Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

Ολοήμερο νοσοκομείο με πολλά όμως προβλήματα…

Τι αναφέρει ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών

Προβληματική θα είναι η λειτουργία, ως ολοήμερου, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου κ. Παναγιώτη Νικολόπουλο. Άλλωστε η πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, το απέδειξε, αφού ουσιαστικά δεν λειτούργησε.Και αυτό, γιατί το ήδη ελλειμματικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καλείται να καλύψει τις ανάγκες του Νοσηλευτικού Ιδρύματος από το πρωί έως το βράδυ. Έτσι ο κ. Νικολόπουλος έκανε λόγο για «υπερεργασία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Να σημειωθεί ότι τα 25 νοσοκοµεία σ' ολόκληρη τη χώρα που λειτουργούν όλη την ημέρα είναι : «Αγία Σοφία», «Αγλαΐα Κυριακού», «Ευαγγελισµός», ΚΑΤ, «Άγιος Σάββας», «Γ. Γεννηµατάς», «Ερυθρός», Κρατικό Νίκαιας, «Τζάνειο», «Αττικόν», «Μεταξά», «Θριάσιο», «Παπανικολάου», «Παπαγεωργίου», ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, «Θεαγένειο», Καβάλας, Λάρισας, Βόλου, τα πανεπιστηµιακά Ρίου, Ιωαννίνων και Ηρακλείου και Γενικό Ηρακλείου και Χανίων.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ;
Επως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, η ολοήµερη λειτουργία των νοσοκοµείων, µετά τις δύο το µεσηµέρι και ως τις 10 το βράδυ, αποσκοπεί στο να έχουν οι ασθενείς περισσότερες ώρες καθηµερινά για εξετάσεις και επεµβάσεις.Ωστόσο ο κ. Νικολόπουλος ξεκαθαρίζει ότι το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις, κάτι, που σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αλλά και ο τεχνολογικός εξοπλισμός είναι αδύνατον να δουλεύει σε 24ωρη βάση.Σε πρώτη φάση στην ολοήμερη λειτουργία εντάχθηκαν τα απογευματινά κλινικά ιατρεία. Σταδιακά θα συμπεριληφθούν οι διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, από τις οποίες αναµένεται να αυξηθούν σηµαντικά τα έσοδα του ΕΣΥ. Και αυτό γιατί για κάθε αξονική τοµογραφία τα ασφαλιστικά ταµεία πληρώνουν 71 ευρώ, µε το καθαρό κέρδος των νοσοκοµείων να φτάνει έως και τα 25 ευρώ.

Η ΠΛΗΡΩΜΗ
Τα έξοδα για την ιατρική επίσκεψη αλλά και για τις διαγνώσεις, θεραπείες και επεμβάσεις, που γίνονται πέραν του τακτικού ωραρίου, θα επιβαρύνεται το Ταµείο του ασθενούς, ενώ οι ανασφάλιστοι θα πληρώνουν μόνοι τους.Όταν ενταχθούν στην ολοήμερη λειτουργία οι χειρουργικές επεμβάσεις, τότε θα καθοριστεί η κοστολόγησή τους. Πάντως προβλέπονται κοινά πακέτα νοσηλείας για τον δηµόσιο και τον ιδιωτικό τοµέα. Για τις μικρές επεµβάσεις, με μία ημέρα νοσηλεία, η αµοιβή των γιατρών, εκτός του νοσηλίου και των υλικών, αποφασίστηκε να είναι 150 ευρώ.Συνδικαλιστές προτείνουν στο υπουργείο Υγείας να νοµιµοποίησει τις έξτρα αµοιβές των γιατρών από τους ασθενείς, που επιλέγουν τον χειρουργό τους. Ειδικότερα, προτείνουν να παραχωρηθεί το 10% των κλινών των ολοήµερων νοσοκοµείων για την νοσηλεία ασθενών που θέλουν να χειρουργηθούν από το γιατρό τους.Οι επεµβάσεις θα διενεργούνται το απόγευµα της Παρασκευής και το Σάββατο (τότε δεν λειτουργούν τα τακτικά χειρουργεία) και οι χειρουργοί θα δηλώνουν την αµοιβή τους στο νοσοκοµείο.Να ένα παράδειγμα: Αν κάποιος γιατρός ζητάει 1.000 ευρώ για µία λαπαροσκοπική, τότε θα λαµβάνει το 50% και τα υπόλοιπα θα πηγαίνουν στο ταµείο του ΕΣΥ, αλλά και στους βοηθούς του.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Παρέμβαση Ε.Ε. για ΧΥΤΑ Κορύτιανης

Μιλάει για παραβίασης της οδηγίας περί των στερεών αποβλήτων και της οδηγίας περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων, λόγω έλλειψης άδειας λειτουργίας

Μετά την αναστολή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ της Κορύτιανης την οποία αποφάσισε ο Νομάρχης Θεσπρωτίας (απορρίμματα βέβαια μεταφέρονται κανονικά και θα γίνει προσφυγή στο ΣΤΕ όπως λέει ο Φορέας Διαχείρισης), το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιμματικής Αλλαγής αποστέλλει μεταξύ άλλων στη Ν.Α Θεσπρωτίας και την Περιφέρεια Ηπείρου, έγγραφο, με την ένδειξη κατεπείγον, έπειτα από Προειδοποιητική Επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ της Κορύτιανης στο Δήμο Παραποτάμου στη Θεσπρωτία. Και αυτό, αφού όπως προκύπτει από την Προειδοποιητική επιστολή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε παραβάσεις στον τρόπο λειτουργίας.Η Γενική Διεύθυνση Προγραμματισμού Έργων του Υπουργείου, ζητά από μια σειρά φορέων (Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Υπουργείου Εσωτερικών, Ν.Α Θεσπρωτίας, Περιφέρεια Ηπείρου) ενημέρωση για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ της περιοχής, με προθεσμία στις 10 Ιανουαρίου, προκειμένου να διαμορφωθεί η απάντηση από το ίδιο το Υπουργείο και να αποσταλεί έγκαιρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θέτει καταληκτική ημερομηνία την 25η του Ιανουαρίου.Σύμφωνα με το περιεχόμενο της Προειδοποιητικής Επιστολής η Επιτροπή σε συνέχεια και αρχικής έρευνας που διενήργησε, θεωρεί ότι υφίσταται θέμα παραβίασης της οδηγίας 2006/12/ΕΚ περί των στερεών αποβλήτων και της οδηγίας 1999/31/ΕΚ περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων, λόγω έλλειψης άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ από τις 14/6/2010 και λόγω των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν από σχετική αυτοψία που διενήργησε η Ν.Α Θεσπρωτίας την 1/09/2010.Η Ε. Επιτροπή, ζητά να ενημερωθεί σχετικά, για τη θέση των ελληνικών αρχών για τα θέματα που αναφέρονται στην παρούσα Προειδοποιητική Επιστολή, εντός δίμηνης προθεσμίας (τιθέμενη καταληκτική προθεσμία, όπως είπαμε, 25 Ιανουαρίου 2010).Παράλληλα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι αφού λάβει γνώση των παρατηρήσεων των ελληνικών αρχών, ή σε περίπτωση που οι εν λόγω παρατηρήσεις δεν διαβιβασθούν εμπρόθεσμα, διατηρεί το δικαίωμα να διατυπώσει εφόσον συντρέχει λόγος Αιτιολογημένη γνώμη του άρθρου 258 της σχετικής Συνθήκης. Που σε ελεύθερη μετάφραση, μπορεί να σημάνει πρόστιμα, οριστική διακοπή λειτουργίας μέχρι την ολοκλήρωση των όποιων παρεμβάσεων απαιτούνται κλπ κλπ.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ:«ΟΧΙ «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΩΔΩΝΗ»


Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο χώρο της ΑΤΕ αλλά και την τοποθέτηση του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Φίλιππου Σαχινίδη, εχτές στη Βουλή όπου απάντησε σε ερώτηση του επικεφαλής του συνδυασμού μας και Βουλευτή Ιωαννίνων, κ. Βαγγέλη Αργύρη, θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:
* Δικαιώνεται απόλυτα η άποψή μας, με επίσημο τρόπο από τον Υφυπουργό Οικονομικών, ότι η εξαγορά της ΕΛΒΙΖ από τη θυγατρική της ΔΩΔΩΝΗΣ ήταν ζημιογόνα και επιβλαβής τόσο για την ΑΤΕ όσο και για την ίδια τη Γαλακτοβιομηχανία.
* Η πολιτική της δημιουργίας επιζήμιων καταστάσεων για τη ΔΩΔΩΝΗ εντάσσεται στα σχέδια κάποιων να απαξιώσουν μία κερδοφόρα επιχείρηση που στηρίζει την τοπική οικονομία της Ηπείρου, με στόχο να την οδηγήσουν σε πώληση.
* Θεωρούμε απαράδεκτο κάθε φαινόμενο ανακοινώσεων και διαρροών που θέτουν υπό αμφισβήτηση το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΩΔΩΝΗΣ ΑΕ και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι τη σύγχυση και τη δημιουργία ζημιών σε μία επιχείρηση που είναι στην αγορά και επηρεάζεται άμεσα η οικονομική της πορεία από τις όποιες φήμες.
* Τα προβλήματα της ΑΤΕ δεν οφείλονται στη μόνη κερδοφόρα επιχείρηση που συμμετέχει με πλειοψηφικό κεφάλαιο. Οφείλονται σε εσκεμμένα ή μη λάθη των Διοικήσεών της και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την απομάκρυνση της ΔΩΔΩΝΗΣ από τους πραγματικούς της δημιουργούς που είναι οι κτηνοτροφικές παραγωγικές δυνάμεις της Ηπείρου.
* Δεν λέμε όχι στην απεμπλοκή της ΑΤΕ από τη ΔΩΔΩΝΗ.
* Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε ενέργειες που εξυπηρετούν τα καρτέλ του γάλακτος και δημιουργούν αρνητικό ισοζύγιο στην πραγματική παραγωγή που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η κτηνοτροφία της Ηπείρου.
* Η λύση στα προβλήματα της ΑΤΕ δεν θα γίνει με ζημιογόνες πρακτικές τύπου ΕΛΒΙΖ.
* Όπως δεσμεύτηκε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός της χώρας σε επίσκεψή του στα Γιάννενα, άμεσα πρέπει να ξεκινήσουν ουσιαστικές συζητήσεις για να μπορέσει η ΔΩΔΩΝΗ να παραμείνει μία κερδοφόρα Ηπειρωτική επιχείρηση, κτήμα των κτηνοτροφικών παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας.

ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ

Συναντήσεις και δήλωση Θανάση Οικονόμου για τα πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα


Σειρά συναντήσεων είχε σήμερα ο Θανάσης Οικονόμου με την Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον Νομάρχη Ιωαννίνων, τους Δημάρχους Παμβώτιδας, Καλπακίου και τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Ιωαννιτών, καθώς και με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Ηπείρου, προκειμένου να ενημερωθεί για τα πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα που πλήττουν το Λεκανοπέδιο και το Νομό Ιωαννίνων. Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο Θανάσης Οικονόμου έκανε την εξής δήλωση:"Η έκταση των ζημιών που σημειώθηκαν σε όλο το Νομό κάνει απολύτως σαφές πλέον ότι το συμφέρον όλων μας βρίσκεται εκεί που υπάρχει σοβαρή οργάνωση και υπευθυνότητα όλων, Πολιτείας και πολιτών.Τώρα οφείλουμε να σκεφτούμε τον τρόπο για να λύσουμε το πρόβλημα. Δεν είναι η ώρα για άγονες αντιπαραθέσεις, ούτε για να πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον.Χρειάζεται συνεργασία και ενεργοποίηση όλων μας και σε ότι με αφορά θα είμαι παρών σε ό,τι χρειαστεί.Να πω, επίσης, ότι τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκα το Υπουργείο Υποδομών και το Υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι η αποζημίωση των πληγέντων και η άμεση αποκατάσταση των οδικών δικτύων και των περιουσιών οφείλει να είναι πρώτη προτεραιότητα.Από τις συναντήσεις στο Υπουργείο Υποδομών προκύπτει ότι μελετάται σοβαρά η ίδρυση Γραμματείας Φυσικών Καταστροφών, ενώ στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει επίσημη επικοινωνία με την Εγνατία Α.Ε, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων και έργων στο κομμάτι που την αφορά, αλλά και αξιοποίησης της τεχνογνωσίας της.Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει σαφές ότι το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα και η ένταση και η διάρκεια των καιρικών φαινομένων να μην λειτουργεί ως άλλοθι. Η ελλιπής συντήρηση στις υπάρχουσες υποδομές, η ανεπάρκεια έργων και η εγκατάλειψη άλλων, η στρεβλή αξιοποίηση της ατομικής περιουσίας, είναι ζητήματα που πρέπει να μας προβληματίσουν και να τα αντιμετωπίσουμε κάτω από μία σύγχρονη αποτύπωση των δεδομένων στο Λεκανοπέδιο και στο Νομό.Η αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων πρέπει να είναι ο κοινός τελικός στόχος. Σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε και να λάβουμε από σήμερα τα μέτρα μας, με πνεύμα συνεργασίας τόσο σε επίπεδο κονδυλίων όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού για μία ορθολογική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των δυνατοτήτων επίλυσης που έχουμε συνολικά".

Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας η 3η Δεκεμβρίου


Ημέρα κοινωνικής διαμαρτυρίας αποτελεί η 3η Δεκεμβρίου που έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα "το 10% του πληθυσμού της αρνείται τον παθητικό ρόλο και διεκδικεί τη συμμετοχή του στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό στερέωμα της χώρας".Βάσει μελετών, το 84% των ατόμων με αναπηρία βρίσκεται εκτός εργατικού δυναμικού, το μέσο οικογενειακό εισόδημα των νοικοκυριών που έχουν ένα μέλος με αναπηρία, είναι χαμηλότερο από των άλλων νοικοκυριών, αφού το ύψος των παρεχόμενων προνοιακών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων είναι τόσο μικρό που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις ανάγκες που απορρέουν από αυτή καθ΄εαυτή αναπηρία.Περίπου το ένα έκτο του ενεργού πληθυσμού της Ε.Ε. είναι άτομα με αναπηρία, αλλά το ποσοστό απασχόλησής τους είναι συγκριτικά χαμηλό. Τα άτομα με αναπηρία έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν ανενεργά σε σύγκριση με τον υπόλοιπο ενεργό πληθυσμό.Η στρατηγική της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στοχεύει κυρίως στην αύξηση των σχετικά χαμηλών ποσοστών απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη.Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάρτιση Προγράμματος Επιχορήγησης 800 νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ) καθώς και την κατάρτιση Ειδικού Τριετούς Προγράμματος ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση, που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (A.με.Α).

ΑΡΤΑ:Ξεκίνησε ο χριστουγεννιάτικος στολισμός στην πόλη


Το γιορτινό της πρόσωπο άρχισε να δείχνει η πόλη της Άρτας εν’ όψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με στόχο να δημιουργηθεί ένα εορταστικό κλίμα που θα συμβάλλει στην τόνωση της αγοραστικής κίνησης στα καταστήματα αλλά κυρίως που θα συμβάλλει στην αλλαγή της ψυχολογίας των πολιτών. Ήδη από την 1η Δεκεμβρίου το συνεργείο ηλεκτροφωτισμού του Δήμου ξεκίνησε το στολισμό των φυσικών δέντρων που υπάρχουν στην είσοδο και σε κεντρικά σημεία της πόλης, στις πλατείες, στο δημαρχείο, στο ΚΤΕΛ και αλλού. Ο στολισμός των φυσικών δέντρων θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες και στα υπόλοιπα σημεία της πόλης καθώς και στα δημοτικά διαμερίσματα. Την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει και η τοποθέτηση του χριστουγεννιάτικου (φυσικού) δέντρου στην κεντρική πλατεία καθώς και η τοποθέτηση της φάτνης. Στη συνέχεια θα τοποθετηθεί ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος στην οδό Σκουφά, στην περιφερειακή οδό και στα υπόλοιπα κεντρικά σημεία. Ο στολισμός θα ολοκληρωθεί, καιρού επιτρέποντος, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γρηγόρης Τρομπούκης παρακαλεί τους πολίτες να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή του Δήμου για τη δημιουργία γιορτινού κλίματος συμμετέχοντας στο στολισμό όπως επίσης να προστατεύσουν το χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της πόλης.

Ελπίζουν στις...γιορτές οι καταστηματάρχες


Τις γιορτινές ημέρες περιμένουν με αγωνία εφέτος οι καταστηματάρχες για να δουν κίνηση στις επιχειρήσεις τους και το τζίρο τους να ανεβαίνει, την ώρα που τα λουκέτα στα καταστήματα πληθαίνουν και οι επιχειρηματίες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους γίνονται ολοένα και περισσότεροι. Τα λουκέτα δεν αφορούν πλέον μόνο στις μικρές επιχειρήσεις αλλά και σε μεγάλες αλυσίδες που δεν είναι πλέον κερδοφόρες.Οι πωλήσεις πέφτουν από την αρχή του έτους ακόµη και κατά 40%, ενώ οι δυσοίωνες προβλέψεις για βαθύτερη ύφεση τους επόµενους µήνες αυξάνουν την ανησυχία. Λίγες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, καταναλωτές δηλώνουν ότι εφέτος θα είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι.Οι επιχειρηματίες αναζητούν νέους τρόπους για να προσελκύσουν πελάτες. Μεγάλα εμπορικά κέντρα, αλλά και συνοικιακά καταστήματα, προχωρούν σε προσφορές του τύπου "πληρώνεις ένα, παίρνεις δύο", προσφορές ταξιδίων αλλά και μειώσεις τιμών ως και 70%, προκειμένου να πείσουν τους καταναλωτές, οι οποίοι δηλώνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, να προβούν σε αγορές.Οι περικοπές των μισθών και η δύσκολη οικονομική συγκυρία, έχουν µειώσει δραστικά την αγοραστική δύναµη των καταναλωτών, κάτι άλλωστε που φάνηκε και στα κακά αποτελέσµατα των θερινών εκπτώσεων. Ταυτόχρονα, ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και η έκρηξη που σημειώνεται στον αριθμό των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, κάνει τους εμπόρους να εναποθέτουν τις ελπίδες τους για καλύτερες ημέρες στην εορταστική περίοδο.

ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Η τύχη της “Δωδώνης” είναι στα χέρια των συνεταιρισμών


Η τύχη της “Δωδώνης” είναι στα χέρια των συνεταιρισμών. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής μέσω του αναπληρωτή υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη. “Είναι η ώρα των μεγάλων προκλήσεων για τους έλληνες συνεταιριστές να αναλάβουν την τύχη των συνεταιρισμών στα χέρια τους και να μην αναζητούν πάντα σε κάποιον άλλον την ευθύνη για τη λειτουργία τους”.Την απάντηση αυτή έδωσε χθες από τη Βουλή ο κ. Σαχινίδης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Αργύρη σχετικά με την τύχη της γαλακτοβιομηχανίας “Δωδώνη” και την έντονη φημολογία σχετικά με την πώληση της εταιρείας.Ποιο ήταν το επιχείρημα της κυβέρνησης; Ότι οι περιορισμένες αντοχές που επέδειξε πρόσφατα η ΑΤΕ υποχρεώνουν την τράπεζα να υπηρετήσει απαρέγκλιτα το σχέδιο αναδιάρθρωσης και να αποσυρθεί από δραστηριότητες που δεν έχουν αμιγώς χρηματοοικονομικό χαρακτήρα.Ο κ. Σαχινίδης υπενθύμισε ότι, με βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης, η ΑΤΕ οφείλει να μειώσει το ενεργητικό και το κόστος λειτουργίας αλλά και να επαναξιολογήσει τις υφιστάμενες δαπάνες. “Αυτό το οποίο καλούμαστε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε την υγεία της Αγροτικής. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Αλλά από κει και πέρα θα πρέπει και η ΑΤΕ να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των συμμετοχών της” είπε χαρακτηριστικά.

Σχόλιο Μ.Σιαλμά για τις δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου στα Γιάννενα


Ο Yπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας,βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Μάριος Σαλμάς, με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Διατροφής και Άθλησης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στα Γιάννενα, για τις προσλήψεις στο χώρο της Υγείας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Με αφορφή τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Διατροφής και Άθλησης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου, σχετικά με την ένταξη, από το 2011, και του νοσηλευτικού προσωπικού στον κανόνα “μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις”, παραθέτουμε μία σειρά από κυβερνητικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις για διορισμούς προσωπικού στο χώρο της Υγείας:Από την Ομιλία του Πρωθυπουργού στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης στη Βουλή, 16 Οκτωβρίου 2009:“Σύγχρονα νοσοκομεία που σέβονται τον πολίτη. Με προσλήψεις νέου προσωπικού: 3000 θέσεις κάθε χρόνο”.Από την ομιλία της Υπουργού Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου στη Βουλή, στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης, στη Βουλή, 16 Οκτωβρίου 2009:“Ξεκινάμε, ήδη, από την επόμενη χρονιά με τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί σε λίγες ημέρες για το 2010, όπως δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός, με προσλήψεις νέου προσωπικού, τρείς χιλιάδες θέσεις πέραν των συνταξιοδοτήσεων. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες. Μόνο έτσι θα σταματήσουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να είναι αραχνιασμένες αποθήκες στα νοσοκομεία”.Από την ομιλία της Υπουργού Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου στο Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ στις 5.10.2010:“Και θέλω να ξεκαθαρίσω εδώ, με κάθε επισημότητα, ότι όταν εμείς λέμε ότι στηρίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το αποδεικνύουμε και σ' αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Το αποδεικνύουμε καθώς -όπως γνωρίζετε πολύ καλά- και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών και επανειλημμένα και εμείς στο Υπουργείο Υγείας έχουμε τονίσει ότι συνεχίζουμε το πρόγραμμα των προσλήψεων, το οποίο είναι αναγκαίο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό”. Από την ομιλία Πρωθυπουργού στην Πάτρα, στις 4.11.2010:“Και όπως έχουμε πει, παρά τις δυσκολίες, παρά το Μνημόνιο, ο τομέας της υγείας έχει εξαιρεθεί. Διεκδικήσαμε και εξαιρέθηκε, για να υπάρχουν οι απαραίτητες προσλήψεις - όπου χρειάζεται - νοσηλευτών και γιατρών, για να μπορούν να λειτουργήσουν τα δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας”.Δήλωση του Υπουργού Υγεία κ. Ανδρέα Λοβέρδου κατά την επίσκεψή στο Π.Γ.Ν Ιωαννίνων στις 2 Δεκεμβρίου 2010:“Ξέρετε ότι υπάρχει το 1 προς 5 και εξαιρείτο το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά από το 20 11 σταματά να εξαιρείται”.Παραθέτουμε τις παραπάνω “εξαγγελίες” προς κρίση από τον Ελληνικό λαό».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:Ταμειακού χαρακτήρα τα μέτρα του Δ.Ν.Τ.


«Η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας είναι πολύ κρίσιμη. Η επιβολή των μέτρων που αποφασίσθηκαν από το ΔΝΤ είναι αμιγώς ταμειακού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα όμως οι οφειλές των συμπολιτών μας στα ασφαλιστικά Ταμεία και στις Εφορίες διογκώνονται καθημερινά».Αυτό ανέφερε μιλώντας χθες στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης, κατά τη διάρκεια συζήτησης της πρότασης Νόμου που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία για τον «Εκσυγχρονισμό του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και την απλούστευση της διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων».«Η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει επειγόντως μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας και τόνωσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.Δυστυχώς όμως έχει εξουδετερώσει το αναπτυξιακό σκέλος της οικονο­μίας» σημείωσε.Μάλιστα, ανέφερε τα αποτελέσματα της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Επιμελητηρίων, που έγινε στα Γιάννινα. «Η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί υπεύθυνη στάση και το γεγονός ότι κατέθεσε τον περασμένο Μάρτιο πρόταση νόμου για την τόνωση της επιχειρηματικότητας είναι απόδειξη της πολιτικής μας ευθύνης» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Συνάντηση Φ.Φίλιου με αντιπροσωπεία του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού


Με αντιπροσωπεία του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού συναντήθηκε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, με την οποία συζήτησε τις εξελίξεις στην γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη».Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων μετέφεραν στον κ. Φίλιο την ανησυχία τους για την τύχη της γαλακτοβιομηχανίας υπογραμμίζοντας ότι η φημολογία για την ιδιωτικοποίησή της δεν βοηθά ούτε την επιχείρηση, ούτε τους παραγωγούς.Ο κ. Φίλιος κατέθεσε τις απόψεις του και με την ολοκλήρωση της συζήτησης έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» είναι συνδεδεμένη με την πορεία της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο και την οικονομική ευμάρεια της περιοχής. Είναι συνδεδεμένη με την φέτα, η οποία μετά από πολυετείς δικαστικές περιπέτειες κατοχυρώθηκε στην Κοινότητα ως προϊόν ονομασίας προέλευσης.Οι συνεχείς συζητήσεις των τελευταίων μηνών για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας και οι πληροφορίες που διαρρέουν για ιδιωτικοποίηση της μονάδας, πλήττουν το κύρος της ίδιας και έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στον κτηνοτροφικό κόσμο της Ηπείρου.Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένο να ξεκαθαριστούν άμεσα οι προθέσεις της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος και σημειώνουμε ότι κάθε προσπάθεια πώλησης της Δωδώνης θα βρει αντίθετο το σύνολο των Ηπειρωτών.Η «Δωδώνη» είναι ταυτισμένη με την τοπική οικονομία, με τα ποιοτικά προϊόντα και με την στήριξη των κτηνοτρόφων. Ανήκει στην Ήπειρο και στην Ήπειρο πρέπει να παραμείνει.Είναι απαραίτητο τα συναρμόδια υπουργεία να εξαντλήσουν τα περιθώρια διαλόγου επί των προτάσεων των παραγωγών και προς την κατεύθυνση αυτή μαζί με άλλους αυτοδιοικητικούς παράγοντες θα συμβάλλουμε από την πλευρά μας για την επίλυση του ζητήματος».

Συνάντηση στην Κορυτσά Αξιωματικών Ελληνικής και Αλβανικής Αστυνομίας

Eφαρμογή της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου Αλβανών πολιτών στις χώρες Schengen από 15 Δεκεμβρίου

Πραγματοποιήθηκε στην Κορυτσά της Αλβανίας συνάντηση συνεργασίας Αξιωματικών της Ελληνικής και Αλβανικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης, μετά από πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης των θεωρήσεων εισόδου στις χώρες Schengen των Αλβανών πολιτών.Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή αφορά και τους πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κασαπάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ηπείρου Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Σκαλτσάς, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ταξίαρχος Γρηγόριος Πατσιαρίκας, οι Αστυνομικοί Διευθυντές Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, οι Αξιωματικοί Αστυνομικοί Σύνδεσμοι της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, καθώς και Αξιωματικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Από Αλβανικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπαρχηγός της Αλβανικής Αστυνομίας, αρμόδιος για θέματα Συνόρων και Μετανάστευσης NAKO Pellump, οι Αστυνομικοί Διευθυντές Κορυτσάς, Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα, αρμόδιος Αξιωματικός του Αρχηγείου της Αλβανικής Αστυνομίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.Οι δύο πλευρές συζήτησαν εκτενώς τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τις Αστυνομικές Αρχές των δύο χωρών ενόψει της άρσης από 15-12-2010 του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου στο χώρο Schengen για τους Αλβανούς πολίτες, κατόχους βιομετρικών διαβατηρίων.Ειδικότερα, εξετάστηκαν οι προϋποθέσεις εισόδου, οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την ενημέρωση των Αλβανών πολιτών και συμφωνήθηκε η καθιέρωση διαδικασίας επικοινωνίας και αλληλοενημέρωσης, με τον ορισμό σημείων επαφής για την απρόσκοπτη εφαρμογή της νέας διαδικασίας εισόδου.Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η αγαστή συνεργασία των δύο Αστυνομιών και η αμοιβαία βούληση να εργασθούν από κοινού για την αντιμετώπιση και διευθέτηση των όποιων προβλημάτων προκύψουν.

Προετοιμάζεται η ΕΛ.ΑΣ

Ήδη οι γενικές αστυνομικές διευθύνσεις Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας βρίσκονται σε μία διαδικασία αναδιάρθρωσης του αστυνομικού προσωπικού. Συγχρόνως γίνεται εκπαίδευση του προσωπικού που θα στελεχώσει τα αστυνομικά τμήματα των τελωνείων και θα ασχολείται με τον διαβατηριακό έλεγχο. Το πρόσθετο προσωπικό που θα χρειαστούν τα τελωνεία θα εξοικονομηθεί από τους τομείς φύλαξης των συνόρων και των αφύλακτων διαβάσεων, αφού εκτιμάται ότι θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των λαθρομεταναστών.Βεβαίως, συγχρόνως θα χρειαστεί αύξηση του προσωπικού των τελωνείων και βελτίωσης των υποδομών. Για παράδειγμα, το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής έχει τέσσερις διαβάσεις εισόδου, οι οποίες μάλλον θα πρέπει να διπλασιαστούν. Επιπλέον, θα απαιτηθεί περισσότερο προσωπικό για τον ενδελεχή έλεγχο εμπορευμάτων, καθώς και για τους εξονυχιστικούς ελέγχους στον τομέα των ναρκωτικών ουσιών.

Απάντηση της Φ.Ζαράχη για τα προβλήματα στο 6ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων και την ερώτηση του Γ.Ανατολάκη στη Βουλή


Σε απάντηση στο δημοσίευμα σας της 1 Δεκεμβρίου 2010 σχετικά με την ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Γεώργιου Ανατολάκη για την έλλειψη καθηγητών στα τμήματα παράλληλης στήριξης και ένταξης που λειτουργούν στο 6ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων σας αναφέρουμε τα εξής:Απαντούμε λοιπόν πως στο 6ο Γυμνάσιο όπου λειτουργεί τμήμα ένταξης(9 μαθητές) και τμήμα παράλληλης στήριξης (2 μαθητές) δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι δύο μαθητές της παράλληλης στήριξης δέχονται βοήθεια φιλολόγου ειδικής αγωγής για τα θεωρητικά μαθήματα και φυσικού γενικής αγωγής ( μια και οι πίνακες ειδικής αγωγής έχουν εξαντληθεί) για τα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης πάντοτε με την συναίνεση των γονέων τους.Σε ότι αφορά τα τμήματα ένταξης, οι διδακτικές ανάγκες των μαθητών έχουν υπερκαλυφτεί ενώ ταυτόχρονα το ζητούμενο των γονέων για ομαλή ένταξη των παιδιών τους στη διευρυμένη σχολική κοινότητα πραγματοποιείται με ελαστικότητα ως προς την παρακολούθηση των τμημάτων γενικής παιδείας στα οποία είναι εγγεγραμμένα.Το παιχνίδι των εντυπώσεων μπορεί και ίσως επιβάλλεται να συμβαίνει στο χώρο του θεάματος και της τηλεόρασης αλλά δεν πρέπει να συμβαίνει στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης που έχει να κάνει με τα παιδιά μας.


Η Περιφερειακή Διευθύντρια

Φιλιώ Νόκα Ζαράχη

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ:99χρονος κάηκε ζωντανός μέσα στο σπίτι του!


Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 99χρονος στην Πλακωτή Θεσπρωτίας.Ο άτυχος ηλικιωμένος,άναψε το τζάκι για να ζεσταθεί και έπεσε να κοιμηθεί. Οι φλόγες άρχισαν να ξεπηδούν απο το τζάκι και να τυλίγουν όλο το σπίτι.Όταν ο 99χρονος -ου έμενε και μόνος του-αντιλήφθηκε τι συμβαίνει ήταν αργά αφού δεν μπορούσε να βγεί έξω απο το σπίτι. Όταν έφτασαν στο σημείο οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν πλέον αργά,μιας και ο ηλικιωμένος είχε απανθρακωθεί.

Αλληλέγγυο το Νομαρχιακό Συμβούλιο στους εργαζόμενους των «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»


Στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου παραβρέθηκαν εργαζόμενοι στα καταστήματα της αλυσίδας «ΑΤΛΑΝΤΙΚ», οι οποίοι ζήτησαν τη στήριξη του Σώματος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.«Δεκατέσσερις είναι υπό απόλυση και οι υπόλοιποι σε επίσχεση εργασίας. Είναι δύσκολη εποχή. Τους καταλαβαίνουμε απόλυτα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τους εργαζόμενους των ΑΤΛΑΝΤΙΚ αλλά και προς όλους εκείνους που χάνουν τη δουλειά τους», τόνισε ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.Την αλληλεγγύη τους προς τους εργαζόμενους εξέφρασαν και οι παριστάμενοι επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης κ.κ. Πρ. Χατζηεφραιμίδης – Χρ. Μεντής. Όπως τονίστηκε το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα είναι συμπαραστάτης των εργαζομένων σε οτιδήποτε του ζητηθεί.

Επίσχεση εργασίας στα Σούπερ Μάρκετ "ΑΤΛΑΝΤΙΚ" στα Ιωάννινα


Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν από σήμερα οι 64 εργαζόμενοι στη γνωστή αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ"ΑΤΛΑΝΤΙΚ" που λειτουργούν στα Γιάννενα,ζητώντας να εξοφληθούν δεδουλευμένα των τελευταίων 3 μηνών. Τα αιτήματα των 64 εργαζομένων είναι δύο: Να πληρωθούν για τους τρεις μήνες που παραμένουν απλήρωτοι και να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των καταστημάτων ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία. Η αλυσίδα των σούπερ μάρκετ που αντιμετώπιζε από καιρό οικονομικά προβλήματα αναζητά σωτηρία μέσω του άρθρου 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα. Και ήδη το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφασή του έκανε δεκτή την υπαγωγή της εταιρείας στον πτωχευτικό κώδικα.

Συμβολικός αποκλεισμός της Εφορίας Ιωαννίνων


Σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό της Εφορίας στα Γιάννενα (8 π.μ.-10 π.μ.) προχώρησαν χτες οι αυτοαπασχολούμενοι με πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΒΕ αντιδρώντας στη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, απαιτώντας να παρθεί πίσω η περαίωση. Στο πλευρό των αυτοαπασχολουμένων βρέθηκαν εργαζόμενοι και φοιτητές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και στο ΜΑΣ προβάλλοντας την κοινή αντιμονοπωλιακή δράση απέναντι στην πολιτική που στηρίζει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων, καταδικάζοντας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση το λαό.

Επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων


Προσλήψεις 1339 νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα ονόματα των οποίων θα έχουν ανακοινωθεί από τον ΑΣΕΠ μέχρι την προσεχή Δευτέρα, ανακοίνωσε χθες από τα Γιάννενα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος,ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στα 2 νοσοκομεία της Ηπειρωτικής Πρωτεύουσας. Ο κ. Λοβέρδος συναντήθηκε με την διοίκηση, τους εργαζόμενους αλλά και ασθενείς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, στο πλαίσιο των επισκέψεων που έχει ξεκινήσει στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας.Σε δηλώσεις του ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στο θέμα της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία που έλαβε για την πρώτη ημέρα εφαρμογής του ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Παράλληλα επεσήμανε πως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει καταφέρει να ολοκληρώσει την μηχανοργάνωση και το διπλογραφικό σύστημα, ένας στόχος που για όλα τα νοσοκομεία της χώρας θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2011. Σε ό,τι αφορά το Χατζηκώστα η καθυστέρηση στην μηχανοργάνωση οφείλεται σε πρόβλημα της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο και όπως δεσμεύθηκε ο κ. Λοβέρδος θα λυθεί άμεσα με την συνεργασία του ίδιου και των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.Τέλος, όπως ενημέρωσε πως το Πολυδύναμο Κέντρο που κατασκευάζεται στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα πρόκειται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2011, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης υπογραμμίζοντας πως εξαιρείται από τον περιοριστικό κανόνα για τις προσλήψεις καθώς αποτελεί το μοναδικό στη χώρα.Τέλος ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος παρακολούθησε το πρωί χθες και τον αγώνα μπάσκετ μεταξύ των μαθητών του 2ου και 3ου Γενικού Ενιαίου Λυκείου των Ιωαννίνων, για την ανάδειξη του νικητή του σχολικού πρωταθλήματος του νομού Ιωαννίνων στέλνοντας μήνυμα προώθησης του σχολικού αθλητισμού ενώ μετά το τέλος του αγώνα πραγματοποίησε την απονομή του επάθλου στη νικήτρια ομάδα του 3ου Γενικού Ενιαίου Λυκείου των Ιωαννίνων.

ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ:Δεν φταίνε μόνο οι βροχές για τις καταστροφές


Η εικόνα των σοβαρών καταστροφών, που παρουσιάζει όλη η Ήπειρος και κυρίως ο νομός Ιωαννίνων μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών θέτει το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα της περιοχής μπροστά στις διαχρονικές ευθύνες του. Είναι ασφαλώς αντικειμενικό το γεγονός ότι το φετινό φθινόπωρο ήταν το πιο βροχερό από το 1915, που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Είναι επίσης αντικειμενικό το γεγονός ότι η γεωλογική δομή της οροσειράς της Πίνδου και η αστάθεια του φλύσχη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση κατολισθήσεων και καθιζήσεων.Από εκεί και πέρα όμως η έκταση των καταστροφών οφείλεται κυρίως στις παραλείψεις, την ανευθυνότητα και τις κοντόφθαλμες λογικές. Υποστηρίζουμε βεβαίως το αίτημα να κηρυχθεί ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εφόσον τεκμηριώνεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, επιμένουμε όμως στα μακρόπνοα προληπτικά σχέδια, που είναι πάντα φθηνότερα από την αποκατάσταση των καταστροφών.Σε ό,τι αφορά τις κατολισθήσεις, επισημαίνουμε ότι σε άλλες περιοχές του κόσμου αλλά και της Ελλάδας έχουν αντιμετωπιστεί πολύ πιο αποτελεσματικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Νομός Ευρυτανίας, ο οποίος παλαιότερα αποτελούσε πραγματικό πονοκέφαλο για τις Υπηρεσίες, με τους μισούς σχεδόν από τους οικισμούς του να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κατολισθήσεων. Κι όμως τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τη δεκαετία του 1980 ύστερα από εκτεταμένες γεωλογικές μελέτες είχαν ως αποτέλεσμα οι κατολισθήσεις να είναι συνήθως επιφανειακού χαρακτήρα και να περιοριστούν δραστικά οι καταστροφές. Πιστεύουμε ότι το ίδιο επιβάλλεται να γίνει στην Ήπειρο, να σταματήσουν οι ανεύθυνες διευθετήσεις ρεμάτων χωρίς γεωλογικές μελέτες, να υπάρξει αναλυτική γεωλογική αποτύπωση με εντοπισμό των επικίνδυνων θέσεων και να ληφθούν προληπτικά μέτρα (αποστράγγιση, φυτοκάλυψη, κατασκευή τοιχίων από συρματοκιβώτια κλπ.) σε μεγάλη έκταση.Τα πλημμυρικά φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων είναι άλλη μία θλιβερή ιστορία. Αποδεικνύεται ότι η κερδοσκοπική λογική, το μπάζωμα και το χτίσιμο πάνω σε φυσικούς αποδέκτες ομβρίων υδάτων, ο περιορισμός της έκτασης της Παμβώτιδας κατά 2.000 στρέμματα, η κατασκευή των αναχωμάτων και η αποκοπή της λίμνης από τον ζωτικό της χώρο, όπου εκτονωνόταν οι πλημμυρικές παροχές, δεν είναι φαινόμενα χωρίς συνέπειες. Είναι εμφανές ότι η απουσία διεξόδου για τις πλεονασματικές ποσότητες του νερού είχε ως άμεσο αποτέλεσμα τον κορεσμό της Λαγκάτσας και τις πλημμύρες στο Λεκανοπέδιο.Δεν έχει όμως σημασία μόνο να αναλύσουμε τις ευθύνες του παρελθόντος αλλά και να προλάβουμε τις νέες παραλείψεις. Να προλάβουμε ας πούμε την προσπάθεια να αναθεωρηθεί η οριοθέτηση της λίμνης και να περιοριστεί η έκτασή της υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων, που έχουν ως απώτερο στόχο την υπεραξία από την οικοπεδοποίηση των παραλίμνιων εκτάσεων. Επισημαίνουμε τις σοβαρές ευθύνες του σημερινού Νομάρχη Ιωαννίνων και αυριανού αιρετού Περιφερειάρχη Ηπείρου, που έσπευσε προεκλογικά να στηρίξει την αναθεώρηση της οριοθέτησης υπέρ των ιδιοκτησιών και σε βάρος της λίμνης. Καλούμε τον κ. Καχριμάνη να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο δημόσιο συμφέρον, να σταματήσει να χαϊδεύει αυτιά ψηφοφόρων αλλά και να μεριμνήσει για ορισμένες άμεσες ενέργειες, όπως λ.χ. για τη νομική αντιμετώπιση της προσφυγής ιδιωτών κατά της οριοθέτησης στην περιοχή του Λασπότοπου, που εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας λίγες μέρες μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του.Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η κερδοσκοπία και η περιφρόνηση των φυσικών ισορροπιών προκαλούν τελικά πολύ μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Οι πολίτες πρέπει να υπερασπίσουν το περιβάλλον και τα δημόσια αγαθά.

ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Οι νέες βροχές στην Ηπειρο προκαλούν φαινόμενα κατολισθήσεων και πλημμυρών


Οι νέες βροχές στην Ηπειρο προκαλούν φαινόμενα κατολισθήσεων και πλημμυρών, κυρίως σε Πρέβεζα, Αρτα και Ιωάννινα.Αναλυτικά:Στα Ιωάννινα, γεωλόγοι που επισκέφτηκαν την περιοχή των Μουζακαίων, μιλούν για «πρωτοφανή φαινόμενα». Ζήτησαν από τους κατοίκους να είναι πολύ προσεκτικοί δεδομένου ότι έδαφος βρίσκεται ακόμα σε κίνηση.Ο νομάρχης Ιωαννίνων Αλέξανδρος Καχριμάνης με έγγραφό του προς τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ζητά να κηρυχθεί ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.Στην Πρέβεζα, μεγάλες ζημιές υπέστη το οδικό δίκτυο στον Λούρο και το Θεσπρωτικό.Στην Αρτα, προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην εθνική οδό Αρτας - Αγρινίου λόγω της υπερχείλισης του ρέματος «Μπούση». Κομμάτι του οδοστρώματος ξεκόλλησε και η περιοχή μετατράπηκε κυριολεκτικά σε λίμνη. Παράλληλα, πλημμύρισαν πολλές αυλές σπιτιών και κλήθηκαν η Αστυνομία και η Πυροσβεστική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ:Στους κτηνοτρόφους να μεταβιβαστεί η «ΔΩΔΩΝΗ»


Στις εξελίξεις που αφορούν το θέμα πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» αναφέρθηκε στη χθεσινή προ ημερησίας συζήτηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ιωαννίνων, ο Νομάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.«Ρητά δηλώνουμε ότι για μας η «ΔΩΔΩΝΗ» είναι Ηπειρώτικη. Αποτελεί εγγύηση η λειτουργία της υπό την ΑΤΕ, εξαιτίας των προβλημάτων των συνεταιριστικών οργανώσεων. Από κει και πέρα σε περίπτωση τυχόν μεταβίβασής της, το πρώτο ρόλο έχουν οι φυσικοί διάδοχοι της κατάστασης, που είναι οι κτηνοτρόφοι που συνεργάζονται μαζί της και μετά όλος ο Ηπειρωτισμός, αυτός που μένει στην Ήπειρο και στη συνέχεια ο Απόδημος. Η «ΔΩΔΩΝΗ» πρέπει να μείνει με τη μορφή που έχει και να στηριχθεί στους κτηνοτρόφους και στους Ηπειρώτες. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι πάντες. Δεν μπορεί να την πάρει ο χ, ψ, επιχειρηματίας σε συνεργασία με όλα τα Βαλκάνια. Η «ΔΩΔΩΝΗ» παράγει προϊόντα της περιοχής», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καχριμάνης.Ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ενώ σήμερα, για το ίδιο θέμα, ο Νομάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης έστειλε επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Διάρρηξη σε σπίτι στην Ανατολή Ιωαννίνων


Το χρονικό διάστημα από 18.00΄ ώρα έως 21.30΄ χθες, στην Ανατολή Ιωαννίνων άγνωστος-οι δράστη-ες αφού παραβίασαν πόρτα κύριας εισόδου οικίας ιδιοκτησίας κατοίκου της περιοχής, εισήλθαν εντός και αφαίρεσαν μία (1) τηλεόραση, έναν (1) φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και χρυσαφικά συνολικής αξίας επτά (7.000) χιλιάδων ΕΥΡΩ περίπου κατά δήλωση του παθόντος.Προανάκριση για την κλοπή διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά.

 Στη βουλή συζητήθηκε το μέλλον της Γαλακτοβιομηχανίας "ΔΩΔΩΝΗ"


Συζητήθηκε χθες στη Βουλή των Ελλήνων, επίκαιρη ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτή Ιωαννίνων, Βαγγέλη Αργύρη , σχετικά με την πώληση της ΖΩ-ΔΩ Α.Ε. και θέματα που αφορούν τις διεργασίες σε επίπεδο ΑΤΕ σχετικά με τη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Αργύρης ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να ξεκαθαρίσει τη στάση του στο θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ προκειμένου να σταματήσουν οι φήμες περί πώλησης της εταιρίας.Ο κ. Αργύρης, αναφέρθηκε στις ζημιογόνες επενδύσεις που έκανε η ΑΤΕ μέσω της ΔΩΔΩΝΗΣ και οι οποίες, όπως τόνισε, πρέπει να διερευνηθούν ποιους εξυπηρετούσαν. Στην απάντησή του ο κ. Σαχινίδης αφήνει να εννοηθεί ότι η ΑΤΕ θα απεμπλακεί από τη ΔΩΔΩΝΗ, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων αναφέρει: «ήρθε η ώρα των μεγάλων προκλήσεων για όλους τους Έλληνες συνεταιριστές να αναλάβουν την τύχη των συνεταιρισμών στα χέρια τους και να μην αναζητούν πάντοτε σε κάποιον άλλον την ευθύνη για τη λειτουργία των συνεταιρισμών».Στην ίδια συνεδρίαση ο βουλευτής κ. Σταύρος Καλογιάννης στην τοποθέτησή του επεσήμανε πως από την απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών προκύπτει ξεκάθαρα ότι η Αγροτική Τράπεζα έχει αποφασίσει να πουλήσει τη ΔΩΔΩΝΗ, και ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τον τρόπο μεταβίβασης της βιομηχανίας, να ενημερώσει εάν υπάρχει αποτίμηση της βιομηχανίας και αν θα προτιμηθούν οι υγιείς κτηνοτρόφοι και οι υγιείς κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της Ηπείρου κατά τη διαδικασία πώλησης.

Ενημερωτική ημερίδα για τους αιρετούς Δημοτικούς Συμβούλους των Ιωαννίνων


Το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διοργανώνει, με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) Επιμορφωτική Hμερίδα για τους νεοεκλεγέντες Δημοτικούς Συμβούλους, με θέμα «τη μετάβαση στη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας», τη Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου στα Ιωάννινα. Την επιμορφωτική συνάντηση θα παρακολουθήσουν νεοεκλεγέντες Δημοτικοί Σύμβουλοι από τα Ιωάννινα. Η Hμερίδα πραγματοποιείται, στο πλαίσιο του «Προγράμματος Επιμόρφωσης Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων για τη μετάβαση στη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας», το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΠ Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 – 2013. Στόχος των Επιμορφωτικών Ημερίδων είναι η ενημέρωση και επιμόρφωση των αιρετών Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων που εκλέχθηκαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τα πρώτα αναγκαία βήματα για την επιτυχή μετάβαση στη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας (Πρόγραμμα Καλλικράτης). Κατά τη διάρκεια της Επιμορφωτικής Ημερίδας θα γίνουν εισηγήσεις από στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εμπειρογνώμονες, στελέχη της ΕΕΤΑΑ και της ΚΕΔΚΕ, για θέματα που αφορούν: στους τομείς άσκησης πολιτικής και το ρόλο του Δημοτικού Συμβούλου, στις Δημόσιες Τοπικές Πολιτικές, στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό, την Οργάνωση και τους Πόρους, στην Ενδοδημοτική Αποκέντρωση και Τοπική Διακυβέρνηση. Προγράμματα, διεθνείς συνεργασίες ΟΤΑ και όργανα της ΕΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κλείνει τον ΧΥΤΑ Κορύτιανης ο Γιόγιακας

Επικαλούμενος έλλειψη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Τη διακοπή της λειτουργίας του της Κορύτιανης αποφάσισε ο Νομάρχης Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, στηριζόμενο στην έρευνα του Τμήματος Περιβάλλοντος της Ν.Α, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.Παράλληλα, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ στο Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Θεσπρωτίας, για το γεγονός ότι ο ΧΥΤΑ λειτουργούσε χωρίς την απαιτούμενη άδεια και χωρίς την έγκριση μελέτης της οργάνωσης και λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία.Σύμφωνα με το Φορέα Διαχείρισης θα γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος η οποία και εισηγήθηκε την επιβολή προστίμου στο Νομάρχη, όπως και για την απόφαση αυτή του Νομάρχη.Να σημειώσουμε ότι ο ΧΥΤΑ λειτουργεί με προσωρινή άδεια και προσφυγή στο ΣΤΕ θα σημάνει αυτόματα αναστολή της απόφασης των επιτροπών Περιβάλλοντος και του Νομάρχη Θεσπρωτίας, έως ότου εκδικαστεί η προσφυγή. Και από πλευράς Φορέα Διαχείρισης θεωρούν ότι στο χρονικό διάστημα που θα εκδικαστεί η προσφυγή θα έχει βγει η κανονική άδεια λειτουργίας, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί κάποιες παρεμβάσεις που απαιτούνται.Επομένως, όπως αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης μέσω του Προέδρου του κ. Τζάνη, τα απορρίμματα θα συνεχίσουν να μεταφέρονται και η απόφαση ουσιαστικά θα θεωρηθεί ως μη γενόμενη, λόγω της προσφυγής, που θα αναστείλει την εφαρμογή της απόφασης.Ταυτόχρονα, ανάλογη απόφαση του Νομάρχη Θεσπρωτίας, υπάρχει και για το Σταθμό Μεταφόρτωσης στο Γραικοχώρι, με το αιτιολογικό έλλειψης περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής. Ενώ και στην περίπτωση αυτή το πρόστιμο είναι της τάξεως των 3.000 ευρώ προς το Δήμο Ηγουμενίτσας.Σύμφωνα με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας θα γίνει προσφυγή στο ΣΤΕ και άρα ισχύει κάτι ανάλογο με την περίπτωση του ΧΥΤΑ, αρκεί βέβαια να συμμορφωθούν οι υπεύθυνοι με τους όρους που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης.

Η απόφαση του Νομάρχη για ΧΥΤΑ
Η πρώτη απόφαση του Νομάρχη Θεσπρωτίας, με αριθμό πρωτοκόλλου 6132, λαμβάνει υπόψη μία σειρά Νόμων, αλλά βασικότερα την προηγούμενη ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, με την οποία εισηγούνταν στο Νομάρχη την επιβολή προστίμου στο Φορέα Διαχείρισης, διότι «Ο ΧΥΤΑ Κορύτιανης στο Δ. Παραποτάμου Ν. Θεσπρωτίας λειτουργούσε χωρίς την απαιτούμενη άδεια καθώς και χωρίς την έγκριση μελέτης της οργάνωσης και λειτουργίας από την Αρμόδια Υπηρεσία.Η απόφαση του Νομάρχη με ημερομηνία 23.11.2010 και με ισχύ από 1η Δεκεμβρίου, προβλέπει:
1. Την επιβολή προστίμου ύψους 3.000 ευρώ στο ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, με έδρα τον Παραπόταμο, ως διοικητική κύρωση, σύμφωνα με την παρ. 1 του αρ. 30 του Ν. 1650/86, όπως αυτή τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 του Ν. 3010/02, διότι ο Κορύτιανης στο Δ. Παραποτάμου Ν. Θεσπρωτίας λειτουργούσε χωρίς την απαιτούμενη άδεια καθώς και χωρίς την έγκριση μελέτης της οργάνωσης και λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία και
2. Την άμεση διακοπή λειτουργίας του Κορύτιανης από 01.12.2010, ημέρα Τετάρτη, και μέχρι ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων Θεσπρωτίας προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την οργανωμένη και σωστή λειτουργία του καθώς και για την περιβαλλοντική αδειοδότησή του, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή και οι κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία.Ο Φορέας Διαχείρισης, σημειώνεται, έχει το δικαίωμα προσφυγής κατά της Απόφασης, σύμφωνα με την Παράγραφο 12 του Άρθρου 98 στο Κεφάλαιο Α' του Νόμου 1892/1990.

Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης

Όσο για το Σταθμό Μεταφόρτωσης, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει ανάλογη απόφαση του κ. Γιόγιακα, που βασίζεται σε σειρά παραγράφων της σχετικής Νομοθεσίας και σε ομόφωνη απόφαση και στην περίπτωση αυτή Επιτροπών Περιβάλλοντος να εισηγηθούν στο Νομάρχη πρόστιμο και διακοπή λειτουργίας του ΣΜΑ, κατά πρώτον για τη μη τήρηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης, καθώς και για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της γύρω περιοχής, μέχρι την έκδοση των σχετικών εγκρίσεων για τη νόμιμη λειτουργία.Η απόφαση του Νομάρχη που φέρει αριθμό Πρωτοκόλλου 6120 και ημερομηνία και πάλι 23.11.2010 και με ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου, προβλέπει:
1. την επιβολή προστίμου ύψους τριών χιλιάδων ευρώ στο Δήμο Ηγουμενίτσας για τη λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ως διοικητική κύρωση, σύμφωνα με την αρ. 1 του αρ. 30 του Ν. 1650/86, όπως αυτή τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 του Ν.3010/02, χωρίς την τήρηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης καθώς και για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της γύρω περιοχής και
2. τη διακοπή της λειτουργίας του ΣΜΑ από 01.12.2010 και μέχρι την έκδοση των σχετικών εγκρίσεων για τη νόμιμη λειτουργία του.Ο Δήμος Ηγουμενίτσας έχει το δικαίωμα προσφυγής κατά της απόφασης, σύμφωνα με την παράγραφο 12 του άρθρου 98 στο Κεφάλαιο Α' του Νόμου 1892/1990.

Προσφυγή στο ΣΤΕ
Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων κ. Τζάνης, γνώριζε για την απόφαση, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.Που βασίζει την αισιοδοξία του ότι δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα; Όπως μας είπε, άμεσα θα γίνει προσφυγή στο ΣΤΕ, τόσο για την προηγούμενη απόφαση των Επιτροπών Περιβάλλοντος όσο και γι' αυτήν του Νομάρχη, που ήρθε ως αποτέλεσμα εισήγησης των Επιτροπών Περιβάλλοντος.Η προσφυγή θα σημάνει αυτόματα την αναστολής της εφαρμογής της απόφασης του σημερινού Νομάρχη, μέχρι να εκδικαστεί. Και στο Φορέα Διαχείρισης θεωρούν ότι έως ότου γίνει η εκδίκαση θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για να δοθεί περιβαλλοντική αδειοδότηση. Υπολογίζεται ότι μία προσφυγή εκδικάζεται σε διάστημα 6-8 μηνών.Ανάλογο είναι το πλάνο του Δήμου Ηγουμενίτσας για το Σταθμό Μεταφόρτωσης, με προσφυγή στο ΣΤΕ κατά των αποφάσεων, η οποία θα δώσει τα χρονικά περιθώρια για την εναρμόνιση λειτουργίας του, όπως προβλέπεται.

Απομένει η πυροσβεστική κάλυψη
Σύμφωνα με το Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, για να δοθεί η οριστική άδειας λειτουργίας του, απομένει η Πυροσβεστική κάλυψη, η οποία φαίνεται πως έχει ήδη ανατεθεί και σε μικρό χρονικό διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί, ώστε να μην υπάρχουν περαιτέρω προβλήματα και λεπτομέρειες ώστε οι εκάστοτε Επιτροπές Περιβάλλοντος να εισηγούνται πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας του.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ισχυρές καταιγίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Νομό Ιωαννίνων!


Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, στη διάρκεια της νύχτας Παρασκευής προς Σάββατο, κατά διαστήματα θα σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες στο Νομό Ιωαννίνων. Για το λόγο αυτό από την Πολιτική Προστασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ερώτηση βουλευτών Δημοκρατικής Αριστεράς για τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας


Μία ακόμη ερώτηση για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας κατατέθηκε στη Βουλή.Την ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης προς την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ερώτηση κατέθεσε τη Δευτέρα και ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης.Οι δύο βουλευτές παρατηρούν πως με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης καταδεικνύεται κατά τον εναργέστερο τρόπο η εγκατάλειψη των Φορέων Διαχείρισης (Φ.Δ.) των προστατευόμενων περιοχών της χώρας από την πολιτεία.Οι βουλευτές ρωτούν την αρμόδια υπουργό:
• Ποια μέτρα θα ληφθούν για την εύρυθμη λειτουργία και τη σταθερή χρηματοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, ώστε να ανταπεξέλθει στο έργο που του έχει ανατεθεί από την Πολιτεία;
• Ποιος ο σκοπός ίδρυσης των Φορέων Διαχείρισης, οι οποίοι έχουν συγκροτηθεί ως εργαλεία για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, όταν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο που καλούνται να επιτελέσουν; Υπάρχει σχεδιασμός για την ενίσχυση και αξιοποίησή τους;

Τη συνεργασία όλων ζήτησε από τα Γιάννενα ο Γιώργος Ντόλιος


Διημερίδα για τη «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» πραγματοποιείται από χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στα Γιάννενα,από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Οι εργασίες της πρώτης μέρας διεξήχθησαν παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου.Κατά την παρουσία του στην διημερίδα ο κ. Ντόλιος έθεσε τους στόχους του Υπουργείου για την εφαρμογή του Καλλικράτη από την 1η Ιανουαρίου. Όπως σημείωσε, στόχος είναι οι υπάλληλοι να είναι όλοι στις θέσεις τους, οι νέοι οργανισμοί να λειτουργήσουν από την πρώτη στιγμή και οι αρμοδιότητες να μοιραστούν με βάση το πρόγραμμα. Κυρίως όμως το Υπουργείο Εσωτερικών έχει την πολιτική φιλοδοξία η μετάβαση από το παλιό στο νέο σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης να γίνει με τρόπο, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες, αλλά αντιθέτως να εξυπηρετηθούν και να ενταχθούν ομαλά στη νέα εποχή. Γι’ αυτό ο κ. Ντόλιος ζήτησε τη συνεργασία όλων, ώστε το νέο εγχείρημα να πετύχει από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Στις δηλώσεις του ο κ. Ντόλιος διαβεβαίωσε ότι είτε με εθνικούς, είτε με κοινοτικούς πόρους, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, θα συνεχιστεί κανονικά. Ο κ. Ντόλιος επισκέφτηκε επιπλέον, αργά το μεσημέρι περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία όπως στην Πεδινή και τους Μουζακαίους, συνοδευόμενος από την περιφερειάρχη Δ. Γεωργακοπούλου - Μπάστα.

Εκδήλωση της Ένωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς


Η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς (Αθηνών) θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 19.00 στην αίθουσα του «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας δημόσια εκδήλωση προβολής «ντοκιμαντέρ» με τίτλο:«ΒΕΛΛΑ, ΤΑΞΙΔΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ…».Το εν λόγω ντοκιμαντέρ αναφέρεται στο ιστορικό του Ιεροδιδασκαλείου, στην καθημερινή ζωή των αποφοίτων μέσα σε αυτό, στις εκπαιδευτικές σπουδές και διαδικασίες, στις γεωπονικές ενασχολήσεις τους, στις σχέσεις μεταξύ των, στο κοινωνικό και παιδευτικό του έργο της σχολής αλλά στη συμβολή των αποφοίτων στην Ελληνική κοινωνία γενικότερα.Προσκαλούμε όλους τους αποφοίτους Βελλαΐτες, τις οικογένειές τους, τους φίλους τους καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο να βρίσκονται μαζί μας στο ωραίο αυτό ταξίδι των παιδικών μας αναμνήσεων.Στο τέλος της εκδήλωσης θα διανεμηθεί δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή (cd) το εν λόγω «ντοκιμαντέρ» σε όλους τους αποφοίτους.Φυσικά η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλους.

Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Η οργάνωση του ΚΚΕ καταγγέλλει την προσαγωγή μέλους της ΚΝΕ


Στην Ηγουμενίτσα η αστυνομία - μετά από καταγγελία γονέα όπως ισχυρίστηκε - προσήγαγε στο τμήμα έναν νέο μέλος της ΚΝΕ που έκανε εξόρμηση στο 1ο Λύκειο μοιράζοντας ανακοινώσεις του ΚΚΕ. Αστυνομικοί πλησίασαν το μέλος της ΚΝΕ και ζήτησαν ταυτότητα για εξακρίβωση στοιχείων. Παρά το γεγονός ότι ανέφερε το όνομά του και την ιδιότητα, ότι είναι σπουδαστής και μέλος της ΚΝΕ και απευθύνει το αγωνιστικό κάλεσμα της πάλης για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, η αστυνομία, με πρόσχημα ότι δεν είχε πάνω του ταυτότητα, τον οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα. Κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσπρωτίας του ΚΚΕ έφτασε στην αστυνομία εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία για την τρομοκρατική αυτή προσαγωγή. Στο ερώτημα, μάλιστα, γιατί να ελέγχει η αστυνομία μέρα μεσημέρι νεολαίους έξω από σχολεία, άφησε να εννοηθεί ότι όποιος δεν έχει ταυτότητα στους χώρους αυτούς μπορεί να είναι παιδεραστής ή διακινητής ναρκωτικών! Τελικά, κάτω και από την άμεση παρέμβαση του ΚΚΕ, ο νεολαίος της ΚΝΕ αφέθηκε ελεύθερος.

Στις 18 Δεκεμβρίου το αντάμωμα της Ομοσπόνδιας Λάκκας Σουλίου στην Αθήνα


Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο αντάμωμα των Λακκασουλιωτών της Ηπείρου, σε ειδική εκδήλωση που θα περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική και χορούς.Η εκδήλωση, την οποία διοργανώνει η Ομοσπονδία Λάκκας Σουλίου, θα γίνει στο κέντρο διασκέδασης «Έπαυλη», που βρίσκεται επί των οδών Μιστρά και Βουλγαροκτόνου -1 στο Δαφνί Χαϊδαρίου.Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 9.00 το βράδυ.

ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ: Προκλητική η ενέργεια παραβίασης του Πανεπιστημιακού Ασύλου


«Προκλητική ενέργεια παραβίασης του πανεπιστημιακού ασύλου» χαρακτηρίζει σε ψήφισμά της η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων το περιστατικό της εισόδου ένστολων αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στο χώρο της πανεπιστημιούπολης, στη βιβλιοθήκη, το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης.Στο ψήφισμά της η Σύγκλητος δηλώνει ότι το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι αποφασισμένο να διαφυλάξει με κάθε νόμιμο μέσο τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και το πανεπιστημιακό άσυλο, ενώ ζητά από τις αρμόδιες αρχές να λάβουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες ενέργειες. Καταλήγει δε ως εξής: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μία τέτοια ενέργεια δεν εντάσσεται σ’ ένα μεθοδευμένο πλαίσιο καταστρατήγησης του ασύλου ενόψει και του ακαδημαϊκού διαλόγου στα πανεπιστήμια». Την παραβίαση του ασύλου στο πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων την Τρίτη το απόγευμα, καταδικάζει και η Νεολαία Συνασπισμού Ιωαννίνων με ανακοίνωσή της.Πάντως, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην απομάκρυνση του ενός αστυνομικού, που δανείστηκε το βιβλίο, από την ομάδα «ΔΙΑΣ», ενώ αποφασίστηκε και η διενέργεια ΕΔΕ για πειθαρχική δίωξη και των τριών αστυνομικών.

ΟΡΕΙΝΟΙ: «Όχι στη φραγματοποίηση των ποταμιών»


Την αντίθεσή του στη «φραγματοποίηση» και «σωλήνωση» των ποταμιών των Θεοδωριάνων και την εγκατάσταση νέων φραγμάτων εκφράζει για μία ακόμη φορά ο Σύλλογος Θεοδωριανιτών Άρτας «Οι Ορεινοί» με δελτίο τύπου που εξέδωσε με αφορμή, όπως υποστηρίζει, «νέο οργανωμένο σχέδιο της εταιρείας και της γνωστής ελάχιστης «μειοψηφίας» που συμπράττει μαζί της». Στην ανακοίνωση αναφέρονται συγκεκριμένα: «Με νέες μεθόδους πλέον προσπαθούν κύκλοι κατασκευαστικής εταιρείας, που δώδεκα χρόνια τώρα πασχίζει για τη φραγματοποίηση και σωλήνωση των ποταμιών των Θεοδωριάνων και την εγκατάσταση δύο ακόμη υδροηλεκτρικών εργοστασίων σε αυτά, να κάμψουν τον πολυετή αγώνα της συντριπτικής πλειοψηφίας κατοίκων και φορέων, που αντιτίθενται στην κατασκευή τους.Τελευταία χρησιμοποιώντας «γκεμπελικές» πρακτικές και διαρροή συκοφαντιών, προσπαθούν να πλήξουν το αρραγές μέτωπο κατοίκων και φορέων, αλλά κυρίως να διαβάλουν το σύλλογο των ΟΡΕΙΝΩΝ, που πρωτοστατεί στον αγώνα αυτό.Δυστυχώς γι’ αυτούς, όλα αυτά τα χρόνια, τόσο εμείς όσο και η κοινωνία των Θεοδωριάνων, έχουμε μάθει να ξεχωρίζουμε και να αντιμετωπίζουμε τα στημένα παιχνίδια. Πρέπει να γνωρίζουν ότι το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουν τον αγώνα μας ακόμα πιο δυνατό και αποτελεσματικό.Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι οι θέσεις μας παραμένουν πάγιες και σταθερές, όπως δώδεκα χρόνια τώρα:Δεν διαπραγματευόμαστε με καμιά εταιρεία και για τίποτα το φυσικό πλούτο της περιοχής μας.Λέμε ΟΧΙ στη φραγματοποίηση και σε οποιαδήποτε άλλο υδροηλεκτρικό στα ποτάμια των Θεοδωριάνων.Συνεχίζουμε μαζί με την Κοινότητα, τους φορείς των Θεοδωριάνων, την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, τον αγώνα για να αποτρέψουμε την κατασκευή τριών ακόμα υδροηλεκτρικών σε αυτά.Πιστεύουμε σε μια ανάπτυξη με άξονα τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας και γι’ αυτή εργαζόμαστε.Θεωρούμε χρέος όλων μας την προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου του χωριού μας και καλούμε όλους τους συγχωριανούς και φίλους δίπλα μας.Το νέο οργανωμένο σχέδιο της εταιρείας και της γνωστής σε όλους μας ελάχιστης «μειοψηφίας» που συμπράττει μαζί της, ΔΕΝ θα περάσει ούτε και τώρα».

ΑΡΤΑ:Ενημερωτική εκδήλωση του Ερυθρού Σταυρού


Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας Εθελοντισμού το Τμήμα Άρτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού οργανώνει ενημερωτική εκδήλωση για την πορεία και το έργο του Ερυθρού Σταυρού στα 146 χρόνια λειτουργίας του, κατά την οποία θα τιμηθεί και η προσφορά των μαθητών και μαθητριών που βοήθησαν στην διεξαγωγή του εράνου με την προσφορά σχετικών αναμνηστικών. Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στις 5.00 το απόγευμα στην αίθουσα του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ».

Αποζημίωση των αγροτών ζητά η ΕΑΣΙ


Με υπόμνημά της προς τον ΕΛΓΑ η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, θέτει θέμα εξεύρεσης λύσης για την αποζημίωση των αγροτών του Νομού που έχουν πληγεί από τις έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις του τελευταίου διμήνου.Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της απέστειλε υπόμνημα στον ΕΛΓΑ, στο οποίο τονίζει ότι «οι παραγωγοί μηδικής και αραβοσίτου βρίσκονται σε απόγνωση δεδομένου του ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συγκομιδής αλλά παράλληλα η παραγωγή αραβοσίτου έχει καταστραφεί ολοσχερώς δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες που επικρατούν για την εποχή είναι υψηλές και ο αραβόσιτος έχει φυτρώσει».Η Ε.Α.Σ.Ι., σημειώνει επίσης ότι η περίοδος συγκομιδής για τον αραβόσιτο έχει λήξει στις 15 Νοεμβρίου 2010 με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις για αποζημίωση της παραγωγής τους. Ο λόγος της μη εμπρόθεσμης αίτησης – προσθέτει – είναι ότι στην περιοχή μας, λόγω των καιρικών συνθηκών η συγκομιδή γινόταν και κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, αλλά τώρα δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα».

Ξανά συνεταιριστικά σούπερ μάρκετ


Μετά από, σχεδόν δεκαπέντε χρόνια, επανέρχονται στο προσκήνιο τα συνεταιριστικά σούπερ μάρκετ με στόχο την πώληση ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων που παράγονται σε συνεταιριστική βάση και θα έχουν ανταγωνιστικές τιμές. Μια προσπάθεια που έχει πλέον την στήριξη της ΠΑΣΕΓΕΣ (η κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση) και ευελπιστεί στην στήριξη της πολιτείας καθώς η οικονομική κρίση, οδηγεί πάλι, στις ρίζες.Ύστερα από μια περίοδο άνθησης την δεκαετία του '90, οι καταναλωτικοί συνεταιρισμοί που είχαν φτάσει να έχουν περισσότερα από 250 σούπερ μάρκετ, "βούλιαξαν" στον έντονο ανταγωνισμό των πολυεθνικών σούπερ μάρκετ και στις εγγενείς τους δυσκολίες (κακοδιαχείριση, έλλειψη στελεχών εσωτερικούς ανταγωνισμούς, κομματικοποίηση κλπ)

ΣΔΟΕ: Πρόστιμα 4 δισ. σε φοροφυγάδες


Ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, μεγαλογιατροί με καταθέσεις εκατομμυρίων που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, 1.500 επιχειρήσεις της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης αλλά και οίκοι μόδας έχουν ελεγχθεί το τελευταίο διάστημα από το ΣΔΟΕ οι ελεγκτές του οποίου έχουν βεβαιώσει πρόστιμα που υπερβαίνουν 4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ελέγχους που έχουν γίνει έως το τέλος Νοεμβρίου, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΔΟΕ.Ο κ. Καπελέρης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για 2.250 γιατρούς με εισοδήματα που δεν συνάδουν με το ύψος των τραπεζικών τους καταθέσεων. Εξάλλου, τρεις οίκοι μόδας δήλωναν μεικτά ετήσια έσοδα κατά μέσο όρο 40.000 ευρώ, ενώ αποκαλύφθηκε ύστερα από το άνοιγμα των λογαριασμών τους ότι είχαν αδήλωτες εισπράξεις που ξεπερνούσαν και στις τρεις περιπτώσεις το 1.200.000 ευρώ το χρόνο. Επίσης, 299 φορολογούμενοι δήλωναν το σκάφος τους ως επαγγελματικό προκειμένου να αποφύγουν τη φορολογία.

Εκδήλωση του ΚΚΕ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Πλήθος εκδηλώσεων διοργανώνουν τις επόμενες μέρες οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε σχολές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε όλη τη χώρα.Την ερχόμενη Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου,στο Παιδαγωγικό Ιωαννίνων, στις 12 το μεσημέρι, με θέμα «Στην όξυνση της επίθεσης απαντάμε με οργάνωση και πάλη για την ανατροπή - η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ».Ομιλητής ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναστέλλεται η λειτουργία του Δημοτικού Σφαγείου στο Μέτσοβο


Αναστέλλεται η λειτουργία του Δημοτικού Σφαγείου του Μετσόβου με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λόγω ελλείψεων όσον αφορά στους όρους υγιεινής και ασφάλειας. Η αρμόδια υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη έδωσε εντολή για την αναστολή λειτουργίας των σφαγείων εκείνων που λειτουργούσαν σε καθεστώς παρεκκλίσεων-παρατάσεων και εν γένει μη συμμόρφωσης με τη κοινοτική και εθνική νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία του καταναλωτικού κοινού. Εκτός του σφαγείου στο Μέτσοβο, το υπουργείο προχώρησε ακόμη στο κλείσιμο 7 ακόμα σφαγείων. Η εντολή για την αναστολή λειτουργίας των παραπάνω σφαγείων δόθηκε- όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου- προκειμένου να συμβάλει αποτελεσματικά όχι μόνο στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται για τη σύννομη και διαφανή λειτουργία της αγοράς κρέατος σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Όπως σημειώνεται, η λειτουργία των ακατάλληλων σφαγείων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη χώρα μας. Τα επαπειλούμενα υψηλά πρόστιμα, η επαπειλούμενη έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας προς τους ευρωπαίους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας καθώς και το ενδεχόμενο απαγόρευσης εξαγωγής ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων, καθιστούν την άμεση αναστολή λειτουργίας των παραπάνω σφαγείων επιβεβλημένη, υπογραμμίζει το υπουργείο.

Ανακοίνωση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ με αφορμή τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στο νομό Ιωαννίνων

Τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους

Την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών υποδομών, της πολιτικής πρόληψης ενός ολοκληρωμένου μακρόπνοου σχεδιασμού με σχετικές γεωλογικές μελέτες, ανθρώπινο δυναμικό, τεχνικό εξοπλισμό και κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία των κατάλληλων εκείνων έργων που θα προφυλάσσουν τους κατοίκους και θα ελαχιστοποιούν τους κινδύνους από τα φυσικά φαινόμενα, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ με αφορμή τα σοβαρά και εκτεταμένα προβλήματα που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις στο νομό το προηγούμενο διάστημα.«Η επανάληψη, σημειώνει, των μόνιμων τραγικών αποτελεσμάτων, που υπάρχει μετά από κάθε βροχόπτωση, επιβεβαιώνει ότι η ανθρώπινη ζωή, το βιος των κατοίκων και γενικά ο τρόπος που διαβιώνει ο λαός, θυσιάζεται στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου και στην πολιτική που το υπηρετεί.Η έλλειψη γεωτεχνικών μελετών σχετικά με τις οικιστικές ζώνες μαζί με τη δημιουργία των κατάλληλων εκείνων έργων που θα προφύλασσαν τους κατοίκους αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τη γύμνια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Επίσης, των ντόπιων αιρετών τους (Καχριμάνης - Αργύρης, Φίλιος - Γκόντας) που αρκούνται σε μια διαχειριστική λογική, ενώ ως κύρια αιτία επικαλούνται τις έντονες βροχοπτώσεις και την ιδιομορφία του εδάφους. Κι αυτό, σε μια περιοχή όπως τα Γιάννενα όπου και συχνές και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις υπάρχουν, ενώ οι γεωλογικές συνθήκες επιβάλλουν τη διεξαγωγή των κατάλληλων επιστημονικών μελετών και των αναγκαίων τεχνικών έργων, για να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι ανάλογων καταστροφών».«Τα αντιπλημμυρικά έργα συνεχίζει η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ είναι μηδαμινά σε σχέση με τα απαιτούμενα, είναι αποσπασματικά και δεν εντάσσονται σε ένα ενιαίο δεσμευτικό πρόγραμμα με μακροχρόνιο ορίζοντα. Οι δημόσιες επενδύσεις κατευθύνονται σε έργα που επιβάλλονται και εξυπηρετούν τις πολυεθνικές και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Αναφορές στο κόστος των έργων αναδεικνύουν την αδιαφορία για τη ζωή και την περιουσία των εργαζομένων, όταν οι καταστροφές είναι πολλαπλάσιες από τις δαπάνες για αντιπλημμυρική προστασία.Το ανθρώπινο δυναμικό και ο τεχνικός εξοπλισμός στους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς είναι ελάχιστος, ενώ το κράτος αποποιείται των ευθυνών του.Οσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, καταλήγει η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, οι καταστροφές θα επαναλαμβάνονται, ο λαός με τη ζέστη θα ασφυκτιά και θα καίγεται, με το σεισμό θα βλέπει ερείπια, με τις βροχές θα πνίγεται. Οι μαζικοί φορείς των εργαζομένων, οι επιστημονικοί σύλλογοι και φορείς, η αγωνιζόμενη Τοπική Διοίκηση είναι ανάγκη να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράση».

Και πάλι οι αθλητές του ΝΟΙ στην Εθνική Ομάδα


Δυναμικό «παρών» σε ένα ακόμη προπονητικό κοινόβιο της Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας θα δώσει τις επόμενες ημέρες ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων.Συγκεκριμένα, στο κοινόβιο που θα διεξαχθεί από τις 5 ως τις 19 Δεκεμβρίου στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, έχουν κληθεί να λάβουν μέρος τέσσερις αθλητές του Ν.Ο.Ι.. Πρόκειται για τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές της Νέας Ζηλανδίας Γιάννη Τσίλη και Γιώργο Τζιάλλα και για τους Ολυμπιονίκες της Σιγκαπούρης Απόστολο Λαμπρίδη και Μιχάλη Ναστόπουλο, που θα βρεθούν στο Σχινιά μαζί με άλλους δεκαπέντε αθλητές της Κωπηλασίας απ’ όλη την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για μία ακόμη φορά ο Ν.Ο.Ι. εκπροσωπείται σε κοινόβιο της Εθνικής Ομάδας με τους περισσότερους αθλητές από κάθε άλλο σωματείο στην χώρα μας.

Έγκλημα εκ προμελέτης σε βάρος εργαζομένων

Η απερχόμενη δημοτική αρχή έστησε προεκλογική φιέστα για να ανακοινώσει σε συμβασιούχους ότι... τακτοποιήθηκαν στις εργασίες τους

Η προεκλογική φιέστα χαράς που οργάνωσε η δημοτική αρχή στα Λιθαρίτσια παρουσία του δημάρχου Νίκου Γκόντα, του αντιδημάρχου, Κώστα Τσάγκα και του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ, Νίκου Κρικώνη μετατρέπετε σε φιέστα απελπισίας, αγανάκτησης και θυμού για πολλούς εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου στο δήμο οι οποίοι πίστεψαν ότι έλυσαν το πρόβλημα της ζωής τους μια και τους ανακοινώθηκε ότι οι συμβάσεις τους μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου.Στην προεκλογική αυτή συνάντηση τους ανακοινώθηκε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Ιωαννίνων αποφάσισε να κάνει τις συμβάσεις τους αορίστου χρόνου.Πολλοί λοιπόν από αυτούς συνυπέγραψαν και σχετικό έγγραφο το οποίο έχει τον τίτλο «Σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου» και με το οποίο γίνεται μετατροπή της Σύμβασης Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, σε Αορίστου Χρόνου.Οι χαρές και τα πανηγύρια δυστυχώς δεν κράτησαν πολύ, μια και πολύ σύντομα ανακάλυψαν ότι αυτό το χαρτί που υπέγραψαν είναι για τα σκουπίδια.Γιατί απλά δεν λέει απολύτως τίποτε.Μια και ούτε καν αριθμό πρωτοκόλλου δεν έχει για να φανεί (ας πούμε), η επισημότητά του, αλλά - κυρίως - γιατί ποτέ δεν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης για να αποκτήσει νομική ισχύ και γιατί δεν καλύπτονται από τον νόμο Παυλόπουλου ο οποίος ρύθμιζε υποθέσεις συμβάσεων αλλά μέχρι το 2004.Τότε κανείς από τους εργαζόμενους που υπέγραφαν αυτό το χαρτί δεν αναρωτήθηκε για το πώς είναι δυνατόν να μονιμοποιούνται στην ουσία κάποιοι εργαζόμενοι με τόσο απλουστευτικές διαδικασίες. Για το λόγο αυτό και δεν το έψαξαν τότε.Το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων λοιπόν ήταν προμελετημένο και έγινε εκ προθέσεως παρουσία εκπροσώπων της ηγεσίας του δήμου και των εργαζομένων.Η ηγεσία γνώριζε ότι αυτό δεν μπορεί ισχύει και παρόλα αυτά συνειδητά τους ξεγέλασε προφανώς για να υφαρπάξει την ψήφο τους.Άμεσος συνεργάτης στο έγκλημα και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ο οποίος είχε την ελάχιστη υποχρέωση να ρωτήσει αρμοδίως, (στον νομικό σύμβουλο του δήμου να πήγαινε, αρκούσε) για το αν αυτό στέκει νομικά. Για το ποιες διαδικασίες ακολουθούνται προκειμένου μια σύμβαση ορισμένου χρόνου μπορεί να μετατραπεί σε αορίστου. Οι θέσεις προκηρύσσονται και οι προσλήψεις γίνονται με διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ. Τελεία και παύλα.Όχι μόνο δεν το έπραξε αλλά αντίθετα συμμετείχε στην μεγάλη γιορτή για να είναι παρών στην αναγγελία εξαπάτησης των εργαζομένων. Οι περισσότεροι από τους οποίους βρισκόταν ήδη στο δήμο για κάποια χρόνια.Τις τελευταίες μέρες δε έχει αρχίσει από τη δημοτική αρχή μια σπέκουλα σύμφωνα με την οποία γίνεται προσπάθεια να μετατεθούν οι ευθύνες στην νέα δημοτική αρχή.«Εμείς σας κάναμε αορίστου χρόνου αλλά ο κακή νέα δημοτική αρχή δεν σας θέλει». Κάπως έτσι συνεχίζεται χωρίς ντροπή η άγρια εκμετάλλευση της αγωνίας των εργαζομένων να εξασφαλίσουν τη δουλειά τους. Ένα κομμάτι ψωμί για αυτούς και την οικογένειά τους. Δεν σεβάστηκαν και δεν σέβονται ούτε το αυτονόητο που λέει ότι «δεν παίζουμε με τον πόνο και την ανάγκη κανενός που κινδυνεύει να μείνει χωρίς εργασία τις επόμενες μέρες».Ενδεχόμενα στο πίσω μέρος του μυαλού τους να είχαν τη σκέψη ότι «εφόσον κερδίσουμε τις εκλογές όλο και κάτι θα κάνουμε για να τους κρατήσουμε. Παράνομο, αλλά θα το επιχειρήσουμε».Και μπροστά στην ανάγκη της νίκης δεν υπολόγισαν τίποτε.


Το χαρτί που υπέγραψαν
Δημοσιεύουμε στην συνέχεια το περιβόητο χαρτί που υπέγραψαν, όπως μαθαίνω, περισσότεροι από εκατό εργαζόμενοι στις διάφορες επιχειρήσεις του δήμου.

ΑΜΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

(Α.Δ.Ε.Ι.)


ΑΒΕΡΩΦ 21 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

(Μετατροπή Σύμβασης Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου σε Αορίστου Χρόνου)
Στα Ιωάννινα σήμερα μεταξύ των συμβαλλομένων: α) της δημοτικής επιχείρησης με την επωνυμία «Αμιγής Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Ιωαννίνων», που εδρεύει στα Ιωάννινα, οδός Αβέρωφ αριθ. 21 νομίμως εκπροσωπούμενης από τον Πρόεδρο κ. Κων/νο Τσάγκα, που θα καλείται στο εξής για συντομία "εργοδότρια" και β) ............. κατοίκου Ιωαννίνων, που θα καλείται στο εξής για συντομία "εργαζόμενος" μετατρέπεται η από..... σύμβασης εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου σύμφωνα με την υπ' άριθμ. 2 Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου στις 25/05/2009 με τους εξής ειδικότερους όρους και συμφωνίες:
1.Η πρώτη των συμβαλλομένων εργοδότρια μετατρέπει σήμερα τη σύμβαση του δεύτερου των συμβαλλομένων σε αορίστου χρόνου με την ειδικότητα του/της Εργάτη καθαριότητας.
2. Το ωράριο εργασίας θα είναι το ίδιο με αυτό των υπολοίπων εργαζομένων του Δήμου Ιωαννιτών.
3. Οι μηνιαίες τακτικές αποδοχές (βασικός μισθός και αναλογούντα επιδόματα) του εργαζόμενου καθορίζονται από τις εκάστοτε ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ). Οι άνω αποδοχές είναι ακαθάριστες υποκείμενες στις νόμιμες κρατήσεις. Οποιαδήποτε άλλη χρηματική παροχή της εργοδότριας είτε καταβάλλεται άπαξ ή περιοδικά δεν εμπίπτει στην έννοια των τακτικών αποδοχών, όπως ανωτέρω ορίζονται, αλλά εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της εργοδότριας η χορήγηση, αύξηση, μείωση η και κατάργησή της, χωρίς να γεννάται καμία αξίωση στον εργαζόμενο για την καταβολή της στο μέλλον.
4. Η άδεια θα χορηγείται όπως ορίζουν οι διατάξεις του ΑΝ 539/45. των Ν. 549/77, 1346/83 και της εκάστοτε ισχύουσας ΕΓΣΣΕ και επικουρικώς οι διατάξεις των άρθρων 666, 667 ΑΚ.
5. Η αποζημίωση καταγγελίας θα δίδεται όπως ορίζουν οι διατάξεις των Ν, 3198/55 και Ν. 2112/20 (επί υπαλλήλων) ή Β.Δ. 16/18.7.1920 (επί εργατών) όπως ισχύουν σήμερα.
6. Σε περίπτωση ασθένειας ή άλλου ανυπέρβλητου κωλύματος για την παροχή εργασίας, ο εργαζόμενος υποχρεούται να ειδοποιήσει την εργοδότρια το ταχύτερο δυνατό.
7. Ο εργαζόμενος υποχρεούται να γνωστοποιεί στην εργοδότρια κάθε γεγονός που συνεπάγεται μεταβολή στις αποδοχές του (π.χ. γάμος, απόκτηση τέκνου κ.λπ.) ή γεννά δικαιώματα υπέρ αυτού (π.χ. ιδιότητα συνδικαλιστή, εγκύου κ.λπ), όπως και κάθε αλλαγή της διεύθυνσής του.
8. Ο εργαζόμενος έλαβε γνώση και αποδέχεται τον κανονισμό που ισχύει στην επιχείρηση, ο οποίος ενσωματώνεται και αποτελεί τμήμα της παρούσας σύμβασης.
9. Για κάθε άλλο θέμα που δε ρυθμίζεται ειδικά από την παρούσα θα εφαρμόζεται η ισχύουσα εργατική νομοθεσία και οι ΣΣΕ.
10. Για κάθε διαφορά που θα προκύψει από την παρούσα σύμβαση αρμόδια
είναι τα δικαστήρια των Ιωαννίνων.Η παρούσα συμφωνία, η οποία φέρει και το χαρακτήρα γνωστοποίησης στον εργαζόμενο των όρων εργασίας του σύμφωνα με το Π.Δ. 156/1994, καταρτίστηκε από τους συμβαλλομένους σε δύο (2) πρωτότυπα διαβάστηκε και υπογράφτηκε από αυτούς και πήρε ο καθένας τους από ένα.


ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ

...........................

Ο πρόεδρος

Κώστας Τσάγκας


Υπογραφή σε σφραγίδα της επιχείρησης

Ο/Η εργαζόμενος/η


Αυτό είναι λοιπόν το χαρτί, αυτή είναι η σύμβαση, που υπέγραψαν κάποιοι εργαζόμενοι στον ευρύτερο τομέα του δήμου Ιωαννιτών.Από την πρώτη και μόνο ανάγνωση αντιλαμβάνεται κανείς ότι το χαρτί αυτό δεν λέει τίποτε.Όσο για την περιβόητη απόφαση 2 του Διοικητικού Συμβουλίου στις 25/05/2009 λέει απλά ότι μετατρέπονται από 25/05/2009 οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.Δυο αράδες και ο κόσμος όλος.Το θέμα συζητήθηκε, όπως πληροφορήθηκα, στη συνάντηση που είχε ο νέος δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος με τον απερχόμενο, Νίκο Γκόντα. Αυτό που ειπώθηκε δε από πλευράς του νέου δημάρχου, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες μας, ήταν ότι σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να διώξει εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται νόμιμα στο δήμο. Όσοι έχουν προσληφθεί παράνομα θα σταματήσουν γιατί για να μείνουν πρέπει να παρανομήσει η δημοτική αρχή. Κάτι για το οποίο δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένη να κάνει.


Γνωμοδότηση δικηγορικού γραφείου Αθηνών
Αναζητήσαμε στοιχεία προκειμένου να δούμε τι μπορεί να συμβαίνει με την υπόθεση αυτή.Βρήκαμε λοιπόν στο διαδίκτυο μια γνωμάτευση ενός δικηγορικού γραφείου των Αθηνών η οποία φέρνει τον τίτλο:«Συμβασιούχοι δημοτικών επιχειρήσεων: Αποζημίωση «ναι», αορίστου «όχι».Να λοιπόν τι λέει το σχετικό δημοσίευμα:«Το δικαίωμα αποζημίωσης όχι όμως και μετατροπής της σύμβασής τους σε αορίστου χρόνου έχουν οι συμβασιούχοι των δημοτικών επιχειρήσεων οι οποίοι παρείχαν την εργασία τους και μετά τη λήξη της σύμβασής τους.Αυτό προκύπτει από την απάντηση της γνωστής δικηγορικής εταιρείας «Αναστάσιος Π. Πετρόπουλος και Συνεργάτες»,aftodioikisi.gr, που μεταξύ άλλων εξειδικεύεται σε εργασιακά θέματα δημοσίων υπαλλήλων και ειδικότερα υπαλλήλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (OTA)», σε συμβασιούχο δημοτικής επιχείρησης ο οποίος από το 2005 και μετά τη λήξη της τετράμηνης σύμβασής του εργάζεται χωρίς διακοπή αλλά και χωρίς να υπογράψει άλλη σύμβαση έως σήμερα συνεργάτη της.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης και της απάντησης είναι το εξής:

Ερώτημα:Είμαι υπάλληλος δημοτικής επιχείρησης από το 2005. Αρχικά υπέγραψα τετράμηνη σύμβαση και αφού έληξε αυτή συνέχισα να εργάζομαι στη δημοτική επιχείρηση χωρίς διακοπή της εργασίας μου αλλά και χωρίς να υπογράψω άλλη σύμβαση έως σήμερα. Πριν λίγο καιρό η επιχείρηση μετονομάστηκε σε κοινωφελή. Η θέση εργασίας μου διασφαλίζεται από κάποιο νομικό πλαίσιο;Απάντηση:Το εργασιακό καθεστώς των με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου απασχολούμενων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπόκειται στους αυστηρούς περιορισμούς που τίθενται τόσο από το Σύνταγμα όσο και από το νόμο 2190/1994 (ΦΕΚ Α´28/3-3-1994), ως προς τους όρους σύναψης των σχετικών συμβάσεων εργασίας και τη χρονική διάρκειά τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994 «οι δημόσιες υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα της §1 του άρθρου 14 του παρόντος νόμου επιτρέπεται να απασχολούν προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση εποχιακών ή άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών», ενώ κατά το τρίτο εδάφιο της δεύτερης παραγράφου του ανωτέρω άρθρου «(...) παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης κατά το αυτό ημερολογιακό έτος ή μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου είναι άκυρες».Κατά το άρθρο 14 παρ. 1 του ν. 2190/1994 στην έννοια του ευρύτερου δημόσιου τομέα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και οι πάσης φύσεως επιχειρήσεις τους, συμπεριλαμβάνονται δηλαδή και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις των ΟΤΑ.Σύμφωνα με πρόσφατη ad hoc απόφαση του Αρείου Πάγου (ΑΠ1357/2009), σε περίπτωση εργαζομένου δημοτικής επιχείρησης που συνεχίζει να παρέχει την εργασία του μετά τη λήξη της ορισμένου χρόνου σύμβασης χωρίς νέα σύμβαση, αποκλείεται η εφαρμογή του άρθρου 671 του Αστικού Κώδικα, που ορίζει ότι «η σύμβαση εργασίας που συνομολογήθηκε για ορισμένο χρόνο λογίζεται πως ανανεώθηκε για αόριστο χρόνο, αν μετά τη λήξη του χρόνου της ο εργαζόμενος εξακολουθεί την εργασία χωρίς να εναντιώνεται ο εργοδότης».Τούτο δε διότι «η διάταξη αυτή δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στις περιπτώσεις που εκ του νόμου αποκλείεται η σιωπηρή παράταση συμβάσεως ή αποκλείεται η σύμβαση αορίστου χρόνου σαν μορφή συμβάσεως εργασίας ή απαιτούνται για την ανανέωση της συμβάσεως ειδικές διατυπώσεις ή ορισμένος τύπος, όπως συμβαίνει με τις προσλήψεις σε δημοτικές επιχειρήσεις που γίνονται με το σύστημα του ν. 2190/1994».
Ωστόσο, παρά τα κωλύματα που θέτουν οι κρίσιμες διατάξεις του άρθρου 103 του Συντάγματος και του ν. 2190/1994, η εξακολούθηση παροχής της εργασίας από τον συμβασιούχο υπάλληλο και μετά την λήξη του ορισμένου χρόνου της συμβάσεως του δεν απαλλάσσει την εργοδότρια επιχείρηση από την υποχρέωση καταβολής αμοιβής για την παρασχεθείσα εργασία αλλά και της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης. Οι υποχρεώσεις αυτές υφίστανται και επί απλής σχέσης εργασίας, η οποία δημιουργείται όταν παρέχεται εργασία χωρίς να υπάρχει έγκυρη σύμβαση.

Σαφής ο νόμος
Ανατρέξαμε στον ν. 2190/1994 προκειμένου να δούμε τι προβλέπει. Και αυτό που προβλέπει είναι ξεκάθαρο σε ότι αφορά τις δημοτικές επιχειρήσεις. Μόνο τετράμηνες συμβάσεις για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών. Αναφέρει λοιπόν ότι «ανανέωση ή παράταση της αρχικής σύμβασης ή σύναψη νέας σύμβασης ή μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου, απαγορεύεται».Σκληρή αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ