Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

2.500 ΦΑΚΕΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΗΔΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ


Περίπου 2.500 φάκελοι κατατέθηκαν στην Πολεοδομία της Νομαρχίας Ιωαννίνων και στην Πολεοδομία του δήμου Ιωαννιτών μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της ρύθμισης για τη νομιμοποίηση (για «τακτοποίηση» κάνει λόγο η κυβέρνηση) των ημιυπαίθριων. Αρκετοί από τους φακέλους αυτούς περιέχουν αρκετές περιπτώσεις, που μπορεί να αφορούν και μια ολόκληρη πολυκατοικία. Ο αριθμός των παρανομούντων που ζητούν συγχωροχάρτι με τις ευχές της κυβέρνησης εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 2.500.Το επόμενο χρονικό διάστημα, οι πολεοδομίες περιμένουν κι άλλον κόσμο λόγω της παράταξης που δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Η παράταση δόθηκε καθώς οι αιτήσεις για τη νομιμοποίηση χώρων με αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησης ή με αλλαγές χρήσεις απείχαν αρκετά από τις προσδοκίες. Στις ρυθμίσεις του σχετικού νομοσχεδίου υπάγονται κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι, κλειστές πιλοτές, σοφίτες, πατάρια, υπόγεια που έχουν αλλάξει χρήσει, αίθρια κ.λπ. αρκεί οι χώροι που κλείστηκαν παράνομα να βρίσκονται μέσα στο νόμιμο περίγραμμα του κτιρίου.Στην Πολεοδομία της Νομαρχίας, οι αιτήσεις για νομιμοποίηση μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου έφταναν στις 1.196. Οι περισσότερες από αυτές κατατέθηκαν από ιδιοκτήτες σπιτιών σε Κατσικά και Ανατολή και αφορούν κυρίως υπόγεια τα οποία παρανόμως έχουν μετατραπεί σε δεύτερο σπίτι ή σε καταστήματα. Στην Πολεοδομία του Δήμου, οι αυθαιρεσίες αφορούν κυρίως κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους οι οποίοι έγιναν δωμάτια. Αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες που έχουν πληρώσει ήδη το ειδικό πρόστιμο διατήρησης, φοβούμενοι ότι κάποια ημέρα η Πολεοδομία θα εντοπίσει το αυθαίρετό τους και θα τους καλέσει να πληρώσουν μεγάλο πρόστιμο. Αν σήμερα κάποιος κάνει χρήση των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, θα πληρώσει για ένα αυθαίρετο μικρό δωμάτιο στον πρώην ημιυπαίθριο χώρο 1000 ευρώ. Αν η Πολεοδομία σε αυτοψία της εντοπίσει το αυθαίρετο κτίσμα, τότε θα αναγκαστεί να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ. Δεν είναι λίγοι αυτοί βέβαια που έχουν αποφασίσει να μην κάνουν νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων, με το σκεπτικό ότι τόσα χρόνια την έχουν βγάλει «καθαρή» χωρίς ποτέ να τους ελέγξει καμία πολεοδομία.Εντυπωσιακή είναι δε ότι με τη νομιμοποίηση των υπαίθριων χώρων διαγράφονται τα πρόστιμα για αυθαίρετα που έχουν μπει από τις πολεοδομίες. Από τη στιγμή που κάποιος ιδιοκτήτης έχει «φάει» στο παρελθόν πρόστιμο για αυθαίρετο, σταματάει οποιαδήποτε διαδικασία αποπληρωμής αν προχωρήσει στη νομιμοποίηση του συγκεκριμένου αυθαίρετου (με τον όρο ότι αυτό εμπίπτει στις ρυθμίσεις). Δεν συνεχίζει να πληρώσει δηλαδή τις δόσεις του προστίμου για την αυθαιρεσία ή το πρόστιμο διατήρησης του αυθαιρέτου.Η όλη ιστορία με τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων έδωσε τον τελευταίο καιρό πάντως κίνηση στα γραφεία των μηχανικών η συνδρομή των οποίων χρειάζεται σε πολλές περιπτώσεις για την υποβολή ενός πλήρους φακέλου στις πολεοδομίες.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Εγκύκλιος για τις μετατάξεις


Εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση, με θέμα την αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού στη Δημόσια Διοίκηση, απεστάλη σε φορείς του δημόσιου τομέα.Στόχος του Υπουργείου είναι η βέλτιστη αξιοποίηση του πολιτικού προσωπικού του δημοσίου, με βάση τα προσόντα του, λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία προσλήψεων, λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης της χώρας.Ετσι, καλούνται όλα τα Υπουργεία , τα Ν.Π.Δ.Δ. και οι Ανεξάρτητες Αρχές, να προβούν σε αναλυτική καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, όσον αφορά τη στελέχωση των υπηρεσιών τους. Δηλαδή, σε καταγραφή των κλάδων και των ειδικοτήτων που παρουσιάζουν ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς και των κλάδων και των ειδικοτήτων που απασχολούν προσωπικό, το οποίο δεν αξιοποιείται επαρκώς.

Απάντηση Φ.Φίλιου για τους συμβασιούχους της ΑΔΕΙ


Το ζήτημα με τους δεκάδες συμβασιούχους της ΑΔΕΙ, δεν προέκυψε ούτε ξαφνικά, ούτε αναίτια. Έτσι είνα τουλάχιστον υποκριτικό το ενδιαφέρον που δείχνουν σήμερα ορισμένοι, οι οποίοι ήταν θλιβερά απόντες την ώρα που έπρεπε.Στις 27 Σεπτεμβρίου, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο σημερινός δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, είχε ρωτήσει επανειλημμένα τον κ. Γκόντα, εάν η απόφαση για την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου είναι νόμιμη πράξη. Ο κ. Γκόντας απάντησε θετικά και το θέμα υπερψηφίστηκε και από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, η οποία ωστόσο επεσήμαινε από τότε τα προβλήματα που υπάρχουν και καλούσε τους εργαζομένους να ελέγξουν τη νομιμότητα της πράξης αυτής.Ο κ. Φίλιος και η νέα δημοτική αρχή, όταν προ ημερών διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις, παρά μόνο αυτές που διανεμήθηκαν από τον Πρόεδρο της ΑΔΕΙ, κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, απευθύνθηκε στο νομικό σύμβουλο του Δήμου.Ο νομικός σύμβουλος γνωμοδότησε και η απάντηση του είναι ξεκάθαρη. (Επισυνάπτεται στο σύνολό της).Μετά από αυτά, η νέα Δημοτική Αρχή κάνει σαφές και ξεκάθαρο, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει παράνομες πράξεις και ενέργειες. Όσοι σήμερα, όπως ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Κίνησης Δημοτικών Υπαλλήλων, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, καλό θα είναι να αναλογιστούν τις δικές τους ευθύνες. Αντιλαμβανόμαστε ότι παραμένουν σε διατεταγμένη υπηρεσία, όπως έκαναν κι όταν μοιράζονταν οι συμβάσεις περί μονιμοποίησης των εργαζομένων, μόνο που με τον τρόπο αυτό δεν βοηθούν εκείνους που πραγματικά αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον.Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Δημοτικών Υπαλλήλων, καλό θα ήταν να δείξει την ίδια ευαισθησία για τους απλήρωτους εργαζόμενους των δημοτικών επιχειρήσεων, για την μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων –ο νόμος άλλωστε προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία- για τις οφειλές του Δήμου και των επιχειρήσεων στο ΙΚΑ.Από τη νέα δημοτική αρχή έχουν γίνει όλες οι ενέργειες προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με άλλους Δήμους της χώρας, που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα και προσδοκούμε, ότι με την συνδρομή της ΚΕΔΚΕ, θα βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Αυλαία» για το απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων

Με δυο συνεδριάσεις την Τετάρτη

Με δυο διαδοχικές συνεδριάσεις μεθαύριο το μεσημέρι θα πέσει η....αυλαία για το απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, αφού η δημοτική αρχή λίγο πριν αποχωρήσει επέλεξε να φέρει σειρά θεμάτων προς έγκριση, προφανώς για λόγους...τακτοποιητικούς και επιβεβλημένους.Η πρώτη συνεδρίαση ξεκινά στη 1:30 το μεσημέρι της Τετάρτης με μοναδικό θέμα την έγκριση των οικονομικών στοιχείων (απολογισμός και ισολογισμός) του δήμου για το 2009 και μισή ώρα αργότερα έχει προγραμματιστεί η δεύτερη με 39 θέματα στην ημερήσια διάταξη.Και από τις δυο συνεδριάσεις δεν λείπει το ενδιαφέρον αφού η νέα δημοτική αρχή θα επιδιώξει να λάβει και απαντήσεις για τα οικονομικά και αναμένεται ακόμη να τεθεί θέμα με τους συμβασιούχους της πρώην ΑΔΕΙ.Τα σημαντικότερα θέματα της δεύτερης συνεδρίασης είναι τα ακόλουθα:
-Υποβολή προτάσεων στο ΕΣΠΑ, κωδικός προτεραιότητας 61, κατηγορία πράξης 61.01:Ολοκληρωμένες Αστικές Αναπλάσεις Ευρείας Κλίμακας με τίτλους: «Αναπλάσεις-πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης και φωτισμός διατηρητέων κτιρίων» και «Διαμόρφωση παιδότοπου στον Κουραμπά».
-Έγκριση πρακτικών παραλαβής έργου με τίτλο: «Παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω φορητών συσκευών και ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων για τον πολίτη-επισκέπτη και το προσωπικό του δήμου».
-Τροποποιήσεις αποφάσεων δημοτικού συμβουλίου περί συγκρότησης Δ.Σ σχολικών επιτροπών του δήμου Ιωαννιτών, συγκρότηση Δ.Σ χολικών Επιτροπών (προφανώς στα πλαίσια στου «Καλλικράτη» που προβλέπει δυο επιτροπές για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης και όχι μια για κάθε σχολείο) και έγκριση απολογισμών σχολικών επιτροπών για το 2009.
-Αναστολή καταβολής μισθωμάτων από το μισθωτή του ακινήτου του κληροδοτήματος Β. Πυρσινέλλα.
-Έγκριση απολογισμού οικονομικού έτους 2009 της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Περιφερειακού Θεάτρου.
-Έγκριση οικονομικού απολογισμού για το 2009 του ΝΠΔΔ: «ΚΑΠΗ πόλεως Ιωαννίνων».Επίσης στην ίδια συνεδρίαση το Σώμα θα κληθεί να εγκρίνει παραλαβές και παρατάσεις διαφόρων έργων και μελετών και ανακεφαλαιωτικούς πίνακες.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Όχι στην κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών από το ΤΕΕ


Αναγκαιότητα δημοσίου συμφέροντος χαρακτηρίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας ΤΕΕ τη διατήρηση του Κώδικα Αμοιβών των μηχανικών, σε επιστολή του πρόεδρου του Χρήστου Σπίρτζη εν όψει του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, που προωθεί η κυβέρνηση.Όπως επισημαίνει ο κ. Σπίρτζης, «το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αποδέχεται την ύπαρξη ελάχιστων αμοιβών μηχανικών και δικηγόρων. Εννέα στις δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μηχανισμό καθορισμού τους. Σε μια από τις τέσσερις είναι δεσμευτικός, στις υπόλοιπες, στο πλέγμα προδιαγραφών, κανονισμών και ελέγχων που είναι υποχρεωτικά, οδηγούν εν γένει σε πολύ υψηλότερες αμοιβές».Τα δεδομένα που προκύπτουν από μελέτη του ΤΕΕ αλλά και τα συμπεράσματα της Διεθνούς Συνάντησης που διοργανώθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με πρωτοβουλία του ΤΕΕ, καθιστούν σαφές - αναφέρεται στην επιστολή - ότι «η διατήρηση του Κώδικα Αμοιβών των μηχανικών αποτελεί αναγκαιότητα υψίστης σημασίας, τόσο για την εξασφάλιση της ποιότητας των κατασκευών στη χώρα μας όσο και για την προάσπιση του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και του Δημοσίου συμφέροντος».Ο κ. Σπίρτζης σημειώνει ακόμη ότι «δεν υπάρχει καμιά πρόσφατη μελέτη σε σχέση με τις επιπτώσεις του ανοίγματος του επαγγέλματος του μηχανικού. Η κυβέρνηση επικαλείται μελέτη-ανακοίνωση του ΙΟΒΕ, το γενικό πόρισμα της οποίας περιέλαβε και στο τελευταίο αναθεωρημένο μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη επιστολή του ΙΟΒΕ προς το ΤΕΕ, η μελέτη δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τις επιπτώσεις από το επάγγελμα του μηχανικού».Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ «η μείωση της αμοιβής των μηχανικών θα οδηγήσει αναγκαστικά στη μείωση του χρόνου που διατίθεται για τη μελέτη ενός έργου. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει, για λόγους ασφαλείας, σε υπερδιαστασιολόγηση των κατασκευών με άμεση επίπτωση την αύξηση του κόστους κατασκευής».Ταυτόχρονα, επισημαίνεται πως η κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών θα οδηγήσει τους μηχανικούς σε έναν ανελέητο αθέμιτο ανταγωνισμό με θύματα τους ίδιους, την ποιότητα των έργων, το κράτος που θα παρακολουθεί τα καλύτερα επιστημονικά μυαλά και τους ικανότερους να μεταναστεύουν, τα πιο οργανωμένα τεχνικά επιχειρηματικά σχήματα να κλείνουν. Με την ίδια ρύθμιση, το ίδιο το κράτος οδηγεί σε απώλεια πόρων, φόρων και εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, στη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.Σε περίπτωση που αυτά τα σχέδια περάσουν, υπογραμμίζει ο κ. Σπίρτζης, τότε η κοινή λογική και ο χρόνος θα δώσουν την απάντηση στο ερώτημα «ποιον εξυπηρετεί αυτή η πολιτική», καθώς το κράτος όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα χάσουν πάρα πολλά και άμεσα.«Για άλλη μια φορά καθίσταται φανερό ότι, όταν εξαγγέλλεται μια πολιτική που:
· δεν είναι βασισμένη σε πραγματικά δεδομένα και ανάγκες, αλλά ιδεοληψίες και
· δεν έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η υλοποίησή της,
τότε δεν αντέχει σε μια απλή κριτική και τα αποτελέσματά της είναι αντίθετα από τις επιδιώξεις» τονίζεται στην επιστολή.Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ καλεί τους 300 της Βουλής «να αποτρέψουν κάθε νομοθετική απόπειρα για άνοιγμα του - κατά γενική ομολογία απολύτως ανοικτού - "κλειστού επαγγέλματος" του μηχανικού κατά την αντίληψη του υπουργείου Οικονομικών».

Στην κόψη του ξυραφιού η κυβέρνηση


Τα δύσκολα πέρασαν, τα δυσκολότερα έρχονται για την κυβέρνηση και αρχίζουν ευθύς με την ανατολή του νέου έτους, του πιο κρίσιμου για την πορεία της οικονομίας της χώρας. Ο πρωθυπουργός μπορεί να δηλώνει αποφασισμένος να προωθήσει πάση θυσία τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, όμως αυτές καλείται να τις υλοποιήσει σε πιο δυσμενές πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η μέχρι τώρα πολιτική του Μνημονίου.Το 2011 η κυβέρνησή του θα κινείται στην κόψη του ξυραφιού με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ανοιχτό στην περίπτωση που συνεχιστεί η διαρροή κυβερνητικών βουλευτών και μειωθεί κι άλλο η δύναμη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που αριθμεί πλέον 156 βουλευτές από 160 που είχαν εκλεγεί.Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τρίζουν τα δόντια στην κυβέρνηση με την παραμικρή αφορμή και η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, γεγονός που προβληματίζει έντονα τον Γ. Παπανδρέου. Υπουργοί μάς έλεγαν τις τελευταίες ημέρες ότι εκλογές μπορεί να γίνουν μόνο αν τις επιβάλουν οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Κ.Ο., αν δηλαδή μειωθεί δραστικά η κυβερνητική πλειοψηφία και προκύψει οριακή αυτοδυναμία. «Αν χαθούν εφτά ή οχτώ βουλευτές, επί παραδείγματι, θα έχουμε ακόμα πλειοψηφία, στην ουσία όμως θα υπάρχει θέμα αξιοπιστίας...» μας έλεγε υπουργός. Ομως υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν κυβερνητικοί βουλευτές που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, και τόνισε ότι οι εκλογές θα είναι καταστροφικές για τη χώρα. Θυμίζουμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστήριξε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές ότι η κυβέρνηση έχει ακόμη τρία καθαρά χρόνια μπροστά της και θα τα εξαντλήσει, ενώ συνεργάτες του επιμένουν σε αυτή τη θέση.Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά η κυβέρνηση πρέπει:
-Να φέρει στη Βουλή τον νόμο πλαίσιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Θα γίνει μέχρι το μέσον του Ιανουαρίου και αναμένεται να προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τους επαγγελματικούς φορείς που θα θιγούν. Αντιδράσεις θα προκληθούν και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αφού πολλοί βουλευτές ασκούν επαγγέλματα από αυτά που θα ανοίξουν (δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.λπ.).
-Να εφαρμόσει το νόμο για τις ΔΕΚΟ που ψηφίστηκε προ δεκαημέρου, αλλά και να επεκτείνει αυτές τις ρυθμίσεις (π.χ μειώσεις μισθών) και στους εργαζομένους στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ. Είναι σίγουρο ότι θα έρθει και πάλι αντιμέτωπη με το συνδικαλιστικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, που ελέγχει τις ΔΕΚΟ και αντιδρά.
-Να εφαρμόσει τον πρόσφατο νόμο για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και των συλλλογικών συμβάσεων.
-Να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες εξαιτίας του οποίου οι εργαζόμενοι στον κλάδο βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες σε συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις..Με αυτό το δυσμενές περιβάλλον στο εσωτερικό της χώρας, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει δύσκολες μάχες και στο εξωτερικό.
ΤΡΟΪΚΑ: Κατ' αρχήν με την τριάδα των δανειστών, για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη εκταμίευση των δόσεων του δανείου που όμως εξαρτάται πλήρως και από την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Κρίσιμη και καταλυτική για τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις θεωρείται η εκταμίευση της τέταρτης δόσης τον Μάρτιο. Αν αυτή η δόση μπλοκάρει, τότε οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες για την ελληνική οικονομία.
ΕΥΡ. ΕΝΩΣΗ: Με τους κοινοτικούς εταίρους, για να τους πείσει να εγκρίνουν το συντομότερο δυνατό την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ της τρόικας. Ηδη το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει αλλά όχι και οι Ευρωπαίοι δανειστές, οι οποίοι εξαρτούν την επιμήκυνση από την ταχύτητα προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών.
Επίσης, με τις αγορές που εξακολουθούν να είναι δύσπιστες με την ελληνική και να κρατούν τα σπρεντ πάνω από τις 950 μονάδες. Η επιστροφή της χώρας στις αγορές για δανεισμό μέσα στο 2011, όπως αισιοδοξεί ο υπουργός Οικονομικών, για την ώρα μοιάζει ανέφικτη αφού οι αγορές συντηρούν κλίμα πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας.

enet

Ανακοίνωση τςη ΚΕΔΚΕ για τον νέο προϋπολογισμό


Μελέτη που θα καταγράφει αναλυτικά το λειτουργικό κόστος των νέων «Καλλικρατικών» Δήμων καταρτίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ).Η ΚΕΔΚΕ θεωρεί πως ο νέος Προϋπολογισμός υποχρηματοδοτεί τον «Καλλικράτη» και ουσιαστικά θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της διοικητικής μεταρρύθμισης. Όπως τονίζουν, ο Προϋπολογισμός του 2011 για την Αυτοδιοίκηση είναι μικρότερος του Προϋπολογισμού του 2009, ο οποίος εκπληρώθηκε, χωρίς να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τις νέες αρμοδιότητες που φέρνει ο «Καλλικράτης» στους Δήμους.Σημειώνεται πως οι προϋπολογιζόμενοι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2011 ανέρχονται στα 4,51 δισ. ευρώ. Αυτοί προέρχονται από μέρος του φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, από τους Κοινούς Αυτοτελής Πόρους, από μέρος των εισπράξεων από το ΦΠΑ, από παρακρατηθέντα υπέρ ΟΤΑ έσοδα προηγούμενων ετών, αλλά και από την Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ).Ωστόσο, η ΚΕΔΚΕ υπολογίζει πως τελικά το 2011 οι ΟΤΑ θα εισπράξουν λιγότερα από 3 δισ. ευρώ, αφενός λόγω της αδυναμίας της Κεντρικής Κυβέρνησης να εισπράξει τους προϋπολογιζόμενους άμεσους και έμμεσους φόρους και αφετέρου λόγο της προσπάθειας δημοσιονομικής εξοικονόμησης που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη περικοπή των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης.Στο πλαίσιο αυτό η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων καταρτίζει μελέτη που καταγράφει αναλυτικά το πραγματικό – και όχι το κατά προσέγγιση - κόστος των ανελαστικών και λειτουργικών δαπανών των νέων Δήμων με βάση τις νέες αρμοδιότητες τις οποίες κοστολογεί επακριβώς.Σύμφωνα με Δημάρχους τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης θα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για την «ένδεια χρηματοδότησης» της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Η αγορά παιχνιδιών δεν είναι ...παιχνίδι


Με βάση έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτή (ΙΝΚΑ), την πρωτοβουλία για την αγορά - επιλογή παιχνιδιών έχουν κατά 61,7% τα ίδια παιδιά και κατά 38,3% οι μεγάλοι. Τα παιδιά, όμως, δεν έχουν τη σχετική πληροφόρηση, διαλέγουν χωρίς καμία γνώση σχετικά με τις προϋποθέσεις ασφάλειας, που πρέπει να πληρούν τα παιχνίδια.Λίγα πράγματα κάνουν ένα παιδί περισσότερο ευτυχισμένο απ’ ό,τι ένα καινούργιο παιχνίδι. Μερικές φορές, όμως, μία φαινομενικά ακίνδυνη διασκέδαση μπορεί να καταλήξει σε σοβαρό τραυματισμό, καθώς αρκετά παιδιά κάθε χρόνο παθαίνουν ατυχήματα, που σχετίζονται με τη χρήση παιχνιδιών.Η γενική συμβουλή των ειδικών είναι «μην παρασύρεστε από τις υπερβολικές, ή αντίθετες με την ηλικία τους απαιτήσεις των παιδιών σας κατά την αγορά ενός παιχνιδιού, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να βρεθεί στα χέρια του ένα παιχνίδι ακατάλληλο. Επιπλέον, μην έχετε στο μυαλό σας ότι η μεγάλη δαπάνη θα δώσει μεγάλη χαρά. Τα παιδιά δεν γνωρίζουν το κόστος ενός παιχνιδιού και αρκεί να επιλέξετε κάτι με προσοχή και αγάπη, άσχετα από την τιμή του. Ακόμη, μην αφήνετε τις διαφημίσεις να αποφασίζουν για εσάς, χρησιμοποιήστε τις για να σας δώσουν ιδέες, αλλά γίνετε εσείς και το παιδί σας, αυτοί που τελικά θα αποφασίσουν».Το σημαντικότερο όλων είναι να δίνεται βάση στα παιχνίδια που επιλέγονται για τα παιδιά, με στόχο να συμβάλλουν στην ψυχαγωγία τους και στη σωστή τους ανάπτυξη.Για την επιλογή ενός παιχνιδιού υπάρχει κανόνας. Η παιδίατρος Μαρία Παναγοπούλου υπογραμμίζει ότι «το παιχνίδι πρέπει να έχει προδιαγραφές ασφαλείας για την κάθε παιδική ηλικία και να υπάρχει η ένδειξη CE, που πιστοποιεί ότι το παιχνίδι πληροί τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».Δείτε, λοιπόν, αν το παιχνίδι είναι ασφαλές (δεν έχει αιχμηρές άκρες, δεν είναι τοξικό, δεν έχει μικρά εξαρτήματα, που μπορεί να τα καταπιεί το παιδί…). Είναι ανθεκτικό; Είναι εύκολο στη χρήση; Αναζητήστε στο κουτί ή το περιτύλιγμα την ένδειξη CE που υπάρχει σαν εγγύηση ότι το παιχνίδι πληροί τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα προϊόντα έχουν περάσει από έλεγχο και πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Οι ενδείξεις

Η ένδειξη της ηλικίας για την οποία είναι κατάλληλο το παιχνίδι, στη συσκευασία του, είναι πολύ σημαντική, καθώς αντανακλά το πόσο ασφαλές είναι, με βάση τις εξής παραμέτρους:
* Τον βαθμό ασφαλείας του παιχνιδιού και τους πιθανούς κινδύνους πνιγμού.
* Την ικανότητα του παιδιού να παίξει με το παιχνίδι.
* Την ικανότητα του παιδιού να κατανοήσει τον τρόπο χρήσης του παιχνιδιού.
* Τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των διαφόρων σταδίων ανάπτυξης του παιδιού.
Οι ενδείξεις αυτές βασίζονται στα γενικά αναπτυξιακά στάδια κάθε ηλικίας. Παρ' όλα αυτά, δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι κάθε παιδί διαφέρει από τα άλλα και αυτό που είναι καλό για ένα παιδί μπορεί να μην είναι κατάλληλο για τις ικανότητες και τις ανάγκες ενός άλλου.Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, που έχει σκοπό να συμβάλλει στην καθοριστική μείωση των Παιδικών Ατυχημάτων και των συνεπειών τους, δίνει συμβουλές και οδηγίες για τη σωστή επιλογή των παιδικών παιχνιδιών.Κατά την αγορά παιχνιδιών, ο καταναλωτής οφείλει να απευθύνεται σε εξειδικευμένα καταστήματα με παιδικά παιχνίδια και είδη, και να ελέγχει ότι τα παιχνίδια, που αγοράζει, φέρουν στη συσκευασία τους σήμα, με το οποίο να διευκρινίζεται ότι ο κατασκευαστής τηρεί τους κανόνες ασφαλείας, όπως το CE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα παιδιά να παίζουν με κατάλληλα για την ηλικία τους παιχνίδια. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να προσέχει κανείς την αναγραφόμενη, σε κάθε παιχνίδι, ηλικία καταλληλότητας.Πριν επιλεγεί ένα παιχνίδι, πρέπει να γίνεται έλεγχος της ποιότητάς τους από τον ίδιο τον καταναλωτή, να διαπιστώνεται ότι είναι σωστά συναρμολογημένο, ότι δεν σπάει εύκολα, δεν είναι βαμμένο με τοξικά χρώματα και δεν περιέχει εύφλεκτα υλικά.Τα τοξικά παιχνίδια είναι επιβλαβή για την υγεία των παιδιών. Ως εκ τούτου, η αγορά παιχνιδιών, όπως μαρκαδόροι και πλαστελίνες, πρέπει να είναι πολύ προσεκτική.Επιπλέον, όταν ο αγοραστής επιλέγει κρεμαστά παιχνίδια, που προορίζονται για κούνιες, να βεβαιώνεται για την ασφάλεια του μωρού. Το δε κορδόνι από το οποίο κρέμονται να μην υπερβαίνει τα 20 εκατοστά.Σε παιδιά κάτω των τριών ετών δεν χαρίζονται παιχνίδια που αποτελούνται από μικρά κομμάτια, γιατί μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η αγορά παιχνιδιών με μακριά μαλλιά, ή γούνα, για βρέφη κάτω του ενός έτους, γιατί και αυτά είναι δυνατόν να προκαλέσουν πνιγμό.Τα σετ χημείας και τα παιχνίδια που συμπεριλαμβάνουν ηλεκτρικά εξαρτήματα, ή εξαρτήματα που θερμαίνονται, θα πρέπει να δίνονται σε παιδιά άνω των 10 ετών και να χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη ενηλίκων.Είναι κανόνας ότι το παιχνίδι δεν πρέπει να οδηγεί στην ενεργοποίηση ή καλλιέργεια άγριων ενστίκτων στο παιδί, αλλά να προορίζεται αποκλειστικά για την ψυχαγωγία και την εποικοδομητική απασχόλησή του.Επιπλέον, να μη δίνονται ποτέ σε μικρά παιδιά δώρα μέσα σε πλαστικές σακούλες, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης ασφυξίας από τη χρησιμοποίηση της σακούλας, ως παιχνιδιού. Να αποφεύγονται τα αεροβόλα, ως δώρα, διότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς, ιδιαίτερα στα μάτια. Ακόμη κι αν τα παιδιά παίζουν με αεροβόλα, πρέπει πάντα να φορούν προστατευτικά γυαλιά.

Ποιος ελέγχει τα παιδικά παιχνίδια;

Όροι και προϋποθέσεις έχουν θεσμοθετηθεί για την ασφάλεια των παιχνιδιών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κατά πόσον, όμως, τηρούνται οι προδιαγραφές, είναι υποχρέωση των εθνικών αρχών.Τα πρότυπα της CEN (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης που ασχολείται με τους κινδύνους από τα παιχνίδια) στην Ελλάδα έχουν εκδοθεί με την ευθύνη του ΕΛΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης), καθορίζουν τις γενικές προδιαγραφές που αφορούν τις φυσικές και μηχανικές ιδιότητες των παιχνιδιών, το εύφλεκτο και την τοξικότητά τους.Ο ΕΛΟΤ δημιούργησε το εργαστήριο παιδικών παιχνιδιών, όπου ελέγχεται διεξοδικά η ασφάλεια των παιχνιδιών. Το εργαστήριο παιδικών παιχνιδιών του Οργανισμού είναι το μόνο που έχει διαπιστευθεί από την Ελλάδα στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα αποτελέσματα των δοκιμών του αναγνωρίζονται ισότιμα από τις άλλες χώρες - μέλη της.

Η Θέμις και το Μνημόνιο...

thumb

Της Τζένης Κ.

Άλλοι θα το ακούσουν και θα ανασηκώσουν αδιάφορα τους ώμους. Άλλοι θα γελάσουν ειρωνικά. Κάποιοι θα νιώσουν αδιέξοδη ικανοποίηση. Μερικοί θα εκνευριστούν. Και κάποιοι τέλος, θα το χαρούν, όπως μια άσχημη αλογόμυγα που καταφέρνει να γελοιοποιήσει την περήφανη φοράδα τσιμπώντας τη στα καπούλια... Πάντως, ισχύει. Η Κυβέρνηση και οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του Μνημονίου είναι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ύποπτοι για Έσχατη Προδοσία. Και δεν το ισχυριζόμαστε εμείς (όσο κι αν το διαισθανόμαστε). Το «ενέχει» η σχετική απόφαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος, κατόπιν της μήνυσης που υπέβαλε ένας απλός πολίτης από τη Χαλκίδα στις 27/05/2010, διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το προαναφερθέν Κακούργημα… ( ΚΠΔ 31, 43, ν.3160/2003 (φεκ α’ 165/30-06-2003, Εφ.Αθην.1399/1998 Ποιν. Χρον. ΛΗ’ 788).Ο μηνυτής, Δημήτρης Αντωνίου, γιατρός στο επάγγελμα, θα καταθέσει στις 11 Ιανουαρίου.Οι μηνυόμενοι έχουν επίσης κληθεί, σύμφωνα με το νόμο, να προσέλθουν αυτοπροσώπως και να καταθέσουν ανωμοτί ενώπιον του Εισαγγελέα.Να θυμίσουμε, έτσι… για την ιστορία…, ότι ο πολίτης που κινητοποιήθηκε τον περασμένο Μάη, μόνος, ενόψει της αποφασισμένης, αλλά μη εκδηλωμένης (ακόμα τότε) επέλασης του ΔΝΤ, οικοδόμησε την επιχειρηματολογία του πάνω στο πιο ακλόνητο θεμέλιο, στο Σύνταγμα της Ελλάδας. Επικαλέστηκε τα άρθρα 25,26,28 παρ. 3 κλπ που ξεπεράστηκαν και ανατράπηκαν προφανέστατα από τις περιστάσεις. Απάνθισε επίσης αποσπάσματα από τα Πρακτικά της Βουλής, από ομιλίες και Συνεντεύξεις των πολιτικών ανδρών της χώρας. Και φαίνεται ότι η φαρέτρα του υπήρξε τόσο οπλισμένη, ώστε να καταφέρει να σύρει, έστω και θεωρητικώς, στο Εδώλιο, την αφρόκρεμα της πολιτικής μας ζωής, τα αγλαΐσματα του Κοινοβουλευτισμού, τις βαρύτερες κεφαλές της τηλεόρασης και των λοιπών μέσων. Εννοείται βέβαια ότι η εξέλιξη αυτή, είτε δε θα γίνει ποτέ γνωστή είτε θα χαθεί στα ψιλά των εφημερίδων.Συνήθως, οι μικροί πρωταγωνιστές αυτών των ασύμμετρων συρράξεων καταδικάζονται προκαταβολικά στο Εφετείο της Κοινής Λογικής ως «γραφικοί», «αργόσχολοι» ή «μονομανείς»… Στην προκειμένη περίπτωση όμως και ανεξαρτήτως προσώπων ή τοποθετήσεων, κανείς δεν πρέπει να προτρέξει. Οι πόνοι από τη βουκέντρα του Μνημονίου που όλοι έχουμε υποστεί, προσδίδουν άλλου είδους βάρος στην υπόθεση. Ακόμα κι αν ετούτη εδώ ναυαγήσει, δεδομένου ότι οι μηνυόμενοι εκπροσωπούν σχεδόν ολόκληρο το Σύστημα, κάποια άλλη θα έρθει και θα πατήσει στα ίχνη της. Ο καιρός έχει γυρίσματα και το συγκεκριμένο Κράτος δε θα είναι πάντα εν Κράτει…


topontiki

Αύξηση της ανεργίας κατά 2,96% τον Νοέμβριο


Αύξηση της ανεργίας κατά 2,96% το μήνα Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριο, εμφανίζουν τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ.Αυξημένες κατά 4,20% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2009 εμφανίζονται οι απολύσεις και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις και μειωμένες κατά 20,52% οι νέες προσλήψεις.Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του Οργανισμού έφθασαν τους 627.301, ενώ οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται σε 206.779 άτομα και εμφανίζονται αυξημένοι κατά 12,89% (23.618 άτομα) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριο. Η μεταβολή αυτή προέρχεται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, αποκλειστικά από ανέργους εποχικών τουριστικών επαγγελμάτων (27.115 άτομα) ενώ ο αριθμός των "κοινών" επιδοτούμενων ανέργων εμφανίζεται μειωμένος κατά 3,5%.Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 61.870, μειωμένες κατά 20,52% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2009. Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 31.573, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 60.096 και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 22.731.

Γενική Γραμματεία με επικεφαλής τη Ρ. Βάρτζελη


Σε πλήρη διάταξη μάχης για τον «διαρκή πόλεμο» μέχρι το 2013 τίθεται το πρωθυπουργικό επιτελείο, με απόφαση του Γ. Παπανδρέου.Από τον νέο χρόνο, το Πολιτικό Γραφείο μετατρέπεται σε Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού, αφού το υπογεγραμμένο από τον Γ. Παπανδρέου Προεδρικό Διάταγμα βρίσκεται στο ΣτΕ για την τελική «σφραγίδα». Υπό το νέο οργανόγραμμα, η Γ. Γραμματεία με επικεφαλής τη Ρεγγίνα Βάρτζελη «μετακομίζει» (σταδιακά) στον 6ο όροφο του υπουργείου Εσωτερικών, όπου η έδρα πια του «Μεγάρου Μαξίμου». Στόχος του κ. Παπανδρέου η ενίσχυση του πρωθυπουργικού επιτελείου, η αποσαφήνιση των ρόλων των συνεργατών του και η υποστήριξη μέσω εξειδικευμένων προτάσεων του έργου της κυβέρνησης.Η γενική γραμματέας θα έχει την ευθύνη επτά Διευθύνσεων, που όπως προβλέπεται στο Π.Δ. αφορά αντίστοιχα: α) στην Παραγωγή Πολιτικής, β) στον Πολιτικό Σχεδιασμό, γ) στην παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, δ) στην προώθηση των Καινοτομιών, ε) στις σχέσεις με την Κοινωνία, στ) στην παρακολούθηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων και τέλος στην Διοίκηση και Οργάνωση του πρωθυπουργικού επιτελείου. Η κυρία Βάρτζελη θα εκπροσωπεί με την παραγόμενη «ατζέντα» το πρωθυπουργικό γραφείο στις συνεδριάσεις της Ομάδας Πολιτικού Σχεδιασμού, υπό τον Γ. Ραγκούση, η οποία και διατηρεί την ευθύνη και της επικοινωνακής «γραμμής».Ιδιαίτερο βάρος ρίχνουν και στην προετοιμασία της Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή άνοιξη και αφού ενδεχομένως προηγηθούν επιμέρους θεματικές συνεδριάσεις. Ο κ. Παπανδρέου, βάσει πληροφοριών, έχει ζητήσει από τον Μ. Καρχιμάκη να ηγηθεί της προετοιμασίας με στόχο την ενεργοποίηση όλων των οργανώσεων και την ουσιαστική αξιοποίηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Εξ αυτού του λόγου έχει προτεραιότητα η ενίσχυση και των Ομάδων Κρούσεων της Ιπποκράτους, που θα οριστούν στην «πρώτη γραμμή» για την υποστήριξη των κυβερνητικών αποφάσεων.

ethnos

Παπαγαλιστάν

thumb

Του Δημήτρη Μυ

Θα χορτάσουμε το προσεχές διάστημα να ακούμε και να διαβάζουμε ... πουπουλένιους και πολύχρωμους αναλυτές οι οποίοι θα κελαηδούν το παραμύθι της σπουδαίας και σωτήριας επιμήκυνσης. Ωστόσο ο δράκος της χρεοκοπίας («ελεγχόμενης» ή ανεξέλεγκτης ποιος νοιάζεται;) της ανεργίας και της μαύρης φτώχιας δε μπορεί να κρυφτεί πια ούτε από τους επαγγελματίες παραμυθάδες.Μαζί, λοιπόν, με το παραμύθι της επιμήκυνσης που κατάφερε η «σπουδαία μας κυβέρνηση» θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας και τις εξής εντολές του ΔΝΤ, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν από την αρχή του χρόνου και μέσα στην επόμενη διετία:Νέα δημοσιονομικά μέτρα (με απλά λόγια, άγριο χαράτσι σε μισθούς και συντάξεις) ύψους 12 δισ. ευρώ δηλαδή το 5% του ΑΕΠ μέσα στην τριετία 2012 - 2014. Τα «νέα» μέτρα θα αποσαφηνιστούν τον Μάρτη γεγονός που μας επιτρέπει να διακρίνουμε τον διαρκή εκβιασμό των πιστωτών οι οποίοι αν ήταν κοινοί τοκογλύφοι (οι τύποι που μπλέξαμε δεν είναι κοινοί λωποδύτες , αλλά εξπέρ του είδους) θα το έθεταν ως εξής: «Θέλετε τέταρτη δόση; Ολοκληρώστε την καταστροφή και την εσωτερική υποτίμηση για να αγοράσουμε τζάμπα ότι κομμάτι της οικονομίας και της χώρας γουστάρουμε».Καθώς , απ’ ότι ακούγεται «λείπει» κοντά ένα δίσ ευρώ από τους λογαριασμούς που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση δεν αποκλείεται μέχρι τον Μάρτη να ξανασκεφτεί τα πορτοφόλια των εργαζομένων για ένα ακόμη χαράτσι.Πέραν τούτων, με το ξεκίνημα του 2011 και κατ’ εντολή του ΔΝΤ η κυβέρνηση θα προχωρήσει, μεταξύ άλλων και σε:

-Κατάργηση και συγχωνεύσεις (με πιο απλά λόγια απολύσεις και έναρξη ξεπουλήματος) στο Δημόσιο Τομέα.

-Αύξηση των ωρών εργασίας από τις 7 στις 8

-Αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ (έτσι ώστε αυτοί που θα της πάρουν στα χέρια τους να ξεκινήσουν με μεγάλες εισπράξεις)μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακών φορείς, πάγωμα προσλήψεων, συρρίκνωση προσωπικού, περιορισμό λειτουργικών δαπανών και μείωση του μισθολογικού κόστους (δηλαδή, πακετάρισμα για ξεπούλημα)
...Ευτυχώς, βέβαια, που (όπως λένε και οι ... αναλυτές) η κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει την επιμήκυνση, αλλιώς τι άλλο θα μας έβρισκε...Έλα ντε;


topontiki

Ανακοίνωση για την Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη Πρόδρομου Ρογκοβού


Η ένταξη του έργου «Στερέωση- αποκατάσταση Καθολικού Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Ρογκοβού», με προϋπολογισμό 1.790.000 ευρώ, στο ΕΣΠΑ, αποτελεί θετική εξέλιξη και παράλληλα δικαιώνει τις πολύχρονες και επίπονες προσπάθειες της Νομαρχιακής Αρχής και των Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, που εκπόνησαν τη μελέτη, συνέταξαν τον φάκελο και σε συνεργασία με το Δήμο Τύμφης κατάφεραν να επιλύσουν εκκρεμότητες και προβλήματα που υπήρχαν με το Κ.Α.Σ. από το 2001.Το έργο αυτό εντάσσεται στο εν εξελίξει πρόγραμμα προστασίας και ανάδειξης του Πολιτιστικού και Θρησκευτικού πλούτου του Νομού Ιωαννίνων, αλλά και της Ηπείρου γενικότερα, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η προώθηση και νέων έργων.Η Νομαρχιακή Αρχή θεωρεί ωστόσο ότι τα έργα αυτά θα πρέπει από το νέο έτος να εποπτεύονται μεν από τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά να υλοποιούνται αποκλειστικά από τις Υπηρεσίες της Αιρετής Περιφέρειας οι οποίες, ευρισκόμενες εγγύτερα των μνημείων, είναι σε θέση να παρακολουθούν και να προωθούν άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια τις εκτελούμενες εργασίες.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Νέες αυξήσεις στις τιμές καυσίμων!


Αναπόφευκτη θεωρούν την περαιτέρω αύξηση στις τιμές των υγρών καυσίμων οι πρατηριούχοι, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η βενζίνη θα φτάσει να πωλείται έως και 1,70 ευρώ ανά λίτρο.20 ευρώ είναι η διυλιστηριακή τιμή και μεσολαβεί η εταιρεία εμπορίας και το μεταφορικό. Είμαστε ήδη στο 1,50 ευρώ για το νομό Αττικής, και θα διαμορφωθούν οι τιμές και πιο ψηλά από τις σημερινές τιμές στο 1,65 και 1,70, μετά και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου», ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Πρατηριούχων Αττικής κ. Γ. Ασμάτογλου.Όπως επισήμανε ο ίδιος, η μείωση της κατανάλωσης στα πρατήρια κυμαίνεται από 15% έως και 50%, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συνθήκες στην αγορά είναι τόσο πιεσμένες που «δεν μπορεί να υπάρξει λύση για τη συγκράτηση των τιμών».Σημειώνεται ότι οι τιμές των καυσίμων εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά στη χώρα μας, σύμφωνα και με έρευνα της ΕΛΠΑ για τις τιμές ντίζελ και βενζίνης στην Ευρώπη το Δεκέμβριο. Για τη βενζίνη 95 οκτανίων η τιμή της στη χώρα μας διαμορφώνεται στο 1.573 ευρώ/λ και το ντίζελ στο 1.364 ευρώ/λ. Πιο συγκεκριμένα, οι υψηλότερες τιμές στο ντίζελ σημειώθηκαν στην χώρα μας με 1,364 ευρώ/λ, την Ιρλανδία: 1,329 ευρώ/λ, την Ολλανδία: 1,301 ευρώ/λ, το Βέλγιο: 1,298 ευρώ/λ, τη Γερμανία: 1,284 ευρώ/λ, και τη Γαλλία: 1,233 ευρώ/λ.Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τιμών Καυσίμων της ΕΛΠΑ. Με βάση τη δειγματοληψία αυτή, οι υψηλότερες τιμές αμόλυβδης βενζίνης ( με αριθμό οκτανίου 95) σημειώθηκαν στην Ολλανδία: 1,62 ευρώ/λ, στην Ελλάδα: 1, 573 ευρώ/λ, στο Βέλγιο: 1,511 ευρώ/λ και τη Γερμανία: 1,451 ευρώ/λ.

Ανησυχία για τα φαινόμενα κερδοσκοπίας
Την ίδια ώρα ανησυχητικές διαστάσεις σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των πρατηριούχων λαμβάνουν και τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά καυσίμων της χώρας μας. Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων κάνει λόγο για εκτεταμένη χρήση παράνομων μηχανισμών παρέμβασης στις αντλίες των καυσίμων, με σκοπό τις ελλειμματικές παραδόσεις στους καταναλωτές.Η διαπίστωση αυτή, κατά την ΠΟΠΕΚ, προκύπτει από σωρεία πληροφοριών που διακινούνται στην αγορά καυσίμων, και από καταγγελίες καταναλωτών που έπεσαν θύματα ελλειμματικών αγορών. Αν ισχύει η παροιμία ότι «δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά», προσθέτει, τότε το συμπέρασμα είναι ότι οι φήμες έχουν βάση.Οι πρατηριούχοι ζητούν από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει, όπως αναφέρει, «δημιουργηθεί σε ευρεία κλίμακα, σε βάρος των καταναλωτών, των λειτουργούντων στα πλαίσια της νομιμότητας πρατηρίων υγρών καυσίμων και της απώλειας δημοσίων εσόδων από την εκτεταμένη φοροδιαφυγή».

Εως 10 Φεβρουαρίου τα στοιχεία για τη στελέχωση δημοσίων υπηρεσιών


Αναλυτικά στοιχεία για τη στελέχωση των υπηρεσιών τους καλούνται να υποβάλουν μέχρι την Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011, υπουργεία, ΝΠΔΔ και ανεξάρτητες Αρχές, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) για τη βέλτιστη αξιοποίηση του πολιτικού προσωπικού της δημόσιας διοίκησης.Με εγκύκλιό του το ΥΠΕΣ καλεί τα υπουργεία, τα ΝΠΔΔ και τις ανεξάρτητες Αρχές να προβούν σε αναλυτική καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης όσον αφορά τη στελέχωση των υπηρεσιών τους, δηλ. σε καταγραφή των κλάδων και των ειδικοτήτων που παρουσιάζουν ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς και των κλάδων και των ειδικοτήτων που απασχολούν προσωπικό το οποίο δεν αξιοποιείται επαρκώς.Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται, προκειμένου να υλοποιηθεί η εν λόγω πρωτοβουλία καταρτίζεται το εξής σχέδιο δράσης:
- Ενημερωτική Συνάντηση των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων όλων των υπουργείων υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο ΥΠ.ΕΣ.Α.ΗΔ/Γ.Γ.Δ.Δ.Η.Δ (Βασ. Σοφίας15, 1ος όροφος) την Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 13.00.
- 1η Ειδική Ενημερωτική Ημερίδα των Προϊσταμένων των Γεν. Δ/νσεων, των Δ/νσεων Διοικητικής Υποστήριξης και των Δ/νσεων εποπτείας ν.π.δ.δ. των υπουργείων, των Γενικών και Ειδικών Γραμματειών, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Ανεξάρτητων Αρχών και των ν.π.δ.δ., που θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Πειραιώς 211 και Θράκης), την Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 9.00 - 13.00, με θέμα την αξιοποίηση του Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης. Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί η μεθοδολογία και τα εργαλεία για τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων και θα δοθούν πληροφορίες για τη συμπλήρωση των ειδικών εντύπων. Οι προϊστάμενοι των Δ/νσεων εποπτείας ν.π.δ.δ. θα ενημερώσουν στη συνέχεια τα ν.π.δ.δ. που εποπτεύουν.
- 2η Ημερίδα συζήτησης και επίλυσης των προβλημάτων που τυχόν θα ανακύψουν κατά τη διεκπεραίωση του έργου, στην οποία θα παραστούν οι Προϊστάμενοι των Γεν. Δ/νσεων, των Δ/νσεων Διοικητικής Υποστήριξης και των Δ/νσεων εποπτείας ν.π.δ.δ. των υπουργείων, των Γενικών και Ειδικών Γραμματειών, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Ανεξάρτητων Αρχών και των ν.π.δ.δ., την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011.
- Αποστολή των στοιχείων ηλεκτρονικά μέχρι την Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011, με βάση πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί.
Γνωστοποιείται επίσης, πως μετά την 1η Ειδική Ενημερωτική Ημερίδα θα ακολουθήσει δεύτερη εγκύκλιος με αναλυτικές οδηγίες για την περαιτέρω διαδικασία συλλογής των στοιχείων.Όπως εξάλλου επισημαίνεται, η εν λόγω εφαρμογή αφορά τους υπαλλήλους που υπάγονται στον Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων νπδδ (ν. 3528/2007, ΦΕΚ 26/Α΄).Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, σημειώνεται πως θα ακολουθήσει εγκύκλιος με πρωτοβουλία των αρμόδιων υπουργείων σε συνεργασία με τo υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης λόγω της ιδιαιτερότητας των κλάδων.

Σε πολυεθνικές θα πουλήσει τη «Δωδώνη» η Κυβέρνηση;

Σε 120 εκ. ευρώ κοστολογεί τις μετοχές της η ΑΤΕ

«…Σε διάστημα περίπου 20 χρόνων για τρίτη επί της ουσίας φορά η «Δωδώνη» βρίσκεται προς πώληση. Φαίνεται όμως πως αυτή η φορά θα είναι και η «φαρμακερή». Σε λίγους μήνες η μεγαλύτερη- και κερδοφόρα- συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της ελληνικής αγοράς θα «αλλάξει χέρια».Όλη η περιοχή της Ηπείρου είναι αναστατωμένη. Οι συζητήσεις μεταξύ αρμοδίων και αναρμοδίων παραγόντων δίνουν και παίρνουν. Απ’ ό,τι λέγεται, η διοίκηση της ΑΤΕ από την πώληση του μετοχικού της ποσοστού σκοπεύει να βάλει στα ταμεία της αρκετά χρήματα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το μερίδιό της η ΑΤΕ το «τιμολογεί» σε περίπου 120 εκατ. Ευρώ». Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», που κυκλοφόρησε εκτάκτως χθες λόγω Χριστουγέννων, σε εκτενές ρεπορτάζ για την Ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία.

ΔΥΟ ΣΧΕΔΙΑ…

Όπως σημειώνει, υπάρχουν δυο σχέδια για τη «Δωδώνη». Από τη μια να περάσει στους Συνεταιριστές, οι οποίοι θα πρέπει να ιδρύσουν μια συνεταιριστική ή ανώνυμη εταιρία- και από την άλλη να βρεθεί ένας στρατηγικός επενδυτής. Όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήδη δυο μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες έχουν ενδιαφερθεί να αγοράσουν το πακέτο μετοχών της ΑΤΕ και να γίνουν, ουσιαστικά, ιδιοκτήτες της «Δωδώνης». Πρόκειται για την Σκανδιναβική Arla και την Ολλανδική Friesland.

ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ;
Κύκλοι στην Ήπειρο σημειώνουν, ότι το ρεπορτάζ του «Βήματος» περιέχει τόσο συγκεκριμένα στοιχεία και ονόματα που δείχνει κατευθυνόμενο. Φαίνεται σαν η ίδια η Κυβέρνηση να θέλει να μετρήσει αντιδράσεις στην περιοχή της Ηπείρου. Αλλά, όμως, ποιος άλλος εκτός της Κυβέρνησης θα ήθελε να μεταβιβαστεί η «Δωδώνη» σε πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες θα έδιναν άμεσα και εύκολα «ζεστό χρήμα; Βέβαια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πολυεθνικές αυτές έχουν μέλη χιλιάδες (!) συνεταιρισμούς (7.000 η Arla και 15.000 η Friesland). Όμως, οι έχοντες εμπειρία από συναλλαγές με το εξωτερικό, σημειώνουν πως «δεν πρόκειται για συνεταιρισμούς ελληνικού … τύπου, αλλά για σύμπραξη ιδιωτικών εταιριών. Αν τελικά γίνει κάτι τέτοιο, δηλαδή πουληθεί η γαλακτοβιομηχανία σε πολυεθνικές, τότε θα χαθεί άπαξ δια παντός ο Ηπειρωτικός χαρακτήρας της «Δωδώνης»!Παράλληλα, το ρεπορτάζ κάνει και αναφορά στην ιστορία της «Δωδώνης», σημειώνοντας πως από παλαιότερα οι Κυβερνήσεις ήθελαν να την πουλήσουν, αλλά ο κλήρος έλαχε στο νυν Διοικητή της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκη.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Να όμως τι αναφέρει αναλυτικά το ρεπορτάζ του Δ. Χαροντάκη στο «Βήμα της Κυριακής»: «Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο κ. Κ. Μητσοτάκης και υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας ο κ. Δ. Μηλιάκος. Στο διάστημα των περίπου τριάμισι χρόνων της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο κ. Μηλιάκος είχε βάλει μπροστά την «εκκαθάριση» του χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ από τις συμμετοχές στις πιο πολλές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες «έβαλαν λουκέτο». Ήταν η εποχή που οι δύο οικογένειες, Δασκαλόπουλου και Φιλίππου, δέσποζαν στην αγορά του γάλακτος, αναπτύσσονταν με εντυπωσιακούς ρυθμούς, αλλά και με ισχυρή δόση ανορθολογισμού. Το 1992 η «εξυγίανση» του χαρτοφυλακίου έφθασε στη «Δωδώνη». Ήταν το πιο «βαρύ χαρτί» από τις συμμετοχές της τράπεζας, το «φιλέτο» του χαρτοφυλακίου της. Η συμμετοχή της ΑΤΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ήταν περίπου 62%. Η αντίδραση που προκλήθηκε από την ηπειρωτική κοινωνία λίγο απείχε από την εξέγερση. Και η τότε διοίκηση της ΑΤΕ «ανέκρουσε πρύμναν» εγκαταλείποντας τους σχεδιασμούς της πώλησής της.

ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΟΥ 6%
Αρκετά χρόνια αργότερα, στη διάρκεια της κυβέρνησης του κ. Κ. Καραμανλή, διοικητής της ΑΤΕ είναι ο πρώην υποδιοικητής της κ. Μηλιάκος. Το κλίμα στην κοινωνία είναι εντελώς διαφορετικό. Η μέση κοινωνική συνείδηση έχει αποδεχθεί την ιδέα της ιδιωτικοποίησης. Παρ΄ όλα αυτά, ο κ. Μηλιάκος είναι εξαιρετικά προσεκτικός.Περιορίστηκε απλώς να εξαγοράσει ένα ορισμένο ποσοστό μετοχών, περίπου 6%, που πώλησαν κάποιες από τις ενώσεις συνεταιρισμών, μέτοχοι της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας. Το ποσοστό είναι κρίσιμο διότι οι συνεταιρισμοί που είναι μέτοχοι της εταιρείας έχασαν τα δικαιώματα της καταστατικής μειοψηφίας- το θέμα έχει προσβληθεί από τους άλλους συνεταιρισμούς και εκκρεμεί δικαστικά. Τελικώς όμως για δεύτερη φορά ο κ. Μηλιάκος και με συμμετοχή 67,77% δεν κατόρθωσε να την πωλήσει. Φαίνεται ότι η τύχη είχε επιλέξει τον νυν πρόεδρο της ΑΤΕ, τον κ. Θ. Πανταλάκη.

ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ «ΦΑΡΜΑΚΕΡΗ»!

Έτσι σε διάστημα περίπου 20 χρόνων για τρίτη επί της ουσίας φορά η «Δωδώνη» βρίσκεται προς πώληση. Φαίνεται όμως πως αυτή η φορά θα είναι και η «φαρμακερή». Σε λίγους μήνες η μεγαλύτερη- και κερδοφόρα- συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της ελληνικής αγοράς θα «αλλάξει χέρια». Όλη η περιοχή της Ηπείρου είναι αναστατωμένη.Οι συζητήσεις μεταξύ αρμοδίων και αναρμοδίων παραγόντων δίνουν και παίρνουν.Απ’ ό,τι λέγεται, η διοίκηση της ΑΤΕ από την πώληση του μετοχικού της ποσοστού σκοπεύει να βάλει στα ταμεία της αρκετά χρήματα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το μερίδιό της η ΑΤΕ το «τιμολογεί» σε περίπου 120 εκατ. ευρώ.

ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τα πιο αξιόπιστα σχέδια που προκρίνονται στην προκειμένη περίπτωση- και φαίνεται να έχουν την κατ’ αρχάς αποδοχή της διοίκησης της τράπεζας- είναι δύο. Σύμφωνα με το πρώτο, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένας φορέας- μια ανώνυμη ή συνεταιριστική εταιρεία- στον οποίο κατ’ αρχάς όλες οι ενώσεις των συνεταιρισμών που είναι μέτοχοι της «Δωδώνης» να συνεισφέρουν τις μετοχές που κατέχουν, να διεκδικηθεί άμεσα το περίπου 6% που πωλήθηκε στην ΑΤΕ και εν συνεχεία να γίνει μια έκκληση σε ολόκληρη την ηπειρωτική κοινωνία- με εργαλείο την τοπική συνεταιριστική τράπεζα και με την ενεργό συμμετοχή των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, μεγάλου και μικρού μεγέθους- για να συγκεντρωθούν επιπλέον κεφάλαια προκειμένου να εξαγοραστεί το μερίδιο της ΑΤΕ, με απώτερο σχεδιασμό η νέα «Δωδώνη» να γίνει το όχημα συνεργασίας όλων των μικρών τοπικών συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών. Παραλλαγή αυτού του σχεδίου είναι το παρακάτω.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Αν αυτός ο «κοινωνικός συνεταιρισμός» δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την εξ ολοκλήρου απόκτηση της «Δωδώνης», να διατηρήσει το σημερινό μερίδιο των συνεταιρισμών, δηλαδή το 32,23%, να αποκτήσει και το υπόλοιπο περίπου 6% που διεκδικεί και ακολούθως να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή. Σε αυτή την περίπτωση εκ προοιμίου τίθεται η προϋπόθεση ο στρατηγικός επενδυτής να μην είναι ελληνική γαλακτοβιομηχανία. Και ο λόγος, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι να μη μειωθεί η τιμή παραγωγού του γάλακτος διότι τότε υπάρχει κίνδυνος δεκάδες μικρές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις να χαθούν.Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν επιδείξει δύο μεγάλες ευρωπαϊκές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για τη σκανδιναβική Αrla (έναν σουηδοδανέζικο γαλακτοκομικό όμιλο με μέλη 7.625 κτηνοτρόφους) και την ολλανδική Friesland (έχει το brand name Νουνού και μέλη της είναι περισσότεροι από 15.000 συνεταιρισμοί κτηνοτρόφων από την Ολλανδία, τη Γερμανία και το Βέλγιο).Βέβαια είναι αρκετά πρόωρο να διατυπωθεί οποιαδήποτε εκτίμηση για το τι πρόκειται να συμβεί, δεδομένου ότι η διοίκηση της ΑΤΕ κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά της περιμένοντας την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που είναι ο μέτοχος της τράπεζας, της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Και από την άλλη πλευρά, της τοπικής κοινωνίας και των ενώσεων συνεταιρισμών που είναι μέτοχοι. Σίγουρα όμως το «παιχνίδι» στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων «ανοίγει» και πάλι και όπως κάθε φορά θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

ΔΥΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΥ «ΚΟΙΤΟΥΝ» ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!
ΑRLΑ: Η γαλακτοβιομηχανία Αrla είναι η τρίτη σε μέγεθος συνεταιριστική βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο. Η σημερινή εταιρεία δημιουργήθηκε το 2000 με τη συγχώνευση της σουηδικής Αrla και της δανέζικης ΜD Foods. Μέλη της είναι 7.260 συνεταιρισμοί κτηνοτρόφων των δύο χωρών και διαθέτει εργοστάσια σε 13 χώρες. Έχει ισχυρή παρουσία σε 30 χώρες. Το 2009 είχε πωλήσεις 6,2 δισ. ευρώ, κέρδη 130 εκατ. ευρώ, το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ και απασχολεί 16.231 εργαζομένους.
FRΙΕSLΑΝD: Η Friesland έχει έδρα την Ολλανδία και από το 2007 μετονομάστηκε σε Friesland - Campina. Μέλη της είναι περισσότεροι από 15.000 συνεταιρισμοί κτηνοτρόφων στην Ολλανδία, στη Γερμανία και στο Βέλγιο. Εξάγει τα προϊόντα της σε 100 χώρες. Το 2009 είχε πωλήσεις 8,2 δισ. ευρώ, καθαρά κέρδη 182 εκατ. ευρώ και απασχολεί 20.000 εργαζομένους».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Φωτιά σε τιμές και φόρους ακινήτων σε 449 οικισμούς του Νομού Ιωαννίνων!!!


Αυξήσεις-φωτιά, από 100% έως και 200%, στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων που βρίσκονται σε 449 οικισμούς του Νομού Ιωαννίνων,θα προκαλέσει από την 1η-1-2011 η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών τιμών ζώνης στις συγκεκριμένες περιοχές, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.Αποτέλεσμα των αυξήσεων των φορολογητέων αξιών θα είναι να εκτιναχθούν στα ύψη οι φόροι που θα επιβαρύνουν τις μεταβιβάσεις, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις κληρονομιές ακινήτων στις περιοχές αυτές. Επιπλέον, όσοι φορολογούμενοι κατέχουν ακίνητα στις υπό ένταξη περιοχές ενδέχεται, για πρώτη φορά, να υποχρεωθούν να πληρώσουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Τι ισχύει σήμερα
Στις περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα από την 1η-1-2011, ο προσδιορισμός των φορολογητέων αξιών των ακινήτων γίνεται αυτή τη στιγμή με βάση ένα μεικτό σύστημα το οποίο προβλέπει για τα μεν κτίσματα (κατοικίες, μονοκατοικίες, καταστήματα κτλ.) τη χρησιμοποίηση συγκεκριμένων “τιμών εκκίνησης ελαχίστου κόστους οικοδομής”, για τα δε οικόπεδα τον καθορισμό των τιμών από τους προϊσταμένους των αρμοδίων ΔΟΥ κατόπιν συνυπολογισμού συγκριτικών στοιχείων σχετικών με τις αγοραίες αξίες γειτονικών ακινήτων. Οι “τιμές εκκίνησης ελαχίστου κόστους οικοδομής”, οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα στις συγκεκριμένες περιοχές για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των κατοικιών και των κτιρίων επαγγελματικής στέγης, κυμαίνονται από 230 έως 630 ευρώ ανά τ.μ. Συνεπώς από τη στιγμή που θα εφαρμοστούν στις περιοχές αυτές τιμές ζώνης από 600 έως 1.800 ευρώ ανά τ.μ., οι φορολογητέες αξίες που θα προκύπτουν για κατοικίες και επαγγελματική στέγη θα είναι αυξημένες κατά 100% έως 200%!

Στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας η ληστεία στην Εθνικής Τράπεζας της Πρέβεζας


Επτά ληστείες τραπεζών που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες με συνολική λεία περίπου 1.150.000 ευρώ έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Και αυτό διότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως ορισμένες από αυτές σχετίζονται με το επονομαζόμενο «επαναστατικό ταμείο» των ενόπλων οργανώσεων!Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν αυτές τις ληστείες υπό το πρίσμα των νέων στοιχείων που έχουν ανακύψει μετά τη σύλληψη- προ τριών εβδομάδων- των έξι κατηγορουμένων Κωνσταντίνου Σακκά, Αλέξανδρου Μητρούσια,Γιώργου Καραγιαννίδη,Χρήστου Πολίτη,Δημήτρη Μιχαήλ και Στυλιανής Αντωνίου για συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση και την έρευνα που ακολούθησε σε τέσσερις «γιάφκες». Οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι για τις ανάγκες της συγκεκριμένης οργάνωσης αλλά και για τη διαβίωση πολλών μελών της απαιτούνταν περίπου 400.000-600.000 ευρώ ετησίως και ερευνούν εξονυχιστικά την περίπτωση τα χρήματα να προέρχονται από τις συγκεκριμένες «απαλλοτριώσεις τραπεζών»- σύμφωνα με την ορολογία των ενόπλων οργανώσεων.Η ληστεία στην οποία έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι αυτή που σημειώθηκε στις 25 Ιουνίου στην Πρέβεζα. Δύο δράστες που φορούσαν κράνη έσπασαν με βαριοπούλες τα τζάμια της Εθνικής Τράπεζας στην Πρέβεζα και άρπαξαν συνολικά 190.000 ευρώ. Οι αξιωματικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι δύο δράστες της ληστείας στην Πρέβεζα να έχουν άμεση σχέση με αυτούς που λήστεψαν στις 15 Οκτωβρίου, και πάλι χρησιμοποιώντας βαριοπούλες, το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Παναγοπούλου στο Αγρίνιο. Υπενθυμίζεται ότι στο Αγρίνιο εντοπίστηκε μία από τις γιάφκες της «ομάδας των έξι».

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΧΥΤΑ ΚΟΡΥΤΙΑΝΗΣ


Για δεκαετίες ήταν το όνειρο του Θεσπρωτικού λαού.Ένα όνειρο, που είχε και δυστυχώς έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής του, μέσα από τη διαχείριση των σκουπιδιών, που ο ίδιος δημιουργεί.Για δεκαετίες, κανένας Θεσπρωτός πολίτης, δεν κατόρθωσε να ενημερωθεί, ούτε για τις καθυστερήσεις του έργου, ούτε για την ακατάλληλη έκτασή του, ούτε για τις …κομματικές, πολιτικές, ή και τοπικές σκοπιμότητες.Έτσι, δεν παραξενεύτηκε κανείς με την πληροφορία ότι ο Νομάρχης Θεσπρωτίας εξέδωσε απόφαση κλεισίματος του ΧΥΤΑ, επιβάλλοντας ταυτόχρονα τα προβλεπόμενα πρόστιμα.Αλλά η ανησυχία των ενήμερων και προβληματισμένων πολιτών, αρχίζει από τη στιγμή αυτή.Γιατί, μέχρι σήμερα, έχουν εκτελεστεί έργα και εργασίες, που , είτε έχουν πληρωθεί, είτε έχουν βεβαιωθεί τα χρέη.Που, όμως, είναι παράνομες πράξεις και ως εκ τούτου και τα εξ αυτών αποτελέσματα είναι εξίσου παράνομα.Άρα, κάποιοι, πιθανότατα η διοίκηση του ΧΥΤΑ, ως Οργανισμού, αλλά και οι αρμόδιοι Δημοτικοί Υπάλληλοι, θεωρούμενοι ως διενεργούντες πράξεις ποινικά κολάσιμες, θα οδηγηθούν στις Δικαστικές Αρχές, δίχως ουσιαστικά να έχουν προσωπική ευθύνη, με ο, τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο.Το τραγικότερο, όμως για το Νομό είναι, πως όταν η υπόθεση φθάσει στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα, κινδυνεύει το έργο αφ’ ενός να απενταχθεί από το πρόγραμμα και αφ’ ετέρου να αναζητηθούν από τα Ευρωπαϊκά Όργανα και Ταμεία, να επιστραφούν οι σχετικές δαπάνες, ο οποίος, κίνδυνος ελλοχεύει να βεβαιωθεί σε βάρος της Διοίκησης του ΧΥΤΑ και των Δημοτικών Υπαλλήλων.Αυτό όμως, δεν είναι άδικο;Οι πραγματικοί υπεύθυνοι, έχουν να πουν κάτι περί αυτού ή θα …το καταπιούν εις υγείαν των …κομματικών και άλλων τινών σκοπιμοτήτων;

ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Νεκρός 82χρονος οδηγός μοτοποδηλάτου!!!


Στις 18.30΄ χθες το απόγευμα,στο Καστρί Πρέβεζας δίκυκλο μοτοποδήλατο εξετράπη της πορείας του και ανετράπη με αποτέλεσμα να τραυματισθεί θανάσιμα ο 82χρονος οδηγός του!!!Προανάκριση για το τροχαίο ατύχημα διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Καναλλακίου Πρέβεζας.

Ακριβότερη βενζίνη κατά 40% σε σχέση με πέρυσι!


Οργιάζουν το λαθρεμπόριο του πετρελαίου και η κερδοσκοπία στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης. Το αποτέλεσμα είναι το Δημόσιο να χάνει κάθε χρόνο 350-500 εκατ. ευρώ λόγω της φοροδιαφυγής, αλλά και οι καταναλωτές να πληρώνουν κατά 40% ακριβότερη τη βενζίνη από πέρυσι, μια και αυξήθηκαν οι έμμεσοι φόροι και τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων. Μικρή μείωση έκαναν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και οι πρατηριούχοι.Οπως προκύπτει από στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν 155,4 ευρώ ανά χίλια λίτρα. Τα 50,38 ευρώ τα εισπράττουν τα διυλιστήρια, τα 97,27 ευρώ το Δημόσιο από τους φόρους και τα 7,70 ευρώ οι εταιρείες εμπορίας και τα βενζινάδικα.Στις 5 Φεβρουαρίου η τιμή της αμόλυβδης ήταν 110,1 ευρώ ανά χίλια λίτρα, εκ των οποίων τα 40,46 ευρώ πήγαιναν στα ταμεία των διυλιστηρίων, τα 59,49 ευρώ στο κράτος και τα 10,14 στις εταιρείες και τα πρατήρια. Από τη σύγκριση προκύπτει μία αύξηση της τιμής διυλιστηρίου κατά 24,5%, των φόρων κατά 63,5%, ενώ οι τελευταίοι «κρίκοι» της αλυσίδας... μείωσαν τα περιθώριά τους κατά περίπου 24%.

Στην…κορυφή η Ήπειρος σε καταγγελίες για το Δώρο Χριστουγέννων!


Xωρίς δώρο Χριστουγέννων θα μείνουν περίπου 5000 οικογένειες σύμφωνα με τις καταγγελίες που δέχτηκε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των εργαζομένων που θα αδικηθούν φέτος λόγο της κρίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εργατικών κέντρων, είναι διπλάσιος και τα περισσότερα κρούσμα εντοπίστηκαν στη Στερεά Ελλάδα την Εύβοια την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία.Από τους εργοδότες που δεν συμμορφώθηκαν μετά την παρέμβαση των επιθεωρητών εργασίας, οι 210 οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο. Από τις γνωστές επιχειρήσεις που ήρθαν σε συμβιβασμό ήταν το εργοτάξιο του Βωβού στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, ο οποίος κατέβαλε τελικά το μισό δώρο στους εργαζόμενους καθώς κα τα κέντρα αισθητικής Βodyline τα οποία ακόμα δεν έχουν ανταποκριθεί στη νομοθετημένη υποχρέωσή τους.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Απλήρωτοι για παραπάνω από ένα χρόνο παραμένουν οι δεσμοφύλακες στις φυλακές Σταυρακίου!


Απλήρωτοι για παραπάνω από ένα χρόνο παραμένουν οι δεσμοφύλακες στις φυλακές Σταυρακίου. Και μάλιστα, είναι αναγκασμένοι να κάνουν τη δουλειά τους υπό αντίξοες συνθήκες, αφού το σωφρονιστικό κατάστημα έχει υπεράριθμους κρατούμενους.Οι υπάλληλοι δεν έχουν πληρωθεί τις αργίες και τα νυχτερινά για όλο το 2010, δυο μήνες από το 2009 και άλλους δυο μήνες από το 2008, συνεχίζουν όμως με αυταπάρνηση να κάνουν τη δουλειά τους. Όλοι μαζί, εσωτερικοί και εξωτερικοί είναι περίπου 100 και όπως σημειώνουν κάποιοι, μέχρι στιγμής δεν ξέρουν, αν θα καταφύγουν σε κινητοποιήσεις,

Με αφορμή μια διαγραφή: η ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης

Του Νίκου Κοτζιά

Όταν ο υπουργός οικονομικών δεν μπορούσε, πλέον, να υπερασπιστεί τα νεοφιλελεύθερα δόγματα, άρχισε να μιλά για την σοσιαλιστική ψυχή του και να χρεώσει τις επιλογές του στους βουλευτές που καταναγκαστικά υποτάχθηκαν στα κυβερνητικά διλήμματα και εκβιασμούς. Καταγράφοντας κανείς σήμερα αυτή την «μετακύλιση ευθυνών και χρέωση» μπορεί εύκολα να φανταστεί το κλίμα απόδοσης ευθυνών που θα υπάρχει στην κυβέρνηση στην περίοδο της παρακμής της, που πάντα έρχεται για κάθε κυβέρνηση.Σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός που όλο τον προηγούμενο διάστημα δείχνει να έχει χάσει την ακοή του στο αριστερό αυτί, προχώρησε στην διαγραφή του βουλευτή Β.Παπαχρήστου από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ο τελευταίος από τους πιο σεμνούς αγωνιστές σε όλες τις δύσκολες περιόδους για τη χώρα, χούντα, 1989, 2007 και σήμερα, αρνήθηκε να συναινέσει και να ψηφήσει την αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων. Αρνήθηκε να συμβάλλει στην επιστροφή της χώρας στον «κοινωνικό» Μεσαίωνα. Η απόφαση αυτή του πρωθυπουργού δείχνει αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των εφαρμοσμένων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αναδεικνύει, όμως, και ένα γενικότερο ζήτημα: την μη δημοκρατική λειτουργία των ελληνικών κομμάτων.Την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε η διαγραφή του Β.Παπαχρήστου από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει με τον Α.Σαμαρά στην όσο το δυνατό συντομότερη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος. Χωρίς να πούνε πώς αυτή θα οργανωθεί, με ποιο περιεχόμενο και σκοπό. Για αυτό είναι άκρως σημαντικό η κοινότητα της δημοκρατικής επιστήμης να παρέμβει έγκαιρα σε αυτή τη διαδικασία και ως προς την εσωτερική δημοκρατία των κομμάτων. Διότι η δημοκρατία, όπως πάντα υπογραμμίζω, προκειμένου να αναπτύσσεται λειτουργικά απαιτείται να αφορά όχι μόνο τις σχέσεις ανάμεσα στους θεσμούς, τις ισορροπίες, ελέγχους και εκλογή τους, αλλά και την διασφάλιση της ίδιας της δικής τους δημοκρατικής λειτουργίας. Ο δημοκρατικός αυτός κανόνας αφορά πριν από όλα την λειτουργία των κομμάτων.Τα κόμματα αποτελούν συστατικό της σημερινής δημοκρατίας. Το Σύνταγμα προβλέπει δικαιώματα και υποχρεώσεις για αυτά. Τους επιφυλάσσει μια προνομιακή θέση, όπως το δικαίωμα κρατικής χρηματοδότησης. Δικαιώματα στις εκλογές. Στην σύσταση και λειτουργία του εθνικού κοινοβουλίου και των τοπικών αρχών. Τα κόμματα με τη σειρά τους έχουν καταστατικό και πρόγραμμα. Πρόκειται για τις εν είδους συνταγματικές τους αυτοδεσμεύσεις, υποχρεώσεις και καθήκοντα. Για αυτό, επί παραδείγματι, στο Γερμανικό Σύνταγμα προβλέπεται η παρέμβαση των δικαστηρίων, στο όνομα ακριβώς των συνταγματικών προνομίων των κομμάτων, εάν σε αυτά, επί παραδείγματι, παραβιάζεται το καταστατικό τους. Σε αυτά τα πλαίσια, δεν μπορεί οποιοσδήποτε αρχηγός, ακόμα και οποιαδήποτε κομματική πλειοψηφία να λαμβάνει καταστατικά μέτρα σε βάρος μελών και στελεχών του εφόσον αυτά δεν στηρίζονται στο καταστατικό και δεν συμβαδίζουν με την ουσία του κομματικού προγράμματος. Το ίδιο ισχύει και για Κομματικές Οργανώσεις, Κομματικές και κοινοβουλευτικές ομάδες. Μόνο στην Ελλάδα μπορούν τα κόμματα, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ να διαγράφουν εκτός καταστατικών προβλέψεων ανθρώπους που το μόνο που έκαναν ήταν να υπερασπιστούν το πρόγραμμα και τις αρχές θεμελίωσης της ύπαρξης του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια, να διαγράφουν οι παραβάτες των προβλέψεων, δεσμεύσεων και κανόνων ενός κόμματος εκείνους που πορεύονται με αυτές. Και μόνο στο σημερινό ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να βρεθούν κάποιοι και κάποιες οι οποίοι αντικαθιστούν την πολιτική, προγραμματική, θεσμική διαμάχη ιδεών και προτάσεων, διότι δεν διαθέτουν, με μικροπολιτικές ύβρεις. Αλλά είπαμε, όταν δεν υπάρχει πολιτικό βάρος, αλλά μόνο εξουσία, τότε κάποιοι της παραεξουσίας γίνονται βάρος για τη χώρα.Η ανάγκη να υπάρχουν φραγμοί σε εσωκομματικές καταστρατηγήσεις, να διασφαλίζεται η ορθή και δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων αποτελεί άμεση επιταγή και χρειάζεται για αυτό να υπάρξει η αντίστοιχη συνταγματική πρόβλεψη.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ:«Δεν βγαίνουν τα νούμερα»


«Θα στηρίζω την κυβέρνηση σε κάθε θετική της επιλογή. Δεν μπορώ, όμως, να ψηφίσω τον παρόντα προϋπολογισμό. Ευχαριστώ. Καλές Γιορτές». Έτσι έκλεισε την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2011 ο ανεξάρτητος βουλευτής Πρέβεζας Βαγγέλης Παπαχρήστος.Ο βουλευτής ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίζει τις εναλλακτικές πολιτικές, ότι όμως αυτές του μονοδρόμου και των «λογιστικών αντιλήψεων». Είπε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός καθορίζεται από τη λογική του μνημονίου, αναλύοντας τις τάσεις που επικρατούν στην Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή. «Από το 2004 και μετά άρχισε το πρόβλημα και είναι αποτέλεσμα, όπως είχα διατυπώσει, του βαλκανικού νεοσυντηρητισμού της Νέας Δημοκρατίας που ξεχείλωσε τα δημοσιονομικά, παρέδωσε τη χώρα άοπλη στην απληστία των κερδοσκόπων και την κατέστησε πειραματικό εργαστήρι της διεθνούς τοκογλυφίας» τόνισε ο κ. Παπαχρήστος. Πρόσθεσε πάντως ότι το πρόβλημα της Eυρωζώνης είναι «πρόβλημα της δικής της λειψής αρχιτεκτονικής. Είναι αποτέλεσμα ενός μηχανισμού που από τη μια δημιουργούσε χώρες πλεονασματικές, χαμηλού πληθωρισμού, που δάνειζαν κεφάλαια και από την άλλη χώρες υψηλού πληθωρισμού ελλειμμάτων των ισοζυγίων πληρωμών και συσσώρευσης χρεών, κύρια ιδιωτικών».Είπε ακόμη ότι ως προς τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 6% που απαιτεί το μνημόνιο, «δεν βγαίνουν στα νούμερα» και ότι «χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχουμε προς αυτή την κατεύθυνση, το κράτος, τις τράπεζες και την αγορά, δεν θα έρθει η ανάπτυξη».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΜΑΣΟΥΤΗΣ: ΑΓΟΡΑ ΕΞΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ


Την παρουσία του στην Ήπειρο ενδυναμώνει ο Όμιλος Μασούτη. Η συγκεκριμένη περιφέρεια αποτελούσε το βασικό πεδίο για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της αλυσίδας σούπερ μάρκετ και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως η βορειοελλαδίτικη επιχείρηση προχώρησε στην αγορά του πάγιου εξοπλισμού έξι καταστημάτων της Ατλάντικ στην ευρύτερη περιοχή.Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τρία καταστημάτα στα Ιωάννινα, δύο στην Πρέβεζα και ένα στην Άρτα. Σημειώνεται πως σε ρεπορτάζ του Retail Today το Φεβρουάριο του 2010 είχε επισημανθεί πως η συγκεκριμένη περιφέρεια θα αποτελέσει τη βασική περιοχή ανάπτυξης του Ομίλου Μασούτη για τα επόμενα δυο χρόνια, με την αρχή να εκτιμάται πως θα γίνει από τα Ιωάννινα με κατάστημα της αλυσίδας στο εμπορικό κέντρο που φιλοξενεί και το νέο μέλος της οικογένειας ΙΚΕΑ στη χώρα μας.Ήδη από τότε, αρκετό καιρό πριν από την υπαγωγή της Ατλάντικ στο 99 και την έναρξη του σχεδίου αναδιάρθρωσής της, οι άνθρωποι της Μασούτης έκαναν λόγο για την παρουσίαση 5-6 καταστημάτων τους στην περιφέρεια της Ηπείρου μέχρι το 2012, ενώ άφηναν ανοιχτό και το ενδεχόμενο εξαγοράς κάποιας τοπικής μικρής αλυσίδας.

allisbusiness

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Παραιτήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Πέρδικας


Η συντονιστική επιτροπή της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Πέρδικας, υπέβαλλε, μετά από έκτακτη συνεδρίασή της τη Δευτέρα 20-12-2010, την παραίτησή της στα αρμόδια όργανα του κόμματος,με αφορμή τον διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου για την περιοχή. Στο κείμενο της παραίτησης η συντονιστική «εκφράζει την αγανάκτησή της, για τις επισκέψεις μηχανικών της ΔΕΠΑ στην περιοχή, για το γεγονός ότι δεν υλοποιούνται προεκλογικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού, ενώ προειδοποιεί ότι "όποτε το κόμμα αποκόπηκε από τη βάση της κοινωνίας, οι πολίτες το τιμώρησαν".»

Νέες Κατολισθήσεις από τις βροχοπτώσεις


Kατολισθήσεις, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, σημειώθηκαν στην παλαιά Εθνική οδό Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας.Συγκεκριμένα,στο 30ο χλμ. της Ε.Ο.,χώματα και δένδρα έπεσαν στη μέση του δρόμου, στο ένα ρεύμα της κυκλοφορίας, στην κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να πραγματοποιείται από χθες το μεσημέρι με δυσκολία. Για την αποκατάσταση της ζημιάς εργάζονται συνεργία της ΔΕΣΕ.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Μετέφερε  662 λαθραία πακέτα τσιγάρα!


Έναν 47χρονο και έναν 25χρονο, αλλοδαπούς, συνέλαβαν άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στο Ι.Χ αυτοκίνητο που επέβαιναν με προορισμό την Ιταλία, αφού εντοπίστηκαν, σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες, στο πορτπαγκάζ και στους μασπιέδες του οχήματος συνολικά 662 πακέτα τσιγάρα, χωρίς νόμιμα παραστατικά κατοχής και διακίνησης.Προανάκριση διενεργεί το κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το φορτηγό όχημα και τα λαθραία τσιγάρα κατασχέθηκαν.

Κατέθεσε έφεση ο ΠΑΣ


Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα κατέθεσε ένσταση κατά την απόφασης με την οποία τιμωρήθηκε με μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών και με 60.000 ευρώ, απόφαση, η οποία αν ισχύσει,καλείται να αγωνιστεί χωρίς φιλάθλους στο ματς με τον ΟΦΗ τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Η τοπική ομάδα ζητά η έφεση να εκδικαστεί στις 4 Ιανουαρίου, ημέρα Τρίτη, μία ημέρα πριν το ματς εκτός έδρας στην Καισαριανή με τον Εθνικό Αστέρα.

Αγώνας δρόμου για την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου

Και τα Χριστούγεννα δούλεψαν τα συνεργεία για την ολοκληρώσουν

Τις μηχανές στο φουλ έχει ανάψει το συνεργείο που εργάζεται στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου προκειμένου να την «μεταμορφώσει» σε αυτή του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφού το διοικητήριο της Νομαρχίας θα αποτελεί από την 1 Ιανουαρίου 2011 την έδρα της πρώτη αιρετής Περιφέρειας Ηπείρου.Οι εργασίες συνεχίζονται πυρετωδώς προκειμένου η αίθουσα να χωρέσει και τους 51 Περιφερειακούς Συμβούλους καθώς φυσικά τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και τους τέσσερις αντιπεριφερειάρχες.Ο αγώνας δρόμου που κάνει το συνεργείο είναι δύσκολος κι αυτό γιατί ο χώρος πρέπει να είναι έτοιμος πριν από τις 2 Ιανουαρίου οπότε και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου για την εκλογή των οργάνων, των προεδρείων και των επιτροπών.Για το λόγο αυτό άλλωστε τα συνεργεία δουλέψαν και τα Χριστούγεννα με στόχο, όπως λένε, να παραδώσουν την αίθουσα έτοιμη μέχρι την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου.Μέχρι σήμερα πάντως έχει ολοκληρωθεί το γκρέμισμα και οι εργασίες αφορούν πλέον τη συνέχιση του δαπέδου και στο νέο χώρο προς τον οποίο έγινε η επέκταση, καθώς και το βάψιμο.Στις επόμενες μέρες αναμένεται να τοποθετηθούν και τα νέα έδρανα των περιφερειακών συμβούλων, αφού τα ήδη υπάρχοντα είναι λίγα, καθώς και αυτά του προεδρείου και των αντιπεριφερειαρχών και φυσικά του Περιφερειάρχη.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δημοπρατείται ο 2ο Δημοτικό σχολείο Φιλιππιάδας


Μετά από ομόφωνη απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Έργων και Μελετών της Ν. Α. Πρέβεζας, εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης και έγινε κατάρτιση διακήρυξης δημοπρασίας του έργου «Ανέγερση 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας» συνολικού προϋπολογισμού 2.600.000 €. Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος της Εκπαιδευτικής Κοινότητας Φιλιππιάδας, Το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι 2 χρόνια, και προβλέπει την κατασκευή Διδακτηρίου, με σύγχρονων προδιαγραφών αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κλπ.

Αντίθετο με τις συγχωνεύσεις σχολείων το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων


Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων με ανακοίνωσή του εκφράζει φόβους για το θέμα της κατάργησης και συγχώνευσης σχολικών μονάδων του νομού Ιωαννίνων και αναφέρει κριτήρια που πρέπει να ληφθούν υπόψη στις προτάσεις της τοπικής διοίκησης της εκπαίδευσης προς το Υπουργείο παιδείας:
-Ανώτατος αριθμός μαθητών ανά τμήμα το 25
-Αρνητικές κοινωνικές συνέπειες όπως η ερήμωση χωριών
-Σπατάλη χρόνου για το μαθητή.
Λόγοι ασφαλείας που έχουν να κάνουν με τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών, εξαιτίας του οδικού δικτύου και των καιρικών συνθηκών,ενώ αντιτίθεται και σε συγχωνεύσεις σχολικών μονάδών στις παραμεθόριες περιοχές γιατί εκτός των άλλων τα σχολεία στις μικρές αυτές κοινωνίες αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού.

Πιο κοντά Άρτα-Θεσσαλία


O Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης επισκέφθηκε τη σήραγγα της Γκρόπας, που κατασκευάστηκε στον οδικό άξονα που συνδέει τα Τρίκαλα με την Άρτα, μέσω Πύλης-Στουρναρέικων-Μεσοχώρας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Χρήστος Μαγκούφης του ΠΑΣΟΚ, ο Βουλευτής Νίκος Λέγκας της Ν.Δ., η Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας Καλλιόπη Γερακούδη, ο νέος αιρετός Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο Νομάρχης Τρικάλων Ηλίας Βλαχογιάννης, ο Δήμαρχος Πύλης Κων. Κουφογάζος καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου, της Περιφέρειας και της Νομαρχίας Τρικάλων. Ο Υφυπουργός στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Με την κατασκευή της σήραγγας γίνεται πιο σύντομη και πιο ασφαλής η επικοινωνία της Θεσσαλίας με τη Δυτική Ελλάδα, δεδομένου ότι παρακάμπτεται ο Αυχένας της Γκρόπας που παρουσιάζει έντονα προβλήματα καταπτώσεων και η κυκλοφορία διακόπτεται τους χειμερινούς μήνες λόγω των χιονοπτώσεων. Το μήκος της σήραγγας είναι 1.500 μ., και στο έργο περιλαμβάνονται και οι οδικές προσβάσεις αυτής μήκους 1.200 μ. και περιλαμβάνει όλον τον απαραίτητο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό (εγκαταστάσεις φωτισμού-οδοφωτισμού, πυρανίχνευσης, πυρόσβεσης, αερισμού, σύστημα κεντρικού ελέγχου SCADA κ.λπ.) καθώς και κτίριο εξυπηρέτησης εμβαδού περίπου 200 τ.μ. Το έργο αυτό στοίχισε 23,5 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση του έργου έγινε εξ ολοκλήρου από Εθνικούς πόρους. Ο δρόμος αυτός αποτελεί σήμερα τη μοναδική οδική σύνδεση, μεταξύ της Θεσσαλίας και του νομού Άρτας».

Επιθέσεις εθνικιστών και καλλιέργεια κλίματος εις βάρος του ηγέτη της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας


«…Μυστικός πράκτορας του ελληνικού σοβινισμού στην Αλβανία», «μισθοφόρος»,«συνωμότης», «Έλληνας μαχητής», «παράνομος που έπρεπε να είχε φύγει ήδη» κ.ά. ήταν κάποιοι από τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς, οι οποίοι συνόδευσαν τις σφοδρές επιθέσεις που εξαπέλυσαν εθνικιστικοί κύκλοι στην Αλβανία, τη χρονιά που πέρασε, εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου, θρησκευτικής προσωπικότητας παγκόσμιας ακτινοβολίας.Μολονότι κατά τη σχεδόν εικοσαετή παρουσία του στην κορυφή της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας πέτυχε την εκ των ερειπίων ανόρθωσή της και ταυτόχρονα αναδείχθηκε διεθνώς στον καλύτερο πρεσβευτή των αλβανικών συμφερόντων, οι περιορισμένοι, πλην δραστήριοι και θορυβώδεις, αυτοί κύκλοι, δεν έβγαλαν ποτέ από το στόχαστρό τους τον Αναστάσιο.Με αιχμή του δόρατος ορισμένους εμφορούμενους από παρωχημένες αντιλήψεις ιστορικούς και πολιτικούς και μέσω κάποιων εφημερίδων -κυρίως μιας που ανήκει σε ιταλικά συμφέροντα- εξελίσσεται, από την ενθρόνισή του, το 1992, μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία εναντίον του, η οποία κορυφώθηκε με τη δολοφονία τον Αύγουστο στη Χειμάρρα του ομογενή Αριστοτέλη Γκούμα. Για όλο αυτό το σύστημα που επιδίδεται σχεδόν εργολαβικά στην καλλιέργεια κλίματος εις βάρος του Αρχιεπισκόπου με στόχο την αποδόμησή του, ο Αναστάσιος δεν είναι παρά ο «Δούρειος Ιππος» των ελληνικών συμφερόντων στην Αλβανία, την οποία, κατ’ αυτούς, θα έπρεπε ήδη να έχει εγκαταλείψει. Θέμα απομάκρυνσης από την ηγεσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Αναστάσιου και εκδίωξής του από την Αλβανία δεν τίθεται βεβαίως και όταν αυτό επιχειρήθηκε τον Νοέμβριο του 1994, το σχέδιο Συντάγματος που περιλάμβανε φωτογραφικό άρθρο καταψηφίστηκε.

Παραπληροφόρηση
Προς τι τότε η επιχείρηση παραπληροφόρησης, όπως την αποκαλεί απαντώντας στους επικριτές του ο ίδιος; Όπως επισημαίνουν εκκλησιαστικές και διπλωματικές πηγές στα Τίρανα, απώτερη επιδίωξη είναι να εξαλειφθεί από τη συλλογική αλβανική μνήμη το γεγονός ότι ένας Έλληνας ιεράρχης ήταν αυτός που ανέστησε και έστησε στα πόδια της την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλο Εκκλησία. Οι ίδιες πηγές εκφράζουν φόβους για προβοκάτσια εις βάρος του, ενώ οι εναντίον του κλιμακούμενες επιθέσεις δεν περνούν απαρατήρητες από τις δυτικές πρεσβείες, αλλά και τις αντιπροσωπείες διεθνών οργανισμών στα Τίρανα. Μόνιμο μοτίβο των πολέμιών του, η κατ’ αυτούς «άκυρη» ενθρόνισή του το 1992, με το επιχείρημα ότι κατά τη σχετική τελετή κάποιοι, που εμφανίστηκαν σαν... διαφωνούντες ορθόδοξοι, φώναξαν «ανάξιος» και άρα, σύμφωνα με τον ισχυρισμό τους, ο Αρχιεπίσκοπος δεν ήταν αποδεκτός από το ορθόδοξο χριστιανικό στοιχείο, ασχέτως αν το συγκεντρωμένο πλήθος τούς απομόνωσε! Κάθε φορά, ωστόσο, που ανακύπτει κάποιο πρόβλημα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, στρέφουν τα πυρά τους εναντίον του Αναστάσιου, με την ανοχή πολλές φορές και πολιτικών κομμάτων, τα οποία σπεύδουν να επωφεληθούν. Πρόσφατο παράδειγμα η δολοφονία του Γκούμα και η έκκληση του Αρχιεπισκόπου, όταν απειλήθηκε διχασμός στη Χειμάρρα, για «νηφαλιότητα, αποφυγή αυτοδικιών, αναζήτηση της αλήθειας και επιβολή δικαιοσύνης», η οποία εξελήφθη από τους πολέμιους του Αναστάσιου ως μέρος μιας ευρύτερης συνωμοσίας! Στο ίδιο πνεύμα και οι επιθέσεις τους παλαιότερα για γεγονότα όπως αυτά της Επισκοπής, τα οποία ο Αρχιεπίσκοπος καταδίκασε από την πρώτη στιγμή κ.ά.«Το μόνο “αμάρτημά” μου είναι ότι είμαι Έλληνας», συνηθίζει να λέει σε όσους τον επισκέπτονται -και είναι πάρα πολλοί- για να του δηλώσουν τη συμπαράστασή τους, ενώ και αλβανικές εφημερίδες στέκονται στο πλευρό του.«Το έργο και η προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν συνηγορούν στην αρνητική εικόνα που προσπαθούν να παρουσιάσουν όσοι απεργάζονται πολιτικές εναντίον των ορθοδόξων. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν θίγει την αλβανική ταυτότητα, αντίθετα την ενισχύει καλύτερα από κάθε άλλον όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και διεθνώς», σημείωνε πρόσφατα σε άρθρο της η εφημερίδα Tirana Observer.

Το 77% των καταναλωτών ήταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση πέρσι!


«Μαχαίρι» στις χριστουγεννιάτικες δαπάνες για δώρα προς συγγενείς και φίλους, θα βάλουν φέτος πάνω από έξι στους δέκα Έλληνες (ποσοστό 62,3%, από 41,8% πέρυσι), όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων «Interview», σε πανελλαδικό δείγμα 401 ατόμων, στο πλαίσιο των μετρήσεων του δείκτη NBGI 500 («Northern Greece Business Index 500»).Την ίδια στιγμή, πάνω από επτά στους δέκα ερωτηθέντες (ποσοστό 76,6%) δηλώνουν ότι οι φετινές γιορτές τούς βρήκαν σε χειρότερη οικονομική κατάσταση, από ό,τι οι περσινές (πέρυσι, μόνον το 44,2% είχε δηλώσει επιδείνωση του οικογενειακού προϋπολογισμού σε σχέση με το 2008).Μόλις το 5,2% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι καλύτερη τα φετινά Χριστούγεννα (12,8% πέρυσι). Σημαντική υποχώρηση -στο 18,2% από 43% πέρυσι- σημειώνεται και στο ποσοστό όσων επισημαίνουν πως δεν έχει μεταβληθεί η οικονομική κατάσταση τους.Πάντως, οι μεγάλες περικοπές στις δαπάνες δε φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τα παιδιά (οι περισσότεροι συγγενείς δε θα αναβάλουν τις σχετικές αγορές), αν κι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό ατόμων (24,7%) δηλώνει ότι ο "Αη Βασίλης" δε θα επισκεφτεί φέτος το σπίτι τους...

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ύψους 211,7 εκατ ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης


Επισπεύσθηκαν οι διαδικασίες ενεργοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος, του “Εθνικού Αποθεματικού Απροβλέπτων” που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, με συνολικό προϋπολογισμό 211,7 εκατ. ευρώ.Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, σε περιοχές που πλήττονται από απρόβλεπτες τοπικές ή ταμειακές κρίσεις, που συνδέονται με οικονομική και κοινωνική αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένης τυχόν αναδιάρθρωσης που προκαλείται από φυσικές καταστροφές ή με τις συνέπειες της απελευθέρωσης του εμπορίου.Όπως αναφέρει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας η στρατηγική του προγράμματος έχει βραχυπρόθεσμο και μέσο-μακροπρόθεσμο ολοκληρωμένο χαρακτήρα. Ήδη το πρόγραμμα εξειδικεύεται μέσω μελετών, τα συμπεράσματα των οποίων θα οδηγήσουν στην πλήρη ενεργοποίησή του από τις αρχές της καινούριας χρονιάς.

Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά


Με εντατικούς ρυθμούς θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται οι έλεγχοι σε όλο το εύρος της αγοράς το προσεχές διάστημα και μετά το τέλος των εορτών, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και ήδη λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις για την σωστή οργάνωση των κλιμακίων μέχρι και το Μάρτιο του 2011.Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης της αγοράς και σε ό,τι αφορά στα βιομηχανικά προϊόντα αποφασίστηκε η έγκριση του προγράμματος ελέγχων για το τρίμηνο Δεκέμβριος 2010 - Φεβρουάριος 2011.Εγκρίθηκε το Μητρώο Ελεγκτών παραγωγικής λειτουργίας του έργου, έγινε η ανάθεση εφαρμογής των ελέγχων στις εμπλεκόμενες διευθύνσεις, (4 ΚΒΠ και ΥΒ), ώστε σε συνεργασία με τη διεύθυνση Πολιτικής Ποιότητας της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας, να επιλέγουν τα κλιμάκια ελέγχου, βάσει της διαθεσιμότητας και των προσόντων των ελεγκτών, τα προϊόντα ανά οδηγία ή εθνικό κανονισμό, τα σημεία ελέγχου, τις ημερομηνίες ελέγχου και τις προγραμματισμένες δειγματοληψίες για εργαστηριακές δοκιμές.Η σχετική απόφαση φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας κ. Αλ. Φούρλα.