Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

Και η δική τους αυτοκριτική;

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Τα έχουμε ξαναπεί για τη μανία μας ως Eλληνες ν’ αποποιούμαστε τις ευθύνες για ό,τι μας συμβαίνει και να τις φορτώνουμε σε κάποιον άλλον. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο βολικότερος «άλλος» αυτή την εποχή είναι οι πολιτικοί. Φυσικά όχι άδικα. Το ξέρουμε όλοι, και το ξέρουν κι εκείνοι, πως οι βασικά υπεύθυνοι για όσα μας συμβαίνουν είναι αυτοί. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί.Προς Θεού, δεν εννοώ πως «όλοι μαζί τα φάγαμε» ή «όλοι μαζί τα κάναμε», αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι πάρα πολλοί εκείνοι που «έφαγαν» έτσι ώστε να χρωστάμε σήμερα τα μαλλιοκέφαλά μας και πως δεν είναι και αρκετοί εκείνοι που πολλά «έκαναν» (ή «δεν έκαναν») έτσι ώστε να έχει διαμορφωθεί δικαιολογημένα η αίσθηση ότι στην Ελλάδα οι πολιτικοί μένουν πάντα ατιμώρητοι.Δημιούργημα των πολιτικών είναι το νομικό πλαίσιο που διασφαλίζει την ατιμωρησία μέσω της γρήγορης παραγραφής των αδικημάτων ή της άρνησης των βουλευτών να επιτρέψουν τη δίωξη συναδέλφων τους, αλλά δεν μας τα είπε και τόσο καλά στη χθεσινή συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο πρόεδρος της Eνωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Διότι βεβαίως απαγορεύεται στα δικαστικά όργανα να προβούν σε οποιαδήποτε ανακριτική ή προανακριτική πράξη σε βάρος βουλευτών ή υπουργών χωρίς την άδεια της Βουλής, αλλά ουδόλως τους απαγορεύεται να ζητήσουν να το κάνουν.Ξέρετε εσείς να το έχουν κάνει και να μου διαφεύγει; Από τα χέρια τους έχουν περάσει όλα τα μεγάλα σκάνδαλα, από τις υποκλοπές μέχρι και τη Siemens, και τίποτα το μεμπτό δεν φαίνεται να εντόπισαν έτσι ώστε να ζητήσουν την άδεια της Βουλής για τα περαιτέρω. Στην περίπτωση του Βατοπεδίου κάτι πήγε να γίνει, αλλά δεν χρειάστηκε η παρέμβαση των πολιτικών για ν’ ακυρωθεί η προσπάθεια των δύο εισαγγελέων. Φρόντισε να το κάνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.Καμία, λοιπόν, αντίρρηση ότι οι πρώτοι που πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους για την ατιμωρησία είναι οι πολιτικοί, αλλά ας μην αυτοεξαιρούνται όσοι άλλοι είναι θεσμικά συνυπεύθυνοι γι’ αυτή. Και οι δικαστικοί είναι. Aλλωστε, στις δημοκρατίες η αποκάλυψη και ο κολασμός των παρανομιών είναι δουλειά των δικαστών και όχι των πολιτικών.

ethnos

Πρόβλημα της Ευρώπης χαρακτήρισε τη λαθρομετανάστευση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας


Πρόβλημα της Ευρώπης χαρακτήρισε τη λαθρομετανάστευση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ενώ έκανε λόγο για ευρωπαϊκό φαρισαϊσμό σε ό,τι αφορά την αντιμετώπισή του.Κατά τη συνάντησή του με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Νταλάρα, παρέπεμψε και σε άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, όπου αναφερόταν ότι, παρά το γεγονός πως είναι πρόβλημα και της Γερμανίας, η Ελλάδα έχει αφεθεί μόνη με αυτό το βάρος.Η υφυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις πρόσφατες επαφές της στην προσπάθεια για την άρση του Κανονισμού "Δουβλίνο ΙΙ", με τον οποίον προσδιορίζεται το κράτος - μέλος της ΕΕ που είναι αρμόδιο να εξετάσει το αίτημα ασύλου υπηκόου τρίτης χώρας και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις πρόσφατες αναφορές του κ. Παπούλια στο θέμα. «Σηκώσαμε το ανάστημά μας στην Ευρώπη, όπου υπάρχει μια υποκρισία. Είμαστε η πύλη εισόδου για το 90% των μεταναστών» σημείωσε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να δώσουμε όλοι τη μάχη για την Ελλάδα


Εκκληση για συστράτευση «στη μεγάλη εθνική προσπάθεια» να αλλάξουμε την Ελλάδα απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενός νέου πατριωτισμού.Μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα εθνικά θέματα (μετά από αίτημα του προέδρου της ΝΔ), αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, σημείωσε ότι «δεν είναι ώρα να κατασκευάσουμε επίπλαστες αντιπαλότητες...Αυτό που χρειάζεται είναι όλοι μας μια γροθιά με ένα νέο γνήσιο πατριωτισμό να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα».«Η χώρα μας έχει αρκετά προβλήματα ... Δεν χρειάζονται τεχνητές διαιρέσεις. Είναι η ώρα της ενότητας του λαου. Ο νέος πατριωτισμός είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα, να αγωνιστούμε όλοι μαζί για τα πανεπισήμια, τις ΜμΕ, να συμβάλουμε στην εξάλειψη της φτώχειας, να χτυπήσουμε τη διαφθορά ... Καλώ όλους να δώσουμε τη μάχη για την Ελλάδα».

Νέα μηνύματα στην Αγκυρα
Εστιάζοντας στα εθνικά θέματα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως η εξωτερική πολιτική πρέπει να ενώνει τους Έλληνες και έστειλε εκ νέου μηνύματα στην Αγκυρα για το καθεστώς το Αιγαίο, το Κυπριακό και την ευρωπαϊκή της πορεία.Υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, καλώντας όσους διαφωνούν με την ασκούμενη πολιτική να πουν ποια πολιτική προτείνουν.«Κάποιοι βιάστηκαν να ασκήσουν προκαταταβολικά δριμεία κριτική», σημείωσε αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ερζερούμ. «Δεν έχω καμία φοβία να μιλήσω σε οποιοδήποτε ακροατήριο. Γιατί όταν έχεις ισχυρές θέσεις δεν έχεις τίποτε να φοβηθείς. Είπα ότι επιθυμούμε και επιδιώκουμε την ειρήνη αλλά και ότι απειλές πολέμου δεν συμβάλλουν στις διμερείς μας σχέσεις», τόνισε ο Πρωθυπουργός.Διεμήνυσε δε ότι «το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει», ενώ επεσήμανε πως πολιτική της κυβέρνησης είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με όλους τους γείτονές μας. Για το Κυπριακό επανέλαβε πως η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει ούτε εισβολή ούτε κατοχή και τόνισε πως η ώρα για λύση είναι τώρα. Σημείωσε για άλλη μία φορά πως ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας μπορεί να οδηγήσει σε λύση, όμως χρειάζεται και αξιοπιστο συνομιλητή.Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι «οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ έχουν καθοριστική σημασία για τις σχέσεις με την Ελλάδα και το αντίστροφο» και επανέλαβε ότι το μέλλον της γείτονοας είναι στην Ευρώπη αλλά η διαδρομή δεν είναι εύκολη.

Το φορολογικό αύριο στο Υπουργικό


Αυστηρότερες ποινές για φοροδιαφυγή, αλλαγές στη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων, αλλά και "ανάσα" στην αγορά λόγω διευκολύνσεων στην καταβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι βασικές αρχές του οποίου αναμένεται να παρουσιαστούν στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.Σε ό,τι αφορά τις ποινές για φοροδιαφυγή, το φορολογικό νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει:
-Την επιβολή αυτόφωρου για όποιον συλλαμβάνεται να μην αποδίδει ΦΠΑ πάνω από κάποιο συγκεκριμένο ποσό, ενώ δεν θα μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του όποιος καταδικαστεί για το αδίκημα της φοροδιαφυγής αν προηγουμένως δεν εξοφλήσει το σύνολο της οφειλής του.
-Την θέσπιση νέου θεσμού που θα ονομάζεται φορολογική διαιτησία προκειμένου να επιλύονται γρηγορότερα οι φορολογικές διαφορές ανάμεσα στους φορολογούμενους και το Δημόσιο.
-Την τοποθέτηση οικονομικού εισαγγελέα στο υπουργείο Οικονομικών ο οποίος θα ασχολείται με τα σοβαρά οικονομικά εγκλήματα προκειμένου οι υποθέσεις να διεκπεραιώνονται ταχύτερα.
Σε ό,τι αφορά τους φόρους στα κέρδη των επιχειρήσεων το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη μείωση από το 24 στο 20% του συντελεστή φορολογίας των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων από το 2011.Το νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά την καταβολή ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες.Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει την καταβολή του φόρου σε τρεις μηνιαίες δόσεις ως εξής: το 40% του φόρου με την υποβολή της δήλωσης, το 30% τον επόμενο μήνα και το υπόλοιπο 30% τον μεθεπόμενο μήνα.

25 χιλιάδες Γιαννιώτες στο Facebook!!!


Σχεδόν 3 εκατομμύρια λογαριασμοί “χρηστών” Facebook υπάρχουν στην χώρα μας. Οι άντρες είναι λίγο περισσότεροι από τις γυναίκες. Παντρεμένοι δηλώνουν οι 400 χιλιάδες, σε σχέση άλλες 300 χιλιάδες, αρραβωνιασμένοι μόλις 50 χιλιάδες. Βέβαια ένα μεγάλο ποσοστό δεν είναι άνθρωποι, εγώ το υπολογίζω σε ένα 10-15% τουλάχιστον ότι είναι οντότητες δηλωμένες σαν άνθρωποι ενώ είναι επιχειρήσεις ή άλλοι που προωθούν πράγματα στο Facebook αλλά άνοιξαν προσωπικό λογαριασμό.Πάνω από 25 χιλιάδες Γιαννιώτες έχουν λογαριασμό!

Σχολή διοίκησης Οικονομίας προτείνει η ΠΑΣΠ-ΤΕΙ με έδρα την Πρέβεζα


Για έδρα Σχολής Διοίκησης -Οικονομίας στην Πρέβεζα μιλά η ΠΑΣΠ ΤΕΙ μια πρόταση που βασίζεται αφενός στην καλή λειτουργία των τοπικών τμημάτων και αφετέρου στο σύγχρονο κτίριο το οποίο στεγάζει το ΤΕΙ στο Ψαθάκι.Το θέμα αυτό αναδείχθηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε με αφορμή την επίσκεψη του γραμματέα της ΑΣΠ ΤΕΙ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρου Θεοδωράκου ο οποίος και συναντήθηκε με τους φοιτητές του ΤΕΙ.Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΤΕΙ Πρέβεζας Χρυσόστομος Νάτσος επεσήμανε ότι ζητούμενο είναι η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τα ζητήματα της παιδείας και ειδικότερα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.«Υπάρχει αφενός μια οικονομική κρίση στην οποία δεν επιτρέπει κανένας να λαϊκίζει και αφετέρου η παιδεία χρειάζεται ένα νέο νόμο ο οποίος δεν θα αλλάζει όταν θα αντικαθίσταται ο υπουργός ή ο υφυπουργός ή όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις», τόνισε ο κ. Νάτσος επισημαίνοντας ότι η ΠΑΣΠ είναι υπέρ του «Καλλικράτη» στην παιδεία κάτω όμως από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κάτω από συγκεκριμένο χωροταξικό έλεγχο.Στη συνέχεια ο κ.Θεοδωράκος αναφέρθηκε σε τρία ζητήματα τα οποία όπως είπε αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη ξεκαθαρίζοντας ότι η ΠΑΣΠ ΤΕΙ έχει τοποθετηθεί θετικά υπέρ του Νόμου πλαισίου.«Ο Νόμος πλαίσιο καταργεί το νόμο Γιαννάκου ο οποίος προκάλεσε πολλές και μεγάλες αντιδράσεις», τόνισε ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΤΕΙ υποστηρίζοντας ότι αυτός λύνει μεταξύ άλλων πολλά γραφειοκρατικά ζητήματα με την θεσμοθέτηση της κάρτας σπουδαστή, απλουστεύει την καθημερινότητα του φοιτητή και δημιουργεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ φοιτητών και ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.Ο κ. Θεοδωράκος έθεσε και τις προϋποθέσεις αναφορικά με το νόμο-πλαίσιο σημειώνοντας πάντως ότι η κατάθεσή του μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα και ανάμεσά τους αυτό του «καθηγητικού κατεστημένου». Την ίδια στιγμή ζητά μεταξύ άλλων την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για 18 ειδικότητες ενώ μιλώντας για την συγχώνευση τμημάτων επεσήμανε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση όπου κάθε πόλη έχει ΤΕΙ και μάλιστα μη συνδεδεμένο με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε κοινωνίας.Προϋπόθεση για την συγχώνευση ο κ. Θεοδωράκος χαρακτηρίζει τις κτιριακές υποδομές επισημαίνοντας ότι το ΤΕΙ της Πρέβεζας βρίσκεται ανάμεσα στα τρία περιφερειακά ιδρύματα της χώρας τα οποία διαθέτουν πρότυπες εγκαταστάσεις.Οι πληροφορίες που έρχονται και από εκπαιδευτικούς κύκλους είναι ότι το αίτημα για έδρα Σχολής Διοίκησης-Οικονομίας στην Πρέβεζα βρίσκει θετική ανταπόκριση από το Υπουργείο Παιδείας και οι πιθανότητες υλοποίησής του είναι πολλές.Καταλήγοντας δε ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΤΕΙ δεσμεύεται ότι η παράταξη θα βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο στην μεταφορά της ΣΔΟ στην Πρέβεζα και στην δημιουργία ενός κέντρου άλλων ειδικοτήτων στην Άρτα.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Οι Ιταλοί μας έστειλαν πίσω 36 λαθρομετανάστες!


Συνελήφθησαν, μεσημβρινές ώρες σήμερα, στο λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής, τριάντα έξι (36) αλλοδαποί, στερούμενοι νομιμοποιητικών εγγράφων, οι οποίοι εντοπίστηκαν από τις Ιταλικές Αρχές, στην Ανκόνα της Ιταλίας, κατά τον κατάπλου Επιβατηγού-Οχηματαγωγού πλοίου, προερχόμενου από Πάτρα- Ηγουμενίτσα και επεστράφησαν στη χώρα μας με το ίδιο πλοίο.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από την Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας.

24ωρη γενική απεργία στις 23 Φεβρουαρίου


Την κήρυξη 24ωρης γενικής απεργίας στις 23 Φεβρουαρίου αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ.Μεταξύ άλλων, η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για «εκβιαστικές και αντεργατικές απαιτήσεις της τρόικας των τοκογλύφων δανειστών που αποδέχεται και εφαρμόζει η κυβέρνηση» και προαναγγέλλει ένταση της προσπάθειας και του αγώνα συντονισμού της δράσης και των κινητοποιήσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο «για την απόκρουση των νεοφιλελεύθερων και συντηρητικών πολιτικών των Ευρωπαίων ηγετών».Επισημαίνει πως «πρώτιστο πανευρωπαϊκό αίτημα παραμένει η απαίτηση για ριζική αλλαγή της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής περικοπής των εργασιακών δικαιωμάτων, με την υιοθέτηση μιας αναπτυξιακής πολιτικής τόνωσης των μισθών των συντάξεων και της πραγματικής οικονομίας».Προσθέτει πως «τα σοβαρά αυτά ζητήματα οδηγούν στην πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας και συλλαλητήριο στις 11.00 π.μ την ημέρα της απεργίας στο Πεδίον Άρεως.Όπως σημειώνει, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα απεργούν και διεκδικούν:
- Υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
- Την απόκρουση των απολύσεων, της εκ περιτροπής απασχόλησης και κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης
- Την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της δραματικής μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των συνταξιούχων
- Τον τερματισμό των εκβιαστικών εργοδοτικών συμπεριφορών και της προσπάθειας γενίκευσης των ειδικών επιχειρησιακών ΣΣΕ με πρόσχημα την κρίση
- Να μην προωθηθούν πολιτικές περικοπών και ανατροπών των επικουρικών συντάξεων και των ΒΑΕ
- Να γίνουν σεβαστές οι ΣΣΕ, τα εργασιακά δικαιώματα και ο δημόσιος χαρακτήρας στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς κοινής ωφέλειας.

Ερώτηση Θ.Οικονόμου στο Υπουργείο Υποδομών για τα ΕΛΤΑ Πωγωνίου και Κατσαναχωρίων


Για το θέμα της λειτουργίας των ΕΛΤΑ στους Δήμους Πωγωνίου και Τζουμέρκων κατέθεσε Ερώτηση ο Θανάσης Οικονόμου προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.Όπως αναφέρεται στο κείμενο της Ερώτησης «την ώρα που εντείνονται οι πληροφορίες για αναστολή λειτουργίας και κλείσιμο υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ σε τέσσερα χωριά (Δολιανά, Κεφαλόβρυσο, Δελβινάκι, Καλέντζι) το Υπουργείο καλείται να απαντήσει αν είναι πράγματι στις προθέσεις του κλείσιμο των συγκεκριμένων υποκαταστημάτων στις εν’ λόγω περιοχές ή και σε άλλες, ποιες αναγκαιότητες εξυπηρετεί μια τέτοια επιλογή και κατά πόσον έχει προκύψει από μελέτη και συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες».Όπως αναφέρει ο βουλευτής «τα καταστήματα αυτά εξυπηρετούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και αποτελούν για τις τοπικές κοινωνίες ένα σημαντικό μέσο εξυπηρέτησης των αναγκών τους, στην επικοινωνία και την οικονομία καθώς επίσης και στην καθημερινότητα όλων».Άρα, καταλήγει στο σκεπτικό του ο Θανάσης Οικονόμου «το ενδεχόμενο κλεισίματος μόνο προβλήματα μπορεί να επιφέρει».Τέλος, ζητά από το Υπουργείο να παρουσιάσει μία πρόταση που θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων, των επαγγελματιών και των τοπικών κοινωνιών συνολικά στις παραμεθόριες περιοχές του Πωγωνίου και των Κατσαναχωρίων στην περίπτωση που όντως προχωρήσει στο κλείσιμο των καταστημάτων.

Εθελοντική αιμοδοσία από την ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων


Η Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας διοργανώνει την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011 εθελοντική αιμοδοσία σε 35 πόλεις της Ελλάδος με σκοπό τη δημιουργία Τράπεζας Αίματος για νέους ηλικίας έως 32 ετών.Η Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας καλύπτει από εθελοντές αιμοδότες λιγότερο από το 50% των αναγκών της σε αίμα, γεγονός που αναδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το πρόβλημα της μη διάδοσης του εθελοντικού κινήματος για θέματα υγείας στη χώρα.ε Για το λόγο αυτό αλλά και με στόχο την ενίσχυση της προσφοράς των Νομαρχιακών Επιτροπών της ΟΝΝΕΔ στις τοπικές κοινωνίες, παροτρύνουμε τα μέλη μας και όλους όσοι το επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εθελοντική αιμοδοσία προκειμένου να στείλουμε το μήνυμα της ενεργής συμμετοχής σε δράσεις και ενέργειες που η κοινωνία έχει ανάγκη.

Έγγραφο του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη προς το Υπ. Υποδομών για την επιτάχυνση των έργων σε Ιόνια Οδό και Ε - 65


Tον προβληματισμό που υπάρχει στους Ηπειρώτες για την καθυστέρηση των εργασιών στους οδικούς άξονες της Ιόνιας Οδού και της Ε-65 μεταφέρει με έγγραφό του προς το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν για τα δύο έργα, και παράλληλα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την προώθηση των οδικών αξόνων Φιλιππιάδα – Πρέβεζα και Ιωάννινα – Κακαβιά.Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης εκφράζει επίσης την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο τα δύο έργα, κατά την επικείμενη πρωτοβουλία για μείωση των διοδίων και επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης, να μείνουν ημιτελή, φτάνοντας το ένα μέχρι την Φιλιππιάδα και το άλλο μέχρι την Καλαμπάκα.« Η Διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου,- καταλήγει στο έγγραφό του ο Περιφερειάρχης - είναι και θα συνεχίσει να είναι συμπαραστάτης σας, στο έργο που επιτελείται και ειδικότερα για την ολοκλήρωση των μεγάλων υποδομών. Η κατασκευή της Ιόνιας Οδού και της Ε-65 είναι αιτήματα και όνειρα πολλών δεκαετιών και δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι, μετά από τόσες προσπάθειες σε μια περίοδο που φτάσαμε λίγο πριν το τελικό τους στάδιο, η Ήπειρος μπορεί να μείνει πάλι «φτωχός συγγενής» και οι δύο οδικοί άξονες να μείνουν ημιτελείς, η μεν Ιόνια Οδός να τερματίσει στην Φιλιππιάδα και ο Ε-65 στην Καλαμπάκα».

Ο αγώνας για το ατομικό δεν μπορεί παρά να είναι αγώνας για το συλλογικό

Από το Μαρικάκι

«Όξω το Μνημόνιο, όξω η τρόικα, όξω η κυβέρνηση, όξω οι εξεταστικές»....Η εξεταστική λοιπόν που υποτίθεται ότι διευρενά σκάνδαλα αποδεικνύεται σκάνδαλο από μόνη της. Σκάνδαλο γιατί αποκαλύπτεται εργαλείο μαφιόζικου ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στο εσωτερικό της κυρίαρχης πολιτικής τάξης, και καμία σχέση δεν έχει με την δικαιοσύνη και την απόδοση ευθυνών αφού η μιζοδιαφθορά έχει το OK από ψηλά και δεν είναι «μεμονωμένο» φαινόμενο. Και σκάνδαλο γιατί τα παζαρέματα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων για το ξεφόρτωμα των βαριδίων διαπράττονται σε κοινή θέα, χωρίς καμία «κοινωνική λογοδοσία», που θα ‘λέγε και ο Κουβέλης, αψηφώντας τα ίδια τους τα κηρύγματα, αδιαφορώντας πλήρως για το μέγεθος της πρόκλησης. Αυτοί που ζητάνε το λογαριασμό από την κοινωνία για τα δικά τους ανομήματα, δεν δίνουν σε κανέναν λογαριασμό. Κι αν προκαλώντας ασύστολα, δεχτούν και καμιά επίθεση, σωματική ή με χαρακτήρα δημόσιας διαπόμπευσης, φωνάζουν κι από πάνω, αυτοί ή οι εμπροσθοφύλακές τους, για σεβασμό στους νόμους.Μ’ αυτά και μ’αυτά πάντως, με ονόματα ενόχων ή χωρίς, στη συνείδηση του κόσμου κατάφεραν να είναι ένοχοι όλοι μαζί.Από την άλλη, αντίβαρο απέναντι σε αυτή την αλληλεγγύη στην αλητεία, αναδύεται σιγά σιγά η ξεχασμένη για δεκαετίες κοινωνική αλληλεγγύη, παρά τις ακαταπόνητες προσπάθειες καλλιέργειας του κοινωνικού αυτοματισμού εκ μέρους του συστήματος.Κι αυτή θα ενισχύεται όσο οι διεκδικήσεις εργασιακών κλάδων ή κινημάτων πολιτών κ.λπ. που αντιδρούν στα άγρια μέτρα που τους επιβάλλονται, έχουν διαπιστευτήρια...ολιστικής προσέγγισης, αν φωτίζουν το γεγονός ότι η αδικία που υφίστανται συγγενεύει άμεσα με τη μνημονιακή συγκυρία και υπονομεύει ταυτόχρονα εκτός από κάποιο ατομικό δικαίωμα και ένα συλλογικό αγαθό: την μετακίνηση στην πόλη και τις εθνικές αρτηρίες, την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, την εργασία και την αξιοπρεπή διαβίωση των πολλών κ.λπ.Το κίνημα κατά των διοδίων ξεκίνησε από την απολύτως δικαιολογημένη αντίδραση των θιγόμενων πολιτών στη διαπίστωση ότι δεν μπορούν να πάνε στις δουλειές τους και τις ασχολίες τους χωρίς «αιματηρό» αντίτιμο. Συνάντησε επιφυλάξεις ως αντίδραση που είχε μερικό χαρακτήρα και για καιρό είχε υποδοχή του τύπου «εδώ η χώρα χάνεται, με τα διόδια θα κάνουμε επανάσταση;..». Γιγαντώθηκε όμως όταν ανέδειξε τον ληστρικό χαρακτήρα των συμβάσεων και το μέγεθος των παραχωρήσεων από το κράτος στους «νταβατζήδες» σε βάρος του δημόσιου αγαθού της μετακίνησης στις εθνικές αρτηρίες, σε βάρος δηλαδή των πολλών.Από την άλλη όσοι ξεκομμένα από τη συγκυρία διεκδικούν λύση στο πρόβλημά τους, κάνοντάς το να φαντάζει «συντεχνιακό» (με την αρνητική φόρτιση του όρου), υπονομεύουν τον αγώνα τους ή τον απονομιμοποιούν στα μάτια των υπολοίπων.Αν οι συμβασιούχοι του δημοσίου, οι αγρότες, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, οι φαρμακοποιοί, οι μηχανικοί και όποιοι άλλοι δεν αναδείξουν τις ευρύτερες συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο της επίθεσης που δέχονται και δεν διεκδικήσουν λύσεις συνολικές, είναι εύκολο να χάσουν πόντους στον αγώνα τους.Τα παραπάνω γράφονται πάντως, με ερέθισμα μια – δυο συνεντεύξεις ανθρώπων από τον χώρο της τέχνης και των γραμμάτων που - αν και άνθρωποι με ευαίσθητες κεραίες θεωρητικώς, που αντλούν για τη δημιουργία τους από το γύρω τους - φαίνεται να στενεύουν το βλέμμα τους στην ανάγκη χρηματοδότησης του πολιτισμού και της τέχνης τους ειδικότερα, από το οικείο υπουργείο ως απόδειξη σεβασμού του (του πολιτισμού). Όμως, σήμερα, το να ζητάς απλώς χρηματοδότηση από το κράτος και να απαιτείς το σεβασμό, παραγνωρίζοντας το ότι αυτό ηθελημένα αποσύρεται από τις δεσμεύσεις του απέναντι στην κοινωνία κηρύσσοντάς της τον πόλεμο, είναι ασυγχώρητο ατόπημα για έναν άνθρωπο του "πολιτισμού". Ο πολιτισμός εξάλλου υπάρχει και παράγεται και (ή μήπως κυρίως;) πέρα από τις κρατικοδίαιτες χορηγίες, οι οποίες άλλωστε μοιράζονται μεταξύ ημετέρων. Και προϋποθέτει τη συμμετοχή πολιτών, ανθρώπων χωρίς αλυσίδες. Στο κάτω κάτω η επιλογή εξαθλίωσης μια ολόκληρης κοινωνίας και ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας και της κυριαρχίας μιας χώρας αποτελεί εκ των πραγμάτων επίθεση στον πολιτισμό...

topontiki

Αναθεώρηση Συντάγματος για αλλαγή του Ν.περί ευθύνης υπουργών ζητά ο Φώτης Κουβέλης


Η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών προϋποθέτει αναθεώρηση του Συντάγματος, υποστηρίζει ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Δεν υπήρξε έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens.Όπως είπε ο κ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, το ν/σ που προωθεί η κυβέρνηση αναφορικά με την παραγραφή του νόμου περί ευθύνης υπουργών δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά το πρόβλημα, διότι το άρθρο 86 του συντάγματος έχει δεσμευτικές ρυθμίσεις για τον όποιον εκτελεστικό νόμο. «Είναι μόνο ηθικού χαρακτήρα η ρύθμιση που προωθεί το νομοσχέδιο.Η ουσιαστική αλλαγή του νόμου, προϋποθέτει αναθεώρηση του συντάγματος και η σχετική διαδικασία πρέπει να κινηθεί αμέσως», υπογράμμισε, γιατί όπως εξήγησε, η αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν σχέση με τη λειτουργία του πολιτεύματος πρέπει να γίνεται και σε θεσμικό και σε πολιτικό επίπεδο.Όσον αφορά το σκάνδαλο της Siemens o κ. Κουβέλης εκτίμησε πως δεν υπήρξε ενδελεχής και σε βάθος έλεγχος για να διακριβωθεί η αλήθεια και να αναδειχτούν οι ευθύνες και αντ' αυτού -σημείωσε- κυριάρχησαν ο συμψηφισμός και η πολιτική σκοπιμότητα, στοιχεία τα οποία οδήγησαν στο να μην υπάρξει έρευνα σε βάθος.«Δεν υπήρξε ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων αναφορικά με όντως υπαρκτές μαρτυρίες και καταγγελίες», υποστήριξε και «ο πλημμελής αυτός έλεγχος αναδεικνύει την απαράδεκτη λογική του συμψηφισμού και τη σκοπιμότητα που εμφιλοχώρησε. Αναδεικνύεται έτσι η πλήρης απαξία της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος».Καταλήγοντας ο κ. Κουβέλης τόνισε πως η κυβέρνηση οφείλει, εκπροσωπώντας το ελληνικό δημόσιο, να εγείρει αγωγές αποζημίωσης όχι μόνο για τα ποσά που δόθηκαν ως «δώρο», αλλά και για τη συνολική ζημία που υπέστη το δημόσιο από τη Siemens.

Κύκλωμα εξαπάτησης καταναλωτών μέσω Διαδικτύου


Κύκλωμα που εξαπατούσε καταναλωτές μέσω Διαδικτύου εντόπισε το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο αλλοδαπών γυναικών ηλικίας 31 και 29 ετών και ενός ημεδαπού ηλικίας 40 ετών.Όπως προέκυψε από την έρευνα, μετά από καταγγελίες καταναλωτών, χρήστες του Ίντερνετ ανταποκρινόμενοι σε διαδικτυακές αγγελίες, που υπήρχαν σε διάφορες ιστοσελίδες πώλησης προϊόντων, ζώων αλλά και υπηρεσιών, κατέθεταν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, που διέθετε το παραπάνω κύκλωμα, το οποίο στη συνέχεια έκανε αναλήψεις των χρημάτων χωρίς να αποστέλλει τα προϊόντα. Οι δηλωθείσες διευθύνσεις κατοικίας των εμπλεκομένων στους τραπεζικούς λογαριασμούς ήταν ψευδείς, πλην των προσωπικών τους στοιχείων, τα οποία χρησιμοποιούσαν για τις αναλήψεις.Μετά από ηλεκτρονική ανάλυση των δεδομένων και σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η Αστυνομία εντόπισε σε τραπεζικό κατάστημα της Αττικής ένα μέλος του κυκλώματος, τη χρονική στιγμή που διενεργούσε τραπεζικές συναλλαγές.Μετά από έρευνα στην οικία της 31χρονης συλληφθείσας κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, πέντε βιβλιάρια καταθέσεων, ένα τιμολόγιο της εφημερίδας, δύο χειρόγραφες σελίδες με καταχωρημένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις (emails) και αριθμούς κινητών τηλεφώνων, μία τραπεζική κάρτα αυτόματης ανάληψης μετρητών και πέντε πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.Από την ψηφιακή ανάλυση προέκυψε ότι η διαδικτυακή απάτη τελείται από το έτος 2006 και τα έσοδα από αυτή τη δραστηριότητα ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.Η υπόθεση διερευνάται παράλληλα και από την Ανεξάρτητη Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ για την υπόθεση αναζητούνται άλλα δύο άτομα.

Αναγνώστης για την παράκαμψη Φιλιππιάδας


Κατοικώ κοντά στον κόμβο της Φιλιππιάδας και χρησιμοποιώ την διασταύρωση καθημερινά και πολλές φορές την ημέρα.Να αναφέρω ότι δίπλα από τον κόμβο και προς τη μεριά της Φιλιππιάδας, υπάρχει μία επιχείρηση.Κάντε ένα ρεπορτάζ - έρευνα και θα δείτε ότι για τον ίδιο λόγο που δεν έγινε γέφυρα κτλ στον κόμβο της Άρτας, δεν έγινε και στον κόμβο της Φιλιππιάδας...Η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί κ αυτή παράγοντα αλλά όχι το σημαντικότερο.Εξάλλου η τροχαία προτιμά να κάθεται στα καφέ και να κάνει βόλτες στα στέκια παρά να στήνει την κάμερα και να γράφει.Αυτό το βλέπει μόνο σε εκλογικές περιόδους και καμιά φορά σε γιορτές.Οι τοπικοί φορείς ΔΕΝ πίεσαν (ιδιαίτερα της Φιλιππιάδας) γιατί είχαν συμφέροντα.Οι κάτοικοι πίεσαν αλλά δεν έγινε τίποτα.Επίσης, με κατεύθυνση Άρτα προς Ιωάννινα, στον ίδιο δρόμο, υπάρχει από τη μία μεριά, στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας, ένα τούνελ....Σε αυτό το σημείο δεν υπήρχε λόφος, ο λόφος δημιούργηθηκε από τα "μπάζα", με καθαρά συμφεροντολογικό - χρηματικό χαρακτήρα, αφού η κατασκευή τούνελ απαιτούσε μεγαλύτερη δαπάνη, άρα και περισσότερα χρήματα προς "μάσηση"......Ευχαριστώ.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Η αναδιάρθρωση που κρύβει η κυβέρνηση

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Έρχονται λοιπόν τα χαμπέρια. Ποια χαμπέρια; Αυτά για τα οποία σας μιλάμε εδώ και μήνες: η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας όχι μόνο με τους όρους των δανειστών μας, αλλά με τους χειρότερους που θα μπορούσαμε να φανταστούμε, ώστε να μην διαταραχθεί – όσο αυτό είναι δυνατόν... – η σταθερότητα της Ευρωζώνης. Φυσικά στην Ελλάδα γίνεται απεγνωσμένη προσπάθεια να συγκαλυφθεί το... μοιραίο, να μετονομαστεί και να περάσει με τη μικρότερη δυνατή «φασαρία».Όλοι οι πρωτοκλασάτοι σε αυτή την «ευγενή» μάχη, με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό, ο οποίος, στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, ενώ είχαν αρχίσει να φουντώνουν τα γερμανικά δημοσιεύματα για αναδιάρθρωση, κάλεσε τους υπουργούς του να είναι «προσεκτικότατοι» στο τι λένε γύρω από τα ζητήματα του δανεισμού και του χρέους, επειδή «παρότι μπορεί να είναι όλα συζητήσιμα, μπορεί να παρεξηγηθούν».Δύο μέρες πριν, ο αντιπρόεδρός του Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά, είχε μιλήσει για «επιμήκυνση» του συνόλου του χρέους της Ελλάδας – και όχι μόνο των 110 δισ. του μηχανισμού «στήριξης».

Ψυχιατρικού ενδιαφέροντος!

Ύστερα ανέλαβε να διώξει από το κέντρο του ενδιαφέροντος τη λέξη «αναδιάρθρωση» ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος χθες, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, πέρασε σε... ανώτερες μορφές προπαγάνδας, καθώς ξόρκισε το συγκεκριμένο ενδεχόμενο επιστρατεύοντας ένα ενδιαφέρον σενάριο οικονομικής φαντασίας. Κατ’ αυτόν μπορεί να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση με τον εξής μαγικό τρόπο:«Δημιουργώντας και διατηρώντας για αρκετά χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 5%-6%, πετυχαίνοντας μεγάλες διαρθρωτικές τομές και αλλαγές που ανεβάζουν τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας πάνω από 2%, αλλά και με τη βοήθεια της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. και – ελπίζουμε – πιο ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης στο πλαίσιο των νέων ευρωπαϊκών αποφάσεων που θα παρθούν».Σε ποια οικονομία θα συμβούν αυτά και σε ποιο «περιβόλι» θα ανθήσουν τα σενάρια της οργιώδους οικονομικής φαντασίας του υπουργού; Μπορεί να συμβεί αυτό με τη διαχείριση αυτού του υπουργού και αυτής της κυβέρνησης σε συνθήκες Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου; Σε αυτά τα ερωτήματα αναζητήσαμε την απάντηση στον Γιάννη Πρετεντέρη και το χθεσινό Βήμα. Ιδού το αποτέλεσμα:«Το ίδιο οικονομικό αντικείμενο (τα όποια κέρδη μιας μικρής προσωπικής εταιρείας) έχει φορολογηθεί... πέντε φορές! Θα πρέπει να είναι το παγκόσμιο ρεκόρ φορομπηχτικής πολιτικής. Το οποίο θα μπορούσαμε ασφαλώς να το συζητήσουμε μέσα από το πρίσμα της ψυχιατρικής επιστήμης. Γιατί, για παράδειγμα, οι άνθρωποι που μας κυβερνούν εχθρεύονται τόσο πολύ την επιχειρηματική δραστηριότητα ώστε να φορολογούν τον ίδιο φουκαρά πέντε φορές;Αλλά πολύ φοβούμαι ότι το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας. Διότι όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε μια χώρα που ανθεί, αλλά σε μια χώρα που βρίσκεται σε κρίση. Και από αυτήν ακριβώς τη διαπίστωση προκύπτει το ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν μια χώρα που βουλιάζει στην ύφεση να καταφεύγει σε μια τόσο βάναυση φορομπηχτική πολιτική; Και πώς θα τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα όταν το κράτος επιχειρεί μια τόσο θηριώδη αφαίμαξη της ρευστότητας από την οικονομία;Δεν μπορώ να φανταστώ την απάντηση. Αλλά έχω την αίσθηση ότι συμβαίνει κάτι πολύ χειρότερο: δεν τους ενδιαφέρει η απάντηση.(...) Αν αυτή η αντίληψη ισχύει (και δεν βλέπω τίποτε που να τη διαψεύδει...), τότε πολύ φοβούμαι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι όχι με μια κακή πολιτική, αλλά με ένα βαθύ κοινωνικό πρόβλημα: έχουν κηρύξει τον πόλεμο στην κοινωνία».

Τι συζήτησε ο διοικητής;

Τρίτος αρμόδιος που ξορκίζει την αναδιάρθρωση είναι ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, ο οποίος, μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής, υπήρξε πιο συγκρατημένος, αλλά όχι με μικρότερη διάθεση να βγάλει από την ατζέντα τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης:

Πρώτα ξόρκισε κι αυτός ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας ότι:«Το πολιτικό και οικονομικό κόστος της αναδιάρθρωσης θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το βραχυχρόνιο κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής που καλούμεθα να καταβάλουμε σήμερα. Η αναδιάρθρωση θα πυροδοτούσε ανεξέλεγκτες, αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα άνοιγαν έναν νέο, μακροχρόνιο, κύκλο δυσπιστίας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Θα είχε επίσης άμεσες και σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και όλους όσοι κατέχουν κρατικούς τίτλους».● Ύστερα ζήτησε να μην γίνεται καν συζήτηση για το θέμα αυτό: «Θεωρώ ότι ακόμη και η απλή συζήτηση περί αναδιάρθρωσης ζημιώνει τον τόπο».Χθες όμως υπήρξε και το ρεπορτάζ της Καθημερινής, το οποίο έλεγε επί λέξει:«Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη σε ανώτερο τεχνοκρατικό επίπεδο (από την Ελλάδα συμμετείχε η Τράπεζα της Ελλάδος) μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και εκεί για πρώτη φορά συζητήθηκε επίσημα το θέμα της συμμετοχής του EFSF στη "διάσωση" της Ελλάδας».Τι να συζήτησε όμως η Τράπεζα της Ελλάδος για τη «διάσωση» (τα εισαγωγικά είναι της εφημερίδας); Τι ακριβώς που... δεν συνιστά αναδιάρθρωση; Ίσως, σε μια νέα ευκαιρία, να το διασαφήσει ο διοικητής της. Πάντως η ίδια εφημερίδα δίνει μια πρώτη απάντηση:«Η αξιοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF) για την εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους εξετάζεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Το βασικό σενάριο προβλέπει τη χρηματοδότηση της χώρας μας από το EFSF, με χαμηλό επιτόκιο, ώστε να αγοράσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα με την υφιστάμενη έκπτωση που υπάρχει στις αγορές.Μόνο που οι όροι που θέτει το Βερολίνο είναι πολύ σκληροί και προβλέπουν μεταξύ άλλων κατάργηση της τιμαριθμοποίησης μισθών και συντάξεων, φορολογική εναρμόνιση, έως και συνταγματική πρόβλεψη για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%».

«Σιωπηλή αναδιάρθρωση»

Το τι ακριβώς σημαίνει αυτή η ιστορία διευκρινίζει το ρεπορτάζ του Τάσου Τέλογλου στο ίδιο φύλλο της Καθημερινής, από το οποίο αντιγράφω:«Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιθεώρηση Die Zeit, την επεξεργασία των σχετικών ιδεών του "πακέτου" έχουν κάνει ο Γιοργκ Άσμουσεν, υφυπουργός Οικονομικών, με τον οικονομικό σύμβουλο της καγκελαρίου Γενς Βάιντμαν. Οι Βάιντμαν και Άσμουσεν δούλευαν στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, υπό τον σημερινό πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ και υποψήφιο διάδοχο του Τρισέ στην ηγεσία της ΕΚΤ, Άξελ Βέμπερ. Τι περιλαμβάνουν αυτές οι ιδέες;Ο μηχανισμός στήριξης, στον οποίο προΐσταται ένας άλλος Γερμανός, ο Κλάους Ρέκλινγκ, θα δίνει χρήματα στην Ελλάδα, που θα δανείζεται με χαμηλά επιτόκια για να επαναγοράζει στην τρέχουσα χαμηλή τιμή (76 - 75 στα 100) τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια των τραπεζών και της ΕΚΤ».Είναι η παραπάνω «λύση» αναδιάρθρωση; Κι αν είναι, με τίνος τους όρους γίνεται; Της Ελλάδας ή των δανειστών της; Ο Τέλογλου απαντά αβίαστα και στα δύο ερωτήματα:«Η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Ρέκλινγκ φέρονται, σύμφωνα με πηγές εδώ στη Γερμανία, να έχουν κατ' αρχήν συμφωνήσει σε αυτή τη λύση, που οδηγεί σε μία αναδιάρθρωση, επειδή, ωστόσο, το επιλέγουν οι αγοραστές των τίτλων και όχι ο εκδότης».Μα, αν αυτό συμβαίνει, τότε πώς όλοι ξορκίζουν την αναδιάρθρωση; Προφανώς θα υπάρχει κάποιος πολύ ιδιαίτερος λόγος για να συμβαίνουν όλα αυτά. Για κάποιον ιδιαίτερο λόγο θα ισχύει αυτό που αναφέρει αμέσως παρακάτω ο Τέλογλου:«Η "σιωπηλή" αναδιάρθρωση έχει όλα τα στοιχεία που συζητούνται δημόσια χωρίς να λέγονται με το όνομά τους. Δηλαδή ο μηχανισμός στήριξης δανείζεται με ένα ομόλογο "στο όνομα" της Ε.Ε., χωρίς αυτό να αποκαλείται ευρωομόλογο, και η Ελλάδα κάνει αναδιάρθρωση, χωρίς να την ονομάζει έτσι».(Μήπως να θυμηθούμε και τον Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, έλεγε στις 24 Οκτωβρίου: «Αν δεν θέλετε να την πείτε πτώχευση, μην την λέτε πτώχευση. Πείτε τη αναδιάρθρωση υπό πίεση. Έχει συμβεί τόσες φορές. Και κανείς δεν πιστεύει ότι δεν θα συμβεί και στην περίπτωση της Ελλάδας»).

Λατινική Αμερική του '80

Άρα κάνουμε όντως αναδιάρθρωση και μάλιστα μέσω του ευρωομολόγου; Με άξονα την επαναγορά χρέους, όπως λέει το πρόγραμμα που επεξεργάζονται Βερολίνο και Βρυξέλλες; Πολύ ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα είδος αναδιάρθρωσης το οποίο επελέγη στη Λατινική Αμερική στην κρίση της δεκαετίας του ’80, όπως μας υπενθυμίζει «Το Βήμα της Κυριακής».Γιατί όμως να περιμένει κάποιος την Κυριακή; Πριν από όλα αυτά τα δημοσιεύματα, την Πέμπτη, το ρεπορτάζ στο Ποντίκι ήταν κάτι παραπάνω από σαφές:«Μυστικές επαφές με κατόχους ελληνικών ομολόγων στο εσωτερικό της χώρας ξεκίνησε το υπουργείο Οικονομικών, αφού τα μηνύματα που έχει λάβει από όλες τις πλευρές (Ε.Ε., ΔΝΤ, χρηματοπιστωτικοί σύμβουλοι) είναι ότι το χρέος της χώρας μας ξεπέρασε το κόκκινο.Ασφαλείς πληροφορίες του "Π" αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προσεγγίσει τα ασφαλιστικά ταμεία (τα οποία ελέγχει) που κατέχουν ομόλογα ελληνικού Δημοσίου που λήγουν τις κρίσιμες ημερομηνίες του 2014-2015, όταν δηλαδή η Ελλάδα θα είναι ανήμπορη να εξυπηρετήσει το χρέος και τους τόκους του. Οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν από την περίοδο των γιορτών, ενώ υπόγειες συνομιλίες έχουν ξεκινήσει και με τις κρατικές ελληνικές τράπεζες και σύντομα αναμένεται να "μπουν στον χορό" και οι ιδιωτικές».Τι είδους αναδιάρθρωση θα πρέπει να περιμένουμε; Από το ίδιο ρεπορτάζ:«Για να μπορέσει η χώρα μας να αντεπεξέλθει, θα πρέπει η αναδιάρθρωση να γίνει επί του συνόλου του δημοσίου χρέους, δηλαδή και των ομολόγων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τραπεζών και επενδυτικών κεφαλαίων του εξωτερικού».Όμως οι εξ υμών συνεπείς αναγνώστες, πριν αρχίσουν τα εκτενή δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου, είχατε ήδη διαβάσει την ανάλυση του Δημήτρη Καζάκη, η οποία περιέγραφε πλήρως τη λογική του μοντέλου ευρωομολόγου που διαβάσατε πιο πάνω:«Το σχέδιο που έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι είναι να λειτουργήσει το ευρωομόλογο σαν ένα είδος "ομολόγων Μπρέιντι". Τα ομόλογα Μπρέιντι ήταν ομόλογα δολαρίου που επινόησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να αντικαταστήσουν στα τέλη της δεκαετίας του '80 τα δάνεια, κυρίως των χωρών της Λατινικής Αμερικής, που δεν μπορούσαν πλέον να αποπληρωθούν.Ονομάστηκαν έτσι από τον Νίκολας Μπρέιντι, υπουργό Οικονομικών εκείνη την εποχή των ΗΠΑ. Τα ομόλογα αυτά είχαν διάρκεια από 10 έως 30 χρόνια και τις περισσότερες φορές εκδίδονταν με εγγύηση τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας που τα δεχόταν.Η εισαγωγή τους διευκόλυνε τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ να απεμπλακούν σε μεγάλο βαθμό από το χρέος της Λατινικής Αμερικής, που μέχρι τότε αποτελούνταν κυρίως από τραπεζικά δάνεια. Η υιοθέτηση των ομολόγων Μπρέιντι έστρεψε τις υπερχρεωμένες χώρες να δανειστούν όχι απευθείας από τις τράπεζες, αλλά κυρίως από τις αγορές κεφαλαίου εκδίδοντας ομόλογα.Έτσι αποτέλεσαν την απαρχή της έκρηξης δανεισμού με ομόλογα που γνώρισε η παγκόσμια οικονομία τη δεκαετία του 1990 και του 2000, μια έκρηξη που επέβαλε όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη πειθάρχησης των υπερχρεωμένων χωρών στις αγορές και φυσικά στα προγράμματα "διαρθρωτικής προσαρμογής" του ΔΝΤ. Κάτι τέτοιο έχουν στο μυαλό τους για την αναδιάρθρωση του χρέους πρώτα της Ελλάδας και έπειτα των άλλων χωρών».

Όσο για το τι θα σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη; Ιδού η συνέχεια:

«Σύμφωνα με το Economist (13.1), το σχέδιο της αναδιάρθρωσης θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουρουγουάης ή του Μπελίζε και εκτιμάται ότι μπορεί να εκτελεστεί σε διάστημα έξι μηνών. Φυσικά το τι θα σημάνουν αυτοί οι έξι μήνες για τον λαό και τη χώρα κανείς δεν ενδιαφέρεται. Η ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο σύντομη χρονική περίοδο μέσα στην οποία θα επιχειρηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους προκύπτει από τη διαχείριση των κοινωνικών αντιδράσεων.Η περίοδος της αναδιάρθρωσης συνοδεύεται από μερική ή ολική παύση πληρωμών του Δημοσίου προς το εσωτερικό, κυρίως σε μισθούς, συντάξεις, προμήθειες κ.ο.κ., από προληπτικό κλείσιμο των τραπεζών ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές αναλήψεις μετρητών, από δεσμεύσεις στη χρηματική κυκλοφορία και τις καταθέσεις.Όλα αυτά, βέβαια, χωρίς να υπολογίζουμε τις τυχόν παρενέργειες λόγω κοινού νομίσματος. Μια τέτοια εκτεταμένη αναδιάρθρωση δεν έχει ξαναγίνει σε χώρα χωρίς δικό της νόμισμα και με τραπεζικό σύστημα τόσο εξαρτημένο από το εξωτερικό. Γι' αυτό και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να πυροδοτήσει, ακόμη κι αν γίνει ομαλά».

Τι είναι χειρότερο;

Κατόπιν όλων αυτών, γίνεται απολύτως κατανοητό το γιατί όλοι οι υπεύθυνοι για τις μελλοντικές εξελίξεις ξορκίζουν τη λέξη «αναδιάρθρωση». Και γιατί εμείς, εδώ και μήνες, μιλάμε για την επερχόμενη ελεγχόμενη πτώχευση – πολύ πριν το σύνολο των μεγάλων εφημερίδων αρχίσει να τεκμηριώνει τους... παράξενους ισχυρισμούς μας.Το ερώτημα όμως είναι τι συνιστά σήμερα το σημαντικότερο ζήτημα: Το έγκλημα που οι διάφοροι «αρμόδιοι» (εντός και εκτός της χώρας) ετοιμάζουν εις βάρος της Ελλάδας ή η «ανοχή» και η «απάθεια» της κοινωνίας; Δύσκολο να δοθεί η απάντηση...


topontiki

Σχετικά με την ανάρτηση "Το σκάνδαλο με την κατασκευή της Παράκαμψης Άρτας"


Σχετικά με την ανάρτηση "Το σκάνδαλο με την κατασκευή της Παράκαμψης Άρτας" θα ήθελα να καταθέσω την άποψη μου που είναι πέρα για πέρα αντίθετη με του προηγούμενου αναγνώστη. Κατ' αρχήν χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο δρόμο δεκάδες φορές κατα τη διάρκεια του έτους και το συγκεκριμένο κομμάτι θα μειώσει το χρόνο των ταξιδιών μου.Το θέμα του μόνιμου κόμβου για όσους δεν το γνωρίζουν έχει να κάνει με την δικαστική διαμάχη παρακείμενου σούπερ μάρκετ με το ελληνικό δημόσιο. Εξ ου και η μη υλοποίηση του ανισόπεδου κόμβου που προβλεπόταν από τη μελέτη. Η λύση του προσωρινού κόμβου για τη διευκόλυνση του κυκλοφοριακού έργου με βρίσκει πέρα για πέρα σύμφωνο.Φαντάζομαι, όπως οι εταιρίες έχουν ρήτρες για τη μη έγκαιρη παράδοση ενός έργου κάτι αντίστοιχο να συμβαίνει και όταν η καθυστέρηση ενός έργου οφείλεται σε υπαιτιότητα του εργοδότη. Δηλαδή του ελληνικού δημοσίου. Παρ όλα αυτά,ακόμα και να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να καθυστερούν τέτοια έργα ώσπου να τελεσιδικούν δικαστικές αποφάσεις.Φανταστείτε τι θα γινόταν και πόσα έργα δεν θα είχαν υλοποιηθεί αν όλοι όσοι υπόκεινταν σε απαλλοτριώσεις κατέφευγαν στη δικαιοσύνη.Όσο για τα ατυχήματα που αναφέρει ο φίλος αναγνώστης στον κόμβο της Φιλιππιάδας προφανώς οφείλονται στην υπερβολική ταχύτητα και τη μη τήρηση του κοκ.Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να πιέσουν οι τοπικοί φορείς ώστε να υπάρξει διαφορετική σήμανση, με ταυτόχρονη υποχρεωτική μείωση ταχύτητας όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην έξοδο της παράκαμψης αγρινίου.

Αναγνώστης

Οι Deep Purple τον Μάιο στα Γιάννενα!


Μια νέα μεγάλη συνάντηση θα γίνει τον Μάιο σε τρεις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Οι θρυλικοί Deep Purple, ένα από τα κορυφαία hard rock συγκροτήματα όλων των εποχών, επισκέπτονται τη χώρα μας για μια ακόμα φορά.Η περιοδεία θα ξεκινήσει στις 20 Μαίου από την Αθήνα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, θα συνεχίσει στις 21 Μαίου στην Πάτρα και θα περάσει από την Θεσσαλονίκη στις 23 Μαίου ενώ στις 25 Μαίου οι Deep Purple θα τραγουδήσουν στα Γιάννενα μαζί με τον Γιώργο Γάκη και τους Troublemakers.Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει στις 26 Ιανουαρίου και η τιμή τους θα ανακοινωθεί σύντομα.

Προετοιμασίες για το Καρναβάλι Γυναικών Άρτας


Αν και οι καιροί είναι δύσκολοι και πενιχροί από πολλές απόψεις, οι γυναίκες της Άρτας δεν χάνουν το κέφι τους και άρχισαν ήδη τις προετοιμασίες για το Καρναβάλι που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Άτυπη Επιτροπή του Καρναβαλιού Γυναικών Άρτας, εκπρόσωποι του καρναβαλιού συναντήθηκαν με το νέο Δήμαρχο Αρταίων κ. Ι. Παπαλέξη ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξη του για την ενίσχυση του καρναβαλιού, ενώ στη συνάντηση των γκρουπς συμμετείχε και εκ μέρους του Δήμου ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλειος Γέμος ο οποίος θα βοηθήσει στην οργάνωση του καρναβαλιού. Φέτος το Καρναβάλι Γυναικών κλείνει 30 χρόνια ζωής και κατάφερε τόσα χρόνια χάρη στο μεράκι των γυναικών της Άρτας να δίνει μια χαρούμενη και σατιρική νότα στην πόλη, τις μέρες των Απόκρεων. «Ευχή όλων μας, φέτος να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες, έτσι ώστε να μη σβήσει αυτός ο καρναβαλικός θεσμός από την πόλη μας. Άλλωστε, απλά υλικά ανακατεμένα με λίγη φαντασία και χιούμορ είναι τα μυστικά μιας επιτυχημένης αποκριάτικης εμφάνισης» καταλήγει η ανακοίνωση την οποία υπογράφουν για την Άτυπη Επιτροπή του Καρναβαλιού Γυναικών Άρτας η Κική Μανοπούλου και η Κούλα Κουτσούμπα.

Δωρεάν τεστ "Παπ" στο Νοσοκομείο Φιλιατών


Στα πλαίσια της «5ης εβδομάδας πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας», το Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Φιλιατών προτάθηκε και συμμετέχει μαζί με 65 Νοσοκομεία της χώρας , στην προαγωγή αυτού του σημαντικού μηνύματος με την πραγματοποίηση δωρεάν πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου.Συγκεκριμένα από σήμερα 24 Ιανουαρίου έως 31 Ιανουαρίου 2011 διενεργείται δωρεάν και χωρίς ραντεβού, καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας, προληπτική εξέταση (test Παπανικολάου) για όλες τις γυναίκες.Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ουσιαστικό περιεχόμενο αλλά και ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα. Πραγματώνεται δε ενόσω έχει ήδη ανακοινωθεί, πριν τρεις εβδομάδες, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, το οποίο βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας για την έναρξη της υλοποίησής του και περιλαμβάνει πολύπλευρες παρεμβάσεις πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης.Απευθυνόμενοι σε όλες τις γυναίκες, σας θυμίζουμε:«Η λύση για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας δεν είναι η προκατάληψη αλλά η ΠΡΟΛΗΨΗ».

Η διοικήτρια του Νοσοκομείου
ΙΟΥΛΙΑ ΜΑΡΚΟΥΛΑ

Με αλυσίδες η κυκλοφορία στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων


Μικροπροβλήματα στους ορεινούς επαρχιακούς δρόμους του Νομού Ιωαννίνων από τις χιονοπτώσεις που πλήτουν την περιοχή. Οι οδηγοί που κινούνται προς τα ορεινά χωριά θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα σημεία που υπάρχει πάγος.

Παράνομες συνταγογραφήσεις στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα


Το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων περιλαμβάνεται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ που αναφέρεται σε παράνομες συνταγογραφήσεις.Η έκθεση έχει ήδη διαβιβαστεί στις εισαγγελικές αρχής «λόγω ύπαρξης αποχρωσών ενδείξεων ποινικών αδικημάτων». Βάσει των πρώτων εκτιμήσεων υπολογίζεται πως η ζημία για το δημόσιο ανέρχεται στο ποσό των 7.332.866 ευρώ, ενώ η παράνομη συνταγογράφηση στο νοσοκομείο της πόλης αφορά στη χορήγηση ναρκωτικών ουσιών. Η έρευνα του ΣΔΟΕ επεκτάθηκε και στις κάρτες μετακίνησης για άτομα με αναπηρία, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν 2,3 εκατομμύρια ευρώ για το Δημόσιο.

Κατάληψη στο Τελωνείο Κακαβιάς!


Σε κατάληψη του τελωνείου Κακαβιάς προχώρησαν χθες οι βενζινοπώλες του νομού Ιωαννίνων διαμαρτυρόμενοι για την ενδεχόμενη λειτουργία πρατηρίου υγρών καυσίμων.Ο Πρόεδρος των Βενζινοπωλών Ιωαννίνων κ. Παντελής Κολόκας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η συγκεκριμένη κίνηση προάγει τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τα πρατήρια της περιοχής, στις οδικές μεταφορές, αλλά ενισχύει και το λαθρεμπόριο.Οι βενζινοπώλες χθες εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα εάν η Κυβέρνηση δεν υποχωρήσει από την αρχική της απόφαση.

Τα κινητά τηλεφωνα της ΑΔΕΙ που πληρώναν οι Γιαννιώτες


14.000 ευρώ το μήνα πλήρωνε ο Δήμος Ιωαννιτών,για κινητά τηλέφωνα,τα οποία δεν κατείχε μόνο ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι,αλλά είχαν μοιραστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή σε ημετέρους!Οι τηλεφωνικές συνδέσεις,έχουν γίνει στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone για λογαριασμό της αμαρτωλής ΑΔΕΙ,που είχε πρόεδρο τον Νίκο Ξανθόπουλο της τοπικής πολιτικής σκηνής κ.Κώστα Τσάγκα.Με αυτούς τους ρυθμούς πάντως και αν τα κινητά κοστίζαν στον Γιαννιώτικο λαό 14 χιλιάδες ευρώ το μήνα, τότε οι «πολιτικές υποχρεώσεις» του Νίκου Γκόντα και των συνεργατών του,μας χρεώναν πάνω από 150.000 ετησίως!!!Οι Γιαννιώτες,θα πρέπει να πληροφορηθούν άμεσα τα ονόματα των ανθρώπων που είχαν στην κατοχή τους αυτά τα τηλέφωνα.

Πόσες χιλιάδες ευρώ κοστίζει στους Γιαννιώτες ο Σπύρος Εργολάβος;


Τον Σπύρο Εργολάβο τον γνωρίζετε. Όλα αυτά τα χρόνια,το παίζει μεγάλος αγωνιστής που θέλει να διαχειρίζεται η εκκλησία σωστότερα τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα.Ο κ. Εργολάβος,εμφανίζεται στα τοπικά ΜΜΕ,ως επικεφαλής της παράταξης "Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ιωαννίνων".Μια παράταξη,η οποία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη,μιας και δεν συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές του 2006,ούτε και στις εκλογές του 2010.Παρ'όλα αυτά όμως,ο πρώην δήμαρχος Νίκος Γκόντας,προκειμένου να ευχαριστήσει τον κ. Εργολάβο για την στήριξη που του παρείχε απλόχερα όλα αυτά τα χρόνια,διέθεσε σε αυτόν έναν χώρο στην Οδό Γούναρη για να στεγάσει εκέι τα γραφεία της "παράταξης" του.Οι Γιαννιώτες λοιπόν,πληρώνουν 550 ευρώ το μήνα για το ενοίκιο, συν 100 ευρώ τα κοινόχρηστα,συν τους λογαριασμούς του σταθερού τηλεφώνου και του fax!Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά,ο κ. Γκόντας έκανε ένα ακόμη "δωράκι" στον κ. Εργολάβο. Απέσπασε στα γραφεία της ανύπαρκτης παράταξης,μια υπάλληλο της ΔΕΥΑΙ,την οποία φυσικά όλα αυτά τα χρόνια πλήρωναν οι Γιαννιώτες!Η υπάλληλος,είναι κόρη στενού συνεργάτη του κ. Εργολάβου και ο διορισμός της στην ΔΕΥΑΙ,είχε γίνει από τον Τάσο Παπασταύρο,που θέλησε και αυτός να ευχαριστήσει με αυτό τον τρόπο την "παράταξη"!Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δείτε σε κάποιο τοπικό κανάλι τον κ. Σπύρο Εργολάβο να μιλά για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα και τα "φιρμάνια του Σουλτάνου",να θυμηθείτε πόσο κοστίζει σε όλους εμάς ο ίδιος, μετά τα..."φιρμάνια του Γκόντα και του Παπασταύρου".

Δικαστική απόφαση υπέρ του υπαλλήλου της Κοινότητας Πωγωνιανής που «τσέπωσε» 200.000 ευρώ από το ταμείο της κοινότητας!

Κλέβουν τα ταμεία,διορίζουν τις γυναίκες τους και τα Ελληνικά δικαστήρια τους δικαιώνουν!!!

Θυμάστε εκείνον τον γραμματέα-υπάλληλο της Κοινότητας Πωγωνιανής που είχε καταχραστεί ένα τεράστιο ποσό (γύρω στις 200.000 ευρώ) από τα ταμεία και η σύζυγος του είναι η περίφημη εκείνη «υπάλληλος φάντασμα » που είχε διοριστεί στην Αναπτυξιακή της Κοινότητας επί προεδρίας Τσεβη, χωρίς να έχει πατήσει ποτέ το πόδι της στην Πωγωνιανή, που ύστερα από εντολή του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ.Λέανδρου Ρακιτζή παραπέμπεται σε δίκη σε βαθμό κακουργήματος;Αυτός λοιπόν ο επίορκος υπάλληλος,είχε αποπειραθεί στο παρελθόν να καταστρέψει την βάση δεδομένων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της κοινότητας. Ένας κοινοτικός σύμβουλος μαζί με άλλους κατοίκους της περιοχής,τον είχαν βγάλει σηκωτό από τα γραφεία της Κοινότητας προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφή και να υπερασπιστούν την περιουσία της.Ε λοιπόν καταδικάστηκε!Όχι επίορκος υπάλληλος, αλλά ο Κοινοτικός σύμβουλος «για εξύβριση» του καταχραστή σε δέκα μέρες φυλάκιση!!! Οι κάτοικοι του μικρού χωριού ακούγοντας την απόφαση αισθανθήκαν βαθύτατα ταπεινωμένοι!O υπάλληλος παραμένει ακόμη στη θέση του, φέροντας γύρω στα καφενεία, προκλητικότατος και μετά την απόφαση του δικαστηρίου...δικαιωμένος!!!

Το σκάνδαλο με την κατασκευή της Παράκαμψης Άρτας


Ήρθε η ώρα να γνωρίσετε πως ακόμα και αυτή τη στιγμή τα σκάνδαλα δεν σταμάτησαν στην Ελλάδα. Την στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, η κυβέρνηση και οι κατασκευαστικές εταιρίες κλέβουν τα τελευταία χρήματα του λαού.Κατασκευή Ιονίας οδού. Παράκαμψη Άρτας.Κόμβος Αγίου Δημητρίου.Η κατασκευαστική εταιρία που έχει αναλάβει το έργο, παίρνει εντολή από την κυβέρνηση να κατασκευάσει ένα προσωρινό κόμβο, στην τοποθεσία που πρέπει να γίνει ο κανονικός κόμβος Αγίου Δημητρίου.Γιατί να κατασκευαστεί ένας προσωρινός κόμβος ενώ μπορεί να κατασκευαστεί άμεσα ο κανονικός;Με απλά λόγια: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θέλει να παραδώσει φαινομενικό “έργο” στον λαό. Δίνοντας εντολή να γίνει ένας προσωρινός κόμβος κερδίζει στα μάτια του κόσμου καθώς ένα έργο παραδίδεται στον λαό. Βέβαια με τον προσωρινό κόμβο κινδυνεύουν χιλιάδες διερχόμενοι. 12 χιλιόμετρα πιο κάτω στην Φιλιππιάδα 8 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός ενός άλλου παρόμοιου προσωρινού κόμβου. Και φυσικά το κόστος κατασκευής διπλασιάζεται (και ο χρόνος κατασκευής). Αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρεται για το κόστος.Το κράτος δίνει δώρο την κατασκευή του προσωρινού κόμβου στην εταιρία αφού θα πληρωθεί έξτρα. Κανονικά σύμφωνα με την σύμβαση από μόνη της η εταιρία είχε την υποχρέωση να κατασκευάσει τον κανονικό κόμβο. Η κυβέρνηση είδε ότι το έργο θα καθυστερήσει και για ψηφοθηρικούς λόγους, (για να παραδώσει “έργο”) επέλεξε να πληρώσει 2 φορές το ίδιο πράγμα. Οι Ρέππας και Μαγκριώτης με ιδιοφυή τρόπο μοιράζουν τα τελευταία χρήματα του λαού στις κατασκευαστικές εταιρίες. Μίζες και κομπίνες σε βάρος των πολιτών. Χρήματα χωρίς αντίκρισμα χωρίς πραγματικά έργα.Είναι έτος 2011, έτος μνημονίου και θυσιών.Εσείς θα πληρώνατε δύο φορές την κατασκευή του σπιτιού σας; Πως επιτρέπετε να πληρώνουν δύο φορές το ίδιο έργο; Ένα χρόνο εργάστηκε η εταιρία να κατασκευάσει τον προσωρινό κόμβο. Τεράστιο κόστος. Γιατί να μη γινόταν αμέσως η κανονική κατασκευή; Με ποιο δικαίωμα σκορπάνε τα ελάχιστα χρήματα που απέμειναν;

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Διάρρηξη σε σπίτι την Κατσικά Ιωαννίνων


Το Σάββατο και κατά το χρονικό διάστημα από 16.15΄ ώρα έως την 21.15΄ώρα, στην Κατσικά Ιωαννίνων άγνωστος-οι δράστες αφού παραβίασαν μπαλκονόπορτα μονοκατοικίας εισήλθαν και αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ΕΥΡΩ, καθώς και εκατόν εξήντα (160) ΕΥΡΩ, κατά δήλωση της παθούσας. Προανάκριση για την κλοπή διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά.

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΛΠΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Πληθαίνουν στην Αγορά τα λουκέτα και οι νέοι μας μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά

Των… ομματιών τους παίρνουν τελευταία όλο και περισσότεροι Ηπειρώτες νέοι, αναζητώντας δουλειά στο εξωτερικό, αφού στην Ελλάδα οι ευκαιρίες για ένα μεροκάματο είναι πλέον ελάχιστες έως μηδαμινές! Μάλιστα άκρως απογοητευτικά είναι και τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ και τα οποία δείχνουν ότι μέσα σ’ ένα μήνα, μόνο στην Ήπειρο, σχεδόν 1.000 συνάνθρωποί μας έχασαν τη δουλειά τους!Στο μεταξύ τα λουκέτα στην αγορά της Ηπείρου αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς, ενώ πολλές επιχειρήσεις αναγκάζονται, λόγω της οικονομικής κρίσης, να μειώνουν προσωπικό. Από την άλλη, με μεγάλη δυσκολία οι εργοδότες πληρώνουν τα ανελαστικά έξοδα (ενοίκια, ΔΕΗ, τηλέφωνα, Εφορίες, Ταμεία κ.α.), αλλά και τους εναπομείναντες υπαλλήλους. Μόνη λύση για να ξεπεράσουν τον… Γολγοθά της ανεργίας οι νέοι μας είναι, δυστυχώς, η «φυγή» στο εξωτερικό. Κι αν πριν μερικά χρόνια μετανάστευαν για να κάνουν σπουδές, σήμερα φεύγουν αναζητώντας εργασία και όπως όλα δείχνουν θα… κουνήσουν οριστικά το μαντήλι στην πατρίδα.

«ΜΙΛΑΝΕ» ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ…

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι τα στοιχεία του περασμένου μήνα, τα οποία δείχνουν ότι στην περιοχή μας τον Δεκέμβριο οι άνεργοι ανήλθαν σε 21.354! Συγκριτικά με το Νοέμβριο, όταν οι άνεργοι ήταν 20.376, παρατηρείται μια αύξηση 978 ατόμων. Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει, ότι κάθε ημέρα και επί ένα μήνα, έχαναν τη δουλειά τους 32 εργαζόμενοι!Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος του προβλήματος στην περιοχή μας, αρκεί να σκεφτεί ότι είναι σαν να κλείνουν κάθε μήνα στην Ήπειρο πέντε εργοστάσια μεγέθους γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», η οποία απασχολεί περίπου 200 άτομα.

ΣΥΝΕΧΗ ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ

∆υσοίωνο προβλέπεται το 2011 και για το ελληνικό εµπόριο, καθώς οι πτωχεύσεις και η συρρίκνωση του τζίρου των επιχειρήσεων έχουν λάβει διαστάσεις… επιδημίας.
Με μία βόλτα, ακόμη και σε κεντρικά σημεία των Ιωαννίνων, βλέπει κανείς πολλά λουκέτα και άδεια καταστήματα. Τα τελευταία στοιχεία από τα Επιμελητήρια δείχνουν ότι στην περιοχή μας μία επιχείρηση ανοίγει και δυο κλείνουν!Από την άλλη πλευρά οι έμποροι προβλέπουν ότι οι απολύσεις μέσα στο 2011 θα αυξάνονται συνεχώς, αφού πολλές επιχειρήσεις προχωρούν σταδιακά σε μειώσεις προσωπικού. Το αρνητικό κλίμα φαίνεται και από το γεγονός ότι, σύμφωνα με μετρήσεις, έξι στις δέκα επιχειρήσεις αναμένουν επιδείνωση της κερδοφορίας τους και περαιτέρω μείωση του κύκλου εργασιών τους.

ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΙ ΕΞΩ!

Μ’ αυτές τις προϋποθέσεις είναι εύλογο οι νέοι μας, μην βρίσκοντας άλλη λύση να εγκαταλείπουν την Ελλάδα και να ψάχνουν δουλειά στο εξωτερικό. Βέβαια, το πόσο εύκολο είναι να βρουν δουλειά σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα. Κι αυτό γιατί η κατάσταση κι εκεί δεν είναι τόσο εύκολη, όσο αρχικά φαίνεται. Τα τελευταία στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν ότι η αγορά εργασίας για τους νέους στην Ε.Ε. εξακολουθεί να παρουσιάζει ανησυχητικές εξελίξεις, γιατί η ανεργία κινείται σε υψηλά επίπεδα. «Ότι κι αν είναι σίγουρα θα είναι καλύτερα από την Ελλάδα», είναι η αφοπλιστική απάντηση νέων, επιστημόνων κυρίως, που βλέπουν ότι τα όνειρα τους δεν θα γίνουν ποτέ πραγματικότητα στην Ελλάδα.

ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΜΕΤΡΑ!

Μέσα σ’ αυτό στο κλίμα αβεβαιότητας, λόγω και της συνεχούς επιδείνωσης της επιχειρηματικότητας η Κυβέρνηση παραμένει απλός θεατής! Παράγοντες της αγοράς εδώ και καιρό έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, για τα προβλήματα που θα υπάρξουν στην αγορά, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων, εκκλήσεις που όμως δεν φαίνεται έως τώρα να συγκινούν τους κυβερνώντες. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κίνητρα σε επιχειρήσεις για άμεσες προσλήψεις, θα μπορούσαν κάπως να βάλουν «φρένο» στην ξέφρενη πορεία που έχει πάρει η ανεργία στην χώρα μας. Αλλά βλέπετε εδώ και 15 μήνες όλο συζητούν περί νέου Αναπτυξιακού Νόμου και τα… βιολιά στον τόπο. Όσο αυτός να μπει μπροστά (μόλις προχθές γινόταν συζήτηση στη Βουλή) και να λειτουργήσουν νέες επιχειρήσεις που θα εξασφαλίζουν κάποιες θέσεις εργασίας θα περάσει τουλάχιστον ένας ακόμη χρόνος. Αν άμεσα λοιπόν δεν ληφθούν μέτρα τόνωσης της αγοράς και των νοικοκυριών, οι προβλέψεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ ότι στο τέλος του 2011 οι άνεργοι θα φτάσουν στην χώρα μας το 1.150.000, θα επιβεβαιωθούν, δυστυχώς, πανηγυρικά.

ΠΕΡΙ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ…

Αντιμέτωποι με μεγάλες περικοπές στους μισθούς τους βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αφού σύμφωνα με το χθεσινό «Βήμα», έρχεται «καταιγίδα» ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας τους επόμενους μήνες.Πρόκειται κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που «συμφωνούν» με το προσωπικό τους μείωση μισθών, με αντάλλαγμα τη διατήρηση των υφισταμένων θέσεων εργασίας.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Nέα μεγάλη κατολίσθηση στην 8η επαρχιακή οδό


Το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με τη νέα μεγάλη κατολίσθηση στην 8η επαρχιακή οδό και συγκεκριμένα στον δρόμο που συνδέει τα Δημοτικά Διαμερίσματα Ανω-Κάτω Ρεματιάς, Βρυσούλας, Κοντάτες και Σκιαδά διαπίστωσε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Λούρου Λάζαρο Παπαχρήστο και Ζαλόγγου Ευάγγελο Ροπόκη.Η νέα κατολίσθηση – η οποία εκτείνεται σε μήκος 30 μέτρων- εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους στην διέλευση των οχημάτων με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος της πλήρους διακοπής της κυκλοφορίας.Ο δρόμος αντιμετώπιζε ήδη προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις του Νοεμβρίου και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καθιστά αναγκαία άμεση δρομολόγηση παρεμβάσεων.O Δήμος Πρέβεζας απέστειλε ήδη μηχανικό για να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφανθεί για τα έργα που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία ανάμεσα στα δημοτικά διαμερίσματα.«Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προχωρήσουμε το συντομότερο στην αποκατάσταση του δρόμου» επισημαίνει ο κ.Μπαϊλης διαβεβαιώνοντας ότι έχουν δρομολογηθεί ήδη όλες οι απαραίτητες διαδικασίες.

Συνάντηση Φίλιππα Φίλιου με τον Σταύρο Καλογιάννη


Με τον πρώην Υφυπουργό Περιβάλλοντος και βουλευτή Ιωαννίνων Σταύρο Καλογιάννη συναντήθηκε την Παρασκευή ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και αντάλλαξαν απόψεις για σημαντικά θέματα του λεκανοπεδίου, όπως είναι το Ρυθμιστικό Σχέδιο και το Προεδρικό Διάταγμα για την λίμνη Παμβώτιδα και το νομοσχέδιο για την βιοποικιλότητα.Η συνεργασία έγινε σε πολύ καλό κλίμα και όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές θα υπάρξει συνέχεια προς όφελος της περιοχής και των κατοίκων.«Η συνάντηση αυτή ήταν των επιστέγασμα άλλων που είχαν προηγηθεί αλλά και μία έκφραση αγωνίας για το Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης, το Ρυθμιστικό Σχέδιο, τις νέες ρυθμίσεις στις περιοχές Natura.Ο κ. Καλογιάννης είναι από τους ανθρώπους που αγαπάνε την αυτοδιοίκηση, την οποία εξάλλου υπηρέτησε και σήμερα ως βουλευτής, υπηρετεί το συμφέρον του Νομού Ιωαννίνων.Η συζήτησή μας επικεντρώθηκε σε πολύ σοβαρά θέματα, για τα οποία θα υπάρξει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση και του Δημοτικού Συμβουλίου.Η ολοκλήρωση του Ρυθμιστικού και του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης, είναι κοινό αίτημα, καθώς έτσι θα μπούνε κανόνες στην λειτουργία του λεκανοπεδίου», ανέφερε στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής του Νομού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την συνεργασία που είχαν και επεσήμανε την ανάγκη άμεσης προώθησης του Ρυθμιστικού και της λειτουργίας του Οργανισμού.«Το Ρυθμιστικό είναι απόλυτη προτεραιότητα καθώς θα δώσει τις κατευθύνσεις για τις λύσεις προβλημάτων στο λεκανοπέδιο αλλά και για την αειφόρο ανάπτυξη. Οι καθυστερήσεις είναι ήδη πολύ μεγάλες.Ενημέρωσα τον Δήμαρχο και για το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης. Με τις προτάσεις που γίνονται, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για την έγκρισή του, χωρίς να υπάρξουν και αλλαγές στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την Παμβώτιδα», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Καλογιάννης.

Ο Παύλος Στασινός για παράκαμψη και Ιόνια οδό


Δηλώσεις για την Ιόνια οδό έκανε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άρτας Παύλος Στασινός στο περιθώριο της σύσκεψης που έγινε την Παρασκευή με τους δημάρχους για την πράσινη ανάπτυξη, με αφορμή την παράδοση στην κυκλοφορία του β’ τμήματος της παράκαμψης Άρτας-Φιλιππιάδας από Σελλάδες μέχρι Άγιο Δημήτριο Πέτα. Αναφερόμενος στη χρησιμότητα του έργου για την περιοχή ο κ. Στασινός τόνισε: «Η παράδοση του τμήματος αυτού σηματοδοτεί μια καινούργια εποχή για την πόλη μας και για το νομό μας και είναι η αρχή της ολοκλήρωσης της Ιόνιας οδού η οποία θα βγάλει την Ήπειρο και την Άρτα απ’ την δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται. Το έργο αυτό θα αποσυμφορήσει την πόλη απ’ τα διερχόμενα αυτοκίνητα γιατί αυτή τη στιγμή η Άρτα φέρει βαρύ φορτίο οχημάτων. Απ’ το λιμάνι της Ηγουμενίτσας απ’ την Αλβανία η κίνηση έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Δημιουργούνται προβλήματα, δημιουργούνται τροχαία ατυχήματα και αυτός ο κόμβος σίγουρα θα συμβάλει πάρα πολύ στην ελαχιστοποίηση της κίνησης μέσα απ’ την πόλη καθώς και των τροχαίων ατυχημάτων». Αποτελεί βούληση και προτεραιότητα της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η Ιόνια οδός όσο γίνεται πιο σύντομα τόνισε ο κ. Στασινός. Ειδικότερα όσον αφορά τα υπόλοιπα τμήματα της Ιόνιας οδού ο βουλευτής είπε ότι «θα προχωρήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα κι όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες που περνάει η χώρα αυτή τη στιγμή». «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια προβλήματα, δεν είναι ώρα να τα αναλύσουμε αλλά η κυβέρνηση έχει τη θέληση και τη διάθεση να τα προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν και να ολοκληρωθεί η Ιόνια οδός» τόνισε ο κ. Στασινός.

Ποιος φτιάχνει τα Μνημόνια; Μύθος, Απάτη, Προδοσία;

Του Νίκου Κοτζιά

Η παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα, συνίσταται στην πραγματικότητα σε καμιά δεκαπενταριά μεσαίους υπάλληλους υπερεθνικών οργανισμών (ΕΕ, ΚΤΕ, ΔΝΤ) και σε πέντε πιο υψηλόβαθμους. Ειδικευμένοι σε κρίσεις υπάλληλοι, αλλά μέχρι πριν 4-5 μήνες παντελώς άσχετοι για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ποιος είναι τι, που υπάρχουν αντιθέσεις και πεδία σύγκρουσης. Αυτού του τύπου υπάλληλοι δεν θα μπορούσαν να καταστρώσουν από μόνοι τους λεπτομερειακό σχέδιο ως προς τα πόσα επαγγέλματα ανήκουν στα βαριά και ανθιυγεινά και τι κάνει κάθε εφορία. Δεν μπορούσαν από μόνοι τους να συνταγογράφουν ακριβείς δοσολογίες για κάθε μέτρο. Ακόμα και αν οι 20 της Τρόικας ήταν νομπελίστες και οι καλύτεροι πολιτικοί του κόσμου, δεν θα μπορούσαν να κατασκευάζουν εντός λίγων μηνών για μια χώρα που δεν γνώριζαν μέχρι προχθές, δεκάδες νόμους, χιλιάδες σελίδες οδηγιών και απαιτήσεων. Αν σκεφτεί κανείς έστω και για δύο λεπτά ψύχραιμα θα καταλήξει στο απλό συμπέρασμα, ότι η Τρόικα έχει μερικές βασικές ιδέες, διαθέτει τη δυνατότητα ελέγχου των όποιων συμφωνηθέντων, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να κατασκευάσει μόνη της το μνημόνιο.Στην ουσία, το μνημόνιο είναι ένας οδηγός προσανατολισμού που κουβαλά μαζί της από το εξωτερικό η τρόικα. Είναι, όμως, ταυτόχρονα, α) οι πληροφορίες που λαμβάνει από μεγάλα ελληνικά δικηγορικά γραφείο που συνδέονται με τη διαπλοκή και έχουν αναλάβει να την ενημερώνουν για το τι γίνεται στην Ελληνική Πολιτεία και Κοινωνία και να της επισημάνουν τα προβλήματα. Είναι, επίσης, β) προϊόν των συμβουλών και προτροπών που προωθεί η Τράπεζα της Ελλάδας, καθότι ο νυν διοικητής της νιώθει περισσότερο «Ευρωπαίος» παρά διοικητής της Ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας. Εμπεριέχει δε, Γ) τις προτάσεις μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων και συμβούλων, συνδεδεμένων με το υπουργείο οικονομικών. Αυτοί, σε συνδυασμό με στελέχη παλαιότερων κυβερνήσεων που έχουν συνδεθεί με την καταστροφή της χώρας και τον νεοφιλελευθερισμό, πιστεύουν βαθιά στην ανάγκη να εξυπηρετηθούν οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες. Αυτοί νιώθουν κοινωνική αποστροφή απέναντι στους εργαζόμενους και τους μικρούς επιχειρηματίες. Παίρνουν δε, μια άτυπη ρεβάνς ενάντια στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους μισθωτούς, από τους οποίους είχαν ηττηθεί πριν δέκα χρόνια.Αυτά τα τρία κέντρα διοχετεύουν τη βούληση τραπεζιτών και διαπλοκής προς την τρόικα που τους ακούει με προσοχή. Δίνουν πληροφορίες σε αυτήν με τρόπο ιεραρχημένο και σε αντιστοιχία με τα άνομα και στενά συμφέροντα που υπηρετούν. Μετατρέπουν τις ανάγκες αυτών που υπηρετούν και τις επιθυμίες τους σε «απαιτήσεις» για τη χώρα. Τις εμπεδώνουν στο μνημόνιο, το οποίο εγκρίνεται χωρίς πολλά από του Μαξίμου, χάρη και στις επιμονές του οικονομικού επιτελείου. Κατόπιν, ως ένα αμάλγαμα των δικών τους επιλογών και εκείνων της Τρόικας, το εμφανίζουν ως μια σιδερένια απαίτηση στην οποία όλοι, από το κυβερνών κόμμα μέχρι και το συνδικαλιστικό κίνημα, οφείλουν να υποκλιθούν και να παραδοθούν. Τονίζουν, μάλιστα, την ανάγκη να σεβόμαστε «το μνημόνιο που μας επιβλήθηκε». Οι υποκριτές. Τα δε χειρότερα μέτρα, που υπονομεύουν το μέλλον των Ελλήνων, όπως αυτά για τις εργασιακές σχέσεις, είναι προϊόν της επιμονής των τριών προαναφερθέντων επιτελείων. Το μνημόνιο δεν έρχεται από τα «απέξω» και μόνο. Είναι, στην πραγματικότητα, κοινή κατασκευή της τρόικας και αυτών των επιτελείων.

Κοινό μέτωπο για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο


Κοινό μέτωπο ώστε να δοθεί οριστική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο «συστήνουν» η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η Περιφέρεια και ο Δήμος Ιωαννιτών.Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο γραφείο της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα, τόσο ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, όσο και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος υιοθέτησαν τα χρονοδιαγράμματα (3 χρόνια) που έχουν τεθεί από τη Γενική Γραμματέα για τη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συμβάλλουν με κάθε τρόπο ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες χωροθέτησης και λειτουργίας σεβόμενοι τις διαδικασίες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.Στη διάρκεια της σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν επίσης, η Αντιπερειφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, ο Αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Επίβλεψης και Παραλαβής της μελέτης Θανάσης Μανταλόβας, αναπτύχθηκε εποικοδομητική συζήτηση και ουσιαστικός διάλογος για το καυτό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο.Ακολούθως, σε κλίμα ομοφωνίας, αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε μέσα σε τρία χρόνια να έχει δοθεί οριστική λύση με τη λειτουργία του εργοστασίου γεγονός που διαφάνηκε και από τις δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη.«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω του εργοστασίου. Να προχωρήσουμε με τον καλύτερο τρόπο, όπως κάνουμε μέχρι σήμερα,» ανέφερε στις δηλώσεις της η κα Γεωργακοπούλου-Μπάστα και πρόσθεσε, «Υιοθετήσαμε και οι τρείς το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί ως σήμερα και θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πετύχουμε το στόχο».Από την πλευρά του ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης μεταξύ άλλων ανέφερε, «όλους μας ενδιαφέρει να τελειώνει το θέμα των σκουπιδιών και να έχει αίσιο τέλος γι’ αυτό παρακολουθούμε τα βήματα που κάνει η μελετητική ομάδα χωρίς παρεμβάσεις».Την ικανοποίησή του για τη μέχρι τώρα πορεία των διαδικασιών εξέφρασε και ο κ. Φίλιππας Φίλιος τονίζοντας μεταξύ άλλων, «μετείχαμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα σύσκεψη διότι έχουν αρχίσει πραγματικά να μορφοποιούνται κάποια στοιχεία σε πολύ σοβαρή επιστημονική βάση. Εκείνο που είναι σημαντικό και ουσιαστικό είναι το γεγονός πως θα πρέπει να σηματοδοτήσουμε την αποφασιστικότητα μας να έχουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, 2,5-3 χρόνια, εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων».

ΑΡΤΑ:Σύσκεψη δημάρχων για "πράσινα" έργα


Η «πράσινη» ανάπτυξη και οι παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων απασχόλησαν τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή, στο Δημαρχείο Άρτας, οι Δήμαρχοι του Νομού Άρτας με τον καθηγητή και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Ματθαίο Σανταμούρη. Παρών στη συνάντηση ήταν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άρτας Παύλος Στασινός ενώ από πλευράς αυτοδιοικητικών συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, οι Δήμαρχοι Νικ. Σκουφά Στ. Γιαννούλης και Γ. Καραϊσκάκη Δ. Γαλλίκας και ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Κώστας Παππάς οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του ΚΑΠΕ για τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη ή πρόκειται να προκηρυχθούν σχετικά με την πράσινη ανάπτυξη και ποια απ’ αυτά μπορούν να εφαρμοστούν στην περιοχή της Άρτας. Προγράμματα και παρεμβάσεις που στοχεύουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και στην αναβάθμιση της περιβαλλοντικής ποιότητας αυτών. Έργα που όπως τόνισαν οι κ.κ. Παπαλέξης και Σανταμούρης, μπορούν ν’ αλλάξουν την εικόνα της περιοχής, να απορροφηθούν χρήματα και να δημιουργήσουν και θέσεις εργασίας. Οι ΟΤΑ μπορούν να έχουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια της «πράσινης» ανάπτυξης, με την κατασκευή αλλά και την ανακατασκευή κτιρίων ακολουθώντας βιοκλιματικό σχεδιασμό, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.Η συνάντηση αυτή αποτελεί την αρχή μιας συνεργασίας η οποία θα έχει σύντομα αποτελέσματα για το Δήμο, τόνισε ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης δίνοντας προτεραιότητα σε θέματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και με την "πράσινη" ανάπτυξη η οποία όπως είπε, είναι το μέλλον της χώρας.

Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων


Σήμερα στις οκτώ και μισή το βράδυ θα συνεδριάσει, στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.Στην συνεδρίαση θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις από τον Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο και θα οριστούν τα Διοικητικά Συμβούλια των Δημοτικών Επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων του Δήμου.

Εκλογές στο Επιμελητήριο Άρτας


Το Επιμελητήριο Άρτας ενημερώνει τις Επιχειρήσεις – Μέλη του ότι στις 3 και 4 Απριλίου 2011, θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη των Αιρετών Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Άρτας. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα Μέλη του Επιμελητηρίου που έχουν εγγραφεί στα μητρώα του μέχρι και την 2 Απριλίου 2010 και είναι ταμειακώς εντάξει (συνδρομές) μέχρι την 21 Φεβρουαρίου 2011, προκειμένου να συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους. Τα Μέλη του Επιμελητηρίου παρακαλούνται να απευθύνονται στην Υπηρεσία του Επιμελητηρίου στο τηλέφωνο 2681028728 προκειμένου να τακτοποιήσουν τις τυχόν μεταβολές των στοιχείων τους στην Καρτέλα Μητρώου τους και να ενημερωθούν για το Τμήμα που ανήκουν:
α) Τμήμα Εμπορικό
β) Τμήμα Μεταποίησης και
γ) Τμήμα Υπηρεσιών

Πανηπειρωτική Γραμματεία του ΑΥ.ΡΙ.Ο


Πραγματοποιήθηκε η Νομαρχιακή Συνέλευση Άρτας της Περιφερειακής Παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο». Στη Συνέλευση εκλέχθηκαν τρία μέλη, που θα συμμετέχουν στην Πανηπειρωτική Γραμματεία της παράταξης και είναι ο Δημήτρης Καραγεώργος, ο Γιώργος Χασκής και ο Παναγιώτης Ψυχογιός. Οι ίδιοι μαζί με τους Αντώνη Καλαφάτη και Βασίλη Μουλιανίτη θα αποτελούν τη Νομαρχιακή Γραμματεία Άρτας του ΑΥ.ΡΙ.Ο.

«Η Μπέμπα» στο θέατρο Πολυθέαμα


Στο Πολυθέαμα από τις 26 Ιανουαρίου έως 6 Φεβρουαρίου θα παρουσιάζεται ο θεατρικός μονόλογος του Δημήτρη Τσεκούρα"Η Μπέμπα", σε σκηνοθεσία Ορέστη Τάτση, σκηνικά – κοστούμια Κωνσταντίνου Ζαμάνη, μουσική – σύνθεση ήχων Θοδωρής Αμπαζής, και επιμέλεια κίνησης - βοηθό σκηνοθέτη την Πωλίνα Κρεμαστά.Ερμηνεύει η Ναταλία Στυλιανού.Η παράσταση πρωτοπαίχτηκε την προηγούμενη άνοιξη στο Απλό Θέατρο για τρεις εβδομάδες και μετά την επιτυχία της ξαναπαρουσιάστηκε στο θέατρο Στοά από τις 8 Νοεμβρίου έως τις 11 Ιανουαρίου. Για τους συντελεστές της ήταν ένα μεγάλο στοίχημα που το κέρδισε επάξια, αφού θεωρήθηκε από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις νέων καλλιτεχνών. Τα σχόλια του κοινού και της κριτικής ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, δημιουργώντας μαζί με τις προσδοκίες για μελλοντικές ενδιαφέρουσες προτάσεις και αξιόλογη παρακαταθήκη.