Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

ΜΠΛΟΚΑ ΣΤΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ


Ομαδες πολιτων αποκλειουν τις εισοδους στα διοικητικα ορια της Περδικας, προκειμενου να εμποδισουν την εισοδο τοπογραφικων συνεργειων που ασχολειται με την χαραξη οδευσης του αγωγου φυσικου αεριου. Οι ομαδες που συγκροτηθηκαν, με την καθολικη συμμετοχη των κατοικων, ελεγχουν τις εισοδους προς Περδικα απο τισ 19-12- 2010.Παραλληλα, εχουν εντατικοποιηθει οι επαφες, με καθε συναρμοδιο εμπλεκομενο στο θεμα του φυσικου αεριου και τους κατοικους της Περδικας, να βρισκονται σε εγρηγορση μεχρι να ικανοποιηθει το αιτημα τους, συμφωνα με το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ τις 10-08-2008.

«Όχι» τα πετρελαιοειδή στη Σαγιάδα

Αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Ν.Σ Θεσπρωτίας, στην τελευταία του συνεδρίαση

Όχι στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και κατ' επέκταση στην επένδυση πετρελαιοειδών στην περιοχή της Λωρίδας Σαγιάδας είπε κατά πλειοψηφία το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσπρωτίας, στην τελευταία «πανηγυρική» (δεν ήταν τέτοια πάντως) συνεδρίασή του, όπου και κλήθηκε να απαντήσει σε ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί το Νομό τις τελευταίες εβδομάδες.Μειοψήφησαν τρεις Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας και συγκεκριμένα οι κ.κ Απόστολος Βαγγελής και Γεώργιος Τσώνης, οι οποίοι πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν τάχθηκαν υπέρ της επένδυσης στην εν λόγω περιοχή στη Σαγιάδα, αλλά είχαν διαφορετική άποψη, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για πιθανότητα ύπαρξης άλλης λύσης χωροταξικά.Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Πάσχος μίλησε για αναρμοδιότητα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της θητείας του να πάρει απόφαση για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, ζήτησε για ενεργοποίηση ειδικής επιτροπής η οποία είχε συσταθεί πριν οχτώ περίπου χρόνια για το θέμα, πρόταση η οποία δεν έγινε δεκτή και με τη σειρά του και εκείνος είπε όχι στη συγκεκριμένη Μ.Π.Ε.

Είπαν όχι κατά πλειοψηφία
Πολλοί θεωρούσαν εξ' αρχής ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα λάμβανε ομόφωνη απόφαση άρνησης απέναντι στην επένδυση πετρελαίου-μαζούτ-ασφαλτικών γαλακτωμάτων στο σημείο που προβλέπει η νέα μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά αυτό δεν συνέβη.Δεν υπήρξε ωστόσο Νομαρχιακός Σύμβουλος που να τάχθηκε υπέρ της επένδυσης στη Λωρίδα Σαγιάδας, αλλά δεν έλειψαν οι απόψεις περί σημαντικής επένδυσης για το Νομό, που χρειάζεται καύσιμα, αλλά σε διαφορετικό σημείο της Θεσπρωτίας, όπου δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις από φορείς και κατοίκους και δεν θα υπάρχουν μονάδες που θα μπορούσαν να πληγούν, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες της Σαγιάδας, όπου εργάζονται περισσότερα από 300 άτομα.Της άποψης ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει για το μείζον αυτό ζήτημα ήταν ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Β. Πάσχος, αλλά τελικώς τάχθηκε με την πλειοψηφία, ενώ οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι κ.κ Βαγγελής και Τσώνης μειοψήφισαν, όχι όντας θετικοί στη συγκεκριμένη μελέτη που παρουσιάστηκε, αλλά μιλώντας για δυνατότητα ύπαρξης άλλης λύσης για τις αποθήκες καυσίμων.Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν και οι ενστάσεις απέναντι στην επένδυση, του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών, του Δήμου Σαγιάδας, ψήφισμα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, όπως και απάντηση της εταιρείας ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ στο συγκεκριμένο ψήφισμα, με την ανταπάντηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου να έπεται. (σας την παρουσιάζουμε σε άλλη σελίδα). Αλλά και προφορικά ειπώθηκε ότι δεν τάσσεται υπέρ της επένδυσης και ο Δήμος Κέρκυρας, όπως είχε συμβεί και πριν 8 περίπου χρόνια.

«Ιχθυοκαλλιεργητική η περιοχή»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας κ. Χεκίμογλου, μίλησε για μια περιοχή καθαρά Ιχθυοκαλλιεργητική, η οποία δεν μπορεί να δεχτεί πετρέλαιο-μαζούτ και ασφαλτικά γαλακτώματα, ενώ ανέφερε και την άποψη του Υπουργείου και του ΣΤΕ, που συνιστούν να μην υπάρξουν βιομηχανικές μονάδες στην περιοχή, όπως προκύπτει και από το έγγραφο της 26.11.2010 της Γενικής Γραμματείας και Αστικού Περιβάλλοντος, το οποίο με δεδομένη τη μεγάλη συγκέντρωση μονάδων υδατοκαλλιέργειας στο θαλάσσιο χώρο της Σαγιάδας, θεωρεί σκόπιμο να αποφευχθεί η εγκατάσταση αυτή.


Η άλλη άποψη
Υπεύθυνη για την εκπόνηση της νέας επικαιροποιημένης μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ήταν η Ιωάννα Μελάκη, η οποία και λαμβάνοντας το λόγο, είπε πως η προτεινόμενη χρήση είναι συμβατή με τη χρήση των ιχθυοκαλλιεργειών.Η κ. Μελάκη σημείωσε ότι η περιοχή από τα όρια της Πρέβεζας προτείνεται για δυναμική τουριστική ανάπτυξη, από την Ηγουμενίτσα μέχρι τη Σαγιάδα για ήπια τουριστική ανάπτυξη και άρα συμπερασματικά, σύμφωνα πάντα με την ίδια, προτείνεται η Λωρίδα Σαγιάδας, ως η μόνη όπου υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης βιομηχανικής μονάδας.

«Δεν έχει πειστεί η τοπική κοινωνία»

Το λόγο έλαβε και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Φιλιατών Μηνάς Παπάς, ο οποίος τόνισε ότι δεν έχει πειστεί η τοπική κοινωνία για το όφελος από την εγκατάσταση αποθηκών πετρελαιοειδών, αλλά και από το επίπεδο ασφάλειας, αν προχωρήσει η επένδυση.Δεδομένου των αντιδράσεων των κατοίκων, των φορέων του Νομού και όσων δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπως είπε ο κ. Παππάς, δεν μπορεί να δοθεί το...πράσινο φως στους επενδυτές, ενώ ζήτησε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να γνωμοδοτήσει αρνητικά.

Σημαντικό έργο

Ένας εκ των υποψηφίων επενδυτών, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Αχιλλέας Μαντζούκης, μίλησε για μια πολύ σημαντική επένδυση και ένα έργο που θα τονώσει το Νομό Θεσπρωτίας και μάλιστα είπε πως θα ήταν ευχήν έργον να έρθουν και άλλοι επενδυτές για ανάλογες δραστηριότητες στη Θεσπρωτία.Ενώ κλείνοντας, είπε πως η εταιρεία «ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ» έχει εγκρίσεις για δημιουργία μονάδας πετρελαιοειδών και στη Γωνιά.

Όλοι ενάντια

Το σύνολο των Νομαρχιακών Συμβούλων ψήφισαν αρνητικά στην ΜΠΕ την οποία παρουσίασε η κ. Μελάκη και αφορά τη θέση «Μανδήλα» στη Λωρίδα Σαγιάδας.Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Ν.Σ κ. Λιάκος, υποστήριξε ότι ναι μεν χρειάζονται επενδύσεις ανάπτυξης στο Νομό Θεσπρωτίας, αλλά από τη στιγμή που η προτεινόμενη επένδυση στη Σαγιάδα, συναντά την άρνηση κατοίκων, φορέων και επαγγελματιών, δεν μπορεί να προχωρήσει.«Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ενάντια στη θέληση των φορέων», κατέληξε.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οι Αιρετοί της Ηπείρου ενημερώθηκαν για τα νέα δεδομένα που διαγράφονται με τον «Καλλικράτη»


Για τα νέα δεδομένα που διαγράφονται στην τοπική αυτοδιοίκηση με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», καθώς και τις δράσεις που έχει προωθήσει τον τελευταίο χρόνο η Περιφέρεια για να συμβάλει στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής ενημερώθηκαν οι νεοεκλεγέντες αιρετοί της Ηπείρου στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Περιφέρεια με την προεδρία της Γενικής Γραμματέα, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα.«Έχουμε κάνει όλο τον απαιτούμενο σχεδιασμό, ώστε να προωθήσουμε στην πράξη μια διαφορετική δημόσια διοίκηση, μια διαφορετική αυτοδιοικητική δομή» ανέφερε η Γενική Γραμματέας ανοίγοντας τις εργασίες της σύσκεψης και ζήτησε από τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές «Να αδράξουν την ευκαιρία και να αξιοποιήσουν τις αναπτυξιακές ευκαιρίες και δυνατότητες που τους δίνονται».Στη συνέχεια, τους ενημέρωσε για τις δράσεις και προτεραιότητες που έθεσε τον τελευταίο χρόνο η Περιφέρεια με κυρίαρχα την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου που είχαν ως στόχο να μπει η Ήπειρος σε μια δυναμική αναπτυξιακή τροχιά.«Το άσχημο οικονομικό πλαίσιο στο οποίο κληθήκαμε να κινηθούμε, είναι σαφές πως δεν ευνόησε τη διάθεση εθνικών πόρων για επενδύσεις, οπότε μας υποχρέωσε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, ώστε να γίνει πράξη η αναθέρμανση της περιφερειακής οικονομίας, μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας.Και εμείς, ως Περιφέρεια, ένα χρόνο τώρα αυτό κάναμε. Αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο τους πόρους του ΕΣΠΑ», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Το αποτέλεσμα που πετύχαμε ήταν προϊόν συλλογικής προσπάθειας και επίπονης δουλειάς και ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό. Αυτοδιοικητικούς, κοινωνικούς εταίρους, υπηρεσιακούς παράγοντες και υπάλληλους της Περιφέρειας».Κλείνοντας η Γενική Γραμματέας κάλεσε τις νέες τοπικές αρχές «να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τους κοινοτικούς πόρους για να πετύχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τόπο και τους πολίτες».Ακολούθως το λόγο πήραν στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας που ενημέρωσαν τους αυτοδιοικητικούς για θέματα που αφορούν στους τομείς άσκησης πολιτικής, στην οργάνωση και τους πόρους, στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα που με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» μεταβιβάζονται στις αρμοδιότητές τους.Ειδικότερα, ενημερώθηκαν για:
* Την πορεία υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ
* Την πορεία υλοποίησης των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων
* Τις διαδικασίες κατά την υλοποίηση έργων και
* Διοικητικά θέματα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο αιρετός Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Β. Αργύρης, η Αντιπεριφερειάρχης Τ. Καλογιάννη, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι των «Καλλικράτιων» Δήμων της Ηπείρου.

Δυο εργάτες σακατεύτηκαν σε χώρους δουλειάς στην Ήπειρο


Δυο νέα εργατικά ατυχήματα με σακατεμένους εργάτες σημειώθηκαν το προηγούμενο διήμερο στα Γιάννενα και στην Ηγουμενίτσα. Την Παρασκευή το πρωί, στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου λιμένα στην Ηγουμενίτσα ο 35χρονος εργάτης Κώστας Μπουρίμης, στην προσπάθειά του να διορθώσει βλάβη που υπέστη γερανοφόρο όχημα, το χέρι του πιάστηκε στα γρανάζια της μηχανής με αποτέλεσμα να αποκολληθεί το χέρι του μέχρι τον αγκώνα. Ο άτυχος εργάτης που πρόσφατα έγινε πατέρας δυο παιδιών μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Φιλιατών και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων όπου και νοσηλεύεται.Το δεύτερο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το Σάββατο το μεσημέρι στα Γιάννενα, όταν ΙΧ αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε απορριμματοφόρο, στο οποίο βρισκόταν εν ώρα εργασίας 50χρονος εργάτης που είχε σαν αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί το ένα του πόδι.

Συνέλευση και εκλογή Γραμματείας Ιωαννίνων του ΑΥ.ΡΙ.Ο.


Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η Νομαρχιακή Συνέλευση Ιωαννίνων της Περιφερειακής Παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο». Στη Συνέλευση εκλέχθηκε η Γραμματεία του νομού Ιωαννίνων, στην οποία συμμετέχουν η Κατερίνα Αντωνίου, ο Κώστας Βενέτης, ο Κώστας Δημητρίου, ο Γιάννης Καραγιάννης και ο Κώστας Λούκας και αυτοδίκαια ο εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Παπαδημητρίου. Οι ίδιοι θα συμμετέχουν και στην Πανηπειρωτική Γραμματεία της παράταξης, που θα συμπληρωθεί με αντίστοιχες συνελεύσεις στους υπόλοιπους νομούς της Ηπείρου.Η Συνέλευση συζήτησε επίσης οργανωτικά θέματα και τους τρόπους υποστήριξης της παρουσίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο καθώς και δύο από τα θέματα της άμεσης πολιτικής επικαιρότητας, το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη και το Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη Παμβώτιδα.Στο ζήτημα της Δωδώνης εκφράστηκε η συμπόρευση του ΑΥ.ΡΙ.Ο. με το αίτημα του πρωτοβάθμιου κλαδικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ηπείρου για παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών στην ονομαστική του αξία από την Αγροτική Τράπεζα. Η Συνέλευση εκτίμησε επίσης ότι οι μεγαλόστομες διακηρύξεις για παραμονή της γαλακτο-βιομηχανίας σε «ηπειρωτικά χέρια» δεν παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις για το μέλλον της Δωδώνης και το ρόλο της στη στήριξη της κτηνοτροφίας της Ηπείρου. Η Δωδώνη δεν χρειάζεται ιδιώτες επενδυτές, ακόμη και αν είναι «Ηπειρώτες», αλλά τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της, που μόνο ένα αναγεννημένο συνεταιριστικό κίνημα μπορεί να εγγυηθεί.Για την Παμβώτιδα η Συνέλευση εκτίμησε ως θετική συγκυρία το γεγονός ότι η διαβούλευση για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος γίνεται αμέσως μετά από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στο Λεκανοπέδιο, που ανέδειξαν τις ευθύνες του μοντέλου της οικοπεδοποίησης και της κερδοσκοπίας, που έχουν μειώσει δραματικά την υδροχωρητικότητα της λίμνης. Η συνειδητοποίηση αυτή έχει οδηγήσει σε σχετική αμηχανία το τοπικό πελατειακό σύστημα εξουσίας και ανοίγει κάποιες δυνατότητες παρέμβασης για αυστηρότερες ρυθμίσεις, παρά το γεγονός ότι το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος παρουσιάζει κρίσιμες ασάφειες και κενά. Η Συνέλευση του ΑΥ.ΡΙ.Ο. έκρινε επείγουσα τη συνεννόηση με περιβαλλοντικές οργανώσεις και ομάδες πολιτών για τη διαμόρφωση διεκδικητικού πλαισίου για την αύξηση της υδροχωρητικότητας της λίμνης και αποφάσισε τη διοργάνωση κοινής εκδήλωσης με την δημοτική παράταξη «3 κλικ Αριστερά».

Σε διαβούλευση με τους νέους Αυτοδιοικητικούς τέθηκαν τα προτεινόμενα σενάρια διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο


Σε διαβούλευση με τους νέους Αυτοδιοικητικούς, όπως είχε δεσμευθεί η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, τέθηκαν τα προτεινόμενα σενάρια διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο.Ειδικότερα, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια το μεσημέρι της Τρίτης η μελετητική ομάδα παρουσίασε το τεύχος της μελέτης που αφορά την επιλογή των χώρων για τη χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας των Αστικών Στερεών Αποβλήτων(ΑΣΑ) καθώς και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ) στην Ήπειρο.«Με τη σημερινή σύσκεψη γίνεται πράξη η δέσμευσή μου προς τους νέους Αυτοδιοικητικούς, να τεθεί η μελέτη σε διαβούλευση και να παρουσιαστούν τα προτεινόμενα σενάρια διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο ώστε να ενημερωθούν ουσιαστικά και να δημιουργηθεί έτσι η μέγιστη δυνατή συναίνεση για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που ταλάνιζε επί χρόνια την περιοχή» τόνισε σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η Γενική Γραμματέας και ευχήθηκε αυτή η διαβούλευση να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το καλό της περιοχής και των πολιτών.Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν, ο Αιρετός Περιφερειάρχης, η Αντιπεριφερειάρχης, περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης « Ήπειρος Τόπος Να Ζεις», Δήμαρχοι των «Καλλικράτιων» Δήμων, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. τμήμα Ηπείρου, ο πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής Επίβλεψης και παραλαβής της μελέτης, υπηρεσιακοί παράγοντες κ.α., αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος και έγινε ανταλλαγή απόψεων. Ακολούθως, σε κλίμα ομοφωνίας, αποφασίστηκε οι νέες Αυτοδιοικητικές Αρχές να στείλουν στην Επιτροπή τις παρατηρήσεις ή και τις υποδείξεις τους έως τις 20 Ιανουαρίου οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου τα μέλη της να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις και να δώσουν συγκεκριμένες οδηγίες στη μελετητική ομάδα για την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

ΑΡΤΑ:Ψήφιση πίστωσης για τον εξοπλισμό του νέου Δήμου


Στην ψήφιση πίστωσης 6.000 € για την προμήθεια του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την οργάνωση του νέου διευρυμένου Δήμου, προχώρησε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας κατά την τελευταία συνεδρίαση της θητείας του, τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου. Νέες σφραγίδες, έντυπα και πινακίδες είναι υλικό άμεσης προτεραιότητας για την οργάνωση του νέου Καλλικράτειου Δήμου Άρτας και η προμήθειά τους θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τις 22 του μηνός. Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αθανασούλας τόνισε: «Σύμφωνα με την εγκύκλιο 39/2010 του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έως 22/12/2010 στα πλαίσια του Προγράμματος «Καλλικράτης» πρέπει να έχουν αναρτηθεί οι απαραίτητες πινακίδες με το όνομα του νέου Δήμου, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο Ι του Ν.3582/2010, τουλάχιστον στο Δημοτικό κατάστημα της έδρας του νέου Δήμου, στα κεντρικά καταστήματα των συνενούμενων Δήμων με πρόσθετη αναφορά στο όνομα της Δημοτικής Ενότητας και όπου είναι εφικτό στα καταστήματα των άλλων υπηρεσιών του Δήμου. Επίσης πρέπει να πραγματοποιηθεί προμήθεια σφραγίδων του νέου Δήμου. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του άρθρου 5 παρ.1 του Ν.3852/2010 οι σφραγίδες των νέων Δήμων διαφέρουν από τις υπάρχουσες, οπότε θα πρέπει όλοι οι Δήμοι να προμηθευτούν νέες σφραγίδες, ακόμα και σε αυτούς που δεν επέρχεται καμία μεταβολή με τον «Καλλικράτη». Τέλος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η προμήθεια εντύπων και τροποποιημένων εντύπων (τριπλότυπων και πιστοποιητικών) με το όνομα του νέου Δήμου στα πλαίσια των νέων αρμοδιοτήτων του. Μετά από έρευνα αγοράς η εκτιμώμενη δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 6.000,00€ (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 23%). Απαιτείται αναμόρφωση του προϋπολογισμού με εγγραφή του ποσού των 6.000,00€ στον Κ.Α 10-7135.008 «Προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την οργάνωση του νέου διευρυμένου Δήμου (πινακίδες, σφραγίδες κλπ.)». Η ανωτέρω δαπάνη θα καλυφθεί από το αποθεματικό του Δήμου». Με αφορμή ερώτηση του κ. Μπακόλα εάν υπήρξε στα πλαίσια του προγράμματος «Καλλικράτης» κάποια επιχορήγηση στο Δήμο για να καλύψει τις δαπάνες αυτές και όσες προκύψουν τις πρώτες μέρες της θητείας της νέας Δημοτικής Αρχής, ο Δήμαρχος κ. Οικονομίδης τόνισε ότι όχι μόνο δεν ήρθε καμία έκτακτη επιχορήγηση αλλά και η τακτική είναι μειωμένη. «Όχι μόνο δεν ήρθε κάποια επιχορήγηση αλλά ενημερωτικά σας λέω ότι το 2010 η τακτική επιχορήγηση είναι μειωμένη κατά 1.138.000 € και το πρόγραμμα της ΣΑΤΑ κατά 500.000 €. Παρ’ όλα αυτά καταφέραμε να φτάσουμε εδώ με ελαχιστότατα προβλήματα μέχρι λήξης του 2010» ανέφερε.

Ομιλία Χρήστου Κατσούρα στη βουλή για τον Προϋπολογισμό


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πολλές φορές τους τελευταίους μήνες τα συνθήματα των διαδηλωτών και οι ήχοι των συλλαλητηρίων ακούστηκαν μέχρι εδώ. Οι Έλληνες, όπως και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες, είναι οργισμένοι με όσα συμβαίνουν. Στην Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία -και ποιος ξέρει πού αλλού σε λίγο- τα παιδιά είναι στους δρόμους γεμάτα οργή γιατί νιώθουν ηττημένα πριν δώσουν τη μάχη τους, προσβεβλημένα που μοιραστήκαμε τους πόρους τους αλλά και έτοιμα να αμφισβητήσουν τα πάντα.Αυτό το συναίσθημα δεν είναι επετειακό ώστε να εκτονώνεται κάθε Δεκέμβρη. Δεν ξεθυμαίνει εύκολα οργή που με «τροφή» το ψέμα «τράφηκε» τόσο καιρό. Αυτά τα παιδιά πλέον δεν μας εμπιστεύονται. Μας προσπερνούν και καταφεύγουν στο μέλλον μετά το τέλος μιας εποχής που δύει γιατί το παρόν που εμείς ορίζουμε και οριοθετούμε αλλάζει διαρκώς, γιατί εκείνο που βαραίνει αυτό το παρόν είναι η μνήμη του παρελθόντος και ο φόβος για το δρόμο που πήραμε.Η φτώχεια, η ανέχεια, η καθήλωση δημιουργούν αναπόφευκτες «ρωγμές» στον κοινωνικό «ιστό». Μια γενικότερη κρίση αγγίζει την ίδια τη μορφή, αν όχι και το περιεχόμενο των θεσμών. Οι κυβερνώντες κινδυνεύουν να γίνουν κυβερνώμενοι, δράστες αλλά και θύματα μαζί καθώς διάφοροι, ανενόχλητα, περιφέρονται ως «γκουρού» της οικονομίας και επιχειρούν στην ουσία να επιβάλουν τις δογματικές εμμονές τους περί των αγορών οι οποίες δεν πρέπει να λειτουργούν κατ’ αυτούς ως συμπλήρωμα αλλά ως υποκατάστατο της κύριας αγοράς, της πολιτικής και της δημοκρατίας.Μας είπαν: «Είμαστε εδώ γιατί μας χρειάζεστε». Μας είπαν: «Οι Έλληνες θα πρέπει να μάθουν να ζουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους». Δεν μας είπαν ότι οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν τη δημιουργία δυνατοτήτων ελέγχου όταν καθιερώθηκε το ευρώ, ούτε καν τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, όπως αποκάλυψε ο Ρομάνο Πρόντι. Εμπεδώνουμε μόνοι μας σιγά-σιγά με τον πλέον επώδυνο τρόπο ότι το δικό μας έλλειμμα αποτελεί επίσης και το πλεόνασμα κάποιων άλλων.Ζούμε μια μεταβατική περίοδο, μια εποχή σκληρής οικονομικής πίεσης και προσαρμογής όπου πολλά από τα προφανή αμφισβητούνται. Χωρίς περιστροφές, δίχως υπεκφυγές τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση είναι επώδυνα. Σε κάποιες περιπτώσεις το δικαίωμα στην εργασία και σε μία αξιοπρεπή αμοιβή της καθώς και η αξιοπρεπής σύνταξη πλήττονται και αυτή η οικονομική πραγματικότητα μας στοιχειώνει όλους. Είναι ένας εφιάλτης που πρέπει να τελειώσει γρήγορα. Το πόσο γρήγορα θα εξαρτηθεί από την απόδοση των μέτρων, την κοινωνική συναίνεση, την κυβερνητική συνέπεια, το διεθνές περιβάλλον, την εξωτερική μας πολιτική και τη δυνατότητα άρθρωσης διεθνών συμμαχιών. Σύμφωνα με το καλό «σενάριο» στο τέλος του νέου έτους, αν δεν έχει μεσολαβήσει κοινωνικό χάος και πολιτική αστάθεια, ενδέχεται να έχουμε αφήσει πίσω μας τις οξείες παρενέργειες μιας πρωτοφανούς και υπερταχείας προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας σ’ ένα πιο λιτό και πιο πειθαρχημένο μοντέλο. Ένα ευνοϊκότερο επενδυτικό κλίμα θα αρχίσει να διαμορφώνεται, ικανό να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην παραγωγή εθνικού πλούτου. Είναι μία «αχτίδα φωτός» στο μακρύ «χειμώνα» του 2010.Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μία κομφορμιστική αντιπολίτευση μοιάζει ακόμα φοβισμένη να πει την αλήθεια, όμως ούτε οι μαζικές επιθέσεις εναντίον της Κυβέρνησης ούτε η σιωπή και η άκριτη συνηγορία υπέρ της βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων. Ο τόπος έχει ανάγκη έστω και αργά τη δημιουργία ενός πραγματικού δημόσιου χώρου διαλόγου για τα σημαντικά προβλήματά του, για το είδος της οικονομίας που χρειαζόμαστε, για το επίπεδο εκπαίδευσης και έρευνας, για την περιφερειακή του ανάπτυξη που κινδυνεύει να γίνει κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση ενός εθνοκεντρικού κράτους, για το ενεργειακό ζήτημα, για τα εθνικά ζητήματα, για την ειλικρινή αυτοκριτική των κομμάτων. Χρειάζεται δηλαδή ένα συνολικό σχέδιο που να ξεφεύγει από τον ασφυκτικό κλοιό του εφήμερου και που θα στηρίζεται σ’ ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Χωρίς αυτό, το έργο της Κυβέρνησης γίνεται πιο δύσκολο. Πρέπει μόνη της να αγνοεί τις όποιες «κορώνες» που καθηλώνουν την κοινωνία στην ακινησία και το τέλμα, να υλοποιήσει επώδυνες και τολμηρές αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις, «να βγάλει το φίδι από την τρύπα» και να λύσει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα προβλήματα δεκαετιών.Όσο πόνο και ξεβόλεμα και αν προκαλούν οι αλλαγές αυτές, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι περισσότερες έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια. «Σκόνταφταν» όμως στο πολιτικό κόστος.Τώρα, λοιπόν, η Κυβέρνηση πρέπει να λύσει γόρδιους δεσμούς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Κατά τον ίδιο τρόπο τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές, πληγωμένοι κι αυτοί από το παρελθόν τους, αντί να δίνουν μάχες οπισθοφυλακής, οφείλουν να κοιτάξουν το μέλλον και να εξασφαλίσουν την ασφαλέστερη, ταχύτερη και μαζικότερη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα.Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι σίγουροι δρόμοι είναι ανύπαρκτοι. Είμαστε υποχρεωμένοι να δράσουμε, να σταθούμε τολμηρά απέναντι στο πρόβλημα της χώρας, χωρίς να ξέρουμε την έκβαση των προσπαθειών μας. Εικάζουμε ότι τα χειρότερα θα περάσουν σύντομα, αλλά αυτό θα το ξέρουμε με σιγουριά στο τέλος μιας μακράς διαδρομής. Προς το παρόν μόνο οι θυσίες είναι ορατές.Όμως για όσους ξεχνούν να υπενθυμίσω ότι γι’ αυτή την προσπάθεια και σ’ αυτή την προσπάθεια έχουμε ανάγκη τα χρήματα μιας Σύμβασης και για την εξασφάλισή τους απαιτείται η εφαρμογή κάποιων όρων, που είναι συχνά σκληρότεροι απ’ αυτούς που μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία και μοιάζουν επαχθέστεροι απ’ αυτούς που μπορεί να υπερασπιστεί η Κυβέρνηση.Από την άλλη πλευρά πρέπει να αποκαταστήσουμε την τρωθείσα αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό του Έλληνα, να δείξουμε ότι ο διάλογος με τους άλλους δεν μας ξεπερνάει ως περαστικούς και ότι δεν μας κυριεύει η αμηχανία, η έλλειψη επινόησης, δηλαδή η αδυναμία να φέρουμε σε πέρας μια αποστολή. Χρειάζεται να υπερβούμε τον εαυτό μας ή, όπως λέει ο Οδυσσέας στο «Φιλοκτήτη» του Μίλερ, «τόσο βαθιά χωθήκαμε μέσα σε τούτη την υπόθεση, παγιδευμένοι από το δικό μας και το ξένο βήμα, που διέξοδο δεν έχουμε παρά αν τραβήξουμε το δρόμο παραπέρα».Ψηφίζω το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για τον Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2011, γιατί, πέραν όλων των άλλων, δεν υπάρχει τίποτε … άλλο.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Οι μίζες της νέας γενιάς

thumb

Γράφει η Κουκίδα

Πάει ο παλιός ο χρόνος, πάει και ο παλιός ο τρόπος που τρωγόντουσαν οι μίζες σε αυτή τη χώρα. Μεγαλοεργολάβοι, μεγαλοβιομήχανοι, εφοπλιστές και μεγαλοεκδότες έφαγαν ό,τι έφαγαν και τώρα πρέπει να ζήσουν με ό,τι μάζεψαν (μην ανησυχείτε είναι εξασφαλισμένοι για 10 γενιές).Το κράτος πτώχευσε και δεν έχει άλλα. Άλλωστε είμαστε ένα βήμα πριν την επίσημη αναδιάρθρωση του χρέους και όπως είπε και ο υπουργός οικονομικών, «κόβουμε από παντού, ακόμα και από τα αναγκαία». Ε, αφού είμαστε στο χείλος της καταστροφής, τουλάχιστο γλιτώσαμε από τους μιζαδόρους. Λάθος. Η μίζα στην Ελλάδα ζει και βασιλεύει, απλά διοχετεύεται με μεθόδους new age και σε καρτέλ new age. Σε μια νέα κάστα διαπλεκόμενων, που αναδύθηκε μέσα από την κρίση.Την ώρα που τα μέτρα που ελήφθησαν και αυτά που έρχονται θεωρούνται τουλάχιστον αιματηρά, που διαλύθηκαν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, πήξαμε στους φόρους και οι νεόπτωχοι αυξάνονται συνεχώς, εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ τρώγονται μετά μανίας, άνευ ελέγχου και με τις ευλογίες των κυβερνώντων. Αυτά τα εκατομμύρια είναι μέρος όσων εξοικονομούνται από τις συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τους φόρους, από το δάνειο της τρόικας και από τα νέα δάνεια που θα μας «φορέσει» το ΔΝΤ, ως αντάλλαγμα της οικονομικοπολιτικής και κοινωνικής υποδούλωσής μας.Πώς δίδονται; Με τον πολύ απλό, εξής τρόπο: Πρέπει να επισπευστούν οι αποκρατικοποιήσεις; Συστήνεται μια επιτροπή με εγχώριους και ξένους «ειδήμονες» ώστε να κάνουν την απαραίτητη μελέτη. Πρέπει να κλείσουν ΔΕΚΟ; Κάθε ΔΕΚΟ και μια επιτροπή για το πώς θα γίνει. Πρέπει να γίνουν νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο; Επιτροπή. Πρέπει να αναδιαρθρωθεί το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας; Επιτροπή (εδώ τρώγονται και τα περισσότερα). Πρέπει να επιταχυνθούν οι εφαρμογές του μνημονίου; Ειδική επιτροπή για να «συστήσει» στην κυβέρνηση πώς να το κάνει. Περιττό να σας πούμε ότι η κάθε επιτροπή έχει και παρακλάδια. Σε αυτό το πάρτι δεν συμπεριλαμβάνονται οι ειδικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού και των υπουργών. Κανείς δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό τους και πόσα ακριβώς λαμβάνουν για τις υπηρεσίες τους. Δεν ξέρουμε ποιες και πόσες εταιρίες εντός και εκτός έχουν προσληφθεί για να προσφέρουν τις συμβουλές τους και πώς δρουν.Και όταν ανοίξει η όρεξη, σιγά μην μείνουν οι ενδιαφερόμενοι στις επιτροπούλες. Υπογείως τα διάφορα κέντρα εξουσίας έχουν μάθει ότι θα έρθει χρήμα κοινοτικό μέσω των κονδυλίων στήριξης για την πράσινη ανάπτυξη και τα πράσινα έργα. Και ετοιμάζονται τα καρτέλ μέσω δικηγορικών γραφείων, να χτυπήσουν. Τα πράσινα έργα είναι το νέο αμάρτημα.Θα διερωτηθεί κανείς με τόσους ειδήμονες γιατί υπάρχουν οι υπουργοί. Θα το αντι-γυρίσουμε και θα ρωτήσουμε γιατί χρειάζονται οι επιτροπές αφού υπάρχουν οι υπουργοί που υποτίθεται διορίζονται για να κάνουν την συγκεκριμένη δουλειά.Και όμως. Παρά τον κοινωνικό πανικό που βιώνουμε, το πολιτικό κατεστημένο συνεχίζει να λειτουργεί με τον ακριβώς ίδιο τρόπο που λειτουργούσε εδώ και δεκαετίες και που μας έφερε ως εδώ. Το χάσμα μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών φαντάζει αγεφύρωτο, αλλά η οικογενειοκρατία το .χαβά της.Αδελφοί, μανάδες, μπατζανάκηδες, κουνιάδοι καλούνται να ασκήσουν εξουσία και το κάνουν πλέον ανοιχτά, ελλείψει σοβαρής ηγεσίας. Στην Ελλάδα αυτή την στιγμή, αποφασίζουν και διατάσσουν άνθρωποι που δεν εξελέγησαν από τον λαό. Και δεν μιλάμε για τους τροϊκανούς. Μιλάμε για συγγενείς. Σε μια δημοκρατική χώρα αυτό θα ονομαζόταν coup-d'etat. Και ο νοών νοείτω.Χμ. Μαζί με την νέα γενιά μίζας και των καρτέλ των frat boys, γεννάται επάξια η νέα κάστα οικογενειοκρατίας και η νέα φουρνιά παιδιών του κομματικού σωλήνα. Αυτή η νέα ομάδα θα μας σύρει μέχρι το 2025 όταν θα κληθούμε να αποφασίσουμε εάν ένας Παπανδρέου, Καραμανλής ή Μπακογιάννης θα μας βγάλει από το μνημόνιο.


topontiki

Με σύνθημα που θυμίζει Ανδρέα

Με κεντρικό σύνθημα «το μέλλον ανήκει στους Έλληνες» το οποίο και θα επιχειρήσει να προωθήσει στο προσεχές διάστημα, η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε σήμερα το υπό διαμόρφωση κυβερνητικό της πρόγραμμα

Ένα 24ωρο πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού η Νέα Δημοκρατία προχώρησε στην παρουσίαση του υπό διαμόρφωση κυβερνητικού προγράμματος της αποκαλύπτοντας το κεντρικό της μήνυμα για το προσεχές διάστημα που είναι «Το μέλλον ανήκει στους Έλληνες».Ο αρμόδιος γραμματέας του κόμματος Ευριπίδης Στυλιανίδης παρέθεσε ένα προς ένα τα στάδια για τη διαμόρφωση του προγράμματος που θα παρουσιάσει η ΝΔ ως πρόταση διακυβέρνησης παρουσιάζοντας τη δομή, τη στελέχωση και μεθοδολογία για την κατάρτιση του προγράμματος του.«Το πρώτο στάδιο αφορά τη στρατηγική για την ελπίδα, όπως την παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς για την έξοδο της χώρας από το Δ.Ν.Τ.» είπε ο κ. Στυλιανίδης και συμπλήρωσε ότι «το δεύτερο στάδιο, αφορά την πολιτική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων προς την πολιτική ηγεσία και το τρίτο τη συνδιαμόρφωση με τους πολίτες σύγχρονης πρότασης διακυβέρνησης».«Με δανεικά, συνταγές και μισθοφόρους ξένους συμβούλους δεν μπορούμε να πάμε μπροστά», συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι οι πολίτες κουράστηκαν από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και χρειάζονται λίγα λόγια, ρεαλιστικές προτάσεις και αξιοπιστία.Μάλιστα η Ρηγίλλης ετοιμάζεται να απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα τον πολιτών σχετικά με την πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας όπως « Τι θα κάνουμε; Πώς θα το κάνουμε; Πόσο θα στοιχίσει; Πότε θα ολοκληρωθεί, Ποιες κοινωνικές ομάδες θα ωφελήσει;»Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι θα υπάρξουν τρεις κύκλοι επεξεργασίας.Ο πρώτος, είναι ο κύκλος επεξεργασίας καινοτόμων ιδεών, ο δεύτερος της επεξεργασίας των θεματικών προγραμμάτων και ο τρίτος της επεξεργασίας των περιφερειακών προγραμμάτων.Διευκρίνισε ότι θα διοργανωθούν ανοικτές συνδιασκέψεις, θεματικές και περιφερειακές, ενώ θα υπάρξει επικοινωνία με θεσμικούς εκπροσώπους, κοινωνικούς εταίρους και εξειδικευμένους φορείς. Επεσήμανε παράλληλα ότι οι πολίτες θα μπορούν μέσα από τη νέα σελίδα της ΝΔ στο Διαδίκτυο να καταθέτουν απόψεις, ενώ υπάρχει και επικοινωνία με εξειδικευμένα ινστιτούτα του εξωτερικού, καθώς και με τα αδερφά κόμματα στη ΝΔ από το ΕΛΚ. Μάλιστα, ο κ. Στυλιανίδης απηύθυνε πρόσκληση σε στελέχη της πολιτικής, ανθρώπους του πνεύματος, της αγοράς, διακεκριμένους Ελληνες να συμμετάσχουν στις ανοικτές διαδικασίες και έδωσε στη δημοσιότητα τη διεύθυνση e-mail: program@nd.gr ."Αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε εκλογική αναμέτρηση σε μερικούς μήνες πάλι θα έχουμε ετοιμότητα να παρουσιάσουμε με πληρότητα μια πρόταση. Αν όμως έχουμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας, είναι βέβαιο ότι η πρόταση αυτή θα μπορέσει δημόσια να αποτυπωθεί και πληρέστερα και πιο στοιχειοθετημένα και να μπει και σε επιμέρους λεπτομέρειες", σημείωσε.Ερωτηθείς αν θα συμμετάσχει στην επεξεργασία του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απάντησε ότι «η παράταξή μας έχει κυβερνήσει αρκετά χρόνια. Διαθέτει ανθρώπους που έχουν κυβερνητική εμπειρία και έχουν και τεχνοκρατική εμπειρία από τη διοίκηση. Τέτοια εμπειρία δεν πρέπει να χάνεται, πρέπει να αξιοποιείται. Δεν πρέπει όμως η εμπειρία των λαθών να προσδιορίζει την πρόταση του μέλλοντος. Η πρόταση του μέλλοντος θα πρέπει να διορθώνει λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, να δίνει το στίγμα μιας καινούργιας εποχής που τώρα ξεκινά».Στην αρχή της συνέντευξης τύπου ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως ότι «η κοινωνία κοχλάζει οφείλουμε να την ακούσουμε περισσότερο από ποτέ», και πρόσθεσε: «Δεν θεωρούμε ότι η ζωή στην Ελλάδα τελειώνει με το Μνημόνιο. Τη στιγμή που ο λαός δοκιμάζεται, είναι υποχρέωσή μας να δείξουμε το ξέφωτο, όχι με ευχές και συνθήματα, αλλά με προτάσεις που θα προσφέρουν λύσεις».

ethnos

ΟΑΕΔ: Από το νέο έτος αλλάζει το πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών


Στo πλαίσιo του προγράμματος "επιχορήγησης 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, για τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας, σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα", ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) αποφάσισε την αναστολή της προθεσμίας των ηλεκτρονικών αιτήσεων για την υπαγωγή στο πρόγραμμα στις 31 Δεκεμβρίου του 2010.Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε διότι οι ενισχύσεις που προβλέπονται στο ανωτέρω πρόγραμμα, χορηγούνται βάσει του εγκεκριμένου καθεστώτος Ν.304/2009 στο πλαίσιο της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Προσωρινό κοινοτικό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης" (2009/C83/01).Βάσει του ως άνω καθεστώτος, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα επιχειρήσεις έως τις 31-12-2010.

Το 77% των καταναλωτών ήταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση πέρσι


«Μαχαίρι» στις χριστουγεννιάτικες δαπάνες για δώρα προς συγγενείς και φίλους, θα βάλουν φέτος πάνω από έξι στους δέκα Έλληνες (ποσοστό 62,3%, από 41,8% πέρυσι), όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων «Interview», σε πανελλαδικό δείγμα 401 ατόμων, στο πλαίσιο των μετρήσεων του δείκτη NBGI 500 («Northern Greece Business Index 500»).Την ίδια στιγμή, πάνω από επτά στους δέκα ερωτηθέντες (ποσοστό 76,6%) δηλώνουν ότι οι φετινές γιορτές τούς βρήκαν σε χειρότερη οικονομική κατάσταση, από ό,τι οι περσινές (πέρυσι, μόνον το 44,2% είχε δηλώσει επιδείνωση του οικογενειακού προϋπολογισμού σε σχέση με το 2008).Μόλις το 5,2% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι καλύτερη τα φετινά Χριστούγεννα (12,8% πέρυσι). Σημαντική υποχώρηση -στο 18,2% από 43% πέρυσι- σημειώνεται και στο ποσοστό όσων επισημαίνουν πως δεν έχει μεταβληθεί η οικονομική κατάσταση τους.Πάντως, οι μεγάλες περικοπές στις δαπάνες δε φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τα παιδιά (οι περισσότεροι συγγενείς δε θα αναβάλουν τις σχετικές αγορές), αν κι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό ατόμων (24,7%) δηλώνει ότι ο "Αη Βασίλης" δε θα επισκεφτεί φέτος το σπίτι τους...

H Aνώτατη Παιδεία τoυ ΤΕΙ Ηπείρου στην πραγματική της διάσταση

Γράφει ο Γιάννης Σκούφος*

Τα νέα που ακολουθούν είναι αφιερωμένα αρνητικά σε όσους διοικούν το ΤΕΙ με παντόφλες και πιτζάμες, σε όσους έχουν εφαρμόσει πιστά και με ευλάβεια πάμπολες φορές το «δις εξαμαρτείν….», σε όσους εκλαμβάνουν την ανοχή των πολλών ως αδυναμία, σε όσους έχουν μάθει να φωταγωγούν πρωτοσέλιδα με προσωπικές απόψεις που έχουν το βάρος φτερού, χωρίς σεβασμό προς τη συλλογικότητα και τα Ακαδημαϊκά όργανα, σε όσους επιχείρησαν να σπιλώσουν συγκεκριμένα Τμήματα του ΤΕΙ, με πρόθεση να τα διαλύσουν ή να τα συμψηφίσουν με ανύπαρκτα νέα Τμήματα (σήμερα όψιμοι υποστηριχτές και λαλίστατοι ηδονιστές των ίδιων Τμημάτων), όπως και σε όσους επιμένουν να καταδικάσουν πόλεις ολόκληρες (Ηγουμενίτσα, Άρτα) σε μαρασμό χωρίς κριτήρια για μεταφορά και συγχωνεύσεις Τμημάτων και τέλος σε όσους διαδίδουν τη μακάβρια ευχή ενόψει του Νέου Έτους «Το ΤΕΙ πέθανε, ευχόμαστε περαστικά». Όμως επειδή τα πάντα στη ζωή αλλάζουν, όπως και οι άνθρωποι, ας μην τους καταδικάσουμε. Καλή τους χρονιά.Τα νέα λοιπόν που έπονται είναι επίσης εξαιρετικά αφιερωμένα σε όλους τους συναδέλφους καθηγητές, που αποκλειστικά με το επιστημονικό τους έργο κρατάνε όρθιο το ΤΕΙ Ηπείρου και κάνουν γνωστές την Άρτα, την Ηγουμενίτσα, τα Γιάννενα και την Πρέβεζα από δεκάδες επιστημονικές εργασίες που δημοσιεύουν σε διεθνή περιοδικά ετησίως, από δεκάδες επιστημονικά συνέδρια που συμμετέχουν όταν ανακοινώνουν το ερευνητικό τους έργο, από δεκάδες αναφορές ετησίως που κάνουν ξένοι επιστήμονες και διεθνή περιοδικά στο δημοσιευμένο έργο τους. Αυτοί με τον τρόπο τους «διοικούν» το ΤΕΙ Ηπείρου και εντέλει είναι οι μόνοι που μπορούν να το διατηρήσουν στο χάρτη της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Καλή τους χρονιά λοιπόν.Ποιά είναι τα νέα; Η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας στην Άρτα και το Τμήμα Ιχθυοκομίας-Αλιείας στην Ηγουμενίτσα, σύμφωνα με την έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης του ΤΕΙ Ηπείρου, έχουν το πλέον παραγωγικό και υψηλότατου κύρους και διεθνούς εμβέλειας ερευνητικό έργο, αναδεικνύοντας τη Σχολή ως τη σημαντικότερη σε ερευνητική δραστηριότητα του ΤΕΙ Ηπείρου.Σύμφωνα με τα πολύ φρέσκα νέα που πρόσφατα ανακοινώθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (Βιβλιομετρική ανάλυση Ελληνικών δημοσιεύσεων σε Διεθνή Επιστημονικά περιοδικά, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 2010) το επιστημονικό πεδίο “Agricultural Sciences” (Επιστήμες Αγροτικής Παραγωγής) αποτελεί το πρώτο επιστημονικό πεδίο για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις του ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο είναι και συγκριτικά ανώτερο όλων των άλλων ΤΕΙ της χώρας, δηλαδή στο ΤΕΙ Ηπείρου παράγεται το μεγαλύτερο ερευνητικό έργο για τον Αγροδιατροφικό τομέα της Ελλάδας σε σχέση με τα υπόλοιπα ΤΕΙ.Στην ίδια έκδοση για τις Ελληνικές Επιστημονικές Δημοσιεύσεις (2010) αναφέρεται ότι το ΤΕΙ Ηπείρου κατά την περίοδο 1997-2008 βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη ή την δεύτερη θέση από όλα τα ΤΕΙ της Ελλάδας σε αναγνωρισιμότητα (ΔΙΕΘΝΗ ΑΠΗΧΗΣΗ) του ερευνητικού του έργου από την διεθνή επιστημονική κοινότητα (αυτό ερμηνεύεται ως ποσοστό δημοσιεύσεων που λαμβάνουν αναφορές από ξένους ερευνητές) και τα στοιχεία λένε ότι το ΤΕΙ Ηπείρου είναι πρώτο με 60%, με τα άλλα ΤΕΙ να έπονται έως του ποσοστού του 20%, δηλαδή έξι στις δέκα εργασίες των καθηγητών του ΤΕΙ Ηπείρου αναφέρονται από εργασίες ξένων ερευνητών, ενώ σε άλλα ΤΕΙ αυτό ισχύει με μικρότερη αναλογία τέσσερις ή και δύο στις δέκα, αποδεικνύοντας την ποιοτική βάση και την εμβέλεια των ερευνητικών εργασιών του Ιδρύματος.Ακόμα, σύμφωνα με την Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Ιδρύματος (2010) τα τρία Τμήματα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας στην Άρτα (Ζωικής, Φυτικής, Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου) και το Τμήμα Ιχθυοκομίας – Αλιείας στην Ηγουμενίτσα έχουν το 62% του συνολικού ερευνητικού έργου του ΤΕΙ, δηλαδή τα τέσσερα Τμήματα έχουν για τη διετία 2007-2009 εξήντα οκτώ (68) δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή περιοδικά έναντι σαράντα δύο (42) των υπολοίπων οκτώ Τμημάτων, εάν εξαιρέσουμε το Τμήμα Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής που έχει σχετικά διαφορετικό δείκτη απήχησης του έργου του. Συμμετοχή και παρουσίαση 114 επιστημονικών ανακοινώσεων σε Διεθνή επιστημονικά συνέδρια με το σύστημα των κριτών κατά την διετία 2007-2009 από τα τέσσερα τμήματα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, έναντι 127 των υπόλοιπων εννέα Τμημάτων.Τέλος, το δημοσιευμένο επιστημονικό έργο των Τμημάτων της Ζωικής Παραγωγής, Φυτικής Παραγωγής, Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, όπως και του Τμήματος Ιχθυοκομίας και Αλιείας είναι ποσοτικά ανώτερο από όλο το επιστημονικό έργο του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Ελληνικές Επιστημονικές Δημοσιεύσεις, 2010) για την περίοδο 1993-2008, ενώ το συνολικό ερευνητικό έργο του ΤΕΙ Ηπείρου για την ίδια περίοδο είναι ανώτερο εκτός των προαναφερόμενων Πανεπιστημίων και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, και σχεδόν ισοδύναμο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Πάντειου Πανεπιστημίου.Επιπρόσθετα, το ΤΕΙ Ηπείρου βρίσκεται στην πέμπτη θέση από τα 14 ΤΕΙ της χώρας στον συνολικό αριθμό αναφορών (δηλαδή της διεθνούς απήχησης που έχει το ερευνητικό του έργο από άλλους επιστήμονες) που έλαβαν οι δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες των καθηγητών του (552) με ισοδύναμο το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας και να έπονται το ΤΕΙ Καβάλας (170), το ΤΕΙ Καλαμάτας (248), το ΤΕΙ Λαμίας (158), το ΤΕΙ Λάρισας (501), το ΤΕΙ Μεσολογγίου (137), το ΤΕΙ Πάτρας (236), το ΤΕΙ Σερρών (88) και το ΤΕΙ Χαλκίδας (282), ενώ το ΤΕΙ Πειραιά, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, έχει 684 αναφορές για το ίδιο χρονικό διάστημα, αποδεικνύοντας την πραγματική εξωστρέφεια που πηγάζει από το επιστημονικό του δυναμικό και την ισχυρή απήχηση που διαθέτει στον διεθνή επιστημονικό ορίζοντα (Στοιχεία Thomson Reuters, NCR, Greece 1993-2008).Το ΤΕΙ Ηπείρου είναι πέμπτο από όλα τα ΤΕΙ της χώρας στο συνολικό αριθμό αναφορών από άλλους επιστήμονες που έχουν οι επιστημονικές του δημοσιεύσεις για την πενταετία 2004-2008. Το ΤΕΙ Ηπείρου έχει μερίδιο (%) αναφορών στο σύνολο των αναφορών ΤΕΙ για την πενταετία 2004-2008 6.7%, με το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας να έχει 5.9%, το ΤΕΙ Καβάλας 2.2%, το ΤΕΙ Καλαμάτας 2.1%, το ΤΕΙ Λαμίας 2.7%, το ΤΕΙ Λάρισας 7.5%, το ΤΕΙ Μεσολογγίου(1.3%, το ΤΕΙ Πάτρας 3.0%, το ΤΕΙ Σερρών 1.5%, το ΤΕΙ Χαλκίδας 1.9%, ενώ το ΤΕΙ Πειραιά 6.5%. (Στοιχεία Thomson Reuters, NCR, Greece 1993-2008).Επτά καθηγητές της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Ηπείρου, δηλαδή πάνω από το 20% των καθηγητών της Σχολής, συμμετέχουν σε τριμελείς επιτροπές επίβλεψης διδακτορικών, όπως και σε αντίστοιχες επταμελείς κρίσης διδακτορικών, όταν όλοι γνωρίζουμε πως οι διδακτορικές διατριβές χορηγούνται και εξετάζονται αποκλειστικά από Πανεπιστήμια, ενώ πέντε καθηγητές της Σχολής έχουν εκλεγεί σε Γεωπονικές και Κτηνιατρικές Σχολές Πανεπιστημίων της χώρας, αποδεικνύοντας την ποιότητα και το επιστημονικό κύρος του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού της Σχολής.Μετά από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και είναι πλέον γνωστά σε όλους και στο Υπουργείο Παιδείας, η συζήτηση για το ΤΕΙ Ηπείρου στρέφεται αλλού. Η αλήθεια της εξαιρετικής παραγωγής γνώσης από ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα είναι ικανή και απαραίτητη συνθήκη για να το κρατήσει ζωντανό στις παρούσες συνθήκες;Όταν λοιπόν όλοι οι φορείς και τα πολιτικά πρόσωπα έχουν στηρίξει και υποστηρίξει ανοικτά το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο. Δυτικής Ελλάδας, το ΤΕΙ Σερρών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με βάση τα δεδομένα που μόλις καταγράφηκαν για ποιο λόγο (με εξαίρεση την Θεσπρωτία) οι δικοί μας σιωπούν; Μήπως γιατί δεν γνώριζαν, ούτε και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να τους ενημερώσει; Από σήμερα λοιπόν δεν δικαιολογείται άγνοια. Τα δεδομένα είναι εκκωφαντικά, γιατί τα Τμήματα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και το Τμήμα Ιχθυοκομίας-Αλιείας εκτός των άλλων έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα: Είναι τα μόνα που στηρίζουν επιστημονικά τον παραγωγικό πλούτο της Ηπείρου, το αγρο-διατροφικό της μοντέλο, την αγροτική της παραγωγή, τις ιχθυοκαλλιέργειες και το περιβάλλον. Σαν να βρίσκονται στον Παράδεισο του χώρου δράσης τους.Τα Τμήματά μας έχουν παράλληλα και ένα δεύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα. Είναι τα μόνα σε όλο το οικοδόμημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ήπειρο και τη Δ. Ελλάδα που κινούνται συμπληρωματικά με τα άλλα Ιδρύματα και τα Πανεπιστήμια. Καμία άλλη Σχολή στην ευρύτερη περιοχή δεν προσφέρει και συνεισφέρει στο επιστημονικό πεδίο που συγκροτείται με το τρίγωνο παραγωγή -περιβάλλον – τρόφιμο, τόσο όσο εμείς. Και από πού φαίνεται; Από το επιστημονικό και ερευνητικό μας έργο που αναπτύχθηκε και την εργασιακή διάχυση των αποφοίτων μας σε όλο το φάσμα του αγροδιατροφικού τομέα. Είμαστε λοιπόν οι επιθυμητοί για αυτό που προσφέρουμε, διότι εμείς συμπληρώνουμε τα επιστημονικά πεδία των Πανεπιστημίων των Ιωαννίνων και της Δ. Ελλάδας με την καίρια γνώση που παράγει το 65% του οικονομικού πλούτου της περιοχής μας και αποτελεί τη βάση για την ύπαρξη των Τμημάτων των υπηρεσιών. Διότι ας μη γελιόμαστε η πρωτογενής παραγωγή και η διατροφή του ανθρώπου είναι ο κορμός για να στηριχθούν τα κλαδιά του δένδρου των τουριστικών επαγγελμάτων, της λογιστικής, της πληροφορικής και της ζώσας πολιτιστικής παράδοσης.H ύπαρξη των Τμημάτων μας και της Σχολής ταυτίζεται με το σύγχρονο αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδας που πρέπει να συνδυαστεί υποστηρικτικά από μία πιλοτική βάση ακαδημαϊκής συγκρότησης η οποία θα στηρίζεται στους παρακάτω άξονες:
* την εξέλιξη των επιστημονικών μας πεδίων και την ενσωμάτωση σε αυτά των φιλλοπεριβαλλοντικών συστημάτων παραγωγής και των τροφίμων,
* της Γεωργίας της Διατροφής και της Υγείας,
* τα Διεθνή και Εθνικά δεδομένα για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού χώρου,
* την τοπική βάση ύπαρξής μας και τη συνοδό οικονομική παραγωγή της Ηπείρου που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο τρίπτυχο αγροτική παραγωγή – περιβάλλον – τρόφιμα,
* τη μοναδικότητα των γνωστικών μας αντικειμένων στο σύνολο της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ηπείρου και της Δ. Ελλάδας, εν αντιθέσει με άλλες ΣΤΕΓ ΤΕΙ που συγκατοικούν με αντίστοιχες Πανεπιστημιακές.
* Τα πρότυπα Αειφορικής παραγωγής.
* Την Περιφερειακή ανάπτυξη: Σύνδεση της τεχνολογικής εκπαίδευσης και της έρευνας με την τοπική κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς.
* Τη Μεσογειακή διατροφή.
* Τον υψηλό βαθμό επαγγελματικής αποκατάστασης στο γνωστικό αντικείμενο σπουδών της Σχολής (υψηλότερο του 70%) και ποσοστό αποφοίτων της Σχολής με μεταπτυχιακές σπουδές το 14%.
Όσοι πιστοί προσέλθετε. Αυτοί είμαστε. Οτιδήποτε κακόβουλο κυκλοφορήσει από εδώ και πέρα έχει πλέον απέναντί του την αλήθεια. Καλά Χριστούγεννα σε όλους.

*Καθηγητής-Διευθυντής Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, ΤΕΙ Ηπείρου

Στο Υπουργικό τα "κλειστά" επαγγέλματα


Κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν εντός του επόμενου τριμήνου καθώς προβλέπονται από το Μνημόνιο και συνδέονται με την καταβολή των επόμενων χρηματοδοτικών δόσεων του δανείου που χορηγεί η τρόικα στην Ελλάδα θα βρεθούν στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα συνεδριάσει το απόγευμα στη Βουλή υπό τον Γ. Παπανδρέου.Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να δώσει την έγκρισή του για το νομοσχέδιο του Δημήτρη Ρέππα που αφορά στην απελευθέρωση και αναδιάρθρωση των Ταχυδρομικών υπηρεσιών και των Ηλεκτρονικών επικοινωνιών (INTERNET), της Λούκας Κατσέλη για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για τον επενδυτικό νόμο αλλά και το νομοσχέδιο για την Ίδρυση Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Και τέλος το νομοσχέδιο της Τίνας Μπίρμπίλη για την απλούστευση στη χορήγηση αδειών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση.Στη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν επίσης το σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, τα τυχερά παιχνίδια και η αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού, την εισήγηση των οποίων θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.Το πλαίσιο για το «άνοιγμα» των «κλειστών επαγγελμάτων», το οποίο αναμένεται να φέρει ανατροπές σε περισσότερα από 150 επαγγέλματα και κλάδου, μετά την έγρισή του από υπουργικό, θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στη συνέχεια, κάθε υπουργείο θα αναλάβει, σε ένα διάστημα μεταξύ τριών και έξι μηνών, να προχωρήσει στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων ή προεδρικών διαταγμάτων για τις διατάξεις που θα διέπουν την άσκηση των επαγγελμάτων που το αφορούν. Από την απελευθέρωση μπορούν να αποκλειστούν μόνο περιπτώσεις επαγγελμάτων, στα οποία συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος ή προκύπτει πρόβλημα συνταγματικότητας.Σύμφωνα με το μνημόνιο, έως τον Μάρτιο του 2011 πρέπει να «απελευθερωθούν», τα επαγγέλματα των δικηγόρων (άρση των περιττών περιορισμών για ελάχιστη αμοιβή, απαγόρευση των διαφημίσεων και των γεωγραφικών περιορισμών), των φαρμακοποιών (ελαστικότερο ωράριο και μείωση του ελαχίστου περιθωρίου κέρδους), των συμβολαιογράφων (μείωση των ελάχιστων αμοιβών και αύξηση του αριθμού), των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών και των ορκωτών λογιστών (κατάργηση ελάχιστης αμοιβής).Εκτός, όμως, από τα έξι αυτά «κλειστά επαγγέλματα», στον μακρύ κατάλογο συμπεριλαμβάνονται, επίσης, μεταξύ των άλλων, οι αρτοποιοί, οι κτηματομεσίτες, οι ιδιοκτήτες ταξί, οι ιδιοκτήτες υπεραστικών λεωφορείων και λιμουζινών, οι ξεναγοί, οι μεσίτες ασφαλίσεων, οι κομμωτές, οι οδοντοτεχνίτες, οι πωλητές λαϊκών αγορών, οι διανομείς Τύπου κ.λπ. Για τα επαγγέλματα αυτά αναμένεται να υπάρξει μια γενική ρύθμιση, με την οποία αίρονται οι διοικητικοί περιορισμοί και ο καθορισμός των τιμών.Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το πρόγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς το Υπουργείο προσδοκά να εισπράξει, μέσω αυτού, έσοδα ύψους 7 δις. ευρώ για την περίοδο 2011- 2013 και, ειδικότερα, τουλάχιστον 1 δις. ευρώ μέσα στο 2011. Το όλο πρόγραμμα βασίζεται στις αποφάσεις που έλαβε στις 15 Δεκεμβρίου η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΕΑ).Οι αποφάσεις αφορούν αφενός την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, όπου συμπεριλαμβάνεται η αξιοποίηση του τέως αεροδρομίου του Ελληνικού, και δεύτερον τις αποκρατικοποιήσεις και αναδιαρθρώσεις.

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:Ορισμένα «όχι» έχουν μεγαλύτερη αξία από στρατευμένα «ναι»


Νέα εσωκομματικά πυρά για τον προϋπολογισμό του 2011 σήμερα στη Βουλή, αυτή τη φορά από την πρωήν υπουργό και νυν πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Βάσω Παπανδρέου.«Είναι αυτονόητο ότι ψηφίζω τον προϋπολογισμό του 2011. Σημαίνει, όμως, ότι μιλούμε για αξιόπιστο προϋπολογισμό που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα; Όχι», παρατήρησε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία της η κ. Παπανδρέου.Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σκιαγράφησε ένα ζοφερό κλίμα για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας πως «οι συσχετισμοί είναι εναντίον μας» και ότι «ακόμα και ένα νέο δάνειο θα διευκολύνει τους δανειστές μας».Όπως είπε, στηρίζει τη συλλογική προσπάθεια και όλες οι παρεμβάσεις της συντείνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο όπως υπογράμμισε, «στήριξη δεν σημαίνει σιωπή και στοίχιση πίσω από μία άποψη». «Ορισμένα "όχι"», επεσήμανε, «έχουν μεγαλύτερη αξία για την συλλογική προσπάθεια από στρατευμένα "ναι"».Σύμφωνα με την κ. Παπανδρέου, «ο προϋπολογισμός του 2011, παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα ως προς τη στόχευση και την εκτέλεσή του, όπως και ο προηγούμενος». «Τι οφείλει να πράξει περαιτέρω η κυβέρνηση;», συμπλήρωσε: «Να διαπραγματευτούμε πολύ πιο σκληρά. Να επιταχύνουμε τις δράσεις που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης και να βελτιώσουμε το μάνατζμεντ της κεντρικής διοίκησης».Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να ασκήσει σκληρή κριτική και στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πράγματι μπορεί να γίνει κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης από τον Σεπτέμβριο και μετά. Όμως κυρίες και κύριοι της ΝΔ, βουλιάξατε το καράβι και μας καταγγέλλετε ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει με 9 μποφόρ. Δεν σας ζητούμε να στηρίξετε την κυβέρνηση, αλλά την Ελλάδα, στα ζητούμενα για δικαιοσύνη και ανάπτυξη».«Η κοινωνία», πρόσθεσε η κ. Παπανδρέου, «αναγνωρίζει την αναγκαιότητα για σκληρά μέτρα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν νιώθει πως είναι και δίκαια. Για παράδειγμα, η οριζόντια περικοπή των αποδοχών και η μείωση των χαμηλών συντάξεων. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν αναπόφευκτες θυσίες για τις δύσκολες μέρες, αλλά τίποτα για τις καλές μέρες που όλοι ελπίζουμε πως θα ξανάρθουν. Η φοροδιαφυγή που δεν χτυπιέται. Γιατί δεν προχωρεί ο ουσιαστικός έλεγχος του "πόθεν έσχες" για όσους διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί τα τελευταία 15 χρόνια, όπως έχω προτείνει. Θεωρεί κανείς πως είμαστε πολιτικοί αγγέλων; Πώς ζητούνται από το λαό θυσίες όταν οι υπουργοί εμφανίζονται να κάνουν περαίωση δια του κουκουλώματος;», διερωτήθηκε.Εξάλλου, η Βάσω Παπανδρέου τόνισε πως «το αίτημα για ευρωομόλογο είναι εθνικό και μπορεί να ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις». «Θα ζητήσουμε τη βοήθεια όλων των κομμάτων, όχι μόνον σε επίπεδο συμπαράστασης, αλλά και συμμετοχής. Αυτό που μας απασχολεί, είναι να καταστήσουμε το θέμα, θέμα της ευρωπαϊκής ατζέντας. Αν το πετύχουμε, ας πάρει τα εύσημα η αντιπολίτευση», κατέληξε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Διαγράφουν από το χάρτη το Φιλιάτι


Από ότι κυκλοφορεί, φεύγει η Εφορία, κλείνει το 628 τάγμα π, φεύγει το ΙΚΑ, κλείνει το Τελωνείο Αμπελώνα, κλείνει το ΕΠΑΛ, κλείνουν οι Αστυνομικοί Σταθμοί Κεραμίτσας και Αγίων Πάντων και πάει λέγοντας. Μια σταθερή συνέχεια στην αφαίμαξη κρατικών υπηρεσιών που δραματοποιεί την ύπαρξη του παραμεθόριου Δήμου Φιλιατών.Μια ακόμη ¨καυτή πατάτα¨ στα χέρια της νεοεκλεγμένης δημοτικής αρχής, πέρα από αυτές που της αφήνει η απερχόμενη.Η ανυπαρξία των θεσμικών παραγόντων, βουλευτή, νομάρχη, δημοτικών και νομαρχιακών σύμβουλων, εμποροεπαγγελματικού συλλόγου κλπ., είναι επικίνδυνη. Αν και γνωστή αφού την ίδια στάση είχαν όταν έκλεινα οι άλλες υπηρεσίες, Αγρονομείο, ΟΤΕ, κλπ, οι οποίες σε άλλους δήμους κρατήθηκαν μετά από παρεμβάσεις των φορέων τους.Αυτή η στάση τους έρχεται σε αντίθεση με το ρόλο τους και τον θεσμό που ζήτησαν να υπηρετήσουν. Αν δεν μπορούν να αγωνιστούν για τα ζητήματα των ανθρώπων, του τόπου που τους ψήφισε, να παραιτηθούν. Θα είναι ότι καλύτερο έχουν προσφέρει μέχρι τώρα. Κι αν δεν το κάνουν, ο λαός των Φιλιατών πρέπει να πάρει τις αποστάσεις του από αυτούς και τις πρωτοβουλίες στα χέρια του. Πρέπει να ξεκινήσει αγώνες και να δώσει μάχες. Τώρα στις γιορτές που θα έρθουν και οι ξενιτεμένοι μας, να γίνουν κάποια πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Να γίνει επιτροπή αγώνα για τη σωτηρία των Φιλιατών. Δεν πάει άλλο!

ΝΙΚΟΣ ΕΛ. ΜΠΑΝΤΙΟΣ Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας


ΡΑΔΙΟ ΦΙΛΙΑΤΙ

Πιστώσεις 53,6 εκατ. ευρώ για την Εγνατία Οδό


Πιστώσεις ύψους 53.623.796,33 ευρώ ενέκρινε με απόφασή του ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, για την καταβολή μέρους της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», σύμφωνα με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Α.Ε.Οι πιστώσεις θα χρησιμοποιηθούν για την ολοκλήρωση του τμήματος από Δυτικό αυτοκινητόδρομο Σιάτιστας έως Ν. Κωσταράζι του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού: «Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή».

Διασφάλιση των κοινωνικών δομών της αυτοδιοίκησης ζητεί η ΚΕΔΚΕ


Ο πρώτος προϋπολογισμός του «Καλλικράτη» υπό το πρίσμα του επικαιροποιημένου μνημονίου, η πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Καλλικράτης», η χρηματοδότηση του αναπτυξιακού προγράμματος των δήμων «ΕΛΛ.Α.Δ.Α.», η απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ, αλλά και η διασφάλιση των κοινωνικών δομών των δήμων είναι ορισμένα από τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στις αυριανές συναντήσεις της ΚΕΔΚΕ με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Ν. Κακλαμάνη, θα επισκεφθεί αύριο, Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, όλα τα κόμματα στη Βουλή, προκειμένου να τα ενημερώσει για τα θέματα που έχουν σχέση ή επηρεάζονται από τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό, αλλά και για την πορεία υλοποίησης του «Καλλικράτη».Σύμφωνα με εκτιμήσεις του δ.σ. της ΚΕΔΚΕ, όπως διατυπώθηκαν στην τελευταία συνεδρίασή του, ο πρώτος προϋπολογισμός του «Καλλικράτη», αν και παρουσιάζει αυξημένες αποδόσεις σε σχέση με το 2010 κατά 1.711 εκ. ευρώ, στην πραγματικότητα πλησιάζει τον προϋπολογισμό του 2009. Αυτό συμβαίνει γιατί οι εμφανιζόμενες ως επιπλέον αποδόσεις πρέπει να καλύψουν τις δαπάνες των μεταφερόμενων στους δήμους αρμοδιοτήτων (μόνο για τα προνοιακά επιδόματα, τη μεταφορά μαθητών και τη μισθοδοσία των καθαριστριών του υπουργείου Παιδείας που μετατάσσονται στους δήμους αναμένεται να φτάσουν το 1 δισ.), τις δαπάνες των χιλιάδων μετατασσόμενων υπαλλήλων και τις λειτουργικές δαπάνες των νέων υπηρεσιών.Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο ξεκαθαρίζεται ότι η μείωση του κόστους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 2013 σε σχέση με το σήμερα θα πρέπει να είναι 1.500 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές εξάλλου εξοικονομήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης θα ανέλθουν την τριετία 2011- 2013 στα 3 δισ. ευρώ.Προβληματική κρίνεται ακόμη η απόδοση της ΣΑΤΑ, του κατεξοχήν αναπτυξιακού πόρου της Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα δεν έχουν κατανεμηθεί δύο δόσεις για το 2010 με αποτέλεσμα την επενδυτική ασφυξία από τη μια και από την άλλη να μένουν ανεξόφλητα τιμολογιοποιημένα έργα τοπικού χαρακτήρα.Σε ότι αφορά στο ΕΣΠΑ, η ΚΕΔΚΕ υπογραμμίζει ότι μέχρι τώρα δεν έχει διασφαλιστεί η ουσιαστική συμμετοχή των δήμων στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, παρά τις σημαντικές προσπάθειες και τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από την ίδια προς τα αρμόδια υπουργεία, από το 2005 μέχρι σήμερα.Η ΚΕΔΚΕ ζητεί ώριμα και επιλέξιμα έργα του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», που δεν υλοποιήθηκαν λόγω του περιορισμού των πόρων του, να ενταχθούν στα ΕΠ 2007-2013, καθώς και να διασφαλιστεί ότι στην προσεχή αναθεώρηση του ΕΣΠΑ θα διευρυνθούν οι κατηγορίες έργων και οι δράσεις που έχουν ως δικαιούχους τους δήμους.Για το ζήτημα της υλοποίησης του προγράμματος «Καλλικράτης» η ΚΕΔΚΕ διαπιστώνει καθυστέρηση στην έκδοση των αναγκαίων Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την απαραίτητη ετοιμότητα των νέων Δημοτικών Αρχών.Όσον αφορά στο στη διασφάλιση των κοινωνικών δομών της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα για το «Βοήθεια στο σπίτι» η ΚΕΔΚΕ επαναφέρει την πρότασή της για τριμερή χρηματοδότησή του από την κεντρική διοίκηση, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και από πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.«Στις παρούσες συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αλλά και της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας, τονίζει η ΚΕΔΚΕ, η διασφάλιση των κοινωνικών δομών της Αυτοδιοίκησης αλλά και των εργαζομένων σε αυτές θα πρέπει να αποτελεί και για την Πολιτεία πρωταρχικό στόχο».

Με το…σταγονόμετρο τα χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών

Δυο εβδομάδες μετά την κακοκαιρία στην Ήπειρο

Με το σταγονόμετρο γίνεται η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών, που άφησε πίσω της η πρωτοφανής κακοκαιρία, η οποία έπληξε την Ήπειρο. Δήμαρχοι και Νομάρχες ζητούν από την Πολιτεία να βοηθήσει με όλα τα μέσα και να δώσει τα απαραίτητα χρήματα, όμως μέχρι στιγμής, δυο εβδομάδες περίπου μετά το πέρασμα της Θεομηνίας, η Κυβέρνηση φαίνεται, ότι… δεν είναι διατεθειμένη να βοηθήσει όπως πρέπει.Μέχρι στιγμής, μόνο 100.000 ευρώ έχει δώσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα, ο Νομάρχης και νέος Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης διερωτήθηκε «δεν μπορώ να καταλάβω, εχθρεύονται την περιοχή μας;».Υπενθυμίζεται, πως οι ζημιές μόνο στο Νομό Ιωαννίνων ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αφού πολλά κτίρια καταστράφηκαν από κατολισθήσεις και καθιζήσεις (όπως το Πνευματικό Κέντρο Μουζακαίων για παράδειγμα), ενώ τεράστιες εκτάσεις, ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, μετατράπηκαν σε λίμνες, με αποτέλεσμα να καταστραφούν δεκάδες επιχειρήσεις και καλλιέργειες!

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ…

Με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων σημειώνει, πως κύριο ζητούμενο αυτή την περίοδο είναι η εξασφάλιση των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν. «Στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε, στόχος όλων πρέπει να είναι η στήριξη της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα της Περιφερειακής, η οποία εκτός των άλλων, μπορεί και πρέπει να παίξει τον καίριο και καθοριστικό ρόλο του ενιαίου κέντρου συντονισμού όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στα θέματα αποκατάστασης των ζημιών και των πληγέντων» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ΝΑΙ.Αρκετοί εκφράζουν την ανησυχία τους, για το γεγονός, ότι ακόμη δεν έχει κηρυχτεί ο Νομός Ιωαννίνων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και αυτό, παρά τα συνεχή έγγραφα της Νομαρχίας, αλλά και τις παρεμβάσεις τοπικών βουλευτών.

ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ

Η Κυβερνητική κάνουλα, ειδικά αυτή την περίοδο, με δυσκολία ανοίγει. Αυτό αποδεικνύεται και από την κατανομή των χρημάτων σε όλες τις Νομαρχίες της Ελλάδας, που ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Εσωτερικών.Έτσι, για το Δεκέμβριο, το μήνα που έγιναν οι καταστροφές, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, ο Νομός Ιωαννίνων θα πάρει 375.219 ευρώ, ο Νομός Άρτας 151.739, ο Νομός Πρέβεζας 109.642 και ο Νομός Θεσπρωτίας 177.053 ευρώ. Συνολικά δηλαδή θα πάρουν και οι τέσσερις Νομοί της Ηπείρου 813.653 ευρώ, τη στιγμή που οι ζημιές, μόνο στο οδικό δίκτυο, είναι σε κόστος πολλαπλάσιες.Στο μεταξύ, για τα λειτουργικά έξοδα του Δεκεμβρίου η Νομαρχία Ιωαννίνων θα πάρει 218.630 ευρώ, της Πρέβεζας 84.231, της Άρτας 101.122 και της Θεσπρωτίας 82.035 ευρώ. Συνολικά δηλαδή 486.018 ευρώ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ…

«Απαιτούνται παρεμβάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες, μέσω των οποίων η νέα Περιφέρεια από την 1η Ιανουαρίου να έχει στη διάθεσή της πόρους και το νομικό οπλοστάσιο προκειμένου να προχωρήσει στο σχεδιασμό και τις παρεμβάσεις που απαιτούνται» τονίζει η ανακοίνωση της Νομαρχίας Ιωαννίνων.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια της Ηπείρου μέσω ΕΣΠΑ


Την ευκαιρία να αξιοποιήσουν κονδύλια του ΕΣΠΑ για έργα και δράσεις που θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών φιλικών προς το περιβάλλον, αποκτούν οι Δήμοι και Δημόσιοι Οργανισμοί της Ηπείρου.Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου αναφέρεται ότι: «Η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, συμβάλλοντας στην υλοποίηση της εθνικής ενεργειακής πολιτικής και με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής επάρκειας σε τοπική κλίμακα, υπέγραψε την πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο Ε.Π. «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013» και στον τομέα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Υδροηλεκτρική, Γεωθερμική και άλλες». Η πρόσκληση αυτή, συνολικής δημόσιας δαπάνης 2.000.000,00€, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων αποφάσεων (εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση του πρώτου αιολικού πάρκου στην Ήπειρο, αλλά και για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων) της Γενικής Γραμματέας Περιφέρειας που αποδεικνύουν την πρόθεση της να στηρίξει την προσπάθεια για παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από τις Ανανεώσιμες Πηγές, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εθνική προσπάθεια για παραγωγή «καθαρής» ενέργειας, στο πλαίσιο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε, η προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης» που αποτελεί και μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης ήταν και παραμένει κυρίαρχος στόχος της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ξεκινά το μουσείο αργυροτεχνίας

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΤΣ ΚΑΛΕ- 7,1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Εδώ και δύο μήνες, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι μέσω του ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθεί το μουσείο αργυροτεχνίας στα Γιάννενα, την υλοποίηση του οποίου θα αναλάβει το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς. Το «ασημένιο» μουσείο θα γίνει στο Ιτς Καλέ και συγκεκριμένα στον προμαχώνα και στα παλιά μαγειρεία τα οποία και θα αναστηλωθούν.Στα τηλεοπτικά σποτ η Τράπεζα Πειραιώς διαφημίζει ήδη το μουσείο αργυροτεχνίας στα Γιάννενα ως ένα από τα τρία νέα μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματός της σε όλη τη χώρα. Το υπουργείο Πολιτισμού, από την άλλη πάλι, ανακοίνωσε εδώ και δύο μήνες ότι το μουσείο αυτό θα είναι ένα από τα πολιτιστικά έργα που θα χρηματοδοτήσει στην Ήπειρο μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Είναι θέμα χρόνου πια να ξεκινήσει στην πόλη, μέσα στο Κάστρο, η υλοποίηση του μουσείου αργυροτεχνίας, με προϋπολογισμό 7,1 εκατ. ευρώ, από ένα ίδρυμα που εισήγαγε στην Ελλάδα τον θεσμό των θεματικών τεχνολογικών μουσείων και που κατάφερε να μετριάσει τις όποιες αντιδράσεις για τη χρήση δημόσιων χώρων από ιδιώτες, και δη τράπεζες. Πώς έγινε αυτό; Κανένα από τα μουσεία του δεν αραχνιάζει ενώ οι τοπικές κοινωνίες έχουν να λαμβάνουν μόνο από τη λειτουργία τους.Μουσείο μεταξιού στο Σουφλί, μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, περιβάλλοντος στη Στυμφαλία, πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο, βιομηχανικής ελαιουργίας στη Λέσβο, ελιάς στην Σπάρτη, υδροκίνησης στη Δημητσάνα: Όλα τους μουσεία της σύγχρονης Ελλάδας, της παραδοσιακής τεχνολογίας και της βιομηχανικής κληρονομιάς, πολιτιστικά κύτταρα που επιδεικνύουν μεγάλη επισκεψιμότητα και που δίνουν μια άλλη ερμηνεία στον περίφημο εναλλακτικό τουρισμό.Το μουσείο αργυροτεχνίας θα γίνει στο Ιτς Καλέ, σε έναν χώρο που τον τελευταίο καιρό, μετά τις παρεμβάσεις της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μέσω του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, εξελίσσεται σε ένα ενδιαφέρον πολιτιστικό πάρκο με ευρεία κοινωνική αποδοχή. Μέσα στην ακρόπολη, η τέχνη του ασημιού θα βρει το καταφύγιο της. Συγκεκριμένα, για τις ανάγκες του μουσείου θα γίνει αναστήλωση σε έναν προμαχώνα και στα παλιά μαγειρεία, κατασκευές της όψιμης τουρκοκρατίας, του 19ου αιώνα (βρίσκονται εκεί που γίνονται οι συναυλίες τα τελευταία καλοκαίρια). Τη μελέτη αναστήλωσης έχει κάνει ο γνωστός αθηναίος αρχιτέκτονας Γιάννης Κίζης. Για την παραχώρηση στο ίδρυμα της χρήσης του προμαχώνα και των λοιπών κτιρίων και της μετατροπής τους σε μουσείο υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του υπουργείου Πολιτισμού.«Στόχος μας είναι να επιδείξουμε τις διαφορετικές τεχνικές της αργυροχοΐας. Η όποια συλλογή υπάρξει, βοηθά στο να δείξουμε το τελικό προϊόν. Γι’ αυτό και δεν στοχεύουμε στο να κάνουμε τη συλλογή μας πιο πλούσια. Εμείς δεν επιδιώκουμε να συναγωνιστούμε ούτε τη Μητρόπολη ούτε την αρχαιολογική υπηρεσία που έχουν σχετικές συλλογές. Το αντίθετο: θέλουμε να παραπέμπουμε στις συλλογές αυτές» τονίζει η διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς Ασπασία Λούβη.Η δημιουργία του μουσείου θα συμπαρασύρει αναπόφευκτα το Ιτς Καλέ, στο σύνολό του. «Το Ιτς Καλέ δεν θέλουμε να το βλέπει ο κόσμος σαν έναν μεμονωμένο χώρο με ένα βυζαντινό μουσείο. Αυτή την αίσθηση προσπαθούμε να την ανατρέψουμε. Είναι γεγονός ότι το μουσείο αργυροτεχνίας θα βοηθήσει πολύ στην αξιοποίηση της ακρόπολης. Η εμπειρία με τα υπόλοιπα θεματικά μουσεία της Τράπεζας Πειραιώς εγγυάται ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλό» τονίζει στην εφημερίδα η προϊσταμένη της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου. Η κ. Παπαδοπούλου αναφέρει ακόμα ότι με το μουσείο δίνεται η ευκαιρία αναστήλωσης του προμαχώνα, που σε διαφορετική περίπτωση θα έμενε αναξιοποίητο λόγω έλλειψης κονδυλίων.Στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου θα υπάρχουν και δείγματα δουλειάς των αργυροχόων της πόλης, στα εργαστήρια των οποίων θα παραπέμπονται οι επισκέπτες. Κι αυτό για να υπάρξει σύνδεση του μουσείου με την τοπική αγορά. Κάτι που αποτελούσε εξάλλου και αίτημα των αργυροχόων της πόλης, όπως μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Ανάδειξης της Τέχνης της Ασημουργίας Νίκος Γκόλας. Ο κ. Γκόλας μάς αναφέρει ακόμα ότι το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς διερεύνησε και το ενδεχόμενο να γίνει το μουσείο στο Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων (ΚΕΠΑΒΙ). Ο χώρος όμως κρίθηκε ακατάλληλος. «Η λύση να γίνει μέσα στο Κάστρο είναι πολύ καλύτερη. Θεωρούμε ότι ο συνδυασμός μουσείου και μιας διαδραστικής αίθουσας που θέλουμε ως σύλλογος να φτιάξουμε στο ΚΕΠΑΒΙ θα είναι πολύ καλός για να κατανοήσει ο κόσμος την τέχνη της ασημουργίας και για να αντιμετωπίζει με τον δέοντα σεβασμό τα τεχνουργήματα αυτά» τονίζει ο κ. Γκόλας.Το μουσείο αργυροτεχνίας, από τη στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο, θα χρειαστεί τρία χρόνια για να γίνει. Προς το παρόν, το υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην επίσημη ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

20.000 επισκέπτες το Σαββατοκύριακο στο ΙΚΕΑ Ιωαννίνων!


Tις πύλες του άνοιξε το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου,το πολυσυζητημένο ΙΚΕΑ των Ιωαννίνων, που αποτελεί το 6ο κατάστημα του ομίλου σε Ελλάδα και Κύπρο.Κατά τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας του, οι επισκέπτες του νέου ΙΚΕΑ πέρασαν τις 20.000, εκ των οποίων -όπως εκτιμάται- οι περισσότεροι ήταν Αλβανοί καταναλωτές οι οποίοι θέλησαν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία αγορών σε ένα μεγάλο κατάστημα όπως αυτό.Η διοίκηση της ΙΚΕΑ αναμένει μεγάλη κινητικότητα από τη γειτονική χώρα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν σκέψεις για κατάστημα και στη χώρα των Σκοπίων. Μια πρώτη πάντως εκτίμηση φέρεται να κάνει λόγο για συνάλλαγμα της τάξης των 4 εκατ. ευρώ που οι Αλβανοί θα αφήσουν στο ΙΚΕΑ Ιωαννίνων, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο σε τόσο δύσκολους οικονομικά καιρούς.Όπως έχει γνωστοποιήσει η διοίκηση, το ΙΚΕΑ Ιωαννίνων (βρίσκεται εντός του εμπορικού κέντρου σε προνομιακή περιοχή ανάμεσα στην Εγνατία και στην Ιόνια Οδό) πρόκειται να αξιοποιήσει τα συμπεράσματα από τη λειτουργία του IKEA στη Λάρισα.Ειδικότερα, το τελευταίο, που εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2009, παρουσίασε «αρρυθμίες» κατά το πρώτο χρονικό διάστημα της λειτουργίας του, με αποτέλεσμα να υλοποιηθούν διορθωτικές κινήσεις για να αυξηθεί η επισκεψιμότητά του, ιδιαίτερα από τους όμορους με τη Λάρισα νομούς της Θεσσαλίας.Πέραν των Ιωαννίνων, στο πρόγραμμα επενδύσεων της ΙΚΕΑ είναι ενταγμένο και το πρώτο βουλγαρικό ΙΚΕΑ σε αποκτηθείσα έκταση έξω από τη Σόφια (30.000 τ.μ), το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η συνολική επένδυση της ΙΚΕΑ στη Βουλγαρία θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα αυτή, τα τελευταία χρόνια.Παράλληλα, συνεχίζεται η αναζήτηση έκτασης για να στεγάσει ένα ακόμη κατάστημα ΙΚΕΑ στην Κρήτη, ενώ μεσοπρόθεσμα θα διερευνηθεί και η λειτουργία ενός ακόμη στην Αττική.Συνολικά σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία τα σχέδια προβλέπουν τουλάχιστον 10 IKEA, έναντι έξη που λειτουργούν σήμερα (πέντε στην Ελλάδα και ένα στην Κύπρο).

Στην εποχή του «Καλλικράτη» Περιφέρεια Ηπείρου - Δήμος Ιωαννιτών

Φ. Φίλιος: Δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις η εποχή…

Ξεκίνησε από χθες η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της λειτουργίας της νέας Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών, με τις ορκωμοσίες του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρουσία πλήθους «κόσμου», οι νέοι τοπικοί άρχοντες ορκίστηκαν να υπηρετούν το συμφέρον της Ηπείρου και του διευρυμένου Δήμου Ιωαννιτών, σε μια εποχή πολύ δύσκολη οικονομικά, που αναμένεται να επηρεάσει την πορεία των ΟΤΑ.Ο νέος Περιφερειάρχης Ηπείρου και νυν Νομάρχης Ιωαννίνων Αλέκος Καχριμάνης στην ομιλία του έκανε λόγο για την επόμενη μέρα του «Καλλικράτη» και για τις δυσκολίες που θα συναντήσουν ο ίδιος και οι νέοι σύμβουλοι. «Δεν υπάρχουν νικητές, δεν υπάρχουν ηττημένοι, παρά μόνο συμπαραστάτες και συναγωνιστές στον αγώνα της Περιφέρειας για την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών, για τη δημιουργία καλύτερου μέλλοντος. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις εκλογές μέχρι και σήμερα ξεκίνησαν οι διαδικασίες οργάνωσης της νέας Περιφέρειας. Το εγχείρημα είναι δύσκολο, χρονοβόρο και πολύπλοκο, καθώς ακόμη δεν ολοκληρώθηκαν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται και συνεχώς ανακύπτουν νέα ζητήματα» ανέφερε μεταξύ άλλων.Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου ο οποίος ευχήθηκε στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο καλή φώτιση και καλή δύναμη. «Να βοηθήσετε τη χώρα μας να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται» σημείωσε.

Ο ΕΥ. ΑΡΓΥΡΗΣ
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ήπειρος Τόπος Να Ζεις» Βαγγέλης Αργύρης επεσήμανε τη σημασία της νέας Περιφερειακής διοίκησης. «Από την 1η Γενάρη η Ήπειρος αποκτά μια νέα φωνή. Με σωστή δομή και διοίκηση και πιστεύω, ότι θα ανταποκριθούμε σε αυτό που μας έταξαν οι Ηπειρώτες. Όλοι εμείς έχουμε αποδείξει, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε στα δύσκολα. Και ιδιαίτερα όταν έχουμε έναν υψηλό στόχο. Θα είμαστε δίπλα στη Διοίκηση και ελπίζουμε στο τέλος της θητείας μας να αφήσουμε κάτι καλύτερο από αυτό που παραλάβαμε».Από τη «Λαϊκή Παρέμβαση» του ΚΚΕ, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Κώστας Κωτσαντής, που μετέχει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έβαλε εναντίον του «Καλλικράτη». «Είναι το εργαλείο που αξιοποιείται από τους Κυβερνώντες και είναι το όχημα για αλλαγές στην Υγεία, στην Παιδεία κτλ. Είμαστε υπέρ μιας ανάπτυξης που θα έχει στο κέντρο τον εργαζόμενο» σημείωσε μεταξύ άλλων.Ο Γιάννης Παπαδημητρίου, επικεφαλής της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» σημείωσε πως «το Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε ένα πολύ δύσκολο σκηνικό. Θα πρέπει να συζητήσουμε με βάση τους κανόνες, τη διαφάνεια κτλ».Ο Νίκος Ζήκος, επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο, αναφέρθηκε στους μετανάστες που βρίσκονται έξω από τη Νομαρχία, κάνοντας απεργία πείνας και ζητώντας δεδουλευμένα από εταιρία στο Καλπάκι. Επίσης σημείωσε: «Στην λεωφόρο Παπανδρέου θα δείτε τους εργαζομένους του Ατλάντικ. Η κυρίαρχη πολιτική στον τόπο μας προσπαθεί να απομυζήσει όλον τον πλούτο της περιοχής».

ΜΕ 51 ΜΕΛΗ…
Το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο αποτελείται από 51 μέλη συν τον Αλέκο Καχριμάνη και τους τέσσερις Αντιπεριφερειάρχες, που είναι: για την Ενότητα Ιωαννίνων η Τατιάνα Καλογιάννη, για την Άρτα ο Κώστας Παππάς, για την Θεσπρωτία ο Θωμάς Πιτούλης και για την Πρέβεζα ο Στράτος Ιωάννου. Τόσο ο κ. Καχριμάνης, όσο και οι τέσσερις Αντιπεριφερειάρχες δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. (Η σύνθεση του νέου Περιφερειακού συμβουλίου στη σελ. 9).

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Χθες ορκίστηκε στο Πνευματικό Κέντρο και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων και τα τοπικά συμβούλια. Ο νέος δήμαρχος Φιλ. Φίλιος στην ομιλία του σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ξεκινάμε ουσιαστικά την πορεία για το νέο μας Δήμο. Αναλαμβάνουμε σε μια εποχή δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις. Αναλαμβάνουμε μια νέα πόλη και καλωσορίζουμε τους νέους συνδημότες μας. Θα πορευθούμε όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε προεκλογικά. Ισότιμα, δημοκρατικά και διάφανα. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση επιθυμούμε ειλικρινά να συμβάλλουν όλες οι δυνάμεις. Επιζητούμε τη συνεργασία όλων των αιρετών της Αυτοδιοίκησης και των φορέων της περιοχή μας».Ο Νίκος Γκόντας, επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης πλέον, στο χαιρετισμό του ευχήθηκε καλή επιτυχία σε νέα Δημοτική Αρχή και σημείωσε, ότι θα είναι δίπλα της, αν οι προτάσεις της είναι προς όφελος του Δήμου. Επανέλαβε όμως, ότι «κυρίαρχο μέλημα θα πρέπει να είναι διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων όλων. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο θα πρέπει τα Γιάννενα μας να φθάσουν ακόμη πιο ψηλά, απ’ ότι τα τελευταία τρία χρόνια που αναδείχθηκαν πρώτη πόλη σε έργα και σε τουριστικό προορισμό».Ο Στέφανος Σκοπούλης επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης, που κέρδισε μια έδρα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη περίοδος «είναι πολύ κρίσιμη για τα λαϊκά συμφέροντα. Η βαρβαρότητα των μέτρων της Κυβέρνησης δεν έχει προηγούμενο. Και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και συλλογικά θα πρέπει να πορευθούμε με βάση τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Δ.Ν.Τ ή με βάση τα λαϊκά συμφέροντα;».Τέλος, ο Χρήστος Μαντάς, επικεφαλής της παράταξης «3 κλικ αριστερά» σημείωσε, ότι «η χώρα μας είναι στην αρχή ενός νέου Μεσαίωνα. Η επόμενη μέρα θα έχει οξύτατα προβλήματα. Η στάση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι αντίθετη με αυτή την πολιτική».Να σημειωθεί, ότι ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Τασιούλας ήταν παρών στην εκδήλωση, αλλά δεν απηύθηνε χαιρετισμό λόγω προβλήματος υγείας. Υπενθυμίζεται, ότι στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα μετέχουν 41 μέλη. Η παράταξη του Φιλ. Φίλιου «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» εξέλεξε 25 συμβούλους, του Νίκου Γκόντα «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» 13 και από μια η «Λαϊκή Συσπείρωση», «3 κλικ Αριστερά» και «Αριστερή Παρέμβαση».
Πριν την έναρξη της τελετής, συμβολική κατάληψη του Πνευματικού Κέντρου έκαναν εργαζόμενοι στη ΔΕΤΑΙ, που υποστηρίζουν, ότι είναι απλήρωτοι, ενώ μετά το τέλος της ορκωμοσίας, πραγματοποιήθηκε συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων.

ΣΕ ΖΑΓΟΡΙ - ΖΙΤΣΑ
Την Κυριακή ορκίστηκε η νέα Δημοτική Αρχή Ζαγορίου. Ο Δήμαρχος Γαβριήλ Παπαναστασίου σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «η ανιδιοτελής προσφορά μας θα συνεχίσει να αποτελεί το εφαλτήριο όλων των προσπαθειών και των αγώνων μας για το καλό του τόπου».Την ίδια μέρα στη Ζίτσα ορκίστηκε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο. «Ο Καλλικράτης είναι ένα πρώτο βήμα για την διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας έτσι ώστε να βάλουμε τα θεμέλια της ανάπτυξης και της προοπτικής του Δήμου» σημείωσε ο νέος δήμαρχος Δημήτρης Ρογκότης.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Τρεις φάσεις κυβερνητικής επίθεσης στη μισθωτή εργασία

Του Νίκου Κοτζιά

Η κυβέρνηση σε μια πρώτη φάση απαξίωσε τον δημόσιο τομέα και τους δημόσιους υπαλλήλους. Ολομερής πληρωμένα μπιστόλια στα Μέσα «αποκάλυπταν» την τεμπελιά των δημοσίων υπαλλήλων, την διαφθορά και την ανικανότητά τους. Στηριγμένη η προπαγανδιστική κυβερνητική μηχανή σε πραγματικά προβλήματα του δημόσιου τομέα, ξεδίπλωσε σχεδιαζόμενη επίθεση στα δημοκρατικά, εργασιακά και εισοδηματικά δικαιώματα των δημόσιων υπαλλήλων. Προετοίμαζε και προετοιμάζει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ακόμα και επιχειρήσεων που διασφάλιζαν μέχρι σήμερα σταθερά μεγάλα έσοδα στο δημόσιο (και αυτό παρά το γεγονός ότι όλη αυτή η επίθεση γίνεται στο όνομα της ανάγκης εξάλειψης των ελλειμμάτων της χώρας). Για πρώτη φορά στην οικονομική ιστορία, δηλαδή, ετοιμάζεται κάποιος (κυβέρνηση και ελληνικό δημόσιο) να παραιτηθεί από τις πηγές μεγάλων εσόδων που διαθέτει (από τις συχνότητες και τον ΟΠΑΠ μέχρι τα δικαιώματα στο διαδικτυακό στοίχημα) στο όνομα πραγματικών εσόδων του προϋπολογισμού. Ο πλήρης παραλογισμός.Στην ώρα της κρίσης, η κυβέρνηση συμβάδισε με αυτούς που έφεραν τη χώρα εδώ που την έφεραν. Με εκείνους που επιθυμούν να σπάσουν οι εστίες αντίστασης των εργαζομένων. Στην αρχική φάση ηθικά και πολιτικά. Με εκείνους οι οποίοι προωθούν την απαξίωση της δημόσιας περιουσίας ώστε, κατόπιν, να την πάρουν με εξευτελιστικούς όρους και στη συνέχεια να παριστάνουν, και από πάνω, τον σωτήρα της χώρας.Στη δεύτερη φάση η κυβέρνηση επιτέθηκε στους μισθούς, στα ασφαλιστικά δικαιώματα και στις συντάξεις των εργαζομένων. Την επίθεση την είχε ετοιμάσει στην πρώτη φάση. Επικαλέστηκε το γεγονός ότι δεν δουλεύουν οι εισπρακτικοί και διωκτικοί μηχανισμοί με τους οποίους θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου και να περιορίσει τα ελλείμματα από άλλες πηγές. Διατεινόταν ότι δεν υπήρχε χρόνος ώστε να προλάβει να συγκροτήσει τους κατάλληλους μηχανισμούς και ότι τάχα αναγκαστικά τα έπαιρνε από τους πλέον αδύνατους. Η ιδεολογική και ηθική επίθεση ενάντια στην μισθωτή εργασία της πρώτης φάσης συνοδεύτηκε στη δεύτερη φάση με την επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων. Με μια άγρια πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και ακόμα πιο άγριας αναδιανομής εισοδήματος και πλούτου.Στην τρίτη φάση επίθεσης ενάντια στους μισθωτούς, η κυβέρνηση χτύπησε ευθέως τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, τις κατακτήσεις τους. Υπονομεύει με κάθε τρόπο τα όπλα που διαθέτει η μισθωτή εργασία προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Συμβάλλει με μέσα «ολίγον σκοτεινά» στην απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος στον ιδιωτικό τομέα. Προωθεί την διαμάχη ανάμεσα στους εργαζομένους, αυτό που ιστορικά ονομάστηκε ως «διαπάλη στο εσωτερικό της τάξης» προκειμένου να αποτρέψει την αντίσταση των εργαζομένων στις επιθέσεις που δέχονται από μια πολιτική που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα, που συχνά είναι και άνομα. Το κύριο, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση με τους νόμους της έλαβε μέτρα που αποτρέπουν την οργανωμένη δράση των μισθωτών.Απέναντι στην ισχύ της μεγάλης ιδιοκτησίας και του χρήματος οι μισθωτοί διαθέτουν την συλλογική τους οργάνωση. Αυτή είναι η μόνη δύναμη που μπορούν να αντιτάξουν και να χρησιμοποιήσουν στις διαπραγματεύσεις για τα μισθολογικά τους, τις συνθήκες εργασίας και τα δικαιώματα στον τόπο δουλειάς. Με το πολυνομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση, έβαλε ουσιαστικά δυναμίτη σε αυτή την συλλογικότητα. Δημιούργησε όρους για «ατομικές συμβάσεις», λες και ο μεμονωμένος εργαζόμενος διαθέτει την ισχύ που κουβαλά στη φέρετρα του ο εργοδότης του.Ουσιαστικά η κυβέρνηση στον χρόνο που τελειώνει χτύπησε την ηθικότητα, καθώς και τα δημοκρατικά, κοινωνικά, εισοδηματικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων προκειμένου να εξυπηρετήσει πριν από όλα ορισμένους τραπεζίτες. Με την πολιτική της έδειξε να πιστεύει ότι φταίνε οι μισθωτοί για την κρίση της Ελλάδας. Οτι η αποδυνάμωσή τους είναι όρος και προϋπόθεση προκειμένου να ξεπεράσει η χώρα τα προβλήματά της. Λαθεύει σφόδρα.

Σπουδαίο ερευνητικό έργο παράγει το ΤΕΙ Ηπείρου!

Τι αναφέρει ο καθηγητής Ι. Σκούφος

Αποκαλυπτικά και πολύ ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που δημοσιοποιεί για την πορεία και το επιστημονικό έργο του ΤΕΙ Ηπείρου, ο Διευθυντής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, καθηγητής κ. Γιάννης Σκούφος.Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Παιδεία και όλα όσα ακούγονται για συγχωνεύσεις ή ακόμη και για καταργήσεις τμημάτων στο ΤΕΙ Ηπείρου, αλλά και τις έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, ο κ. Σκούφος παραθέτει μια σειρά από στοιχεία που αποδεικνύουν το υψηλού επιπέδου ερευνητικό και επιστημονικό έργο που γίνεται στο Ίδρυμα.Όπως τονίζει, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (Βιβλιομετρική ανάλυση Ελληνικών δημοσιεύσεων σε Διεθνή Επιστημονικά περιοδικά, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 2010) στο ΤΕΙ Ηπείρου παράγεται το μεγαλύτερο ερευνητικό έργο για τον Αγροδιατροφικό τομέα της Ελλάδας, σε σχέση με τα υπόλοιπα ΤΕΙ.

ΠΡΩΤΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ

Στην ίδια έκδοση αναφέρεται ότι το ΤΕΙ Ηπείρου κατά την περίοδο 1997-2008 βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη ή την δεύτερη θέση από όλα τα ΤΕΙ της Ελλάδας σε αναγνωρισιμότητα του ερευνητικού του έργου από την διεθνή επιστημονική κοινότητα (αυτό ερμηνεύεται ως ποσοστό δημοσιεύσεων που λαμβάνουν αναφορές από ξένους ερευνητές). Τα στοιχεία λένε ότι το ΤΕΙ Ηπείρου είναι πρώτο με 60%, ενώ τα άλλα ΤΕΙ έπονται, έως του ποσοστού 20%. Δηλαδή, έξι στις δέκα εργασίες των καθηγητών του ΤΕΙ Ηπείρου αναφέρονται και σε εργασίες ξένων ερευνητών, ενώ σε άλλα ΤΕΙ αυτό ισχύει σε μικρότερη αναλογία, γεγονός που αποδεικνύει την ποιοτική βάση και την εμβέλεια των ερευνητικών εργασιών του Ιδρύματος.

ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ…

Σε άλλο σημείο του άρθρου σημειώνεται ότι το δημοσιευμένο επιστημονικό έργο των Τμημάτων της Ζωικής Παραγωγής, Φυτικής Παραγωγής, Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, όπως και του Τμήματος Ιχθυοκομίας και Αλιείας, είναι ποσοτικά ανώτερο από όλο το επιστημονικό έργο του Ιόνιου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Ελληνικές Επιστημονικές Δημοσιεύσεις, 2010) για την περίοδο 1993-2008, ενώ και το συνολικό ερευνητικό έργο του ΤΕΙ Ηπείρου για την ίδια περίοδο είναι ανώτερο, εκτός των προαναφερόμενων Πανεπιστημίων, και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, και σχεδόν ισοδύναμο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Πάντειου Πανεπιστημίου!

ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ!..
Σχετικά με την διεθνή απήχηση που έχει το ερευνητικό έργο του αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως τονίζει ο κ. Σκούφος, το ΤΕΙ Ηπείρου βρίσκεται στην πέμπτη θέση από τα 14 ΤΕΙ της χώρας, στον συνολικό αριθμό αναφορών (δηλαδή της διεθνούς απήχησης που έχει το ερευνητικό του έργο από άλλους επιστήμονες) που έλαβαν οι δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες των καθηγητών του (552) με ισοδύναμο το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας και να έπονται το ΤΕΙ Καβάλας (170), το ΤΕΙ Καλαμάτας (248), το ΤΕΙ Λαμίας (158), το ΤΕΙ Λάρισας (501), το ΤΕΙ Μεσολογγίου (137), το ΤΕΙ Πάτρας (236), το ΤΕΙ Σερρών (88) και το ΤΕΙ Χαλκίδας (282), ενώ το ΤΕΙ Πειραιά, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, έχει 684 αναφορές για το ίδιο χρονικό διάστημα (Στοιχεία Thomson Reuters, NCR, Greece 1993-2008).Ακόμη το ΤΕΙ Ηπείρου είναι πέμπτο από όλα τα ΤΕΙ της χώρας στο συνολικό αριθμό αναφορών από άλλους επιστήμονες για την πενταετία 2004-2008.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ…

Σε άλλο σημείο του άρθρου του ο κ. Σκούφος στέκεται στο πλεονέκτημα που έχουν τα Τμήματα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και το Τμήμα Ιχθυοκομίας – Αλιείας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει είναι τα μόνα που στηρίζουν επιστημονικά τον παραγωγικό πλούτο της Ηπείρου, το αγρο-διατροφικό της μοντέλο, την αγροτική της παραγωγή, τις ιχθυοκαλλιέργειες και το περιβάλλον.Παράλληλα είναι τα μόνα σε όλο το οικοδόμημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ήπειρο και τη Δ. Ελλάδα που κινούνται συμπληρωματικά με τα άλλα Ιδρύματα και τα Πανεπιστήμια.Το ΤΕΙ Ηπείρου λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία του καθηγητή κ. Σκούφου, προσφέρει ένα σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό έργο στον τόπο μας και στη χώρα και θα ήταν ολέθριο λάθος να υποβαθμιστεί ή, το χειρότερο, να ανασταλεί η λειτουργία των Τμημάτων του. Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να εξετάσει προσεκτικά όλες τις παραμέτρους, εκπαιδευτικές, αλλά και κοινωνικές και οι όποιες αποφάσεις, να παρθούν κυρίως με γνώμονα την προσφορά στην Εκπαίδευση, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΡΤΑ:Ρουμάνες έκλεβαν προϊόντα από Σούπερ Μάρκετ


Στις 17.25΄ χθες το απόγευμα,στην Άρτα αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας συνέλαβαν δύο αλλοδαπές, υπήκοους Ρουμανίας, γιατί αφαίρεσαν από «ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ» προϊόντα αξίας τετρακοσίων (400) ΕΥΡΩ. Από την προανάκριση προέκυψε ότι την κλοπή διέπραξαν από κοινού με άλλους τρεις ομοεθνείς τους, εκ των οποίων ο ένας συνελήφθη την 23.45΄ ώρα της ιδίας ενώ οι άλλοι δύο αναζητούνται.Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Άρτας από το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας που διενεργεί την προανάκριση.