Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010

Ψάχνουν μνηστήρα για τη Δωδώνη

Προς πώληση για τρίτη φορά η γαλακτοβιομηχανία σε διάστημα 20 χρόνων

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο κ. Κ. Μητσοτάκης και υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας ο κ. Δ. Μηλιάκος. Στο διάστημα των περίπου τριάμισι χρόνων της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο κ. Μηλιάκος είχε βάλει μπροστά την «εκκαθάριση» του χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ από τις συμμετοχές στις πιο πολλές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες «έβαλαν λουκέτο». Ηταν η εποχή που οι δύο οικογένειες, Δασκαλόπουλου και Φιλίππου, δέσποζαν στην αγορά του γάλακτος, αναπτύσσονταν με εντυπωσιακούς ρυθμούς, αλλά και με ισχυρή δόση ανορθολογισμού. Το 1992 η «εξυγίανση» του χαρτοφυλακίου έφθασε στη Δωδώνη. Ηταν το πιο «βαρύ χαρτί» από τις συμμετοχές της τράπεζας, το «φιλέτο» του χαρτοφυλακίου της. Η συμμετοχή της ΑΤΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ήταν περίπου 62%. Η αντίδραση που προκλήθηκε από την ηπειρωτική κοινωνία λίγο απείχε από την εξέγερση. Και η τότε διοίκηση της ΑΤΕ «ανέκρουσε πρύμναν» εγκαταλείποντας τους σχεδιασμούς της πώλησής της.Αρκετά χρόνια αργότερα, στη διάρκεια της κυβέρνησης του κ. Κ.Καραμανλή, διοικητής της ΑΤΕ είναι ο πρώην υποδιοικητής της κ. Μηλιάκος. Το κλίμα στην κοινωνία είναι εντελώς διαφορετικό. Η μέση κοινωνική συνείδηση έχει αποδεχθεί την ιδέα της ιδιωτικοποίησης. Παρ΄ όλα αυτά, ο κ. Μηλιάκος είναι εξαιρετικά προσεκτικός. Περιορίστηκε απλώς να εξαγοράσει ένα ορισμένο ποσοστό μετοχών, περίπου 6%, που πώλησαν κάποιες από τις ενώσεις συνεταιρισμών, μέτοχοι της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας. Το ποσοστό είναι κρίσιμο διότι οι συνεταιρισμοί που είναι μέτοχοι της εταιρείας έχασαν τα δικαιώματα της καταστατικής μειοψηφίας- το θέμα έχει προσβληθεί από τους άλλους συνεταιρισμούς και εκκρεμεί δικαστικά. Τελικώς όμως για δεύτερη φορά ο κ. Μηλιάκος και με συμμετοχή 67,77% δεν κατόρθωσε να την πωλήσει. Φαίνεται ότι η τύχη είχε επιλέξει τον νυν πρόεδρο της ΑΤΕ, τον κ. Θ. Πανταλάκη.Ετσι σε διάστημα περίπου 20 χρόνων για τρίτη επί της ουσίας φορά η Δωδώνη βρίσκεται προς πώληση. Φαίνεται όμως πως αυτή η φορά θα είναι και η «φαρμακερή». Σε λίγους μήνες η μεγαλύτερη- και κερδοφόρα- συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της ελληνικής αγοράς θα «αλλάξει χέρια». Ολη η περιοχή της Ηπείρου είναι αναστατωμένη. Οι συζητήσεις μεταξύ αρμοδίων και αναρμοδίων παραγόντων δίνουν και παίρνουν.Απ΄ ό,τι λέγεται, η διοίκηση της ΑΤΕ από την πώληση του μετοχικού της ποσοστού σκοπεύει να βάλει στα ταμεία της αρκετά χρήματα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το μερίδιό της η ΑΤΕ το «τιμολογεί» σε περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Τα σχέδια

Τα πιο αξιόπιστα σχέδια που προκρίνονται στην προκειμένη περίπτωση- και φαίνεται να έχουν την κατ΄ αρχάς αποδοχή της διοίκησης της τράπεζας- είναι δύο. Σύμφωνα με το πρώτο, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένας φορέας- μια ανώνυμη ή συνεταιριστική εταιρεία- στον οποίο κατ΄ αρχάς όλες οι ενώσεις των συνεταιρισμών που είναι μέτοχοι της Δωδώνης να συνεισφέρουν τις μετοχές που κατέχουν, να διεκδικηθεί άμεσα το περίπου 6% που πωλήθηκε στην ΑΤΕ και εν συνεχεία να γίνει μια έκκληση σε ολόκληρη την ηπειρωτική κοινωνία- με εργαλείο την τοπική συνεταιριστική τράπεζα και με την ενεργό συμμετοχή των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, μεγάλου και μικρού μεγέθους- για να συγκεντρωθούν επιπλέον κεφάλαια προκειμένου να εξαγοραστεί το μερίδιο της ΑΤΕ, με απώτερο σχεδιασμό η νέα Δωδώνη να γίνει το όχημα συνεργασίας όλων των μικρών τοπικών συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών. Παραλλαγή αυτού του σχεδίου είναι το παρακάτω. Αν αυτός ο «κοινωνικός συνεταιρισμός» δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την εξ ολοκλήρου απόκτηση της Δωδώνης, να διατηρήσει το σημερινό μερίδιο των συνεταιρισμών, δηλαδή το 32,23%, να αποκτήσει και το υπόλοιπο περίπου 6% που διεκδικεί και ακολούθως να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή. Σε αυτή την περίπτωση εκ προοιμίου τίθεται η προϋπόθεση ο στρατηγικός επενδυτής να μην είναι ελληνική γαλακτοβιομηχανία. Και ο λόγος, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι να μη μειωθεί η τιμή παραγωγού του γάλακτος διότι τότε υπάρχει κίνδυνος δεκάδες μικρές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις να χαθούν.

Αrla και Friesland

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν επιδείξει δύο μεγάλες ευρωπαϊκές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για τη σκανδιναβική Αrla (έναν σουηδοδανέζικο γαλακτοκομικό όμιλο με μέλη 7.625κτηνοτρόφους) και την ολλανδική Friesland (έχει το brand name Νουνού και μέλη της είναι περισσότεροι από 15.000 συνεταιρισμοί κτηνοτρόφων από την Ολλανδία, τη Γερμανία και το Βέλγιο).Βέβαια είναι αρκετά πρόωρο να διατυπωθεί οποιαδήποτε εκτίμηση για το τι πρόκειται να συμβεί, δεδομένου ότι η διοίκηση της ΑΤΕ κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά της περιμένοντας την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που είναι ο μέτοχος της τράπεζας, της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Και από την άλλη πλευρά, της τοπικής κοινωνίας και των ενώσεων συνεταιρισμών που είναι μέτοχοι. Σίγουρα όμως το «παιχνίδι» στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων «ανοίγει» και πάλι και όπως κάθε φορά θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέ- ρον.

ΔΥΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΥ «ΚΟΙΤΟΥΝ» ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
ΑRLΑ: Η γαλακτοβιομηχανία Αrla είναι η τρίτη σε μέγεθος συνεταιριστική βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο. Η σημερινή εταιρεία δημιουργήθηκε το 2000 με τη συγχώνευση της σουηδικής Αrla και της δανέζικης ΜD Foods. Μέλη της είναι 7.260 συνεταιρισμοί κτηνοτρόφων των δύο χωρών και διαθέτει εργοστάσια σε 13 χώρες.Εχει ισχυρή παρουσία σε 30 χώρες.Το 2009 είχε πωλήσεις 6,2 δισ. ευρώ, κέρδη 130 εκατ. ευρώ, το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ και απασχολεί 16.231 εργαζομένους.
FRΙΕSLΑΝD: Η Friesland έχει έδρα την Ολλανδία και από το 2007 μετονομάστηκε σε Friesland-Campina. Μέλη της είναι περισσότεροι από 15.000 συνεταιρισμοί κτηνοτρόφων στην Ολλανδία, στη Γερμανία και στο Βέλγιο. Εξάγει τα προϊόντα της σε 100 χώρες. Το 2009 είχε πωλήσεις 8,2 δισ. ευρώ, καθαρά κέρδη 182 εκατ. ευρώ και απασχολεί 20.000 εργαζομένους.

tovima

Και στο βάθος... γκρίνιες για το ΧΥΤΥ

Επανέλαβε η Περιφερειάρχης Ηπείρου τη δέσμευσή της πως ο ΧΥΤΥ δε θα χωροθετηθεί στο Ελληνικό,τη στιγμή που εμφανίζονται αρκετές αντιδράσεις από αιρετούς

Την δέσμευσή της πως δεν θα χωροθετηθεί Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στο Ελληνικό, όπου σήμερα κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ, επανέλαβε σε χθεσινές δηλώσεις της η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα.Λίγες ημέρες μετά την συνάντηση που είχαν οι νέοι αυτοδιοικητικοί της Ηπείρου με την Γενική Γραμματέα και την παρουσίαση των δράσεων που έχει υλοποιήσει η Περιφέρεια για την διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και την κίνηση των διαδικασιών κατασκευής και λειτουργίας ΧΥΤΥ και εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, το ζήτημα της διαχείρισης επανέρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο.Από την 1η Ιανουαρίου, με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης», η αρμοδιότητα για την λήψη αποφάσεων στη διαχείριση των απορριμμάτων στο σύνολο της Ηπείρου περνά στην τοπική αυτοδιοίκηση.Όμως ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τις αποφάσεις που ελήφθησαν μέχρι σήμερα από την Επιτροπή Επίβλεψης της σχετικής μελέτης για τον ΧΥΤΥ και το εργοστάσιο.Έντονο είναι το ενδιαφέρον τι θα γίνει και με τις δεσμεύσεις που έλαβε η Γενική Γραμματέας το διάστημα της θητείας της για φλέγοντα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τα νέα αρμόδια όργανα θα λάβουν υπόψιν τους όλες αυτές τις αποφάσεις ή η συζήτηση για τα απορρίμματα θα ξεκινήσει και πάλι από το μηδέν;Πάντως, μέσα από τις δηλώσεις της η κα Γεωργακοπούλου κατέστησε σαφές πως οι δεσμεύσεις της τηρούνται. «Σας έχω δείξει από την αρχή που είμαι εδώ πως σε ότι δεσμεύομαι, το τηρώ. Δεν παίρνω πίσω ποτέ καμία μου δέσμευση και έχω επιχειρήματα για αυτό αλλά δε νομίζω ότι είναι της ώρας να τα συζητήσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.Η κα Γεωργακοπούλου κλήθηκε να σχολιάσει και την φημολογία για αντιδράσεις νεοεκλεγέντων δημάρχων του νομού Ιωαννίνων για τη χωροθέτηση του εργοστασίου και του ΧΥΤΥ στα όρια των δήμων τους.Όπως τόνισε, κατά την διάρκεια της συνάντησης πριν μερικές ημέρες δεν εκφράστηκαν αντιδράσεις, αντιθέτως όλοι φάνηκε να κατανοούν πως χρειάζεται σκληρή δουλειά για την διευθέτηση των θεμάτων, μεταξύ των οποίων είναι και η διαχείριση των απορριμμάτων.Η Περιφέρεια Ηπείρου, στο διάστημα της θητείας της, έκανε σημαντική δουλειά σε αυτό τον τομέα, όπως αυτό επιβεβαιώνεται από την αξιόπιστη, ομαλή και περιβαλλοντική λειτουργία των ΧΥΤΑ, την σταδιακή ολοκλήρωση του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, αλλά και την επικείμενη υπογραφή της σύμβασης για την αποκατάσταση της χωματερής της Δουρούτης, υπογράμμισε.

Αποφασισμένος ο Αλ. Καχριμάνης

«Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω τις διαδικασίες διαχείρισης απορριμμάτων και τη χωροθέτηση εργοστασίου επεξεργασίας και ΧΥΤΥ χωρίς μικροπολιτικές συμπεριφορές», δήλωσε κατηγορηματικά ο νεοεκλεγμένος Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ITV.Ο κ. Καχριμάνης δηλώνοντας ότι δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να επικρατήσουν συμπεριφορές του παρελθόντος στην διαχείριση των απορριμμάτων, εξέφρασε την ελπίδα οι αυτοδιοικητικοί να φερθούν υπεύθυνα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.Να θυμίσουμε σε αυτή τη φάση οι μελετητές έχουν καταλήξει – όσον αφορά τη χωροθέτηση εργοστασίου επεξεργασίας και ΧΥΤΥ – σε κάποιες προτάσεις που περιλαμβάνουν 14 προτεινόμενες περιοχές χωροθέτησης. Ανάμεσά τους βρίσκονται τέσσερις θέσεις στον καλλικρατικό δήμο Δωδώνης (μία στην περιοχή της Τύριας – Πολυγύρου, επίσης άλλες δύο κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, και μία στην περιοχή Πέρδικας – Μυροδάφνης – Πεστών), δύο στο δήμο Ζίτσας, δύο στο δήμο Ζηρού, αλλά και μια πρόταση για δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων).Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου τόνισε πως περιμένει τις προτάσεις των δημάρχων για τη χωροθέτηση, δηλώνοντας ότι για λόγους ισότιμης μεταχείρισης αυτός δεν εξαιρεί από πιθανή λειτουργία ΧΥΤΥ τον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ του Ελληνικού, μαζί με τους ΧΥΤΑ Βλαχέρνας και Καβουρναρίου.Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΧΥΤΑ Ελληνικού έχει εξαιρεθεί με πολιτική απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου από μελλοντική μετατροπή σε ΧΥΤΥ και υπάρχει δέσμευση για περιορισμένη λειτουργία του ως ΧΥΤΑ για τρία με πέντε χρόνια.Τέλος, ο κ. Καχριμάνης σημείωσε πως μόνο στην περίπτωση που το εργοστάσιο επεξεργασίας κατασκευαστεί στην ΒΙΠΕ δεν μπορεί να χωροθετηθεί ΧΥΤΥ δίπλα του. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο ΧΥΤΥ πρέπει να χωροθετηθεί δίπλα στο εργοστάσιο επεξεργασίας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Πάνω σε μια σερβιέτα έγραψε στη Γαλλίδα ομόλογό του, τα μέτρα που επρόκειτο να πάρει!..


Πάνω σε μια σερβιέτα ολγουεης πλας, έγραψε ο Γιάννης Παπαθανασίου, τα μέτρα που επρόκειτο να λάβει η κυβέρνηση Καραμανλή, για ν αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και την έδωσε στη Γαλλίδα συνάδελφό του Κριστίν Λαγκάρντ.Την αποκάλυψη έκανε η ίδια σε ομοεθνή της δημοσιογράφο, στη διάρκεια ενός ντοκυμαντέρ, το οποίο προβλήθηκε στους Φακέλους του Παπαχελά.Κατ΄άλλους δεν ήταν σερβιέτα αλλά λαδόκολα, απ αυτές που ο Καραμανλής και ο Παπαθανασίου είχαν διαρκώς στις τσέπες τους με τυλιγμένα σπληνάντερα και κοκορέτσι.Άλλοι υποστηρίζουν πως επρόκειτο για χαρτοπετσέτα.Ο Παπαθανασίου βγήκε ζοχαδιασμένος στο Μega και πρόσθεσε στα σενάρια και τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ.-Δεν ήταν Ιανουάριος, όπως υποστηρίζει η κ. Λαγκάρντ, αλλά Άνοιξη, στη διάρκεια της Συνόδου της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στη Βουλιαγμένη…»,αμόλησε τη ρουκέτα ο Παπαθανασίου, δίχως κανείς δημοσιογράφος ν αδράξει την ευκαιρία να τον ρωτήσει , αν λαμβάνονται τέτοιου είδους αποφάσεις στη διάρκεια των Συνόδων της μερακλίδικης Λέσχης με τα έκφυλα πουρά.Αντιλαμβάνεστε αγαπητοί φίλοι, πως δεν πρόκειται για θεωρίες συνομωσίας, αλλά για μια πραγματική πραγματικότητα, όπου διάφοροι έκφυλοι πορνόγεροι στη διάρκεια των Συνόδων επιχειρούν ν αποπλανήσουν αθώα κοριτσάκια σαν την Κριστίν και την Άννα και μπέμπηδες σαν τον Γιαννάκη και τον Κωστάκη.Και γαμώ τον πλανήτη Γη…

kourdistoportocali

Το νόμισμα του ισοβίτη

thumb

Από το Μαρικάκι

Αν περιμένουμε από το πολιτικό σύστημα να ορθώσει κεφάλι στον Παπανδρέου και να οργανώσει την αντίσταση του λαού, σωθήκαμε. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, 8 μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου και της αδιανόητης δανειακής σύμβασης τώρα αρχίζουν και κουνιούνται και αρχίζουν να ντρέπονται γι΄αυτά που ψηφίζουν και κάνουν τα κοκόρια στον αρχηγό. Μέχρι οι ντροπές να γίνουν κρίση συνείδησης, πολιτικής και υπαρξιακής, που θα οδηγήσει σε «ηρωϊκές» ρήξεις, θα έχουμε φτάσει στο μνημόνιο νούμερο τάδε, κατά πάσα πιθανότητα διψήφιο νούμερο.Η ΝΔ μέχρι να δέσει το «μείγμα» οικονομικής πολιτικής, θα έχει συρρικνωθεί στα επίπεδα του ΣΥΡΙΖΑ.Όσον αφορά την Αριστερά (απ’ άκρου είς άκρον) - από την οποία κυρίως περιμένουμε -μέχρι να κάνει τις ανασυνθέσεις της, να ισορροπήσει τους εσωτερικούς συσχετισμούς δύναμης – προϋπόθεση για να ανατρέψει τους συσχετισμούς στην κοινωνία – και να έρθει η «θεωρία» να ταιριάξει με την πραγματικότητα, στην Ευρώπη τα κράτη - μέλη μπορεί να έχουν χωρίσει τα τσανάκια τους ακόμη και σε γεωγραφικό επίπεδο: κάθε χώρα θα την έχει κάνει κατακεί που είναι οι συμφερότερες συμμαχίες – αγορές για άρμεγμα ή απλώς για επιβίωση. Άλλη κατά λατινική Αμερική, άλλη κατα Ρωσία και Κίνα.Το πράγμα επείγει προφανώς, η πτώχευση ετοιμάζεται και μέχρι τότε η οικονομία σιγά σιγά στραγγίζει. Μετά την περαίωση των ελεύθερων επαγγελματιών, ό,τι εισόδημα και καβάντζα έχει απομείνει σε μισθωτούς και συνταξιούχους τα ρουφάει η πρωθυπουργεύουσα εισπρακτική μηχανή του ΔΝΤ, η οποία έχει φορολογήσει την ύπαρξή μας πατόκορφα κι έχει τιμολογήσει ακριβά όλες τις ανάγκες της. Η διατροφή και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης παίρνουν μπόνους σε... φόρους. Και δίαιτα να θες να κάνεις (πλέον αναγκαστικά) θα πληρώσεις, αφού φρούτα και λαχανικά ανεβάζουν ΦΠΑ στο 13% (κάτι σαν πυρετό δηλαδή). Δάνεια, καύσιμα και ρεύμα έχουν ήδη καταστήσει πτωχευμένα τα νοικοκυριά. Και παρακάτω γίνεται καλύτερο.Υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, ασφάλιση, μεταφορές, ενέργεια φιλετάρονται καταλλήλως στον πάγκο του χασάπη Γιώργου και οι μερίδες ξεπουλιούνται όσο όσο, σαν να ήταν μπαγιάτικες, σε επίδοξους «μάστερ σεφ» που θα τις σερβίρουν μετά στους ανυποψίαστους πελάτες σε τιμή γκουρμέ.Το σαρκίο μας βρίσκεται υπό επίταξη καθώς έχει χρεωθεί να αναπνέει όχι για να ζει αλλά για να εξασφαλίζονται οι φόροι υπέρ ΔΝΤ και σία,και δευτερευόντως τα κέρδη των επιχειρήσεων. Σταδιακά φορολογείται και η ψυχοσύνθεση αρχής γενομένης από τις έξεις και εξαρτήσεις, όπως η ροπή στο τζόγο και τα «φρουτάκια», από τη νόμιμη «καλλιέργεια» των οποιών θα θεριστούν κι άλλοι φόροι.Αν η ζωή γίνεται φυλακή στην ίδια σου τη χώρα ή θα αλλάξεις νοοτροπία όπως ζητάει ο Παπανδρέου και θα δεχτείς τη μοίρα του ισοβίτη ή θα ξεσηκωθείς και ως μονάδα και ως συλλογικότητα και ως χώρα. Εναντίον των πάσης φύσης ατομικών, συλλογικών κι εθνικών «δεσμοφυλάκων»....Απλό είναι μέχρι εδώ. Από δω και πέρα το χάνουμε. Στο να συμφωνήσουμε ποιοι είναι οι «δεσμοφύλακες». Οι ... «νοοτροπίες» του Έλληνα ή τα παχύδερμα της ντόπιας εξουσίας; Ο δημόσιος τομέας και το κοινωνικό κράτος ή το επαχθές χρέος; Η «εθνική αναδίπλωση» ή οι αγορές και το ευρώ;

topontiki

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ:Η τελευταία δύσκολη χρονιά το 2011


«Να είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά για την πατρίδα μας, για την Ελλάδα, να ξεπεράσουμε την κρίση, να ανορθώσουμε τον τόπο μας και να δώσουμε ελπίδα σε όλους τους ανθρώπους και κυρίως σε αυτούς που συνεισέφεραν τα περισσότερα για να βγούμε από την κρίση, που αυτοί είναι οι πολλοί», ευχήθηκε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης.

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιου


Την απόδοση της πρέπουσας θέσης στη ζωή μας στην καθαρότητα και την αγνότητα, ως "αντίδοτο" στη διαφθορά και κατάλληλη "θεραπευτική αγωγή" για την κοινωνία μας, προτείνει ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος, στο μήνυμά του για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος."Να δώσουμε στην καθαρότητα και αγνότητα- σκέψεων, διαθέσεων, κινήτρων- την πρέπουσα θέση στη ζωή μας", μας προτρέπει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, σημειώνοντας ότι "η διαφθορά πηγάζει από το νου και την καρδιά", γι' αυτό κι εκεί πρέπει "μακροπρόθεσμα, μαζί με τα άμεσα τεχνικά μέσα, να κατευθυνθεί η θεραπευτική αγωγή της κοινωνίας μας".Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος εξαίρει τη σημασία της ορθής αγωγής των παιδιών προς αυτή την κατεύθυνση, για "να μάθουν να αποστρέφονται την απάτη και να μην καμαρώνουν γι' αυτήν" και "να συνειδητοποιήσουν ότι η ειλικρίνεια, η ευθύτητα και η δικαιοσύνη (…) δεν είναι αδυναμία, αλλά ιδιότητες ευγενικού και αδαμάντινου χαρακτήρα".Σημειώνει ακόμη πως "η ιστορία των Χριστουγέννων ολοκάθαρα αποκαλύπτει αυτή τη σύγκρουση: Η διαφθορά ενάντια στην αγνότητα. Και η αγνότητα ενάντια στη διαφθορά- μεγάλης ή μικρής εξουσίας".

Mήνυμα Κ. Παπούλια προς τους Ελληνες του εξωτερικού με την ευκαιρία των εορτών


"Ο ελληνισμός της διασποράς είναι δύναμη για την πατρίδα μας εκτός συνόρων, μας εμπνέει αισιοδοξία, μας διδάσκει δημιουργικότητα", υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του προς τους Ελληνες του εξωτερικού με την ευκαιρία των εορτών.Η οικονομική κρίση αποτελεί μεγάλη δοκιμασία για την ελληνική κοινωνία, που έχει αποδείξει ιστορικά την αντοχή και την επιμονή της, σημειώνει ο κ. Παπούλιας, προσθέτοντας πως η δύσκολη αυτή συγκυρία επιβάλλει σε όλους τους Έλληνες, τόσο του μητροπολιτικού κέντρου, όσο και του εξωτερικού, να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς που μας ενώνουν.Οπως τονίζει ο κ. Παπούλιας, οι προσωπικές ιστορίες των απόδημων Ελλήνων αποτελούν παραδείγματα επιτυχούς πορείας μέσα από αντιξοότητες και συνεπώς σημείο αναφοράς για τον ελληνικό λαό που υποφέρει σήμερα από ανασφάλεια.

«Ζητείται ελπίς». Υπάρχει;

thumb

Του Δημήτρη Μυ

Ο προϋπολογισμός του ΔΝΤ ψηφίστηκε.Οι εργασιακές σχέσεις «κινεζοποιούνται». Τα «δεδομένα» ασφαλιστικά- συνταξιοδοτικά δικαιώματα τινάχτηκαν στον αέρα. Η ανεργία «χτυπάει» κόκκινο. Παρ όλα αυτά, υπάρχει ελπίδα να σταματήσει η νεοφιλελεύθερη επέλαση. Η κυβέρνηση με το ξεκίνημα του νέου χρόνου θα προχωρήσει στη δεύτερη και κρισιμότερη φάση του σχεδίου απορρύθμισης του οικονομικού περιβάλλοντος του τόπου το οποίο περιλαμβάνει:Το ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων μακροχρόνιες μισθώσεις αρχαιολογικών χώρων και περιοχών με ιδιαίτερο φυσικό κάλος, εμπορικό ή τουριστικό ενδιαφέρον ιδιωτικοποίηση βασικών λειτουργιών κρατικής μέριμνας (παιδεία, υγεία, ασφάλεια)εκχώρηση εκμετάλλευσης άλλων πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας. Σ αυτό το μεγάλο φαγοπότι, οι διακεκριμένες και προνομιούχες θέσεις είναι ήδη πιασμένες από τους πιστωτές. Για αυτόν ακριβώς το λόγο άλλωστε στήνονται τέτοιους είδους πανηγύρια. Η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, εκτός από την κυριαρχία της σε ιδεολογικό επίπεδο, έχει πια και μεγάλη εμπειρία στη μεθοδολογία λεηλασίας.

Να κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα:

◆Χιλή του Πινοσέτ και υπόλοιπες λατινοαμερικάνικες χούντες

◆«Τρίτος δρόμος» προς τον νεοφιλελευθερισμό, προφανώς, του... Σοσιαλιστή Μπλέρ

◆Μετασοβιετική Ρωσία των ολιγαρχών και λοιπές «απελευθερωμένες» δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης

◆Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας... Α. Ε (Ανώνυμη Εταιρεία)

◆Βομβαρδισμοί και διαλύσεις κρατών (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ)

Είναι περιττό να σημειώσουμε ότι , στην προκειμένη (ελληνική) περίπτωση, σ αυτό το μεγάλο φαγοπότι που οργανώνεται, ακόμη και τα μεγαλύτερα «ντόπια αφεντικά», το περισσότερο που μπορούν να περιμένουν είναι κάποια ψίχουλα, υπολείμματα από τυχόν συνεργασίες τους με του ισχυρούς ξένους παίκτες. Ήδη οι Έλληνες τραπεζίτες για παράδειγμα παρέλαβαν ένα σκληρό μήνυμα- προειδοποίηση από τον οίκο Fitch Ratings που απειλεί να τους κατατάξει στα «σκουπίδια» του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος...Αρχίζει λοιπόν σιγά- σιγά να γίνεται αντιληπτό ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση «διαβάζοντας» κατά γράμμα το βιβλίο οδηγιών του ΔΝΤ, τινάζει στον αέρα τις ζωές των εργαζομένων. Ταυτόχρονα υπονομεύει τα συμφέροντα της εγχώριας οικονομικής ελίτ, δημιουργώντας μια «λευκή σελίδα» πάνω στην οποία προσκαλούνται να «ζωγραφίσουν» τα παγκόσμια λαμόγια των «αγορών» ...Με άλλα λόγια-- και εν συντομία-- ολοένα και περίστεροι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η αντίσταση είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει το ξεπούλημα. Και η αντίσταση γεννά την ελπίδα...

Υ.Γ.1 Είναι περιττό να σημειώσουμε ότι αυτός που -- αντιστεκόμενος-δεν έχει πια τίποτε να χάσει, είναι ο εργαζόμενος λαός.
Υ.Γ.2 Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον πατριωτισμό η οικονομική ελίτ (αστική τάξη) του τόπου, προφανώς δεν συμπίπτει με την λαϊκή αντίληψη.
Υ.Γ.3 Είναι η εποχή που ορίζει ότι «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» και αντιμέτωπος με τη συνείδηση και την (ιστορική) του ευθύνη...topontiki

ΑΡΤΑ:Συλλήψεις για κλοπές και κατοχή κάνναβης


Στην Aρτα συνελήφθη ένας Αφγανός, γιατί αποπειράθηκε να κλέψει την τσάντα και το κινητό μιας γυναίκας, χτυπώντας τη με τα χέρια του στο πρόσωπο. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Aρτας.
-Στους Κωστακιούς Aρτας συνελήφθησαν δύο Αφγανοί, γιατί σε έρευνα που έγινε στην αποθήκη που διαμένουν βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους 331 γραμμαρίων περίπου. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Aρτας.
-Στο χωριό Πέτα Aρτας άγνωστοι διέρρηξαν σπίτι και έκλεψαν δύο χρυσές λίρες και χρυσαφικά συνολικής αξίας 28.000 ευρώ καθώς και χρηματικό ποσό 100 ευρώ.

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα στον Αντώνη Σαμαρά


Στο γραφείο του στην οδό Ρηγίλλης άκουσε τα κάλαντα και δέχθηκε τις παραδοσιακές ευχές για τα Χριστούγεννα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.Τα κάλαντα έψαλαν στον κ. Σαμαρά και στη σύζυγό του Γεωργία, η παιδική χορωδία των υπαλλήλων της Ελληνικής Αστυνομίας. Στα παιδιά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χάρισε χριστουγεννιάτικα παιχνίδια και σοκολατένιους Άγιους Βασίληδες.Ακολούθησαν παραδοσιακά τραγούδια και χοροί από τα μέλη της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στα οποία ο κ. Σαμαράς χάρισε γούρια για το νέο έτος.«Χρόνια Πολλά, υγεία σε όλους, αγάπη σε όλους και ελπίδα για την πατρίδα», ήταν οι ευχές του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας προς όσους έσπευσαν να του ευχηθούν για τις γιορτές και το νέο έτος.

Αισιοδοξία Παπούλια


Την αισιοδοξία του ότι «θα τα βγάλουμε πέρα» εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σε δηλώσεις του, αφού άκουσε τα κάλαντα, που έψαλαν στο Προεδρικό Μέγαρο η ορχήστρα των Ενόπλων Δυνάμεων, η Προεδρική Φρουρά, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ο Σύλλογος «Το Χοροστάσι», το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, η Ένωση Αφρικανών Γυναικών, η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ναούσης και μέλη των Special Olympics.

Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στο Ίδρυμα «Μαζί για το Παιδί»


Στο Ίδρυμα «Μαζί για το Παιδί» στην Παλλήνη βρέθηκαν το πρωί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η σύζυγός του Αντα, όπου και άκουσαν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα από τα φιλοξενούμενα στο χώρο παιδιά.Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Μπαρτζιώκας, ο οποίος επισήμανε πως πρώτη φορά επισκέπτεται το Ίδρυμα πρωθυπουργός της χώρας.Την προσφορά του ιδρύματος και του προσωπικού του εξήρε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η δουλειά που επιτελούν είναι πολύ σημαντική, ιδίως σε μία δύσκολη εποχή, που η Ελλάδα χρειάζεται αυτές τις προσπάθειες και αυτή την αλληλεγγύη.Αποχωρώντας ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε πολύ τα παιδιά και το προσωπικό για τη χαρά, όπως είπε, που του έδωσαν, επισημαίνοντας ότι είναι μία αχτίδα φωτός, που η χώρα μας χρειάζεται.

«ΑΡΙΣΤΑ» ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ!

Με 100 αξιολογήθηκε το κορυφαίο Ίδρυμα Υγείας των Ιωαννίνων

«Άριστα» παίρνει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, σε τρεις δείκτες αποδοτικότητας και συγκαταλέγεται στα κορυφαία Ιδρύματα Υγείας στην χώρα. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, που έγινε για πρώτη φορά και για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι μέσα στα 19 (από τα 130 συνολικά Ιδρύματα της χώρας) που λειτουργούν αποδοτικά και μάλιστα βρίσκεται μέσα στις οκτώ πρώτες θέσεις!Η έρευνα έγινε με τα δεδομένα του 2009, που έχει καταγράψει το επιτελείο του Υπουργείου, με τη βοήθεια των Διοικητών των 7 Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας. Το μεγαλύτερο Νοσηλευτικό ίδρυμα της Ηπείρου συγκέντρωσε βαθμολογία 100 πάνω σε τρεις τομείς!Στην καθαρά τεχνική αποδοτικότητα, που δείχνει, αν η μονάδα παράγει με την ελάχιστη δυνατή ποσότητα πόρων και αντανακλά διοικητική ικανότητα, στην αποδοτικότητα κλίμακας, που δείχνει αν η μονάδα είναι στο σωστό μέγεθος και έχει επάρκεια, στενότητα ή υπερεπάρκεια πόρων και στην τεχνική αποδοτικότητα, που είναι ο συνδυασμός των δυο παραπάνω δεικτών. Για να καταστεί κατανοητή η δυναμικότητα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, αρκεί να αναφέρουμε, ότι το αντίστοιχο Πανεπιστημιακό του Ρίου, στην Πάτρα, που ανήκει στην ίδια Υγειονομική Περιφέρεια (την 6η), συγκεντρώνει βαθμολογία 70 στην καθαρά τεχνική αποδοτικότητα, 73 στην αποδοτικότητα κλίμακας και 97στην τεχνική αποδοτικότητα.

ΤΟ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
Στην έρευνα εμφανίζονται και άλλα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Στο «Χατζηκώστα» τα αποτελέσματα είναι κατώτερα από το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, αφού συγκεντρώνει βαθμολογία 46 στην καθαρά τεχνική αποδοτικότητα, 51 στην αποδοτικότητα κλίμακας και 90 στην τεχνική αποδοτικότητα.Το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, συγκεντρώνει από 52 στην πρώτη και στη δεύτερη κατηγορία και 100 στην τρίτη, και της Πρέβεζας 74 στην πρώτη, 78 στην δεύτερη και 95 στην τρίτη κατηγορία. Παρά τα πολύ καλά αποτελέσματα, η κρίση που μαστίζει το χώρο της Υγείας δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Όπως έχει γράψει και ο «Π.Λ.», αρκετές κλινικές υπολειτουργούν, δεν υπάρχουν υλικά ούτε για… δείγμα, ενώ δεν γίνονται χειρουργεία, τη στιγμή που η Κυβέρνηση συνεχίζει τις περικοπές, τόσο από τα λειτουργικά έξοδα των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, όσο και από μισθούς γιατρών και άλλου προσωπικού.

Ο κ. ΣΤΕΦ. ΤΖΙΜΟΓΙΑΝΝΗΣ
«Συνεχίζουμε δυναμικά παρά την κρίση που υπάρχει» απάντησε το μέλος της Διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, γνωστός στα τοπικά δρώμενα οικονομολόγος, Στέφανος Τζιμογιάννης. Και υπογράμμισε, πως «η επιτυχία αυτή είναι απόρροια της συλλογικής δουλειάς που γίνεται από όλους! Διοικητικό, τεχνικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό- τόνισε -δίνουν καθημερινό αγώνα για να ξεπεράσουν τα προβλήματα και να προσφέρουν ό, τι καλύτερο μπορούν στους ασθενείς».Εξάλλου, όπως σημείωσε ο κ. Τζιμογιάννης, για να διοικηθεί ένα τέτοιο μεγάλο ίδρυμα χρειάζεται συντονισμός σε όλα τα επίπεδα. «Με δυσκολία ένα Νοσοκομείο σαν και το Πανεπιστημιακό διοικείται χωρίς προβλήματα. Ακόμη και σε Νοσοκομεία των Αθηνών, πολύ γνωστά, αν θα πάει κάποιος, θα διαπιστώσει ένα αλαλούμ»!

ΩΣ ΚΟΡΗ ΟΦΘΑΛΜΟΥ!

Ιατρικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τόσο τη διάκριση του Νοσοκομείου, όσο και την κατάσταση στο χώρο της Υγείας, σημειώνουν, πως είναι χρέος για όλους τους Ηπειρώτες και προπαντός της Διοίκησης να διαφυλάξουν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ως κόρη οφθαλμού. «Δεν είναι μόνο, ότι προσφέρει στην Υγεία της περιοχής, αλλά ενδυναμώνει και την οικονομία» λένε.Όσο για το ενδεχόμενο συγχώνευσής του με το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» στην Υγεία, οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» τονίζουν, πως κάτι τέτοιο δεν θα συνέφερε κανένα από τα δυο Νοσοκομεία. «Αφενός το «Χατζηκώστα» -που έχει και αυτό εξαιρετικούς επιστήμονες και η δουλειά που γίνεται είναι πολύ καλή- θα ζει στη σκιά του Πανεπιστημιακού, αφ’ ετέρου στο τελευταίο θα ανακοπεί η ανοδική πορεία, όπως δείχνουν τα νούμερα. Θα χρειαστεί αγώνας δρόμου, ώσπου να έρθουν –αν τελικά έρθουν- στο ίδιο επίπεδο τα δυο Νοσηλευτικά Ιδρύματα».

ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ...

Πολλοί όμως λένε «ναι» στη συνεργασία τμημάτων ανάμεσα στα δυο Νοσοκομεία. Εξάλλου, στα Γιάννινα υπάρχουν πάνω από 1500 γιατροί, νοσοκομειακοί και ιδιώτες, πολύ καλού επιπέδου οι περισσότεροι, που, όλοι μαζί, μπορούν να κάνουν και το Πανεπιστημιακό σε πρώτη φάση και το «Χατζηκώστα» σε δεύτερη, «Φάρους» Υγείας για την Βορειοδυτική Ελλάδα και τη Νότια Αλβανία. Η δυναμική άλλωστε των δυο Ιδρυμάτων είναι μεγάλη και γνωστή σε όλη τη χώρα.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Παράλληλα, μέσω της έρευνας, καθίσταται σαφές, πως για την έλλειψη προσωπικού, που λέγεται, ότι αντιμετωπίζει το σύστημα Υγείας, «το βασικό πρόβλημα δεν είναι η επάρκεια των εισροών, αλλά η χρήση και οργάνωσή τους, όπως αντανακλάται στην τεχνική αποδοτικότητα, που δείχνει το κατά πόσο η χρήση και η οργάνωση των πόρων του συστήματος και οι τεχνικές μέθοδοι διοίκησης και διαχείρισης βελτιστοποιούν το αποτέλεσμα».

ΤΑ ΑΛΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μαζί με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, «άριστα» παίρνουν και άλλα επτά ιδρύματα: Το «Παίδων η Αγία Σοφία», το «Παίδων Παν. και Αγλ. Κυριακού», το «Γεννηματά», το «Αττικό», το «Παπαγεωργίου», το Πανεπιστημιακό Λάρισας και το Νοσοκομείο Χανίων «Αγ. Γεώργιος». Να σημειωθεί, πως η έρευνα εκπονήθηκε με ευθύνη των Καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Κ. Κυριόπουλου και Ν. Μανιαδάκη.Στο ερώτημα, για το αν τα αποτελέσματα μπορούν να είναι χρήσιμα για τις συγχωνεύσεις Νοσοκομείων, οι ερευνητές απαντούν, ότι «η μελέτη αποτελεί μόνο την αρχή. Απαιτείται λεπτομερέστερη ανάλυση στη συνέχεια, για να βελτιωθούν τα στοιχεία και να εμπλουτισθούν, να αναλυθούν σε βάθος και να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Συγκέντρωση εργαζομένων στα σούπέρ-μάρκετ "ΔΗΜΑΣ"


Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του Νομού Θεσπρωτίας πραγματοποίησε 3ωρη στάση εργασίας σήμερα από τις 8 το πρωί με αιχμή το αίτημα των εργαζομένων να καταβληθούν τα δεδουλευμένα πολλών μηνών που αλυσίδα σούπερ μάρκετ "ΔΗΜΑΣ" που οφείλει σε εργαζόμενους στην Ηγουμενίτσα.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Τα γενέθλια του Νίκου Κοτζιά και το ζεϊμπέκικο του Βαγγέλη Παπαχρήστου


Στο εστιατόριο «Κεντρικόν», που για την περίσταση μεταμορφώθηκε σε ντισκοτέκ, γιόρτασε την περασμένη δευτέρα τα εξηκοστά γενέθλια του ο Νίκος Κοτζιάς. Παρών ο στενός φίλος του εορτάζοντος,Υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης,ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπύρος Παπασπύρος , ο πρώην υπουργός κ. Στέφανος Τζουμάκας, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην υπουργός κ. Ι.Δραγασάκης κ.ά.Από αυτή τη σημαδιακή προσωπική στιγμή τού άλλοτε προέδρου του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ)- Ανδρέας Παπανδρέου δεν έλειπε ο επιστήθιος φίλος και σύντροφός του από τα παλιά κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος.Μάλιστα,ο προσφάτως διαγραφείς από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ βουλευτής,σηκώθηκε όρθιος και έκανε την πίστα να αναστενάξει, χορεύοντας το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας,αναγκάζοντας τους συνδαιτυμόνες του να χειροκροτούν ενθουσιασμένοι.Το epirusgate απουσίαζε,μιας και την ίδια ημέρα πραγματοποιούνταν στα Γιάννενα η τελετή ορκωμοσίας του νέου δημάρχου Ιωαννίνων και φίλου του Νίκου Κοτζιά κ. Φίλιππα Φίλιου.Πάντως,έστω και καθυστερημένα του ευχόμαστε να τα εκατοστήσει!!!

Αφήνει επιπλέον χρέη 14,6 εκ. ευρώ η απερχόμενη Δημοτική Αρχή!


Στο πολύ μεγάλο, για την δεδομένη συγκυρία και την γενικότερη οικονομική κατάσταση, ποσό των 14,6 εκ. ευρώ περίπου ανέρχονται οι οφειλές του δήμου Ιωαννιτών προς τρίτους και φορείς της Γενικής κυβέρνησης, όπως καταγράφηκαν από την αρμόδια Υπηρεσία του.Η τελική απογραφή χρεών, είναι κατά ένα εκατομμύριο ευρώ κατώτερη των εκτιμήσεων (υπολογίζονταν στα 15,5 εκ. ευρώ)που έκανε η νέα δημοτική αρχή, όμως αυτό δεν αλλάζει σε τίποτε την τραγική οικονομική κατάσταση και τα άδεια ταμεία του δήμου, όπως τον παραλαμβάνει η παράταξη του δημάρχου Φίλιππα Φίλιου.

Τι έβγαλε η καταγραφή των υποχρεώσεων
Με βάση σχετική συγκεντρωτική κατάσταση ανεξόφλητων υποχρεώσεων του δήμου Ιωαννιτών μέχρι 30 Νοεμβρίου 2011 και στις δυο κατηγορίες, δηλαδή σε τρίτους και σε φορείς της γενικής Κυβέρνησης, το σύνολο των εκκρεμών υποχρεώσεων που δεν έχουν εξοφληθεί στο χρόνο που έπρεπε, φτάνει τα 14.597.278 ευρώ.Από αυτά 14.273.822 ευρώ οφείλονται σε τρίτους, δηλαδή προμηθευτές, εργολάβους, ιδιώτες και κάθε άλλο συναλλασσόμενο με το δήμο, ενδεχομένως και σε ιδιοκτήτες οικοπέδων για ρυμοτομίες, ενώ 325.474 ευρώ αφορούν οφειλές προς το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία, νοσηλευτικά ιδρύματα κλπ.Ουσιαστικά οι οφειλές αφορούν τους τρίτους και ειδικότερα το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που δεν έχουν εξοφληθεί μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία που όφειλαν να εξοφληθούν, μέχρι 30 Νοεμβρίου 2010, ανέρχονται σε 12.145.340 ευρώ και προς φορείς της Γενικής κυβέρνησης μόλις 375 ευρώ.

Οι ...φόβοι επαληθεύτηκαν
Η απερχόμενη δημοτική αρχή τηρεί....σιγή ιχθύος για όσα γράφονται και λέγονται το τελευταίο διάστημα, μετά μάλιστα και την δημόσια πρόσκληση της νέας δημοτικής αρχής προς κάθε πολίτη που έχει λαμβάνειν χρήματα από το δήμο, κι αυτό επειδή δεν έβρισκε άκρη μέσα από τις υπηρεσίες.Προφανώς όσο πλησιάζει η μέρα να αναλάβει η νέα δημοτική αρχή δίνονται από τις υπηρεσίες τα στοιχεία και δυστυχώς επιβεβαιώνουν του...φόβους που είχαν αρχικά εκφραστεί και εκφράζονταν καθόλη τη διάρκεια του έτους και στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.Το μέγεθος των οφειλών ξεπέρασε αυτό που ίσως ανέμεναν, μετά τη νίκη στις εκλογές, στην «Ενότητα Πολιτών». Φυσικά κανείς δεν πείθονταν από τις διαβεβαιώσεις του απερχόμενου δημάρχου ότι ο δήμος είναι οικονομικά εύρωστος και το ταμείο έχει χρήματα. Με απλήρωτους εργαζόμενους σε δημοτικές επιχειρήσεις και με ταμιακή δυσκολία πως είναι δυνατόν να πεισθεί κανείς.

Ευκαιρία για απαντήσεις η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Στην τελευταία συνεδρίαση του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης 29 Δεκεμβρίου, με μοναδικό και επείγον θέμα την έγκριση των οικονομικών στοιχείων του 2009 για το δήμο (ισολογισμός και απολογισμός) αναμένεται να γίνει συζήτηση για τις οφειλές αυτές, αφού η αντιπολίτευση και νέα δημοτική αρχή θα επιδιώξει να λάβει απαντήσεις.Αν σε αυτές τις οφειλές προστεθούν και τα δάνεια που ξεπερνούν τα 32 εκ. ευρώ για το δήμο και αρκετά ακόμη για τη ΔΕΥΑΙ αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δύσκολη είναι η οικονομική κατάσταση που καλείται να διαχειριστεί η νέα δημοτική αρχή υπό τον Φίλιππα Φίλιο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης.

Πως δημιουργήθηκαν οι οφειλές;

Το πώς δημιουργήθηκαν όλες αυτές οι οφειλές μένει να διερευνηθεί και αποδειχτεί, αν οφείλεται μόνο σε αδυναμία του δήμου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ή πρόκειται για μεταφορά πόρων που ήταν για συγκεκριμένους σκοπούς για κάλυψη άλλων αναγκών. Όπως και νάχει οι πιστωτές θέλουν τα χρήματα τους και ο δήμος δεν μπορεί να αποφύγει να πληρώσει, εφόσον υπάρχουν νόμιμα παραστατικά και αποφάσεις. Το μόνο θετικό για τη νέα δημοτική αρχή είναι ότι έγκαιρα, πριν αναλάβει, έχει εικόνα για τα χρέη και θα μπορεί να χειριστεί το θέμα ανάλογα και απέναντι στην μείζονα, από την 1-1-2011, αντιπολίτευση και επί δυο θητείες δημοτική αρχή του Νίκου Γκόντα. Οι οφειλές αυτές και τα δάνεια δεν πρόκειται να βαρύνουν τους δημότες από τους άλλους δήμους που συνενώνονται.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

«Κανόνι» ασφαλιστικής χτυπάει Γιαννιώτες

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Στις 3 Ιανουαρίου στα Λιθαρίτσια στις 7 το απόγευμα, συναντιούνται οι άνθρωποι που έχουν χάσει τα χρήματά τους μετά το «κανόνι» της ασφαλιστικής εταιρίας VDVLeben.Οι άνθρωποι που μπήκαν στα χρηματοδοτικά προγράμματα της εταιρίας τα οποία διοχέτευσαν τράπεζες, είναι τουλάχιστον έξι στα Γιάννενα, ενώ υπάρχουν και άλλοι στην υπόλοιπη Ήπειρο. Αυτή η πρώτη συγκέντρωση της 3ης Ιανουαρίου, έχει στόχο να συγκεντρωθούν όλοι οι ζημιωθέντες και να γνωριστούν μεταξύ τους ώστε να προβούν από κοινού σε νομικές ενέργειες. Γιατί; Γιατί η απώλεια χρημάτων από αρχικό κεφάλαιο και τόκους που πληρώθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια στην εταιρία ξεπερνάει το 1 εκ. ευρώ στα Γιάννενα και δεδομένου ότι το πρόγραμμα ήταν δημοφιλές, ίσως τα ποσά να ξεπερνούν τα 10 εκ. ευρώ σε όλη την Ήπειρο.Οι πελάτες της Leben αγόραζαν τα συμβόλαια, ασφαλιστήρια ζωής τα περισσότερα, από την εταιρία και πλήρωναν τους τόκους στις τράπεζες που μεσολαβούσαν. Μόνο στην Eurobank υπάρχουν 60 συμβόλαια στα Γιάννενα, ενώ λιγότερα υπάρχουν στην Τράπεζα Πειραιώς.Πριν από λίγες μέρες, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ζήτησε τη δίωξη της εταιρίας με το αιτιολογικό ότι παραποιούσε τα οικονομικά της στοιχεία. Μετά τον οικονομικό έλεγχο στα πεπραγμένα του 2009, διαπιστώθηκε ότι η εταιρία παρουσίαζε ανύπαρκτα περιουσιακά στοιχεία στον ισολογισμό της, ύψους 42.032.182,64 ευρώ. Το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠ.Ε.Ι.Α) ανέστειλε τις ασφαλιστικές εργασίες της εταιρείας και δέσμευσε και τα περιουσιακά της στοιχεία.

«Ξαναπληρώστε»

Οι πελάτες της εταιρίας όμως κινδυνεύουν τώρα να πληρώσουν ξανά τα χρήματα που έδωσαν τα τελευταία δέκα χρόνια, πληρώνοντας τις δόσεις και τους τόκους στην ώρα τους. Έχουν πάρει ήδη ειδοποιητήρια για πληρωμές και οι τράπεζες ουσιαστικά δεν παίρνουν θέση, περιμένοντας να δουν τι απόφαση θα πάρει η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Μέχρι τότε πάντως, λέει στους πελάτες να «ξεκινήσουν από το μηδέν» ζητώντας τους ουσιαστικά να πληρώσουν ξανά τα χρήματα που έχουν καταβάλλει την τελευταία δεκαετία. Αυτά τα ποσά κυμαίνονται από 50.000 έως και 400.000 ευρώ ανά περίπτωση και φτάνουν μέχρι και τις 400.000 ευρώ. Τα ασφαλιστήρια είναι συνδεδεμένα με στεγαστικά δάνεια και έτσι, οι πελάτες κινδυνεύουν ακόμη και να χάσουν προσημειωμένα ακίνητα, συχνά τα ίδια τους τα σπίτια.Γι αυτό, μια ομάδα δέκα περίπου ανθρώπων που μοιράζονται την τύχη των «τοξικών» συμβολαίων, βρέθηκαν μεταξύ τους προκειμένου να προσφύγουν από κοινού στη δικαιοσύνη, καθώς όπως οι ίδιοι λένε, ήταν καλοπληρωτές των υποχρεώσεών τους και τώρα καλούνται να τις ξαναπληρώσουν.Περισσότρες πληροφορίες δίνουν οι κ.κ. Σπύρος Γραμμενιάτης (6977406299), Νίκος Στράτης (6974413950) και Χρήστος Καλτσογιάννης (6936998223).

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ:ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Τ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΕΡΔΙΚΑΣ!!!!

Καλούν σε ολομέλεια μελών και φίλων του κόμματος την Δευτέρα

Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της Τ.Ο του ΠΑΣΟΚ Πέρδικας Θεσπρωτίας ,αποφάσισαν ομόφωνα σε συνεδρίασή τους την Δευτέρα 20-12-2010,στην παραίτησή τους.Ορισμένοι δε ακόμη και από απλά μέλη του ΠΑΣΟΚ!Με επιστολή τους προς τα αρμόδια όργανα του κόμματος ,καταγγέλλουν βουλευτές ,υπουργούς και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου!Επίσης, καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, σε ολομέλεια την Δευτέρα 27-12-2010 στο Συνεδριακό Κέντρο Πέρδικας για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου.Η γλώσσα που χρησιμοποιούν στην ανακοίνωση είναι πολύ σκληρή,μιλώντας για εμπαιγμό,κοροϊδία ακόμη και για αρπαγή της ψήφου στις πρόσφατες εκλογές!Είναι μια στάση που τους τιμά σαν άτομα και πολίτες αυτού του τόπου ,που πάνω από κόμματα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες βάζουν το συμφέρον της Πέρδικας!Η Πέρδικα δείχνει ενωμένη στον κοινό αγώνα,της μη διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου από τα διοικητικά όρια της,πέρα και πάνω από πράσινες,κόκκινες και γαλάζιες σημαίες!!!

PERDIKA

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΘΟΔΩΡΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ

Η αφάνταστη γοητεία της Λαϊκής Τέχνης


Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού

Με τη βράβευση του πιο επιφανούς σύγχρονου Ηπειρώτη δημιουργού, του Θόδωρου Παπαγιάννη, γλύπτη, ομότιμου καθηγητή Γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), άνοιξε ο δεύτερος κύκλος των εκδηλώσεων «Δράσεις Πολιτισμού», που διοργανώνει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ)σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.Χειμαρρώδης λόγος, φιλικά πρόσωπα, πλατιά χαμόγελα και θερμά χειροκροτήματα πλημμύρισαν την αίθουσα εκδηλώσεων της Παλαιάς Βουλής, στη Αθήνα, τη στιγμή κατά την οποία κατασυγκινημένος ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρελάμβανε από τον πρόεδρο της ΠΣΕ κ. Κώστα Αλεξίου την τιμητική πλακέτα, στον οποίο απενεμήθη εις αναγνώριση όχι μόνο του πλούσιου έργου και την ανεκτίμητη προσφορά του στην τέχνη και την Ήπειρο, αλλά και για την αξιοθαύμαστη πατριδολατρία του.Πατριδολατρία την οποία απέδειξε και ανέδειξε με την ίδρυση στη γενέτειρά του, Ελληνικό Ιωαννίνων, του ομώνυμου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Ένα μουσείο-σταθμός στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, μέσα στο οποίο φιλοξενούνται αποκλειστικά έργα του καλλιτέχνη. Έργα που πηγάζουν από τους ανθρώπους του τόπου του, τα ήθη και τα έθιμά τους, τις αγροτοκτηνοτροφικές εργασίες, την εκπαίδευση, το περιβάλλον και τις φυσικές ομορφιές του, τις τέχνες, το εμπόριο, τα ζωντανά και τα πετούμενα, τις ασχολίες, τους πόνους, τους καημούς και τις προσδοκίες των υπερήφανων συμπατριωτών του, τους Ηπειρώτες, όλους τους ταπεινούς και αφανείς.Ένα μουσείο-κόσμημα των ηπειρώτικων καταβολών, ένα σχολείο μάθησης και διαπαιδαγώγησης, πρωτίστως, μαθητών και επισκεπτών απ΄όλη τη χώρα αλλά και την αλλοδαπή που καταφθάνουν για να θαυμάσουν τις υπέροχες πρωτότυπες δημιουργίες που εκτίθενται. Εκθέματα πλούσια σε περιεχόμενο και εντυπωσιακή τεχνοτροπία με έκδηλη την εξωτερίκευση των συναισθημάτων του δημιουργού για τη γενέθλια γη και τους ανθρώπους που τον ενέπνευσαν και τον πλούτισαν με δημιουργικά ερεθίσματα. Και του έδωσαν την ευκαιρία να αναδείξει το μεγάλο ηπειρώτικο καημό με τον οποίο είναι διαποτισμένος για την πατρώα γη και την ιερή σχέση που διατηρεί μ΄ αυτήν. Και τιμώντας την της επέστρεψε όλον τον πλούτο που αποκόμισε από τον τόπο και τους ανθρώπους του, κοσμώντας την με πάμπολλες τιμητικές διακρίσεις και βραβευμένα έργα τα οποία στολίζουν το μουσείο.Αυτόν το μάστορα, τον πρωτομάστορα που ανέδειξε την αφάνταστη γοητεία της λαϊκής τέχνης τίμησε η Πανηπειρωτική και οι παρευρεθέντες στη βράβευσή του Ηπειρώτες, ομότεχνοί του, συνάδελφοι, λάτρεις των εικαστικών τεχνών.Επί της υποδοχής ο γενικός γραμματέας της ΠΣΕ κ. Ιπποκράτης Κατσένης καλωσόρισε τους παριστάμενους και προλόγισε την εκδήλωση και τον τιμηθέντα. Το εγκώμιο του κ. Παπαγιάννη έπλεξε, ξεδιπλώνοντας το πλούσιο βιογραφικό του, ο οικοδεσπότης πρόεδρος κ. Κώστας Αλεξίου, χαρακτηρίζοντάς τον ως το λαμπρότερο αστέρι της σύγχρονης δημιουργίας.Η εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συντονίστρια της εκδήλωσης κ. Γεωργία Λαδογιάννη, επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, μετέφερε χαιρετιστήριο μήνυμα του πρυτάνεως κ. Τριαντάφυλλου Αλμπάνη.Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προοπτικές και τους στόχους του δεύτερου κύκλου ανάδειξης των σύγχρονων Ηπειρωτών δημιουργών και βεβαίως στο πρόσωπο της ημέρας, τον κ. Παπαγιάννη. Λέγοντας πως το έργο του προκαλεί συγκίνηση και πως μέσα σ΄αυτό έχει καταγραφεί όλη η αγωνία και η χειρονομία του δημιουργού να συνομιλεί και να επικοινωνεί η λαϊκή τέχνη με την πολιτιστική εμπειρία. Και πως τα έργα του στα Γιάννινα και όπου αλλού φιλοτέχνησε θυμίζουν πατριδογνωσία.Ακολούθησε η ομιλία της κ. Μαρίνας Λαμπρκη, καθηγήτριας της Ιστορίας της Τέχνης στην ΑΣΚΤ και διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης η οποία «ζωγράφισε» το πορτρέτο του ανθρώπου και συναδέλφου Παπαγιάννη, σκιαγραφώντας την προσωπικότητα, το ήθος, την παλικαριά και την παρρησία τον οποίο διακρίνουν. Για το έργο του κατέθεσε πως η τέχνη του πηγάζει από τα χώματα, τα βουνά και τις πέτρες, υλικά της φύσης με τα οποία είναι άριστα εξοικειωμένος. Για να καταλήξει λέγοντας πως ο καταξιωμένος συνάδελφός της με τα πρωτοποριακά έργα του ξανάγραψε την ιστορία της τέχνης.Ο κ. Θάνος Χρήστου, αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η ίδρυση του οποίου οφείλεται στον καθηγητή, γλύπτη και ζωγράφο κ. Θ. Παπαγιάννη και τιμητικά φέρει το όνομά του, μίλησε για τον καθηγητή του , επισημαίνοντας ανάμεσα σε πολλά άλλα πως ο τιμώμενος συνταιριάζει όλες τις καταβολές και κατορθώνει να δίνει ένα έργο που διακρίνεται για τη δύναμη και το περιεχόμενό του.Στη ζωή, τα πρώτα βήματα, τα ερεθίσματα, την τεχνοτροπία, τα έργα, το περιβάλλον στο οποίο έζησε και κινείται ο δημιουργός, αλλά και στα μικρά μυστικά του, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Κώστας Σερέζης.Ο διακεκριμένος φιλόλογος και συγγραφέας κ. Λαοκράτης Βάσσης έκανε διεισδυτική ανάλυση και κριτική παρουσίαση στα γραπτά κείμενα και σημειώματα του Παπαγιάννη. Λέγοντας πως μέσα απ΄αυτά καθρεφτίζονται οι ιδέες και οι σκέψεις του, οι οποίες μετουσιώνονται σε αγάπη και καημό για τους ταπεινούς και αφανείς και σε αριστουργήματα της τέχνης, όνειρο και νόημα ζωής που καθοδηγούν το μάστορα και πρωτομάστορα να βρει την περπατησιά του για το μέλλον.Την προσωπικότητα και το έργο του καλλιτέχνη ταυτοποίησε με συγκροτημένο, όπως πάντα, λόγο , ευρυμάθεια, ρητορική δεινότητα, ευγλωττία και γλαφυρότητα ο φίλος και συμπατριώτης του τιμώμενου κ. Παναγιώτης Νούτσος, καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μέσα από 10+6 ενότητες περιέγραψε όλα όσα πηγάζουν μέσα από τις δημιουργικές συνθέσεις του γλύπτη. Για το δέσιμο του έργου με το χώρο, για την επικοινωνία του με τα υλικά, τη φύση, το περιβάλλον, τον άνθρωπο, τον όγκο και τη μορφή τους. Ολοκληρώνοντας είπε πως ο τιμώμενος πλάθει σαν να διαβάζει από την αρχή την ιστορία του κόσμου.Τον τελευταίο λόγο, λιτό και σεμνό είχε ο καταξιωμένος καθηγητής, ο οποίος κατασυγκινημένος ευχαρίστησε ομιλητές και παρευρισκόμενους για την αγάπη με την οποία περιέβαλαν τον ίδιο και το έργο του.Αγαπητέ κ. Παπαγιάννη όλοι οι Ηπειρώτες, και όχι μόνο, είμαστε υπερήφανοι για σένα.

ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ ΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ

Νομάρχης Πρέβεζας: «Ένα χρόνιο αίτημα της περιοχής επιλύεται»

Μετά από ομόφωνη απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Έργων και Μελετών, στην οποία προέδρευσε ο αρμόδιος Αντινομάρχης κος Δημήτρης Κώστας, εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης και έγινε κατάρτιση διακήρυξης δημοπρασίας του έργου «Ανέγερση 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας» συνολικού προϋπολογισμού 2.600.000 €. Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος της Εκπαιδευτικής Κοινότητας Φιλιππιάδας, στο οποίο δίνεται η καλύτερη λύση αφού μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια, οι μικροί μαθητές θα φοιτούν πλέον σε ένα σύγχρονων προδιαγραφών Διδακτήριο, με άνετες αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κλπ.Ο Νομάρχης Πρέβεζας κος Βασίλης Ιωάννου συνοδευόμενος από τον κ. Δημήτρη Κώστα, τους αρμόδιους μηχανικούς της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, επισκέφτηκαν το παλιό σχολείο στο οποίο φοιτούν τώρα οι μαθητές, συναντήθηκε με τον Δ/ντη κ. Χρήστο Αποστόλου και εκπαιδευτικούς και παρουσία εκπροσώπων των γονέων και των μαθητών μετέφερε τα "χαρμόσυνα νέα".Ο κος Ιωάννου στο σύντομο χαιρετισμό ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες και τους μηχανικούς για την άριστη μελέτη που εκπόνησαν, αλλά και για όλη την διαδικασία προετοιμασίας, ένταξης και χρηματοδότησης του έργου και τους κάλεσε να δώσουν ιδιαίτερο βάρος στην επίβλεψη κατασκευής του. Ευχαρίστησε παράλληλα τόσο τον Αντινομάρχη κ. Δημήτρη Κώστα όσο και τον Αντιπρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Χρήστο Αναγνώστου και δήλωσε ότι χωρίς την στήριξη τους δεν θα ήταν εφικτή η υλοποίηση αυτού του μεγάλου στόχου.Τέλος ζήτησε από τους Εκπαιδευτικούς και τους γονείς να αναζητήσουν, σε συνεργασία με τον Δήμο, εναλλακτικές λύσεις για την προσωρινή στέγαση των μαθητών μέχρι την παράδοση του νέου σχολείου.«Δίνουμε λύση σε ένα χρόνιο αίτημα της Εκ/κης Κοινότητας της Φιλ/δας. Μπορεί να υπήρξε μία μικρή καθυστέρηση στον αρχικό μας σχεδιασμό, αυτό όμως δεν οφείλεται, ούτε σε ολιγωρία ,ούτε σε παραλείψεις. Έχει να κάνει με το γεγονός της τροποποίησης της μελέτης και του προϋπολογισμού, προκειμένου το κτίριο να γίνει πιο λειτουργικό και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που θέτει το Κτιριολογικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας. Νιώθουμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί το τελευταίο έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση αφορά σχολείο και μάλιστα σε μία περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα στη σχολική στέγη. Στον τομέα των σχολικών κτιρίων νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το τεράστιο έργο μας αφού κατά την διάρκεια της θητείας μας, με σωστή προετοιμασία και διεκδίκηση, κατασκευάστηκαν 15 νέα σχολικά κτίρια και πραγματοποιήθηκαν επεκτάσεις και μεγάλου εύρους επισκευές τουλάχιστον σε 60 άλλα σχολεία συνολικής δαπάνης 45 περίπου εκατομμυρίων €. Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε, ότι είμαστε από τους πρώτους νομούς στη χώρα, που ολοκληρώσαμε ένα σημαντικό έργο απομάκρυνσης, του επικίνδυνου για την υγεία των μαθητών, αμίαντου από όλα τα σχολικά κτίρια και διαθέτουν πλέον πιστοποιητικό "καθαριότητας" ».Ελπίζουμε και ευχόμαστε οι Δήμοι, στους οποίους περνά πλέον αποκλειστικά η αρμοδιότητα των σχολικών υποδομών να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν το δημιουργικό μας έργο»

Αντίθετο στις συγχωνεύσεις σχολείων το ΔΣ της ΕΛΜΕ


Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων με ανακοίνωσή του εκφράζει φόβους για το θέμα της κατάργησης και συγχώνευσης σχολικών μονάδων του νομού Ιωαννίνων και αναφέρει κριτήρια που πρέπει να ληφθούν υπόψη στις προτάσεις της τοπικής διοίκησης της εκπαίδευσης προς το Υπουργείο παιδείας:
-Ανώτατος αριθμός μαθητών ανά τμήμα το 25
-Αρνητικές κοινωνικές συνέπειες όπως η ερήμωση χωριών
-Σπατάλη χρόνου για το μαθητή.
Λόγοι ασφαλείας που έχουν να κάνουν με τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών, εξαιτίας του οδικού δικτύου και των καιρικών συνθηκών,ενώ αντιτίθεται και σε συγχωνεύσεις σχολικών μονάδών στις παραμεθόριες περιοχές γιατί εκτός των άλλων τα σχολεία στις μικρές αυτές κοινωνίες αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού.

ΑΡΤΑ:Συλλήψεις Αφγανών για ναρκωτικά


Στις 19.00΄χθες το απόγευμα στους Κωστακιούς Άρτας αστυνομικοί του Τμήμα Ασφαλείας Άρτας συνέλαβαν δύο αλλοδαπούς, υπήκοους Αφγανιστάν, γιατί σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε στην αποθήκη που διαμένουν βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους (331) γραμμαρίων περίπου.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Άρτας από το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας που διενεργεί την προανάκριση.

ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ


Χθες στις 10.30 το πρωί ορκίστηκε η νέα δημοτική αρχή του δήμου Φιλιατών. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι τοπικές αρχές της Θεσπρωτίας, ο βουλευτής κ. Κατσούρας, ο νομάρχης κ. Γιόγιακας, ο δεσπότης, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Κάτσινος, η δήμαρχος Παραμυθιάς κ. Μπραϊμη, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, οι πρώην νομάρχες κ. Τσώνης και Λιάκος, ο πρώην δήμαρχος Φιλιατών κ. Κολιούσης και πολύς, πάρα πολύς κόσμος που δημιούργησε το αδιαχώρητο. Αφού έγινε το καθιερωμένο εκκλησιαστικό τυπικό, ακολούθησε η ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής και ολιγόλεπτη ομιλία από τον νέο δήμαρχο κ. Μηνά Παπά και βέβαια τους απερχόμενους δημάρχους Φιλιατών και Σαγιάδας κ. Ντουμάζιο και Μάστορα. Ο κ. Παπάς τόνισε στην ομιλία του πως βασικός στόχος της νέας δημοτικής αρχής θα είναι αλλάξει σελίδα ο δήμος.Της νέας δημοτικής αρχής Φιλιατών ηγείται ο καρδιολόγος Μηνάς Παπάς- στον οποίο προσάπτουν χαρακτηριστικά σεμνού, μετριοπαθή και έντιμου άνθρωπου. Χαρακτηριστικά που τιμούν την θέση του πρώτου πολίτη μιας πόλης. Το νέο δημοτικό συμβούλιο αποτελούν οι: Νίκος Τσέκας, Λευτέρης Μπάντιος, Γεωργία Μποροδήμου, Παρασκευάς Βλάχος, Παναγιώτης Στεργίου, Ελένη Νικολαϊδου, Κώστας Μάνος, Δημήτρης Τσότσης, Παναγιώτης Σωτηρίου, Γιώργος Μπεράτης, Γιώργος Ρούμπης, Φίλιππος Λένης, Σταύρος Κωστάρας, Λευτέρης Μπουτάσης, Νίκος Τάσιος, Λάμπρος Φερεντίνος. Από την αντιπολίτευση: Γιώργος Δάλλας, Γιάννης Μποροδήμος, Ηλιάνα Σάρρα- Σπανόπουλου, Θωμάς Γκίκας, Χρήστος Γκίζας, Δημήτρης Καψάλης, Κων/νος Μποροδήμος, Ειρήνη Λάγγαρη, Χριστόφορος Τόλης, Μενέλαος Φερεντίνος και Λαέρτης Ρέγκας. Την πλειοψηφία των συμβούλων αποτελούν, όπως μπορεί να δει κανείς, νέοι άνθρωποι με μια μικρή συμμετοχή παλιών και έμπειρων. Μια ακόμη ελπιδοφόρα ένδειξη. Η μεγάλη νίκη του συνδυασμού που αναλαμβάνει τα ηνία του Δήμου, δείχνει ότι μεγάλο είναι και το ποσοστό του κόσμου που στηρίζει τις ελπίδες του στην επιτυχία τους. Αυτό θεωρείται ότι θα δώσει δύναμη και αυτοπεποίθηση στους νέους μας άρχοντες, ενώ παράλληλα τους αναθέτει και μεγαλύτερες ευθύνες. Με μια συλλογικότερη δουλειά, όπως πολύ σωστά επισημαίνουν στο προεκλογικό τους σύνθημα [όλοι μαζί] θα ξεπεραστούν ευκολότερα οι όποιες δυσκολίες. Κοντολογίς, ενεργοποίηση των πολιτών για δημοκρατική συμμετοχή στην διαμόρφωση απόψεων, στο σχεδιασμό, στη διαχείριση και την εκτέλεση, με απόλυτη διαφάνεια σε πνεύμα δικαίου, χωρίς αποκλεισμούς.Έτσι μπορούν να γίνουν εύκολα τα δύσκολα, γιατί:Το σχέδιο και οι Νόμοι του ¨Καλλικράτη¨, φέρνουν πολλά και πρωτόγνωρα πράγματα στην διοίκηση του Δήμου και η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι σημαντική. Επίσης, το μπάχαλο που άφησε ο απερχόμενος δήμαρχος τόσο στη διοίκηση όσο και στην οικονομία του Δήμου- βρίσκεται ακόμη υπό δικαστική εκκρεμότητα - είναι ένα ακόμη σημαντικό θέμα που θα έχει να αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή. Κι τέλος, η άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας ή οποία δείχνει ότι θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα ακόμη και στην επιβίωση του Δήμου Φιλιατών, αρχίζοντας με το κλείσιμο υπηρεσιών κλπ.Όμως τίποτε δεν χαρίζεται και όλα κερδίζονται, με συστηματική δουλειά και αγώνα. Το κράτος πρέπει να δει στην έκτασή του το πρόβλημα ¨Δήμος Φιλιατών¨, για να σκύψει σε αυτό και να πάρει σωστές αποφάσεις. Ας μην διαμαρτυρόμαστε χωρίς να έχομε κάνει ότι μας αναλογεί, όπως έκανε π.χ. ο απερχόμενος ¨διαμαρτυρήθηκε¨, γιατί η κυβέρνηση θέλει να… υποβαθμίσει το Φιλιάτι, θυμίζοντας το: ¨αιδώς Αργείοι¨, υποκριτές και φαρισαίοι…Όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν με καλή οργάνωση- από την μεριά της νέα διοίκηση.Με εποικοδομητική αντιπολίτευση, από την μειοψηφία και. Με ουσιαστική συμμετοχή και στήριξη από την μεριά των πολιτών.Επιτέλους, ας τα κάνουμε, για να πετύχουμε.

ΡΑΔΙΟ ΦΙΛΙΑΤΙ

 Δέματα αγάπης από το Δήμο Αρταίων


Περίπου 300 δέματα αγάπης με τρόφιμα και χριστουγεννιάτικα εδέσματα, μοίρασε και φέτος ο Δήμος Άρτας σε άπορους και οικονομικά αδύναμους πολίτες,συνεχίζοντας έναν θεσμό που διοργανώνει κάθε χρόνο τις μέρες των Χριστουγέννων. Η διανομή έγινε χθες στις 12 το μεσημέρι στο φουαγιέ του εκθεσιακού κέντρου ΔΙΩΝΗ από το Δήμαρχο Άρτας Πάνο Οικονομίδη, με τη συνεπικουρία του αντιδημάρχου Σωτήρη Χρηστούλη και του δημοτικού συμβούλου Θανάση Βαΐτση. Τα προϊόντα συλλέχθηκαν με ευθύνη του Δήμου και είναι προσφορά εμπορικών και παραγωγικών επιχειρήσεων της περιοχής, τις οποίες ο Δήμαρχος ευχαρίστησε ιδιαίτερα στις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίες, φέτος η προσφορά έχει μεγαλύτερη σημασία.

Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στη Ν.Α. Πρέβεζας


Πραγματοποιήθηκε αποχαιρετιστήρια τιμητική εκδήλωση για τους υπαλλήλους της Ν.Α. Πρέβεζας κατά την οποία έγινε και σύντομος απολογισμός του έργου της οκταετίας.Στην εκδήλωση τιμήθηκαν συμβολικά συνταξιούχοι Διευθυντές και Προϊστάμενοι Υπηρεσιών για την προσφορά τους, ενώ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επίσης βράβευσε συμβολικά τρεις από τους φορείς με τους οποίους συνεργάστηκε επιτυχημένα την οκταετία πάνω σε σημαντικά θέματα. Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν το Τεχνικό Επιμελητήριο, η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων και η Ένωση Ξενοδόχων.Ο Νομάρχης Πρέβεζας κος Βασίλης Ιωάννου ευχαρίστησε τους υπαλλήλους για τη συνεργασία την οκταετία και είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο σημαντικό έργο που παρήχθη όλα αυτά τα χρόνια μέσα σε φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρ

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στα Ιωάννινα


Το εορταστικό ωράριο, σήμερα στην πόλη των Ιωαννίνων, έχει ως εξής:Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου: Τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 9:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 3 το μεσημέρι.Σάββατο και Κυριακή, 25 και 26 Δεκεμβρίου, θα είναι κλειστά.

Τεχνικό Σύμβουλο για τους ΧΑΔΑ προσλαμβάνει η Περιφέρεια Ηπείρου

Για να ωριμάσουν τα έργα αποκατάστασης

Με ημερομηνία 22 Δεκεμβρίου η Περιφέρεια Ηπείρου προχώρησε στην προκήρυξη ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού με σφραγισμένες προσφορές και κριτήριο επιλογής την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, για την επιλογή αναδόχου του έργου με τίτλο «Τεχνικός Σύμβουλος υποστήριξης Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου για την ωρίμανση έργων αποκατάστασης ΧΑΔΑ και ένταξή τους στο Ε.Π. Θ.Η.Σ. 2007-13».Η προκήρυξη αυτή έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην τελική προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να κλείσουν όλοι οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, αφού υπάρχουν αρκετοί ΟΤΑ που αδιαφόρησαν για να κλείσουν και αποκαταστήσουν τις χωματερές. Κυρίως, όμως, αφορά τους μεγάλους ΧΑΔΑ που θα αποκατασταθούν και θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ Ηπείρου τα έργα και για τους οποίους οι δήμοι...δυσκολεύονται να συντάξουν τις μελέτες. Χρήματα υπάρχουν στο ΠΕΠ και εφόσον απαιτηθεί και στο ΕΠΕΡΡΑΑ.Η...ειρωνεία είναι ότι παραμένουν μεγάλοι και μικροί ΧΑΔΑ χωρίς αποκατάσταση ή δεν έκλεισαν, ενώ λειτουργούν προ πολλού οι ΧΥΤΑ στην Βλαχέρνα και το Καρβουνάρι και εσχάτως και στην Κορύτιανη (με προβλήματα αυτός).Ενώ προωθείται η λύση του εργοστασίου απορριμμάτων και ΧΥΤΥ για όλη την Ήπειρο, η αυτοδιοίκηση δεν έχει καταφέρει να κλείσει και αποκαταστήσει τους ΧΑΔΑ και έρχεται αρωγός η Περιφέρεια, κρατική τώρα, αιρετή από το νέο έτος να συνεχίσει και ολοκληρώσει την προσπάθεια.

Πλην Δουρούτης, άλλοι τρεις οι μεγάλοι
Πλην της χωματερής Δουρούτης που, αναμένεται να ξεκινήσει το μεγάλο έργο (χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Ηπείρου) της αποκατάστασης (κι αυτό με πολλές καθυστερήσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ ΔΕΥΑΙ και Περιφέρειας), έχει προχωρήσει αποκατάσταση της χωματερής Άρτας στο λόφο Περάνθης από το ταμείο Συνοχής (ήταν ενταγμένο μαζί με το ΧΥΤΑ Καρβουναρίου) και απομένουν τρεις μεγάλοι ΧΑΔΑ για αποκατάσταση, δυο στην Πρέβεζα και ένας στην Θεσπρωτία.Η προκήρυξη για τον Τεχνικό Σύμβουλο, προφανώς, αφορά αυτούς ή και κάποιους άλλους μικρότερους.Ο νέος δήμος Πρέβεζας έχει να αποκαταστήσει δυο μεγάλες χωματερές, το όνομα ... «κούκος», η μια στον σημερινό δήμο Πρέβεζας για την οποία έχει υποβληθεί το αίτημα για χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης από το ΠΕΠ και για τη δέυτερη, στον συνενούμενο, δήμο Ζαλόγγου έχει γίνει η ένταξη του έργου στο ΠΕΠ.Η τρίτη μεγάλη χωματερή που χρειάζεται μελέτη για να αποκατασταθεί, είναι αυτή του δήμου Ηγουμενίτσας στη θέση «Κοτσέκι» η οποία έκλεισε προ μηνών με την έναρξη λειτουργίας του μικρού ΧΥΤΑ στην Κορύτιανη. Βρίσκεται πιο πίσω από τις άλλες τρεις μεγάλες χωματερές και ο λόγος είναι ότι καθυστέρησε υπερβολικά να τεθεί σε λειτουργία ο μικρός ΧΥΤΑ.

Μερικές δεκάδες μικρών ΧΑΔΑ

Συνολικά στην Ήπειρο από τους 266 ΧΑΔΑ έχουν κλείσει και αποκατασταθεί περισσότεροι από 220 και παρά τα.. τελεσίγραφα από τα αρμόδια υπουργεία, παραμένουν αρκετοί για αποκατάσταση, παρόλο που απαιτείται απλή επιχωμάτωση και περίφραξη. Το κόστος είναι μικρό, εντούτοις οι ΟΤΑ δεν έδειξαν το ανάλογο ενδιαφέρον και έτσι το 2011 θα βρει την Ήπειρο με μερικές δεκάδες μικρών ΧΑΔΑ προς αποκατάσταση.Στο νομό Ιωαννίνων οι ΧΑΔΑ ήταν 127 και με στοιχεία στις αρχές φθινοπώρου αποκαταστάθηκαν οι 113 και οι υπόλοιποι ήταν σε διαδικασία αποκατάστασης, πιθανόν ο αριθμός να παραμένει ή να μειώθηκε αφού λόγω εκλογών οι δήμοι δεν ενημέρωσαν αρμοδίως την Περιφέρεια. Στους ΟΤΑ των νομών Θεσπρωτίας και Πρέβεζας (διανομαρχιακός ΧΥΤΑ Καρβουναρίου), από τους 72 ΧΑΔΑ είχαν μείνει προς αποκατάσταση περίπου 15 και ενδέχεται να μειώθηκε ο αριθμός, πάντως υπάρχουν εκκρεμότητες. Από τους 43 ΧΑΔΑ σε ΟΤΑ των νομών Άρτας και Πρέβεζας (ΧΥΤΑ Βλαχέρνας) από τους 43 υπολείπονταν περίπου 20 για αποκατάσταση και πλέον έχει μειωθεί αρκετά αυτός ο αριθμός. Στη Θεσπρωτίας εκτός από τον μεγάλο ΧΑΔΑ στο «Κοτσέκι» απέμεναν μόλις δυο ΧΑΔΑ.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Αντιδράσεις για το πλαφόν στις εφημερίες


Τον έντονο προβληματισμό τους εκφράζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί καθώς θα πρέπει από το νέο χρόνο να μπει πλαφόν 9% στις πρόσθετες εφημερίες τους. Μάλιστα έχουν ήδη αποφασίσει να μην εγγράφουν στο εξής καμία πρόσθετη εφημερία.Το υπουργείο υγείας από την πλευρά του επισημαίνει ότι το 9% τέθηκε αιφνιδιαστικά από το υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός υγείας κ. Α. Λοβέρδος προτίθεται να βρει λύση και να πληρωθούν στο ακέραιο οι εφημερίες που εκτελέστηκαν, καθώς και εκείνες που θα γίνονται στο μέλλον.Οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν ακόμη τον κίνδυνο, η ένταξη του δόμων υγείας του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, να υποβαθμιστεί δραματικά η ποιότητα υπηρεσιών υγείας. Ανησυχία υπάρχει και για τις 2000 θέσεις γιατρών μετά την επιβολή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις και στην υγεία, από την τρόικα.Ο κ. Λοβέρδος πάντως έχει δεσμευθεί ότι κάθε θέση που προκηρύχθηκε ή θα προκηρυχθεί μέχρι 31/12/10 δεν εμπίπτει στον κανόνα 1/5. Με αυτό το δεδομένο, θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, κριθεί ή βρίσκονται στο υπουργείο Υγείας για διορισμό δεν κινδυνεύουν να χαθούν.

Προαιρετική η φοροκάρτα


Προαιρετική θα είναι η χρήση της φοροκάρτας στις συναλλαγές, που θα εκδώσει για όλους τους φορολογουμένους, το Υπουργείο Οικονομικών και η χρήση της θα ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2011. Αυτό τονίζει σε δήλωσή του στο " ΒΗΜΑ της Κυριακής" , ο ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων, κ. Σπινέλλης.Σύμφωνα με τον κ. Σπινέλλη, η κάρτα δεν θα περιέχει προσωπικά στοιχεία αλλά έναν αριθμό. Ο καταναλωτής θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει μέσω του Διαδικτύου τι και πόσα χρήματα έχει ξοδέψει για αγαθά και υπηρεσίες.Η προμήθειά της φοροκάρτας, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα γίνεται από τις τράπεζες, ενώ οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να ζητούν αποδείξεις.

Απεργία ΥΠΑ, στις 29 και 30 Δεκεμβρίου


Απεργιακές κινητοποιήσεις εξήγγειλε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, (ΟΣΥΠΑ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι μεταφέρονται στην ΥΠΑ περίπου 500 μηχανικοί από την πρώην "Ολυμπιακή".Συγκεκριμένα, η ΟΣΥΠΑ αποφάσισε 48ωρη απεργία για τις 29 και 30 του μηνός, από την οποία πιθανώς να προκληθούν μικροπροβλήματα στις υπηρεσίες εδάφους και μόνο στα περιφερειακά αεροδρόμια.Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η εξαγγελθείσα απεργία.

 Είχαν τα κλεμμένα αλυσοπρίονα στο σπίτι


Έναν Έλληνα και έναν αλλοδαπό συνέλαβαν, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Ιωαννίνων. Η σύλληψη έγινε στο Βαγενίτι Ιωαννίνων, όταν μετά από έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του Έλληνα, ο οποίος φιλοξενούσε τον συλληφθέντα αλλοδαπό, αλλά και έναν ακόμη αλλοδαπό που αναζητείται, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο αλυσοπρίονα, για τα οποία είχε δηλωθεί κλοπή τις πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας, δύο κυνηγετικά όπλα τα οποία ο Έλληνας κατείχε παράνομα και επτά φυσίγγια. Επίσης, διαπιστώθηκε πως οι δύο αλλοδαποί δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Προσφορά αγάπης του τομέα γυναικών της Νέας Δημοκρατίας Ιωαννίνων


Ο Τομέας γυναικών της Νέας Δημοκρατίας Ιωαννίνων ενόψει των Γιορτών των Χριστουγέννων επισκέφτηκε το Γηροκομείο της πόλης το απόγευμα της Τρίτης όπου αντάλλαξε ευχές και δώρα με τους τροφίμους.Ο Τομέας γυναικών της Νέας Δημοκρατίας Ιωαννίνων εύχεται σε όλους τους συμπολίτες της Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα, Υγεία και Φώτιση σε όλους μας.

Συνάντηση εργασίας του Προεδρείου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού με την Φώφη Γεννηματά


Συνάντηση εργασίας είχε το Προεδρείο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού με την Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, αρμόδια για την εκπαίδευση των ελληνοπαίδων στο εξωτερικό, κ. Φώφη Γεννηματά. Επικεφαλής του Προεδρείου του ΠΣΗΕ ήταν ο Πρόεδρος κ. Χρυσόστομος Δήμου, συνοδευόμενος από τον Υπεύθυνο Τύπου κ. Σπύρο Κωσταδήμα και την Ταμία της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης κ. Δήμητρα Πέτσα.Το Προεδρείο της ΠΣΗΕ έγινε δεκτό από την κ. Γεννηματά, η οποία και τους ενημέρωσε για την πολιτική του Υπουργείου σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων στο Εξωτερικό καθώς και το νέο πρόγραμμα ελληνομάθειας που θέλει το Υπουργείο να εφαρμόσει για τα ελληνόπουλα του εξωτερικού.Ο κ. Δήμου, αφού συνεχάρη την Υπουργό για την ανάληψη των νέων της καθηκόντων, την ευχαρίστησε για την υποδοχή και ενημέρωση που έγινε στο Προεδρείο του ΠΣΗΕ.Το Προεδρείο είχε συνάντηση επίσης με τον κ. Παναγιώτη Γεωργίου, συνεργάτη της κ. Υπουργού, και την κ. Κατερίνα Βαρελά, στέλεχος της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών και διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.), από τους οποίους ενημερώθηκαν διεξοδικά για την εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων εξωτερικού και κυρίως την εκπαίδευση της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία και πήραν τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο έχει στείλει στην Αλβανία τον απαραίτητο αριθμό δασκάλων καθώς και τα σχετικά σχολικά εγχειρίδια.Τέλος το Προεδρείο συναντήθηκε με τον κ. Γιάννο Μητσό, Σύμβουλο της Υπουργού για τα προγράμματα του Υπουργείου που αφορούν την ελληνομάθεια των Ελληνοπαίδων του Εξωτερικού καθώς και τα προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Το Υπουργείο θα εξετάσει εάν υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθούν, στα νέα προγράμματα «Ελληνομάθειας» του Υπουργείου, προγράμματα του ΠΣΗΕ που αφορούν την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας από Ηπειρωτόπουλα του Εξωτερικού,

Νέα "καμπάνα" για τον ΠΑΣ

Μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών

Με χθεσινή της απόφαση η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Ένωσης Β’ και Γ’ Εθνικής κατηγορίας τιμώρησε τον ΠΑΣ Γιάννενα με μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών για επεισόδια που προκλήθηκαν στον αγώνα με τη Βέροια. Έτσι ο ΠΑΣ θα πρέπει να αγωνιστεί με τον ΟΦΗ στο ντέρμπι της 17ης αγωνιστικής στο Εθνικό Στάδιο Ζωσιμάδες, με άδειες από φιλάθλους τις εξέδρες, αν και η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννενα προτίθεται να ασκήσει έφεση κατά της αποφάσεως.

Νεκρό ζαρκάδι από σφαίρα λαθροκυνηγού


Ένα πανέμορφο αρσενικό ζαρκάδι, από τα λίγα εναπομείναντα στολίδια της πανίδας του εθνικού δρυμού Βίκου – Αώου βρήκε τραγικό θάνατο από τις σφαίρες ενός ασυνείδητου από εκείνους, που εξακολουθούν να κυκλοφορούν ανάμεσά μας ακόμη, και οι οποίοι διαθέτουν κάποιο κυνηγετικό όπλο και την ψευδεπίγραφη ταυτότητα του κυνηγού.Πόσο «κυνηγός» όμως μπορεί να είναι και να θεωρείται κάποιος που έχει βάλει στο στόχαστρο του όπλου του ένα ζαρκάδι, η θήρα του οποίου απαγορεύεται, αφού πρόκειται για προστατευόμενο είδος είναι ένα ζήτημα που χωρά πολλές ερμηνείες και απαντήσεις.Το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης σε απόσταση λίγων μόλις δεκάδων μέτρων από τη γέφυρα της Κλειδωνιάς, στην οριογραμμή ουσιαστικά του εθνικού δρυμού.Ευτυχώς, σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν και μάλιστα πρόσφατα στο ίδιο σημείο, με ένα άλλο ζαρκάδι που είχε τραυματιστεί σοβαρά από άλλον ασυνείδητο, αυτή τη φορά, οι αρχές που επιλήφθηκαν της υπόθεσης έχουν μερικά σοβαρά στοιχεία στα χέρια τους, που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στον εντοπισμό του δράστη και την άσκηση δίωξης εναντίον του.Περίπου στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης το Δασαρχείο Κόνιτσας δέχθηκε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα από άγνωστο, που είπε, ότι σε μικρή απόσταση από τη γέφυρα της Κλειδωνιάς, δίπλα ακριβώς από την όχθη του Βοϊδομάτη κείτεται ένα νεκρό ζαρκάδι.Υπάλληλοι του Δασαρχείου Κόνιτσας και θηροφύλακες της Ε’ ΚΟΗ κινήθηκαν άμεσα στο σημείο και εντόπισαν μετά από 30 περίπου λεπτά της ώρας το νεκρό ζαρκάδι. Δίπλα όμως στο πανέμορφο ζώο, βρέθηκε και ένα κυνηγόσκυλο, που έφερε και περιλαίμιο με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του. Το ζαρκάδι μεταφέρθηκε άμεσα στο δημόσιο κτηνιατρείο στην Κόνιτσα, ενώ κατασχέθηκε το κυνηγετικό σκυλί και άρχισε η αναζήτηση του ιδιοκτήτη του.Οι θηροφύλακες έκαναν έλεγχο στην περιοχή και εντόπισαν σε μικρή απόσταση από το σημείο μία παρέα κυνηγών που είχαν στήσει καρτέρι για αγριογούρουνα. Πληροφορίες αναφέρουν πως το σκυλί που βρέθηκε δίπλα στο σκοτωμένο ζαρκάδι ανήκει σε ένα από τα μέλη της παρέας των κυνηγών, όμως τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι κυνηγοί που βρέθηκαν στην περιοχή, αρνήθηκαν κατηγορηματικά την οποιασδήποτε ανάμειξη με το σκοτωμένο ζαρκάδι.

Καθοριστικά στοιχεία

Οι θηροφύλακες έχουν συγκεντρώσει τα στοιχεία όλων των μελών της ομάδας, ενώ η αναζήτηση και επιπλέον στοιχείων συνεχίζεται. Εκτός από την ανεύρεση του σκύλου δίπλα στο ζαρκάδι (το οποίο είχε δαγκώσει ο σκύλος, δείγμα του ότι είχε προηγηθεί καταδίωξη, όπως υποστηρίζουν οι θηροφύλακες), σημαντικό είναι το ότι το ζώο ήταν ζεστό, δηλαδή η στιγμή του εντοπισμού του, δεν ήταν πολύ μετά τον πυροβολισμό εναντίον του. Αυτό επιβεβαίωσε και ο κτηνίατρος που την ώρα της εξέτασης είπε, ότι δεν έχουν περάσει περισσότερες από δύο ώρες από το θάνατο του ζώου.Από την εξέταση που έγινε, βρέθηκε ότι το ζαρκάδι είχε πυροβοληθεί δύο φορές, μία μπροστά και μία στο ένα του πίσω πόδι. Επρόκειτο για αρσενικό ζαρκάδι ηλικίας 2,5 ετών, που ζύγιζε 17 κιλά και κατά τα λοιπά ήταν υγιέστατο.Σχετικά ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας για την υπόθεση που ζήτησε να ερευνηθεί σε βάθος και να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά σε βάρος των υπευθύνων ή εκείνων που φέρονται, ότι σχετίζονται με το περιστατικό.

Πλειστηριασμός

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι μετά την εξέταση του ζώου από τον κτηνίατρο ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και το ζαρκάδι βγήκε σε πλειστηριασμό στην Κόνιτσα, με τον τυχερό που θα γευτεί το νοστιμότατο, πλην όμως απαγορευμένο, κρέας του, να το αγοράζει στην τιμή των 250 ευρώ.Η μικρή κοινωνία της Κόνιτσας πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με παρόμοια περιστατικά, ενώ πληθαίνουν οι ανώνυμες καταγγελίες σε βάρος λαθροθήρων, που είτε κυνηγούν μέσα στον εθνικό δρυμό, είτε δε διστάζουν να πυροβολήσουν όποιο ζώο βρεθεί μπροστά τους, ανεξάρτητα εάν είναι προστατευόμενο είδος ή όχι…

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ