Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011

Είμαστε σε μονόδρομο

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Διαβάζω κι ακούω ότι παρατηρείται κάποια νευρικότητα στις αγορές σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, επειδή, λέει, τα πράγματα δεν προχώρησαν όσο αναμενόταν να προχωρήσουν κι επειδή εκφράζονται αμφιβολίες αν θα υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις στη Διάσκεψη Κορυφής του Μαρτίου.Δεν μ’ εκπλήσσει το γεγονός. Είναι γνωστό πως και οι αγορές και οι κινούμενοι περί αυτές και οι οικονομικοί και άλλοι αναλυτές των διεθνών και εγχώριων μέσων μαζικής ενημέρωσης τινάζουν τη σκούφια τους για «επιφυλάξεις», «αμφιβολίες», «ενδεχόμενα» και άλλα συναφή που τους επιτρέπει να εξοικονομούν τον, μικρότερο ή μεγαλύτερο, επιούσιο.Ωστόσο, η πείρα έχει αποδείξει ότι τα πράγματα είναι απλούστερα απ’ όσο θέλουν κάποιοι να τα εμφανίζουν και ότι από κάποια στιγμή και μετά τα γεγονότα αποκτούν μια δική τους δυναμική, που τίποτα και κανένας δεν είναι σε θέση να την ανακόψει. Οταν κάποιες εξελίξεις δρομολογηθούν, τότε οι εμπλεκόμενοι σ’ αυτές είναι νομοτελειακά υποχρεωμένοι να συμπορευτούν, γιατί στην αντίθετη περίπτωση είναι περισσότερα αυτά που κινδυνεύουν να χάσουν απ’ όσα ενδεχομένως θελήσουν να προστατεύσουν.Κοντολογίς, η Ευρωζώνη δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξε με τη συγκρότηση του μηχανισμού στήριξης. Οχι πως και τότε θα μπορούσαν οι ισχυροί της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αδιαφορήσουν για τα προβλήματα των υπερχρεωμένων οικονομιών, αλλά πέρυσι την άνοιξη θα ήταν συγκριτικά πολύ μικρότερο το κόστος γι’ αυτούς, αν επέλεγαν να αγνοήσουν τις ελληνικές εκκλήσεις για βοήθεια.Σήμερα το παιχνίδι έχει χοντρύνει. Υπάρχουν τα δικά μας 110 δισ., υπάρχουν τα 80 της Ιρλανδίας, τα όσα της Πορτογαλίας και οι κλυδωνισμοί και οι αναταράξεις που θ’ ακολουθούσαν, αν ξαφνικά η Γερμανία αποφάσιζε να υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις που δείχνει να έχει αναλάβει. Δεν ξέρω ποιος οικονομικός αναλυτής θα ήταν σε θέση ν’ αποτιμήσει σε χρήμα μια τέτοια εξέλιξη, αλλά πιστεύω πως το κόστος θα ήταν τέτοιο, που κανένας δεν θα μπορούσε να το σηκώσει.Γι’ αυτό και θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε μονόδρομο. Ή έτσι ή αλλιώς οι διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί θα προχωρήσουν. Με εκατέρωθεν υποχωρήσεις και συγκλίσεις, αλλά σίγουρα πάνω στη λογική μιας κοινής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

ethnos

Συναλλαγές με επιταγές και κάρτες για αγορές άνω των 3.000 ευρώ


Από την 1η Απριλίου τίθεται τελικά σε ισχύ η ρύθμιση που προβλέπει ότι τα φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 3.000 ευρώ, τα οποία εκδίδονται για την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται αποκλειστικά μέσω τραπεζών, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και με επιταγές.Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω όριο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον ισχύοντα φορολογικό νόμο, ήταν 1.500 ευρώ, όμως το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να αυξηθεί το ποσό προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι κατά την πρώτη εφαρμογή του μέτρου και να μη δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα στην αγορά.Για το λόγο άλλωστε αυτό, με σχετική υπουργική απόφαση, ορίζεται ότι το όριο των 3.000 ευρώ για συναλλαγές χωρίς μετρητά από την 1η Ιανουαρίου 2012 περιορίζεται στα 1.500 ευρώ.

Έντονες αντιδράσεις στις συστάσεις της τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις


Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, με πρωτοβουλία του τελευταίου και αφορμή τις συστάσεις της τρόικας για αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ εντός της επόμενης τετραετίας, που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.Ο κ. Παπανδρέου μετέφερε το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την «απαράδεκτη», όπως χαρακτηρίζεται σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή, συμπεριφορά των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής.Ο κ. Στρος Καν φέρεται να εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό την κατανόησή του προς το πνεύμα των επισημάνσεών του και τον σεβασμό του προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

Οξείς τόνοι από την κυβέρνηση
Απάντηση σε αυστηρό τόνο στις υποδείξεις για αποκρατικοποιήσεις που έγιναν από τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ απηύθυνε, με ανακοίνωσή του μετά τα μεσάνυχτα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.«Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κατά τη συνέντευξή τους, ήταν απαράδεκτη. Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας. Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό», τονίζεται στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.«Ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο δεν έχει δώσει καμία εντολή να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης.«Οι εκπρόσωποι της τρόικας, ξεπέρασαν τα όρια», δήλωσε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης. «Τα όσα είπαν, χθες, είναι απαράδεκτα και αποδοκιμαστέα», τόνισε.«Ο ελληνικός λαός κυβερνά την Ελλάδα, δεν την κυβερνά και δεν τη διαφεντεύει κανείς άλλος», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας.

Εντονες αντιδράσεις και
από την αντιπολίτευση

Την άμεση απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ζητεί η ΝΔ, απορρίπτοντας, δια του εκπροσώπου της, Γιάννη Μιχελάκη, ως «υποκριτική» την αντίδραση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η μεταμεσονύκτια θεατρική παράστασή της αποτελεί φαρσοκωμωδία».Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει συναποφασίσει με την τρόικα τα μέτρα και ότι η δική της ανοχή έκανε τους εκπροσώπους της να αποθρασυνθούν και να προσβάλουν την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. «Mετά τον χθεσινοβραδινό κλαυσίγελο τίθεται πλέον άμεσο θέμα απομάκρυνσης του κ. Παπακωνσταντίνου», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ.Στην ανακοίνωση ανταπάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ο υπουργός Οικονομικών εργάζεται, όπως και όλη η κυβέρνηση, για να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει τα αδιέξοδα, που δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ», δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής.«Ας αναλογιστούν επιτέλους ότι αυτοί οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο και στην κατάσταση που όλος ο ελληνικός λαός γνωρίζει», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.«Ούτε οι καθυστερημένοι κλαυθμοί του ΠΑΣΟΚ, ούτε οι στείροι πανηγυρισμοί της Νέας Δημοκρατίας θα τιθασεύσουν την αγριότητα των επελαυνόντων "τροικανών"», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.«Δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει από κανέναν σαφές ποια είναι τα επιτρεπτά όρια, που μπορούν να κινηθούν εντός της ελληνικής επικράτειας. Δεν είναι ανθύπατοι, αλλά υπάλληλοι της ΕΕ και ένα από τα 27 αφεντικά τους είναι η κυβέρνηση της Ελλάδος. Αυθαδιάζουν γιατί εμείς δεν έχουμε επιδείξει την πρέπουσα στιβαρότητα, αλλά και σύμπνοια», κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σχολίασε: «Η τρόικα ξεπέρασε τα όρια συμπεριφοράς απέναντι σε κυρίαρχο κράτος, με ύφος ιταμό και απαράδεκτο περιεχόμενο απαιτήσεων. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί επέτρεψε σε εκπροσώπους των δανειστών να ξεπερνούν τα όρια τους. Είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό για τις ακολουθούμενες πολιτικές της».

Νέες κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι δικηγόροι


Τη συνέχιση της πανελλαδικής αποχής έως τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, αποφάσισε η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, που συνήλθε στην Αθήνα με τη συμμετοχή 55 δικηγορικών συλλόγων από τους συνολικά 63 (δεν συμμετείχαν της Αθήνας και του Πειραιά).Το Σάββατο 19 του Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί νέα ολομέλεια στην Αθήνα.Επιπλέον, αποφασίστηκε την Τετάρτη 16, να πραγματοποιηθεί από τις 8 το πρωί δύωρη συμβολική κατάληψη σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, ενώ την προηγουμένη, Τρίτη 15, η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας θα δώσει συνέντευξη Τύπου.Ακόμη, η ολομέλεια αποδοκίμασε την πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων του Δικηγορικού συλλόγου Αθηνών και Πειραιά για την απόφασή τους να μη συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν.Αντιστοίχως αποδοκίμασε τη στάση ορισμένων μελών της ΕΣΗΕΑ να μην καλύψουν δημοσιογραφικά τη χθεσινή (11/2) συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και τη συμβολική κατάληψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, που έληξε σήμερα.Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για το «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους.

Σε ιδιώτες η μισθοδοσία!

thumb

Ανάστατοι είναι οι εκπαιδευτι­κοί στη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Αγ. Ευστράτιο, ύστερα από από­φαση του προϊσταμένου της Διεύθυν­σης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Λέσβου να αναθέσει τη μισθοδοσία τους σε ιδιώτη, για την αμοιβή του οποί­ου ζητήθηκε από τους διευθυντές των σχολείων η παρακράτηση προμήθειας 1,70 ευρώ από τους μισθούς των εκπαι­δευτικών. Εν ολίγοις, προκειμένου να πληρωθούν τον μισθό τους, τους ζητεί­ται πρώτα να πληρώσουν!Αν και η μισθοδοσία των εκπαιδευτι­κών των δημόσιων σχολείων είναι προ­φανώς υποχρέωση της δημόσιας διοίκη­σης, το κενό που δημιουργήθηκε κατά τη μετάβαση από το προηγούμενο πρό­γραμμα έκδοσης καταστάσεων μισθοδο­σίας στο νέο σύστημα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών οδήγησε τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Ν. Λέσβου, Β. Κοντάρα, στην αναζήτηση λύσης εκ των... έξω.

Αφορμή, ότι το μέχρι τότε λογισμικό που χρησιμοποιούσε το στελεχωμένο από ένα άτομο γραφείο μισθοδοσίας δεν ήταν συμβατό με τα νέα δεδομένα.Ο δε αποσπασμένος υπάλληλος που το χειριζόταν... πήρε το μυστικό μαζί του, καθώς το είχε διαμορφώσει ο ίδιος, με αποτέλεσμα κανένας άλλος να μην το γνωρίζει όταν αυτός έφυγε από την υπηρεσία.Για το ζήτημα της ανάθεσης της μι­σθοδοσίας σε ιδιώτη, ο οποίος σημει­ωτέον δεν φαίνεται να είναι σχετικός με το αντικείμενο, καθώς φέρεται να έχει στην Αθήνα εταιρεία που πουλάει μπαλόνια για γάμους, βαφτίσεις, πάρτι κ.λπ., δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι, αντιθέ­τως, βρέθηκαν προ τετελεσμένων.

Τους έπιασαν στον ύπνο

Όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί από τους συλλόγους καθηγητών γυμνα­σίων και λυκείων του νομού, το ζήτημα έγινε γνωστό κατά αιφνιδιαστικό τρόπο όταν τέσσερις μέρες πριν από τις γιορ­τές των Χριστουγέννων διακινήθηκε στους διευθυντές των σχολείων και στη συνέχεια γνωστοποιήθηκε στους ίδι­ους, e- mail με τους αριθμούς λογαρια­σμών του ιδιώτη για την καταβολή των ποσών που θα συγκεντρώνονταν από τις παρακρατήσεις.Λόγω και της χρονικής στιγμής της ενημέρωσης οι αντιδράσεις από την πλευρά των εκπαιδευτικών ήρθαν μετά τις γιορτές, όταν άρχισαν να συνειδητο­ποιούν τι γίνεται και να ζητούν επίσημη ενημέρωση, ενώ ήδη είχε κυλήσει ένας μήνας όπου η μισθοδοσία είχε γίνει με τα νέα δεδομένα.Η επίσημη ενημέρωση τελικώς ήρθε έναν μήνα μετά την ψυχρολουσία του e-mail, και αφού υπήρξαν και οι πρώ­τες επίσημες αντιδράσεις από την ΕΛΜΕ Λέσβου, η οποία χαρακτηρίζει «παρά­νομη» την παρακράτηση και καλεί την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη στελέχωση του γραφεί­ου μισθοδοσίας της Β/θμιας. Έντονη εί­ναι η αντίδραση και της ΕΛΜΕ Λήμνου, η οποία επιβεβαιώνει την απουσία επίση­μης ενημέρωσης.Με έγγραφο που κοινοποιείται στις σχολικές μονάδες του νομού και τις αρμόδιες διευθύνσεις, στις 21.1.2011 ο δι­ευθυντής αναφέρει ότι η «επιβάρυνση είναι προσωρινή, διάρκειας δύο ή τριών μηνών», υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι «θα δοθεί σύντομα λύση από τους διοικητικά προϊσταμένους μας». Ωστό­σο, τέτοια λύση δεν φαίνεται να επιδιώ­χθηκε εκ των προτέρων, αντιθέτως αυ­τό που παρουσιάζεται με το παραπάνω έγγραφο είναι μια επείγουσα κατάστα­ση από την οποία ανέκυπτε το δίλημμα «ή ιδιώτης ή πάγωμα της μισθοδοσίας».

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, λύσεις υπάρχουν μέσα από τα προγράμ­ματα του υπουργείου Παιδείας ή ακόμα και με τις δυνατότητες που προσφέρει το ελεύθερο λογισμικό. Από την άλλη, ο διευθυντής Β. Κονταράς επικαλείται έλλειψη προσωπικού, αλλά σύμφωνα με τους καθηγητές προσωπικό υπάρ­χει μεταξύ των αποσπασμένων στη Δι­εύθυνση.Επίσης ο διευθυντής δικαιολογεί την απουσία επίσημης ενημέρωσης αποδίδοντάς την σε «λανθασμένη εκτίμηση» για την επάρκεια της προφορικής ενη­μέρωσης και την έκταση που θα έπαιρ­νε το θέμα, την οποία αποδίδει σε «εκμετάλλευση» του ζητήματος για συνδι­καλιστικούς λόγους και όχι στο κενό νο­μιμότητας των χειρισμών του.Την ώρα που οι εκπαιδευτικοί βρίσκο­νται σχεδόν υπό διωγμό εξαιτίας της κυ­βερνητικής πολιτικής υλοποίησης του μνημονίου, έρχεται ένα ακόμη κερασά­κι να προστεθεί στην «τούρτα».Έτσι, σήμερα, στο πλαίσιο της τρίω­ρης στάσης εργασίας που έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ με αιχμή τις συγχωνεύσεις σχο­λείων, στον νομό η κινητοποίηση επε­κτείνεται σε απεργία, με αίτημα, μετα­ξύ άλλων, να διευθετηθεί η εν λόγω δι­οικητική αυθαιρεσία με δημόσια μέσα χωρίς την επιβάρυνση των καθηγητών. Διαφορετικά η ΕΛΜΕ Λέσβου, όπως αναφέρει σε απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης, ετοιμάζει εξώδικο...

Κινητοποιήσεις για τις συγχωνεύσεις

Σε μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Περιφέρειες προχωρούν σή­μερα οι τοπικές Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η ΟΛΜΕ μετά την απόφαση της Γ.Σ. των ΕΛΜΕ για τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ. και 2 - 5 μ.μ.). Για την Αθήνα το ραντεβού είναι στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (Σταδίου 31) στη 1 μ.μ. Οι εκπαιδευτικοί, όπως όλα δείχνουν, εντείνουν τις αντιδράσεις τους στις προωθούμενες συγχωνεύσεις σχολείων που θα σημάνουν την κατάργηση ολόκληρων εκπαιδευτικών μονάδων. Αυτό προ­καλεί φόβους για κατάργηση οργανικών θέσεων, όσων δεν είναι δυνατό να μεταταχθούν, ενώ από την άλλη αναμένεται το πλήρες ξεχαρβάλωμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από τη δημιουργία υπερσυνωστισμένων τμημάτων στα σχολεία.Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ σε συντονισμό έχουν ήδη εξαγγείλει 48ωρη πανελλα­δική απεργία στις 22 και 23 Φεβρουαρίου και στο μεταξύ ανοίγουν βημα­τισμό στις ενέργειές τους. Η ΟΛΜΕ καλεί τις ΕΛΜΕ σε επαγρύπνηση και συγκεκριμένα τις παρακινεί να προβούν σε διαμαρτυρίες και στους καλλικρατικούς δημάρχους σε χρόνο που θα καθορίσουν οι ίδιες, καθώς και σε ενημέρωση - αναφορικά με τις συνέπειες των συγχωνεύσεων - των γονέων αλλά και των ίδιων των μαθητών κι ευρύτερα των τοπικών κοινω­νιών μέσα από συνεντεύξεις Τύπου για τα τοπικά μέσα, εκδηλώσεις κ.λπ.topontiki

Σωρεία συλλήψεων παράνομων μεταναστών στην Ηγουμενίτσα!


Εντοπίστηκαν, σήμερα στις 10:10, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, κατά τη διάρκεια ελέγχου από προσωπικό της τοπικής Λιμενικής Αρχής, εννέα (09) αλλοδαποί, κρυμμένοι εντός του φορτίου φορτηγού οχήματος με επικαθήμενο, χωρίς να έχουν γίνει αντιληπτοί από τον οδηγό, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, εκ των οποίων οι οκτώ (08) συνελήφθησαν διότι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ ένας εξ' αυτών κατείχε δελτίο αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού.Επίσης, συνελήφθησαν, σήμερα στις 10:30, στο ίδιο λιμάνι, κατά τη διάρκεια ελέγχου από προσωπικό της τοπικής Λιμενικής Αρχής, τέσσερις (04) αλλοδαποί, διότι εντοπίστηκαν κρυμμένοι εντός του φορτίου φορτηγού οχήματος με επικαθήμενο, χωρίς να έχουν γίνει αντιληπτοί από τον οδηγό, στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.Προανακρίσεις, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργούνται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Προβληματισμός Κ. Τασούλα για την υπόθαλψη ακραίων μορφών κινητοποιήσεων από την Ν.Δ.


H στάση που κρατά η Nέα Δημοκρατία έναντι των κινητοποιήσεων των γιατρών και των φαρμακοποιών, αλλά και η πολιτική κατανόηση που επέδειξε στην έναρξη της καθόδου των αγροτών στους δρόμους αποτελούν την αφορμή για να υπάρξουν αρκετές αντιδράσεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Προβληματισμό για την υπόθαλψη ακραίων μορφών κινητοποιήσεων και ακραίας φρασεολογίας εκφράζει και ο γραμματέας της K.O. της N.Δ. Kώστας Tασούλας. O βουλευτής Iωαννίνων, αν και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Aντώνη Σαμαρά, αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Kώστα Mαρκόπουλου να ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Xρήστου Παπουτσή, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του αστυνομικού διευθυντή Σερρών να απαγορεύσει τη συνάθροιση ώστε να αποτρέψει τους αγρότες να κλείσουν το τελωνείο του Προμαχώνα. O κ. Tασούλας επιμένει ότι «η κυβέρνηση γράφει πρόχειρο διαγώνισμα στην τρόικα εμφανίζοντας πρόχειρα νομοσχέδια», ωστόσο δεν συγκαταλέγεται στα στελέχη που θα περνούσαν μία βόλτα από την κατάληψη του υπουργείου Yγείας.

Το τελευταίο αντίο στον Μιλτιάδη Έβερτ είπε σήμερα ο πολιτικός κόσμος της χώρας


Το τελευταίο αντίο στον Μιλτιάδη Έβερτ είπε σήμερα ο πολιτικός κόσμος της χώρας. Η κηδεία του πρώην προέδρου της ΝΔ έγινε το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο, δημοσία δαπάνη.Στην τελετή παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, και η σχεδόν σύσσωμη κεντροδεξιά παράταξη, την οποία υπηρέτησε με πάθος ο εκλιπών. Εκτός από τον πρόεδρο της ΝΔ,Αντώνη Σαμαρά, και τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ήταν εκεί η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Γεώργιος Σουφλιάς, δεκάδες νυν και πρώην βουλευτές, κομματικά στελέχη της ΝΔ, αλλά και πολλοί απλοί πολίτες.Τους επικήδειους λόγους εκφώνησαν οι κύριοι Σαμαράς, Πετσάλνικος και Καμίνης.Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την πληθωρική προσωπικότητα του Μιλτιάδη Έβερτ και τόνισε ότι ήταν αγωνιστής, ασυμβίβαστος, πολιτικός που «δεν μάσαγε τα λόγια του», πάντα αφοσιωμένος στις αρχές του ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο κ. Πετσάλνικος στάθηκε στη μακρά κοινοβουλευτική παρουσία του εκλιπόντος και επισήμανε ότι δεν περιορίστηκε στη διεκπεραίωση, όταν ανέλαβε κυβερνητικά πόστα, εξασφάλισε την ενότητα της ΝΔ και τον χαρακτήριζαν πάντα η συνέπεια, ο δυναμισμός, η εντιμότητα και το ήθος. Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι ο Μιλτιάδης Έβερτ διεκδίκησε ρόλο καινοτόμο στην πολιτική ζωή του τόπου και συνέβαλε στην αλλαγή του επικοινωνιακού τοπίου με την ίδρυση του δημοτικού ραδιοφώνου 9,84.Η οικογένεια του Μιλτιάδη Έβερτ είχε ζητήσει αντί στεφάνων να κατατίθενται χρήματα στους λογαριασμούς φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Υπόθεση υποβρυχίων

thumb

Εφοπλιστής - αίνιγμα και δύο ακό­μη πρόσωπα βρίσκονται από τον Νοέμβριο στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ και των δικαστικών αρχών που διερευνούν την πορεία του μαύρου χρή­ματος στη δουλειά με τα γερμανικά υποβρύχια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσωπα αυτά αναμένεται να κλη­θούν για κατάθεση από τον εισαγγελέα αλλά και την αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής για... διευκρινίσεις.Τα τρία αυτά πρόσωπα θεωρούνται σημαντικά στις έρευνες για την αγορά των υποβρυχίων και τις... συνεπαγόμε­νες μίζες, που φαίνεται ότι διακινήθη­καν μέσα από ένα πολυδαίδαλο δίκτυο.

Ο εφοπλιστής - αίνιγμα

Το πόρισμα του ΣΔΟΕ, που δημοσιεύ­εται στη σελίδα 17 είναι αποκαλυπτικό, αφού «φωτίζει» το πρόσωπο του Μιχά­λη Ματαντού. Του ανθρώπου από εται­ρεία του οποίου φέρεται ότι πέρασε με­γάλο μέρος του χρήματος που διακινήθηκε στην υπόθεση των υποβρυχίων. Ο εν λόγω εφοπλιστής είχε την εταιρεία στην οποία θεωρείται πως έφτανε το χρήμα για να διανεμηθεί.Ο Ματαντός θεωρείται «ενδιαφέρου­σα περίπτωση». Καταρχάς είναι πολύ πλούσιος. Πάνω από εβδομήντα ετών σήμερα, κατάγεται από εφοπλιστική οικογένεια της Δωδεκανήσου και μέ­νει μόνιμα στο Λονδίνο. Συγγενεύει με τη μεγάλη οικογένεια των Χανδρήδων, με την οποία ο Ματαντός έχει συνεργα­στεί σε πολλές περιπτώσεις. Λέγεται μά­λιστα ότι μεγάλο τμήμα της περιουσίας του αποκτήθηκε από τις συνέργειες που είχε από την κατασκευή πλοίων σε γερ­μανικά ναυπηγεία για λογαριασμό της οικογένειας Χανδρή.Το ΣΔΟΕ, όπως μαθαίνουμε, βρίσκε­ται σε στάδιο προχωρημένων ερευνών, τις οποίες έχει αναλάβει έμπειρο στέ­λεχος, που σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζει πόρισμα το οποίο θα «σπάει» κόκαλα. Θα παραδοθεί στις εισαγγελικές αρχές το αργότερο έως το Πάσχα.Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Νοέμβριο το Μέγαρο Μαξίμου είχε ζη­τήσει τη διερεύνηση της υπόθεσης. Στο πλαίσιο αυτό το ΣΔΟΕ συνόδευσε δύο εισαγγελείς (Παπανδρέου και Κυβέλου) που μετέβησαν στη Χάγη και σε επαφές με εκπροσώπους των γερμανικών δικα­στικών αρχών άρχισαν να σκιαγραφούν την πορεία του μαύρου χρήματος.

Η «Μ.Μ.» και ο σύμβουλος

Έτσι, λοιπόν, με έμφαση την έρευ­να για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, που οι αρχές πιστεύουν ότι ήταν το όχη­μα για τις μίζες, ΣΔΟΕ και δικαστικές αρ­χές προσδοκούν πολλά από την εξέτα­ση του εφοπλιστή - αίνιγμα και των δύο ακόμη προσώπων που εμπλέκονται σ’ αυτό το κουβάρι.Εκτός του εφοπλιστή, η έρευνα στρέ­φεται και στις δραστηριότητες δύο ακό­μη προσώπων. Μίας γυναίκας (M.M.), που είχε αναλάβει καθήκοντα συμβού­λου στην αγορά των υποβρυχίων, και του «Α.Χ.», ασφαλιστικού σύμβουλου, που για μεγάλο διάστημα ήταν στενός συνεργάτης του εφοπλιστή και στη συ­νέχεια ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας.Ενώ τα πρόσωπα που διευκόλυναν τη ροή του μαύρου χρήματος αναμένε­ται να κληθούν για καταθέσεις, το ΣΔΟΕ έχει εντοπίσει ευθύνες και σε τρεις πρώ­ην υπουργούς (δύο του ΠΑΣΟΚ, ένας της Ν.Δ.). Το ΣΔΟΕ ερευνά και περιουσιακά στοιχεία αξιωματικών οι οποίοι είχαν με οποιονδήποτε τρόπο εμπλοκή στην προ­μήθεια των υποβρυχίων.Από τις έρευνες προκύπτουν σημαντι­κά στοιχεία για παράνομες πληρωμές (για «όργιο μίζας» μιλούν στο ΣΔΟΕ), τα οποία γνωρίζουν το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα φτάσει στη Βουλή μόλις το πόρισμα του ΣΔΟΕ διαβιβαστεί στη Δι­καιοσύνη.

Οι «ορφανές» μίζες

Μάχη γύρω από τη Ferrostaal αλλά και τον εφοπλιστή Μιχά­λη Ματαντό, που φέρεται να ήταν εκπρόσωπος των γερμανικών ναυ­πηγείων της HDW στην Ελλάδα, θα δοθεί για να βρεθούν οι δρόμοι του χρήματος στην υπόθεση των υποβρυχίων, η οποία άρχισε πάλι να κινείται μετά το δημοσί­ευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» τη Δευτέρα.Το δημοσίευμα επικαλείται ανακρι­τικό υλικό που έχει συγκεντρώσει η Ει­σαγγελία του Μονάχου στο πλαίσιο της διερεύνησης σχετικών πρακτικών της Ferrostaal. Σύμφωνα με το «Spiegel», η εταιρεία (που λειτούργησε στο πλαίσιο κοινοπραξίας με την HDW για τη διεκ­δίκηση της παραγγελίας των ελληνικών υποβρυχίων) έδωσε πάνω από 55 εκατ. ευρώ μίζες, όπως προκύπτει από κατά­λογο που παραθέτει με «ύποπτες πλη­ρωμές» στην Ελλάδα. Στον κατάλογο φέ­ρονται ως αποδέκτες φυσικά πρόσωπα και off-shore εταιρείες συμβούλων. Τον συγκεκριμένο κατάλογο είχε αφήσει ο πρώην μάνατζερ της Ferrostaal Χορστ Β. στο σπίτι της νύφης του, για να τον απο­κρύψει από τις εισαγγελικές αρχές.Βαρύνουσας σημασίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεωρείται η κατάθε­ση του μάνατζερ Γ.Φ. Χάουν, ο οποίος μέχρι τη συνταξιοδότησή του, το 2003, ήταν ο δεύτερος τη τάξει στην HDW, με μεγάλη επιρροή στον χώρο της γερμανι­κής εξοπλιστικής βιομηχανίας. O Χάουν ανήκε στην «ομάδα Α» (όπως ονομάζο­νταν οι ομάδες προώθησης συμφωνιών στη Ferrostaal), όπως και ο μεσάζοντας όπλων Φον Πούκλερ, ο «Άγκο», παιδικός φίλος του, και ένας Έλληνας αρχιτέκτο­νας που, κατά τον Χάουν, τους σύστησε ο τότε υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.Στην κατάθεσή του στις 27 Οκτωβρί­ου 2010 ο Χάουν είπε – κατά το δημοσί­ευμα – ότι δεν μίλησε ποτέ με συμβού­λους για δωροδοκίες που είχε εγγράψει η Ferrostaal αναφορικά με τη συμφωνία πώλησης υποβρυχίων στην Ελλάδα, αλ­λά επρόκειτο για μία «συμφωνία κυρί­ων». Όπως λέει, «για τον καθένα ήταν σαφές ότι, αν ήταν αναγκαίο να δώσουν οι σύμβουλοι χρήματα σε άτομα σημα­ντικά για τη λήψη αποφάσεων προκει­μένου να κερδηθεί η παραγγελία, αυτό έπρεπε να γίνει».

Η ταφόπλακα

Πολλοί θεωρούν ότι η αναθεώρηση της σύμβασης και η πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) ίσως να είναι τελικά η ταφόπλακα στις έρευνες που γί­νονται για το πού πήγαν οι μίζες. Και αυ­τό καθώς από την αναθεώρηση της σύμ­βασης, που έγινε πέρυσι προκειμένου να παραδοθούν τελικά τα υποβρύχια, απουσιάζει το όνομα της Ferrostaal, που φαίνεται ότι ήταν και ο διακινητής του χρήματος. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξηγεί ότι αυτό έγινε λόγω των υπό διε­ρεύνηση θεμάτων εις βάρος της εταιρεί­ας, αλλά όσοι διαφωνούν λένε ότι με τον τρόπο αυτό εξαφανίζονται τα ίχνη...Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «θράσος» την κατάργηση του μηχανισμού των αντισταθμιστικών ωφελημάτων («που πιθα­νότατα λειτούργησε ως δίαυλος αδια­φανών πληρωμών», κατά τη διατύπωση που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας σημειώνοντας ότι ο χειρισμός πρακτικά χαρίζει στους Γερμανούς 120 εκατ. ευρώ από αντισταθμιστικά που δεν έγιναν).Το υπουργείο σημείωσε επίσης ότι «ο οριστικός φορολογικός έλεγχος που έγι­νε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εισέλθει ο νέος μέτοχος (όμιλος Abu Dhabi MAR) στα ΕΝΑΕ, αφορά μόνο το νομικό πρό­σωπο της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. και όχι άλλες εμπλεκόμενες εταιρείες που έχουν υποπέσει σε φορολογικές παρα­βάσεις (π.χ. έκδοση εικονικών τιμολογί­ων) ή, πολύ περισσότερο, φυσικά πρό­σωπα που δεν μπορούν να δικαιολογή­σουν τυχόν καταθέσεις ή άλλα περιουσι­ακά τους στοιχεία.Σε κάθε δε περίπτωση, τυχόν ποινικές ευθύνες δεν έχουν παραγραφεί και άρα μπορούν να αναζητηθούν». Το ζήτημα που προκύπτει εδώ είναι ότι τα περισ­σότερα ύποπτα τιμολόγια προέρχονταν από τα ίδια τα ΕΝΑΕ...Ερώτημα: Πρόκειται άραγε για μία κί­νηση εις βάρος του Τσοχατζόπουλου (ο οποίος σημειώστε ότι έχει κερδίσει και δίκη εις βάρος του «Spiegel» όταν το περιοδικό τον είχε δείξει ως παραλήπτη «μίζας» από τα γερμανικά άρματα) ή κί­νηση για το ξεκαθάρισμα άλλων λογαρι­ασμών;

Το... κερασάκι

Μια σημαντική πτυχή στην υπόθεση παραμένει η πώληση του ναυπηγεί­ου και το πώς έγινε... Ο Σκαραμαγκάς μπορεί να βρέθηκε στον κυκλώνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στο κου­φάρι του δεν θα μπορούσαν να γίνουν και νέα ντιλ.Λίγο μετά τις εκλογές (στις 4 Νοεμ­βρίου 2009 για την ακρίβεια) και ενώ οι Γερμανοί της Thyssen (στα χέρια των οποίων περιήλθε το ναυπηγείο μετά την απορρόφηση της HDW) εί­χαν ενημερώσει ότι θέλουν να φύ­γουν από τη χώρα (απειλώντας να βάλουν λουκέτο), ο Παμπούκης και ο Βενιζέλος συναντήθηκαν με τον επι­κεφαλής της Thyssen (ΤΚΜS) Χανς Κριστόφ Ατσποντίεν.Εκεί συμφωνήθηκε να κινήσει η γερ­μανική πλευρά τις διαδικασίες και να προτείνει «υπεύθυνες και αξιόπιστες λύσεις με επιχειρηματικό βάθος», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αρ­μόδιος υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι κοινός. Δηλαδή να πουληθεί το ναυπηγείο, όπως θέλουν οι Γερμανοί.

Για ένα ευρώ!

Έτσι οι Γερμανοί πήραν τη «βούλα» της κυβέρνησης και, με βάση τη σχε­τική συμφωνία, απέστειλαν προσκλή­σεις ενδιαφέροντος προς διάφορες πλευρές ενημερώνοντας ότι θα που­λήσουν το 100% του Σκαραμαγκά έναντι ενός ευρώ!

◆ Το μυστικό ήταν ότι αυτός που θα έπαιρνε τα ναυπηγεία θα έπρεπε να πληρώσει στην Thyssen 211 εκατ. ευρώ που χρωστούσε το ναυπηγείο στη γερμανική μητρική.

◆ Το βραβείο για τον «τολμηρό» επενδυτή θα ήταν τα 500 εκατ. ευρώ που θα πάρει το ναυπηγείο από το Πολεμικό Ναυτικό με την παραλαβή των τριών υποβρυχίων που ήταν τότε σε εκκρεμότητα.

Οι Γερμανοί έστειλαν την πρότασή τους στον ανταγωνιστή (τα Ναυπηγεία Ελευσίνας του Νίκου Ταβουλάρη, που όλοι γνώριζαν ότι δεν είχε ρευστό), σε ένα σχήμα που εκπροσωπούσε ο παλιός διευθύνων σύμβουλος Σωτή­ρης Εμμανουήλ και σε άλλο ένα fund με επικεφαλής τον Θωμά Λιακουνάκο, που κάποτε πρωταγωνιστούσε στους εξοπλισμούς. Τέλος η πρότα­ση έφτασε και στο Abu Dhabi MAR, το οποίο συνεργαζόταν ήδη με την Thyssen και το οποίο διευθύνει o Λι­βανέζος επιχειρηματίας Ισκαντάρ Σάφα, που έγινε γνωστός από την υπό­θεση με τους Γάλλους ομήρους που κρατούσε η Χεζμπολάχ.Διόλου περίεργο ότι τελικά το ναυπη­γείο πέρασε στα χέρια του Abu Dhabi MAR και του Σάφα. Διόλου περίερ­γο επίσης ότι το «αστέρι» του ταλα­ντούχου Σάφα, λίγες ημέρες αφότου ανέλαβε τα ναυπηγεία, κατάφερε να λύσει τα προβλήματα του (άλλοτε «στραβού») υποβρυχίου «Παπανικολής», που στις αρχές Νοεμβρίου του 2010 (έναν χρόνο μετά τη συνάντηση) παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό.

Κάθαρση – πυροτέχνημα

«Κάθαρση - γιαλαντζί», «κά­θαρση - πυροτέχνηµα», «επικοινωνιακή κάθαρση», όπως και να το πείτε το πανηγυράκι που στήνεται ανά δυο - τρεις µήνες για «µί­ζες», «µαύρο χρήµα» και «λαδώµατα», µέσα θα πέσετε. Το σίριαλ συνεχίζεται, χωρίς ελπίδα να φτάσουµε στο τελευ­ταίο επεισόδιο και να µάθουµε αν, ποι­οι, πόσα και πώς τα πήραν! Τελευταίο επεισόδιο οι αποκαλύψεις του «Der Spiegel» για µίζες 55 εκατ. ευρώ για την αγορά των υποβρυχίων. Το ερώτηµα όµως είναι άλλο: Αφού εδώ και µήνες το δικό µας, το ντόπιο ΣΔΟΕ, έχει εντο­πίσει, από έλεγχο που έχει κάνει στα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά, διαδροµές µαύρου χρήµατος 32.500.000 ευρώ, γι­ατί δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα;Το ΣΔΟΕ είχε µπουκάρει στον Σκα­ραµαγκά προ οκταµήνου και είχε κάνει φύλλο και φτερό τα γραφεία. Τι βρή­κε; Πολλά και ενδιαφέροντα, τα οποία ο Καπελέρης έγραψε σ’ ένα πόρισµα, το οποίο φαίνεται ότι πολλοί διάβασαν, αλλά τίποτε δεν έκαναν. Έχουµε και λέ­µε:

Το πόρισμα

«Από τον πρωτογενή έλεγχο ανέκυ­ψαν ήδη τα εξής θέµατα:

1 Έκδοση τιµολογίων από ινδική επι­χείρηση και από επιχειρήσεις που εδρεύουν στα νησιά Curacao και Ολ­λανδικές Αντίλλες, Λιβερία και Κύπρο προς τα Ελληνικά Ναυπηγεία ύψους 5.500.000 ευρώ περίπου για παροχή υπηρεσιών. Δεδοµένου ότι οι προσφερόµενες υπηρεσίες δηµιουργούν βάσιµες υπόνοιες ότι δεν παρασχέθηκαν ποτέ, είναι διερευνητέα η εικονικότητα των ανωτέρω φορολογικών στοιχείων.Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτε­λεί το γεγονός ότι µεταξύ των προσφερόµενων υπηρεσιών είναι η προώθηση των εταιρικών συµφερόντων των Ελλη­νικών Ναυπηγείων στη Βολιβία, χώρα που δεν διαθέτει, ως γνωστόν, θάλασ­σα, ενώ ιδιαίτερη µνεία πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι τα Ελληνικά Ναυπηγεία αµφισβητούν συγκεκριµένες συναλλα­γές µε τις ανωτέρω αλλοδαπές επιχει­ρήσεις και τα χρήµατα των τιµολογίων αποστέλλονταν σε τραπεζικό λογαρια­σµό στην Αυστρία.

2 Έκδοση τιµολογίων από την ελλη­νική επιχείρηση Boston Consulting Group A.E. παροχής υπηρεσιών προς Ελληνικά Ναυπηγεία ύψους 2.500.000 ευρώ περίπου. Οµοίως ως ανωτέρω το είδος των προσφεροµένων υπηρεσι­ών δηµιουργεί βάσιµες υπόνοιες ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν παρασχέθηκαν και συνεπώς είναι διερευνητέα η εικο­νικότητα των φορολογικών στοιχείων.Επίσης διαπιστώθηκε ότι στις κατα­χωρήσεις των φορολογικών στοιχείων κατά το τέλος των χρήσεων της Boston Consulting Group A.E., η ελεγχόµενη προέβαινε σε έκδοση ακυρωτικών τιµολογίων, που επίσης συνηγορεί στη δια­τύπωση των ανωτέρω αµφισβητήσεων.

3 Υπάρχουν βάσιµες ενδείξεις ότι η επιχείρηση ΜΙΕ Ελλάς ΕΠΕ διαδρα­µατίζει σηµαντικό ρόλο στην εφαρµο­γή των σχετικών συµβάσεων για την προµήθεια των υποβρυχίων του Π.Ν. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το µετοχολόγιο της εταιρείας άλλαξε πολ­λές φορές, τα τελευταία δε χρόνια πα­ρουσιάζονται σαν µέτοχοι µεταξύ άλ­λων εταιρειών και η Marin Idustrial, που αργότερα έκλεισε και συστάθηκε η Maiandros Holdings, που κατείχε το 50% της ΜΙΕ Ελλάς ΕΠΕ, ενώ το άλλο 50% η CMY Theodore Holdings κυπρια­κών συµφερόντων.Οι εταιρείες αυτές, εκτός της συµµε­τοχής τους στην ανωτέρω επιχείρηση, έχουν στην κυριότητά τους και ακίνητα στην Αττική και είναι υπό διερεύνηση η προέλευση των χρηµάτων που δαπανή­θηκαν για τις αγορές αυτών των ακινήτων.Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η ΜΙΕ Ελλάς ΕΠΕ είχε συναλλαγές µε τη ΜΙΕ Europe LTD, η οποία έχει έδρα στην Κύπρο, για τα έτη 2004, 2005, 2006, που ανέρχονται στο ύψος των 3.600.000 ευρώ. Δηλαδή εξέδωσε τι­µολόγια παροχής υπηρεσιών προφανώς για να καλύψουν και να δικαιολογήσουν τη διαµεσολάβηση της MIE Europe LTD στα Ελληνικά Ναυπηγεία...Εκπρόσωποι των εταιρειών φαίνονται της µεν πρώτης ο Παπαντωνίου Αλέξαν­δρος και Χάγιας Αντώνιος, της δε δεύτε­ρης ο Ματαντός Μιχαήλ. Το συµφωνητι­κό προβλέπει ετήσια αµοιβή της ελλη­νικής εταιρείας, ύψους 600.000 ευρώ κατ’ έτος αναπροσαρµοζόµενο.Τέλος, ο Ματαντός Μιχαήλ µέχρι τις 19.3.2003 ήταν διαχειριστής της ΜΙΕ Ελλάς ΕΠΕ, ο δε Χάγιας Αντώνιος ήταν υπάλληλος από το 1997 στην αρχι­κή εταιρεία Marin Idustrial. Ο δε Παπα­ντωνίου Αλέξανδρος ήταν υπάλληλος, διαχειριστής και αργότερα αντιπρόσω­πος του Ματαντού Μιχαήλ έως το 2008, που τελικά Χάγιας και Παπαντωνίου αγόρασαν εξ ολοκλήρου την εταιρεία.Ο προβληµατισµός που προκύπτει από την ανωτέρω έρευνα έχει σχέση µε το γεγονός ότι περίπου το 70% του συνολικού ποσού της τριµερούς σύµ­βασης που υπεγράφη µεταξύ ΥΠΕΘΑ, Ελληνικών Ναυπηγείων και HDW απο­τελεί την αξία των αγορασθέντων υλι­κών και το υπόλοιπο την παρασχεθεί­σα υπηρεσία - εργασία. Το γεγονός αυ­τό, σε συνδυασµό µε την πληρωµή των υλικών που πραγµατοποιείται απευθεί­ας από το ΥΠΕΘΑ, δηµιουργεί πλείστα όσα προβλήµατα στην ολοκλήρωση της έρευνάς µας και συγκεκριµένα να διαπιστωθεί ή όχι πιθανή υπερτιµολόγηση των υλικών.Επίσης έχουν παρασχεθεί προς την υπηρεσία µας πληροφορίες σχετικές µε τη δράση της αγγλικής επιχείρησης MFI, που είναι θυγατρική κατά 50% της Thyssen Krupp και της Ferrostaal στην καταβολή προµηθειών που αφορούσαν στην παραγγελία γερµανικών υποβρυ­χίων του Πολεµικού Ναυτικού. Αυτές οι προµήθειες φέρονται να µεταφέρ­θηκαν µε τη συµµετοχή της ελληνικής εταιρείας ΜΙΕ Ελλάς ΕΠΕ και της κυπρι­ακής MIE Europe LTD. Οι πληροφορίες αυτές, είτε µε δικαστική συνδροµή που θα ζητήσει η αρµόδια εισαγγελεύς είτε µε διοικητική συνδροµή που θα ζητήσει η υπηρεσία µας, θα πρέπει να διασταυ­ρωθούν».

Δεν έγινε τίποτε...

Τι έχει γίνει από τότε για να Ι βρεθεί µια άκρη σ’ αυτόν τον λαβύρινθο εταιρειών µέσω των οποίων διακινήθηκαν εκατοµµύρια; Απολύτως τίποτε! Περι­µένουµε, όπως και στην υπό­θεση της Siemens, τους Γερ­µανούς να δώσουν όποιες πλη­ροφορίες υπάρχουν, γίνεται εδώ ο σχετικός ντόρος και µετά όλα ξεχνιούνται. Γιατί; Είναι µάλλον απλό. Λείπει το βασικό για να διαλευκανθούν όλες οι ύποπτες υποθέσεις: Η πολιτική βούληση. Τελεία και παύλα.

topontiki

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:Την Ελλάδα κυβερνά ο ελληνικός λαός


«Ο ελληνικός λαός κυβερνά την Ελλάδα, δεν την κυβερνά και δεν τη διαφεντεύει κανείς άλλος», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας.«Ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές: Ο τόπος αυτός, που διέρχεται τώρα μία βαθιά οικονομική και δημοσιονομική κρίση, έχει πλήρη συνείδηση του προβλήματος. Οι Έλληνες πολίτες, η ελληνική κοινωνία, είναι αυτοί που στηρίζουν τις αναγκαίες αλλαγές», είπε ο υπουργός στο περιθώριο της επίσκεψής του σε στρατιωτική μονάδα στα Γιαννιτσά.«Αυτό που κάνουμε είναι επώδυνο αλλά έχει προοπτική, δίνει ελπίδα στην ελληνική οικονομία, στον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός, όμως, μέσω της Βουλής και της Κυβέρνησής του και στο πλαίσιο του Συντάγματος και των δημοκρατικών αρχών, κυβερνά την Ελλάδα. Δεν την κυβερνά και δεν την διαφεντεύει κανείς άλλος. Όσοι βοηθούν την προσπάθειά μας -και τους ευχαριστούμε γι αυτό- ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την αξιοπρέπεια και τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού».Σε ερώτηση αν οι εκπρόσωποι της τρόικας φάνηκε να το ξέρουν αυτό, απάντησε: «Όχι και γι αυτό τους το υπενθυμίζουμε, ώστε να το γνωρίζουν πολύ καλά από τώρα και στο εξής».

Σκληρή απάντηση της κυβέρνησης στην τρόικα


Για απαράδεκτη συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σε δήλωσή του, στην οποία προέβη αργά χθες το βράδυ.«Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας» αναφέρει ο κ. Πεταλωτής και τονίζει:«Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό».Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει η κυβέρνηση έχει ήδη επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερή σχεδιασμό σε βάθος πολλών ετών για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους και υπογραμμίζει ότι αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης.Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, με πρωτοβουλία του τελευταίου. Ο κ. Παπανδρέου μετέφερε το μήνυμα της κυβέρνησης, σχετικά με την απαράδεκτη συμπεριφορά των εκπροσώπων της τρόικας. Ο κ. Στρος Καν εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό την κατανόησή του προς το πνεύμα των επισημάνσεών του και τον σεβασμό του προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

Έτοιμος για γιούργια ο Σαμαράς

thumb

Το μετέωρο βήμα προς την κατά μέτωπο σύγκρουση με την κυ­βέρνηση και τον πρωθυπουργό ετοιμάζεται να κάνει ο Αντώνης Σαμα­ράς προκειμένου να κλείσει την – πά­ντα ανοιχτή – ψαλίδα εκλογικής επιρ­ροής που τον χωρίζει από την «ψυχο­λογική» πρωτιά, έστω στις δημοσκο­πήσεις.Καθώς το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών παίζει συνεχώς στην επικαι­ρότητα, οι δημοσκοπήσεις – με τελευ­ταία αυτή της GPO για την «Ανατροπή» του Πρετεντέρη στο Mega τη Δευτέρα – δείχνουν τη Ν.Δ. να παραμένει σε απόσταση 5 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ και με υψηλά ποσοστά λαϊκής δυσα­ρέσκειας και έλλειψης εμπιστοσύνης προς αυτήν, στοιχεία τα οποία κάνουν εξαιρετικά πιθανή την προοπτική μιας νέας επώδυνης ήττας.Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. φαίνεται να υιοθετεί όλο και πιο σκληρή γραμμή έναντι των άλλων ενοί­κων της κεντροδεξιάς «πολυκατοικί­ας», προσπαθώντας όχι μόνο να κλεί­σει τις διόδους των διαρροών προς τα κόμματα των Καρατζαφέρη και Μπακογιάννη, αλλά και να προσεταιριστεί όλες τις κατηγορίες δεξιών που αποτε­λούν τη δύναμη και τον λόγο ύπαρξης αυτών των κομμάτων.Η έντονη δραστηριοποίηση της Ν.Δ. οφείλεται στο γεγονός ότι ο Σαμαράς πιστεύει πως μέχρι και το φθινόπωρο - το αργότερο - ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να πάει σε πρόωρες εκλο­γές αφού η κοινωνική αναταραχή θα είναι τόσο έντονη, ώστε η κυβέρνηση θα αδυνατεί να την αντιμετωπίσει.Με αυτή την λογική ο πρόεδρος της Ν.Δ. σκληραίνει πολιτικά τη στάση και τις θέσεις του, ενώ την ίδια στιγμή προ­σπαθεί να κρατήσει μια δύσκολη ουδε­τερότητα στο μπαράζ κινητοποιήσεων που απλώνεται σε όλη τη χώρα.

«Καθαρές λύσεις»

Κάποιος πάντως θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο αρχηγός της αξιωμα­τικής αντιπολίτευσης έγινε λάτρης της φιλοσοφίας... Σημίτη στην πολιτική. Τάσσεται δηλαδή και αυτός υπέρ των «καθαρών λύσεων», όπως στο παρελθόν τουλάχιστον φρα­στικά είχε κάνει ο τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.«Κόβουμε κάθε δεσμό με τη γενικολογία του παρελθόντος και μιλάμε μια ξεκάθαρη αντιμνημονιακή γλώσσα» είναι το νέο σύνθημα της... νέας Ν.Δ., το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί στην πρά­ξη το επόμενο διάστημα. Σε αυτή τη λογική κατέληξαν ο Σαμαράς και οι στε­νοί συνεργάτες του ερμηνεύοντας τις δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους.Πιστεύουν δηλαδή ότι η εγκατάλει­ψη της αρχικής αντιμνημονιακής θέ­σης τους έφερε μεγαλύτερη θολούρα στους ψηφοφόρους τους και σίγουρα δεν δημιούργησε ένα ρεύμα πολιτικής συμπάθειας προς αυτούς. Παράλληλα έμεινε ανεκμετάλλευτο εκείνο το κομ­μάτι των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ που δυσανασχέτησε από τη στάση του Κα­ρατζαφέρη να ψηφίσει υπέρ του μνη­μονίου συμπλέοντας με την κυβέρνη­ση.Ακόμη θεωρούν ότι ένα μεγάλο κομ­μάτι ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, απογο­ητευμένο από την πολιτική του Γ. Πα­πανδρέου, αναζητεί πολιτική στέγη, την οποία όμως δεν βρίσκει στη Ν.Δ. εξαιτίας της στρογγυ­λεμένης πολιτικής της αντίληψης, η οποία γενικά κι αόριστα χα­ρακτηρίζεται «κεντρώος χώ­ρος». Προκει­μένου πάντως να είναι πειστική η λογική των «καθαρών λύσεων», ο πρόεδρος του κόμματος χρησιμοποιεί τον εαυτό του ως παράδειγ­μα λέγοντας ότι μόνο με την ξεκάθαρη στάση του και την καθαρή φωνή του κέρδισε τις δύσκολες εσωκομματι­κές εκλογές πριν από έναν χρόνο.

Η μεγάλη στροφή της Νουδούλας

Η στροφή του Σαμαρά άρχισε με την κατάληψη της Νομικής από τους λαθρομετανάστες. Εκεί η αξιωματική αντιπολίτευση σκλήρυνε εντυπωσιακά τη στάση της και μίλησε για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Το επόμενο βήμα ήταν το μήνυμα που έστειλε προς τον πρωθυπουργό ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος για το έλλειμμα. Μάλιστα, όπως λένε οι στενοί του συνεργάτες, «αν και ανέδειξε πρώτος την ανάγκη μηδενισμού του ελλείμματος, πιστεύει ότι είναι εγκληματικό λάθος για τη χώρα η αποδοχή της γερμανικής πρότασης. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μια ακόμη εκχώρηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Επαναλαμβάνουν δε πως σήμερα αποδεικνύεται με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι η καταψήφιση του μνημονίου από τη Ν.Δ. ήταν η ενδεδειγμένη επιλογή. Προκειμένου πάντως να μη χαρακτηριστεί η στάση του απλώς απορριπτική, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάνει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον αρχηγό της ισπανικής αντιπολίτευσης Μαριάνο Ραχόι προκειμένου να προχωρήσει η ιστορία του ευρωομολόγου.Όμως η μεγάλη στροφή της Ν.Δ. γίνεται στον συνδικαλιστικό τομέα. Εκεί η Ν.Δ. και ο πρόεδρός της εμφανίζονται φραστικά να καταδικάζουν τις κάθε λογής ακτιβιστικές ενέργειες ανυπακοής, όπως το «δεν πληρώνω - δεν πληρώνω» στα διόδια και τα λεωφορεία, στην πραγματικότητα όμως θεωρούν ότι αυτές οι εκδηλώσεις εκφράζουν τη λαϊκή αγανάκτηση και σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό είναι δικαιολογημένες.Με τον τρόπο τους λοιπόν στηρίζουν πολλές από τις κινητοποιήσεις ενώ ταυτόχρονα λένε «όχι» στο νομοσχέδιο για την Υγεία και βάζουν κόκκινες γραμμές για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, των γιατρών, των δικηγόρων και των αγροτών, η επίσημη θέση της Ν.Δ., όπως την εξέφρασε ο εκπρόσωπος του κόμματος, είναι ότι «σε καμία περίπτωση δεν στηρίζουμε τις καταλήψεις» και τις κινητοποιήσεις, ωστόσο όλα δείχνουν ότι όχι μόνο τις στηρίζουν, αλλά και τις ευνοούν.Ο Σαμαράς και οι στενοί του συνεργάτες πιστεύουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει μεγάλη κοινωνική έκρηξη, αφού η άνοδος των δεικτών της ανεργίας είναι εντυπωσιακή, τη στιγμή που οι τράπεζες δεν στηρίζουν τους επαγγελματίες και η οικοδομή έχει υποστεί καθίζηση. Η Ν.Δ. ελπίζει ότι θα είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια...

topontiki

Παραίτηση του Γιώργου Παπακωσταντίνου ζητεί η ΝΔ


Την άμεση απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ζητεί η ΝΔ, με αφορμή τη συνέντευξη των εκπροσώπων της τρόικας και τη μεταμεσονύκτια αντίδραση τής κυβέρνησης με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.Η ΝΔ, δια του εκπροσώπου της, Γιάννη Μιχελάκη, απορρίπτει ως «υποκριτική» την αντίδραση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η μεταμεσονύκτια θεατρική παράστασή της αποτελεί φαρσοκωμωδία».Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει συναποφασίσει με την τρόικα τα μέτρα και ότι η δική της ανοχή έκανε τους εκπροσώπους της να αποθρασυνθούν και να προσβάλουν την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. «Mετά τον χθεσινοβραδινό κλαυσίγελο τίθεται πλέον άμεσο θέμα απομάκρυνσης του κ. Παπακωνσταντίνου», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ.Λέει ακόμη στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ ότι «η χθεσινή τηλεοπτική κατάργηση της κυβέρνησης από την τρόικα, που προσέβαλε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, είχε ήδη συντελεστεί με το Μνημόνιο, που υπέγραψε πανηγυρίζοντας. Η καθυστερημένη "ιερή αγανάκτησή της" δεν αποσκοπεί σε τίποτε άλλο, παρά στην εξαπάτηση του ελληνικού λαού, που αισθάνθηκε οργή για την ταπεινωτική συμπεριφορά των ξένων κυβερνητικών εταίρων».Η ΝΔ υποστηρίζει ότι τα μέλη της κυβέρνησης ήξεραν πολύ καλά και τις προθέσεις και τις αποφάσεις της τρόικας και ότι μαζί της είχαν αποφασίσει. Επιτίθεται προσωπικά κατά του πρωθυπουργού υποστηρίζοντας ότι «προφανώς, οι εκπρόσωποι της τρόικας πήρανε χθες γραμμή από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου, όταν τον άκουγαν να λέει ότι "δεν θα απωλέσουμε βασικά στοιχεία της εθνικής μας κυριαρχίας"!».Υποστηρίζει, ακόμη, ότι «η ίδια η κυβέρνηση που δεν είχε αντιδράσει όταν ο κ. Τόμσεν, στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου της τρόικας, είχε βάλει ευθέως κατά του θεσμικού ρόλου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας».Αποδίδει στην ανοχή της κυβέρνησης τη στάση των εκπροσώπων της τρόικας θέτοντας ρητορικά τα ερωτήματα: «Πώς αλλιώς, λοιπόν, να εξηγήσει κάποιος την απίστευτη πρόκληση της τρόικας, η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας κάνει τη χάρη να μη συμπεριλάβει στη γενική εκποίηση τα αρχαία μας μνημεία; Πώς αλλιώς, λοιπόν, να εξηγήσει κάποιος την απίστευτη ευκολία με την οποία θέλει να βγάλει στο σφυρί όλη τη δημόσια περιουσία. Πώς αλλιώς, λοιπόν να εξηγήσει κάποιος τις προσβλητικές αναφορές για τις αντιδράσεις του λαού στα σκληρά μέτρα;».Τέλος, αναφέρει ότι η ΝΔ ήδη από τις προτάσεις της τον Ιούλιου του 2010, είχε επιμείνει ότι την περιουσία του Δημοσίου πρέπει να την αξιοποιήσουμε και όχι να εκποιήσουμε τα ασημικά της χώρας.

«Απαράδεκτες» οι υποδείξεις της τρόικας


«Οι εκπρόσωποι της τρόικας, ξεπέρασαν τα όρια», δήλωσε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, σχετικά με τη χθεσινή συνέντευξη των εκπροσώπων της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Κ.Τ.«Τα όσα είπαν, χθες, είναι απαράδεκτα και αποδοκιμαστέα», τόνισε.«Τελεσιγραφικές υποδείξεις και εντολές για το πώς θα αξιοποιηθεί η περιουσία του ελληνικού δημοσίου, η περιουσία του ελληνικού λαού, δεν δεχόμαστε από κανένα. Και από κανένα, δεν δεχόμαστε να κουνά το δάκτυλο του στον ελληνικό λαό, μέσα στο σπίτι του. Να το κουνάνε στα δικά τους σπίτια», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Κρίση και ταμειακές «γονάτισαν» και την Λαϊκή Αγορά Αγ. Μαρίνας!

Έτοιμοι να τα παρατήσουν και οι τελευταίοι παραγωγοί

Απογοητευτική ήταν η εικόνα που αντίκρυζε κανείς χθες περίπου στις 11 το πρωί στην Λαϊκή Αγορά της Αγίας Μαρίνας, στο κέντρο των Ιωαννίνων. Στο χώρο της δεν έβλεπες να κυκλοφορεί κανένας σχεδόν καταναλωτής (φωτό), ενώ μόνο λίγοι παραγωγοί βρίσκονταν στους πάγκους, οι περισσότεροι από τους οποίους μένουν κενοί και σκεπασμένοι εδώ και αρκετές εβδομάδες. Τίποτε δεν θυμίζει άλλες εποχές, όπου σε τέτοιες ώρες αιχμής παρατηρούνταν κοσμοσυρροή και οι καλλιεργητές… ξεπουλούσαν τα προϊόντα τους μέσα σε λίγες ώρες.Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι έχει «γονατίσει» την Λαϊκή Αγορά, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ τα τελευταία μέτρα της Κυβέρνησης με την επιβολή ταμειακής μηχανής σε οποιονδήποτε δραστηριοποιείται σ’ αυτήν έδωσαν, τη…χαριστική βολή στους δεκάδες μικροκαλλιεργητές που σύχναζαν άλλοτε στο χώρο της, διαθέτοντας σε καλές γενικά τιμές τα προϊόντα τους.«Μείναμε πλέον ελάχιστοι. Η εικόνα που βλέπετε είναι καθημερινή. Μόνο τα Σάββατα έρχεται λίγο περισσότερος κόσμος. Είμαστε πλήρως απογοητευμένοι. Η κίνηση έχει μειωθεί τόσο πολύ, που σκεφτόμαστε σοβαρά να σταματήσουμε την παραγωγή», είπαν οι λιγοστοί καλλιεργητές, που έχουν απομείνει στην Αγία Μαρίνα.

ΟΙ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ
Το… κερασάκι στην τούρτα ήταν η επιβολή από το υπουργείο Ανάπτυξης των ταμειακών μηχανών στις Λαϊκές Αγορές. Πλέον, οι κατά κύριο λόγο ηλικιωμένοι μικροπωλητές είναι αναγκασμένοι να κόβουν αποδείξεις για κάθε τι που πωλούν! «Ακόμη και για ένα ματσάκι σέλινο, που κοστίζει ελάχιστα χρήματα, πρέπει να κόψουμε αποδείξεις και να φορολογηθούμε», όπως λένε.Οι περισσότεροι εξάλλου είναι ερασιτέχνες αγρότες, έχουν μικρούς κήπους που καλλιεργούν και πηγαίνουν στην Λαϊκή, όχι συστηματικά αλλά όποτε μπορούν. Με τα προϊόντα που πωλούν προσθέτουν μια μικρή ενίσχυση στο εισόδημά τους.Όμως, πολλοί παραγωγοί έχουν σταματήσει να έρχονται, αφού δεν είναι διατεθειμένοι να κόβουν αποδείξεις ακόμη και για… ένα κιλό ντομάτες που παράγουν. «Καλύτερα να το χαρίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους καλλιεργητές - πωλητές της Αγίας Μαρίνας.Πλέον οι καλλιεργητές πρέπει να ανοίξουν βιβλία και να έχουν λογιστή για να τους τα κρατάει. «Θέλουν να κάνουμε εν ολίγοις μπίζνες με όσα παράγουμε! Αλήθεια, πιστεύει το Κράτος, ότι μπορεί να κερδίσει από εμάς τα χρήματα που θέλει, για να καλύψει τα… χρέη του; Το μόνο που θα καταφέρει είναι όσοι έχουμε μείνει, σε λίγο να τα παρατήσουμε εντελώς», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ…»

Μαζί με την Λαϊκή Αγορά της Αγίας Μαρίνας, σιγά- σιγά σβήνει ουσιαστικά και το επάγγελμα του μικροκαλλιεργητή.Οι νέοι δεν ενδιαφέρονται να το συνεχίσουν, αφού δεν προσφέρει καλό μεροκάματο, σε σχέση με τον κόπο που έχει η καλλιέργεια της γης.«Γιατί να κάτσει ένας νέος στο επάγγελμα;» διερωτώνται πολλοί μικροπωλητές.«Μήπως έχει προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον; Η οικονομική κρίση βύθισε, τόσο εμάς, όσο και τον κόσμο», όπως επισημαίνουν.Τα εργατικά χέρια επίσης, τα τελευταία χρόνια, έχουν μειωθεί σημαντικά. «Η γη πια δεν έχει λεφτά, ειδικά για μικροκαλλιεργητές σαν εμάς. Περιμένουμε να βάλουμε οριστικό λουκέτο. Είναι πλέον θέμα χρόνου», καταλήγουν.

ΘΑ ΓΙΝΕΙ… ΧΟΜΠΙ!
Πολλοί από τους παραγωγούς θα κάνουν το… επάγγελμά τους χόμπι στο μέλλον. Έχουν, άλλωστε, έναν μικρό κήπο, η παραγωγή τους δεν είναι μεγάλη και με τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης προτιμούν να καλλιεργούν προϊόντα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. «Τουλάχιστον θα μειώσουμε το κόστος της ζωής μας. Κάτι είναι και αυτό, μέσα στα τόσα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα», λένε.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δέχτηκαν τη διέλευση του αγωγού από την Πέρδικα!

Οι «εκπρόσωποί μας συμμορφώθηκαν προς τις υποδείξεις» ΔΕΠΑ, κυβέρνησης, πολυεθνικών της ενέργειας

Θα τους αφήσουμε να καταστρέψουν τη ζωή μας, το περιβάλλον, το μέλλον των παιδιών μας;Παραβιάζοντας την ομόθυμη θέληση των κατοίκων της Πέρδικας και τις αποφάσεις όλων των φορέων της Θεσπρωτίας, που έλεγαν: «Σταθμός Συμπίεσης και αγωγός εκτός Πέρδικας-Συβότων», κουρελιάζοντας ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις τους, οι «εκπρόσωποί μας» (βουλευτής, δήμαρχος, περιφερειάρχης, πρόεδρος του ΤΕΕ-Τμ. Ηπείρου-διάβαζε Ιωαννίνων), αποδέχτηκαν στην Επιτροπή της Βουλής τη διέλευση του αγωγού Φ. Α. από την Πέρδικα, κάνοντας διαπραγματεύσεις για μικρή μετατόπιση του Σταθμού Συμπίεσης. Έτσι κι αλλιώς η προταθείσα θέση «Βαρικό», δίπλα στο χωριό, προκλητικά παράλογη και απαράδεκτη, ήταν θέση «λαγός», για να εμφανιστεί στη συνέχεια ότι η ΔΕΠΑ κάνει υποχωρήσεις.Και καλά οι Γιαννιώτες, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πάρουν φυσικό αέριο τα Γιάννενα και να μετατοπισθεί λίγο η χάραξη στα ορεινά της Πίνδου.Αλλά οι «δικοί μας», οι Θεσπρωτοί; Τώρα ανακάλυψαν και πιπιλίζουν την καραμέλα-έργο «εθνικής σημασίας»-και τα «ανταποδοτικά» οφέλη; Πριν από τις εκλογές δεν τα ήξεραν; Βέβαια ο βουλευτής τώρα ομολογεί ότι από παλιά είχε αυτήν την άποψη. Ή τους έπεισε η ΔΕΠΑ, με τις ψεύτικες υποσχέσεις για φυσικό αέριο στην Ήπειρο, πράγμα για το οποίο ούτε καν δεσμεύτηκε ο αρμόδιος υπουργός; Πραγματικός εμπαιγμός.Φάνηκε πλέον ολοφάνερα πως κυβέρνηση, κόμματα εξουσίας και οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες σε διπλοπρόσωπους ρόλους τροχονόμων αγωγών και Σταθμών Συμπίεσης, συμπλέουν με τις οδηγίες της EE και με τις πολυεθνικές της ενέργειας, είναι έτοιμοι να θυσιάσουν την περιοχή στα κερδοσκοπικά τους παιγνίδια, εμπλέκοντας τη χώρα σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.Οι Περδικιώτες απέδειξαν ότι ο αγωγός αυτός και όσοι θα ακολουθήσουν («Σάουθ Στρημ», Κύπρου-Ισραήλ κλπ), χωροθετήθηκε με πολιτικές αποφάσεις και προσχηματικές μελέτες, χωρίς ουσιαστική αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων και είναι ασύμβατος με τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής. Καυστήρες 75 Μεγαβάτ (ΜW) στο Σταθμό Συμπίεσης και άλλα 150 ΜW για τον «Σάουθ Στρημ»-σε μια περιοχή που είναι ζήτημα αν τώρα έχει εγκατεστημένη ισχύ 2-3 ΜW και επιπλέον μερικές γραμμικές βόμβες αερίου, μιας τρομακτικής πίεσης 150 Ατμοσφαιρών, μήκους χιλιομέτρων, να περιμένουν να δώσουν δαντικές εικόνες ατυχημάτων στα ΜΜΕ, όπως άλλοι αγωγοί στον κόσμο έδωσαν 1400 ατυχήματα τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ θα καταστρέφεται ο κόπος και η ζωή των ντόπιων. Σεισμικότητα, ρήγματα, κίνδυνοι ατυχημάτων, πυρκαϊάς, εκπομπών αερίων, διαρροών, τουριστικής υποβάθμισης, πολιτικής αποσταθεροποίησης, δεν αξιολογούνται ή δεν αναφέρονται.Συμπατριώτες, τα κάστρα παίρνονται από τα μέσα.Ήδη έχει αρχίσει η επιχείρηση διάσπασης του κόσμου, με τους κομματικούς εγκάθετους να προσπαθούν ο ένας να ρίξει την ευθύνη στον άλλο. Μετά το γκρέμισμα των αυταπατών που είχαν κάποιοι για τους νέους τοπικούς άρχοντες, ένας δρόμος μόνον απομένει. Ο δρόμος του αγώνα. Δύσκολος δρόμος αλλά ο μόνος που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Αν οι Περδικιώτες ενωθούν και πιστέψουν στη δύναμή τους, αν ο αγωνιζόμενος λαός της Θεσπρωτίας, που δέχεται αλλεπάλληλες απειλές (λύματα στον Καλαμά, τα σκουπίδια της Ηπείρου στο Καρβουνάρι, «Ασφαλτικά» στη Λωρίδα Σαγιάδας) συμπαρασταθεί, αν απομονώσουμε ανοιχτούς εχθρούς και ψεύτικους φίλους,Με τον ενωτικό, δυναμικό και παρατεταμένο αγώνα μας Μπορούμε να τους σταματήσουμε!
* Να πούμε ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στους αγωγούς της ενέργειας
* Όχι άλλη υποβάθμιση της Θεσπρωτίας
* Κάτω η κυβερνητική πολιτική της ανεργίας, της φτώχιας, της εγκατάλειψης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Δήμου Ηγουμενίτσας

ΠΡΕΒΕΖΑ:Zευγάρι γερόντων θύματα απάτης


Καθημερινό φαινόμενο αποτελούν πλέον οι απάτες σε βάρος ηλικιωμένων στην Ήπειρο.Αρκετές φορές μάλιστα, οι επιτήδειοι δράστες φαίνεται πως είναι πολύ καλά ενημερωμένοι για την οικογενειακή και οικονομική κατάσταση των θυμάτων τους.Στην Πρέβεζα, στο στόχαστρο ενός αδίστακτου νεαρού απατεώνα βρέθηκε ένα ζευγάρι ηλικιωαμένων που φιλοξενούσαν τον γιο και την νύφη τους. Μόλις εκείνοι έφυγαν για να επιστρέψουν στο σπίτι τους, έφτασε… λαχανιασμένος ένας άγνωστος νεαρός, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έτρεχε για να προλάβει τον γιο του ζευγαριού στον οποίο τάχα είχε δανείσει 600 ευρώ!Έπεισε τους ηλικιωμένους να του δώσουν τα οφειλόμενα, δίνοντας τους ακόμη και απόδειξη!!!

ΑΡΤΑ:"Σπέρνουν" σαλιγκάρια, θερίζουν κέρδη

Η μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό στρέφει όλο και περισσότερους υποψηφίους στην εκτροφή... Χοχλιών

Πριν από λίγες ημέρες δεκάδες πορτοκαλοπαραγωγοί στην Άρτα και την Αιτωλοακαρνανία αποφάσισαν να μη μαζέψουν τους καρπούς από τις καλλιέργειες τους.Αιτία; Οι μεγαλέμποροι και τα εργοστάσια που κάθε χρόνο απορροφούν τη σοδειά, έδωσαν ως τιμή αγοράς τα 10 λεπτά το κιλό (ορισμένοι ακόμη και τα έξι για όλα τα παραδοτέα πορτοκάλια, όσα δηλαδή μεταφέρονται έως την πόρτα του εργοστασίου), όταν τα έξοδα συλλογής και καλλιεργητικής φροντίδας φτάνουν τα 15 λεπτά το κιλό κατά μέσο όρο.Ορισμένοι από αυτούς ήδη έχουν δηλώσει έτοιμοι να κατέβουν στα μπλόκα που για άλλη μία φορά ετοιμάζουν οι αγροτοσυνδικαλιστές, ενώνοντας τις φωνές τους στα αιτήματα για νέες οικονομικές επιχορηγήσεις. Μερικά χιλιόμετρα μακρύτερα, επίσης στον νομό της Άρτας, σε μια έκταση οκτώ στρεμμάτων, το πρόβλημα είναι όχι πώς θα απορροφηθεί η παραγωγή αλλά πώς θα ικανοποιηθεί η ζήτηση.Πρόκειται για μία από τις διαρκώς αυξανόμενες μονάδες εκτροφής σαλιγκαριών που ανήκει σε νέους αγρότες οι οποίοι ξέφυγαν από τη φιλοσοφία της παραδοσιακής καλλιέργειας και τόλμησαν να επενδύσουν σε νέες πρωτοποριακές ζωικές παραγωγές καταγράφοντας ήδη επιτυχία.

Χοχλιοί, μπομπόλοι ή απλώς σαλιγκάρια

Στη χώρα μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι φυσικοί πληθυσμοί έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της ανεξέλεγκτης συλλογής και της εντατικοποίησης της γεωργικής παραγωγής με τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.Έτσι, τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια κοινοτικών πόρων, καταγράφεται μια σημαντική αύξηση των επενδύσεων για οργανωμένες μονάδες εκτροφής σαλιγκαριών.Υπολογίζεται ότι σήμερα είναι ενεργές περί τις 90 μονάδες σε όλη τη χώρα που παράγουν μερικές χιλιάδες κιλά, τη στιγμή που στη Γαλλία (τη Μέκκα της συγκεκριμένης αγοράς) και στην Ιταλία καταναλώνουν μεταξύ 25.000 και 36.000 τόνων σαλιγκαριών ετησίως, ποσότητα που καλύπτεται κατά το 30% με εισαγωγές.Σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τα εδώδιμα σαλιγκάρια η εντατική εκτροφή είναι δυνατή και οικονομικά κερδοφόρα για τον κρητικό κοχλιό (Helix aspersa, αν και η παγκόσμια τάση της αγοράς αφορά το είδος Helix Aspersa Muller), διότι παρουσιάζει αφενός έντονο εμπορικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα και την Ευρώπη και αφετέρου ταχύτερη ανάπτυξη σε σύγκριση με τα άλλα είδη της οικογένειας. Στη γλώσσα των καλλιεργητών πρόκειται για τα escargot petit gris στα γαλλικά, brown garden snail στα αγγλικά και στα ελληνικά απλά κρητικός χ(κ)οχλιός.

Με συμβόλαιο

Η εν λόγω δραστηριότητα έχει δύο τύπους, την ανοιχτού ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου και την κλειστού τύπου, που απαιτεί ορισμένες υποτυπώδεις εγκαταστάσεις.Οι περισσότεροι επίδοξοι... καλλιεργητές προτιμούν την ανοιχτού τύπου, καθώς η μέση έκταση που απαιτείται είναι πέντε στρέμματα, με ετήσια απόδοση 1.000 κιλά εμπορεύσιμο σαλιγκάρι και χαμηλότερο συγκριτικά κόστος, περί τις 20.000 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ).Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι μπορεί ο κάθε υποψήφιος επενδυτής που διαθέτει την έκταση και τα κεφάλαια να προχωρήσει στη δημιουργία μονάδας.Καθώς η σαλιγκαροτροφία είναι μια ιδιαίτερη παραγωγή, κάθε μελλοντικός εκτροφέας θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει την απορρόφηση της παραγωγής του από εμπορικές εταιρείες σε Ελλάδα ή το εξωτερικό, με το δεύτερο να είναι πιο σύνηθες.Όσοι έχουν προχωρήσει στο εγχείρημα, λένε πως μια σωστή επένδυση μπορεί να αποδώσει καθαρό εισόδημα 15.000 ευρώ ετησίως ανά στρέμμα εντατικά καλλιεργούμενης έκτασης και από τον δεύτερο χρόνο.Τα σαλιγκάρια πωλούνται περίπου προς 4,50 ευρώ το κιλό στη χονδρική, ενώ αγγίζουν ακόμα και τα 9 ευρώ το κιλό στη λιανική πώληση.Βασική προϋπόθεση αποτελεί η πολύ καλή ύδρευση, καθώς τα σαλιγκάρια χρειάζονται υγρασία, ύπαρξη επίπεδης έκτασης και σκιά. Ένα σύστημα τεχνικής βροχής συνίσταται ανεπιφύλακτα.Η έκταση πρέπει να είναι περιφραγμένη (καλό είναι να υπάρχει και ηλεκτρικός φράκτης για να μην... βολτάρουν τα σαλιγκάρια και να μη μπαίνουν ανεπιθύμητοι επισκέπτες), ενώ ο παραγωγός θα πρέπει να προμηθευτεί πιστοποιημένες μάνες και φυτά για διατροφή και πάχυνση.

Οι κίνδυνοι
Μεγάλο εχθρό της εκτροφής σαλιγκαριών αποτελεί η ζέστη. Γι΄ αυτό και απαιτείται μεγάλη προσοχή σε τέτοιου είδους επενδύσεις που πραγματοποιούνται σε θερμές περιοχές της χώρας.Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι εκτροφείς θα πρέπει να αποφεύγουν σαλιγκαρομητέρες εισαγωγής από βόρειες χώρες, καθώς δεν μπορούν να εγκλιματιστούν και δεν είναι αποδοτικές.

Επιδοτούμενη επένδυση
Ανάλογα με την κατηγορία του επενδυτικού σχεδίου και του υποβάλλοντα (νέοι γεωργοί, γεωργοί κ.λπ.) προβλέπεται επιδότηση το ύψος της οποίας μπορεί να φτάσει και το 75% της επένδυσης. Σήμερα υπάρχει δυνατότητα επιδότησης είτε μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου είτε στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» - Μέτρο 121 του ΠΑΑ με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων», είτε για σχέδιο βελτίωσης ή δημιουργίας μονάδας.

capital

Σημείο αναφοράς για την Ήπειρο η «Μεταλλουργική» Βιομηχανία

Στο Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου ο Κώστας Τσίνος δουλεύει για τα... λεφτά µας στη βιοµηχανία κοπής κερµάτων

«Εχουν περάσει µπροστά µου πολλά, µα πολλά εκατοµµύρια ευρώ σε κέρµατα: µονόευρα, δίευρα, σεντς! Οπως και πολύ περισσότερα εκατοµµύρια δραχµές και αντίστοιχα ξένα νοµίσµατα. Δεν ακούµπησαµε το χέρι µου ποτέ κανένα!». Για τον53χρονο Κώστα Τσίνο η απόσταση από τον πειρασµό δεν ήταν µόνο για λόγους αρχών!Ως προιστάμενος παραγωγής στην κοπή κερµάτων και άλλων µεταλλικών δίσκων στηµοναδική στην Ελλάδα βιοµηχανία στο ακριτικό Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου Ηπείρου, όπου σήµερα κόβονται ταελληνικά και κυπριακά ευρώ, τα πολωνικά σλοτ και κατά καιρούς νοµίσµατα άλλων εννέα χωρών, όπως και εξαρτήµατα πυροµαχικών, ξέρει πολύ καλά ότι αν ακουµπήσει µε τα δάκτυλά του ένα από τα φρεσκοκοµµένα κέρµατα αυτό καταστρέφεται: µένουν πάνω του ανάγλυφα τα αποτυπώµατά του και δεν θα µπορεί να µπει στην εκτυπωτική µηχανή του Νοµισµατοκοπείου στον Χολαργό όπου τυπώνονται στη συνέχεια οι γνωστές σε όλους ανάγλυφες παραστάσεις του ευρώ. Γι’ αυτό ένα από τα καθήκοντά του είναι να φροντίζει µόλις οι δίσκοι τωνκερµάτων κοπούν βάσει πολύαυστηρών προδιαγραφών και πριν µπουν σε ξύλινα κιβώτια για µεταφορά, να επικαλύπτονται αυτόµατα µε µια λεπτή στρώση σαπουνιού ώστε να µην οξειδώνονται.Μαζί µε τον κ. Τσίνο δουλεύουν για τα... λεφτά µας άλλοι 80-90 άνθρωποι – περίπου οι µισοί είναικάτοικοι του Κεφαλόβρυσου και των γύρω µικρότερων χωριών. Αρκετοί διανύουν κάθε µέρα 120 χλµ. και πηγαινοέρχονται από τα Γιάννινα στο Κεφαλόβρυσο.Οι...βρύσες των κερµάτων βρίσκονται λίγοπιο έξω από το χωριό, όπου απότο 1983 λειτουργεί η Μεταλλουργική Βιοµηχανία Ηπείρου, ως θυγατρικήτης τότε Ελληνικής Βιοµηχανίας Οπλων(ΕΒΟ) και σήµερα Ελληνικά Αµυντικά Συστήµατα (ΕΑΣ). Ηεταιρεία άρχισε τη λειτουργία της το 1979 ως ιδιωτική για να φτιάχνει προϊόντα χύτευσης και επεξεργασίας χαλκού αλλά δεν µπόρεσε να προχωρήσει. Το 1983 οι µετοχές της αγοράσθηκαν από τηνΕΒΟ και πήρεµπροστά κατασκευάζοντας έκτοτε κυάθια καλύκων και βολίδων πυροµαχικών και αλλά συναφή είδη και κόβοντας από δραχµές και τάλιρα µέ χρι πορτογαλικά εσκούδος, ισπανικές πεσέτες, ινδικές ρουπίες, γαλλικά φράγκα, πολωνικά σλοτ, φινλανδικά µάρκα, ισραηλινάσέκελ, ταϊλανδέζικα baht, λετονικάλατς αλλά και µάρκες για καζίνο. «Συνολικά 22.000 τόνους κερµάτων!», λέει υπερήφανα ο κ. Τσίνος.Οπως εξηγούν στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής της ΜΒΗ κ.κ. Κ. Παπαδηµητρίου και Γ. Αδάµος αντίστοιχα, οµεγάλος πελάτης είναι η Τράπεζα της Ελλάδος που παραγγέλνει τα ευρώ Ελλάδος και Κύπρου – κυρίως για αντικαταστάσεις χαµένων. Για το 2011 υπάρχουν συµβόλαια για 600 τόνους ελληνικών ευρώ, 130τόνων κυπριακών ευρώ και195 τόνων πολωνικών σλοτ. Αναµένονται εισπράξεις 9 εκατ. ευρώ,εκ των οποίωντα 2 εκατ. από εξαγωγές.Το κόστος κατασκευής ενός κέρµατος δεν είναι µικρό. Το δίευρο – που είναι πιο δύσκολο στην κατασκευή γιατί έχει «δακτυλίδι» και πυρήνα – είναι 0,25 λεπτά.Η ΜΒΗ µπορεί, σύµφωνα µε την ηγεσία της, να διπλασιάσειτην παραγωγή της και αυτή η ευελιξία αποτελεί το ατού της για να χτυπά διεθνείς διαγωνισµούς για µικρές και µεσαίες ποσότητεςάµεσης παράδοσης. Ηδη παίρνει δουλειά και ως υποκατασκευαστής γερµανικών νοµισµατοκοπείων. Το ίδιο ισχύει και µε τα αµιγώς αµυντικά (λίγα εξάγονται) και τα εµπορικά προϊόντα της.

Πηγή ζωής για τους ντόπιους

Για το µέλλον της εταιρείας, που είναι ελλειµµατική, υπάρχει ανησυχία στο προσωπικό. Ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι η ΜΒΗ εξαιρείται της πώλησης σε ιδιώτες – κάτι για το οποίο προορίζεται η µητρική ΕΑΣ (της οποίας θα διατεθεί έως το 65% των µετοχώντης) –, πριν από λίγες ηµέρες έγγραφο του υπουργού Αµυνας Ευάγγελου Βενιζέλου αναφέρεται σε απορρόφησή της από ταΕΑΣ. Αυτό ίσως να σηµαίνει ίδια τύχη µε τα ΕΑΣ, λένε. Για τουςντόπιους, παρατηρεί ο κ. Τσίνος, «είναι έτσι κι αλλιώς πηγή ζωής».

ΠΡΕΒΕΖΑ:Μεγαλεία και άλλα τινά


Κατά συγκλίνουσες πληροφορίες μεγαλεία αναμένουν την Πρέβεζα σε πολιτικό και "καλλιτεχνικό" επίπεδο την ίδια μέρα.Συγκεκριμμένα αναμένονται, στην μέν Πρέβεζα η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ. κ.Ντόρα Μπακογιάννη,για να εγκαινιάσει τα γραφεία των φίλων του νέου της κόμματος, με πιθανή επίσκεψη στο Καναλάκι,όπως διαχέει,πρώην πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας και νύν στυλοβάτης του νέου πολιτικού εγχειρήματος, το δε Καναλάκι,έδρα του νέου Δήμου Πάργας, θα επισκεφθεί,για μία και μοναδική "παράσταση", η "καλλιτέχνις" Τζούλια Αλεξανδράτου,μετά την κυκλοφορία του νέου της έργου,αντιστοίχου μιας "Οδύσσειας στα χέρια των μαύρων",για να εμφανιστεί σε γνωστό κέντρο.Η πληροφορία ότι η Τζούλια θα δώσει συνέντευξη,στην οποία θα αναλύει διεξοδικά το πώς γυρίστηκε η νέα της ταινία,ελέγχεται ως ανακριβής.(Και μην πεί κανείς τίποτε για την Τζούλια.Όπως πολλαπλώς έχει γραφεί, είναι η μόνη Ελληνίδα που γ...., στην δουλειά).Κανένας συσχετισμός με τις δύο γυναικείες παρουσίες.Απλά τυγχάνει να μας επισκέπτονται την ίδια μέρα.Και μιας και αναφερθήκαμε στο Καναλάκι, την έδρα του νέου Δήμου Πάργας, θα απαντήσει κανείς στα αναπάντητα ερωτήματα περί "Νομιμότητας και Ηθικής" εκεί στον Δήμο;Επί πλέον δέ, ποιοί Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας, έχουν ασυμβίβαστο και δεν έχουν διακαίωμα να είναι Σύμβουλοι,γιατί έχουν καταδικαστικές αποφάσεις,ει βάρος τους;Οι πληροφορίες λένε,για δύο από το Φανάρι και έναν από την Πάργα.Αλήθεια κ.Λιόλιο, θα απαντήσετε και για την "Νομιμότητα και Ηθική" των πράξεών σας και των επιλογών σας;Εσείς που κατηγορούσατε την προηγούμενη δημοτική αρχή,για επιλογές κολλητών και φίλων,τώρα επιλέγετε να διοικήσετε με κολλητούς και φίλους ή εκπληρώνετε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις;Βουίζει η Πάργα για την επιλογή γυμνάστριας,κόρης Δημοτικού σας Συμβούλου, ως ειδικής σε θέματα Παιδείας,Πολιτισμού και Αθλητισμού.Ποιός είναι ο πρώην Δήμαρχος,τον οποίο ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Φαναρίου, είχατε αποκαλέσει "Αρχιερέα της διαπλοκής" και τώρα είναι βασικός σας συνεργάτης;Σε ποιά κολυμπήθρα του Σιλωάμ τον βαπτίσατε και τον καταστήσατε άσπιλο;Διαψεύσεις δεν χωράνε κ.Δήμαρχε.Οι πληροφορίες προέρχονται από τον κύκλο σας." O tempora,o mores".

Θετική εξέλιξη για τους απλήρωτους υπαλλήλους στο Εθνικό Πάρκο Β.Πίνδου


Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πληρωθούν για τα δεδουλευμένα οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου. Στην εκτίμηση αυτή κατατείνει ο Σύλλογος Εργαζομένων των φορέων διαχείρισης, καθώς,όπως δήλωσε στην ΕΡΑ Ιωαννίνων, ο πρόεδρος του συλλόγου, Μιχάλης Βάκκας, έγινε η κατανομή των κονδυλίων από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί τους δέκα τελευταίους μήνες και επιμένουν να έχουν ως βασικό αίτημα να χρηματοδοτούνται οι φορείς διαχείρισης για τα λειτουργικά έξοδα και τις δαπάνες μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπενθυμίζεται ότι ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα των προστατευόμενων περιοχών κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Θετική εξέλιξη για το φυσικό αέριο


Μερικώς ικανοποιημένη δηλώνει η δημοτική αρχή Ηγουμενίτσας από την πρόσφατη εξέλιξη για τον αγωγό φυσικού αερίου και την πρόθεση της ΔΕΠΑ να τροποποιήσει την αρχική χάραξη σχετικά με τη χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης. Ωστόσο,αναμένει να διαπιστώσει και έμπρακτα την αξιοπιστία της κυβέρνησης και της ΔΕΠΑ, χαρακτηρίζοντας «βελτιωμένη» την πρόταση να εγκατασταθεί ο σταθμός συμπίεσης στη θέση Φλοροβούνι του δημοτικού διαμερίσματος της Πέρδικας. «Πιέζουμε τους αρμόδιους να διορθωθούν τα κακώς κείμενα», δήλωσε στην ΕΡΑ Ιωαννίνων ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Γιώργος Κάτσινος, διευκρινίζοντας πως η δημοτική αρχή θα εξακολουθήσει να συζητά με τους φορείς και τους πολίτες της Πέρδικας και αν χρειαστεί θα πραγματοποιηθεί ένα δημοτικό συμβούλιο στο συγκεκριμένο δημοτικό διαμέρισμα.

 Έναρξη Καρναβαλιού στην Πρέβεζα


Δύο πολιτιστικοί σύλλογοι της Πρέβεζας ξεκινούν από σήμερα τις εκδηλώσεις εν όψει της Αποκριάς. Οι σύλλογοι «Πρέβεζα» και «Επί Σκηνής» αναβιώνουν σήμερα, Σάββατο, ένα έθιμο που ξεκίνησε στην πόλη στις αρχές του εικοστού αιώνα και προπομπός της παρέλασης θα είναι ένα άλογο με καβαλάρη έναν τσολιά, ενώ οι μασκαράδες θα συμμετέχουν σε όλη τη διάρκεια της πρώτης αποκριάτικης εκδήλωσης.

Επιρρεπείς οι άνω των 45


Οι οδηγοί άνω των 45 ετών θεωρούνται πια από τις αστυνομικές αρχές και τα τμήματα Τροχαίας, ως η δυσκολότερη ηλικιακή κατηγορία οδηγών, προκειμένου να προσεγγιστεί και να ενημερωθεί σχετικά με τους κινδύνους που κρύβει η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνεται από τις αστυνομικές διευθύνσεις όλης της χώρας, μέσα από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους από τους ελέγχους που γίνονται καθημερινά σε όλη την επικράτεια. Το μεγαλύτερο ποσοστό των παραβατών, των οδηγών δηλαδή, που διαπιστώνεται ότι οδηγούν υπό την επήρεια οινοπνεύματος, ανεβαίνει κατακόρυφα στις ηλικίες άνω των 45 ετών.Αντιθέτως, στις ηλικιακές ομάδες των νέων οδηγών, αυτών που αποκτούν άδεια ικανότητας στα 18 τους χρόνια και μέχρι την ηλικία των 25, φαίνεται πως υπάρχει μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση. Ανεβασμένα είναι στη συνέχεια τα ποσοστά των παραβάσεων στις ηλικιακή κατηγορία των 25-45 ετών.Οι έλεγχοι της Τροχαίας στα Γιάννινα είναι καθημερινοί, σε διάφορες ώρες της ημέρας και φυσικά σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου εντός της πόλης, όσο και στα εθνικά δίκτυα. Εκείνο που προκαλεί μία σχετική ανησυχία και αίσθηση είναι το γεγονός πως τα συγκριτικά στοιχεία του Ιανουαρίου του 2011 σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2010, δείχνουν πως υπάρχει μία κατακόρυφη άνοδος του αριθμού των παραβατών για το αδίκημα της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος.Έτσι, ενώ τον Ιανουάριο του 2010 βεβαιώθηκαν 18 παραβάσεις για μέθη, τον Ιανουάριο του 2011, ο αντίστοιχος αριθμός διπλασιάστηκε φτάνοντας τους 37.Εξίσου ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τη βεβαίωση της παράβασης της υπερβολικής ταχύτητας στο ίδιο διάστημα. Τον Ιανουάριο του 2010 το Τμήμα Τροχαίας βεβαίωσε συνολικά 289 παραβάσεις για υπέρβαση του ορίου, ενώ τον Ιανουάριο του 2011 ο αριθμός ξεπέρασε τις 337 παραβάσεις.Σύμφωνα με τον αστυνόμο Β’ του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων Επαμεινώνδα Ζήκο, παρατηρείται μία αύξηση των παραβάσεων και γι’ αυτό ακριβώς οι έλεγχοι είναι εντατικοί, αλλά και συνδυάζουν τα αλκοτέστ με τον έλεγχο για υπερβολική ταχύτητα. Πρόκειται άλλωστε για δύο από τις πιο επικίνδυνες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που δυστυχώς έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς σε ολόκληρη τη χώρα.«Είναι γεγονός, ότι η δυσκολότερη ηλικιακή ομάδα είναι αυτή άνω των 45 ετών, γιατί είναι μία κατηγορία που δύσκολα μπορούμε να την προσεγγίσουμε και να την ενημερώσουμε. Ωστόσο μέσα από τους ελέγχους προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα της ασφαλούς οδήγησης που φυσικά δεν περιλαμβάνει την κατανάλωση αλκοόλ από τους οδηγούς, ούτε και την ανάπτυξη υπερβολικής ταχύτητας. Τα όρια είναι καθορισμένα σε όλες τις περιπτώσεις, όπως επίσης και τα πρόστιμα που είναι τσουχτερά σε οικονομικό επίπεδο, ενώ φτάνουν μέχρι και στην αφαίρεση του διπλώματος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», σημείωσε ο κ. Ζήκος.

Καταρρίπτονται οι μύθοι

Πολλές από τις συζητήσεις που γίνονται γύρω από το πόσο αντέχει ένας ανθρώπινος οργανισμός το αλκοόλ, ώστε να μην εντοπιστεί από το αλκόμετρο και να μην καταγραφεί κάποια παράβαση, αναφέρονται και σε μία σειρά μύθων, όπως για παράδειγμα κάποιους εύκολους τρόπους να επέλθει η φυσιολογική ισορροπία στον οργανισμό, με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού ή σοκολάτας ή τσίχλας.«Με 1-2 ποτηράκια δεν υπάρχει πρόβλημα, αν και υπάρχουν οργανισμοί που επηρεάζονται σημαντικά από μικρές ποσότητες αλκοόλ. Εμείς λέμε βέβαια, ότι εάν υπάρχει μία παρέα έξω, καλό θα είναι αυτός που πρόκειται να οδηγήσει να μην πιει καθόλου. Από την άλλη όμως, όλοι αυτοί οι μύθοι που υπάρχουν καταρρίπτονται στην πράξη, αφού το αλκόμετρο μας δείχνει ακριβώς την ποσότητα του οινοπνεύματος που έχει εισχωρήσει στους πνεύμονες και αυτό δε μπορεί να επηρεαστεί από κάτι άλλο. Οι μετρήσεις γίνονται και δεύτερη φορά μετά από 15΄για την επιβεβαίωση και σπανίως υπάρχουν αποκλίσεις τέτοιες που να επιβεβαιώνουν τους μύθους αυτούς», σημείωσε ο κ. Ζήκος.

Άλλα στοιχεία

Ενδιαφέροντα είναι και κάποια άλλα στοιχεία για τις τροχαίες παραβάσεις, τα ατυχήματα και δυστυχήματα τον Ιανουάριο του 2010 και του 2011.Το περασμένο έτος υπήρξε ένας νεκρός σε τροχαίο, όπως και τον προηγούμενο μήνα. Έναντι των 15 σοβαρά και ελαφρά τραυματιών όμως τον Ιανουάριο του 2010, τον αντίστοιχο μήνα του 2011 υπήρξε μόλις ένας τραυματισμός.Μειωμένες τέλος είναι οι παραβάσεις στη μη χρήση ζωνών ασφαλείας και του προστατευτικού κράνους.Τον Ιανουάριο του 2010 βεβαιώθηκαν 49 παραβάσεις για μη χρήση κράνους και 41 για μη χρήση ζώνης, ενώ τον Ιανουάριο του 2011 οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 13 και 13 παραβάσεις αντίστοιχα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πέντε Μετσοβίτες στην Ελληνική Ολυμπιακή αποστολή!

Ξεκινούν από σήμερα τους δύσκολους αγώνες στο liberec της Τσεχίας

Αναχωρει σήμερα η Ολυμπιακή αποστολή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο χειμερινό ολυμπιακό φεστιβάλ Νέων της Ευρώπης που θα γίνει 12-19/2/11 στο liberec της Τσεχίας .Η αποστολη αποτελείται από 16 χιονοδρόμους και μία παγοδρόμο αθλήτρια και αρχηγός αποστολής είναι το μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Βασίλης Κατσώρας απο το Μέτσοβο.Οι Μετσοβίτες που θα συμμετάσχουν είναι:Μπούμπα Μαρία και Αγγέλης Απόστολος στους Δρόμους Αντοχής και Σταυράκης Γεώργιος στο δίαθλο. Προπονητής βορείων αγωνισμάτων ο Ξάνθης Kυριάκος επίσης από το Μέτσοβο.Ετσι το Μέτσοβο και οι αθλητές του ΕΟΣ δίνουν πάλι ένα ηχηρό παρών στην αθλητική εκπροσώπηση της χώρας μας σε διεθνείς αγώνες.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Μετέφερε λαθρομετανάστες σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη!


Συνελήφθη, σήμερα στις 00:30, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της τοπικής Λιμενικής Αρχής, 43χρονος Έλληνας Ρωσικής καταγωγής,οδηγός φορτηγού οχήματος με επικαθήμενο και βουλγάρικες πινακίδες, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε στη δεξιά δεξαμενή των καυσίμων του οχήματός του, εντός ειδικά διαμορφωμένης κρύπτης, πέντε (05) αλλοδαπούς, στερούμενους ταξιδιωτικών εγγράφων, προκειμένου να τους μεταφέρει λάθρα στο εξωτερικό, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.Οι 5 λαθρομετανάστες, κουρδικής καταγωγής, ήταν τυχεροί που τους ανακάλυψαν οι Λιμενικοί, αφού στον χώρο που είχαν κρυφτεί κινδύνευαν να πεθάνουν από ασφυξία και από τις αναθυμιάσεις των καυσίμων.Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, το οποίο διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε το ανωτέρω φορτηγό όχημα.

Δήλωση Σταύρου Καλογιάννη για τα έργα που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης


Δήλωση του Υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Ιωαννίνων κ. Σταύρου Καλογιάννη, σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται στα έργα τα οποία υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης:«Το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση αδρανεί επί μακρόν στην αντιμετώπιση του προβλήματος που αφορά την αδυναμία των Ελλήνων πολιτών να ανταπεξέλθουν, λόγω της οικονομικής κρίσης, στο κόστος των διοδίων.Μάλιστα, η Κυβέρνηση επιδεινώνει συνεχώς το πρόβλημα, καθώς κατά τη διακυβέρνησή της ψήφισε ρυθμίσεις που έχουν αυξήσει, αμέσως ή εμμέσως, το κόστος μετακίνησης, με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις στους αυτοκινητόδρομους να έχουν μειωθεί κατά 20% εντός ενός έτους.Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων οφείλει να πάρει, επιτέλους, αποφάσεις και για τα διόδια, διασφαλίζοντας το οικονομικό όφελος του Δημοσίου, το οποίο προκύπτει από τη μεγάλη συμμετοχή του στα έσοδα των διοδίων.Όμως, αντί γι αυτό, με περισσό θράσος μιλά για “αποικιοκρατικές συμβάσεις”, που υπογράφηκαν από τη Ν.Δ., ξεχνώντας όμως να μας πει ότι:Πρώτον, αυτές τις συμβάσεις τις ψήφισε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και δεύτερον, με βάση τις συμβάσεις αυτές το Δημόσιο εισπράττει το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων των διοδίων, έχοντας συνεπώς και τη δυνατότητα να μειώσει το κόστος.Και αν θέλει, ας συγκρίνει αυτές τις συμβάσεις με συμβάσεις που υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ, όπου το Δημόσιο δεν θα εισπράττει τίποτα για 20 ολόκληρα χρόνια!Υπενθυμίζεται, ότι τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, οι “Δρόμοι Ανάπτυξης”, είναι από τα μεγαλύτερα προγράμματα κατασκευής έργων υποδομής στην Ευρώπη, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 8 δισ. ευρώ και με πολύ ευνοϊκούς όρους για το Ελληνικό Δημόσιο».

Συμβολική κατάληψη όλων των δημαρχείων


Συμβολική κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας διοργανώνει στις 22 Φεβρουαρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕ – ΟΤΑ, η χρονική περίοδος που πραγματοποιούνται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη μετά και την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το προτεινόμενο «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των τραπεζιτών και των Βιομηχάνων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:''Η ανομία δεν αποτελεί λύση''


Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις αδικίες στις συμβάσεις κατασκευής εθνικών οδών, και εξετάζει τα περιθώρια άρσης τους μέσω επαναδιαπραγματεύσεων των συμβάσεων. Η ανομία ωστόσο δεν αποτελεί λύση, ανέφερε στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την "ποινικοποίηση του κινήματος ανυπακοής στα διόδια".Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου, πως ενώ χτυπήθηκε από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των εργολάβων και των ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης, σήμερα τα εξυπηρετεί, από τον φόβο μήπως στραφούν εναντίον της κυβέρνησης.«Διαχειριζόμαστε τις κακές συμβάσεις της ΝΔ για να διασώσουμε τα έργα. Εκτός αν δεν θέλετε να γίνουν τα έργα. Θλίβομαι ειλικρινά βλέποντας ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να παροτρύνει τους πολίτες σε ανομίες, γιατί με το να αρνούμαστε την τήρηση των καθηκόντων μας, τραυματίζουμε την πατρίδα, τη δημοκρατία και τα συμφέροντα των πολιτών», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.«Υπάρχουν συμβάσεις που δεν είναι της αρεσκείας μας. Όμως, υπογράφτηκαν από μία ελληνική κυβέρνηση κι έβαλε την υπογραφή του το ελληνικό Δημόσιο απέναντι και σε διεθνείς εταιρείες. Αν καταπέσουν οι συμβάσεις, θα πληρώσει ρήτρες και θα χτυπηθεί η αξιοπιστία της χώρας μας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα πως ο πολίτης πληρώνει διόδια για δρόμους που δεν κατασκευάστηκαν και πως ιδιαίτερα ο τοπικός πληθυσμός πληρώνει «με τρόπο μη αναλογικό τις μετακινήσεις του»: «Αναγνωρίζουμε και αναζητούμε λύσεις μέσα στα πλαίσια των νομικών και οικονομικών μας δυνατοτήτων, για να βρούμε τις καλύτερες λύσεις μέσα στα πλαίσια των επαναδιαπραγματεύσεων. Δεν θα δεχθούμε όμως ότι η λύση είναι η ανομία», υπογράμμισε.«Η κοινωνική ανυπακοή απέναντι στην αυθαιρεσία είναι κοινωνικό δικαίωμα», αντέταξε ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας πως τις επίμαχες συμβάσεις είχε υπερψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση. «Τζαμπατζήδες είναι αυτοί που τα χρόνια της ανάπτυξης έφαγαν το καταπέτασμα και θέλουν τώρα να κερδοσκοπήσουν την εποχή της κρίσης, επεκτεινόμενοι στον τζόγο και στα σκουπίδια στην Κερατέα, και απαιτούν διόδια για έργα με ελάχιστη δική τους συμμετοχή».«Πριν λίγες μέρες αθωώσατε τα κόμματά σας στη Siemens, ακόμα και γι’ αυτά που είπε ο κ. Τσουκάτος και ο κ. Μαντέλης. Είναι οριακή η κατάσταση της κοινωνίας. Θα στέλνετε στη φυλακή πολίτες για 2,5 ευρώ στα διόδια και για 1,4 ευρώ στις δημόσιες συγκοινωνίες, όπου το κόστος των εισιτηρίων για έναν εργαζόμενο, ισούται με ένα μηνιάτικο το χρόνο. Είναι αθλιότητα και να την πάρετε πίσω αμέσως», αξίωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.«Εγώ δεν κατηγόρησα τους πολίτες. Εσάς τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώ. Γιατί είστε κοινοβουλευτικό κόμμα και θέλετε να παροτρύνετε την ανομία. Εσείς πρέπει να είστε οι πρώτοι που να θέλετε μια ευνομούμενη πολιτεία. Εμείς αλλάζουμε τις νομοθεσίες που βοηθούσαν να πιάνουμε το μικρό και να ξεφεύγει ο μεγάλος - αλλά εσείς ισοπεδώνετε τα πάντα», εγκάλεσε μεταξύ άλλων τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός.Η άρνηση πληρωμής διοδίου καθίσταται παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), ενώ η μη καταβολή κομίστρου στις δημόσιες συγκοινωνίες μετατρέπεται σε πλημμέλημα, με προσθήκη στο νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες, που κατατέθηκε στη Βουλή.