Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

Πρόσκληση στα κόμματα για διάλογο για το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής


Σε δημόσιο διάλογο καλεί ο υπουργός Οικονομικών του αρχηγούς των κομμάτων για την εκπόνηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής με χρονικό ορίζοντα το 2015.Σε επιστολές που τους απέστειλε το απόγευμα, τους καλεί να ορίσουν εκπροσώπους «για έναν ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και παρουσίασης του σχεδίου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής, στο τέλος Μαρτίου, με τελικό στόχο την έγκρισή του από τη Βουλή εντός του Μαΐου».Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στις επιστολές επισημαίνεται η ανάγκη εκπόνησης ενός μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, δεδομένου του μεγέθους του δημοσίου χρέους της χώρας μας, με στόχο τη δραστική μείωση των ελλειμμάτων και την ανάληψη πρωτοβουλιών που φέρνουν ανάπτυξη, εμβαθύνοντας ταυτόχρονα και στην κοινωνική συνοχή.Όπως αναφέρεται στις επιστολές, «δεδομένου ότι οι σημαντικές αυτές αποφάσεις θα καθορίσουν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια, τα οποία υπερβαίνουν την κοινοβουλευτική θητεία αυτής της κυβέρνησης, είναι απαραίτητο να στηριχθούν από ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου».Σημειώνεται ότι η Βουλή ψήφισε πέρυσι ένα δημοσιονομικό πλαίσιο (ν.3871/2010) με μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα. Στόχος ήταν ο δημοσιονομικός προσανατολισμός, κάθε χρόνο, για τα επόμενα χρόνια. Με το νέο πλαίσιο που θα ψηφισθεί από τη Βουλή τον Μάιο εφέτος, καλύπτεται η περίοδος έως το 2015, ενώ αντίστοιχη σχετική υποχρέωση έως το 2014 περιέχεται και στο μνημόνιο.Οι επιστολές απευθύνονται στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, τον πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Συνέχεια στην επίσχεση εργασίας


Την συνέχιση της επίσχεσης εργασίας αποφάσισαν οι πρώην συμβασιούχοι της ΑΔΕΙ στην γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες το πρωί στα Λιθαρίτσια.Αν και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα αιτήματά τους για την επιστροφή τους στις θέσεις εργασίας κρίνονται θετικές, οι πρώην συμβασιούχοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κινητοποίηση, καθώς θεωρούν πως το πρόβλημα δεν έχει ακόμη λυθεί οριστικά.Μάλιστα αποφάσισαν να εντείνουν τις προσπάθειες ενημέρωσης και κινητοποίησης των τοπικών φορέων με την παρέμβασή τους σε συνεδριάσεις συμβουλίων. Κατά την χθεσινή συνεδρίαση εκδόθηκε και ψήφισμα κατά των δίμηνων συμβάσεων που ανακοίνωσε η δημοτική αρχή.Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των πρώην συμβασιούχων Κωνσταντίνο Ρούκο, είναι οξύμωρο η δημοτική αρχή να ζητά την πρόσληψη με δίμηνες συμβάσεις την στιγμή που υπάρχουν τόσοι συμβασιούχοι στους δρόμους. Το ζήτημα μπορεί να λυθεί με πολιτική απόφαση, ώστε και η δημοτική αρχή να εξυπηρετηθεί, συμπλήρωσε.Ο κ. Ρούκος επανέλαβε την πρόθεση των πρώην συμβασιούχων να κινηθούν δικαστικώς για την πληρωμή τους από την δημοτική αρχή. Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε και στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη. Ο Δήμαρχος Φ. Φίλιος ενημέρωσε πως με βάση το υπόλοιπο στο ταμείο της επιχείρησης δεν είναι εφικτό να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα για την εκταμίευση χρημάτων, ώστε να πληρωθούν οι πρώην συμβασιούχοι. Για αυτό και θα γίνει καταγγελία από την πλευρά των συμβασιούχων, ώστε να πληρωθούν το ταχύτερο δυνατό.Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων ζήτησαν ο Δ. Τασιούλας, ο Στ. Σκοπούλης και ο Χρ. Μαντάς.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Αύξηση 4.000% των αιτήσεων για αναστολή απέλασης μεταναστών στην Ευρώπη


Τον κώδωνα του κινδύνου για την εύρυθμη λειτουργία του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξαιτίας της πληθώρας των αιτήσεων για αναστολή απελάσεων από ευρωπαϊκές χώρες που υποβάλλονται από μετανάστες έκρουσε σήμερα ο πρόεδρος του, Ζαν Πολ Κόστα.Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι δικαστές και οι δικηγόροι θα πρέπει να συνεργασθούν με τους προσφεύγοντες έτσι ώστε οι αιτήσεις για αναστολή απελάσεων με βάση το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου που υποβάλλονται να μην είναι ελλιπείς, να μην μπλοκάρουν την εύρυθμη λειτουργία του Δικαστηρίου και να είναι έτοιμες για μία αντικειμενική αξιολόγηση, τόνισε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου.Σημειώνοντας ότι η επίκληση προς το Δικαστήριο της χρήσης του άρθρου 39, για τη λήψη προσωρινών μέτρων εναντίον κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα πρέπει να γίνεται λελογισμένα και με τεκμηρίωση των κινδύνων για τους προς απέλαση μετανάστες, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφερε ότι:Οι αιτήσεις, που υποβλήθηκαν από μετανάστες, για τη λήψη προσωρινών μέτρων, εναντίον κρατών που επιθυμούσαν την απέλαση τους, αυξήθηκαν κατά 4.000%, στην τετραετία 2006-2010, επιβαρύνοντας, έτι περαιτέρω, το ήδη υπερφορτωμένο πρόγραμμα εργασιών του Δικαστηρίου.Μόνο μεταξύ του Οκτωβρίου 2010 και του Ιανουαρίου 2011, το Δικαστήριο έλαβε 2.500 περίπου αιτήσεις, με βάση τις οποίες ζητούνταν αναστολή των απελάσεων, με βάση το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου, οι 1.930 των οποίων αφορούσαν την Σουηδία. Οι περισσότερες, όμως, απ' αυτές τις αιτήσεις ήταν ελλιπείς και με ανεπαρκή τεκμηρίωση, γεγονός που εμπόδισε το Δικαστήριο να προβεί σε κατάλληλη εκτίμηση των κινδύνων που εγκυμονούσε η απέλαση των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.Από το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν το 2010, οι 2.000 αιτήσεις, αφορούσαν την Αγγλία, οι 400 τις Κάτω Χώρες και οι 300 την Γαλλία.Όταν υπάρχει μία τέτοια μεγάλη ροή υποβολής αιτήσεων, σχολίασε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, εμποδίζεται το Δικαστήριο να επικοινωνήσει, ατομικά με τους προσφεύγοντες και να ζητήσει να λάβει τα έγγραφα που λείπουν ενώ, είναι δύσκολο να αξιολογήσει, σε ποιες απ' αυτές τις αιτήσεις πρέπει να δώσει προτεραιότητα.Το πιο σημαντικό, όμως, υπογράμμισε ο κ. Κόστα, είναι ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, να μην εξετασθούν εγκαίρως υποθέσεις που αφορούν προσφεύγοντες, οι οποίοι πράγματι αντιμετωπίζουν απειλή για την ίδια τους τη ζωή, την οικογένεια τους και την περιουσία τους, στην περίπτωση που απελαθούν στις χώρες καταγωγής τους.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:Ανοίγει ο δρόμος για εκδημοκρατισμό της Αιγύπτου


«Η απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ ανοίγει τον δρόμο στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Αιγύπτου» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας την παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου.Όπως ανέφερε, η διαδικασία αυτή θα είναι δύσκολη και επίπονη και «θα πρέπει να προχωρήσει με σεβασμό στους αγώνες και τις προσδοκίες του λαού, να οδηγήσει ειρηνικά σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού:"Ο Αιγυπτιακός λαός γράφει σήμερα την ιστορία του. Μαζί παρακολουθεί η ανθρωπότητα, την αποφασιστικότητα του Αιγυπτιακού λαού και την πορεία του προς την αλλαγή. Στιγμές απελευθέρωσης ζουν οι πολίτες της Αιγύπτου.Η Αίγυπτος έκανε σήμερα ένα μεγάλο βήμα Δημοκρατίας. Είναι, όμως, και ώρα εθνικής συνεννόησης. Σε πνεύμα ειρηνικό και επιδίωξης μεγάλων συναινέσεων για το μέλλον της χώρας. Με ανοικτές διαδικασίες, αντιπροσωπευτικό διάλογο και προσήλωση σε ένα υψηλό σκοπό. Την οικοδόμηση ισχυρού και βιώσιμου δημοκρατικού συστήματος. Τον σεβασμό των οικουμενικών δικαιωμάτων. Την ανάδειξη μιας νέας, ισχυρής και σταθερής Αιγύπτου, που θα αποτελεί πρότυπο για ολόκληρη την περιοχή.Για τον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο.Η απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ ανοίγει τον δρόμο στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Αιγύπτου. Θα είναι διαδικασία δύσκολη, επίπονη. Πρέπει να προχωρήσει με σεβασμό στους αγώνες και τις προσδοκίες του λαού. Ειδικά των νέων που πρωταγωνιστούν και οραματίζονται μια διαφορετική χώρα. Να οδηγήσει ειρηνικά σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.Η Αίγυπτος αναγεννιέται και σε αυτές τις κρίσιμες ώρες χρειάζεται υπεύθυνους ηγέτες που θα αγωνιστούν για το κοινό καλό.Η Ελλάδα θα σταθεί αλληλέγγυα δίπλα στον Αιγυπτιακό λαό, καθώς συνεχίζει το δρόμο του προς τη Δημοκρατία. Με την φίλη γείτονα χώρα και με τον Αιγυπτιακό λαό μας συνδέουν ισχυροί και ιστορικοί δεσμοί.Είμαστε πάντα έτοιμοι να συμβάλλουμε με σεβασμό στην δημοκρατική τους πορεία που σήμερα ξεκινά".

Απάντηση Γ.Πεταλωτή στον Αντ.Σαμαρά για τα περί «κοινωνικής έκρηξης»


Για απουσία πολιτικού λόγου κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Σαμαρά ότι η κυβέρνηση πυροδοτεί κοινωνική έκρηξη, με τη στάση που τηρεί όσον αφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις.«Δεν μας εκπλήσσει η απουσία πολιτικού λόγου, ουσιαστικής πρότασης και σχεδίου από τον κ. Σαμαρά και τη Ν.Δ. Έτσι κυβέρνησαν τη χώρα, οδηγώντας την στο χείλος της καταστροφής, έτσι συνεχίζουν και τώρα να αντιπολιτεύονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.Κάλεσε επίσης τον κ. Σαμαρά να αναλογιστεί τις ευθύνες της παράταξής του, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος με «το πάθος και την ένταση», που όπως είπε, ο πρόεδρος της ΝΔ υπεραμύνεται των πολιτικών του οπαδών, που επιχειρούν να αποκλείσουν τα σύνορα δημιουργώντας προβλήματα τόσο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, όσο και στην εικόνα και τις σχέσεις μας με τις γειτονικές μας χώρες.«Φυσικά», πρόσθεσε, «του επιστρέφουμε τους ακραίους χαρακτηρισμούς που απηύθυνε σήμερα σε μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε από ευρεία πλειοψηφία πολιτών και επαναβεβαιώθηκε πολύ πρόσφατα, με τις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες


Στις περιφέρειες της χώρας περνά η σκυτάλη σημαντικών αρμοδιοτήτων που αφορούν τη γεωργική και περιφερειακή ανάπτυξη.Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τους 13 περιφερειάρχες, στις περιφέρειες περνούν όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν την πολιτική γης και την αξιοποίηση σχολάζουσων γαιών του κράτους και των δήμων.Στις περιφέρειες εκχωρείται ακόμη ο έλεγχος των αγροτικών προϊόντων, οι αρμοδιότητες για την πιστοποίηση των προϊόντων και τα έργα υποδομής του υπουργείου (πχ. εγγειοβελτιωτικά κλπ.)Οι περιφέρειες θα έχουν ακόμη την ευθύνη να ιδρύσουν μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρείες για τη δημιουργία του καλαθιού τοπικών προϊόντων, την αγροδιατροφική σύμπραξη και την ίδρυση δημοπρατηρίων.Εκ μέρους των περιφερειαρχών ο κ. Σγουρός χαρακτήρισε ικανοποιητικές τις πρωτοβουλίες του υπουργείου, σημειώνοντας ότι θα συγκροτηθούν μεικτές επιτροπές ανά περιφέρεια για την καταγραφή των τοπικών προβλημάτων ώστε να αντιμετωπιστούν σύντομα.

Τελική ευθεία για τη χωροθέτηση εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων

Η Επιτροπή θα δώσει κατευθύνσεις στους μελετητές

Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Επίβλεψης και Παραλαβής της μελέτης για τη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας των Αστικών Στερεών Αποβλήτων(ΑΣΑ) και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ),προκειμένου να αποφασίσει τις τελικές κατευθύνσεις που θα δοθούν στους μελετητές για την επόμενη φάση που είναι η κρισιμότερη, η προέγκριση χωροθέτησης του εργοστασίου ή και ΧΥΤΥ.Η συνεδρίαση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα αναβλήθηκε, λόγω της απουσίας μελών της στην Άρτα για την κηδεία του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Παππά.

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση

Η διαβούλευση επί της μελέτης που αφορούσε σενάρια και ευρύτερες περιοχές για χωροθέτηση, ολοκληρώθηκε με τις αποφάσεις-προτάσεις τόσο του Περιφερειακού, όσο και δημοτικών συμβουλίων και άλλων φορέων και πλέον δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις.Κι αυτό γιατί ο στόχος πρέπει να είναι η κατασκευή της μονάδας, αν τελικά δεν επιλεγεί να γίνει και ΧΥΤΥ, να χρηματοδοτηθεί ως δημόσιο έργο μέσα από το ΕΠΠΕΡΑΑ οι πόροι του οποίου δεν είναι ανεξάντλητοι και να μην καταλήξει σε ΣΔΙΤ.Η Επιτροπή όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Θανάσης Μανταλόβας, , χωρίς την παρουσία των μελετητών, θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα της διαβούλευσης και τις προτάσεις της αυτοδιοίκησης προκειμένου να δώσει εντολή και κατεύθυνση στους μελετητές για το επόμενο και κρίσιμο στάδιο. Είναι η υπόδειξη, με βάση σειρά κριτηρίων, συγκεκριμένων εκτάσεων που μπορούν να υποδεχτούν το εργοστάσιο κατά κύριο λόγο ή και ΧΥΤΥ αν έτσι επιλεγεί από την Επιτροπή, ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία των γνωμοδοτήσεων από υπηρεσίες και τα όργανα της αυτοδιοίκησης και εν τέλει η προέγκριση χωροθέτησης.

Η πιθανότερη λύση, χωρίς νέο ΧΥΤΥ
Χωρίς να θέλει κανείς να προκαταλάβει την επιλογή της Επιτροπής, από τις αποφάσεις τόσο του Περιφερειακού, όσο και του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων που έχουν τη βαρύτητα τους, αναμένεται να ζητηθεί από τους μελετητές να προχωρήσουν σε προτάσεις για χωροθέτηση μόνο εργοστασίου και όχι νέου ΧΥΤΥ, αφού αυτό το ρόλο μπορούν να παίξουν οι υφιστάμενοι ΧΥΤΑ, Βλαχέρνας και Καρβουναρίου.Αυτό άλλωστε ήταν και το επικρατέστερο σενάριο της μελέτης το οποίο από τη διαβούλευση φαίνεται ότι προκρίνεται.Βέβαια, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει ότι υπήρξαν δημοτικά συμβούλια που δεν κατέθεσαν πρόταση και άλλα που στάθηκαν αρνητικά σε κάθε χωροθέτηση εργοστασίου ή και ΧΥΤΥ στα όρια των δήμων τους, επιχειρηματολογώντας σχετικά.«Θέμα» έγινε από πολλούς δήμους και εν μέρει και από την Περιφερειακή αρχή και η εξαίρεση του ΧΥΤΑ Ελληνικού, αλλά μάλλον η πολιτική δέσμευση δεν αλλάζει...Ουσιαστικά η αυτοδιοίκηση και δη η πρωτοβάθμια η οποία θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τη διαχείριση των απορριμμάτων και τα έργα, κλήθηκε να «επιλέξει» αν θα χωροθετηθεί μόνο εργοστάσιο ή και νέος ΧΥΤΥ σε κοντινή απόσταση. Με βάση αυτό αναμένεται να κινηθεί η Επιτροπή και να δώσει κατευθύνσεις στους μελετητές.

Αντιδράσεις και θετική στάση
Ο δήμος Δωδώνης, στον οποίο βρίσκονται οι περισσότερες, εν δυνάμει, περιοχές για χωροθέτηση, αλλά και ο δήμος Ζίτσας που τάχθηκε μεταξύ των άλλων ενάντια σε εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στη Βιομηχανική Περιοχή, ήταν οι αντιδρώντες στο νομό Ιωαννίνων.Πάντως και ο δήμος Ιωαννιτών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εφόσον υποδειχθούν κατάλληλες εκτάσεις στα όρια του να συζητήσει μια πιθανή χωροθέτηση.Αντιδράσεις υπάρχουν και από τη Θεσπρωτία κυρίως για μη μετατροπή του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου σε ΧΥΤΥ, καταγράφηκαν όμως και θετικές αποφάσεις από δήμους του νομού Άρτας και του Ζηρού στο νομό Πρέβεζας.Ωστόσο, η μέχρι τώρα διαδικασία και η διαβούλευση δεν αφορούσε τη χωροθέτηση, αλλά κυρίως τη μεθοδολογία και τα κριτήρια που τίθενται για να γίνει η βέλτιστη επιλογή και από οικονομικής και περιβαλλοντικής άποψης. Το κριτήριο της κεντροβαρικότητας, δηλαδή να βρίσκεται το εργοστάσιο κοντά στην Εγνατία και την Ιόνια έπαιξε ρόλο, αλλά θα δούμε στο τέλος τι θα ισχύσει.

Ακολουθούν τα ...δύσκολα
Με τη σειρά τους οι μελετητές αφού λάβουν την εντολή, σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα καταθέσουν πρόταση με τα κριτήρια που ελήφθησαν υπόψη, για συγκεκριμένες θέσεις, οικόπεδα για να το πούμε πιο απλά, ως υποψήφιες για να υποδεχθούν το εργοστάσιο. Θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως συμβαίνει σε κάθε έργο που απαιτεί περιβαλλοντική αδειοδότηση, τα όργανα της αυτοδιοίκησης, πριν γίνει με διοικητική πράξη ( αφού εγκρίνει και η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ) η προέγκριση χωροθέτησης. Εκτός απροόπτου θα αφορά μόνο εργοστάσιο, αλλά ας περιμένουμε. Το έργο των μελετητών ολοκληρώνεται με την προέγκριση χωροθέτησης. Ακολουθεί η έγκριση της ΜΠΕ, οι άλλες αδειοδοτήσεις και η σύνταξη της μελέτης κατασκευής (με εξασφαλισμένη πίστωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (400.000 ευρώ) για να αναζητηθεί πηγή χρηματοδότησης.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Αποκρατικοποιήσεις «μαμούθ» στην τετραετία


Το «πράσινο φως» για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ, έδωσαν οι ελεγκτές της τρόικας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι υπερβολικά αργή.Οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου, καθώς και αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ στην τετραετία. Αναφορικά με τα επόμενα δύο χρόνια το πρόγραμμα προβλέπει έσοδα 15 δισ.ευρώ.Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Σερβάς Ντερούζ, η χώρα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015. «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικές πηγές (εσόδων) από αποκρατικοποιήσεις: εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, τα μερίδια του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις και εμπορικά ακίνητα», διευκρίνισε. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει πλήρης και αναλυτική απογραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, πρόσθεσε.Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι σε καμία περίπτωση η τρόικα δεν πρότεινε την πώληση αρχαίων μνημείων της Ελλάδας για συμπληρωθεί το ποσό.«Για να βοηθήσουμε στη μείωση του δημοσίου χρέους και να στηρίξουμε μεγαλύτερες επενδύσεις και ανάπτυξη, είναι σημαντικό να ενισχύσει τις ιδιωτικοποιήσεις.»Ο κ. Ντερούζ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο ως προς τη δημοσιονομική εξυγίανση, ωστόσο προειδοποίησε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να μειωθεί το έλλειμμα.Στην κοινή τους δήλωση οι επικεφαλής της τρόικας αναφέρουν ότι η συνολική αξιολόγησή τους είναι ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του.Όπως σημειώνουν, παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, υλοποιούνται σταδιακά οι δημοσιονομικές και οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προγράμματος.Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι παραμένει η ανάγκη προγραμματισμού και υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη.«Το πρόγραμμα είναι εντός των στόχων, αλλά δεν θα παραμείνει εντός των στόχων, χωρίς μια σημαντική, εκτεταμένη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.Οι κύριοι Τόμσεν και Ντερούζ αναφέρθηκαν επίσης στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων και ανέφεραν ότι θα παρακολουθήσουν την εφαρμογή για ένα διάστημα έξι μηνών και αν χρειαστεί θα προτείνουν τροποποιήσεις.Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι το κλίμα για έξοδο της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές δεν είναι «τόσο ευνοϊκό όσον αναμέναμε», αλλά αυτό οφείλεται σε γενικότερες εξελίξεις που αφορούν τις οικονομίες της περιφερειακής Ευρώπης. Ο κ. Τόμσεν απέφυγε να αναφερθεί σε εκτιμήσεις του για τον ακριβή χρόνο εξόδου της χώρας μας στις διεθνείς αγορές, σημείωσε πάντως ότι με την πιστή εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και την στήριξη της διεθνούς κοινότητας είναι αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να βγει μέχρι τις αρχές του επομένου έτους.Η τρόικα βρίσκεται από τις αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργεί για να διαπιστώσει αν η χώρα τηρεί τους όρους του Μνημονίου. Η τελευταία επιθεώρηση αφορά στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.Η νέα δόση των 15 δισ. ευρώ θα πρέπει πλέον να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης καθώς και από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Η χώρα έχει λάβει μέχρι στιγμής δάνεια ύψους 38 δισ. ευρώ.

Τον πρώτο Σ.Ε.Α στην Ήπειρο αποκτά η Εγνατία

Προς υπογραφή η σύμβαση για το Ελευθεροχώρι

Η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης ανάμεσα στην «Εγνατία οδός Α.Ε» και την ανάδοχο εταιρεία ΑΕΓΕΚ, απομένει για την έναρξη του έργου κατασκευής και λειτουργία ζεύγους Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στο Ελευθεροχώρι, στα όρια των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.Ο προσυμβατικός έλεγχος ολοκληρώθηκε χωρίς πρόβλημα, όπως πληροφορούμαστε και απέμεναν μόνο οι υπογραφές, ώστε η ανάδοχος να προετοιμάσει την έναρξη του έργου.Θα είναι ο πρώτος Σ.Ε.Α στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου στην Ήπειρο και θα συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των οδηγών, αφού θα παρέχει σειρά υπηρεσιών που σήμερα δεν υπάρχουν. Η «Εγνατία οδός» σχεδιάζει την δημιουργία ΣΕΑ και στο Μικρό Περιστέρι, στον κλάδο προς Γιάννινα και στην περιοχή του Δρίσκου με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη κι αυτό γιατί στο Περιστέρι υπάρχει πρόβλημα με τις απαλλοτριώσεις και αντιδράσεις κατοίκων για το Σταθμό προς Μέτσοβο.Η παλιότερη προσπάθεια, από την προηγούμενη κυβέρνηση και διοίκηση της εταιρείας για να παραχωρηθεί ο Σ.Ε.Α Ελευθεροχωρίου, είχε αποτύχει, φτάνοντας μόνο μέχρι την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου που ήταν η Motor oil.

Από το Νοέμβριο η επιλογή

Στον νέο διαγωνισμό που προκήρυξε η «Εγνατία οδός Α.Ε» για τρεις ΣΕΑ κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, για αυτόν στο Ελευθεροχώρι είχαν καταθέσει προσφορές δυο εταιρείες, η μία ήταν και η ανάδοχος ΑΕΓΕΚ και η άλλη η AVIN.Το διοικητικό συμβούλιο της «Εγνατία οδός Α.Ε» με απόφαση του στις 16 Νοεμβρίου 2010 είχε αναθέσει τη σύμβαση παραχώρησης στην ΑΕΓΕΚ για την «Ανάπτυξη, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση ζεύγους Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α) Ελευθεροχωρίου στο τμήμα 1.1.6 της Εγνατίας οδού». Η ανάδοχος προσέφερε ενιαίο ποσοστό 2,319% επί των ακαθάριστων εσόδων, χρήματα που θα εισπράττει η «Εγνατία οδός».

Οι υποχρεώσεις του αναδόχου

Ο ανάδοχος, όπως αναφέρεται στη συγγραφή υποχρεώσεων των τευχών δημοπράτησης, αναλαμβάνει με αυτοχρηματοδότηση την κατασκευή πρατηρίου καυσίμων, χώρων μαζικής εστίασης, μίνι μάρκετ για κάθε ρεύμα της Εγνατίας οδού. Επίσης θα του παραχωρηθεί η εκμετάλλευσή για 30 χρόνια από το Ελληνικό δημόσιο και θα είναι υποχρεωμένος να κατασκευάσει και να διαθέτει, χωρίς αντίτιμο, χώρους στάθμευσης, χώρους υγιεινής, παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και πληροφοριών. Ως βασικά έργα περιλαμβάνονται στους όρους δημοπράτησης, το κτίριο εξυπηρέτησης οχημάτων ελάχιστης επιφάνειας 60 τ.μ και το κτίριο εξυπηρέτησης ταξιδιωτών ελάχιστης επιφάνειας 500 τ.μ με τον περιβάλλοντα χώρο.Στο Ελευθεροχώρι οι εκτάσεις για το ζεύγος ΣΕΑ είναι διαθέσιμες από καιρό και λειτουργεί ήδη χώρος στάθμευσης, ενώ και οι είσοδοι-έξοδοι έχουν κατασκευαστεί.Με τη λειτουργία του ΣΕΑ θα μπορούν να σταθμεύουν εκεί και οι νταλίκες.Να σημειώσουμε ότι η ανάδοχος εταιρεία ΑΕΓΕΚ έχει κατασκευάσει πολλά τμήματα της Εγνατίας και έχει αναλάβει μετά από σχετικό διαγωνισμό, τη συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου στην Ήπειρο για μια πενταετία.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Στην Ήπειρο ξανά την επόμενη εβδομάδα η Ντόρα Μπακογιάννη


Με το βλέμμα στο ιδρυτικό συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για το τέλος Μαΐου και με στόχο να καταγράψει στις επόμενες δημοσκοπικές έρευνες ποσοστά ανώτερα του 3%, που είναι το όριο εισόδου στη Βουλή, η Δημοκρατική Συμμαχία έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία τις κομματικές μηχανές.Η τελευταία μέτρηση, της GPO, έδωσε στο κόμμα, που συμπλήρωσε μόλις 2,5 μήνες ζωής, 2,9%. Πρόκειται για ποσοστό μακριά από τις προσδοκίες αλλά και τις εκτιμήσεις των επιτελών της Δημοκρατικής Συμμαχίας αλλά και της Ντόρας Μπακογιάννη.Η ίδια έχει προγραμματίσει σειρά επισκέψεων σε όλη την Επικράτεια και το επόμενο Σαββατοκύριακο (19-20 Φεβρουαρίου) θα επισκεφτεί την Πρέβεζα και την Άρτα, όπου θα παραστεί σε εγκαίνια γραφείων ομάδων πρωτοβουλίας που λειτουργούν ως τοπικές οργανώσεις του κόμματος.Η κ. Μπακογιάννη,αναμένεται να παραβρεθεί και στις εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια των Ιωαννίνων.

Λαθρομετανάστες τραυμάτισαν αστυνομικό στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Η Ένωση Αστ. Υπαλλήλων Θεσπρωτίας επανέρχεται και ζητά μέτρα, διαφωνώντας με τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσία

Τραυματισμός Αστυνομικού, όχι ευτυχώς σοβαρός, σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή Λαδοχωρίου, ύστερα από επίθεση λαθρομεταναστών οι οποίοι προσπαθούσαν να εισχωρήσουν λαθραία σε διερχόμενα φορτηγά με στόχο να ταξιδέψουν κατ' αρχήν προς την Ιταλία μέσω του λιμανιού της πόλης.Ο τραυματισμός προήλθε από πέτρα που πέταξαν λαθρομετανάστες, η οποία βρήκε τον Αστυνομικό στο πρόσωπο, προκαλώντας του τραύμα και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο κέντρο υγείας, όπου και του έγιναν ράμματα.Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας, επανέρχεται σε παλαιότερο έγγραφό της, καταγγέλλοντας, όπως σχετικά αναφέρεται, «την ανευθυνότητα και την υποκρισία των όσων έχουν οριστεί από την πολιτεία να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης».Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της τοπικής Αστυνομίας, αποδεικνύεται περίτρανα η αναποτελεσματικότητα των αποφάσεων και η αδυναμία επιβολής ουσιαστικών λύσεων.Και αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθούνται, τονίζει η Ένωση, είναι και το συγκεκριμένο, με τον τραυματισμό αστυνομικού από επίθεση μεταναστών.Εκείνο που κατά λεγόμενα των συνδικαλιστών της Αστυνομίας προκαλεί τα μεγαλύτερα προβλήματα, είναι η απόφαση φυσικής και πολιτικής ηγεσίας να αναπτύξουν Αστυνομικές Δυνάμεις στον εξωτερικό χώρο του λιμανιού, προκειμένου να απωθήσουν τους λαθρομετανάστες.Και όπως τονίζει σχετική ανακοίνωση που αποστέλλεται προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, «απόφαση τις συνέπειες της οποίας είχαμε προβλέψει, καταγγέλλοντας ότι δεν μπορεί το Αστυνομικό προσωπικό να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και εμπαιγμού, εξαιτίας των ημίμετρων που αποφασίζονται».Και καταλήγοντας η Ένωση των Αστυνομικών, ζητά να σταματήσουν οι γενικευμένες τοποθετήσεις του κάθε πολιτικάντη, τις οποίες ακολουθεί η πολιτική ηγεσία.«Διότι δεν είναι δυνατόν σε μία δημοκρατική χώρα να ατονούν οι θεσμοί και να τίθεται σε αμφισβήτηση η ασφάλεια των συναδέλφων.Κύριοι δεν θέλουμε να θρηνήσουμε συναδέλφους θύματα και καταδικάζουμε την απραξία», καταλήγει.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Το τελευταίο αντίο είπαν συγγενείς και φίλοι στον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Κώστα Παππά


Το τελευταίο αντίο είπαν σήμερα συγγενείς και φίλοι στον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Κώστα Παππά ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα το πρωί της Πέμπτης. Η εξόδιος ακολουθία τελέσθηκε στις 12 το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου της Άρτας από τον Μητροπολίτη Άρτας κ.κ. Ιγνάτιο και τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Μελέτιο. Η κηδεία ήταν πάνδημη και έγινε με δαπάνες της Περιφέρειας Ηπείρου σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Εκατοντάδες άνθρωποι προσήλθαν στον ιερό ναό κι αποχαιρέτισαν τον συνάδελφο, το φίλο, το σύζυγο, τον πατέρα, το γιο, τον αδελφό, το «παλικάρι» που έκανε όλη την Άρτα να δακρύσει με τον πρόωρο και τόσο άδικο χαμό του. Στη νεκρώσιμη ακολουθία παρέστησαν αιρετοί της Αυτοδιοίκησης από την Άρτα και απ’ όλη την Ήπειρο, εκπρόσωποι της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου οι οποίοι συνόδευσαν τον εκλιπόντα ως την τελευταία του κατοικία, στο νεκροταφείο της Άρτας.Στεφάνι έστειλαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, οι Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Πρέβεζας, οι Δήμαρχοι και τα Δ.Σ. των Δήμων Αρταίων, Κεντρικών Τζουμέρκων και Νικ. Σκουφά, η κοινότητα Ματσουκίου απ’ όπου καταγόταν ο εκλιπών, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το ΤΕΕ Ηπείρου, το τμήμα Ζωικής Παραγωγής ΤΕΙ Ηπείρου, ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Άρτας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, η ΟΝΝΕΔ Άρτας, η ΕΠΣΑ Άρτας, το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας, το Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Άρτας και άλλοι πολλοί. Τη σωρό του εκλιπόντος συνόδευσε ως την εκκλησία η Φιλαρμονική του «Σκουφά». Έξω από τον Ιερό Ναό υπήρχε Στρατιωτική Μπάντα και Άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο απέδωσε τιμές στον εκλιπόντα. Στον τάφο ήταν παρατεταγμένο ειδικό τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων για απόδοση τιμών με τιμητικές βολές κατά την ταφή της σορού του εκλιπόντος. Μετά το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας εκφωνήθηκαν επικήδειοι.

Επικήδειοι Λόγοι
Εκ μέρους της Κυβέρνησης η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου= Μπάστα εξέφρασε τη θλίψη και απηύθυνε τα ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, όλων των μελών της Κυβέρνησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. "Σήμερα η Αυτοδιοίκηση στην Ήπειρο αποχαιρετά ένα δραστήριο, έντιμο και ικανό στέλεχός της. Η κοινωνία της Άρτας αποχαιρετά μια εξέχουσα προσωπικότητα, έναν συνεπή, ειλικρινή και πρόσχαρο φίλο. Η οικογένεια και οι φίλοι του αποχαιρετούν τον καλό σύζυγο, τον στοργικό πατέρα, τον λατρεμένο φίλο. Κι όλοι εμείς αποχαιρετούμε τον άνθρωπο που αγωνίστηκε και υπηρέτησε με συνέπεια το κοινό καλό στην περιοχή. Ο Κων/νος Παππάς ήταν υπόδειγμα εξαιρετικού επιστήμονα, ακούραστου επαγγελματία, συνετού οικογενειάρχη και πραγματικού ενεργού πολίτη".Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέφερε: «Σήμερα δεν θα σου πω μπράβο για την εισήγησή σου. Σήμερα έχω το θλιβερό προνόμιο να σε αποχαιρετήσω εκ μέρους της Αιρετής Περιφέρειας Ηπείρου. Όλο αυτό τον καιρό μας έλεγες αυτά που έβλεπες για την Άρτα. Θυμάμαι ακόμα που μου είπες, ναι, θα πορευτώ μαζί σας με μια αρχή. Εγώ για την Άρτα είμαι το καλό παιδί. Εγώ θέλω το καλό της Άρτας γι’ αυτό έρχομαι μαζί σας.Όλο αυτό τον καιρό που μαζί πορευτήκαμε μας δίδαξες αξίες, αγάπη, εργατικότητα, αυταπάρνηση. Σήμερα εδώ όλοι εμείς βλέπουμε το κενό που αφήνεις στην οικογένειά σου και στην Άρτα και παρακαλούμε τον Ύψιστο να μας βοηθήσει να σταθούμε αρωγοί και στην οικογένεια και στην Άρτα σου. Αιωνία σου η μνήμη αδελφέ Κώστα».«Οι φίλοι που φεύγουν αδόκητα αφήνουν βαθιές χαρακιές στην ψυχή μας» είπε στον επικήδειο λόγο του ο Δήμαρχος Αρταίων Ιωάννης Παπαλέξης. «Το ξέρουμε καλά πως δεν γεννήθηκες για τα ωραία και μεγάλα λόγια μα γεννήθηκες για μεγάλα και ωραία έργα. Υπηρέτησες τον τόπο με την αγνότητα, την εντιμότητα και την ανιδιοτέλεια που ταιριάζει στον άνθρωπο της συνέπειας, της σεμνότητας, της ακεραιότητας. Αλλά είναι αβάσταχτη κάποτε ζωή και δεν αφήνει να πιούμε το γλυκό ποτήρι της ως το τέλος. Είχαμε πολλά σχεδιάσει, φίλε Κώστα, να κάνουμε. Δεν προλάβαμε… Δεν θέλω να πω κι εγώ πως φεύγεις αφήνοντας πίσω σου ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Φεύγεις ωραίος και δυνατός αφήνοντας πίσω στα παιδιά σου να κρατήσουν άξιο το όνομά σου συνεχίζοντας αυτό το έργο που άφησες στην μέση εσύ. Θα προχωρήσει η ζωή γιατί δεν γίνεται αλλιώς… Η λύπη μας δεν είναι αυτή Κώστα. Η λύπη μας είναι πως το δικαίωμά μας να φτάσουμε τη ζωή μας ως το τέλος δεν το ορίζουμε πάντα εμείς».Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Άρτας Ευστάθιος Νάνος τόνισε: «Εκτιμώ σε σένα τον άνθρωπο που υπήρξε για όλους μας παράδειγμα για την εργατικότητα, την εντιμότητα, το ήθος και την ακεραιότητα του χαρακτήρα σου. Υπήρξες για όλους εμάς σημείο αναφοράς και παράδειγμα προς μίμηση σε όλα τα επίπεδα. Ο άριστος οικογενειάρχης, ο άριστος σύζυγος, ο άριστος πατέρας, ο άριστος επαγγελματίας, ο άριστος ιδεολόγος και αγωνιστής».«Το Δ.Σ. του συλλόγου αποφάσισε το φλουρί της πίτας του συλλόγου να δοθεί στην κόρη σου η οποία είναι φοιτήτρια του Πολυτεχνείου αφού εσύ συνάδελφε Κώστα δεν μπόρεσες να είχες το φλουρί της ζωής» είπε ο Νίκος Φακίτσας εκ μέρους του Συλλόγου Μηχανικών Άρτας.«Ετούτος δω ο πολιτικός δεν ήθελε να μετακινείται με υπηρεσιακά οχήματα ακόμα και για υπηρεσιακούς λόγους. Σε δύσκολες οικονομικές στιγμές χρειάζεται παντού οικονομία και να παραδειγματίζουμε τον κόσμο με τη συμπεριφορά μας, έλεγες. Ήσουν ο καλύτερος απ’ όλους μας. Η Άρτα έχασε μια ελπίδα» ανέφερε εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας ο Δημήτρης Σκανδάλης.Εκ μέρους του ΤΕΕ Ηπείρου η Ανίτα Παπανικολάου είπε: «Κώστα μας, γέννημα – θρέμμα αυτής της πόλης πάλεψες, αγωνίστηκες και δούλεψες πολύ σκληρά. Και τώρα που ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσεις αυτά που υποσχέθηκες έφυγες αναπάντεχα…».

Συνάντηση Φ. Τσουμάνη με τα Διοικητικά Συμβούλια των ΚΑΠΗ


ΜΕ τους εκπροσώπους των ΚΑΠΗ της πόλης και τα Διοικητικά Συμβούλια των ΚΑΠΗ των Δημοτικών Κοινοτήτων, συναντήθηκε σήμερα ο υπεύθυνος του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Φίλιππας Τσουμάνης.Στην συνάντηση αναγνωρίστηκε από κοινού, ότι ο σημερινός τρόπος λειτουργίας είναι προβληματικός. Σε πολλές περιπτώσεις στα ΚΑΠΗ λειτουργεί μόνο καφενείο και δεν αναπτύσσεται καμία άλλη δράση. Αποτέλεσμα είναι η συνολικότερη υποβάθμιση του θεσμού.Ο κ. Τσουμάνης και οι εκπρόσωποι των ΚΑΠΗ, συμφώνησαν ότι θα πρέπει πολύ σύντομα να αναπτυχθούν νέες δράσεις και νέες λειτουργίες, ώστε οι ηλικιωμένοι να βρίσκουν διέξοδο και να περνούν δημιουργικά τον χρόνο τους.Στην συνάντηση έγινε ενημέρωση για την μετεξέλιξη του Φορέα των ΚΑΠΗ σύμφωνα με όσα ορίζει ο Καλλικράτης και από τον κ. Τσουμάνη επισημάνθηκε για μία ακόμη φορά ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η αναβάθμισή τους.Τέλος έγινε αναλυτική συζήτηση για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και το πρόγραμμα συσσιτίων που θα ξεκινήσει σύντομα από το Δήμο. Στόχος είναι μέσα από τις δράσεις αυτές να ωφελούνται όσοι έχουν πραγματικές ανάγκες και χρειάζεται να βλέπουν στην πράξη το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου.

Η Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης στην Πρέβεζα


Με την νέα παραγωγή της όπερας «Ο Νίξον στην Κίνα» του Αμερικανού συνθέτη Τζων Άνταμς συνεχίζονται οι απευθείας μεταδόσεις από το Lincoln Center της Μετροπόλιταν Όπερας της Νέας Υόρκης, που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας «Σπύρος Δήμας» και παρουσιάζει στο φιλόμουσο κοινό της πόλης.Η προβολή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, ώρα 8 μ.μ. ακριβώς, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας (πρώην Όαση), όπου υψηλής ποιότητας μηχανήματα «ταξιδεύουν» το κοινό στην Όπερα της Νέας Υόρκης, ενώ οι παραστάσεις, που μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο, συνοδεύονται από υπότιτλους στα ελληνικά."Όλες οι όπερες μου έχουν ασχοληθεί σε ψυχολογικό επίπεδο με την αμερικανική μυθολογία", λέει ο συνθέτης Τζων Άνταμς, ο οποίος διευθύνει την πρεμιέρα της πιο διάσημης όπερας του. "Η συνάντηση του Νίξον με τον Μάο είναι μια μυθολογική στιγμή στην παγκόσμια ιστορία, ιδιαίτερα την αμερικανική ιστορία." λέει ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Πήτερ Σέλαρς και επί μακρόν συνεργάτης του συνθέτη που κάνει το ντεμπούτο του στη ΜΕΤ με αυτή την πρωτοποριακή όπερα του 1987. Η όπερα είναι μια εξερεύνηση της ανθρώπινης αλήθειας πέρα από τα πρωτοσέλιδα γύρω από την επίσκεψη του προέδρου Νίξον το 1972 στην κομμουνιστική Κίνα. Ο βαρύτονος Τζέιμς Μανταλένα στο πρωταγωνιστικό ρόλο.

Γιώργος (παρα)καλεί ΜέρκελΓράφει η Κουκίδα
Ένα μεγαλόπρεπο βέτο στον πρωθυπουργό ήταν αρκετό για να σπείρει τον πανικό στο Μαξίμου και να αναγκάσει τον ΓΑΠ να ξαναζητήσει ακρόαση, με σκυμμένο το κεφάλι, από την ΄Ανγκελα Μέρκελ. Αυτήν που μέχρι τώρα κατηγορούσε ως Χίτλερ της νέας γενιάς. Από αυτήν θα ζητήσει βοήθεια ώστε να επιβιώσει πολιτικά. Που φτάσαμε. Το κομφούζιο που επικρατεί αυτήν την στιγμή στους κόλπους της ευρωζώνης, με τον γαλλογερμανικό άξονα να ζητά γη και ύδωρ προκειμένου να βάλει το χέρι στην τσέπη, έχει κάνει πολλές χώρες να το ξανασκέφτονται και να αλλάζουν στάση απέναντι στην προοπτική να βοηθηθεί περαιτέρω η Ελλάδα. Όπως αποκαλύψαμε χθες στο «Ποντίκι», μερίδα χωρών είπαν «γιατί να πληρώνουμε συνεχώς την νύφη για τις αμαρτίες της Ελλάδας» και έβαλαν βέτο στην πιθανότητα να χρησιμοποιήσει η χώρα μας το Ταμείο Στήριξης EFSF, ώστε να δανειστεί χαμηλότοκα και να επαναγοράσει το χρέος της, κάνοντας έτσι μια βελούδινη αναδιάρθρωση. Η κυβέρνηση, που θεωρούσε ότι μέσα στο γενικό μπούγιο θα έπαιρνε το δάνειο, το είχε προεξοφλήσει επικοινωνιακά. Ας μην ξεχνάμε τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου πριν ένα μήνα σε αμερικανικό δίκτυο, ότι μέχρι τον Μάρτιο, η Ελλάδα, όχι μόνο θα έπαιρνε την επιμήκυνση για την αποπληρωμή του υπάρχοντος δανείου αλλά και την νέα βοήθεια, στα πλαίσια της ευρω-λύσης πακέτου, «ώστε να αντιμετωπιστεί μόνιμα το πρόβλημα του χρέους». Έτσι, για ακόμα μια φορά, οι κυβερνώντες προσήλθαν στην σύνοδο κορυφής της περασμένης Παρασκευής, αδιάβαστοι και άνευ διαπραγματευτικών στόχων.Μάλιστα ο πρωθυπουργός μας, αντί να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας, να βάλει βέτο δηλαδή όπως οι άλλοι συνάδελφοι του ή έστω να προβάλει κάποια προφορική αντίσταση στα σχέδια των Γαλλο-γερμανών, προτίμησε να χρησιμοποιήσει την ώρα της παρέμβασης του για άλλο σκοπό : Αυτοπροτάθηκε ώστε να μεταβεί στην Αίγυπτο ως απεσταλμένος της ΕΕ και να μιλήσει με τον Μουμπάρακ! Είπε ότι ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει επαφές με τον άραβα πρόεδρο και τέλος πάντων χρησιμοποίησε την «ώρα» του, για να κάνει update το προφίλ του. Όχι για να παλέψει για τα συμφέροντα της Ελλάδας, η οικονομία της οποίας κρέμεται από μια κλωστή. Οι εξελίξεις όμως τιμώρησαν την κυβέρνηση και μαζί με αυτήν, εμάς. Τώρα, Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν τουλάχιστον την απόφαση για την επιμήκυνση. Κύκλοι της ΕΕ αναφέρουν ότι ακόμα και αυτή η απόφαση θα συνοδεύεται με σκληρούς όρους, γιατί δεν έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για τα πραγματικά δημοσιονομικά μεγέθη του 2010. Αυτό συνεπάγεται νέα μέτρα, κι άλλα μέτρα, ώ νέα μέτρα. Και επειδή στην ΕΕ γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα γλιτώσει την πτώχευση εάν δεν κάνει αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της, προσανατολίζονται να μας απομονώσουν και να μας κάνουν παράδειγμα προς αποφυγή. Η λογική πίσω από το βέτο του Ολλανδού πρωθυπουργού είναι ότι «δεν είναι δυνατόν να δίνουμε συγχωροχάρτι σε όποια χώρα έχει δημοσιονομικά προβλήματα δεκαετιών και που δεν οφείλονται στην παρούσα κρίση. Θα δημιουργηθεί κακό προηγούμενο και θα δοθεί το μήνυμα ότι ο εκτροχιασμός του δημοσίου χρέους δεν τιμωρείται και ότι η ΕΕ θα είναι αναγκασμένη πάντα να ξελασπώνει, υπό το φόβο της γενικής κατάρρευσης».Οι λεγόμενες σκληροπυρηνικές χώρες επιχειρούν τώρα να διαχωρίσουν τις χώρες που παρουσιάζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω τις κρίσης από αυτές που είναι χρόνια..άρρωστες. Η πρώτη κατηγορία χωρών αναμένεται να λάβει βοήθεια από την ΕΕ από το πακέτο που ετοιμάζεται (μετ'εμποδίων ). Η δεύτερη κατηγορία αφορά μόνο την Ελλάδα. Πληρώνουμε και τα σπασμένα της επιλογής του Μαξίμου «επίθεση στην ΕΕ και σύμπλευση με το ΔΝΤ». Έχουμε χάσει συμμάχους και δεν έχουμε επιρροή, την πιο κρίσιμη στιγμή , ώστε να καταφέρουμε να αλλάξουμε έστω και κάποιες (σημαντικές) λεπτομέρειες. Όπως κάνουν οι Ιρλανδοί, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί, οι Ιταλοί και οι Βέλγοι. Με τι κύρος θα ζητήσει ο ΓΑΠ από την Μέρκελ να βάλει πλάτες και να του δώσει έστω και την επιμήκυνση, όταν μέχρι πριν από λίγο καιρό την κατηγορούσε ότι θα διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση; Πώς θα ζητήσουμε τώρα βοήθεια, όταν στις τελευταίες Συνόδους Κορυφής ήμασταν πολιτικά απόντες; Και μην ακούω βλακείες ότι δεν υπάρχει χώρος για αλλαγές. Η απειλή, για παράδειγμα της Ιρλανδίας, ότι θα προσβάλει την νομιμότητα του μνημονίου γιατί είναι «ασύμφορο για την χώρα» της χάρισε χαμηλότερο επιτόκιο (παρασύροντας και εμάς μαζί). Παραδείγματα για το πώς μπορεί να εξαργυρωθεί ένα βέτο στην πολυφωνία της ΕΕ, πολλά. Δόξα τω θεώ, δικαίωμα ψήφου ακόμα έχουμε. Αλλά προφανώς αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κατανοήσει ακόμα πως δουλεύει το μπλοκ. Κοιτάει πεισματικά προς την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Ας ρωτήσει ο Γιώργος τον φίλο του τον Θαπατέρο τι ανταλλάγματα πήρε προκειμένου να στηρίξει το γαλλογερμανικό σχέδιο, σπάζοντας έτσι το μπλοκ του «φτωχού» Νότου.Η κυβέρνηση τρέχει τώρα πανικόβλητη να πιέσει για να αποσπάσει άμεσα την απόφαση για την επιμήκυνση του υπάρχοντος δανείου στα 11 χρόνια, με μια μείωση του επιτοκίου, με την λογική ότι «ο λαός χρειάζεται μια καλή είδηση».Οι Γερμανοί από την άλλη διαρρέουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συζητηθεί αλλά με νέους, σκληρούς (πόσους ρε παιδιά;) όρους. Διαρρέουν επίσης ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα γίνει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και με συνθήκες (σκληρές και αυτές) που θα ισχύσουν μόνο για τη χώρα μας. Θέλουν, λένε, να δουν πρώτα εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι εφαρμόσιμα. Και ο Θεός βοηθός.

ΥΓ : Μια του κλέφτη, δύο του κλέφτη πόσο να μας πιπιλάτε την καραμέλα περί εμπλοκής της τελευταίας στιγμής με την τρόικα; Πάλιωσε το ανέκδοτο παιδιά. Πόσο να διαρρέεται ότι εάν δεν περάσουν πχ οι επιχειρησιακές συμβάσεις, και όλα τα συναφή δεν θα πάρουμε τη δόση του δανείου; Κάθε τρεις μήνες το ίδιο τροπάριο. Ξέρετε ο φόβος οδηγεί στο θυμό, ο θυμός οδηγεί στον πόνο, ο πόνος στην οδύνη και η οδύνη στην σκοτεινή πλευρά (για να δανειστούμε και την θρυλική ατάκα από το Star Wars)...

ΥΓ1 : Προς ΓΑΠ : Με ένα εκατομμύριο ανέργους (επισήμως), 5,2% πληθωρισμό, 3,8% ύφεση, 10% έλλειμμα και 350 δισεκατομμύρια ευρώ χρέος (παρά τον ορυμαγδό των μέτρων), πού ακριβώς πάμε καλά;

topontiki

Μείωση δαπανών ζητεί από την κυβέρνηση η Ντόρα Μπακογιάννη


Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομία εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιμένει να στηρίζει τη μείωση των ελλειμμάτων στα έσοδα και όχι στη μείωση των δαπανών.«Είναι λάθος. Πιστεύει σοβαρά κανένας Ελληνας ότι το περιθώριο που έχει το κράτος για να κόψει τις δαπάνες του είναι μόλις 2,5% όπως ήταν ο φετινός στόχος του Ιανουαρίου;», διερωτήθηκε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να στραφεί στην περικοπή των δαπανών.Υποστήριξε ακόμη ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί μόνος του να αντέξει όλο το βάρος της προσαρμογής. Όπως ανέφερε, η Δημοκρατική Συμμαχία καλεί την κυβέρνηση «αντί για φλυαρίες και αναζήτηση μαγικών συνταγών να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία, την υψηλή φορολογία και τα αντικίνητρα που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα».Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι την ώρα που 160.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους μέσα σε ένα χρόνο, «η κυβέρνηση μας έχει χορτάσει λόγια για τον περιορισμό της σπατάλης και της ανομίας».«Αποτέλεσμα δεν έχουμε ούτε στις συγχωνεύεις κρατικών οργανισμών, ούτε στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, ούτε στις αποκρατικοποιήσεις», συνέχισε ο κ. Οικονόμου, τονίζοντας πως «το Δημόσιο φράκαρε και ο μόνος που μπορεί να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας είναι ο ιδιωτικός τομέας».

Από 15/2 η απογραφή δικαιούχων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού


Την ερχόμενη Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011 ξεκινάει σε όλη την Ελλάδα, εκτός της Αττικής, η απογραφή των δικαιούχων παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού έτους 2011.Το φετινό πρόγραμμα θα καλύψει περισσότερους δικαιούχους από πέρυσι και απευθύνεται σε 570.000 άτομα, ενώ η συνολική δαπάνη προϋπολογίζεται σε 62.700.000 ευρώ. Η απογραφή θα γίνει κατ' αλφαβητική σειρά.Για διευκρινίσεις σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Περιφερειακές - Τοπικές Υπηρεσίες του Οργανισμού ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Οργανισμού στη διεύθυνση www.oee.gr .

"Θα' ναι μέρα μεσημέρι"...

thumb

Από το Μαρικάκι

Την ώρα που αυτοί μετακινούνται μέσα στην άνεση και την πολυτέλεια με μερσεντές και ακριβά υβριδικά με φιμέ τζάμια που τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι, την ώρα που οι ίδιοι δεν έχουν επωμιστεί το παραμικρό βάρος από την … κρίση(αφού το θέμα δεν είναι η δίκαιη μοιρασιά αλλά η αλλαγή του μοντέλου της κοινωνίας) η πολιτική του μνημονίου ήδη έχει προκαλέσει τρομακτική συμπίεση στο εισόδημα της πλειονότητας της κοινωνίας. Με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να μην μπορούν ή να λυπούνται να πετάξουν ένα πανάκριβο πλέον εισιτήριο –μετά την κατά 40% ανατίμηση - για τη μετακίνησή τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε συνθήκες υποβάθμισής τους ελέω κρίσης. Είτε πρόκειται για τη βασική καθημερινή μετακίνηση από και προς τη δουλειά τους, είτε για τη διεκπεραίωση υποχρεώσεων είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Πολλώ δε μάλλον που ακόμα και στα μέσα «πολυτελείας» όπως το μετρό, η μετακίνηση σε συνθήκες αιχμής είναι πλέον άθλος: ο συνωστισμός είναι στα εκ των ων ουκ άνευ, καθώς ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός επιβατών χρησιμοποιεί το μετρό χωρίς να έχουν αυξηθεί τα δρομολόγια. Γενικότερα, πολύς περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί τα μέσα λόγω και της αύξησης των καυσίμων, μεταξύ άλλων. Στα εξίσου υπερσυνωστισμένα λεωφορεία μετακινείται κανείς- τις ώρες αιχμής πάντα - σε συνθήκες χαλκομανίας μην μπορώντας καν να ανασάνει.Παραταύτα, η κυβέρνηση στον κοινωνικό πόλεμο που έχει ανοίξει προσθέτει διαρκώς επίπεδα δυσκολίας για τον μέσο και τον ασθενέστερο οικονομικά πολίτη. Για την «ανομία», όπως την αποκαλούν οι μεγαλοσχήμονες παπαγάλοι, που η ίδια δημιούργησε με την κοινωνικά μη νομιμοποιημένη πολιτική της, στέλνει τον κόσμο στα δικαστήρια να βρει το δίκιο του αφού η άρνηση καταβολής κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες (που μπορεί να μην είναι και άρνηση αλλά απλώς αδυναμία) μετατρέπεται σε πλημμέλημα! Άντε καλέ, να την κάνετε και κακούργημα και μην ασχολείστε με τις μίζενς… Η πλάκα είναι ότι η μη κατοβολή κομίστρου χαρακτηρίζεται πράξη με «ιδιαίτερα μεγάλη ηθική απαξία» που «θέτει υπό σοβαρή διακινδύνευση την οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα του συστήματος», καθώς και «παραβατικότητα επηρεάζει εν τέλει και έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας». Όταν οι υπουργοί αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στο δρόμο χωρίς να φάνε «μπουκέτα» ή άγριο κράξιμο και νομοθετούν σε πλήρη αναντιστοιχία με το δίκαιο και με το κοινό αίσθημα όπως αυτό πηγάζει από την κοινωνική πραγματικότητα αυτή της εξαθλίωσης που οι ίδιοι προκάλεσαν, ε, τότε το λιγότερο που μπορούν να περιμένουν είναι η συμμόρφωση. Αντιθέτως να είναι σίγουροι ότι δημιούργησαν μία ακόμη εστία ανάφλεξης…Η οποία ενισχύεται ακόμη περισσότερο και από την αντιμετώπιση του κινήματος κατά των διοδίων αφού πλέον η κυβέρνηση δίνει στους νταβατζήδες το νομικό πάτημα που δεν υπήρχε για να κυνηγηθούν όσοι δεν πληρώνουν διόδια. Παράβαση του ΚΟΚ η μη πληρωμή των διοδίων στο εξής που επισρύει πρόσιτμο 200 ευρώ και χαρακτηρίζεται και «αποκλίνουσα συμπεριφορά».Ήδη σημειώνονται αντιδράσεις το ΙΝΚΑ και ενώσεις καταναλωτών προχωρούν σε μαζική αγωγή κατά των διοδίων. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Την ώρα που όλος ο λαός μαστίζεται από την άγρια κρίση, το κλείσιμο της παραγωγικής επιχείρησης, την ανεργία, το βούλιαγμα της αγροτικής παραγωγής, τη φτώχεια και την υπερχρέωση, κάποιοι εργολάβοι, φαίνεται έχουν τον τρόπο, να διατηρούν την ασυλία για τα υπερκέρδη τους, σε βάρος όλου του Ελληνικού Λαού. Απειλούν μάλιστα να αλλάξουν και τον ΚΟΚ για να μετατρέψουν την Αστυνομία σε εισπρακτική εταιρεία των εργολάβων».Και όπως σημειώνει η οργισμένη ανακοίνωση των Επιτροπών Ακρίβεια –Stop: «Ας μας βάλουν [φυλακή] αν τολμούν! Ας γενικεύσουν τη συνταγματική εκτροπή που εγκαινίασαν με το επαίσχυντο Μνημόνιο. Ας επιβεβαιώσουν πανηγυρικά ότι η Ελληνική Δημοκρατία μετατράπηκε σε Χούντα ελέω ΔΝΤ. Ας συνεχίσει να προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα ο κάθε κύριος Ρέππας, διώκοντάς μας ποινικά για 40 λεπτά του ευρώ, ενώ ο συγχωριανός του, ο κάθε κύριος Τσουκάτος, εξακολουθεί να την περνάει ζωή και κότα, και ενώ ο ελληνικός λαός ματώνει για να πλουτίζουν κι άλλο οι ξένοι και ντόπιοι τραπεζοτοκογλύφοι και αεριτζήδες.Όλοι αυτοί έδωσαν τζάμπα τον πλούτο της χώρας, και ψήφισαν ασυλία για τον εαυτό τους και για την παρέα τους όσον αφορά τα πάρτι των δισεκατομμυρίων – με τη Siemens, με τα μπαταρισμένα υποβρύχια, με το Χρηματιστήριο, με τα δομημένα ομόλογα, με τα Βατοπέδια και πάει λέγοντας. Παίρνουν το ψωμί από το στόμα μας με τα αλλεπάλληλα μνημόνια. Και τώρα μας ζητάνε και τα ρέστα. Ό,τι και να κάνουν, τελικά θα ’ναι μέρα μεσημέρι όταν φύγουν ντροπιασμένοι και κυνηγημένοι. Και, επειδή θα τα έχουν ξεπουλήσει όλα, δεν θα βρίσκουν ούτε ελικόπτερο»…

topontiki

Από 1 Απριλίου 2011 ολες οι συναλλαγές που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με πιστωτικές


Από 1 Απριλίου 2011 ολες οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων που υπερβαίνουν σε αξία τα 3.000 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή τραπεζικών επιταγών. Από 1.1.2012 το όριο αυτό θα είναι 1.500 ευρώ. Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υφυ2πουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά στην οποία περιγράφονται αναλυτικά οι διαδικασίες που θα ακολουθούνται σε διάφορες περιπτώσεις συναλλαγών πάνω από τα όρια αυτά.Στόχος του μέτρου αυτού οπως αναφέρεται στην απόφαση είναι η παρακολούθηση και ο έλεγχος των συναλλαγών και των χρηματικών ροών στις συναλλαγές των ιδιωτών στο πλαίσιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

ΣΑΜΑΡΑΣ:Η κυβέρνηση πυροδοτεί κοινωνική έκρηξη


Για ανευθυνότητα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση ερώτησης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις στη Βουλή.Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, από τη μία το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, κάνει τα αντίθετα με αυτά που υποσχόταν ως αντιπολίτευση και από την άλλη, μπροστά στην οργή του αγροτικού κόσμου καταφεύγει σε πρωτοφανείς μεθόδους τρομοκράτησης και καταστολής. «Φτάσατε -είπε- στο σημείο να απαγορεύετε τη συνάθροιση λαι να συλλαμβάνετε ανθρώπους στις Σέρρες επειδή "συναθροίστηκαν"».Όσον για το αίτημα παραίτησης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και την απάντηση της κυβέρνησης που κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του, ο κ. Σαμαράς παρατήρησε με νόημα ότι παραιτήσεις υπουργών μπορούν να γίνονται και χωρίς πρόταση μομφής.Το κακό, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν είναι μόνο ότι μας φέρνετε πίσω σε άλλες εποχές. Το πολύ χειρότερο είναι ότι έτσι επισπεύδετε και διευκολύνετε αυτό που υποτίθεται ότι θέλετε να αποφύγετε: την κοινωνική έκρηξη.«Ξέραμε ότι είστε λαϊκιστές και θυμόμαστε και περιόδους αναλγησίας. Θυμόμαστε τα κατορθώματά σας, όταν ξεφουσκώνατε τα λάστιχα των τρακτέρ. Τώρα, όμως καταλάβαμε και κάτι παραπάνω: ότι το έχετε χάσει εντελώς. Έχετε χάσει την μπάλα. Μόνοι σας πυροδοτείτε τα χειρότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι το ίδιο συμβαίνει με όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις. Όταν είστε στην αντιπολίτευση προκειται για «τα δίκαια του λαού», που πρέπει να ικανοποιηθούν στο ακέραιο, σημείωσε, και όταν είστε κυβέρνηση, τα χαρακτηρίζετε «αντικοινωνικές συμπεριφορές».«Όλους τους ξεγελάσατε. Όλους τους εμπαίξατε. Και τώρα στρέφεστε εναντίον όλων. Και προσπαθείτε να στρέψετε τη μια κοινωνική κατηγορία εναντίον της άλλης ... Εσείς χωρίσατε την Ελλάδα σε συντεχνίες. Εσείς καλλιεργήσατε και ενθαρρύνατε κάθε είδους συντεχνιακό αίτημα επί δεκαετίες. Και τώρα, που η Ελλάδα πρέπει να είναι ενωμένη, εσείς διαλύετε την Ελλάδα σε αλληλοσυγκρουόμενες συντεχνίες. Διαλύετε την κοινωνική συνοχή σε μια ώρα δύσκολη. Αποσαρθρώνετε τον κοινωνικό ιστό. Και δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτά που κάνετε, στην πραγματικότητα, πυροδοτείτε το χάος», υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζοντας την επίθεσή του στην κυβέρνηση.Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στον πρωθυπουργό για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα των διοδίων, ξεκαθαρίζοντας πως η μαζική παραβίαση των νόμων οδηγεί στο χάος της αναρχίας και στον εφιάλτη της αυτοδικίας. «Αλλά εσείς», επεσήμανε, «κάνετε ό,τι μπορείτε για να πυροδοτήσετε αυτά τα προβλήματα. Οταν αντιμετωπίζετε τις κοινωνικές αντιδράσεις με εφαρμογή χουντικών μεθόδων, πυροδοτείτε την κοινωνική έκρηξη».Κατά την παρέμβασή του εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε πως το Μνημόνιο ήταν ένα ολέθριο σφάλμα για να σημειώσει ότι πλέον συζητείται όχι απλώς νέα «επικαιροποίηση» του Μνημονίου, αλλά το Μνημόνιο-ΙΙ «που θα κρατήσει πολύ περισσότερο και που θα έχει πολύ αυστηρότερες δεσμεύσεις πολιτικής».«Το Μνημόνιο», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, «είναι η πολιτική δέσμευση για μια επ' άπειρον μόνιμη ασφυξία της ελληνικής Οικονομίας. Κάτι τέτοιο ούτε το στηρίξαμε, ούτε το στηρίζουμε, ούτε και πρόκειται να το στηρίξουμε. Αν θέλετε συναίνεση στην ασφυξία, να πάτε να την βρείτε αλλού. Πέρσι βρήκατε να σας στηρίξουν. Σήμερα είναι δύσκολο. Αύριο θα είναι ακόμα πιο δύσκολο. Υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής, οι πάντες σας εγκαταλείπουν, όπως φαίνεται».«Σας είχαμε προειδοποιήσει», συνέχισε στο ίδιο ύφος ο πρόεδρος της ΝΔ, «ότι το Μνημόνιο-Ι δεν το αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία». «Το ότι δεν το αντέχει η Οικονομία το αποδεικνύουν οι αριθμοί, που σε όλους πέσατε έξω. Σας ξέφυγε η ύφεση, η ανεργία, ο πληθωρισμός, τα δημόσια έσοδα. Αλλά δεν το άντεξε τελικά ούτε η Κοινωνία. Γι' αυτό και διολισθαίνετε σε απίστευτες πρακτικές: Απαγορεύετε τις συναθροίσεις και συλλαμβάνετε όποιους επιμένουν να "συναθροίζονται"».Κλείνοντας, ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε την κυβέρνηση Παπανδρέου ότι με την πολιτική της πυροδοτεί κοινωνικές εκρήξεις και ότι δυναμιτίζει την ελληνική κοινωνία, αφού παρέλυσε πρώτα την οικονομία.Δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοί σας ... Είμαστε το μόνο κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης που ξεκαθαρίσαμε ότι δεν υιοθετούμε ακραίες συμπεριφορές κοινωνικής απείθειας και ανυπακοής. Εμείς είμαστε αληθινά υπεύθυνοι, αλλά όχι δικοί σας συνένοχοι, διεμήνυσε ο Αντώνης Σαμαράς για καταλήξει λέγοντας: Το διακύβευμα είναι η κοινωνική συνοχή που εσείς διαλύετε τη χώρα μας και δεν θα σας αφήσουμε να διαλύσετε την Ελλάδα.Απαντώντας στην ερώτηση για το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, κράτησε αποστάσεις από τη φρασεολογία της απόφασης του αστυνομικού διευθυντή Σερρών (περί της απαγόρευσης συνάθροισης), αποδίδοντάς την σε «υπερβάλλοντα ζήλο».Παράλληλα όμως απέρριψε κατηγορηματικά τους χαρακτηρισμούς του προέδρου της ΝΔ για «υπερβάλλοντα αυταρχισμό», «εφαρμογή χουντικών μεθόδων» και «εμπαιγμό του αγροτικού κόσμου», υπενθυμίζοντας τις τρεις περιοδείες του ανά την Ελλάδα και τον διάλογο που διεξάγεται για την αγροτική πολιτική, με συμμετοχή και της ΝΔ.

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι γιατροί του ΙΚΑ


Κανονικά θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ καθώς οι γιατροί του Ιδρύματος αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους.Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΣΥΠ ΙΚΑ, η οποία συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε αναστολή των απεργιών, αλλά ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος.Οι γιατροί του ΙΚΑ αναμένεται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και να συνεχίσουν με άλλες μορφές κινητοποιήσεων, οι οποίες θα αποφασιστούν τις προσεχείς ημέρες.Πάντως, όπως ανακοίνωσαν, θα συμμετάσχουν στις 23 Φεβρουαρίου στην απεργία των ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ Στην ίδια απεργιακή κινητοποίηση θα λάβουν μέρος και οι νοσοκομειακοί γιατροί, που σχεδιάζουν συνέχιση του αγώνα τους με κατάληψη σε ταμεία νοσοκομείων κατά την διάρκεια των εφημεριών.Από την πλευρά τους οι γιατροί του ΙΚΑ αναφέρουν ότι θα διεκδικήσουν δικαστικά την κατοχύρωση του 20λεπτου χρόνου εξέτασης του ασθενή, προκειμένου να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασφαλισμένων και να μην υποβαθμίζεται ο ρόλος τους, ο οποίος -όπως τονίζουν- συκοφαντείται ως απλός συνταγογράφος.

Λεηλασία των Ταμείων


Ως γεγονός είναι εξωφρενικό. Αλλά, ως γνωστόν, σε αυτήν τη χώρα η κερδοσκοπία έχει τέτοιες διαστάσεις και διαθέτει τόση ευρηματικότητα, ώστε τίποτα να μην εκπλήσσει. Ακόμη και το αδιανόητο για οποιαδήποτε άλλη χώρα να πωλείται το αντίγραφο ακριβότερα από το πρωτότυπο. Και μάλιστα δύο ή τρεις φορές ακριβότερα.Για την ακρίβεια πρόκειται για 50 φάρμακα που παράγονται κυρίως στη χώρα μας με αντιγραφή της δραστικής ουσίας των πρωτοτύπων μετά τη λήξη της πατέντας τους. Κι αυτά ακριβώς τα σκευάσματα, που δεν επιβαρύνονται με κόστος έρευνας, φτάνουν στους Ελληνες ασφαλισμένους σε εξωφρενικά υψηλές τιμές, προκαλώντας στα ασφαλιστικά ταμεία μια οικονομική «αιμορραγία» που αγγίζει τα 140 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.Για παράδειγμα, υπάρχει φάρμακο για τη χοληστερίνη που ενώ το πρωτότυπο πωλείται προς 5,53 ευρώ, η τιμή του αντιγράφου είναι 18,64 ευρώ. Και, επίσης, αντίγραφο σκεύασμα για το πεπτικό που διατίθεται στην αγορά με 15,18 ευρώ, ενώ το πρωτότυπο τιμάται μόλις 8,9 ευρώ.Αποδεικνύεται έτσι, και με την περίπτωση αυτή, ότι η διαφθορά και η κερδοσκοπία στον χώρο της υγείας έχουν τόσες και τέτοιες διαστάσεις, ώστε θα χρειαστούν επίπονες και συστηματικές προσπάθειες, αλλά και χρόνος, για να μπει επιτέλους φραγμός στην πολύχρονη και συστηματική λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων από τα κυκλώματα που τα λυμαίνονται.Γι' αυτό και το ζητούμενο είναι μέχρι ποιον βαθμό θα αποδειχτούν αποτελεσματικά τα μέτρα που προωθούνται από την κυβέρνηση, έτσι ώστε και η συνολική δαπάνη για την υγεία να περιοριστεί αλλά και το επίπεδο των παρεχόμενων στους ασφαλισμένους υπηρεσιών να βελτιωθεί. Και ίσως να δείχνει υπερβολικά αισιόδοξος αυτός ο στόχος, αλλά είναι απόλυτα εφικτός, όπως η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει.Οχι μόνο δεν είναι λίγα τα χρήματα που διατίθενται στη χώρα μας για την υγεία, αλλά αντίθετα είναι σημαντικά περισσότερα από εκείνα που διαθέτουν άλλες χώρες. Απλώς εκεί δεν καταληστεύονται από κυκλώματα κερδοσκόπων.

ethnos

Διαβεβαιώσεις Χ. Παμπούκη για τις αποζημιώσεις από τη Siemens


Η ελληνική πολιτεία θα πράξει ό,τι είναι δυνατό και ό,τι το καλύτερο για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, ζητώντας αποζημίωση από την εταιρεία Siemens έναντι των ζημιών που προκλήθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο, διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.Κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο υπουργός τόνισε΄ότι θα ήταν ευχής έργο να επέλθει εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη γερμανική εταιρεία, με τον προσφορότερο τρόπο για το γενικό συμφέρον, διαφορετικά, όπως ανέφερε, θα δοθεί δικαστική μάχη.Στην περίπτωση αυτή πάντως, θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή αποτίμηση της ζημίας, καθώς, όπως εκτίμησε ο υπουργός, διαφορετικά οι αγωγές αυτές δεν θα έχουν τύχη και κάποιοι κακοπροαίρετοι θα μιλήσουν για συγκάλυψη. Επισήμανε ακόμη ότι αυτό που έγινε από την εξεταστική επιτροπή, ήταν μια πρώτη αποτίμηση που έγινε με το μάτι και δεν μπορεί να αποτελέσει νομική διεκδικητική βάση, ενώ χαρακτήρισε λογικώς αδύνατο να δοθούν ονόματα δωροδοκηθέντων από τη νέα διοίκηση της γερμανικής εταιρείας.Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Μαρκογιαννάκης ζήτησε να αξιώσει η ελληνική πλευρά να δοθούν «τα ονόματα των επίορκων που χρηματοδοτήθηκαν», και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει την πολιτική βούληση να στείλει τους κλέφτες στη φυλακή.Ο ανεξάρτητος βουλευτής, που βρίσκεται στο στόχαστρο του πορίσματος της πλειοψηφίας, τόνισε ότι «δολοφονούνται άνθρωποι» μέσω του διασυρμού και των διαρροών της εξεταστικής επιτροπής, ενώ μίλησε ακόμη και για επιλεκτική στοχοποίηση.«Ανακαλέστε την απόφαση αυτή, γιατί τότε θα ειπωθούν αλήθειες και μάλιστα κατά τρόπο εξωθεσμικό», ανέφερε ο βουλευτής και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πόρισμα της εξεταστικής ήταν «πόρισμα συγκάλυψης και προστασίας αυτών που έκλεψαν, και μόνον για να υπάρξει κάποιο προπέτασμα υποδείχθηκαν κάποιοι άλλοι».Απαντώντας, ο κ. Παμπούκης απέδωσε μέρος της ευθύνης για τυχόν διασυρμό προσώπων, στα μέσα ενημέρωσης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να ρίχνεται λάσπη και να θίγονται υπολήψεις προσώπων που δεν είχαν εμπλοκή.Στο συζήτηση παρενέβη και ο προεδρεύων της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος ζήτησε επίσης ταχύτατη συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια. «Είναι ανυπόφορη η θέση του αθώου που περιλαμβάνεται στοχευμένα στην τάξη των υπόπτων. Πρέπει να υπάρξει κάποια φροντίδα συνταγματική, πολιτική και ηθική», τόνισε.Κλείνοντας, ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κατηγορία, αλλά απλώς ορισμένες πορισματικές θέσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:«Να μην χρειαστούμε ξανά τρόικες»


Δεν μας απειλούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, μας δίνουν τη δυνατότητα να αντισταθούμε, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση.Μεταξύ άλλων ο κ. Καρατζαφέρης ρωτούσε τον Πρωθυπουργό αν θα συναινέσει στο σχέδιο περαιτέρω υποβάθμισης του ρόλου του έθνους-κράτους, καλώντας τον να πάρει θέση έναντι όσων ζητεί το Βερολίνο.Στις 25 Μαρτίου (στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) θα πρέπει να πείτε το μεγάλο «Ναι» ή το μεγάλο «Όχι», τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι στην τελευταία Σύνοδο των Βρυξελλών ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να πάρει θέση στα αιτήματα του Βερολίνου. Τι θέλει η κ. Μέρκελ, διερωτήθηκε, την εκχώρηση της ελληνικής κυριαρχίας;Ποιος Έλληνας μπορεί να είναι περήφανος όταν βλέπει να έρχονται κάθε τρίμηνο οι υπεύθυνοι της τρόικας να μας ελέγχουν, παρατήρησε στην απάντησή του ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι για αυτή την εξάρτησή μας δεν φταίει καμία τρόικα. Δεν φταίει, είπε, η τρόικα για τα χρέη μας που διπλασιάστηκαν τα έξι χρόνια της ΝΔ, για τα προβλήματα στην παιδεία, για τις μη ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, για τη μη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, για το πάρτυ στην Υγεία σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων.Τα χρόνια της ΝΔ η χώρα αφέθηκε στην ανομία και τη σπατάλη, εμείς, υποστήριξε, την αλλάζουμε, όχι για να ικανοποιηθούν οι Βρυξέλλες αλλά για να απελευθερωθεί η Ελλάδα. Και για να τελειώνουμε με τις συνωμοσίες, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, ξέρετε τις ευθύνες του κ. Καραμανλή και της ΝΔ. Εμείς, αντίθετα, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, δεν λακίσαμε, δεν δραπευτεύσαμε, αυτοί όμως εφυγαν νωρίς για να μην διαχειριστούν τα λάθη τους, αλλά το πρόβλημα ήταν ότι δεν έφυγαν όσο νωρίς έπρεπε.Ποτέ πια να μην ξαναχρειαστούν τρόικες, ποτέ πια δάνειες δυνάμεις, ήρθε η ώρα να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση ήταν στο προεκλογικο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και ήταν αναγκαίες για τη χώρα μαζί με το συμμάζεμα του κράτους. Να σταματήσει η λογική της κοροϊδίας και του λαϊκισμού, όλα αυτά τα καταφέραμε εμείς με τη συνδρομή και τις θυσίες του λαού. Αυτά που πρέπει να αλλάξουν είναι αυτά στο εσωτερικό της χώρας και εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και περιμένουμε από όλους στη Βουλή να κάνουν το ίδιο, τόνισε ο Πρωθυπουργός.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ο φόβος της κυβέρνησης πριν από το πέναλτι


Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Να πάλι η εκλογολογία μπροστά μας. Οι Σαμαράδες, λέει, ετοιμάζονται πυρετωδώς για κάλπες – χωρίς να είναι οι μόνοι – αλλά οι Πεταλωτήδες διαψεύδουν. Την ίδια ώρα το ψοφάλογο – δυστυχώς η Ελλάδα – είναι πανέτοιμο να τινάξει τα πέταλα, όμως μ’ αυτό ουδείς ασχολείται. Τζόγος να γίνεται, εισιτήρια να κόβει η παράσταση και όλα πάνε καλά.Άλλωστε οι εκλογές καθεαυτές περισσότερο χρήσιμες είναι στην κυβέρνηση όσο κουβεντιάζονται και λειτουργούν ως εργαλείο εκβιασμού έναντι των κοινωνικών αντιδράσεων παρά αν γίνουν στ’ αλήθεια.

● Όσο δεν γίνονται, όλα θα λειτουργούν αδιατάρακτα. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαλύει ό,τι στέκεται εμπόδιο στην εκποίηση και τη διάλυση, ενώ η πιο προβλέψιμη και ακίνδυνη αντιπολίτευση που μπορούμε να θυμηθούμε εδώ και χρόνια θα συνεχίσει να είναι ο απαραίτητος κομπάρσος ώστε το έργο να εκτυλίσσεται χωρίς εκπλήξεις και ανατροπές.

● Αν όμως γίνουν πρόωρα, αυτό θα συμβεί, όπως από το περασμένο φινόπωρο επιμένουμε, μόνο υπό το φάσμα μιας μείζονος κυβερνητικής αποτυχίας που θα απαιτεί τα χειρότερα δυνατά μέτρα – πέραν των όσων έχουν ήδη εφαρμοστεί – ή υπό την απειλή μιας «τελικής λύσης», της οποίας το πολιτικό κόστος θα είναι μη διαχειρίσιμο χωρίς εκλογές.

● Αφήστε που, αν γίνουν χωρίς έναν καταφανώς μείζονα λόγο και με την κυβέρνηση αδύναμη να θέσει ένα «επιθετικό» δίλημμα, θα καταλήξουν σε κάτι μεταξύ Βατερλώ και κωμωδίας των αδελφών Μαρξ.

Σε αυτή τη λούμπα κινδυνεύει λοιπόν να πέσει η κυβέρνηση, η οποία βλέπει τώρα ολοζώντανο τον κίνδυνο να πάρει όλα τα νέα, επώδυνα, καταστροφικά για την κοινωνία και πλήρως διαλυτικά για την οικονομία εισπρακτικά μέτρα χωρίς να έχει λάβει το επικοινωνιακό «αντάλλαγμα» που επίμονα ζητάει από τους δανειστές και τους «μπράβους» τους.

Γυμνοί εν τοις σικυοίς *

Η προσωρινή ηρεμία που επήλθε στις αγορές εν όψει των αποφάσεων του Μαρτίου περί μιας συνολικής «λύσης» στο πρόβλημα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης φαίνεται να μεταθέτει την ικανοποίηση του κυβερνητικού «αιτήματος» (!) για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό «στήριξης».Μπορεί εμείς να λέμε συνεχώς ότι η επιμήκυνση – και τα άλλα μέτρα της αναδιάρθρωσης, όπως η επαναγορά ομολόγων και ο νέος δανεισμός για την υλοποίησή της – να συνιστά τη χειρότερη μορφή αναδιάρθρωσης, αλλά αυτό ουδόλως απασχολεί την κυβέρνηση.Η δύναμη πυρός του μιντιακού και «επιστημονικού» σαλτιμπαγκισμού είναι τόσο καθοριστική, ώστε η κυβέρνηση βασίμως να ελπίζει πως αυτού του είδους η μακροχρόνια καταδίκη της χώρας στην ύφεση και τη διάλυση μπορεί να «πουληθεί» πολιτικά σαν μείωση του χρέους, σαν «ελάφρυνση» από τους τόκους και, πάνω απ’ όλα, σαν μια κυβερνητική νίκη.Κυρίως όμως θα γίνει προσπάθεια να πουληθεί σαν αντίβαρο στη νέα φορολογική αφαίμαξη, στην περαιτέρω κατάργηση ή ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιας λειτουργίας και, εν τέλει, σαν κάποιου είδους... «ανταμοιβή» (!!!) προς τον ελληνικό λαό για τις δυσβάστακτες και εντελώς άδικες θυσίες στις οποίες θα συνεχίσει επ’ άπειρον να υποβάλλεται, ειδικά μετά την ελεγχόμενη πτώχευση – ή, με πιο απαλή διατύπωση, μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της.Αν, όμως, τα μέτρα του Μαρτίου έλθουν χωρίς τη δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει ένα είδος επικοινωνιακής διαχείρισής τους και αν, επιπλέον, η όποια «λύση» μετατεθεί ακόμη και για μετά το καλοκαίρι, τότε στο Μαξίμου θα έχουν τεράστια δυσκολία όχι μόνο να δικαιολογήσουν τη σκλήρυνση δίχως να χρεωθούν τη μέχρι τώρα αποτυχία, αλλά και να εμπορευθούν «ελπίδα», «δικαίωση» και «επιβράβευση» για την πιο καταστροφική οικονομική πολιτική που γνώρισε η χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες.

Με την κοινωνία υπό το φάσμα της σχεδόν πλήρους πτώχευσης θα είναι τρομακτικά δύσκολο να θέσει η κυβέρνηση τα επιθετικά «διλήμματα» που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν με καλές πιθανότητες στην κάλπη. Θα πρέπει να πιει ολόκληρο το πικρό ποτήρι και να εκθέσει τον εαυτό της στον κίνδυνο μιας κοινωνικής έκρηξης, η οποία θα μπορούσε να έλθει ακόμη και από το πουθενά...

Το παράδειγμα της Τυνησίας

Ενδεικτικό του κινδύνου που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ανεξέλεγκτες εκρήξεις είναι το παρακάτω παράδειγμα, το οποίο παραθέτουμε όπως ακριβώς το διαβάσαμε σε ένα εξαιρετικό κείμενο του Κώστα Γεώρμα με τίτλο Η εξέγερση του αραβικού έθνους ενάντια στην παγκοσμιοποίηση:

«Ο Μπουαζίζι ήταν τριών ετών όταν ο πατέρας του, ένας χαμηλόμισθος εργάτης στη γειτονική Λιβύη, πέθανε από προβλήματα καρδιάς. Στα δώδεκά του πήγαινε στο σχολείο και τα βράδια δούλευε. Στα δεκαεπτά του χρόνια άρχισε να δουλεύει κανονικά και παράτησε τα όνειρά του να συνεχίσει στο πανεπιστήμιο, γιατί έπρεπε να στηρίξει τα άλλα αδέλφια του και την αδελφή του Λέιλα που φοιτούσε στο πανεπιστήμιο. Η δουλειά που χρόνια ήξερε ήταν να πουλά φρούτα με ένα καρότσι.
Ήταν 17 Δεκεμβρίου όταν, έχοντας αγοράσει τα πράγματα που θα πουλούσε και περιμένοντας τους πελάτες του, μία αστυνομικός τον ράπισε στο μέτωπο, του κατέσχεσε τη ζυγαριά και σκόρπισε στον δρόμο τα φρούτα. Βλέπεις ο Μπουαζίζι αρνιόταν να πληρώσει τη μίζα που ήταν αναγκαία για να του δώσουν την άδεια.
Σε μια πόλη γνωστή για τη διαφθορά των αρχών και για την ανεργία, ο Μπουαζίζι, όπως λέει και ο Καραποστόλης στο συγκλονιστικό του βιβλίο Διχασμός και Εξιλέωση, έθεσε το ερώτημα: "Τι αξίζω;". Αυτό που άξιζε ήταν η βοήθεια προς την οικογένειά του, το πρόσωπο και η αξιοπρέπειά του απέναντι στη μικρή κοινωνία του χωριού του.
"Δύσκολο", λέει ο Καραποστόλης, "να φανταστείς μια ηθική που θα πυροδοτούσε μια πολιτική κινητοποίηση". Στα είκοσι επτά του χρόνια, ο Μπουαζίζι θύμωσε. Αυτό το νέο παλικάρι, που, σύμφωνα με τη μάνα του, ποτέ δεν είχε βαρυγκομήσει, έπεσε στο χώμα, έκλαιγε και φώναζε: "Πρέπει να γίνω κλέφτης; Πρέπει να πεθάνω;". Τράβηξε για το τοπικό κυβερνείο, να διαμαρτυρηθεί. Εκεί, βέβαια, μία εξουσία που ήξερε μόνο από μίζα, κουτοπονηριά, σκύψιμο του κεφαλιού προς τα μεγάλα αφεντικά και απέχθεια και περιφρόνηση προς τους γηγενείς δεν τον δέχτηκε.
Τότε ο Μπουαζίζι είπε "τέλος στον εξευτελισμό" και έβαλε μπουρλότο σε μία υποτελή εξουσία. Η μάνα του ήταν απόλυτη: Δεν ήταν η φτώχεια που τον έσπρωξε εκεί. Άλλωστε είχε μαζέψει κάποια λεφτά και ετοιμαζόταν να πάρει ένα μικρό φορτηγάκι για τη δουλειά. Ήταν όμως ο εξευτελισμός, η ταπείνωση. Άλλοι λένε ότι, πριν βάλει φωτιά στον εαυτό του, λούστηκε με βενζίνη, άλλοι λένε ότι χρησιμοποίησε νέφτι.
Όπως και να 'χει, αυτή η φωτιά ήταν παράξενη: ευωδίαζε γιασεμί! Ευωδίαζε αυτοεκτίμηση, αξιοπρέπεια, θυσία για την κοινότητα, πάθος για εθνική αξιοπρέπεια. Και δεν ήταν μία φωτιά που έκαιγε έναν άνθρωπο. Ήταν μια πυρκαγιά που επεκτάθηκε αστραπιαία σε όλες τις καρδιές στον αραβικό κόσμο και έμελλε να αλλάξει τις γεωπολιτικές ισορροπίες σε όλη τη Μέση Ανατολή, στον κόσμο της Μεσογείου»...

Η Μεσόγειος φλέγεται και η φωτιά καίει πολύ κοντά μας.

* Λογοπαίγνιο, το οποίο κάπου διάβασα ως απόπειρα να αποδοθεί... «αρχαιοπρεπώς» (!) η λαϊκή έκφραση «Ξεβράκωτοι στ' αγγούρια»

topontiki

Οξεία αντιπαράθεση Παπανδρέου-Τσίπρα για τους «τζαμπατζήδες»


«Η ανομία δεν είναι λύση», διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, με αφορμή την άρνηση των πολιτών να πληρώσουν διόδια και εισιτήρια στα ΜΜΜ και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι παροτρύνει αυτές τις συμπεριφορές.«Θλίβομαι ειλικρινά», τόνισε, «βλέποντας ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να παροτρύνει τους πολίτες σε ανομία». «Νομίζετε ότι η ανομία είναι κάτι επαναστατικό που βοηθάει τον ελληνικό λαό;», διερωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε: «Η ανομία είναι αυτό που πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός».Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός εξήγησε πως προκειμένου η κυβέρνηση να εγγυηθεί στους Ελληνες δημόσια μέσα μεταφοράς, πρέπει να μειωθούν δραστικά τα ελλείμματα και αυτό «περνάει δυστυχώς και από την αύξηση των εισιτηρίων».Αναφερόμενος στην τακτική μη πληρωμής διοδίων, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε πως αυτές οι συμπεριφορές τυγχάνουν και της στήριξης του ΚΚΕ αλλά και της ανοχής της ΝΔ, που η ίδια υπέγραψε αυτές τις συμβάσεις.Συγκεκριμένα έκανε λόγο για «κακές συμβάσεις της ΝΔ», τις οποίες πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση προκειμένου να διασωθούν τα έργα.«Δείχνετε εμάς που προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα και όχι αυτούς που τα δημιούργησαν», είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Χορήγηση λιγότερων δανείων


«Η πρόσφατη κρίση απέδειξε ότι η οικονομική σύγκλιση στην Ευρώπη δεν αποτελεί αναπόδραστη και αυτόματη διαδικασία», υπογράμμισε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη συνεδρίου που διοργανώνει η ΤτΕ με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.Ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε επίσης ότι οι αυστηροί κανόνες που έχουν τεθεί και για τις ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να οδηγήσουν στη χορήγηση λιγότερων δανείων, ενώ υποστήριξε ότι οι πολιτικές σταθεροποίησης και οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται την υποστήριξη της κοινωνίας για να προχωρήσουν.Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ν.Α Ευρώπη υπογράμμισε ότι επειδή η περιοχή διανύει μία περίοδο πτώσης εισοδημάτων και αύξησης της ανεργίας, οι αλλαγές που προωθούνται θα πρέπει να εκλαμβάνονται από το κοινό ως δίκαιες και αποτελεσματικές. Με τον τρόπο αυτό θα εμπεδωθεί το συναίσθημα ότι «οι βραχυπρόθεσμες θυσίες πιάνουν τόπο».

Και με τη βούλα του Εφετείου Δήμαρχος ο Μαρίνος Γαρνέλης

Έκλεισε και η εκκρεμότητα στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων

Η εκκρεμότητα σχετικά με το αποτέλεσμα των Δημοτικών εκλογών στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων έκλεισε μετά την απόφαση του Εφετείου Ιωαννίνων, όπου απορρίφθηκε η ένσταση της υποψήφιας Δημάρχου κ. Σταυρούλας Καραβασίλη, κατά της εκλογής του Μαρίνου Γαρνέλη.Με την απόφαση αυτή κλείνει μια εκκρεμότητα, που είχε δημιουργήσει έντονες συζητήσεις και εσωστρέφεια στους δημότες και ο νέος Δήμαρχος, μπορεί πλέον απερίσπαστος να κινηθεί σύμφωνα με το πρόγραμμά του.Να θυμίσουμε πως ο Μαρίνος Γαρνέλης, εκλέχθηκε Δήμαρχος στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, και ένσταση κατά της εκλογής του είχε καταθέσει η επικεφαλής του συνδυασμού που ήλθε τρίτος, κ. Σταυρούλα Καραβασίλη.

ΗΧΩ ΑΡΤΑΣ

Μάχη με τον χρόνο για τα άρρωστα πλατάνια της Θεσπρωτίας!


Παγερά αδιάφορη, εδώ και οκτώ χρόνια, άφηνε τους αρμόδιους φορείς της χώρας η εξάπλωση της ασθένειας του πλατάνου που έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας.
Αν και οι επιστήμονες είχαν επισημάνει από το 2003 τον μύκητα - δολοφόνο που σκότωνε τα αιωνόβια δέντρα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε τελικά να λάβει μέτρα για να σταματήσει την ασθένεια που έχει εξαπλωθεί σε έξι νομούς της χώρας.Η σύσκεψη έγινε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Θάνο Μωραΐτη, όπου συμμετείχαν ο ειδικός γραμματέας Δασών Γιώργος Αμοργιανιώτης και εκπρόσωποι ερευνητικών φορέων.

Το χρονικό ενός εγκλήματος

Η Real planet είχε αναδείξει το θέμα στις 8 Μαρτίου του 2009 και όμως η πολιτεία κώφευε. Σε τρία δασαρχεία που εποπτεύουν περιοχές όπου θέριζε ο μύκητας -δασαρχεία Τριπόλεως, Βυτίνας και Κυπαρισσίας- δεν υπήρχε επιστημονικός υπεύθυνος να εντοπίσει την ασθένεια. Αποτέλεσμα ήταν ο μύκητας να εξαπλωθεί και να «δολοφονήσει» τα πλατάνια σε όλη τη Μεσσηνία, καθώς εξαπλώνονταν με γοργούς ρυθμούς προς την Αρκαδία, την Ηλεία και τη νότια Αχαΐα, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές.«Προειδοποιούσαμε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας, το φαινόμενο θα ξεφύγει από την Πελοπόννησο και θα λάβει διαστάσεις πανδημίας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, ωστόσο, συνέχιζαν να αδρανούν, με τα δασαρχεία να μην έχουν τα μέσα να αντιδράσουν», επισημαίνει o ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων του ΕΘΙΑΓΕ δρ Παναγιώτης Τσόπελας.Υστερα από λίγους μήνες, το 2010, η Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας έρχεται να επιβεβαιώσει τη μακάβρια πρόβλεψη των επιστημόνων. Ο μύκητας-δολοφόνος των πλατάνων χτυπάει στην Ηπειρο και εξαπλώνεται στα χωριά Καλοχώρι, Μελιά και Ντόλιανη των Ιωαννίνων και στα χωριά Φιλιάτες και Τύρια του νομού Θεσπρωτίας.

Τίποτα καινούργιο

Αυτά που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη του υπουργείου δεν ήταν τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή της νομοθεσίας που υπάρχει εδώ και επτά χρόνια. Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση 119999/22-9-2004, θα πρέπει να χαρτογραφηθούν όλες οι εστίες προσβολών και να αποτυπωθούν σε χάρτες συγκεκριμένες ζώνες γύρω από αυτές.Σε αυτές περιλαμβάνονται μία «εστιακή ζώνη», ακτίνας τουλάχιστον 100 μέτρων γύρω από την περιοχή στην οποία έχει διαπιστωθεί η ασθένεια, και μία «ζώνη ασφαλείας», ακτίνας τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου γύρω από την εστιακή ζώνη. Παράλληλα, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι ΟΤΑ που σχετίζονται με δημόσια έργα, καθώς και οι ιδιώτες που έχουν αγρούς στις συγκεκριμένες περιοχές, θα πρέπει να ενημερώνονται για τα όρια αυτών των ζωνών και για την αποφυγή συγκεκριμένων εργασιών μέσα σε αυτές, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διασπορά του μύκητα.

Ο ένοχος
Ο φονικός μύκητας που προκαλεί την ασθένεια ονομάζεται Ceratocystis platani. είναι αυτόχθον είδος της Β. Αμερικής και τη δεκαετία του 1940 είχε θανατώσει πολλά πλατάνια στη βορειοανατολική ακτή των ΗΠΑ. «Στη χώρα μας κατέφθασε από φυτώρια της Ιταλίας. Εκεί βρέθηκε κρυμμένος σε “επιμολυσμένα” ξύλινα κιβώτια πλατάνου, τα οποία έφεραν μαζί τους οι αμερικανικές δυνάμεις στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποτέλεσμα ήταν να χαθεί το 80%-90% των αιωνόβιων δέντρων της Ιταλίας και της Γαλλίας», επισημαίνει ο Π. Τσόπελας.Ο μύκητας αναπτύσσεται στα αγγεία του ξύλου, προκαλώντας παράλληλα νέκρωση του κορμού. Το παράσιτο εισβάλλει στις πληγές του κορμού, στα κλαδιά και στις ρίζες. Στη συνέχεια, διαδίδεται στα γειτονικά δέντρα από τις ρίζες που μπλέκονται μεταξύ τους. «Η καταστροφή αυτών των δέντρων, σε κάθε περιοχή όπου εμφανίζεται ο μύκητας, είναι απαραίτητη. Παράλληλα, πρέπει να πραγματοποιείται είτε ταφή του δέντρου σε ΧΥΤΑ είτε καύση», τονίζει ο Π. Τσόπελας.Ο πιο διαδεδομένος τρόπος εξάπλωσης του μύκητα είναι μέσω των εργαλείων με τα οποία κόβονται τα προσβεβλημένα δέντρα, όπως τα αλυσοπρίονα, τα πριόνια και τα τσεκούρια, στα οποία επικάθεται ο μύκητας.

ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της σύσκεψης στο υπουργείο Περιβάλλοντος αποφασίστηκε:
1. Να αποτυπωθεί άμεσα η κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα και να γίνει δειγματοληψία, ώστε να καταγραφούν οι επιμολυσμένες εστίες και εκείνες οι περιοχές που έχουν σοβαρές πιθανότητες να προσβληθούν από τον μύκητα.
2. Να αποσταλεί εγκύκλιος προς τις δασικές υπηρεσίες για να εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και καραντίνας όπου απαιτείται.
3. Να καταρτιστεί πρόγραμμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής καταστροφής των δέντρων που έχουν ήδη προσβληθεί, ώστε να προστατευτούν τα υγιή πλατάνια.
4. Θα ξεκινήσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης του κοινού, αλλά και των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων που ειδικεύονται στη διαχείριση φυτικού υλικού, με σκοπό να περιοριστεί το φαινόμενο στις εστίες όπου έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Προσφυγή στη δικαιοσύνη σχεδιάζει το κίνημα «Δεν Πληρώνω»


Συγκέντρωση στα διόδια των Αφιδνών θα πραγματοποιήσει αύριο στις 4 το απόγευμα το κίνημα «Δεν Πληρώνω», αντιδρώντας στην καθιέρωση ως παράβαση του ΚΟΚ της άρνησης πληρωμής διοδίων.Μέλη του κινήματος έκαναν επίσης γνωστή την πρόθεσή τους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, επικαλούμενοι αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης.Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης επανέλαβε σε δηλώσεις του ότι θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις διοδίων στα υπό κατασκευή τμήματα των αυτοκινητόδρομων και γενικότερα μειώσεις των διοδίων.Ανέφερε επίσης ότι θα καθιερωθούν εκπτώσεις για όσους κάνουν πολύ συχνές διελεύσεις, ενώ θα υπάρξουν και «γενναίες» διευκολύνσεις για τις τοπικές κοινωνίες με τα ηλεκτρονικά διόδια.Όταν συμβούν όλα αυτά, όλες οι αντιδράσεις θα είναι αδικαιολόγητες, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η μείωση των διοδίων θα επιβαρύνει και τις κοινοπραξίες αλλά και το Δημόσιο.

Συζήτηση των περιφερειαρχών για τη μεταφορά μαθητών


Το οξυμένο πρόβλημα με τις απρόβλεπτες διαστάσεις της μεταφοράς μαθητών όλων των κατηγοριών (ΑΜΕΑ, μουσικά σχολεία κλπ) συζήτησαν όλοι οι Περιφερειάρχες στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.).Ομόφωνα αποφασίστηκε να ζητηθούν από τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων:
1. Άμεση ψήφιση τροπολογίας για την επίλυση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στις συμβάσεις για τη μεταφορά των μαθητών από τις καταργηθείσες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.
2. Απόδοση στις Περιφέρειες του συνόλου των οφειλόμενων χρημάτων προηγούμενων ετών από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
3. Κατάλληλη προετοιμασία για την εφαρμογή της σχετικής διάταξης του «Καλλικράτη» για μεταφορά της συγκεκριμένης αρμοδιότητας από τις Περιφέρειες στους Δήμους από την 1η Ιουλίου 2011, προκειμένου να μην υπάρχουν κενά, νέες αρρυθμίες.
Στη συνέχεια οι περιφερειάρχες συναντήθηκαν με τον υπουργό Πολιτισμού, Π. Γερουλάνο με τον οποίο συζήτησαν τρόπους για την ανάδειξη του ρόλου των Περιφερειών στην προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.Ο αρμόδιος υπουργός, Παυλος Γερουλάνος, αφού στάθηκε στο σημαντικό ρόλο που θα κληθούν να παίξουν οι περιφερειάρχες στη διάχυση του κυβερνητικού έργου στον κλάδο του τουρισμού, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει γύρο επισκέψεων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.