Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

Σύλληψη διακινητή λαθρομεταναστών στην Ηγουμε


Συνελήφθη στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, 44χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος, διότι μετέφερε, εντός του φορτίου του οκτώ αλλοδαπούς, οι οποίοι δεν κατείχαν νόμιμα έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.Προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το όχημα κατασχέθηκε.

Ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει τις καλλιέργειες στη...λίμνη του λεκανοπεδίου

Για φυτικό κεφάλαιο και προϊόντα, αναμονή για ΠΣΕΑ

Θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι παραγωγοί του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2010, ενώ για απώλειες σε πάγιο φυτικό κεφάλαιο και αποθηκευμένα προϊόντα θα αναζητηθεί λύση μέσω ΠΣΕΑ. Αυτό είναι το συμπέρασμα απάντησης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη σε σχετική αναφορά των βουλευτών Κώστα Τασούλα, Σταύρου Καλογιάννη και Βαγγέλη Αργύρη.

Πλημμυρική κατάσταση επί δίμηνο...

Σε σχετικό έγγραφο, από τις 6 Δεκεμβρίου, του Διευθυντή του ΓΟΕΒ Σπύρου Συρμακέση, προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το περιγράφονταν η κατάσταση, μεταξύ των άλλων ως εξής: «Η συνεχής, επί δίμηνο πλημμυρική κατάσταση στις καλλιέργειες έχει προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημία και από ότι προβλέπεται λόγω των μεγάλων ποσοτήτων νερού θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.Παρακαλούμε για την αποτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες (που αποτελούν την βασική πρωτογενή παραγωγή του Λεκανοπεδίου) και την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ δεινή οικονομική θέση».

Πορίσματα και αποζημιώσεις

Στην απάντηση με ημερομηνία 14 Ιανουαρίου, που κοινοποίησε ο κ. Τασούλας, ο υπουργός αναφέρει και τα εξής:«Για τις καλυπτόμενες από τον ΕΛ.Γ.Α. ζημιές που προξενήθηκαν από τις βροχοπτώσεις-πλημμύρες Οκτωβρίου-Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2010 σε διάφορες καλλιέργειες (καλλιέργειες λαχανικών, ετήσιες σανοδοτικές καλλιέργειες κ.λπ.) στην ευρύτερη περιοχή της Παμβώτιδος Νομού Ιωαννίνων, διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν δηλώσεις εκ μέρους των παραγωγών. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων άρχισε αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων. Μετά την ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς το συντομότερο δυνατό».

Από ΠΣΕΑ άλλες αποζημιώσεις

Σε ότι αφορά ζημιές πλην καλλιεργειών στην απάντηση αναφέρονται τα ακόλουθα:«Ωστόσο, ζημιές αναφέρθηκαν και σε πάγιο και φυτικό κεφάλαιο, καθώς και σε αποθηκευμένα προϊόντα, μη καλυπτόμενες από τον ΕΛ.Γ.Α., αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, η καταγραφή των οποίων άρχισε και θα ολοκληρωθεί σύντομα. Στη συνέχεια, οι παραπάνω ζημιές, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτεί ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε., ενώ οι αντίστοιχες ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς το συντομότερο δυνατό, μετά την έγκριση του προγράμματος και, οπωσδήποτε, μετά την επιβεβαίωση αποκατάστασης των ζημιών».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Σε θερμό κλίμα η εκδίκαση των επεισοδίων του αγώνα ΠΑΣ Γιάννενα-ΟΦΗ!

Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση

Η ένταση μεταξύ των ανθρώπων του ΠΑΣ Γιάννενα και του ΟΦΗ διατηρήθηκε και ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ενωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β και Γ εθνικής κατηγορίας. Η υπόθεση εκδικάστηκε μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα καθώς ακούστηκαν βαριές εκφράσεις και από τις δύο πλευρές, ενώ παραλίγο να σημειωθούν και συμπλοκές,ενώ στο τέλος υπήρξαν και διαπληκτισμοί ανάμεσα σε άτομα με θεσμικό ή μη ρόλο που έδωσαν το «παρών» εκατέρωθεν!!!Οσον αφορά στην απόφαση αναμένεται να εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα.Η πλευρά του ΠΑΣ Γιάννενα χαρακτήρισε "ελεεινό ψεύτη και θεατρίνο" τον τερματοφύλακα του ΟΦΗ, Βεζυρίδη, ο οποίος δέχθηκε την επίθεση οπαδού που εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο.Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι ο οπαδός που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, όχι μόνο δεν χτύπησε τον Βεζυρίδη, αλλά δέχθηκε επίθεση από τον τελευταίο. Παράλληλα, η πλευρά του ΠΑΣ υποστήριξε, ότι το επεισόδιο ήταν "στημένο".Ζήτησαν τη δημόσια προβολή ενός ιδιωτικού βίντεο, που όπως ισχυρίζονται δείχνει πως δεν χτύπησε ο οπαδός τον τερματοφύλακα, αλλά συνέβη το αντίθετο.Ο ΟΦΗ, από την πλευρά του, έκανε ένσταση κατά του κύρους του αγώνα, ζητώντας να κατακυρωθεί υπέρ του. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της κρητικής ομάδας, ο διαιτητής Λαμπρόπουλος είπε στα αποδυτήρια ότι διακόπτει το παιχνίδι και μια ώρα αργότερα ξανάρχισε τον αγώνα.Ο Πρόεδρος της επιτροπής έδωσε προθεσμία στους πληρεξούσιους δικηγόρους των δύο ομάδων μέχρι τη Δευτέρα να καταθέσουν τα σημειώματά τους και στη συνέχεια θα εκδοθεί η απόφαση.Τον ΠΑΣ Γιάννενα εκπροσώπησαν νομικά οι κ.κ. Βήτας και Λίβας, ενώ μάρτυρες ήταν οι Φώντας Βρόσγος,Ηλίας Φίλος και Γιώργος Χριστοβασίλης.Τον ΟΦΗ εκπροσώπησαν οι Ντίνος Μανταδάκης, Μανώλης Φωτάκης, Χρήστος Μιχαλόπουλος που αποτελούν τους νομικούς εκπρόσωπους της ομάδας ενώ παρόντες ήταν οι Νίκος Μαχλάς, Αντώνης Κουτάντος καθώς και ο Παύλος Αδάμος εκπροσωπώντας το ποδοσφαιρικό τμήμα.

Συνεργασία Φ.Φίλιου με τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου και του Οικονομικού Επιμελητηρίου


Την βούλησή τους για μόνιμη και συνεχή συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών, μετέφεραν στον Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο, οι Πρόεδροι και αντιπροσωπείες των Διοικήσεων του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηπείρου, στις συναντήσεις που είχαν σήμερα.Από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημήτρη Μπαράτσα και μέλη της Διοίκησης το θέμα που τέθηκε με ιδιαίτερη έμφαση ήταν αυτό του παρεμπορίου, το οποίο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Όπως τονίστηκε πρόκειται για ένα πλήγμα στην τοπική αγορά, σε μία εποχή μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά.Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε να εξετάσει το πρόβλημα αυτό σε συνεργασία και με όλες τις άλλες εμπλεκόμενες αρχές ώστε να δοθεί οριστική λύση.Από την Διοίκηση του Επιμελητηρίου ζητήθηκε η εκπροσώπηση σε Διοικητικά Συμβούλια Δημοτικών Επιχειρήσεων και άλλα όργανα του Δήμου και κατατέθηκε η διάθεση για συνεχή συνεργασία με την Δημοτική Αρχή και με στόχο την στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος είχε σήμερα την πρώτη συνάντηση με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηπείρου Δημήτρη Φίλη και με μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου με τους οποίους συζήτησε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.Από την διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου ζητήθηκε η εκπροσώπηση σε όργανα του Δήμου, θέμα το οποίο εξετάζεται θετικά, όπως και η αξιοποίηση του τοπικού, επιστημονικού δυναμικού, σε μία σειρά δράσεων του Δήμου.Η συνεργασία θα πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά τόσο με τους υπεύθυνους του οικονομικού τομέα του Δήμου όσο και με τους αρμόδιους για την προώθηση του τουρισμού.Επίσης η συμμετοχή του Επιμελητηρίου και του Οικονομικού Επιμελητηρίου, στην Συνέλευση της Πόλης, που προβλέπεται από τον Καλλικράτη, θα έχει ουσιαστικό περιεχόμενο.«Η συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης, με τον επιχειρηματικό κόσμο και το επιστημονικό δυναμικό είναι επιβεβλημένη. Για την προώθηση των κρίσιμων ζητημάτων της περιοχής και την εξεύρεση λύσεων απαιτείται η συστράτευση όλων. Προς την κατεύθυνση αυτή ο δίαυλος επικοινωνίας θα είναι μόνιμα ανοιχτός», τόνισε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.

Πρώτη τακτική χωρίς απρόοπτα για το δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Με τον ορισμό Προέδρων Οργανισμών, επιτροπών και συζήτηση επί της διαχείρισης των απορριμμάτων, με αφορμή φωτιά σε χωματερή στα Σύβοτα

Στην πρώτη του τακτική συνεδρίαση χωρίς απρόοπτα και εκπλήξεις, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας, με τη νέα του σύνθεση, όπως αυτή προέκυψε από τις εκλογές του Νοεμβρίου και τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, με τη συνένωση των πρώην Δήμων, Ηγουμενίτσας, Παραποτάμου, Συβότων, Μαργαριτίου και της Κοινότητας Πέρδικας.Η φύση των θεμάτων προς συζήτηση και ψήφιση, ήταν άλλωστε τέτοια, ώστε να μην προκύψουν σοβαρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των παρατάξεων που συμμετέχουν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Ορίστηκαν οι Πρόεδροι Οργανισμών του Δήμου, συγκροτήθηκαν επιτροπές, ενώ εκτός ημερησίας διατάξεως τέθηκε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με αφορμή την επισήμανση του Δημοτικού Συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μήτση, ότι εδώ και κάποιες ημέρες, σιγοκαίει χωματερή που ουσιαστικά έχει κλείσει, στην περιοχή των Συβότων.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πλέον η συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο της ελάσσονος αντιπολίτευσης, μέσω του κ. Δώρη Δήμα, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, που κέρδισε έδρα στην εκλογική αναμέτρηση και ο οποίος ψήφισε λευκό στα περισσότερα εκ των θεμάτων για τη συγκρότηση Προεδρείων σε Οργανισμούς και όχι μόνο.Αξίζει επίσης να σημειωθεί, όπως άλλωστε ενημέρωσε ο Δήμαρχος κ. Κάτσινος, ότι στα επόμενα δημοτικά συμβούλια, θα τεθούν φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, κάτι που ζήτησε και η μείζονα αντιπολίτευση, υπό τον κ. Γιόγιακα.Το παρών στην πρώτη τακτική συνεδρίαση, έδωσε τόσο ο πρώην Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και νυν Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Πιτούλης, όσο και η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Ιωάννου, οι οποίοι ευχήθηκαν να υπάρξει αγαστή συνεργασία μεταξύ Α' και Β' βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταξύ δηλαδή της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου και των Δήμων της Θεσπρωτίας.

Ορισμός Προεδρείων
Ο Καλλικράτης, φέρνει μαζί του μια σειρά νέων επιτροπών για τους Δήμους, σε μια προσπάθεια δημιουργίας λειτουργικότερων συνόλων και δη για τομείς που χρήζουν προσεκτικής αντιμετώπισης, όπως είναι το οικονομικό σκέλος των νέων ΟΤΑ.Μεταξύ των νέων επιτροπών είναι η Οικονομική Επιτροπή, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (οι οποίες συστάθηκαν κατά την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 2 του Γενάρη), η Εκτελεστική Επιτροπή, ο συνήγορος του πολίτη (θα αναλάβει τη διαβούλευση μεταξύ δημοτών και διοίκησης του Δήμου), το συμβούλιο των μεταναστών που θα αφορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή κλπ.Σχετικά με την τροποποίηση του Κανονισμού λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου, συστάθηκε επιτροπή, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και τον Αντιδήμαρχο κ. Τζάνη από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, όπως και τον κ. Πάκο, ο οποίος προτάθηκε από τη μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου.Ύστερα από την παραίτηση των προηγούμενων Προέδρων, ορίστηκαν οι νέοι, για τον Οργανισμό Παιδικών και Βρεφονηπιακώνν του Δήμου, τον Αθλητικό Οργανισμό, το ΚΑΠΗ, και το Πνευματικό Κέντρο. Να επισημάνουμε ότι η θητεία τους θα είναι λίγων μόλις μηνών, αφού εντός εξαμήνου θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας, με ένα φυσικά Πρόεδρο-Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας.Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδικών και Βρεφονηπιακών, όπως και του Αθλητικού Οργανισμού ορίστηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Γόγολος Ιωάννης, κατά πλειοψηφία, με τη μείζονα και την ελάσσονα αντιπολίτευση να ψηφίζουν λευκό. Παραμοίως κατά πλειοψηφία, Πρόεδρος του ΚΑΠΗ ορίστηκε ο κ. Κοτζαπαναγιώτογλου, ενώ στο Πνευματικό Κέντρο η κ. Δήμα Ισμήνη.Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, ορίστηκε, ως αρμόδιος για ανάλογα θέματα Αντιδήμαρχος, ο κ. Ιωάννης Τζάννης, ενώ στην Πολιτική Προστασία, ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος, ο κ. Χρήστος Κάτσιος.


Η διαχείριση των απορριμμάτων

Με αφορμή την επισήμανση του δημοτικού συμβούλου κ. Σωτήριου Μήτση, ότι από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, σιγοκαίει χωματερή που έχει κλείσει στα Σύβοτα, στη θέση «Βραχωνάς», τέθηκε και η διαχείριση των απορριμμάτων, ζήτημα που... καίει το Δήμο και το Νομό και γενικότερα την Περιφέρεια Ηπείρου, που προσπαθεί να δώσει την καλύτερη δυνατή λύση.Ο κ. Μήτσης σημείωσε ότι η συγκεκριμένη φωτιά, που ουσιαστικά σιγοκαίει, έχει κάψει περί τα 300 τ.μ χορτολιβαδικής έκτασης, ενώ ο καπνός δημιουργεί προβλήματα αναπνοής.Ο κ. Γιαννούλης Γεώργιος, νυν Αντιδήμαρχος, αλλά κυρίως με την αρμοδιότητα του πρώην Δημάρχου, Συβότων, τόνισε ότι στην εν λόγω χωματερή που έχει κλείσει, υπάρχει μια οργανωμένη, κατ' αυτόν πάντα, επιχείρηση εμπρησμών, από πέρυσι το Πάσχα. Επίσης, είπε ότι στο σημείο έχει δημιουργηθεί ένας πρόχειρος και προσωρινός σταθμός μεταφόρτωσης των απορριμμάτων, που παραμένουν σε ειδικά κοντέινερ για κάποιες ημέρες, μέχρι να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ του Καρβουναρίου. Ως εκ τούτου, κάποιοι, σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη, δράττουν την ευκαιρία, προχωρώντας σε εμπρησμούς.Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος καθαριότητας, κ. Κωνσταντίνος Δημητρίου, με τη σειρά του, σημείωσε ότι ήταν ενήμερος για τη φωτιά στη χωματερή των Συβότων, παραδέχθηκε τη σοβαρότητα του προβλήματος της διαχείρισης, και ενημέρωσε ότι σε συνεργασία μελετητές, αναζητάται μέρος για δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης.Ο Αντιδήμαρχος κ. Τζάνης Ιωάννης, ως εν ενεργεία Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης για τα ΧΥΤΑ της Κορύτιανης, τόνισε την αναγκαιότητα να έρθει ως θέμα συζήτησης σε επόμενο Συμβούλιο η διαχείριση των Απορριμμάτων, αφού τα πρόστιμα όπως είπε για τις παράνομες χωματερές θα είναι τσουχτερά, ενώ και ο ΧΥΤΑ της Κορύτιανης, σύμφωνα με τον κ. Τζάνη, σε 3-4 μήνες θα κλείσει λόγω κορεσμού. Και τα απορρίμματα στο σύνολό τους, θα πρέπει να μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου.

Σύντομα τα μεγάλα θέματα

Ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Κάτσινος, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να φέρει σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, προς συζήτηση τα φλέγοντα ζητήματα του αγωγού φυσικού αερίου, της διαχείρισης απορριμμάτων, των παράνομων μεταναστών και του Γενικού Πελεοδομικού της Ηγουμενίτσας.Προανήγγειλε ακόμη ότι ίσως σύντομα υπάρξουν εξελίξεις, τόσο για τον αγωγό φυσικού αερίου και τους μετανάστες, χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο τι μπορεί αυτές να αφορούν.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ομιλία Θανάση Οικονόμου στη συζήτηση για τον Αναπτυξιακό Νόμο

Εντάσσεται στον επενδυτικό νόμο η μετατροπή σε ξενοδοχεία παραδοσιακών ή/και διατηρητέων κτηρίων

«Θα ήθελα να επισημάνω κ. Υπουργέ, όπως έχουμε πει και στην Επιτροπή Παραγωγής, ότι δεν πρέπει να ισχύσει η εξαίρεση που υπάρχει στο Άρθρο 3 για τα παραδοσιακά και διατηρητέα κτήρια. Για εμάς στις ορεινές περιοχές τα παραδοσιακά κτήρια είναι συνυφασμένα με την κουλτούρα, τον πολιτισμό, τις δυνατότητές μας», είπε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Θανάσης Οικονόμου απευθυνόμενος στον κ. Χρυσοχοΐδη κατά τη συζήτηση του νέου επενδυτικού νόμου. «Εντάσσονται» απάντησε ο Υπουργός.Στην ομιλία του ο Θανάσης Οικονόμου επεσήμανε ότι ισχυρίζονται ορισμένοι ότι το 2010 υπήρξε αναπτυξιακό κενό. Ωστόσο, μόνο στην Περιφέρεια μας είχαμε το 2010 έγκριση 117 προτάσεων ύψους 78 εκατομμυρίων εκ των οποίων τα 45 εκ. ήταν δημόσια δαπάνη. Άρα το μόνο κενό που υπήρξε ήταν «η διάθεση εξ αιτίας του πρώην αναπτυξιακού νόμου να επενδύσουμε δημιουργικά και με τρόπο που να δημιουργήσει υπεραξία στην περιοχή μας».Γι’ αυτό, όπως τόνισε, ο νέος επενδυτικός νόμος δεν είναι μόνο ένα θεσμικό εργαλείο που δημιουργεί προσδοκίες, αλλά ουσιαστικά περιγράφει ένα πλαίσιο στρατηγικού σχεδιασμού για το αναπτυξιακό μας μοντέλο. Από την κατανάλωση στην παραγωγή. «Μέσα σε 30 χρόνια θεσμοθετήσαμε 4 αναπτυξιακούς, με αμφισβητούμενα αποτελέσματα. Αλλά και με έργα. Είναι στο χέρι μας σήμερα να μην τα μηδενίζουμε όλα, αλλά αντίθετα να τα δούμε με την κριτική εκείνη ματιά που θα μας επιτρέψει να αποφασίσουμε τι αφήνουμε οριστικά πίσω και τι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως παρακαταθήκη». Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1981 η συμμετοχή της Αττικής και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης επί του ΑΕΠ ανέρχονταν σχεδόν στο 50% . Το αντίστοιχο ποσοστό το 2007 ανήλθε στο 62%. Στον αντίποδα οι περιφέρειες υπέστηκαν καθίζηση της ανάπτυξης τους, όπως στην Ήπειρο που από 2,6% το 1981 πέσαμε στο 2,3% το 2007.Ζωντανή, επίσης, απόδειξη της ανεπαρκούς στόχευσης είναι ο προηγούμενος αναπτυξιακός.Σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ηπείρου με 650 περίπου επενδυτικά σχέδια σε 6 χρόνια, δημιουργήθηκαν αρχικά τουλάχιστον 1900 θέσεις εργασίας, περίπου 3 για κάθε επένδυση. Ποτέ, όμως, δεν προχωρήσαμε σε αξιολόγηση και έλεγχο. Παραμένουν ακόμη οι εργαζόμενοι σε αυτές τις θέσεις; Δημιούργησαν υπεραξίες, ικανές να κινητροδοτήσουν νέες; Προσθέσαμε πόντους στο αναπτυξιακό πλαίσιο της Περιφέρειας; «Όχι, όλοι οι δείκτες είναι αρνητικοί».«Όλα αυτά τα χρόνια φροντίζαμε να τα κάνουμε σχεδόν όλα, σχεδόν καλά». Γιατί αυτό που είχαμε μέχρι χθες ήταν ένας νόμος και μία αντίληψη που έχτιζε σε μια επιδοματική λογική. «Βάζαμε το κάρο μπροστά από το άλογο και πολλές φορές ήταν η επιδότηση εκείνη που έσερνε την επενδυτική διάθεση».Στον αντίποδα, ο νέος επενδυτικός βάζει στο τραπέζι για πρώτη φορά βασικές παραμέτρους για την προοδευτική ταυτότητα της χώρας, επανατοποθετώντας την έννοια της επιχειρηματικότητας στην ορθή της βάσης βγάζοντας την έξω από μία κρατικοδίαιτη λογική. Για να ξαναθυμηθούμε ότι η βάση της επιχειρηματικότητας και άρα της ανάπτυξης είναι η γνώση, το ρίσκο, η πίστη.Τόνισε δε, ότι «είναι στο χέρι του πολιτικού συστήματος να αποφασίσουμε ότι η παραγωγή γόνιμου έργου δεν εξαντλείται σε ισοπεδωτικές κορώνες που εναλλάξ εκστομίζουμε ανάλογα με το ποιος είναι στη θέση της αντιπολίτευσης. Πεποίθηση μου είναι ότι με αυτή τη λογική, τα όποια αντιπολιτευτικά οφέλη είναι πρόσκαιρα, ενώ αντίθετα παγιώνεται η αίσθηση ότι η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να παρουσιάσει. Με άλλα λόγια, ότι δεν έχει τίποτα στις βαλίτσες της που θα την βοηθήσει στο νέο μεγάλο της ταξίδι».«Όσο, όμως, οι νέοι μας βγαίνουν στον δρόμο με ειρηνικό τρόπο απαιτώντας από όλους μας αυτά που ούτως ή άλλως τους χρωστάμε… τότε δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να προωθήσουμε τις αλλαγές που απαιτούνται. Όσο υπάρχουν άνθρωποι με ιδέες και διάθεση για δουλειά...τότε δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε».Γιατί είναι σαφές, κατέληξε, ότι κανένας νόμος όσο καταλυτικός και αν είναι όπως ο νέος επενδυτικός, δεν είναι πανάκεια για την ανάπτυξη, αν δεν συστρατευθούμε. «Άλλωστε ας μην γελιόμαστε. Γι’ αυτό είμαστε εδώ».

ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ:Στενή συνεργασία με τις Περιφέρειες της Αλβανίας


Χαιρετισμό στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Ιωάννινα, απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των φορέων των δύο χωρών για την υλοποίηση του προγράμματος Interreg και η οποία, όπως είπε, είχε αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα για τους λαούς των γειτονικών περιοχών. Διαβεβαίωσε δε ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί κατά τον ίδιο τρόπο τη νέα προγραμματική περίοδο, με τις όμορες περιφέρειες Αυλώνος, Αργυροκάστρου και Κορυτσάς.Στη συνεδρίαση παρίστατο εκπρόσωποι της Αλβανικής Κυβέρνησης, μέλη της Υπηρεσίας Ιnterreg από τη Θεσσαλονίκη, στελέχη Υπουργείων. Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβληθούν προτάσεις στους τομείς Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Τουρισμού και Οικονομικής Ανάπτυξης, με μέγιστο προϋπολογισμό τις 600.000 ευρώ. Η πρώτη φάση υποβολής προτάσεων λήγει στις 8 Μαρτίου 2011.

Απάντηση Γιώργου Κρανά σε αναγνώστη για τα σκουπίδια στο Πανηπειρωτικό Στάδιο


Φίλοι εκπαιδευτικοί,
Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι συστατικό στοιχείο του πολιτισμού κάθε κοινωνίας και ξεκινάει από την σχολική παιδεία , που αποτελεί και την ελπίδα για μια υγιή κοινωνία του αύριο.Για τη Διοίκηση της Επιτροπής Σταδίου η επίσκεψη των μαθητών αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον , γιατί ο μαθητής γνωρίζει από κοντά τους αθλητικούς χώρους και δεύτερον, γιατί εθίζεται στον αθλητισμό που στην εποχή μας αποτελεί την ασπίδα κατά των επικίνδυνων ουσιών.Όμως , η εικόνα των αθλητικών χώρων του Πανηπειρωτικού Αθλητικού Κέντρου από την επίσκεψη μαθητών την Τρίτη (19/1/11) χαρακτηρίζεται επιεικέστατα ως απαράδεκτη, αφού γέμισαν τους χώρους παντού με εκδρομικά σκουπίδια. Η ευθύνη βαραίνει σε μεγάλο βαθμό τους συνοδούς δασκάλους και στη συνέχεια αξιολογεί την παρεχόμενη παιδεία.Θα αποτελούσε μια χρυσή ευκαιρία να μετατραπεί η εκδρομή από ψυχαγωγική σε εκπαιδευτική, αν οι συνοδοί παιδαγωγοί καλούσαν τους μαθητές να κλείσουν την εκδρομή και με την συλλογή των σκουπιδιών τους.Δυστυχώς ,αυτό δεν έγινε και τα παράπονα των πολιτών που δημοσιοποιήθηκαν (http://epirusgate.blogspot.com) είναι απόλυτα δίκαια και γίνονται αποδεκτά.Από τη μεριά μας θα προχωρήσουμε στην προμήθεια και άλλων κάδων, πλην όμως το πρόβλημα θα λυθεί , εφόσον γίνει σε όλους μας και κυρίως στα παιδιά κτήμα το αξίωμα του σεβασμού στο περιβάλλον, μια και μέχρι σήμερα ουδέποτε τέθηκε θέμα έλλειψης κάδων.Πρόσθετα, σας κάνουμε γνωστό ότι η Επιτροπή Σταδίου στερείται προσωπικού καθαριότητας και αδυνατεί να καθαρίζει σε καθημερινή βάση όλους τους αθλητικούς χώρους εκτάσεως 140.000 τ.μ. περίπου.Κλείνοντας , θέλουμε να πιστεύουμε ότι με την συνδρομή σας δεν θα επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα , μια και η λήψη αναγκαστικών μέτρων δεν προάγει την παιδεία.

Με αθλητικούς & εκπαιδευτικούς χαιρετισμούς
Για την Ε.Δ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Γ. ΚΡΑΝΑΣ

Κατά της λειτουργίας αφορολόγητων υγρών καυσίμων στους τελωνειακούς σταθμούς η Ένωση Περιφερειών


Στην συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών, με εισήγηση του κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, συζητήθηκε το ζήτημα της επαναλειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων στους τελωνειακούς σταθμούς Κακαβιάς, Κήπων και Ευζώνων. Ο κ. Καχριμάνης, υπογράμμισε, εκτός των άλλων, ότι από τυχόν επαναλειτουργία των πρατηρίων με δικαίωμα διάθεσης αφορολόγητων καυσίμων, προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός, πλήττονται οι ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις και προκαλείται απώλεια θέσεων εργασίας σε ακριτικές περιοχές, ενώ εκτός αυτών θα υπάρξει και απώλεια εσόδων για το Κράτος και τις Περιφέρειες, σε μια περίοδο μάλιστα που αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό όφελος για τους πολίτες.Καταλήγοντας, τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας των πρατηρίων μόνο με τους ίδιους όρους που λειτουργούν όλα τα πρατήρια της χώρας. Ομόφωνα αποφασίστηκε όπως, δια του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών κ. Γιάννη Σγουρού, ζητηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών η ανάκληση των σχετικών εγκρίσεων.

Επιδρομή οπλοφόρων κουκουλοφόρων στον Αμβρακικό

thumb

Της Gold Finger

Εάν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τα έχουν πάρει στο κρανίο με την Τίνα Μπιρμπίλη, είχαν πράγματι άποψη και δεν ήταν ημιμαθείς, θα μπορούσαν να την «κολλήσουν στον τοίχο», υπογράφοντας όλοι μαζί μια ερώτηση … Ποιος έχει την ευθύνη για τη φύλαξη των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας και γιατί η μια υπηρεσία ρίχνει το μπαλάκι στην άλλη…Εάν είχαν άποψη θα κατακεραύνωναν τους «οικονολάγνους» προβάλλοντας στο Κοινοβούλιο την καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για τους κουκουλοφόρους(βλέπε φωτό) που λυμαίνονται τον Αμβρακικό Κόλπο, περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 που προστατεύεται και από τη συνθήκη Ramsar.Αλλά βλέπετε η τήρηση του νόμου δεν τους αφορά, αφού οι φαλαρίδες και οι αργυροπελεκάνοι απέχουν συστηματικά από την εκλογική διαδικασία..Ιδού η καταγγελία:«Πέντε βάρκες με μηχανές κυνηγούσαν παράνομα για μιάμιση ώρα στο πυρήνα του Εθνικού Πάρκου, όπου απαγορεύεται αυστηρά το κυνήγι. Στις βάρκες επέβαιναν εννέα άτομα, τα περισσότερα από τα οποία φορούσαν κουκούλες που κάλυπταν πλήρως τα πρόσωπά τους, ώστε να μην είναι δυνατή η αναγνώρισή τους.Κατά τη σοβαρή αυτή επιδρομή θανατώθηκαν τουλάχιστον πενήντα Φαλαρίδες. Λόγω της όχλησης που προκλήθηκε από τους λαθροθήρες, οι Αργυροπελεκάνοι, είδος παγκοσμίως απειλούμενο, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προσωρινά τις θέσεις όπου φωλιάζουν, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αναπαραγωγή του είδους για φέτος.Η λαθροθηρία τέτοιου επιπέδου σχετίζεται με το παράνομο εμπόριο άγριων πουλιών στις ταβέρνες της περιοχής, ενώ τα δίκτυα αυτά έχουν χαρακτηριστικά και συμπεριφορά οργανωμένου εγκλήματος.Η κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Πάρκο είναι απαράδεκτη και το περιστατικό εκθέτει όλους τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι απουσιάζουν καθημερινά από τη φύλαξη του Πάρκου.Μάρτυρες της επιδρομής των οπλοφόρων κουκουλοφόρων ήταν επίσης αστυνομικοί και μέλη του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και του Συνεταιρισμού Αλιέων.Επιβάλλεται, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να αναλάβουν άμεσα την ευθύνη και να επιλύσει το πρόβλημα της φύλαξης στις Προστατευόμενες Περιοχές της χώρας. Δεν μπορούμε πια να παρακολουθούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να ‘πετούν το μπαλάκι’ η μία στην άλλη ενώ οι λαθροθήρες αλωνίζουν απροκάλυπτα σε ένα από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ελλάδας. Επιβάλλεται άμεσα συντονισμός όλων των υπηρεσιών και πολιτική βούληση από τις κεντρικές δομές του κράτους».

topontiki

Νέοι δημιουργοί στα βήματα του φωτεινού δασκάλου

ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ «Δ. ΔΡΑΓΑΤΑΚΗ»

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού
Τις καλύτερες εντυπώσεις και τις άριστες προοπτικές για μουσικές κλασικές δημιουργίες άφησαν οι βραβευθέντες στον 4ο διαγωνισμό σύνθεσης «Δημήτρης Δραγατάκης», στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, στην Αθήνα.Η συναυλία διοργανώθηκε από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, σε συνεργασία με το Ωδείο Φ. Νάκας και το Σύλλογο Φίλων Δ. Δραγατάκη με την ευκαιρία απονομής των βραβείων του διαγωνισμού, τα οποία κατέκτησαν οι Γιώργος Ζαμπακλής, Χρίστος Ντόβας και Απόστολος Ντάρλας, Α΄, Β΄ και Γ΄ αντίστοιχα με τα έργα τους In memoriam, Luminous interval και Θεόδματοι Πύλαι.Τα βραβεία στη μνήμη του κορυφαίου Έλληνα μουσουργού, Ηπειρώτη (Πλατανούσα Ιωαννίνων) Δημήτρη Δραγατάκη, (1914-2001) θεμελιωτή της νεότερης ελληνικής κλασικής μουσικής, στην οποία έδωσε εθνική-ελληνική άποψη, αναδεικνύοντάς τον σε κορυφαίο συνθέτη, φωτεινό δημιουργό, δάσκαλο και μουσικό παιδαγωγό, θεσπίστηκαν από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Σύλλογο Φίλων Δ. Δραγατάκη και τα παιδιά του δημιουργού και απονέμονται κάθε δύο χρόνια σε ταλέντα της κλασικής μουσικής παιδείας που ξεχωρίζουν μέσα από τους διαγωνισμούς σύνθεσης.Τα βραβευμένα έργα, καθώς και δημιουργίες των Δ. Δραγατάκη και Μ. Μεσσήνη απέδωσε στη διάρκεια της τελετής απονομής το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου διεθνώς συνθέτη, μουσικολόγου και καθηγητή Θόδωρου Αντωνίου. Έλαβαν μέρος οι σολίστ Μαργαρίτα Συγγενιώτου, μέτζο σοπράνο, Χρ. Καλούδης, κόρνο, Στέλλα Τσάνη, βιολί, Λευκή Κολοβού, βιολοντσέλο και Βίκυ Στυλιανού πιάνο, καταχειροκροτούμενοι από τα παιδιά του Δ. Δραματική, χορηγούς των βραβείων, και τους μουσικόφιλους που είχαν την τύχη και τη χαρά να παρακολουθήσουν τη συναυλία.

Στα Γιάννενα οι αγώνες του περιφερειακού πρωταθλήματος άρσης βαρών


Διεξάγονται στα Ιωάννινα στις 22 Ιανουαρίουρίου 2011 ημέρα Σάββατο, στο κλειστό γυμναστήριο του ΕΑΝΚΙ, οι αγώνες του 5ου ομίλου του περιφερειακού πρωταθλήματος άρσης βαρών ανδρών, γυναικών, εφήβων, νεανίδων, παίδων, κορασίδων, προκριματικοί αγώνες και τέστ παμπαίδων–παγκορασίδων.΄Ωρα έναρξης των αγώνων 10.00 π.μ.

"Καπνιστές" από έμβρυα


"Καπνιστές" από την εμβρυική ηλικία καθιστά τα παιδιά που θα γεννηθούν, το μητρικό κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη, ακόμη και όταν είναι παθητικό, αποτελώντας παράγοντα κινδύνου για μειωμένη πνευμονική λειτουργία και συρίττουσα αναπνοή (σφύριγμα κατά την αναπνοή). Μάλιστα, το μητρικό κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη έχει συσχετιστεί και με τον αιφνίδιο θάνατο βρεφών. Οι επιστήμονες συνιστούν όχι μόνο διακοπή του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και την αποφυγή της έκθεσης των παιδιών και των εγκύων στο παθητικό κάπνισμα.Μεγάλες μελέτες έχουν συσχετίσει την πνευμονική δυσλειτουργία με την πρώιμη έναρξη του παθητικού καπνίσματος από την ενδομήτρια ζωή ή αμέσως μετά τη γέννηση."Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος φαίνεται πως αρχίζουν ήδη από την ενδομήτρια ζωή, με την έκθεση του κυήματος στο παθητικό κάπνισμα. Το μητρικό κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συσχετιστεί με μια σειρά παθολογικών καταστάσεων των νεογνών και βρεφών, όπως προωρότητα, χαμηλό βάρος γέννησης, σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου, ενώ βρέθηκε να αποτελεί και ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για μειωμένη πνευμονική λειτουργία", επισημαίνει η επιστημονική συνεργάτης της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Μαρία Αυγέρη, σε ανακοίνωση που θα παρουσιάσει στην 21η επιστημονική ημερίδα "Επίκαιρα Θέματα στην Παιδιατρική", που θα πραγματοποιηθεί, στις 22 Ιανουαρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Η τέχνη θέλει μάστορη κι η φάβα θέλει λάδι...

thumb

Του Δημήτρη Μυ

Από μαστόρια (της συγκάλυψης) στη Βουλή, άλλο τίποτε. Κι από «λάδι», όπως είναι γνωστό, τα αποθέματα είναι τεράστια. Αναμενόμενη λοιπόν και η φάβα των πορισμάτων για το σκάνδαλο της Siemens που σερβίρουν τα κόμματα εξουσίας.Το κουκούλωμα ήταν προεξοφλημένο από την κοινωνία. Ο κόσμος ξέρει ότι στη Βουλή «φέγγει ο στραβός τ' αλλήθωρου». Ακούει ο κόσμος, ότι οι εθνοπατέρες έχουν εξασφαλίσει το ατιμώρητο ακόμη και για τροχαίες παραβάσεις. Δεν αίρεται (πρόσφατα έγινε αυτό) η βουλευτική ασυλία, κάποιου βουλευτή που έχτιζε χωρίς άδεια. Περίμενε κανείς ότι κάποιος απ αυτούς θα πληρώσει για την... mizens;Άλλωστε τι να πληρώσει; Τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, όπως και αυτά του Βατοπαιδίου. Όσο για το «λάδι»; Αυτό είναι αποθηκευμένο σε ασφαλείς οφσόρ τοποθεσίες. Που να ψάχνει κανείς τώρα...Οι εν λόγω κύριοι, ωστόσο, φαίνεται να ξεχνούν ότι οι καιροί δεν είναι συνηθισμένοι. Εξ αιτίας τους, εξ αιτίας των πολιτικών και των επιλογών τους, η χώρα χρεοκόπησε και οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα, την ίδια ώρα που κάποιοι περνούν ζωή και κότα, ασφαλείς και...παραγεγραμμένοι. Οι εθνοπατέρες μας, είτε υπερεκτιμούν την μαστοριά τους είτε υποτιμούν την νοημοσύνη μας. Σε κάθε περίπτωση αυτή η τελευταία φάβα θα τους πέσει βαριά...

topontiki

Αλλαγές στο Νομοσχέδιο για τις περιοχές “Natura 2000” ζητούν οι Περιφερειάρχες


Στη 2η συνεδρίαση των Περιφερειαρχών που έγινε στην Αθήνα την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011 στην Αθήνα, από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, καθώς και από άλλους Περιφερειάρχες, τέθηκε προς συζήτηση το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις (Natura2000)». Ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, δήλωσε σχετικά τα εξής: «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προχώρησε στη σύνταξη του νομοσχεδίου αυτού, χωρίς να ζητήσει καν τη γνώμη μας και χωρίς κοινωνικό διάλογο. Όλοι μας συμφωνούμε για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά οι διατάξεις του νομοσχεδίου αντιμετωπίζουν ισοπεδωτικά όλες τις περιοχές Natura, με αποτέλεσμα, περιοχές - όπως το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων που έχει ενταχθεί στο σύνολό του στο δίκτυο- να βρίσκονται αντιμέτωπες με ριζικές αλλαγές που αφορούν τους όρους οικοδόμησης. Παρά την υπαναχώρηση της Υπουργού, ως προς το όριο των 10 στρεμμάτων για την αρτιότητα, οι προβληματισμοί παραμένουν και η οργάνωση του εξωαστικού χώρου, πρέπει να γίνει, λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική συνοχή και την αντιμετώπιση των τοπικών εξειδικευμένων προβλημάτων.Αποφάσεις που αφορούν το περιβάλλον και την ανάπτυξη της Περιφέρειας δεν μπορούν να λαμβάνονται, ερήμην μας στην Αθήνα και θέση μας είναι οι περιοχές Natura 2000 να επανεξεταστούν.Γενική είναι η εκτίμησή ότι οι «οριζόντιες ρυθμίσεις» χωρίς μελέτες σε βάθος, χωρίς εξέταση των επιμέρους παραμέτρων και δεδομένων κατά περιοχή, με παντελή αγνόηση τω υφιστάμενων δραστηριοτήτων, με αγνόηση των ίδιων των ζωτικών κυττάρων των παραπάνω περιοχών, των κατοίκων κλπ, που αποτελούν μοχλούς ανάπτυξης, προκαλούν τελικά περισσότερα προβλήματα, από όσα επιδιώκουν να λύσουν. Για τα ζητήματα που ανακύπτουν από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, συμφωνήθηκε ομόφωνα από τους Περιφερειάρχες, να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με την Υπουργό για να τις θέσουμε υπόψη τις προτάσεις μας».

Και οι μάγκες θα ξηγιούνται βούτα και παραγραφή


Ένα μεγάλο κόλπο παίχτηκε στη Βουλή τα τελευταία εικοσιτετράωρα εν όψει της σημερινής κατάθεσης του πορίσματος για την υπόθεση Siemens στον πρόεδρο της Βουλής. Κόλπο που θα ζήλευαν ακόμη και οι ίδιοι οι διαπλεκόμενοι, αφού τα έχει όλα. Ίντριγκα, διαπλοκή, ανταπόδοση, κουκούλωμα, ακόμη και απειλές για αυτοκτονία από πρώην υπουργό της Ν.Δ. στην περίπτωση που το όνομά του θα περιλαμβανόταν στο πόρισμα.Πρωταγωνιστές σε αυτή την ιστορία είναι οι βουλευτές των δυο μεγάλων κομμάτων, οι οποίοι μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή και οι οποίοι εκλήθησαν να παραδώσουν ένα πόρισμα που θα καταγράφει το σκάνδαλο, θα δείχνει τους υπευθύνους, αλλά δεν θα αναφέρει «ευαίσθητα» ονόματα πολιτικών από το δικό τους κόμμα!Έτσι, από την αρχή της εβδομάδας, ονόματα γράφονταν και σβήνονταν, κατάλογοι πηγαινοέρχονταν, εκβιασμοί και απειλές από τους ενδιαφερόμενους εκτοξεύονταν και υπόγειες κόντρες ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα εξελίσσονταν.Ποιο είναι το χειρότερο; Ότι τα αδικήματα για τα οποία θα παραπεμφθούν πολιτικοί και των δύο μεγάλων κομμάτων – όσοι είναι αυτοί, ίσως πλην ενός! – είναι ήδη παραγεγραμμένα...Κι όμως, αυτό το πολιτικό σύστημα, το οποίο ουδέποτε τιμώρησε σοβαρά τις αμαρτίες των στελεχών του, έχει τώρα στήσει στον τοίχο μια ολόκληρη κοινωνία, την οποία καθημερινά εκτελεί στο όνομα της «διαφθοράς».Ολόκληρες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, οι εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι όλων των κατηγοριών βλέπουν να επιδεινώνεται καθημερινά η θέση τους ή να χάνεται χωρίς προοπτική αναπλήρωσης η δουλειά και η περιουσία τους. Κι όλα αυτά επειδή η κυβέρνηση θεωρεί ότι η κοινωνία συλλήβδην είναι διεφθαρμένη και η αξιωματική αντιπολίτευση συγκατανεύει βάζοντας ακατανόητους διαδικαστικούς αστερίσκους.Η ίδια συναίνεση εκδηλώνεται και στα σκάνδαλά τους. Το πόρισμα της εξεταστικής για τη Siemens είναι μια ακόμη απόδειξη. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, επί θητείας των δύο τελευταίων κυβερνήσεων, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., όλα τα μεγάλα ψάρια της γερμανικής πολυεθνικής – Χριστοφοράκος, Καραβέλλας, Γιουνγκ – την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια χωρίς ποτέ να αξιοποιηθούν ούτε από τη Βουλή ούτε από τη Δικαιοσύνη.Ε, λοιπόν, δεν ελέγχθηκαν στα σοβαρά ούτε καν οι συνθήκες υπό τις οποίες αυτά τα παλικάρια δραπέτευσαν από τη χώρα ή φυγαδεύτηκαν από τα φιλαράκια τους.topontiki

Το νέο πρόσωπο της ΝΔ


Το νέο πρόσωπο της ΝΔ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στα νέα γραφεία της ΝΔ επί της λεωφόρου Συγγρού.Το νέο σήμα και λογότυπο του κόμματος είναι λιτό, αποτελείται από τον τίτλο "Νέα Δημοκρατία" με μπλε και γαλάζια γράμματα και δύο γραμμές πορτοκαλί και πράσινο.Το νέο λογότυπο και σήμα αποτελεί την καινούργια εικόνα του κόμματος, στον 21ο αιώνα, ανέφερε ο κ. Σαμαράς.Πρόσθεσε ότι το νέο σήμα εκφράζει τις αξίες της ΝΔ: διαφάνεια, πρωτοπορία, ανθρωπιά, σιγουριά, ήρεμη δύναμη.Σημείωσε ότι το παλαιό σύμβολο δεν πετιέται, αλλά περνά στην ιστορία.Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε και το καινούργιο portal του κόμματος.

Ανακοίνωση της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ – ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» για το θέμα του ΚΤΕΛ


Η παράταξη «ΗΠΕΙΡΟΣ – ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» έχει ως βασική της αρχή το σεβασμό στη νομιμότητα και τις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών της Ελληνικής Δικαιοσύνης.Αυτή μας η αρχή ισχύει σε όλα τα θέματα και δεν την «διαπραγματευόμαστε» αναλόγως με το θέμα.Αυτή η αρχή, μας εκφράζει και στο θέμα της απόφασης του Σ.τ.Ε. για το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων.Θέση της παράταξής μας ήταν και είναι ότι πρέπει οι συγκοινωνίες να λειτουργούν με βάση την ανάγκη εξυπηρέτησης των πολιτών.Αυτή ήταν η θέση που εξέφρασε και συνεχίζει να πρεσβεύει και ο επικεφαλής της παράταξης, κ. Βαγγέλης Αργύρης.Θέση που σημαίνει, απλά και κατανοητά, οι χώροι εξυπηρέτησης του ΚΤΕΛ να έχουν μελετηθεί και χωροθετηθεί ώστε να εντάσσονται σε γενικότερο σχεδιασμό με γνώμονα την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και το σεβασμό των ισχύοντων κανόνων, δηλαδή τη νομιμότητα.Οι αποφάσεις για το που θα είναι αυτός ο χώρος ανήκουν στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας που έχουν την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησής του και εμείς θα συμβάλλουμε εποικοδομητικά.Οι όποιες αποφάσεις, που έχουν ληφθεί αλαζονικά και κινούνται εκτός νομιμότητας, χαρακτηρίζουν αυτούς που τις έλαβαν και καλά θα κάνουν ορισμένοι να μην αναγορεύονται σε «τιμητές» επιχειρώντας τη δημιουργία εντυπώσεων τη στιγμή που τοποθετούνται σε θέματα νομιμότητας μόνο όταν έχουν πολιτικό ή προσωπικό συμφέρον.Η παράταξή μας καλεί τη νέα διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών, τη διοίκηση του ΚΤΕΛ, τη διοίκηση της Περιφέρειας και τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής σε έναν ουσιαστικό και αναλυτικό διάλογο για μόνιμη και νόμιμη επίλυση του θέματος.

Κουκουλοφόροι λαθροκυνηγοί κατά πτηνών του Αμβρακικού!

Πάνω σε 5 βάρκες πυροβολούσαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους

Οι λαθροκυνηγοί στον, κατ’ ευφημισμόν προστατευόμενο, υδροβιότοπο του Αμβρακικού αυτή τη φορά ξεπέρασαν κάθε όριο. Το νέο εγκληματικό περιστατικό σημειώθηκε κατά της σπάνιας πανίδας του πολύπαθου αυτού υδροβιότοπου, στον οποίο ζουν μοναδικά είδη ψαριών και πτηνών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, κυρίως από παράνομες ανθρώπινες δράσεις.Την περασμένη Κυριακή μέλη της Ορνιθολογικής Εταιρείας έγιναν μάρτυρες μιας καλά οργανωμένης επιδρομής στο Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού, όταν εννέα κουκουλοφόροι (!) με πέντε ταχύπλοα σκάφη σκότωσαν 50 Φαλαρίδες, πάπιες και άλλα πουλιά, ενώ τρόμαξαν και τους αργυροπελεκάνους, που άφησαν προσωρινά τις φωλιές τους γεγονός που, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αναπαραγωγή τους.

ΤΑ ΠΩΛΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ!

Όπως αναφέρει η Ορνιθολογική Εταιρεία για μιάμιση ώρα στο πυρήνα του Εθνικού Πάρκου (Ζώνη Α, περιοχή προστασίας της φύσης), όπου απαγορεύεται αυστηρά το κυνήγι οι λαθροκυνηγοί που οι περισσότεροι φορούσαν κουκούλες, αλώνιζαν τον υδροβιότοπο εξολοθρεύοντας όποιο φτερωτό βρισκόταν μπροστά τους.Η λαθροθηρία τέτοιου επιπέδου σχετίζεται με την παράνομη πώληση των σπάνιων αυτών άγριων πουλιών στις ταβέρνες της περιοχής, γι’ αυτό και το σοβαρό γεγονός χρήζει άμεσης διερεύνησης από τις αρμόδιες Αρχές. Η Ορνιθολογική Εταιρεία βέβαια κατήγγειλε το περιστατικό σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες και προχώρησε σε μήνυση στην Εισαγγελία Άρτας.«Επιβάλλεται, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να αναλάβουν άμεσα την ευθύνη και να επιλύσουν το πρόβλημα φύλαξης στις Προστατευόμενες Περιοχές της χώρας. Δεν μπορούμε πια να παρακολουθούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να «πετούν το μπαλάκι» η μία στην άλλη ενώ οι λαθροθήρες αλωνίζουν απροκάλυπτα σε ένα από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ελλάδας. Επιβάλλεται άμεσα συντονισμός όλων των υπηρεσιών και πολιτική βούληση από τις κεντρικές δομές του κράτους», δήλωσε ο Ξενοφώντας Κάππας, Διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Να χαρακτηριστούν ως παραμεθόριοι οι Δήμοι που βρίσκονται στα σύνορα ζητά από τον Γ.Ραγκούση ο Βαγγέλης Αργύρης


Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ-ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» , κ. Βαγγέλης Αργύρης, απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γιάννη Ραγκούση, σχετικά με την ανάγκη χαρακτηρισμού ως παραμεθόριων των νέων Δήμων που προέκυψαν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη».Στην επιστολή του, ο κ. Αργύρης, τονίζει πως: «με την εφαρμογή του Σχεδίου «Καλλικράτης» και τη νέα Αρχιτεκτονική στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, επικρατεί σύγχυση σχετικά με το ποιο Δήμοι στην Ήπειρο χαρακτηρίζονται πλέον παραμεθόριοι.Μετά το νόμο «Καποδίστρια» είχαν χαρακτηριστεί παραμεθόριοι όσοι Δήμοι απείχαν από τα σύνορα της Αλβανίας απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων.Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει αντίστοιχος προσδιορισμός και τώρα με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στα πλαίσια της ενίσχυσης και γενικότερα της υποβοήθησης των ακριτικών περιοχών της πατρίδας μας».Και καταλήγει: «Με την παρούσα επιστολή σας ζητώ να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι νέοι αυτοί Δήμοι να χαρακτηριστούν επίσημα και πάλι παραμεθόριοι ώστε να μπορούν στο μέλλον να αφομοιώσουν τα πλεονεκτήματα που τους παρέχει ο νόμος».

«Το πέταγμα του Κύκνου» από σήμερα στο Odeon Paralimnio

Η νέα ταινία του Ηπειρώτη σκηνοθέτη Νίκου Τζίμα

«Το πέταγμα του Κύκνου» είναι η νέα ταινία του Ηπειρώτη σκηνοθέτη Νίκου Τζίμα η οποία προβάλλεται από σήμερα στους κινηματογράφους. Μια ταινία που γυρίστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην Ήπειρο. Ο Ν. Τζίμας μετά τις ταινίες «Ο άνθρωπος με τα Γαρύφαλλο» « Ο Αστραπόγιαννος» «Τα χρόνια της θύελλας» «Ο Τάφος των εραστών», κ.α., επέστρεψε με μια διεθνή συμπαραγωγή γεμάτη δράση και με ένα εντυπωσιακό καστ Ελλήνων και ξένων ηθοποιών. Το πέταγμα του κύκνου είναι το πέταγμα της ψυχής μας στην ομορφιά της ζωής και της αγάπης, στην μαγεία της φύσης και του έρωτα, σε ό,τι χάσαμε στη δίνη του σύγχρονου τρόπου ζωής, των μεγάλων εντάσεων, των μεγάλων ταχυτήτων, στο κυνήγι της καριέρας και της οικονομικής επιτυχίας. Η συγκλονιστική ιστορία του Αλέξη, ενός “golden boy”, που υπηρέτησε το κέρδος αψηφώντας τις συνέπειες. Μια φοβερή οικολογική καταστροφή με πολλά ανθρώπινα θύματα, εξαιτίας της απληστίας μιας κοινοπραξίας πολυεθνικών, ανάμεσά τους και η εταιρία που διευθύνει ο Αλέξης, τον ξυπνάνε από την μεγάλη αυταπάτη. Θέλει να ξαναβρεί όλα όσα έχασε...τη ζωή του...αλλά είναι απόλυτα παγιδευμένος. Γύρω του εξελίσσεται ένα θρίλερ διαπλοκής που τον σφίγγει σαν μέγγενη και τον οδηγεί σε μια αδυσώπητη σύγκρουση με τις πολυεθνικές. Η ταινία είναι αποκαλυπτική για το σήμερα, όπως ήταν το “Γαρύφαλλο” για τις αρχές του '50. Η ταινία ακολουθεί τους νόμους του Αριστοτέλη περί τραγωδίας. Αρχή, μέση, τέλος. Αντίθεση, σύγκρουση, ποιοτική μεταβολή, λύτρωση. Οι καταστάσεις φτάνουν στα άκρα και οι ήρωες γίνονται τραγικά σύμβολα της εποχής τους. Η σύγκρουση δεν γίνεται μεταξύ καλών και κακών αλλά μεταξύ του ήρωα και του συστήματος. Ο ήρωας μας προκάλεσε τη μοίρα του με τα λάθη του, την αλαζονεία του και την ασέβειά του σε μεγάλες αξίες.

Συνάντηση Φ.Φίλιου με τις Αερολέσχες και το ΑΕΡΑΚΗ


Με τους εκπροσώπους των αεραθλητικών σωματείων της Βορειοδυτικής Ελλάδας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.Στον Δήμαρχο μεταφέρθηκε το αίτημα για την διατήρηση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κατσικά ενώ συζητήθηκαν και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως στην συνεργασία τους με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.Στην συνάντηση μετείχαν ο Πρόεδρος του ΑΕΡΑΚΗ Θωμάς Διαμαντής, ο Γενικός Γραμματέας Ανδρέας Γραμματικόπουλος, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Βασίλης Ζαφείρης, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Αερολέσχης Ιωαννίνων Γιάννης Δήμου και Γιάννης Παξιμαδάκης, ο Πρόεδρος της Αερολέσχης Πρέβεζας Νίκος Σαμπράκος, ο Πρόεδρος της Αερολέσχης Θεσπρωτίας Θανάσης Γιαννέλος, ο Πρόεδρος της Αερολέσχης Μεσολογγίου Γιώργος Πρεβεζάνος, ο Πρόεδρος της Αερολέσχης Σητείας Γιάννης Γεωργαντάκης και το μέλος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ηλίας Κοντογιάννης.Από όλους τους εκπροσώπους του αεραθλητισμού ζητήθηκε η διατήρηση του παλιού στρατιωτικού αεροδρομίου του Κατσικά και την αναβάθμισή του σε ένα «πεδίο» που θα εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή.Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος έκανε σαφές ότι οι οριστικές αποφάσεις για την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου θα ληφθούν στο πλαίσιο του Ρυθμιστκού. Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει συγκροτήσει ομάδα εργασίας για την επεξεργασία όλων των προτάσεων και στην επιτροπή αυτή θα μεταφερθεί και το αίτημα των αεραθλητικών σωματείων.Σχετικά με την πρόταση για μεταφορά του γηπέδου στις εγκαταστάσεις του Κατσικά, ο κ. Φίλιος είπε ότι στηρίζεται από πολλούς τοπικούς φορείς ενώ η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα έχει κάνει γνωστό ότι είναι πανέτοιμη για μία επένδυση της τάξης των 80 εκατομμυρίων ευρώ.«Η πόλη πρέπει να βρει διέξοδο για το γήπεδο. Η σημερινή του θέση δημιουργεί προβλήματα. Οι βέλτιστες λύσεις θα αναζητηθούν και θα δοθούν μέσω του Ρυθμιστικού», σημείωσε ο κ. Φίλιος.

Νέο κρούσμα γρίπης Η1Ν1 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο


Με τον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1 διαγνώσθηκε ακόμη ένας ασθενης της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, ο οποίος νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας μιας και η κατάστασή του είναι πολύ σοβαρή.Οι ειδικές εξετάσεις που έγιναν στον ασθενή από τους γιατρούς, εστάλησαν στο Ινστιτούτο Παστέρ το οποίο επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τον ιό Η1Ν1.Να θυμίσουμε πως είναι το δεύτερο κρούσμα στο Νοσοκομείο.

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την επίσκεψη της Ντόρας


Όργωσε κυριολεκτικά την Ήπειρο τις τελευταίες ημέρες,ο υπεύθυνος οργανωτικού της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" κ. Νίκος Γερασιμίδης,προκειμένου να προετοιμάσει,όσο το δυνατόν καλύτερα,τις οργανώσεις του κόμματος,για την αυριανή επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στα Γιάννενα. Είναι χαρακτηριστικό,πως χθες βράδυ αρκετά στελέχη βρέθηκαν μαζί με τον κ. Γερασιμίδη στα νέα γραφεία του κόμματος στην Οδό Ν.Ζέρβα 2,τα οποία και παρέμεναν ανοιχτά,ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα!

Παράνομο το ΚΤΕΛ στην Παπανδρέου

ΑΠΟΦΑΣΗ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΕΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΟΥ ΤΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΑΝ

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ουσιαστικά διαπιστώνεται ότι κακώς βρίσκεται το ΚΤΕΛ στην οδό Παπανδρέου, μόνο ως «κεραυνός εν αιθρία» δεν ήρθε.Η μη καθαρογραφημένη ακόμη απόφαση δικαιώνει τους πολίτες και τους φορείς που προσέφυγαν, ενώ ήταν ήδη γνωστή εδώ και ένα χρόνο η αρνητική εισήγηση για το σταθμό λεωφορείων. Πώς όμως να μην κριθεί παράνομη μια κατασκευή που ξεκίνησε με άδεια για… γκαρσονιέρα και κατέληξε, με τη συνεργασία και ανοχή της τέως νομαρχίας και του δήμου Ιωαννιτών, να γίνει σταθμός ΚΤΕΛ. Πώς να μην καταλήξει εκεί η υπόθεση τη στιγμή που ο κ. Καχριμάνης δήλωνε σε αθηναϊκές εφημερίδες ότι η έδρα του ΚΤΕΛ είναι στην οδό… Μπιζανίου, ενώ τα λεωφορεία είχαν μετακομίσει μήνες πριν στον καινούργιο τους σταθμό. Πώς να μην ακυρωθεί η άδεια, όταν η ίδια η νομαρχία «διευκόλυνε» το ΚΤΕΛ αλλάζοντας τις αδειοδοτήσεις και επιτρέποντας τη λειτουργία… σταθμού μετεπιβίβασης σε μια καφετέρια που την κατέχει μέτοχος του ΚΤΕΛ.Το ΣτΕ λοιπόν με ψήφους 2-1 διαπίστωσε ότι στην Παπανδρέου λειτουργεί κανονικός σταθμός, αυτό που καταλαβαίνει όποιος τον δει και όχι το «κόλπο» που ενέκρινε η διεύθυνση συγκοινωνιών με το σταθμό μετεπιβίβασης, όπως περίπου δηλαδή λειτουργούν τα καφενεία-σταθμοί στα χωριά. Οι πολιτικές ευθύνες που βαραίνουν τόσο τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, όσο και τον τέως δήμαρχο Νίκο Γκόντα, αλλά και όσους ενέκριναν στο δημοτικό συμβούλιο τη μετακίνηση εκεί, είναι μεγάλες.Το θέμα είναι ότι ένας από τους τοπικούς παραλογισμούς των Ιωαννίνων είναι ήδη πολεοδομικό δεδομένο εδώ και ένα χρόνο και λειτουργεί εκεί που λειτουργεί, ενώ θα έπρεπε να είναι αλλού. Ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος τόνιζε χθες ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τη μια μέρα στην άλλη. Ήταν όμως σαφής στην τοποθέτησή του, λέγοντας ότι υπάρχει λύση. «Περιμένουμε να έρθει η απόφαση για να δούμε τι ακριβώς προβλέπει. Μετά θα πρέπει να μας ζητήσει το ΚΤΕΛ την τοποθεσία όπου μπορεί να πάει σύμφωνα με το νόμο, θα απαντήσουν οι υπηρεσίες μας και θα ακολουθήσει η διαδικασία μεταφοράς», είπε μεταξύ άλλων. Τόνισε επίσης ότι «θα εφαρμοστεί κατά γράμμα το σχέδιο πόλης και από τούδε και στο εξής, μην εμφανιστεί κανείς να μου ζητάει τέτοια πράγματα. Δεν πρόκειται να φέρω στο δημοτικό συμβούλιο τροποποιήσεις των σχεδίων και προτάσεις μη σύννομες».

«Μεταβατική λύση»
«Θεωρώ ότι είναι μια ενέργεια της διοίκησης. Αυτές οι αποφάσεις της δικαιοσύνης δεν κρίνονται» δηλώνει ο κ. Καχριμάνης και συμπληρώνει: «εγώ πάντα έλεγα ότι είναι μια μεταβατική λύση το ΚΤΕΛ εκεί. Δεν ξέρω εάν μπαίνει επί της ουσίας η απόφαση του ΣτΕ γιατί δεν την έχω πάρει ακόμη στα χέρια μου. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος και πρέπει να πούμε ότι στην ουσία έχει λύσει πρόβλημα εκεί που είναι τώρα ο σταθμός».Ο κ. Καχριμάνης επισημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί νέα θέση και υπό τους όρους που θέτει το νέο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλλότητα.

«Αν έχουν λύση, ας την πουν»

Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Γρηγόρης Γκίκας ωστόσο, μάλλον έχει διαφορετική άποψη. Χθες, τόνισε τα εξής: «Το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων μεταφέρθηκε κατόπιν ομόφωνων αποφάσεων του δημοτικού συμβούλου και μετά από άδειες που του χορήγησε η πολιτεία. Εμείς, δεν ήρθαμε ένα βραδυ με αποφάσεις ‘κάτω από το τραπέζι’. Όσο για την απόφαση κατά πλειοψηφία του ΣτΕ, είμαι αναρμόδιος να τη σχολιάσω. Πρέπει να πω όμως ότι η απόφαση δεν μιλάει για τη λίμνη. Εάν ο νέος δήμαρχος έχει λύση, να μας την πει για να την εφαρμόσουμε. Ή μήπως να το διαλύσουμε και να πάμε σπίτια μας;».Χθες το πρωί οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων δεν γνώριζαν για την οριστικοποίηση της απόφασης, παρότι τους ήταν ήδη γνωστό ότι υπάρχει η αρνητική εισήγηση. Το νομικά αναμενόμενο, η μεταφορά δηλαδή του σταθμού αναμένεται να δημιουργήσει βαθύ ρήγμα στο ΚΤΕΛ, καθώς ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις για το κόστος που επωμίστηκαν οι ιδιοκτήτες, το οποίο τώρα θα γίνει διπλό με τη μεταφορά. Το ΚΤΕΛ έχει να διαχειριστεί και τα πρόστιμα από την πολεοδομία του Δήμου, τα οποία ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, έχουν μειωθεί στις 230.000 ευρώ από το αρχικό ποσό των περίπου 800.000. Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ, επειδή αφορούν κατασκευές που μπορούν να αλλάξουν στο σημείο αφίξεων-εκκινήσεων, το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί και άλλο. Ούτως ή άλλως, το ΚΤΕΛ έχει κάνει ένσταση και περιμένει την εκδίκασή της.

«Δικαίωση» λέει η Αριστερά

Η περιφερειακή παράταξη «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο» τονίζει ότι δικαιώθηκε ο αγώνας των πολιτών και καταγγέλλει το σημερινό περιφερειάρχη αποδίδοντάς του ευθύνες «για την επιβολή παράνομων τετελεσμένων σε βάρος του δημόσιου χώρου της πόλης. Εξίσου σοβαρές είναι οι ευθύνες του τέως Δημάρχου Νίκου Γκόντα, που άνοιξε τον δρόμο της πολεοδομικής αυθαιρεσίας, αλλά και του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Αργύρη, που έσπευσε να τη στηρίξει δημόσια». Το ΑΥΡΙΟ ζητάει να συμμορφωθεί άμεσα η περιφέρεια και να μην υπάρξουν λύσεις που θα οδηγήσουν στο «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Η ΔΡΑΣΥ και η Αριστερή Παρέμβαση χαιρετίζουν την απόφαση του ΣτΕ ως νίκη τωνπολιτών. «Χαιρετίζουμε όλους όσους αυτό το διάστημα λοιδορήθηκαν από την τοπική και κεντρική εξουσία, απειλήθηκαν από μπράβους, κατηγορήθηκαν από ΜΜΕ. Είναι οι σημερινοί νικητές σε μια υπόθεση που αποδεικνύει ότι οι αγώνες μόνο μάταιοι δεν είναι, αλλά νικάνε στο σήμερα και όχι ‘σε μια άλλη κοινωνία’» αναφέρει η ανακοίνωση και ζητάει να φύγει άμεσα το ΚΤΕΛ από την Παπανδρέου, χωρίς «προσωρινές λύσεις». Κατηγορεί τους κ. κ. Γκόντα και Καχριμάνη για τη μεταφορά στην Παπανδρέου και ζητάει να μειωθούν άμεσα τα εισιτήρια και να πληρώσουν τα κόστη των μεταφορών οι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Στα Γιάννενα αύριο η Ντόρα Μπακογιάννη


Τριήμερη επίσκεψη στα Γιάννενα θα πραγματοποιήσει από αύριο Παρασκευή 21 Ιανουαρίου η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.Κατά την παραμονή της η πρόεδρος του κινήματος θα συναντηθεί με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, των επαγγελματικών φορέων, καθώς επίσης και με τα μέλη των Ομάδων Πρωτοβουλίας τη Δημοκρατίας Συμμαχίας, στους νομούς Ιωαννίνων, Αρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.Τον πρώτο που θα επισκεφθεί αύριο με την άφιξή της στην πόλη είναι τον δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο, στη 1.30 το μεσημέρι. Στις 2 θα επισκεφθεί το κεντρικό κατάστημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Κώστα Ζωνίδη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Στις 17.45 θα έχει συνάντηση με τη γενική γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα. Στις 6.30 το απόγευμα θα ακολουθήσει η συνάντησή της με τα μέλη των Ομάδων Πρωτοβουλίας του κινήματος των νομών Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, και μία ώρα μετά, στις 7.30, θα επισκεφθεί τα γραφεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ιωαννίνων στην οδό Ναπ. Ζέρβα 2, τα οποία και θα εγκαινιάσει. Στις 10 το βράδυ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στον Κατσικά.Το Σάββατο 22 Ιανουαρίου η κ. Μπακογιάννη,θα συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέκο Καχριμάνη και τον δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη,ενώ θα επισκεφθεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο,το τελωνείο Κακαβιάς.Τέλος,την Κυριακή θα επισκεφθεί το Μέτσοβο και το Ανήλιο.

Συλλήψεις εμπόρων ναρκωτικών στα Γιάννενα


Στις 11.15΄ χθες,στα Ιωάννινα αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών συνέλαβαν δύο νεαρούς για εμποορία Ναρκωτικών.Συγκεκριμένα, οι νεαροί επέβαιναν σε Ι.Χ. αυτοκίνητο το οποίο τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση. Κατά τη στιγμή που ακινητοποίησαν το όχημα οι αστυνομικοί ενήργησαν έλεγχο και συνέλαβαν τον ένα γιατί στην κατοχή του βρέθηκε ποσότητα ηρωίνης βάρους είκοσι τεσσάρων (24) γραμμαρίων περίπου. Ο άλλος προσπάθησε να διαφύγει.Ακολούθησε καταδίωξη και συνελήφθη έξω από το σπίτι του. Σε νομότυπη κατ΄οίκον έρευνα βρέθηκε ποσότητα ηρωίνης βάρους πενήντα (50) γραμμαρίων περίπου και διάφορα φάρμακα και φαρμακευτικές ουσίες, τα οποία όπως παραδέχτηκε αφαίρεσε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Ιωαννίνων, ενώ τα ναρκωτικά και το όχημα κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων που διενεργεί την προανάκριση.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ:Στην κυκλοφορία το β’τμήμα της παράκαμψης Άρτας


Δόθηκε χθες στην κυκλοφορία η μία λωρίδα κίνησης του β’ τμήματος της παράκαμψης Άρτας,από Σελλάδες μέχρι τον κόμβο Αγίου Δημητρίου Πέτα και εντός των επόμενων ωρών θα δοθεί στην κυκλοφορία και η άλλη λωρίδα, από την αντίθετη κατεύθυνση. Το κομμάτι αυτό έχει μήκος 8χλμ. και μαζί με το υπόλοιπο τμήμα της παράκαμψης μήκους 15χλμ. που καταλήγει στο στρατόπεδο Φιλιππιάδας και λειτουργεί ήδη από οχταετίας, αποτελεί τμήμα της Ιόνιας οδού. Για τη λειτουργία του τμήματος κατασκευάστηκε προσωρινά και λειτουργεί από σήμερα κυκλικός ισόπεδος κόμβος στο σημείο του Αγίου Δημητρίου που τέμνεται με την εθνική οδό Άρτας-Τρικάλων ενώ απ’ την πλευρά των Σελλάδων θα τοποθετηθούν φωτεινοί σηματοδότες. Μέχρι το Πάσχα εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος και ο ανισόπεδος κόμβος. Πάντως ήδη από τις πρώτες ώρες παρουσιάστηκε μεγάλη κίνηση οχημάτων στον κόμβο Αγ. Δημητρίου ενώ συνεχής ήταν η παρουσία των ανθρώπων της κατασκευάστριας εταιρίας οι οποίοι ενημέρωναν τους οδηγούς για τη σωστή κυκλοφορία. Να σημειωθεί ότι οι πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί στον κόμβο είναι πλήρως κατατοπιστικές για τους οδηγούς που κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στα Γιάννενα η συνάντηση εταίρων για το Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Χώρου


Διακριτική συνάντηση Εταίρων για το πρόγραμμα MED (Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Χώρου) με τίτλο WOOD 3 πραγματοποιείται από χθες στα Γιάννινα.Η συνάντηση ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας ενιαίας βάσης των διαθέσιμων πόρων της δασικής ξυλώδους βιομάζας των περιοχών στόχων της Μεσογείου.Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οργανισμοί από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία και εκ μέρους της Ελλάδας η Περιφέρεια Ηπείρου. Τους σύνεδρους καλωσόρισε ο Αντιπεριφερειάρχης, Παντελής Κολόκας.

Σήμερα η συνέλευση της παράταξης «ΑΥ.Ρ.Ι.Ο. για την Ήπειρο» στην Άρτα


Προγραμματίστηκαν οι Νομαρχιακές Συνελεύσεις Άρτας και Πρέβεζας της παράταξης «ΑΥ.Ρ.Ι.Ο. για την Ήπειρο» με στόχο την εκλογή των τοπικών Γραμματειών και την συμπλήρωση της πανηπειρωτικής Γραμματείας.Η Συνέλευση της Άρτας θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη στις 18.30 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Κρόνος».Την επόμενη εβδομάδα και ειδικότερα την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου θα επακολουθήσει η Συνέλευση της Πρέβεζας.

Σε ιδιώτες η λειτουργία και του αεροδρομίου Ιωαννίνων!


Συμβάσεις παραχώρησης ή μετοχοποίηση για αρκετά αεροδρόμια της χώρας,μεταξύ των οποίων και το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων,προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) που εισήχθη χθες στην Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.Το νομοσχέδιο προβλέπει την παραχώρηση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα των δικαιωμάτων που αφορούν στη διοίκηση, διαχείριση, λειτουργία, ανάπτυξη, επέκταση, συντήρηση και εκμετάλλευση κάθε ΑΕΔΑ, καθώς και των χώρων ή χρήσεων που γειτνιάζουν με τα κρατικά αεροδρόμια.Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Υποδομών, ήδη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους σημαντικά επενδυτικά σχήματα, όπως μεγάλες εταιρίες διαχείρισης αερολιμένων της Ευρώπης είτε απ’ ευθείας είτε μέσω εταιριών συμβούλων.Το νομοσχέδιο φέρνει και άλλες αλλαγές, καθώς, κατ’ εφαρμογή των σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών, διαχωρίζεται λειτουργικά η εποπτεία από την παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας, με την δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας, που θα έχει ως αντικείμενο τις υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας, τις υπηρεσίες επικοινωνιών, πλοήγησης και επιτήρησης και τις υπηρεσίες αεροναυτικών πληροφοριών.Επίσης, ρυθμίζεται το καθεστώς παροχής επίγειας εξυπηρέτησης σε 34 αεροδρόμια με μικρότερη επιβατική κίνηση, ενώ μεταφέρεται στην ΥΠΑ ένας μικρός αριθμός πρώην εργαζομένων της Ολυμπιακής.Τέλος, στα «ψιλά γράμματα» του νομοσχεδίου, η Εγνατία Οδός ΑΕ αποκτά και επίσημα την αρμοδιότητα των καθέτων αξόνων του μεγαλύτερου οδικού έργου της χώρας.

ΑΡΤΑ:Στα αζήτητα τα πορτοκάλια!


Σε απόγνωση έχουν περιέλθει οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών της Αρτας, καθώς, όπως λένε, διανύουν μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών.Οι ευρωπαϊκές αγορές δεν απορροφούν τις αναμενόμενες ποσότητες και η ζήτηση τόσο για τα μανταρίνια όσο και για τα πορτοκάλια είναι πολύ μικρή. Οπως οι ίδιοι σημειώνουν, η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές σε πολλές περιπτώσεις έως και 60%. Μέχρι σήμερα η αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει τις διαθέσιμες ποσότητες, με αποτέλεσμα αυτές, αν και πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, να παραμένουν στα...αζήτητα!Αυτήν τη στιγμή η τιμή των πορτοκαλιών δεν ξεπερνά τα 16 λεπτά, ενώ οι ποσότητες που προορίζονται για χυμοποίηση τιμολογούνται μόλις στα 6,5 λεπτά το κιλό, με παράδοση στο εργοστάσιο.Δύο χρόνια μετά την κατάργηση της επιδότησης για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, η συγκομιδή χαρακτηρίζεται ασύμφορη, χωρίς μάλιστα να υπάρχει προοπτική να ανατραπεί αυτή η κατάσταση. Αποτέλεσμα είναι χιλιάδες τόνοι πορτοκαλιών να σαπίζουν στο έδαφος ως συνέπεια και της καρπόπτωσης που προκάλεσαν οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος. Οσα πορτοκάλια μάλιστα προωθούνται αγοράζονται σε εξευτελιστικές τιμές για τον παραγωγό.Οπως εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας - Φιλιππιάδας, Νίκος Γκίζας, οι εξαγωγές στα πορτοκάλια μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεπεράσει τους 5.000-6.000 τόνους, τη στιγμή που, όπως λέει, «άλλες εποχές τέτοιες μέρες είχαν διατεθεί 50.000-60.000 τόνοι πορτοκάλια».

Την πίτα τους έκοψαν Διοίκηση και Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα»


Οι Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου "Χατζηκώστα" έκοψαν χθες την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους. Ο Διοικητής Θωμάς Μεσσήνης ευχαρίστησε το προσωπικό για την προσπάθειά τους και ανέλυσε τους στόχους για το 2011.Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Διοικητής Φώτης Βάββας ανέφερε, ότι οι στόχοι του Νοσοκομείου για το 2011 έχουν στόχο να αναδειχθεί, ως ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες υγείας στη Βορειοδυτική Ελλάδα.

Σκέψεις για νέα πτέρυγα στο δημαρχείο της Άρτας


Πρόβλημα χωρητικότητας αντιμετωπίζει το δημαρχείο Άρτας λόγω του «Καλλικράτη». Το τριώροφο κτίριο επί της περιφερειακής οδού και Αυξεντίου αποδεικνύεται πλέον μικρό για να χωρέσει τους παλιούς και νέους υπαλλήλους που έρχονται με μετάταξη καθώς και το πολιτικό προσωπικό που ο αριθμός του είναι επίσης αυξημένος μετά την εφαρμογή της νέας διοικητικής και αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη». Το γεγονός αυτό ήδη προβληματίζει τη Δημοτική Αρχή, η οποία εξετάζει διάφορες λύσεις, ανάμεσα τους και τη δημιουργία νέας πτέρυγας στο δημαρχιακό κατάστημα, που θα χρειαστεί βεβαίως κάποιο χρόνο για να υλοποιηθεί εφόσον προχωρήσει η ιδέα. Ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης ερωτηθείς για το θέμα ανέφερε: «Είναι ένα ζήτημα που τώρα φάνηκε, ότι το δημαρχείο της Άρτας, το κτίριο αυτό είναι μικρό για τον Καλλικράτη. Θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Θα προχωρήσουμε ίσως σε μια μικρή επέκταση του δημαρχείου. Βέβαια αυτό είναι θέμα που δεν γίνεται αύριο το πρωί αλλά θα γίνει σε ένα-δύο χρόνια. Χρειάζεται ειδικούς όρους δόμησης, χρειάζεται ειδικές άδειες απ’ το Υπουργείο έτσι ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε και να κάνουμε το Δημαρχείο διοικητήριο εδώ γιατί το να έχεις αποκεντρωμένες τις Υπηρεσίες από δω κι από κει είναι κάτι που χάνεις τον έλεγχο και δεν είναι αποδοτικό. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο περπατάμε γρήγορα για να λειτουργήσουμε όσο είναι καλύτερα. Βέβαια αυτόν τον πρώτο καιρό θα στριμωχτούμε όσο να ‘ναι, εκεί που πρέπει να μπουν δύο σε κάθε γραφείο θα μπουν τρεις. Δεν γίνεται διαφορετικά. Θα υπάρχει μια δυνατότητα, δεν το ‘χω αποφασίσει ακόμα, ίσως κάποια Υπηρεσία η οποία δεν έχει να κάνει με πάρα πολύ κόσμο να πάει σε κάποιο δημαρχείο στη Φιλοθέη ας πούμε κλπ. Είναι όλα ανοιχτά τα θέματα και θα τα δούμε».

Δύο νέα μέλη στην Νομαρχιακή Ιωαννίνων της Ν.Δ.


Με δύο, ουσιαστικά όμως με ένα (1) νέο μέλος εμπλουτίσθηκε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας μετά τις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές. Πρόκειται για τον κ. Γιώργο Σταλίκα, πρώην αντιδήμαρχο του Δήμου Πασσαρώνος, που εξελέγη πρώτος και με διαφορά δημοτικός σύμβουλος με τον κ. Βλέτσα στο νέο Δήμο Ζίτσας. Ο κ. Γ. Σταλίκας που έχει μηχανουργείο αλλά ταυτόχρονα ασχολείται σημαντικά και με την κτηνοτροφία, θεωρείται ιδιαίτερα πρακτικό και εποικοδομητικό μυαλό με γρήγορη σκέψη. Είναι σίγουρο ότι με την συμμετοχή του στην Ν.Ε. της Νέας Δημοκρατίας θα εμπλουτίσει με την εμπειρία και τις απόψεις του το όργανο.Ο δεύτερος που όμως ήταν ήδη μέλος είναι ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Ιωαννιτών κ. Βασίλης Κοσμάς που ήταν και παρέμεινε ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος της πρωτεύουσας του Νομού με τον στηριζόμενο από την Ν.Δ. συνδυασμό.Σύμφωνα με το καταστατικό της Ν.Δ. στην Νομαρχιακή μετέχουν πάντα οι πρώτοι σε σταυρούς δημοτικοί σύμβουλοι της πρωτεύουσας του Νομού και του μεγαλύτερου Δήμου που είναι πλέον ο Δήμος Ζίτσας. Είναι αξιοσημείωτο ότι από τα 26 μέλη της Ν.Ε. της Ν.Δ. τα 7 (Γ. Σταλίκας, Παν. Κολιός, Μιχ. Μπίγγος, Ν. Μπούτσικος, Βαγ. Πάκος, Ελ. Παπασπύρου και Αν. Αυδή) είναι από το Δήμο Ζίτσας!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ:Ο Δήμος Άρτας κοντά σε όσους ενδιαφερθούν για το πρόγραμμα LEADER


«Ο Δήμος Αρταίων θα είναι στη διάθεση όλων εκείνων που θα ενδιαφερθούν να συμμετέχουν στο Τοπικό Πρόγραμμα Προσέγγισης LEADER παρέχοντάς τους κάθε υπηρεσία».Αυτό δήλωσε ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση – ημερίδα με θέμα την 1η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος Προσέγγισης LEADER του Άξονα 4 «Εφαρμογή προσέγγισης LEADER» του προγράμματος “Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013 (ΠΑΑ)” της Ομάδας Τοπικής Δράσης ΕΤ.ΑΝ.ΑΜ ΑΕ ΟΤΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19.01.2011 στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ. Η πρόσκληση αφορά υποψήφιους επενδυτές - φυσικά & νομικά πρόσωπα που μπορούν να υποβάλουν προτάσεις για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι η 8η Απριλίου 2011 και ώρα 14:00. Οι επενδυτικές προτάσεις υποβάλλονται στην έδρα της Ο.Τ.Δ., ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. ΟΤΑ (Ο.Τ.Δ.), Δ/νση: Λασκαράτου – περιοχή Υδραγωγείου Τ.Κ. 48100, Πρέβεζα.Το ύψος της προκηρυσσόμενης Δημόσιας Δαπάνης 3.841.000,00 €.Περιοχή εφαρμογής των υπομέτρων και δράσεων, στην οποία αναφέρεται η παρούσα πρόσκληση αποτελεί η περιοχή παρέμβασης του Τοπικού Προγράμματος «Εφαρμογή της Προσέγγισης LEADER», όπως αυτή περιγράφεται αναλυτικά στο ενημερωτικό υλικό.Για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας η περιοχή παρέμβασης είναι η Δημοτική Ενότητα Άρτας και συγκεκριμένα η Βλαχέρνα και η Φιλοθέη (εκτός Δ.Δ. Άρτας) και ο Δήμος Νικ. Σκουφά με την Δημοτική Ενότητα Κομποτίου.Η εν λόγω 1η προκήρυξη αφορά επενδυτικά σχέδια στους τομείς της μεταποίησης γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων, του αγροτουρισμού (καταλύματα, εστιατόρια κλπ.) και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς και επεκτάσεις.Η αναλυτική πρόσκληση και τα παραρτήματα αυτής διατίθενται σε έντυπη και μαγνητική μορφή, στα γραφεία της ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. ΟΤΑ (Ο.Τ.Δ.), Δ/νση: Λασκαράτου – περιοχή Υδραγωγείου Τ.Κ. 48100, Πρέβεζα, τηλ.2682089150 & 2682089151 καθώς επίσης και στο γραφείο της ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. ΟΤΑ στην Άρτα Δ/νση: Μοστραίων & Αμβρακίας 1 Τ.Κ. 47100, Άρτα , τηλ. 2681077115 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Κρούσμα του ιού της γρίπης Η1Ν1 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων


Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων νοσηλεύεται 70χρονος που έχει προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 και η κατάστασή του, είναι πολύ σοβαρή.Είναι το πρώτο κρούσμα στην περιοχή των Ιωαννίνων. Αρχικά, ο 70χρονος νοσηλεύτηκε στην Πνευμονολογική Κλινική με συμπτώματα πνευμονίας, αλλά η κατάστασή του επιδεινώθηκε γρήγορα.

 Δυο ασθενείς σεισμικές δονήσεις στην Ηγουμενίτσα


Δυο ασθενείς σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές χθες το βράδυ στην πόλη της Ηγουμενίτσας.Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, η πρώτη μεγέθους 3,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:59:33 και η δεύτερη 13 λεπτά αργότερα, εντάσεως 3,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.Από τις σεισμικές δονήσεις δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή άλλα προβλήματα.

Στο Μέτσοβο 13η Επιστημονική Συνάντηση Ρευματολόγων Βορειοδυτικής Ελλάδος


Η 13η Επιστημονική Συνάντηση Ρευματολόγων Βορειοδυτικής Ελλάδος θα διοργανώσει για 13η συνεχή χρονιά η Ρευματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων,αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο «Διάσελο» του Μετσόβου.Κατά την διάρκεια της συνάντησης οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν να ενημερωθούν από καταξιωμένους ομιλητές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για θέματα σημαντικά που αφορούν στις σύγχρονες ερευνητικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές εξελίξεις στον τομέα της Ρευματολογίας και στην κλινική εφαρμογή τους.Η συνάντηση του 2011 είναι αφιερωμένη στα 32 χρόνια καθηγεσίας του Χαράλαμπου Μουτσόπουλου και στην προσφορά του στην διδασκαλία, στην έρευνα και στην φροντίδα του πάσχοντος.Η έναρξη των εργασιών της Συνάντησης θα γίνει αύριο στις 18.00.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Διαδοχικές Συναντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Στράτου Ιωάννου με εκπροσώπους φορέων


Διαδοχικές συναντήσεις είχε ο κος Στράτος Ιωάννου από Δευτέρα έως την Τετάρτη 17-19 Ιανουαρίου, με εκπροσώπους φορέων, συλλόγων και κοινωνικών ομάδων, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα και να συζητήσει μαζί τους δυνατότητες λύσεων.Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου ο Αντιπεριφερειάρχης κος Στράτος Ιωάννου συναντήθηκε με τον κ. Λεωνίδα Νταλαμάγκα Πρόεδρο Επιμελητηρίου. Συζήτησαν για την κατάσταση στην αγορά, αντάλλαξαν απόψεις σε θέματα που απασχολούν τον κλάδο με έμφαση στην εύρεση τρόπων για την αναθέρμανση της τοπικής αγοράς.Κατόπιν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χορωδίας Αρμονία κο Αντωνίου Απόστολο, καθώς και το νέο Αντιδήμαρχο και Γραμματέα της Χορωδίας κ. Κοσμά Κορωναίο, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις σχετικά με την προοπτική του πολιτισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Ο κος Ιωάννου δεν παρέλειψε να εξάρει τη σημαντική προσφορά της Χορωδίας Αρμονία στην πολιτιστική ζωή του τόπου μας αλλά και την επάξια εκπροσώπηση και προώθηση της πολιτιστικής δημιουργίας του τόπου μας σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό.Ο κος Ιωάννου συνομίλησε, στη συνέχεια με κυρίες από την επιτροπή Γυναικείου Καρναβαλιού Πρέβεζας για την φετινή διοργάνωση της εκδήλωσης, η οποία διανθίζει κάθε χρόνο ευφάνταστα την πολιτιστική ζωή της Πρέβεζας και ζεσταίνει την ατμόσφαιρα του καρναβαλιού στην περιοχή μας.Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου δέχτηκε εκπροσώπους από το Δ.Σ. Συλλόγου Φοιτητών του ΤΕΙ και συνομίλησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Πρέβεζα αλλά και για τις αλλαγές που επιφέρει η εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτη στην Εκπαίδευση. Ο κος Ιωάννου συμφώνησε με τους φοιτητές ότι η διατήρηση και ενίσχυση του παραρτήματος του ΤΕΙ στο Νομό Πρέβεζας αποτελεί βασική προτεραιότητα και όρο ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Για το σκοπό αυτό, ο κος Ιωάννου προτίθεται να κινητοποιήσει συνέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και του ΤΕΙ Ηπείρου για την προβολή των τμημάτων του ΤΕΙ που λειτουργούν στην Πρέβεζα και του αξιόλογου επιστημονικού και διδακτικού έργου που συντελείται εκεί.Ακολούθως συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, κ. Τζίμα Νικόλαο και συζήτησαν για τα προβλήματα του κέντρου. Ο κος Ιωάννου εξήρε το έργο που γίνεται στο κέντρο για την εκπαίδευση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και την παροχή ευκαιριών εκπαίδευσης σε άτομα με ειδικά προβλήματα. Τόνισε ότι η εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας αυτών συνιστά πρώτης τάξης αξιακή προτεραιότητα την οποία οφείλει να υπηρετεί η οργανωμένη κοινωνία και ο ίδιος δεσμεύτηκε να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να ενισχύσει το έργο των δομών αυτών.Τέλος, συναντήθηκε με τον κο Απ. Κατσανάκη Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πρέβεζας, και συζήτησε μαζί του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Π.Ε. Πρέβεζας με την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης, τις ενδεχόμενες συγχωνεύσεις σχολείων και άκουσε με προσοχή τις προτάσεις των εκπαιδευτικών.

 Τριήμερη αποχή των δικηγόρων των Ιωαννίνων


Tριήμερη αποχή από τα καθήκοντά,πραγματοποιούν από χθες τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων μετά από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης κι ενώ είχε προηγηθεί σχετική απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.Οι δικηγόροι αντιδρούν στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για το «άνοιγμα» του δικηγορικού κλάδου ενώ σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Ηρακλής Χασιώτης τόνισε μεταξύ άλλων πως «η απελευθέρωση του επαγγέλματος γίνεται για τις μεγάλες εταιρείες». Ακόμη οι πρόσφατες αυξήσεις σε βασικές δικαστικές λειτουργίες αποτελούν σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των δικηγόρων και του Υπουργείου Δικαιοσύνης.