Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

Νέα σύλληψη για την υπόθεση της τρομοκρατίας


Εικοσιεπτάχρονη Γερμανίδα υπήκοος συνελήφθη το απόγευμα στην Αθήνα στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται για την υπόθεση των τεσσάρων καταζητούμενων από τη Θεσσαλονίκη που συνελήφθησαν χθες στον Βύρωνα και τον Ταύρο.Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η Γερμανίδα υπήκοος, η οποία έχει Ελληνα πατέρα και Γερμανίδα μητέρα, ζει τους τελευταίους επτά μήνες στην Αθήνα, ενώ πριν έμενε στη Θεσσαλονίκη.Από τις παρακολουθήσεις της Αστυνομίας, προέκυψε ότι η 27χρονη είχε επαφές με τους τέσσερις συλληφθέντες.Η 27χρονη θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη - δεν διευκρινίζεται ωστόσο με ποια κατηγορία - ενώ ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα στο σπίτι της, στην οδό Κιουταχείας στον Περισσό.

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία
Στο μεταξύ, δόθηκαν από την αστυνομία στη δημοσιότητα τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των τεσσάρων συλληφθέντων κατά τη χθεσινή επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στον Βύρωνα και τον Ταύρο.Στα σπίτια, τα οποία νοίκιαζαν οι συλληφθέντες με πλαστά στοιχεία, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όπλα, φυσίγγια, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δελτία αστυνομικής ταυτότητας, σφραγίδες, πιστωτικές κάρτες και 4.000 ευρώ.Οι τέσσερις νεαροί αναμένεται να βρεθούν αύριο, το πρωί, ενώπιον της 5ης τακτικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να απολογηθούν για τη συμμετοχή τους σε επίθεση με γκαζάκια, τα ξημερώματα της 13ης Οκτωβρίου 2010, σε φορτηγό της ΔΕΗ που ήταν σταθμευμένο σε εργοτάξιο της επιχείρησης, στη διασταύρωση των οδών Μ. Αλεξάνδρου και Έντισον.Τότε είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω ένας 19χρονος φοιτητής, ο οποίος είναι ήδη προσωρινά κρατούμενος. Αντιθέτως, οι τέσσερις νεαροί που θεωρούνταν συνεργοί στην επίθεση διέφυγαν της σύλληψης και αναζητούνταν με ένταλμα της 5ης τακτικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης.Σε βάρος τους είχαν απαγγελθεί, τότε, κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και απλή συνέργεια στην έκρηξη.Όπως έγινε γνωστό από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, οι κατηγορούμενοι -τρεις 23χρονοι κι ένας 21χρονος- θα προσαχθούν αύριο το πρωί στο δικαστικό μέγαρο της πόλης κι αναμένεται να περάσουν στις 11 π.μ. το κατώφλι του γραφείου της ανακρίτριας, προκειμένου να απολογηθούν για τις πράξεις που τους βαρύνουν.

Πήραν νέα προθεσμία οι "Πυρήνες της Φωτιάς"

Εξάλλου, προθεσμία για τις 14 Φεβρουαρίου ζήτησαν και έλαβαν από τους Εφέτες Ανακριτές οι πέντε κατηγορούμενοι ως μέλη της οργάνωσης "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" που κλήθηκαν σε απολογία για την υπόθεση της αποστολής παγιδευμένων με εκρηκτικά πακέτων προς πρεσβείες και ξένους ηγέτες.Οι Γεράσιμος Τσάκαλος, Παναγιώτης Αργυρού, Χάρης Χατζημιχελάκης, Γιώργος Καραγιαννίδης και Αλέξανδρος Μητρούσιας έλαβαν προθεσμία ώστε να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξαν οι ανακριτές της υπόθεσης, ο Χάρης Χατζημιχελάκης φέρεται ως "διευθύνων την οργάνωση", ενώ του αποδίδεται οργανωτικός ρόλος στην αποστολή των πακέτων-βομβών.Ο Χάρης Χατζημιχελάκης με δήλωσή του σε διαδικτυακή σελίδα ενημέρωσης έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για ενέργειες της οργάνωσης.

Εγκύκλιος ΥΠΕΣ για δημόσιες συμβάσεις έργων τοπικής αυτοδιοίκησης


Στους νέους «καλλικρατικούς» δήμους, τις αιρετές περιφέρειες, τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τους υπόλοιπους νέους φορείς μεταφέρονται, σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Εσωτερικών, Γιώργου Ντόλιου, οι δημόσιες συμβάσεις έργων, οι προμήθειες και οι υπηρεσίες των δήμων που συνενώθηκαν, των νομαρχιών που καταργήθηκαν, των κρατικών περιφερειών και των νομικών προσώπων τους.Όπως υπενθυμίζεται εξάλλου με την εγκύκλιο, με το Ν.3852/2010 θεσπίστηκε υποχρεωτικός προληπτικός έλεγχος νομιμότητας όλων των δημοσίων συμβάσεων των ΟΤΑ (έργων, προμηθειών και υπηρεσιών) προϋπολογισμού (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ άνω των 100.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 500.000 ευρώ, ο οποίος διενεργείται από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Επίσης, συμβάσεις άνω των 500.000 ευρώ ο έλεγχος διενεργείται από το καθ' ύλην αρμόδιο Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων για τα δάνεια της ΑΤΕ και την αγροτική πολιτική

Συμβολική κατάληψη της τράπεζας στα Γιάννινα

Για τη στάση της κυβέρνησης, που και μέσω της Αγροτικής Τράπεζας δεν στηρίζει την κτηνοτροφία διαμαρτυρήθηκαν σήμερα κτηνοτρόφοι και στα Γιάννινα, με αφορμή τόσο την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, όσο και την παρακράτηση από τους λογαριασμούς των παραγωγών χρημάτων για αποπληρωμή άτοκων δανείων του 2007, παρόλο που είχε γίνει στο τέλος Δεκεμβρίου ρύθμιση από τα συναρμόδια υπουργεία. Τα χρήματα για να επιστραφούν χρειάζεται γραφειοκρατική διαδικασία.Δεκάδες κτηνοτρόφοι, μέλη του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, αφού τοποθέτησαν πανό στην είσοδο, κατέλαβαν συμβολικά το υποκατάστημα της ΑΤΕ (κοντά στο παλιό ΚΤΕΛ) χωρίς να εμποδίζουν όμως τις συναλλαγές. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υποδιευθυντή στον οποίο μετέφερε το αίτημα για επιστροφή των χρημάτων στους λογαριασμούς χωρίς τη γραφειοκρατία, αλλά και τη διαμαρτυρία τους για τα υψηλά επιτόκια που διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο και έγιναν απλησίαστα τα δάνεια για τους παραγωγούς.

Παρακράτηση χρημάτων και δάνεια

«Η συνολική πολιτική και αύξηση των επιτοκίων από τις τράπεζες όχι μόνο δεν αφήνουν περιθώριο στήριξης και ανάπτυξης της κτηνοτροφίας αλλά απεναντίας διώχνουν μια ώρα γρηγορότερα τους κτηνοτρόφους από το επάγγελμα», τόνισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού Μιχάλης Τζίμας.Για την παρακράτηση χρημάτων από τους λογαριασμούς, σημείωσε ότι μόνο και μόνο η ενέργεια που έγινε ήταν απαράδεκτη. «Θα έπρεπε, πρόσθεσε, από τη στιγμή που θεωρούν ότι είναι λάθος να επιστραφούν τα χρήματα και να προσέρχεται ο καθένας να κάνει τη ρύθμιση για το 2011 όπως ορίζει η απόφαση. Δυστυχώς, δεν τα επιστρέφουν τα χρήματα, πρέπει να γίνει αίτηση να πάει στην Αθήνα και να επιστρέψει για να επιστραφούν τα χρήματα».

Μείωση παραγωγής και κτηνοτρόφων

Γενικότερα για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας ο κ. Τζίμας και ως μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας υπενθύμισε ότι έχουν δοθεί στη δημοσιότητα -και θα τονιστούν σήμερα Σάββατο στη συνέλευση του Συνδέσμου στα Τρίκαλα-τα στοιχεία που δείχνουν καθαρά τόσο τη μείωση τόσο στην παραγωγή, όσο και στους κτηνοτρόφους τα τελευταία χρόνια. «Αν δεν στηριχθεί άμεσα η κτηνοτροφία πολύ σύντομα θα κοιτάμε πρόβατα και αγελάδες στις φωτογραφίες», είπε με νόημα και για την κινητοποίηση τόνισε ότι ήταν ένα ακόμη μήνυμα προς την κυβέρνηση η οποία,, όπως χαρακτηριστικά είπε, φαίνεται δύσκολο να ακούσει...

Αρνητική εξέλιξη η στάση της κυβέρνησης για «Δωδώνη»
Ο εκπρόσωπος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο μείζον θέμα απεμπλοκής της ΑΤΕ από τη γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» δεν έκρυψε την ενόχληση των παραγωγών-συνεργατών της εταιρείας για τη στάση της κυβέρνησης: «Και μόνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει το θέμα αποτελεί μια εξέλιξη αρνητική. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα», είπε και σε ότι αφορά τους ίδιους τους κτηνοτρόφους κι αν οργανώνονται για να έχουν λόγο στις εξελίξεις, σημείωσε: « Ως Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός και συγκεντρώσεις κάναμε όλο αυτό το διάστημα και συμμετοχή υπάρχει από τον κόσμο, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε άλλο βήμα αν δεν ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση. Αν αύριο το πρωί πει η κυβέρνηση κάνω πλειοδοτικό διαγωνισμό θα είναι άλλες οι κινήσεις που θα κάνουμε».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Σύσκεψη στην Περιφέρεια για την Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων


Σύσκεψη με αντικείμενο τη μελέτη για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων έγινε σήμερα στο Γραφείο του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, παρόντων των Αντιπεριφερειαρχών και εκπροσώπου της μελετητικής ομάδας που παρουσίασε τα βασικά στοιχεία της μελέτης.Μετά τη σύσκεψη δήλωσε ότι έγινε μια χρήσιμη συζήτηση, ωστόσο, πρόσθεσε, ότι μετά από συναντήσεις που είχε με δημάρχους διαπίστωσε ότι οι Δήμοι, λόγω των οργανωτικών αλλαγών που επιβάλλει ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» δεν είναι σε θέση να καταθέσουν προτάσεις στη Γενική Γραμματείας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2011, που είχε τεθεί ως προθεσμία. Για το λόγο αυτό θα ζητήσει από τη Γ.Γ. να δοθεί μικρή παράταση, ώστε να κατατεθούν επεξεργασμένες προτάσεις.

Πολιτικοί γάμοι στην ΔΕΥΑΙ


Έγινα μάρτυρας σήμερα το πρωί μιας άσχημης εικόνας σε δύο πολύ ευτυχισμένες στιγμές.Δύο νέα ζευγάρια, τέσσερα ευτυχισμένα παιδιά είχαν προγραμματίσει να παντρευτούν με πολιτικό γάμο.Επειδή όμως οι μισθοφόροι του Τσάγκα και του Γκόντα είχαν καταλάβει το Δημαρχείο, αναγκάστηκαν να παντρευτούν στον διάδρομο της ΔΕΥΑΙ. Την μοναδική αυτή στιγμή της ζωής τους θα την θυμούνται πάντα και οι νιόπαντροι και οι συγγενείς και φίλοι.Η σκηνή θα πιστοποιείται και από τις λιτές φωτογραφίες του διαδρόμου που θα κοσμούν το άλμπουμ τους. Με τον όρκο τιμής που δώσανε θα ορκίστηκαν και να μην επιτρέψουν σε κανέναν να ξαναψηφίσει Γκόντα για να μην στερείται το δικαίωμα να παντρεύεται στο Δημαρχείο.

Αναγνώστης

Πρωτοβουλίες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για αντιπλημμυρικά & ΔΩΔΩΝΗ


Πρωτοβουλίες για να μην ξεπουληθεί η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ καθώς και για το σχεδιασμό των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και έργων υποδομής πρώτης προτεραιότητας που έχει ανάγκη η περιοχή της Ηπείρου αναλαμβάνει η Λαϊκή Συσπείρωση, πιστή στην προεκλογική της δέσμευση όσο και στην δήλωση της πολιτικής ορκωμοσίας των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων της, ότι θα υπερασπίζονται με όλες τις δυνάμεις τους τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων. Τα παραπάνω τόνισε ο Βασίλης Ζιώβας, Περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε συνέντευξη τύπου της Λ.Σ. που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πρωί στο ξενοδοχείο ΚΡΟΝΟΣ στην Άρτας. Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την πρωτοβουλία των εκλεγμένων Περιφερειακών Συμβούλων, Κωτσαντή Κώστα και Ζιώβα Βασίλη να συζητηθούν τα δύο αυτά θέματα στη πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Την ίδια ώρα έδινε συνέντευξη στα Γιάννενα με τα ίδια θέματα ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης της Λ.Σ. Κώστας Κωτσαντής ενώ θ’ ακολουθήσουν ανάλογες συνεντεύξεις το Σάββατο και στους δύο άλλους νομούς της Ηπείρου δηλ. Πρέβεζας και Θεσπρωτίας. Αντίστοιχα θα υπάρξει πρωτοβουλία συνάντησης και με τους εργαζόμενους από τους Δήμους, την Περιφέρεια κλπ. διότι όπως είπε ο κ. Ζιώβας «ο ίδιος ο «Καλλικράτης» δεν είναι καν έτοιμος να λειτουργήσει». «Σκοπός μας είναι μαζί με την ταυτόχρονη κατάθεση των προβλημάτων που θα βάζουμε εμείς στην ημερήσια διάταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο να γίνεται ταυτόχρονα η ενημέρωση μέσω των ΜΜΕ με σκοπό την ενημέρωση του λαού για ν’ αρχίσουν διεκδικητικοί αγώνες μαζικοί, ενωτικοί και σε ταξική κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Ζιώβας.

Ο Βορειοηπειρωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δερβιτσιωτών Ιωαννίνων κόβει την πίτα του


Ο Βορειοηπειρωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δερβιτσιωτών Ιωαννίνων «Η Δερβιτσιάνη» σας προσκαλεί στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του το ΣΑΒΒΑΤΟ 22 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 8.30 μ.μ. στο Εξοχικό Κέντρο «Διογένης» στην Ελεούσα Ιωαννίνων. Ο σύλλογος ενημερώνει τους συγχωριανούς και φίλους που ζουν στα πάτρια εδάφη ότι θα διατεθεί μισθωμένο λεωφορείο για την μεταφορά τους από την πλατεία της Δερβιτσιάνης προς Ιωάννινα και επιστροφή αυθημερόν. Είσοδος με φαγητό15 EURO (παιδικό 10 EURO).

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου


Η πρώτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτενής συζήτηση για ζητήματα που αφορούν κυρίως την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινόμενων, καθώς και μια πρώτη καταγραφή των προβλημάτων που κατά τόπους υπάρχουν.Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην εισήγησή του, τόνισε ότι τα προηγούμενα χρόνια η Ήπειρος συνολικά είχε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα σε τομείς που σταδιακά η Κεντρική Διοίκηση τους εγκατέλειψε. Για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, απαιτείται κοινή προσπάθεια υπογράμμισε και στην κατεύθυνση αυτή ζήτησε από όλους τους Ο.Τ.Α., τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και Φορείς την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων προκειμένου να ιεραρχηθούν οι ανάγκες και να γίνει προγραμματισμός παρεμβάσεων. Παράλληλα δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να εισηγηθεί μελλοντικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο την ίδρυση Αυτόνομης Υπηρεσίας για τα αποστραγγιστικά έργα, ενώ ανακοίνωσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η Περιφέρεια θα αναζητήσει λύση με τις αρμόδιες κρατικές αρχές προκειμένου να εναρμονιστεί η λειτουργία των υπηρεσιών που ασχολούνται με το οδικό δίκτυο ώστε να μην υπάρχει έτσι διάχυση αρμοδιοτήτων που καταλήγει σε αναποτελεσματικότητα και πρόσθετα έξοδα.Ο αν. Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος, ανέφερε ότι προγραμματίζεται η προώθηση της ηλεκτρονικής χαρτογράφησης των περιοχών της Ηπείρου, στις οποίες εμφανίζονται συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εκδοθούν συνοπτικά σχέδια για τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις που θα έχει κατά περίπτωση στην αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων ο κάθε φορέας και υπηρεσία, ενώ έκανε γνωστό ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων κατά Περιφερειακή Ενότητα, κατά τις οποίες θα εξεταστούν οι κατά τόπους προτάσεις και τα προβλήματα.Ειδική μνεία κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε στα προβλήματα που εντοπίζονται στις αρμοδιότητες καθαρισμού των ποταμών, χειμάρρων και αποστραγγιστικών έργων, στην ανάγκη εκπόνησης αντιπλημμυρικών μελετών, στην ανεπάρκεια πόρων και στις ελλείψεις προσωπικού.Ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης έκανε γνωστό επίσης ότι έχει ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης,προκειμένου, εκτός των άλλων, να συζητηθεί και το ζήτημα των αποστραγγιστικών- αντιπλημμυρικών έργων. Τέλος στο πλαίσιο της έγκυρης προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο, έθεσε και το ζήτημα της υποβολής αιτήματος για μόνιμη παρουσία, το καλοκαίρι, πυροσβεστικού ελικοπτέρου, τύπου ERICKSSON, με έδρα την Ήπειρο.

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης

Ο επικεφαλής της παράταξης "Ήπειρος Τόπος να ζείς" κ. Βαγγέλης Αργύρης τοποθετήθηκε επί της ουσίας και τόνισε ότι το συγκεκριμένο όργανο μπορεί να επιτελέσει σοβαρό έργο αν κινηθεί στους παρακάτω άξονες:
*Απολογισμός των δράσεων της πολιτικής προστασίας στις 4 Περιφερειακές ενότητες των προηγούμενων ετών ώστε να κεφαλαιοποιηθούν οι εμπειρίες και να αποφευχθούν οι αστοχίες του παρελθόντος.
* Η πρόληψη των φαινομένων είναι ο πρωταρχικός στόχος και όχι η καταγραφή τους και η εκ των υστέρων δραστηριοποίηση. Επαναλαμβανόμενα φαινόμενα δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται ακραία.Ακραία φαίνονται γιατί υπάρχει έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού πρόληψης.
* Η εκπόνηση εσωτερικού κανονισμού του οργάνου και ο καταμερισμός των ευθυνών είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν απ’ τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Τοποθετήσεις έκαναν επίσης οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο. κ.κ.Κ. Κωτσαντής και Ν. Ζήκος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου κ. Χρ. Σταυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Σουλίου κ. Σταυρούλα Μπραϊμη, Ν. Σκουφά κ. Ευ. Γιαννούλης, ο Αντιδήμαρχος Κ. Τζουμέρκων κ. Γ. Δημητρίου, ο προϊστάμενος του Αεροδρομίου Ιωαννίνων κ. Χ. Μητσιμάρης.

Η ανεργία το 2011 θα ανέλθει στο 22%!!!


Την εκτίμηση ότι η ανεργία το 2011 θα ανέλθει στο 22% εξέφρασε ο επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Ο κ.Ρομπόλης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη της ανεργίας, υπογραμμίζοντας πως τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχουν καταγραφεί τόσο υψηλά ποσοστά μόλις σε ένα μήνα."Από τον Σεπτεμβριο του 2010 ως τον Οκτωβριο οι άνεργοι αυξήθηκαν κατα 53.000 σε ένα μήνα" τόνισε χαρακτηριστικά ο επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ /ΑΔΕΔΥ και πρόσθεσε:"Αυτά τα στοιχεία δείχνουν την ανησυχητική εξελιξη του φαινομένου της ανεργίας και γι αυτό το Ινστιτούτο αναθέωρησε την πρόβλεψή του".Ο κ.Ρομπόλης εκτίμησε ότι η ανεργία στο τέλος του 2011 θα αγγίξει το 22% με τον συνολικό αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 1.150.000 άτομα.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες έφτασε στο 10,6% από 7,1% που ήταν πέρυσι, ενώ στις γυναίκες στο 17,6% από 13,7%.

Την άμεση και ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ ζητά ο Βαγγέλης Αργύρης


Στα πλαίσια της δραστηριότητας του συνδυασμού «Ήπειρος-Τόπος να ζεις» στην κατεύθυνση της χάραξης ενός αναλυτικού στρατηγικού πλαισίου δράσεων και ανάπτυξης της Περιφέρειας, ο επικεφαλής , κ. Βαγγέλης Αργύρης, απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλ. Καχριμάνη και τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κα Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα σχετικά με την άμεση και ορθολογική αξιοποίηση τόσο των πόρων του ΕΣΠΑ, όσο και την προετοιμασία της Περιφέρειας για την επικείμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.Βασικό αντικείμενο της επιστολής είναι η άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών εκείνων που θα οδηγήσουν στην αποφυγή απώλειας χρόνου στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και ταυτόχρονα η χάραξη ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης.Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή «τόσο η αναθεώρηση του ΠΕΠ όσο και οι περιορισμένοι πόροι που δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί από όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ πρέπει να εξυπηρετήσουν την ανάγκη να αξιοποιηθούν με το μέγιστο αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Δεν έχει η Ήπειρος την πολυτέλεια να χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ έργα μόνο και μόνο επειδή έχουν αυξημένο βαθμό ωριμότητας (έτοιμες μελέτες) όταν οι πραγματικές ανάγκες δεν καλύπτονται γιατί δεν υπάρχουν μελέτες και εγκρίσεις για τα έργα που έχει πραγματικά ανάγκη ο τόπος».Η επιστολή κλείνει με την υπενθύμιση προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου πως «Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου είναι ανοικτή η διαβούλευση για τη νέα πολιτική της συνοχής ΕΥΡΩΠΗ 2020 και η αιρετή Περιφέρεια οφείλει από το στάδιο αυτό να συμμετέχει με συγκροτημένη άποψη ώστε οι «όροι του παιχνιδιού» να διευκολύνουν την αξιοποίηση των περιορισμένων πια διαθέσιμων πόρων για λογαριασμό της Περιφέρειας Ηπείρου».

Αποφασιμέμος να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του Δημαρχείου και της πόλης ο Φίλιππας Φίλιος


Αποφασισμένος να προχωρήσει ακόμη και στην μεταφορά της έδρας του πολιτικού δυναμικού του Δήμου, σε μία από τις περιφερειακές δημοτικές ενότητες, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του Δημαρχείου και της πόλης, δήλωσε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, κατά την σημερινή συνέντευξη τύπου, με αφορμή την συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων της πρώην ΑΔΕΙ.«Η Δημοτική Αρχή δεν σκοπεύει να ζητήσει την παρέμβαση του Εισαγγελέα. Η πόρτα του Δημαρχείου όμως πρέπει να ανοίξει. Εάν δεν το κάνουν, τότε θα κλείσουμε εμείς το δημαρχείο επ΄ αόριστον και θα μεταφέρουμε την έδρα του Δήμου. Κουκούλωμα των ανομιών του παρελθόντος δεν πρόκειται να κάνω», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.Ο Δήμαρχος επανέλαβε και σήμερα την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να ζητήσει τον πλήρη έλεγχο της πρώην ΑΔΕΙ από τους αρμόδιους επιθεωρητές και όλα τα στοιχεία θα αποσταλούν στην Δικαιοσύνη.Το κλείσιμο του Δημαρχείου δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην λειτουργία της πόλης. Οι προμήθειες σε πετρέλαιο επαρκούν για λιγότερο από πέντε ημέρες και ο κίνδυνος να ακινητοποιηθούν τα απορριμματοφόρα και τα αυτοκίνητα άλλων υπηρεσιών είναι άμεσος. Επίσης σοβαρό πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί από τις αρχές της εβδομάδας στην θέρμανση των σχολείων.«Όλη η πόλη μένει πίσω, εξ αιτίας της ανομίας της δημοτικής αρχής του Νίκου Γκόντα. Η τακτική του λαϊκισμού και η ανεύθυνη πολιτική που ακολούθησαν ήταν αυτή που οδήγησε τον δήμο στην χρεοκοπία. Την ίδια ακολουθούν και σήμερα. Οι ηρωικές κορώνες που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι αστειότητες. Πρόκειται για ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Για έναν λαϊκισμό που προσβάλει την κοινή λογική», επεσήμανε ο κ. Φίλιος.Ο Δήμαρχος επανέλαβε και σήμερα ότι δεν μπορεί καμία σύμβαση να μετατραπεί σε αορίστου χρόνου εάν δεν έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια και τον ΑΣΕΠ και δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η μοναδική διέξοδος στο πρόβλημα που έχει ανακύψει είναι η πρόταση που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία του σώματος.

470.000 παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα!


Σε 470.000 εκτιμά το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) τον αριθμό των μη νομίμων μεταναστών στη χώρα, αριθμός που επιδεικνύει μεγάλη ποσοστιαία αύξηση, σε δυο μόλις χρόνια.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος Clandestino της ΕΕ, πριν από δυο χρόνια, οι μη νόμιμοι αλλοδαποί έφταναν σε 280.000. Πρόκειται λοιπόν για ποσοστιαία αύξηση 60%.Μελετώντας την κατάσταση των μη νομίμων μεταναστών στη χώρα, ο ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Μαρούκης, τους έχει διαχωρίσει μεταξύ όσων οι κοινότητες διαβιούν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα και αυτών που δημιούργησαν νεοσυσταθείσες κοινότητες.Στην πρώτη ομάδα ανήκουν Αλβανοί, Πακιστανοί, Γεωργιανοί και Μπαγκλαντεσιανοί. Οι μη νόμιμοι Αλβανοί απασχολούνται στους ίδιους τομείς με τους νόμιμους ομοεθνείς τους και αντιμετωπίζουν παρεμφερή προβλήματα εξαιτίας της κρίσης. Μεταξύ των νόμιμων μεταναστών, μεγάλος αριθμός έχει απωλέσει τη νομιμότητα, εξαιτίας της ανεργίας και έχει εξαναγκασθεί να επιστρέψει. Αντίστοιχος μεγάλος αριθμός μη νομίμων, επιστρέφει στην Αλβανία και εισέρχεται παράνομα στην Ελλάδα, μόνο για βραχύχρονη, εποχιακή εργασία. Καθώς η οικοδομή έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, οι Αλβανοί αναγκάζονται να αποχωρήσουν από τις κατασκευές, «παραδοσιακό» τομέα ενασχόλησής τους στην Ελλάδα, και κύριος τομέας απασχόλησης γίνεται, πλέον, για πολλούς ο αγροτικός τομέας.Οι μη νόμιμοι Πακιστανοί απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, «παραδοσιακό» τομέα ενασχόλησης των ομοεθνών τους. Τα φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσής τους, έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεροκάματο των μη νομίμων Πακιστανών, από 25-30 ευρώ πέρσι, στον αγροτικό τομέα, έχει πέσει στα 6-15 ευρώ.Οι Μπαγκλαντεσιανοί επιβιώνουν μεταξύ αγρών, πώλησης μικρο-αντικειμένων στο δρόμο και επαιτείας στα φανάρια. Ο κ. Μαρούκης δεν εντόπισε φαινόμενα εκμετάλλευσής τους από κυκλώματα.Τη δεύτερη ομάδα αλλοδαπών αποτελούν οι «νεοσυσταθείσες» κοινότητες Αφγανών, Σομαλών, Αλγερινών, Μαροκινών και προερχομένων από κράτη της δυτικής και υποσαχάριας Αφρικής. Προσδοκία τους είναι να φύγουν προς άλλα κράτη της δυτικής Ευρώπης. Εργάζονται περιστασιακά, είτε στην επαρχία βγάζοντας ελάχιστα χρήματα είτε στην Αθήνα, πηγαίνοντας στις πιάτσες όπου προσφέρουν χειρονακτική εργασία σε τιμή ευκαιρίας. Ζουν με δανεικά από φίλους, με πίστωση από μικρομάγαζα άλλων αλλοδαπών ή από συγγενείς που στέλνουν χρήματα από το εξωτερικό. Κάποιοι ασχολούνται με το υπαίθριο μικρο-εμπόριο, με βασική πελατεία άλλους μετανάστες.

Οι νέοι θεσμοί του «Καλλικράτη»


Λύσεις σε αρκετά προβλήματα φιλοδοξεί να δίνει στο εξής ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, μια καινοτομία που φέρνει, μεταξύ άλλων, ο «Καλλικράτης», υιοθετώντας αντίστοιχα παραδείγματα της ευρωπαϊκής και διεθνούς εμπειρίας.«Πρόκειται για έναν θεσμό που θα μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς περιπτώσεις καθυστερήσεων στις σχέσεις του δημότη με το Δήμο, ώστε να αποφεύγονται τριβές και να επιταχύνεται η εξυπηρέτηση του πολίτη» εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, (ΙΤΑ), Θανάσης Κανταρτζής. Μια ακόμη καινοτομία του «Καλλικράτη» είναι η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης που προβλέπεται για τους Δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων. Ο κ. Κανταρτζής μιλά εξάλλου και για το «Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών», τον τρίτο νέο θεσμό της αυτοδιοίκησης που θα έχει ως αποστολή την ομαλή ένταξη των μεταναστών στην τοπική κοινωνία.

Διήμερη αποχή των δικηγόρων στα Γιάννενα


Το Δ.Σ. του δικηγορικού συλλόγου Ιωαννίνων,συνεδρίασε εκτάκτως την 13.01.2011 και αποφάσισε διήμερη αποχή απο τα ακροατήρια την Δευτέρα 17 και Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.Επίσης την Τρίτη και ώρα 12:00 στην αίθουσα του ΜΟΔ θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση προκειμένου να ενημερωθούν οι δικηγόροι και να καθοριστεί η στάση του Συλλόγου.

Προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων για το ΠΑΣΟΚ


Κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και κοινωνικές συγκρούσεις τους επόμενους μήνες προβλέπει η πλειονότητα των πολιτών, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό του Σκάι και της Καθημερινής. Την ίδια ώρα, η δημοτικότητα του πρωθυπουργού, κ. Γ. Παπανδρέου παραμένει σε υψηλά επίπεδα.Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ΠΑΣΟΚ καταγράφει προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), με την ψαλίδα όμως να κλείνει ελαφρώς σε σχέση με την δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου.Στη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 7-11 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.005 ατόμων, το ποσοστό εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται μειωμένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου.Πιο συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 38,5% έναντι 30,5% της ΝΔ, με το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ να ακολουθούν με 10,5% και 5,5% αντίστοιχα. Η δημοσκόπηση καταγράφει επίσης αυξημένη ανησυχία των πολιτών για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ αυξάνεται το ποσοστό αυτών που βλέπουν πρόωρες εκλογές.Ποσοστό 84% των ερωτηθέντων αναμένει κοινωνικές συγκρούσεις στους προσεχείς μήνες έναντι 78% στην προηγούμενη έρευνα, ενώ 56% θεωρεί πιθανή τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών έναντι 42% σε σχέση με την δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου.

Κλειστό πάλι το δημαρχείο, τσιφλίκι των "γαλάζιων" συμβασιούχων


Αποκλεισμένο για μια ακόμη ημέρα είναι το δημαρχείο των Ιωαννίνων,από τους συμβασιούχους που διόρισε με μη σύνωμες διαδικασίες η δημοτική αρχή του Νίκου Γκόντα.Το απαράδεκτο φαινόμενο επαναλαμβάνεται σταθερά εδώ και ημέρες και το πολιτικό προσωπικό της πόλης,αδυνατεί να δώσει μια λύση για να λειτουργήσει επιτέλους κανονικά ο δήμος. Είναι χαρακτηριστικό,πως σήμερα το πρωί,πραγματοποιήθηκαν δυο πολιτικοί γάμοι συμπολιτών μας,στον...διάδρομο της ΔΕΥΑΙ!!!

Αύριο η συνάντηση των Δημάρχων του Νομού Ιωαννίνων


Συνάντηση όλων των Δημάρχων του Νομού Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, στο γραφείο Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων.Η συνάντηση γίνεται ύστερα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου, «προκειμένου να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για κοινά θέματα των Δήμων μας», όπως σημειώνεται στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Φίλιος προς τους υπόλοιπους δημάρχους του Νομού Ιωαννίνων.Στην συνάντηση έχουν κληθεί παραστούν οι δήμαρχοι Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης, Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης, Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας, Μετσόβου Νίκος Τσομπίκος και Πωγωνίου Κώστας Καψάλης. Τα θέματα τα οποία θα αναπτυχθούν στην συνάντηση αφορούν στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της διαχείρισης των απορριμμάτων, των συγκοινωνιών και του τουρισμού.

Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου για το θέμα των συμβασιούχων


Την πρόταση που κατέθεσε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, για την συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής, στην οποία θα μετέχει και εκπρόσωπος των εργαζομένων, προκειμένου να εξετάσει όλους τους φακέλους των συμβασιούχων της πρώην ΑΔΕΙ και να αποστείλει τις συμβάσεις προς έγκριση στην Περιφέρεια και το ΑΣΕΠ, ώστε να ακολουθήσει δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, έκανε δεκτή το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, κατά την χθεσινοβραδινή συνεδρίασή του.Παράλληλα έγινε αποδεκτή η πρόταση για πλήρη, σε βάθος και εξονυχιστικό έλεγχο των πεπραγμένων της επιχείρησης από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.Οι θέσεις της Δημοτικής Αρχής όπως παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν απολύτως σαφείς και ξεκάθαρες και οι μοναδικές που μπορούν να άρουν το σημερινό αδιέξοδο.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος αναφέρθηκε σε όλο το ιστορικό της υπόθεσης αλλά και στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την επίλυση του προβλήματος και καταλόγισε βαρύτατες ευθύνες τόσο στην Διοίκηση της ΑΔΕΙ όσο και στην προηγούμενη δημοτική αρχή για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.«Οι εργαζόμενοι πήραν στα χέρια τους ένα χαρτί και κατάλαβαν ότι οι συμβάσεις είναι έωλες, διάτρητες, μη σύννομες. Ο πρώην Δήμαρχος και ο Πρόεδρος της επιχείρησης τους άφησαν έκθετους και νομικά ανυπεράσπιστους», υπογράμμισε ο Δήμαρχος, διευκρινίζοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να δώσει λύση, παρά μόνο να σταθεί αρωγός στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και να συνεχίσει τις προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικής λύσης.«Η Δημοτική Αρχή έχει όλη την διάθεση να συμπαρασταθεί πολιτικά στους εργαζόμενους. Έχουμε την πρόθεση στήριξης και συνεννόησης. Την εμπλοκή που υπάρχει την κληρονομήσαμε από την προηγούμενη δημοτική αρχή» σημείωσε ο κ. Φίλιος.Τα στοιχεία που κατέθεσε ο Δήμαρχος για την οικονομική κατάσταση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης (πρώην ΑΔΕΙ) είναι πράγματι εντυπωσιακά αλλά και αποκαλυπτικά της γενικότερης πολιτικής που ακολουθήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.Οι οφειλές στο ΙΚΑ ανέρχονται στο 1,9 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 1,4 εκ. είναι σε ρύθμιση. Οι συνολικές οφειλές της επιχείρησης φτάνουν στα 3,4 εκατομμύρια ευρώ. Στους επτά λογαριασμούς που διατηρούνται σε τρεις τράπεζες οι καταθέσεις στις 27 Δεκεμβρίου 2010 έφταναν μόλις στο ποσό των 117 ευρώ!«Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης θα ζητήσει από τους αρμόδιους επιθεωρητές έλεγχο και όπου υπάρχουν, θα καταλογιστούν ποινικές και αστικές ευθύνες», τόνισε ο κ. Φίλιος.Αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατούσε στην ΑΔΕΙ και της αδυναμίας της να εξασφαλίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ήταν να μην καταφέρει να εντάξει στο ΕΣΠΑ το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» όπως έπραξαν όλοι οι άλλοι Δήμοι του Νομού Ιωαννίνων.

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία, επιμένοντας ότι αρκεί η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης για την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, πρότεινε την επιστροφή όλων των εργαζομένων στις θέσεις τους.Την μονιμοποίησή τους, ζήτησαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της Λαϊκής Συσπείρωης Δημήτρης Τασούλας και της Δημοτικής Ριζοσπαστικής Αριστερής Συσπείρωσης Στέφανος Σκοπούλης. Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων απουσίαζε από την συνεδρίαση ο επικεφαλής της παράταξης «3 κλικ αριστερά» Χρήστος Μαντάς.Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τοποθετήθηκε εκπρόσωπος των συμβασιούχων της πρώην ΑΔΕΙ και εκπρόσωποι των παρατάξεων που μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων ΟΤΑ, οι οποίοι ζήτησαν τη μονιμοποίηση όλων και την επιστροφή στις θέσεις που εργάζονταν.Όπως έγινε σαφές από την τοποθέτηση του Δημάρχου, αντιδημάρχων και άλλων δημοτικών συμβούλων, η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου δεν μπορεί να έχει νομική ισχύ, εάν δεν υπάρξει έγκριση των αποφάσεων και δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Τοποθετήσεις των συμβούλων

«Ως αντιπολίτευση είχαμε ζητήσει να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία και εισπράτταμε την απάντηση ότι είναι όλα τακτοποιημένα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λαϊκίζουμε απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Δυστυχώς αποδεικνύεται σήμερα ότι η ΑΔΕΙ αποτέλεσε το πλυντήριο για όλες τις ανομίες της προηγούμενης δημοτικής αρχής», τόνισε στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Θεμελής.Η πρώην ΑΔΕΙ ήταν μία αμαρτωλή επιχείρηση, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος του τομέα Κοινωνικής Πολιτικής Φίλιππας Τσουμάνης και καταλόγισε βαρύτατες ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή η οποία αντί να επιλέξει το δρόμο της νομιμότητας, επέλεξε την ομηρία για τους εργαζόμενους. «Υπάρχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν λήξει εδώ και χρόνια και δεν ανανεώθηκαν ποτέ. Υπάρχουν άλλες που είναι ανυπόγραφες. Στην επίμαχη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες. Ερευνώνται όλα τα στοιχεία της πρώην ΑΔΕΙ και θα έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο», είπε ο κ. Τσουμάνης.Την πρακτική που έχουν ακολουθήσει πολλοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τις αθρόες προσλήψεις συμβασιούχων καυτηρίασε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασσαλάς. «Υπάρχουν κι άλλοι άνεργοι στην πόλη, στους οποίους ποτέ δεν δόθηκε η δυνατότητα να αξιολογηθούν και αν είναι καλύτεροι να προσληφθούν στον Δήμο. Αυτή είναι η άλλη όψη του νομίσματος, την οποία οφείλουμε να δούμε» τόνισε ο κ. Μασσαλάς.«Στους άλλους δήμους του λεκανοπεδίου που συνενώθηκαν με το δήμο Ιωαννιτών δεν υπάρχουν ανάλογα προβλήματα. Κι αυτό γιατί εκεί οι δημοτικές αρχές επέλεξαν τον δρόμο της νομιμότητας, της διαφάνειας και αξιοκρατίας. Εμείς ποιο μήνυμα στέλνουμε; Λέμε στους νέους πως μόνο αν έχουν γνωστό και παρακαλέσουν μπορούν να προσληφθούν στο Δήμο», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δημοτικός Σύμβουλος Θανάσης Μανταλόβας.Την στάση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής καυτηρίασε ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Σκοπούλης, όπως και την πρακτική των αδιαφανών προσλήψεων. Ειδική μνεία έκανε στην αδυναμία πληρωμής των εργαζομένων αυτών μέσω της νόμιμης οδού, γεγονός που πρακτικά δεν μπορεί να επιλυθεί από την Δημοτική Αρχή.Η αντιδήμαρχος Βούλα Τσίλη, καταλόγισε ευθύνες στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή και την διοίκηση της ΑΔΕΙ, καθώς όταν είχαν την αρμοδιότητα δεν πήραν τις ανάλογες αποφάσεις. «Το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης δεν πήρε σύννομη απόφαση. Οι εργαζόμενοι εξαπατήθηκαν, από αυτούς που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Η αντιπολίτευση τους παραπλανά ακόμη και σήμερα. Τους κρατά εγκλωβισμένους», ανέφερε η κ. Τσίλη.«Το πολιτικό όργανο πρέπει να εκφράσει την βούλησή του για άμεση και οριστική λύση του προβλήματος» επεσήμανε ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Παπαδιώτης και υπογράμμισε ότι η επιτροπή που πρότεινε ο δήμαρχος θα προετοιμάσει την διαδικασία προς την κατεύθυνση αυτή. Μέχρι τότε το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης, που νόμιμα υφίσταται οφείλει να δώσει άμεση λύση.Ως μόνη ρεαλιστική χαρακτήρισε την πρόταση του Δημάρχου ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δουβανάς, ενώ ο κ. Θωμάς Γκλίναβος ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι πρέπει να είναι οι τελευταίοι στο Δήμο Ιωαννιτών που αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα.Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Γιωτίτσας απηύθυνε έκκληση στους εργαζόμενους να μην παρεμποδίσουν το επόμενο διάστημα την λειτουργία του σώματος αφού κάτι τέτοιο δημιουργεί προβλήματα στην πόλη και δεν εξυπηρετεί σε τίποτα τους ίδιους.

Χωρίς νερό η πόλη την Τρίτη

ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΑΙ

Δύσκολη θα είναι η ερχόμενη Τρίτη για τους Γιαννιώτες. Η ΔΕΥΑΙ ανακοίνωσε ότι από τις 10 το βράδυ της Δευτέρας έως τις 10 το βράδυ της Τρίτης θα υπάρχει διακοπή νερού ή πτώση της πίεσης. Η οριστική αποκατάσταση θα γίνει το πρωί της Τετάρτης. Η διακοπή επιβάλλεται για να γίνει η αντικατάσταση του τροφοδοτικού αγωγού της πόλης στην περιοχή του Περάματος.Η αντικατάσταση αυτή γίνεται στο πλαίσιο του έργου «Επέκταση, αναβάθμιση, βελτίωση υδροδοτικών εγκαταστάσεων εξωτερικού δικτύου δήμου Ιωαννιτών» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Έτσι είναι, τα έργα δεν μπορούν να γίνονται με αόρατο τρόπο, και χωρίς να ενοχλούν κατά την υλοποίησή τους τούς πολίτες για τους οποίους τελικά γίνονται.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

«Τρελή» πορεία μοτοσυκλέτας τα ξημερώματα στην Πρέβεζα


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, στις 04.00 σήμερα τα ξημερώματα, στη χερσαία ζώνη του λιμένα Πρέβεζας, στην οδό Ελ. Βενιζέλου, όταν δίκυκλη μοτοσικλέτα με οδηγό μία 21χρονη και συνεπιβάτη έναν 27χρονο εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και προσέκρουσε πάνω σε σταθμευμένο Ι.Χ.Ε. όχημα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και των δύο.Οι τραυματίες διεκομίσθησαν με ασθενοφόρο όχημα στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου και νοσηλεύονται.Από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας διενεργείται προανάκριση.

Διάρρηξη σε σπίτι στα Γιάννενα


Χθες και κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 18.30΄έως 20.00΄ στα Ιωάννινα άγνωστος-οι δράστης-ες εισήλθαν σε σπίτι, παραβιάζοντας μπαλκονόπορτα και αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας πέντε χιλιάδων πεντακοσίων (5.500) ΕΥΡΩ, καθώς και το χρηματικό ποσό των χιλίων διακοσίων (1.200) ΕΥΡΩ, κατά δήλωση του παθόντα. Προανάκριση για την κλοπή διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων.

Δουλεύουν 19 μήνες χωρίς να πάρουν ούτε ένα ευρώ,οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Κόνιτσας !


Μπορεί το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων της Κόνιτσας να προσφέρει σημαντικό κοινωνικό έργο, όμως κινδυνεύει να μείνει με το μισό προσωπικό μέσα στο επόμενο διάστημα! Εξέλιξη που θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του.Αιτία της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο ίδρυμα, το γεγονός ότι συνολικά 10 υπάλληλοί του εργάζονται σ’ αυτό εδώ και 19 ολόκληρους μήνες χωρίς να έχουν λάβει μέχρι στιγμής ούτε ένα ευρώ απ’ τον μισθό τους! Και η Διοίκηση του Κέντρου, αντί να φροντίσει, όπως καταγγέλλουν, για την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεών της απέναντί τους, ζητά να υπαχθούν στον ΟΑΕΕ για όλο το διάστημα που εργάζονται στο ίδρυμα και να αναλάβουν οι ίδιοι να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να απολυθούν!

ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗ…

Οι δέκα υπάλληλοι του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας που λειτουργεί σήμερα στην ακριτική Κόνιτσα προσελήφθησαν στο ίδρυμα τον Μάιο του 2009, με την υπόσχεση της τότε Διοίκησης ότι θα υπαχθούν ασφαλιστικά στο ΙΚΑ και θα λαμβάνουν τον προβλεπόμενο μισθό.Παρόλα αυτά, όπως τόνισαν εκπρόσωποί τους που επισκέφτηκαν χθες το πρωί τα γραφεία του «Πρωινού Λόγου», ούτε μισθούς έλαβαν όλο αυτό το διάστημα, παρόλο που όλοι τους εργάζονται με πλήρη απασχόληση στο ίδρυμα τόσον καιρό, ούτε και πληρώθηκαν απ’ αυτό ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ. Ως αποτέλεσμα, ύστερα από επιτόπιο έλεγχο που έγινε στο ίδρυμα, υποβλήθηκε προσφυγή από το ΙΚΑ εναντίον του Κέντρου και επιβλήθηκε πρόστιμο για το γεγονός ότι απασχολούσε ανασφάλιστους υπαλλήλους!

Ή ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ Ή ΑΠΟΛΥΣΗ!
Πάντως, η σημερινή Διοίκηση του ιδρύματος δεν φαίνεται διατεθειμένη να εξοφλήσει στο ακέραιο τους μισθούς που οφείλει στους εργαζομένους, οι οποίοι ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.Αντίθετα, τους ζητά να υπαχθούν στον ΟΑΕΕ αντί του ΙΚΑ, να πληρώσουν αναδρομικά εισφορές στο συγκεκριμένο ταμείο από τον Μάιο του 2009 μέχρι σήμερα και να συνεχίσουν με αυτό το καθεστώς εργασίας. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πληρώνονται μέσω της «Μέριμνας». Αυτό όμως σημαίνει ότι μπορεί το Κέντρο να απαλλαγεί από τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, όμως οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν ένα πολύ μεγάλο ποσό ο καθένας, για να καλύψουν τις εισφορές σχεδόν δύο ετών.Οι εκπρόσωποί τους δήλωσαν ότι για τους περισσότερους τουλάχιστον δεν είναι πρόβλημα το να υπαχθούν από εδώ και πέρα στον ΟΑΕΕ, αρνούνται όμως να το κάνουν αναδρομικά και έχουν ήδη ξεκινήσει δικαστικό αγώνα για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους.

ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Εδώ θα πρέπει αν σημειωθεί ότι οι εν λόγω δέκα εργαζόμενοι είναι διαφόρων ειδικοτήτων (νοσηλεύτρια, νυχτοφύλακες, οδηγός, δύο καθηγητές, αποθηκάριος, καθαρίστρια και υπεύθυνες για το πλύσιμο των ρούχων των φιλοξενούμενων παιδιών), γεγονός που σημαίνει ότι τυχόν απόλυσή τους θα δημιουργούσε σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα στο Κέντρο.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Προσπάθησε να περάσει στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Ιωαννίνων μικροποσότητα χασίς!


Στις 12.30΄ χθες,στο αστυνομικό τμήμα Ιωαννίνων συνελήφθη ένας νεαρός γιατί προφασιζόμενος ότι ήθελε να επισκεφτεί έναν νεαρό Αλβανό που κρατούνταν στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος,του πέταξε μέσα στα κρατητήρια μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης συσκευασμένη σε αλουμινόχαρτο, πλην όμως έγινε αντιληπτός από τον σκοπό των κρατητηρίων. Στη συνέχεια ακολούθησε νομότυπη έρευνα στην οικία του ημεδαπού, όπου βρέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης είκοσι πέντε (25) γραμμαρίων περίπου.Οι δράστες συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Ιωαννίνων, ενώ τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων που διενεργεί τη προανάκριση.

Πρεμιέρα σήμερα για τα σούπερ-μάρκετ "Μασούτη" στην Ήπειρο


Στην ταυτόχρονη έναρξη λειτουργίας των έξι νέων καταστημάτων του στην περιοχή της Ηπείρου, που προέκυψαν έπειτα από την εξαγορά του πάγιου εξοπλισμού αντίστοιχων σημείων πώλησης της Ατλάντικ, προχωρά σήμερα ο όμιλος Μασούτη.Ειδικότερα, τις «πύλες» τους ανοίγουν τρία καταστήματα στα Ιωάννινα, δύο στην Πρέβεζα και ένα στην Αρτα, τα οποία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ημερών, εντάχθηκαν αισθητικά και λειτουργικά στην εταιρική ταυτότητα της Μασούτης. Το προσωπικό στα συγκεκριμένα σημεία παρέμεινε το ίδιο, που απασχολούνταν και επί Ατλάντικ, ενώ αποπληρώθηκαν πλήρως και οι οφειλές για δεδουλευμένα τους. Ακόμη υλοποιήθηκαν νέα μισθωτήρια συμβόλαια με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, όπου βρίσκονται τα συγκεκριμένα σούπερ-μάρκετ.Ο όμιλος Μασούτη διεκδικεί πλέον σημαντικό μερίδιο στην αγορά της Ηπείρου, όπου δεν είχε παρουσία και η έναρξη λειτουργίας της Εγνατίας Οδού κατέστησε ευχερή την τροφοδοσία των νέων σημείων από τη Θεσσαλονίκη.

«Πόλεμος» στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας!


«Πόλεμο» μεταξύ αλλοδαπών και κατοίκων της Ηγουμενίτσας φοβούνται οι τοπικές αρχές. Οι εκατοντάδες αλλοδαποί που κυκλοφορούν στο λιμάνι της Ηπείρου, πεινασμένοι και εξαγριωμένοι από την ανεπιτυχή προσπάθεια μηνών να διαφύγουν στην Ιταλία δημιουργούν μιαν έκρυθμη κατάσταση.Περίπου δέκα «θερμά επεισόδια» με συμπλοκές, πυροβολισμούς, μαχαιρώματα και ξυλοδαρμούς έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας μεταξύ ομάδων παράνομων μεταναστών διαφόρων εθνικοτήτων και μεταξύ αλλοδαπών και ντόπιων.Χθες βράδυ,Ενας εικοσιδυάχρονος Αλγερινός τραυματίσθηκε από μαχαίρι στη διάρκεια συμπλοκής μεταξύ λαθρομεταναστών.Ειδικότερα, ομάδα Κούρδων, συγκρούστηκε με ομάδα Αλγερινών και Κούρδος τραυμάτισε τον 22χρονο κοντά στον αυχένα με μαχαίρι. Επενέβη ισχυρή αστυνομική δύναμη και διέλυσε τους συγκεντρωμένους που κρύφτηκαν στο δάσος που είναι κοντά στο λιμάνι, όπου και έχουν τα πρόχειρα καταλύματά τους. Ο τραυματιας μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο νοσοκομείο Φιλιατών.
ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Πιάστηκαν στα χέρια για τις συμβάσεις!

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Επεισόδια συνέβησαν μετά το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο. Κάποιοι από τους καταληψίες επιτέθηκαν στο δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Σκοπούλη μετά το πέρας της συνεδρίασης αφού έκριναν ότι η απόφαση του σώματος, αλλά και τα όσα ειπώθηκαν στην αίθουσα δεν τους ικανοποιούσαν.Ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος δεσμεύθηκε ότι θα βρεθεί τρόπος να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των τριών τελευταίων μηνών, αλλά επανέλαβε ότι η μονιμοποίηση τους δεν είναι δυνατή. Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε η συμπολίτευση και η απόφαση του σώματος.Λίγο όμως πριν τις δώδεκα το βράδυ και ενώ η συνεδρίαση είχε τελειώσει, έξω από το δημαρχιακό μέγαρο έγινε η επίθεση στον κ. Σκοπούλη. Ακολούθησαν έντονοι διαπληκτισμοί με τους δημοσιογράφους να «χωρίζουν» εργαζόμενους και δημοτικούς συμβούλους!

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Διαψεύδει ο διοικητής του Νοσοκομείου Άρτας τα περί δηλητηρίασης αλλοδαπών


Διαψεύδει ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας Γιώργος Λάμπρου τα περί δηλητηρίασης λαθρομεταναστών στην Άρτα μετά από … κατανάλωση δηλητηριασμένης γάτας! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αθηναϊκού καναλιού «εξαθλιωμένοι λαθρομετανάστες σκότωσαν σε γειτονιά της πόλης μία γάτα και στη συνέχεια την έφαγαν. Αργότερα οι αλλοδαποί άρχισαν να αισθάνονται ενοχλήσεις. Οι ενοχλήσεις έγιναν αφόρητοι πόνοι και αναγκάστηκαν να πάνε σε νοσοκομείο». Ενώ όπως ανέφερε παρακάτω «διαπιστώθηκε ότι η γάτα που σκότωσαν και έφαγαν, είχε φάει νεκρό ποντίκι που με τη σειρά του, είχε φάει ποντικοφάρμακο! Οι λαθρομετανάστες υποβλήθηκαν σε πλύση στομάχου και πλέον είναι καλά στην υγεία τους». Το θέμα αναπαρήχθη σε πολλά sites και blogs,μεταξύ των οποίων και το epirusgate,παίρνοντας μεγάλη δημοσιότητα, αναγκάζοντας τον διοικητή του Νοσοκομείου κ. Λάμπρου να βγει και να δηλώσει σήμερα ότι κανένα περιστατικό τέτοιο δεν έχει καταγραφεί στο νοσοκομείο ενώ θεωρεί «περίεργο» το πώς προέκυψε το θέμα. Ο κ. Λάμπρος ενημέρωσε σχετικά τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας και το Δήμαρχο Αρταίων καθώς και τα υπουργεία Υγείας και Εξωτερικών.

Το 2012 και ...βλέπουμε για το ΥΗΕ Μετσοβίτικο

Καθυστερήσεων συνέχεια στο...γεφύρι της Άρτας

Στη δεύτερη και σημαντικότερη φάση, αυτή της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών, βρίσκεται ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση της προμήθειας και εγκατάστασης του κύριου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του Υδροηλεκτρικού Έργου (ΥΗΕ) Μετσοβίτικου.Πλέον, η ολοκλήρωση εντός του 2011 καθίσταται αδύνατη και ο στόχος πρέπει να είναι το 2012 και μετά, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά με τους διαγωνισμούς.Η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών για τα ηλεκτρομηχανολογικά αποδεικνύεται αρκετά χρονοβόρα αφού αναμένονταν να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2010, ωστόσο ακόμη υπάρχει πολλή δουλειά μέχρι η αρμόδια επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού της ΔΕΗ να καταλήξει στις τεχνικές προσφορές που θα συνεχίσουν στην τρίτη φάση, στο άνοιγμα δηλαδή και των οικονομικών προσφορών.Πάντως από τις τεχνικές προσφορές θα δοθεί η δυνατότητα να συμπληρωθούν τα τεύχη δημοπράτησης και των έργων πολιτικού μηχανικού, η τελευταία εργολαβία για να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή αυτό το έργο που χωρίς αμφιβολία είναι ....γεφύρι της Άρτας.

Παράλληλα και τα έργα πολιτικού μηχανικού

Όπως μας ενημέρωσε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υδροηλεκτρικής Παραγωγής (ΔΥΗΠ) της ΔΕΗ Ιωάννης Αργυράκης, η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τα ηλεκτρομηχανολογικά (με 8 κοινοπραξίες, κυρίως από διεθνείς οίκους) αναμένεται να φτάσει στο τέλος της μέσα στον επόμενο μήνα και να ακολουθήσει η τρίτη φάση με τις οικονομικές προσφορές, όμως η κύρια διαδικασία είναι η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών.Εκτίμηση για το πότε θα αναδειχθεί ανάδοχος δεν μπορεί να γίνει, αφού ενδεχομένως να υπάρξουν ενστάσεις σε κάποια από τις δυο φάσεις του διαγωνισμού ή να προκύψει θέμα στον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.Πάντως ο κ. Αργυράκης σημειώνει ότι μπορεί να γίνει παράλληλα η συμπλήρωση των τευχών δημοπράτησης για τα έργα πολιτικού μηχανικού και να προκηρυχθεί κι αυτός ο τελευταίος διαγωνισμός, αφού οι προδιαγραφές θα έχουν προκύψει από τις τεχνικές προσφορές.

Αλλαγή δημοπρατήσεων

Η ΔΕΗ, μετά την αποχώρηση του αναδόχου της Β΄φάσης, επέλεξε να προηγηθεί η εργολαβία των ηλεκτρομηχανολογικών, ώστε να προσαρμοστούν οι προδιαγραφές των μηχανημάτων στον υπόγειο σταθμό.Αρχικά με την Α΄ φάση η πρόβλεψη ήταν να ολοκληρωθεί το κατασκευαστικό κομμάτι και μετά να γίνει η προμήθεια του εξοπλισμού.Ο στόχος για ολοκλήρωση και έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας μέσα στο 2011 ή στις αρχές του 2012 είναι ανέφικτος εκ των πραγμάτων, ακόμη και να ...τρέξουν οι διαγωνισμοί και να αναδειχθούν οι δυο ανάδοχοι μέσα στο καλοκαίρι.Το μόνο θετικό είναι ότι το έργο θα ολοκληρωθεί κάποτε και δεν θα μείνει ένα εργοτάξιο.

Η Α΄ φάση ολοκληρώθηκε προ δεκαετίας...

Το ΥΗΕ Μετσοβίτικο παρόλο που δεν είχε καμιά κοινωνική αντίδραση δεν επηρεάζει το περιβάλλον αφού θα αξιοποιεί τα νερά από το ΥΗΣ Πηγών Αώου και του Μετσοβίτικου τα οποία θα επιστρέφουν ξανά στο ποτάμι, καθυστέρησε παραμένει υπό κατασκευή για παρά πολλά χρόνια.Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε λίγο πριν το 2000 από την «ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε». Κατασκευάστηκε η σήραγγα προσαγωγής που θα μεταφέρει το νερό από το υδροηλεκτρικό σταθμό Πηγών Αώου και του Μετσοβίτικου, έγινε προετοιμασία για μικρό φράγμα στο ύψος του κόμβου της Εγνατίας στο Μικρό Περιστέρι και άλλες εργασίες για τον υπόγειο σταθμό κοντά στη σήραγγα Δεματίου και τη γέφυρα Εγνατίας του Μεγάλου Περιστερίου.

Τέσσερα και πλέον χρόνια στάσιμο
Από το καλοκαίρι του 2006 έχει σταματήσει ( για δεύτερη φορά το έργο, αφού μεταξύ Α΄ και Β΄ φάσης επίσης πέρασαν περισσότερα χρόνια απραξίας) η κατασκευή και από τον Ιανουάριο του 2007 έχει αποχωρήσει ο ανάδοχος της Β΄φάσης.Η κοινοπραξία «ΒΙΟΤΕΡ-ΕΔΡΑΣΗ ΨΑΛΛΙΔΑΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ» είχε αναλάβει το έργο, με έκπτωση 28,5%, επί του προϋπολογισμού που ήταν 28εκ. ευρώ περίπου.Προβλέπονταν η παράδοση του φυσικού αντικειμένου σε 48 μήνες, όμως η Κ/Ξ εκτέλεσε μόνον το 31% της εργολαβίας μέχρι τον Ιανουάριο του 2007, ενώ ήδη από τον Ιούλιο του 2006 είχε ουσιαστικά διακόψει τις εργασίες.Η ΔΕΗ και η πρώην ανάδοχος χρειάστηκαν χρόνο για την λύση της σύμβασης και αυτό επηρέασε και την πορεία για επαναδημοπράτηση, αλλά στο μεταξύ επιλέχθηκε να διαχωριστούν οι δυο εργολαβίες και να προηγηθεί αυτή για την προμήθεια του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Το ΥΗΕ Μετσοβίτικο θα είναι ισχύος 2Χ14,5 MGW.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

 Στην Ήπειρο η Ντόρα Μπακογιάννη


Στα πλαίσια της προπαρασκευής συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας τον ερχόμενο Μάιο,θα περιοδεύσει στην Ήπειρο η Ντόρα Μπακογιάννη.Η κ. Μπακογιάννη θα βρίσκεται στα Γιάννενα την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου και θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ. Μέχρι και την Κυριακή 23 Ιανουαρίου θα συναντηθεί με ομάδες πρωτοβουλίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας στα Γιάννενα, την Άρτα, την Πρέβεζα και την Θεσπρωτία.

ΑΡΤΑ:Ανοιχτή η Δημοτική Πινακοθήκη


Με την προσφορά των υπηρεσιών μιας εθελόντριας η οποία έχει σχετικές γνώσεις και σπουδές πάνω στο αντικείμενο, διασφαλίστηκε σε πρώτη φάση η λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Άρτας «Γιάννης Μόραλης» σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη. Η Πινακοθήκη είναι ανοιχτή από Δευτέρα έως Παρασκευή 9π.μ. – 1μ.μ. και όπως ανέφερε ο Δήμαρχος στην πρόσφατη συνέντευξή του, μέχρι το Πάσχα θα φιλοξενηθούν εκεί δύο περιοδικές εκθέσεις εκ των οποίων η μία θα είναι έκθεση Αρτινών ζωγράφων.

Επιστημονική ημερίδα για τη βιοποικιλότητα στην Παμβώτιδα

Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Βιοποικιλότητα και Παραγωγικότητα στη Λίμνη Παμβώτιδα Ιωαννίνων», είναι το θέμα ημερίδας που διοργανώνεται το Σάββατο το πρωί,στο Συνεδριακό Κέντρο « Κ. Παπούλιας» του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων. Την ημερίδα διοργανώνει το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, το ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου, το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και την «Πίνδο Περιβαλλοντική». Στόχος είναι η συμβολή στον προβληματισμό της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών γύρω από τις απειλές και την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Λίμνης Παμβώτιδας μέσα από μία επιστημονική προσέγγιση.

Υπεγράφη η ύδρευση του Δήμου Πρέβεζας

Υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής του έργου «Ύδρευσης Δήμου Πρέβεζας-Α’ Φάση» προϋπολογισμού 4.520.000 ευρώ μεταξύ της ΔΕΥΑΠ και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρίας.Το έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ περιλαμβάνει την δημιουργία νέων αγωγών, την αντικατάσταση υφισταμένων αγωγών καθώς και την τοποθέτηση συστήματος τηλεπαρακολούθησης του δικτύου.Οι νέοι αγωγοί (συνολικού μήκους 8.924 μέτρων) αποτελούν τμήματα του κεντρικού τροφοδοτικού άξονα ύδρευσης του Δήμο Πρέβεζας. Με τη εγκατάσταση συστήματος τηλεπαρακολούθησης του δικτύου ύδρευσης η ΔΕΥΑΠ θα έχει ανά πάσα στιγμή την δυνατότητα να έχει ακριβή εικόνα για την κατάσταση του δικτύου.Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την εγκατάσταση τοπικών σταθμών μέτρησης των μεγεθών παροχής και πίεσης σε επιλεγμένα σημεία του Δικτύου, την δημιουργία κέντρου ελέγχου καθώς και την προμήθεια φορητών οργάνων μετρήσεων.Όπως τονίζει, σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα αναβαθμίσει ουσιαστικά τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά την ύδρευση στον Δήμο της Πρέβεζας. Το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης των εργασιών ανέρχεται στους 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Κινητοποιήσεις στην Κακαβιά εξήγγειλαν οι πρατηριούχοι

Παρά τις διαβεβαιώσεις της ΚΑΕ ΑΕ για έλεγχους, κινητοποιήσεις και αποκλεισμός της έξοδου προς την Αλβανία στην Κακαβιά,καθώς και τους σταθμούς στους Κήπους και στους Ευζώνους, ανακοίνωσαν οι πρόεδροι των ενώσεων πρατηριούχων, οι οποίοι αποφάσισαν ομόφωνα την έναρξη των κινητοποιήσεων από την προσεχή Δευτέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημιουργία σε αυτά τα σημεία πρατηρίων αφορολόγητων καυσίμων.

Αισιοδοξία για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων

Την αισιοδοξία ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα και θα καταφέρει να έχει θετικό πρόσημο στα οικονομικά του, όπως είναι η κατεύθυνση από το υπουργείο Υγείας εξέφρασε ο διοικητής του Νοσοκομείου Σωτήρης Κωσταράς, κατά τη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας των εργαζομένων.«Κατά τη διάρκεια της θητείας μας παρά την οικονομική κρίση καταφέραμε να διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο την παροχή υπηρεσιών και να προχωρήσουμε σε περιστολή δαπανών. Υπήρξε μείωση στο πρόγραμμα προμηθειών με αξιοποίηση του παρατηρητηρίου και στοίχημα για το 2011 αποτελεί η προσπάθεια μείωσης των τιμών στα υλικά και στα φάρμακα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ακόμη στόχος της διοίκησης είναι η ένταξη της επέκτασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο ΕΣΠΑ.Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης, ο διοικητής του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Θωμάς Μεσσήνης, ο νομίατρος Γιάννης Νικόπουλος, ο διευθυντής των ιατρικών υπηρεσιών Στ. Κωνσταντόπουλος, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και εργαζόμενοι.

 Η λιθογλυπτική στην Ήπειρο- Η δόξα της πέτρας

Η Εκδήλωση για πέμπτη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο του θεσμού «Η δόξα της πέτρας» διοργανώνεται από την Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου.Φέτος σε συνεργασία με τον Δήμο Ζαγορίου επιλέχθηκε ως θεματική ενότητα η λιθογλυπτική στην Ήπειρο και έτσι η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλίες και παράλληλα προβολή φωτογραφικού υλικού με χαρακτηριστικά δείγματα της τέχνης των Ηπειρωτών μαστόρων.Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 22 Ιανουαρίου στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Κάστρο των Ιωαννίνων.Σύμφωνα με το πρόγραμμα η εκδήλωση θα αρχίσει με προσφωνήσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, της προέδρου της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου Άννας Δερέκα<, του Δημάρχου Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου και της διευθύντριας των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου Μάρθας Παπαδοπούλου.Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ομιλίες από την φιλόλογο και διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα Μαρία Τσούπη και από την φιλόλογο, κοινωνική ανθρωπολόγο κα Φανή Μπαλαμώτη.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Συνελήφθησαν «ποντικοί» στο Λιμενικό Καταφύγιο

Συνελήφθησαν, σήμερα στις 02.30 τα ξημερώματα, στο Λιμενικό Καταφύγιο Πρέβεζας, από προσωπικό της τοπικής Λιμενικής Αρχής, 22χρονος και 20χρονος,γιατί αφαιρούσαν δοχείο καυσίμων, προκαλώντας υλικές ζημιές σε ψαρόβαρκα και στο πηδάλιο του κινητήρα της, με σκοπό την αφαίρεση του κινητήρα.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Λιμεναρχείο Πρέβεζα.

Καταχώρηση των οικονομικών στοιχείων των δήμων

Διευκρινιστική εγκύκλιο εξέδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, σχετικά με τη μηνιαία υποχρεωτική καταχώρηση των οικονομικών στοιχείων των δήμων σε κεντρική βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι φορείς της αυτοδιοίκησης που θα καθυστερούν σημαντικά στην καταχώρηση των στοιχείων τους θα υποστούν αυστηρές κυρώσεις. Συγκεκριμένα, αυτές οι κυρώσεις θα φτάνουν μέχρι και την παρακράτηση της μηνιαίας απόδοσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) ή θα επιβάλλεται πρόστιμο έως και 15% επί των ΚΑΠ, αναλόγως με τη συχνότητα και τη βαρύτητα του παραπτώματος.Επίσης, κάθε δήμος υποχρεούται να ορίσει άμεσα έναν υπάλληλο που θα χειρίζεται τη βάση δεδομένων, ενώ ο δήμαρχος, ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης (ΝΠΔΔ) και ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας, θα επωμίζονται την ευθύνη αποστολής των στοιχείων.Επισημαίνεται δε ότι οι εκτιμήσεις προς τα απολογιστικά στοιχεία για το έτος 2010 πρέπει να αποσταλούν μέχρι την 20η Φεβρουαρίου και τα τελικά απολογιστικά στοιχεία μέχρι την 30η Ιουλίου.

Πρόταση ΓΣΕΒΕΕ για επαναφορά τμηματικής καταβολής ΦΠΑ

Σειρά προτάσεων σχετικά με το θέμα της καταβολής του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, την εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς αυτές, καθώς και για τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, κατέθεσε η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επείγοντων μέτρων.Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται η άμεση επαναφορά της δυνατότητας τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ.

Παιδαγωγική η λογική για τις συγχωνεύσεις σχολείων

Υπεραμύνεται το υπουργείο Παιδείας τις προωθούμενες συγχωνεύσεις σχολίων, σημειώνοντας πως ο σχεδιασμός γίνεται με αυστηρώς παιδαγωγικά κριτήρια και υπηρετώντας το μαθητή και την εκπαιδευτική κοινότητα.Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «βασικοί στόχοι του εγχειρήματος είναι η ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ο εξορθολογισμός στη διασπορά των σχολικών μονάδων και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, ώστε να διευκολύνεται και να υποστηρίζεται η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας για όλους τους μαθητές της επικράτειας».
Στη συνέχεια, το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται αναλυτικά στα οφέλη που προκύπτουν από τις συγχωνεύσεις, αλλά και στα κριτήρια επιλογής και εξαίρεσης των σχολικών μονάδων από τις συνενώσεις.

Στην τελική ευθεία για το άνοιγμα των "κλειστών"

Την ερχόμενη εβδομάδα θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου για το "άνοιγμα" όλων ανεξαιρέτως των "κλειστών" επαγγελμάτων. Αυτό προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι ο νόμος θα προβλέπει οριζόντια ρύθμιση, με την οποία θα αίρονται όλες οι στρεβλώσεις και οι υπάρχουσες ρυθμίσεις στο σύνολο των επαγγελμάτων.Παράλληλα, θα υπάρξει ειδική συγκεκριμένη μνεία για την "απελευθέρωση" των επαγγελμάτων που αναφέρονται στο μνημόνιο, όπως είναι αυτό των δικηγόρων. Βασική αρχή του νομοσχεδίου, επισήμανε ο υπουργός, θα είναι η ενίσχυση της επαγγελματικής δραστηριοποίησης και οι ευκαιρίες στους νέους.Οι συγκεκριμένες αναφορές του κ. Παπακωνσταντίνου έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΙΣΤΑΜΕ, με θέμα "Μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση: αντλώντας τα αναγκαία διδάγματα από την κρίση".Χθες, κατα πληροφορίες, στη συνάντηση που είχε η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων με τους υπουργούς Οικονομίας και Δικαιοσύνης παρουσιάστηκε προσχέδιο του νόμου για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των δικηγόρων. Προβλέπει ότι οι αμοιβές θα ορίζονται ελεύθερα με γραπτή συμφωνία που θα συνάπτει ο δικηγόρος με τον εντολέα του, ενώ σε άλλη περίπτωση θα ισχύουν οι κατώτερες νόμιμες αμοιβές. Οι δικηγόροι θα μπορούν να παρίστανται και σε περιφέρειες άλλων Δικηγορικών Συλλόγων εκτός από την περιφέρεια του Συλλόγου που είναι εγγεγραμμένοι.Σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος συναντάται με τη διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.

Κίνητρα για επισκευές κατοικιών

Με διευρυμένα κριτήρια υπαγωγής, προκηρύσσεται την 1η Φεβρουαρίου το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», μέσω του οποίου θα δίνονται επιδοτήσεις και άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια (αντικατάσταση κουφωμάτων, καυστήρων, μονώσεις, κλπ).Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, και ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παναγιώτης Ρήγας, υπέγραψαν, χθες, την απόφαση για την προκήρυξη, που προβλέπει ότι η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου, δηλαδή για δύο μήνες.Σύμφωνα με την απόφαση, τα σπίτια που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 1.750 ευρώ ανά τετραγωνικό (από 1.500, που ήταν η αρχική εξαγγελία), ενώ αλλαγές έγιναν και στα εισοδηματικά κριτήρια με στόχο, όπως αναφέρεται, να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Έτσι, οι κατηγορίες των δικαιούχων διαμορφώνονται ως εξής:Οι τράπεζες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, συμφώνησαν στους όρους αυτούς και θα δίνουν τα άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις (προσημείωση ακινήτου) είναι οι Άλφα, Εθνική, Πειραιώς και EFG Eurobank - Ergasias. Η εθνική και κοινοτική συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι 396 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος είναι να εισφέρουν οι τράπεζες άλλα 800 εκατ. ευρώ, ώστε οι συνολικές επενδύσεις να φθάσουν στο 1,2 δισ. ευρώ.Μέχρι 15.000 ευρώ μπορούν να λάβουν, ως άτοκο / χαμηλότοκο δάνειο ή επιδότηση, οι ιδιοκτήτες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ Οίκον για να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.Για την υποστήριξη των πολιτών, τόσο κατά για το στάδιο υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα, όσο και κατά την υλοποίηση του έργου, λειτουργεί, γραμμή αρωγής χρηστών (helpdesk) στο 210 9797400. Ο Οδηγός εφαρμογής και τα έντυπα του Προγράμματος βρίσκονται αναρτημένα στο διαδικτυακό τόπο http://exoikonomisi.ypeka.gr/.

Ποδαρικό με κινητοποιήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους

Με κινητοποιήσεις ξεκινά το 2011 για τους δημόσιους υπαλλήλους με σημείο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση το ενιαίο μισθολόγιο, την αξιολόγηση και την αναδιάρθρωση των δημόσιων υπηρεσιών.Η πρώτη 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προγραμματίζεται για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, αν και την ερχόμενη Δευτέρα θα οριστικοποιηθεί η ημερομηνία της κινητοποίησης.Τα ανοιχτά θέματα για τους δημόσιους υπαλλήλους είναι αρκετά, μετά μάλιστα και τις περικοπές μισθών και επιδομάτων που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το 2010. Στα τέλη Φεβρουαρίου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο σχεδιάζεται να τεθεί σε ισχύ το καλοκαίρι. Το ζήτημα που προκαλεί τη μεγαλύτερη διάσταση μεταξύ κυβέρνησης και ΑΔΕΔΥ είναι ο βασικός μισθός του νεοεισερχόμενου δημόσιου υπαλλήλου.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Περικλή Γραβάνη, η διαμόρφωση ενιαίου μισθολογίου ήταν πάγιο αίτημα της ΑΔΕΔΥ εδώ και χρόνια, ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν τα ίδια προσόντα να πληρώνονται με το ίδιο χρηματικό ποσό. Όμως, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις, αλλά απλά σε μια φημολογία που προβληματίζει, αποπροσανατολίζει και φοβίζει τους δημόσιους υπαλλήλους, σημείωσε χαρακτηριστικά.Η ΑΔΕΔΥ ζητά από την κυβέρνηση να... ανοίξει τα χαρτιά της και για την αξιολόγηση, που ήρθε πάλι στο προσκήνιο από τον Υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση. Δέκα έξι ομάδες, μία για κάθε υπουργείο, θα προχωρήσουν στην «ποιοτική καταγραφή» του δημοσίου τομέα. Όπως ανακοινώθηκε, θα καταγράψουν τα κενά και τις ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και την καταλληλότητα των υπαλλήλων, ενώ θα γίνει και μελέτη για τις αποχωρήσεις του προσωπικού σε βάθος τριετίας.Το υπουργείο προσέφερε διαβεβαιώσεις ότι τα μέλη των ομάδων καταγραφής θα επιλεγούν μετά από ανοιχτή και αδιάβλητη διαδικασία.Τα πρώτα στοιχεία προγραμματίζεται να αποσταλούν στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, έως τις 10 Φεβρουαρίου.Ζητούμενο είναι ακόμη τι θα γίνει με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και τις συνεπακόλουθες μετατάξεις και μεταθέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Για όλα αυτά τα ζητήματα ο κ. Γραβάνης ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην δημοσιοποίηση όλων των θέσεών της για το συγκεκριμένα θέμα, ώστε και οι ίδιοι να γνωρίζουν πως θα κινηθούν. «Μετά τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις την περασμένη χρονιά, δεν μπορεί έστω και να φημολογείται περαιτέρω μείωση», υπογράμμισε ο κ. Γραβάνης.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Νέες συμπλοκές μεταξύ μεταναστών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας


Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ λαθρομεταναστών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.Χθες,λίγο μετα τις 18.30, μικρή ομάδα λαθρομεταναστών, κουρδικής καταγωγής επιτέθηκαν σε ομάδα Αλγερινών με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας 22χρονος Αλγεεινός με μαχαίρι στο μάγουλο και τον αυχένα.Μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας Ηγουμενίτσας και από εκεί στο Νοσοκομείο Φιλιατών.

Δεύτερο κρούσμα με σκασμένα ελαστικά αυτοκινήτων

Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό της προηγούμενης Παρασκευής άγνωστος έσκασε τα ελαστικά από τρία Ι.Χ. αυτοκίνητα στην οδό Σολωμού
Δεν πέρασαν παρά μόνο έξι ημέρες από τα ξημερώματα της προηγούμενης Παρασκευής όταν ένας άγνωστος τότε δράστης χρησιμοποιώντας αιχμηρό όργανο, προφανώς στιλέτο, είχε σκίσει περισσότερα από 100 λάστιχα αυτοκινήτων σε συγκεκριμένους δρόμους των Ιωαννίνων.Έξι λοιπόν ημέρες μετά φαίνεται πως ένας ακόμη άγνωστος, αν όχι ο δράστης της προηγούμενης εβδομάδας, ξαναχτύπησε καταστρέφοντας αυτή τη φορά τα λάστιχα σε τρία αυτοκίνητα στην οδό Σολωμού, ένας δρόμος παράλληλος με την οδό ΚΑ Φεβρουαρίου.Το περιστατικό αυτό έλαβε χώρα είτε αργά το βράδυ της Τετάρτης, είτε τα ξημερώματα της Πέμπτης και προκάλεσε την οργή κατοίκων της περιοχής που πλέον διαμαρτύρονται έντονα μετά και το προηγούμενο περιστατικό όταν ο δράστης που είχε τότε συλληφθεί είχε καταστρέψει τα λάστιχα από περισσότερα από 30 αυτοκίνητα.Μόλις το νέο αυτό συμβάν έγινε γνωστό στην οδό Σολωμού έφτασαν αστυνομικοί προκειμένου να ερευνήσουν για το τι πραγματικά συμβαίνει, ενώ κάποιοι κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν μπροστά στον τηλεοπτικό φακό του ITV πως η ζημιά στα αυτοκίνητά τους έγινε από τον ίδιο δράστη. Παράλληλα τονίζουν πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, καθώς ανάλογα με το αυτοκίνητο που έχει ο καθένας αναγκάζεται να πληρώσει από 100 έως και 200 ευρώ πολλές φορές το κάθε ελαστικό.Υπενθυμίζουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα το περιστατικό αυτό είχε λάβει χώρα στην οδό Λ. Βύρωνος, στην οδό Κατσάρη και στον χώρο στάθμευσης του σούπερ μάρκετ Παπαγεωργίου, ενώ αυτή τη φορά ιδιοκτήτες αυτοκινήτων βρήκαν σπασμένα τα λάστιχα των οχημάτων τους στην οδό Σολωμού, έναν δρόμο που βρίσκεται αρκετά κοντά στις προαναφερόμενες οδούς.Πάντως, αν επαληθευτούν οι ανησυχίες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής στην συγκεκριμένη πλευρά της πόλης, ότι δηλαδή πρόκειται για το ίδιο ακριβώς άτομο το οποίο είχε αφεθεί ελεύθερο την προηγούμενη εβδομάδα, τότε είναι πλέον βέβαιο πως οι αρχές θα πρέπει άμεσα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε ο δράστης αυτός να μην «ξαναχτυπήσει».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Απάντηση Σπύρου Πανταζή σε αναγνώστη

Κατανοώ πλήρως τον καημό του "αναγνώστη" σας και συμπάσχω μαζί του.Ελπίζω να τον φιλοξενήσω με τη μαμά του, τη γυναίκα του (αν είναι φυσικά παντρεμένος και η γυναίκα του δεν τον άφησε να ...φύγει) ή την αδερφή του, στους Παξούς, στη βίλα μου, η οποία διαθέτει και θερμαινόμενη εσωτερική πισίνα, πλην της ανοιχτής- καλοκαιρινής.Πάντως διατηρώ την ελπίδα και αναμένω ακόμη το τηλεφώνημα σας για να γνωριστούμε από κοντά.

Σπύρος ΠΑΝΤΑΖήΣ
ΥΓ:Οι Παξοί ανήκουν στον Νομό Κέρκυρας και έτσι καλύπτω τις βρώμικες υποθέσεις μου. Αυτό με προστατεύει. Για σκέψου να ήταν ξεχωριστός Νομός!!!