Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

Δήλωση της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας


Με αφορμή τον διορισμό της στην θέση της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας, η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμητρα Γεωργακοπουλου-Μπάστα έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Ως η πρώτη Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, έχω βαθειά συναίσθηση της εξαιρετικά σημαντικής αλλά και κρίσιμης θέσης την οποία αναλαμβάνω, για την πορεία του κυβερνητικού έργου στην περιοχή αλλά και την εδραίωση του νέου θεσμού , του «Καλλικράτη».Έναν ακριβώς χρόνο μετά την τοποθέτησή μου στη θέση της Γενικής Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου, η αποψινή απόφαση της Κυβέρνησης, αποτελεί το επιστέγασμα του δύσκολου, συγκροτημένου, και αποτελεσματικού έργου που έγινε στον τόπο.Ένα έργο που στήριξαν αποφασιστικά με όλες τους τις δυνάμεις, οι πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί, κοινωνικοί φορείς της περιοχής και φυσικά, οι πολίτες της Ηπείρου.Παίρνω δύναμη από την πολύτιμη βοήθειά τους, για να συνεχίσω την ευθύνη και να πετύχουμε ακόμη περισσότερα για τον τόπο και για τους πολίτες.Γνωρίζω πως, από την 1η Ιανουαρίου 2011, αυξάνονται οι προσδοκίες για την προώθηση λύσεων στα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η μεταβατική περίοδος μέχρι την 30η Ιουνίου θα είναι μια κρίσιμη περίοδος που απαιτεί συλλογική προσπάθεια καθώς σημαντικές υπηρεσίες θα παραδοθούν στις αιρετές περιφέρειες.Θα δώσουμε όμως ενωμένοι τη μάχη από κοινού με τους Ηπειρώτες και τους Δυτικομακεδόνες και θα ανταποκριθούμε και σε αυτή τη βαριά ευθύνη.Καταλυτικής σημασίας θα είναι η συνεισφορά των πρώτων αιρετών οργάνων του “Καλλικράτη" και αναφέρομαι στους δύο αιρετούς Περιφερειάρχες, τους Αντιπεριφερειάρχες, τα αιρετά Περιφερειακά Συμβούλια, τους Δημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Και φυσικά του απερχόμενου Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Γιώργου Κίρκου. Αναλαμβάνω μεγάλη ευθύνη.Μεγαλύτερη από ποτέ.Νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης και Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση, καθώς και όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, για την ανανέωση της εμπιστοσύνης που έδειξαν στο πρόσωπό μου.Απομένει να χαράξουμε μαζί, από τις αρχές του 2011, μια νέα ελπιδοφόρα πορεία, με επίκεντρο τον πολίτη, την ανάπτυξη, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.»

Η Δήμητρα Γεωργακοπούλου Γραμματέας στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Ηπείρου-Δ. Μακεδονίας


Αποφασίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο οι Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, μετά τη σχετική εισήγηση για το διορισμό τους από τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση.Ειδικότερα:
- Γενικός Γραμματέας Αττικής: Ηλίας Λιακόπουλος
- Γενικός Γραμματέας Μακεδονίας-Θράκης: Θύμιος Σώκος
- Γενικός Γραμματέας Πελοποννήσου, Δ. Ελλάδας και Ιονίου: Τάσος Αποστολόπουλος
- Γενικός Γραμματέας Αιγαίου: Φώτης Χατζημιχάλης
- Γενικός Γραμματέας Κρήτης: Θανάσης Καρούτζος
- Γενική Γραμματέας Θεσσαλίας-Σ. Ελλάδας: Πόπη Γερακούδη
- Γενική Γραμματέας Ηπείρου-Δ. Μακεδονίας: Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.

Προσχέδιο νόμου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση


Με ακόμη ένα νομοσχέδιο οπλίζει τη μακρά μάχη με τη γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις που υπάρχουν στις κρατικές υπηρεσίες, το Υπουργείο Εσωτερικών.Πρόκειται για το προσχέδιο νόμου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης και το οποίο στοχεύει «στη συνολική και συγκροτημένη ρύθμιση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και συναλλαγής με τους φορείς του δημόσιου τομέα».Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τον υπουργό, «επιδιώκεται η δημιουργία των κανονιστικών προϋποθέσεων και της θεσμικής υποδοχής για την επικοινωνία και συναλλαγή των πολιτών και των επιχειρήσεων με τους φορείς του δημόσιου τομέα με χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών».

Καθυστερήσεις στην κατασκευή της Ιόνιας οδού και του οδικού άξονα Ε-65 βλέπει ο Σταύρος Καλογιάννης


Το θέμα των καθυστερήσεων και στην κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων, της Ιόνιας οδού και του Ε-65, έφερε στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υποδομών, στην οποία αναφέρει πως η Ιόνια οδός και ο οδικός άξονας Ε-65 αποτελούν οδικά έργα μέγιστης εθνικής σημασίας και αναπτυξιακής προτεραιότητας για την Κεντρική και τη Δυτική Ελλάδα, ιδιαίτερα δε για την Ήπειρο.Αναλυτικά τα όσα αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Καλογιάνης έχουν ως εξής:«Το ΥΠΕΧΩΔΕ αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία του έργων αυτών για την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας προχώρησε, από το 2004, ταχύτατα τις διαδικασίες για την υλοποίησή τους.Χρειάστηκε η εντατική προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας, των αρμόδιων υπηρεσιών, των μελετητών, για να οριστικοποιηθούν οι χαράξεις και να εκπονηθούν από τον Απρίλιο του 2004 και μετά όλες οι αναγκαίες οριστικές μελέτες των οδικών αξόνων. Εν συνεχεία το ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησε στην κατάρτιση των συμβάσεων παραχώρησης που κυρώθηκαν από το Κοινοβούλιο και τα έργα άρχισαν να κατασκευάζονται.Δυστυχώς 15 μήνες μετά τις εκλογές είναι άγνωστο ποιο φυσικό αντικείμενο των έργων έχει κατασκευαστεί, καθώς οι εργασίες έχουν ουσιαστικά σταματήσει και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από το Υπουργείο.Ένας από τους λόγους των καθυστερήσεων είναι το γεγονός ότι η Πολιτεία μέχρι τώρα δεν έχει ανταποκριθεί πλήρως στην δέσμευσή της για προώθηση των απαλλοτριώσεων. Απαντώντας σε σχετική Ερώτησή μου προ εξαμήνου στη Βουλή, ο αρμόδιος Υφυπουργός ανέφερε ότι «για την επιτάχυνση των διαδικασιών των απαλλοτριώσεων στα μεγάλα οδικά έργα το Υπουργείο έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης ...».Καθώς όμως είναι βέβαιο, πλέον, ότι δεν μπορούν να ολοκληρωθούν τα έργα στον προβλεπόμενο -από τις συμβάσεις παραχώρησης- χρόνο, ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τον Υπουργό:
- Ποια είναι η πρόοδος των απαλλοτριώσεων για κάθε έναν οδικό άξονα;
- Ποια είναι η πρόοδος των έργων αυτών μέχρι σήμερα;
- Σε τι ποσοστό, στο σύνολο των έργων, αντιστοιχεί το εκτελεσθέν αντικείμενο και ποια η σχέση του εκτελεσθέντος αντικειμένου κάθε έργου με τα συμβατικά χρονοδιαγράμματά τους;
- Καθώς καμία εξέλιξη δεν υπάρχει για τη διέλευση της Ιόνιας οδού από την περιοχή Παλιοβούνας Αιτωλοακαρνανίας, ποιες είναι οι τελικές αποφάσεις του Υπουργείου για το συγκεκριμένο τμήμα;
- Με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει το Υπουργείο τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής των έργων που ορίζουν οι συμβάσεις παραχώρησης;».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Αποχαιρετιστήρια συνέντευξη του Δημάρχου Άρτας


Την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς επέλεξε ο κ. Πάνος Οικονομίδης για να κάνει τη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, την τελευταία που είχε μαζί τους, στο γραφείο του, ως Δήμαρχος Άρτας, δύο μέρες προτού παραδώσει το δημαρχείο στο διάδοχό του τον κ. Παπαλέξη. Ο κ. Οικονομίδης, πλαισιωμένος από μέλη της δημοτικής του ομάδας με την οποία είχε νωρίτερα συνάντηση, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του έντυπου και του ηλεκτρονικού τύπου για τη μακρόχρονη συνεργασία που είχαν μαζί στη διάρκεια της οχταετίας όπου ο συνδυασμός «Αρτινών Πολιτεία-Μέλλον για όλους» με επικεφαλής τον ίδιο ήταν στο τιμόνι του Δήμου. «Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας, ένα μεγάλο ευχαριστώ και στις πιο σκληρές κριτικές. Αντέξαμε, δεν ανοίξαμε πόλεμο με τα ΜΜΕ. Ξέραμε ότι είναι προτιμότερο ο Τύπος να υπερβάλλει παρά να σιωπά» τόνισε μεταξύ άλλων. Ο κ. Οικονομίδης αναφέρθηκε στο έργο που παρήγαγε αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Δημοτική Αρχή αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα σε ζητήματα της καθημερινότητας όπως είναι η καθαριότητα και τα οποία όπως είπε, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν αν δεν αλλάξει η νοοτροπία και η κουλτούρα της τοπικής κοινωνίας.Ευχαρίστησε επίσης τους εργαζόμενους του δήμου, τους συνεργάτες του και την τοπική κοινωνία που εμπιστεύθηκε επί δύο τετραετίες τις τύχες του Δήμου στα χέρια της Δημ. Αρχής. «Σε μεγάλο βαθμό πέρα απ’ τις αστοχίες μας νομίζω ότι ανταποκριθήκαμε και έχω την αίσθηση ότι αυτό θα φανεί στην πορεία των πραγμάτων. Μια πορεία που ναι μεν εμείς θα είμαστε απόντες από τα δρώμενα εντός Δ.Σ. με την έννοια της λήψης των αποφάσεων, αλλά θα είμαστε παρόντες ανά πάσα ώρα και στιγμή με τα όσα διαδραματίζονται στην εξέλιξη του νέου θεσμικού πλαισίου. Πιστεύω ότι θ’ αναδειχθούν ελλείψεις και προβλήματα τα οποία όμως μπορούν να συμπληρωθούν και να αντιμετωπιστούν. Εκείνο που απαιτείται είναι η Αυτοδιοίκηση να δείξει και να αποδείξει στο σύνολό της ότι έχει τη δυνατότητα και τον τρόπο και την εμπειρία να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο του νέου θεσμικού πλαισίου ως εργαλείο ανάπτυξης.Εάν δεν το καταφέρει μην ψάχνουμε αλλού να βρούμε ευθύνες. Οι ευθύνες θα είναι σε μας του ίδιους που διαχειριζόμαστε το νέο θεσμικό πλαίσιο από την πρώτη μέρα της εφαρμογής του. Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι των εξελίξεων» τόνισε ο κ. Οικονομίδης.

Ποια έργα εκτελούνται στην Ιόνια

Τεχνικές αστοχίες της μελέτης, αλλά και οι απαλλοτριώσεις, είναι οι βασικοί λόγοι που το έργο καθυστερεί

Μετ' εμποδίων τα έργα της Ιονίας Οδού, κυρίως λόγω των γνωστών προβλημάτων με τις απαλλοτριώσεις... Ξεχάσαμε όμως την Κλόκοβα και την ανάγκη κατασκευής σήραγγας, λύση την οποία φαίνεται ότι εγκαταλείπει η κυβέρνηση.Οι τεχνικές αστοχίες της μελέτης, κυρίως δε τα προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις, είναι οι βασικοί λόγοι που το έργο της Ιονίας Οδού καθυστερεί, σε βαθμό μάλιστα που, άσχετα με το τι επιμένει να λέει το υπουργείο Υποδομών, είναι αδύνατο να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.Το έργο ωστόσο εξελίσσεται και δεν αποκλείεται να αρχίσουν τα επόμενα δύο χρόνια να παραδίδονται τμήματά του. Στο μεσαίο τμήμα της Ιονίας μάλιστα, η πρόοδος είναι εμφανής.Από το Ρίο μέχρι την Αμφιλοχία το έργο προχωρά, παρά τα προβλήματα απαλλοτριώσεων.Τα χρονοδιαγράμματα όμως για παράδοση μέχρι την άνοιξη του τμήματος μέχρι την Παράκαμψη Αγρινίου μάλλον δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν.Το μέσον της Ιόνιας Οδού και η σημαντικότατη παράκαμψη Αμφιλοχίας που είναι το πιο κομβικό σημείο της Ιόνιας Οδού, από ουραγό των έργων πλέον προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς και εκτός κάποιων μικρών περιπτώσεων ίσως να έχουμε παραδόσεις ή μέχρι τα μέσα του 2012.Είναι το τμήμα Κουβαράς - Μενίδι και έχει μήκος 17 χλμ.Το τμήμα από το Μενίδι μέχρι την Παράκαμψη Άρτας μήκους περίπου 20 χλμ επίσης προχωρά και αν δεν έχουμε κάποιο απρόοπτο, τότε και εκεί στο ίδιο χρονοδιάγραμμα θα έχουμε παραδόσεις.Η Παράκαμψη Άρτας είναι προ των πυλών για να παραδοθεί και θα έχουμε πλέον ένα πολύ μεγάλο τμήμα του αυτοκινητόδρομου σε κυκλοφορία μέσα στους επόμενους 18 μήνες.Το πιο βόρειο τμήμα του έργου από την Παράκαμψη Άρτας μέχρι και τον κόμβο της Εγνατίας στα Ιωάννινα παρουσιάζει μια σχετική υστέρηση λόγω των απαλλοτριώσεων αλλά και αυτό αναμένεται να ξεπεραστεί.Οι πληροφορίες λένε πως η σήραγγα της Αμπελιάς έχει διανοιχθεί πλήρως και οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη.Τελικά είναι πολύ πιθανόν να λειτουργήσει το μεσαίο τμήμα της Ιόνιας Οδού δηλαδή την Παράκαμψη Αγρινίου - Παράκαμψη Άρτας πιο σύντομα σε σχέση με τα υπόλοιπα, ενώ ο πονοκέφαλος των υπευθύνων είναι εκτός από τις απαλλοτριώσεις και η διέλευση της Κλόκοβας.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

"Κόλλησαν" τα έργα του αεροδρομίου Ιωαννίνων


Για την Ήπειρο, υπάρχει το προηγούμενο του… «γεφυριού της Αρτας», αλλά τώρα προστίθεται και αυτό των έργων του αεροδρομίου Ιωαννίνων. Ένα έργο που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το αργότερο πριν το 2004, πολλές φορές άρχισε και πάντα σταματούσε από έλλειψη χρημάτων. Πρόσφατα η κατασκευάστρια εταιρεία που σχεδόν ολοκλήρωσε την πίστα για στάθμευση περισσοτέρων αεροσκαφών, μόλις άρχισε την εκσκαφή των θεμελίων για τα νέα κτίρια, διέκοψε τις εργασίες και απέλυσε το προσωπικό, γιατί δεν υπήρχε η χρηματοδότηση που απαιτείται. Ταυτόχρονα δεν ολοκλήρωσε ένα συνδετήριο κεντρικό διάδρομο και αρκέστηκε στο κλείσιμο της «τάφρου» που είχε ανοιχτεί, για να δοθούν σε χρήση τα 2,4 χλμ, του διαδρόμου προσγειώσεων-απογειώσεων, που είχε συρρικνωθεί στα 1350 μ./ λόγω των έργων, κάτι που δυσκόλευε την εξυπηρέτηση των αεροσκαφών.Ο εκσυγχρονισμός του τρίτου παλαιότερου αεροδρομίου της Ελλάδας, είχε εξαγγελθεί για πρώτη φορά πριν από 19 χρόνια, ακολούθησαν μελέτες, πανηγυρικές ανακοινώσεις από πρωθυπουργούς και υπουργούς, σειρά εκδηλώσεων με παρουσιάσεις μακετών και μελετών, συζητήσεις στην Βουλή, αλλεπάλληλες υποσχέσεις που συνεχώς ανανεώνονται και… το αποτέλεσμα το ίδιο. Αρχικά η ολοκλήρωση των εργασιών είχε ανακοινωθεί για το 2001, στη συνέχεια για το 2003, το 2004 και φθάνουμε στο 2011 και ακόμη δεν άρχισαν οι εργασίες για τις νέες σύγχρονες και μεγάλες εγκαταστάσεις.Κι όσο τα νέα κτίρια δεν γίνονται, άλλο τόσο καθυστερεί και η εγκατάσταση των απαραίτητων ραδιοβοηθημάτων σε αντικατάσταση παλιών.

Το σύστημα τυφλής προσγείωσης
Κι εδώ ακριβώς επανέρχεται μια παλιά υπόθεση, αυτή της εγκατάστασης συστήματος τυφλής προσγείωσης (ILS), που από το 1994 που ανακοινώθηκε, έχουν γίνει μελέτες, ήταν εξασφαλισμένη από το 1999 η χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Ηπείρου και συνεχώς ανανεώνονταν, αλλά η χρηματοδότηση αυτή τελικά χάθηκε. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι, η εγκατάσταση του ILS θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και ακολούθησε σιωπή, χωρίς κανένας να γνωρίζει τι θα γίνει τελικά. Σήμερα το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, έχει τις περισσότερες ματαιώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων λόγω ομίχλης ή χαμηλής νέφωσης, οι περισσότερες από τις οποίες, - αν όχι όλες-, θα είχαν εκτελεστεί κανονικά και δεν θα ταλαιπωρούνταν χιλιάδες ταξιδιώτες που είχαν προορισμό τα Γιάννινα ή την Αθήνα.Εξοργισμένος πιλότος της «Ολυμπιακής» όταν πρόσφατα ακυρώθηκε μια ακόμη πτήση σε συζήτηση που είχε με επιβάτες, τους είπε: «Σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και αεροδρόμια αερολεσχών, έχουν ILS, κυρίως σε περιοχές σαν των Ιωαννίνων που συχνά είναι αναγκαίο, αλλά στην Ελλάδα θα χρειαστούν δεκαετίες ακόμη για να αποδεχτούμε τα αυτονόητα…».Κι όσο δεν εγκαθίσταται ILS, οι πρωινές πτήσεις καταργήθηκαν, οι πρώτες αρχίζουν μετά τις δύο το μεσημέρι και οι ταξιδιώτες, ζουν με την αγωνία της ομίχλης ή της χαμηλής νέφωσης, ενώ οι υπεύθυνοι της ΥΠΑ, συνιστούν στις αεροπορικές εταιρείες να… προγραμματίζουν τις πτήσεις τους μετά τις 2 το μεσημέρι για να μη έχουν ακυρώσεις. Κι όλα αυτά όταν οι πληρότητες όλων των πτήσεων στα προγραμματισμένα δρομολόγια και τους 12 μήνες του χρόνου, είναι από 90% και πάνω.

Προτιμούν το Άκτιο οι αεροπορικές εταιρείες τσάρτερς

Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν ένα σύγχρονο αεροδρόμιο, θα κάλυπτε όχι μόνο τις ανάγκες της Ηπείρου με τακτικές πτήσεις και τσάρτερ, αλλά και της Νότιας Αλβανίας, που κι από εκεί καθημερινά αυξάνονται οι αριθμοί αυτών που φθάνουν στα Γιάννινα για να ταξιδέψουν αεροπορικώς για Αθήνα και αρκετοί στη συνέχεια από το «Ελ. Βενιζέλος» για άλλους προορισμούς στο εξωτερικό. Πολλές αεροπορικές εταιρείες τσάρτερς, αρνούνται να μισθώσουν αεροσκάφη τους για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, γιατί, παρ’ ότι ο διάδρομος προσγειώσεων - απογειώσεων έχει το απαιτούμενο διεθνώς μήκος και πλάτος για εξυπηρέτηση όλων των τύπων αεροσκαφών, δεν υπάρχουν τα αναγκαία ραδιοβοηθήματα και κυρίως το ILS. Προτείνουν το αεροδρόμιο Ακτίου, όπου οι επιβάτες πρέπει να μεταφέρονται εκεί με λεωφορεία. Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που σχεδιάζουν σε γκρουπ από το εξωτερικό, βρίσκονται μπροστά σε αυτό το πρόβλημα και όποτε χρειάστηκε, αναγκάστηκαν να ζητήσουν προσγείωση στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης ή Ακτίου και από εκεί τους μεταφέρουν στα Γιάννινα με λεωφορεία.Τώρα με την νέα διακοπή των εργασιών, όλοι πλέον αναζητούν λύση, παρ’ ότι από το αρμόδιο υπουργείο, υπάρχει μια πληροφορία ότι η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί με το νέο χρόνο και η ανάδοχος εταιρεία θα προσλάβει εκ νέου το προσωπικό για να αρχίσουν οι εργασίες. Η συνέχεια θα δείξει αν συμβεί αυτό και αν τελικά μετά από πολλά χρόνια θα ολοκληρωθούν τα έργα στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Απλήρωτοι παραμένουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στα Γιάννενα!


Η στάση και η ευθυνοφοβία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων είναι άνευ προηγουμένου.Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ΕΣΠΑ της αισθητικής αγωγής έκαναν ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. Μέχρι και σήμερα 29/12/2010 έχει καταβληθεί μόνο ο μισθός του Σεπτεμβρίου, την στιγμή που στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουν πληρωθεί και τον Νοέμβριο.Επιπρόσθετα, πιθανότατα θα κάνουμε και Πρωτοχρονιά απλήρωτοι, εάν δεν καταθέσουν ΕΓΚΑΊΡΩΣ μέχρι την Παρασκευή 31/12/2010 τα δεδουλευμένα του Οκτωβρίου.Παρακαλώ κοινοποιήστε το, μήπως και ευαισθητοποιηθούν και αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τέλος να προσθέσω ότι απαιτείται πολύ τύχη και συγχρονισμός για να καταφέρεις να βρεις κάποιον υπάλληλο μέσα σε γραφείο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αυτές τις μέρες.

Αδιόριστος/απλήρωτος εκπαιδευτικός

30.000 μετατάξεις φέρνει ο Καλλικράτης


Συγχωνεύσεις 6.000 νομικών προσώπων των ΟΤΑ και μετατάξεις περισσοτέρων από 30.000 υπαλλήλων που απασχολούνται σε αυτά φέρνει ο «Καλλικράτης» για το πρώτο δίμηνο του 2011. «Οι συγχωνεύσεις των 6.000 σε περίπου 1.500 νομικά πρόσωπα θα υλοποιηθούν χωρίς αναβολή, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες.Ο κ. Ραγκούσης επισήμανε ότι θα μετακινηθούν δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι των 4.250 ΝΠΔΔ και των 1.750 δημοτικών επιχειρήσεων που θα συγχωνευτούν και θα καταργηθούν. Οπως προβλέπει ο «Καλλικράτης», οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι θα μεταταχθούν στους νέους οργανισμούς και το πλεονάζον προσωπικό θα μετακινηθεί στις υπηρεσίες του δήμου.Οι συμβασιούχοι θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέχρι να ολοκληρωθεί ο χρόνος της σύμβασής τους. Σε κάθε νέο δήμο προβλέπεται η ύπαρξη ενός ΝΠΔΔ, μίας Κοινωφελούς Επιχείρησης, μίας Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης, καθώς και μίας Ανώνυμης Εταιρείας. Το προσωπικό θα τοποθετηθεί σε προσωποπαγείς θέσεις αμέσως μετά τη συγχώνευση των φορέων. Οι νέοι οργανισμοί θα επικυρωθούν από τα δημοτικά συμβούλια μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Επισήμανε επίσης ότι τα 7.000 ΝΠΔΔ που αντιστοιχούν στις σχολικές επιτροπές θα συγχωνευτούν σε ένα ανά δήμο και ανά βαθμίδα εκπαίδευσης.Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι όλα τα πρακτικά ζητήματα που αφορούν την ενεργοποίηση του «Καλλικράτη» έχουν λυθεί και οι νέες διοικήσεις των ΟΤΑ θα είναι πανέτοιμες για να αναλάβουν έργο από τις 3-1-2011. Επανέλαβε ότι έχουν ολοκληρωθεί 4.500 μετατάξεις προσωπικού από τις νομαρχίες στους δήμους και στις περιφέρειες παράλληλα με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων, έχουν υπογραφεί τα 21 Προεδρικά Διατάγματα και οι 30 υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνταν για την εκκίνηση του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος.Παράλληλα ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τα προγράμματα ενοποιήσεων των πληροφοριακών συστημάτων των δήμων, καθώς και το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσωπικού και αιρετών. Ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε το μέγεθος του εγχειρήματος τεράστιο και σημείωσε ότι οι νέες αρχές δήμων και περιφερειών θα ολοκληρώσουν την απογραφή των οικονομικών στοιχείων τους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

ΓΙΑ ΤΟ 2011
Λιγότεροι συμβασιούχοι

Περίπου 1.350 λιγότεροι συμβασιούχοι θα απασχοληθούν στους ΟΤΑ το 2011, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση. Στο πλαίσιο των συνολικών περικοπών των συμβασιούχων στο Δημόσιο κατά 15% για το 2011 οι ΟΤΑ θα απασχολήσουν 7.650 συμβασιούχους την επόμενη χρονιά. Το 2010 είχαν εγκριθεί περίπου 9.000 συμβάσεις στους δήμους και στις νομαρχίες. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι μεγάλο μέρος των αναγκών που έχουν οι δήμοι σε προσωπικό θα καλυφθεί από τις μετατάξεις προσωπικού από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Σύνδεση με το ενιαίο μισθολόγιο

Τη σύνδεση του σχεδίου για τον «Καλλικράτη στο κράτος» με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου επισήμανε ο κ. Ραγκούσης. Ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία με τον ΟΟΣΑ για να πραγματοποιήσει τη λειτουργική αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών μέχρι τα μέσα του 2011, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα.Υπεύθυνοι για τα πρωτογενή στοιχεία που θα αξιοποιήσει ο ΟΟΣΑ θα είναι οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων.Με γοργούς ρυθμούς θα προχωρήσει και ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων και το κλείσιμο των χωματερών, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Χαρακτήρισε τον Καλλικράτη ζωντανή ελπίδα για τη χώρα και για την Ε.Ε. που θα αλλάξει το τοπίο στη διαχείριση απορριμμάτων.Τέλος, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο ετοιμάζει νομοθετική πρωτοβουλία σύμφωνα με την οποία θα προβλέπεται η συνυπευθυνότητα των ΟΤΑ για τη μη υλοποίηση του σχεδιασμού. Πιο συγκεκριμένα, τα πρόστιμα που επιβάλλει η Ε.Ε. στη χώρα για τη μη υλοποίηση του σχεδιασμού θα «πληρώνονται» από τους αρμόδιους δήμους, με παρακράτηση των κονδυλίων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που λαμβάνουν από το κράτος.

ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ιστοσελίδα και τηλε-φωνικό κέντρο για ενημέρωση

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kallikratis.ypes.gr θα βρίσκεται πλέον η ιστοσελίδα του «Καλλικράτη». Από σήμερα, αιρετοί και πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για το σύνολο των διαταγμάτων και των εγκυκλίων που αφορούν τη μεταρρύθμιση.Επίσης θα μπορούν να αναζητούν από το ηλεκτρονικό ευρετήριο όρους αλλά και ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν βάσει του «οδικού χάρτη» ενεργειών.Το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημιούργησαν ένα «εργαλείο» χρήσιμο για όλους τους δημότες και τους τοπικούς «άρχοντες» που θα διαθέτει το σύνολο του νομοθετικού έργου που αφορά τον «Καλλικράτη». Το κόστος της ιστοσελίδας ήταν σχεδόν μηδενικό αφού δημιουργήθηκε από ομάδα εργασίας στελεχών του ΙΤΑ και του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο 1500
Καλώντας το 1500 θα μπορεί κάθε πολίτης να ενημερώνεται για τα στοιχεία επικοινωνίας του νέου δήμου στον οποίο ανήκει. Το υπουργείο Εσωτερικών θέτει σε 24ωρη λειτουργία το τετραψήφιο τηλεφωνικό κέντρο προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία επικοινωνίας των νέων ΟΤΑ του «Καλλικράτη».Επίσης το υπουργείο Εσωτερικών σκοπεύει να εξοπλίσει με κινητά τελευταίας τεχνολογίας τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης προκειμένου να έχουν άμεση πρόσβαση στην ιστοσελίδα διεύθυνση www.kallikratis.ypes.gr.Παράλληλα με αποστολή γραπτών μηνυμάτων θα ενημερώνει τους αιρετούς σε πρώτο χρόνο για τις εξελίξεις του «Καλλικράτη».


ethnos

"Κουρεύουν" το προσωπικό


Της Αντριάνας

Δεν μας έφθανε η ανεργία που έχει "κτυπήσει κόκκινο" τώρα έχουμε και τις ευέλικτες μορφές υποαπασχόλησης με τη βούλα του νόμου…. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, τον περασμένο Οκτώβριο καταγράφηκε περαιτέρω υποχώρηση της πλήρους εργασίας και αύξηση της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.Συγκεκριμένα στις νέες προσλήψεις τον περασμένο μήνα οι θέσεις πλήρους απασχόλησης αντιστοιχούσαν στο 68,9% του συνόλου των νέων προσλήψεων, από το 74,5% του ίδιου μήνα το 2009. Αντίστροφα, οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης αντιστοιχούσαν στο 23,4% από το 20,7% τον Οκτώβρη του 2009, ενώ οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας αντιστοιχούσαν στο 7,7% από 4,8% τον ίδιο μήνα πέρυσι.Τον ίδιο μήνα δηλαδή πενταπλασιάστηκε ο αριθμός των συμβάσεων που από πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής. Συγκεκριμένα τον περασμένο Οκτώβριο - σύμφωνα με τα στοιχεία - 4.401 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερική και εκ περιτροπής εργασία, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2009 ο αριθμός αυτός ήταν 906 συμβάσεις.Η κατάσταση που διαμορφώθηκε στην αγορά εργασίας και τον περασμένο Οκτώβρη επιβεβαιώνει τη γενικότερη τάση αύξηση της ευελιξίας μέσω της οποίας οι εργοδότες «φορτώνουν» τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους «ξεφορτώνοντας» προσωπικό.Έτσι συνολικά το εννιάμηνο Φλεβάρης - Οκτώβρης 2010 σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2009 τα στοιχεία δείχνουν τα εξής: Οι νέες συμβάσεις με πλήρη απασχόληση μειώθηκαν μόλις στο 65,3%, δηλαδή 2 στις 3 συμβάσεις από το 78,1% που ήταν οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2009. Αντίστροφα αυξήθηκαν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης στο 27,9% από το 17,3% που ήταν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης το ίδιο χρονικό διάστημα του 2009. Τέλος οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας το εννιάμηνο του 2010 αυξήθηκαν στο 7,1% από το 4,6% που ήταν το 2009.

topontiki

ΠΡΕΒΕΖΑ:Την Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων βράβευσε ο Νομάρχης


Στις 28 Δεκεμβρίου 2010, ο Νομάρχης Πρέβεζας κος Βασίλης Ιωάννου απένειμε τιμητική πλακέτα στην Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Νομού Πρέβεζας για την προσφορά τους στην τουριστική ανάπτυξη του Νομού. Τα μέλη του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Πρέβεζας ευχαρίστησαν τον Νομάρχη για την αμέριστη συμπαράσταση του όλα αυτά τα χρόνια, και επαίνεσαν το έργο που έχει παράξει η Ν.Α Πρέβεζας στον τομέα του τουρισμού.

Τέλη Ιανουαρίου η εξαγγελία του «Εξοικονομώ κατ' οίκον»


Αναβολή για τα τέλη του Ιανουαρίου πήρε η εξαγγελία του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ κατ' οίκον», ώστε να τρέξει ομαλότερα το πρόγραμμα.Το ζήτημα τέθηκε από τραπεζικούς φορείς, που θεώρησαν ότι ο αριθμός των ενεργειακών επιθεωρητών του ΥΠΕΚΑ την παρούσα στιγμή δεν εξασφαλίζει την εύρυθμη απόδοση του προγράμματος για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς.Σύμφωνα με την Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, «το ΥΠΕΚΑ πιστοποιεί περί τους 200 προσωρινούς ενεργειακούς επιθεωρητές κτηρίων και λεβήτων μηνιαίως, ώστε τον Ιούνιο να διαθέτει περισσότερους από 1000 επιθεωρητές».Δεδομένου εξάλλου ότι η κατάθεση και η έγκριση των αιτήσεων θα απαιτήσει ένα τετράμηνο, από την εξαγγελία του προγράμματος, υπολογίζεται ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν προς τα μέσα Ιουνίου. Έτσι δεν δημιουργείται αγορά δύο ταχυτήτων καθώς -χθες- το ΥΠΕΚΑ έδωσε παράταση στην υποχρέωση ενεργειακού Πιστοποιητικού στις μισθώσεις ακινήτων μικρότερων των 50 τμ.Παράλληλα, μέσα στο Φεβρουάριο υπολογίζεται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος συμφωνιών με την αγορά, όσον αφορά στην παροχή εκπτώσεων σε υλικά για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Χτίζοντας το μέλλον».Η δράση, που είχε που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο παρουσία της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνει περισσότερες από τρία εκατ. παρεμβάσεις, σε κτήρια τα επόμενα δέκα χρόνια.

Μείωση 15% στο κόστος μισθοδοσίας των ΔΕΚ


Μειωμένο κατά 15% ήταν το κόστος της μισθοδοσίας των 52 ΔΕΚΟ για το εννεάμηνο του 2010, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, διαμορφώθηκε σε 812,3 εκατ. ευρώ έναντι 955,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009 (εξοικονόμηση 143,4 εκατ. ευρώ). Για το σύνολο της χρήσης του 2010 το ποσό εξοικονόμησης υπολογίζεται σε περίπου 220 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2009.

Από σήμερα η καταβολή των συντάξεων του ΟΓΑ


Από σήμερα Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010, αντί της 1ης Ιανουαρίου 2011 αρχίζει καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου σε 819.109 συνταξιούχους του ΟΓΑ.Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμος, η συνολική δαπάνη για την καταβολή της σύνταξης μηνός Ιανουαρίου 2011 ανέρχεται σε 366.884.245,32 ευρώ.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ:Απάντηση στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή


Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, επέλεξε να κλείσει την θητεία της, με τον τρόπο που πολιτεύτηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Με αλαζονεία και με πλήρη περιφρόνηση των θεσμών.Αν η απερχόμενη Δημοτική Αρχή θέλει πραγματικά να αναζητήσει ευθύνες για την ματαίωση της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στους δημοτικούς συμβούλους της δικής της παράταξης, οι οποίοι επέλεξαν να απουσιάζουν.Ο ισχυρισμός περί πλεονάσματος του Δήμου, δεν χρίζει κανενός σχολίου, καθώς διαψεύδεται από όλα τα στοιχεία των υπηρεσιών και από τα επίσημα στοιχεία για το ύψος του δανεισμού του Δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων.Η απερχόμενη δημοτική αρχή όφειλε τη νομική γνωμοδότηση που ανέσυρε ενάμισι χρόνο μετά την έκδοσή της και έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα, να την καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν συζητήθηκε το θέμα της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.Όσο για τις κατηγορίες περί κοινωνικής αναλγησίας, μάλλον αφορούν την ίδια, η οποία εκμεταλλεύτηκε με τον χειρότερο τρόπο την αγωνία για εργασία και κράτησε υπό ομηρία δεκάδες συμβασιούχους μόνο και μόνο για να υφαρπάξει την ψήφο τους.Τα γεγονότα δε που διαδραματίστηκαν εκτός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου με προπηλακισμούς και ύβρεις εναντίον συμβούλων του κ. Γκόντα, φανερώνουν ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τους υπεύθυνους, όπως γνωρίζουν επίσης και ποιοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την αποκατάστασή τους.Η νέα Δημοτική Αρχή είναι ξεκάθαρη: δεν πρόκειται να ανεχθεί την συνέχιση καμιάς παρανομίας.
ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γιουχάραν τον Τσάγκα οι συμβασιούχοι!


Γιουχάραν τον απερχόμενο αντιδήμαρχο Κώστα Τσάγκα, οι συμβασιούχοι της ΑΔΕΙ,οι οποίοι μετά τις..."αλχημείες"¨του Νίκου Γκόντα και του Κώστα Τσάγκα,έμειναν στην κυριολεξία μετέωροι!Οι συμβασιούχοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο,περιμένοντας τον δήμαρχο,ο οποπίος όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ και έτσι την πλήρωσε ο κ. Τσάγκαςάκουσε τα εξ αμάξης...

Νόμος είναι το δίκιο του ...εργοδότη

thumb

Του Δημήτρη Μυ

Προφανώς οι εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στο υπουργείο εργασίας περιγράφουν το μοντέλο εφαρμογής των νέων (μεσαιωνικών) εργασιακών σχέσεων που έφερε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να «εκσυγχρονίσει» την ελληνική οικονομία. Ας ρίξουμε μια ματιά σ αυτόν τον ...εφαρμοσμένο «εκσυγχρονισμό».Στις 19 Δεκεμβρίου τραγικό θάνατο (πτώση από τον τρίτο όροφο) βρήκε αλλοδαπός εργαζόμενος εταιρείας καθαρισμού, πατέρας τεσσάρων παιδιών, ενώ καθάριζε τζάμια στο κτίριο του… υπουργείου Εργασίας της οδού Κοραή.Ο... άτυχος εργαζόμενος, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε, έχασε τη ζωή του δουλεύοντας εκτός των επιτρεπόμενων από την σύμβαση ωρών και χωρίς να υπάρχουν μέτρα προστασίας!Από τη στιγμή που εργαζόμενος στο υπουργείο εργασίας, χάνει τη ζωή του, δουλεύοντας παράνομα, εκτός ωραρίου, υποαμειβόμενος (δηλαδή «με τη ψυχή στο στόμα») εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τί επικρατεί στην πιάτσα, αλλά και τί έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι στο κοντινό μέλλον.Αξίζει να σημειωθεί ότι το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο τυπικά επιφορτισμένο με την προστασία των εργαζομένων υπουργείο, απεκρύβη επί δέκα ημέρες. Το γεγονός αυτό, προφανώς, αποτελεί μια σαφή οδηγία του ίδιου του υπουργείου, προς την «απανταχού» εργοδοσία, για το χειρισμό ανεπιθύμητων παρενεργειών και «παράπλευρων απωλειών» της μεσαιωνικής εργασιακής νομοθεσίας.


topontiki

Ουρές στις εφορίες για τις φορολογικές εκκρεμότητες


Την τελευταία στιγμή επέλεξαν για άλλη μία φορά πολλοί φορολογούμενοι να διευθετήσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες. Ουρές σχηματίζονται από το πρωί στις εφορίες για τα τέλη κυκλοφορίας και την περαίωση, καθώς την Παρασκευή εκπνέουν οι σχετικές προθεσμίες.Η προθεσμία για την περαίωση έληγε στις 28 Δεκεμβρίου, αλλά με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών δόθηκε ακόμη µία μικρή παράταση, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.Το Υπουργείο έχει διαμηνύσει ότι για τα τέλη κυκλοφορίας δεν πρόκειται να δοθεί παράταση και οι κάτοχοι αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών που θα προσέλθουν µε καθυστέρηση, θα επιβαρυνθούν µε πρόστιμο καταβάλλοντας τα διπλάσια τέλη.Το Υπουργείο Οικονομικών, σε σχετική ανακοίνωσή του, ευχαρίστησε τους φορολογούμενους για τη μαζική ανταπόκρισή τους στη διαδικασία και ζήτησε την κατανόησή τους για τυχόν σφάλματα ή καθυστερήσεις που αφ' ενός οφείλονται στην αυτοματοποιημένη διαδικασία αποστολής μεγάλου αριθμού σημειωμάτων -η οποία εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά- και αφ' ετέρου στο μικρό χρονικό διάστημα στο οποίο ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία.Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου «η διαδικασία οικειοθελούς συμμόρφωσης για το κλείσιμο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων ολοκληρώνεται με μεγάλη ανταπόκριση από επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου 2010, υπήχθησαν στην περαίωση 522.000 φορολογούμενοι, εισπράχθηκαν 891 εκατ. ευρώ και βεβαιώθηκαν 1,958 δισ. ευρώ.»

Συμφώνησαν σε άνοιγμα για νέους φαρμακοποιούς


Στο άνοιγμα του επαγγέλματος για τους νέους φαρμακοποιούς, επιτρέποντας τις συστεγάσεις, συμφώνησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση οι εκπρόσωποι του κλάδου και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, με το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων πλέον να απομακρύνεται.Όπως συμφωνήθηκε, οι νέοι φαρμακοποιοί μπορούν να συμμετέχουν σε ήδη υπάρχον φαρμακείο. Με τον τρόπο αυτό δεν θα αυξηθούν τα φαρμακεία, τα οποία είναι ήδη πολλά, ενώ θα δοθεί επαγγελματική διέξοδος στους νέους φαρμακοποιούς.Παράλληλα συμφωνήθηκε η έκπτωση (rebate, δηλαδή το ποσό επιστροφής από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία) να είναι κλιμακωτή, αλλά να μην ισχύσει για τις πρώτες 3.000 ή 4.000 ευρώ.Οι δύο πλευρές ωστόσο δεν «τα βρήκαν» όσον αφορά στη λειτουργεία των φαρμακείων το Σάββατο. Οι φαρμακοποιοί πρότειναν λειτουργία του 20%- 25% των φαρμακείων κυκλικά, από τους καταλόγους των συλλόγων, όπως ισχύει σήμερα για τις εφημερίες.Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από την πλευρά του να επιτρέπεται η λειτουργία σε όλους, να είναι δηλαδή στην ευχέρεια του φαρμακοποιού αν θα λειτουργήσει το φαρμακείο του το Σάββατο ή όχι και το ελάχιστο ποσοστό να καθορίζει ο περιφερειάρχης αντί του οικείου συλλόγου. Σε αυτό το σημείο ωστόσο οι φαρμακοποιοί παραμένουν αρνητικοί.Το ζήτημα πάντως συμφωνήθηκε να αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.Ο υπουργός επανέλαβε στους εκπροσώπους του κλάδου ότι το υπουργείο δεν επιθυμεί να ανοίξουν περισσότερα φαρμακεία, επειδή όμως, όπως είπε, το μνημόνιο μιλά για άνοιγμα του επαγγέλματος, πρέπει να βρούμε ισοδύναμα μέτρα». «Γι' αυτό λέμε για λειτουργία το Σάββατο, κλιμακωτή έκπτωση και συνεργασία των φαρμακείων», πρόσθεσε.Ο διάλογος του υπουργείου με τους φαρμακοποιούς θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε και κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει και τα παραπάνω θέματα.

ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΦΙΛΙΟΣ:Νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου και επαναδιοργάνωση των υπηρεσιών


Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Ιωαννιτών και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τους δεκάδες συμβασιούχους, αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της συνέντευξης τύπου που έδωσε σήμερα ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Πρόκειται για δύο φλέγοντα ζητήματα, που η αντιμετώπισής τους αποτελεί την κυρίαρχη προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής.Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί αποδεικνύουν ότι ο Δήμος Ιωαννιτών και οι δημοτικές επιχειρήσεις, είναι αντιμέτωποι με τεράστια οικονομικά προβλήματα.Σύμφωνα με αυτά που έδωσε στην δημοσιότητα ο κ. Φίλιος, το 2000, το σύνολο των υποχρεώσεων του Δήμου ανέρχονταν στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα φτάνει στα 47 εκατομμύρια. Στο διάστημα δηλαδή των εννέα ετών, οκταπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις και οι οφειλές προς το ΙΚΑ, που φτάνουν στα 4,5 εκατομμύρια ετησίως να αποτελούν βραχνά για το Δήμο.«Το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου και η επαναδιοργάνωση των υπηρεσιών, οι οποίες δεν λειτουργούν με πολιτική ευθύνη της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, αποτελούν δέσμευσή μας και βασική μας προτεραιότητα», τόνισε στην συνέντευξη τύπου ο κ. Φίλιος.Με στόχο το νοικοκύρεμα των οικονομικών, η Δημοτική Αρχή θα κινηθεί άμεσα προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι η είσπραξη των οφειλών προς τον Δήμο και η δεύτερη η τακτοποίηση των οφειλών της ΔΕΥΑΙ προς τον Δήμο.«Είναι αδιανόητο χρήματα που προορίζονται για την εκτέλεση έργων να καταλήγουν σε δημόσιες σχέσεις» τόνισε ο κ. Φίλιος και έκανε γνωστό πως ήδη έχει εκπονηθεί προσχέδιο για την εξυγίανση της ΔΕΥΑΙ, μιας επιχείρησης που βρίσκεται μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση, με τεράστιες δυνατότητες παρέμβασης και εκτέλεσης έργου.

Οι συμβασιούχοι της ΑΔΕΙ
Ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα με τους 150 συμβασιούχους της ΑΔΕΙ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ζήτημα πολιτικό και ηθικό, καθώς οι εργαζόμενοι αυτοί εξαπατήθηκαν από την απερχόμενη δημοτική αρχή.«Ο κ. Γκόντας παγίδευσε τους ανθρώπους αυτούς, τους κράτησε ομήρους για να πάρει την ψήφο τους στις εκλογές. Πρόκειται για συμβάσεις «μαϊμού». Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου στην γνωμάτευσή του αναφέρει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συνέχισης της εργασίας τους και διευκρινίζει ότι οι συμβάσεις είναι μη νόμιμες. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη: Το νόμιμο θα τηρηθεί στο ακέραιο. Δεν μπορεί να χρεώνουν τον Δήμο και τους πολίτες μη νόμιμες ενέργειες», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.Ο δήμαρχος συμπλήρωσε πως η νέα Δημοτική Αρχή αναζητά πολιτική λύση για την επαναφορά των εργαζομένων αυτών και προς την κατεύθυνση αυτή είναι σε συνεχή επαφή με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.Ερωτηθείς ο κ. Φίλιος για τον τρόπο με τον οποίο πληρώνονταν μέχρι σήμερα οι 150 εργαζόμενοι, είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη πλήρης εικόνα, αλλά από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί προκύπτει ότι η καταβολή των δεδουλευμένων δεν γίνονταν με σύννομο τρόπο.«Με βάση και τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών, έχουμε ζητήσει έλεγχο από οικονομικούς επιθεωρητές. Φυσικά θα αναζητήσουμε ποινικές ευθύνες. Κάθε μη σύννομη πράξη θα πάει στον Εισαγγελέα» υπογράμμισε ο κ. Φίλιος και συμπλήρωσε πως θα γίνει έλεγχος για όλους τους συμβασιούχους και όπου δεν υπάρχουν βεβαιώσεις προϊσταμένων για την παρουσία τους σε υπηρεσίες θα αποδοθούν ευθύνες.

Λειτουργία δημοτικού συμβουλίου
Τέλος ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι στις 3 Ιανουαρίου, όλοι οι υπάλληλοι του Δήμου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις για τις οποίες έχουν προσληφθεί και με το νέο οργανισμό του Δήμου, που θα εκπονηθεί το πρώτο εξάμηνο, θα τοποθετηθούν στις σωστές θέσεις.Σχετικά με την σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Φίλιος είπε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος σύγκλησής του, καθώς δεν υπήρχαν θέματα επείγοντος χαρακτήρα. Στο εξής το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει κάθε πρώτη και τρίτη Δευτέρα του μήνα με συγκεκριμένη θεματολογία και με πλήρεις εισηγήσεις.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Μπήκαν... μέσα τα καταλύματα

Ούτε 30% η πληρότητα για όσα λειτούργησαν στην Θεσπρωτία, SOS εκπέμπουν δεκάδες τουριστικές επιχειρήσεις

Sos εκπέμπουν δεκάδες τουριστικές επιχειρήσεις στο Νομό Θεσπρωτίας, με βάση την εικόνα που επικράτησε τις ημέρες των Χριστουγέννων, αλλά και τις κρατήσεις της Πρωτοχρονιάς, με τους επαγγελματίες να μιλούν για παθητική λειτουργία των λίγων Καταλυμάτων που λειτούργησαν.Και μιλάμε για λίγα Καταλύματα, αφού όσα προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, δεν ξεπέρασαν τα δέκα, με τους ιδιοκτήτες τους να μετανιώνουν κυριολεκτικά για το γεγονός ότι άνοιξαν σε μια τέτοια περίοδο και μιλώντας για παθητική λειτουργία.Οι κρατήσεις στα χειμερινά Τουριστικά Καταλύματα εμφάνισαν μια πρωτοφανή κατρακύλα, «καταστρέφοντας», όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου, κ. Χρήστος Ζήγος, όλες τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, για μια διάνθιση του χειμερινού τουρισμού στην περιοχή μας.Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Ζήγο και με δεκάδες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και ευρύτερα, είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί και η τουριστική σεζόν, από την εικόνα πέριξ του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, με τους εκατοντάδες οικονομικούς μετανάστες. Θεωρείται δηλαδή ότι αυξάνεται το αίσθημα ανασφάλειας, ο τουρίστας νοιώθει τον κίνδυνο και ο Νομός γνωρίζει τη δυσφήμιση και αυτό μπορεί να συντελέσει σε ένα νέο...βαρομετρικό χαμηλό για τον τουρισμό της Θεσπρωτίας.

«Γκρεμίστηκε ότι χτιζόταν»

Ότι με κόπο χτιζόταν τα προηγούμενα χρόνια από τους επαγγελματίες τουρισμού στο Νομό, φαίνεται να καταρρέει το φετινό χειμώνα, αφού κρίνοντας από τις ημέρες των εορτών, κυριολεκτικά ο τουρισμός δεν μας...ακούμπησε ως περιοχή.Οι κρατήσεις τα Χριστούγεννα ήταν ελάχιστες, την Πρωτοχρονιά τα πράγματα δεν αναμένονται και πολύ καλύτερα, οι διανυκτερεύσεις εντός της πόλεως της Ηγουμενίτσας στα διάφορα ξενοδοχεία ήταν κατά πολύ μειωμένες, ενώ και ο κοινωνικός τουρισμός είχε μειωτικές τάσεις. Με την έννοια ότι οι δικαιούχοι ναι μεν προμηθεύτηκαν τα κουπόνια, χωρίς ωστόσο να τα χρησιμοποιήσουν.Και όλα αυτά έρχονται σε μια χρονική στιγμή που ήδη ήταν πολύ δύσκολη από οικονομικής πλευράς. Όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες του τουρισμού, τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα, η θέρμανση, το νερό, οι περαιώσεις, οι ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα, τους δημιουργούν πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης των επιχειρήσεών τους.

Τα Καταλύματα που λειτούργησαν

Στο Νομό Θεσπρωτίας λειτούργησαν γύρω στα δέκα Καταλύματα τις ημέρες των εορτών, στην Παραμυθιά και την ευρύτερη περιοχή του νέου Δήμου, στον Αχέροντα, στο Μεσοβούνι, όπως φυσικά και τα ξενοδοχεία στην πόλη της Ηγουμενίτσας.Η πληρότητά τους δεν ξεπέρασε το 30%, κάτι που σημαίνει ότι με απλά ελληνικά «μπήκαν» μέσα, δεδομένων των εξόδων λειτουργίας.

Διαβλέπει κίνδυνο για το φετινό καλοκαίρι

Σημαντικό κίνδυνο ως προς τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν στον τομέα του τουρισμού, διαβλέπει ο Πρόεδρος των Τουριστικών Καταλυμάτων κ. Ζήγος, λόγω της εικόνας που παρουσιάζει η περιοχή μας και κυρίως η Ηγουμενίτσα από τους οικονομικούς μετανάστες, ο αριθμός των οποίων συνεχώς αυξάνεται.Τι σημαίνει αυτό; Από τη στιγμή που οι εικόνες αυτές κυκλοφορούν πανελλαδικά, ή ακόμη και στο εξωτερικό, είναι λογικό να μην δημιουργούνται και οι καλύτερες των εντυπώσεων και αυτό σίγουρα δεν προσελκύει τουρίστες.Η ανασφάλεια που δημιουργείται στον επισκέπτη είναι πολύ πιθανό να τον ωθήσει ώστε να μην ξαναέρθει στην περιοχή και σύμφωνα με τον κ. Ζήγο, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τη σεζόν του 2011, λόγω ακριβώς αυτών των ειδικών συνθηκών με τους μετανάστες.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Εργασίες αποκατάστασης σε 5 μνημεία της Ηπείρου


Το ποσό των 640.000 ευρώ εγκρίθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ώστε το 2011 για να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης σε πέντε αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία της Ηπείρου που είχαν ενταχτεί στο ΕΣΠΑ το καλοκαίρι, όπως ανακοινώθηκε από την Γ.Γ. Περιφέρειας Ηπείρου. Τα έργα θα γίνουν μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας –Ηπείρου» με στόχο την αποκατάσταση και συντήρησή των μνημείων προκειμένου να αναδειχθούν, να διατηρηθούν αναλλοίωτα στο χρόνο και να καταστούν επισκέψιμα.Ειδικότερα, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση των κατά τόπους Εφοριών Αρχαιοτήτων για τα έργα :
«Προστασία- ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Μεγάλου Γαρδικίου» στο Δήμο Πασσαρώνος 20.000 ευρώ.
«Ανάδειξη Κάτω Πόλης Γιτάνων Θεσπρωτίας» 200.000 ευρώ.
«Ανάδειξη- Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Αμβρακίας: Δυτική Νεκρόπολη-Ναός Απόλλωνα-Μικρό Θέατρο» 300.000 ευρώ.
«Αρχαιολογικό Πάρκο Μεταβυζαντινών Μνημείων Κληματιάς» 60.000 ευρώ και
«Αρχαιολογικό Πάρκο Βυζαντινού-Μεταβυζαντινού Οικισμού Ουζντίνας» 60.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια ανακοίνωσε κι επίσημα χτες την υπογραφή της ένταξης της αποκατάστασης της μονής Ρογκοβού στο ΕΣΠΑ.

Άκαρπες οι έρευνες για την εξαφάνιση 50χρονου εφοριακού στην Πρέβεζα


Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την εξαφάνιση 50χρονου εφοριακού από την Πρέβεζα και κανένα ίχνος του δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα παρά τις έρευνες σε όλη την Ήπειρο από την Αστυνομία, συγγενείς και φίλους του.Ο 50χρονος εξαφανίστηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες και λίγες μέρες αργότερα το αυτοκίνητό του βρέθηκε σταθμευμένο και κλειδωμένο κοντά σε μίνι-μάρκετ στην παραθαλάσσια περιοχή του Καναλίου Πρέβεζας. Και στο αυτοκίνητο οι αστυνομικοί δεν βρήκαν κανένα στοιχείο ώστε να οδηγήσουν τις έρευνές τους προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.Από έρευνες που έγιναν στην Εφορία Φιλιππιάδας όπου υπηρετούσε τους τελευταίους μήνες μετά την μετάθεσή του από το ΣΔΟΕ Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα με την υπηρεσία του ώστε να εξαφανιστεί, αλλά και ούτε οικογενειακά προβλήματα. Αυτό περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα αίτια της εξαφάνισης του 50χρονου.

Στο προσκήνιο οι...παρανομίες σε Πάρκο Πυρσινέλλα και «Γιαννιώτικο Σαλόνι»


Βρίθει παρανομιών, ακόμη και από πλευράς δήμου, η χρήση του πάρκου Πυρσινέλλα και όλα, όσα κατά καιρούς αναδείχτηκαν έρχονται ξανά στο προσκήνιο και μάλιστα την ώρα της αλλαγής της δημοτικής αρχής. Αφορμή δίνεται με την αναστολή καταβολής του μισθώματος για το «Γιανιώτικο Σαλόνι» που πρόκειται να εισηγηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων η απερχόμενη δημοτική αρχή, κατόπιν αιτήματος του μισθωτή με το αιτιολογικό ότι δεν έχει νομιμοποιηθεί, ακόμη, το κτίριο που μίσθωσε.Μάλιστα υπάρχει, όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος και εισηγητής του θέματος, Δημήτρης Ζώης και σχετική γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του δήμου για το δίκαιο του αιτήματος, όμως ταυτόχρονα εγείρεται θέμα, αφού ο μισθωτής παρανόμως, όπως έκρινε η πολεοδομία του δήμου, έχει προχωρήσει με την ανοχή της δημοτικής αρχής σε πρόσθετες κατασκευές στο πάρκο Πυρσινέλλα οι οποίες πρέπει να ξηλωθούν. Θέμα προκύπτει και με τις εγκαταστάσεις αντισφαίρισης στο πάρκο.

Δύσκολο να συνηγορήσει η αντιπολίτευση
και αυριανή δημοτική αρχή

Μια τέτοια απόφαση, αναστολής δηλαδή καταβολής του μισθώματος, φαντάζει δύσκολο να υιοθετηθεί από την αντιπολίτευση και νέα δημοτική αρχή, εφόσον βέβαια παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση που έχει...τακτοποιητικό χαρακτήρα για διάφορα ανοιχτά μέτωπα που αφήνει πίσω της η δημοτική αρχή του Νίκου Γκόντα.Κι αυτό γιατί προ πολλού έχει ζητήσει να εφαρμοστούν τα νόμιμα στο πάρκο Πυρσινέλλα και η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν ανταποκρίθηκε, απλά παρέπεμπε το θέμα στις υπηρεσίες...Φέρνοντας τώρα, δυο μέρες πριν παραδώσει το δήμο, θέμα αναστολής της καταβολής του μισθώματος των 3.500 ευρώ μηνιαίως, μέχρι η πολεοδομία να βρει τρόπο νομιμοποίησης του κτιρίου, δεν μπορεί να πείσει ότι έστω και στο τέλος αποφάσισε να δώσει λύση.

Θέμα και οι εγκαταστάσεις αντισφαίρισης

Λογικά, η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις όχι μόνο για το «Γιαννιώτικο Σαλόνι», αλλά συνολικά για το πάρκο και τη χρήση του και από τον Όμιλο Αντισφαίρισης, όπου η απερχόμενη δημοτική αρχή έχει διαπιστώσει ότι παράνομα λειτουργεί και μπαρ και υπάρχουν έσοδα και από όσους πληρώνουν για να μάθουν αυτό το ευγενές σπορ, ενώ η παραχώρηση αφορούσε μη κερδοσκοπική χρήση. Μάλιστα ο ίδιος ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος, όπως μας είπε, σε αυτοψία που έκανε διαπίστωσε ότι λειτουργεί παράνομα κυλικείο-μπαρ που...βαφτίστηκε αποδυτήρια των αθλουμένων.Έτσι το καθεστώς παραχώρησης και λειτουργίας της αντισφαίρισης χρήζει επανεξέτασης με δεδομένο ότι όταν παραχωρήθηκε η έκταση (το μακρινό 1978) ήταν διαφορετικές και οι συνθήκες και η χρήση του, σήμερα υπάρχουν πολλά νέα στοιχεία που δεν συνάδουν με το λόγο της παραχώρησης, όπως εκτιμούν κύκλοι της νέας δημοτικής αρχής.

Η... δύσκολη μίσθωση και οι παρανομίες...
Η νέα μίσθωση της επιχείρησης «Γιαννιώτικο Σαλόνι» έγινε από την απερχόμενη δημοτική αρχή κατόπιν άγονων διαγωνισμών και με μείωση τελικά του τιμήματος εκκίνησης και του «αέρα» που ... εξαφανίστηκε, προκειμένου να μην μείνει αναξιοποίητος ο χώρος και ρημάζει μένοντας κλειστό το κτίριο.Αν και η μίσθωση προέβλεπε χρήση μόνο του κτιρίου και των εξωτερικών χώρων πέριξ αυτού, ο μισθωτής ...επεκτάθηκε με νέες κατασκευές σε πολλά σημεία του πάρκου και μόνον όταν η αντιπολίτευση στο δήμο έθεσε επιτακτικά το θέμα, η δημοτική αρχή του Νίκου Γκόντα αναγκάστηκε να στείλει τις υπηρεσίες του δήμου για έλεγχο.Οι παρανομίες ήταν οφθαλμοφανείς, όμως οι κατασκευές δεν ξηλώθηκαν.Αντίθετα ο μισθωτής επικαλούμενος την απουσία οικοδομικής άδειας για το κτίριο που μίσθωσε συνέχισε να λειτουργεί την όλη επιχείρηση και εδώ και αρκετούς μήνες δεν καταβάλει το μίσθωμα. Τώρα ζητά να μην πληρώνει μέχρι να νομιμοποιηθεί το κτίριο, αφού αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις υπηρεσίες που ελέγχουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όπως σημειώνει ο κ. Ζώης ο μισθωτής δεν επιθυμεί να αποχωρήσει, αλλά ζητά να δοθεί λύση με το κτίριο που δεν έχει άδεια και να πληρώσει αναδρομικά όλα τα μισθώματα όταν θα εκδοθεί αυτή η άδεια.

Γιατί δεν ξηλώθηκαν οι κατασκευές;

Για τις κατασκευές που κρίθηκαν παράνομες ο κ. Ζώης θεωρεί ότι νέα δημοτική αρχή μπορεί και πρέπει να τις ξηλώσει με βάση την έκθεση της πολεοδομίας, κάτι που όμως δεν έκανε η απερχόμενη δημοτική αρχή. Είχε, προφανώς, τους δικούς της λόγους...Στο ερώτημα, γιατί τόσο καιρό οι υπηρεσίες του δήμου δεν κατάφεραν να νομιμοποιήσουν το κτίριο, ούτε ο κ. Ζώης είναι σε θέση να απαντήσει. Ούτε για το γεγονός ότι δεν ξηλώθηκαν οι παράνομες κατασκευές. Προφανώς με το επιχείρημα ότι είναι παράνομο το κεντρικό κτίριο, αφέθηκε στην τύχη του το όλο θέμα, όμως τώρα ήρθε η ώρα της αλήθειας...

Θα βάλει τάξη η νέα δημοτική αρχή
Η νέα δημοτική αρχή έχει το δύσκολο έργο να βάλει τάξη στο πάρκο Πυρσινέλλα για να αποτελεί χώρο για την αναψυχή και άθληση των πολιτών, σε συνδυασμό με την επιχειρηματική χρήση, αλλά με μέτρο και κανόνες και όχι να συντηρείται μια άνομη κατάσταση. Αυτό τουλάχιστον υποστήριζε ως αντιπολίτευση.Κύκλοι της «Ενότητας Πολιτών» αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί η νέα δημοτική αρχή αυτή την απαράδεκτη, όπως την χαρακτηρίζουν, κατάσταση στο πάρκο Πυρσινέλλα. Οι αποφάσεις και παρεμβάσεις σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούν να συντηρήσουν το ίδιο καθεστώς ή να προκύψει, σε ότι αφορά τα μισθώματα, μια νέα «Όαση» τα μισθώματα από την οποία ακόμη διεκδικούνται δικαστικά και ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ...

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Αναζητείται ο διάδοχος του Νίκου Γκόντα!


Οι εκλογές του Νοεμβρίου στο Δήμο Ιωαννιτων οδήγησαν σε ένα νέο Αυτοδιοικητικό τοπίο στην πόλη μας.Είναι πλέον ολοφάνερο,πως η "Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία",μετά την ήττα,μπήκε σε διαδικασίες αναζήτησης νέου αρχηγού.Οι συναντήσεις μεταξύ των συμβούλων της παράταξης έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα.Και τα στελέχη της τοπικής Νέας Δημοκρατίας όμως,αναζητούν τον άνθρωπο που θα πρέπει να ηγηθεί της παράταξής τους στις επόμενες δημοτικές εκλογέςΗ… επώαση είναι άγνωστο πόσο θα κρατήσει.

ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΝ «ΘΑΛΗ» ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ...

Έκλεισε η «κάνουλα» για την έρευνα

Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν εδώ και αρκετό καιρό τα ελληνικά πανεπιστήμια, ανάμεσά τους και το τοπικό ίδρυμα.Οι «κάνουλες» των ερευνητικών προγραμμάτων έχουν σταματήσει να τροφοδοτούν την έρευνα και σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση των τακτικών προϋπολογισμών, αλλά και των δημοσίων επενδύσεων, η ερευνητική «αγορά» έχει κυριολεκτικά παγώσει, ειδικά τους τελευταίους μήνες.Όχι ότι πριν λειτουργούσε άψογα ή έστω, ικανοποιητικά. Είναι γνωστές και συχνά εύστοχες οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με υπέρογκα ποσά που εξαφανίστηκαν σε προγράμματα, χωρίς να υπάρξει σχεδόν ούτε μια σελίδα απτού αποτελέσματος. Φυσικά, δεν ήταν όλες οι περιπτώσεις έτσι, ούτε καν η πλειοψηφία τους. Αυτός είναι ένας αφορισμός που χρησιμοποιείται ευρέως τους τελευταίους μήνες από όψιμους «ερευνητές σκανδάλων» στους πανεπιστημιακούς χώρους, με βασικό σκοπό να εκμηδενιστεί και ό,τι θετικό γίνεται εντός των πανεπιστημιουπόλεων.Τα εργαστήρια στις σχολές και στα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχουν περιέλθει σε άσχημη θέση, καθώς λεφτά δεν υπάρχουν πλέον σχεδόν ούτε για στοιχειώδεις ανάγκες (αναλώσιμα κ.λπ). Ένα από τα βασικά ερευνητικά εργαλεία, το πρόγραμμα «Θαλής», το τμήμα του ΕΣΠΑ δηλαδή που θα χρηματοδοτήσει την έρευνα και την καινοτομία σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, έχει επί της ουσίας ανασταλεί.

Αξιολόγηση από ξένους
Ένα χρόνο μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προτάσεων (Νοέμβριος του 2009), οι καθηγητές και οι ερευνητές έμαθαν πριν από 1,5 μήνα περίπου οι προτάσεις τους θα ελεγχθούν ξανά, από ξένους αξιολογητές. Γι αυτό, ζητήθηκε και από όσους καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είχαν υποβάλλει προτάσεις, να τις ξαναγράψουν στα αγγλικά. Το υπουργείο Παιδείας δεν είναι σε θέση ακόμη να απαντήσει πότε θα αξιολογηθούν οριστικά οι προτάσεις, ενώ οι πανεπιστημιακοί καθηγητές έχουν ενστάσεις για την εξέλιξη. Λένε ότι αυτός ο όρος δεν υπήρξε καν στην προκήρυξη του προγράμματος.Μια μικρή «ένεση» δόθηκε το περασμένο καλοκαίρι, όταν ξεκίνησαν να δίνονται κάποια κονδύλια από τον «Ηράκλειτο», αλλά και πάλι με τρόπο που συναντάει ενστάσεις. Το υπουργείο Παιδείας που έχει την άμεση εποπτεία του προγράμματος για τη χρηματοδότηση διδακτορικών διατριβών, ξεκίνησε να αξιολογεί τμηματικά τους δικαιούχους και να τους ανακοινώνει. Ο αντίλογος είναι ότι η αξιολόγηση δεν γίνεται ταυτόχρονα για όλες τις προτάσεις, άρα μπορεί να αποκλείονται κάποιες αξιόλογες.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις

Όλα αυτά δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στον πανεπιστημιακό χώρο. Εκτός από το προφανές, ότι η έρευνα «κολλάει» και δεν συνεχίζεται ελλείψει χρημάτων, αναλώσιμων κ.λπ. οι επιπτώσεις είναι και στο έμψυχο δυναμικό. Μην ξεχνάμε ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων μεταξύ 25-35 απασχολούνται σε μεταπτυχιακά ερευνητικά προγράμματα. Οι εργασιακές τους συνθήκες είναι… ανύπαρκτες μεν (συχνά ποσά 400 και 500 ευρώ σπάνε στα δύο για να απασχοληθούν δύο υποψήφιοι διδάκτορες), τώρα όμως δεν υπάρχουν ούτε αυτά τα ελάχιστα, σε μια εποχή που η συντήρηση των παιδιών που σπουδάζουν κοντεύει να γίνει αβάσταχτο βάρος για τη μέση ελληνική οικογένεια.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Η... νέα κατάσταση στο Δήμο Μετσόβου


Η νέα κατάσταση στο Δήμο Μετσόβου με τον Νίκο Τσομπίκο νικητή, είναι ένα θέμα για την τοπική Νέα Δημοκρατία η οποία σημειωτέον απουσίαζε από την ορκωμοσία της περασμένης Κυριακής!Αντίθετως,αρκετά στελέχη της "Δημοκρατικής Συμμαχίας",με επικεφαλής τον Νίκο Γερασιμίδη,ήταν εκεί.Αρκετοί δε «ομοϊδεάτες» έβαζαν στη συγκεκριμένη τελετή…στοιχήματα ότι έρχεται νέα εσωκομματική «μπόρα»,μετά και την βροντερή απουσία ιερέα της περιοχής,ο οποιός τυχγάνει και συγγενής του Νομάρχη.Στην τελετή όμως, χωροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος.

ΣΤΗΝ...ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΤΟ ΚΕ.Θ.Ε.Α. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ!

«Μπαλάκι» στον ιδιωτικό τομέα οι Δομές Απεξάρτησης από Ναρκωτικά

Ευρέως αναγνωρισμένο είναι το κοινωνικό έργο που προσφέρουν σήμερα στην Ήπειρο αλλά και σε ολόκληρη την χώρα τα Κέντρα Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες.Παρόλα αυτά, τα ΚΕΘΕΑ όπως αυτό των Ιωαννίνων, λειτουργούν σήμερα κάτω από ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες, καθώς οι πόροι που έχουν στη διάθεσή τους είναι περιορισμένοι, ενώ παράλληλα δεν διαθέτουν επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό.Στα παραπάνω η Κυβέρνηση έρχεται να προσθέσει κι άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα για τις συγκεκριμένες δομές, που προσφέρουν ιδιαίτερα σημαντικές υπηρεσίες σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, βάζοντας φραγμό στον κοινωνικό αποκλεισμό και διευκολύνοντας την απεξάρτηση και επανένταξη χιλιάδων συνανθρώπων μας, οι οποίοι έχουν πέσει στα «δίχτυα» των ναρκωτικών.Ο λόγος για το περίφημο «πολυνομοσχέδιο» του υπουργείου Υγείας, που, προτίθεται να επαναφέρει το θέμα της λειτουργίας ιδιωτικών μονάδων απεξάρτησης, με κρατική μάλιστα χρηματοδότηση, δημιουργώντας έτσι ένα μείζον θέμα για τα ΚΕΘΕΑ και υπονομεύοντας έμπρακτα το κεκτημένο της δημόσιας και δωρεάν θεραπείας εξαρτημένων ατόμων.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η προοπτική αυτή έχει ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ και των εργαζομένων σε δομές απεξάρτησης και αποκατάστασης, που σε πρόσφατη κοινή ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για πλήρη εγκατάλειψη των στόχων της πρόληψης, της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων μέσα από ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υπηρεσιών, το οποίο ταυτόχρονα αποτελεί την αναγνώριση από μέρους της Πολιτείας του κοινωνικού χαρακτήρα του φαινομένου της εξάρτησης.

ΤΟ ΚΕΘΕΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων με τα οποία βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπα τα Κέντρα Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων σ’ ολόκληρη τη χώρα. Παρά το γεγονός ότι στα τρεισήμισι χρόνια λειτουργίας του (από τον Σεπτέμβριο του 2007) έχουν περάσει το κατώφλι των δομών του περισσότεροι από 300 χρήστες, ενώ ειδική υποστήριξη έχουν δεχθεί περισσότεροι από 500 γονείς, συγγενείς και φίλοι εξαρτημένων ατόμων, η χρηματοδότησή του παραμένει ελλιπής και το προσωπικό του Κέντρου, που είναι και το μοναδικό σ’ ολόκληρη την Ήπειρο, δεν επαρκεί.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΟΜΕΣ
Σήμερα στο ΚΕΘΕΑ απασχολούνται συνολικά οκτώ εργαζόμενοι (!), απ’ τους οποίους οι πέντε στο θεραπευτικό του τμήμα (ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί) και οι τρεις στο διοικητικό.Πάντως, παρά τα προβλήματα, το ΚΕΘΕΑ λειτουργεί τέσσερις δομές στην πόλη μας: Κέντρο Ενημέρωσης και Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης τα οποία στεγάζονται στο ΚΕΠΑΒΙ, Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης και Βραδινή Κοινότητα για χρήστες που εργάζονται και είναι κοινωνικά ενταγμένοι, τα οποία φιλοξενούνται στο κτίριο της οδού Κοραή.

ΠΑΡΑΔΟΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ…
Με δεδομένο το έργο των ΚΕΘΕΑ ανά την Ελλάδα, που είναι αντίστοιχο με αυτό του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων Ιωαννίνων, είναι τουλάχιστον παράδοξο, το υπουργείο Υγείας αντί να φροντίζει για την καλύτερη στελέχωση και επαρκέστερη χρηματοδότησή τους, να προωθεί με το νέο του νομοσχέδιο τη λειτουργία και χρηματοδότηση ιδιωτικών Κέντρων απεξάρτησης, τα οποία κανείς δεν ξέρει αν εφαρμόζουν ενδεδειγμένες μεθόδους θεραπείας και κανείς δεν μπορεί να ελέγξει αν κερδοσκοπούν σε βάρος των εξαρτημένων ατόμων και των οικογενειών τους. Εξάλλου, πολλά από τα κέντρα αυτά έχουν κατά καιρούς επώνυμα καταγγελθεί ή βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπα με τη δικαιοσύνη.

ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Τα παραπάνω επισημαίνουν σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και άλλες συναφείς δομές που ασχολούνται με εξαρτημένα άτομα. Όπως τονίζουν, «σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι φορείς θεραπείας χρειάζεται να ανταποκριθούν σε ιδιαίτερα πιεστικές ανάγκες κάτω από δυσμενείς συνθήκες, αφού πολύ συχνά δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους και προσωπικό». Για το λόγο αυτό χαρακτηρίζουν τουλάχιστον παράδοξο το γεγονός ότι, «την ίδια στιγμή που οι κεντρικοί φορείς απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης στη χώρα μας καλούνται να συμβάλουν στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και υφίστανται τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, το Υπουργείο Υγείας να προωθεί, με νομοσχέδιο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του («Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις»), ρύθμιση όχι μόνο για τη λειτουργία αλλά και την επιχορήγηση από το κράτος ιδιωτικών κέντρων απεξάρτησης».

Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
Η συγκεκριμένη διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει κατά γράμμα «την επιχορήγηση από πιστώσεις του Τακτικού προϋπολογισμού, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή οποιαδήποτε πηγή εσόδων των Δημοσίων ή Ιδιωτικών Μονάδων για την αντιμετώπιση της εξάρτησης».Με τον τρόπο αυτό, τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση των δομών απεξάρτησης ανοίγει η πόρτα για την περαιτέρω υπονόμευση του κεκτημένου της δημόσιας και δωρεάν θεραπείας για το πρόβλημα των εξαρτήσεων, καθώς, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν, «δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης και επέκτασης σε πληθώρα παράνομων ‘κέντρων απεξάρτησης’ σε όλη την Ελλάδα, τα οποία εφαρμόζουν επικίνδυνες ή μη ενδεδειγμένες μεθόδους και συχνά κερδοσκοπούν εις βάρος των εξαρτημένων και των οικογενειών τους».

ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ
Οι δημόσιες δομές απεξάρτησης καταλήγουν ζητώντας την άμεση τροποποίηση της επίμαχης ρύθμισης του νομοσχεδίου, με την απάλειψη της αναφοράς σε ιδιωτικές μονάδες, ώστε να διασφαλιστεί, όπως αναφέρουν, ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας των υπηρεσιών αντιμετώπισης της εξάρτησης που παρέχονται στη χώρα μας.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΡΤΑ:Συλλήψεις για ναρκωτικά


Χθες,στις 11.15΄στο Γλυκόριζο Άρτας, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας συνέλαβαν δύο νεαρούς κατοίκους της περιοχής,γιατί σε γενόμενο έλεγχο κατελήφθησαν να κατέχουν για από κοινού χρήση μικροποσότητα ηρωίνης.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Άρτας, ενώ τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν από το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας που διενεργεί την προανάκριση.

Ενδεκάμηνο εντυπωσιακών επιδόσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου


Κατακόρυφη αύξηση όλων των οικονομικών μεγεθών της κατέγραψε στο εντεκάμηνο του 2010 η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, καθώς διεύρυνε κατά 45,96% το ενεργητικό της, 38,21% τις χορηγήσεις, 46,10% τις καταθέσεις και 58,47% τα κέρδη προ φόρων, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009.Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση της τράπεζας εντός του 2011 δρομολογείται η λειτουργία του 8ου σημείου του δικτύου της, το οποίο θα δημιουργηθεί στην Αρτα. Στόχος της διοίκησης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου είναι να έχει καταστήματα σε όλη την περιφέρεια δραστηριοποίησής της. Ειδικότερα, για τα οικονομικά μεγέθη της τράπεζας:
-Το ενεργητικό από 143.225.000 ευρώ το 2009, σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 209.055.000 ευρώ.
-Οι χορηγήσεις από 112.903.000 ευρώ πέρσι, σήμερα διαμορφώνονται σε 156.048.000 ευρώ.
-Οι καταθέσεις από 127.754.000 ευρώ, προσεγγίζουν στο εντεκάμηνο του 2010 τα 186.653.000 ευρώ.
-Τα κέρδη προ φόρων από 1.139.000 ευρώ το 2009, σήμερα φτάνουν τα 1.805.000 ευρώ.
Για το 2009 η τράπεζα διένειμε μέρισμα, που ανήλθε στο 5%, δηλαδή 2,25 ευρώ για κάθε μετοχική μερίδα, ενώ συνολικά η τράπεζα εξυπηρετεί πάνω από 1.000 επιχειρήσεις και 5.000 νοικοκυριά.Η διοίκηση της τράπεζας έχει ακόμη διαμηνύσει πως στις εκλογές του 2012, στόχος είναι να στηθούν κάλπες, όπου υπάρχουν καταστήματα και να προκύψει νέα, αντιπροσωπευτική διοίκηση απ’ όλους τους νομούς της Ηπείρου. Τέλος δεν αποκλείεται να προχωρήσει νέα αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου.

Κυβερνητική αναλγησία σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ

ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ!!!

Απίστευτο και όμως αληθινό. Οι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ δεν μπορούν να καταχωρήσουν ιατρούς στα βιβλιάρια υγείας για το 2011, καθώς ο οργανισμός δεν έχει συμπληρώσει τη λίστα με τους ιατρούς!!! όπως αναφέρεται στο Φ73/39/20-12-2010 έγγραφο της διεύθυνσης παροχών ασθενείας του οργανισμού.Αποτέλεσμα αυτής της ακατανόητης προχειρότητας και αμέλειας της διοίκησης του οργανισμού και της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι και οι οικογένειές τους να μην έχουν ιατρική περίθαλψη από πρώτης του νέου έτος. Οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να εξεταστούν από γιατρό, δεν θα μπορούν να γράφουν φάρμακα, αλλά ούτε και να γίνονται διαγνωστικές εξετάσεις.Η διοίκηση του ΟΑΕΕ και η πολιτική ηγεσία των αρμοδίων Υπουργείων, με τραγική προχειρότητα και αμέλεια αφήνει στο έλεος του Θεού τους ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα ακόμη και να κινδυνεύει η ζωή τους, εξαιτίας της προκλητικής συμπεριφοράς της πολιτικής ηγεσίας. Το πλέον παράδοξο είναι ότι για μία εβδομάδα από 13-12-2010 μέχρι 20-12-2010, καταχωρούνταν ιατροί στα βιβλιάρια των ασφαλισμένων. Αποτέλεσμα αυτής της παράνοιας είναι ακόμη και οι ασφαλισμένοι που ήδη καταχώρησαν γιατρούς, από 1ης του έτους δεν θα μπορούν να επισκεφθούν γιατρούς ούτε να γράψουν φάρμακα.Ακόμη και αν (υποθετικά) από τις αρχές του νέου έτους υπάρξει η δυνατότητα καταχώρησης ιατρών στα βιβλιάρια των ασφαλισμένων, θα περάσει τουλάχιστον ένας μήνας ακόμη έως ότου μπορέσουν οι ασφαλισμένοι να εξυπηρετηθούν από τα κατά τόπους παραρτήματα του ΟΑΕΕ, λόγω της τεράστιας προσέλευσης.Η Κυβέρνηση απροκάλυπτα σπρώχνει τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ σε ιδιώτες ιατρούς, σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα και σε ασφαλιστικές εταιρείες.Για ακόμη μια φορά οι ασφαλισμένοι θα βάλουν το χέρι βαθειά στην τσέπη για παροχές που έχουν ήδη πληρώσει τις εισφορές τους, ενώ οι ιδιώτες της υγείας θα τρίβουν τα χέρια τους «εις υγείαν» των «κορόιδων» ασφαλισμένων, εξαιτίας της πολιτικής ανικανότητας της ηγεσίας των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.Δε χρειάζεται να αναφέρει κανείς ότι οι ασφαλισμένοι χάνουν χρόνο, χρήμα και εργατοώρες πηγαινοερχόμενοι στους κατά τόπους ΟΑΕΕ και φεύγουν άπρακτοι.Ταυτόχρονα, ελεγκτές ιατροί υπάρχουν μόνο σε ελάχιστα παραρτήματα, με συνέπεια ο ασφαλισμένος να κάνει δεκάδες χιλιόμετρα και να χάνει αμέτρητες ώρες ταλαιπωρίας για μια υπογραφή.Αντίγραφο της απόφασης Φ73/39/20-12-2010 που απαγορεύει την καταχώρηση των ιατρών στα βιβλιάρια των ασφαλισμένων δεν μας δόθηκε γιατί «απαγορεύεται» κατά τους υπευθύνους να κοινοποιηθεί, καθώς θεωρείται εσωτερική αλληλογραφία!!!

14.000 ευρώ το μήνα πληρώνει ο Δήμος Ιωαννιτών για κινητά τηλέφωνα!


14.000 ευρώ το μήνα πληρώνει ο Δήμος Ιωαννιτών,για κινητά τηλέφωνα,τα οποία δεν κατέχει μόνο ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι,αλλά έχουν μοιραστεί από την απερχόμενη δημοτική αρχή σε υμετέρους!Οι τηλεφωνικές συνδέσεις,έχουν γίνει στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone για λογαριασμό της ΑΔΕΙ.Με αυτούς τους ρυθμούς πάντως και αν τα κινητά κοστίζουν στον Γιαννιώτικο λαό 14 χιλιάδες ευρώ το μήνα, τότε οι «πολιτικές υποχρεώσεις» του Νίκου Γκόντα και των συνεργατών του,μας χρεώναν πάνω από 150.000 ετησίως!!!Σε μια προσπάθεια να συμμαζευτεί το προκλητικό αυτό κόστος, ο νέος δήμαρχος κ. Φίλιππας Φίλιος, εμφανίζεται αποφασισμένος να βάλει οριστική φραγή στα περισσότερα από αυτά, κόβοντας τα τζάμπα τηλεφωνήματα σε συμβούλους και γραμματείς που φουσκώνουν κάθε μήνα ανεξέλεγκτα τους λογαριασμούς οι οποίοι χρεώνονται τελικά στον προϋπολογισμό του Δήμου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΙΤΣΑΣ:«Η επόμενη μέρα είναι νύχτα»


Μια μακροσκελή γενικά ανάλυση της πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας έκανε χθες ο γραμματέας του Συνασπισμού Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας σε γιαννιώτικο έδαφος.Ο κ. Βίτσας μετέφερε και την πρόταση του κόμματος, η οποία συνίσταται στην «ανατροπή της κυβέρνησης με δημοκρατικά μέσα», αφού πρώτα συσταθεί μια «αντιμνημονιακή, αριστερή παράταξη». Ο κ. Βίτσας απεύθυνε το κάλεσμα για συνεργασία πάνω σε μια μίνιμουμ βάση που να μπορεί να συνενώνει τόσο τους ανθρώπους που απομακρύνονται από το ΠΑΣΟΚ, όσο και τις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Γνωρίζουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις» είπε, ζητώντας «να λειτουργήσουμε ως μια συμπαραάταξη ανατροπής και του μνημονίου και αυτής της πολιτικής».Ο γραμματέας του Συνασπισμού επικαλέστηκε αρκετούς αριθμούς και μετρήσεις, αναφερόμενος κυρίως στην έκθεση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, με την οποία το έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας πρόκειται να αυξηθεί τα προσεχή χρόνια, παρά τα μέτρα που λαμβάνονται. «Γίνεται συγκέντρωση χρημάτων μόνο για τους δανειστές της Ελλάδας» τόνισε ο κ. Βίτσας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι η πολιτική που ασκεί είναι αδιέξοδη και οδηγεί σε διαρκή ύφεση. Εκτός κριτικής δεν άφησε και τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι παρά την αντιμνημονιακή φρασεολογία, η πολιτική που θα εξασκούσε εάν ήταν στην κυβέρνηση δεν θα διέφερε από την υπάρχουσα.Ο κ. Βίτσας ανέτρεξε σε όλες σχεδόν τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το μνημόνιο και οι επικαιροποιήσεις του, αναφέροντας συχνά ότι η έξοδος από τη «στενωπό» δεν είναι κοντά.

Έρχονται δύσκολα…
«Η επόμενη μέρα είναι νύχτα», είπε ο κ. Βίτσας κάνοντας ένα λογοπαίγνιο προκειμένου να ενισχύσει την άποψή του ότι τα μέτρα και το μνημόνιο δεν πρόκειται να ελαττώσουν το δημόσιο χρέος, αλλά αντίθετα, θα βυθίσουν τους εργαζόμενους ακόμη περισσότερο. «Έχει υπολογιστεί ότι κάθε 10% αύξησης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, δημιουργεί 10.000 νέες περιπτώσεις ανθρώπων που πέφτουν κάτω από το όριο της φτώχιας» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η πρόταση του κόμματος για έξοδο από τη δυσμενή κατάσταση, συνίσταται στη δημιουργία διεθνών συμμαχιών, τη ρύθμιση του χρέους, τη διαφορετική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.α.«Το πρόβλημα της Ελλάδας και τους χρέους δεν είναι ελληνικό, παρά τις συστημικές παθογένειες. Η πρότασή μας περνάει από μερική διαγραφή μέρους του χρέους των ευρωπαϊκών κρατών και την επιμήκυνση της αποπληρωμής με χαμηλό επιτόκιο. Το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς πρότεινε στο τελευταίο του συνέδριο, αντί του τιμωρητικού μηχανισμού στήριξης, να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμό στήριξης και αλληλεγγύης που θα παρεμβαίνει για να αποσοβεί τις μελλοντικές κρίσεις και όχι εκ των υστέρων», είπε μεταξύ άλλων ο γραμματέας του Συνασπισμού. Επίσης, ερωτηθείς για το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, είπε ότι η εκτίμηση του κόμματος συντείνει στο ότι «τιμωρήθηκε» η κυβέρνηση, αλλά και ότι το άκυρο και το λευκό, τείνουν να γίνουν «πολιτική δύναμη», εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του κόσμου.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Η απώλεια του δικαιώματος αυτοκτονίας και το πολιτικό γίγνεσθαι

Του Νίκου Κοτζιά

Ο χρόνος που κυλά είναι χρόνος προς όφελος των δανειστών της χώρας. Αντίθετα Ελλάδα βυθίζεται σε μια όλο και πιο βαθιά ύφεση και το εξωτερικό της χρέος αυξάνει. Στους μήνες που πέρασαν μετά την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου, η Γερμανία και οι γερμανικές τράπεζες απαλλάχτηκαν από το 15% των ομολόγων και άλλων επενδύσεων χαρτοφυλακίου που είχαν από κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου και της Ιρλανδίας Από αυτή τη σκοπιά, μπορεί κανείς να αναμένει ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2011, ένα χρόνο μετά την συμφωνία του φετινού Αυγούστου, η Γερμανία και οι γερμανικές τράπεζες θα έχουν τακτοποιήσει τα του οίκου τους και θα έχουν απαλλαγεί από τοξικά του νότου. Ενώ, λοιπόν οι κίνδυνοι, οι εξαρτήσεις και τα αρνητικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας της Ελλάδας θα αυξάνουν, στο ίδιο διάστημα Γάλλοι και Γερμανοί θα αυξάνουν τα τοκογλυφικά τους κέρδη από την Ελλάδα. Ταυτόχρονα θα τακτοποιούν και άλλο τα του οίκου τους ώστε να μειώσουν τις όποιες επισφάλειες και κινδύνους για τις ίδιες.Με αυτή την τακτοποίηση, διαμορφώνονται όροι ώστε η Γερμανία και οι σύμμαχές της δυνάμεις να αυξάνουν την «ικανότητά τους» να πιέσουν την Ελλάδα όποτε εκείνες το θελήσουν. Να αποσπούν όλο και μεγαλύτερα ανταλλάγματα, και αν θεωρήσουν ότι συμβαδίζει με τα στενά τους συμφέροντα να οδηγήσουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία. Το κόστος δανεισμού της χώρας, από πολιτικής και κοινωνικής σκοπιάς, θα αυξάνει. Αντίθετα η διαπραγματευτική της θέση θα αδυνατίζει. Μάλιστα, με τη σημερινή νοοτροπία των επιτελείων της κυβέρνησης θα τείνει στην εξαφάνιση.Προκειμένου οι ισχυροί της Ευρώπης να διασφαλίσουν τα δικαιώματα και τα κέρδη τους, καθώς και την υλοποίηση των εναλλακτικών πολιτικών που διαθέτουν, επιθυμούν να περιορίσουν και άλλο τα περιθώρια διαπραγμάτευσης της Ελλάδας. Ακόμα περισσότερο επιθυμούν να αποκτήσουν το δικαίωμα ζωής και θανάτου επί χωρών όπως είναι η Ελλάδα. Προς το σκοπό αυτό προωθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την εισαγωγή της λεγόμενης «ελεγχόμενης χρεοκοπίας».Η Ελλάδα διέθετε στη διάρκεια των αρχικών διαπραγματεύσεων για το χρέος της, άνοιξη του 2010, το εργαλείο της «εκβιαστικής χρεοκοπίας». Εργαλείο με το οποίο θα μπορούσε να συμπαρασύρει στην κρίση τους ισχυρούς της ΕΕ. Εργαλείο που αποτελούσε εν δυνάμει μοχλό διαπραγμάτευσης. Τυχόν ελληνική χρεοκοπία θα είχε μεγάλο κόστος και για τους δανειστές. Τώρα, δόθηκε ο χρόνος στους τελευταίους να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους. Ουσιαστικά, με τη σύμφωνη ψήφο της Ελλάδας μεταφέρεται το δικαίωμα της χρεοκοπίας από τα χέρια της Ελλάδας στα χέρια μερίδας των δανειστών της.Ουσιαστικά, με τις δύο αλλαγές που συνέβησαν, η Ελλάδα δεν θα δικαιούται σε λίγο ούτε να αυτοκτονήσει. Ένα δικαίωμα που στη φύση το έχουν όλα τα ζώα. Ακόμα και οι ελέφαντες πάνε και επιλέγουν τον τόπο που θέλουν να τελειώσουν το βίο τους. Στη δε ιστορία της ανθρωπότητας αυτό το δικαίωμα το είχαν ακόμα και οι σκλάβοι, ως «ομιλούντες μηχανές». Η Ελλάδα βαθμιαία παραιτείται στο πεδίο της οικονομίας από αυτό το δικαίωμα. Το παραδίδει σε τρίτους. Αυτό σημαίνει ότι θα απολέσει και τα τελευταία δυνατά διαπραγματευτικά της χαρτιά και θα οδεύσει σε πλήρη διαπραγματευτική απαξίωσή.

Ερώτηση Καλογιάννη για την  Γ΄φάση του λιμένα Ηγουμενίτσας


Ερώτηση με αντικείμενο το έργο της Γ' Φάσης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, υπέβαλλε προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,ο βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης. Στην ερώτηση ο κ. Καλογιάννης χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη τη μείωση του προϋπολογισμού του έργου από τα 110 στα 60εκ. ευρώ και ρωτά γιατί μειώθηκε κατά 35% ο προϋπολογισμός της Γ' φάσης του λιμένα Ηγουμενίτσας και σε ποιό φυσικό αντικείμενο αντιστοιχεί το ποσό που περικόπηκε.

Το βραβείο της ακαδημίας Αθηνών στον Κωσταντίνο Ζάχο


Με Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, τιμήθηκε χθες ο Κώσταντίνος Ζάχος, Διευθυντής της ΙΒ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, για το έργο συντήρησης,μελέτης και αποκατάστασης των μνημείων της Νικοπόλεως, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην απόφαση της βράβευσης.Τα βραβεία της Ακαδημίας απονέμονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή και αποτελούν σημαντική διάκριση στο χώρο των επιστημών και των τεχνών.Την χθεσινή τελετή άνοιξε στις έξι ο πρόεδρος της Ακαδηµίας Κωνσταντίνος Σβολόπουλος στην αίθουσα τελετών της Ακαδηµίας Αθηνών µε την οµιλία του «Πορίσµατα από τη µελέτη της νεώτερης ελληνικής ιστορίας», ενώ τη σκυτάλη πήρε ο γενικός γραµµατέας Βασίλειος Πετράκος που εξέθεσε το έργο της Ακαδηµίας κατά το 2010, παρουσία (µεταξύ άλλων) του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση, του υφυπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων Γιάννη Πανάρετου, του βουλευτή και εκ των αντιπροέδρων της Βουλής Βύρωνος Πολύδωρα, του τέως Προέδρου της Δηµοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου κ.ά.

Ληστεία στα duty free της Σαγιάδας


Στην Ελληνοαλβανική Μεθόριο στο Μαυρομάτι Σαγιάδας Θεσπρωτίας, χθες το απόγευμα Αλβανός υπήκοος εισήλθε λάθρα στο Ελληνικό έδαφος και κόβοντας το συρματόπλεγμα της περίφραξης του Καταστήματος Αφορολογήτων Ειδών (Κ.Α.Ε.- duty free), λήστεψε την ταμία του καταστήματος με απειλή μαχαιριού, αφαιρώντας από τη ταμειακή μηχανή το χρηματικό ποσό των 510 ευρώ. Καταδιώχθηκε, από αστυνομικούς του Ελέγχου Διαβατηρίων Σαγιάδας και εξαφανίσθηκε προσωρινά στο Αλβανικό Έδαφος. Κατόπιν άμεσης συνεργασίας με τις Αλβανικές Αστυνομικές Αρχές, εντοπίσθηκε, αναγνωρίσθηκε από την παθούσα και συνελήφθη. Πρόκειται δε, να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Αγ. Σαράντα.

ΑΡΤΑ:Μειωμένη η κίνηση στα Ταξί


Μειωμένη έως και 60% είναι η κίνηση στα ΤΑΧΙ σε σχέση με πέρσι, δείγμα και αυτό της κρίσης η οποία πλήττει όλους τους κλάδους επαγγελματιών. «Δεν έχουμε πού να βάλουμε τα αυτοκίνητά μας στις πιάτσες» δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Αυτοκινητιστών ΤΑΧΙ Άρτας Φώτης Κέφης τονίζοντας πως, με εξαίρεση τις τελευταίες μέρες που ο κόσμος κάπως άρχισε να κινείται, όλο το προηγούμενο διάστημα και όχι μόνο στις γιορτές, καταγράφηκε σημαντική πτώση του μεταφορικού έργου, με το 40% μόνο των χρηστών Ταξί να εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν για τις μεταφορές τους. Κι ενώ το μεταφορικό έργο έχει μειωθεί, απεναντίας τα λειτουργικά έξοδα τραβάν την ανηφόρα. Η κατάσταση αυτή έχει φέρει πολλούς επαγγελματίες στα όρια της επιβίωσης αφού με το ζόρι καταφέρνουν να βγάζουν τα έξοδά τους και να πληρώνουν τα λειτουργικά και τα ασφάλιστρα που για τα επαγγελματικά αυτοκίνητα είναι πολύ υψηλότερα απ’ ότι των υπολοίπων.