Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

«Κόκκινο» στο νομάρχη Πρέβεζας από το ΠΑΣΟΚ


Δεν πρόλαβε να διαγραφεί ο Βαγγέλης Παπαχρήστος από τη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και έσπευσαν οι επίδοξοι «αντικαταστάτες» του. Πρώτος και καλύτερος ο απερχόμενος νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου που προαλείφεται εδώ και καιρό να είναι υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή. Άλλωστε, γι' αυτό το λόγο τόσο στις εκλογές του 2007 όσο και σε αυτές του 2009 ήταν απέναντι στο Βαγγέλη Παπαχρήστο, κάνοντας "ζημιά" στη συσπείρωση και ως εκ τούτου στα εκλογικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα.Γι' αυτό και από την Ιπποκράτους έχει ανάψει «κόκκινο» για τον κ. Ιωάννου μετά και τις καταγγελίες που έφτασαν στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ από αξιόπιστα στελέχη του κόμματος στην Ήπειρο σύμφωνα με τις οποίες ο απερχόμενος νομάρχης έχει μεγάλες ευθύνες για την ήττα του Βαγγέλη Αργύρη από τον Αλέξανδρο Καρχιμάνη στην Περιφέρεια Ηπείρου.Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, τα στελέχη αυτά τονίζουν ότι παρότι στον κ. Ιωάννου δόθηκε η θέση του εκπροσώπου Τύπου της παράταξης κατά την προεκλογική περίοδο ο ίδιος όχι μόνο δεν βοήθησε αλλά «έκανε ότι μπορούσε για να στηρίξει τον αντίπαλο συνδυασμό».Αποδίδουν δε τη στάση αυτή στο γεγονός ότι συγκεκριμένοι συνεργάτες του δεν επελέγησαν στο συνδυασμό του κ. Αργύρη. Μάλιστα, είναι πιθανό για τη στάση του ο κ. Ιωάννου να κληθεί σύντομα σε «απολογία» στην Ιπποκράτους…..

Κατά συνείδηση


«Παραμένω στο ΠΑΣΟΚ. Κριτήριο για τη στάση μου στη Βουλή από δω και πέρα θα είναι η πολιτική συμφωνία μου με τα νομοσχέδια που θα έρχονται προς ψήφιση».Αυτή ήταν η απάντηση του αποπεμφθέντος από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Παπαχρήστου στις ερωτήσεις που του έθεταν οι ψηφοφόροι του την Παρασκευή στην Πρέβεζα. Το κλίμα ήταν θερμό για τον βουλευτή, αφού εκατοντάδες ψηφοφόροι πέρασαν από το πολιτικό γραφείο του προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους για το «όχι» που είπε στο πολυνομοσχέδιο. Ο πρεβεζάνος βουλευτής ψήφισε κατά συνείδηση, κι αυτό φαίνεται πως το εκτίμησαν οι ψηφοφόροι του. Ο 55χρονος οικονομολόγος με σπουδές στο London School of Economics και στο μοσχοβίτικο Λομονόσοφ, με πολιτικές ρίζες στο ΚΚΕ, από το οποίο αποχώρησε το 1989 μαζί με τον φίλο του Νίκο Κοτζιά, βρέθηκε στον στενό «πρώτο κύκλο των φίλων του Γιώργου στα πέτρινα χρόνια της αντιπολίτευσης» για να... εξαφανισθεί μετά. Δεν χώρεσε στην κυβέρνηση, ούτε μακροημέρευσε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

enet

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Περί Ανταγωνισμού»


Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου το σχέδιο νόμου «Περί Ανταγωνισμού», το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα opengov.Στην πρόσκληση διαβούλευσης, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζει πως η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς υπό συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού αποτελεί σημαντική πολιτική προτεραιότητα. «Είναι ένας από τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής μας για την αναθέρμανση της οικονομίας και τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου για τη χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο, όπως σημειώνει, διαμόρφωσε το Σχέδιο Νόμου «Περί Ανταγωνισμού», «μια κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας περί ανταγωνισμού με πολλές καινοτόμες ρυθμίσεις που ενισχύει το θεσμικό ρόλο και την αποτελεσματικότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού».Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, «ο νέος νόμος διαφέρει από όλες τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν στο πεδίο του ανταγωνισμού τα τελευταία 30 χρόνια. Διότι αφενός διαπνέεται από μια ιδιαίτερα προωθημένη αντίληψη και φιλοσοφία και αφετέρου κωδικοποιεί τη σχετική νομοθεσία, που μετρά ήδη 15 τροποποιήσεις μετά την ψήφιση του Ν. 703/1977».

Στις 3 Ιανουαρίου το επίδομα του ΟΑΕΕ


Τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου μαζί με τη σύνταξη Ιανουαρίου, θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.Ενίσχυση 300 ευρώ, θα λάβουν οι συνταξιούχοι των οποίων το ατομικό φορολογητέο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ και το οικογενειακό τα 12.000 ευρώ κατά το οικονομικό έτος 2009 (χρήση 2008).Ενίσχυση 200 ευρώ, θα λάβουν οι συνταξιούχοι των οποίων το ατομικό φορολογητέο εισόδημα κυμαίνεται μεταξύ 7.000 και 8.500 ευρώ και το οικογενειακό μεταξύ 12.000 και 14.500 ευρώ.Ενίσχυση 100 ευρώ, θα λάβουν οι συνταξιούχοι των οποίων το ατομικό φορολογητέο εισόδημα κυμαίνεται μεταξύ 8.500 και 10.500 ευρώ και το οικογενειακό δεν υπερβαίνει τα 16.500 ευρώ.Το επίδομα δικαιούνται όσοι έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας έως τις 31-12-2010 (εκτός αναπηρίας - θανάτου) και δεν είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Σε περίπτωση καταβολής δυο συντάξεων καταβάλλεται στη μεγαλύτερη σύνταξη ενώ σε συνδικαιούχους θανάτου επιμερίζεται ανάλογα με το ποσοστό της σύνταξης ενώ πρέπει να συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις που ισχύουν στα επιδόματα αδείας Χριστουγέννων κ.λ.π.

ΟΛΜΕ: Στάση εργασίας την Τετάρτη


Πανελλαδική στάση εργασίας κήρυξε η ΟΛΜΕ για την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου από τις 12.00 ως τις 14.00 για την πρωινή βάρδια και από τις 14.00 ως τις 16.00 για την απογευματινή, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή.Στόχος είναι να συμμετάσχουν και οι εκπαιδευτικοί στην συγκέντρωση που διοργανώνουν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από τη Βουλή, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Ανεστάλη η αποχή των κρατουμένων από το συσσίτιο


Ανεστάλη η αποχή των κρατουμένων από το συσσίτιο, όπως και η απεργία πείνας, μετά τη δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κρατουμένων για εξάλειψη των πειθαρχικών ποινών τους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.«Πάνω από 9.000 κρατούμενοι και κρατούμενες σε όλη την Ελλάδα, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις πιέσεις που δεχτήκαμε, αγωνιστήκαμε για τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. Νιώσαμε την πείνα, αλλά αυτή δεν είναι τίποτα μπροστά στους καθημερινούς εξευτελισμούς και τη στέρηση της ελευθερίας μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και καταλήγει: «Αναστέλλουμε τις κινητοποιήσεις μας, περιμένοντας από την κυβέρνηση να κάνει πράξη τις δημόσιες δεσμεύσεις της».Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της Ποινικής Δίκης, με την οποία δίνεται χάρη στις πειθαρχικές ποινές των κρατουμένων.Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει την εφάπαξ διαγραφή των πειθαρχικών ποινών που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα στους κρατούμενους. Μέχρι δηλαδή την ψήφιση του νόμου και τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όλες οι πειθαρχικές ποινές διαγράφονται και παράλληλα δεν θα λαμβάνονται υπ' όψιν για τη χορήγηση των αδειών, την εφαρμογή του θεσμού τής υπό όρους απόλυσης, καθώς και τη χορήγηση άλλων ευεργετικών μέτρων.Εξαιρούνται οι βαριές πειθαρχικές ποινές που αφορούν δωροδοκία υπαλλήλου, άσκηση βίας κατά μελών του προσωπικού, απόδραση και εισαγωγή ναρκωτικών στις φυλακές.Η επίμαχη τροπολογία, στην πράξη, επιφέρει τη διαγραφή των πειθαρχικών ποινών με συνέπεια να μπορούν να αποφυλακιστούν εκατοντάδες κρατούμενοι, καθώς είναι πλέον δυνατή η ενεργοποίηση του θεσμού τής υπό όρων απόλυσης, ενώ συγχρόνως θα επιτρέψει και σε άλλους κρατούμενους να λαμβάνουν άδειες και να κάνουν ευεργετικά ημερομίσθια.

Προσάραξη δεξαμενόπλοιου στην είσοδο του Αμβρακικού


Στην είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου προσάραξε δεξαμενόπλοιο κενό φορτίου, με πλήρωμα 12 Έλληνες ναυτικούς. Από την προσάραξη δεν προκλήθηκε τραυματισμός ούτε θαλάσσια ρύπανση.Το δεξαμενόπλοιο, με προορισμό την Ελευσίνα, αποκολλήθηκε από ρυμουλκό σκάφος και οδηγήθηκε στο λιμάνι της Πρέβεζας, από όπου είχε ξεκινήσει.Ο απόπλους του πλοίου απαγορεύτηκε μέχρι να επιθεωρηθεί από κλιμάκιο και να διαπιστωθεί η αξιοπλοΐα του.

Στην κορυφή και πάλι ο ΠΑΣ


Την ήττα σοκ του Παναιτωλικού από τον Εθνικό (1-2) στο Αγρίνιο, σε ένα παιχνίδι θρίλερ, εκμεταλλεύτηκε ο ΠΑΣ Γιάννενα, που επικράτησε της Δόξας 1-0 και βρίσκεται μόνος πρώτος στην βαθμολογία!Ο ΠΑΣ είχε την εδαφική υπεροχή από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, όμως παρότι είχε 2-3 καλές ευκαιρίες στο πρώτο μέρος, δεν κατάφερε να ανοίξει το σκορ, με την Δόξα να περιορίζεται σε παθητικό ρόλο. Το γκολ ήρθε στο 54’, όταν ο Κυριάκος πήρε τη μπάλα από τον Μπακαγιόκο και με ωραίο διαγώνιο συρτό σουτ την έστειλε στα δίχτυα του Τοπαλίδη. Οι Γιαννιώτες κράτησαν το προβάδισμα μέχρι το τέλος, παρότι και οι δύο ομάδες είχαν ευκαιρίες να πετύχουν και άλλα τέρματα, και βρίσκονται και πάλι στην κορυφή της Football League, την οποία αποχωρίστηκαν μόλις για δύο αγωνιστικές.

Δελτίο Τύπου Επιτροπή Αγώνα Πέρδικας – Δήμου Ηγουμενίτσας


Μετά την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και της ΔΕΠΑ, που συνεχίζουν να υποτιμούν την βούληση και την άρνηση της τοπικής κοινωνίας για την εγκατάσταση των αγωγών φυσικού αερίου και του εργοστασίου συμπίεσης στο κέντρο της τουριστικής ζώνης του νομού, στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, αλλάζοντας τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής σε βιομηχανική, κάτοικοι της Πέρδικας, με συμμετοχή νεοεκλεγμένων τοπικών και δημοτικών συμβούλων, σήμερα 19 Δεκεμβρίου 2010, εξεδίωξαν το συνεργείο τοπογράφησης, που παράνομα και κρυφά, εκτελούσαν εργασίες στην περιοχή για την όδευση των αγωγών, προκαλώντας το μένος, την αγανάκτηση των πολιτών και την άμεση αντίδραση τους.Αποστέλλουμε σήμερα μήνυμα στην κυβέρνηση και την ΔΕΠΑ, ότι συνεχίζοντας να υποτιμούν την νοημοσύνη και την βούληση της τοπικής κοινωνίας, οδηγούν την λύση του προβλήματος στα άκρα…
ΦΤΑΝΟΥΝ ΠΙΑ ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΚΑΙ Ο ΕΜΠΕΓΜΟΣ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ, ΕΠΙΜΟΝΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ…ΟΣΟΙ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΕΡΙΖΟΥΝ ΘΥΕΛΕΣ !!!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΕΡΔΙΚΑΣ – ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Ηταν του Γιώργου, είναι εκτός!


Ηταν παραμονές Χριστουγέννων του 2005, όταν ο σημερινός πρωθυπουργός, τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε το τραπέζι στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.Η Ν.Δ. ως κυβέρνηση φάνταζε άτρωτη πολιτικά απέναντι σ' ένα ΠΑΣΟΚ και σ' έναν Γιώργο Παπανδρέου που προσπαθούσε να πείσει ψηφοφόρους, αλλά κυρίως το ίδιο του το κόμμα για τις αρετές του.Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε πει, μεταξύ άλλων, ότι όταν έρθει στην εξουσία θα κυβερνήσει με νέα, άφθαρτα πρόσωπα και ως παράδειγμα ανέφερε το όνομα του Βαγγέλη Παπαχρήστου, που ήταν τότε από τους πιο στενούς συνεργάτες του. Η δήλωσή του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους «βαρόνους» και στα παλιά στελέχη του κόμματος, που αισθάνονταν απειλούμενοι από τους σχεδιασμούς του αρχηγού τους.Ομως, στη δεύτερη φάση της αντιπολιτευτικής θητείας (2007-2009), ο Παπαχρήστος απομακρύνθηκε από το στενό περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου. Και την Τρίτη το βράδυ, μετά την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου, διεγράφη στο άψε-σβήσε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

enet

Ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια για τον προϋπολογισμό


Ξεκίνησε το Σάββατο στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ψήφισή του.Τα ξίφη τους διασταύρωσαν το Σάββατο οι γενικοί και ειδικοί εισηγητές των κομμάτων, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται του προϋπολογισμού και την αντιπολίτευση να τον χαρακτηρίζει «εικονικό».Η αντιπαράθεση αναμένεται να οξυνθεί σήμερα το απόγευμα ανάμεσα σε υπουργούς της κυβέρνησης και στελέχη της αντιπολίτευσης.

Κινητοποιήσεις

Εν τω μεταξύ, τρίωρη παναττική στάση εργασίας την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, από τις 12:00 μ.μ. έως τις 15:00 μ.μ. και συγκέντρωση - συλλαλητήριο στις 13:00 στο Σύνταγμα προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, «η αντίδραση και ο αγώνας των συνδικάτων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων ενάντια στον προϋπολογισμό του 2011 και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του Μνημονίου των τοκογλύφων δανειστών, που υλοποιεί η κυβέρνηση, συνεχίζεται».Τονίζει ακόμη πως «όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας με ενότητα και αγώνα, υπερασπίζονται τα βασικά και θεμελιώδη εργασιακά και οικονομικά τους δικαιώματα που αμφισβητούνται, ανατρέπονται και υπονομεύονται από τις ασκούμενες πολιτικές και από τις απαράδεκτες προβοκατόρικες συμπεριφορές».

Μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας


Τη δημιουργία, από τα μέσα του 2013, ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος θα επιφορτιστεί με τη στήριξη, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, αποφάσισαν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν να αναλάβουν αποφασιστική δράση για να προφυλαχτεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα και να επανέλθει η βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε η ΕΕ και η ευρωζώνη να αναδυθούν ισχυρότερες από την κρίση.Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επισημαίνεται επίσης ότι οι προοπτικές της ανάπτυξης ενισχύονται, ενώ τα βασικά μεγέθη της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένουν υγιή.Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους ηγέτες, τα προσωρινά μέσα σταθερότητας τα οποία θεσπίσθηκαν νωρίτερα κατά το 2010 αποδείχθηκαν χρήσιμα, αλλά η κρίση κατέδειξε ότι δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε.Για το λόγο αυτό συμφώνησαν ως προς το κείμενο περιορισμένης τροποποίησης της Συνθήκης που αφορά τη σύσταση ενός μελλοντικού μόνιμου μηχανισμού για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας του συνόλου της ευρωζώνης.Στόχος είναι η τροποποίηση αυτή να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013. Ο "27" σημειώνουν , επίσης, τη δέσμευσή τους να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τις νομοθετικές προτάσεις περί οικονομικής διακυβέρνησης έως τα τέλη του Ιουνίου 2011 προκειμένου να ενισχυθεί ο οικονομικός πυλώνας της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και να συνεχιστεί η εφαρμογή της στρατηγικής για την Ευρώπη του 2020.Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι η Συνθήκη θα πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να θεσπιστεί μόνιμος μηχανισμός από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, ο οποίος θα διασφαλίζει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του συνόλου της ευρωζώνης (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας). Ο εν λόγω μηχανισμός θα αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM), που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν έως τον Ιούνιο του 2013.Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να δρομολογήσει την απλοποιημένη διαδικασία αναθεώρησης που προβλέπεται στο άρθρο 48 παράγραφος 6 της Συνθήκης. Η διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα θεσμικά όργανα θα πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε να καταστεί δυνατή η τυπική έκδοση της απόφασης τον Μάρτιο του 2011, η ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών έγκρισης ως το τέλος του 2012 και η έναρξη ισχύος της την 1η Ιανουαρίου 2013.Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε επίσης τους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και την Επιτροπή να ολοκληρώσουν έως τον Μάρτιο του 2011 τις εργασίες της διακυβερνητικής ρύθμισης σχετικά με τη σύσταση του μελλοντικού μηχανισμού, ενσωματώνοντας τα γενικά χαρακτηριστικά που εκτίθενται στη δήλωση της Ευρωομάδας της 28ης Νοεμβρίου 2010, την οποία επικύρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί με αμοιβαία συμφωνία των κρατών μελών της ευρωζώνης σε περίπτωση κινδύνου της σταθερότητας του συνόλου της ευρωζώνης.Τα κράτη μέλη τα οποία δεν έχουν υιοθετήσει ως νόμισμα το ευρώ θα συμμετάσχουν, εφόσον το επιθυμούν, στις εργασίες αυτές. Μπορούν να αποφασίσουν να συμμετάσχουν σε ad hoc βάση σε εργασίες που θα κινητοποιήσει ο μηχανισμός.Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε την επιτάχυνση των εργασιών ως προς τις έξι νομοθετικές προτάσεις περί οικονομικής διακυβέρνησης, βάσει των συστάσεων της ειδικής ομάδας που προσυπογράφηκαν τον περασμένο Οκτώβριο και διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τις φιλοδοξίες, ούτως ώστε να εγκριθούν έως τον Ιούνιο του 2011. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε ικανοποίηση για την έκθεση του Συμβουλίου σχετικά με τη μεταχείριση της συστημικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δυνάμει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ζήτησε η έκθεση να αντικατοπτριστεί στις προδιαγραφές για την εφαρμογή του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:"Ολοι μια γροθιά για την πατρίδα μας"


Την διενέργεια ευρωπαϊκής εκστρατείας συγκέντρωσης 1.000.000 υπογραφών προκειμένου να ξεκινήσει επισήμως στην ΕΕ μια συζήτηση για την νέα Συνθήκη της Λισσαβόνας πρότεινε στην χθεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η εν λόγω πρωτοβουλία απευθύνεται στους λαούς, τους πολίτες της Ευρώπης, τα συνδικάτα, τα κοινοβούλια και της Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.Ο πρωθυπουργός πρότεινε επίσης την δημιουργία ομάδας εργασίας από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, τους ευρωβουλευτές του κόμματος και το ΠΑΣΟΚ που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις και τις απαραίτητες κινήσεις για την προώθηση της πρωτοβουλίας.Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει την άνοιξη σε Προγραμματική Συνδιάσκεψη για την πορεία της χώρας στο νέο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.Ο κ.Παπανδρέου εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε καλά με την επιμήκυνση του δανείου.Με τη σημερινή μου παρέμβαση, είχα την ευκαιρία να αναφερθώ σε γενικότερες εξελίξεις. Είναι χρέος μας, τις επόμενες ημέρες, να είμαστε όλοι μια γροθιά, όχι για την Κυβέρνηση, αλλά για την πατρίδα μας, για τους Έλληνες πολίτες», υπογράμμισε, τέλος ο πρωθυπουργός.

Δήλωση Γ. Παπανδρέου μετά το πέρας
της Συνόδου Κορυφής

«Η θεσμοθέτηση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, θα διασφαλίζει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του συνόλου της Ευρωζώνης. Θα βοηθά στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιαίτερα στην τόνωση της ανάπτυξης». Με τη δήλωση αυτή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαιρέτισε την Παρασκευή, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την επικείμενη θέσπιση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού «πρώτο βήμα» προς την κατεύθυνση μιας «ισχυρής οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Το ΔΝΤ ενέκρινε την 3η δόση


Την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε την Παρασκευή το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη δεύτερη εξέταση της απόδοσης της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε και το ενδεχόμενο παράτασης της αποπληρωμής του δανείου που έχει δοθεί στην Ελλάδα.Με τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, που απορρέει από μια τριετή Διευθέτηση Ετοιμότητας Διάθεσης (ΔΕΔ), το έως τώρα συνολικό ποσό που έχει δοθεί ανήλθε σε περίπου 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ.Σε σχετική ανακοίνωση του Ταμείου σημειώνεται ότι η ΔΕΔ, η οποία εγκρίθηκε στις 9 Μαΐου 2010, αποτελεί μέρος πακέτου τριετούς χρηματοδοτικής συνεργασίας με χώρες μέλη της περιοχής του ευρώ το οποίο ανέρχεται σε 110 δισεκατομμύρια ευρώ.Μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, ο γενικός διευθυντής και αναπληρωτής πρόεδρος, Μουρίλο Πορτουγκάλ, δήλωσε: «Το πρόγραμμα που στηρίζεται από το Ταμείο συνεχίζει να αποδίδει καλώς, και αξίζουν συγχαρητήρια στις ελληνικές Αρχές για την αποφασιστική εφαρμογή των δύσκολων και φιλόδοξων μακροοικονομικών πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο πληθωρισμός μειώνεται και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα. Δεδομένων των σημείων πίεσης στο δημόσιο τομέα και του συνεχιζόμενου δυσμενούς επενδυτικού κλίματος που εξακολουθεί να υφίσταται, εξακολουθούν να έχουν ουσιαστική σημασία οι συνολικές και έγκαιρες μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί η δυναμική στην ανανεωμένη ανάπτυξη και στα επίπεδα βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, με την παράλληλη προστασία των ευάλωτων ομάδων.Η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι σήμερα είναι εντυπωσιακή. Οι οφειλές είναι θέμα που απαιτεί μέριμνα, αλλά η συνεχιζόμενη υπό-εκτέλεση του προϋπολογισμού θα πρέπει να επιτρέψει την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το τέλος του έτους. Η πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει την προσπάθεια επίτευξης του αρχικού στόχου του προγράμματος για το 2011, σημαίνει ότι οι επιπτώσεις του ελλείμματος από πρόσφατες αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών δεδομένων θα αντισταθμισθούν πλήρως.Είναι σημαντικό να προωθηθούν πιο επιθετικά οι δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί μια εξυγίανση που θα διαρκέσει. Η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης και η διαχείριση των δημόσιων χρηματοοικονομικών παραμένουν σε προτεραιότητα, και χρειάζονται συνολικά σχέδια δράσης με συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες για την προώθηση μεταρρυθμίσεων σε κρατικές επιχειρήσεις, στον τομέα της υγείας, καθώς και σε άλλους τομείς.Εξίσου σημασίας είναι το ευρύτερο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ώστε να προωθηθεί μια εύρωστη ανάκαμψη που οδηγείται από επενδύσεις. Οι τομείς ζωτικής σημασίας περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις του δευτέρου σταδίου στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση της αγοράς στους τομείς του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου.Οι τράπεζες είχαν πρόσφατα κάποια επιτυχία στην ενίσχυση των κεφαλαίων τους, και αν χρειαστεί, οι Αρχές διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα να στηρίξουν τα κεφάλαια και τη ρευστότητα. Επικροτούμε την αφοσίωσή τους στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη μεταρρύθμιση του τομέα των κρατικών τραπεζών».Τέλος, γίνεται λόγος για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου: «Μια διευθέτηση για την Ελλάδα και τη μετάβασή της σε καθεστώς Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού, που προβλέπει μεγαλύτερες παρατάσεις της περιόδου αποπληρωμής σε σύγκριση με την τρέχουσα Διευθέτησης Ετοιμότητας Παροχής, θα προωθηθεί για εξέταση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ όταν επιτευχθούν συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για μια παράλληλη παράταση της λήξης των δικών τους δανείων».