Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Περισυλλογή λαθρομεταναστών βόρεια απο τους Οθωνούς


Οκτώ λαθρομετανάστες, που επέβαιναν σε λέμβο, περισυνέλεξε στη θαλάσσια περιοχή 39 ναυτικά μίλια βόρεια των Οθωνών, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Σοφοκλής Βενιζέλος», που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Βενετία. Οι λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν στη 1 το μεσημέρι, ενώ στην περιοχή ήταν σε εξέλιξη έρευνες ενός πλωτού σκάφος του λιμενικού, ένος αλιευτικού και ενός ελικοπτέρου σε συνεργασία με τις ιταλικές αρχές. Η επιχείρηση ξεκίνησε όταν ένας εκ των λαθρομεταναστών, ο οποίος δήλωνε Παλαιστίνιος, κάλεσε από το κινητό του τηλέφωνο τον ευρωπαϊκό αριθμό 112 λέγοντας ότι είναι 8 άτομα σε μία λέμβο και ότι κινδυνεύουν. Οι λαθρομετανάστες αναμένεται να παραδοθούν στις ιταλικές αρχές.

Δεν θα επιτρέψουμε περαιτέρω ερήμωση του νέου δήμου Κόνιτσας

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος για την κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών

Την έντονη αντίδραση του νεοεκλεγέντος δημάρχου Κόνιτσας Παναγιώτη Γαργάλα προκάλεσαν οι πληροφορίες περί κατάργησης δημοσίων υπηρεσιών στην Κόνιτσα και του κλεισίματος του 583 τάγματος πεζικού. Ο κ. Γαργάλας διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχτούν οι Κονιτσιώτες περαιτέρω ερήμωση της περιοχής, την ώρα μάλιστα που με τον «Καλλικράτη» επιχειρείται να αναστραφεί το κλίμα και να οργανωθεί ο νέος μεγάλος δήμος.Σε γραπτή δήλωση του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος σημειώνει ότι ενώ επίκειται η έναρξη της λειτουργίας του νέου Δήμου και ενώ γίνονται προσπάθειες για μια ομαλή μετάβαση από τον «Καποδίστρια» στον «Καλλικράτη» έρχονται πληροφορίες που αποσπούν την προσοχή, αλλά αν αληθεύουν, σημειώνει, θα ανακόψουν και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.Οι πληροφορίες, όπως αναφέρει, έχουν να κάνουν με το κλείσιμο του 583 Τάγματος Πεζικού, του Μεθοριακού Σταθμού Μέρτζιανης, του Αγροτικού Κτηνιατρείου Κόνιτσας και της ΔΟΥ Κόνιτσας.«Η περιοχή της Κόνιτσας, τονίζει, απομονωμένη οδικά και γεωγραφικά μακράν της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού, με όλο το Δυτικό της τμήμα σύνορο με την Αλβανία, απειλείται με παντελή ερήμωση. Το κλείσιμο των υπηρεσιών, προσθέτει, οδηγεί αλυσιδωτά στο κλείσιμο των σχολείων, των καταστημάτων και ως ντόμινο παρασύρει ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό μιας ζωντανής ως σήμερα περιοχής. Οι δεσμεύσεις μας για υποστήριξη και ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας, της ανάπτυξης της διασυνοριακής συνεργασίας, οργάνωσης και ανάπτυξης της τοπικής μας οικονομίας πέφτουν στο κενό».Ο κ. Γαργάλας θέτει το ερώτημα: «Αναρωτιέται κανείς, αξίζει να είναι Δήμαρχος σε μια υπό ερήμωση περιοχή;».Καταλήγοντας διαμηνύει ότι οι Κονιτσιώτες και ο ίδιος είναι αποφασισμένοι να μην δεχτούν το κλείσιμο των υπηρεσιών που λειτουργούν στην περιοχή και συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής μας οικονομίας. Καλεί τους αρμόδιους να το ξανασκεφτούν και τους πολίτες της Κόνιτσας να είναι σε εγρήγορση, ώστε να αντιδράσουν από κοινού και να ανατρέψουν την περαιτέρω ερήμωση της περιοχής.

Ο Μητροπολίτης Κόνιτσας για
το 583 τάγμα πεζικού

Ως «θανάσιμο πλήγμα» για την περιοχή χαρακτηρίζει ο Μητροπολίτης Κόνιτσας κ. Ανδρέας, τυχόν επαλήθευση της πληροφορίας για κλείσιμο του 583 τάγματος πεζικού, αφού ήδη κάποιες υπηρεσίες έχουν καταργηθεί και κάποιες άλλες τελούν υπό κατάργηση. Ο ίδιος διαμηνύει ότι θα διακόψει κάθε επαφή με τους κυβερνώντες αν τελικά γίνει η κατάργηση. Με τη μείωση των Συνοριακών Φυλάκων η φύλαξη έχει ελαχιστοποιηθεί και αν καταργηθεί και το τάγμα η ακριτική Επαρχία θα παραμείνει πλέον αφύλαχτη και ανυπεράσπιστη από τους διαφόρους παρανόμους διακινητές των ναρκωτικών και από τα ποικίλα κακοποιά στοιχεία,, αναφέρει ο ακρίτας ιεράρχης.

Τις πληγείσες περιοχές του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων επισκέφτηκε ο Μιχάλης Παντούλας


Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Χρ. Παντούλας επισκέφτηκε τις πληγείσες από την πρόσφατη κακοκαιρία περιοχές του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, τα τμήματα της Εγνατίας Οδού και οικισμούς του νομού (Μουζακαίοι, Δαφνούλα), όπου παρατηρήθηκαν έντονα πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα.Ο κ. Παντούλας σε ερώτηση δημοσιογράφου προέβη στην εξής δήλωση:«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νομό Ιωαννίνων, με ιδιαίτερη ένταση αυτή την περίοδο, είναι αλήθεια ότι δημιούργησαν πολλά προβλήματα σε ολόκληρο το νομό. Η πολιτεία οφείλει άμεσα και κατά προτεραιότητα να αποκαταστήσει τις ζημιές και να ανακουφίσει τους πληγέντες. Απαιτείται προς τούτο κινητοποίηση του συνόλου του κρατικού μηχανισμού, διάθεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων και αξιοποίηση του καλύτερου επιστημονικού δυναμικού, που διαθέτει η χώρα. Οι επιπολαιότητες και οι πρόχειρες λύσεις δεν επιτρέπονται. Ο νομός Ιωαννίνων πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.Η εκδήλωση των καιρικών αυτών φαινομένων αποκάλυψε, ταυτοχρόνως, και “ακραία” φαινόμενα αυθαιρεσιών, αδιαφορίας, αμέλειας, προχειρότητας, σπατάλης, διαφθοράς και υφαρπαγής δημόσιας περιουσίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να καταστραφούν ιδιωτικές περιουσίες και πληθώρα υποδομών. Η πολιτεία οφείλει να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη μη επανάληψη παρόμοιων συμπεριφορών και οι πολίτες να μη συμβιβαστούν με την ατιμωρησία των ενόχων. Το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε θύματα ήταν μόνο θέμα τύχης».

Μήνυση σε κοινοπραξία από τον ΣΥΔΚΛΙ

Για οικονομική ζημιά 240.000 ευρώ

Πολυσέλιδη μηνυτήρια αναφορά κατά της κοινοπραξίας «ΑΡΛΕΤΟΣ ΑΤΕΕ ΤΕΜΑΚΟ ΑΕ-ΠΛΑΤΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» η οποία είχε αναλάβει την γ' φάση του έρχου Υδροδοτικού Συστήματος από τον ΣΥΔΚΛΙ, κατέθεσε ο Σύνδεσμος, γιατί, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρός του και δήμαρχος Ανατολής Γιάννης Εμμανουηλίδης, μετά από έρευνα και έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκαν «ποινικά κολάσιμες πράξεις που είναι σε βάρος της ποιότητας, του κόστους και της αντοχής του έργου».Πιο συγκεκριμένα το έργο δημοπρατήθηκε στις 7 Ιουλίου 2005 με προϋπολογισμό 3.274.500 ευρώ. Η αξία του μετά την έκπτωση ανήλθε στα 2.119.406 ευρώ και η βεβαίωση περαίωσης υπεγράφη από την αρμόδια υπηρεσία στις 24 Σεπτεμβρίου 2007.Μετά από αίτηση της αναδόχου κοινοπραξίας συστήθηκε με έγκριση της υπηρεσίας και της εκτελεστικής του Σ.Υ.Δ.Κ.Λ.Ι. κατασκευαστική κοινοπραξία με τη συμμετοχή της τεχνικής εταιρείας ΑΡΛΕΤΟΣ ΑΤΕΕ.Όπως όμως κατήγγειλε ο κ. Εμμανουηλίδης παρά τις ενοχλήσεις του ΣΥΔΚΛΙ προς την αρμόδια υπηρεσία δεν έχει αποσταλεί το πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής.Επίσης, από τον έλεγχο που πραγματοποίησε η εκτελεστική του Συνδέσμου διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν πιστοποιητικά για τους σωλήνες Φ 400 , Φ 250 , Φ 160.Για το λόγο αυτό ζητήθηκαν από το εργοστάσιο κατασκευής των σωλήνων PIPELIFE ΕΛΛΑΣ Α.Ε. προκειμένου να τα στείλει αυτό.Έτσι, όπως τόνισε ο κ. Εμμανουηλίδης, συγκρίνοντας τα με τη μελέτη, διαπιστώθηκαν ότι οι σωλήνες που τοποθετήθηκαν ήταν υποδεέστερης ποιότητας όσον αφορά το πάχος, άρα και την αντοχή τους σε πίεση στην πάροδο του χρόνου, ότι υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση ποσοτήτων και πως τελικά πληρώθηκε ο ανάδοχος πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που πραγματικά τοποθέτησε.«Ειδικότερα τοποθετήθηκαν μη πιστοποιημένα υλικά, μικρότερες ποσότητες από τις προβλεπόμενες, δηλαδή λιγότερα μέτρα σωλήνων και πληρώθηκαν περισσότερα, αλλά και τεχνικά χαρακτηριστικά διάφορα των προβλεπομένων, π.χ. σωλήνες με μικρότερη πίεση ατμοσφαιρών ή μικρότερη διάμετρο από την προβλεπόμενη», τόνισε ο κ. Εμμανουηλίδης.Η οικονομική ζημιά σύμφωνα με τα στοιχεία του εργοστασίου και όπως την μετέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΔΚΛΙ, ανέρχεται σε περισσότερα από 240.000 ευρώ και προέρχεται από τη διαφορά αξίας των πραγματικών υλικών που τοποθετήθηκαν και αυτών που προβλέπονταν.«Κι όλα αυτά χωρίς να μπορούμε να εκτιμήσουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στο έργο και τους καταναλωτές από τεχνικές παραλείψεις και την αστοχία των υλικών όπως π.χ. αντοχή δικτύου, ποιότητα μεταφερόμενου νερού κ.τ.λ.», επισήμανε ο κ. Εμμανουηλίδης.Μετά απ' όλα αυτά λοιπόν ο ΣΥΔΚΛΙ, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πληρωμή του έργου έγινε από Ελληνικούς πόρους και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» αλλά και το πρόγραμμα INTERREIG Ελλάδας -Αλβανίας στοιχίζοντας 2.119.406 ευρώ ζήτησε να διοριστεί ειδικός πραγματογνώμων για να εξετάση την υπόθεση σε βάθος.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις στην ΘεσπρωτίαΕκτεταμένες καταστροφές, με πλημμυρισμένα χωράφια καθώς και πνιγμένα ζώα, προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις στο Νομό Θεσπρωτίας. Η πολύ έντονη βροχόπτωση του Σαββατοκύριακου,είχε ως αποτέλεσμα την υπερχείληση του ποταμού Αχέροντα και την δημιουργία τεράστιων προβλημάτων στα χωριά Γλυκή(φωτο), Ποταμιά, Ξηρόλοφος και Γαρδίκι.Προβλήματα παρουσιάστηκαν επίσης και στον κάμπο των Φιλιατών, από την υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά.

Δήμος Παμβώτιδας: Θύμα μόνο των ακραίων φυσικών φαινομένων;

Του π. Δημάρχου Γιώργου Κρανά

Ο Δήμος Παμβώτιδας υπήρξε για μια ακόμα φορά θύμα των ακραίων φυσικών και καιρικών φαινομένων . Το ερώτημα, μετά από τέτοια φαινόμενα, είναι τι αποφασίζεται ,ώστε να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα ή αν δεν είναι δυνατό , τουλάχιστον να μετριαστούν οι επιπτώσεις και οι ζημίες σε βάρος των ανθρώπων και των περιουσιών τους.Στο Δήμο Παμβώτιδας καταδείχθηκαν τα δύο μεγάλα προβλήματα , ήτοι τα κατολισθητικά φαινόμενα και οι απορροές των νερών.Για το πρώτο μεγάλο πρόβλημα δυστυχώς βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο που ήμασταν το 2006, όταν τουλάχιστον εμείς το διαπιστώσαμε.Τότε ,λοιπόν, με τις κατολισθήσεις στο Χαροκόπι , το ΙΓΜΕ, το ΤΕΕ και ο καθηγητής Γεωλογίας του Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Λέκκας που επισκέφθηκε το Χαροκόπι , μάς συνέστησαν να συνταχθεί άμεσα μελέτη γεωλογικής οικιστικής καταλληλότητας όχι μόνο για το Χαροκόπι αλλά και για το Δ.Δ. Μουζακαίων, καθότι παλαιότερα υπήρξαν κατολισθητικά φαινόμενα τα οποία ανάγκασαν τη μεταφορά του παλαιού οικισμού στο σημερινό χώριό.Ως Δημ. αρχή τότε κάναμε τις εξής ενέργειες: Πρώτον, αναδείξαμε το πρόβλημα πανελλήνια. Δεύτερον, σε πλήρη συνεργασία με την Ν.Α.Ι., την Γ.Γ.Π. , το ΥΠΕΧΩΔΕ και τους τοπικούς Βουλευτές , στηρίξαμε τις οικογένειες που επλήγησαν και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 2.500.000€ για την ανέγερση καινούργιων κατοικιών , την κατασκευή της παράκαμψης του Χαροκοπίου και άλλων προστατευτικών έργων . Τρίτον, ζητήσαμε από την Νομαρχία να ολοκληρωθούν τα έργα προστασίας του Χαροκοπίου, τα οποία δε γνωρίζω αν έχουν ολοκληρωθεί, γιατί, όπως ξέρετε έχασα τις εκλογές καιΤέταρτον, ζητήσαμε τη σύνταξη της Τεχνικογεωλογικής οικιστικής μελέτης όχι μόνο για το Χαροκόπι , αλλά και για τους Μουζακαίους , το Δροσοχώρι,, τη Δαφνούλα και θα έλεγα όλου του ημιορεινού τόξου του Δήμου Παμβώτιδας.Μάλιστα, και έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, τη σύνταξη της μελέτης ζητήσαμε από την Παρούσα Δημ. Αρχή να την συμπεριλάβει στο Γ.Π.Σ. καθώς και στο Ρυθμιστικό. Δυστυχώς, η απάντησή της ήταν αρνητική και χάθηκε έτσι μια μεγάλη ευκαιρία που δε μας τιμά σήμερα . Με μια κουβέντα χάθηκαν τέσσερα χρόνια και νομίζω πως κάθε λεκτική πλειοδοσία της απερχόμενης δημ. αρχής αλλά και άλλων για συμπαράσταση είναι υποκριτική και ψεύτικη.Για το Δεύτερο μεγάλο σοβαρό πρόβλημα της Αποστράγγισης –Αποχέτευσης των νερών της περιοχής Κουτσελιού- Δροσοχωρίου, από όπου διέρχεται η Εγνατία Οδός, με έγγραφά μου και προσωπικές παραστάσεις αρκετές φορές ζήτησα από τη Διοίκηση της Εγνατίας ,το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον Γ.Γ. Περιφέρειας την ανάθεση σχετικής μελέτης αναφορικά με την απορροή των όμβριων υδάτων και ιδιαίτερα του ρέματος, όπου βρίσκεται η διασταύρωση της Ε.Ο. Μπάφρας – Κουτσελιού , μέχρι το ρέμα της περιοχής Κατσικά δίπλα στη Καστρίτσα , τις διανοίξεις των ρεμάτων – στραγγιστικών τάφρων που διακόπηκαν από την Εγνατία οδό κυρίως στον κάμπο αλλά και από παράνομες ανθρωπογενείς δραστηριότητες ( πέταγμα ψόφιων ζώων, μπαζών κλπ) και άλλα έργα αντιπλημμυρικά.Μάλιστα η Εγνατία είχε συντάξει και σχετική έκθεση αυτοψίας με εκτιμώμενο κόστος 4.700.000€, πλην όμως και η δρομολογημένη αυτή ενέργειά μας είχε την ίδια τύχη με την προηγούμενη από πλευράς της Δημ. Αρχής . Ενταφιάστηκε όπως ενταφιάστηκε και το βιος του κόσμου αλλά και το Πνευματικό Κέντρο των Μουζακαίων.Το χειρότερο είναι ότι όλες αυτές τις μάχες που δίναμε στο Δημ. Συμβούλιο, μερικοί , και δυστυχώς και κάποιοι δημοσιογράφοι, τις χαρακτήριζαν ως ¨ κοκορομαχίες¨ , προφανώς για να απομειώνεται η σοβαρότητα των θεμάτων και να καλύπτονται οι αδυναμίες και η απραξία της ανίκανης, ανεκδιήγητης και καταστροφικής απερχόμενης δημ. αρχής και προσωπικά του ήσσονος σημασίας αποδειγμένα απερχόμενου δημάρχου.Το επιχείρημα ότι λέγοντας αυτά σκοπό έχουμε την αντιπολίτευση πλέον δεν έχει καμιά βάση , αφού έχουμε μια νέα δημοτική αρχή, στην οποία ευχόμαστε να προχωρήσει όλα αυτά τα πολύ σημαντικά έργα που για τέσσερα χρόνια έχουν μπει στο χρονοντούλαπο , ώστε τα σημερινά φαινόμενα να σταματήσουν να αποτελούν τον εφιάλτη της περιοχής μας. Θεωρώ, ότι καταλάβαμε καλά, ότι ούτε το λεκανοπέδιο εξαιρείται από τους βίαιους κανόνες της φύσης, ούτε εμείς από τις συνέπειες των λαθών μας.

Ορθοπεταλιές για μία καλύτερη ποιότητα ζωής


Σε...ορθοπεταλιά είναι το ποδηλατικό κίνημα στην Ελλάδα, παρά την έλλειψη της υποδομής, που θα το «απογείωνε» ακόμη περισσότερο, μετατρέποντάς το σε ιδανικό τρόπο μετακίνησης, κατά τα πρότυπα των ευρωπαϊκών πόλεων. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν για τις μετακινήσεις τους το ποδήλατο. Το ποδηλατικό κίνημα βασίζεται στην οικολογία, την άσκηση, την οικονομία χώρου, χρόνου και χρημάτων. Σηματοδοτεί την ελεύθερη, άνετη και γρήγορη μετακίνηση μέσα στην πόλη και πάνω απ΄όλα, προτείνει έναν εναλλακτικό, φυσικό και υγιή τρόπο ζωής.«Η ζωή με το ποδήλατο είναι μία πολιτική πράξη», λένε οι ποδηλατιστές. Κι αυτό, επειδή τους φέρνει πιο κοντά σε καλά κρυμμένες ή και χαμένες έμφυτες ανθρώπινες αξίες. Με ένα ποδήλατο, οι πολίτες ετούτου του τόπου, αναζητούν και βρίσκουν την υγεία, την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τον χαμένο χρόνο. Όπως όταν ήταν παιδιά...

Ευχαριστήριο μήνυμα Μ. Γαρνέλη


Ευχαριστήριο μήνυμα εξέδωσε στις ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνος Γαρνέλης στο οποίο αναφέρει: «Μετά την χθεσινή οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων των Δημοτικών Εκλογών της 7ης Νοεμβρίου 2010, οι συνεργάτες μου και εγώ προσωπικά αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε, από τα βάθη της καρδιάς μας, όλους τους Τζουμερκιώτες και τις Τζουμερκιώτισες που μας τίμησαν με την ψήφο τους. Δηλώνουμε ότι θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας και θα σταθούμε στο πλευρό τους. Από την 1 Ιανουαρίου 2011 όλοι μαζί, θα ξεκινήσουμε τον τίμιο αγώνα μας για μία καλύτερη εποχή στα Τζουμέρκα.».

ΟΓΑ: Παράταση Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού έως τα τέλη Μαρτίου


Την παράταση της διάρκειας του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού (8ημερες δωρεάν διακοπές) για τους δικαιούχους του Οργανισμού εως το τέλος Μαρτίου, ανακοίνωσε ο ΟΓΑ.Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, με την παράταση της διάρκειας του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού πέραν της καταλυτικής ημερομηνίας (31-12-2010), οι δικαιούχοι θα ευνοηθούν αξιοποιώντας τα δελτία Κοινωνικού Τουρισμού μέχρι τις 31 Μαρτίου 2011, οι ίδιοι και τα μέλη της οικογένειάς τους, επιλέγοντας τον τόπο προορισμού και το κατάλυμα της επιλογής τους.Η λίστα με τα τουριστικά καταλύματα στα οποία οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται έως και 31-3-2011 θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ www.oga.gr .

"Προσβασιμότητα στους δήμους"


Στο πρόγραμμα «Προσβασιμότητα στους δήμους» του υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου και έχει να κάνει με την επισκεψιμότητα σε κτήρια δημοσίων υπηρεσιών, σε κοινόχρηστες υποδομές, σε χώρους αστικού πρασίνου και σε παραλίες, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ.Πεταλωτής.«Στόχος μας για την επόμενη τριετία είναι η επέκταση του προγράμματος προσβασιμότητας σε όλους τους νέους Δήμους του "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ", καθώς και στις περιφέρειες της χώρας. Η κυβέρνηση, επίσης, έχει δεσμευθεί για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τα άτομα με αναπηρία και γι' αυτό ακριβώς υπεγράφη από την κυρία Κατσέλη μια υπουργική απόφαση για σύσταση μιας ανάλογης επιτροπής» τόνισε από την Κομοτηνή ο κ.Πεταλωτής.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βρέθηκε σε ημερίδα με θέμα «Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης & Άτομα με Αναπηρία εν όψει των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2012» που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας- Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τοπικούς φορείς.

Πρώτο κύμα αλλαγών στις ΔΕΚΟ

Tο «μαχαίρι» της εξυγίανσης κατευθύνεται και προς το μισθολογικό καθεστώς των εργαζομένων και όχι μόνο προς τα επιδόματα και τις υπερωρίες

Αποφασισμένη να προωθήσει το πρώτο κύμα αλλαγών, μέσα στον Δεκέμβρη, και με αιχμή τις ΔΕΚΟ είναι η κυβέρνηση.Οι οριστικές αποφάσεις ελήφθησαν στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός με την ομιλία του δεν άφησε περιθώρια αναβολών ή καθυστερήσεων. Ετσι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη της πιστής εφαρμογής του μνημονίου αλλά και της συνυπογραφής στο υπό σύνταξη Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο θα αφορά στην τριετία και θα παρουσιαστεί σύντομα από τον κ. Παπανδρέου.Ειδικά για τις ΔΕΚΟ, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το «μαχαίρι» της εξυγίανσης κατευθύνεται και προς το μισθολογικό καθεστώς των εργαζομένων και όχι μόνο προς τα επιδόματα και τις υπερωρίες - δηλαδή φαίνεται ότι προκρίνουν τη λύση να μπει «πλαφόν» στους μισθούς, όπως ουσιαστικά έχει γίνει και στον στενό δημόσιο τομέα. Εκεί, σύντομα αναμένεται η καταγραφή των κενών θέσεων που ωστόσο θα φωτογραφίσει και το πλεονάζον προσωπικό ανά υπηρεσία.Καθαρό στίγμα πάντως συνολικά για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ θα δώσουν άμεσα - ακόμη και πριν από την προγραμματισμένη πανελλαδική απεργία στις 15 Δεκέμβρη. Και η συναίνεση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών;Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ανάψει το πράσινο φως στους συνεργάτες του για τη σύνταξη επιστολών (είναι ένα ενδεχόμενο). Θα γίνουν όμως τα πρώτα βήματα για τα «δύσκολα» νομοσχέδια, όπως δήλωσε ο κ. Ραγκούσης. Για τις ΔΕΚΟ, παράδειγμα, ή για την Παιδεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αννα Διαμαντοπούλου έχει ζητήσει συνάντηση για την έναρξη διαλόγου (για τη μεταρρύθμιση) από τον αρχηγό της ΝΔ, κ. Αντώνη Σαμαρά. Το «ραντεβού» δεν αποκλείεται να γίνει εντός της εβδομάδας, ενώ και άλλοι υπουργοί καλούν για ενημέρωση τους εκπροσώπους των κομμάτων.

ethnos

Ο Δημήτρης Τσιρώνης για τη νέα ΚΑΠ


Τη δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου διαπραγμάτευσης, που να έχει τη στήριξη όλων των πτερύγων και όλων των κομμάτων, με στόχο να διεκδικηθεί στο επόμενο διάστημα, με όρους που μπορεί η χώρα να βγει κερδισμένη, μέσα από τη διαδικασία των αγροτικών επιδοτήσεων, υποστήριξε ο βουλευτής Άρτας Δημήτρης Τσιρώνης κατά την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής , κατά την ενημέρωση των μελών των δύο Επιτροπών από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη για τη ''Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ)'' μετά το 2013. Ο κ. Τσιρώνης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επεξεργαστεί όλα τα πιθανά μοντέλα για τον τρόπο χορήγησης των οικονομικών ενισχύσεων στους αγρότες ενώ θεωρεί ότι αυξημένη επιδότηση θα πρέπει να χορηγείται όπου είναι μικρός ο κλήρος, σε περιοχές όπως είναι η Ήπειρος.

Την λήψη μέτρων για την υπερχείλιση της Λίμνης Παμβώτιδας ζητά ο Φορέας Διαχείρισης


Η ταχύτατη αστικοποίηση της πόλης των Ιωαννίνων τις τελευταίες δεκαετίες επέφερε μείωση των φυσικών χώρων ως αποτέλεσμα των αλλαγών στις χρήσεις γης. Οι αλλαγές στις χρήσεις γης επέφεραν επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, στην ποιότητα νερού της λίμνης αλλά και στη λειτουργία του οικοσυστήματος. Τα φυσικά εδάφη (μη αξιοποιημένα εδάφη) παρέχουν το κύριο τμήμα του φυσικού συστήματος υποστήριξης του οικοσυστήματος της λίμνης Παμβώτιδας. Η αυξανόμενη τάση αστικής ανάπτυξης στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων μετασχηματίζει λιβαδικές, παραλίμνιες και αγροτικές εκτάσεις σε χαμηλής πυκνότητας οικισμούς, εμπορικά κέντρα, αθλητικές και τουριστικές εγκαταστάσεις, δίκτυα πεζόδρομων – ποδηλατόδρομων. Η άναρχη εξάπλωση στο λεκανοπέδιο ενθαρρύνεται επίσης από την έλλειψη ρυθμιστικού σχεδίου. Η αλλαγή χρήσης γης θεωρείται ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει τους οικολογικούς πόρους. Τα ενδιαιτήματα της βιοποικιλότητας και οι διάδρομοι μετανάστευσης μειώνονται δραστικά, ενώ οι λειτουργίες του οικοσυστήματος υποβαθμίζονται, διαταράσσονται ή καταστρέφονται. Μία από της σημαντικότερες λειτουργίες της λίμνης Παμβώτιδας με προφανή οφέλη για την τοπική κοινωνία είναι η τροποποίηση πλημμυρικών φαινομένων, που επιτυγχάνεται με μείωση του συνολικού όγκου του νερού αλλά και τον αποσυγχρονισμό της ροής.Αυτό έγινε περισσότερο εμφανές τις τελευταίες ημέρες που ο νομός επλήγει από ακραία καιρικά φαινόμενα. Στο παρελθόν βέβαια είχαν επαναληφθεί σφοδρές βροχοπτώσεις, αντιμετωπίζονταν όμως από το φυσικό οικοσύστημα. Μαρτυρίες αναφέρουν για την σύνδεση της λίμνης Λαψίστας με την λίμνη Παμβώτιδα και την διέλευση από και προς το Πέραμα με χρήση γεφυρών σε περιόδους βροχόπτωσης.Σήμερα έχει μειωθεί η υδροχωρητικότητα του λεκανοπεδίου.Πιο συγκεκριμένα:
* Περιοχές που ανέκαθεν αποτελούσαν πλημμυρικές ρεζέρβες έχουν αλλάξει χρήση και δεν επιτρέπουν την εκτόνωση των υδάτων. Υγρολίβαδα στην περιοχή Κατσικάς και Αμφιθέας έχουν αποκοπεί από το φυσικό οικοσύστημα με την δημιουργία αναχωμάτων και έχουν μετατραπεί σε αστικές και γεωργικές εκτάσεις.
* Με την ανεξέλικτη αποστράγγιση του λεκανοπεδίου στην λίμνη εισρέουν μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών και σε συνδυασμό με την χρήση του υπερχειλιστή γίνεται κατακράτηση υλικών εντός της λίμνης. Άμεση συνέπεια έχει την αύξηση του πυθμένα λόγω των φερτών που εναποτίθενται συνεπώς την μείωση του βάθους και της χωρητικότητας της λίμνης
* Επίσης η αποστράγγιση του κάμπου Λαψίστας δεν επιτρέπει την εκτόνωση του νερού σε πλημμυρικές τάσεις. Παλαιότερα ο κάμπος Λαψίστα πλημμύριζε κατά την διάρκεια χειμώνα όπου σε περίοδο έντονων βροχοπτώσεων δέχονταν επιπλέον ποσότητες υδάτων από την λίμνη Παμβώτιδα και εκτονώνονταν το Λεκανοπέδιο.

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι:
* Απαραίτητος κρίνεται ο καθαρισμός των καταβοθρών και η προστασία των λεκανών τους απορροής. Κρίσιμες περιβαλλοντικά εκτάσεις που άλλαξαν χρήση από γεωργικό τοπίο και μετατράπηκαν σε επιχειρήσεις.
* Επίσης απαραίτητος κρίνεται η διευθέτηση και συντήρηση των καναλιών αποστράγγισης ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η εισροή των υδάτων.
* Η δημιουργία εκολογικού πάρκου στην περιοχή Κατσικάς προβλέπει την κατασκευή λιμνοδεξαμενών με σκοπό την απομάκρυνση φερτών υλικών και την συγκράτηση πλημμυρικών υδάτων.
* Επαναφορά της περιοχής Αμφιθέας στο φυσικό οικοσύστημα και αποδέσμευση μεγάλης έκτασης για υδάτινη χρήση.
* Απομάκρυνση ιλύος από τον πυθμένα της λίμνης και εξυγίανσή του, ώστε να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα η υδροχωριτηκότητα.
* Δημιουργία λιμνοδεξαμενής στον κάμπο Λαψίστας με σκοπό τόσο την εκτόνωση της πλημμύρας όσο και την χρήση αρδευτικών αναγκών κατά την θερινή περίοδο.


ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ

Κοντά στους πλημμυροπαθείς ο Φίλιππας Φίλιος


Πρωτοφανείς είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε δημοτικά διαμερίσματα του νέου δήμου Ιωαννίνων, ενώ έντονα ήταν για μια ακόμη φορά τα προβλήματα σε τμήματα της πόλης, ειδικά στα χαμηλά σημεία, τα οποία παραδόθηκαν στο έλεος του νερού.Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος επισκέφθηκε περιοχές που υπέστησαν ζημιές, όπως την Δαφνούλα και τους Μουζακαίους και ενημερώθηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την υφιστάμενη κατάσταση.«Η κατάσταση είναι τραγική. Τα προβλήματα τεράστια. Δεν είναι ώρα για κριτική ή για αναζήτηση ευθυνών. Είναι ώρα των πράξεων και οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε για την επίλυση των άμεσων προβλημάτων, όπως είναι η στέγαση των οικογενειών που επλήγησαν. Μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν και χωρίς καμία χρονοτριβή, πρέπει να ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών που σημειώθηκαν. Είναι σίγουρο ότι η πολιτεία θα κληθεί να συνδράμει την προσπάθεια της αυτοδιοίκησης, καθώς ο όγκος των προβλημάτων είναι πρωτόγνωρος», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Φίλιος.Εκ μέρους της «Ενότητας Πολιτών- Νέα Γιάννενα» ο δημοτικός σύμβουλος Φίλιππας Τσουμάνης, επικοινώνησε με την διοίκηση της ΥΠΕ στην Πάτρα και αποφασίστηκε να παραχωρηθεί το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ιωαννίνων, προκειμένου να φιλοξενηθούν για όσο διάστημα απαιτηθεί, οικογένειες πλημμυροπαθών.Το διάστημα των έντονων βροχοπτώσεων, για μία ακόμη φορά, καταγράφηκαν τεράστια προβλήματα και στην πόλη των Ιωαννίνων. Σπίτια στις χαμηλές συνοικίες, όπως είναι ο Βοτανικός πλημμύρισαν και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Στην περίπτωση αυτή, αποδεικνύεται ότι η λήψη των κατάλληλων μέτρων δεν συνόδευσε την εκτέλεση ορισμένων έργων της απερχόμενης δημοτικής αρχής.

ΠΡΟΣΟΧΗ:Χωρίς νερό για πάνω από 24 ώρες θα μείνει μεγάλο τμήμα της πόλης των Ιωαννίνων!


Χωρίς νερό θα μείνει μεγάλο τμήμα του κέντρου της πόλης από σήμερα το απόγευμα και για πάνω από 24 ώρες, λόγω εργασιών για την προγραμματισμένη αντικατάσταση του τροφοδοτικού αγωγού των Ιωαννίνων στην περιοχή Περάματος.Έτσι, σύμφωνα και με ανακοίνωση της ΔΕΥΑΙ, από σήμερα Δευτέρα στις 6 τοαπόγευμα μέχρι και αύριο Τρίτη στις 8 το βράδυ, θ’ αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση της πίεσης του δικτύου στις οδούς: Σπ. Λάμπρου, τμήμα της Μεγ. Αλεξάνδρου, Βορ. Ηπείρου, Ολυμπιάδος, Ευεργετών, Δοσ. Φιλίτου, Τεπελενίου, Δημ. Σταυρίδη, Χρηστοβασίλη, Πινδάρου, Σαμουήλ, Μελ. Γεωγράφου, Σαχίνη, Φωτ. Τζαβέλα, Παπανδρέου, Βηλαρά, Βαλαωρίτου, Π. μελά, Μαυρογιάννη, Κομνηνών, Ανεξαρτησίας, Κοράη, τμήμα 28ης Οκτωβρίου, Δαγκλή, Τσιριγώτη, Ζωσιμαδών και στις παρόδους αυτών.

Μαθητικό συλλαλητήριο στην Άρτα


Μαθητικό συλλαλητήριο με αφορμή την επέτειο των δύο χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Άρτα. Περίπου στα μισά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, οι μαθητές έκαναν αποχή από τα μαθήματά τους. Το πρωί πραγματοποιήθηκε μαθητικό συλλαλητήριο το οποίο ξεκίνησε από την πλατεία Κιλκίς. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης που έφτασε μέχρι το Αστυνομικό Μέγαρο και η οποία ολοκληρώθηκε ειρηνικά. Στη διάρκεια της διαδήλωσης οι μαθητές απέκλεισαν το δρόμο στο ύψος του Αστυνομικού μεγάρου. Νέα πορεία έχει προγραμματιστεί για τις 7 το απόγευμα από την πλατεία Κιλκίς η οποία οργανώνεται από φοιτητικούς συλλόγους και εργατικά σωματεία. Επίσης την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου στις 7μ.μ. στην αίθουσα του «Μακρυγιάννη» με πρωτοβουλία των ίδιων συλλόγων θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και προβολή της ταινίας «Ο οργισμένος Δεκέμβρης» του Κ. Κολημένου.

Λουκέτα σε εφορίες του Νομού Ιωαννίνων!


Στην κατάργηση αρκετών ΔΟΥ της χώρας,θα προχωρήσει η Κυβέρνηση. Για τις εφορίες στις οποίες προγραμματίζεται να μπει «λουκέτο» το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει τα χαρτιά του την τελευταία στιγμή, υπό τον φόβο αντιδράσεων τόσο από τους υπαλλήλους που υπηρετούν στις συγκεκριμένες εφορίες όσο και από την τοπική κοινωνία.Ο προγραμματισμός προβλέπει «λουκέτα» στις πόλεις όπου υπάρχουν περισσότερες από μία ΔΟΥ, καθώς και στους νομούς όπου οι εφορίες βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση η μία από την άλλη.Έτσι,με «λουκέτο» κινδυνεύει η Β'ΔΟΥ Ιωαννίνων,αλλά και οι Περιφερειακές ΔΟΥ που λειτουργούν σε κωμοπόλεις του Νομόυ.Το επόμενο χρονικό διάστημα,αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις κυρίως από την τοπική κοινωνία αλλά και τους βουλευτές της περιοχής.

«Πανηπειρωτικό πόλεμο» ετοιμάζουν οι κτηνοτρόφοι αν πουληθεί η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη ΑΕ


«Πανηπειρωτικό πόλεμο» ετοιμάζουν Ηπειρώτες αγρότες, αν πουληθεί η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη ΑΕ, λόγω του σχεδίου εξυγίανσης της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία κατέχει το 68% της εταιρείας.Μάλιστα, εκκρεμεί στα δικαστήρια αγωγή της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων εναντίον της ΑΤΕ ότι παράνομα απέκτησε, βάσει του καταστατικού, το 8% των μετοχών αγοράζοντάς τες από τις συνεταιριστικές ενώσεις Πωγωνίου, Κόνιτσας και Αρτας.Η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη ΑΕ ιδρύθηκε το 1963 από κτηνοτρόφους που χαρακτηρίστηκαν «κομμουνιστές» κι έβαλαν από 500 δραχμές. Πήραν 30 εκατομμύρια δραχμές δάνειο από την ΑΤΕ, η οποία αντί χρημάτων πήρε το 60% της επιχείρησης (σ.σ.: Συνεταιριστές θεωρούν ότι παράνομα παρακρατεί η ΑΤΕ και το 60% των μετοχών, λόγω αποπληρωμής δανείου και τόκων).Το ζήτημα πώλησης της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας τέθηκε ξανά μετά την παρουσίαση του σχεδίου για εξυγίανση της Αγροτικής Τράπεζας, που παρουσίασε ο Γιώργος Παπακωσταντίνου Παπακωνσταντίνου. Λόγω Μνημονίου, προβλέπει μεταξύ άλλων απεμπλοκή της ΑΤΕ από μη χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες και ρευστοποίηση επιχειρήσεων, παρότι η Δωδώνη ΑΕ είναι κερδοφόρα.Η «Δωδώνη» αγοράζει καθημερινά περίπου 48.000 τόνους αιγοπρόβειο γάλα και 25.000 τόνους αγελαδινό, απ' όλη την Ηπειρο.

Εξάγει σε 32 χώρες
Η μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος προέρχεται από την Πρέβεζα και την Αρτα, ενώ στα Ιωάννινα απασχολεί περισσότερους παραγωγούς. Σχεδόν 2.000 κτηνοτρόφοι της Πρέβεζας δίνουν το 40% του γάλακτος στη «Δωδώνη».«Η Δωδώνη είναι "φιλέτο". Χιλιάδες Ηπειρώτες, εκτός των κτηνοτρόφων, έχουν δουλειά εξαιτίας της "Δωδώνης"», τονίζει στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, Μιχάλης Δήμας.«Εξάγει σε 32 χώρες. Αν κλείσει ή πωληθεί η Δωδώνη ΑΕ, για τον κτηνοτρόφο θα σημάνει πισωγύρισμα στη δεκαετία του '50. Η Δωδώνη χαράζει πολιτική τιμών στην Ελλάδα, παρά το καρτέλ», υποστηρίζει ο Γεράσιμος Λιώλης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων και αντιπρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας.«Είναι κερδοφόρα, στηρίζει το εισόδημα του Ηπειρώτη και, αν έχουν σκοπό να μην την κρατήσουν, ας τη δώσουν στους φυσικούς μετόχους, τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς. Δίνει τις καλύτερες τιμές στον παραγωγό, παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα κι εξάγει από τη Δυτική Ευρώπη ώς την Αυστραλία», λέει ο Βαγγέλης Βαγγέλης, πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας-Φιλιππιάδας.Ο νομός Θεσπρωτίας παραδίδει περίπου 8.500 τόνους πρόβειο την ημέρα, λιγότερο γίδινο και ακόμη λιγότερο αγελαδινό στη Δωδώνη.«Αν προσπαθήσουν να την πουλήσουν, θ' αντιδράσουμε σθεναρά. Δεν θέλουμε να περάσει η Δωδώνη σε χέρια ιδιωτών ή εκτός Ηπείρου. Αν πρόκειται να πουληθεί, οι μετοχές να πάνε στους συνεταιρισμούς», λέει ο Χάρης Γκουλιούμης, πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας και μέλος της διοίκησης της Δωδώνης ΑΕ.

Στήριξη στους εργαζόμενους του «Ατλάντικ»

ΑΠΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

Τους εργαζόμενους στα καταστήματα της υπό διάλυση αλυσίδας «Ατλάντικ» στηρίζει το νομαρχιακό συμβούλιο. Αντιπροσωπεία τους βρέθηκε στη συνεδρίαση και τόνισαν ότι δεκατέσσερις είναι υπό απόλυση και οι υπόλοιποι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.«Τους καταλαβαίνουμε απόλυτα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τους εργαζόμενους των Ατλάντικ αλλά και προς όλους εκείνους που χάνουν τη δουλειά τους», τόνισε ο νομάρχης Αλέκος Καχριμάνης. Τη στήριξή τους στους εργαζόμενους εξέφρασαν και οι επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων του συμβουλίου, τονίζοντας ότι θα συμπαρασταθούν σε ό,τι ζητηθεί. Στο μεταξύ, το σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Ιωαννίνων χαιρετίζει τις εγγραφές των εργαζόμενων. «Οι εργαζόμενοι του Ατλάντικ να έχουν τη σιγουριά ότι το σωματείο μαζί με το ΠΑΜΕ, θα είναι μπροστάρηδες σε όλους τους αγώνες κόντρα στην συμβιβασμένη πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το σωματείο. Συμπληρώνει ότι από την ένταξη της εταιρίας στο άρθρο 99, κερδισμένη βγαίνει η ίδια «γιατί ξεμπερδεύει μια και καλή από όσους χρωστάει, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων». Καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν «δυναμική απάντηση» για να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να αλλάξουν προς το καλύτερο οι εργασιακές συνθήκες, αλλά και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Τέλος, τους καλεί να πάρουν μέρος στην απεργία της 15ης Δεκεμβρίου, στην πορεία του ΠΑΜΕ στο δημαρχείο, στις 10 το πρωί.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Στα Γιάννενα ο Γιάννης Μαγκριώτης!

Έκτακτη σύσκεψη για τις ζημιές από την κακοκαιρία στην Περιφέρεια Ηπείρου

Έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρία του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη συγκαλείται σήμερα το απόγευμα και ώρα 17.30 στα γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου.Αντικείμενο της σύσκεψης, είναι τα προβλήματα που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών που έπληξαν κυρίως το Νομό Ιωαννίνων, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να παρευρεθούν οι βουλευτές του Νομού, ο Νομάρχης Ιωαννίνων, οι Δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν και υπηρεσιακοί παράγοντες.Στις 16.30μ.μ. θα προηγηθεί επίσκεψη του Υφυπουργού στην περιοχή της Πεδινής στον κόμβο της Εγνατίας.

Aνύπαρκτη σχεδόν στην Ήπειρο η οικοδομική δραστηριότητα!

Με το …κερί ψάχνουν για ένα μεροκάματο εκατοντάδες οικοδόμοι που παζαρεύουν ακόμη και τα ένσημά τους!..

Σε απόγνωση και αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι ελάχιστοι «τυχεροί» οικοδόμοι που βρίσκουν ένα μεροκάματο.Την ίδια στιγμή έρχονται αντιμέτωποι με ωμούς εκβιασμούς καθώς δεν φτάνει που η οικοδομική δραστηριότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη, είναι αναγκασμένοι να υποκύπτουν, εάν θέλουν να κάνουν μεροκάματο, σε πιέσεις που έχουν σχέση με τα επικολλούμενα ένσημα του ΙΚΑ.Οι οικοδόμοι που καταφέρνουν ψάχνοντας να βρουν μια δουλειά αισθάνονται ότι τράβηξαν τον «πρώτο αριθμό του λαχείου»!

ΕΝΣΗΜΑ ΜΕ…ΠΑΖΑΡΙ!

Όμως πολύ γρήγορα έρχονται αντιμέτωποι με τη σκληρή απάνθρωπη συμπεριφορά ορισμένων ιδιοκτητών που έχει σχέση με τα ένσημά τους, την ασφάλεια των ίδιων και της οικογενείας τους.Το παζάρι στην τιμή που θα δουλέψουν είναι σκληρό και ανελέητο από πλευράς των ιδιοκτητών.Ξέρουν ότι δεν υπάρχουν δουλειές και κοιτάζουν να εκμεταλλευτούν το πρόβλημα, αφενός δίδοντας πολύ χαμηλές τιμές για μια οικοδομική δουλειά, αφετέρου απαιτώντας από τον τεχνίτη, με τη μορφή εκβιασμού, να μην ζητήσει όλα τα ένσημα, τουλάχιστον αυτά που προβλέπει η οικοδομική άδεια.Αν για παράδειγμα για τα σοφατίσματα ενός σπιτιού θα πρέπει να επικολληθούν στο ΙΚΑ 70 ένσημα, οι ιδιοκτήτες ζητούν από τους οικοδόμους να τους κολλήσουν μόλις τα 20 ή τα 30 από το σύνολο. Και τα υπόλοιπα;

ΤΑ ΜΕΤΑΠΟΥΛΟΥΝ…

Τα μεταπουλούν σε άλλους οικοδόμους που τα αγοράζουν προκειμένου να έχουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων είτε για την υγειονομική περίθαλψη των ιδίων και της οικογενείας τους, είτε για να μπορούν να μπουν στο ταμείο ανεργίας.Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ιδιοκτητών ακινήτων και οικοδόμων τις περισσότερες φορές καταλήγουν σε βάρος του εργαζόμενου. Κι αυτό γιατί, προκειμένου να κάνει κανένα μεροκάματο και την τιμή της δουλειάς του μειώνει κατά πολύ (ίσα ίσα βγάζει ένα μεροκάματο των 30 ή 40 ευρώ) και χάνει πολλά ένσημα, αφού για να πάρει τη δουλειά πρέπει να υποκύψει και να δεχτεί τον εκβιασμό των ενσήμων.

ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΥΣ;
Και οι οικοδόμοι αναρωτιούνται, που είναι το ΙΚΑ να κάνει τους ελέγχους μιας και μπορεί αφού πλέον ελάχιστες είναι οι οικοδομές;Τι κάνουν τα Σωματεία των Οικοδόμων και τα Εργατικά Κέντρα που αναλίσκονται μόνο σε ανακοινώσεις και καταγγελίες;Γιατί τουλάχιστον σε αυτή τη δύσκολη φάση που περνά ο κλάδος δεν μπορούν να προστατεύσουν όσους βρίσκουν ένα μεροκάματο;Η αιτιολογία ότι δεν υπάρχει καταγγελία ή ότι ο εργαζόμενος πρέπει να καταγγείλει αυτά τα φαινόμενα δεν πείθει κανένα, αφού είναι γνωστό ότι εάν το κάνουν αυτόματα χάνουν τα ελάχιστα μεροκάματα που με τόσο κόπο βρήκαν να κάνουν.Ας κινητοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και τα σωματεία και ας πάνε σε αυτές τις λίγες οικοδομές που γίνονται και να κάνουν τους ελέγχους για να μπορούν μετά να υπερηφανεύονται ότι προασπίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ…

Την ίδια στιγμή όλοι ξέρουν και φυσικά αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία η μεγάλη πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα.Μόνο τον Αύγουστο στην Ήπειρο συρρικνώθηκε στο -20,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.Ειδικότερα, στην Ήπειρο το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής - Δημόσιας), μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, διαμορφώθηκε σε 137 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 37 χιλιάδες m² επιφάνειας και 134,7 χιλιάδες m³ όγκου.Το μέγεθος της Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας ανήλθε σε 136 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 35,9 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 130,8 χιλιάδες m3 όγκου.Παρουσίασε, δηλαδή, μείωση κατά 20% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 39,2% στην επιφάνεια και κατά 41,5 στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.Τα ποσοστά της Ηπείρου ήταν από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα όσον αφορά την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, αφού οι μεγαλύτερες μειώσεις του οικοδομικού όγκου καταγράφηκαν στις περιφέρειες Αν. Μακεδονίας- Θράκης (-48%), Ηπείρου (-41,5%), Αττικής (-39,6%), Δυτικής Ελλάδας (-38,8%), Κρήτης (-35,5%), Στερεάς Ελλάδας (-35,2%) και Δυτικής Μακεδονίας (-30,3%).Μείωση 8,7% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, 18% στην επιφάνεια και 18% στον όγκο παρουσίασε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου η συνολική οικοδομική δραστηριότητα στην Ήπειρο, σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2009.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΔΡΟΜΟΙ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΑ ΣΕ ΠΟΤΑΜΙΑ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΕΛΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝΛόγω της πυκνής βροχόπτωσης την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, πολλοί δρόμοι στην περιοχή των Ιωαννίνων πλημμύρισαν από νερά. Ένας από αυτούς βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Κουτσελιό.

Στα Γιάννενα το 2ο Πανελλήνιο Νευροφυσιολογικό Συνέδριο


Η Ελληνική Εταιρεία Ηλεκτροεγκεφαλογραφίας και Κλινικής Νευροφυσιολογίας στα πλαίσια της συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης που έχει καθιερώσει, πραγματοποιεί το 2ο Πανελλήνιο Νευροφυσιολογικό Συνέδριο, στις 10-12 Δεκεμβρίου 2010 στο Ξενοδοχείο GRAND SERAI στα Ιωάννινα.Η θεματολογία που θα αναπτύξουν εξειδικευμένοι στο είδος τους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό απευθύνεται σε Νευρολόγους , Νευροφυσιολόγους ,Φυσιάτρους, Ψυχιάτρους που έχουν ενδιαφέρον στη Νευρολογία. Μέσα στα θέματα που θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση θα είναι και η εκπαίδευση του Επιστημονικού προσωπικού στα μηχανήματα που χρησιμοποιεί ο Νευρολόγος.Ειδικότερα θα παρευρεθούν ο Yann Pereon, Professor, University Hospital of Nantes, France, Jean – Philippe Camdessanché, MD, Phd, University Hospital of Saint-Etienne, France, Κλεόπας Κλεόπα, Νευρολόγος, Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, Ελένη Ζαμπά-Παπανικολάου, Νευρολόγος, Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου ,καθώς και διακεκριμένοι Καθηγητές Νευρολογίας από όλη την Ελλάδα.Η Ελληνική Εταιρεία Ηλεκτροεγκεφαλογραφίας και Κλινικής Νευροφυσιολογίας λειτουργεί , με βασικό σκοπό την μελέτη και ενημέρωση για θέματα σχετικά με την Νευροφυσιολογια στον Ελλαδικό χώρο, και επιτελεί σημαντικό έργο στην πληροφόρηση σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο.

Σύλληψη για ναρκωτικά στην Ηγουμενίτσα


Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής, 23χρονος αλλοδαπός, που επέβαινε σε Ι.Χ.Ε. όχημα με τους γονείς του, διότι, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του μέσα σε θήκη από CD 4,5 γραμ. κατεργασμένης κάνναβης (χασίς - σοκολάτα), ένα τσιγάρο έτοιμο προς χρήση που περιείχε κατεργασμένη κάνναβη μεικτού βάρους 02 γραμ., 1,6 γραμ. μεθαμφεταμίνη και ένα χάπι άγνωστης ουσίας.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, ενώ οι ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν.

Εκδήλωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου


Με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τα δικαιώματα στην Υγεία και για να εκφραστεί εντονότερα η απαίτηση για την χωρίς εμπόδια πρόσβαση όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, σε δημόσιες υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (Ε.Ι.Ν.Η.) οργανώνει αύριο, Τρίτη, ώρα 7 το απόγευμα στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων (παλαιό Χατζηκώστα) σύσκεψη, φορέων, συλλόγων κ.α..

Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες της Περιφέρειας


Σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματέα Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προέκυψαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν και πάλι την Ήπειρο τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Στο εθνικό οδικό δίκτυο της Ηπείρου αποκαταστάθηκαν όλα τα προβλήματα (καταπτώσεις λίθων κ.α) που παρουσιάστηκαν και η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Τέλος, να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους Νομάρχες Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας καθώς και με το Δήμαρχο Παμβώτιδας που αντιμετωπίζει και τα σοβαρότερα προβλήματα λόγω των κατολισθήσεων.

ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΑ ΣΤΗ ΜΑΖΙΑ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ


Το σπίτι της οικογένειας Καραμέτση που γλύτωσε από θαύμα καθώς τα πολλά σπίτια υπέστησαν καθίζηση, στο χωριό Μάζια Ιωαννίνω στο συνοικισμό Κήποι.Στην καθίζηση βοήθησαν και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Κλειστή για τρίτη ημέρα η παλαιά εθνική οδός Ιωαννίνων - Κοζάνης


Κλειστή για τρίτη ημέρα είναι η παλαιά εθνική οδός Ιωαννίνων - Κοζάνης, στο ύψος του 105ου χλμ, στο Επταχώρι.Η έντονη βροχόπτωση, αλλά και η υπερχείλιση του ποταμού Σαραντάπορου, είχε ως αποτέλεσμα να αποσχιστεί μέρος του οδοστρώματος στο ρεύμα από Ιωάννινα προς Κοζάνη.Η Δ/νση Ελέγχου Συντήρησης Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε να διακόψει την κυκλοφορία στη νέα γέφυρα όταν διαπιστώθηκε υποσκαφή σε μεταβατικό επίχωμα της γέφυρας και με τη συμβολή ανδρών του Αστυνομικού Τμήματος Κόνιτσας να εκτρέψει την κυκλοφορία στην παλιά γέφυρα και μόνο για επιβατικά οχήματα και μικρά φορτηγά.Η Τροχαία πραγματοποιεί εκτροπή της κυκλοφορίαςσε παράπλευρες οδούς.

Παραμένει κλειστή η Εγνατία προς Ηγουμενίτσα!


Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει από το πρωί του Σαββάτου ο νομός Ιωαννίνων. Το λεκανοπέδιο είναι πλημμυρισμένο, ενώ έχει διακοπεί και η κυκλοφορία στην Εγνατία στο ύψος της Πεδινής, αφού ο κάμπος έχει μετατραπεί σε λίμνη.Οι υπεύθυνοι της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΣ Α.Ε. διοχετεύουν την κίνηση από την παλιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων.Στην Εγνατία Οδό Ιωαννίνων-Θεσσαλονίκης λόγω εισροής όγκου υδάτων και κατάπτωσης βράχων επί του οδοστρώματος διεκόπη η κυκλοφορία από τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Ιωαννίνων έως τον Α/Κ Αράχθου και η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται από την παλαιά Ε.Ο Ιωαννίνων-Τρικάλων. Από τον Α/Κ Περιστερίου έως τον Α/Κ Αράχθου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με την παρουσία δυνάμεων της Τροχαίας, εκ περιτροπής και προς τις δύο κατευθύνσεις της Εγνατίας Οδού.

Ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και καλλιέργειες από την κακοκαιρία σε Γιάννενα και Θεσπρωτία


Ζημιές σε καταστήματα, σπίτια και καλλιέργειες των Ιωαννίνων εξ αιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων του Σαββάτου με την πυροσβεστική να έχει δεχθεί μέχρι περισσότερες από 80 κλήσεις για άντληση υδάτων, ενώ πλημμύρες έχουν σημειωθεί στα χωριά Χαροκόπι και Βασιλική του Δήμου Παμβώτιδας, καθώς και στις συνοικίες Λασπότοπος και Βοτανικός στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ εκκενώθηκαν και 2 κατοικίες στη Δαφνούλα, λόγω κινδύνου κατολισθήσεων.Προβλήματα, αλλά μικρότερης έκτασης, σημειώθηκαν και στην Θεσπρωτία από την υπερχείλιση του ποταμού Αχέροντα στα χωριά Γλυκή, Ποταμιά, Ξηρόλοφος και Γαρδίκι. Προβλήματα παρουσιάστηκαν επίσης και στον κάμπο των Φιλιατών, από την υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά.

ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΔΑΦΝΟΥΛΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Γυναίκα μεγάλης ηλικίας κοιτάζει ότι έμεινε από το σπίτι που γκρεμίστηκε και μετατοπίστηκε από την αρχική του θέση στο χωριό Δαφνούλα έξω από την πόλη των Ιωαννίνων από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ οι άνθρωποι που έμεναν σε αυτό, αφού σώθηκαν μετέφεραν ότι απόμεινε από τα συντρίμμια...

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΜΠΑΦΡΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ


Φωτογραφία με βενζινάδικο στην Μπάφρα Ιωαννίνων όπου στην περιοχή συνεχίζουν να πλημμυρίζουν τα σπίτια και οι επιχειρήσεις από την μεγάλη νεροποντή που είχε πέσει τις τελευταίες μέρες καθώς τα νερά δεν έχουν προς τα που να πάνε σε πολλά χωριά και παραμένουν τα προβλήματα ενώ οι άνθρωποι έχουν χάσει τις περιουσίες τους και φιλοξενούνται από συνανθρώπους τους.

29χρονος συνελήφθη στα Γιάννενα για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας


Για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας κατηγορείται ένας 29χρονος υποψήφιος λέκτορας της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων. Ο νεαρός άνδρας συνελήφθη στο σπίτι του στα Γιάννενα από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν μετά από ψηφιακή έρευνα στο διαδίκτυο, καθώς φέρεται να κατείχε και να αντάλλασσε με άλλους χρήστες υλικό παιδικής πορνογραφίας.Ακολούθησε έρευνα των αστυνομικών στο σπίτι του, απ' όπου κατασχέθηκαν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και ένας σκληρός δίσκος, χωρητικότητας περίπου 20.000 ΜΒ με βίντεο και φωτογραφίες παιδιών από μωρά μέχρι 12 χρόνων.Τα κατασχεθέντα θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση στη Διεύθυνση Ενγκληματολογικών Ερευνών, εώ ο 29χρονος οδηγήθηκε το πρωί του Σαββάτου στον εισαγγελέα.Ο 29χρονος σπούδαζε στα Ιωάννινα και σε δέκα ημέρες θα έπαιρνε το διδακτορικό του στην Παιδοψυχολογία, όπου και θα γινόταν λέκτορας.

Διαδηλώσεις για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο

Κλειστή αυτή την ώρα η οδός Αβέρωφ

Aπροσπέλαστο σήμερα το κέντρο των Ιωαννίνων,λόγω των εκδηλώσεων, για τη συμπλήρωση δύο ετών από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου.Αυτή την ώρα,μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια των Ιωαννίνων,έχουν κλείσει την Οδό Αβέρωφ.Στις 6 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έξω από την Νομαρχία Ιωαννίνων.Επιχείρηση τρομοκράτησης των πολιτών, προκειμένου να αποτραπεί η συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις, και επίδειξη αυταρχισμού, καταγγέλλουν Συνασπισμός και ΣΥΡΙΖΑ.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ:Διακοπή λειτουργίας του ΧΥΤΑ Κορύτιανης


Τη διακοπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Κορύτιανης από την 01/12/2010, υπέγραψε ο Νομάρχης Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, μετά από εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος και καταγγελία πολίτη και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση,με δεδομένο ότι δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης, αφού, όπως επισημαίνει ο Νομάρχης, δεν προσκομίσθηκε από τους αρμόδιους για τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, παρ’ όλο που είχε δοθεί προθεσμία από τις υπηρεσίες της Ν.Α., η οποία δεν τηρήθηκε. Με την ίδια απόφαση του Νομάρχης επιβάλλει πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ στο Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Θεσπρωτίας, για το γεγονός ότι ο ΧΥΤΑ λειτουργούσε χωρίς την απαιτούμενη άδεια.Ταυτόχρονα, ανάλογη απόφαση εξέδωσε ο Νομάρχης Θεσπρωτίας, και για το Σταθμό Μεταφόρτωσης στο Γραικοχώρι, με το αιτιολογικό της έλλειψης άδειας, ενώ και στην περίπτωση αυτή το πρόστιμο είναι της τάξεως των 3.000 ευρώ προς το Δήμο Ηγουμενίτσας.Εν τω μεταξύ το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απέστειλε μεταξύ άλλων στη Ν.Α Θεσπρωτίας και την Περιφέρεια Ηπείρου, έγγραφο, με την ένδειξη κατεπείγον, έπειτα από Προειδοποιητική Επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ της Κορύτιανης στο Δήμο Παραποτάμου στη Θεσπρωτία. Και αυτό, αφού όπως προκύπτει από την Προειδοποιητική επιστολή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε παραβάσεις στον τρόπο λειτουργίας του.

ΑΡΤΑ:Απαραίτητη η δημιουργία του ΒΙΟΠΑ για την ανάπτυξη και την απασχόληση


Στην αναγκαιότητα δημιουργίας ΒΙΟΠΑ στην Aρτα που θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην περιοχή, στο γενικότερο δυσμενές οικονομικό κλίμα που διανύουμε, αναφέρθηκαν όλοι οι φορείς που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Aρτας με θέμα τη δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου στην πόλη.«Οι δείκτες από τη μελέτη που κάναμε εν όψει αυτής της επίσκεψης δείχνουν ότι η Aρτα πονάει πολύ και χρειάζεται να συγκεντρώσει την προσοχή της σε νέες δημιουργικές προσπάθειες» τόνισε ο επιστημονικός συνεργάτης της Κεντρικής Eνωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) σε θέματα Βιομηχανικής Χωροθεσίας και Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων, Μανώλης Μπαλτάς - πολιτικός μηχανικός, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ καλύτερο να συγκεντρωθούν οι οχλούσες εγκαταστάσεις σε μία οργανωμένη και περιβαλλοντικά ρυθμισμένη περιοχή από το να υπάρχουν και να δραστηριοποιούνται μέσα στα πολεοδομικά συγκροτήματα.Eργο πνοής για την περιοχή χαρακτήρισε το ΒΙΟΠΑ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Aρτας Ηλίας Κοίλιας, τονίζοντας ότι η προσπάθεια της διοίκησης συνεχίζεται και ότι σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η Ευρώπη, η Ελλάδα και η Aρτα η δημιουργία βιομηχανικής περιοχής είναι το στοιχείο που θα μπορέσει να συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη.Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο νέος περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Aρτας Κώστας Παππάς, οι οποίοι δήλωσαν πως το θέμα των ΒΙΠΕ είναι ένα θέμα που θα τους απασχολήσει με την έναρξη της θητείας τους στην αιρετή περιφέρεια. «Η περιοχή είναι απ'Α τους μοναδικούς νομούς οι οποίοι στερούνται των βιομηχανικών πάρκων και των βιοτεχνικών πάρκων» δήλωσε ο κ. Παππάς.«Σε περίοδο έντονης κρίσης όπου η επιχειρηματικότητα είναι το ζητούμενο, όπου οι νέες θέσεις εργασίας είναι κάτι που λείπει από την Aρτα, το βιοτεχνικό πάρκο είναι κάτι το οποίο πρέπει να το προχωρήσουμε. Είναι μια προσπάθεια η οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια γίνεται στην Aρτα ενώ μέχρι τώρα δεν έχει φτάσει στο τέλος της. Εμείς οφείλουμε και πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε το ζήτημα, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη», δήλωσε από την πλευρά του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, ενώ και ο δήμαρχος Κομποτίου και πλέον δήμαρχος Νικ. Σκουφά Στ. Γιαννούλης τόνισε πως επιβάλλεται η δημιουργία ενός ΒΙΟΠΑ στην περιοχή, το οποίο θα δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα των θέσεων εργασίας και της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

 Ενημερωτικές Συναντήσεις Θ. Οικονόμου για τα προβλήματα από την κακοκαιρία


Σειρά συναντήσεων είχε ο Θανάσης Οικονόμου με την Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον Νομάρχη Ιωαννίνων, τους Δημάρχους Παμβώτιδας, Καλπακίου και τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Ιωαννιτών, καθώς και με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Ηπείρου,προκειμένου να ενημερωθεί για τα πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα που πλήττουν το Λεκανοπέδιο και το Νομό Ιωαννίνων. Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο Θανάσης Οικονόμου έκανε την εξής δήλωση:"Η έκταση των ζημιών που σημειώθηκαν σε όλο το Νομό κάνει απολύτως σαφές πλέον ότι το συμφέρον όλων μας βρίσκεται εκεί που υπάρχει σοβαρή οργάνωση και υπευθυνότητα όλων, Πολιτείας και πολιτών. Τώρα οφείλουμε να σκεφτούμε τον τρόπο για να λύσουμε το πρόβλημα. Δεν είναι η ώρα για άγονες αντιπαραθέσεις, ούτε για να πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον. Χρειάζεται συνεργασία και ενεργοποίηση όλων μας και σε ότι με αφορά θα είμαι παρών σε ό,τι χρειαστεί. Να πω, επίσης, ότι τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκα το Υπουργείο Υποδομών και το Υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι η αποζημίωση των πληγέντων και η άμεση αποκατάσταση των οδικών δικτύων και των περιουσιών οφείλει να είναι πρώτη προτεραιότητα. Από τις συναντήσεις στο Υπουργείο Υποδομών προκύπτει ότι μελετάται σοβαρά η ίδρυση Γραμματείας Φυσικών Καταστροφών, ενώ στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει επίσημη επικοινωνία με την Εγνατία Α.Ε, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων και έργων στο κομμάτι που την αφορά, αλλά και αξιοποίησης της τεχνογνωσίας της».

Με τους κτηνοτρόφους συναντήθηκε ο Φίλιππας Φίλιος

Μέτωπο κατά της πώλησης της «Δωδώνης»

Με αντιπροσωπεία του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού συναντήθηκε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, με την οποία συζήτησε τις εξελίξεις στην γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη».Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων μετέφεραν στον κ. Φίλιο την ανησυχία τους για την τύχη της γαλακτοβιομηχανίας υπογραμμίζοντας ότι η φημολογία για την ιδιωτικοποίησή της δεν βοηθά ούτε την επιχείρηση, ούτε τους παραγωγούς. Ο κ. Φίλιος κατέθεσε τις απόψεις του και με την ολοκλήρωση της συζήτησης έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» είναι συνδεδεμένη με την πορεία της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο και την οικονομική ευμάρεια της περιοχής. Είναι συνδεδεμένη με την φέτα, η οποία μετά από πολυετείς δικαστικές περιπέτειες κατοχυρώθηκε στην Κοινότητα ως προϊόν ονομασίας προέλευσης. Οι συνεχείς συζητήσεις των τελευταίων μηνών για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας και οι πληροφορίες που διαρρέουν για ιδιωτικοποίηση της μονάδας, πλήττουν το κύρος της ίδιας και έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στον κτηνοτροφικό κόσμο της Ηπείρου.Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένο να ξεκαθαριστούν άμεσα οι προθέσεις της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος και σημειώνουμε ότι κάθε προσπάθεια πώλησης της Δωδώνης θα βρει αντίθετο το σύνολο των Ηπειρωτών.»Ανακοίνωση για το θέμα έδωσε στη δημοσιότητα και ο Συνδυασμός Ήπειρος Τόπος να ζεις με την οποία επισημαίνει ότι με βάση τις τελευταίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο χώρο της ΑΤΕ αλλά και την τοποθέτηση του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Φίλιππου Σαχινίδη, στη Βουλή όπου απάντησε σε ερώτηση του επικεφαλής του συνδυασμού και Βουλευτή Ιωαννίνων, κ. Βαγγέλη Αργύρη, η πολιτική της δημιουργίας επιζήμιων καταστάσεων για τη ΔΩΔΩΝΗ εντάσσεται στα σχέδια κάποιων να απαξιώσουν μία κερδοφόρα επιχείρηση που στηρίζει την τοπική οικονομία της Ηπείρου, με στόχο να την οδηγήσουν σε πώληση και τονίζει ότι όπως δεσμεύτηκε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός της χώρας σε επίσκεψή του στα Γιάννενα, άμεσα πρέπει να ξεκινήσουν ουσιαστικές συζητήσεις για να μπορέσει η ΔΩΔΩΝΗ να παραμείνει μία κερδοφόρα Ηπειρωτική επιχείρηση, κτήμα των κτηνοτροφικών παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ:Η κυβέρνηση με τις επιλογές της οδηγεί σε ύφεση, ανεργία, υποβάθμιση του παραγωγικού ιστού της χώρας

Συνέντευξη στην εφημερίδα Real News

1. Η κυβέρνηση με την πολιτική της μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση κ. Κοτζιά;
Έξοδος από την κρίση μπορεί να υπάρξει μόνο με σχεδιασμό. Κατανόηση των διεθνών αλλαγών και της σημασίας τους για την Ελλάδα. Επεξεργασμένη στρατηγική για τις διαπραγματεύσεις. Σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Με δικαιότητα, αλληλεγγύη και ειλικρίνεια. Η κυβερνητική πολιτική συχνά δεν κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση, οπότε, τότε, αντί να λύνει προβλήματα, γίνεται μέρος του προβλήματος.

2. Κατά τη γνώμη σας τι πρέπει να γίνει;
Η πολιτική πρέπει να σταματήσει να τροφοδοτεί με μελαγχολία, φόβο και απαισιοδοξία την κοινωνία. Τα βάρη της κρίσης δεν μπορούν να τα φορτώνονται αποκλειστικά οι αδύναμοι. Περιμένω να δω να τιμωρούνται καρχαρίες, λαμόγια, αεριτζήδες.. Ο πόλεμος ενάντια στον πολίτη πρέπει να σταματήσει. Επιπλέον, δεν μπορεί πρώην υπουργοί και επιχειρηματίες με μεγάλες ευθύνες για τα προβλήματα της χώρας, να γίνονται τιμητές των πάντων. Ας κάνουν επιτέλους την αυτοκριτική τους.Η κυβέρνηση με τις επιλογές της οδηγεί σε ύφεση, ανεργία, υποβάθμιση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Οφείλει να αλλάξει το περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής. Να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός δημόσιου τομέα με σύγχρονες δημοκρατικές χωρητικότητες. Μιας αγοράς που θα λειτουργεί μακριά από την κρατοφαγία, ενώ οι τράπεζες θα στηρίζουν την ανάπτυξη, σταματώντας να λειτουργούν ως τοκογλύφοι.

3. Ποιες δυνάμεις έχουν κυριαρχήσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ;
Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν σήμερα δύο ρεύματα: εκείνοι που διεκδικούν την υλοποίηση πολιτικών προοδευτικών στόχων και εκείνοι που κινούνται ως «κόμμα καρτέλ». Οι τελευταίοι πιστεύουν ότι έχουν αποστολή να κυβερνούν για να κυβερνούν, έστω και με νεοφιλελεύθερες συνταγές και «ολίγον αυταρχισμό». Να κυβερνούν ακόμα και ενάντια σε αυτούς που τους εξέλεξαν. Εκτιμούν, μάλιστα, μια τέτοια επιλογή ως δείγμα θάρρους. Θαρραλέα, όμως, είναι εκείνη η πολιτική που διαχειρίζεται την εξουσία προς όφελος της κοινωνίας, των προσδοκιών και προοπτικών της.

4. Ο Γ. Παπανδρέου παρέμεινε στην ηγεσία και κέρδισε την εξουσία κόντρα στα ισχυρά συμφέροντα. Τη στάση του ως πρωθυπουργού πώς την κρίνετε;
Εκείνοι που έλεγαν «ότι το παιδί δεν μπορεί να κυβερνήσει», σήμερα τον αγκαλιάζουν. Κάποιοι άλλοι που τον καλούσαν να «παραιτηθεί» αποτελούν τους εκλεκτούς συνομιλητές του. Ο πρωθυπουργός κινδυνεύει να εξαντλήσει τα ιστορικά και κοινωνικά του αποθέματα υπηρετώντας λάθος επιλογές. Ο ίδιος έχει εγκλωβιστεί στην αίσθηση ότι η ιστορία θα τον δικαιώσει, έστω ότι θα τον συγχωρέσει. Φοβάμαι ότι το τέλος της ιστορίας, όταν θα πέφτει η αυλαία, δεν θα είναι ευχάριστο. Λυπάμαι που το διαβλέπω.

5. Ο ρόλος του οικονομικού επιτελείου;
Πήρε λάθος δρόμο. Του είπαν να πάει προς Πειραιά μεριά και εκείνο τραβά προς Κηφισιά. Όλο δε, τρακάρει. Δεν έχει σχέδιο. Δεν ήξερε να διαπραγματευτεί και έχει πνιγεί μέσα στα δόγματα των αγορών. Υποτάχτηκε σε αυτές. Μετατράπηκε σε λογιστή τους. Δεν διαπραγματεύτηκε ορθά ούτε ως προς τον χρονικό ορίζοντα. Τώρα επαναδιαπραγματεύεται την επιμύκινση με πολύ μεγάλο κόστος. Το χειρότερο από όλα, πολλές του επιλογές γίνονται επ’ ευκαιρίας της κρίσης και όχι εξαιτίας της. Και το χείριστο, και αυτές ακόμα τις επιλογές δεν τις οργανώνει ορθολογικά και σχεδιασμένα.

6. Η Αριστερά στις τελευταίες εκλογές έλαβε πολύ υψηλά ποσοστά. Τι είναι αυτό που την εμποδίζει να έχει αντίστοιχο ρόλο στο πολιτικό σκηνικό;
Η αριστερά δεν έχει όραμα. Έχει περιορίσει τις λειτουργίες της σε άμυνες. Φοβάται τη μεγάλη πολιτική και ξεπέφτει σε προσωπικές πολιτικές. Όχι όλη, αλλά πολλά τμήματά της. Θα πρέπει να επανακαλύψει την συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Την κουλτούρα του δημοκρατικού διαλόγου και της ριζοσπαστικής αναζήτησης. Να γίνει φορέας πολιτισμού και παιδείας. Να εγκαταλείψει τον σεχταρισμό και να εργαστεί για την σύγκλιση των δυνάμεών που αντιτίθενται στο μνημόνιο.

7. Το πολιτικό σύστημα μπορεί να αντέξει; Οικουμενικές ή συμμαχικές κυβερνήσεις μπορεί να αποτελέσουν τη λύση;
Στη νεοελληνική ιστορία οι ασκήσεις επί χάρτου για οικουμενικές λύσεις κατέληξαν στην αποτυχία ή στην τραγωδία. Σχέδια που εξυφαίνονται στα παρασκήνια από εκείνους που μας έφεραν εδώ που φτάσαμε δεν μπορεί να είναι λύσεις. Η αύξηση του δηλητήριου δεν καταπολεμά την δηλητηρίαση. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση φορέα διαφορετικής πολιτικής που να δίνει προοπτική στη νέα γενιά. Να ξαναγεννά προσμονές και προσδοκίες. Ελπίδες. Να ανταλλάσσει την μελαγχολία με την αισιοδοξία και την πολιτική που οδηγεί σε τυφλή εξέγερση με δημοκρατικό σχέδιο. Έτσι, ώστε, να Κυβερνά στηριγμένη σε ισχυρές κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες.

8. Αλήθεια κ. Κοτζιά, τι θα λέγατε στον κ. Παπανδρέου σήμερα;
Ότι η αποστολή του έπρεπε να είναι άλλη. Με σχέδιο που θα έχει στο επίκεντρό του την κοινωνία.Να αναστοχάζεται περισσότερο για τις επιλογές του. Αλλιώς θα ακολουθήσει την τύχη του ανιψιού του Βοναπάρτη. Εκείνος νόμιζε ότι υπηρετούσε τα συμφέροντα της Γαλλίας και των εκλογέων του, ενώ τα υπονόμευε. Κατάγγελλε τους διαπλεκόμενους, ενώ, το σύστημά που είχε συγκροτήσει γύρο του, τους εξυπηρετούσε. Στο τέλος, κατακρεουργήθηκε η δημοκρατία και την πλήρωσε ακόμα και ο ίδιος. Ας διαλογιστεί ο κ.Πρωθυπουργός με την ιστορία, και ας σκεφτεί ότι στην πολιτική τίποτα δεν είναι αιώνιο εκτός από την αυλαία που κλείνει.

9. Και στους συνεργάτες του; Αυτό που λέμε «στενή ομάδα» του στο Μαξίμου;
Να πάψουν να είναι τόσο σκληροί στους αδύναμους και τόσο εύκολοι στους ισχυρούς.Να ξεφύγουν από την εξουσιομανία και την μικροπολιτική. Πολλοί μπορούν να επανέλθουν στην ουσία της πολιτικής. Άλλοι, πάλι, δεν μπορούν. Αν οι τελευταίοι δεν αλλάξουν, θα γίνουν βάρος για την κυβέρνηση, πριν από όλα γιατί δεν έχουν πολιτικό βάρος.

10. Τις κινήσεις στην εξωτερική πολιτική πώς τις κρίνετε; Σας ανησυχούν;
Η κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική έχει καταργήσει πλήρως την δημοκρατία. Κάνει μυστικές διαπραγματεύσεις και ανακοινώνει αλλαγές χωρίς να έχει συνεδριάσει το κόμμα που την στηρίζει, η κοινοβουλευτική ομάδα που την εξέλεξε, η Βουλή ή, έστω, η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Προαναγγέλλει την επιδίωξή της να ξεπαγώσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις, που, όμως, είναι παγωμένες στην ΕΕ μετά από ενέργειες και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναρωτιέμαι, καταλαβαίνει τι πράττει; Ότι έστω και άθελά της προαναγγέλλει εκβιασμό στην Μεγαλόνησο; Ας σοβαρευτεί. Ας αποφύγει δε, να υποκύψει στην απαίτηση της γείτονας να μην συμπεριληφθεί στην διαπραγμάτευση για τα θαλάσσια σύνορα και την ΑΟΖ το Καστελόριζο.Στη δεκαετία του εξήντα προσφερόταν στην Ελλάδα η Ένωση με την Κύπρο, υπό τον όρο της αποκοπής του Καστελόριζο. Δεν το δεχτήκαμε παρά το μέγα αντάλλαγμα. Σήμερα το πράττουμε χωρίς καν ανταλλάγματα! Είναι να μην ανησυχώ;

Colpo grosso με την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.»

Γράφει ο Μάνος Πατεράκης*

Όταν δημοσιεύθηκε το Σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2011 δεν εξέπληξε πολλούς η ανακοίνωση της ιδιωτικοποίησης της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ», μιας κατά 100% κρατικής εταιρείας. Άλλωστε το μετοχικό της κεφάλαιο (6,15 δις ευρώ) είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο εταιρείας μη εισηγμένης στο Χ.Α. με πλήρη έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου, ακόμα μεγαλύτερο και από τον ΟΣΕ ( 4,8 δις ευρώ). Λογικό είναι, στην κατάσταση που είμαστε τώρα, πρώτα-πρώτα να ξεπουλιούνται τα «ασημικά».Αυτό όμως που κάνει την όλη διαδικασία εξωφρενική είναι η παραχώρηση της μελέτης και εκτέλεσης έργων σε πέντε (5) Περιφέρειες με πέντε (5) Υπουργικές Αποφάσεις (ΦΕΚ1505/Β/6-9-2010) και με 5% έξοδα διαχείρισης και επίβλεψης επί της προϋπολογιζόμενης συνολικής δαπάνης του κόστους κατασκευής κάθε έργου. Τα έργα περιλαμβάνουν από Περιφερειακές Οδούς και ΧΥΤΑ μέχρι τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Δημοτικού Σχολείου Λειψών και την αποκατάσταση των μονοπατιών στη Δονούσα. Το τοκογλυφικό 5%, που θα πληρώσουμε όλοι εμείς από τους εναπομείναντες Εθνικούς Πόρους, θα δοθεί ως «προίκα» στον ιδιώτη ώστε το πακέτο να γίνει πιο ελκυστικό. Ταυτόχρονα, με τον Καλλικράτη, σχεδιάζεται η υποβάθμιση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και απαξιώνεται ο ρόλος των Μηχανικών με λασπολογία κατά πάντων έτσι ώστε η διαδικασία παραχώρησης να εμφανίζεται ως η μόνη επιλογή.Στο σχεδιαζόμενο μέλλον προβλέπεται οι μεγαλοεργολάβοι να λυμαίνονται τα Δημόσια Έργα χωρίς κρατικό έλεγχο και εξασφαλισμένα υπερκέρδη σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Όσο για την «επιτυχημένη» διαχείριση της ΕΓΝΑΤΙΑΣ:
* Το συνολικό της χρέος είναι της τάξης του 1,1 δις ευρώ.
* Τα λειτουργικά της έξοδα το 2009 ήταν 60 εκατ. ευρώ για 600 υπαλλήλους.
* Πληρώνουμε 43εκ ευρώ αποζημίωση στον εργολάβο για την υποθαλάσσια αρτηρία στη Θεσσαλονίκη, έργο που είχε αναλάβει η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» και δε θα γίνει.
* Έγιναν συμβάσεις παραχώρησης Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων με μόνο 0,5% απόδοση επί του τζίρου.
* Και πρόσφατα, κλειστή η Εγνατία Οδός από …συσσώρευση υδάτων!
Σε μια τόσο κρίσιμη οικονομική συγκυρία το Δημόσιο Συμφέρον πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο. Όχι μόνο αυτό δε γίνεται, αλλά τα πληρωμένα από εμάς Δημόσια Έργα καθώς και Εθνικοί Πόροι που συγκεντρώθηκαν με τη συμπίεση των δικών μας αποδοχών, θα τα καρπωθούν μεγαλοεργολάβοι για να μεγαλώνουν τα κέρδη τους με εργαζόμενους σε συνθήκες μεσαίωνα.Αυτά τα κόλπα ίσως περνούσαν σε άλλες εποχές αλλά τα όρια ανοχής της κοινωνίας έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Εδώ και τώρα : Κατάργηση της επιχορήγησης του 5% από Εθνικούς Πόρους. Έλεγχος στα Δημόσια Έργα. Το Δημόσιο Συμφέρον πάνω από όλα.

*Δρ.Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ
Γ.Γ. ΕΜΔΥΔΑΣ Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας

Εκδήλωση στο Αλύκο Β.Ηπέιρου


Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές του Αλύκου οργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης, των αγωνιστών για δημοκρατία και εθνική δικαίωση.Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα την Κυριακή, 12/12/2010, στην Κεντρική Πλατεία του Αλύκου (Πλ. Κύπρου), στις 10.30 αμέσως μετά τη Μνημόσυνο – Θεία Λειτουργία.

Αύριο απολογούνται οι έξι συλληφθέντες


Ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα άσκησαν οι εισαγγελείς σε βάρος των έξι συλληφθέντων, μετά την επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.Εναντίον των έξι ασκήθηκε δίωξη για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, η οποία προς το παρόν δεν προσδιορίζεται, διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής και προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών.Σύμφωνα με πληροφορίες όλοι οι συλληφθέντες είπαν στους εισαγγελείς ότι δεν έχουν λάβει γνώση της δικογραφίας και ότι δεν έχουν τηρηθεί τα δικαιώματά τους.Επί πλέον ο Αλέξανδρος Μητρούσιας αρνείται τη συμμετοχή του στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».Προθεσμία για αύριο το πρωί έλαβαν για τις απολογίες τους και οι έξι νεαροί κατηγορούμενοι, από τον 31ο τακτικό ανακριτή ο οποίος ανέλαβε την δικογραφία για την υπόθεση.Σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, και την Τρίτη, οι κατηγορούμενοι πρόκειται να ζητήσουν νέα προθεσμία ώστε να ενημερωθούν για την δικογραφία και τα κατηγορητήρια που θα συνταχθούν σε βάρος τους.Και οι έξι αντιμετωπίζουν τρεις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και σύμφωνα με την δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος τους είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης η οποία δεν προσδιορίζεται μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Επιστολή- Τοποθέτηση Επιστημονικών και Εργαστηριακών συνεργατών για το τμήμα τουριστικών Επιχειρήσεων Ηγουμενίτσας


Η Ελλάδα ως κατεξοχήν τουριστική χώρα στηρίζεται στην τουριστική της «βιομηχανία». Η κυβέρνηση έχοντας αντιληφθεί τη σημασία του τουρισμού ως αντίβαρο στην οικονομική κρίση, έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε συγκεκριμένες ενέργειες και μέτρα στήριξης και ανάπτυξης επαναπροσδιορίζοντας τη θέση της στην παγκόσμια αγορά. Ενδεικτικά, ορισμένα από αυτά τα μέτρα αναφέρονται σε:
* Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την κρουαζιέρα στις ελληνικές θάλασσες,
* Μείωση των τελών στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας,
* Μείωση του Φ.Π.Α στις υπηρεσίες διαμονής.
Για την Περιφέρεια Ηπείρου δε, ο τουρισμός είναι μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση.Κατ’ αρχάς αποτελεί ένα από τα λίγα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιφέρεια και είναι κοινός τόπος ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να προβληθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε τελικά να καταφέρει να στηρίξει αναπτυξιακά την τοπική κοινωνία.Περίπου 300 ξενοδοχεια στην Ηπειρο και 800 στα Ιόνια νησιά καθώς επίσης και πληθώρα αλλων τουριστικών επιχειρήσεων προσφέρονται για να καλύψουν τις αναγκες των τουριστών. Επίσης η τουριστική αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου, των Β. Ιονίων Νήσων και της Αλβανίας με τα έργα διασύνδεσης (Εγνατία οδός, επέκταση Αεροδρομίου, Λιμάνι Ηγουμενίτσας), προβλέπεται ραγδαία.Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω προτείνουμε όχι απλώς την διατήρηση της λειτουργίας του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων αλλα και την μεταξελιξή του σε:Σχολή Τουρισμού και Πολιτισμού με έδρα την Ηγουμενίτσα,με τις ανάλογες κατευθύνσεις, ώστε να καλύπτεται πλήρως τόσο η τοπική αγορά όσο και η εθνική σε καταρτισμένα στελέχη, κατάλληλα να αναπτύξουν το συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας.Με τη δημιουργία αυτής της σχολής, δεν θα επιτευχθεί απλώς η παραγωγή στελεχών τουριστικών μονάδων, αλλά η συγκρότηση ενός υψηλά καταρτισμένου στελεχιακού δυναμικού, ικανού να διαμορφώσει συνθήκες τουριστικής πολιτικής, καθώς και πολιτικής για την προβολή του πολιτισμικού πλούτου της περιοχής και της χώρας μας.Οι επιστημονικοί και εργαστηριακοί συνεργάτες του τμήματος

Αλεξίου Κώστας, Καζάνα Κατερίνα, Πανακούλιας Στέφανος, Σιώζης Μιχάλης, Σολάκης Κώστας, Τσιάβος Ιωάννης, Χαλικιά Ακριβή

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ-ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ


Ταχυδρόμησα ένα συστημένο αντικείμενο από τα Ιωάννινα για την Κοζάνη.Η διαδρομή του αντικειμένου, όπως έμαθα αργότερα, είναι Ιωάννινα-Θεσσαλονίκη και από Θεσσαλονίκη- Κοζάνη.Πάλι καλά γιατι θα μπορούσε να το στείλουν στην Αθήνα ή την Αλεξανδρούπολη και ύστερα να πάει στην Κοζάνη.Όπως φαίνεται και από το ηλεκτρονικό σύστημα αναζήτησης (ELTA Track & trace) το συστημένο έφυγε από το Κέντρο Διαλογής Ιωαννίνων ,με υπηρεσιακό αυτοκίνητο των ΕΛΤΑ ,την Δευτέρα 29-11-2010 το απόγευμα ώρα 9.30 μμ και έφθασε στο Κέντρο Διαλογής Θεσσαλονίκης κάποια μεταμεσονύκτια ώρα που το σύστημα δεν την εμφανίζει.Η απόσταση Ιωάννινα-Θεσσαλονίκη είναι 270 χιλιόμετρα. Πόση ώρα χρειάζεται ένα αυτοκίνητο να κάνει αυτά τα χιλιόμετρα στην Εγνατία;Την απάντηση όλοι την καταλαβαίνουν εκτός από τους αρμόδιους των ΕΛΤΑ αφού, από την νυκτερινή βάρδια όπως θα έπρεπε, το συστημένο δεν προωθήθηκε στον προορισμό του αυθημερόν αλλά παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη από την Δευτέρα τα μεσάνυκτα ,όλη την Τρίτη και την Τετάρτη (01-12-2010) ώρα 2.22 πμ έφυγε για τον προορισμό του.
------------------ ELTA Track & Trace
Results for RE.+++ GR Scan Location Description Delivery Status
Δευτέρα, 29 Νοέμβριος 2010 9:30:18 μμ ` ` ` ` `\
Κ.ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Αποστολή Συσκευασίας

Tετάρτη, 1 Δεκέμβριος 2010 2:22:18 πμ ` ` ` ` `
Κ.ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αποστολή Συσκευασίας
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Το κέντρο διαλογής Θεσσαλονίκης αφού λειτουργεί σε 24ωρη βάση δεν είναι παράλογη και Απαράδεκτη η σημειούμενη και δυστυχώς προγραμματισμένη η καθυστέρηση αυτή.Ίσως κάποιος μου πει το γνωστό «δεν ήξερες δεν ρώταγες ;».Όχι ήξερα αλλά για την τόση πρόοδο και εξέλιξη στα ΕΛΤΑ δεν είχα μάθει.Πρέπει να μας ενημερώσετε κύριοι, γιατί να λειτουργούν σήμερα με αυτόν τον τρόπο τα Ταχυδρομεία ,γιατί τόση αστοχία, γιατί να σημειώνονται αυτές οι καθυστερήσεις στην σημερινή εποχή; Τι συνθήκες διαβιβάσεως είναι αυτές;Πού είναι ο συντονισμός που υποτίθεται έχετε μελετήσει, σχεδιάσει ,έχετε εγκρίνει, και ικανοποιημένοι εφαρμόζετε;Μήπως ζηλέψατε και θέλετε ασθμαίνοντας να ακολουθήσετε τον δρόμο της Ολυμπιακής;Πόσα κοντέϊνερ με αλληλογραφία και Δέματα διανυκτερεύουν Καθημερινά στην Θεσσαλονίκη; Δεν έτυχε να πέσει στην αντίληψή σας κάτι το σχετικό;Υπάρχουν κύριοι των ΕΛΤΑ και αλλού πορτοκαλιές και γιαυτό πρέπει μάλλον όλοι να κάνουν προσεκτικότερα τις επιλογές τους αφού μέχρι πρόσφατα αλλιώς ήταν τα πράγματα.Πρέπει όλοι οι συναλλασσόμενοι να μάθουν, να ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν αν πάνε στο Σημερινό ταχυδρομείο ή Βραδυδρομείο όπως το εξελίξατε.Γιατί να μένουν τα αντικείμενα περισσότερο από 24ώρες στο κέντρο διαλογής και δεν προωθούνται μέσα σε Ελάχιστες ώρες στον προορισμό τους; Τέλος τα κέντρα διαλογής Κοζάνης και Αγρινίου δεν λειτουργούν; Έχω την γνώμη ότι μια δημόσια και πειστική απολογία των αρμοδίων των ΕΛΤΑ, είναι επιβεβλημένη.Να περιμένουμε απάντηση από τα Γιάννενα ή από την Θεσσαλονίκη; Δεν Νομίζω. Καλές Γιορτές.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ