Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2011

«Ντιντήδες» και «εθνικοπαράφρονες»


Οι χαρακτηρισμοί «ντιντήδες» και «βαψομαλλιάδες» είναι αξιολογικοί. Δεν είναι οι πιο κομψοί ούτε συμβάλλουν σε μια πολιτική αντιπαράθεση, με την έννοια ότι χαρακτηρίζουν ανθρώπους και δεν αντικρούουν επιχειρήματα. Αλλά είναι και πρέπει να είναι καθ’ όλα νόμιμοι. Θα ήταν ανόητο δηλαδή κάποιο στέλεχος της Ν. Δ. να μηνύσει τον κ. Φαήλο Κρανιδιώτη που εκστόμισε αυτούς τους χαρακτηρισμούς και φυσικά θα ήταν πολύ εγκληματικό η δικαιοσύνη να καταδικάσει τον κ. Κρανιδιώτη.Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον αξιολογικό χαρακτηρισμό «εθνικοπαράφρονες» που εκστόμισε ο δημοσιογράφος κ. Μανώλης Βασιλάκης, τον οποίο δεν πλήρωσε μόνο ο ίδιος, αλλά και ο αείμνηστος Νικήτας Λιοναράκης που απλώς τον... άκουσε. Ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης κατέθεσε αγωγή εναντίον τους για προσβολή της προσωπικότητάς του. Παρόμοιες αγωγές κατέθεσαν τα μέλη της οργάνωσης «Δίκτυο 21», του οποίου πρόεδρος είναι ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης και, διάφορα μέλη ξεχωριστά, όλοι παραπονούμενοι για προσβολή της προσωπικότητάς τους (Μεταξύ των θιγέντων ήταν και ο κ. Α. Σαμαράς, ο οποίος τελικώς παραιτήθηκε από την αγωγή που είχε καταθέσει). Η ελληνική δικαιοσύνη επιδίκασε αποζημίωση δεκάδων εκατομμυρίων στον κ. Φαήλο Κρανιδιώτη, ο οποίος την εισέπραξε από την ΕΡΤ και από τον Νικήτα Λιοναράκη. Ο τελευταίος ευτύχησε να δικαιωθεί (μαζί με τον κ. Βασιλάκη) λίγο πριν από τον θάνατό του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το ελληνικό Δημόσιο καταδικάστηκε να επιστρέψει τα χρήματα της αποζημίωσης που εισέπραξε ο κ. Κρανιδιώτης, δηλαδή τελικά πλήρωσε τον λογαριασμό ο Ελληνας φορολογούμενος.Η οργάνωση «Δίκτυο 21», η οποία δυστυχώς σήμερα γίνεται ο ιδεολογικός αρμός της νέας Νέας Δημοκρατίας, έκανε βροχή αγωγών. Σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα του «Ιού» «οι 3 δικηγόροι της οργάνωσης (Αλ. Λυκουρέζος, Φ. Κρανιδιώτης και Διον. Καραχάλιος) διεκπεραιώνουν αλλεπάλληλες (και με παρόμοιο περιεχόμενο) αγωγές μελών του Δικτύου συνολικής οικονομικής απαίτησης άνω των 3,5 δισ. δρχ.» (Ελευθεροτυπία 9.1.2000).Το πρόβλημα με την ακροδεξιά είναι ίδιο με εκείνο της άκρας αριστεράς: τα πολλά μέτρα και σταθμά. Βεβαίως και ο κ. Κρανιδιώτης μπορεί να θεωρεί ότι υπάρχουν «ντιντήδες» στην πολιτική ζωή του τόπου και να το δημοσιεύει. Αλλά και οι υπόλοιποι μπορούν να πιστεύουν και να δημοσιεύουν ότι κυκλοφορούν και «εθνικοπαράφρονες».

kathimerini

«Βαθύ λαρύγγι»… καλεί ΟΤΕ


Επί αρκετές ημέρες μια απίστευτη υπόθεση, που αφορά τον κόσμο της πολιτικής καμαρίλας αλλά και της δημοσιογραφίας, σέρνεται παράπλευρα με το (πολιτικό) σκάνδαλο της Siemens, λειτουργώντας λίγο και ως «ανάχωμα» για το βασικό ζητούμενο της διερεύνησής του από τη Βουλή: αν δηλαδή τα πήραν οι πολιτικοί και τα κόμματα, ποιοι ήταν αυτοί, πόσες δεκάδες εκατομμύρια διακινήθηκαν και από ποιους από τα «μαύρα ταμεία».Μιλάμε για τις «απόρρητες» αναφορές δημοσιογράφου, που έφθαναν στη Siemens ως δελτία Τύπου (8-10 σελίδων) με τον ευφάνταστο τίτλο Intelligence Report – με το αζημίωτο ασφαλώς, αφού η δημοσιογράφος φέρεται να έπαιρνε ως αμοιβή από την εταιρεία 30.000 ευρώ τον χρόνο, εκ των οποίων 50% με την υπογραφή της σύμβασής της...Τα στοιχεία που βρέθηκαν στον σκληρό δίσκο της Αικατερίνης Τσακάλου στα γραφεία της Siemens δεν θα είχαν τόση σημασία αν στα «ενημερωτικά σημειώματα» δεν υπήρχαν γαργαλιστικές αναφορές ακόμη και στον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Επρόκειτο για «κουτσομπολιά», κάποια από τα οποία κυκλοφορούσαν ευρύτατα, αλλά κανείς δεν θα τα ονόμαζε «ειδήσεις».Ένα από τα κεφάλαια αυτών των αναφορών σχετιζόταν με τον ΟΤΕ, καθώς στα «σημειώματα» υπάρχουν απίστευτες λεπτομέρειες για τις κινήσεις όλων των διοικούντων τον Οργανισμό, ακόμη και για τις εξόδους τους.

Σνομπάριζε

Απ’ όσα λέγονται, πάντως, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος («Μάκης» για τους συγγενείς και στενούς φίλους) μάλλον σνομπάριζε την ενημέρωση της συγκεκριμένης δημοσιογράφου και την είχε δεχτεί μόνο μια φορά στο γραφείο του. Η ενημέρωσή της διεκπεραιωνόταν μέσω της γραμματείας.Ίσως για αυτό, όταν η δημοσιογράφος ενημερώνει για την «κρίση λιποθυμίας του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή» (21 Φεβρουαρίου 2006) απευθύνεται υπηρεσιακά στον Χριστοφοράκο και αναφέρει:«Κρίση λιποθυμίας είχε σήμερα ο Καραμανλής μια περίπου ώρα πριν από τη συνάντηση που είχε με τον Γ. Αλογοσκούφη. Έτρεξαν οι γιατροί στο γραφείο του και συμπέραναν “πνευματική υπερκόπωση και κυρίως έντονο στρες”... Τα σχόλια των συνεργατών του μόνο απογοήτευση κατάφεραν να προκαλέσουν στον ένα αμίλητο παρατηρητή, καθώς λίγη ώρα μετά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν αντέχει τόση πίεση ο Κώστας. Αν πρόκειται να το παθαίνει αυτό κάθε τρεις και λίγο, τότε καλά θα κάνει να μένει περισσότερη ώρα σπίτι του...».Κι όμως, ενώ το μήνυμα θεωρείται αποκαλυπτικό, φαίνεται ότι η κρίση λιποθυμίας ήταν γνωστή σε αρκετούς πολιτικούς συντάκτες κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός αρνείται ακόμα και σήμερα ότι συνέβη ποτέ αυτό το περιστατικό!Ενώ δημοσιεύματα χαρακτήρισαν τη δημοσιογράφο «βαθύ λαρύγγι του Μαξίμου» ή Μάτα Χάρι, πληροφορίες από το περιβάλλον Καραμανλή επιμένουν ότι αυτή πουλούσε στη γερμανική εταιρεία «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Λέγεται πάντως ότι η σχέση της με τη Siemens της είχε δώσει πρόσβαση σε άλλον δημοσιογράφο, αλλά η ίδια δεν είχε πρόσβαση σε αποκλειστική πληροφόρηση για τον Καραμανλή και τις κινήσεις του.Το τραγελαφικό είναι ότι τα ίδια σημειώματα, εκτός από τη Siemens, η δημοσιογράφος τα έδινε και σε άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών – ελέγχεται αν υπήρχαν παραλλαγές ή μοιραζόταν ακριβώς το ίδιο.

Ανταγωνισμοί στον ΟΤΕ

Παραθέτουμε αυτούσιο ένα μέρος από ραπόρτο που αφορούσε τον ΟΤΕ:«“Ο μεν Μαρτιγόπουλος ήταν έμπιστος συνεργάτης του Μανασή, αλλά η τοποθέτησή του στην Cosmote αποτέλεσε βιαστική πολιτική επιλογή και ο Μαρτιγόπουλος πάντα έκτοτε φρόντιζε να επιδεικνύει σεβασμό στον τέως πρόεδρο του ΟΤΕ και να διατηρεί την επαφή μαζί του, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ζητούσε και τη συμβουλή του έμπειρου άλλοτε προϊσταμένου του.Ο Ιωαννίδης όμως στο παρελθόν έχει πικράνει τον Μανασή με λόγια και έργα που δεν ξεχνιούνται. Μάλιστα κάποτε ο Ιωαννίδης επιχείρησε να τορπιλίσει την ανέλιξη του Μανασή στον ΟΤΕ παρά το γεγονός ότι τους συνέδεε σοβαρή φιλία. Αυτό ο Νίκος δεν του το συγχώρησε ποτέ, αν και ποτέ δεν του ζήτησε το λόγο...”.Από την πλευρά του ο Γ. Ιωαννίδης, ο οποίος πραγματικά διαθέτει καλό μυαλό και ικανότητες, διατείνεται ότι “ο Μανασής ήταν εκείνος που πάντα τορπίλιζε τους φίλους του και επιδείκνυε σημάδια αχαριστίας, ενώ δεν έχανε ευκαιρία να διαβρώνει όσους θεωρούσε ικανούς και εμπόδια στον δρόμο του προς την κορυφή...”. Μετά και τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η διαφορά στον χαρακτήρα των δύο μελλοντικών αντιπάλων είναι ότι ο μεν Γ. Ιωαννίδης – αντίθετα με τον κουμπάρο του – δεν είναι εμπαθής. Αλλά φυσικά οι πληροφορίες βεβαιώνουν ότι, “αν με πολεμήσει θα τον τσακίσω. Και έχω τον τρόπο και τα στοιχεία να το κάνω...”.Στο μεταξύ τρίζει η καρέκλα του Ε. Μαρτιγόπουλου καθώς ο Βουρλούμης διαπίστωσε την άμετρη φιλοδοξία του ηγέτη της Cosmote να τον αντικαταστήσει στην ανώτατη τηλεπικοινωνιακή θέση, την ηγεσία του ΟΤΕ. Έτσι ο Π. Βουρλούμης σκέφτεται σοβαρά να προλάβει αυτός και να αντικαταστήσει τον Μαρτιγόπουλο με τον Γ. Ιωαννίδη.Ο Μαρτιγόπουλος ενημερώθηκε για τις προθέσεις Βουρλούμη και έσπευσε να στηρίξει τον εαυτό του μέσω του Αλογοσκούφη στον οποίο βρήκε πρόσφατα πρόσβαση μέσω ανώτατων κλιμακίων της κυβέρνησης. Ο Αλογοσκούφης αρχικά συμφώνησε, δεχόμενος τις ελκυστικές προσφορές Μαρτιγόπουλου, αλλά στη συνέχεια σκεπτόμενος σοφότερα, προτίμησε να διατηρήσει τους δεσμούς του με τον Βουρλούμη τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει η διαδικασία πώλησης του ΟΤΕ.Ωστόσο, ο φιλόδοξος Μαρτιγόπουλος δεν εννοεί να το βάλει κάτω. Και περιμένει στη γωνία την ολοκλήρωση της πώλησης του εθνικού φορέα ενώ διατυμπανίζει: “Εγώ είμαι ακόμα νέος και έχω μπροστά μου αρκετό χρόνο μέχρι να τελειώσω την καριέρα μου...”».Άντε τώρα να βρεις πού είναι η αλήθεια και πού το ψέμα. Η... ΕΣΗΕΑ τι λέει άραγε; Θα πάρει θέση ή μια ζωή θα ασχολείται μόνο με τους εσωτερικούς καυγάδες της;topontiki

Προεκπτώσεις έως 50% στα καταστήματα


Με μεγάλες προσφορές - προεκπτώσεις οι οποίες σε κάποια προϊόντα αγγίζουν το 50% έκανε ποδαρικό το 2011 στα καταστήματα καθώς οι έμποροι αναζητούν τρόπους να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό και να ενισχύσουν τον τζίρο τους πριν την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων στις 15 Ιανουαρίου.Για μια ακόμα χρονιά στους τρόπους επικοινωνίας των εμπορικών επιχειρήσεων με τους καταναλωτές έχουν ενταχθεί προωθητικές ενέργειες όπως συστημένες επιστολές, αποστολή SMS στα κινητά τηλέφωνα, δωροεπιταγές αξίας ίσης με το 50% της αγοράς αλλά και προσφορές τύπου 1+1 δώρο.Τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για τη χρονιά που πέρασε ήταν απογοητευτικά. Το 2010 η μείωση της κατανάλωσης σε πραγματικούς όρους (δηλ. σε όγκο) ήταν 52% στον κλάδο ένδυσης - υπόδησης, 28% στα καύσιμα, 27% στα φάρμακα-καλλυντικά, 15% σε έπιπλα-ηλεκτρικά είδη, 14% στα ποτά-καπνό και 11% στα τρόφιμα.Την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα αλλά και την Πρωτοχρονιά οι καταναλωτές επισκέφτηκαν τα εμπορικά καταστήματα, περιορίστηκαν όμως σε αγορές χαμηλού κόστους που προορίζονταν για δώρα προς τρίτους.

Ένας ακόμη πρωθυπουργός της ανομίας εξαναγκάζει τους πολίτες να στήσουν κρεμάλες στο Σύνταγμα!


Το βαθύ ελληνικό παρα-κράτος της διαπλοκής, παραμένει ανέγγιχτο και από τον πρωθυπουργό Παπανδρέου.Λες και οι νταβατζήδες "κρατάνε" από κάπου και τον Γιώργο, όπως τον Κωστάκη τον Καραμανλή, τον ανεκτικό.Οι ριπές της Μάνιας Τεγοπούλου, για την "εμπλοκή" του Παπανδρέου στην υπόθεση Κοσκωτά, κάθε άλλο παρά τυχαίες μοιάζουν να είναι.Ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει τη πυγμή να τιμωρήσει παραδειγματικά τα καθάρματα που λεηλάτησαν τη χώρα. Τους Πασόκους και Νεοδημοκράτες πολιτικούς. Τους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες. Τους νταβατζήδες των ΜΜΕ. Τους ξιπασμένους τραπεζίτες που γέμισαν με εκατομμύρια θαλασσοδάνεια τους προηγούμενους.Ο Παπανδρέου κολώνει ν αντιμετωπίσει το βαθύ ελληνικό κράτος-άρα είναι ένας αδύναμος ευνουχισμένος πρωθυπουργός που οδηγεί τους πολίτες στην απελπισία.Μας εξαναγκάζει, με την παθητικότητά του, να πάρουμε εμείς το νόμο στα χέρια μας και να κρεμάσουμε τα καθάρματα στη πλατεία Συντάγματος απέναντι από τη Βουλή και κάτω από τη σουίτα του Μιχάλη Χριστοφοράκου.Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου, δεν έχει τη δύναμη να ξεβρωμίσει την Ελλάδα, να δημεύσει περιουσίες, να επιβάλλει καθεστώς Δικαίου και Iσονομίας.Το γιατί το ξέρει για την ώρα, μόνο ο ίδιος. Πιθανόν να το μάθουμε- σύντομα- και οι υπόλοιποι.

kourdistoportocali

Η Ελλάδα ένα απέραντο κοτέτσι

thumb

Όταν ο Ντομινίκ Στρος - Καν, πριν από λί­γο καιρό, μας έλεγε ότι δεν είναι κακό να γίνουμε μετανάστες για να δούμε άσπρη μέρα, δεν έκανε πλάκα. Οι περισσότε­ροι αντιληφθήκαμε πως μιλούσε πολύ σοβαρά γνωρίζοντας, ως μεγάλο αφεντικό, τι ο ίδιος μας ετοιμάζει. Όταν κάποιος σε παροτρύνει να μετα­ναστεύσεις, το πρώτο που περιμένεις να δεις εί­ναι... ανοιχτά σύνορα για να φύγεις μια ώρα αρ­χύτερα.Δύσκολα θα φανταζόμασταν ότι λίγο αργότερα θα βλέπαμε τα χερσαία σύνορά μας με την Τουρ­κία στον Έβρο να φράζονται με συρματόπλεγμα μετατρέποντας την περιοχή αυτή στο... κοτέτσι που φαίνεται να οραματίζονται... ο Χρήστος Πα­πουτσής και ο Γιώργος Παπανδρέου.Ως υπερσύγχρονο... «φράχτη» για την αποτρο­πή της εισόδου παράνομων μεταναστών τον περι­γράφουν ο υπουργός και στελέχη του στα ΜΜΕ. Με μήκος 12 χιλιόμετρα και ύψος τρία μέτρα, θα τοποθετηθεί στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, θα φέ­ρει θερμικές κάμερες και ανιχνευτές κίνησης και θορύβου και θα έχει ως αποστολή του να διατρα­νώνει το «μήνυμα» του νεόκοπου και φουριόζου να δείξει «έργο» υπουργού:«Στη χώρα μας θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου. Κανείς άλλος. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν καθαρά το μήνυμα: Θα φύγουν από την Ελλάδα, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση».Κι αν απορείτε με τη φούρια του – και με τα κουμπούρια του –, ιδού πώς διερμηνεύει τα «αι­σθήματα» της ελληνικής κοινωνίας και πώς προ­αναγγέλλει τον «φράχτη», ο οποίος παραπέμπει ευθέως σε αυτόν των ΗΠΑ στα σύνορα με το Με­ξικό, αλλά και σ’ εκείνον με τον οποίο το Ισραήλ επιχειρεί να ανακόψει τη ροή ανθρώπων από την Αίγυπτο: «Η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής παράνομων μεταναστών».Το μέτρο αυτό θα μπορούσε απλώς να κατηγο­ρηθεί για την πολιτική ανοησία που χαρακτηρίζει την απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πο­λίτη και του προϊσταμένου του πρωθυπουργού. Όμως η πολιτική ανοησία δεν έχει ασφαλή μονά­δα μέτρησης. Κι όσοι επιχείρησαν να αποδώσουν σε κάτι τέτοιο τους θανατηφόρους για την οικο­νομία και την ίδια τη χώρα χειρισμούς αυτής της κυβέρνησης, ήδη διαψεύδονται οικτρά: και με σχέδιο λειτουργεί και με πρόγραμμα.

Το φτύσιμο του σουλτάνου

Ο Παπουτσής είπε ότι 200 με 250 μετανάστες περνούν καθημερινά τον Έβρο για να βρουν την τύχη τους στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα, το πρώ­το εννεάμηνο του 2010, την αύξησή τους στη συ­γκεκριμένη περιοχή διέλευσης κατά 372% – δη­λαδή πέρασαν 31.219, αντί 6.615 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.Μας είπε ακόμη ότι αυτή η φοβερή αύξηση οφείλεται στην αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων (Αιγαίο) από την ευρωπαϊκή δύναμη Frontex. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι η ροή των απελπισμένων δεν σταμάτησε. Απλώς η φύ­λαξη στο Αιγαίο οδήγησε σε εκτροπή στον Έβρο. Τώρα η κυβέρνηση, σαν το φίδι που κυνηγάει την ουρά του, τρέχει στην ελληνοτουρκική μεθόριο για να κλείσει και αυτήν την τρύπα. Θα σταματή­σει όμως τη ροή; Εξαιρετικά αμφίβολο και πάλι.Το κοτετσόσυρμα που θα υψώσει έχει ήδη αποτύχει στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, όπου η ροή των παράνομα διακινούμενων ουδόλως έχει αποτραπεί ή μετριαστεί. Το αντίθετο. Όπως ση­μειώνει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, «ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν τα σύνο­ρα χωρίς χαρτιά έχει αυξηθεί», ενώ το αποτέλε­σμα της πρακτικής αυτού του είδους είναι η αύξη­ση των θανάτων στα σύνορα.Επίσης είναι δεδομένο ότι η Τουρκία, η οποία κάνει ετήσιο τζίρο περί τα 8 δισ. ευρώ από την ορ­γανωμένη προώθηση της λαθρομετανάστευσης (με το 30% να πηγαίνει σε μίζες λιμενικών και άλ­λων αξιωματούχων που συντονίζουν το θεάρεστο αυτό οργανωμένο πολιτικό έργο), δεν πρόκειται ούτε να τηρήσει τις ευρωπαϊκές συμφωνίες ούτε να σταματήσει την πίεση που συστηματικά ασκεί στα ελληνικά σύνορα.Εξ άλλου η ίδια η ελληνική κυβέρνηση και προ­σωπικά ο πρωθυπουργός άκουσαν τον Ερντογάν, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, να τους τρίβει στα μούτρα όλες τις συμφωνίες για επανεισδοχή μεταναστών. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δέχτηκε – και είπε πως συμφώνησε με την ελληνική κυβέρνηση – να επαναπροωθούνται στη χώρα του μόλις 1.000 άτομα τον μήνα. Δηλα­δή όσοι επιχειρούν, για... δύο - τρεις μέρες, με τα σημερινά δεδομένα, να περάσουν από τον Έβρο στην Ελλάδα…

Πριμοδοτούν τους φασίστες

Από την άλλη, η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα όχι προορισμό, αλλά τράνζιτ (ενδιάμεσο σταθμό) στη μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη. Οι Αφγα­νοί, για παράδειγμα, μπορεί να έχουν τελικό προο­ρισμό την Ιταλία, αλλά τελικά εγκλωβίζονται στην Πάτρα, η οποία έχει μετατραπεί σε πεδίο σχεδόν καθημερινών συγκρούσεων και λεηλασιών.Η Ευρώπη δεν θέλει άλλους μετανάστες – ή μάλλον έχει αποφασίσει ότι θα επιλέγει αυστηρά πόσους, ποιους και με ποιους όρους θα δέχεται. Η Ελλάδα, χώρα αναγκαστικής υποδοχής του μετα­ναστευτικού κύματος από την Ασία, δέχεται όλη την πίεση, την οποία προφανώς αδυνατεί να δια­χειριστεί – και η αδυναμία της γίνεται πολύ εντο­νότερη σε περίοδο οικονομικής χρεοκοπίας.Οι επιλογές της δεν είναι πολλές και στην πραγματικότητα θα έπρεπε είτε να λειτουργεί ένα αποτελεσματικό σύστημα αποτροπής εισό­δου και επαναπροώθησης είτε να μοιραστεί το κόστος με την υπόλοιπη Ευρώπη.Ταυτόχρονα, η Ελλάδα έχει αυτοτελές πρό­βλημα με τη μετανάστευση, το οποίο ήταν πάντα πολύ περίπλοκο και, δυστυχώς, εγκλωβισμένο σε συγκρούσεις μεταξύ φανατικών, οι οποίοι το έθεταν και το θέτουν είτε σε φυλετική βάση (κα­θαρότητα της φυλής, εθνική υπονόμευση) είτε στη βάση του ψευδο-ιδεολογήματος περί «ανοι­χτών συνόρων». Έτσι, αντί να συζητάμε για τη με­τανάστευση, τις συνέπειες και τη διαχείρισή της, πλακωνόμαστε για το αν οι Έλληνες είναι απευ­θείας απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και το DNA αλλοιώνεται από τη μετανάστευση ή αν οι μετα­νάστες ανανεώνουν και εμπλουτίζουν το ελληνι­κό έθνος.Απίστευτες περιθωριακές ηλιθιότητες, οι οποί­ες, ειδικά σε περιόδους βαθιάς και σχεδόν υπαρ­ξιακής κρίσης για την Ελλάδα, βγάζουν πάντα νι­κητές τους φασίστες, οι οποίοι επενδύουν στην απελπισία των λαϊκών στρωμάτων και απειλούν να αναιρέσουν την παραδοσιακή σχέση των στρωμάτων αυτών με την Αριστερά ή τα παραδο­σιακά κοινοβουλευτικά κόμματα.

Χώρα – κλωβός

Τα πράγματα γίνονται χειρότερα, όταν έχεις μια κυβέρνηση η οποία:

1. Από τη μια, προχωρεί σε ευρεία νομιμοποίηση μεταναστών και παροχή δικαιωμάτων ψήφου με γελοίους όρους – αγνοώντας σε κάθε πε­ρίπτωση και την αντοχή και τη δυνατότητα της χώρας να τους ενσωματώσει.

2. Από την άλλη, εγκαθιστά στο έδαφός της τη Frontex, μια δύναμη που λειτουργεί ως ευρω­παϊκή αστυνομία και διασφαλίζει όχι τόσο την αποτροπή της παράνομης εισόδου μετανα­στών όσο τη μη διοχέτευσή τους στην υπόλοι­πη Ευρώπη, επιτείνοντας τον ρόλο της χώρας - κλωβού ανθρώπινων ψυχών για την Ελλάδα.

3. Από τη μια, έχει ένα οπισθοδρομικό σύστημα παροχής ασύλου στους πολιτικούς πρόσφυ­γες.

4. Από την άλλη, μεταφέρει απελπισμένους μα­ζικά, τους εγκαταλείπει στην Ομόνοια και τους αφήνει να διασπείρονται ανεξέλεγκτα και να απειλούν – όχι βεβαίως επειδή έχουν... εγκληματικό DNA! – κάθε έννοια ομαλής ζωής στις γειτονιές της Αθήνας.

Αυτή λοιπόν η κυβέρνηση έρχεται σήμερα να υιοθετήσει – ελλείψει μεταναστευτικής πολιτι­κής – μεθόδους που περισσότερο τονίζουν την εγκληματική ανευθυνότητά της παρά συνιστούν μέσο ελέγχου της μετανάστευσης, παριστάνοντας τον κομπάρσο σε ένα παιχνίδι στο οποίο και η ίδια συμβάλλει ώστε να μοιάζει χαμένο από χέρι.

Οι συνέπειες

Το κοτετσόσυρμα των Παπουτσή - Παπανδρέ­ου στον Έβρο, με βάση τη μέχρι τώρα πείρα από τη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά και την αποτυχία στις ΗΠΑ του ανάλογου «μέτρου», βάσι­μα μας οδηγεί να προβλέψουμε ότι: u Θα αυξήσει την ταρίφα «διεκπεραίωσης» των εξαθλιωμένων από την Τουρκία προς την Ελλάδα λόγω του αυξημένου «ρίσκου» των δουλεμπό­ρων.

Θα αυξήσει την οικονομική ισχύ των μαφιών που δραστηριοποιούνται εκατέρωθεν του Αιγαίου και που, με βάση λίγο παλαιότερα στοιχεία, περι­λαμβάνουν ως μέλη τους και στελέχη των σωμά­των ασφαλείας.

Θα αυξήσει τους θανάτους των μεταναστών στη μεθόριο.

Υπάρχει κίνδυνος να εξευτελιστεί, αφού ουδέ­ποτε φράχτης συγκράτησε την απελπισία.

Θα μετατρέψει την ελληνική κυβέρνηση σε συνοριοφύλακα της Ευρώπης, με όλες τις δυσάρε­στες συνέπειες που θα έχει η μονομερής ανάλη­ψη της ευθύνης για την ανθρωπιστική κρίση.

Η κυβέρνηση δείχνει ότι κινείται με μόνο κρι­τήριο την εξάντληση της κοινωνικής ανοχής σε φαινόμενα κατάληψης των γειτονιών από εξα­θλιωμένους περιφερόμενους και την απειλή για το στοιχειώδες αίσθημα ασφάλειας. Παρ’ ότι επι­καλείται την ανάγκη να συμβάλει και η Ευρώπη στο κόστος της πίεσης από την παράνομη μετα­νάστευση, αναλαμβάνει να υποστεί όλο το βάρος της διεθνούς δυσφήμισης από την κατασταλτική αγριότητα.Σε ό,τι αφορά την εσωτερική κατάσταση και τη διαχείριση του μεταναστευτικού, η κυβέρνη­ση – η οποία δεν προέρχεται από παρθενογένεση, όπως επιχειρεί να μας πείσει πάνω από έναν χρόνο τώρα – δείχνει ανήσυχη για τις εκρηκτι­κές διαστάσεις που μπορεί να λάβει η κοινωνική αγανάκτηση, αλλά κυρίως από τις συνέπειες που πράγματι έχει η πολιτική της στην οικονομία.Για μια εικοσαετία – μετά την κατάρρευση του λεγόμενου «ανατολικού μπλοκ» – οι ελ­ληνικές κυβερνήσεις, ελλείψει αναπτυξιακής πολιτικής, αφοσιωμένες πλήρως στον παρασι­τισμό των εθνικών εργολάβων και προμηθευ­τών, στην επιδοτούμενη διάλυση της γεωργίας, στην οικοδομική φούσκα που σκάει τώρα, στην παραγωγική διάλυση, στην τουριστική «μονο­καλλιέργεια», στην υπαλληλοποίηση του εργα­τικού δυναμικού, στη ληστρική διαχείριση των «ευρωκονδυλίων», στους Ολυμπιακούς που έδωσαν τη χαριστική βολή στην περιφέρεια, βρήκαν προσωρινή διέξοδο και παράταση ζω­ής στους μετανάστες.

Απίστευτη κατάντια

Φθηνό και απροστάτευτο εργατικό «κρέας», ευκαιρία για μεγιστοποίηση των κερδών των ερ­γολάβων, γενίκευση της μαύρης εργασίας, της ραγδαίας πτώσης του μεροκάματου και των δουλοκτητικών φαινομένων τύπου Μανωλάδας, χυ­δαία και γενικευμένη σεξουαλική υποδούλωση, ενδυνάμωση των μαφιών με τη λαθραία διακίνη­ση και εκμετάλλευση ακόμη και μικρών παιδιών, φθηνά και αναλώσιμα εκτελεστικά εργαλεία στα χέρια του εγχώριου και του εισαγόμενου οργανω­μένου εγκλήματος.Αυτή η απίστευτη κατάντια και η έκρηξη της ανθρώπινης αθλιότητας και της πιο χυδαίας εκ­μετάλλευσης ανήμπορων και απελπισμένων αν­θρώπων ενδύθηκε, χάρη στην ψευδή υπόσχεση περί ανάπτυξης και τη διακυβερνητική απάτη πε­ρί «ισχυρής Ελλάδας», με ευκολία τον μανδύα της «πολυπολιτισμικής συνύπαρξης» και μιας ανεδα­φικής αντίληψης περί «ανοιχτών συνόρων». Κό­ντρα, υποτίθεται, στην «Ευρώπη - φρούριο των καπιταλιστών».Πολλοί ξέχασαν και ξεχνούν την παραδοσιακή θέση της Αριστεράς ότι η μετανάστευση αποτελεί εργαλείο εξαθλίωσης και των χωρών προέλευ­σης και των χωρών υποδοχής.

Συμμαχία με τη λογική Kαρατζαφέρηδων και χρυσαυγιτών

Τώρα η κυβέρνηση - με το δεδομένο πολιτικό παρελθόν - συμμαχεί με τη λο­γική των Καρατζαφέρηδων και των χρυσαυγιτών προσπαθώντας να μετατρέ­ψει το μεταναστευτικό σε εργαλείο διαχείρισης της κοινωνικής απόγνωσης. Χωρίς να οδηγεί σε κανενός είδους «λύση», χωρίς να θέτει ξεκάθαρους όρους για την είσοδο και παραμονή μεταναστών στη χώρα, χωρίς να διασφαλίζει (ή να διεκδικεί1) μια διαχείριση του ζητήματος μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, χω­ρίς, έστω, να ανοίγει τα σύνορά της για να στείλει τους ταλαίπωρους ανθρώ­πους εκεί όπου όντως θέλουν να καταλήξουν, υποχρεώνοντας την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, προτιμά:

♦ Να τους μετατρέπει σε θηράματα αστυνομικών σκύλων και στόχους ελεύθε­ρων σκοπευτών. Σήμερα στο κοτετσόσυρμα, αύριο στις γειτονιές και μεθαύριο στα φανάρια.

♦ Να μεταβάλει την ελληνική μεθόριο σε μια απέραντη φυλακή - σύντομα και με στρατόπεδα συγκέντρωσης.

♦ Να μεταβληθεί η ίδια, από κυρίαρχη κυβέρνηση, σε συνοριακό μπάτσο της Ευρώπης.

Όμως, στην επόμενη φάση, καθώς ήδη το οικονομικό μικροαδίκημα μεταβάλ­λεται σε έγκλημα με ποινές φυλάκισης, είναι προφανές ότι ο πρώτος στόχος θα είναι οι μετανάστες και το «παραεμπόριο». Θυμηθείτε τι είπε ο Παπουτσής:

«Στη χώρα μας θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίω­μα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου.Κανείς άλλος.Το πογκρόμ δεν θα μείνει στους λάθρα εισερχόμενους, αλλά θα συμπεριλά­βει και όσους ήδη βρίσκονται στη χώρα. Πρώτο κριτήριο του ξεκαθαρίσματος θα είναι η «οικονομική παρανομία». Μόνο που το ξεκαθάρισμα δεν θα μείνει στην απάλειψη του «παραεμπορίου». Ήδη το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή θα οδηγεί στη φυλακή τους παραβάτες του, με ερώτημα αν αυτό θα αφορά και όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ επί χρημάτων που ποτέ δεν εισέπραξαν. Κάθε δραστηριότητα που δεν ευνοεί το στέγνωμα της θνήσκουσας αγοράς από ρευστό χρήμα για χάρη των δανειστών θα μεταβάλλεται σε ιδιώνυμο αδίκημα. Υπ’ αυτές τις συνθήκες ο ρόλος των μεταναστών τελειώνει οριστικά. Με τους Έλληνες πλέον χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς δημόσιες παροχές, με το σύνολο του κοινωνικού κράτους ιδιωτικοποιημένο ή λουκεταρισμένο, με τους εργαζόμενους να μετατρέπονται σε εσωτερικούς ή εξωτερι­κούς μετανάστες, διαρκώς αναζητούντες εργασία, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι επήλυδες πρέπει να οδηγηθούν στην έξοδο πριν μετατραπούν σε βόμβα μεγατόνων για την κρατική ασφάλεια.Αυτό είναι το συμβολικό νόημα του «φράχτη» που υπάρχει στο μυαλό των Πα­πανδρέου και Παπουτσή...

topontiki

Ξαναρχίζουν την άνοιξη οι εργασίες αναστήλωσης στο θέατρο Δωδώνης


Με την ένταξη του νέου έργου για την αναστήλωση του θεάτρου Δωδώνης στο ΕΣΠΑ θα συνεχιστεί η παρέμβαση που άρχισε στο μνημείο με το Γ΄ΚΠΣ και αφορούσε τη θεραπεία των φθαρμένων λίθινων εδωλίων σε μια κερκίδα του, με την πιλοτική εφαρμογή της μελέτης που είχε εγκρίνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Μετά την αυτοψία του ΚΑΣ τον περασμένο Απρίλιο και με βελτιώσεις στην μελέτη για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα άνοιξε ο δρόμος για να συνεχιστεί στο κάτω διάζωμα η ίδια παρέμβαση και με φυσικό λίθο, όπου αυτό είναι δυνατό.Το νέο έργο θα εκτελεστεί με αυτεπιστασία από το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού. Ήδη στο κομμάτι που πιλοτικά αναστηλώθηκε με πλήρωση των λίθων με το ειδικό κονίαμα το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο από το αρχικό που είχε προκαλέσει αντιδράσεις περί ...τσιμεντοποίησης.

Ποιες εργασίες θα γίνουν

Σύμφωνα με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού περιλαμβάνονται εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης τμήματος του κοίλου, ήτοι τμήματα των 8 κερκίδων του κάτω διαζώματος με τις αντίστοιχες κλίμακες ανόδου και εργασίες συντήρησης σε τμήμα του όμορου νοτιοδυτικού αναλημματικού τοίχου του θεάτρου.Επίσης θα πραγματοποιηθούν σποραδικές εργασίες για την άρση των ετοιμόρροπων των ορθοστατών του α΄ διαζώματος και εργασίες συντήρησης σε αρχιτεκτονικά μέλη του διαζώματος και των εξωτερικών κλιμάκων ανόδου που χρήζουν άμεσης επέμβασης.Στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθούν : αποξηλώσεις -απομακρύνσεις του αρχαίου υλικού, ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες συντηρήσεις και στερεώσεις.Θα ακολουθήσουν οι απαιτούμενες συγκολλήσεις και συμπληρώσεις του δομικού υλικού με τεχνητό λίθο κατά περίπτωση, ή αντικατάσταση των εκλιπόντων αρχιτεκτονικών μελών με νέα από φυσικό λίθο . Θα προηγηθεί ανασκαφική διερεύνηση του υποβάθρου ως το φυσικό βράχο και στη συνέχεια κατάλληλη διαμόρφωση της υπόβασης, ώστε να πραγματοποιηθεί η τελική ανασύνθεση και ανάταξη του αρχαίου υλικού. Οι εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε 54 μήνες, δηλαδή σε τεσσεράμισι χρόνια από την έναρξή τους.Σε ότι αφορά το δεύτερο υποέργο, τις εργασίες δηλαδή στερέωσης και ανάδειξης μνημείων του αρχαιολογικού χώρου, έχει συνολικό προϋπολογισμό 500 χιλιάδων ευρώ. Θα εκτελεστεί επίσης με αυτεπιστασία και ο χρόνος ολοκλήρωσης έχει προσδιοριστεί επίσης στους 54 μήνες.

Γ. Σμύρης: «Ασφυκτικός προϋπολογισμός»

Για έναν ασφυκτικό προϋπολογισμό που όμως με η σωστή διαχείριση και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει όσοι εργάστηκαν στο πιλοτικό κομμάτι της αναστήλωσης του αρχαίου Θεάτρου, θα είναι ικανός να οδηγήσει στην ολοκλήρωση του έργου, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Δωδώνης, Γιώργος Σμύρης.Ο κ. Σμύρης τόνισε πως ο χαρακτηρισμός «ασφυκτικός» που απέδωσε στα 2,5 εκ. ευρώ που αφορούν το Θέατρο είναι κατάλληλος γιατί, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, στα αρχαιολογικά έργα είναι δύσκολο να προγραμματιστούν με ακρίβεια τα χρήματα που θα χρειαστούν.«Η γη έχει μέσα της πολλά μυστικά», είπε ο κ. Σμύρης.Ταυτόχρονα τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό που έγινε τελικά η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας πως τόσο οι τοπική κοινωνία όσο και η επιστημονική κοινότητα αναμένουν με ενδιαφέρον την ολοκλήρωσή του.Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3 εκ. ευρώ, 2,5 εκ αφορούν το θέατρο ενώ 500.000 ευρώ διατίθενται για την αναστήλωση μέρους της δυτικής στοάς, μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος.

Έναρξη την άνοιξη

Από την πλευρά της η αρχαιολόγος Ελένη Σκαλιστή, αναφέρθηκε κυρίως στην φάση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το έργο, το οποίο υποτίθεται πως ξεκίνησε από την 1 Ιανουαρίου και πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 54 μήνες.Εξήγησε λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή οργανώνονται διάφορα διοικητικά και λογιστικά θέματα, που αφορούν στο εργοτάξιο αλλά και την έρευνα αγοράς με σκοπό την άνοιξη, που ο καιρός θα είναι καλύτερος να αρχίσουν οι εργασίες.«Θέλουμε να πιστεύουμε πως την άνοιξη θα ξεκινήσουμε και τελικά θα προλάβουμε και το χρονοδιάγραμμα», είπε η κ. Σκαλιστή.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Θα λείψουν συμβασιούχοι τη Δευτέρα

ΔΕΝ ΠΗΓΕ Η ΑΔΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το απόλυτο παράλογο με τους συμβασιούχους στο δήμο Ιωαννιτών, συνεχίζεται. Περίπου τριάντα από τους ανθρώπους που εργάζονταν στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Ιωαννιτών είναι άνθρωποι με τις διάτρητες συμβάσεις εργασίας που μοίραζε η προηγούμενη δημοτική αρχή.Ως εκ τούτου, οι θέσεις τους θα είναι κενές την προσεχή Δευτέρα, εκτός εάν αποδώσει ο αγώνας δρόμου για να καλυφθούν έστω και προσωρινά τα κενά με εργαζόμενους από άλλες υπηρεσίες. Το ερώτημα φυσικά είναι, γιατί άνθρωποι που αποδεδειγμένα προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε συγκεκριμένες δουλειές στ δήμο Ιωαννιτών δεν είχαν έγκυρες συμβάσεις εργασίας και πολύ περισσότερο, γιατί δεν τους μονιμοποίησε η προηγούμενη δημοτική αρχή καθώς αρκετοί από αυτούς εργάζονται χρόνια πλέον. Αυτοί, είναι και η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη, είναι οι εξίσου πολλοί οι οποίοι επίσης δεν έχουν έγκυρες συμβάσεις, αλλά έκαναν... σπάνιες εμφανίσεις (ή και καθόλου) στις υπηρεσίες του δήμου Ιωαννιτών, αλλά πληρώνονταν κανονικά όμως.Χθες, ήταν προγραμματισμένη η τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, στην οποία θα συμμετείχαν οι συμβασιούχοι και ο Κώστας Τσάγκας, πρόεδρος της ΑΔΕΙ. Ο κ. Τσάγκας όμως δεν εμφανίστηκε για να βεβαιώσει εάν όντως οι άνθρωποι αυτοί εργάζονταν στο Δήμο ή όχι.Έτσι, το αδιέξοδο συνεχίζεται, με τον πρόεδρο της ΑΔΕΙ να προτιμάει τις εμφανίσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά να μην επαναλαμβάνει τις δηλώσεις τους και στις δημόσιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Κενά στους παιδικούς
Οι εργαζόμενοι της ΑΔΕΙ που δούλευαν σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς ήταν 26 (23 καθαρίστριες και 3 μάγειροι) σύμφωνα με την πρώτη «καταμέτρηση» που έκανε ο Φίλιππας Τσουμάνης, υπεύθυνος κοινωνικής πολιτικής στο δήμο Ιωαννιτών. Αυτές τις θέσεις και όποιες άλλες προκύψουν, η δημοτική αρχή προσπαθεί να καλύψει με αποσπάσεις από άλλες υπηρεσίες ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα τη Δευτέρα, οπότε και ανοίγουν ξανά οι παιδικοί σταθμοί.Ο κ. Τσουμάνης ήταν ιδιαίτερα δηκτικός για τον τρόπο με τον οποίο άσκησε κοινωνική πολιτική η προηγούμενη δημοτική αρχή. «Ενδεικτικό είναι ότι τα Γιάννενα είναι η μοναδική πρωτεύουσα δήμου που δεν είχε διεύθυνση κοινωνικής πολιτικής» είπε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι άφησε «ξεκρέμαστες» τις δομές και τους πολίτες μόλις τελείωσε η θητεία της. «Το κράτος δεν τελειώνει στις 31/12, όταν έφυγε ο κ. Γκόντας» είπε χαρακτηριστικά. Χθες, ο κ. Τσουμάνης συναντήθηκε με τις διευθύντριες των 16 παιδικών σταθμών του νέου δήμου Ιωαννιτών προκειμένου να εντοπιστούν τα κενά και να βρεθούν εργαζόμενοι που θα αποσπαστούν από άλλες υπηρεσίες, ως προσωρινή λύση για να λειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα οι παιδικοί σταθμοί.

Πάλι… διμηνίτες

Η επόμενη λύση, επίσης προσωρινή είναι οι… διμηνίτες. Μόλις δηλαδή συσταθούν τα νομικά πρόσωπα την ερχόμενη Τετάρτη στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που θα γίνει, να προσληφθούν άμεσα κάποιοι εργαζόμενοι με δίμηνες συμβάσεις, νόμιμες και πλήρεις αυτή τη φορά. «Αυτή όμως δεν είναι λύση» είπε ο κ. Τσουμάνης. Το επόμενο σχέδιο είναι να υπάρχει έτοιμη πρόταση στις 14 Ιανουαρίου προς την αποκεντρωμένη διοίκηση για την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ, μόνιμου προσωπικού, διαδικασία που θα κρατήσει μέχρι το καλοκαίρι. Επίσης, το νέο, ενιαίο νομικό πρόσωπο που θα αναλάβει την κοινωνική πολιτική σε ένα διάστημα πέντε μηνών θα αναλάβει όλες αυτές τις υποχρεώσεις, από τις προσλήψεις έως και τη λειτουργία των δομών. «Μου φαίνεται αδιανόητο κάθε παιδικός σταθμός να κάνει μόνος του τις προμήθειές του και να μη γίνονται από μια κεντρική αρχή» τόνισε ο κ. Τσουμάνης. Αντίστοιχα προβλήματα αναμένονται, σύμφωνα με το δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας, να παρουσιαστούν και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» από Δευτέρα.

Υπερπληθώρα ΚΑΠΗ

Ο νέος δήμος Ιωαννιτών έχει συνολικά… 24 ΚΑΠΗ. «Η Πάτρα, με διπλάσιο καταγεγραμμένο πληθυσμό έχει 4» είπε ο κ. Τσουμάνης χθες. Πρόσθεσε ότι τα κέντρα δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, δηλαδή με ειδικευμένο προσωπικό (γιατρούς, φυσιοθεραπευτές κ.λπ.) αλλά μόνο ως καφενεία. «Το μόνο που διέθεταν ήταν κυλικείο. Οι άλλες δραστηριότητες ήταν υποβαθμισμένες και περιορισμένες σε λίγα ΚΑΠΗ» είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε επίσης στις τρέχουσες υποχρεώσεις του ΚΑΠΗ των Ιωαννίνων που ανέρχονται στις 357.000 ευρώ, λέγοντας «όπου και να κοιτάξουμε, βρίσκουμε χρέη. Είναι ατέλειωτα. Αυτή τη στιγμή γίνεται έλεγχος και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε πλήρη ενημέρωση». Ο κ. Τσουμάνης είπε ότι θα χρειαστούν ειδικότητες που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν, για να λειτουργήσει το ΚΑΠΗ σωστά, αυτή όμως η παράμετρος δημιουργεί ένα άλλο πρόβλημα: 24 ΚΑΠΗ με το καθένα, το δικό του προσωπικό, εκτινάσσουν το λειτουργικό κόστος. Προς το παρόν, δεν υπάρχει σκέψη για κλείσιμο των ΚΑΠΗ, αλλά όπως είπε ο κ. Τσουμάνης, θα μπορούσαν κάποια να λειτουργούν ως παραρτήματα και για τις άλλες, κεντρικές δραστηριότητες, να υπάρχουν κεντρικά ΚΑΠΗ που θα καλύπτουν μεγαλύτερες περιοχές. Δραστικές αλλαγές πάντως, δεν αναμένονται σύντομα. «Προς το παρόν θα λειτουργήσουμε όπως λειτουργούσε ο δήμος» είπε ο κ. Τσουμάνης και σε ένα μήνα, όταν δηλαδή υπολογίζεται να είναι έτοιμο το νέο νομικό πρόσωπο, θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της δημοτικής αρχής για την κοινωνική πολιτική.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Σύλληψη οδηγού διακινητή και παράνομων μεταναστών στην Ηγουμενίτσα


Ένας 46χρονος, οδηγός φορτηγού οχήματος, συνελήφθη, στις 22:20 χθες, στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου, διότι μετέφερε κρυμμένους στην δεξιά παλετοθήκη τρεις (03) αλλοδαπούς (όλοι άνδρες), οι οποίοι δεν είχαν στην κατοχή τους νόμιμα έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, διενεργεί την προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

Δημοπρατούνται πέντε νέοι σταθμοί διοδίων της Εγνατίας


Πέντε νέοι σταθμοί διοδίων θα λειτουργήσουν στην Εγνατία Οδό το επόμενο διάστημα, όπως επιβεβαίωσε χθες ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, στη διάρκεια σύσκεψης στις εγκαταστάσεις της «Εγνατίας Οδού».Όπως δήλωσε, τις επόμενες ημέρες θα γίνει ο διαγωνισμός για την ανάθεση της κατασκευής πέντε προσωρινών σταθμών διοδίων σε Τύρια Θεσπρωτίας, Μαλακάσι Ιωαννίνων, Κλειδί Ημαθίας, Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης και Ίασμο Ροδόπης, πριν αυτά αντικατασταθούν από τα ηλεκτρονικά διόδια, στα οποία κάθε οδηγός θα πληρώνει αναλόγως των χιλιομέτρων που διανύει.Ο υφυπουργός επισήμανε πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το κόστος των διοδίων και μάλιστα ανακοίνωσε πως θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους και τις πιστώτριες τράπεζες, ώστε να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος. Πάντως, διευκρίνισε πως τα διόδια στην Εγνατία θα είναι φτηνότερα.

Το πρώτο ολοκληρωμένο Λεύκωμα για το Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδου

ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΝΔΟ

Είναι ένα έγχρωμο λεύκωμα 400 σελ. αποτελούμενο από 2.500 φωτογραφίες, 2 DVD με 4 ντοκυμαντέρ* και κείμενα για την ιστορία, τον πολιτισμό, τη φύση, τον άνθρωπο.Η έκδοση, που επιμελείται ο Αλέξανδρος Τζιόλας, είναι μία πρωτότυπη παγκόσμια συνεργασία για την Πίνδο. 80 διάσημοι επιστήμονες, φωτογράφοι και επισκέπτες από όλο τον κόσμο και 140 Έλληνες συμμετέχουν στην έκδοση αυτή με ένα κοινό σκοπό. Να προβάλλουν σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο τη σημασία του Εθνικού Πάρκου και την αξία που έχουν οι σωστές αποφάσεις και οι καινοτόμες πολιτικές για την διάσωση και τη διατήρησή του. Στο τέλος του βιβλίου ο συγγραφέας αναπτύσσει επι μακρόν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την διάσωση και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής με νέες πολιτικές οι οποίες θα στηρίζονται στο σεβασμό της ιστορίας της περιοχής, την προστασία των φυσικών πόρων και την αναβίωση/ενίσχυση της απασχόλησης ως το πρώτο μέτρο για την αναπτυξιακή επανάκαμψη.Ο συγγραφέας στο οπισθόφυλλο της έκδοση συνοπτικά και λιτά αναφέρει, ότι είναι μία έκκληση για να διατηρήσουμε την Πίνδο ανέγγιχτη, αυθεντική, αμόλυντη.Στο πολυφωτογραφημένο βιβλίο αναδεικνύεται, ολοκληρωμένα και ενιαία, η ιστορική ταυτότητα της περιοχής της ΠΙΝΔΟΥ και του χώρου που την περιβάλλει, η πολιτισμική του διαχρονικότητα, ο πλούτος της φύσης και η περιβαλλοντική του σημασία για τον τόπο και τη χώρα.Η Πίνδος καταλήγει ο συγγραφέας, υπήρξε πάντα μία ανθρωπολογική ενότητα περιβάλλοντος, κοινωνιών και ανθρώπων, που αποτύπωσαν την ταυτότητα τους στη Φύση που τους ανέδειξε, χωρίς να την αλλοιώσουν. Η Φύση ανταποδίδει επι αιώνες αυτούς τους δεσμούς, προστατεύοντας την εξέλιξή τους και την ύπαρξή τους!Η έκδοση είναι πράγματι μία έγχρωμη κινηματογραφική προβολή καταιγιστικών πανοραμικών φωτογραφιών που εντυπωσιάζουν. Η συμμετοχή επισκεπτών από όλα τα σημεία του πλανήτη (ΗΠΑ, Καναδάς, Ευρώπη, Ρωσία, Ιαπωνία, Κορέα και Κίνα) με τις καταπληκτικές τους φωτογραφίες από άγνωστα μέρη της Πίνδου μας άφησε έκθαμβους,Ακόμη Έλληνες ορειβάτες παντός καιρού, διάσημοι ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι αλλά και συντοπίτες μας, δηλώνουν παρόν με φανταστικές λήψεις.Η έκδοση αναμφίβολα “υψώνει το μεγαλείο της ανθρώπινης βούλησης ίσα με το μεγαλείο της Πινδαίας φύσης, για την προβολή της σε ολόκληρη την Ελλάδα και τον κόσμο και τη σημασία που έχει η διατήρηση της αυθεντικής και γνήσιας ταυτότητάς της μέσα από τη διάσωσή της”.Είναι τόση σημαντική και πολύτιμη η προσφορά του Αλέξανδρου Τζιόλα στην πατρίδα μας με αυτό το έργο, που αναγνωρίζεται εμφανώς και ανοιχτά από τους τέσσερεις μεγάλους και φημισμένους επιστήμονες που προλογίζουν την έκδοση. Οι ίδιοι τονίζουν την μεγάλη αξία και σημασία που έχει η Πίνδος, καθώς και πόσο εντυπωσιάστηκαν από την επίσκεψή τους στην περιοχή. Όλοι τους απευθύνουν δημόσιο κάλεσμα προς όλους να έρθουν να δουν την ανεκτίμητη αυτή ομορφιά της Πίνδου δίνοντας και αξιόλογες πληροφορίες όπως αυτοί τις αποτύπωσαν ή τις γεύτηκαν από την ολιγοήμερη παραμονή τους:
Αναφέρουμε συνοπτικά αποσπάσματά τους:

Α).TOM DEMPSEY : Διεθνής φωτογράφος του National Geographic
Αναφέρει μεταξύ άλλων : «…Από την κορυφή του όρους Σμόλικα στα βάθη της χαράδρας του Βίκου, τα βουνά της Πίνδου αποτελούν παράδειγμα ενός, παγκοσμίου φήμης, θησαυρού φυσικής ομορφιάς. Τα βουνά της Βόρειας Πίνδου με σαγήνευσαν για πρώτη φορά το Μάιο του 2001. Για να ενθαρρύνω την προστασία του πολύτιμου οικοσυστήματος της Πίνδου και την ιστορική κληρονομιά του, έχω δώσει πολλές φωτογραφίες στον Αλέξανδρο Τζιόλα για δημοσίευση σε αυτό το βιβλίο…Μείνετε σε γοητευτικά παραδοσιακά πέτρινα χωριά… Θαυμάστε τα πολλά χαριτωμένα τοξωτά ιστορικά πέτρινα γεφύρια … Σε όλα τα βουνά, αναπτύσσονται σε εκπληκτική ποικιλία αγριολούλουδα όπως ο νάρκισσος, οι μαργαρίτες, οι ορχιδέες και οι παπαρούνες. Κατά την επίσκεψή μου την άνοιξη, τεράστια λιβάδια από υπέροχα μοβ άνθη κρόκου απλώνονται σαν ένα μαγικό χαλί σε όλη την οροσειρά της Τύμφης, σε ένα οροπέδιο δικτυωμένο με γραφικά μονοπάτια πεζοπορίας και καταφύγια…Οι άνθρωποι στις μέρες μας κυριαρχούν δυναμικά σε όλα τα άλλα είδη. Τα οικοσυστήματα δεν μπορούν πλέον να διατηρήσουν το αδιάκοπο ρυθμό της μόλυνσης μας και συλλογή των πόρων. Πρέπει να δράσουμε τώρα για να “αναστήσουμε” το εύθραυστο περιβάλλον της γης, ώστε να αφήσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο με επαρκή υπολείμματα φυσικής ομορφιάς, όπου θα μπορούν να ξεφεύγουν από τα αυξανόμενα αστικά άγχη.Η ελπίδα για τη βιώσιμη ζωή προέρχεται από τους περιβαλλοντικούς ηγέτες όπως η Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία, η Νορβηγία και η Γερμανία, όπου οι κυβερνητικές πολιτικές προωθούν την ανακύκλωση, την εξοικονόμηση ενέργειας και τον έλεγχο της μόλυνσης. Σχεδόν το 30% της γης της Νέας Ζηλανδίας είναι δημόσιας ιδιοκτησίας και υπάρχει κάποιος βαθμός προστασίας.Η τοπική δράση και η νομοθεσία από εκείνους τους Έλληνες, που αγαπούν την κληρονομιά τους, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των φυσικών και ιστορικών θαυμάτων της όμορφης οροσειράς της Πίνδου.»

Β). DICK MOLL : καθηγ. Φυσικής Ιστορίας Ρότερνταμ Ολλανδίας
Αναφέρει μεταξύ άλλων : «…Είμαστε όλοι εντυπωσιασμένοι από τον ορεινό όγκο, τα μικρά χωριά, τους αγνούς ανθρώπους και την ιστορία της.Αλλά γνωρίζουμε όλοι πόσο σημαντική είναι αυτή η φύση;Όχι όλοι.Αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να είναι ένας οδηγός για να καταλάβουν τη φύση,την ομορφιά της. Ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες και διαβάστε τα σύντομα κείμενα.Το μεγαλύτερο μέρος από την οροσειρά της Πίνδου ανήκει σε Εθνικό Πάρκο.Προστατευόμενο και ασφαλές για το μέλλον!Αυτό είναι ένα καθήκον.Πρόκειται να παραμείνει έτσι;Πρέπει! Και αυτό είναι το δεύτερο καθήκον.….Συγχαρητήρια και ένα μεγάλο «ευχαριστώ πολύ» στον συγγραφέα αυτού του βιβλίου, τον κ. Αλέξανδρο Τζιόλα!...»

Γ). Θανάσης Οικονόμου: Αστροφυσικός της ΝΑΣΑ - Καθηγ. Πανεπιστημίου Σικάγο ΗΠΑ
Αναφέρει μεταξύ άλλων : «… Αναρωτιέμαι όμως πια θα είναι η τύχη αυτού του πανέμορφου τόπου μας στο άμεσο μέλλον. Μήπως κινδυνεύει και η Πίνδος να καταστραφεί από την αμέλειά μας, όπως αυτό έχει συμβεί και αλλού; Εύκολα έρχονται στη μνήμη μας τέτοια γεγονότα.Πρέπει να κάνουμε το παν να μην γίνει κάτι τέτοιο. Είναι καιρός πια να ενηλικιωθούμε και να ωριμάσουμε, για να σώσουμε τα μέρη μας, που τόσο μεγαλόψυχα μας φιλοξενούν. Οι τοπικές φορείς, όπως κι όλοι οι κάτοικοι, θα πρέπει να ενδιαφερθούν περισσότερο για τη φύση και να μην αφήσουμε τα πάντα στην τύχη τους. Νόμοι και κανόνες ήδη υπάρχουν, αλλά πρέπει να τους τηρούμε και να του εφαρμόζουμε. Σε κάθε σχέδιο ανάπτυξης πρέπει να αποφεύγουμε την προχειρότητα και την επιπολαιότητα.… Τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Αλέξανδρου Τζιόλα, συμβάλλουν ξεκάθαρα προς την επίτευξη αυτού του κοινού σκοπού όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια. …».

Δ). Robert Harding: Καθηγ. Καινοτομίας στο Cambrigde της Αγγλίας.
Αναφέρει μεταξύ άλλων : «…Ο Αλέξανδρος Τζιόλας έχει σταχυολογήσει μια συλλογή που αντικατοπτρίζει ακριβώς τα στοιχεία που θυμόμαστε από την επίσκεψή μας.Το υπέροχο φυσικό τοπίο και τα καλοδιατηρημένα χωριά με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική δένουν τόσο αρμονικά σε αυτή την περιοχή.Το ίδιο ισχύει και για ένα άλλο ιδιαίτερο στοιχείο της περιοχής, τα Ζαγορίτικα γεφύρια. Παλιά γεφύρια υπάρχουν και σε άλλες χώρες, πού αλλού όμως μπορεί να δει κανείς τόσο πολλά και μάλιστα σε τόσο καλή κατάσταση;Η Ελλάδα είναι εύλογα φημισμένη για τα μοναστήρια της και τα καλλιτεχνήματα που βρίσκονται σε αυτά και βέβαια τα μοναστήρια της Πίνδου κατέχουν σημαντική θέση στο βιβλίο.Τα πανέμορφα αγριολούλουδα είναι ένας άλλος πόλος έλξης στην περιοχή…Ανεπιφύλακτα συνιστώ την περιοχή σε όποιον θέλει να περιηγηθεί μέσα σε μια πανέμορφη και άθικτη ύπαιθρο. Σε όσους από σας δεν έχετε επισκεφτεί το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου, αυτό το βιβλίο θα δώσει μια εξαιρετική πρώτη ιδέα για τις εμπειρίες που σας περιμένουν, ενώ σε όσους είχατε την τύχη να βρεθείτε εκεί, θα σας προσφέρει μια ευχάριστη υπενθύμιση.» Κλείνουμε αυτή τη σύντομη παρουσίαση με την επισήμανση του συγγραφέα ο οποίος στον πρόλογο του βιβλίου διαπιστώνει : «Η Πίνδος δεν αποτέλεσε ποτέ μνημειακό, μουσειακό, περιχαρακωμένο, απαγορευμένο, απροσπέλαστο χώρο.Ζούσε και αναπτύσσονταν, πάντα, μαζί με τον “άνθρωπό της”, με τις κοινωνίες της, που αποτελούν συστατικό-αναπόσπαστο στοιχείο της φυσιογνωμίας της και της ύπαρξης της. Είναι η ταυτότητά της. Όταν τα αποκόπτεις από αυτήν, δεν είναι μπορείς να την εννοήσεις. Όταν τα αγνοείς, δεν την περιγράφεις σωστά και όταν τα αποχωρίζεσαι, νοιώθεις να τη χάνεις από μπροστά σου και να την βρίσκεις μόνο στις μνήμες σου! Από αυτό σήμερα κινδυνεύουμε».

*Τρία από τα ντοκυμαντέρ είναι προσφορά του δημοσιογράφου Απόστολου Γαιτάνη, από τα Γρεβενά και το τέταρτο της ΑΜΚΕ Αναμόρφωση.

Ζημιές χιλιάδων ευρώ προκάλεσαν άγνωστοι σε αυτοκίνητα σε κεντρικά σημεία της πόλης των Ιωαννίνων


Ζημιές χιλιάδων ευρώ προκάλεσαν σε τουλάχιστον 25 αυτοκίνητα, άγνωστοι το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, σε κεντρικά σημεία της πόλης των Ιωαννίνων. Για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία ο άγνωστος ή οι άγνωστοι δράστες έσκισαν με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο, προφανώς μαχαίρι ή στιλέτο τα λάστιχα των αυτοκινήτων, προκαλώντας τεράστια ζημιά, αλλά και την αγανάκτηση των ιδιοκτητών τους.Η βάνδαλη αυτή ενέργεια εξετάζεται λεπτομερώς από την αστυνομία, που ενημερώθηκε νωρίς το πρωί από δεκάδες κατόχους Ι.Χ προκειμένου να καταγράψει το συμβάν.Κανείς δεν κατάλαβε και κανείς δεν είδε το παραμικρό το βράδυ της Πέμπτης, όταν και σημειώθηκε αυτή η ενέργεια, που καταγράφηκε σε αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα σε τρία διαφορετικά σημεία της πόλης.Η αρχή, αν και κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος για τη χρονική ακολουθία της βάνδαλης αυτής ενέργειας, έγινε από την οδό Λόρδου Βύρωνος, όπου οι άγνωστοι έσκασαν τα λάστιχα 13 αυτοκινήτων. Τα περισσότερα από αυτά ανήκαν σε θαμώνες παρακείμενων καταστημάτων διασκέδασης και μερικά βσε κατοίκους της περιοχής, που σταθμεύουν στον πεζόδρομο αργά τη νύχτα μέχρι νωρίς το πρωί, όταν ανοίγει η αγορά της πόλης.Η συνέχεια δόθηκε στην οδό Κατσάρη, όπου στο στόχαστρο των αγνώστων μπήκαν δύο αυτοκίνητα και ακολούθως στο χώρο στάθμευσης του σούπερ μάρκετ Παπαγεωργίου, όπου συνολικά καταγράφηκαν σκισμένα και κατεστραμμένα ελαστικά σε 11 αυτοκίνητα. Οι ιδιοκτήτες τους διαπίστωσαν τη ζημιά που είχαν υποστεί το πρωί, όταν πήγαν να πάρουν τα αυτοκίνητά τους, ενώ κάποιοι ειδοποιήθηκαν από περιοίκους και την αστυνομία.
Πρόκειται για συμβάν που είχε συμβεί και πάλι στο παρελθόν, πριν από αρκετά χρόνια, όχι όμως σε τόσο μεγάλη έκταση. Η αστυνομία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, όπως επίσης έχει πάρει και εξετάζει λεπτομερώς υλικό από τις κάμερες παρακολούθησης καταστημάτων στις περιοχές, όπου έγιναν οι ζημιές, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια εμφανής απόδειξη συμμετοχής κάποιου ή κάποιων. Το βέβαιο είναι ότι οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ σε μια εξαιρετικά δυσμενή περίοδο για όλους, αναγκάζονται χωρίς κανέναν απολύτως λόγο να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν την ανοησία κάποιων…

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ