Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Επίσκεψη Λοβέρδου στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων

Στο διαδίκτυο μέχρι τη Δευτέρα 1.339 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο οι 1.339 νέες προσλήψεις στα νοσοκομεία μέσω ΑΣΕΠ όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε δηλώσεις του μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα».«Υπάρχουν στο Α.Σ.Ε.Π. 1.339 άτομα και παρακάλεσα τον πρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π., κ. Βέη να τελειώσει αυτή η διαδικασία σύντομα. Μου ανακοίνωσε σήμερα, ότι αύριο το πρωί ή το αργότερο τη Δευτέρα θα έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο οι νέες 1.339 προσλήψεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.Υπενθύμισε ακόμη ότι τις τελευταίες έξι εβδομάδες έχουν διοριστεί 1.180 νοσηλευτές, διορισμοί οι οποίοι είχαν να κάνουν με προσλήψεις του 2009 και του 2010.Πρόσθεσε ότι από το 2011 το νοσηλευτικό προσωπικό σταματά να εξαιρείται από το 1 προς 5.Σε ό,τι αφορά τα δύο νοσοκομεία δήλωσε ότι είπε στις δύο διοικήσεις των δύο νοσοκομείων, να δουν στο διαδίκτυο πόσες προσλήψεις αφορούν τα νοσοκομεία τους και αν τους αφορούν, για να γίνουν μέσα στο Δεκέμβριο και όχι τον Γενάρη.«Τα νοσοκομεία μας πάσχουν από έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Για να τα βγάλουν πέρα οι νοσηλευτές, πρέπει να μειώσουν την ανθρωπιά τους. Αν καθυστερήσουν σε έναν ασθενή, δεν θα προσφέρουν υπηρεσία στον επόμενο. Χρειαζόμαστε προσωπικό. Αυτά τα 1.139 άτομα το Α.Σ.Ε.Π. τα επέλεξε. Είναι θέμα Υπουργείου και νοσοκομείων να τα τοποθετήσουμε μέχρι τέλος του μήνα στα νοσοκομεία και να τα ορκίσουμε, για να γίνουν οι διαδικασίες τάχιστα μέσα στον μήνα», υπογράμμισε.Σχετικά με τη έναρξη λειτουργίας των ολοήμερων νοσοκομείων, σημείωσε ότι το αποτέλεσμα της ολοήμερης λειτουργίας την πρώτη μέρα ήταν ενθαρρυντικό.

Επίσχεση εργασίας στα «Ατλάντικ» Ιωαννίνων

Και οι 64 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν από σήμερα οι 64 εργαζόμενοι στην αλυσίδα Σουπερ Μάρκετ «Ατλάντικ» που λειτουργούν στα Γιάννινα, ζητώντας να εξοφληθούν αφού εδώ και εδώ και τρεις μήνες παραμένουν απλήρωτοι.Ήδη οι περισσότεροι απ' αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και όπως καταγγέλλουν έχουν φτάσει πλέον στα όρια της απόγνωσης.Οι εκκλήσεις τους προς την εταιρία ήταν επανειλημμένες, αλλά όπως αποδεικνύεται τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν τις επιτρέπουν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τους υπαλλήλους της.Τα αιτήματα των 64 εργαζομένων είναι δύο. Πρώτον να πληρωθούν για τις ώρες που έχουν εργαστεί όλους αυτούς τους τρεις μήνες που πέρασαν χωρίς να δουν ούτε ένα ευρώ και δεύτερον, να μην κλείσει το Σούπερ Μάρκετ και βρεθούν ξαφνικά στο δρόμο χωρίς δουλειά.

Το άρθρο 99

Η αλυσίδα των σούπερ μάρκετ που αντιμετώπιζε από καιρό οικονομικά προβλήματα αναζητά σωτηρία μέσω του άρθρου 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα.Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφασή του (αρ. 1022/2010) έκανε δεκτή την υπαγωγή της εταιρείας στον πτωχευτικό κώδικα.

Τι σημαίνει αυτό;

Όπως τονίζεται στο άρθρο, «κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο αποδεικνύει οικονομική αδυναμία, παρούσα ή προβλέψιμη, χωρίς να βρίσκεται σε κατάσταση παύσης των πληρωμών του, μπορεί να ζητήσει από το πτωχευτικό δικαστήριο το άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής. Στην αίτηση προς το πτωχευτικό δικαστήριο πρέπει να περιγράφεται η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, το μέγεθος και η κοινωνική σημασία της επιχείρησης από άποψη απασχόλησης, τα προτεινόμενα μέτρα χρηματοδότησής του και τα μέσα αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής».Το σενάριο αυτό ήταν το καλό για την αλυσίδα. Πραγματογνώμονας θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές και τις τράπεζες (εξαιρούνται το Δημόσιο, το Ι.ΚΑ. και οι εργαζόμενοι), προκειμένου να καθορίσει το «κούρεμα» των οφειλών.Οι εργαζόμενοι όμως κοιτούν με δυσπιστία τις εξελίξεις αφού τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και αυτό που λένε είναι πως εδώ και τρεις μήνες κανείς τους δεν έχει πληρωθεί.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Τον τελικό κυπέλλου του σχολικού πρωταθλήματος μπάσκετ του νομού Ιωαννίνων παρακολούθησε ο Α.Λοβέρδος


Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος παρακολούθησε τον τελικό κυπέλλου του σχολικού πρωταθλήματος μπάσκετ του νομού Ιωαννίνων. Μετά το τέλος του αγώνα πραγματοποίησε την απονομή του επάθλου στη νικήτρια ομάδα και προέβη στην ακόλουθη δήλωση:«Είναι πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να αποκτήσει μία υπηρεσία προστασίας της Δημόσιας Υγείας, δηλαδή των ανθρώπων πριν αρρωστήσουν και για να μην αρρωστήσουν, την μονάδα διατροφής και άθλησης. Στον τομέα της άθλησης περιλαμβάνεται ο μαζικός αθλητισμός, δηλαδή αυτός που διοργανώνουν οι δήμοι, άλλοι φορείς και επίσης ο σχολικός αθλητισμός. Όπως ξέρετε ο σχολικός αθλητισμός είναι μία δραστηριότητα του Υπουργείου Παιδείας, την οποία εμείς συνοδευτικά προς το Υπουργείο Παιδείας θα ενισχύσουμε, όσο μπορούμε περισσότερο. Θα την κάνουμε πανελλαδικής αποδοχής και πανελληνίου ενδιαφέροντος. Η πρώτη εκδήλωση, στην οποία ως Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με αυτή την αρμοδιότητα της διατροφής και της άθλησης, έρχομαι να παρακολουθήσω - και όσο μπορώ να την προωθήσω στα μάτια των Ελλήνων πολιτών - είναι αυτός ο τελικός του μπάσκετ στα Γιάννενα. Εγώ με το μπάσκετ έχω μία καλή σχέση. Είμαι εξειδικευμένος θεατής και τώρα στα χρόνια μου μαζί με συναδέλφους, με βουλευτές, δημοτικούς συμβούλους, επαγγελματίες προσπαθούμε να ενσαρκώσουμε το όραμα για έναν άνθρωπο της άθλησης μέσα στο γήπεδο. Έρχομαι εδώ για να στείλουμε μήνυμα προσοχής στον σχολικό αθλητισμό και το δεύτερο μήνυμα προς όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, ο άνθρωπος κερδίζει την μάχη της μακροζωίας τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους μέσους όρους και ένας από τους παράγοντες που συμβάλουν σε αυτό είναι η άθληση. Λιγότερα κιλά, περισσότερη αυτοεκτίμηση».

Επιμορφωτική Hμερίδα για τους νεοεκλεγέντες Δημοτικούς Συμβούλους στα Γιάννενα


Το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διοργανώνει, με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) Επιμορφωτική Hμερίδα για τους νεοεκλεγέντες Δημοτικούς Συμβούλους, με θέμα «τη μετάβαση στη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας», τη Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010, στα Ιωάννινα, (Ξενοδοχείο Du Lac, Ακτή Μιαούλη και Ιάκχου).Την επιμορφωτική συνάντηση θα παρακολουθήσουν νεοεκλεγέντες Δημοτικοί Σύμβουλοι από τα Ιωάννινα.Η Hμερίδα πραγματοποιείται, στο πλαίσιο του «Προγράμματος Επιμόρφωσης Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων για τη μετάβαση στη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας», το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΠ Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 – 2013», από τις 4 έως και τις 21 Δεκεμβρίου 2010. Στόχος των Επιμορφωτικών Ημερίδων είναι η ενημέρωση και επιμόρφωση των αιρετών Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων που εκλέχθηκαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τα πρώτα αναγκαία βήματα για την επιτυχή μετάβαση στη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας (Πρόγραμμα Καλλικράτης).Κατά τη διάρκεια της Επιμορφωτικής Ημερίδας θα γίνουν εισηγήσεις από στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εμπειρογνώμονες, στελέχη της ΕΕΤΑΑ και της ΚΕΔΚΕ, για θέματα που αφορούν :
* στους τομείς άσκησης πολιτικής και το ρόλο του Δημοτικού Συμβούλου,
* στις Δημόσιες Τοπικές Πολιτικές,
* στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό, την Οργάνωση και τους Πόρους,
* στην Ενδοδημοτική Αποκέντρωση και Τοπική Διακυβέρνηση.
* Προγράμματα, διεθνείς συνεργασίες ΟΤΑ και όργανα της ΕΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η Κυβέρνηση αποφάσισε να πουλήσει τη ΔΩΔΩΝΗ, οφείλει συνεπώς να ενημερώσει αναλυτικά τους τοπικούς Φορείς


Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η πρόταση νόμου που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία για τον «Εκσυγχρονισμό του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και την απλούστευση της διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων». Στην εισήγησή του ο Στ. Καλογιάννης αρχικά αναφέρθηκε στο μεγάλο θέμα που δημιουργείται για τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ μετά την απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης σε ερώτηση του κ. Ευ. Αργύρη. Ειδικότερα ο Σταύρος Καλογιάννης τόνισε:«Θέλω να κάνω μία αναφορά στη συζήτηση για τη ΔΩΔΩΝΗ που έγινε σήμερα το πρωί στη Βουλή με Ερώτηση του κ. Αργύρη. Από την απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών προκύπτει ξεκάθαρα ότι η Αγροτική Τράπεζα έχει αποφασίσει να πουλήσει τη ΔΩΔΩΝΗ. Όμως η τακτική της Κυβέρνησης είναι απαράδεκτη:
* Δεν έχει ενημερώσει κανέναν στην Ήπειρο, ούτε καν τους συναδέλφους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ!
* Δεν έχει ξεκαθαρίσει τον τρόπο μεταβίβασης της βιομηχανίας.
* Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει αποτίμηση της βιομηχανίας.
* Δεν γνωρίζουμε εάν θα προτιμηθούν οι υγιείς κτηνοτρόφοι και οι υγιείς κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της Ηπείρου κατά τη διαδικασία πώλησης.
Θέλουμε απαντήσεις τώρα για όλα τα θέματα που αφορούν τη ΔΩΔΩΝΗ.Σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει:«Η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας είναι πολύ κρίσιμη. Η επιβολή των μέτρων που αποφασίσθηκαν από το ΔΝΤ είναι αμιγώς ταμειακού χαρακτήρα. Περιορίζονται οι δημόσιες δαπάνες με τη μείωση μισθών, συντάξεων και επιδομάτων και επιχειρείται η αύξηση των κρατικών εσόδων διά της επιβολής νέων φορολογικών επιβαρύνσεων. Ταυτόχρονα όμως οι οφειλές των συμπολιτών μας στα ασφαλιστικά Ταμεία και στις Εφορίες διογκώνονται καθημερινά.Η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει επειγόντως μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας και τόνωσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Δυστυχώς όμως έχει εξουδετερώσει το αναπτυξιακό σκέλος της οικονομίας. Ενδεικτικά αναφέρω:
1. Παρά το γεγονός ότι το ΕΣΠΑ αποτελεί ένα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, οι μέχρι σήμερα απορροφήσεις του είναι εξαιρετικά χαμηλές. Τα περισσότερα προγράμματα υλοποιούνται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα με τα «έργα-γέφυρες» του Γ΄ ΚΠΣ. Μάλιστα, τη χαμηλότερη απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ, κάτω από 2%, εμφανίζει το Πρόγραμμα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, παρά τον σημαντικό ρόλο που θα μπορούσε να έχει το Πρόγραμμα για την εφαρμογή του «Καλλικράτη».
2. Για τον αναπτυξιακό νόμο: Η πρώην Υπουργός Οικονομίας είχε δεσμευθεί στη Βουλή ότι τον Απρίλιο 2010 αρχικά και εν συνεχεία τον Μάιο, θα έχουμε νέον επενδυτικό νόμο. Προσχέδιο νόμου κατατέθηκε τελικά το καλοκαίρι αλλά άλλαξε ο Υπουργός, πήρε πίσω το σχέδιο που είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για να φέρει άλλο και ακόμα δεν είδαμε τίποτα, παρά το γεγονός ότι έφτασαν τα Χριστούγεννα! Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα.
3. Έχουν σταματήσει επί έναν και πλέον χρόνο οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
4. Το Δημόσιο έχει ουσιαστικά κηρύξει στάση πληρωμών, καθώς δεν καταβάλλει το εφ’ άπαξ των νέων συνταξιοδοτούμενων, δεν πληρώνει επενδυτές, κατασκευαστές, εργολάβους, δεν επιστρέφει ΦΠΑ.
Αναρωτιέται συνεπώς καλόπιστα κάθε πολίτης: Πως είναι δυνατό να βγεί από το σημερινό τέλμα η χώρα με αυτήν την πολιτική; Για να αλλάξει το κλίμα οφείλει η Κυβέρνηση να αναλάβει επειγόντως πρωτοβουλίες που θα τονώσουν την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ρευστότητα στην αγορά.Η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί υπεύθυνη στάση και το γεγονός ότι κατέθεσε τον περασμένο Μάρτιο πρόταση νόμου για την τόνωση της επιχειρηματικότητας είναι απόδειξη της πολιτικής μας ευθύνης. Η πρότασή μας είχε ως κύριο στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας για την ίδρυση μιας εταιρείας, με την αξιοποίηση του νέου Ηλεκτρονικού Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).Σκοπεύαμε στη μείωση του χρόνου και του κόστους της διαδικασίας και συνεπώς στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν στα Ιωάννινα οι εργασίες της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων της χώρας, τις οποίες παρακολούθησα και σας διαβεβαιώνω ότι το ΓΕΜΗ ήταν από τα θέματα που κυριάρχησαν στις συζητήσεις.Η πρόταση νόμου περιλαμβάνει δυο μέρη:
α] Το πρώτο αφορά τις ειδικές ρυθμίσεις που διέπουν τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.
β] Στο δεύτερο μέρος περιλαμβάνονται οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο των ανωνύμων εταιρειών, των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και των προσωπικών εμπορικών εταιρειών, ώστε το νομικό καθεστώς να συμβαδίζει με τις ρυθμίσεις περί ΓΕΜΗ.
Συζητάμε όμως μια πρόταση νόμου την οποία είχαμε επεξεργαστεί στην αρμόδια Επιτροπή στις αρχές του περασμένου Μαΐου. Από τότε η πρόταση αυτή παρέμεινε στα συρτάρια της Βουλής. Εν τω μεταξύ, το Μάιο το αρμόδιο Υπουργείο κατέθεσε δικό του σχέδιο νόμου για το ίδιο θέμα, το οποίο τον Ιούνιο έγινε νόμος του κράτους. Δηλαδή η Κυβέρνηση μεθόδευσε να έρθει η πρότασή μας στη Βουλή με μεγάλη καθυστέρηση.Έστω και τώρα όμως, η συζήτηση είναι χρήσιμη καθώς αναδεικνύει τις αδυναμίες της κυβερνητικής πολιτικής όχι μόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και γενικότερα για την επιχειρηματικότητα.Η πρόταση νόμου που είχαμε καταθέσει είναι πλήρης. Αποτελούσε μοναδική ευκαιρία η υιοθέτησή της βοηθώντας ουσιαστικά τις νέες επιχειρήσεις και το επιχειρείν σήμερα στη χώρα.Ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, συνεχίζουμε το έργο μας καταθέτοντας προτάσεις. Έχουμε καταθέσει από τον περασμένο Ιούλιο πρόταση νόμου για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών πάρκων προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Δεν απομένει στην Κυβέρνηση παρά να φέρει την πρότασή μας προς συζήτηση και να την αποδεχθεί».

Ερώτηση Γ. Ανατολάκη για τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας


Ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη,με αφορμή όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στον φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας,κατέθεσε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργος Ανατολάκης.Στην ερώτησή του ο κ. Ανατολάκης αναφέρει τα εξής:"Οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών αποτελούν ένα από τα κυριότερα εργαλεία για την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος. Ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, όμως, προφανώς αποτελεί την εξαίρεση. Συγκεκριμένα, λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης της έγκρισης των Τεχνικών Δελτίων, η χρηματοδότηση του Φορέα έχει σταματήσει, δημιουργώντας μία σειρά από προβλήματα για την εύρυθμη λειτουργία του. Τα οχήματα του Φορέα βρίσκονται ακινητοποιημένα εδώ και μήνες λόγω έλλειψης καυσίμων, ενώ αποκορύφωμα αποτελεί η διακοπή της παροχής ρεύματος από τη ΔΕΗ λόγω συσσωρευμένου χρέους. Ακόμη και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του Φορέα παραμένουν απλήρωτοι, ενώ δεν έχουν διευθετηθεί οι ασφαλιστικές τους εισφορές από την αρχή του 2010. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Φορείς Διαχείρισης δεν επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά οι πόροι του προέρχονται από προγράμματα του ΕΣΠΑ τα οποία δεν απορροφούνται. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα, ο Φορέας να μην μπορεί να επιτελέσει απρόσκοπτα τον ρόλο του για τον οποίο και συστήθηκε, ενώ η λίμνη των Ιωαννίνων βρίσκεται σε μία συνεχή υποβάθμιση.Συνεπώς ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Αποτελεί κύρια προτεραιότητα του Υπουργείου σας η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία, διαχείριση και ανάδειξη του περιβάλλοντος;
2. Για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει η έγκριση των Τεχνικών Δελτίων και κατά συνέπεια η χρηματοδότηση του Φορέα;
3. Γιατί οι εργαζόμενοι του Φορέα παραμένουν απλήρωτοι και πότε σχεδιάζεται να τακτοποιήσετε τις οφειλές σας προς τους ίδιους αλλά και τα ασφαλιστικά Ταμεία;
4. Για ποιο λόγο δεν απορροφούνται πλήρως οι πόροι των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ;
5. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας και να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του;"

Παρέμβαση Χρήστου Κατσούρα στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας


Σε συνεδρίαση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων, συμμετείχε την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας.Στη διάρκεια της συνεδρίασης, όπου συζητήθηκαν δράσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα φέρει στη Βουλή το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την καταπολέμηση της ανεργίας, ο κ. Κατσούρας έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:«Κυρία Υπουργέ, εγώ θα σταθώ μόνο στο σχέδιο δράσης για τη διατήρηση θέσεων και την ένταξη στην αγορά εργασίας. Πραγματικά μοιάζει εξαιρετικά φιλόδοξο αν και υπάρχει ένας προβληματισμός που έχει να κάνει, πρώτον με το αν τα υπάρχοντα εργαλεία και οι δομές μπορούν να το υποστηρίξουν και δεύτερον αν υπάρχει μια ξεκάθαρη στόχευση σε αυτό το πρόγραμμα. Τι θέλω να πω. Προφανώς όλοι εννοούμε, ότι για να διατηρήσουμε θέσεις και να εντάξουμε στην αγορά εργασίας, ο ένας στόχος είναι η ανεργία, ο άλλος στόχος είναι πως συνδέεται αυτό το πρόγραμμα με την ίδια την οικονομία. Σε αυτό το πρόγραμμα τι θέλουμε να κάνουμε; Θέλουμε να στηρίξουμε οικονομίες κλίμακας ή οικονομίες συσσωμάτωσης; Δεν το έχω καταλάβει.Η Ευρωπαϊκή Ιστορία, μέσα στο ίδιο το σύστημα, μας δείχνει ότι υπάρχουν τεράστιες ανισότητες στις περιφέρειες ανά την Ευρώπη. Παράδειγμα στις περιφέρειες που υπάρχουν οι αποκεντρωτικές οικονομίες και έχουν ενισχυθεί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που μοιράζονται δίκτυα, γνώσεις, υπηρεσίες και που από τη φύση τους έχουν πιο δημοκρατικές δομές, δεν έχουν την δυνατότητα να εκβιάζουν και δεν έχουν την δυνατότητα να επηρεάζουν άλλους θεσμούς, τότε αυτές οι περιφερειακές υποδομές ήταν πιο ανθεκτικές ακόμα και σε αυτή τη κρίση που βιώνουμε σήμερα και επίσης αυτές οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να μεταφερθούν. Προσπαθώ να δω στο πρόγραμμα και βλέπω για παράδειγμα 200.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης, δεν ξέρω, σε όλες τις επιχειρήσεις; Σε μία δεξιά στήλη βλέπω διαχωρισμό πάνω από 50 και κάτω από 50 θέσεις εργασίας, το 50 είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός. Αυτό το σχόλιο ήθελα μόνο να κάνω, ευχαριστώ.»

ΑΡΤΑ:«Αποχαιρετά τα όπλα» ο Κώστας Αμβράζης


Συγκίνηση προκάλεσε στα μέλη του Δημοτικού Συμβούλου Άρτας η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστα Αμβράζη, η οποία είχε χαρακτήρα αποχαιρετισμού, αφού μετά από τριανταπεντάχρονη πορεία στα κοινά, ο Κώστας Αμβράζης αποφάσισε να «αποχαιρετίσει όπλα» κατά δήλωσή του. «Αισθάνομαι δικαιωμένος για τις επιλογές μου, αλλά και περήφανος για την συνεισφορά μου» τόνισε ο Κ. Αμβράζης κάνοντας τον απολογισμό ζωής. Ευχαρίστησε όλους όσους μέσα σ’ αυτά τα 35 χρόνια συνεργάστηκε μαζί τους, Δημάρχους, μέλη Δ.Σ. και όλους τους Αρτινούς τονίζοντας ότι «όλες οι Δημοτικές Αρχές πρόσθεσαν ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα που λέγεται Δήμος Αρταίων»

Επίκαιρη ερώτηση του Βαγγέλη Αργύρη για τη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.

"Αιτία πολέμου η οποιαδήποτε διαφορετική άποψη από αυτή που θέλουν οι τοπικοί φορείς"

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, επίκαιρη ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτή Ιωαννίνων, κ. Βαγγέλη Αργύρη , σχετικά με την πώληση της ΖΩ-ΔΩ Α.Ε. και θέματα που αφορούν τις διεργασίες σε επίπεδο ΑΤΕ σχετικά με τη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε..Η ερώτηση κατατέθηκε σε συνέχεια της προσπάθειας για προάσπιση του Ηπειρωτικού χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗΣ που ξεκίνησε και με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές και εντάσσεται στα πλαίσια της εξάντλησης κάθε δυνατότητας προκειμένου η Γαλακτοβιομηχανία να γίνει κτήμα των παραγωγών της περιοχής και να αποτραπεί κάθε περίπτωση και προσπάθεια πώλησής της.Στην ερώτηση του κ. Αργύρη απάντησε ο Υφυπουργός Οικονομικών , κ. Φ. Σαχινίδης.Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Αργύρης ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να ξεκαθαρίσει τη στάση του στο θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ προκειμένου να σταματήσουν οι φήμες περί πώλησης της εταιρίας.Ο κ. Αργύρης , αφού αναφέρθηκε στις ζημιογόνες επενδύσεις που έκανε η ΑΤΕ μέσω της ΔΩΔΩΝΗΣ και οι οποίες, όπως τόνισε πρέπει να διερευνηθούν ποιους εξυπηρετούσαν τόνισε τα εξής:«Σε αυτή την Αίθουσα πήραμε δύσκολες αποφάσεις να περικόψουμε συντάξεις, επιδόματα, που σημαίνει ότι η διαχείριση και του τελευταίου ευρώ πρέπει να γίνεται με σύνεση. Όταν εσείς διαπιστώνετε, σαν προϊστάμενη αρχή που ελέγχετε την ΑΤΕ, ότι ήδη έχει κάνει ζημιές, καταλαβαίνετε ότι δεν μας ευχαριστεί. Απεναντίας, μας γεμίζει ανησυχία».Και συνέχισε λέγοντας: «Επειδή εσείς ο ίδιος, είπατε ότι θα έχουμε εξελίξεις στην ΑΤΕ, και τελευταία γράφεται στον τοπικό αλλά και στον αθηναϊκό Τύπο ότι με τη δική σας εντολή η Αγροτική Τράπεζα πήρε την άδεια να βγάλει σε δημόσιο διαγωνισμό τη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ θέλω να σας πω –το έχω ξαναπεί από εδώ και δεν είναι δική μου κουβέντα, αλλά είναι αυτό που βγαίνει μέσα από όλους τους Ηπειρώτες- ότι πρέπει να προσέξετε πάρα πολύ. Θα είναι αιτία πολέμου η οποιαδήποτε διαφορετική άποψη από αυτή που θέλουν οι τοπικοί φορείς.Ακόμη, θέλω να σας πω το εξής: Μην εκθέτετε τον Πρωθυπουργό της χώρας. Είναι αδιανόητο όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας διαβεβαιώνει στις 2 Νοεμβρίου ότι αυτή η επιχείρηση είναι ηπειρωτική και θα πρέπει να συνεχίσει να είναι η κορωνίδα για την κτηνοτροφία της Ελλάδας και της Ηπείρου, οι υφιστάμενοί σας –ή δεν ξέρω ποιος άλλος- να βάζει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του!»Και ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Αργύρης τόνισε: «Λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν, λοιπόν, ότι η ευγένεια των Ηπειρωτών αυτή τη φορά δεν θα είναι απλά αδυναμία, αλλά θα είναι αιτία πολέμου, εάν δεν συνεννοηθείτε με τους Ηπειρώτες για το τι θα γίνει με τη «ΔΩΔΩΝΗ»».Με βάση το διάλογο που έγινε στη Βουλή στα πλαίσια της ερώτησης του κ. Αργύρη, είναι σαφές ότι αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για την περιοχή η συστράτευση όλων στην κατεύθυνση της διασφάλισης του Ηπειρωτικού χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗΣ και η διασφάλιση του γεγονότος ότι αποτελεί κτήμα των παραγωγών της Ηπείρου.Είναι πρωταρχικό μέλημα η διασφάλιση της υλοποίησης της δέσμευσης του Πρωθυπουργού η οποία δόθηκε πρόσφατα και κινείτε σε αυτή την κατεύθυνση.

«Η Αγροτική μεγάλος ασθενής των τραπεζών»

Την ενοποίηση της ΑΤΕ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μελετά ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου

Καμπανάκι για την ΑΤΕ χτύπησε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη συνάντηση που είχε με περίπου 30 βουλευτές του ΠαΣοΚ. Ο υπουργός χαρακτήρισε την ΑΤΕ τον «μεγάλο ασθενή που μολύνει όλο το τραπεζικό σύστημα» και είπε ότι μία από τις προτάσεις της κυβέρνησης είναι να χωριστεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε δύο Ταμεία και η ΑΤΕ να ενοποιηθεί με το Ταμείο Παρακαταθηκών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου όμως προσέθεσε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και ιδιαιτέρως στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και από τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους.Εν τω μεταξύ έχει σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση για την υλοποίηση του επικαιροποιημένου μνημονίου προκειμένου να διασφαλίσει την τέταρτη δόση του δανείου. Η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη και το παραδέχθηκε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Είναι οριακά κρίσιμο να πάρουμε την επόμενη δόση» επεσήμανε ο υπουργός. Οταν οι βουλευτές τον ρώτησαν για τις πιθανές αντιδράσεις τους, απάντησε ξερά: «Θα πρέπει να έρθουμε σε κόντρα με τους συνδικαλιστές.Δεν γίνεται διαφορετικά.Πρέπει να προχωρήσουμε.Τι άλλο να πω;Ακόμη και τώρα ο κλητήρας στο υπουργείο Οικονομικών παίρνει μισθό 3.000 ευρώ» συμπλήρωσε όταν οι συνομιλητές του έθεσαν θέμα δικαιοσύνης των μέτρων. Η κυρία Σούλα Μερεντίτη επεσήμανε ότι υπάρχει υπάλληλος του ΟΠΑΠ με απολαβές ύψους 120.000 ευρώ και με αυτή την αφορμή ξεκίνησε μια συζήτηση για τις υπέρογκες αμοιβές στις ΔΕΚΟ. «Με ποιον σκληρό πυρήνα του ΠαΣοΚ να χτυπηθούμε πρώτα;» φέρεται να διερωτήθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι δεσμευτικές,θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν ως το τέλος Μαρτίου» ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι υπουργοί «θα πάρουν πάνω τους την υπόθεση». Επίσης προσέθεσε ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η απελευθέρωση των επαγγελμάτων με προτεραιότητα τους φαρμακοποιούς. Οι βουλευτές εξέφρασαν αντιρρήσεις για την περαίωση επειδή επιβλήθηκε, όπως είπαν, και σε νομοταγείς πολίτες αλλά ο υπουργός απάντησε ότι τελικώς εισπράχθηκαν πολλά χρήματα από τα πρόστιμα και ότι το μέτρο ήταν αναγκαίο.Λίγο νωρίτερα, στον ίδιο όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο του γενικού γραμματέα κ. Ηλ. Πλασκοβίτη, είχαν την πρώτη τους σύσκεψη οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων σχετικά με την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων του μνημονίου. Ο κ. Πλασκοβίτης μοίρασε σε όλους από έναν πίνακα με τα πιο σημαντικά ορόσημα ως τον Μάρτιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι παρευρέθησαν σε αυτή τη συνάντηση απεκόμισαν την εντύπωση ότι υπάρχει μεγάλη πίεση για την τήρηση των υποσχέσεων που έδωσε η κυβέρνηση στην τρόικα.

Μείωση μισθών προτείνει η διοίκηση
Μείωση μισθών κατά 10% πρότεινε η διοίκηση της ΑΤΕ, ύστερα από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, στους εργαζομένους της τράπεζας. Ο διοικητής της ΑΤΕ κ. Θ. Πανταλάκης είχε υποβάλει ένα σχέδιο εξυγίανσης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ως υποχρέωση η οποία απέρρεε από την ενίσχυση που έλαβε η ΑΤΕ μέσω του πακέτου των 28 δισ. ευρώ για τον τραπεζικό κλάδο. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ζήτησε αυστηρότερους περιορισμούς και μείωση των εξόδων κατά 25%- οι μισθολογικές δαπάνες αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι των εξόδων. Η ΟΤΟΕ ζήτησε και δεύτερη συνάντηση, η οποία θα γίνει σήμερα με τη διοίκηση της ΑΤΕ, λέγοντας ότι επιθυμεί να υποβάλει εναλλακτικές προτάσεις. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μπλοκάρουν το σχέδιο εξυγίανσης, δεν αποκλείεται η υπαγωγή τους στον νόμο για τις ΔΕΚΟ.


tovima

Κατάθλιψη λόγω...κρίσης!


Στα όρια της κατάθλιψης λόγω της οικονομικής κρίσης βρίσκεται το 70% των Ελλήνων στην παραγωγική ηλικία, σύμφωνα με έρευνα που εκπονείται από την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα άτομα που βιώνουν ανεργία ή μειώνεται δραματικά ο μισθός τους.Το κύριο συναίσθημα που διαπιστώνεται είναι ο θυμός, που σημαίνει ματαίωση των προσδοκιών και της ελπίδας για οποιοδήποτε μέλλον και φόβος ότι οι πληροφορίες που ακούμε όλοι γύρω μας είναι πραγματικές. Επίσης, παρατηρούνται συναισθήματα ενοχής και ντροπής των Ελλήνων σε σύγκριση με πολίτες άλλων χωρών.

Υφεση 4,5% στην ελληνική οικονομία


Υφεση 4,5% σημειώθηκε στην ελληνική οικονομία το τρίτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Την ίδια περίοδο, στην ΕΕ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2 % και στην ευρωζώνη κατά 1,9%.Ακόμη, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε το τρίτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο κατά 1,1%. Πάντα σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% στην Ευρωζώνη και κατά 0,5% στους «27».

«Κύμα» αντιδράσεων εναντίον του ΣΕΒ


Εντονες αντιδράσεις σ' όλους τους τόνους από τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες και τα επιμελητήρια προκάλεσαν οι χθεσινές προτάσεις του ΣΕΒ για άρση των εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα.Να επανεξετάσει ορισμένες από τις προτάσεις του για την άρση των εμποδίων της επιχειρηματικότητας κάλεσε χθες τον πρόεδρο του ΣΕΒ ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Ο ίδιος, αφού εξέφρασε την απορία του για τη χρησιμότητα και τη σκοπιμότητά τους, δηλώνοντας μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», έθεσε στον κ. Δασκαλόπουλο, ο οποίος ανέλυσε τις επιμέρους θέσεις του στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη,μερικά ερωτήματα.

«Βουλιμικές προτάσεις»»
Για «βουλιμία του ΣΕΒ εκτός ορίων» κάνει λόγο η ΓΣΕΕ με αφορμή τις θέσεις και τις χθεσινές προτάσεις του συνδέσμου. Σε ανακοίνωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών αναφέρεται ότι: «Με πρόσχημα την κρίση οι βιομήχανοι επιχειρούν για ακόμη μια φορά να ισοπεδώσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» και ότι οι εργαζόμενοι με τους εκβιασμούς και τις απειλές τους έχασαν περισσότερα απ' ό,τι μπορούσαν ώστε εκείνοι να πετύχουν το στόχο τους που δεν είναι άλλος από τη διεύρυνση της κερδοφορίας και των προνομίων τους. Η θέση της ΓΣΕΕ είναι ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη. Οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώσουν άλλο το μάρμαρο».

Πτώση της θερμοκρασίας και ΒΔ άνεμοι το Σαββατοκύριακο


Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται το Σαββατοκύριακο, με τους ανέμους να στρέφονται από νοτιάδες σε δυτικούς - βορειοδυτικούς.Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το Σαββατο 4/12 αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη νύχτα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας.Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις κατά διαστήματα και από το μεσημέρι πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από αργά το απόγευμα και από τα δυτικά.Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία βορειοδυτικοί 4 με 6. Στην υπόλοιπη χωρά νότιοι 5 με 7 και τοπικά το πρωί στο Αιγαίο 8 μποφόρ που αργότερα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς.Στη δυτική και τη βόρεια χώρα η πτώση της θερμοκρατίας θα είναι σημαντική.Βελτιωμένος καιρός με πρόσκαιρες βροχές τις πρωινές ώρες στην ανατολική χωρα προβλέπεται για την Κυριακή 05/12/2010. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ, ενώ νέα σημαντική πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία.Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός τη Δευτέρα με τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς, στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στα νοτια 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει άνοδο.Γενικά αίθριος ο καιρό και την Τρίτη με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και τα νοτια. Ανεμοι, ασθενείς και πρόσκαιρα στα νοτιά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, με τη θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο.

Σε απόγνωση οι καλλιεργητές αραβοσίτου του Ν. Ιωαννίνων

Ε.Α.Σ.Ι.: Να βρεθεί λύση για την αποζημίωσή τους

Μετά το νομάρχη Αλέκο Καχριμάνη, και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, θέτει θέμα εξεύρεσης λύσης για την αποζημίωση των αγροτών του Νομού που έχουν πληγεί από τις έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις του τελευταίου διμήνου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της απέστειλε υπόμνημα στον ΕΛΓΑ, στο οποίο τονίζει ότι «οι παραγωγοί μηδικής και αραβοσίτου βρίσκονται σε απόγνωση δεδομένου του ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συγκομιδής αλλά παράλληλα η παραγωγή αραβοσίτου έχει καταστραφεί ολοσχερώς δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες που επικρατούν για την εποχή είναι υψηλές και ο αραβόσιτος έχει φυτρώσει».Η Ε.Α.Σ.Ι., σημειώνει επίσης ότι η περίοδος συγκομιδής για τον αραβόσιτο έχει λήξει στις 15 Νοεμβρίου 2010 με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις για αποζημίωση της παραγωγής τους. Ο λόγος της μη εμπρόθεσμης αίτησης – προσθέτει – είναι ότι στην περιοχή μας, λόγω των καιρικών συνθηκών η συγκομιδή γινόταν και κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, αλλά τώρα δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Τα σκουπίδια των Ιωαννίνων στο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας;

Ανακοίνωση «Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού»

Ανακοίνωση με τίτλο «Τα σκουπίδια των Ιωαννίνων στο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας;» εξέδωσε ο Σύλλογος «Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού» στην οποία αναφέρει: «Είναι ένα από τα δύο βασικά σενάρια που εξετάζει η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου (κεκλεισμένων των θυρών), ούτως ώστε οι δύο υπάρχοντες ΧΥΤΑ Βλαχέρνας Άρτας και Καρβουναρίου να μετατραπούν σε ΧΥΤΥ και το εργοστάσιο επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων να χωροθετείται στο νομό Ιωαννίνων. Το άλλο σενάριο θέλει κατασκευή νέου ΧΥΤΥ και γειτνίασή του με το εργοστάσιο όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγών. Η ουσία είναι ότι παρ όλα τα προβλήματα του ΧΥΤΑ Βλαχέρνας, τρύπιες μεμβράνες μέσα από τις οποίες τα υγρά απόβλητα καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα, ποταμό Άραχθο και Αμβρακικό, θα προστεθούν και τα σκουπίδια του νομού Ιωαννίνων και εδώ στην Άρτα δεν κουνιέται φύλλο από κανένα αρμόδιο!!! Τι γίνεται βρε παιδιά; Πάρτε θέση τώρα γιατί αύριο θα είναι αργά!!!».

Τι θα πει ο Γιώργος Ντόλιος στους δημοσιογράφους των Ιωαννίνων


Συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ,θα παραχωρήσει ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος.Ο κ. Ντόλιος μεταξύ άλλων αναμένεται να τονίσει:
-Ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι κρίσιμο για την επιτυχία του «Καλλικράτη»
-Το υπουργείο έχει ετοιμάσει ένα «πιλοτικό σχέδιο που αποκαλεί Οδικό χάρτη Άμεσων Ενεργειών Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» , που έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν, ώστε να προετοιμάσουν όλες εκείνες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2010»
-Σε όλες τις πράξεις που θα κάνουν οι Δήμαρχοι, θα πρέπει να ισχύουν οι αρχές της διαφάνειας, της ανοιχτής διακυβέρνησης, της πολιτικής λογοδοσίας, της αναβάθμισης της πολιτικής εκπροσώπησης, της αξιοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης
-54 επιμορφωτικές ημερίδες θα πραγματοποιηθούν κατά τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2011 στις έδρες των νομών της χώρας με τη συμμετοχή τουλάχιστον 7.000 στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
-Έως τον Μάρτιο του 2011, έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν από το ΙΝ.ΕΠ. συνολικά 55 προγράμματα επιμόρφωσης για το προσωπικό που θα στελεχώσει τα Ηλεκτρονικά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τις Μονάδες Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Απόφαση-βόμβα από το Ειρηνοδικείο Άρτας για τα δεδουλευμένα εργαζομένων STAGE!


Μια απόφαση βόμβα έρχεται από το Ειρηνοδικείο Άρτας και αφορά δεδουλευμένα εργαζομένων stage.Μετά την εκδίκαση αγωγής διαδικασίας εργατικών διαφορών μεταξύ 10 εναγόντων με εργασία STAGE και εναγομένων: 1) του Δήμου Αρταίων και 2) του ΟΑΕΔ από τον οποίο οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των εναγόντων παραιτήθηκαν, με τις αριθμ. Αποφάσεις: 164/2010 και 165/2010, αποφασίστηκε: Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ 10 ΑΤΟΜΑ STAGE ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ, κηρύττοντας τις αποφάσεις ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στις αποφάσεις: "αποδείχτηκε ότι μολονότι προσλήφθηκαν με σκοπό την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, στην πραγματικότητα απασχολήθηκαν κατά τα ανωτέρω χρονικά διαστήματα από το εναγόμενο για την κάλυψη συνήθων, τρεχουσών και απολύτως τακτικών, προβλέψιμων και υπαρχουσών διοικητικών αναγκών, μόνιμης, διαρκούς και πάγιας προοπτικής, συναρτώμενες και σχετικές προς τις ανάγκες που εξυπηρετεί παράλληλα και το μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών του. Το εναγόμενο αποσκοπούσε σε αυτή καθεαυτή την απασχόληση των εναγόντων ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΠΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ στα καθήκοντά τους και όχι στην παροχή εκπαίδευσης σε αυτούς, ώστε η παροχή εργασίας από τους ενάγοντες να γίνεται για τις ανάγκες της εκπαίδευσης και της εξοικείωσής τους με το αντικείμενο του επαγγέλματός τους. Εξάλλου, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η μακροχρόνια απασχόληση των εναγόντων, είχε σκοπό μόνον την επαγγελματική τους κατάρτιση, την μαθητεία, την ένταξη ή την επανεκπαίδευσή τους επί ενός αντικειμένου ευκόλως κατανοητού. Η πραγματική φύση απασχόλησης των εναγόντων ήταν αυτή της εξαρτημένης εργασίας, με όλες τις περαιτέρω συνέπειες (π.χ. μισθολογικές, ασφαλιστικές, συνταξιοδοτικές κλπ) του στοιχείου της εξάρτησης."Επίσης αναφέρεται: "δεδομένου ότι η πραγματική σχέση που συνέδεε τους ενάγοντες ήταν αυτή της εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, όφειλε κατά τα εκτιθέμενα στη μείζονα σκέψη της παρούσας το εναγόμενο να τους αμείβει με τα αντίστοιχα ποσά που άμειβε και το μόνιμο προσωπικό του της ίδιας μισθολογικής κατηγορίας και προϋπηρεσίας και ίδιας οικογενειακής κατάστασης, καταβάλλοντας επιπροσθέτως και τα δώρα εορτών και επίδομα αδείας, τα οποία δεν περιλαμβάνονταν στην καθορισθείσα ημερήσια αποζημίωση και δεν καταβάλλονταν".

Αυξήθηκαν κατά 146% οι διαγραφές επιχειρήσεων από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων


Αυξημένες κατά 146% ήταν οι διαγραφές επιχειρήσεων από τα μητρώα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων στη διάρκεια του εννεαμήνου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, την ίδια ώρα που οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα, ελαφρώς μειωμένες.Συγκεκριμένα το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών ήταν αρνητικό κατά 608 επιχειρήσεις, καθώς το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2010 οι εγγραφές στα μητρώα του Επιμελητηρίου ανήλθαν σε 620 έναντι 1.228 διαγραφών. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009 είχαν εγγραφεί 668 νέες επιχειρήσεις και είχαν διαγραφεί 498.Οι τομείς που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, είναι οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ακολουθούν ο μεταποιητικός τομέας και το εμπόριο. Συγκεκριμένα το τρίτο τρίμηνο του έτους από τις 316 διαγραφές που σημειώθηκαν οι 136 αφορούν τον τομέα των υπηρεσιών, οι 97 τον μεταποιητικό τομέα και οι 58 εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ από τις 273 εγγραφές οι 134 αφορούσαν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, οι 56 μεταποιητικές επιχειρήσεις και 48 εμπορικές, ενώ εγράφησαν και 35 νέες επιχειρήσεις στο τμήμα τουρισμού και μεταφορών του Επιμελητηρίου.Οι αιτίες σύμφωνα με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων είναι το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, που δεν ευνοεί την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή, ενώ δεν είναι λίγες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές συγκυρίες.«Το 2010 είναι, απ'Α ό,τι φαίνεται, μια πολύ κακή χρονιά για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο και για το 2011 ο επιχειρηματικός κόσμος δεν είναι αισιόδοξος» δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Μπαράτσας.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ με αφορμή το νέο εργατικό ατύχημα στο «Νιτσιάκο»

Αμεσο καθήκον η οργάνωση του αγώνα απέναντι στα σύγχρονα κάτεργα

Το νέο εργατικό ατύχημα στην επιχείρηση ζωοτροφών «Νιτσιάκος» καταγγέλλει σε ανακοίνωση της η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Το παραπάνω τραγικό περιστατικό δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένο. Από τον περασμένο Μάιο στο Νομό Ιωαννίνων και μόνο στον κατασκευαστικό κλάδο σημειώθηκαν τρία εργατικά θανατηφόρα ατυχήματα. Τα εργατικά ατυχήματα είναι απανωτά, όλο και αυξάνονται γιατί στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου οργιάζει η εντατικοποίηση της εργασίας, παραβιάζονται κανόνες ασφαλείας, επικρατούν μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας. Οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε σύγχρονα κάτεργα όπου εργάτες σακατεύονται και παίζουν κορόνα - γράμματα τη ζωή τους. Το ζήτημα είναι μείζον. Η εργατική τάξη πληρώνει πραγματικά βαρύ φόρο αίματος στην προσπάθεια του κεφαλαίου να εξασφαλίσει υπερκέρδη». Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να κάνουν δικιά τους υπόθεση την προστασία της ζωής και της υγείας τους, συνολικά των δικαιωμάτων τους. «Η οργάνωση του αγώνα, υπογραμμίζει, ο συντονισμός της δράσης των εργαζομένων στα σωματεία τους, μαζί με το ΠΑΜΕ, απέναντι στην κυρίαρχη αντεργατική πολιτική που ενισχύει την εργοδοτική ασυδοσία και "σκοτώνει" τα εργασιακά δικαιώματα είναι άμεσο καθήκον».

Λαθροθήρες αφανίζουν σπάνιο αγριόγιδο από την Ήπειρο!

Τη συνδρομή της Πολιτείας ζητά ο Πρόεδρος της Ε’ Κ.Ο.Η

Με εξαφάνιση απειλείται ένα σπάνιο είδος της Ηπειρωτικής πανίδας, το αγριόγιδο, που ζει στις ψηλότερες κορυφές και τις πιο απότομες πλαγιές του Γράμμου.Κι αυτό εξαιτίας του γεγονότος ότι το συγκεκριμένο ζώο έχει μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο ασυνείδητων οπλοφόρων, όχι μόνο Ελλήνων αλλά και Αλβανών, που, παραβιάζουν τη νομοθεσία η οποία το προστατεύει και το εξολοθρεύουν.Το αγριόγιδο έφτασε σήμερα να κατατάσσεται στα απειλούμενα είδη, γιατί οι κίνδυνοι που έχει να αντιμετωπίσει, ειδικά στην περιοχή μας δεν είναι μόνο οι λαθροθήρες, όπως τόνισε μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου κ. Παναγιώτης Σκαμαντζούρας.Οι καιρικές συνθήκες, η δυσκολία ανεύρεσης τροφής, τα αρπακτικά όπως οι λύκοι ή οι αρκούδες και η κατάληψη των βουνών από κτηνοτρόφους, οι σκύλοι των οποίων τα κυνηγούν, είναι οι βασικότεροι παράγοντες που συντελούν στην δραματική μείωση του πληθυσμού των άγριων αυτών ζώων.

Ελάχιστες συλλήψεις
Πάντως, είναι γεγονός ότι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των θηροφυλάκων της Ε΄ Κ.Ο.Η., ελάχιστοι λαθροθήρες συλλαμβάνονται και όταν αυτοί οδηγούνται στο δικαστήριο βρίσκουν δικαιολογίες για την παρουσία τους σε πολύ ορεινές περιοχές και απόκρημνες πλαγιές όπου ζει το προστατευόμενο αυτό είδος, αποφεύγοντας έτσι την τιμωρία.

Προστατευόμενο είδος
Σήμερα, στην περιοχή του Γράμμου έχουν απομείνει μόλις μερικές δεκάδες αγριόγιδα, σύμφωνα με μελέτη του «Αρκτούρου», που αντιστοιχούν στο 1/12 του συνολικού πληθυσμού τους στην χώρα μας. Η δραματική μείωσή τους έχει οδηγήσει την Πολιτεία στο να απαγορεύσει το κυνήγι του αγριόγιδου σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ αυτό χαρακτηρίζεται ως «σπάνιο είδος» από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.

Οι κυνηγοί προσέχουν…

Ο καιρός, τα άλλα αρπακτικά ζώα, η έλλειψη τροφής, όλα είναι εναντίον του αγριόγιδου. Μόνος φίλος του περήφανου αυτού ζώου είναι ο συνετός και ευαισθητοποιημένος άνθρωπος, τονίζει ο κ. Σκαμαντζούρας. Αναφερόμενος στους κυνηγούς, σημειώνει ότι στην πλειοψηφία τους έχουν ευαισθησία όσον αφορά προστατευόμενα είδη και φροντίζουν για την διατήρησή τους, όπως εξάλλου κάνουν και με τα είδη εκείνα που επιτρέπεται να κυνηγούν, προκειμένου να μην εξαφανιστούν.Μάλιστα, δεν παραλείπει να αναφέρει και περιπτώσεις κυνηγών που αποτρέπουν την εξολόθρευση άγριων ζώων και φροντίζουν για την φωτογράφηση και την καταμέτρησή τους! Υπάρχει και σχετικό πρόγραμμα, το «Άρτεμις», που αφορά την καταγραφή των θηραμάτων, ώστε να δημιουργείται σαφής εικόνα για τον πληθυσμό τους στην περιοχή μας. «Λίγοι πάντως είναι οι ασυνείδητοι εν έτει 2010. Ο κόσμος γενικά έχει περιβαλλοντική συνείδηση σήμερα», τονίζει ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας.Από την πλευρά της η Ε΄ Κ.Ο.Ε. κάνει ότι μπορεί για να τηρούνται οι νόμοι και να προστατεύονται σπάνια είδη όπως το αγριόγιδο, που απειλούνται καθημερινά από Έλληνες και Αλβανούς λαθροθήρες. Μεταξύ άλλων, προγραμματίζει και σεμινάρια για νέους κυνηγούς, ώστε να καλλιεργείται σ’ αυτούς η σωστή κυνηγετική αγωγή, για να μην κάνουν του κεφαλιού τους, όταν βγάζουν άδεια κυνηγιού. Υπάρχει μάλιστα η σκέψη η παρακολούθηση των σεμιναρίων αυτών να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση κυνηγετικής άδειας.

Λίγοι οι θηροφύλακες

Πάντως, οι θηροφύλακες που συντηρεί σήμερα η Ε΄Κ.Ο.Η. δεν επαρκούν για να καλύψουν αποτελεσματικά όλη την Ήπειρο, σύμφωνα με τον κ. Σκαμαντζούρα. Υπάρχουν 30 υπάλληλοι που πρέπει να επιβλέπουν μια τεράστια σε έκταση περιοχή, στην οποία δραστηριοποιούνται περίπου 25.000 κυνηγοί (μαζί με την Κέρκυρα). Οι θηροφύλακες αυτοί εξάλλου, όταν έρχονται αντιμέτωποι με καλά οπλισμένους λαθροθήρες, δεν μπορούν να τα βάλουν μαζί τους, διακινδυνεύοντας την ίδια τους τη ζωή. Ούτε η συνδρομή του στρατού, που προτείνουν κάποιοι, μπορεί να βοηθήσει, αφού η παρουσία των λαθροθήρων είναι απρόβλεπτη. Παράλληλα, απαγορεύεται οι θηροφύλακες να προσεγγίσουν τα σύνορα σε απόσταση 500 μέτρων απ’ αυτά. «Όταν έχει διαμορφωθεί μια τέτοια κατάσταση, πώς περιμένουμε να επιβιώσουν τα αγριόγιδα», αναρωτιέται ο κ. Σκαμαντζούρας.Ωστόσο, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες η Θηροφυλακή προσφέρει, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, σημαντικό έργο.

Να βοηθήσει η Πολιτεία
Ο Πρόεδρος της Ε΄ Κ.Ο.Η. κάνει λόγο για ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας που καταβάλλει η Ομοσπονδία από πλευράς της επίσημης Πολιτείας, προκειμένου να προστατευθεί πιο αποτελεσματικά η άγρια πανίδα στην Ήπειρο. Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά κάνει στα χρήματα που αποδίδονται στο υπουργείο Γεωργίας από την έκδοση αδειών κυνηγιού, χωρίς, όπως λέει, να υπάρχουν κάποια αντισταθμιστικά οφέλη για την Κυνηγετική Ομοσπονδία.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σημαντικές συναντήσεις του Μιχάλη Παντούλα στην Κωνσταντινούπολη


Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Χρ. Παντούλας επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη από 29.11.10 έως 1.12.10 όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο). Κατά τη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν τα τρέχοντα ζητήματα της Οργάνωσης, η επίσκεψη της Δ.Σ.Ο. στην έδρα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Γενεύη 14.12.10), καθώς επίσης, η συνάντηση της αντιπροσωπείας της Δ.Σ.Ο. με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Γεωργίας κ. David Bakradze στην Τιφλίδα στις αρχές Φεβρουαρίου 2011.Ο κ. Παντούλας και τα άλλα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας συναντήθηκαν στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον οποίο ενημέρωσαν για τους σκοπούς της Δ.Σ.Ο., το έργο το οποίο έχει παραχθεί έως σήμερα και τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων της το 2011. Η αντιπροσωπεία συμμετείχε στον πανηγυρικό εσπερινό και στην πατριαρχική θεία λειτουργία, που πραγματοποιήθηκε στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, αλλά και στις άλλες εκδηλώσεις που οργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την ευκαιρία της θρονικής του εορτής (30.11.2010).Τέλος, τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας συναντήθηκαν με το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη και τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Άγκυρα, με τους οποίους συζήτησαν θέματα που απασχολούν την ομογένεια στην Τουρκία.

Παρέσυρε και σκότωσε 40χρονο με το αυτοκίνητό του


Στις 19.15΄ χθες βράδυ,στο 7ο χλμ. Ε.Ο Ιωαννίνων-Κοζάνης Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο που οδηγούσε 27χρονος Γιαννιώτης, παρέσυρε 40χρονο με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.Προανάκριση για το τροχαίο διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

Στόχος "ελαφροχέρη" κοσμηματοπωλείο των Ιωαννίνων


Ως πελάτης εμφανίστηκε άγνωστος άνδρας σε κοσμηματοπωλείο των Ιωαννίνων και ζήτησε από τον ανυποψίαστο ιδιοκτήτη να του δείξει τα «καλά κομμάτια». Όσο εκείνος έβγαζε διάφορα κοσμήματα από τις θήκες τους, ο δράστης έβαζε στις τσέπες του αυτά που του είχαν προσελκύσει το ενδιαφέρον! Πέρασε αρκετή ώρα αφ’ ότου έφυγε χωρίς να αγοράσει κάτι, ώσπου ο κοσμηματοπώλης να αντιληφθεί ότι είχε κλέψει κοσμήματα αξίας 2.500 ευρώ.

Ο Ν.Ο.Ι. με τέσσερις αθλητές σε κοινόβιο της Εθνικής Ομάδας


Δυναμικό «παρών» σε ένα ακόμη προπονητικό κοινόβιο της Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας θα δώσει τις επόμενες ημέρες ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, στο κοινόβιο που θα διεξαχθεί από τις 5 ως τις 19 Δεκεμβρίου στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, έχουν κληθεί από την ΕΚΟΦΝΣ να λάβουν μέρος τέσσερις αθλητές του Ν.Ο.Ι.. Πρόκειται για τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές της Νέας Ζηλανδίας Γιάννη Τσίλη και Γιώργο Τζιάλλα και για τους Ολυμπιονίκες της Σιγκαπούρης Απόστολο Λαμπρίδη και Μιχάλη Ναστόπουλο, που θα βρεθούν στο Σχινιά μαζί με άλλους δεκαπέντε αθλητές της Κωπηλασίας απ’ όλη την Ελλάδα.Αξίζει να σημειωθεί ότι για μία ακόμη φορά ο Ν.Ο.Ι. εκπροσωπείται σε κοινόβιο της Εθνικής Ομάδας με τους περισσότερους αθλητές από κάθε άλλο σωματείο στην χώρα μας.

Ευχαριστήριο μήνυμα του Ξενοφών Καραβίδα


Μετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας μου που οφειλόταν σε υπερκόπωση, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους γνωστούς και φίλους που ενδιαφέρθηκαν για την πορεία της υγείας μου και ήρθαν και έρχονται σε επικοινωνία με συγγενείς και φίλους μου προκειμένου να μου ευχηθούν ταχεία ανάρρωση.

Η Νεολαία Συνασπισμού Ιωαννίνων για την εισβολή αστυνομικών στο Πανεπιστήμιο


Την Τρίτη, 30/12 και ενώ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ήταν σε εξέλιξη συνέλευση του συλλόγου ΠΤΕΤ, δύο οχήματα της ομάδας ΔΙΑΣ εισέβαλαν στο χώρο του Πανεπιστημίου κατευθυνόμενοι στο κτίριο της βιβλιοθήκης. Πρόκειται για προκλητική παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και μάλιστα με γελοία πρόφαση. Το ίδιο απόγευμα, φοιτητές και φοιτήτριες που συγκεντρώθηκαν στη νομαρχία έδωσαν την απάντησή τους με μία μαζική και αυθόρμητη κινητοποίηση.Ως Νεολαία Συνασπισμού, καταδικάζουμε απερίφραστα την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, την οποία θεωρούμε κομμάτι του αντιδημοκρατικού πλαισίου που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για να καταστείλει τις κινηματικές διαδικασίες και να πονικοποιήσει τους φοιτητικούς και εργατικούς αγώνες. (τρομονόμος, προσαγωγές μαθητών που συμμετέχουν σε σχολικές καταλήψεις, επιτάξεις απεργών κτλ.).Το άσυλο δεν υπάρχει για να προασπίζει απλά την «ελεύθερη διακίνηση ιδεών», ούτε και για να προασπίζει γενικώς και αορίστως τη διδασκαλία και την έρευνα. Το άσυλο έχει κατακτηθεί με αγώνες και αίμα φοιτητών και εργαζομένων προκειμένου να αποτελεί καταφύγιο των εργατικών και φοιτητικών-μαθητικών κινημάτων.Υπερασπιζόμαστε το πανεπιστημιακό άσυλο, ως συστατικό στοιχείο του πανεπιστημίου, ως αναγκαία προϋπόθεση για την προστασία αγωνιστικών πρακτικών από την κρατική καταστολή ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης όπως η σημερινή, από την οποία θέλει η κυβέρνηση να βγει με την κοινωνία διαλυμένη πληρώνοντας τις συνέπειες της κρίσης.Δε μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν. Οι αγώνες μας ούτε ποινικοποιούνται, ούτε καταστέλλονται.Όσο απειλούν τα δικαιώματά μας θα μας έχουν απέναντί τους.

Νεολαία Συνασπισμού Ιωαννίνων

Πιστώσεις για την αποκατάσταση των κατολισθήσεων ζητά το ΤΕΕ Ηπείρου


Τη διάθεση πιστώσεων από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων ώστε να εκπονηθούν οι αναγκαίες μελέτες και εκτελεσθούν τα απαραίτητα έργα για την αποκατάσταση της λειτουργίας του οδικού δικτύου και των προβλημάτων των περιοχών που κατοικούνται και επλήγησαν από τα κατολισθητικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών ζητά με επιστολή του το παράρτημα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Παράλληλα με επιστολή προς το νομάρχη Ιωαννίνων Αλέκο Καχριμάνη και την Γ.Γ.Π.Η. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα το ΤΕΕ χαρακτηρίζει επιτακτική την αντιμετώπιση συνολικά των αναγκών απορροής και προστασίας του Λεκανοπεδίου, με σύνταξη των απαραίτητων μελετών, με τα σημερινά και προεκτιμούμενα για τα επόμενα χρόνια δεδομένα και η δρομολόγηση κατασκευής των έργων που θα προκύψουν απ’ αυτές. Σύμφωνα με το ΤΕΕ «τα φαινόμενα των πλημμυρών πρέπει να αποδοθούν στην αδυναμία του υπάρχοντος συστήματος απορροής, να ανταποκριθεί στις παροχές των τελευταίων ημερών. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή (εκτός σχεδίου δόμηση αλλά και ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης) και έχουν κατασκευαστεί σημαντικά οδικά δίκτυα (Εγνατία, Παράκαμψη) που έχουν μεταβάλλει τα δεδομένα του Λεκανοπεδίου χωρίς να υπάρχει μια ολοκληρωμένη υδραυλική μελέτη απορροής και αποστράγγισης της ευρύτερης περιοχής.Οι υπάρχοντες υδάτινοι διάδρομοι που έπρεπε να λειτουργούν ως ανοικτοί φυσικοί χώροι αντιπλημμυρικής προστασίας εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν προστατευτεί, ελεγχθεί και η συντήρησή τους είναι ανεπαρκής».

Στο ΕΣΥ εντάσσονται τα πολυιατρεία και οι μονάδες του ΙΚΑ


Αποκλειστικά και μόνο με παραπομπή γιατρού θα εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία οι ασθενείς, οι οποίοι δεν χρήζουν επείγουσας νοσηλευτικής φροντίδας.Όσοι προσέρχονται μόνοι τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα εξυπηρετούνται από τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στις οποίες εντάσσονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία, καθώς και τα πολυϊατρεία και οι μονάδες του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων. «Ελευθέρας» θα έχουν οι ασθενείς που διακομίζονται επειγόντως από τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» το οποίο θα παρουσιάσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στην προσεχή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (πιθανότατα αύριο). Το νομοσχέδιο στα 40 άρθρα του περιγράφει τη δημιουργία ενιαίου φορέα πρωτοβάθμιας Υγείας, ο οποίος θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Στον ενιαίο φορέα Υγείας θα ενταχθούν τα Κέντρα Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και τα πολυιατρεία και οι συμβεμβλημένοι γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ ο φορέας θα εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας και θα καταθέτει ανά τρίμηνο αναφορά πεπραγμένων στις διοικήσεις των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας.

Συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου από τους εργαζόμενους της ΔΕΤΑΙ


Με συμβολική κατάληψη του κτιρίου του Δημαρχείου Ιωαννίνων διαμαρτυρήθηκαν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης Τουριστικής Ανάπτυξης Ιωαννίνων για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους.Από την πλευρά της η δημοτική αρχή σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι δε συμμερίζεται την ανησυχία και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΤΑΙ και αυτό διότι: « Όταν σ’ άλλους Δήμους οι διαδικασίες μονιμοποίησης και μετάταξης υπαλλήλων παρεμφερών Δημοτικών Επιχειρήσεων βρίσκονται σ’ εξέλιξη, για τους εργαζόμενους της πρώην ΔΕΤΑΙ έχει γίνει δεκτό το σύνολο των αιτήσεών τους για τις υπηρεσίες που επιθυμούν να μεταταγούν, έχει ολοκληρωθεί ό, τι προβλέπεται από το νόμο και έχει δημοσιευτεί στο Φ.Ε.Κ.».Η Δημοτική αρχή στην ανακοίνωσή της επιρρίπτει ευθύνες στους εργαζόμενους σημειώνοντας: «Ήδη έχουν ορισθεί και γνωστοποιηθεί οι θέσεις στις οποίες τοποθετήθηκαν και κακώς δε βρίσκονταν σε αυτές, για να μπορεί να ρυθμιστούν και οι όποιες οικονομικές εκκρεμότητες, πολύ δε περισσότερο όταν έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματά τους». Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή των μισθών των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Συνεχίζεται ο αναβρασμός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση


Συνεχίζεται ο αναβρασμός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λόγω των προωθούμενων αλλαγών από την κυβέρνηση, με τις υπό κατάληψη σχολές να αυξάνονται και τους φοιτητές να κατεβαίνουν στους δρόμους.Σήμερα δίνουν ραντεβού στις 12.00 στα Προπύλαια, καθώς έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενώ οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αναμένεται να κορυφωθούν με πορεία μνήμης τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, ημέρα συμπλήρωσης δύο χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.Την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει νέος κύκλος γενικών συνελεύσεων στις σχολές προκειμένου να αποφασιστεί η συνέχιση ή μη των καταλήψεων.

Παραμένουν τα προβλήματα στο Νομό Ιωαννίνων από τις κατολισθήσεις-καθιζήσεις των τελευταίων ημερών


Σοβαρά παραμένουν τα προβλήματα στο νομό Ιωαννίνων από τις κατολισθήσεις-καθιζήσεις των τελευταίων ημερών καθώς και από τις πλημμύρες σε πολλές περιοχές. Στο μεταξύ μετά από μια μικρή ανάπαυλα δύο ημερών χωρίς βροχές, από σήμερα το απόγευμα άρχισε και πάλι να βρέχει. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών ακυρώθηκε χθες από την Olympic Air και η βραδινή πτήση από Αθήνα προς Γιάννινα και αντίστροφα. Τα σοβαρότερα, μέχρι σήμερα, προβλήματα, εντοπίζονται στα οδικά δίκτυα Πωγωνίου, Λάκκας Αώου, Λάκκας Σουλίου, Τζουμέρκων (όπου υπάρχει και η καταστροφή της γέφυρας Γκόγκου) και στην περιοχή Κληματικά - Βαγενίτι- Σπήλαιο- Κοκκινόχωμα. Σε κατάσταση επιφυλακής παραμένουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες για τα κατολισθητικά φαινόμενα σε Μουζακαίους, Δαφνούλα, Ανήλιο και Μέτσοβο. Πλημμυρισμένες παραμένουν εκτάσεις στην περιοχή της Πεδινής και της Καστρίτσας, ενώ από την υπερχείλιση της λίμνης έχουν πλημμυρίσει ισόγεια οικημάτων στο Νησί και στην περιοχή «Βορειοηπειρωτικά» της πόλης, ενώ ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και σε τμήμα του Περάματος λόγω υπερχείλισης της τάφρου.

Ξεκολλάει το σχέδιο για Δροσιά-Πεντέλη

ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΣτΕ

Οι διορθώσεις στο Προεδρικό Διάταγμα του Σχεδίου των περιοχών Δροσιάς-Πεντέλης τις οποίες ζήτησε το Συμβούλιο της Επικρατείας τον περασμένο Αύγουστο έγιναν τελικά. Είχε μεσολαβήσει συνάντηση του νέου δημάρχου Φίλιππα Φίλιου με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Σηφουνάκη πριν από μια εβδομάδα στην Αθήνα όπου τέθηκε και το συγκεκριμένο ζήτημα.Χθες λοιπόν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσιάς Πεντέλης ενημερώθηκε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου ότι ο φάκελος διορθώθηκε και αναμένεται πλέον η νομική του επεξεργασία. Να δούμε αν η ταλαιπωρία των πολιτών θα σταματήσει επιτέλους. Υπενθυμίζουμε ότι το ΣτΕ είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά επί του σχεδίου και συγκεκριμένα σε δύο σημεία του: τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως «πυκνοδομημένης» και την έκταση των παρεμβάσεων που είχαν γίνει κατά την πολεοδόμηση μετά το 1986, όταν η περιοχή για πρώτη φορά εντάχθηκε στο σχέδιο.«Το ΣτΕ έδωσε οδηγίες για τις τροποποιήσεις που θα έπρεπε να γίνουν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για να ξεπεραστούν τα παραπάνω προβλήματα και να εγκριθεί το Προεδρικό Διάταγμα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Πεντέλης Δροσιάς που πιέζει για να προχωρήσει η διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κάτοικοι της περιοχής ταλαιπωρούνται εδώ και 25 περίπου χρόνια αναμένοντας το σχέδιο για την περιοχή τους.

Διαφωνία Μπιρμπίλη-Καλογιάννη
Την ίδια στιγμή που οι ελπίδες των κατοίκων στη Δροσιά αναπτερώνονταν, στη Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής παρουσία της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη και του αναπληρωτή Νίκου Σηφουνάκη, συζητήθηκε το θέμα του «Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προγράμματος Προστασίας Περιβάλλοντος». Παρών ήταν και ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης που κατηγόρησε την υπουργό ότι δεν έκανε καμία αναφορά για το ρυθμιστικό σχέδιο στα Γιάννενα. «Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο 2009. Η νέα πολιτική ηγεσία έστειλε, τον Δεκέμβριο 2009, τη μελέτη στους τοπικούς φορείς για συμπληρωματική διαβούλευση, ο χρόνος της οποίας έληξε τον Ιανουάριο 2010, δηλαδή πριν από έντεκα μήνες! Στο διάστημα που μεσολάβησε, από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος, δεν έγινε απολύτως τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη δευτερολογία της η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα περάσει το Ρυθμιστικό από το Κεντρικό ΣΧΟΠ του υπουργείου.

Χωρίς προβλήματα η πρώτη ημέρα ολοήμερης λειτουργίας νοσοκομείων του ΕΣΥ


Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η πρώτη μέρα ολοήμερης λειτουργίας νοσοκομείων του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα. Η ένταξη των νοσοκομείων στην ολοήμερη λειτουργία γίνεται σταδιακά και αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.Σε πολλές περιπτώσεις εκ παραδρομής κοστολογήθηκαν ιατρικές πράξεις με την προγενέστερη νομοθεσία των απογευματινών ιατρείων. Το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα και στο υπουργείο Υγείας έχει ήδη συσταθεί 5μελής Ομάδα παρακολούθησης της ολοήμερης λειτουργίας προκειμένου να καταστεί δυνατή η άμεση επίλυση τυχόν προβλημάτων που πιθανόν θα εμφανισθούν τις πρώτες μέρες εφαρμογής .

Διημερίδα επιμόρφωσης για τον "Καλλικράτη" στα Γιάννενα


Διημερίδα για τη «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» διοργανώνει σήμερα και αύριο στα Γιάννενα,το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.Οι εργασίες της πρώτης μέρας θα διεξαχθούν παρουσία του Υφυπουργού Γιώργου Ντόλιου ο οποίος θα μιλήσει στις 13.30μ.μ. και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.Οι διημερίδα, σε πρώτη φάση, απευθύνεται σε νεοεκλεγέντες Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες της Ηπέιρου και της Δυτικής Μακεδονίας.Θα ακολουθήσουν άλλες 54 επιμορφωτικές ημερίδες κατά τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2011 στις έδρες των νομών της χώρας με τη συμμετοχή τουλάχιστον 7.000 στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Στο επίκεντρο των επιμορφωτικών αυτών δράσεων θα είναι η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, οι αρμοδιότητες των νέων αποκεντρωμένων δομών, καθώς και ζητήματα προσωπικού, οργάνωσης των Υπηρεσιών και οικονομικής διαχείρισης. Ταυτόχρονα, έως τον Μάρτιο του 2011, έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν από το ΙΝ.ΕΠ. συνολικά 55 προγράμματα επιμόρφωσης για το προσωπικό που θα στελεχώσει τα Ηλεκτρονικά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τις Μονάδες Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου Παμβώτιδας η Δ.Γεωργακοπούλου


Η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, παρευρέθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παμβώτιδας που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι με μοναδικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων που δημιουργήθηκαν στα Δημοτικά Διαμερίσματα Δαφνούλας και Μουζακαίων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.Στην παρέμβασή της, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Κυβέρνηση και Περιφέρεια είμαστε κοντά στους κατοίκους από την πρώτη στιγμή και έχουμε προτείνει για όσους τα σπίτια τους βρίσκονται σε ακτίνα επικινδυνότητας να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία. Μέχρι στιγμής όμως δεν κρίθηκε κάτι τέτοιο αναγκαίο. Παρακολουθούμε στενά και καθημερινά σε συνεργασία με το Ι.Γ.Μ.Ε. την εξέλιξη του φαινομένου».Οι υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας (Πολιτική Προστασία, Διεύθυνση Δημοσίων Έργων, και Δ.Ε.Σ.Ε.) επισκέφθηκαν από το περασμένο Σάββατο που δημιουργήθηκαν και τα πρώτα προβλήματα, τα δημοτικά διαμερίσματα Μουζακαίων και Δαφνούλας που επλήγησαν περισσότερο και εξέτασαν επί τόπου τις ζημιές που προκλήθηκαν τόσο σε κτίρια, όσο και στο οδικό δίκτυο.Ταυτόχρονα, συνεργεία αποτελούμενα από γεωλόγους και μεταλλειολόγο μηχανικό της Περιφέρειας επισκέφθηκαν την περιοχή και ετοιμάζουν τεχνική έκθεση για το φαινόμενο των κατολισθήσεων καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπισή του.

Αναστέλλεται η λειτουργία του Δημοτικού Σφαγείου Μετσόβου


Αναστέλλεται η λειτουργία του Δημοτικού Σφαγείου του Μετσόβου με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λόγω ελλείψεων όσον αφορά στους όρους υγιεινής και ασφάλειας. Η αρμόδια υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη έδωσε εντολή για την αναστολή λειτουργίας των σφαγείων εκείνων που λειτουργούσαν σε καθεστώς παρεκκλίσεων-παρατάσεων και εν γένει μη συμμόρφωσης με τη κοινοτική και εθνική νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία του καταναλωτικού κοινού. Εκτός του σφαγείου στο Μέτσοβο, το υπουργείο προχώρησε ακόμη στο κλείσιμο 7 ακόμα σφαγείων. Η εντολή για την αναστολή λειτουργίας των παραπάνω σφαγείων δόθηκε- όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου- προκειμένου να συμβάλει αποτελεσματικά όχι μόνο στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται για τη σύννομη και διαφανή λειτουργία της αγοράς κρέατος σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Όπως σημειώνεται, η λειτουργία των ακατάλληλων σφαγείων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη χώρα μας. Τα επαπειλούμενα υψηλά πρόστιμα, η επαπειλούμενη έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας προς τους ευρωπαίους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας καθώς και το ενδεχόμενο απαγόρευσης εξαγωγής ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων, καθιστούν την άμεση αναστολή λειτουργίας των παραπάνω σφαγείων επιβεβλημένη, υπογραμμίζει το υπουργείο.

Συνελήφθησαν στη Θεσπρωτία Ρουμάνοι που κατηγορούνται για κλοπές


Τέσσερις αλλοδαπούς, υπηκόους Ρουμανίας συνέλαβαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.Η σύλληψη των δραστών έγινε στη Βροσύνα Ιωαννίνων, καθώς οι αστυνομικοί έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών συνέλαβαν τους τέσσερις Ρουμάνους, οι οποίοι μέσα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών είχαν μπει σε δύο πρατήρια υγρών καυσίμων και ένα κατάστημα πώλησης ενδυμάτων και με τη μέθοδο της απασχόλησης αφαιρούσαν χρηματικά ποσά. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Θεσπρωτίας από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

Αστυνομικοί εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για να δανειστούν βιβλίο!


Σε παραβίαση του ασύλου προχώρησαν την Τρίτη το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ένστολοι αστυνομικοί της ομάδας «ΔΙΑΣ». Με πλήρη εξάρτυση εισήλθαν με μηχανή στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης και κατευθύνθηκαν προς τις εγκαταστάσεις της βιβλιοθήκης με σκοπό όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το δανεισμό ενός βιβλίου.Το παραπάνω βέβαια περιστατικό μόνο γκάφα και απροσεξία δεν μπορεί να θεωρηθεί σε μια περίοδο που υπάρχει αγωνιστικός αναβρασμός, συντελούνται αγωνιστικές διεργασίες στα πανεπιστήμια και οι φοιτητές οργανώνουν την πάλη τους ενάντια στο μνημόνιο σφαγής των νεολαιίστικων και λαϊκών δικαιωμάτων.«Αέρα» για τέτοιες προκλητικές ενέργειες εισβολής των αστυνομικών στα Πανεπιστήμια, που επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν την καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, δίνει άλλωστε ο ίδιος ο αντιδραστικός νόμος - πλαίσιο που περιορίζει το άσυλο και μεθοδεύει την κατάργησή του, διακρίνοντας χωροταξικές εξαιρέσεις του ασύλου στα Πανεπιστήμια και αναγνωρίζοντας ως εχθρό το φοιτητικό κίνημα. Τέτοια σκηνικά αξιοποιούνται για να «πέσει σαν ώριμο φρούτο» η κατάργηση των δικαιωμάτων του λαού, όπως είναι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα Πανεπιστήμια.

Σε διαβούλευση το σενάρια για το ΧΥΤΥ στην Ήπειρο


Τη διεξαγωγή ευρείας σύσκεψης στην οποία θα παρουσιαστούν στις αυτοδιοικητικές αρχές τα προτεινόμενα σενάρια διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο ώστε να ενημερωθούν ουσιαστικά και να δημιουργηθεί έτσι η μέγιστη δυνατή συναίνεση ανακοίνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου.Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Επίβλεψης και Παραλαβής της μελέτης που αφορά την επιλογή των χώρων για τη χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας των Αστικών Στερεών Αποβλήτων(ΑΣΑ) καθώς και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ) στην Ήπειρο. Η μελετητική ομάδα παρουσίασε το τεύχος της μελέτης στα μέλη της επιτροπής.Στη διάρκεια της συνεδρίασης, παρουσιάστηκαν από τους μελετητές η μεθοδολογία επιλογής των χώρων, τα κριτήρια αποκλεισμού και επιλεξιμότητας των περιοχών που μπορούν να υποδεχθούν τις συγκεκριμένες υποδομές καθώς και τα σενάρια χωροθέτησης που προκύπτουν ανάλογα με την επιλογή των θέσεων και τα κόστη λειτουργίας και μεταφόρτωσης.

Εγκύκλιος για τη μεταφορά προσωπικού


Μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου θα πρέπει να κάνουν γνωστές οι Δημόσιες Υπηρεσίες, ανεξάρτητες αρχές, δήμοι και Νομαρχίες και ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, τις κενές θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή τις ανάγκες τους πέραν των κενών θέσεων.Όλες οι παραπάνω θέσεις θα καλυφθούν με μεταφορά προσωπικού από τις εταιρίες ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΤΡΕΝΟΣΕ, σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου.Πρόκειται ουσιαστικά για την έναρξη της διαδικασίας μετάταξης περίπου 2000 υπαλλήλων από τον ΟΣΕ στο δημόσιο, που υπήχθησαν στο νόμο 38/91/2010, ενώ σημειώνεται ότι το προσωπικό αυτό μεταφέρεται με την ίδια σχέση εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες.

Διαβουλεύσεις για τις εργασιακές σχέσεις


Την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ προκάλεσαν οι προτάσεις του ΣΕΒ για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις οι οποίες περιλαμβάνονται σε μελέτη την οποία παρέδωσε ο Σύνδεσμος στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδη.Εργασία και το Σάββατο με χορήγηση συμπληρωματικής ανάπαυσης καθώς και συμψηφισμός των υπερωριών με μείωση του ωραρίου εργασίας σε ορίζοντα τετραμήνου περιλαμβάνονται στις προτάσεις του ΣΕΒ για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα. Στα εργασιακά οι προτάσεις του ΣΕΒ προβλέπουν ακόμη να μειωθεί στο μισό (από 8 σε 4 %) το ποσοστό των προσλήψεων που καλύπτεται υποχρεωτικά από ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους, κ.α.), να αναθεωρηθεί η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, και να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.Αργά χθες το βράδυ, ολοκληρώθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ, η συνάντηση των εκπροσώπων εργοδοτικών οργανώσεων με αντικείμενο τα εργασιακά, τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στην οποία μετείχε και ο ομότιμος καθηγητής του Εργατικού Δίκαιου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κουκιάδης, συντονιστής της διαβούλευσης που προηγήθηκε για τα θέματα μεσολάβησης και διαιτησίας.Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση που είχε οριστεί για χθες το απόγευμα στο υπουργείο Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους για τα θέματα αυτά, ματαιώθηκε μετά τον αποκλεισμό της εισόδου του υπουργείου από μέλη του ΠΑΜΕ.Μεγάλες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται ελεγχόμενη ευελιξία στη διαμόρφωση μισθών, κάτω όμως από όρια που θα αποτρέψουν μια ανεξέλεγκτη εφαρμογή που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό, αλλά και στο εισόδημα του εργαζομένου, δήλωσε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Βρισκόμαστε σε έναν δρόμο που μας δίνει μία αισιοδοξία ότι θα θέσουμε ένα πλαίσιο στο οποίο θα υπάρχει ανοχή, αν όχι συναίνεση, πρόσθεσε.

Μέχρι τέλος Μαρτίου οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ


«Οι διαρθρωτικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι δεσμευτικές, θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν μέχρι το τέλος Μαρτίου», τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη συνάντησή του με τριάντα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τους οποίους συζήτησηε την πορεία της οικονομίας και τα δεδομένα του νέου προϋπολογισμού.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι μέχρι το τελος του χρόνου θα έχουν κατατεθεί πέντε νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων αυτά για το φορολογικό και τα κλειστά επαγγέλματα (που αφορούν φαρμακοποιούς, δικηγόρους, συμβολαιογραφους και ορκωτούς λογιστές).Σήμερα συνεδριάζει το πρωί στην Βουλή για τα ίδια θέματα των διαρθρωτικών αλλαγών και του προϋπολογισμού, ο διευρυμένος κοινοβουλευτικός τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Ιδρύεται η Οικονομική Αστυνομία


Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας προωθείται για υπογραφή σχέδιο διατάγματος το οποίο προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.Με το σχέδιο που υπογράφει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, γίνεται πράξη η δέσμευση του πρωθυπουργού για ίδρυση Οικονομικής Αστυνομίας η οποία θα έχει ευρύτατες αρμοδιότητες και ευελιξία δράσης σε πανελλαδική κλίμακα. Κύριος στόχος να κτυπηθεί το οικονομικό έγκλημα το οποίο επηρεάζει αρνητικά την εθνική οικονομία και το δημόσιο συμφέρον. Παράλληλος στόχος είναι η καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος που έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις.

Αύξηση 19,5% στα έσοδα


Αύξηση κατά 19,5% (5 δισ. ευρώ) σημείωσαν τα έσοδα τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση. Στα έσοδα του Νοεμβρίου περιλαμβάνονται τα περίπου 700 εκατ. ευρώ των προκαταβολών για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.Ιδιαίτερα σημαντική ήταν, εξάλλου, η αύξηση, κατά 10,4%, τον Νοέμβριο των εσόδων από ΦΠΑ, γεγονός που καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα των ελέγχων από το ΣΔΟΕ και τα συνεργεία των Εφοριών. Στο τέλος του 11μηνου εφέτος, τα φορολογικά έσοδα ανέρχονταν σε 45,5 δις. και ήταν αυξημένα κατά 5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

 Ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στους Φιλιάτες με λεία 200.000€


Την Τρίτη το απόγευμα στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας τρεις άγνωστοι δράστες προσποιούμενοι τους πελάτες εισήλθαν σε χρυσοχοείο ιδιοκτησίας κατοίκου της περιοχής και με την απειλή όπλου ακινητοποίησαν τον ιδιοκτήτη και αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας διακοσίων (200.000) χιλιάδων ευρώ κατά δήλωση του παθόντος.Προανάκριση για την ληστεία διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών Θεσπρωτίας.