Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

Παράνομα ιατρεία διατηρούσαν γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Αντιμέτωποι με τη διαγραφή βρίσκονται πλέον οι εμπλεκόμενοι

Αντιμέτωποι με πολλές σοβαρές ποινικές αλλά και άλλες ευθύνες αναμένεται να βρεθούν δεκαέξι πανεπιστημιακοί γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου των Ιωαννίνων, για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ή και σε ορισμένες περιπτώσεις αποδείξεις, ότι διατηρούσαν ιδιωτικά ιατρεία κάτι που απαγορεύεται από τον νόμο.Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, μετά την έρευνα που έκανε, σε συνεργασία με την Εφορία, συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία και τα απέστειλε στην Πρυτανεία πριν από σχεδόν δέκα ημέρες, αναμένοντας τις δικές της ενέργειες.Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης,τόνισε πως έχει ήδη ζητήσει από τους δεκαέξι πανεπιστημιακούς να εξηγήσουν εγγράφως την δική τους άποψη και σημείωσε ότι αναμένει τις απαντήσεις αυτές ώστε εξετάζοντας τες με τα στοιχεία που του έχουν σταλεί να προβεί στις πρέπουσες κινήσεις.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Από τα στοιχεία που δόθηκαν από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες προκύπτει ότι δεκαέξι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, διατηρούσαν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, παρότι είχαν δηλώσει το κλείσιμό τους και εισέπρατταν από το Νοσοκομείο την σχετική αμοιβή.Σύμφωνα με νόμο από την 1η Ιανουαρίου του 2002 οι Πανεπιστημιακοί γιατροί που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε Πανεπιστημιακές Κλινικές, Εργαστήρια ή Μονάδες εγκατεστημένες σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, απαγορεύεται να ασκούν ιδιωτικό ιατρείο.Από την ίδια ημερομηνία μάλιστα καταβάλλεται στους γιατρούς αυτούς ειδική αμοιβή για το κλινικό και εργαστηριακό τους έργο.Οι δεκαέξι γιατροί που εντοπίστηκαν από τη συνεργασία ΠΠΓΝΙ και Εφορίας, φαίνεται πως εισέπρατταν την αμοιβή αυτή και παράλληλα διατηρούσαν παράνομα τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Τι θα κάνει το Πανεπιστήμιο

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι τι θα πράξει η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου καθώς ο νόμος είναι ξεκάθαρος σε τέτοιες περιπτώσεις και προβλέπει ότι:«ο Πανεπιστημιακός γιατρός που είναι τοποθετημένος σε Πανεπιστημιακή Κλινική, Εργαστήριο ή Μονάδα εγκατεστημένη σε νοσοκομείο του ΕΣΥ ή των Πανεπιστημίων, εφόσον παραβιάζει τις διατάξεις, ανεξάρτητα από την πειθαρχική του δίωξη για την οποία εφαρμόζεται ο νόμος, απομακρύνεται αμέσως από το νοσοκομείο με απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου, με την οποία ανακαλείται η πράξη τοποθέτησής του.Η σύγκλητος καλεί το μέλος ΔΕΠ σε ακρόαση και αποφασίζει την απομάκρυνσή του ή μη με βάση τα στοιχεία του φακέλου που διαβιβάζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΕΣΥΠ ή τη διοίκηση του Νοσοκομείου ή το όργανο που ενήργησε τον έλεγχο. Η απόφαση της συγκλήτου δεν αποκλείει περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης στο πλαίσιο της πειθαρχικής διαδικασίας».

Αναμένει ο Τρ. Αλμπάνης

Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης τόνισε πως ακόμα δεν έχει λάβει τις αποφάσεις του για το πώς θα πράξει και αν τελικά θα απομακρύνει τους εμπλεκόμενους γιατρούς.Αυτό γιατί, έχει ζητήσει ήδη και από τους δεκαέξι να του απαντήσουν εγγράφως εκφράζοντας τη δική τους άποψη πάνω στο θέμα, ενώ έχει ζητήσει και από τη Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κάποιες διευκρινήσεις αφού, όπως μας είπε, ορισμένα στοιχεία που δόθηκαν στην Πρυτανεία είναι λανθασμένα, όπως για παράδειγμα κάποιες ημερομηνίες.Επίσης ο κ. Αλμπάνης μας είπε ότι, απ' όσο γνωρίζει, ορισμένοι από τους γιατρούς αυτούς δεν είχαν ιατρείο αλλά διατηρούσαν μπλοκ παροχής υπηρεσιών επειδή συμμετείχαν σε επιστημονικές ομάδες και προσέφεραν ερευνητικό έργο κόβοντας δελτίο παροχής υπηρεσιών, πράγμα που επιτρέπεται από το νόμο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Στις αρχές Μαρτίου ανοίγει το κατάστημα Leroy Merlin στα Γιάννενα


Νέες ανακατατάξεις στην αγορά λιανικού εμπορίου προϊόντων οικιακού εξοπλισμού (Do it Yourself), στοχεύει να φέρει η Leroy Merlin εντός του 2011.Με γοργούς ρυθμούς τρέχει η επένδυση στα Ιωάννινα. Έτσι,στις αρχές Μαρτίου,αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το νέο κατάστημα Leroy Merlin εντός του νέου εμπορικού πάρκου των Ιωαννίνων, στο οποίο ξεκίνησαν να λειτουργούν πρόσφατα και δύο νέα καταστήματα των αλυσίδων ΙΚΕΑ και Jumbo. Ο προϋπολογισμός για τα τρία καταστήματα (IKEA, Jumbo και Leroy Merlin) στο εν λόγω πάρκο ανέρχεται περί τα 30 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Η επιστροφή του Νίκου Γκάλη στο παρκε των Ιωαννίνων

Μαζί με τους Γιαννάκη-Ρεντζιά-Αλβέρτη κ.α. κόντρα στην μπασκετική Μπάρτσα των 80's

Για πρώτη φορά έπειτα από 24 ολόκληρα χρόνια, θα ξαναβρεθεί η χρυσή ομάδα της Εθνικής Μπάσκετ, που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τον Ιούνιο του 1987 κόντρα στην τότε πανίσρχυρη Σοβιετική Ένωση,των Άρβιντας Σαμπόνις,Χομίτσιουτς,Σαρούνας Μαρτσουλιόνις,Βολκώφ κ.α.Στα πλάισια των εορτασμών για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων στις 21 Φεβρουαρίου,θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα ένα ματς παλαιμάχων μεταξύ της Εθνικής,στο οποίο θα συμετέχουν και οι θρύλοι του Ελληνικού Μπάσκετ, Νίκος Γκάλης και Γιάννης Γιαννάκης κόντρα στην ιστορική Ισπανική ομάδα Μπαρτσελόνα του θρυλικού Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο και του Σολοθάμπαλ.Η ιδέα ανήκει στους Έλληνες παλαιμάχους και πρώτο το epirusgate,σας είχε ενημερώσει από τον Ιούλιο του 2010 για την συγκεκριμένη προσπάθεια.Τις σχετικές επαφές ανέλαβε εκ μέρους της Ελληνικής πλευράς,ο Ευθύμης Ρεντζιάς, ο οποίος έπαιξε για 6 χρόνια στη Μπάρτσα. Ήδη έχουν βρεθεί οι χρηματοδότες που θα καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των Καταλανών.Ο αγώνας θα γίνει στα πλαίσια των ετήσιων εορτασμών για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, γενέτειρας του Σάκη Τζαλαλή, που είναι και ο κάπτεν της ομάδας των Ελλήνων παλαιμάχων,οι οποίοι και πριν από τον αγώνα θα τιμήσουν τον Ηπειρώτη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.Η πρωτοβουλία ανήκει στη διοικούσα επιτροπή του τμήματος Μπάσκετ του ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννενα.Αξίζει να σημειωθεί πως διαιτητές θα είναι οι κ.κ. Κορομηλάς, Δουβής και ο υπουργός Υγειας Ανδρέας Λοβέρδος!
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:Ο Νίκος Γκάλης σημειώνει 45 πόντους σε έναν αγώνα κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Τριήμερη περιοδεία της Ντόρας Μπακογιάννη στα Γιάννενα


Η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη, από την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου μέχρι και την Κυριακή 23 Ιανουαρίου στο νομό Ιωαννίνων.Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο νομό Ιωαννίνων θα συναντηθεί με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και επαγγελματικών φορέων καθώς επίσης και με τα μέλη των Ομάδων Πρωτοβουλίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας στους νομούς Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.Η Ντόρα Μπακογιάννη την Παρασκευή στις 19:30 θα εγκαινιάσει τα γραφεία του κινήματος στα Ιωάννινα.

Παρατείνεται η θητεία των προϊσταμένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις


Έως την 30η Ιουνίου 2011 παρατείνεται η θητεία των προϊσταμένων των Διευθύνσεων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, Δημόσιων Έργων, Ελέγχου Κατασκευής Έργων και Ελέγχου και Συντήρησης Έργων).Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «οι ανωτέρω Διευθύνσεις οι οποίες συστήθηκαν με τον ν.2503/1997, εξακολουθούν να λειτουργούν έως την 30η Ιουνίου 2011 και υπάγονται στην Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ως εκ τούτου, και με δεδομένο το μεταβατικό χαρακτήρα της ανωτέρω ρύθμισης, καμία αλλαγή δεν επέρχεται τόσο στη δομή όσο και στη θέση των προϊσταμένων των εν λόγω Διευθύνσεων έως τις 30 Ιουνίου 2011.Επιπλέον, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι «στις λοιπές οργανικές μονάδες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ως προϊστάμενοι θα οριστούν, από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, υπάλληλοι οι οποίοι ασκούσανε αντίστοιχα καθήκοντα την 31η Δεκεμβρίου 2010. Για την επιλογή των εν λόγω προϊσταμένων θα συνεκτιμηθούν ο χρόνος άσκησης των καθηκόντων αυτών, σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις που τίθενται από τους οικείους Οργανισμούς για την κατάληψη θέσεων προϊσταμένων για κάθε οργανική μονάδα».

Το 25% αγγίζει η αδήλωτη εργασία


Περισσότεροι από 500.000 είναι οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι στη χώρα μας, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) κατά τη χρονική περίοδο από 1/2/2010 έως 31/12/2010.Κατά το παραπάνω διάστημα ελέγχθηκαν συνολικά 27.538 που αντιστοιχούν στο 3% των συνολικών επιχειρήσεων στη χώρα. Στις επιχειρήσεις αυτές εργάζονταν συνολικά 77.666 άτομα από τα οποία τα 19.435, δεν βρέθηκαν καταχωρημένα στα ειδικά βιβλία. Αυτό σημαίνει η αδήλωτη εργασία αγγίζει το 25%.Παρ' ότι στο σύνολο των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών οι αλλοδαποί εργαζόμενοι είναι λιγότεροι και αντιπροσωπεύουν το 27,29% σε σχέση με τους ημεδαπούς που αντιπροσωπεύουν το 72,71% εργαζόμενους, στα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας η αναλογία ανατρέπεται. Από τους 19.435 που εντοπίστηκαν να εργάζονται ανασφάλιστοι, οι 6.687 ή το 31,54% είναι αλλοδαποί και οι 12.748 ή το 22,58% ημεδαποί.Το μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστων εργαζόμενων εντοπίστηκε στην περιφέρεια Αττικής (26,29%) και ακολουθούν η περιφέρεια Μακεδονίας με 36,25%, Θεσσαλίας με 24,66%, η περιφέρεια Ηπείρου με 19,21% και η περιφέρεια Κρήτης με 17,21%.Κατά τη διάρκεια των ελέγχων που διενεργήθηκαν επιβλήθηκαν πρόστιμα 9.368.500 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται τα πρόστιμα που αφορούν αποκλειστικά την αδήλωτη εργασία και δεν περιλαμβάνονται πρόστιμα που επιβλήθηκαν για άλλες παραβάσεις της Εργατικής νομοθεσίας.«Βασική μας επιδίωξη είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου και ισχυρού μηχανισμού ο οποίος θα μπορεί να συντονίζει τον έλεγχο της αγοράς εργασίας και της ασφάλισης και θα μπορεί να αντιμετωπίσει επιθετικά το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας», τόνισε ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας κ. Μιχάλης Χάλαρης.Από τις αρχές του 2010 έχει ενεργοποιηθεί η διάταξη του άρθρου 151 του ν. 3655/2008 και διενεργούνται πλέον τακτικοί έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια τα οποία έχουν ενταχθεί στον προγραμματισμό δράσης των υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε. Τα κλιμάκια αποτελούνται από υπαλλήλους του Σ.ΕΠ.Ε και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ .

Ευχαριστήρια επιστολή προς τον Ερυθρό Σταυρό Άρτας


Ευχαριστήρια επιστολή προς το Τμήμα Άρτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού απέστειλε ο Μητροπολίτης Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης κ.κ. Ιγνάτιος για τα 114 δέματα με ρούχα που το Τμήμα έστειλε πριν από τις γιορτές για να δοθούν από την Μητρόπολη σε φτωχές οικογένειες και ιδρύματα της περιοχής. Στην επιστολή του μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος αναφέρει: «Με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης ελάβαμε τα ποικίλα δώρα της αγάπης σας 114 δέματα ρουχισμού. Όλα τα είδη βοηθημάτων παρέχουν μεγάλην ανακούφισιν και παρηγορίαν εις τους αναξιοπαθούντας παραλήπτας και το φώς της χαράς και της ελπίδος ανθίζει εις τα πρόσωπά των, καθ ότι υπάρχουν άνθρωποι με χριστιανικά-φιλανθρωπικά αισθήματα που τους σκέπτονται και ενδιαφέρονται για αυτούς. Μαζί με τις ευχαριστίες τους, δεχθήτε παρακαλώ και τις προσωπικές μας ευχαριστίες, διότι μας καθιστάτε κοινωνικούς και συνεργούς της χαράς σας στη διανομή των δώρων της αγάπης σας.».

Επαναστάτες χωρίς αιτία

Της Βάλιας Μπαζού

Ναι, είναι γεγονός! Ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έχουν ζωστεί με τα φυσεκλίκια και ετοιμάζονται για την απόλυτη εσωκομματική επαναστατική γυμναστική, ετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση. Μην φανταστείτε ότι ετοιμάζονται για σύγκρουση με τις επιταγές του μνημονίου, ούτε για σύγκρουση με νόμους και διατάξεις που δεν συνάδουν με τη σοσιαλιστική λογική τους. Μην φανταστείτε ότι ξεσηκώθηκαν γιατί η κυβέρνηση δεν γκρεμίζει τα χιλιάδες αυθαίρετα που βρίσκονται μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, για παράδειγμα, της πολύπαθης Χαλκιδικής.Η «επανάσταση» θα γίνει για να μην περάσουν οι βουλές της περίεργης «κυρίας», με το δύσκολα προφερόμενο όνομα «βιοποικιλότητα» και το τρισκατάρατο ξενικό επίθετο «Natura 2000»!Και για να κόψουμε την πλάκα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ξεσηκώθηκαν και απειλούν να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την προστασία της βιοποικιλότητας επειδή σε αυτό ορίζεται ότι στις προστατευόμενες περιοχές για να κτίσει κάποιος εκτός σχεδίου θα πρέπει αντί για 4 στρέμματα να διαθέτει 10 στρέμματα.Και για να το κάνουμε πιο λιανά, μιλάμε μόνον για τις περιοχές που βρίσκονται εντός των ορίων του δικτύου Natura 2000, που αποτυπώνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία της βιοποικιλότητας.Για να το κάνουμε ακόμα πιο λιανά, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ξεσηκώθηκαν γι αυτό που σε όλες τις σοβαρές χώρες θεωρείται αυτονόητο…

Η γη ως ρουσφέτι

Η αλήθεια είναι ότι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο είναι να κάνεις «αντίσταση» για ένα θέμα που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος. Θέμα που βρίσκεται έξω από την κουλτούρα των περισσότερων βουλευτών οι οποίοι μη έχοντας άλλο τρόπο για να επιδοθούν στο σπορ των ρουσφετιών, κάνουν πελατειακό παιγνίδι με διατάξεις για τις χρήσεις γης και τους συντελεστές δόμησης. Γιατί διαφορετικά, οι ίδιοι οι βουλευτές θα έπρεπε να πιέζουν την κυβέρνηση να περιορίσει δραστικά την εκτός σχεδίου δόμηση όχι μόνον στις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που είναι αυτονόητο, αλλά σε όλη την έκταση της χώρας. Αυτό είναι άλλωστε το αίτημα και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που εδώ και χρόνια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζει την ανάγκη για περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης μέσα από σαφές σχέδιο, όρους και κανόνες.Tο εάν η «επαναστατική γυμναστική» θα υποχρεώσει το Μέγαρο Μαξίμου και κατά συνέπεια και την Τίνα Μπιρμπίλη να κάνουν πίσω θα το μάθουμε σύντομα. Άλλωστε το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει και εναλλακτικό σχέδιο ώστε με τροποποιήσεις να περάσει η γενική αρχή. Για μια ακόμα φορά, όμως, το γενικό καλό θα θυσιαστεί στο συμφέρον των ολίγων και ακόμα μια ευκαιρία για την επίτευξη του αυτονόητου θα πάει χαμένη.

topontiki

Ομιλία του Δ. Τσιρώνη στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για το νέο Επενδυτικό Νόμο


Στις δυνατότητες που δημιουργεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος και στα αυξημένα κίνητρα που έχει για περιοχές με χαμηλούς δείκτες ανάπτυξης του κατά κεφαλήν εισοδήματος όπως είναι και η Ήπειρος, αναφέρθηκε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άρτας Δημήτρης Τσιρώνης κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στο νομοσχέδιο για το νέο Επενδυτικό Νόμο. Η Ήπειρος για πρώτη φορά μπαίνει στην υψηλή ζώνη κινήτρων λόγω της χαμηλής ανάπτυξης είπε ο κ. Τσιρώνης ο οποίος είναι και Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή. Μεταξύ άλλων τόνισε:«Κύριε Υπουργέ, αυτός ο επενδυτικός νόμος, ο αναπτυξιακός νόμος, έχει δημιουργήσει τεράστιες προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, σε μια περίοδο που η χώρα έχει εισέλθει σε ύφεση, αλλά, βέβαια, η ανάπτυξη μιας χώρας δεν μπορεί και δεν πρέπει και δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να αποτελεί μόνο υπόθεση ενός νόμου. Η ανάπτυξη μιας χώρας αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και πολλών επιμέρους μεταβλητών, όπως είναι το επενδυτικό κλίμα, οι προσδοκίες των επενδυτών, τα κίνητρα που δίνονται, το κόστος της χρηματοδότησης από τις Τράπεζες, ο ανταγωνισμός, οι συναφείς μονάδες που υπάρχουν στον κλάδο. Αυτά δημιουργούν όλες αυτές τις προϋποθέσεις που κινείται μια οικονομία και η ανάπτυξή της. Πλην, όμως, ένας αναπτυξιακός νόμος δημιουργεί το πλαίσιο, τις βάσεις και τις προϋποθέσεις, είναι το εργαλείο που δίνει τις κατευθύνσεις πού μπορεί να πάει η ανάπτυξη μιας χώρας και εγώ, νομίζω ότι αυτός ο αναπτυξιακός νόμος, δίνει ένα στήριγμα, δείχνει ότι, πλέον, θέλει να ενισχύσει και τη νέα επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, αλλά και πολύ περισσότερο, βέβαια, θέλει να δώσει μια έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας και στην περιφερειακή συνοχή. Και για αυτό το λόγο, έχει μια σειρά κίνητρα για τους Νομούς οι οποίοι έχουν χαμηλούς δείκτες ανάπτυξης του κατά κεφαλήν εισοδήματος που δίνει ιδιαίτερα και αυξημένα κίνητρα, όπως, θα έλεγα, και στη δική μου την περιοχή, την Ήπειρο, που για πρώτη φορά αυτή μπαίνει στην υψηλή ζώνη κινήτρων λόγω της χαμηλής ανάπτυξης. Βέβαια, η ανάπτυξη, όπως έχουν αναφέρει και άλλοι συνάδελφοι, μιας χώρας θα πρέπει να γίνεται και σε άξονες. Υπάρχουν οι «κάθετοι άξονες» μιας χώρας. Υπάρχει ο κεντρικός άξονας της χώρας που έχει αναπτυχθεί και έχει συγκεντρώσει όλη την οικονομική ζωή του τόπου, αλλά υπάρχει και ο δυτικός άξονας της χώρας και βέβαια, υπάρχει και το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου που και εκεί δημιουργούνται άλλου είδους προϋποθέσεις για την ισόρροπο ανάπτυξη της χώρας. Βέβαια, υπάρχουν και οι «κάθετοι άξονες» της χώρας, όπως είναι η Εγνατία που πέριξ αυτής έχουν πλέον δημιουργηθεί άλλες δυναμικές αναπτυξιακές, υπάρχει ο άξονας Ηγουμενίτσας – Βόλου και αυτός Αθήνας – Πάτρας. Όλοι αυτοί οι «κάθετοι άξονες» και οι «οριζόντιοι» της χώρας, πρέπει να αναπτυχθούν ισόρροπα, έτσι ώστε να μπορέσει πραγματικά η χώρα να δώσει μία άλλου είδους έμφαση και μία άλλου είδους ανάπτυξη. Νομίζω ότι με αυτό το νομοσχέδιο με τις κατευθύνσεις και τις στοχεύσεις που δίνονται σε συνδυασμό με κάποια άλλου είδους μέτρα, όπως είναι το νέο Ταμείο, το Ε.Τ.Ε.Α.Ν. που θα αντικαταστήσει το ΤΕΜΠΜΕ, όπως είναι οι πιο γρήγοροι ρυθμοί, θα λέγαμε, απορρόφησης αλλά και ουσιαστικά, υλοποίησης προγραμμάτων από το Ε.Σ.Π.Α., όπως είπε χθες ο Υφυπουργός η επιστροφή του ΦΠΑ που θα γίνει μέσα στον Φεβρουάριο, αυτό που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, τα αφορολόγητα αποθεματικά που από 25% τα κάναμε 20%, έτσι ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν, να καλύψουν ενδεχομένως και την ίδια συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α ή στον αναπτυξιακό νόμο, νομίζω θα δώσουν μία σοβαρή, θα λέγαμε, ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας. Όλα αυτά, βέβαια, από μόνα τους δεν αρκούν. Το ξέρουμε όλοι και για αυτό χρειάζεται όλα αυτά τα πράγματα να «ανάψουν το φυτίλι» και να αποτελέσουν το όχημα για να μπορέσουμε να κατακτήσουμε και να κερδίσουμε πολύ γρήγορα, για το καλό της χώρας μας και των πολιτών μας, την ανάπτυξη της χώρας μας».

Λεπτή γραμμή και... γκρίζα

thumb

Του Δημήτρη Μυ

Η σχέση του δημοσιογράφου με τις πηγές του κάποιες φορές (δυστυχώς τις περισσότερες, στις – μνημονιακές – μέρες μας) μοιάζει με την προσπάθεια της μύγας να αποφύγει τη λάμπα: Νιώθει ότι καίγεται, μα της είναι αδύνατο να μην πλησιάσει... Κάπως έτσι πλησίασαν οι συνάδελφοι τις πληροφορίες των αστυνομικών πηγών για τη Γερμανίδα «τρομοκράτισσα» με τους «τρομοκράτες γονείς» και την έβγαλαν στη σέντρα.Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τέτοιου είδους λάθη (και «λάθη») είναι καθημερινή πρακτική σ’ αυτό το επάγγελμα, το οποίο κατ’ ευφημισμό αποκαλούμε «δημοσιογραφικό λειτούργημα».Η άκριτη μεταφορά του «ρουλεμάν» (έτσι λέγεται στη δημοσιογραφική αργκό η πληροφόρηση κοινής λήψης) των κέντρων εξουσίας τείνει να χαρακτηρίσει τη δημοσιογραφία (ΜΜΕ και δημοσιογράφους) ως έναν μηχανισμό χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Δεν είναι μυστικό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι σε πολλές (πάμπολλες) περιπτώσεις η λειτουργία αυτού του μηχανισμού συντελείται με πλήρη συνείδηση.Αυτή η γενική (πάντα υπάρχουν, ευτυχώς, εξαιρέσεις) εικόνα της στενής επαφής της δημοσιογραφίας με το σύστημα εξουσίας περιγράφεται σημειολογικά από το εξής – γνωστό σε γενικές γραμμές – γεγονός: Πριν από μια εικοσαετία οι δημοσιογράφοι και τα τηλεοπτικά συνεργία που κάλυπταν στιγμές έντασης σε πορείες και διαδηλώσεις βρίσκονταν από την πλευρά των διαδηλωτών, απέναντι από τις αστυνομικές δυνάμεις. Σήμερα κρύβονται πίσω από τα ΜΑΤ...Αυτή η σημειολογική μετατόπιση δικαιολογεί, έως ένα βαθμό, τη γενική εικόνα που σχηματίζει η κοινωνία. Μια εικόνα η οποία, όσο κι αν αδικεί πολλούς συναδέλφους, περιγράφει την ατμόσφαιρα γύρω από τον χώρο και κάνει χαρακτηρισμούς όπως «αλήτες», «ρουφιάνοι» και «βαποράκια» να ακούγονται ολοένα και πιο έντονα.Θα ήταν εύκολο να αρχίσουμε (ως... δημοσιογράφοι) τους αφορισμούς. Χρησιμότερο, ωστόσο, για όλους (για τον κλάδο, τα ΜΜΕ, τους πολίτες, ακόμη και την εξουσία) θα ήταν να ορίσουμε μέχρι ποιο σημείο επιτρέπεται να πλησιάζουμε τη... λάμπα.

topontiki

Επίσκεψη του Προξένου της Γαλλίας στον Περιφερειάρχη


Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κ. Thimonier.Τον Πρόξενο συνόδευε η πρόξενος επί τιμής στα Ιωάννινα κ. Ελένη Παγκρατίου και στη συνάντηση που είχαν με τον Περιφερειάρχη συζήτησαν θέματα ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και ιδίως σε επίπεδο Περιφέρειας.

Ορισμός αρμοδιοτήτων Αντιπεριφερειαρχών


Τις αρμοδιότητες των αντιπεριφερειαρχών όρισε με απόφασή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.Συγκεκριμένα στους Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων, εκτός των αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με τη λειτουργία, οργάνωση, συντονισμό και την εποπτεία των Υπηρεσιών της Π.Ε., μεταβιβάστηκαν οι εξής αρμοδιότητες:
Α. Στον κ. Ιωάννου Ευστράτιο τα θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.
Β. Στην κ. Καλογιάννη Θεοδώρα (Τατιάνα) τα θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Ηπείρου.
Γ. Στον κ. Παππά Κωνσταντίνο τα θέματα Γεωργίας της Περιφέρειας Ηπείρου.
Δ. Στον κ. Πιτούλη Θωμά, τα θέματα Βιομηχανίας, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Ηπείρου.
Στους τρεις θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες ανατέθηκαν οι εξής αρμοδιότητες:
Α. Στον κ. Καραμπίνα Ιωάννη, τα θέματα Μεταφορών Επικοινωνιών και της εύρυθμης λειτουργίας των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου.
Β. Στον κ. Κολόκα Παντελή, τα θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Ηπείρου.
Γ. Στον κ. Πότση Οδυσσέα, τα θέματα Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η απόφαση ισχύει από την δημοσίευση της απόφασης του Περιφερειάρχη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σε 1,8 δισ.ευρώ ανήλθαν το 2010 οι ακάλυπτες επιταγές!!!


Σε 1,8 δισ.ευρώ ανήλθαν το 2010 οι ακάλυπτες επιταγές, έναντι 3 δισ.ευρώ το 2009 σύμφωνα με στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ που ανακοινώθηκαν σήμερα. Σε τεμάχια οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν το 2010 σε 195.238, έναντι 304.377 το 2009.Το Δεκέμβριο του 2010 οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε τεμάχια σε 17.116 και σε αξία σε 158,6 εκατ.ευρώ παρουσιάζοντας, μείωση 7,28% και 9,36% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του ιδίου έτους. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009 παρουσίασαν μείωση 3,79% σε τεμάχια και 8,89% σε αξία.Οι απλήρωτες συναλλαγματικές το 2010 ανήλθαν σε τεμάχια σε 143.000 και σε αξία σε 229 εκατ.ευρώ, έναντι 152.779 και 250 εκατ.ευρώ το 2009 αντίστοιχα.

ΑΔΕΔΥ:Σε αδιέξοδο τα Ταμεία του Δημοσίου


Επιστολή, που έχει ως παραλήπτες τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, τον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη και κοινοποιείται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, απέστειλε η ΑΔΕΔΥ.Η ΑΔΕΔΥ ζητά άμεση συνάντηση με τους υπουργούς, προκειμένου να ληφθούν πολιτικά μέτρα, για την ενίσχυση των ελλειμματικών Ταμείων του Δημοσίου.Όπως αναφέρεται στην επιστολή, το πρωτογενές έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι ήδη στα 800 εκατ. ευρώ για το 2011 και περίπου 150 εκατ. στο Μετοχικό Ταμείο, ενώ ήδη 40 χιλιάδες συνταξιούχοι στερούνται των μερισμάτων που δικαιούνται και άλλοι 200 χιλιάδες της καταβολής μέρους, όπως π.χ. στο μέρισμα των Χριστουγέννων του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων.«Τα Ταμεία των εργαζομένων στο Δημόσιο», αναφέρεται στην επιστολή της ΑΔΕΔΥ, «έχουν οδηγηθεί στη σημερινή άσχημη κατάσταση, εξαιτίας της χρόνιας καταλήστευσης των αποθεματικών τους από το Κράτος, την εμπλοκή τους στο χρηματιστήριο, τη χρησιμοποίηση των αποθεματικών τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών, χωρίς την ανάλογη κρατική ενίσχυσή τους», ενώ όπως τονίζεται «η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο, μέσα από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, ο περιορισμός των προσλήψεων η περικοπή των επιδομάτων κατά 20%, σε συνδυασμό με τις αυξημένες αιτήσεις για συνταξιοδότηση, έχουν οδηγήσει τα Ταμεία σε αδιέξοδο».Η ΑΔΕΔΥ εκτιμά, τέλος, ότι το πρόβλημα θα γίνει εκρηκτικό, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα «αφού η κρίσιμη περίοδος πίεσης, εξαιτίας της ωρίμανσης και των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, για ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων, έχει ορίζοντα έως το 2017».

Λίμνες με πλαζ στην Ουγγαρία… και με τοξίνες στα Γιάννενα

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Τη διάσταση απόψεων και προσέγγισης μεταξύ επιστημόνων και πολιτικού κόσμου διαπίστωσαν όσοι παρακολούθησαν την ημερίδα για τη βιοποικιλότητα και παραγωγικότητα στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από τη μία οι εισηγητές να περιγράφουν πολύ συγκεκριμένους κινδύνους που απειλούν τη λίμνη και από την άλλη ο πολιτικός κόσμος είτε να απουσιάζει, είτε περί άλλων να τυρβάζει.«Δεν χρειαζόμαστε επιστήμονες για να δούμε το πράσινο χρώμα μέσα στο νερό, ούτε για να καταλάβουμε την άσχημη μυρωδιά και την απώλεια της διαφάνειας μιας λίμνης». Η ουγγαρέζα καθηγήτρια Τζούντι Πάτισακ περιέγραφε στην ημερίδα για τη Βιοποικιλότητα το περασμένο Σάββατο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τα προβλήματα της λίμνης Μπάλατον στην πατρίδα της. Όσα όμως έλεγε ήταν φυσικό να ακούγονται οικεία στους Γιαννιώτες. Η Παμβώτιδα, τους θερινούς μήνες κυρίως, είναι ακριβώς έτσι: πράσινη, αδιαφανής και με μία απωθητική μυρωδιά. Και οι δύο λίμνες πάσχουν από το ίδιο πρόβλημα: αύξηση των θρεπτικών τους συστατικών, ευτροφισμός, τοξικά κυανοφύκη. Αυτή την εικόνα περιέγραψε και ο ομιλητής Νταγκ Τζίλμπερτ όταν ανέφερε ότι το 2006 βλέποντας τη λίμνη Λόχλεν στη Σκωτία πράσινη από τα τοξικά κυανοφύκη «χτύπησε για την τοπική κοινωνία ένα ξυπνητήρι». Αυτά τα ξυπνητήρια Γιάννενα, ενώ ηχούν εδώ και χρόνια κανείς δεν ξυπνάει.

Από το 1983

Στην Ουγγαρία παλεύουν με τον ευτροφισμό από το 1983 για να προστατέψουν τη μεγαλύτερη λίμνη της κεντρικής Ευρώπης και έναν σπάνιο τουριστικό προορισμό. Η Μπάλατον μοιάζει πολύ με θάλασσα και οι όχθες της με τουριστική πλαζ. Βρίσκεται δε στο κέντρο μιας πανέμορφης περιοχής όπου παράγεται κρασί, ενώ τα νερά είναι ιαματικά. Περίπου 2 εκατομμύρια είναι οι επισκέπτες της λίμνης ετησίως. Τα χρόνια του ψυχρού πολέμου ήταν ένα μοναδικό σημείο συνάντησης: οι Ανατολικογερμανοί μπορούσαν να την επισκέπτονται και εκεί να συναντούν συγγενείς τους από τη δυτική Γερμανία. Η χρήση όμως έφερε και την επιβάρυνση. Δεν έφταιξαν μόνο οι τουρίστες. «Η αγροτική εκμετάλλευση επιβάρυνε το νερό με συνθετικά λιπάσματα. Τα θρεπτικά συστατικά της λίμνης άρχισαν να αυξάνονται, δεν γινόταν διαχείριση αποβλήτων και λυμάτων. Ευτυχώς η λίμνη γλίτωσε από τα βιομηχανικά απόβλητα» είπε η κ. Πάτισακ απαριθμώντας ουσιαστικά και άλλα κοινά στοιχεία με την γιαννιώτικη περίπτωση.

Ο ρόλος των πολιτικών

Στην Ουγγαρία ο πολιτικός κόσμος αντιλήφθηκε τελικά το πρόβλημα -αν και χάθηκαν πολλά χρόνια με προειδοποιήσεις. Στο μεταξύ, όπως εξήγησε η κ. Πάτισακ: «η ψυχαγωγική αξία της λίμνης μειώθηκε, οι τοξίνες αυξήθηκαν, δημιουργήθηκε πρόβλημα με τα ψάρια, αλλά οι πολιτικοί δεν μας ακούγανε». Τελικά η λίμνη άρχισε να προστατεύεται. Δημιουργήθηκε μία μεγάλη δεξαμενή νερού το οποίο έρχεται από παραπλήσια ποτάμια και η οποία ουσιαστικά λειτουργεί ως χώρος φιλτραρίσματος του υπάρχοντος νερού της λίμνης. Κατασκευάστηκαν κανάλια για τη παροχέτευση των λυμάτων, δημιουργήθηκαν οι υποδομές για τη διαρκή παρακολούθησή της.Όλα αυτά που λίγο πολύ εκκρεμούν στα Γιάννενα. Δεν πέρασε άλλωστε πολύς καιρός από το 2004, τότε δηλαδή που Αλέκος Καχριμάνης από τη θέση του νομάρχη απαντούσε στα δημοσιεύματα του «Η.Α.» για τα τοξικά κυανοφύκη επικαλούμενος παραδείγματα από θάλασσες (!) και βεβαιώνοντας ότι όλα κυλάνε ομαλά στη λίμνη. Η καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μαρία Μουστάκα είχε μιλήσει στον «Η.Α.» το 2004 και επανέλαβε τους προβληματισμούς της εφτά χρόνια αργότερα, το περασμένο Σάββατο στην ημερίδα. Είπε ότι οι μετρήσεις για τα τοξικά κυανοφύκη στη λίμνη δείχνουν ότι τα όρια έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις προδιαγραφές που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Μεγάλη ανησυχία

Στην ημερίδα του Σαββάτου τα ανησυχητικά στοιχεία (και η απάντηση στην εξωραϊσμένη εικόνα της λίμνης που δίνει ο κ. Καχριμάνης προκειμένου να αναδείξει τις ήσσονος σημασίας πρωτοβουλίες του) τα έδωσε και ο Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών Γεώργιος Θυφρονίτης: «Ψάρια όπως η τσίμα το μαρίτσι, ο τυλιανός έχουν εκλείψει. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο τμήμα μας καταδεικνύουν ότι οι τοξίνες που παράγουν τα κυανοβακτήρια μολύνουν τα λίγα εναπομείναντα ψάρια. Η βρώση τους είναι πιθανόν επικίνδυνη για την υγεία μας. Ο τουρισμός και η δραστηριότητα θα ακολουθήσει την πορεία της αλιείας αν δεν πάρουμε τα αναγκαία μέτρα. Αν δηλαδή δεν αντιμετωπίσουμε τη λίμνη ως οικοσύστημα και όχι ως δεξαμενή υδάτων. Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Υπό την προϋπόθεση ότι ο άνθρωπος θα κατανοήσει τις παραμέτρους του προβλήματος, θα τις μελετήσει και θα επεξεργαστεί λύσεις τις οποίες θα εφαρμόσει με την απαιτούμενη πολιτική βούληση» είπε ο κ. Θυφρονίτης. Λίγο πολύ τα ίδια που υποστήριξε και η καθηγήτρια κ. Πάτισακ.

Ζητούνται λύσεις

Νωρίτερα είχε απευθύνει στην εκδήλωση χαιρετισμό ο Φίλιππας Φίλιος περιγράφοντας το ρόλο του νέου δήμου. «Μετά την εφαρμογή του νέου νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση ο δήμος έχει την απόλυτη ευθύνη για τη διαχείριση του οικοσυστήματος της λίμνης. Τυπικά δεν έχουμε το νερό. Έχουμε όμως όλον τον περιβάλλοντα χώρο. Και το νερό χαλάει από τον περιβάλλοντα χώρο». Αυτό ακριβώς επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο Γεώργιος Κατσαδωράκης, εκπρόσωπος του WWF τονίζοντας τη σημασία της λεκάνης απορροής και του χώρου που περιβάλλει μία λίμνη για την επιβάρυνσή της.Ο Γιώργος Ρεκατσίνας πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου και Ιονίων Νήσων πρότεινε προς αυτή την κατεύθυνση συγκεκριμένα μέτρα: «Δρομολόγηση έργων για τη συγκράτηση φερτών στερεών, απομάκρυνση ποιμνιοστασίων και χοιροστασίων, έλεγχοι για τα μπαζώματα, εκσυγχρονισμός αρδευτικού έργου, ολοκλήρωση αποχετευτικού δικτύου της πόλης, σύνδεση του βιολογικού με παραλίμνιους δήμους του βιολογικού, επιστροφή του τμήματος που κόπηκε με το ανάχωμα, αποκατάσταση πηγών Μιτσικελίου». Πόσα πράγματα εκκρεμούν και πόσα λίγα έχουν γίνει…

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
«Θα πέσει η κυβέρνηση»

Ο Σταύρος Καλογιάννης διάλεξε το χώρο της ημερίδας για να απευθύνει μια πολιτική προειδοποίηση. Ο βουλευτής Ιωαννίνων και πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει το σχέδιο νόμου για τη βιοποικιλότητα, θα πέσει! Το σχέδιο προβλέπει ότι σε περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί «Natura» θα απαιτούνται δέκα στρέμματα για να ασκηθεί σε ένα οικόπεδο οικοδομική ή άλλη δραστηριότητα. «Το νομοσχέδιο περιέχει τόσες πολλές ασάφειες που διακινδυνεύω να πω ότι αν δεν τροποποιηθεί ριζικά πριν ξεκινήσει η συζήτησή του στη βουλή κινδυνεύει η κυβέρνηση να πέσει από την εφαρμογή του» είπε ο κ. Καλογιάννης. Το πρωί της Δευτέρας η εφημερίδα «Τα Νέα» κυκλοφορούσε έχοντας τίτλο: «Ανταρσία Βουλευτών για τα δέκα στρέμματα» περιγράφοντας τις σφοδρές αντιδράσεις που συναντά το νομοσχέδιο στο ΠΑΣΟΚ.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Βόλεψε και αυτός την γυναίκα του!!!


Είναι γνωστό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης του Αλέκου Καχριμάνη.Στις πρόσφατες εκλογές μάλιστα,συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό ψήφων,μιας και είχε την στήριξη μιας ομάδας της τοπικής ΝΟΔΕ.Κατάφερε και αυτός να βολέψει την γυνάικα του στην ΑΔΕΙ με τις παράνομες συμβάσεις των κ.κ. Τσάγκα-Γκόντα.Ποιός να είναι ρε παιδιά;

Να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα των συμβασιούχων!


Αποκλεισμένο για μια ακόμη ημέρα είναι το δημαρχείο των Ιωαννίνων,από τους συμβασιούχους που διόρισε με μη σύνωμες διαδικασίες η δημοτική αρχή του Νίκου Γκόντα.Το απαράδεκτο φαινόμενο επαναλαμβάνεται σταθερά εδώ και ημέρες.Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος,οφείλει να δώσει στην δημοσιότητα τα ονόματα των βολεμένων.Πρέπει να ξέρουν οι Γιαννιώτες,ποια μεγαλοστελέχη της Νέας Δημοκρατίας,βόλευαν τις γυναίκες,τα παιδιά,τα ανίψια,τους κολλητούς και τις αγαπητικές τους.

Φθηνό πάρκινγκ για όλους!

Μέτρα διαφύλαξης πάρκων και πεζοδρόμων από τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων

Απαγορεύεται το παρκάρισμα οχημάτων στο πάρκο Λιθαρίτσια και στο πάρκο Κουραμπά, όπως και σε κάθε άλλο πάρκο της πόλης, σύμφωνα με απόφαση της Δημοτικής Αρχής. Επίσης απαγορεύεται το παρκάρισμα σε όλους τους πεζοδρόμους, όπως σε αυτόν όπισθεν της Νομαρχίας και στο πάρκο Κατσάρη.«Λιγότερο αυτοκίνητο, σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής. Γνωρίζουμε ότι το κυκλοφοριακό είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα της πόλης», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, επισημαίνοντας πως πέρα από τα μέτρα που θα πάρει ο Δήμος, χρειάζεται και η συνεργασία των πολιτών για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Υπογράμμισε δε μεταξύ άλλων ότι οι χώροι πρασίνου, όπως είναι τα πάρκα και οι κοινόχρηστοι χώροι, ανήκουν στους πολίτες.Η αρμόδια αντιδήμαρχος Βούλα Τσίλη ανέφερε σε δηλώσεις της, ότι το πάρκο Λιθαρίτσια δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης και πως τυχόν παραβάσεις θα ελέγχονται και θα διαπιστώνονται από τα αρμόδια όργανα της Τροχαίας και της Δημοτικής Αστυνομίας. Ακόμη η Δημοτική Αρχή αλλάζει την τιμολογιακή πολιτική του δημοτικού πάρκινγκ με το παρκάρισμα να είναι δωρεάν για το πρώτο μισάωρο, για την επόμενη μια ώρα το κόστος θα ανέρχεται στο ένα ευρώ και για κάθε επιπλέον ώρα το κόστος θα φτάνει τα πενήντα λεπτά. Παράλληλα θα εκδοθεί μηνιαία κάρτα στάθμευσης, το κόστος της οποίας θα φτάνει στα πενήντα ευρώ και εβδομαδιαία κάρτα το κόστος της οποίας θα είναι δώδεκα ευρώ.

ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΦΙΛΙΟΣ:«Δεν πρόκειται να βάλω παράνομες υπογραφές»

Ο ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΦΙΛΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ

Συνεχίζεται η κατάληψη του δημαρχείου από 123 εργαζομένους της ΑΔΕΙ των οποίων οι μη σύννομες συμβάσεις έχουν λήξει και δεν ανανεώνονται. Πριν από λίγο επαναλήφθηκε το σκηνικό της περασμένης Τετάρτης.Οι δημοτικοί σύμβουλοι βρήκαν την πόρτα του δημαρχείου κλειστή και έτσι το δημοτικό συμβούλιο αναβλήθηκε. Το πρόβλημα αποκτά πολύ μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας του «Καλλικράτη» και των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που ο νόμος ορίζει για να γίνει η μετάβαση στο νέο διοικητικό καθεστώς. Δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημα. Οι υπηρεσίες του δημαρχείου δεν λειτουργούν, οι πολίτες δεν εξυπηρετούνται, ενώ η πόλη βρίσκεται σε ομηρία μαζί με το ανώτατο όργανο εκπροσώπησής της.Αυτή η κατάσταση οδήγησε χθες τον δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο να δηλώσει ότι σταματά το διάλογο με όσους κάνουν κατάληψη: «Για μένα τελείωσε η συζήτηση. Εξάντλησα τα περιθώρια. Είμαι υπόλογος στην κοινωνία και όχι σε αυτούς τους ανθρώπους που με αυτόν τον τρόπο σταματάνε τη λειτουργία του δήμου. Λυπάμαι για τις δηλώσεις του κ. Γκόντα. Αυτός που δημιούργησε το πρόβλημα δεν προσπαθεί τώρα να βρει λύση» τόνισε ο δήμαρχος.

Ανευθυνότητα

Λίγο νωρίτερα ο Νίκος Γκόντας συνέχισε την ανεύθυνη πολιτική του καλώντας τους εργαζόμενους να εντείνουν ενωμένοι τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν. Όλα αυτά ενώ δεν υπάρχουν καν συμβάσεις, ώστε να τις αναγνωρίσει ένα δικαστήριο. Το νομικό αδιέξοδο παραδέχονται εμμέσως πλην σαφώς και οι εργαζόμενοι που δεν προσφεύγουν σε δικαστήριο, αλλά ζητάνε πολιτική λύση. Πώς όμως θα δοθεί πολιτική λύση όταν οι συμβάσεις δεν έχουν δημοσιευθεί στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, ούτε καν έχουν εγκριθεί από την περιφέρεια; Με άλλα λόγια ο νέος δήμαρχος καλείται στην ουσία να παρανομήσει. «Είναι δυνατόν να υπάρξει διορισμός δημοτικού υπαλλήλου χωρίς έγκριση περιφέρειας και χωρίς δημοσίευση στο ΦΕΚ; Είναι δυνατόν με υπογραφή του ο κ. Τσάγκας να διορίζει δημοσίους υπαλλήλους; Αν είναι έτσι, φέρτε μου και μένα να διορίσω όλους τους Γιαννιώτες. Να βάλω τρεις χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Γιατί να μπορεί δηλαδή ο κ. Τσάγκας και όχι εγώ; Πού ακούγονται αυτά τα πρωτόγνωρα; Η Ελλάδα δεν ανέχεται τέτοιου είδους μαγκιές. Ο κόσμος έξω χτυπιέται οικονομικά. Δεν μπορώ λοιπόν να βάλω υπογραφή για να μοιράζω δύο εκατομμύρια ευρώ, τα λεφτά των Γιαννιωτών, με μη σύννομες πράξεις» τόνισε ο δήμαρχος.Ακόμη και αν το επιθυμούσε, η νομιμοποίηση δεν θα αναγνωριζόταν από τα αρμόδια όργανα. Οι συμβάσεις δεν είχαν καμία νομική ισχύ προκειμένου οι εργαζόμενοι να αισθάνονται υποχρεωμένοι σε αυτούς που τις ανανέωναν παράνομα. Πρόκειται για πολιτική ομηρία συμπολιτών. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι σε όλα τα πόστα (καθαριστές, ηλεκτρολόγοι, διοικητικοί) που εργάζονται αδιαλείπτως (και χωρίς συμβάσεις!) εδώ και οχτώ χρόνια.

Τι θα γίνει
Ο κ. Φίλιος τόνισε ότι αύριο το πρωί θα βρίσκεται στο δημαρχείο για να το ανοίξει. Είπε επίσης ότι αν δεν μπορέσει να ασκήσει αύριο τα καθήκοντα του θα προσφύγει στο υπουργείο Εσωτερικών και την Περιφέρεια προκειμένου να βρεθεί μέσω αυτών λύση. Είναι προφανές ότι ο δήμαρχος αποφεύγει τη μετωπική σύγκρουση με τους εργαζομένους και την επίκληση της εισαγγελικής παρέμβασης. «Εγώ δεν εκλέχτηκα για να σκεπάσω τις ανομίες του παρελθόντος και της δημοτικής αρχής του Νίκου Γκόντα. Δεν εκλέχτηκα για να πάρω μπλάνκο και να σκεπάζω παράνομες αποφάσεις. Εγώ δεν εκλέχτηκα για να ακολουθήσω την ίδια πολιτική την οποία οι συμπολίτες μας καταδίκασαν» τόνισε ο δήμαρχος.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Φ.ΦΙΛΙΟΥ


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:«Πρώτα το Ρυθμιστικό και μετά το Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης»


«Η κλιματική αλλαγή και η εξάπλωση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών είναι σήμερα οι δυο σοβαρότερες απειλές για την βιοποικιλότητα οι οποίες σχετίζονται με την συμπεριφορά του ίδιου του ανθρώπου».Αυτό τόνισε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης κατά τον χαιρετισμό του στην προχθεσινή ημερίδα με θέμα «Βιοποικιλότητα και παραγωγικότητα στην λίμνη Παμβώτιδα» που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας, προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα πρωτοστάτησε στα Συμβούλια Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. από κοινού με την Αυστρία την πενταετία 2004-2009 με τεκμηριωμένες θέσεις για την αποτροπή της εξάπλωσης των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.Επεσήμανε ακόμη ότι την ίδια περίοδο το ΥΠΕΧΩΔΕ υλοποίησε μια σειρά από δράσεις και μέτρα για την διατήρηση της βιοποικιλότητας.Υπογράμμισε δε μεταξύ άλλων πως το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προωθείται για την θεσμοθέτηση της λίμνης Παμβώτιδας ως περιοχή οικοανάπτυξης σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ουσιαστικές διορθώσεις και πρέπει να ακολουθήσει την θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων.

Συνελήφθη νεαρή έμπορος ναρκωτικών στα Γιάννενα


Στις 12.30΄ χθες στα Ιωάννινα, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων συνέλαβαν μία νεαρή να προμηθεύει έναν νεαρό, τον οποίο επίσης συνέλαβαν, με ποσότητα ηρωίνης βάρους (0,7) γραμμαρίων, έναντι χρηματικής αμοιβής. Σε νομότυπη έρευνα που διενήργησαν στο σπίτι της νεαρής βρέθηκε και κατασχέθηκε χρηματικό ποσό προερχόμενο από εμπορία ναρκωτικών ουσιών.Λίγες ώρες αργότερα,στις 6 το απόγευμα,στην Κατσικά Ιωαννίνων αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων,συνέλαβαν έναν νεαρό γιατί κατελήφθη να κατέχει μικροποσότητα ηρωίνης, την οποία προόριζε για δική του χρήση.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Ιωαννίνων, ενώ η ηρωίνη κατασχέθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων που διενεργεί τη προανάκριση.

Εικοσιτετράωρη διακοπή νερού στα Γιάννενα


Διακοπή νερού ή μείωση της πίεσης, σημειώνεται από χθες στις 10:00 το βράδυ σε περιοχές των Ιωαννίνων. Η διακοπή του νερού θα διαρκέσει για ένα εικοσιτετράωρο, ενώ η οριστική αποκατάσταση της ομαλής υδροδότησης θα γίνει αύριο το πρωί.Η διακοπή επιβάλλεται προκειμένου να γίνει η αντικατάσταση του τροφοδοτικού αγωγού της πόλης των Ιωαννίνων, στην περιοχή του Περάματος, στο πλαίσιο του έργου επέκτασης – αναβάθμισης – βελτίωσης υδροδοτικών εγκαταστάσεων εξωτερικού δικτύου

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Κατάσχεση 110 κιλών ακατέργαστης κάνναβης


Τέσσερις ταξιδιωτικοί σάκοι που περιείχαν 110 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, βρέθηκαν σε θαμνώδη περιοχή της Λωρίδας Σαγιάδας Θεσπρωτίας, από περιπολούντες αστυνομικούς του Α΄ τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών.Το σημείο τέθηκε σε συνεχή διακριτική παρακολούθηση από τους αστυνομικούς έως τις 20:00 της επόμενης ημέρας, αλλά στο σημείο δεν προσήλθε κανένας και τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

 Απεργούν οι υπάλληλοι των ΟΤΑ την Πέμπτη


Εικοσιτετράωρη απεργία προκήρυξε για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, η ΠΟΕ-ΟΤΑ για την Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις δημοτικές επιχειρήσεις της χώρας.Τετράωρη στάση εργασίας, για την ίδια μέρα, από τις 08.30 έως και τις 12.30, κήρυξε η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας για το υπόλοιπο προσωπικό. Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η ΠΟΕ-ΟΤΑ με αυτόν τον τρόπο εκφράζεται συμπαράσταση «στον αγώνα των συμβασιούχων, που διεκδικούν τη μετατροπή όλων των συμβάσεων, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε αορίστου χρόνου με την ταυτόχρονη κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων».

Τελευταίες παραστάσεις 21-22-23 Ιανουαρίου για το ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ με την κωμωδία του Άλντο Νικολάι «ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΙΞΠΗΡ»


Το έργο είναι μια παρωδία πάνω στον Άμλετ. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην κουζίνα του παλατιού του θρόνου της Δανίας. Κάτι σάπιο υπάρχει εκεί και το έργο μας το εντοπίζει με τρόπο ευχάριστο και σπαρταριστό.Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Θοδωρή Γκόγκου και τα σκηνικά της Μελίνας Βλάχου. Παιζουν : Κωνσταντίνος Μπάζας, Πόλυ Ανδρεάδη, Πέτρος Μπούγιας, Εύα Αγγέλη, Σπυριδούλα Τζώρτζη, Αθηνά Παπαδημητρίου, Τάσος Νάκης, Κωνσταντίνος Σηφάκης, Ευθυμία Γιώσα , Λάζαρος Τάσσης.Οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Παρασκευή , Σάββατο , και Κυριακή στις 9:15 μμ στην αίθουσα 2 του Πολυθεάματος.

Μια "Κατσαρίδα" για δύο ημέρες στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων


Όπως είναι γνωστό, τα όντα εκείνα που είναι βέβαιο ότι θα επιζήσουν μετά από μια πυρηνική καταστροφή είναι οι κατσαρίδες... Πρόκειται για εξόχως ανθεκτικά έντομα. Το ίδιο αποδεικνύεται και η Κατσαρίδα του Βασίλη Μαυρογεωργίου, που έξι χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή της, ξεμυτίζει κάθε βράδυ ξανά από τη φωλιά της, προκειμένου για δυο μέρες να κάνει τους Γιαννιώτες όχι να τρομάξουν ή να σιχαθούν αλλά να ξεκαρδιστούν στα γέλια...Το "ντανταϊστικό μιούζικαλ (δρόμου)" που φέρει το όνομα του ...συμπαθούς εντόμου ξεκίνησε από το Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου στις αρχές του 2005 και συνέχισε έπειτα στον Κάτω Χώρο επί δυόμισι χρόνια με μεγάλη επιτυχία, καθιερώνοντας το δίδυμο των Βασίλη Μαυρογεωργίου (κείμενο - σκηνοθεσία) και Κώστα Γάκη (μουσική - στίχοι).Παίζουν οι ηθοποιοί Θοδωρής Πετρόπουλος και Σεραφείμ Ράδης. Οι παραστάσεις των δύο αυτών ημερών θα είναι διπλές (6 και 9 μ.μ.).Το εισιτήριο κοστίζει 20 ευρώ και 15 ευρώ το μαθητικό – φοιτητικό. Ισχύουν και εισιτήρια Εργατικής Εστίας και ΟΓΑ.

Κλειστοί σήμερα οι παιδικοί σταθμοί των Ιωαννίνων


Κλειστοί παραμείναν σήμερα, Τρίτη οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Ιωαννιτών, λόγω της 24ωρης διακοπής νερού σε όλη την πόλη, που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Κοινωνικής Πολιτικής Φίλιππας Τσουμάνης, χωρίς την παροχή νερού ήταν αδύνατο να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των βρεφών και των νηπίων. Ο Δήμος Ιωαννιτών ζητά την κατανόηση των πολιτών.

Σεμινάριο για τις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες από τον Δήμο Αρταίων


«Λειτουργία Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων» είναι το θέμα του σεμιναρίου ενημέρωσης των Συμβούλων των Τοπικών Κοινοτήτων και της Δημοτικής Κοινότητας Άρτας του Δήμου Αρταίων, που θα διοργανώσει ο Δήμος Αρταίων σήμερα στις 19:00 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Μακρυγιάννης».

Ενημερωτική εκδήλωση για τη νόσο Αλτσχάϊμερ


«Έξυπνες ιδέες για Επιτυχημένα Γηρατειά» είναι το θέμα της ανοιχτής εκδήλωσης – ομιλίας για τη νόσο Αλτσχάϊμερ, που θα διοργανώσει η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης σε συνεργασία με τη Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και το Γηροκομείο «Ζωσιμάδων» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, σήμερα στις 18:30 στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Ομιλία από τον Σύλλογο Πολυτέκνων Ν. Ιωαννίνων


Ομιλία με θέμα «Η διατήρηση της συζυγικής ενότητας» θα διοργανώσει ο Σύλλογος Πολυτέκνων Γονέων Νομού Ιωαννίνων, την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου στις 20:30 στην αίθουσα τελετών του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων στην πλατεία Ομήρου. Ο Σύλλογος θα πραγματοποιήσει την ετήσια γενική του συνέλευση την Κυριακή 20 Μαρτίου στις 11:00 στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Οι κτηνοτρόφοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία για το μέλλον

Πλήγμα για την κτηνοτροφία η αύξηση 13% στο ΦΠΑ για ζωοτροφές

Για συνεχή συρρίκνωση της εγχώριας κτηνοτροφίας μιλούν εκπρόσωποι του κλάδου, επεσημαίνοντας ότι μέσα στην επόμενη 10ετία οι κάτοικοι αυτής της χώρας θα ψάχνουν να βρουν κρέας και γάλα ελληνικό.Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα, στην διάρκεια της οποίας τονίσθηκε ότι το τελειωτικό πλήγμα για τον κλάδο φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ στο 13% για τις ζωοτροφές.Ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΚ, Μιχάλης Τζίμας, μας παραθέτει στοιχεία για την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στη χώρα μας, την τελευταία τριετία, όχι για στατιστικούς λόγους, αλλά για να μπορέσουμε, όπως σημειώνει, πιο ουσιαστικά να βγάλουμε τα απαιτούμενα συμπεράσματα. Οι ποσότητες που έχουν παραδοθεί με βάση τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ είναι : για το 2007, 717.000 τόνοι, για το 2008, 706.000 τόνοι, για το 2009, 686.000 τόνοι και για το 2010 είναι ακόμη λιγότεροι.Επίσης, στα μέσα της δεκαετίας του '80 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90 είχαμε μια αλματώδη αύξηση της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, απόρροια της αύξησης στην κατανάλωση των γαλακτοκομικών και ιδιαίτερα του φρέσκου γάλακτος.Η αύξηση αυτή της παραγωγής, σημειώνει ο κ. Τζίμας, διαμόρφωσε νέες υποδομές στην αγελαδοτροφία, με τον εκσυγχρονισμό των μονάδων για καλύτερη ποιότητα και παραγωγικότητα γάλακτος, χωρίς όμως να χάνεται, στη συντριπτική πλειοψηφία, η οικογενειακή μορφή των εκμεταλλεύσεων.Όλη αυτή η προσπάθεια έγινε με την αποκλειστική επιβάρυνση των κτηνοτρόφων, χωρίς την απαιτούμενη στήριξη του κράτους (ελλιπή σχέδια βελτίωσης - έλλειψη γενετικής βελτίωσης - αυξημένα επιτόκια - δυσκολία δανεισμού στις επενδύσεις από τις τράπεζες κλπ), υπογραμμίζει.

Σκληρή επιστολή πρυτάνεων 10 ΑΕΙ προς Διαμαντοπούλου


Την οξύτατη αντίδρασή τους εκφράζουν, με επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, κ. Αννα Διαμαντοπούλου, εκπρόσωποι δέκα ΑΕΙ για την καθυστέρηση του υπουργείου στην αξιολόγηση των ερευνητικών προτάσεων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ευρωπαϊκών κονδυλίων. Στην ίδια επιστολή, οι εκπρόσωποι των ΑΕΙ εκφράζουν τη στήριξή τους στον κ. Αχ. Μητσό, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του γ.γ. Ερευνας και Τεχνολογίας, λόγω διάστασης απόψεων με τον υφυπουργό κ. Γ. Πανάρετο. Πάντως, ο υφυπουργός επισκέφθηκε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια «ανταποκρινόμενος σε πρόσκλησή του», όπως δήλωσε ο κ. Πανάρετος. Οι εξελίξεις στα ΑΕΙ ήταν το θέμα της συνάντησης, που παρουσιάστηκε ως άτυπη αφού δεν μετείχε η υπουργός. «Εφυγα από τη συνάντηση με νέες δυνάμεις για τη συνέχιση της δύσκολης προσπάθειας που κάνουμε», τόνισε ο κ. Πανάρετος.Ειδικότερα, η επιστολή προς την υπουργό υπογράφεται από πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις του ΑΠΘ, της ΑΣΚΤ και των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων, Αθηνών, Πατρών, Αιγαίου, Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Θράκης και Ιονίου. Οι πανεπιστημιακοί ζητούν «αλλαγή των έως τώρα επιζήμιων τακτικών», τονίζοντας ότι «θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις του κ. Μητσού για έγκαιρη προώθηση των διαδικασιών χρηματοδότησης της έρευνας. Εξαιτίας καθυστερήσεων, σημαντικός αριθμός υποτρόφων του προγράμματος «Ηράκλειτος» σύντομα θα αποκλειστεί από τη χρηματοδότηση, λόγω εκπνοής του χρονικού ορίου για τη λήψη των διδακτορικών διπλωμάτων. Επίσης, οι καθυστερήσεις, με ατέρμονες διαδικασίες επιλογής που ακολουθούνται στο πλαίσιο της αξιολόγησης των προγραμμάτων «Θαλής», οδηγούν σε απώλεια πολύτιμων πόρων, ενώ ακυρώνουν κάθε έννοια ανταγωνιστικότητας και πρωτοτυπίας σε τομείς εφαρμοσμένης έρευνας, που μπορούν να στηρίξουν την οικονομία».

Διοικείται η χώρα από μια ανεύθυνη αθέατη υποδομή;

Του Νίκου Κοτζιά

Διοικητής τραπέζης απεφάσισε να αγοράσει ιδιοκτησία από καταχρεωμένη επιχείρηση χωρίς να ρωτήσει την κυβέρνηση. Δεν είναι η πρώτη φορά. Αν και διορισμένος, δεν νιώθει την ανάγκη να συνεννοείται μαζί της. Συμπεριφέρεται λες και η τράπεζα που διοικεί είναι δικής του ιδιοκτησία ή τον έχει διορίσει η οικογένειά του να διαχειρίζεται την περιουσία της. Διοικητής μεγάλου δημόσιου οργανισμού εισηγμένου στο χρηματιστήριο, αποφασίζει να κόψει τα έξοδα προς συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό και να τα δώσει στο πολλαπλάσιο σε ιδιωτικό. Η πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου το αγνοούσε. Ο ίδιος θεωρεί ότι αν και διορισμένος από την κυβέρνηση δεν τις οφείλει και πολλές εξηγήσεις. Επικεφαλής δημόσιου οργανισμού με ποιοτική υπερεπάρκεια εργαζομένων, κάνει προσλήψεις και φέρνει διευθυντικά στελέχη για τον οργανισμό απ’ έξω. Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, που συχνά δεν είναι σίγουροι αν είναι αρμόδιοι, δεν γνωρίζουν τίποτα. Διοικητής μεγάλης δημόσιας επιχείρησης ομιλεί ως να είναι η εταιρεία προίκα της γυναικός του για το τι προτιμά να κάνει με αυτή και τι όχι. Δεν αναφέρεται σε κριτήρια ως προς το δημόσιο συμφέρον ή ως προς τις απαιτήσεις ανάπτυξης της συγκεκριμένης επιχείρησης. Αρμόδιος για σημαντικές διαπραγματεύσεις της χώρας δεν διαβουλεύεται με έμπειρους διαπραγματευτές, αλλά με την παρέα του. Παρέα που κατέχει σήμερα δεσπόζουσες θέσεις στο σύστημα άρθρωσης των συμφερόντων της διαπλοκής και των ισχυρών της οικονομίας.Όλοι οι πιο πάνω, και τα παραδείγματα είναι δυστυχώς ατέλειωτα, αντιμετωπίζουν το κράτος ως ιδιοκτησία τους. Παριστάνουν ως να δικαιούνται να εκχωρούν τμήματά του προς ιδιοποίηση σε ιδιώτες φίλους. Όλοι τους είναι διορισμένοι από την κυβέρνηση, ουδείς, όμως, από την κυβέρνηση τους ελέγχει. Δεν υπάρχει καν κάποιος κυβερνητικός παράγοντας που να τους προσδιορίζει τα πολιτικά και αναπτυξιακά όρια εντός των οποίων οφείλουν να κινηθούν. Φαίνεται ότι της κυβέρνησης της αρκεί ότι κινούνται με σαφείς απόψεις υπέρ της κυριαρχίας των αγορών. Έχουν διοριστεί από μια εκλεγμένη κυβέρνηση, αλλά λογαριασμό δεν δίνουν στους νόμιμους πολιτικούς προϊσταμένους τους, αλλά μόνο στις διασυνδέσεις και παρέες στις αγορές. Με αυτό τον τρόπο ο δημόσιος τομέας κινείται εκτός του δημοκρατικού ελέγχου και ευθύνης.Ολοι οι πιο πάνω είναι οι ίδιοι τραπεζίτες, στελέχη υπουργείων και οργανισμών που δίνουν τα στοιχεία και τους προσανατολισμούς στην τρόικα. Διότι με είκοσι υπαλλήλους η τρόικα στην Ελλάδα ουδέν γνωρίζει για τα επιμέρους. Στο μνημόνιο ενσωματώνεται όσα τις λένε αυτοί. Πρόκειται για ειδικούς, αλλά και άσχετους, που έχουν μεγάλες προσωπικές ευθύνες για εδώ που έφτασε ο τόπος. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να διοικούν και να κινούνται δημοκρατικά ανεξέλεγκτοι και πολιτικά ανεύθυνοι. Σε σύνδεση με λίγα μόνο πρόσωπα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.Η αποκλειστικά υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση, της διακυβέρνησης του τόπου όχι από την εκλεγμένη βουλή, αλλά από διορισμένους «εκσυγχρονιστές» είναι η Κυβέρνηση και μόνο αυτή. Πέρα από τον λάθος δρόμο που έχει πάρει και τις άστοχες επιλογές στα πλαίσιά του, έχει χάσει και την μπάλα. Όλο και περισσότερα οι επιλογές στο χώρο του δημοσίου γίνονται κατά τη βούληση εκείνων που διόρισε, αλλά δεν ελέγχει. Πρόκειται για μια ακόμα πλευρά του σοβαρού δημοκρατικού προβλήματος διακυβέρνησης της χώρας.

Νομαρχιακές Συνελεύσεις της παράταξης "ΑΥ.ΡΙ.Ο για την Ήπειρο"


Έχουν προγραμματιστεί οι Νομαρχιακές Συνελεύσεις της παράταξης "ΑΥ.ΡΙ.Ο για την Ήπειρο", με στόχο την εκλογή των τοπικών Γραμματειών και τη συμπλήρωση της Πανηπειρωτικής Γραμματείας. Η ανοιχτή σε όλους και με παρουσία του επικεφαλής του "ΑΥ.ΡΙ.Ο για την Ήπειρο" Γιάννη Παπαδημητρίου Νομαρχιακή Συνέλευση της Άρτας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011, στις 6.30 το απόγευμα στο ξενοδοχείο ΚΡΟΝΟΣ.Την επόμενη εβδομάδα και ειδικότερα την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου θα επακολουθήσει η Συνέλευση της Πρέβεζας.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ:Με αδάμαστη ψυχή και λεβεντιά οι Αθαμανιώτες

Τιμούν παράδοση, ήθη έθιμα και συμπατριώτες δημιουργούς

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού

Οι απόδημοι Αθαμανιώτες απέδειξαν για άλλη μια φορά πως είναι άρρηκτα δεμένοι με την πατρώα γη, αυτή των Ανατολικών Τζουμέρκων Άρτας, τους ανθρώπους της, τα προαιώνια ήθη και έθιμα του τόπου τους, την πλούσια προικισμένη φύση.Και το απέδειξαν διπλά, χωρίς κακομοιριά και μοιρολατρία, αλλά περήφανα όπως ταιριάζει στην καταγωγή τους, κατά τη διάρκεια της λαμπρής εκδήλωσης κοπής της πίτας, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα τελετών της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, στην Αθήνα, για να υποδεχθούν αντάμα το νέο έτος και να αλληλοευχηθούν για καλύτερη χρονιά.Το απέδειξε ο πρόεδρος της Αδελφότητας Αθαμανιωτών και Κάτω Αθαμανιωτών, δραστήριος και δημιουργικός κ. Λεωνίδας Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με το μήνυμα αισιοδοξίας που μετέφερε στους συμπατριώτες του, λέγοντας μεταξύ άλλων:«Υποδεχτήκαμε το 2011 με προσδοκία να είναι για όλους μας καλύτερο από το 2010 και ευελπιστούμε ότι η νέα αυτή χρονιά που ανέτειλε να μας κάνει πιο αισιόδοξους και να μας γεμίσει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Εμείς ο Ηπειρώτες άλλωστε, είμαστε άνθρωποι εργατικοί και μετρημένοι και πιστεύω πως έχουμε τη δύναμη να ξεπερνάμε δύσκολες καταστάσεις. Οι δεσμοί της κοινής καταγωγής, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις μας πιστεύω πως θα γίνουν καταλύτες της σκληρής πραγματικότητας και βάλσαμο σε κάθε είδους πίκρα και αδικία στους δύσκολους καιρούς που περνάει η πατρίδα μας».Το απέδειξε σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της Αδελφότητας με την απόφασή του να αφιερώσει την εκδήλωση και όλη τη χρονιά στους εργάτες της τέχνης του λόγου, τους καταγόμενους από Αθαμάνιο και Κάτω Αθαμάνιο. Συγγραφείς και ποιητές που εμπνεύστηκαν από την ομορφιά του τόπου τους και παρήγαγαν σημαντικό έργο στο χώρο της ποίησης, της πεζογραφίας, της ιστοριογραφίας. Έργο σημαντικό και διαχρονικό, πολύτιμη παρακαταθήκη και πηγή έμπνευσης για νεότερους δημιουργούς. Έργο το οποίο τιμά όλους τους Αθαμανιώτες.Την παρουσίαση των τιμώμενων δημιουργών επωμίσθηκε ο γενικός γραμματέας της Αδελφότητας κ. Πολύβιος Τσίρκας, ενώ την ανάγνωση αποσπασμάτων από έργα των τιμωμένων Κώστα Γεωργιάδη, Κωνσταντίνου Δ. Στασινού, Δημητρίου Ν. Χατζηγιάννη, Κώστα Κουτσοκώστα, Κώστα Γ. Στασινού, Έμυς Πανάγου και Γιάννη Γαλάνη-Άλλου ανέγνωσαν οι συντοπίτες ηθοποιοί Νίκος Βερλέκης και Χρήστος Γαλάνης, καθώς και η Ντίνα Τσίπρα.Ακολούθησε η κοπή της πίτας εν μέσω ευχών και χειροκροτημάτων και βεβαίως η πλούσια γευσιγνωσία από γνήσιες αθαμανίτηκες λιχουδιές και νοστιμότατες πίτες. Την τσιπουροκατάνυξη τίμησαν δεόντως οι περισσότεροι, αφού ήταν γνήσιο ζαμπελίτικο απόσταγμα, προσφορά του συμπατριώτη Γιώργου Ν. Τσίρκα.Και του χρόνου με υγεία.

ΑΡΤΑ:Γ.Σ. και κοπή πίτας του Συλλόγου «Αγία Θεοδώρα»


Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Νομού Άρτας «Αγία Θεοδώρα» καλεί τα μέλη του Συλλόγου σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 5:30 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου. Παράλληλα θα γίνει και η κοπή της πίτας του Συλλόγου. Τα θέματα της συνέλευσης είναι: Έγκριση Απολογισμού – Ισολογισμού έτους 2010, έγκριση Πορίσματος της Εξελεγκτικής Επιτροπής έτους 2010, έγκριση Προϋπολογισμού έτους 2011, εκλογή αντιπροσώπων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ηπείρου ΑμεΑ. Σε περίπτωση μη νόμιμης απαρτίας η Γ.Σ. θα επαναληφθεί στον ίδιο τόπο και ίδια ημέρα και ώρα την επόμενη εβδομάδα με τα ίδια θέματα συζήτησης χωρίς νέα πρόσκληση.

Ο Σύλλογος Δερβιτσιωτών Ιωαννίνων κόβει την πίτα του


Ο Βορειοηπειρωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δερβιτσιωτών Ιωαννίνων «Η Δερβιτσιάνη» σας προσκαλεί στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του το ΣΑΒΒΑΤΟ 22 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 8.30 μ.μ. στο Εξοχικό Κέντρο «Διογένης» στην Ελεούσα Ιωαννίνων. Ο σύλλογος ενημερώνει τους συγχωριανούς και φίλους που ζουν στα πάτρια εδάφη ότι θα διατεθεί μισθωμένο λεωφορείο για την μεταφορά τους από την πλατεία της Δερβιτσιάνης προς Ιωάννινα και επιστροφή αυθημερόν. Είσοδος με φαγητό15 EURO (παιδικό 10 EURO).

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου

Κοπή πίτας του Συνδέσμου Τυφλών Άρτας


Από το Παράρτημα Άρτας της Περιφερειακής Ένωσης ΒΔ Ελλάδας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών ανακοινώνεται ότι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση κοπής πίτας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Ιανουαρίου και ώρα 7:00 μ.μ. στο γραφείο, στις Εργατικές Κατοικίες Άρτας (απέναντι από τον Άγιο Βασίλειο).

Φωτιά σε καφετέρια στην Ηγουμενίτσα


Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα στην καφετέρια "DUOMO" στην Πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα,από άγνωστες μέχρις στιγμής αιτίες.Η φωτιά που ξεκίνησε από τον χώρο της κουζίνας,επεκτάθηκε και σε άλλα σημεία της καφετέριας. Στο σημείο έσπευσαν 4 άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ηγουμενίτσας με ένα όχημα και επικεφαλής τον Διοικητή τους κ. Φώτη Σπύρου και έθεσαν μέσα σε λίγα λεπτά την πυρκαγιά υπό πλήρη έλεγχο.Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηγουμενίτσας.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Τον πολιούχο τους νεομάρτυρα Άγιο Γεώργιο γιόρτασαν χθες τα Γιάννενα


Τον πολιούχο τους νεομάρτυρα Αγιο Γεώργιο τον εξ Ιωαννίνων, γιόρτασαν χθες τα Γιάννενα και με συμμετοχή χιλιάδων πιστών στη λιτανεία που έγινε λίγο πριν το μεσημέρι.Ο Αγιος Γεώργιος, απαγχονίστηκε από τους Τούρκους σε ηλικία 30 ετών, στις 17 Ιανουαρίου 1838, στον πλάτανο που υπήρχε στην τοποθεσία Κουρμανιό, κοντά στην πύλη του κάστρου της πόλης, όταν αρνήθηκε να απαρνηθεί τον Χριστιανισμό.Αν και το σώμα του Αγίου έμεινε μέρες κρεμασμένο, δεν αλλοιώθηκε, ενώ ταυτόχρονα ένα φωτεινό σημάδι ήταν μόνιμα πάνω από το κεφάλι του τις νύχτες και έγιναν πολλά θαύματα σε ασθενείς.Αυτά έπεισαν τους Τούρκους να αποδεχθούν την αγιότητα του Αγίου Γεωργίου και έδωσαν εντολή να ενταφιαστεί με τις μεγαλύτερες τιμές, κάτι που έγινε από τον τότε μητροπολίτη Ιωακείμ, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου.Η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, έγινε το 1971 και από τότε φυλάσσονται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που αναγέρθηκε στην πλατεία Πάργης στο κέντρο της πόλης.Ο Αγιος Γεώργιος καταγόταν από το χωριό Τσούρχλι Γρεβενών, που από το 1927, ονομάστηκε Αγιος Γεώργιος προς τιμήν του Αγίου.Η 17η Ιανουαρίου, είναι επίσημη αργία για τα Ιωάννινα, ενώ σχολεία, καταστήματα κ.λπ., παρέμειναν κλειστά.

Παράσταση αφιερωμένη στην ΕΛΕΠΑΠ


Στην ΕΛΕΠΑΠ είναι αφιερωμένη η διηγηματική παράσταση που παρουσιάζουν την Τετάρτη στις 20.00 στο Πνευματικό Κέντρο Νεοκαισάρειας (παλαιό δημοτικό σχολείο) τα μέλη της Ομάδας Τέχνης «Το Ανατολικό της Δωδώνης».Με τον τίτλο «Τα πάθια κ’ οι καημοί του κόσμου» η διηγηματική παράσταση που περιλαμβάνει δρώμενα από έργα των Α. Παπαδιαμάντη και Χρ. Χριστοβασίλη αναδεικνύει τα ανθρώπινα πάθη και τους καημούς, κυρίως όμως την ανθρώπινη πίστη και θέληση παρά τα εμπόδια. Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για το έργο της ΕΛΕΠΑΠ, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό όπως σημείωσε η πρόεδρος της εταιρείας στα Γιάννινα Νατάσα Μπέγκα.Με την συγκεκριμένη παράσταση ξεκινούν οι εκδηλώσεις που προγραμματίζει η ΕΛΕΠΑΠ για την συμπλήρωση 30 ετών παρουσίας και δράσης της στα Γιάννινα. Σύμφωνα με την κα Μπέγκα είναι συγκινητικό που οι εκδηλώσεις αυτές ξεκινούν από τη Νεοκαισάρεια, όπου σήμερα βρίσκεται το «Σπίτι της ΕΛΕΠΑΠ» μετά από έκταση που παραχωρήθηκε στην εταιρεία.«Ο πολιτισμός, η πρόνοια και το παιδί θα πρέπει να πορεύονται και να συμπορεύονται», σημείωσε η κα Μπέγκα.Από την πλευρά του ο συντονιστής της Ομάδας Τέχνης «Το Ανατολικό της Δωδώνης» Φώτης Γιωτάκης αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες της παράστασης, κυρίως όμως στα μηνύματα που αναδεικνύουν τα δρώμενα γύρω από τον άνθρωπο και την θέλησή του να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, όπως είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τα μέλη της ΕΛΕΠΑΠ.Πρόκειται ουσιαστικά για τα δίπολα εξάρτηση – ανεξαρτησία, ελπίδα – απόγνωση, θρήνος – τραγούδι που βρίσκονται στην ζωή και που κάθε άνθρωπος καλείται να αντιμετωπίσει μέσα από τη δική του θέληση.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Απάτη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ!


Απάτη μαμούθ σε βάρος του ΙΚΑ αποκαλύφθηκε από την έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής μετά από δώδεκα μηνύσεις που υπέβαλε ο διοικητής του Ιδρύματος.Σύμφωνα με τις μηνύσεις, ομάδα αγνώστων ατόμων υπέβαλε μέσω Ιντερνετ ψεύτικες αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις στο ΙΚΑ δηλώνοντας εργαζόμενους και μέρες απασχόλησης που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. Οι δηλώσεις αυτές αφορούσαν σε έργα, είτε φανταστικά, είτε πραγματικά (οικοδομές κλπ), με ένσημα πιστωμένα χωρίς οι ιδιοκτήτες αυτών των έργων να γνωρίζουν το παραμικρό.Οι δηλωμένοι εργαζόμενοι που είχαν κάνει την συμφωνία με τα κυκλώματα έπαιρναν τα ένσημα ασφάλισης και όλες τις παροχές που προκύπτουν από την ασφάλιση (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας κλπ) καταβάλλοντας την εισφορά που τους αναλογούσε στο ΙΚΑ, και στον δήθεν εργοδότη το ποσό που είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους, ο οποίος όμως δεν το κατέβαλε στο ΙΚΑ, όπως υποχρεούται από το νόμο.Με τον τρόπο αυτό σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, προκλήθηκε ζημιά για το ΙΚΑ που ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ "οι εργοδότες" οικειοποιούνταν αρκετά εκατομμύρια ευρώ από αυτά που δεν κατέβαλαν. Αυτό σύμφωνα, με αρμόδιο αξιωματικό, γινόταν κατά κόρον σε όλη την Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια."Είναι το μεγαλύτερο χτύπημα κατά των κυκλωμάτων που εδώ και χρόνια λυμαίνονται το ΙΚΑ. Τα κυκλώματα αυτά είτε αφορούν το φάρμακο, είτε τις ιατρικές πράξεις είτε τις ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να το καταλάβουν. Το πάρτι με το ΙΚΑ τελειώνει", δήλωσε ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος μετά την εξάρθρωση κυκλώματος απάτης εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ.

Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων


Διαδοχικές 24ωρες απεργίες την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα, μετά την απόφαση που πήρε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.Tα φαρμακεία του Πειραιά είναι κλειστά και σήμερα, με απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου του Πειραιά. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν επίσης 24ωρες απεργίες τις ίδιες ημέρες. Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου θα συνεδριάσουν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.Θα λειτουργούν φαρμακεία ασφαλείας τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων, δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θ. Αμπατζόγλου στο ραδιοσταθμό «9,84».

Δικηγόροι
Με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, οι δικηγόροι όλης της Ελλάδος, εκτός των Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά το άνοιγμα του επαγγέλματός τους, κατέρχονται σε τριήμερη αποχή, από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή.Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα αποφασίσει αύριο, Τετάρτη, για το αν θα κατέλθουν σε απεργία ή όχι οι δικηγόροι της πρωτεύουσας.

Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, με αφορμή το σχετικό σχέδιο νόμου που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή για την αναδιοργάνωση της ΥΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να σημειωθούν προβλήματα στις πτήσεις των αεροσκαφών, κυρίως στα περιφερειακά αεροδρόμια.Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) εξήγγειλε 24ωρη απεργία για αύριο, Τετάρτη, κατηγορώντας το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ότι με το εν λόγω σχέδιο νόμου όχι μόνο απαξιώνεται η ΥΠΑ, αλλά ιδιωτικοποιούνται τα κρατικά αεροδρόμια, ενώ προβλέπονται απολύσεις προσωπικού της Υπηρεσίας.

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 8.30 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι της προσεχούς Πέμπτης, για τους εργαζόμενους που απασχολούνται με συμβάσεις στο δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εξήγγειλε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ.Στάση εργασίας τις ίδιες ώρες έχει προκηρύξει για την Πέμπτη και η ΑΔΕΔΥ, ενώ την ίδια μέρα στις 9 το πρωί οι συμβασιούχοι θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στον Άρειο Πάγο, όπου στη διευρυμένη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα συζητείται η υπόθεση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.Εκτός από τη στάση εργασίας της Πέμπτης, η Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε νέο κύκλο κινητοποιήσεων που ξεκινούν με συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας για την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011 και κορυφώνονται με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011.Η ΑΔΕΔΥ καλεί, επίσης, τους εργαζομένους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια, εναντίον των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου


Το θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αναθεώρησης του νόμου ή αναπροσαρμογής του. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν δέχθηκε καμία άλλη εκδοχή, πλην εκείνης της πλήρους εφαρμογής του νόμου που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, χωρίς καμία παρέκκλιση.Το ίδιο, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της συνεργασίας που είχε ο κ. Παπανδρέου με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, καθώς ένα από τα σοβαρά θέματα που ανέκυψαν, είναι η εφαρμογή του «αντικαπνιστικού νόμου».Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες,ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, κατά τη συνάντηση που είχαν.«Επιμένουμε στην εφαρμογή του νόμου, αλλά αυτό εξαρτάται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που πρέπει να ενεργοποιηθούν από τα συναρμόδια υπουργεία» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος θα προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου σήμερα, Τρίτη.

Έλεγχοι του ΕΦΕΤ για τις διοξίνες


Οι έλεγχοι για το διατροφικό σκάνδαλο με τις διοξίνες συνεχίζονται από τον ΕΦΕΤ,όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του φορέα και δηλώνεται με έμφαση ότι''σε κάθε νεότερη εξέλιξη ο ΕΦΕΤ θα πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό ενώ οποιοσδήποτε φορέας ζητά σχετική και ειδικότερη ενημέρωση τη λαμβάνει''.Ο ΕΦΕΤ αναφέρει ότι προχώρησε άμεσα σε σχετικούς προληπτικούς πανελλαδικούς ελέγχους, σε όλο το εύρος της τροφικής αλυσίδας. Συγκεκριμένα, περισσότερες από 85 επιχειρήσεις από όλη την επικράτεια (μεγάλες αλυσίδες Super Market,εισαγωγικές εταιρείες, ψυκτικές μονάδες, κρεοπωλεία,εταιρείες παραγωγής αλλαντικών, κεντρικές κρεαταγορές κ.ά.) έχουν ήδη ελεγχθεί, ενώ αριθμός δειγμάτων (περίπου 20) που αφορούν σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κοτόπουλα,γαλοπούλα, χοιρινό κρέας κ.ά.) έχει σταλεί προς ανάλυση στο Εργαστήριο "Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών" του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος".Τα πρώτα 5 εργαστηριακά αποτελέσματα σε κοτόπουλα, γαλοπούλα και χοιρινή πανσέτα, τα οποία μας γνωστοποιήθηκαν, ήταν αρνητικά ενώ ο ΕΦΕΤ λειτουργώντας στο πλαίσιο πολιτικής του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Διοξινών, για το έτος 2010, υπενθυμίζει ότι έχουν ήδη ελεγχθεί περίπου 100 τρόφιμα ζωικής προέλευσης, μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και σημαντικός αριθμός από τη Γερμανία, τα εργαστηριακά αποτελέσματα των οποίων ήταν επίσης αρνητικά.Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ σημειώνει ότι αμέσως μόλις ξέσπασε το διατροφικό επεισόδιο, συνέστησε εγγράφως στις ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων να προβούν στους επιβαλλόμενους σχετικούς προληπτικούς αυτοελέγχους.Από την αρχή του διατροφικού επεισοδίου, ήτοι της παρουσίας διοξινών σε ζωοτροφές, από τη Γερμανία (Information Notification 1771 - 28/12/2010) ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με τις αρμόδιες γερμανικές Αρχές.