Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Έτος Οδυσσέα Ελύτη το 2011


Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη (1911-1996). Η φετινή χρονιά έχει ανακηρυχτεί «Έτος Οδυσσέα Ελύτη» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία ανανεωμένης αναγνωστικής απόλαυσης και μελέτης του πολυσχιδούς έργου του.Ο Ελύτης με το ιδιαίτερο ποιητικό του ιδίωμα ανανέωσε την ελληνική ποίηση και διέγραψε μια φωτεινή πορεία που επιβραβεύθηκε 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, ενώ το 1979 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας «για την ποίηση του που με φόντο την ελληνική παράδοση, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια ζωντανεύει τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία».Με αυτή την αφορμή το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου οργανώνει μια σειρά δράσεων που αναδεικνύουν τη σημασία και την επίδραση της παρουσίας του Ελύτη στη νεοελληνική γραμματεία.Στις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στίχοι του Ελύτη θα ταξιδεύουν με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Επίσης θα πραγματοποιηθούν αναγνώσεις ποιημάτων του και συζητήσεις γύρω από το έργο του σε βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της περιφέρειας.Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, η σύντροφος του ποιητή Ιουλίτα Ηλιοπούλου θα αναγνώσει επιλογές από το έργο του σε μια αφιερωματική βραδιά ποίησης και μνήμης, στο βιβλιοπωλείο Public στο Σύνταγμα.Το ΕΚΕΒΙ, προκειμένου να ενθαρρύνει τη διοργάνωση εκδηλώσεων από πολιτιστικούς και άλλους φορείς για τον εορτασμό του «Έτους Ελύτη», θα διαθέτει σε κάθε ενδιαφερόμενο (βιβλιοπωλεία, σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, έδρες νεοελληνικών σπουδών, δημοτικές βιβλιοθήκες, λέσχες ανάγνωσης κ.ά.), την Κινητή Έκθεση-αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη που περιλαμβάνει 16 ταμπλό με εργοβιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα και συνοδεύεται από ταινίες με θέμα τη ζωή και το έργο του που παραχωρήθηκαν ευγενικά από την ΕΡΤ.Πέραν των εκδηλώσεων οι οποίες εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα για το «Έτος Ελύτη», πραγματοποιούνται και πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο «Ημερολόγιο Εκδηλώσεων» για τον Ελύτη που φιλοξενείται στον διαδικτυακό τόπο του (www.ekebi.gr) δημιουργώντας έτσι ένα ενημερωμένο αρχείο των τεκταινόμενων περί του «Έτους» στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης...

thumb

Της Τζένης Κ.

Όχι εκποίηση, αξιοποίηση.

Όχι ξεπούλημα, εθνικές εποχιακές προσφορές σε τιμές κάτω του κόστους και της αξιοπρέπειας.

Όχι ντου από παντού, καλλιέργεια προοπτικής επενδύσεων.

Όχι τα δικά σου δικά σου και τα δικά μου μισοδικά σου, συνεκμετάλλευση.

Όχι Μνημόνιο for ever, επιμήκυνση για τη διασφάλιση της συνέπειας και της συνέχειας των πληρωμών.

Όχι «φως, νερό, τηλέφωνο και οικόπεδα με δόσεις» στα ξένα χέρια που είναι μαχαίρια…, κάμποσα δις σεφτές από ιδιωτικοποιήσεις.

Όχι διεθνονομισματική επέλαση, χρήσιμες οικονομικές συμβουλές.

Όχι υποταγή σε αλλότριους όρους, δημοσιονομική πειθαρχία και επιτήρηση.

Όχι πτώχευση, φτώχια.

Όχι παγώματα, συντήρηση.

Όχι γδάρσιμο, βαθύ peeling.

Όχι παρατεταμένη ανεργία, δια βίου αναζήτηση εργασίας.

Όχι μισοάδειο ωράριο, μισογεμάτο ωράριο.

Όχι υποδιπλασιασμός κονδυλίων, τέλος στα πάρτι των λαμογίων.

Όχι διόδια, ασφαλτοσκοτώσημο αντί για στεφάνια υπέρ του μέλλοντος της ελληνικής οδοποιίας.

Όχι κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα των αγαθών, αύξηση της αξία τους.

Όχι συγχωνεύσεις (νοσοκομείων), μικρά, ευέλικτα, λειτουργικά, ολιγομελή υγειονομικά ιδρύματα, λιγότερο απορροφητικά σε προσωπικό και λειτουργικά έξοδα.

Όχι συγχωνεύσεις (σχολείων), μεγάλα, συμμετοχικά, πολυμελή τμήματα, λιγότερο απαιτητικά σε προσωπικό και λειτουργικά έξοδα.

Όχι ασιτία, απεξάρτηση από την τροφή κι αποτοξίνωση.

Όχι κοινωνικός αυτοματισμός, προστασία του πολίτη από τους ομοίους του.

Όχι φερέφωνα, ειδησεογραφικοί καθαριστές τοπίου υπέρ συγκεκριμένων εταιριών στα πρότυπα της Siemens.

Όχι λογοκρισία και προπαγάνδα, βιολογικός καθαρισμός, παστερίωση, ομογενοποίηση της πληροφορίας.

Όχι εργασιακός Μεσαίωνας, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Όχι συρρίκνωση των μισθών, συγκράτηση του επιχειρηματικού κόστους.

Όχι κωλοσφούγγισμα των εργοδοτών, φροντίδα για την υγιεινή και το ξέπλυμα του χρήματος.

Όχι πορεία προς την ατομική εξαθλίωση, πορεία προς τη γενική ανάπτυξη.

Όχι παροπλιστική ανασφάλεια, δημιουργικό άγχος που απλώς μπορεί να σκοτώσει.

Όχι πρώην κωλοέλληνες, κοπρίτες αρντάν, δυνάμει παραγωγικοί Κινέζοι.

Όχι για το φαλλό τους, για το καλό μας.


topontiki

Συγκέντρωση συμβασιούχων στο Σύνταγμα την Πέμπτη


Συμβολική σιωπηρή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιήσουν αύριο, Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα, οι συμβασιούχοι του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, διαμαρτυρόμενοι για τη μη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου από την ελληνική Δικαιοσύνη.Η απόφαση για τη συγκέντρωση ελήφθη από το Πανελλήνιο Συντονιστικό των Συμβασιούχων που συγκροτείται από συμβασιούχους 38 φορέων του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα.Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συντονιστικού, αφού υπενθυμίζουν τη δικαστική πορεία που έχουν ακολουθήσει οι συμβασιούχοι στον Αρειο Πάγο αναφέρονται στην τελευταία δίκη η οποία έγινε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στις 20 Ιανουαρίου 2011, κατά την οποία ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες, και ο αρεοπαγίτης, Α. Δουλγεράκης, εισηγήθηκαν τη μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.Ακόμη, επισημαίνουν ότι η παρουσία τους έξω από τον ’ρειο Πάγο «θα συνεχιστεί μέχρι να κατανοήσουν οι αρεοπαγίτες μας ότι δεν μπορούν να προσαρμόζουν τις αποφάσεις τους ανάλογα με την βούληση των κυβερνώντων, καταπατώντας ουσιαστικά θεσμούς και όρκους και ανατρέποντας τη μία απόφασή τους μετά την άλλη σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα».Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι έχουν αποφασίσει την συνέχιση του αγώνα τους σε όλα τα επίπεδα μέχρι την τελική τους δικαίωση και προστίθεται: «Η πορεία αυτή αποτελεί μονόδρομο για όλους εμάς, απέναντι στον στόχο της οριστικής μας εξόντωσης, μετά τη μακροχρόνια εκμετάλλευσή μας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Ως πολίτες αυτού του κράτους έχουμε αποφασίσει να εναντιωθούμε απέναντι σε κάθε αντεργατική πολιτική η οποία έχει ως στόχο τη μείωση των μισθών, τη μείωση των συντάξεων, το ξεπούλημα των περισσοτέρων φορέων του ελληνικού δημοσίου, τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη διάλυση και την οικονομική εξαθλίωση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων».

Η ατζέντα του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου


Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, θα συνεδριάσει αύριο, Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, στις 10:00 π.μ., το Υπουργικό Συμβούλιο.Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα εξής:
1. Σχέδιο Νόμου: Τροποποίηση του ν. 3126/2003 για την ποινική ευθύνη των υπουργών. (Χ. Καστανίδης)
2. Σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου. (Χ. Καστανίδης)
3. Σχέδιο νόμου: Κύρωση της Σύμβασης για τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο, την αναγνώριση, την εκτέλεση και τη συνεργασία ως προς τη γονική ευθύνη και τα μέτρα προστασίας των παιδιών. (Χ. Καστανίδης)
4. Ενημέρωση για την Αναθεώρηση των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις 12 Περιφέρειες της χώρας. (Ν. Σηφουνάκης)
5. Σχέδιο νόμου: Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών. (Γ. Παπακωνσταντίνου)
6. Σχέδιο νόμου: Γ' Ενεργειακό πακέτο (Τ. Μπιρμπίλη)

Νέα επίθεση ΝΔ στην κυβέρνηση για τη δημόσια περιουσία


Νέα επίθεση στην κυβέρνηση για το ζήτημα της πώλησης δημόσιας περιουσίας εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης.Ο κ. Μιχελάκης κατηγόρησε τα στελέχη της κυβέρνησης πως «αφού υποθήκευσαν τη δημόσια περιουσία στους δανειστές μας και αφού ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις πώλησης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, τώρα παριστάνουν τους προστάτες της δημόσιας γης».Απαντώντας στα περί «αναλφαβητισμού» που καταλογίζει η κυβέρνηση στη ΝΔ, ο εκπρόσωπος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θυμίζει στην κυβέρνηση τι υπέγραψε με το Μνημόνιο:«-Στο παράρτημα ΙΒ΄ του μνημονίου (3 Μαΐου 2010) η κυβέρνηση δεσμεύεται κατά λέξη ''να προετοιμάσει ένα σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για την πώληση περιουσιακών στοιχείων και δημόσιων επιχειρήσεων με σκοπό την είσπραξη τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ανά έτος στην περίοδο 2011-2013''.
- Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο (6 Αυγούστου 2010) η κυβέρνηση δεσμεύεται για το ίδιο ακριβώς πράγμα.
- Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο (2η επικαιροποίηση 22 Νοεμβρίου 2010) αναφέρεται κατά λέξη ότι: ''Η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα αναλυτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για την πώληση δημόσιας περιουσίας και δημόσιων επιχειρήσεων με στόχο τη συγκέντρωση τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2011-2013, από τα οποία τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2011.Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποιήσεων αφορά στη συμμετοχή του Δημοσίου, στους σιδηροδρόμους, στις οδικές μεταφορές, σε αεροδρόμια, σε Επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας, παίγνια και σε ακίνητα.Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα χρησιμοποιηθούν για την μείωση του δημοσίου χρέους και δεν θα υποκαθιστούν τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής''.
- Το Δεκέμβριο του 2010 στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών ο κ. Παπακωνσταντίνου συνυπέγραφε απόφαση στην οποία αναφέρεται ότι: ''Τα έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων (ακίνητης περιουσίας και χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων) θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση χρέους και δεν θα μειώσουν τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης''».
Ρωτά λοιπόν ο κ. Μιχελάκης αν όλα αυτά σημαίνουν πώληση δημόσιας περιουσίας, αλλά και πως γίνεται να εξαγγέλλουν νόμους για ''μη πώληση δημόσιας περιουσίας'', τη στιγμή που συμφώνησαν και υπέγραψαν τόσο με την τρόικα όσο και στην Ε.Ε. δεσμεύσεις για πώληση.Σύμφωνα με τον ίδιο, «το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Αφού υποθήκευσαν τη δημόσια περιουσία στους δανειστές μας και αφού ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις πώλησης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, τώρα παριστάνουν τους προστάτες της δημόσιας γης. Έγκλημα και εμπαιγμός».Υπογραμμίζει ακόμη πως «εκείνοι που υπέγραψαν το Μνημόνιο και τους επαχθείς όρους του, αντί να απολογηθούν για όσα διέπραξαν, παριστάνουν τώρα τους καταγγέλλοντες. Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο ο κ. Παπακωνσταντίνου να κατασκευάζει και να εκτοξεύει εναντίον του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ασύστολα ψεύδη για την αντιμνημονιακή πολιτική».«Έξεστιν Κλαζομενίοις ασχημονείν», τονίζει καταλήγοντας ο κ. Μιχελάκης.

Η Ρωσία δεν αποχωρεί από το σχέδιο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης


Η Ρωσία δεν αποχωρεί από το σχέδιο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αλλά θα "ελαχιστοποιήσει" τα έξοδα γι' αυτόν, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της "Τρανσνιέφτ", Ίγκορ Ντεμίν, στο πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι."Δεν σκοπεύουμε να διαλύσουμε την εταιρεία του σχεδίου, αλλά να ασχοληθούμε με την ελαχιστοποίηση των εξόδων", είπε ο Ντεμίν, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η Βουλγαρία έχει έως σήμερα το μεγαλύτερο χρέος στη διακρατική εταιρεία του αγωγού και "μετά από αυτήν σταμάτησε τη χρηματοδότηση και ο άλλος εταίρος, η Ελλάδα", με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση της Trans-Balkan Pipeline B.V. να γίνεται σήμερα μόνο από τη ρωσική πλευρά.Σύμφωνα με τη ρωσική "Τρανσνιέφτ" το συσσωρευμένο χρέος της εταιρείας σε τρέχοντα έξοδα είναι 7,3 εκατομμύρια ευρώ και της Ελλάδας ανέρχεται σε 1,269 εκατ. ευρώ.Ο κ. Ντεμίν διέψευσε και σε άλλα ρωσικά ΜΜΕ δημοσιεύματα περί οριστικής αποχώρησης της Ρωσίας από το σχέδιο του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, επιμένοντας ότι αύριο στη Ρώμη από ρωσικής πλευράς θα τεθεί στη συνεδρίαση των μετόχων του έργου σχέδιο μείωσης στο ελάχιστο του προσωπικού της εταιρείας και των αμοιβών των στελεχών της, καθώς και μείωσης όλων των διαχειριστικών-λειτουργικών εξόδων, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί.Μιλώντας στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ο κ. Ντεμίν είπε ότι κανείς δεν συζητά "κλείσιμο της εταιρείας και του σχεδίου, ούτε πολύ περισσότερο προγραμματίζει διοχέτευση φορτίων πετρελαίου σε γειτονικούς αγωγούς", αλλά οπωσδήποτε το θέμα των χρεών θα τεθεί και θα συζητηθεί η μετατροπή των συμβολαίων με τους υπεργολάβους του έργου, έτσι ώστε να μην απαιτούνται τακτικές πληρωμές.

Διυπουργικές συσκέψεις


Αλλεπάλληλες και πολύωρες συσκέψεις είχε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με συνεργάτες του και υπουργούς στη Βουλή, ενόψει των επισκέψεών του σε Γερμανία και Φιλανδία την ερχόμενη εβδομάδα και στη Θράκη, για την οποία αναχωρεί αύριο μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι η Ελλάδα θέλει να επιτύχει η Σύνοδος Κορυφής διευκρινίζοντας ότι "επιτυχία για τη χώρα μας είναι κατ' αρχήν η δημιουργία του μηχανισμού στήριξης σε μόνιμη βάση".Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι παρά τον εφησυχασμό που -κακώς κατά την άποψή τους-επικρατεί περί εξεύρεσης λύσης στα ζητήματα που απασχολούν την ΕΕ, οι διαφορές μεταξύ κρατών είναι έντονες.Οι επισκέψεις του κ. Παπανδρέου σε Γερμανία και Φιλανδία εντάσσονται ακριβώς στο πλαίσιο των συζητήσεων που αναπτύσσονται στην ΕΕ με κορύφωση τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Τα περασμένα μεγαλεία των ΜΚΟ


Από το Μαρικάκι


Ήρθεν η ώρα τους; Ήρθε η ώρα να λογοδοτήσουν και οι ΜΚΟ, ο αγαπημένος θεσμός του Γιώργου Παπανδρέου, για όσα έφαγαν όλα αυτά τα χρόνια; Εισαγγελική παραγγελία ζητά να ελεγχθούν οι χρηματοδοτήσεις (από το Δημόσιο και την ΕΕ) και οι δραστηριότητες 600 ΜΚΟ που έδρασαν ή δρουν από το 1997 έως σήμερα. Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει τις ΜΚΟ, προέκυψε το εξής στοιχείο: μόνο την πενταετία 1999-2004 (διάστημα κατά το οποίο υπουργός Εξωτερικών ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός) δόθηκαν 68 εκ. ευρώ σε ΜΚΟ, μέσω ΥΠΕΞ. Μέχρι και το ΙΣΤΑΜΕ εμφανίζεται να έχει πάρει χρήματα ως ΜΚΟ.Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έρευσαν προς διάφορες κατευθύνσεις, άλλοτε σε ΜΚΟ που μπορεί με το έργο τους (χρηματοδοτούμενο και από δημόσιες πηγές) να υποκαθιστούσαν έργο που όφειλε να κάνει η Πολιτεία, άλλοτε σε ΜΚΟ βιτρίνες ή ΜΚΟ με ανέλεγκτες ή περίεργες δραστηριότητες και πάει λέγοντας. Οι ΜΚΟ λοιπόν, που τόσο επαινέθηκαν ως μετουσίωση της κοινωνίας των πολιτών και προβλήθηκαν ως «ακομμάτιστες» και «ανεξάρτητες», για χρόνια επιτέλεσαν διάφορες λειτουργείες πέρα από αυτές για τις οποίες υποτίθεται ότι χρηματοδοτούνταν (αδρά).Χρησιμοποιήθηκαν συνειδητά στην καλλιέργεια της «απολιτίκ» σκέψης η οποία στη συνέχεια προέβαλλε επιχείρηματα απαξίωσης των κομμάτων αφού πατώντας σε υπαρκτές αδυναμίες και στρεβλώσεις τους τα εμφάνιζε ως διεφθαρμένους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, αποσυνδέοντας τα από τις πολιτικοϊδεολογικές τους στοχεύσεις ή αναφορές. Τι χρειαζόντουσαν τα κόμματα (ειδικά της αριστεράς), όταν οι ΜΚΟ ήταν εκεί για να προσφέρουν τη βοήθειά τους άμεσα σε όσους τη χρειάζονταν; Ποιος χρειάζεται τη «στείρα» κριτική στο σύστημα, όταν υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να το βοηθήσουν να ξεπλυθεί και να στρέψουν την προσοχή στις «δράσεις» ανακούφισης των προβλημάτων, μακριά από τις αιτίες που τα γεννούν; Έτσι, μετά ήρθε ο Γιωργάκης στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ και ανέλαβε να το «θεραπεύσει» και αυτό, ισοπεδώνοντας τα όργανα προς χάριν του (δικού του) συγκεντρωτισμού, ο οποίος θα ξερίζωνε τυχόν «σοσιαλιστικά» κατάλοιπα – εμπόδια, στο νέο κόμμα που ήθελε να φτιάξει.Κρατικοδίαιτες τελικώς και οι ΜΚΟ, παρήγαγαν στρατιές ανθρώπων – χειροκροτητών του συστήματος που ατύπως, και με τη βιτρίνα του «ακομμάτιστου», προώθησαν κάθε εκσυγχρονιστική λογική και δράση προσπαθώντας παράλληλα να αμβλύνουν τις αντιδράσεις και την καχυποψία απέναντι στο «καινούριο» και το «εξωστρεφές». Η προσωπική και ξεκομμάνη από ιδεολογικές τοποθετήσεις συνεισφορά/χορηγία/δωρεά για να διορθωθούν τα στραβά του συστήματος για τα οποία στο κάτω κάτω "φταίμε όλοι" αναδείχθηκε σε υπέρτατη αξία ώσπου ήρθε εκείνη η μέρα που ο πρωθυπουργός συνάντησε στο δρόμο τον "ανθρωπο του μόχθου"...

topontiki

Τα πολυκαταστήματα οδηγούν σε λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις


Ως το 2011 θα υπάρχουν περίπου 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα εκμισθωμένης επιφάνειας μεγάλων εμπορικών κέντρων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα δομηθεί την επόμενη διετία 2011-12. Συνολικά εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει άλλα 15 μεγάλα εμπορικά κέντρα (10 στην Αττική και 5 στην υπόλοιπη χώρα). Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση «Εμπόριο και Πόλη» που συνδιοργανώνουν ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.Στη συνέχεια ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι ''υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος για τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, που ενδέχεται να καταστεί μοιραίος, λόγω της υπερσυγκέντρωσης επιχειρηματικών δυνάμεων, μέσω των νέων μεγάλων εμπορικών κέντρων. Ήδη στα κέντρα των μεγάλων πόλεων οι μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Είναι ενδεικτικό, ότι στην οδό Ερμού (ο πλέον εμπορικός δρόμος της Αθήνας) τα ξενοίκιαστα ισόγεια καταστήματα ξεπερνούν το 15%, ενώ εάν προστεθούν οι στοές και τα καταστήματα πρώτου ορόφου, τότε προσεγγίζουμε το 40 %. Επιπλέον, η κρίση σαρώνει στην κυριολεξία τα επαγγελματικά ακίνητα, με αποτέλεσμα ένα στα δέκα καταστήματα να μένει άδειο για πολλούς μήνες, ενώ οι απαιτήσεις για μείωση των ενοικίων σε γραφεία και καταστήματα ξεπερνά το 30%.Ο κ. Κορκίδης στο χαιρετισμό του ανέδειξε δύο θέματα. Το ένα αφορά την παράνομη μετανάστευση και το παρεμπόριο και το δεύτερο τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Όπως είπε πολλές περιοχές γκετοποιούνται επικίνδυνα, μεταφέροντας το μεγαλύτερο σημερινό κοινωνικό πρόβλημα μόνιμα πλέον στο κέντρο της Αθήνας και στις γύρω περιοχές και ''είναι κοινό μυστικό, ότι το καθημερινό παρεμπόριο, δεν προσφέρει εργασία σε Έλληνες, αλλά αντίθετα, συντηρεί εισοδηματίες και ομάδες εκμετάλλευσης οικονομικών μεταναστών'' ενώ πρόσθεσε ότι η επέκταση των μεγάλων εμπορικών πολυχώρων σε όλη την χώρα θεωρείται ιεραρχικά, μαζί με το παρεμπόριο, το σοβαρότερο πρόβλημα του εμπορίου.

«Κίνδυνος – θάνατος» οι αλβανικές νταλίκες που διασχίζουν την Ήπειρο

Έντονες αντιδράσεις για την υποβάθμιση του ΚΤΕΟ στην Κακαβιά

ο… Χάρο με τα μάτια του είδε αναγνώστης του «Πρωινού Λόγου» χθες, όταν οδηγούσε στο δρόμο Ιωαννίνων – Καλπακίου! Τουλάχιστον τρεις φορές τον προσπέρασαν νταλίκες με αλβανικές πινακίδες, που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα σε σημεία – καρμανιόλες του δρόμου. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι, ότι τουλάχιστον σε δυο περιπτώσεις, όπως τόνισε «σίδερα κρέμονταν από τις καρότσες, οι ρόδες ήταν έτοιμες να… φύγουν κ.α.»!Οι περιπτώσεις των αλβανικών φορτηγών, που έρχονται στην Ελλάδα μέσω της Κακαβιάς, έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν τις Αρχές. Παρά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν κατά καιρούς, φαίνεται, ότι το πρόβλημα δεν λύθηκε.Πολλοί οδηγοί τρέχουν υπέρ του δέοντος σε δρόμους, όπως η Ε.Ο. Καλπακίου - Κακαβιάς ή Ιωαννίνων – Καλπακίου, που είναι «γνωστές» για τα πολλά θανατηφόρα τροχαία. Παράλληλα, τα φορτηγά τους είναι συνήθως κακοσυντηρημένα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας και είναι πραγματικός «κίνδυνος - θάνατος» για τους διερχόμενους οδηγούς.

ΤΟ ΚΤΕΟ

Ουσιαστική θα έπρεπε να ήταν η συμβολή του ΚΤΕΟ Κακαβιάς, το οποίο επιβάλλεται να ελέγχει επισταμένως, αν πράγματι τα οχήματα που μπαίνουν στην Ελλάδα πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις διέλευσης. Όμως, η… μπάλα των πρόσφατων καταργήσεων Δημοσίων Υπηρεσιών από ακριτικές περιοχές της Ηπείρου, πήρε και το ΚΤΕΟ!Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό είναι ουσιαστικά «νεκρωμένο», αφού υποβαθμίστηκε η λειτουργία του με τον «Καλλικράτη». Υπενθυμίζεται, ότι πριν λίγους μήνες εκσυγχρονίστηκε, όμως η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των συνεχών περικοπών, φαίνεται, ότι θα το καταργήσει εντελώς!
«Αφού θέλουν να το κλείσουν, γιατί το εκσυγχρόνισαν με μηχανήματα, που τα πλήρωσαν από τα χρήματα των Ελλήνων;» ρωτούν πολλοί κάτοικοι της περιοχής.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ…
Είναι, βέβαια, γνωστό, πως αν οι έλεγχοι ήταν επιστάμενοι, τότε πολύ λιγότερα αυτοκίνητα - σαράβαλα θα έμπαιναν στην Ελλάδα. Όμως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να απασχολεί την Κυβέρνηση, αφού από την Αθήνα αποφασίζει για το ποιες υπηρεσίες είναι χρήσιμες και ποιες όχι στην Ήπειρο.«Μετά τις Δ.Ο.Υ. και τις άλλες υπηρεσίες, νέκρωσε και η λειτουργία του ΚΤΕΟ στην Κακαβιά. Αντί να θωρακίσει τη χώρα, η Κυβέρνηση κοιτά να κρυφτεί πίσω από τους όρους του Μνημονίου, αγνοώντας πόσο επικίνδυνο είναι να οδηγεί κανείς σε δρόμους, όπως η Ε.Ο. Καλπακίου - Ιωαννίνων», σημειώνουν οδηγοί που διασχίζουν συχνά τους συγκεκριμένους δρόμους.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Στα 74 τα θύματα της νέας γρίπης


Στους 74 ανέρχονται οι νεκροί, από τη γρίπη που οφείλεται στον ιό Η1Ν1, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφή του ΚΕΕΛΠΝΟ.Αυξημένος είναι και ο αριθμός των ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 126 άτομα.Η σύσταση των ειδικών παραμένει για άμεση επικοινωνία με τον γιατρό, εφόσον συμπτώματα όπως ο υψηλός πυρετός επιμένουν περισσότερο από δύο ημέρες, ενώ ισχύει η οδηγία για άμεση χρήση αντιικών φαρμάκων αλλά και εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες.

Δίωρη κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων


Σε συμβολικό αποκλεισμό των δικαστηρίων της χώρας προέβησαν την Τετάρτη το πρωί δικηγόροι που αντιτίθενται στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους.Στα Γιάννενα,δικηγόροι της πόλης προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του δικαστικού μεγάρου για περίπου δύο ώρες.Οι δικηγόροι απέχουν από τα καθήκοντά τους έως τις 21 Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ιωαννίνων, Ηρακλής Χασιώτης με δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ,τόνισε πως το Σάββατο θα αποφασιστεί από την ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών Συλλόγων η συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων.Τέλος,ανέφερε πως οι αλλαγές του νέου νομοσχεδίου που αφορούν κυρίως στο δικαίωμα μεγάλων δικηγορικών γραφείων να αναλαμβάνουν υποθέσεις και σε άλλες πόλεις από εκεί όπου έχουν δηλώσει την έδρα του, θα οδηγήσει τους μισούς δικηγόρους στην ανεργία και τους άλλους μισούς να γίνουν υπάλληλοι αυτών των εταιριών.

Ηγουμενίτσα - Σαγκάη μέσω συνδυασμένων μεταφορών

Στα πλαίσια των ευρω-ασιατικών διαδρομών, επιτεύχθηκε η σύνδεση με το λιμένα της Κίνας

Η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας επιταχύνεται με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, κυρίως ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης των ανατολικών ασιατικών χωρών, και πιο συγκεκριμένα, της Κίνας, η οποία κυριαρχεί αυτήν την περίοδο στις ασιατικές εξαγωγές στην Ευρώπη.Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι επιτυγχάνεται η σύνδεση της Ηγουμενίτσας, μέσω συνδυασμένων μεταφορών (κυρίως σιδηρόδρομο), με το λιμένα της Σαγκάη (Κίνας). Οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν το κύριο μέσο των ευρω-ασιατικών εμπορευματικών μεταφορών.Παρ' όλ' αυτά, οι όλο και περισσότερο κορεσμένες θαλάσσιες διαδρομές απαιτούν την ανάπτυξη αποδοτικότερων συνδυασμένων χερσαίων μεταφορών που να παρέχουν ανταγωνιστικές εναλλακτικές επιλογές.Λόγω αυτών των εξελίξεων, η Οικονομική Επιτροπή Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) και η Οικονομική Επιτροπή Ηνωμένων Εθνών για την Ασία και τον Ειρηνικό (UNESCAP), προσδιόρισαν από κοινού στα πλαίσια του προγράμματος «Ανάπτυξη των Ευρω-Ασιατικών Μεταφορικών Συνδέσεων» (Euro-asian transport linkages), σε στενή συνεργασία με 18 συμμετέχουσες χώρες στην ευρω-ασιατική περιοχή, τους κύριους ευρω-ασιατικούς οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες προτεραιότητας.Το πρόγραμμα (Φάση Ι από 2002 έως 2007 και Φάση ΙΙ ολοκληρώνεται μέχρι το 2012) αναπτύσσει επίσης ένα επενδυτικό σχέδιο έργων υποδομών προτεραιότητας κατά μήκος των καθορισμένων ευρω- ασιατικών μεταφορικών συνδέσεων, που εξασφαλίζει την συνοχή υποδομών μεταφορών μαζί με την αποδοτικότερη λειτουργία των προσφερόμενων υπηρεσιών.Στα πλαίσια των ευρω-ασιατικών διαδρόμων έχει επιτευχθεί η οδική και με συνδυασμένες μεταφορές (κυρίως σιδηρόδρομο) σύνδεση της Ηγουμενίτσας με τον λιμένα της Σαγκάης στη Κίνα, όπως φαίνεται και στον χάρτη.Η σύνδεση αυτή εξασφαλίζει τη πρόσβαση των φορτίων και φορτηγών αυτοκινήτων που διακινούνται από τον λιμένα της Ηγουμενίτσας στις αγορές όχι μόνο της Κίνας, αλλά και της Ασίας (Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Κασπία Θάλασσα, Ιράν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν). Μόλις καθιερωθούν, οι μεταφορικές αλυσίδες σύνδεσης κατά μήκος του διαδρόμου Ηγουμενίτσας -Σαγκάη θα μπορούσαν να συμβάλλουν σημαντικά στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενισχύοντας τις εμπορευματικές συναλλαγές της χώρας μας με την Κίνα και τις υπόλοιπες χώρες της Ασίας.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΘΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ!

Ήτανε Σεπτέμβρης του 2008 όταν ακούστηκε ότι η ΔΕΠΑ ζητούσε από το Δήμο Πάργας να διερευνήσει για εναλλακτικές τοποθεσίες για τις εγκαταστάσεις του αγωγού Φ.Α. στα όρια του Δήμου. Στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. μαζεύτηκε πολύς κόσμος και το συμβούλιο αποφάσισε ότι « ...δεν επιθυμεί και δεν επιτρέπει την εγκατάσταση του εργοστασίου συμπίεσης Φ.Α. και την διέλευση του αγωγού στα διοικητικά όρια του Δήμου Πάργας και συγκροτεί Επιτροπή Αγώνα». (ΑΠ.Δ.Σ. 249/2008). Η επιτροπή δραστηριοποιήθηκε με την οργάνωση ημερίδων ενημέρωσης και έκδοση φυλλαδίων σε συνεννόηση με την Κίνηση Πολιτών της Πέρδικας.Στις 17/01/2011 το Δημοτικό Συμβούλιο του Νέου Δήμου Πάργας αποφάσισε:
· Την πλήρη στήριξη και συμπαράσταση στην επιτροπή ΑΓΩΝΑ ΠΑΡΓΑΣ .
· Την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας στο οποίο θα αναφέρεται ρητά ότι : αντιτιθέμεθα στην υπάρχουσα χωροθέτηση του αγωγού Φ.Α ο οποίος διέρχεται στα όρια του Δήμου Πάργας και Δ.Δ. Πέρδικας Θεσπρωτίας, και προτείνουμε την σύνταξη νέας μελέτης με βόρεια χάραξη του αγωγού Φ.Α εκτός της παράκτιας τουριστική ζώνη που αρχίζει από τα Σύβοτα και επεκτείνεται μέχρι και την Πρέβεζα, για λόγους κυρίως δημόσιας ασφάλειας και υγείας , προστασίας του περιβάλλοντος και της ευημερίας του Δήμου μας .
· Εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο και την Επιτροπή Αγώνα να προβούν σε κάθε νόμιμη ενέργεια σχετικά με το αντικείμενο του θέματος .(ΑΠ.Δ.Σ. 22/2011).
Οι λόγοι για τους οποίους αντιδρούν οι κάτοικοι της περιοχής είναι ότι οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου θα βλάψουν την ευημερία του τόπου, επιφέροντας ανεπανόρθωτο πλήγμα στην τουριστική προβολή και ανάπτυξη καθώς η οικονομία της περιοχής είναι θεμελιωμένη πάνω στον τουρισμό που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την υψηλή ποιότητα του περιβάλλοντος και τις όμορφες παραλίες της παράκτιας τουριστική ζώνη που αρχίζει νότια της Ηγουμενίτσα και επεκτείνεται μέχρι την Πρέβεζα.Ο τουρισμός είναι ο βασικός πυλώνας της Ελληνικής οικονομίας, και στην φτωχή Ήπειρο η μόνη περιοχή που δέχεται μαζικό τουρισμό (η κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων, μιας και το γεωργικό εισόδημα - ελαιόλαδο - έχει καταρρεύσει) είναι αυτή μεταξύ Σύβοτα και Πάργα και τώρα ετοιμάζονται να την θυσιάσουν στον βωμό της δήθεν ανάπτυξης με ΤΟΥΣ αγωγούς και ΤΑ εργοστάσια...Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου συμπίεσης (από την Π.Π.Π της ΔΕΠΑ σελ. 8,14) με 3 στρέμματα επιφάνεια των κτιρίων, σε έκταση περίπου 50 στρ. ώστε "ο χώρος να επιτρέπει μελλοντική επέκταση των εγκαταστάσεων." (Στα κριτήρια λειτουργίας (σ.218), στον πίνακα της σ.187) θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις:
· στο περιβάλλον καθώς η θερμότητα από τη λειτουργία του και οι μεγάλες ποσότητες καυσαερίων θα ανεβάσουν την τοπική θερμοκρασία και οι όξινες βροχές θα καταστρέψουν την γεωργική παραγωγή και τα δάση της ευρύτερης περιοχής
· Στην ασφάλεια των κατοίκων και όλης της περιοχής αφού τόσο το εργοστάσιο όσο και ο αγωγός θα βρίσκονται σε ελαιώνες και δασικές εκτάσεις με κίνδυνο μεγάλης πυρκαγιάς σε περίπτωση ατυχήματος.
Προτεινόμενη χάραξη του αγωγού, μήκους 7062μ με πίεση 150bar θα έχει:
· Σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία και ασφάλεια αφού διέρχεται από περιοχή με ενεργά σεισμικά ρήγματα σε συνδυασμό με κατολισθητική ζώνη (Π.Π.Ε σελ. 37-41) και από εδάφη με μεγάλες κλίσεις (Π.Π.Ε σελ. 157).
· Σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον αφού προβλέπεται να κοπούν πολλά δασικά δέντρα και ελιές και μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις και αλλοιώσεις στο τοπίο της περιοχής λόγω των έργων αντιστήριξης (Π.Π.Ε σελ. 38).
Συμφώνα με … «το όραμα της ΔΕΠΑ, στα πλαίσια της πολιτικής που έχει το Υπουργείο. Όχι μόνο να ανοίξει το τέταρτο διάδρομο, αλλά να καταστήσει τη χώρα και μια χώρα εισαγωγής αερίου από διάφορες πηγές και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να γίνουμε ενεργειακός κόμβος στην περιοχή μας». ( Σπ. ΠΑΛΑΙΟΓΙΑΝΝΗΣ, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ ).Ενεργειακός κόμβος πάει να γίνει η περιοχή μας!Πολλοί νόμιζαν ότι υπερβάλλαμε όταν λέγαμε για τον ερχομό και του αγωγού South Stream από την σημαντικότερη τουριστική περιοχή της Ηπείρου, αυτή από τα Σύβοτα μέχρι την Πρέβεζα. (Το 2006 οι διανυκτερεύσεις ήταν 259.779 για τον Νομό Πρέβεζας και 48.361 για την Θεσπρωτία- http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/PAGE-database/custom_database?user_param=A2001) και σαφώς τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την προαναφερόμενη περιοχή.Η επιβεβαίωση μας ήρθε από τον χάρτη των αγωγών που παρουσίασε ο Υφυπουργός ΥΠΕΚΑ κος Μανιάτης στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλης.http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#d0684ae5-1ca0-4192-8bf0-eacd27c5e553 (στο 4 λεπτό).Πριν λίγους μήνες δε ιδρύθηκε η εταιρεία South Stream Greece Α.Ε. μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Gazprom.που θα μελετήσει, θα κατασκευάσει και θα εκμεταλλευτεί το ελληνικό τμήμα του Ρωσικού αγωγού. Οι τεχνικές και οικονομικές μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011 και αναμένεται η λειτουργία του αγωγού έως το 2015.Δύο λοιπόν, προς το παρόν, οι αγωγοί και πολλά τα εργοστάσια σε περιοχή που ευημερεί χάρη στον τουρισμό.
«Ο τουρισμός είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», τόνισε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «η συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού είναι αυτονόητη». (http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=384450&dt=14/02/2011#ixzz1E0XlYSZr
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΝΟΣ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΡΑ ΚΑΙ ΥΨΙΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ!!!ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΩΡΙΜΟ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!!!
Σύμφωνα με την αρχή της Σύμβασης του Ααrhus (Ν.3422/2005 ΦΕΚ1/2005 σελ.5617)" κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να ζει σε περιβάλλον κατάλληλο για την υγεία και την ευημερία του, καθώς επίσης και το καθήκον τόσο μεμονωμένα όσο και σε συνεργασία με άλλους να προστατεύει και να βελτιώνει το περιβάλλον για να επωφελούνται οι παρούσες και μέλλουσες γενεές» και ότι πρέπει να λαμβάνεται"... δεόντως υπόψη το αποτέλεσμα της συμμετοχής του κοινού>> (Νομός 3422/2005 - άρθρο 6 - παρ. 8) και ότι το κοινό συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων για το κατά πόσον θα επιτραπούν δραστηριότητες (άρθρο6 - παρ. 1) όπως "Αγωγοί μεταφοράς αερίου (...) με διάμετρο άνω των 800mm και μήκος άνω των 40 Km" (παράρτημα I-14).Δεν θέλουμε βιομηχανική ανάπτυξη όταν όλοι μας ζούμε από τον τουρισμό.Αυτό για την περιοχή μας δεν είναι ανάπτυξη, είναι δολοφονία!
Ο,ΤΙ ΚΑΛΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ Η ΦΥΣΗ.ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ.
Το πρόβλημα είναι κοινό για όλους και είναι πάνω από πρόσωπα, μικροσυμφέροντα, κομματικές επιλογές και επιδιώξεις.Είμαστε στο παρά πέντε για τις οριστικές αποφάσεις.Σας καλούμε όλους στον αγώνα μας! Πρέπει να προσπαθήσουμε συλλογικά και δυναμικά για να ανατρέψουμε την κατάσταση και να αποτρέψουμε την καταστροφή της ευημερίας μας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΓΑΣ - ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Στην Πρέβεζα η Ντόρα Μπακογιάννη

Το Σάββατο τα εγκαίνια του γραφείου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη θα βρεθεί στην Πρέβεζα το Σάββατο για να εγκαινιάσει το γραφείο της Ομάδας Πρωτοβουλίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα εγκαίνια θα γίνουν στη 1 το μεσημέρι και το γραφείο της Δημοκρατικής Συμμαχίας θα στεγαστεί επί της οδού Μάρκου Μπότσαρη.Οι Ομάδες Πρωτοβουλίας αποτελούν τις τοπικές οργανώσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για να ενημερώνονται για τις θέσεις του Κινήματος.Στη Συγγρού, πάντως, όπου είναι η έδρα της Δημοκρατικής Συμμαχίας, το βλέμμα είναι στραμμένο στο ιδρυτικό συνέδριο που θα γίνει στα τέλη του Μαΐου.Για το σκοπό αυτόν, η κ. Μπακογιάννη έχει προγραμματίσει σειρά επισκέψεων σε όλη την επικράτεια. και στις 19 και 20 Φεβρουαρίου έχει προγραμματίσει ένα διήμερο επισκέψεων, στις πόλεις της Πρέβεζας και της Άρτας, όπου θα παραστεί σε εγκαίνια γραφείων που λειτουργούν ως τοπικές οργανώσεις του κόμματος της, ενώ τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου αναμένεται να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια» της πόλης των Ιωαννίνων.Ήδη έχουν ανοίξει 47 γραφεία ομάδων πρωτοβουλίας σε όλη την Ελλάδα και αναμένεται άμεσα να γίνουν τα εγκαίνια σε άλλα δέκα γραφεία.Ο σχεδιασμός που έχει γίνει προβλέπει ότι μέχρι την 25η Μαρτίου θα έχουν ανοίξει γραφεία ομάδων πρωτοβουλίας σε όλη τη χώρα, ενώ το επόμενο διάστημα οι ομάδες πρωτοβουλίας θα διοργανώσουν σειρά θεματικών εκδηλώσεων.Σε ορισμένες θα λάβουν μέρος στελέχη του κόμματος, τα οποία θα τοποθετηθούν για τις θέσεις και την ταυτότητα της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ κάποιες άλλες εκδηλώσεις θα είναι ανοιχτές και το θέμα τους θα είναι επικεντρωμένο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Σύλληψη παράνομων μεταναστών στην Ηγουμενίτσα


Συνελήφθησαν,στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, τρεις αλλοδαποί, οι οποίοι δεν κατείχαν ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας.

Υπεγράφη η σύμβαση για την αποκατάσταση της χωματερής στην Δουρούτη


Σε ενάμισι μήνα, θα εγκατασταθεί ο εργολάβος, στην χωματερή της Δουρούτης και θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση του μεγαλύτερου ΧΑΔΑ στο Νομό Ιωαννίνων.Το έργο θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο και θα ακολουθήσει εξάμηνη λειτουργία του από την ανάδοχο εταιρία.Την σύμβαση για την αποκατάσταση της χωματερής υπέγραψαν σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ Θανάσης Κατρής, παρουσία της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρας Γεωργακοπούλου Μπάστα, αντιδημάρχων, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ και του Γενικού Διευθυντή της επιχείρησης Κώστα Γιωτάκη.Το έργο της αποκατάστασης της χωματερής έχει συνολικό προϋπολογισμό 7,78 εκατομμύρια ευρώ και είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου- Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας.Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης για την αποκατάσταση της Δουρούτης, εξίσου σημαντική με εκείνη της κατασκευής του βιολογικού χαρακτηρισμού και ευχαρίστησε το σημερινό αλλά και το προηγούμενο συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ για την συμβολή τους στο αποτέλεσμα.«Κάνουμε ένα άλμα προς τον πολιτισμό. Ένα άλμα που θα προσδώσει κύρος στην περιοχή και θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και ικανοποιημένοι καθώς αυτό συνδυάζεται με το μεγαλύτερο πρόγραμμα της ΔΕΥΑΙ που ανακοινώθηκε και αφορά σε έργα αποχέτευσης και τον εκσυγχρονισμό του βιολογικού καθαρισμού, αλλά και με την διαδικασία χωροθέτησης του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ήπειρο. Για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων οφείλουμε να σεβόμαστε την επιστημονική γνώση και να μην αποφασίζουμε με εμπειρισμό», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος κατά την υπογραφή της σύμβασης.Ο κ. Φίλιος ευχαρίστησε την Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, χαρακτηρίζοντας καθοριστική την παρέμβασή της, τόσο για την τελική έγκριση του έργου, όσο και για την διασφάλιση ενός καθαρού διαγωνισμού.Κυρίαρχη προτεραιότητα πλέον για το Δήμο Ιωαννιτών είναι να προωθήσει ευρύ πρόγραμμα ανακύκλωσης, ώστε να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρώπη.Η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου- Μπάστα, χαρακτήρισε το έργο αποκατάστασης της χωματερής, ως υψίστης περιβαλλοντικής σημασίας. «Η χωματερή αποκαθίστανται δια παντός» ανέφερε χαρακτηριστικά κάνοντας ειδική μνεία στην ανάγκη προστασίας ενός ιδιαίτερα ευαίσθητου χώρου, όπως είναι αυτός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.«Η Κυβέρνηση και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα στηρίξει κάθε προσπάθεια ώστε να γίνουν κι άλλα μεγάλα έργα περιβαλλοντικής σημασίας. Θα είναι αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία του Δήμου. Το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων είναι έργο δρομολογημένο ενώ στο τέλος Μαρτίου ολοκληρώνεται ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, έργο που θα λειτουργήσει με όλες τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας», τόνισε η κ. Γεωργακοπούλου.Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ Θανάσης Κατρής, δεσμεύτηκε για την κατασκευή ενός υποδειγματικού έργου, μέσα στα χρονικά όρια που προβλέπει η σύμβαση.Οι εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν όντας η χωματερή σε λειτουργία. Στο χώρο θα κατασκευαστεί μονάδα βιολογικού καθαρισμού για την συγκέντρωση όλων των υγρών λυμάτων, θα γίνουν εγκαταστάσεις συλλογής του βιοαερίου, θα τοποθετηθούν ειδικές μεμβράνες, θα γίνει πλήρης αποκατάσταση της χωματερής και θα ακολουθήσει δεντροφύτευση.«Αισθανόμαστε μεγάλη ευθύνη προς την περιοχή καθώς καλούμαστε να εξαλείψουμε μία εστία μόλυνσης. Με την ολοκλήρωση του έργου θα έχουμε κάνει ένα βήμα ώστε να βρεθούμε πιο κοντά στην σύγχρονη Ευρώπη. Η εταιρία έχει την εμπειρία σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων, έχει εκτελέσει ανάλογα στην Ελλάδα και δεσμευόμαστε για ένα υποδειγματικό έργο στα Γιάννινα, μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί», τόνισε ο κ. Κατρής.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Απάντηση της Περιφέρειας Ηπέιρου στους συμβούλους της παράταξης "Ήπειρος Τόπος να Ζεις"


Πλασματικές αιτιάσεις εξαπέλυσαν από κοινού οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κ. Αρβανίτης, Γιώργος Ζάκας και Δήμητρα Αναγνώστου με πρόθεση να υποβαθμίσουν το έργο που συντελείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι αιτιάσεις αυτές βασίζονται σε μια εμφανή παρανόηση των γεγονότων και φαίνεται να αποτελούν αφορμή για εξασφάλιση επικοινωνιακής προβολής.Ειδικότερα οι αιτιάσεις των Περιφερειακών Συμβούλων αφορούσαν τα εξής θέματα:
1) Εκχώρηση αρμοδιοτήτων: Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσίευσαν, «έχει εκδοθεί μια «λειψή» και άτολμη απόφαση δικαιώματος υπογραφής που δείχνει μια τάση συγκεντρωτικής λειτουργίας του Περιφερειάρχη σε σχέση με τις Περιφερειακές ενότητες».Η πραγματικότητα είναι ότι μάλλον οι σύμβουλοι της Π.Ε. Πρέβεζας της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» δεν έχουν αντιληφθεί, ότι η οργάνωση της αιρετής Περιφέρειας και κατ΄ επέκταση των Περιφερειακών Ενοτήτων, απαιτεί χρόνο και επίπονες προσπάθειες, και μάλιστα δια των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών έχει οριοθετηθεί τουλάχιστον διάστημα έξι μηνών. Αγνοούν εσκεμμένα ότι έως τώρα έχουν παρέλθει 45 ημέρες προσαρμογής κατά τις οποίες έχει γίνει σημαντικό έργο τόσο στην ανασύνταξη των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας, όσο και στο αναπτυξιακό σχεδιασμό για την περιοχή, αποτελέσματα του οποίου θα υπάρξουν σύντομα. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτο Ιωάννου τομείς προτεραιότητας είναι η χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής και η εξυπηρέτηση του πολίτη.Αγνοούν, ή υποκρίνονται ότι αγνοούν, ότι υπάρχουν διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα που εκ του Νόμου είναι υποχρεωμένες να τηρήσουν οι Περιφέρειες και οι Περιφερειακές Ενότητες, (Απογραφή, σύνταξη προϋπολογισμού, Αναπτυξιακός Σχεδιασμός, ΕΣΠΑ κ.α.) που τηρούνται στο έπακρο και μάλιστα η Περιφέρεια Ηπείρου, είναι κατά πολύ πιο προωθημένη από άλλες Περιφέρειες. Στους Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων έχουν εκχωρηθεί από τις 7 Ιανουαρίου 2011 όλες οι αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Ν. 3852/2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ) ακριβώς αυτές που και οι ίδιοι στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Να συντονίζουν και να εποπτεύουν τις υπηρεσίες της αντίστοιχης περιφερειακής ενότητας». Με την ίδια απόφαση ανατέθηκαν στους Αντιπεριφερειάρχες και πρόσθετες αρμοδιότητες συντονισμού και προγραμματισμού τομέων που αφορούν το σύνολο της Περιφέρειας και ειδικότερα στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας ανατέθηκε ο τομέας του Τουρισμού. Επιπρόσθετα με την από 8-2-2011 νέα απόφαση του Περιφερειάρχη, εκχωρήθηκαν εξουσιοδοτήσεις προς τους Αντιπεριφερειάρχες και για άλλα λειτουργικά ζητήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων. Οι δύο αποφάσεις έχουν ήδη σταλεί προς δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ., όπως ο Νόμος ορίζει.
2) Περί ΕΤΑΝΑΜ και περί της υποτιθέμενης απίσχνασης του ρόλου της:Ως γνωστόν, το θέμα των αναπτυξιακών εταιριών συζητήθηκε εκτενώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι οι τρεις σύμβουλοι, δεν αντελήφθησαν τι ειπώθηκε και τι αποφασίστηκε. Η απόφαση για την μετατροπή της «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» σε Αναπτυξιακή της Περιφέρειας Ηπείρου, πάρθηκε σε εφαρμογή του Νόμου για τον «Καλλικράτη» και με δεδομένο ότι η συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο από την Περιφέρεια ξεπερνά το 50% (ανέρχεται στο 70%). Αντίθετα η συμμετοχή της Περιφέρειας (δια των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και νυν περιφερειακών ενοτήτων Πρέβεζας και Άρτας) στην ΕΤΑΝΑΜ είναι μειοψηφική και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση χωρίς τη θέληση και τη βούληση των άλλων μετόχων. Η Διοίκηση της Περιφέρειας, σεβόμενη τους άλλους μετόχους, δεν θέλει, ούτε και πρόκειται να το πράξει να τους υποδείξει τι αποφάσεις θα λάβουν. Εκείνο για το οποίο έχει δεσμευτεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι να στηρίξει τη λειτουργία της ΕΤΑΝΑΜ και να υπάρξει συνεργασία μέσω Μνημονίου με την «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.». Τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, έχουν δηλώσει ότι στις προθέσεις τους είναι να συνεχίσει τη λειτουργία της η ΕΤΑΝΑΜ, όπως και σήμερα, έχοντας τη διαχείριση των προγραμμάτων για τις περιφερειακές ενότητες Άρτας και Πρέβεζας.Αν η πιστή εφαρμογή του Νόμου, αν ο σεβασμός στο αυτεξούσιο φορέων, όπως η ΕΤΑΝΑΜ, εντάσσονται κατά τους συμβούλους της «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» σε λογικές «βλέποντας και κάνοντας», τότε τα λόγια μάλλον χάνουν τη σημασία τους.Σε μια εποχή που η τάση είναι να τίθενται σε αμφισβήτηση ο ρόλος αναπτυξιακών εταιρειών και να κλείνουν, στην Περιφέρεια Ηπείρου διασφαλίστηκε η συνέχιση της λειτουργίας της ΕΤΑΝΑΜ, μέσα από Μνημόνιο συνεργασίας με την Ήπειρος Α.Ε. βάσει του οποίου θα συνεχίσει το αναπτυξιακό της έργο σε Πρέβεζα Άρτα και Ήπειρο. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΤΑΝΑΜ όχι μόνο εξασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας της αλλά και μπαίνουν και οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση του ρόλου της.
3) Περί πρόσβασης Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι έθεσαν θέμα πρόσβασης στο γραφείο του κ. Αντιπεριφερειάρχη και έλλειμμα «στοιχειώδους συνεργασίας».Η πραγματικότητα είναι ότι η πόρτα του Γραφείου του Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες, γεγονός που αξιοποιούν οι πολίτες οι οποίοι προσέρχονται για διάφορα θέματα. Ο κ. Αρβανίτης, ζήτησε τηλεφωνικά από τον Αντιπεριφερειάρχη να τον δει Κυριακή(?) και Τρίτη που έχει οριστεί ως ημέρα που ο Αντιπεριφερειάρχης δέχεται τους πολίτες. Ο Αντιπεριφερειάρχης δεν αρνήθηκε, αλλά ζήτησε αυτή η συνάντηση να μην τραβήξει επί μακρόν εις βάρος του χρόνου των πολιτών. Δεν αρκούσε όμως ο χρόνος αυτός, αλλά ίσως θα έπρεπε ο Αντιπεριφερειάρχης να ακυρώσει τις συναντήσεις με τους πολίτες για να υποδεχθεί τους Περιφερειακούς Συμβούλους. Κάτι τέτοιο δεν έγινε… Αλλαγή προτεραιοτήτων και αξιών στην Περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας.Φαίνεται ότι ο κ. Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος διαμένει στην Αθήνα, προσπαθεί εκ του μακρόθεν και επικοινωνιακά να αναπληρώσει το έλλειμμα φυσικής παρουσίας και «πραγματικής» εμπλοκής στα τεκταινόμενα στην Πρέβεζα. Το ερώτημα είναι, χωρίς πραγματική πρόθεση προσέλευσης στο γραφείο και «από μακριά» συνεργασία γίνεται;

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο για την Πολιτική Προστασία στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

Στράτος Ιωάννου:«Δεν υπάρχουν για μας θέματα αρμοδιοτήτων στην αντιμετώπιση των ακραίων φυσικών φαινομένων»

Την πρώτη συνεδρίαση σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας πραγματοποίησε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Πρέβεζας, την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου. Στη συνεδρίαση πήραν μέρος ο κ. Κοσμάς Παπαχρήστος Γενικός Διευθυντής Μεταφορών και Επικοινωνιών Π. Ηπείρου, ο κ. Δ. Μαυρογιώργος Προϊστάμενος Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Π. Ηπείρου, οι Προϊστάμενοι Πολιτικής Προστασίας των Π.Ε. Πρέβεζας, Άρτας, και Θεσπρωτίας, ο αντιδήμαρχος Πρέβεζας κ. Γ. Φραγκούλης, ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Δ. Γιολδάσης, ο Δήμαρχος Πάργας κ. Θ. Λιόλιος, ο Προϊστάμενος Δ/νσης Δασών Πρέβεζας, εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πρέβεζας, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας, Πάργας και Φιλιππιάδας, το Λιμεναρχείο Πρέβεζας, η ΛΓ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων, εκπρόσωποι της Δ.Ε.Η, Ο.Τ.Ε, Δ.Ε.Υ.Α., Ε.Κ.Α.Β, Λ.Ε.Κ , Τ.Ο.Ε.Β καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε Πρέβεζας.Σκοπός της συνεδρίασης ήταν ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η βάθυνση της συνεργασίας για την αποτελεσματικότερη πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα ακραία φυσικά φαινόμενα και την καλύτερη άμυνα και θωράκιση της περιοχής μας.Στην συνεδρίαση οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να υποδείξουν τομείς όπου χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και ενίσχυση. Ο Δήμαρχος Πάργας κος Θ. Λιώλιος, αφού τόνισε ότι υπάρχει από όλες τις πλευρές διάθεση για συνεργασία και δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο αστοχίας στην διαχείριση των λιγοστών πόρων που διατίθενται. Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Ζηρού κος Δ. Γιολδάσης, τόνισε ότι οι αρμοδιότητες που παραχωρούνται στους δήμους είναι πολλές, ενώ αντίθετα οι δυνατότητες που διαθέτουν είναι μηδαμινές. Ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας κος Γ. Φραγκούλης επισήμανε αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο Δήμο Πρέβεζας, όπως είναι η συνέχιση του καθαρισμού του Λούρου ποταμού, η οριοθέτηση χειμάρρων και ρεμάτων, με έμφαση στο ρέμα Καρυδά, ενώ ανέδειξε και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από κατολισθήσεις στην 8η Επαρχιακή οδό, μεταξύ Βρυσούλας και Σκιαδά και σε άλλα σημεία. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γ. Ζιάκας συνεχάρη τον κο Στράτο Ιωάννου την πρωτοβουλία του να μεταβεί ο ίδιος, από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε, στον Αχέροντα και να επιθεωρήσει προσωπικά όλη την περιοχή,. Στην συνέχεια, εξήρε την προσφορά των υπηρεσιών και την άμεση αντιμετώπιση κάθε προβλήματος που ανέκυπτε και πρότεινε να εφαρμοσθούν προγράμματα ενημέρωσης στα σχολεία για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Επισήμανε επίσης, τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών στην περιοχή Λούτσας, και ζήτησε την ενίσχυση των ζωνών πυροπροστασίας.

Ημερίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ για τα Σχέδια Βελτίωσης


Την οργάνωση ημερίδας αποφάσισε η ΠΑΣΕΓΕΣ μετά από εκδήλωση μεγάλου ενδιαφέροντος, για το Μέτρο 1.2.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013, που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα ως προς τις επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011, στο Ξενοδοχείο President.Συγκεκριμένα η ΠΑΣΕΓΕΣ καλεί τους Διευθυντές και τα αρμόδια στελέχη των Ενώσεων και των ΑΣΟ που θα υποστηρίξουν τους παραγωγούς για την υποβολή προτάσεων σχεδίων βελτίωσης, σε ενημερωτική ημερίδα για την παρουσίαση τόσο του περιεχομένου, όσο και των διαδικασιών ένταξης και αξιολόγησης των σχεδίων βελτίωσης.Την εισηγητική ομιλία για το Μέτρο θα κάνει ο κ. Ευάγγελος Διβάρης, Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η ανάλυση όλων των παραμέτρων του Μέτρου θα πραγματοποιηθεί από στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».Την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Διευθυντής κ.Μιλτιάδης Κλάπας, ενώ προσεχώς η Οργάνωση θα διοργανώσει ενημερωτική συνάντηση με παραγωγούς του Νομού Πρέβεζας που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στα Σχέδια Βελτίωσης.

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ Κ.Δ.Α.Π. ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού « ΣΒΟΥΡΑ », διοργανώνει ένα κύκλο εργαστηρίων για τους μικρούς μας φίλους με θέμα: «ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΜΑΣΚΑΡΕΜΑΤΑ». Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, ώρα 17:30
Αποκριάτικα έθιμα και τραγούδια για παιδιά.Εργαστήρι για παιδιά 5-12 ετών.
Πέμπτη 3 Μαρτίου, ώρα 17:30 « Θα κρύψω τ ’ όνομά μου στη μάσκα που φορώ, θα βάψω όλο τον κόσμο στο χρώμα που αγαπώ ». Αποκριάτικες μάσκες, μακιγιάζ και θεατροπαιχνίδια.Εργαστήρι για παιδιά 6-12 ετών.
Παρασκευή 4 Μαρτίου, ώρα 18:00 : « Η ιστορία ενός πολύχρωμου χαρταετού ». Αφήγηση παραμυθιού από τις εμψυχώτριες της Σβούρας και κατασκευή χαρταετού.Εργαστήρι για παιδιά 5-12 ετών.
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ : 26510-37187, ώρες 16.00-21.00
Το Κ.Δ.Α.Π. «Η Σβούρα» βρίσκεται,στην Πλατεία Δ. Χατζή 18, στους Αμπελόκηπους
---------------------------------------------------------------------------------
To Κ.Δ.Α.Π. «ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ», στην περιοχή του Βοτανικού, διοργανώνει τα παρακάτω εργαστήρια:
Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, ώρα 18.00-20.00
Φτιάχνω την περούκα που θέλω!Μέσα από τη μίξη υλικών και τεχνικών κάθε παιδί φτιάχνει τη δική του περούκα.
Παρασκευή 4 Μαρτίου , ώρα 18.00-20.00
Το πρόσωπό μου....ζωγραφιά!Χειροποίητη κατασκευή πάνω στο πρόσωπο που ολοκληρώνεται με μακιγιάζ, γιατί το πρόσωπό μας είναι ένας μικρόκοσμος.Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ:26510-74644 απογευματινές ώρες. Διεύθυνση: Κατίνας Παξινού 8.Το ΚΔΑΠ «ΡΟΔΑ» , θα συμμετέχει στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου με ποικίλες δράσεις.
Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, από τις 11 το πρωί
Αποκριάτικα παιχνίδια: τα παιδιά που θα συγκεντρωθούν στη ΡΟΔΑ θα παίξουν παιχνίδια π.χ. χάψα, θα μακιγιαριστούν, θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν μέχρι να ενωθούν με συλλόγους των Ιωαννίνων, που θα περάσουν από τον Κουραμπά και όλοι μαζί θα κατευθυνθούν στην Κεντρική πλατεία (για παιδιά του Δημοτικού).
Τετάρτη 2 Μαρτίου,ώρα 20.30
Η ομάδα θεατρικού παιχνιδιού της ΡΟΔΑΣ υποδέχεται τους θεατές στην εκδήλωση των συλλόγων με τα έθιμα της Αποκριάς , στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας».Το Κ.Δ.Α.Π. «ΡΟΔΑ» βρίσκεται Δωδώνης 25, στον Κουραμπά.

Παράταση για την εξαίρεση από την κατεδάφιση των κτηνοπτηνοτροφικών εγκαταστάσεων


Με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ν. Σηφουνάκη και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011 η εξαίρεση από την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων ή κτιριακών εγκαταστάσεων κτηνοπτηνοτροφικών μονάδων.Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. όσοι κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι έχουν αυθαίρετες κτιριακές εγκαταστάσεις μπορούν να ξεκινήσουν την διαδικασία, υποβάλλοντας δικαιολογητικά στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων.Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέκος Καχριμάνης, σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής:«Πρόκειται για θετική εξέλιξη. Το συγκεκριμένο ζήτημα το είχαμε θέσει κατ΄ επανάληψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πλέον πρέπει όλοι οι κτηνοτρόφοι και οι πτηνοτρόφοι των τεσσάρων νομών της Ηπείρου να εκμεταλλευτούν την δυνατότητα που τους παρέχεται, ούτως ώστε, πρώτα να νομιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις τους και στη συνέχεια να προβούν σε εκσυγχρονισμό τους. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι στην περίοδο που διανύουμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και η απάντηση στην κρίση είναι η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, που μπορούν να παραχθούν με σύγχρονα μέσα. Οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας και των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων θα βρίσκονται στο πλευρό των κτηνοτρόφων και των πτηνοτρόφων για να τους ενημερώσουν και να τους παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια».

Αυξάνονται τα δάνεια σε «κόκκινο»


Σε συνεχή άνοδο βρίσκονται τα δάνεια σε καθυστέρηση τόσο στην καταναλωτική και στεγαστική πίστη όσο και στην επιχειρηματική, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) που δημοσιεύονται στην έκθεση της για τη Νομισματική Πολιτική, επιβεβαιώνοντας εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών και οικονομικών αναλυτών που διατυπώνονται τους τελευταίους μήνες.Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνονται και οι εκτιμήσεις για μηδενικούς ή και αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης του δανεισμού προς τα νοικοκυριά, λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης τόσο σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα την μειωμένη ζήτηση, όσο και σε τράπεζες, που περιορίζει τη ρευστότητα τους για χρηματοδότηση.Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, αύξηση παρατηρήθηκε στο λόγο των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό σε σύγκριση με το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2010. Το Σεπτέμβριο του 2010 τα δάνεια σε καθυστέρηση ανήλθαν στο 10% του συνόλου, από 7,7% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009.Στον τομέα της καταναλωτικής πίστης παρατηρείται η μεγαλύτερη επιδείνωση. Ειδικότερα, στον τομέα αυτό, στο σύνολο της αγοράς, τα δάνεια σε καθυστέρηση έφθασαν το 18,4% τον Σεπτέμβριο του 2010, από 13,4% τον Δεκέμβριο του 2009. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη σε μερικές τράπεζες το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 20%.Στην στεγαστική πίστη τα δάνεια σε καθυστέρηση προσεγγίζουν πλέον το 10%, ανήλθαν στο 9,7% τον Σεπτέμβριο του 2010, έναντι 7,4% τον Δεκέμβριο του 2009.Στην επιχειρηματική πίστη τα δάνεια σε καθυστέρηση φθάνουν πλέον το 8,5% τον Σεπτέμβριο του 2010, από 6,7% τον Δεκέμβριο του 2009.Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ, η σημαντική επιδείνωση - λόγω του αντίξοου μακροοικονομικού περιβάλλοντος - της χρηματοοικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αναπόφευκτα επηρέασε δυσμενώς την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.Θετική εξέλιξη αποτελεί η αύξηση (αν και μικρή) του ποσοστού κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις (Σεπτέμβριος 2010: 43,2%, Δεκέμβριος 2009: 41,5%), απόρροια της σημαντικής ενίσχυσης του αποθέματος των προβλέψεων έναντι του πιστωτικού κινδύνου κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2010.Το ποσοστό κάλυψης, όπως επισημαίνει η ΤτΕ, ωστόσο χρειάζεται να αυξηθεί περαιτέρω, αν ληφθεί υπόψη η σημαντική άνοδος (δηλαδή η επιδείνωση) του λόγου των «καθαρών» καθυστερήσεων (δηλαδή της διαφοράς μεταξύ των δανείων σε καθυστέρηση και των συσσωρεμένων προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο) προς το σύνολο των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων, καθώς και το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος και της χρηματοοικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.Για τους ανωτέρω λόγους επιβάλλεται οι τράπεζες να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενίσχυση του αποθέματος των προβλέψεών αυτών.

Διαξιφισμοί για τη δημόσια περιουσία


Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε σήμερα η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μία ημέρα μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για νομοθετική πρωτοβουλία περί απαγόρευσης πώλησης δημόσιας γης.Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας υπερέβησαν τα εσκαμμένα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την περασμένη Παρασκευή και ξεκαθάρισε ότι αυτού του είδους η διαδικασία δεν θα ξανασυμβεί.«Ο πρωθυπουργός μίλησε χθες πολύ καθαρά, είπε ότι δεν πουλάμε δημόσια γη», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ εξαπέλυσε επίσης δριμεία επίθεση στην Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για αβασταχτη ελαφρότητα και απύθμενο λαϊκισμό. Επικαλέστηκε μάλιστα απόσπασμα ομιλίας του Αντ. Σαμαρά στις 7 Ιουλίου του 2010, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ «έλεγε να κάνουμε τα έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μνημονιακή υποχρεώση».Ξεκαθάρισε επίσης ότι η αποκόμιση 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, δεν είναι μνημονιακός στόχος, γιατί, όπως είπε, ξεπερνά τα όρια του Μνημονίου που τελειώνει το 2013, αλλά γιατί ακόμα και αυτού του είδους οι στόχοι, και μέσα στο πλαίσιο του Μνημονίου, δεν έχουν την ίδια δεσμευτικότητα που έχουν άλλοι στόχοι, όπως ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011».

Αντίδραση της Ν.Δ.

Εντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι ψεύδεται κα' επανάληψη.Κάλεσε επίσης τον κ. Παπακωνσταντίνου να διευκρινίσει σε ποιο σημείο της αναφοράς του προέδρου της ΝΔ στο Ζάππειο αναφέρεται η πρόταση να μπει η αξιοποίηση της δημόσιας γης στο μνημόνιο. «Αν δεν απαντήσετε επιβεβαιώνεται γιατί η ΝΔ ζητά να παραιτηθείτε», πρρόσθεσε.

ΟΓΑ: Νέα παράταση της απογραφής των συνταξιούχων


Νέα παράταση έως τις 11 Μαρτίου έδωσε ο ΟΓΑ στην προθεσμία κατάθεσης του απογραφικού δελτίου για όσους συνταξιούχους δεν πρόλαβαν να απογραφούν και να ενταχθούν στο νέο σύστημα πληρωμής συντάξεων.Ο Οργανισμός πάντως ανακοίνωσε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση πέραν της ανωτέρω καταληκτικής ημερομηνίας. Το Απογραφικό Δελτίο μπορεί να κατατεθεί σε Κατάστημα Τράπεζας ή στα ΕΛ.ΤΑ. που οι συνταξιούχοι επιθυμούν να καταβάλλεται η σύνταξή τους μέχρι και 11 Μαρτίου 2011.

Την Πέμπτη η υπογραφή των πρώτων συμβάσεων του Leader Αλιείας


Στην υπογραφή των πρώτων συμβάσεων χρηματοδότησης σε αλιείς και κατοίκους αλιευτικών παράκτιων περιοχών μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007 - 2013 (κοινώς «LEADER Αλιείας») θα προχωρήσουν αύριο Πέμπτη ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γ. Διαμαντίδης και εκπρόσωποι των Ομάδων Τοπικής Δράσης.Τα προγράμματα του «LEADER Αλιείας» προβλέπουν χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων σε αλιείς και κατοίκους αλιευτικών παράκτιων περιοχών με σκοπό την διαφοροποίηση δραστηριοτήτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και καλύπτουν τόσο ιδιωτικές όσο και δημόσιες επενδύσεις.Οι πρώτες συμβάσεις αφορούν συγκεκριμένα τις περιοχές Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και Δωδεκάνησα (Κάλυμνος), συνολικού ύψους περίπου 15.000.000 ευρώ, καθώς και τις περιοχές Καβάλα και Αιτωλοακαρνανία (ύψους περίπου 10.000.000 ευρώ).Σημειώνεται ότι μετά την επιστροφή του κ. Διαμαντίδη από την Κίνα, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, θα ακολουθήσουν άλλες τρεις περιοχές (Κυκλάδες, Αμβρακικός, Λέσβος, ύψους περίπου 15.000.000 ευρώ).Πριν το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής και η υπογραφή συμβάσεων για ακόμη πέντε περιοχές (Χίο, Σάμο, Μαγνησία, Εύβοια, Ξάνθη), συνολικής δημόσιας δαπάνης 25.000.000 ευρώ.

Σύλληψη διαχειριστών blog για απόπειρα εκβίασης, βίας και δυσφήμηση


Στη σύλληψη δύο ατόμων για απόπειρα εκβίασης, παράνομης βίας, και συκοφαντική δυσφήμηση κατ'εξακολούθηση, μέσω διαχείρισης ιστοσελίδας (blog) προχώρησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Αθήνα, μετά από μήνυση που είχε κατατεθεί σε βάρος τους.Πρόκειται για έναν άνδρα και μία γυναίκα, ηλικίας 50 και 38 ετών, διαχειριστές-υπεύθυνους συγκεκριμένου ιστότοπου (BLOG), μέσω του οποίου διαπράττονταν, με την ανάρτηση δημοσιευμάτων, οι ανωτέρω αξιόποινες πράξεις.Μετά από ψηφιακή έρευνα και ανάλυση, εντοπίστηκαν τα ψηφιακά ίχνη των δραστών και αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενεργήσαν έρευνα στην οικία των κατηγορουμένων, κατά την διάρκεια της οποίας, από την επιτόπια έρευνα, ταυτοποιήθηκε ψηφιακά ότι οι δύο ήταν διαχειριστές της επίμαχης ιστοσελίδας μέσω της οποίας υλοποιούνταν οι συγκεκριμένες αναρτήσεις.Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια της έρευνας, βρέθηκε πλήθος έντυπου υλικού από χειρόγραφες σημειώσεις, το οποίο αποδείκνυε την παράνομη δράση δύο, καθώς και σημειώσεις με καταγγελλόμενα σε βάρος κρατικών λειτουργών. Ο 50χρονος συλληφθείς είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα, από τις Φυλακές Κορυδαλλού, όπου είχε εκτίσει συνολική ποινή καθείρξεως 16 ετών.Στην οικία των κατηγορουμένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος Η/Υ, 11 ψηφιακοί οπτικοί δίσκοι (cd-dvd), μία δισκέτα Η/Υ, ένα σημειωματάριο με χειρόγραφες σημειώσεις, δύο φύλλα χάρτου με χειρόγραφες σημειώσεις.Τα ψηφιακά πειστήρια που κατασχέθηκαν, απεστάλησαν για εργαστηριακή εξέταση, στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημ/κων Αθηνών.

Για ποιους «ανασυγκροτείται» το κράτος;

Του Δημήτρη Μυ

Την εκ βάθρων «ανασυγκρότηση του κράτους» για να μειωθούν οι δαπάνες και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, ζητά στην έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία σημειώνει επίσης την ανάγκη εξασφάλισης ευρείας συναίνεσης της κοινωνίας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε τι καλούμαστε να συναινέσουμε...Κατ αρχήν θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτοί που ζητούν από εμάς συναίνεση για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση (ιδιωτικοποίηση των πάντων, για να συνεννοούμαστε) του κράτους, έχουν εξασφαλίσει ήδη την επιχορήγησή τους, από το υστέρημά μας.Με άλλα λόγια οι τράπεζες, (περί αυτών ο λόγος) θα πάρουν 30 δις επιπλέον των 68 που έχουν ήδη εισπράξει απ τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια για να τα βγάλουν πέρα στην κρίση. Πιο απλά: τα κέρδη (όταν υπήρχαν), δικά τους, οι ζημιές δικές μας...Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί να παρουσιάσει έως το Μάρτιο του 2011 ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης με χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για το μεσοπρόθεσμο περιορισμό του ελλείμματος. Το σχέδιο θα προσδιορίζει τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ύψους άνω του 5% του ΑΕΠ, τα οποία θα οδηγήσουν σε μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης σε 2,6% του ΑΕΠ το 2014. Πως θα γίνει αυτό; Μα φυσικά σε βάρος της κοινωνίας, με:
* ακόμα μεγαλύτερες περικοπές, ακόμη πιο έντονες φοροεισπραχτηκες επιδρομές
* Αποκρατικοποιήσεις (ξεπούλημα υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας-- θα πούμε το νερό νεράκι)
* ιδιωτικοποιήσεις (υγεία, παιδεία, αν δεν έχεις χρήμα, πεθαίνεις στο δρόμο, δεν έχεις πρόσβαση στη μόρφωση, κλείνεις μόνιμη θέση στο κοινωνικό περιθώριο)
* «Αξιοποίηση» δημόσιας περιουσίας (εκχώρηση εκμετάλλευσης ορεινών όγκων, παραθαλάσσιων φιλέτων, βραχονησίδων, ορυκτών κλπ)
...Η εκ βάθρων ανασυγκρότηση του κράτους, θα μπορούσε να συμφωνήσει κανείς με το «αίτημα» της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι πράγματι απαραίτητη. Αρκεί το αυτό το «νέο κράτος» να υπάρχει και να λειτουργεί υπέρ της πλειοψηφίας των πολιτών του και όχι για να εξασφαλίζει το παντεσπάνι των ελαχίστων...

topontiki

ΑΡΤΑ:Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για εργοστάσιο ΑΣΑ και ΧΥΤΥ


Το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας δεν έχει αντίρρηση στη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας εφόσον αυτό προκύψει από σχετική μελέτη και εντοπιστεί χώρος που να πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Δηλώνει όμως πως δεν θα δεχτεί τα υπολείμματα των Ιωαννίνων παρά μόνο τα υπολείμματα που είναι εντός των ορίων της διαχειριστικής ενότητας. Δηλ. ο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας, να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο, από την 3η Διαχειριστική Ενότητα Άρτας και να δέχεται τα υπολείμματά της όπως αυτά θα προκύπτουν μετά την επεξεργασία των ΑΣΑ. Την απόφαση αυτή, η οποία συντάσσεται με τις απόψεις των Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας για το θέμα οι οποίες έχουν αποσταλεί στην Περιφέρεια Ηπείρου, έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας μετά από εισήγηση του Δημάρχου Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14-2-2011. Παράλληλα το Δ.Σ. εξουσιοδότησε το Δήμαρχο να συστήσει επιτροπή παρακολούθησης της χωροθέτησης του εργοστασίου επεξεργασίας ΑΣΑ και της μελέτης γενικότερα που θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία ως το τέλος. Ειδικότερα με έγγραφο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Ηπείρου στα πλαίσια διαβούλευσης της μελέτης "Αξιολόγηση θέσεων για τη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας ΑΣΑ και ΧΥΤΥ", ζητήθηκαν από τους τοπικούς φορείς απόψεις - παρατηρήσεις έως της 20-1-2011, χρονικό περιθώριο που στη συνέχεια παρατάθηκε. Στο πλαίσιο αυτό το θέμα εισήχθη και συζητήθηκε ως τακτικό στο Δ.Σ. Άρτας.Ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος λέγοντας μεταξύ άλλων: «Είμαστε σε μια χρονική περίοδο που προχωράνε τα στάδια της μελέτης για τη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων. Είναι ένα εργοστάσιο το οποίο θα γίνει για όλη την Ήπειρο όπου θα επεξεργάζεται τα σκουπίδια. Είμαστε στην εποχή πλέον που τα σκουπίδια δεν τα πετάμε στο ποτάμι όπως πριν 20 χρόνια, δεν τα πάμε σε ανεξέλεγκτες χωματερές κι έχει περάσει και η εποχή του ΧΥΤΑ. Πάμε σε 3η γενιά διαχείρισης των σκουπιδιών που περιλαμβάνει το εργοστάσιο. Η μελέτη λοιπόν η οποία ανατέθηκε από την Περιφέρεια εδώ και ένα εξάμηνο περίπου και βρίσκεται πλέον σε ώριμο στάδιο ψάχνει να βρει πού είναι η καταλληλότερη τοποθεσία για το εργοστάσιο αυτό, έτσι ώστε με δεδομένο ότι τα σκουπίδια απ’ όλη την Ήπειρο θα μεταφέρονται σ’ αυτόν τον τόπο να είναι η οικονομικότερη λύση. Η μελέτη αναδεικνύει ότι το εργοστάσιο αυτό πρέπει να βρίσκεται κεντροβαρικά δηλ. εκεί βεβαίως που είναι τα περισσότερα σκουπίδια. Ο νομός Ιωαννίνων παράγει τα πιο πολλά σκουπίδια άρα το εργοστάσιο με αντικειμενική άποψη, με επιστημονική τεκμηρίωση χωρίς άλλες παρεμβολές, χωρίς πολιτικά κριτήρια ή άλλες παρεμβάσεις πρέπει να μπει κάπου στην περιοχή από τα Γιάννενα μέχρι περίπου το Ζηρό (Φιλιππιάδα) κοντά στον άξονα του δρόμου που πάει Άρτα – Γιάννενα, με κυριότερο πιο οικονομικό σενάριο προς τα Γιάννενα. Πρέπει ν’ αποφασίσουμε, εάν υποτεθεί ότι το εργοστάσιο έρθει να τοποθετηθεί προς την Άρτα, είμαστε διατεθειμένοι εάν βρεθεί ο κατάλληλος χώρος στο διευρυμένο Δήμο Αρταίων να γίνει εκεί το εργοστάσιο; Θα πρέπει κάποια στιγμή ν’ απαντήσουμε. Και δεύτερον εάν το εργοστάσιο όπως φαίνεται από την μελέτη πάει στην περιοχή Ιωαννίνων, στους 4 Δήμους που είναι κεντροβαρικοί και είναι 3 στο Ν. Ιωαννίνων και ο τέταρτος είναι ο Ζηρός, είμαστε διατεθειμένοι εμείς να ακολουθήσουμε το σενάριο που λέει πως με δεδομένο ότι δύο είναι οι ενεργοί ΧΥΤΑ αυτή τη στιγμή στην Ήπειρο, ένας είναι της Βλαχέρνας κι άλλος ένας στο Καρβουνάρι στην Ηγουμενίτσα, είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε τα υπολείμματα τα δικά μας, της διαχειριστικής μας περιφέρειας που σημαίνει η Άρτα και η μισή Πρέβεζα και τα μισά Γιάννενα καθότι τα άλλα μισά θα παν στη Θεσπρωτία; Δηλ. η Ήπειρος θα χωριστεί στα δύο. Η μισή θα έρθει στην Άρτα και η άλλη μισή θα πάει στο Καρβουνάρι».

Με την σφραγίδα του Πνευματικού του Δήμου Ιωαννιτών, οι αποκριάτικες εκδηλώσεις


Η αποκέντρωση όλων των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, ώστε κάθε γωνιά του νέου δήμου, να αποτελέσει ένα μικρό πολιτιστικό στέκι, είναι ο στόχος της νέας Διοίκησης του Πνευματικού Κέντρου. Η βούληση αυτή, αποτυπώνεται στην πράξη και γίνεται έργο, με τη διοργάνωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων.Η διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο συζητήσεων με όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους του νέου Δήμου και θα στηρίξει με κάθε μέσο και τρόπο τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, τόσο σε όλα τα χωριά όσο και στην πόλη.Από την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου μέχρι την Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου, με τη συμμετοχή δεκάδων συλλόγων και εκατοντάδων μελών τους, θα ξετυλιχθεί ένα πλήθος εκδηλώσεων, που με την ολοκλήρωσή τους θα αποτελέσουν πολιτιστικό γεγονός για την περιοχή.Η αναβίωση της παραδοσιακής τζαμάλας στις γειτονιές των Ιωαννίνων αλλά και σε όλα τα χωριά, αποκριάτικα δρώμενα στην κεντρική πλατεία κατά την πρώτη Κυριακή, μεγάλη αποκριάτικη εκδήλωση την Τετάρτη 2 Μαρτίου στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, το καρναβάλι στον Κατσικά, το καρναβάλι των Λογγάδων, η αναβίωση του παραδοσιακού γάμου στην Ηλιόκαλη, τα πολυφωνικά στο Δροσοχώρι και τα Κούλουμα που φέτος θα γίνουν στα Λιθαρίτσια, είναι ορισμένες από τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν και δείχνουν στην πράξη ότι όλες οι περιοχές του νέου δήμου αντιμετωπίζονται και στηρίζονται ισότιμα.«Το ζητούμενο σήμερα, είναι να πιστέψουμε όλοι, στην πολλαπλή και σε βάθος επενδυτική αξία του πολιτισμού. Να καταλάβουμε ότι η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, η επαρκής εξέλιξη μιας κοινωνίας περνάει μέσα από την πολιτιστική αναβάθμιση. Μια τέτοια πολιτική, θα μπορέσει να βγάλει και την τοπική αυτοδιοίκηση από τον περίκλειστο χώρο της και αυτή θέλουμε να υλοποιήσουμε», δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα πολιτισμού του Δήμου Μωυσής Ελισάφ και συμπλήρωσε πως ο πολιτισμός στηρίζεται στην κοινωνία και ότι ο δήμος θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχύσει την κοινωνία προς την κατεύθυνση αυτή.Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων συνεδριάζει αύριο στις οκτώ και μισή το βράδυ, και θα οριστικοποιήσει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «ΑΠΟΚΡΙΑ 2011», το οποίο θα ανακοινωθεί στη συνέχεια.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητηθεί το θέμα για την βελτίωση της Εθνικής Οδού Πρέβεζας –Ιωαννίνων


Στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητηθεί το αίτημα του Δήμου Πρέβεζας για την βελτίωση της Εθνικής Οδού Πρέβεζας –Ιωαννίνων στο ύψος του κόμβου του Ωρωπού, στο σημείο όπου έχασε την ζωή του ο αντιπεριφερειάρχης Αρτας Κώστας Παππάς.Η προσπάθεια του πρώην Δήμου Λούρου για παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο σημείο έχει ξεκινήσει από το 2007 όταν ο τότε Δήμαρχος Λούρου και νυν Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης είχε αποστείλει προς την ΔΕΣΕ έγγραφο με το οποίο ζητούσε να εκπονηθεί μελέτη- κατασκευή του έργου διαμόρφωση και ηλεκτροφωτισμός του κόμβου προς Ωρωπό καθώς παραμένει « μεγάλος ο κίνδυνος να προκληθούν θανατηφόρα ατυχήματα».Όλα τα έγγραφα που έχουν αποσταλεί προς την ΔΕΣΕ από τον πρώην Δήμο Λούρο αναφέρουν ως μείζον ζήτημα την έλλειψη ορατότητας του κόμβου. Σύμφωνα με την τελευταία απάντηση των υπηρεσιών της περιφέρειας η ΔΕΣΕ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για το θέμα αυτό ωστόσο από τον Μάρτιο του 2008 (ημερομηνία του απαντητικού εγγράφου) μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο σημείο.Μάλιστα υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λούρου σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνει διαπλάτυνση της εξόδου του Ωρωπού στην Γέφυρα Λούρου καθώς και να τοποθετηθούν φωτεινοί σηματοδότες στην υπερύψωση του δρόμου από Ωρωπό προς Λούρο.Οι φορείς έχουν ήδη έτοιμο πλαίσιο προτάσεων που θα βελτιώσει την ορατότητα και θα κάνει πιο ασφαλή την διέλευση των οχημάτων στην συμβολή της εθνικής οδού με τον επαρχιακό δρόμου Λούρου Ωρωπού το οποίο θα αποσταλεί και πάλι στην Περιφέρεια μαζί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας.Για το θέμα αυτό είχαν προχθές το μεσημέρι νέα συνεργασία ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης με τον αντιδήμαρχο Λούρου Λάζαρο Παπαχρήστο οι οποίοι επεσήμαναν ότι ο θάνατος του αντιπεριφειρειάρχη Αρτας ήταν η «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστέρησης στις αναγκαίες υποδεικνυόμενες από τους τοπικούς φορείς παρεμβάσεις.

Συμβολική κατάληψη στο Πρωτοδικείο Άρτας


Συμβολική κατάληψη των Πρωτοδικείων της χώρας πραγματοποιήθηκε σήμερα στα πλαίσια των αποφάσεων της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Ωραία κατάληψη στο Πρωτοδικείο Άρτας, από 9-10 το πρωί πραγματοποίησαν και οι δικηγόροι της Άρτας. Με το σύνθημα «Όχι στην υποβάθμιση του Δικηγορικού λειτουργήματος», που αναγράφονταν στο πανό, οι δικηγόροι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα προτεινόμενα μέτρα για την απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος. «Τα προτεινόμενα μέτρα πλήττουν τον μάχιμο δικηγόρο της επαρχίας και τους νέους και τις νέες δικηγόρους» δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας Δημήτρης Τσίρκας. Όπως υπογράμμισε «η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών δεν διασφαλίζει την αξιοπρεπή άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος ειδικά σε περιπτώσεις που ο συμβαλλόμενος βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση. Η προώθηση των Διατοπικών εταιριών σε συνδυασμό με τις πολυεπαγγελματικές εταιρίες νοθεύουν την λειτουργία των Δικηγορικών συλλόγων της χώρας όπως τουλάχιστον τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και υποβαθμίζουν τον θεσμικό και κοινωνικό ρόλο τους και τελικά θα πλήξουν τον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης. Για εμάς κριτήριο της προσπάθειας που κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε το θεσμικό ρόλο του δικηγόρου ως μαχόμενο επαγγελματία με ενεργό ρόλο στην απονομή της Δικαιοσύνης και στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων». Αλληλέγγυοι στον αγώνα των δικηγόρων είναι και οι δικαστικοί υπάλληλοι. "Η ταχεία απονομή δικαιοσύνης ή η ποιοτικότερη απονομή της θα παραμείνει γράμμα κενό όσοι νόμοι και να εφαρμοστούν, άλλα είναι τα μέτρα που πρέπει να παρθούν στο χώρο της δικαιοσύνης μάλλον όμως δεν υπάρχει βούληση από κανέναν. Οι εργαζόμενοι είμαστε εναντίον της λογικής του συντεχνιακού βολέματος. Θέλουμε να είμαστε ενωμένοι μια γροθιά και προχωρούμε συλλογικά και αγωνιστικά" δήλωσε η Ιουλία Νασιγκόγκου, πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Άρτας. Η κυρία Νασιγκόγκου κάλεσε όλους τους εργαζόμενους και ειδικότερα τους δικαστικούς υπαλλήλους να συμμετάσχουν ενεργά στην απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ στις 23 Φεβρουαρίου.

Στην Ένωση Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα ο Δήμος Ιωαννιτών


Στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα, παραβρέθηκε ο υπεύθυνος τουρισμού και επιχειρηματικότητας του Δήμου Ιωαννιτών Θωμάς Γκλίναβος.Στην συνέλευση συμμετείχαν στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακαδημαικοί και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και ιδρυμάτων.Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η ένταξη νέων μελών στην Ένωση, ζήτημα για το οποίο ο Δήμος Ιωαννιτών ενδιαφέρεται ιδιαίτερα καθώς πιστεύει ότι η συμμετοχή σε ένα τέτοιο δίκτυο μπορεί να συμβάλλει στην ανάδειξη και την προβολή ενός μέρους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.«Είναι μία σημαντική πρωτοβουλία προκειμένου να αναδειχθεί η σημασία των κάστρων στην τουριστική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Ο Δήμος Ιωαννιτών, ως ένας από τους δήμους με ιδιαίτερης πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας Βυζαντινό Κάστρο, είναι απαραίτητο να συμμετέχει στην Ένωση», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Γκλίναβος.Η Ένωση Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα είναι μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός (Μ.Κ.Ο.) που συστάθηκε, ως Σωματείο, τον Ιανουάριο του 2008.Έχει 49 περίπου μέλη – φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, που εκπροσωπούν το σύνολο της Ελληνικής επικράτειας, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού έχει έμπρακτα εκφράσει την υποστήριξή του στους σκοπούς, οραματισμούς και άμεσες στοχεύσεις της Ένωσης.Βασικός στόχος της Ένωσης είναι η προσπάθεια για την ανάδειξη, προβολή και συντήρηση των μεσαιωνικών κάστρων του Ελλαδικού και ευρύτερα Ευρωπαϊκού χώρου.

Πώς θα μοιραστεί η «πίτα» της Υγείας;

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΓΚΑΘΙ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Η Πρέβεζα ζητά νέο, δημόσιο νοσοκομείο, οι Φιλιάτες προσπαθούν να ολοκληρώσουν την επέκταση του νοσοκομείου τους και τα Γιάννενα ζητούν την επέκταση του πανεπιστημιακού τους νοσοκομείου. Για αυτές τις νοσοκομειακές υποδομές χρειάζονται πάνω από 60 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό που δεν αντέχει να το «σηκώσει» το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, μέσω του ίδιου επιχειρησιακού προγράμματος η Ηγουμενίτσα ολοκληρώνει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» το πολυδύναμο κέντρο της αντιμετώπισης αλκοολικών και της κρίσης χρηστών ναρκωτικών.Το ΕΣΠΑ στην Ήπειρο αν μη τι άλλο δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητές του στον τομέα της υγείας. Όπως δεν τις έχει ξεκαθαρίσει εξάλλου και το υπουργείο Υγείας. Χρειάζονται όλες αυτές οι νοσοκομειακές υποδομές; Και αν ναι, δεν πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μη λειτουργούν ανταγωνιστικά; Επιπλέον, δεδομένης των όρων του μνημονίου, πώς θα λειτουργήσουν όλα αυτά τα νοσοκομεία; Με τι προσωπικό;Προς το παρόν, οι προβληματισμοί αυτοί δεν φαίνεται να απασχολούν κανέναν. Όλη η προσοχή έχει δοθεί στην αναζήτηση «ώριμων» έργων για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ με απώτερο στόχο την αύξηση της απορρόφησης. Εκ των πραγμάτων ο αγώνας αυτός ακυρώνει οποιαδήποτε πρόθεση για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγραμματισμού και για την κατάρτιση ενός υγειονομικού χάρτη. Είναι προφανώς ότι αναζητούνται «ώριμα» έργα ανεξαρτήτως από το αν αυτά αποτελούν έργα πρώτης προτεραιότητας, με αποτέλεσμα να χάνεται η ευκαιρία για πραγματική ανάπτυξη και ορθολογικό καταμερισμό των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Τα πιο «ώριμα» έργα

Με βάση λοιπόν την εντολή «ώριμα έργα εδώ και τώρα», δύο νοσοκομειακές υποδομές προηγούνται σε αυτό το… παιχνίδι: Η επέκταση του νοσοκομείου Φιλιατών και η επέκταση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Πιο «ώριμο», τεχνοκρατικά, είναι το νοσοκομείο Φιλιατών, γιατί αυτό κατασκευάζεται ήδη, με εθνικούς πόρους. Η ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ έγινε επί των ημερών της υφυπουργίας Οικονομίας του θεσπρωτού βουλευτή Αντώνη Μπέζα, το 2008. Τους τελευταίους μήνες το έργο δεν «τρέχει» λόγω οικονομικής στενότητας. Πρόθεση της διοίκησης του νοσοκομείου είναι να το εντάξει στο ΕΣΠΑ.Στην πρωτεύουσα του νομού, στην Ηγουμενίτσα, το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, ίσως το μοναδικό ΤΕΠ στον κόσμο εκτός νοσοκομείου, έχει ολοκληρωθεί κτιριακά. Η χρηματοδότηση για το νοσοκομείο αυτό ξεκίνησε από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και συνεχίζεται από το ΕΣΠΑ. «Με τροποποιητική απόφαση της γενικής γραμματέα Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα στα τέλη Δεκεμβρίου αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για να καλυφθεί ο εξοπλισμός» δηλώνει η διοικήτρια του νοσοκομείου Ιουλία Μαρκούλα.Από τον αρχικό προϋπολογισμό των 8 εκατ. ευρώ, το έργο έφτασε στα 10 εκατ. ευρώ.Υπάρχει ωστόσο μια εύλογη ανησυχία για το κατά πόσο χρειάζεται ένα μεγαλύτερο από το υπάρχον νοσοκομείο στους Φιλιάτες λόγω όχι μόνο της ύπαρξης του ΤΕΠ αλλά και του μικρού πληθυσμού της περιοχής. Επιπλέον, το πολυνομοσχέδιο του ΕΣΥ με την ενοποίηση των κλάδων υγείας και ιδίως με τους ιδιώτες γιατρούς να δέχονται ασφαλισμένους του ΙΚΑ, θα ανακουφίσει αρκετά το νοσοκομείο Φιλιατών, στο οποίο πολλοί κάτοικοι προστρέχουν για πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η μη σύνδεση δε του νοσοκομείου αυτού με την Εγνατία οδό δεν βοηθά ιδιαίτερα. Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας που προτιμούν να έρχονται στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων επειδή είναι πιο κοντά!Ο βουλευτής Θεσπρωτίας Χρήστος Κατσούρας ενστερνίζεται εν μέρει τον όλο προβληματισμό με την αναγκαιότητα ενός μεγάλου νοσοκομείου στην περιοχή και καταθέτει την πρότασή του. «Το θέμα είναι να φτιάξουμε δομές που είναι να μην ανταγωνιστικές μεταξύ τους. Μπορεί να γίνουν ενδιάμεσες κλινικές που δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα μια κλινική πόνου για καρκινοπαθείς» τονίζει. Πολλά μπορεί να γίνουν, αλλά τέτοιου είδους συζήτηση δεν γίνεται στην Ελλάδα.

Γιάννενα και Πρέβεζα

Κάποια δεκάδες χιλιόμετρα πιο μακριά, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο προσπαθεί από πέρσι να εντάξει στο ΕΣΠΑ την επέκταση των υποδομών του για τη φιλοξενία υφιστάμενων και νέων κλινικών. Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει στα 20 εκατ. ευρώ. Μελέτη υπάρχει εδώ και χρόνια -και μάλιστα στοίχισε αρκετά, σχεδόν 3 εκατ. ευρώ. «Μας ενδιαφέρει πολύ η επέκταση. Λόγω μη διαχειριστικής επάρκειας του νοσοκομείου, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, εφόσον δοθεί το πράσινο φως για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ» τονίζει ο διοικητής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Σωτήρης Κωσταράς.Όσο για το αίτημα της Πρέβεζας για νέο νοσοκομείο, αυτό βρίσκεται πολύ πίσω. Η μόνη δέσμευση που υπάρχει, εξάλλου, είναι αυτή του υφυπουργού Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη σύμφωνα με την οποία η ανέγερση νέου δημόσιου νοσοκομείου στον δήμο Πρέβεζας έχει συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό του υπουργείου. Σημειωτέον ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δεσμεύτηκε για πίστωση 35 εκατ. ευρώ για την ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου σε κοντινή πόλη, στη Λευκάδα.Τις τελικές αποφάσεις για το ποια έργα θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ θα τις καθορίσει όχι μόνο το κόστος κατασκευής αλλά και το κόστος λειτουργίας. Για τη λειτουργία του νοσοκομείου Φιλιατών, το οργανόγραμμα προβλέπει πάνω από 600 θέσεις προσωπικού! Άλλες 200 θέσεις προβλέπονται για το ΤΕΠ, το οποίο θέλοντας και μη πρέπει να λειτουργήσει, από τη στιγμή που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Η ενδεχόμενη επέκταση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων θα απαιτήσει το λιγότερο προσωπικό, σχεδόν 50 άτομα. Από τη μια έχουμε ένα νοσοκομείο Φιλιατών με μικρότερο κόστος κατασκευής και μεγάλο κόστος λειτουργικότητας και από την άλλη ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο με υψηλό κόστος κατασκευής και μικρό κόστος λειτουργικότητας.

Τα χρήματα σήμερα

Με άλλα λόγια, είναι πολλά τα λεφτά που χρειάζονται για να καλυφθούν όλες οι νοσοκομειακές υποδομές όπως επίσης και πολλά τα λεφτά για την κάλυψη των θέσεων προσωπικού (συν άλλες 24 για το πολυδύναμο κέντρο του «Χατζηκώστα», που αργά ή γρήγορα πρέπει να καλυφθούν).Μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ηπείρου υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλιο ύψους 45 εκατ. ευρώ για έργα υγείας. Δυστυχώς, σε αυτή την προγραμματική περίοδο, το υπουργείο Υγείας δεν έχει δικό του τομεακό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι διέξοδοι για εξεύρεση πόρων. Από τα 45 αυτά εκατ. ευρώ, τα 27 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί ήδη σε διάφορα έργα, σαν αυτά του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας και του πολυδύναμου κέντρου. Απομένουν δηλαδή 18 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων πρέπει να διατεθούν και για την αναβάθμιση των κέντρων υγείας. Η «πίτα» λοιπόν μικραίνει, ενώ οι απαιτήσεις μεγαλώνουν, με τον ανταγωνισμό παράλληλα να γίνεται πιο μεγάλος. Ωστόσο, όλα θα κριθούν στην επερχόμενη αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, η οποία μπορεί να φέρει και άλλα κονδύλια στο συρτάρι της υγείας, μπορεί όμως και όχι.Η όλη ιστορία αναδεικνύει όμως το μεγάλο πρόβλημα: την έλλειψη υγειονομικού χάρτη που να στοχεύει κυρίως στην κάλυψη των πραγματικών υγειονομικών ελλείψεων σε κάθε περιοχή. Το υπουργείο Υγείας αυτή τη στιγμή, ελλείψει οποιουδήποτε σχεδιασμού, είναι αναγκασμένο να ακούσει ό,τι του πει η τρόικα.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ