Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

Τις θέσεις τους για τις μεταρρυθμίσεις στα ΑΕΙ παρουσίασαν οι πρυτάνεις

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ:Το άσυλο συνδέεται με την παράδοση του Ελληνικού πανεπιστημίου

«Η σημερινή εκδήλωση είναι η απάντηση των πανεπιστημίων απέναντι σε αυτούς που λένε ότι τα πανεπιστήμια δεν κάνουν διάλογο, δεν έχουν προτάσεις και δεν έχουν θέσεις» δήλωσε ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, με τίτλο «Το Πανεπιστήμιο σε διάλογο».Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του εσωτερικού διαλόγου στα πανεπιστήμια και οι προτάσεις τους σχετικά με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. δήλωσε:"Τα πανεπιστήμια έχουν προτάσεις, οι οποίες διαπνέονται από τις βασικές αρχές του δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων καθώς και της αυτοδιοίκησης τους ο οποίος πρέπει να διατηρηθεί. Αυτό σημαίνει ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να διατηρηθούν υπό δημόσιο έλεγχο. Πρέπει να υπάρχει δημόσια χρηματοδότηση, να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και να αυτοδιοικούνται, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα".

Δηλώσεις Τρ.Αλμπάνη

O πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, υποστήριξe ότι οι συνεχείς παρεμβάσεις, οι αυθαίρετοι όροι και οι συνεχόμενες αλλαγές, δείχνουν ότι το υπουργείο Παιδείας δεν σέβεται το αυτοδιοίκητο και δεν εμπιστεύεται το πανεπιστήμιο, ενώ ταυτόχρονα θέτει ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια. Συγκεκριμένα για το άσυλο, ο κ. Αλμπάνης δήλωσε ότι συνδέεται με την παράδοση του ελληνικού πανεπιστημίου, την ελευθερία ιδεών, συμβάλλει στο ακαδημαϊκό περιβάλλον και είναι απαραίτητο για την πανεπιστημιακή ζωή, αλλά δυστυχώς «στοχοποιείται και χρησιμοποιείται από ορισμένους στο πλαίσιο του διαλόγου».Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Πρυτανικές Αρχές του Α.Π.Θ., του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Αιγαίου, Μακεδονίας και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:Διαβουλεύσεις για τον εξορθολογισμό των μεταθέσεων


Με τη διαμόρφωση της σχετικής πρότασης που αφορά στα κριτήρια αποσπάσεων ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος συνεδριάσεων της ομάδας εργασίας που έχει συστήσει το Υπουργείο Παιδείας με τη συμμετοχή των Ομοσπονδιών Εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ ΔΟΕ , για τον εξορθολογισμό του συστήματος μεταθέσεων και αποσπάσεων.Οι εργασίες συνεχίζονται με την επεξεργασία της πρότασης για τις μεταθέσεις, με στόχο την ολοκλήρωσή τους εντός του μηνός.Το πλήρες κείμενο της πρότασης της ομάδας εργασίας θα τεθεί, μετά την ολοκλήρωσή του, σε ανοικτή διαβούλευση στο www.opengov.gr .

Νέες κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων – πτηνοτρόφων


Δύσκολες μέρες περνά τελευταία ο πτηνο-κτηνοτροφικός κλάδος, καθώς οι απανωτές αυξήσεις των τιμών στις ζωοτροφές, στα καύσιμα, αλλά και η παράλληλη στασιμότητα της παραγωγής για τους παραπάνω λόγους, έχουν οδηγήσει και πολλούς Ηπειρώτες παραγωγούς σε απόγνωση. Γι’ αυτό το λόγο πτηνοτρόφοι και κτηνοτρόφοι ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από αύριο Πέμπτη με τους κτηνοτρόφους στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της 7ης Διεθνούς Έκθεσης για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία «Zootechnica» που ξεκινά αύριο και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου.

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ…

Διαρκώς συσσωρεύονται τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πτηνοτρόφοι της περιοχής μας, κάνοντας λόγο μάλιστα για συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσής τους. Οι τιμές των ζωοτροφών έχουν φτάσει στα ύψη, σχεδόν διπλασιάσθηκαν, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν μετακυλήσει τις τιμές στους καταναλωτές, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο κοινωνική ευαισθησία, μιας και διανύουμε μια από τις δυσκολότερες οικονομικά περιόδους στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Να αναλάβει τις ευθύνες της καλεί την Κυβέρνηση με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών και να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας της ελληνικής πτηνοτροφίας.«Οι συνεχιζόμενες και αλματώδεις αυξήσεις των τιμών των ζωοτροφών, των καυσίμων (πετρελαίου – υγραερίου) και των άλλων εφοδίων οδηγούν την ελληνική πτηνοτροφία σε αφανισμό. Για την αγορά των απαραίτητων αυτών εφοδίων, για την εκτροφή των πουλερικών οι πτηνοτροφικές μονάδες εξαναγκάζονται να προσφεύγουν σε τραπεζικό δανεισμό με υψηλά επιτόκια και σε υπερχρέωση και έτσι οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή, ενώ η διάθεση πτηνοτροφικών προϊόντων στην αγορά καθίσταται οικονομικά προβληματική», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.Παράλληλα, η Ένωση καλεί όλους τους πτηνοτρόφους –παραγωγούς να δώσουν δυναμικά το «παρών» το Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου και ώρα 11 το πρωί στην πανελλήνια συγκέντρωση στο περίπτερο της έκθεσης «Zootechnica» (περ. 15 STAND 52 B ).

ΚΑΙ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Δυναμικά θα δώσουν το «παρών» στις συγκεντρώσεις της Θεσσαλονίκης και οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, διαμαρτυρόμενοι και αυτοί για την δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει ο κλάδος τους. Τα αιτήματά τους γνωστά: επιδότηση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών, αλλά και πάγωμα των χρεών.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Έκτακτα μέτρα για να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΙΚΑ


Σε μέτρα για να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, λόγω της απεργίας των γιατρών, κατέληξαν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν από τη Δευτέρα να απευθύνονται στους 12.500 συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ.Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους γιατρούς, που από χθες έχουν προβεί σε κατάληψη του Υπουργείου, έληξε άδοξα. Οι γιατροί ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου, κάτι που ο υπουργός αρνείται, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να ζητάς από την ελληνική κοινωνία να αυτοκαταργηθεί, αυτό σημαίνει έλλειψη μετριοπάθειας».Αυτή την ώρα συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων, προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Αύριο, στις 10 το πρωί, θα έχουν συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Υγείας.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ Ο.Ν.ΝΕ.Δ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ


Φαινόμενα παρεμπόδισης της λειτουργίας των Πανεπιστημίων όπως αυτό της Νομικής καταδεικνύουν χρόνιες παθογένειες και αδυναμίες του σημερινού εκπαιδευτικού συστήματος. Πολλά Ιδρύματα έχουν αφεθεί σε ένα καθεστώς ανομίας. Κατειλημμένα κτίρια, φθορές στις υποδομές και παράνομες δραστηριότητες, καλύπτονται πίσω από το πρόσχημα του ακαδημαϊκού ασύλου. Θέλουμε να εκφράσουμε όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται, ότι η λύση σε τέτοιου είδους παράνομες πράξεις που «θάβουν» την ανώτατη εκπαίδευση είναι η κατάργηση του ασύλου, που σήμερα υποθάλπει εγκληματικές πράξεις.Η Ο.Ν.ΝΕ.Δ και η Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. όλα αυτά τα χρόνια αποτελούν τη δύναμη προάσπισης της ελεύθερης διακίνησης ιδεών στα ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Το Πανεπιστήμιο πρέπει επιτέλους να αναπνεύσει ξανά και να συνεχίσει απερίσπαστο το εκπαιδευτικό του έργο. Η κοινωνία το στηρίζει. Η εποχή το απαιτεί.Για τους λόγους αυτούς, θεωρούμε αυτονόητη τη διατήρηση της έννοιας της προστασίας της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της ακαδημαϊκής διδασκαλίας, έρευνας και δράσης. Καμία δημόσια Αρχή δεν θα μπορεί να επέμβει ή να ασκήσει οποιασδήποτε μορφής δίωξη στους φοιτητές και το ακαδημαϊκό προσωπικό οποιουδήποτε ανώτατου Ιδρύματος που ασκεί τις ανωτέρω δραστηριότητες. Σε κάθε περίπτωση διάπραξης αδικήματος οποιουδήποτε βαθμού οι δημόσιες Αρχές έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν ύστερα από απλή καταγγελία για το περιστατικό.
Ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές να μεριμνήσουν για:
Την άμεση επιστροφή και χρήση από τα Ιδρύματα όλων εκείνων των παρανόμως κατειλημμένων χώρων που ανήκουν στην ιδιοκτησία τους και για τους οποίους σήμερα Έλληνας πολίτης επιβαρύνεται το κόστος λειτουργίας τους (φοιτητικές εστίες, οικήματα, γραφεία κ.λ.π.).Την ενίσχυση της φύλαξης των χώρων του Πανεπιστημίου με δημιουργία ειδικά εκπαιδευμένης υπηρεσίας Πανεπιστημιακής φύλαξης με όμοια λειτουργία όπως σε αντίστοιχα Ιδρύματα του εξωτερικού. Βασικό της καθήκον θα είναι η επίβλεψη και περιφρούρηση της ομαλής λειτουργίας και των χώρων του εκάστοτε Ιδρύματος. Σε περίπτωση βεβαίωσης τέλεσης αδικημάτων θα φέρει την ακέραιη ευθύνη ενημέρωσης της Δημόσιας Αρχής, λειτουργώντας ως σύνδεσμος εντός του Πανεπιστημίου.


Ο.Ν.ΝΕ.Δ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Αγανακτισμένα τα ΑμΕΑ με τη στάση των ΚΤΕΛ

Αποκλειστική ευθύνη στις διοικήσεις ρίχνουν για το «ναυάγιο» στις συζητήσεις με θέμα το μειωμένο εισιτήριο

Τις κινήσεις και τη στάση της διοίκησης των αστικών ΚΤΕΛ της χώρας κατέκρινε σήμερα ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος Ιωαννίνων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ξενοφώντας Αποστολόπουλος ύστερα από το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την έκδοση μειωμένων εισιτηρίων σε ΑΜΕΑ.Όπως είπε η λύση δε βρέθηκε επειδή οι διοικήσεις των ΚΤΕΛ ζητούν περισσότερα χρήματα από το Υπουργείο, τη στιγμή μάλιστα που αυτά που έπαιρναν μέχρι στιγμής δεν αντιστοιχούσαν στον ακριβή αριθμό των ατόμων με αναπηρία που εξυπηρετούν αλλά σε πολύ μικρότερο.

Βάζουν μπροστά τα ΑΜΕΑ
Η τακτική των ΚΤΕΛ όλα τα προηγούμενα χρόνια, αφού το ζήτημα του μειωμένου εισιτηρίου για την μεταφορά των ΑΜΕΑ δεν είναι καινούργιο, ήταν και παραμένει στις συζητήσεις τους με το Υπουργείο να βάζουν μπροστά την Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία, θέλοντας έτσι να πιέσουν προς όφελός τους.Αυτό σύμφωνα με τι δηλώσεις του κ. Αποστολόπουλου, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι το κράτος δίνει 13 εκ. ευρώ στα ΚΤΕΛ τη στιγμή που οι διοικήσεις τους ζητούν 17 εκ..Αυτές όμως δεν υποχωρούν, ποντάροντας στην πίεση και εκ μέρους των ΑΜΕΑ τα οποία είναι κι αυτά που πλήττονται τελικά από την έλλειψη συμφωνίας.Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει.«Δε θα πιέσουμε εμείς και δε θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τους μεσάζοντες», είπε ο κ. Αποστολόπουλος, αποκλείοντας οποιαδήποτε παρέμβαση της Συνομοσπονδίας προς το Υπουργείο προκειμένου να βρεθεί λύση.

Γενναία επιχορήγηση
Αυτό που προκαλεί την αγανάκτηση των Ατόμων ΜΕ Αναπηρία πάντως, δεν είναι μόνο η αδιάλλακτη στάση του ΚΤΕΛ το οποίο προτιμά να «κλοτσήσει» 13 εκ. ευρώ και μάλιστα σε τέτοιες περιόδους, αλλά το γεγονός ότι όσα χρόνια ίσχυε η επιχορήγηση από το Υπουργείου τα χρήματα τα οποία δινόταν δεν αντιστοιχούσαν στον πραγματικό αριθμό των ΑΜΕΑ που χρησιμοποιούσαν τα αστικά, αλλά πολύ μικρότερο.Με απλά λόγια η επιδότηση του κράτους στα ΚΤΕΛ γινόταν με βάση το συνολικό αριθμό των ΑΜΕΑ που είναι εγγεγραμμένοι στην Συνομοσπονδία την ώρα που οι πραγματικοί «πελάτες» του αστικού ήταν σαφώς λιγότεροι.Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Αποστολόπουλος, στα Γιάννινα, από τα 1.800 ΑΜΕΑ που υπάρχουν, το αστικό ΚΤΕΛ χρησιμοποιούν όχι περισσότερα από 150 με 200 άτομα.Ένα ποσοστό δηλαδή που δεν ξεπερνά το 12%.Σε κάθε περίπτωση, πρόταση της Συνομοσπονδίας είναι η έκδοση ηλεκτρονικών καρτών ώστε να καταγράφεται καθημερινά πόσοι επιβάτες ΑΜΕΑ χρησιμοποιούν τα αστικά και από εκεί να υπολογίζεται και το ύψος της επιχορήγησης.

Μία ακόμη δυσκολία
Ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος Ιωαννίνων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, τονίζει ότι η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων τα οποία θα κληθούν να πληρώνουν πλέον τα άτομα με αναπηρία, είναι ένα ακόμα χτύπημα στην ήδη δύσκολη καθημερινότητά τους.Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν άλλο εναλλακτικό μέσο μεταφοράς για να πραγματοποιήσουν τις μετακινήσεις τους και να πάνε στις δουλείες τους ή όπου άλλου επιθυμούν.Πάντως ο κ. Αποστολόπουλος επισήμανε ότι στο άμεσο μέλλον θα γίνουν κάποιες συντάσσεις με τη τοπική διοίκηση του ΚΤΕΛ με την ελπίδα να βρεθεί μια χρυσή τομή και να λυθεί το πρόβλημα.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Μεγάλη Ανάγκη για Αίμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο!


Επείγον!!! Ο Χρήστος Παππάς ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο χειρουργείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και κινδυνεύει η ζωή του,χρειάζεται αίμα 0 θετικό, καθώς και αιμοπετάλια απ όλες της ομάδες Όσοι μπορείτε να βοηθήσετε επικοινωνήστε με την αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Με το δεξί ξεκίνησε ο Πύρρος Α.με.Α για το 2011


Με δυο χρυσά και δυο ασημένια μετάλλια αν τα μετάλλια που κατέκτησαν οι αθλητές του Πύρρου, το Σάββατο 23 Ιανουαρίου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τζούντο για άτομα με προβλήματα όρασης που διοργανώθηκε στην Αθήνα. Από το Πύρρο συμμετείχαν οι Μίχος Ιωάννης και Παγκράτη Σπυριδούλα.Όπως αναφέρει ο προπονητής του συλλόγου και ομοσπονδιακός προπονητής ανάπτυξης Στραγάλης Σταύρος, «οι αθλητές που πήραν μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα τα πήγαν παρά πολύ καλά, και είμαι πολύ ευχαριστημένος από την απόδοση τους. Κατακτώντας τις κατηγορίες τους ο Γιάννης στα -90 και η Σπυριδούλα στα -48. Συμμετέχοντας και στις κατηγορίες Όπεν Ανδρών και Γυναικών αντίστοιχα κατέλαβαν τις δεύτερες θέσεις. Αν και είχαμε κάποιες σημαντικές «απώλειες» του Ορέστη και της Νικολέτας που είναι εκτός αγώνων λόγου τραυματισμού. Τα Γιάννενα έχουν μια πολύ δυνατή ομάδα στο τζούντο».

Μια γεύση από… αντικατολισθητικά μέτρα

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΙΓΜΕ

Η εισήγηση (προφορική κι όχι γραπτή) του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη για την προέγκριση ένταξης έργου που αφορά την εκπόνηση από το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) ερευνητικού προγράμματος ευστάθειας των οικισμών Μουζακαίων, Δαφνούλας και Μάζιας και της ευρύτερης περιοχής προκάλεσε αρκετή συζήτηση στην προχτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον τρόπο αντιμετώπισης των κατολισθήσεων και των πλημμυρών.Η αντιπολίτευση θεώρησε ότι θα πρέπει να γίνει μια συνολική συζήτηση επί του θέματος, κι όχι αποσπασματική με αφορμή την έγκριση ενός έργου. Η παράταξη «Ήπειρος Τόπος να Ζεις» του Βαγγέλη Αργύρη ψήφισε κατά της εισήγησης του κ. Καχριμάνη, ενώ οι υπόλοιπες υπέρ.«Κάναμε μια συζήτηση πρόσφατα για την πολιτική προστασία. Έχουμε τεράστια προβλήματα. Θα πρέπει να πάμε σε μια συνολική μελέτη για να τα αντιμετωπίσουμε.Το θέμα δεν είναι να χαϊδέψουμε τα αυτιά των ανθρώπων στο Χαροκόπι και αλλού. Η Γενική Διεύθυνση θα έπρεπε να φέρει μια εισήγηση σε συνεννόηση με το ΙΓΜΕ και τον δήμο Ιωαννιτών» τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Αργύρης. Η περιφερειακή σύμβουλος Καλλιρρόη Ζηκίδου έθεσε και το θέμα της αναγκαιότητας σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το ΙΓΜΕ και τον δήμο Ιωαννιτών, ενώ αναρωτήθηκε κατά πόσο ο δήμος είναι ενήμερος για την όλη υπόθεση. «Θα έπρεπε να υπάρχει αίτημα για προγραμματική σύμβαση εκ μέρους του όπως και απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Αν ο δήμος θέλει τη συνεργασία μας, τότε ναι, να συνδράμουμε με τα 45.000 ευρώ για τη μελέτη» τόνισε.Ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης από τη μεριά του είπε ότι «είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τον δήμο». Ο κ. Καχριμάνης περιορίστηκε να πει ότι έχει τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Φίλιππα Φίλιου. Εξήγησε δε ότι γίνεται προέγκριση και όχι έγκριση του έργου, επειδή δεν υπάρχει ακόμα εγκεκριμένος προϋπολογισμός στην Περιφέρεια. Ο Κώστας Κωτσαντής εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπενθύμισε ότι στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται και η δική του εισήγηση για τα αντιπλημμυρικά έργα. «Θα ήθελα μια συνολική τοποθέτηση επί του θέματος από το Περιφερειακό Συμβούλιο» τόνισε εκφράζοντας κι αυτός τον προβληματισμό του για το πώς (δεν) συζητείται το θέμα. Ο Γιάννης Παπαδημητρίου του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» ανέφερε ότι απαιτείται συνολική γεωλογική μελέτη, για να περιοριστούν τα κατολισθητικά φαινόμενα. Tέλος, επιτεύχθηκε ομοφωνία όσον αφορά τη συνέχιση του σταθμού συγκέντρωσης και πρόψυξης γάλακτος στο Καστρί Φαναρίου Πρέβεζας.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Αλλαγή χάραξης για τον αγωγό Φυσικού Αερίου ζήτησε ο Αλέξανδρος Καχριμάνης


Η διέλευση του αγωγού Φυσικού Αερίου από την Ήπειρο, είναι ζήτημα εθνικής σημασίας, τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής που είχε θέμα: «Ενημέρωση των μελών από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ιωάννη Μανιάτη, για την πορεία εξέλιξης του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου «IGI- ΠΟΣΕΙΔΩΝ».Αμέσως μετά την ενημέρωση που έγινε, κλήθηκε να μιλήσει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, που κατέθεσε τις εξής προτάσεις:Η πρώτη αφορά τη μετακίνηση της χωροθέτησης του εργοστασίου συμπίεσης από την προτεινόμενη θέση «Βαρικό» στη θέση «Χλωροβούνι», ώστε να μη προκαλεί κανένα πρόβλημα στην Πέρδικα. Η συγκεκριμένη θέση προτείνεται και από παράγοντες της Θεσπρωτίας, υποστηρίχτηκε δε και από το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας.Η δεύτερη αφορά την αλλαγή όδευσης του αγωγού στα όρια του Πάρκου Βόρειας Πίνδου ώστε να ακολουθήσει τη χάραξη της Εγνατίας Οδού και τέλος, να υπάρξει πρόβλεψη δημιουργίας δικτύου διανομής φυσικού αερίου και στην Ήπειρο.Τον κ. Αλεξ. Καχριμάνη, διαδέχθηκαν στο βήμα και έκαναν τοποθετήσεις ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας, βουλευτές Ηπείρου κ.α.. «Από τα όσα ειπώθηκαν, προέκυψε ότι όλοι σχεδόν υιοθετούν την πρόταση που κατέθεσα και η οποία είναι ταυτόσημη με του Δημάρχου Ηγουμενίτσας. Στο τέλος, πιστεύουμε ότι δεν είναι δύσκολο το εργοστάσιο που έχει προβλεφθεί για τη θέση Βαρικό να μετακινηθεί στη θέση Χλωροβούνι. Έτσι θα έχει τις μικρότερες επιπτώσεις», δήλωσε σήμερα ο κ. Καχριμάνης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για να προσθέσει:«Το έργο είναι εξαιρετικά επείγον. Εμείς κατανοούμε ότι είναι εθνικής σημασίας. Το συμφέρον μας είναι να περάσει από την Ελλάδα και όχι από την Αλβανία».

Παρουσία του Ευριπίδη Στυλιανίδη η κοπή πίτας στη ΝΟΔΕ Άρτας


Από τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Άρτας Στάθη Νάνο ανακοινώνεται ότι το Τμήμα Γυναικών Άρτας, η Τοπική Οργάνωση Άρτας και η ΟΝΝΕΔ Άρτας συνδιοργανώνουν την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011 την ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πίτας στο Καφέ «Βυζάντιο» στις 20:30. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο πρώην Υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα προηγηθούν: συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό» στις 17:30, επίσκεψη στο Δ.Δ. Φιλοθέης και συνάντηση – συνομιλία με αγρότες (καφενείο Κατσιγιάννη – Καλαμιά) στις 18:30, συνάντηση στα γραφεία της ΝΟΔΕ με στελέχη στις 20:00 και επίσκεψη – γνωριμία με τον Αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνο Παππά.

Κατάλογος προβλημάτων Νομού Άρτας απ’ τον Δ.Τσιρώνη


Έγγραφο στο οποίο περιλαμβάνεται ενδεικτικός κατάλογος με τα κυριότερα προβλήματα του Νομού Άρτας κατέθεσε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άρτας Δημήτρη Τσιρώνη προς τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Έξαρχο - μετά από δική του πρόσκληση -προκειμένου να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στους Κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας (ΚΤΕ) της ΚΟ ΠΑΣΟΚ, με τους αρμόδιους Υπουργούς. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου του κ. Τσιρώνη, αναφέρονται τα προβλήματα του Νομού ανά Υπουργείο ως εξής:
ΘΕΜΑ : ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ν.ΑΡΤΑΣ ΑΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
1.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

- Νομική, οικονομική, διοικητική και πολιτική υποστήριξη των Καλλικρατικών Δήμων και ιδιαίτερα του Μητροπολιτικού Δήμου Άρτας.
- Κατασκευή Δημαρχείων Πέτα και Άνω Καλεντίνης.
2.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
- Διατήρηση της ατέλειας για τους μικρούς παραγωγούς τσίπουρου, τουλάχιστον μέχρι 1500-2000 κιλά ετησίως.
3.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
-Υλοποίηση της δέσμευσης για παραχώρηση του στρατοπέδου Παπακώστα στο Δήμο Αρταίων.
-Παραμονή στην Άρτα του Κ.Ε.ΥΓ. (Κέντρου Εκπαίδευσης Υγειονομικών).
4.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
-Επέκταση Νοσοκομείου Άρτας.
-Βελτίωση λειτουργίας Νοσοκομείου.
-Πλήρης λειτουργία Κέντρου Αποκατάστασης ΑμεΑ
5.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
-Κατασκευή κτιρίου Υγειονομικών υπηρεσιών ΙΚΑ.
6.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
-Κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου.
7.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
-Έναρξη κατασκευής Ιόνιας Οδού.
-Κατασκευή κόμβων Αγίου Δημητρίου και Αμμοτόπου επί της Ιόνιας Οδού.
-Διατήρηση της λειτουργίας των ταχυδρομικών γραφείων (Αγνάντων, Μηλιανών, Ροδαυγής, Φιλοθέης).
8.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
-Αναβάθμιση ΤΕΙ Ηπείρου.
-Βελτίωση Υποδομών σχολείων
-Διατήρηση σχολείων Αγνάντων, Φιλοθέης, Αστροχωρίου κλπ
9.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
-Αξιοποίηση και ανάδειξη χώρων και Μνημείων Πολιτισμού και Τουρισμού (ΞΕΝΙΑ, Βυζαντινό Κάστρο, Ιστορικό Γεφύρι Άρτας, Βυζαντινός Ναός Παρηγορήτριας κ.λ.π.).
-Ενοποίηση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων.
-Ενίσχυση αγροτουρισμού και ορεινού τουρισμού.
-Κατασκευή Χιονοδρομικού Κέντρου στα Τζουμέρκα.
10.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
-Ενίσχυση αστυνόμευσης – Υπερσυγκέντρωση μεταναστών (Πακιστανών, Αφγανών).
-Ενίσχυση Αστυνομικής Δύναμης
11.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
-Προστασία Αμβρακικού Κόλπου.
-Τροποποίηση Προεδρικού Διατάγματος για τη διευκόλυνση της κατασκευής Χιονοδρομικού Κέντρου στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων
-Ενεργειακός Σχεδιασμός νομού Άρτας (υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά, οριστική ακύρωση της κατασκευής του φράγματος Αγίου Νικολάου στον Άραχθο κ.λ.π.),
12.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
-Ενίσχυση της προσπάθειας για την κατασκευή Επιχειρηματικού Πάρκου.
-Υλοποίηση και χρηματοδότηση του Προγράμματος «ΑΝΑΣΑ» για τον Αμβρακικό.
13.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
-Ανάδειξη τοπικών προϊόντων πιλοτικά (Ακτινίδια).
-Μη συλλογή παραγωγής πορτοκαλιών (νέα ΚΑΠ).
-Συρρίκνωση τιμών (ελιά, ελαιόλαδο, μανταρίνια, πορτοκάλια κ.λ.π.).
-Σχεδιαζόμενη Πώληση ΔΩΔΩΝΗΣ από ΑΤΕ.
-Προβλήματα Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας (Οικονομικά, αύξηση τιμής ζωοτροφών).
14.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΑΛΛΑΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ
- Εφαρμογή Κοινοτικού Κανονισμού για αλιεία μηχανοτρατών πάνω από 1,5 μίλια από τις ακτές, για προστασία παράκτιας αλιείας..
- Ενίσχυση της δραστηριότητας των αλιευτικών συνεταιρισμών στις λιμνοθάλασσες Λογαρού και Τσουκαλιό
- Ελλιπής Αστυνόμευση Αμβρακικού.
- Επανεξέταση ίδρυσης Λιμενικού Σταθμού (ΛΣ) Κορωνησίας.

Της κατάσχεσης το κάγκελο

Της Μιχαλούς

Πάνε και έρχονται τα ραβασάκια κατάσχεσης ακινήτων από τις εφορίες σε μισθωτούς αλλά και σε συνταξιούχους ….Τους οποίους βεβαίως βεβαίως, τους βαπτίζουν μεγαλοφειλέτες, ώστε να έχουν την δικαιολογία να μπορούν να προχωρήσουν σε ενέργειες αναγκαστικής είσπραξης, χωρίς να τους γιουχάρει το πλήθος.Πρόσφατα μάλιστα προχώρησαν σε κατάσχεση μιας καρέκλας και ενός τραπεζιού από το σπίτι ενός συνταξιούχου που έμενε στο ενοίκιο, επειδή όφειλε στο κράτος 250 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση το ΚΕΠΥΟ ζήτησε να προβούν σε κατάσχεση του οικήματος ενός ιδιωτικού υπαλλήλου επειδή δεν έχει πληρώσει τις υποχρεώσεις του στην εφορία για περίπου 10 ημέρες.Αναγκαστική κατάσχεση εις χείρας τρίτων επιδόθηκε για «μεγαλοφειλέτη» - μισθωτό με χρέη στην εφορία της τάξεως των 4.800 ευρώ ο οποίος δε, είχε πληρώσει τα 3.000 ευρώ της οφειλής του, ενώ είχε προχωρήσει και σε ρύθμιση εξόφλησης στο υπόλοιπο ποσό.Όπως καταλάβατε και αυτή τη φορά τα θαλάσσωσε το Υπουργείο Οικονομικών κάνοντας τα «της κατάσχεσης το κάγκελο» κατά το «της περαίωσης το κάγκελο»…Κάλεσαν μικροφειλέτες με την απειλή της κατάσχεσης να τους βγάλουν και πάλι το φίδι από την τρύπα, ώστε να πάρουν καλό βαθμό από την τρόικα. Την ίδια ώρα οι μεγαλοκαρχαρίες που αρμέγουν εδώ και χρόνια το δημόσιο τα έχουν βρει μαζί τους !!!Παρά ταύτα τα τζιμάνια του Οικονομικού επιτελείου βγαίνουν με καμάρι και λένε ότι έπιασαν και πάλι στα δίχτυα του μεγαλοφειλέτες με σπίτια σε Μύκονο, Εκάλη, Σαντορίνη, Βούλα, Φιλοθέη, Ψυχικό μπας και τσιμπήσει ο κόσμος….

topontiki

Σε 160 σχολεία το νέο πρόγραμμα σπουδών


Σε 160 σχολεία αναμένεται να ξεκινήσει από την προσεχή σχολική χρονιά η εφαρμογή του νέου προγράμματος σπουδών, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Κλ. Ναυρίδης, μιλώντας την Τρίτη σε εκδήλωση με θέμα «Το σχολείο αλλάζει».Τον Απρίλιο, σημείωσε ο κ. Ναυρίδης, αναμένεται να παραδοθεί στην υπουργό Παιδείας η τελική εισήγηση για το νέο πρόγραμμα και αφού γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και προσαρμογές, θα τεθεί σε ισχύ για το σύνολο των σχολείων της χώρας.Στόχος του νέου προγράμματος, όπως εξήγησε, είναι η μύηση των μαθητών σε ερευνητικές διαδικασίες και διεργασίες, έτσι ώστε να μαθαίνουν να διατυπώνουν ερωτήματα, να προσδιορίζουν προβλήματα, να σχεδιάζουν και να μεθοδεύουν διερευνήσεις, να αναζητούν απαντήσεις στα προβλήματα που τίθενται, να αξιοποιούν ερευνητικά εργαλεία, να αναλύουν και να συνθέτουν δεδομένα.Παράλληλα, οι μαθητές θα συνηθίζουν στην επικοινωνία και συνεργασία, αφού θα μαθαίνουν να επικοινωνούν να μοιράζονται σκέψεις, ιδέες κα ισυναισθήματα. Σύμφωνα εξάλλου με τον πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου φιλοδοξία του νέου προγράμματος είναι οι μαθητές, ολοκληρώνοντας την υποχρεωτική εκπαίδευση, να είναι σε ικανοποιητικό βαθμό εγγράμματοι στην ελληνική γλώσσα, σε ξένες γλώσσες, στις επιστήμες, τα μαθηματικά, τις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό τις τέχνες και τη θρησκεία τους.

Προσεχώς η απόφαση για τις αποζημιώσεις αγροτών


Ανακοινώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα για τις αποζημιώσεις των αγροτών από τις ζημιές του 2010 προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδης, υπογραμμίζοντας τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει το αγροτικό εισόδημα και την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας.Όπως ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης, θα εφαρμοστεί μικτό σύστημα αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ, ενώ οι αποζημιώσεις για το βαμβάκι (πράσινο σκουλήκι κλπ.) θα δοθούν μόλις γίνει εξατομίκευση τους. Για τις αποζημιώσεις (ζημιές) του 2011 τέλος θα εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ.Οσον αφορά στο πετρέλαιο των αγροτών, σημείωσε ότι το υπουργείο εξετάζει διάφορες λύσεις και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που υπάρξει εξίσωση των τιμών πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης στους αγρότες είτε θα δοθούν φορολογικά κίνητρα, είτε θα καθιερωθεί αγροτικό πετρέλαιο.

Εκδήλωση στη Λίμνη Παμβώτιδα για την παγκόσμια ημέρα υγροτόπων


Στα πλαίσια εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας υγροτόπων, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας σε συνεργασία με τη Β’ βάθμια Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Ιωαννίνων πραγματοποίησε ενημέρωση στα παιδιά του Ειδικού Επαγγελματικού Σχολείου Ιωαννίνων.Παρά το τσουχτερό κρύο τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον και παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή και ενθουσιασμό όσα ειπώθηκαν για τις προστατευόμενες περιοχές, τη σημασία της βιοποικιλότητας, τη λειτουργία του οικοσυστήματος και τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε σχέση με τη λίμνη Παμβώτιδα.

Πολύ κοντά στην εξεύρεση λύσης βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι του Φαναρίου με την Γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη»


Πολύ κοντά στην εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι του Φαναρίου με την Γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» αναφορικά με το θέμα της λειτουργίας του σταθμού πρόψυξης Γάλακτος στο Καστρί. Η απόφαση για το κλείσιμο του σταθμού-λόγω έλλειψης περιβαλλοντικών όρων - δεν μπορεί να ανατραπεί ωστόσο η Διοίκηση της Εταιρίας ανέλαβε δεσμεύσεις οι οποίες βρίσκουν σύμφωνους τους κτηνοτρόφους.Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που τους δόθηκαν η Γαλακτοβιομηχανία θα συγκεντρώνει το γάλα από την περιοχή με δικά της αυτοκίνητα προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να μη χρειαζεται να μεταφέρουν το γάλα οι ίδιοι στον σταθμό της Γκρίκας , ενώ σε αντίθεση με ότι ισχύει σήμερα οι παραγωγοί θα μπορούν να διαθέτουν το γάλα τους στην εταιρία όλους τους μήνες του χρόνου.Μάλιστα επιπλέον δέσμευση της εταιρίας είναι ότι θα υπάρξει μέριμνα για την μεταφορά του γάλακτος και όσων παραγωγών δεν προλάβουν το «πρώτο» φορτίο.Ο αντιπρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Φαναρίου Γιώργος Παππάς μεταφέρει την ικανοποίηση των παραγωγών οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες προχώρησαν σε κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς δρόμων προσπαθώντας να ανατρέψουν την απόφαση για το κλείσιμο του σταθμού.Οι δεσμεύσεις από πλευράς της εταιρίας εκτονώνουν την κατάσταση ωστόσο οι παραγωγοί προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν ανάλογα με τις δεσμεύσεις που τους δόθηκαν είναι έτοιμοι να βγουν και πάλι στον δρόμο.Η συμφωνία μεταξύ παραγωγών και Γαλακτοβιομηχανίας οριστικοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι ενώ οι εξελίξεις που χαρακτηρίζονται αναμφίβολα θετικές λειτούργησαν «πυροσβεστικά» εκτονώνοντας την έκρυθμη κατάσταση των τελευταίων ημερών.

Οι «αδιάφθοροι»

Του Δημήτρη Μυ

«Είναι αντικοινωνική (η συμπεριφορά τους) και συνιστά δολιοφθορά, καθώς υπονομεύουν τόσο τη βιωσιμότητα των αστικών συγκοινωνιών όσο και τις θέσεις των εργαζομένων» χαρακτήρισε ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, όσους δεν πληρώνουν διόδια ή αρνούνται να ακυρώσουν εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς. Τα συνηθίζουν οι...Καίσαρες (και δεν αναφερόμαστε προσωπικά στον Δημήτρη Ρέππα) τα μεγάλα λόγια...Ξεχνούν (οι Καίσαρες) όμως, ότι αν ισχύσει για τις «συζύγους τους» πως « όχι μόνο πρέπει να είναι τίμιες αλλά και να φαίνονται», η φράση αφορά και τους ίδιους στο πολλαπλάσιο. Ας δούμε λοιπόν τους αδιάφθορους, οι οποίοι μιλούν για διεφθαρμένα κοπρόσκυλα και δολιοφθορείς.Πρόκειται για αυτούς τους αδιάφθορους που με την πολιτική τους τα τελευταία 30 χρόνια κατάφεραν:
-να μην υπάρχει σύμβαση του δημοσίου, έργο μικρό ή μεγάλο, πίσω από το οποίο να μην κρύβεται μίζα.
-να είναι πασίγνωστο ότι τα κόμματά τους τα «πήραν»
-να αρνούνται ακόμη και σήμερα να ελέγξουν τα κομματικά τους ταμεία
-να αρνούνται έναν ουσιαστικό έλεγχο-διασταύρωση των περιουσιακών τους στοιχείων
-να εφευρίσκουν διαδικασίες προκειμένου να μην ελέγχονται και να μην τιμωρούνται
-να καλύπτονται πίσω από την ασυλία τους ακόμη και για τροχαίες ή πολεοδομικές παραβάσεις
-να γνωρίζουν δίπλα και ανάμεσά τους συναδέλφους τους οι οποίοι από το πουθενά έγιναν ζάμπλουτοι, εξασφαλίζοντας κομπόδεμα για δυο- τρεις γενιές και απλώς να προσπαθούν να τους...μοιάσουν
-μοίρασαν με το αζημίωτο δουλειές σε όσους έσπρωξαν κάτω από το τραπέζι το κάτι τις
-γέμισαν τον τόπο διόδια για ανύπαρκτους δρόμους ή για δρόμους- καρμανιόλες
-όπου έφτιαξαν κανένα δρόμο της προκοπής, αυτός στοίχισε επτά φορές παραπάνω απ’ ότι ένας αντίστοιχος στη Γερμανία ή την Πορτογαλία.
Αυτοί οι Καίσαρες, μ’ αυτή την πολιτική πρακτική οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και στην εποπτεία (για τις επόμενες δυο-τρεις δεκαετίες) του ΔΝΤ. Αντί να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να φροντίσουν (αν όχι να εξαφανιστούν από προσώπου γης) να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά του (πολιτικού) περιβάλλοντός τους, κάνουν εξεταστικές επιτροπές για τα μάτια του κόσμου και συγκαλύπτουν εγκλήματα δια της παραγραφής.Ταυτόχρονα, οι πλέον θρασείς εξ’ αυτών κατηγορούν τους εργαζόμενους ως κοπρόσκυλα τα οποία μάλιστα διέφθειραν τους αγνούς- παρθένους και αμόλυντους πολιτικούς. Ταυτόχρονα με τις ύβρεις, οι Καίσαρες οργάνωναν και υλοποιούσαν την επιδρομή:
-τίναξαν στον αέρα τις εργασιακές σχέσεις
-έκοψαν μισθούς
-έκοψαν συντάξεις (πείνας)
-φορολογούν με τους έμμεσους φόρους τα ρέστα των πολλών και παρακολουθούν με δέος τα δισεκατομμύρια των λίγων που αναπαύονται στην Ελβετία
-τίναξαν την ανεργία στα ύψη
-ξεπουλούν σε τιμή ευκαιρίας δημόσιες επιχειρήσεις
-ιδιωτικοποιούν το σύστημα υγείας και το εκπαιδευτικό σύστημα, εξασφαλίζοντας ότι όποιος δεν έχει μία, ούτε να εκπαιδευτεί θα είναι σε θέση ούτε να πεθάνει με αξιοπρέπεια...
Θα συμφωνήσουμε, λοιπόν, ότι αυτοί που δεν πληρώνουν διόδια ή εισιτήρια, ίσως και να είναι αντικοινωνικοί τύποι ή δολιοφθορείς, αν και οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι μάλλον στεγνοί, άφραγκοι. (Σημείωση, προς τους Καίσαρες. Αλήθεια, υπάρχουν άφραγκοι, άνθρωποι οι οποίοι με την πολιτική σας, δεν έχουν όχι να πληρώσουν εισιτήριο, αλλά ούτε να φάνε. Το φαντάζεστε κύριοι;) Να συμφωνήσουμε, λοιπόν, ότι οι άφραγκοι ενδεχομένως να αναπτύσσουν και αντικοινωνικές συμπεριφορές και να είναι ένοχοι δολιοφθοράς μια που δεν πληρώνουν διόδια. Όμως, αν αυτοί είναι ένοχοι, εσείς κύριοι, τι είστε;

topontiki

Τοποθέτηση Χρήστου Κατσούρα σε επιτροπή της Βουλής για το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου


Σε συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ιωάννη Μανιάτη, συζητήθηκε η πορεία εξέλιξης του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου «IGI- ΠΟΣΕΙΔΩΝ».Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Κάτσινος και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου κ. Ρεκατσίνας.Στην τοποθέτησή του ο κ. Κατσούρας τόνισε τα εξής:"Κύριε Πρόεδρε, πράγματι, καταλαβαίνουμε και στη Θεσπρωτία τα τελευταία χρόνια ότι γίνεται μια προσπάθεια η θέση της χώρας σε μια συγκεκριμένη περιοχή να μην έχει έναν περιφερειακό, αλλά έναν κεντρικό ρόλο στα ζητήματα της ενέργειας και αυτό είναι απολύτως σεβαστό. Καταλαβαίνω επίσης, ότι οι δρόμοι αυτοί των αγωγών - είναι περίεργο βέβαια αυτό - στην ιστορία είναι οι ίδιοι δρόμοι με τους δρόμους του εμπορίου, γι’ αυτό και έρχεται πάλι στη Θεσπρωτία. Όλο αυτό το διάστημα, θα έπρεπε ο διάλογος που είχε ανοίξει να έχει δύο χαρακτηριστικά, όπως πρέπει να έχει κάθε διάλογος: Πρώτον, ένα οργανωμένο πλαίσιο και , δεύτερον μια αφετηρία, ότι ξεκινάμε από το μηδέν. Για πολλούς λόγους, αλλά θεωρώ σταθμό την πρώτη προμελέτη, αυτό δεν έγινε. Η ΔΕ.ΠΑ. έφερε μια προμελέτη στον Σταυρολιμένα - όσοι δεν γνωρίζουν την περιοχή δεν μπορούν να το καταλάβουν, είναι δύσκολο - και από εκεί και πέρα, προκάλεσε μια ιστορία αντιδράσεων, που πολλές φορές αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, έφτανε στα όρια της υπερβολής. Είχε όμως και στοιχεία αλήθειας μέσα.Οι ευθύνες για το πώς έγινε ο διάλογος ανήκουν σε όλους. Για παράδειγμα, το ζήτημα θα μπορούσε να είχε λυθεί, εάν μια προσωπική μου πρόταση στο νομαρχιακό συμβούλιο είχε ακουστεί πριν από κάποια χρόνια - μοιάζει με τις προτάσεις που ακούστηκαν από το δήμαρχο και τον περιφερειάρχη - και είχε γίνει μια μικρή παραχώρηση ο σταθμός να είναι εκτός των ορίων και ο αγωγός ας περάσει μέσα από τα όρια της Πέρδικας. Ή θα μπορούσε να είχε λυθεί, εάν σε μια από τις συσκέψεις που κάναμε πέρυσι , είχε ακουστεί αυτό που ακούγεται φέτος και ήμασταν συγκεκριμένοι σε προτάσεις, να πάει π.χ. ενάμιση με δύο χιλιόμετρα πίσω. Οι ευθύνες βέβαια ,όπως είπα, βαρύνουν όλους, σε άλλη βαρύτητα καθένα - και τη ΔΕ.ΠΑ. και την Πολιτεία και το Υπουργείο και την τοπική κοινωνία και εμένα - αλλά είναι αλήθεια, ότι για πρώτη φορά ξεκίνησε από το Υπουργείο μια προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα, γι’ αυτό και έγιναν δύο - τρεις συσκέψεις με τους τοπικούς φορείς, αλλά απουσίαζε κάθε φορά νομίζω η λογική. Παρά το ότι ο δήμαρχος είπε ότι δεν είναι αποδεκτή η θέση - και είναι κοντά στην αλήθεια αυτό που είπε - το ότι προτείνει και ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης μια συγκεκριμένη λύση δείχνει ότι είμαστε κοντά σε μια λύση που θα έχει τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Ας το δούνε οι αρμόδιοι αυτό.Εγώ όμως θα ήθελα να προχωρήσω - επειδή δεν μπορούμε αποσπασματικά να βλέπουμε το ζήτημα - και σε κάποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις: Ειπώθηκε πρόχειρα, αν θα γίνει ή όχι σταθμός LNG στην περιοχή. Θα ήθελαν να υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση σ’ αυτό το ζήτημα και για τους ντόπιους. Δεύτερον είπατε κ. Υπουργέ, ότι είναι 8 με 10 δις κυβικά το χρόνο. Για πόσα χρόνια; Γνωρίζουμε; Επίσης είπατε ότι υπάρχει ο IGB για Βουλγαρία. Πόσοι θα πάνε προς τα εκεί και πόσοι θα μείνουν τελικά στον ίδιο αγωγό;Πως κατοχυρώνεται η τοπική κοινωνία της Ηπείρου, αλλά ιδιαίτερα της Θεσπρωτίας, ότι μπορεί να γίνει δίκτυο φυσικού αερίου στην περιοχή και μπορεί αυτό να είναι μέσα στα αντισταθμιστικά; Εάν μπορεί κάποιος να το κατοχυρώσει αυτό, έχετε προβλέψει πότε θα έρθει το αέριο στην Ήπειρο;Επίσης υπάρχει απόσταση ασφαλείας, με βάση τα παραγόμενα, όποια κι αν είναι αυτά, οξείδια του αζώτου, όπου πρέπει να είναι κάποιος οικισμός; Τι λένε τα διεθνή πρότυπα; Υπάρχει κατοχύρωση ότι τα κοιτάσματα που αναφέρονται υπάρχουν πραγματικά;Τέλος, όλοι μπορεί να προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια ηπειρωτική περιφερειακή συνείδηση, όμως νομίζω ότι στη συζήτηση για τα αντισταθμιστικά, η Θεσπρωτία πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο".

Οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς για τα αδιάθετα πορτοκάλια της Άρτας


Με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς ερωτούν τον Υπουργό τι θα γίνει με τα αδιάθετα πορτοκάλια και ζητούν την στήριξη της εσπεριδοκαλλιέργειας στον Ν. Άρτας. Συγκεκριμένα στην ερώτηση με θέμα: «Στήριξη της εσπεριδοκαλλιέργειας στον Ν. Άρτας», την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός αναφέρονται τα εξής: «Για τους εσπεριδοκαλλιεργητές του Ν. Άρτας, η φετινή χρονιά ήταν μια από τις χειρότερες αναφορικά με την παραγωγή πορτοκαλιού. Αφενός, η παραγωγή ήταν μικρή λόγω ακαρπίας, αφετέρου, η ζήτηση ήταν ελάχιστη - όπως και οι εξαγωγές-, με αποτέλεσμα η μισή σχεδόν παραγωγή να παραμένει αδιάθετη στα δέντρα.Δύο χρόνια μετά την κατάργηση της επιδότησης για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, η συγκομιδή καθίσταται ασύμφορη για τους παραγωγούς, ενώ οι ποσότητες φρούτων που προωθούνται στην εμπορία, αγοράζονται σε εξευτελιστικές τιμές για τον παραγωγό.Αναφέρεται ότι, οι εξαγωγές πορτοκαλιών δεν έχουν ξεπεράσει τους 5.000-6.000 τόνους, συνολική ποσότητα ελάχιστη σε σύγκριση με στοιχεία παλαιότερων ετών, όταν διατίθεντο στις αγορές του εξωτερικού 50.000-60.000 τόνοι πορτοκαλιών. Αναφορικά με την αδιάθετη ποσότητα, δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία, καθώς φέτος δεν συντάχθηκε δήλωση προβλεπόμενης παραγωγής από πλευράς των αγροτών, όπως συνέβαινε όλες τις προηγούμενες χρονιές, διότι δεν υπήρχε τέτοια υποχρέωση απ’ τον κανονισμό. Εκτιμάται όμως ότι στα δέντρα βρίσκονται περίπου 30.000-40.000 τόνοι πορτοκάλια.Τα όσα περιγράφονται αφορούν μεν το Ν.Άρτας, η κατάσταση, ωστόσο, δεν διαφέρει σε άλλες περιοχές της χώρας με παραγωγή εσπεριδοειδών.Με βάση τα προαναφερόμενα,ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για τη στήριξη της εσπεριδοκαλλιέργειας, η οποία τουλάχιστον στο Ν. Άρτας, παρότι απασχολεί χιλιάδες οικογένειες, απειλείται με αφανισμό;».

Συνάντηση Βαγγέλη Παπαχρήστου και εκπαιδευτικών


Συνάντηση με τους εκπροσώπους των συλλόγων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχε ο βουλευτής Πρέβεζας Β. Παπαχρήστος το Σάββατο. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ενημέρωσαν αναλυτικά τον κ. Παπαχρήστο για τα προβλήματα στο χώρο της παιδείας στο νομό Πρέβεζας και εστίασαν στο σχεδιασμό του Υπ. Παιδείας για συγχώνευση και κατάργηση σχολικών μονάδων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Κοινή ήταν καταρχάς η συμφωνία στα κριτήρια της πρότασης που θέτει η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ για την κατάργηση και συγχώνευση σχολικών μονάδων στο νομό, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την αξιοποίηση των υποδομών για εφαρμογή των καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας για όλους τους μαθητές και την διευκόλυνση των εκπαιδευτικών για την παροχή ποιοτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Από την πλευρά των εκπροσώπων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκφράστηκε η διαφωνία όσον αφορά την ανεπαρκή παιδαγωγική αιτιολόγηση σε ορισμένες των περιπτώσεων όπου επίκεινται συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολικών μονάδων όπως π.χ. των Γυμνασίων Παναγιάς και Γοργομύλου του Δήμου Ζηρού.Ο κ. Παπαχρήστος επεσήμανε ότι εκείνο που προέχει είναι η εκπαιδευτική-παιδαγωγική πλευρά του ζητήματος και όχι η λογιστική. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών εξέφρασαν την επιθυμία να δοθεί χρόνος διαβούλευσης όλων των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών φορέων και τοπικών φορέων της κοινωνίας, προκειμένου οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι προς όφελος των μαθητών.

Ακριβότερη κατά 48,5% η βενζίνη σε ένα χρόνο!


Ακριβότερη κατά 50 λεπτά το λίτρο, δηλαδή ποσοστό 48,5%, αγοράζουν φέτος οι Ελληνες καταναλωτές την αμόλυβδη βενζίνη, σε σύγκριση με πέρσι την ίδια περίοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ), η τιμή του λίτρου από 1,07 ευρώ που κόστιζε την 1η Ιανουαρίου του 2010, ανέβηκε στα 1,57 στις αρχές του 2011 και πάνω από 1,60 τις τελευταίες εβδομάδες.Ετσι, ένας οδηγός, ιδιοκτήτης αυτοκινήτου μεσαίου κυβισμού, 1.400 κ.ε., που διανύει το μήνα 1.250 χιλιόμετρα με κατανάλωση 9 λίτρα ανά 100 χλμ. πέρσι με την τιμή της αμόλυβδης 1,07 ευρώ το λίτρο πλήρωνε 120,60 ευρώ για βενζίνη το μήνα, ενώ φέτος με τιμή στα 1,57 πληρώνει 176,63 ευρώ, δηλαδή 56,03 ευρώ περισσότερα για την ίδια ποσότητα καυσίμου.«Η τιμή της βενζίνης ανέβηκε κυρίως λόγω των δύο αυξήσεων που είχαμε στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Από τα 50 λεπτά της αύξησης ανά λίτρο, τα 37 λεπτά είναι ο ειδικός φόρος και το ΦΠΑ», σημείωσε ο Βασίλης Λύγκας, πρόεδρος του ΕΛΚΕΚΑ.

Επίσκεψη του Δημάρχου Άρτας στην Αθήνα


Από το Γραφείο του Δημάρχου Αρταίων γνωστοποιείται ότι ο κύριος Παπαλέξης σήμερα Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011 θα βρίσκεται στην Αθήνα όπου θα έχει συνάντηση εργασίας με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη για θέματα που αφορούν τον Δήμο μας. Την δε Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011 θα συμμετάσχει στην ημερίδα που πραγματοποιεί στην Πάτρα το Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Δακυβέρνησης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απευθύνεται σε όλους τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους των περιφερειών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων με τα παρακάτω θέματα:
-Η ιδιαίτερη πολιτική ευθύνη που επωμίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο νέο αρχιτεκτονικό χάρτη
-Οι σύνθετες απαιτήσεις οργάνωσης και λειτουργίας του θεσμού
-Οι οικονομικές δυνατότητες των Δήμων και οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
"Για τους λόγους αυτούς θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες που θα ήθελαν να συναντήσουν το Δήμαρχο ότι αυτό θα είναι εφικτό από την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011 όπου και θα επιστρέψει στην Άρτα" σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια προσλήψεις με διαφάνεια!


Με απόλυτη διαφάνεια θα γίνουν οι διμηνιαίες προσλήψεις 86 ατόμων,για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών στα ΚΑΠΗ και τους παιδικούς σταθμούς της πόλης.Ο Φίλιππας Φίλιος θέλει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στο Δήμο Ιωαννιτών.Για το λόγο αυτό η νέα δημοτική αρχή,έχει συγκροτήσει διαπαραταξιακές επιτροπές, οι οποίες θα κάνουν την επιλογή του προσωπικού, με τήρηση όλων των κανόνων του ΑΣΕΠ, αρχής γενομένης από αυτόν της δημοσιότητας.Η επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη της υποβολής των αιτήσεων και των δικαιολογητικών θα γίνει μόλις εγκριθεί η νομιμότητα της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.Να θυμίσουμε πως είναι η πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια,που γίνονται προσλήψεις με κανόνες διαφάνειας στο Δήμο Ιωαννιτών!!!

«Θα πάρετε γραφείο όταν πεθάνω»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Η πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ανέδειξε πολλές διαδικαστικές ελλείψεις, τόσο σοβαρές που κάθε άλλο παρά εγγυώνται την καλή λειτουργία του αιρετού αυτού οργάνου.Εισηγήσεις που δεν υπήρχαν ή ήταν ελλιπείς, ψηφοφορίες που δεν έγιναν, προτάσεις που δεν εισακούστηκαν λες και δεν ειπώθηκαν ποτέ, συσσώρευση σημαντικών θεμάτων σε μια συνεδρίαση που οδήγησε τελικά σε αναβολή αρκετών από αυτά για την ερχόμενη Δευτέρα, και κυρίως προγραμματικές δηλώσεις εκ μέρους της περιφερειακής αρχής που δεν έγιναν ποτέ. Και το κερασάκι; Γραφεία για τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που δεν παραχωρήθηκαν. Όσο για τις δικαιολογίες του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη και του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστα Πέτσιου, ήταν πραγματικά ευφάνταστες. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον περιφερειάρχη να κάνει μια τοποθέτηση για τα πολλά οργανωτικά θέματα που πρέπει να λύσει η αιρετή Περιφέρεια, καλώντας παράλληλα την πολιτεία να δώσει τέλος σε κάποιες ασάφειες περί αρμοδιοτήτων.Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Αργύρης, αμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Καχριμάνη, στηλίτευσε το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης δεν έκανε προγραμματικές δηλώσεις. «Περίμενα να μας παρουσιάστε τις βασικές αρχές της παράταξής σας. Νομίζω ότι οι πολίτες περιμένουν να ακούσουν τι περιμένετε να κάνετε, ποιες είναι οι δεσμεύσεις σας. Δεν πιστεύω ότι έχετε τη λογική ‘βλέποντας και κάνοντας’» είπε με νόημα. Αναφέρθηκε δε στο ότι η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη έστειλε πρόσφατα έγγραφο προς τους φορείς για την κατάθεση προτάσεων για «ώριμα» έργα στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). «Δηλαδή αν έχουμε ‘ώριμα’ έργα και δεν είναι μέσα στις δεσμεύσεις μας, τι θα γίνει; Πού είναι οι προτεραιότητές μας;» τόνισε θέτοντας επί τάπητος το σημαντικό θέμα της αναπτυξιακής κατεύθυνσης και ζήτησε εντός 15νθήμερου να υπάρξουν προγραμματικές δηλώσεις από τον κ. Καχριμάνη. Ο τελευταίος δεν έδωσε καμία απάντηση επί των παρατηρήσεων αυτών. Επικαλέστηκε μόνο τη βιασύνη που υπάρχει για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, η οποία θα πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι τέλος Μαρτίου.

Κριτική και από τις άλλες παρατάξεις

Για την ήδη προβληματική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρατηρήσεις έκαναν και οι άλλες παρατάξεις. «Έχω επίγνωση σε ποιο περιφερειακό συμβούλιο βρίσκομαι. Και δεν τρέφω αυταπάτες για το πού θα πάει η Ήπειρος, και δεν περιμένω τις προγραμματικές δεσμεύσεις. Δεν θα περιμένω. Και δεν περίμενα. Έχοντας κατά νου τα προβλήματα εμείς τα ιεραρχούμε και φέραμε εισηγήσεις» τόνισε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κώστας Κωτσαντής.Ο επικεφαλής του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» Γιάννης Παπαδημητρίου υπενθύμισε ότι η παράταξή του έχει καταθέσει προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου και εκτίμησε, δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώνονται, ότι «το όργανο οδηγείται σε μια υποβάθμιση. Συσσώρευση θεμάτων, καθυστέρηση στις εισηγήσεις, μη κατανομή γραφείων μέσα στο κτίριο της Περιφέρειας.Ο περιφερειάρχης πρέπει να εκπαιδευτεί στη δημοκρατική λειτουργία». Ο επικεφαλής της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» Νίκος Ζήκος περιορίστηκε να πει με έκδηλη την απογοήτευσή του: «Ο περιφερειάρχης, ακολουθώντας την προσφιλή τακτική του, ακολουθεί έναν μοναχικό δρόμο».

«Θα πάρετε γραφείο όταν πεθάνω»

Τα θέματα των γραφείων και των εισηγήσεων απασχόλησαν αρκετά το σώμα, και προκάλεσαν ευρηματικούς διαλόγους. «Καθυστερήσαμε να έρθουμε στη συνεδρίαση γιατί δεν είχαμε γραφείο να συνεδριάσουμε. Σας έχουμε στείλει έγγραφο εδώ και καιρό. Τι θα γίνει; Εμείς δεν θέλουμε να πάθετε τίποτα» είπε με νόημα. Η τελευταία του πρόταση αποτελούσε ένα… αστειάκι στα όσα φέρεται να ειπώθηκαν σε κατ’ ιδίαν συνομιλία μεταξύ του περιφερειάρχη και του περιφερειακού συμβούλου Μιχάλη Κασσή προ ολίγων ημερών. Σύμφωνα με αυτή τη συνομιλία, ο κ. Καχριμάνης γύρισε και είπε στον κ. Κασσή ότι «θα πάρετε γραφείο όταν πεθάνω»!Υπενθυμίζεται ότι ως νομάρχης δεν είχε παραχωρήσει γραφείο ούτε στη νομαρχιακή αντιπολίτευση, προκαλώντας ουκ ολίγες φορές την αντίδραση της τελευταίας.Στη συνεδρίαση ο περιφερειάρχης, δεν διέψευσε τα όσα ειπώθηκαν στην κατ’ ιδίαν συνομιλία. Απλώς έκανε πως δεν άκουσε τη δημόσια αυτή επίκληση της συνομιλίας. Έδωσε όμως απάντηση, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο: «Θα δοθούν γραφεία αλλά πάντα με το συμφέρον που εγώ θεωρώ ότι πρέπει να έχει περιφέρεια. Να υπάρχει οικονομία». Μίλησε για το κτίριο του πρώην ΕΛΚΕΠΑ στη στοά Σάρκα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προαναφερόμενο σκοπό, χωρίς να προσδιορίσει όμως τον χρόνο της παραχώρησης. Η απάντηση προφανώς δεν ικανοποίησε την παράταξη «Ήπειρος, Τόπος να Ζεις». Ο κ. Αργύρης ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου, η οποία μάλιστα παρουσία των υπολοίπων μελών της παράταξης δόθηκε συμβολικά στον διάδρομο του 1ου ορόφου του κτιρίου της Περιφέρειας, ότι θα καταθέσει αγωγή κατά του κ. Καχριμάνη. Λίγη ώρα αργότερα, η περιφερειακή αρχή απάντησε λέγοντας ότι «από τον ‘Καλλικράτη’ δεν προκύπτει υποχρέωση διάθεσης γραφείων εντός των κεντρικών κτιρίων που στεγάζονται οι Περιφέρειες».

Οι εισηγήσεις
Οι ελλιπείς ή ανύπαρκτες εισηγήσεις ταλαιπώρησαν και τυπικά και ουσιαστικά το Περιφερειακό Συμβούλιο. Καταρχάς ο κ. Πέτσιος επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις για το ότι δεν στάλθηκαν εγκαίρως στους περιφερειακούς συμβούλους όσες εισηγήσεις υπήρχαν. «Οι εισηγήσεις ήταν έτοιμες προ πέντε ημερών. Όσες εισηγήσεις ήταν χειρόγραφες, δεν μπορούσαμε να τις ξαναγράψουμε για να τις στείλουμε με μέιλ» είπε και, κάνοντας χρέη γραμματειακής υποστήριξης, ζήτησε από τους συμβούλους να δώσουν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους, για να πάρει την απάντηση από τον κ. Ζήκο: «Θα μπορούσατε να τις σκανάρετε».Ακόμα και αν έμπαινε σε λειτουργία το σκάνερ, εισηγήσεις του κ. Καχριμάνη δεν θα στέλνονταν γιατί δεν υπήρχαν. «Ο μόνος που δεν έχει εισηγήσεις είναι ο περιφερειάρχης. Αν ο επικεφαλής αντιμετωπίζει έτσι το Περιφερειακό Συμβούλιο, και εσείς το ανέχεστε, τι να πω;» τόνισε ο κ. Αργύρης απευθυνόμενος στον κ. Πέτσιο. «Για τις εισηγήσεις ενημερώθηκα σήμερα (σ.σ. χτες) γιατί έλειπα. Πέμπτη και Παρασκευή ήμουν Αθήνα. Αν θέλετε να μη συζητηθούν τα θέματα για τα οποία πρέπει να έχω εισηγήσεις, εγώ το δέχομαι» τόνισε υπό το βάρος της συντονισμένης επίθεσης από όλη την αντιπολίτευση. Τελικά, ένα από δύο θέματα όντως αναβλήθηκε, ενώ το δεύτερο η αντιπολίτευση δέχτηκε να το συζητήσει.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ποιος είναι ο κομιστής του DVD;


Τις τελευταίες ημέρες,στους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ITV και TV1,προβάλλεται ένα DVD με την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής,για το θέμα των Ηπειρωτικών Κληροδορτημάτων.Η συνεδρίαση όμως,έχει γίνει 2 ολόκληρους μήνες πρίν!Με εντολή τίνος τα κανάλια δείχνουν τώρα το συγκεκριμένο DVD;Ποιος τους το έδωσε;Γιατί δεν το προέβαλαν το Δεκέμβριο που έγινε και η συγκεκριμένη συνεδρίαση;Είναι τυχαίο πως η προβολή γίνεται μόλις λίγες ημέρες μετά την συνέντευξη του Σπύρου Εργολάβου,στην οποία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον δήμαρχο;Τέλος,γιατί χθες βράδυ ο τηλεοπτικός σταθμός σταθμός TV1,προέβαλε επί 2 ώρες την συγκεκριμένη συνεδρίαση και όταν ήρθε η σειρά του δημάρχου Ιωαννίνων να πέι τις απόψεις του,η μετάδοση κόπηκε ξαφνικά;Ποιοι και γιατί δεν θέλουν να ακουστεί η άποψη του Δήμου Ιωαννιτών,καθώς και της Μητρόπολης για τα Κληροδοτήματα;Θα απαντήσουν τα δυο τοπικά κανάλια;

Η κρίση και τα ελλείμματα της «πλουραλιστικής» αριστεράς

Του Νίκου Κοτζιά

Η κρίση της Ελληνικής οικονομίας συνδυάζεται με μια πολύπλευρη κρίση της ελληνικής κοινωνίας συνολικά. Θα περίμενες κανείς στις σημερινές συνθήκες ο μεγάλος κερδισμένος στο πολιτικό σκηνικό να είναι η αριστερά. Αντί αυτού παρατηρεί κανείς ότι ο πολιτικός χώρος της αριστεράς είναι αυτός που διαπερνάτε περισσότερο από την κρίση, ιδιαίτερα η ρεφορμιστική και η ριζοσπαστική συνισταμένη του. Το φαινόμενο απαιτεί την εξήγησή του: Για ποιο λόγο τη στιγμή που οι νεοφιλελεύθερες συνταγές οδήγησαν τη χώρα σε βαριά οικονομική κρίση και πολλαπλή εξάρτηση από ξένα κέντρα, στην πρακτική πολιτική αναβιώνει η πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη μονόπλευρη λιτότητα;

Πότε μεγαλούργησε η αριστερά και τα σημερινά της βαθιά ελλείμματα
Ανεξάρτητα από τις απόψεις που μπορεί κανείς να έχει για την αριστερά, πάντα αξίζει τον κόπο να διερευνά τους όρους πολιτικής της επιτυχίας. Δηλαδή, πότε και πώς έβρισκε τον δρόμο για το «μεγάλο ακροατήριο» και αυτό την εμπιστευόταν. Κατά την προσωπική μου πείρα, μελέτη και γνώμη, αυτοί ήταν διαχρονικά οι εξής :

α) Η αριστερά ως μια ενότητα υπεράσπισης δικαιωμάτων και προώθησης οραμάτων
Αυτό σήμαινε ότι η αριστερά δεν ήταν ποτέ μόνο των μεγάλων λόγων και των στρατηγικών ενοράσεων. Εξίσου δεν ήταν ποτέ μόνο της πρακτικής πάλης μέσα στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Η αριστερά ήταν πάντα ένας ζωντανός οργανισμός υπεράσπισης δικαιωμάτων των πολιτών, ιδιαίτερα των μισθωτά εργαζόμενων. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Ήταν, ταυτόχρονα, φορέας μιας δημιουργικής δημοκρατικής αντίληψης για τη ζωή και των άνθρωπο. Είχε οράματα. Παρήγαγε προσμονές και ελπίδες πάνω σε αυτό τον κόσμο και όχι για την μετά θάνατο ζωή. Όταν η αριστερά έχανε ένα από αυτά τα στοιχεία κινδύνευε ή να μετατραπεί σε μια σέκτα φαντασιώσεων ή σε μια δύναμη η οποία απλά προσπαθούσε να καλλωπίσει το υπάρχον. Για αυτό, η αριστερά δεν απέκλεισε στον εαυτό της ποτέ τη δυνατότητα να κυβερνήσει, αλλά ούτε έκανε υπαρξιακό της αυτοσκοπό την διακυβέρνηση. Διότι αν το έκανε, στο τέλος της ημέρας, αντί να κυβερνά προς όφελος των πολιτών, προς υλοποίηση του προγράμματός και της υλοποίησης των οραμάτων της, κυβέρνησε, όπως έδειξε το 1989, ως μια κυβέρνηση διαχείρισης των συμφερόντων της διαπλοκής.

β) Η αριστερά ως φορέας του καινούργιου με δημοκρατικές αρχές και παραδειγματικά θετική πρακτική
Η αριστερά προσπαθούσε να είναι πάντα μια πολιτική δύναμη αρχών και αξιών. Όταν, όμως, αυτές τις κατανοούσε ως αλήθειες που είχαν δοθεί μιας και δια παντώς, οι οποίες δεν χρειαζόταν να λαμβάνουν υπόψη τους τις πραγματικές αλλαγές που συνέβαιναν γύρο της, τότε κινδύνευε από έναν δογματισμό και μια ξύλινη γλώσσα που την ξέκοβε από τις μεγάλες μερίδες των πολιτών. Την αποξένωνε από τα προβλήματα και τα αισθήματά τους. Από την άλλη όμως, όταν εγκατέλειπε τις αρχές και τις αξίες της, στο όνομα των αλλαγών που συνέβαιναν γύρω της, τότε γινόταν ένα κακέκτυπο των άλλων δυνάμεων και κανείς δεν είχε λόγο να την ακολουθεί σε μια δύσκολη πορεία.Η αριστερά έχει ανάγκη μιας παραδειγματικής και δημιουργικής πρακτικής. Η δύναμη του παραδείγματος είναι η πιο πειστική επιχειρηματολογία μέσα στην καθημερινότητα. Όταν, όμως, εξαιρετικά καλά στελέχη της αριστεράς ή και ομάδες δείχνουν ως να επιλέγουν να δώσουν την μάχη της καρέκλας στον μικρόκοσμό τους, τότε και οι πολίτες αποκτούν την αίσθηση ότι δεν διαφέρουν σε πολλά και από τους εξουσιαστές και εξουσιομανείς των μεγάλων κομμάτων. Σε αυτά τα πλαίσια οι πολίτες επιλέγουν τους μεγαλοεξουσιαστές από τους μικροεξουσιαστές. Διότι η εξουσία των πρώτων τους αφορά άμεσα. Η δεύτερη, κατά κανόνα, τους είναι αδιάφορη.Τέλος, για να είναι η αριστερά ελκυστική και πειστική δεν πρέπει να περιορίζεται σε μεγάλους αντιπολιτευτικές ρητορείες ή και διακηρύξεις ουτοπίας. Οφείλει να αποδεικνύει ότι είναι μια δύναμη που γνωρίζει και μαθαίνει από το καινούργιο. Ότι ενσωματώνει στην πολιτική της τις πιο πρόσφατες και σημαντικές επιτυχίες της επιστήμης. Δυστυχώς, ενώ το 1960-5 η αριστερά εκλαΐκευε τις αιχμές των επιστημών της εποχής της, όπως, επί παραδείγματι, το τι είναι «Πολιτική Κυβερνητική», ενώ πάντα τα στελέχη της χαρακτηρίζονταν από μεγάλη μόρφωσή σε όλο το πεδίο των επιστημονικών κατακτήσεων προκειμένου να διατυπώσουν πολιτικές προτάσεις, σήμερα δείχνει να είναι σε αυτό τον τομέα πιο φτωχή από ποτέ.

γ) Η αριστερά ως δύναμη κοινωνικής διεκδίκησης και πατριωτισμού
Η αριστερά μεγαλούργησε πάντα όταν συνέδεε αυτό που ονομάζουμε κοινωνικό ζήτημα με τον πατριωτισμό. Όταν ξέκοβε το ένα από το άλλο τότε δεν ανταποκρίνονταν στα αισθήματα και τις ανάγκες των πολιτών. Το ΕΑΜ έθεσε τόσο το ζήτημα της σωτηρίας του λαού από την πείνα, όσο και την ανάγκη δραστήριας στράτευσης ενάντια στην κατοχή. Σε αυτό συνεργάστηκε με τα λαϊκά στοιχεία της εκκλησίας, με αστούς διανοούμενους, με πατριώτες επιχειρηματίες. Δυστυχώς η σημερινή ριζοσπαστική αριστερά δείχνει να υποβαθμίζει τον πατριωτισμό. Το κυπριακό την ενδιαφέρει λιγότερο από ότι η Μέση Ανατολή. Φοβάται να μιλήσει ταυτόχρονα με όρους επιβίωσης ως κοινωνίας και εθνικού κράτους. Σε αυτό τον τομέα θα είχε να μάθει πολλά από την ρεφορμιστική αριστερά, ιδιαίτερα αυτό που ονομάστηκε ως «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ». Αντίστροφα, δεν παράγει δημιουργική πολιτική εκείνη η στάση που νομίζει ότι η αριστερά μπορεί να ακολουθεί όποιον μιλά πατριωτικά και αποκοβόταν, ταυτόχρονα, από το κοινωνικό ζήτημα ή να συστρατεύεται με ακροδεξιούς που επικαλούνται τον πατριωτισμό και εννοούν κάτι άλλο.

δ)Η αριστερά ως φορέας πολιτισμού και ανάπλασης της κοινωνίας
Η αριστερά όταν μεγαλουργούσε ήταν γιατί υπήρξε φορέας πολιτισμού, τόσο με τη στενή έννοια του όρου, όσο και με την ευρύτερη. Οι τέχνες και η λειτουργία τους στη ζωή των ανθρώπων ήταν στο επίκεντρό της. Και αυτό διότι οι προοδευτικά παραγόμενες τέχνες είναι ο κατεξοχήν φορέας των οραμάτων και της ουτοπίας, καθώς και της κριτικής στο υπάρχον. Ανοίγουν τον ορίζοντα στη σκέψη των ανθρώπων και τους δίνε τη δυνατότητα να αναστοχαστούν και να ονειρευτούν πέραν από τους όρους του υπάρχοντος. Οι τέχνες είναι μαζί με τις επιστήμες, πολύ περισσότερο βέβαια από τις τελευταίες, ο φορέας του καινούργιου, της δημιουργικότητας, του ανείπωτου, αυτού που δεν υπάρχει αλλά δικαιούται να έρθει. Η αριστερά υπήρξε πάντα ένα μεγάλο σχολείο παροχής γνώσης, αισθητικών κριτηρίων, αναζήτησης του καινούργιου. Και ακριβώς σε περιόδους κρίσης η αριστερά γινόταν εθνική δύναμη μόνο συνδυάζοντας τον πολιτισμό με την πολιτική. Όταν σεβόταν τον πρώτο και δεν τον υπότασσε στον δεύτερο.

ε) Πάντα ενωτική, χωρίς να υποκλίνεται στο διαφορετικό
Τέλος, αλλά ασφαλώς όχι ήσσονος σημασίας, η αριστερά ως μια δύναμη ενότητας. Ως φορέας συλλογικής δημοκρατικής λειτουργίας και όχι εγωισμών και μικροπαθών. Η αριστερά έχει ανάγκη την ενότητα, όχι μόνο «για να κερδίσει στην πράξη», αλλά διότι η μη ενότητά της την κάνει απωθητική προς την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Η μη ενότητά της δείχνει ότι κάποιοι θέτουν τις προσωπικές αντιλήψεις και εγωιστικές ανάγκες τους πάνω από την αριστερά συνολικότερα. Επίσης, η ενότητα της αριστεράς προϋποθέτει την αναγνώριση ότι υπάρχουν διαφορετικές αριστερές, ιδιαίτερα η ρεφορμιστική και η ριζοσπαστική. Στο βαθμό δε που το κύριο δεν είναι η υπεράσπιση ενός άνευ σημασίας για την ιστορία φρουρίου γίνεται και οφείλει να γίνει κατανοητή η ανάγκη όλα τα διαφορετικά ρεύματα εντός της αριστεράς, να ανοίξουν έναν ουσιαστικό δημοκρατικό διάλογο. Κύριο αντικείμενο ενός τέτοιου διαλόγου δεν μπορεί να είναι το «μέλλον της αριστεράς», αλλά το μέλλον της πατρίδας Ελλάδας και της κοινωνίας της.Διότι η αριστερά είναι μέσο για την επίτευξη του τελευταίου και όχι αντίστροφα.Διαφορετικά, σε κάθε άλλη περίπτωση, και στο βαθμό που δεν συνέτρεχαν πολλοί από τους προαναφερθέντες παράγοντες, η αριστερά έμεινε στάσιμη, έχασε την λαϊκότητά της. Σε ακραίες δε περιπτώσεις απώλεσε την δημοκρατικότητά, ακόμα και την αγωνιστικότητά και πειθώ της. Ασχολήθηκε με τα ανούσια. Με τα συμφέροντα τρίτων. Έχασε την σύνδεση του κοινωνικού με το πατριωτικό. Ευχαριστώ τον ρητορεύοντα που μέσα σε λίγες φράσεις μου έμαθε ότι ο σοσιαλισμός είναι η υλοποίηση των «μεταρρυθμίσεων» του μνημονίου και το κράτος δικαίου είναι το κόψιμο των συντάξεων και των μισθών. Χαιρετώ όλη την ευρωπαϊκή δεξιά, την κ.Μέρκελ, τον κ.Σαρκοζύ, τον κ.Κάμερον, καθώς και το ΔΝΤ που χάρη σε αυτούς η χώρα αποκτά κράτος δικαίου και υλοποιεί το πρόγραμμα του το ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:8 θέσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Προκήρυξη οχτώ (8) θέσεων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Leonardo Da Vinci.Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υλοποιεί πρόγραμμα κινητικότητας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Leonardo da Vinci με στόχο την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε οργανισμούς κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προκηρύσσει οκτώ (8) θέσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε ερευνητικά ινστιτούτα και ένα νοσοκομείο σε Γερμανία, Δανία, Γαλλία, Σλοβακία και Σουηδία. ικαίωμα συμμετοχής έχουν: α) πτυχιούχοι και β) κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων όλων των ελληνικών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ καθώς και αναγνωρισμένων ισότιμων τίτλων του εξωτερικού.Το γνωστικό υπόβαθρο των συμμετεχόντων περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα κλάδων, όπως Φιλολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία, Ψυχολογία, Γεωλογία, Χημεία Τροφίμων, Ιατρική (ειδικότητα Δερματολογίας) και Βιολογία. Οι περίοδοι απόκτησης εργασιακής εμπειρίας είναι τρίμηνης, πεντάμηνης και εξάμηνης διάρκειας. Οι συμμετέχοντες θα χρηματοδοτηθούν για δαπάνες διαβίωσης, ταξιδιωτικές δαπάνες, και δαπάνες προετοιμασίας. Το συνολικό ύψος της υποτροφίας κυμαίνεται από 3.209 έως 6.940 Ευρώ ανάλογα με την χρονική διάρκεια και την χώρα υποδοχής. Το ΚΕΚ, επίσης, θα αναλάβει την κάλυψη όλων των συμμετεχόντων με ταξιδιωτική ασφάλεια για την περίοδο παραμονής και εργασίας τους στο εξωτερικό. Η αξιολόγηση των αιτήσεων και η τελική επιλογή των συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθεί από επιτροπές μελών Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συναφούς προς τις προκηρυσσόμενες θέσεις αντικειμένου.H έναρξη των περιόδων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας θα πραγματοποιηθεί Απρίλιο και Μάιο του 2011.

Χρονική διάρκεια υποβολής αιτήσεων:

Έναρξη υποβολής αιτήσεων: 01 Φεβρουαρίου 2011
Λήξη υποβολής αιτήσεων: 21 Φεβρουαρίου 2011 (σφραγίδα ταχυδρομείου).
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, τις προκηρυσσόμενες θέσεις, τα αντικείμενα εργασίας, τα απαιτούμενα προσόντα ανά θέση και την αίτηση συμμετοχής μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα: http://dikeppee.uoi.gr/kek-current
Οι αιτήσεις κατατίθενται ή αποστέλλονται στα Γραφεία του Κ.Ε.Κ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - (ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε.) «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, 451 10 Ιωάννινα Τηλ.: (26510) 09141, 09100, Fax: (26510) 09230, E-mail: mpapado@uoi.gr ,Υπεύθυνη προγράμματος: Μαρία Παπαδοπούλου.

Το μνημόνιο φταίει για όλα;


Ρε παιδιά θα μας τρελλάνετε τελείως; Έχετε βαλθεί να μας κάνετε υποστηρικτές του μνημονίου με τις ανοησίες που γράφει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και προβάλλετε εσείς. Για το ατύχημα στο Μέτσοβο φταίει πάλι το μνημόνιο; Θα τρελλαθούμε εντελώς!!!Άντε νοικιάστε ένα διαστημόπλοιο και πηγαίνετε στον πλανήτη σας μπας και ησυχάσουμε κι εμείς ... Αλλά ξέρω στο ιστολόγιό σας δεν επιτρέπετε να αναρτώνται αντίθετες απόψεις!

Αναγνώστης

Σημαντικές κακοδαιμονίες στα Εθνικά Κληροδοτήματα


Εκτροπές συγκεκριμένων Κληροδοτημάτων από τον σκοπό λειτουργίας τους, επιδερμικούς ελέγχους του Υπουργείου Οικονομικών, αναποτελεσματική έως ανύπαρκτη εποπτεία, ρυθμούς εκκαθάρισης υποθέσεων που απαιτούν... 300 χρόνια για να ολοκληρωθούν και ανεκτίμητη αξία, που μόνο κατά προσέγγιση υπολογίζεται πάνω από 10 δισ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται η κινητή και ακίνητη περιουσία των πολύ μεγάλων Κοινωφελών Περιουσιών, είναι μερικές από τις διαπιστώσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.Διαπιστώσεις που καταγράφει η Επιτροπή Θεσμών στο πόρισμα της, το οποίο συντάχθηκε με εισήγηση των βουλευτών Θανάση Τσούρα (ΠΑΣΟΚ) και Προκόπη Παυλόπουλου (ΝΔ) μετά από ακρόαση αρμόδιων φορέων αλλά και έρευνα, και θα υποβληθεί, μαζί με συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις, στην κυβέρνηση.Στο πόρισμα τονίζεται η ανάγκη «θεσμικών μεταρρυθμίσεων στην οργάνωση και λειτουργία των Εθνικών Κληροδοτημάτων» καθώς διαπιστώθηκαν «σημαντικές κακοδαιμονίες που τα οδήγησαν να βρίσκονται σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση».«Η κατάσταση πολλών κληροδοτημάτων σε ότι αφορά την οργάνωση και τη διαφανή λειτουργία τους αλλά και τον τρόπο εκπλήρωσης του σκοπού τους οδηγεί στη διαπίστωση ότι συγκεκριμένα κληροδοτήματα, έχουν εκτραπεί από την επίτευξη του σκοπού για τον οποίον συνεστήθησαν», τονίζεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών.Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι «με το ρυθμό εκκαθάρισης που ακολουθείται από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, το πολύ 20 υποθέσεις κάθε χρόνο, θα απαιτηθούν περισσότερο από 300 χρόνια για να εκκαθαριστούν όλες οι περιουσίες!!!».Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το σύνολο των Κοινωφελών Περιουσιών, μικρών και μεγάλων, είναι κατά προσέγγιση 11.000. Από αυτά 2.500 είναι ιδρύματα και κληροδοτήματα, 3000 είναι Σχολάζουσες Κληρονομιές ενώ οι υπόλοιπες 5.500 περιουσίες είναι υπό εκκαθάριση. Προστίθεται δε, ότι «αναμένεται να σωρευθούν περισσότερες από 15.000 νέες υποθέσεις καθώς κάθε χρόνο προστίθενται 50».«Η πεπαλαιωμένη νομοθεσία είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις εξελίξεις των καιρών και στο έργο το οποίο καλούνται σήμερα να επιτελέσουν τα Κληροδοτήματα. Δημιουργεί ευλόγως ερωτηματικά η πολύ μεγάλη, διαχρονικώς, καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου των κατά καιρών Επιτροπών, οι οποίες συγκροτήθηκαν για να διαμορφώσουν το νέο σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο» αναφέρεται σε άλλο σημείο.Ταυτόχρονα, δίνεται έμφαση στην πανσπερμία των διατάξεων που δεν επιτρέπουν να υπάρχει ενιαίο καθεστώς, απαραίτητο, όπως τονίζεται, για τον απαιτούμενο έλεγχο των Κληροδοτημάτων.«Σε αρκετές περιπτώσεις, ιδίως όταν πρόκειται για Κληροδοτήματα που αφορούν την εκπαίδευση, ή την Εκκλησία, η εποπτεία διασπάται αφού ανατίθεται σε διαφορετικές αρχές, με αποτέλεσμα να καθίσταται από αναποτελεσματική έως ανύπαρκτη», σημειώνεται.Στο ίδιο πόρισμα γίνεται λόγος για «επιδερμικό έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών», λόγω έλλειψης προσωπικού και απουσίας κατάλληλης εκπαίδευσης που «σε συνδυασμό με την γενικευμένη παθογένεια ως προς την οργάνωση και λειτουργία των εποπτευόμενων Κληροδοτημάτων, έχουν οδηγήσει πια σε κατάσταση αδυναμίας επίβλεψης του τρόπου λειτουργία τους, η οποία έχει δραματικές επιπτώσεις τόσο ως προς την αποτελεσματική εκπλήρωση του σκοπού τους όσο και σε θέματα διαφάνειας της όλης δράσης τους».

Καταγγελία για το χιονοδρομικό κέντρο Μετσόβου


Με αφορμή το θάνατο ενός νέου ανθρώπου στο χιονοδρομικό κέντρο στο Μέτσοβο, αναδεικνύονται οι τραγικές ευθύνες που φέρουν οι παλαιότερες δημοτικές αρχές, αλλά και η τωρινή, υπηρετώντας αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης που στηρίχτηκε και στηρίζεται στην αλόγιστη εκμετάλλευση της φύσης και στην ιδιωτικοποίηση.Η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου από την εταιρία «χιονοδρομικά Α.Ε.», η οποία κατέχει το 65%, δίχως ταυτόχρονη λήψη των απαιτούμενων μέτρων προστασίας και ο παντελής έλεγχος από την πολιτεία και τον δήμο, που κατέχει το υπόλοιπο 35%, εγείρουν εύλογα ερωτήματα. Την στιγμή μάλιστα που η παιδεία, ο ελεύθερος χώρος, η άθληση από κοινωνικά αγαθά μετατρέπονται σε πεδία κερδοφορίας του κεφαλαίου.Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Μετσόβου καταγγέλλει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων του δήμου Μετσόβου και την διαδικασία συγκάλυψης με πρόσχημα τις οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή.Ζητά άμεσα το χιονοδρομικό κέντρο να περάσει πάλι στον δήμο και να λειτουργεί κάτω από λαϊκό έλεγχο, τον μόνο ικανό να το λειτουργήσει με γνώμονα το κοινωνικό όφελος, ικανοποιώντας με ασφάλεια και χαμηλό κόστος την ανάγκη άθλησης της νεολαίας.Την περίοδο της βάρβαρης επίθεσης της κυβέρνησης του μνημονίου και της τρόικα, απαιτείται η σύγκρουση με την αγοραία πολιτική του καλλικρατικού δήμου και των υπολοίπων εκφραστών της, προκειμένου να ανατραπούν και να έλθουν στο προσκήνιο τα δικαιώματα των νέων και της εργαζόμενης πλειοψηφίας.Γιατί η καπιταλιστική κρίση μετριέται πλέον και με ανθρώπινες ζωές.
ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΕΤΣΟΒΟΥ

86 προσλήψεις σε ΚΑΠΗ και Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου


Στην πρόσληψη προσωπικού με δίμηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών στα ΚΑΠΗ και τους παιδικούς σταθμούς της πόλης, προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών, μέσω των αντίστοιχων νομικών προσώπων.Η νέα δημοτική αρχή, πιστή στην αρχή της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, έχει συγκροτήσει διαπαραταξιακές επιτροπές, οι οποίες θα κάνουν την επιλογή του προσωπικού, με τήρηση όλων των κανόνων του ΑΣΕΠ, αρχής γενομένης από αυτόν της δημοσιότητας.Στα ΚΑΠΗ θα προσληφθούν κοινωνικοί λειτουργοί, φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτές ΤΕ, βοηθητικό προσωπικό και οδηγοί.Στους παιδικούς σταθμούς θα προσληφθούν νηπιαγωγοί, βρεφονηπιοκόμοι, βοηθοί βρεφονηπιοκόμοι, μάγειρες και καθαρίστριες.Για την έναρξη της υποβολής των αιτήσεων και των δικαιολογητικών θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση από τον Δήμο, μόλις εγκριθεί η νομιμότητα της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Η νέα διοίκηση στην Εταιρία Ακινήτων του δήμου-εκπρόσωποι σε ΔΕΛΙ και ΔΥΔΚΛΙ


Προ ημερήσιας διάταξης το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων,έκανε ομόφωνα αποδεκτή την πρόταση του Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου για την λήψη απόφασης προκειμένου να καταβληθούν οι μισθοί που οφείλονται, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 στους συμβασιούχους της πρώην ΑΔΕΙ και να πληρωθούν οι οφειλές της επιχείρησης στο ΙΚΑ. Το συνολικό ποσό ανέρχεται περίπου στο ένα εκατομμύριο ευρώ.Επίσης προ ημερήσιας διάταξης αποφασίστηκε η αύξηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΗΑΝΕΤΑΙ από εννέα σε έντεκα. Το θέμα εισηγήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Παπαδιώτης, ο οποίος τόνισε ότι η Ανώνυμη Εταιρεία αποτελεί ένα κρίσιμο εργαλείο για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου. Η διεύρυνση του Διοικητικού της Συμβουλίου και η εκπροσώπηση κι άλλων φορέων αποτελεί προϋπόθεση διαφανούς λειτουργίας.Στο εξής στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης θα εκπροσωπούνται το ΤΕΕ Ηπείρου και το Οικονομικό Επιμελητήριο.Επίσης χθες το βράδυ ορίστηκαν τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης.Πρόεδρος είναι ο κ. Γιώργος Παπαδιώτης και αντιπρόεδρος ο κ. Κώστας Γκόγκος. Μέλη: Θανάσης Μανταλόβας, Αχιλλέας Σίντος, Χρήστος Δέλλας, Νίκος Ζαρμπαλάς, Μανώλης Καπελίδης, Τάσος Λάγκας, εκπρόσωπος ΤΕΕ και Οικονομικού Επιμελητηρίου.Αναπληρωματικά: Πρόεδρος Γιάννης Σκοπούλης, αντιπρόεδρος Βασίλης Βήκας, μέλη: Γιώργος Λώλης, Βασίλης Μάντζιος, Ελένη Μαλάτου, Βαγγέλης Μπλάτσιος, Σωτήρης Ψημένος, Βάσω Θεμελή, εκπρόσωπος του ΤΕΕ και του Οικονομικού Επιμελητηρίου.Το Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση του υπεύθυνου πολιτιστικού τομέα Μωυσή Ελισάφ, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του πάρκινγκ στο κοινωφελή επιχείρηση του Πνευματικού Κέντρου.Το σώμα προχώρησε στον ορισμό εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΛΙ. Εκ μέρους του Δήμου λοιπόν θα μετέχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Μάκης Χρυσοστόμου, Ελευθέριος Δοβανάς, Κώστας Γκέκας, Βασίλης Βήκας και Κώστας Γκόγκος.Μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης ορίστηκαν οι Κώστας Γκέκας και Μάκης Χρυσοστόμου.Τέλος εκπρόσωποι του Δήμου στον ΔΥΔΚΛΙ ορίστηκαν οι: Κώστας Γκόγκος, Βασίλης Βήκας, Δημήτρης Νάστος, Βασίλης Τσαμπαλάς, Θανάσης Μανταλόβας και Δημήτρης Κατηρτσίδης.

Οικονομία στα «Ελευθέρια»

ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΤΗΣ ΠΕΡΣΙΝΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Τις 35.000 ευρώ θα φτάσει το κόστος των φετινών «Ελευθερίων», από τις 80.000 που κόστισαν πέρυσι οι ίδιες εκδηλώσεις.Ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο για τις εκδηλώσεις, το πρόγραμμά τους κ.λπ. Δεν έλειψε και η αντιπαράθεση, καθώς ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι «κάνει αυτά που κατάγγειλε πέρυσι».ΤΟ περσινό κόστος των «Ελευθερίων» είχε φτάσει τις 80.000 ευρώ και η αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει την τότε δημοτική αρχή του κ. Γκόντα ότι κάλεσε «φίλους και γνωστούς» του στο επίσημο δείπνο που παρατίθεται προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκτινάσσοντας το κόστος του. Χθες, ο κ. Φίλιος τόνισε μεταξύ άλλων ότι το μεγαλύτερο κόστος είναι στο δείπνο και από εκεί έγιναν οι μεγαλύτερες περικοπές. «Θα μπορούσαμε να κόψουμε και περισσότερους, τους περιφερειακούς συμβούλους για παράδειγμα. Δεν θα ήταν όμως σωστό να μην είναι στο δείπνο» τόνισε ο κ. Φίλιος. Υπενθύμισε επίσης ότι τέτοιο θέμα έρχεται για πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο και γίνεται ενημέρωση για το κόστος και το πρόγραμμα, πριν τις γιορτές. Ο κ. Γκόντας αντέτεινε ότι την απόφαση την παίρνει το Πνευματικό Κέντρο και όχι το δημοτικό συμβούλιο για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι ποτέ δεν ενημερώθηκε κανείς για το κόστος, πριν τις γιορτές.Φέτος όμως, ο Δήμος θα πληρώσει και για… παλιές εκδηλώσεις. Συνολικά, από το φετινό κονδύλι θα εξοφληθούν 39.000 ευρώ που χρωστάει η πρώην δημοτική αρχή στο ξενοδοχείο DuLac για την εκδήλωση των γυναικών της αυτοδιοίκησης και 30.000 ευρώ στο «Ήπειρος Παλάς» για δείπνο προηγούμενου εορτασμού. Επίσης, ο σύμβουλος της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας ρώτησε εάν θα γίνει φέτος η δεξίωση στο Μπιζάνι. Ο κ. Φίλιος του απάντησε ότι το πρόγραμμα του προέδρου είναι φέτος διαφορετικό, αλλά θα κάνει ο Δήμος αίτημα προς την ΤΕΔΚ η οποία έδινε τα χρήματα για τη δεξίωση μέχρι τώρα, να τα δώσε και φέτος. Πρόεδρος της ΤΕΔΚ, είναι ο κ. Γκόντας.

Το πρόγραμμα
Στις 16 Φεβρουαρίου θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών του Κώστα Μπαλάφα στη δημοτική πινακοθήκη. Επίσης, το τοπικό συμβούλιο Μπιζανίου θα αποφασίσει εάν θα γίνει ή όχι ο Μπιζάνιος δρόμος και θα χορηγηθεί 1.500 ευρώ για να κάνει τις εκδηλώσεις του. Στις 20 του μήνα θα γίνει παράλληλη εκδήλωση, ο αγώνας μπάσκετ μεταξύ παλιών άσων του αθλήματος, μεταξύ των οποίων του Νίκου Γκάλη, του Παναγιώτη Φασούλα, αλλά και των μελών της ισπανικής εθνικής ομάδας του ’87, Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο, Ινάθιο Σολοθάμπαλ κ.λπ. Τον αγώνα που θα γίνει στη Λιμνοπούλα, θα παρακολουθήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Αργότερα στις 20 Φεβρουαρίου, θα γίνει τελετή στο Πνευματικό Κέντρο και ακολούθως θα εγκαινιαστεί η έκθεση των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο φουαγιέ του Πνευματικού. Θα ακολουθήσει ομιλία του καθηγητή Παναγιώτη Νούτσου και πρόγραμμα με την ορχήστρα του δημοτικού ωδείου. Το επίσημο δείπνο φέτος, θα γίνει στις 9 το βράδυ της Κυριακής 20 Ιανουαρίου, στο ξενοδοχείο DuLac. Στις 21 του μήνα θα γίνει η δοξολογίακαι η παρέλαση και δεν θα γίνει γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών, την οποία θα επισκεφθεί πάντως ο κ. Παπούλιας για να δει την έκθεση που θα φιλοξενηθεί εκεί.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ