Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

Νέα επιστολή της επιτροπής κατοίκων της Κενάν Μεσαρέ

Επειδή συμπληρώθηκε ενάμισος μήνας αφότου σας κοινοποιήθηκε το πόρισμα του ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ που καλεί ΟΛΟΥΣ τους εμπλεκομένους να λάβουν άμεσα μέτρα για την επιβολή της νομιμότητας και της ασφάλειας των παιδιών στην Κενάν Μεσαρέ και δεν φάνηκε καμία αντίδρασή σας παρακαλούμε να συνειδητοποιήσετε έστω και τώρα τις τεράστιες ευθύνες και υποχρεώσεις που έχετε για την ασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων. Βεβαίως οι εμπλεκόμενοι στους οποίους και απευθύνθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη είναι ο Δήμος, η Περιφέρεια και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Παρακαλούμε να προχωρήσετε στον άμεσο σχεδιασμό και κατασκευή τουλάχιστον των παρεμβάσεων που, δια σαφών δηλώσεων των κ.κ. Δημάρχου και Αντιδημάρχου, συμφώνησε και η Δημοτική Αρχή διότι ΜΟΝΟΝ αυτές θα αμβλύνουν τα προβλήματα των υπερβολικών ταχυτήτων, της ηχορύπανσης, της βίαιης διχοτόμησης της ραγδαίας υποβάθμισης και απαξίωσης των κατοίκων και της περιοχής, ήτοι:
α) Διαμόρφωση κυκλικών κόμβων στα σημεία που συγκλίνουν με την ΚΜ η Βαζαλούκα και τρεις ακόμη οδοί καθώς και η Βεργίνας με τέσσερις ακόμη οδούς. Εχουν συμφωνήσει όλοι, οι δημιουργία αυτών των κόμβων είναι η μόνη λύση αν θέλουμε να περιορίσουμε τις ταχύτητες.
Η πρόθεση του κ. Αντιδημάρχου, όπως εκφράστηκε σε πρόσφατο άρθρο του, να τοποθετήσει πεζοφάναρο στο μέσον του ισώματος (Βαζαλούκα) όπου τον λόγο έχουν τα μαρσαρίσματα γεννά πολλά ερωτηματικά. Πολύ δε περισσότερο που δηλώνει ότι ο ίδιος διαφωνεί αλλά θα μας κάνει το χατήρι και ισχυρίζεται πως εμείς ζητήσαμε πεζοφάναρο όπως ζητήσαμε και ανισόπεδη πεζογέφυρα που ο ίδιος επίσης διαφωνεί!!! Δεν θα μπαίναμε στη διαδικασία απάντησης γιατί αποφεύγουμε τις διαψεύσεις. Τον ισχυρισμό αυτόν όμως είμαστε υποχρεωμένοι και τον διαψεύδουμε έστω και με απλή παραπομπή στα αμέτρητα κείμενα που επί έναν χρόνο στέλνουμε παντού. Γιατί τυχόν υλοποίηση αυτής της “λύσης” του αντιδημάρχου θα έθετε σε θανάσιμο κίνδυνο ανθρώπους. Θα συνέβαινε ότι ακριβώς συμβαίνει και με το πεζοφάναρο στην οδό Βεργίνας όπου πάρα πολλοί οδηγοί το παραβιάζουν (βλ. στοιχεία Τροχαίας και βιώματα κατοίκων της εκεί γειτονιάς) και επείγει η αντικατάστασή του με κυκλικό κόμβο.Με την ευκαιρία αναρωτιόμαστε: Γιατί δεν φτιάχνουμε τα κοινώς παραδεκτά, τα αυτονόητα; Και οι τρείς κόμβοι κοστίζουν μερικά, ελάχιστα χιλιάρικα, ούτε τα μισά από ένα και μόνο φανάρι. Πότε επι τέλους σκοπεύετε να σταματήσει η κακοποίηση των παιδιών; Είναι τόσο απλό.
β) Διαμόρφωση κυκλικού κόμβου στην οδό Βελισσαρίου. Βεβαίως αυτός ο κόμβος δε μπορεί να προσφέρει το παραμικρό στη μείωση των ταχυτήτων γιατί αυτές αναπτύσσονται στο ίσωμα από Βελισσαρίου έως την Γέφυρα όμως θα γίνει πιο εύκολη και λιγότερο επικίνδυνη η κίνηση πεζών και οχημάτων σε αυτό το σημείο όπως ακριβώς έγινε με την απολύτως σωστή παρέμβασή σας στο άλλο άκρο της ΚΜ.
γ) Διαμόρφωση διαβάσεων με ειδική σήμανση “διάβαση παιδιών” πέριξ των κόμβων.
δ)Αποξήλωση των διαβόητων ατσάλινων Συστημάτων Αναχαίτισης Οχημάτων.
δ) Εφαρμογή των χιλιοειπωμένων προβλέψεων για την τρίτη λωρίδα και τον πεζόδρομο.
ε) Διάνοιξη (έστω και ως χαλικόδρομων προσωρινά) των “ξεχασμένων” τεσσάρων βορείων καθέτων οδών που προβλέπονται στο Σχέδιο Πόλης και είναι πληρωμένες από τους περίοικου Όπως πολύ καλά γνωρίζετε οι 4 από τις 5 κάθετοι στην ΚΜ Βόρειες οδοί από Βελισσαρίου ως την Γέφυρα είναι καλά “κρυμμένες” μέσα στην άγρια βλάστηση και οι μαθητές κάνουν καθημερινό υποχρεωτικό “περίπατο” πολλών εκατοντάδων μέτρων για να πάνε στο σχολείο.ς. Το συνολικό τους μήκος είναι περίπου 250 μέτρα και απορούμε πώς είναι δυνατόν να “ξεχάστηκαν” αφού η δαπάνη γι αυτές είναι ελάχιστη και η σημασία τους για τους κατοίκους τους μαθητές και τη βιωσιμότητα της περιοχής τεράστια.
ζ) Να υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία ασφαλών ποδηλατοδρόμων.

Μετά τιμής, για την Επιτροπή των Κατοίκων
Ευάγγελος Λιβιτσάνος