Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Την 6 Κυριακή Φεβρουαρίου η Πίτα του Ηπειρώτη

Οι Ηπειρώτες που ανταμώνουν. Οι Ηπειρώτες που αγωνίζονται!
Οι Ηπειρώτες που δημιουργούν με τον ανθό της παράδοσης & της νεολαίας.


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία οργάνωση των αποδήμων Ηπειρωτών, με τις 400 και πλέον οργανώσεις που εκπροσωπούν 600.000 και πλέον Ηπειρώτες στο λεκανοπέδιο της Αττικής, μας προσκαλεί στην ετήσια πανηγυρική της εκδήλωση «Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ».Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011, στις 10 π.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το μεγαλύτερο ετήσιο αντάμωμα των αποδήμων Ηπειρωτών, η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση της Πανηπειρωτικής. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» είναι αφιερωμένη στους Ηπειρώτες που ανταμώνουν, αγωνίζονται και δημιουργούν. Με μια άγρα από τους πιο όμορφους ανθούς της ηπειρώτικης παράδοσης, με τον ανθό της ηπειρώτικης νεολαίας.Με τη συμμετοχή ογδόντα και πλέον χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την χώρα, με τη συμμετοχή 2.500 και πλέον χορευτών, με μια πληθώρα κορυφαίων δεξιοτεχνών της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης καθώς και καταξιωμένων Ηπειρωτών τραγουδιστών, η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» αποτελεί ένα τρίωρο υπερθέαμα που αναδεικνύει την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση της Ηπείρου.Τραγούδια για την αγάπη και την ξενιτιά, την Ιστορία και τον ίδιο τον τόπο, διανθισμένα με ποίηση Ηπειρωτών ποιητών και στίχους από την απαράμιλλη Ηπειρώτικη λαϊκή ποίηση ορίζουν τη δομή μιας πραγματικά πρωτότυπης πολιτιστικής εκδήλωσης. Παρουσιαστές της τρεις από τους καλύτερους νέους Ηπειρώτες ηθοποιούς, η Ρηνιώ Κυριαζή, η Παρασκευή Κατσάνη και ο Νίκος Αρβανίτης. Σκηνοθέτης ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Έφορος Πολιτισμού της Π.Σ.Ε.. Στοιχείο της εκδήλωσης η παράλληλη προβολή πλούσιου οπτικού υλικού από την Ηπειρώτικη φύση καθώς και τις διαδρομές των Ηπειρωτών στο χρόνο.Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης η βράβευση Ηπειρωτών για την προσφορά τους στον Πολιτισμό, το Περιβάλλον, τη Νεολαία, την Ηπειρώτικη Αποδημία. Η αξία των βραβευόμενων κοσμεί τη φετινή μας εκδήλωση.«Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» φέτος, με τρόπο νέο και εμπνευσμένο, φιλοδοξεί να σταθεί αντάξια στη σημασία μιας τέτοιας Πανηπειρωτικής σύναξης σε τέτοιους, δύσκολους καιρούς. Τώρα που, περισσότερο από άλλοτε, το ίδιο το Ηπειρώτικο αντάμωμα έχει ξεχωριστή σημασία. Τώρα που χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά την αξία της συλλογικής έκφρασης και δημιουργίας. Κι είναι για αυτό που φέτος η συμμετοχή των συμπατριωτών μας και των φίλων της Ηπείρου θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Γιατί τώρα το νιώθουμε περισσότερο από άλλοτε: Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα!Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Ερώτηση Θανάση Οικονόμου για τις καθυστερήσεις στην απόδοση ιθαγένειας στους Βορειοηπειρώτες ομογενείς


Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, απευθύνει Ερώτηση ο Θανάσης Οικονόμου αναδεικνύοντας το θέμα της καθυστέρησης απόδοσης ιθαγένειας στους Βορειοηπειρώτες. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της Ερώτησης με τον νόμο 3838/10 εκσυγχρονίστηκε το νομικό πλαίσιο για την ιθαγένεια, καθώς για πρώτη φορά θεσπίστηκαν συγκεκριμένοι, αντικειμενικοί και αξιόπιστοι κανόνες, ενώ ορίστηκε ότι ο μέγιστος χρόνος που έχει η Πολιτεία στη διάθεσή της για την απόδοση ιθαγένειας είναι το ένα έτος.Ωστόσο, οι συσσωρευμένες αιτήσεις, η καθυστέρηση που παρατηρείται στην αποστολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, αλλά και η έλλειψη προσωπικού σε διάφορες Περιφέρειες με τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, έχουν δημιουργήσει πολλές καθυστερήσεις.«Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να ταλαιπωρούνται οι ομογενείς μας, ενώ σε αρκετές των περιπτώσεων να τους δημιουργούνται προβλήματα σε σπουδές στο εξωτερικό», ανέφερε ο Θανάσης Οικονόμου.Στο πλαίσιο της Ερώτησης το Υπουργείο Εσωτερικών καλείται να απαντήσει πόσα αιτήματα Βορειοηπειρωτών βρίσκονται σήμερα σε αναμονή απάντησης, σε ποιο χρόνο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για αυτά τα αιτήματα αλλά και τι πρόκειται να γίνει με το ελλιπές προσωπικό τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και ειδικότερα στους Εισηγητές αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών και φυσικά «αν πρόκειται να ισχύσει και στις αιτήσεις που βρίσκονται στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου το 4μηνο για την αναμονή απάντησης».

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ


Αντιγραφή από τοπικό μπλοκ, χωρίς σχόλιο:Ουρές κόσμου σχηματίζονται στο πολιτικό γραφείο του Αντώνη Μπέζα. Ούτε ως υπουργός δεν είχε δει τόσο κόσμο. Προβληματισμένοι οι πολίτες, του εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον του τόπου.Το γεγονός αυτό όμως δημιουργεί και μεγάλο πονοκέφαλο στους κάθε λογής φιλόδοξους που «θέλουν να γίνουν βεζίρηδες στη θέση του βεζίρη».Τους λείπει όμως το πολιτικό ανάστημα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν αυτό του πρώην υπουργού, πιστεύοντας πως έτσι ο δρόμος που οδηγεί στην εκπλήρωση των προσωπικών τους επιθυμιών μπορεί να γίνει ευκολοδιάβατος.Ο κόσμος και γνώμη έχει και κρίση διαθέτει. Και παρά τις όποιες προσωπικές πικρίες, που ενδεχομένως να έχει, ξέρει πολύ καλά στις δύσκολες στιγμές σε ποιον να προστρέξει και ποιον να εμπιστευτεί.

ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Μειώθηκε κατά 44,2% το εμπορικό έλλειμμα


Μειωμένο κατά 44,2% στα 1.470,9 εκατ. ευρώ ήταν το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το Νοέμβριο του 2010, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., οφείλεται στη συνεχιζόμενη αύξηση των εξαγωγών και στη «βουτιά» των εισαγωγών, λόγω του περιορισμού της ζήτησης από τους Έλληνες καταναλωτές.Ειδικότερα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε το Νοέμβριο 2010 σε 1.470,9 εκατ. ευρώ έναντι 2.634,7 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2009, παρουσιάζοντας μείωση 44,2%.Η συνολική αξία των εισαγωγών-αφίξεων διαμορφώθηκε στο ποσό των 3.074,1 εκατ. ευρώ έναντι 3.797,5 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2009, παρουσιάζοντας μείωση 19%, ενώ η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών ανήλθε σε 1.603,4 εκατ. ευρώ έναντι 1.162,8 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2009, παρουσιάζοντας αύξηση 37,9%.Κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2010, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε σε 18.304,8 εκατ. ευρώ έναντι 28.218,4 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2009, παρουσιάζοντας μείωση 35,1%.Η συνολική αξία των εισαγωγών-αφίξεων μειώθηκε κατά 21,5% στο ποσό των 32.664,1 εκατ. ευρώ έναντι 41.629,6 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2009, ενώ η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών αυξήθηκε κατά 7,1% σε 14.359,2 εκατ. ευρώ έναντι 13.411,3 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2009.

ΒRAINWASH SQUAD live στην Πρέβεζα!

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011 No Name rock bar

Οι BRAINWASH SQUAD live το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου στο No Name Rock bar στην Παραλία της Πρέβεζας με τραγούδια από το νέο τους άλμπουμ, αλλά και με διασκευές έκπληξη σε ένα πολυαναμενόμενο live.Το 2006 άνοιξαν τη συναυλία των New Model Army στην Αθήνα, ενώ τον Απρίλιο του 2009 κέρδισαν το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό MAD4BANDS της τηλεόρασης του MΑD. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς εμφανίστηκαν στα μουσικά βραβεία MAD VIDEO MUSIC AWARDS μαζί με την Ελεονώρα Ζουγανέλη.Το 2010 υπέγραψαν με τη Sony Music Entertainment και μπήκαν στο studio για την ηχογράφηση του πρώτου τους album. Το αποτέλεσμα των ηχογραφήσεων είναι το Days Are A Maze. Το ντεμπούτο τους εντυπωσιάζει με την ευθύτητα της έκφρασης του. Μέσα από το album έχει ξεχωρίσει ήδη σαν single και video το Streets, ενώ έκπληξη αποτελεί η διασκευή τους στο All That She Wants των Ace Of Base, που κλείνει περιπαικτικά το album.
Τιμή εισόδου:5 euro
Χορηγοί επικοινωνίας :Energy 93,4 και Spot Free Press
Με την υποστήριξη του Πολιτιστικού συλλόγου "Eπι Σκηνής"

Άστεγοι στον Καιάδα της μιζοπολιτείας

thumb

Από το Μαρικάκι

Ούτε καν προσχηματικά δεν ασκούν πολιτική πλέον οι ημεδαποί πολιτικοί ταγοί κι εθνοσωτήρες που βάλθηκαν να μας «βγάλουν» απ΄τη χρεοκοπία δια της ομοιοπαθητικής: χορηγώντας μεγάλες δόσεις χρεοκοπίας στο κοινωνικό σώμα.Απασχολημένοι καθώς είναι με την αυτοδιάσωσή τους, και πιο πριν – πρό μνημονίου - με τον πλουτισμό τους και την προαπαιτούμενη επιβίωσή τους εντός ή στις παρυφές της εξουσίας έβαλαν τη διακυβέρνηση της χώρας στον αυτόματο. Γι’ αυτό άλλωστε την παρέδωσαν με τόση ευκολία στους υπερεθνικούς πάτρωνές τους. Ποτέ δεν σήκωσαν κεφάλι από τα μεγάλα έως τα μικρά. Γιατί δεν ήταν στις προθέσεις τους να δυσαρεστήσουν τους ισχυρούς από τους οποίους ήταν εξαρτημένοι καλλιεργώντας αυτό το σύνδρομο στη συλλογική συνείδηση.Τώρα λοιπόν κοιτάνε να σώσουν το τομάρι τους και δεν τους νοιάζει καν η βιτρίνα. Από τον Γιωργάκη που εδώ και ενάμιση χρόνο «κυβερνάει» με οφθαλμοφανή ψέμματα, που αποφάσισε να κυνηγήσει το ευρωομόλογο και να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις ίσα για να έχει υλικό προβολής το δελτίο προπαγάνδας του Μέγκα, ως τους βουλευτές του που την πέφτουν στη Μπιρμπίλη επειδή αποφάσισε να χαλάσει την πιάτσα και να αγγίξει την εκτός σχεδίου ιδιοκτησία…Την ώρα που ο «μεγάλος» πασχίζει για το επέκεινα της πολιτικής του καριέρας και τα μικρότερα ψάρια ανησυχούν για τις βίλες τις δικές τους και των ημετέρων τους, κοινοτικά κονδύλια για κοινωνικές δράσεις χάνονται στην άβυσσο της αδιαφορίας και της γραφειοκρατίας. Κονδύλια για αστέγους, μακροχρόνια άνεργους, άτομα με αναπηρία και ρομά, μετανάστες και κάθε κοινωνική κατηγορία που για διάφορους λόγους βρίσκεται προ των πυλών της φτώχειας και του αποκλεισμού προβλέπονται κονδύλια που είτε η απορρόφησή τους γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς είτε δεν διεκδικούνται καν από την κυβέρνηση. Σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή προς τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης για τον αν στο ΕΣΠΑ υπάρχουν δράσεις υπέρ των αστέγων δόθηκε η απάντηση ότι η «ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει καμία αίτηση χρηματοδότησης για προγράμματα υπέρ αστέγων» παρά το γεγονός ότι τέτοια προγράμματα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. (Είναι ένα θέμα βέβαια αν τα κονδύλια αυτά δίνονται, ή θα δίνονται από εδώ και πέρα, απρόσκοπτα στα τιμωρημένα «γουρουνάκια» της ευρωπεριφέρειας).Σύμφωνα δε με στοιχεία που επικαλείται στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής «ο αριθμός των ανθρώπων που στερούνται στέγη στην Ελλάδα προσεγγίζει τις 20.000, χωρίς να περιλαμβάνονται οι εγκλωβισμένοι μετανάστες από το Δουβλίνο ΙΙ». Το νούμερο αυτό ισοδυναμεί με τον πληθυσμό μιας μικρής πόλης! Ο οποίος απειλεί να αυξηθεί καθώς όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας ωθείται βίαια στη φτώχεια. Τα πράγματα εν ολίγοις είναι αφημένα στην τύχη τους.Υπάρχει βέβαια η σαρκοζοπολυδωροπασοκική πατέντα της καταστολής του προβλήματος όταν αυτό θεριεύει και των «επιχειρήσεων σκούπα» για ό,τι περισσεύει: τους απόκληρους που το πολιτικό σύστημα γεννάει. Όμως σε λίγο το σύστημα θα ξεμείνει από σκούπες και σκουπόξυλα μπροστά στον όγκο του ανθρώπινου «σκουπιδαριού» που θα έχει δημιουργήσει...

topontiki

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Καμία μαζική νομιμοποίηση μεταναστών


Τελεσίγραφο ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση και κανένα περιθώριο μαζικής και αδιάκριτης νομιμοποίησης αλλοδαπών που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα» έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, με αφορμή την κατάληψη της Νομικής από παράνομους μετανάστες.«Αναμφισβήτητη απόδειξη της υλοποίησης της δέσμευσης αυτής αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα, δεκαπέντε μήνες μετά την έναρξη της θητείας της κυβέρνησης δεν έχει διενεργηθεί καμία μεμονωμένη ή μαζική νομιμοποίηση, ούτε και πρόκειται να διενεργηθεί στο μέλλον», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.Το ΥΠΕΣ κάνει λόγο για «ακραίο αίτημα γενικής νομιμοποίησης των μεταναστών που παραμένουν παράνομα στη χώρα» και καταγγέλλει ότι η «αυθαίρετη ενέργεια» έγινε με την υποστήριξη συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων.Υπενθυμίζει ακόμη ότι οι τελευταίες τέτοιες νομιμοποιήσεις διενεργήθηκαν το 2005 και το 2007 από τη προηγούμενη κυβέρνηση, προσφέροντας μαζικά και αδιακρίτως, όπως υποστηρίζει, νόμιμους τίτλους σε 150.000 περίπου αλλοδαπούς που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα.«Η κυβέρνηση θα παραμείνει αταλάντευτη στην πολιτική της υπεύθυνης κοινωνικής ένταξης των νομίμων μεταναστών από τη μια αλλά και της αποφασιστικής αντιμετώπισης της παράνομης εισόδου μεταναστών από την άλλη», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Φωτιά ξέσπασε σε αυτοκίνητο στήν Ηγουμενίτσα -Video


Φωτιά ξέσπασε σε αυτοκίνητο καθώς βρισκόταν σε πορεία στην περιοχή του Γραικοχωρίου Ηγουμενίτσας.Xάρη στήν χρήγορη παρέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ηγουμενίτσας το όχημα γλύτωσε απο ολοκληρωτική καταστροφή.Έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς,διεξάγει η πυροσβεστική υπηρεσία Ηγομενίτσας.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


e-igoumenitsa

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:«Πολιτικά καθοδηγούμενη» η κατάληψη της Νομικής


«Είναι εξοργιστικό ότι πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την ανθρώπινη αγωνία, για να υπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες, καταλύοντας τις πανεπιστημιακές ελευθερίες», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, με αφορμή την κατάληψη της Νομικής από μετανάστες, τονίζοντας: «Δεν βρέθηκαν εκεί τυχαία. Οδηγήθηκαν και καθοδηγήθηκαν».«Η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής», συμπλήρωσε η κ. Διαμαντοπούλου και κάλεσε τις πρυτανικές αρχές «να πάρουν την πρωτοβουλία, να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία».«Οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν με τη συνδρομή όλων των οργάνων της πολιτείας, ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση», κατέληξε η κ. Διαμαντοπούλου.Υπενθυμίζεται ότι 230 μετανάστες έχουν εγκατασταθεί σε χώρο της Νομικής Σχολής, με αίτημα να τους χορηγηθεί άδεια παραμονής στη χώρα μας, ενώ ακόμη 50 έχουν καταλάβει το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.Η κινητοποίηση υποστηρίζεται και οργανώθηκε από την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, το ∆ίκτυο και την ΑΡ.Εν (του κομματικού βραχίωνα της νεολαίας Συνασπισμού στα πανεπιστήμια).Οι μετανάστες που προέρχονται στη συντριπτική τους πλειονότητα από αραβόφωνες χώρες της Βόρειας Αφρικής, σκληραίνουν τη στάση τους, ξεκινώντας από σήμερα απεργία πείνας.

Αντι- πάρτι στη Νομική Αθηνών...

thumb

Της Τζένης Κ.

Μεγάλες Δόξες του σύγχρονου ελληνικού βίου έχουν αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Τα έδρανά της και οι τοίχοι της έγιναν κατά καιρούς μάρτυρες της επιστημονικής ανάπτυξης και της ανέλιξης στιλβουσών διανοιών που έμελλε να διαδραματίσουν σημαντικότατο ρόλο στις μικρές και μεγάλες εγχώριες υποθέσεις απόδοσης δικαιοσύνης (!), στη διακυβέρνηση της χώρας, στα media ή στη διοίκηση των επιχειρήσεών της… Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: Είναι πρέπον στους ίδιους χώρους που ακόμα δονούνται από την έντονη παρουσία μελλοντικών υπουργών, βουλευτών, μάνατζερ και διευθυντών (κι αν όχι ακριβώς στους ίδιους χώρους, σε άλλους χώρους, ανάλογου προσανατολισμού και διανοητικού φορτίου) να έχουν σήμερα…, αυτή τη στιγμή που μιλάμε… -κι ενώ η χώρα νίπτει εφ’ όλης της ύλης με αποσταγμένο νερό τα χέρια και τα πόδια της- απλώσει τα ξεχαρβαλωμένα σαρκία τους, 250 κουρελήδες μετανάστες που διεκδικούν τη μόνιμη παραμονή τους στην Ελλάδα; Εκεί που ανθούν οι κομματικοί πάγκοι, εκεί που διακινούνται προϊόντα ενδοφοιτητικού φαβοριτισμού, εκεί που οργανώνονται οι εκδρομές στη Μύκονο… είναι σωστό να ρουφούν άπληστα αέρα και να αυτογιατροπορεύονται με τη συνδρομή μιας μειοψηφίας φοιτητών… σπόροι αλλόκοτων πατρίδων; Και με ποιο δικαίωμα αυτοί οι τελειωμένοι αριστεροί σαμαρίτες πρόσφεραν τσιμέντο και ύδωρ στους απόκληρους μιας ολόκληρης υφηλίου; Τι αντιαισθητικό πάρτι είναι αυτό που οργάνωσαν;....Καζαντζακικές καταστάσεις… Είναι σα να ήρθαν στις παρυφές του καλού χωριού, του περασμένου με τον ασβέστη του life style, ξεριζωμένοι κακοχωρίτες που μεταφέρουν λέπρα κοινωνικοπολιτικοοικονομικής επιμόλυνσης. Δεν προσφέρονται καν για μελλοντική σηριαλοποίηση. Αντιθέτως, προσφέρονται για άμεση δαιμονοποίηση… Τόσο οι ίδιοι, όσο και οι πάροχοι της φιλοξενίας. Αυτοί οι τελευταίοι καταδικάστηκαν ήδη από την ΠΑΣΠ (τους καταλογίζει μικροκομματική σκοπιμότητα). Καταδικάστηκαν επίσης από τη ΔΑΠ κι από σύσσωμη τη Νέα Δημοκρατία (το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θεωρεί ότι φιλοξενώντας μετανάστες στους ανήλιαγους διαδρόμους των Σχολών μας δίνουμε την εντύπωση ότι είμαστε «ξέφραγο αμπέλι»…, ενώ δεν είμαστε). Καταδικάστηκαν τέλος κι από τη «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντόρας (έκανε λόγο για γνωστούς- αγνώστους της μηδενιστικής αριστεράς…).Μετά από τόσες καταδίκες και τέτοια κατακραυγή δεν μπορεί παρά να αισθανθεί κανείς γλυκά γι’ αυτό το παράξενο Κοινόβιο, ανεξαρτήτως των αρχικών προθέσεων και της νομιμότητας των πρωτοβουλιών της συγκεκριμένης νεολαίας… Αν είναι λαϊκισμός και μικροκομματική σκοπιμότητα να πράττουν ολίγοι φοιτητές αυτό που δεν μπορούν είτε να αποτρέψουν εν τη γενέσει του είτε να φροντίσουν εν τη τελέσει του, οι Κυβερνήσεις…, τότε ας γίνουμε λιγάκι λαϊκιστές. Η κίνηση είναι, ούτως ή άλλως συμβολική… Δεν είπαμε ότι πρέπει να γίνουν τα Πανεπιστήμια Κέντρα Υποδοχής… Μπορούν, ωστόσο, να μεταδώσουν τη φωνή των αλάλων…Κι αφού τέλος πάντων είμαστε ως κοινωνία τόσο ανεκτικοί με τα παράσιτα (τα έχουμε θεσμοθετήσει και ζούμε με τις αλλεργίες μας), γιατί αντιδρούμε τόσο άσχημα, όταν τα πεινασμένα μελαμψά μικροψειρόνια δαγκώνουν τη δήθεν καθαρή εικόνα μας; Κα τι να λένε άραγε για όλα αυτά οι Χριστιανοί;

Στο βίντεο που ακολουθεί, καθ’ όλα φυσιολογικές σκηνές από πάρτι της ΔΑΠ στη Νομική...
topontiki

Σημαντική ημερίδα του ΤΕΕ Ηπείρου στην Πρέβεζα


Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Τμήμα Ηπείρου σε συνεργασία με τη Ν.Ε. Πρέβεζας του ΤΕΕ, στα πλαίσια της εφαρμογής των νέων Ευρωπαϊκών Κανονισμών Σκυροδέματος, διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα στην πόλη της Πρέβεζας στις 29/1/2011 ημέρα Σάββατο από ώρα 9:00 έως 14:30, στην Θεοφάνειο αίθουσα Τέχνης με τίτλο:«ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΟΡΕΩΝ ΑΠΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΕΣ 2 και 8 ».

Οργανώνοντας ένα νέο κόμμα

Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

Κατά την τριήμερη επίσκεψή της στα Γιάννενα, η παρουσία της ήταν έντονη. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε πολλές συνεντεύξεις, έκανε επισκέψεις σε αιρετούς και θεσμικούς φορείς της πόλης, είχε συναντήσεις με «εκλεκτά» στελέχη της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία τόσο στην Κακαβιά όσο και στα Γιάννενα.Ο στόχος της κ. Μπακογιάννη ήταν ένας και μοναδικός: Να πείσει τον κόσμο ότι η «Δημοκρατική Συμμαχία» έχει πολιτική παρουσία και λόγο, και ότι κίνητρό της δεν είναι το «προσωπικό της πείσμα» κατά του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, όπως της έχει καταλογίσει το πρώην κόμμα της. Κατά την επίσκεψή της προσπάθησε να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για την οργανωτική συγκρότηση του κόμματος ενόψει του ιδρυτικού συνεδρίου στις 28 και 29 Μαΐου στην Αθήνα. Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το Σάββατο, μέχρι τέλος του Φεβρουαρίου θα λειτουργήσουν γραφεία της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» σε όλη την Ήπειρο, με στόχο την εγγραφή μελών. «Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων αποφασισμένοι μέσα σε αυτή την κρίση και την απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών, να δώσουμε τη μάχη για να ξανακερδηθεί η αξιοπιστία στην πολιτική» τόνισε και επανέλαβε τα περί «εθνικής συνεννόησης» ως στόχο του κόμματός της, στο πλαίσιο της ανανέωσης του πολιτικού λόγου και στάσης που θέλει να περάσει στους πολίτες. Διαχώρισε δε τα περί «εθνικής συνεννόησης» από τα περί «κυβερνητικής συνεργασίας» θεωρώντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν ένα κοινό: είναι εκπρόσωποι του «παλιομοδίτικου λαϊκισμού». Αναφερόμενη στο σκάνδαλο Siemens κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι το «συγκάλυψαν» ενώ υπεραμύνθηκε της κοινωνικής της σχέσης με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens M. Χριστοφοράκο λέγοντας ότι: «Εξακολουθώ να λέω και σήμερα ότι πρέπει να βρεθεί η αλήθεια και όχι να κρεμιούνται άνθρωποι στα μανταλάκια, όπως έγινε με το δικό μου όνομα, επειδή χαρίστηκαν 12 καφετιέρες και 4 ψυγεία στα ΚΑΠΗ του δήμου Αθηναίων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ως χορηγία από τη Siemens». Επανέφερε δε το αίτημά της περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την υγεία –μια κίνησή της που έχει ερμηνευτεί ότι βάζει στο στόχαστρο συγκεκριμένα πρόσωπα, ειδικά από τον χώρο της ΝΔ, και πιο ειδικά τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και πρώην υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η κ. Μπακογιάννη μίλησε και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι «μέσα σε αυτή την κατάσταση όπου η δ’ δόση του δανείου κινδυνεύει, είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς να βάλει τη χώρα σε εκλογές». Μίλησε ακόμα για τη μεγάλη ανεργία που υπάρχει, εκτιμώντας ότι η Ήπειρος «είναι ίσως η περιφέρεια της Ελλάδας με τον μεγαλύτερο αναπτυξιακό κεφάλαιο» και ότι ώθηση στην ανάπτυξη μπορεί να δώσει η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.Εξέφρασε ακόμα την ανησυχία της για τη μείωση των συνοριακών φυλάκων, αναφέροντας ότι θα καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή. «Γιατί οι συνοριακοί φύλακες αυτό το νόημα έχουν. Είναι φύλακες συνόρων και όχι φύλακες δημοσίων κτιρίων, αστικών κέντρων» είπε. Για το θέμα της υφαλοκρηπίδας με την Αλβανία, εξέφρασε τη λύπη της που το σοσιαλιστικό κόμμα στην Αλβανία δεν στήριξε τη συμφωνία «βάζοντας το δικό του κομματικό συμφέρον πάνω από το ευρύτερο συμφέρον», όπως και για το ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επανέφερε ταχύτατα το θέμα.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Σύσκεψη στο Δημαρχείο Άρτας για θέματα Παιδείας


Συνάντηση με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου κυρία Φιλιώ Νόκα – Ζαράχη είχαν σήμερα στο Δημαρχείο της Άρτας, οι εκπρόσωποι των διευρυμένων Δήμων του Νομού, οι οποίοι συζήτησαν για το μείζον θέμα των συγχωνεύσεων των σχολείων αλλά και για γενικότερα ζητήματα της εκπαίδευσης όπως η μεταφορά των μαθητών. Η συνάντηση είχε σαν στόχο να θέσει τις βάσεις μιας εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των φορέων της Τ.Α. και της Εκπαίδευσης, η οποία θα έχει και συνέχεια ώστε να τους βρει έτοιμους στις νέες προσαρμογές τόνισε ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος: ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Χρήστο Γεώργο, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη κ. Δημήτριος Γαλλίκας, οι Αντιδήμαρχοι Κεντρικών Τζουμέρκων κ.κ. Χρήστος Κουτσιαύτης και Δημήτρης Χαχούλης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Βασίλης Κωνσταντινίδης και ο προϊστάμενος Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Καθοδήγησης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Απόστολος Δήμου.Ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης δήλωσε: «Επειδή τώρα με τον «Καλλικράτη» τα θέματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των Δήμων είχαμε την υποχρέωση να βρεθούμε για να συνεννοηθούμε και να δούμε πώς θα είναι η συνεργασία που πρέπει να έχουμε. Σε πρώτη φάση λοιπόν είδαμε τι προβλήματα υπάρχουν. Υπάρχουν προβλήματα κυρίως στους ορεινούς Δήμους αλλά και σε κάποια πεδινά χωριά που πρέπει να συγχωνευθούν κάποια σχολεία και να μεταφερθούν οι μαθητές σε διπλανά σχολεία με στόχο την καλυτέρευση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου. Η συζήτηση αυτή θα γίνει και με τις τοπικές κοινωνίες γιατί δεν είναι δυνατόν σήμερα ένα σχολείο με τρία ή πέντε παιδιά να παράσχει σωστές εκπαιδευτικές υπηρεσίες γι’ αυτό πρέπει να μεταφερθούν σε μεγαλύτερα σχολεία που διδάσκεται δεύτερη γλώσσα, μαθαίνουν Η/Υ απ’ την Α’ τάξη του δημοτικού κ.τ.λ. Ξεκινήσαμε λοιπόν αυτή την προσπάθεια, αυτή τη συζήτηση ώστε μέχρι τέλος του έτους όπου θα γίνουν οι νέες προσαρμογές να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτά που πρέπει να προκύψουν. Και βέβαια υπάρχουν θέματα μεταφοράς μαθητών με κοστολόγια μεγάλα τα οποία πρέπει να τα δούμε. Υπάρχουν πολλά προβλήματα και τα οποία θα τα συζητάμε εν καιρώ».

Δηλώσεις Φ.Ζαράχη

Η κα Φιλιώ Νόκα – Ζαράχη τόνισε ότι δεν πρόκειται να συγχωνευθούν σχολικές μονάδες οι οποίες βρίσκονται σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Σήμερα συναντηθήκαμε με τους νέους Δημάρχους των νέων Καλλικρατικών Δήμων προκειμένου να συζητήσουμε για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις-ιδρύσεις σχολικών μονάδων, ουσιαστικά για το νέο σχολικό χάρτη που θα διαμορφωθεί και στην Ήπειρο. Θέσαμε τρεις παραμέτρους: τον παιδαγωγικό χαρακτήρα, το δύσβατο και το ορεινό της περιοχής αλλά και τους νέους πόλους ανάπτυξης που θα δημιουργηθούν. Όπου δεν μπορούμε να μετακινήσουμε αυτές διότι βρίσκονται πράγματι σε απομακρυσμένα χωριά αυτό δεν θα το κάνουμε και θα διατηρήσουμε τα σχολεία εκεί. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι θα συγχωνεύσουμε σχολικές μονάδες οι οποίες βρίσκονται σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές. Κι εδώ ιδιαίτερα στο νομό Άρτας υπάρχουν τέτοιες σχολικές μονάδες κι απ’ ότι βλέπω και οι προτάσεις των Δ/ντών της Εκπαίδευσης δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα έχουμε μια συνεργασία με τους νέους Δημάρχους. Έθεσαν αρκετά ζητήματα και κυρίαρχα το θέμα της μετακίνησης των μαθητών. Όπως γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια είχαμε ένα πολύ μεγάλο κόστος σε σχέση με τις μετακινήσεις των μαθητών. Αυτό θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε. Η πρότασή τους είναι με σχολικά λεωφορεία, οδηγούς και συνοδηγούς έτσι ώστε να μεταφέρονται οι μαθητές στις πιο σύγχρονες σχολικές μονάδες. Και έγιναν και προτάσεις εποικοδομητικές σε ότι αφορά το σύγχρονο σχολείο και τη συνεργασία που θα έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την εκπαίδευση διότι δεν μπούμε να δούμε το σχολείο αποκομμένο από την κοινωνία».

Την ίδρυση τομέα ΕΚΑΒ στην Τύρια ζητά ο Μιχάλης Παντούλας


Την Ίδρυση Τομέα ΕΚΑΒ στη Τύρια του Δήμου Δωδώνης,ζητά με ερώτηση του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο,ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Παντούλας.Αναλυτικά στην ερώτηση του ο κ. Παντούλας αναφέρει:"Η περιοχή Τύριας του Δήμου Δωδώνης (έδρα του τ. Δήμου Σελλών) διατρέχεται από την Εγνατία Οδό και αποτελεί σημείο διέλευσης πενήντα, περίπου, οικισμών της ευρύτερης περιοχής Λάκκας Σουλίου - Ντουσκάρας.Η συγκεκριμένη περιοχή, στερείται στοιχειώδους υγειονομικής υποστήριξης. Παρά το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι οι ανάγκες των κατοίκων είναι αυξημένες, ουδείς μέχρι τώρα προέβλεψε κάτι σχετικό. Ο τ. Δήμος Σελλών είχε κατασκευάσει προς τούτο σύγχρονες εγκαταστάσεις υποδοχής υπηρεσιών υγείας, οι οποίες παραμένουν κενές.Το φυσιολογικό θα ήταν το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων να προτείνει τη σύσταση και λειτουργία Τομέα ΕΚΑΒ στον οικισμό Τύρια. Αντί αυτού πληροφορίες αναφέρουν ότι παρασκηνιακά προτείνεται η λειτουργία Τομέα ΕΚΑΒ Παραμυθιάς, τη στιγμή που η συγκεκριμένη κωμόπολη διαθέτει Κ.Υ. και ασθενοφόρο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων. Το πλέον παράδοξο, όμως, όλων είναι το γεγονός ότι το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων δέχεται και διαβιβάζει κεντρικά αιτήσεις υπαλλήλων για μετάθεση στον “υπό σύσταση Τομέα ΕΚΑΒ Παραμυθιάς”, δηλαδή σε ανύπαρκτη υπηρεσία.Ενόψει όλων των ανωτέρω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κος Υπουργός:Εάν είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η σύσταση και λειτουργία Τομέα ΕΚΑΒ Τύριας του Δήμου Δωδώνης για την κάλυψη των αναγκών της Εγνατίας Οδού και των κατοίκων της περιοχής, που υγειονομικώς παραμένουν σε πλήρη εγκατάλειψη έως και σήμερα".

Άθλια η οικονομική κατάσταση του Πνευματικού Κέντρου


Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών,οι οφειλές ανέρχονται στο ποσό των 1.261.487,54 ευρώ,σύμφωνα με την απογραφή που έγινε στις 31/12/2010,για το διάστημα από το 2005 μέχρι το 2010.Σε μια περίοδο μάλιστα,που στα Γιάννενα δεν γινόταν παρά ελάχιστες εκδηλώσεις!Όπως και στην περίπτωση της ΔΕΥΑΙ,έτσι και στο Πνευματικό Κέντρο υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν σε άλλες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα,από τα 25 άτομα με αναπηρία που πληρώνονται από το Πνευματικό Κέντρο, δύο μόνο εργάζονται εκεί!!!

Είχε και ο Εργολάβος κινητό τηλέφωνο από την αμαρτωλή ΑΔΕΙ!!!


Όπως γράψαμε και χθες ο Δήμος Ιωαννιτών,πλήρωνε τεράστια ποσά για κινητά τηλέφωνα,τα οποία δεν κατείχε μόνο ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι,αλλά είχαν μοιραστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή σε ημετέρους!Κινητό τηλέφωνο της κινητής τηλεφωνίας Vodafone στο λογαριασμό της αμαρτωλής ΑΔΕΙ,είχε και ο Σπύρος Εργολάβος!Οι Γιαννιώτες,θα πρέπει να πληροφορηθούν άμεσα όλα τα ονόματα των ανθρώπων που είχαν στην κατοχή τους αυτά τα τηλέφωνα.Ο κ. Φίλιππας Τσουμάνης,ως νέος προεδρος της ΑΔΕΙ,οφείλει να δώσει όλα τα στοιχεία στα τοπικά ΜΜΕ.

Πως ο Γκόντας και η παρέα του βούλιαξαν στα χρέη την ΔΕΥΑΙ


77 υπάλληλοι της ΔΕΥΑΙ,πληρωνόταν από την επιχείρηση,αλλά δεν δούλευαν σε αυτή!!!Το κόστος προσωπικού που πληρωνόταν από την ΔΕΥΑΙ, από το 2002 μέχρι το 2010 και δεν απασχολείτο σε αυτή ανέρχεται συνολικά στα 3.643.594 ευρώ. Το δε κόστος νερού- αποχέτευσης, από οφειλές του Δήμου, των υπηρεσιών και των επιχειρήσεων, ανήλθε στο ίδιο διάστημα στο ποσό των 3.506.884, ήτοι σύνολο 7.150.478 ευρώ.

Δεν λέει λέξη για την ταμπακιέρα ο Εργολάβος


Ως εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα,εμφανίστηκε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο κ. Σπύρος Εργολάβος,ο οποίος χαρακτήρισε παράνομη την την συμμετοχή του Δήμου στα Αγαθοεργά.Ο κ. Εργολάβος τις επόμενες ημέρες θα αρθρογραφήσει σίγουρα σε κάποια εφημερίδα και θα μας μιλήσει πάλι για τα "Φιρμάνια του Σουλτάνου" κ.ο.κ.Για τις χθεσινές αποκαλύψεις του epirusgate,δεν θα έχει να πεί κάτι;Για το γραφείο που του πλήρωνε ο Δήμος;Για την υπάλληλο που απέσπασε παράνομα από την ΔΕΥΑΙ;Τι θα γίνει με αυτή την υπόθεση;Θα επιστρέψει τα χρήματα στο ταμείο του Δήμου;

Το είπε και το έκανε!


Ο Βασίλης Χήτος,αμέσως μετά την εκλογή του στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων,είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ,πως θα υπερψηφίζει οποιαδήποτε πρόταση θεωρεί σωστή,ακόμη και αν αυτή καταψηφιστεί από την παράταξη του.Έτσι,χθες βράδυ,δεν ακολούθησε την γραμμή της παράταξης του για το θέμα του ορισμού εκπροσώπων στα Αγαθοεργά Καταστήματα της Μητρόπολης και ψήφισε υπέρ της πρότασης της δημοτικής αρχής.

Συγκρότηση των Διοικητικών Συμβουλίων των Δημοτικών Επιχειρήσεων


Στην συγκρότηση των Διοικητικών Συμβουλίων των Δημοτικών Επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων, προχώρησε στην χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Στην ίδια συνεδρίαση επανήλθε το θέμα των συμβασιούχων της πρώην ΑΔΕΙ και έγινε εκτενής συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων του Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου.Ο Δήμαρχος απάντησε σε σειρά ερωτημάτων που ετέθησαν από δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και έκανε γνωστό ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συζητηθεί το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος για την λίμνη όπως και η μελέτη για την διαχείριση των απορριμμάτων, την λειτουργία ΧΥΤΥ και την χωροθέτηση εργοστασίου επεξεργασίας.Ο κ. Φίλιος ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει καμία αύξηση των ανταποδοτικών τελών κατά το 2011, ενώ με την εξυγίανση της ΔΕΥΑΙ, στην οποία θα προχωρήσει το Διοικητικό Συμβούλιο θα δοθεί η δυνατότητα για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων προς όφελος των καταναλωτών.«Δεν κάνουμε πολιτική καμένης γης, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι έναντι του σώματος και της κοινής γνώμης να πούμε τι παραλάβαμε. Δυστυχώς όλα στηρίζονταν σε έναν μηχανισμό που δεν είχε στέρεες και σταθερές βάσεις. Τα προβλήματα που κληρονομήσαμε είναι τεράστια. Δέσμευσή μας είναι «όλα στο φως». Το Δημοτικό Συμβούλιο θα ενημερώνεται για όλα και θα αποφασίζει για όλα», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.Στην συνεδρίαση επανήλθε το θέμα των συμβασιούχων της πρώην ΑΔΕΙ. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για την συμφωνία που επήλθε, μετά τις συζητήσεις που είχε την προηγούμενη βδομάδα και στη συνέχεια ο εκπρόσωπος τους κατέθεσε υπόμνημα έξι σημείων, το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό από το σώμα.«Ο δρόμος των εργαζομένων και της νέας Δημοτικής Αρχής είναι κοινός και η ομόφωνη απόφαση θα είναι καθοριστική για τον αγώνα μας» σημείωσε ο κ. Ρούκος.Τα έξι σημεία που ομόφωνα έγιναν αποδεκτά από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι τα ακόλουθα:
* Οι συμβασιούχοι της πρώην ΑΔΕΙ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
* Το Δημοτικό Συμβούλιο να υποστηρίξει το αίτημα της μονιμοποίησης στο Υπουργείο Εσωτερικών.
* Να συγκροτηθεί κοινό μέτωπο με άλλους δήμους που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα.
* Ο Δήμος να τους υποστηρίξει στον δικαστικό αγώνα που μπορεί να προσφύγουν.
* Να μην κοινοποιηθεί καμία απόλυση από το νέο Νομικό Προσωπικό.
* Η νέα επιχείρηση να αποδεχθεί την επίσχεση εργασίας.

Να δώσουν απαντήσεις ο Αντώνης Μπέζας και η τοπική Νέα Δημοκρατία


Ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Νίκος Γκόντας,κατά την διάρκεια του χθεσινοβραδυνού συμβουλίου,ανέφερε πως ο πρώην Υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας,του αποκάλυψε πως με άνωθεν εντολή διέκοψε την διαδικασία για την αλλαγή του καθεστώτος διαχείρισης των κληροδοτημάτων!Ο κ. Μπέζας,οφείλει να δώσει μια απάντηση στους Ηπειρώτες:Πράγματι δέχθηκε τέτοιες εντολές;Και αν ναι,από ποιούς;Tον Υπουργό Οικονομικών ή τον τότε Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή;Αν αληθεύουν όλα όσα ισχυρίστηκε ο Νίκος Γκόντας,τότε οφείλει να πάρει θέση η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων και οι βουλευτές του κόμματος στο Νομό Ιωαννίνων,μιας και ο πρώην δήμαρχος,δεν εκθέτει μόνο τον Αντώνη Μπέζα με όσα ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο,αλλά και τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

Ορισμός εκπροσώπων του δημοτικού συμβουλίου στα Αγαθοεργά Καταστήματα της Μητρόπολης


Το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία αποφάσισε τον ορισμό δύο εκπροσώπων στα Αγαθοεργά Καταστήματα της Μητρόπολης. Εκπρόσωποι ορίστηκαν ο Πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Γιωτίτσας και ο Γραμματέας Παναγιώτης Κιτσούλης.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα, αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, υπογραμμίζοντας ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει αποφανθεί πως νόμιμα υφίστανται τα Αγαθοεργά και πέραν αυτής δεν υπάρχει άλλη νομική απόφαση.«Αν μετέχουμε, ελέγχουμε. Παρακολουθούμε την εφαρμογή και την υλοποίηση των διαθηκών. Η συμμετοχή μας αφορά στον έλεγχο και στην υλοποίηση της βούλησης του διαθέτη», τόνισε ο κ. Φίλιος.Στην συνεδρίαση τοποθετήθηκε εκ μέρους της Ένωσης Πολιτών Ιωαννίνων ο κ. Λευτέρης Ζώλας, ο οποίος χαρακτήρισε παράνομο και αντισυνταγματικό το καθεστώς διαχείρισης των κληροδοτημάτων.Ο κ. Σπύρος Εργολάβος εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα, υποστήριξε ότι δεν υφίσταται νομικό έρεισμα για την λειτουργία των Αγαθοεργών και χαρακτήρισε παράνομη την συμμετοχή του Δήμου.Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας τάχθηκε υπέρ των θέσεων της Επιτροπής Αγώνα, υποστηρίζοντας ότι όσες φορές επιχειρήθηκε αλλαγή στο καθεστώς διαχείρισης δεν κατέστη εφικτό. Ο κ. Γκόντας έκανε γνωστό ότι η παράταξή του θα προσφύγει στην αρμόδια επιτροπή για την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.Ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Δημήτρης Τασούλας, ανέφερε ότι στο θέμα αυτό αποτυπώνεται το συνολικότερο πρόβλημα διαχωρισμού Κράτους Εκκλησίας και τάχθηκε κατά της εκπροσώπησης του Δημοτικού Συμβουλίου.Για παράνομο καθεστώς μίλησε ο επικεφαλής της Δημοτικής Ριζοσπαστικής Αριστερής Συσπείρωσης Στέφανος Σκοπούλης, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας, συμπληρώνοντας πως η εκκλησιαστική περιουσία ανήκει στο λαό.Ο επικεφαλής της παράταξης «3 κλικ Αριστερά» Χρήστος Μαντάς σημείωσε πως το θέμα των Κληροδοτημάτων είναι πολύ σοβαρό και ζήτησε να έρθει συνολικά στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να αποσαφηνιστεί η πολιτική του Δήμου έναντι αυτού.

Καταγγελία του περιφερειάρχη για τις καθυστερήσεις σε Ιόνια Οδό και Ε-65


Τις σοβαρές καθυστερήσεις των εργασιών στους οδικούς άξονες της Ιόνιας Οδού και της Ε-65 καταγγέλλει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, επισημαίνοντας πως περιβαλλοντικά ζητήματα και απαλλοτριώσεις δεν μπορούν να αποτελούν αφορμή διακοπής των εργασιών. Παράλληλα θεωρεί σκόπιμη την έναρξη προώθησης και των οδικών αξόνων Φιλιππιάδας - Πρέβεζας και Ιωαννίνων - Κακαβιάς, έργα τα οποία συνδυαστικά θα οδηγήσουν στην οριστική άρση της γεωγραφικής απομόνωσης και στην αναπτυξιακή ώθηση της Ηπείρου.Οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στην πρόοδο των εργασιών, σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, πρέπει να ξεπερασθούν το ταχύτερο δυνατό, ειδικά τη στιγμή που οι κοινοπραξίες εισπράττουν τα διόδια από τους σταθμούς που τους έχουν παραχωρηθεί, ενώ ο περιφερειάρχης εκφράζει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο τα δύο έργα, κατά την επικείμενη πρωτοβουλία για μείωση των διοδίων και επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης, να μείνουν ημιτελή, φτάνοντας το ένα μέχρι την Φιλιππιάδα και το άλλο μέχρι τη Καλαμπάκα. «Η απροθυμία χρηματοδότησης των εργασιών που επιδεικνύουν οι τράπεζες ή ακόμη και η προσπάθεια του υπουργείου σας να επιτύχει μείωση της τιμής των διοδίων, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει σε βάρος του φυσικού αντικειμένου των δύο έργων», τονίζει ο περιφερειάρχης.Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, η απόφαση του ΣτΕ για αναστολή των εργασιών στο τμήμα Καλαμπάκα-Εγνατία Οδός της Ε-65 για περιβαλλοντικά ζητήματα, δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή προκειμένου να εγκαταλειφθεί το τμήμα αυτό του έργου, που είναι το πιο σημαντικό για την Hπειρο, αλλά και τη Δυτική Μακεδονία. Γι' αυτό προτείνει την άμεση προώθηση των διαδικασιών για τη δεύτερη, εναλλακτική, χάραξη που υπάρχει και την οποία δεν αφορά η προσφυγή στο ΣτΕ.Οσον αφορά το έργο της Ιόνιας Οδού, στο τμήμα Aρτα - Ιωάννινα, σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, τα προβλήματα των απαλλοτριώσεων είναι ελάχιστα, έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη της σήραγγας Αμπελειάς, ωστόσο έχουν διακοπεί οι περαιτέρω εργασίες τόσο σ' αυτή, όσο και στα εργοτάξια που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή Γοργόμυλου - Τερόβου - Σκλίβανης. Παράλληλα, όμως, για να μεγιστοποιηθεί η χρησιμότητα του έργου, τονίζει ο περιφερειάρχης Ηπείρου, είναι απαραίτητο να προχωρήσουν και οι μελέτες για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του οδικού άξονα Φιλιππιάδας - Πρέβεζας και του άξονα προς Κακαβιά.

Τι προτείνει το πανεπιστήμιο

ΕΚ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Τις ενστάσεις αλλά και τις προτάσεις του για τη λειτουργία του ελληνικού, δημόσιου πανεπιστημίου, επαναλαμβάνει η σύγκλητος του ιδρύματος, επισυνάπτοντας και τις προτάσεις του ιδρύματος.Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται το βαθύ χάσμα με τις απόψεις του υπουργείου, παρότι αυτό διατείνεται ότι ο διάλογος θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο. Διάλογος όμως δεν υφίσταται επί του πρακτέου, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει πάρει εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις, από αυτές του υπουργείου. «Οι θέσεις που διατυπώνονται δεν αποτελούν απάντηση στο κείμενο του υπουργείου διότι, όπως αποφάσισε η Σύγκλητος, αυτό δεν αποτελεί βάση διαλόγου. Με τιςθέσεις προτείνεται ένα θεσμικό πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στα ουσιώδη και υπαρκτά προβλήματα του Πανεπιστημίου» αναφέρει η απόφαση της Συγκλήτου.Το ίδρυμα των Ιωαννίνων αναφέρει ότι οι προτάσεις του υπουργείου παρουσιάζουν διαστρεβλωμένη την πραγματική εικόνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και διαμαρτύρεται για τις συνεχιζόμενες περικοπές στις χρηματοδοτήσεις, που έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Οι προτάσεις
Εν τάχει, η Σύγκλητος προτείνει τις εξής παρεμβάσεις: Σχετικά με την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τονίζει ότι θα πρέπει να καθορίζουν τα ιδρύματα τον αριθμό των φοιτητών που θέλουν να πάρουν, καθώς επίσης και να μην ιδρύονται από την Πολιτεία σχολές και τμήματα, άνευ κριτηρίων. Για τη διοίκηση, η Σύγκλητος προασπίζεται το δημόσιο και αυτόνομο χαρακτήρα της λειτουργίας των ιδρυμάτων και τονίζει ότι θα ανώτατο όργανο θα είναι η Σύγκλητος. Εκεί υπάρχει και το μεγάλο «αγκάθι», καθώς το υπουργείο προσανατολίζεται σε μη εκλεγμένους πρυτάνεις-μάνατζερ και συμμετοχή «κοινωνικών φορέων» στη διοίκηση. Ακόμη, το γιαννιώτικο ίδρυμα ζητάει οι καθηγητές να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με αναστελλόμενη την ιδιότητα του πανεπιστημιακού αν κάνει «δεύτερη δουλειά» εκτός πανεπιστημίου. Ζητάει επίσης να καλύπτεται η οικονομική λειτουργία των ΑΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τον τετραετή προγραμματισμό που θα καταθέτουν και να υποβοηθείται «το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο των ΑΕΙ με χρηματοδότηση και από άλλες πηγές, όπως επιδοτήσεις από τις περιφέρειες, χορηγίες, ερευνητικά προγράμματα κ.ά.».Για την έρευνα, ζητάει να χρηματοδοτείται από το κράτος με βάση προτάσεις που καταθέτουν τα πανεπιστήμια, που θα τις καταθέτουν μαζί με τους τετραετείς προγραμματισμούς. Σε αυτήν, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προτείνει να περιλαμβάνονται η πραγματοποίηση ερευνητικών έργων, η ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών, η διεξαγωγή επιστημονικών συναντήσεων (συνέδρια, ημερίδες κ.λπ.) και η δημοσίευση πανεπιστημιακών εκδόσεων κάθε είδους.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Τα Λιμνάζοντα αδιαφανή νερά της Παμβώτιδας

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας

Στην Ημερίδα που διοργανώθηκε από το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την Λίμνη Παμβώτιδα με θέμα “Βιοποικιλότητα και παραγωγικότητα στην Παμβώτιδα» ακούστηκαν από την επιστημονική κοινότητα στοιχεία που καταδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Λίμνη Παμβώτιδα. Τα στοιχεία και τα πορίσματα της ημερίδας προβλήθηκαν ικανοποιητικά από τον τοπικό τύπο. Θα σταθώ ωστόσο στο δημοσίευμα του Θύμιου Τζάλλα το οποίο θέτει αποτελεσματικά και την πολιτική διάσταση του ζητήματος: αν αυτά τα στοιχεία ήταν, έστω και μερικώς, σε γνώση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και του πολιτικού κόσμου τότε γιατί σιώπησαν (στην καλύτερη περίπτωση) ή και κατασκεύασαν στοιχεία μιας…σχεδόν ονειρικής πραγματικότητας;Αισθάνομαι περήφανος και δικαιωμένος που δεν ανήκω στην κατηγορία των πολιτικών προσώπων που σιώπησαν. Χαίρομαι για το δημοσίευμα γιατί μου δίνει την ευκαιρία να διαφοροποιηθώ και να πω ότι από πολύ νωρίς έκρουσα τον κώδωνα κινδύνου έπειτα από ενδελεχή έρευνα για την κατάσταση της λίμνης φέρνοντας το θέμα στην έκτακτη συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο (30-4-2010). Το δημοσίευμά μου έτυχαν ένθετης φιλοξενίας στην Εφημερίδα με ειδικό έντυπο και με θέμα: Η Παμβώτιδα εκπέμπει SOS. Ο ευτροφισμός και οι ανοξικές συνθήκες (έλλειψη οξυγόνου) της λίμνης πόσο αλήθεια επηρεάζουν την υγείας μας; Γύρω όμως από την νοσηρή κατάσταση της λίμνης έχουν υφανθεί (και συνεχίζουν να υφαίνονται) συμφέροντα, μικρά και μεγάλα, που κανένας πολιτικός ή φορέας δεν διακινδυνεύει να θίξει καθώς του αποφέρουν - στην καλύτερη, πιο διάφανη περίπτωση-ψήφους ή αξιώματα.Έτσι καλά κρατούν πλείστα οργανωμένα τουριστικά και συντεχνιακά συμφέροντα, δραστηριότητες αναψυχής, εντός και εκτός λίμνης, οικοπάρκα και ότι περιλαμβάνει ο προσφιλής εσχάτως όρος “Οικοανάπτυξης” (βλ. Π.Δ. Λίμνης). Είναι σύνηθες η κοινή γνώμη να μην δέχεται αυτή την νέα πληροφορία προκειμένου να μην διαταραχθεί η ειδυλλιακή εικόνα που έχει στο μυαλό του ο καθένας για τη Λίμνη. Σας διαβεβαιώ ότι μου ήταν -και είναι ακόμη- εξαιρετικά επίπονο να πείσω ακόμη και ανθρώπους συγγενείς, υποτίθεται, ιδεολογικά για την κρισιμότητα της κατάστασης ακούγοντας πολλές φορές σχόλια…πιο τοξικά και από τα …κυανοφύκη!Είθε η Ημερίδα και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν να ταράξουν τα λιμνάζοντα, αδιαφανή νερά της τοπικής πολιτικής ζωής μας… Είθε να ξεσηκώσουν τους Γιαννιώτες η ζωή, η υγεία και η ευτυχία των οποίων ήταν και είναι αλληλένδετα δεμένες με την υγεία της Παμβώτιδας. Είθε να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας και να απαιτήσουμε πλέον αυτό που μας αξίζει: μία πραγματική ζωή σε ανθρώπινη πόλη. Όμως θεωρώ το κυρίαρχο συμπέρασμα της ημερίδας δεν έγινε αρκούντως αποκαλυπτικό για το Γιαννιώτικο κοινό ότι οι τοξίνες πνίγουν την ζωή στην Παμβώτιδα και κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία των χρηστών της ή των αγροτικών προϊόντων που αρδεύονται από αυτήν.Η αποτελεσματική προστασία δεν εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια και σε “καλές” προθέσεις, βάσει του άρθρου 24 παρ. 2 του Συντάγματος οι αυτοδιοικήσεις όλων των βαθμών έχουν άμεση υποχρέωση να θέσουν την περιοχή υπό καθεστώς ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΗΣ προστασίας 1.183/86 ΣτΕ και Agenda 21 για πιο βιώσιμες Ευρωπαϊκές πόλεις.

Πρόταση για ευέλικτο ωράριο


Το πλαίσιο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μετά και τη νέα πρόταση των φορέων για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές απασχολεί το σύνολο του εμπορικού κόσμου.Η οικονομική κρίση και τα προβλήματα στο σύνολο της αγοράς κινητοποίησαν την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου που ξεκίνησε διάλογο με τους εμπορικούς φορείς και τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων για να εξετάσει τα νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά.Στα πλαίσια αυτού του διαλόγου χθες πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και της επιτροπής λιανεμπορίου της ΕΣΕΕ όπου συζητήθηκαν οι δέκα ελεγχόμενες αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν την επέκταση ή μη της εξαίρεσης σε μία ή δύο επιπλέον Κυριακές τον χρόνο και τη μεταφορά έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων την 1η εργάσιμη του έτους.Προτάσεις κατέθεσε και ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιώργο Νταλαμάγκα, ως προς το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων προτάθηκε η λειτουργία των καταστημάτων 48 ώρες την εβδομάδα, ωράριο που κρίνεται αρκετό τόσο για τους εμπόρους όσο και τους καταναλωτές. Η προϋπόθεση που θέτει ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων είναι θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου και η εξουσιοδότηση για τον καθορισμό του ωραρίου, αν θα είναι ελεύθερο, συνεχές ή «σπαστό», να ανήκει στον τοπικό εμπορικό σύλλογο που θα λαμβάνει την απόφαση με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής.Όπως σημείωσε ο κ. Νταλαμάγκας, ζητούμενο είναι η διασφάλιση τόσο των καταναλωτών, όσο και των εμπόρων. Οι μικρομεσαίοι έμποροι δεν έχουν τη δυνατότητα της λειτουργίας των καταστημάτων τους όλες τις Κυριακές. Άλλωστε στην αγορά δεν λείπουν οι ώρες, αλλά οι ρευστότητα από τους καταναλωτές, υπογράμμισε.
Ένα ακόμη ζήτημα για τον Εμπορικό Σύλλογο είναι να οριστεί συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για τις προσφορές και να ελέγχονται τα καταστήματα. Όπως τόνισε ο κ. Νταλαμάγκας με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται οι καταναλωτές, καθώς περιορίζονται ενδεχόμενα παραπλάνησης, παράλληλα όμως διασφαλίζεται και η περίοδος των εκπτώσεων, που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τον εμπορικό κόσμο.Πάντως μέχρι στιγμής η κίνηση στα καταστήματα της πόλης κρίνεται μέτρια, παρά το γεγονός πως από τις 15 Ιανουαρίου έχουν ξεκινήσει και επισήμως οι εκπτώσεις. Πρόκειται για μια κατάσταση που ανέμεναν οι περισσότεροι έμποροι, υπογράμμισε ο κ. Νταλαμάγκας.

Τι γίνεται με τις επιχειρησιακές συμβάσεις
Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί επίσημη πρόταση από τοπική επιχείρηση για τη σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης, ο προβληματισμός των Γιαννιωτών εργαζομένων είναι έντονος. Είναι χαρακτηριστικό πως οι επιχειρήσεις προς το παρόν ρωτούν για τις προϋποθέσεις ένταξης στις νέες συμβάσεις.Σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τους εργαζόμενους και τους συλλόγους η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου των Ιωαννίνων πραγματοποιεί την Τετάρτη στις 18.00 ενημερωτική σύσκεψη.Βέβαια, η σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς διαθέτει ασφαλιστικές δικλείδες. Βασική προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να οδηγείται σε πτώχευση και η ιδιοκτησία της να έρθει σε συνεννόηση με το σωματείο εργαζομένων για την σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης.Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σωματείο διαμορφωμένο μέσα στην επιχείρηση θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με το κλαδικό σωματείο ή διαφορετικά με την ομοσπονδία όπου ανήκουν οι εργαζόμενοι.Η εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων θα εξεταστεί σε βάθος χρόνου, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, καθώς διαθέτει προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα με βάση τη νομοθεσία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πληροφόρηση για ενδιαφέρον εμπορικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την σύναψη τέτοιων συμβάσεων, υπογράμμισε ο κ. Νταλαμάγκας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Η χώρα έχει ανάγκη εργαλείων και δομών άμεσης δημοκρατίας

Του Νίκου Κοτζιά

Α. Η γεμάτο ελλείμματα σημερινή αντιπροσωπευτική δημοκρατία
Στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα για τη δημοκρατία. Το πρώτο είναι, ότι η δημοκρατία έχει ελλείμματα ως προς την ανάπτυξή της στον υπερεθνικό χώρο. Το δεύτερο, ότι δεν έχει διασφαλιστεί η δημοκρατία στον κυβερνοχώρο. Το τρίτο, ότι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία έχει ουσιαστικά ανεραίση τον εαυτό της με την ενίσχυση τάσεων «εσωτερίκευσης του συστήματος». Δηλαδή, του ότι όλο και περισσότερο η βουλή δεν αποφασίζει, αλλά απλά επικυρώνει αποφάσεις της κυβέρνησης. Ότι ουσιαστικά έχει καταργηθεί η συλλογική διαδικασία αποφάσεων στο υπουργικό συμβούλιο. Το τελευταίο όλο και περισσότερο απλά επικυρώνει τις επιλογές του ενός ή άλλου υπουργού και του γραφείου του πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση, δηλαδή, δεν εκτελεί τις αποφάσεις των νόμιμα εκλεγμένων βουλευτών και της πλειοψηφίας τους.Συμβαίνει το εντελώς αντίστροφο και ουσιαστικά αντισυνταγματικό.Υπάρχει, ακόμα, ένα γενικότερο πρόβλημα με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Όλο και πιο συχνά οι κυβερνήσεις εκλέγονται με διαφορετικό πρόγραμμα από εκείνο που εφαρμόζουν. Επιπλέον, υπάρχουν σε κάθε κοινωνία περιοχές, εδαφικές και θεματικές, στις οποίες είναι δυνατό να διαμορφώνονται διαφορετικές πλειοψηφίες από εκείνες που υπήρξαν στις γενικές εκλογές. Σε αυτό προσθέστε το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μιας κυβέρνησης κάθε άλλο παρά έχει προκύψει από μια ανάλογη πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα. Τέλος, οι εκλογές στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία λειτουργούν περισσότερο ως διαδικασία επιλογής προσώπων και λιγότερο ως επιλογών λύσης μεγάλων θεματικών.

Β. Άμεση δημοκρατία: δημοψήφισμα, νομοθετική πρωτοβουλία, ανυπακοή

Όλα τα προαναφερθέντα, επιβεβαιώνουν ότι οι σημερινές δομές και λογικές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας δεν επαρκούν. Μαζί με την ποιοτική επέκταση και αναβάθμιση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, χρειάζονται, λοιπόν, θεσμοί και πολιτική κουλτούρα που να περιορίζουν τον αυταρχισμό κυβερνήσεων κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αλλά λαϊκής-εκλογικής μειοψηφίας. Χρειάζονται, δηλαδή, στο πολίτευμά μας στοιχεία άμεσης δημοκρατίας.Ουδείς μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι η δημοκρατία στο πεδίο του εθνικού κράτους είναι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Εξίσου δεν μπορεί να παραβλέψει ότι αυτή είναι σήμερα ανεπαρκής και δυσλειτουργική. Η πρότασή μου, λοιπόν, δεν είναι η υποκατάσταση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας από την άμεση, αλλά η συμπλήρωση της σημερινής δημοκρατίας με στοιχεία της άμεσης δημοκρατίας. Σε αυτά περιλαμβάνω σειρά προτάσεών μου για την ουσιαστική μεταρρύθμιση της ελληνικής δημοκρατίας, με την ενσωμάτωση σε αυτήν τέτοιων αρχών, όπως του δημοψηφίσματος, της από τα κάτω νομοθετικής πρωτοβουλίας, της πιο εκτεταμένης αξιοποίησης της κλήρωσης και, τέλος, της αποδοχής του δικαιώματος της ανυπακοής ως ενός θεμελιακού δημοκρατικού δικαιώματος.

Β.1. Δημοψήφισμα και το παράδειγμα στην Κερατέα
Το δημοψήφισμα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αποφασίζουν με ευκρίνεια, με ένα «ναι» ή «όχι», αν συμφωνούν σε ένα μέτρο που έχει ληφθεί, ή προτείνεται να ληφθεί, σε μια νομοθετική αλλαγή, ακόμα και συνταγματική, καθώς και σε θεμελιακά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Τα αδύναμα σημεία του θεσμού του δημοψηφίσματος είναι ότι μπορεί να γίνει κατάχρησή του, καθώς και να τοποθετούνται τα υπό έγκριση θέματα με τρόπο (σκόπιμα) ακατάλληλο. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί, εάν διασφαλιστούν στον ειδικό για τα δημοψηφίσματα νόμο οι κατάλληλες προβλέψεις και ρυθμίσεις.Το πλεονέκτημα των δημοψηφισμάτων είναι ότι παρακινούν την κοινωνία να διαλογιστεί και διαβουλευτεί ουσιαστικά για σοβαρά θέματα. Διαχέει τη γνώση στην κοινωνία. Την παρακινεί να ασχοληθεί με θεμελιακά ζητήματα και όχι με το Life Style. Καθιστά τους πολίτες υπεύθυνους όχι μόνο για το ποιόν ψηφίζουν, αλλά και προς τι ψηφίζουν τι. Μεγάλα ζητήματα της πολιτικής, όπως αυτά που απορρέουν, επί παραδείγματι, από το μνημόνιο θα είχαν τεθεί στον ίδιο το λαό. Αλλά και «μικρότερα» ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών θα ετίθεντο υπό την άμεση κρίση τους. Οι πολίτες θα είχαν άμεσο λόγο σε επίπεδο γειτονιάς (με γενικές συνελεύσεις), αλλά και δήμου ή περιοχής. Από αυτή την άποψη επείγει και μια ανάλογη αλλαγή στον Καλλικράτη.Το δημοψήφισμα αποτελεί ένα εργαλείο δημοκρατίας ενάντια στην «δικτατορία των ειδικών και των τεχνοκρατών». Σε πλαίσια άμεσης δημοκρατίας θα είχε αναγκαστεί η τεχνοκρατική υπερδομή της χώρας να συζητήσει και συνεννοηθεί με τους κατοίκους για το που θα μετακινηθούν, επί παραδείγματι, οι ΧΥΤΑ. Θα αναγκαζόταν Δημόσιο και εταιρείες να δώσουν πολλά περισσότερα από όσα θέλουν να πάρουν προκειμένου να εγκατασταθούν οι ΧΥΤΑ στη μία ή άλλη περιοχή, όπως συμβαίνει σήμερα με την δικαιολογημένη αντίσταση των πολιτών στο Κορωπί. Οι αυθαιρεσίες γενικότερα θα περιορίζονταν.

Β.2. Νομοθετικές πρωτοβουλίες – άσυλο βουλευτών και καναλιών
Το δημοψήφισμα είναι συνήθως μια διαδικασία αποτροπής ή έγκρισης προτάσεων ή αποφάσεων που έχουν λάβει τρίτοι, στα πλαίσια του κυβερνητικού – κοινοβουλευτικού συστήματος. Η νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί για μένα ένα πολύ πιο ισχυρό δημοκρατικό εργαλείο από ότι όλα τα άλλα της άμεσης δημοκρατίας. Δεν είναι τόσο αποτρεπτικό, αλλά δημιουργικό. Μπορεί να «κλείσει τρύπες» που ο νομοθέτης της κυβέρνησης έχει αφήσει σκόπιμα ανοικτό. Μπορεί να επιφέρει ριζικές αλλαγές στο υπάρχον νομοθετικό σύστημα. Ακόμα, δύναται να ανοίξει εντελώς διαφορετικούς ορίζοντες στην πολιτική σκηνή και στη διαδικασία παραγωγής πολιτικής.Πιστεύω ότι αν υπήρχε η δυνατότητα αλλαγής του υπάρχοντος συνταγματικού – νομοθετικού πλαισίου, τότε είναι σίγουρο ότι οι πρωτοβουλίες των πολιτών θα είχαμε επιβάλει εδώ και χρόνια την αλλαγή, επί παραδείγματι, του νόμου «για τις ευθύνες των υπουργών» και θα είχε αλλάξει ο κανονισμός και η πρακτική για το άσυλο των βουλευτών. Θα είχαν επιβληθεί δε, η νόμιμη αδειοδότηση των καναλιών και θα είχε αποτραπεί η υπόθεση με τα ομόλογα. Ανάλογα θα υπήρχαν περισσότερες και πιο δημοκρατικές ρυθμίσεις ως προς τα ζητήματα της μετανάστευσης και εκείνα της λαθρομετανάστευσης. Επιτέλους δε, θα καταλάβεναν ορισμένοι ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει σε αυτούς και μόνο.

Β.3. Κλήρωση και η εκλογή Προέδρου
Προκειμένου να λειτουργήσει η δημοκρατία με τους πολίτες στο κέντρο της, και όχι τους επαγγελματίες πολιτικούς, πρέπει να επεκταθεί η αρχή της κλήρωσης. Αυτή, όταν εφαρμόζεται με διαφάνεια και δικαιότητα, διασφαλίζει το δικαίωμα κάθε πολίτη να εξασκεί δημόσιες λειτουργίες. Μπορεί δε να συμβάλλει στο ξεμπλοκάρισμα πολλαπλών διαδικασιών. Όπως υπάρχουν σήμερα, επί παραδείγματι, πολίτες που κληρώθηκαν και συμμετέχουν στα δικαστήρια ενόρκων ή στις εφορευτικές επιτροπές για τις εκλογές, ανάλογα θα μπορούσαν να υπάρχουν πολίτες που κληρώθηκαν ως τμήμα του σώματος εκλογής του Προέδρου της δημοκρατίας. Αντί η χώρα να μπαίνει στο δίλλημα εκλογές ή μη λόγω τυχόν της μη εκλογής Προέδρου από τη βουλή, να διερευνηθεί με «κληρωτούς» το ίδιο το εκλογικό σώμα του Προέδρου. Προτείνω, στην εκλογή του Προέδρου να συμμετέχουν μαζί με τους βουλευτές, εκπρόσωποι των περιφερειών καθώς και ένα ποσοστό 15% πολιτών από κλήρωση. Σε αυτό τον τομέα έχουμε να διδαχτούμε πολλά από τον χρυσό αιώνα των Αθηνών.

Β.4. Δημοκρατία της ανυπακοής – η πάλη γύρω από τα Διόδια
Η αθηναϊκή δημοκρατία, η κινέζικη παράδοση της ανατροπής των αυτοκρατόρων που διατάρασσαν την αρμονία λαού και ηγέτη, οι μεγάλοι πολιτικοί φιλόσοφοι όπως ο Λοκ, η δημοκρατία της διαβούλευσης, το άρθρο 114 στο προχουντικό Σύνταγμα και ανάλογα στο σημερινό, όλα αυτά στηρίζονταν σε μια αρχή: δεν είναι ο θεός, δεν είναι ο μονάρχης ή πρωθυπουργός, αυτός από τον οποίο προκύπτει νομιμότητα στην θέσμιση του ενός ή άλλου θεσμού και νόμου, αλλά ο κυρίαρχος λαός. Όταν παραβιάζεται το σύνταγμα, ο νόμος, το πνεύμα του νόμου και η αίσθηση δικαίου και ηθικής του λαού, ως σύνολο ή ως κοινότητα ανθρώπων σε μια περιοχή ή κλάδο κοινωνικής δράσης, τότε αυτός δικαιούται αντίστασης. Δικαιούται να μην υπακούει στην παρανομία των ισχυρών, των εξουσιαστών των εχόντων και κατέχοντων. Και αυτό συμβαίνει σήμερα στα διόδια. Οι ισχυροί παραβιάζουν τα πιο πάνω και επιδιώκουν να κάνουν τους πολίτες συνένοχους και ανεκτικούς σε αυτές τις παραβιάσεις. Όπως στην περίπτωση των διοδίων που έχουν παραβιαστεί νόμοι, ηθική, δικαιοσύνη, οδηγίες της ΕΕ. Απέναντι σε αυτές τις παραβιάσεις οι πολίτες δικαιούνται και οφείλουν ανυπακοή.Συνολικά, η σημερινή κοινοβουλευτική δημοκρατία έχει σοβαρά τραυματιστεί. Στην ανάκαμψη της θα βοηθήσει η εισαγωγή στοιχείων της άμεσης δημοκρατίας. Στοιχείων για τα οποία διατύπωσα ορισμένες προτάσεις. Δεν χρειάζεται να συμφωνεί κανείς με όλες. Αυτό που χρειάζεται είναι να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος. Είμαι έτοιμος να συζητήσω οποιαδήποτε πρόταση. Δεν δέχομαι το σκοτάδι των κατέχοντων και τη σιωπή των εχόντων.Φίλος καλός μου σημείωσε, ως προς το άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας, ότι δεν τίθεται θέμα εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ αυτή την τριετία, καθότι στο νέο καταστατικό του κυβερνητικού κόμματος προβλέπεται ότι Πρόεδρος που πρωθυπουργεύει δεν υπόκειται στη δοκιμασία επανεκλογής. Ευχαριστώ για την ορθή υπενθύμιση. Απλά αναρωτιέμαι μήπως με μια τέτοια ρύθμιση πιστοποιείται η ταύτιση κόμματος και κράτους;

Δεν φτηναίνουν τα εισιτήρια

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ, ΧΩΡΙΣ ΘΕΑΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Σε υπόθεση ανάλογη με τη διαπραγμάτευση των τιμών των… διοδίων, τείνει να γίνει η τιμή του εισιτηρίου του αστικού ΚΤΕΛ.Χτες, συναντήθηκαν η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τη διοίκηση του αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, συμφώνησαν ότι μπορούν να συνεργαστούν σε καλό κλίμα, ωστόσο λύση για τα ακριβά φοιτητικά και μη εισιτήρια, δεν βρέθηκε.Το πρόβλημα είναι ότι όσο το εισιτήριο δεν επιδοτείται από κανέναν, η διοίκηση του ΚΤΕΛ δεν πρόκειται να το μειώσει. Παρότι είναι πλέον συχνό το φαινόμενο, λεωφορεία ειδικά στις μη εμπορικές γραμμές ή σε περιόδους που λείπουν οι φοιτητές, ναπηγαινοέρχονται με λίγους επιβάτες λόγω και των ασύμφορων τιμών, τα εισιτήρια δεν πέφτουν. «Είμαι και εγώ κατά του ακριβού εισιτηρίου και δεν μου αρέσει να βλέπω άδεια τα λεωφορεία» λέει ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ Στέφανος Μουστακλής, συμπληρώνοντας όμως ότι το ΚΤΕΛ δεν έχει καμία επιδότηση ούτε στα εισιτήρια, ούτε στα καύσιμα.Το πρόβλημα όμως της μετακίνησης στο πανεπιστήμιο και το νοσοκομείο, επιζητάει άμεση λύση, καθώς τα αντίτιμα για τους χιλιάδες εργαζόμενους και φοιτητές, ειδικά για μετακινήσεις εντός (πλέον) του δήμου Ιωαννιτών, είναι πολύ ακριβά. Αντίστοιχες επαφές πανεπιστημίου και ΚΤΕΛ είχαν γίνει και στο παρελθόν, χωρίς και πάλι να υπάρξει κάτι ουσιαστικότερο, πέραν του να μην πληρώνουν οι φοιτητές εισιτήριο για διαδρομές μέσα στην πανεπιστημιούπολη. Πριν από λίγες μέρες πάντως, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έβαλε δική του «γραμμή» με δύο λεωφορεία, τα οποία κάνουν συγκεκριμένη διαδρομή ξεκινώντας πρωί και μεσημέρι, με στάσεις στα νοσοκομεία «Παπανικολάου» και «Παπαγεωργίου».

Ακριβότερα εντός
Δεν είναι όμως λίγα τα παράπονα των επιβατών. Μόλις την περασμένη Παρασκευή επιβάτιδα-εργαζόμενη στο πανεπιστήμιο διαμαρτυρόταν σε επιστολή που έστειλε σε αρκετά ΜΜΕ, τόσο για τα ακριβά εισιτήρια που δεν αντιστοιχούν στην απόσταση, αλλά και για τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα του ΚΤΕΛ. Κατήγγειλε ότι τα λεωφορεία συχνά φεύγουν νωρίτερα από την ώρα αναχώρησης από τις αφετηρίες, ότι το δρομολόγιο εντός του πανεπιστημίου αλλάζει ανάλογα με το τι θέλει ο οδηγός και συχνά όσοι περιμένουν για να μετακινηθούν εντός πανεπιστημιούπολης (χωρίς εισιτήριο), περιμένουν μάταια, ότι συχνά οι οδηγοί δίνουν εισιτήρια πιο ακριβά από τη ζώνη στην οποία κινούνται, εισιτήρια τα οποία είναι ήδη ακριβότερα από την τιμή τους εκτός λεωφορείου. Για τα εισιτήρια που πουλάνε οι οδηγοί, ο κ. Μουστακλής λέει ότι προβλέπεται από το εργασιακό καθεστώς του ΚΤΕΛ και ότι παίρνουν οι εργαζόμενοι μερίδιο. Ο νόμος, αναφέρει ότι τα λεωφορεία πρέπει να έχουν μηχανήματα που θα εκδίδουν εισιτήρια με χρηματικό αντίτιμο, χωρίς να αποκλείει πάντως την αγοραπωλησία εισιτηρίων «πρόσωπο με πρόσωπο». Όσο για τις ακόμη πιο αυξημένες τιμές τις οποίες υποχρεούνται να πληρώσουν οι επιβάτες εάν δεν έχουν ήδη εισιτήριο και τη στιγμή που δεν υπάρχουν παντού διαθέσιμα εισιτήρια, δεν προβλέπει κάτι ο σχετικός νόμος…

Τα ακυρωτικά στο… σέρβις

Η εργαζόμενη διαμαρτύρεται γιατί οι «φυσαρμόνικες», τα διπλά λεωφορεία δεν έχουν ακυρωτικά μηχανήματα. Ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ κ. Μουστακλής, δικαιολογεί την απουσία των μηχανημάτων λέγοντας ότι είναι για επισκευή. «Δεν μπορούμε να τα στέλνουμε ένα-ένα στην Αθήνα. Τώρα είμαστε και εμείς εγκλωβισμένοι, γιατί περιμένουμε 12 μηχανήματα να επιστραφούν από το σέρβις», αναφέρει. Φυσικά, αυτό δεν καλύπτει το κενό που υπάρχει, καθώς ο νόμος 2963 προβλέπει ρητά την ύπαρξη ακυρωτικών μηχανημάτων σε όλα τα οχήματα. Ο κ. Μουστακλής πάντως τονίζει ότι η απουσία τους δεν συνιστά φοροκλοπή από το ΚΤΕΛ, καθώς, όπως ο ίδιος λέει, τα μηχανήματα υπάρχουν μόνο για να ακυρώνουν το εισιτήριο και να μην ξαναχρησιμοποιείται. Η εργαζόμενη στο πανεπιστήμιο πάντως, υποστηρίζει ότι «τα διπλά λεωφορεία δεν έχουν και δεν είχαν ποτέ ακυρωτικά».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου ο Αντιπεριφερειάρχης κος Στράτος Ιωάννου, επισκέφθηκε τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κο Γ. Νικητιάδη, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο των Ξενοδόχων Πρέβεζας Π. Χαλκίδη και τον Π. Βασιλάκη, συνεργάτη του Υφυπουργού σε θέματα αθλητισμού, προκειμένου να συζητήσει θέματα που αφορούν τη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.Η συζήτησε έγινε σε θερμή ατμόσφαιρα και δόθηκε η ευκαιρία στον Αντιπεριφερειάρχη να εκθέσει σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη της περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου, καθώς ο Στράτος Ιωάννου έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την τουριστική ανάπτυξη ολόκληρης της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο κος Ιωάννου, ανέδειξε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και ζήτησε την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού στις σχεδιαζόμενες δράσεις. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την προσέλκυση αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, η παρουσία των οποίων θα εξασφάλιζε τακτική συγκοινωνιακή ζεύξη του αεροδρομίου του Ακτίου με Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, γεγονός που θα είχε άμεση θετική επίπτωση στον τουρισμό. Για το σκοπό αυτό ακολούθησε συνάντηση με εκπροσώπους αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, κατά τη οποία ο Στράτος Ιωάννου ανέδειξε τη στρατηγική θέση του αεροδρομίου του Ακτίου, το οποίο έχει τις προδιαγραφές να δεχτεί μεγάλο αριθμό πτήσεων όλων των τύπων και μπορεί να εξυπηρετήσει την ευρύτατη ακτίνα περιοχών.Ο Υφυπουργός Τουρισμού κος Γ. Νικητιάδης άκουσε με προσοχή την εισήγηση του κου Αντιπεριφερειάρχη και δήλωσε ότι θα συμβάλλει από την πλευρά του για την πραγματοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφτεί την περιοχή μας για να διαπιστώσει και ο ίδιος τις αναπτυξιακές δυνατότητές της.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ:Ρύθμιση κυκλοφορίας στον ισόπεδο κόμβο Σελλάδων


Από την Αστυνομική Δ/νση Άρτας εκδόθηκε ανακοίνωση για την ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων στον ισόπεδο κόμβο προσωρινής κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου «Σελλάδες-Άγιος Δημήτριος-Φιλιππιάδα & E.Ο. Άρτας-Τρικάλων», λόγω εκτέλεσης εργασιών, στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Εκτρέπουμε την κυκλοφορία στον ανισόπεδο οδικό κόμβο της Νέας Ιόνιας Οδού με την Ε.Ο. Άρτας Τρικάλων καθώς επίσης και στην παράκαμψη Σελλάδων (Νέας Ιόνιας Οδού) με την Ε. Ο. Αντιρρίου-Άρτας. Η κίνηση των οχημάτων θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τις υφιστάμενες προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Η εκτροπή γίνεται λόγω εκτέλεσης εργασιών στο πλαίσιο κατασκευής του έργου «ΤΜΗΜΑ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΣΕΛΛΑΔΕΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΑΡΤΑΣ -ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ» και για το χρονικό διάστημα από 20-01-2011 έως 30-04-2011. Κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των πεζών και τροχοφόρων και να τοποθετηθεί η προβλεπόμενη από τα άρθρα 9 και 10 του Κ.Ο.Κ σήμανση με μέριμνα της ανωτέρω εταιρείας Κ/Ξ ΕΛΤΕΡ Α.Τ.Ε.-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Η παρούσα απόφαση ισχύει ΜΟΝΟ κατά την ως άνω χρονική διάρκεια. Οι παραβάτες της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2696/99 περί Κ.Ο.Κ όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.3542/07 (ΦΕΚ50Α/2-3-2007) και η εφαρμογή της ανατίθεται στο Τ.Τ Άρτας και στο Α.Τ. Περιφέρειας Άρτας αντιστοίχως.».

Δουλέμποροι εγκατέλειψαν 32 παράνομους μετανάστες στην Λούτσα Πρέβεζας!


Συνολικά 32 παράνομους μετανάστες - 30 άνδρες και δύο γυναίκες - εντόπισε χθες το βράδυ στην περιοχή παραλίας της Λούτσας στην Πρέβεζα το προσωπικό της Λιμενικής Αρχής μετά από ενημέρωση της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ). Στην περιοχή έφθασαν με σκάφος νηολογίου Αμστερνταμ, που έφερε το όνομα «Οσιος Ιωάννης».Οπως ανακοινώθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο, στη 1:25 μετά τα μεσάνυχτα το ρυμουλκό «Παναγία Τήνου» δεν κατάφερε να ρυμουλκήσει το «Οσιος Ιωάννης» λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Το τελευταίο φρουρείται από προσωπικό του Λιμεναρχείου Πάργας.Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των διακινητών και τυχόν παράνομων μεταναστών οι οποίοι διέφυγαν.

Εορτή των Ελληνικών Γραμμάτων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σας προσκαλούν στην εορτή των Ελληνικών Γραμμάτων,την ημέρα των Τριών Ιεραρχών Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 19.00,στην Αίθουσα Τελετών "Γεώργιος Μυλωνάς" του Πανεπιστημίου.Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας θα εκφωνήσει η Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας,Καθηγήτρια κα Κατερίνη Λιάμπη,με θέμα: "Διανόηση και φωτισμένη ηγεσία κατά την κλασική αρχαιότητα".Θα ακολουθήσειαπονομή τιμής σε μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

Διάλεξη για τα Βιολογικά και μεταλλαγμένα προϊόντα


Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων διοργανώνει διάλεξη με θέμα "Βιολογικά και μεταλλαγμένα προϊόντα. Ερωτήματα και προβληματισμοί.",την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 19:00 στην αίθουσα σεμιναρίων της τ. Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων (στοά Σάρκα).Ομιλητής: Ευάγγελος Βλαχόπουλος,Καθηγητής Φυτοπαθολογίας, Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας.

Ημερίδα για το πρόγραμμα Leonardo da Vinci


Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών - Εθνική Μονάδα του Προγράμματος Δια Βίου Μάθηση ανακοινώνει την πραγματοποίηση ημερίδας Πληροφόρησης και Ενημέρωσης φορέων για την υποβολή αιτήσεων σχεδίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων 2011 του Τομεακού Προγράμματος Leonardo da Vinci.Η ημερίδα θα λάβει χώρα την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011 και ώρες 10:00 έως 14:00 στο ξενοδοχείο «GRAND SERAI» (Δωδώνης 33, Κέντρο, Ιωάννινα).

Η εκδρομή του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων


Ανάβαση στον Κοζιακό (1625μ) διοργανώνει την προσεχή Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων. Η πορεία, η οποία θα ξεκινήσει από τους Νεγάδες Ζαγορίου, είναι Β′ κατηγορίας, διάρκειας 7 ωρών περίπου και μπορούν να συμμετάσχουν και αρχάριοι με καλή όμως φυσική κατάσταση.
Αρχηγός: Γιώργος Μακρίδης.
Υπαρχηγός: Άρης Μπαρτζώκας.
Αναχώρηση (από τη Νομαρχία Ιωαννίνων): 7:30.Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, 28ης Οκτωβρίου 17Α (εντός στοάς) καθημερινά 7-9μμ. τηλ. 26510-22138. http://www.orivatikos.gr.

Δωρεάν το ΠΑΠ-τεστ στο Νοσοκομείο Άρτας


Δωρεάν εξετάσεις (test Παπανικολάου) για όλες τις γυναίκες από 15 ετών και άνω, θα διενεργούνται στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας που διαθέτουν γυναικολογική κλινική, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου (24-31). Στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση για την εξέταση Παπανικολάου στο Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο της Γυναικολογικής Κλινικής. Οι εξετάσεις θα γίνονται από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ. Το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικών ελέγχων, σε όλη την επικράτεια, υλοποιείται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο και με αφορμή την 5η ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η εφαρμογή στην πράξη της προληπτικής ιατρικής και των προσυμπτωματικών ελέγχων, για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ώστε να γίνει συνείδηση η ανάγκη για ετήσιο έλεγχο σε όλες τις γυναίκες. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αν και μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το τεστ Παπανικολάου, αποτελεί σήμερα το δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στο γυναικείο πληθυσμό. Κλειδί για την μείωση των τραγικών αυτών ποσοστών, αποτελεί η πρόληψη με τακτικούς ελέγχους. «Το τεστ Παπανικολάου είναι μία απλή εξέταση που χρειάζεται λιγότερο από δέκα λεπτά. Το άγχος της καθημερινότητας και η δουλειά συχνά μας αναγκάζουν να αναβάλλουμε για «άλλη μέρα» αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά για μας. Είναι ευκαιρία αυτή την βδομάδα οι γυναίκες σε κάθε περιοχή της Ελλάδας να αφιερώσουν δέκα λεπτά στον εαυτό τους», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Συνέλευση της κίνησης "Πολίτες για την ΟΑΣΗ"


Άλλαξε η ηγεσία στο (διευρυμένο πιά) Δήμο Γιαννιωτών αλλά ακόμα δεν άλλαξε κάτι για την "ΟΑΣΗ".Είμαστε γνώστες των προβλημάτων που είχε η νέα δημοτική αρχή, με το ...«καλημέρα», λόγω κατάληψης του Δημαρχείου από απλήρωτους-απολυόμενους συμβασιούχους, όμως ένας στοιχειώδης καθαρισμός του χώρου από τα δημοτικά συνεργεία καθαριότητας {όπως δύο φορές είχε υποσχεθεί εγγράφως ο προηγούμενος δήμαρχος!} και η αποξήλωση του, προφανούς εκλογικής σκοπιμότητας,...Γκόντειου Ξύλινου Τείχους θα μπορούσε να είχε γίνει αυτές τις 20 μέρες.Καλούμε όλους τους συμπολίτες που ενδιαφέρονται να μη μείνει η "ΟΑΣΗ" κουφάρι να συμμετάσχουν στην Συνέλευση την Τετάρτη 26/1, 8μμ στο Εργατικό Κέντρο.Στις 26/1/2009 είχε γίνει η πρώτη συνάντησή μας στο Εργατικό Κέντρο, από την οποία πρόκυψε η Πρωτοβουλία για την "ΟΑΣΗ". Έχουμε τα «γενέθλιά μας»...

ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΑΣΗ

Νομαρχιακή συνέλευση Πρέβεζας της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο»


Τις προτάσεις της παράταξης για την αναβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατέθεσε στον Πρόεδρο του Συμβουλίου ο εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» Γιάννης Παπαδημητρίου.Στο μεταξύ,αύριο Τετάρτη 26 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η Νομαρχιακή συνέλευση Πρέβεζας της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο», με στόχο την εκλογή της νομαρχιακής Γραμματείας και εκπροσώπων στην πανηπειρωτική Γραμματεία. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (Φόρος) και θα αρχίσει στις 18.30 το απόγευμα.

Επαναλειτουργία του Συλλόγου Τριτέκνων Ν. Άρτας


Από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Τριτέκνων Ν. Άρτας κ. Χρήστο Γιώτη ανακοινώνεται ότι επαναλειτουργεί ο Σύλλογος και καλούνται όλες οι οικογένειες του νομού με τρία τέκνα να εγγραφούν με σκοπό –όπως αναφέρεται –«την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας». Τα προσωρινά γραφεία του Συλλόγου βρίσκονται στην οδό Τζαβέλλα 24 Άρτα (Λαϊκή Αγορά), με ωράριο λειτουργίας (καθημερινά): 09:00-10:30. Τα δικαιολογητικά εγγραφής είναι: Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, Φωτοτυπίες ταυτοτήτων και των δύο γονέων, Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος Εφορίας, Οικονομικού έτους 2010. Η ετήσια συνδρομή ανά οικογένεια ανέρχεται σε 15 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο τηλ.: 6936713954 (Κ. Βασσιούλα).

Την πίτα τους κόβουν οι Γιαννιώτες θεολόγοι


Η Διοικούσα Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Θεολόγων Ιωαννίνων σας εύχεται ευλογημένο και ειρηνικό το νέο έτος και επί ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών, σας καλεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης Αγιοβασιλόπιτας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 8 μ.μ στο 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων (περιοχή Βοτανικός).Θα τιμηθούν οι συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν

Αυστηρότερες ποινές για φοροδιαφυγή


Αυστηρότερες ποινές για φοροδιαφυγή, αλλαγές στη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων, αλλά και "ανάσα" στην αγορά λόγω διευκολύνσεων στην καταβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι βασικές αρχές του οποίου αναμένεται να παρουσιαστούν στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.Στη συνεδρίαση θα τεθούν, επίσης, προς συζήτηση άλλα δυο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών, αυτό για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων, καθώς και το σχέδιο νόμου που προβλέπει την κατάργηση των αδικαιολόγητων περιορισμών στην άσκηση και πρόσβαση επαγγελμάτων, με το οποίο θεσμοθετείται η Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας (κλειστά επαγγέλματα). Τέλος, θα συζητηθεί και νομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που αφορά την Αρχή των Δημοσίων Συμβάσεων.