Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Paguristas: Κίνημα ή μόδα;

ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Κατά τα πρότυπα της εθελοντικής ομάδας «Atenistas» οι Γιαννιώτες Paguristas οργανώνουν τις δικές τους δράσεις. Είναι άραγε πραγματικό κίνημα ή μόδα;Οι Atenistas δημιούργησαν ένα κύμα πρωτοβουλίας στην Ελλάδα. Η κατάληξη του ονόματός παραπέμπει σε μαχητικές επαναστατικές ομάδες της Λατινικής Αμερικής όπως οι Ζαπατίστας ή οι Σαντινίστας. Τούτοι εδώ είναι λίγο διαφορετικοί. Με μία έφεση στους κανόνες της εικόνας και το περιτύλιγμα οι Atenistas από ανεξάρτητη ομάδα εθελοντισμού για τη βελτίωση της καθημερινότητας στις πόλεις κοντεύουν να γίνουν θεσμός. Στην Αθήνα ορισμένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί τα Χριστούγεννα πρώτα διάβασαν το μήνυμα του πρωθυπουργού, μετά του Σαμαρά και τρίτο αυτό των Atenistas. Λίγο παράταιρη θέση σε δελτίο ειδήσεων για εθελοντική ομάδα, δε νομίζετε; Δεντροφυτεύεις, διανομή τροφίμων στους φτωχούς, καθαρισμός ακτών, αλλά και προσεγμένες αφίσες, καλαίσθητες γραμματοσειρές, πάρτι σε ωραία μπαρ. Σου δημιουργείται η αίσθηση ενός ναρκισσισμού που ανακατεύεται με τον εθελοντισμό. Δεν είπε κανείς φυσικά ότι ο εθελοντισμός πρέπει να έχει μόνο σαντάλια και ταγάρι, αλλά υπάρχει και μία λεπτή γραμμή αυτοπροστασίας του εθελοντή από την υπερβολική έκθεση στα φώτα της δημοσιότητας.Είναι πάντως εξαιρετικά παρήγορο όχι μόνο να υπάρχουν ομάδες πρωτοβουλίας και εθελοντισμού, αλλά και να καταφέρνουν με τη μαζικότητα τους να αποτελούν το κυρίαρχο ρεύμα. Είναι άλλωστε πολίτες που ανακουφίζουν συνανθρώπους, μεταμορφώνουν γειτονιές. Ενεργούν δηλαδή με άμεσα και απτά αποτελέσματα για τις πόλεις και τους κατοίκους τους. Η συμμετοχή είναι εύκολη. Μπαίνεις στην ιστοσελίδα, δηλώνεις την πρόθεση συμμετοχής και την επόμενη Κυριακή βρίσκεσαι με φτυάρι και γλάστρα σε πλατεία.

Και στα Γιάννενα
Σιγά σιγά το παράδειγμά τους άρχισαν να ακολουθούν και κάτοικοι άλλων πόλεων. Μόνο που το κύμα μάλλον έχει ακόμη τα χαρακτηριστικά της μόδας και εν πολλοίς του μιμητισμού. Πρώτα δηλαδή φτιάχνεται ο «έξυπνος» τίτλος και μετά το κίνημα. Στην Πάτρα έχουμε τους Patrinistas, στη Θεσσαλονίκη τους Thessalonistas, στα Γιάννενα (επειδή προφανώς δεν έβγαινε το όνομα) τους Pagouristas. Απομένει να δούμε εκτός από την τηρούμενη ως ευαγγέλιο κοινή κατάληξη στο όνομα ποια θα είναι και η κατάληξη της πρωτοβουλίας. Αν δηλαδή θα αποκτήσει τη μαζικότητα, τη συνέπεια και κυρίως τη διάρκεια που επιδεικνύουν οι Ατενίστας.Προς το παρόν οι Παγουρίστας καθάρισαν στις 5 Δεκεμβρίου την παιδική χαρά πίσω από την κεντρική πλατεία και τώρα ετοιμάζουν τη δεύτερη δράση τους. Το ερχόμενο Σάββατο 15 Μαρτίου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 2 σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα «Άλλη Χ-ώρα» θα εμφανίζονται ανά ομάδες σε διασταυρώσεις και διαβάσεις του εμπορικού κέντρου της πόλης και θα δίνουν οι ίδιοι προτεραιότητα στους πεζούς. Θα μοιράσουν επίσης φυλλάδιο ευαισθητοποίησης στους οδηγούς σχετικά με την ανάγκη να σταματάνε στις διαβάσεις. Να σημειώσω κάτι που μου έκανε εντύπωση: στην αφίσα αναγράφεται το όνομα τυπογραφείου ως χορηγού της εκτύπωσης. Σε εθελοντικά κινήματα όλοι συνδράμουν εθελοντικά και χωρίς διαφημιστικό ή άλλο αντάλλαγμα. Είναι κανόνας (ίσως δύσκολος) που θα πρέπει όμως να τηρείται από τους διοργανωτές.Η αρχική συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί στις 12 μπροστά από τη νομαρχία. Όλα αυτά με την αδιάλειπτη παρουσία των μέσων ενημέρωσης από το πρώτο λεπτό. Ήδη το περιοδικό Vip τους έκανε αφιέρωμα, ενώ φιλοξενήθηκαν και στην τηλεόραση για να δώσουν συνέντευξη στο Tv 1. Το καλό είναι ότι η μόδα φέρνει φίλους. Στην εφημερίδα αναγνώστες ζήτησαν τρόπους να έρθουν σε επικοινωνία μαζί τους. Τους βρίσκουμε λοιπόν στο ιντερνέτ: http://paguristas.gr. Ας συνδράμουμε γιατί τέτοιες πρωτοβουλίες εδραιώνονται μόνο με τις πράξεις και τη συμμετοχή όλων.
Δράση: Παραχώρηση προτεραιότητας στους πεζούς σε διαβάσεις και διασταυρώσεις της πόλης
Πότε: Σάββατο 15 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι
Ποιοι: Εθελοντικές Ομάδες Paguristas και «Άλλη Χ-ώρα»
Επικοινωνία: http://paguristas.gr

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ομιλία Καλογιάννη στη βουλή για τα χωροταξικά τουρισμού

Η θεσμοθέτηση του γενικού Χωροταξικού Σχεδίου και των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων για τον Τουρισμό, τις ΑΠΕ και τη Βιομηχανία από τη Νέα Δημοκρατία αποτελούν τομή στον σχεδιασμό του χώρου, ανέφερε ο βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης – νόμου που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών Πάρκων. Ειδικότερα ο Σταύρος Καλογιάννης τόνισε:«Συζητάμε σήμερα την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο και αφορά την ανάπτυξη επιχειρηματικών Πάρκων. Επισημαίνω ότι η πρότασή μας κατατέθηκε προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή τον περασμένο Δεκέμβριο, μία μέρα μετά την παρουσίαση από το Υπ. Ανταγωνιστικότητας αντίστοιχου σχεδίου Νόμου! Ο προγραμματισμός αυτός και η μεθόδευση που ακολουθήθηκε δεν τιμούν βέβαια την Κυβέρνηση.Πρόκειται για μία σημαντική πρόταση – νόμου με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε μία περίοδο που η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, τη ρύθμιση της άναρχης χωροθέτησης επιχειρήσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που τόσο ανάγκη έχει σήμερα η κοινωνία.Βασικός άξονας της πρότασής μας είναι η εναρμόνιση της σχετικής νομοθεσίας με το θεσμοθετημένο από τον Απρίλιο 2009 Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τη Βιομηχανία, που αποτελεί το υπερκείμενο πλαίσιο κατευθύνσεων για την χωρική οργάνωση της βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας. Τα χωροταξικά Πλαίσια που εκπόνησε και θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποτελούν τομή στο σχεδιασμό του χώρου. Επισημαίνω ότι όταν συζητήσαμε τα Χωροταξικά Πλαίσια το ΠΑΣΟΚ ήταν αρνητικό σε όλα! Σήμερα ως Κυβέρνηση, τα εφαρμόζει – ορθώς – και μάλιστα απαρέγκλιτα!Παράλληλα, με την πρότασή μας εκσυγχρονίζεται η υφιστάμενη νομοθεσία για την χωροθέτηση και λειτουργία των Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών, που ισχύει από το 1997, λαμβάνονται υπ’ όψιν οι κατευθύνσεις του ευρωπαϊκού πλαισίου πολιτικής για τον μεταποιητικό τομέα, ενώ ρυθμίζονται και θέματα που δεν έθιγε ο παλιός νόμος 2545/1997, όπως η κυριότητα των χώρων και των υποδομών.Επιπλέον:
* Απλοποιείται η διαδικασία και ο απαιτούμενος χρόνος αδειοδότησης νέων επιχειρηματικών Πάρκων με τη θεσμοθέτηση διαδικασίας μίας στάσης. Ειδικότερα, η αδειοδότηση των Πάρκων απλοποιείται καθώς διακρίνεται πλέον σε 2 στάδια:
* Αρχικά με ΚΥΑ προσδιορίζονται τα όρια και η θέση του Επιχειρηματικού Πάρκου, τα έργα που απαιτούνται για την ανάπτυξή του και εγκρίνεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτόσεων. Δίνεται έτσι η αρχική έγκριση ανάπτυξης ενός Επιχειρηματικού Πάρκου.
* Η τελική έγκριση ανάπτυξης του Πάρκου παρέχεται με απόφαση του Υπουργού Ανταγωνιστικότητας, αφού έχουν εγκριθεί οι σχετικές μελέτες (όπως η πολεοδομική, μελέτες έργων υποδομής, κ.α).
* Διευκολύνεται η χρηματοδότηση δημιουργίας ενός επιχειρηματικού Πάρκου και θεσμοθετούνται κίνητρα και αντικίνητρα ώστε να ωθούνται οι επιχειρήσεις να εγκαθίστανται σε οργανωμένα Πάρκα.
* Διευρύνεται το φάσμα των κατηγοριών των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να εγκατασταθούν στα επιχειρηματικά Πάρκα, με την εγκατάσταση και επιχειρήσεων του τριτογενή τομέα, για τις οποίες υπάρχουν σοβαρά προβλήματα χωροθέτησης λόγω έλλειψης κατάλληλων χώρων.
Η πρόταση νόμου για τα επιχειρηματικά Πάρκα είναι ολοκληρωμένη, απολύτως τεκμηριωμένη και καλούμε το Υπουργείο να την κάνει αποδεκτή».

Προκηρύσσεται το «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον»


Με διευρυμένα κριτήρια υπαγωγής, προκηρύσσεται την 1η Φεβρουαρίου το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», μέσω του οποίου θα δίνονται επιδοτήσεις και άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια (αντικατάσταση κουφωμάτων, καυστήρων, μονώσεις, κλπ).Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, και ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παναγιώτης Ρήγας, υπέγραψαν σήμερα την απόφαση για την προκήρυξη, που προβλέπει ότι η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου, δηλαδή για δύο μήνες.Σύμφωνα με την απόφαση, τα σπίτια που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 1.750 ευρώ ανά τετραγωνικό (από 1.500, που ήταν η αρχική εξαγγελία), ενώ αλλαγές έγιναν και στα εισοδηματικά κριτήρια με στόχο, όπως αναφέρεται, να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Κατάλληλο το νερό, αλλά θα γίνουν και νέες αναλύσεις

Ο δήμαρχος Δωδώνης για Μαντείο και Δωδώνη
Τη διαβεβαίωση από τον πρώην δήμαρχο του «παλιού» δήμου Δωδώνης Γ. Μπούκα ότι είναι κατάλληλο προς πόση το νερό με το οποίο υδροδοτείται το Μαντείο και η Δωδώνη, είχε λάβει ο δήμαρχος του νέου δήμου Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης στην ενημερωτική συνάντηση τους στο τέλος Δεκεμβρίου.Ωστόσο, η δημοτική αρχή θα ερευνήσει άμεσα την καταλληλότητα του νερού, όπως θα κάνει και για όλες τις πηγές και το σύστημα υδροδότησης σε όλο το δήμο, τόνισε ο κ. Κατσανάκης και απαντώντας στην καταγγελία Συλλόγων του Μαντείου και της Δωδώνης.Το νερό στις δυο αυτές τοπικές κοινότητες είχε παρουσιάσει πρόβλημα προ τριμήνου και οι κάτοικοι δικαιολογημένα ζητούν να πληροφορηθούν αν έχει ξεπεραστεί και μπορούν να το χρησιμοποιούν. Το περίεργο είναι ότι δεν φαίνεται να ενημερώθηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή και καταγγέλλουν τη νέα που έχει μόλις 8 εργάσιμες μέρες στη θέση της. Η διοίκηση έχει συνέχεια, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κατσανάκης και επικαλείται σχετικά έγγραφα και από τη Διεύθυνση της πρώην Ν.Α και εργαστηριακές αναλύσεις που έγιναν από την προηγούμενη δημοτική αρχή και από τις οποίες δεν προκύπτει πρόβλημα. Επειδή όμως με το θέμα της δημόσιας Υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται χωρίς σοβαρότητα και βεβαιότητα θα γίνουν, όπως είπε, άμεσα και νέες αναλύσεις για να λάβουν και νέα απάντηση οι κάτοικοι.Ήδη στο δήμο εξετάζονται οι προσφορές-προτάσεις ιδιωτικών εταιρειών και του πανεπιστημίου για την ανάληψη του έργου της παρακολούθησης της ποιότητας του νερού από την πηγή μέχρι την κατανάλωση και την χλωρίωση του.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Συνάντηση Θανάση Οικονόμου με τον Κώστα Σκανδαλίδη για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων

Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,κ. Κώστα Σκανδαλίδη, στην Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο Θανάσης Οικονόμου, για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή από φαινόμενα αισχροκέρδειας.Έτσι σήμερα Πέμπτη, ύστερα από σχετική πρόσκληση του Υπουργού, πραγματοποιήθηκε δίωρη σύσκεψη με τη συμμετοχή των Βουλευτών, όπου αναλύθηκαν οι αιτίες της ψαλίδας που παρατηρείται στις τιμές από το χωράφι στο ράφι και τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να ληφθούν από το Υπουργείο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.Όπως επισημάνθηκε, οι ιδιαιτερότητες των κλάδων παραγωγής και τα χαρακτηριστικά τους ποικίλουν και πρέπει να εξεταστούν μεμονωμένα, ωστόσο υπάρχουν γενικοί παράμετροι που συμβάλλουν στα παραπάνω φαινόμενα.Ανάμεσα στα άλλα, αυτοί αφορούν την έλλειψη οργάνωσης εκ μέρους των ίδιων των παραγωγών, την πολύ μικρή παρουσία οργανωμένων πρατηρίων από τους ίδιους τους παραγωγούς -ώστε να παρακάμπτονται οι μεσάζοντες-, τον τρόπο λειτουργίας των συνεταιρισμών, τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων, αλλά και την πλειάδα ελεγκτικών μηχανισμών που πολλές φορές δημιουργούν χρονοβόρα γραφειοκρατικά γρανάζια.Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις στρεβλώσεις της αγοράς είναι κομβικός, καθώς παρατηρούνται περιπτώσεις όπου όταν αναβαίνει η τιμή της πρώτη ύλης αυτή μετακυλύεται στο προϊόν, ενώ στην αντίστροφη διαδρομή η τιμή του προϊόντος δεν μειώνεται. Εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος της Επιτροπής στο πάντρεμα ΜΕΒΓΑΛ με VIVARΤIA, για να μην δημιουργηθούν μονοπωλιακές καταστάσεις. Και εκεί οι παρεμβάσεις όλων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού θα πρέπει να είναι διακριτές. Ο κ. Σκανδαλίδης, δήλωσε επίσης, ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προωθεί τις επόμενες εβδομάδες νομοθετική πρωτοβουλία για να αλλάξει ριζικά το τοπίο στους συνεταιρισμούς, καθώς στόχος είναι να φύγουμε από το καθεστώς των «σφραγίδων» και να μπούμε σε μία φάση εκκαθαρίσεων όπου το λόγο θα έχουν οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί, οι σύγχρονες και μεγάλες ομάδες παραγωγών και οι διεπαγγελματικές οργανώσεις.Επιπλέον ο Υπουργός επεσήμανε ότι στόχος του Υπουργείου είναι να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη των τοπικών αγορών και των απευθείας πωλήσεων από τον παραγωγό, προϊόντων της δικής του εκμετάλλευσης, ώστε να δοθεί σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη, με ενίσχυση της απασχόλησης και τη διατήρηση του πληθυσμού στις ορεινές περιοχές. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να διασφαλιστεί η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων με αναφορά στην ετικέτα του τόπου παραγωγής.Στο σημείο αυτό, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η γεωγραφία της Ηπείρου ευνοεί τις μικρές Ολοκληρωμένες και Βιολογικές Καλλιέργειες και ζήτησε να ενταχθούν περιοχές του Νομού Ιωαννίνων σε αντίστοιχα πιλοτικά προγράμματα. Επεσήμανε, επίσης, ότι η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετες υπεραξίες για την Ήπειρο, καθώς διαθέτει ένα πολύ ισχυρό “brandname”.Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών που προβληματίζει τους πτηνοτρόφους του Νομού μας. Όπως έγινε γνωστό στη σύσκεψη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθούν κεφάλαια κίνησης στους πτηνοτρόφους με εγγύηση του Δημοσίου.

Ο εφιάλτης του Trafficking μιας Ρωσίδας που πέρσασε και από τα Γιάννενα

Στην πόλη Χαμπάροβσκ της Ρωσίας, η αστυνομία εξάρθρωσε, πριν από μερικές ημέρες, ένα μεγάλο κύκλωμα σωματεμπόρων, που για πολλά χρόνια προσπαθούν να δημιουργήσουν μια “γραμμή” σεξουαλικής και οικονομικής εκμετάλλευσης γυναικών από τη Ρωσία προς την Ελλάδα.Οι διακινητές του κυκλώματος, με “δόλωμα” την υπόσχεση για μια δουλειά στην Ελλάδα ως χορεύτριες ή συνοδοί και μισθό έως 1.500 ευρώ, προσέγγιζαν νεαρές κοπέλες από τη συγκεκριμένη περιοχή και της εκμεταλλεύονταν με απάνθρωπο τρόπο, ενώ οι Έλληνες συνεργοί τους αμείβονταν από 1.000 έως 3.000 ευρώ.Η είδηση για την εξάρθρωση του κυκλώματος, έπειτα από πολύμηνες έρευνες και με συνεργασία των ρωσικών κι ελληνικών αρχών, μας έφερε στο νου την “περιπέτεια” μιας 31χρονης Ρωσίδας, της Ε.Κ., η οποία πριν από τρία χρόνια είχε ξεκινήσει για την Ελλάδα σε αναζήτηση του δικού της “παράδεισου” και βρέθηκε μπλεγμένη στα “δίχτυα” ενός κυκλώματος παράνομης εμπορίας (trafficking) γυναικών, ζώντας έναν εφιάλτη με- ευτυχώς- αίσιο για εκείνη τέλος.Παραμονή Χριστουγέννων του 2009 η Ε.Κ . μίλησε αποκλειστικά στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την φρικτή της περιπέτεια στην Ελλάδα, λίγο προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, για το νέο ξεκίνημα στη ζωή της.Η πρασινομάτα Ρωσίδα έφευγε από την Ελλάδα με βλέμμα άδειο, χωρίς όνειρα κι ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, μετά τη σκληρή δοκιμασία της. Ήταν μια από τις περίπου 900.000 γυναίκες και νεαρά κορίτσια που εξωθήθηκαν στην πορνεία από τα άγρια κυκλώματα της σωματεμπορίας, τα … έσοδα της οποίας ξεπερνούν τα επτά δισ. ευρώ.Μιλώντας τηλεφωνικά η νεαρή Ρωσίδα, η οποία εργάζεται, σήμερα, σε μια καφετέρια, στην Ιταλία, δεν έκρυψε τη μεγάλη της χαρά για την εξάρθρωση του κυκλώματος δουλεμπόρων στην πατρίδα της.Αναπόφευκτα, στο νου της έρχεται και πάλι η δική της περιπέτεια: “Θυμάμαι- λέει- πως μου είπαν ότι η βίζα μου για την Ελλάδα είναι για 17 ημέρες, αλλά θα μείνουμε παραπάνω και πως όλα είναι κανονισμένα. Χρήματα δεν πλήρωσα πουθενά, αφού δεν είχα. Συμφωνήσαμε ότι θα τα κρατήσουν από το μισθό μου, αλλά ποτέ δεν πληρώθηκα. Με έβαλαν και χόρευα σε κλαμπ, με νυχτοκάματο 140 ευρώ και το μόνο που μου έδιναν εμένα ήταν φαγητό και δυο ευρώ για τα ποτά που πουλούσα”.

Ο "Μάναντζερ" των Ιωαννίνων

Στην Αθήνα, οι “εργοδότες” της, της έδωσαν μια κακοφτιαγμένη πλαστή ταυτότητα, παραποιώντας το όνομα και την ηλικία της κι από εκεί την πήγαν στην Αμαλιάδα και κατόπιν στα Γιάννενα. “Για να με πάνε στα Γιάννενα- λέει- πλήρωσα και για τη βενζίνη 80 ευρώ από τα 300 που κατάφερα να μαζέψω σε πέντε μήνες”.Εκεί, έζησε δύσκολες στιγμές: “Ο εκεί μάνατζερ ήταν άγριος με τις χορεύτριες. Τον φωνάζαμε ‘μάνατζερ’ μεταξύ μας, γιατί δεν γυρνούσε η γλώσσα να τον λέμε ‘κύριε’ ή ‘αφεντικό’. Μας χτυπούσε συνήθως στο κεφάλι, αλλά εγώ δεν έφαγα πολύ ξύλο, επειδή δεν αντιμιλούσα, δεν κάπνιζα και δεν έπινα αλκοόλ, ενώ οι άλλες έπιναν και αντιδρούσαν βρίζοντας τους βασανιστές μας και γι’ αυτό, τις χτυπούσαν ανελέητα. Όχι, όμως, στο σώμα, για να μην υπάρξουν σημάδια, αλλά στο κεφάλι”.Κάποια στιγμή ξέφυγε με τη βοήθεια ενός κάλου ανθρώπου, όπως χαρακτηριστικά λέει: “Δυο εβδομάδες καθόμασταν σε ένα κλειστό σπίτι, περιμένοντας να ηρεμήσει η κατάσταση, γιατί μας έψαχναν παντού στην περιοχή. Μετά μας φιλοξένησε στο σπίτι του ο νεαρός κι όταν βρέθηκε η κατάλληλη στιγμή, με συνόδεψε στο ΚΤΕΛ, από όπου πήρα το λεωφορείο για τη Θεσσαλονίκη. Εκεί, χάρη στη βοήθεια μιας ευαισθητοποιημένης γυναίκας, κατάφερα να βρω τα χρήματα για το πολυπόθητο εισιτήριο της επιστροφής στην πατρίδα της”.Σήμερα, έχοντας ζήσει τη μεγάλη περιπέτεια κι έχοντας καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια της, λέει πως “το χειρότερο δεν είναι να είσαι σκλάβα, αλλά να μη έχεις να πας πουθενά , να μη έχεις κανέναν να σε αντιμετωπίζει ανθρώπινά και να μη έχεις την ελπίδα να φύγεις από τα δεσμά”.Και προσθέτει: “Όλοι οι σωματέμποροι είναι απάνθρωποι, μερικές φόρες σκεφτόμουν ότι αυτό που ζω δεν είναι πραγματικότητα, αλλά ένας εφιάλτης χωρίς τέλος”.

Η ζωή στην Ιταλία

Η ζωή στην Ιταλία είναι καλή, αλλά η ίδια, παρά τον εφιάλτη που έζησε, θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα. “Δεν ξέρω γιατί, αλλά παρόλο που πέρασα έναν χρόνο, κλεισμένη στην Ελλάδα, δεν έχω θυμό για τη χώρα, για τους ανθρώπους. Θα ήθελα να έρθω”, μας λέει.Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Κομσομόλσκαγια Πράβντα”, τα κέρδη από το σωματεμπόριο στο ομοσπονδιακό διαμέρισμα της Άπω Ανατολής (ανάμεσα στη Σιβηρία και τις ακτές του Ειρηνικού), στη Ρωσία, ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια, και με το εμπόριο των νεαρών γυναικών στην περιοχή ασχολούνται δεκάδες … τουριστικά γραφεία.Την ίδια ώρα, εκατοντάδες “στρατολόγοι”, εκπρόσωποι των γραφείων ή μεμονωμένοι έμποροι διασχίζουν την απέραντη περιοχή και “αγοράζουν” τα όνειρα των κοριτσιών για εργασία και μια καλύτερη ζωή…

Η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής τιμούν και παρουσιάζουν τον Χ. Μουτσόπουλο

Η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων και Διδαξάντων της Ζωσιμαίας Σχολής, θέλοντας να τιμήσουν τον Καθηγητή και συγγραφέα κ. Χαράλαμπο Μουτσόπουλο, για την προσφορά του στον Πολιτισμό και τον Άνθρωπο, διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και παρουσιάσεως τριών βιβλίων του, στις 20 Ιανουαρίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 8.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία.H Πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, δημοσιογράφος, ποιήτρια κα Άννα Δερέκα και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων και Διδαξάντων της Ζωσιμαίας Σχολής κος Φρίξος Πούρλης, θα απονείμουν τιμητική πλακέτα στον τιμώμενο και μέλη του Δ.Σ. της Εταιρίας θα παρουσιάσουν τα βιβλία του: «Μικρές ιστορίες μακράς πορείας», «Απόψεις για αυτιά που δεν ακούν» και «Οδοιπορικό για τη γνώση» θα μιλήσουν ο Ταμίας της Εταιρίας Λογοτεχνών, φιλόλογος κ. Σπύρος Εργολάβος, ο Γεν. Γραμματέας της Εταιρίας κ. Αλέκος Φαρμάκης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος και ο δικηγόρος – πολιτικός επιστήμων κ. Γιώργος Ευαγγελόπουλος.Την εκδήλωση θα συντονίσει το μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών, δημοσιογράφος Στέφανος Ντόβας.Χορηγός της εκδήλωσης το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης Ιωαννίνων.

Αναγνώστρια για τους συμβασιούχους του Νίκου Γκόντα


Αρκετά δεν πληρώσαμε για όλη την αναξιοκρατία της κάθε δημοτικής αρχής και της κάθε δημόσιας υπηρεσίας.? Παιδιά με διπλάσια προσόντα σε γνώση και όχι μόνο , δεν είχαν την τύχη να είναι παιδιά κάποιου……….. είναι έξω και παλεύουν στον ιδιωτικό τομέα .Ποιος το λέει αυτό ότι ο κάθε Συμβασιούχος που μπήκε με μια σύμβαση συγκεκριμένη θα πρέπει σων και καλά να γίνει μόνιμος? Γιατί ρε φίλε να μην μπεις και εσύ στην αξιοκρατική διαδικασία μαζί με όλους τους άλλους όταν προκηρυχτεί η θέση?ΑΡΚΕΤΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ……….. ΜΟΝΟ ΠΙΣΩ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΦΕΡΟΥΝ .ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΘΕΣΗ?ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ…. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ? 20011 ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΑΚΟΜΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑΥΤΑ . ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΠΕΡΑ.?ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΕΙΞΤΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ …….ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΗΣ ΑΥΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Νέες έρευνες για το θησαυρό του Αλί Πασά

Σε είκοσι περίπου μέρες τοποθετεί χρονικά την έναρξη νέων εργασιών για το θησαυρό του Αλή Πασά ο Ελληνοαυστραλός ο οποίος δεν το βάζει κάτω.Επισκέφθηκε το νέο δήμαρχο Καλαμπάκας κ. Σακελλαρίου με τον οποίο, όπως ο ίδιος σημειώνει,συζήτησαν την αδειοδότηση για νέες ανασκαφές στο ίδιο σημείο, όπου σύμφωνα με τον Ελληνοαυσταλό είναι κρυμμένος ο θησαυρός, ενώ βρίσκεται σε επαφή και με τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες.Πάντως πριν από λίγους μήνες, το γεωτρύπανο, αντί του θησαυρού του Αλή Πασά, έφερε στην επιφάνεια νερό και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα. Η τρύπα σφραγίστηκε και στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αρδευτικές ανάγκες της περιοχής των Αγίων Θεοδώρων.Εδώ και αρκετούς μήνες, η ζωή των κατοίκων της περιοχής, έχει αλλάξει άρδην.Από τότε που ανακοινώθηκε το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, δημοσιογράφοι Έλληνες και ανταποκριτές ξένων πρακτορείων ειδήσεων στην Ελλάδα, ζητούν να μάθουν περισσότερα για την ανακάλυψη του τεράστιου, όπως λέγεται, θησαυρού του Αλή Πασά.

Επιβολή φόρου στα καταστήματα που επιτρέπουν το κάπνισμα!


Νέες ρυθμίσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος, αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εξήγησε ότι "ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα είναι πιο επιθετικός".Η κυβέρνηση προτίθεται να τροποποιήσει τον νόµο για την απαγόρευση του καπνίσµατος, επιβάλλοντας φόρο, τον οποίο θα καταβάλλουν τα κέντρα διασκέδασης που θα επιτρέπουν το κάπνισµα για τους πελάτες τους."Η σκέψη είναι, ότι από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος άνω των 400 τετραγωνικών, μπουζούκια, μπαρ μεγάλα και τα λοιπά, και καζίνο, που το κάπνισμα τώρα είναι ελεύθερο, θα δώσω δικαίωμα εξαγοράς αυτού του 'καπνίζειν' για τα καταστήματα αυτά" δήλωσε, χθες, ο κ. Λοβέρδος στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.Από την εξαγορά αυτή, του δικαιώματος να καπνίζουν στους χώρους αυτούς, το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι υπάρχει δυνατότητα άντλησης 50-60 εκατ. υπέρ νοσοκομείων, όχι υπέρ του κρατικού κορβανά, αλλά υπέρ νοσοκομείων, πρόσθεσε ο υπουργός.

Αναγνώστης για την ορκομωσία στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων

Καλοδεχούμενη η Γεωργία Παπαχριστοδούλου στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων. Ορκίστηκε ενώπιον του κ. Πανταζή! Εντυπωσιακό! Εντυπωσιακό και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης με τα πεπραγμένα σε Ήπειρο, Κέρκυρα και Λευκάδα.Ξέχασε τους Παξούς ο κ. Πανταζής! Τυχαίο; Δεν νομίζω!Ως ένας από τους πολίτες, που έτυχε να περάσω από την Εφορεία και τον κ. Πανταζή (δεν είδα φως και μπήκα, δουλειά είχε ο άνθρωπος) δεν μπορώ να σας περιγράψω αυτά που έζησα γιατί είναι σίγουρο ότι θα σας τρέχει στα δικαστήρια και γιατί να μπλέκετε άλλωστε; Αυτά που ξέρει όλη η πόλη θα σας έλεγα.Το μοναδικό επίπεδο πολιτισμού που συνάντησα στην υπηρεσία. Τέτοιο που το Υπουργείο δεν πρέπει να δώσει μόνο σύνταξη στον Σπύρο για να μπορέσει να ξεκουραστεί στην βίλα του, προς τα Ιόνια Νησιά κάπου, αλλά πρέπει να τον κάνει άγαλμα. Για την τεράστια προσφορά στον πολιτισμό. Εξάλλου έβαλε χεράκι, για να μην πω πλάτη, ώστε τα Γιάννενα να αποκτήσουν το Σεράι τους. Τυχαίο; Δεν νομίζω!

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Στο 13,9% «εκτινάχθηκε» η ανεργία τον Οκτώβριο στην Ήπειρο


Στο 13,5% «εκτινάχθηκε» το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον περασμένο Οκτώβριο, περίπου 4 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το 9,8% τον Οκτώβριο 2009, ενώ πλέον ένας στους τρεις νέους είναι άνεργος. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), μέσα σε ένα έτος οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 192.908 άτομα (αύξηση 39,3%) και τον Οκτώβριο 2010 ανέρχονταν σε 684.047 άτομα. Παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 56.332 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2010 (αύξηση 9%), όταν το ποσοστό ανεργίας ήταν 12,6%.Η ανεργία στις γυναίκες (17,6% τον Οκτώβριο 2010, από 13,7% τον Οκτώβριο 2009) συνεχίζει να είναι κατά πολύ υψηλότερη εκείνης στους άνδρες (10,6% τον Οκτώβριο 2010, από 7,1% τον Οκτώβριο 2009).Ένας στους τρεις νέους ηλικίας 15- 24 ετών είναι άνεργος (ανεργία 34,6% τον Οκτώβριο 2010, από 27,5% τον Οκτώβριο 2009). Στις ηλικίες 25- 34 ετών, το ποσοστό ανεργίας είναι 18,3% (από 12,6% τον Οκτώβριο 2009) και στις ηλικίες 35- 44 ετών η ανεργία ανέρχεται σε 11,5% (από 8% τον Οκτώβριο 2009).Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας (17,2% τον Οκτώβριο 2010, από 9,3% τον Οκτώβριο 2009), Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (15,4% από 9,8%), Κεντρικής Μακεδονίας (14,8% από 10,1%), Νοτίου Αιγαίου (14,5% από 9,1%) και Αττικής (14,4% από 10,4%). Υψηλότερη του μέσου όρου είναι η ανεργία και στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας (14,3% τον Οκτώβριο 2010, από 9,9% τον Οκτώβριο 2009) και Ηπείρου (13,9% από 12,7%). Στον αντίποδα, μονοψήφια ποσοστά ανεργίας απαντώνται τον περασμένο Οκτώβριο μόνον σε τρεις από τις 13 περιφέρειες της χώρας: Βορείου Αιγαίου (7,7% από 2,2% τον Οκτώβριο 2009), Πελοποννήσου (9,5% από 9%) και Κρήτης (9,8% από 8,7%).

ΑΔΕΔΥ: Τετράωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 20/1


Τετράωρη στάση εργασίας από τις 8.30 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ. για την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, ημέρα συζήτησης της υπόθεσης των συμβασιούχων του δημοσίου στον Αρειο Πάγο κήρυξε η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΑΣ:Θαυμαστό ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών…


Στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών με πρωταγωνιστές νεράιδες, ξωτικά και καλικάτζαρους, ταξίδεψαν όσοι παραβρέθηκαν χθες το απόγευμα στην εκδήλωση της ΛΓ’ ΕΚΠΑ που έγινε στο Αρχαιολογικό Μουσείου Άρτας, αποχαιρετώντας έτσι με έναν ξεχωριστό τρόπο την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων. Η είσοδος στην εκδήλωση ήταν ελεύθερη και η προσέλευση υπήρξε πολύ μεγάλη. Η Αναστασία Δεληγιάννη ήταν η αφηγήτρια των χριστουγεννιάτικων παραμυθιών, με τη συνοδεία μουσικής από την Άννα Χλωρού. Ήταν μια εκδήλωση διαφορετική για τα παιδιά, απ’ αυτές που σπάνια έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην πόλη μας. Για όση ώρα οι μικροί άκουγαν τα παραμύθια (περίπου μία ώρα διήρκησε η εκδήλωση), οι ενήλικες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους και στην έκθεση του μουσείου με τη χρήση του ψηφιακού ξεναγού παλάμης (PDA). «Το νόημα της εκδήλωσης ήταν για να μάθει ο κόσμος το Μουσείο» ανέφερε η αρχαιολόγος του Μουσείου Ανθή Αγγέλη τονίζοντας ότι στόχος είναι να κρατηθεί η επαφή του μουσείου με τον κόσμο της Άρτας μέσα από την συνεχή ανανέωση του ενδιαφέροντος, το οποίο δεν πρέπει να εξαντλείται σε μια απλή επίσκεψη.

Νέο αίμα στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Ηπείρου


Ανέλαβε καθήκοντα η κ. Παπαχριστοδούλου Γεωργία, πολιτικός Μηχανικός, αφού έδωσε τον όρκο της ενώπιον του Διευθυντή της Υπηρεσίας κ. Σπύρου Πανταζή, ο οποίος συμπληρώνει 36 συναπτά χρόνια προϊπηρεσίας στο Υπουργείο Πολιτισμού, εκ των οποίων τα 30 σχεδόν χρόνια στη συγκεκριμμένη υπηρεσία, την οποία "δόμησε" από ιδρύσεως της.Σε ανακοίνωση της υπηρεσίας αναφέρονται τα εξής:"Το έργο που παρήχθη είναι σημαντικό και καθίσταται ακόμη ογκωδέστερο από τον ελάχιστο αριθμό των υπαλλήλων που υπηρετούσαν όλα αυτά τα χρόνια.Ένας Αρχιτέκτων Μηχανικός για όλη την Ήπειρο, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα, με έναν Υπομηχανικό, με 3-4 υπαλλήλους και ένα πενταμελές συνεργείο εργατοτεχνιτών, που επισκεύασε το σύνολο, σχεδόν, των πέτρινων γεφυριών, πολλά αρχοντόσπιτα, ενώ το, μοναδικό στην Ελλάδα, εργαστήριο συντήρησης διέσωσε, ως γνωστόν, πλήθος τοιχογραφιών στα Ζαγοροχώρια και τα Ιόνια Νησιά.Η αναγκαστική συνταξιοδότηση πολλών υπαλλήλων, της υπηρεσίας αυτής, δημιουργεί ορισμένα προβλήματα τόσο στο εργαστήριο συντήρησης όσο και στο συνεργείο των μαστόρων, τα οποία πρέπει σιγά-σιγά να επιλυθούν πέραν του γενικότερου θέματος της "συγχώνευσης" των υπηρεσιών που φαίνεται να ακολουθήσει έναν Καλλικράτη Πολιτιστικής Κληρονομιάς".

Δήλωση Τασιούλα για τους συμβασιούχους της ΑΔΕΙ


O επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Ιωαννιτών κ. Τάκης Τασιούλας,έκανε σήμερα στα τοπικά ΜΜΕ την παρακάτω δήλωση για το θέμα των συμβασιούχων της ΑΔΕΙ:"Ο κ. Φίλιππας Φίλιος εφαρμόζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ οδηγεί στην απόλυση 150 εργαζόμενους αδιαφορώντας για το μέλλον των οικογενειών και των παιδιών τους. Δεν πέρασαν 15 μέρες από την εγκατάσταση του και ο κ. Φίλιος έδειξε στην πράξη το αντιλαικό και αυταρχικό του πρόσωπο φθάνοντας στο σημείο να πει στην χθεσινή συνέντευξη ότι το δικαίωμα στην δουλειά και στην απεργία είναι πράξη ποινικά κολάσιμη. Οι ευθύνες του Φίλιππα Φίλιου και Νίκου Γκόντα, των δημοτικών παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι τεράστιες. Η μόνη λύση είναι εδώ και τώρα μονιμοποίηση των συμβασιούχων για να τερματίσει ο εμπαιγμός σε βάρος τους. Η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση που εξαπέλυσε ο Φίλιππας Φίλιος πρέπει να συναντήσει την κατακραυγή και των αλληλεγγύη όλων των σωματείων και του γιαννιώτικου λαού.”

Ανακοίνωση της παράταξης Ν.Γκόντα για τους συμβασιούχους


Οι Θέσεις αλλά και η στάση της νέας Δημοτικής αρχής, απέναντι στους εργαζόμενους της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Μέριμνας και Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και τις οικογένειές τους αποκαλύπτουν και μάλιστα από πολύ νωρίς, το πραγματικό της πρόσωπο.Οι μάσκες έπεσαν. Οι ίδιοι εργαζόμενοι που προεκλογικά θα στηριζόταν με κάθε τρόπο από την παράταξη του κ. Φίλιου, είναι σήμερα παράνομοι και ουσιαστικά «ανύπαρκτοι».Η αλαζονεία, η κοινωνική αναλγησία και ο ρεβανσισμός που επιδεικνύει η νέα Δημοτική αρχή απέναντι σε νόμιμα εργαζόμενους συμπολίτες μας, συνοδεύονται και από αμήχανες και αλλοπρόσαλλες κορώνες για δήθεν ευθύνες που έρχονται από το παρελθόν. Η αλήθεια όμως δεν κρύβεται.Η Δημοτική αρχή του κ. Φίλιου διαχωρίζοντας τους εργαζόμενους σε ημέτερους και μη, έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία πρόσληψης νέων εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις, εφευρίσκοντας την μέθοδο των δήθεν «εθελοντών».Επικοινωνεί μάλιστα με τους εργαζόμενους τους οποίους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο και τους καλεί να υπογράψουν δίμηνες συμβάσεις, κάτι που τους οδηγεί σε ουσιαστική παραίτηση από τα νόμιμα εργασιακά τους δικαιώματα.Κάθε προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας όμως θα πέσει στο κενό.Η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και των οικογενειών τους και καλεί την νέα Δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να επαναπροσδιορίσει τη στάση της απέναντι σε ένα θέμα που αφορά δεκάδες οικογένειες συμπολιτών μας και που σίγουρα δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Δίκτυο διακίνησης χιλιάδων λαθρομεταναστών πίσω από την αερομεταφορά από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων;

Τι αναφέρει ανακοίνωση της Γιούροπολ

Δίκτυο διακίνησης χιλιάδων λαθρομεταναστών κυρίως από το Αφγανιστάν σε ευρωπαϊκές χώρες, μέσω της Ελλάδας, εξαρθρώθηκε από τη Γιουροπόλ, το οποίο ενδέχεται να συνδέεται με το περιστατικό της προσπάθειας μεταφοράς λαθρομεταναστών,την περασμένη Δευτέρα από το Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.Σε ανακοίνωση της Γιουροπόλ, αναφέρεται ότι οι έρευνες υπό την καθοδήγηση των ιταλικών αρχών, διήρκεσαν δυο χρόνια και συνελήφθησαν 26 άτομα κυρίως σε Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία.Τα πλοκάμια του δικτύου βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, στο Πακιστάν, το Ιράν, την Ελλάδα, τη Σουηδία και τη Νορβηγία, ενώ οι παράνομοι μετανάστες διακινούνταν από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια μεταφέρονταν στην Ιταλία, κυρίως μέσω βαλκανικών χωρών ώστε να προωθηθούν στη συνέχεια σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Το ταξίδι μπορούσε να διαρκέσει από μερικές μέρες έως αρκετές εβδομάδες και ο κάθε λαθρομετανάστης πλήρωνε 3.500-5.000 ευρώ για τη μεταφορά του μέχρι την Ιταλία. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Αστυνομία, η εγκληματική οργάνωση εκτιμάται ότι διακινούσε περίπου 200 παράνομους σε μηνιαία βάση από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι σήμερα και το ένα πέμπτο από αυτούς ήταν ανήλικοι, όπως διαπιστώθηκε και σε κατ' οίκον έρευνες. Επίσης, στη διάρκεια της έρευνας σε όλη την Ευρώπη, διαπιστώθηκε ότι το δίκτυο έκανε συστηματική χρήση πλαστών διαβατηρίων χωρών - μελών της ΕΕ, ενώ αδιευκρίνιστα ακόμα ποσά διακινούνταν μεταξύ των μελών του σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία, Πακιστάν και Ιράν, μέσω του ιδιωτικού δικτύου χρηματοδότησης «Χαουάλα».

ΑΡΤΑ:Μετανάστες στο νοσοκομείο από δηλητηριασμένη γάτα που έφαγαν!


Την άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα με τους μετανάστες να τρώνε γάτες και σκύλους για να μην πεθάνουν της πείνας, αναδεικνύει ένα νέο τραγικό περιστατικό.Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής του Alter «Εδώ και τώρα», μετανάστες που ζουν στην Άρτα, σκότωσαν μία γάτα και στη συνέχεια την έφαγαν. Αργότερα όμως οι αλλοδαποί άρχισαν να αισθάνονται ενοχλήσεις και αφόρητους πόνους που τους έστειλαν στο νοσοκομείο της Άρτας.Εκεί οι μετανάστες είπαν πως είχαν φάει μία γάτα, η οποία όπως διαπιστώθηκε είχε φάει νεκρό ποντίκι, το οποίο είχε φάει ποντικοφάρμακο!Οι άτυχοι μετανάστες υποβλήθηκαν σε πλύση στομάχου και σύμφωνα με τους γιατρούς του Νοσοκομείου,είναι πλέον καλά στην υγεία τους.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού έπεσε γνωστός δικηγόρος των Ιωαννίνων!


Θύμα άγριου ξυλοδαρμού έπεσε πριν από μια περίπου ώρα,γνωστός δικηγόρος των Ιωαννίνων!Ο Κ.Α. βρισκόταν στο γραφείο του,επί της οδού Μιχαή Αγγέλου στα Ιωάννινα,όταν εισέβαλαν σε αυτό δυο άγνωστοι άνδρες και αφού βεβαιώθηκαν πως είχαν απέναντί τους τον..."στόχο" τους,τον ξυλοκόπησαν άγρια,μπροστά στα μάτια της έντρομης συζύγου του!Λίγη ώρα μετά,ο άτυχος δικηγόρος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων,όπου και νοσηλέυεται.Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος δικηγόρος έχει αντιδηκησει πολλές φορές στο παρελθόν με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέκο Καχριμάνη,για υποθέσεις που αφορούσαν τον Δήμο Μετσόβου. Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό,έχει αναστατώσει τους δικηγόρους των Ιωαννίνων.

Αναγνώστης για τους συμβασιούχους του Νίκου Γκόντα


Επειδή πιστεύω λίγοι θα είναι αυτοί που θα έκαναν το υπολογισμό, σαν τον δείχνω, σας παραθέτω κάποιες προτάσεις και ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς.Έχουμε και λέμε: 148 παράνομες συμβάσεις Χ 700 ευρώ τουλάχιστον η κάθε μία = 103.600 ευρώ το μήνα.Με 103.600 ευρώ το μήνα τι θα μπορούσε ο δήμος να κάνει:
1. Να φτιάξει επιτέλους την αποχέτευση στον νέο βρεφονηπιακό σταθμό (απέναντι από το ΚΕΠΑΒΙ), που κάθε φορά που βρέχει ξεχειλίζει και τόσα χρόνια ο κύριος καταχειροκροτούμενος απερχόμενος δεν έφτιαξε,
2. Να πληρώσει γερανό και να σηκώσει το έκτρωμα που έχει τοποθετηθεί από τα ΙΚΕΑ στην οδό Καλάρη και από το νερό Ζαγόρι στη πλατεία, που ο απερχόμενος τοποθέτησε,
3. Να αγοράσει ένα σκουπιδιάρικο που να μαζεύει ξεχωριστά τα σκουπίδια που ανακυκλώνονται, αφού ο κύριος απερχόμενος ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε και τα ανακυκλώσιμα τα έριχνε μαζί με τα άλλα,
4. Να αυξήσει τα συσσίτια στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες,
Kαι τα λοιπά – και τα λοιπά. Και ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς…

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Η Τζούλια και το δράμα των συμβασιούχων της ΑΔΕΙ


Λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου,ο απερχόμενος δήμαρχος Νίκος Γκόντας,ενέταξε στο επιτελείο του τον Μένιο Φθουριώτη των Ιωαννίνων. Γνωστός επικοινωνιολόγος-δημοσιογράφος-διοργανωτής καλλιστείων κ.α. ο Μένιος,έδωσε τα...φώτα του και τελικά "άλλαξε τα φώτα" στην παράταξη του Νίκου Γκόντα.Η φιλία του απερχόμενου με τον Μένιο κρατά ακόμη. Σύμφωνα με πληροφορίες του epirusgate,ο θρυλικός Μένιος,συγκλονισμένος από το δράμα που βιώνουν οι συμβασιούχοι της ΑΔΕΙ,ζήτησε από την προσωπική του φίλη Τζούλια Αλεξανδράτου να κάνει κάνει κάτι γι'αυτούς.Η Τζούλια,πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στα Γιάννενα. Συναντήθηκε με τον Μένιο στο γνωστό Σεράι της "γαλάζιας παράγκας" και τον άκουσε να της διηγείται με κάθε λεπτομέρεια το δράμα των συμβασιούχων.Της έδειξε μάλιστα και ένα απόσπασμα από την τηλεοπτική εμφάνιση του Τσάγκα-Ξανθόπουλου,που φώναζε με δάκρυα στα μάτια:"Αυτά είναι τα παιδιά μου!Κανείς δεν θα τα πειράξει!".Η πορνοστάρ Τζούλια,σηκώθηκε αμέσως από τον πανάκριβο καναπέ-στον οποίο συνηθίζει να κάθεται με τις ώρες ο Πανίκας όταν επισκέπτεται τα Γιάννενα-και αναφώνησε συγκινημένη:
-Θα τους βοηθήσω Μένιο μου!Θα δώσω τα έσοδα από την επόμενη μου ταινία με τίτλο "Η Τζούλια και ο δήμαρχος" σε αυτά τα αδικημενα παιδιά!
Η συγκίνηση του Μένιου ήταν μεγάλη.Δεν μπορεσε να κρύψει το δάκρυ που κύλησε στα μάτια του...Την αγκάλιασε και την φίλησε."Το ήξερα πως δεν θα μας άφηνε μόνους" της είπε.

Οι συμβασιούχοι του Νίκου Γκόντα Νο2


Kλιμάκωση των κινητοποιήσεων και συνέχεια στον αποκλεισμό του Δημαρχείου,αποφάσισαν οι πρώην συμβασιούχοι της ΑΔΕΙ,ενώ δεν επέτρεψαν να γίνει το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ έκανε ο εκπρόσωπός τους,comandante Κώστας Ρούκος.Ποιός είναι ο κ. Ρούκος;Ο υιός του κ. Απόλλωνα Ρούκου,που ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Νίκου Γκόντα,στις εκλογές του Νοεμβρίου. Τυχαίο;Δεν νομίζω!!!

Οι συμβασιούχοι του Νίκου Γκόντα


Καταχειροκροτήθηκε ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Νίκος Γκόντας,από τους συμβασιούχους που διόρισε στο δήμο με αδιαφανείς διαδικασίες,όλα αυτά τα χρόνια.Η σχέση του δημάρχου με τους συμβασιούχους του, ήταν πάντοτε πολύ...στενή!Εργάστηκαν σκληρά στο εκλογικό του κέντρο. Ήταν άριστοι εκλογικοί αντιπρόσωποι της παράταξης.Άξιος ο μισθός τους!!!

Ζητούνται νέα έργα και στην Ήπειρο

Για αξιοποίηση Εγνατίας και Ιόνιας και όχι μόνο

Θετικές εξελίξεις και ανακοινώσεις για σειρά οδικών έργων που θα αξιοποιήσουν τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και έχει ανάγκη Ήπειρος, αναμένουν οι φορείς και οι πολίτες από την κυβέρνηση και κυρίως από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.Ουσιαστικά κανένα νέο οδικό έργο δεν προωθήθηκε στην Ήπειρο, πλην εκείνων που ήταν δρομολογημένα από την προηγούμενη κυβέρνηση ή εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Ηπείρου.Μέχρι τώρα οι ανακοινώσεις του υπουργείου Υποδομών (την περασμένη εβδομάδα οι τελευταίες) αφορούν περιοχές εκτός Ηπείρου και αυτό προβληματίζει και ανησυχεί, δεδομένου ότι οι δημόσιες επενδύσεις είναι περιορισμένες και το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο είναι το ΕΣΠΑ.Υπάρχουν αιτήματα για την Εγνατία με κόμβους και συνδέσεις, αλλά και την Ιόνια για το ...ορφανό τμήμα της μέχρι Κακαβιά, καθώς και άλλες οδικές υποδομές.Για όλα αυτά εκκρεμεί η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου και της «Εγνατία οδός Α.Ε».Τα αιτήματα καταγράφηκαν το περασμένο καλοκαίρι σε σύσκεψη φορέων, στην τότε κρατική Περιφέρεια, υπό τον υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη και η υπόσχεση ήταν ότι εντός έξι μηνών θα δίνονταν απαντήσεις, αφού ιεραρχηθούν.Ακολούθησε μια σημαντική παρέμβαση -πρόταση της Δ.Ε του τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου προς την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών για έργα προσπελασιμότητας περιοχών της Ηπείρου στους δυο αυτοκινητοδρόμους και όχι μόνο και με την επισήμανση ότι πρέπει να ενταχθούν στο υπό αναθεώρηση ΕΣΠΑ.

Πρωτοβουλία από το ΤΕΕ, αλλά να συνδράμουν κι άλλοι
Σήμερα που ανέλαβε η αιρετή Περιφέρεια και οι νέοι δήμοι, επιβάλλεται να κινηθούν οι αυτοδιοικητικοί, μαζί με τους βουλευτές και τους φορείς για να ...πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.Αυτό επιχειρεί να κάνει το ΤΕΕ, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Γιώργος Ρεκατσίνας και με την ιδιότητα του ως μέλος του Δ.Σ της «Εγνατία οδός Α.Ε».«Το Τεχνικό Επιμελητήριο αναλαμβάνει πρωτοβουλία για μια ευρεία σύσκεψη φορέων με τον αρμόδιο υφυπουργό Γ. Μαγκριώτη, ώστε να δοθούν απαντήσεις επί των προτάσεων και αιτημάτων», τονίζει ο κ. Ρεκατσίνας ο οποίος έχει ενημερώσει και δια ζώσης τον κ. Μαγκριώτη και για όσα αφορούν την «Εγνατία οδός Α.Ε» και τα άλλα έργα προσπελασιμότητας.Και επειδή χρειάζεται να αναλάβουν ρόλο και οι της αυτοδιοίκησης, καλόν θα είναι να συντονιστούν και να ζητήσουν τώρα την ένταξη έργων, δεδομένου ότι υπάρχουν και ώριμα ή σε φάση ωρίμανσης έργα και το ΕΣΠΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης.

Έργα επί της Εγνατίας και συνδέσεις
Κόμβοι, είσοδοι-έξοδοι και συνδέσεις αφορούν τον μεγάλο αυτοκινητόδρομο στην Ήπειρο και εκκρεμούν σειρά αιτημάτων της αυτοδιοίκησης και των φορέων.Καταρχήν ο κατ΄ ευφημισμόν κόμβος Ιωαννίνων δεν μπορεί να παραμένει ως έχει.Το αναγνωρίζουν άπαντες, όμως εξέλιξη δεν υπάρχει, ούτε έχει προωθηθεί η σύνταξη μελέτης για να κατασκευαστεί νέος κόμβος. Αποτελεί μεν προτεραιότητα, αλλά ως εκεί...Για τον άλλο κόμβο που ζητούν επιτακτικά οι φορείς κοντά στη σήραγγα Δρίσκου επίσης δεν έχει δοθεί καμιά απάντηση. Αν και θεωρείται δύσκολο να προωθηθεί τώρα ένα τέτοιο έργο με σημαντικό κόστος, ίσως και τεχνικά να μην είναι εύκολο, δεν παύει όμως να αποτελεί αναγκαιότητα για το λεκανοπέδιο και το νομό, όταν για παράδειγμα μια πολύ μικρότερη πόλη, τα Γρεβενά έχουν τρεις κόμβους...Ακόμη, εκκρεμεί τα θέμα των εισόδων-εξόδων στην εγνατία, όπως στο Μεγάλο Περιστέρι και στην περιοχή κοντά στον κόμβο Τύριας.Η σύνδεση των Τζουμέρκων με την Εγνατία στον κόμβο Αράχθου μάλλον θα περιμένει για χρόνια, αφού ούτε για τη μελέτη δεν φαίνεται...φως μετά από την ημιτελή προσπάθεια της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Ακόμη και να αναλάβει η «Εγνατία Οδός» την σύνταξη το κόστος του έργου φαντάζει αποτρεπτικό...Υπάρχει και η λύση της σύνδεσης με την Ιόνια, αλλά κι αυτό το έργο μάλλον μένει για αργότερα.Τουλάχιστον ολοκληρώνεται η σύνδεση του Ζαγορίου με την εγνατία στον κόμβο Αράχθου. Δεν λείπουν και οι εκκρεμότητες με παράλληλα έργα και ανταποδοτικά σε περιοχές κατά μήκος της Εγνατίας στην Ήπειρο.Οι παρεμβάσεις αυτές απαιτούν πιστώσεις που η «Εγνατία οδός» δεν διαθέτει και αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι θα πρέπει να διαθέσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ για να δώσει λύση με το επίχωμα στο Περιστέρι και στην περιοχή της Πεδινής με τις πλημμύρες, με υπερύψωση του επιχώματος ή κατασκευή νέου, θα προβληθεί αυτή η προτεραιότητα. Εδώ ακριβώς οφείλουν οι βουλευτές, οι αυτοδιοικητικοί και όλοι οι φορείς με πρώτο το ΤΕΕ, να πιέσουν.

Οι προτάσεις του ΤΕΕ για Ιόνια και άλλα οδικά έργα

Η Δ.Ε του ΤΕΕ με επιστολή της προς τον υπουργό Υποδομών Δ. Ρέππα και τον υφυπουργό Γ. Μαγκριώτη με κοινοποίηση προς τους αυτοδιοικητικούς φορείς επικαιροποίησε στο τέλος του 2010 την πρόταση της για τα έργα που αφορούν την προσπελασιμότητα περιοχών στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους Εγνατίας και Ιόνιας οδού, αλλά και άλλων ς που λείπουν από την Ήπειρο.Πρότεινε να ενταχθούν ως έργα υψηλής προτεραιότητας στο υπό αναθεώρηση ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι εθνικοί πόροι δεν επαρκούν λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα. Μάλιστα ζητούσε και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Το ΤΕΕ θεωρεί ως μείζον και προτεραιότητα την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού, από τα Γιάννινα μέχρι την Κακαβιά, έργο που απαιτεί, μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη, τεράστια ποσά για να εκτελεστεί.Με βάση τα παραπάνω ΤΕΕ προτείνει να προωθηθούν:
-Η επέκταση της Ιόνιας Οδού από τον Κόμβο με την Εγνατία στα Ιωάννινα έως Κακαβιά.
-Η σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό, στο ύψος της Φιλιππιάδας, με αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας, για την απρόσκοπτη μετακίνηση από τα μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας προς το Διεθνές αεροδρόμιο του Ακτίου.
-Η ουσιαστική βελτίωση του παραλιακού άξονα Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας και η επέκτασή του μέχρι τη Σαγιάδα και τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, με παράκαμψη της Ηγουμενίτσας, ιδίως αυτή τη χρονική στιγμή που κατασκευάζεται εντός της Αλβανίας το τμήμα Κονίσπολη- Άγιοι Σαράντα.
-Η προσπελασιμότητα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, όπως τα Τζουμέρκα και το Ζαγόρι.
Η μελέτη για τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια στη Φιλιππιάδα παρά τα προβλήματα που υπήρξαν οδεύει προς ολοκλήρωση, ωστόσο η χρηματοδότηση του έργου δεν είναι εξασφαλισμένη.Για την παραλιακή Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Ηπείρου και όχι σε τομεακό του ΕΣΠΑ μόνο το τμήμα Καρτέρι-κόμβος Πάργας.Η παράκαμψη Ηγουμενίτσας και κυρίως ο δρόμος μέχρι Σαγιάδα δεν έχει ούτε...υποψία μελέτης. Και η βελτίωση της Ε.Ο από Καλπάκι προς Κόνιτσα αποτελεί αναγκαιότητα.

Μείζον ζήτημα το ...ορφανό της Ιόνιας

Το μείζον για το νομό Ιωαννίνων και το λεκανοπέδιο είναι η ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού μέχρι την Κακαβιά, από το τέλος της παραχώρησης μετά τη σήραγγα που διανοίγεται στην Αμπελιά. Η μελέτη, έστω και με ελλείψεις, όπως τα τεύχη δημοπράτησης και κάποιες άλλες σημαντικές όπως μια μεγάλη γέφυρα ολοκληρώνεται. Το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από 250 εκ. ευρώ ποσό που δεν διατίθεται από το ΠΕΠ Ηπείρου και μόνη ελπίδα είναι το ΕΣΠΑ.Υπάρχει και η πρόταση για κατασκευή με σύμβαση παραχώρησης, όμως την ώρα που δεν προχωρούν οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι φαντάζει δύσκολο να βρεθούν ενδιαφερόμενοι. Υπέρ της παραχώρησης τάσσεται ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης. Πάντως το ΤΕΕ, εφόσον δεν προχωρήσει το έργο με παραχώρηση, θεωρεί ότι πρέπει να κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο τουλάχιστον το τμήμα μέχρι τη Βιομηχανική Περιοχή και να γίνουν παρεμβάσεις σε άλλα τμήματα της εθνικής οδού προς Καλπάκι. Ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και επομένως μια ξεκάθαρη απάντηση επιβάλλεται.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Αναγνώστης για τους συμβασιούχους της ΑΔΕΙ


Απ όσα έχω ακούσει και έχω δει από τα τοπικά κανάλια και συγκρίνοντας της δηλώσεις του απερχόμενου και του νυν δημάρχου, απορώ με κάποιους που ζητούν την μονιμοποίησή τους στο δήμο. Το φτωχό μου μυαλό από τη μικρή εμπειρία μου στον ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, γνωρίζω ότι όταν μια σύμβαση λήγει…. ΤΕΛΟΣ, έληξε. Άμα το αφεντικό της εταιρίας για τον οποιοδήποτε λόγο δεν σε χρειάζεται δεν στην ανανεώνει. Έχετε βγει κύριοι έξω να δείτε πόσος κόσμος έχει απολυθεί στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά σ αυτές της περιπτώσεις δεν κάνει κανένας μας μαγκιές. Το θεωρούμε λογικό όταν μία σύμβαση λήγει. Αυτό το πράγμα γιατί είναι διαφορετικό στο δημόσιο. Δεν μπορώ να το καταλάβω. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί κάποιος να στηριχτεί σε μία σύμβαση η οποία έχει ως θητεία από ….. (κενό) έως ….(κενό). Πως μπορεί κάποιος να κάνει οικογένεια και να προγραμματίζει τη ζωή του με τέτοιου είδους συμβάσεις. Κάποιοι μάλλον πίστευαν ότι ο μπάρμπας τους που είχαν στη Κορώνη θα ήταν για μία ζωή άρχων.Ακόμα, εάν έστω και μία τέτοιου είδους αμφισβητούμενη σύμβαση γίνει αορίστου, τότε εγώ πρώτος θα κάνω κατάληψη στο δημαρχείο και πιστέψτε με σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι αυτοί σήμερα. Μόνο τους πτυχιούχους με ένα και δύο πτυχία να βάλεις που είναι άνεργοι και δεν είχαν μπάρμπα στη Κορώνη και τρέχουν από ιδιώτη σε ιδιώτη δουλεύοντας 10ωρα και 12ωρα για 600 και 700 ευρώ (και όχι στη γραφειάρα του δήμου), τότε όχι το δημαρχείο αλλά τη πλατεία θα γεμίσουμε.Τέλος, έχω να κάνω μία πρόταση στον κ. Δήμαρχο. Εάν ο ίδιος θέλει να κάνει δημοτικό συμβούλιο και δεν τον αφήνουν, τότε του προτείνω να το κάνει σαββατοκύριακο γιατί ακόμα και στους αγώνες τους με βάσει τη δημόσια λογική σκέφτονται. Στις απεργίες και στους αγώνες κύριοι δεν χωράνε σαββατοκύριακα ρεπό, εάν θέλετε να πιστέψουμε έστω και λίγο ότι έχετε δίκαιο.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Ακατάλληλο νερό στο ΜΑΝΤΕΙΟ και στη ΔΩΔΩΝΗ!


Καταγγέλλουμε τον δήμο ΔΩΔΩΝΗΣ που βρίσκεται σε πλήρη διάλυση ο "Καλλικράτης" !!!Καταγγέλλουμε την πλήρη και εγκληματική αδιαφορία που αφορά το πιο σημαντικό την υγεία..Καταγγέλλουμε τον δήμο ΔΩΔΩΝΗΣ,δήμαρχο,δημοτικό συμβούλιο και όλους τους δημοτικούς όλων των παραταξεων.Πριν από τρεις μήνες το νερό βρέθηκε ακατάλληλο στα Τ.Δ. ΜΑΝΤΕΙΟΥ &ΔΩΔΩΝΗΣ (έγιναν μετρήσεις).Αλλά από εκεί και πέρα πλήρη αδιαφορία και ουτε πληροφόρηση των πολιτών τι συμβαίνει με την ποιότητα του νερού..Ζητάμε συγκεκριμένα: τι κάνουν και τι θα πράξουν από εδώ και πέρα;Θέλουμε την αλήθεια και πληροφόρηση για ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΝΕΡΟ στα Τ.Δ.ΜΑΝΤΕΙΟΥ και ΔΩΔΩΝΗΣ.Θελουμε και απαιτούμε να ληφθούν τα απαραίτητα μετρα.Αν δεν το κάνετε παραιτηθείτε απο τώρα όλοι σας...

Συλλογοι Τ.Δ. ΜΑΝΤΕΙΟΥ & ΔΩΔΩΝΗΣ

Η χειρότερη χρονιά για το Αρτινό πορτοκάλι

Η μισή σχεδόν παραγωγή να παραμένει αυτή τη στιγμή αδιάθετη στα δέντρα

Ως μία από τις χειρότερες χρονιές, χαρακτηρίζεται η φετινή από τους εσπεριδοκαλλιεργητές της Άρτας. Η παραγωγή ήταν μικρή λόγω της ακαρπίας και αυτό δημιούργησε αρχικά προσδοκίες στους αγρότες για μεγαλύτερη ζήτηση του προϊόντος και για καλύτερες τιμές. Ωστόσο η ζήτηση ήταν ελάχιστη όπως και οι εξαγωγές με αποτέλεσμα η μισή σχεδόν παραγωγή να παραμένει αυτή τη στιγμή αδιάθετη στα δέντρα.Δύο χρόνια μετά την κατάργηση της επιδότησης για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια η συγκομιδή καθίσταται ασύμφορη για τους παραγωγούς χωρίς να διαφαίνεται καμία προοπτική, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι πορτοκαλιών να σαπίζουν στο έδαφος, αποτέλεσμα και της καρπόπτωσης που προκάλεσαν οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος. Όσα, δε, πορτοκάλια προωθούνται στην εμπορία αγοράζονται σε εξευτελιστικές τιμές για τον παραγωγό. Διέξοδος δεν φαίνεται προς το παρόν αν και από πλευράς της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας και της Ομάδας Παραγωγών έχουν γίνει προτάσεις για την ανακούφιση των παραγωγών, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει ανταπόκριση από την επίσημη πολιτεία όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ Νίκος Γκίζας. Σε ότι αφορά τη διακίνηση του προϊόντος η εκτίμηση του κ. Γκίζα είναι ότι οι εξαγωγές στα πορτοκάλια δεν έχουν ξεπεράσει τους 5.000-6.000 τόνους, τη στιγμή που όπως λέει, «άλλες εποχές τέτοιες μέρες μιλάγαμε ότι είχαν διατεθεί 50.000-60.000 τ. πορτοκάλια». Όσον αφορά την αδιάθετη ποσότητα δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία καθότι φέτος δεν συντάχθηκε δήλωση προβλεπόμενης παραγωγής από πλευράς των αγροτών όπως συνέβαινε όλες τις προηγούμενες χρονιές γιατί δεν υπήρχε τέτοια υποχρέωση απ’ τον κανονισμό. Εκτιμάται όμως ότι στα δέντρα πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή εναπομείναντα γύρω στις 30.000-40.000 τόνους πορτοκάλια. Ποσότητα πολύ μεγάλη αν σκεφτεί κανείς ότι η συνολική παραγωγή φέτος στο νομό δεν ξεπερνούσε τους 60.000 τόνους. Δηλαδή, σχεδόν η μισή παραγωγή είναι αδιάθετη.

Επιστημονική ημερίδα για τη βιοποικιλότητα στην Παμβώτιδα


Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Βιοποικιλότητα και Παραγωγικότητα στη Λίμνη Παμβώτιδα Ιωαννίνων», είναι το θέμα ημερίδας που διοργανώνεται το Σάββατο το πρωί,στο Συνεδριακό Κέντρο « Κ. Παπούλιας» του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων. Την ημερίδα διοργανώνει το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, το ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου, το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και την «Πίνδο Περιβαλλοντική». Στόχος είναι η συμβολή στον προβληματισμό της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών γύρω από τις απειλές και την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Λίμνης Παμβώτιδας μέσα από μία επιστημονική προσέγγιση.

ΑΡΤΑ: Αλληλέγγυο το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ στην εκπαιδευτική κοινότητα


Η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Άρτας σε ανακοίνωσή της εκφράζει την αλληλεγγύη των εργαζομένων στο Δημόσιο στην Εκπαιδευτική Κοινότητα που προχωρά σήμερα Πέμπτη 13/1/2011 και αύριο Παρασκευή 14/1/2011 σε κινητοποιήσεις ενώ παράλληλα στηρίζει τις παραστάσεις διαμαρτυρίας που οργανώνουν οι ΕΛΜΕ και οι Διδασκαλικοί Σύλλογοι της χώρας με αποφάσεις των Ομοσπονδιών τους ενάντια στις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων. Στην ανακοίνωση του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ αναφέρονται: «Πριν λίγες μέρες (9/1/2011) συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τη δολοφονία του Καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος, υπερασπιζόμενος τους μαθητές του, την παιδεία και τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού μας, όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στον κρατικό αυταρχισμό και την παρακρατική τυφλή βία. Σήμερα, απέναντι στην ανάλγητη πολιτική της Κυβέρνησης και της Τρόικα που επιδεινώνει δραματικά τη θέση των εργαζομένων, προς όφελος του κεφαλαίου, πολιτική που ανατρέπει κατακτήσεις και δικαιώματα, όπως η δημόσια κοινωνική ασφάλιση, η παιδεία, η υγεία και η μόνιμη και σταθερή εργασία, όλοι εμείς, πιστοί στη μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα, οργανώνουμε την αντίστασή μας και προετοιμάζουμε τους νέους αγώνες μας. Το Νομαρχιακό Τμήμα Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Άρτας συμπαρατάσσεται με τους εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές και γονείς που κινητοποιούνται για τη διασφάλιση και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Το Νομαρχιακό Τμήμα Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Άρτας, τέλος, στηρίζει τις παραστάσεις διαμαρτυρίας που οργανώνουν οι ΕΛΜΕ και οι Διδασκαλικοί Σύλλογοι της χώρας (με αποφάσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ) ενάντια στις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων. Οι κινητοποιήσεις αυτές θα γίνουν την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011 στις Τοπικές και Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όλης της χώρας».

Σύσκεψη του συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας


Με πρόσκληση που υπογράφει ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ως Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Ηπείρου,την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου και ώρα 13.00, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου με θέμα: «Συντονισμός ενεργειών σε θέματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου». Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας- Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων).Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να παραστούν: οι Αντιπεριφερειάρχες Περιφ. Ενοτήτων Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, οι επικεφαλής των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας, ο Γεν. Αστυν. Διευθυντής Ηπείρου, οι αστυνομικοί διευθυντές των τεσσάρων νομών, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, οι διοικητές των πυροσβεστικών υπηρεσιών των τεσσάρων νομών, οι προϊστάμενοι των Γεν. Διευθύνσεων Περιφέρειας Ηπείρου, οι προϊστάμενοι των τμημάτων Πολιτικής Προστασίας, οι δήμαρχοι και υπεύθυνοι Πολιτικής Προστασίας των Δήμων της Ηπείρου, εκπρόσωποι από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., το Περιφερειακό Τμήμα Ιωαννίνων του Ε.Ε.Σ. και τις Εθελοντικές Ομάδες.

Υπεγράφη η σύμβαση του έργου για την ύδρευση του Δήμου Πρέβεζας


Παρουσία του Δημάρχου Πρέβεζας Χρήστου Μπαϊλη υπεγράφη χθες το μεσημέρι η σύμβαση κατασκευής του έργου «Υδρευσης Δήμου Πρέβεζας-Α’ Φάση» προυπολογισμού 4.520.000 ευρώ μεταξύ του Προέδρου της ΔΕΥΑΠ Δημήτρη Τριβλή και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρίας «ΙΟΝΙΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε».Το μεγάλο αυτό έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ περιλαμβάνει την δημιουργία νέων αγωγών, την αντικατάσταση υφισταμένων αγωγών καθώς και την τοποθέτηση συστήματος τηλεπαρακολούθησης του δικτύου.Οι νέοι αγωγοί (συνολικού μήκους 8.924 μέτρων) αποτελούν τμήματα του κεντρικού τροφοδοτικού άξονα ύδρευσης του Δήμο Πρέβεζας.Αυτός ξεκινά από την δεξαμενή , οδεύει δυτικά , συναντά την Εθνική οδό Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας την οποία στην συνέχεια ακολουθεί έως το Καλαμίτσι στην θέση της πρώτης στη σειρά οδικής διακλάδωση για την βόρεια είσοδο της πόλης.Οι αγωγοί που θα αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους, έχουν συνολικό μήκος 8.520 μέτρα. Ξεκινούν από την απόληξη του κεντρικού τροφοδοτικού αγωγού στην θέση «Καλαμίτσι» όπου διακλαδίζεται σε τρεις δευτερεύοντες κλάδους.Ο πρώτος κλάδος απολήγει βόρεια της πόλης και τροφοδοτεί τις επεκτάσεις ου σχεδίου πόλης προς βορρά, ο δεύτερος κλάδος καταλήγει στο μέσο περίπου της πόλης και καλύπτει την επέκταση του σχεδίο πόλης προς τα δυτικά ενώ ο τρίτος κλάδος υδροδοτεί τον Παντοκράτορα και γενικότερα τους παραλιακούς οικισμούς στην ακτή του Ιονίου Πελάγους.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σύστημα τηλεπαρακολούθησης του δικτύου ύδρευσης με το οποίο η ΔΕΥΑΠ θα έχει ανά πάσα στιγμή την δυνατότητα τόσο σε πραγματικό χρόνο όσο και μέσα από τα ιστορικά δεδομένα να έχει ακριβή εικόνα για την κατάσταση του δικτύου.Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την εγκατάσταση τοπικών σταθμών μέτρησης των μεγεθών παροχής και πίεσης σε επιλεγμένα σημεία του Δικτύου, την δημιουργία κέντρου ελέγχου καθώς και την προμήθεια φορητών οργάνων μετρήσεων.Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα αναβαθμίσει ουσιαστικά τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά την ύδρευση στον Δήμο της Πρέβεζας εισάγοντας νέα πρωτοποριακά συστήματα στον τομέα αυτό.Το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης των εργασιών ανέρχεται στους 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Βίντεο από την εκκένωση του δημαρχείου Ηγουμενίτσας


Δείτε βίντεο από την εκκένωση του δημαρχείου Ηγουμενίτσας,μετά από τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας σε μέγαρο της πόλης.Ο άγνωστος που τηλεφώνησε στην Αθήνα,δεν διευκρίνισε σε ποιο κτίριο υποτίθεται πως είχε τοποθετηθεί ο μηχανισμός και δεν έδωσε χρονικό περιθώριο για την έκρηξη. Αμέσως, εκκενώθηκαν τόσο τα δικαστήρια, όσο και τα κτίρια της νομαρχίας, του δήμου,της αστυνομίας και του Οργανισμού Λιμένος

Περιπετειώδης καταδίωξη Αλβανού εμπόρου ναρκωτικών στην Άρτα

Μετέφερε 145 κιλά χασίς

Στις 7.30΄ χθες,στη διασταύρωση Κομποτίου-Άρτας αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Λαθρομεταναστών Άρτας εντόπισαν ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο το οποίο θεώρησαν ύποπτο και επιχείρησαν να ελέγξουν.Σε νόμιμο σήμα για στάση ο οδηγός δεν υπάκουσε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολούθησε καταδίωξη. Συνέπεια της ταχύτητας και της ολισθηρότητας του οδοστρώματος ήταν το αυτοκίνητο να εκτραπεί της πορείας του και να ακινητοποιηθεί ύστερα από πρόσκρουση σε δέντρο, ενώ ο οδηγός του τράπηκε σε φυγή και διέφυγε τη σύλληψη. Εντός του οχήματος βρέθηκε και κατασχέθηκε ακατέργαστη κάνναβη βάρους εκατόν σαράντα πέντε (145) κιλών περίπου.Από την προανάκριση προέκυψε ότι ο οδηγός του οχήματος είναι αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, και έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αστυνομικές Αρχές για διάφορα αδικήματα.Ο δράστης αναζητείται, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας.

Διόρισαν συγγενείς,φίλους,αγαπητικιές και ζητάνε και τα ρέστα!!!


Έκαναν το δημαρχειο Τσιφλίκι τους.Διόρισαν συγγενείς,φίλους,αγαπητικιές και όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη της τοπικής οργάνωσης Νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας,με αδιαφανείς διαδικασίες.Και τώρα ζητάνε και τα ρέστα!!!Ο Νίκος Γκόντας και η παρέα του,θα πρέπει να αντιληφθούν πως με την σειρά παράνομων διαδικασιών στις προσλήψεις που έγιναν στο Δήμο και στις δημοτικές επιχειρήσεις όλα αυτά τα χρόνια,θα πρέπει να ασχοληθεί επιτέλους το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και να αποδοθούν ευθύνες.Είναι κορόιδα τόσες εκατοντάδες άνεργοι Γιαννιώτες που δεν είχαν "Μπάρμπα στην Κορώνη";

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο


Σήμερα Πέμπτη, στις οκτώ το βράδυ, θα συνεδριάσει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης, θα είναι τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τους εργαζόμενους της πρώην ΑΔΕΙ.Η συνεδρίαση θα γίνει στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου.Νωρίς το πρωί, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος συναντήθηκε με τους εργαζόμενους και ύστερα από την συζήτηση που είχε μαζί τους, προχώρησαν στην άρση του αποκλεισμού.

Υποσχέσεις στο κενό για τους 148 συμβασιούχους

H ANTΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Παιχνίδι εντυπώσεων επέλεξε να κάνει χθες η αντιπολίτευση έξω από το δημαρχείο, επιτείνοντας την αγωνία εργαζομένων που χωρίς συμβάσεις ζητάνε να διοριστούν στο δήμο Ιωαννιτών. Η αντιπολίτευση μοίρασε υποσχέσεις που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν, αφού οι συμβάσεις των εργαζομένων όχι μόνο δεν μπορούν να ανανεωθούν, αλλά ούτε καν να εντοπιστούν! Αυτή είναι και η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου.Σε απόλυτο αδιέξοδο οδηγείται η κατάσταση στο δήμο Ιωαννιτών. Η κατάληψη των συμβασιούχων της ΑΔΕΙ στο δημαρχείο συνεχίζεται, το χθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο ματαιώθηκε, αποφάσεις δεν πάρθηκαν, τα νέα νομικά πρόσωπα και οι διοικήσεις δεν συστήθηκαν, οπότε η κατάσταση έχει βαλτώσει εντελώς και δεν πάει ούτε πίσω, ούτε μπροστά.Βαθύ όμως είναι και το ρήγμα στο πολιτικό σκηνικό του νέου δημοτικού συμβουλίου, καθώς όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τάχθηκαν στο πλευρό των συμβασιούχων, αφήνοντας στη δημοτική αρχή το δύσκολο έργο να βγάλει «το φίδι από την τρύπα», με το δημαρχείο κλειστό μάλιστα. Το εντυπωσιακό είναι ότι χειροκροτήθηκε ο τέως δήμαρχος Νίκος Γκόντας όταν δήλωνε ότι «η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τη νέα δημοτική αρχή, η οποία επιδεικνύοντας πρωτοφανή ρεβανσισμό άλλα υπόσχονταν πριν τις εκλογές και άλλα κάνει μετά. Είμαστε δίπλα στον αγώνα τους και τα παιδιά θα δικαιωθούν, είμαι βέβαιος». Όλα αυτά, ενώ η δημοτική του αρχή ήταν εκείνη που χρησιμοποίησε την ΑΔΕΙ ως όχημα για προσλήψεις, οι οποίες μάλιστα δεν κατοχυρώθηκαν ποτέ με νόμιμες συμβάσεις, αφήνοντας εντελώς ξεκρέμαστους τους όλους τους εργαζόμενους, «ημέτερους» και μη. Ο κ. Γκόντας μάλιστα προσέφερε στους εργαζόμενους νομική υποστήριξη. Ο τέως δήμαρχος ωστόσο δεν πήγε στη σύσκεψη των αρχηγών των παρατάξεων που συγκάλεσε λίγο αργότερα ο δήμαρχος κ. Φίλιος στη ΔΕΥΑΙ. Ούτε ο κ. Τσάγκας φάνηκε εκεί, παρότι ήταν αυτός ο πρόεδρος της ΑΔΕΙ, βασικός υπεύθυνος για τους εργαζόμενους.

Μικρό «φως»
Στη σύσκεψη πάντως φάνηκε ένα μικρό «φως»: Οι αρχηγοί των παρατάξεων συμφώνησαν να γίνει νέο δημοτικό συμβούλιο την προσεχή Δευτέρα, με το θέμα των εργαζόμενων στην ημερήσια διάταξη. «Θα έμπαινε ούτως ή άλλως σήμερα με την ομιλία μου» τόνισε ο κ. Φίλιος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με το κλείσιμο του δημαρχείου. Είπε μάλιστα ότι «είναι πολύ σοβαρό ποινικό αδίκημα» η παρακώλυση λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Ο δήμαρχος, μετά τη σύσκεψη με τους επικεφαλής η οποία κράτησε περί τα 40 λεπτά, επανέλαβε ότι δεν μπορούν να υπογραφούν συμβάσεις παράνομες. «Εμείς υποστηρίξαμε πολιτικά το αίτημά τους στο υπουργείο Εσωτερικών» τόνισε, χωρίς όμως να υπάρξει θετική έκβαση. Κατηγόρησε ευθέως τον κ. Γκόντα ότι εξαπάτησε τους εργαζόμενους, υποσχόμενός τους πράγματα που δεν μπορούσε από το νόμο να πραγματοποιήσει. «Φυγομαχεί και δεν κάθεται ούτε να συζητήσει» είπε ο δήμαρχος, με αφορμή την άρνηση του κ. Γκόντα να πάει στη σύσκεψη. Εκεί, συμμετείχε και ο πρόεδρος του συμβουλίου Δημήτρης Γιωτίτσας, αλλά και ο αντιπρόεδρος του σώματος Βασίλης Βλέτσας από την αξιωματική αντιπολίτευση, με την ιδιότητα όμως του αντιπροέδρου και χωρίς να πάρει θέση.Ο κ. Φίλιος έκανε την τελευταία έκκληση να ανοίξει το δημαρχείο προκειμένου να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες. «Εάν θέλουν στήριξη πρέπει να ανοίξει το δημαρχείο. Αλλιώς, ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του» τόνισε χαρακτηριστικά.Όσο για τα χειροκροτήματα στις δηλώσεις του κ. Γκόντα από τους 70 περίπου συμβασιούχους έξω από το δημαρχείο, ο κ. Φίλιος είπε «δεν θυμήθηκαν φαίνεται να του ζητήσουν τους τρεις μήνες που χρωστάει και τα ένσημα. Η ΑΔΕΙ έχει χρέη στο ΙΚΑ».

Υπέρ εργαζόμενων η Αριστερά

Δηλώσεις έκαναν και οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, παίρνοντας τις αποστάσεις τους από τον κ. Γκόντα. Ο Τάκης Τασιούλας τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι «πρέπει να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και να προχωρήσουν σε μονιμοποίηση. Ο εμπαιγμός από τη σημερινή και την προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν έχει τέλος. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ». Ο Στέφανος Σκοπούλης κατήγγειλε τηντην προηγούμενη δημοτική αρχή «που έπαιξε πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των εργαζόμενων και τη νέα δημοτική αρχή που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες και να δώσει μόνιμη και δίκαιη λύση». Ο κ. Σκοπούλης ζήτησε μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων.Τέλος, ο Χρήστος Μαντάς κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για κατά γράμμα εφαρμογήτου μνημονίου «και κατά συνέπεια αποχώρηση και λήξη θητείας όπως λένε πιο κομψά, των εργαζόμενων» όπως είπε. Κατήγγειλε ότι«διαιωνίζεται έτσι μια χρόνια κατάσταση πολιτικής, κοινωνικής, ανθρωπιστικής κοινωνικής ομηρίας και όχι μόνο αυτών των εργαζόμενων, αλλά χιλιάδων σε όλη την Ελλάδα. Ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου. Το μόνο θέμα της σημερινής συνεδρίασης θα έπρεπε να είναι το τι θα γίνει με αυτούς τους εργαζόμενους. Καλύπτουν σε ένα μεγάλο βαθμό πάγιες και διαρκείς ανάγκες και με αυτή την έννοια συμπαραστεκόμαστε». Ο κ. Μαντάς κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική αρχή για υποκριτικήστάση, «γιατίκράταγε ομήρους τους εργαζόμενους υποσχόμενη συμβάσεις». Ακόμη, εκ μέρους της Ταξικής Πορείας μίλησε ο Νίκος Ηλίας δηλώνοντας και αυτός τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους.Σήμερα στις 18.30 προγραμματίζεται συγκέντρωση στη νομαρχία από το συντονιστικό σωματείων, με αίτημα τη δικαίωση των υπαλλήλων, αλλά και για τα είκοσι χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Έρευνες για βόμβα στην Ηγουμενίτσα


Λίγο πριν τις 10:00 σήμερα το πρωί,το Τμήμα Ασφαλείας Ηγουμενίτσας ενημερώθηκε από τα κεντρικά της Αθήνας ότι υπάρχει απειλή για τοποθέτηση βόμβας σε μέγαρο της πόλης.Ο άγνωστος που τηλεφώνησε στην Αθήνα,δεν διευκρίνισε σε ποιο κτίριο υποτίθεται πως είχε τοποθετηθεί ο μηχανισμός και δεν έδωσε χρονικό περιθώριο για την έκρηξη. Αμέσως, εκκενώθηκαν τόσο τα δικαστήρια, όσο και τα κτίρια της νομαρχίας, του δήμου,της αστυνομίας και του Οργανισμού Λιμένος, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του αγνώστου. Μετά από έρευνες δεν εντοπίστηκε κανένα ύποπτο δέμα.

Πιστώσεις 150.000€ για την αποκατάσταση δρόμων


Πιστώσεις ύψους 150.000 ευρώ ενέκρινε το υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών μια Δικτύων ώστε να πληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης της βατότητας των δρόμων στην Περιφέρεια Ηπείρου από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις του περασμένου Νοεμβρίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε χτες Τρίτη 11 Ιανουαρίου ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας εγκρίνεται η διάθεση της πίστωσης από τους πόρους της Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας Α.Ε., για την αντιμετώπιση δαπανών εκτελεσθεισών εργασιών αποκατάστασης ζημιών λόγω των έντονων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων του Νοεμβρίου 2010 και τρεχουσών αναγκών άρσης καταπτώσεων, πτώσεων ογκολίθων, επίχωσης τεχνικών κ.λ.π., στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Δ.Ε.Σ.Ε. Περιφέρειας Ηπείρου ενώ στην απόφαση εκτιμάται ότι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, που, όπως σημειώνεται, οφείλονται στις ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, θα συνεχισθούν καθ’ όλη την τρέχουσα χειμερινή περίοδο.

Ομιλία Χρ. Κατσούρα στη Βουλή για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης


"Η χώρα μας βρέθηκε στο κέντρο ενός κυκλώνα και ιστορικά συνδεδεμένη με την αποδημία έγινε χώρα υποδοχής μεταναστών",σημείωσε μεταξύ άλλων,μιλώντας στην ολομέλεια της βουλής,ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας,κατά την διάρκεια της συζήτησης νομοσχεδίου με θέμα:«Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115ΕΚ «σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη-μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών» και λοιπές διατάξεις».O κ. Κατσούρας,ανέφερε ακόμη πως απαιτούνται άμεσα πρακτικές λύσεις."Αυτονόητα δεν υπάρχει πολιτική δράση αόριστα, χωρίς σύνορα, χωρίς έδαφος προσδιορισμένο σε σχέση με άλλα εδάφη. Γι’ αυτό οφείλουμε πέρα από τις παρεμβάσεις μας σε διεθνές επίπεδο να δράσουμε και εντός των τειχών. Άλλωστε, όπως εύστοχα λένε πολλοί, μπορεί κανείς να νοιώθει βαθειά κοσμοπολίτης, ποτέ όμως δεν είναι πολίτης ενός κόσμου αόριστα.Σε ευρωπαϊκό επίπεδο προφανώς έχουμε να κάνουμε και εκεί πολλά. Για παράδειγμα, ας αναγνωρίσει η Ευρώπη, έστω και καθυστερημένα, το πρόβλημα ως ευρωπαϊκό. Ας συμβάλει επίσης στη μείωση της σύγκρουσης, αυτό που εμφανίζεται σαν σύγκρουση πολιτισμών, αλλά που ταυτόχρονα είναι και μια οικονομική σύγκρουση Ανατολής-Δύσης, μια σύγκρουση που υποβόσκει και που βοηθά στο να γιγαντώνεται το πρόβλημα. Ας συμβάλει σ' αυτό με το να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις χώρες όπου επεμβαίνει".Σε ότι αφορά την τοποθέτηση του φράχτη στον Έβρο,ο βουλευτής Θεσπρωτίας είπε:"Πραγματικά εκπλήσσομαι με μια πολιτική υποκρισία που υπάρχει. Πραγματικά είμαστε όλοι ενάντια σε διάφορα τείχη, αλλά αποδεχόμαστε τους φράχτες προς τη Δύση στην Ηγουμενίτσα, στην Πάτρα και δεν αποδεχόμαστε τους φράχτες προς την Ανατολή, που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης προς την Τουρκία. Πέρα από την όποια αποτελεσματικότητα θα έχει και αυτό θα κριθεί στο μέλλον, ξεχνούμε ότι θα έχει και μια συμβολική σημασία και δίνεται ένα μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις. Αν θέλουμε την ελεύθερη διακίνηση μεταναστών, ας το πούμε ευθέως. Αν θέλουμε να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, ας το πούμε επίσης. Αλλά είναι μια κατάσταση που προσβάλλει όλους μας".
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Αναθεώρηση του Χωροταξικού ζητάει η Περιφέρεια


Με έγγραφό της προς την Υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, η Περιφέρεια Ηπείρου, ενημερώνει ότι προτίθεται να κινήσει αμέσως τη διαδικασία για την αναθεώρηση του εγκεκριμένου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για την Περιφέρεια Ηπείρου, ζητά τη συγκατάθεση του ΥΠΕΚΑ ώστε να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες και προτείνει να καλυφθεί η δαπάνη της μελέτης αναθεώρησης από οικονομικούς πόρους του ΥΠΕΚΑ. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Περιφέρειας η ανάγκη άμεσης αναθεώρησης του εγκεκριμένου Περιφερειακού Πλαισίου Περιφέρειας Ηπείρου είναι αδήριτη για τους παρακάτω λόγους:
● Δεν έχει συνταχθεί μέχρι τώρα, αν και έπρεπε, καμία έκθεση αξιολόγησης για το υφιστάμενο Περιφερειακό Πλαίσιο.
● Έχει ήδη εκπονηθεί και θεσμοθετηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός με το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και τα τρία Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τις ΑΠΕ, τη Βιομηχανία και τον Τουρισμό, με τις κατευθύνσεις των οποίων οφείλει να συμμορφωθεί το Περιφερειακό Πλαίσιο
● Στο υφιστάμενο Περιφερειακό Πλαίσιο δεν περιλαμβάνονται οι στρατηγικές κατευθύνσεις του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) το οποίο μάλιστα πρόκειται να αναθεωρηθεί.
● Με το πρόγραμμα Καλλικράτης (ν. 3852/2010) άλλαξε ριζικά η αρχιτεκτονική της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.
● Τέλος σύμφωνα με τον Καλλικράτη κάθε Περιφέρεια οφείλει να καταρτίσει στο πρώτο εννεάμηνο της πρώτης περιφερειακής περιόδου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα τριετούς διάρκειας.

Διευκρινίσεις για τα αφορολόγητα καύσιμα στα ΚΑΕ


Διευκρινίσεις για το πώς και σε ποιους θα πωλούνται τα αφορολόγητα καύσιμα στα πρατήρια των τριών μεθοριακών σταθμών σε Κακαβιά, των Ευζώνους και Κήπους Έβρου έδωσε η εταιρεία Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε. (συμμετέχει ο όμιλος Folli Follie). Σύμφωνα με την εταιρεία τα πρατήρια διάθεσης Αφορολόγητου Πετρελαίου Κίνησης επαναλειτουργούν με τις παρακάτω προϋποθέσεις, όπως ορίζονται στη σχετική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών:
1. Η πώληση αφορά αποκλειστικά στη διάθεση αφορολόγητου πετρελαίου κίνησης, σε οχήματα δημόσιας χρήσης, και όχι βενζίνης ή άλλου τύπου καυσίμου
2. Τα οχήματα πρέπει να φέρουν πινακίδες Τρίτων - εκτός Ε.Ε. - Χωρών
3.
Οι οδηγοί πρέπει να είναι υπήκοοι Τρίτης Χώρας
4. Το ίδιο όχημα δεν μπορεί να ανεφοδιαστεί με πετρέλαιο κίνησης εάν δεν έχουν περάσει 72 ώρες από τον προηγούμενο εφοδιασμό.

Δεν καταργείται το Τάγμα στην Κόνιτσα και στους Φιλιάτες


Δεν έχει απασχολήσει το Γενικό Επιτελείο Στρατού η φημολογούμενη κατάργηση του 583 Τάγματος Πεζικού στην Κόνιτσα,ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα. Ο βουλευτής είχε επισημάνει στην ερώτησή του την αναστάτωση στην τοπική κοινωνία της Κόνιτσας, από την ενδεχόμενη κατάργηση του. Ανάλογη απάντηση έδωσε ο κ. Βενιζέλος και για το 628 Τ.Π. Φιλιατών.