Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Ολοκληρώθηκε η καταγραφή της περιουσίας του Δήμου Ιωαννιτών


Την πλήρη καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και πιο συγκεκριμένα των οικοπέδων που είναι ενταγμένα στο σχέδιο πόλης, ολοκλήρωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.Πρόκειται για μία πολύ σημαντική δουλειά που έγινε για πρώτη φορά και αποτυπώνει με ακρίβεια τους αριθμούς οικοπέδων του Δήμου, τα οικοδομικά τους τετράγωνα και την έκταση τους.Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η συνολική έκταση των οικοπέδων που βρίσκονται εντός σχεδίου ανέρχεται στα 160,9 στρέμματα.Αναλυτικά:
-Στη Νέα Ζωή ο Δήμος διαθέτει τρία οικόπεδα με συνολικό εμβαδόν 2.135 τ.μ.
-Στον Βοτανικό διαθέτει τρία οικόπεδα με συνολικό εμβαδόν 1200 τετραγωνικά μέτρα.
-Στο Κάτω Νεοχωρόπουλο, ο Δήμος διαθέτει ένα οικόπεδο συνολικού εμβαδού 2.023 τετραγωνικών μέτρων.
-Στο Νεοχωρόπουλο ο Δήμος είναι ιδιοκτήτης 45 οικοπέδων με συνολική έκταση 32.227 τετραγωνικά μέτρα.
-Στα Καρδαμίτσια τα οικόπεδα, ιδιοκτησίας του Δήμου ανέρχονται σε είκοσι και η έκτασή τους φτάνει στα 16.682 τετραγωνικά μέτρα.
-Στην περιοχή Βρυσούλας- Μπονίλα, ο Δήμος έχει ένα οικόπεδο έκτασης 243 τετραγωνικών.
-Στο Σταυράκι, ο Δήμος διαθέτει οκτώ οικόπεδα συνολικής έκτασης 7.325 τετραγωνικών μέτρων.
-Δέκα είναι τα οικόπεδα ιδιοκτησίας του Δήμου, εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Πεδινής, με συνολική έκταση 44.722 τετραγωνικά μέτρα.
-Στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Κατσικάς, ιδιοκτησίας του Δήμου είναι 69 συνολικά οικόπεδα, συνολικού εμβαδού 49.985 τετραγωνικών μέτρων.
-Οκτώ είναι τα οικόπεδα του Δήμου στην Ανατολή, με συνολική έκταση 4.261 τετραγωνικά μέτρα.
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική δουλειά που ολοκληρώθηκε από τις υπηρεσίες και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Γιώργο Μαρούφωφ, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για δύο βασικούς λόγους:Δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο να έχει ακριβή εικόνα της περιουσίας του
Επιτρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία για την ανταλλαγή εκτάσεων με πολίτες στους οποίους ο Δήμος οφείλει σημαντικά χρηματικά ποσά από ρυμοτομίες.
Επίσης γίνεται σαφές ότι ο Δήμος διαθέτει πολύ σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία έχει υποχρέωση, υπό τις παρούσες συνθήκες, να αξιοποιήσει.
Στην κατεύθυνση αυτή, πρώτο μέλημα, είναι η ανταλλαγή εκτάσεων για την αποκατάσταση ρυμοτομούμενων.Οι οφειλές του Δήμου, από ρυμοτομίες παρελθόντων ετών ανέρχονται στα 15 εκατομμύρια περίπου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός από τα δάνεια που είχε συνάψει η προηγούμενη δημοτική αρχή, προκειμένου να πληρώσει υποχρεώσεις από ρυμοτομίες, δεν κατάφερε τελικά να εξοφλήσει τις οφειλές. Μάλιστα προστέθηκαν και νέες υποχρεώσεις.«Γίνεται αντιληπτό, ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου, δεν του επιτρέπει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανακύπτουν από τις ρυμοτομίες. Όμως επιθυμούμε να βάλλουμε ένα τέλος, τόσο στην ταλαιπωρία των συμπολιτών μας που περιμένουν χρόνια, όσο και στο πρόβλημα του Δήμου καθώς οι οφειλές αυτές αποτελούν πραγματική γάγγραινα», τόνισε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.Οι συμπολίτες, στους οποίους ο Δήμος οφείλει χρήματα από ρυμοτομίες, μπορούν να απευθύνονται πλέον στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να ενημερωθούν για τα οικόπεδα που υπάρχουν και μπορούν να διατεθούν για την αποκατάστασή τους.