Κυριακή, 2 Ιανουαρίου 2011

Το νέο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας


Έγινε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. στο Δημαρχείο, η εκλογή του πρώτου προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου του «Καλλικράτειου» Δήμου Άρτας. Πρόεδρος του Δ.Σ. Άρτας εκλέχθηκε ο Θωμάς Τσιρογιάννης από την παράταξη του Γ. Παπαλέξη με 31 ψήφους και 2 λευκά, αντιπρόεδρος ο Κώστας Τράμπας από την παράταξη του Γ. Παπαβασιλείου με 32 ψήφους και 1 λευκό και γραμματέας η Σπυριδούλα Τσίκου – Ευαγγέλου από την παράταξη της Όλγας Γεροβασίλη με 30 ψήφους και 3 λευκά. Ο Θ. Τσιρογιάννης τόνισε ότι επιδίωξή του θα είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται στο Δ.Σ. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δημοτικούς συμβούλους για την εκλογή μου και την ανάδειξη στη θέση του προέδρου του νέου πλέον Καλλικράτειου Δήμου Αρταίων. Από τη θέση του προέδρου θα εργαστώ όσο μπορώ και με όλες τις δυνάμεις μου ώστε το νέο Δ.Σ. να αποφασίζει με όσο το δυνατό ευρύτερη συναίνεση και οι αποφάσεις να λαμβάνονται μετά από δημοκρατική διαδικασία και διάλογο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τα οποία θα αντιμετωπίζουμε ως ενιαίος πλέον Καλλικράτειος Δήμος Αρταίων. Θα προσπαθήσω όλα τα θέματα ημερήσιας διάταξης τα οποία θα συζητούνται στο Δ.Σ. να τυχαίνουν την ευρύτερη συναίνεση, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να έχουν πλήρη ενημέρωση πριν τη συζήτηση στο Δ.Σ. των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ώστε με τον τρόπο αυτό να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα η επεξεργασία των θεμάτων, οι προτάσεις οι οποίες θα έρχονται στο Δ.Σ. να είναι ολοκληρωμένες και μέσα από τη σύνθεση των απόψεων των προτάσεων αυτών να μπορούμε να διατηρούμε το Δ.Σ. με όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση για τις αποφάσεις τις οποίες πρέπει να λαμβάνουμε για την ανάπτυξη πλέον του νέου Καλλικράτειου Δήμου Αρταίων».

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, εκλογή Προεδρείου και Επιτροπών


Το προεδρείο και τα μέλη της Οικονομικής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, εξέλεξε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, στην πρώτη του συνεδρίαση με τη νέα σύνθεση.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος ευχήθηκε στο σώμα καλή και δημιουργική χρονιά και ζήτησε από όλους να συμβάλλουν για την επίλυση των προβλημάτων του νέου Δήμου.«Εύχομαι να έχουμε μία σημαντική και γόνιμη θητεία προς όφελος των συμπολιτών μας. Ζητώ από τα μέλη του Συμβουλίου και από το σύνολο των εργαζομένων να συμβάλλουν στο μέγιστο βαθμό. Πρώτο μας μέλημα είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.Προσωπικά δεσμεύομαι να καταβάλω την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για να πάει η πόλη μπροστά», τόνισε ο Δήμαρχος και έκανε γνωστό πως στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα εισηγηθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης και θα παρουσιάσει τις βασικές αρχές της νέας Δημοτικής Αρχής.Μετά την διαδικασία που έγινε, τηρώντας τις αρχές που ορίζει ο Καλλικράτης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εξελέγη ο κ. Δημήτρης Γιωτίτσας.Αντιπρόεδρος εξελέγη ο κ. Βασίλης Βλέτσας, ο οποίος προτάθηκε από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και Γραμματέας ο κ. Παναγιώτης Κιτσούλης, ο οποίος προτάθηκε από την δημοτική αρχή, μετά την άρνηση των παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στο Προεδρείο.Το νέο Προεδρείο δέχθηκε τις ευχές του σώματος για επιτυχία στα καθήκοντά του και δεσμεύτηκε για την εύρυθμη λειτουργία του σώματος.«Η εκλογή αποτελεί ιδιαίτερη και εξαιρετική τιμή για μένα. Ευχαριστώ τον δήμαρχο που με πρότεινε και το Δημοτικό Συμβούλιο που ενέκρινε την πρόταση. Με τον Καλλικράτη και τις αλλαγές που φέρνει οι προκλήσεις είναι πολλές και ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου πολύ σημαντικός για την αντιμετώπισή τους. Στόχος μας θα είναι η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που μας παρέχονται. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι σε συνεργασία με όλους θα εργαστούμε με πλήρη διαφάνεια για την εύρυθμη λειτουργία του σώματος», ανέφερε ο νέος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Γιωτίτσας.Τους συναδέλφους του ευχαρίστησε ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλης Βλέτσας, σημειώνοντας ότι «από την θέση του αντιπροέδρου θα προσφέρω όσο μπορώ για την παραγωγική διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου».Ο νέος γραμματέας του σώματος Παναγιώτης Κιτσούλης, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους που τον επέλεξαν και ευχήθηκε καλή δουλειά σε όλους.

ΔΥΟ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Το Δημοτικό Συμβούλιο στην σημερινή του συνεδρίαση εξέλεξε τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των δύο επιτροπών που θα λειτουργήσουν στο εξής. Πρόκειται για την Οικονομική και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.Στην Οικονομική Επιτροπή, τακτικά μέλη εξελέγησαν:
1. Μανταλόβας Αθανάσιος
2. Μασσαλάς Βασίλης
3. Παπαδόπουλος Δημήτρης
4. Γκόγκος Κώστας
5. Κατηρτσίδης Δημήτρης
6. Σίντος Αχιλλέας
7. Ασημακοπούλου Άννα
8. Ριστάνης Επαμεινώνδας

Αναπληρωματικά μέλη αναδείχθηκαν:
1. Βήκας Γιώργος
2. Γκέκας Κώστας
3. Δουβανάς Ελευθέριος
4. Κοσμάς Βασίλης
5. Τζίμας Λάμπρος

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τακτικά μέλη είναι:
1. Ελισάφ Μωυσής
2. Τσουμάνης Φίλιππας
3. Μπέγκας Θωμάς
4. Σκοπούλης Γιάννης
5. Παπαδιώτης Γιώργος
6. Κοσμάς Βασίλης
7. Λαδόπουλος Κώστας
8. Τζίμας Λάμπρος

Αναπληρωματικά μέλη αναδείχθηκαν:
1. Κατηρτσίδης Δημήτρης
2. Γκόλας Νίκος
3. Λώλης Γιώργος
4. Σίντος Αχιλλέας
5. Ασημακοπούλου Άννα.

Το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στις δύο επιτροπές εκδήλωσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Τασούλας. Η πρόταση ετέθη σε ψηφοφορία, μεταξύ των δημοτικών συμβούλων του συνόλου της αντιπολίτευσης –όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη- και απορρίφθηκε με τις ψήφους της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας.Στις δύο Επιτροπές προεδρεύει ο Δήμαρχος ή αναπληρωτής που ορίζεται και πάλι από τον Δήμαρχο.Τέλος σήμερα συνεδρίασε το Συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων.Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Αθανάσιος Μέμος και αντιπρόεδρος ο κ. Γιάννης Λυκοτραφίτης.

ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου στη σημερινή του συνεδρίαση εξέλεξε το Προεδρείο του, το οποίο έχει την εξής σύνθεση:
Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Πέτσιος
Αντιπρόεδρος: Χαράλαμπος Μπάτσης
Γεν. Γραμματέας: Στέφανος Ζούμπας
Επίσης εξελέγησαν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, που είναι τα εξής:
Α’ ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Ντέτσικας Κωνσταντίνος
Ψαθάς Βασίλειος
Καττής Νικόλαος
Ανατολιωτάκης Νικόλαος
Πλιάκος Μιχαήλ
Ιωάννου Αθηνά
Κασσής Μιχαήλ
Κωτσαντής Κωνσταντίνος
Β΄ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΈΛΗ
Παπατσίμπας Γεώργιος
Κώτσιος Νικόλαος
Κατέρης Ιωάννης
Δηλαβέρης Αναστάσιος
Διβάρης Διονύσιος
Φώτης Κωνσταντίνος
Αρβανίτης Κωνσταντίνος
Ζηκίδου – Ντάσση Καλλιρρόη

Το τοπίο σε εργασιακές σχέσεις-ασφαλιστικό


Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό είναι το μεγάλο στοίχημα του 2011.Από την πρώτη του έτους αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, στο πλαίσιο διαδικασίας που θα ολοκληρωθεί ως το 2015, οπότε το όριο ηλικίας θα φθάσει τα 65 χρόνια με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, ή στα 60 με 40 έτη ασφάλισης. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία αλλαγή για όσους είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.Από 1η Ιανουαρίου, οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο εντάσσονται στο ΙΚΑ ενώ ο κλάδος Υγείας του Οργανισμού διαχωρίζεται από τον κλάδο των συντάξεων όπως και οι προνοιακές από τις ασφαλιστικές παροχές.Τίθεται σε ισχύ το νέο καθεστώς αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων ασφάλισης για τη συμπλήρωση της 40ετίας.Στα μέσα Ιανουαρίου, θεσπίζεται η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας η οποία θα βασίζεται στον ΑΜΚΑ.Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται η απάντηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για τις μελέτες της Αναλογιστικής Αρχής για το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ. Ως τον Ιούνιο ολοκληρώνονται οι αναλογιστικές μελέτες για τα τρία μεγάλα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου και ως το Σεπτέμβριο για τα υπόλοιπα.Στο πρώτο τρίμηνο του 2011 τίθεται σε εφαρμογή το εργόσημο, ενώ από τις αρχές Μαρτίου ξεκινά τη λειτουργία του το Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας και συγκροτείται Εθνικό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία, ενώ ως το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η αναμόρφωση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών.

Η Ήπειρος με νέο χάρτη στην αυτοδιοίκηση

Ξεκινά επίσημα αύριο ο «Καλλικράτης»

Σε εφαρμογή έχει τεθεί απο χθες 1 Ιανουαρίου 2011 ο «Καλλικράτης» που έφερε σημαντικές αλλαγές στον αυτοδιοικητικό και διοικητικό χάρτη της χώρας. Μια μεταρρύθμιση που άργησε πολύ και που φιλοδοξεί να αλλάξει πολλά στην λειτουργία της αυτοδιοίκησης και του κράτους, να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, έστω κι αν ξεκινά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.Για την Ήπειρο οι προσδοκίες είναι πολλές τόσο από την αιρετή Περιφέρεια που διαδέχεται την κρατική, όσο και από τους νέους μεγάλους δήμους που μένει να αποδεχτούν και ισχυροί με τις πολλές και σημαντικές αρμοδιότητες που τους δόθηκαν. Σε όλη την Ήπειρο προέκυψαν από τη συνένωση των 57 «Καποδιστριακών» και των 19 κοινοτήτων, συνολικά 18 δήμοι, 8 στο νομό Ιωαννίνων, 4 στο νομό Άρτας και από 3 στους νομούς Πρέβεζας και Θεσπρωτίας. ξεκινούν το δύσκολο ...ταξίδι του «Καλλικράτη».Στο νομό Ιωαννίνων στη θέση των 28 δήμων και των 13 κοινοτήτων, έχουμε πλέον, οκτώ μεγάλους δήμους και οι πρώτες δημοτικές αρχές και όσοι μετέχουν στα δημοτικά και τοπικά συμβούλια ξεκινούν το δύσκολο ...ταξίδι του «Καλλικράτη».

Ετοιμότητα για την έναρξη
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης δηλώνει ότι όλα είναι έτοιμα για την ομαλή έναρξη της μεταρρύθμισης στην πράξη και οι νέοι αυτοδιοικητικοί έχοντας ενημερωθεί μέσα από ημερίδες και σεμινάρια και με πολλά άλλα ...βοηθήματα, αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο τους, όπως οι ίδιοι παραδέχονται.Οι μετατάξεις του προσωπικού, θεωρητικά, έχουν δρομολογηθεί και στην πορεία με την ψήφιση των Οργανισμών από τους δήμους θα λάβουν την νέα μορφή τους, ενώ για την αιρετή Περιφέρεια εκδόθηκε προ ημερών το Προεδρικό Διάταγμα για τον Οργανισμό της.Σε ότι αφορά την αιρετή Περιφέρεια στεγάζεται στο διοικητήριο της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης η οποία καταργείται, όπως και όλες οι Ν.Α, ενώ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, η ...διάδοχος κατάσταση στην κρατική περιφέρεια, παραμένει στο κτίριο της οδού Βορείου Ηπείρου με Γενική Γραμματέα την μέχρι χθες ΓΓΠΗ Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.

Η αιρετή Περιφέρεια
Στη θέση της κρατικής Περιφέρειας από σήμερα θα λειτουργεί η αιρετή Περιφέρεια με πολλές αρμοδιότητες, πλην εκείνων που παραμένουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δηλαδή υπό την εποπτεία του κράτους. Αρμοδιότητες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων αναλαμβάνουν οι νέοι δήμοι. Μέχρι και τον Ιούνιο η διαχείριση του ΕΣΠΑ παραμένει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στη συνέχεια θα αναλάβει η αιρετή Περιφέρεια.Οι τέσσερις νομοί της Ηπείρου αποτελούν, πλέον, περιφερειακές ενότητες της αιρετής Περιφέρειας. Η έδρα της Περιφέρειας είναι στα Γιάννινα και φυσικά και του Περιφερειακού Συμβουλίου με τα 51 μέλη (24 από την ενότητα Ιωαννίνων, 11 από την Άρτα, 9από την Πρέβεζα και 7 από τη Θεσπρωτία).Πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης εκλέχτηκε στις εκλογές του Νοεμβρίου, στον δεύτερο γύρο, ο μέχρι τώρα νομάρχης Ιωαννίνων Αλέξανδρος Καχριμάνης, μαζί και οι τέσσερις αντιπεριφερειάρχες, Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, Άρτας Κώστας Παππάς, Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου και Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης.Η παράταξη του κ. Καχριμάνη «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη» διαθέτει 31 έδρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η μείζονα μειοψηφία, «Ήπειρος, τόπος να ζεις» με επικεφαλής τον Βαγγέλη Αργύρη κέρδισε 16 έδρες, δυο έδρες η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Κώστα Κωτσαντή και από μία οι παρατάξεις «ΑΥ.ΡΙ.Ο για την Ήπειρο» με τον Γ. Παπαδημητρίου και «Αριστερή Παρέμβαση» με τον Ν. Ζήκο.

Ο μεγάλος δήμος Ιωαννιτών

Το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, φτάνοντας μέχρι την Κράψη και τη Μανολιάσα, καταλαμβάνει ο νέος δήμος Ιωαννιτών με τη συνένωση του παλιού δήμου και των όμορων, Παμβώτιδας, Ανατολής, Μπιζανίου, Περάματος και της κοινότητας Νήσου. Η έναρξη γίνεται με σημαντικά προβλήματα, κυρίως οικονομικά στον δήμο Ιωαννιτών, αλλά η νέα δημοτική αρχή υπό τον Φίλιππα Φίλιο φέρεται αποφασισμένη να υλοποιήσει το πρόγραμμα της «Ενότητας Πολιτών» με το οποίο κέρδισε τις εκλογές, αφήνοντας μετά από 8 χρόνια την παράταξη του απερχόμενου δημάρχου Νίκου Γκόντα, στα έδρανα της αντιπολίτευσης.Στο νέο, 41μελές, δημοτικό συμβούλιο η παράταξη του κ. Φίλιου διαθέτει 25 έδρες, η παράταξη του κ. Γκόντα 13 και από μία οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» με τον Δ. Τασιούλα, ΔΡΑΣΥ με τον Στ. Σκοπούλη και «Τρία κλικ Αριστερά» με τον Χρ. Μαντά.

Οι άλλοι δήμοι του νομού
Από τους άλλους επτά δήμους του νομού, ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό είναι αυτός της Ζίτσας (συνένωση δήμων Πασσαρώνας, Ζίτσας, Εκάλης, Ευρυμενών, Μολοσσών) με έδρα την Ελεούσα. Δήμαρχος εξελέγη ο Δημήτρης Ρογκότης κερδίζοντας στο δεύτερο γύρο τον απερχόμενο δήμαρχο Πασσαρώνας Σάκη Βλέτσα.Στο δημοτικό συμβούλιο μετέχουν και οι παρατάξεις του Χρυσόστομου Βούζα και του Τάκη Τζίμα.Στον δήμο Δωδώνης (συνένωση δήμων Αγίου Δημητρίου, Δωδώνης, Σελλών, Λάκκας Σουλίου) με έδρα την Αγία Κυριακή του πρώην δήμου Αγίου Δημητρίου, δήμαρχος εκλέχτηκε ο Κώστας Κατσανάκης, στο δεύτερο γύρο έναντι του Γιάννη Μπάρκα. Άλλες τρεις παρατάξεις μετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο, του Χρήστου Ντακαλέτση (απερχόμενου δημάρχου Λάκκας Σουλίου), Γιάννη Μπούκα (Δωδώνης) και Τάσου Τόκα.Ο πρώτος δήμαρχος του νέου δήμου Πωγωνίου (συνένωση δήμων Δελβινακίου, Καλπακίου, Άνω Καλαμά, Άνω Πωγωνίου και των κοινοτήτων Πωγωνιανής και Λάβδανης με έδρα το Καπάκι) είναι ο επί 12 χρόνια δήμαρχος του δήμου Καλπακίου Κώστας Καψάλης ο οποίος κέρδισε στον δεύτερο γύρο τον δήμαρχο Άνω Πωγωνίου Γιάννη Ντόντη. Στο δημοτικό συμβούλιο μετέχουν και οι παρατάξεις του Φάνη Στεργίου (απερχόμενος δήμαρχος Άνω Καλαμά) και του Χρήστου Μεντή.Στον νέο δήμο Κόνιτσας (συνένωση των δήμων Κόνιτσας και Μαστοροχωρίων, αλλά και των κοινοτήτων Αετομηλίτσας, Φούρκας και Διστράτου με έδρα την Κόνιτσα), δήμαρχος αναδείχτηκε ο Παναγιώτης Γαργάλας. Στον δεύτερο γύρο κέρδισε τον Ανδρέα Παπασπύρου. Ελάσσονα μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο είναι οι παρατάξεις των Νικολάου Εξάρχου και Νικολάου Μουζάκη.Ο μεγάλος σε έκταση, ο μεγαλύτερος στη χώρα, νέος δήμος Ζαγορίου (συνένωση των δήμων Κεντρικού και Ανατολικού Ζαγορίου, Τύμφης και των κοινοτήτων Παπίγκου και Βοβούσας) με έδρα τους Ασπραγγέλους. Ο επί 12 χρόνια δήμαρχος Κεντρικού Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου είναι ο πρώτος δήμαρχος, κερδίζοντας στο δεύτερο γύρο τον δήμαρχο Ανατολικού Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου. Στο δημοτικό συμβούλιο μετέχει και η παράταξη του δημάρχου Τύμφης Γιώργου Σουκουβέλου.Ο νέος δήμος Μετσόβου (συνένωση των δήμων Μετσόβου και Εγνατίας και της κοινότητας Μηλιάς με έδρα το Μέτσοβο) έχει πρώτο δήμαρχο τον Νίκο Τσομπίκο ο οποίος εκλέχτηκε από τον πρώτο γύρο. Μείζονα μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο είναι η παράταξη του απερχόμενου δημάρχου Μετσόβου Κώστα Τζαφέα και ελάσσονα του Λεωνίδα Ευθυμίου.Τέλος στο νέο δήμο Βορείων Τζουμέρκων (συνένωση των δήμων Κατσανοχωρίων, Πραμάντων, Τζουμέρκων και των κοινοτήτων Ματσουκίου, Καλαρριτών, Σιρράκου και Βαθυπέδου με έδρα τα Πράμαντα) πρώτος δήμαρχος είναι ο απερχόμενος δήμαρχος Πραμάντων Γιάννης Σεντελές, εκλεγείς από τον πρώτο γύρο έναντι του Γιάννη Αργύρη. Στο δημοτικό συμβούλιο μετέχει και η παράταξη του Γιάννη Σταύρου.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ένσταση υπέβαλε ο Γ. Ζάψας και ζητά έδρα στο περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου!


Ο Γιώργος Ζάψας, επικεφαλής της παράταξης Ήπειρος των Οριζόντων, στις περιφερειακές εκλογές της Ηπείρου,υπέβαλλε ένσταση με την οποία διεκδικεί την κατοχύρωση στον συνδυασμό του έδρα που κατοχυρώθηκε στην παράταξη του Αλέκου Καχριμάνη. Η εκδίκαση θα γίνει στις 4 Ιανουαρίου. Η παράταξη Ήπειρος των Οριζόντων, υποστηρίχθηκε από τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους Πράσινους. Το σκεπτικό της ένστασης, σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης, είναι «ότι συνδυασμός δικαιούται μια (1) έδρα από τις τρεις (3) αδιάθετες έδρες της Α' κατανομής, ως ΕΠΙΛΑΧΏΝ συνδυασμός με το 3ο καλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο, αυτό των 4.419 ψήφων που συγκέντρωσε ο συνδυασμός στην Περιφέρεια, δεδομένου ότι ο ΕΠΙΤΥΧΏΝ συνδυασμός δεν μπορεί να καταλαμβάνει αδιάθετη έδρα».

Συνεχίζονται τα Κοινωνικά Προγράμματα των ΟΤΑ


Κανονικά συνεχίζονται για όλο το 2011, τα Κοινωνικά Προγράμματα των ΟΤΑ, «Βοήθεια στο Σπίτι» και "Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας", μετά την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών.Ως εκ τούτου το προσωπικό, που ήδη απασχολείται στα ανωτέρω προγράμματα με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του, με την ίδια σχέση εργασίας, μέχρι την ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων.

Το Πρωτοχρονιάτικο λαχείο


Ο αριθμός 77958 της 8ης σειράς είναι ο υπερτυχερός της κλήρωσης του Πρωτοχρονιάτικου λαχείου, καθώς κερδίζει τα 7.000.000 ευρώ του πρώτου λαχνού. Σημαντικά όμως κέρδη περιμένουν και τους κατόχους των λαχείων με αριθμούς: 77956, 77957, 77959 και 77960, επίσης της 8ης σειράς, καθώς ο καθένας θα εισπράξει από 2.000.000 ευρώ.Στις 500.000 ευρώ ανέρχονται τα κέρδη του κατόχου του λαχείου με αριθμό 8063 της 39ης σειράς, ενώ 300.000 ευρώ θα εισπράξει ο κάτοχος του λαχείου με αριθμό 13161 της 15ης σειράς. Από 200.000 ευρώ παίρνουν τα λαχεία: 12036 της 50ης σειράς και 60398 της 42ης σειράς, ενώ από 100.000 ευρώ θα λάβουν οι κάτοχοι των λαχείων με αριθμούς: 28249 της 7ης σειράς, 74255 της 16ης σειράς και 85258 της 23ης σειράς.

Επισκέψεις Θανάση Οικονόμου


Το Γηροκομείο και την Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων επισκέφθηκε παραμονές Πρωτοχρονιάς ο Θανάσης Οικονόμου, προσφέροντας συμβολικά δώρα σε όσους αυτές τις γιορτινές μέρες βρίσκονται μακριά από το σπίτι και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.Κατά την επίσκεψή του στο Πανεπιστημιακό και στο Γηροκομείο, συναντήθηκε και συζήτησε με τους εργαζομένους αλλά και με τις Διοικήσεις των φορέων.Εξερχόμενος ο κ. Οικονόμου δήλωσε: «Σε μία περίοδο εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών, πολλά εξαρτώνται από το αίσθημα ευθύνης των εργαζομένων και οφείλουμε να επιβραβεύσουμε όλους όσοι στέκονται στο πλευρό των συνανθρώπων μας. Το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας και φροντίδας του Νομού μας, το ίδιο το στελεχιακό δυναμικό, δημιουργούν ένα πολύ ικανοποιητικό πλαίσιο περίθαλψης.Πάνω σε αυτά τα δεδομένα, πρέπει να σταθούμε δημιουργώντας προϋποθέσεις και νέες υποδομές για ένα ακόμη πιο σύγχρονο και ολοκληρωμένο σύστημα παροχής υπηρεσιών φροντίδας και υγείας.Σε αυτό το πλαίσιο, η λειτουργία του Δημοτικού Γηροκομείου και, βεβαίως, το μείζον έργο της επέκτασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με την προσθήκη απαραίτητων νοσηλευτικών μονάδων, οφείλει να είναι από όλους μας ύψιστη προτεραιότητα.Εύχομαι σε όλες και όλους μία καλή, δημιουργική χρονιά».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Μετέφερε 12 λαθρομετανάστες σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη!


Συνελήφθη, στις 00:15 σήμερα , εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής, 57χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε εντός του φορτίου του οχήματός του (κούτες με πορτοκάλια), σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, δώδεκα (12) παράνομους μετανάστες, στερούμενους ταξιδιωτικών εγγράφων, προκειμένου να τους μεταφέρει λάθρα στο εξωτερικό.Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, το οποίο διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε το ανωτέρω φορτηγό όχημα.

Περιστολή δαπανών, αλλά και αναβάθμιση υπηρεσιών

Διττός ο στόχος της Διοίκησης του Νοσοκομείου Χατζηκώστα στο πλαίσιο του γενικότερου εξορθολογισμού που υλοποιείται λόγω μνημονίου

Σημαντικές παρεμβάσεις στα οικονομικά του Νοσοκομείου Χατζηκώστα υλοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα και πάντα στο πλαίσιο των όσων προβλέπει το μνημόνιο και το Υπουργείο Υγείας έτσι ώστε να μπει μία τάξη στην κατάσταση που μέχρι σήμερα επικρατούσε.Έτσι, πριν από λίγα 24ωρα το νοσοκομείο επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες και ορκωτούς λογιστές που εξέτασαν στοιχεία και βιβλία του Νοσοκομείου.Άλλωστε, το Χατζηκώστα είναι ένα από τα 44 νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας που η κυβέρνηση έχει επιλέξει ώστε να υλοποιηθούν σε αυτό μία σειρά από περικοπές δαπανών στο πλαίσιο του μνημονίου.Το χρονοδιάγραμμα αναφέρει πως στα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του μνημονίου, άρα κατά συνέπεια και στο νοσοκομείο Χατζηκώστα να έχει ολοκληρωθεί η προσαρμογή.Σε χθεσινές τους δηλώσεις, τόσο ο Διοικητής του Νοσοκομείου Θωμάς Μεσσήνης, όσο και ο αναπληρωτής Διοικητής Φώτης Βάββας αναφέρθηκαν στις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τον εξορθολογισμό των οικονομικών του Νοσοκομείου.Και οι δύο έκαναν λόγο για ένα επιτυχημένο «πρώτο» τεστ, ενώ ο κ. Μεσσήνης σημείωσε πως «η εικόνα που έλαβε ο Γενικός Γραμματέας ήταν πολύ καλή, αλλά αυτό πρέπει να συνεχιστεί».Στη συνέχεια ο Διοικητής του Νοσοκομείου ανέφερε πως προτεραιότητα αποτελεί παράλληλα η διατήρηση και αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.«Η υγεία κοστίζει πολλά, στόχος όμως παραμένει η εξοικονόμηση των πόρων χωρίς υποβάθμιση των υπηρεσιών και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας», πρόσθεσε.Εξάλλου, όπως ανέφερε, η συνεχής αύξηση του κόστους λειτουργίας στον χώρο της υγείας όλα αυτά τα χρόνια, ήταν δυσανάλογη προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες.Την επίτευξη των στόχων του μνημονίου έχει αναλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου ο αναπληρωτής διοικητής, ο οποίος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν.«Ανταποκρίθηκαν στο στόχο οι υπηρεσίες, στο σύνολό τους και η διοίκηση και έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα, ωστόσο η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής», τόνισε και εξήγησε πως ο στόχος δεν επιτεύχθηκε μόνο «λογιστικά», αλλά με ουσιαστικό τρόπο.«Ήδη έχουμε ρυθμίσει όλες τις οφειλές του 2007 – 2009, κλείσαμε τις υποχρεώσεις του πρώτου εξαμήνου του 2010 και στοχεύουμε κάθε πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα να κλείνουν όλες οι υποχρεώσεις και τα έσοδα. Ο στόχος του μνημονίου είναι ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του νοσοκομείου ώστε να μην δημιουργούνται μαύρες τρύπες. Διαφορετικά όσα χρήματα κι αν έρθουν στην υγεία, δεν θα έχουν αντίκρισμα», τόνισε.Οι διαρθρωτικές αλλαγές στα οικονομικά του νοσοκομείου Χατζηκώστα αφορούν ταυτόχρονα και τις δομές που ανήκουν στην αρμοδιότητά του όπως τα έξι κέντρα υγείας, την σχολή Νοσηλευτικής και τις μονάδες «Ψυχαργώς».Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα το υπουργείο σκοπεύει να χρηματοδοτήσει μέσω του ΕΣΠΑ τα Κέντρα Υγείας ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές, όπως ανέφερε ο κ. Βάββας.Τέλος, από τις άμεσες προτεραιότητες για τη νέα χρονιά ξεχωρίζει η προσπάθεια της διοίκησης για ένταξη του πολυδύναμου κέντρου στο ΕΣΠΑ και την διασφάλιση πόρων, προκειμένου να εξοπλιστεί το νοσοκομείο με νέα, απαραίτητα μηχανήματα.

Ορκωμοσία νοσηλευτών

Εξάλλου, προχθες πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα ορκωμοσία νέων νοσηλευτών, οι οποίοι προσελήφθησαν μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών.Η ορκωμοσία τους έγινε παρουσία των κ.κ. Μεσσήνη και Βάββα καθώς και των προϊσταμένων της διοικητικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας του νοσοκομείου.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Δήμο Άρτας


Με την τελετή παράδοσης-παραλαβής την πρώτη του νέου έτους, επισημοποιήθηκε η ανάληψη των καθηκόντων του νέου Δημάρχου Άρτας Γιάννη Παπαλέξη. Η τελετή έγινε χθες στις 2 το μεσημέρι στο Δημαρχείο, μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης. «Παραλαμβάνω και συνεχίζω το έργο σε μια δύσκολη εποχή. Υπόσχομαι ότι θα δουλέψω όσο χρειάζεται, θα δώσω όλες τις δυνάμεις μου και εγώ και όλοι οι συνάδελφοί μου, οι συνεργάτες μου δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι για το καλό αυτού του τόπου» τόνισε ο κ. Παπαλέξης. Ενώ ο απερχόμενος Δήμαρχος Άρτας Πάνος Οικονομίδης υπογράμμισε : «Νομίζω ότι ο Δήμος θα πάει καλά γιατί οι βάσεις και οι προϋποθέσεις γι’ αυτή την εξέλιξη υφίστανται. Θέλει δουλειά, θέλει σκέψεις προωθημένες, διεκδικητικές και όλοι θα ‘μαστε δίπλα για να βοηθήσουμε». Παρόντες στην τελετή ήταν οι βουλευτές Άρτας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης και Παύλος Στασινός, ο διοικητής του Νοσοκομείου Άρτας Γιώργος Λάμπρος, ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Δημ. Τάτσης, απερχόμενοι και νέοι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και ο πρόεδρος των εργαζομένων του Δήμου. Ο Π. Οικονομίδης παρέδωσε στον Γ. Παπαλέξη και τυπικά, τα κλειδιά του δημαρχείου και του γραφείου του, το έντυπο με τα έργα και τις μελέτες που έχουν γίνει κατά την περίοδο της θητείας του, το οποίο είχε μοιραστεί πρόσφατα και στους δημοσιογράφους, καθώς και δύο πολύτιμες γκραβούρες, η μία με τον Γ. Καραΐσκάκη, με ένδειξη επάνω όσον αφορά την καταγωγή του και η άλλη που αναπαριστά την εκστρατεία του Πύρρου στην Ιταλία και αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο πολύ μεγάλης αξίας, τονίζοντας πως πρέπει και οι δύο άμεσα να συντηρηθούν και να κορνιζαριστούν.«Το υλικό που παρέδωσα ήτανε το έργο που έχουμε επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια» ανέφερε ο κ. Οικονομίδης στις δηλώσεις του, παραπέμποντας στο έντυπο το οποίο παρέδωσε στο διάδοχό του κ. Παπαλέξη. «Είναι ένας μπούσουλας το τι έχουμε κάνει, το τι παραδίδουμε ως μελέτες για εξέλιξη, έτοιμα εργαλεία για να διευκολύνουμε τη νέα Δημοτική Αρχή. Ένα τεράστιο έργο που προσεγγίζει τα 90 εκατομ. Ευρώ σε εκταμιεύσεις, σε έργα υποδομής κατά βάση και όχι έργα βιτρίνας, που τα ΄χει ανάγκη ο τόπος» τόνισε. Ως πιο χαρακτηριστικά ανέφερε την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, το πρόγραμμα ανακύκλωσης, το Κέντρο Κοινωνικών Δράσεων μαζί με τους δυο νέους Παιδικούς - Βρεφονηπιακούς σταθμούς, το έργο της αποχέτευσης, της συλλογής ομβρίων της λεκάνης Βαλαώρας, την αντικατάσταση των σωλήνων αμιάντου, την ολοκλήρωση του αποχετευτικού στους Αγίους Αναργύρους και τις έτοιμες μελέτες για να ενταχθούν και οι οικισμοί του Γλυκορίζου, των Κεραματών και των Κωστακιών.

Αυξήσεις «φωτιά» από σήμερα στα εισιτήρια αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων


Με Πρωτοχρονιάτικο «μποναμά» σε αυξήσεις εισιτηρίων έως και 25%(!) υποδέχεται τους επιβάτες του το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων αφού από σήμερα θα ισχύσουν οι νέες τιμές που καθορίστηκαν από τον Υπουργό Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημ. Ρέππα, με απόφαση που έλαβε παραμονή Χριστουγέννων!
Σύμφωνα λοιπόν με τις νέες τιμές από σήμερα:
• Τα «πράσινα» εισιτήρια (εντός πόλεως) στοιχίζουν 1,10 ευρώ, από 0,90 που είχαν μέχρι χθες. Δηλαδή αυξάνονται κατά 22,22%!
• Τα «κόκκινα» εισιτήρια (Γ’ Ζώνη) που αφορούν τις συγκοινωνίες με τα χωριά στοιχίζουν 2 ευρώ από 1,60 που είχαν. Δηλαδή αύξηση 25%!
• Τα «κίτρινα» εισιτήρια (Β’ Ζώνη) προς Πανεπ. Νοσοκομείο Δουρούτης στοιχίζουν 1,50 ευρώ από 1,30 ευρώ. Δηλαδή αύξηση 15,38%!
• Τα φοιτητικά εισιτήρια από 0,70 ευρώ στοιχίζουν από σήμερα 0,80 ευρώ (αύξηση 14,28%!).
• Τα «μωβ» εισιτήρια, των πολυτέκνων από 0,65 ευρώ πωλούνται 0,75 ευρώ (αύξηση 15,38%) και
• Τα «μπλε» εισιτήρια, τα μαθητικά, από 0,50 ευρώ στοιχίζουν από σήμερα 0,60 ευρώ (αύξηση 20%)!

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ