Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010

Οικονομική ενίσχυση των ΚΕΠ από το υπουργείο Εσωτερικών


Με το ποσό των 7.976.666 ευρώ ενισχύει το υπουργείο Εσωτερικών τους ΟΤΑ για την κάλυψη αποκλειστικά και μόνο των δαπανών πληρωμής μισθοδοσίας του μόνιμου προσωπικού που απασχολείται στα ΚΕΠ.Πρόκειται για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, για τη μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού που διορίστηκε βάσει των προκηρύξεων 7Κ/06 και 4Κ/07 του ΑΣΕΠ και απασχολείται στα ΚΕΠ, στον κλάδο Διεκπεραίωσης Υποθέσεων, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος.

Στα… θρανία και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των Ιωαννίνων

Παρακολούθησαν χθες επιμορφωτική ημερίδα

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Νομού Ιωαννίνων, μετά τους Περιφερειακούς, κάθισαν χθες στα… θρανία, παρακολουθώντας μια ακόμη επιμορφωτική ημερίδα με θέμα την διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», που διοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών και η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.Το μείζον πρόβλημα, κατά την πρώτη φάση της μετάβασης στην εποχή του «Καλλικράτη» είναι το στήσιμο των νέων οργανισμών της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.«Είναι μια ενδιαφέρουσα διαδικασία. Ενημερωνόμαστε για θέματα του νέου νομοθετικού πλαισίου της μεταρρύθμισης. Η πράξη είναι αυτή που δείχνει το μέγεθος των προβλημάτων και τι να κάνει ο καθένας. Απαιτείται όμως και μια θεωρητική προπαρασκευή» σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος της «Ενότητας Πολιτών- Νέα Γιάννενα» Μωυσής Ελισάφ.«Τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τους μικρούς Δήμους. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που καλούμαστε να υλοποιήσουμε. Μεταφέρονται πολλές αρμοδιότητες στους Δήμους, αλλά ανάλογοι πόροι και βοήθεια δεν παρέχονται» είπε, μεταξύ άλλων ο Σπύρος Μάντζιος, νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος στη Ζίτσα, με την παράταξη του νέου δημάρχου Δημ. Ρογκότη.Τέλος, ο Χρήστος Μεντής, δημοτικός σύμβουλος Πωγωνίου και Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στις εκλογές του Νοεμβρίου σημείωσε πως «η τοπική διοίκηση θα είναι πιο συγκεντρωτική. Δεν μιλάει κανείς για πόρους κτλ, όταν όμως μπαίνουν τέτοια ερωτήματα τα μεταφέρουν για το μέλλον».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Αποχή από το συσσίτιο και στις φυλακές Σταυρακίου

Με κύριο αίτημα την αποσυμφόρηση

Αποχή από το συσσίτιο κάνουν 170 από τους 260 συνολικά κρατούμενους στις δικαστικές φυλακές Σταυρακίου, όπως άλλωστε και άλλοι συγκρατούμενοί τους σε διάφορες φυλακές της χώρας διαμρτυρόμενοι, για τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης.Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι στα Γιάννινα είναι γνωστά αφού το Ίδρυμα δύναται να φιλοξενήσει μέχρι 90 άτομα ενώ αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 260, με 50 ακόμα να βρίσκονται σε κρατητήρια τμημάτων περιμένοντας να προστεθούν κι αυτοί στη λίστα των φυλακισμένων του Σταυρακίου.

Πρόβλημα υπερπληθυσμού

Η πρόεδρος της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων των φυλακών Ελένα Αγαπητού με δηλώσεις της εξέφρασε την συμπαράστασή της στα αιτήματα των κρατούμενων αφού η αποσυμφόρηση των φυλακών είναι και αίτημα των υπαλλήλων.Όπως είπε τόσο οι συνθήκες κράτησης όσο και αυτές τις εργασίας είναι πολύ δύσκολες αφού δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής ενώ δεν επαρκούν τα κρεβάτια και οι κουβέρτες.Προβλήματα επίσης υπάρχουν και στο κτίριο, αφού πατώματα και στέγη βρίσκονται σε κακή κατάσταση.«Εμείς ευτυχώς δεν πλημμυρίσαμε, αλλά τα προβλήματά μας ξεκινούν από τον υπερπληθυσμό», είπε η πρόεδρος του Σωματείου, προσθέτοντας ότι μια μείωση του αριθμού των κρατουμένων από τους 260 που είναι σήμερα στους 200 θα έδινε μια κάποια λύση, άσχετα αν κανονικά το Ίδρυμα προβλέπεται να φιλοξενεί μόνο 90, το πολύ 120 άτομα.«Με την υπερπροσπάθεια όλων των υπαλλήλων με 200 άτομα θα ήμασταν καλά», είπε χαρακτηριστικά.

Απαραίτητη η ψυχιατρική βοήθεια

Η κ. Αγαπητού πάντως εστίασε στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά και στις συνθήκες κράτησης για το οποίο είπε πως προωθεί σημαντικές αλλαγές όπως η συνεργασία των Ιδρυμάτων κράτησης με ψυχιατρικές μονάδες με σκοπό την παρακολούθηση των κρατουμένων που χρίζουν τέτοιου είδους φροντίδα.«Είναι πολύ σημαντική βοήθεια για αυτούς τους κρατούμενους οι οποίοι ψάχνουν να βρουν τον εαυτό τους», είπε η κ. Αγαπητού προσθέτοντας ότι στις φυλακές Σταυρακίου υπάρχουν σχεδόν 80 κρατούμενοι που χρίζουν ψυχιατρικής παρακολούθησης και οι οποίοι κάνουν χρήση φαρμάκων σχετικών με ψυχικές ασθένειες.

Απάντηση υπουργείου
To υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή από την πλευρά του απαντώντας στα αιτήματα των κρατουμένων επισημαίνει ότι κατανοεί πλήρως τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες διαβιώνουν και γι' αυτό και εστίασε το ενδιαφέρον του από την πρώτη στιγμή στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους και στην παραγωγή ενός πρακτικού και νομοθετικού έργου που διευκολύνει την καθημερινότητα.O κ. Χ. Καστανίδης ξεκαθαρίζει, όμως, ότι ορισμένα αιτήματα των κρατουμένων δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, όπως για παράδειγμα οι ποινές ισόβιας κάθειρξης να ισοδυναμούν με ελάχιστο χρόνο έκτισης 12 ετών. Αντιθέτως, άλλα αιτήματα, όπως τα θέματα των αδειών, των πειθαρχικών ποινών κ.λπ., το υπουργείο τα αντιμετωπίζει με θετική διάθεση και στο πλαίσιο του συστηματικού νομοπαρασκευαστικού έργου. Το υπουργείο απαριθμεί τις νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και τις δράσεις, όπως η ίδρυση και λειτουργία του ΚΕΣΑΘΕΑ για τη στήριξη του ανήλικου θύματος και παραβάτη, οι συνεργασίες με πανεπιστημιακές ψυχιατρικές κλινικές, με την Αντικαρκινική Εταιρεία και με τους Γιατρούς του Κόσμου, η κατάργηση του κολπικού ελέγχου στις γυναίκες κρατούμενες, που βελτιώνουν τις συνθήκες στον φυλακτικό χώρο.


ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Συζήτηση Ερώτησης Θ.Οικονόμου στη Βουλή για τους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ήπειρο


Από το βήμα της Βουλής, απάντησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, στην Ερώτηση του Θανάση Οικονόμου για τους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ήπειρο, ένα κρίσιμο θέμα για την ανάπτυξη, την απασχόληση και το εισόδημα των ηπειρωτών.Όπως προκύπτει, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος έδωσε σαφείς απαντήσεις για μία σειρά ερωτημάτων που αφορούν τα γεωγραφικά κριτήρια, τους όρους δόμησης εκτός σχεδίου σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, αλλά και τις δυνατότητες των αγροτών. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής στην Ήπειρο έχουν υπάρξει τετρακόσιες εννέα αιτήσεις από αγρότες, με συνολική αιτούμενη ισχύ 40 MW και ένα σύνολο αιτήσεων φωτοβολταϊκών στην Ήπειρο 235 MW.Βάσει, λοιπόν, των δηλώσεων του Υφυπουργού προκύπτει ότι αίρονται οι γεωγραφικοί περιορισμοί. Ο βασικός περιορισμός είναι η αντοχή, η δυνατότητα απορρόφησης ισχύος του φωτοβολταϊκού δικτύου όχι πια σε επίπεδο περιφέρειας, αλλά σε τοπικό επίπεδο Δ.Ε.Η, σε επίπεδο νομού.Όσον αφορά τους αγρότες, ήδη έχει δοθεί δυνατότητα μέχρι το 2014 να διατεθούν 500MW στους αγρότες που το 2020 μπορούν να γίνουν 750MW. Ενώ, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός «υπάρχει μια μέση εκτίμηση ότι το σύνολο σχεδόν -το λέω με μια επιφύλαξη- των αιτήσεων των αγροτών μπορεί και να ικανοποιηθεί. Κρατώ μία επιφύλαξη, διότι πρέπει κανείς να δει τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά των αιτήσεων». Σε άλλο σημείο, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι «γνωρίζετε πολύ καλά κ. Οικονόμου ότι η Κυβέρνηση έχει δώσει εντολή και το Υπουργείο κατά προτεραιότητα εξετάζει τις αιτήσεις των αγροτών, οι οποίες πρώτες θα ενταχθούν και στο σύστημα».Στο τρίτο ερώτημα που αφορά την υπουργική απόφαση για τους όρους δόμησης εκτός σχεδίου σε μη άρτια και οικοδομήσιμα, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι «βρίσκεται υπό διαμόρφωση νέο σχέδιο υπουργικής απόφασης, στο οποίο η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι η εξίσωση των όρων δόμησης για τα άρτια και οικοδομήσιμα και για τα μη άρτια και οικοδομήσιμα, έτσι ώστε να υπάρξει πραγματικά μια μεγαλύτερη επενδυτική “δικαιοσύνη” για την πρώτη κατηγορία δικαιούχων, αλλά και για τη δεύτερη. Σε λίγες ημέρες νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να υπογραφεί από την αρμόδια Υπουργό η συγκεκριμένη απόφαση και να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο θέμα».Ο Θανάσης Οικονόμου απευθυνόμενος στον Υφυπουργό επεσήμανε ότι «το Υπουργείο πρέπει να ενσωματώσει και περεταίρω κριτήρια ώστε να ενισχύονται περιοχές που έχουν αναπτυξιακά ζητήματα και προτερήματα, όπως η Ήπειρος, ή κριτήρια πέρα από τα τεχνικά, τα οποία έχουν να κάνουν με τη ζήτηση». Τόνισε δε ότι «θα πρέπει να είναι ισχυρή η πολιτική σας βούληση προκειμένου να ενισχυθούν οι περιοχές της Ηπείρου». Τέλος, ο Υφυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Οικονόμου για την υποβολή της Ερώτησης, καθώς «πράγματι το ζήτημα των φωτοβολταϊκών, ιδιαίτερα στους αγρότες, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλη την ελληνική περιφέρεια».
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Hμερίδα για τη Βιοποικιλότητα και Παραγωγικότητα στη Λίμνη Παμβώτιδα


Το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Βιοποικιλότητα και Παραγωγικότητα στη Λίμνη Παμβώτιδα» στις 15 Ιανουαρίου 2011.Η ημερίδα θα καλύψει μεγάλες θεματικές ενότητες όπως «Παραγωγικότητα Λιμναίων Οικοσυστημάτων» και «Βιοποικιλότητα» σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα. Με την ημερίδα επιδιώκεται η ανάδειξη της οικολογικής αξίας του οικοσυστήματος της λίμνης Παμβώτιδας αλλά και των οικοσυστημάτων εσωτερικών υδάτων γενικότερα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εμπειρία επιστημόνων του εξωτερικού για την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης στην προστασία και διαχείριση των λιμναίων οικοσυστημάτων άλλων χωρών.Η συγκεκριμένη δράση θα αναδείξει τη συμβολή της έρευνας σε ένα περιβαλλοντικό ζήτημα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την τοπική κοινωνία και θα προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας της τελευταίας με αναγνωρισμένους επιστήμονες της χώρας και του εξωτερικού.
Συνδιοργανωτές:
• Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας
• Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας
• Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία
• Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων
• Πίνδος Περιβαλλοντική

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ:Ψήφισμα για τη Γαλακτοβιομηχανία "ΔΩΔΩΝΗ" Α.Ε.


Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΣΕ που συγκλήθηκε σήμερα Τρίτη 7/12/2010 στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών επανάφερε προς συζήτηση το καυτό θέμα του επικείμενου κινδύνου πώλησης των μετοχών της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ τις οποίες κατά 67% κατέχει η ΑΤΕ και συζήτησε επί των τελευταίων εξελίξεων, όπως και για τη δεσπόζουσα στο ζήτημα αυτό πρόταση εξαγοράς της ΑΤΕ από άλλη τράπεζα ιδιωτικών συμφερόντων.Μετά από ενημερωτική εισήγηση του προεδρείου και γόνιμο διάλογο, ομόφωνα η συνέλευση επιβεβαιώνει πλήρως το περιεχόμενο του ψηφίσματος της 20/7/2010 και:
1. Τάσσεται αλληλέγγυα προς τους κτηνοτρόφους και τη δίκαιη αντίδρασή τους για αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και δημόσιου χαρακτήρα της εταιρείας ΔΩΔΩΝΗ, δημιούργημα των τελευταίων και τούτο γιατί παρά τις συνεχείς υπονομεύσεις εμφανείς και υπόγειες, εκ των έξω και των ένδον, με στόχο την εξαγορά και την ιδιωτικοποίηση που κρατά επί δεκαετίες:
α) Στήριξε και στηρίζει ουσιαστικά το εισόδημα του παραγωγού γάλακτος.
β) Προσφέρει πρώτης ποιότητας προϊόντα με διεθνή αναγνώριση, αποδοχή και υψηλή ανταγωνιστικότητα.
γ) Συμβάλει ως κερδοφόρα επιχείρηση στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και εθνικής οικονομίας.
δ) αποτελεί το βηματοδότη της διαμόρφωσης των τιμών γάλακτος απ’ τον παραγωγό και κατ’ επέκταση από τον καταναλωτή και ως εκ τούτου
ε) αποτελεί εν δυνάμει εμπόδιο στην επικράτηση σχετικών καρτέλ και φραγμό στην κερδοσκοπία στον τομέα αυτό.
2. Ως προς το ζήτημα της πώλησης της ΑΤΕ σε ιδιωτικών συμφερόντων-τράπεζες επισημαίνει:
α)τον κίνδυνο εκποίησης και των θυγατρικών εταιρειών της ΑΤΕ μεταξύ των οποίων και της ΔΩΔΩΝΗΣ.
β) Το τελικό ξεκλήρισμα που ενδεχομένως οδηγηθούν οι αγρότες μας, ως συνέπεια των τεράστιων σε μέγεθος και αριθμό περιουσιών τους υποθηκευμένων στην ΑΤΕ, από τη μεταφορά και εκποίηση σε χέρια αδίστακτων ιδιωτών.
γ) Επίσης επισημαίνεται και το οξύμωρο όσο και τραγελαφικό τηςυπόθεσης, το κράτος να χρηματοδοτεί το ιδιωτικό τραπεζικό πλέγμα με χρήμα του δημοσίου και τούτο να επιχειρεί να αγοράσει με αυτά τα χρήματα την περιουσία του Δημοσίου!!
Για τους λόγους αυτούς και επειδή το ζήτημα έχει πολιτική και μόνο λύση το Γ.Σ. της ΠΣΕ απαιτεί από την κυβέρνηση:
* Να μην επιχειρήσει την αλλαγή του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗΣ πωλώντας της μετοχές της ΑΤΕ.
* Ζητά άμεσες και σαφείς εγγυήσεις και δεσμεύσεις και όχι αοριστίες και υπεκφυγές
* Άρνηση, αν υφίσταται επ’ αυτού, υπακοής σε σχετική δέσμευση του διαβόητου μνημονίου του ΔΝΤ και Ε.Ε.
* Στήριξη με συγκεκριμένες πολιτικές της γαλακτοβιομηχανίας και του σχετικού πρωτογενούς τομέα, που ανταποδοτικά θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.
* Εξυγίανση, στήριξη και σωστή λειτουργία των παραγωγικών Συνεταιρισμών και Συνεταιριστικών οργανώσεων και τέλος
* Να απορρίψει εξαγορά της ΑΤΕ από άλλες ιδιωτικές τράπεζες, αλλά αντιθέτως να προχωρήσει με πρόσφορα μέτρα στην εξυγίανσή της.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη


Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (Σ.Ε.Ο.),Κλάδος Αστεριών (παιδιά ηλικίας 5-7 ετών),και Κλάδος Πουλιών (παιδιά ηλικίας 7-11 ετών) θα επισκεφθούν την Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη έτσι ώστε μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματά της να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά να ανακαλύψουν τη μαγεία των βιβλίων,το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 11:00 το πρωί.

ΑΡΤΑ:Μεγάλη συμμετοχή στην ημερίδα της ΕΕΤΑΑ


Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην ημερίδα επιμόρφωσης των νεοεκλεγέντων δημοτικών συμβούλων Άρτας- Θεσπρωτίας – Πρέβεζας η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Άρτα, στο ξενοδοχείο Arta Palace με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΚΕ. Από τους 270 νεοεκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση περίπου 180. Οι αιρετοί Δ.Σ. βρήκαν την ευκαιρία να ενημερωθούν γύρω από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» αλλά και να θέσουν τις απορίες και τα ερωτήματά τους τα οποία ήταν πολλά για τη μετάβαση στη νέα διοικητική και αυτοδιοικητική διάρθρωση,επιβεβαιώνοντας έτσι τη χρησιμότητα της ημερίδας. Επίσης επεσήμαναν ορισμένα σημεία του νόμου που χρήζουν διευκρινίσεων. Κύριος εισηγητής στην ημερίδα ήταν ο Γιώργος Δανόπουλος, Νομικός Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ ο οποίος τόνισε ότι σε όλα τα μέρη της Ελλάδος όπου οργανώνονται τέτοιες εκδηλώσεις υπάρχει μεγάλη προσέλευση του κόσμου,«Ο «Καλλικράτης» οργανώνει εκ βάθρων όλη τη διοίκηση και την αυτοδιοίκηση του τόπου κι ως εκ τούτου είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό νομοθέτημα. Άρα οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης έχουν εύλογο ενδιαφέρον να πληροφορηθούν γι’ αυτά τα ζητήματα κι εδώ στην Άρτα είχαμε πολύ μεγάλη συμμετοχή. Εισάγουμε και κάποιες ενδιαφέρουσες πρωτοποριακές μεθόδους όπως με τηλεδιασκέψεις όπως έγινε στην Κέρκυρα με τους Παξούς αλλά και αλλού. Έχουμε πλούσιο υλικό ούτως ώστε η ενημέρωση των αιρετών να είναι όσο το δυνατόν πλήρης» είπε σε δηλώσεις του ο κ. Δανόπουλος. Αναφέρθηκε και στις δυσκολίες του «Καλλικράτη» τονίζοντας: «Ο «Καλλικράτης» είναι ένας νόμος πολύ σύνθετος και δύσκολος και όλα αυτά τα νομοθετήματα τουλάχιστον στην πρώτη τους εφαρμογή εμφανίζουν δυσκολίες, ασάφειες ή ερμηνευτικές δυσχέρειες. Είναι σίγουρο ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΚΕ αλλά και εμείς ως επιστημονικός και τεχνικός σύμβουλος της Αυτοδιοίκησης θα εντοπίσουμε τις αδυναμίες αυτές και έγκαιρα θα υπάρξουν οι κατάλληλες βελτιωτικές ή συμπληρωματικές ρυθμίσεις».Την ημερίδα παρακολούθησαν εκτός από δημοτικούς συμβούλους, ο Νομάρχης Άρτας Γιώργος Παπαβασιλείου, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, ο νυν Δήμαρχος Κομποτίου και από τον Ιανουάριο Δήμαρχος Νικ. Σκουφά Στάθης Γιαννούλης και άλλοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.

Δηλώσεις Παπαλέξη
Ο κ. Παπαλέξης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Η ημερίδα γίνεται με αφορμή τον «Καλλικράτη» και με δεδομένα τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε μέχρι τον Ιούνιο τουλάχιστον. Το σεμινάριο αφορά στους δημοτικούς συμβούλους. Αντίστοιχο σεμινάριο για μας τους Δημάρχους και για τους Περιφερειάρχες έγινε στα Γιάννενα πριν 15 μέρες και αύριο θα είμαι στην Αθήνα για ένα αντίστοιχο σεμινάριο που έχει σχέση με τα ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν τους Δήμους. Γίνεται μια προσπάθεια λοιπόν για να μπούμε σ’ αυτή τη νέα εποχή, ν’ αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες γι’ αυτό χρειάζεται όλοι να έχουμε μορφωθεί και επιμορφωθεί». Ο κ. Παπαλέξης αναφέρθηκε με την ευκαιρία και στα βήματα που θ’ ακολουθήσουν μέχρι την 1η Γενάρη που η νέα Δημοτική Αρχή θ’ αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της αλλά και στις διαδικασίες εκλογής των νέων οργάνων. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπαλέξης, η ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής θα γίνει τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου στις 11π.μ. στην αίθουσα «Σκουφάς». Η εγκατάσταση στο Δημαρχείο θα γίνει την 1η Ιανουαρίου 2011 και ακολουθούν, στις 2 Ιανουαρίου, οι δημαιρεσίες για την εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και για τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων για τις πλημμύρες


Η θέση του Συλλόγου μας για καθαίρεση και απομάκρυνση των άχρηστων αναχωμάτων δικαιώνεται σήμερα και από τις πρόσφατες πλημμύρες και καταρρίπτεται πλέον με τον πιο καταλυτικό τρόπο η θέση εκείνων που αντιδρούν στην απομάκρυνσή τους.Τα αναχώματα ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις πλημμύρες, διότι περιόρισαν τη Λίμνη κατά 6.000 στρέμματα που αντιστοιχεί στο 27% της επιφάνειάς της, μειώνοντας σημαντικά την υδροχωρητικότητά της.Απέκοψαν την επικοινωνία της με τις καταβόθρες, αλλά και τις αμφίδρομες πηγές του Μιτσικελίου. Οι πηγές λειτουργώντας αντίστροφα, θα οδηγούσαν τα πλημμυρικά ύδατα στον υπόγειο ορίζοντα, αποθηκεύοντάς τα για το καλοκαίρι.Οι ζημίες και η ταλαιπωρία των κατοίκων θα αποφεύγονταν εάν οι Διοικούντες εφάρμοζαν το Διαχειριστικό Σχέδιο της Παμβώτιδας, το οποίο επίσης προτείνει την καταστροφή των αναχωμάτων.Ο Σύλλογός μας, αποβλέποντας στην αποκατάσταση του Οικοσυστήματος, αγωνίζεται για την απομάκρυνση των αναχωμάτων και για την οριοθέτηση της Λίμνης στα φυσικά της όρια, αντιμαχόμενος την ακαταλόγιστη άρνηση της Διοίκησης.Τώρα που η Παμβώτιδα με τις πλημμύρες της μας προειδοποίησε και έστειλε μήνυμα για τον απαιτούμενο σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος, τώρα που έδειξε και υπερέβη τα φυσικά της όρια, τα οποία αμφισβήτησαν εσχάτως οι Διοικούντες, ελπίζουμε ότι θα τους συνετίσουν οι καταστροφές που προκάλεσαν στους συμπολίτες μας. Καιρός είναι πλέον αναλογιζόμενοι τις ευθύνες τους να σεβαστούν την φύση και την κατακραυγή του κόσμου και να προβούν άμεσα στην λήψη μέτρων (απομάκρυνση των αναχωμάτων, καθαρισμό και διάνοιξη των καταβοθρών και των τάφρων απορροής, μερική αποκατάσταση λίμνης Λαψίστας), ώστε να λειτουργήσει ομαλά το οικοσύστημα.Ο Σύλλογός μας τον Φεβρουάριο του 2007 με πρόταση - αίτημα προς τον τότε Περιφερειάρχη κ. Πανοζάχο εζήτησε την ένταξη στο Δ’ Κοινοτικό Πρόγραμμα την κατασκευή έργων για την αποκατάσταση του Οικοσυστήματος της Παμβώτιδας, τα οποία θα αποκαθιστούσαν την απολεσθείσα (από την ανύψωση του βυθού, από τα αναχώματα και τα μπαζώματα) υδροχωρητικότητα, η οποία εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια κυβικών μέτρων. Ο κ. Πανοζάχος αδιαφόρησε. Ελπίζουμε σε θετική αντιμετώπιση από τον νέο Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη. Ίδομεν.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΑΡΤΑ:Την Τρίτη τελικά το άναμμα του δέντρου


Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αρταίων ανακοινώνεται ότι λόγω του δελτίου εκτάκτων καιρικών φαινομένων το οποίο κοινοποιήθηκε στο Δήμο μας από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στις 7:30μ.μ. στην κεντρική πλατεία, αναβάλλεται για την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στις 7:30μ.μ., στον ίδιο χώρο.

Διεφθαρμένα τα κόμματα λένε 8 στους 10


Οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι τα πολιτικά κόμματα είναι διεφθαρμένα ή άκρως διεφθαρμένα, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες και το κοινοβούλιο θεωρούνται ως οι επόμενοι πιο διεφθαρμένοι θεσμοί. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα του Παγκόσμιου Βαρόμετρου της Διαφθοράς για το 2010, της παγκόσμιας έρευνας κοινής γνώμης της Διεθνούς Διαφάνειας, που παρουσιάστηκε σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.Εξι στους δέκα πιστεύουν πως η διαφθορά αυξάνεται τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ ένας στους τέσσερις αναφέρει ότι έχει πέσει θύμα δωροδοκίας τον τελευταίο χρόνο. Το 73% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη και το 67% στη Βόρεια Αμερική πιστεύει ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί τα τρία τελευταία χρόνια. Επτά στους δέκα δηλώνουν διατεθειμένοι να καταγγείλουν περιστατικά της διαφθοράς.Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς (πολιτικά κόμματα, κοινοβούλιο, ΜΜΕ, επιχειρήσεις) διευρύνθηκε από την τελευταία μέτρηση. Ακόμα και θεσμοί που θεωρούνται σχετικά διαφανείς και αδιάφθοροι (ΜΚΟ, εκκλησία) σημείωσαν χειρότερη επίδοση.Όπως επισημαίνεται, η κρίση στην ελληνική κοινωνία είναι εμφανής, παρόλο που τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν απέχουν πολύ από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Αναγκαία μια εθνική συμφωνία για την καταπολέμηση της διαφθοράς


«Έχουμε καθήκον να κηρύξουμε τον πόλεμο στη διαφθορά, σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους χώρους», αναφέρει σε δήλωσή του με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.«Η παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς βρίσκει την Ελλάδα να κατατάσσεται μεταξύ των χωρών της ΕΕ με τις χειρότερες επιδόσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει δεν αφήνει περιθώρια για καμία ανοχή και καμία ολιγωρία».Ο κ. Σαμαράς υπενθυμίζει ακόμη ότι η ΝΔ έχει ήδη εισηγηθεί αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, διαφάνεια στο "πόθεν έσχες" των πολιτικών, διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, την αναβάθμιση του Κοινοβουλίου.«Πριν ένα ακριβώς χρόνο», τονίζει, «κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις στη σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τις προτάσεις αυτές τις επανέλαβα και στην προ-ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, την οποία προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία τον περασμένο Ιανουάριο».«Δυστυχώς, η κυβέρνηση -για άλλη μια φορά- δεν ανταποκρίθηκε», συνεχίζει ο κ. Σαμαράς και επισημαίνει ότι η ΝΔ πρόσφατα δημιούργησε Επιτροπή προτάσεων για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, και θα καταθέσει σύντομα τις θέσεις της.«Ο τόπος έχει ανάγκη από τολμηρές τομές. Ήρθε η ώρα να συνυπογράψουμε μια εθνική συμφωνία, που να δεσμεύει όλους και να εγγυάται τη διαφάνεια παντού, τη νομιμότητα παντού, τη χρηστή διαχείριση παντού, ήδη κρινόμαστε όλοι», καταλήγει ο κ. Σαμαράς.

Ομιλία Παπακωνσταντίνου στο συνέδριο του Economist


Στη συνέδριο του Economist μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, τόνισε την ανάγκη "πολιτικών ανάπτυξης" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα βγει πιο δυνατή από ποτέ απο την τρέχουσα κρίση.Αναφερόμενος στο μηχανισμό σταθεροποίησης, που αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, είπε ότι οι οίκοι αξιολόγησης αντέδρασαν αρνητικά σε ορισμένα χαρακτηριστικά του, όπως στην ενδεχόμενη συμμετοχή των ιδιωτών.

Θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία


Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο και ανακτά την αξιοπιστία της, ενώ στις αρχές του 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει την πρότασή της προς το συμβούλιο Υπουργών για την επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έχει δοθεί στη χώρα μας, δήλωσε σήμερα ο κοινοτικός επίτροπος για την Οικονομία Ολι Ρεν σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα.Οπως είπε ο κ. Ρεν το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών είναι έτοιμο να εξετάσει θετικά την επιμήκυνση του δανείου των 110 δις. ευρώ και αυτό τόνισε θα εξαλείψει τις αμφιβολίες των αγορών για το αν η Ελλάδα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνειά της.Ανέφερε ότι τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα για τις ΔΕΚΟ, τα εργασιακά και τη φορολογία βρίσκουν σύμφωνη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνονταςε ότι αν και οι πρώτες ενδείξεις από την αξιολόγηση της Ελλάδος είναι θετικές εντούτοις αυτό που χρειάζεται από τώρα και στο εξής είναι η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.Για το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων, επανέλαβε ότι τη θεωρεί θεωρητικά πολύ ελκυστική ιδέακαι πρόσθεσε ότι η Κομισιόν εξετάζει κάθε πρόταση που προέρχεται από τα κράτη-μέλη.Την ικανοποίησή του για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ και νωρίτερα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist με τίτλο "Κρατώντας το ευρώ ζωντανό και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας".

150 εκατ. ευρώ στην Εγνατία Οδό Α.Ε. από το Υπουργείο Υποδομών


Τη διάθεση πίστωσης ποσού 150 εκατομμυρίων ευρώ στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε., ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με ΚΥΑ του 2008, εκχωρήθηκαν και μεταβιβάστηκαν στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε. τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του Δημοσίου που αφορούν στη μελέτη, κατασκευή, επέκταση, οργάνωση, εξοπλισμό, εκμετάλλευση, διοίκηση, επίβλεψη, παρακολούθηση, λειτουργία και συντήρηση του έργου «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας», γνωστός ως Ε65, που κατασκευάζεται με τη σύμβαση παραχώρησης του Ν3597/2007.Η έγκριση της διάθεσης πίστωσης 150 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά ακριβώς στην κάλυψη δαπανών (πλην απαλλοτριώσεων), που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης για το έργο «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Ε65)».

Διαρρήξεις σε διαμερίσματα στα Γιάννενα


Στα Ιωάννινα, άγνωστοι, αφού παραβίασαν την μπαλκονόπορτα σπιτιού, έκλεψαν κοσμήματα συνολικής αξίας 3.000 ευρώ περίπου. Επίσης, στα Ιωάννινα, άγνωστοι, αφού παραβίασαν μπαλκονόπορτα σπιτιού από το εσωτερικό του, έκλεψαν κοσμήματα συνολικής αξίας 4.000 ευρώ και μικρό χρηματικό ποσό. Προανάκριση για τις κλοπές γίνεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:20εκ. ευρώ για έργα αστικής ανάπτυξης από το ΕΣΠΑ


Άλλο ένα ισχυρό χρηματοδοτικό «εργαλείο» αποκτούν οι δήμοι των πρωτευουσών των τεσσάρων Νομών της Ηπείρου για έργα και δράσεις που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, θα ενισχύουν τη φυσιογνωμία των πόλεων και θα στηρίζουν την αναπτυξιακή προσπάθεια της κάθε περιοχής.Η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα υπέγραψε την πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο Ε.Π. «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου» και στον τομέα «Ολοκληρωμένα Σχέδια για την Αστική Ανάπτυξη και Αγροτική Αναγέννηση».Η πρόσκληση, συνολικής δημόσιας δαπάνης 19.800.000,00€, απευθύνεται στους Δήμους, Αρταίων, Ηγουμενίτσας, Ιωαννιτών και Πρέβεζας που από τη Δευτέρα 13/12/10 μπορούν να υποβάλουν προτάσεις έργων για «Ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις ευρείας κλίμακας» προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 6 «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος.Ειδικότερα, οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα αφορούν επιλεγμένες περιοχές παρέμβασης, οι οποίες περιλαμβάνονται σε εγκεκριμένα Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης (Ο.Σ.Α.Α.) και θα περιλαμβάνουν τις εξής κατηγορίες δράσεων:
* Κατασκευές και αναπλάσεις πεζοδρόμων
* Κατασκευή νέων και ανάπλαση υφιστάμενων πλατειών
* Δημιουργία, βελτίωση και επέκταση παιδικών χαρών
* Δημιουργία ή/και ανάπλαση χώρων πρασίνου, αναψυχής και πραγματοποίησης εκδηλώσεων
* Ανάπλαση, αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση χώρων και κτιρίων
* Δημιουργία ή/και βελτίωση χώρων στάθμευσης
* Διαμόρφωση χώρων και δημιουργία υποδομών για δραστηριότητες αναψυχής και πραγματοποίηση εκδηλώσεων
* Κατασκευή – βελτίωση υποδομών (κατασκευή – ανακατασκευή δρόμων, βελτίωση – επέκταση δικτύων αντιπλημμυρικής προστασίας, φωτισμοί κ.λ.π.) σε περιοχές ανάπλασης.
Επίσης, οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να συμβάλλουν στους ειδικούς στόχους του Άξονα Προτεραιότητας οι οποίοι είναι: η προστασία του περιβάλλοντος, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και η συνέχιση της εφαρμογής ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την αστική και αγροτική αναγέννηση.

Σε άθλια κατάσταση ορεινή διάβαση του Αγ. Νικολάου Δωδώνης!


Καλημέρα
Mετά από χρόνια, είμαστε αναγκασμένοι να περνάμε ξανά από την ορεινή διάβαση του Αγ. Νικολάου Δωδώνης (εργαζόμενοι – κάτοικοι της περιοχής), για να πάμε στην δουλεία μας και τα σπίτια μας προς την περιοχή της Δωδώνης και του Δήμου Σελλών,μιας και είναι κλειστή η Εγνατία Οδός.Παλαιότερα τον δρόμο (χαρακτηρισμένος ως Εθνική Οδός) τον συντηρούσε η ΔΕΣΕ, σήμερα ο δρόμος είναι παραμελημένος ( έχει περιοριστεί το πλάτος του οδοστρώματος από κλαδιά δέντρων ) και είναι επικίνδυνη η διέλευση του μια και έχει συνεχώς στροφές.Θα παρακαλούσαμε τους αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια Ηπείρου, Νομαρχία Ιωαννίνων, Δήμο Μπιζανίου, Παλαιό Δήμο Δωδώνης, ΔΕΣΕ, και Εγνατία Οδό) να καθαρίσουν τα κλαδιά που περιορίζουν το πλάτος του δρόμου και επίσης μια και από αύριο αρχίζουν χαμηλές θερμοκρασίες ,να προνοήσουν για πιθανό αποχιονισμό – διάστρωση αλατιού.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών

Με βάρκα έφτασαν στα πλημμυρισμένα κτίρια της Πεδινής οι εκτιμητές

Αυτοψία στις πλημμυρισμένες επιχειρήσεις της Πεδινής με... βάρκα έκαναν χθες δύο μηχανικοί του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων που ήρθαν στα Γιάννινα από την Πάτρα προκειμένου να εκτιμήσουν τις ζημιές που υπάρχουν κυρίως σε κτίρια σε όλο το νομό μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας.Τα νερά στον πρώην πλέον κάμπο της Πεδινής, δεν έχουν ακόμα αποτραβηχτεί κι έτσι ο μόνος τρόπος για να πλησιάσουν τα κτίρια ήταν με πλωτά μέσα.Η εικόνα που αντίκρισαν ήταν αποκαρδιωτική αφού όπως τόνισαν μετά το τέλος της καταγραφής, οι ζημιές που έχουν υποστεί τα περισσότερα κτίρια είναι τεράστιες.Πέραν όμως τούτου, το γεγονός ότι οι καταγραφές έχουν ξεκινήσει, όπως άλλωστε είχε πει και κατά την επίσκεψή του στα Γιάννινα ο Γ. Μαγκιρώτης, είναι σημαντικό, καθώς τώρα προέχει η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών.

Πλωτή αυτοψία

Μια βάρκα λοιπόν χρειάστηκε να επιστρατευτεί από τον ιδιοκτήτη αντιπροσωπείας αυτοκινήτων, το συνεργείο της οποίας βρίσκεται μέσα στη λίμνη που έχει δημιουργηθεί στον κάμπο της Πεδινής, προκείμενου να μπορέσουν οι εκτιμητές να πλησιάσουν τα κτίρια και να καταγράψουν τις ζημιές.Δύο θαρραλέοι άνδρες, οι οποίοι εργάζονται στην αντιπροσωπεία, φορώντας στολές δυτών ανέλαβαν την περιήγηση των μηχανικών τραβώντας τη βάρκα με σκοινιά και οδηγώντας τη από κτίριο σε κτίριο.Σε ρόλο γονδολιέρηδων «ξενάγησαν» τους δύο εκτιμητές σε όλη τη λίμνη και σε κάθε κτίριο ξεχωριστά.

Ανυπολόγιστες ζημιές

Η εικόνα που αντίκρισαν ήταν τραγική. «Δεν το πιστεύαμε ότι θα βρίσκαμε τέτοια κατάσταση. Είναι όντως μια λίμνη», είπε ο ένας εξ' αυτών μόλις κατέβηκε από τη βάρκα.Αυτό που διαπίστωσαν οι αρμόδιοι μετά την «βαρκάδα» ήταν πως το νερό αυτή τη στιγμή έχει φτάσει μέσα στα περισσότερα κτίρια τα δύο μέτρα ύψος, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ήταν και περισσότερο.Οι εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, τα δάπεδα έχουν σκάσει ενώ και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.«Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες», είπε ο κ. Καραπάς, μηχανικός του ΤΑΣ, ο οποίος εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή η υπηρεσία του καταγράφει τις ζημιές μόνο σε κτίρια.«Τώρα κάνουμε την καταγραφή και θα ακολουθήσει και η αποκατάσταση όπως προβλέπεται από το νόμο», υπογράμμισε.

Η διαδικασία
Η διαδικασία προβλέπει την κατάθεση αίτησης από τους πληγέντες στη νομαρχία η οποία είναι αρμόδια να καταρτίσει ένα κατάλογο με τα κτίρια που χρίζουν αυτοψίας ανά περιοχή τον οποίο προωθούν στους μηχανικούς του ΤΑΣ.Αυτοί με τη σειρά τους προβαίνουν στην αυτοψία και από εκεί και πέρα το υπουργείο ετοιμάζει το πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο γίνονται οι μελέτες ώστε να ξεκινήσει η δανειοδότηση για την αποκατάσταση.Οι αυτοψίες λοιπόν ξεκίνησαν και σιγά σιγά θα ολοκληρωθούν σε όλο το νομό, αφού τα προβλήματα είναι πολλά.Ήδη σπίτια σε Μουζακαίους και Δαφνούλα έχουν κριθεί ακατάλληλα ενώ μένει να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποκατάστασης.Το κατολισθητικό φαινόμενο σε αυτές τις περιοχές και στο Μέτσοβο που επίσης είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση παρακολουθείται και ανάλογα με την εξέλιξη θα αυξηθούν ή όχι τα κτίρια που απειλούνται ή θα υποστούν ζημιές.Πάντως η πρώτη εικόνα είναι ότι πολλά σπίτια έχουν πρόβλημα και η αυτοψία δείχνει ποια από αυτά είναι επικίνδυνα για διαμονή.

Τι είχε ανακοινώσει ο υφυπουργός Υποδομών
Μετά την σύσκεψη το βράδι της Δευτέρας στα γραφεία της Περιφέρειας ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης είχε ανακοινώσει τα επόμενα βήματα τόσο για την καταγραφή των ζημιών σε κατοικίες, επιχειρήσεις, σοδειές και πρώτες ύλες, όσο και για την αποζημίωση των πληγέντων.Η όσο το δυνατόν ταχύτερη οριοθέτηση των περιοχών που επλήγησαν για να τύχουν άμεσης οικονομικής συνδρομής οι πληγέντες και οι φορείς της αυτοδιοίκησης για τις έκτακτες εργασίες που εκτελούνται, ήταν η προτεραιότητα που έθεσε και αυτό θα γίνονταν μέσω της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (και ειδικότερα από τον Τομέα Πατρών) και των υπηρεσιών Περιφέρειας και νομαρχίας.Μόλις γίνει η οριοθέτηση και καταγραφούν οι ζημιές θα ενεργοποιηθεί ο αντίστοιχος νόμος με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες, είτε άμεσα, είτε στην συνέχεια για χορήγηση δανείων αποκατάστασης.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Έντονη αντίδραση Μ.Παντούλα για την φημολογούμενη διακοπή λειτουργίας υπηρεσιών στην Κόνιτσα


Με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας θέτει το θέμα της φημολογούμενης διακοπής εργασιών πολλών υπηρεσιών στην Κόνιτσα.Στο κείμενο αναφέρεται: «Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορήθηκα την πρόθεσή σας να καταργηθούν υπηρεσίες που για ολόκληρες δεκαετίες λειτουργούν στην ακριτική πόλη της Κόνιτσας. Συγκεκριμένα οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τη μεταφορά του 583 Τ.Π. σε άλλο χώρο του νομού Ιωαννίνων και το κλείσιμο του Τελωνείου Μέρτζιανης, της Δ.Ο.Υ. Κόνιτσας και του Αγροτικού Κτηνιατρείου Κόνιτσας. Εκτιμώ ότι σε συνθήκες κρίσης οι παραμεθόριες περιοχές της πατρίδας μας πρέπει να ενισχυθούν αντί να αποψιλώνται από υπηρεσίες. Οι λόγοι δεν είναι απλώς προφανείς, είναι εθνικοί και ουδείς μπορεί να τους προβλέψει. Θέλω να πιστεύω ότι όσα φημολογούνται κινούνται μόνο στο χώρο των διαδόσεων και δεν αποτελούν κυβερνητικές επιλογές. Εάν παρ' ελπίδα συμβαίνει το δεύτερο, δηλώνω την έντονη αντίθεση και την πλήρη συμπαράστασή μου στις δικαιολογημένες αντιδράσεις των φορέων και των κατοίκων της Κόνιτσας.»

Επιστολή Εξάρχου

Εξάλλου επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου η οποία κοινοποιείται και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια απέστειλε ο Δήμαρχος Κόνιτσας Χαράλαμπος Εξάρχου, με αφορμή τη δημοσίευση πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες επίκειται το κλείσιμο συγκεκριμένων υπηρεσιών από την ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας. Στην επιστολή του ο κ. Εξάρχου σημειώνει πως το μη πέρασμα της Εγνατίας Οδού από την περιοχή έφερε πολλές αρνητικές συνέπειες με κυριότερη την ερήμωσή της. Στη συνέχεια ο κ. Εξάρχου τονίζει πως αν αληθεύει η πληροφορία ότι θα απομακρυνθούν οι πέντε προαναφερόμενες υπηρεσίες δεν θα διστάσει να υποβάλει την παραίτησή του ως Δήμαρχος.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΡΤΟ:Πρώτη,αλλά με απώλειες η ΠΑΣΚΕ

Δεν έθεσε υποψηφιότητα ο επί 14 χρόνια πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δημήτρης Νάστος

Με ενισχυμένες τις δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας»(ΚΚΕ) και την παράταξη της ΠΑΣΚΕ να χάνει την αυτοδυναμία, έληξαν οι αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου την Τρίτη 7 Δεκέμβρη.Σε σύνολο 97 αντιπρόσωπων ψήφισαν 95 (ένα άκυρο).Η παράταξη της ΠΑΣΚΕ πήρε 43 ψήφους και εκλέγει έναν εκπρόσωπο λιγότερο (6 από 7) στην 13μελή διοίκηση.Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΠΑΜΕ) έλαβε 26 ψήφους και εκλέγει 4 εκπροσώπους (από 3),η «Ταξική Πορεία» 12 ψήφους και 2 εκπροσώπους (από 1), ενώ από 6 ψήφους έλαβαν η ΔΑΚΕ και η «Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση» (από το Σωματείο Χειριστών) με την ΔΑΚΕ μετά από κλήρωση να εκλέγει έναν εκπρόσωπο και μία ψήφο η παράταξη της «Ταξικής Ενότητας».Αλλαγή αναμένεται και στα πρόσωπα, καθώς δεν έθεσε υποψηφιότητα ο επί 14 χρόνια πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δημήτρης Νάστος.Με την παράταξη της ΠΑΣΚΕ εκλέγονται οι Νίκος Φασουλής, Διονύσης Γεωργίου, Αναστάσιος Γκάρτζιος, Ανδρέας Πάϊκας, Γιάννης Κύρκος και Θεοδόσης Γκλέζος, και αναπληρωματικοί οι Βασίλης Μασαλάς, Βαγγέλης Βλάχος,Βαγγέλης Καραγιάννης.Στην εξελεγκτική επιτροπή θα συμμετάσχουν από την ΠΑΣΚΕ οι Χρήστος Κύρκος και Πύρρος Κονταξής.

Ποιό είναι το πραγματικό κόστος της συντήρησης-λειτουργίας της Εγνατίας Οδού;


Το πραγματικό κόστος της συντήρησης-λειτουργίας της Εγνατίας Οδού ζητούν να πληροφορηθούν με ερώτηση την οποία κατέθεσαν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.Να θυμίσουμε πως το προηγούμενο διάστημα με σειρά δηλώσεων στα Μ.Μ.Ε σε σχέση με το μέσο ετήσιο κόστος λειτουργίας-συντήρησης των 640 χλμ. της Εγνατίας Οδού, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε», ο αντιπρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γιάννης Μαγκριώτης έδωσαν τρεις εκ διαμέτρου αντίθετες εκδοχές κόστους, ο πρώτος 40.000.000 ευρώ, ο δεύτερος 70.000.000 ευρώ και ο τρίτος 100.000.000 ευρώ!!!

Προβλήματα και στην Πρέβεζα από τις βροχοπτώσεις


Σοβαρά κρίνονται τα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν στο Επαρχιακό Οδικό δίκτυο του νομού, από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, όπως ανακοίνωσε η Νομαρχία Πρέβεζας. Κίνδυνοι για την οδική ασφάλεια εντοπίζονται στα παρακάτω τμήματα:
-Τμήμα της 5ης Επαρχιακής οδού Ν. Πρέβεζας, από Αγιά προς Πέρδικα, που έχει κατολισθήσει το κατάντη πρανές της οδού.
-Τμήμα της 8ης Επαρχιακής οδού Ν. Πρέβεζας, από Βρυσούλα προς Άνω Ρευματιά, που έχει κατολισθήσει το κατάντη πρανές της οδού.
-Τμήμα της 8ης Επαρχιακής οδού Ν. Πρέβεζας, από Πολυστάφυλλο προς Άσσο, που έχει κατολισθήσει το κατάντη πρανές της οδού.
Τμήμα της 10ης Επαρχιακής οδού Ν. Πρέβεζας από Άσσο προς Μελιανά και όρια Νομού, που έχουν σημειωθεί τοπικά κατολισθήσεις των ανάντη πρανών της οδού.

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στα σούπερ-μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»


Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από την περασμένη Πέμπτη οι πάνω από 60 εργαζόμενοι των σούπερ - μάρκετ «Ατλάντικ» στα Γιάννενα, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει η εργοδοσία (3 μήνες και επίδομα αδείας) την υπεράσπιση της εργασίας, συνολικά των δικαιωμάτων τους.Οι εργαζόμενοι με τη στήριξη του σωματείου των Ιδιωτικών Υπαλλήλων βρίσκονται κάθε μέρα μπροστά από τα καταστήματα της αλυσίδας και περιφρουρούν τον αγώνα τους. Στο διάστημα αυτό, οι εργαζόμενοι έβαλαν το ζήτημα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και αναφέρθηκαν στη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, καθώς τρέχουν υποχρεώσεις (ενοίκια, δάνεια) ζητώντας τη συμπαράσταση με κάθε μέσο και τρόπο.Χθες το απόγευμα οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε σύσταση επιτροπής, ενώ την Κυριακή στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία.Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ και με αυτήν την γραμμή πάλης που χαράζει στον κλάδο, έχει πρωτοστατήσει μαζί με τους εργαζόμενους σε μια σειρά μάχες όπως στον ΚΑΡΙΠΙΔΗ και στα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδη που είχε θετική κατάληξη για τα συμφέροντα των εργαζομένων χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, την εγγραφή τους στο σωματείο.«Η μόνη απάντηση, σημειώνει, είναι η δυναμική απάντηση, συσπειρωμένοι στο σωματείο. Αυτό που πάντα φόβιζε την εργοδοσία είναι η οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων, αυτό είναι το όπλο των εργατών. Ούτε βήμα πίσω από όσα ανήκουν στους εργαζόμενους. Καμιά ανοχή σε διλήμματα, καμιά υποχώρηση σε εκβιασμούς και τρομοκρατία».

Συλλήψεις νεαρών για ναρκωτικά στα Γιάννενα


Στις 23.00΄ χθες βράδυ,στα Ιωάννινα αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων συνέλαβαν τρεις νεαρούς Γιαννιώτες και έναν αλλοδαπό γιατί σε γενόμενο έλεγχο κατελήφθησαν να κατέχουν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους (215) γραμμαρίων περίπου. Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του ενός εκ των ανωτέρω δραστών βρέθηκε επίσης ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους (17) γραμμαρίων.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Ιωαννίνων, ενώ τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων που διενεργεί την προανάκριση.

Ένοπλη ληστεία στο Πληκάτι Ιωαννίνων


Στις 18.30΄ χθες το απόγευμα,στo Πληκάτι Ιωαννίνων δύο άγνωστοι δράστες εισήλθαν από ανασφάλιστη πόρτα σε σπίτι κατοίκου της περιοχής κατά την ώρα που βρισκόταν σε αυτό η 72χρονη σύζυγός του και με την απειλή όπλου τύπου καλάσνικοφ,την κλείδωσαν σε δωμάτιο του σπιτιού και αφού ερεύνησαν το χώρο βρήκαν και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό δεκαεπτά χιλιάδων (17.000) ΕΥΡΩ.Η άτυχη 72χρονη διέφυγε από παράθυρο του δωματίου και ειδοποίησε τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμηματος Πυρσόγιαννης.Από την προανάκριση προέκυψε ότι η παθούσα αναγνώρισε ότι ο ένας δράστης είναι αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, κάτοικος χωριού της Αλβανίας κοντά στα σύνορα, τον οποίον απασχολούσαν περιστασιακά σε αγροτικές εργασίες.Οι δράστες αναζητούνται, ενώ προανάκριση για τη ληστεία διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Πυρσόγιαννης.

ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ‘’ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ’’ ΔΗΜΑΡΧΟΣ


Αγαπητό blog epirusgate
Αφού διάβασα τα καμώματα του Δήμαρχου της Πάργας και την πατέντα του ‘’Υπηρεσιακού Δημάρχου’’ , στην ανάρτηση της 06-12-2010 ώρα 11.37, πήρα αφορμή για να πληροφορήσω τους αναγνώστες ότι και άλλος Δήμαρχος στο Νομό Πρεβέζης σκέφτεται και ενεργεί με παρόμοιο τρόπο.Πρόκειται για τον Δήμαρχο Ζαλόγγου , ομοϊδεάτη και φίλο με τον Δήμαρχο Πάργας.Σε αίτημα των κατοίκων για τον καθαρισμό τον δρόμων από τις πέτρες τις λάσπες και τα λοιπά φερτά υλικά που έχουν κάνει τους δρόμους σχεδόν αδιάβατους , ύστερα από τις πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή , ΑΠΑΝΤΗΣΕ ότι , «δεν υπάρχει πετρέλαιο για την κίνηση των οχημάτων του Δήμου».Τους δρόμους δηλαδή για τα Ριζά και τα Αρτολίθια ποιος θα τους καθαρίσει Δήμαρχε για να μπορούν οι κάτοικοι να πάνε στα Σπίτια τους και να φροντίσουν τις περιουσίες τους;Να φέρουν οι κάτοικοι , όσοι μπορούν , από ένα μπιτόνι πετρέλαιο;Τι πρέπει να κάνουν αφού πρέπει να ανοίξουν οι δρόμοι;Πόσο είναι αυτό το κόστος κίνησης των οχημάτων;Αν Δήμαρχε σε Πέντε χωριά που έχεις τώρα δεν μπορείς να προσφέρεις την δικαιούμενη και απαραίτητη βοήθεια με το κουμάντο που κάνεις , τότε από τον Γενάρη, που θα είσαι Περιφερειακός Σύμβουλος , μπορεί να φαντασθεί ο καθένας τι να περιμένουμε και τι σόι κουμάντο θα κάνεις για Όλα τα χωριά του Νομού.Θα δούμε. Κοντός ψαλμός ‘’Αλληλούια’’.Αλλά μέχρι τότε ;

Αναγνώστης

«Ελληνική Γλώσσα» τέλος, στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου;

Το Τμήμα έμεινε με ελάχιστους σπουδαστές

Το Ελληνικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου οδεύει προς κλείσιμο, όπως αναφέρει ο καθηγητής και πρώην Πρόεδρός του κ. Παναγιώτης Μπάρκας (φωτό).Λόγω της αντιπαράθεσης μεταξύ των καθηγητών, «οι οποίοι – κατά τον κ. Μπάρκα- κακήν κακώς μπέρδεψαν τα πολιτικά τους πάθη με τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις», το Τμήμα έχει απομείνει με ελάχιστους σπουδαστές.Στο πρώτο έτος υπάρχουν 4 φοιτητές, ενώ στο τέταρτο 8. Με βάση τα όσα ορίζει ο Αλβανικός Νόμος, για να είναι νόμιμη η λειτουργία του Τμήματος, χρειάζονται περισσότεροι φοιτητές.Σύμφωνα με τον κ. Μπάρκα «την περασμένη Παρασκευή, ένας ακόμα πρωτοετής φοιτητής εγγεγραμμένος στο Τμήμα απέσυρε τα χαρτιά του. Και το μοιραίο επήλθε. Ήταν ο τελευταίος, μέσω του οποίου το Τμήμα δικαιούνταν να είχε πρώτο έτος. Σαν αποτέλεσμα το πρώτο έτος του Τμήματος έχει εγγεγραμμένους 4 φοιτητές, ενώ στην ουσία μόνο τρεις. Ο νόμος απαιτεί τουλάχιστον 5 φοιτητές για να λειτουργήσει ένα έτος».Επίσης «με το γράμμα του νόμου και το τέταρτο έτος, το επαγγελματικό μάστερ, απαιτεί δέκα φοιτητές. Το δικό μας λειτουργεί με 8, χωρίς να αναλάβει κάποιος επίσημα τις ευθύνες».Όπως τονίζει ο κ. Μπάρκας «το 2007 οι προσπάθειες για την υπογραφή και εφαρμογή της συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την αναβάθμιση του Τμήματος είχαν ως πρώτιστο στόχο τη σωτηρία του Τμήματος από το κλείσιμο. Και τότε είχαν εγγραφεί στο πρώτο έτος μόλις τρεις φοιτητές. Την ίδια χρονιά που άρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας ο αριθμός των εγγεγραμμένων πρωτοετών φοιτητών ανήλθε σε 17, για να φτάσει μετά από δύο χρόνια στους 23».Πρόκειται, σίγουρα για αρνητική εξέλιξη, που θα έχει επιπτώσεις στην διατήρηση του πολιτισμού και της ταυτότητας της Ελληνικής Μειονότητας.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Εθνικά επιζήμιες αντιδημοκρατικές επιλογές

Του Νίκου Κοτζιά

Πρόσφατα το υπουργείο Εξωτερικών πρότεινε την σύγκλιση συνόδου κορυφής ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία προκειμένου «να ξεπαγώσουν οι διαδικασίες ένταξής της τελευταίας στην Ευρώπη». Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, μάλιστα, έκανε την εθνικά επιζήμια δήλωση ότι το δίλλημα: «Αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία ή φιλί ζωής στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας» είναι «εικονικό».Με τέτοιες δηλώσεις η ελληνική κυβέρνηση δια των αρμοδίων, δηλώνει, πρώτον, ότι το επόμενο βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πέραν από όσα γίνονται στις μυστικές διαπραγματεύσεις (με περιεχόμενο κάθε άλλο ορθό), θα είναι να συμβάλλει η Ελλάδα στο ξεπάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Μάλιστα! Το ερώτημα είναι ποιός έχει παγώσει αυτή την ενταξιακή πορεία και για ποιό λόγο; Η απάντηση είναι η Γαλλία που έχει μεγάλες αμφιβολίες για τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας και η Κύπρος που υφίσταται την τουρκική κατοχή και την άρνηση της Άγκυρας να εκπληρώσει τις προκαταρκτικές δεσμεύσεις που έχει ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ. Κατά συνέπεια, αυτά που λέει η ελληνική κυβέρνηση στρέφονται εν μέρει ενάντια στη Γαλλία, και πολύ περισσότερο ενάντια στην μεγαλόνησο Κύπρο. Η Κύπρος έχει παγώσει πλευρές της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας διότι η τελευταία δεν ανταποκρίνεται στα προαπαιτούμενα μιας ευρωπαϊκής πορείας. ¨Όπως το γεγονός, ότι διατηρεί παρανόμως κλειστά τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε Κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.Οι δηλώσεις περί ξεπαγώματος αφορούν εκείνον που έθεσε τον πάγο, δηλαδή την Κύπρο που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις τουρκικές παρανομίες. Πρόκειται για δημόσιο εκβιασμό έναντι της Κύπρου. Οι δηλώσεις, δηλαδή, αποτελούν ριζική αλλαγή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αλλαγή που γίνεται χωρίς να ερωτηθεί η βουλή. Χωρίς να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της. Χωρίς να έχει πάρει χαμπάρι οτιδήποτε το κυβερνών κόμμα, αλλά ούτε το υπουργικό συμβούλιο, έστω το ΚΥΣΕΑ. Κυβερνητικοί παράγοντες αλλάζουν την γραμμή στην εξωτερική πολιτική και συμπαρατάσσονται αντικειμενικά στην Τουρκία χωρίς να υπάρχει δημοκρατικά θεμελιωμένη απόφαση.Δεύτερον, εάν η κυβέρνηση ήθελε να προωθήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δεν είχε παρά να συμβάλλει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Άγκυρας και στην προώθηση των ήδη συμφωνηθέντων. Η απαλλαγή της Τουρκίας από την κυβέρνηση της ΝΔ από τις δεσμεύσεις του Ελσίνκι, και η πρόθεση τώρα κάποιων να απαλλαγεί η Τουρκία από κάθε είδους δεσμεύσεων που ήδη υπάρχουν, κάθε άλλο παρά υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, αλλά και αυτή ακόμα την ευρωπαϊκή τουρκική πορεία. Αποτελεί δε πρόκληση, απέναντι σε κάθε δημοκράτη, να θεωρούνται οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκίας έναντι της ΕΕ και της Κύπρου ως «εικονική» υπόθεση.Τέλος στους συνόδους κορυφής για τι διαμόρφωση κοινής στρατηγικής κάνει η ΕΕ κατά κανόνα με τρίτες χώρες που αναγνωρίζεται ότι έχουν έναν ιδιαίτερο παγκόσμιο ρόλο. Τέτοιες χώρες είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία. Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών καλεί την ΕΕ να αποδώσει σε υποψήφιο κράτος-μέλος ανάλογη ιδιότητα. Πρόκειται για διπλωματική ανοησία στο τετράγωνο. Μια τέτοια αναβάθμιση θα μπορούσε να ζητήσει η ίδια η Τουρκία, ή κάποιες δυνάμεις στο εσωτερικό της ΕΕ προκειμένου να χρυσώσουν το χάπι της επιλογής τους για «ειδική σχέση» ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ.

Πρόταση από ΠΑΣΕΓΕΣ για «Δωδώνη» και τις άλλες θυγατρικές της ΑΤΕ

Μαζί με τους συνεταιρισμούς να αναλάβει τη λειτουργία τους

Η διαφαινόμενη πρόθεση της Αγροτικής Τράπεζας να απεμπλακεί στα πλαίσια της εξυγίανσής της από τις συμμετοχές της σε εταιρίες εκτός χρηματοπιστωτικού χώρου έχει κινητοποιήσει κυβερνητικά και συνεταιριστικά στελέχη και φυσικά τους ίδιους τους κτηνοτρόφους στην Ήπειρο λόγω της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» η οποία αποτελεί και το «φιλέτο» των θυγατρικών, αλλά και στην Ξάνθη όπου λειτουργεί η ΕΛΒΙΖ και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ο προβληματισμός είναι έντονος, η ανησυχία μεγάλη και όσο η κυβέρνηση δεν δημοσιοποιεί επίσημα το σχέδιο εξυγίανσης της Αγροτικής, είναι φυσικό να επιτείνεται αυτή η ανησυχία. Αυτό το σχέδιο, με βάση τους όρους του μνημονίου ενδεχομένως να παρουσιαστεί εντός των ημερών.Στο μεταξύ, στη σημερινή Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση του συνεταιριστικού κινήματος η οποία έχει και την στήριξη κυβερνητικών στελεχών.Όπως έχει γίνει γνωστό η ΠΑΣΕΓΕΣ διεκδικεί την παραχώρηση των συνεταιριστικών βιομηχανιών στους συνεταιρισμούς προβάλλοντας τα ακόλουθα επιχειρήματα.-Η συμμετοχή της ΑΤΕ στο μετοχικό κεφάλαιο των βιομηχανιών αυτών έχει ήδη αποσβεστεί πολλές φορές ενώ σημαντικά είναι τα κέρδη της τράπεζας από την διαχείριση των εταιριών οι οποίες αποτελούν τους μεγαλύτερους πελάτες της τράπεζας.Η εκχώρηση των μετοχών που κατέχει σήμερα η ΑΤΕ στους φυσικούς φορείς τους συνεταιρισμούς θα αποτελέσει έμπρακτη απόδειξη της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος.Όπως επισημαίνεται μια τέτοια πολιτική είναι και σύμφωνη με το ελληνικό σύνταγμα που επιτάσσει το καθήκον της πολιτείας να ενισχύει και υποβοηθεί το συνεταιριστικό κίνημα.Αναφέρεται ακόμη ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ διαθέτει την υποδομή για να αναλάβει τη συνέχιση της λειτουργίας των συνεταιριστικών εταιριών κάτω από την ομπρέλα μιας εταιρίας συμμετοχών.

Την Κυριακή η Πανηπειρωτική σύσκεψη
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων οργανώνει Πανηπειρωτική Σύσκεψη των φορέων με θέμα τις εξελίξεις στη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί στα «Λιθαρίτσια». Σε αυτή θα συζητηθούν και όλες οι νεότερες εξελίξεις που θα προκύψουν από την Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ.


ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Το Σάββατο η Νομαρχιακή Συνέλευση της Νέας Δημοκρατίας


Η ΝΟ.Δ.Ε Νέας Δημοκρατίας Ιωαννίνων, καλεί τα μέλη της Νομαρχιακής Συνέλευσης της Νέας Δημοκρατίας Νομού Ιωαννίνων στις 11/12/2010, ημέρα Σάββατο, στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Grand Serai.

Εκδήλωση της Ένωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς


Η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς (Αθηνών) θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 19.00 στην αίθουσα του «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας δημόσια εκδήλωση προβολής «ντοκιμαντέρ» με τίτλο:«ΒΕΛΛΑ, ΤΑΞΙΔΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ…».Το εν λόγω ντοκιμαντέρ αναφέρεται στο ιστορικό του Ιεροδιδασκαλείου, στην καθημερινή ζωή των αποφοίτων μέσα σε αυτό, στις εκπαιδευτικές σπουδές και διαδικασίες, στις γεωπονικές ενασχολήσεις τους, στις σχέσεις μεταξύ των, στο κοινωνικό και παιδευτικό του έργο της σχολής αλλά στη συμβολή των αποφοίτων στην Ελληνική κοινωνία γενικότερα.Προσκαλούμε όλους τους αποφοίτους Βελλαΐτες, τις οικογένειές τους, τους φίλους τους καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο να βρίσκονται μαζί μας στο ωραίο αυτό ταξίδι των παιδικών μας αναμνήσεων.Στο τέλος της εκδήλωσης θα διανεμηθεί δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή (cd) το εν λόγω «ντοκιμαντέρ» σε όλους τους αποφοίτους.Φυσικά η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλους.

Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:Παρουσίαση Διακρατικού Προγράμματος


Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συντονιστής ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Training in International Financial Reporting Standards for SMEs» στα πλαίσια της δράσης Leonardo Da Vinci – Transfer of Innovation, σας προσκαλεί σε εκδήλωση με σκοπό την παρουσίαση του προγράμματος και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τις ηπειρωτικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.Ομιλητές θα είναι :
• ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου κος Κουμανάκος Ευάγγελος Λέκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
• ο κος Αλεξάνδρου Γεώργιος καθηγητής Χρηματοοικονομικής από το Kingston University
• ο κος Βασιλειάδης Αναστάσιος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 13.12.2010 στις 18.30 στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Πληροφορίες: Αποστόλης Τσιούρης, τηλ: 2651 0 05929, e-mail: atsiuris@cc.uoi.gr

Άμεση ενίσχυση για τις πλημμύρες από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας


Την άμεση συνδρομή με 100.000 ευρώ στους φορείς των Ιωαννίνων που εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία,ενέκρινε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σε ανακοίνωσή του, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας σημειώνει ότι επικοινώνησε με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα και τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Ιωαννίνων λόγω των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο κ. Παντούλας, αναφέρει ότι συζήτησε με τον κ. Όθωνα τη δυνατότητα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να χρηματοδοτήσει άμεσα τους φορείς Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων με ικανό ποσό, που θα καλύψει τις ανάγκες μίσθωσης των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των ζημιών κι ότι ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα διαθέσει για το σκοπό αυτό το ποσό των 100.000 ευρώ.

Δημοσκόπηση για επτακομματική Βουλή!


Πολιτική ρευστότητα και επτακομματική Βουλή, παρουσιάζουν τα στοιχεία δημοσκόπησης της ΜRΒ, η πρώτη που έγινε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega. Αθροιστικά τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκονται κάτω από 50%. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 26,7%, η ΝΔ 22,7%, το ΚΚΕ με 8,4% , ο ΛΑΟΣ 4,3%, ο ΣΥΝ 3,3%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,3%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,8% και η Δημοκρατική Αριστερά 2,1%. Το ΠΑΣΟΚ έχει μείωση 1,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση και η ΝΔ αύξηση κατά 2,5%.Η συσπείρωση ψηφοφόρων είναι 68,5% για το ΠΑΣΟΚ (μείωση της τάξης του 10%) και η ΝΔ 72,1%, με διαρροή 7,2% προς το κόμμα της κ. Μπακογιάννη.Τέλος σε ερωτήματα που σχετίζονται με τις οικονομικές εξελίξεις, το 78% εκφράζει την εκτίμηση για χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα τους επόμενους 12 μήνες, το 3,2% ότι θα βελτιωθεί και το 17% ότι θα μείνει στάσιμη. Μεγάλο ποσοστό της τάξης του 46,6% θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας της χώρας, άποψη που δε συμμερίζεται το 41,5%.

 Οι αποφάσεις των εργαζομένων στη ΔΩΔΩΝΗ


Η Γενική Συνέλευση του Σωματείου των Εργαζομένων στη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., συνήλθε στις 6 Δεκεμβρίου και αποφάσισε να προτείνει μία σειρά από μέτρα με στόχο όχι μόνο την κάλυψη των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και του χαρακτήρα της γαλακτοβιομηχανίας. Η συνέλευση αποφάσισε συμμετοχή στην γενική απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ για την 15η Δεκεμβρίου 2010.Ειδικότερα για τα συμβαίνοντα στην εταιρία η ΓΣ τονίζει την ανάγκη η ΔΩΔΩΝΗ να διατηρήσει τον συνεταιριστικό χαρακτήρα της, ενώ επισημαίνει πως δεν θα δεχθεί αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ:Επιμήκυνση περιόδου με τεχνητή χιόνωση

Την αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών μέσω ΕΣΠΑ επιδιώκει η διοίκησή του

Νέες προοπτικές για την ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στα χειμερινά ορεινά θέρετρα δημιουργεί η πρόθεση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού να στηρίξει τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτό της Βασιλίτσας.Μια βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί η παράταση της χειμερινής περιόδου, ιδιαίτερα αν οι καιρικές συνθήκες των επόμενων ετών είναι ίδιες με αυτές του φετινού χειμώνα, είναι η παρουσία χιονιού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.Αυτό έρχεται να καλύψει η τεχνητή χιόνωση, που βρίσκεται ήδη στα πλάνα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας και άλλων τεσσάρων Χιονοδρομικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας.Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Παναγιώτη Μπιτσαξή και του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμόδιου για θέματα Διατροφής και Άθλησης Χρήστου Αηδόνη, η τεχνητή χιόνωση είναι στον προγραμματισμό των δημοσίων επενδύσεων της ΓΓΑ και ποσό ύψους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί τα επόμενα χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στα βασικά χιονοδρομικά κέντρα του βορείου άξονα: Σέλι, Βασιλίτσα Γρεβενών, Πέντε Πηγάδια, Φαλακρό και Λαιλιά.«Σκοπός είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου τουλάχιστον κατά ένα μήνα. Αν μάλιστα το πρόγραμμα αυτό στηριχθεί αποφασιστικά από τις νέες περιφέρειες και εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους μπορεί η τουριστική περίοδος να επιμηκυνθεί ακόμη περισσότερο», σημείωσε ο κ. Μπιτσαξής.

Σχέδιο αναβάθμισης της Βασιλίτσας

Για το έργο της τεχνητής χιόνωσης δεν έχουν ακόμη δοθεί διευκρινήσεις και λεπτομέρειες στην διοίκηση του Χιονοδρομικού Κέντρου της Βασιλίτσας, η οποία επίσης εκπονεί σχετικές μελέτες, με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω του ΕΣΠΑ.Βέβαια, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Φορέας Διαχείρισης Χρήστος Παπαξάνθης, η τεχνητή χιόνωση δεν είναι «πανάκεια», αλλά βοηθά στην παράταση της τουριστικής περιόδου, ώστε να μην υπάρχει πλήρη εξάρτηση της λειτουργίας του χιονοδρομικού από τις καιρικές συνθήκες.Παράλληλα όμως θα πρέπει να προχωρήσουν και άλλα έργα με σκοπό την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην πρόταση που αναμένεται να ολοκληρώσει και να καταθέσει το επόμενο διάστημα η διοίκηση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η κατασκευή περισσότερων λιφτ, νέες πίστες και σαλέ, καθώς και η αισθητική αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και των κτιρίων.
«Στόχος μας είναι να σχεδιάσουμε το μέλλον του Χιονοδρομικού Κέντρου της Βασιλίτσας για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια», σημείωσε ο κ. Παπαξάνθης.

«Πρεμιέρα» με…απεγκλωβισμό
Στο μεταξύ, το Σάββατο ξεκινά η χειμερινή σεζόν για το χιονοδρομικό Κέντρο, αλλά αυτή τη φορά η Διοίκηση του Φορέα έχει ετοιμάσει κάτι διαφορετικό για τους φίλους των χειμερινών σπόρ.Η χειμερινή περίοδος θα ξεκινήσει με έναν εικονικό απεγκλωβισμό, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, όπως ανέφερε ο Έφορος της Διοίκησης του Χιονοδρομικού Κέντρου, εκπροσωπώντας την Κοινότητα Διστράτου, Κώστας Παγανιάς.Σύμφωνα με τον κ. Παγανιά, όλα είναι έτοιμα για την λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου, τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού, όσο και σε επίπεδο προσωπικού, ενώ οι τιμές των εισιτηρίων για τους επισκέπτες και φίλους των χειμερινών σπό θα παραμείνουν στα περυσινά επίπεδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πορεία διαμαρτυρίας χθες στα Γιάννενα


Χθες το απόγευμα μπροστά στη Νομαρχία Ιωαννίνων διοργανώθηκε από πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς συλλαλητήριο διαμαρτυρίας με αφορμή τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην πορεία της 6ης Δεκεμβρίου. Εξ’ άλλου ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Γενικού Λυκείου Ιωαννίνων, μετά τα προχθεσινά γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης πορείας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του "την άσκοπη και υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας και δακρυγόνων".

 Επιμορφωτική ημερίδα για τους αιρετούς Δημοτικούς Συμβούλους Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας


Επιμορφωτική ημερίδα για τους αιρετούς Δημοτικούς Συμβούλους της Περιφέρειας Ηπείρου πραγματοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.)σήμερα στην Άρτα,η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013». Η συγκεκριμένη επιμορφωτική ημερίδα αφορά ειδικότερα τους νεοεκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους των Νομών Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας αφού για τους αιρετούς των Ιωαννίνων θα υπάρξει άλλη αντίστοιχη ημερίδα. Η επιμορφωτική ημερίδα φιλοδοξεί να προσφέρει επεξεργασμένο και εντοπισμένο σε συγκεκριμένα θέματα επιμορφωτικό υλικό, που θα αποτελέσει χρήσιμο εφόδιο για την άσκηση των καθηκόντων των αιρετών δημοτικών συμβούλων.

 Συνέλευση του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν.Ιωαννίνων


Το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων πραγματοποιεί την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 6 το απόγευμα έκτακτη γενική συνέλευση στην αίθουσα του εργατικού κέντρου. Θέματα:
1) Απεργία στις 15/12
2) Αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και εξελίξεις στον κλάδο

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ:Να μείνει το τμήμα του ΤΕΙ

Υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι για την παραμονή του, υποστηρίζει η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας

«Όχι μόνο να παραμείνει ο Παράρτημα του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, αλλά και να αναβαθμιστεί». Αυτό τονίστηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Εμπορικού Συλλόγου της Ηγουμενίτσας, όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα που έχει προκύψει μετά την πρόταση του Προέδρου κ. Γκίκα για αναδιοργάνωση τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου, που ουσιαστικά θα σημάνει την κατάργηση τμημάτων της Ηγουμενίτσας και ίσως και του ίδιου του Παραρτήματος.Το ουσιαστικό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της Ηγουμενίτσας, κ. Σκεύη, είναι ότι έχουν γίνει επενδύσεις για την ομαλή λειτουργία του ΤΕΙ και υπάρχουν λόγοι που επιτάσσουν την παραμονή του, οι οποίοι είναι ουσιαστικοί.Φυσικά, όπως ειπώθηκε από τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, για να λειτουργήσουν τα τμήματα όπως πρέπει, χρειάζεται φυσικά περαιτέρω χρηματοδότηση, σε λογικά πλαίσια και φυσικά η διεξαγωγή των μαθημάτων από μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.Όπως τόνισε ο κ. Σκεύης, η νέα Δημοτική Αρχή της Ηγουμενίτσας, με την ανάληψη των καθηκόντων της, θα οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να πιέσει τους αρμοδίους, ώστε να μην καταργηθούν τα τμήματα που λειτουργούν πρώτον, αλλά και να γίνει αναβάθμιση των υπαρχόντων.

«Αποσιωπά το ρόλο της Ηγουμενίτσας»
Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης, εξαπολύθηκε δριμεία κριτική στους χειρισμούς και την πρόταση του Προέδρου του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γκίκα, η οποία μπορεί να είναι κατά κάποιο τρόπο η...αρχή του τέλους για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο Νομό Θεσπρωτίας.«Ο κ. Γκίκας αποσιωπά το ρόλο της Ηγουμενίτσας, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τμήματα βιώσιμα, ενώ η θεσπρωτική πρωτεύουσα έχει μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης εν συγκρίσει με Άρτα και Πρέβεζα, με την ολοκλήρωση και της Εγνατίας Οδού», συμφώνησαν τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου.

Πρόταση με τοπικιστικά κριτήρια
O Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και όλα τα μέλη του Δ.Σ, θεωρούν ότι η πρόταση περί αναδιοργάνωσης των Τμημάτων, από πλευράς κ. Γκίκα, γίνεται περισσότερο με τοπικιστικά κριτήρια, με την έννοια ότι πριμοδοτεί μια άλλη πόλη, την Άρτα εν προκειμένω, ενώ η χαμένη του εγχειρήματος είναι η Ηγουμενίτσα.Kατά δεύτερον, θεωρούν ότι ο κ. Γκίκας λειτουργεί ως κρατικός υπάλληλος, κάνοντας μια πρόταση με οικονομικά κριτήρια, στο πλαίσιο του Καλλικράτη και για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μπορεί να υπάρξει και αναβάθμιση

Ο Εμπορικός Σύλλογος θεωρεί ότι με τις κατάλληλες ενέργειες που θα γίνουν από τους τοπικούς φορείς και από ο νέο Δήμο, μπορεί όχι μόνο να παραμείνουν τα τμήματα ως έχουν και να υπάρξει και αναβάθμιση αυτών και γιατί όχι, προσθέτουμε εμείς, η λειτουργία του Τμήματος Οπτικής-Οπτομετρίας, όταν όπως έχει αποδειχθεί, μπορεί να υπάρξουν οι προϋποθέσεις. Άλλωστε πριν περίπου δύο χρόνια η λειτουργία του Τμήματος Οπτικής-Οπτομετρίας ήταν πολύ κοντά.Τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο κ. Σκεύη έχει η Ηγουμενίτσα, σε σχέση με την Άρτα και την Πρέβεζα, με την ολοκλήρωση και του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού. Αντιλαμβάνεται ωστόσο και τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για αναβάθμιση, αν δεν υπάρχουν μόνιμοι καθηγητές και εξειδικευμένοι. Φυσικά, επισημαίνει, απαιτείται χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας, παρά τις δυσκολίες της εποχής, ενώ σημαντική είναι η ολοκλήρωση βασικών υποδομών, όπως οδικοί άξονες και κυρίως η φοιτητική εστία, όπως προαναφέρθηκε.Και ο Εμπορικός Σύλλογος, όπως μας επισημάνθηκε, θα ζητήσει και θα ασκήσει πίεση στη νέα Δημοτική Αρχή, ώστε με τη σειρά της να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες εκείνες, για να καταφέρει να διατηρήσει το Παράρτημα στην πόλη της Ηγουμενίτσας.

Οι λόγοι για την παραμονή των τμημάτων

Το Δ.Σ του Εμπορικού δεν περιορίστηκε σε μια θεωρητική συζήτηση, με επίκεντρο την κριτική για τον Πρόεδρο, αλλά αναφέρθηκαν συγκεκριμένοι λόγοι που επιτάσσουν τη συνέχιση της λειτουργίας των τμημάτων στην πόλη.Όπως τονίστηκε, έχει γίνει επένδυση ουσιαστική στην Ηγουμενίτσα με σκοπό να υπάρχουν τα τμήματα του ΤΕΙ.Δόθηκε το καλύτερο ίσως μέρος της πόλης για την κατασκευή και λειτουργία του Παραρτήματος και πριν λίγα χρόνια, αποτελούσε πραγματικό παράδειγμα για άλλες πόλεις της χώρας.Επίσης, δόθηκαν χρήματα για ολοκλήρωση υποδομών και παράλληλων στη λειτουργία του ΤΕΙ έργων, όπως η φοιτητική εστία. Βέβαια, ο Εμπορικός Σύλλογος, όπως ειπώθηκε και από τον Πρόεδρό του, αντιλαμβάνεται τη χρησιμότητα της ολοκλήρωσης της φοιτητικής εστίας για την εν γένει λειτουργία του ΤΕΙ και τη θεωρεί ως βασικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου της αναβάθμισης.Στην πρότασή του ο κ. Γκίκας, όπως λέει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, τονίζει ότι το τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής στην Άρτα, φυτοζωεί. Άρα, αναρωτιέται ο κ. Σκεύης, «είναι δυνατό να φύγει η Ιχθυοκομία από την Ηγουμενίτσα, όταν είναι αναπτυσσόμενη στην ευρύτερη περιοχή; Επομένως,... βλέπει ως λύση να έρθουν τα δύο αδύναμα τμήματα της Άρτας, στη θεσπρωτική πρωτεύουσα και να ενισχύσουν αυτό της Ιχθυοκομίας.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΑΡΤΑ:Χριστουγεννιάτικο παζάρι απ’ το «Χαμόγελο του παιδιού»


Εκδήλωση τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους, διοργανώνει στην Άρτα «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, στην αίθουσα του Συλλόγου «Σκουφάς». Σε ανακοίνωση απ’ το «Χαμόγελο του παιδιού» αναφέρονται: «15 χρόνια καθημερινού αγώνα, αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, κακοποίησης, διαβίωσης χιλιάδων παιδιών σε όλη την Ελλάδα, που περιμένουν από όλους εμάς ουσιαστική ανταπόκριση. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσκαλεί όλους τους φίλους του, μικρούς και μεγάλους, να επισκεφθούν και φέτος το Χριστουγεννιάτικο παζάρι που διοργανώνει στην Άρτα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010 και την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σκουφάς», στην πλατεία Σκουφά. Μέσα σε ένα χαρούμενο και εορταστικό κλίμα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλά είδη του Οργανισμού (όπως χριστουγεννιάτικες κάρτες, σχολικά, λευκά είδη και άλλα χριστουγεννιάτικα είδη) και αν ενημερωθούν για το ευρύ φάσμα των δράσεών του πανελλαδικά. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» περιμένει το δυναμικό «παρών» όλων των πολιτών, για να αυξήσουν τους ρυθμούς της ζωντανής καρδιάς, στέλνοντας μηνύματα ζωής & αγάπης στα παιδιά όλων! Σας περιμένουμε όλους και αυτές τις γιορτές για να στηρίξουμε τα παιδιά».

Εκδήλωση για τα 16 χρόνια του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στην Πρέβεζα


H Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου και ώρα 7 το απόγευμα θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με αφορμή το τέλος του θεσμού της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τη μετάβαση στο νέο Διοικητικό καθεστώς των Αιρετών Περιφερειών.Όπως σημειώνει στο σκεπτικό της:Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας, θέλοντας να σηματοδοτήσει το γεγονός, σχεδιάζει μια εκδήλωση κατά την οποία θα τιμηθούν όλοι οι λειτουργοί του θεσμού, οι εκλεγμένοι Νομάρχες και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, οι άνθρωποι δηλαδή που συνέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια στην επιτυχία του θεσμού. Η εκδήλωση έχει συμβολικό και εορταστικό χαρακτήρα καθώς θα είναι ουσιαστικά η τελευταία πανηγυρική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Στην εκδήλωση εκτός από τους εκλεγμένους λειτουργούς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης θα τιμηθούν ενδεικτικά και συγκεκριμένοι φορείς οι οποίοι διακρίθηκαν για την προσφορά τους στην κοινωνία και τον πολιτισμό στο Νομό Πρέβεζας. Στην εκδήλωση θα παραβρίσκεται ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κος Δημήτρης Δράκος, ο οποίος και θα αναφερθεί στην προσφορά του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

ΑΡΤΑ: Εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης «Γιάννης Μόραλης»


Το Δ.Σ. της Δημοτικής Πινακοθήκης Άρτας "Γιάννης Μόραλης" διοργανώνει τα εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης, την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 7 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο της Πινακοθήκης. Παράλληλα θα γίνουν και τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Απόστολου Τσιρογιάννη με τίτλο «Αιγαίο – Λαύριο – Μοναστηράκι» την ίδια ημέρα και ώρα και στον ίδιο χώρο. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 13 Δεκεμβρίου 2010 έως και τις 3 Ιανουαρίου 2011 και θα είναι ανοιχτή από 9 π.μ. έως 1 μ.μ. και από 5 μ.μ. έως 8 μ.μ.