Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΦΙΛΙΟΣ:«Δεν μπορούμε να μοιράσουμε δύο εκατομμύρια των Γιαννιωτών σε μη σύννομες ενέργειες του κ. Γκόντα και του κ. Τσάγκα»

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για απόψε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Για δεύτερη φορά αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για απόψε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά την άρνηση των εργαζομένων της πρώην ΑΔΕΙ να άρουν τον αποκλεισμό του Δημαρχείου.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, κατά την συνάντηση που είχε το μεσημέρι με αντιπροσωπεία των συμβασιούχων, τους ζήτησε να επιτρέψουν την λειτουργία του Δημαρχείου και να ορίσουν εκπροσώπους ώστε νε ξεκινήσει άμεσα το έργο της διαπαραταξιακής επιτροπής, σε υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.Οι εργαζόμενοι απόψε δεν επέτρεψαν το άνοιγμα του δημαρχείου, με αποτέλεσμα το Δημοτικό Συμβούλιο να μην συνεδριάσει και μία σειρά από επείγοντα και σημαντικά θέματα της πόλης να μείνουν σε εκκρεμότητα.«Τα περιθώρια διαλόγου εξαντλήθηκαν. Η συζήτηση τελείωσε. Ο διάλογος διακόπτεται με ευθύνη όσων αρνούνται να ανοίξουν το Δημαρχείο», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Ο κ. Φίλιος απόψε ενημέρωσε το Υπουργείο Εσωτερικών και την Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τις δυσλειτουργίες που δημιουργούνται στο Δήμο, ώστε σε συνεννόηση μαζί τους να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.«Η παράταξή μας δεν εκλέχτηκε για να κουκουλώσει τις ανομίες του κ. Γκόντα. Δεν είμαστε εδώ για να πάρουμε μπλάκνο για να σβήσουμε μη σύννομες ενέργειες. Εκλεγήκαμε για να βάλουμε το δημαρχείο να λειτουργήσει σε σύγχρονες βάσεις. Εκλεγήκαμε για να λειτουργούμε ισότιμα, δημοκρατικά και διάφανα. Αυτό κάνουμε. Δεν μπορούμε να μοιράσουμε δύο εκατομμύρια των Γιαννιωτών σε μη σύννομες ενέργειες του κ. Γκόντα και του κ. Τσάγκα», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.Ο κ. Φίλιος εξέφρασε την λύπη του για την στάση που κράτησε και απόψε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας, τονίζοντας «δεν βοηθά ούτε σήμερα για την επίλυση του προβλήματος και είναι πράγματι λυπηρό να ακούγονται φωνές οι οποίες με καλούν να παρανομήσω».Η παρακώλυση στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία της πόλης. Κατεπείγοντα θέματα δεν μπορούν να επιλυθούν και είναι άμεσος ο κίνδυνος ακινητοποίησης των απορριμματοφόρων, λόγω έλλειψης καυσίμων, όπως και απουσίας θέρμανσης στις σχολικές μονάδες του λεκανοπεδίου.«Αυτά που συμβαίνουν είναι πρωτόγνωρα. Μοίρασαν φρούδες ελπίδες και σήμερα αρνούνται να συμβάλλουν στην τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων», κατέληξε ο κ. Φίλιος στις δηλώσεις που έκανε.

Πρωτοβουλία διαπανεπιστημιακής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ

Ταξίδι του Τριαντάφυλλου Αλμπάνη στην Ουάσινγκτον

Μία πρωτοβουλία με σκοπό την στενότερη επαφή και συνεργασία του ακαδημαϊκού κόσμου των ΗΠΑ με τα ελληνικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον.Εμπνευστής αυτής της κίνησης για αναζήτηση έμπρακτων τρόπων διαπανεπιστημιακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής ήταν η Πρεσβεία της χώρας μας στην αμερικανική πρωτεύουσα υπό την καθοδήγηση του Έλληνα Πρέσβυ κ. Βασίλειο Κασκαρέλη. Το ταξίδι όσων Πρυτάνεων από ελληνικά πανεπιστήμια ανταποκρίθηκαν τελικά στην πρόκληση που τους απευθύνθηκε, έγινε υπό την αιγίδα του Κοινοφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης.Στη διήμερη συνάντηση,στην οποία συμμετείχε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης,μεταξύ των δύο πλευρών συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονταν με τις προοπτικές προώθησης από κοινού έρευνας, εκτέλεσης κοινών ακαδημαϊκών προγραμμάτων, ανταλλαγής φοιτητών αλλά και εκπαιδευτικού προσωπικού κ.α.Η η κατά τ' άλλα καινοτόμος πρωτοβουλία του Έλληνα Πρέσβη επισκιάστηκε από την άρνηση των μισών σχεδόν προσκεκλημένων πρυτανικών πανεπιστημιακών αρχών της χώρας μας να προσέλθουν σε αυτή τη συνάντηση στην Ουάσινγκτον. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση οι Πρυτάνεις του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αθήνας, Πελοποννήσου, Θεσσαλονίκης, Δυτικής Ελλάδας, Αιγαίου, Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Πανεπιστημίου Κρήτης και Πολυτεχνείου Κρήτης.

Πέρασε και από την Κομοτηνή ο ΠΑΣ Γιάννενα!

Στην κορυφή του πρωταθλήματος με 45 βαθμούς

Ο ΠΑΣ Γιάννενα με γκολ των Κώτσιου και Μπακαγιόκο πέρασε από την Κομοτηνή, επικρατώντας με 2-0 του Πανθρακικού στο ματς που έκλεισε την αυλαία της 18ης αγωνιστικής, αυξάνοντας την διαφορά από τον Παναιτωλικό στους 7 βαθμούς,10 από τον Διαγόρα και 12 από τον ΟΦΗ!
Πανθρακικός: Ανδριόλας, Περπερίδης, Μπουτζίκος, Νατσούρας, Ζησόπουλος, Λόπες, Σταματόπουλος (64' Μαρσέλο), Ρομπέρ, Κρις (69' Σουλτανίδης), Παπουλής, Ορλάντο.
ΠΑΣ Γιάννενα: Σικαλιάς, Ντάσιος, Πάντος (88' Μιχαήλ), Κώτσιος, Βάντερσον, Ανδράλας, Τζημόπουλος, Κυριάκος (63' Πατσατζόγλου), Ντε Βινσέντι (72' Σκούφαλης), Τζάνης, Μπακαγιόκο.

Από 1/7 η νέα λίστα για τα βαρέα


Από 1ης Ιουλίου θα εφαρμοστεί η νέα λίστα για τα βαρέα και ανθυγιεινά, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη σημερινή επίσκεψή του στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ.Ο κ. Κουτρουμάνης, επανέλαβε ότι ισχύουν οι ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού Νόμου 3863 σύμφωνα με τις οποίες δεν θίγονται όσοι έχουν συμπληρώσει 4.500 ένσημα εκ των οποίων τα 3.600 σε βαρέα και ανθυγιεινά και σημειώσε ότι αν υπάρξουν επί μέρους ρυθμίσεις θα εξετασθούν στη συνέχεια και μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Αν υπάρξουν αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους εξαιρεθούν από τη νέα λίστα ή ενταχθούν σε αυτή θα ξεκινήσουν σταδιακά από 1/1/2012 και για τις περισσότερες κατηγορίες από 1/1/2015.Το υπουργείο Εργασίας μελετά ευνοϊκές ρυθμίσεις για επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τα Ταμεία, δήλωσε ο Γ. Κουτρουμάνης.

Στα 10 στρέμματα η αρτιότητα στις περιοχές Natura

Αυστηρότερο πλαίσιο αδειοδότησης για έργα, σύμφωνα με νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Νέο αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης για έργα μέσα σε προστατευόμενες περιοχές που αποκλείει εντελώς τις οχλούσες δραστηριότητες σε περιοχές Natura, προβλέπει το σχέδιο νόμου για τη βιοποικιλότητα που κατέθεσε, την προηγούμενη εβδομάδα, στη Βουλή η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνητικού κόμματος, αλλά και της αντιπολίτευσης με τον βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Σταύρο Καλογιάννη να τονίζει με δηλώσεις του ότι τελικά η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, δεν θα πέσει από το μνημόνιο, αλλά απ' αυτό το νομοσχέδιο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει το μέγεθος των αντιδράσεων που υπάρχουν ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Με το νέο νομοσχέδιο το όριο αρτιότητας στις περιοχές Natura, που καλύπτουν περίπου το 25% της επικράτειας, αυξάνεται στα δέκα στρέμματα. Με το ίδιο σχέδιο νόμου δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να χαρακτηριστούν ως «περιφερειακά πάρκα» μεγάλες ελεύθερες περιοχές κοντά σε πόλεις, προκειμένου να προστατευθούν, χωρίς απαραίτητα σε αυτές να βρίσκεται κάποιο προστατευόμενο είδος χλωρίδας ή πανίδας.
Επιπλέον, για τις προστατευόμενες περιοχές προβλέπεται οριοθέτηση της παράκτιας ζώνης από τη στεριά, με ήπιες χρήσεις που δεν θα θίγουν το φυσικό ανάγλυφο, ενώ για όσες εκτάσεις υπάρχει οριστική πράξη χαρακτηρισμού, με την οποία πιστοποιείται ο μη δασικός χαρακτήρας τους, δεν θα ισχύει η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Εκτός σχεδίου δόμηση

Εδώ διατυπώνονται και δύο διαφορετικές απόψεις σε ότι αφορά τις παρεκκλίσεις. Η κατάργηση των παρεκκλίσεων, που επιχειρείται μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τις περιοχές ειδικού κάλλους (natura), αποτελεί τμήμα της συνολικής πολιτικής του ΥΠΕΚΑ για την εκτός σχεδίου δόμηση. Και όπως φαίνεται το Υπουργείο δεν έχει αποκρυσταλώσει την οριστική του θέση για το μεγάλο αυτό κεφάλαιο, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο μέχρι να κατατεθούν τα Ρυθμιστικά και να κινηθεί με γνώμονα την εκτός σχεδίου δόμηση στις δύο μεγάλες πόλεις.«Οι παρεκκλίσεις των 750 μέτρων εντός του αστικού ιστού ή των τεσσάρων στρεμμάτων στα όρια του, θα πρέπει να θεωρούνται παρελθόν,» σχολιάζουν οι αρμόδιοι «καθώς δημιουργούν πόλη «χταπόδι», μια πόλη δηλαδή ενεργοβόρα που αναπτύσσεται κατά μήκος των αξόνων της, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ενεργειακές, συγκοινωνιακές και πολιτιστικές παραμέτρους».Σε ότι αφορά την εφαρμογή της κατάργησης των παρεκκλίσεων, νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι η «διατύπωση του ν/σ είναι ασαφής σε ότι αφορά τις περιοχές natura. Συνήθως όταν αλλάζουν οι όροι δόμησης αφορούν το νέο ιδιοκτήτη, στην κυριότητα του οποίου θα περιέλθει το ακίνητο μετά την μεταβίβαση. Κάθε άλλη περίπτωση ισοδυναμεί με απομείωση της περιουσίας και ο θιγόμενος δύναται να προσφύγει στα δικαστήρια όπου και θα δικαιωθεί».

Στ. Καλογιάννης: «Θα πέσει η κυβέρνηση»
Το νομοσχέδιο που φτάνει σήμερα προς συζήτηση στην αρµόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των βουλευτών επειδή, όπως υποστηρίζουν, «µε τη γενική αύξηση της αρτιότητας των οικοπέδων από τα 4 στα 10 στρέμματα, ουσιαστικά μηδενίζεται η ήδη υποτονική, λόγω ύφεσης, οικοδομική δραστηριότητα».Ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Σταύρος Καλογιάννης με δηλώσεις του τόσο κατά τη διάρκεια της ημερίδας για την βιοποικιλότητα στη Λίμνη Παμβώτιδα που οργανώθηκε το Σάββατο, όσο και χθες, τόνισε την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο αυτό, λέγοντας μάλιστα ότι «εάν δεν παρθούν πίσω οι σχετικές ρυθμίσεις και το Υπουργείο δεν τις διορθώσει μέχρι σήμερα, μπορεί να πέσει η κυβέρνηση».Ταυτόχρονα σημείωσε πως πολλές από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι γενικόλογες και αόριστες, προσθέτοντας πως δεν μελετήθηκαν σε βάθος, σε αντίθεση με ότι γινόταν επί των δικών του ημερών, όπου, όπως είπε, έγινε πολλές τέτοιες ρυθμίσεις σε περιοχές Natura, αλλά έπειτα από μελέτη και εξαντλητικό διάλογο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Νέα τριήμερη αποχή των δικηγόρων


Σε τριήμερη αποχή προχωρούν την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 19, 20, 21 Ιανουαρίου οι δικηγόροι όλης της χώρας, εκτός των Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.Να θυμίσουμε πως οι δικηγόροι-μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων,απέχουν από σήμερα,οπότε τα δικαστήρια δεν θα λειτουργήσουν όλη την εβδομάδα.

Κατεβάζουν ρολά τα φαρμακεία!


Σε πανελλαδικές επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες προχωρούν έως και τις 28 Ιανουαρίου οι φαρμακοποιοί, τασσόμενοι κατά των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει το ν/σχ για το άνοιγμα του επαγγέλματός, ξεκινώντας από μεθαύριο Τετάρτη.Όπως αποφάσισε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή , 19, 20 και 21 Ιανουαρίου και τις ίδιες ημέρες την ερχόμενη εβδομάδα (26, 27 και 28 Ιανουαρίου).Για το διάστημα αυτό οι ασθενείς με ιατρική συνταγή θα εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία υπηρεσίας.Μετά το πέρας των ανακοινωθέντων κινητοποιήσεων θα συγκληθούν έκτακτες γενικές συνελεύσεις για να καθοριστεί η περαιτέρω στάση που θα τηρήσει ο κλάδος. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα και αύριο κλειστά είναι τα φαρμακεία του Πειραιά.«Απορρίπτουμε στο σύνολό του το απαράδεκτο κυβερνητικό σχέδιο», τονίζει ο ΠΦΣ και συμπληρώνει: «Καταγγέλλουμε την προσπάθεια αφανισμού του ελληνικού φαρμακείου και την πλήρη εμπορευματοποίηση της φαρμακευτικής περίθαλψης, προς εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων».«Το Φαρμακείο βρίσκεται υπό διωγμό. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την εξόντωση μας και την κατάρρευση του Ασφαλιστικού Συστήματος», καταλήγει σχετική ανακοίνωση.

Αναθεώρηση των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού


Στην άμεση προκήρυξη της αναθεώρησης των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις δώδεκα Περιφέρειες της χώρας θα προχωρήσει το ΥΠΕΚΑ.Βασικός του στόχος είναι η περαιτέρω θωράκιση της μεταρρύθμισης του "Καλλικράτη" όπως ανήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης.«Με την εξειδίκευση των κατευθύνσεων των Περιφερειακών Πλαισίων θα υποστηριχθούν πιο αποτελεσματικά οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και οι νέες Κρατικές Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όταν θα καταρτίζουν τα μεσοπρόθεσμα αναπτυξιακά τους προγράμματα. Κατευθύνσεις θα δοθούν, επίσης, στους Καλλικράτειους Δήμους ώστε να βοηθηθούν στο σχεδιασμό της χωρικής ανάπτυξης που εμπίπτει στη δική τους αρμοδιότητα», σημείωσε ο κ. Σηφουνάκης.

Προφυλακιστέοι οι τέσσερις νεαροί-ελεύθερη η 27χρονη Γερμανίδα


Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις τυπικές απολογίες που έδωσαν στη 19η τακτική ανακρίτρια, οι τέσσερις νεαροί κατηγορούμενοι για υποθέσεις τρομοκρατίας που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη.Πρόκειται για τους 23χρονους Δημήτρη Φέσσα, Δημήτρη Δημτσιάδη, Χαράλαμπο Στυλιανίδη και τον 21 ετών Σωκράτη Τζίφκα.Η 27χρονη Γερμανίδα, που, συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή, και απολογήθηκε σήμερα για την ίδια υπόθεση, αφέθηκε ελεύθερη, ύστερα από διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα για το θέμα της προφυλάκισής της. Η ανακρίτρια είχε τη γνώμη ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερη, ενώ η εισαγγελέας ότι πρέπει να προφυλακιστεί. Ετσι, το θέμα θα λυθεί τις επόμενες ημέρες με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Nέες κινητοποιήσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ


Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 8.30 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι της προσεχούς Πέμπτης, για τους εργαζόμενους που απασχολούνται με συμβάσεις στο δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εξήγγειλε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ. Στάση εργασίας τις ίδιες ώρες έχει προκηρύξει για την Πέμπτη και η ΑΔΕΔΥ, ενώ την ίδια μέρα στις 9 το πρωί οι συμβασιούχοι θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στον Άρειο Πάγο, όπου στη διευρυμένη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα συζητείται η υπόθεση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.Εκτός από τη στάση εργασίας της Πέμπτης η η Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ κατά τη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε νέο κύκλο κινητοποιήσεων που ξεκινούν με συλλαλητήριο κατά της Ακρίβειας για την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011 και κορυφώνονται με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011.Η ΑΔΕΔΥ καλεί επίσης τους εργαζομένους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια εναντίον των αλλαγών που προωθεί η Κυβέρνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οι Ρωμανιώτες της Αθήνας διοργανώνουν τον ετήσιο χορό τους


Η αδελφότητα Ρωμανιωτών Ιωαννίνων της Αθήνας, διοργανώνει την ετήσια χοροεσπερίδα το Σάββατο 22 Ιανουαρίου το βράδυ στο Κέντρο «Πανόραμα» στη Μαγούλα Αττικής.Θα τραγουδήσει ο Ρωμανιώτης τραγουδιστής, Γιώργος Τζίμας, ενώ θα συμμετάσχει ο Γρηγόρης Κατσίλης αλλά και η τραγουδίστρια Βάσω Χατζή.Η αδελφότητα Ρωμανιωτών σε ανακοίνωσή της καλεί τα μέλη και τους φίλους να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση και να διασκεδάσουν όλοι μαζί.Τηλέφωνο για κρατήσεις τραπεζιών: 210 5551154 -155

Βασική προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής η διαφύλαξη των κοινόχρηστων χώρων


Η διαφύλαξη των κοινόχρηστων χώρων, είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής. Τα πάρκα, οι πεζόδρομοι και τα πεζοδρόμια, είναι χώροι στους οποίους συχνά αποτυπώνεται το επίπεδο του πολιτισμού μας.Η θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ξεκάθαρη. Οι χώροι πρασίνου και οι κοινόχρηστοι χώροι ανήκουν στους πολίτες. Η συνεργασία τους είναι επιβεβλημένη ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.Προς την κατεύθυνση αυτή, γίνεται σαφές ότι απαγορεύεται το παρκάρισμα στο Πάρκο Λιθαρίτσια και στο Πάρκο Κουραμπά, όπως και σε κάθε άλλο πάρκο της πόλης.Απαγορεύεται επίσης το παρκάρισμα σε όλους τους πεζοδρόμους, όπως σε αυτόν όπισθεν της Νομαρχίας και στο Πάρκο Κατσάρη, ο οποίος συχνά μετατρέπεται σε χώρο παρκαρίσματος οχημάτων.Υπενθυμίζεται δε, ότι στην οδό Αβέρωφ και στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, επιτρέπεται μόνο η ολιγόλεπτη στάθμευση.«Λιγότερο αυτοκίνητο, σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής. Γνωρίζουμε ότι το κυκλοφοριακό είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα της πόλης. Πέρα από τα μέτρα που θα πάρει ο Δήμος, χρειάζεται η συνεργασία των πολιτών για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πέραν αυτού οι χώροι πρασίνου, όπως είναι τα πάρκα, και οι κοινόχρηστοι χώροι, ανήκουν στους πολίτες. Οφείλουμε όλοι να τους σεβόμαστε και οφείλουν να τους σέβονται οι οδηγοί. Στα Γιάννινα δυστυχώς τείνει να γίνει παράδοση να μετατρέπονται τα πάρκα σε πάρκινγκ. Αυτό πρέπει να πάρει τέλος», τόνισε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.

Αυστηρά μέτρα
Αυστηρά μέτρα απαγόρευσης του παρκαρίσματος έχουν ληφθεί ήδη στο Πάρκο Λιθαρίτσια.Η αρμόδια αντιδήμαρχος Βούλα Τσίλη, επεσήμανε πως το πάρκο δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης και ευχαριστεί τους πολίτες για την ανταπόκρισή τους στην προσπάθεια αυτή. «Τυχόν παραβάσεις θα ελέγχονται και θα διαπιστώνονται από τα αρμόδια όργανα της Τροχαίας Ιωαννίνων και της Δημοτικής Αστυνομίας, με τις νόμιμες συνέπειες για τους παραβάτες», τόνισε η κ. Τσίλη.Η Δημοτική Αρχή αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης θέσεων παρκαρίσματος, αλλάζει την τιμολογιακή πολιτική του δημοτικού πάρκινγκ.Έτσι για το πρώτο μισάωρο, το παρκάρισμα θα είναι δωρεάν. Για την επόμενη μία ώρα το κόστος θα ανέρχεται στο ένα ευρώ και για κάθε επιπλέον ώρα το κόστος θα φτάνει τα πενήντα λεπτά.Παράλληλα θα εκδοθεί μηνιαία κάρτα στάθμευσης, το κόστος της οποίας θα φτάνει στα πενήντα ευρώ και εβδομαδιαία κάρτα, το κόστος της οποίας θα είναι δώδεκα ευρώ.Τέλος από την Δημοτική Αρχή γίνεται γνωστό ότι ακυρώνονται όλες οι κάρτες ελευθέρας στάθμευσης που είχαν εκδοθεί κατά το παρελθόν και εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις δυόμισι χιλιάδες. Άμεσα θα γίνει γνωστή η διαδικασία έκδοσης νέων καρτών με βάση τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.Να σημειωθεί ότι για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων αυτών και για λόγους κυρίως τεχνικούς, θα απαιτηθεί σύντομο χρονικό διάστημα κι γι΄ αυτό ζητείται η κατανόηση των συμπολιτών.

ΟΑΕΔ: Εως 11/2 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχορήγησης ξενοδοχείων


Πρόγραμμα επιχορήγησης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τη διατήρηση θέσεων εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων την χρονική περίοδο από 1η Νοεμβρίου 2010 έως 28η Φεβρουαρίου 2011, θέτει σε εφαρμογή ο ΟΑΕΔ.Τη σχετική υπουργική απόφαση υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης, ενώ ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Η. Κικίλιας, εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο για την έναρξη του προγράμματος.Όπως διευκρινίζεται, η επιχορήγηση των επιχειρήσεων, που θα συνεχίσουν την λειτουργία τους την περίοδο αυτή, θα είναι ισόποση με το ημερήσιο επίδομα ανεργίας, που δικαιούται ο κάθε απασχολούμενος ξενοδοχοϋπάλληλος για κάθε ημέρα απασχόλησης του στο διάστημα αυτό. Το ανώτερο όριο είναι 25 ημέρες απασχόλησης ανά μήνα, μέχρι 100 ημέρες συνολικά.Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν και όσες επιχειρήσεις λειτουργήσουν για μικρότερο διάστημα από τους τέσσερις μήνες, με επιχορήγηση ανάλογη για κάθε ξενοδοχοϋπάλληλο.Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση τους στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) της περιοχής τους, μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 2011.

Αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης για έργα σε προστατευόμενες περιοχές


Νέο, αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης για έργα μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, που αποκλείει εντελώς τις οχλούσες δραστηριότητες σε περιοχές Natura, προβλέπει το σχέδιο νόμου για τη βιοποικιλότητα που κατέθεσε, την προηγούμενη εβδομάδα, στη Βουλή η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.Συγκεκριμένα, το όριο αρτιότητας στις περιοχές Natura, που καλύπτουν περίπου το 25% της επικράτειας, αυξάνεται στα 10 στρέμματα. Με το ίδιο σχέδιο νόμου δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να χαρακτηριστούν ως «περιφερειακά πάρκα» μεγάλες ελεύθερες περιοχές κοντά σε πόλεις, προκειμένου να προστατευθούν, χωρίς απαραίτητα σε αυτές να βρίσκεται κάποιο προστατευόμενο είδος χλωρίδας ή πανίδας.Επιπλέον, για τις προστατευόμενες περιοχές προβλέπεται οριοθέτηση της παράκτιας ζώνης από τη στεριά, με ήπιες χρήσεις που δεν θα θίγουν το φυσικό ανάγλυφο, ενώ για όσες εκτάσεις υπάρχει οριστική πράξη χαρακτηρισμού, με την οποία πιστοποιείται ο μη δασικός χαρακτήρας τους, δεν θα ισχύει η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών.Το νομοσχέδιο που φτάνει την Τρίτη προς συζήτηση στην αρ΅όδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των βουλευτών επειδή, όπως υποστηρίζουν, «΅ε τη γενική αύξηση της αρτιότητας των οικοπέδων από τα 4 στα 10 στρέμματα, ουσιαστικά μηδενίζεται η ήδη υποτονική, λόγω ύφεσης, οικοδομική δραστηριότητα».

Εκδήλωση για τα 20χρονα της «Ομόνοιας» στη Δερβιτσάνη


Την ικανότητα που επέδειξε η οργάνωση της ελληνικής μειονότητας «Ομόνοια», να συσπειρώσει το ελληνικό στοιχείο και να συντονίσει την αγωνιστικότητα των ελληνικής καταγωγής πολιτών της Αλβανίας, τονίζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε μήνυμά του με την ευκαιρία των 20 χρόνων από την ίδρυση της οργάνωσης, που γιορτάστηκε πανηγυρικά, χθες, στη Δερβιτσάνη.«Για όλους εμάς η 'Ομόνοια', όπως άλλωστε το όνομά της υπονοεί, ιδρύθηκε και ενηλικιώθηκε ως η οργάνωση όλων των Ελλήνων της Αλβανίας και ο φορέας εκείνος, που έσκυψε πάνω από τα προβλήματα των Ελλήνων μειονοτικών για να τους προστατεύσει σε ένα συχνά όχι φιλικό περιβάλλον και πάλεψε για την εκπλήρωση των δικαίων τους», τονίζει -μεταξύ άλλων- στο μήνυμά του ο κ. Παπούλιας.«Στόχος και ταυτόχρονα ευχή μου κατά την επέτειο αυτή είναι, στις μελλοντικές δράσεις, το στοιχείο της ενότητας να διατηρηθεί και να απαλλαγεί από κάθε λογική αποκλεισμού», επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «οι συνθήκες στην Αλβανία έχουν αλλάξει ριζικά και μαζί με αυτές είναι διαφορετικά τα μέσα που υπάρχουν στη διάθεσή μας για να διασφαλιστεί μία υγιής και ισχυρή παρουσία των Ελλήνων μειονοτικών στην Αλβανία».Η εκδήλωση για τα 20χρονα της «Ομόνοιας», στο πολιτιστικό κέντρο Δερβιτσάνης, αποτέλεσε γιορτή για την ελληνική μειονότητα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ελληνικής πολιτείας και μεγάλου πλήθους ομογενών. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης.Στην εκδήλωση παρέστησαν -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της «Ομόνοιας», Βασίλης Μπολάνος, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Νικόλαος Πάζιος, ο πρόξενος Αργυροκάστρου, Ιωάννης Ριζόπουλος, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, πρώην βουλευτής Λευκάδας, Θοδωρής Σολδάτος, όπως και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων, Μιχάλης Παντούλας. Επίσης, το "παρών" έδωσε και ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του LSI, Βαγγέλης Τάβος.Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία, πρωτοστατούντος του μητροπολίτη Αργυροκάστρου, Δημητρίου. Στη συνέχεια, τελέστηκε μνημόσυνο για τους εκλιπόντες ιδρυτές και αγωνιστές της «Ομόνοιας».Για την ιστορία, το έργο και τους αγώνες της οργάνωσης μίλησε ο πρόεδρός της, Βασίλης Μπολάνος, ενώ ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, αναφέρθηκε στην ανάγκη της πραγματικής και όχι ψευδεπίγραφης ενότητας. «Υπάρχει αγωνία μεταξύ των Βορειοηπειρωτών, για την ενότητα. Θέλουν να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα, ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι όχι σε μια ψευδεπίγραφη ενότητα, αλλά σε μια ενότητα στόχων», είπε χαρακτηριστικά.

Ομιλία Δ. Δόλλη
Τη στήριξη της Ελλάδας προς την «Ομόνοια», μετέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος εξήρε τη δράση της οργάνωσης, όπως και του ΚΕΑΔ, όλα αυτά τα χρόνια.«Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τις σκληρές μάχες που δόθηκαν και όσα κερδήθηκαν στην 20χρονη πορεία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το συνολικό ισοζύγιο και ο πολιτικός απολογισμός της δράσης και της λειτουργίας της "Ομόνοιας" και του ΚΕΑΔ είναι θετικά, ειδικά ως προς τους στόχους της συσπείρωσης και ενιαίας εκπροσώπησης όλων των Ελλήνων της Αλβανίας, της διεκδίκησης των αυτονόητων και αναφαίρετων δικαιωμάτων μας και κυρίως της εμπέδωσης ενός αισθήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας, που πηγάζει από την ύπαρξη ενός φορέα, που έχει φωνή για το σύνολο του ομογενειακού πληθυσμού», τόνισε -μεταξύ άλλων- ο κ. Δόλλης.Παράλληλα, επισήμανε ότι υπάρχουν αιτήματα εκείνης της εποχής, που μας απασχολούν και σήμερα, αλλά και αρνητικά σημεία που εμφανίζονται, όταν λησμονείται ότι η «Ομόνοια» είναι μία και πρέπει να αγκαλιάζει όλους τους μειονοτικούς.«Όταν εκκρεμούν και χρονίζουν προβλήματα όπως το ιδιοκτησιακό, η επιστροφή των κοινοτικών και εκκλησιαστικών περιουσιών, η αντικειμενική απογραφή, το εκπαιδευτικό και πολλά άλλα, θα ήταν βαρύ πολιτικό σφάλμα να προωθούνται προσωπικές φιλοδοξίες, να ενισχύονται ανώφελες ρήξεις και τελικά να μην αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις που είναι μπροστά μας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Δόλλης.Καταλήγοντας, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η ελληνική εθνική μειονότητα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πόλο και γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα δοθούν λύσεις για την κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων. «Άλλωστε, η Αλβανία», είπε, «είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ και άρα σύμμαχος με την Ελλάδα και ακολουθεί πορεία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, για την οποία έχει τη στήριξή μας. Είναι αυτονόητο ότι καλείται να αποδεχτεί και να εφαρμόσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα και επιταγές».

Mόνο η οικονομία θα φέρει εκλογές

thumb

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Δυόμισι μόλις μήνες μετά τη διατύπωση του εκλογικού «διλήμματος» που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε θέσει εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, εδώ είμαστε πάλι να συζητάμε για... εκλογές. Ημερομηνίες έπεσαν ήδη στο τραπέζι της σεναριολογίας, τα κόμματα δείχνουν έτοιμα – ή, καλύτερα, θεωρούν σχεδόν βέβαιη την προσφυγή στην κάλπη – ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν και παίρνουν.Το πρώτο ερώτημα πάντως δεν είναι αν θα γίνουν εκλογές. Αλλά γιατί θα μπορούσαν – ή γιατί θα έπρεπε – να γίνουν, δεδομένου ότι, σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις, αφ’ ενός το ΠΑΣΟΚ διατηρεί προβάδισμα, αλλά κυμαινόμενο, σε πολύ χαμηλό επίπεδο και επομένως επισφαλές, αφ’ ετέρου οι απαντήσεις των ερωτώμενων στις έρευνες είναι συντριπτικά αρνητικές ως προς την προοπτική εκλογών.

Μια μικρή επιστροφή στην προεκλογική περίοδο της αυτοδιοικητικής κάλπης ίσως μας δίνει κάποιες απαντήσεις. Γράφαμε λοιπόν στις 26.10.2010, μετά την περίφημη διακαναλική συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου:«Θα μπορούσε ένας έλλογος παρατηρητής να εστιάσει στις πολλές αντιφάσεις οι οποίες χαρακτήρισαν τον εν γένει αποσπασματικό, με πολλές ασάφειες και αποσιωπήσεις χθεσινοβραδινό λόγο του πρωθυπουργού – όχι βεβαίως λόγω... "κακών ελληνικών", σύμφωνα με τη φθηνή κριτική που συνήθως του ασκείται, αλλά εξ αιτίας της απροθυμίας του να απαντά ευθέως σε οτιδήποτε κρίσιμο. Εκτός από τα δυο - τρία πράγματα που ο ίδιος ήθελε να πει ή να αφήσει να εννοηθούν.Το πρώτο σημαντικό σημείο, λοιπόν, αφορά το τι θα καθορίσει μια προσφυγή του σε εθνικές εκλογές. Το αποτέλεσμα στην Αυτοδιοίκηση; Ίσως, αλλά όχι μόνο του. Χωρίς αρχικά να τους ονοματίσει, μίλησε για "παράγοντες οι οποίοι θα συνεκτιμηθούν". Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες; Στη συνέχεια έγινε – έστω πλαγίως και αποσπασματικά – σαφέστερος:

Οι συνολικές εξελίξεις: "Θα πρέπει να συναθροίσουμε όλες τις εξελίξεις στη χώρα και, αν βρεθούμε σε αδιέξοδο, τότε ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πάμε μπροστά ή όχι".

Η απώλεια ελέγχου του παιχνιδιού εκ μέρους του: "Δεν έχω λόγο και πρόθεση να πάω σε εθνικές εκλογές, αλλά, αν βαρύνει η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα μιας κυβέρνησης να προωθεί τις αλλαγές, θα υπάρξει η απόφαση του ελληνικού λαού".

Οι... αγορές: "Οι αγορές αξιολογούν το αποτέλεσμα των εκλογών". Επιπλέον "πρέπει να στέλνουμε ξεκάθαρα μηνύματα στο εξωτερικό αλλά και σε όσους επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας για μικροπολιτικούς ή άλλους λόγους".

Μήπως όμως ο κυριότερος λόγος (το "αδιέξοδο") προσφυγής στην κάλπη δεν είναι η τυχόν ήττα στην αυτοδιοίκηση αλλά η αποτυχία της κυβέρνησης στην οικονομία; Το ερώτημα του ετέθη ευθέως και με αναμφισβήτητη σαφήνεια. Όμως, με μια επιδεικτική παύση, απέφυγε να το απαντήσει. Κατά τον ίδιο τρόπο είτε παρέκαμψε κάθε επί της ουσίας συζήτηση για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας είτε κατέφυγε στη βαρετή επανάληψη πασίγνωστων κοινοτοπιών».

Κανένας άλλος!

Σήμερα το παιχνίδι εξακολουθεί να παίζεται με τους ίδιους όρους. Ο πλέον καθοριστικός λόγος για προσφυγή σε εκλογές παραμένει η οικονομία και, ειδικότερα, το ενδεχόμενο αδυναμίας της κυβέρνησης να τη διαχειριστεί.

Κανένας άλλος λόγος δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια διαδικασία η οποία πιθανότατα θα βάλει σε ρίσκο τη σημερινή καθαρή πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, η οποία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει αντιμετωπίσει τριγμούς.

Κανένας άλλος λόγος δεν μπορεί να οδηγήσει τον πρωθυπουργό στο ρίσκο η σημερινή αυτοδυναμία του να αντικατασταθεί από μια κυβέρνηση «οικουμενική» ή, το πιθανότερο, «ψευδοοικουμενική» – δεδομένης της βέβαιης άρνησης της Αριστεράς και πιθανότατα της Ν.Δ. να συμμετάσχουν.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την πρωθυπουργική απόφαση για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία;

1. Η προοπτική να επιβληθεί στην Ελλάδα μορφή ελεγχόμενης πτώχευσης, ενδεχόμενο που παραμένει πάντα ανοιχτό και από τους περισσότερους αναλυτές παγκοσμίως θεωρείται βέβαιο.

2. Η πολύ σοβαρή πιθανότητα πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης να εμφανίσει σοβαρή «πρόοδο» ως προς τις απαιτήσεις του Μνημονίου. Αυτό θα σημαίνει ότι οι επιτηρητές θα απαιτήσουν και η κυβέρνηση θα επιβάλει ακόμη πιο σκληρά και πιο άδικα οικονομικά μέτρα χωρίς διακρίσεις και αίσθηση «δικαιοσύνης».Το ενδεχόμενο αυτό, μεταξύ άλλων, σημείωσε και ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος προ ημερών σε συνέντευξή του λέγοντας ότι:«Εάν δεν επιτύχει αυτό το ντελικάτο κυβερνητικό πρόγραμμα της απόκτησης πόρων με αυτοχρηματοδότηση, δηλαδή με περιορισμό της ακαταστασίας και της σπατάλης, εάν αυτό δεν προκόψει, και θα το ξέρουμε τον Φεβρουάριο, τότε θα υποκατασταθεί με άλλες πολιτικές οριζόντιες και άδικες, για τις οποίες δεν ξέρω και αν υπάρχει και προθυμία από κανέναν να τις ασκήσει».

3. Η επιταχυνόμενη επιδείνωση όλων των δεικτών της οικονομίας και η συνεχής διεύρυνση των πληττόμενων κοινωνικών στρωμάτων ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι πολλοί απ’ όσους σήμερα πλήττονται αγρίως έχουν για πολλά χρόνια αποτελέσει βασικούς κοινωνικούς συμμάχους του.Το παιχνίδι, όμως, δεν είναι εύκολο ούτε απλό. Πολλοί οι παράγοντες που θα το καθορίσουν και πολλές οι αβεβαιότητες, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και έξω απ’ αυτήν – άλλωστε το έχουμε πει και παλαιότερα: οι μεγάλες «ειδήσεις» για την Ελλάδα θα έλθουν «από το εξωτερικό».Καθώς όμως δεν είναι δυνατόν στο πλαίσιο ενός μόνο σχολίου ή ρεπορτάζ να ειπωθούν τα πάντα, τις επόμενες μέρες θα επανέλθουμε. Άλλωστε σε πολλά επίπεδα ο κόμπος σύντομα θα φτάσει στο χτένι. Αν δεν έχει φτάσει ήδη...


topontiki

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Τραυματίστηκε 28χρονος Λιμενοφύλακας


Την Κυριακή κατά την διενέργεια ελέγχων, στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, τραυματίστηκε 28χρονος Λιμενοφύλακας, ο οποίος βρισκόταν στο πίσω μέρος φορτηγού οχήματος,όταν ο οδηγός του άνοιξε την πόρτα του επικαθήμενου για έλεγχο και από τον χώρο του φορτίου έπεσε επάνω του μεταλλικό αντικείμενο, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ελαφρά στο κεφάλι. Ο 28χρονος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστη θλαστικό τραύμα τριχωτού κεφαλής, από όπου εξήλθε και προβλέπεται επανεξέταση.Από την Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας διενεργείται ένορκη διοικητική εξέταση.

Κλειστοί αύριο οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Ιωαννιτών


Κλειστοί θα παραμείνουν αύριο Τρίτη 18 Ιανουαρίου οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Ιωαννιτών.Η απόφαση ελήφθη από τον τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου, με αφορμή την διακοπή νερού που θα σημειωθεί από σήμερα το βράδυ και μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης.Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Κοινωνικής Πολιτικής Φίλιππας Τσουμάνης, χωρίς την παροχή νερού είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των βρεφών και των νηπίων.Από τον Δήμο ζητείται η κατανόηση των πολιτών για την ταλαιπωρία που μπορεί να υπάρξει.

Αποχώρησαν από το εδώλιο όλοι οι κατηγορούμενοι για τους «Πυρήνες Φωτιάς»


Αποχώρησαν από το εδώλιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όλοι οι κατηγορούμενοι στη δίκη των «Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους να μην καταγράφονται τα στοιχεία όσων επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν τη δίκη.Με πρώτο τον Χάρη Χατζημιχελάκη όλοι οι κατηγορούμενοι αποχώρησαν, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα της προέδρου του δικαστηρίου για την ανάγκη καταγραφής των στοιχείων των παριστάμενων στη δίκη. «Μείνε να δικάσεις μόνη σου με τους αστυνομικούς», φέρεται να είπε ο κατηγορούμενος απευθυνόμενος στην πρόεδρο.Προηγουμένως η πρόεδρος διευκρίνισε ότι επειδή το δικαστήριο βρίσκεται σε χώρο φυλακών, όσοι εισέρχονται θα παραδίδουν τις ταυτότητές τους στη φρουρά για όσο παραμένουν εντός του χώρου. Η διευκρίνιση της προέδρου προκάλεσε εντονότατη αντίδραση, τόσο από τους συνηγόρους υπεράσπισης, που έκαναν λόγο για εμπαιγμό όσων θέλουν να παρακολουθήσουν τη δίκη, όσο και των κατηγορουμένων.Οι έξι κατηγορούμενοι, που είναι προσωρινά κρατούμενοι, αλλά και οι τρεις που είναι ελεύθεροι, αποχώρησαν από την αίθουσα και δήλωσαν ότι εφόσον ισχύσει η συγκεκριμένη απόφαση θα ζητήσουν και από τους συνηγόρους να μην τους εκπροσωπήσουν. Η πρόεδρος επανέλαβε ότι η απόφαση έχει ληφθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νέα ένταση.Κατά την αποχώρηση των κρατουμένων με τη συνοδεία φρουράς, δεκάδες φίλοι τους που βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα, άρχισαν να τους χειροκροτούν και να φωνάζουν συνθήματα, όπως «Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά».Ένταση μεταξύ της υπεράσπισης και της έδρας δημιουργήθηκε επίσης όταν η πρόεδρος γνωστοποίησε πως την ενημέρωσαν ότι δεν είναι εφικτή η μαγνητοφώνηση των πρακτικών. Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να επικοινωνήσουν με τους κατηγορούμενους ώστε να πάρουν τη συναίνεσή τους για να προσφύγουν κατά της απόφασης τόσο για το θέμα των πρακτικών όσο και για το θέμα των ταυτοτήτων, καθώς, όπως τόνισαν, η πρόεδρος με την εκφώνηση της απόφασης για πρακτικά και ταυτότητες δεν διευκρίνισε εάν είναι διάταξή της ως διευθύνουσας ή απόφαση του δικαστηρίου.

Kλίμα έντασης

Η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ξεκίνησε σήμερα στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, σε τεταμένο κλίμα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.Στην αρχή της διαδικασίας οι κατηγορούμενοι δήλωσαν πως δεν αποδέχονται το κατηγορητήριο και δεν αναγνωρίζουν το δικαστήριο, ενώ ζήτησαν να επιτραπεί η είσοδος των ομοϊδεατών τους στην αίθουσα.Όλα άρχισαν όταν ο κατηγορούμενος ο Παναγιώτης Μασούρας ζήτησε ενώπιον του δικαστηρίου να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δίκης και να μην καταγράφονται στην είσοδο τα στοιχεία των «συντρόφων τους».Στη συνέχεια το δικαστήριο έκανε δεκτά τα αιτήματα της υπεράσπισης όσον αφορά τη μαγνητοφώνηση των πρακτικών και όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, θα μεριμνήσει, ώστε να λυθούν τα υλικοτεχνικά ζητήματα.Επίσης, δεκτό έγινε το αίτημα να μην φορούν χειροπέδες οι κατηγορούμενοι στη διάρκεια των διακοπών της διαδικασίας, εφόσον παραμένουν στην αίθουσα.Οπως είπε η πρόεδρος, «είναι αποδεκτή η επίδειξη ταυτότητας, μηδενός εξαιρουμένου, η πρώτη που επέδειξα ήμουν εγώ, δεν είναι όμως αποδεκτές οι λίστες και οι φωτοτυπίες στοιχείων. Η είσοδος στο ακροατήριο θα είναι αδιακώλυτη. Θα μπαίνουν όλοι ανεξαιρέτως, όμως θα εισέρχονται τόσοι όσοι είναι και τα καθίσματα της αίθουσας».Μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε όταν κατηγορούμενοι ζήτησαν να αποχωρήσουν οι αστυνομικοί με πολιτικά που κάθονται σε θέσεις του ακροατηρίου.«Αν γίνουν προσαγωγές συντρόφων μας θα αποχωρήσουμε από τη δίκη και να δικάσετε μόνοι σας με τους φίλους σας τους μπάτσους», ακούστηκε να λέει στην πρόεδρο ο εκ των κατηγορουμένων, Παναγιώτης Αργυρού.Κατά τη διάρκεια διακοπής του δικαστηρίου δημιουργήθηκε νέα ένταση μεταξύ κατηγορουμένου και αστυνομικού με πολιτικά, που τον πλησίασε, αλλά και με φίλους των κατηγορουμένων που ζητούσαν από αστυνομικούς με πολιτικά να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

Ενδιαφέρουσα η ημερίδα για το οικοσύστημα της Παμβώτιδας

Την πλούσια ορνιθοπανίδα της θαύμασαν χθες με τηλεσκόπιο μικροί και μεγάλοι

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα για την βιοποικιλότητα και την παραγωγικότητα στην λίμνη Παμβώτιδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο «Κ. Παπούλιας» του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, το ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου, το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και την «Πίνδο Περιβαλλοντική», ενώ περιλαμβάνονταν και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως έκθεση φωτογραφίας, σεμινάριο παρατήρησης πουλιών κ.α.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Η συμβολή στον προβληματισμό της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών γύρω από τις απειλές και την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Λίμνης Παμβώτιδας μέσα από μία επιστημονική προσέγγιση ήταν, σύμφωνα με τους διοργανωτές ο σκοπός αυτής της ημερίδας.Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών κ. Γιώργος Θυφρονίτης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη η λίμνη μας να αντιμετωπιστεί ως οικοσύστημα και όχι ως δεξαμενή υδάτων.Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φιλ. Φίλιος, ο οποίος έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική εκδήλωση, ένα σωστό «εργαλείο», αφού όπως είπε μετά και την εφαρμογή του «Καλλικράτη» ο Δήμος Ιωαννιτών έχει την απόλυτη ευθύνη για τη διαχείριση του οικοσυστήματος της λίμνης.Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Τμήματος Ηπείρου κ. Γιώργος Ρεκατσίνας απαρίθμησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παμβώτιδα, με αποτέλεσμα να κλονίζεται το υδρολογικό ισοζύγιο.Ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρος Καλογιάννης, καθ’ ύλην αρμόδιος για περιβαλλοντικά θέματα, άσκησε κριτική στους χειρισμούς της Κυβέρνησης και στάθηκε περισσότερο στο ότι το Προεδρικό Διάταγμα για την λίμνη θα πρέπει να ακολουθήσει την θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου.Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιπρύτανης κ. Κώστας Καψάλης, διαβάζοντας και τον χαιρετισμό του Πρύτανη κ. Τρ. Αλμπάνη, ο οποίος απουσίαζε από την εκδήλωση, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στην ημερίδα προσήλκυσε και η έκθεση φωτογραφίας που παρουσιάζονταν παράλληλα στον Πανεπιστήμιο με τίτλο «Τα πουλιά της λίμνης».

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΜΕ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της ημερίδας για την βιοποικιλότητα χθες το πρωί μικροί και μεγάλοι που βρέθηκαν στο Πάρκο Ερμηνείας του Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν μέσα από τηλεσκόπιο και κιάλια τα είδη των πουλιών και τις συμπεριφορές τους, μιας και η λίμνη μας είναι πλούσια σε ορνιθοπανίδα.Στελέχη της τοπικής Ορνιθολογικής Εταιρείας εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι για την συμμετοχή του κόσμου και τον ενθουσιασμό που έδειξαν οι μικροί κυρίως επισκέπτες.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Οδοιπορικό στο αδιέξοδο της Ιόνιας Οδού!!!

Δεν ξέρω αν το θυμάστε, αλλά όπως σας είχα πει, υπήρχε η διαβεβαίωση ότι αυτή την βδομάδα που μας πέρασε θα δινόταν στην κυκλοφορία, το τμήμα της Ιόνιας οδού Άγ.Δημήτριος Πέτα (Κυράτσα)-Σελλάδες Κομποτίου.Θα έμπαιναν σε λειτουργία τα φανάρια από την πλευρά των Σελλάδων, λίγο μετά την διασταύρωση γα Κόπραινα και τα 8 χλμ της Ιόνιας θα δίνονταν στα αυτοκίνητα.Eίπα κι εγώ σήμερα να δω τον καινούργιο δρόμο...Μπαίνω από τον ισόπεδο κόμβο στην Κυράτσα απέναντι από το Super Market ΑΓΓΕΛΗ (αργότερα θα γίνει ανισόπεδος απ' ότι λένε)...


Πέφτω σε κάτι στενωπούς, αλλά δεν πειράζει, προσωρινό είναι, έχουν διαβεβαιώσει ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουν φτιάξει τον ανισόπεδο κόμβο...


Θαυμάζω την πινακίδα με τα στοιχεία του έργου...


Βλέπω ξαφνκά μπροστά μου ένα μηχάνημα που εμποδίζει την πορεία και κόβω ταχύτητα...


Φτάνω στον κόμβο στις Σελλάδες, όπου τάχα μου θα δούλευαν τα φανάρια και τάχα μου θα συνέχιζα τον δρόμο μου, αλλά όχι φανάρια δεν λειτουργούνε, ούτε δρόμο δεν έχω να διαβώ!!!


Αυτό που έχω μπροστά μου είναι μια κάθετη μπάρα, που με εμποδίζει να συνεχίσω και με υποχρεώνει να κάνω αναστροφή...Πώς και έπεσαν τόσο έξω οι "αρμόδιοι" που πριν λίγες μέρες διαβεβαίωναν ότι αυτή την εβδομάδα θα δινόταν στην κυκλοφορία τα 8 χλμ της παράκαμψης και ότι ήταν υπόθεση μιας ημέρας η ολοκλήρωση των έργων, εφόσον το επέτρεπε ο καιρός;Απ' όσο θυμάμαι ο καιρός ήταν υπέροχος. Ποιος τους εμπόδιζε λοιπόν να είναι εντάξει στις υποσχέσεις τους;


ΚΕΝΤΡΙ

Μεγάλη απάτη με πλαστά ένσημα στο ΙΚΑ Ιωαννίνων!


Στην κατάσχεση μεγάλου αριθμού εγγράφων και σκληρών δίσκων ηλεκτρονικών υπολογιστών από λογιστικά γραφεία και γραφεία εργολάβων οικοδομών των Ιωαννίνων,προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής,άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ που βρέθηκαν στα Γιάννενα, προκειμένου να ελέγξουν τις καταγγελίες που είχαν περιέλθει σε γνώση της υπηρεσίας σχετικά με μία μεγάλη απάτη που διαπιστώθηκε με πλαστά ένσημα του ΙΚΑ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά,οι "αετονύχηδες", πωλούσαν ένσημα σε οικοδόμους- μεταξύ των οποίων και πολλοί μετανάστες- για ημερομίσθια σε οικοδομές, τα οποία όμως υπερέβαιναν τον ανώτατο αριθμό των ενσήμων που προβλέπονται από τις διατάξεις. Τα ένσημα αυτά αποστέλλονταν ηλεκτρονικά, όπως υπάρχει αυτή η δυνατότητα, πλην όμως το ΙΚΑ δεν εισέπραττε ούτε ένα ευρώ!Ο οργανισμός ζημιώθηκε με πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ από την καλοστημένη απάτη, για την οποία αναμένονται ανακοινώσεις από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντός των ημερών.

Δεν άφησαν φράγκο στο ταμείο της ΑΔΕΙ!!!


Σε επτά λογαριασμούς,πέντε Ελληνικών τραπεζών, η ΑΔΕΙ είχε το… αστρονομικό ποσό των 117 ευρώ στις 27 Δεκεμβρίου!!!Την αποκάλυψη έκανε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιππας Φίλιος.Την ίδια ώρα,η ΑΔΕΙ οφείλει 1,9 εκ. ευρώ στο ΙΚΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων που τους οφείλει και τρία μηνιάτικα, ενώ οι οφειλές φτάνουν συνολικά τα 3 εκ. ευρώ,μεταξύ των οποίων και οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί 21 κινητών τηλεφώνων που είχε ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του!

Σύσκεψη του συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας


Η πρώτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου, πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτενής συζήτηση για ζητήματα που αφορούν κυρίως την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινόμενων, καθώς και μια πρώτη καταγραφή των προβλημάτων που κατά τόπους υπάρχουν.Ο Περιφερειάρχης, στην εισήγησή του, τόνισε για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, απαιτείται κοινή προσπάθεια και στην κατεύθυνση αυτή ζήτησε από όλους τους Ο.Τ.Α., τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και Φορείς την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων προκειμένου να ιεραρχηθούν οι ανάγκες και να γίνει προγραμματισμός παρεμβάσεων. Παράλληλα δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να εισηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο την ίδρυση Αυτόνομης Υπηρεσίας για τα αποστραγγιστικά έργα, ενώ ανακοίνωσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η Περιφέρεια θα αναζητήσει λύση με τις αρμόδιες κρατικές αρχές προκειμένου να εναρμονιστεί η λειτουργία των υπηρεσιών που ασχολούνται με το οδικό δίκτυο ώστε να μην υπάρχει διάχυση αρμοδιοτήτων. Ειδική μνεία κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε στα προβλήματα που εντοπίζονται στις αρμοδιότητες καθαρισμού των ποταμών, χειμάρρων και αποστραγγιστικών έργων, θέμα για το οποίο ο Περιφερειάρχης έχει ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.Τέλος στο πλαίσιο της έγκυρης προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο, έθεσε και το ζήτημα της υποβολής αιτήματος για μόνιμη παρουσία, το καλοκαίρι, πυροσβεστικού ελικοπτέρου, τύπου ERICKSSON, με έδρα την Ήπειρο.Τοποθετήσεις έκαναν επίσης οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο κ.κ. Ευ. Αργύρης, Κ. Κωτσαντής, Ν. Ζήκος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου κ. Χρ. Σταυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Σουλίου κ. Σταυρούλα Μπραϊμη, Ν. Σκουφά κ. Ευ. Γιαννούλης, ο Αντιδήμαρχος Κ. Τζουμέρκων κ. Γ. Δημητρίου, ο προϊστάμενος του Αεροδρομίου Ιωαννίνων κ. Χ. Μητσιμάρης.

Κύμα εξόδου λαθρομεταναστών από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας


Κατά «κύματα» επιχειρούν να φύγουν προς Ιταλία από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας παράνομοι μετανάστες.Το Σαββατοκύριακο οι λιμενικές αρχές εντόπισαν ύστερα από ελέγχους, κρυμμένους μέσα σε φορτηγά αυτοκίνητα αρκετούς μετανάστες.Κάποια από τα οχήματα διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες για οργανωμένες μεταφορές μεγάλου αριθμού μεταναστών.Μία τέτοια νταλίκα εντοπίστηκε, χθες μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, στην Ηγουμενίτσα, ενώ επρόκειτο να φορτωθεί σε πλοίο για την Ιταλία και όπως διαπιστώθηκε, στην ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη κρύβονταν 33 αλλοδαποί, ανάμεσά τους και μία γυναίκα.Το ταξίδι θα ήταν γι’ αυτούς εξαιρετικά επικίνδυνο, αφού δεν είχε προβλεφθεί η ύπαρξη εξαερισμού.

Συνάντηση των νέων Δημάρχων του Νομού Ιωαννίνων

Τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα των νέων Δήμων

Οι βάσεις μιας γόνιμης και διαρκούς συνεργασίας, του αυτοδιοικητικού κόσμου του Νομού Ιωαννίνων, μπήκαν κατά την διάρκεια της πρώτης συνάντησης των δημάρχων, που έγινε το Σάββατο ύστερα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου.Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και τέθηκαν επί τάπητος τόσο ζητήματα που έχουν ανακύψει με την εφαρμογή του Καλλικράτη, όσο και θέματα που αφορούν στην περιοχή, όπως είναι η ύδρευση, η διαχείριση των απορριμμάτων, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και άλλα.Στην συνάντηση μετείχαν οι δήμαρχοι Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης, Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης, Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας, Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ενώ τον Δήμο Μετσόβου εκπροσώπησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Γκούμας, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Δημάρχου Νίκου Τσομπίκου.«Υπήρξε ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και είναι σημαντικό καθώς ξεκινούμε με κοινό παρονομαστή. Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Θα επανέλθουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να περάσουμε πια σε πράξεις και ενέργειες. Ως Δήμος Ιωαννιτών, ο μεγαλύτερος του Νομού, κάναμε σαφές ότι όπου μπορούμε να βοηθήσουμε θα το πράξουμε», επεσήμανε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.Ο Δήμαρχος ζήτησε την ανοχή των υπολοίπων Δημάρχων για ένα μικρό χρονικό διάστημα, για ζητήματα που σχετίζονται με την Πολεοδομία, καθώς, σε εφαρμογή του Καλλικράτη, οι αρμοδιότητες πέρασαν από τη Νομαρχία στους Δήμους και όλοι οι ΟΤΑ του Νομού Ιωαννίνων θα εξυπηρετούνται στο εξής από τις υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών.Κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν πρακτικά θέματα και προβλήματα που ανακύπτουν με την εφαρμογή του Καλλικράτη. Ένα από τα πιο σοβαρά, όπως επισημάνθηκε από όλους τους Δημάρχους, αφορά στην διαχείριση των απορριμμάτων. Σε πολλούς Δήμους η αποκομιδή γίνονταν από ιδιωτικές εταιρίες. Σε ορισμένους οι συμβάσεις έχουν λήξει και σε άλλους λήγουν μέσα στο επόμενο διάστημα.Με βάση τη νέα νομοθεσία, δεν μπορούν να προχωρήσουν στην υπογραφή συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρίες, ενώ τα χρονικά περιθώρια για την οργάνωση δικών τους υπηρεσιών είναι ασφυκτικά και πρακτικά είναι αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο.Στην συνάντηση συμφωνήθηκε να ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών μία ρύθμιση που θα δίνει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Για το ίδιο θέμα, όπως και για ορισμένα ακόμη που αντιμετωπίζουν οι μικρότεροι δήμοι –ελλείψεις τεχνικού προσωπικού και άλλα- αντιπροσωπεία των δημάρχων θα επισκεφθεί το Υπουργείο Εσωτερικών για να τα θέσει υπόψιν της πολιτικής ηγεσίας.Σχετικά με τα κοινοτικά προγράμματα –ΕΣΠΑ, Interreg κι άλλα- συμφωνήθηκε να υπάρχει συντονισμός στην υποβολή προτάσεων.Συζήτηση έγινε για τους τομείς του τουρισμού και πολιτισμού και επισημάνθηκε ότι ο ρόλος των δήμων είναι να στηρίξουν και να αναδείξουν τις τοπικές δυνάμεις και τις δυνατότητες των περιοχών.Δημοτικό Ραδιόφωνο και Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, ήταν δύο ακόμη θέματα που άνοιξαν με στόχο να αποτελέσουν βήμα συνάντησης όλης της αυτοδιοίκησης του Νομού Ιωαννίνων.Για τον ΣΥΔΚΛΙ, θα υπάρξει ιδιαίτερη συνάντηση του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου με τον Δήμαρχο Ζίτσας Δημήτρη Ρογκότη, καθώς περιοχές των δύο Δήμων εξυπηρετούνται πλέον από τον Σύνδεσμο, ενώ τέλος κατατέθηκε ο προβληματισμός όλων των δημάρχων για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην απόδοση κονδυλίων τόσο από την ΣΑΤΑ όσο και από το πρόγραμμα Θησέας.

Απόφαση μιας γραμμής

ΠΩΣ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΚΑΝΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΙ Κώστας Τσάγκας βρέθηκε αρκετές φορές στο στόχαστρο κριτικής, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από το ακροατήριο, όταν υπερασπιζόταν την απόφαση της επιχείρησης.Αυτή η απόφαση, είναι μια χειρόγραφη αράδα στη συνεδρίαση στης 25ης Μαΐου του 2009: «Να γίνει η μετατροπή συμβάσεων από ορισμ. (του προσωπικού) Σε αορίστου χρόνου». Ακριβώς έτσι με τα εντός παρενθέσεως να είναι επισημειωμένα πάνω από τη γραμμή είναι γραμμένη η απόφαση, σε μια σειρά φύλλου αναφοράς, την οποία τόσο ο κ. Τσάγκας, όσο και ο κ. Γκόντας υπερασπίστηκαν ως «τη μόνη νόμιμη» που κάνει τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου. Ωστόσο, η συμπολίτευση τους κατηγόρησε ότι δεν έχουν υποβάλλει πουθενά τους φακέλους, δεν πήγαν ποτέ στην Περιφέρεια Ηπείρου οι αποφάσεις, δεν ανακοινώθηκαν ποτέ δημόσια και το δημοτικό συμβούλιο που επικύρωσε αυτή τη γραμμή κόλλας αναφοράς, ήταν ένα από το οποίο η τότε αντιπολίτευση δεν ήταν παρούσα. Ενδεικτικό είναι πως, το θέμα για την πρόσληψη ενός διμηνίτη για να μαζέψει τα ξερά χόρτα από τα αλσύλλια της πόλης, κατέλαβε μια ολόκληρη σελίδα στα πρακτικά της διαβόητης συνεδρίασης…

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ: Να αξιοποιηθεί με το μέγιστο αναπτυξιακό αποτέλεσμα το ΕΣΠΑ


Στα πλαίσια της δραστηριότητας του συνδυασμού «Ήπειρος-Τόπος να ζεις» στην κατεύθυνση της χάραξης ενός αναλυτικού στρατηγικού πλαισίου δράσεων και ανάπτυξης της Περιφέρειας, ο επικεφαλής , κ. Βαγγέλης Αργύρης, απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλ. Καχριμάνη και τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κα Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα σχετικά με την άμεση και ορθολογική αξιοποίηση τόσο των πόρων του ΕΣΠΑ, όσο και την προετοιμασία της Περιφέρειας για την επικείμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.Βασικό αντικείμενο της επιστολής είναι η άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών εκείνων που θα οδηγήσουν στην αποφυγή απώλειας χρόνου στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και ταυτόχρονα η χάραξη ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης.Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή «τόσο η αναθεώρηση του ΠΕΠ όσο και οι περιορισμένοι πόροι που δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί από όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ πρέπει να εξυπηρετήσουν την ανάγκη να αξιοποιηθούν με το μέγιστο αναπτυξιακό αποτέλεσμα.Δεν έχει η Ήπειρος την πολυτέλεια να χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ έργα μόνο και μόνο επειδή έχουν αυξημένο βαθμό ωριμότητας (έτοιμες μελέτες) όταν οι πραγματικές ανάγκες δεν καλύπτονται γιατί δεν υπάρχουν μελέτες και εγκρίσεις για τα έργα που έχει πραγματικά ανάγκη ο τόπος».Η επιστολή κλείνει με την υπενθύμιση προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου πως «Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου είναι ανοικτή η διαβούλευση για τη νέα πολιτική της συνοχής ΕΥΡΩΠΗ 2020 και η αιρετή Περιφέρεια οφείλει από το στάδιο αυτό να συμμετέχει με συγκροτημένη άποψη ώστε οι «όροι του παιχνιδιού» να διευκολύνουν την αξιοποίηση των περιορισμένων πια διαθέσιμων πόρων για λογαριασμό της Περιφέρειας Ηπείρου».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Αστυνομικοί βρήκαν σάκους με 110 κιλά χασίς


Στις 10.30΄ χθες,στη περιοχή Λωρίδας Σαγιάδας Θεσπρωτίας από περιπολούντες αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών ανευρεθήκαν σε θαμνώδη περιοχή τέσσερις (4) ταξιδιωτικοί σάκοι που περιείχαν εκατόν δέκα (110) κιλά ακατέργαστη κάνναβη.Το σημείο τέθηκε σε συνεχή διακριτική παρακολούθηση έως και χθεςτο πρωί πλην όμως στο σημείο δεν προσήλθε κανείς και ως εκ τούτου τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

Σήμερα τα Γιάννινα τιμούν τον Πολιούχο τους

Λαμπρές οι εκδηλώσεις για τον Νεομάρτυρα Γεώργιο

Τον Πανεύφημον Μάρτυν Χριστού Γεώργιον», εορτάζει σήμερα η πόλη των Γιαννίνων!Ο θεοσεβής λαός τους θα υμνήσει και θα δοξάσει το καύχημά της τον... ποταμόν των θαυμάτων Του, το παράδειγμα της ακλόνητης πίστης Του στον Αληθινό Θεό και Χριστό μας, το Νεομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τον Φουστανελοφόρο.Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα γεμίσουν «τον φερώνυμο Ναόν Του» και τους γύρω δρόμους της Πλατείας Πάργης εκατοντάδες πιστοί, για να αποτίσουν φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στον Πολιούχο τους Άγιον Γεώργιον! Εκατοντάδες Χριστιανοί θα προσέλθουν στο χώρο και τον περίγυρο του Ναού, για ν’ αποδώσουν στον προστάτη τους την αρμόζουσα τιμή και αγάπη!Πηγαίνουν εκεί, με βαθιά πίστη, να προσευχηθούν και να παρακαλέσουν το Νεομάρτυρα να φυλάει την πόλη μας από «κάθε εχθρόν και πολέμιον»! Να τον παρακαλέσουν να πρεσβεύει στον παντοδύναμο Θεό μας, για να προστατεύει όλους τους κατοίκους της πόλης μας από κάθε κακό!Πηγαίνουν τέλος στον κομψότατο Ναό Του, γονυπετείς, για να τον παρακαλέσουν να μεσολαβήσει στο Σωτήρα Χριστό μας, ώστε να δίνει πάντοτε παρηγορίαν στους πενθούντες, θεραπεία στους ασθενούντας, στους απελπισμένους τη χαμένη ελπίδα και τέλος σε όλους μας υγεία, χαρά, ευτυχία και μακροημέρευση!Ο Άγιός μας, με φουστανέλα, φέσι και τσαρούχια, γεννήθηκε το 1808 στο χωριό Τσούρφλι των Γρεβενών, από γονείς γεωργούς. Μικρός έμεινε ορφανός και μικρός κατέβηκε στα Γιάννινα για να κερδίσει το ψωμί του! Μυήθηκε γρήγορα στο Χριστιανισμό και ήταν ιπποκόμος σε κάποιον Τούρκο. Όταν ο Πασάς της πόλης Μουσταφά Νουρή έμαθε πως είναι Χριστιανός τον κάλεσε ν’ αλλάξει την πίστη του. Ο Άγιος Γεώργιος αρνήθηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Μαρτύρησε στην κεντρική Πύλη του Φρουρίου των Ιωαννίνων, το έτος 1838 σε ηλικία μόλις 30 ετών! Το νεκρό σώμα του, παρέλαβαν με δάκρυα στα μάτια οι πιστοί Χριστιανοί και το έθαψαν στο Ναό του Αγίου Αθανασίου.Τώρα το σεπτό του σκήνωμα βρίσκεται μόνιμα στο Ναό Του, στην Πλατεία Πάργης! Τέλος, ο Νεομάρτυρας Γεώργιος είναι παράδειγμα ανθρώπου με ακλόνητη πίστη στο Χριστό μας. Θυσίασε νεότατος τη ζωή του, διότι θέλησε να μείνει πιστός στον Αληθινό Θεό. Δε λυπήθηκε τη ζωή Του και προτίμησε την ουράνια Βασιλεία. Από τότε μέχρι και σήμερα βρίσκεται μεταξύ των πολλών Αγίων μαρτύρων της Εκκλησίας μας!Το παράδειγμά του, ας φωτίζει κάθε Χριστιανό. Η χάρη του να βρίσκεται πάντα κοντά μας και να πρεσβεύει πάντοτε «παρά τω Θεώ» «υπέρ της σωτηρίας των ψυχών ημών»!Χρόνια πολλά!

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σύσκεψη στην Περιφέρεια για την Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων


Σύσκεψη με αντικείμενο τη μελέτη για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων έγινε την Παρασκευή στο Γραφείο του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, παρόντων των Αντιπεριφερειαρχών και εκπροσώπου της μελετητικής ομάδας που παρουσίασε τα βασικά στοιχεία της μελέτης.Μετά τη σύσκεψη δήλωσε ότι έγινε μια χρήσιμη συζήτηση, ωστόσο, πρόσθεσε, ότι μετά από συναντήσεις που είχε με δημάρχους διαπίστωσε ότι οι Δήμοι, λόγω των οργανωτικών αλλαγών που επιβάλλει ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» δεν είναι σε θέση να καταθέσουν προτάσεις στη Γενική Γραμματείας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2011, που είχε τεθεί ως προθεσμία. Για το λόγο αυτό θα ζητήσει από τη Γ.Γ. να δοθεί μικρή παράταση, ώστε να κατατεθούν επεξεργασμένες προτάσεις.

Απέχουν από τα ακροατήρια οι δικηγόροι των Ιωαννίνων


Το Δ.Σ. του δικηγορικού συλλόγου Ιωαννίνων,συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε διήμερη αποχή απο τα ακροατήρια σήμερα Δευτέρα 17 και αύριο Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.Επίσης την Τρίτη και ώρα 12:00 στην αίθουσα του ΜΟΔ θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση προκειμένου να ενημερωθούν οι δικηγόροι και να καθοριστεί η στάση του Συλλόγου.

Ξαναχτύπησαν αυτοκίνητα οι βάνδαλοι στο κέντρο των Ιωαννίνων


Λίγες ημέρες μετά την σύλληψη ενός 33χρονου που είχε σκάσει τα λάστιχα δεκάδων αυτοκινήτων σε κεντρικούς δρόμους των Ιωαννίνων, οι βανδαλισμοί σε αυτοκίνητα συνεχίζονται!Οι άγνωστοι χτύπησαν στην οδό Σολωμού, όπου κατέστρεψαν με αιχμηρό εργαλείο τα λάστιχα τριών αυτοκινήτων! Οι αστυνομικές αρχές αναζητούν τον 33χρονο που είχαν συλλάβει την προηγούμενη εβδομάδα και είχε αφεθεί ελεύθερος, για να τον ανακρίνουν και να εξακριβώσουν αν συνεχίζει την δράση του.Να θυμίσουμε πως ο 33χρονος,είχε προκαλέσει ζημιές ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ σκάζοντας τα λάστιχα 25 σταθμευμένων αυτοκινήτων σε κεντρικά σημεία της πόλης των Ιωαννίνων και συγκεκριμένα 13 στην οδό Λόρδου Βύρωνος, ένδεκα μέσα στον χώρο στάθμευσης γνωστού σούπερ μάρκετ και άλλα δύο στην οδό Κατσάρη. Στη σύλληψή του οδήγησε το οπτικό υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες κλειστού κυκλώματος των γύρω καταστημάτων και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα που του άσκησε δίωξη και τον άφησε ελεύθερο.

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο Ιταλοί πιλότοι


Ελεύθεροι αφέθηκαν χθες το απόγευμα οι δύο Ιταλοί πιλότοι του ιδιωτικού μικρού αεροσκάφους το οποίο το απόγευμα της προηγούμενης Δευτέρας είχε προσγειωθεί στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων,προκειμένου να μεταφέρει προς την Ρώμη της Ιταλίας πέντε Αφγανούς λαθρομετανάστες. Οι πιλότοι, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους, όπως και ο 31χρονος Έλληνας που εκπροσωπούσε ταξιδιωτικό γραφείο της Λευκάδας στον οποίο όμως απαγορεύτηκε η έξοδος από την χώρα.Σε ότι αφορά την 19χρονη Ιταλίδα υπάλληλο ταξιδιωτικού πρακτορείου αποφασίστηκε να συνεχιστεί η κράτησή της.

Επ’ ευκαιρίας ή κατά ανάγκη: κυβερνητική διγλωσσία σε δύο κόσμους

Του Νίκου Κοτζιά

Έγραψα την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση στηρίζει την πολιτική της επιβίωση στο τρίπτυχο: «Μονόδρομος. Αποδοχή του με τα χέρια κάτω. Έξοδος από την κρίση». Αυτό το τρίπτυχο το συμπληρώνει με έναν δυισμό διγλωσσίας. Σύμφωνα με αυτόν, αφενός, η κυβέρνηση αναγκάζεται να λάβει μέτρα που την κάνουν δυστυχισμένη, αλλά απαραίτητα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, ενώ, αφετέρου, τα μέτρα αυτά «ήταν έτσι και αλλιώς αναγκαία» προκειμένου «να σπάσουν φράγματα» δεκαετιών και να τεθεί η χώρα σε πορεία ανάπτυξης. Φροντίζει δε, να μην ξεκαθαρίζει, πλην του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, ποια ακριβώς θέση έχει σε αυτά τα πλαίσια το ένα ή άλλο μέτρο. Το ερώτημα που θα απαντήσω είναι τι αληθεύει. Πρόκειται για μέτρα που αναγκαστικά (ακόμα και χωρίς να το θέλει) εφαρμόζει η κυβέρνηση ή για μέτρα που έτσι και αλλιώς επιθυμούσε;Η κυβέρνηση αυτή τη διγλωσσία την χρησιμοποιεί ανάλογα και σε ποιόν απευθύνεται. Όταν ομιλεί προς τους οπαδούς του νεοφιλελευθερισμού, τους λάτρεις των ισχυρών της αγοράς και εκείνων των συμφερόντων που εξυπηρετούνται από αυτή την πολιτική, εμφανίζεται ως ένας μεγάλος μεταρρυθμιστής, ο οποίος κάνει αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα εδώ και δεκαετίες.Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί σε αυτή την περίπτωση έχουν πολλές φορές πραγματική βάση. Επί παραδείγματι, όταν κάνει λόγο για δυσλειτουργίες του κράτους δεν έχει πάντα άδικο. Μόνο που περιορίζει αυτές τις δυσλειτουργίες στον τρόπο δουλειάς πολλών δημοσίων υπαλλήλων καθώς και στη διαφθορά που υπάρχει στο δημόσιο. Αποσιωπά το γεγονός ότι ο μεγάλος διαφθορέας του δημοσίου είναι μεγάλα άνομα συμφέροντα και όχι ο μεροκαματιάρης που καταφεύγει στην «πληρωμή» για τις υπηρεσίες ενός χαμηλόβαθμου γραφειοκράτη. Υποστηρίζω, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση ξεχνά ότι τα αγκάθια και ακόμα περισσότερο τα παρασιτικά φυτά, εμφανίζονται όταν η σήψη έχει αγκαλιάσει ένα οικοδόμημα.Με τις επιθέσεις, όμως, στο δημόσιο στο όνομα υπαρκτών προβλημάτων η κυβέρνηση δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Απλά διευκολύνει την εκποίηση δημόσιου πλούτου. Αποκρύβει τη λεηλασία του από τα μεγάλα συμφέροντα (αλήθεια πώς μεθοδεύτηκε η πρόσφατη μετακίνηση μετοχών από τα δημόσια διυλιστήρια σε ιδιώτη;). Επιπλέον, το μόνο που έχει καταφέρει είναι η πλήρη παράλυση του δημόσιου τομέα. Η κυβέρνηση, λέει στους κερδισμένους από την κρίση: «ιδού αδέλφια η ευκαιρία να γίνουν όλα αυτά που δεν επέτρεπαν οι κοινωνικοί αγώνες τόσα χρόνια. Να τη η ευκαιρία. Εμείς ως κυβέρνηση θα επικαλεστούμε πραγματικά προβλήματα και ταυτόχρονα θα κάνουμε όλα όσα ονειρευόσασταν επί Μητσοτάκη, αλλά και περιμένατε από τους ακραίους δήθεν εκσυγχρονιστές».Την «δεύτερη γλώσσα» την χρησιμοποιεί η κυβέρνηση όταν απευθύνεται σε αυτούς που πληρώνουν τις επιλογές της και έρχονται αντιμέτωποι με τις πρακτικές της. Που τους οδηγεί στην κατάθλιψη, στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, στη μείωση εισοδήματος. Σε αυτούς η κυβέρνηση λέει διαφορετικά λόγια. Παριστάνει την θλιμμένη χήρα. Του πόσο στεναχωρημένη είναι που αναγκάζεται και λαμβάνει τα «αναγκαία» μέτρα. Ότι αυτά δεν τα θέλει. Δεν τα επιθυμεί. Αλλά είναι αναγκασμένη να τα πράξει. Τίποτα, τάχα, δεν γίνεται «επ’ ευκαιρίας», όλα γίνονται από ανάγκη. Η κυβέρνηση φαίνεται να πιστεύει ότι οι Έλληνες έχουν ανάγκη λιτότητας, μιζέριας, κατάθλιψης.Όταν η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα υπέρ των αεριτζήδων, όταν αφήνει άθικτα τα καρτέλ, όταν στηρίζει τους τραπεζίτες (συχνά ούτε καν τις τράπεζες), όταν υποκλίνεται στην παραοικονομία τους λέει ότι το κάνει για εκείνους, ως ευκαιρία. Όταν η κυβέρνηση αφαιρεί πλούτο, εισόδημα, δικαιώματα από τους εργαζόμενους τους λέει ότι το κάνει για την Ελλάδα. Στους πλούσιους και ισχυρούς λέει ότι το κάνει για εκείνους, ως επιλογή. Στους αδύναμους λέει ότι το κάνει από ανάγκη, για την Ελλάδα. Δηλαδή, ο δίγλωσσος δυισμός, είναι η σύνθεση δύο διαφορετικών γλωσσών που απευθύνονται σε δύο διαφορετικούς κόσμους συμφερόντων και αναγκών.

Χωρίς νερό τα Γιάννινα για ένα 24ωρο!


Χωρίς νερό θα μείνει η πόλη των Ιωαννίνων για τουλάχιστονένα 24ωρο, προκειμένου να γίνει η αντικατάσταση του τροφοδοτικού αγωγού της πόλης των Ιωαννίνων, στην περιοχή του Περάματος, στο πλαίσιο του έργου επέκτασης- αναβάθμισης- βελτίωσης υδροδοτικών εγκαταστάσεων εξωτερικού δικτύου.Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΥΑΙ η διακοπή ή πτώση της πίεσης του νερού θα ξεκινήσει από σήμερα Δευτέρα στις 10 το βράδυ μέχρι και αύριο Τρίτη και ώρα 10 μ.μ.Η οριστική αποκατάσταση της ομαλής υδροδότησης θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το πρωί.

Πρωτοβουλίες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη ΔΩΔΩΝΗ


Πρωτοβουλίες για να μην ξεπουληθεί η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ καθώς και για το σχεδιασμό των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και έργων υποδομής πρώτης προτεραιότητας που έχει ανάγκη η περιοχή της Ηπείρου αναλαμβάνει η Λαϊκή Συσπείρωση, πιστή στην προεκλογική της δέσμευση όσο και στην δήλωση της πολιτικής ορκωμοσίας των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων της, ότι θα υπερασπίζονται με όλες τις δυνάμεις τους τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων. Τα παραπάνω τόνισε ο Βασίλης Ζιώβας, Περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε συνέντευξη τύπου της Λ.Σ. που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί στο ξενοδοχείο ΚΡΟΝΟΣ στην Άρτας. Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την πρωτοβουλία των εκλεγμένων Περιφερειακών Συμβούλων, Κωτσαντή Κώστα και Ζιώβα Βασίλη να συζητηθούν τα δύο αυτά θέματα στη πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Εικοσιτετράωρη απεργία συμβασιούχων της ΠΟΕ-ΟΤΑ την Πέμπτη


Εικοσιτετράωρη απεργία προκήρυξε για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, η ΠΟΕ-ΟΤΑ για την Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις δημοτικές επιχειρήσεις της χώρας.Τετράωρη στάση εργασίας, για την ίδια μέρα, από τις 08.30 έως και τις 12.30, κήρυξε η εκτελεστική επιστροπή της Ομοσπονδίας για το υπόλοιπο προσωπικό.Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η ΠΟΕ-ΟΤΑ με αυτόν τον τρόπο εκφράζεται συμπαράσταση «στον αγώνα των συμβασιούχων, που διεκδικούν τη μετατροπή όλων των συμβάσεων, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε αορίστου χρόνου με την ταυτόχρονη κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Τραγωδία με δουλεμπορικό ανοιχτά της Κέρκυρας


Ακαρπες παραμένουν οι έρευνες, 30 ναυτικά μίλια δυτικά της Κέρκυρας, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, από τη βύθιση ξύλινου σκάφους, στο οποίο επέβαιναν δεκάδες λαθρομετανάστες.Σύμφωνα με την καταμέτρηση οι λαθρομετανάστες είναι 232, μεταξύ των οποίων και δύο Τούρκοι δουλέμποροι, τους οποίους περισυνέλεξε το φορτηγό πλοίο "Momentum scan", με σημαία Ολλανδίας και τους μετέφερε, συνοδεία πλωτού σκάφους του λιμενικού σώματος, στο λιμάνι της Κέρκυρας. Αναλυτικότερα, καταμετρήθηκαν 214 άνδρες, 5 γυναίκες και 11 παιδιά. Δεκαπέντε άνδρες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, για την παροχή πρώτων βοηθειών.Οι λαθρομετανάστες που δήλωσαν Αφγανοί, ισχυρίζονται ότι στο ξύλινο σκάφος επέβαιναν συνολικά 263 άτομα.Στις έρευνες που συνεχίζονται στη θαλάσσια περιοχή για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, συμμετέχουν παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο "Σούπερ Πούμα" και ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης.

Δάσος με την ευαισθητοποίηση του 1928

ΜΙΑ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 80 ΧΡΟΝΙΑ

Δυστυχώς δεν έχουμε αντιληφθεί το σπάνιο προνόμιο του δάσους εντός της πόλης. Είναι ένας πολύ μεγάλος χώρος πρασίνου: πάνω από 500 στρέμματα μέσα στα Γιάννενα. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της αδιαφορίας απέναντι στο δασύλλιο αρκεί να επισημανθεί το εξής: Το δάσος δημιουργήθηκε με δεντροφύτευση το 1928. Από τότε εκκρεμεί η αναδάσωση 160 στρεμμάτων ακόμη!Αδιανόητο. Μία πόλη μέσα στο πράσινο το 1928 να μεριμνά για δέντρα και μία πόλη μέσα στο τσιμέντο, με ασύγκριτα μέσα σε σχέση με έναν αιώνα πριν, να χασμουριέται. Μοιάζει το δάσος να είναι η πίσω αυλή των Ιωαννίνων και όλοι να έχουν στρέψει το βλέμμα στη λίμνη. Είναι κρίμα.

Δεν είναι μόνο συναισθηματική αυτή η αντιμετώπιση. Έχει συγκεκριμένο και πρακτικό αντίτυπο. Το δάσος βρίσκεται 15 με 20 λεπτά περπάτημα από την πλατεία Πάργης -και μάλιστα ανηφορικό σε μεγάλο μέρος της διαδρομής. Θα περίμενε κανείς να υπάρχει καλή αστική συγκοινωνία για να είναι προσβάσιμος ο «Φρόντζος» από το κέντρο. Με τον τρόπο αυτό ένας μπαμπάς θα μπορούσε να πάρει το πιτσιρίκι του και να κάνουν μία βόλτα στο πράσινο. Τελικά το δάσος δεν έχει καν κλείσει για τα αυτοκίνητα! Οι δρόμοι του είναι μέρος του οδικού δικτύου της πόλης για να αποφεύγεις τα φανάρια.Αν είχαμε αγκαλιάσει πραγματικά το δασύλλιο θα υπήρχαν παιδότοποι, μεγάλες παιδικές χαρές, χώροι αναψυχής, κήποι, λιμνούλες. Δεν είναι παράλογο; Στριμώχνονται οι οικογένειες στη μικρή παιδική χαρά του πάρκου Κατσάρη και στο χώρο των 500 στρεμμάτων ενός δάσους μέσα στην πόλη επικρατεί ερήμωση!Υποδομές όμως δεν είναι μόνο το αστικό λεωφορείο και οι παιδικές χαρές. Υποδομή είναι και δύο κυλιόμενες εξωτερικές σκάλες που καταργούν τις ανηφόρες και κάνουν την περιοχή προσβάσιμη. Θα αναφέρω το παράδειγμα της ιταλικής πόλης Περούτζια. Η πρόσβαση στο ιστορικό της κέντρο γίνεται με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Μια τέτοια υποδομή θα εξυπηρετούσε και το υπαίθριο θέατρο της Εταιρίας Ηπειρωτικών Μελετών και το κυριότερο: τους κατοίκους της Πεντέλης και της Δροσιάς. Αυτούς δηλαδή που σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Νίκο Γκόντα δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ποδήλατο επειδή ζουν σε ανηφόρες!Η αδιαφορία είναι παροιμιώδης και για το δάσος καθεαυτό. Μελέτες διαχείρισης και προστασίας του υπάρχουν από το 2001. Υπάρχει ακόμη και η σκέψη για δημιουργία βοτανικού κήπου, φυτεύσεις νέων διαφορετικών δένδρων που θα αλλάξουν τη σύσταση και την εικόνα του. Από αυτά έγινε η απομάκρυνση των γερασμένων και επικίνδυνων δένδρων και -φυσικά- το πολύ σημαντικό έργο της πυροπροστασίας του με δεξαμενές νερού.Η θλίψη σε πιάνει όχι τόσο για τις αλλαγές και παρεμβάσεις που δεν έγιναν, όσο για το ότι η κοινωνία του 1928 αποδεικνύεται πιο δεκτική σε αυτές σε σχέση με τα Γιάννενα του 2011. Τι άλλο να πει κανείς;

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ