Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ "Η ΝΔ ΑΣΚΕΙ ΥΠΕΥΘΗΝΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ"


Είμαι φανατικός αναγνώστης σας... και συγχαρητήρια για τη δουλεία σας. Έχω σκεφτεί πολλές φορές να σας στείλω mail αλλά τώρα δεν άντεξα. Διαβάζω πολλές φορές σε σας άρθρα του κ Καλογιάννη. Είναι εκνευριστικό έξω απ το χορό και ειδικά όταν είχες την ευκαιρία σαν κυβέρνηση να αλλάξεις την Ελλάδα να έρχεσαι και να μιλάς. Πραγματικά δεν έχω μπει και ούτε πρόκειται να μπω στο κόπο να διαβάσω τι λέει παρακάτω το άρθρο σας. Μου αρκεί ο τίτλος. Μπορεί κύριε Καλογιάννη να ασκεί η ΝΔ υπεύθυνη αντιπολίτευση (λέμε τώρα) αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει. Δεν αλλάζει η Ελλάδα από την αντιπολίτευση αλλά από την κυβέρνηση. Μπορείτε να μας πείτε η στο κάτω κατω να παραδεχτείτε το αν ναι ή όχι ασκήσατε υπεύθυνη κυβερνητική πολιτική?Και μη νομίζετε ότι αυτά τα δήθεν κάναμε και λάθη του κ Σαμαρά τα πιστεύουμε, όπως δεν πίστεψε και κανένας τον κ. Παπανδρέου όταν ζήταγε συγγνώμη το πρώτο καιρό της αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ. Και αν όχι το κόμμα σας κ. Καλογιάννη, εσείς ο ίδιος ποτέ θα κάνετε την αυτοκριτική σας για τη πολιτική που ασκήσατε?? Γιατί μέσα στη κυβέρνηση ήσασταν όταν το έλλειμμα ανέβαινε ανεξέλεγκτα. Στο υπουργείο το δικό σας κάποιοι περιττολογήσανε τα ΚΑΚΑ έργα (βλέπε : είσοδος Εγνατίας για Ηγουμενίτσα) και δεν κάνατε απολύτως τίποτα. Και καλά τώρα το ΠΑΣΟΚ παίρνει πολύ σκληρά μετρά κτλ κτλ. και εσείς εκφράζετε την αντίθεση σας.Ωραία απαντήστε επιτέλους στον κόσμο: η ΝΔ που έβαλε ΚΑΙ αυτή το λιθαράκι της για να φτάσει άδω που έφτασε η χωρά τι θα έκανε εάν ήταν κυβέρνηση?Ξέρω ξέρω...θα μειώνατε το έλλειμμα σε ένα χρόνο (δήλωση Σαμαρά στη ΔΕΘ)...Για ένα και μονό λόγο μπορούμε να πιστέψουμε ότι μπορεί να τα καταφέρετε...
ΕΔΩ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ (2007-2009) ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΦΤΙΑΞΕΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ?ΩΡΑΙΑ ΛΟΓΙΚΗ...ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ....ΟΥΤΕ Ο ΜΠΟΜΠ Ο ΜΑΣΤΟΡΑΣ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΕΤΣΙ…


ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:Η Νέα Δημοκρατία ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση


Συζητήθηκε σήμερα στη αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η πρόταση νόμου που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία για την «Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων». Στην εισήγησή του ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρθηκε στην απραξία της Κυβέρνησης στο μεγάλο θέμα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ανέλυσε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία συνυπογράφει. Ειδικότερα ο Σταύρος Καλογιάννης τόνισε:«Είμαι ευτυχής που η Κυβέρνηση αποφάσισε, πέντε μήνες μετά την κατάθεση της πρότασής μας, να την φέρει προς συζήτηση στην Επιτροπή, μία μέρα μετά την παρουσίαση από το Υπ. Ανταγωνιστικότητας αντίστοιχης πρότασης! Η διαδικασία που ακολουθεί η Κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής είναι απαράδεκτη. Ελπίζω να μην χρειαστούν άλλοι πέντε μήνες για να έρθει η πρότασή μας για συζήτηση στην Ολομέλεια.Συζητάμε μία σημαντική πρόταση – νόμου με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη ρύθμιση της άναρχης χωροθέτησης επιχειρήσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη χρήση κοινής υποδομής. Βασικός άξονας της πρότασης είναι η εναρμόνιση της σχετικής νομοθεσίας με το θεσμοθετημένο από τον Απρίλιο 2009 Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τη Βιομηχανία, που αποτελεί το υπερκείμενο πλαίσιο κατευθύνσεων για τη χωρική οργάνωση της βιομηχανίας και είναι μια από τις παρακαταθήκες του ΥΠΕΧΩΔΕ.Παράλληλα, με την πρότασή μας εκσυγχρονίζεται η υφιστάμενη νομοθεσία για την χωροθέτηση και λειτουργία των Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών, που ισχύει από το 1997, ενώ ρυθμίζονται και θέματα που δεν έθιγε ο παλιός νόμος, όπως η κυριότητα χώρων και υποδομών.Με την πρότασή μας:
* Απλοποιείται η διαδικασία και ο απαιτούμενος χρόνος αδειοδότησης νέων επιχειρηματικών πάρκων με τη θεσμοθέτηση διαδικασίας μίας στάσης.
* Θεσμοθετούνται κίνητρα και αντικίνητρα ώστε να ωθούνται οι επιχειρήσεις να εγκαθίστανται σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα.
* Διευκολύνεται η χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού πάρκου.
* Διευρύνεται το φάσμα των επιχειρήσεων που μπορούν να εγκατασταθούν στα επιχειρηματικά πάρκα, επιτρέποντας την εγκατάσταση και επιχειρήσεων του τριτογενή τομέα, για τις οποίες υπάρχουν σοβαρά προβλήματα έλλειψης κατάλληλων χώρων εγκατάστασης.
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα ανάληψης της διοίκησης των νέων επιχειρηματικών πάρκων από νομικό πρόσωπο με τη συμμετοχή και του οικείου δήμου.Ρυθμίζονται επίσης με την πρότασή μας λοιπές κατηγορίες Επιχειρηματικών Πάρκων, όπως τα επιχειρηματικά πάρκα εξυγίανσης (ΕΠΕ) και τα επιχειρηματικά πάρκα ενδιάμεσου βαθμού οργάνωσης (ΕΠΕΒΟ), που ρητά προβλέπονται στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία.Τέλος ρυθμίζονται θέματα εποπτείας των επιχειρηματικών πάρκων, που προβλέπονταν στον παλιό νόμο αλλά δεν εφαρμόσθηκαν γιατί δυστυχώς δεν εκδόθηκε ποτέ το σχετικό Π.Δ. Στην πρότασή μας είναι ενσωματωμένες οι σχετικές ρυθμίσεις και δεν απαιτείται έκδοση κανονιστικής απόφασης.Ως Νέα Δημοκρατία ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις για την ανάπτυξή του τόπου, για την οποία επί 15 μήνες η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα. Η πρότασή μας είναι πλήρης, ας την αποδεχτεί το Υπουργείο».

Το Κουτί της Πανδώρας συνεχίζει την έρευνα για τα πανεπιστήμια

Το Κουτί της Πανδώρας συνεχίζει την έρευνα για τα πανεπιστήμια.
-Πως το δημόσιο Πανεπιστήμιο μετατρέπεται σε προσωπικό;
-Πως η ανομία και η αδιαφάνεια δημιουργεί κλίκες, συναλλαγές, νεποτισμό και οικογενειοκρατία;
Και μια αποκάλυψη στο Κουτί της Πανδώρας. Ο άνθρωπος που εκδιώχθηκε ως συνεργάτης της χούντας από το πανεπιστήμιο επέστρεψε ως καθηγητής και πρύτανης.
Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ το βράδυ της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου

Στόχος τα επόμενα δύο χρόνια να δημιουργηθούν 50.000 νέες επιχειρήσεις


Την εντατικοποίηση των προσπαθειών του υπουργείου, με στόχο τον διπλασιασμό της απορρόφησης τον κονδυλίων από το ΕΣΠΑ προανήγγειλε, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.Οπως είπε, το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ξεκινά συνεργασία με όλους τους δημάρχους και περιφερειάρχες της χώρας, με στόχο μέσα στο Φεβρουάριο, να είναι έτοιμο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναπτυξιακή προοπτική κάθε περιφέρειας.«Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, με πολλές γραφειοκρατικές δυσκολίες και εμπόδια, αλλά πρέπει να τα ξεπεράσουμε, για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της περιφερειακής συνοχής και την επανεκκίνηση της αγοράς», υπογράμμισε.Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε την ανάγκη «μιας εθνικής προσπάθειας για την οικονομική ανάταξη της χώρας», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα υγιών επιχειρηματικών δυνάμεων, τις οποίες πρέπει να κινητοποιήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, για να πάρουν την υπόθεση της ανάπτυξης της Ελλάδας πάνω τους».«Πρέπει γρήγορα και αποτελεσματικά να οδηγήσουμε όλες τις περιοχές της χώρας, ανάλογα με τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά τους και τη δυναμική τους, στη νέα εποχή. Και είναι πολύ σημαντικό οι δραστηριότητες και οι επιχειρηματικές επενδύσεις να έχουν ανταποδοτικότητα», τόνισε ο υπουργός.Επίσης, ανέφερε ότι ένα ακόμα εργαλείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η ψηφιακή πλατφόρμα και η δημιουργία νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. «Θέλουμε να δημιουργηθούν 50.000 νέες επιχειρήσεις στα επόμενα δύο χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και ανέφερε ότι ένας επιπλέον στόχος είναι «μέσα στο 2012 να έχουμε φτάσει από το 8,6% που είναι σήμερα οι εξαγωγές μας στο 10%». «Αυτό», πρόσθεσε, «σημαίνει ότι θα προσθέσουμε μία επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ. Μόνο έτσι μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ύφεση».Επιπλέον, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι το υπουργείο θα συλλέξει όλα τα αξιόλογα επενδυτικά σχέδια και μέσα στην άνοιξη θα τα εντάξει στο ΕΣΠΑ, για να ξεκινήσει αμέσως η δραστηριότητα των επενδύσεων από πλευράς νέων ανθρώπων.Τέλος, ανέφερε ότι ο επόμενος στόχος του υπουργείου θα είναι ένας νέος νόμος για τον ανταγωνισμό και την λειτουργία της αγοράς με δίκαιες, όπως είπε, τιμές.«Υπάρχει πράγματι πρόβλημα με τις τιμές. Στόχος μας, λοιπόν, με τις νομοθετκές πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, είναι να το λύσουμε οριστικά, βάζοντας την αγορά να λειτουργεί με ένα νέο τρόπο αντίληψης και με τιμές που θα ανταποκρίνονται στην σημερινή οικονομική πραγματικότητα χώρας», κατέληξε.

Ριζικές αλλαγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού


Το σχέδιο νόμου «Περί Ανταγωνισμού», για τη θεσμική ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης.Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, το νομοσχέδιο, με μια σειρά από καινοτόμες και τολμηρές ρυθμίσεις, προβλέπει την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της, καθώς και τη δημιουργία μηχανισμών διαφάνειας της λειτουργίας της, ώστε να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά.Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη της Επιτροπής αυξάνονται από εννέα σε 12, βελτιώνεται ο τρόπος επιλογής τους με την πρόβλεψη για σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σε όλες τις περιπτώσεις και εισάγεται ο θεσμός του Αντιπροέδρου.Επίσης, θεσμοθετείται η υποχρέωση όλων των μελών να γνωστοποιούν κατά το διορισμό τους οποιαδήποτε σχέση επαγγελματικής συνεργασίας έχουν αναλάβει τα τελευταία πέντε χρόνια πριν την έναρξη της θητείας τους, καθίσταται υποχρεωτικό για όλα τα μέλη να ανακοινώνουν κάθε νέα επαγγελματική συνεργασία που αναλαμβάνουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, εισάγεται τεκμήριο ασυμβίβαστου όταν εξετάζεται υπόθεση επιχείρησης με την οποία κάποιο μέλος διατηρούσε ή διατηρεί επαγγελματικές σχέσεις και απαγορεύεται για τα πρώην μέλη η παράσταση ενώπιον της Επιτροπής και η προσφυγή ενώπιον των δικαστηρίων κατά αποφάσεών της για δύο χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους.Ο προϋπολογισμός της Επιτροπής εγκρίνεται από τον αρμόδιο υπουργό και η εκτέλεση του προϋπολογισμού της Επιτροπής παρακολουθείται από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Τέλος, δημιουργούνται εντός της Επιτροπής μεικτές διευθύνσεις οικονομικών και νομικών υπηρεσιών.

Ενίσχυση της διαφάνειας στο χειρισμό των υποθέσεων

Μεταξύ των σημαντικότερων παρεμβάσεων για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της αγοράς περιλαμβάνεται η καθιέρωση ενός point system που καθορίζει τη σειρά με την οποία εξετάζονται οι διάφορες υποθέσεις, βάσει αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων.Επιπλέον, για πρώτη φορά προβλέπεται η σύσταση ανεξάρτητου Πειθαρχικού Συμβουλίου στο οποίο θα παραπέμπονται τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεών τους.Στο πλαίσιο της αύξησης της αποτελεσματικότητας και πάταξης της γραφειοκρατίας, στο νομοσχέδιο υπάρχει ρύθμιση, με την οποία επιβάλλεται η υποχρέωση γνωστοποίησης στην Επιτροπή συμπράξεων και συγκεντρώσεων μόνο όταν ο κύκλος εργασιών του συνόλου των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων είναι πάνω από τα 150.000.000 ευρώ και τουλάχιστον οι δύο από αυτές έχουν κύκλο εργασιών στην ελληνική αγορά μεγαλύτερο από 15.000.000 ευρώ.Ακόμη, επεκτείνεται το πεδίο αρμοδιότητας της Επιτροπής, καθώς πλέον έχει το δικαίωμα να γνωμοδοτεί για οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση που ενδεχομένως εισάγει στρεβλώσεις και φραγμούς στην αγορά.

Κίνητρα συνεργασίας

Στο νομοσχέδιο υπάρχει σειρά ρυθμίσεων που βελτιώνουν το μηχανισμό κυρώσεων και κινήτρων για τη συνεργασία των πολιτών με την Επιτροπή. Έτσι, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα επιβολής προστίμων σε φυσικά πρόσωπα αλλά, ταυτόχρονα, επεκτείνεται το πρόγραμμα επιείκειας σε όσα φυσικά πρόσωπα εμπλέκονται σε καρτέλ και αποφασίζουν να συνεργαστούν με την Επιτροπή.

Αυστηρότερες κυρώσεις

Επίσης, οι κυρώσεις γίνονται πολύ πιο αυστηρές, καθώς το πρόστιμο μπορεί να φτάσει μέχρι το 1 εκατ. ευρώ και η φυλάκιση τα δύο έτη (σε αντίθεση με τα 150.000 ευρώ πρόστιμο και τους έξι μήνες φυλάκισης που ίσχυαν μέχρι σήμερα).

Συρρίκνωση της απασχόλησης στο τρίτο τρίμηνο του 2010


Δεν κατάφερε να ενισχυθεί η απασχόληση στις 16 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2010, με την απόκλιση μεταξύ των μεγάλων χωρών και των περιφερειακών να γίνεται όλο και περισσότερο έντονη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.Ο ρυθμός ανάπτυξης της απασχόλησης της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο ήταν μηδενικός σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, έπειτα από μια κατά 0,1% αύξηση στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο. Σε ετήσια βάση, ο αριθμός των απασχολούμενων υποχώρησε, αλλά με μικρότερο ποσοστό, κατά 0,2%, έπειτα από την κατά 0,6% ετήσια πτώση του δευτέρου τριμήνου.Στην Ελλάδα, η απασχόληση συρρικνώθηκε, υποχωρώντας κατά 0,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, και καταγράφοντας την ίδια μείωση με το δεύτερο τρίμηνο.

Μειωμένος ο αριθμός των κρατουμένων που απέχουν από το συσσίτιο


Μειωμένος καταγράφεται ο αριθμός των κρατουμένων που απέχουν από το συσσίτιο, συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα. Από τα συνολικά 33 καταστήματα κράτησης της χώρας, μέρος των κρατούμενων σε τέσσερα από αυτά απέχει σήμερα από το συσσίτιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Δημοκρατική Αριστερά: Υποταγμένα στις χρηματαγορές τα κράτη της Ε.Ε.


Την εκτίμηση ότι οι πολιτικές που εισηγείται ο γαλλογερμανικός άξονας θα επιτείνουν την υποταγή των κρατών - μελών στις χρηματαγορές, βαθαίνοντας την ύφεση και οξύνοντας τις ενδοευρωπαϊκές ανισότητες στο σύνολο της Ένωσης και όχι μόνο μεταξύ Βορά-Νότου, εκφράζει με ανακοίνωσή της εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η Δημοκρατική Αριστερά.Όπως επισημαίνει η παράταξη, η έκδοση ευρωομολόγου και η αύξηση των κεφαλαίων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης αποτελούν τα ελάχιστα και επείγοντα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν.Προβλέπει μάλιστα ότι σύντομα, τόσο οι Γερμανοί, όσο και οι Γάλλοι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν και αυτοί με τη σειρά τους την κοντόφθαλμη πολιτική που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις τους, τονίζοντας παράλληλα ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν ως προτεραιότητα τα συμφέροντα των πολιτών και όχι των χρηματαγορών.

Το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα


Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να πάρει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου το νομοσχέδιο το οποίο θα αντιμετωπίζει τους βασικούς περιορισμούς σε πέντε βασικά κλειστά επαγγέλματα:
- Το επάγγελμα του νομικού, για το οποίο προβλέπεται η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής, με στόχο την τόνωση του ανταγωνισμού, αλλά και ο εδαφικός περιορισμός για την εξάσκηση του επαγγέλματος που διαφυλάσσεται από τους τοπικούς συλλόγους.
- Το επάγγελμα των συμβολαιογράφων, στο οποίο αναμένεται να αρθούν οι περιορισμοί στην είσοδο και την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος και να αρθούν οι ελάχιστες τιμές επί συμβολαιογραφικών πράξεων.
- Το επάγγελμα των φαρμακοποιών, για το οποίο προβλέπεται η άρση του ελάχιστου περιθώριο κέρδους για τα είδη τα οποία εμπορεύονται. Δεν τίθενται για το συγκεκριμένο κλάδο θέματα απελευθέρωσης αδειών, αφού η κάλυψη σήμερα σε όλα τα σημεία της χώρας θεωρείται επαρκής.
- Το επάγγελμα των μηχανικών και των αρχιτεκτόνων, για το οποίο επίσης υπάρχει θέμα με τις κατώτερες αμοιβές και τα πάγια τέλη υπέρ του κλάδου, τα οποία αναμένεται να καταργήσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας.
- Το επάγγελμα του ορκωτού λογιστή, για το οποίο υπάρχει ορισμένη κατώτερη αμοιβή, η οποία και θα καταργηθεί.
Ολοι οι παραπάνω κλάδοι έχουν δηλώσει ετοιμότητα για να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Ανέφικτη η συμπαράσταση

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Αναμενόμενες ήταν οι αντιδράσεις των θιγόμενων από τα μέτρα στις ΔΕΚΟ. Και φυσικά δεν θα είναι 24ωρης ή 48ωρης διάρκειας οι αντιδράσεις τους. Οι προβλέψεις μιλούν για μέχρι τα Χριστούγεννα. Αλλά η διάρκεια δεν θα επηρεάσει σε τίποτα το αποτέλεσμα. Οι κινητοποιήσεις δεν θα αποφέρουν κάτι το θετικό για τους απεργούντες εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Κι αυτό όχι μόνο επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να είναι, λόγω μνημονίου, αμετακίνητη στις ρυθμίσεις που προωθεί.Ακουσα στην τηλεόραση έναν από τους συνδικαλιστές τους να απευθύνεται γενικά στους εργαζομένους και να ζητεί τη συμπαράστασή τους. Προφανώς ή δεν αντιλαμβανόταν ή δεν ήθελε να αντιληφθεί ότι επιστράτευε μια πρακτική που ίσως άλλοτε να απέδιδε, αλλά υπό τις σημερινές συνθήκες είναι προκαταβολικά καταδικασμένη σε αποτυχία. Καλώς ή κακώς ο εργαζόμενος σε μια ΔΕΚΟ βρίσκεται σε ασύλληπτα πλεονεκτικότερη θέση από οποιονδήποτε απασχολούμενο στον ιδιωτικό τομέα. Αρα στη συγκεκριμένη κοινωνικο-οικονομική συγκυρία μιλάμε για δύο κατηγορίες εργαζομένων, που ουσιαστικά είναι αντίπαλες.Από τη μια είναι η δεδομένη ή η απειλούμενη ανεργία κι από την άλλη είναι η διασφαλισμένη απασχόληση, έστω κι αν χρειαστεί να περάσει μέσα από τη διαδικασία της μετάταξης. Κι, ακόμη, από τη μια είναι οι χαμηλές αποδοχές κι από την άλλη οι εξωφρενικά υψηλές ή καλές ή απλώς ικανοποιητικές και αξιοπρεπείς. Δεν ακούγεται επιεικώς υπερβολικό να ζητεί ο συγκριτικά εξασφαλισμένος συμπαράσταση από τον απειλούμενο με ανεργία, στην προσπάθειά του να διατηρήσει τα όσα θεωρεί κεκτημένα του;Καλώς ή κακώς το «τιμολόγιο» για την έξοδο από την κρίση έχει κοπεί και θα εξοφληθεί οπωσδήποτε. Στην εξόφληση αυτή θα συμβάλουμε όλοι, είτε το θέλουμε, είτε όχι. Φυσικά η κατανομή των βαρών δεν είναι δίκαιη, αφού το κύριο βάρος το έχουν σηκώσει έως τώρα οι οικονομικά ασθενέστεροι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι θα απαλλαχθούν από την ευθύνη να συμβάλουν, όταν μάλιστα ο χώρος δουλειάς τους είναι από τους κατ’ εξοχήν υπεύθυνους για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.Γιατί σε κάθε λογαριασμό, όταν κάποιος δεν πληρώνει, το βάρος θα πέσει μοιραία στους υπόλοιπους.

ethnos

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΨΑΡΙΑ;


Σε µία από τις συνεντεύξεις του στα ελληνικά µέσα ενηµέρωσης, ο επικεφαλής του κλιµακίου της τρόικας στην Ελλάδα είπε το εξής ενδιαφέρον:Οταν η Εφορία βλέπει κάποιον µε πολυτελές αυτοκίνητο στον δρόµο, να του ζητάει επιτόπου να δικαιολογήσειπώς το απέκτησε.Υπερβολή; Καθόλου. Σε αρκετά φορολογικά συστήµατα οι αρµόδιες αρχές έχουν δικαίωµα να ελέγχουν έως καιτην απόκτηση ενός έργου τέχνης, µέσα στο σπίτι ενός φορολογουµένου.Αυτό σηµαίνειότι η σύγχρονη αντίληψη για τη φοροδιαφυγήεπιβάλλει στην Πολιτεία να αναζητεί τα «µεγάλα ψάρια». Και η µικρής κλίµακας φοροδιαφυγή είναι πράξη που στρέφεται κατά της κοινωνίας. Αλλά το «ψητό» βρίσκεται στους µεγάλους φοροφυγάδες. Σε όσους δηλώνουν πενιχρά εισοδήµατα, αλλά διάγουν πολυτελή βίο.Και από ό,τι φαίνεται είναιαρκετοί αυτοί που αποκτούν σύµβολα του πλούτου, ενώ η φορολογική τους δήλωση τους κατατάσσει ενίοτε κάτωαπό το όριο της φτώχειας.Συχνά µάλιστα η συµπεριφορά τους είναι προκλητική, καθώς επιδεικνύουν όσα απέκτησαν κλέβοντας το δηµόσιο ταµείο – διότι περί αυτού πρόκειται.∆εν είναι όλοι όσοι έχουνακριβό τρόπο ζωής µεγάλοι φοροφυγάδες.Αλλά κατά κανόνα οι µεγάλοι φοροφυγάδες έχουν ακριβό επίπεδο ζωής.Αρα δεν είναι δύσκολο να τουςεντοπίσουν οι φορολογικές αρχές.Αυτό προφανώς εννοούσε ο Πολ Τόµσεν µε το παράδειγµα του πολυτελούς αυτοκινήτου µε το οποίο ενδεχοµένωςκινείται ένας φοροφυγάς.Στο σηµείο αυτό ηασκούµενη πολιτική καταπολέµησης της φοροδιαφυγής εµφανίζει «τρύπα», η οποία γίνεται όλο και πιο ορατή από τους πολίτες.Ενώ η κυβέρνηση διατυµπανίζει κατά καιρούς ότι οι φοροελεγκτικοί µηχανισµοί καταφέρνουν ισχυρά χτυπήµατα στη φοροδιαφυγή µεγάλης κλίµακας, σχεδόν ποτέ δεν πληροφορούµαστε ποιοι ακριβώς είναι αυτοί που φοροδιαφεύγουν και πώς τιµωρούνται.Η µεγάλη φοροδιαφυγή δηλαδή σχεδόν ποτέ δεν προσωποποιείταικαι οι λίγες εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. ∆εν λέµε να ρίξει η κυβέρνηση βορά στη δηµόσια περιέργεια κάποιους επωνύµους. Αλλά για να γίνει πειστική η πολιτική της σε αυτό το µέτωπο πρέπει να εµφανίσει µεγάλους φοροφυγάδες, για τους οποίους υπάρχει οριστική και τελεσίδικη απόφαση, µε ονόµατα και διευθύνσεις.Αν δεντους έχει ανακαλύψει ακόµη ή δεν έχει τεκµηριώσειτην παρανοµία τους, πρέπει ναεπανεξετάσει την πολιτική της.Αν όµως τους γνωρίζει και έχει στη διάθεσή της ταπειστήρια της ενοχής τους, οφείλει να κοινοποιήσει όλα τα στοιχεία.

tanea

ΑΡΤΑ:Συναυλία "Εν χορδαίς και οργάνοις" απ' το ΔΩΑ


«Εν χορδαίς και οργάνοις» θα είναι η εκδήλωση που θα παρουσιάσει το Δημοτικό Ωδείο Άρτας την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου στις 9:00 μ.μ. στην αίθουσα του Μ/Φ συλλόγου “Σκουφάς”.Θα είναι μια συναυλία με σπουδαστές και καθηγητές του Ωδείου ενώ σε ορισμένα κομμάτια θα συμμετέχει και η χορωδία του «Μακρυγιάννη». Θα ερμηνευθούν κονσέρτα, αποσπάσματα και άριες από γνωστές όπερες κλασικών και σύγχρονων συνθετών (Mozart, Meacham, Bach, Haydn Mendelssohn, κ.α.), καθώς επίσης ορχηστρικά-χορωδιακά έργα. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. Όπως ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΩΑ Θεόδωρος Γραμματικόπουλος, θα είναι ένα πρόγραμμα μοιρασμένο ανάμεσα σε χριστουγεννιάτικη μουσική και σε ανεξάρτητες από αυτήν επιλογές. Όπως τόνισε ο κ. Γραμματικόπουλος «στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστεί και μουσική που σχετίζεται με τα Χριστούγεννα αλλά και άλλες ελεύθερες επιλογές μέσα από τις οποίες θέλουμε να επιδείξουμε τη δουλειά που γίνεται στο Ωδείο και το σπουδαιότερο απ’ όλα την προσπάθεια των παιδιών. Θα έχουμε ως ένα σημείο και συμμετοχή της χορωδίας του «Μακρυγιάννη» που οπωσδήποτε η χορωδιακή μουσική και τα συγκροτήματα τα χορωδιακά βοηθούν πάρα πολύ για να πετύχουμε την ατμόσφαιρα αυτή που θέλουμε».

Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΡΓΑΣ


Πηγαίνοντας για Κέρκυρα περάσαμε με την παρέα μας για μία διανυκτέρευση στην Όμορφη Πάργα.Στο βενετσιάνικο κάστρο της πόλης είδαμε να κυματίζει μόνο η σημαία της ευρωπαϊκής ένωσης.Πριν ένα μήνα, μας είπαν, από το ξενοδοχείο, έκανε κακοκαιρία και κόπηκε το σχοινί.Απίστευτο αλλά πέρα για πέρα αληθινό.Εκτός από την κάθε είδους υποχρέωση, δεν διαθέτεις κανένα ίχνος ντροπής Δήμαρχε Πάργας;Ε ρε είπαμε αλλά όχι και έτσι.Εντάξει για το φωτισμό του κάστρου δεν υπάρχουν λάμπες ,δεν υπάρχουν χρήματα για ηλεκτρολόγο. κλπ ,κλπ.(Παρεμπιπτόντως για τον ιδιώτη εργολάβο που βάζει τις εορταστικές γιρλάντες ασφαλώς και έχουν βρεθεί οι αναγκαίες πιστώσεις).Για την Σημαία όμως Δήμαρχε ,για την Ελληνική Σημαία ,τι χρειάζεται εκτός από 5 μέτρα σχοινί;Από το ταχύπλοο σκάφος σου δεν μπορείς να πάρεις λίγο ‘’αρμίδι’’, να κόψεις από το ‘’μαζάρι’’ κανα δυό οργιές ,για την Ελληνική Σημαία ;Προσπαθήσαμε να βρούμε τον Δήμαρχο αλλά χωρίς αποτέλεσμα.Δήμαρχε,είναι ντροπής και Απαράδεκτα Πράγματα αυτά για την ωραία και Ιστορική Πάργα.Πραγματικά Κρίμα , Ντροπή και Κρίμα.!!Καλές Γιορτές σε όλους τους Παργινούς.


Αναγνώστης

CIA-O Απόρρητος Φάκελος του Ανδρέα

Παρουσίαση του βιβλίου των Μ. Ιγνατίου και Μ. Ευρυβιάδη

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία πολιτικών, δημοσιογράφων, ερευνητών και φίλων των συγγραφέων, παρουσιάστηκε από τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη και το Μetropolis το βιβλίο των Μιχάλη Ιγνατίου και Μάριου Ευρυβιάδη «CIA-O Απόρρητος Φάκελος του Ανδρέα».Το βιβλίο αποτελεί προϊόν μακροχρόνιας έρευνας του δημοσιογράφου και συγγραφέα Μιχάλη Ιγνατίου, καθώς και του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Μάριου Ευρυβιάδη, και αποκαλύπτει τον τρόπο, με τον οποίο έβλεπαν τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, οι ηγεσίες, οι διπλωμάτες και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, την περίοδο 1965-1995.Ρίχνοντας «φως» σε αρκετά «σκοτεινά» σημεία της πολιτικά ταραγμένης περίοδου 1964-65, που οδήγησε στο πραξικόπημα του 1967, το βιβλίο εξιστορεί τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 1981.Ειδικότερα, ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα της πρόσβασης σε εκθέσεις, αναφορές και τηλεγραφήματα, που αντάλλασαν η αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τις παραμονές των εκλογών του 1981, στα οποία αποτυπώνεται η ανησυχία των ΗΠΑ για την διαφαινόμενη άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία.Όπως, προκύπτει από την έρευνα, αυτό που κυρίως τους απασχολούσε και συνάμα τους ανησυχούσε περισσότερο, ήταν πώς θα επηρέαζε η αλλαγή εξουσίας στην Ελλάδα την ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα, τι θα μπορούσε να συμβεί, αν η Ελλάδα αποχωρούσε από το ΝΑΤΟ.Μάλιστα, φαίνεται, ότι ανησυχούσαν τόσο, που προτιμούσαν να επέμβει ο στρατός παρά να ανέλθει στην εξουσία ο Ανδρέας Παπανδρέου.Παράλληλα, από την παράθεση τηλεγραφημάτων και αναφορών της περιόδου εκείνης, καταδεικνύεται, το εξαιρετικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ελλάδα, αφού οι Αμερικανοί αξιωματούχοι την θεωρούσαν κράτος-«κλειδί» για τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων που τότε ανήκαν ακόμη στο ανατολικό "στρατόπεδο".

Αρνητικό κλίμα
Για τρεις ολόκληρες δεκαετίες ήταν τέτοιο το αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί για τον Ανδρέα Παπανδρέου, σε όλα τα κλιμάκια της ηγεσίας των ΗΠΑ-καθώς τον έβλεπαν ως εχθρό για τα συμφέροντά τους στην περιοχή- που χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για να αποκατασταθούν οι σχέσεις τους και να τον καλέσουν να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, επί Προεδρίας Μπιλ Κλίντον το 1994, περίπου δυο χρόνια πριν από το θάνατό του.Κατά την παρουσίαση του βιβλίου μίλησαν οι πρώην Υπουργοί Γιάννης Καψής και Αναστάσης Πεπονής, ο συγγραφέας Νίκος Παπανδρέου- γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου- καθώς και ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός, ενώ διαφωτιστικές για τον τρόπο με τον οποίο συλλέχθηκαν και αναδείχθηκαν οι πληροφορίες που καταγράφονται στο βιβλίο ήταν και οι ομιλίες των δυο συγγραφέων του κ.κ Ιγνατίου και Ευρυβιάδη.Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία, σύντομη αλλά περιεκτική, του συγγραφέα Νίκου Παπανδρέου και γιου του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι οι αναλύσεις των πληροφοριοδοτών του Στέιτ Ντιπέρτμεντ στην Αθήνα, που αφορούσαν τον πατέρα του, «ήταν ψυχαναλυτικές και όχι πολιτικές» και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «προσπαθούσαν να καταλάβουν την Ελλάδα μέσα από τα πόσα ουίσκι έπινε ο Ανδρέας». Όπως παρατήρησε «θα ήταν καλύτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να είχε προσλάβει δυο-τρεις μαρξιστές, προκειμένου να καταλάβουν τι γινόταν στην Ελλάδα το 1960, παρά τους αναλυτές που είχε εκείνη την περίοδο».Μάλιστα, αφηγήθηκε προσωπική του εμπειρία, από την περίοδο του 1988, όπου στη διάρκεια ενός γεύματος έτυχε να κάθεται δίπλα του Αμερικάνος βουλευτής, ο οποίος δεν είχε καταλάβει ποιος ήταν, και άρχισε να του λέει ότι «ο Ανδρέας είναι ψυχοπαθής, έχει μανιακή κατάθλιψη, η Μαργαρίτα τον ωθεί να είναι πιο αντιαμερικάνος από ό,τι θέλει να είναι», και όταν τον ρώτησε πού τα άκουσε αυτά, του απάντησε ότι «πριν μπει στο αεροπλάνο του δώσανε την ανάλυση της Ελλάδος», παραδεχόμενος ότι δεν είχε έρθει ποτέ στη χώρα μας.Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το βιβλίο των Ιγνατίου και Ευρυβιάδη έχει πολλές αποκαλύψεις για το πώς έβλεπαν οι Αμερικανοί τον πατέρα του και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ενω δεν έκρυψε ότι υπήρχαν ακόμη και σενάρια για τη φυσική εξόντωσή του, τη νύχτα του πραξικοπήματος όταν τραυματίστηκε στην ταράτσα του Ψυχικού και αιμορραγούσε στο γόνατο.Αναφερόμενος στο θέμα της 17 Νοέμβρη, υπογράμμισε ότι « οι πληροφορίες της CIA για σχέση Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ με τρομοκράτες δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ» και αναρωτήθηκε «όλοι αυτοί οι Αμερικάνοι από πού αντλούσαν τις πληροφορίες; Από τους άλλους Ελληνες. Ποίοι ήσαν οι Έλληνες που λέγανε ότι η 17 Νοέμβρη είναι ο Ανδρέας; Η ΝΔ, η συντήρηση. Γιατί όλες αυτές οι αναλύσεις για τον Ανδρέα ερχόντανε από κύκλο Αβέρωφ, από κύκλο βασιλιά, τότε δεκαετία του ‘60, `70, `80 , αυτοί τους τα λέγανε. Και είχαν πειστεί από τους Έλληνες. Και σημερινοί βουλευτές υπάρχουν ακόμη που τα λένε αυτά», κατέληξε ο κ. Ν.Παπανδρέου.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός, αφού σημείωσε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που πραγματικά απόλαυσε, πρόσθεσε ότι «μέσα από τις σελίδες του επιβεβαιώνουμε τις εκτιμήσεις μας για την αμερικανική πολιτική» και παρατήρησε ότι οι σημερινές αποκαλύψεις του Wikileaks αποδεικνύουν ότι η τακτική αυτή εφαρμόζεται και σήμερα από την αμερικανική πολιτική.Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε προκαλέσει την οργή των αμερικανικών μηχανισμών, υπογράμμισε ότι κύρια αιτία ήταν η προσπάθεια του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ να σπάσει τους μηχανισμούς εξάρτησης της Ελλάδας από τις ΗΠΑ διαμορφώνοντας μια εταιρική σχέση.«Αυτό ήταν το μεγάλο του αμάρτημα και αυτό πλήρωσε» υπογράμμισε ο Σταύρος Λυγερός.Σχολιάζοντας τη σύγχρονη πραγματικότητα, ο κ. Λυγερός υποστήριξε ότι και σήμερα υπάρχει εξάρτηση, η οποία όμως έχει αλλάξει μορφή, καθώς έχει λάβει ιδεολογικό μανδύα και αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από ποτέ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ
Ο πρώην υπουργός Γιάννης Καψής χαρακτήρισε «σπάνιο» και «αποκαλυπτικό» το περιεχόμενο του βιβλίου, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων ότι στις σελίδες του περιγράφεται, η προσπάθεια των μυστικών υπηρεσιών για τη φυσική εξόντωση του Ανδρέα, και σε τελική ανάλυση «αποκαλύπτεται μια υπερδύναμη, που η πολιτική της περιλαμβάνει πραξικοπήματα και πολιτικές δολοφονίες».Επίσης, υπογράμμισε ότι διαφαίνεται πως «οι διαρροές και το κουτσομπολιό είναι θεσμός στην αμερικανική πολιτική» και πρότεινε τη μετάφραση του βιβλίου στα αγγλικά προκειμένου να διαβαστεί και από Αμερικανούς, προκειμένου να μάθουν και εκείνοι με ποιον τρόπο λειτουργεί η αμερικανική πολιτική.

ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΕΠΟΝΗΣ
Με τη σειρά του, ο πρώην Υπουργός Αναστάσης Πεπονής, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο «αποτελεί πολύτιμο υλικό για να δούμε με ποιες πρακτικές κατέληγαν στα συμπεράσματά τους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, οι Αμερικανοί διπλωμάτες αλλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ», σημειώνοντας την αδυναμία τους να προβούν σε έγκυρες εκτιμήσεις για τα γεγονότα στη χώρα μας.Την παρουσίαση του βιβλίου έκλεισαν με τις ομιλίες τους οι συγγραφείς του Μ.Ιγνατίου και Μ.Ευρυβιάδης, οι οποίοι αφού επισήμαναν -με αφορμή και το ζήτημα των διαρροών πληροφοριών από το Wikileaks- ότι η συλλογή των εγγράφων που παρατίθενται στο βιβλίο τους έγινε με νόμιμο τρόπο και πάντα σεβόμενοι τη σχετική αμερικανική νομοθεσία για τους ερευνητές και την αναζήτηση ντοκουμέντων και αρχείων, ευχαρίστησαν όσους τους βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια.Η δουλειά του ερευνητή, συχνά, είναι σαν να περπατά πάνω σε τεντωμένο σχοινί» επισήμανε ο Μ.Ιγνατίου, ενώ αναφερόμενος στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, σημείωσε ότι «για να ήταν τόσο μισητός για τους αμερικανικούς μηχανισμούς, έπρεπε να ήταν μεγάλος πολιτικός». Στο σημείο αυτό, σημείωσε ότι δεν υπήρξε ούτε ένα αμερικανικό έγγραφο κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, που να αφορούσε τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και να μην είχε επικριτικούς χαρακτηρισμούς για το πρόσωπό του.Στο ίδιο ύφος και ο Μ.Ευρυβιάδης τόνισε ότι μέσα από την πολύχρονη εμπειρία τους στην έρευνα διδάχθηκαν να είναι προσεκτικοί στα όσα αναφέρουν, προκειμένου, όπως είπε, «να είμαστε σωστοί τόσο απέναντι στους αναγνώστες μας, όσο και απέναντι σε αυτούς που μας βοήθησαν στη συγγραφή του βιβλίου».Στην παρουσίαση παρευρέθησαν μεταξύ άλλών ο υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, οι πρώην Υπουργοί Κώστας Λαλιώτης, Γεράσιμος Αρσένης, Άκης Τσοχατζόπουλος, οι βουλευτές Δημήτρης Κρεμαστινός, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Κρητικός, ο αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Παναγιώτης Ρουμελιώτης, κ.ά

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ

Tου Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου/Προέδρου της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

«Η Κωνσταντινούπολη, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010, φιλοδοξεί να γίνει το σταυροδρόμι συναντήσεως των πολιτισμών. Ακόμα, έχει κάθε δυνατότητα να εξελιχθεί και σε κορυφαίο οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης, γι αυτό και επενδύουμε σε υποδομές προς την κατεύθυνση αυτή». Αυτά μάς είπε, σε συζήτηση που είχαμε μαζί του, ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου κ. Μεχμέτ Αλί Σαχίν, υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως την σημασία που δίνει η Τουρκία στην έρευνα, στην ανάπτυξη, στην εκπαίδευση και στα σύγχρονα μέσα μαζικής επικοινωνίας.Μία ανταλλαγή απόψεων με Τούρκους δημοσιογράφους, εκδότες και γενικά ανθρώπους της επικοινωνίας επιβεβαιώνει την άποψη αυτή. Αξίζει δε τον κόπο να παραθέσουμε τα όσα μάς είπε ο κ. Χαγιατί Μπαϋράκ, πρόεδρος της Ενώσεως Τύπου και Εκδοτών της Τουρκίας: «Είμαστε το νεότερο έθνος στον κόσμο. Το γεγονός αυτό και μόνον αποτελεί από κάθε άποψη συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο δεν μπορούμε και δεν πρέπει να σπαταλήσουμε. Το ερώτημα όμως είναι τί λέμε και ποιες αξίες καλλιεργούμε σε αυτή την νεολαία. Τα πράγματα στο επίπεδο αυτό δεν είναι πάντα εύκολα. Ένα όμως είναι σίγουρο. Στην τουρκική νεολαία πρέπει να εμφυσήσουμε εμπιστοσύνη για το μέλλον, αισιοδοξία και μία πολυπολιτισμική κουλτούρα που να ανοίγει ορίζοντες με παγκόσμια εμβέλεια…».Σύμμαχος της Τουρκίας προς αυτή την κατεύθυνση είναι η εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη που παρουσιάζει η χώρα, η οποία το 2012 θα φθάσει στο 12%, από 8% που είναι ο ρυθμός για το 2010. Το εντυπωσιακό στην τουρκική περίπτωση είναι ότι η ανάπτυξη αυτή στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τις υψηλές τεχνολογίες, αλλά και με τον τριτογενή τομέα της οικονομίας που είναι οι υπηρεσίες. Στην βάση αυτής της λογικής, η τουρκική κυβέρνηση στηρίζει τραπεζικές, τουριστικές και ναυτιλιακές δραστηριότητες, δίνοντας ταυτοχρόνως ειδικό βάρος στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στις καινοτομίες.«Βέβαια, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς», μάς είπε ο καθηγητής Κοινωνιολογίας κ. Ουγκούρ Τακριόβερ, «πλην όμως τα πρώτα βήματα είναι πολύ θετικά. Γι αυτό και η Τουρκία προσελκύει επιστήμονες και φοιτητές από τις γύρω τουρκόφωνες χώρες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας καλός πυρήνας παραγωγής γνώσεων με τουρκικές ρίζες».Από την άλλη πλευρά, η Άγκυρα φιλοδοξεί να τονώσει τις εμπορικές και επιχειρηματικές της σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Έτσι, πρόσφατα πήρε μέρος στις εργασίες του Συμβουλίου Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου (GCC) με στόχο της, αφ’ ενός, να γίνει πλήρες μέλος στην οργάνωση αυτή και, αφ’ ετέρου, να προωθήσει την ιδέα για την δημιουργία μιας ευρύτερης ζώνης οικονομικών συναλλαγών στην περιοχή. Προς την κατεύθυνση αυτή η τουρκική πλευρά έχει σύμμαχό της την Σαουδική Αραβία, η οποία, όπως φαίνεται, επενδύει πολλά στην Τουρκία του μέλλοντος.Μια Τουρκία στην οποία, παρά τον θρησκευτικό του χαρακτήρα, το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Αναπτύξεως (ΑΚΡ) του κ. Ταγίπ Ερντογάν είναι περισσότερο προσηλωμένο στις αρχές της οικονομίας της αγοράς απ’ ό,τι οι κεμαλιστές αντίπαλοί του. Αυτός, εξάλλου, είναι ο λόγος που οι ξένες επενδύσεις συνεχώς ανεβαίνουν στην χώρα –άνοδος η οποία, ταυτοχρόνως, δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση Ερντογάν να ενισχύει και την δική της οικονομική επιρροή στην τουρκική κοινωνία εις βάρος του παραδοσιακού στρατιωτικού κατεστημένου. Συγχρόνως, όμως, η επιρροή αυτή μεταφράζεται, εκ των πραγμάτων πλέον, και σε εντυπωσιακή κοινωνική κινητικότητα, η οποία προκαλεί σοβαρά ρήγματα σε παραδοσιακές τουρκικές κοινωνικές ακαμψίες. Η οικονομική άνοδος, από την μία πλευρά ανεβάζει το τουρκικό κατά κεφαλήν εισόδημα, παράλληλα όμως ενισχύει και τον σχηματισμό μιας μεσαίας τάξεως η οποία αποκτά όλο και μεγαλύτερο πολιτικό βάρος.Μέσα σε αυτή την νέα τουρκική μεσαία τάξη, το ΑΚΡ έχει ισχυρά πολιτικά και θρησκευτικά ερείσματα, πράγμα που σημαίνει ότι στην Τουρκία ουσιαστικά υπάρχουν δύο μεσαίες τάξεις. Μία στην οποία είναι έντονο το θρησκευτικό στοιχείο και μία άλλη που στηρίζεται στις «λαϊκές» κεμαλικές αρχές. Το δε ερώτημα που τίθεται για τον παρατηρητή των κοινωνικών εξελίξεων στην γείτονα είναι κατά πόσον αυτές οι δύο μεσαίες τάξεις θα μπορούσαν να συμβιώσουν. Για την ώρα και στο μέτρο που η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται, η εξέλιξη είναι ομαλή. Όμως, τί θα συμβεί αν η οικονομία παύσει να παράγει εισοδήματα προς διανομή;Μια άλλη διάσταση της τουρκικής πραγματικότητος είναι η ενεργειακή. Η γειτονική μας χώρα είναι η χερσαία γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Καυκάσου, αλλά και μεταξύ Κεντρικής Ασίας και Μέσης Ανατολής. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν στρατηγικό δίαυλο μεταφορών. Το γεγονός αυτό ενισχύει από κάθε άποψη την γεωπολιτική σημασία της γείτονος –η οποία, όπως διαπιστώσαμε ύστερα από δύο διαδοχικές επισκέψεις μας, ναι μεν θέλει να διατηρεί μέρος της ευρωπαϊκής της ταυτότητος, πλην όμως αμφιβάλλουμε αν θα θελήσει πλέον να γίνει και πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Αίσθησή μας είναι ότι, σε έναν κόσμο που αλλάζει, οι τουρκικές φιλοδοξίες πάνε πολύ πιο μακρυά.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΣΤΙΑ

Διαχείριση με ευθύνη από όλους


Αναπόφευκτο αποτέλεσμα του πολυνομοσχεδίου είναι ο απεργιακός πυρετός που κυριαρχεί σήμερα σ’ όλη τη χώρα εξαιτίας του πολυνομοσχεδίου και των συνεπειών του. Είναι δεδομένες και καθοριστικές για τη ζωή εκατομμυρίων εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στις ΔΕΚΟ οι επιπτώσεις από τα προωθούμενα μέτρα. Κι άσχετα από τα όποια επιχειρήματα για τη λήψη τους, εκείνο που δεν αλλάζει είναι ότι ανατροπές τέτοιας έκτασης και σοβαρότητας δεν θα ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτές χωρίς ανάλογης έντασης αντιδράσεις.Στο πολιτικό επίπεδο δεν επιτεύχθηκε η συναίνεση την οποία επιδίωξε ο πρωθυπουργός. Και ίσως δεν θα μπορούσε και να επιτευχθεί από τη στιγμή που η σχετική πρωτοβουλία δεν ξεδιπλώθηκε με όρους και προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν την προσέγγιση των θέσεων των κυβερνώντων και των αντιπολιτευόμενων. Ωστόσο, η απόφαση της ΝΔ να υπερψηφίσει τις ρυθμίσεις για τις ΔΕΚΟ δεν είναι κίνηση ήσσονος σημασίας και δείχνει ότι η συναίνεση σε σημαντικά θέματα είναι εφικτή αν επιδιωχθεί με τον επιβαλλόμενο τρόπο.Πέρα, όμως, από κινητοποιήσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες, εκείνο που πάνω απ’ όλα μετράει είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός της νέας κοινωνικής πραγματικότητας που διαμορφώνεται -και με το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο- στη χώρα. Και την πραγματικότητα αυτή οφείλουν όλοι, κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι, να τη διαχειριστούν με αυξημένο αίσθημα ευθύνης.Δεν δικαιούται, για παράδειγμα, να υποθέτει η κυβέρνηση ότι η κοινωνία, και ιδιαίτερα τα ασθενέστερα τμήματά της, μπορεί ν’ αντέξει κι άλλες παρεμβάσεις που περιορίζουν εισοδήματα και αυξάνουν δαπάνες. Τα όρια αντοχής πολλών έχουν ήδη εξαντληθεί και το ίδιο ισχύει καθημερινά για όλο και περισσότερους.Αλλά θα είναι ασυγχώρητο σφάλμα και από την πλευρά της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα της αξιωματικής, αν καλλιεργήσει την ανεδαφική άποψη ότι είναι δυνατή η επάνοδος στην προ-μνημονιακή περίοδο. Εκείνο που είναι δυνατό, αλλά και επιβεβλημένο, είναι η σταδιακή αλλά ουσιαστική βελτίωση της σημερινής κατάστασης. Διαφορετικά θα επαναληφθεί το φαινόμενο της ανεύθυνης υποσχεσιολογίας.

ethnos

Τα λάπτοπ και τα... καρύδια του ΣΔΟΕ...

thumb

Της Τζένης Κ.

Όταν λέει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ότι θα πατάξει τη φοροδιαφυγή, εννοεί ότι θα πατάξει τη φοροδιαφυγή. Για ποιον άλλο λόγο θα έμπαινε άλλωστε στη διαδικασία -μεσούσης της εθνικής μας στριμοκωλίασης- να εξοπλίσει με λάπτοπ (πάνω από χίλια τεμάχια αγόρασε μονοκοπανιά ο δόλιος) τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ και να τους αμολήσει στο κουρμπέτι για on line ελέγχους στο πλαίσιο της πιλοτικής λειτουργίας του Προγράμματος “ELENXIS” ;Και δεν είναι ότι τα προικοδότησε μόνο με φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές τα λαγωνικά του. Τους φερμάρισε και ασύρματη σύνδεση ίντερνετ στις διαθέσιμες οπές, για να μπορούν, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, να συνδέονται με τον κεντρικό αριθμορουφιάνο και να δίνουνε ραπόρτο. Έξι μέρες ζωής αριθμεί το φουτουριστικό πρόγραμμα φορολογικών ελέγχων του Υπουργείου κι όλα τα δεδομένα συντείνουν στη διαπίστωση πως πρόκειται για κοσμογονία στο χώρο της δίωξης φορολογικού εγκλήματος. Το “ELENXIS” είναι τόσο μούρικο, τόσο τσαχπίνικο, τόσο ευέλικτο, τόσο αποτελεσματικό και τόσο προχωρημένο, ώστε να υποκύπτουν στη σαγήνη του, ακόμα και οι ίδιοι οι φοροφυγάδες. Όπως επανειλημμένα έγραψαν οι αρμόδιοι συντάκτες των εφημερίδων και των ιστοσελίδων, το Πρόγραμμα έτυχε πολύ θετικής υποδοχής και από πλευράς ελεγχομένων. Γιατί, μη γελιόμαστε, είναι αλλιώς να σε επισκέπτεται ο παλιός, ξινός, νεοδημοκράτης εφοριακός που μοιάζει με γαμπρό εξ αγγελίας για την 39χρονη μεγαλοκοπέλα της επιχείρησης... κι άλλο να σκάει μύτη ο παπανδρεϊκός μηχανοργανωμένος γιάπης με τα 120 ηνωμένα ηλεκτρονικά πεδία των ασύρματων συνδέσεών του να πλανιούνται πάνωθέ του και να πλήττουν τη γονιμότητα όλων των έμβιων όντων σε ακτίνα 235 χιλιάδων χιλιομέτρων... Έχει διαφορά.Ή μήπως δεν έχει;;;;Ε, λοιπόν είστε πολύ αθώοι όλοι εσείς που πιστεύετε ότι ξαφνικά οι επιχειρηματίες συμφιλιώθηκαν με τους θύτες τους. Ίσα- ίσα. Πρόκειται περί αγνής παρθένας χαιρεκακίας και εκδικητικότητας (απ’ αυτήν που τρώγεται κρύα). Την ώρα που οι «ελεγχόμενοι» κομίζουν με χαμόγελο τα βιβλία τους στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, την ώρα που τους τρατάρουν συκαλάκι και νερό, κάτω απ’ το τραπέζι, πίσω απ’ τα μουστάκια τους, σουρίζουν με μίσος. Ξέρουν ότι το λάπτοπ που απ’ το υστέρημά του εξασφάλισε το Υπουργείο στους επιβλητικούς άντρες, εκείνη την ώρα καίει -με το συμπάθιο- εντός του πεδίου του τα...καρύδια τους. (Έχουν διαβάσει σχετικές μελέτες). Η χαριστική βολή έρχεται στη συνέχεια από το wi- fi… Δεν είναι τυχαίο ότι οι φορολογούμενοι, από περισσή τάχα διακριτικότητα απομακρύνονται απ’ το χώρο. Το ασύρματο δίκτυο, σε συνδυασμό με το τερματικό, κεραυνοβολούν τους ανθρώπους του υπουργού με μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας. Μετά από ένα- δυο μήνες διαρκούς χρήσης, οι μέρες ολωνών θα είναι μετρημένες.Θέλοντας και μη, θα επιστρέψουμε στον παλιό, ξινό εφοριακό της ανοιχτής και προτεταμένης παλάμης...topontiki

Αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση


Τριάντα δύο ερωτήσεις και απαντήσεις έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας, σχετικά με τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, διευκρινίζοντας, στην ουσία, τα περισσότερα σημεία των προτάσεων, «που ενδεχομένως έχουν δημιουργήσει παρεξηγήσεις». Πάντως, οι πρυτάνεις αρνήθηκαν να συζητήσουν τις προτάσεις του Υπουργείου, ομόφωνα αποφάσισαν ότι δεν τις θεωρούν βάση διαλόγου και ανταπάντησαν με δικό τους κείμενο προτάσεων. Μεταξύ άλλων αναφέρονται:

Ποια είναι η σημαντικότερη αλλαγή, που προτείνεται, όσον αφορά στη διοίκηση των Ιδρυμάτων;
Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η υιοθέτηση του Συμβουλίου του ΑΕΙ. Το Συμβούλιο αποτελεί μια μορφή διοίκησης που έχει υιοθετηθεί σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης (π.χ. Δανία, Σουηδία, Αυστρία, Ελβετία, Ολλανδία, Γαλλία, Πορτογαλία κ.λπ.). Παρόμοιες μορφές διοίκησης υφίστανται και στα πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ασίας και της Αυστραλίας. Το Συμβούλιο περιλαμβάνει μεταξύ των μελών του καταξιωμένα στην κοινωνία πρόσωπα που μπορούν να συμβάλλουν στην απαραίτητη αλληλεπίδραση της κοινωνίας με το πανεπιστήμιο.

Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του πρύτανη/προέδρου με το νέο νόμο και σε τι θα διαφέρουν από αυτές που είχε μέχρι σήμερα;

Στο νέο σύστημα διοίκησης, ο πρύτανης/πρόεδρος θα είναι ο ακαδημαϊκός ηγέτης του Ιδρύματος. Όσον αφορά στις ακαδημαϊκές του ικανότητες, αυτές θα έχουν κριθεί κατά τη διαδικασία της επιλογής του και θα έχουν υψηλότατες προδιαγραφές (standards). Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο θα μπορεί να αξιολογεί και τις διοικητικές του ικανότητες, πράγμα που σήμερα δεν συμβαίνει.

Πώς θα διαμορφωθεί η χρηματοδότηση των ΑΕΙ;
Η δημόσια χρηματοδότηση των ΑΕΙ στην Ελλάδα υπερβαίνει σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως ποσοστό του ΑΕΠ χωρίς να έχουμε, ωστόσο, τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Η δημόσια χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων θα εξακολουθήσει να παρέχεται με τους όρους που γίνεται σήμερα σε όλα τα Ιδρύματα. Ωστόσο, ένα ποσοστό αυτής της χρηματοδότησης (το οποίο στο εξωτερικό ποικίλλει από 5% έως 30%) θα κατανέμεται στη βάση στόχων, βαθμού εκπλήρωσής τους και συγκεκριμένων ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών και κριτηρίων. Προϋπόθεση για χρηματοδότηση, βεβαίως, θα είναι συγκεκριμένες, διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες αξιολόγησης και πιστοποίησης. Οι συμφωνίες που θα προκύπτουν θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συναινετικών διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμικών εταίρων. Αποτελεί κοινή πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο ότι τα ΑΕΙ αντλούν πρόσθετους πόρους από τρίτες πηγές εθνικές ή ευρωπαϊκές, δημόσιες ή ιδιωτικές. Ήδη, σε αρκετές περιπτώσεις ελληνικών Ιδρυμάτων οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις από πηγές όπως οι παραπάνω αποτελούν το 50% του συνόλου των εσόδων τους. Η επιπλέον χρηματοδότηση των ΑΕΙ, πέρα από τη δεδομένη χρηματοδότησή τους από το υπουργείο Παιδείας, ενισχύει το δημόσιο χαρακτήρα τους και το άνοιγμά τους στην κοινωνία και τις ανάγκες της.

Τι θα γίνει αν η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες του Ιδρύματος;
Οι ανάγκες κάθε Ιδρύματος και η χρηματοδότησή τους θα έχουν προσδιοριστεί με τις προγραμματικές συμφωνίες. Το κράτος θα αναλαμβάνει την ευθύνη της χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων που θα έχουν συμφωνηθεί. Φυσικά, το κάθε Ίδρυμα θα έχει την ευχέρεια να αναζητεί και πόρους από άλλες πηγές για να δημιουργήσει και άλλες δραστηριότητες πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί με το κράτος (πράγμα που συμβαίνει και σήμερα σε ορισμένα ΑΕΙ). Για παράδειγμα, θα μπορεί να αποδέχεται εξωτερικές χρηματοδοτήσεις (χορηγίες) για καθηγητικές θέσεις. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές θα αφορούν μόνο την ίδρυση της θέσης και οι χρηματοδότες δεν θα έχουν καμιά δικαιοδοσία στο ακαδημαϊκό μέρος της διαδικασίας ούτε φυσικά στην εκλογή του καθηγητή που θα καταλαμβάνει τη θέση η οποία θα έχει χρηματοδοτηθεί.

Απειλείται ο δημόσιος χαρακτήρας των ελληνικών ΑΕΙ;

Ο δημόσιος χαρακτήρας των ελληνικών ΑΕΙ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος και δεν υπάρχει ούτε η πρόθεση ούτε η δυνατότητα αλλαγής του. Αντίθετα, ενισχύεται με το δεδομένο ότι τα Ιδρύματα θα έχουν ουσιαστική διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια υπό την ουσιαστική εποπτεία της Πολιτείας, αλλά επίσης θα είναι και υποχρεωμένα να εξηγούν στην κοινωνία τον τρόπο λειτουργίας τους και τις δαπάνες των χρημάτων του ελληνικού λαού.

Υπάρχει σκέψη για επιβολή διδάκτρων στα ΑΕΙ;
Όπως προβλέπει το άρθρο 16 του Συντάγματος, η Εκπαίδευση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αποτελεί υποχρέωση του κράτους και παρέχεται δωρεάν.

Ποιος θα αποφασίζει και ποιος θα καθορίζει τα προγράμματα σπουδών και τις Σχολές σε κάθε Ίδρυμα;
Εδώ θα έχουμε μία σημαντική μεταβολή από τη μέχρι σήμερα υφιστάμενη κατάσταση όπου την τελική απόφαση έπαιρνε το υπουργείο Παιδείας. Το υπουργείο Παιδείας μέχρι σήμερα έπαιρνε τις αποφάσεις αυτές χωρίς να αξιολογεί τα ουσιαστικά στοιχεία των προτάσεων, κυρίως με κριτήριο την ικανότητα καθηγητών ή άλλων παραγόντων να πείσουν την ηγεσία του υπουργείου για την αναγκαιότητα ίδρυσης ενός νέου προγράμματος. Με τα νέα δεδομένα, η αποκλειστική ευθύνη της δημιουργίας προγραμμάτων σπουδών θα ανήκει στο ίδιο το Ίδρυμα. Για το Ίδρυμα, όμως, θα υφίστανται πλέον οι ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να μην οδηγείται σε ένα ατέλειωτο πολλαπλασιασμό προγραμμάτων σπουδών, χωρίς την αντίστοιχη δυνατότητα υποστήριξης με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, τις υποδομές και τα εργαστήρια. Το Συμβούλιο, με βάση το διαθέσιμο προϋπολογισμό, θα έχει την ευθύνη να εξετάσει και να αποφασίσει (με τη γνώμη ειδικών επιτροπών και αφού λάβει υπόψη τις πιστοποιήσεις των προτεινόμενων προγραμμάτων) ποια είναι τα προγράμματα που θα τεθούν σε λειτουργία, σε ποια έκταση, για ποιο διάστημα, με πόσους φοιτητές και ποια είναι εκείνα τα οποία δεν είναι πλέον αποδοτικά.

Τι θα γίνει με τους αιώνιους φοιτητές;
Η νέα δομή θα επιτρέψει στα πανεπιστήμια να λειτουργούν σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, να παρακολουθούν την πορεία των φοιτητών τους και να τους καθοδηγούν έτσι ώστε να μην αφήνουν κενά, να αξιοποιούν τις δυνατότητες που προσφέρει το πανεπιστήμιο και να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στον απαιτούμενο χρόνο για το καλό των ιδίων και των οικογενειών τους.

Υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προτεινόμενων αλλαγών;

Όπως σε κάθε νομοσχέδιο του ΥΠΔΒΜΘ, παράλληλα με την κατάθεση νομοσχεδίων κατατίθεται και πλήρης κατάλογος των απαραίτητων ενεργειών (Π.Δ., Υ.Α. κ.λπ.), καταγραφή των μεταβατικών διατάξεων, καθώς και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και εφαρμογής.

Δήλωση Φώτη Ζέρβα για την διαγραφή του Β.Παπαχρήστου


Το να υπερασπίζεται κανείς τις επιλογές , τις αξίες και τα ιδανικά του αδιαφορώντας για το τίμημα θέλει τόλμη. Κάποιοι θα πουν ότι ο πολιτικός πρέπει να ακολουθεί πιστά τις «εντολές» του χώρου στον οποίο ανήκει. Η αλήθεια είναι όμως ότι ο σωστός πολιτικός πρέπει να «αφουγκράζεται» την φωνή των ανθρώπων εκείνων που του εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους μαζί με το μέλλον τους.Στην περίπτωση του Βαγγέλη Παπαχρήστου ενός ασυμβίβαστου και αιρετικού πολιτικού η φωνή του λαού βάρυνε περισσότερο στην ζυγαριά και τον οδήγησε στην συγκεκριμένη επιλογή. Μια επιλογή της οποίας το τίμημα ήταν γνωστό στον ίδιο από την αρχή. Κι όμως την ακολούθησε . Και δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε ότι θέλει τόλμη και «τσαγανό» η απόφαση του αυτή. Εκφράζοντας τέλος την προσωπική μου άποψη θεωρώ ότι η απόφαση του Βαγγέλη πρέπει αν μη τι άλλο να γίνει σεβαστή.
ΦΩΤΗΣ ΖΕΡΒΑΣ - ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΠΑ.ΣΟΚ.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η ΔΑΚΕ καθηγητών


Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η ΔΑΚΕ καθηγητών Δ.Ε. Ν. Πρέβεζας στις εκλογές της 14ης Δεκεμβρίου 2010 για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πρέβεζας.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Δ.Α.Κ.Ε. Δ.Ε. 106 31,55%
ΠΑΣΚ Δ.Ε. 62 18,45%
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 74 22%
ΕΣΑΚ Δ.Ε.Ε. 59 17,56%
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 19 5.65%
ΑΚΥΡΑ 16 5.65%
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΑΚΕ καθηγητών Δ.Ε. εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες προς όλους τους συναδέλφους που στήριξαν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ.Μέσα από ξεκάθαρες θέσεις, διάλογο, συνεργασία και ήπιους τόνους που δεν προσβάλουν τον εκπαιδευτικό μας χώρο αλλά και δεν χαρίζουν τίποτα, η ΔΑΚΕ συνεχίζει να μάχεται και να διεκδικεί ότι προωθεί και συμφέρει τον εκπαιδευτικό και την εκπαίδευση.


Από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΑΚΕ καθηγητών Δ.Ε. Ν. Πρέβεζας

Απλήρωτοι συμβασιούχοι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Την τριήμερη αναστολή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του που έγινε την Δευτέρα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η απόφαση αυτή, πάρθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για τη μη καταβολή στο Πανεπιστήμιο των κονδυλίων για τη μισθοδοσία των συμβασιούχων διδασκόντων και παράλληλα σε ένδειξη συμπαράστασης της Γενικής Συνέλευσης στους συμβασιούχους συναδέλφους που εκτελούν διδακτικά καθήκοντα από 1ης Οκτωβρίου, δεν έχουν λάβει την παραμικρή αποζημίωση μέχρι σήμερα και δεν υπάρχει καμία δέσμευση της ηγεσίας του Υπουργείου ότι θα εγκρίνει τις σχετικές πιστώσεις.

Ανησυχούν οι έμποροι του Μετσόβου

ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

Την έντονη αντίδρασή του στο ενδεχόμενο να κλείσουν τα καταστήματα ΙΚΑ και Εφορίας στο Μέτσοβο εκφράζει ο εμπορικός σύλλογος της περιοχής με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τους βουλευτές του νομού και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.Ο εμπορικός σύλλογος Μετσόβου εκτιμά ότι μια τέτοια ενέργεια θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την πτώση της κίνησης στην αγορά, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης αυτόν τον καιρό αναπτυξιακών προγραμμάτων. «Έχουμε φτάσει στο σημείο να είμαστε απλοί θεατές σε ένα έργο που μόνο τέλος τραγικό μπορεί να έχει για την κοινωνία, τις επιχειρήσεις μας, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας. Κατά την άποψή μας, τα πολλά και βαριά μέτρα επιδεινώνουν την ύφεση και αυξάνουν τα προβλήματα» τονίζουν οι έμποροι.Και μέσα σε όλα αυτά, το ενδεχόμενο κλείσιμο του ΙΚΑ και της Εφορίας Μετσόβου. «Μια τέτοια ενέργεια μόνο προβλήματα μπορεί να επιφέρει στη μικρή μας κοινωνία και σε συνδυασμό και με την εφαρμογή του ‘Καλλικράτη’, τα προβλήματα αυτά στο μέλλον θα διπλασιαστούν. Οι επιχειρήσεις χρειάζεται να σταθούν ξανά στα πόδια τους, να δώσουν τη δυναμική εικόνα που πάντα είχαν, να αποτελέσουν και πάλι τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας» καταλήγει ο εμπορικός σύλλογος Μετσόβου στην επιστολή του.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Οδηγός φορτηγού παρέσυρε πεζό λαθρομετανάστη


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, χθες στις 23:10, εντός χερσαίας ζώνης λιμένα Ηγουμενίτσας, επί της οδού Αγ. Αποστόλων, όταν φορτηγό όχημα, με οδηγό 44χρονο αλλοδαπό,ενώ κινούνταν με πορεία προς την είσοδο του λιμένα εξωτερικού, παρέσυρε και τραυμάτισε έναν 30χρονο πεζό λαθρομεταβνάστη.Ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο, αρχικά στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, όπου παραμένει νοσηλευόμενος.Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και πάλι η Λίμνη Παμβώτιδα

Παρουσιάστηκε χθες το βελτιωμένο Προεδρικό Διάταγμα

Παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου το νέο –βελτιωμένο- Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) για τη Λίμνη Παμβώτιδα.Παρουσία Τοπικών Αρχών και Φορέων, η αρμόδια υπάλληλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ελένη Γιορταμάκη ανέλυσε το Π.Δ., που χαρακτηρίζει τη Λίμνη, ως περιοχή οικοανάπτυξης και το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση στο αμέσως προσεχές διάστημα.Μεταξύ άλλων, ορίζονται τα όρια χωρικής αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, καθώς και οι ζώνες προστασίας εντός των ορίων αυτών. Επίσης, καθορίζονται οι όροι για την προστασία των περιοχών, οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί στις χρήσεις γης, στη δόμηση και στην κατάτμηση ακινήτων κ.α.«Ουσιαστικά θέτει ένα τέλος σε παράνομες δραστηριότητες (πχ επιχωματώσεις και επεκτάσεις προς τη Λίμνη) ή μη συμβατές δραστηριότητες με την προστασία της Λίμνης και καθορίζει τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στην κάθε ζώνη» σημείωσε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Πέτρος Τσουμάνης.Και υπογράμμισε, πως «καθώς το Προεδρικό Διάταγμα αποσαφηνίζει το νομικό πλαίσιο της περιοχής ευθύνης του Φορέα αναμένεται να συμβάλλει στην κατανόηση των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων από τους χρήστες της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης».

ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ

Όπως αναφέρεται αναλυτικά στο Προεδρικό Διάταγμα, σκοπός του είναι «η προστασία, η διατήρηση και η διαχείριση της βιοποικιλότητας, της φύσης και του τοπίου, ώστε να διασφαλίζονται οι φυσικές διεργασίες, η αποδοτικότητα των φυσικών πόρων, η ισορροπία και η εξέλιξη των οικοσυστημάτων στην υδάτινη, χερσαία και ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Παμβώτιδας».

ΟΧΙ ΧΑΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Στη σημασία του να μη χαθεί άλλος χρόνος, στάθηκε και η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα. «Το Λιμναίο οικοσύστημα μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και η σύνδεσή του με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων είναι αναπόφευκτη» είπε, μεταξύ άλλων.

Ο ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ο βουλευτής ΝΔ Ιωαννίνων και πρώην Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης σε επιστολή του σε τοπικές Αρχές και Φορείς επαναφέρει την πρότασή του, τόσο για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, όσο και για το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης.Για το τελευταίο σημειώνει χαρακτηριστικά: «πέρασε ένας χρόνος μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, καθώς το σχέδιο που είχε σταλεί πέρυσι από το ΥΠΕΚΑ στους τοπικούς Φορείς για διαβούλευση δεν ενσωμάτωνε καν τις ζώνες και τις ρυθμίσεις της υφιστάμενης Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου.Κατόπιν αυτών, είναι προφανές ότι πρώτα πρέπει να θεσμοθετηθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων και αμέσως μετά, με βάση τις κατευθύνσεις του, να θεσμοθετηθεί η Παμβώτιδα ως περιοχή οικοανάπτυξης. Μόνον τότε μπορούμε να συζητήσουμε αναλυτικά τις ρυθμίσεις του σχεδίου ΠΔ της Λίμνης. Παράλληλα πρέπει να προωθούνται ειδικότερα σημαντικά θέματα για την Παμβώτιδα, όπως η εξυγίανσή της και η αποξήλωση των αναχωμάτων».Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν τόσο ο νυν Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Ηπείρου Γιώργος Ρεκατσίνας, όσο και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου Παντελής Κολόκας, που υπογράμμισαν στη χθεσινή παρουσίαση την σημασία του Ρυθμιστικού και του Π.Δ. της Λίμνης, για την ανάπτυξη της περιοχής.

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ

Να σημειωθεί, τέλος, πως το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα Γιάννενα τον περασμένο Ιανουάριο.Οι Φορείς όμως ζήτησαν την διόρθωσή του, γιατί δεν ήταν ακριβείς οι χάρτες της προστατευόμενης περιοχής. Υπενθυμίζεται, πως το 2003 είχε εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) για την προστασία της Λίμνης, όμως μετά την προσφυγή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων στο ΣτΕ, ακυρώθηκε το 2007. Μέχρι σήμερα, η Λίμνη Προστατεύεται από τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου με τις Αρχές τους Φορείς και τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου να ελπίζουν πως τώρα θα δοθεί οριστική λύση…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Όταν η κυβέρνηση βαπτίζει την αποτυχία ως επιτυχία

Του Νίκου Κοτζιά

Λίγο μετά από την εκπόνηση του «πρώτου μνημονίου» σε σειρά από συνεντεύξεις μου (όπως στις 9.5.2010 στην εφημερίδα «Free Sunday”), ανέφερα το γεγονός ότι ο «ο Πρόεδρος της Γερμανίας, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του ΔΝΤ, δήλωσε ότι για να μηδενίσει από του χρόνου η Γερμανία τα ελλείμματά της –φέτος είναι 3,6% και θα πάει στο 5,4% - θα χρειαστεί 20 χρόνια». Αναρωτιέμαι –έγραφα τότε- «πώς φαντάζεται το οικονομικό επιτελείο ότι μία χώρα ανοργάνωτη, με θεσμούς που γνωρίζουμε και όντας σε βαθιά ύφεση, θα κατεβάσει το έλλειμμα κατά 12% σε μια τριετία. Αυτά δε γίνονται και οι ξένοι το ξέρουν ότι δε γίνονται». Κατέκρινα, λοιπόν, την κυβέρνηση, για την κακή της διαπραγμάτευση. Διότι κανονικά όφειλε να ζητήσει ένα χρονοδιάγραμμα 8 ετών προκειμένου να υπάρξει ένα «λογικό» χρονικό διάστημα μείωσης των ελλειμμάτων. Διαφορετικά, εκτιμούσα, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σχετικά σύντομα θα αναγκαζόταν να ζητήσει «επιμήκυνση». Κάτι τέτοιο θα σήμαινε νέα διαπραγμάτευση και νέες δεσμεύσεις καθώς και καινούργια μέτρα αυταρχισμού και λιτότητας. Τότε είχα κατηγορηθεί ποικιλότροπα από τα διάφορα παπαγαλάκια.Δεν τέλειωσε το 2010 και ήδη η χώρα επιδιώκει την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Δηλαδή επιζητεί αυτό που έπρεπε να είχε κάνει εξ’ αρχής και με όρους που τότε θα ήταν κατά πολύ καλύτεροι των σημερινών. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι εάν η κυβέρνηση είχε κάνει ορθή διαπραγμάτευση έστω και ως προς το χρονοδιάγραμμα δεν θα ήταν υποχρεωμένη να διαπραγματευτεί εκ νέου τους όρους και με χειρότερους όρους, υπό τις απειλές και τις νέες απαιτήσεις της Γερμανίας.Η επιδίωξη επιμήκυνση του χρόνου περιορισμού του ελλείμματος, έκανε φανερό ότι η Ελλάδα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε ανοήτως συμφωνήσει. Η κυβέρνηση παρόλα αυτά, καμώνεται ως η επιμήκυνση να είναι «επιβράβευση» της πολιτικής της. Και αυτό παρά την εφαρμοζόμενη σκληρή – μονόπλευρη πολιτικής λιτότητας. Στην πραγματικότητα, βέβαια, έκανε λάθος διαπραγμάτευση την Άνοιξη του 2010. Εκτίμησε λάθος τις αντοχές της χώρας. Έπεσε έξω στα πλάνα της. Αναγκάζεται, λοιπόν, εκ των πραγμάτων να ζητήσει περισσότερα χρόνια για να ανταποκριθεί στους στόχους που της έχουν τεθεί με πολύ πιο δυσμενείς όρους από ότι αν είχε εξαρχής προσανατολιστεί ορθά. Και της το δίνουν αυτό σήμερα με μεγάλο κόστος για τη χώρα. Δηλαδή, κατά την κυβέρνηση επιτυχία είναι να πληρώνεις κανείς ακριβά αυτό που θα μπορούσε να το είχε πάρει εξαρχής και χωρίς επιπλέον κόστος.Υπουργοί της κυβέρνησης έκαναν το καλοκαίρι μια δεύτερη διαπραγμάτευση για το μνημόνιο. Εκεί ουσιαστικά αποδέχτηκαν την κατάργηση θεμελιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ιδιαίτερα ως προς τις εργασιακές σχέσεις. Την δέχτηκαν σε μια διαπραγμάτευση που εκτός της τρόικας και της ίδιας ήταν παρόντες εκπρόσωποι της διαπλοκής και των τραπεζών που έχουν άμεσο συμφέρον για την κατάργηση αυτών των δικαιωμάτων. Έτσι φτιάχτηκε το αντεργατικό «μνημόνιο νρ.2». Τώρα οι ίδιοι, ενόψει νομοθετικών αναγκών, εμφανίζονται ως να λαμβάνουν πρωτοβουλίες αποτροπής των αρνητικών συνεπειών, ως να μην ήταν εκείνοι που είχαν συμφωνήσει αυτούς τους επαχθείς όρους τον Αύγουστο, αλλά κάποιος άλλος.Στην ουσία τι κάνουν πολλοί της κυβέρνησης, όπου ασφαλώς και υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις; Παριστάνουν τον Δον Κιχώτη που παλεύει ενάντια στους ανέμους του μνημονίου και των αναπροσαρμογών του, που οι ίδιοι είχαν συμφωνήσει μόλις πριν λίγους μήνες. Η πολιτική υποκρισία στο απόγειο της; Πιθανά. Πιθανά, όμως, η πολιτική τους να αποτελεί ένα ιστορικό υπόδειγμα επιπολαιότητας και ευκολίας με την οποία παραδόθηκε στην τρόικα και στη βουλιμία των τραπεζιτών. Υπάρχει κάτι χειρότερο; Ναι…ότι είναι εξίσου πιθανό να ισχύουν και τα δύο.

ΝΤΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΓΕΓΟΝΟΤΑ» ΣΤΟ ΑΛΥΚΟ: Ο Μπερίσα απαιτεί χειροπιαστά αποτελέσματα από τους ανθρώπους που στηρίζει στη μειονότητα


Η Αλβανική εφημερίδα «Γκαζέτα Σκιπτάρε» φιλοξενεί σήμερα τηλεφωνική συνέντευξη του προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε σχετικά με τα «γεγονότα» στο Αλύκο. Παραθέτουμε ολόκληρη τη συνέντευξη:
Ερώτηση: Ποιος οργάνωσε την εκδήλωση μνήμης στους Αγίους Σαράντα;
Απάντηση: Ήταν κάτι που διοργανώθηκε από την Ομόνοια και την επαρχία Αλύκου
Ερώτηση: Εσείς είστε εις γνώσιν, γιατί δεν προσκλήθηκε ο κ. Ξέρρας
Απάντηση: Δεν λειτουργεί με το σύστημα των προσκλήσεων. Οι διοργανωτές επικοινώνησαν σχετικά με τη διοργάνωση και είχαν τεθεί στη διάθεση των ενδιαφερομένων τηλέφωνα για να δηλώσουν τη συμμετοχή και επίσης αν καταθέσουν στεφάνι ή όχι ώστε να ετοιμάζονταν στεφάνια και γι’ αυτούς.
Ερώτηση: Είστε εις γνώσιν αν το όνομα του κ. Ξέρρα ήταν στη λίστα των διοργανωτών:
Απάντηση: Δεν μπορώ να το ξέρω, γιατί ο υπουργός Ξέρρας δημιούργησε το πρόβλημα πριν συνεχίσουν με την κατάθεση στεφάνων
Ερώτηση: Σύμφωνα με σας τί συνέβη:
Απάντηση: Τη στιγμή που τελείωσαν τα χαιρετιστήρια αρπάζει το μικρόφωνο ο κ. Ξέρρας και οι κάτοικοι που τον στήριζαν ήταν: Ο διευθυντής του εθνικού ιδρύματος εργασίας (αλβανικό ΟΑΕΔ), η πρόεδρος της επιτροπής Μειονοτήτων, ο διευθυντής του κέντρου επαγγελματικής κατάρτισης των Τιράνων, ο οδηγός του κ. Ξέρρα και 4-5 άλλα άτομα. Ήταν και η διευθύντρια παιδείας των Αγίων Σαράντα και άλλοι υπάλληλοι που τέθηκαν σε άθλια θέση ώστε να παίξουν το ρόλο που τους επιφόρτιζε.
Ερώτηση: Πως εκτιμάται αυτό το γεγονός;
Απάντηση: Ο Μπερίσα ασκεί συστηματικά αυτό που έχω καταγγείλει και στη βουλή, μια πολύπλευρη πίεση, κάνοντας κατάχρηση εξουσίας και προσφέροντας δυνατότητες διαφθοράς προς όφελος των ανθρώπων του ώστε να διασπάσει την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Παρατηρείται επίσης, και μετά το συνέδριο που πραγματοποίησε ο Μπερίσα το Σάββατο, πως δεν έχουν την αναμενόμενη επιρροή μ΄ όλες τις γενναιόδωρες «επενδύσεις» του κ. Μπερίσα προς όφελος των ανθρώπων- πιόνια στη Μειονότητα. Υπάρχει εκνευρισμός. Αυτός συνεχίζει να απαιτεί αποτελέσματα από τους ανθρώπους που στηρίζει στη μειονότητα. Το αποτέλεσμα αυτό δεν έρχεται. Κατά συνέπεια από τη μια ο εκνευρισμός και από την άλλη η επιθυμία για αποτελέσματα προς τον προϊστάμενο Μπερίσα με κάθε τρόπο και μέσο τους οδήγησε σε τέτοιες πράξεις που δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τα έθιμα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, γνωστά άλλωστε παντού.

Παγωμένη η κίνηση σε Μέτσοβο-Ζαγοροχώρια τις γιορτές

Κάτω από το 50% η πληρότητα!

Στο... θαύμα των Χριστουγέννων εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι ξενοδόχοι στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της χώρας μας προκειμένου να δουν τα βιβλία τους να γεμίζουν με κρατήσεις. Απομένουν μόλις δέκα ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα και η πληρότητα στα ξενοδοχεία, τους παραδοσιακούς ξενώνες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν ξεπερνά το 50-60%, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι κυμαινόταν στο 80%.Τα τηλέφωνα στις ρεσεψιόν έχουν αρχίσει να χτυπούν, αλλά οι υποψήφιοι πελάτες περιορίζονται σε έρευνα αγοράς και ρωτούν αν υπάρχει περιθώριο για καλύτερη τιμή. Οσον αφορά την Πρωτοχρονιά, τα Φώτα και τα μεσοδιαστήματα, το ενδιαφέρον είναι ακόμη... ανύπαρκτο.Οι επιχειρηματίες έχουν αρχίσει να αναπολούν τις... παλιές καλές εποχές, που πριν ακόμη μπει ο Δεκέμβρης αναγκάζονταν να απογοητεύουν τον κόσμο ενημερώνοντάς τον πως δεν έχουν ελεύθερα δωμάτια για την περίοδο των εορτών.Προσφέροντας δελεαστικά πακέτα, ρίχνοντας τις τιμές γύρω στο 15-20% και αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες τους, προσπαθούν οι ξενοδόχοι να αναστρέψουν την κατάσταση και να δουν, έστω στο παρά πέντε, τις επιχειρήσεις τους να παίρνουν ζωή. Από 40 ευρώ ξεκινούν οι τιμές για ένα απλό δίκλινο δωμάτιο με πρωινό στο Νομό Ιωαννίνων, ενώ μία μέση τιμή για ένα δίκλινο σε ξενώνα ή ξενοδοχείο 3 αστέρων είναι τα 60-70 ευρώ. «Ούτε στο 50% δεν έχει φτάσει ακόμη η πληρότητα. Και όταν ακούω να φεύγουν λεωφορεία γεμάτα με Ελληνες για προορισμούς του εξωτερικού, όπως για Βουλγαρία ή Κωνσταντινούπολη, και εκεί να γεμίζουν τα πάντα, δεν θλίβομαι απλά, αλλά συνθλίβομαι. Δεν ξέρω τι θα βγει μετά τις 15 Δεκέμβρη με τους αναποφάσιστους, αλλά, όπως είναι τα πράγματα μέχρι τώρα, λέμε μακάρι να γεμίσουμε έστω τα Χριστούγεννα» δήλωσε στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ",ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Βλάχος.

Κλειστό και το δημαρχείο

ΤΟ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΤΗΣ ΔΕΤΑΙ

Συνεχίζουν την κατάληψη του δημαρχείου οι εργαζόμενοι στη ΔΕΤΑΙ, καθώς παραμένουν απλήρωτοι παρά τις υποσχέσεις της δημοτικής αρχής.Έχουν λαμβάνειν δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών και στις 2 του μήνα πήραν νέα προθεσμία για πληρωμή, μέσα σε δέκα μέρες. Λεφτά δεν είδαν και γι αυτό, έκλεισαν ξανά το δημαρχείο από τη Δευτέρα. Το πρόβλημα φαίνεται ότι είναι τα έγγραφα που λείπουν από τα δικαιολογητικά για τους υπαλλήλους, στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η ευθύνη «πηγαινοέρχεται» για τα έγγραφα που λείπουν, καθώς οι μεν εργαζόμενοι τονίζουν ότι είναι αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής, η δε δημοτική αρχή απαντάει ότι η ευθύνη βαραίνει τους ίδιους.Κατά τα άλλα, με το γνωστό της ύφος δύο μέτρων και δύο σταθμών σε ανάλογες περιπτώσεις, κατηγορεί τους εργαζόμενους ότι κατέλαβαν αδικαιολόγητα το δημαρχείο, ότι παρεμποδίζουν τους υπαλλήλους να εργαστούν κ.λπ. Η δημοτική αρχή ρίχνει την ευθύνη και στην κυβέρνηση γιατί «δεν έχει στείλει την επιχορήγηση» και γενικώς, για το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια καθυστερεί διαρκώς μισθούς στους εργαζόμενούς της, αλλά και πληρωμές σε προμηθευτές της, δεν αναφέρει κουβέντα, ρίχνοντας ως συνήθως τις ευθύνες αλλού. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΤΑΙ πάντως δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν πίσω. Αντίθετα μάλιστα, προτίθενται εφόσον δεν εξοφληθούν για τους τέσσερις τελευταίους μήνες, να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους μέχρι το τέλος της βδομάδας. Επίσης, δε φέρονται διατεθειμένοι να δώσουν άλλη παράταση στην δημοτική αρχή, ούτε να «διαπραγματευτούν», καθώς όπως έλεγαν και χθες το πρωί, νιώθουν ότι τους έχουν κοροϊδέψει μετά από αλλεπάλληλες υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Συνεχίζουν την απεργία πείνας


Απεγνωσμένοι, αγανακτισμένοι και στα όρια της εξαθλίωσης βρίσκονται οι 35 περίπου μετανάστες εργάτες γης σε θερμοκήπια καλλιεργειών στο Καλπάκι που εδώ και 6 μήνες είναι απλήρωτοι από την εργοδοσία. Εδώ και μερικές μέρες προχώρησαν σε απεργία πείνας μπροστά από την Νομαρχία. Το τσουχτερό κρύο και η ασιτία οδήγησε έναν από αυτούς στο νοσοκομείο, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε κάθε ιατρική βοήθεια. Οι Σενεγαλέζοι και Πακιστανοί εργάτες είναι αποφασισμένοι μείνουν μπροστά από τη Νομαρχία μέσα στο κρύο και χωρίς φαγητό αφού δεν έχουν, όπως λένε, τίποτα να χάσουν.

Ξανά στην κυκλοφορία μέρος της Εγνατίας Οδού


Αφού παρέμεινε κλειστή για 13 μέρες και μετά την εκτέλεση έργων που απομάκρυναν τα νερά από το οδόστρωμα, λειτουργεί κανονικά η Εγνατία Οδός στο 1,5 χλμ. του αυτοκινητόδρομου Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας, κοντά στην Πεδινή. Στις δύο πλευρές του δρόμου και σε μήκος περίπου 400 μ. κατασκευάστηκαν χωμάτινα αναχώματα που συγκρατούν τα νερά από τις πλημμυρισμένες γύρω εκτάσεις, ενώ ταυτόχρονα απομακρύνθηκαν και αυτά που είχαν πλημμυρίσει τον δρόμο. Για την οριστική λύση του προβλήματος και για να μη εμφανισθεί στο μέλλον κάτι παρόμοιο, οι τεχνικοί της Εγνατίας, μελετούν διάφορες λύσεις, για να επιλεγεί η ιδανικότερη.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ:ΔΝΤ και ΣΕΒ τον διέγραψαν από την ΚΟ του πρώην ΠΑΣΟΚΒαγγέλης Παπαχρηστος:Ήρωας της αντιστασιακής δράσης ενάντια στη χούντα, φυλακισθεις και βασανισθεις, στέλεχος της αριστεράς που παραιτήθηκε καταγγέλλοντας το βρώμικο '89, επέδειξε για άλλη μια φορά ήθος αρνούμενος να ψηφίσει τον εργασιακό μεσαιωνα.ΔΝΤ και ΣΕΒ τον διέγραψαν από την ΚΟ του πρώην ΠΑΣΟΚ.

 Να αλλάξει όνομα το Τμήμα Επιστήμης Υλικών, ζητάει ο πρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ


Το ΤΕΕ προτείνει να μετονομαστεί το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών σε Τμήμα Χημικών Μηχανικών για να εγγράψει τους αποφοίτους του στο μητρώο μελών του.Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρυτανείας πραγματοποιήθηκαν για το θέμα διαδοχικές συναντήσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Χ. Σπίρτζη για το θέμα της εγγραφής των πτυχιούχων του Τμήματος στο Τ.Ε.Ε.Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εκπροσώπων των φοιτητών με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Χ. Σπίρτζη για το θέμα της εγγραφής των πτυχιούχων του Τμήματος στο Τ.Ε.Ε.Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση του Πρύτανη Καθηγητή Τρ. Αλμπάνη και του Αντιπρύτανη Καθηγητή Ι.Λαγαρή εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Προέδρου του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Καθηγητή κ. Β. Καλπακίδη, του Προέδρου κ. Γ. Ρεκατσίνα και Αντιπροέδρου κ. Χ. Παπαβρανούση εκ μέρους των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου - Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου, δύο προπτυχιακών φοιτητών και μίας αποφοίτου του Τμήματος, με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε., κ. Χ. Σπίρτζη στα γραφεία του Τ.Ε.Ε. στην Αθήνα.Υποβλήθηκε εκ νέου το αίτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για άμεση εγγραφή των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών στο μητρώο μακρά συζήτηση, ο Πρόεδρος κ. Χ. Σπίρτζης κατέληξε στην ακόλουθη πρόταση την οποία προτίθεται να εισηγηθεί σε επόμενη Συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε.«Η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε., μετά την αίτηση του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, προτείνει τη μετονομασία αυτού του Τμήματος σε ‘Τμήμα Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Υλικών’. Αν αυτό γίνει αποδεκτό από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε. θα προχωρήσει στην ένταξη των ήδη υπαρχόντων αποφοίτων του Τμήματος, καθώς και αυτών που θα προκύψουν μέχρι τη μετονομασία του, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΤΕΕ.».Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναμένει την τελική απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής ώστε να σταθμίσει τη στάση του και τις περαιτέρω ενέργειές του.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Νέες συλλήψεις παράνομων μεταναστών


Σήμερα στις 08:15, στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, συνελήφθησαν 12 λαθρομετανάστες, οι οποίοι βρέθηκαν πρόχειρα κρυμμένοι εντός του χώρου του φορτίουχωρίς να έχουν γίνει αντιληπτοί από τον οδηγό του, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας.

Τη Δευτέρα η ορκωμοσία του πρώτου αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου

Και...στέγη της Περιφέρειας η Νομαρχία Ιωαννίνων

Το κτίριο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων θα αποτελέσει τελικά και εκ των πραγμάτων την ...στέγη της Αιρετής Περιφέρειας Ηπείρου, αφού άλλο διαθέσιμο και κατάλληλο δεν υπάρχει στην πόλη. Η Γενική Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας θα στεγαστεί στην σημερινή έδρα της κρατικής Περιφέρειας στο κτίριο της οδού Βορείου Ηπείρου.Ο χρόνος πιέζει και ήδη οι εργασίες επέκτασης της αίθουσας του νομαρχιακού συμβουλίου στη νομαρχία, είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να ετοιμαστεί ο χώρος για να υποδεχθεί την ερχόμενη Δευτέρα τον αιρετό περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχες και τα 51 μέλη του περιφερειακού συμβουλίου για την ορκωμοσία τους, ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων τους από την 1-1-2011.Στο μεταξύ ανακηρύχθηκαν επίσημα από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων οι ο εκλεγείς περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες και τα 51 τακτικά μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, καθώς και τα αναπληρωματικά.Χρειάστηκε όμως διορθωτική απόφαση επί των ονομάτων, αφού είχε παραλειφθεί ένα όνομα και αντί για 51 μέλη ήταν 50...

Επέκταση για να χωρέσουν όλοι...
Η υπάρχουσα αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου με τα έδρανα για 31 συμβούλους και το προεδρείο, δεν επαρκούσε για να φιλοξενήσει τους 51 περιφερειακούς συμβούλους, τον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες. Η μόνη λύση και με βάση οδηγίες του υπουργείου εσωτερικών, ήταν η επέκταση της και αυτό ήδη γίνεται, ώστε να προλάβουν τα συνεργεία να ολοκληρώσουν την παρέμβαση και να παραδοθεί ως τη Δευτέρα η νέα μεγαλύτερη αίθουσα. Ο μεσότοιχος στο διπλανό, πίσω από τα έδρανα του προεδρείου, γραφείο ...έπεσε και ο χώρος άνοιξε κατά πολύ.Βέβαια αυτή η λύση θεωρείται προσωρινή αφού στην πορεία ίσως επιλεγεί άλλος χώρος για το περιφερειακό συμβούλιο, αν και η περιφέρεια λογικά θα παραμείνει στο κτίριο της νομαρχίας, ελλείψει εναλλακτικής λύσης στέγασης.Άλλωστε πολλές υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης παύουν να λειτουργούν, μεταφέρονται σε δήμους και άρα θα υπάρξει χώρος στο κτίριο για να στεγαστούν οι νέες υπηρεσίες της αιρετής περιφέρειας. Προβλέπεται και η μεταφορά του ΚΕΠ από το ισόγειο της νομαρχίας στο δήμο Ιωαννιτών, εφόσον έχει βρεθεί κατάλληλος χώρος.Σύντομα, με βάση σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών θα αντικατασταθεί στην πρόσοψη του κτιρίου η «Νομαρχία Ιωαννίνων» και θα αναγράφεται πλέον «Περιφέρεια Ηπείρου».

Τη Δευτέρα η ορκωμοσία του περιφερειακού συμβουλίου

Ο πρώτος εκλεγμένος περιφερειάρχης, οι τέσσερις αντιπεριφερειάρχες, ένας για κάθε περιφερειακή ενότητα και πρώην νομό και το ο 51μελές πρώτο αιρετό περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου, αναμένεται να ορκιστούν την ερχόμενη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, αν δεν αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό που έγινε.Στο μεταξύ, με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων προχώρησε στην απόφαση ανακήρυξης των επιτυχόντων συνδυασμών και των εκλεγέντων στις περιφερειακές εκλογές. Σε αυτή την απόφαση, που έφτασε και στα ΜΜΕ και από κάποια δεν έγινε αντιληπτό ότι λείπει το όνομα μιας περιφερειακής συμβούλου από την ενότητα Πρέβεζας. Δηλαδή ήταν 50 και όχι 51 τα ονόματα των εκλεγέντων. Όπως πληροφορηθήκαμε χθες εκδόθηκε διορθωτική απόφαση η οποία δεν είχε κοινοποιηθεί άμεσα και έτσι δόθηκε η πρώτη στη δημοσιότητα.Τελικά το περιφερειακό συμβούλιο, όπως και ο «Καλλικράτης» προβλέπει έχει 51 μέλη και οι έδρες. Σε αυτό εκπροσωπούνται οι πέντε από τις έξι παρατάξεις που μετείχαν στις εκλογές.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Εικοσιτετράωρη απεργία στα ΜΜΕ


Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης από τις 6 το πρωί της Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου, ζητώντας την άμεση υπογραφή και τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, το σταμάτημα των μαζικών απολύσεων και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των ανέργων.

Συνεδριάζει σήμερα η διυπουργική επιτροπή

1,5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις

Αποκρατικοποιήσεις, από τις οποίες το Δημόσιο αναμένει για το 2011 έσοδα ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, θα εξετάσει η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα ή το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.Η συνεδρίαση της διυπουργικής, εν μέσω απεργιών, επιβάλλεται από το γεγονός ότι η τρόικα ζητεί να έχει στα χέρια της, μέχρι και το τέλος του μήνα, αναλυτικά και με ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο.Το πρόγραμμα για το 2011 περιλαμβάνει κυρίως εκχωρήσεις δικαιωμάτων του Δημοσίου και πολύ λιγότερο πωλήσεις πακέτων μετοχών, ενώ μεγάλες προσδοκίες υπάρχουν και για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.Η πρώτη ομάδα αποκρατικοποιήσεων, η οποία αφορά μακροχρόνιες παραχωρήσεις δικαιωμάτων του Δημοσίου, περιλαμβάνει:
-Τη μακροχρόνια σύμβαση για πώληση των νέων διαδικτυακών τεχνικών παιγνίων και την επαναλειτουργία των ηλεκτρονικών τεχνικών παιγνίων, όπως προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού. Το Δημόσιο αναμένει την άμεση είσπραξη εσόδων περίπου 500 - 550 εκατ. ευρώ από την ενοικίαση των αδειών και, στη συνέχεια, ετήσια έσοδα περίπου 200 εκατ. ευρώ από τη φορολογία στη λειτουργία και τα κέρδη των εταιρειών που θα αναλάβουν τη διαχείριση των νέων τυχερών παιχνιδιών.
-Τη μακροχρόνια παραχώρηση των ζωνών συχνοτήτων φάσματος από όπου προβλέπονται έσοδα περίπου 300 εκατ. ευρώ. Το επόμενο διάστημα, αναμένεται να οριστούν οι σύμβουλοι του Δημοσίου για τη διεκπεραίωση του πλειοδοτικού διαγωνισμού.
- Την επέκταση στη σύμβαση διαχείρισης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών από τη γερμανική Hochtief από όπου το Δημόσιο αναμένει έσοδα ύψους 250 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, μέχρι και τις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι σύμβουλοι του Δημοσίου για την αξιοποίηση (ομαδικά αυτή τη φορά) των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών.
- Η παραχώρηση της εκμετάλλευσης των διοδίων της Εγνατία Α.Ε. σε ιδιώτες, για ένα διάστημα 15 έως 20 ετών, από όπου το Δημόσιο αναμένει έσοδα περίπου 150 εκατ. ευρώ.
Στον τομέα των κλασικών αποκρατικοποιήσεων, εκτός από αυτά τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί στο κείμενο του προϋπολογισμού του 2011, φαίνεται ότι θα μπει και το θέμα της αναζήτησης στρατηγικού εταίρου στα ΕΛΤΑ, με υπεραξία τη σχέση συνεργασίας που έχει με το Τ.Τ.Εκτός των ΕΛΤΑ, όμως, πρώτη στη σειρά είναι η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Με δεδομένο το πολυεθνικό ενδιαφέρον για την εξασφάλιση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου και της διοίκησης, αναμένεται να ολοκληρωθεί, το αργότερο μέχρι και το τέλος του Απριλίου του 2011. Το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί στρατηγικό εταίρο είτε για το σύνολο είτε για τα επιμέρους τμήματα του μεταφορικού έργου του ΟΣΕ.Μέσα στο 2011, σύμφωνα με το κείμενο του προϋπολογισμού, αναμένεται να δρομολογηθούν και οι διαδικασίες για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε.Στο πρόγραμμα του 2011 περιλαμβάνεται η προώθηση της μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ με την πώληση ποσοστού της εταιρείας κατά 30% - 35% από το 65% που διαθέτει σήμερα το Δημόσιο. Από την πώληση αυτή αναμένεται να έχει έσοδα περίπου 250 - 300 εκατ. ευρώ.Επίσης, αναμένεται να προχωρήσει και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του Καζίνου της Πάρνηθας, όπου το Δημόσιο κατέχει το 49%. Η πώληση του καζίνου αναμένεται να αποφέρει περίπου 150 εκατ. ευρώ.Η αναδιάρθρωση της ΑΤΕ και η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα του 2011, θα συνδεθεί με την αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.Στον κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων που δημοσίευσε χθες με τον προϋπολογισμό το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνεται επίσης η πώληση 2 Airbus 340 από τις παλιές Ολυμπιακές αερογραμμές και η βιομηχανία Λάρκο.