. «Πολλά καράβια μεταναστών από τη Β. Αφρική μπορεί να έρθουν στη χώρα. Αν κάνουν και αυτοί απεργίας πείνας -τι θα γίνει; Μπορεί να το αντέξει η χώρα, τη στιγμή που υπάρχουν ήδη χιλιάδες μεταναστες;», διερωτήθηκε.Διαβεβαίωσε πάντως ότι το υπουργείο Εσωτερικών μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα, το οποίο αναμένεται να οξυνθεί περαιτέρω και λόγω των κλιματικών αλλαγών, που όπως υπολογίζεται, θα «εξαναγκάσουν» τη μετακίνηση 50 εκατομμυρίων ανθρώπων από τις χώρες τους στο εξωτερικό για αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής».

Πρωτιά των Ελλήνων στην απαισιοδοξία


Υψηλά ποσοστά απαισιοδοξίας, αρνητικής προδιάθεσης και χαμηλής αξιοπιστίας σε εθνικούς και διεθνείς θεσμούς καταγράφουν οι Έλληνες σε έρευνα του Ευρωβαρομέτρου.Χαμηλή εμπιστοσύνη αποδίδουμε στην Ε.Ε. (ακολουθώντας τους Βρετανούς!), μολονότι γενικά θεωρούμε ότι είναι ένας διεθνής οργανισμός που προσφέρει ασφάλεια.Αναλυτικότερα, οι Έλληνες κατέχουμε την πρώτη θέση σε όσους δηλώνουν δυσαρεστημένοι "από την οικονομική κατάσταση στη χώρα τους", αλλά επίσης από "την προσωπική τους επαγγελματική κατάσταση", σε όσους προβλέπουν "επιδείνωση" τόσο της εργασιακής όσο και της οικονομικής κατάστασης στη χώρα τους, σε όσους πιστεύουν ότι στην "αγορά εργασίας τα χειρότερα έπονται", σε όσους δηλώνουν πως "δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα" της χώρας τους, σε όσους εκφράζουν "καχυποψία" για τον θεσμό των Ηνωμένων Εθνών, σε όσους θεωρούν πως "η Ε.Ε. οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση".Σε ό,τι αφορά στο ευρώ, οι έλληνες υποστηρίζουμε την ΟΝΕ και το ενιαίο νόμισμα (κατά 64% με κοινό μέσο όρο 58%), ενώ τελικά προσβλέπουμε στην Ε.Ε. για να σωθούμε από την οικονομική κρίση - οι Έλληνες προσδοκούμε τη σωτηρία μας από την Ε.Ε. (37%), από την ελληνική κυβέρνηση (17%), το G20 (10%), το ΔΝΤ (7%) και τις ΗΠΑ (4%).Οι Έλληνες εκφράζουμε τη δυσπιστία μας κατά σειρά: Για τα πολιτικά κόμματα (93%), τις μεγάλες επιχειρήσεις (79%), την τηλεόραση (78%), την εθνική κυβέρνηση (76%), τον ΟΗΕ (74%), την εθνική Βουλή (73%), τον Τύπο (71%), τα εργατικά σωματεία (65%), το ραδιόφωνο (61%), την ΕΕ (60%), τα εκκλησιαστικά ιδρύματα (58%), τη δικαιοσύνη (56%) και το Διαδίκτυο (41%).

Ο κατήφορος του "στοχαστή"

thumb

Από το Μαρικάκι

Αν είσαι ψεύτης, αυτάρχας και ξεφτίλας τι πειράζει να είσαι και ανακόλουθος; Μπορείς τη μία να λες το ένα και την άλλη να το αναιρείς με το άλλο και να μην τρέχει κάστανο, να μην χρειάζεται να δώσεις σοβαρές εξηγήσεις, πέρα από κάτι στερεότυπες διακιολογίες που υπάρχουν πάνω σε άπειρα πόστ ιτ στο γραφείου σου. Ειδικά αν είσαι πρωθυπουργός μιας χώρας, κατόπιν υφαρπαγής της λαϊκής βούλησης, τοποθετημένος επί της ουσίας ειδικά για την διεκπεραίωση συγκεκριμένου έργου, ε η προστασία είναι δεδομένη. Όπως και το «ξήλωμα» όταν έρθει η ώρα και αν δε σε προλάβουνε τα γεγονότα.Ο Παπανδρέου λοιπόν με την ίδια ευκολία που παραδέχτηκε Πολιτειακή εκτροπή την Δευτέρα με την ίδια ευκολία προέβει στην προκλητική δήλωση ότι «ο κόσμος δέχτηκε τα μέτρα» την Τρίτη και με την ίδια ευκολία ακριβώς την επομένη επέτρεψε να γίνει η Αθήνα θάλαμος αερίων εμποδίζοντας την ολοκλήρωση μιας τεράστιας και δυναμικής διαδήλωσης διαμαρτυρίας.Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός εκ των φοιτητών που οργάνωσαν τη διαμαρτυρία στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου (η οποία έχει κυκλοφορήσει ευρέως στο διαδίκτυο, ως κείμενο και ως βίντεο) σε ερώτησή του– αφού η κατάσταση είχε εξομαλυνθεί - προς των πρωθυπουργό για το πως εννοεί τη δημοκρατία αυτό απάντησε:«στο σημείο που βρέθηκε η χώρα ήταν απαραίτητο να κάνουμε ένα βήμα πίσω στηνΔημοκρατία μας, για να την διαφυλάξουμε και να μπορέσουμε στο μέλλον να την εμβαθύνουμε».Μία μέρα μετά, σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση παραδέχτηκε ότι η περικοπή μισθών συντάξεων και δημοσίων δαπανών ήταν πολιτική επιλογή, για την αντιμετώπιση της κρίσης, προκειμένου να μην ληφθούν μέτρα που θα συνιστούσαν επίθεση στο κεφάλαιο και τις αγορές! Και από την άλλη, είπε, διαστρεβλώνοντας για μία ακόμη φορά την πραγματικότητα, και λίγες ώρες μετά το κράξιμο που έφαγε σε ξένο έδαφος από έλληνες φοιτητές, ότι «ο κόσμος δέχτηκε τα μέτρα»!«Έπρεπε να αποτρέψουμε την κρατική χρεοκοπία» είπε στη γερμανική τηλεόραση, «έπρεπε να περικόψουμε τους μισθούς, τις δαπάνες, να μειώσουμε τις συντάξεις. Αλλά τώρα, θα γίνει η οικονομία μας περισσότερο διαφανής και δίκαιη. Και μολονότι υπάρχουν διαμαρτυρίες, ο κόσμος δέχτηκε αυτά τα μέτρα, γιατί αναγνωρίζει ότι ήταν αναγκαίο να ληφθούν».Τελικά, τα μέτρα τα δεχτήκαμε ή μας τα «φόρεσαν» με το έτσι θέλω – «κάνοντας ένα βήμα πίσω από τη Δημοκρατία μας» - ο ίδιος και το ολιγομελές επιτελείο του συνεπικουρούμενοο από την επικοινωνιακή τεχνογνωσία του ΔΝΤ; Ρητορικό το ερώτημα...Όσο για το αν έχει αποτραπεί η κρατική χρεοκοπία, έρχονται (και) τα υποτιμημένα ομόλογα του δημοσίου να το αποδείξουν. Στο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται ότι:«… Το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να εξοφλεί παντός είδους υποχρεώσεις του, σε εθνικό ή αλλοδαπό νόμισμα, προς όλους τους φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, με τη σύμφωνη γνώμη τους, με έκδοση κρατικών χρεογράφων εντόκων γραμματίων ή ομολόγων ή άλλων τίτλων δανεισμού, στο πλαίσιο του εκάστοτε εκτελούμενου κρατικού Προϋπολογισμού. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται το ύψος των εκδιδόμενων τίτλων, ο σκοπός, οι όροι, οι διαδικασίες και κάθε άλλη τεχνική λεπτομέρεια που αφορά την έκδοσή τους. Η παρούσα διάταξη ισχύει από 12 Δεκεμβρίου 2010» …

topontiki

Αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης λόγω της διεθνούς αναταραχής


Κοντά στα επίπεδα-ρεκόρ όλων των εποχών διαμορφώνεται η μέση τιμή της αμόλυβδης, μετά τις αυξήσεις των τελευταίων ημερών λόγω της αναταραχής στη διεθνή αγορά με αφορμή τα γεγονότα στην Αίγυπτο και τη Λιβύη.Η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται σήμερα στο 1,628 ευρώ ανά λίτρο, τιμή που είναι αυξημένη κατά σχεδόν δύο λεπτά το λίτρο σε σχέση με την αρχή του μήνα, οπότε κυμαινόταν στο 1,61 ευρώ. Σημειώνεται ότι η βενζίνη (πανελλαδικός μέσος όρος) είχε φθάσει και στο 1,635 στα τέλη Ιανουαρίου.Πάντως ένα μέρος των διεθνών ανατιμήσεων εξομαλύνεται από την σχετική ενίσχυση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, καθώς η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος προς το αμερικανικό κατά το μεγαλύτερο διάστημα του τελευταίου μήνα πάνω από το 1,36.Οι ακριβότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών καυσίμων παραμένουν τα νησιά: οι πέντε ακριβότεροι νομοί είναι κατά σειρά Κεφαλονιά, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χίος και Κυκλάδες, με τιμές που κλιμακώνονται μέχρι 1,85 ευρώ το λίτρο. Στον αντίποδα οι φθηνότεροι νομοί είναι Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ημαθία, Πέλλα και Ανατολική Αττική με τιμές που ξεκινούν από 1,513 ευρώ.Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛΠΑ, η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη τιμή στην αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.Αύριο Παρασκευή, οι Ενώσεις Βενζινοπωλών Χανίων και Ρεθύμνου έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία με στόχο «την ανάδειξη των υψηλών τιμών και την κακή λειτουργία της αγοράς, που έχει επιφέρει η απουσία εποπτείας στη διαμόρφωση των τιμών από τα αρμόδια υπουργεία». Σε ένδειξη συμπαράστασης οι Ενώσεις Ηρακλείου και Λασιθίου θα κάνουν στάση εργασίας από 10.00 έως 13.00 ενώ αντιπροσωπείες των δύο Ενώσεων θα επιδώσουν αύριο το μεσημέρι σχετικό υπόμνημα στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη.Οι πρατηριούχοι ζητούν να λειτουργήσουν υγιείς κανόνες ανταγωνισμού στην αγορά και να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, που αγγίζει περίπου τα 2/3 της αξίας του καυσίμου.

Προϋπόθεση για την απόσυρση η εξόφληση τελών κυκλοφορίας


Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας αποτελεί προϋπόθεση για την απόσυρση οχημάτων και ακολούθως για την αγορά καινούργιου ΙΧ αυτοκινήτου με μειωμένα τέλη ταξινόμησης, όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.Σε αυτήν ορίζεται μεταξύ άλλων ότι για τα αποσυρόμενα από την κυκλοφορία για καταστροφή επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα, προϋπόθεση αποτελεί η καταβολή από τον κάτοχο αυτών των τυχόν οφειλομένων τελών κυκλοφορίας έτους 2011 και προηγουμένων ετών.Εφόσον διαπιστώνεται ότι οι κάτοχοι των οχημάτων που αποσύρονται οφείλουν τέλη κυκλοφορίας, απαιτείται να προχωρήσουν σε άμεση καταβολή τους όπως και των προστίμων, σε περίπτωση μη καταβολής ή καταβολής μειωμένων τελών κυκλοφορίας.Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ακόμη ότι εφόσον υπάρχουν οι μεταβολές (εκούσιες ακινησίες ή μεταβιβάσεις) οι οποίες δεν είναι καταχωρημένες στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων που αφορούν τα οχήματα αυτά, είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί άμεσα η ενημέρωση του συστήματος, ή κατά περίπτωση, η διόρθωση των σχετικών στοιχείων, εφόσον υφίσταται λανθασμένη καταχώρηση του αριθμού κυκλοφορίας ή του Α.Φ.Μ. του κατόχου του οχήματος.Σημειώνεται ότι στο σύστημα του Αρχείου Οχημάτων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων περιλαμβάνονται τα στοιχεία πληρωμών τελών κυκλοφορίας από το 1995 και μετά και έτσι δεν απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών από τον κάτοχο του οχήματος.Αρμόδιος για τη βεβαίωση και την είσπραξη των οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας και προστίμων, σε περίπτωση μη προμήθειας του ειδικού σήματος ή καταβολής μειωμένων τελών, είναι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του ιδιοκτήτη του οχήματος κατά το χρόνο της βεβαίωσης αυτών.Εφόσον ήδη έχουν καταβληθεί τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας ή μετά τη βεβαίωση και την είσπραξη των τυχόν οφειλομένων τελών, χορηγείται βεβαίωση από τον αρμόδιο προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ στην οποία αναγράφεται ότι «για το αποσυρόμενο επιβατικό αυτοκίνητο με αριθμό κυκλοφορίας... έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2011 και προηγουμένων ετών».

Παράταση έως το τέλος Ιουνίου για τους ημιυπαίθριους


Παράταση έως το τέλος του Ιουνίου για την τακτοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, λόγω του συνωστισμού, που παρατηρείται στις πολεοδομίες από το μεγάλο αριθμό αιτήσεων.Σε συνάντησή της το μεσημέρι με τους δημοσιογράφους, η αρμόδια υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε ότι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία έχουν κατατεθεί περισσότερες από 500.000 αιτήσεις και έχουν εισπραχθεί από πρόστιμα και παράβολα περισσότερα από 106 εκατ. ευρώ.Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Σηφουνάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί και νέα παράταση για τους ημιυπαίθριους. Επισήμανε ακόμη ότι προκειμένου να αποφορτιστούν τα πολεοδομικά γραφεία θα μπορούσαν οι ιδιοκτήτες, που επιθυμούν να προχωρήσουν στη ρύθμιση, να καταθέσουν τα παράβολα, μέσω των μηχανικών που έχουν αναλάβει τη διαδικασία, χωρίς να συνωστίζονται οι ίδιοι στις πολεοδομίες.Πρόσθεσε ότι το υπουργείο εξετάζει τη μείωση των προστίμων για τη διατήρηση των αυθαιρέτων κτισμάτων, διότι, όπως έχει διαπιστωθεί από την επιβολή του θεσμού το 2003 έως και σήμερα, η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ χαμηλή, καθώς λόγω του μεγάλου ύψους του προστίμου οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προτιμούν να έχουν να αντιμετωπίσουν το ρίσκο της κατεδάφισης, παρά να πληρώσουν. Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ παρέπεμψε σε σχετική ρύθμιση, που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.Η κ. Μπιρμπίλη αναφέρθηκε και στη νομοθετική ρύθμιση, που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να μη κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη, όσοι προχωρήσουν στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων. Τόνισε, όμως, ότι η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών έπειτα από κοινή επεξεργασία με το ΥΠΕΚΑ, ώστε να ρυθμίζονται «αδικίες» που δίνουν το δικαίωμα κατά περιοχή (δήμο) να εξαιρούνται από την καταβολή δημοτικών τελών όσοι έχουν τακτοποιημένους κλειστούς ημιυπαίθριους, ενώ την ίδια στιγμή ιδιοκτήτες με δηλωμένους ανοιχτούς ημιυπαίθριους να καλούνται να πληρώσουν αυξημένα δημοτικά τέλη. Ειδικά για το παραπάνω ζήτημα τονίστηκε ότι είναι στην αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής να καθορίζει δημοτικά τέλη και πως αυτά θα τα εισπράξει.

Οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη «εδώ και τώρα»

Του Θανάση Οικονόμου

Για πολλούς η αξία του κοινωνικού κεφαλαίου εξηγεί τη δημιουργία όρων και προϋποθέσεων οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. Έτσι, οι κοινωνίες διακρίνονται σε αυτές με «χαμηλή» και σε αυτές με «υψηλή» εμπιστοσύνη, ανάμεσα δηλαδή σε εκείνες που διαθέτουν σημαντικό απόθεμα κοινωνικού κεφαλαίου και σε όσες εμφανίζονται ελλιπείς. Υπό αυτή την έννοια, η εμπιστοσύνη σε θεσμούς, δομές, διοίκηση επιτρέπει την ανάπτυξη μίας ορθολογικής συμπεριφοράς που διευκολύνει αφενός τις συναλλαγές και αφετέρου επιτρέπει την προσέγγιση του δημόσιου χώρου με εργαλεία που ξεφεύγουν από την παράδοση του κρατισμού. Ως τέτοια νοείται και η κοινωνία των πολιτών.Υπάρχει και η προσέγγιση που σχετίζει την οικονομική ανάπτυξη με τον ατομισμό. Είναι η περίπτωση που η μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη εξηγείται και από την ατομιστική κουλτούρα, όπου η κοινωνική δομή πριμοδοτεί την καινοτομία, την «ιδέα». Στον αντίποδα, βρίσκονται χώρες με περισσότερη συλλογικότητα, όπου οι αποτελεσματικότεροι μηχανισμοί του κράτους ατονούν τα ατομικά κίνητρα.Η Ελλάδα πολύ δύσκολα εντάσσεται είτε στη μία, είτε στην άλλη προσέγγιση. Η μακρά παράδοση κρατισμού, οι συνδικαλιστικοί φορείς, ακόμα και οι Ανεξάρτητες Αρχές δεν ταυτίζονται με κατάκτηση συλλογικών προνομίων οριζόντια κατανεμημένων. Ως συνέπεια των παραπάνω μπορεί να θεωρηθεί η αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες αλλά και ο συνεχώς μειούμενος δείκτης εμπιστοσύνης σε όσα χτίσαμε στην Τρίτη Δημοκρατία μας.Αν υπάρχει μία βεβαιότητα, αυτή είναι η αγωνία των Ελλήνων. Οι πολίτες αγωνιούν. Όχι μόνο για την έκταση των μέτρων, αλλά και για την απόδοσή τους με κυρίαρχο αίτημα την ανάπτυξη.«Θα ‘ρθει η ανάπτυξη»; «Πότε θα έχουμε ανάπτυξη», ρωτούν. Την ίδια ώρα, σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαντλεί την ρητορική της ζητώντας «ανάπτυξη εδώ και τώρα». Λες και η ανάπτυξη είναι νομοτελειακή, ασύνδετη από τις επιλογές, από τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, από το παραγωγικό μοντέλο. Λες και η ανάπτυξη σήμερα μπορεί να είναι ακόμη το αποτέλεσμα επιχορήγησης και το άλλοθι κατανάλωσης.Οι πολίτες κατανοούνται. Η καθημερινή βιοπάλη, σε πολλές περιπτώσεις για πραγματική επιβίωση, ο χρόνιος εναγκαλισμός με μικροσυστήματα κάθε είδους συμφερόντων, η πίεση του στεγαστικού δανείου και η αγωνία για το τι θα απογίνει το παιδί με το πτυχίο στο χέρι, δικαιολογούν τα ερωτήματα. Και τη δυσπιστία. Και την αναζήτηση λύσεων εδώ και τώρα. Οι πολιτικοί όμως; Οι συνδικαλιστές; Οι οργανωμένες ομάδες συμφερόντων; Πόσο δικαιολογούνται να επιμένουν σ’ ένα χρεωκοπημένο μοντέλο ανάπτυξης, που πέρα από τους οικονομικούς όρους αντανακλούν και ένα παρωχημένο τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς;Ο εγκλωβισμός μεγάλης μερίδας των παραπάνω στην ανάγνωση του σήμερα με χθεσινούς όρους, δημιουργεί ένα προβληματικό σχήμα. Από τη μια, δεν επιτρέπει μία καθαρή εξέταση των αιτιών που οδήγησαν σε χρεωκοπία όχι την οικονομία αλλά τον τρόπο οργάνωσης και το αξιακό σύστημα της κοινωνίας μας. Και καθαρή εξέταση, σημαίνει ανάληψη ευθυνών που δεν θα εξαντλούνται σε τακτικισμούς ανάλογα με το ποιος μπαίνει κάθε φορά στο κάδρο. Σημαίνει ανασχηματισμό θεσμών, φορέων και αντιλήψεων, ικανών να εκφράζουν τις σημερινές συλλογικές μας ανάγκες. Από την άλλη, καθυστερεί την τροχοδρόμηση μίας διαδικασίας για την μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή.Την ώρα που τα κοινωνικά δεδομένα της εποχής αλλάζουν, που οι πολίτες διαφοροποιούνται από επιλογές και πρακτικές του παρελθόντος, οι θεσμοί και οι εκπρόσωποί τους αρνούνται να εξελιχθούν εξίσου. Όσο, όμως, οι κοινωνικές ανάγκες θα βγαίνουν πιο προωθημένες και πιο απαιτητικές, τόσο το χάσμα θα μεγαλώνει. Γιατί οι πολίτες επιθυμούν θεσμούς που θα τους εκφράζουν, ζητούν εκπροσώπους που θα υπηρετούν τα συλλογικά τους συμφέροντα.Αυτή η νέα ισορροπία είναι μεγάλο στοίχημα. Και, ταυτόχρονα, συνθήκη και προϋπόθεση για την πολυπόθητη ανάπτυξη. Το κυρίαρχο οικονομικό και κοινωνικό πρότυπο πρέπει να είναι συμβατό με τους θεσμούς που το αντιπροσωπεύουν. Όσο αυτές οι γραμμές δεν τέμνονται, τόσο θα ορίζουμε την ανάπτυξη με κουκίδα στο ημερολόγιο, χάνοντας την πραγματική ευκαιρία της (μετα)νεωτερικής εποχής μας: να δούμε την ανάπτυξη ως αποτέλεσμα και όχι ως προϋπόθεση. Να δούμε τις αλλαγές στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον ως αλλαγές σε κυρίαρχες αντιλήψεις και ως οριοθέτηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου. Ικανού, πια, να αυξήσει την αποτελεσματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία όλων μας.

Σφαλιάρες από μέσα, χαστούκια από έξω

thumb

Πριν από κάποιες εβδοµάδες λίγοι θα προέβλεπαν πως η κυβέρνηση, παρά την αντοχή που έδειχνε ξεπερνώντας χωρίς µεγάλες απώλειες την επιδείνωση όλων των κοινωνικών και οικονοµικών δεικτών, µέσα σε ελάχιστο χρόνο θα δεχόταν τη µια σφαλιά­ρα µετά την άλλη, τόσο στο εσωτερικό όσο και στις σχέσεις της µε το εξωτερικό - και κυρίως τους επιτηρητές της ελληνικής οικονοµίας.Σήµερα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως, παρ’ ότι διατηρεί το προβάδισµα, µια µικρή µειονότητα πια εµπιστεύεται την ικανότητά της να διαχειριστεί την κρίση και τη χώρα, ενώ η ίδια η κυβέρνηση, παρά τη µικρής εµβέλειας αντιπολίτευση που της ασκείται, εµφανίζεται διαλυµένη και ανίκανη να διαχειριστεί στοι­χειώδεις υποθέσεις, προκαλώντας η ίδια τε­ράστια ζηµιά στην αξιοπιστία της.Καθώς όµως εξελίσσεται η κυβερνητική φαρσοκωµωδία, η οικονοµική πραγµατικότη­τα επιδεινώνεται ραγδαία και η επικαιρότητα πληµµυρίζει από δυσάρεστες διαπιστώσεις και καταλυτικά στοιχεία για τη βαθιά ύφεση, την οικονοµική κατάρρευση και το βαρύτατο κοι­νωνικό κόστος της κυβερνητικής πολιτικής.

Προσχήματα

Κανείς δεν ξέρει αν η σηµερινή γενική απεργία θα µπορέσει να αποτελέσει µια ηχη­ρή απάντηση, αλλά ένα είναι σίγουρο: ότι η κυβέρνηση καταφέρνει, εν µέσω της χειρό­τερης αντιλαϊκής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών και του σχεδιασµού περί γενικού ξεπουλήματος, να έχει διαταράξει τις σχέσεις της ακόµη και µε τους εκπροσώπους του Διε­θνούς Οικονοµικού Ελέγχου. Δείγµατα αυτού αποτελούν:

Ο δημόσιος «καβγάς» µε την τρόικα για την προέλευση και τον σχεδιασµό του προ­γράµµατος πώλησης δηµόσιας περιουσίας αντί 50 δισ. ευρώ την επόµενη τετραετία, ο οποίος, αν και προσχηματικός ως προς την ου­σία, έχει επιφέρει αλλεπάλληλες δηλητηριώ­δεις δηλώσεις εις βάρος της κυβέρνησης όχι µόνο από τους εδώ εκπροσώπους της τρόικας, αλλά και από το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Η εσκεμμένη διαρροή δηλώσεων του Ντο­μινίκ Στρος - Καν σε γαλλικό κανάλι, σύµφω­να µε τις οποίες ο Γ. Παπανδρέου ήταν αυτός που του έθεσε θέµα παρέµβασης του Ταµεί­ου στην Ελλάδα από τον Δεκέµβριο του 2009, δύο µόλις µήνες µετά την ανάρρησή του στην πρωθυπουργία - ενώ στην Ελλάδα ο ίδιος έδι­νε µια εντελώς διαφορετική εικόνα...

Η εκ των προτέρων υπονόμευση της χθε­σινής επίσκεψης Παπανδρέου στη Μέρκελ από την Bundesbank, η οποία τάχθηκε κατά της επαναγοράς οµολόγων µε δάνεια από τον µηχανισµό χρηµατοπιστωτικής σταθερό­τητας. Μαζί µε την πάγια θέση της Γερµα­νίας κατά του ευρωοµολόγου και τη συνε­χή αναβολή της συζήτησης περί επιµήκυν­σης του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ από τον µηχανισµό «στήριξης», είναι προφανές ότι το κλίµα στη Γερµανία παρα­μένει παγωμένο έναντι της κυβέρνησης.

Το αμέσως επόμενο ταξίδι του Γ. Πα­πανδρέου είναι στη Φινλανδία, η οποία όµως (µαζί µε την Ολλανδία - ρεπορτάζ στις σελ. 4-5) περιλαµβάνεται στις χώρες που βάζουν βέτο και στην επιµήκυνση και σε νέα δάνεια στην Ελλάδα χωρίς νέα επι­πλέον µέτρα.

Μπάχαλο

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, τα πράγ­µατα πηγαίνουν γι’ αυτήν από το κακό στο χειρότερο. Το ένα µεγάλο πρόβληµά της είναι η έλλειψη συντονισµού, η οποία απο­τυπώνεται, εντελώς δειγµατοληπτικά, λό­γω πλήθους, στα εξής λίγα παραδείγµατα:

1 Στην εγκύκλιο του υφυπουργού Εσω­τερικών Γ. Ντόλιου περί αναδροµικής επιβολής δηµοτικών τελών για όσους «τα­κτοποιούν» τους ηµιυπαίθριους. Χρειά­στηκαν µια πρωθυπουργική παρέµβαση, µια συγγνώµη του υφυπουργού και µια αναδιατύπωση της εγκυκλίου για να λάβει τέλος µια απίστευτη περιπέτεια που δηµι­ουργήθηκε εκ του µη όντος.

2 Στο θέµα των διοδίων, όπου µε την ποινικοποίηση της µη πληρωµής των τελών (πληµµέληµα) χαρακτηρίστηκε δι­καιολογηµένα εισπράκτορας και εισαγγε­λέας των εργολάβων. Τελικά το αδίκηµα έγινε πταίσµα, αλλά το κόστος παρέµεινε, µαζί µε την ποινικοποίηση.

3 Στην Κερατέα, που παραµένει υπό πο­λιορκία αστυνοµικών δυνάµεων και οι συγκρούσεις κατοίκων και ΜΑΤ είναι κα­θηµερινές. Η σαθρότητα των κυβερνητι­κών επιχειρηµάτων και η συνέχιση της βί­ας την εκθέτουν ακόµη µια φορά ως εταί­ρο και στήριγµα των εργολάβων και όχι ως εκφράζουσα το κοινωνικό συμφέρον.

4 Στο θέμα της πρότασης της Εθνικής Τράπεζας προς την Alpha για συγχώ­νευση, όπου αλγεινή εντύπωση προκάλε­σε η βιασύνη του υπουργού Οικονοµικών να τοποθετηθεί και στη συνέχεια, υπό το φως της απόρριψης, να αναδιπλωθεί.

Παράλληλα, τρέχει µια πλειάδα περι­στατικών που δείχνουν εσωτερική ασυνεν­νοησία και φαινόµενα διάλυσης και για τα οποία θα αποκτήσετε µια λεπτοµερέστε­ρη εικόνα στις σελίδες 10-11.

ΔΝΤ και εκδότες

Καιρό τώρα οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τους εταίρους της Ελλάδας στην Ε.Ε. είναι παγωμένες. Τώρα το κλίμα ψυχραίνει και με το ΔΝΤ, το οποίο αποτελού­σε, μέχρι πρότινος, το εργαλείο εκβιασμού των ευ­ρωπαϊκών χωρών εκ μέρους της κυβέρνησης. Με την κοινωνία να δείχνει όλο και λιγότερη αντοχή και ανοχή έναντι της πολιτικής της κυβέρνησης, ο πρωθυπουρ­γός βλέπει και τα διεθνή ερείσματά του να χάνονται και την κυβέρνησή του να δίνει πολλά δικαιώματα στην αντιπολίτευση.

«Μεταρρυθμίσεις»

Βλέπει όμως ακόμη ΜΜΕ, τα οποία, αν και κατά κανό­να τον στηρίζουν αναφανδόν, την περασμένη Κυριακή τον έθεσαν προ διλημμάτων ή του άσκησαν ισχυρή πί­εση ώστε να ανακτήσει τον κυβερνητικό έλεγχο και να επιταχύνει σε ό,τι ο Διεθνής Έλεγχος αποκαλεί «ανα­γκαίες μεταρρυθμίσεις».

♦ Το άρθρο του Στ. Ψυχάρη στο «Βήμα της Κυριακής» τον καλούσε να «πετάξει από το τρένο» συνεργάτες του «γκαφατζήδες» και επιδιδόμενους σε προσωπική πολιτική. Χρησιμοποίησε δε ως επιχείρημα μια πολι­τικά «ευαίσθητη» για τον πρωθυπουργό σύγκριση της τακτικής του πατέρα του με τη δική του, εκφράζοντας έμμεση αμφιβολία για το αν ο Γ. Παπανδρέου σήμερα... κυβερνά!

♦ Στην ίδια εφημερίδα ο διευθυντής της Π. Καψής κά­νει λόγο για την «απίστευτη ελαφρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε το ζήτημα των ιδιωτικο­ποιήσεων», για έλλειψη «ωριμότητας», αλλά και για φόβο του πρωθυπουργού να πει «τα πράγματα με το όνομά τους».

♦ Ακόμη πιο σκληρό, το κύριο άρθρο της «Καθηµερι­νής» την ίδια μέρα σχεδόν τον κατηγορεί ότι «έδωσε το σύνθημα, με τον χειρισμό στην υπόθεση της αξιοποίη­σης της δημόσιας περιουσίας, στο βαθύ ΠΑΣΟΚ και τις συντεχνίες να σηκώσουν παντιέρα και να καταστήσουν αδύνατη την υλοποίηση του μνημονίου». Πάει όμως ένα βήμα παραπέρα προειδοποιώντας τον ότι: «Αν ο κ. Παπανδρέου το καταλάβει αυτό σήμερα, όχι αύριο, και δράσει αναλόγως, έχει ακόμη λίγες ελπίδες να είναι ο πολιτικός που θα μας βγάλει από την κρίση. Αν όχι...». Φαίνεται, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση, χάνοντας συνεχώς την εσωτερική της συνοχή και την ανοχή της κοινωνίας και επισύροντας την μήνιν των κατ’ εξοχήν συμμάχων και προστατών της, βρίσκεται σε οριακό σημείο. Αν η κρίση που διανύει σήμερα επιδεινωθεί, τότε ίσως θα πρέπει να περιμένουμε πολύ σοβαρές εξελίξεις...


topontiki

Με υπερσύγχρονα ασθενοφόρα ενισχύεται το Ε.Κ.Α.Β. στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία μέσω του Ε.Σ.Π.Α


Με δεδομένο την προσπάθεια που καταβάλει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την αναβάθμιση των υπηρεσιών επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα έδωσε το «πράσινο φως» μέσω του Ε.Σ.Π.Α., για την ενίσχυση του στόλου του Ε.Κ.Α.Β. στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία με υπερσύγχρονα ασθενοφόρα.Συγκεκριμένα, υπέγραψε αποφάσεις με τις οποίες εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «06-Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013» και στον Άξονα Προτεραιότητας «8- Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013» η προμήθεια 25 ασθενοφόρων. 11 για τις ανάγκες του Ε.Κ.Α.Β. στην Ήπειρο προϋπολογισμού 770.000€ και 14 για τις ανάγκες του Ε.Κ.Α.Β. στη Δυτική Μακεδονία προϋπολογισμού 980.000€.Η ενίσχυση του στόλου του Ε.Κ.Α.Β., μέσα από την προμήθεια νέων πλήρως εξοπλισμένων και τεχνολογικά προηγμένων ασθενοφόρων, αποτελεί ιδιαίτερα επιτακτική ανάγκη για τις περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, καθώς η υφιστάμενη κατάσταση δεν συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και τις ανάγκες του πληθυσμού.Πρόκειται για 25 οχήματα ‘’VAN’’ κλειστού τύπου που πληρούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών προτύπων CEN EN 1789:2007 για ασθενοφόρα τύπου ‘’Β’’.Να σημειωθεί πως, το ασθενοφόρο τύπου ‘’Β’’ έχει την δυνατότητα βασικής υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών και μεταφοράς του πάσχοντος και δυνητικά (σε έκτακτες περιστάσεις) μεταφορά και υποστήριξη δύο ασθενών. Επίσης προβλέπονται, ανάλογο ύψος του εσωτερικού χώρου του θαλάμου ασθενούς, ώστε να επιτρέπει την παροχή αποτελεσματικής ιατρικής και διασωστικής παρέμβασης, όταν επιβάλλεται, κατά την μεταφορά του ασθενούς, καθώς και κατάλληλη εσωτερική διαρρύθμιση και σχεδιασμός του θαλάμου ασθενούς, που να επιτρέπει την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του χώρου, από εργονομικής άποψης.Με την ανανέωση του στόλου των οχημάτων του, το Ε.Κ.Α.Β. αναμένεται να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του, την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών και κατ’ επέκταση να συμβάλει στη μείωση των θανάτων ασθενών κατά τη μεταφορά τους στις υγειονομικές μονάδες.

Επίσκεψη Πότση-Καραμπίνα στην Θεσπρωτία


Την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας επισκέφθηκαν την Τετάρτη οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Ιωάννης Καραμπίνας (για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών) και Οδυσσέας Πότσης (για θέματα Υγείας). Μετά από τη συνάντηση που είχαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη, επισκέφθηκαν και ενημερώθηκαν από τις υπηρεσίες για θέματα αρμοδιότητάς τους. Τέλος παρέστησαν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Θεσπρωτίας.

Μνημόνιο Συνεργασίας του Δήμου Ιωαννιτών με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου έλαβε το Μνημόνιο Συνεργασίας του Δήμου Ιωαννιτών με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βάση του οποίου ο Δήμος θα είναι χρήστης τριών προτάσεων που καταθέτει το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.Οι προτάσεις είναι οι ακόλουθες:
* Τμήμα Χημείας, Τομέας Φυσικοχημείας: «Μελέτη παραγωγής βιοκαυσίμου από χαμηλού κόστους υλικά»
* Τμήμα Χημείας, Τομέας Ανόργανης Χημείας και Αναλυτικής Χημείας: «Διερεύνηση των επιπέδων υπολειμμάτων επιλεγμένων ενώσεων με ενδοκρινική διαταρακτική δράση σε επιλεγμένα τρόφιμα μαζικής παραγωγής και σύγκριση με τοπικά προϊόντα της περιοχής της Ηπείρου. Εκτίμηση της επικινδυνότητας για τον καταναλωτή»
* Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών: «Ένα μαθηματικό και υπολογιστικό μοντέλο για την προσομοίωση της δυναμικής των υδάτων της Παμβώτιδας»
Οι προτάσεις του Πανεπιστημίου κατατίθενται στο πρόγραμμα «ΝΕΑ ΓΝΩΣΗ» το οποίο εντάσσεται στη θεματική προτεραιότητα «Δραστηριότητες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης σε κέντρα ερευνών» του Άξονα Προτεραιότητας 9 «Ψηφιακή σύγκλιση και επιχειρηματικότητα Ηπείρου» του Επιχειρησιακού. Προγράμματος «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013».Βασικός στόχος είναι η τόνωση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας, μέσω της ενδυνάμωσης των ερευνητικών, τεχνολογικών και καινοτομικών δραστηριοτήτων της Περιφέρειας, υποστηρίζοντας τις ανάγκες της κοινωνίας σε τομείς ενδιαφέροντος (π.χ. περιβάλλον, υγεία κλπ) καθώς και του παραγωγικού δυναμικού της Ηπείρου, παράγοντας νέα γνώση που μπορεί να αξιοποιηθεί.Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν επιβαρύνεται οικονομικά θα είναι όμως ο χρήστης των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν.

Έχασε την έδρα στο Δήμο Δωδώνης ο Κώστας Βάββας!


Με την απόφαση,αριθμός 30/22/2/2011,το διοικητικό πρωτοδικείο Ιωαννίνων,αφαιρεί την έδρα του δημοτικού συμβούλου κ. Κώστα Βάββα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δωδώνης,μετά την ένσταση που είχε καταθέσει εναντίον του η παράταξη του κ. Χρήστου Ντακαλέτση.Σύμφωνα με την απόφαση δεν ήταν σύννομη η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του σημερινού δημάρχου κ. Κώστα Κατσανάκη,μιας και ήταν ανάδοχος σε τρία(3) έργα του τέως Δήμου Λάκκας Σουλίου.Στην θέση του ορίζει ως αντικαταστάτη τον επόμενο κατά σειρά ψήφων προτίμησής κ.Παναγιώτη Δρόσο.

Παραλίγο να έρθει στα χέρια ο Λυκουρέντζος με "γαλάζιους" καθηγητές στα Γιάννενα!


Μετά από μια σύντομη αλλά έντονη εσωκομματική συζήτηση,ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος και οι καθηγητές της ΔΑΚΕ Ιωαννίνων,παραλίγο να έρθουν στα χέρια!Ο λόγος;Οι καθηγητές ζήτησαν την καθαίρεση του υπεύθυνου του τομέα Παιδείας του κόμματος,γιατί-όπως υποστήριξαν- η θητεία του στο συγκεκριμένο Υπουργείο δεν στέφθηκε από επιτυχία.Ο κ. Λυκουρέντζος αντέδρασε έντονα με τις κραυγές και τα χτυπήματα των χεριών στα έδρανα να ακούγονται έξω από την αίθουσα της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων. Ευτυχώς παρενέβησαν οι ψυχραιμότεροι και το επεισόδιο έληξε.Οι "γαλάζιοι" καθηγητές πάντως,κάνουν λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Λυκουρέντζου.

Σκάνδαλο στην Φοιτητική εστία Ιωαννίνων!

Επί δύο χρόνια είχε δωθεί δωμάτιο σε άτομο που δεν ήταν καν φοιτητής!!!

Στην παλαιά φοιτητική εστία των Ιωαννίνων,βρέθηκε μετά από έρευνα,πως διέμενε τα τελευταία δυο χρόνια,άτομο το οποίο όχι μόνο δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις εισδοχής σε αυτή,αλλά δεν είχε καν εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ή στο ΤΕΙ!!!Η υπόθεση,ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το tefteri,το οποιό και δημοσιεύει ανακοίωση του συλλόγου οικότροφων φοιτητικής εστίας Ιωαννίνων. Με ενδιαφέρον θα περιμένουμε την απάντηση των υπευθύνων της Εστίας,αλλά και του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας.

Ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα οικονομικά


Πλήρη και αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάστηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στοιχεία τα οποία αποτυπώνουν την δύσκολη και δυσμενή θέση, στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος και καθιστούν επιβεβλημένη την λήψη μέτρων για την εξυγίανσή του, όπως και των δημοτικών επιχειρήσεων.Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του Δήμου, το σύνολο των υποχρεώσεών του ανέρχεται στα 74.208.443,48 ευρώ. Η τοκοχρεολυτική δόση για 4.350.525,00.Οι ανελαστικές δαπάνες για το 2011, υπολογίζονται στα 59 εκατομμύρια και τα έσοδα του Δήμου στα 50. Πέραν αυτού, οι άμεσες υποχρεώσεις, από χρέη παρελθόντων ετών, ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια ευρώ.«Αν αύριο είχαμε δεκαπέντε εκατομμύρια στο ταμείο μας, θα έπρεπε να τα δώσουμε μέσα σε μία μέρα. Οι οφειλές δε είναι σε ανθρώπους που δεν μπορούν να περιμένουν. Είναι σε συμπολίτες μας, προμηθευτές, εργαζόμενους, επαγγελματίες. Είναι οφειλές μέσα στην πόλη», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Η εξυγίανση του Δήμου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων, είναι βασική προτεραιότητα για την Δημοτική Αρχή. Η κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί είναι «μείωση δαπανών και αύξηση εσόδων» χωρίς καμία αύξηση των τελών ή των φόρων που καταβάλλουν οι πολίτες.Πρακτικά δε, εξετάζονται δύο ακόμη σενάρια, όπως τα παρουσίασε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος. Η αύξηση του ποσού του δανείου από την συνεργαζόμενη τράπεζα, κατά πέντε εκατομμύρια με χρονική επιμήκυνση και η αναδιανομή του χρέους της ΔΕΥΑΙ στο Ταμείο Παρακαταθηκών ή εξαγορά του δανείου από άλλη τράπεζα με νέο διακανονισμό.Τα πλήρη στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του Δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης, ο οποίος κατέθεσε και την πρώτη δέσμη προτάσεων για την εξυγίανσή τους.Σύμφωνα με αυτά, το σύνολο των υποχρεώσεων του Καλλικρατικού πλέον δήμου Ιωαννιτών ανέρχεται στα 85,7 εκατομμύρια ευρώ και η τοκοχρεολυτική δόση φτάνει στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία σειρά στοιχείων, που αποτυπώνουν στην πράξη την προβληματική λειτουργία του Δήμου κατά τα προηγούμενα χρόνια.Έτσι:
* Για την τριετία 2007-2010 υπάρχουν 32 χιλιάδες κλήσεις με επεξεργασμένες και αβεβαίωτες.
* Το πάρκινγκ της κεντρικής πλατείας έχει να καταβάλλει χρήματα στο Δήμο από τον Αύγουστο του 2008.
* Μισθωμένες ιδιοκτησίες του Δήμου οφείλουν από το Νοέμβριο του 2009.
* Ο φόρος καταστημάτων δεν έχει καταβληθεί από 298 επιχειρηματίες το 2009, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός για το 2010. Τα βεβαιωμένα έσοδα ανέρχονται στο 1.050.000 ευρώ. Υπάρχουν οφειλέτες με ποσά άνω των 100 χιλιάδων μέχρι και 250 χιλιάδων ευρώ.
* Ο Δήμος οφείλει 191.981 ευρώ από ενοίκια.
* Οι οφειλές από ρυμοτομίες φτάνουν στα 11 εκατομμύρια. Για το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων έχουν εκδοθεί και δικαστικές αποφάσεις.
* Ο Δήμος δεν έδωσε το μετοχικό κεφάλαιο στο Πνευματικό Κέντρο, στο Δημοτικό Θέατρο και την μισθοδοσία της ΔΕΤΑΙ.
«Είμαστε σε οικονομικό αδιέξοδο στο νέο μας δήμο και βέβαια ένα από τα δύο κριτήρια του Καλλικράτη για επιτήρηση του Δήμου είναι δεδομένο, καθώς το χρέος ανέρχεται στο 60% σε σύγκριση με τα έσοδα», σημείωσε ο κ. Μάντης.Στο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε δέσμη μέτρων για την εξυγίανση του Δήμου.Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται:
* Αύξηση εσόδων κατά 25%, χωρίς καμία αύξηση των δημοτικών τελών.
* Περιορισμός ελαστικών δαπανών κατά 15%.
* Περιορισμός χρηματοδότησης νομικών προσώπων και επιχειρήσεων κατά 15%, το 2011.
* Έλεγχος κτιριακών εγκαταστάσεων για ανταποδοτικά τέλη.
* Καταγραφή και έλεγχος καταστημάτων επισιτισμού, κέντρων διασκέδασης και διασταύρωση οικονομικών στοιχείων με την Δ.Ο.Υ.
* Περιορισμός προσλήψεων, αποσπάσεων και διευκόλυνση των μετατάξεων του προσωπικού, παράλληλα με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του δήμου.
* Ελαχιστοποίηση εξαιρέσιμων, υπερωριών.
* Αξιοποίηση πάγιου εξοπλισμού των δημοτικών ενοτήτων.
* Διακανονισμός υποχρεώσεων της ΔΕΥΑΙ με το Δήμο Ιωαννιτών.
* Ίδρυση και λειτουργία τράπεζας γης για ανταλλαγή με οφειλές από ρυμοτομίες.
Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και με τις παρατηρήσεις που έγιναν από τον αντιδήμαρχο Νίκο Μάντη, ο ισολογισμός του Δήμου για το έτος 2009. Λευκή ψήφο έδωσε ο κ. Χρήστος Μαντάς και ο κ. Στέφανος Σκοπούλης.

Διεθνές Συνέδριο με συμμετοχή Βαγγέλη Παπαχρήστου

Με Νίκο Κοτζιά και Σοφία Σακοράφα,η πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την διαγραφή του από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

Με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων οικονομολόγων ,πολιτικών και διανοουμένων, πραγματοποιείται στην Αθήνα το τριήμερο 10 -12 Μαρτίου Διεθνές Συνέδριο με θέμα «δημόσιο χρέος και πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη», που οργανώνει το Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» σε συνεργασία με τον ΣΥΝ.Θα συζητηθούν η κρίση στην Ευρωζώνη και οι επιπτώσεις της, ενώ, όπως είναι φυσικό, μεγάλο μέρος των συζητήσεων θα επικεντρωθεί στην ελληνική κρίση.Όμως, “είδηση” αποτελεί και το πάνελ των συμμετεχόντων, αυτό διότι μεταξύ άλλων,σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο Συνέδριο θα μιλήσουν, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Πρέβεζας Βαγγέλης Παπαχρήστος στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την διαγραφή του από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Δραγασάκης, Οικονομολόγος, Πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο καθηγητής και συγγραφέας Νίκος Κοτζιάς(πρώην έμπιστος σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου), η ανεξάρτητη Βουλευτής Σοφία Σακοράφα, ο Φρανσουά Ντελαπιέρ, Γενικός Γραμματέας του Κόμματος της Αριστεράς (Γαλλία), ο Πέδρο Παέζ, Οικονομολόγος (Τράπεζα του Νότου, πρώην υπουργός - Ισημερινός), ο Χοσέ Λουίς Σεντέγια, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας, ο Μίκαελ Σλεχτ, Βουλευτής, Επικεφαλής Οικονομικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του «DIE LINKE», δεκάδες ακαδημαϊκοί.

Η Μιλένα Αποστολάκη αύριο στην Άρτα


Ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης του εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με την Περιφερειακή Επιτροπή και τις Νομαρχιακές Επιτροπές της Ηπείρου, διοργανώνει ανοιχτή σύσκεψη με την παρουσία της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένας Αποστολάκη και θέμα την «Αναδιαμόρφωση και αναδιάταξη του Συνεταιριστικού Κινήματος».Στη σύσκεψη συμμετέχουν τα συνεταιριστικά στελέχη της Περιφέρειάς μας και θα διεξαχθεί αύριο Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 7 μμ, στο Καφενείο Γκίζα στη γέφυρα Καλογήρου.

Επίσπευση των διαδικασιών για το Εργοστάσιο Διαχείρισης Απορριμάτων ζητά το Υπουργείο Περιβάλλοντος


Το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων ήταν το αντικείμενο συζήτησης που είχε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ανδρέα Ανδρεόπουλο. Ο κ. Καχριμάνης ενημέρωσε τον Γ. Γ. για τις διαδικασίες που υπάρχουν σε εξέλιξη για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας των Α.Σ.Α.,. από την Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και το αίτημα που έχει υποβάλει η Περιφέρεια στην πολιτική ηγεσία για τη δέσμευση του απαιτούμενου κονδυλίου από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡ του ΕΣΠΑ. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό, όπως μετέφερε στον Περιφερειάρχη ο Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ είναι να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη χωροθέτηση του εργοστασίου, για το οποίο και ζήτησε τη συνδρομή του. Επίσης για την κατασκευή νέων βιολογικών καθαρισμών, ο κ. Αν. Ανδρεόπουλος ανέφερε ότι να υπάρξει δέσμευση πιστώσεων απαιτείται η έγκριση των μελετών τους.

Σύλληψη εμπόρου ναρκωτικών στα Γιάννενα


Στις 16.30΄χθες,στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων συνελήφθη ένας νεαρός Έλληνας,γιατί σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του βρέθηκαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους εκατόν δεκατριών (113) γραμμαρίων και μία ζυγαριά ακριβείας. Στην συνέχεια ακολούθησε και δεύτερη κατ’ οίκον έρευνα στην οικία του αδελφού του δράστη ο οποίος και αναζητείται, γιατί βρέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Ιωαννίνων ενώ τα ναρκωτικά και η ζυγαριά ακριβείας κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων που διενεργεί την προανάκριση.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ απαιτεί την ελεύθερη απογραφή του πληθυσμού στη Αλβανία


Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», από την ίδρυση της, απαιτεί την ελεύθερη απογραφή του πληθυσμού στη Αλβανία ως ένα δικαίωμα των πολιτών, δηλώνοντας ελεύθερα τα στοιχεία της ταυτότητας τους αλλά και ως μια αναγκαιότητα και ένα χρήσιμο εργαλείο του κράτους για να εφαρμόσει τις βέλτιστες πολιτικές προς όφελος των πολιτών και των ομάδων που το αποτελούν.Σε ανακοίνωση μας, πριν από ένα χρόνο (5 Φεβρουαρίου 2010), εκφράσαμε τον προβληματισμό για τις παραπλανητικές συζητήσεις στα μέσα ενημέρωσης, με τους αυτόκλητους «εκπροσώπους» του Αλβανικού έθνους να θέτουν διάφορα ψευτοδιλήμματα και για το γεγονός ότι ως εκπρόσωποι της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, δεν είχαμε λάβει ακόμα καμία πρόσκληση διαλόγου από το αρμόδιο υπουργείο και την διοργανώτρια αρχή. Μετά από ένα χρόνο, και λίγους μήνες πριν την απογραφή, η μόνη εξέλιξη στη δημόσια διαβούλευση ήταν ότι στις τάξεις των πολέμιων του εγχειρήματος προστέθηκαν ανώτεροι κρατικοί παράγοντες.Οι παρεμβάσεις του αντιπροέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης με στόχο τον εκβιασμό και την ποινικοποίηση της αλλαγής εθνικότητας πολιτών, πους τους είχε αφαιρεθεί αυτόβουλα ή βίαια από το κομουνιστικό καθεστώς, ξεπερνάει τις συνταγματικές του αρμοδιότητες ενώ η συμπεριφορά του ως χούλιγκαν ποδοσφαιρικής ομάδας εκθέτει τη χώρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - ως άμεσο προϊστάμενο του - και την Αλβανική Δικαιοσύνη. Στην συνείδηση των πολιτών αλλά και στις εκθέσεις των διεθνών παρατηρητών, ο θεσμός της δικαιοσύνης είναι ο ποιο διεφθαρμένος και οι ενέργειες του κ. Σπαχίου δεν κάνουν τίποτα άλλα παρά να αποδεικνύουν, ότι συνεχίζει να προτιμά την εξυπηρέτηση του κατεστημένου και όχι την προσχηματική έστω εφαρμογή προχωρημένων αντιλήψεων περί ισονομίας και ισοπολιτείας για τα μέλη των Εθνικών μειονοτήτων.Η Δ.Ε.Ε.Ε.Μ «ΟΜΟΝΟΙΑ» εκφράζει την ανησυχία της για αυτά τα φαινόμενα, για την ανοχή της συντεταγμένης πολιτείας και για το γεγονός ότι δύο μήνες πριν την ορισμένη ημερομηνία έναρξης απογραφής δεν ανακοινώθηκε το τελικό ερωτηματολόγιο, ο τρόπος απογραφής και ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής. Η πολιτική κρίση στη χώρα δεν μπορεί λειτουργήσει ως πρόσχημα και άλλοθι για αυτούς που επιθυμούν μια απογραφή για το θεαθήναι και την ικανοποίηση του διεθνή παράγοντα. Δηλώνουμε επίσης ότι δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και σε ότι ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων.

Δ.Ε.Ε.Ε.Μ «ΟΜΟΝΟΙΑ»