Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

Οργανωμένη επιδρομή λαθροθήρων στο Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού


Μέλη της Ορνιθολογικής έγιναν μάρτυρες μιας καλά οργανωμένης επιδρομής λαθροθήρων στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού, παρουσία μάλιστα της Αστυνομίας, του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και του Συνεταιρισμού Αλιέων. Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, πέντε βάρκες με μηχανές κυνηγούσαν παράνομα για μιάμιση ώρα στο πυρήνα του Εθνικού Πάρκου (Ζώνη Α, περιοχή προστασίας της φύσης), όπου απαγορεύεται αυστηρά το κυνήγι. Στις βάρκες επέβαιναν εννέα άτομα, τα περισσότερα από τα οποία φορούσαν κουκούλες που κάλυπταν πλήρως τα πρόσωπά τους, ώστε να μην είναι δυνατή η αναγνώρισή τους. Κατά τη σοβαρή αυτή επιδρομή θανατώθηκαν τουλάχιστον πενήντα Φαλαρίδες. Λόγω της όχλησης που προκλήθηκε από τους λαθροθήρες, οι Αργυροπελεκάνοι, είδος παγκοσμίως απειλούμενο, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προσωρινά τις θέσεις όπου φωλιάζουν, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αναπαραγωγή του είδους για φέτος. λαθροθηρία τέτοιου επιπέδου σχετίζεται με το παράνομο εμπόριο άγριων πουλιών στις ταβέρνες της περιοχής, ενώ τα δίκτυα αυτά έχουν χαρακτηριστικά και συμπεριφορά οργανωμένου εγκλήματος. Η κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Πάρκο είναι απαράδεκτη και το περιστατικό εκθέτει όλους τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι απουσιάζουν καθημερινά από τη φύλαξη του Πάρκου, αναφέρει η ανακοίνωση. Η Ορνιθολογική κατήγγειλε το περιστατικό σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες και προχώρησε σε μήνυση στην Εισαγγελία Άρτας. «Επιβάλλεται, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να αναλάβουν άμεσα την ευθύνη και να επιλύσει το πρόβλημα της φύλαξης στις Προστατευόμενες Περιοχές της χώρας. Δεν μπορούμε πια να παρακολουθούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να ‘πετούν το μπαλάκι’ η μία στην άλλη ενώ οι λαθροθήρες αλωνίζουν απροκάλυπτα σε ένα από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ελλάδας. Επιβάλλεται άμεσα συντονισμός όλων των υπηρεσιών και πολιτική βούληση από τις κεντρικές δομές του κράτους.» δήλωσε ο Ξενοφώντας Κάππας, Διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

«Πράσινο φως» για την ανάδειξη του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Νικόπολης


Το «πράσινο φως» για την ανάδειξη του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Νικόπολης στην Πρέβεζα άναψε το υπουργείο Πολιτισμού. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού δύο εκατομμυρίων ευρώ, θα έχει χρονική διάρκεια περίπου 35 μηνών και θα εκτελεστεί από τη ΛΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η μελέτη προβλέπει την υλοποίηση έργων έρευνας, ανάδειξης και ανάπλασης σε πέντε επιμέρους επιλεγμένες θέσεις του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου.Η πρόταση ανάδειξης έχει ως πυρήνα τη σύνδεση του υδραγωγείου με τα υπόλοιπα μνημεία του νομού, καθώς και τη βελτίωση της αναγνωρισιμότητάς του.Για τον λόγο αυτό έχουν επιλεχθεί ώστε να αναδειχθούν και να λειτουργήσουν ως οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι πέντε αντιπροσωπευτικά τμήματα σε όλο το μήκος του μνημείου. Οι θέσεις αυτές επιλέχθηκαν με κριτήριο την κατάστασή τους, την τυπολογία του αγωγού, τη γειτνίαση με οικισμούς, την εύκολη πρόσβαση και τη σύνδεσή τους με άλλα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:«Ιδιαίτερα σημαντική η απόφαση του ΣτΕ για ακύρωση της μετεγκατάστασης του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων»


«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει παράνομη και ακυρώνει την μετεγκατάσταση του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων στην οδό Παπανδρέου είναι ιδιαίτερα σημαντική».Αυτό τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» Γιάννης Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας ότι «Πρόκειται για την δικαίωση του αγώνα των ενεργών πολιτών της περιοχής και γενικότερα της πόλης ενάντια στις πολεοδομικές και περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες της Διοίκησης του ΚΤΕΛ με την συνέργεια του τότε Νομάρχη Ιωαννίνων Α. Καχριμάνη που φέρει σοβαρές ευθύνες για την επιβολή παράνομων τετελεσμένων σε βάρος του Δημόσιου χώρου της πόλης».Αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση πως «εξίσου σοβαρές είναι οι ευθύνες του τέως Δημάρχου Ν. Γκόντα που άνοιξε τον δρόμο της πολεοδομικής αυθαιρεσίας, αλλά και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Αργύρη που έσπευσε να την στηρίξει δημόσια». Ο κ. Παπαδημητρίου καλεί τον περιφερειάρχη να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣΤΕ, ενώ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως επιβάλλεται η ταχεία αναζήτηση έκτασης για την λειτουργία σταθμού υπεραστικών λεωφορείων σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.

ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ:«Να ληφθούν μέτρα για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας»


Την έκδηλη ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί γύρω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με την συνεχιζόμενη ροή μεταναστών, οι οποίοι συνωστίζονται εκεί με πρόθεση την επιβίβαση στα πλοία που κατευθύνονται προς την Ιταλία, εκφράζει με χθεσινή ανακοίνωσή της η παράταξη «Ήπειρος Τόπος Να Ζεις», τονίζοντας ότι το γνωστό από το παρελθόν φαινόμενο αυτό, κατά το τελευταίο διάστημα, διογκώνεται επικίνδυνα, καθώς παρουσιάζουν έξαρση οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων μεταναστών, ενώ εξίσου ανησυχητικά είναι και τα μεμονωμένα μέχρι στιγμής κρούσματα επιθέσεων εναντίον τους.Επίσης, επισημαίνει μεταξύ άλλων πως όλα αυτά εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας μεταξύ των κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι η διαιώνιση της υφιστάμενης κατάστασης δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή καθώς ενέχει σοβαρούς κινδύνους τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες όσο και για την οικονομική ζωή αλλά και την κοινωνική συνοχή της ευρύτερης περιοχής.Η παράταξη «Ήπειρος, Τόπος Να Ζεις» καλεί όλες τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να δρομολογήσουν το γρηγορότερο δυνατό όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την εμπέδωση του αναγκαίου αισθήματος ασφαλείας στην τοπική κοινωνία της Ηγουμενίτσας, ενώ η ίδια θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στο περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.

Εκδηλώσεις για τα 400 χρόνια από το θάνατό του Διονυσίου Φιλοσόφου


Εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 400 χρόνων από τον μαρτυρικό θάνατο του Διονυσίου του Φιλοσόφου, κατά την επανάσταση του 1611 θα διοργανώσει μέσα στην χρονιά η Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, «η Επανάσταση του Διονυσίου υπήρξε το πρώτο απελευθερωτικό κίνημα των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων. Θέρμανε τις ψυχές των ραγιάδων που άρχισαν σιγά – σιγά να αφυπνίζονται και προετοίμασε το έδαφος για να αρχίσουν σε όλη την Ελλάδα διάφορα επαναστατικά κινήματα».

Με επιτυχία παρουσιάστηκαν τα βιβλία του Χ. Μουτσόπουλου


Παρουσία πλήθους κόσμου παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων τα βιβλία του γνωστού γιατρού Χαράλαμπου Μουτσόπουλου με τίτλους «Μικρές ιστορίες μακράς πορείας», «Οδοιπορικό για τη γνώση» και «Απόψεις για αυτιά που δεν ακούν».Στόχος του Χ. Μουτσόπουλου είναι μέσα από τα βιβλία του να στηλιτεύσει φαινόμενα και όχι ανθρώπους, ενώ θέλει να περιγράψει καταστάσεις που αποτελούν εμπόδια για την ανάπτυξη της κοινωνίας.Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης», ενώ τον συγγραφέα τίμησαν ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής και η Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου.Για το βιβλίο μίλησαν ο φιλόλογος Σπύρος Εργολάβος, ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου Αλέκος Φαρμάκης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Παν. Βλαχογιαννόπουλος και ο δικηγόρος Γ. Ευαγγελόπουλος. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Στ. Ντόβας.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

 Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την σύνταξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου


Τις διαδικασίες για την σύνταξη του τριετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος ξεκίνησε ήδη η Διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της για τον σκοπό αυτό, τις προτάσεις και τις απόψεις των Δήμων ζητά με έγγραφό της, η Αντιπεριφερειάρχης Τ. Καλογιάννη, στην οποία με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Α. Καχριμάνη, έχει ανατεθεί η αρμοδιότητα για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Ηπείρου.Στο έγγραφο της κ. Καλογιάννη, επισημαίνεται ότι η δομή του Επιχειρησιακού Προγράμματος απαρτίζεται ενδεικτικά από τους άξονες:
-Προστασία του περιβάλλοντος.
-Βελτίωση της ποιότητας ζωής.
-Οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση.
-Ενίσχυση της κοινωνικής μέριμνας.
-Μέτρα για την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Οι προτάσεις, όπως τονίζεται μεταξύ άλλων πρέπει να στοχεύουν αφενός μεν στην προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής του κάθε Δήμου και αφετέρου στην εξυπηρέτηση, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο των αναγκών των πολιτών.Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων ορίσθηκε η 11η Φεβρουαρίου 2011.

Συναντήσεις Φ. Φίλιου με τις Διοικήσεις του Επιμελητηρίου και του Οικον. Επιμελητηρίου Ιωαννίνων


Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο είχαν αντιπροσωπείες των Διοικήσεων του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηπείρου, ζητώντας μόνιμη και συνεχή συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών.Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δ. Μπαράτσας και μέλη της Διοίκησης έθεσαν με ιδιαίτερη έμφαση το θέμα του παραεμπορίου το οποίο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και τόνισαν πως πρόκειται για ένα πλήγμα στην τοπική αγορά.Θέματα κοινού ενδιαφέροντος συζήτησε ο κ. Φίλιος με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηπείρου Δ. Φίλη και μέλη του νέου Δ.Σ..Σε σχετικές του δηλώσεις ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ανέφερε πως Η συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης με τον επιχειρηματικό κόσμο και το επιστημονικό δυναμικό είναι επιβεβλημένη. Για την προώθηση των κρίσιμων ζητημάτων της περιοχής και την εξεύρεση λύσεων απαιτείται η συστράτευση όλων. Προς την κατεύθυνση αυτή ο δίαυλος επικοινωνίας θα είναι μόνιμα ανοιχτός τόνισε ο κ. Φίλιος.

Την πρώτη θέση κατέλαβε ο Σπαρτακος Ιωαννίνων στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών


Διεξήχθησαν στα Ιωάννινα χθες Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011, οι αγώνες του 5ου ομίλου του περιφερειακού πρωταθλήματος άρσης βαρών ανδρών, γυναικών, εφήβων, νεανίδων, παίδων, κορασίδων στους οποίος ο Σπάρτακος Ιωαννίνων κατέλαβε την πρώτη θέση στη βαθμολογία όλων των παραπάνω κατηγοριών.Αναλυτικά οι αθλητές και αθλήτριες του συλλόγου κατέκτησαν τα μετάλλια: στα 48 κιλά των γυναικών η Χριστίνα Πολυχρονιάδη, χρυσό μετ., στα 53 κ. η Σταματία Παππά χρυσό, στα 58 κ. η Σοφία Αγγέλη χρυσό, η Καραγεώργη Σταυρούλα στα 58 κ. χρυσό στις νεάνιδες και κορασίδες, ασημένιο στις γυναίκες, η Βασιλική Διαμάντη στα 75 κιλ. χρυσά μετ. στις γυναίκες, νεάνιδες, κορασίδες, η Γεωργια Τάτση στα +75 κιλ. χρυσό στις γυναίκες και νεάνιδες και η Ερμιόνη Δερέκα στα 58 κιλ. ασημένια μετ. στις νεάνιδες και κορασίδες, στα 56 κιλ. εφήβων και παίδων ο Λάμπρος Τριφύλλης χρυσά μετ., στα 62 κιλ. παίδων ο Νικήτας Τζιάλλας χρυσό μετ., στα 69 κιλ. ανδρων ο Δημήτριος Γεωργούλης χρυσό μετ., στα 77 κιλ. ανδρών ο Παναγιώτης Κατσουλίδης χρυσό μετ., στα 85 κ. ανδρών και εφήβων ο Κων/νος Αυδόκης χρυσά μετ., στα 69 κιλ. ο ΄Αγγελος Δερέκας χρυσό μετ. στους έφηβους, ασημένιο στους ανδρες, στα 69κιλ. παίδων ο Μάριος Πολυχρονιάδης χρυσό μετ., στα 69 κιλ. ο Αναστάσιος Αυδόκης ασημένια μετ. στους εφηβους και παίδες, στα 77 κιλ. εφήβων ο Νάσης Μάριος χρυσό μετ. και στα 77 κ. Ανδρών ο Δημήτριος Ζάρρας ασημένιο μετ., στα + 105 κ. ανδρών ο Δημήτριος Γιώτης κατέκτησε χρυσό μετ. και ο Χρήστος Οικονόμου ασημένιο. Επίσης ο αθλητής του Α.Ο. ΜΙΛΩΝ Αναστάσιος Λώλης στην κατηγ, 78 κιλ. ανδρών των προκριματικών αγώνων κατέκτησε το χρυσό μετ.

Την έκτη διαδοχική νίκη του πέτυχε ο ΠΑΣ


Την έκτη διαδοχική νίκη του πέτυχε ο ΠΑΣ Γιάννενα καθώς επικράτησε 3-1 του Εθνικού και πραγματοποίησε ένα ακόμη βήμα για την άνοδο στη Σούπερ Λίγκα. Το πρόσωπο του ματς ήταν ο Δημήτρης Σιαλμάς, καθώς μπήκε ως αλλαγή στο 62' και πέτυχε δύο τέρματα, τα οποία έδωσαν την νίκη στην ομάδα της Ηπείρου, που παραμένει στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Στεφάν Ντεμόλ):
Σικαλιάς, Ντάσιος, Κώτσιος, Μιχαήλ, Βάντερσον, Κεϊτά, Κυριάκος, Ντε Βινσέντι (75' Στάθης), Τζάνης (62' Σιαλμάς), Σκούφαλης (88' Βαγγελής), Μπακαγιόκο.
ΕΘΝΙΚΟΣ (Σάββας Παντελίδης): Σωτηρίου, Γκράιμς, Βιδάλης (58' Τσεμπερίδης), Ψιάνος, Παστός, Σιλιγαρδάκης, Βασιλόγιαννης (57' Ουατάρα), Κοκκίνης (84' Ντούλιας), Κορακάκης, Περέιρα, Φαρινόλα.
Η βαθμολογία
1. ΠΑΣ Γιάννενα 48 2. Παναιτωλικός 41 3. Διαγόρας 35* 4. ΟΦΗ 33 5. Λεβαδειακός 33 6. Δόξα Δράμας 31 7. Τρίκαλα 27 8. Πιερικός 24 9. Θρασύβουλος 23* 10. Ηλιούπολη 23 11. Βέροια 22 12. Πανθρακικός 22 13. Εθνικός Αστέρας 21* 14. Αγροτικός Αστέρας 20 15. Εθνικός 20 16. Ιωνικός 18 17. Αναγέννηση Καρδίτσας 17 18. Καλλιθέα 10*

* Οι ομάδες έχουν παιχνίδι λιγότερο.

Κραυγή αφωνίας και επιβίωσης


Κωδικός στόχος: Τίνα Μπιρμπίλη. Η υπουργός Περιβάλλοντος θα καταστεί το… τείχος αναθέ­ματος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που θέλουν να ξεσπάσουν την οργή τους για όσα αναγκάζονται να ψηφίσουν ή τελικά θα υπάρξει προστασία από το Μαξίμου; Το ερώτημα αυτό απασχολεί αρκετούς στο κυβερνών κόμμα, που είδαν αυτήν την εβδομάδα την Τίνα να «σφυροκοπείται» σκληρά από τους βουλευτές του κόμματος και το πρω­θυπουργικό γραφείο να σφυρίζει αδι­άφορα.Πολλά τα σενάρια γύρω από την έκρηξη οργής των βουλευτών, που δι­αμήνυσαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ούτε τη βελτιωμένη έκδοση του άρθρου 9 για την εκτός σχεδίου δόμηση σε περιοχές Natura 2000, αν δεν υπάρξει ολοκλη­ρωμένη διαβούλευση και ανοιχτός διά­λογος με την υπουργό.Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το θέμα δεν φούσκωσε τυχαία και επισημαί­νουν ότι η διαρροή για τις διαφωνίες των βουλευτών υπήρξε μέσα από τα γραφεία του πρωθυπουργού προκει­μένου να πιεστεί η Τίνα να κάνει πίσω.Οι κακές γλώσσες επιμένουν στο ακραίο σενάριο, ότι στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση οι βουλευτές χρησιμο­ποιήθηκαν προκειμένου να δοθεί το σύνθημα ότι οι συνεργάτες του πρωθυ­πουργού και ιδιαίτερα η γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου Ρεγγί­να Βάρτζελη, που έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην όλη υπόθεση, είναι μαζί με τους βουλευτές και όχι με τους «κακούς» υπουργούς που δεν τους λαμβάνουν υπόψη.Η «μουρμούρα» για το όλο θέμα εί­χε ξεκινήσει από μέρες και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορί­ου και βουλευτής Χαλκιδικής Γιάννης Δριβελέγκας διαμήνυσε στη Ρεγγίνα Βάρτζελη ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλ­λοι (αρκετοί) βουλευτές δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη διάταξη αν δεν γίνουν σοβαρές αλλαγές.Μάλιστα, και άλλοι βουλευτές που βολιδοσκοπήθηκαν επ’ αυτού εμφα­νίστηκαν να τα έχουν «πάρει» με την υπουργό Περιβάλλοντος, κατηγορώ­ντας την για πλήρη έλλειψη σεβασμού στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ση­μείωναν δε ότι ως εξωκοινοβουλευ­τική υπουργός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική, να προσέρχεται συχνότε­ρα στους Κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας του ΠΑΣΟΚ με τα νομοσχέδια που προωθεί, ώστε να υπάρχει συνέργεια και όχι αντιπαράθεση. Συγκεκρι­μένα, ο βουλευτής Ζακύνθου Δ. Βαρβαρήγος, προφανώς διερμηνεύοντας τα αισθήματα και άλλων βουλευτών, της είπε στην προχτεσινή συνεδρίαση: «νιώθουμε πως μας αντιμετωπίζετε ως εχθρούς».Πίσω από τα ομαδικά αυτά πυρά, έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη βλέπουν μια έντονη αντιπαράθεση με­ταξύ των εκλεγμένων βουλευτών και των υπουργών - συνεργατών του πρω­θυπουργού, οι οποίοι με μια… κλωτσιά του πρωθυπουργού βρέθηκαν σε υψη­λά πολιτικά αξιώματα, χωρίς ουσιαστι­κή κομματική και πολιτική προσφορά και εμπειρία.Επισημαίνουν δε ότι από την ομάδα των υπουργών - συνεργατών του Γιώρ­γου, η πιο «ευάλωτη» ή «επικίνδυνη» είναι η Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία συχνά πολιτεύεται τόσο σαν να έχει άγνοια κινδύνου για το χαρτοφυλάκιό της και τις πολιτικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια απόφασή της στη ζωή των πολιτών όσο και σαν να μην υπάρχουν βουλευτές, οι οποίοι κρίνονται καθη­μερινά από τους ψηφοφόρους τους γι’ αυτά που εγκρίνουν με την ψήφο τους.Σημειώνουν επίσης ότι ο Δημήτρης Δρούτσας έχει εξαντλήσει τον ρόλο του πολιτευόμενος ως γραμματοκομιστής… μεταφέροντας ουσιαστικά τη βούληση του πρωθυπουργού, χωρίς να αναλαμβάνει ουσιαστικές πρωτο­βουλίες σε ζητήματα εξωτερικής πο­λιτικής, ο Χάρης Παμπούκης έχει νο­μική, πολιτική και κοινωνική συγκρό­τηση, τέτοια που επιβάλλεται άμα τη εμφανίσει, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος φροντίζει για τις δημόσιες σχέσεις του υπουργείου αφήνοντας τα ση­μαντικά θέματα στους υφυπουργούς του Γιώργο Νικητιάδη και Τηλέμαχο ΧυτήρηΤίνα Μπιρμπίλη, από την άλλη, που έγινε υπουργός από το πουθενά, διατηρεί ετεροβαρείς και ολίγον δια­ταραγμένες σχέσεις με τον αναπλη­ρωτή και τους υφυπουργούς της (Ν. Σηφουνάκη, Γ. Μανιάτη, Θ. Μωραΐτη), οι οποίοι είναι σαφώς εμπειρότεροι πολιτικά απ’ αυτήν, ενώ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες χωρίς να ζητά την άπο­ψή τους.Ο πέμπτος της «πρωθυπουργικής παρέας», Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που έχει εκλεγεί μια φορά βου­λευτής Κοζάνης και ήταν πρώτος στην ευρωλίστα μέχρι να οριστεί υπουρ­γός, μετά τα απανωτά κοινοβου­λευτικά χαστούκια, αποφάσισε να βάλει νερό στο κρασί του και το τελευταίο διάστημα - από τη συ­ζήτηση του Προϋπολογισμού κι εδώ - αποφάσισε να συσφίξει τις σχέσεις του με τους βουλευτές του κόμματος. Έτσι εμφανίζεται συχνότερα και θεα­ματικά πιο προσηνής στις συνεδριά­σεις των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας.Για να επανέλθουμε όμως στην Τί­να Μπιρμπίλη, οι συνεργάτες της επι­σημαίνουν ότι η ίδια δεν ενδιαφέρε­ται για πολιτική καριέρα, συνεπώς την αφήνουν αδιάφορη οι ρεβερά­ντζες με τους βουλευτές, ενώ επι­θυμεί να αφήσει το αποτύπωμά της επί της ουσίας, ως η πρώτη ουσια­στικά υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας. Οι βουλευτές, από την άλλη, που και χτες κοντραρίστηκαν μαζί της με αφορμή το θέμα των φωτοβολταϊκών των αγροτών, το οποίο φαίνεται να έχει θεσμοθετηθεί χωρίς η ΔΕΗ να έχει δίκτυο για να απορροφήσει την παραγόμενη ενέργεια, θεωρούν ότι η Τίνα κάνει ασκήσεις επί χάρτου, αγνο­ώντας τις επιπτώσεις των κινήσεών της στην κοινωνία. Χτες μάλιστα χρει­άστηκε την εσπευσμένη συμπαράστα­ση της φίλης της Κατερίνα Μπατζελή, η οποία ως πιο έμπειρη και ενήμερη για τα αγροτικά φρόντισε να αποφορ­τίσει τη συζήτηση δίνοντας διευκρινί­σεις, που προς το παρόν πέταξαν το μπαλάκι στη ΔΕΗ. Οι βουλευτές όμως επιμένουν ότι η φόρα της Τίνας με τα φωτοβολταϊκά είχε ως θύματα πολλούς αγρότες (πάνω από 6 χιλιάδες, που έμπλεξαν επενδύοντας χρήμα­τα και όνειρα σε μια έωλη διαδικα­σία. Της καταλογίζουν ότι παρόμοιες σπασμωδικές ενέργειες έκανε και με τους ημιυπαίθριους, ενώ δείχνει μια υπερβολική οικολογική ευαισθησία, αγνοώντας τα αναπτυξιακά προβλή­ματα της χώρας.Μόλις στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας η Τίνα αναγκάστηκε να πάρει πίσω νομοσχέ­διο, ύστερα από σοβαρές ενστάσεις για προβλήματα σε παραμεθόριες πε­ριοχές, όπως τις διατύπωσαν ο Βαγγέ­λης Βενιζέλος και ο Χρήστος Παπου­τσής. Πολλοί μάλιστα έσπευσαν να της καταλογίσουν προχειρότητα και αλαζονεία, αφού δεν λαμβάνει συχνά υπόψη της άλλες παραμέτρους, πέρα απ’ αυτά που της εισηγούνται διάφο­ροι «sui generis» σύμβουλοί της.Η ίδια όμως πέρασε χτες στην αντε­πίθεση και σε συνέντευξή της στον Flash υπογράμμισε ότι: « Η κρίση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τη στα­σιμότητα και τη διατήρηση πραγμά­των που θεωρούνται κακώς κείμενα. Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να μας μείνει από τη δύσκολη κατάσταση, την οποία περνάει η χώρα μας, είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτρο­πία. Αυτό, σε ό,τι αφορά το πε­ριβάλλον, σημαίνει πως πρέπει να αγγίξουμε ζητήματα που δεν αγγίζαμε όλα τα προηγούμενα χρό­νια».

Κινήσεις σκοπιμότητας…

Πίσω από όλες αυτές τις γκρίνιες και τις μικρές ανταρσίες πολλοί υποστηρικτές της Τίνας βλέπουν κινήσεις σκοπιμότητας των βουλευτών, που σε κάθε περίπτωση αγνοούν το γενικό καλό και είναι γαντζωμένοι στη μάχη της επανεκλογής τους. Άλλωστε σημειώνουν ότι με τις συνεχείς αλλαγές στη συγκρότηση του κράτους, αλλά και με τις ειδικές πολιτικές συνθήκες, πολύ λίγα πράγματα έχουν μείνει στη δικαιοδοσία των βουλευτών, οι οποίοι ουσιαστικά «επιβιώνουν» πολιτικά μέσα από τοπικές διευθετήσεις, όπως οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλης αλλά και η μεταφορά της βούλησης οργανωμένων κοινωνικών ομάδων, ή διαμεσολαβούν για εντάξεις σε κοινοτικά προγράμματα. Οι γνωρίζοντες λένε ότι με το άρθρο 9 πολλοί ανά την επικράτεια οικοπεδούχοι θα έμεναν με τα οικόπεδα στο χέρι, με αποτέλεσμα να πιέζουν δυναμικά τους βουλευτές να μην περάσει η διάταξη ως έχει. Επισημαίνουν ακόμα ότι ο σημαιοφόρος κατά του άρθρου 9 του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα Γιάννης Δριβελέγκας έχει σοβαρό ανταγωνισμό με τον δήμαρχο πια και πρώην βουλευτή Χρήστο Πάχτα σχετικά με το ορυχείο χρυσού στην περιοχή και σήκωσε «παντιέρα» προκειμένου να έχει τοπικά εκλογικά οφέλη. Η αλήθεια είναι πάντως ότι δεν μάσησε, ούτε μπροστά στον πρωθυπουργό, ο οποίος τον κάλεσε στο γραφείο του. Ο βουλευτής Χαλκιδικής είπε ξεκάθαρα ότι πρέπει να αλλάξει η διάταξη προκειμένου να την ψηφίσει, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε απ’ όλους διαβούλευση και συνεργασία προκειμένου να προχωρήσει χωρίς αναταράξεις το νομοσχέδιο. Σκληρή όμως στάση κρατούν και άλλοι βουλευτές ανά την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι αναμένουν τη «διορθωμένη» πρόταση της υπουργού για να τοποθετηθούν…

Στόχος των αντιδράσεων ο πρωθυπουργός…

Η κατάσταση των τελευταίων ημερών αποδεικνύει σε πολλούς ότι οι βουλευτές «χτυπάνε» το σαμάρι για να μη χτυπήσουν τον γάιδαρο. Δη­λαδή οι βουλευτές που ακούνε τα εξ αμάξης από τους συμπολίτες τους έχουν ψηφίσει και στηρίξει όλα τα επώδυνα - ελέω μνημονίου - μέ­τρα, διοχετεύουν τώρα την αντίδρασή τους σε άλλα νομοσχέδια, όπως αυτό της βιοποικιλότητας, προκειμένου να διασφαλίσουν το πολιτικό τους μέλλον, ενώ στέλνουν στον πρωθυπουργό μήνυμα δυσαρέσκειας για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και του κόμματος. Σε τοπικό επίπεδο η κατάσταση για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι εκρηκτική, αφού οι αντιδράσεις τούς έχουν πάρει φαλάγγι.Κινήματα πολιτών έχουν ξεφυτρώσει από το πουθενά, με μεγαλύ­τερο και πιο ορμητικό αυτό των διοδίων, όπου έξαλλοι πολίτες έχουν στραφεί συλλήβδην κατά των πολιτικών των κομμάτων εξουσίας, με αποτέλεσμα να συγκροτούνται δυνάμεις ανεξέλεγκτες. Νωπή είναι η εμπειρία της Τόνιας Αντωνίου, που πήγε σε εκδήλωση για να συμπαρα­σταθεί στα αιτήματα των πολιτών για την υπέρογκη αύξηση των διοδί­ων και δέχτηκε επίθεση από παρευρισκόμενους, μόνο και μόνο επειδή είναι βουλευτής.Ως αντιστάθμισμα όλων αυτών, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πιεσμένοι και παραζαλισμένοι ξεσπούν όπου βρουν και κυρίως για θέματα που δεν μπορούν να κατηγορηθούν ότι υπονομεύουν την προοπτική της χώρας. Μάλιστα, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, που πρωτοστάτησε την περασμένη εβδομάδα ώστε η Βουλή να εξετά­σει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις πριν ψηφίσει τη διαγραφή 24 δισ. ανείσπρακτων οφειλών που εκκρεμεί προς νομοθέτηση, προανήγγειλε Κίνημα μέσα στο Κίνημα. Το Κίνημα, λοιπόν, των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα είναι υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και, όπως αποκάλυψε στον Βήμα FM, επεξεργάζονται πρόταση για τη θέσπιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για απόρους και μακροχρόνια άνεργους.Έμπειροι κοινοβουλευτικοί συντάκτες επισημαίνουν ότι μπορεί η Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο Βασίλης Εξαρχος να επιχειρούν να παρέμβουν πυροσβεστικά μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ώστε να μη διογκώ­νονται οι εντάσεις, αλλά στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασής τους, στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να επαναφέρει με μεγαλύτερη έμφαση ένα «στιβαρό» πλαίσιο συνεργασίας των βου­λευτών με τους υπουργούς και κυρίως να δείξει ότι εννοεί τις συνεχείς επικλήσεις του για συμμετοχή των εκπροσώπων του λαού στο κυβερνη­τικό έργο και όχι στο… χειροκρότημα, όπως πάντα θέλουν όσοι γίνονται υπουργοί…


topontiki

Προσδοκίες του πρωθυπουργού στο Νταβός


Με τους επαίνους της Γκέλας Μέρκελ και πολλών άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων, για τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες σηκώνουν τα βάρη της κρίσης και τη συνέπεια με την οποία η κυβέρνηση εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του μνημονίου, στις αποσκευές του, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζεται να επισκεφθεί για δεύτερη φορά το Νταβός.Τίποτε, πάντως, δεν θυμίζει, φέτος, το κλίμα που επικρατούσε πριν από ένα χρόνο, όταν ο κ. Παπανδρέου επισκεπτόταν για πρώτη φορά το ελβετικό θέρετρο για να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται κάθε χρόνο στο τέλος Ιανουαρίου.Πριν από ένα χρόνο το κλίμα ήταν άκρως αρνητικό για την Ελλάδα, τόσο στο διεθνή οικονομικό και όχι μόνο, Τύπο και τα ΜΜΕ, όσο και μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι αντιμετώπιζαν με μεγάλη επιφύλαξη, αν όχι και με εχθρότητα, όσα έλεγε ο κ. Παπανδρέου. Ο οποίος, μάλιστα, δέχθηκε ουκ ολίγες φραστικές επιθέσεις, από εκπροσώπους των ΜΜΕ.Ποιος δεν θυμάται το δημοσιογράφο, συγκεκριμένου μέσου, να κυνηγάει τον Πρωθυπουργό στους διαδρόμους του Φόρουμ, για να του απευθύνει μια επιθετική ερώτηση, καθώς θεώρησε ότι ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στο μέσο στο οποίο εργάζεται και τον Έλληνα Πρωθυπουργό να διατηρεί την ψυχραιμία του και να του απαντά με χαμόγελο;Τέτοιες σκηνές δεν αναμένεται να επαναληφθούν φέτος.Όχι διότι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τις εξελίξεις στην οικονομία της αφήνουν αδιάφορα τα ΜΜΕ και τις αγορές, που συνήθως συντονίζουν τα ενδιαφέροντά τους. Το ενδιαφέρον παραμένει μεγάλο, αλλά αυτή τη φορά έχουν ανακύψει και ορισμένα άλλα ζητήματα, τα οποία αφορούν άλλες χώρες, αλλά και την ίδια την ευρωζώνη.Τον Ιανουάριο του 2010, η Ιρλανδία δεν ήταν στο κάδρο, όπως είναι φέτος. Από το κάδρο απουσίαζαν και άλλες χώρες, οι οποίες, φέτος, φιγουράρουν είτε καθαρά είτε κάπως θολά, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία (κάποιοι προσθέτουν και το Βέλγιο).Αλλά το μεγάλο πρόβλημα, φέτος, είναι η ευρωζώνη, όπως επιβεβαιώνεται από τις συζητήσεις που έχουν αρχίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αντιμετώπιση του διογκούμενου ευρωπαϊκού χρέους και για το ενδεχόμενο μιας λύσης "πακέτο", η οποία θα επιλεγεί με πολιτική απόφαση, όπως πολιτικές ήταν και οι αποφάσεις των μεγάλων της Ένωσης που επέτρεψαν στις αγορές να κινούνται με περισσή ασυδοσία.Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο μόνος ο οποίος, πριν από ένα χρόνο, τόνιζε ότι το πρόβλημα δεν ήταν ελληνικό ή δεν ήταν μόνο ελληνικό, αλλά, τότε, δεν εισακούσθηκε. Το χειρότερο ήταν ότι ακόμα και χώρες που φαινόταν καθαρά ότι θα είχαν πρόβλημα σε κάποιο διάστημα, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, προτίμησαν να βάλουν το κεφάλι στην άμμο, παρά να συνταχθούν με την Ελλάδα, για να διεκδικήσουν, όλοι μαζί, μια καλύτερη λύση για όλους. Έτσι, ο κ. Παπανδρέου εγκαταλείφθηκε μόνος του "να αντιμετωπίσει τα θηρία", κατά την έκφραση συνεργάτη του και, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, τα κατάφερε.Φέτος αναμένεται ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα για την Ελλάδα. Διότι, όπως λέει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, φέτος "υπάρχει τεράστια διαφορά ψυχολογίας". Και εξηγεί ότι πριν από ένα χρόνο "μας έβλεπαν με οίκτο και ορισμένοι ως απατεώνες".Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στο ότι πριν από ένα χρόνο ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόταν στο τι "θα" κάνει και τα οποία αντιμετωπίζονταν με δυσπιστία, ενώ τώρα θα έχει στα χέρια του απτές αποδείξεις για το πόσο εννοούσε όσα έλεγε τον περασμένο Ιανουάριο.Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου, που είχε προβλέψει, πριν από ένα χρόνο τις διαστάσεις της κρίσης, θα αναπτύξει και τις προτάσεις του για την επίλυση των προβλημάτων της ευρωζώνης. Ήτοι, τις ρυθμίσεις που χρειάζονται σε θέματα όπως η αξιολόγηση, η διαφάνεια και η σύγκρουση συμφερόντων, τον τρόπο με τον οποίο "η εμβέλεια και οι όροι δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών να μετριάζουν τις ατέλειες των αγορών", άρα για την αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού χρέους και, τέλος, την ανάπτυξη.Το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου παραμένει και φέτος πολύ μεγάλο, αλλά ο Πρωθυπουργός δεν προτίθεται να μιλήσει σε όλους, όπως στο προηγούμενο Φόρουμ, όταν ήθελε να απευθυνθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να μιλήσει με ειλικρίνεια, όπως θα μιλήσει και φέτος, αλλά σε επιλεγμένα μέσα.Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να δώσει πέντε συνεντεύξεις σε μεγάλα ΜΜΕ, αλλά δίνει μεγάλη σημασία στη συνάντηση που θα έχει με 25 διευθυντές και αρχισυντάκτες των μεγαλύτερων οικονομικών, κυρίως, διεθνών μέσων ενημέρωσης.Ο Πρωθυπουργός θα μετέχει και σε πάνελ, στο οποίο θα είναι επίσης ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, με συντονιστή τον δημοσιογράφο των βρετανικών "Financial Times" Λάϊονελ Μπάρμπερ.

Εντάλματα σύλληψης για έξι μέλη της Εθνικής Φρουράς στην Αλβανία


Αλβανοί εισαγγελείς εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για έξι μέλη της Εθνικής Φρουράς σχετικά με τους θανάτους τριών ανθρώπων σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.Ομως, τα εντάλματα δεν έχουν εκτελεστεί ακόμη από τις αστυνομικές Αρχές.Οι τρεις άνδρες σκοτώθηκαν έξω από το γραφείο του Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, την Παρασκευή. Σε πλάνα από βίντεο μέλος της εθνικής φρουράς εμφανίζεται να πυροβολεί και να σκοτώνει δύο άτομα.Το μεσημέρι κηδεύονται στο Αργυρόκαστρο και το Φιέρι, οι δύο, εκ των συνολικά τριών νεκρών, που έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια κατά τη διάρκεια της αντικυβερνητικής διαδήλωσης την Παρασκευή.Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος δήλωσε ότι οι διαδηλωτές πυροβολήθηκαν από «κοντινή απόσταση» και από όπλα που δεν ανήκουν σε αστυνομικούς και σε μέλη της Εθνικής Φρουράς, το Σάββατο παραδέχθηκε ότι οι πυροβολισμοί προήλθαν από το εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας "έκαναν, απλά, το καθήκον τους".Οι δηλώσεις του Μπερίσα και η μη σύλληψη των έξι ανώτατων αξιωματικών προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε, για άλλη μια φορά, τον πρωθυπουργό ότι είναι «προστάτης του κρατικού εγκλήματος».Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση στην πολιτική ηγεσία της Αλβανίας να αποστασιοποιηθεί από τη βία και να δεσμευθεί για μια συμβιβαστική λύση.Σε συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα Αλεξάντερ Αρβιζού δήλωσε ότι «η βία θα μπορούσε να αποφευχθεί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί.Πολλοί χαρακτήρισαν τη διαδήλωση ως πορεία εναντίον της διαφθοράς. Ποτέ κανείς δεν αμφισβήτησε ότι η διαφθορά είναι μια πραγματικότητα στην Αλβανία. Η βία όμως δεν λύνει το πρόβλημα. Τώρα χρειάζεται η επίτευξη μιας πολιτικής λύσης».Εξάλλου, ο Αλβανός πρόεδρος Μπαμίρ Τόπι συναντήθηκε με τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα, με τους οποίους συζήτησε τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής.


Ο εφιάλτης των... πρόωρων

thumb

Το μαρτύριο της σταγόνας περνάει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, αφού ζει με το άγχος των πρόωρων εκλογών. Μετράει τις ώρες και τις μέρες μέ­χρι να φτάσουμε στην 4η Απριλίου, ημερο­μηνία - σταθμό για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών με λίστα. Το σενάριο που θέλει τον πρωθυπουργό να πηγαίνει σε εκλογές μέχρι την άνοιξη, προκειμένου να ξεκαθαρίσει την κοινοβουλευτική του ομάδα, μοιάζει με τον χειρότερο εφιάλτη για τον Αντώνη Σαμαρά. Τόσο ο ίδιος όσο και πολλά στελέχη της Κοι­νοβουλευτικής Ομάδας πιστεύουν ότι μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα η Ν.Δ. δεν θα έχει μπορέσει να σταθεί στα πόδια της διεκδικώντας σοβαρά ένα καλό αποτέ­λεσμα.Αυτό που αναζητά εναγωνίως ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι χρό­νος. Χρόνος για να μπορέσει το καινούργιο κομματικό σχήμα να λειτουργήσει και άρα να αποδώσει καρπούς, χρόνος για να ξεκα­θαρίσει το ιδεολογικό του στίγμα, χρόνος για να ξεχάσει η κοινωνία τα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεων της Ν.Δ.Ο χρόνος λοιπόν μέχρι την άνοιξη δεν εί­ναι αρκετός για να συμβεί τίποτε απ’ όλα αυ­τά. Αντίθετα, σε αυτήν την περίπτωση ο πρό­εδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, αφού βάσει των δημοσκοπήσεων, η Ν.Δ. θα μειώσει μεν τη διαφορά της από το κυβερνών κόμμα, δεν θα μπορέσει όμως να παρουσιάσει την εικό­να ενός κόμματος που διεκδικεί σοβαρά και με αξιώσεις την εξουσία.Ποιο είναι το καλό σενάριο για τον Αντώνη Σαμαρά; Μα φυσικά αυτό που θέλει τις πρό­ωρες εκλογές να διεξάγονται το φθινόπωρο. Όχι γιατί τότε η Ν.Δ. θα αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα, αλλά οπωσδήποτε - λένε κοινοβου­λευτικοί παράγοντες της αξιωματικής αντι­πολίτευσης - θα έχει καλύτερη εκπροσώ­πηση και οι όποιες αλλαγές έχουν γίνει στο κόμμα θα έχουν αποδώσει καρπούς.

Αντιπολιτευτική τακτική

Και σαν να μην έφτανε αυτή η αγωνία του Α. Σαμαρά, το τελευταίο διάστημα και μετά τις αλλαγές στο κόμμα πληθαίνουν οι συζη­τήσεις για το ποια αντιπολιτευτική τακτική πρέπει να ακολουθήσει προκειμένου να έχει πιο γρήγορα και πιο απτά πολιτικά οφέλη. Να ακολουθήσει τη σκληρή αντιμνημονιακή γραμμή μέσα από ένα πατριωτικό εθνικιστι­κό πλαίσιο ή να πάρει το μονοπάτι του προκατόχου του Κ. Καραμανλή που θα τον οδη­γήσει στον μεσαίο χώρο;Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τον σκληρό αντιμνημονιακό δρόμο, αφού πιστεύ­ει ότι σε αυτόν μπορεί να οδηγηθούν και ψη­φοφόροι του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ που αντι­δρούν στα μέτρα. «Τη λαϊκή Δεξιά δεν τη χω­ρίζει τίποτα από το ιστορικό κέντρο» έλεγε κοινοβουλευτικό στέλεχος της Ν.Δ. που τάσ­σεται υπέρ της ιδεολογικής καθαρότητάς της. «Η εποχή του μνημονίου έριξε ιδεολογικά τις κόκκινες γραμμές και έφερε ανθρώπους και κοινωνικές τάξεις πιο κοντά. Αρκετά πλήρω­σε η παράταξη την επιλογή ορισμένων να μη μάχονται για τις ιδέες και τις θέσεις μας. Μια επιλογή που δυστυχώς μας οδήγησε εδώ που βρισκόμαστε».

Όλο πιο κοντά

Φυσικά αυτή η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά δημιουργεί σε πολλούς συνεργάτες του φό­βους για το πώς θα «ζυμωθεί» στο εσωτερικό του κόμματος, δεδομένου ότι οι πρόσφατες κινήσεις του έφεραν πολλά στελέχη της λε­γόμενης Κεντροδεξιάς όλο και πιο κοντά του. Μέλημα λοιπόν του αρχηγού της Ν.Δ. είναι να μη διαταραχθεί το καλό κλίμα που υπάρχει μετά τον ανασχηματισμό, και άρα οι όποιες θέσεις, απόψεις και προτάσεις θα πρέπει να έχουν ένα καλό περιτύλιγμα προκειμένου να γίνουν αποδεκτές αρχικά μέσα στο κόμμα.Ένα από τα επιχειρήματα του προέδρου της Ν.Δ. είναι πάντως και το ότι, παρά τα όσα ακούγονταν το προηγούμενο διάστημα για δυσαρέσκεια πολλών κεντρο­δεξιών ηγετών για την πολιτική που κράτησε η Ν.Δ. κατά του μνη­μονίου καθώς και για πολιτική απομόνωσή του, ο ίδιος βρήκε συμπαράσταση από πολλούς. Οι συνεργά­τες του έφερναν μάλιστα ως παράδειγμα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευ­σης στην Ιρλανδία Ν. Ρουόι - ο οποίος είναι ένας εκ των αντι­προέδρων του ΕΛΚ - ενώ υπενθύμι­ζαν τη ν επίσκε­ψη του προέ­δρου του ΕΛΚ στην Ελλάδα.

Βαθύ χάσμα...

Η απομάκρυνση πάντως του Α Σαμαρά από τις κεντροδεξιές θέσεις του Κ. Καραμανλή δεν μένει μόνο στο θεωρητικό επίπεδο. Η πρόσφατη συνά­ντησή τους μάλιστα στη Θεσσαλονίκη κατά τη δι­άρκεια της τελετής για τα αποκαλυπτήρια του αν­δριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή έδειξε ότι τους δυο άνδρες χωρίζει ένα βαθύ χάσμα. Και απ’ ό,τι φαίνεται, κανείς από τους δυο δεν είναι διατε­θειμένος να κάνει το πρώτο βήμα. Αντίθετα, θα έλεγε κανείς ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει με κάθε τρόπο να ξεκόψει από το παρελθόν. Την πρώτη κίνηση την έκανε αφήνοντας έξω απ’ όλα τα κομματικά όργανα υπουργούς των κυβερ­νήσεων Καραμανλή. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στενοί του συνεργάτες από τη Ρηγίλλης δεν κρύ­βουν τη δυσαρέσκειά τους για τις κινήσεις του Ευ. Αντώναρου, στον οποίο χρεώνουν τον ρόλο του άτυπου γραφείου Τύπου του τέως πρωθυπουρ­γού. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε διαρρέουν ότι στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, πολλά από τα στελέχη της καραμανλικής πτέρυ­γας θα βρίσκονται εκτός ψηφοδελτίων. Από την πλευρά του, το καραμανλικό στρατόπεδο κατάφερε να εκνευρίσει τον Αντώνη Σαμαρά όταν, κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, υποστη­ρικτές του τέως πρωθυπουργού του έσφιγγαν το χέρι και του ζητούσαν να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική. Ενδεικτικό του κλίματος είναι πάντως και το γεγονός ότι κοντά στον Α. Σαμαρά υπήρχε ομά­δα ΟΝΝΕΔιτών οι οποίοι απαντούσαν στα συνθή­ματα των καραμανλικών φωνάζοντας «Πιο ψηλά, πιο ψηλά με τον Αντώνη Σαμαρά»! Όσο για τους δυο τους; Αυτοί αρκέστηκαν στο να ανταλλάξουν μια θερμή χειραψία με κάποια πα­γωμένα χαμόγελα. Και αποχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη με τον τρόπο που πήγαν. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με το αεροπλάνο της γραμμής και ο τέως πρόεδρος με το ειδικά ναυλωμένο αεροπλάνο από την οικογένεια Καραμανλή. Τι επικαλέστηκε ο Α. Σαμαράς για να μην πάει μαζί τους; Μα φυσι­κά φόρτο εργασίας. Τι ήθελε να αποφύγει; Εκτός όλων των άλλων αμήχανων συναντήσεων, και το κράξιμο του Τύπου ότι σε τέτοιες… μνημονιακές εποχές ο ίδιος ταξιδεύει με ειδική πτήση.

topontiki

Αποκλείεται αναδιάρθρωση του χρέους


Την συνέχιση του προγράμματος προσαρμογής του 2010 και για την επομενη τριετία με κύριους άξονες την μείωση των κρατικών δαπανών, την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής προαναγγέλει με συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο υπουργός Οικονομικών.Ο κ.Παπακωνσταντίνου διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνει αύξηση των συντελεστών των φόρων και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους και θα επανέλθει στις αγορές εντός του έτους, με πρώτη προσπάθεια το «ομόλογο της διασποράς», το οποίο θα απευθύνεται στους Ελληνες ομογενείς με απόδοση «μικρότερη από τοσημερινό επιτόκιο της αγοράς».Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει την αντίθεση του στις πρόωρες εκλογές, ενώ αποδίδει την εμπλοκή του ονόματός του από τη ΝΔ στην υπόθεση του σκανδάλου της Siemens, σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες.Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος σε συνέντευξή του , στο "Έθνος της Κυριακής" δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος σε τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και σημειώνει ότι "ακόμη και η απλή συζήτηση περί αναδιάρθρωσης ζημιώνει τον τόπο".Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζει ότι "η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους μας θα ήταν θετική εξέλιξη, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια".Στην ίδια συνέντευξη ο κ.Προβόπουλος υποστηρίζει ότι "οι στόχοι που θέτει το μνημόνιο για τη χώρα μας είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κρίση" καθώς και ότι "οι ελληνικές τράπεζες μετά την κρίση θα αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις" στην αντιμετώπιση των οποίων "θα βοηθούσε πολύ η σύναψη στρατηγικών συμμαχιών και συγχωνεύσεων".

«Σαφάρι» για τους παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου


Σε «σαφάρι» παραβατών επιδίδονται τα συνεργεία ελέγχου για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Όσο οι έλεγχοι για την εφαρμογή του νόμου σε χώρους εστίασης, καφετέριες και μπαρ όλης της χώρας εντείνονται, τόσο κορυφώνονται και οι αντιδράσεις των επιχειρηματιών του χώρου, οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται, καθώς -όπως σημειώνουν- ανήκουν στον κλάδο, που επλήγη πρώτος από την οικονομική ύφεση, σημειώνοντας πτώση τζίρου έως και 50%. Παρατηρούν ότι ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία και διαβλέπουν πως ίσως αποτελέσει για πολλές επιχειρήσεις «ταφόπλακα», με συνέπεια την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι όπου εφαρμόστηκε στην Ευρώπη, παρατηρήθηκε περαιτέρω πτώση του τζίρου κατά 10-30%.Πάντως, οι εστιάτορες δηλώνουν πως δεν σκοπεύουν να «πέσουν αμαχητί» και σχεδιάζουν νέες πρωτοβουλίες αντίδρασης για το προσεχές διάστημα.«Δεν έχει πλέον αντοχές αυτός ο κλάδος, που δίνει δουλειά σε 400.000 εργαζομένους, που προσφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση, που προσφέρει στην οικονομία της χώρας», διαμήνυσε εσχάτως ο Γιάννης Τσάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, συμπληρώνοντας ότι ήδη έχουν μπει λουκέτα σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Η επιτάχυνση της πολιτικής

Του Δ.Κ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Τα τελευταία χρόνια ο πολιτικός χρόνος έμοιαζε στατικός. Αποφάσεις επείγουσες προχωρούσαν με τεμπέλικο βήμα και ακριβώς αυτή η ιδιότητα γινόταν αντιληπτή από τον πολίτη ως «ρύθμιση».«Ολα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν...», όπως έλεγε ο Ρασούλης. Μιλούσαμε για δημοκρατικό έλλειμμα στην Ε.Ε., ανακουφιστήκαμε, τουλάχιστον ορισμένοι, με τη μη ψήφιση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, μιλούσαμε για το τι πρέπει να γίνει, μια ατέλειωτη λεκτική δεοντοκρατία, καθώς μορφοποιούσαμε την αδράνεια. «Πόση Ευρώπη;», «Τι είδους Ευρώπη;» ήταν τα ερωτήματα που αντιμάχονταν.Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην «ελιτίστικη νοοτροπία» της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, δεν επιθυμούσαμε «περισσότερη Ευρώπη» αυτού του τύπου, μειδιάσαμε με την απόρριψη της συνθήκης της Νίκαιας από τους Ιρλανδούς, αισθανθήκαμε δικαιωμένοι με τη χαμηλή προσέλευση ψηφοφόρων στις ευρωπαϊκές εκλογές, δεν θέλαμε να χειροκροτούμε απλώς τις αποφάσεις που σχηματίζονταν από «εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες», θέλαμε να μετέχουμε, να ακουστούμε. Οπως έγραφε ο Π.Κ. Ιωακειμίδης, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα έμοιαζε «σαν τη γάτα του Schrodinger: "νεκρό και ζωντανό ταυτόχρονα"» αλλά, όπως σημείωνε, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα «ως προϊόν της πολιτικής πραγματικότητας δεν μπορεί να συνεχίσει ως γάτα». Ομως, όπως γνωρίζαμε από παλιά, «ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος, κ' οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε».Δεν μιλάμε πια για Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, αφού δεν υπάρχει, μιλάμε όμως για ουσιαστική συνδιοίκηση της οικονομίας μας. Να ήταν αλήθεια καλύτερα με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα; Εν πάση περιπτώσει, δεν έχουμε βέβαια ακόμη προσδιορίσει αν «Εφιάλτης» ήταν η πολιτική νοοτροπία όλων μας ή η πολιτική νοοτροπία των ηγετών μας. Αν περπατούσε από τα κάτω προς τα πάνω ή από πάνω προς τα κάτω.Συνήθως δύο πράγματα συμβαίνουν αυτές τις εποχές, όπως λέν' όσοι γεύτηκαν την αργεντίνικη κρίση. Ταχύτατη ιδιωτικοποίηση των κερδών και, επίσης, ταχύτατη κοινωνικοποίηση της δυστυχίας. Αυτή τη στιγμή επιδιώκουμε όλο και μεγαλύτερη «βοήθεια» από την Ε.Ε. με δημιουργία νέων μηχανισμών συνδιοίκησης της οικονομίας μας, αποδεχόμαστε μια αυστηρή λιτότητα με περικοπές και ευχόμενοι μια μεσοπρόθεσμη ύφεση, παρακαλώντας για μια «επιδρομή» αποπληθωρισμού.Και όλα αυτά στηριζόμενοι στην αδύναμη, προς το παρόν τουλάχιστον, παραγωγική βάση της χώρας. Φταίει ότι ζούσαμε με δανεικά ή μήπως ότι μάθαμε τα τελευταία χρόνια να επενδύουμε τις επιθυμίες μας με σύστημα Ponzi; Ponzi και στη σύνταξη, μιας και, όπως λέει ο George Magnus, όλα τα pay-as-you-go συστήματα είναι απλά συστήματα Ponzi (υπόθεση ομολόγων ασφαλιστικών ταμείων); Δεν γνωρίζει κανείς λοιπόν αν φταίει η αύξηση των φόρων ή η ελλιπής ιατρική περίθαλψη (κατ' άλλους ανύπαρκτη) -παρ' όλα αυτά ζούμε πολύ-, ωστόσο αυτή η διάχυτη απογοήτευση συνθλίβει κάθε δημιουργική προσπάθεια.Αλλάζουν όλα με τέτοια ταχύτητα που χάνεις και τον προσανατολισμό σου. «Θα πρέπει να δούμε αν ένας αγρότης με 4 στρέμματα είναι πράγματι φτωχός», ανέλυαν περισπούδαστοι καθηγητές στις ειδήσεις. Αλήθεια είναι! Το καλύτερο ελαιοπερίβολο, με παραγωγή 400 κιλών λαδιού στα 5 στρέμματα και με τιμή 5 ευρώ /κιλό λόγω εξαιρετικής ποιότητας, αποδίδει 2.000 ευρώ χωρίς έξοδα. Αλήθεια, πρέπει να το δούμε...Από την άλλη ο κ. Μπαρόζο, αναφερόμενος στη βοήθεια που πρέπει να χορηγηθεί σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα, είπε ότι πρέπει να βοηθήσουμε τα κράτη αυτά των οποίων μάλιστα «ηγούνται εξέχοντα μέλη της πολιτικής μας οικογένειας». Το ότι στις Βρυξέλλες αναπτύσσονται οικογένειες εξεχόντων μελών διακυβέρνησης -μην το λέτε ελίτ, πείτε το οικογένεια- επιτρέπει, φαίνεται, στον πρόεδρο της ΕΚΤ, κ. Τρισέ, να μιλάει για «παράλογες υποθέσεις», αναφερόμενος στις αδύναμες χώρες του Νότου.Δυστυχώς εκείνο που σήμερα αποτελεί το πρόβλημα, για να παραφράσουμε λίγο τον Τοκβίλ, είναι αυτή η ακαθόριστη δυστυχία και απογοήτευση που σχετίζεται «με το ρυθμό των αλλαγών και τη ρευστοποίηση των κοινών αναφορών». Η «συμμετοχική πολιτική δημοκρατία» πρέπει να παράγει μια κατάσταση εμπιστοσύνης γιατί δεν είναι φυσικά λύση η αβεβαιότητα ούτε και ο φόβος πρέπει να είναι το πολιτικό όπλο μιας πλειοψηφίας «η οποία αντλεί την εξουσία από το νόμο, την κυρίαρχη ιδεολογία και τους θεσμούς, ενώ υποβάλλει τους διαφωνούντες στην απειλή του "εξοστρακισμού"». Μετέχοντας στην Ε.Ε. δεν μπορούμε φυσικά να μιλάμε μόνο για την Ελλάδα αλλά, εφόσον τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «ανεμοδείκτη», η αντιμετώπιση των προβλημάτων της δείχνει και το δρόμο αντιμετώπισης παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον. Πειραματόζωο μεν αλλά ευγενές.

enet

Η φάρσα των Εξεταστικών


Αναμενόμενο ήταν ότι η έκδοση του πορίσματος ή των πορισμάτων από την Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Siemens θα προκαλούσε τον σάλο που έχει προκαλέσει. Από τη στιγμή που χρόνια τώρα κόμματα και πολιτικοί έχουν κάνει τα πάντα για να υπονομεύσουν την αξιοπιστία τους έναντι της κοινής γνώμης και έχουν αποδείξει ότι όλα τα βλέπουν και τα αξιολογούν με βάση το στενό κομματικό συμφέρον, θα ήταν αντικειμενικά αδύνατο να υπάρξει η οποιαδήποτε άλλη αντίδραση.Πόσω μάλλον όταν οι όποιες εκτιμήσεις ή διαπιστώσεις δεν εδράζονται σε σαφή και συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία και μαρτυρίες, αλλά με μοναδική εξαίρεση την περίπτωση Μαντέλη σε εικασίες και συμπεράσματα. Αρα αν υπάρχει κάτι που μπορούμε ν’ αποκομίσουμε από τη νέα αυτή εμπειρία είναι πως η υπόθεση των Εξεταστικών Επιτροπών είναι ουσιαστικά μια χαμένη υπόθεση για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, το οποίο επανειλημμένα έχει αποδείξει ότι αδυνατεί ν’ αποστασιοποιηθεί από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και ν’ ανταποκριθεί στην υποχρέωση αναζήτησης της αλήθειας, όποιον κι αν αφορά αυτή.Κατά συνέπεια, εκείνο που θα πρέπει περισσότερο από καθετί άλλο ν’ απασχολήσει την πολιτική ηγεσία του τόπου, και ιδιαίτερα τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, είναι η αποφυγή φαινομένων όπως αυτά που βιώσαμε με την Εξεταστική για το Βατοπέδι και τώρα με την Εξεταστική για τη Siemens. Από τη στιγμή που δεν είναι διατεθειμένες να υπερβούν τα στενά μικροκομματικά τους συμφέροντα, προτιμότερο είναι να μη δικαιώνουν κάθε τόσο όσους τις καταγγέλλουν για συγκάλυψη της αλήθειας και για προσπάθειες συμψηφισμών. Οχι άλλες Εξεταστικές, λοιπόν.Αλλωστε, μικρή αξία έχει αν ο ένας ή ο άλλος ευθύνεται περισσότερο ή λιγότερο για την κατάσταση αυτή. Διαχρονικά έχει αποδειχθεί ότι είναι κοινή η ευθύνη των λεγόμενων «κομμάτων εξουσίας» για την εδραιωμένη στην κοινή γνώμη άποψη ότι εκείνο που πρωτίστως τα ενδιαφέρει είναι ν’ αποποιούνται τις ευθύνες που αδιαμφισβήτητα έχουν ή να τις φορτώνουν σε βολικά εξιλαστήρια θύματα.

ethnos