Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010

Στη σήραγγα της Γκρόπας Ο Γιάννης Μαγκριώτης


Στο Νομό Τρικάλων βρέθηκε σήμερα ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης και επισκέφθηκε τη σήραγγα της Γκρόπας, που κατασκευάστηκε στον οδικό άξονα που συνδέει τα Τρίκαλα με την Άρτα μέσω Πύλης-Στουρναρέικων-Μεσοχώρας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Χρήστος Μαγκούφης του ΠΑΣΟΚ, ο Βουλευτής Νίκος Λέγκας της Ν.Δ., η Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας Καλλιόπη Γερακούδη, ο νέος αιρετός Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο Νομάρχης Τρικάλων Ηλίας Βλαχογιάννης, ο Δήμαρχος Πύλης Κων. Κουφογάζος καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου, της Περιφέρειας και της Νομαρχίας Τρικάλων. Ο Υφυπουργός στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:«Παραδίδουμε σήμερα σε χρήση τη σήραγγα της Γκρόπας, που κατασκευάστηκε από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η σήραγγα αποπερατώθηκε και λειτουργεί δοκιμαστικά εδώ και μέρες. Με την κατασκευή της σήραγγας γίνεται πιο σύντομη και πιο ασφαλής η επικοινωνία της Θεσσαλίας με τη Δυτική Ελλάδα, δεδομένου ότι παρακάμπτεται ο Αυχένας της Γκρόπας που παρουσιάζει έντονα προβλήματα καταπτώσεων και η κυκλοφορία διακόπτεται τους χειμερινούς μήνες λόγω των χιονοπτώσεων. Το μήκος της σήραγγας είναι 1.500 μ., και στο έργο περιλαμβάνονται και οι οδικές προσβάσεις αυτής μήκους 1.200 μ. και περιλαμβάνει όλον τον απαραίτητο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό (εγκαταστάσεις φωτισμού-οδοφωτισμού, πυρανίχνευσης, πυρόσβεσης, αερισμού, σύστημα κεντρικού ελέγχου SCADA κ.λπ.) καθώς και κτίριο εξυπηρέτησης εμβαδού περίπου 200 τ.μ. Το έργο αυτό στοίχισε 23,5 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση του έργου έγινε εξ ολοκλήρου από Εθνικούς πόρους. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο τόσο για τη Θεσσαλία όσο και για τη Δυτική Ελλάδα γιατί ο δρόμος αυτός αποτελεί σήμερα τη μοναδική οδική σύνδεση, μεταξύ της Θεσσαλίας και του νομού Άρτας».

Δήμος-Μητρόπολη μαζί στα κληροδοτήματα

ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΦΙΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Την έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις δήμου και μητρόπολης σηματοδοτεί η κοινή παρουσία του νέου δημάρχου Φίλιππα Φίλιου με εκπροσώπους των αγαθοεργών καταστημάτων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.Εκεί ο Φίλιππας Φίλιος όχι μόνο δήλωσε ότι ο ίδιος εμπιστεύεται τα αγαθοεργά ως διαχειριστική αρχή των κληροδοτημάτων, αλλά ανακοίνωσε επίσης ότι ο δήμος στο εξής θα συνδράμει τη Μητρόπολη στο έργο της με εκπρόσωπο στη γενική συνέλευση και διοικούσα επιτροπή.Τρία είναι τα χαρακτηριστικά σημεία στην παρέμβαση του Φίλιππα Φίλιου στην Επιτροπή την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου:Πρώτον τόνισε ότι η προσπάθεια να πάρει ο δήμος τη διαχείριση των κληροδοτημάτων από τα Αγαθοεργά –τα οποία αποτελούν νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου- συνάντησε και συναντά ανυπέρβλητες νομικές δυσκολίες.«Σας μιλάω ειλικρινά. Εγώ ως δήμαρχος από το 1987 έως το 1994 επιχείρησα με κάθε νόμιμο τρόπο να πάρω τη διοίκησή του κληροδοτήματος του Ν. Ζωσιμά από τα Αγαθοεργά Καταστήματα Ιωαννίνων. Προσέκρουσα σε νομικές ανυπέρβλητες δυσκολίες. Κάθε νομική πράξη σταματούσε στο γεγονός ότι η διαχείρισή του ήταν νόμιμη».Το δεύτερο σημείο είναι ότι ο νέος δήμαρχος δεν στάθηκε στη νομική πλευρά του ζητήματος, αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπάνω τονίζοντας ότι η διαχείριση εξυπηρετεί τους σκοπούς του διαθέτη. «Τα μεγάλα κληροδοτήματα παρέχουν το σύνολο των εσόδων τους στους δικαιούχους όπως αυτοί προκύπτουν από το σκοπό της διαθήκης». Υποστήριξε επίσης ότι έχουν γίνει ειδικοί έλεγχοι στα κληροδοτήματα και του δήμου και των αγαθοεργών χωρίς να διαπιστωθεί κάτι άξιο λόγου.Το τρίτο χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας του είναι ότι ζήτησε ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια ανακοινώνοντας και τη συμμετοχή του δήμου στα κληροδοτήματα: «Με τη νέα μας θητεία θα στείλουμε εκπρόσωπο γιατί θέλουμε να μετέχουμε για να βλέπουμε από μέσα τη λειτουργία των αγαθοεργών καταστημάτων. Θα ζητήσουμε να διευρυνθεί η γενική συνέλευση με εκπροσώπους του οικονομικού και τεχνικού επιμελητήριου. Η διαδικασία θα είναι πιο διάφανη και ξεκάθαρη. Θέλουμε τη διαφάνεια στο μέγιστο βαθμό, να μη χάσουμε ούτε ένα ευρώ» τόνισε ο δήμαρχος Ιωαννιτών.

Δύο πολύ διαφορετικές συνεδριάσεις

Είναι προφανές ότι η συζήτηση σε αυτή τη δεύτερη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ήταν τελείως διαφορετική από την προηγούμενη συνεδρίαση με το ίδιο θέμα όπου κυριάρχησαν οι φορτισμένες καταγγελίες και ο θυμικός λόγος για φιρμάνια, σουλτάνους κ.λπ. από τους βουλευτές. Αυτό το κλίμα αναπαρήγαγε και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) στην ανταπόκρισή του από τη συνεδρίαση. Μάλιστα ο Φίλιππας Φίλιος σχολίασε το κείμενο του ΑΠΕ: «Διάβασα το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Ειλικρινά με στενοχώρησε. Αναφερόταν σε Φιρμάνια του Σουλτάνου κ.λπ. Αυτά τα σχόλια δεν μας αφορούν».Παρών στη συνεδρίαση ήταν ο νομικός σύμβουλος των αγαθοεργών Γιώργος Τσουμάνης που εξέφρασε και εκείνος τη διαμαρτυρία του για όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση: «Ερχόμαστε ως κατηγορούμενοι» είπε για να προκαλέσει την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Μιλτιάδη Παπαϊωάννου,ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή δεν υιοθετεί καμία άποψη και πως θέλει να τους ακούσει όλους χωρίς προκατάληψη.Ο κ. Τσουμάνης επισήμανε πάντως ότι μόνο το Εφετείο Αθηνών -και όχι η Βουλή και οι επιτροπές της- μπορεί να πει αν τα κληροδοτήματα διαχειρίζονται σήμερα με λάθος τρόπο. Τόνισε επίσης ότι ο εισαγγελέας διέταξε ελέγχους πριν από πέντε και δέκα χρόνια, απ’ όπου προέκυψε απόλυτη διαφάνεια. «Επιζητούμε τον έλεγχο όπως και να δεχθούμε την υπαγωγή στο νόμο για όλα τα κληροδοτήματα» είπε ο κ. Τσουμάνης.Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης και Κώστας Τασούλας.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Η ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ πούλησε τα καταστήματα της στην Ήπειρο στα "ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΜΑΣΟΥΤΗΣ"


Η Εταιρεία ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ Α.Ε.Ε. γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι στο πλαίσιο του εν εξελίξεια προγράμματος αναδιάρθρωσης του δικτύου της και με γνώμονα τη μείωση των υποχρεώσεών της και την ενίσχυση της ρευστότητάς της, προχώρησε στην πώληση του παγίου εξοπλισμού τριών καταστημάτων στα Ιωάννινα , δύο στην Πρέβεζα και ένα στην Άρτα στην επιχείρηση ''ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ - ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ'' , με τα έσοδα από την πώληση των οποίων αποπληρώθηκε μέρος του υπολοίπου οφειλής του προμηθευτή ''ΜΠΑΣΔΡΑΣ ΑΒΕΕ''.Η αναδιάρθρωση του δικτύου θα συνεχιστεί ως έχει αναγγελθεί.

Προσφορά αγάπης σε άπορους απ’ το Δήμο Άρτας


Περίπου 300 δέματα αγάπης με τρόφιμα και χριστουγεννιάτικα εδέσματα, μοίρασε και φέτος ο Δήμος Άρτας σε άπορους και οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, συνεχίζοντας έναν θεσμό που διοργανώνει κάθε χρόνο τις μέρες των Χριστουγέννων. Η διανομή έγινε σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο φουαγιέ του εκθεσιακού κέντρου ΔΙΩΝΗ από το Δήμαρχο Άρτας Πάνο Οικονομίδη, με τη συνεπικουρία του αντιδημάρχου Σωτήρη Χρηστούλη και του δημοτικού συμβούλου Θανάση Βαΐτση. Τα προϊόντα συλλέχθηκαν με ευθύνη του Δήμου και είναι προσφορά εμπορικών και παραγωγικών επιχειρήσεων της περιοχής, τις οποίες ο Δήμαρχος ευχαρίστησε ιδιαίτερα στις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίες, φέτος η προσφορά έχει μεγαλύτερη σημασία.

Το ΔΝΤ... βιάζεται να μας πτωχεύσει!

thumb

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Τη Δευτέρα 20.12, στο σημείωμά μας με τίτλο Ταχύτερα, σκληρότερα, περισσότερα, αναδημοσιεύαμε αποσπάσματα από μια συνέντευξη του επικεφαλής των ελεγκτών του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν στο IMF Survey online (17.12), στην οποία ο... πραγματικός πρωθυπουργός της χώρας έκανε μια τουλάχιστον περίεργη «ανακοίνωση».Περίεργη, πέρα από την ουσία της, διότι επελέγη να γίνει την ημέρα που η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής αποφάσισε τη δημιουργία του ευρωμηχανισμού πτώχευσης για τις χώρες με «υπερβολικό» έλλειμμα και χρέος. Ενώ προηγουμένως η ίδια αυτή σύνοδος δεν είχε βάλει καν στην ατζέντα της το δημοσίως διατυπωμένο αίτημα του Γ. Παπανδρέου και του ΔΝΤ για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ ή μέρους αυτού.Τι μας έλεγε ο Τόμσεν σε εκείνη τη συνέντευξη; Μια συγκλονιστική... είδηση:«Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ έχει πει ότι είναι πρόθυμος να προτείνει τη μετατροπή του υπάρχοντος Stand-By Arrangement (SBA) σε Extended Fund Facility (EFF) προς την εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ. Αυτό θα επιμηκύνει την περίοδο αποπληρωμής του δανείου από 5 σε 10 χρόνια. Για να είναι κάτι τέτοιο αποτελεσματικό, οι εταίροι από τις χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια παρόμοια επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και για το δικό τους μερίδιο των δανείων προς την Ελλάδα».Τι είδους μηχανισμός όμως είναι αυτός στον οποίο σχεδιάζει πλέον να μας υπαγάγει το ΔΝΤ και απλώς περιμένει τη συμφωνία των Ευρωπαίων για να προχωρήσει; Όπως μας πληροφορεί το άρθρο του Δ. Καζάκη στο σημερινό Ποντίκι, η προσφυγή στον μηχανισμό EFF:

«(...) γίνεται όταν η προσωρινή δυσκολία εξυπηρέτησης των δανείων έχει μετατραπεί σε πλήρη αδυναμία πληρωμής. Κι αυτό σημαίνει πτώχευση, είτε το δηλώνει ανοιχτά η χώρα είτε όχι. Προκειμένου η αδυναμία πληρωμής να μην μετεξελιχθεί σε επίσημη αθέτηση πληρωμών και οι δανειστές χάσουν τα λεφτά τους, το ΔΝΤ επεμβαίνει με τον μηχανισμό EFF, με βάση τον οποίο παρέχει μακροπρόθεσμο δάνειο τμηματικά ή άπαξ και αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας. Το ΔΝΤ με τον μηχανισμό αυτόν δεν είναι πλέον τυπικά “σύμβουλος” της χώρας, αλλά επίσημα κηδεμόνας της. Σαν τον εκκαθαριστή μιας πτωχευμένης επιχείρησης».

Για την ακρίβεια ο EFF είναι ο μηχανισμός που διαθέτει το ΔΝΤ για ελεγχόμενες πτωχεύσεις των υπό χρεοκοπία χωρών, τον οποίο μάλιστα «χρησιμοποίησε το ΔΝΤ και την περίοδο 1998-2000 στην Αργεντινή, για να οδηγηθεί η χώρα στην καταστροφική πτώχευση του 2001».Σημειωτέον ότι, εάν επρόκειτο απλώς για μια «επιμήκυνση» του χρόνου αποπληρωμής του υπάρχοντος δανείου των 110 δισ. ευρώ, «κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και χωρίς αλλαγή μηχανισμού. Συζητά (σ.σ.: ο Τόμσεν) αλλαγή μηχανισμού για ακόμη αυστηρότερη και μακροβιότερη επιτήρηση της χώρας. Ο EFF είναι ο μηχανισμός που διαθέτει το ΔΝΤ για ελεγχόμενες πτωχεύσεις των υπό χρεοκοπία χωρών. Κι αυτόν τον μηχανισμό επιθυμεί να επιβάλει και στην Ελλάδα μέσα στο 2011».Με άλλα λόγια ο Τόμσεν αναγγέλλει την πρόθεση του ΔΝΤ να περάσει η Ελλάδα σε κατάσταση (ελεγχόμενης) πτώχευσης, ομολογημένης ή μη, την ημέρα ακριβώς που η Ε.Ε. αποφασίζει τη δημιουργία δικού της μηχανισμού (ελεγχόμενης) πτώχευσης για χώρες με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας!

Τι μας κρύβουν;

Κατ' αρχάς ας μείνουμε στη «σημειολογική» λεπτομέρεια ότι αυτή η πρόθεση του ΔΝΤ δημοσιοποιείται ακριβώς την ημέρα που η Ε.Ε. αποφασίζει τη δημιουργία του δικού της μηχανισμού πτωχεύσεων, με έναρξη λειτουργίας τα μέσα του 2013.Επειδή συχνά ο διάβολος κρύβεται στις «λεπτομέρειες», η κίνηση αυτή του Ταμείου φαίνεται να αμφισβητεί την απόπειρα της Ε.Ε. να κερδίσει χρόνο. Για την ακρίβεια φαίνεται ότι την πιέζει να συμφωνήσει στην επείγουσα ελληνική πτώχευση, η οποία θα αποτελέσει το προοίμιο και άλλων πτωχεύσεων προβληματικών χωρών. Υπενθυμίζουμε ότι το ΔΝΤ θα έχει ούτως ή άλλως σημαντικό θεσμοθετημένο ρόλο και στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ελεγχόμενων πτωχεύσεων των προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης. Όμως αυτός ο ρόλος δεν του είναι αρκετός.Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι στην Ευρώπη ο Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του θεωρείται πως έχουν λειτουργήσει σχεδόν ως «δούρειος ίππος» του ΔΝΤ, ώστε το Ταμείο να εισβάλει – πρώτη φορά – και να εδραιωθεί στη συνέχεια ως κορυφαίος παίκτης στην Ευρωζώνη.Κάπως έτσι αποκωδικοποιούνται και οι πρόσφατες κινήσεις εκ μέρους του Τόμσεν και άλλων από το ΔΝΤ, οι οποίοι κατ' επανάληψη έχουν... διαρρεύσει την πρόθεση του Ταμείου να παράσχει επιπλέον δανεισμό, αρχικά 50 δισ. ευρώ και στη συνέχεια 65 δισ. Κατά τα πρότυπα δηλαδή πτωχευμένων χωρών, οι οποίες εμφανίζουν αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες για την πρώτη περίοδο μετά το... «πτωχευτικό γεγονός».Κάπως έτσι αποκτά ιδιαίτερη σημασία και η παλαιότερα διατυπωμένη εκτίμησή μας ότι το ΔΝΤ τρέχει μπροστά από τους Ευρωπαίους με ξεκάθαρη πρόθεση να μας... αναλάβει πλήρως, ενδεχομένως ερήμην της Ευρώπης.Για όσους θυμούνται, σε συνέντευξή του ο Τόμσεν (η οποία δημοσιεύθηκε στις 24.11.2010 στην οικονομική ιστοσελίδα Euro2day) είχε πει, εμμέσως πλην σαφέστατα, ότι στην επέκταση της συνεργασίας του Ταμείου με την Ελλάδα έχουν ήδη συμφωνήσει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Τι ακριβώς είχε πει ο ανθύπατος του ΔΝΤ;«Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά και καταλαβαίνει ότι υπάρχουν επιλογές και συμφωνεί πως, εάν τον επόμενο χρόνο αντιληφθούμε ότι μπορεί μεν να γυρίσει στις αγορές, αλλά θεωρείται πολύ αισιόδοξη η πιθανότητα να αποπληρωθούν τα 110 δισεκατομμύρια, τότε πρέπει να το κάνουμε. Δεν υπάρχει διαφωνία επί του θέματος, υπάρχει πλήρης επίγνωση».Ποιο ήταν το σχέδιο που εκόμιζε τότε ο Τόμσεν; Ιδού:«Μπορούμε να πούμε ότι θα δώσουμε άλλο ένα δάνειο. Αυτό δεν κάνουν οι τράπεζες εδώ; Ή να πούμε ότι θα δοθεί το υπόλοιπο της πίστωσης, από το 2011 μέχρι το μέσο του 2013, σε μακρύτερο χρονικό διάστημα. Διότι έχουμε αυτήν την επιλογή, να δώσουμε δηλαδή την πίστωση σε χρονικό ορίζοντα 11 χρόνων αντί σε 5 - 6 έτη. Εάν πειστούμε ότι αυτό χρειάζεται, θα εφαρμόσουμε μια τέτοια επιλογή».Χαρακτηριστικά είχε σημειώσει, ερωτώμενος εάν η πρότασή του περί επιπλέον δανείου από το ΔΝΤ και επιμήκυνσης αφορά μόνο το ΔΝΤ ή και την Ε.Ε.:«Αυτό που μπορώ να σας πω, απ' ό,τι ξεκάθαρα γνωρίζω, είναι πως αυτό δεν θα είναι θέμα. Όσον αφορά το πώς ακριβώς θα το χειριστούμε, σας είπα ότι υπάρχουν αρκετές επιλογές. Για μένα είναι σχεδόν τεχνικό το θέμα».Λίγο παρακάτω, ο Τόμσεν ερωτάται: «Σε περίπτωση που η Ευρωζώνη διαφωνήσει, είναι έτοιμο το ΔΝΤ να προχωρήσει σε διμερή συμφωνία με την Ελλάδα;». Αρχικά απαντά: «Αυτό είναι υποθετικό». Ερωτάται πάλι: «Ήδη όμως συζητείται στις αγορές». Και δίνει την ουσιαστική απάντηση:«Δεν γνωρίζω κάποιον που να τον ανησυχεί αυτό το θέμα. Οι αγορές γνωρίζουν ότι, εάν προκύψει θέμα με τα κονδύλια του ΔΝΤ, τότε μπορούμε να το χειριστούμε τάχιστα».Σε τι ακριβώς όμως έχουν συμφωνήσει όλοι αυτοί; Διότι το σχέδιο του ΔΝΤ, όπως ξετυλίγεται σε δόσεις, καταλήγει, βάσει και της τελευταίας δήλωσης του Τόμσεν, στην (ελεγχόμενη από το Ταμείο και τους δανειστές μας) πτώχευση και τις ανυπολόγιστες συνέπειες που αυτή θα έχει για τη χώρα και τον ελληνικό λαό.

«Καλύπτονται» πίσω από το δάχτυλό τους

Τότε, λίγο πριν από τα τέλη Νοεμβρίου, ρωτούσαμε τα εξής:

Τι ακριβώς «γνωρίζει» η κυβέρνηση και ποια συμφωνία έχει ήδη κάνει;

Ποιους όρους περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία;

Ποιες άλλες τυχόν λύσεις έχει απορρίψει για να συμφωνήσει σε ό,τι προτείνει το ΔΝΤ, το οποίο, όπως αφήνει ο Τόμσεν να εννοηθεί, έχει αποσπάσει και τη συναίνεση των Ευρωπαίων;

Τώρα, μετά τη νέα παρέμβαση του ανθύπατου του ΔΝΤ, τα ερωτήματα πληθαίνουν και γίνονται ακόμη πιο επείγοντα:

1. Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει εδώ και έξι μέρες αυτή την πρωτοφανή δημόσια «πρόταση» του Τόμσεν;

2. Γιατί κανείς δεν έχει ρωτήσει δημοσίως την κυβέρνηση να μας διευκρινίσει προς τι αυτή η αλλαγή μηχανισμού στο πλαίσιο του ΔΝΤ, η οποία, εφ' όσον συμβεί, θα σημαίνει την οριστική πτώχευση;

3. Όταν, στην τελευταία σύνοδο κορυφής, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αρνήθηκαν να συζητήσουν το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης, πώς βγήκε αυθημερόν ο Τόμσεν και έθεσε ευθέως θέμα συμφωνίας της Ευρώπης σε μια πρόταση όπως η παραπάνω;

4. Αν το ΔΝΤ «προτίθεται», αλλά οι Ευρωπαίοι αρνηθούν, τότε τι θα επιλέξει η κυβέρνηση, η οποία διακαώς διεκδικεί την «επιμήκυνση», όπως συγκαλυμμένα ονομάζει την αναδιάρθρωση του χρέους;

5. Είναι ποτέ δυνατόν η Ελλάδα να κινηθεί μονομερώς σε συνεργασία με το ΔΝΤ, όπως οι υπεύθυνοί του επιθυμούν, εγκαταλείποντας το ευρωπαϊκό πλαίσιο;

Χθες βράδυ ο πρωθυπουργός θεώρησε καλό να μας διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει. Χαρακτήρισε Κασσάνδρες όλους όσοι εκτιμούν ότι η δική του πολιτική είναι αυτή που επιφέρει την πτώχευση. Υποσχέθηκε ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά «βιώσιμης ανάπτυξης» το 2012 και εξόδου από το Μνημόνιο το 2013, όπως άλλωστε το ίδιο το Μνημόνιο... «υπόσχεται». Κι ας συναποφάσισε στη σύνοδο κορυφής για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος θα πτωχεύει χώρες με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας πρωτίστως!Όλα αυτά σε μια ομιλία η οποία ήταν πανομοιότυπη με όλες τις προηγούμενες, από την εποχή που ανέλαβε την πρωθυπουργία και ειδικότερα από τότε που ο ίδιος αποφάσισε να μας εμπλέξει στη δυσκολότερη και πιο αμφίβολης κατάληξης περιπέτεια στην οποία έχει μπει η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Μιλούσε πάλι χθες σαν από τότε να μην έχει συμβεί τίποτε. Λίγο πιο εκνευρισμένος, λίγο πιο αμήχανος και λίγο πιο στερεότυπος απ’ όσο συνήθως.Καλό θα ήταν ωστόσο να απαντούσε σε πολύ πιο χειροπιαστά πράγματα. Και η «πρόταση» του Τόμσεν και του ΔΝΤ παραείναι συγκεκριμένη για να την αγνοήσει κάποιος. Ειδικά ο πρωθυπουργός αυτής της πολύ... συγκεκριμένης χώρας...

ΥΓ.: Όσο για τους... «καταστροφολόγους» και τις «Κασσάνδρες» που κάθε τόσο καταγγέλλουν ή κατακεραυνώνουν ο Γ. Παπανδρέου, κάποιοι υπουργοί του και τα εν ΜΜΕ φερέφωνά τους, ας τους υπενθυμίσουμε το αυτονόητο: Η κυβέρνηση οφείλει να είναι παρούσα και να δίνει εξηγήσεις αντί για κακογραμμένες εκθέσεις ιδεών και ανούσιες καταγγελίες (όπως π.χ. οι χθεσινές κατά των... κερδοσκόπων – με τους οποίους η ίδια δεν φαίνεται να τα πηγαίνει τόσο άσχημα). Όσο δεν το κάνει, τόσο τα μαύρα σενάρια θα πληθαίνουν – και όχι αδίκως.topontiki

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Άρτας


Τον ερχομό των Χριστουγέννων γιόρτασαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο τα μέλη και το προσωπικό του Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) Άρτας, σε μια λιτή αλλά όμορφη γιορτή που έλαβε χώρα την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του ΚΑΠΗ.Οι παριστάμενοι απόλαυσαν μελωδικά τη χορωδία του ΚΑΠΗ, η οποία μετρά ήδη τέσσερα χρόνια ζωής, να ερμηνεύει χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η επίσκεψη των μαθητών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας με επικεφαλής τον εκπαιδευτικό κ. Λοιμούρη, που τραγούδησαν για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα κι αντάλλαξαν μαζί τους τις καθιερωμένες ευχές. Τις ευχές του για Χρόνια Πολλά έδωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΑΠΗ Άρτας Βασίλης Γιάπρος ο οποίος αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που είχε όλα αυτά τα χρόνια με το προσωπικό και τα μέλη του ΚΑΠΗ καθώς και στις δραστηριότητες του ΚΑΠΗ. Επίσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το Δ.Σ. για την προσφορά περισσότερων και καλύτερων υπηρεσιών στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που το επισκέπτονται καθημερινά αλλά και για τη δημιουργία παραρτημάτων καθώς και διαμόρφωσης νέου κτιρίου ΚΑΠΗ στο κέντρο της πόλης. Αυτή τη στιγμή υπάρχει παράρτημα του ΚΑΠΗ στους Αγίους Αναργύρους, το οποίο στεγάζεται σε δημοτικό κτίριο και σύντομα απ’ ότι είπε ο κ. Γιάπρος, θα λειτουργήσει και παράρτημα στη Βαλαώρα με την μίσθωση κατάλληλου κτιρίου που θα επιλεγεί ανάμεσα σε δύο-τρία που είναι διαθέσιμα. Στο κέντρο της πόλης, εκτός απ’ το υπάρχον – μισθωμένο- κτίριο που βρίσκεται κοντά στο κάστρο, θα διαμορφωθεί για να στεγάσει μελλοντικά το ΚΑΠΗ, το κτίριο της παλιάς Πρόνοιας. Ο κ. Γιάπρος εύχεται σε όλους καλά Χριστούγεννα, καλή Πρωτοχρονιά και ο καινούργιος χρόνος να φέρει στον καθένα ό,τι επιθυμεί ενώ έκλεισε με μία υπόσχεση λέγοντας: "Είμαστε όλοι αδέρφια. Προσπάθησα και θα προσπαθώ όπου κι αν βρίσκομαι και τώρα που θα είμαι εκτός ΚΑΠΗ θα έρχομαι εδώ θα τους βλέπω και ό,τι μπορώ θα το προσφέρω".

Ανησυχία εμπόρων οπωροκηπευτικών για την αύξηση του ΦΠΑ


Για σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όσο και στην τσέπη των καταναλωτών, από την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στα οπωροκηπευτικά προϊόντα και φρούτα από 11% σε 13% προειδοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Οπωρολαχανεμπόρων.Με επιστολή της συγκεκριμένα προς τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, η οποία κοινοποιείται και στους υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη και Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδη, η ομοσπονδία σημειώνει ότι είναι η δεύτερη συνεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα εντός του 2010, τονίζοντας ότι τα οπωροκηπευτικά προϊόντα και τα φρούτα είναι είδη άμεσης καθημερινής βιοτικής ανάγκης.Η αύξηση του ΦΠΑ, εκτιμούν οι εκπρόσωποι του κλάδου θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το οικογενειακό εισόδημα, καθώς θα υπάρξει μετακύλιση της αύξησης στην τιμή του καταναλωτή. Κρούουν επίσης των κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω μείωση στην κατανάλωση των προϊόντων αυτών με συνέπεια να περιοριστεί σημαντικά ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου.Ζητούν τέλος την ανάκληση της αύξησης του ΦΠΑ σε λαχανικά και φρούτα από 11% σε 13% προκειμένου, όπως αναφέρουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις τους, αλλά και να μην επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο το οικογενειακό εισόδημα.

Χειμερινό ωράριο μουσείων


Νέο ωράριο λειτουργίας καθορίζεται για τους αρχαιολογικούς χώρους τα μουσεία και τα μνημεία απο τις 08:30πμ μέχρι τις 15:00μμ, ωράριο που θα ισχύσει-σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΤ- μέχρι τις 31 Μαρτίου 2011.Διευκρινίζεται ότι η προσέλευση των επισκεπτών επιτρέπεται έως και δεκαπέντε λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου.Όλοι οι Αρχαιολογικοί Χώροι, τα Μουσεία και τα Μνημεία του Κράτους παραμένουν κλειστά κατά την 25η και 26η Δεκεμβρίου,1η Ιανουαρίου και 25η Μαρτίου, επίσημες αργίες του Κράτους.Τις ημέρες των Θεοφανείων και της Καθαράς Δευτέρας, οι αρχαιολογικοί Χώροι, τα μουσεία και τα μνημεία του Κράτους θα λειτουργούν με το ωράριο που ορίζεται στην πρώτη παράγραφο.Όσα Μουσεία παραμένουν κλειστά κάθε Δευτέρα λόγω καθαρισμού, στις συγκεκριμένες παραπάνω αργίες θα λειτουργούν κανονικά για το κοινό.Κάθε επιμέρους ρύθμιση για τη λειτουργία των Αρχαιολογικών Χώρων, Μουσείων και Μνημείων του Κράτους κατά παρέκκλιση και πέραν του καθορισμένου ωραρίου θα ανακοινώνεται με σχετικό δελτίο τύπου.

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων


Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων εκφράζοντας την αγωνία και τους φόβους ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας για το θέμα της κατάργησης και συγχώνευσης σχολικών μονάδων του νομού μας σε συνεδρίασή του στις 21-12-2010 κατά πλειοψηφία αποφάσισε τα παρακάτω.Για την συγκεκριμένη διαδικασία το υφιστάμενο νομικό καθεστώς προβλέπει τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας (Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας, Νομαρχιακές Επιτροπές Παιδείας, Νομαρχιακό Συμβούλιο), όπου οι προαναφερθείσες επιτροπές της αυτοδιοίκησης έχουν γνωμοδοτικό ρόλο.Με τη νέα διοικητική δομή της χώρας που προβλέπει ο «Καλλικράτης», οι Νομαρχιακές Επιτροπές Παιδείας καταργούνται από 01/01/2011, αφού δεν υφίσταται η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Οι αρμοδιότητες που είχαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές Παιδείας είναι άγνωστο εάν θα περάσουν στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αφού εκκρεμούν δεκάδες προεδρικά διατάγματα και υπουργικές Αποφάσεις.Η ασάφεια αυτή δίνει τη δυνατότητα να παρακαμφθούν τις τοπικές κοινωνίες και να παρθούν αποφάσεις με κριτήρια που δεν είναι βέβαιο ότι προάγουν την εκπαίδευση στην τοπική μας κοινωνία.Σε οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να υπενθυμίσουμε κάποια παιδαγωγικά κριτήρια που πρέπει να ληφθούν υπόψη στις προτάσεις της τοπικής διοίκησης της εκπαίδευσης προς το Υπουργείο παιδείας.
1. Ανώτατος αριθμός μαθητών ανά τμήμα το 25
Για καθαρά παιδαγωγικούς λόγους απαιτούμε τα τμήματα των μαθημάτων κατεύθυνσης και Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, να έχουν ανώτερο όριο τους 20 μαθητές. Στα εργαστήρια η αναλογία να είναι 10 μαθητές ανά καθηγητή.

2.
Η κατάργηση μιας σχολικής μονάδας έχει αρνητικές κοινωνικές συνέπειες όπως η ερήμωση χωριών και η αύξηση της μαθητικής διαρροής ιδίως για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος που δεν θα έχουν δυνατότητα μετεγκατάστασης.

3. Το «κόστος» για το μαθητή. Η συγχώνευση και η κατάργηση σχολείων θα έχει ως αποτέλεσμα «σπατάλη» χρόνου και ταλαιπωρία των μαθητών, οι οποίοι καθημερινά θα αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις μέχρι να φτάσουν στο σχολείο τους και αυτό θα έχει επιπτώσεις στην επίδοσή τους.

4.
Λόγοι ασφαλείας που έχουν να κάνουν με τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών. Το οδικό δίκτυο του νομού μας και οι καιρικές συνθήκες εγκυμονούν κινδύνους ατυχημάτων κατά την μεταφορά των μαθητών

5. Δεν πρέπει να γίνει καμία συγχώνευση σχολικής μονάδας στις παραμεθόριες περιοχές γιατί εκτός των άλλων τα σχολεία στις μικρές αυτές κοινωνίες αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων, που έχουν έδρα παραμεθόριες, ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.
Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων εκφράζει την εντονότατη ανησυχία του για τις επιχειρούμενες αλλαγές. Χωρίς να είναι αντίθετο σε διορθωτικές κινήσεις που αφορούν κάποιες ακραίες περιπτώσεις, που τυχόν υπάρχουν, διαφωνεί στην «λογική» που υπακούει στις επιταγές του Δ.Ν.Τ. και επιβάλλει ως πρώτιστο μέλημα όχι την ποιότητα στην εκπαίδευση, αλλά το «φθηνό σχολείο».Διαφωνεί με την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο επιχειρεί να αποφασίσει για τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να ερωτηθούν οι αιρετοί εκπρόσωποι τους. Σε κάθε διαδικασία κατάργησης-συγχώνευσης σχολικής μονάδας επιβάλλεται να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας καθώς και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.Δε θεωρούμε ότι η συγχώνευση σχολείων πρέπει να είναι προτεραιότητα σήμερα. Αντιθέτως θα έπρεπε να τίθενται ως ζητήματα αιχμής η πολύπλευρη στήριξη των εκπαιδευτικών προκειμένου να ασκήσουν το εκπαιδευτικό τους έργο, η ενίσχυση των μαθητών (π.χ. με προγράμματα αντισταθμιστικής αγωγής), η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων υλικοτεχνικής και κτιριακής υποδομής που αντιμετωπίζουν τα σχολικά κτίρια σήμερα κ.ά.

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ


Με πρωτοβουλία του Νομάρχη Πρέβεζας κου Βασίλη Ιωάννου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22-12-2010 στη Θεοφάνειο Αίθουσα αποχαιρετιστήρια τιμητική εκδήλωση για τους υπαλλήλους της Ν.Α. Πρέβεζας κατά την οποία έγινε και σύντομος απολογισμός του έργου της οκταετίας. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν συμβολικά συνταξιούχοι Διευθυντές και Προϊστάμενοι Υπηρεσιών για την προσφορά τους, ενώ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επίσης βράβευσε συμβολικά τρεις από τους φορείς με τους οποίους συνεργάστηκε επιτυχημένα την οκταετία πάνω σε σημαντικά θέματα. Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν το τεχνικό Επιμελητήριο, η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων και η Ένωση Ξενοδόχων.Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο νέος Δήμαρχος Πρέβεζας κος Χρ. Μπαίλης, ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας κος Σπύρος Φωκάς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι ο κος Νίκος Ανατολιωτάκης και ο κος Γιώργος Ζιάκας , οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι με επικεφαλή τον Αντιπρόεδρο κος Αναγνώστου , ο πρώην Δήμαρχος Φιλιππιάδας κος Μιχάλης Κατραχούρας, ο Πρόεδρος Κρανιάς κος Κωσταντής, σύσσωμη η Διοίκηση της Νομαρχίας, ο Προϊστάμενος της Πυροσβεστικής , ο Διοικητής της Α.Ε.Ν, εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου και το σύνολο των Υπαλλήλων της Νομαρχίας.Ο Νομάρχης Πρέβεζας κος Βασίλης Ιωάννου ευχαρίστησε τους υπαλλήλους για τη συνεργασία την οκταετία και είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο σημαντικό έργο που παρήχθη όλα αυτά τα χρόνια μέσα σε φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα.Ο Αντινομάρχης κος Δημήτρης Κώστας παρουσίασε το σπουδαίο έργο που έχει γίνει από στον τομέα της Εκπαίδευσης και της σχολικής στέγης κατά την οκταετία.Αντιστοίχως, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κος Παν. Τσούτσης παραουσίασε συνοπτικά το έργο που έχει γίνει την οκταετία για το περιβάλλον ενώ ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κος Χρ. Αρβανίτης παρουσίασε το έργο που παρήγαγε ο στόλος των μηχανημάτων της Νομαρχίας. Ο Γενικός Διευθυντής της Ν.Α. Πρέβεζας κος Κοσμάς Παπαχρήστος μίλησε για θέματα που άπτονται της διοίκησης της.Παραλλήλως ο Γενικός Γραμματέας της Νομαρχίας κος Γρηγόρης Γιάγιας έκανε έναν μικρό απολογισμό της εμπειρίας του από τη διοίκηση της Νομαρχίας .Η πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων Κατερίνα Μουστάκα στην ομιλία της δήλωσε ότι έγινε σημαντικό έργο από τη Νομαρχία την τελευταία 8ετία, ευχαρίστησε το Νομάρχη Πρέβεζας για την άριστη συνεργασία και τόνισε την ανησυχία των εργαζομένων για το εργασιακό μέλλον τους.Στην ομιλία του ο Νομάρχης Πρέβεζας, η οποία είχε μορφή απολογισμού έργου, αναφέρθηκε στους στόχους και τις προτεραιότητες που είχαν τεθεί, ευχαριστώντας παράλληλα όλους τους φορείς και υπαλλήλους της Νομαρχίας για το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας.

ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ:Συνεδρίαση Γενικού Συμβουλίου Ομόνοιας

Συνάντηση με τα στελέχη Παραρτημάτων Αγίων Σαράντα και Δελβίνου

Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010, στους Αγίους Σαράντα συνήλθε το Γενικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ «ΟΜΟΝΟΙΑ» με την ακόλουθη ημερήσια διάταξη:
1. Απογραφή πληθυσμού
Στη συζήτηση για το σημαντικό θέμα της απογραφής του πληθυσμού και των περιουσιών που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη στην Αλβανία, εκφράστηκε η ανησυχία για το γεγονός ότι ελάχιστους μήνες πριν την απογραφή, δεν έγινε ακόμα γνωστό το τελικό ερωτηματολόγιο και ο τρόπος διεξαγωγής. Στις συνεχιζόμενες εκκλήσεις της Ομόνοιας και του βουλευτή της κ. Βαγγέλη Ντούλε στην Αλβανική Βουλή για διάλογο με τις μειονότητες, η απάντηση του αρμόδιου υπουργού κ. Genc Pollo ήταν ότι έγινε συζήτηση με τις μειονότητες, με πρόσωπα που πρότεινε η Επιτροπή Μειονοτήτων πάρα το Πρωθυπουργό με πρόεδρο την κ. Κωνσταντίνα Μπεζιάνη. Κατόπιν της έντονης αντίδρασης μας καθώς η συγκεκριμένη επιτροπή είναι διορισμένο συμβουλευτικό όργανο του πρωθυπουργού και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τις μειονότητες, μόλις πριν από μία εβδομάδα είχαμε την πρώτη κλήση από την αρμόδια Στατιστική Επιτροπή όπου οι εκπρόσωποι της Ομόνοιας κατέθεσαν προτάσεις για μία δίκαιοι, ελεύθερη και ρεαλιστική απογραφή χωρίς να υπάρχει κάποια απάντηση για το αν θα ληφθούν υπόψη. Ο αποκλεισμός της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. «ΟΜΟΝΟΙΑ» και του Γενικού Προέδρου της Βασίλη Μπολάνου από τις συζητήσεις για την απογραφή, αποτελεί προσβολή και σκάνδαλο καθώς είναι ο μοναδικός φορέας που εκπροσωπεί την Ελληνική Μειονότητα, με 20 χρόνια δράσης στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων της κοινότητας μας. Το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε να στείλει τις προτάσεις με επιστολή στον αρμόδιο υπουργό και σε όλους τους ξένους παρατηρητές που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία ζητώντας παράλληλα και από τις άλλες μειονότητες της Αλβανία - εφόσον το επιθυμούν - να συνυπογράψουν το συγκεκριμένο κείμενο.
2. Επετειακές εκδηλώσεις για τα 20 Χρόνια Ομόνοιας
Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από την ίδρυση της Ομόνοιας στις 11 Γενάρη 1991 και το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε να πραγματοποιήσει εορταστικές εκδηλώσεις την Κυριακή στις 16 Ιανουαρίου στη Δερβιτσιάνη ενώ τέλος Ιανουαρίου το Γενικό Προεδρείο θα παραθέσει δεξίωση στα Τίρανα. Το πρόγραμμα και λεπτομέρειες των εκδηλώσεων θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
3. Διεξαγωγή 9ης Τακτικής Συνδιάσκεψης Ομόνοιας
Μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στις Τοπικές Οργανώσεις της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», το Γενικό Συμβούλιο όρισε την ημερομηνία της Συνδιάσκεψης που θα είναι η 29η Ιανουαρίου. Εκλέχτηκε η Επιτροπή Οργάνωσης Συνδιάσκεψης που θα αποτελείτε από τους κυρίους Βασίλη Μπολάνο, Γιάννη Γιάννη, Βασίλη Μάργα, Βαγγέλη Ζαφειράτη, Λεωνίδα Παπά και Σπύρο Δράπα. Tην ίδια μέρα το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Butrinti» στους Αγίους Σαράντα, με πρωτοβουλία των Παραρτημάτων Ομόνοιας Αγίων Σαράντα και Δελβίνου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με 150 στελέχη των δύο νομών όπου ενημερώθηκαν από τον Γενικό Πρόεδρο της Ομόνοιας και τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ για το θέμα της απογραφής πληθυσμού αλλά και άλλα προβλήματα που απασχολούν την κοινότητα μας. Ακολούθησε δίωρη εποικοδομητική συζήτηση όπου εκφράστηκαν όλοι οι προβληματισμοί εισπράττοντας παράλληλα αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία και το μέλλον της Ομόνοιας.

Νέα τιμολόγια ΔΕΗ από 1η Ιανουαρίου


Από την 1η Ιανουαρίου, τίθενται σε ισχύ τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ. Θα γίνουν αυξήσεις μέχρι 13,7 % και μειώσεις μέχρι 13,8 % για τα νοικοκυριά (ανάλογα με το κλιμάκιο της κατανάλωσης), ενώ θα υπάρξουν σημαντικές ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Για την οικιακή κατανάλωση η μέση μεταβολή των τιμών ανά τετράμηνο διαμορφώνεται ως εξής:
-Από 0 - 800 κιλοβατώρες αύξηση 13,7 %.
-Από 801-1000 kwh αύξηση 2,6 %.
-Από 1001-1200 kwh αύξηση 2,7 %.
-Από 1201-1600 kwh αύξηση επίσης 2,7 %.
-Από 1601-2000 kwh αύξηση 1,6 %.
-Από 2001-3000 kwh μείωση 4,4 %.
-Από 3001 kwh και πάνω, μείωση 13,8 %.

Αυξάνονται τα ασφάλιστρα από τη νέα χρονιά


Αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών έρχονται από την 1η μέρα του νέου χρόνου και οι αυξήσεις αυτές, όπως εκτιμούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, θα κυμανθούν γύρω στο 4% με 5%, ενώ κάποιες άλλες κατηγορίες ασφαλίστρων ενδεχομένως να μειωθούν. Παράλληλα, αναπόφευκτη θεωρείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, μέσα στην επόμενη τριετία, η οικοδόμηση ενός συστήματος συντάξεων όπου ο καθένας πολίτης θα έχει τον δικό του αποταμιευτικό συνταξιοδοτικό λογαριασμό και οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν αρχίσει και προετοιμάζονται για τις εξελίξεις αυτές.Αυτά προέκυψαν από τη συζήτηση που είχε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Αllianz Ελλάδος κ. Π. Παπανικολάου με δημοσιογράφους για την παρουσίαση των μελλοντικών στόχων της εταιρείας. Σε ότι αφορά στις αυξήσεις των ασφαλίστρων επισημάνθηκε ότι σημαντική αιτία της ανόδου πέρα από την άνοδο των ορίων ασφαλιστικής κάλυψης είναι η άνοδος του ΦΠΑ στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τις αποζημιώσεις και αναμένεται να συμβάλλουν στην επιβάρυνση του ασφαλίστρου.Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, τα ελάχιστα ποσά της υποχρεωτικής ασφάλισης, αναπροσαρμόζονται εκ νέου από 1ης Ιανουαρίου 2011 και καθορίζονται στα 750.000 ευρώ ανά θύμα σε περίπτωση σωματικής βλάβης και 750.000 ευρώ ανά ατύχημα σε περίπτωση υλικής ζημιάς, ενώ από 1ης Ιουνίου 2012 τα παραπάνω ποσά ανεβαίνουν στο 1 εκατ. ευρώ ανά θύμα σε περίπτωση σωματικής βλάβης και σε 5 εκατ. ευρώ ανά ατύχημα.

Παρουσιάστηκε το "καλάθι του Ηπειρώτη"


Αντιπροσωπευτικά προϊόντα διατροφής από το "καλάθι του Ηπειρώτη", όπως τυριά, ζυμαρικά, αλλαντικά, κρασιά, ηδύποτα, γλυκά, παρουσίασε η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Πετράλωνα.'Ολα δημιουργημένα με μεράκι και με συνταγές παραδοσιακές από παραγωγούς που η κύρια φιλοδοξία τους είναι να αναδείξουν τα προϊόντα της ηπειρώτικης γης, μένοντας πιστοί στην παράδοση και την ποιότητα.Ο πρόεδρος της Λέσχης και γνωστός γαστρονόμος Αλέξανδρος Γιώτης, επεσήμανε πως οι εποχές που η Περιφέρεια περίμενε υπομονετικά τη συμβολή του "αθηνοκεντρικού", όπως το χαρακτήρισε, κράτους, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Από δω και πέρα, πρόσθεσε, θα προχωρήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις, και θα κάνουμε γνωστή τη γαστρονομία της Ηπείρου, τα μοναδικά προϊόντα που περιέχει το καλάθι του Ηπειρώτη και την αξία του slow food.Μακαρούνες, πετουράκια (είδος χυλοπίτας), λαζανάκια γιαννιώτικα, "ελιξίριο" (ένα μοναδικό νέκταρ με βάση το ξύδι, βατόμουρα, βότανα και μυρωδικά) παλαιωμένο ξύδι (παράγεται με βάση παλιά οικογενειακή συνταγή και παλαιώνεται 5 χρόνια σε βαρέλια δρύινα και καστανιάς) , λουκάνικα από ελάφι, Σκερ-μπουρέκ (παραδοσιακό χειροποίητο γλυκό), κλωστάρι (παραδοσιακός μπακλαβάς με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και καρύδι), γλυκό δαμάσκηνο με κρασί και κανέλα, βιολογικός ξυνός τραχανάς, τσίπουρο από σταφύλια ντεμπίνα, γραβιέρα, γαλοτύρι, κασιότα (είδος τυριού από φρέσκο πρόβειο γάλα), κρασιά από τη φημισμένη περιοχή της Ζίτσας, είναι ορισμένα μόνο από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο "καλάθι του Ηπειρώτη".

Ο Νίκος Γερασιμίδης υπεύθυνος της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" για την Ήπειρο


Η "Δημοκρατική Συμμαχία" ανακοίνωσε τα στελέχη και τις αρμοδιότητες του τομέα οργανωτικού του κινήματος. Με απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη,ο Νίκος Γερασιμίδης ορίζεται υπεύθυνος της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" για τους Νομούς Πρέβεζας, Άρτας, Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων,καθώς και μέλος του τομέα οργανωτικού του κινήματος.

Οι εγκλωβισμένοι της Ηγουμενίτσας

400 ΠΑΡΑΤΥΠΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΡΑΣΟΥΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τoν Απρίλιο του 2009 ο Κούρδος Αριβάν Οσμάν Αμπντουλάχ ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από λιμενικούς στην Ηγουμενίτσα. Τον Ιούνιο του 2009 ένα 16χρονο παιδί, ο Αχμέτ Αμπασαλί από το Αφγανιστάν, σκοτώθηκε όταν πήδηξε από φορτηγό το οποίο βρισκόταν εν κινήσει. Είχε κάνει λάθος: το φορτηγό όπου είχε κρυφτεί, δεν θα επιβιβαζόταν στο πλοίο για Ιταλία. Την περασμένη εβδομάδα, ένας 30χρονος Σουδανός ο Αχμέτ Φάσα σκοτώθηκε κατά την απόπειρά του να πιαστεί από ένα φορτηγό που περνούσε κάτω από τη γέφυρα της Εγνατίας. Όλοι τους λαθρομετανάστες (ή καλύτερα, παράτυποι μετανάστες, σύμφωνα με τον όρο των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων), οι οποίοι είχαν την ατυχία να ακουστεί η φωνή τους μόνο με τον θάνατό τους. Όλοι τους επέστρεψαν στην πατρίδα τους, από κει που ξεκίνησαν το «ταξίδι» τους, μέσα σε ένα φέρετρο.Κι οι ζωντανοί; Αυτοί παραμένουν εκεί, στην Ηγουμενίτσα. Ξετρυπώνουν από τα παλιά εργοστάσια και τις παλιές αποθήκες μέσα στις αγροικίες του Λαδοχωρίου και από τον πρόχειρο καταυλισμού στο βουνό δίπλα από το λιμάνι και τρέχουν να προλάβουν τα δρομολόγια των πλοίων. Σκαρφαλώνουν στη γέφυρα πάνω από την Εγνατία οδό και πιάνουν θέση για να πηδήξουν στην νταλίκα που θα περάσει από κάτω. Κάποιοι άλλοι πάλι, αποφασίζουν σήμερα να μην τολμήσουν, ίσως δεν έχουν όρεξη, ίσως έχουν ένα κακό προαίσθημα, ίσως απλώς πεινάνε και δεν έχουν δυνάμεις. Κάθονται απλώς στο βουνό, στο παρατηρητήριό τους, και κοιτάνε τα πλοία να σαλπάρουν προς την Ιταλία, προς το όνειρό τους.Ο Αχμούντ είναι ένας από αυτούς. Επί τρεις ημέρες στη σειρά, από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 12.30 το βράδυ, προσπαθούσε να πετύχει το κατάλληλο σάλτο.Γύρω στη 1 με 1.30 γυρνούσε στον καταυλισμό και με λίγη κουβέντα και λίγο ποτό περνούσε η ώρα. «Σήμερα κοιμήθηκα μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Σήμερα δεν έχω κουράγιο να προσπαθήσω. Κουράστηκα» μας λέει με σπαστά αγγλικά με τα σημάδια από τις πτώσεις ορατά σε χέρια και πρόσωπο, και φεύγει για να βρει φαγητό. Άλλες φορές ψάχνει στα σκουπίδια, άλλες φορές κάνει επιδρομή σε κήπους, ενώ υπάρχουν και φορές που βασίζεται στην ευσπλαχνία των κατοίκων. Αυτό που ορίζει την καθημερινότητά του είναι τα δρομολόγια των πλοίων και μόνο. Βρίσκεται στην Ηγουμενίτσα εδώ και έναν χρόνο –κάπου κάπου έχει βρει κάποιες δουλίτσες. Θεωρείται από τους παλιούς. Οι νεοαφιχθέντες τον συμβουλεύονται για τα κατατόπια. Μία εβδομάδα μετά την επίσκεψή μας, ο Αχμούντ θα βρισκόταν ακόμα στην Ηγουμενίτσα, να παλεύει με το κρύο. Αυτός και άλλοι 400 λαθρομετανάστες, ο πληθυσμός των οποίων συνεχώς ανανεώνεται. Το κρύο τούς έκανε πιο τολμηρούς. Το μόνο που θέλουν είναι να φύγουν από τη χώρα. Προορισμός τους κάποια βορειοευρωπαϊκή χώρα. Οτιδήποτε μακριά από το Σουδάν, την Ερυθραία, την Αιθιοπία, το Μαρόκο, την Αλγερία, το Αφγανιστάν. Οτιδήποτε εκτός από την Ελλάδα. Οι περισσότεροι δεν θέλουν να μείνουν στη χώρα μας, γι’ αυτούς είναι η χώρα-τράνσιτ και όχι η χώρα-προορισμός. Είναι όμως εγκλωβισμένοι στην Ηγουμενίτσα. Εγκλωβισμένη είναι όμως και η τοπική κοινωνία που κι αυτή θέλει το ίδιο πράγμα: να φύγουν οι παράτυποι μετανάστες. Μια τοπική κοινωνία, μια μικρή πόλη που βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα μεγάλο, πρωτοφανές γι’ αυτήν, πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να διαχειριστεί και το οποίο πολλές φορές δεν μπορεί να κατανοήσει καν. Πρόσφατα, ένας κάτοικος άνοιξε πυρ κατά ομάδας μεταναστών, τραυματίζοντας σοβαρά τον έναν. Αργά ή γρήγορα, η βία ως απάντηση στο ξένο θα ερχόταν –ήταν θέμα χρόνου. Και η πολιτεία δεν κατάφερε να την προλάβει.


ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ 29ΧΡΟΝΟΥ ΙΜΠΡΑΧΙΜ
Από την Ερυθραία στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας


Τον Νάζαρ δεν τον συναντήσαμε ποτέ. Την πρώτη φορά, έγινε κακή συνεννόηση για τον τόπο του ραντεβού. Τη δεύτερη φορά που το προσπαθήσαμε, ατυχήσαμε (αλλά ευτύχησε ο Ναζάρ). Μετά από 2 ½ χρόνια παραμονής στην Ηγουμενίτσα, από τους πιο παλιούς του καταυλισμού, κατάφερε να κρυφτεί σε κάποια νταλίκα και να δραπετεύσει στην Ιταλία, κι από εκεί… άγνωστη η τύχη του. Πίσω του μένουν δεκάδες άλλοι που ακόμα ελπίζουν. Ένας από αυτούς είναι ο 29χρονος Ιμπραχίμ από την Ερυθραία. Στην Ηγουμενίτσα βρίσκεται εδώ και επτά μήνες. Σε ελληνικό έδαφος πάτησε πριν από έναν χρόνο. Για να φτάσει από την Ερυθραία στη Μυτιλήνη έκανε 37 ημέρες. Το «ταξίδι» του ξεκίνησε στην ουσία από το Σουδάν –τη βάση των ταξιδίων-απόδρασης, όπως δείχνουν τα πράγματα. Από κει πήρε το αεροπλάνο για την Τουρκία. «Παλιότερα υπήρχε και ο δρόμος μέσω Λιβύης για να φτάσει κάποιος στην Ιταλία. Τώρα πια Ιταλία και Λιβύη έχουν κλείσει τον δρόμο μετά από συμφωνία» μας λέει. Κι από την Τουρκία στη Μυτιλήνη σε μια μικρή βάρκα με άλλους έξι. Κι όλο αυτό το «ταξίδι» κόστισε 1300 δολάρια. «Στη Μυτιλήνη όπου με συνέλαβαν και με κράτησαν στα κρατητήρια, μου έδωσαν ένα λευκό χαρτί και με άφησαν να φύγω. Πολύ αργότερα κατάλαβα ότι επρόκειτο για ένα χαρτί στο οποίο έγραφε ότι έχω προθεσμία 30 ημέρες για να φύγω από τη χώρα» μας λέει σε πολύ καλά αγγλικά, όντας μορφωμένος και με πανεπιστημιακές σπουδές. Πολύ νωρίς κατάλαβε ότι αυτό το χαρτί δεν σημαίνει στην ουσία τίποτα. Και να τον ξανασυλλάβουν, το ίδιο χαρτί θα του δώσουν. Στην Ηγουμενίτσα κατέληξε αφού πέρασε από Αθήνα και μετά από τα Φιλιατρά της Πελοποννήσου. «Πήγα εκεί και δούλευα όλη μέρα σε αγροτικές δουλειές για πέντε μήνες. 150 ευρώ τον μήνα έπαιρνα». Η δουλειά τελείωσε (μαζί με αυτή και η εκμετάλλευση) και αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του σε άλλη χώρα. Ο Ιμπραχίμ αποτελεί μια από τις εξαιρέσεις. Η Ελλάδα αποτελούσε επιλογή του. Εδώ ήθελε να έρθει. «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα εδώ για δουλειά. Περίμενα ότι θα ήταν καλύτερα» λέει και κάπου κάπου ρισκάρει κι αυτός τη ζωή του για να κρυφτεί σε μια νταλίκα. Στην Ηγουμενίτσα είδε μερικούς ντόπιους να τους βοηθούν –να τους δίνουν τρόφιμα, ρούχα, κουβέρτες-, αλλά και το αντίθετο. «Δεν μας επιτρέπουν να αγοράσουμε πράγματα από το σούπερ μάρκετ.Έχουμε λεφτά για να πληρώσουμε, τους τα δείχνουμε, αλλά παρόλα αυτά αρνούνται να μας εξυπηρετήσουν» τονίζει. Ακόμα κι έτσι, θεωρεί τα πράγματα πολύ καλύτερα από ό,τι στην Ερυθραία, παρόλο που άφησε πίσω του γονείς και αδέλφια. «Δεν ξέρετε πόσο δύσκολα είναι να ζει κανείς επί πολλά χρόνια σε έναν τόπο με έναν δικτάτορα, όπου δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών, αλλά ούτε και εργασία».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Η παράταξη «Ήπειρος τόπος να ζεις» για το ΧΥΤΥ


Ανακοίνωση με θέμα το έργο του ΧΥΤΥ εξέδωσε η παράταξη Ήπειρος – Τόπος να ζεις, σύμφωνα με την οποία «Στην επόμενη φάση της μελέτης πρέπει να ληφθούν υπόψη οι δυνατότητες υποδοχής των υπολειμμάτων της επεξεργασίας από τους υπάρχοντες ΧΥΤΑ που από την αρχή προσδιορίστηκαν Αν η επιστημονική ανάλυση, έστω και οριακά, μας οδηγεί στο ότι πρέπει να αναζητήσουμε και νέο ΧΥΤΥ για τις ανάγκες της επόμενης 25-ετίας, έτσι πρέπει να προχωρήσουμε» Βασική προϋπόθεση είναι η διαλογή στην πηγή, επισημαίνει η παράταξη και καλεί τους αυτοδοικητικούς φορείς να καταβάλουν τις μέγιστες προσπάθειες ώστε με την λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας να έχει παγιοποιηθεί στην συνείδηση των πολιτών η πρακτική της διαλογής στην πηγή.

«Αγώνα σωτηρίας» κάνουν οι ξενοδόχοι στην Ήπειρο!

Κάτω από 60% η πληρότητα τα Χριστούγεννα

«Αγώνα... δρόμου» για να σώσουν τη χρονιά, κάνουν και φέτος τα Χριστούγεννα οι επιχειρηματίες του τουρισμού στην Ήπειρο. Η πληρότητα στα καταλύματα είναι πολύ χαμηλή, ενώ το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι πιο μειωμένο από ποτέ. Στην πιο δύσκολη περίοδο του Ηπειρωτικού τουρισμού, οι ξενοδόχοι κρατούν ίδιες και χαμηλότερες από πέρυσι τιμές, όμως τα μηνύματα τόσο για τα Χριστούγεννα, μόλις μεθαύριο, όσο και για την Πρωτοχρονιά δεν είναι ενθαρρυντικά.«Κάνουμε αγώνα για να πιάσουμε έστω και το 60% σε πληρότητα» λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Κώστας Βλάχος. Ο κλάδος του τουρισμού μοιάζει αυτά τα Χριστούγεννα να επηρεάζεται από την οικονομική κρίση πιο πολύ από ποτέ, με τους επιχειρηματίες να παρακολουθούν τις εξελίξεις, μη μπορώντας να προεξοφλήσουν «τι μέλλει γενέσθαι», ειδικά από τη στιγμή που ούτε η Κυβέρνηση κάνει κάποιες κινήσεις για να τονώσει την κίνηση.

ΤΑ ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ!..
Σύμφωνα με στοιχεία από Ενώσεις Ξενοδόχων, στο Νομό Ιωαννίνων μπορεί να βρει κανείς τα φθηνότερα δωμάτια, από όλους τους χειμερινούς προορισμούς. Ειδικότερα, η διανυκτέρευση σε ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων κοστίζει 50 ευρώ στα Γιάννινα, 55 στο Πήλιο, 75 στο Καρπενήσι, 90 στην Αράχωβα και 110 στα Καλάβρυτα. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και σήμερα, στο… παρά ένα πριν τα Χριστούγεννα, μπορεί κανείς να βρει πολλά άδεια δωμάτια. Ειδικά στα Ζαγοροχώρια, που μόλις πρόσφατα βραβεύθηκαν ως ο δεύτερος πιο αγαπημένος τουριστικός προορισμός της χώρας, από τα περίπου 150 καταλύματα, πληρότητα έχουν πολύ λίγα.«Οι τιμές δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με πέρυσι. Όμως δεν υπάρχει ενδιαφέρον, δεν χτυπούν καν τα τηλέφωνα» σημειώνει, μεταξύ άλλων ο κ. Βλάχος.Υποτονική είναι η κίνηση και για την Πρωτοχρονιά, ενώ πολύ λίγοι είναι εκείνοι που επέλεξαν να μείνουν όλη την εβδομάδα, ανάμεσα σε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

ΟΙ ΞΕΝΩΝΕΣ

Όπως σημείωνε ξενοδόχος από την περιοχή του Ζαγορίου, «Οι έχοντες θα κάνουν διακοπές. Γι’ αυτό και κάποια ξενοδοχεία 1ης κατηγορίας είναι γεμάτα. Τα υπόλοιπα όμως είναι μισοάδεια... Πάει ο καιρός, που ένας οικογενειάρχης θα ερχόταν να κάνει διακοπές. Τώρα τα σκέφτεται όλα (μεταφορικά, διαμονή, φαγητό, κ.α.».Φέτος, πολλοί είναι οι ξενώνες που δεν άνοιξαν καν για τα Χριστούγεννα. «Όταν έχεις μια ή δυο παρέες για Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά και θέλεις ένα πολύ μεγάλο ποσό μόνο σε πετρέλαιο για να ζεστάνεις τα δωμάτια του παραδοσιακού πέτρινου ξενώνα σου, τότε το σκέφτεσαι σοβαρά, αν θα ανοίξεις» είπε ιδιοκτήτης παραδοσιακού καταλύματος.

ΕΡΗΜΩΝΟΥΝ!
Στο μεταξύ, εικόνα ερήμωσης παρουσιάζουν τα περισσότερα ορεινά χωριά στο Νομό Ιωαννίνων. Όχι μόνο λόγω έλλειψης τουριστών, αλλά επειδή και οι λιγοστοί κάτοικοι έφυγαν για να κάνουν γιορτές με τα παιδιά τους. Πολλοί υποστηρίζουν, ότι είναι ασύμφορο να μετακινηθούν από την Αθήνα ή άλλες πόλεις για τις γιορτινές μέρες γι’ αυτό και επιλέγουν να φέρουν τους γονείς τους στην πόλη.Εξάλλου, μετά και τις πρόσφατες ληστείες σε παραμεθόρια χωριά, όπως το Πληκάτι, δικαιολογημένα πολλοί ηλικιωμένοι δεν νιώθουν ασφαλείς, μένοντας μόνοι.

ΣΒΗΝΟΥΝ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ!
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν όμως και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, τόσο στην Ήπειρο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Διαμαρτύρονται για την εξαίρεσή τους από τον Αναπτυξιακό Νόμο, σε μια περίοδο, που, αν θα εντάσσονταν, θα έκαναν εκσυγχρονισμό για να προσελκύσουν κόσμο.«Ο αποκλεισμός των επιχειρήσεων Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων από τις ευεργετικές αναπτυξιακές ρυθμίσεις, θα έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών του τουρισμού και στη βιωσιμότητα των ιδίων επιχειρήσεων, οι οποίες συνεισφέρουν σημαντικά στο τουριστικό εισόδημα και στηρίζουν την περιφερειακή οικονομία της χώρας αποτελώντας έναν από τους κύριους μοχλούς εξόδου της από τη κρίση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος. Μάλιστα, εκτιμά ότι η ονομαστική εξαίρεση του συνόλου των επιχειρήσεων από τον Αναπτυξιακό θα οδηγήσει στην επέκταση της οικονομικής δυσπραγίας παραπάνω από 40.000 επιχειρήσεις και οικογένειες!«Δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συμπράξουμε με όλες τις δυνάμεις μας για να υπάρχει ισότιμη και άνευ όρων προοπτική βιωσιμότητας του κλάδου. Απαιτούμε από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης να εγκαταλείψει την κοντόφθαλμη άποψή του για τον τουρισμό και να εντάξει το σύνολο των επιχειρήσεων μας στα νέα αναπτυξιακά κίνητρα» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Η δημοτική αρχή Γκόντα άφησε ξεκρέμαστους τους συμβασιούχους!

Συνάντηση Φ. Φίλιου με εργαζόμενους

Με εκπροσώπους των συμβασιούχων της ΑΔΕΙ συναντήθηκε ο νέος δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, με τους οποίους συζήτησε το θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με το καθεστώς εργασίας τους. Σε ανακοίνωση της παράταξης Ενότητα Πολιτών αναφέρεται πως «η απερχόμενη δημοτική αρχή, είχε ανακοινώσει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, με βάση απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης. Η νέα Δημοτική Αρχή, απέστειλε αντίγραφο των πρακτικών και των συμβάσεων στο Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να υπάρξει η γνωμοδότησή του. Το θέμα ετέθη επίσης στην Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ηπείρου και την αρμόδια Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε την γνώμη έγκριτων νομικών της πόλης καθώς και του Νομικού Συμβούλου του Δήμου. Δυστυχώς όλες οι απόψεις συγκλίνουν στο ότι η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, είναι πράξη που αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία και στην αντίστοιχη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου. Επειδή οι συμβάσεις αυτές, στην παρούσα φάση δεν μπορούν να ανανεωθούν, ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε να παρέμβει πολιτικά μαζί με άλλους Δήμους που έχουν το ίδιο πρόβλημα, με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ και την ΚΕΔΚΕ, προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για την εξεύρεση λύσης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Προσφυγή σε Αλμούνια(!) για την αεροπορική σύνδεση Ιωαννίνων

Επιστολή Σταύρου Καλογιάννη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Το θέμα της αεροπορικής σύνδεσης των Ιωαννίνων με την Αθήνα και του κόστους μετάβασης από και προς την πρωτεύουσα, θέτει με επιστολή του στον Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χοακίν Αλμούνια, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης. Ο πρώην Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κάνει λόγο και για την επιδιωκόμενη συγχώνευση των εταιριών Olympic Air και Aegean Airlines, που θέτει, όπως τονίζει, μονοπωλιακούς όρους στις αερομεταφορές της Ελλάδας.«Από τον αερολιμένα Ιωαννίνων, το μοναδικό στην Περιφέρεια της Ηπείρου, μετακινούνται καθημερινά προς την Αθήνα εκατοντάδες Ηπειρώτες. Την αεροπορική σύνδεση εξυπηρετούσαν μέχρι πρόσφατα δύο εταιρίες: η Οlympic Αir και η Aegean Airlines» αναφέρει, μεταξύ άλλων. Και συνεχίζει λέγοντας ότι «μέχρι το τέλος του 2009, τα Ιωάννινα συνδέονταν με την Αθήνα με τρεις έως τέσσερις πτήσεις καθημερινά από την Οlympic και την Aegean, το πρωί, το μεσημέρι και αργά το απόγευμα. Ξαφνικά οι δύο εταιρείες, σαν να ήλθαν σε συμφωνία, τροποποίησαν τα δρομολόγιά τους, περιέκοψαν την πρωινή πτήση της Olympic Air και δρομολόγησαν τις μεσημβρινές πτήσεις τους, από Ιωάννινα προς Αθήνα, με διαφορά μόλις είκοσι λεπτών της ώρας! Στις 13 Σεπτεμβρίου 2010, η Aegean διέκοψε την μοναδική πτήση της από Αθήνα προς Ιωάννινα, με αποτέλεσμα τα Ιωάννινα να εξυπηρετούνται πλέον μόνο με τις πτήσεις της Olympic Air, του μοναδικού αερομεταφορέα που απέμεινε στην γραμμή. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο εταιρείες έχουν προχωρήσει σε συντονισμό πριν καν εγκριθεί η συγχώνευσή τους, δηλαδή σε μια περίοδο που είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν ανεξάρτητα και ανταγωνιστικά, χωρίς περιορισμούς».

164 ΕΥΡΩ…
Ο Στ. Καλογιάννης θίγει ακόμη και το θέμα του… τσουχτερού εισιτηρίου για μια απλή μετάβαση στην Αθήνα. «Χωρίς να παραγνωρίζω την δύσκολη οικονομική συγκυρία, σημειώνω ότι η απουσία επιλογής έχει θέσει τους συμπολίτες μου υπό την ομηρία μίας εταιρίας, η οποία μπορεί πλέον να αυξάνει και την τιμή των εισιτηρίων. Αυτό άλλωστε έχει ήδη γίνει, καθώς ένα απλό εισιτήριο της Olympic Air από την Αθήνα προς τα Ιωάννινα κοστίζει 164,3 ευρώ!» αναφέρει, μεταξύ άλλων.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Σε ότι αφορά την συγχώνευση των δυο εταιριών, ο Γιαννιώτης βουλευτής τονίζει, ότι εκτός από μονοπώλιο, θα υπάρξουν σοβαρότατες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, όχι μόνο για την Ήπειρο αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Η συμφωνία είναι υπό την έγκριση της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία προΐσταται ο κ. Αλμούνια.Η αρχική έρευνα της Επιτροπής έδειξε, ότι η προτεινόμενη συγχώνευση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ως προς τον ανταγωνισμό. Και αυτό, γιατί η νέα επιχείρηση θα έχει πολύ μεγάλα μερίδια αγοράς (αν όχι το μονοπώλιο) σε όλες τις εγχώριες διαδρομές και σε ορισμένες διεθνείς διαδρομές στις οποίες πραγματοποιούν δρομολόγια και οι δύο εταιρίες.Η Κυβέρνηση κρατά ουδέτερη στάση για το θέμα, με τον κ. Καλογιάννη να ζητά από τον κ. Αλμούνια να μεριμνήσει, «για να διασφαλιστούν οι συμπολίτες μου τόσο για τις διαδρομές όσο και για τα ναύλα, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία για τους Κανόνες Ανταγωνισμού, όπως περιγράφονται στην Συνθήκη για την Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, έως ότου και εφ’ όσον εγκριθεί η σχεδιαζόμενη συγχώνευση, οι δύο εταιρίες οφείλουν να λειτουργούν ανεξάρτητα, χωρίς συντονισμό των δραστηριοτήτων τους και σε πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σήμερα στα Γιάννενα η κηδεία του άτυχου Αχμέντ Αμπντελραχμάν


Στο Μουσουλμανικό νεκροταφείο των Ιωαννίνων, σήμερα τις 3 το μεσημέρι, θα γίνει η κηδεία του Αχμέντ Αμπντελραχμάν Ιντρις Ισχαγκ, Σουδανού πρόσφυγα από την πόλη Ελ Φάσερ, 37 χρόνων, που τραυματίστηκε θανάσιμα στις 14/12/2010 στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μετά από πτώση του από νταλίκα, στην προσπάθεια του να περάσει κρυφά στην Ιταλία. Ο Αχμέντ ήταν πτυχιούχος Εμπορικών επιστημών και είχε φυλακιστεί για την δράση του κατά του αυταρχικού καθεστώτος της χώρας του. Στην τελετή θα παραστούν ο Γεν. Γραμματέας της Σουδανικής κοινότητας στην Ελλάδα κ. Χασάς και άστεγοι Σουδανοί πρόσφυγες της Ηγουμενίτσας. Τον μειλίχιο και χαμογελαστό Αχμέντ τον γνωρίσαμε σαν εισηγητή από μέρους των Σουδανών στο Αντιρατσιστικό διήμερο που διοργανώθηκε τον Οκτώβρη στην Ηγουμενίτσα από το Αντιρατσιστικό κίνημα.

Ευθύνες στην πολιτεία και τις τοπικές αρχές

Για τις καταστροφές στο νομό εξαιτίας της κακοκαιρίας από την ΔΡΑΣΥ και την ΑΡΠΗ

Ευθύνες στις τοπικές αρχές αλλά και την κεντρική διοίκηση για τις καταστροφές που έπληξαν την περιοχή μας το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, επέρριψαν χθες ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Σκοπούλης και ο νεοεκλεγείς περιφερειακός σύμβουλος, Νίκος Ζήκος.Οι δύο άνδρες χαρακτήρισαν την κατάσταση που αντίκρισαν στις πληγείσες περιοχές, κρίσιμη ενώ πρόσθεσαν πως η αδιαφορία από την επίσημη πολιτεία είναι εξοργιστική, καταθέτοντας παράλληλα τις προτάσεις τους για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, την αποζημίωση των πληγέντων αλλά και την πρόβλεψη, ώστε να μην ξαναζήσει ο νομός τέτοιες στιγμές.

Ανοχύρωτο το λεκανοπέδιο
Όπως είπαν λοιπόν οι κ. Σκοπούλης και Ζήκος «η ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου αποδείχτηκε εγκληματικά ανοχύρωτη και παντελώς ανέτοιμη να διαχειριστεί τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις, ενώ εξέπεμψε σήμα κινδύνου για τα όρια και τις αντοχές της, εξαιτίας του καταστροφικού για τον άνθρωπο και το περιβάλλον ακολουθούμενου καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης».Συμφωνά με τους ίδιους, οι πολιτικοί ιθύνοντες αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους αναμασούν τα περί της ακρότητας των καιρικών φαινομένων, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να τις συγκαλύψουν.Ο άναρχος και στρεβλός τρόπος ανάπτυξης, η έλλειψη στοιχειωδών υποδομών, η ανεπαρκής στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και το πελατειακό αλισβερίσι της πολιτικής εξουσίας, οι επιστημονικά διάτρητες μελέτες και οι κατασκευαστικές κερδοσκοπικές αυθαιρεσίες αποτελούν, πάντα με βάση τα όσα είπαν οι δύο αιρετοί, τις βασικές αιτίες για τα αδιέξοδα που συσσωρεύτηκαν στην περιοχή μας.Πιο συγκεκριμένα στάθηκαν στη διατάραξη του συνολικού υδραυλικού συστήματος της περιοχής αναφερόμενοι στην κατασκευή μεγάλων έργων όπως αυτό της Εγνατίας της IKEA, του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό και άλλων.

Οι προτάσεις

Εκτός από τις διαπιστώσεις και την απόδοση ευθυνών όμως τα μέλη της ΔΡΑΣΥ και της ΑΡΠΗ κατέθεσαν και τις προτάσεις τους για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί αλλά και την πρόβλεψη που πρέπει να υπάρχει για να μη δημιουργηθούν ξανά τέτοια φαινόμενα.Αναλυτικά οι προτάσεις έχουν ως εξής:
- Να αποκατασταθούν και να αποζημιωθούν άμεσα στο ακέραιο όσοι υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις.
- Να ξεκινήσουν άμεσα οι απαραίτητες επιστημονικές γεωτεχνικές μελέτες στους Μουζακαίους στη Δαφνούλα στο Χαροκόπι και τη Μάζια και να δρομολογηθούν τα απαραίτητα έργα στήριξης των περιοχών αυτών.
- Να σταματήσει η κατασκευή του αντιπεριβαλλοντικού και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση έργου του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό που με τις βροχοπτώσεις μετατρέπεται σε λίμνη και με όποιες γεωλογικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται..
- Να δημιουργηθεί σύγχρονο ευρύ δίκτυο απορροής του συνόλου των όμβριων υδάτων σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο.
- Να ολοκληρωθεί η σύνδεση των συνοικιών της πόλης με το βιολογικό και να συνταχτούν μελέτες και να υλοποιηθούν αντίστοιχα έργα και για τις υπόλοιπες περιοχές που εντάχτηκαν στο δήμο.
- Να παρθούν μέτρα εδώ και τώρα για την έξωση των καταπατητών, την αποκατάσταση των αυθαιρεσιών, την κατοχύρωση στην πράξη και όχι με λόγια του καθεστώτος της απόλυτης προστασίας της λίμνης.
- Να γίνει δυναμική και αποφασιστική παρέμβαση ώστε να επαναπροσδιοριστεί ο συνολικός σχεδιασμός της περιοχής μέσω του επικείμενου ρυθμιστικού.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Στη βουλή η προστασία του Καλαμά


Ερώτηση για το εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι όσον αφορά την προστασία του ποταμού Καλαμά απηύθυναν,προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης (Β’ Αθηνών) και Νίκος Τσούκαλης (Αχαΐας). Στην ερώτηση με θέμα «Μόλυνση του ποταμού Καλαμά στο Ν. Ιωαννίνων» οι βουλευτές, ρωτούν:
-Εφαρμόζεται μηχανισμός ελέγχου των βιομηχανιών της ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων; Πόσες και ποιες βιομηχανίες πραγματοποιούν ορθά τον απαραίτητο βιολογικό καθαρισμό και ποιες όχι; Ποια μέτρα λαμβάνονται κατά των ρυπαινουσών βιομηχανιών;
-Εκπληρώνει η χώρα μας τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τις περιβαλλοντικές οδηγίες της Ε.Ε για θέματα διαχείρισης και προστασίας των υδάτων;
-Υπάρχει πρόνοια για την κατασκευή νέας μονάδας στον χώρο του βιολογικού καθαρισμού, προκειμένου να αυξηθεί η δυνατότητα επεξεργασίας λυμάτων κατά τρόπο, ώστε να μπορούν να καλυφθούν περιοχές που πρόκειται να ενταχθούν στο δίκτυο του βιολογικού καθαρισμού που σήμερα εξυπηρετούνται µε βόθρους;

Τελείως άδειο το «σεντούκι» των μικραιμεσαίων


«Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από την οικονομική εξάντληση του 2010 δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις επιπλέον απαιτήσεις που θέτει ο νέος προϋπολογισμός», εκτίμησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης.«Τα μηνύματα που εκπέμπει ο νέος προϋπολογισμός σκορπίζουν σε όλους μας ανησυχία και αβεβαιότητα. Αντανακλούν μια αγωνιώδη προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα με αύξηση των φόρων κατά 7,83 δις και επιπλέον περικοπή δαπανών κατά 6,5 δις σε σχέση με το 2010», πρόσθεσε.Ο κ. Κορκίδης σημείωσε ακόμη ότι η «ταμειακή λογική» που διέπει τη δεύτερη κατά σειρά αναθεώρηση του Μνημονίου αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό σε μια σειρά από δείκτες όπως: η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ η αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων, η επιβολή φόρου πολυτελείας, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία.«Κυρίως όμως», συμπλήρωσε, «επικεντρώνεται στα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης, στην "έκτακτη" εισφορά χρήσης 2009 στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, ενώ η επιμονή σε έμμεσους και ειδικούς φόρους εκτιμάται ότι θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το φορολογικό πληθωρισμό».«Όλα τα παραπάνω δείχνουν έναν προϋπολογισμό χωρίς καμιά επαφή με την πραγματική κατάσταση της αγοράς, αφού η κατάρρευση της ιδιωτικής κατανάλωσης οδηγεί σε αφανισμό τις εμπορικές επιχειρήσεις και γενικότερα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.Επιπλέον, εξέφρασε το φόβο ότι «η αύξηση της ανεργίας απειλεί να αποδιαρθρώσει τον κοινωνικό ιστό με απρόβλεπτες συνέπειες στην κοινωνική συνοχή» και κάλεσε κυβέρνηση και τρόικα να αντιληφθούν ότι «το "σεντούκι" των μικρομεσαίων όχι μόνο δεν κρύβει τίποτα, αλλά έχει αδειάσει τελείως».Τέλος, εκτίμησε πως «όπως κάθε προϋπολογισμός, έτσι και αυτός, λόγω των αναπόφευκτων αποκλίσεων, αναμένεται κατά τη διάρκεια του απρόβλεπτου 2011 να υποστεί πολλές διορθωτικές αναθεωρήσεις».

Νέες διευκρινίσεις για την περαίωση


Νέες οδηγίες και διευκρινίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν από τις ΔΟΥ ειδικές περιπτώσεις που προέκυψαν κατά την πληρωμή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της περαίωσης στις τράπεζες ή στις εφορίες, καθώς και λόγω νέων στοιχείων που θα περιέλθουν σε γνώση των ΔΟΥ, για επιχειρήσεις που έχουν ήδη αποδεχθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα περαίωσης, δόθηκαν αρμοδίως με την υπ' αρίθμ. Δ30Α/4038661ΕΞ/ 13.12.2010 εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Προϋπολογισμός με… άρωμα ΔΩΔΩΝΗΣ

Σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση έστειλαν οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Β. Αργύρης και Μ. Παντούλας

Ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η ΔΩΔΩΝΗ πρέπει να περάσει στους παραγωγούς και να μην επιχειρηθεί η πώλησή της σε ιδιώτες, έστειλαν οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Β. Αργύρης και Μ. Παντούλας, κατά τη διάρκειά των ομιλιών τους στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011.«Μέσα στο περιβάλλον που βιώνουμε είναι απαραίτητο να ξεχωρίσουμε τα στρεβλά από τα απαραίτητα. Στις όποιες αλλαγές κάνουμε, να μην καίμε μαζί με τα ξερά και τα όποια χλωρά υπάρχουν. Βασικό κριτήριο σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να είναι ό,τι δεν ανατρέπουμε ό,τι αποτελεί πηγή ζωής και παραγωγής. Δεν μπορούμε να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι όλες τις περιπτώσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το κράτος», τόνισε ο κ. Αργύρης και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη ΔΩΔΩΝΗ, έστω και με τον κίνδυνο να γίνει μονότονος και κουραστικός, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.«Πρέπει να πω πως αυτή η βιομηχανία ανήκει στους παραγωγούς και το ποσοστό που απέκτησε, μέσω ΑΤΕ, το κράτος, πρέπει να το δώσει στους φυσικούς ιδιοκτήτες-παραγωγούς με τόκο. Αλλιώς δεν αλλάζουμε τη χώρα, καταστρέφουμε τον παραγωγικό ιστό.Κύριε Υπουργέ, δεν είστε καθ’ ύλην αρμόδιος, αλλά είναι απαράδεκτο διοικητής κεντρικής κρατικής τράπεζας να λέει ότι «δεν κυβερνάει ο Παπανδρέου, αλλά κυβερνάει το Μνημόνιο!». Πρέπει, λοιπόν, να το λάβετε σοβαρά υπόψη σας, για να μην φτάσουμε σε άλλα γεγονότα.Εάν δε δώσουμε τη ΔΩΔΩΝΗ στους παραγωγούς, θα καταστρέψουμε καταρχήν τον παραγωγικό ιστό. Και επίσης γινόμαστε αναντίστοιχοι τόσο με τις ευρωπαϊκές πρακτικές, όσο και με τη διατυπωμένη μας θέληση για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με έμφαση στην πραγματική και ποιοτική παραγωγή.Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας είναι πραγματική οικονομία και παραγωγή, όχι μόνο για την Ήπειρο, αλλά για όλη τη χώρα και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ανατρέψει αυτήν την πραγματικότητα. Το μόνο που μπορούμε είναι να παράγουμε, για να ανατρέψουμε το δυσμενές ισοζύγιο», σημείωσε και κατέληξε λέγοντας: «Εάν δώσουμε τη δυνατότητα να μην συνεχίσει το ρόλο της η ΔΩΔΩΝΗ, αυτό που θα κάνουμε, είναι να εξυπηρετήσουμε το καρτέλ του γάλακτος και όχι την παραγωγή των κτηνοτροφικών προϊόντων, την πραγματική οικονομία».Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μ. Παντούλας, ο οποίος έστειλε το μήνυμα χωρίς όμως να επεκταθεί σε λεπτομέρειες. Απευθυνόμενος στον υφυπουργό Οικονομίας, του επισήμανε την ευθύνη της κυβέρνησης στο θέμα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για τους Ηπειρώτες η τιμή της είναι ατίμητη και το συνεταιριστικό ιδιοκτησιακό καθεστώς της αδιαπραγμάτευτο».

Κάλεσμα υπερψήφισης
Την ευχή να είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός μέτρων, ύφεσης και φορολογικών βαρών εξέφρασε ο Γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Ιωαννίνων Βαγγέλης Αργύρης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα μέτρα πρέπει να έχουν ένα τέλος προκειμένου όσα κάνουμε «να μην είναι παράταση ζωής στη χρεοκοπία, αλλά φιλί ζωής και ανάπτυξης της χώρας».Ο κ. Αργύρης απέφυγε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, λέγοντας ότι δεν έχει σκοπό να «κοκορομαχήσει» για ευθύνες, αναξιοπιστία αντιπολιτευτικού λόγου και ουτοπικές προσεγγίσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και το διεθνές περιβάλλον που ζούμε.«Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μια μέρα, στην προσπάθεια επιτυχούς υλοποίησης της νέας αρχιτεκτονικής του κράτους. Οι νέοι θεσμοί των δήμων και των περιφερειών που δημιουργήσαμε να μην γίνουν μια από τα ίδια με μιζέρια, γκρίνια, ασάφεια ευθυνών και ρόλων. Να μην γίνουν πηγές αναπαραγωγής της γραφειοκρατίας, του πελατειακού κράτους, της αδιαφάνειας, των προσωπικών πολιτικών. Είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να δουλέψει εντατικά, αποκεντρωτικά, μεθοδικά και με εξάντληση όλων των δυνατοτήτων, οικονομικών και θεσμικών, για στήριξη αυτής της προοπτικής.Είναι ευθύνη όλων των αιρετών να λειτουργήσουν, σεβόμενοι το γεγονός ότι υπάρχει ένα νέο, εντελώς διαφορετικό, περιβάλλον, με νέες ανάγκες, νέες λειτουργίες και νέα αντίληψη. Είναι ευθύνη όλου του πολιτικού κόσμου, αλλά και όλου του πολιτικού συστήματος, να συνειδητοποιήσουν ότι η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη ξεπερνά μικροσκοπιμότητες και ανούσιες αντιπαραθέσεις. Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες συλλογικής ανάπτυξης και ανατροπής κατεστημένων συμφερόντων και μηχανισμών», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε την ανάγκη το πολιτικό σύστημα της χώρας να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει πρώτο να δώσει το δείγμα της αλλαγής πλεύσης στη ζωή και τη λειτουργία της χώρας.«Να τελειώνουμε με κεκτημένα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Με λογικές αυταρέσκειας και ανύπαρκτης αυτάρκειας, με νοοτροπίες αλάθητου και ανέξοδου κριτή. Πρέπει να τελειώνουμε με διαδικασίες χωρίς καμία πραγματική κοινωνική αναφορά, με πρακτικές ισοπέδωσης και προσβολής των πολιτών. Να δώσουμε τέλος σε θεσμολαγνείες λανθασμένων δομών», είπε και κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύω πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο περιβάλλον στη χώρα μας, που θα βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο».Κριτική στη Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση της οικονομίας άσκησε ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δραπέτευσε αφήνοντας “το σπίτι γκρεμισμένο και λεηλατημένο”», ενώ κατηγόρησε τις δυνάμεις της παραδοσιακής και ανανεωτικής αριστεράς συναγωνίζονται στο ποιος θα κηρύξει πρώτος τον “κοινωνικό πόλεμο”. Αναφορά έκανε, όμως, και στο κείμενο της Ιεράς Συνόδου υπό τον τίτλο «Προς τον Λαό. Η εκκλησία απέναντι στη σύγχρονη κρίση», κάνοντας λόγο για «μετατροπή του ποιμαντικού της έργου σε καταγγελτικό λόγο για όλους και για όλα κατά το παράδειγμα περιφερειακών πολιτικών σχηματισμών».Κατά τα λοιπά, ο κ. Παντούλας κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, με υπερβατική διάθεση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μπορεί να υπάρχουν διχογνωμίες ως προς το βέλτιστο συνδυασμό των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών, κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το υπάρχον καθεστώς έχει ξοφλήσει οριστικά. Το εγχείρημα της ριζικής αναστροφής των πάντων είναι ομολογουμένως πολύ δύσκολο. Πρέπει να ξεβολευτούμε από το “καθεστώς” μιας τριαντάχρονης επίπλαστης, έστω, ευμάρειας. Τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά μας είναι ισχυρά. Όμως, το πισωγύρισμα σημαίνει καταστροφή. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε προστατεύοντας τους αδύναμους, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, φροντίζοντας το κοινωνικό κράτος. Η σημερινή Ελλάδα δεν μας ικανοποιεί και δεν μας ταιριάζει. Ο Πρωθυπουργός, ηγούμενος της τεράστιας αυτής προσπάθειας, ζήτησε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από όλους για να ξεπεράσουμε τον κάβο, σε συνθήκες εθνικής συνεννόησης, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Εισέπραξε, δυστυχώς, την άρνηση».Τέλος, αναφέρθηκε στην Ιόνια Οδό και του οδικό άξονα Ε65 λέγοντας ότι η ολοκλήρωσή τους μπορεί να συμβάλει στην αναπτυξιακή έκρηξη της Ηπείρου.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Συλλήψεις για ναρκωτικά στην Ήπειρο


Στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας, αστυνομικοί της Άρτας συνέλαβαν έναν Έλληνα ενώ αναζητείται ακόμη ένας Αλβανός, γιατί μετέφεραν με το αυτοκίνητό τους ακατέργαστη κάνναβη βάρους 72 κιλών.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Άρτας, ενώ τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν από το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας που διενεργεί την προανάκριση.
- Στην Πρέβεζα, συνελήφθη ένας Έλληνας γιατί στην κατοχή του βρέθηκαν μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και ένα αυτοσχέδιο τσιγάρο κάνναβης. Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του βρέθηκε επίσης μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρέβεζας.
- Στον Άγιο Νικόλαο Αιτωλοακαρνανίας, αστυνομικοί της Πρέβεζας συνέλαβαν έναν κάτοικο της περιοχής γιατί σε έλεγχο κατελήφθη να κατέχει ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους 57 γραμμαρίων. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρέβεζας.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων


Τους αντιδημάρχους, τις αρμοδιότητές τους και τους υπεύθυνους τομέων, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος. Για τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου θα προταθεί ο Δημήτρης Γιωτίτσας. Αντιδήμαρχοι ορίζονται οι:
-Παρασκευή Τσίλη,
-Δημήτρης Θεμέλης
-Νίκος Μάντης
-Θωμάς Μπέγκας,
-Βασίλης Μασσαλάς,
-Γιώργος Βίνης,
-Δημήτρης Νάστος,

Την ευθύνη για την δημοτική κοινότητα Περάματος διατηρεί ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Στο Δήμο, συγκροτούνται εννέα τομείς δουλειάς, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την μεγαλύτερη απόδοση έργου. Σε όλους τους τομείς ορίστηκαν υπεύθυνοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Απέσπασαν τα δεδουλευμένα οι 35 μετανάστες εργάτες γης


Η εμπειρία και το κύρος του ΠΑΜΕ στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, ο ταξικός προσανατολισμός και οι στοχευμένες και προσεγμένες βήμα προς βήμα αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα και αγωνιστική διάθεση των 35 περίπου εργατών γης από τη Σενεγάλη και το Πακιστάν, στους οποίους η εργοδοσία των Θερμοκηπίων «Κρίτων» στο Καλπάκι Ιωαννίνων όφειλε δεδουλευμένα περίπου 45.000 ευρώ, έφερε για ακόμη μια φορά αποτέλεσμα.Οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν μετά από υποθήκευση περιουσίας της εργοδοσίας. Τα χρήματα εκταμιεύθηκαν στο όνομα δικηγόρου του ΠΑΜΕ και αποδόθηκαν στους εργαζόμενους μετανάστες, χθες το μεσημέρι.Η καταβολή των δεδουλευμένων στους μετανάστες εργάτες γης αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, στέλνει ελπιδοφόρο μήνυμα σε μια περίοδο όξυνσης της απλήρωτης εργασίας σε όλο και περισσότερους κλάδους και χώρους δουλειάς, όξυνσης της αντεργατικής επίθεσης που συνάδει με την επιβολή ακόμη πιο σκληρών, βάρβαρων μέτρων.Η απόσπαση των δεδουλευμένων από τους Σενεγαλέζους και Πακιστανούς εργάτες γης αποτελεί σημαντική αγωνιστική παρακαταθήκη, για τη συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων των εργαζομένων σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Δίνει αγωνιστική ταξική απάντηση κόντρα στη δημαγωγία και την προχειρότητα αριστεριστών.

Ορκομωσία Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας


Σήμερα Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου και ώρα 13:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας,στην αίθουσα τελετών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας.

Εκλογή προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου


Ο Πλειοψηφών Περιφερειακός Σύμβουλος του Επιτυχόντος Συνδυασμού «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου», Ιωάννης Καραμπίνας,κάλεσε, σύμφωνα το άρθρο 165 του Νόμου 3852/2010, στις 2 Ιανουαρίου 2011, ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00, σε ανοικτή συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης την Εκλογή Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου και την Εκλογή τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: 3ωρη στάση εργασίας προκήρυξε το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων


Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του Ν. Θεσπρωτίας έχει προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας, για την Παρασκευή 24 Δεκέμβρη από τις 8 το πρωί με αιχμή το αίτημα των εργαζομένων να καταβληθούν τα δεδουλευμένα πολλών μηνών που αλυσίδα σούπερ μάρκετ οφείλει σε εργαζόμενους στην Ηγουμενίτσα.

Υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του 2011


Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Προϋπολογισμός του 2011. Υπέρ του Προϋπολογισμού ψήφισαν οι 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε μόνο τις δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με εξαίρεση τον βουλευτή της, Πάνο Καμμένο, που καταψήφισε το σύνολο του Προϋπολογισμού.«Δηλώνω και πιο αισιόδοξος από ποτέ για τον Ελληνισμό και την Ελλάδα.Το 2012 θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και το 2013, απαλλαγή απ’ το Μνημόνιο.Τα επώδυνα μέτρα είναι πίσω μας πια» ανέφερε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. «Όπως διαψεύσαμε τις εγχώριες και διεθνείς Κασσάνδρες της καταστροφής, έτσι θα τις διαψεύσουμε μέχρι να μας αφήσουν ήσυχους - μέχρι να καταλάβουν πως αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο λαός, δεν λυγάει και δεν υποκύπτει» συμπλήρωσε.Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της κυβέρνησης θεώρησε αναγκαίο να αναιρέσει «πέντε μύθους», οι οποίοι αδυνατίζουν, όπως τόνισε, την προσπάθεια ανάταξης του κύρους της χώρας και βυθίζουν την ελληνική κοινωνία στη μιζέρια και την μοιρολατρία.«Αλλάξτε πολιτική τώρα! Συναίνεση σε αυτό το μείγμα πολιτικής δεν πρόκειται να δώσουμε. Συνένοχοι στο δρόμο της χρεοκοπίας που έχετε επιβάλλει, δεν πρόκειται να γίνουμε» ήταν το στίγμα της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, κατά τη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού.«Οι εργαζόμενοι οφείλουν να κατανοήσουν την αιτία της κρίσης και να ετοιμάζονται για έναν πραγματικό πόλεμο, συνειδητό, σχεδιασμένο, οργανωμένο, που να έχει έκβαση την ανατροπή της εξουσίας». Γιατί, «όποιο μείγμα πολιτικής κι αν χρησιμοποιηθεί, ούτε το χρέος και τα ελλείμματα θα αντιμετωπιστούν, ούτε ανταγωνιστική θα γίνει η Ελλάδα, ούτε θα αποφύγει την χρεοκοπία» εκτίμησε στην ομιλία της, η γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.Να ζητήσει η Ελλάδα μετάθεση του χρέους της για μια 10ετία, πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011.«Βουλιάζετε την Ελλάδα στην ύφεση και στην κρίση χρέους, γιατί το τελευταίο που σας ενδιαφέρει εσάς και την τρόικα και την οικονομική ολιγαρχία που σας στηρίζει, είναι το χρέος" τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι οι "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", δηλαδή το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και η κατάργηση κάθε προστασίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ηττήθηκε ο ΠΑΣ στην Τούμπα


Ο ΠΑΟΚ ζορίστηκε αλλά πήρε την νίκη-πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου επί του ΠΑΣ, στην γεμάτη Τούμπα, με 2-1. Απίστευτο λάθος του Σικαλιά στο 1-0, ο Αθανασιάδης έδειξε ξανά ότι «μυρίζει» το γκολ.Οι ποδοσφαιριστές του Μάκη Χάβου κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους και να προκριθούν στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης, με… ένα γκολ που πέτυχαν στο πρώτο ημίχρονο. Το άλλο, το πρώτο ουσιαστικά, ήταν αυτογκόλ από τους φιλοξενούμενους: ο Βάντερσον γύρισε την μπάλα στον Σικαλιά, με τον τελευταίο να υπολογίζει λάθος και να την βλέπει να καταλήγει, τελικά, στα δίχτυα του (1-0).Οι Γιαννιώτες προσπάθησαν και κατάφεραν να ισορροπήσουν το ματς, μία φάση όμως φτάνει για να πετύχει μία ομάδα γκολ και αυτό ακριβώς έγινε με τον Στέφανο Αθανασιάδη στο 42ο λεπτό. Ο νεαρός επιθετικός έστειλε την μπάλα για δεύτερη φορά στα δίχτυα του «Άγιαξ» (2-0), με τον ίδιο και τους συμπαίκτες του να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία.Οι φιλοξενούμενοι, πάντως, όχι μόνο δεν τα παράτησαν αλλά συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό, με τον Μπακαγιόκο να μειώνει σε 2-1 στο 53΄, που ήταν και το τελικό σκορ. Οι οπαδοί των δύο ομάδων δεν σταμάτησαν λεπτό να εμψυχώνουν τους παίκτες, σε μία πολύ ωραία ατμόσφαιρα στην Τούμπα. Οι ποδοσφαιριστές του Ντεμόλ δεν τα παράτησαν και αν ήταν περισσότερο προσεκτικοί και τυχεροί, θα μπορούσαν να έχουν ισοφαρίσει.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ