Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011

Δηλώσεις δημάρχου Φίλιππα Φίλιου για την αναβολή του Δημοτικού Συμβουλίου


Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η προγραμματισμένη για απόψε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, καθώς οι εργαζόμενοι της πρώην ΑΔΕΙ, με τις μη σύννομες συμβάσεις, προχώρησαν στον αποκλεισμό του Δημαρχείου.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος εξέφρασε την βαθύτατη λύπη του για την αναβολή της συνεδρίασης αλλά και για την συνέχιση του αποκλεισμού του Δημαρχείου, γεγονός που δημιουργεί τεράστια προβλήματα και κάλεσε σε σύσκεψη τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.Στην σύσκεψη προσήλθαν οι κύριοι Δημήτρης Τασούλας, Στέφανος Σκοπούλης και Χρήστος Μαντάς, όχι όμως ο πρώην δήμαρχος Νίκος Γκόντας. Συμμετείχαν ακόμη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Γιωτίτσας και ο αντιπρόεδρος του σώματος Βασίλης Βλέτσας.Στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, επανέλαβε την θέση του σχετικά με το πρόβλημα των εργαζομένων και υπογράμμισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να υπογράψει μη σύννομες συμβάσεις καθώς υπάρχουν αστικές και ποινικές ευθύνες».Ο Δήμαρχος σε όλες τις συναντήσεις που είχε μέχρι σήμερα με αντιπροσωπεία εργαζομένων έκανε γνωστή την πρωτοβουλία προς την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Στην τελευταία συνάντηση είχε απευθύνει έκκληση να επιτραπεί η λειτουργία του Δημαρχείου και η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τελικά αυτό δεν συνέβη. «Ζήτησα να αφήσουν το Δημαρχείο να λειτουργήσει. Δεν έγινε. Αυτό σημαίνει ότι πλέον ο διάλογος σταματά. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητούμε με μία ομάδα ανθρώπων που παρακωλύει την λειτουργία της πόλης», σημείωσε ο κ. Φίλιος.Απαντώντας σε δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας τόνισε: «Η αντιπολίτευση του κ. Γκόντα πυροδοτεί την κατάσταση. Είναι αυτοί που φέρουν βαρύτατες ευθύνες για το σημερινό πρόβλημα.Εξαπάτησαν τους εργαζόμενους με ψευδείς βεβαιώσεις περί συμβάσεων αορίστου χρόνου. Με την στάση του δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Ο κ. Γκόντας σήμερα φυγομαχεί. Ο δήμαρχος των χρεών και της φυγής δεν συζητά». Απαντώντας δε, σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως η προηγούμενη δημοτική αρχή, οφείλει στην ίδια κατηγορία εργαζομένων μισθούς τριών μηνών και τα ένσημα του ΙΚΑ.Στην συνάντηση με τους επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης συμφωνήθηκε να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα όπου θα συζητήσει και το ζήτημα με τους εργαζομένους της πρώην ΑΔΕΙ και μία δεύτερη συνεδρίαση για άλλα, κρίσιμα θέματα, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Πάνω από 1,6 € η αμόλυβδη!


Έσπασε, για πρώτη φορά, το "φράγμα" του 1,6 ευρώ ανά λίτρο η μέση τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες τιμοληψίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ενώ σε επιμέρους πρατήρια οι τιμές διαμορφώνονται από 1,5 μέχρι 1,8 ευρώ το λίτρο.Συγκεκριμένα, η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο 1,605 ευρώ ανά λίτρο, από 1,593 που ήταν η αμέσως προηγούμενη μέτρηση. Η λιανική αυξήθηκε δηλαδή κατά 1,2 λεπτά το λίτρο, ενώ στο ίδιο διάστημα οι τιμές χονδρικής μειώθηκαν κατά 0,8 λεπτά και οι τιμές διϋλιστηρίου υποχώρησαν οριακά, κατά 0,003 λεπτά. Αρνητική εξέλιξη αποτελούν επίσης η άνοδος των διεθνών τιμών (η διεθνής τιμής της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στα 874 δολάρια ανά μετρικό τόνο, έναντι 841,75) καθώς και η ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, δεδομένου ότι τα καύσιμα τιμολογούνται σε δολάρια.

Αναβλήθηκε το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων


Αναβλήθηκε το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων,μιας και οι πρώην συμβασιούχοι της ΑΔΕΙ έχουν αποκλείσει το δημαρχείο και απαγόρευσαν στον δήμαρχο κα τους δημοτικούς να εισέλθουν.Ο κ. Φίλιππας Φίλιος αυτή την ώρα βρίσκεται στα γραφεία της ΔΕΥΑΙ και αναμένεται να κάνει δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ.

Το καλοκαίρι θα ξέρουμε αν ...έρχεται το τραμ στα Γιάννενα

Ανατέθηκε η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας

Στην επιλογή αναδόχου για την εκπόνηση της «μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας μέσου σταθερής τροχιάς ΤΡΑΜ στα Ιωάννινα» προχώρησε τον περασμένο μήνα η αρμόδια επιτροπή του διαγωνισμού της Περιφέρειας και η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Ηπείρου.Η μελέτη με προϋπολογισμό 32.000 ευρώ ανατέθηκε στην εταιρεία Συμβούλων Μηχανικών «Αρώνης-Δρέττας-Καρλαύτης» και σε έξι μήνες θα πρέπει να παραδοθεί.Μέσα στο καλοκαίρι θα γνωρίζουν οι φορείς αν μπορεί να είναι βιώσιμο το τραμ στα Γιάννινα και ανάλογα να κινηθούν για την οριστική μελέτη και την αναζήτηση χρηματοδότησης, λογικά από το ΕΣΠΑ, εκτός κι αν υλοποιηθεί, κάτι που φαντάζει δύσκολο, με ΣΔΙΤ.Η μελέτη αυτή καθώς και άλλες 11 σημαντικές για διάφορα έργα στην Ήπειρο χρηματοδοτείται από την Τεχνική Βοήθεια του ΠΕΠ Ηπείρου. Η Περιφέρεια προκήρυξε όλες αυτές τις μελέτες το περασμένο καλοκαίρι και οι διαγωνισμοί έγιναν το φθινόπωρο.Για την μελέτη του τραμ μετείχαν οκτώ εταιρίες συμβούλων και συγκεκριμένα, Άλφα Σύμβουλοι Μηχανικοί, Αdvice AE-Κώστας Δελλάρης, Ρόικος-Integer A.E., ΣΗΜΑ ΑΤΕΜΕ, ΠΡΙΣΜΑ ΑΤΕ, Eurotec-Trademco, Aρώνης-Δρέττας-Καρλαύτης και Ερατοσθένης ΕΠΕ.

Αυτή τη φορά θα μάθουμε...
Με την χρηματοδότηση αυτή και την ανάθεση που έγινε η Περιφέρεια έδωσε λύση για τη μελέτη που είχε παραπεμφθεί στις καλένδες από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. Άξιο προσοχής είναι και το γεγονός ότι η παλιά προκήρυξη είχε προϋπολογισμό που με τον ΦΠΑ έφτανε τις 380.000 ευρώ και τώρα πρόκειται για το 1/10 και λιγότερο αυτού του ποσού. Προφανώς ήταν υπερβολικός ο προϋπολογισμός της πρώτης προκήρυξης, αφού πρόκειται για μελέτη που θα καταγράψει στοιχεία κυκλοφοριακά με το αστικό ΚΤΕΛ, τα ταξί, την χρήση των Ι.Χ και θα λάβει υπόψη τα κυκλοφοριακά δεδομένα, τον πληθυσμό. Η γραμμή από Πανεπιστήμιο ή Πεδινή μέχρι και την Ελεούσα είναι η επικρατέστερη, χωρίς να αποκλείονται αποκλίσεις.Τα τεχνικά ζητήματα προφανώς θα αποτελέσουν αντικείμενο της τεχνικής μελέτης, εφόσον κριθεί βιώσιμο το τραμ. Η νέα δημοτική αρχή Ιωαννίνων έχει στις προτεραιότητες της το τραμ για την άμβλυνση του κυκλοφοριακού και τις μετακινήσεις στο λεκανοπέδιο.

Η ιδέα και η πρόβλεψη στο Ρυθμιστικό
Στο «περίφημο» Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Λεκανοπεδίου που συνέταξε η Περιφέρεια την περίοδο του Δ. Πανοζάχου πρωτοπαρουσιάστηκε η ιδέα για τραμ και συμπεριλήφθηκε και στη μελέτη-πρόταση του Ρυθμιστικού από τον Στ. Καλογιάννη.Μάλιστα, στελέχη της «ΤΡΑΜ Α.Ε» είχαν κάνει τις πρώτες μετρήσεις στα Γιάννινα και συνηγόρησαν στο να προχωρήσουν τα συναρμόδια υπουργεία στη μελέτη σκοπιμότητας.Δεν είχαν διαπιστωθεί σοβαρά τεχνικά εμπόδια αλλά είχε ξεκαθαριστεί ότι η δημιουργία γραμμής τραμ θα κριθεί από τη μελέτη σκοπιμότητας.Τι είχε συμβεί όμως από το 2008; Παρά τις διαβεβαιώσεις του εκπροσώπου της τότε κυβέρνησης στην Ήπειρο, του Δ. Πανοζάχου και του τότε υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Στ. Καλογιάννη η όλη διαδικασία είχε καταλήξει σε ... φιάσκο, μόνο που δεν το γνωρίζαμε και έτυχε να αποκαλυφθεί η αλήθεια μέσα από ρεπορτάζ των «Νέων Αγώνων» το φθινόπωρο του 2009.

Προκήρυξη από τη Ν.Δ χωρίς αποτέλεσμα και ...εμπαιγμός

Η προκήρυξη για την ανάθεση της μελέτης σκοπιμότητας έγινε από την «ΤΡΑΜ Α.Ε» τον Οκτώβριο του 2008 και μεταξύ των άλλων αναφέρονταν:«Η ΤΡΑΜ Α.Ε. προκηρύσσει την ανάθεση της μελέτης με τίτλο «Μελέτη Σκοπιμότητας για την εξυπηρέτηση της Πόλης των Ιωαννίνων με Τραμ», με προεκτιμώμενη αμοιβή 325.574 € (χωρίς ΦΠΑ). Η σύμβαση χρηματοδοτείται από το Γ' Κ.Π.Σ. κατά 50% από το ΕΤΠΑ, Μέτρο 6.2 του Άξονα 6 του επιχειρησιακού προγράμματος Σιδηρόδρομοι-Αεροδρόμια-Συγκοινωνίες (Ε.Π. «ΣΑΑΣ») και κατά 50% από Εθνικούς Πόρους».Τον Φεβρουάριο του 2009 άλλαξε η διοίκηση στην «ΤΡΑΜ Α.Ε» και ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς έδωσε εντολή να σταματήσει ο διαγωνισμός...Αυτή την εξέλιξη φαίνεται ότι τη γνώριζαν ελάχιστοι και την κράτησαν κρυφή και μάλιστα ακόμη και στις εθνικές εκλογές του 2009 οι της Ν.Δ μιλούσαν για μελέτη σε εξέλιξη... Κι αυτό γιατί την άνοιξη του 2009 ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) ανέλαβε τη σύνταξη των τευχών επαναδημοπράτησης της μελέτης.Τα τεύχη η ποτέ δεν συντάχθηκαν ούτε βρέθηκε πηγή χρηματοδότησης...Ως δικαιολογία προβλήθηκε η λήξη του Γ΄ΚΠΣ και δεν υπήρχε χρόνος (12 μήνες από την ανάθεση ήταν το χρονοδιάγραμμα), αλλά αυτή ήταν η υπεκφυγή.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν κλείνει το Τάγμα 583 στην Κόνιτσα


Δεν έχει απασχολήσει το Γενικό Επιτελείο Στρατού η φημολογούμενη κατάργηση του 583 Τάγματος Πεζικού στην Κόνιτσα, ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα.Ο βουλευτής είχε επισημάνει στην ερώτησή του την αναστάτωση στην τοπική κοινωνία της Κόνιτσας, από την ενδεχόμενη κατάργηση του.

«Έσβησε» η λαϊκή αγορά στην Ανεξαρτησίας

Μόλις δύο παραγωγοί έμειναν για να θυμίζουν ότι κάποτε υπήρχε ζωή

Με σκυμμένα κεφάλια και αρκετοί με δάκρυα στα μάτια φεύγουν από τους πάγκους τους στην Λαϊκή Αγορά επί της οδού Ανεξαρτησίας σχεδόν όλοι οι έμποροι, αφήνοντας πίσω τους μονάχα δύο ή τρεις συναδέλφους τους να προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην. Αιτία όπως λένε η επιβολή της χρήσης ταμειακών μηχανών, αλλά και η πτώση του τζίρου τους που τον τελευταίο χρόνο έφτασε σε οριακό σημείο.Τώρα οι περισσότεροι θα επιστρέψουν στα χωριά τους ψάχνοντας μια άλλη λύση για να διαθέσουν την πραμάτεια τους.

Μόνο δύο

«Δεν πατάει κανένας πια εδώ. Ελάχιστοι έρχονται να αγοράσουν από τη λαϊκή», μας λέει η κ. Φωτεινή που ήθελε δύο χρόνια για να βγει στη σύνταξη, αλλά οι συνθήκες δεν της επιτρέπουν να συνεχίσει να πουλάει τα προϊόντα της.Περισσότεροι από 30 έμποροι δούλευαν κάποτε σ' αυτό το μέρος, όμως η φθίνουσα πορεία της Λαϊκής είχε αρχίσει εδώ και καιρό.Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο, αφού οι έμποροι που είχαν μείνει δεν ξεπερνούσαν τους δέκα.Από τη νέα χρόνια, έμειναν μόλις δύο.

Ταφόπλακα η ταμειακή

Αιτία αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης, είναι κυρίως η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει την χρήση ταμειακών μηχανών σε όλες τις λαϊκές.Όπως λένε οι, πρώην πλέον έμποροι, ο καθημερινός τους τζίρος ήταν πολύ μικρός και έφτανε ίσα ίσα για να τα βγάζουν πέρα.«Με δέκα ευρώ μεροκάματο, τώρα με τις ταμειακές μηχανές, ποιος θα πρωτοπάρει, εμείς το κράτος ή οι λογιστές;», αναρωτιούνται, ενώ τονίζουν πως οι περισσότεροι απ' αυτούς έφταναν καθημερινά από τα χωριά τους στη λαϊκή πληρώνοντας λεωφορεία ή χρησιμοποιώντας τα αυτοκίνητά τους κάνοντας πολλές φορές έξοδα που δεν τα κάλυπταν με τις πωλήσεις των προϊόντων τους.

Τους έκλεισαν και τα Σούπερ Μάρκετ

Εκτός από τις ταμιακές όμως, η κρίση στις λαϊκές είχε έρθει πολύ νωρίτερα για τους παραγωγούς, από τα Σούπερ Μάρκετ και τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, που διέθεταν ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον και μια καλύτερη εικόνα στους καταναλωτές, απομακρύνοντάς τους από την παραδοσιακή αγορά των φρούτων και των λαχανικών.Οι φτηνότερες τιμές, που δεν συνδυαζόταν πάντα και με την ανάλογη ποιότητα, καθώς πολλά από τα προϊόντα των μεγάλων καταστημάτων ήταν ξενόφερτα και είχαν άγνωστο παρελθόν, αποδείχτηκαν ικανές να προσελκύσουν τους καταναλωτές ειδικά σε μια τέτοια περίοδο οικονομικής στενότητας.Έτσι παρά τις προσπάθειες πολλών εμπόρων να ρίξουν τις τιμές τους το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

Δύο παραγωγοί φυλάττουν Θερμοπύλες
Εκτός απ' αυτούς που έφυγαν όμως, υπάρχουν και δύο γενναίοι παραγωγοί που δεν έκαναν πίσω και συνεχίζουν στη Λαϊκή Αγορά της Ανεξαρτησίας.Αγόρασαν τις ταμειακές μηχανές και δηλώνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν στη νέα πρόκληση.Ένας εξ' αυτών μάλιστα, που συνεχίζει τη δουλειά αυτή ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, εμφανίζεται αισιόδοξος για το δικό του μέλλον αφού όπως λέει με κάποιες μικρές κι έξυπνες κινήσεις κατάφερε να έχει ένα κάποιο κέρδος, ικανό να συντηρεί αυτόν και την οικογένειά του.Μία από τις κινήσεις αυτές, ήταν και οι τηλεφωνικές παραγγελίες που δέχεται από τους πελάτες τους, τους οποίους μάλιστα εξυπηρετεί καλύτερα και από Σούπερ Μάρκετ, πηγαίνοντάς τους τα ψώνια τους στο σπίτι.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Hμερίδα με θέμα «Βιοποικιλότητα και Παραγωγικότητα στη Λίμνη Παμβώτιδα Ιωαννίνων»


Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Βιοποικιλότητα και Παραγωγικότητα στη Λίμνη Παμβώτιδα Ιωαννίνων», είναι το θέμα ημερίδας που διοργανώνεται το Σάββατο το πρωί, στο Συνεδριακό Κέντρο « Κ. Παπούλιας» του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων. Την ημερίδα διοργανώνει το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον Φορεά Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, το ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου, το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και την «Πίνδο Περιβαλλοντική». Στόχος είναι η συμβολή στον προβληματισμό της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών γύρω από τις απειλές και την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Λίμνης Παμβώτιδας μέσα από μία επιστημονική προσέγγιση.Συγκεκριμένα μέσα από την ημερίδα επιδιώκεται η αποσαφήνιση εννοιών και αξιών όπως η παραγωγικότητα και η βιοποικιλότητα πάνω στις οποίες στηρίζεται σήμερα η διαχείριση των οικοσυστημάτων, η κατανόηση της λειτουργίας οικοσυστήματος και του διαχρονικού οφέλους που προκύπτει για την κοινωνία η μεταφορά διεθνούς εμπειρίας από παρόμοια οικοσυστήματα του εξωτερικού και η σύνθεση απόψεων σχετικά με την προστασία του οικοσυστήματος.Για το σκοπό αυτό έχουν οργανωθεί θεματικές ομιλίες από σημαντικούς επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Επίσης, γνωρίζοντας ότι η αναζήτηση λύσεων στα σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα απαιτεί την κοινή προσπάθεια όλων, το πρόγραμμα της ημερίδας προβλέπει ουσιαστική συζήτηση με φορείς και πολίτες που βιώνουν καθημερινά το ευρύτερο οικοσύστημα της Λίμνης Παμβώτιδας.

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Χ.Α.Δ.Α.!

Αντιδράσεις στη Δωδώνη για το ενδεχόμενο κατασκευής Χ.Υ.Τ.Υ.

Στην όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αποκατάσταση και των υπόλοιπων ανεξέλεγκτων χωματερών (ΧΑΔΑ) της Ηπείρου θα πρέπει να κινηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα οι νέοι Δήμαρχοι, τη στιγμή που τα τσουχτερά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση καραδοκούν.Παράλληλα, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου έχουν τη δυνατότητα αιρετοί και άλλοι Φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους για την περιοχή που θα κατασκευαστεί ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, με επικρατέστερο σενάριο να είναι ο Δήμος Δωδώνης.Στο πλαίσιο των συζητήσεων για τα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, έχει προγραμματιστεί συνάντηση και των 8 δημάρχων το ερχόμενο Σάββατο, 15 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο Γραφείο Προέδρου της ΔΕΥΑΙ.«Θεωρώ, ότι όλοι οι δήμαρχοι με την έναρξη της λειτουργίας του «Καλλικράτη» πρέπει να έχουμε μια πρώτη συνάντηση εργασίας» σημείωσε χθες ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φιλ. Φίλιος.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΡΟΥΤΗ

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε χθες ότι εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η αποκατάσταση της χωματερής της Δουρούτης. Πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε στη θητεία του πρώην δημάρχου Νίκου Γκόντα και πλέον ανάβει το «πράσινο φως» για την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία «ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.». Υπενθυμίζεται, ότι το έργο έχει προϋπολογισμό 7,78 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου». Τελικός δικαιούχος είναι η ΔΕΥΑΙ.Να σημειωθεί ακόμη, ότι η αποκατάσταση θα γίνει σταδιακά, χωρίς έτσι να παρεμποδίζεται η λειτουργία της χωματερής, που θα σταματήσει, μόλις ξεκινήσει η λειτουργία του ΧΥΤΑ Ιωαννίνων στο Ελληνικό.«Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που έρχεται να απαντήσει σ’ ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Τα προβλήματα που συνάντησε το έργο ανήκουν πλέον στο παρελθόν και στο εξής δεν θα υπάρξει καμία χρονοτριβή στην εκτέλεσή του» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Φιλ. Φίλιος.

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΧΑΔΑ
Κανείς όμως αιρετός στην Ήπειρο δεν θα πρέπει να επαναπαυθεί, αφού το 2011 θεωρείται χρονιά - ορόσημο στην αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Και αυτό, γιατί ο πέλεκυς από την Κομισιόν θα είναι ιδιαίτερα… βαρύς.Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίπεδο αποκατάστασης των χωματερών στην Ήπειρο έχει φθάσει το 80% περίπου. Στα Γιάννενα αποκαταστάθηκαν 113 από τους 127 έως τις αρχές του φθινοπώρου, ενώ οι άλλοι ήταν σε διαδικασία αποκατάστασης.Στην Θεσπρωτία, την Άρτα και την Πρέβεζα από τους 115 συνολικά ΧΑΔΑ μένουν να αποκατασταθούν περίπου 35. Συνολικά, από τους 266 ΧΑΔΑ που υπήρχαν πριν λειτουργήσουν οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, αποκαταστάθηκαν περίπου οι 210, αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι δεν πρέπει να κινηθούν τάχιστα οι δήμαρχοι και η Περιφέρεια, για να αποκατασταθούν όλοι.Ο λόγος είναι απλός. «Σε μια εποχή τόσο δύσκολη οικονομικά, τόσο για τους Δήμους, όσο και για την κεντρική εξουσία, δεν περισσεύουν χρήματα για πρόστιμα. Θα έπρεπε αυτά τα θέματα, όπως η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ να μας είχαν απασχολήσει πολλά χρόνια πριν, αλλά φαίνεται, πως είμαστε λαός της τελευταίας στιγμής» σημειώνουν δήμαρχοι.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΥΤΥ
Στο μεταξύ, ολοένα και πληθαίνουν οι αντιδράσεις από κατοίκους του νέου Δήμου Δωδώνης για το σενάριο να γίνει εκεί ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Ηπείρου. Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι τονίζουν, ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει ο ΧΥΤΥ δίπλα στα αρχαία μνημεία της περιοχής και πολύ περισσότερο, όταν εκεί υπάρχει το αρχαίο θέατρο, για το οποίο καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια αναστήλωσης.Σύμφωνα με τη μελέτη χωροθέτησης, το σημείο στο οποίο θα γίνει ο ΧΥΤΥ Ηπείρου θα πρέπει να είναι κοντά σε μεγάλους οδικούς άξονες, όπως η Ιόνια και η Εγνατία. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 20 Ιανουαρίου και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει, ότι δεν θα υπάρχουν αντιδράσεις, αν τελικά επιλεγεί ο Δήμος Δωδώνης για να φιλοξενήσει το έργο.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

Σύμφωνα με δηλώσεις της Τίνας Μπιρμπίλη έως το Δεκέμβριο, στη χώρα λειτουργούσαν περίπου 250 ανεξέλεγκτες χωματερές, οι περισσότερες στην Πελοπόννησο. Η Κομισιόν είχε αποστείλει στις αρχές Νοέμβρη νέα προειδοποιητική επιστολή, στην οποία ξεκαθαρίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει πρόστιμο σε κράτος-μέλος αν αυτό καταδικαστεί για δεύτερη φορά για την ίδια υπόθεση. «Δίνονται συνεχείς παρατάσεις από το 2006. Μπορεί και πάλι να υπάρξει πολιτική διευθέτηση αλλά δεν μπορούμε να στηριζόμαστε πλέον σε τέτοιου είδους συμφωνίες, διότι στο τέλος το πρόστιμο θα έρθει» είπε, μεταξύ άλλων, η Υπουργός.Υπενθυμίζεται, ότι τα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές που δεν θα κλείσουν εγκαίρως θα κληθούν να τα πληρώσουν οι Δήμοι και κατ’ επέκταση οι δημότες. Γι’ αυτό κύριοι δήμαρχοι γρηγορείτε…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ο Σαμαράς, οι παπαριές περί "μεσαίου χώρου" και οι ντιντήδες


«Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Η ΝΔ είναι αστικό κόμμα…», έλεγε τις προάλλες γαλάζιος βουλευτής σχολιάζοντας τις απόψεις του Φαήλου Κρανιδιώτη για τους ντιντήδες.Δεν θα ήθελα ν απαντήσω ισοπεδωτικά με μια ρήση του στυλ: «Τι αστικό κόμμα και κουραφέξαλα…», για να μην τους χαλάσω το όνειρο.Κι αυτό γιατί είναι πολλοί εκεί στη ΝΔ-πιθανόν και ο αρχηγός της-που δεν αντιλαμβάνονται που βρισκόμαστε.Βρισκόμαστε λοιπόν ένα βήμα πριν το χείλος του γκρεμού, όπου ο ανώτατος μισθός θα είναι τα 800 ευρώ (με εξαίρεση τους κρατικοδίαιτους εξουσιαστές και τα τσιράκια τους), θα έχουμε όπου νάναι χρεοκοπήσει-κατά πάσα πιθανότητα την Άνοιξη- και στη πλατεία Συντάγματος θα ροβολάνε ανοιγμένα κεφάλια ως το SATURN, που βρίσκονται τα νέα γραφεία της ΝΔ.Αυτή ακριβώς είναι η εικόνα της κόλασης που πλησιάζει. Κι ενώ τα ουρλιαχτά του Χάους ακούγονται στο βάθος, η ΝΔ ντυμένη στα λευκά σαν αμόλυντη παρθένα με τα σοσονάκια της, κάθεται στο πιάνο και τραγουδά το «ένας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά».Δηλαδή αυτό το κόμμα είναι εκτός πραγματικής πραγματικότητας.Γύρευε τι παίρνουν εκεί στη Ρηγίλλης και δεν μας δίνουν.Αλλά κι αν η Κόλαση αναβάλει για λίγο την έλευσή της, πως είναι δυνατόν ο Σαμαράς να εθελοτυφλεί, μπροστά στις καταστροφές που προκάλεσαν στη ΝΔ οι ελεγχόμενοι από το σύστημα «ντιντήδες»;Αυτούς όλους τους γαλάζιους «ντιντήδες» δεν κρατούσαν από το κώλο οι νταβατζήδες και η διαπλοκή;Αυτούς δεν «κρατούσαν» με μαγνητοφωνημένες συνομιλίες και καυτά, μερακλίδικα βίντεο;Και φυσικά ο Φαήλος με τον ορισμό «ντιντής» δεν λοιδορούσε τη gay κοινότητα, αλλά τις gay-ενδοτικές συμπεριφορές που αποδείχθηκαν θανατηφόρες για τη χώρα.Ο Σαμαράς δεν τα γνωρίζει όλα αυτά;Κι αν ναι, έχει την ψευδαίσθηση, σ αυτή τη κολασμένη συγκυρία, ότι μπορεί να τα αγνοήσει;Κι αν τα αγνοήσει, έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να καταφέρει κάτι παραπάνω από το να γίνει ξανά υπουργός Εξωτερικών -σε μια βερσιόν της Οικουμενικής κυβέρνησης μέσα στο 2011- έτσι όπως όλα δείχνουν;Ως εκεί φθάνουν οι φιλοδοξίες του;

kourdistoportocali

Δήλωση Σταύρου Καλογιάννη για το Μετρό Θεσσαλονίκης


Σχετικά με τις χθεσινές ανακοινώσεις του Υφυπουργού Υποδομών κ. Μαγκριώτη για το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ιωαννίνων κ. Σταύρος Καλογιάννης, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:"Ο κ. Μαγκριώτης χειρίζεται σοβαρά ζητήματα με επιπολαιότητα διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.Η αλήθεια είναι:
α) ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μελέτησε, δημοπράτησε και ξεκίνησε την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης με βάση τη - σωστή για εκείνη την εποχή - χάραξη που είχαν επιλέξει οι προηγούμενες Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
β) Όταν αργότερα ξεκίνησε η μελέτη της επέκτασης προς Καλαμαριά, προέκυψε ότι θα ήταν δυνατόν αντί δύο μικρών αμαξοστασίων να κατασκευαστεί στο τέλος της επέκτασης προς Καλαμαριά, στην Μίκρα, ένα μεγάλο αμαξοστάσιο και σε καλύτερη θέση από εκείνο της Πυλαίας. Για τον λόγο αυτό δεσμεύτηκε με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης και ο κατάλληλος χώρος στην Μίκρα και εξετάζονταν τα τεχνικά και νομικά ζητήματα της αλλαγής αυτής.Η επιπολαιότητα του κ. Μαγκριώτη είναι ότι ανακοινώνει αλλαγές στους σταθμούς και στα αμαξοστάσια του Μετρό, χωρίς να έχει διασφαλίσει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των αλλαγών στη σύμβαση του έργου που εκτελείται, χωρίς να έχει ανατεθεί το έργο της επέκτασης προς Καλαμαριά και χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι ενστάσεις για τη διαθεσιμότητα του χώρου στη Μίκρα.Καλούμε τον κ. Μαγκριώτη, αντί να επιδίδεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού με αστήρικτους μάλιστα υπολογισμούς για το κόστος του έργου, να ασχοληθεί με τα προβλήματα που ανακύπτουν στα μεγάλα υπόγεια έργα όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, για να βγει η χώρα από την αδράνεια του τελευταίου δεκαπενταμήνου".

Παρέμβαση Θ.Οικονόμου για προσθήκη παραγράφου στο νέο Επενδυτικό Νόμο


Ύστερα από σχετική παρέμβαση και συνεχή επικοινωνία του Θανάση Οικονόμου με τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο νέο Επενδυτικό Νόμο αναμένεται η προσθήκη της Παραγράφου 14 στο Άρθρο 16, σύμφωνα με την οποία « Επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι και την 29-1-2010 και το προβλεπόμενο στην υπ’ αριθμ. 33017/25-7-2007 κανονιστική απόφαση, όπως ισχύει, δικαιολογητικό της Ειδικής Γνωμάτευσης του ΕΟΤ και κατατέθηκε σε χρόνο μεταγενέστερο της αρχικής αίτησης, εξετάζονται- σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3299/2004- ανεξάρτητα αν εκκρεμεί, είναι σε διαδικασία εξέτασης ή έχουν εκδοθεί απορριπτικές αποφάσεις λόγω της μη προσκόμισης του δικαιολογητικού αυτού».Αξίζει να σημειωθεί ότι με την Προσθήκη αυτή, θα εξεταστούν κανονικά οι αξιολογήσεις του επενδυτικού σχεδίου ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες υποβλήθηκαν μέχρι 29/1/2010 και στις οποίες παρατηρήθηκε καθυστερημένη χορήγηση δικαιολογητικών από τον ΕΟΤ. Στην Περιφέρεια Ηπείρου αναμένεται να «ξεμπλοκάρουν» λόγω του ανωτέρου ζητήματος και να τεθούν σε αξιολόγηση περίπου 50 επενδύσεις, μεταξύ των οποίων και 35 ξενοδοχειακές μονάδες.

Ενοχλημένος από δημοσίευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας


Την ενόχληση του για δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με δημοσιογράφους λίγο πριν τη συνάντησή του με την υπουργό Περιβάλλοντος στο Προεδρικό Μέγαρο.Υπό τον τίτλο «Μέγα θέμα με τον Κάρολο Παπούλια» η εφημερίδα επικρίνει τον Πρόεδρο για «περίεργη στήριξη στον κ. Γ. Παπανδρέου για τη "συνωμοσία" του Ερζερούμ», την ώρα που όπως σημειώνει, «όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς και οι διπλωμάτες καταγγέλλουν τη "μυστική διπλωματία" (και κατ' επέκταση τις πιθανές μυστικές συμφωνίες) της κυβέρνησης για τα εθνικά θέματα».Αφορμή για το δημοσίευμα αποτέλεσε η επιδοκιμασία από τον κ. Παπούλια της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων στο Ερζερούμ (σ.σ. με τη φράση: «ήσασταν σαφής στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιήσατε»). Σύμφωνα με την εφημερίδα, η στάση αυτή του κ. Παπούλια αποτελεί «προεδρική παραφωνία που συνιστά μείζον θέμα».«Τι κάνετε κ. Πρόεδρε;», ρώτησε δημοσιογράφος λίγο πριν τη συνάντηση με την υπουργό ΠΕΚΑ, για να απαντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Αν ήσασταν πιο προσεκτικοί και πολύ σωστοί, θα ήμουν ακόμη καλύτερα», ενώ σε επόμενη ερώτηση, διευκρίνισε ότι αναφέρεται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, το οποίο, όπως είπε, τον ενόχλησε «εξαιρετικα».Αύριο Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, ο κ. Παπούλιας θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν, στη μία μετά το μεσημέρι και στις 14:00 τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο.

Εμφαση στα προβλημάτα της καθημερινότητας


Εντατικοποίηση της προσπάθειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, στα ταμεία, στα νοσοκομεία, στις εφορίες, στην πολεοδομία και όπου αλλού σχηματίζονται οι ουρές της ταλαιπωρίας που -όπως είπε- προσβάλλουν τον πολίτη, ζήτησε από τους υπουργούς ο Γ. Παπανδρέου, στην παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο με αφορμή τη ρύθμιση για την έγκαιρη απόδοση των συντάξεων.«Οι πολίτες δεν καταλαβαίνουν γιατί θα πρέπει να ταλαιπωρούνται καθημερινά από υπηρεσίες του Δημοσίου για να λάβουν αυτό που δικαιούνται, αυτό που τους οφείλει η πολιτεία», τόνισε ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο να περιμένει ο εργαζόμενος μετά από 30 ή και 40 χρόνια δουλειάς, μέχρι δύο χρόνια για να πάρει τη σύνταξη του.Και, όπως θα θυμάστε όλοι, η κριτική μας στην προηγούμενη κυβέρνηση, που είχε οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα, ήταν σκληρή.Υπενθυμίζοντας την υπόσχεση που είχε δώσει στη ΔΕΘ του 2009, ότι το πρόβλημα θα είχε λυθεί μέχρι το τέλος του 2010, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως με ελάχιστη καθυστέρηση -λόγω της κρίσης- είναι η ώρα να υλοποιηθεί αυτή η δέσμευση.«Αυτό κάνουμε», τόνισε, «με τη διαδικασία έκδοσης προσυνταξιοδοτικής απόφασης, έτσι ώστε ο συνταξιούχος να μπορεί το συντομότερο δυνατόν και πάντως όχι αργότερα από 2,5 μήνες, να εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος της σύνταξης του», επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα «μέτρο ανακούφισης πολλών χιλιάδων συμπολιτών μας».

Με αφορμή την νέα απόπειρα δολοφονίας μεταναστών στην Ηγουμενίτσα

Του Δημήτρη Αργυρού

Το δεύτερο κρούσμα δολοφονικής επίθεσης σε μετανάστες μέσα σε λίγους μήνες στην Ηγουμενίτσα πρέπει να αφυπνίσει άμεσα τους μαζικούς φορείς, την κοινωνία των πολιτών και τα κοινωνικά κινήματα. Τα γεγονότα αρχίζουν να μην ελέγχονται με το αυγό του φιδιού να σκάει μύτη απειλητικά και στην Ηγουμενίτσα και λίγο το πράγμα να απέχει από το εμφανιστούν φαινόμενα τύπου Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα.Στην πραγματικότητα αυτό που οπλίζει το χέρι στους ντόπιους ρατσιστές είναι η ίδια η κυβέρνηση με την ακροδεξιά και ρατσιστική πολιτική που ακολουθεί. Αυτός που όπλισε τα χέρια που πυροβόλησαν τους μετανάστες είναι ο υπουργός καταπίεσης του πολίτη με την πολιτική του να περιφράξει τα σύνορα στον Έβρο και να δημιουργήσει στρατόπεδα συγκέντρωσης, πλωτά και μη, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα της Χρυσής Αυγής και του καρατζαφύρερ.Είναι στο χέρι του οργανωμένου κινήματος και της αριστεράς να απαντήσει άμεσα και αποτελεσματικά στις ρατσιστικές, φασιστικές προκλήσεις.. Με οδηγό την αντίληψη πως οι μετανάστες δεν είναι απλώς άνθρωποι χωρίς πατρίδα και χωρίς μέλλον, αλλά πως είναι εργαζόμενοι, τμήμα της εργατικής τάξης, που λόγω της θέσης τους γίνονται υποκείμενα πολλαπλής εκμετάλλευσης, βαθαίνοντας τον κατακερματισμό μεταξύ των εργαζόμενων που επιφέρει ένα εμφύλιο πόλεμο μεταξύ της εργατικής τάξης.Τώρα είναι η ώρα να ξεδιπλώσει όλη την γκάμα των πολιτικών και κοινωνικών πρωτοβουλιών που θα απομονώσουν το οπλισμένο ρατσιστικό μίσος, ενοποιώντας τα διχασμένα τμήματα του σώματος της εργατικής τάξης ενάντια στην κυβέρνηση- κεφάλαιο- ρατσιστές- ΔΝΤ- ΕΕ.Απέναντι στην κρίση κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος του: Είτε έλληνας, είτε μετανάστης. Είτε δημόσιος, είτε ιδιωτικός, είτε μόνιμος, είτε συμβασιούχος.Αν η ταξική αλληλεγγύη είναι η απάντηση ας ερευνηθούν οι μορφές και οι διαμεσολαβήσεις που θα λάβει αυτή. Αν τα σωματεία δεν μπορούν ή καλύτερα αν από μόνα τους δεν μπορούν είναι ευκαιρία να διερευνηθεί με πιο τρόπο θα εξασφαλιστεί η ταξική αλληλεγγύη και η αγωνιστική ενοποίηση των εργασιακών εκφράσεων;Και όλα αυτά όχι σαν ένα αφηρημένο σχήμα, αλλά ως μια σκληρή υλική πραγματικότητα όπως οι μετανάστες, ιδιαίτερα στην Ηγουμενίτσα;Η απάντήση δεν είναι εύκολη, μα ας γίνουν αυτά τα θλιβερά γεγονότα αφορμή για ένα πολιτικά δημιουργικό και πρακτικά αποτελεσματικό πειραματισμό ταξικής αλληλεγγύης…

Ο... Πεταλωτής του Πάγκαλου


Του Δημήτρη Μυ
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιώργος Πεταλωτής έβαλε χτες τα πράγματα στη θέση τους: «Ο κ. Πάγκαλος έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα με πολύ μεγάλη βαρύτητα και αυτό εξακολουθεί να κάνει». Ας θυμηθούμε, λοιπόν, κάποιες από τις βαρύνουσας σημασίας παρεμβάσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της διυπουργικής (5 Γενάρη) για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και αναφερόμενος στην ομιλία του στην Οξφόρδη τον περασμένο Μάιο, είπε χαρακτηριστικά: «Κάτι φοιτητές του κώλου πήραν συγκεκριμένα κομμάτια από την ομιλία μου και τα παρουσίασαν με τον τρόπο που τα παρουσίασαν. Αλλά δεν φταίνε αυτοί, φταίνε τα ζώα σε αυτή την εφημερίδα που... το δημοσίευσε, (σ.σ Ελεύθερος Τύπος) αλλά περισσότερο ζώα είναι αυτοί που την αγόρασαν» είπε ο κ. Πάγκαλος.Σε μια άλλη πρόσφατη και βαρύνουσας σημασίας παρέμβαση ο Θ.Π. είπε:"Όταν στο Δημόσιο βάζεις τον κοπρίτη επειδή σε ψηφίζει η οικογένεια του και παίρνεις πολλούς σταυρούς, ε, τότε ο κοπρίτης θα μείνει κοπρίτης σε όλη του τη ζωή, δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Ξέρει ότι δεν πρόκειται ποτέ να απολυθεί. Έχει αλλοιωθεί αυτή καθαυτή η έννοια της απόλυσης. Τι να πει ας πούμε "απελύθη ο έχων σύμβαση ορισμένου χρόνου"; Δεν απελύθη. Επήλθε ο ορισμένος χρόνος",Επίσης: «Η απάντηση σε όλους αυτούς που μας ρωτάνε, πού τα φάγατε τα λεφτά, είναι μία: Σας διορίζαμε για χρόνια, τα φάγαμε μαζί, ακολουθώντας μια πρακτική αθλιότητας, εξαγοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος».Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με τον κύριο Πεταλωτή; «Εξαιρετική δουλειά». Πράγματι!


topontiki

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου


Με πρόσκληση που υπογράφει ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ως Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Ηπείρου, την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 13.00, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου με θέμα: «Συντονισμός ενεργειών σε θέματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου». Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας- Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων).Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να παραστούν: οι Αντιπεριφερειάρχες Περιφ. Ενοτήτων Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, οι επικεφαλής των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας, ο Γεν. Αστυν. Διευθυντής Ηπείρου, οι αστυνομικοί διευθυντές των τεσσάρων νομών, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, οι διοικητές των πυροσβεστικών υπηρεσιών των τεσσάρων νομών, οι προϊστάμενοι των Γεν. Διευθύνσεων Περιφέρειας Ηπείρου, οι προϊστάμενοι των τμημάτων Πολιτικής Προστασίας, οι δήμαρχοι και υπεύθυνοι Πολιτικής Προστασίας των Δήμων της Ηπείρου, εκπρόσωποι από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., το Περιφερειακό Τμήμα Ιωαννίνων του Ε.Ε.Σ. και τις Εθελοντικές Ομάδες.

Διενεργούνται έλεγχοι και σε δημόσια πρόσωπα


Τη διενέργεια εντατικών ελέγχων με στόχο την «επώνυμη φοροδιαφυγή» προανήγγειλε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης.Όπως ανέφερε ο κ. Καπελέρης, επιδίωξη του Σώματος είναι μέσα από την ποιοτική στόχευση των ελέγχων, «να φέρει στην επιφάνεια εισοδήματα τα οποία είχαν φοροδιαφύγει και αποτέλεσμα όλης αυτής φοροδιαφυγής, ήταν η απόκτηση μεγάλης αξίας, ακίνητης και κινητής περιουσίας».Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την εντατικοποίηση των ελέγχων που είχε σαν αποτέλεσμα τη διαμόρφωση σε ένα μεγάλο βαθμό φορολογικής συνείδησης, τη συμμόρφωση των πολιτών όσον αφορά στο θέμα του ΦΠΑ και μέσα από τους ελέγχους των σκαφών, οι καρποί ούτως η άλλως θα έρθουν μέσα στο 2011.Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι γίνονται έλεγχοι και σε πολιτικά πρόσωπα. ««Δεν θα σας πω αν είναι πέντε ή δέκα, γιατί έτσι βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Σημασία έχει ότι διενεργούνται έλεγχοι και σε δημόσια πρόσωπα -ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι συνδράμουμε σε βοήθεια των Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν», πρόσθεσε, «και οικονομικές δραστηριότητες των συγκεκριμένων, κάποιων προσώπων, άρα στον όρο επώνυμη φοροδιαφυγή, συμπεριλαμβάνονται και πρόσωπα με τέτοια τα χαρακτηριστικά».

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η "ΚΛΕΙΣΤΗ" ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΟ "ΚΟΤΣΕΚΙ" ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ & ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥ


Αδιαφορώ αν με τις δικές μας αποκαλύψεις η Ελλάδα χρεωθεί με πρόστιμο, λόγω λειτουργίας παράνομων χωματερών.Γιατί προέχει η υγεία μας.Στο κάτω – κάτω, όταν εξήγγειλαν το οριστικό κλείσιμο της χωματερής στο ΚΟΤΣΕΚΙ, λόγω λειτουργίας του ΧΥΤΑ Κορύτιανης Θεσπρωτίας, ο κοσμάκης το πίστεψε.Τώρα όμως διαπιστώνει πως ού τε έκλεισε, ούτε απο καταστάθηκε.Ακόμη, φανερά ή κρυφά, συνεχίζει να εκπέμπει.Όχι μόνο καπνό και δυσοσμία, αλλά καθαρό …καρκίνο.Τι κι αν κάποιοι εισηγήθηκαν την επιβολή προστίμων, από μέρους της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.Αυτά είναι για τα …μάτια του κόσμου, όταν κάποιοι θέλουν να υποβαθμίσουν τη νοημοσύνη του.Εμείς όμως έχουμε το δικό μας χρέος.Να προστατέψουμε τον πολίτη, από όλους αυτούς τους κινδύνους.Ακόμη κι αν, όπως παραπάνω γράφουμε, θα υποστούμε το βάσανο των Ευρωπαϊκών προστίμων.Για αυτό και σήμερα παρουσιάζουμε την σκληρή πραγματικότητα, όπως εμφανίζεται από τις ΦΩΤΟ& Bίντεο.Σύμφωνα με τα οποία, η ΧΩΜΑΤΕΡΗ στο ΚΟΤΣΕΚΙ συνεχίζει να … «φιλοξενεί» σκουπίδια (τρανή απόδειξη τα χριστουγεννιάτικα δέντρα).Συνεχίζει να είναι αφύλακτη.Που σημαίνει πως όποιος θέλει ξεφορτώνει τα σκουπίδια, βάζει ένα σπίρτο και… ο Θεός να βάλει το χέρι Του.Φύλακας δεν υπάρχει.Γιατί η ζωή των χιλιάδων Θεσπρωτών, που βομβαρδίζονται καθημερινά, με καρκίνο, δεν αποτιμάται σε ΕΥΡΩ, όπως π.χ. το μεροκάματο του φύλακα.Αυτή τη ζωή όμως έχει χρέος να την προστατέψει η Πολιτεία, δηλαδή το Κράτος, δηλαδή η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, που είναι το αρμόδιο, για αυτό, όργανο, της Πολιτείας, του Κράτους.Άραγε υπάρχει ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ;
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Μετ’ εμποδίων η ζωή στα Γιάννινα για ΑμεΑ και ευπαθείς ομάδες

Η ταλαιπωρία ενός ανάπηρου από την έλλειψη WC στα «Έκτακτα» του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

Μεγάλα εμπόδια αντιμετωπίζουν καθημερινά στα Γιάννινα συμπολίτες μας με αναπηρίες, υπερήλικες με προβλήματα βάδισης και όρασης, ακόμη και μητέρες που, έχοντας το μωρό τους σε ένα καροτσάκι, αναγκάζονται να κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους.Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που ανήκουν στην πλειοψηφία τους στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κινούμενοι καθημερινά στην πόλη, βρίσκονται διαρκώς μπροστά σε προβλήματα που κάνουν τη ζωή τους ακόμα πιο δύσκολη. Η έλλειψη προσβάσεων για ΑμεΑ στα ούτως ή άλλως στενά πεζοδρόμια ή σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδρύματα, όπως τα Νοσοκομεία, καθώς και η απουσία στην συντριπτική πλειοψηφία των χώρων αυτών υποδομών όπως ειδικά WC για ανθρώπους που, καθηλωμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κοινές τουαλέτες, είναι μερικές μόνο από τις υπηρεσίες που κανείς δεν έχει προβλέψει να δημιουργηθούν στην πόλη μας.Ειδικά για το τελευταίο, την έλλειψη δηλαδή τουαλέτας για ΑμεΑ, είναι ενδεικτικό ένα συμβάν που εκτυλίχθηκε πρόσφατα στο τμήμα Εκτάκτων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ WC ΓΙΑ ΑμεΑ!

Χαρακτηριστικό της μερικής ή παντελούς απουσίας των απαραίτητων υποδομών για την εξυπηρέτηση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού είναι πρόσφατο περιστατικό που συνέβη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.Συγκεκριμένα, μεγάλη έκπληξη περίμενε κάποιους συμπολίτες μας οι οποίοι βρέθηκαν στο τμήμα Έκτακτων Περιστατικών του Νοσοκομείου, όπου δεν υπάρχει WC για ΑμεΑ. Ένας ανάπηρος λοιπόν, χωρίς συνοδό, που έτυχε να βρεθεί την ίδια ώρα στα Έκτακτα, αναζητούσε τουαλέτα!Για να βρεθεί το ειδικό αυτό WC, έναν όροφο πιο πάνω από τα Έκτακτα, χρειάστηκε να ρωτηθούν πολλοί εργαζόμενοι, αφού οι περισσότεροι δήλωναν… άγνοια! Ο υπάλληλος του Νοσοκομείου όταν ρωτήθηκε για την έλλειψη απάντησε ότι έχει επισημανθεί στη Διοίκηση αλλά δεν έγινε τίποτε! Και συμπλήρωσε ότι όταν χρειάζεται τέτοια βοήθεια ένας ανάπηρος, δύο νοσηλευτές τον σηκώνουν στα χέρια και τον οδηγούν στην τουαλέτα!

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ…

Κάποιοι επισκέπτες των Εκτάκτων Περιστατικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, παρακολουθώντας το παραπάνω περιστατικό, αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατό να βαθμολογηθεί με άριστα το συγκεκριμένο αξιόλογο κατά τα άλλα Ίδρυμα, όταν υστερεί σε τέτοιου είδους υποδομές, που, όταν δεν υπάρχουν, υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες από αυτό υπηρεσίες.

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Καλύτερες υποδομές πρόσβασης για ΑμεΑ διαθέτει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ειδικές ράμπες και διάδρομοι υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα κτίριά του, όμως όσα από αυτά κατασκευάστηκαν παλιότερα δεν διαθέτουν ειδικά WC. Aντίθετα, όσα κτίρια έγιναν πιο πρόσφατα διαθέτουν όλες τις αναγκαίες υποδομές. Για παράδειγμα, το κτίριο της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης έχει τουαλέτα για ΑμεΑ σε κάθε όροφο, ενώ αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και στο υπό κατασκευή κτίριο της Πολυτεχνικής Σχολής.

ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ...
Ακόμη κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι όσοι έχουν την ευθύνη σχεδιασμού των πεζοδρομίων σπάνια λαμβάνουν υπόψη τους τις προδιαγραφές για άνετη πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των συμπολιτών μας. Κι εκεί εξάλλου όπου έγιναν άνετα πεζοδρόμια, με σύγχρονες προδιαγραφές, η συμπεριφορά ορισμένων οδηγών που διευκολύνονται παρκάροντας επάνω στα πεζοδρόμια, στερεί την άνετη πρόσβαση εκείνων οι οποίοι μετακινούνται με τα πόδια ή με αναπηρικό καροτσάκι και τους αναγκάζουν να κινούνται στο δρόμο με όλους τους κινδύνους που υπάρχουν εξαιτίας της πυκνής κυκλοφορίας οχημάτων.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ…

Στο μεταξύ, υπάρχουν ιατρεία, ιατρικά κέντρα και δημόσιες υπηρεσίες στα Γιάννινα που ακόμη και στις μέρες μας δεν προσφέρουν καμία δυνατότητα προσέγγισης των ΑμεΑ. Είναι μάλιστα άξιο απορίας το πώς δίνονται άδειες λειτουργίας σε υπηρεσίες οι οποίες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εξυπηρέτησης όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, ακόμη και εκείνων που υποφέρουν από κινητικά προβλήματα, έχουν όμως τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους πολίτες.Από τις πρώτες πάντως δημόσιες υπηρεσίες που απέκτησαν ράμπα για ΑμεΑ είναι το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον ορισμό διοικητικών συμβουλίων


Στις 7 σήμερα το απόγευμα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων με κύρια θέματα τις προγραμματικές δηλώσεις του δημάρχου Φίλιππα Φίλιου και τον ορισμό των μελών στα διοικητικά συμβούλια των δημοτικών επιχειρήσεων.

Περιοδεία της Ντόρας Μπακογιάννη στην Ήπειρο


Με στόχο την προπαρασκευή συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας τον ερχόμενο Μάιο,θα περιοδεύσει στην Ήπειρο η Ντόρα Μπακογιάννη.Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας,θα βρίσκεται στα Γιάννενα την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου και θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.Η κ. Μπακογιάννη θα παραμείνει στην περιοχή μας μέχρι και την Κυριακή 23 Ιανουαρίου και θα συναντηθεί με τις ομάδες πρωτοβουλίας της Συμμαχίας στα Γιάννενα, την Άρτα,την Πρέβεζα και την Θεσπρωτία.Ο Νίκος Γερασιμίδης ως υπεύθυνος της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" για τους Νομούς Πρέβεζας, Άρτας, Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων,καθώς και μέλος του τομέα οργανωτικού του κινήματος,έχει αναλάβει μαζί με τα άλλα στελέχη την προετοιμασία της επίσκεψης.

Με πέντε βουλευτές
Στο μεταξύ,πέντε βουλευτές αριθμεί πλέον η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, μετά και την προσχώρηση την Τρίτη του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Κοντογιάννη.Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Κοντογιάννης, η χώρα χρειάζεται εθνική συνεννόηση ώστε να συγκροτηθεί εθνικό μέτωπο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο κ. Τσάγκας… ήταν στην Αθήνα

ΕΝΩ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΗΤΑΝ ΔΙΑΤΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ

Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τσάγκας απαντάει στο ρεπορτάζ του «Ηπειρωτικού Αγώνα» σχετικά με το γεγονός ότι δεν παρέστη στην τριμερή σύσκεψη της Επιθεώρησης Εργασίας, ως πρόεδρος της ΑΔΕΙ. Εκτός από τις διαφόρων εντάσεων προειδοποιήσεις, αναφέρει ότι έλειπε από τα Γιάννενα.Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που επικοινώνησε μαζί του η Επιθεώρηση Εργασίας για το θέμα, ούτε το πρόβλημα ήταν καινούργιο. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν συμβάσεις εδώ και… χρόνια, όπως επίσης έχουν μήνες να πληρωθούν. Ο κ. Τσάγκας, ως πρόεδρος της ΑΔΕΙ φέρει πολύ μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή, όσο και αν επικαλείται τα θεία στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, καθώς είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της «αμαρτωλής» επιχείρησηςμε τα τεράστια χρέη. Ακολουθεί η απάντησή του κ. Τσάγκα:«Σε δημοσίευμά σας στο υπ΄αριθμ. 22508 φύλλοαναφέρεται το όνομά μου στο ρεπορτάζ με τίτλο ‘Δεν πήγε η ΑΔΕΙ στην τριμερή συνάντηση, στην επιθεώρηση εργασίας’. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «χθεςήταν προγραμματισμένη η τριμερής συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας ,στην οποία θα συμμετείχαν οι συμβασιούχοι και ο Κώστας Τσάγκας, πρόεδρος της ΑΔΕΙ. Ο κ. Τσάγκας όμως δεν εμφανίστηκε για να βεβαιώσει εάν όντως οι άνθρωποι αυτοί εργαζόταν στο Δήμο ή όχι. Έτσι το αδιέξοδο συνεχίζεται με τον πρόεδρο της ΑΔΕΙ να προτιμάει τις εμφανίσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά να μην επαναλαμβάνει τις δηλώσεις του και στις δημόσιες ελεγκτικές υπηρεσίες’. Προς ενημέρωση των αναγνωστών σας και αποκατάσταση της αλήθειας βάσει των πραγματικών γεγονότων και όχι των επιθυμητών από εσάς και άρση της δυσφήμισης εις βάρος μου, επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματός μου, σας γνωρίζω ότι, ουδέποτε ειδοποιήθηκα για τριμερή συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας. Την ημέρα που αναφέρεται ευρισκόμουν στην Αθήνα για οικογενειακή μου υπόθεση. Εάν είχα ειδοποιηθεί θα ήμουν παρών, γιατί όπως έχω δηλώσει η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να απολύσει εκατοντάδες εργαζόμενους αποτελεί ομαδικό ανοσιούργημα με πρωτοφανή κοινωνική αναλγησία και παλαιοκομματικό ρεβανσισμό. Η κριτική σας για την εμφάνισή μου σε τηλεοπτικούς σταθμούς στις 30 – 12 – 2010 ενέχει στοιχεία λογοκρισίας τοσούτο μάλλον όσο ήταν η μοναδική μου εμφάνιση το τελευταίο εξάμηνο.Σας παρακαλώ να ενεργήσετε ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια δημοσιεύοντας την παρούσα στην ίδια θέση που ήταν το ως άνω δημοσίευμά σας σύμφωνα με τον περί τύπου νόμο».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Συνάντηση των Δημάρχων του Νομού Ιωαννίνων


Συνάντηση όλων των Δημάρχων του Νομού Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στις δώδεκα το μεσημέρι, στο γραφείο Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων. Η συνάντηση γίνεται ύστερα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου και με στόχο να ανοίξει μία νέα σελίδα συνεργασίας, στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.«Θεωρώ ότι όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού, με την έναρξη της λειτουργίας του Καλλικράτη, πρέπει να έχουμε μία πρώτη συνάντηση εργασίας, προκειμένου να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για κοινά θέματα των Δήμων μας», σημειώνεται στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Φίλιος προς τους υπόλοιπους δημάρχους του Νομού Ιωαννίνων.Στην συνάντηση έχουν κληθεί και θα παραστούν οι δήμαρχοι Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης, Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης, Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας, Μετσόβου Νίκος Τσομπίκος και Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.Τα θέματα τα οποία θα αναπτυχθούν στην συνάντηση αφορούν στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της διαχείρισης των απορριμμάτων, των συγκοινωνιών και του τουρισμού.

Η πολιτική είναι σε κρίση – χρειάζεται το ξεμπλοκάρισμα της

Του Νίκου Κοτζιά

Α. Περιγραφή της κατάστασης
Η οικονομική κρίση της χώρας συνδυάζεται με την ηθική, πνευματική, κοινωνική και πολιτική κρίση. Το μοντέλο του ελληνικού καπιταλισμού βρίσκεται σε κρίση, καθώς και οι μηχανισμοί του ανάπτυξης, παραγωγής πολιτικής και δημιουργίας. Κρίση ιδιαίτερη και βαθύτερη εκείνης άλλων δυτικοευρωπαϊκών κρατών. Η υπέρβασή της κρίσης απαιτεί ειδικά μέτρα σε έκτακτες συνθήκες. Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως τέτοια ειδικά μέτρα τις προβλέψεις και απαιτήσεις του μνημονίου. Το τελευταίο, όμως, αυξάνει τους παράγοντες κρίσης, παρά δίνει απαντήσεις σε αυτήν. Επιπλέον, τα πολλαπλά ψέματα και οι ύβρεις της κυβέρνησης δημιουργούν συνθήκες απαξίωσης των πάντων. Οι τοκογλύφοι και αεριτζήδες της ελληνικής οικονομίας παραμένουν κυρίαρχοι και επιβάλλουν νεοφιλελεύθερες συνταγές που έφεραν την χώρα εδώ που την έφεραν και κατά προέκταση λειτουργούν ως επιταχυντές και όχι ως λύτες της κρίσης. Ο πνευματικός κόσμος κατά πλειοψηφία αποδεικνύει πόσο εξαρτώμενος είναι από θέσεις και χρηματικά προγράμματα. Το δε κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, φοβάται και τη σκιά του. Παραβιάζει πολλαπλώς σειρά από δημοκρατικούς κανόνες. Του λείπει η παρησσία.Η πατρίδα χρειάζεται συνολική ανασυγκρότηση. Ειδίκευση. Ειδικά προγράμματα ανόρθωσης του υλικού πλούτου της, καθώς και δημοκρατικής ανασυγκρότησης της οικονομίας. Νέες δομές που θα μπορούν να αξιοποιήσουν το δυναμικό που διαθέτει. Νέες ενεργητικές στρατηγικές στην εξωτερική της πολιτική. Το ζητούμενο δεν είναι ασφαλώς ένας κατάλογος αλλαγών που απλά θα παρατίθεται και θα καταγράφονται σε έναν κατάλογο όπως είναι οι τιμοκατάλογοι των εστιατορίων. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, είναι ο κατάλογος να έχει ιεραρχήσεις και κόκκινες γραμμές. Να διαθέτει σπονδυλική στήλη και συνεκτικότητα. Προκειμένου δε να αποκτήσει προοπτικές υλοποίησης απαιτείται η πολιτική σκηνή να γίνει περισσότερο δημιουργική, αποφασιστική, ενεργητική και δημοκρατική.

Β. Η προτεραιότητα της πολιτικής
Σε κάθε φάση της ιστορίας μιας χώρας, τίθεται το ερώτημα ποιά πλευρά της κοινωνικής δράσης έχει προτεραιότητα. Από που να αρχίσει κανείς προκειμένου να ξεμπλοκάρει ένα σύστημα που βρίσκεται σε κρίση και αδυνατεί να κατανοήσει τα πραγματικά προβλήματα. Που αδυνατεί να παράγει καινούργιες στρατηγικές και ακόμα λιγότερο να τις υλοποιήσει. Τόσο διότι δεν διαθέτει τις απαραίτητες πνευματικές και κοινωνικές δυνάμεις, όσο και γιατί είναι εγκλωβισμένο σε αδιέξοδες μονόπλευρες επιλογές. Διότι έχει υποκύψει στη γοητεία της αυταπάτης του μονόδρομου. Μιας γοητείας που λειτουργεί ως ο Προκρούστης σε κάθε διαφορετική σκέψη. Ως ο «μπάτσος στον εγκέφαλο», όπως σοφά ανέλυε ο Μ.Φουκώ.Πιστεύω ότι ο μοχλός υπέρβασης της σημερινής κρίσης δεν βρίσκεται στον πανικό της λογιστικής. Με ικανοποίηση διαβάζω όλο και περισσότερα κείμενα που υιοθετούν ως δική τους αυτή την κριτική που έχω διατυπώσει ήδη από το 2009. Πιστεύω, αντίθετα, ότι η λογιστική πρέπει να υποτάσσεται στην πολιτική, όπως το λογιστήριο μιας εταιρείας καταγράφει λογιστικά τις ενέργειες και επιλογές, πωλήσεις και αγορές, μιας εταιρείας. Την βοηθά να έχει ορθή εικόνα, αλλά δεν υποκαθιστά τη διεύθυνσή της. Πράγμα που δυστυχώς συνέβη στη χώρα μας ως προς την κρίση.Όταν λέω ότι μοχλός υπέρβασης της κρίσης είναι η πολιτική, ασφαλώς δεν υπονοώ οποιαδήποτε πολιτική, αλλά συγκεκριμένες πολιτικές στρατηγικές. Ριζοσπαστικές. Δημοκρατικές. Ενεργητικές. Εννοώ, όμως, ταυτόχρονα, ότι οι αποφάσεις για την οικονομία, την κοινωνία, και άλλες σφαίρες ανθρώπινης δράσης θα πρέπει να έχουν ως αφετηρία την Πολιτική. Στα πλαίσια μιας τέτοιας επιλογής ο καθένας θα κάνει τις προτάσεις του, χωρίς την αυταπάτη ότι τεχνοκρατικές επιλογές είναι μη πολιτικές. Το λέω, διότι πίσω από τον τεχνοκρατισμό επιδιώκεται να κρυφτούν συγκεκριμένες πολιτικές ως δήθεν αναγκαίες και μονοδρομικές. Διότι εκείνοι που επικαλούνται της «απαιτήσεις» των τεχνοκρατικών – οικονομικών λύσεων, συνήθως υπονοούν την προώθηση -ως δήθεν αντικειμενικά αναγκαίων- επιλογών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων και όχι των πολλών. Προκειμένου δε, να τις επιβάλουν, τις εμφανίζουν ως μονόδρομο. Υποστηρίζουν ότι τάχα η σημερινή κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια για οποιαδήποτε εναλλακτική επιλογή.

Γ. Οι δύο πλευρές της πολιτικής και της κρίσης
Οι λύσεις στα ζητήματα της κρίσης, πρέπει να έχουν ως αφετηρία την πολιτική με τρόπο διττό. Πρωταρχικά, τα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας της, πρέπει να αναλυθούν ήρεμα. Νηφάλια. Με καθαρό το κεφάλι και με όσο το δυνατό περισσότερες γνώσεις. Οι εναλλακτικές λύσεις που θα εντοπιστούν θα πρέπει να αξιολογηθούν με πολιτικά και όχι λογιστικά κριτήρια: Ποιός χάνει από ποιό μέτρο. Ποιός ωφελείται από αυτό. Η προσπάθεια να εμφανιστεί η σημερινή πολιτική ως μονόδρομος, έχει να κάνει με την υπόγεια προσπάθεια που καταβάλλεται να μην αξιολογηθούν τα μέτρα που λαμβάνονται υπό το πρίσμα των πιο πάνω και άλλων ανάλογων κριτηρίων – ερωτημάτων. Όταν μια πολιτική εξυπηρετεί τους περισσότερους, τότε δεν χρειάζεται να κρυφτεί το γεγονός του ποιόν στηρίζει. Ότι είναι μια πολιτική επιλογή, κατά κανόνα μια συνειδητή επιλογή. Αντίθετα, όταν οι πολιτικές χρησιμεύουν τους λίγους, τους ξένους και ντόπιους τοκογλύφους, την διαπλοκή, τα άνομα συμφέροντα, τότε αυτή δεν μπορεί να εμφανιστεί με το πραγματικό της όνομα. Τότε καταβάλλεται προσπάθεια να αποκρυφτεί τόσο ο πραγματικός της χαρακτήρας, όσο και ότι γεγονός ότι υπάρχουν άλλες πολιτικές που μπορούν να αξιολογηθούν με διαφορετικά κριτήρια και να υλοποιηθούν με περισσότερο δημοκρατισμό. Τότε εμφανίζεται και η θεωρία του μονόδρομου. Αυτή η μέθοδος και διαδικασία έχει μεγάλη ιστορία. Χιλιάδων ετών. Δεν είναι κάτι το καινούργιο, ούτε πρωτότυπο επειδή μερικοί την ανακάλυψαν πρόσφατα.Η προτεραιότητα της πολιτικής σημαίνει εντοπισμό προβλημάτων, επιλογές, πρακτικές υλοποίησης στη βάση πολιτικών κριτηρίων, πριν από όλα ποιός αποφασίζει τι, προς όφελος τίνος. Γιατί δεν επιθυμεί άλλες, εναλλακτικές λύσεις; Ενάντια σε ποιόν πράττει πολιτικά, ακόμα και αν κρύβει τις πολιτικές επιλογές του και επιθυμεί να τις εμφανίζει ως τεχνοκρατικά αναγκαίες, ως λογιστικούς λογαριασμούς. Η προτεραιότητα της πολιτικής σημαίνει, όμως, και μια δεύτερη θεματική. Σημαίνει ότι η ίδια η πολιτική σε περιόδους κρίσης προκειμένου να μην γίνει τμήμα αυτής της κρίσης και συχνά αιτία παραγωγής της, θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους που να διασφαλίζουν την πιο αποτελεσματική και παραγωγική λειτουργία της. Δεν αρκεί, δηλαδή, να διεκδικείται ο ρόλος της πολιτικής στα πλαίσια της κρίσης, αλλά προαπαιτείτε να βρεθούν τρόποι που η πολιτική θα ξεμπλοκάρει η ίδια, πριν «της ανατεθεί το καθήκον» να ξεμπλοκάρει τη χώρα. Θα πρέπει να γίνει η ίδια περισσότερο δημοκρατική και αποτελεσματική.

Δ.Αλλαγές στους θεσμούς και μεταξύ τους σχέσεις
Περισσότερη αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα στην πολιτική σημαίνει περισσότερη δημοκρατία στους θεσμούς που λειτουργούν στα πλαίσια του πολιτικού συστήματος. Τέτοιοι θεσμοί είναι το ίδιο το κράτος, αλλά, και αυτό είναι θεμελιακό, τα ίδια τα κόμματα. Ακόμα περισσότερο σημαίνει την δημιουργία νέων δυνατοτήτων παρέμβασης στην πολιτική του πολίτη. Τη δημιουργία νέων θεσμών που θα δυναμώνουν και δεν θα μειώνουν την δημοκρατία και την αίσθηση του πολίτη ότι έχει ρόλο και ευθύνες για το αύριο της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας. Σημαίνει, επίσης, ότι παλιοί και νέοι θεσμοί θα συναρμολογηθούν μεταξύ τους με τρόπο περισσότερο αποτελεσματικό και δημοκρατικό. Με άλλα λόγια το πολιτικό σύστημα προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικό θα πρέπει να κάνει πιο αποτελεσματικούς και δημοκρατικούς τους υπάρχοντες θεσμούς. Να προσθέσει καινούργιους και να μεταβάλει προς το καλύτερο τις σχέσεις ανάμεσα σε όλους αυτούς. Και, δυστυχώς, το κύριο πρόβλημα της περιόδου που διανύουμε είναι το ότι στα πλαίσια της σημερινής κρίσης οι κυρίαρχες δυνάμεις τείνουν όχι μόνο στην λογιστική σε βάρος της πολιτικής, όχι μόνο αποκρύπτουν την πολιτική ουσία των επιλογών τους, αλλά με τη συμπεριφορά τους τείνουν (μπορεί και να το επιδυώκουν) να συμβάλλουν στην απαξίωση του ίδιου του πολιτικού συστήματος και της πολιτικής. Στην απαξίωση στα μάτια μιας μεγάλης πλειοψηφίας πολιτών της δημοκρατικής και συλλογικής δράσης και διαδικασίας, ιδιαίτερα ως προς τη λήψη των αποφάσεων. Το αποτέλεσμα γνωστό: στη σημερινή φάση της βαθιάς οικονομικής κρίσης, η κρίση της πολιτικής γίνεται όλο και μεγαλύτερη και βαθύτερη από την κρίση σε άλλες σφαίρες κοινωνικής δράσης. Δηλαδή, ο μοχλός αφετηρία για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης, που είναι η πολιτική, βυθίζεται ο ίδιος σε κρίση. Για να υπάρξει ξεμπλοκάρισμα και υπέρβαση αυτής της αρνητικής κατάστασης, χρειάζονται σειρά μέτρων. Επέκταση της δημοκρατίας. Δημιουργίας νέων θεσμών. Εκδημοκρατισμό υπαρχόντων. Ορισμένες από τις προτάσεις μου ως προς αυτά, θα τις παρουσιάσω την επόμενη εβδομάδα.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ:Μπλόκο της αστυνομίας σε φορτίο με κιλά 116 χασίς!

Ακολούθησε καταδίωξη και ο οδηγός του οχήματος το εγκατέλειψε

Στις 11.30΄ χθες,στον Άγιο Νικόλαο Φιλιατών αστυνομικοί του Ά Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών εντόπισαν ένα Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητο το οποίο θεώρησαν ύποπτο και επιχείρησαν να ελέγξουν. Σε νόμιμο σήμα για στάση ο οδηγός δεν υπάκουσε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολούθησε καταδίωξη.Στη συνέχεια εντοπίσθηκε το όχημα στην Σίδερι Φιλιατών να έχει προσκρούσει σε απορριμματοφόρο του Δήμου Φιλιατών, ενώ ο οδηγός του είχε διαφύγει. Εντός του οχήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερις (4) σάκοι που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη βάρους εκατόν δεκαέξι (116) κιλών.Ο δράστης-ες αναζητούνται, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή βράβευσε τους νεαρούς Ολυμπιονίκες του Ν.Ο.Ι.

Άρωμα Γιαννιώτικης Κωπηλασίας στην μεγάλη εκδήλωση της Αθήνας

Άρωμα Γιαννιώτικης Κωπηλασίας είχε η χθεσινοβραδινή εκδήλωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αθήνα, στα πλαίσια της οποίας βραβεύτηκαν για τις επιτυχίες τους οι αθλητές που έλαβαν μέρος στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων της Σιγκαπούρης.Μεταξύ των βραβευθέντων ήταν φυσικά οι τέσσερις Ολυμπιονίκες του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, Απόστολος Λαμπρίδης, Μιχάλης Ναστόπουλος, Ελένη Διαμάντη και Λυδία Νταλαμάγκα που ήταν και οι μοναδικοί Έλληνες κωπηλάτες οι οποίοι αγωνίστηκαν στην συγκεκριμένη Ολυμπιάδα, κατακτώντας ένα ασημένιο και ένα χάλκινο μετάλλιο. Μαζί τους βραβεύθηκε και ο προπονητής του Ν.Ο.Ι. Παναγιώτης Ζυγούρας, ο οποίος είχε συμμετάσχει στην αποστολή της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας στην Σιγκαπούρη.«Μέσα σε δύσκολες εποχές, όπου τα προβλήματα περισσεύουν για όλους, τα παιδιά αυτά μας έκαναν υπερήφανους τόσο για την άψογη αγωνιστική τους παρουσία και τα πέντε μετάλλια που χάρισαν στην Ελλάδα, όσο για και την υπέροχη συμπεριφορά τους εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων», σημείωσε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Ε. Σπύρος Καπράλος, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι «ο αθλητισμός είναι η απάντηση σε όλα τα αδιέξοδα της εποχής, είτε αυτά είναι οικονομικά, είτε κοινωνικά».Σήμερα το απόγευμα η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία θα τιμήσει σε ειδική εκδήλωση το Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων ως Πρωταθλητή και Πολυνίκη Ελλάδος για το 2010 και δέκα αθλητές του για τις επιτυχίες τους σε διεθνείς διοργανώσεις την περασμένη χρονιά.

Εγκρίθηκε η σύμβαση αποκατάστασης της χωματερής στη Δουρούτη


Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η διαδικασία ανάθεσης του έργου αποκατάστασης της χωματερής στην Δουρούτη. Η έγκριση αυτή δίνει το «πράσινο φως» για την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο ώστε να ακολουθήσει άμεσα η εγκατάσταση του εργολάβου.Ανάδοχος του έργου έχει αναδειχθεί η εταιρία ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ.Το έργο αποκατάστασης της χωματερής είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου» με προϋπολογισμό 7,78 εκατομμύρια ευρώ και τελικό δικαιούχο την ΔΕΥΑΙ.Πρόκειται για μία παρέμβαση καθοριστικής σημασίας, όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.Το έργο θα εκτελεστεί σταδιακά, χωρίς να παρεμποδίζεται η λειτουργία της χωματερής για όσο χρονικό διάστημα αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ο Δημήτρης Φίλης πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηπείρου


Σε σώμα συγκροτήθηκε η Τοπική Διοίκηση του 6ου Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας με τη σύνθεση της νέας διοίκησης να είναι απόρροια των πρόσφατων εκλογών αλλά το νέο προεδρείο να προκύπτει από τη συνεργασία της ΠΑΣΚΟ και της ΔΗΚΙΟ.Έτσι πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηπείρου είναι ο Δημήτρης Φίλης, Διευθυντής του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, ο οποίος με δηλώσεις του χθες τόνισε πως στόχος της νέας διοίκησης θα είναι η συμβολή του Επιμελητηρίου στην ανάπτυξη της περιοχής, προσθέτοντας παράλληλα πως ο ίδιος θέλει να αφήσει πίσω του όσα έγιναν στο παρελθόν και αφορούσαν στο προεδρείο και την αθέτηση συμφωνιών εκ μέρους μελών του.

Η σύνθεση της νέας Διοίκησης

Από την συνεργασία της ΠΑΣΚΟ και της ΔΗΚΙΟ, των δύο δηλαδή παρατάξεων που αναδείχτηκαν πρώτες στις εκλογές που έγιναν πρόσφατα, προέκυψε η σύνθεση του νέο Δ.Σ. του Επιμλεητηρίου που είναι η εξής:Πρόεδρος ο Δημήτρης Φίλης, αντιπρόεδρος ο Γιώργος Αδάμος, Γενικός Γραμματέας, ο Γιάννης Μούλιας και Οικονομικός Επόπτης η Κωνσταντίνα Παπαϊωάννου.Μέλη του Δ.Σ. είναι ο Γιώργος Μπάρμπας, ο Κωνσταντίνος Τσιμπίκης και η Βασιλεία Θεοδωρή.

Στόχος η ανάπτυξη

Ο νέος πρόεδρος με δηλώσεις του τόνισε πως αναλαμβάνει τα καθήκοντά του με αίσθημα ευθύνης, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλη την Ελλάδα.Στόχος του όπως είπε θα είναι, μέσα από τη συνεργασία όλων των μελών του νέου Δ.Σ., η συμβολή του Επιμελητηρίου ως επίσημου Φορέα στην ανάπτυξη της Ηπείρου.«Η ανάπτυξη είναι υπόθεση της τοπικής κοινωνίας. Πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι το Επιμελητήριο θα συμβάλει τα μέγιστα στην κατεύθυνση αυτή.Παράλληλα σημείωσε ότι το Επιμελητήριο θεσμικά είναι σύμβουλος της πολιτείας, σημειώνοντας πως πρόθεση του είναι να σταθεί δίπλα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την αιρετή Περιφέρεια, τους δήμους και το Πανεπιστήμιο, ενώ δε θα διστάσει να εκφράσει τις θέσεις του για τα τρέχοντα θέματα του νομού, όπως αυτά της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη ή της διαχείρισης στερεών αποβλήτων.«Ο Καλλκράτης μας δίνει περισσότερες δυνατότητες κι εμείς θα προσπαθήσουμε να συμμετέχουμε με τον καλύτερο τρόπο πριν παρθούν οι αποφάσεις. Δε θα είμαστε σχολιαστές των αποφάσεων», είπε θέλοντας να τονίσει την φιλοσοφία της νέας διοίκησης του Επιμελητηρίου για ενεργή συμμετοχή και όχι άσκοπη και ανέξοδη κριτική.Ο κ. Φίλης ρωτήθηκε και για τα γεγονότα που είχαν γίνει με το προηγούμενο προεδρείο, όταν η συμφωνία που υπήρχε για μοίρασμα της θέση του πρόεδρου δεν τηρήθηκε, για να απαντήσει πως ο καθένας κρίνεται για τις πράξεις του και ότι όλα αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν.«Εμείς θέλουμε να πάμε μπροστά», είπε κλείνοντας.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Αναθεώρηση του Χωροταξικού σχεδιασμού της Ηπείρου ζητά η Περιφέρεια


Με έγγραφό της προς την Υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, η Περιφέρεια Ηπείρου, ενημερώνει ότι προτίθεται να κινήσει αμέσως τη διαδικασία για την αναθεώρηση του εγκεκριμένου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για την Περιφέρεια Ηπείρου, ζητά τη συγκατάθεση του ΥΠΕΚΑ ώστε να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες και προτείνει να καλυφθεί η δαπάνη της μελέτης αναθεώρησης από οικονομικούς πόρους του ΥΠΕΚΑ. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Περιφέρειας η ανάγκη άμεσης αναθεώρησης του εγκεκριμένου Περιφερειακού Πλαισίου Περιφέρειας Ηπείρου είναι αδήριτη για τους παρακάτω λόγους:
● Δεν έχει συνταχθεί μέχρι τώρα, αν και έπρεπε, καμία έκθεση αξιολόγησης για το υφιστάμενο Περιφερειακό Πλαίσιο.
● Έχει ήδη εκπονηθεί και θεσμοθετηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός με το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και τα τρία Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τις ΑΠΕ, τη Βιομηχανία και τον Τουρισμό, με τις κατευθύνσεις των οποίων οφείλει να συμμορφωθεί το Περιφερειακό Πλαίσιο
● Στο υφιστάμενο Περιφερειακό Πλαίσιο δεν περιλαμβάνονται οι στρατηγικές κατευθύνσεις του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) το οποίο μάλιστα πρόκειται να αναθεωρηθεί.
● Με το πρόγραμμα Καλλικράτης (ν. 3852/2010) άλλαξε ριζικά η αρχιτεκτονική της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.
● Τέλος σύμφωνα με τον Καλλικράτη κάθε Περιφέρεια οφείλει να καταρτίσει στο πρώτο εννεάμηνο της πρώτης περιφερειακής περιόδου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα τριετούς διάρκειας.

Παραμένουν τα προβλήματα από τις βροχοπτώσεις, ενάμιση μήνα μετά...

Τη δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση που έχει από δημόσιες υπηρεσίες εκφράζει ένας πολίτης που είδε την περιουσία του να καταστρέφεται στα τέλη Νοεμβρίου

Αντιμέτωπος με την αδιαφορία των υπηρεσιών είναι εδώ και ενάμιση μήνα περίπου, από τότε που πλημμύρισε το υπόγειο της κατοικίας του από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν το νομό Ιωαννίνων, ο Ανδρέας Δημητρίου, καθώς δεν μπορεί να αντλήσει τα νερά από τον χώρο του υπογείου.Από τις 25 Νοεμβρίου το υπόγειο του κτιρίου, που λειτουργούσε ως συνεργείο αυτοκινήτων, πλημμύρισε με τη στάθμη του νερού να ξεπερνά τα δύο μέτρα. Το συνεργείο έκλεισε αναγκαστικά, ενώ για περίπου 10 ημέρες ο κ. Δημητρίου και η οικογένειά του που διαμένουν στον πρώτο όροφο του κτιρίου είχαν μετακομίσει σε συγγενικό τους πρόσωπο, καθώς δεν είχαν ηλεκτρικό και την απαιτούμενη θέρμανση.Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, δύο φορές κάλεσε την πυροσβεστική υπηρεσία για την άντληση των υδάτων, κάτι που όμως δεν ήταν εφικτό, καθώς έπρεπε να κατέβει η στάθμη από την λίμνη που είχε δημιουργηθεί σε παρακείμενη έκταση εξαιτίας των πλημμυρών. Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο κ. Δημητρίου οι πυροσβέστες που βρέθηκαν στο σημείο τον ενημέρωσαν πως όταν πέσει η στάθμη, μπορεί να τους καλέσει και πάλι για να τον βοηθήσουν.Μετά από ενάμιση μήνα περίπου η στάθμη του νερού έφτασε τα 30-40 εκατοστά και χθες το πρωί ο κ. Δημητρίου κάλεσε την πυροσβεστική υπηρεσία. Όμως, όπως σημείωσε, οι πυροσβέστες τον ενημέρωσαν πως δεν μπορούν να προχωρήσουν στην άντληση των υδάτων καθώς πρόκειται για ιδιωτική υπόθεση.Αγανακτισμένος ο κ. Δημητρίου ζήτησε την άμεση παρέμβαση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και ο ίδιος αδυνατεί να προχωρήσει στην άντληση των υδάτων, καθώς δεν υπάρχει ρεύμα στο υπόγειο μετά την καταστροφή του πίνακα από τα συσσωρευμένα νερά. Πλέον αναμένει μήπως η στάθμη του νερού μειωθεί από μόνη της. «Αλίμονο σε αυτόν που την παθαίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά.Βέβαια, η ταλαιπωρία για τον κ. Δημητρίου ξεκίνησε ήδη από το πρωί της Δευτέρας όταν απευθύνθηκε στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου για την καταγραφή των ζημιών που έχει υποστεί ο συγκεκριμένος χώρος. Όπως τον ενημέρωσαν, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις αρμοδιότητες, όμως θα μπορούσε να είναι εξασφαλισμένος με ένα αντίγραφο από το βιβλίο συμβάντων της πυροσβεστικής υπηρεσίας κατά την άντληση των υδάτων, όπου θα γινόταν αναφορά στις ζημιές του χώρου.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Δείτε βίντεο απο την επίθεση λαθρομεταναστών στο αυτοκίνητο του ARTtv στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας


Τρίτη βραδυ 11/1/11.Ώρα 22.00. Επίθεση στο αυτοκίνητο του ARTTV και στη συνέχεια στους άνδρες του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας,από λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην περιοχή.Η κατάσταση πέριξ του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και στην είσοδο της Εγνατίας τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο...
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


e-igoumenitsa

Πυροβολισμός εναντίον μεταναστών στην Ηγουμενίτσα!


Δύο άγνωστοι, μέχρι στιγμής δράστες, επιβαίνοντας σε λευκό δίπορτο αυτοκίνητο, αργά το βράδυ της Τρίτης, κάτω από τη γέφυρα Λαδοχωρίου της Εγνατίας οδού, επί της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας – Πρεβέζης,πυροβόλησαν εναντίον ομάδας μεταναστών, πιθανόν με αεροβόλο όπλο, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό (θλαστικά τραύματα) ενός εξ’ αυτών στο κεφάλι, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Φιλιατών για περαιτέρω εξετάσεις.

Ένταση στο λιμάνι

Εν τω μεταξύ ένταση και μικροσυμπλοκές μεταξύ διαφορετικών φυλετικών ομάδων μεταναστών σημειώθηκαν και χθες στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, οι οποίες αποσοβήθηκαν μετά την παρέμβαση της Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας.Να σημειωθεί ότι σε συμπλοκή μεταξύ των μεταναστών την Δευτέρα το βράδυ τραυματίστηκε ελαφρά από μαχαίρι ένας ακόμα μετανάστης.Οι κάτοικοι τις περιοχής είναι ανάστατοι και απειλούν πλέον να πάρουν την κατάσταση και τον νόμο στα χέρια τους!
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Και πάλι σε κατάληψη το Δημαρχείο Ιωαννίνων από τους συμβασιούχους


Σε νέα κατάληψη του Δημαρχείου Ιωαννίνων προχωρούν οι συμβασιούχοι της ΑΔΕΙ, όπως αυτό αποφασίστηκε κατά τη γενική τους συνέλευση.Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και πάλι με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των συμβασιούχων ενώ οι συμβασιούχοι σήμερα θα επιδιώξουν συνάντηση με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο και με βάση το αποτέλεσμα της συνάντησης θα αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για τις 19:00 σήμερα το απόγευμα.

Πιστώσεις 150.000€ για την αποκατάσταση βατότητας οδών


Πιστώσεις ύψους 150.000 ευρώ ενέκρινε το υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών μια Δικτύων ώστε να πληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης της βατότητας των δρόμων στην Περιφέρεια Ηπείρου από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις του περασμένου Νοεμβρίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε χθες Τρίτη 11 Ιανουαρίου ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας εγκρίνεται η διάθεση της πίστωσης από τους πόρους της Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας Α.Ε., για την αντιμετώπιση δαπανών εκτελεσθεισών εργασιών αποκατάστασης ζημιών λόγω των έντονων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων του Νοεμβρίου 2010 και τρεχουσών αναγκών άρσης καταπτώσεων, πτώσεων ογκολίθων, επίχωσης τεχνικών κ.λ.π., στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Δ.Ε.Σ.Ε. Περιφέρειας Ηπείρου ενώ στην απόφαση εκτιμάται ότι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, που, όπως σημειώνεται, οφείλονται στις ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, θα συνεχισθούν καθ’ όλη την τρέχουσα χειμερινή περίοδο.

ΑΡΤΑ:Κινητή μονάδα ιατρικής υποστήριξης σε αλλοδαπούς


Από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας ανακοινώνεται ότι Κινητή Μονάδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων θα βρίσκεται στην Άρτα στο χώρο των αποθηκών της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Άρτας Φιλιππιάδας πλησίον της Γέφυρας Άρτας με σκοπό την παροχή δωρεάν ιατρικής υποστήριξης σε αλλοδαπούς ανεξαρτήτως εθνικότητας που διαμένουν και εργάζονται στην περιοχή της Άρτας από την Πέμπτη 13-1-2011 έως και την Κυριακή 16-1-2011. Το προσωπικό της κινητής ιατρικής μονάδας θα εξετάζει τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς ανεξάρτητα από το αν διαθέτουν άδεια διαμονής ή όχι. Όλοι οι φορείς, εργοδότες. παραγωγοί που απασχολούν ή φιλοξενούν αλλοδαπούς παρακαλούνται για την ενημέρωση τους. Οι ώρες λειτουργίας της Κινητής μονάδας θα είναι: Την Πέμπτη 13-1-2010 από 16.00 έως 20.00 ενώ την Παρασκευή 14-1-2010 , Σάββατο 15-1-2010 και Κυριακή 16-1- 2010 από 10.00 έως 13.00 και από 16.00 έως 20.00.

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία για χιλιάδες συμβασιούχους

Πως και πως περιμένουν στις 20 Ιανουαρίου την εκδίκαση συγκεκριμένης υπόθεσης που δεν αποκλείεται να κρίνει το μέλλον των 200.000 περίπου συμβασιούχων κάθε μορφής εργασίας σε όλη τη χώρα

Στην εκδίκαση της υπόθεσης των καθαριστριών του ΟΠΑΔ, που διεκδικούν την μονιμοποίησή τους καθώς έχουν ξεπεράσει τους 24 μήνες εργασίας στον Οργανισμό και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έχουν εναποθέσει τις τελευταίες τους ελπίδες οι συμβασιούχοι όλων των μορφών εργασίας.Η εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης στις 20 Ιανουαρίου στον Άρειο Πάγο, αναμένεται να κρίνει το μέλλον περίπου 200.000 συμβασιούχων. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος για τους συμβασιούχους θα υπάρχει δεδικασμένο για τους συμβασιούχους που θα κινηθούν νομικά. Σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει κάποια ελπίδα για την διεκδίκηση από τους υπόλοιπους συμβασιούχους της χώρας.Ο προβληματισμός γύρω από το αποτέλεσμα της υπόθεσης επικράτησε και στην τελευταία σύσκεψη των συμβασιούχων το απόγευμα της Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Ήδη μισθώθηκαν δύο λεωφορεία για την μεταφορά περίπου 100 συμβασιούχων στην Αθήνα από τα Γιάννινα την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης, ενώ αυξημένη συμμετοχή αναμένεται να υπάρχει από την Άρτα, την Πρέβεζα, την Ηγουμενίτσα, την Λευκάδα και την Κέρκυρα.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Συμβασιούχων Stage Ηπείρου Χρήστο Στεφάνου, στόχος είναι η δυναμική παρουσία των συμβασιούχων έξω από τον Άρειο Πάγο στις 20 Ιανουαρίου, ώστε να εκφραστεί με τον πιο δυναμικό τρόπο η επιθυμία τους για εργασία.«Αν τα πράγματα είναι αρνητικά, σβήνουν τα πάντα για όλους τους συμβασιούχους της χώρας. Την επομένη διαλύονται τα όνειρά μας, διαλύεται το μέλλον μας και η ανεργία μας χτυπά την πόρτα», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.Αν και η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται να εκδοθεί μετά από δύο με τρεις μήνες, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, η εξέλιξη της εκδίκασης θα φανεί την ίδια ημέρα, με βάση και τις εκτιμήσεις των εργατολόγων.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Στα "δίχτυα" της εφορίας 14.000 μεγαλοϊδιοκτήτες


Στο στόχαστρο της εφορίας βρίσκονται 14.000 μεγαλοϊδιοκτήτες που απέκρυψαν ακίνητη περιουσία άνω των 14 δισ. ευρώ. Από διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, προέκυψε πως δεν είχαν υποβάλει δήλωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας για το 2007.Επιπλέον, δημοσίευμα της εφημερίδας τα ΝΕΑ, αναφέρει, πως εντοπίστηκαν 150.000 περίπτωσεις που είχαν αποκρύψει τη λεγόμενη επιχειρηματική αμοιβή, 30.000 είχαν αποκρύψει εισοδήματα από καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού και 70.000 δεν είχαν αποδώσει ΦΠΑ.Επιπλέον, σύμφωνα με τις εντολές που δόθηκαν από τον υφυπουργό Δ.Κουσελά, στους διευθυντές των εφοριών μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν δηλώσει και τα τελευταία εκκαθαριστικά για την περαίωση, προκειμένου να ξεκινήσουν αμέσως μετά οι έλεγχοι για τις επιχειρήσεις που δεν υπήχθησαν στη ρύθμιση με βάση συγκεκριμένα κριτήρια επικινδυνότητας φορολογικών παραβάσεων.Επίσης, ξεκινούν έλεγχοι για τις επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν ΦΠΑ τον Νοέμβριο και τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας. Μέχρι τις 27 Ιανουαρίου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστείλει στις εφορίες συγκεκριμένα στοιχεία από διασταυρώσεις της που θα αφορούν σε κατηγορίες φορολογουμένων και επιχειρήσεων που έχουν υποβάλει ανακριβή στοιχεία στις φορολογικές τους δηλώσεις προκειμένου να ξεκινήσουν έλεγχοι.

Οριακή άνοδος για το ευρώ


Μικρή άνοδο σημειώνει σήμερα το ευρώ, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στις δημοπρασίες κρατικών τίτλων σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία.Η Πορτογαλία αναμένεται να προχωρήσει σε δημοπρασία τίτλων τριετούς και 10ετούς διάρκειας την Τετάρτη, ενώ η Ισπανία επιδιώκει να πωλήσει ομόλογα ύψους έως 3 δισ. ευρώ την Πέμπτη.Και οι δύο δημοπρασίες αποτελούν κρίσιμο τεστ για την ικανότητα των χωρών αυτών να αντλούν κεφάλαια από την αγορά με κόστος που δεν θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των οικονομικών τους.«Αν η Πορτογαλία πρέπει να καταβάλει (επιτόκιο) πάνω από 7%, είναι αναπόφευκτο να ζητήσει βοήθεια», σχολίασε trader ιαπωνικής τράπεζας.Στις 10:00 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,3004 δολάρια και η ισοτιμία δολαρίου / γεν στα 83,01 γεν.