Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

ΣΕ ΚΙΝΕΖΟΥΣ Η «ΔΩΔΩΝΗ»;

Έντονο ενδιαφέρον από εταιρία – κολοσσό για ΑΤΕ και κάποιες θυγατρικές της

Τρώνε Ηπειρωτική φέτα στο Πεκίνο; Το ερώτημα μοιάζει ρητορικό, όμως δεν απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα, αν, αληθεύουν τα σενάρια, που κάνουν λόγο για έντονο ενδιαφέρον Κινεζικού Ομίλου, για την εξαγορά της ΑΤΕ και για κάποιες θυγατρικές της, μέσα στις οποίες είναι και η «Δωδώνη»! Μια αποκάλυψη που αναμένεται να ταράξει τα νερά στην Ήπειρο, ξεσηκώνοντας τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, που εκφράζει συνεχώς αντιρρήσεις για τις πιθανότητες πώλησης της εταιρίας σε μεγάλες πολυεθνικές.
Εξάλλου, πάγια θέση σχεδόν όλων των Ηπειρωτικών Φορέων (Αγροτικών Συν/σμών, βουλευτών, Περιφερειάρχη, κομμάτων κ.α.) είναι πως για το μέλλον της «Δωδώνης» τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο πρέπει να έχουν οι παραγωγοί – κτηνοτρόφοι.Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και δυο μήνες η εταιρία Reignwood, Κινεζικών και Ταϊλανδέζικων συμφερόντων, έχει αποστείλει την πρότασή της στην Ελληνική Κυβέρνηση. Επιδιώκει να μπει στην ελληνική τραπεζική αγορά, αγοράζοντας το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΑΤΕ, ειδικά τώρα που εκείνη αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και ετοιμάζει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Κινέζοι έχουν ενδιαφερθεί για τα «φιλέτα» της ΑΤΕ, όπως η «Δωδώνη», αλλά και για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, για την οποία όμως υπάρχει ενδιαφέρον και από Τουρκική Τράπεζα!

ΔΕΝ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ…

Κύκλοι από την Ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία δεν διαψεύδουν την είδηση, ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους Κινέζους, χωρίς όμως, μέχρι στιγμής, να έχει προχωρήσει αυτό το «φλερτ». «Οι Κινέζοι, πρώτα πρέπει να επισημοποιήσουν τη συμμετοχή τους στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας και μετά να εκφράσουν ενδιαφέρον για τις θυγατρικές» λένε, μεταξύ άλλων.Άλλοι, σημειώνουν, ότι δεν συμφέρει την ΑΤΕ να πουλήσει την Ηπειρωτική εταιρία, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αφού και υγιής είναι και κερδοφόρα. «Μόλις γίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, τότε θα γίνουν προσπάθειες από το κράτος να μείνει στον έλεγχό του η «Δωδώνη». Δεν μπορεί κανείς να ξέρει, αν θα το καταφέρει» υπογραμμίζουν.Όλοι, όμως, παραδέχονται, ότι η εταιρία είναι «φιλέτο», κοσμεί την Ελληνική οικονομία, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για αυτή, αφού, εκτός των άλλων, είναι κρατική και θα γίνει «μάχη», αν τυχόν βγει στο... σφυρί επίσημα, για το ποιος θα την πάρει.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ...

Υπενθυμίζεται, ότι ο αγροτικός κόσμος στην Ήπειρο δηλώνει κάθετα αντίθετος με την προοπτική να πάει η «Δωδώνη» σε μη συνεταιριστικά χέρια. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρξουν νέες αντιδράσεις, αν προχωρήσουν τα σενάρια που κάνουν λόγο για ξεπούλημα της εταιρίας, όμως κάποιοι σημειώνουν, ότι «πολλοί αυτόν τον δύσκολο καιρό ασελγούν σε βάρος της γαλακτοβιομηχανίας»!Να σημειωθεί, ότι πριν από περίπου ένα μήνα, είχε δει το φως της δημοσιότητας το ενδιαφέρον δυο ακόμη ξένων εταιριών, που δραστηριοποιούνται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, της Arla και της Friesland. Και τότε, οι αντιδράσεις των συνεταιριστών στην Ήπειρο ήταν έντονες.Πάντως, αυτό που σημειώνεται από πολλούς είναι, ότι θα πρέπει άμεσα οι κτηνοτρόφοι, που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά της γαλακτοβιομηχανίας, να καταθέσουν τις προτάσεις τους, αν πραγματικά δεν θέλουν να φύγει από Ηπειρωτικά χέρια.
Το μέλλον της «Δωδώνης», πάντως, αναμένεται να απασχολήσει έντονα και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, που θα συνεδριάσει μεθαύριο, Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα και, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί και το συγκεκριμένο θέμα.

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ...

Στο μεταξύ, με μια σημαντική αποχώρηση συνοδεύτηκε η είδηση, ότι η ΖΩ-ΔΩ (πρώην ΕΛ.ΒΙ.Ζ.) πρόκειται να απορροφηθεί από τη «Δωδώνη». Ο Βασίλης Λύτης, μέλος για χρόνια του Δ.Σ. της γαλακτοβιομηχανίας, παραιτήθηκε από Διευθύνων Σύμβουλος της ΖΩ-ΔΩ και τη θέση του ανέλαβε ο νυν Διευθύνων Σύμβουλος της «Δωδώνης» Λευτέρης Κόντος.Για την αιφνιδιαστική αυτή παραίτηση του από ετών στελέχους του αγροτοκτηνοτροφικού μας κλάδου, δόθηκαν διάφορες ερμηνείες μέχρι και αυτή της ρήξης με τον Δ/ντα Σύμβουλο της «Δωδώνης».Όταν ολοκληρωθεί και τυπικά η απορρόφηση (στα τέλη Απριλίου), η ΖΩ-ΔΩ θα λειτουργήσει ως τμήμα ζωοτροφών της «Δωδώνης», βάζοντας έτσι τέλος στα εφιαλτικά σενάρια για ξεπούλημα της εταιρίας σε μεγαλοοφειλέτη της!Μια εξέλιξη που ικανοποιεί, παράλληλα, πολλούς κτηνοτρόφους στην Ήπειρο, μιας και θα αγοράζουν ζωοτροφές σε χαμηλότερες τιμές, απ’ ότι τώρα, που, όπως τονίζουν, αυτές έχουν φθάσει στα ύψη.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η Ν.Δ.

Αν και πηγές από την «Δωδώνη» σημειώνουν, ότι δεν πρόκειται να θιγούν οι εργαζόμενοι της ΖΩ-ΔΩ, προβληματισμό έχει προκαλέσει ήδη η χθεσινή ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων της «Νέας Δημοκρατίας», στην οποία γίνεται λόγος για απαξίωση της βιομηχανίας ζωοτροφών, αλλά και για αινιγματική συμπεριφορά προς τους εργαζόμενους, σε ότι αφορά το μέλλον τους.«Η παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας συρρικνώνεται επικίνδυνα λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης για την αγορά πρώτων υλών, με συνέπεια την κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων» αναφέρεται, μεταξύ άλλων.Παράλληλα, τονίζεται, πως «ο Πρόεδρος της μητρικής γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» κ. Παλαιοθόδωρος σε συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων της ΖΩ-ΔΩ, δεν δεσμεύτηκε ουσιαστικά για τίποτα, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο κλεισίματος της δραστηριότητας. Συγχρόνως υπάρχουν καταγγελίες για την επιλεκτική μετάταξη εργαζομένων της, φιλικά προσκείμενων στο Κυβερνών κόμμα, στην εταιρεία «Δωδώνη».

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ…

Τέλος, η παράταξη ζητά ξεκάθαρη απάντηση από το Δ.Σ. της Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας και την ΑΤΕ, ενώ ρωτά, μεταξύ άλλων, «τι σκέπτονται για τη ΖΩ-ΔΩ; Είναι αναγκαίο να μην κλείσουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και να στείλουν στην ανεργία τριάντα οικογένειες σε μία περιοχή όπως αυτή της Ηπείρου όπου η ανεργία καλπάζει;»…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν σβήνονται οι κλήσεις για παράνομες σταθμεύσεις από το Δήμο Ιωαννιτών


Έκκληση στους οδηγούς να μην παρκάρουν σε σημεία που απαγορεύεται η στάθμευση των αυτοκινήτων απηύθυνε η δημοτική αρχή «Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Νάστος,προειδοποιώντας τους παραβάτες ότι οι έλεγχοι από τη δημοτική αστυνομία θα είναι συνεχείς. Και κατέληξε πως ο δήμος δεν θα κάνει διακρίσεις και δεν σβήνεται καμία κλήση.

Πού θα πάμε τον ΧΥΤΥ;

ΣΥΖΗΤΑΝΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ,ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σε μια ασυνήθιστη γενική χρονική σύμπτωση, τα Γιάννενα και η Ήπειρος συζητάνε τη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων.Το κεντρικό θέμα, τόσο στο περιφερειακό, όσο και στο δημοτικό συμβούλιο είναι ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και το εργοστάσιο επεξεργασίας, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.Η σύμπτωση βέβαια μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, μια και την περασμένη βδομάδα κατά τη συνάντησή τους ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, είχαν τονίσει ότι το θέμα πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, δηλαδή να έχει η Ήπειρος εργοστάσιο και ΧΥΤΥ σε τρία χρόνια. Γι αυτό, όπως είπαν, θα πρέπει να προχωρήσει η μελέτη χωροθέτησης και να ακολουθήσουν η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η τεχνική μελέτη.Ήδη πάντως, δεν λείπουν οι αντιδράσεις από φορείς και από νέους, «καλλικρατικούς» δημάρχους.Τόσο στη Δωδώνη όσο και στη Ζίτσα, οι νέοι επικεφαλής δεν βλέπουν με καλό μάτι τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ εντός των ορίων των Δήμων τους. Δεν λείπουν μάλιστα και οι συγκρουόμενες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, αφού ο δήμος Δωδώνης ζητάει να μην αποκλειστεί η μετατροπή σε ΧΥΤΥ, του ΧΥΤΑ του Ελληνικού, τη στιγμή που ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων στην αντίστοιχη απόφαση, ζητάει να μη λειτουργήσει καν ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό και να γίνει ο ΧΥΤΥ και το εργοστάσιο στην ίδια περιοχή. Ο δήμος Δωδώνης θεωρεί ότι οι πέντε προτάσεις της μελέτης χωροθέτησης δεν θα περάσουν το «τεστ» των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στη σχετική μελέτη, υπάρχουν δύο τοποθεσίες του Δήμου, μια κοντά στην Ψήνα και άλλη μια κοντά σε λατομείο στο Ελευθεροχώρι. Και το δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας όμως αποφάσισε κατά της χωροθέτησης εργοστασίου ή ΧΥΤΥ στα διοικητικά του όρια. Η μελέτη προτείνει την κατασκευή του εργοστασίου στη ΒΙΠΕ, ενώ προτείνεται και περιοχή κοντά στα Πετράλωνα.Η μόνη θετική μέχρι στιγμής δήλωση, ήρθε προχθές από το δήμο Ιωαννιτών και τον κ. Φίλιο, ο οποίος δεν απέκλεισε τη συζήτηση για χωροθέτηση ΧΥΤΥ εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Ιωαννιτών. Αφού διέψευσε τα σενάρια που κυκλοφορούν, τόνισε ότι εάν προταθεί κάτι τέτοιο από τους επιστημονικούς φορείς, ο δήμος Ιωαννιτών θα το συζητήσει.Έτσι λοιπόν, μόνο με ενδιαφέρον μπορεί να αναμένεται η συζήτηση της Δευτέρας και στα δύο όργανα. Ούτως ή άλλως η υπόθεση μόνο εύκολη δεν θα είναι, γιατί όλοι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης φαίνεται να συμφωνούν στην «ιδέα», δηλαδή στη λογική της επιλογής σύγχρονων, φιλοπεριβαλλοντικών μεθόδων επεξεργασίας απορριμμάτων, αλλά όταν το θέμα πηγαίνει στη χωροθέτηση, το κλίμα αλλάζει…

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Διακρίσεις για αθλητές του ΔΙΑ Ιωαννίνων


Δύο αθλητές του ΑΣ TAE KWON DO "Ο ΔΙΑΣ" ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ δοκιμάστηκαν στις προκρίσεις για το πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών. Ο Γιώργος Τσιώνης στην κατηγορία των -74 κιλών ανδρών έχασε στην τελική διαδικασία για την εισαγωγή του στους 8 καλύτερους αθλητές της Βόρειας Ελλάδας, που θα συμμετάσχουν με τους 8 καλύτερους της Νότιας Ελλάδας στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ενώ η Βανέσσα Κοσμά κέρδισε την αντιπαλό της με νοκ αουτ κ πηρε το εισητήριο για της 16 καλύτερες αθλήτριες που θα δώσουν τη μάχη τους για τις 3 πρώτες θέσεις και την είσοδό τους στην Εθνική ομάδα. "Έχουμε ένα μήνα σκληρής προετοιμασίας μέχρι το Πανελλήνιο πρωτάθλημα και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο." δήλωσε ο προπονητής του "ΔΙΑ" Μιμηγιάννης Ανδρέας.

Γκέλαρε ο ΠΑΣ στην Ηλιούπολη

Απέφυγε την ήττα στο 89'!

Με γκολ του Φουρτάδο λίγο πριν από την εκπνοή της αναμέτρησης με την Ηλιούπολη, ο ΠΑΣ Γιάννενα απέσπασε πολύτιμη ισοπαλία με 1-1.
Ηλιούπολη (Αλέξης Αλεξίου): Μαράμα, Νικολόπουλος, Λεοντίου, Μπέριος, Ρουσάκης, Ουρόσεβιτς, Δημήτρης, Θάνος, Ηλιόπουλος, Κρητικός, Νιάρος.
ΠΑΣ Γιάννενα (Στεφάν Ντεμόλ): Σικαλιάς, Ντάσιος, Βάντερσον, Κώτσιος, Πάντος, Σκούφαλης, Κεϊτά, Ντε Βινσέντι, Μπακαγιόκο, Τζάνης, Ανδράλας.

Τα ψάρια του Αμβρακικού Κόλπου εκπέμπουν SOS


Ανακοίνωση με τίτλο «Τα ψάρια του Αμβρακικού Κόλπου εκπέμπουν SOS» εξέδωσε η Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου η οποία αναφέρεται στο πρόβλημα της έλλειψης οξυγόνου που δημιουργείται από τα πολλά οργανικά φορτία που δέχεται καθημερινά ο Κόλπος, καλώντας την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να πάρουν μέτρα. Στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μενέλαος Τσιώλης αναφέρονται τα εξής: «Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της Αμφιλοχίας μαζεύουν ψάρια με τις απόχες, από την θάλασσα της περιοχής τους. Το φαινόμενο αυτό που οι ντόπιοι το ονομάζουν «μπαντάρισμα της θάλασσας» επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο την χειμερινή περίοδο όταν επικρατούν ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι διαταράσσουν την στρωμάτωση των νερών του κόλπου με αποτέλεσμα οι ανοξικές μάζες να ανέρχονται προς στην επιφάνεια και τα ψάρια ημιλυπόθιμα να καταφεύγουν στα ρηχά για να βρουν λίγο οξυγόνο. Τα ψάρια αυτά δεν ψοφάνε αλλά μετά από μερικές ώρες παράλυσης επανέρχονται και προσπαθούν να βγουν από τον κόλπο στο Ιόνιο. Είναι η 5η φορά που συμβαίνει φέτος στην περιοχή της Αμφιλοχίας όταν επικρατούν ανατολικοί άνεμοι και συμβαίνει επίσης στο Μάζωμα Πρέβεζας όταν επικρατούν βορειοδυτικοί. Η Ομοσπονδία μας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών διέγνωσε το πρόβλημα έλλειψης οξυγόνου τον Αύγουστο του 2008 και αυτή ήταν η αιτία του μαζικού θανάτου 1.000 τόνων ψαριών στις ιχθυοκαλλιέργειες του Μενιδίου το Φλεβάρη του 2008. Μαζικούς θανάτους είχαμε επίσης το 1992 και το 1998. Το ίδιο πρόβλημα διέγνωσε και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το 2009. Επίσης τον Αύγουστο του 2010 το δίκτυο ΩΚΕΑΝΟΣ του Πανεπιστημίου Πατρών διέγνωσε ότι το πρόβλημα αυτό επιδεινώθηκε σε σύγκριση με τις μετρήσεις του 2008. Η έλλειψη οξυγόνου δημιουργείται από τα πολλά οργανικά φορτία που δέχεται καθημερινά Κόλπος.Τι περιμένει η ΠΟΛΙΤΕΙΑ για να αντιδράσει και να πάρει μέτρα;Καλούμε την πολιτική ηγεσία των νέων δήμων πέριξ του Αμβρακικού, τις δύο Περιφέρειες και τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Θαλασσίων Υποθέσεων να πάρουν μέτρα ΤΩΡΑ!!!Δεν κινδυνεύουν μόνο τα ψάρια και οι ψαράδες που θα μείνουν άνεργοι αλλά και όλες οι δραστηριότητες πέριξ του Αμβρακικού. Καλούμε όλους τους κατοίκους να ξεσηκωθούν και να πιέσουν για άμεσα μέτρα τώρα. Το οικοσύστημα του Αμβρακικού και η προστασία του είναι υπόθεση ΟΛΩΝ ΜΑΣ».

Νεκρός 30χρονος σκιέρ στο χιονοδρομικό κέντρο Μετσόβου


Με τη ζωή του πλήρωσε ένας νεαρός σκιέρ την αγάπη του για το σκι.Ο 30χρονος από την Άρτα,επισκέφθηκε σήμερα το χιονοδρομικό κέντρο του Μετσόβου και λίγι μετά τις 2 το μεσημέρι,κατέβαινε την πίστα με μεγάλη ταχύτητα. Για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία,έχασε τον έλεγχο και βγήκε εκτός πίστας και έπεσε με φόρα σε δέντρο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Την τρελή του πορεία και το ατύχημα είδαν άλλοι σκιερ,οι οποίοι ενημέρωσαν τους υπευθύνους του χιονοδρομικού. Ασθενοφόρο παρέλαβε τραυματισμένο το 30χρονο σκιερ και τον μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Μετσόβου. Εκεί,παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο νεαρός έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Σοβαρό ατύχημα στο χιονοδρομικό κέντρο Μετσόβου


Σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στο χιονοδρομικό κένρο του Μετσόβου.Νεαρός σκιέρ που κατέβαινε την πίστα με ταχύτητα, βγήκε εκτός πιστας και έπεσε με φόρα σε δέντρο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.Την τρελή του πορεία και το ατύχημα είδαν άλλοι σκιερ,οι οποίοι ενημέρωσαν τους υπευθύνους του χιονοδρομικού κέντρου.Ο νεαρός έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Μετσόβου.

Την Ελλάδα βλέπει πίσω από τις φονικές διαδηλώσεις των Τιράνων η αλβανική εφημερίδα «GAZETA 55»!


Εφημερίδα που πρόσκειται στην κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα και διακρίνεται για τα ανθελληνικά της δημοσιεύματα, στην προσπάθεια της να χρεώσει τις τραγικές συνέπειες των διαδηλώσεων στις 21 Ιανουαρίου στην Αλβανία (με αποκορύφομα τη δολοφονία τριών ανθρώπων) οπουδήποτε αλλού εκτός της αλβανικής κυβέρνησης, σκαρφίστηκε ένα απίστευτο συνωμοτικό σενάριο.Από την πρώτη στιγμή ο Σαλί Μπερίσα κατηγόρησε τον αρχηγό της αλβανικής αντιπολίτευσης ότι χρησιμοποίησε κακοποιά στοιχεία και το οργανωμένο έγκλημα για να ρίξουν την κυβέρνηση του. Η «GAZETA 55», επικαλούμενη πηγής κάποιου αλβανού μετανάστη στην Αθήνα,εμπλέκει ελληνικούς εθνικιστικούς κύκλους με ισχυρές διασυνδέσεις στην ελληνική πολιτεία - όπως αναφέρει - και Έλληνες αξιωματούχους, οι οποία διευκόλυναν αλβανούς του υπόκοσμού που δρουν στην Αθήνα , μεταξύ αυτών και ανθρώπους χωρίς νόμιμα χαρτια, να έρθουν στα Τίρανα για την ανατροπή του Μπερίσα. Τα ωφέλει της Ελλάδος από αυτήν την αστάθεια στην Αλβανία θα είναι ο ελληνικός τουρισμός που «απειλείται» σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την Αλβανία αφού για φέτος θεωρείται από τους 10 ποιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο.Δυστυχώς τέτοιου είδους άρθρα που θεωρούν ότι όλα τα δεινά των Αλβανών προέρχονται από την Ελλάδα είναι για πολλά χρόνια καθημερινά και δεν τα συναντάς μόνο στον «γραφικό» περιθωριακό τύπο αλλά και σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας. Απορίας άξιον είναι πως δεν είδαμε ποτέ κάποια αντίδραση των Ελληνικών διπλωματικών αρχών! Αλήθεια ο ρόλος τους στην Αλβανία εκτός της βίζας ποιος είναι να κάνουν τουρισμό;

Βορειοηπειρώτης

Να κάνουμε το μεταναστευτικό ζήτημα της ΕΕ


Αυτονόητο είναι πως, αν θέλουμε να αξιολογούμε σωστά τα προβλήματα και να προσβλέπουμε βάσιμα σε λύση τους, τότε θα πρέπει να επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στον πυρήνα τους και όχι στις διάφορες παραμέτρους τους. Αρα και η απάντηση στην κρίση που προκλήθηκε από την κατάληψη των λαθρομεταναστών στη Νομική δεν βρίσκεται στη διατήρηση ή μη του ασύλου, αλλά στην ικανότητα να διαχειριστούμε στοιχειωδώς αποτελεσματικά το μεταναστευτικό πρόβλημα, που ήδη έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις.Ανεπίσημα η κυβέρνηση διαρρέει ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, θα ξεκινήσει μια σοβαρή, όπως υποστηρίζεται, προσπάθεια εντοπισμού και προώθησης των παράνομων μεταναστών σε χώρους φιλοξενίας, ενώ ταυτόχρονα θα κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς η διαδικασία νομιμοποίησης όσων τη δικαιούνται. Παράλληλα, θα ενισχυθεί το σύστημα ασφαλέστερης φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων διόδων, έτσι ώστε να περιοριστούν όσο γίνεται οι παράνομες είσοδοι στη χώρα.Δυστυχώς, όμως, μόνο επαρκείς δεν είναι αυτές οι πρωτοβουλίες. Και ούτε και αρκεί η κυβερνητική προσπάθεια, όσο φιλότιμη και συντονισμένη κι αν είναι. Χρειάζεται συστράτευση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων και χρειάζεται και στοιχειώδης υπευθυνότητα εκ μέρους οργανώσεων, ομάδων και πολιτικών στελεχών που υποτίθεται ότι αγωνίζονται για το καλό των μεταναστών.Αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζεται να επιδιωχθεί και να εξασφαλιστεί η ενεργοποίηση της διεθνούς κοινότητας πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Χωρίς αυτήν, ό,τι κι αν κάνουμε, όσα μέτρα κι αν πάρουμε, όσα προγράμματα κι αν εφαρμόσουμε, τίποτε το σημαντικό δεν θα καταφέρουμε. Το πρόβλημα είναι υπερβολικά μεγάλο για τα μέτρα μας και τις δυνατότητές μας.Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της και δεν αναδείξει το μεταναστευτικό σε θέμα πρώτης προτεραιότητας, αν δεν χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα προστασίας των ανατολικών συνόρων της, αν δεν επιβάλει στην Τουρκία να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και αν δεν υπάρξουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις και προς τις χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών, τότε τίποτε το ουσιαστικό δεν θα προκύψει.Πολύ απλά, λοιπόν, ίσως είναι η ώρα για τον πρωθυπουργό να αναβαθμίσει στην ατζέντα των πρωτοβουλιών του το μεταναστευτικό ως ισότιμο του οικονομικού προβλήματος της χώρας. Σήμερα, μάλιστα. Γιατί αύριο ίσως να είναι αργά.

ethnos

Με στρατιωτικά αεροσκάφη θα πραγματοποιηθεί ο επαναπατρισμός των Ελλήων πολιτών που βρίσκονται στην Αίγυπτο


Με στρατιωτικά αεροσκάφη θα πραγματοποιηθεί ο επαναπατρισμός των Ελλήων πολιτών που βρίσκονται στην Αίγυπτο. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, η αναχώρηση των αεροσκαφών θα πραγματοποιηθεί όταν διασφαλισθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας.Πάντως το ΥΠΕΞ, έχοντας συνεχή επαφή με την πρεσβεία της Ελλάδας στην Αίγυπτο, διαβεβαιώνει ότι όλοι οι Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους. Οι οδηγίες που δίνονται στους ομογενείς είναι να παραμείνουν στις κατοικίες τους.Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε διαρκή συντονισμό με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και με τρίτες χώρες που προγραμματίζουν επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

Επανεκλογή του Βασίλη Μπολάνου στη θέση του Γενικού Προέδρου της Ομόνοιας

Με λαμπρότητα αλλά και με εντάσεις η Γενική Συνδιάσκεψη στους Αγίους Σαράντα

Με τη συμμετοχή περίπου 350 αντιπροσώπων πραγματοποιήθηκε χθες στους Αγίους Σαράντα η Γενική Συνδιάσκεψη της Ομόνοιας με μοναδική υποψηφιότητα για τη θέση του Γενικού Προέδρου του νυν προέδρου και δήμαρχου Χειμάρρας Βασίλη Μπολάνου.Από το ΠΑΣΟΚ παραβρέθηκαν οι βουλευτές Αθηνών Λάμπρος Μίχας, ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας και η Ειδική Γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης κ. Δημητρακοπούλου. Τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών κ. Κ. Γκιουλέκας.Μετά τον απολογισμό της τριετίας από το κ. Μπολάνο, ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του κ. Μίχα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, του κ. Γκιουλέκα εκ μέρους της ΝΔ, του Γενικού Πρόξενου Αργυροκάστρου κ. Ριζόπουλου, του προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε, του Προέδρου των Ελληνοβλάχων Αλβανίας κ. Θ. Πότση, του Προέδρου των Ελλήνων Έπαρχων κ. Η. Νταλιάνη, του κ. Δημήτρη Περδίκη ενώ εκ’ μέρους των 60 συνέδρων από την Ελλάδα χαιρέτησε ο κ. Γ. Τζουμάκας. Η αίθουσα φορτίστηκε συναισθηματικά όταν ο κ. Γκιουλέκας ανέφερε δύο περιστατικά στη Δερβιτσιάνη και τη Χειμάρρα σε δημοσιογραφική αποστολή του το 1988 στα μέρη της Βορείου Ηπείρου. «…Όταν περνάω τα σύνορα και μπαίνω στη Βόρειο Ηπειρο, αισθάνομαι ότι μπαίνω σε εκκλησία και κάνω το σταυρό μου… Η συνάντηση μου το 1988 με την Ερμιόνη Κοκαβάση στη Χειμάρρα σημάδεψε τη ζωή μου…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ, Γκιουλέκας. Χαιρετιστήρια επιστολή έστειλε και η Βουλή των Ελλήνων, μέσω του Α’ Αντιπροέδρου κ. Γρ. Νιότη. Στη δεύτερη συνεδρίαση ακολούθησαν τρεις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τον κ. Ο. Μπέτση με θέμα την απογραφή πληθυσμού που θα πραγματοποιηθεί - πολιτικών ταραχών επιτρεπόντων - την ερχόμενη άνοιξη, του Έπαρχου Αλύκου Ηλία Θανάση με θέμα το περιουσιακό πρόβλημα και του κ. Στέλιου Μπολάνου με θέμα τη Σύμβαση Πλαίσιου του Συμβουλίου της Ευρώπης και την «εφαρμογή» της στην Αλβανία.Η κατά τα άλλα λαμπρή και άψογα οργανωμένη συνδιάσκεψη, στην τρίτη συνεδρίαση των συζητήσεων, για οργανωτικά θέματα έφτασε σε σημείο να διαλυθεί μετά την έντονη αντίδραση του κ. Λ. Παππά στο άκουσμα των ονομάτων για την εφορευτική επιτροπή από τον κ. Β. Ζαφειράτη, χωρίς να ψηφιστούν από το σώμα, δηλώνοντας ταυτόχρονα και την απόσυρσή της υποψηφιότητας του από το Γενικό Συμβούλιο. Μετά από μισή ώρα εντάσεων τελικά άρχισε η διαδικασία των εκλογών αφού αντικαταστάθηκε ένα μέλλος και προστέθηκαν δύο παρατηρητές.

Βορειοηπειρώτης

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας ο Βενιζέλος


Αισιόδοξος για την οικονομία δηλώνει ο υπουργός Άμυνας, Ευ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», σημειώνοντας ότι «το κομβικό σημείο είναι να νιώσουν ασφαλείς οι τράπεζες και να αρχίσουν να διοχετεύουν ρευστότητα» . Εκτιμά πως οι ΕΕ «θα κάνει όλες τις ενέργειες που χρειάζονται ώστε το ελληνικό Δημόσιο χρέος να γίνει διαχειρίσιμο από το 2013 και μετά» .Τονίζει για τις εξεταστικές ότι απαιτείται ριζική αναθεώρηση της ποινικής δικονομίας για τον τρόπο που διεξάγονται οι έρευνες, ενώ για τα κομματικά ταμεία επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν όλοι οι αναγκαίοι έλεγχοι. Υπογραμμίζει ότι πρέπει να ψηφιστεί ειδικός νόμος που θα θέτει τις προϋποθέσεις και τις εγγυήσεις της παρουσίας της SIEMENS και κάθε άλλης εταιρείας στους διαγωνισμούς του Δημοσίου.

Την αλλαγή του νόμου για το άσυλο ζητά ο Κώστας Σκανδαλίδης!


Αλλαγή του νόμου για το άσυλο, αλλά χωρίς να καταργηθεί, ζητά -με συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» - ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος δηλώνει δυσαρεστημένος με την συνολικότερη λειτουργία του κράτους.«Όλοι ευθυνόμαστε - και για χρόνια- που μετατρέψαμε την πόλη σε μπαρουταποθήκη. Καιρός είναι να πάρουμε δραστικά μέτρα», δηλώνει ο κ. Σκανδαλίδης.Κληθείς να σχολιάσει τη συμμετοχή πολιτικών κομμάτων στην εγκατάσταση των μεταναστών στη Νομική αναφέρει ότι «τα παιδία παίζει με τη φωτιά».Ο κ. Σκανδαλίδης μιλώντας για την οικονομία τάσσεται εναντίον της αναδιάρθρωσης του χρέους και τονίζει: «Θέλουμε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, θέλουμε ολοκληρωμένο μηχανισμό στήριξης και απαντήσεις της Ευρώπης στις κερδοσκοπικές πιέσεις. Δεν επιδιώκουμε, ούτε συζητούμε συνολική αναδιάρθρωση του χρέους. Η Ελλάδα δεν συζητά όρους χρεοκοπίας». Υπογραμμίζει ότι υπάρχει γραμμή προστασίας για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους και σημειώνει πως «οφείλουμε να εξαντλούμε κάθε περιθώριο ενίσχυσής τους, ωστόσο γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν αρκεί».Τέλος, τάσσεται υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου με τη θέσπιση μονοεδρικών περιφερειών αρκεί οι βουλευτές να εκλέγονται με σταυρό, να έχουν ουσιαστικό ρόλο για την ανάπτυξη της περιφέρειάς τους και να υπάρχουν αξιόπιστες εσωκομματικές διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων, θεσμικά κατοχυρωμένες.

Στην Αθήνα ο Δημήτρης Χριστόφιας


Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Α. Παπανδρέου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», έχει προσκαλέσει την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα για συνομιλίες τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στην «ατζέντα» των συνομιλιών, εκτός από την πορεία του Κυπριακού μετά την πρόσφατη συνάντηση της Γενεύης, θα είναι και θέματα ενέργειας, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας Ισραήλ- Κύπρου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας στα μέσα Μαρτίου θα επισκεφθεί επίσημα το Ισραήλ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:Επιστροφή στην εποχή της μεγάλης φαγωμάρας

thumb

Όλα τα... θαύματα κρατάνε, όπως φαίνεται, μόνο δυο εβδομάδες στη Ν.Δ. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα, αφού χρει­άστηκαν μόνο δεκαπέντε μέρες από την ανακοίνωση του άτυπου υπουργι­κού συμβουλίου και ένα πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Siemens για να ξαναφέρουν την εσωστρέφεια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολί­τευσης.Γκρίνιες, μουρμούρες, διαρροές, υπόγειες αμφισβητήσεις και ευθείες αντιπαραθέσεις μεταξύ των κεντρο­δεξιών και των σκληρών του κόμματος συνθέτουν το νέο σκηνικό στη Ν.Δ., ενώ ο πρόεδρός τους ακροβατώντας προσπαθεί να διατηρήσει την όποια ηρεμία έχει απομείνει στο κόμμα του, χάνοντας όμως το μεγάλο στοίχημα που είχε βάλει με την κοινωνία. Αυτό της αξιοπιστίας.Τα όσα κωμικοτραγικά διαδραματί­στηκαν στους διαδρόμους της Βουλής τις προηγούμενες ημέρες εξαιτίας του πορίσματος της εξεταστικής για τη Siemens, έφεραν στην επιφάνεια την υποβόσκουσα φαγωμάρα στη Ν.Δ.Μία κατάσταση η οποία οδήγησε τε­λικά τον Αντώνη Σαμαρά να αποδεχθεί την άποψη κάποιων συνεργατών του ότι δεν θα έπρεπε να περιληφθούν γα­λάζιοι υπουργοί των κυβερνήσεων Κα­ραμανλή στο πόρισμα του κόμματός του. Είναι εντυπωσιακό δε ότι δύο εκ των βουλευτών που μετέχουν εκ μέ­ρους της Ν.Δ. στην εξεταστική για τη Siemens, ο Αν. Νεράντζης και η Κατε­ρίνα Κόλια, διαφοροποιήθηκαν εξαρ­χής λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να συ­μπεριληφθεί ούτε ένα όνομα νεοδημοκράτη στο πόρισμά τους.Την ίδια στιγμή, μεγάλη μερίδα βουλευτών της Ν.Δ. τηλεφωνούσε όλη την περασμένη εβδομάδα στον Σαμαρά και του ζητούσε να μην κάνει πίσω, ακόμη κι αν το πολιτικό κόστος ήταν πάρα πολύ μεγάλο. «Όσοι πρέπει να πληρώσουν, να πληρώσουν. Όσοι έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι θα πρέ­πει, να λογοδοτήσουν. Είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη Ν.Δ. Ο κόσμος περιμέ­νει από εμάς να αποδείξουμε πως ό,τι λέμε το τηρούμε» τον παρότρυναν οι περισσότεροι. Μόνο που τελικά εκεί­νος υπέκυψε στους εκβιασμούς αφή­νοντας εκτός πορίσματος όλους τους γαλάζιους πρώην υπουργούς.

Υπέκυψε σε πιέσεις

Η απόφαση αυτή επί της ουσίας δη­μιουργεί σοβαρά προβλήματα στον ίδιο αλλά και στη Ν.Δ. καθώς φαίνε­ται στην κοινή γνώμη ότι υπέκυψε στις εσωτερικές πιέσεις που δεχόταν πε­τώντας στο καλάθι των αχρήστων τις δηλώσεις του περί κάθαρσης. Το επι­χείρημα της Ν.Δ. ότι η Siemens είναι ένα αμιγώς «πράσινο σκάνδαλο» και «δεν είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να ζητά να πληρώσει το ρετιρέ όταν μένουν εκτός σκανδάλου αυτοί που έβαλαν τα θεμέλια» φαίνεται ότι δεν πείθει κανέναν μέσα κι έξω από το κόμμα.Οι απειλές για αυτοκτονία από πρώην υπουργό της Ν.Δ. και η μετα­φορά μηνυμάτων από το καραμανλικό στρατόπεδο ότι τυχόν υπόδειξη πρώην υπουργών στο σκάνδαλο θα σήμαινε έναρξη πολέμου, έκαναν τον Σαμαρά να δει τα πράγματα αλ­λιώς και να ταχθεί υπέρ της «μέσης λύσης» εγκαταλείποντας το «περί δι­καίου αίσθημα». Ο Α. Σαμαράς ανα­γκάστηκε δηλαδή να σκεφτεί παραταξιακά εγκαταλείποντας τη λογική του νέου ξεκινήματος που τόσο πολύ έχει διαφημίσει.

Πολιτικές ευθύνες

Σαν να μην έφτανε αυτό, αντιπα­ράθεση στο εσωτερικό του κόμματος υπήρξε και για το πρόσωπο του Κ. Σημίτη. Οι βουλευτές της Ν.Δ. στην εξε­ταστική θεωρούσαν ότι, πέρα από τις πολιτικές ευθύνες τις οποίες ήθελαν να καταλογίσουν στον πρώην πρωθυ­πουργό, θα έπρεπε να διερευνηθούν και η ανάθεση της σύμβασης για το C4I αλλά και οι σχέσεις του Σημίτη με τους Τ. Μαντέλη και Θ. Τσουκάτο, οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν εισπρά­ξει χρήματα από τη Siemens.Στην άποψη αυτή αντέδρασαν κά­ποιοι από τους στενούς συνεργάτες του Σαμαρά - όπως ο νομικός του σύμβουλος Κ. Μπαλτάκος - λέγοντας ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να παραμείνει στη γραμμή των πολιτικών ευθυνών σε ό,τι αφορά τον Σημίτη «διότι οι πρώην πρωθυπουργοί δεν παραπέμπονται». Εκτός των άλλων υπενθύμιζε ότι και οι βουλευτές της Ν.Δ. είχαν συμφωνή­σει να μην κληθεί στην εξεταστική ως μάρτυρας ο Κ. Σημίτης.Αλλά και από την πλευρά του Κα­ραμανλή οι αντιδράσεις και τα σχόλια γύρω από αυτό το θέμα ήταν ιδιαίτερα καυστικά, αφού οι στενοί συνεργάτες του τέως αρχηγού της Ν.Δ. θεωρούν ότι τέτοιες κινήσεις έχουν εκδικητικό χαρακτήρα και το μόνο που κάνουν εί­ναι να δημιουργούν εντυπώσεις.Στελέχη που βρίσκονται πάντως κο­ντά στον Σαμαρά έλεγαν ότι η αντί­δραση του περιβάλλοντος Καραμαν­λή «δείχνει άγχος μήπως εν ευθέτω χρόνω, για άλλους λόγους και με άλλο σκεπτικό, κληθεί σε εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή ο Καραμαν­λής, κάτι που δεν θα ήθελε επ’ ουδενί ο ίδιος, αφού θα ήταν ένα μεγάλο χτύ­πημα στην υστεροφημία του».Για την ιστορία πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τελικά επικράτησε η άποψη των βουλευτών της εξεταστι­κής επιτροπής, αφού ο επικεφαλής τους Κ. Τζαβάρας είχε πειστικά επιχει­ρήματα γι’ αυτή την κίνησή τους. Ο Τζαβάρας ανέλαβε μάλιστα και το βαρύ φορτίο να πείσει την κοινή γνώμη ότι η Ν.Δ. έπραξε με βάση το δίκαιο και όχι τις μικροκομματι­κές σκοπιμότητες. Μόνο που τα επι­χειρήματά του δεν ήταν τόσο πειστικά και ο ίδιος βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση.Την περασμένη Παρασκευή είχε μια ατυχή συνέντευξη στο Mega, καθώς εξερράγη από το ατυχέστατο σχόλιο των δημοσιογράφων που μίλησαν για καραγκιοζιλίκια όταν αναφέρθηκαν στο πόρισμα της Ν.Δ. Η αντίδραση του Τζαβάρα, ο οποίος χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον των δημοσιογράφων, έφερε σε αμηχανία το επιτελείο του προέδρου, το οποίο αντελήφθη πόσο ευάλωτη είναι η θέ­ση της Ν.Δ. στην κοινή γνώμη.Για τον λόγο αυτόν ο Σαμαράς επα­νήλθε τη Δευτέρα το βράδυ στη Βου­λή και ζήτησε να εξεταστούν όλα τα «πόθεν έσχες» υπουργών και υφυ­πουργών από το 1974 και μετά, για να λάβει την απάντηση από τον πρωθυ­πουργό ότι χτυπάει ανοιχτές πόρτες. «Ο υπουργός Εσωτερικών έχει ήδη κα­ταθέσει προτάσεις για τον έλεγχο του “πόθεν έσχες”». Φυσικά το μεγάλο ερώτημα και προς τις δυο πλευρές εί­ναι τι ακριβώς θα διερευνήσουν αφού το «πόθεν έσχες» εφαρμόστηκε μόλις τα τελευταία χρόνια.Εκτός των άλλων, το ποτάμι... δεν γυρίζει πίσω. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχασε το μεγάλο στοίχημα για αξιοπι­στία και διαφάνεια στην πολιτική ζωή προς χάριν ανθρώπινων και κομματι­κών εκβιασμών. Πήρε μεγάλο ρίσκο απογοητεύοντας βουλευτές και στε­λέχη του κόμματός του, αλλά κυρίως τους ψηφοφόρους του.

Νίκη στα σημεία για τους καραμανλικούς

Όσο για τον Καραμανλή και το περιβάλλον του, αυτοί μάλλον επιχαίρουν αφού κατάφεραν μία νίκη στα ση­μεία: Να ανατρέψουν την αρχική λογική που υπήρχε σε συνεργάτες του Σαμαρά να κόψουν κάθε δεσμό με το παρελθόν φωτογραφίζοντας στο πόρισμα ανθρώπους, συμβάσεις και αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν με τις καραμανλικές κυβερνήσεις. Οι αντιδράσεις που υπήρξαν την περασμένη Παρασκευή από την πλατεία Μαβίλη, όπου στεγάζεται το γραφείο του τέως πρωθυ­πουργού, ήταν τόσο έντονες, ώστε έφεραν την υπανα­χώρηση του προέδρου της Ν.Δ.Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή υπήρχε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δυο πλευρών, αφού το στρατόπεδο Καραμανλή δεν ήταν ικανοποιη­μένο από τη διαβεβαίωση που έδιναν οι βουλευτές της εξεταστικής πως στο πόρισμα θα γίνεται σαφές ότι πρόκειται για σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ αποκλειστικά.Σαν να μην έφτανε αυτό, μερικές μέρες μετά, συνεργά­τες του Καραμανλή, μιλώντας με ανθρώπους των ΜΜΕ, έκαναν την πρόβλεψη ότι η τακτική αποκοπής από το παρελθόν της Ν.Δ. δεν θα βγει σε καλό. «Και εμείς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε» πρόσθεταν με νόημα. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, όλα τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Σαμαράς μελετά με ποιον τρόπο θα μπορέσει να αντιστρέψει την κακή εικόνα που δημι­ουργήθηκε για το κόμμα του εξ αυτού του γεγονότος. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να πάρει κοι­νοβουλευτικές πρωτοβουλίες που θα αφορούν θέματα διαφάνειας και διαχείρισης του δημόσιου τομέα, ενώ θα εστιάσει και στη νομοθεσία για τις ευθύνες υπουρ­γών.Παράλληλα, έχουν αρχίσει και οι γκρίνιες για το πώς λειτουργεί αυτό το πολύπλοκο κομματικό σχήμα το οποίο ανακοινώθηκε πριν από λίγο καιρό. Υπάρχουν στελέχη που ισχυρίζονται ότι μέχρι στιγμής δεν βρί­σκουν άνθρωπο για να συνεννοηθούν και υποστηρίζουν ότι αυτό το οργανόγραμμα έγινε για να αποφασίζουν και πάλι τρία άτομα: ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ο Δημήτρης Σταμάτης. Η ομάδα δηλαδή που βρίσκεται διαρκώς δίπλα στον Σαμαρά.Εντύπωση εν τω μεταξύ έχει κάνει σε πολλούς και το γεγονός της μη εμφάνισης του εκπροσώπου Τύπου Γι­άννη Μιχελάκη. Όπως έλεγαν στελέχη του κόμματος, ο δημοσιογράφος, ο οποίος ανέλαβε αυτό το δύσκολο έργο, έχει να αντιμετωπίσει, εκτός των άλλων, και τη φιλοδοξία πολλών τομεαρχών, οι οποίοι επιθυμούν να ενημερώνουν αυτοί για τα θέματά τους αφήνοντας στην απέξω τον εκπρόσωπο. Μπάχαλο...

topontiki

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ:Λάθος η παραπομπή Σημίτη


Αποστάσεις από την απόφαση της ΝΔ να επιρρίψει ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για την υπόθεση Siemens κρατά ο Ευάγγελος Αντώναρος, με δηλώσεις του στο «Βήμα της Κυριακής».«Παγίως είμαι εναντίον της γενικόλογης και έωλης απόδοσης ευθυνών. Οι πρωθυπουργοί -όλοι οι πρωθυπουργοί, και ο Κώστας Σημίτης και ο Κώστας Καραμανλής, έχουν τη γενική εποπτεία του κυβερνητικού σχήματος, τη γενική ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής», αναφέρει ο κ. Αντώναρος και συνεχίζει:«Φυσικά, κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο, κανείς δεν έχει ασυλία. Οφείλουμε όμως να κρίνουμε με υπευθυνότητα την κάθε περίπτωση, με τον προσήκοντα σεβασμό σε προσωπικότητες από οποιαδήποτε μικροκομματική σκοπιμότητα, έξω από λογικές ρεβανσισμού».Ο κ. Αντώναρος επιμένει πάντως ότι το σκάνδαλο έχει «πράσινο χρώμα». «Η υπόθεση της Siemens είναι ένα πράσινο σκάνδαλο. Αφορά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ Κατά την περίοδο εκείνη πάρθηκαν αποφάσεις που κατά γενική παραδοχή είναι αμφισβητήσιμες και επιλήψιμες», παρατηρεί.Τονίζει τέλος ότι δεν έχει επιφυλάξεις στο να ελεγχθούν τα κομματικά ταμεία, τονίζοντας ότι η ΝΔ σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να φοβηθεί κάτι.

Οχι άλλες περικοπές στην Υγεία


Για το 2011 δεν υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια για περικοπές στον τομέα της Υγείας τονίζει με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος. Ο στόχος της εξοικονόμησης 1,4 δισ. ευρώ είναι φιλόδοξος σημειώνει ο κ. Λοβέρδος και «θα τον παλέψουμε».Στις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, προσθέτει, θα φανούν τα αποτελέσματα της συνεισφοράς του υπουργείου Υγείας στη μείωση της σπατάλης. Εκτιμά, δε, ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που έχουν τεθεί και σημειώνει «και αν δεν τα καταφέρω εγώ, θα το ευχηθώ στο διάδοχό μου». Όπως σημειώνει, «χάθηκε χρόνος στον στόχο της θεμελίωσης της ανάπτυξης που προϋποθέτει την υπέρβαση της ύφεσης» αλλά τονίζει ότι «από τον Σεπτέμβριο γίνονται συνολικές προσπάθειες και εντός του 2011 θα αποτιμηθεί η συμβολή τους».Ο κ. Λοβέρδος δηλώνει ότι «θα προτιμούσα ο πολιτικός μας λόγος να είναι πιο επιθετικός. Αρκετές φορές εμφανιζόμαστε ενοχικοί ή προσπαθούμε να δώσουμε ελπίδες. Ελπίδα προσφέρει μόνον ό,τι πείθει και είναι ρεαλιστικό».Σε ότι αφορά τους φαρμακοποιούς, ο κ. Λοβέρδος σημειώνει πως «η λύση που δίνουμε ανοίγει το επάγγελμα αλλά δεν αναιρεί τη βιωσιμότητα των επαγγελματιών. Η ευθύνη ανήκει τώρα στους φαρμακοποιούς και οι πολίτες θα τους κρίνουν.»

Έρχονται νέα χαράτσια

thumb

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «Ύπνος και Δέος» («Sleep and Αwe») από πλευράς της κυβέρνησης, για την οποία σας γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Κα­θημερινά βομβαρδιζόμαστε από διαρροές. συ­νήθως αντικρουόμενες για το εάν υπάρχουν ευ­θύνες στο σκάνδαλο της Siemens, και τα ονόμα­τα κάνουν παρέλαση.Όλο αυτό το επικοινωνιακό παραλήρημα συμ­βαίνει τη στιγμή που η αναδιάρθρωση του ελλη­νικού χρέους έχει αρχίσει και, παρά τις προσπά­θειες της κυβέρνησης να το κουκουλώσει, η επι­χείρηση συνεχίζεται.Την ίδια ώρα οι μόνιμοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο Μπομπ Τράα και ο... Mr Βlue Εyes Πολ Τόμσεν, έχουν ήδη ολοκληρώσει τον τρίτο κύκλο επαφών τους με στελέχη της κυβέρ­νησης, της αντιπολίτευσης, μεγαλοδημοσιογράφους, επιχειρηματίες, βιομήχανους και στελέχη των μηχανισμών που επηρεάζουν την κοινή γνώ­μη (μέχρι και συνδικαλιστές).

«Πέσατε έξω»!

Όπως μαθαίνει το «Ποντίκι», τα μυστικά γκάλοπ δείχνουν κόπωση στην ανοχή του κόσμου, ενώ και τα τελευταία στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι του ΔΝΤ δείχνουν ότι το κραχ στην πραγ­ματική οικονομία είναι βαθύτερο απ’ ό,τι αρχικά προέβλεπαν.Την περασμένη εβδομάδα ο κύριος Τράα είχε την τακτική συνάντησή του με τον υπουργό Γιώρ­γο Παπακωνσταντίνου στο γραφείο του υπουρ­γού στην οδό Νίκης (υπάρχουν κι άλλα ραντε­βού εκτός...) όπου συζήτησαν «ποια τακτική θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα», αφού υπάρχει κοινή παραδοχή ότι ο προϋπολογισμός του 2010 δεν έπιασε τον στόχο των εσόδων, παρά τις απει­λές που εκτόξευσε το ΥΠΟΙΟ για να ενταχθούν οι πάντες στην περαίωση. Αυτό σημαίνει ότι αρ­γά ή γρήγορα θα πρέπει:

1 Να αν ακοινωθούν σ υμπληρ ωματικά μέτρα για να καλυφθούν οι τρύπες του 2010 .

2 Να μπουν σε εφαρμογή τα μέτρα του 2011, το φορολογικό, τα ανοιχτά επαγγέλματα, η αύξηση του ΦΠΑ, των εισιτηρίων στα μέτρα με­ταφοράς, περικοπή των επικουρικών συντάξε­ων, νέα περαίωση για το 2010, κεφαλικός φό­ρος κ.λπ., που θα εκτινάξουν τον προϋπολογι­σμό των μικρομεσαίων νοικοκυριών στα ύψη.

3 Να αποσαφηνιστούν και να αποφασιστούν τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 12 δισε­κατομμυρίων ευρώ για την τριετία 2012-2014, όπως ορίζει το μνημόνιο, ώστε να μειωθεί το έλ­λειμμα στο 3%.

«Ρίξτε γέφυρες»

Και όλα αυτά μέχρι τον Μάρτιο. Οι επιτελάρχες του ΔΝΤ έχουν διαμηνύσει στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι δύσκολα θα αποφύγει νέα οριζόντια μείωση σε μισθούς και συντάξεις, κάτι που μετά βδελυγμίας αρνείται ότι θα κάνει η κυ­βέρνηση διά στόματος πρωθυπουργού. Η από­τομη αύξηση του κόστους ζωής που θα βιώσου­με τους επόμενους μήνες φοβίζει τους Αμερικα­νούς για ένα κοινωνικό κραχ το οποίο θα δυσκο­λέψει την εφαρμογή των μέτρων.Τόσο ο κύριος Τράα όσο και ο κύριος Τόμσεν, έχουν συμβουλέψει το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών ότι ο μόνος τρόπος να προχω­ρήσει η εφαρμογή των μέτρων είναι να γίνουν αυτά αποδεκτά από την πλειοψηφία των κομμά­των της αντιπολίτευσης και δη από τη Νέα Δη­μοκρατία.Το καρότο που δίνει το Μαξίμου για τη συνε­νοχή, είναι η πιθανότητα μιας κυβέρνησης συ­νεργασίας, σε περίπτωση που οδηγηθεί η κα­τάσταση προς τα εκεί. Δηλαδή, η συμμετοχή 2-3 υπουργών (που θα «καούν» βεβαίως) από τη Ν.Δ. και ενός από το ΛΑΟΣ σε έναν ευρύ ανασχη­ματισμό, ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές, κάτι που δεν θα έβλαπτε τον ίδιο τον Αντώνη Σαμα­ρά και τις βλέψεις του για τον πρωθυπουργικό θώκο. Αυτό θα του έδινε την ευκαιρία να ασκεί την απαραίτητη αντιπολίτευση για να κρατηθούν τα προσχήματα αφού και ο ίδιος δεν επιθυμεί να πάει η χώρα σε εκλογές την άνοιξη.Και αυτό το σχέδιο είναι έμπνευσης των αξιω­ματούχων του ΔΝΤ, εμφανών και μη (υπάρχουν πολλοί που αλωνίζουν τα πολιτικά γραφεία χω­ρίς να τους παίρνει μυρωδιά κανείς), αλλά και των Αμερικανών συμβούλων που πλαισιώνουν τον Παπανδρέου. Μάλιστα, το εν λόγω τρικ έχει επίσης εφαρμοστεί με επιτυχία πολλές φορές στο παρελθόν στις ΗΠΑ.

Εσπευσμένα η τρόικα

Ο επίσημος σχεδιασμός και το πρόγραμμα ήταν να έρθει η τρόικα για την τρίτη αξιολόγησή της στα μέσα Φεβρουαρίου. Τι προέκυψε όμως και έρχονται 2 εβδομάδες πιο γρήγορα από το αναμενόμενο;

◆ Η διαπίστωση – ειδικά από τα ευρωπαϊ­κά κλιμάκια – ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτουργεί επί της ουσίας και οποιοδήποτε μέ­τρο και να περάσει δεν μπορέσει να υλοποιη­θεί, άρα οι στόχοι θα συνεχίσουν να βρίσκονται εκτός, προκαλώντας συνεχώς τριγμούς στο ευ-ρωσύστημα.

◆ Η συνολική λύση - πακέτο που προωθεί για την Ε.Ε. η Γερμανία, θα έχει σκληρούς όρους για την Ελλάδα και, όπως μαθαίνουμε, ακόμα και η παράταση της αποπληρωμής τού ήδη υπάρχο­ντος δανείου θα συνοδεύεται από νέους σκλη­ρούς όρους λιτότητας. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει καταρχήν πολιτική συμφωνία για την παράταση και έπρεπε να είχε ήδη περάσει, τα βέτο από Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία για το θέμα της Ελλάδας παραμένουν και οι χώρες αυτές επιθυμούν να δουν τα αποτελέσματα της επιθεώρησης της τρόικας πριν δώσουν το πρά­σινο φως.

◆ Η κυβέρνηση ζήτησε την επίσπευση της τροϊκανής εξέτασης γιατί δεν μπορεί να περάσει τις αποφάσεις που χρειάζονται το επόμενο διά­στημα εάν δεν τις «φορτώσει» για ακόμα μια φο­ρά στους έξω. Έτσι θα ξαναδούμε επικοινωνιακά τους τροϊκανούς να κάνουν σκληρές συστάσεις, να απαιτούν διάφορα και την κυβέρνηση να λει­τουργεί με τον συνήθη τρόπο «δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς».

◆ Οι Ευρωπαίοι και δη η Κομισιόν «μυρίστη­καν» ότι υπάρχει περίπτωση το ΥΠΟΙΟ να απο­κρύπτει στοιχεία για την πραγματική κατάστα­ση του δημοσίου χρέους. Υπόνοια εξαιρετικά σοβαρή και ζημιογόνα για τη χώρα μας, εάν επαληθευθεί. Για αυτόν τον λόγο ο επίτροπος Όλι Ρεν στέλνει από σήμερα ξεχωριστό κλιμά­κιο εμπειρογνωμόνων από τη Eurostat, για να κάνει φύλλο και φτερό τα στοιχεία στο ΓΛΚ και την ΕΛΣΤΑΤ.

topontiki

Στο πλευρό των Ελλήνων της Αιγύπτου ο ΥΦΥΠΕΞ Δ. Δόλλης


Σε συνεχή επαφή, βρίσκεται από χθες, ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Δημήτρης Δόλλης, με τον πρόεδρο Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Στέφανο Ταμβάκη, αναφορικά με τα δραματικά γεγονότα που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Αίγυπτο.Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του ΣΑΕ δήλωσε ότι είχε δύο τηλεφωνικές επαφές με τον κ. Δόλλη ο οποίος του τόνισε με την σειρά του ότι παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και βρίσκεται στο πλευρό του ελληνισμού της Αιγύπτου για οτιδήποτε χρειαστεί.Από την πλευρά του, ο κ. Ταμβάκης, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με την ελληνική κοινότητα Αλεξάνδρειας και τον πρόεδρό της, Γιάννη Σιόκα όσο και την ελληνική κοινότητα Καΐρου με τον πρόεδρο της Χρήστο Καβαλή.Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΑΕ βρέθηκε σήμερα στο ελληνικό γηροκομείο της Αλεξάνδρειας για να διαπιστώσει εάν όλα βαίνουν καλώς με το ίδρυμα αυτό της Αλεξάνδρειας αναφορικά με τις δύσκολες περιστάσεις που ζει η χώρα.Πιθανόν αύριο να συγκληθεί έκτακτη επιτροπή στην Αλεξάνδρεια για να συζητηθεί πως ο ελληνισμός της πόλης αντιμετωπίζει την παρούσα κατάσταση.

Έσοδα 1 δισ. ευρώ από τα «Οµόλογα της Διασποράς»


Περί το 1 δισ. ευρώ προσδοκά να αντλήσει το υπουργείο Οικονοµικών από τα 7 εκατοµµύρια Έλληνες της Διασποράς, µέσω της έκδοσης των «Οµολόγων της Διασποράς». Το επιτόκιο θα είναι µεγαλύτερο από το επιτόκιο των οµολόγων του δολαρίου και οπωσδήποτε µικρότερο από το 5%, µε το οποίο η Ελλάδα έχει δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Σύµφωνα µε χθεσινό δηµοσίευµα της γερµανικής οικονοµικής εφηµερίδας «Χάντελσµπλατ», το σχέδιο προωθεί ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και θα υλοποιηθεί µετά την έγκριση του συνολικού σχεδίου στήριξης της Ε.Ε. Σύµφωνα µε την εφηµερίδα, προηγουµένως θα πρέπει να δοθεί και η έγκριση των χρηµατιστηριακών αρχών των ΗΠΑ, στην αγορά των οποίων θα διαπραγµατεύονται τα οµόλογα. Στη Γερµανία ζουν 350.000, το ίδιο και στον Καναδά, 700.000 στην Αυστραλία και 2 εκατ. στην Αµερική.

Eurostat: "Δεν διατηρούμε επιφυλάξεις"


Δεν υπάρχει λόγος για την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) να διατηρεί επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, δηλώνει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Βάλτερ Ραντερμάχερ. Σε δηλώσεις του στην Καθημερινή της Κυριακής τονίζει πάντως, πως «όπως για κάθε άλλο μέλος της ΕΕ, η Εurostat παραμένει σε εγρήγορση».Αναφέρει ακόμη ότι ορθώς έγινε τώρα ο επαναπροσδιορισμός των ΔΕΚΟ με την ένταξή τους στη γενική κυβέρνηση που αύξησε το έλλειμμα. «Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για φορείς που οι πωλήσεις τους δεν καλύπτουν ούτε το 50% του κόστους παραγωγής τους!» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Χωρίς εθνική στρατηγική

thumb

Κατά τη συζήτηση για την ελληνική εξωτε­ρική πολιτική που προκάλεσε την περα­σμένη Δευτέρα, δεκαπέντε χρόνια ύστερα από τα Ίμια, η ερώτηση της Ν.Δ. στη Βουλή, έγινε για μια ακόμη φορά σαφές ότι η χώρα παραμέ­νει χωρίς στρατηγική. Για την ακρίβεια από τη μία πλευρά διατυπώθηκε σαφέστατα η τακτική του κατευνασμού της Τουρκίας, που ακολουθούν με ευλαβική συνέπεια ο Γ. Παπανδρέου και η κυβέρ­νησή του. Από την άλλη σύσσωμη η αντιπολίτευση- με διαφορετική προφανώς αφετηρία και λογική- εμφανίζεται να αμφισβητεί την αποτελεσματι­κότητα της κατευναστικής πολιτικής.Σε κάθε περίπτωση αυτό που μένει ως αποτέ­λεσμα της συζήτησης είναι η αδυναμία των πολι­τικών δυνάμεων της χώρας να αρθρώσουν, οργα­νώσουν και ακολουθήσουν μια στρατηγική για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.Η απουσία εθνικής στρατηγικής έχει αφήσει ανέλεγκτο το πεδίο δράσης της κυβέρνησης. Πο­λύ περισσότερο έχει μετατρέψει τις εξωτερικές υποθέσεις της χώρας σε «ζητήματα» τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν συγκυριακά, ανάλο­γα με το ποιο κόμμα θα βρεθεί στην εξουσία.Στην προκειμένη περίπτωση η ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου σηματοδότησε την προώθηση μιας ακραίας πολι­τικής κατευνασμού της ισχυρής Τουρκίας, η οποία εκφράζεται από τη διαδικασία της ελληνοτουρκι­κής προσέγγισης, υπό τους όρους που σαφέστατα έχει θέσει η Άγκυρα και τους οποίους θα πρέπει κάθε φορά να υπενθυμίζουμε:

Αιτία πολέμου η επέκταση των χωρικών υδά­των της Ελλάδας στα 12 μίλια, όπως η χώρα μας έχει δικαίωμα από το Διεθνές Δίκαιο.

Ύπαρξη νησιών και βραχονησίδων των οποί­ων η κυριαρχία δεν διευκρινίζεται από τις συνθή­κες.

Μη ανακοίνωση της ελληνικής Αποκλειστι­κής Οικονομικής Ζώνης στην Ανατολική Μεσόγειο (Καστελόριζο).

Παρά, λοιπόν, αυτούς τους απαράδεκτους όρους, οι οποίοι σε καθημερινή βάση υπενθυμί­ζονται με υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πά­νω και από κατοικημένα ελληνικά νησιά ή πλόες τουρκικών σκαφών (κάποιες φορές) και έξω από το Σούνιο, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάψει να συνομιλεί μυστικά με την Άγκυρα, προκειμέ­νου να συμφωνηθεί μια διευθέτηση.Προφανώς πρόκειται για συνομιλίες οι οποί­ες, έτσι όπως έχουν δομηθεί (Ίμια, γκρίζες ζώ­νες, αμερικανική διαμεσολάβηση και αναγνώριση τουρκικών ζωτικών συμφερόντων από Σημίτη στη Μαδρίτη) θα καταλήξουν στην επικύρωση – διά συμφωνίας – των τουρκικών ζωτικών συμφερό­ντων στο Αιγαίο. Με πιο απλά λόγια η Ελλάδα θα αποδεχτεί την τουρκική «υψηλή εποπτεία» σε μια περιοχή που γεωγραφικά και πολιτικά - προς το παρόν τουλάχιστον… - της ανήκει.

Δεν υπάρχουν απαντήσεις

Στην κοσμοπολίτικη πολιτική αντίληψη του Γιώργου Παπανδρέου, όπως και στην αντί­ληψη της απελευθέρωσης της δράσης του κεφαλαίου, οι διαιρέσεις, όπως σύνορα ή ζώ­νες οικονομικής εκμετάλλευσης, αποτελούν φραγμούς οι οποίοι αναστέλλουν τις δυνα­τότητες της ανάπτυξης. Αυτές ακριβώς τις δυνατότητες ανάπτυξης προβάλλει ο πρωθυ­πουργός προκειμένου να πείσει για τη με κά­θε τρόπο και κόστος πολιτική διευθετήσεων στο Αιγαίο, την οποία ακολουθεί.υσκολεύεται, ωστόσο, να πείσει, αφού... προς το παρόν τα ζητήματα της εθνικής κυρι­αρχίας εξακολουθούν να είναι καθοριστικά, καθώς δεν έχει υπάρξει χώρα που να δεχτεί να μοιραστεί με τον γείτονά της έδαφος και πλούτο που θεωρεί δικό της. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, απ’ ό,τι φαίνεται, πρωτοπο­ρεί...Από την άλλη πλευρά τα κόμματα της αντιπο­λίτευσης εμφανίζονται να αμφισβητούν την πολιτική του κατευνασμού της Τουρκίας, γε­γονός που αποτυπώθηκε κατά τη συζήτηση της περασμένης Δευτέρας με την προτροπή προς την κυβέρνηση να ανακοινώσει την ελ­ληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (και) στην Ανατολική Μεσόγειο.Ακόμη και με τις «ρωμαλέες» αυτές προτά­σεις τους, ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολί­τευσης δεν περιγράφουν μια στρατηγική για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Απλώς τοποθετούνται στο μονοδιάστατο και αποπροσανατολιστικό δίλημμα περί μιας κατευ­ναστικής ή μη πολιτικής έναντι της Τουρκίας. Όμως η διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγι­κής προϋποθέτει απαντήσεις σε περισσότερα και δυσκολότερα ερωτήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την ελληνική θέση στο σύστη­μα της (διαταραγμένης αυτήν την περίοδο) ισορροπίας μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας - Ισραήλ. Αναζήτηση απαντήσεων σε αυτού του τύπου τα ερωτήματα, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας μπούσουλας για την εξωτερική πολιτι­κή της χώρας, δεν διακρίνουμε ούτε από την κυβέρνηση (η οποία άγεται και φέρεται από τις αμερικανικές επιθυμίες - εντολές για ανα­βάθμιση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων) ούτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης...

topontiki

Έλεγχος στην περιουσία Βουλγαράκη


Πληροφορίες και στοιχεία για την ύπαρξη πάσης φύσεως τίτλων, αξιών, λογαριασμών, μετρητών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, χαρτοφυλακίων του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη και της συζύγου του Αικατερίνης Πελέκη ζητεί με επιστολή του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το υπουργείο Οικονομικών.Ακόμη, το υπουργείο προσθέτει ότι διεξάγεται φορολογικός έλεγχος για τις χρήσεις από το 2000 έως και το 2008 στα δύο πρόσωπα, στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση του Βατοπεδίου, προσθέτοντας ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει δεχτεί ότι η πρόσβαση των οικονομικών επιθεωρητών στις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για τη διενέργεια των ελέγχων είναι νόμιμη, εφόσον υπάρχει νόμιμη εντολή.Σε σχετική δήλώσή του ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε: «Με έκπληξη πληροφορήθηκα σήμερα, ένα χρόνο μετά τον έλεγχο που ξεκίνησε το Υπ. Οικονομικών στα περιουσιακά μου στοιχεία, ότι ζητήθηκε εκ νέου έρευνα. Είναι προφανές ότι υπόθεση έχει ξεπεράσει τα όρια του ελέγχου και κινείται στην λογική της πολιτικής δίωξης για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους».

Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και ο Ανδρέας Παπανδρέου

Γράφει ο Νότης Μαριάς

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει πλέον τεθεί επί τάπητος. Όπως έχουμε ήδη... αναλύσει στα «Επίκαιρα», η ελληνική κυβέρνηση, με επίσημο τρόπο, στη Βουλή, στις 13 Δεκεμβρίου 2010, δέχτηκε ότι οι σχετικές κρατικές διεκδικήσεις μας σε σχέση με τις γερμανικές αποζημιώσεις ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 162 δις ευρώ, χωρίς τους τόκους, από τα οποία 108 δις ευρώ αφορούν στις πολεμικές επανορθώσεις και 54 δις ευρώ στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, όπως επισημαίνει σε πρόσφατη μελέτη του ο συνάδελφος Αντώνης Μπρεδήμας (Νομικό Βήμα 58/2010, σελ. 1609-1633), επιβλήθηκε από τις κατοχικές γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις στη χώρα μας με μονομερή απόφασή τους, την οποία έλαβαν στη Ρώμη στις 14 Μαρτίου 1942 και την οποία εν συνεχεία ανακοίνωσαν στην κυβέρνηση των δοσίλογων.Σύμφωνα με το δίκαιο του πολέμου που ίσχυε την εποχή εκείνη και ιδίως τη Σύμβαση της Χάγης του 1907, οι κατεχόμενες χώρες είχαν την υποχρέωση να φέρουν το βάρος των εξόδων κατοχής. Έτσι Γερμανοί και Ιταλοί υποχρέωσαν την κυβέρνηση των δοσίλογων να τους καταβάλει για έξοδα κατοχής το ποσό των 1,5 δις δραχμών το μήνα.Όμως οι Γερμανοί, θέλοντας να χρηματοδοτήσουν και τις πολεμικές επιχειρήσεις του Ρόμελ στην Αφρική, επέβαλαν στη χώρα μας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, σύμφωνα με το οποίο οι πέραν του παραπάνω ποσού αναλήψεις από την Τράπεζα της Ελλάδος θα χρεώνονται στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας σε δραχμές, θα είναι άτοκες και θα επιστραφούν αργότερα. Στη συνέχεια ακολούθησαν τροποποιήσεις του κατοχικού δανείου, τις οποίες υπέγραψε και η ελληνική πλευρά.Ας σημειωθεί ότι η γερμανική πλευρά κατέβαλε ήδη κατά τη διάρκεια της κατοχής δύο εξοφλητικές δόσεις του δανείου. Η εν συνεχεία άρνηση καταβολής των σχετικών δόσεων του δανείου, όπως επισημαίνει και ο Τάσος Ηλιαδάκης (βλ. εφημερίδα Η Πατρίς, 25/1/2010) μετέτρεψε έκτοτε το δάνειο σε έντοκο λόγω υπερημερίας. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ιταλία μετά τον πόλεμο αναγνώρισε την οφειλή της από το κατοχικό δάνειο και προχώρησε σε σχετικό διακανονισμό με την Ελλάδα για την εξόφλησή του, σε συνδυασμό με την καταβολή και των σχετικών πολεμικών επανορθώσεων.Όπως επισήμανε σε σχετική του συνέντευξη το 1988 ο Ξενοφών Ζολώτας, που ασχολήθηκε με το ζήτημα του κατοχικού δανείου, για «την κάλυψη των εκτάκτων δαπανών υποχρεώθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος να χορηγεί πιστώσεις προς τις γερμανικές Αρχές εξοφλητέες σε πρώτη ευκαιρία. Ήταν κανονικές πιστώσεις, οι οποίες μάλιστα είχαν αρχίσει να εξοφλούνται μερικώς κατά τη διάρκεια του πολέμου. Όταν όμως τελείωσε ο πόλεμος και ανακινήσαμε το ζήτημα των πιστώσεων αυτών, συναντήσαμε άρνηση» (βλ. Οικονομικός Ταχυδρόμος, 3/3/1988).Το ζήτημα του κατοχικού δανείου τέθηκε από την ελληνική πλευρά σύμφωνα με τον Ξ. Ζολώτα και το 1955 οπότε και επισημάνθηκε ότι, ενώ οι γερμανικές αποζημιώσεις είχαν ανασταλεί, εντούτοις το κατοχικό δάνειο ήταν απαιτητό, αφού επρόκειτο για «κανονικές πιστώσεις που θα έπρεπε να εξοφληθούν» (βλ. Ριζοσπάστης, 8/12/1996).Στη συνέχεια το ζήτημα του κατοχικού δανείου έθεσε ανεπίσημα η Ελλάδα το 1964 με τον Άγγ. Αγγελόπουλο.

Η Έκθεση του Ανδρέα για το κατοχικό δάνειο

Για πρώτη φορά, πάντως, η χώρα μας έθεσε επίσημα το ζήτημα του κατοχικού δανείου με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος το 1965 επισκέφθηκε τη Βόνη.Αυτό προκύπτει πέραν των άλλων και από τη σχετική Έκθεση που υπέβαλε ο Ανδρέας Παπανδρέου στις 23/2/1965 στον πρόεδρο της κυβέρνησης Γεώργιο Παπανδρέου, στην οποία, πέραν των άλλων, αναφερόταν και στο κατοχικό δάνειο.Στην έκθεση του Ανδρέα Παπανδρέου για το ζήτημα του κατοχικού δανείου αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

«ΔΑΝΕΙΟΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΝ ΣΤΡΑΤΟΝ ΚΑΤΟΧΗΣ

»Κατά τας συνομιλίας μου μετά των κυρίων Zachs και Kaizerανέφερα την ύπαρξιν του εκκρεμούντος θέματος του δανείου της Τραπέζης της Ελλάδος προς τον γερμανικόν στρατόν κατοχής και υπεγράμμισα την σημασίαν την οποίαν αποδίδει η ελληνική κυβέρνησις εις ένα φιλικόν διακανονισμόν του εν λόγω θέματος. Ο διακανονισμός του θέματος τούτου, ετόνισα, ήθελεν εξαλείψει και τα τελευταία ίχνη ατυχών συμβάντων του παρελθόντος και συσφίγξει έτι περαιτέρω τας σχέσεις των δύο χωρών. Ειδικώτερον, εσημείωσα ότι ο διακανονισμός του εν λόγω δανείου δύναται να συνδεθή με την παροχήν υπό της γερμανικής κυβερνήσεως προς την Ελλάδα μακροχρονίου ατόκου ή χαμηλοτόκου δανείου προς προώθησιν της οικονομικής αναπτύξεως της Ελλάδος κατά το πρότυπον του παρελθόντος προς την Γιουγκοσλαβίαν κατά το 1956 δανείου (200.000.000 γερμανικά μάρκα, 99 έτη, άτοκον). Δάνειον αυτής της μορφής, ετόνισα εις τους κυρίους Zachs και Kaizer, ήθελε συντελέσει αποτελεσματικώς εις την ολοκλήρωσιν της οικονομικής υποδομής της χώρας καθιστώσης ούτω αποδοτικωτέραν την συνεργασίαν γερμανοελληνικών επιχειρήσεων, αίτινες ήθελον εγκατασταθή εν Ελλάδι. Επί του εν λόγω θέματος υποβάλλω εντός των ημερών γραπτόν σημείωμα εις τον κ. Kaizer. Δέον να σημειωθή ότι δια πρώτην φοράν από ελληνικής πλευράς τίθεται επισήμως το αίτημα διακανονισμού του δανείου τούτου.

Μετά βαθυτάτου σεβασμού

Α.Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Βουλευτής Αχαΐας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΣ

1. Υπουργείον Συντονισμού, γραφείον υπουργού,

2. Υπουργείον Εξωτερικών, γραφείον υπουργού,

3. Υπουργείον Οικονομικών, γραφείον υπουργού,

4. Υπουργείον Βιομηχανίας, γραφείον υπουργού,

5. Ελληνικήν πρεσβείαν εις Βόννην,

6.Τράπεζαν της Ελλάδος, γραφείον διοικητού».

Στη συνέχεια, στις 24 Φεβρουαρίου 1965 ο Ανδρέας Παπανδρέου υπέβαλε στο γενικό διευθυντή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας της Δυτικής Γερμανίας κ. Κάιζερ σχετικό υπόμνημα αναφορικά με τα «Υπό της Τραπέζης της Ελλάδος χορηγηθέντα κατά τον πόλεμον δάνεια προς τας γερμανικάς αρχάς κατοχής εν συνδυασμώ προς το αίτημα χορηγήσεως μακροπροθέσμου δανείου αναπτύξεως προς την Ελλάδα».Έκτοτε το ζήτημα τέθηκε ξανά το 1974 από τον Ξενοφώντα Ζολώτα και στις 18 Απριλίου 1991 προφορικά από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά στον Γερμανό ομόλογό του κ. Γκένσερ.

Η ελληνική ρηματική διακοίνωση του 1995

Το κατοχικό δάνειο στη συνέχεια τέθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο το 1995. Έτσι, μετά από εντολή του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου προς τον υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια, ο Έλληνας πρέσβης στη Γερμανία κ. Ι Μπουρλογιάννης επέδωσε στις 14 Νοεμβρίου 1995 στον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Χάρτμαν σχετική ρηματική διακοίνωση με την οποία ζητούσε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και ειδικότερα για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.Τη ρηματική αυτή διακοίνωση απέρριψε με δήλωση του κ. Χάρτμαν η γερμανική κυβέρνηση. Από ελληνικής πλευράς ακολούθησε σχετική δήλωση του τότε υπουργού Τύπου, ο οποίος τόνισε πως «η Γερμανία είναι εταίρος και φίλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα αυτό είναι διακρατικού επιπέδου και γι’ αυτό και κινούμεθα όπως ακριβώς είχαμε προσφάτως ανακοινώσει. Προς τούτο απαιτούνται ορθοί και υπεύθυνοι χειρισμοί τους οποίους η κυβέρνηση έχει αναλάβει κι έτσι θα προχωρήσει» (βλ. Μακεδονία, 15/11/1995).Στη συνέχεια, κι ενώ πέρασαν περισσότερα από 15 χρόνια και μεσολάβησαν τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις με πρωθυπουργούς τον Κ. Σημίτη, τον Κ. Καραμανλή και τον Γ. Παπανδρέου, ο ελληνικός λαός ακόμη περιμένει τους υποτιθέμενους υπεύθυνους κυβερνητικούς χειρισμούς για την εξόφληση του κατοχικού δανείου και την καταβολή των πολεμικών επανορθώσεων.Και μάλιστα τη στιγμή που, όπως προαναφέραμε, ήδη από την εποχή της Κατοχής η γερμανική πλευρά έχει αναγνωρίσει έμπρακτα την οφειλή της προς τη χώρα μας από το κατοχικό δάνειο καταβάλλοντας στην ελληνική πλευρά δύο εξοφλητικές δόσεις του δανείου.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 20/01/2011

Γράφει βιβλίο ο Καραμανλής!


Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής μάλλον ξεκίνησε να προετοιμάζει το έδαφος για να μιλήσει στον ελληνικό λαό για όλα τα αναπάντητα ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί το διάστημα μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009. Ο Ανδρέας Κάτσενος στην εφημερίδα «Ελεύθερος» αναφέρεται σε συζήτηση του πρώην πρωθυπουργού με τον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα που μεταφέρει το περιοδικό “Crash”. Ο πρώην πρωθυπουργός θα δημοσιεύσει ένα βιβλίο με τα γεγονότα και τα πεπραγμένα της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρεί, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα ότι ηττήθηκε από τη Λερναία Ύδρα των εγχώριων και ξένων και συμφερόντων και ΄τι δεν μπόρεσε να συμμαζέψει την οικονομία και να επανιδρύσει το κράτος λόγω της γραφειοκρατίας και της ανεπάρκειας των συνεργατών του που βρίσκονταν σε σημαντικές υπουργικές θέσεις. Στηρίζει το συνεργάτη του Γιάννη Αγγέλου και δεν καταλογίζει τίποτε αρνητικό στην Ντόρα Μπακογιάννη για τη θητεία της στο υπουργείο Εξωτερικών. Αναφορές κάνει επίσης στον Τάσσο Παπαδόπουλο για τη θαρραλέα στάση του απέναντι στο σχέδιο Ανάν, την Άνγκελα Μέρκελ και το Πούτιν καθώς επίσης και για το βέτο της Ελλάδας στο Βουκουρέστι.Οψόμεθα…

Η θατσεροποίηση της Ελλάδας και η Αριστερά

Του Τάκη Φωτόπουλου

Αντίθετα με την επίσημη μυθολογία που υιοθετεί και σχεδόν ολόκληρη η Αριστερά μας, το πρόβλημα δεν είναι το χρέος ούτε καν η δημοσιονομική κρίση που αποτελούν απλά συμπτώματα μιας βαθιάς διαρθρωτικής κρίσης, η οποία θεμελιώνεται στο εξωστρεφές μοντέλο οικονομικής «ανάπτυξης» που υιοθέτησαν μεταπολεμικά οι ντόπιες και ξένες ελίτ.1 Οπως άλλωστε είχα γράψει στη στήλη αυτή από την αρχή της κρίσης, το πραγματικό δίλημμα για τον ελληνικό λαό δεν είναι χρεοκοπία ή όχι, «το πραγματικό δίλημμα είναι: χρεοκοπία με βάση τους επαχθείς όρους που μας επιβάλλουν οι «εταίροι» μας ή χρεοκοπία στην οποία θα επιβάλουμε τους δικούς μας όρους».2 Και η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση άτυπης χρεοκοπίας, από τη στιγμή που έχασε κάθε ίχνος οικονομικής κυριαρχίας με την ανάθεση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της στην τρόικα, με βάση τη δανειακή συνθήκη του Μάη 2010 που επέβαλλε όρους πολύ επαχθέστερους από τους αποικιακούς όρους δανεισμού της χώρας του 1898!Το αν θα ακολουθήσει και τυπική χρεοκοπία, με τη μορφή π.χ. της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, είναι επομένως δευτερεύον θέμα για τα λαϊκά στρώματα που καταδικάζονται με τις Συνθήκες του Μάαστριχτ, της Λισαβόνας κ.λπ. και το Μνημόνιο να πληρώνουν στο διηνεκές πολύ ακριβό τίμημα για την απώλεια κάθε ίχνους οικονομικής κυριαρχίας.Το τίμημα αυτό είναι η «θατσεροποίηση» της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, με μοχλό τις «4 ελευθερίες» της Ε.Ε.: δηλαδή την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, αγαθών, υπηρεσιών και εργασίας που συνοψίζουν το περιεχόμενο της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Ολες οι διαρθρωτικές «τομές», που επιβάλλει σήμερα η τρόικα μέσω της κοινοβουλευτικής χούντας εκπροσωπώντας τις ντόπιες και ξένες ελίτ (μέσα σε ένα όργιο παραπληροφόρησης που ίσως δεν έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα και με τη βοήθεια όχι μόνο «δημοσιογράφων» εν υπηρεσία αλλά και «πανεπιστημιακών», που μη θέλοντας να χάσουν τα κονδύλια της Ε.Ε. που χρηματοδοτούν την έρευνά τους, τα συνέδρια κ.λπ. μιλούν για «μονόδρομο»), εκφράζουν αυτές τις «ελευθερίες». Από το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων που δεν έχει καμιά σχέση με πρόοδο (όπως ισχυρίζεται η χούντα), αλλά απλά στοχεύει στο άνοιγμα της αγοράς υπηρεσιών σε κάθε ντόπια ή ξένη μεγάλη επιχείρηση, μέχρι την κατεδάφιση των συλλογικών συμβάσεων που σκοπεύει στην «απελευθέρωση» της αγοράς εργασίας. Και από το πετσόκομμα των δημόσιων δαπανών και το ξεπούλημα του κοινωνικού πλούτου και το Ασφαλιστικό, μέχρι την «αναμόρφωση» του ΕΣΥ, της Παιδείας, των συγκοινωνιών κ.λπ., που επίσης απλά στοχεύουν στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση κάθε κοινωνικής υπηρεσίας -ήδη τα νοσοκομεία μας έχουν ιδιωτικοποιήσει ουσιαστικά τη νοσηλεία και οι ασθενείς εξαναγκάζονται να πληρώνουν πανάκριβες «αποκλειστικές» για να επιβιώσουν μετεγχειρητικά κ.λπ., στο υποτιθέμενο δωρεάν σύστημα υγείας των χουντικών «σοσια-ληστών». Φυσικά, η «απελευθέρωση» των αγορών εμπορευμάτων έχει επιτευχθεί από καιρό με την Ενιαία Αγορά που έχει φέρει την αποδιάρθρωση της παραγωγής, ενώ η απελευθέρωση της αγοράς κεφαλαίων είναι αυτή που έκανε δυνατή όλη την κερδοσκοπία και τα συνακόλουθα «σπρεντ», με τα οποία εκδηλώθηκε η κρίση ως κρίση χρέους.Ηκαταστροφή αυτή κάθε κοινωνικής κατάκτησης που επιβάλλει η χούντα και η συνακόλουθη πτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων έχουν απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας κινεζικού τύπου «ανάπτυξης» που θεμελιώνεται στην πάμφθηνη «ελαστικοποιημένη» εργασία, στην καταστροφή του περιβάλλοντος (παρά τη μαζική εισαγωγή γερμανικής συνήθως «πράσινης ανάπτυξης» που αχρηστεύει λ.χ. τα κοιτάσματα λιγνίτη της χώρας, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πολύ φθηνότερη ενέργεια, χωρίς να προκαλούν αναγκαστικά σημαντική ζημιά στο περιβάλλον) και σε ένα δημόσιο τομέα που θα παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες «αμερικανικού τύπου»...Σε αυτή τη συστηματική οικονομική και κοινωνική καταστροφή, χωρίς την παραμικρή νομιμοποίηση για τα κτηνώδη μέτρα που επιβάλλονται στα λαϊκά στρώματα, η απάντηση έπρεπε να είναι αυτή που δίνουν σήμερα οι Βρετανοί φοιτητές: «Ο,τι μπορεί να κάνει η Βουλή, το κίνημα μπορεί να ξεκάνει». Ομως, η αντισυστημική Αριστερά (δεν μιλώ για τη ρεφορμιστική η οποία, όταν δεν αμφισβητεί το θεσμικό πλαίσιο και ιδιαίτερα την ένταξή μας στην Ε.Ε. που είναι η βασική αιτία της καταστροφής, ουσιαστικά, δεν ανήκει καν στην Αριστερά) δεν κατάφερε ποτέ να προβάλει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου από τη συστημική κρίση που θα κινητοποιούσε τα λαϊκά στρώματα και θα δημιουργούσε εξεγερσιακές συνθήκες, ανάλογες με αυτές που έχουν ξεσπάσει σήμερα ενάντια σε παρόμοιες κοινοβουλευτικές xούντες με τη δική μας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Αναπόφευκτα, η Αριστερά μας θα πληρώσει πρώτη τη μη ανατροπή της διαδικασίας αυτής, με την ουσιαστική εξαφάνισή της, όπως ήδη έγινε σε κάθε χώρα που έχει θατσεροποιηθεί, από τη Βρετανία και τις σκανδιναβικές χώρες μέχρι την Ιταλία...

enet

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:"Επιμήκυνση και όχι αναδιάρθρωση του χρέους"


Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να εφαρμόσει το πρόγραμμα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, αλλά και τις προσπάθειές της για επιμήκυνση αποπληρωμής, απορρίπτοντας αναδιάρθρωση του χρέους, αναπτύσσει σε μακρά συνέντευξή του στην έγκυρη αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε", ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος συγχρόνως τονίζει κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2013.Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα για αποπληρωμή του χρέους τα επόμενα χρόνια, τόνισε πως η αναδιάρθρωση του χρέους δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, που, όπως η ίδια έχει προτείνει, θα μπορούσε να βοηθηθεί εάν της δινόταν περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή.Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, ο περισσότερος αυτός χρόνος αποπληρωμής θα πρέπει να είναι περίπου ίδιος με εκείνον που δόθηκε στην Ιρλανδία, καθώς στην Ελλάδα δόθηκε μια βραχεία περίοδος και ως εκ τούτου στις αγορές πιστεύουν πως θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα να μπορέσει να αποπληρώσει αυτό το πολύ μεγάλο ποσό σε τέσσερα ή πέντε χρόνια.Απαντώντας τέλος στην ερώτηση εάν θα υπάρξουν φέτος εκλογές στην Ελλάδα, καθώς μερικοί παρατηρητές πιστεύουν πως θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους έπειτα από πρόωρες εκλογές, ο κ. Παπανδρέου τονίζει σαφώς πως εκλογές θα γίνουν το 2013.