Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

Ο Χίτλερ πήγε στον Παράδεισο...

thumb

Της Τζένης Κ.

«6.500 άτομα απομακρύνθηκαν εχθές, κατόπιν υποδείξεως των Αρχών, από το προάστιο του Παρισιού Βουλώνη- Μπιλανκούρ, προκειμένου να εξουδετερωθεί ανώδυνα η 500 κιλών βόμβα του β’ παγκοσμίου πολέμου που εντοπίστηκε πρόσφατα στις εγκαταστάσεις του τοπικού εργοστασίου της Renault. Το εργοστάσιο αυτό το χρησιμοποιούσαν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής για την κατασκευή αυτοκινήτων. Εξ ου και το γεγονός ότι η άσκαστη βόμβα είχε ριφθεί και παραμείνει, εκεί»…Η είδηση είναι χθεσινή. Δηλαδή της 6ης Φεβρουαρίου 2011. Και η έκβαση του περιγραφόμενου γεγονότος υπήρξε θετική. Οι Γάλλοι πυροτεχνουργοί μεθόδευσαν μια ελεγχόμενη μικροέκρηξη κι ούτε γάτα ούτε ζημιά… Το επίμαχο μονοστηλάκι, ωστόσο, κρύβει μέσα του άλλη μια βόμβα. Μια βόμβα τραγικά επίκαιρης ειρωνείας. Μπορεί να πέρασαν πολλές αλλήθωρες δεκαετίες από τον καιρό του Αδόλφου, μπορεί οι γενιές που ακολούθησαν τις γενιές του Πολέμου, μεταξύ rock, disco, pop, techno και hip-hop, να δυσκολεύονταν και να εξακολουθούν να δυσκολεύονται να «μεταβολίσουν» το γεγονός πως η ανθρωπότητα τόσο αναπόδραστα πάτησε την πρόκα της αυτοκαταστροφής της εμφιλοχωρώντας σε παιανίζουσες παρατάξεις και γιγαντιαίες συρράξεις,… όμως… ακόμα και σήμερα…. η Ευρώπη, τουλάχιστον, εξακολουθεί να έχει μέσα της φυτεμένους τους εκρηκτικούς σπόρους εκείνης της εποχής. Και παρότι επιχειρεί να τους εξουδετερώσει ελεγχόμενα, κατά τα φαινόμενα, η ιστορία -με τη γνωστή συνήθειά της, να επαναλαμβάνεται- ξαναφέρνει στο προσκήνιο τις ίδιες δυνατότητες παρεκκλίσεων και εκτροπών από τα όρια…Σα δολοφόνοι επιστρέφουν οι ισχυροί στους τόπους των εγκλημάτων έχοντας αλλάξει μονάχα αμφιέσεις και πολεμική μεθοδολογία. Με την ίδια ισχύ, με την ίδια μεγαλομανία. Δεν έχουν ανάγκη να προτάξουν κάποια ιδεολογία. Αυτή τη φορά ιδεολογία είναι το χρήμα και η δύναμή του. Κατοχή είναι τα χρέη και τα δάνεια που δεν αποτινάσσονται ούτε κατά διάνοια. Κυβερνήσεις Κατοχής είναι οι λιγότερο ή περισσότερο συνεργαζόμενες κυβερνήσεις. Η κραταιότητα έγκειται στους δείκτες. Εβραίος είναι ο οικονομικά ασθενής. Νταχάου γίνονται μέρα με τη μέρα οι χώροι εργασίας. Κρεματόρια είναι οι οργανωμένες δομές, όπου καίγονται και γίνονται σαπούνι οι επιλογές. Σε θαλάμους αερίων, διοξινών και άλλων χημικών πνίγεται η σωματική και ψυχική υγεία. Γκεστάπο είναι οι μηχανισμοί που ελέγχουν τις πληροφορίες και φροντίζουν να «φτύσει» ο καθένας όσα ξέρει υπό την πίεση των περιστάσεων. Οι συσχετισμοί δυνάμεων έχουν σαφέστατα αλλάξει, αλλά ο διττός χαρακτήρας της αντιπαράθεσης είναι και πάλι σαφής. Από τη μια ο Άξονας των ισχυρών και από την άλλη η Αντάντ των αναξιοπαθούντων.Τελικά είναι αλήθεια πως ο Χίτλερ πήγε στον Παράδεισο. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι κάθε τόσο εμφανίζονται ηγέτες- καμικάζι που θέλουν να του μοιάσουν. Και η ανθρωπότητα, αναπόδραστα, πατάει την πρόκα και τους παρέχει τη δυνατότητα να δράσουν…

topontiki

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση της ηγεσίας του Υπ. Υγείας με την τρόικα


Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους της τρόικας.Πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι με βάση τα μέτρα που λαμβάνονται, η μείωση των δαπανών θα επιτευχθεί. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η εξοικονόμηση 250.000.000 ευρώ από τις προμήθειες και 150.000.000 από τα νοσοκομειακά φάρμακα.

Αρρωστο το 1/3 των υπολογιστών!


Το ένα τρίτο των Ελλήνων αλλά και των υπολοίπων ευρωπαίων πολιτών, που έκαναν χρήση του Ίντερνετ στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλώνουν ότι ο υπολογιστής τους προσβλήθηκε από κάποιο ιό. Αυτό προκύπτει από στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες με αφορμή την αυριανή διεθνή ημέρα για ασφαλές Ιντερνέτ.Αναλυτικότερα, το 34% των Ελλήνων και το 31% των πολιτών στην ΕΕ, που έκαναν χρήση του Ίντερνετ στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλώνουν ότι ο υπολογιστής τους προσβλήθηκε από κάποιο ιό. Τα υψηλότερα ποσοστά «μόλυνσης» των υπολογιστών παρατηρούνται στη Βουλγαρία (58%), τη Μάλτα (50%) και τη Σλοβακία (47%) και τα χαμηλότερα στην Αυστρία (14%), την Ιρλανδία (15%), τη Φιλανδία (20%) και τη Γερμανία (22%).Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 3% των Ελλήνων (με 4% μέσο κοινοτικό), που έκαναν χρήση του Ίντερνετ στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλώνουν ότι έπεσαν θύμα απάτης που αφορούσε παραβίαση προσωπικών στοιχείων και άλλων εμπιστευτικών στοιχείων, ενώ το 2% των συμπολιτών μας (3% ο μέσος κοινοτικός όρος) είχαν χρηματικές απώλειες πέφτοντας θύμα απάτης κατά τη χρήση της πιστωτικής τους κάρτας. Τέλος, το 3% των Ελλήνων και το 5% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι στη διάρκεια του τελευταίου έτους το παιδί τους είχε πρόσβαση σε κάποια ακατάλληλη ιστοσελίδα.

Ευελιξία στην αγορά εργασίας ζητά η τρόικα


Μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας ζήτησαν οι εκπρόσωποι της "Τρόικας" στη συνάντησή τους με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Συγκεκριμένα, έθεσαν τα θέματα των ρυθμίσεων που αφορούν στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τα οποία αποτελούν δεσμεύσεις του Μνημονίου. Το Υπουργείο Εργασίας, θεωρεί ότι οι ρυθμίσεις που προβλέπονται από τον νόμο Λοβέρδου, για την δοκιμαστική πρόσληψη ενός έτους και τον υπολογισμό των υπερωριών είναι επαρκείς. Η τρόικα δεν ζήτησε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ούτε έθεσε χρονοδιαγράμματα, όμως η συζήτηση παραμένει, σε τεχνικό επίπεδο, ανοιχτή και η τρόικα θα μπορεί να εισηγηθεί συγκεκριμένες προτάσεις στην επόμενη συνάντηση, μετά τρεις μήνες.Oι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν να μην υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τα επικουρικά ταμεία, ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, ΤΕΑΔΥ, και Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, που θα πρέπει να κατατεθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και ανάλογα με τα αποτελέσματα, να δρομολογηθούν από τις αρχές του 2012, οι διαδικασίες της ενοποίησης των επικουρικών Ταμείων.

ΔΕΗ: Λογαριασμοί σελφ σέρβις


Τη δυνατότητα να ενημερώνουν οι ίδιοι οι καταναλωτές τη ΔΕΗ για τις ενδείξεις του μετρητή τους ώστε όλοι οι λογαριασμοί να εκδίδονται με βάση την πραγματική κατανάλωση και όχι "έναντι" παρέχει η επιχείρηση στους πελάτες της. Η ενημέρωση γίνεται είτε τηλεφωνικά είτε μέσω Ίντερνετ, ενώ σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ η δυνατότητα αυτή εκτός από την κατάργηση των "έναντι" λογαριασμών εξυπηρετεί και τις περιπτώσεις που η πρόσβαση των καταμετρητών στο "ρολόι" είναι δύσκολη (π.χ. σε κλειστά σπίτια, μονοκατοικίες κλπ.).Το χρονικό διάστημα στο οποίο μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν την καταμέτρηση αναγράφεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, πάνω από τον πίνακα με τις ενδείξεις μετρητή. Εκτός από την ένδειξη του μετρητή οι καταναλωτές πρέπει επίσης να γνωρίζουν τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής, που αναγράφεται επίσης στο έντυπο του λογαριασμού και να επικοινωνήσουν με το τηλ. 10410 ή να υποβάλουν την ένδειξη ηλεκτρονικά στη διέυθυνση http://www.dei.com.gr οδηγίες για τα σημεία που πρέπει να προσέξει κανείς κατά την καταμέτρηση. Για πολυκατοικίες, όπου υπάρχουν πολλά ρολόγια, ο καταναλωτής πρέπει να επιβεβαιώνεται ότι ο αριθμός παροχής που αναγράφεται στο λογαριασμό του, είναι ο ίδιος με αυτόν στο μεταλλικό ταμπελάκι πάνω στο μετρητή.

Σε λίγες μέρες η ενεργοποίηση του μέτρου για την απόσυρση ΙΧ


Eντός της εβδομάδας θα υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση του μέτρου της απόσυρσης Ι.Χ. αυτοκινήτων, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υφυπουργού οικονομικών Δημήτρη Κουσελά.Μετά την παρέλευση 10 ημερών από τη δημοσιεύσή της στο φύλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή.Σύμφωνα με το μέτρο που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση η απόσυρση θα εφαρμόζεται για αυτοκίνητα που τέθηκαν για πρώτη φορά στην κυκλοφορία πριν το 1999.Οι κάτοχοι τους θα έχουν την δυνατότητα να το αποσύρουν και να κερδίσουν μείωση του τέλους ταξινόμησης για την αγορά καινούργιου οχήματος μέχρι 2.000 κυβικών εκατοστών.

Νέα παράταση για την περαίωση


Παράταση έως τις 11 Φεβρουαρίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στις κάθε είδους προθεσμίες που αφορούν την έκδοση των Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων για την περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων, την υποβολή σχετικών αιτήσεων από τους επιτηδευματίες καθώς και την υποβολή αιτήσεων επίλυσης των διαφορών εκκρεμών υποθέσεων.Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά προκειμένου να διευκολυνθούν επιχειρήσεις για τις οποίες δεν κατέστη δυνατόν να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Τρίωρη στάση εργασίας των μηχανικών του δημοσίου


Ο Κλάδος των Διπλωματούχων Μηχανικών έχει εξαγγείλει τρίωρη στάση εργασίας για την Τρίτη 8/2/2011 από την αρχή του ωραρίου. Η κυβέρνηση σχεδιάσει την περαιτέρω μείωση των αποδοχών μας κάτω από τα όρια της αξιοπρέπειας, όπως επίσης και τη διάλυση του Δημόσιου Τομέα ενώ δεν γίνεται καμιά συζήτηση για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του. Αυτοί που δόμησαν ένα πελατειακό Δημόσιο Τομέα σε βάρος της κοινωνίας, διαπράττουν εκ νέου έγκλημα με το ξεπούλημα και την αποδόμηση του. Συνεχίζοντας τον ολισθηρό δρόμο αποδίδουν στους Πτυχιούχους Μηχανικούς τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους Διπλωματούχους Μηχανικούς θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τους αποδέκτες των υπηρεσιών τους. Δε θα δεχθούμε περαιτέρω μείωση τους εισοδήματος μας και συρρίκνωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων. Δεν ανεχόμαστε να είμαστε τα μόνα φορολογικά υποζύγια σε ένα κατάφωρα άδικο φορολογικό σύστημα με υψηλούς έμμεσους φόρους από τη μία και συνεχώς διογκούμενη φοροαπαλλαγή και φοροαποφυγή από την άλλη για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί.

Για το Δ.Σ. ΕΜΔΥΔΑΣ Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας
Ο Γ.Γ. Πατεράκης Μάνος

Το ΤΕΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για Ιόνια μέχρι Κακαβιά

Νέο έγγραφο προς το υπουργείο Υποδομών

Πρωτοβουλία για να ξεκαθαριστούν τα πράγματα γύρω από την κατασκευή της Ιόνιας οδού, όπως έκανε και στο παρελθόν, αναλαμβάνει το τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Εκτός του έργου παραχώρησης για το οποίο είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις υπουργείου Υποδομών και κοινοπραξιών για τους πέντε μεγάλους αυτοκινητόδρομους, η τύχη του ...ορφανού τμήματος απασχολεί έντονα, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.Εκτός αυτών υπάρχουν αιτήματα για άλλα έργα προσπελασιμότητας που μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και όσα αφορούν κόμβους και συνδέσεις της Εγνατίας που επίσης δεν έχουν απαντηθεί από το αρμόδιο υπουργείο.

Επίσημη ενημέρωση
Η κατάσταση στην Ιόνια από Αντίρριο μέχρι Γιάννινα, λιγότερο από τρία χρόνια πριν την λήξη της σύμβασης παραχώρησης, σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπει αισιοδοξία ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, ενώ οι φήμες που κυκλοφορούν περί Ιόνιας, μέχρι τη Φιλιππιάδα προκαλούν ανησυχία.Ο πρόεδρος της Δ.Ε του ΤΕΕ Ηπείρου, Γιώργος Ρεκατσίνας δεν κρύβει κι εκείνος τον προβληματισμό του, ωστόσο επισημαίνει ότι το τμήμα που αφορά την Ήπειρο είναι τελευταίο στη σειρά παράδοσης από τον παραχωρησιούχο και χωρίς ημερομηνία έναρξης.Επιδίωξη του ΤΕΕ είναι να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υποδομών για την εξέλιξη και τις προοπτικές του έργου και αποστέλλει νέο έγγραφο προς τον υφυπουργό Υποδομών Γ. Μαγκριώτη καλώντας τον στην Ήπειρο για σύσκεψη με όλους τους φορείς, ώστε να δοθούν απαντήσεις.

Στα Διευρωπαϊκά δίκτυα;
Και το ..ορφανό τμήμα από Γιάννινα μέχρι Κακαβιά αποτελεί κεντρικό αίτημα των φορέων και αναμένουν απαντήσεις και για το πώς θα κατασκευαστεί, με την παραχώρηση να αποτελεί την πιο ρεαλιστική λύση, αφού ως δημόσιο έργο απαιτεί άνω των 250 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες μια καλή εξέλιξη για το τμήμα Γιάννινα-Κακαβιά θα ήταν η ένταξη ολοκλήρου του άξονα στο δίκτυο των Ευρωπαϊκών αυτοκινητοδρόμων, αφού θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ευκολότερα ως έργο ευρύτερης σημασίας και όχι μόνο εθνικής. Πέρα από αυτό προέχει να ολοκληρωθεί η μελέτη και να αναζητηθεί τρόπος χρηματοδότησης.

Ένα ενεργό εργοτάξιο
Το μοναδικό ενεργό εργοτάξιο στην Ιόνια είναι στο τμήμα Αμφιλοχία-Μενίδι, αφού σταμάτησε μετά την ολοκλήρωση της διάνοιξης της σήραγγας κι αυτό στην Αμπελιά και ότι υπήρχε στην περιοχή από Γοργόμυλο Πρέβεζας μέχρι Σκλίβανη.Πρόβλημα με απαλλοτριώσεις και περιβαλλοντικά υπάρχει στο επόμενο τμήμα μέχρι και την σήραγγα Αμπελιάς, με εκκρεμότητα και το στρατόπεδο.Το τμήμα στην περιοχή της Αμφιλοχίας έχει αναλάβει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ και τα υπόλοιπα η Ισπανική FERROVIAL η οποία έχει σταματήσει τις εργασίες.Υπάρχει συνολικό πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του έργου εξαιτίας της στάσης των τραπεζών και των μειωμένων εσόδων από τα διόδια που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης.

Και έργα προσπελασιμότητας

Τα αιτήματα για έργα που μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ δεν σταματούν με την Ιόνια. Ήδη το ΤΕΕ έχει προτείνει να προωθηθεί η κατασκευή της σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια, στην Φιλιππιάδα, η ουσιαστική βελτίωση του παραλιακού άξονα Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας και η επέκτασή του μέχρι τη Σαγιάδα και τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, με παράκαμψη της Ηγουμενίτσας, ιδίως αυτή τη χρονική στιγμή που κατασκευάζεται εντός της Αλβανίας το τμήμα Κονίσπολη- Άγιοι Σαράντα. Επίσης η προσπελασιμότητα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, όπως τα Τζουμέρκα και το Ζαγόρι. Πέραν αυτών οφείλονται ακόμη απαντήσεις του υπουργείου Υποδομών για τους κόμβους Ιωαννίνων (ανακατασκευή ή νέος), κοντά στη σήραγγα Δρίσκου και έξοδοι-είσοδοι, μαζί με συνδέσεις περιοχών.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ο Μητροπολίτης Άρτας στο Άγιον Όρος


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος Δ’ μετέβη την Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου 2011 στο Άγιον Όρος. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ι. Μ. Άρτης, εκεί ο κ. Ιγνάτιος φιλοξενήθηκε στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου ενώ επισκέφθηκε το Πρωτάτο, την Ιερά Μονή Ιβήρων, την Σκήτη του Αγίου Ανδρέα, το Κελλί του Αγίου Νικολάου Μπουραζέρι, καταλήγοντας στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Στο Βατοπαίδι ο κ. Ιγνάτιος μετέβη για να προεξάρχει της πανηγύρεως του Οσίου Μαξίμου του Γραικού, καθώς και της Συνάξεως της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Παραμυθίας. Ο Άγιος Μάξιμος όπως είναι γνωστό γεννήθηκε το 1470 στην Άρτα. Σπούδασε για 15 χρόνια στην Ιταλία στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμιά της και έγινε μοναχός στο Βατοπαίδι, όπου παρέμεινε για περισσότερο από 10 χρόνια έως το 1516. Της Πανηγύρεως προΐστατο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος Δ’. Στο δεξιό χορό έψαλλε η Συνοδεία του Γέροντος Δαμασκηνού Νεοσκητιώτου, ενώ στον αριστερό χορό οι πατέρες της Ιερά Μονής Καρακάλλου μαζί με τους Βατοπαιδινούς. Στο Συνοδικό ο Μητροπολίτης Άρτης στην πολύ ωραία και αυθόρμητη ομιλία του, αναφέρθηκε στον Άγιο Μάξιμο το Γραικό, που η Θεία Πρόνοια τον ανέδειξε φωτιστή των Ρώσων. Ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι ο Άγιος Μάξιμος, αποτελεί αιώνιο σύνδεσμο μεταξύ της Μητροπόλεως Άρτης και της Μονής Βατοπαιδίου. Επίσης ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι "ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς, η κρίση που περνά η χώρα μας δεν είναι οικονομική αλλά κυρίως ηθική, πνευματική και θρησκευτική". "Ο Θεός δεν θα αφήσει την Ελλάδα μας, έστω και χάριν των ολίγων πιστών χριστιανών", πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Άρτης. Ακόμη αναφέρθηκε και στον πειρασμό που υφίσταται η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, τονίζοντας ότι ενδυναμώνεται πνευματικά και ότι τελικά θα ωφεληθεί από την όλη υπόθεση. Ανέφερε, ότι το 1965 επισκέφθηκε τη Μονή Βατοπαιδίου για πρώτη φορά και είχε απελπιστεί από την εικόνα που παρουσίαζε η Μονή, μία Μονή ερειπωμένη και εγκαταλελειμμένη. Και προσευχόταν για την ανακαίνισή της. Σήμερα δε χαίρεται με την πνευματική αναγέννηση και την αναστήλωση του κτηριακού συγκροτήματος, που έχει επιτευχθεί από τη νέα αδελφότητα η οποία αποτελεί υπόδειγμα για τον σύγχρονο ορθόδοξο μοναχισμό. Επίσης ο Σεβασμιώτατος, μετά από προτροπή του γέροντα Εφραίμ, αναφέρθηκε στον προκάτοχό του Ιγνάτιο Γ’. Ανέφερε αρκετά περιστατικά από τη ζωή του ενάρετου μακαριστού Μητροπολίτου, που φανέρωναν την υπερφυσική επέμβαση της Θείας Χάριτος. Ο μακαριστός ήταν, όπως τόνισε και ο Ηγούμενος γέροντας Εφραίμ, άνθρωπος της προσευχής, με αγαθή προαίρεση και ακρίβεια συνειδήσεως, χαρισματούχος ποιμένας, που ακριβώς τέτοιους ποιμένες έχει ανάγκη η εποχή μας.

Τι φυλάγανε οι φύλακες στη "ΔΩΔΩΝΗ";


Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε όταν λέγαμε εδώ και δύο βδομάδες ότι η διοίκηση της "ΔΩΔΩΝΗΣ" ξεκινάει την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας από την ασφάλεια, αναθέτοντάς τη στη Group 4.Η διάρρηξη των γραφείων της κάθε άλλο παρά "αθώα" είναι και η διοίκηση της εταιρίας πρέπει να απαντήσει άμεσα, τι ακριβώς πήραν οι διαρρήκτες.Το φιάσκο της ανεκδιήγητης διοίκησης συνεχίζεται. Η πρώτη κλοπή στα χρονικά της εταιρίας έγινε τρεις μέρες μετά την ανάθεση της φύλαξης σε σεκιουριτάδες. Λίγες μέρες πριν, δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των εργαζόμενων που εργάζονταν ως φύλακες.Και τι ειρωνεία, οι λόγοι της διοίκησης που επέλεξε για να ιδιωτικοποιήσει την φύλαξη είναι το κόστος φύλαξης- που ήδη επιβαρύνεται με απώλειες 22000 ευρώ λόγω κλοπής - και η απουσία της διοίκησης στους παλαιούς φύλακες!!!Φυσικά δεν θα μας εκπλήξει το γεγονός η κλοπή να προκαλέσει φαινόμενα “σοκ και δέος” για περαιτέρω μέτρα φύλαξης και ουσιαστικά καταστολής και επενδύσεων- κάμερες..κτλ- με τα αντίστοιχες δωρεές σε κουμπάρους...Αλήθεια, πόσο θα μας δουλεύουν ακόμη ο κ. Κόντος και η πασοκική παρέα του; Είναι ήδη ένοχοι για τη συνέχεια της κατρακύλας της εταιρίας και την απαράδεκτη συμπεριφορά τους προς τους εργαζόμενους και τους παραγωγούς.Πρέπει να παραιτηθεί τώρα η δοτή διοίκηση στην οποία ανάθεσε η κυβέρνηση την απαξίωση της ΔΩΔΩΝΗΣ για να πουληθεί τελικά σε ιδιώτες.Πρέπει να δώσει άμεσα αναφορά η εταιρία:Πώς μπήκαν διαρρήκτες σε φυλασσόμενο χώρο; Τι έκανε η σεκιούριτι που προσέλαβε με χρήματα των παραγωγών και των καταναλωτών την περασμένη Παρασκευή;Αν η διοίκηση δεν απαντήσει άμεσα, ευθέως και σαφώς θα προκαλέσει και θα συντηρήσει ύποπτα σενάρια για την κλοπή της προηγούμενης Παρασκευής.

ΔΡΑΣΥ-ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΓΑΣ:Νομιμότητα και ηθική στην πολιτική ζωή


Μπορεί κανείς εκεί στον Δήμο Πάργας να μας εξηγήσει πώς κατορθώνουν να συνδυάζουν την νομιμότητα και την ηθική στην πολιτική ζωή των τοπικών αρχόντων;Και για να εξηγούμαι το ερώτημα δεν απευθύνεται μόνο προς τον κ.Λιόλιο, Δήμαρχο Πάργας αλλά και προς τα θεσμικά όργανα ελέγχου των αποφάσεων του Δήμου.
Ερώτημα 1ο: Αληθεύει οτι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ιατρός στο Κέντρο Υγείας Καναλλακίου, δεν έχει λάβει την υποχρεωτική άδεια, επαναλαμβάνω, την υποχρεωτική άδεια, όπως ο Καλλικράτης και οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι γράφουν, από την υπηρεσία του; Έχει υποβάλλει αίτηση για την χορήγησή της.Απ'ότι κυκλοφορεί δεν σκοπεύει να υποβάλλει αίτηση, αλλά και ούτε έχει φροντίσει ο ίδιος ή ο Δήμος να ενημερώσει την υπηρεσία του. Με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε αμφιβολία και οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και οι πράξεις του στο Κ.Υ. Καναλλακίου.Σύμφωνα με τον Ν.3852/2010 (Καλλικράτης) στα άρθρα 92 & 93,που προβλέπουν τις καταβληθησόμενες αντιμισθίες και την καταστατική θέση αιρετών Ο.Τ.Α.,αναφέρεται αυτολεξεί: "Στους δημάρχους,αντιδημάρχους και προέδρους δημοτικών συμβουλίων όλων των δήμων... χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα της θητείας τους. Την ειδική άδεια του παρόντος άρθρου λαμβάνουν υποχρεωτικά τα ανωτέρω πρόσωπα ανεξαρτήτως υποβολής σχετικής αίτησης...".
Ερώτημα 2ο: Αληθεύει οτι έχουν προσληφθεί, με απόφαση του Δημάρχου, ως ειδικοί συνεργάτες, αφ' ενός ο κ. Κοντοδήμας Γ., αρχιτέκτονας μηχανικός, ο οποίος έχει καταθέσει αγωγή εναντίον του πρώην Δήμου Φαναρίου, για διαφυγόντα κέρδη, επειδή δεν πούλησε καταστήματα που είχε φτιάξει και ζητάει 1.600.000.Ευρώ(ένα εκατομμύριο και εξακόσιες χιλιάδες ευρώ) και αφ' ετέρου η κόρη του Δημοτικού Συμβούλου κ. Ντάλλα, εκλεγμένου με τον κ. Λιόλιο, από την Πάργα;
Θα παρακαλούσαμε τον κ.Λιόλιο να δώσει πειστικές απαντήσεις.Γιατί αν αληθεύουν οι πληροφορίες, τότε θα πρέπει να αληθεύουν και οι προεκλογικές φήμες οτι ο κ.Λιόλιος είχε δεσμευτεί απέναντι στον κ.Κοντοδήμα οτι θα τον βοηθήσει στην διεκδίκηση του ποσού από τον Δήμο, γι'αυτό και ο κ.Κοντοδήμας είχε αναλάβει την ευθύνη του πολιτικού γραφείου, προεκλογικά καθώς και οτι ο κ.Ντάλλας μπήκε στο ψηφοδέλτιο του κ.Λιόλιου με την πρόβλεψη να τακτοποιήσει την κόρη του και παρ'οτι εκλέχθηκε δεν διεκδίκησε να γίνει Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ή Αντιδήμαρχος, όπως έλεγε έντονα το παρασκήνιο;Πέρα από τις φήμες. Είναι νόμιμο να έχει εκλεγεί ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και να μην έχει παραιτηθεί από την θέση του;Είναι ηθικό να έχει επιλεγεί ειδικός σύμβουλος , πρόσωπο που διεκδικεί από τον Δήμο ένα τέτοιο ποσό; Είναι ηθικό να έχει επιλεγεί ως ειδική σύμβουλος, γυμνάστρια, κόρη εκλεγμένου Δημοτικού Συμβούλου;Και μην απαντήσει κανείς οτι αυτό είναι νόμιμο.Είναι όμως ηθικό;Θα παρακαλούσαμε να δώσει ο κ. Λιόλιος απαντήσεις.Θα ευχόμασταν να μην αληθεύουν τα παραπάνω.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ εξυπηρετούνται κανονικά από τους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ

Στο ΙΚΑ Ιωαννίνων σήμερα απεργούσε περίπου το 45% των γιατρών

Ξεκίνησε από σήμερα για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ το μέτρο της συνταγογράφησης φαρμάκων, εκτός από τις μονάδες υγείας του Ιδρύματος -όπου αυτές λειτουργούν- και στους συμβεβλημένους ιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, όλων των ειδικοτήτων.Στο ΙΚΑ Ιωαννίνων στο οποίο δεν έβλεπες τις γνωστές ουρές, έχουν ήδη αναρτηθεί οι πίνακες με τα ονόματα όλων των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΕΕ και τον ΟΠΑΔ, με σκοπό να ενημερωθούν οι ασφαλισμένοι για το που και το πότε μπορούν να τους βρουν.Με την κίνηση αυτή το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και αν κρίνει κανείς από την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου το πέτυχε με τον καλύτερο τρόπο.Ο ιατρικός κόσμος πάντως από την μια μεριά δείχνει να διαφωνεί με το γενικότερο πολυνομοσχέδιο της υγείας και από την άλλη η συμμετοχή των γιατρών στις απεργιακές κινητοποιήσεις είναι σχετικά μικρή.

Χωρίς παρατράγουδα η πρώτη μέρα

Η πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου με το οποίο επιτρέπεται πλέον στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ να επισκέπτονται τους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι στον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ κύλησε ομαλά στα Γιάννινα.Η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ σε συνδυασμό με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι να κλείσουν ένα ραντεβού οδήγησε χθες αρκετούς από αυτούς στα γραφεία του Ιδρύματος με σκοπό να ενημερωθούν για το ποιοι γιατροί βρίσκονται στη λίστα και πότε μπορούν να τους επισκεφτούν.Έτσι αρκετοί ήταν αυτοί που στεκόντουσαν μπροστά από τους αναρτημένους πίνακες όπου αναγράφονταν οι γιατροί και ειδικότητές τους, με ένα χαρτί κι ένα στυλό σημειώνοντας την οδό που βρίσκονται τα ιατρεία τους, επιλέγοντας τον γιατρό που θα συναντήσουν, γεγονός πρωτόγνωρο για τους ιδίους οι οποίοι ήταν μαθημένοι να ξυπνάνε νωρίς το πρωί προκειμένου να πάρουν αριθμό προτεραιότητας για μια εξέταση ή για μια συνταγογράφηση των φαρμάκων τους.Αν μπορεί να βγει κάποιο συμπέρασμα πάντως είναι πως οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ είδαν με πολύ καλό μάτι την κίνηση αυτή του υπουργείου αφού οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, τι ταλαιπωρία πρέπει να περάσουν για να κλείσουν ένα ραντεβού.

Οι αντιδράσεις συνεχίζονται

Το μέτρο αυτό αλλά και η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για την υγεία έχει φέρει τεράστιες αντιδράσεις από όλο τον ιατρικό κόσμο.Στο ΙΚΑ Ιωαννίνων σήμερα απεργούσε περίπου το 45% των γιατρών, ενώ από αύριο στο χώρο των κινητοποιήσεων μπαίνει και ο Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος αποφάσισε απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη.Την Τρίτη ώρα 12 το μεσημέρι θα επαναληφθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του Συλλόγου για περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ αποφασίστηκε τέλος κοινή εκδήλωση ενημέρωσης με όλους τους ιατρικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της πόλης την Τετάρτη στις 19.30 το απόγευμα.Από σήμερα απεργούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ με απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία στα Γιάννινα σήμερα και αύριο.Η απόφαση αυτή, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Χάρης Γιάννουλης, πάρθηκε στη λογική τη σύμπλευσης με τον πανελλήνιο φαρμακευτικό σύλλογο που έχει κηρύξει απεργία τις ίδιες μέρες.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Να ανοίξει το κλειστό επάγγελμα του "συμβεβλημένου ιατρού"

Γράφει ο Οδυσσέας Βουδούρης

Είναι εντυπωσιακές οι λεκτικές ακρότητες ορισμένων συνδικαλιστών ιατρών για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Υγείας: αφανισμός, εξόντωση κλπ. Γιατί τέτοιο μένος; Μπορεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο να είναι συζητήσιμο σε ορισμένα σημεία του, αλλά σίγουρα δεν αποσκοπεί στο να εξαφανίσει συλλήβδην όλο τον ιατρικό κλάδο στην χώρα μας! Αυτό που επιτυγχάνει είναι να θίξει συντεχνιακά προνόμια και ειδικά αυτά των ιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας του ΙΚΑ. Πρέπει όμως να διαπιστώσουμε, χωρίς να υποβιβάσουμε την προσφορά αυτών των ιατρών, ότι το σύστημα μέχρι τώρα λειτούργησε γραφειοκρατικά, αναποτελεσματικά και σε βάρος τόσο της ελευθερίας επιλογής του ιατρού από τον ασθενή, όσο και σε βάρος της επιστημονικής κυριότητας του ιατρού.Όλοι γνωρίζουμε ότι σήμερα ο ρόλος του ιατρού του ΙΚΑ περιορίζεται συνήθως στο να "γράφει φάρμακα", που συνταγογραφεί ο μη συμβεβλημένος ιατρός, ο οποίος όμως είναι επιλογή του ασθενούς. Παράδοξο σε όλα τα επίπεδα! Αλλά σημαντικό προνόμιο του ιατρού του ΙΚΑ που έρχεται σε επαφή και "υποχρεώνει" πλήθος ασθενών, με τους οποίους μάλλον δεν θα είχε ποτέ επαφή σε άλλη περίπτωση.Οι συνδικαλιστικές ακρότητες οδήγησαν τον Υπουργό Υγείας να πάρει μια σωστή απόφαση: να δώσει το δικαίωμα συνταγογράφησης στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και σε ιατρούς συμβεβλημένους με άλλα ταμεία. Σωστό, αλλά γεννιέται το ερώτημα: γιατί κάνουμε μισό βήμα και δεν ακολουθούμε πιστά αυτή τη λογική; Διότι με το μέτρο αυτό αυξάνουμε μεν τον αριθμό των ιατρών του "κλειστού επαγγέλματος" του συμβεβλημένου συνταγογράφου ιατρού, αλλά δεν καταργούμε το ίδιο το κλειστό επάγγελμα.Η λύση είναι απλή και βασίζεται στο αυταπόδεικτο δεδομένο ότι πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ασκούν όλοι οι ιατροί . Είτε είναι σήμερα συμβεβλημένοι είτε όχι. Όσο κρατάμε έξω από το ασφαλιστικό σύστημα ένα μεγάλο μέρος αυτών των ιατρών, το υγειονομικό σύστημα θα κουτσαίνει. Η πρόταση λοιπόν είναι η εξής: όλοι οι ιατροί που πληρούν ορισμένες καθορισμένες προϋποθέσεις και που το επιθυμούν να έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης για όλα τα ταμεία. Οι προϋποθέσεις αυτές πρέπει να αφορούν κυρίως την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τον ιατρικό φάκελο και την ιατρική αμοιβή.Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η πραγματική ελευθερία επιλογής ιατρού από τον ασθενή και καταργείται ο υποβιβασμός του ιατρού που "γράφει φάρμακα". Επίσης, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση εξασφαλίζει τον έλεγχο της φαρμακευτικής κατανάλωσης. Αυτό το σύστημα εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες προς γενική ικανοποίηση.

Οι "κόκκινες γραμμές" της Λούκας


Από το Μαρικάκι

«Λέμε και καμιά βλακεία να περνάει η ώρα». Λίγα 24ωρα μετά την έκφραση δυσφορίας για τα όσα νομιμοποιείται ή δεν νομιμοποιείται να κάνει η τρόικα (με την οποία η Λούκα ξεχνάει ή κάνει πως ξεχνάει ότι έχουν πέσει βαρβάτες υπογραφές) η υπουργός Εργασίας τα μάζεψε με συνέντευξη στο κυριακάτικο Έθνος. Περιορίστηκε στην «ανάληψη ευθύνης» για τη δήλωση πως όταν έρχεται η τρόικα αποσταθεροποιείται η οικονομία. Γιατί, κατά τα λοιπά η Λούκα ζει σε ακμαιότατη δημοκρατία που το πάνω χέρι έχει η κυβερνησάρα μας η οποία είναι αυτή που παράγει τις πολιτικές αποφάσεις.« Η γνώμη των δανειστών μας είναι σεβαστή και χρήσιμη. Δεν υποκαθιστά όμως την κυβέρνηση. Από το Σύνταγμα, σε μια δημοκρατία η κυβέρνηση είναι εκείνη που νομοθετεί και παράγει πολιτικές για τους πολίτες της. Από τους πολίτες εκλέγεται και στους πολίτες λογοδοτεί».Ακόμα κι έτσι να ήτανε βέβαια, καθόλου δεν τιμά μια «σοσιαλιστική κυβέρνηση το κοινωνικό ξεχαρβάλωμα. Και τα περί λογοδοσίας τα βλέπουμε: η κυβέρνηση είναι έτοιμη να βγάλει στην παρανομία όποια μερίδα της κοινωνίας αντιδρά.Αλλά τι τα θέλουμε τα ραντεβού και τους ελέγχους τότε κυρά Λούκα μας κάθε που είναι να μας στάξουνε την επόμενη δόση; Ποιος μας χορηγεί τα σκονάκια της «εθνικής» πολιτικής; Ο φούφουτος; Ή μήπως οι Φον Φούφουτοι;Και μπορεί η γνώμη των δανειστών μας να είναι «σεβαστή» και « χρήσιμη» αλλά στην εν λόγω συνέντευξη η Λούκα απέδειξε ότι την έχει κορώνα στο κεφάλι της αφού αποδέχεται και αναπαράγει εξ ολοκλήρου τη λογική ότι η ακολουθούμενη πολιτική μπορεί να οδηγεί σε ύφεση αλλά σώζεται η χώρα!Φήμες είναι σύμφωνα με την υπουργό και οι διαφορές με τον Λοβέρδο με τον οποίο απλώς διαφέρουν στο …στυλ!Κερασάκι στην τούρτα; Για την υπουργό Εργασίας μία είναι η κόκκινη γραμμή: δεν θα κάνει, λέει, ποτέ κάτι που δεν πιστεύει. Άρα προφανώς πιστεύει στο Μνημόνιο και τις παραφυάδες του και τα τσαμπουκαλέματα είναι για να περνάει η ώρα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ…

topontiki

«Φρένο» σε αυθαίρετες αυξήσεις ασφαλίστρων για νοσοκομειακή κάλυψη


Τέλος στη χρήση όρου που χρησιμοποιούν ασφαλιστικές εταιρείες σε συμβάσεις νοσηλευτικής περίθαλψης και ο οποίος έχει κριθεί καταχρηστικός από τη Δικαιοσύνη, βάζει με απόφασή του ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Κεγκέρογλου.Ο επίμαχος όρος επέτρεπε σε ασφαλιστικές εταιρείες να προβαίνουν κατά τη διάρκεια της σύμβασης ή σε οποιαδήποτε ημερομηνία ανανέωσης της σε μονομερή αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων, χωρίς να καθορίζονται εκ των προτέρων αντικειμενικά κριτήρια για τον καταναλωτή.Με την απόφαση του υπουργείου, οι ασφαλιστικές εταιρείες που διατηρούν το συγκεκριμένο όρο στις συμβάσεις τους με τους καταναλωτές οφείλουν να τον απαλείψουν και να σταματήσουν να κάνουν χρήση του. Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο εκτιμά ότι θα μπει τέλος στην αδιαφάνεια και στον αιφνιδιασμό των καταναλωτών από υπέρογκες και ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των ασφαλίσεων νοσοκομειακής κάλυψης.Η μη συμμόρφωση των ασφαλιστικών εταιρειών με την υπουργική απόφαση θα επιφέρει κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν. 2251/94.Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη απόφαση που υπογράφει ο κ. Κεγκέρογλου με στόχο τη δημιουργία ενός ακόμα πιο ισχυρού πλαισίου για την προστασία των καταναλωτών, καθώς είχε προηγηθεί ανάλογη πρωτοβουλία για την κατάργηση οκτώ καταχρηστικών όρων από τράπεζες.

Στάση εργασίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ


Τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι της 8ης Φεβρουαρίου διοργανώνει η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Η κινητοποίηση γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο Νόμου που προωθεί για ψήφιση η Κυβέρνηση σχετικά με τις παροχές υγείας.«Προσπαθούν να μας καταργήσουν τα στοιχειώδη δικαιώματα που είχαν παραμείνει δηλ. την ιατροφαρμακευτική και υγειονομική περίθαλψη» αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ – ΟΤΑ που παράλληλα γνωστοποιεί την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στα γραφεία του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. και πορείας στο Υπουργείο Εργασίας την ημέρα της κινητοποίησης.

Απόσυρση του νομοσχεδίου για την Υγεία ζητά η ΑΔΕΔΥ


Οι νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας αποδομούν το υπάρχον σύστημα Υγείας, χωρίς να αντιμετωπίζουν την εμπορευματοποίηση και τα ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ συγχρόνως χαρακτηρίζονται από αντιφατικότητα, γραφειοκρατικό και διαχειριστικό προσανατολισμό, εκτιμά η ΑΔΕΔΥ ζήτώντας την απόσυρση του επίμαχου νοσμοσχεδίου. Παράλληλα η Ανωτατη Διοίκηση καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (9 Φεβρουαρίου) το μεσημέρι στη Βουλή.«Στο πλαίσιο εξειδίκευσης και εφαρμογής του μνημονίου για την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, στόχος είναι η οριζόντια μείωση των διαθέσιμων πόρων με περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ενδεικτικό των προθέσεων είναι ότι ο χώρος της Υγείας καλείται να λειτουργήσει το 2011 με το 50% του αντίστοιχου κονδυλίου στον Προϋπολογισμό του 2010», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, υποστηρίζοντας πως το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία αντί να οδηγεί στη μείωση των ελλειμμάτων και των χρεών, την επίλυση των προβλημάτων και των αδιεξόδων, οδηγεί στη μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την αύξηση του κόστους για τους πολίτες.Η κυβέρνηση, τονίζει η ΑΔΕΔΥ, πρέπει να καταστήσει μείζονα εθνική υπόθεση τη διατήρηση και βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και να διασφαλίσει, με τρόπο έγκυρο και συστηματικό, το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών αυτών, προς όφελος του λαού και του τόπου. Στο πλαίσιο αυτό την καλεί να «ανοίξει ένα νέο δρόμο Εθνικού Σχεδιασμού για την Υγεία», «εξετάζοντας τις πραγματικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, αντί να αναλώνεται σε ασκήσεις επί χάρτου» αμφίβολης σκοπιμότητας», σημειώνοντας παράλληλα, πως μία τέτοια επιλογή επιβάλλει την απόσυρση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ:Η αγορά διψά για ρευστότητα


Η αγορά διψά για ρευστότητα, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο.Όπως είπε, κατά τη συνάντηση με τον διοικητή της ΤτΕ συζήτησε για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και τη ρευστότητα του συστήματος.

Ο Δήμος Πρέβεζας στην μάχη ενάντια του καπνίσματος


Την διανομή φυλλαδίων τα οποία θα προτρέπουν τους καταστηματάρχες και τους πολίτες του Δήμου να σεβαστούν την διάταξη απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους Δημόσιους χώρους οργανώνουν για το επόμενο δεκαπενθήμερο ο Δήμος και η Δημοτική Αστυνομία της Πρέβεζας.«Σεβασμός στον χώρο πρώτα απ΄όλα σημαίνει σεβασμός στον ευαυτό σου και στους γύρω σου….Σκέψου ότι οι δικές σου «συνήθειες» βλάπτουν και εσένα και τους γύρω σου.Εξάλλου οι «συνήθειες» ή κόβονται ή…πληρώνονται.Όχι άλλο τσιγάρο, αρκετά με την νικοτίνη» αναγράφουν τα φυλλάδια που θα διανεμηθούν στα καταστήματα της πόλης με την συνεργασία τόσο του Εμπορικού Επιμελητηρίου όσο και του Συλλόγου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων.Στόχος είναι να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ενημέρωσης καταστηματαρχών και πολιτών έτσι ώστε οι υπηρεσίες να μην έρθουν στην δυσάρεστη θέση να επιβάλλουν πρόστιμα.

Οταν χάνεται το μέτρο...


Φυσιολογικό είναι η οικονομική κρίση και οι προκαλούμενες απ’ αυτήν παρενέργειες να δημιουργούν αξεπέραστα σε πολλές περιπτώσεις προβλήματα και να εξωθούν κάποιους σε ενέργειες και αντιδράσεις, στις οποίες, υπό διαφορετικές συνθήκες, δεν θα είχαν καταφύγει ποτέ. Ωστόσο, εκείνο που δεν πρέπει να διαφεύγει από κανέναν, και ιδιαίτερα από τους έχοντες την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας, είναι ότι κάπου έχει αρχίσει να χάνεται ο έλεγχος και να διαμορφώνεται σε κάποιους η εντύπωση ότι μπορούν να ενεργούν όπως θέλουν για οτιδήποτε δεν τους αρέσει ή διαφωνούν.Με το πρόσχημα της «ανυπακοής», την οποία ανεύθυνα προωθούν και υποστηρίζουν τα κόμματα της παραδοσιακής αριστεράς, όλο και περισσότεροι προσχωρούν στην πρακτική τού «δεν πληρώνω», θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτόν εκδηλώνουν τη διαμαρτυρία τους για την οικονομική κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.Μόνο που πλέον έχει χαθεί το μέτρο και η καλλιεργούμενη αίσθηση πως ο καθένας δικαιούται να εκφράζει την αντίθεσή του για ό,τι αυτός θεωρεί άδικο ή δεν του αρέσει οδηγεί σε ευθέως αντικοινωνικές συμπεριφορές και πρακτικές, όπως για παράδειγμα η επίθεση οπαδών ποδοσφαιρικής ομάδας εναντίον θεάτρου (και φυσικά των ηθοποιών αλλά και των θεατών), επειδή δεν τους άρεσε ο τίτλος του έργου και θεωρούσαν ότι εγκωμίαζε αντίπαλο σωματείο.Και μη σπεύσει κανείς να διατυπώσει τον ισχυρισμό ότι η συγκεκριμένη πράξη δεν έχει καμιά σχέση με τις περιπτώσεις «ανυπακοής στους νόμους» που προβάλλουν και προωθούν τα κόμματα της παραδοσιακής αριστεράς, διότι από τη στιγμή που η παραβίαση του νόμου «νομιμοποιείται» πολιτικά, πλανάται όποιος νομίζει ότι μπορεί να την περιορίσει στα δικά του καλούπια και στις δικές του επιδιώξεις.Αύριο κάποιος θα ισχυριστεί πως δεν πρέπει να πληρώνουμε φόρους. Κάποιος άλλος πως, επειδή τα τρόφιμα είναι πολύ ακριβά, μπορούμε να τα «προμηθευόμαστε» χωρίς να τα πληρώνουμε. Αλλά αυτές δεν είναι ούτε πρακτικές αντίστασης, ούτε τρόποι διαμαρτυρίας. Είναι συμπεριφορές που οδηγούν στη διάλυση του κράτους.

ethnos

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών


Σαρανταωκτάωρη απεργία, στις 22 και 23 Φεβρουαρίου, μαζί με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας και στάσεις εργασίας, στις 10 Φεβρουαρίου, από τις 11 το πρωί εως τις 2 το απόγευμα αποφάσισαν οι καθηγητές.Νέα γενική συνέλευση ορίστηκε για τις 4 Μαρτίου, με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.Συγχρόνως αποφασίστηκε ενημερωτική εκστρατεία, με θέμα τις επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων στην εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.

Πολιτική απάτη, κοινωνική καταστροφή

thumb

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Μια νέα εποχή ξημερώνει όχι μόνο για τη θνήσκουσα Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την χειμαζόμενη Ευρώπη. Το σχέδιο της Μέρκελ, το επονομαζόμενο και «Σύμφωνο σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας», με την αναγκαστική συμφωνία του Σαρκοζί, αναμένεται να προχωρήσει χωρίς σπουδαία εμπόδια. Οι ενστάσεις κάποιων χωρών για ειδικά τους προβλήματα κατά κανόνα ξεπερνιούνται στην εποχή της τερατώδους «κρίσης χρέους» που σαρώνει τη Γηραιά Ήπειρο και ειδικότερα την Ευρωζώνη.Για την Ελλάδα τα πράγματα είναι απλά και ήδη καταγεγραμμένα στα ρεπορτάζ του τριημέρου. Η αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μας έχει κλειδώσει και αναμένεται να αποφασιστούν η στιγμή, η μορφή και οι όροι. Προς το παρόν όλα δείχνουν ότι θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων

επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής (αρχικά του δανείου του μηχανισμού «στήριξης» και σε μεταγενέστερο χρόνο ολόκληρου),

μείωση του επιτοκίου σε άγνωστο επίπεδο (αλλά όχι μη συμφέρον για τους δανειστές)

● και κάποια μέθοδο «κουρέματος» (αρχικά με την επαναγορά ομολόγων στο 75% της ονομαστικής αξίας τους, κατόπιν νέου δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας και ύστερα βλέπουμε).

Με απλά λόγια: Θα δανειστούμε από τον Μηχανισμό καμιά εξηνταριά δισ. ευρώ για να αγοράσουμε ομόλογα. Κατά προτεραιότητα λέγεται ότι θα πάρουμε αυτά που έχει στο χέρι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να απαλλαγεί ο έρημος ο Τρισέ από την ελληνική τοξική βόμβα. Τα 40 δισ. θα πάνε εκεί και για τα υπόλοιπα θα δούμε όταν έλθει η ώρα.Με τη μέθοδο αυτή θα μετατρέψουμε ένα ακόμη σημαντικό ποσό χρέους προς τις τράπεζες και τις αγορές (έναντι των οποίων είμαστε ακόμη ισχυροί στα δικαστήρια) σε χρέος προς τα ευρωπαϊκά κράτη (έναντι των οποίων θα είμαστε εντελώς ανίσχυροι, αφού και η νέα δανειακή σύμβαση θα είναι όμοια – αν όχι... χειρότερη – με αυτήν που έχουμε υπογράψει ήδη για τα 110 δισ. ευρώ του τρέχοντος μηχανισμού «στήριξης»).

Μέτρα οριζόντιας διάλυσης

Τα παραπάνω, όπως και τόσα άλλα προηγούμενα εγκλήματα, η κυβέρνηση θα τα παρουσιάσει ως μια ακόμη επιτυχία. Όμως ακόμη δεν έχουμε δει καν τις συνέπειες της... προηγούμενης ανάλογης επιτυχίας της. Για την ακρίβεια τώρα ακριβώς ζωγραφίζεται μπροστά μας το επόμενο πακέτο, το οποίο θα περιλαμβάνεται στην επόμενη αναθεώρηση του Μνημονίου (θα πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά Μνημόνιο).Την προαναγγελία για «Δρόμο μακράς και άγριας λιτότητας», στον οποίο πλέον μπαίνει η χώρα, την είχαμε ήδη κάνει από την περασμένη Πέμπτη με αναλυτικό ρεπορτάζ στο «Ποντίκι». Τώρα ας δούμε, με στοιχεία από τη λεπτομερή παρουσίαση που δημοσίευσε χθες η Αυγή της Κυριακής, μια λίστα μέτρων που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι του Παπακωνσταντίνου και της τρόικας, η οποία είναι ήδη στην Αθήνα, ώστε την τριετία 2012-2014 να μειωθεί το έλλειμμα... κάτω από το 3% του ΑΕΠ:

Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 (αλλά και πάνω από τα 67 σε συνάρτηση με το προσδόκιμο ζωής)!

Γενική κατάργηση των δώρων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (12 μισθοί για όλους).

Γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, ενίσχυση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, της μερικής απασχόλησης και της εργασίας σε βάρδιες, με ασφάλισης... με την ώρα και όχι για τετράωρο κατ' ελάχιστον, όπως ισχύει σήμερα. (Θέλετε και το κερασάκι στην τούρτα; Σε περιπτώσεις ανασφάλιστης – μαύρης – εργασίας, ενώ θα μειωθούν οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις, θα θεωρούνται συνένοχοι και θα τιμωρούνται με πρόστιμα έως 400 ευρώ και οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι!).

Ψαλίδισμα κοινωνικού χαρακτήρα επιδομάτων για όσους βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας (ανεργίας, τριτέκνων - πολυτέκνων, φοιτητικό, ΕΚΑΣ).

Μείωση αποδοχών στους δημοσίους υπαλλήλους κατά 25% με μείωση προσλήψεων, επιμήκυνση ωραρίου απασχόλησης χωρίς καταβολή υπερωριών και περιορισμούς στο ύψος των επιδομάτων, αύξηση του χρόνου ωρίμανσης των βασικών μισθών (κλιμάκια).

«Γενναίες» αυξήσεις στα τιμολόγια όλων των ΔΕΚΟ.

Κατάργηση περίπου 300 οργανισμών και φορέων του Δημοσίου.

Νέο χαράτσι μέσω ΦΠΑ με μετάταξη πολλών προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή 23% (και κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά), που αναμένεται να επιφέρει ανατιμήσεις 10%-20% σε τρόφιμα, εστιατόρια, εισιτήρια, ταξί, ρεύμα, νερό, φυσικό αέριο, ιατρικές εξετάσεις κ.λπ.

Αύξηση στις φορολογικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων.

Αύξηση στη φορολόγηση εισοδημάτων από μισθώματα ακινήτων, μετοχές αμοιβαία κεφάλαια, καταθέσεις, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, ρέπος κ.λπ.

(Να θυμίσουμε το κείμενό μας με τίτλο Οριζοντίως και καθέτως... ξέσκισμα την Παρασκευή 4.2.2011, στο οποίο ήδη μιλούσαμε για τις επερχόμενες οριζόντιες περικοπές και τη λογική που τις διέπουν).

Εφιαλτική προοπτική

Την ίδια ώρα που όλα αυτά δρομολογούνται, στην Ευρώπη η Μέρκελ είναι πανέτοιμη να εφαρμόσει τα σχέδιά της για πιο ενισχυμένη «οικονομική διακυβέρνηση», η οποία θα περιλαμβάνει, όπως ήδη έχει καταγραφεί:

Κατάργηση της ΑΤΑ (αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή μισθών και συντάξεων, που κάποτε εφαρμοζόταν και στα μέρη μας).

«Εναρμόνιση» των ασφαλιστικών και φορολογικών συστημάτων.

Συνταγματικά όρια στα ελλείμματα, τα χρέη και τα επίπεδα δανεισμού, στα οποία έχουμε ήδη αναφερθεί, κ.λπ.

Στην Ελλάδα όμως ήδη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν κατά χιλιάδες και η ανεργία εκτινάσσεται σε πρωτόγνωρα – εδώ και πάρα πολλά χρόνια – ρεκόρ. Το έλλειμμα βρίσκεται στο 10% και το χρέος καλπάζει προς το 150% του ΑΕΠ, ενώ οι επιτηρητές δεν είναι καθόλου βέβαιοι για την ακρίβεια των παρεχόμενων από την κυβέρνηση οικονομικών στοιχείων. Γι’ αυτό άλλωστε η ελεγχόμενη χρεοκοπία είναι βέβαιη.Ευρύτατες κοινωνικές ομάδες, όπως οι μικροί αγρότες, συμπιέζονται αφόρητα και τείνουν προς την εξαφάνιση. Υγεία και Παιδεία συρρικνώνονται χωρίς κανείς να ξέρει μέχρι ποιου ορίου, ενώ μεγάλο κόλπο γίνεται με τα ρυθμιζόμενα (μόνο κατ’ όνομα «κλειστά») επαγγέλματα. Εδώ ο στόχος είναι η έλευση ή η δημιουργία μεγάλων εταιρειών, που θα εξοβελίσουν το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών επαγγελματιών υπαλληλοποιώντας τους υπόλοιπους και εκμηδενίζοντας τις αμοιβές τους. Τα ερωτήματα, κατόπιν αυτών, προκύπτουν αβίαστα:

Όταν η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι... «έσωσε τη χώρα», τι ακριβώς εννοεί;

Τι είδους διάσωση είναι η μαζική εκπτώχευση του πληθυσμού και η καταστροφή της ελληνικής οικονομίας;

Από πότε η πλήρης υποτέλεια και ο απόλυτος οικονομικός έλεγχος εκ μέρους των δανειστών – με δικαίωμα κατάσχεσης ολόκληρης της χώρας – αποτελεί διάσωση;

Αν αυτοί είναι οι σχεδιασμοί σε αυτά τα επίπεδα χρέους, τότε τι θα συμβεί αύριο, όταν ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό του θα οφείλεται στους Ευρωπαίους «εταίρους»;

Αν η οικονομική κατάσταση της χώρας πηγαίνει προς τον γκρεμό μόλις σε 10 μήνες Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, τι θα γίνει ύστερα από την ελεγχόμενη πτώχευση και την επιβολή μιας μακρόχρονης πολιτικής με την ίδια λογική αλλά πολύ σκληρότερες προβλέψεις;

Προφανώς δεν πρόκειται για κανενός είδους... διάσωση. Αντιθέτως δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής στη διαπίστωση ότι ζούμε μια κολοσσιαία πολιτική απάτη σε πλήρη εξέλιξη. Κι αν δεν ανατραπεί, οι μέρες που θα ζήσουμε θα είναι εφιαλτικές...

toponiki

Δραστική μείωση των διοδίων


Δραστική θα είναι η μείωση των διοδίων στα υπό κατασκευή τμήματα των αυτοκινητόδρομων παραχώρησης, δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης."Μιλάμε ακόμη και για περισσότερο από 50% μείωση, στα υπό κατασκευή τμήματα", είπε, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "σε κάθε περίπτωση θα έχουμε συνολικά μείωση των διοδίων και στα υπό κατασκευή τμήματα η μείωση αυτή θα είναι δραστική".Σύμφωνα με τον κ. Μαγκριώτη, προς το τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται και η δεύτερη φάση του διαλόγου με τις κατασκευάστριες κοινοπραξίες και τις τράπεζες και θα απομείνουν μόνο κάποια τεχνικά θέματα. Οι δυο πλευρές συζητούν να καθιερωθεί εκπτωτική πολιτική για όσους κάνουν συχνές διελεύσεις. Να προχωρήσει η εγκατάσταση των ηλεκρονικών διοδίων και οι πολίτες να πληρώνουν ανάλογα με τη χρήση, ώστε εξυπηρετηθούν οι τοπικές κοινωνίες και γενικά να υπάρξει διευκόλυνση των κατοίκων των γειτονικών περιοχών, με κάρτες διέλευσης, που το κόστος τους θα αναλάβει κατ΄αρχήν το κράτος μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του παράπλευρου δικτύου, όπως έγινε πρόσφατα στη Στυλίδα.Ο υφυπουργός Υποδομών, υπογράμμισε ότι και οι ίδιες οι κοινοπραξίες αναγνωρίζουν το πρόβλημα και όχι μονο το συζητούν αλλά προτείνουν και λύσεις, κάτι που δεν ήθελαν να κάνουν πριν απο λίγο καιρό.Πρόσθεσε, επίσης, ότι η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το Υπουργείο, δεν θα έχει "ποινικό χαρακτήρα, αλλα θα λειτουργεί αποτρεπτικά γι΄αυτους που δεν θέλουν να πληρώσουν ".Σημειώνεται ότι αύριο όλες οι κοινοπραξίες που κατασκευάζουν τους πέντε αυτοκινητόδρομους παραχώρησης, θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δρόμους στη Δ.Ε. Ανατολής


Με απόφαση του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου, απαγορεύεται από σήμερα Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου η κίνηση όλων των αυτοκινήτων στο τμήμα της οδού Ιωαννίνων μεταξύ των διασταυρώσεων της οδού Ιωαννίνων με την οδό Σταδίου και την οδό Μηνά Παζήνα (ΔΕ Ανατολής).Στα ίδια σημεία και για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση παντός τροχοφόρου.Η απαγόρευση της στάθμευσης και της κυκλοφορίας γίνεται προκειμένου να εκτελεστούν οι εργασίες κατασκευής δικτύου αποχέτευσης, στο πλαίσιο του έργου «ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων Δ.Δ. Ανατολής.

Ξεκινά με τροποποιήσεις πρόγραμμα επιχορήγησης 200.000 θέσεων από τον ΟΑΕΔ


Ξεκινά αύριο Τρίτη η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα στο τροποποιημένο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση (για διάστημα 12 μηνών) 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης, με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών.Το πρόγραμμα αποσκοπεί παράλληλα στη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα 18 μηνών.Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα λήξει αυτόματα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αιτήσεων, ύστερα από την κάλυψη των θέσεων.Οι αλλαγές που επήλθαν στο πρόγραμμα αφορούν τα εξής σημεία:
1. Οι επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 50 ατόμων μπορούν να επιχορηγούνται στο εξής για 30 εργαζόμενους κατ΄ ανώτατο όριο, αντί των 80 εργαζομένων που ίσχυε με το προηγούμενο πρόγραμμα.
2. Στο νέο πρόγραμμα δύνανται να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που απασχολούν έναν εργαζόμενο με πλήρη απασχόληση. Στην κατηγορία αυτή η επιδότηση αντιστοιχεί στο 75% των μηνιαίων εργοδοτικών εισφορών.
3. Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση, αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση έχει λάβει ή θα λάβει η επιχείρηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των οδικών μεταφορών το συνολικό ποσό ενισχύσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φθάνει τα 992.000.000 ευρώ. Ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει πέραν των επιδοτούμενων και αντίστοιχο αριθμό προσωπικού με μη επιδοτούμενους εργαζόμενους.Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η μη πραγματοποίηση απολύσεων προσωπικού τρεις μήνες πριν την υποβολή αίτησης για ένταξη σε αυτό, όπως και καθ' όλη τη διάρκειά του.Σε περίπτωση απολύσεων προσωπικού οφείλει να έχει αντικαταστήσει το μισθωτό έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στις ειδικές ομάδες εργαζομένων, δηλαδή: άτομα με αναπηρία και εργαζόμενους ηλικίας 50 ετών και άνω.Ο ΟΑΕΔ καλύπτει το ποσό που αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, για όλους τους κλάδους κύριας και της επικουρικής ασφάλισης.Το ποσό επιχορήγησης φθάνει το 100% των εισφορών για επιχειρήσεις με δύο εργαζόμενους και άνω και το 75% για τις επιχειρήσεις με ένα άτομο πλήρους απασχόλησης. Οι εισφορές υπολογίζονται με βάση τις πραγματικές μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων - επιχορηγουμένων που αντιστοιχούν μέχρι του ύψους των: 2.000 ευρώ για τα άτομα με αναπηρία, 1.800 ευρώ για εργαζόμενους ηλικίας 50 ετών και άνω και 1.300 ευρώ για τους κοινούς εργαζόμενους.Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ στη διεύθυνση www.oaed.gr.

Έλεγχοι και πρόστιμα για το κάπνισμα από το Δήμο Ιωαννιτών


Ολοκληρώθηκε από την Δημοτική Αστυνομία Ιωαννίνων ο κύκλος ενημέρωσης στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.Κοινή διαπίστωση είναι ότι στα περισσότερα καταστήματα και κέντρα διασκέδασης δεν υπάρχουν πλέον τασάκια στα τραπέζια ενώ έχουν αναρτηθεί και όλες οι απαγορευτικές πινακίδες.Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, με την διαφορά ότι στο εξής από την Δημοτική Αστυνομία θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όλους τους παραβάτες.Το πρόστιμο για τα καταστήματα είναι: στην πρώτη παράβαση 600 ευρώ και 50 για τον παραβάτη καπνιστή.Στη δεύτερη 1.200 ευρώ για τον υπεύθυνο του καταστήματος και 100 για τον καπνιστή αν είναι ίδιος με την πρώτη φορά.Στην τρίτη παράβαση το πρόστιμο διπλασιάζεται στα 2.400 ευρώ, στην τέταρτη στα 4.800 ευρώ και συνοδεύεται με αφαίρεση της άδειας του καταστήματος για δέκα ημέρες.Εφόσον υπάρξει και πέμπτη παράβαση το πρόστιμο ανεβαίνει στα 9.600 ευρώ και συνοδεύεται με οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.Ο παραβάτης έχει δικαίωμα μέσα σε 15 μέρες να πληρώσει το πρόστιμο στην αρμόδια ΔΟΥ ή να κάνει ένσταση.Ως παράβαση εκτός από να εντοπιστεί πελάτης να καπνίζει εντός του καταστήματος, βεβαιώνεται η παρουσία σταχτοδοχείων στα τραπέζια, η μη ανάρτηση πινακίδων περί απαγόρευσης του καπνίσματος και η απουσία βιβλίου αναφοράς όπου καταγράφεται η διενέργεια του ελέγχου και το αποτέλεσμά της.«Είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να σεβαστούμε και να εφαρμόσουμε το νόμο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κανένας δεν δικαιούται να ενοχλεί τον διπλανό του ο οποίος δεν καπνίζει. Γνωρίζουμε ότι είναι μία δύσκολη περίοδος και για τους καπνιστές και για τους καταστηματάρχες, αλλά πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Οφείλουμε να εφαρμόσουμε το νόμο, όπως συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη», δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Νάστος.

Συνεδριάζει την Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων


Την ερχόμενη Τετάρτη, στις οκτώ το βράδυ θα συνεδριάσει στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι 37. Το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση αυτή θα διατυπώσει τις απόψεις του επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον χαρακτηρισμό της υδάτινης χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της Λίμνης ως περιοχής οικοανάπτυξης, με περιφερειακή ζώνη προστασίας και καθορισμό χρήσεων γης και περιορισμών δόμησης.

Παρουσία πλήθους αποδήμων Ηπειρωτών η «Η πίτα του Ηπειρώτη»


Παρουσία πλήθους αποδήμων Ηπειρωτών πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Φάληρο η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος με τίτλο «Η πίτα του Ηπειρώτη».Στην φετινή μεγαλοπρεπή εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 80 χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα, με 2.500 και πλέον χορευτές.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,μεταξύ των οποίων η Γραμματέας Περιφερειακής Διοίκησης Ηπείρου-Δ.Μακεδονίας κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης,ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιππας Φίλιος κ.αΤην «Πίτα» παρουσίασαν οι Ηπειρώτες ηθοποιοί Ρηνιώ Κυριαζή, Παρασκευή Κατσάνη και Νίκος Αρβανίτης, οι οποίοι απηύθυναν πατριωτικό μήνυμα στους χιλιάδες Ηπειρώτες που βρέθηκαν στο ΣΕΦ, ενώ σκηνοθέτης της εκδήλωσης ήταν ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Έφορος Πολιτισμού της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Ο κύβος ερρίφθη ! Στο Καρβουνάρι όλα σχεδόν τα στερεά απόβλητα της Ηπείρου


Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Μεταξύ πενήντα (ναι 50 !!!) σεναρίων που εξετάζει η μελέτη για την τύχη των Αστικών Στερεών Αποβλήτων της Ηπείρου, το Περιφερειακό Συμβούλιο (Π. Σ.) συνεπικουρούμενο κι από το ΤΕΕ-Τμ. Ηπείρου (διάβαζε Ιωαννίνων), την Δευτέρα 31 Γενάρη επέλεξε, εκείνο που προβλέπει την μετατροπή των δύο ΧΥΤΑ (Καρβουναρίου και Βλαχέρνας) σε ΧΥΤΥ, οι οποίοι για τα επόμενα 32 χρόνια θα μοιράζονται τα σκουπίδια ολόκληρης της Ηπείρου. Σημειωτέον ότι η μελέτη προβλέπει αύξηση κατά 1,5% της ετήσιας παραγωγής σκουπιδιών στην Ήπειρο, όταν το πρωταρχικό μέλημα θα έπρεπε να είναι η μείωση παραγωγής απορριμμάτων.Σταθερά και μεθοδικά προχωράει η γνωστή τακτική που θέλει την μεταφορά των πιο ενοχλητικών και επικίνδυνων δραστηριοτήτων στον αδύναμο γείτονα, υποβαθμίζοντας περαιτέρω περιοχές και διευρύνοντας τις ήδη σοβαρές ανισότητες. Το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων που συγκεντρώνει τις περισσότερες οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες, καρπωτής πόρων και ανάπτυξης, γίνεται ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ρύπανσης, σε άλλες απόμακρες προς αυτό περιοχές. Ο Καλαμάς, οι αγωγοί φυσικού αερίου στην Πέρδικα, τα «Ασφαλτικά» στη Λωρίδα Σαγιάδας, δείχνουν το δρόμο.Ο σχεδιασμός αυτός όχι μόνον παραβιάζει τις πιο βασικές αρχές στην αντιμετώπιση της ρύπανσης, αλλά κυριολεκτικά τις αντιστρέφει. Ενισχύει κι άλλο την κερδοσκοπία γης στο Λεκανοπέδιο, θεωρεί τη ζωή και τις περιουσίες των λοιπών Ηπειρωτών υποδεέστερες κατηγορίες. Η περίφημη κεντροβαρικότητα γίνεται λάστιχο και η αυθαιρεσία ξεπερνά κάθε όριο. Η εξαίρεση του Λεκανοπεδίου και του ΧΥΤΑ Ελληνικού, με πολιτική απόφαση της Περιφέρειας, χωρίς καμιά αντίδραση από τους άλλους συνδαιτυμόνες της Αυτοδιοίκησης, φυσικά και της Παραμυθιάς, εξακολουθεί να γίνεται σεβαστή, σαν ιερός κανόνας, είναι παράλογη και αποκαλυπτική και τινάζει στον αέρα την όποια «επιστημονικότητα» της μελέτης. Πλεονεκτήματα συλλογικής επεξεργασίας και οικονομίας κλίμακας έχουν νόημα, όταν οι περιφερειακοί ρυπαντές ενσωματώνονται διαχειριστικά στις υποδομές του μεγάλου ρυπαντή και όχι αντίστροφα.«Βόλτα» ανά την Ήπειρο θα κάνουν τα στερεά απόβλητα, ανοίγοντας καλές δουλειές για τους ιδιώτες που είναι έτοιμοι να επενδύσουν στον κερδοφόρο τομέα των απορριμμάτων και να απομυζήσουν κι άλλο το μικρό λαϊκό εισόδημα. Τι κι’ αν το συνολικό οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος (μεταφοράς, εκπομπής αερίων, CO2 κλπ.) διογκώνεται υπέρμετρα. Ο βασικός κανόνας στην εποχή της άκρατης εμπορευματοποίησης, που οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες καλούνται να προωθήσουν, ορίζει ιδιωτικοποίηση των κερδών και κοινωνικοποίηση των ζημιών που θα τις επωμιστούν κατά κύριο λόγο οι πιο αδύνατοι ή πιο υποτακτικοί.Αν λοιπόν με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων το 2004 η Θεσπρωτία προοριζόταν για σκουπιδότοπος της Ηπείρου, αφού χωροθετήθηκαν σε αυτήν οι δύο από τους τέσσερεις ΧΥΤΑ (με την σύμφωνη γνώμη της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης), στη νέα διοικητική δομή της χώρας, στοχοποιούνται η Βλαχέρνα στην Άρτα, αλλά κύρια το Καρβουνάρι στην Παραμυθιά, λόγω μεγαλύτερης χωρητικότητας.Η δήθεν αποκεντρωμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) του Καλλικράτη δείχνει πρώιμα την απόλυτη συγκεντροποιημένη της μορφή, βαθιά αντιδημοκρατική και ξεκάθαρα αυταρχική. Δρομολογημένες εξελίξεις, προσχηματικές μελέτες, πιεστικές προθεσμίες για την παρεμπόδιση αντιδράσεων, πλήρης αδιαφορία έστω για μια νομιμοφάνεια, με συζητήσεις στα Δημοτικά συμβούλια (ο «Καλλικράτης» θέλει γνωμοδοτική την άποψη των Δήμων).Σε στάση αναμονής και η νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Σουλίου. Βλέποντας τα αυτονόητα που έρχονταν, όχι μόνο δεν προετοίμασε μια ουσιαστική αντιπαράθεση σε προειλημμένες αποφάσεις και στις αντιφάσεις της μελέτης, αλλά δεν άνοιξε τον παραμικρό διάλογο, όπως όφειλε. Ακόμη και στη συνεδρίαση του Δ. Σ., λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Π. Σ., δεν αποτολμήθηκε καμία συζήτηση και περιορίστηκε μόνο σε … ενημερωτικό (!) χαρακτήρα. Τα ίχνη του λιονταριού έψαχνε, όχι το ίδιο το λιοντάρι.Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι η λύση για την τύχη των απορριμμάτων πού θα προωθήσει η νέα «Καλλικρατική» Τ. Α. θα κινηθεί στα μνημονιακά πλαίσια που είναι ταγμένη να υπηρετήσει. Μείωση των Δημόσιων Επενδύσεων προς όφελος των εθνικών εργολάβων, που όπως ξέρουμε θα τους πληρώσουμε αδρά (βλέπε διόδια), ένταση των περιφερειακών ανισοτήτων, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, που πρέπει να λειτουργήσει και αυτό προς αύξηση της κερδοσκοπίας του μεγάλου κεφαλαίου (βλέπε Πέρδικα, Κερατέα).Ο δημοκρατικός κόσμος της περιοχής μας πρέπει όσο είναι καιρός να απαντήσει δραστικά στα σχέδια που θέλουν να υποβαθμίσουν ακόμη παραπέρα τον τόπο μας και να τον μετατρέψουν σε χώρο υποδοχής των πιο επικίνδυνων δραστηριοτήτων όλης της Ηπείρου. Η περιοχή του Καρβουναρίου, ο κάμπος Προδρoμίου-Ζεβοχωρίου και ο Κωκκυτός, μπαίνουν στο μάτι του κυκλώνα και πρέπει άμεσα οι κάτοικοί τους μαζί με όλο το Δήμο Σουλίου να ενδιαφερθούν για την ανεξέλεγκτη και εγκληματική λειτουργία του κατ΄ ευφημισμό ΧΥΤΑ αλλά και να αποτρέψουν τα χειρότερα με την έλευση ενός πανηπειρωτικού ΧΥΤΥ.Να ανατρέψουμε αυτόν τον παράλογο και αντιλαϊκό σχεδιασμό, να αναγκάσουμε την πολιτική ηγεσία να σεβαστεί την ίδια της την νομοθεσία που «προβλέπει» όχι αύξηση των απορριμμάτων, αλλά σταδιακή μείωσή τους, με υποχρέωση της βιομηχανίας για ανάκτηση των συσκευασιών, με προγράμματα ανακύκλωσης και σεβασμό του περιβάλλοντος που το έχομε δανειστεί από τις γενιές που έρχονται.
* Ενάντια στην κοινωνία της μόλυνσης, στην υποβάθμιση της ζωής μας και της Θεσπρωτίας
* Κάτω η κυβερνητική πολιτική της ανεργίας, της φτώχιας, της εγκατάλειψης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

ΟΧΙ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΑΡΙ

Παραμυθιά 4-2-2011
Μ-Λ ΚΚΕ

Συνάντηση Ε.Στυλιανίδη με τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας


Με τον πρώην Υπουργό, Βουλευτή Ροδόπης και Γραμματέα Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στυλιανίδη, συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Κων/νος Παππάς, την Παρασκευή στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, παρουσία και του Βουλευτή Άρτας της Νέας Δημοκρατίας Κων/νου Παπασιώζου.Για το περιεχόμενο της συνάντησης από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας εκδόθηκε δελτίο τύπου όπου αναφέρονται: «Ο κ. Παππάς, είχε την ευκαιρία να εκθέσει στον κ. Στυλιανίδη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν για την τοπική οικονομία και κοινωνία.Ο Αντπεριφερειάρχης ανέλυσε διεξοδικά τις επιπτώσεις που προκαλεί στην τοπική οικονομία και τους κατοίκους, η καθυστέρηση στην κατασκευή της Ιονίας Οδού, και αναφέρθηκε στην υστέρηση της γεωργικής ανάπτυξης από την ανυπαρξία σύγχρονου αρδευτικού δικτύου στον κάμπο της Άρτας (με την απουσία ή την καθυστέρηση κατασκευής εγγειοβελτιωτικών έργων).Ο κ. Στυλιανίδης ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί σε ότι αφορά τη διάθεση και εμπορία του κατ’ εξοχήν γεωργικού προϊόντος της Άρτας, των εσπεριδοειδών, για τα επιμέρους προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες της περιοχής (αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, λειτουργία ΟΠΕΚΕΠΕ, χαρακτηρισμό των τοπικών προϊόντων ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης, εξηλεκτρισμό αγροτικών μονάδων κλπ), καθώς και για το πρόβλημα που ανέκυψε σχετικά με τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή της Άρτας.Η ατζέντα των θεμάτων που έθιξε ο κ. Παππάς περιελάμβανε το μείζον πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει την Άρτα και την ευρύτερη περιοχή, ενώ τέλος τόνισε την αδιαμφισβήτητη για όλους τους Αρτινούς, στρατηγική σημασία που έχει η παρουσία και η εύρυθμη λειτουργία του ΤΕΙ Ηπείρου (που έχει έδρα την Άρτα), αναφέροντας ότι το ΤΕΙ Ηπείρου, με το ερευνητικό του έργο και την εκπαίδευση νέων επιστημόνων στους πλέον σημαντικούς τομείς της γεωργικής οικονομίας, του λαογραφικού και παραδοσιακού πολιτισμού και της επιστήμης της πληροφορικής, αποτελεί πια αναπόσπαστο τμήμα της τοπικής κοινωνίας, με καταλυτικές δράσεις στο τοπικό γίγνεσθαι.Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, δήλωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και η Περιφέρεια Ηπείρου θα είναι στη διάθεση του κ. Στυλιανίδη, αλλά και όλων όσων θέλουν και μπορούν να συνδράμουν στο έργο της ανάπτυξης μιας από της πιο αδικημένες και παραμελημένες περιοχές της Ελλάδας, ενώ ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι αλληλέγγυα στα δίκαια αιτήματα των Αρτινών πολιτών και όχι μόνο, προκειμένου να υπάρξει η ανάπτυξη που δικαιούται ο τόπος και οι κάτοικοί του».

Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηπείρου

Κινητοποιήσεις και στην περιοχή μας προαναγγέλλει ο Μιχάλης Τζίμας

Στα όριά τους έχουν φτάσει πλέον οι αγροτοκτηνοτρόφοι τόσο της Ηπείρου όσο και ολόκληρης της χώρας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας κυρίως των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των ζωοτροφών, αλλά και στο πετρέλαιο.Ειδικά οι παραγωγοί της Ηπείρου, αλλά και ο πτηνοτροφικός κόσμος της περιοχής μας, αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, καθώς βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και από την άλλη αδυνατούν να ανταποκριθούν πια ακόμη και σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις, προκειμένου να διατηρήσουν τις μονάδες τους.Το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται, αναγκάζει κτηνοτρόφους και αγρότες να βγουν και πάλι στους δρόμους προκειμένου να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και να απαιτήσουν την λήψη μέτρων στήριξής τους.Ήδη το περασμένο Σάββατο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατέβηκαν με τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) και, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία, καταλήγοντας στους χώρους της Δ.Ε.Θ., όπου πραγματοποιείται η κλαδική έκθεση «Ζωοτεχνία».Παράλληλα, εξήγγειλαν πανελλαδικές κινητοποιήσεις που, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ηπείρου κ. Μιχάλη Τζίμα σύντομα θα επεκταθούν και στην περιοχή μας.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΙΜΑΣ
O κ.Τζίμας περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Ηπείρου. «Υπάρχουν μονάδες σήμερα που δεν ταΐζουν τα ζώα τους, γιατί δεν έχουν χρήματα ούτε για να προμηθευτούν τις ζωοτροφές», τόνισε, κάνοντας λόγο για πολύ σοβαρό πρόβλημα.Η τιμή των ζωοτροφών έχει διπλασιαστεί, τα επιτόκια των τραπεζών επίσης και όλα αυτά οδηγούν στο κλείσιμο πολλές μονάδες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Ηπειρωτών Κτηνοτρόφων.Ως παράδειγμα ανέφερε μάλιστα την τιμή του καλαμποκιού, το οποίο χρησιμοποιούν κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι. Το καλαμπόκι λοιπόν απ’ τα 17 λεπτά το κιλό που πωλούνταν μέχρι πρόσφατα έφτασε σήμερα να πωλείται στην σχεδόν διπλάσια τιμή των 32 λεπτών!Όσον αφορά το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, ο κ. Τζίμας τόνισε ότι γίνεται αυτή τη στιγμή προσπάθεια για πανελλαδικό συντονισμό δράσης.Έχει γίνει όπως είπε μια σοβαρή συζήτηση, υπάρχει ένα πλαίσιο και ο ίδιος θεωρεί πολύ πιθανό σύντομα οι Ηπειρώτες αγροτοκτηνοτρόφοι να κατέβουν στους δρόμους.
Πάντως, ήδη από σήμερα ξεκινάει η πανελλαδική κινητοποίηση που οργανώνει η ΠΑΣΥ στην οποία έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ΠΑΣΥ απ’ όλη την Ελλάδα.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Οι αγροτοκτηνοτρόφοι, μεταξύ άλλων, ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο για όλα τα αγροτικά μηχανήματα, άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις ζημίες που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους, την ολοκλήρωση του μητρώου αγροτών και τη διενέργεια ελέγχων για να αποτραπούν οι μαζικές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και ζωοτροφών από χώρες των Βαλκανίων και ευρύτερα της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κτηνοτροφικός κλάδος και να προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση ενός σοβαρού και αξιόπιστου εθνικού στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού για την ανάπτυξή του, τόνισε από την 7η Διεθνή Έκθεση «Ζωοτεχνία», την οποία επισκέφθηκε χθες, ο Γραμματέας Αγροτικού της Ν.Δ. Γιώργος Καρασμάνης.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΡΤΑ:Συνεχίζονται οι έρευνες για την κλεμμένη επιτύμβια στήλη στην αρχαία Αμβρακία


Την κλοπή τμήματος επιτύμβιας στήλης από την ταφική πομπική οδό της Αρχαίας Αμβρακίας ερευνά η Ασφάλεια Άρτας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και Ένορκη Διοικητική Εξέταση στην ΛΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.Η απουσία του ευρήματος έγινε αντιληπτή την ημέρα των Θεοφανείων, πριν αυτό μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.Την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε στην Άρτα η προϊσταμένη της ΣΤ’ Εφορείας Πατρών, Μαρία Γάτση, η οποία έχει την ευθύνη της διεξαγωγής της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και ζήτησε να υπάρξει συνεργασία με το Τμήμα Ασφάλεια Άρτας, απ’ όπου έχει προχωρήσει διαδικασία καταθέσεων μεταξύ του προσωπικού της εκσκαφής και εξακολουθεί η διενέργεια προανάκρισης.

Αναγνώστης για τα κλούβια αυγά του τοπικού διαδικτύου


Κύριε! Τι κύριε δηλαδή μπορεί να αποκαλεί κάποιος τον Σπύρο Πανταζή;Αναρωτιέμαι πόσο θράσος- πόσο μίσος και πόση αλητεία κρύβει αυτός ο άνθρωπος μέσα του.Ο άνθρωπος που ξετίναξε όλους τους Γιαννιώτες απ’ το ιστορικό κέντρο.Ο άνθρωπος που δεν έκανε τίποτε, αν όποιος ήθελε να βγάλει άδεια στο ιστορικό κέντρο , δεν πέρναγε από το γραφείο της γυναίκας του.Ο άνθρωπος ο οποίος μοίραζε νύχτα κατάπτυστα προεκλογικά φυλλάδια σε όλη την πόλη , ενάντια στον Φίλιο και τον Αργύρη, τολμά και γράφει στο blog με τα “αυγά του” για όποιον του γουστάρει.Ο άνθρωπος που καταδικάστηκε τόσες φορές στο δικαστήριο, τολμά και μιλά.Ο άνθρωπος που τον έπαψε το Υπουργείο από την θέση του.Τολμά και βγαίνει ακόμη σε κόσμο που έλεγε η γιαγιά μου.Ο άνθρωπος του Γκόντα ,του Καχριμάνη και των συμφερόντων, δυστυχώς κυκλοφορεί ελεύθερος.Δικαιοσύνη υπάρχει σ’ αυτόν τον τόπο;

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Επενδύονται 6,65 εκατ. ευρώ σε μεταποίηση, τουρισμό, πτηνοτροφία και κτηνοτροφία


Έντεκα επενδύσεις συνολικού κόστους 6.650.236 ευρώ βαίνουν προς υλοποίηση στην Hπειρο, επιχορηγούμενες με 3.696.481 ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο, μετά τη σχετική απόφαση χρηματοδότησης που έλαβαν από τη γνωμοδοτική επιτροπή, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία της γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα.Οι επενδυτικές προτάσεις που εντάχθηκαν αφορούν τη μεταποίηση, τον τουρισμό, την πτηνοτροφία και την κτηνοτροφία.Συγκεκριμένα προωθούνται επενδύσεις 2,11 εκατ. ευρώ, που αφορούν την ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων 4 αστέρων, δυναμικότητας 10 δωματίων, 23 κλινών, στην περιοχή Σαρακίνικο του Nομού Πρεβέζης, καθώς και τη μετατροπή διατηρητέου κτιρίου χαρακτηρισμένου ως μνημείου, σε παραδοσιακό ξενώνα Β' τάξης, δυναμικότητας 10 κλινών, 4 δωματίων στον Δήμο Θεσπρωτικού του Nομού Πρεβέζης.Επίσης, άλλα τέσσερα επενδυτικά σχέδια, ύψους 2,16 εκατ. ευρώ, στον κλάδο της μεταποίησης που αφορούν: την ίδρυση μονάδος παραγωγής ζαχαροπλαστικής και λοιπών αρτοσκευασμάτων (1.050.404 ευρώ) στα Ιωάννινα, την αύξηση δυναμικότητας και τον εκσυγχρονισμό υπάρχουσας μονάδας παραγωγής παραδοσιακών αλλαντικών Μετσόβου (482.000 ευρώ), την ίδρυση μονάδας παραγωγής κουφωμάτων και επίπλων κουζίνας (330.385 ευρώ) στην Φιλιππιάδα Nομού Πρεβέζης και την επέκταση μονάδας κατασκευής ξύλινων και μεταλλικών επίπλων γραφείου (297.747 ευρώ) στα Ιωάννινα.Οι υπόλοιπες επενδύσεις αφορούν την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό μονάδων στην πτηνοτροφία και κτηνοτροφία, συνολικού προϋπολογισμού 2,37 εκατ. ευρώ, στα Ιωάννινα, τη Θεσπρωτία και την Aρτα.

Οι πρώτοι γάμοι στον Καλλικράτειο Δήμο Αρταίων


Οι δύο πρώτοι πολιτικοί γάμοι στο νέο Καλλικράτειο Δήμο Αρταίων τελέσθηκαν σήμερα το πρωί στο δημαρχιακό μέγαρο, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με διαφορά λίγης ώρας. Το γάμο τέλεσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος που έχει οριστεί με απόφαση του Δημάρχου κ. Γιάννης Νικολάου ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής που στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, ένωσε τις ζωές δύο νέων ζευγαριών, στους οποίους ευχήθηκε τα καλύτερα. Αν και την περασμένη εβδομάδα είχε τελεσθεί πολιτικός γάμος και στο δημοτικό κατάστημα της Δημοτικής Ενότητας Αμβρακικού από τον τοπικό αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Κοτσαρίνη, ωστόσο οι σημερινοί είναι οι πρώτοι που έγιναν στην έδρα του νέου διευρυμένου Δήμου.

10ήμερο «λουκέτο» σε 22 καταστήματα απο τη δημοτική αρχή!


Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην πρώτη, συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.Στην συνεδρίαση παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννίνων Αθανάσιος Μέμος, κάτοικοι των περιοχών όπου αντιμετωπίζουν προβλήματα από την λειτουργία των καταστημάτων, ενώ στην συνέχεια ο πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Δημήτρης Θεμελής συναντήθηκε με καταστηματάρχες της οδού Γαριβάλδη. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εξέτασε όλες τις παραβάσεις που είχαν βεβαιωθεί τους τελευταίους μήνες του 2010 και έμεναν στα συρτάρια των υπηρεσιών από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και αποφάσισε την επιβολή του κατώτατου της ποινής που προβλέπεται από το Νόμο, το δεκαήμερο δηλαδή κλείσιμο.Η απόφαση αυτή, όπως είπε ο κ. Θεμελής, για κάποιους από τους ιδιοκτήτες μπορεί να είναι δίκαιη και για άλλους άδικη, καθώς δεν είχαν όλα τα καταστήματα τον ίδιο αριθμό βεβαιωμένων παραβάσεων, όμως κρίθηκε απαραίτητη ώστε να ξεκινήσει να διαμορφώνεται ένα πλαίσιο σωστής και εύρυθμης λειτουργίας.Στην σημερινή συνεδρίαση εξετάστηκαν οι περιπτώσεις 22 καταστημάτων, εκ των οποίων τα περισσότερα λειτουργούν στην Γαριβάλδη, ενώ στην επόμενη θα εξεταστούν και οι υπόλοιπες που παραμένουν σε εκκρεμότητα.«Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν όταν παραβαίνει το Νόμο.Πρέπει να υπάρχουν αρχές στην λειτουργία που θα γίνονται σεβαστές», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Θεμελής και έκανε γνωστό ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρχει συνάντηση με αντιπροσωπεία των καταστηματαρχών, με το σωματείο τους, το Επιμελητήριο και άλλους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου, όπως υπογράμμισε «να συνδιαμορφωθεί το πλαίσιο συμβίωσης καθώς σε ορισμένα σημεία η πόλη έχει μετατραπεί σε ζούγκλα».Η επιβολή του δεκαήμερου κλεισίματος που αποφασίστηκε σήμερα θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Αναγνώστης για το ατύχημα στο χιονοδρομικό Μετσόβου


Θα ήθελα να εκφέρω την ταπεινή μου γνώμη ως μετσοβίτης , και θέλω να πω δυο λόγια για το χιονοδρομικό του Μετσόβου. Ως γνωστόν η δημοτική αρχή στο Μέτσοβο είναι καινούργια και σε αυτό έχει ένα ελαφρυντικό στο θέμα χιονοδρομικό και περιστατικό που συνέβη με τον Αντώνη. Αλλα το ελαφρυντικό να μην γίνει προχειρότητα και ωχαδελφισμός , Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, άλλωστε το χετε υποσχεθεί κιόλας αυτο προεκλογικά .Προχθές είδα έκπληκτος στην TV1 να μιλάει ένας που δεν εχει καμία δουλεία νομίζω με τον δήμο και ακόμη περισσότερο με το σκι.Η προχειρότητα περισσεύει στο Μέτσοβο αρχίζω να διακρίνω, και αυτό με στεναχωρεί σε μεγάλο βαθμό. Βρήκε να μιλήσει ενας κύριος με ενα καπελάκι και απο κάτω έγραφε εκπαιδευτής σκι ; τι είναι αυτά βρε χωριανοί, ετσι θα πάμε μπροστά - με την όπισθεν πάλι;Αντί να μιλήσει ένας αθλητής ενας υπεύθυνος ή ένας που είναι το στοιχείο του αυτό σε καθημερινή βάση και ενασχόληση, βάζουν και μιλάνε , η ποντικοί του Μετσόβου .Απαιτώ ως μετσοβίτης μια πιο μεγάλη σοβαρότητα για θέματα μου έχουν σχέση με το πολυαγαπημένο χωριό μου. Και την πανελλαδικό διασυρμό που δέχεται αυτές τις μέρες το χωριό . Άμα βγαίνουν ποντικοί στις tv , ζήτω που καήκαμε , κάπου έχουν δίκιο και ο κόσμος που διαμαρτύρεται.

Αναγνώστης
σας ευχαριστώ πολύ καλή εβδομάδα

Παύει από την 1η Μαρτίου η ισχύς όλων των καρτών ελεύθερης στάθμευσης


Με απόφαση του Δημάρχου Ιωαννίνων, παύει από την 1η Μαρτίου η ισχύς όλων των καρτών ελεύθερης στάθμευσης που είχαν εκδοθεί μέχρι σήμερα.Στο εξής κάρτες ελεύθερης στάθμευσης θα εκδίδονται μόνο για τους πολίτες που διαμένουν μόνιμα στις οδούς εφαρμογής του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης.Οι νέες κάρτες θα ισχύουν μόνο για το έτος που έχουν εκδοθεί και θα ανανεώνονται κάθε Δεκέμβριο.Οι ενδιαφερόμενοι για να αποκτήσουν τη νέα κάρτα ελεύθερης στάθμευσης μόνιμου κατοίκου μπορούν να απευθύνονται από την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου στα γραφεία του Δήμου, Αβέρωφ 6 -1ος όροφος.Τηλέφωνα επικοινωνίας: 26510-01001, 26510-01047.Το πληροφοριακό έντυπο, καθώς και το έντυπο της αίτησης διατίθενται στο ίδιο γραφείο και στην ιστοσελίδα του Δήμου www.ioannina.gr.

Διαφάνεια και αξιοκρατία στις προσλήψεις του Δήμου Ιωαννιτών


Το νοικοκύρεμα στα οικονομικά του Δήμου, η διαφάνεια σε όλη την λειτουργία και η αξιοκρατία στις προσλήψεις, είναι βασικές και κυρίαρχες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής.Το πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή είναι έντονο και ουσιαστική λύση σε αυτό μπορεί να επέλθει μέσα από την ανάπτυξη και την αύξηση των επενδύσεων.Οι δυνατότητες του Δήμου, των δημοτικών επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων για την απορρόφηση ανέργων είναι περιορισμένες.Ουσιαστικά εξαντλούνται σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δύο ή οκτώ μηνών. Ήδη από τα Νομικά Πρόσωπα ΚΑΠΗ και Παιδικών Σταθμών έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις για την πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις δύο μηνών και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει απόφαση για την πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις οκτώ μηνών για τον τομέα της καθαριότητας.Οι θέσεις μόνιμου προσωπικού θα προκύψουν μέσα από το νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Η πλήρωση των θέσεων αυτών θα γίνει μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται από τον ΑΣΕΠ.«Όλες οι προσλήψεις θα γίνουν με διαφάνεια και αξιοκρατία. Η πολιτική μας έχει δρομολογηθεί με βάση τα ηχηρά μηνύματα των πολιτών, που έχουν κουραστεί από την κοροϊδία και τα αδιέξοδα των πελατειακών σχέσεων και της ψηφοθηρίας. Ακολουθούμε την εντολή τους για αξιοκρατία, ισοπολιτεία και διαφάνεια.Κάνουμε πράξη το αίτημα τους», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.