Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011

Ποια σχολεία συγχωνεύονται στο Νομό Ιωαννίνων

Προειλημμένες οι αποφάσεις των συγχωνεύσεων από το Υπουργείο Παιδείας

Ειλημμένες φαίνεται πως είναι οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τις σχολικές μονάδες που θα συγχωνευτούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.Μπορεί τόσο το Υπουργείο, όσο και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης να επιμένουν στη σημασία της διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και της κατάθεσης των προτάσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ωστόσο φαίνεται πως αυτή γίνεται για λόγους εντυπώσεων και μόνο.Είναι ενδεικτική η εικόνα που παρουσιάστηκε στο φύλλο της Τετάρτης της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» όπου γίνεται αναφορά σε κατάλογο που υπάρχει ήδη στο Υπουργείο με τα σχολεία που θα συγχωνευτούν σε κάθε νομό.Σε ό,τι αφορά στο Νομό Ιωαννίνων τα σχολεία που εμπλέκονται στη διαδικασία των συγχωνεύσεων είναι τα εξής:
Το Δημοτικό Άνω Λαψίστας συγχωνεύεται με το Δημοτικό Κάτω Λαψίστας. Το Δημοτικό Μαρμάρων με το 24ο Δημοτικό Ιωαννίνων. Το Δημοτικό Δολιανών με το 6θέσιο Δημοτικό Καλπακίου. Το Δημοτικό Κρύας με το 1ο Δημοτικό Περάματος.Το Γυμνάσιο Τσεπελόβου με το Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης. Το Γυμνάσιο Κεφαλοβρύσου με το Γυμνάσιο Δολιανών. Το Δημοτικό Κόντσικας με το 1ο Δημοτικό Μαρμάρων. Το Δημοτικό Πωγωνιανής με το Δημοτικό Δελβινακίου. Το Δημοτικό Βασιλικής με το Δημοτικό Λογγάδων. Και τέλος το Γυμνάσιο Λογγάδων με το Γυμνάσιο Κουτσελιού.Οι συγχωνεύσεις αυτές φαίνεται πως έχουν ήδη αποφασιστεί από το Υπουργείο, ενώ υπενθυμίζουμε ότι ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από την ΕΛΜΕ, αλλά και από μαθητές, γονείς και κηδεμόνες που αντιτίθενται στην υπάρχουσα φημολογία.Στην υπόλοιπη Ήπειρο προβλέπεται η συγχώνευση του Γυμνασίου Παναγιάς με το Γυμνάσιο Φιλιππιάδας και του Γυμνασίου Ασπροχωρίου Άρτας με το Γυμνάσιο Καλεντίνης.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Ο Σταύρος Καλογιάννης για τη συγχώνευση Aegean Airlines-Olympic Air


Με αφορμή το ρεπορτάζ εφημερίδων, για την απαγόρευση συγχώνευσης των Olympic Air και Aegean Airlines που ανακοίνωσε η Κομισιόν, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης έστειλε επιστολή, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:«Ως βουλευτής Ιωαννίνων έφερα το θέμα δύο φορές στη Βουλή. Αρχικά με ερώτησή μου τον Σεπτέμβριο 2010 και στη συνέχεια, επειδή το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας δήλωσε αναρμόδιο (!) και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν μου απαντούσε, με επίκαιρη ερώτηση η οποία συζητήθηκε στη Βουλή στις 23 Νοεμβρίου 2010, όπου μάλιστα ο αρμόδιος υφυπουργός δήλωσε ότι "η Κυβέρνηση είναι ουδέτερη για το θέμα"! Θεώρησα τη στάση της κυβέρνησης υποκριτική και ουσιαστικά υπέρ της συγχώνευσης. Γι' αυτό, με επιστολή μου προς τον αρμόδιο ευρωπαίο επίτροπο Ανταγωνιστικότητας κ. Joaquin Almunia, στις 16 Δεκεμβρίου 2010, έθεσα το θέμα της συγχώνευσης, το οποίο είχε ήδη σοβαρότατες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην Ηπειρο (κατάργηση των δρομολογίων της Aegean προς Ιωάννινα, περικοπές δρομολογίων της Olympic, υπέρογκη αύξηση εισιτηρίων, με το απλό εισιτήριο Αθήνα-Ιωάννινα της Olympic Air να φτάνει τα 164 ευρώ, σχεδόν δηλαδή όσο το Αθήνα-Βρυξέλλες). Ζητούσα δε από τον κ. Almunia να διασφαλίσει, ως καθ' ύλην αρμόδιος, την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους κανόνες ανταγωνισμού. Την επιστολή μου αυτή κοινοποίησα στον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Κυριτσάκη».

Διάρρηξη στο εργοστάσιο της Γαλακτοβιομηχανίας "Δωδώνη"


Διάρρηξη έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο εργοστάσιο της Γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη».Οι άγνωστοι δράστες,μπήκαν στο εργοστάσιο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων,άρπαξαν περίπου 20.000 ευρώ.Άγωνστο παραμένει εάν οι διαρρήκτες πήραν και σημαντικά έγραφα της εταιρίας από το αρχείο. Αξίζει να σημειωθεί πως η διοίκηση της Γαλακτοβιομηχανίας,ανέθεσε πριν από λίγες ημέρες τη φύλαξη του εργοστασίου σε ιδιωτική εταιρία και δεν ανανέωσε τις συμβάσεις των δικών της φυλάκων!!!

Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ – ΦΑΙΑΚΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 57 – 44


Με το ροζ φύλλο στο ενεργητικό της ολοκλήρωσε έναν ακόμη αγώνα η ομάδα ΜΠΑΣΚΕΤ των ΠΑΙΔΩΝ του Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Παρά το γεγονός ότι είχε να αντιμετωπίσει μια πολύ καλά δουλεμένη και οργανωμένη ομάδα, οι παίχτες του Π.Α.Σ. απέδειξαν και σε αυτή την αναμέτρηση ότι και στα δύσκολα έχουν το ‘κλειδί’ για να οδηγήσουν την ομάδα τους σε επιτυχίες.Το Κλειστό Γυμναστήριο της Λιμνοπούλας μάζεψε και πάλι πλήθος κόσμου, ο οποίος είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει έναν πραγματικά όμορφο παιχνίδι, μιας και τόσο ο Π.Α.Σ. όσο και ο ΦΑΙΑΚΑΣ είναι από τις ομάδες που αποδίδουν από τακτικής άποψης πολύ ορθολογικό μπάσκετ.Χαρακτηριστικό της αναμέτρησης το γεγονός ότι για πρώτο παιχνίδι φέτος η ομάδα του ΦΑΙΑΚΑ αγωνίστηκε πλήρης, μιας και όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ταλανιζόταν από τραυματισμούς βασικών καλαθοσφαιριστών της. Οι άνθρωποι του Π.Α.Σ. ευχήθηκαν βέβαια στους παράγοντες του σωματείου της Κέρκυρας αυτές να ήταν οι τελευταίες ‘ατυχίες’, έχοντας και οι ίδιοι σίγουρα στο μυαλό την απουσία του βασικού play maker της ομάδας του Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ για όλη τη διάρκεια της φετινής αγωνιστικής περιόδου.Για την ομάδα του Π.Α.Σ. ακολουθεί την επόμενη βδομάδα το ρεπό της ομάδας, κάτι που ο προπονητής της τόνισε ότι θα είναι μόνο στη θεωρία, μιας και θα φροντίσει να κλείσει κάποιο δυνατό φιλικό ώστε οι παίχτες του να διατηρήσουν το ρυθμό που έχουν βρει μέσα από τις προπονήσεις.Διαιτήτευσαν οι κ. Τζιμογιάννης και Νέτης, βοηθώντας τα μέγιστα με την άριστη διαιτησία τους στο να γίνει ένα εξαιρετικό παιχνίδι.
Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Αναστασίου Δ) : Λύτης, Καρκαντέλος Σ, Ποσποτίκης 2, Δημητριάδης 2, Στουγιάννος, Γεωργίτσης 5, Μαρούγκας 22, Νάσιος, Καρκαντέλος Β 18, Τάτσης , Μιλάκης 2, Γκόγκος 6
ΦΑΙΑΚΑΣ (Παπαδάτος) : Τσενεμπής 10, Οικονομίδης, Τσβέτκοβ 6, Κοσκινάς, Πέτα 5, Γκίκος, Γκιόκας 2, Παυλογιάννης 8, Παπαβλασόπουλος, Καρδάκης 13

Έχουν λυσσάξει με το άσυλο

thumb

Σημαντική παρενέργεια της κατά­ληψης της Νομικής από τους με­τανάστες απεργούς πείνας ήταν η λυσσαλέα στοχοποίηση του πανε­πιστημιακού ασύλου από το τόξο των μνημονιακών δυνάμεων που αξίωσαν την κατάργησή του. Πρώτος ο Σαμαράς έσπευσε να καταθέσει τροπολογία σε... άσχετο νομοσχέδιο για την κατάργησή του, καθώς «το λεγόμενο πανεπιστη­μιακό άσυλο έχει ξεπεραστεί προ πολ­λού» κατά τα λεγόμενά του.Aκολούθως η υπουργός Παιδείας άδραξε την ευκαιρία, η οποία αποδεί­χθηκε ανέλπιστα ιδανική, για να χτυ­πήσει «μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια»: στη συνέντευξή της στα «Νέα» διαφή­μισε στα ατού της πραμάτειας του νέου νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου – αν όχι ρητή και τυπική, σίγουρα ουσιαστική, αφού προβλέπεται στις δικαιοδοσίες του νέου μοντέλου διοίκησης η ανάθε­ση της φύλαξης των πανεπιστημίων σε ιδιωτική αστυνομία.Επιπλέον, παρουσιάζοντας συλλή­βδην τα πανεπιστήμια ως άντρα ανομί­ας, στα οποία κάθε έλεγχος έχει ξεφύ­γει από τα χέρια των πρυτάνεων συμπα­ρασύροντας την προάσπιση του ασύλου, πλασάρισε ως εγγυητή της πανεπιστημι­ακής τάξης και ασφάλειας το προωθού­μενο υπερσυγκεντρωτικό, ελεγχόμενο από το υπουργείο και υπονομευτικό του «αυτοδιοίκητου» Συμβούλιο Διοίκησης, το «κλειδί» δηλαδή στην ιδιωτικοποίηση του πανεπιστημίου.Βέβαια δεν είναι κρυφό ότι πίσω από τις κορώνες κατά του ασύλου στοχοποιούνται οι πάσης φύσης καταλήψεις, οι κομματικές νεολαίες και γενικώς οι αντιδράσεις στη νέα φυσιογνωμία του επιχειρηματικού πανεπιστημίου που νομοθετικά είναι προ των πυλών.

Προς αποδόμηση

Το άσυλο έχει φορτισμένη ιστορική διαδρομή και διατρέχει ως εθιμικό δί­καιο το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αι­ώνα, ως τη νομοθετική κατοχύρωσή του το 1_82 από την πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, αφού έχει προϋ­πάρξει ως δημοκρατική κατάκτηση.Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του προηγούμενου αιώνα σηματοδοτήθηκε από ταραχώδεις πολιτικές περιό­δους, το άσυλο ταυτίζεται με την ελευ­θερία της διδασκαλίας και της έρευνας στα πανεπιστήμια αλλά και παρέχει εγγυήσεις για την ελεύθερη διακίνηση επιστημονικών αλλά και πολιτικών ιδε­ών και γι’ αυτό καταξιώνεται ευρύτερα κατά την περίοδο της χούντας.Στον απόηχο των ιστορικών γεγονό­των της μεταπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ κα­τοχυρώνει νομικά το πανεπιστημιακό άσυλο ορίζοντας στην παρ. 4 του άρ­θρου 2 του Ν. 1268/82: «Για την κατο­χύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ελεύθερης επιστημονικής αναζήτη­σης, και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αναγνωρίζεται το Πανεπιστημια­κό Άσυλο».Στην παρ. 5 του ίδιου άρθρου προ­βλέπεται ότι «το Πανεπιστημιακό Άσυ­λο καλύπτει όλους τους χώρους των ΑΕΙ και συνίσταται στην απαγόρευση επέμ­βασης της δημόσιας δύναμης στους χώρους αυτούς χωρίς την πρόσκληση ή την άδεια του αρμόδιου ακαδημαϊ­κού οργάνου του ΑΕΙ, όπως αναφέρεται στη συνέχεια». Παρά ταύτα στην παρ. 7 προβλέπεται μία και μόνη περίπτωση κατά την οποία επιτρέπεται επέμβαση δημόσιας δύναμης χωρίς άδεια του αρ­μόδιου οργάνου: «Μόνο εφ’ όσον δια­πράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής».Ενώ, όμως, ο νόμος του 1082 ορίζει με σχετική ακρίβεια το περιεχόμενό του, ο νόμος της Γιαννάκου έρχεται να αλλοιώσει σημαντικά το περιεχόμενό του.Σύμφωνα με τον Ν. 1549/2007: «Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και για την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των με­λών της ακαδημαϊκής κοινότητας των ΑΕΙ και των εργαζομένων σε αυτά, ένα­ντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το κατα­λύσει».Το περιεχόμενο της διάταξης μένει έτσι ανοικτό σε ερμηνείες.Σε κάθε περίπτωση πάντως το άσυ­λο δεν προσφέρει ποινική ασυλία σε κανενός είδους αδίκημα και ο καθηγη­τής Ι. Μανωλεδάκης έγραφε παλιότερα («Το Βήμα», 17.0_.2006) αναφερόμε­νος στον νόμο του 1_82: «Η υπάρχου­σα ρύθμιση είναι υπερεπαρκής για να αποτραπεί η τέλεση σοβαρών εγκλη­ματικών πράξεων είτε εντός του χώρου του Πανεπιστημίου είτε με ορμητήριο το Πανεπιστήμιο». Όμως, κατά τη διάρ­κεια της σχεδόν 30χρονης διαδρομής του στη μεταπολιτευτική ιστορία, ουκ ολίγα περιστατικά κατάχρησής του από τους φορείς που το απολαμβάνουν το κατέστησαν ευάλωτο από πολιτική σκο­πιά στις πιέσεις της εξουσίας. Έφτασε δε να ακυρώνεται η αξία του στη συνεί­δηση μερίδας της κοινωνίας, τη στιγμή που ο χαρακτήρας του πανεπιστημίου εν γένει βάλλεται αγρίως από την κυρί­αρχη πολιτική τάξη. Τυχαίο;

topontiki

Θέσεις της ΕΕΔΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης


Η συναίνεση σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών εταίρων και εργοδοτών και εργαζομένων είναι το μεγάλο ζητούμενο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που βρίσκεται η χώρα μας, επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, παρουσιάζοντας την πρόταση της ΕΕΔΕ για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με τίτλο: 'Η Ελλάδα μπροστά!". Τομείς όπως Παιδεία, Τουρισμός και Ναυτιλία δεν πρέπει να αποτελούν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και απαιτούν συναίνεση στο σχεδιασμό τους, πρόσθεσε.Εάν δεν αλλάξουμε τις δομές τα όποια προβλήματα ακόμα και εάν επιλυθούν θα εμφανισθούν ξανά στο μέλλον. Πρέπει να γυρίσουμε γρήγορα σελίδα και να μην αναλώνουμε ενέργεια ασκώντας κριτική ποιος και τι φταίει, είπε ο κ.Λαμπρινόπουλός, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται απλές κινήσεις για να λυθούν χρόνια βασικά προβλήματα, προσθέτοντας ότι οι έννοιες όπως έλεγχος, τάξη, πειθαρχία πρέπει να μπουν μπροστά προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας.Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος της ΕΕΔΕ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους η χώρα μας μπορεί να δει καλύτερες ημέρες, υπογραμμίζοντας την σημασία που έχει το γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές.Το κείμενο θέσεων της ΕΕΔΕ - που αναπτύσσεται σε 29 σελίδες και θα σταλεί στην κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και σε παραγωγικούς φορείς - δίνει έμφαση και προτείνει δράσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας της, την εφαρμογή του μοντέλου επιχειρηματικής αριστείας, μέτρα για να μπορέσει η Παιδεία να αποτελέσει την βάση της ανάπτυξης, δράσεις για την βελτίωση της ποιότητας της εργασιακής ζωής καθώς θέματα που σχετίζονται με την κοινωνική υπευθυνότητα και ανάπτυξη.Στις γενικές θέσεις της ΕΕΔΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και ειδικότερα επιμέρους θεμάτων που αφορούν τον προϋπολογισμό προτείνεται μεταξύ άλλων η απλοποίηση και σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, η κατάργηση της διαδικασίας ελέγχου όλων των φορολογικών υποθέσεων και θέσπιση συστήματος δειγματοληπτικών ελέγχων με δυνατότητα επανελέγχου εάν απαιτηθεί, η εκλογίκευση των αμυντικών δαπανών της χώρας. Επίσης, η διαμόρφωση δομών στη Δημόσια Διοίκηση ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια του κράτους και συγκεκριμένα προτείνεται η μονιμοποίηση των γενικών γραμματέων υπουργείων με συγκεκριμένη θητεία διάρκειας έξι ετών καθώς και η καθιέρωση της υποχρεωτικής εκπόνησης για κάθε νομοσχέδιο εφαρμογής του νόμου που τον συνοδεύει κατά την ψήφιση του και παρακολούθησης από την γενική γραμματεία της κυβέρνησης.Η ΕΕΔΕ τάσσεται υπέρ της άμεσης ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων όσον αφορά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την απλοποίηση διαδικασιών λειτουργίας και αδειοδότησης επιχειρήσεων, τη δημιουργία κινήτρων για την διατήρηση της εργασίας καθώς και άμεση ενεργοποίηση των έργων υποδομής για τα οποία υπάρχει δυνατότητα προκαταβολών από την ΕΕ, οι οποίες καλύπτουν μέχρι και 100% τους κόστους.

Σε δρόμο μακράς και άγριας λιτότητας

thumb

Πολλές μυστικές επαφές είχε ο πρωθυ­πουργός στο Νταβός, στις οποίες ζητούσε την άποψη για τα τεκταινόμενα στην Ελλά­δα ακόμα και από δημοσιογράφους! Το κλίμα δεν ήταν ιδανικό για τη χώρα μας, παρά τις συνεχείς δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Οικονομικών ότι «φέτος η αντιμετώπι­ση ήταν θετικότατη».Η αλήθεια είναι άλλη και δυστυχώς καθόλου ευχάριστη. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με ομολόγους του, οικονομολόγους, αναλυτές, με-γαλοεπενδυτές και μεγαλοδημοσιογράφους, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα του διε­μήνυσαν ότι όσο καθυστερεί τις ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους τόσο δυσκολότε­ρα θα γίνουν τα πράγματα.Στο Νταβός ο Γ. Παπανδρέου ενημερώθηκε ότι το δημόσιο χρέος είναι εκτός ελέγχου και η επι­μήκυνση της αποπληρωμής τού ήδη υπάρχοντος δανείου των 110 δισ. είναι μια απλή ασπιρίνη. Από γερμανικής πλευράς μάλιστα διέρρευσε, διά στόματος του κεντρικού τραπεζίτη Άξελ Βέ­μπερ, ότι το «πρώτο βήμα μιας σωστής διαχείρι­σης του ελληνικού προβλήματος είναι η επιμή­κυνση κατά 30 χρόνια». Βεβαίως, παράλληλα, τα νέα δάνεια, είτε από το ΔΝΤ είτε από την Ε.Ε., δεν τα γλιτώνουμε. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μπει σε δρόμο μακράς επιτήρησης και άγρι­ας λιτότητας.Οι καλά γνωρίζοντες ξέρουν ότι το «ζουμί» του Νταβός βγαίνει από τις συναντήσεις του παρα­σκηνίου. Εκεί ο πρωθυπουργός εμπέδωσε ότι τα αναπτυξιακά σχέδια για ανάκαμψη και επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2012 είναι όνει­ρο απατηλό. Η πλήρης κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού, την οποία διαπιστώνει και το κλιμά­κιο της τρόικας που ήδη βρίσκεται στην Αθήνα, δεν επιτρέπει ούτε αύξηση εσόδων στους ρυθμούς που προβλέπει το μνημόνιο ούτε ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης ούτε βεβαίως τα πρωτογε­νή πλεονάσματα που χρειάζονται ώστε να μπει η χώρα σε τροχιά ανάκαμψης.

«Αιχμάλωτος»

Ο πρωθυπουργός, δηλαδή, συνειδητοποιεί σι­γά - σιγά ότι είναι αιχμάλωτος της ίδιας της πολι­τικής που πολεμούσε όταν ήταν αξιωματική αντι­πολίτευση: «Η αύξηση των φόρων και η μείωση μισθών και συντάξεων φέρνει ανεργία και ύφε­ση, η ύφεση φέρνει νέες αυξήσεις στους φόρους και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος» έλεγε ο Γ. Παπανδρέου προεκλογικά και τώρα καλείται να τετραγωνίσει τον κύκλο. Ιδού και τα δεδομένα:

1 Η τρόικα έχει διαμηνύσει στον υπουργό Οικο­νομίας ότι τα τρικ στα έσοδα πρέπει να σταμα­τήσουν και ζητούν επιτακτικά τα πλήρη στοιχεία του 2010. Το ρεπορτάζ μας της περασμένης Πέμπτης έκανε λόγο για εκνευρισμό των Βρυξελλών που ακόμα δεν έχουν την πλήρη εικόνα για τις οφειλές του Δημοσίου και τα κρυφά χρέη ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και ασφα­λιστικών ταμείων.

Το ρεπορτάζ μας (που αναπαρήχθη από πολλά ΜΜΕ) επιβεβαίωσε ο ίδιος ο επικεφαλής της Eu-rostat με δηλώσεις του ότι η υπηρεσία βρίσκεται σε επιφυλακή για τα ελληνικά στοιχεία και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων αναθεωρήσεων. Η Κομισιόν, μαθαίνουμε, έχει δώσει διορία στον υπουργό Οικονομικών να «συνετιστεί» μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Μετά θα αρχίσουν οι δημό­σιες δηλώσεις, που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και την καμπάνια της περί «αξιο­πιστίας».

2 Ανάλογα με το ύψος των κρυφών χρεών, που ενδέχεται να ξεπεράσουν και τα 6 δισ. ευρώ, θα έρθουν νέα επώδυνα μέτρα. Δηλαδή, εκτός από αυτά του 2011, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άλλα 6 δισ. για να κλείσει τις τρύπες που η ίδια έχει δημιουργήσει λόγω των υπεραισιόδοξων προβλέψεών της, τις οποίες με επιμονή επέβαλε ο Παπακωνσταντίνου παρά τις αντιρρήσεις της τρό­ικας. Τα νούμερα αυτά δεν μπορούν βεβαίως να προέλθουν μόνο από περικοπή δαπανών, αντιθέ­τως θα απαιτηθεί νέα αύξηση φόρων. Έτσι η κυ­βέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με ενδεχόμενο νέας αύξησης του ΦΠΑ, νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, επίσπευση των απολύσε­ων στο Δημόσιο, περικοπή της επικου­ρικής σύνταξης.

3 Η ανεργία καλπάζει πάνω από το 20% και η τρόικα πιέζει για πλήρη και άνευ όρων επιβολή των επιχειρησιακών συμβάσεων, με εκ πε­ριτροπής εργασία, ακόμη και μια φορά την εβδομάδα. Έτσι θεωρούν ότι θα μειωθεί ο αριθμός των ανέργων (τεχνικά πάντα), αλλά δεν εξηγεί κανείς πώς θα ζήσει ένας εργαζόμενος αν αμείβεται για 4-8 εργάσιμες ημέρες τον μήνα!

4 Η φοροδιαφυγή στα μεγάλα εισοδήματα ζει και βασιλεύει και το ΥΠΟΙΟ παρουσι­άζεται ανίκανο να την αντιμετωπίσει, παρά τη σωρεία δημοσιευμάτων για εξαντλητικούς ελέγχους. Εξακολουθούν να υπάρχουν παρά­θυρα για τους έχοντες και κατέχοντες και τα δικηγορικά γραφεία θησαυρίζουν. Έτσι τη μαύρη τρύπα των προσδοκιών από τα έσοδα στη φοροδιαφυγή καλούνται να καλύψουν οι μικρομεσαίοι, που «πέφτουν» στην κα­τηγορία των φτωχών.

5 Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βά­ζουν λουκέτο καθημερινά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο λεγόμενος επιχειρηματικός μι­κρόκοσμος, που στήριζε την εγχώρια κατανάλωση αλλά και την εργασία.

6 Το κόστος ζωής τους επόμενους μήνες θα παρουσιάσει νέα απότομη αύξηση λόγω του νέου φορολογικού, αυξήσεις ΦΠΑ στο 23% στα περισσότερα είδη, αυξήσεις στα μέσα μεταφο­ράς, στα ασφάλιστρα, στις υποχρεώσεις προς την εφορία κ.λπ. Αυτό αναμένεται να δημιουρ­γήσει έντονες πληθωριστικές πιέσεις, με αποτέ­λεσμα ένα εκρηκτικό μείγμα στην οικονομία και βεβαίως την έξαρση της κερδοσκοπίας. Ο κρατι­κός μηχανισμός εποπτείας και ελέγχου παραμέ­νει στα χαρτιά.

Εκλογικές διεργασίες

Λαμβάνοντας τα πιο πάνω μηνύματα και φο­βούμενος την κοινωνική έκρηξη που σιγοβράζει, ο πρωθυπουργός άρχισε να διαρρέει πάλι την επιλογή για πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο.Στόχος είναι να προκηρυχθούν αμέσως μετά την ανακοί­νωση της ευρωζώνης για την περιβόητη λύση πα­κέτο, που θα συμπεριλαμβάνει και την ελληνική επιμήκυνση.Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στο να παρου­σιαστεί η λύση αυτή ως «θετική εξέλιξη και επι­βράβευση των προσπαθειών μας». Πριν αρχίσει δηλαδή η ανάλυση των πραγματικών επιπτώσε­ων μιας τέτοιας λύσης. Παρ’ όλα αυτά η Ε.Ε. δεν θέλει να ακούσει για πρόωρες εκλογές, ενώ οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ συστήνουν στον πρωθυ­πουργό έναν ευρύ ανασχηματισμό, που θα πε­ριλαμβάνει πολιτικούς από τα περισσότερα κόμ­ματα ώστε να πλασαριστεί το μοντέλο της «εθνι­κής συναίνεσης».Υπό το φως αυτών των δεδομένων και των διλημμάτων, η συνέντευξη του αρχηγού της Ν.Δ. στην εφημερίδα «Δημοκρατία» δεν ήταν τυχαία. Όπως τυχαία δεν ήταν και η έμμεση αλλαγή πλεύσης, που υπονοεί αμφισβήτηση του μνημονίου. Το σκηνικό άλλαξε μετά τη στάση της Ιρλανδίας – η οποία βαδίζει σε πρό­ωρες εκλογές - ότι θα αμφισβητήσει το μνη­μόνιο που υπέγραψε και θα απαιτήσει ακύρω­ση της δανειακής συμφωνίας ως «ασύμφορης για τη χώρα».Μάλιστα λέγεται ότι οι Ιρλανδοί θα ρίξουν τα πρώτα βέλη στην αυριανή σύνοδο κορυφής αρ­χηγών κρατών της Ε.Ε. Σε μια τέτοια περίπτωση, ανάλογα με το τι θα πετύχουν οι Ιρλανδοί, η Ν.Δ. εμφανίζεται διατεθειμένη να γκαζώσει τις μη­χανές και να ακολουθήσει. Αξιοπερίεργο είναι και το γεγονός ότι ο Σαμαράς συσφίγγει τον τε­λευταίο καιρό τις σχέσεις του με αξιωματούχους - κλειδιά, τόσο στην Κομισιόν όσο και στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ.


topontiki

"Ζεσταίνουν" τα τρακτέρ οι αγρότες


Κινητοποιήσεις ξεκινούν από αύριο, Δευτέρα, αγρότες από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, όπως αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή των συλλόγων τους, που συνεδρίασε αμέσως μετά τη συνάντηση-συζήτηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αν και παραδέχτηκαν ότι η ηγεσία του υπουργείου δείχνει να κατανοεί τα αιτήματά τους, ωστόσο, όπως είπαν, η συνάντηση που προηγήθηκε ήταν «άκαρπη».Με τα τρακτέρ τους θα βγουν στους δρόμους, αύριο το πρωί στις 11, οι αγρότες των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Πρώτο σημείο συνάντησης των αγροτών θα είναι η διασταύρωση Σερρών -Σιδηροκάστρου, επί της Εθνικής Οδού Σερρών- Θεσσαλονίκης. Οι αδέσμευτοι αγρότες θα έχουν προορισμό τον παραμεθόριο σταθμό του Προμαχώνα, ενώ στις προθέσεις τους είναι να κλείσουν με τα τρακτέρ τους τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Εβδομάδα κινητοποιήσεων στην Υγεία


Oι γιατροί του ΙΚΑ, αλλάζοντας την αρχική τους απόφαση για απεργία διαρκείας μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από αύριο, Δευτέρα, έως και την Παρασκευή. Εως και την ερχόμενη Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου, απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά. Τριήμερη πανελλαδική απεργία -μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Υγεία- από την ερχόμενη Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).Οι γιατροί ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου και κάνουν λόγο για απεργοσπαστικό μηχανισμό που στήνει το υπουργείο Υγείας.Στο μεταξύ, "ρολά" κατεβάζουν αύριο, Δευτέρα, τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσουν εκ νέου τα συνδικαλιστικά όργανα των φαρμακοποιών, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.Το κοινό θα εξυπηρετείται από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Μέτρα για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ


Από αύριο, Δευτέρα, όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα οποιοδήποτε γιατρό, από το σύνολο των περίπου 20.000 γιατρών, που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στον ΟΑΕΕ και στον ΟΠΑΔ.Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ όταν επισκέπτονται τους παραπάνω γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, αρκεί να επιδεικνύουν το βιβλιάριο ασφάλισής τους, προκειμένου να τους παρασχεθούν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.Οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, στα ιδιωτικά τους ιατρεία για λίγες εβδομάδες και μέχρις ότου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ παραλάβουν τα ατομικά τους συνταγολόγια, συνταγογραφούν στα προσωπικά απλά συνταγολόγια που διαθέτουν, στα οποία θα αναγράφουν το όνομα, τον αριθμό μητρώου και το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου.Οι συνταγές αυτές εκτελούνται από το σύνολο των συμβεβλημένων με το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ φαρμακείων και εξοφλούνται, όπως είπε ο κ. Σπυρόπουλος, με τη διαδικασία που με απόλυτη σαφήνεια καθορίζεται στο σχέδιο νόμου, το οποίο συζητείται στη Βουλή. Στο ίδιο σχέδιο νόμου καθορίζεται ο τρόπος πληρωμής των γιατρών, κατά πράξη και περίπτωση, και όπως διευκρίνισε ο κ. Σπυρόπουλος η πρώτη επίσκεψη είναι 20 ευρώ και η δεύτερη τον ίδιο μήνα 10 ευρώ.Για το σκοπό αυτό, οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, που θα εξυπηρετούν από αύριο ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα της αμοιβής τους, συμπληρώνουν σε ανεξάρτητο φύλλο του προσωπικού τους συνταγολογίου το όνομα, τον αριθμό μητρώου και τον ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου, καθώς και την ημέρα και ώρα εξέτασης, στοιχεία που επιβεβαιώνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος ενυπόγραφα. Το σύνολο αυτών των δελτίων υποβάλλεται στο τέλος του μήνα, στο ΙΚΑ και καταβάλλεται η ανάλογη αποζημίωση στο δικαιούχο γιατρό.Γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, που δεν επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, καλούνται να γνωστοποιήσουν την άρνησή τους εγγράφως ή ηλεκτρονικά στη Διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (Αγίου Κωνσταντίνου 8, 104 31 Αθήνα, γραφείο Διοικητή, ηλεκτρονική διεύθυνση admika@ika.gr) και όπως είπε ο κ. Κουτρουμάνης χωρίς κανένα πρόβλημα για την περαιτέρω συνεργασία τους.Οι προαναφερόμενοι όροι θα ισχύσουν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διανομή των ατομικών συνταγολογίων σε όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Μετά το μεταβατικό αυτό χρόνο, θα συνεχιστεί η παροχή υπηρεσιών από τους ιατρούς του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, στη βάση των όρων, των προϋποθέσεων και των διαδικασιών, που θα καθοριστούν με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες θα εκδοθούν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου.Ο Διοικητής του ΙΚΑ διευκρίνισε ότι τα συνταγολόγια, από το Μάιο που θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θα καταργηθούν.

Σηκώνουν τις μπάρες στα διόδια όλης της χώρας


Σε πανελλαδικό άνοιγμα των διοδίων προχωρούν σήμερα, Κυριακή, τα μέλη του κινήματος "Δεν Πληρώνω", για τη μη πληρωμή των διοδίων. Όπως ανακοίνωσαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του Συντονιστικού του κινήματος, αυτό γίνεται με αφορμή τις πρώτες διώξεις που άσκησε ο εισαγγελέας εναντίον μελών του κινήματος. Οι ίδιοι έκαναν ταυτόχρονα λόγο για «φρονηματικές διώξεις, που μας επιστρέφουν σε μετεμφυλιακές πρακτικές της δεκαετίας του '50».Xθες, μέλη του "κινήματος" με συντονισμένη ενέργεια σε πολλούς σταθμούς του Μετρό, του ΗΣΑΠ, του Τραμ αλλά και σε λεωφορεία και Τρόλεϊ τοποθέτησαν κόλλα στα ακυρωτικά μηχανήματα, προκειμένου αυτά να μπλοκαριστούν και να μη γίνεται η ακύρωση των εισιτηρίων. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε, "ξήλωσαν" ολόκληρα τα μηχανήματα και τράπηκαν σε φυγή πριν προλάβουν οι ιδιωτικοί φύλακες των σταθμών να αντιδράσουν.Η ζημιά για τις επιχειρήσεις είναι μεγάλη, καθώς εκτός από την αποκατάσταση των ζημιών στα μηχανήματα, έχουν απώλεια εσόδων, από τη μη ακύρωση των εισιτηρίων.Ανάλογη κίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έκαναν και σε σταθμούς των διοδίων, μπλοκάροντας τους σταθμούς και ανοίγοντας τις μπάρες, ώστε τα αυτοκίνητα να περνούν ελεύθερα.

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν έχει τεθεί θέμα 13ου-14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα


«H γνώμη των δανειστών μας είναι σεβαστή και χρήσιμη. Δεν υποκαθιστά όμως την κυβέρνηση», δηλώνει η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει τεθεί θέμα για τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», επισημαίνει ότι «από το Σύνταγμα, σε μια δημοκρατία η κυβέρνηση είναι εκείνη που νομοθετεί και παράγει πολιτικές για τους πολίτες της. Από τους πολίτες εκλέγεται και στους πολίτες λογοδοτεί».Σε ό,τι αφορά την τρόικα, επισημαίνει ότι ποτέ δεν υποστήριξε και δεν πιστεύει ότι η τρόικα κινείται εκτός νομιμότητας και πως αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που δεν προβλέπονται από καμία συμφωνία: «αυτό που είπα είναι ότι με αφορμή την έλευση της τρόικας δημιουργείται από τα Μέσα Ενημέρωσης ένας τεράστιος θόρυβος και αναστάτωση, η οποία προκαλεί συχνά σύγχυση και πανικό στην αγορά».Αναφερόμενη στις επιχειρησιακές συμβάσεις η υπουργός Εργασίας σημειώνει ότι «τόσο το Υπουργείο όσο και η τρόικα παρακολουθούν την υλοποίηση του πρόσφατου νόμου».Ερωτηθείσα σχετικά με την ευελιξία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ είπε ότι το ΔΝΤ έχει μεγάλη εμπειρία από την εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων τονίζοντας ότι «μέσα απ' αυτήν την εμπειρία, τα σφάλματα, τις αποτυχίες, αλλά και τις επιτυχίες έμαθε ότι όλες οι χώρες και οι λαοί δεν είναι ίδιοι. Κάτι που δουλεύει σε μια χώρα δεν δουλεύει απαραίτητα σε μια άλλη».Αναφορικά με την κριτική που δέχεται το ΠΑΣΟΚ πως η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση δεν συνάδει με τη φιλοσοφία και την ιστορία του κόμματος, η κ. Κατσέλη υπογραμμίζει πως το να σώζεις τη χώρα σου, όταν αυτή βρίσκεται στο χείλος το γκρεμού δεν είναι μια δεξιά, κεντρώα ή αριστερή πολιτική.«Ειναι μια εθνική πολιτική και το χρέος μας απέναντι στη νέα γενιά, τονίζει και προσθέτει: «αν δεν τα κάνουμε όλα αυτά, πράγματι το πολιτικό εκκρεμές στη χώρα θα πάει προς τα δεξιά».

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:"Συμφωνία με τους πολίτες"


Υπέρ της υπογραφής ενός μνημονίου με τους πολίτες, στη βάση μιας συναντίληψης της πραγματικής κατάστασης, μακριά από εκβιαστικά διλήμματα και λαϊκισμούς, τάσσεται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής".Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ζητά να υπάρξει μια ευρύτερη συνεννόηση του πολιτικού συστήματος με την κοινωνία, καθώς τότε μόνο, όπως τονίζει, θα υπάρξει ένα ισχυρό μέτωπο που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθαρίζει πως η οποιαδήποτε απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να συνοδευτεί από σοβαρές πολιτικές ανάπτυξης της οικονομίας, την απασχόληση και την εξασφάλιση κλίματος αισιοδοξίας και προοπτικής που έχει ανάγκη η κοινωνία. Τονίζει μάλιστα πως η χώρα δεν αντέχει άλλα "πακέτα ασφυξίας", επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται πολιτικά, ούτε και συνταγματικά, να επιβάλλει στη χώρα οποιοδήποτε νέο μνημόνιο ή οποιαδήποτε παράταση του σημερινού.Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία, επισημαίνει πως το κόμμα ήδη ανατρέπει σταδιακά το πολύ αρνητικό αποτέλεσμα του 2009, προτείνοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, πείθοντας μάλιστα τους πολίτες να συστρατευθούν σε μια εθνική υπόθεση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:"Θα ερευνηθούν τα πάντα"


Την ξεκάθαρη θέση πως για το σκάνδαλο της Siemens θα ερευνηθούν τα πάντα, ακόμα και η πιθανή ροή μαύρου χρήματος σε κομματικά ταμεία, διατυπώνει o υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "RealNews".Ο υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει πως κανείς δεν είναι υπεράνω ελέγχου, ούτε οι πρώην πρωθυπουργοί, ενώ προτάσσει την ανάγκη συναίνεσης την οποία, όπως λέει, έχει ανάγκη ο τόπος.Ο κ. Ραγκούσης χαρακτηρίζει επιβλαβή κάθε συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και κλείνει το ενδεχόμενο αυτό τονίζοντας πως οι εκλογές θα γίνουν το 2013. Ως αρμόδιος υπουργός, διαβεβαιώνει πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα γίνει πράξη στην παρούσα Βουλή τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι ένας εκλογικός νόμος ο οποίος "θα ενισχύει την αυτονομία της πολιτικής και την ανεξαρτησία των βουλευτών, απέναντι σε συμφέροντα και την απαλλαγή τους από την πίεση των πελατειακών σχέσεων".Σχολιάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα στη Νομική και το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα με τους λαθρομετανάστες, ο κ.Ραγκούσης στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, όπου τα δικαιώματά του τα διεκδικεί κανείς στο πλαίσιο του νόμου. "Ο νόμος θα εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις" δηλώνει χαρακτηριστικά, κατηγορώντας όσους ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Νομικής, πως εξέθεσαν τη χώρα σε έναν ασύλληπτο κίνδυνο.

Σύλληψη παράνομων μεταναστών και αλλοδαπού διακινητή στην Ηγουμενίτσα


Συνελήφθη, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, ένας 40χρονος αλλοδαπός οδηγός οχήματος τύπου camper, διότι μετέφερε κρυμμένους στο χώρο της κουκέτας τρεις (03) αλλοδαπούς, χωρίς νόμιμα έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το όχημα.

«Δήθεν προασπιστής των Θεσπρωτών»

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Β. ΑΡΓΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Για αυτοπροβολή και απόδοση στον εαυτό του τον ρόλο του Μαυρογιαλούρου («με τις λογικές των κατόπιν ενεργειών μου») κατηγορεί τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη η παράταξη της μείζονα αντιπολίτευσης «Ήπειρος, Τόπος να Ζεις» με επικεφαλής τον Βαγγέλη Αργύρη, με αφορμή τον τρόπο που ο πρώτος διαχειρίστηκε επικοινωνιακά το θέμα του αγωγού του φυσικού αερίου, και συγκεκριμένα την αλλαγή χωροθέτησης του εργοστασίου συμπίεσης στην Πέρδικα και το ενδεχόμενο για χρήση του φυσικού αερίου.Επισημαίνει δε στον περιφερειάρχη ότι ο αγωγός φυσικού αερίου είναι ένα από τα θέματα που απαιτούν κοινή διεκδίκηση και επιδίωξη.Η «Ήπειρος, Τόπος να Ζεις», με την ανακοίνωσή της, προσπαθεί να θέσει προ των πολιτικών του ευθυνών τον κ. Καχριμάνη, υπενθυμίζοντας του όσα δεν διεκδίκησε επί της κυβέρνησης της ΝΔ για τον αγωγό αλλά και όσα υποστήριξε προεκλογικά. Τον Οκτώβριο, ο κ. Αργύρης είχε αποστείλει επιστολή στην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) Τίνα Μπιρμπίλη, με αφορμή την έγκριση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το χερσαίο τμήμα του αγωγού, ζητώντας να υπάρξει περαιτέρω διαβούλευση μετά τις εκλογές. Η κίνηση αυτή του κ. Αργύρη είχε δεχτεί έντονη κριτική, ενώ ο κ. Καχριμάνης ζητούσε λύση εδώ. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης εκτιμά ότι η πρόσφατη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής αποτελεί μια δικαίωση του προεκλογικού του αιτήματος. Ασκεί δε σκληρή κριτική στον κ. Καχριμάνη, τον οποίο τον κατηγορεί επιπλέον ότι εμφανίζεται «ως προασπιστής των Θεσπρωτών» και ότι «παρουσιάζει μια εικόνα πως έδωσε τον ‘βηματισμό’ για συλλογικές διαδικασίες όλων των φορέων της Ηπείρου». Του υπενθυμίζει δε ότι η παράταξή του κατά τον αρχικό σχεδιασμό του έργου το 2007, που προέβλεπε διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από τον Σταυρολιμένα Ηγουμενίτσας, δεν είχε αντιδράσει καθόλου, όπως και ότι τον Μάιο του 2009 η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Ιωαννίνων είχε γνωμοδοτήσει θετικά στην προκαταρκτική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων «για μια χάραξη που τώρα ζητά να αλλάξει» όπως σημειώνεται. Η παράταξη αναφέρεται στο ότι ο κ. Καχριμάνης, αρκετά καθυστερημένα, διεκδικεί να μην περάσει ο αγωγός μέσα από το εθνικό πάρκο Βόρειας Πίνδου του νομού Ιωαννίνων αλλά να πάει παράλληλα με την Εγνατία οδό, όπως προβλέπεται εξάλλου στην εναλλακτική πρόταση των μελετητών.«Παρακάμπτοντας την αλαζονεία και την προσπάθεια εκμετάλλευσης του θέματος, θεωρούμε πως επιτέλους ο κ. Περιφερειάρχης αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως η ‘ενός ανδρός αρχή’ πρέπει να λάβει τέλος. Ελπίζουμε ότι αυτό δεν το κάνει ως ελιγμό αλλά θα είναι η πρακτική του σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη του τόπου μας και ήδη έχουμε ζητήσει συλλογικές διαδικασίες σε επίπεδο Περιφέρειας, όπως έχουμε ανακοινώσει» τονίζει η παράταξη του κ. Αργύρη. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα ότι ο διάλογος που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, έγινε μετά από πρωτοβουλία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Και η παράταξη κλείνει την τοποθέτησή της αναφέροντας: «Εύλογα αναρωτιέται κάθε σκεπτόμενος πολίτης για ποιον λόγο ο περιφερειάρχης δεν επιθυμεί τη διαβούλευση για τα μεγάλα θέματα της αρμοδιότητας της αιρετής Περιφέρειας; Φοβάται κάτι; Αισθάνεται τόσο επαρκής που πιστεύει ότι θα τα καταφέρει μόνος του; Τι θα γίνει όταν φανερωθεί η ανεπάρκειά του και η Ήπειρος θα χάσει τις ευκαιρίες που της δίνονται;».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ