Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Έλεγχοι με το "ELENXIS"


Αρχίζει από την προσεχή Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, η διενέργεια από το υπουργείο Οικονομικών προσωρινών ελέγχων ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, σε μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν πιλοτικά με τη χρήση του νέου πληροφοριακού συστήματος ELENXIS και η επιλογή των δέκα πρώτων υποθέσεων έγινε μέσω της ηλεκτρονικής στόχευσης του συστήματος αυτού, αξιοποιώντας τεχνικές ανάλυσης κινδύνου.Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το αρχικό βήμα της διαδικασίας έγινε στις 14 Ιανουαρίου, όταν ελεγκτές του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών, καθώς και ελεγκτές της Ε΄ ΔΟΥ Αθηνών έδωσαν στις μεγάλες επιχειρήσεις που επιλέχτηκαν, δεκαήμερη προθεσμία αναμονής για εθελοντική συμμόρφωση. Σε μια χαρακτηριστική περίπτωση, μάλιστα, υποβλήθηκε στο μεσοδιάστημα περιοδική δήλωση ΦΠΑ και φόρος πάνω από 600 χιλιάδες ευρώ.

Ο Γ. Ντόλιος για τους συμβασιούχους στους δήμους


Δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος για τις προσλήψεις συμβασιούχων στους Δήμους και ο νόμος που έχει ψηφιστεί θα ισχύσει, διεμήνυσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος.Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84» καταλόγισε ευθύνες στους Δήμους για τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν.«Όσοι δήμοι προνόησαν, είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν τις αναγκαίες θέσεις συμβασιούχων γι' αυτές τις υπηρεσίες που είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, χωρίς καμία έγκριση από εμάς. Είχαν τη δυνατότητα να προκηρύξουν θέσεις συμβασιούχων, χωρίς έγκριση από εμάς. Βεβαίως, η πρόσληψη των συμβασιούχων που προκήρυξαν θα γινόταν μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ, όπως με σαφήνεια προβλέπει ο 3812. Αυτό ήταν κάτι το οποίο το επιλέξαμε. Επιμένουμε σε αυτή την επιλογή. Θεωρούμε ότι είναι καίριας αξίας επιλογή. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να είναι παιδιά ενός άλλου Θεού. Έχουν τη δυνατότητα οι ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων και οι υπηρεσίες, όπως αυτές που εκτελεί ο ΕΔΚΝΑ, να προκηρύξουν θέσεις συμβασιούχων. Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση. Άλλοι δήμαρχοι αδράνησαν. Άλλοι δήμαρχοι θεώρησαν πως υπάρχει μια ευκαιρία ακόμη για τους εργαζόμενους, οι οποίοι προσέφυγαν σε δικαστήρια, πέτυχαν την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων κ.λπ. Έχω τη γνώμη ότι για τέτοιους διαφορετικούς λόγους, σε κάθε περίπτωση, δεν έκαναν την πρόσληψη συμβασιούχων που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν...».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ, η αντιπροσωπεία της ΕΕ και η αποστολή του ΟΑΣΕ στα Τίρανα εξέφρασαν τη λύπη τους για τα επεισόδια

Νέο βίντεο από τα επεισόδια

Η πρεσβεία των ΗΠΑ, η αντιπροσωπεία της ΕΕ και η αποστολή του ΟΑΣΕ στα Τίρανα σε κοινή ανακοίνωση τους εξέφρασαν τη λύπη τους για τα σημερινά επεισόδια στην αλβανική πρωτεύουσα όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.Στην ανακοίνωση αναφέρεται «απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία…επαναλαμβάνουμε την έκκληση για έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου και συμβιβασμού για εξεύρεση λύσης στην παρούσα πολιτική κατάσταση».

Βίντεο από την διαδήλωση στα Τίρανα

Δείτε βίντεο από την διαδήλωση κατά της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα της Αλβανίας.

Ομιλία Δ. Τσιρώνη για το νέο επενδυτικό νόμο


Στις προϋποθέσεις ανάπτυξης που δημιουργεί ο νέος επενδυτικός νόμος για την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και για την Άρτα σε συνδυασμό και με άλλες πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άρτας Δημήτρης Τσιρώνης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στις 19.1.2011 κατά τη συζήτηση επί της αρχής του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλιας: "Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή''. . Επιπλέον τόνισε ο κ. Τσιρώνης, θα πρέπει να δοθεί ένα έξτρα μπόνους 5% και για τους ορεινούς δήμους της χώρας – όπως έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί δήμοι με το νόμο του Καλλικράτη – όπως δόθηκε για τις νησιωτικές περιοχές, αυτές του Νομού Αττικής, τα Κύθηρα, τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Και σε περιοχές, όπως είναι η Ήπειρος, που είναι στην υψηλή ζώνη κινήτρων, να δίνεται έξτρα μπόνους, πάνω από αυτό το ανώτερο ποσοστό. «Δεν πειράζει να ξεπερνάμε αυτό το ποσό και κατά 5%, προκειμένου να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και τις ορεινές περιοχές της πατρίδας μας» τόνισε.

17 αστυνομικοί τραυματίες στα Τίρανα σύμφωνα με το BBC


Σύμφωνα με το BBC οι νεκροί απ'ο τα σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στα Τίρανα της Αλβανίας,είναι τρεις, ενώ τραυματίστηκαν 17 αστυνομικοί και στρατιώτες (εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά) και 22 πολίτες.Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες κατά των αστυνομικών, που βρίσκονταν έξω από το κυβερνητικό μέγαρο ενώ ορισμένοι έβαλαν φωτιά σε οχήματα.Η αστυνομία απάντησε με ρίψη δακρυγόνων, νερού και πυροβολισμούς με πλαστικές σφαίρες.Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων χρησιμοποιήθηκαν και πυροβόλα όπλα!

Τρεις νεκροί και σαράντα τραυματίες ο απολογισμός των επεισοδίων στα Τίρανα!


Τρεις νεκροί και σαράντα τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των επεισοδίων που σημειώθηκαν στη διαδήλωση της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης στα Τίρανα.Οι διαδηλωτές μετά από τρεις ώρες συγκρούσεων με την αστυνομία έχουν αποσυρθεί μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης, όπου παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα ενώ υπήρξαν σποραδικές λεηλασίες.Νωρίτερα ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι ζήτησε αυτοσυγκράτηση, ενώ ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα κατηγόρησε τις αρχές ότι προκάλεσαν τους διαδηλωτές. Ο ίδιος χαρακτήρισε μακελειό τη δολοφονία τριών διαδηλωτών.Σύμφωνα με την εικόνα που μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, χιλιάδες άτομα έδωσαν το παρών στη διαδήλωση αψηφώντας τη βροχή.Μικρή ομάδα διαδηλωτών άρχισε να πετά πέτρες κι άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών, που είχαν δημιουργήσει κλοιό γύρω από το κυβερνητικό μέγαρο.Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και χρήση αντλιών νερού για να διασπάσει το μέτωπο των διαδηλωτών.Τις τελευταίες ημέρες, η αντιπολίτευση έχει εντείνει τις εκκλήσεις για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπερίσα για εκτεταμένη διαφθορά.Αφορμή υπήρξε η δημοσιοποίηση βίντεο, στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα, που ζητούσε από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρεία. Ο κ. Μέτα παραιτήθηκε έπειτα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο.

Με αίμα βάφτηκε η μεγάλη διαδήλωση της αντιπολίτευσης στα Τίρανα!


Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συμπλοκών σε διαδήλωση κατά της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης. Έκκληση για ηρεμία απηύθυναν ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι και ο δήμαρχος Τιράνων και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα, που επεσήμανε ότι “οι εκλογές και όχι η βία είναι η λύση για αλλαγή διακυβέρνησης στη χώρα”.Η πληροφορία για το θάνατο των δύο -αρχικά- διαδηλωτών μεταδόθηκε από το τοπικό κανάλι News 24, που επικαλέστηκε αξιωματούχους του Στρατιωτικού Νοσοκομείου στα Τίρανα. Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώθηκε από το Νοσοκομείο και τρίτος νεκρός."Έχουμε δύο νεκρούς πολίτες. Τα σημάδια δείχνουν ότι πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση με όπλο μικρού διαμετρήματος. Ήταν νεκροί όταν τους έφεραν εδώ", δήλωσε στο κανάλι ο Sami Koceku, χειρούργος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου των Τιράνων.Τη διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, διοργάνωσε η αντιπολίτευση, που ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, κατηγορώντας τον για διαφθορά.

Eπεισόδια στην πορεία της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, στα Τίρανα


Διαδηλωτές, που συμμετέχουν στην πορεία της αντιπολίτευσης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, στα Τίρανα, συγκρούστηκαν με αστυνομικούς έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο.Ομάδα διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κτήριο της κυβέρνησης άρχισε να πετάει πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που "απάντησαν" με χρήση δακρυγόνων και αντλίες νερού για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος.Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων "Ρόιτερ", τουλάχιστον ένας διαδηλωτής κι ένας αστυνομικός έχουν τραυματιστεί.Η αντιπολίτευση επιμένει στην έκκλησή της για πρόωρες εκλογές, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα για διαφθορά.

Για τον επιβατικό σταθμό του ΚΤΕΛ


Δυσάρεστη κατάπληξη προκάλεσαν οι απαράδεκτες και θρασύτατες δηλώσεις του προέδρου του ΚΤΕΛ σε τοπικό κανάλι. Λίγο πολύ και δίχως να κοκκινίζει, ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ μας δήλωσε πως τόσα χρόνια το ΚΤΕΛ λειτουργούσε δίχως άδεια, πως σχεδόν όλα τα ΚΤΕΛ λειτουργούν δίχως άδεια, άρα και το ΚΤΕΛ στην Παπανδρέου θα συνεχίζει να λειτουργεί εκεί, σαν να μην άλλαξε τίποτε, για μακρό ακόμη χρονικό διάστημα...Δηλαδή να λειτουργεί ΠΑΡΑΝΟΜΑ, παρά και ενάντια στις αποφάσεις του ΣτΕ.Ποιες αλήθεια είναι οι πλάτες που καλύπτουν το θράσος του προέδρου του ΚΤΕΛ, ποιες δυνάμεις ακόμη στηρίζουν τις παρανομίες του; Τι έχει να πει ο περιφερειάρχης, ο οποίος κάνει μέτωπο για να κτίζονται τα πάντα πιο εύκολα και ΠΑΝΤΟΥ, ακόμη και στις περιοχές NATURA; Στηρίζει ακόμη το συνεταίρο του;;; Ας μην ξεχνάμε πως ο κ. Καχριμάνης έχει τεράστιες πολιτικές και όχι μόνο ευθύνες ως Νομάρχης για το ΚΤΕΛ στην Παπανδρέου. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Αργύρη που είχε καλύψει πολιτικά τις ανομίες της μεταφοράς του ΚΤΕΛ στην Παπανδρέου.Κύριε Δήμαρχε ελπίζουμε τα περί νομιμότητας να μην ισχύουν μόνο για τις 150 πεινασμένες οικογένειες των συμβασιούχων το Δήμου, αλλά και για τις εμφανώς και με την βούλα του ΣτΕ παράνομες πράξεις του ΚΤΕΛ. Ελπίζουμε, μόλις καθαρογράφει, η απόφαση του ΣτΕ να εφαρμοσθεί άμεσα. Εκτός κι αν ο εισαγγελέας και η αστυνομία επεμβαίνουν μόνον όταν «απειλούνται» τα συμφέροντα των –όποιων- επιχειρηματιών από τους αγωνιζόμενους πολίτες που διεκδικούν μια ανθρώπινη ζωή…Διαφορετικά θα αναρωτηθούμε για το ποιος κυβερνά αυτή την πόλη και για το αν οι αποφάσεις έστω και αυτής της αστικής δικαιοσύνης αντιμετωπίζουν το ίδιο όλους τους πολίτες.Άμεση μεταφορά του ΚΤΕΛ στην νέα περιοχή που προβλέπει το χωροταξικό σχέδιο του Δήμου με ευθύνη της Δημοτικής αρχής και με έξοδα της διοίκησης.Μείωση των εισιτηρίων στα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία.Δωρεάν μεταφορά των επιβατών από την πόλη στο χώρο του επιβατικού σταθμού και αντίστροφα.Καλούμε τους πολίτες σε επαγρύπνηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Δ.Ρ.Α.ΣΥ. - ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΉΠΕΙΡΟ

Επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης


Την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, επισκέφθηκε το μεσημέρι η Πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή την τριήμερη περιοδεία της στο Νομό Ιωαννίνων.Η Γενική Γραμματέας δέχθηκε στο γραφείο της την Πρόεδρο της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» και αντάλλαξαν απόψεις για σημαντικά ζητήματα όπως αυτό της κοινής προσπάθειας όλων για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά και των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων που έχει θέσει η Κυβέρνηση για την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία.Μέσα από ουσιαστικό διάλογο και εποικοδομητική συζήτηση κοινή διαπίστωση και των δύο ήταν πως, στη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η πατρίδα μας, ο πολιτικός κόσμος πρέπει να δείξει την ίδια ωριμότητα που δείχνει ο λαός και να λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό κοινό συμφέρον και όχι το όποιο πρόσκαιρο μικροκομματικό πολιτικό όφελος.Η Γενική Γραμματέας, ενημέρωσε επίσης την Πρόεδρο της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» για τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει με τη στενή συνεργασία όλων των φορέων της Ηπείρου και η οποία είχε ως αποτέλεσμα, τους πολύ καλούς ρυθμούς απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και ιδιαίτερα του ΕΣΠΑ, μέσα σε 12 μόλις μήνες, θέτοντας έτσι τις βάσεις να αναπτυχθεί ισόρροπα ο τόπος και να αναδειχθεί σε ένα ισχυρό περιφερειακό πόλο ανάπτυξης. «Είχαμε μια ουσιαστική και θετική συνάντηση. Ενημέρωσα την κα Μπακογιάννη, για την πορεία των αναπτυξιακών προγραμμάτων και τη διαβεβαίωσα, ότι βασική αναπτυξιακή μας επιλογή, είναι η δημιουργία μιας ισχυρής ταυτότητας, μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο τόπος, ώστε να τονωθεί η επιχειρηματικότητα, η απασχόληση, η οικονομία και η κοινωνική συνοχή της περιοχής», επισήμανε η κα Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, στο τέλος της συνάντησης και ευχήθηκε στην Πρόεδρο της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» καλή επιτυχία και ευόδωση των πολιτικών της στόχων.

Το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, οι λαϊκισμοί και ο εθνικός μας πλούτος

Του Θανάση Οικονόμου*

Ο νέος νόμος για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας αφορά πολλά περισσότερα από την οικοδόμηση εντός του δικτύου «Natura», καθώς ουσιαστικά εκσυγχρονίζει την περιβαλλοντική νομοθεσία με κύριο στόχο την αειφόρο διαχείριση αλλά και την ενοποίηση των διάφορων σχετικών νομοθετημάτων, που βρίσκονται σκόρπια εδώ και εκεί.Πέρα όμως και πάνω από αυτά, το νομοσχέδιο μάς υπενθυμίζει την έννοια και την αξία του άυλου πλούτου, ορίζοντας την αποτελεσματική διατήρηση του φυσικού πλούτου ως πολύτιμου και αναντικατάστατου Εθνικού Κεφαλαίου. Ένα εθνικό κεφάλαιο που ακόμη και σήμερα θυσιάζεται σε ψηφοθηρικές λογικές και λαϊκισμούς.Και αν ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις και τα λόγια του, για την επιμονή να αντιλαμβάνεται το σήμερα με όρους του χθες, η ευθύνη για τις παρεκκλίσεις και τον «νόμιμο» κατακερματισμό των τετραγωνικών μέτρων, η ευθύνη για την τσιμεντοποίηση της υπαίθρου δεν μπορεί παρά να μας αφορά όλους. Για τη σιωπή, την ανοχή, την πίεση που πολλές φορές επιδείξαμε σε όσους θεωρούν τοπικό ή εθνικό τους καθήκον να πριμοδοτούν με τη ψήφο τους ηρωικές αντιστάσεις και παχιά λόγια για την ανεξέλεγκτη δόμηση εκτός σχεδίου και εντός προστατευόμενων περιοχών.Η Κυβέρνηση ούτε «κινδυνεύει να πέσει» στη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου ούτε παίρνει τα λόγια της πίσω. Διαβουλεύεται με θετικό πνεύμα, αναγνωρίζοντας τη συνέχεια του κράτους στις αποφάσεις του αλλά και τον προγραμματισμό των πολιτών. Γι’ αυτό για όσους έχουν ήδη στα χέρια τους ή θα αποκτήσουν (μέχρι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί) έκταση 4 στρεμμάτων θα ισχύσει το δικαίωμα οικοδόμησης. Είναι μια απόλυτα λογική τροποποίηση. Αντιλαμβάνεται, επίσης, την ανάγκη να υπάρξουν Διαχειριστικές Μελέτες ανά περιφέρεια ώστε να έχουμε όχι μόνο οριζόντια αλλά και κάθετη αντιμετώπιση. Είναι βέβαιο πως θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί και πρέπει να επιταχυνθούν ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός, το Π.Δ της Λίμνης, το Ρυθμιστικό, τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και ΣΧΟΟΑΠ που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες.Είναι, εξίσου, λογική απαίτηση να συμφωνήσουμε ότι η δόμηση εκτός σχεδίου σε προστατευόμενες περιοχές αποτελεί ένα αναχρονιστικό εφεύρημα που εξ’ ορισμού καταργεί οποιονδήποτε χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό. Το «δικαίωμα» για διάσπαρτη δόμηση με μόνο κριτήριο την ιδιοκτησία τεσσάρων στρεμμάτων γης, που με τις ισχύουσες παρεκκλίσεις μπορούν να μειωθούν σε 750 τ.μ., έχει υποβαθμίσει το σύνολο της ελληνικής υπαίθρου, έχει κατακερματίσει σημαντικά οικοσυστήματα ενώ πολλές φορές έχει δώσει κίνητρο για καταπατήσεις.Οι καιροί δεν περιμένουν.Αλλάζουν.Και μαζί τους αλλάζουν οι οικιστικές μας ανάγκες, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον άυλο εθνικό πλούτο αλλά και το κομματικό μας καθήκον.Είναι σαφές πως χρειάζονται νέες προσπάθειες για να ενισχύσουμε ή να αποκαταστήσουμε το ρόλο των πόλεων και των οικισμών μας ως χώρους κοινωνικής και πολιτιστικής ολοκλήρωσης, ως πηγές οικονομικής ευημερίας – και αυτό ειδικά στην Ήπειρο το αντιλαμβανόμαστε όλοι. Το νομοσχέδιο για την βιοποικιλότητα δημιουργεί ουσιαστικά ένα Νέο Πλαίσιο Σύλληψης της πραγματικότητας και των αναγκών μας. Είναι στο χέρι μας να το μετατρέψουμε σ’ ένα Νέο Πλαίσιο Συνεννόησης.

*Το παρόν βασίζεται στην τοποθέτηση του Θανάση Οικονόμου κατά την ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου

Επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στο δημαρχείο


Τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στην Ήπειρο.Η κ. Μπακογιάννη συζήτησε με τον Δήμαρχο τόσο γενικότερα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και της εφαρμογής του Καλλικράτη, όσο και ζητήματα της περιοχής. «Ο Καλλικράτης είναι ένα ωραίο αλλά δύσκολο εγχείρημα. Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντικός και καθοριστικός. Εκφράζω την χαρά μου που βρίσκομαι στα Γιάννινα και μου δόθηκε η ευκαιρία να ευχηθώ στο δήμαρχο επιτυχία στα καθήκοντά του και να συζητήσουμε τόσο τα προβλήματα της περιοχής όσο και τις προοπτικές που υπάρχουν. Θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην στήριξη του Δήμου», ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Μπακογιάννη. Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων δώρισε στην Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας το βιβλίο του Τάσου Παπασταύρου «Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες» και την ευχαρίστησε για την συνεργασία που είχαν.«Εύχομαι στην κ. Μπακογιάννη επιτυχία στο πολιτικό της εγχείρημα. Μεταφέραμε τα προβλήματα της περιοχής και πιστεύουμε ότι από την θέση της στην ελληνική βουλή θα βοηθήσει για την προώθηση λύσεων», δήλωσε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.

Σύσκεψη για την οριστική λύση διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο μέσω του εργοστασίου επεξεργασίας


Κοινό μέτωπο ώστε να δοθεί οριστική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο «συστήνουν» η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η Περιφέρεια και ο Δήμος Ιωαννιτών.Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο γραφείο της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα, τόσο ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, όσο και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος υιοθέτησαν τα χρονοδιαγράμματα (3 χρόνια) που έχουν τεθεί από τη Γενική Γραμματέα για τη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συμβάλλουν με κάθε τρόπο ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες χωροθέτησης και λειτουργίας σεβόμενοι τις διαδικασίες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.Στη διάρκεια της σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν επίσης, η Αντιπερειφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, ο Αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Επίβλεψης και Παραλαβής της μελέτης Θανάσης Μανταλόβας, αναπτύχθηκε εποικοδομητική συζήτηση και ουσιαστικός διάλογος για το καυτό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο.Ακολούθως, σε κλίμα ομοφωνίας, αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε μέσα σε τρία χρόνια να έχει δοθεί οριστική λύση με τη λειτουργία του εργοστασίου γεγονός που διαφάνηκε και από τις δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη.«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω του εργοστασίου. Να προχωρήσουμε με τον καλύτερο τρόπο, όπως κάνουμε μέχρι σήμερα,» ανέφερε στις δηλώσεις της η κα Γεωργακοπούλου-Μπάστα και πρόσθεσε, «Υιοθετήσαμε και οι τρείς το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί ως σήμερα και θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πετύχουμε το στόχο».Από την πλευρά του ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης μεταξύ άλλων ανέφερε, «όλους μας ενδιαφέρει να τελειώνει το θέμα των σκουπιδιών και να έχει αίσιο τέλος γι’ αυτό παρακολουθούμε τα βήματα που κάνει η μελετητική ομάδα χωρίς παρεμβάσεις».Την ικανοποίησή του για τη μέχρι τώρα πορεία των διαδικασιών εξέφρασε και ο κ. Φίλιππας Φίλιος τονίζοντας μεταξύ άλλων, «μετείχαμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα σύσκεψη διότι έχουν αρχίσει πραγματικά να μορφοποιούνται κάποια στοιχεία σε πολύ σοβαρή επιστημονική βάση. Εκείνο που είναι σημαντικό και ουσιαστικό είναι το γεγονός πως θα πρέπει να σηματοδοτήσουμε την αποφασιστικότητα μας να έχουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, 2,5-3 χρόνια, εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων».

Η Ν.Δ. έχει σήμα... σήμα κοτσάνα!


Της Τζένης Κ.
Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα Νέα Δημοκρατία, έκαψε ό,τι έκαψε με τον πυρσό της (εκείνον το χονδροειδή πυρσό, το χουφτωμένο από το χέρι του γνωστού- αγνώστου δεξιού στελέχους) και πέρασε οριστικά στην εποχή του μοντέρνου, ηλεκτρικού «τζιζ». Εξ ου και η ρομφαία της ηλεκτρικής εκκενώσεως που κοσμεί το νέο της σήμα… το σήμα κοτσάνα… Το «κοσμεί» ωστόσο, είναι μάλλον ευφημιστικό, αφού ο κεραυνός μοιάζει περισσότερο να πέφτει εξ αριστερών πάνω στο μοδέρνο λογότυπο. Ευτυχώς μεσολαβεί ένα αλεξικέραυνο έλασμα, κακός αγωγός του ηλεκτρισμού, που τη σώζει από βέβαιο μπουρλότο. Το σωτήριο έλασμα είναι -κατά τον καλλιτέχνη- αφαιρετική απόδοση της βάσης του παλιού πυρσού .Είναι επίσης -καθ’ ημάς- μεταφορική απόδοση των σωτήριων παραθυρακίων του Συντάγματος και των παραγραφών… Χάρη σ’ αυτά, η παλιά π…… κερδίζει τη δεύτερη ευκαιρία της. Το κοντέρ της μηδενίζει, πάει να πει πως ξαναρχίζει. Ή τουλάχιστον, έτσι νομίζει…Σαν ιερόδουλη που κρατάει το όνομά της, αλλά αλλάζει ζωή, η Ν.Δ., μετακόμισε με τον Αντωνάκη της στη Συγγρού (ωχ! Αυτό μοιάζει με μήνυμα από το σύμπαν ότι οι κοσμογονικές αλλαγές δεν είναι όσο εύκολες νομίζουμε κι ότι το παρελθόν ενίοτε, μαζί με το ποιόν μας, μας παρακολουθεί με επίμονο τρόπο, όπου κι αν πάμε…), έσκισε φωτογραφίες των νταβατζήδων, έκαψε γράμματα των χρηματοδοτών και έβαψε τις κουρτίνες -εκτός από γαλάζιες και πορτοκαλί- στο χρώμα που μισούσαν κάποτε οι πελάτες της, δηλαδή στο πρασινάκι… (της οικολογίας το λέμε τώρα). Το νέο της αγόρι δεν έχει τέτοια ταμπού.Το πρόβλημα είναι ότι οι λούμπεν ελληνικές κομματικές ταινίες τελευταία έχουν όλο και δυσκολότερα καλό τέλος. Η πρώην ιερόδουλη πρωταγωνίστρια, μετά το ασφαλές, αντιπολιτευτικό honey moon με το νέο «πρόσωπο» ξαναγίνεται ο εαυτός της. Κι ας φοράει αλλιώτικα ρούχα. Δεν ανήκει στην κατηγορία των γυναικών που αμαρτάνουν λόγω ανωτέρας βίας. Της αρέσει να αμαρτάνει για τον εαυτό της. Είναι μαθηματικά βέβαια πως μόλις σφίξει λίγο η συγκυρία και το τεκνό που την έχει σπιτώσει, πάψει να φέρνει τα ποθητά νούμερα, εκείνη θα αρχίσει να νοσταλγεί την πιάτσα. Γιατί υπάρχουν κάποιοι χαρακτήρες χαλασμένοι αναπτήρες. Χίλιες ρομφαίες να τους βάλεις στο λογότυπο, εκατό νέα γραφεία να τους ανοίξεις, θα ασπαστούν πάλι το παλιό τους στερεότυπο δικαιώνοντας τον ποιητή που λέει… : «Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θα βρεις άλλες θάλασσες.
Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς τους ίδιους. Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς·και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ' ασπρίζεις.Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις. Για τα αλλού -- μη ελπίζεις --δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό.
Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ
στην κώχη τούτη την μικρή, σ' όλην την γη την χάλασες»…

Έτσι που τη ζωή μας ρήμαξες εδώ (όχι μόνο εσύ, έκαναν κι άλλοι την ίδια δουλειά), στην κώχη ετούτη την μικρή και από τη Συγγρού μια χαρούλα, με την πρώτη ευκαιρία, θα τη χαλάσεις…
Καλή επανέναρξη, ωστόσο.

topontiki

Ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς, η δωρεά οργάνων


Στο άκουσμα της δωρεάς οργάνων, όλοι έρχονται στη θέση του δότη, με τις επιφυλάξεις, που αυτό συνεπάγεται. Ποτέ στη θέση του λήπτη. Η στατιστική, όμως, επιμένει ότι η πιθανότητα να χρειασθούμε οι ίδιοι, ή ένας δικός μας, κάποια στιγμή της ζωής μας, ένα μόσχευμα, είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να μπορέσουμε εμείς να δωρίσουμε τα όργανά μας μετά θάνατον.«Η δωρεά οργάνων είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα: Ότι η ζωή συνεχίζεται», αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) στην καμπάνια του, τονίζοντας ότι η ενημέρωση, η αγάπη, η προσφορά και η αλληλεγγύη είναι οι λέξεις «κλειδιά» για να νικηθούν οι προκαταλήψεις και τα ταμπού, που πηγάζουν από την άγνοια.Εκείνο που προηγείται όμως της μεταμόσχευσης, είναι το ανθρώπινο μεγαλείο, καθώς την ώρα της μεγαλύτερης οδύνης για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, κάποιος με μοναδικό κίνητρο την αγάπη και τη γεναιοδωρία αποφασίζει να υπερβεί τον πόνο και να γεφυρώσει τη ζωή με τον θάνατο. Τα όργανα από πολλούς δυνητικούς δότες δεν αξιοποιούνται, επειδή δεν είχαν συζητήσει ποτέ εν ζωή με την οικογένειά τους τη θετική στάση απέναντι στη δωρεά οργάνων».Η Ελλάδα, αν και πρωτη στα τροχαία ατυχήματα, βρίσκεται σε μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη δωρεά οργάνων από πτωματικούς δότες με μόλις 7,2 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν στην Ισπανία ο αντίστοιχος αριθμός είναι 34. Είναι, όμως, από τις πρώτες χώρες σε ρυθμούς ανάπτυξης, τα τελευταία χρόνια, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι Έλληνες δεν υστερούν σε συναισθήματα προσφοράς και φιλαλληλίας.Οι προσπάθειες που έχουν γίνει έως τώρα από τον ΕΟΜ έχουν οδηγήσει σε αύξηση έως και 250% των πραγματοποιούμενων μεταμοσχεύσεων, αλλά σε σχέση με τις ανάγκες σε μοσχεύματα, καθώς και σε σχέση με τους δείκτες δωρεάς οργάνων άλλων χωρών, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη...«Κάπου στον κόσμο μία ζωή εξαρτάται από σένα», λέει η καμπάνια του ΕΟΜ και καλεί όλους στο τετραψήφιο 1147 ή στο 210 6471200 να συζητήσουν με τους εκπροσώπους του για να ενημερωθούν σωστά και υπεύθυνα.Όσοι θέλουν να γίνουν μετά θάνατον δωρητές σώματος, μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες και έντυπα από τα Ανατομεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης στα τηλέφωνα 210-7771142, 210-7462305 και 2310-999305, 2310-99934 αντίστοιχα.

Προκήρυξη για 65 θέσεις στην Τράπεζα Ελλάδος


Εκδόθηκε από το ΑΣΕΠ η 1Ε/2010 προκήρυξη (ΦΕΚ 4/31.12.2010,τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ), που αφορά την πλήρωση 65 θέσεων εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στην Τράπεζα της Ελλάδος.Το ΦΕΚ της προκήρυξης έχει καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (asep.gr) και διανέμεται δωρεάν από το Εθνικό Τυπογραφείο (Μάρνη 8, Αθήνα), από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα), καθώς και από τις Περιφερειακές Ενότητες και τις Περιφέρειες της χώρας.Τα έντυπα των αιτήσεων συμμετοχής διατίθενται από τις Περιφερειακές Ενότητες και Περιφέρειας της χώρας, καθώς και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ΚΕΠ . Οι υποψήφιοι μπορούν επίσης να αναζητήσουν το έντυπο της αίτησης στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής λήγει με την πάροδο της 18ης Φεβρουαρίου 2011.Η αίτηση υποβάλλεται στο ΑΣΕΠ μόνο ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή σε φάκελο μεγέθους Α4 ή στον ειδικό φάκελο ΑΣΕΠ POST, ο οποίος διανέμεται από τα ΕΛΤΑ, στην ακόλουθη διεύθυνση: ΑΣΕΠ, Αίτηση για την Προκήρυξη: 1Ε/2010, Κατηγορία: Εξειδικευμένο Επιστημονικό Προσωπικό, Τ.Θ. 14308, Τ.Κ. 115 10 ΑΘΗΝΑ.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Εξάρθρωση κυκλώματος δουλεμπόρων


Οργανωμένο κύκλωμα δουλεμπόρων, που αποτελείτο από τουλάχιστον επτά άτομα και διακινούσαν μετανάστες προς την Ιταλία, εξαρθρώθηκε από την αστυνομία σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές.Συγκεκριμένα συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Νίκαιας, δύο Ιρακινοί και ένας Μαροκινός, μετά από ένταλμα σύλληψης της εισαγγελίας Κέρκυρας.Οι δύο Ιρακινοί φέρονται ως οι εγκέφαλοι της σπείρας των δουλεμπόρων που οργάνωσαν και το μοιραίο ταξίδι με το ξύλινο σκάφος που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Κέρκυρας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πολλοί παράνομοι μετανάστες.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δουλέμποροι μετέφεραν τους λαθρομετανάστες από το Σχιστό στη Λευκάδα, με φορτηγά, και τους αποβίβασαν στο ξύλινο σκάφος με προορισμό την Ιταλία.Ήδη για την υπόθεση έχουν συλληφθεί, στην Κέρκυρα οι δύο Τούρκοι δουλέμποροι, που επέβαιναν στο ξύλινο σκάφος ως κυβερνήτες, ένας 41χρονος Σύριος στο Νέο Κόσμο και ένας Αφγανός, που συνελήφθη από την Ασφάλεια του Λιμενικού Σώματος στην Αττική.

Συνάντηση Δημάρχου Ιωαννίνων με τον Σταύρο Καλογιάννη


Με τον πρώην Υφυπουργό Περιβάλλοντος και βουλευτή Ιωαννίνων Σταύρο Καλογιάννη συναντήθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και αντάλλαξαν απόψεις για σημαντικά θέματα του λεκανοπεδίου, όπως είναι το Ρυθμιστικό Σχέδιο και το Προεδρικό Διάταγμα για την λίμνη Παμβώτιδα και το νομοσχέδιο για την βιοποικιλότητα.Η συνεργασία έγινε σε πολύ καλό κλίμα και όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές θα υπάρξει συνέχεια προς όφελος της περιοχής και των κατοίκων.«Η συνάντηση αυτή ήταν των επιστέγασμα άλλων που είχαν προηγηθεί αλλά και μία έκφραση αγωνίας για το Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης, το Ρυθμιστικό Σχέδιο, τις νέες ρυθμίσεις στις περιοχές Natura.Ο κ. Καλογιάννης είναι από τους ανθρώπους που αγαπάνε την αυτοδιοίκηση, την οποία εξάλλου υπηρέτησε και σήμερα ως βουλευτής, υπηρετεί το συμφέρον του Νομού Ιωαννίνων.Η συζήτησή μας επικεντρώθηκε σε πολύ σοβαρά θέματα, για τα οποία θα υπάρξει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση και του Δημοτικού Συμβουλίου.Η ολοκλήρωση του Ρυθμιστικού και του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης, είναι κοινό αίτημα, καθώς έτσι θα μπούνε κανόνες στην λειτουργία του λεκανοπεδίου», ανέφερε στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής του Νομού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την συνεργασία που είχαν και επεσήμανε την ανάγκη άμεσης προώθησης του Ρυθμιστικού και της λειτουργίας του Οργανισμού.«Το Ρυθμιστικό είναι απόλυτη προτεραιότητα καθώς θα δώσει τις κατευθύνσεις για τις λύσεις προβλημάτων στο λεκανοπέδιο αλλά και για την αειφόρο ανάπτυξη. Οι καθυστερήσεις είναι ήδη πολύ μεγάλες.Ενημέρωσα τον Δήμαρχο και για το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης. Με τις προτάσεις που γίνονται, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για την έγκρισή του, χωρίς να υπάρξουν και αλλαγές στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την Παμβώτιδα», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Καλογιάννης.

Πράσινα άλογα και πράσινη ύφεση

Από το Μαρικάκι

Η πράσινη ανάπτυξη όπως την έχει φανταστεί ο επικοινωνιόπληκτος πρωθυπουργός περιλαμβάνει φανφαρονικές εξαγγελίες για επενδύσεις μαμούθ στις ΑΠΕ και την ίδια ώρα τη διάλυση των συγκοινωνιών ακόμα και των πιο φιλικών στο περιβάλλον όπως ο σιδηρόδρομος.Χωρίς λεπτομέρειες, αλλά με ασυγκράτητη μεγαλοστομία και αερολογία ο πρωθυπουργός εξήγγειλε χτες από την Κοζάνη «επένδυση φωτοβολταϊκού σταθμού, πολύ μεγάλου βεληνεκούς, που θα συνδυαστεί με τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων στην περιοχή». Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα είναι σε θέση να παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 200 MW, μεγαλύτερη από οποιοδήποτε φωτοβολταϊκό πάρκο λειτουργεί μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο.Αλίμονο. Η μικρή και αγρίως χειμαζόμενη από την κυβέρνησή του και την τρόικα Ψωροκώσταινα πρέπει να διαθέτει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο το οποίο βεβαία θα δημιουργηθεί χάρη στα ευγενικά αισθήματα κάποιου φιλάνθρωπου στρατηγικού επενδυτή από την Εσπερία. Από την άλλη υπάρχει πάντα η περίπτωση να έχουμε να κάνουμε με επένδυση τύπου Κατάρ – σήμερα είναι, αύριο το πρωί δεν είναι. Αυτό προς το παρόν δεν το ξέρουμε.Την ίδια ώρα οι αστικές συγκοινωνίες στο επιβαρυμένο από τους αέριους ρύπους και το κυκλοφοριακό λεκανοπέδιο μετατρέπονται σε είδος πολυτελείας μέσα από τις τεράστιες αυξήσεις εισιτηρίων και την διακοπή ή συγχώνευση δρομολογίων τροφοδοτώντας ένα ακόμη κίνημα «Δεν πληρώνω», αυτό των επιβατών που αποφάσισαν να διεκδικήσουν τον χαρακτήρα του δημόσιου αγαθού που παρέχεται δωρεάν για τα μέσα μαζικής μεταφοράς ακολουθώντας το παράδειγμα των επιβατών της Θεσσαλονίκης.Επιπλέον η κυβέρνηση καταργεί δρομολόγια του ΟΣΕ που θεωρεί ζημιογόνα αλλά και τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου ακόμα κι αν αυτά χρηματοδοτήθηκαν με κοινοτικά κονδύλια για τη συντήρησή τους.Ιδού τα «πράσινα» κατορθώματα της κυβέρνησης: Με ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης και Ευαγγελία Αμανατίδου – Πασχαλίδου σημειώνουν ότι η «η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του ν. 3891/10 που αφορά τον Ο.Σ.Ε., προχώρησε ήδη στη δραστική περικοπή δεκάδων περιφερειακών δρομολογίων και στην ανακοίνωση της συρρίκνωσης κατά 2/3 του σιδηροδρομικού δικτύου. Σε αυτό συμπεριέλαβε και το τμήμα Κορίνθου-Τριπόλεως-Καλαμάτας, στο οποίο μάλιστα έγιναν πρόσφατα έργα ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής από Κοινοτικούς και Εθνικούς πόρους ύψους 75 εκ. ΕΥΡΩ»!Γνωρίζει η κυβέρνηση ρωτούν οι βουλευτές ότι «παραβιάζει τον ευρωπαϊκό κανονισμό συγχρηματοδοτούντων έργων με την κατάργηση του σιδηροδρομικού δικτύου Κορίνθου-Τριπόλεως-Καλαμάτας, στο οποίο έγιναν πρόσφατα έργα ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής από Κοινοτικούς και Εθνικούς πόρους ύψους 75 εκ. ΕΥΡΩ, γεγονός το οποίο θα επισύρει μια σειρά από πρόστιμα σε βάρος της χώρας»;Για το τι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τις περιφερειακές γραμμές και δρομολόγια οι δύο βουλευτές αναφέρουν:«Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, όμως, περιλαμβάνουν και διατηρούν αυτό που έχει καθιερωθεί να λέγονται «περιφερειακές» (regional) ή «επαρχιακές» (rural) γραμμές. Στο πλαίσιο, μάλιστα, μιας υγιούς, ισορροπημένης και κυρίως κοινωνικά προσανατολισμένης πολιτικής μεταφορών, οι σιδηροδρομικές εταιρείες λειτουργούν επιχορηγούμενες από το δημόσιο. Η κρατική αυτή επιχορήγηση αφορά και τα περιφερειακά δρομολόγια.Ενδεικτικά τονίζουμε ότι, οι κρατικοί Γερμανικοί σιδηρόδρομοι (DB) επιδοτούνται με περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για να εκτελούν περιφερειακά δρομολόγια.Οι 100% κρατικοί Αυστριακοί σιδηρόδρομοι επιδοτούνται με πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως από τη κυβέρνηση για περιφερειακά δρομολόγια.Οι Σιδηρόδρομοι της Δανίας (DSB), από όπου κατάγεται ο κ. Π. Τόμσεν της τρόικας, επιδοτούνται με 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (με δίκτυο σε μέγεθος αντίστοιχο του ΟΣΕ)».Βέβαια, ό,τι και να λέει ο πρωθυπουργός η διεθνής γνώση κι εμπειρία λέει ότι ΔΝΤ και ανάπτυξη δεν πάνε χέρι χέρι. Με καμία κυβέρνηση όμως. Επομένως ποια «πράσινη» ανάπτυξη. Μάλλον «πράσινη» ύφεση είναι αυτό που εφαρμόζει....

topontiki

Την Δευτέρα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων


Την Δευτέρα στις οκτώ και μισή το βράδυ θα συνεδριάσει, στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.Στην συνεδρίαση θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις από τον Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο και θα οριστούν τα Διοικητικά Συμβούλια των Δημοτικών Επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων του Δήμου.

Σύσκεψη των Προέδρων των Συλλόγων Αποφοίτων των Ιστορικών Προτύπων Σχολείων


Κοινή σύσκεψη των Προέδρων των Συλλόγων Αποφοίτων των Ιστορικών Προτύπων Σχολείων, με κύριο θέμα την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και δια βίου Μάθησης, για την επαναφορά των Προτύπων Πειραματικών σχολείων , πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011.Την πρωτοβουλία της οργάνωσης της συνάντησης είχαν ο Πρόεδρος των Αποφοίτων του Πειραματικού του Πανεπιστημίου Αθηνών Λεωνίδας Τσιγώνιας, και ο Πρόεδρος των Αποφοίτων της Βαρβακείου Σχολής Μάριος Μπαχάς. Στη σύσκεψη συμμετείχαν από τόν Σύλλογο Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής ο Πρόεδρος Σταύρος Δερματάς και ο τ. Πρόεδρος Σάκης Δάλας, και από το Σύνδεσμο Αποφοίτων της Ιωνιδείου ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης και η Γραμματέας της Επιτροπής του Συνδέσμου για την επαναφορά των Προτύπων Χαρίκλεια Θεοδωράκη.Στη συνάντηση συζητήθηκαν κατ άρθρο οι παρατηρήσεις των συλλόγων για το νόμο, οι οποίες είχαν συγκεντρωθεί και καταγραφεί στα πλαίσια της εσωτερικής διαβούλευσης των μελών των συλλόγων καθώς και οι προτάσεις βελτίωσης.Στο τέλος της συνάντησης οι πρόεδροι των αποφοίτων των τεσσάρων ιστορικών προτύπων σχολείων αποφάσισαν την απο κοινού υπογραφή ενός ενιαίου κειμένου με τις παρατηρήσεις και προτάσεις των συλλόφων αποφοίτων το οποίο θα αποσταλλεί στην Υπουργό Παιδείας ¶ννα Διαμαντοπούλου. Η υπογραφή του ενιαίου κειμένου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011 στο γραφείο του Προέδρου Αποφοίτων της Βαρβακείου Μάριου Μπαχά.Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι τα τέσσερα ιστορικά πρότυπα σχολεία της Ελλάδος (Βαρβάκειος , Ιωνίδειος, Πειραματικό Αθηνών, Ζωσιμαία Σχολή), βαδίζουν μαζί και συνεργάζονται στενά για την επαναφορά και αναβάθμιση του καλόύ δημόσιου σχολείου στην κατεύθυνση της επαναλειτουργίας του ως προτύπου

Εκ μέρους του ΔΣ
Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης

Νέες κινητοποιήσεις εξήγγειλαν οι μηχανικοί


Νέες κινητοποιήσεις από την ερχόμενη Πέμπτη εξήγγειλαν οι μηχανικοί, με συμβολικές καταλήψεις σε έξι πολεοδομικά γραφεία της Αττικής, αλλά και σε πολεοδομικά γραφεία της υπόλοιπης χώρας. Την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου θα γίνει κατάληψη των γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ σε όλη τη χώρα.Ο κλάδος των μηχανικών επιμένει στην αναγκαιότητα ύπαρξης του Κώδικα Ελάχιστων Αμοιβών «ως το μόνο, σήμερα, μέσο διασφάλισης του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος», όπως υπογραμμίζεται και σε ανακοίνωση του ΤΕΕ.Στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Διοικούσας Επιτροπής με την ολομέλεια των Προέδρων των Περιφερειακών Τμημάτων για μια ακόμη φορά τονίστηκαν «οι ανησυχητικές καταστάσεις της ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου, των ξεπερασμένων προδιαγραφών, της έλλειψης διαβάθμισης και πιστοποίησης των τεχνικών επαγγελμάτων, της ανυπαρξίας μητρώων και των στρεβλώσεων στο χώρο, όλων των συντελεστών παραγωγής έργων».Επιβεβαιώθηκαν, επίσης οι τέσσερις βασικές προτάσεις οι οποίες, όπως υποστηρίζουν οι μηχανικοί, αν υλοποιηθούν, είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών, στην κατεύθυνση της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος.

Νέα απειλή για τον πολύπαθο Καλαμά

Eπανέρχεται το Υδροηλεκτρικό έργο στην περιοχή Αβαρίτσας-Μπολιάνας,που eίχε απορριφθεί το 2003 από τους φορείς της Θεσπρωτίας

Φαίνεται ότι η ρήση «ο δολοφόνος γυρνάει στον τόπο του εγκλήματος», ισχύει για την περίπτωση της Θεσπρωτίας. Χωροθετείται αρχικά ο αγωγός του φυσικού αερίου στις παραλίες της Πέρδικας και μετά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, οι υποτιθέμενες εναλλακτικές μελέτες, «ξαναδείχνουν» Πέρδικα. Απορρίπτονται το 2003 τα «Ασφαλτικά» στη Λωρίδα Σαγιάδας και επανέρχονται το 2010 στην ίδια θέση. Κατασκευάζεται με τη βία ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και τώρα απειλείται με την μετατροπή του σε αποδέκτη των απορριμμάτων όλης της Ηπείρου. Απορρίπτεται το 2003 από τους φορείς της Θεσπρωτίας αλλά και από την αρμόδια Δ/νση ΠΕ. ΧΩ. Περιφέρειας Ηπείρου το Υδροηλεκτρικό (ΥΗΕ) στην Αβαρίτσα και ξαναέρχεται το 2011, σε «βελτιωμένη» υποτίθεται έκδοση και με αυξημένη μάλιστα την ισχύ του (5,7 MW).Βέβαια τα ίδια ισχύουν και για τα άλλα ποτάμια της Ηπείρου, αφού μετά και την απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), επανέρχεται η κατασκευή φράγματος στον Άραχθο, δίπλα στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας. Πίσω απ΄ όλα αυτά βρίσκονται ισχυρά, ιδιωτικά, επιθετικά επιχειρηματικά συμφέροντα.Τίθεται μάλιστα και ζήτημα αν το σχεδιαζόμενο έργο στην Αβαρίτσα υπερβαίνει τα συμβατά όρια του χαρακτηρισμού του ως Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ), που μέχρι τώρα αυτά ήταν μικρότερα των 5 MW σε ισχύ και κάτω των 10μ. σε ύψος. Γίνεται βέβαια προσπάθεια τα όρια αυτά να τροποποιηθούν προς τα πάνω και να προσαρμοστούν σε ευρωπαϊκά δεδομένα, που αφορούν όμως άλλα μεγέθη ποταμών και που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες.Διαβάζοντας την μελέτη της ιδιωτικής εταιρείας (ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ-ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, σελ. 18) τους λόγους για τους οποίους τελικά απορρίφθηκε η πρότασή τους από την Δ/νση ΠΕ. ΧΩ. Περιφέρειας Ηπείρου, με την 1483/28-08-2003 Απόφασή της, θα διαπιστώσει ότι ισχύουν στο ακέραιο και σήμερα :
«α) κίνδυνος υπερκάλυψης του φράγματος από τη μεταφορά στερεών υλικών (φερτών)
β) δυσμενείς επιπτώσεις στην κυκλοφορία των ψαριών
γ) δυσκολία στην εξάσκηση ναυταθλητικών δραστηριοτήτων (Rafting, Canoe Kayak)
δ) κίνδυνος πλημμυρών και υποβάθμισης των παρακείμενων γεωργικών εκτάσεων εξαιτίας των φαινομένων του μαιανδρισμού που θα εμφανιστούν μετά τις προσχώσεις»
Εναντίον αυτής της Απόφασης, η εταιρεία άσκησε προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια, φτάνοντας στο ΣτΕ, αλλά, βλέποντας προφανώς ότι θα την έχανε, εν ονόματι δήθεν «της συντομότερης και ουσιαστικότερης διευθέτησης του θέματος» (;;;), την απέσυρε, για να υποβάλλει «νέα επικαιροποιημένη και βελτιωμένη» μελέτη», όπως αναφέρει.
Οι «βελτιώσεις» που προτείνονται είναι «δεξαμενές για την εξασφάλιση των αθλητικών δραστηριοτήτων Rafting, Canoe Kayak», ένας ιχθυοδιάδρομος (;) για τα ψάρια, «διώρυγες για την απαγωγή των φερτών». Βέβαια η ατυχής εμπειρία της ιχθυόσκαλας στο ΥΗΕ στο Φράγμα Ραγίου δείχνει ότι αυτά είναι «φύλλα συκής» και προτείνονται για το «θεαθήναι», αφού τις περισσότερες φορές δεν λειτουργούν. «Κάνε κι εσύ ένα φράγμα, μπορείς»!Κάποτε, γράφοντας πριν από χρόνια, ένα σχετικό άρθρο για τα σχεδιαζόμενα υδροηλεκτρικά στην Ήπειρο στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ, σημειώναμε : «Εν αρχή ήν η ΔΕΗ. Σε λίγο στο ορεινό ανάγλυφο της «δυσχειμέρου» Ηπείρου θα κυκλοφορούμε με βάρκες, αφού με τόσα υδροηλεκτρικά έργα, θα έχουμε μόνον λίμνες και πλωτά ποτάμια».Τώρα πλέον, μετά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, για τις ιδιωτικές εταιρείες ισχύει: «Κάνε κι εσύ ένα φράγμα, μπορείς», οι οποίες, όπου βρούν «νεράκι», σχεδιάζουν και ένα φράγμα. Βέβαια οι ιδιώτες τη δουλειά τους κάνουν.Το ερώτημα τίθεται για το ΥΠΕΧΩΔΕ-τώρα ΥΠΕΚΑ-που εγκρίνει τέτοιες δραστηριότητες, που ταλαιπωρούν την τοπική κοινωνία. (Γι αυτό άλλωστε πολλές από τις αποφάσεις του καταρρίπτονται στο ΣτΕ, το οποίου κάποιοι-γι αυτό το λόγο-θέλουν την κατάργηση ή την υπέρβασή του με διαδικασίες «fast track»).Η έγκριση μάλιστα της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) από το ΥΠΕΚΑ έγινε, παρά την αρχική απορριπτική Απόφαση της αρμόδιας Δ/νσης ΠΕ. ΧΩ. Ηπείρου, παρά το ότι το τμήμα αυτό της όχθης του ποταμού Καλαμά αποτελεί περιοχή «NATURA», παρά τη σχετική επιστολή διαμαρτυρίας που είχε στείλει (3947/ 17-8-2005) ο τότε Νομάρχης Θεσπρωτίας κ. Η. Λιάκος και παρά την εκ νέου αρνητική και τεκμηριωμένη γνωμοδότηση του Τμήματος Αλιείας Θεσπρωτίας στη νέα ΠΠΕΑ (239/17-8-2005).Για αυτήν την ΠΠΕΑ, οι υπογράφοντες με την από 3-12-2008 επιστολή διαμαρτυρίας, προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, σημειώναμε τα εξής, που ισχύουν και τώρα:
* «Δεν γίνεται συνολική θεώρηση του ποτάμιου οικοσυστήματος σε όλο το μήκος του και δεν εξετάζεται η αθροιστική επίδραση των υπαρχόντων και σχεδιαζόμενων Υ/Η στον ποταμό. Ήδη πριν από ένα-δυο χρόνια είχε σχεδιαστεί άλλο ΥΗΕ στη θέση «Πέντε Εκκλησιές» του ποταμού Καλαμά, από την «HYDROTEN». Πληροφορηθήκαμε στη συνέχεια τον σχεδιασμό και άλλων δύο Υ/Η στις θέσεις «Μαζαράκι» του Δήμου Άνω Καλαμά και «Γκρίμποβο» του Δήμου Μολοσσών του Ν. Ιωαννίνων επί του ποταμού Καλαμά…
* H υδραυλική θεώρηση των επιφανειακών νερών με αντιλήψεις του 1940 και 1950, είναι απαράδεκτη. Ο κίνδυνος να γίνει ο Καλαμάς, σειρά συνδεόμενων λεκάνων/ταμιευτήρων, χωρίς ζωή και-επιπλέον-να μην αξιοποιηθούν τελικά οι πιο πρόσφορες θέσεις, είναι προφανής.
* Aπουσιάζει η επαρκής περιγραφή των θιγόμενων στοιχείων του περιβάλλοντος (π.χ. ιχθυοπληθυσμοί, φωλιές βίδρας, χλωρίδα όχθεων, κατακλυζόμενες δίοδοι θηλαστικών κ.λ.π.) και απουσιάζει ανάλυση των κρίσιμων επιπτώσεων, όπως η ποσοτική μείωση στην ιχθυοπανίδα και μάλιστα ανά είδος, η θνησιμότητα στους στροβίλους, οποιαδήποτε τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας των ιχθυοδιαδρόμων, οι επιπτώσεις στην ποιότητα των νερών κλπ.
* H N.A. Θεσπρωτίας εκτελεί το έργο «Ύδρευση Ν. Θεσπρωτίας», (έργο που είναι ημιτελές και βρίσκεται σε εξέλιξη-έχει γίνει ήδη η προμήθεια των σωλήνων), για το οποίο έχει εκδοθεί ΕΠΟ από την Υπηρεσία σας, το οποίο προβλέπει την διέλευση αγωγών μεγάλης διατομής από την περιοχή αυτή, με υδροληψία από την θέση «Σπυροπηγάδια» του Δ. Δ. Πέντε Εκκλησιών του Δήμου Παραμυθιάς ανάντι του σχεδιαζόμενου ΥΗΕ. Με το σχεδιαζόμενο Υ.Η.Ε. όλη αυτή η περιοχή κατακλύζεται από την δημιουργούμενη λεκάνη ανάντι του φράγματος του Υ.Η.Ε.
Με βάση τα παραπάνω σας καλούμε να εγκαταλείψετε την μέχρι τώρα πρακτική και αντί της αποσπασματικής θεώρησης και της γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης, να ανταποκριθείτε στον ρόλο της υπηρεσίας και να εξασφαλίσετε στους πολίτες ΜΠΕ, με ουσιαστικό περιεχόμενο και όχι γενικολογίες, με τίτλους που συνεχώς αλλάζουν, πράγμα που επιβεβαιώνεται απόλυτα στο ανωτέρω έργο.. Θεωρούμε ότι πρόκειται για το ίδιο ουσιαστικά έργο, που επανέρχεται, παρελκυστικά, με μικρές παραλλαγές…».Πέρα από όλα αυτά και στην νέα ΠΠΕΑ δεν εκτιμάται το γεγονός ότι το νερό του ταμιευτήρα δεν θα είναι καθαρό, αλλά με υψηλά επίπεδα ρύπανσης, με ότι αυτό συνιστά για τη διαχείριση των φερτών υλικών και για περιβάλλον της περιοχής. Όπως επίσης δεν εκτιμώνται καθόλου οι επιπτώσεις από την κατασκευή του δικτύου μεταφοράς της ενέργειας (πυλώνες).Η κυβέρνηση, που καθυστέρησε υπερβολικά στο ζήτημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και προκειμένου να καλύψει το στόχο του 20% μέχρι το 2020, στήνει βιαστικά, την καινούργια «φούσκα» των ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, ΥΗΕ, φωτοβολταϊκά), με τιμές ενέργειας και συμβάσεις πολύ μεγαλύτερες των ευρωπαϊκών, πριμοδοτώντας-επιδοτώντας μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και απειλώντας μελλοντικά τη χώρα και με «ενεργειακή χρεωκοπία». Στα πλαίσια αυτά σχεδιάζονται πρόχειρα και βιαστικά όλα αυτά τα ΥΗΕ στην Ήπειρο, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη της συνολικής θεώρησης των ποταμών της.Με τις «πλάτες» των Κεντρικών Υπηρεσιών οι εταιρείες αισθάνονται ως «κράτος εν κράτει».Έτσι πριν από τα Χριστούγεννα, στην Αβαρίτσα, χωρία καμιά άδεια, άρχισαν να ανοίγουν δρόμους, καταστρέφοντας παρόχθια βλάστηση, για την εκτέλεση ερευνητικών εργασιών (γεωτρήσεων κλπ.), τις οποίες αναγκάστηκαν να διακόψουν και για τις οποίες υπέβαλαν στη συνέχεια αίτηση για αδειοδότηση (!!!), μετά τις επίμονες παρεμβάσεις-καταγγελίες του συντοπίτη και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένου καθηγητή Φυσικής Μίλτου Ζώη.Ο Καλαμάς δέχεται έντονες πιέσεις από πολλές πλευρές, με κύρια αυτή από τα λύματα του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Θεωρούμε ότι οι επιπτώσεις του σχεδιαζόμενου ΥΗΕ για το περιβάλλον της περιοχής, για την τοπική οικονομία θα είναι ανεπανόρθωτες, όπως από την πρώτη στιγμή κάτοικοι και φορείς διέβλεψαν. Η εύφορη, όμορφη και ζεστή αυτή κοιλάδα, που κατακλύζεται σε έκταση 223.000 μ2,, κάτω ακριβώς από το φαράγγι του Καλαμά, το βυζαντινό οικισμό της Οσδίνας και το μνημείο της γέφυρας της Μπολιάνας, με τις καλλιεργούμενες πεδινές εκτάσεις, με τα εκτεταμένους ελαιώνες και τα αιωνόβια δένδρα, με τις ειδυλλιακές εικόνες των ποτάμιων περιηγητών με τα καγιάκ και των παρόχθιων ψαράδων, με την εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα, με τις κατοικίες και τις αγροικίες θα δεχτεί ένα θανάσιμο πλήγμα.Οι Δήμοι Σουλίου-Φιλιατών, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, το ΤΕΕ οι Τοπικές Κοινότητες, οι Σύλλογοι, οι κινήσεις και οι πολίτες έχουν το λόγο. Ο «βομβαρδισμός» του ΥΠΕΚΑ με ψηφίσματα και διαμαρτυρίες, για την απόρριψη του σχεδιαζόμενου έργου, πριν προχωρήσει στη Β΄ Φάση της Μελέτης (Περιβαλλοντικοί Όροι), δεδομένου ότι τώρα, μετά την κατάργηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, δεν γνωρίζουμε και ποια θα είναι η διαδικασία δημοσιοποίησής της, μπορεί να βάλει φραγμό σε αυτά τα σχέδια της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων.Και επειδή κάποιοι καλοθελητές θα ξαναγράψουν ότι «δεν θέλουμε την ανάπτυξη», διευκρινίζουμε ότι εμείς δεν είμαστε γενικά κατά της χρήσης της υδροηλεκτρικής ενέργειας-και στον ποταμό Καλαμά-κάτω όμως από ουσιαστικές προϋποθέσεις (πραγματικά Μικρά ΥΗΕ, συνολική θεώρηση του δυναμικού του ποταμού και εκτίμηση των δυνατοτήτων για ΜΥΗΕ σε όλη τη λεκάνη του, ουσιαστικές και όχι προσχηματικές, αποσπασματικές μελέτες «παντός καιρού», σαφής εκτίμηση και αξιολόγηση της εμπειρίας των ιχθυοδιαδρόμων-και αυτού του Ραγίου-με επέκταση της κυκλοφορίας και στα άλλα είδη ψαριών και όχι μόνο στα χέλια, σαφής εκτίμηση της ρύπανσης στους ταμιευτήρες, σε συσχέτιση με την διαχείριση των φερτών υλικών, εκτίμηση του «εξωτερικού» κόστους του έργου με συνυπολογισμό όλων των παραμέτρων (απώλεια-υποβάθμιση καλλιεργούμενης γης, περιβάλλοντος κλπ.), συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, δημόσιος χαρακτήρας των έργων αυτών κλπ.).Ενημερώνουμε πάντως ότι, από την παραχώρηση στους ιδιώτες, του προϋπάρχοντος αρδευτικού Φράγματος Ραγίου, που δεν δημιουργεί βέβαια τέτοιου είδους περιβαλλοντικά προβλήματα, προέκυψαν δυο μόνον θέσεις εργασίας και αρκετά κέρδη για το ιδιωτικό κεφάλαιο.Για να παραφράσουμε τον ποιητή θα λέγαμε: «Θεσπρωτία, ανάπτυξη ανάπηρη πάλι σου τάζουν».


Παύλος Αλεξίου
, Πολ. Μηχ., Θ.Φώτσης, Χημ. Μηχ., Μιχ. Πασιάκος, Γραμματέας ΤΟΕΒ Σαγιάδας

Κατά της λειτουργίας αφορολόγητων υγρών καυσίμων στους τελωνειακούς σταθμούς οι Περιφερειάρχες


Το ζήτημα της επαναλειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων στους τελωνειακούς σταθμούς Κακαβιάς, Κήπων και Ευζώνων, συζητήθηκε μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη στην 2η συνεδρίαση των Περιφερειαρχών που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Αθήνα.Ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε εκτός των άλλων ότι από τυχόν επαναλειτουργία των πρατηρίων με δικαίωμα διάθεσης αφορολόγητων καυσίμων, προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός, πλήττονται οι ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις και προκαλείται απώλεια θέσεων εργασίας σε ακριτικές περιοχές. Επίσης ανέφερε πως θα υπάρξει απώλεια εσόδων για το κράτος και τις Περιφέρειες, σε μια περίοδο μάλιστα που αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι χωρίς να υπάρχει το παραμικρό όφελος για τους πολίτες, ενώ πρόσθεσε ότι οι Περιφερειάρχες αποφάσισαν ομόφωνα να ζητήσουν δια του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Γ. Σγουρού την ανάκληση των σχετικών εγκρίσεων από το Υπουργείο Οικονομικών.

«Εκδικητικός και ανεπαρκής»

ΔΑΚΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΚΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗ

Η ΔΑΚΕ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κατηγορεί το διοικητή του νοσοκομείου Σωτήρη Κωσταρά, για μια σειρά πράγματα.Από πολιτική εμπάθεια και εκδικητικότητα απέναντι σε στελέχη της ΝΔ, μέχρι και για τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο σε αναλώσιμα είδη. Η παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον κ. Κωσταρά ότι ευνόησε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΚΕ που κατά την άποψή του είχαν αδικηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ότι αποδιοργανώνει τις υπηρεσίες με συνεχείς μετακινήσεις υπαλλήλων. «Χωρίς κανένα σχεδιασμό και κανένα όραμα για το μέλλον, η διοίκηση του νοσοκομείου, δραστηριοποιείται με μόνο γνώμονα την κομματική της προσήλωση, και συγκεκριμένα την μικροκομματική της προσήλωση» αναφέρει η παράταξη σε μια από τις μάλλον πιο επιεικείς αράδες της ανακοίνωσής της. Κατηγορεί το διοικητή ότι μεταξύ άλλων έχει προβεί σε ογδόντα μετακινήσεις υπαλλήλων «χωρίς να υπολογίζει καμιά αξιοκρατία, χωρίς να λάβει υπ’ όψη του κανένα κοινωνικό κριτήριο και χωρίς να τηρήσει τον ισχύοντα εσωτερικό κανονισμό (Απόφαση Σ.Δ. το 2004) για τις μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού». Τον κατηγορεί ακόμη ότι δεν έχει αναπληρώσει τους προϊστάμενους σε ευαίσθητα τμήματα του νοσοκομείου και ότι έχει μετακινήσει σε τρία πόστα πρώην διευθυντή με 25ετή προϋπηρεσία, τη στιγμή που, όπως τονίζει η ΔΑΚΕ, είναι ο μόνος ο οποίος γνωρίζει το διπλογραφικό σύστημα του νοσοκομείου. «Και τώρα που για τέταρτη φορά τον μετακινεί, τον θέτει ως αναπληρωτή προϊστάμενο του λογιστηρίου» καταγγέλλει η παράταξη.

Και άλλες ευθύνες

Ακόμη, η ΔΑΚΕ καταλογίζει στον κ. Κωσταρά τις ελλείψεις σε αναλώσιμα και ότι οικειοποιήθηκε την καλή βαθμολογία του νοσοκομείου, παρότι αυτή απονεμήθηκε το 2009 όπως αναφέρει η παράταξη, πριν δηλαδή αναλάβει ο κ. Κωσταράς. Ανάμεσα στις κατηγορίες, είναι η καθυστέρηση για το νέο οργανισμό του νοσοκομείου, οι καθυστερήσεις σε πληρωμές δεδουλευμένων, ότι ο κ. Κωσταράς «έρχεται τελευταίος και φεύγει πρώτος» στο νοσοκομείο, αλλά και ότι χαρακτήρισε τον πρόεδρο του σωματείου «φασίστα». «Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου! Αυτή τη στιγμή το Π.Γ.Ν.Ι. μοιάζει με ένα πλοίο που πλέει σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα, γεμάτη υφάλους και ξέρες, με έναν καπετάνιο που ασχολείται κατ’ αποκλειστικότητα με το αν οι ναύτες θα βάψουν πράσινα ή μπλε τα κιγκλιδώματα του κλιμακοστασίου» αναφέρει γλαφυρά η παράταξη.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Όταν η οικολογία γίνεται οικολαγνεία

Γράφει ο Μάριος Βαβάτσικος/ΤΕ Ιχθυολόγος

"Όταν η οικολογία γίνεται οικολαγνεία".Με αυτή τη φράση, βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μη, άσκησαν κριτική στο νομοσχέδιο του υπουργείου περιβάλλοντος και στην υπουργό, το οποίο επιτρέπει τη δόμηση άνω των 10 στρεμμάτων σε περιοχές Natura.Από την άλλη όμως επιστρέφοντας στις περιφέρειές τους επιδίδονται σε έναν αγώνα προκειμένου να πείσουν φίλους, ψηφοφόρους και μη, με το βασικό επιχείρημα της πράσινης οικονομίας.Πώς όμως μπορεί να συνυπάρξει η πράσινη οικονομία χωρίς την ελάχιστη δόση οικολαγνείας;Διότι με τη νοοτροπία της απλής ή ελάχιστης οικολογίας το μόνο που κατορθώσαμε είναι να φτάσουν οι περιοχές αυτές στο τελικό στάδιο, λίγο πριν δηλαδή από την καταστροφή τους. Τώρα, μόνο με πολλή δόση οικολαγνείας θα μπορέσουν αυτά τα οικοσυστήματα να ανακάμψουν. Και ας έρθουμε στο παράδειγμα της περιοχής μας.Το υπάρχον σύστημα τι κατόρθωσε να κάνει; Η ελεύθερη δόμηση που μας οδήγησε;Στη περιοχή του Μπιζανίου το μόνο που κατόρθωσε η δόμηση αυτή είναι η ανέγερση μιας γέφυρας η οποία εκτείνεται μέχρι τα μισά του υγροτόπου με τις συνέπειες που όλοι μας θα αντικρίσουμε τα επόμενα χρόνια. Ένας υγρότοπος ο οποίος να υπενθυμίσω ότι θεωρείται από τους πιο σημαντικούς στο νομό Ιωαννίνων.Στη λίμνη Παμβώτιδα, εάν συνεχίσουμε να επιτρέπουμε αυτή την «άναρχη» δόμηση περιμετρικά αυτής, τότε πραγματικά θα μιλάμε για μία απλή λεκάνη ή μάλλον μία μπανιέρα (για να μην αναφερθώ σε άλλο είδος υγιεινής) με νερό. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε και όχι για μας, αλλά για τις γενιές που έρχονται ότι Γιάννενα χωρίς λίμνη δεν υπάρχουν. Η λίμνη μας είναι αυτή που ενισχύει την πράσινη οικονομία της πόλης μας. Η λίμνη μας, κατά κύριο λόγω, είναι αυτή που προσελκύει τον τουρίστα και τον επενδυτή. Η λίμνη σε τελική ανάλυση, κατά την άποψή μου, είναι αυτή που κρατάει τα μαγαζιά στη παραλίμνια περιοχή, καθώς επίσης τα ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ. Η λίμνη μας δηλαδή αποτελεί τη κύρια πηγή ύπαρξης της εννοίας «πράσινη οικονομία» για τον τόπο μας, που πολλοί κατά καιρούς αναφέρουν για πολλούς και διάφορους λόγους.Στην εποχή που βρισκόμαστε λοιπόν θα πρέπει να επιλέξουμε είτε την δράση λίγων ανθρώπων με αρκετή δόση οικολαγνείας είτε τη δράση όλων μας με λίγη δόση οικολογίας.Τέλος, εάν ο νέος δήμαρχος, ο οποίος και εκλέχτηκε από τους πρώην δήμους περιμετρικά της λίμνης μας, ενδιαφερθεί και με τις πράξεις του κατορθώσει μετά από κάποια χρόνια η λίμνη αυτή να ανακάμψει, τότε δύο άνθρωποι θα είναι αυτοί που θα έχουν μείνει στην ιστορία αυτής της λίμνης. Ο Αλή πασάς, διότι έπνιξε τη κυρά Φροσύνη στη λίμνη αυτή και ο δήμαρχος διότι με τις ενέργειές του θα φροντίσει να συνεχίσει την ύπαρξη του,το υπέροχο αυτό λιμναίο οικοσύστημα.

Σιωπή και από τον Γκόντα για το ΚΤΕΛ


Εταιρεία επικοινωνίας,που ανήκει σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με την παράταξη του Νίκου Γκόντα,ανέλαβε το γραφείο τύπου της "Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας".Στην αρχή,μας βομβάρδιζαν καθημερινά με ανακοινώσεις,για το θέμα των συμβασιούχων της ΑΔΕΙ.Τώρα τελευταία όμως έχουν εξαφανιστεί!Με αγωνία περιμένουμε κάποια ανακοίνωση της παράταξης,για τις παράνομες- σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας- ενέργειες του Νίκου Γκόντα,στο θέμα της μεταφοράς της ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Α.Ε.,στην Οδό Γ.Παπανδρέου.

Κάνει την..."πάπια" ο Καχριμάνης για το ΚΤΕΛ!


Σωρεία ανακοινώσεων,εξέδωσε χθες η Περιφέρεια Ηπείρου,για διάφορα θέματα. Ενώ όμως έχουν περάσει ήδη δυο ημέρες από την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για το ΚΤΕΛ,ο Αλέκος Καχριμάνης ποιεί την νήσσαν ή κατά το νεοελληνικότερο κάνει την πάπια!Δεν έχει να μας πει τίποτε ο κ. Περιφερειάρχης για την απόφασή του,που έβγαλε παράνομη το ανώτερο δικαστήριο της χώρας;

Ο Νίκος Ξανθόπουλος της τοπικής πολιτικής σκηνής σε νέα επεισόδια


Μια ακόμα απολαυστική τηλεοπτική εμφάνιση του Νίκου Ξανθόπουλου της τοπικής πολιτικής σκηνής,είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χθες οι Γιαννιώτες.Ο Κώστας Τσάγκας,για μια ακόμη φορά,έδωσε ρεσιτάλ,κάνοντας όλους τους δημότες να αναρωτιούνται,πως είναι δυνατόν τέτοιοι άμθρωποι να διοικούσαν τον μεγαλύτερο Δήμο της Ηπείρου,επί 12 χρόνια!Σύμφωνα με πληροφορίες του epirusgate,αρκετοί συμπολίτες τηλεφώνουν στον τηλεοπτικό σταθμό και ζητούν επιμονα να ξαναβροπληθεί το μελόδραμα με τίτλο:"Αμάρτησα για τους συμβασιούχους".

«Σε μια κόλλα χαρτί» νομαρχία και λεωφορεία

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΕΛ

Πραγματικός «πύραυλος» κατά των αποφάσεων που πήρε η νομαρχία Ιωαννίνων είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με το πνεύμα της οποίας ο σταθμός δεν έχει καμία άδεια!Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ηπειρωτικού Αγώνα», η απόφαση του ΣτΕ τυλίγει κυριολεκτικά όσους αδειοδότησαν τη λειτουργία του σταθμού σε «μια κόλλα χαρτί» και πρωτίστως βέβαια τη νομαρχία Ιωαννίνων.Η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί ακόμη, αλλά έχει γίνει γνωστή στους ενιστάμενους πολίτες οι οποίοι δικαιώθηκαν τελικά στην ένσταση που έκαναν μέσω των δικηγόρων των Ιωαννίνων Θόδωρου Καρακίτσου και Πολύμερου Ηλία.Το εντυπωσιακό, είναι ότι το ΣτΕ δέχεται εν μέρει την ένσταση, ως προς το εξής, το οποίο γίνεται κατανοητό με ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης.Το ΚΤΕΛ αποφασίζει να πάει στην Παπανδρέου. Η περιοχή είναι εκτός σχεδίου, ούτε φυσικά προβλέπονται σταθμοί λεωφορείων. Για να ξεγελάσει το νόμο παίρνει άδεια γκαρσονιέρας με δύο θέσεις πάρκινγκ. Το σχέδιο ναυαγεί μετά από προσφυγή των κατοίκων. Το 2008 η νομαρχία δίνει άδεια ιδρύσεως σταθμού. Οι κάτοικοι την προσβάλλουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ενώ η συζήτηση εκκρεμεί, ο σταθμός χτίζεται. Το 2009 η νομαρχία καταλαβαίνει ότι ο σταθμός δεν θα πάρει άδεια και ανακαλεί την άδεια ιδρύσεως σταθμού! Με το ίδιο έγγραφο δίνει άδεια στα ΚΤΕΛ προκειμένου να λειτουργήσουν ως πρακτορείο-εκδοτήριο εισιτήριων. Οι κάτοικοι προσβάλλουν και αυτή την απόφαση.Το Συμβούλιο της Επικρατείας κατόπιν κινείται με μεγάλη ταχύτητα, δείχνοντας ότι έχει αντιληφθεί πως κάποιοι βαφτίζουν τους σταθμούς κυλικεία για να πάρουν με κόλπο άδειες. Έτσι δεν συζητά καθόλου την πρώτη προσφυγή των κατοίκων του 2008, αλλά εξετάζει απευθείας τη δεύτερη προσφυγή. Συζητάνε δηλαδή αν έπρεπε η νομαρχία να ανακαλέσει την άδεια ιδρύσεως σταθμού και να εκδώσει άδεια πρακτορείου.Ο νομάρχης ήλπιζε ότι το ΣτΕ πράγματι θα έκρινε παράνομη την απόφαση με την οποία ανακάλεσε την άδεια που ο ίδιος είχε δώσει στα ΚΤΕΛ προκειμένου να λειτουργήσουν ως σταθμός. Εφόσον η ανάκληση της άδειας δεν θα ίσχυε τότε τα ΚΤΕΛ θα ήταν σταθμός. Μόνο που το ΣτΕ λέει στο νομάρχη: «καλώς ανακάλεσες την άδεια σταθμού, κακώς τα μετέτρεψες σε πρακτορείο». Άρα τα ΚΤΕΛ δεν μπορούν να λειτουργήσουν είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο.Με λίγα λόγια, ο σταθμός λεωφορείων στην οδό Παπανδρέου λειτουργεί αυτή τη στιγμή χωρίς άδεια και είναι στο χέρι των αρχών να κρίνουν αν πρέπει ή όχι να τον κλείσουν. Επίσης, είναι «δέσμιες» οι υπηρεσίες που αδειοδότησαν το σταθμό, καθώς το ΣτΕ διατηρεί σε ισχύ την ακύρωση της πρώτης άδειας και το ίδιο με την απόφασή του, ακυρώνει και τη δεύτερη.Με λίγα λόγια, ο σταθμός λεωφορείων στην οδό Παπανδρέου λειτουργεί αυτή τη στιγμή χωρίς άδεια και είναι στο χέρι των αρχών να κρίνουν αν πρέπει ή όχι να τον κλείσουν. Επίσης, είναι «δέσμιες» οι υπηρεσίες που αδειοδότησαν το σταθμό, καθώς το ΣτΕ διατηρεί σε ισχύ την ακύρωση της πρώτης άδειας και το ίδιο με την απόφασή του, ακυρώνει και τη δεύτερη.

Περιβαλλοντικά και πολεοδομικά

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, η απόφαση διαπιστώνει και ότι η παρουσία σταθμού ΚΤΕΛ στο συγκεκριμένο σημείο παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία. Αυτό είναι το σημείο που «φοβάται» περισσότερο και η διοίκηση του ΚΤΕΛ, καθώς αυτός είναι ο παράγοντας που επιτάσσει τη μετακόμιση και άμεση μάλιστα του σταθμού. Το δεύτερο σημείο της λογικής της απόφασης που υπερψήφισαν δύο σύμβουλοι και καταψήφισε ένας στο ΣτΕ, είναι η… ίδια η λογική. Ότι δηλαδή, μια εταιρία όπως το ΚΤΕΛ σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τα προεδρικά διατάγματα, πρέπει να έχει οπωσδήποτε σταθμό λεωφορείων και όχι μόνο πρακτορεία ή αφίξεις-αναχωρήσεις. Το ΚΤΕΛ, για να νομιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις του και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της νομαρχίας (τη διεύθυνση Συγκοινωνιών) κατάργησε την άδεια για σταθμό, παρότι αυτό διαθέτει ουσιαστικά και τον «βάφτισε» πρακτορείο και εκδοτήριο εισιτηρίων. «Χαντακώθηκε» από μόνο του δηλαδή και από την επιμονή του για το συγκεκριμένο σημείο, ενώ προβλέπεται άλλη έκταση για σταθμό, εκτός ιστού της πόλης. Βαριά όμως είναι και η πολιτική ευθύνη για το σημερινό περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη. Ενεπλάκη σε μια διαδικασία «διευκόλυνσης» του ΚΤΕΛ με γραφειοκρατικά τεχνάσματα, τα οποία σήμερα επιστρέφουν όμως εναντίον του.

Τι γίνεται τώρα;

Άγνωστο. Από τη μια η διοίκηση του ΚΤΕΛ κάνει «πάσα» τις ευθύνες στο δήμο Ιωαννιτών, λέγοντας ότι «αν έχουν λύση, ας μας την πουν». Η σημερινή δημοτική αρχή, η οποία συμμετείχε στην ένσταση, έχει δηλώσει ότι το ΚΤΕΛ πρέπει να πάει εκεί που προβλέπει ο νόμος, αναγνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο υπό τις σημερινές συνθήκες και τα δεδικασμένα, δεν γίνεται σε μια μέρα. Το σίγουρο είναι ότι η διοίκηση του υπεραστικού ΚΤΕΛ πρέπει να αναζητήσει αλλού στέγη.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Στα Γιάννενα η Ντόρα Μπακογιάννη


Τριήμερη επίσκεψη στα Γιάννενα θα πραγματοποιεί από σήμερα η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.Κατά την παραμονή της η πρόεδρος του κινήματος θα συναντηθεί με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, των επαγγελματικών φορέων, καθώς επίσης και με τα μέλη των Ομάδων Πρωτοβουλίας τη Δημοκρατίας Συμμαχίας, στους νομούς Ιωαννίνων, Αρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.Τον πρώτο που θα επισκεφθεί σήμερα με την άφιξή της στην πόλη είναι τον δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο, στη 1.30 το μεσημέρι. Στις 2 θα επισκεφθεί το κεντρικό κατάστημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Κώστα Ζωνίδη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Στις 17.45 θα έχει συνάντηση με τη γενική γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα. Στις 6.30 το απόγευμα θα ακολουθήσει η συνάντησή της με τα μέλη των Ομάδων Πρωτοβουλίας του κινήματος των νομών Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, και μία ώρα μετά, στις 7.30, θα επισκεφθεί τα γραφεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ιωαννίνων στην οδό Ναπ. Ζέρβα 2, τα οποία και θα εγκαινιάσει. Στις 10 το βράδυ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στον Κατσικά.Αύριο Σάββατο 22 Ιανουαρίου η κ. Μπακογιάννη,θα συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέκο Καχριμάνη και τον δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη,ενώ θα επισκεφθεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο,το τελωνείο Κακαβιάς.Τέλος,την Κυριακή θα επισκεφθεί το Μέτσοβο και το Ανήλιο.

Θέλει λιγότερο Νatura!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΤΩΝ 10 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ

Τελικά δεν φταίει η άναρχη δόμηση, αλλά το δίκτυο Natura! Οι περιφερειάρχες της χώρας αποφάσισαν και αυτοί να μπουν στον χορό των «κινητοποιήσεων» κατά της επέκτασης του δικαιώματος οικοδόμησης στα 10 στρέμματα στις εκτός σχεδίου περιοχές, παρά τη σημαντική υποχώρηση που έκανε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) Τίνα Μπιρμπίλη.Σε πρώτη φάση, οι περιφερειάρχες αποφάσισαν σε συνάντηση που είχαν προχτές στην Αθήνα να γίνει παρέμβαση στην υπουργό σχετικά με την αρτιότητα των οικοπέδων στις περιοχές Natura.Το παρών στη συνάντηση και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος, όπως φαίνεται, ανοίγει ένα νέο μέτωπο: την επανεξέταση του δικτύου Natura. «Αποφάσεις που αφορούν το περιβάλλον και την ανάπτυξη της Περιφέρειας δεν μπορούν να λαμβάνονται, ερήμην μας στην Αθήνα. Θέση μας είναι οι περιοχές Natura 2000 να επανεξεταστούν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Είναι προφανές ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, «επανεξέταση» δεν σημαίνει επέκταση του δικτύου αλλά απένταξη εκτάσεων από το δίκτυο! Ό,τι κατάφερε δηλαδή η Ελλάδα να περισώσει (έστω στα χαρτιά) τα τελευταία χρόνια από το περιβάλλον, θα πρέπει να καταστραφεί, σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη. To σκεπτικό του περιφερειάρχη Ηπείρου βασίζεται στο ότι το μεγαλύτερο μέρος του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura. «Παρά την υπαναχώρηση της Υπουργού, ως προς το όριο των 10 στρεμμάτων για την αρτιότητα, οι προβληματισμοί παραμένουν και η οργάνωση του εξωαστικού χώρου, πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική συνοχή και την αντιμετώπιση των τοπικών εξειδικευμένων προβλημάτων» τονίζει. Ο κ. Καχριμάνης εκτιμά ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος θα έπρεπε να προχωρήσει σε κοινωνικό διάλογο πριν τη σύνταξη του νομοσχεδίου. «Όλοι μας συμφωνούμε για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά οι διατάξεις του νομοσχεδίου αντιμετωπίζουν ισοπεδωτικά όλες τις περιοχές Natura, με αποτέλεσμα, περιοχές, όπως το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων που έχει ενταχθεί στο σύνολό του στο δίκτυο, να βρίσκονται αντιμέτωπες με ριζικές αλλαγές που αφορούν τους όρους οικοδόμησης» επισημαίνει. Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός κ. Μπιρμπίλη, μετά τις αντιδράσεις και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, υποχώρησε και πρότεινε μια συμβιβαστική λύση σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα οικοδόμησης, όπως ισχύει σήμερα, θα το έχουν όλοι όσοι διαθέτουν μέχρι την ψήφιση του νόμου 4 στρέμματα.Στη συνάντηση στην Αθήνα, οι περιφερειάρχες αποφάσισαν να επιδιώξουν συνάντηση με οκτώ υπουργούς προκειμένου να λυθούν εκκρεμότητες γύρω από τον «Καλλικράτη». Ζητούν ακόμα αποφασιστικό ρόλο στη διαχείριση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς και της τουριστικής προβολής. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το ζήτημα της επαναλειτουργίας πρατηρίων αφορολόγητου πετρελαίου στους τελωνειακούς σταθμούς Κακαβιάς, Κήπων και Ευζώνων. Ο κ. Καχριμάνης τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας των πρατηρίων με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσουν με τους ίδιους όρους που λειτουργούν όλα τα πρατήρια της χώρας. Αποφασίστηκε ομόφωνα αποφασίστηκε να ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών η ανάκληση των σχετικών εγκρίσεων.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Πραγματοποιήθηκε η Νομαρχιακή συνέλευση Άρτας του ΑΥ.ΡΙ.Ο.


Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η Νομαρχιακή Συνέλευση Άρτας της Περιφερειακής Παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο». Στη Συνέλευση εκλέχθηκαν τρία μέλη, που θα συμμετέχουν στην Πανηπειρωτική Γραμματεία της παράταξης και είναι ο Δημήτρης Καραγεώργος, ο Γιώργος Χασκής και ο Παναγιώτης Ψυχογιός. Οι ίδιοι μαζί με τους Αντώνη Καλαφάτη και Βασίλη Μουλιανίτη θα αποτελούν τη Νομαρχιακή Γραμματεία Άρτας του ΑΥ.ΡΙ.Ο.Η Συνέλευση συζήτησε οργανωτικά θέματα και τους τρόπους υποστήριξης της παρουσίας του εκλεγμένου Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης Γιάννη Παπαδημητρίου, ο οποίος πήρε μέρος στη Συνέλευση. Υιοθέτησε επίσης μια σειρά από προτάσεις για την αναβάθμιση της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, τη διευκόλυνση του κοινωνικού ελέγχου και την αντιμετώπιση του δημοκρατικού ελλείμματος και του συγκεντρωτισμού του Καλλικράτη.Ειδικότερα η Συνέλευση προτείνει τη συγκρότηση άτυπου συλλογικού οργάνου κατά νομό, με τη συμμετοχή των αιρετών συμβούλων του Νομού και εκπροσώπων των περιφερειακών παρατάξεων, που θα συζητά τα θέματα τοπικής αρμοδιότητας. Η καθιέρωσή του θα καλύψει το κενό των συλλογικών οργάνων σε επίπεδο νομού.Σύμφωνα με τη Συνέλευση, η καθιέρωση συμβουλευτικών θεματικών επιτροπών δίπλα στο Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να γίνει κανόνας για ένα ευρύ αριθμό θεμάτων, όπως η Εκπαίδευση, η Υγεία, το Περιβάλλον, τα προβλήματα των Μεταναστών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων τους, και για πολλά άλλα. Η συμμετοχή των παρατάξεων δεν είναι απαραίτητο να γίνει με περιφερειακούς συμβούλους αλλά και με απλά μέλη τους.Ακόμη η Συνέλευση της Άρτας συζήτησε και υιοθέτησε μια σειρά από προτάσεις για το δικαίωμα της μειοψηφίας να προτάσσει τη συζήτηση επίκαιρων θεμάτων, την καθιέρωση συνεδριάσεων περιφερειακού ελέγχου, στα πρότυπα του κοινοβουλευτικού, το δικαίωμα λόγου στις παρατάξεις, που δεν εκπροσωπούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο και άλλες. Οι προτάσεις αυτές θα αναπτυχθούν από τον Γιάννη Παπαδημητρίου κατά τη συζήτηση του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.Την ερχόμενη Τετάρτη 26 Ιανουαρίου θα επακολουθήσει η Νομαρχιακή Συνέλευση Πρέβεζας της παράταξης.

Εξαφανισμένος ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων


Περιμένουμε να δούμε πλέον ο αυτοαποκαλούμενος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων Νίκος Μαυρομμάτης που έχει πάει και που το πάει γενικά. Σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκει τελικά; Είναι με τον Σαμαρά ή με την Μπακογιάννη; Γιατί έχει εξαφανιστεί τελευταία; Εικάζεται πως είναι παρέα με τους συνδιοργανωτές της επίσκεψης της κ. Μπακογιάννη στα Ιωάννινα. Αναμένουμε στο ακουστικό μας να δούμε τι τελικά ισχύει. Είναι άλλωστε γνωστές εδώ και χρόνια οι επαφές του και οι φιλικές σχέσεις με την οικογένεια της κ. Μπακογιάννη.

Προβληματισμένος Νεοδημοκράτης

Πέντε «όχι» από το δήμο Δωδώνης

Για χωροθέτηση εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων

Με ομόφωνη απόφαση το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δωδώνης τάχθηκε προχθές το βράδι κατά των σεναρίων της μελέτης για τη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων με ή χωρίς ΧΥΤΥ στα όρια του και ειδικότερα και για τις πέντε προτεινόμενες ζώνες.Για την λήψη αυτής της απόφασης έγινε η επίκληση σειράς επιχειρημάτων, απαγορεύσεων, παραλείψεων και δεδομένων που δεν έχουν ληφθεί υπόψη στη μελέτη που έχει τεθεί σε διαβούλευση και τυπικά έληξε χθες.Η στάση αυτή, ενδεχομένως να προκαλέσει πρόβλημα και καθυστέρηση στην συνέχεια της διαδικασίας για την επιλογή χώρου και με δεδομένο ότι πρόκειται για τον δήμο με τις περισσότερες και επικρατέστερες ζώνες, η απόφαση έχει την σημασία της.Επίσης το Σώμα τοποθετήθηκε και στο θέμα του ΧΥΤΥ, ζητώντας να συμπεριληφθεί και ο ΧΥΤΑ Ελληνικού σε αυτούς που μπορούν να μετατραπούν σε ΧΥΤΥ.Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως τόνισε ο δήμαρχος Κώστας Κατσανάκης, δεν αποτελεί απλά μια άρνηση, πρόκειται για μια στάση που μπορεί να συμβάλλει στο διάλογο που γίνεται και να βοηθήσει τους μελετητές στο έργο τους, αφού όλες οι θέσεις που προτάθηκαν έχουν σοβαρά προβλήματα.

«Προβληματικές» και οι πέντε ζώνες

Ειδικότερα και για τις πέντε ζώνες, εκ των οποίων οι τρεις πρώτες αφορούν την κοιλάδα της Δωδώνης, το Σώμα κατέληξε στα εξής:
-Η προτεινόμενη ζώνη 1 Α στην περιοχή Κωστάνιανης και Δραμεσιών έχει συγκεκριμένες χρήσεις γης για κατοικία και μικρά ξενοδοχεία, είναι έξοδος της Εγνατίας προς Ηγουμενίτσα και βρίσκεται κοντά σε αρχαιολογικό χώρο.Η ζώνη 1Β βρίσκεται σε δασική έκταση, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο και το θέατρο της Δωδώνης, εντός ορίων της ΖΟΕ Δωδώνης που ορίστηκε με το Π.Δ 29/2007.
-Επίσης, η ζώνη 1 Γ ...συμπίπτει με την περιοχή διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου και με την...μελλοντική χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής.
-Στην ζώνη 2 Α στην περιοχή της Μυροδάφνης δεν ελήφθη καν υπόψη ότι είναι υπό κατασκευή τμήμα της Ιόνιας οδού και βρίσκεται και κοντά σε αρχαιολογικό χώρο.
-Τέλος και στη ζώνη 2 Β στην Πέρδικα υπάρχουν ...εμπόδια, οι πηγές από τις οποίες υδρεύονται τρεις τοπικές κοινότητες του δήμου, όπως προκύπτει και από έγγραφο του ΙΓΜΕ.
Βέβαια, τα σενάρια με τις ζώνες αφορούν ευρύτερες περιοχές και αποτελούν μια πρώτη προσέγγιση και πρόταση. Όταν έρθει η ώρα να εξεταστούν επιμέρους εκτάσεις με βάση τα πραγματικά δεδομένα κάθε περιοχής και καταλήξουν στην προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση, θα φανούν τα υπέρ και τα κατά. Ωστόσο ο δήμαρχος Δωδώνης επισημαίνει ότι εξαρχής οι ζώνες που προτείνονται στο δήμο του και εμφανίζονται ως οι επικρατέστερες, έχουν τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα.

«Κεντροβαρικότητα» χωρίς Ιόνια;

Ο κ. Κατσανάκης σημειώνει ότι δεν έγινε αποτύπωση της Ιόνιας οδού, ούτε ελήφθησαν άλλοι παράγοντες για να προκύψει το στοιχείο της «κεντροβαρικότητας», δηλαδή κοντά στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, ως κριτήριο και για τις αποστάσεις και άρα και το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων στο εργοστάσιο. «Χωρίς να υπολογίζεται η διέλευση της Ιόνιας δεν μπορεί κανείς να επικαλεστεί την κεντροβαρικότητα των προτεινόμενων θέσεων»,σημειώνει ο δήμαρχος.Για παράδειγμα, άλλη είναι η απόσταση μέσω της εθνικής οδού από τον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας, κι άλλη θα είναι, πολύ μικρότερη, με την Ιόνια κατασκευασμένη. Επίσης ο δήμαρχος Δωδώνης θέτει κι ένα άλλο ζήτημα ως προς το κόστος που προκύπτει ανάλογα με το που θα γίνει το εργοστάσιο.Οι αποκλίσεις από σενάριο σε σενάριο και ζώνη είναι πολύ μικρές, της τάξης των λίγων δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε επίπεδο Ηπείρου και άρα οπουδήποτε μπορεί να γίνει το εργοστάσιο.

Να μην εξαιρεθεί το Ελληνικό για ΧΥΤΥ
Σε ότι αφορά τον ΧΥΤΥ και με βάση τα σενάρια στη μελέτη, το δημοτικό συμβούλιο διαφωνεί με την εξαίρεση του ΧΥΤΑ Ελληνικού και προτείνει να συμπεριληφθεί και αυτός στους...υποψήφιους για μετατροπή σε ΧΥΤΥ, μαζί με τους ΧΥΤΑ Βλαχέρνας και Καρβουναρίου. Πολιτική απόφαση της πρώην ΓΓΠΗ και νυν Γ.Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δήμητρας Γεωργακοπούλου Μπάστα και συμφωνία της αυτοδιοίκησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ήταν να εξαιρεθεί από τη μελέτη το Ελληνικό και να λειτουργήσει μόνο ως ΧΥΤΑ για λίγα χρόνια.Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα αποσταλεί στην επιτροπή επίβλεψης και παραλαβής της μελέτης στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης, αν και άλλο ζητούσε η επιτροπή και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δηλαδή προτάσεις και παρατηρήσεις επί των κριτηρίων και της διαδικασίας κι αν τάσσονται ή όχι υπερ νέου ΧΥΤΥ ή της μετατροπής ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Συνάντηση Φ.Φίλιου με τους εκπροσώπους των αεραθλητικών σωματείων της Βορειοδυτικής Ελλάδας


Με τους εκπροσώπους των αεραθλητικών σωματείων της Βορειοδυτικής Ελλάδας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.Στον Δήμαρχο μεταφέρθηκε το αίτημα για την διατήρηση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κατσικά ενώ συζητήθηκαν και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως στην συνεργασία τους με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.Στην συνάντηση μετείχαν ο Πρόεδρος του ΑΕΡΑΚΗ Θωμάς Διαμαντής, ο Γενικός Γραμματέας Ανδρέας Γραμματικόπουλος, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Βασίλης Ζαφείρης, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Αερολέσχης Ιωαννίνων Γιάννης Δήμου και Γιάννης Παξιμαδάκης, ο Πρόεδρος της Αερολέσχης Πρέβεζας Νίκος Σαμπράκος, ο Πρόεδρος της Αερολέσχης Θεσπρωτίας Θανάσης Γιαννέλος, ο Πρόεδρος της Αερολέσχης Μεσολογγίου Γιώργος Πρεβεζάνος, ο Πρόεδρος της Αερολέσχης Σητείας Γιάννης Γεωργαντάκης και το μέλος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ηλίας Κοντογιάννης.Από όλους τους εκπροσώπους του αεραθλητισμού ζητήθηκε η διατήρηση του παλιού στρατιωτικού αεροδρομίου του Κατσικά και την αναβάθμισή του σε ένα «πεδίο» που θα εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή.Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος έκανε σαφές ότι οι οριστικές αποφάσεις για την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου θα ληφθούν στο πλαίσιο του Ρυθμιστκού. Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει συγκροτήσει ομάδα εργασίας για την επεξεργασία όλων των προτάσεων και στην επιτροπή αυτή θα μεταφερθεί και το αίτημα των αεραθλητικών σωματείων.Σχετικά με την πρόταση για μεταφορά του γηπέδου στις εγκαταστάσεις του Κατσικά, ο κ. Φίλιος είπε ότι στηρίζεται από πολλούς τοπικούς φορείς ενώ η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα έχει κάνει γνωστό ότι είναι πανέτοιμη για μία επένδυση της τάξης των 80 εκατομμυρίων ευρώ.«Η πόλη πρέπει να βρει διέξοδο για το γήπεδο. Η σημερινή του θέση δημιουργεί προβλήματα. Οι βέλτιστες λύσεις θα αναζητηθούν και θα δοθούν μέσω του Ρυθμιστικού», σημείωσε ο κ. Φίλιος.