Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

Επεισόδια μεταξύ ματαναστών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας


Επεισόδια σημειώθηκαν πριν από λίγη ώρα μεταξύ μεταναστών στην Ηγουμενίτσα στην περιοχή του Νέου Λιμένα. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που έχουν κάνει αρκετές συλλήψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν τραυματισμοί αλλοδαπών από τις συμπλοκές. Να θυμίσουμε πως συμπλοκές μεταξύ των μεταναστών σημειώθηκαν και χθες,κατά την διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε σοβαρά με μαχαίρι ένας εξ' αυτών.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Οι πρώτες προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής Άρτας


Τις πρώτες προτεραιότητες για το Δήμο έθεσε ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης ανακοινώνοντας παράλληλα και τις πρώτες κινήσεις και επαφές που θα έχει τις αμέσως επόμενες μέρες στην Αθήνα για Κάστρο, Τουριστικό Περίπτερο κ.ά. Ο Δήμαρχος και οι έξι αντιδήμαρχοι αποτελούν με βάση τον «Καλλικράτη» την Εκτελεστική Επιτροπή η οποία μαζί και με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Άρτας Βασ. Γέμο θα συνεδριάζει κάθε μέρα όπως είπε ο Δήμαρχος και τα μέλη της θα συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότητα στο έργο της Δημοτικής Αρχής. «Είμαστε μια ομάδα δεμένη η οποία πρέπει ν’ αποδώσει έργο και το έργο θα ‘ναι συνολικό. Δεν μπορώ μόνος μου να βγάλω το έργο πέρα ούτε μπορούν οι αντιδήμαρχοι μόνοι τους αν δεν υπάρχει ένας συντονισμός. Είμαστε μια ομάδα και ξέρετε η επιτυχία μιας ομάδας μπορεί να ‘ναι μεγάλη αν κι εφόσον η ομάδα αυτή είναι δεμένη» είπε ο Δήμαρχος Γ. Παπαλέξης, παραπέμποντας στην εθνική Ελλάδος με προπονητή τον Ότο Ρεχάγκελ λέγοντας ότι «η πειθαρχία, η συνεργασία και το δέσιμο της ομάδας ήταν το συστατικό της επιτυχίας της ομάδας». Ενώ υπογράμμισε ότι «υπάρχει αμοιβαίος έλεγχος και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα». Ο κ. Παπαλέξης απάντησε για πολλά θέματα του Δήμου για τα οποία δέχτηκε τις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα 10-01-2011 στο δημαρχείο.Μέχρι την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θέτει ο «Καλλικράτης» θα πρέπει όλοι οι πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι να κλείσουν ταμεία. «Από βδομάδα θα ξέρουμε το οικονομικό κομμάτι» δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης επισημαίνοντας: «Αυτό είναι το λογιστικό. Υπάρχουν εδώ και οι απαιτήσεις που δεν έχουν καταγραφεί, δεν μπορώ να ξέρω αυτή τη στιγμή τι. Εν πάση περιπτώσει είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο Δήμος που χρωστάει και του χρωστάνε».

Γραφείο Προγραμματισμού
Ο κ. Παπαλέξης ανακοίνωσε την ίδρυση Γραφείου Προγραμματισμού στο Δήμο το οποίο θα στελεχωθεί από μηχανικούς και όχι μόνο, με στόχο τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Επισημαίνοντας την πολύ δύσκολη από οικονομικής άποψης χρονιά, ανέφερε: «Μια χρονιά που κατ’ αρχήν δεν ξέρουμε τι βρίσκουμε από πλευράς οικονομικών στο Δήμο και επιπλέον δεν ξέρουμε τι θα βρούμε από πλευράς επιδοτήσεων, επιχορηγήσεων την επόμενη χρονιά. Εκείνο όμως που θέλω να υποσχεθώ είναι ότι επειδή η μόνη πηγή χρηματοδότησης αυτή τη στιγμή είναι το ΕΣΠΑ αλλά και ειδικά προγράμματα που προέρχονται κατευθείαν από την Ε.Ε. να ξέρετε ότι έχουμε και την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να τα κυνηγήσουμε και να ‘στε σίγουροι ότι δεν θα χαθεί τίποτα απ’ αυτά που μπορούμε να πάρουμε. Εάν λοιπόν κυνηγήσουμε τα προγράμματα μέσα από Γραφείο Προγραμματισμού που θα ιδρύσουμε στο Δήμο, που δεν υπάρχει, όπου θα στελεχωθεί από μηχανικούς και όχι μόνο για να μπορούν να παρακολουθούν υπό την εποπτεία μου τα προγράμματα αυτά να ‘στε σίγουροι ότι τα επόμενα δυο χρόνια θα ‘χουμε ενταχθεί σε τέτοια προγράμματα που θα μας δίνεται η δυνατότητα να πάρουμε αρκετά χρήματα για να μπορέσουμε να κινήσουμε και την τοπική κοινωνία και οικονομία αλλά κυρίως να δώσουμε στο Δήμο αυτά που χρειάζεται για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα».

Λειτουργία πλατειών-ΤΕΙ Ηπείρου

Για το θέμα της λειτουργίας των πλατειών ο Δήμαρχος τόνισε: «Δώστε μας λίγη προθεσμία γιατί αυτή τη στιγμή πρέπει να βγάλουμε άλλες αποφάσεις να λειτουργήσει ο Δήμος. Όμως άμεσα, πολύ σύντομα το θέμα αυτό το θέμα το οποίο ταλανίζει την κοινωνία της Άρτας θα μπει στο τραπέζι της διαβούλευσης έτσι ώστε να γίνει αυτό που θέλει η αρτινή κοινωνία κι η αρτινή γνώμη κι ο κοινός νόμος κι ο κοινός νους. Εμείς όμως να ξέρετε ένα πράγμα δεν ήρθαμε εδώ ούτε να κλείσουμε τα μαγαζιά, ήρθαμε να βάλουμε μια τάξη για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτή η πόλη για το καλό όλων μας». Ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε: «Εμείς μιλάμε για μια ευταξία στην πόλη. Αυτή τη στιγμή η Άρτα είναι μια άναρχη πόλη. Καθένας κάνει ό,τι θέλει, καθένας βάζει το αυτοκίνητο όπου θέλει κι όχι μόνο αυτό, τα μαγαζιά, το ένα, το άλλο. Υπάρχει μια αναρχία. Εμείς λοιπόν μιλήσαμε για ευταξία στην πόλη αυτή με ό,τι αυτό σημαίνει. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».Για το θέμα των ενοικίων τόνισε: «Ό,τι υπάρχει και μπορούμε να εξοικονομήσουμε από θέμα ενοικίων θα το δούμε άμεσα. Δηλ. θα δούμε πώς μπορούμε να χωρέσουμε κι αν δούμε ότι δεν χωράμε στα ενοίκια, στο κτίριο κι οπουδήποτε αλλού δεν αποκλείουμε ότι μπορούν κάποιες Υπηρεσίες που δεν επισκέπτεται κάθε μέρα ο πολίτης να πάνε περιφερειακά. Δηλ. στο δημαρχείο Φιλοθέης θα μπορούσε να στεγαστεί άνετα μια Υπηρεσία που δεν έχει πάρα πολύ κόσμο. Δεν είναι μακριά και βέβαια να δώσουμε έτσι και στην περιφέρεια την ανάλογη αξιοποίηση και όχι μόνο».Για το ΤΕΙ με αφορμή την επερχόμενη συνένωση των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ο κ. Παπαλέξης δήλωσε: «Είμαστε σε συνεννόηση με το ΤΕΙ και θα πάμε στην Αθήνα να δούμε τι γίνεται γιατί πραγματικά το ΤΕΙ είναι από πολλές πλευρές απαραίτητο για την Άρτα κι όχι μόνο για να λειτουργούν οι καφετέριες. Διαμορφώνει άλλο επίπεδο κοινωνικό, πολιτισμικό, πνευματικό».

Οι προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής

Ιεραρχώντας τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής τόνισε: «Ό,τι υπάρχει και δεν απαιτεί μεγάλο κόστος θα γίνει άμεσα. Π.χ. θα διεκδικήσουμε και θεωρώ με πολύ μεγάλες πιθανότητες ν’ ανοίξουμε το κάστρο. Γενάρη μήνα θα είμαι στην Αθήνα, έχουμε ήδη κλείσει ραντεβού για να δούμε τι θα γίνει με το κάστρο. Θα δούμε τι θα γίνει με το Τουριστικό Περίπτερο. Θα δούμε τι θα γίνει με το θέμα της περιοχής της γέφυρας. Η γέφυρα όπως καταλαβαίνετε έχει υποβαθμιστεί με την παρουσία πάρα πολλών λαθρομεταναστών και όχι μόνο. Όλα τα πράγματα τα οποία δεν θέλουν λεφτά θα γίνουν. Θα προχωρήσει και θα συνεργαστούμε με το Πολυτεχνείο για να κάνουμε μια μελέτη ανάδειξης της λίμνης Πουρναρίου και θα δούμε τι μελέτη μπορούμε να κάνουμε κοντά στον Αμβρακικό δηλ. από τη Σαλαώρα μέχρι την Κορωνησία και οτιδήποτε άλλο προκύψει. Και βέβαια οι περιφερειακοί δήμοι ό,τι χρειάζεται και είναι άμεσο δηλ. φωτισμός, νερό, καθαριότητα, λειτουργία των δήμων η εξυπηρέτηση του πολίτη σε πρώτη φάση θα φροντίσουμε να είναι άψογη και πέρα από κει ό,τι προκύψει από έργο απαραίτητο να γίνει να ‘στε σίγουροι ότι θα το κάνουμε».Ο κ. Παπαλέξης ανακοίνωσε και την οργάνωση, άμεσα, Γραφείου Επικοινωνίας και Προβολής για την Άρτα. «Όχι προβολής του Δημάρχου μέσα από δελτία τύπου. Αυτό το Γραφείο θα αναλάβει να επικοινωνήσει και να προβάλει την Άρτα με στόχο η Άρτα κι όταν λέμε Άρτα λέμε τον Αμβρακικό, λέμε τη Φιλοθέη, λέμε τη Ροδαυγή, λέμε τα πάντα να μπορέσει στο επόμενο διάστημα να προσελκύσει ξένο κόσμο. Κι αυτό είναι εφικτό γιατί δεν χρειάζεται χρήματα. Να μπορέσουμε να φέρουμε πεντακόσια λεωφορεία τουριστικά το χρόνο, που δεν έρχεται κανένα. Αυτό λοιπόν θα φέρει συνάλλαγμα, αυτό θα δώσει πνοή και θ’ αρχίσει σιγά-σιγά να αναδεικνύει γιατί φοβάμαι ότι έχουμε χάσει την ταυτότητά μας σαν πόλη».

Οι έρευνες για πετρέλαιο γεννούν ελπίδες για ανάπτυξη της Ηπείρου

Ικανοποιημένος από τις εξελίξεις ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης

Νέες προοπτικές και ελπίδες ανάπτυξης δημιουργούνται για την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, μετά την ανακοίνωση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, ότι θα ξεκινήσουν έρευνες για πετρέλαιο. Κατά το παρελθόν, πολλές φορές είχαν εντοπιστεί κοιτάσματα, όχι μόνο στα Γιάννινα, αλλά και σε όλη την Ήπειρο, ενώ πολλοί είναι οι κάτοικοι και οι Φορείς, που εξέφρασαν ήδη την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή, με πρώτο το Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη, στην περιοχή του οποίου είχαν γίνει προ ετών γεωτρήσεις από ξένη εταιρία.Ο κ. Μανιάτης σημείωσε σε συνέντευξή του ότι ο νεοσύστατος Φορέας Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων επέλεξε, εκτός από τα Γιάννινα, τον Πατραϊκό Κόλπο, τα Γρεβενά και την Αιτωλοακαρνανία, για να ξεκινήσουν οι έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου. Με αυτόν τον τρόπο δικαιώνονται οι φήμες, ότι τα κοιτάσματα στη Δυτική Ελλάδα είναι σημαντικά και πρέπει να τα λάβει σοβαρά υπ΄ όψη της η Κυβέρνηση, στην προσπάθεια να εκμεταλλευθεί τους φυσικούς πόρους της χώρας. Ο Υφυπουργός είπε ακόμη, ότι οι έρευνες θα ξεκινήσουν, σε 18 μήνες περίπου, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές με Έλληνες επιστήμονες.

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ…
Υπενθυμίζεται, ότι έρευνες για πετρέλαιο είχαν ξεκινήσει πριν 7 χρόνια στις Νεγράδες Καλπακίου, όμως δεν καρποφόρησαν, αφού το βάθος των ερευνών δεν είχε φθάσει στα απαιτούμενα επίπεδα, δηλαδή στα 5.000 μέτρα. Οι γεωτρήσεις τότε σταμάτησαν ξαφνικά, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις από την ξένη εταιρία, όταν είχαν φθάσει σε βάθος 4.000 μέτρων. Έκτοτε δεν υπήρξε καμία εξέλιξη, όμως τώρα με την Ελλάδα να είναι βυθισμένη στην οικονομική ύφεση, η Κυβέρνηση τελικά αποφάσισε να εκμεταλλευθεί τους φυσικούς πόρους αρκετών περιοχών.Να σημειωθεί ακόμη, ότι στις 10 Δεκεμβρίου 2010, ο «Πρωινός Λόγος» είχε αναδείξει το θέμα της αναγκαιότητας να ξεκινήσουν εκ νέου έρευνες, όχι μόνο στο Καλπάκι, αλλά και σε περιοχές της Ηπείρου, όπου στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί κοιτάσματα. Τέτοιες περιοχές είναι, μεταξύ άλλων, ο Αμβρακικός, η Άρτα, η Πρέβεζα, η Λάβδανη, η Δραγοψά κ.α.Και όλα αυτά τη στιγμή που στη γειτονική Αλβανία, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Ελλάδα, ήδη ξένες εταιρίες έχουν… πιάσει δουλειά, για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Ο δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης (πρώην δήμαρχος Καλπακίου) ερωτηθείς χθες σχετικά δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η απόφαση να συμπεριληφθεί και η περιοχή των Ιωαννίνων μεταξύ των τεσσάρων στην Ελλάδα, στις οποίες θα αρχίσουν εκ νέου έρευνες για πετρέλαιο, ικανοποιεί ιδιαίτερα τους κατοίκους του Καλπακίου, αλλά και όλους της ακριτικής επαρχίας του Δήμου Πωγωνίου. Οι παλαιότερες έρευνες στην περιοχή Νεγράδων πριν 7 χρόνια σταμάτησαν ξαφνικά, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις από την ξένη εταιρία. Μάλλον το βάθος των ερευνών δεν είχε φθάσει τότε στα απαιτούμενα επίπεδα. Ποιος ξέρει;.. Ελπίζουμε ότι οι νέες έρευνες που προαναγγέλθηκαν από τον Υφυπουργό Γ. Μανιάτη και οι οποίες θα γίνουν υπό την επίβλεψη του νεοσύστατου Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, αυτή τη φορά θα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και θα γνωρίζουμε όλοι τα αποτελέσματα, αφού μάλιστα γίνονται υπό την επίβλεψη διακεκριμένων Ελλήνων Καθηγητών των Πολυτεχνικών Σχολών μας».Σε αναμονή λοιπόν των διεθνών διαγωνισμών για τις έρευνες, κατέληξε ο κ. Καψάλης.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ


Θα ήταν τιμή μας η παρουσία σας στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων που διοργανώνει ο Σύλλογος μας την Κυριακή 16 Ιανουαρίου και τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011 στο Ιερό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων.( Βρίσκεται στο χώρο του ιερού ναού Αγίας Παρασκευής Εργατικών Κατοικιών Μάνδρας Αττικής.)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ

Εγκρίθηκε η σύμβαση για την αποκατάσταση της χωματερής Δουρούτης


Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η διαδικασία ανάθεσης του έργου αποκατάστασης της χωματερής στην Δουρούτη. Η έγκριση αυτή δίνει το «πράσινο φως» για την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο ώστε να ακολουθήσει άμεσα η εγκατάσταση του εργολάβου.Ανάδοχος του έργου έχει αναδειχθεί η εταιρία ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ.Το έργο αποκατάστασης της χωματερής είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου» με προϋπολογισμό 7,78 εκατομμύρια ευρώ και τελικό δικαιούχο την ΔΕΥΑΙ.Πρόκειται για μία παρέμβαση καθοριστικής σημασίας, όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.Το έργο θα εκτελεστεί σταδιακά, χωρίς να παρεμποδίζεται η λειτουργία της χωματερής για όσο χρονικό διάστημα αυτό κριθεί απαραίτητο.«Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα, που έρχεται να απαντήσει σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Τα προβλήματα που συνάντησε το έργο αυτό ανήκουν πλέον στο παρελθόν και στο εξής δεν θα υπάρξει καμία χρονοτριβή στην εκτέλεσή του. Τα θέματα προστασίας περιβάλλοντος είναι άμεσης προτεραιότητας και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων η νέα Δημοτική Αρχή, δεν θέλει να είναι ουραγός, αλλά στοχεύει να βρίσκεται στην πρωτοπορία», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.

Δήλωση Σταύρου Καλογιάννη για το νέο οργανωτικό σχήμα της ΝΔ


Ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στο ηγετικό σχήμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας παραμένει Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενώ Υπεύθυνος Δημοσίων Έργων αναλαμβάνει ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης με αναπληρωτή τον βουλευτή Πρέβεζας Δ. Τσουμάνη. Στη Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετέχει και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.Σε δήλωσή του,ο κ. Σταύρος Καλογιάννης αναφέρει:"Η ανάληψη των καθηκόντων του Τομεάρχη Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας με γεμίζει με μεγάλες ευθύνες. Τα δημόσια έργα μπορούν να δώσουν, στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας, μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη.Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε.Έχοντας την πολύτιμη εμπειρία των πεντέμισι χρόνων στο ΥΠΕΧΩΔΕ θα δουλέψω σκληρά και με υπευθυνότητα, με τους συναδέλφους στον Τομέα κυρίους Δημ. Τσουμάνη και Διον. Σταμενίτη, στην κατεύθυνση να προωθηθούν τα δημόσια έργα, μικρά και μεγάλα, στη χώρα".

Την Αναθεώρηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού σχεδιάζει η Περιφέρεια Ηπείρου


Με έγγραφό της (7-1-2011) προς την Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής η Περιφέρεια Ηπείρου, ενημερώνει ότι: α) προτίθεται να κινήσει αμέσως με πρωτοβουλία της τη διαδικασία για την αναθεώρηση του εγκεκριμένου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για την Περιφέρεια Ηπείρου, β) ζητά τη συγκατάθεση του ΥΠΕΚΑ ώστε να κινήσει αμέσως τις σχετικές διαδικασίες και γ) προτείνει να καλυφθεί η δαπάνη της μελέτης αναθεώρησης από οικονομικούς πόρους του ΥΠΕΚΑ, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του υφιστάμενου στελεχιακού δυναμικού της.

Ερώτηση Θ.Οικονόμου για την ψαλίδα των τιμών στα αγροτικά προϊόντα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, συνυπέγραψε και κατέθεσε ο Θανάσης Οικονόμου, προκειμένου να διερευνηθεί το κρίσιμο θέμα της ψαλίδας που παρατηρείται στις τιμές των αγροτικών προϊόντων μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή.Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, πρόσφατη έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ καταδεικνύει ότι οι Έλληνες παραγωγοί αναγκάζονται να πωλούν με μικρότερο κέρδος την ίδια στιγμή που, ελέω μεσαζόντων, «χρυσοπληρώνουν» τη διαδρομή μεταξύ χωραφιού ή στάβλου και του ραφιού. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι παραγωγοί να είναι διπλά ζημιωμένοι, από τη μία ως αγρότες - κτηνοτρόφοι και από την άλλη, μαζί με όλους τους πολίτες, ως καταναλωτές.Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την ίδια έρευνα, παρατηρείται δυσθεώρητη διαφορά τιμών στα δημητριακά (από 500% έως 1.550%), στα ζυμαρικά (760%), στο κρασί (750%), στο ρύζι (660%) και ακολουθεί μια σειρά προϊόντων με άνοιγμα ψαλίδας από 170% έως 530%.Tο κύριο πρόβλημα εστιάζεται στην κερδοσκοπία, τις αδιαφανείς συναλλαγές, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τον οικονομικό εκβιασμό των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης.Ως εκ τούτου, καθίσταται αναγκαία η λήψη πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να προστατευθούν οι παραγωγοί και οι καταναλωτές από φαινόμενα αισχροκέρδειας.Ενώ ήδη διαπιστώνεται ότι τα συναρμόδια υπουργεία καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί ποια επιπλέον μέτρα προτίθενται να λάβουν τα συναρμόδια Υπουργεία για τον εξορθολογισμό των τιμών των προϊόντων, την προστασία του καταναλωτή και τη μείωση της ψαλίδας των τιμών ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή.

Ο καλός Δήμαρχος από τον πρώτο χρόνο φαίνεται!


Του Θανάση Παπαμιχαήλ
1. Μην ακολουθήσετε τα βήματα του προκατόχου σας Δημάρχου. Αλλάξτε κατεύθυνση και δημιουργήστε το δικό σας προσωπικό δρόμο.
2. Ανοίξτε τα «παράθυρα» του Δήμου σας να μπει φρέσκος αέρας, φως, αισιοδοξία επιλέγοντας για συνεργάτες τους πιο άξιους και δυνατούς συνεργάτες σας για να αντέξουν στις συντεχνιακές νοοτροπίες και συστήματα διαφθοράς που κληρονομήσατε.
3. Μην περιμένετε να βρείτε ομοφωνία από τους συνεργάτες σας. Το προσωπικό συμφέρον τους διαφοροποιεί. Εσείς καλλιεργείστε ένα κλίμα ομοφωνίας.
4. Κάντε μια έρευνα αρχής και προσδοκιών. Ξεκινώντας τη θητεία σας είναι πολύ χρήσιμο να ξέρετε τους λόγους για τους οποίους σας ψήφισαν οι πολίτες και τι περιμένουν από εσάς.
5. Δείξτε ομαδικό πνεύμα από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων σας. Σεβαστείτε τη μειοψηφία του Δήμου για να σας σεβαστεί κι αυτή. Μοιράστε τις θέσεις δημοκρατικά.
6. Χρησιμοποιείστε ορκωτούς λογιστές και ελέγξτε τα οικονομικά του Δήμου που αναλάβατε. Δεν θα ήταν σωστό να χρεωθείτε τις ατασθαλίες του προηγούμενου Δημάρχου.
7. Μην ξεχνάτε τους δημοτικούς σας συμβούλους που για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν τους έχετε ενεργοποιήσει σε αξιώματα του Δήμου. Φροντίστε να τους έχετε κοντά σας, ενημερώνοντας για την κάθε σας κίνηση. Αυτοί θα σας βοηθήσουν στη θητεία σας αν τους έχετε μαζί σας.
8. Οργανώστε σωστά την επικοινωνία σας από την αρχή. Επανδρώστε το γραφείo Τύπου με έμπειρα πρόσωπα και όχι βολεύοντας γνωστούς και φίλους. Ελάτε σε επαφή με τα ΜΜΕ της περιοχής σας και καλλιεργείστε φιλικές σχέσεις.
9. Οργανώστε υπηρεσίες call center και ενημερώστε τους πολίτες για όποια είδηση θεωρείτε σημαντική. Ακόμη, χρησιμοποιείστε ειδική τηλεφωνική γραμμή για αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες.
10. Εκδώστε έντυπα άμεσης ενημέρωσης. Από την αρχή της θητείας σας εκδώστε ένα έντυπο που να φτάνει τακτικά στο σπίτι των πολιτών και να τους ενημερώνει για το έργο σας, ενώ προβάλει εσάς και την ομάδα σας. Η σταθερή παρουσία σας μέσω του εντύπου πείθει τους πολίτες ότι ενδιαφέρεστε για την ενημέρωση τους, ότι κάνετε έργο και είστε κοντά τους.
11. Διαχειριστείτε σωστά τις κρίσεις. Και επειδή σίγουρα θα αντιμετωπίσετε κρίσεις, δύσκολες καταστάσεις και διάφορα σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας, χρειάζεστε να έχετε δίπλα σας έναν πεπειραμένο, ανεξάρτητο και αμερόληπτο σύμβουλο που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες και να παρακάμψετε τα εμπόδια.

ΟΓΑ: Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής πολυτεκνικών επιδομάτων


Την αλλαγή του τρόπου πληρωμής των επιδομάτων και λοιπών παροχών που χορηγεί στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες (πολυτεκνικού επιδόματος, επιδόματος τρίτου παιδιού, πολυτεκνικού επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχής και ισόβιας σύνταξης), ανακοίνωσε ο ΟΓΑ τα οποία εφεξής θα καταβάλλονται με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που θα τηρείται στα ΕΛΤΑ, κατ΄επιλογή του επιδοματούχου.Η διαδικασία απογραφής των δικαιούχων πολυτεκνικών επιδομάτων του ΟΓΑ (άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού) για την εφαρμογή του νέου τρόπου πληρωμής των επιδομάτων θα διαρκέσει έως 31 Ιανουαρίου 2011.Ήδη, ο ΟΓΑ έχει ξεκινήσει την ταχυδρομική αποστολή προς τους επιδοματούχούς του των Απογραφικών Δελτίων και σχετικών ενημερωτικών εντύπων, μέσω των οποίων ενημερώνει για τις ενέργειες τις οποίες πρέπει να κάνει ο επιδοματούχος του Οργανισμού για την απογραφή του και την ένταξή του στο νέο σύστημα πληρωμών.Με το νέο τρόπο πληρωμής παρέχεται η δυνατότητα στους δικαιούχους να εισπράττουν τα επιδόματα τους μέσω της τράπεζας της επιλογής του ή λογαριασμού στα ΕΛ.ΤΑ.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:Αναβάθμιση του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης


«Επειδή το κράτος είναι σε τελική ανάλυση οι άνθρωποι που το υπηρετούν, γι' αυτό προχωρούμε με σταθερά βήματα στην ορθολογική αξιοποίηση, αλλά και στην ουσιαστική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης».Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης μετά τη συνάντηση που είχε με τους Ειδικούς και Γενικούς Γραμματείς όλων των υπουργείων.

Ο Κοέλο κατηγορεί το Ιράν


Ο Πάουλο Κοέλο, ο βραζιλιάνος συγγραφέας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως, κατηγόρησε χθες στο blog του το Ιράν ότι απαγόρευσε τα βιβλία του, χώρα στην οποία έχει πουλήσει έξι εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων του."Τα βιβλία μου πωλούνται στο Ιράν από το 1998, Πιστεύω ότι έχουν πωληθεί έξι εκατομμύρια αντίτυπα στη χώρα αυτή" τονίζει ο βραζιλιάνος συγγραφέας. "Τα βιβλία μου κυκλοφόρησαν επί πολλών ιρανικών κυβερνήσεων" τονίζει ο Κοέλο, ο οποίος χαρακτηρίζει την απαγόρευση "αυθαίρετη απόφαση που δεν μπορεί να οφείλεται παρά σε παρεξήγηση".Ο Κοέλο δημοσιεύει στο ιστολόγιο του επιστολή του ιρανού εκδότη του Αράς Χετζαζί που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, με την οποία τον ενημερώνει ότι τα βιβλία του "απαγορεύτηκαν με εντολή του υπουργείου πολιτισμού".Ο βραζιλιάνος συγγραφέας, ο οποίος έχει πωλήσει 65 εκατομμύρια αντίτυπα του βιβλίου του "Ο Αλχημιστής", τονίζει ότι θα μπορύσε να δημοσιεύει δωρεάν στο Ιντερνετ τα βιβλία του για τους Ιρανούς και ζήτησε από την κυβέρνηση της Βραζιλίας, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με την Τεχεράνη "ν΄αντιδράσει".Η υπουργός Πολιτισμού της Βραζιλίας Ανα ντε Χολάντα δήλωσε χθες ότι η λογοκρισία είναι "πάντα ένα θλιβερό φαινόμενο" και τόνισε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Πατριότα.

Στο 5,2% ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου


Στο 5,2%, από 4,9% που ήταν τον αμέσως προηγούμενο μήνα, αυξήθηκε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού το Δεκέμβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.Συγκεκριμένα, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του μηνός Δεκεμβρίου 2010, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2009, προκύπτει αύξηση 5,2%, έναντι αύξησης 2,6% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.Σε σύγκριση με το Νοέμβριο 2010, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,4%, έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 10 - Δεκεμβρίου 10, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 09 - Δεκεμβρίου 09, παρουσίασε αύξηση 4,7%, έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

ΟΛΜΕ: Στάσεις εργασίας στις 13 & 14 Ιανουαρίου


Στάσεις εργασίας έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ για τη διευκόλυνση συμμετοχής των εκπαιδευτικών στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 13 και 14 Ιανουαρίου.Ειδικότερα, για την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου έχουν κηρυχθεί δύο 3ωρες στάσεις εργασίας (11.00 έως 14.00 και 14.00 έως 17.00) με αφορμή το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα (Προπύλαια στις 12.30).Την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν 2ωρες στάσεις εργασίας (12.00 έως 14.00 και 14.00 έως 16.00) για τις παραστάσεις διαμαρτυρίας με αφορμή τις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όλης της χώρας (Στην Αττική η κινητοποίηση θα γίνει στις 13.00, Τσόχα 15 - 17).Κύρια αιτήματα είναι να μην περικοπούν οι δαπάνες για την παιδεία και να δοθεί άμεσα το 5% των δαπανών. Παράλληλα, οι καθηγητές ζητούν ακύρωση του Μνημονίου και των μέτρων του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Eπιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα


Περαιτέρω υποχώρηση σημειώνει τον Δεκέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα και διαμορφώνεται στις 65,6 μονάδες (από 67,3), σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών ερευνών (ΙΟΒΕ). Η εικόνα πάντως στους επιμέρους τομείς της οικονομίας είναι μικτή: στη Βιομηχανία ο σχετικός δείκτης υποχωρεί ενώ στις Υπηρεσίες και το Λιανικό Εμπόριο, το κλίμα βελτιώνεται.Στις Κατασκευές από την άλλη πλευρά, σημειώνεται έντονη πτώση, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη αγγίζει νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ. Η γενικευμένη δυσαρέσκεια για την πορεία της οικονομίας διατηρείται, αν και φαίνεται στο τέλος του έτους να επηρεάζει περισσότερο την πλευρά της ζήτησης.Έτσι οι επιπτώσεις της κρίσης, η διαδικασία προσαρμογής στα νέα οικονομικά δεδομένα που αυτή επιφέρει, αλλά κυρίως ο φόβος για την εξάπλωση της ανεργίας οδηγεί σε εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις τους Έλληνες καταναλωτές. Ταυτόχρονα δεν έχει περιοριστεί η ανασφάλεια σχετικά με την ανάγκη για επιπρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ δεν φαίνεται να δημιουργείται ακόμα η πεποίθηση ότι η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων μπορεί να επιτρέψει σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας εντός του 2011. Αναλυτικότερα:- στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής επιδεινώνονται, ενώ αντίθετα οι αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών βελτιώνονται. Τέλος, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Πέρα απ' τη χρεοκοπία...


Από το Μαρικάκι
Mε μεγάλη ταχύτητα κινείται η κρίση στην ευρωζώνη αφού οι «γιατροί χωρίς σύνορα» του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, μετά τη χάρη μας και την Ιρλανδία είναι έτοιμοι να προσγειωθούν στην Πορτογαλία για ένα ακόμη – με το στανιό – «φιλί της ζωής», στην πραγματικότητα φιλί του βρυκόλακα. Ακολούθως, το πρόγραμμα έχει Ισπανία κι εκεί τα πράγματα ζορίζουν καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι το μη περαιτέρω για την ευρωζώνη, ο κόμπος στο χτένι, η κατάρρευση του ευρώ.Στο μεταξύ, στο εθνικό αναμορφωτήριο που διοικεί ο σωτήρας Γιώργος Παπανδρέου η κοινωνία μόλις ανοίγει το βηματισμό των αντιστάσεών της απέναντι στην αρρωστημένη θεραπεία που της χορηγείται, τώρα αρχίζει και ανεβάζει ταχύτητες, αν και δεν είναι βέβαιο ότι αυτές δεν έχουν μπρος –πίσω, παρόλο που η χώρα συνολικά κινείται προς τη χρεοκοπία με την ταχύτητα του φωτός. Η Κερατέα, οι επιτροπές αγώνα κατά των διοδίων των οποίων ο αγώνας αποκτά όλο και μεγαλύτερη εμβέλεια, οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, οι εκπαιδευτικοί, οι αγρότες, όλοι όσοι στοχοποιήθηκαν ή στοχοποιούνται με ύβρεις και γενναίες περικοπές εισοδημάτων και δικαιωμάτων και ξεσηκώνονται μέσα από τις παραδοσιακές συνδικαλιστικές δομές εκπροσώπησής τους, ή μέσα από επιτροπές, πρωτοβουλίες και συντονιστικά παράγουν την ελπίδα ότι στα σπλάχνα τους φέρουν τη σπίθα που θα συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους την ώρα που παλεύουν με την όλο και πιο ξεβολεμένη και ξεχαρβαλωμένη καθημερινότητά τους.Μπορεί βέβαια οι όποιες αντιστάσεις γεννιούνται τελικώς να αποδειχθεί ότι δε φέρουν καμία σπίθα, δεν γεννούν αλυσιδωτές εκρήξεις. Αλλά ότι φέρουν σπόρους μιας πιο στέρεης συνειδητοποίησης, σπόρους που θα πιάσουν ρίζες και στη συνέχεια θα δώσουν καρπούς οργανωμένης δράσης εκεί που υπάρχει άμεση ανάγκη και δεν διακυβεύεται απλώς η τιμή των όπλων, ακόμα κι όταν οι ταχύτητες με τις οποίες τρέχουν οι διάφορες χρεοκοπίες στην περιφέρεια και το κέντρο της Ευρώπης προκαλέσουν την ταυτόχρονη πρόσκρουση και τελειωτική συντριβή των οικονομιών τους, μαζί και (πρώτα) της δικιάς μας...

topontiki

Στο 4,9% το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων


Στο 4,9% διαμορφώθηκε τελικώς το επιτόκιο στη δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων γραμματίων που πραγματοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών. Το Ελληνικό Δημόσιο από την συγκεκριμένη εκδοση θα αντλήσει 1,95 δισ.ευρώ. Η συμμετοχή των επενδυτών στην δημοπρασία ήταν ικανοποιητική με αποτέλεσμα το προς δημοπράτηση ποσό (1,5 δισ.ευρώ) να καλυφθεί 3,4 φορές. Το επιτόκιο στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία ήταν 4,82%.Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Υπουργείο Οικονομικών θα δώσει τη δυνατότητα σε ιδιώτες αποταμιευτές να προμηθευτούν τα έντοκα γραμμάτια με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα διακρατήσουν μέχρι τη λήξη τους.

Η επανάσταση του τζάμπα

Tου Πασχου Μανδραβελη

Aντε να καταλάβουμε γιατί οι οδηγοί αρνούνται να πληρώσουν διόδια στην εθνική οδό Αθηνών - Πατρών. Λένε ότι το οδόστρωμα είναι χάλια και τα δύο ή τρία ευρώ που πληρώνουν δεν αντιστοιχούν στις υπηρεσίες που προσφέρει ο συγκεκριμένος δρόμος. Aντε και μια πιο αριστερή λογική, να καταλάβουμε γιατί οι οδηγοί αρνούνται να πληρώσουν διόδια και στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Εκεί ο δρόμος είναι καλός, αλλά τον εκμεταλλεύονται ιδιώτες, αφού ο κ. Γιώργος Σουφλιάς είχε τη φαεινή ιδέα να πληρώνουν οι χρήστες ενός δρόμου την κατασκευή ενός άλλου δρόμου τον οποίο ίσως να μη χρησιμοποιούσαν ποτέ (και όπως πάνε τα πράγματα, ίσως να μη γίνει και ποτέ).Στην Εγνατία, όμως, γιατί ξεκίνησε το κίνημα κατά των διοδίων; Εκεί ο δρόμος είναι καλός και κρατικός. Τον χρησιμοποίησαν δωρεάν Eλληνες και ξένοι επί μία πενταετία και τώρα (που έστω αργά ήρθε ο λογαριασμός της συντήρησης) οι επαναστάτες του τζάμπα άρχισαν να σηκώνουν τις μπάρες.Το επιχείρημα που κυκλοφορεί είναι ότι οι Eλληνες πολίτες έφτιαξαν αυτούς τους δρόμους με τους φόρους τους και γι’ αυτό δικαιούνται τζάμπα διέλευση. Να συμφωνήσουμε κατά 50% (η άλλη μισή χρηματοδότηση ήταν από τα ευρωπαϊκά Ταμεία), αλλά μπαίνει ένα ερώτημα: Τα 60 εκατομμύρια που κοστίζει η συντήρηση για να παραμένει ο δρόμος καλός ποιος θα τα πληρώνει; Ο μπαρμπα-Μήτσος από τους Γαργαλιάνους, που δεν έχει δει την Εγνατία ούτε ζωγραφιστή; Ή μήπως να τα δανειστούμε ώστε ο Πάγκαλος του μέλλοντος δικαίως σε πενήντα χρόνια να πει «αυτά τα τρία δισ. μαζί τα φάγαμε»;Η επανάσταση του τζάμπα, όμως, δεν περιορίζεται στα διόδια. Και δεν έχει μόνο σόου σαν αυτό που έστησε ο ηθοποιός κι εσχάτως δήμαρχος Στυλίδας κ. Απόστολος Γκλέτσος. Κάποιος πολιτευτής της Κέρκυρας καλεί τον λαό να μην πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας. Μέτρησε –ένας Θεός ξέρει πώς– ότι «οι δρόμοι της Κέρκυρας είναι, στο 90%, άθλιοι» και κοστολόγησε τις υπηρεσίες τους στο ένα ευρώ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τον Δεκέμβριο τόνιζε: «Δεν θα πληρώσω το ζητούμενο από το κράτος ποσό για τέλη κυκλοφορίας, αφού το ίδιο παραβίασε τον ανταποδοτικό τους χαραχτήρα και κάθε χρόνο μας κλέβει και μας υποβαθμίζει. Eνας από τους 10 λόγους που κάθε χρόνο μειώνεται ο τουρισμός μας είναι το άθλιο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο! Θα καταβάλω στο Ταμείο Παρακαταθηκών ΕΝΑ (1) ευρώ, γιατί τόσο αξίζουν οι άθλιοι δρόμοι της Κέρκυρας. Oπως και πέρυσι. Oπως τα τελευταία τρία χρόνια... Σας καλώ να πράξετε το ίδιο και να συμμετάσχετε σε αυτήν την προσπάθεια ανατροπής αυτού του σάπιου συστήματος. Εάν κι εφ’ όσον ανάλγητοι κρατικοί αξιωματούχοι ή αστυνομικοί επιβάλουν κυρώσεις, τότε θα προσβάλουμε τις διοικητικές πράξεις τους στα Δικαστήρια και ξαναδεσμεύομαι ότι το όλο κόστος θα επιβαρύνει εμένα, αφού ως δικηγόρος θα κάνω δωρεάν την υπεράσπιση. Τα τελευταία δύο χρόνια, πάντως, δεν χρειάστηκε!».Προσοδοφόρα η επανάσταση του τοπικού πολιτευτή, αλλά όλα τα λεφτά βρίσκονται στο κλείσιμο του ματιού που κάνει με την ακροτελεύτια φράση: «Τα τελευταία δύο χρόνια, πάντως, δεν χρειάστηκε!». Eτσι αποδίδουν οι επαναστάσεις του τζάμπα. Oταν οι αρχές (στην περίπτωσή μας η Τροχαία) κάνουν τα στραβά μάτια στην παρανομία.

kathimerini

Σε ποιους χαρίζει λεφτά η κυβέρνηση;


Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Δύσκολη μέρα σήμερα. Κορύφωση πολλών συνεχόμενων δύσκολων ημερών – όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της Ευρωζώνης. Οι αφεντιές μας βγαίνουν στο παζάρι για να δανειστούν 1,5 δισ. ευρώ, εν μέσω πολλών δυσμενών παραγόντων. Βασικότερος όλων το ότι για τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια έχει από προηγούμενες δημοπρασίες διαμορφωθεί ένα πολύ υψηλό επιτόκιο.Στην τελευταία έκδοση του Νοεμβρίου (με σπρεντ δεκαετών ομολόγων τότε στις 900 μονάδες) το επιτόκιο ήταν 4,82%. Τώρα, με χθεσινό σπρεντ στις 994 μονάδες, σχεδόν όλοι προεξοφλούσαν χθες ότι το επιτόκιο των εξαμηνιαίων που θα μας σκάσει στο κεφάλι πολύ δύσκολα θα είναι κάτω από το... «ευκταίο» 5%. Επειδή όμως αυτό θα το ξέρετε ελάχιστες ώρες μετά τη δημοσίευση αυτού του κειμένου, ας επικεντρωθούμε σε κάποια άλλα πραγματάκια, ίσως πολύ σημαντικότερα.Ο δανεισμός της Ελλάδας κατ’ αρχάς έχει εξελιχθεί σε ένα πρώτου μεγέθους σκάνδαλο. Υποτίθεται ότι προσφύγαμε στον μηχανισμό «στήριξης» επειδή ήταν φθηνότερος από το επιτόκιο του 7% που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο.

Γιατί το επιτόκιό μας ήταν τόσο υψηλό; Επειδή – κι αυτό πλέον το λένε όλα τα ΜΜΕ της υφηλίου και όλοι οι αναλυτές του κόσμου – η ελληνική κυβέρνηση, με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό της, βγήκε να φωνάξει στον πλανήτη ολόκληρο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έχει πει ψέματα για το έλλειμμα, ότι χρεοκοπούμε και, επιπλέον, είμαστε μια βαθύτατα διεφθαρμένη χώρα. Σημειωτέον ότι την τελευταία – προ Γεωργίου Παπανδρέου – διετία η Ελλάδα δανειζόταν με 4,7%!Όπως μάλιστα λένε και γράφουν όλοι σήμερα, αυτή η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η αρχή όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η οποία κυριολεκτικά ξετινάζει την Ευρωζώνη οδηγώντας την στο χείλος της καταστροφής.

Μηχανισμός καταστροφής

Ας πούμε λοιπόν ότι η προσφυγή στον μηχανισμό αυτόν έγινε για να προστατευθούμε από τα υψηλά εκείνα επιτόκια του 7%. Ποιος και πώς μπορεί να δικαιολογήσει το ότι η Ελλάδα διευρύνει συνεχώς το χρέος της – πιάνοντας σχεδόν από τώρα τα ποσοστά επί του ΑΕΠ που το Μνημόνιο προέβλεπε ότι θα πιάσουμε προς το τέλος της δανειακής σύμβασης;

1. Δεδομένο πρώτο: Με βάση το 4,82% του Νοεμβρίου για τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια και το αναμενόμενο αυξημένο επιτόκιο, θα βρεθούμε στην περιοχή του 10% (αν δεν σπάσουμε και αυτό το φράγμα) σε ετήσια βάση. Με αυτούς τους όρους πάμε να δανειστούμε το 1,5 δισ. ευρώ σήμερα, τα οποία ίσως φτάσουν στα 2,4 δισ. αν το επιτόκιο θεωρηθεί «αξιοπρεπές» και γίνουν αποδεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές.

2. Δεδομένο δεύτερο: Με βάση το 4,10% με το οποίο δανειστήκαμε μέσω τρίμηνων εντόκων γραμματίων τον Νοέμβριο, πάμε την επόμενη εβδομάδα, στις 18.1, να ξαναδανειστούμε περιμένοντας ότι, σε ημέρες ασφυκτικής πίεσης προς όλες τις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης, λογικά θα ξαναφτάσουμε ή θα ξεπεράσουμε το 4,10%.Με απλά λόγια, σε ετήσια βάση μιλάμε για επιτόκιο από 16% και πάνω. Υπερδιπλάσιο του 7% των δεκαετών ομολόγων, εξ αιτίας του οποίου προσφύγαμε στον μηχανισμό «στήριξης», ο οποίος με τη σειρά του μας δανείζει με 5,2% ετησίως. Δηλαδή, με τη μέθοδο των βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων, δανειζόμαστε με ετήσιο επιτόκιο κατά πολύ υψηλότερο ακόμη και του μηχανισμού στήριξης.

3. Δεδομένο τρίτο: Για το 2011 οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας φτάνουν τα 92 δισ. ευρώ. Απ’ αυτά η τρόικα θα δώσει ακριβώς τα μισά. Με άλλα λόγια θα αναζητούμε, πέραν του μηχανισμού, άλλα 46 δισ. Από αυτά, τα μισά περίπου θα βρεθούν από βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Άλλα τόσα και κάτι παραπάνω δεν διευκρινίζεται από πού θα βρεθούν!Τι καταλαβαίνουμε απ’ όλα αυτά; Ότι σε καμιά περίπτωση ο μηχανισμός «στήριξης» δεν συγκράτησε τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας. Αντιθέτως τα τίναξε στα ουράνια.

Σκάνδαλο ο ελληνικός δανεισμός!

Σε αυτό το δυσμενέστατο κλίμα για την Ελλάδα, έχουμε αυτές τις μέρες μια τεράστια επίθεση των «αγορών» στα επιτόκια δανεισμού όλων των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης, με συνεχή διεύρυνση των σπρεντ της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας – ειδικά η τελευταία πιέζεται αφόρητα να ενταχθεί στον μηχανισμό «στήριξης».Παράλληλα πιέζεται το Βέλγιο, ενώ στη διεθνή συζήτηση περιλαμβάνονται πια η Ιταλία και η Γαλλία – για την τελευταία μάλιστα ανάλυση της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung την περασμένη Πέμπτη είχε τον εύγλωττο τίτλο: «Όχι καλύτερη από την Ελλάδα – σε αξιοθρήνητη κατάσταση η γαλλική οικονομία».Δύο μέρες πριν, δημοσιευόταν η δήλωση του Άντριου Μπόσομγουορθ, διαχειριστή κεφαλαίων της Pimco, της εταιρείας που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο fund ομολόγων στον κόσμο, στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ότι το «μαγαζί» του σταμάτησε να αγοράζει τα ομόλογα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Είπε χαρακτηριστικά:«Λόγω του αυξημένου πιστωτικού κινδύνου των τριών χωρών – Πορτογαλίας, Ελλάδας, Ιρλανδίας – δεν βάζουμε άλλα χρήματα εκεί, έχουμε αποσύρει τα περισσότερα χρήματα. (...) Επίσης δεν επενδύουμε νέο χρήμα σε χώρες με ρίσκο μετάδοσης της κρίσης, έστω και εάν είναι αξιόχρεες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Τηρούμε αξιοσημείωτες θέσεις underweight».

Τις τελευταίες μέρες η ιαπωνική τράπεζα Nomura, από τους μεγάλους διεθνείς παίκτες, προειδοποίησε τους πελάτες της για επιδείνωση της κατάστασης στις αγορές της περιφέρειας (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία), με διεύρυνση των σπρεντ τούς μήνες που πρέπει να καταβάλουν τα μαλλιοκέφαλά τους για την εξυπηρέτηση των χρεών τους.Να σημειωθεί επίσης ότι στις αγορές τα ελληνικά ομόλογα τα ξεφορτώνεται όποιος προλάβει. Κυριολεκτικά!Ερώτημα: Αν οι μεγάλοι επενδυτές έχουν ήδη αποσυρθεί από την αγορά ελληνικών – και άλλων... – τίτλων, τότε ποιος έχει απομείνει για να αγοράζει; Ποιοι καρπώνονται τα τεράστια επιτόκια, και μάλιστα για τεράστια ποσά, του ελληνικού βραχυπρόθεσμου δανεισμού;

1. Απάντηση πρώτη: Αν οι διεθνείς μεγάλοι παίκτες έχουν αποσυρθεί από την αγορά ελληνικών ομολόγων – των οποίων τις τιμές οι ίδιοι εξωθούν σε δυσθεώρητα ύψη – αλλά τρέχουν να αγοράσουν σωρηδόν τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα γραμμάτια με τρελά επιτόκια, τότε στην πλάτη της Ελλάδας έχει στηθεί ένα απίστευτο διεθνές κερδοσκοπικό πάρτι. Δεδομένου μάλιστα ότι οι φετινές προβλέψεις για βραχυπρόθεσμο δανεισμό ισούνται με το ένα τέταρτο του συνολικού δανεισμού της Ελλάδας, τότε μιλάμε για κερδοσκοπικό παροξυσμό, ο οποίος εξελίσσεται όχι μόνο με την ανοχή, αλλά και με τη συνενοχή της κυβέρνησης.

2. Απάντηση δεύτερη: Αν οι διεθνείς δανειστές βρίσκονται εκτός «κόλπου» όχι μόνο στην αγορά ομολόγων, αλλά και στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό, τότε αυτός είναι ένα προνομιακό πεδίο για εγχώριους κερδοσκόπους. Ποιοι είναι αυτοί; Ποιους πριμοδοτεί η κυβέρνηση με το σύνολο των επιλογών της από το περασμένο φθινόπωρο και ύστερα – αλλά κυρίως τη φετινή χρονιά;

Η... αχτένιστη και η χρεοκοπία

Όλο το παραπάνω χάλι περιγράφει τρία πράγματα:

● Το λάθος (ή μήπως τη σκοπιμότητα;) της εισόδου σε έναν μηχανισμό ο οποίος υποτίθεται ότι εξασφαλίζει τους μισθούς και τις συντάξεις την ώρα ακριβώς που όχι μόνο τους εξαφανίζει, αλλά και ούτε ένα ευρώ από τον δανεισμό αυτού του μηχανισμού δεν πηγαίνει στην πληρωμή τους. Όλα πάνε στους δανειστές μας, με αποτέλεσμα μάλιστα την ταχύτατη αύξηση του χρέους, για την καταπολέμηση του οποίου (επίσης...) μπήκαμε στον εν λόγω μηχανισμό.

● Τη διαρκή πριμοδότηση της πιο αισχρής κερδοσκοπίας εις βάρος της Ελλάδας και του (συγγνώμη για την «απαγορευμένη» λέξη...) λαού της, με επιλογές για τις οποίες κάποιοι θα πρέπει να απολογηθούν και να λογοδοτήσουν, αν και όταν επιτέλους λειτουργήσει αυτή η πολύπαθη και υπό νταβατζήδικο περιορισμό δημοκρατία μας.

● Το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο οδηγούν όλα τα παραπάνω, τα οποία έχουν αναπόδραστη κατάληξη μια μορφή χρεοκοπίας.

Ειδικά γι’ αυτό το τελευταίο ας θυμίσουμε ότι η Ευρώπη έχει ήδη αποφασίσει τη δημιουργία μηχανισμού (ελεγχόμενης από τους δανειστές) χρεοκοπίας όσων χωρών αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, ο οποίος θα λειτουργήσει, υποτίθεται, από τα μέσα του 2013. Όταν θα λήγει η ελληνική δανειακή σύμβαση για τα 110 δισ. ευρώ, αν εν τω μεταξύ δεν έχει υπάρξει επιμήκυνσή της με νέα επιτοκιακή επιβάρυνση.Τι νόημα όμως είχε, σ’ αυτήν την περίπτωση, μια παράξενη... «διαβεβαίωση» της υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ;Η συμπαθής και στυλάτη ώριμη κυρία, λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή της στο BBC, εμφανώς... αχτένιστη και μάλλον συνοφρυωμένη, είπε τρία πράγματα:

Απέκλεισε κατηγορηματικά την έξοδο της Ελλάδας ή άλλης χώρας από την ευρωζώνη.

Επανέλαβε ότι δεν «παίζει» η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για να μην πληγεί η αξιοπιστία της Ευρώπης.

Προσδιόρισε ως όριο, έως το οποίο δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους καμιάς χώρας της Ευρωζώνης, το τέλος του 2011.

Από τη μια πρόκειται για επιβεβαίωση του ενδεχομένου αναδιάρθρωσης (ελεγχόμενης πτώχευσης) και της Ελλάδας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Πρώτη υποχώρηση σε σχέση με την κυρίαρχη ευρωπαϊκή ρητορική.Από την άλλη δεν βάζει όριο την έναρξη του ευρωπαϊκού μηχανισμού πτωχεύσεων το 2013, αλλά το τέλος του 2011, ενάμιση ολόκληρο χρόνο νωρίτερα. Τι γνωρίζει λοιπόν η επιμελώς ατημέλητη Γαλλίδα; Ίσως αυτά που η ελληνική κυβέρνηση αποκρύπτει... επιμελώς. Σε κάθε περίπτωση πάντως ομολογεί αυτό που εδώ και μήνες ισχυριζόμαστε: ότι το ενδεχόμενο πτώχευσης δεν συσχετίζεται κατ’ ανάγκην με το θεσμικό πλαίσιο μιας Ευρώπης η οποία αποτελεί τον αδύναμο κρίκο σε μια σαρωτική παγκόσμια κρίση...Όπως άλλωστε θυμάστε – και στην Ελλάδα το έλεγαν έως την ύστατη ώρα ακόμη και αριστεροί! – το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να μπει στη ζώνη του ευρώ. Κι αν όμως έμπαινε, δεν θα είχε κυρίαρχο ρόλο. Τώρα κυριαρχεί στην Ευρωζώνη.Αργότερα βομβαρδιστήκαμε – ακόμη και από αριστερούς! – με τη... «βεβαιότητα» ότι στην Ευρωζώνη δεν είναι δυνατές οι πτωχεύσεις. Οι οποίες όμως αποφασίστηκαν από την ίδια την Ευρωζώνη.Τώρα μας λένε οι ίδιοι οι ευρωκράτες ότι καμιά πτώχευση δεν θα γίνει πριν από το τέλος του 2011, καταστρατηγώντας βάναυσα το χρονικό ορόσημο έναρξης του δικού τους μηχανισμού, που είναι το 2013. Τυχαίο; Δεν νομίζω...

topontiki

Ο ενεργειακός καταστατικός χάρτης της Ηπείρου είναι πρωτίστως έργο των τοπικών κοινωνιών και όχι του “Κερδώου Ερμή” και της ΔΕΠΑ!


Όταν πριν δυόμιση χρόνια (10-8-2008) οι Οικολόγοι Πράσινοι παρεβρέθηκαν στο δημοψήφισμα της Κοινότητας Πέρδικας, όπου η τοπική κοινωνία ορθώς εξέφραζε με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο, το δικαίωμα της αντίθεσής της στην υποβάθμιση που επιχειρεί η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) με την εγκατάσταση του εργοστασίου Συμπίεσης και Μέτρησης Φυσικού Αερίου ακρωτηριάζοντας κάθε τουριστική προοπτική και συνέχεια, κανείς δεν προοιώνιζε τότε ότι το πρόβλημα θα εκλάμβανε ευρύτερες διαστάσεις με αλυσιδωτές παρενέργειες στο φυσικό περιβάλλον και στο χερσαίο Ηπειρωτικό τοπίο. Ο αγωγός Τράνζιτ φυσικού αερίου που αποτελεί το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδος (Κομοτηνής) -Ιταλίας (Οτράντο) μήκος 800 χλμ (200 χλμ. υποθαλάσσιο) κοινοπραξία μεταξύ ΔΕΠΑ και Ιταλικής Edison και (600 χλμ. χερσαίο υπό κατασκευή από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου-ΔΕΣΦΑ “θυγατρική” εταιρία της ΔΕΠΑ) έχει αξιολογηθεί από την Ε.Ε. ως έργο Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος γιατί αποτελεί νέα οδό τροφοδοσίας του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος φυσικού αερίου που θ’ αυξήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά αερίου. Το έργο συμπεριλαμβάνεται στις υποδομές Νοτίου διαδρόμου από τους πόρους Ευρωπαϊκού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης στον τομέα ενέργειας (EEPR) με συγχρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων ευρώ και 45 εκατομμυρίων ευρώ (ο αγωγός Ελλάδος-Βουλγαρίας). Μέσα σ’ αυτό το ραγδαία διαμορφωμένο διεθνές ενεργειακό περιβάλλον με “παίκτες” όπως η ΤΑΡ και η Ναμπούκο τα πράγματα θα καταστούν εξαιρετικά πιεστικά υπό το βάρος υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων της χώρας, σε βαθμό που το φυσικό αέριο της Κασπίας και του Αζερμπαϊτζάν ν’ αποτελέσει την ύλη για τον “εξαερισμό” τοπικών τουριστικών περιοχών, προστατευμένων περιοχών, και πολύτιμων οικοσυστημάτων. Μελέτη προϋπολογισμού 6.230.000 € με 50% χρηματοδότηση από τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας θα έπρεπε να σέβεται τουλάχιστον τις τοπικές αξίες!Γίνονται πλέον αντιληπτά τα περί επινόησης και επίκλησης του Fast Track του κου Παμπούκη από τους αγοραίους υποβολείς για την επίτευξη των αγοραίων των σκοπών.Τα υπολογιστικά αυτά οικονομικά μοντέλα (145 εκατ. ευρώ) η ενίσχυση των χώρων ελλιμενισμού, η αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας εκτός της Ρεβυθούσας, οι μονάδες τέρμιναλ LNG (Liquefied Natural Gas) που εγκυμονούν τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους (αίτηση Ομίλου Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη), η ΔΕΠΑ που οδεύει για ιδιωτικοποίηση και από δημόσια επιχείρηση μεταβάλλεται σε διεθνή παράγοντα αερίου, ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει για τον διαγωνισμό και την δημιουργία υπογείων αποθηκών φυσικού αερίου Καβάλας για το ποια κοινοπραξία θα ελέγχει το 51% στο διαχειριστικό έλεγχο η ΔΕΠΑ ή η θυγατρική της ΔΕΣΦΑ ή η Ενεργειακή Αιγαίου, καταδεικνύουν το μέγεθος του κινδύνου κάμψης κάθε αντίστασης. Ενδιαφέρον έχουν τα λόγια του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΠΑ Χάρη Σαχίνη για τον ιδιαίτερο ρόλο του φυσικού αερίου και τον στρατηγικό σχεδιασμό τους απέναντι στην μικρή διείσδυση των ΑΠΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω της κρίσης της ευρωζώνης και του κόστους των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).Για την υλοποίηση του ενεργειακού ρόλου της χώρας η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ζήτησε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να δοθεί προτεραιότητα στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών ακόμη και αν χρειαστούν παρεκκλίσεις ή ακόμη και αλλαγές περιβαλλοντικών όρων μεταξύ των οποίων αποχαρακτηρισμοί δασών, αλλαγές χρήσεων γης, αδειοδότηση υποσταθμών κ.ά.!Η δημαγωγική εκμετάλλευση των δυσμενών οικονομικών συνεπειών από την κρίση που βιώνει η χώρα δεν πρέπει να καταλύσουν ένα κράτος Δικαίου. Κατανοούμε την ανάγκη μεγάλων επενδύσεων αλλά πάντα με διαφάνεια, επιστημονικό και περιβαλλοντικό έλεγχο.Το Νομοσχέδιο (Επιτάχυνση της υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων) που υποστηρίχθηκε στην ολομέλεια της Βουλής και από τοπικούς πολιτικούς αντιπροσώπους πρέπει να απορριφθεί ως αντισυνταγματικό από την Ελληνική Βουλή και εν αδρανεία αυτής να κηρυχθεί αντισυνταγματικό από τα Δικαστήρια (Μιχ. Δεκλερής, Τέως Πρόεδρος Ε΄ Τμήματος ΣτΕ).Η συνεισφορά της περιοχής μας στο ελληνικό φυσικό κεφάλαιο είναι τεράστια (Διεθνείς Συμβάσεις κ.ά.) και σαν χώροι Παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος και αξίας. Στο Ανατολικό Ζαγόρι (περνά εντός Εθνικού Πάρκος Βόρειας Πίνδου όπου βάση της ΚΥΑ απαγορεύονται έργα αυτής της κλίμακας) και στην Κωστάνιανη Δωδώνης (ένεκα της διέλευσης του αγωγού υπάρχει κατάφορη αλλοίωση τοπίου) στον χορό μπαίνει και το Μέτσοβο και η πόλη των Ιωαννίνων όπου ο αγωγός προσγειώνεται κυριολεκτικά στην όχθη της Λίμνης, εντός της περιοχής Natura μεταξύ Μονής Ντουραχάνης και του Οικισμού των Λογγάδων.Μέχρι πρότινος δεν είχαμε αντιληφθεί το μέγεθος του ζητήματος όμως μετά την έγκριση προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το ΥΠΕΚΑ, το τοπίο άρχισε να γίνεται ζοφερό.Το πέρασμα των αρτηριών εγκάρσια μέσα από ευαίσθητα οικοσυστήματα, η οπτική μόλυνση και η αίσθηση βιομηχανοποίησης δεν συνάδουν με τον πολιτισμό, το περιβάλλον και το προφίλ αυτής της περιοχής.Ο ενεργειακός καταστατικός χάρτης της περιοχής είναι πρωτίστως έργο των τοπικών κοινωνιών και όχι του “Κερδώου Ερμή” και των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων τύπου ΔΕΠΑ!Πρέπει λοιπόν να υπάρξει ένα ευρύ πλαίσιο διαβούλευσης σε Περιφερειακό επίπεδο όπου θα κληθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις αλλά και οι πολίτες. Το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο ίσως αποτελέσει την απαρχή ενός Πανηπειρωτικού μετώπου αγώνα για τον τόπο που κληρονομήσαμε.


Τοπική Κίνηση
Οικολόγων Πράσινων Ηπείρου

Σύσκεψη των δημάρχων του Νομού Ιωαννίνων,μετά από πρωτοβουλία του Φ.Φίλιου


Συνάντηση όλων των Δημάρχων του Νομού Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στις δώδεκα το μεσημέρι, στο γραφείο Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων. Η συνάντηση γίνεται ύστερα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου και με στόχο να ανοίξει μία νέα σελίδα συνεργασίας, στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.«Θεωρώ ότι όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού, με την έναρξη της λειτουργίας του Καλλικράτη, πρέπει να έχουμε μία πρώτη συνάντηση εργασίας, προκειμένου να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για κοινά θέματα των Δήμων μας», σημειώνεται στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Φίλιος προς τους υπόλοιπους δημάρχους του Νομού Ιωαννίνων.Στην συνάντηση έχουν κληθεί και θα παραστούν οι δήμαρχοι Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης, Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης, Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας, Μετσόβου Νίκος Τσομπίκος και Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.Τα θέματα τα οποία θα αναπτυχθούν στην συνάντηση αφορούν στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της διαχείρισης των απορριμμάτων, των συγκοινωνιών και του τουρισμού.

Συνελήφθησαν δύο υπάλληλοι security για υπόθαλψη του δράστη της επίθεσης στον Πολυχρόνη Βεζυρίδη!!!

Ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται

Η επίθεση οπαδού του ΠΑΣ Γιάννενα στον τερματοφύλακα του ΟΦΗ Πολυχρόνη Βεζυρίδη στη λήξη του πρώτου ημιχρόνου στιγμάτησε την αναμέτρηση στους Ζωσιμάδες που διακόπηκε από το διαιτητή Λαμπρόπουλο για μία ώρα.Μετά την επίθεση που δέχτηκε ο Δραμινός γκολκίπερ και ενώ το σκορ ήταν ήδη 1-0, παρενέβη ο Μερτίν και απώθησε τον οπαδό, ενώ διαπληκτίστηκε με τον Ντε Βιτσέντι με αποτέλεμα ο αμυντικός της κρητικής ομάδας μετά την επανέναρξη του αγώνα να αποβληθεί. Ο "φίλαθλος" κατάφερε τελικά να ανέβει στην κερκίδα με την βοήθεια των υπαλλήλων της εταιρείας security!!!Οι σεκιουριτάδες,ηλικίας 35 και 37 αντίστοιχα,συνελήφθησαν από την αστυνομία και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για υπόθαλψη του δράστη.Οι συλληφθέντες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Ιωαννίνων.Ο δράστης έχει αναγνωρισθεί και αναζητείται, προκειμένου να συλληφθεί στα όρια του αυτοφώρου.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΒΕΖΥΡΙΔΗ

pas ofi 1-0 filathos mesa sto gipedo
Ανέβηκε από spapas. - Ανακαλύψτε τα πιο καινούρια και καλύτερα αθλητικά βίντεο.

Ψάχνουν για κύκλωμα εμπορίας οργάνων μετά την σύλληψη μελών κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων!

Επιχείρησαν να μεταφέρουν με ιδιωτική πτήση Αφγανούς λαθρομετανάστες από τα Γιάννενα στη Ρώμη

Στα ίχνη πολυεθνικού κυκλώματος, που εμπορεύεται ανθρώπινα όργανα, βρίσκονται οι αρχές μετά τη σύλληψη 5 Αφγανών στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, λίγο πριν πετάξουν με αεροταξί για Ιταλία.Ειδικότερα, βραδινές ώρες χθες συνελήφθησαν στον Κρατικό Αερολιμένα Ιωαννίνων, από Αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, μία (1) 19χρονη αλλοδαπή, μαροκινής καταγωγής και ιταλικής υπηκοότητας, υπάλληλος ταξιδιωτικού γραφείου με έδρα το Παρίσι, η οποία ενεργούσε ως ενδιάμεσος διακινητής για μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών στο εξωτερικό.Επιπλέον, συνελήφθησαν στο χώρο αναχωρήσεων του Αερολιμένα πέντε (5) αλλοδαποί, υπήκοοι Αφγανιστάν (δύο ζευγάρια κι ένας ανήλικος), οι οποίοι με πλαστές ταυτότητες Δανικών Αρχών, σε συνεργασία με την προαναφερόμενη υπάλληλο του τουριστικού γραφείου, είχαν προγραμματίσει να ταξιδεύσουν από τη χώρα μας με ιδιωτικό αεροσκάφος και τελικό προορισμό την Ιταλία.Από την προανάκριση προέκυψε ότι η ανωτέρω Ιταλίδα είχε αφιχθεί αεροπορικώς την 4-1-2011 από το Μιλάνο στην Αθήνα, μαζί με 19χρονη Μαροκινή, συνεργάτιδά της, υπάλληλο επίσης του ίδιου ταξιδιωτικού γραφείου, η οποία συνελήφθη την 07-01-2011 στο αεροδρόμιο της Καβάλας, για παρόμοια περίπτωση απόπειρας διακίνησης μεταναστών.Η Ιταλίδα υπήκοος παρέλαβε από Αθήνα τους πέντε Αφγανούς υπηκόους και με υπεραστικό λεωφορείο του ΚΤΕΛ αφίχθησαν στα Ιωάννινα, προκειμένου όλοι μαζί να αναχωρήσουν με ιδιωτικό αεροσκάφος για τη Ρώμη της Ιταλίας.Το αεροσκάφος, οκτώ θέσεων με δύο Ιταλούς πιλότους ,είχε αναχωρήσει από Μιλάνο Ιταλίας και προσγειώθηκε την 19.30΄ ώρα χθες στον Αερολιμένα Ιωαννίνων. Όπως προέκυψε από την προανάκριση ανήκει σε εταιρεία, που εδρεύει στο Μιλάνο Ιταλίας και αναλαμβάνει αεροπορικές μεταφορές. Είχε μισθωθεί, ως πτήση τσάρτερ, από ταξιδιωτικό γραφείο στο Παρίσι Γαλλίας, προκειμένου να παραλάβει τους προαναφερόμενους συλληφθέντες, πέντε (5) Αφγανούς υπηκόους και την υπάλληλο του ταξιδιωτικού γραφείου, από τα Ιωάννινα με προορισμό τη Ρώμη Ιταλίας. Οι δύο Ιταλοί πιλότοι συνελήφθησαν και το αεροπλάνο κατασχέθηκε.Επίσης, στο χώρο του αεροδρομίου συνελήφθη ένας 31χρονος Έλληνας, υπάλληλος ταξιδιωτικού γραφείου, με έδρα τη Λευκάδα, ο οποίος θα κατέβαλλε τα απαιτούμενα τέλη για την πτήση. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα επιβεβαίωσης της πτήσης το ύψος της αποζημίωσης για την πτήση ανέρχεται στο ποσό των 11.600 ευρώ.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Ιωαννίνων.Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας.Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας. Πάντως,τόσο η Ελληνική Αστινομία,όσο και η Ιντερπόλ, “βλέπουν” πίσω από τις συγκεκριμένες αερομεταφορές κύκλωμα εμπορίας οργάνων.Η εμπορία οργάνων με θυματα μετανάστες,βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια με δωρητές και αποδέκτες οργάνων να κάνουν μεταξύ τους συνδιαλλαγές που αγγίζουν μέχρι και 100.000 ευρώ το άτομο!!!

Τα παρατράγουδα μιας ανάπλασης

ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΟΥΤΣΙΑΝΗΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΟΙΚΟΙ

Ένα περίπτερο που αρνείται να μετακινηθεί, ένα παράλληλο έργο που «ενοχλεί», λεφτά που έρχονται με το σταγονόμετρο και οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Το έργο της ανάπλασης της πλατείας του Τζαμιού της Καλούτσιανης και της οδού Κουγκίου αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, αλλά η δημοτική αρχή ελπίζει ότι όλα θα λυθούν σύντομα.Το ίδιο ελπίζουν και οι περίοικοι οι οποίοι περιμένουν πώς και πώς να παραδοθεί η πλατεία τους ανακαινισμένη, ελπίζοντας σε αναβάθμιση της συνοικίας. Οι γκρίνιες έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, καθώς βλέπουν μια στασιμότητα στις εργασίες, με τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο να γίνεται πιο έντονος. Οι Καλουτσινοί στερούνται την πλατεία τους εδώ και εννιά μήνες περίπου.Την περασμένη Τρίτη, ο αντιδήμαρχος Έργων Βασίλης Μασσαλάς ενημερώθηκε επί τόπου από τη διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών Ελένη Νάστου και την επιβλέπουσα αρχιτέκτονα του Δήμου Μαρία Χατζηαντωνίου για τις δυσκολίες στην υλοποίηση του έργου.Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η περιοχή είναι αυτή ενός εγκαταλελειμμένου εργοταξίου. Στην εικόνα αυτή συμβάλλει και η σκαλωσιά που έχει στηθεί περιμετρικά του τζαμιού για την αναστήλωσή του. Το έργο αυτό υλοποιείται από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων υπό την εποπτεία της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Δυστυχώς όμως από πέρσι τον Ιανουάριο, οπότε και ανατέθηκε η εργολαβία, έχουν γίνει ελάχιστες εργασίες λόγω έλλειψης χρημάτων. Η τοποθέτηση της σκαλωσιάς δεν διευκολύνει το έργο της ανάπλασης της πλατείας –ο εργολάβος δεν μπορεί να εγκαταστήσει τις πλάκες. Η δημοτική αρχή και οι Τεχνικές Υπηρεσίες επιδιώκουν να υπάρξει ένας συντονισμός στην υλοποίηση των δύο έργων. Ο κ. Μασσαλάς πρόκειται να έχει αυτή την εβδομάδα συνάντηση με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και πρώην νομάρχη Αλέκο Καχριμάνη, προκειμένου να αποφασιστεί πώς θα γίνει ο συντονισμός. Ένας συντονισμός που είναι προφανές ότι θα έπρεπε να υπάρξει εδώ και μήνες.

Η άρνηση του περιπτερά

Ο συντονισμός –η πληγή πολλών παράλληλων έργων- δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου μπροστά ακριβώς από την πλατεία αρνείται να μετακινηθεί λίγο πιο αριστερά, στο νέο περίπτερο που έχει τοποθετηθεί. Η άρνησή του έχει να κάνει με το γεγονός ότι το νέο περίπτερο είναι μικρότερο από το παρόν. Η υπόθεση αυτή έχει και πολιτικό χρώμα, καθώς η ιδιοκτησία του περιπτέρου ανήκει στη μητέρα του πρώην αντιδημάρχου Βασίλη Μάντζιου. Εδώ και καιρό το περίπτερο αυτό παραμένει πεισματικά στη θέση του. Κάτι που δεν έχει κάνει ο γείτονάς του, στον πλάτανο, ο οποίος ήδη στεγάζεται στο νέο «σπίτι». Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν παράπονα λόγω της στενότητας του νέου περιπτέρου. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες έχοντας αντιληφθεί ότι η χωρητικότητα των νέων οικημάτων δεν ικανοποιεί τους περιπτεράδες, προτίθεται να τοποθετήσει εξωτερικές προθήκες προκειμένου να μεγαλώσει ο χώρος. Κατά αυτόν τον τρόπο ευελπιστούν ότι θα πείσουν και τον έτερο περιπτερά να μετακινηθεί. «Με καλή συνεργασία και καλή διάθεση, νομίζω ότι θα λυθεί κι αυτό το πρόβλημα» τονίζει ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Μασσαλάς.Και τα λεφτά; Είναι γεγονός ότι η γ’ και δ’ δόση της ΣΑΤΑ (Συλλογή Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης), η κύρια πηγή εθνικής χρηματοδότησης των Δήμων, για το 2010 δεν έχουν φτάσει στα ταμεία του Δήμου ακόμα. Το έργο της ανάπλασης της πλατείας του Τζαμιού χρηματοδοτείται με περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ από τη ΣΑΤΑ. Η οικονομική στενότητα λοιπόν είναι δεδομένη. Η δημοτική αρχή δεν ανησυχεί όμως. «Τα λεφτά αργά ή γρήγορα θα έρθουν. Ο εργολάβος είναι διατεθειμένος να συνεχίσει τις εργασίες. Αν κάτι αποτελεί πρόβλημα, δεν είναι οι λογαριασμοί που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα, αλλά οι καιρικές συνθήκες που δεν βοηθούν» τονίζει ο κ. Μασσαλάς.Μόλις το επιτρέψει ο καιρός (και μόλις λυθούν οι εκκρεμότητες), σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, οι εργασίες θα συνεχιστούν κανονικά, με την προοπτική να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το Πάσχα.

Περίπτερα… εκτός τόπου
Τα νέα περίπτερα ναι μεν κερδίζουν με την πρώτη ματιά τις εντυπώσεις, αλλά κάθε άλλο παρά παραδοσιακά μπορούν να χαρακτηριστούν. Στην Ιταλία ίσως, στη Γαλλία πάλι ίσως, στα Γιάννενα, και στην Ελλάδα γενικότερα, όχι. Τα ελληνικά περίπτερα ως σημεία πώλησης ψιλικών, μια μοναδική πατέντα, ήταν συνήθως ξύλινα και κίτρινα. Ο συγκεκριμένος αστικός εξοπλισμός είναι αναμφίβολα ωραίος, αλλά μοιάζει να είναι παράταιρος στο πολιτισμικό περιβάλλον όχι μόνο της Καλούτσιανης αλλά και των Ιωαννίνων.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:Διαμαρτυρία φοιτητών για την αύξηση στα εισιτήρια του αστικού ΚΤΕΛ


Η δράση των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ συνεχίζεται αδιάκοπα. Χθες το πρωί έγινε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με πρωτοβουλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, απαιτώντας την κατάργηση του φοιτητικού εισιτηρίου. Αφορμή για την αγωνιστική πρωτοβουλία αποτέλεσε η πρόσφατη αύξηση της τιμής των εισιτηρίων από το ΚΤΕΛ που έχει ως συνέπεια και το φοιτητικό εισιτήριο στα Γιάννενα να αυξηθεί κατά 14% περίπου (από 70 στα 80 λεπτά).Η πρυτανεία από την πλευρά της δήλωσε πως θα προβεί σε ενέργειες για να μην ισχύσει η νέα αύξηση.

Συμφωνία Φίλιου–Χριστοβασίλη για γήπεδο στην Κατσικά


Την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΣ Γιάννινα, συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν χθες το πρωί ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Γιώργο Χριστοβασίλη.Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Ιωαννιτών, η συζήτηση έβαλε τις βάσεις για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα για την κατασκευή νέου γηπέδου του ΠΑΣ.Σύμφωνα με το Ρυθμιστικό, η κατασκευή του νέου γηπέδου προβλέπεται στην περιοχή της Κατσικάς. Τόσο από την ΠΑΕ όσο και από τον Δήμο αυτή θεωρείται η ιδανικότερη λύση.Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος έκανε γνωστό, ότι με πρωτοβουλία του Δήμου, θα πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα ευρεία σύσκεψη με όλους τους φορείς της περιοχής και με τους βουλευτές, ώστε να ακολουθήσει η υποβολή του αιτήματος, με πλήρη τεκμηρίωση, στο αρμόδιο υπουργείο. Ο Πρόεδρος της ΠΑΕ τόνισε ότι η κατασκευή γηπέδου αποτελεί προτεραιότητα και χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την στάση του Δήμου και την πρωτοβουλία για την κοινή σύσκεψη όλων των φορέων. Σημείωσε δε πως η ΠΑΕ από την πλευρά της είναι έτοιμη και οικονομικά ώστε να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Τρόικα και για τους ΟΤΑ


«Φρένο» στους ανεξέλεγκτους δανεισμούς των δήμων και τα χρέη που τους ταλανίζουν επιχειρεί να βάλει ο «Καλλικράτης» μέσω ενός τριμελούς συμβουλίου που θα ελέγχει τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.«Πρόκειται για μια τρόικα για τους ΟΤΑ που θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της αυτοδιοίκησης, ένα στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών και έναν εκπρόσωπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», εξηγεί ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιάννης Καραβοκύρης.Έργο της «τρόικας» θα είναι να διαπιστώνει αν ένας Δήμος πρέπει να τεθεί υπό οικονομική επιτήρηση, αν πρέπει να μπει φρένο στα δάνεια που συνάπτει, αν έχει δανειοληπτική ικανότητα και με ποιους όρους είναι εφικτή η λήψη ενός δανείου.Στο ίδιο μήκος κύματος, ο «Καλλικράτης» φέρνει και μία ακόμη αλλαγή, τον έλεγχο επί των εσόδων των ΟΤΑ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ:Πρώτο μέλημα η οργάνωση της Καθαριότητας


Στην ανάγκη καλύτερης οργάνωσης του τομέα της Καθαριότητας, η αποτελεί πρώτο μέλημα της Δημοτικής Αρχής, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Η συνέντευξη έγινε στο γραφείο του Δημάρχου και ήταν εφ’ όλης της ύλης. Ο κ. Παπαλέξης εν είδει προγραμματικών δηλώσεων απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για θέματα του Δήμου, ένα από αυτά ήταν και η Καθαριότητα. «Για να καθαρίσουμε την πόλη πρέπει να ‘χουμε μια οργανωμένη Υπηρεσία γιατί ο κόσμος πληρώνει τέλη για την καθαριότητα και καθαριότητα δεν έχει άρα κάτι φταίει» είπε ο κ. Παπαλέξης. Υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ενός οργανωμένου γραφείου κίνησης καθώς και αμαξοστασίου για να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα αποτελεσματικά ενώ αναφέρθηκε και στις κλοπές που συνέβαιναν συχνά στο χώρο της Καθαριότητας όπου είναι παρκαρισμένα τα οχήματα της Υπηρεσίας - στο πάρκινγκ των φορτηγών απέναντι απ’ την πλατεία Καραϊσκάκη – διότι ο χώρος ήταν ανοιχτός και μη φυλασσόμενος. «Ξεκινάμε να βρούμε ήδη τις χρηματοδοτήσεις έτσι ώστε μέσα σε ένα χρόνο το αργότερο να το ‘χουμε στήσει (το αμαξοστάσιο) για να μπορέσουμε να ελέγξουμε αυτή την κατάσταση. Υπάρχει μια χαώδης κατάσταση που μας δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα και αυξάνει πάρα πολύ το κόστος της διαχείρισης διότι έχουμε πάρα πολλές κλοπές κάθε είδους στα μηχανήματα τα οποία παρέμεναν αφύλακτα μέχρι πρότινος, φυλαγμένα από προχθές γιατί αναγκαστήκαμε να βάλουμε ένα φύλακα μέσω μιας εταιρίας και να τον πληρώνουμε χίλια ευρώ το μήνα γιατί διαφορετικά οι ζημιές που υφιστάμεθα από τις απώλειες, από τις κλοπές μπαταριών κι όχι μόνο είναι πολλαπλάσιες. Αυτό μέχρι να κάνουμε το νέο αμαξοστάσιο και την αποθήκη που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του Δήμου» είπε.

Eκδηλώσεις για την εορτή του Πολιούχου των Ιωαννίνων


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την γιορτή του Νεομάρτυρα Γεώργιου, Πολιούχου των Ιωαννίνων, ανακοίνωσε η Μητρόπολη. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή, 16 Ιανουαρίου και ώρα 4 μ.μ. με δέηση στον Οίκο του Αγίου και μεταφορά της εικόνας του στο εικονοστάσι της κεντρικής πύλης του Κάστρου. Στις 4:30 μ.μ. θα γίνει δέηση στο εικονοστάσι και η εικόνα θα μεταφερθεί στο Ναό του Νεομάρτυρα στην Πλατεία Πάργης. Στις 5 μ.μ. θα τελεστεί Εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ναό όπου και το παρεκκλήσι του τάφου του Νεομάρτυρος Γεωργίου και στις 6 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στο Ναό του Αγίου Γεωργίου και στον Οίκο του. Στις 9 μ.μ. θα αρχίσει η Αγρυπνία.Ανήμερα της γιορτής, την Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου και ώρα 7:30 π.μ. θα τελεστούν Θείες Λειτουργίες στο Ναό Αγίου Γεωργίου της Πλατείας Πάργης, στον Οίκο του Αγίου και στη Μητρόπολη. Στις 10:30 μ.μ. θα γίνει η Λιτάνευση των Οστών του, στις 5 μ.μ. θα γίνει Παράκληση στον Οίκο του Αγίου και στις 6 μ.μ. Μέγας Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στην Μητρόπολη.Τέλος, την Τρίτη,18 Ιανουαρίου και ώρα 7:30 π.μ. θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη και στις 5 μ.μ. Εσπερινός και επιστροφή των Λειψάνων του Πολιούχου από αυτήν στο Ναό του, στην Πλατεία Πάργης.

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον ορισμό των διοικητικών συμβουλίων των επιχειρήσεων


Την Τετάρτη θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων με κύρια θέματα τις προγραμματικές δηλώσεις του δημάρχου Φίλιππα Φίλιου και τον ορισμό των μελών στα διοικητικά συμβούλια των δημοτικών επιχειρήσεων.

Δύσκολες οι πρώτες μέρες

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

To «κάθε αρχή και δύσκολη» βρίσκει εφαρμογή τελικά, στη μετάβαση των υπηρεσιών από το καθεστώς των παλιών Δήμων, σε αυτό του «Καλλικράτη».Μετά από πέντε εργάσιμες μέρες, οι υπηρεσίες του δήμου Ιωαννιτών και της νεοσύστατης, αιρετής περιφέρειας, προσπαθούν να βρουν το «βηματισμό» τους, με αρκετά όμως προβλήματα. Ξεκινώντας από τις υπηρεσίες με τις οποίες έχει άμεση σχέση ο πολίτης, στη διεύθυνση Οικονομικών του δήμου Ιωαννιτών, αυτή τη βδομάδα συνδέονται όλες οι αντίστοιχες υπηρεσίες των τέως Δήμων με το σέρβερ του δήμου Ιωαννιτών, ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα για τα έσοδα και τα έξοδα. Οι πολίτες θα συνεχίσουν να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους εκεί που τις πλήρωναν και πριν, δηλαδή στους κατά τόπους παλιούς Δήμους, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν στην ταμιακή υπηρεσία των Ιωαννίνων. Οι ταμίες των παλιών ΟΤΑ που συνενώθηκαν, ονομάζονται πλέον «διαχειριστές» και αναφέρονται στο κεντρικό ταμείο, αυτό του δήμου Ιωαννιτών. Μέχρι χθες είχε συνδεθεί στη βάση δεδομένων ο τέως δήμος Παμβώτιδας, από τον οποίο ήδη μπήκαν οι πρώτες εισπράξεις στο ταμείο του νέου Δήμου, την πρώτη βδομάδα λειτουργίας του. Σήμερα, θα συνδεθούν η Ανατολή και το Μπιζάνι και μέχρι τέλους της βδομάδας θα ολοκληρωθούν τα τεχνικά θέματα. Δεν λείπουν όμως οι καθυστερήσεις, οι οποίες σύμφωνα με την υπηρεσία «αντιμετωπίζονται». Τις πρώτες μέρες δεν υπήρξε μεγάλη κίνηση από πολίτες, οπότε και τα προβλήματα ήταν λίγα. Το πρώτο πράγμα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ενιαία πλέον υπηρεσία, ήταν οι διαταγές πληρωμής καυσίμων των οχημάτων των παλιών Δήμων, πρόβλημα το οποίο λύθηκε.

Λιγότεροι υπάλληλοι

Δεν είναι το ίδιο αρμονικά τα πράγματα στην Πολεοδομία. Εκεί, εκτός από τα ζητήματα γραφειοκρατίας (πώς δηλαδή θα συγχωνευτούν οι υπηρεσίες του δήμου Ιωαννιτών και της τέως νομαρχίας), η υπηρεσία αντιμετωπίζει πρόβλημα με έλλειψη υπαλλήλων, καθώς αρκετοί ήταν συμβασιούχοι. Αυτό το κενό έχει συμπέσει με τη μεγάλη κίνηση στην υπηρεσία, από πολίτες που σπεύδουν να τακτοποιήσουν τους ημιυπαίθριους χώρους της ακίνητης ιδιοκτησίας τους. Οι μόνιμοι υπάλληλοι έχουν επιφορτιστεί με περισσότερη δουλειά από ό,τι πριν και η υπηρεσία αναμένει, τόσο το αυριανό δημοτικό συμβούλιο για να λήξουν τα τυπικά των υπηρεσιών, όσο και τις αποφάσεις για το ποιοι υπάλληλοι θα αποσπαστούν ή θα μετακινηθούν από άλλες υπηρεσίες των τέως ΟΤΑ και της νομαρχίας, ώστε να κλείσουν τα κενά. Προς το παρόν πάντως, η υπηρεσία της τέως νομαρχίας συνεχίζει να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις του τομέα ευθύνης που είχε και πριν, για το νομό Ιωαννίνων και ο δήμος Ιωαννιτών αυτές που είχε και μέχρι το τέλος του 2010.

Κανονικά οι παιδικοί
Λιγότερα από τα αναμενόμενα, ήταν τα προβλήματα στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Παρά τις προειδοποιήσεις για ενδεχόμενες ελλείψεις, χθες τελικά τα κενά συμβασιούχων εργαζόμενων καλύφθηκαν, με αποσπάσεις προσωπικού και εθελοντές, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος του τομέα κοινωνικής πολιτικής και προσχολικής αγωγής Φίλιππας Τσουμάνης. «Κάναμε έναν αγώνα δρόμου και είμαστε ικανοποιημένοι γιατί όλα λειτούργησαν άψογα και έτσι θα λειτουργούν σε καθημερινή βάση», τόνισε ο κ. Τσουμάνης χαρακτηριστικά.Επίσης, ο κ. Τσουμάνης επανέλαβε ότι τα κενά θα καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό και αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι πρόκειται να κλείσουν ΚΑΠΗ ή παιδικοί σταθμοί, τονίζοντας ότι «δεν έγινε καμία συνάντηση με τον πρόεδρο του συλλόγου ΟΤΑ», απαντώντας σε σχετικές ανακοινώσεις συνδικαλιστών. Τέλος, ο κ. Τσουμάνης τόνισε ότι η δημοτική αρχή προσπαθεί να βρει τα λεφτά και να πληρώσει τους εργαζόμενους σε κοινωνικές δομές που έμειναν απλήρωτοι για πέντε μήνες: «Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν φρόντισε ούτε αυτό. Να τακτοποιήσει δηλαδή τις δικές της εκκρεμότητες. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την πληρωμή των ανθρώπων αυτών», κατέληξε.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Συνέντευξη τύπου Καχριμάνη για τα οργανωτικά ζητήματα της Περιφέρειας


Στα οργανωτικά ζητήματα της Περιφέρειας Ηπείρου αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.Ο κ. Καχριμάνης, τόνισε ακόμη ότι υπάρχει συνεργασία με όλους τους Δήμους και έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες και στους αντιπεριφερειάρχες των περιφερειακών ενοτήτων ώστε να κινούνται προς αυτή τη κατεύθυνση προκειμένου να δίνονται από κοινού λύσεις όπου απαιτούνται. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε τη λήψη απόφασης για τη διευκόλυνση των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, ως προς τη μετακίνηση των ζώων που προορίζονται για σφαγή,. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, θα δοθεί η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να μεταφέρουν τα ζώα στα σφαγεία με υπεύθυνη δήλωση ότι είναι υγιή, είτε των ιδίων, είτε των εμπόρων, ώστε να αποφεύγεται η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία που υπάρχει για την εξεύρεση κτηνιάτρων για την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης. Όπως πρόσθεσε, ο έλεγχος των ζώων από τους κτηνιάτρους θα γίνεται κατά τη σφαγή τους. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων στο Τελωνείο Κακαβιάς, και επεσήμανε ότι αυτό θα πρέπει να λειτουργεί με τους ίδιους όρους, (δηλαδή με δασμούς),που ισχύουν για όλα τα πρατήρια που λειτουργούν στην Ελληνική Επικράτεια, ώστε να μη δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, ανέφερε ότι στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα γίνει η θεσμοθέτηση των Επιτροπών Ανάπτυξης και Κοινωνικών Θεμάτων, ενώ μεταξύ των πρώτων θεμάτων που θα συζητηθούν είναι το Π. Δ. για την Λίμνη Παμβώτιδα και η Μελέτη για τη Χωροθέτηση του Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων. Αναφερόμενος στο θέμα των σταθμών διοδίων, σημείωσε ότι η καλύτερη λύση είναι η εφαρμογή των ηλεκτρονικών διοδίων.

Και όμως, υπάρχουν άμεσες λύσεις ανάπτυξης

Του Νίκου Κοτζιά

Μια πρώτη συμβουλή που είχε δοθεί στην κυβέρνηση ήταν ότι θα έπρεπε να οργανώσει ορισμένες ειδικές πολιτικές περιφερειακής και κλαδικής ανάπτυξης. Ότι δεν θα έπρεπε να εξαντληθεί στα δημοσιονομικά. Δυστυχώς, παγιδευμένη στα νεοφιλελεύθερα σχήματα σύμφωνα με τα οποία όλα τα κόβει και τα ράβει η αγορά, δεν έλαβε τέτοιου είδους μέτρα. Ακόμα και αυτή η μεταρρύθμιση για τον Καποδίστρια δεν συνδέθηκε με μια αναπτυξιακή πολιτική για τις περιφέρειες και την διασφάλιση της παραγωγικής ειδίκευσής τους.Η χώρα διαθέτει ειδικές δυνατότητες στην ναυτιλία, τον τουρισμό, την οικονομία της γνώσης και την οικοδομή. Η κυβέρνηση αντί να στηρίξει αυτούς τους τομείς, προσανατολίζεται, όπως έπραξε και η κυβέρνηση Καραμανλή, στην ενίσχυση των εισαγωγών από τρίτες χώρες, ιδιαίτερα εκείνων που αποτελούν το στήριγμα της γερμανικής οικονομίας, όπως είναι η αυτοκινητοβιομηχανία. Αντίθετα, δεν στηρίζει καθόλου τις εγχώριες βιομηχανίες ατσαλιού, αλουμινίου, τσιμέντου. Δηλαδή, παρότι ζούμε σε εποχή κρίσης, όπου χρειάζεται ειδική στήριξη στην εσωτερική ζήτηση και περιορισμός των εμπορικών ελλειμμάτων, εκείνη συνεχίζει την πολιτική στήριξης των εισαγωγών σε βάρος της εγχώριας παραγωγής που φέρνει και πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας.Η κυβέρνηση οφείλει να μελετήσει τις εξελίξεις στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Τότε θα διαπιστώσει ότι η χώρα έχει αναπτυξιακές δυνατότητες ακόμα και για κλάδους που παλαιότερα θεωρούνταν ως τελειωμένοι. Σήμερα, εννιακόσια εκατομμύρια άνθρωποι, κύρια στην ΝΑ Ασία, εισέρχονται για πρώτη φορά στην παραγωγή σύγχρονων αγαθών και υπηρεσιών. Αυτά τα 900.000.000 έχουν, πλέον, ξεφύγει από την φτώχια και διαφοροποιούν όλο και περισσότερο τις διατροφικές τους συνήθειες. Η παγκόσμια κατανάλωση τροφής αυξάνει αλματικά και οι τιμές των περισσοτέρων τροφίμων αυξάνουν με γρηγορότερους ρυθμούς από ότι ο μέσος όρος του συνόλου των αγαθών στις παγκόσμιες αγορές. Ανάλογη τάση παρουσιάζουν οι τιμές και ο όγκος ζήτησης ορυκτών, καθότι αυτά τα 900.000.000 άνθρωποι έχουν μπει στην παραγωγική διαδικασία για την οποία χρειάζονται πρώτες ύλες.Μια κυβέρνηση με εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, θα δημιουργούσε μια ειδική μονάδα για τον σχεδιασμό της ανάπτυξης της χώρας, ιδιαίτερα ανά περιφέρεια και στους κλάδους που ήδη κατέγραψα. Ακόμα και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κινήθηκε στη δεκαετία του πενήντα με έναν τέτοιο προσανατολισμό, μετακαλώντας τον Ανδρέα Παπανδρέου από τις ΗΠΑ, προκειμένου να προωθήσει τον σχεδιασμό ειδίκευσης της ελληνικής οικονομίας. Αν η κυβέρνηση είχε πράξει κάτι ανάλογα ήδη από το 2009, τότε η χώρα θα είχε σήμερα έναν στοιχειώδη σχεδιασμό για τους δυναμικούς κλάδους της μελλοντικής ελληνικής οικονομίας. Πριν από όλα, θα είχε συμμαζέψει την αγροτική παραγωγή, την βιομηχανία επεξεργασίας τροφών και ορυκτού πλούτου, αξιοποιώντας την παγκόσμια συγκυρία σε αυτούς τους τομείς.Δεν είναι δυνατό η Γερμανία της Σίμενς και της Μερσεντές να αναπτύσσει την αγροτική παραγωγή, όπως στη ζάχαρη, ενώ η Ελλάδα όχι μόνο να μην κάνει επαρκείς εξαγωγές, αλλά να εισάγει ακόμα και πατάτες και λεμόνια. Και το χειρότερο, να ξεπουλιέται ο ορυκτός πλούτος της χώρας σε ξεφτελιστικές τιμές σε σύγκριση με αυτές που ισχύουν στις παγκόσμιες αγορές. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα συντονισμού, σχεδιασμού και προώθησης της παραγωγής και των εξαγωγών σε αυτούς τους τομείς, ως μια διπλή συμβολή, τόσο στην ανάπτυξη και απασχόληση, όσο και στην κάλυψη των ελλειμμάτων.

Κλειστές σήμερα οι εφορίες σε Άρτα – Πρέβεζα - Λευκάδα


Από το Δ.Σ. του Συλλόγου Εφοριακών Υπαλλήλων Άρτας – Πρέβεζας – Λευκάδας ανακοινώθηκε ότι ο Σύλλογος σήμερα 11-1-2011 στις 10:30 π.μ.στην Πρέβεζα,πραγματοποιεί την ετήσια Γενική του Συνέλευση. Για το λόγο αυτό, οι Δ.Ο.Υ. Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Πάργας, Φιλιππιάδας, Φαναρίου και οι Κτηματικές Υπηρεσίες Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας θα είναι κλειστές από τις 9:30 π.μ.