Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:Μοχλός ανάπτυξης ο αγροδιατροφικός τομέας


Στους σχεδιασμούς του υπουργείου για την δημιουργία ενός καλαθιού προϊόντων της ελληνικής γης που θα φέρει το όνομα κάθε ιστορικής περιφέρειας της χώρας, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης μιλώντας στο συνέδριο που οργανώνει το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο.Όπως επισήμανε ο κ. Σκανδαλίδης, στις σημερινές συνθήκες που διαμορφώνονται στην εγχώρια και την διεθνή αγορά ο αγροδιατροφικός τομέας έχει την δυναμική να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και στην ανάπτυξη, αξιοποιώντας τις διαφαινόμενες ευκαιρίες, την αύξηση δηλαδή της παγκόσμιας ζήτησης για ποιοτικά υγιεινά και με ταυτότητα αγροδιατροφικά προϊόντα.Ο υπουργός αναφέρθηκε στο κυβερνητικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, ενώ εστίασε και στις προσπάθειες που, όπως είπε, θα καταβληθούν για να μην χαθούν πόροι από την επικείμενη αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Παμβώτιδας η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας


Η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και παρευρέθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παμβώτιδας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης με μοναδικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων που δημιουργήθηκαν στα Δημοτικά Διαμερίσματα Δαφνούλας και Μουζακαίων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.Στην παρέμβασή της, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τόνισε μεταξύ άλλων:«Κυβέρνηση και Περιφέρεια είμαστε κοντά στους κατοίκους από την πρώτη στιγμή και έχουμε προτείνει για όσους τα σπίτια τους βρίσκονται σε ακτίνα επικινδυνότητας να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία. Μέχρι στιγμής όμως δεν κρίθηκε κάτι τέτοιο αναγκαίο. Παρακολουθούμε στενά και καθημερινά σε συνεργασία με το Ι.Γ.Μ.Ε. την εξέλιξη του φαινομένου».Υπενθυμίζεται, ότι υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας (Πολιτική Προστασία, Διεύθυνση Δημοσίων Έργων, και Δ.Ε.Σ.Ε.) επισκέφθηκαν από το περασμένο Σάββατο που δημιουργήθηκαν και τα πρώτα προβλήματα, τα δημοτικά διαμερίσματα Μουζακαίων και Δαφνούλας που επλήγησαν περισσότερο και εξέτασαν επί τόπου τις ζημιές που προκλήθηκαν τόσο σε κτίρια, όσο και στο οδικό δίκτυο.Ταυτόχρονα, συνεργεία αποτελούμενα από γεωλόγους και μεταλλειολόγο μηχανικό της Περιφέρειας επισκέφθηκαν την περιοχή και ετοιμάζουν τεχνική έκθεση για το φαινόμενο των κατολισθήσεων καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπισή του.

Στα Ιωάννινα ο Υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος


Επίσκεψη στα Ιωάννινα πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιώργος Ντόλιος.Η επίσκεψη του Υφυπουργού εντάσσεται στο πλαίσιο των επιμορφωτικών διημερίδων για τους νεοεκλεγμένους δημάρχους και αιρετούς περιφερειάρχες με αντικείμενο τον «Καλλικράτη» που διοργανώνουν, το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η ΚΕΔΚΕ και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε έξι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.Στα Ιωάννινα η διημερίδα πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή (2-3/12/10) στο ξενοδοχείο Grand Serai.Οι εργασίες της πρώτης μέρας θα διεξαχθούν παρουσία του Υφυπουργού Γιώργου Ντόλιου ο οποίος θα μιλήσει στις 13.30μ.μ. και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ελπίδες για έγκριση του σχεδίου Δροσιά-Πεντέλη-Τσιφλικόπουλο-Ζευγάρια


Το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Αύγουστο του 2010, επεξεργάστηκε, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος των περιοχών Δροσιά-Πεντέλη-Τσιφλικόπουλο-Ζευγάρια, γνωμοδοτώντας αρνητικά, όσο αφορά την πολεοδομική μελέτη των παραπάνω περιοχών. Η αρνητική γνωμοδότηση αφορούσε δύο σημεία, το χαρακτηρισμό της περιοχής «ως πυκνοδομημένης» και την έκταση των παρεμβάσεων που είχαν γίνει κατά την πολεοδόμηση μετά το 1986, πρώτη ένταξη της περιοχής στο σχέδιο. Παράλληλα το ΣτΕ έδινε σαφείς οδηγίες για τις τροποποιήσεις που θα έπρεπε να γίνουν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για να ξεπεραστούν τα παραπάνω προβλήματα και να εγκριθεί το Π.Δ.Μετά από πιέσεις του Συλλόγου, καθώς και την πρόσφατη επίσκεψη του νέου Δημάρχου κ. Φίλιου στην ηγεσία του Υπουργείου και τις διαβεβαιώσεις που του δόθηκαν ότι μπορούν να διορθωθούν τάχιστα τα σημεία που είχε ζητήσει το ΣτΕ ώστε να αποσταλεί το ΠΔ εκ νέου, θέλουμε να ενημερώσουμε τους κατοίκους ότι ο φάκελος διορθώθηκε και βρίσκεται για νομική επεξεργασία, όπως μας πληροφόρησε σήμερα το μεσημέρι ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Οικονόμου.Η εξέλιξη αυτή καλλιεργεί για άλλη μια φορά ελπίδες σ’ εμάς τους κατοίκους της Δροσιάς και της Πεντέλης, ότι ίσως τελειώσει επιτέλους μια υπόθεση που μας ταλαιπωρεί εικοσιτέσσερα ολόκληρα χρόνια.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΔΡΟΣΙΑΣ-ΠΕΝΤΕΛΗΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:Ενεργοποιήστε τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Ιωαννίνων


Το θέμα του «Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προγράμματος προστασίας περιβάλλοντος» των Ιωαννίνων συζητήθηκε σήμερα στην Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής παρουσία της Υπουργού κας Μπιρμπίλη και του αν. Υπουργού κ. Σηφουνάκη.Η Υπουργός στην αρχική της ομιλία αναφέρθηκε γενικά στα Ρυθμιστικά ως σχέδια στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη αστικών περιοχών και δήλωσε ότι τα Ρυθμιστικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, την αναθεώρηση των οποίων είχε ολοκληρώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ από το καλοκαίρι του 2009, θα παρουσιαστούν τον προσεχή Ιανουάριο. Για τα υπόλοιπα Ρυθμιστικά των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Ιωαννίνων, δεν έκανε καμία αναφορά.Στην παρέμβασή του ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε:«Ο Νόμος 2508/1997 που προέβλεψε τα Ρυθμιστικά Σχέδια ήταν ένας πολύ καλός νόμος, έμεινε όμως ανενεργός επί επτά χρόνια, μέχρι το 2004. Τότε αναλάβαμε να εκπονήσουμε τις προδιαγραφές των Ρυθμιστικών, να προκηρύξουμε διαγωνισμούς και να αναθέσουμε τις μελέτες. Ολοκληρώθηκε η πρώτη και δεύτερη φάση της μελέτης του Ρυθμιστικού με εξαντλητική διαβούλευση και για τις δύο φάσεις, παρ’ ότι δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία. Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο 2009. Η νέα πολιτική ηγεσία έστειλε, τον Δεκέμβριο 2009, τη μελέτη στους Τοπικούς Φορείς για συμπληρωματική διαβούλευση, ο χρόνος της οποίας έληξε τον Ιανουάριο 2010, δηλαδή πριν από έντεκα (11) μήνες! Στο διάστημα που μεσολάβησε, από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος, δεν έγινε απολύτως τίποτα. Ακόμη και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Ιωαννίνων, τον οποίο εμείς θεσμοθετήσαμε το 2009 (ΦΕΚ 377Δ’/2009) και για τον οποίο εξασφαλίσαμε πόρους 200.000 ευρώ μέχρι τέλος 2009, παραμένει ανενεργός επί δεκατέσσερις (14) μήνες!Προτείνω στην κα Υπουργό να μην καθυστερήσει άλλο, να ορίσει αύριο την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού, στην οποία μετέχουν και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, η οποία θα αναλάβει – σε συνεργασία με το Υπουργείο – να ολοκληρώσει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, όπως άλλωστε προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Σε διαφορετική περίπτωση το Ρυθμιστικό δεν πρόκειται να θεσμοθετηθεί ούτε μέσα στο 2011 και τα πολεοδομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων θα οξύνονται.Σε ό,τι με αφορά είμαι στην απόλυτη διάθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να βοηθήσω στην θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων».Στην δευτερολογία της η Υπουργός ανέφερε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα περάσει το Ρυθμιστικό από το Κεντρικό ΣΧΟΠ του Υπουργείου. Αυτό όμως, σύμφωνα με τον Σταύρο Καλογιάννη, αν και θα αποτελούσε ένα πρώτο βήμα μετά την πολύμηνη αδικαιολόγητη απραξία, δεν προδιαγράφει τη θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων.

Ένστολη πρόκληση για την πανεπιστημιακή κοινότητα

Η παραβίαση του ασύλου από τρεις αστυνομικούς

Ανάστατη είναι ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα λόγω της εισόδου στο χώρο του πανεπιστημίου Ιωαννίνων τριών ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ , οι οποίοι το μεσημέρι τη Τρίτης μπήκαν μέσα σε αυτό και κατευθύνθηκαν προς τη βιβλιοθήκη προκείμενου ένας απ' αυτούς να δανειστεί ένα βιβλίο για τη γυναίκα του που είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια σε κάποιο τμήμα του Ιδρύματος.Οι τρεις αστυνομικοί έγιναν αμέσως αντιληπτοί ενώ λίγο έλειψε να τους λιντσάρουν ορισμένοι φοιτητές που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο πανεπιστήμιο.Η υπόθεση αυτή εκτυλίχτηκε λίγο μετά τις 4.30 το μεσημέρι της Τρίτης ενώ σαν αποτέλεσμα είχε την πραγματοποίηση πορείας στο κέντρο της πόλης εκ μέρους των φοιτητών την ίδια μέρα γύρω στις 8 το απόγευμα, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κίνηση αυτή των αστυνομικών.Οι φοιτητικοί σύλλογοι, καταγγέλλουν το γεγονός αυτό, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Πρυτανεία στην οποία σημειώνει:«Καταγγέλλουμε την παρουσία ένστολων αστυνομικών στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης για οποιονδήποτε λόγο που δεν προβλέπεται από το Νόμο. Εγγυόμαστε την με κάθε νόμιμο τρόπο διαφύλαξη των ακαδημαϊκών ελευθεριών και του ακαδημαϊκού ασύλου και διερευνούμε το περιστατικό με την συνδρομή της νομικής υπηρεσίας του Πανεπιστημίου μας για ενδεχόμενες περαιτέρω ενέργειές μας».Το περιστατικό αυτό καταδίκασε και χθες εκ μέρους του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου και ο Κώστας Μπασιούκας τονίζοντας πως ξ πάγια θέση του Συλλόγου ήταν και παραμένει ότι η αστυνομοκρατία δε βοηθά αλλά αντίθετα δημιουργεί προκλήσεις.«Το πανεπιστημιακό άσυλο αποτελεί κοινωνική κατάκτηση και η παρουσία των αστυνομικών δεν είναι απαραίτητη. Το πανεπιστήμιο δε διδάσκει γρονθοκοπήματα και χρήση δακρυγόνων. Διδάσκει το διάλογο», είπε ο κ. Μπασιούκας ο οποίος ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των τριών αστυνομικών.Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας εξ' αυτών, που προσπάθησε να δανειστεί το βιβλίο για λογαριασμό της συζύγου του, έχει ήδη απομακρυνθεί από την ομάδα ΔΙΑΣ, ενώ έχει ήδη ζητηθεί από την τοπική ηγεσία της αστυνομίας να ξεκινήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να διερευνηθεί το ζήτημα σε βάθος και να αποδοθούν οι ευθύνες.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ


Η επανάληψη των μόνιμων τραγικών αποτελεσμάτων, που βλέπουμε μετά από κάθε βροχόπτωση, επιβεβαιώνει ότ η ανθρώπινη ζωή, το βιος των κατοίκων και γενικά ο τρόπος που διαβιώνει ο λαός, θυσιάζεται στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου και στην πολιτική που το υπηρετεί.Η έλλειψη γεωτεχνικών μελετών σχετικά με τις οικιστικές ζώνες μαζί με τη δημιουργία των κατάλληλων εκείνων έργων που θα προφύλασσαν τους κατοίκους αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τη γύμνια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Επίσης, των ντόπιων αιρετών τους (Καχριμάνης- Αργύρης, Φίλιος- Γκόντας) που αρκούνται σε μια διαχειριστική λογική , ενώ ως κύρια αιτία επικαλούνται τις έντονες βροχοπτώσεις και την ιδιομορφία του εδάφους. Κι αυτό, σε μια περιοχή όπως τα Γιάννενα όπου και συχνές και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις υπάρχουν, ενώ οι γεωλογικές συνθήκες επιβάλλουν τη διεξαγωγή των κατάλληλων επιστημονικών μελετών και των αναγκαίων τεχνικών έργων, για να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι ανάλογων καταστροφών.Τα αντιπλημμυρικά έργα :
* είναι μηδαμινά σε σχέση με τα απαιτούμενα, είναι αποσπασματικά, δεν εντάσσονται σε ένα ενιαίο δεσμευτικό πρόγραμμα με μακροχρόνιο ορίζοντα.
* Κατασκευάζονται με προδιαγραφές που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες, αλλά τα συμφέροντα των εργολάβων.
* Προγραμματίζονται και κατασκευάζονται όχι έγκαιρα, αλλά μετά τις καταστροφές και συχνά είναι ημιτελή.
* Οι δημόσιες επενδύσεις κατευθύνονται σε έργα που επιβάλλονται και εξυπηρετούν τις πολυεθνικές και όχι τις λαικές ανάγκες. Αναφορές στο κόστος των έργων αναδεικνύουν την αδιαφορία για τη ζωή και την περιουσία των εργαζομένων, όταν οι καταστροφές είναι πολλαπλάσιες από τις δαπάνες για αντιπλημμυρική προστασία.
* Το ανθρώπινο δυναμικό και ο τεχνικός εξοπλισμός στους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς είναι ελάχιστος, ενώ το κράτος αποποιείται των ευθυνών του και το κόστος ασφάλισης μεταφέρεται σε ιδιώτες από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες.
* Αποτελούν προσβολή στη νοημοσύνη του λαού οι τυπικά επαναλαμβανόμενες δηλώσεις μετά από κάθε καταστροφή, για δήθεν προγραμματισμό και κατασκευή έργων όταν: 1)Προωθείται η αλόγιστη επέκταση πόλεων χωρίς τα απαιτούμενα έργα υποδομής προς όφελος των κερδοσκόπων της γης. Οι ελεύθεροι χώροι δίνονται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο. 2)Νομιμοποιείται η αυθαίρετη δόμηση, επιτρέπεται η καταπάτηση ή κάλυψη των ρεμάτων. 3)Έχουν μπει στο χρονοντούλαπο η προστασία, η ανάπτυξη του δασικού πλούτου και με συνταγματικές διατάξεις.
Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, οι καταστροφές θα επαναλαμβάνονται, ο λαός με τη ζέστη θα ασφυκτιά και θα καίγεται, με το σεισμό θα βλέπει ερείπια, με τις βροχές θα πνίγεται. Οι μαζικοί φορείς των εργαζομένων, οι επιστημονικοί σύλλογοι και φορείς, η αγωνιζόμενη Τοπική Διοίκηση είναι ανάγκη να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράση.

Γραφείο Τύπου ΝΕ Ιωαννίνων ΚΚΕ

Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου η «Δημοκρατία» ανοίγει τα πανιά της


Μια καινούργια εφημερίδα με το όνομα «Δημοκρατία» ξεκινάει το ταξίδι της από την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου. Εκδότης αυτής της προσπάθειας, που έρχεται σε μια περίοδο κρίσιμη τόσο για τη χώρα όσο και για τον Τύπο, ο κ. Γιάννης Φιλιππάκης (γνωστός από το επιτυχημένο δημιούργημά του τη «Δάφνη Επικοινωνίες», αλλά και το, επίσης, πετυχημένο πέρασμά του από τις εφημερίδες «Espresso» και «Ισοτιμία») και διευθυντής ο κ. Χρήστος Μουλίνος, ο οποίος είχε περάσει από διευθυντικές θέσεις του «Ελεύθερου Τύπου», όταν επί αείμνηστου Άρη Βουδούρη σάρωνε κυριολεκτικά τις κυκλοφορίες.Η πρεμιέρα ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, αλλά η απεργία της ΕΣΗΕΑ ανέβαλλε κατά ένα εικοσιτετράωρο την έκδοση. «Κάθε εμπόδιο για καλό» λένε οι συντελεστές του φύλλου.Τι θα πρεσβεύει, όμως, η «Δημοκρατία»;Στόχος της είναι να αγκαλιάσει όλη την κεντροδεξιά παράταξη. Θα στηρίζει όμως (με κριτική άποψη εννοείται) και με το χέρι στην καρδιά τον εκάστοτε ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας!Επιπλέον, η εφημερίδα θα είναι δυναμική, με καυτά ρεπορτάζ και κοντά στον πολίτη, όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και της Περιφέρειας.Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, λοιπόν, η «Δημοκρατία» ανοίγει τα πανιά της. Ευχή τόσο για τη Δημοκρατία όσο και για την Ελλάδα, να είναι καλοτάξιδη...

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των Υπηρεσιών της Ν.Α.Ι. για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία


Στα πολλαπλασιαζόμενα προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Νομάρχης Ιωαννίνων κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Όπως είπε, έχει ήδη συνταχθεί κατάλογος εργασιών που απαιτούνται σε πρώτη φάση για την αποκατάσταση της βατότητας του οδικού δικτύου και της αντιμετώπισης κατολισθητικών φαινόμενων, ενώ υπάρχει συνεχή επαφή με τα αρμόδια υπουργεία. «Είμαστε σε επικοινωνία με την Γ. Γ. Π. Ηπείρου κ. Δ. Γεωργακοπούλου – Μπάστα, ενημερώσαμε και τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοϊδη», είπε ο Νομάρχης.Ο κ. Καχριμάνης συνέστησε στους πολίτες του Νομού να είναι προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες, καθώς οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για νέες βροχοπτώσεις και καταιγίδες μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο.Tα σοβαρότερα, μέχρι σήμερα, προβλήματα, όπως ανακοίνωσε ο Νομάρχης, εντοπίζονται στα οδικά δίκτυα Πωγωνίου, Λάκκας Αώου, Λάκκας Σουλίου, Τζουμέρκων (όπου υπάρχει και η καταστροφή της γέφυρας Γκόγκου) και στην περιοχή Κληματικά – Βαγενίτι- Σπήλαιο- Κοκκινόχωμα.Σε κατάσταση επιφυλακής παραμένουν οι Υπηρεσίες για τα κατολισθητικά φαινόμενα σε Μουζακαίους, Δαφνούλα, Ανήλιο και Μέτσοβο. Πλημμυρισμένες και παρά τις εργασίες που εκτελούνται από τη Ν.Α.Ι. στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν εκτάσεις στην περιοχή της Πεδινής και της Καστρίτσας, ενώ από την υπερχείλιση της λίμνης έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα στο Νησί και στην περιοχή «Βορειοηπειρωτικά» της πόλης, ενώ ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και σε τμήμα του Περάματος λόγω υπερχείλισης της τάφρου.«Η Πολιτική Προστασία – ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης - από την αρχή κινήθηκε σε όλα τα μέτωπα και προσπάθησε να δώσει λύσεις. Έχουν μισθωθεί πάρα πολλά ιδιωτικά μηχανήματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, καταγράφουμε ζημιές για να γίνουν οι πρώτες επιδιορθώσεις, που αφορούν κυρίως βατότητες οδών και γενικά κάνουμε όσα είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν οι υπηρεσίες μας».

Eιδική αναφορά στην περιοχή Σεισμοπλήκτων
Ο Νομάρχης έκανε ειδική αναφορά στην περιοχή Σεισμοπλήκτων – Νεοχωρόπουλου, τονίζοντας ότι μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν από 7 έως 14 Νοεμβρίου «ως Πολιτική Προστασία δράσαμε, συνεχίσαμε να δουλεύουμε και έτσι παρά το δεύτερο κύμα βροχοπτώσεων δεν είχαμε προβλήματα σε αυτή την περιοχή καθώς δούλεψε το σύστημα της απορροής των υδάτων». Για τα πλημμυρικά φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο, ο κ. Καχριμάνης είπε ότι αυτά εντοπίζονται στην Πεδινή και στην Καστρίτσα, σε περιοχές που βρίσκονται δίπλα από την Εγνατία Οδό. «Τα έργα που κατασκεύασε η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. δεν είναι αρκετά. Απαιτείται – συμπλήρωσε- να τοποθετηθεί αντλιοστάσιο στην περιοχή της Καστρίτσας για να γίνεται απορροή προς την τάφρο της Λαψίστας, ενώ στην Πεδινή, χρειάζεται αντλιοστάσιο και γεωτρήσεις για να διοχετεύονται τα νερά καθώς έχει κλείσει η καταβόθρα».Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:«Η Ν.Α.Ι. πήρε γενναίες αποφάσεις και συνέδεσε τη λίμνη με τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα του Μιτσικελίου. Εκεί υπάρχουν τεράστιες δεξαμενές που έχουν γεμίσει με νερό κάτι που δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης ξεκίνησε τη διαδικασία, την οποία συνέχισε ο Δήμος Περάματος για την ανταλλαγή εκτάσεων στην Αμφιθέα, η οποία όμως δεν έχει τελεσφορήσει. Το τρίτο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι τα φαινόμενα ήταν πολύ ακραία και έπεσαν τεράστιες ποσότητες νερού. Δεν φτάνει για την απορροή της Λίμνης ούτε η σήραγγα Λαψίστας. Μετά την απαξίωση των Γ.Ο.Ε.Β. και Τ.Ο.Ε.Β. έπρεπε το αρμόδιο υπουργείο, που είχε στην αρμοδιότητα του τις οδεύσεις των νερών, να κάνει μια σπουδαία χειρονομία: Να τις δώσει στους δήμους. Μπήκανε στα σχέδια πόλεως, χωρίς ποτέ να παραχωρηθούν, χωρίς να οριοθετηθούν τα ρέματα και οι τάφροι με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα χάος. Αναλάβαμε ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να βοηθήσουμε αυτή την κατάσταση, φτάσαμε σε ένα επίπεδο, σκεφτείτε ότι υπάρχουν 400 χλμ. τάφρων στο λεκανοπέδιο και άρα απαιτείται μια πολύ μεγάλη δαπάνη για να καθαριστούν αυτά και δεύτερον χρειάζεται μια μελέτη γιατί πολλά από αυτά έχουν αστικοποιηθεί, για να δούμε πως μπορεί να βοηθηθεί η κατάσταση ειδικά μέσα στις αστικές περιοχές. Αυτό προϋποθέτει το Υπ. Γεωργίας να έλθει σε συμφωνία με τους Δήμους, (τώρα σχεδόν ένας Δήμος υπάρχει), για να δουν τι θα γίνει περαιτέρω».Απαντώντας σε άλλη ερώτηση δήλωσε:«Υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες αρμόδιες και αναρμόδιες που ανακατεύονται στα θέματα και αυτό και το πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας. Εδώ χρειάζεται μια συζήτηση των δύο φορέων αυτοδιοίκησης και μετά με το Κράτος για το πώς θα αντιμετωπιστεί όλη αυτή η κατάσταση και η πολυνομία που υπάρχει».

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου στην προσωρινή διοικούσα επιτροπή της «Δημοκρατικής Συμμαχίας»


Στη συγκρότηση προσωρινής διοικούσας επιτροπής της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» προχώρησε η Ντόρα Μπακογιάννη. Στις αρμοδιότητες της επιτροπής είναι ο συντονισμός της πολιτικής δράσης και των παρεμβάσεων, καθώς και η οργανωτική ανάπτυξη του κόμματος μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη. Η πρώτο συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στις 11 πμ στα γραφεία του κόμματος. Η Διοικούσα Επιτροπή έχει 20 μέλη, ενώ με απόφαση της κας Μπακογιάννη στις συνεδριάσεις θα συμμετέχουν επίσης ο εκπρόσωπος τύπου Γιάννης Οικονόμου, ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού Δημήτρης Ζαφειριάδης και ο υπεύθυνος Οργανωτικού Παναγιώτης Αντωνόπουλος. Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής είναι τα ακόλουθα: 1. Αναστόπουλος Κώστας, φοροτεχνικός, δήμαρχος Ύδρας 2. Ανδρέου Γιώργος, δικηγόρος 3. Αραμπατζή Νίκη, δικηγόρος 4. Γεωργιάδης Στέφανος, επιχειρηματίας 5. Γιαννουλάκης Δημήτρης, επιχειρηματίας, υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές 6. Γκλαβάκης Γιάννης, γεωπόνος-αγρότης, πρώην ευρωβουλευτής 7. Καμάρας Παύλος, πολιτικός μηχανικός, συγκοινωνιολόγος 8. Καράτζης Μιλτιάδης, επιχειρηματίας 9. Καρβέλης Θάνος, δικηγόρος 10. Κόλλια Βάσω, πολιτική επιστήμων, δικηγόρος 11. Κοτσώνης Θεόδωρος, ιατρός, πρώην βουλευτής, πρώην υφυπουργός Υγείας('96-2000) και πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (2003-2004) 12. Κωστάκη Ιουλία, αρχιτέκτων-πολεοδόμος 13. Πάλλη Αλεξάνδρα, επιχειρηματίας 14. Παπαγεωργίου Γιώργος, ιατρός, πρώην υφυπουργός Υγείας (2007-2009) 15. Παππάς Ελπιδοφόρος, πολιτικός μηχανικός, στέλεχος επιχειρήσεων 16. Σταύρου Γιάννης, οικονομολόγος 17. Ταχιάος Νίκος, τοπογράφος Μηχανικός 18. Τραχήλη Αθηνά, κτηνίατρος 19. Τσίφτης Σέργιος, φυσικός 20. Υφαντής Κώστας, πανεπιστημιακός. Ν.Α.

Η Δημοτική Αρχή για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΤΑΙ


Η Δημοτική Αρχή δε συμμερίζεται την ανησυχία και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΤΑΙ.Όταν σ’ άλλους Δήμους οι διαδικασίες μονιμοποίησης και μετάταξης υπαλλήλων παρεμφερών Δημοτικών Επιχειρήσεων βρίσκονται σ’ εξέλιξη, για τους εργαζόμενους της πρώην ΔΕΤΑΙ έχει γίνει δεκτό το σύνολο των αιτήσεών τους για τις υπηρεσίες που επιθυμούν να μεταταγούν, έχει ολοκληρωθεί ό, τι προβλέπεται από το νόμο και έχει δημοσιευτεί στο Φ.Ε.Κ..Ήδη έχουν ορισθεί και γνωστοποιηθεί οι θέσεις στις οποίες τοποθετήθηκαν και κακώς δε βρίσκονταν σε αυτές, για να μπορεί να ρυθμιστούν και οι όποιες οικονομικές εκκρεμότητες, πολύ δε περισσότερο όταν έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματά τους.

Προσλήψεις αναπληρωτών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση


Προσλαμβάνονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για το σχολικό έτος 2010-11, 222 εκπαιδευτικοί ως αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου, σε σχολεία Γενικής Παιδείας.Συγκεκριμένα, προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί των κλάδων: ΔΕ01.10, ΔΕ01.11, ΔΕ01.17, ΠΕ12.02, ΠΕ12.04, ΠΕ12.05, ΠΕ14.01, ΠΕ14.02, ΠΕ14.03, ΠΕ14.05, ΠΕ14.06, ΠΕ17.01, ΠΕ17.02, ΠΕ17.03, ΠΕ17.04, ΠΕ17.05, ΠΕ17.06, ΠΕ17.07, ΠΕ18.01, ΠΕ18.03, ΠΕ18.04, ΠΕ18.07, ΠΕ18.10, ΠΕ18.11, ΠΕ18.12, ΠΕ18.13, ΠΕ18.15, ΠΕ18.18, ΠΕ18.20, ΠΕ18.23, ΠΕ18.25, ΠΕ18.26, ΠΕ18.27, ΠΕ18.28, ΠΕ18.33, ΠΕ18.35, ΠΕ18.36, ΠΕ18.39, ΤΕ01.19, ΤΕ01.29..Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στους προϊσταμένους των

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η παράταση για τους ημιυπαίθριους


Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η δίμηνη παράταση για τις αιτήσεις τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, που αποστέλλονται ταχυδρομικά.Η παράταση προβλέπεται σε τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου «Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας και Γενικής Διεύθυνσης Οδικής Ασφάλειας, εποπτεία και βελτίωση του θεσμού του Τεχνικού Ελέγχου οχημάτων» που κατάθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Παράλληλα, σύμφωνα με τη ρύθμιση προβλέπεται:
- Η αύξηση του αριθμού των δόσεων και της χρονικής διάρκειας πληρωμής του προστίμου διατήρησης των χώρων. Για τα ακίνητα κατοικίας σε δέκα δόσεις, εντός 30 μηνών και για τα ακίνητα άλλης χρήσης, σε οκτώ δόσεις εντός 32 μηνών.
- Η διατήρηση των χώρων δεν μεταβάλλει τα στοιχεία των δηλώσεων ακινήτων (Ε9) και δεν επηρεάζει το φόρο ακίνητης περιουσίας. Επιπλέον, για τους διατηρούμενους χώρους δεν τροποποιούνται τα δημοτικά τέλη.
-Τυχόν ήδη καταβληθέντες φόροι δεν αναζητούνται.
- Οι χώροι που διατηρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3843/2010 δεν λαμβάνονται υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων της κείμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας. Ειδικά ως προς τον φόρο ακίνητης περιουσίας και για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, οι τακτοποιούμενοι χώροι συνεχίζουν να λαμβάνονται φορολογικά υπόψη όπως ήταν προ της τακτοποίησής τους.
- Η αλλαγή της χρήσης του ακινήτου που επέρχεται με την υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 3843/2010 δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των τελών του ν. 25/1975 και του άρθρου 25 του ν. 1828/1989, όπως ισχύει.

Τρίωρες στάσεις εργασίας από τους εργαζομένους του ΕΟΤ


Σε καθημερινές τρίωρες στάσεις εργασίας, 10:00-13:00, προχωρούν από την 1η Δεκεμβρίου οι υπάλληλοι του ΕΟΤ και οι διπλωματούχοι μηχανικοί ΕΟΤ, μέχρι να γίνει η συνάντηση που είχε ζητηθεί με την υπ. αριθ. 133/ 18 -11-10 επιστολή τους, προς τον υπουργό Πολιτισμού -Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, προκειμένου να τους ενημερώσει για το μέλλον του ΕΟΤ.Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση των εργαζομένων, συγχρόνως τα διοικητικά συμβούλια των δύο Συλλόγων αναμένεται να μεταβούν στο γραφείο του υπουργού, προκειμένου να επιδιώξουν την άμεση συνάντηση.

ΑΣΕΠ: Οριστικά αποτελέσματα για 807 θέσεις σε φορείς του Δημοσίου


Εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 8Κ/2008 (ΦΕΚ 508/6.10.2008, τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ που αφορούν την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 807 θέσεων τακτικού προσωπικού κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) σε διάφορους φορείς του δημόσιου τομέα.Τα αποτελέσματα έχουν καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ http://www.asep.gr/asep/site/home/LC+Menu/ENHMEROSI/deltia+tipou/2010/12_2010

Νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός


Ένας νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός, που στηρίζεται σε μία άλλη φιλοσοφία, έρχεται να αλλάξει την όψη της ελληνικής πόλης, όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα. Ο νέος ΓΟΚ πρόκειται να σηματοδοτήσει το τέλος της εποχής του μπετόν, καθώς, μεταξύ άλλων, γίνεται φιλικότερος στη χρήση νέων υλικών και περισσότερο ευέλικτων συστημάτων δόμησης.Επιπλέον, εισάγει ρηξικέλευθες καινοτομίες αλλάζοντας την κλίμακα της αγοράς, καθιστώντας ασύμφορα τα μικρά οικόπεδα, αφού μεταφέρει τη χρηματοδότηση της κατασκευής στις φοροαπαλλαγές του επενδυτή -έναντι του υφιστάμενου συστήματος της αντιπαροχής- δίνει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης των όρων δόμησης ανά περιοχή -με αντισταθμιστικά οφέλη για την πόλη- αλλάζει το μέγιστο ύψος των οικοδομών, επιδοτεί τον Συντελεστή Όγκου (ΣΟ) για βιοκλιματικά κτήρια και θεσπίζει πλαίσιο για την αγορά δικαιωμάτων γης με την μετατροπή τους σε άυλους τίτλους.Τι σημαίνουν όλ΄αυτά; Βασικά δημιουργείται υπόβαθρο για να παραχθεί αρχιτεκτονική και ποιοτικός δομημένος χώρος, όπως δηλώνει η Γενική Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Μαρία Καλτσά, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό αυτού του μεγάλου εγχειρήματος, το τελευταίο δεκάμηνο.

Στο επίκεντρο οι εργασιακές σχέσεις


Συνάντηση με εκπροσώπους του ΣΕΒ της ΓΣΕΕ της ΓΕΣΕΒΕ και της ΕΣΕΕ, θα έχει στις 4.30 το απόγευμα, στο υπουργείο Εργασίας, (Σταδίου 29) η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Λούκα Κατσέλη.Η συνάντηση πραγματοποιείται, στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, για το περιεχόμενο των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν στην προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας.Οι επιχειρησιακές συμβάσεις σε όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, θα είναι ένα βήμα, ώστε να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις και να μην μείνει κόσμος στον δρόμο, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή». ο κ. Γ.Κουτρουμάνης σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει ένας "οδικός χάρτης" για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων με τους κοινωνικούς εταίρους.Εργασία και το Σάββατο με χορήγηση συμπληρωματικής ανάπαυσης καθώς και συμψηφισμός των υπερωριών με μείωση του ωραρίου εργασίας σε ορίζοντα τετραμήνου, προτείνει ο ΣΕΒ. Στα εργασιακά οι προτάσεις του ΣΕΒ προβλέπουν ακόμη να μειωθεί στο μισό (από 8 σε 4 %) το ποσοστό των προσλήψεων που καλύπτεται υποχρεωτικά από ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους, κ.α.), να αναθεωρηθεί η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, και να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται στη μελέτη για τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα του ΣΕΒ, που παρέδωσε σήμερα ο Σύνδεσμος στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοίδη.

Στο άμεσο κλείσιμο του σφαγείου Μετσόβου προχωρά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων!


Στο άμεσο κλείσιμο των σφαγείων που δεν πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.Όπως έγινε γνωστό, η υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη έδωσε εντολή για την αναστολή λειτουργίας των σφαγείων εκείνων που λειτουργούσαν σε καθεστώς παρεκκλίσεων-παρατάσεων και εν γένει μη συμμόρφωσης με τη κοινοτική και εθνική νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία του καταναλωτικού κοινού.Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από επιτόπιους ελέγχους των κτηνιατρικών υπηρεσιών,ανάμεσα στα σφαγεία που δεν πληρούσαν τις νόμιμες προδιαγραφές και αναστέλλεται η λειτουργία τους είναι και το Δημοτικό Σφαγείο Μετσόβου,το οποίο παρουσιάζει πολλαπλές ελλείψεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:"Οι αλλαγές που χρειάζεται η χώρα θα γίνουν"


Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στο "Παλάτι της Ανεξαρτησίας", στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, οι διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Αναμένεται να εξεταστεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από το Αφγανιστάν ως την τρομοκρατία και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.H Ελλάδα εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.Στην Αστάνα βρίσκεται και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο πρωθυπουργός έχει σειρά συναντήσεων και επαφών.Μέχρι στιγμής έχει συναντηθεί με τους Προέδρους της Αυστρίας Χάινζ Φίσερ και του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ και με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Νίκ Κλέγκ.Ο Γ.Παπανδρέου, είχε επίσης επαφή με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών, Κέβιν Ράντ, αλλά και την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία του ανέφερε ότι παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του είπε χαρακτηριστικά ότι "πάτε όχι απλώς καλά, αλλά πολύ καλά".Χθες, ο πρωθυπουργός, σε συνομιλία που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους, στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής Αφρικής-ΕΕ, στην Τρίπολη της Λιβύης, έκανε λόγο για «θετική απόφαση γύρω από τη δρομολόγηση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου» που «ουσιαστικά αίρει ένα σημαντικό βάρος της γρήγορης αποπληρωμής».Ευρύ φάσμα αλλαγών στο κράτος, προτίθεται να επιφέρει η κυβέρνηση μέσα στο 2011, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο 21ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με θέμα "Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας".

Ιδρύεται η οικονομική αστυνομία


Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη «σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Τροποποίηση Διατάξεων», υπέγραψε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, το οποίο και προωθείται για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με το Σχέδιο Π.Δ. επιχειρείται τομή στη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας και υλοποιείται η δέσμευση του πρωθυπουργού για την ίδρυση της οικονομικής αστυνομίας.Όπως διευκρινίζεται, η νέα Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπάγεται στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και εποπτεύεται και ελέγχεται από τον Αρχηγό. Θα λειτουργεί ως μια ευέλικτη υπηρεσία, με πανελλαδική εμβέλεια, για την καταπολέμηση, τόσο του οικονομικού εγκλήματος, που έχει αντίκτυπο στην εθνική οικονομία και το δημόσιο συμφέρον, όσο και του ηλεκτρονικού εγκλήματος.Επισημαίνεται ότι οι αξιωματικοί που θα υπηρετούν στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία των αστυνομικών υπηρεσιών, άλλων υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες.

Nέο εργατικό ατύχημα στην επιχείρηση ζωοτροφών “Νιτσιάκος”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το νέο εργατικό ατύχημα στην επιχείρηση ζωοτροφών “Νιτσιάκος” την Δευτέρα 29 Νοέμβρη στις 6 το πρωί με 39χρονο εργάτη να τραυματίζεται σοβαρά κατά την εργασία του (συρματόσχοινο τράβηξε το αριστερό του χέρι προκαλώντας θλαστικά τραύματα σε δυο δάκτυλα και ακρωτηριασμό σε ένα ) καταδεικνύει για ακόμη μια φορά με τον πλέον τραγικό τρόπο τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Το παραπάνω τραγικό περιστατικό δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένο Θυμίζουμε ότι από τον περασμένο Μάιο στο νομό σημειώθηκαν τρία εργατικά θανατηφόρα ατυχήματα μόνο στον κατασκευαστικό κλάδο.Τα εργατικά ατυχήματα είναι απανωτά όλο και αυξάνονται γιατί στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου οργιάζει η εντατικοποίηση της εργασίας, παραβιάζονται κανόνες ασφαλείας, επικρατούν μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας Οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε σύγχρονα κάτεργα όπου εργάτες σακατεύονται και παίζουν κορώνα γράμματα την ζωή τους. Το ζήτημα είναι μείζον. Οι νεκροί κάθε χρόνο από εργατικά ατυχήματα είναι δεκάδες και οι τραυματίες χιλιάδες. Η εργατική τάξη πληρώνει πραγματικά βαρύ φόρο αίματος στην προσπάθεια του κεφαλαίου να εξασφαλίσει υπερκέρδη.Δεν παίρνονται μέτρα, επειδή απαιτούν χρησιμοποίηση πρόσθετου σταθερού κεφαλαίου, πράγμα που μειώνει το ποσοστό κέρδους. Γι' αυτό η εργοδοσία κάνει οικονομία κεφαλαίου και δεν παίρνει μέτρα. Πέρα από αυτό, οι έλεγχοι των Επιθεωρήσεων Εργασίας είναι ανύπαρκτοι ή τυπικοί.Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να κάνουν δικιά τους υπόθεση την προστασία της ζωής και της υγείας τους, συνολικά των δικαιωμάτων τους. Η οργάνωση του αγώνα, του συντονισμού της δράσης των εργαζομένων στα σωματεία τους, μαζί με το ΠΑΜΕ απέναντι στην κυρίαρχη αντεργατική πολιτική που ενισχύει την εργοδοτική ασυδοσία και “σκοτώνει” τα εργασιακά δικαιώματα είναι άμεσο καθήκον .

Γραφείου Τύπου ΝΕ Ιωαννίνων ΚΚΕ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΝΟΣ:«Με ήθος, εντιμότητα και προγραμματισμό να κάνουμε την κρίση, ευκαιρία για τον τόπο»


Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Angelika Pallas, έγινε απολογιστική εκλογική συνάντηση του συνδυασμού “Koινωνία Αξιών” , στην οποία μετείχαν όλοι οι υποψήφιοι με την παρουσία του νέου δημάρχου Ηγουμενίτσας, κ. Γιώργου Κάτσινου. Στην ομιλία του ο νέος δήμαρχος ευχαρίστησε τους συνυποψήφιους του για τον έντιμο προεκλογικό αγώνα που πραγματοποίησαν και τους συνεχάρη όλους ανεξάρτητα με την εκλογή τους.«Η προσπάθεια μας έδειξε, ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα για τον τόπο. Οι πολίτες μας άκουσαν, μας πίστεψαν, μας εμπιστεύτηκαν. Αυτό μας δημιουργεί τεράστιες ευθύνες, στις οποίες πρέπει να αντεπεξέλθουμε με επιτυχία, ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες τους. Ήλθε η ώρα, με σκληρή δουλειά να πάμε τον δήμο Ηγουμενίτσας μπροστά. Με ήθος, εντιμότητα και προγραμματισμό να κάνουμε την κρίση, ευκαιρία για τον τόπο. Σε αυτή την προσπάθεια καλώ όλους τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά…» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κάτσινος.

Συνήλθε στη Φιλιππιάδα η Πανηπειρωτική Γενική Συνέλευση της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο»


Συνήλθε προχθές στη Φιλιππιάδα η Πανηπειρωτική Γενική Συνέλευση της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο», αποτίμησε το αποτέλεσμα των πρόσφατων περιφερειακών εκλογών και αποφάσισε για το πλαίσιο και τις αρχές λειτουργίας της παράταξης στη συνέχεια. Μιλώντας σήμερα στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ,ο επικεφαλής της παράταξης κ. Γιάννης Παπαδημητρίου,ανέφερε τα εξής:"Η γενική μας εκτίμηση δεν μπορεί παρά να επισημάνει την μεγάλη αποχή και τα άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια, που φανερώνουν την αποδοκιμασία μεγάλου μέρους των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα. Αυτή την αποδοκιμασία όμως δεν καταφέρνουν να την καρπωθούν οι δυνάμεις της Αριστεράς. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι, παρά τη μείωση σε απόλυτο αριθμό ψήφων, ο δικομματισμός καταγράφει στην Περιφέρεια της Ηπείρου ένα από τα μεγαλύτερα πανελλαδικά του ποσοστά. Ακόμη και αν συνυπολογίσουμε ότι η παράταξη του κ. Καχριμάνη απορροφά το ποσοστό του ΛΑΟΣ, το συμπέρασμα παραμένει το ίδιο και είναι η συγκριτική αντοχή του δικομματισμού στην Ήπειρο.Σε ό,τι μας αφορά, θεωρούμε ότι, αν και υπάρχουν διαφορές μεταξύ των νομών, το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα είναι κατώτερο από τις προσδοκίες μας. Εκτιμούμε ότι οι βασικές αιτίες είναι δύο : αφενός μεν οι εξελίξεις των τελευταίων 15 μηνών στον ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά, που έχουν απογοητεύσει πολλούς αριστερούς πολίτες, αφετέρου δε η μεγάλη καθυστέρηση στην συγκρότηση του ΑΥ.ΡΙ.Ο., που έχει επίσης πολιτικά αίτια και συνδέεται και με τα προβλήματα των δημοτικών εκλογών κυρίως στα Γιάννενα και την Πρέβεζα. Πέραν αυτών υπάρχει ασφαλώς και το αντικειμενικό γεγονός της ξεχωριστής καταγραφής των δυνάμεων της Δημοκρατικής Αριστεράς, που μέχρι τώρα αθροιζόταν στον ΣΥΡΙΖΑ.Υπό αυτές τις συνθήκες εκτιμούμε ότι κάναμε μια ικανοποιητική προεκλογική εκστρατεία, δώσαμε με ευκρίνεια το πολιτικό μας στίγμα για μια διαφορετική πορεία της Ηπείρου και καταφέραμε να συσπειρώσουμε μεγάλο μέρος των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Η παρουσία μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο μας δημιουργεί μεγάλες ευθύνες, στις οποίες θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια και αυτό συζητήσαμε προχθές στη Συνέλευση της Φιλιππιάδας.Αποφασίσαμε κατ’ αρχήν ότι, ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις κεντρικά στον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς θα συνεχίσουμε όλοι μαζί στο «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» και θα στείλουμε το μήνυμα της ενωτικής παρουσίας και δυναμικής, όπως και κατά την προεκλογική περίοδο. Συζητήσαμε και αποφασίσαμε επίσης για το πλαίσιο και τις αρχές λειτουργίας της παράταξης, η οποία θέλουμε να λειτουργήσει δημοκρατικά και αποκεντρωμένα. Δεν εκλέξαμε προχθές την Γραμματεία της παράταξης, διότι αυτό θα γίνει στις νομαρχιακές συνελεύσεις, που θα ακολουθήσουν στους 4 νομούς της Ηπείρου, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και δημοκρατία".

Συγκέντρωση εργαζομένων της ΔΕΤΑΙ έξω από το δημαρχείο Ιωαννίνων


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό της εισόδου του δημαρχείου των Ιωαννίνων,πραγματοποιοούν αυτή την ώρα περίπου 50 εργαζόμενοι στην ΔΕΤΑΙ,οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες!Επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της πρώην ΔΕΤΑΙ πως βρίσκονται αντιμέτωποι με μια απαράδεκτη κατάσταση και συνεχείς καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Ένοπλη ληστεία σε χρυσοχοείο στους Φιλιάτες


Στις 19.45΄ χθες, στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας τρεις άγνωστοι δράστες προσποιούμενοι τους πελάτες εισήλθαν σε χρυσοχοείο ιδιοκτησίας κατοίκου της περιοχής και με την απειλή όπλου ακινητοποίησαν τον ιδιοκτήτη και αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας διακοσίων (200.000) χιλιάδων ΕΥΡΩ και εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατέυθυνση.Προανάκριση για την ληστεία διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών Θεσπρωτίας.

Φρένο στην επέκταση των Ιωαννίνων βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος

Μέχρι τα μέσα του 2011 θα έχει θεσμοθετηθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο των Ιωαννίνων

«Στοπ» στην συνεχή οικιστική επέκταση των μεγάλων αστικών κέντρων όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη,τα Γιάννενα και το Ηράκλειο, προανήγγειλαν η Τίνα Μπιρμπίλη και ο Νίκος Σηφουνάκης.Η υπουργός παραδέχθηκε τη χρόνια καθυστέρηση στον πολεοδομικό σχεδιασμό και σημείωσε ότι "η ανάπτυξη δεν σταματά και δεν μπορεί να περιμένει βρίσκοντας διέξοδο στην αυθαίρετη ανάπτυξη των πόλεων".Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου προβλέπει:
* Μέσα στον Δεκέμβριο θα παρουσιαστούν οι προτάσεις για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας.
* Στις αρχές Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η διαβούλευση για τα νέα Ρυθμιστικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
* Μέχρι τα μέσα του 2011 θα έχουν θεσμοθετηθεί τα Ρυθμιστικά Σχέδια για τα Ιωάννινα, την Πάτρα και τη Λάρισα, ενώ θα παρουσιαστούν σχετικές προτάσεις για το Ηράκλειο Κρήτης.

Ισχυρό μέτωπο κατά των φραγμάτων στην Άρτα

Για «γκεμπελικές» πρακτικές κατηγορεί την εταιρεία κατασκευής υδροηλεκτρικών ο σύλλογος Θεοδωριανιτών Άρτας

Με νέες μεθόδους πλέον προσπαθούν κύκλοι κατασκευαστικής εταιρείας, που δώδεκα χρόνια τώρα πασχίζει για τη φραγματοποίηση και σωλήνωση των ποταμιών των Θεοδωριάνων και την εγκατάσταση δύο ακόμη υδροηλεκτρικών εργοστασίων σε αυτά, να κάμψουν τον πολυετή αγώνα της συντριπτικής πλειοψηφίας κατοίκων και φορέων, που αντιτίθενται στην κατασκευή τους.Τελευταία χρησιμοποιώντας «γκεμπελικές» πρακτικές και διαρροή συκοφαντιών, προσπαθούν να πλήξουν το αρραγές μέτωπο κατοίκων και φορέων, αλλά κυρίως να διαβάλουν το σύλλογο των ΟΡΕΙΝΩΝ, που πρωτοστατεί στον αγώνα αυτό.Δυστυχώς γι’ αυτούς, όλα αυτά τα χρόνια, τόσο εμείς όσο και η κοινωνία των Θεοδωριάνων, έχουμε μάθει να ξεχωρίζουμε και να αντιμετωπίζουμε τα στημένα παιχνίδια. Πρέπει να γνωρίζουν ότι το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουν τον αγώνα μας ακόμα πιο δυνατό και αποτελεσματικό.Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι οι θέσεις μας παραμένουν πάγιες και σταθερές, όπως δώδεκα χρόνια τώρα:
-Δεν διαπραγματευόμαστε με καμιά εταιρεία και για τίποτα το φυσικό πλούτο της περιοχής μας.
-Λέμε ΟΧΙ στη φραγματοποίηση και σε οποιαδήποτε άλλο υδροηλεκτρικό στα ποτάμια των Θεοδωριάνων.
-Συνεχίζουμε μαζί με την Κοινότητα, τους φορείς των Θεοδωριάνων, την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, τον αγώνα για να αποτρέψουμε την κατασκευή τριών ακόμα υδροηλεκτρικών σε αυτά.
-Πιστεύουμε σε μια ανάπτυξη με άξονα τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας και γι’ αυτή εργαζόμαστε.
-Θεωρούμε χρέος όλων μας την προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου του χωριού μας και καλούμε όλους τους συγχωριανούς και φίλους δίπλα μας.
Το νέο οργανωμένο σχέδιο της εταιρείας και της γνωστής σε όλους μας ελάχιστης «μειοψηφίας» που συμπράττει μαζί της, ΔΕΝ θα περάσει ούτε και τώρα.

Σύλλογος Θεοδωριανιτών Άρτας ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ

Κλέινει κατάστημα των σούπερ-μάρκετ ''ΑΤΛΑΝΤΙΚ'' στα Γιάννενα!


Στην πώληση δύο καταστημάτων στην Αθήνα προχώρησε η εταιρία Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ ΑΕΕ, στο πλαίσιο του εν εξελίξει προγράμματος αναδιάρθρωσης του δικτύου της και με γνώμονα τη μείωση των υποχρεώσεών της και την ενίσχυση της ρευστότητάς της.Παράλληλα η εταιρεία προχώρησε στην διακοπή λειτουργίας ενός καταστήματος στα Ιωάννινα. Πλόεν το δίκτυο της ''ΑΤΛΑΝΤΙΚ'' αριθμεί πλέον 126 καταστήματα, ενώ η αναδιάρθρωση του δικτύου θα συνεχιστεί ως έχει αναγγελθεί.Η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση και χρηματοπιστωτική κρίση η οποία επικρατεί στη χώρα μας και η οποία έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση του εισοδήματος των νοικοκυριών και κατά συνέπεια στον περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών, σε συνδυασμό με τα προβλήματα ρευστότητας τα οποία αντιμετωπίζει η εταιρεία, οδήγησαν στην πτώση των οικονομικών μεγεθών κατά το εννεάμηνο του 2010.Συγκεκριμένα ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 220 εκατ. ευρώ έναντι 417,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2009 σημειώνοντας πτώση κατά 47,3%. Ο τομέας λιανικής σημείωσε πτώση κατά 40,5% με τις πωλήσεις του να ανέρχονται στο εννεάμηνο του 2010 σε 145,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο τομέας χονδρικής σημείωσε πτώση κατά 57% έναντι του εννεαμήνου 2009 και ανήλθε σε 74,3 εκατ. ευρώ.

Κατέρρευσε η μοναδική γέφυρα που συνδέει το χωριό Μυρόφυλλο με την Αρτα και τα Τρίκαλα!!!


Στη δίνη του κυκλώνα είναι το τελευταίο τετραήμερο η Ήπειρος,καθώς οι συνεχείς νεροποντές έχουν προκαλέσει καταστροφές από πλημμύρες και ζημιές.Στον ορεινό όγκο της Άρτας έχουν κλείσει επαρχιακοί δρόμοι από κατολισθήσεις βράχων, πτώσεις δέντρων, διαβρώσεις οδοστρώματος, ενώ υπάρχουν και προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.Η μοναδική γέφυρα που ένωνε το χωριό Μυρόφυλλο με τους νομούς Τρικάλων και Αρτας και κατασκευάστηκε μόλις πριν από 15 χρόνια, παρασύρθηκε από τα νερά του Αχελώου, παρ' ότι για τη στατικότητά της είχαν εκφραστεί φόβοι εδώ και καιρό.Εξάλλου το νερό να μπαίνει ακόμη και στα σπίτια τους είδαν οι κάτοικοι του Νεραϊδοχωρίου, ενώ πέτρες και κορμοί δέντρων έκλεισαν πολλούς από τους δρόμους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα επικοινωνίας ένας από τους πλέον τουριστικούς ορεινούς προορισμούς της χώρας.

Χωρίς εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης βρίσκεται το 6ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων


Έντονη αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους γονείς του 6ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, η αδιαφορία της Πολιτείας για την τοποθέτηση εξειδικευμένων καθηγητών για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Το θέμα έφερε στη βουλή με ερώτηση του προς την Υπουργό Παιδείας,ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργος Ανατολάκης.Αναλυτικά στην ερώτηση του ο κ. ερώτησή του αναφέρει:"Το γυμνάσιο διαθέτει παιδιά, που αποδεδειγμένα χρειάζεται να ενταχθούν σε τμήματα ένταξης ή παράλληλης στήριξης. Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ότι τα παιδιά αυτά μπορούν να φοιτούν σε σχολική τάξη του γενικού σχολείου, με παράλληλη στήριξη-συνεκπαίδευση όμως από εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και σε μόνιμη και προγραμματισμένη βάση. Στο συγκεκριμένο γυμνάσιο, ωστόσο, δεν έχουν τοποθετηθεί όλοι οι εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί και έτσι τα τμήματα υπολειτουργούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην παρέχεται η κατάλληλη ατομική υποστήριξη στα παιδιά που χρειάζονται βοήθεια. Η κατάσταση αυτή, έχει οδηγήσει τους γονείς των παιδιών αυτών να πληρώνουν από το προσωπικό εισόδημα τους εξειδικευμένο καθηγητή για την ειδική αγωγή, καταργώντας έτσι κάθε έννοια περί δημόσιας δωρεάν παιδείας.Συνεπώς ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
1. Ισχύουν οι παραπάνω καταγγελίες και αν ναι, για ποιο λόγο δεν έχει τοποθετηθεί το κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό στο 6ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων;
2. Υπάρχει συγκεκριμένο οργανόγραμμα σε κάθε νομό της Ελλάδας για τα σχολεία που έχουν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και είναι πλήρως εξοπλισμένα με τους κατάλληλους εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς;
3. Ποιες ενέργειες σκοπεύετε να λάβετε έτσι να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γονείς των παιδιών αυτών στο 6ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων ή σε άλλα σχολεία της χώρας και να αποκατασταθεί το αίσθημα περί αδιαφορίας της Πολιτείας;"

"Βούλιαξε" το νησάκι των Ιωαννίνων!


Ένα με τη λίμνη έχει γίνει το Νησάκι των Ιωαννίνων καθώς οι έντονες βροχές έχουν προκαλέσει μεγάλη άνοδο της στάθμης των υδάτων.Το Νησάκι πλημμύρισε με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ζημιές στα κτήρια.Όπως είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ κάτοικος του νησιού, μετά την πλημμύρα από τις βροχές πλημμύρισαν και τα φρεάτια προκαλώντας ανυπόφορη δυσοσμία.«Η λίμνη βγήκε στη στεριά», σχολίασε επίσης στον ΣΚΑΪ ο νομάρχης Ιωαννίνων Αλέξανδρος Καχριμάνης, μιλώντας για «τεράστιες ζημιές» όχι μόνο στο Νησάκι αλλά σε ολόκληρο το Νομό Ιωαννίνων.

Σε διαβούλευση τα προτεινόμενα σενάρια διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο


Το τεύχος της μελέτης που αφορά την επιλογή των χώρων για τη χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) καθώς και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ) στην Ήπειρο παρουσίασε η μελετητική ομάδα στα μέλη της Επιτροπής Επίβλεψης και Παραλαβής της μελέτης στη διάρκεια της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής μετέφερε προς τα μέλη της, τη βούληση και οδηγία της Γενικής Γραμματέως Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα, σύμφωνα με την οποία πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από την Επιτροπή να τεθεί η μελέτη σε διαβούλευση και να παρουσιαστεί στις νέες αυτοδιοικητικές πρωτοβάθμιες και περιφερειακές αρχές της περιοχής. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι το προσεχές διάστημα με πρωτοβουλία της Γ.Γ. θα συγκληθεί ευρεία σύσκεψη προκειμένου να παρουσιαστούν στις αυτοδιοικητικές αρχές τα προτεινόμενα σενάρια διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο ώστε να ενημερωθούν ουσιαστικά και να δημιουργηθεί έτσι η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, παρουσιάστηκαν από τους μελετητές η μεθοδολογία επιλογής των χώρων, τα κριτήρια αποκλεισμού και επιλεξιμότητας των περιοχών που μπορούν να υποδεχθούν τις συγκεκριμένες υποδομές καθώς και τα σενάρια χωροθέτησης που προκύπτουν ανάλογα με την κεντροβαρικότητα των θέσεων και τα κόστη λειτουργίας και μεταφόρτωσης. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας παρευρέθησαν και ο βουλευτής Θεσπρωτίας Χρήστος Κατσούρας και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές. Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να συνεδριάσουν εκ νέου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τις αυτοδιοικητικές αρχές, προκειμένου να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις και να δώσουν συγκεκριμένες οδηγίες στη μελετητική ομάδα για την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Γερμανικές στρατηγικές και οι τύχες της Ευρώπης

Του Νίκου Κοτζιά

Οποιαδήποτε πρόταση γίνεται στη Γερμανία προκειμένου να συμβάλλει στην ισορροπία του παγκόσμιου συστήματος, ακόμα και από τον Ομπάμα στη σύνοδο των G20 στη Σεούλ, χαρακτηρίζεται από το Βερολίνο ως σταλινική που αρμόζει σε σχεδιασμένες οικονομίας. Το Βερολίνο θεωρεί ότι οι προτάσεις για περισσότερη ισορροπία στην διεθνή οικονομία στοχεύουν «στην τιμωρία της Γερμανίας» ως πρωταθλήτριας στις εξαγωγές. Ως «μέτρο σε βάρος των πετυχημένων» που πορεύονται σε έναν οικονομικά ορθό δρόμο.Στην πραγματικότητα βέβαια, αυτό που προτείνεται στη Γερμανία, είναι να κατανοήσει ότι τα πλεονάσματα δεν είναι μόνο αποτέλεσμα επιτυχημένων στρατηγικών εξωτερικού εμπορίου, αλλά συνδέονται με μια ιδιόμορφη πολιτική προστατευτισμού που συνίσταται στην καθήλωση της εσωτερικής αγοράς. Η Γερμανία, λοιπόν, ψεύδεται όταν εμφανίζεται ως εκβιαζόμενη να «κόψει τις εξαγωγές της». Αυτό που της τονίζει η άλλη πλευρά, είναι ότι οφείλει να στηρίξει την εσωτερική ζήτηση, ώστε να μπορούν, οι μέχρι τώρα ελλειμματικοί εταίροι της, να εξάγουν σε αυτήν.Η κυβέρνηση του Βερολίνου δεν αποσκοπεί, πρώτον, να εφαρμόσει εισοδηματικές και φορολογικές πολιτικές ενίσχυσης της εσωτερικής αγοράς, εκτός αν πιεστεί. Δεν επιθυμεί, δηλαδή, μια μεγάλη αύξηση μισθών και συντάξεων, στοιχείο ενίσχυσης της εσωτερικής αγοράς. Αν κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση θα το κάνει περιορισμένα και κάτω από την πίεση των κινημάτων. Δεύτερον, η Γερμανία έχει καταληφθεί από την φαντασίωση της μετεξέλιξής της σε αυστηρό ηγεμόνα της ΕΕ του οποίου η ισχύς του στο παγκόσμιο στερέωμα θα ενισχύεται διαρκώς. Νομίζει δε, ότι ο καλύτερος τρόπος επίτευξής αυτής της φαντασίωσης, θα ήταν η ανεξαρτοποίησή της από τα όποια δεσμά της Ευρωζώνης. Θα ήταν η άμεση συνεργασία με την πλεονασματική Κίνα και η πρόσδεση της Ρωσίας στους σχεδιασμούς της. Η τελευταία θα της διασφάλιζε «ζωτικό χώρο», πρώτες ύλες και ενέργεια, καθώς και μεγάλες επενδύσεις στα πλαίσια του νέου προγράμματος εκσυγχρονισμού της. Ας μην ξεχνάμε ότι κάτι τέτοιο είχε επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, ιδιαίτερα στην εποχή του Μεγάλου Πέτρου και της Μεγάλης Αικατερίνης.Στα πλαίσια της ως άνω στρατηγικής, η Γερμανία θα επιθυμούσε ένα ακόμα πιο ισχυρό Ευρώ, αλλά ελεγχόμενο άμεσα και μονοσήμαντα από την ίδια και το οποίο θα της εξασφάλιζε νομισματική παγκόσμια ισχύ. Για αυτό και επιθυμεί να «απαλλάξει» το ευρώ από «αδυναμίες». Είτε με το να σπάσει την ΕΕ σε δύο ζώνες (μια του Βορρά – των πλεονασματικών κρατών) και μια του Νότου (των ελλειμματικών), είτε να απαλλάξει την Ευρωζώνη από τους αδύναμους. Γνωρίζει, ότι αυτό έχει πολλαπλές δυσκολίες και φοβάται, ταυτόχρονα, ότι τέτοιες επιλογές μπορεί να συνοδευτούν με αρνητικές εξελίξεις για τα στενά της συμφέροντά. Όπως να οδηγήσουν σε μια μη ελεγχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης, ακόμα και της ΕΕ, καθώς και τη διεθνή απομόνωσή της. Για επιλέγει άμεσα να κάνει πιο προσεκτικά βήματα, προωθώντας α) την ελεγχόμενη υποβάθμιση (αν χρειαστεί και χρεοκοπία) του Ευρωπαϊκού Νότου και των ελλειμματικών χωρών της Ευρωζώνης, β) την αύξηση της οικονομικής εξάρτησης αυτών των χωρών από το Βερολίνο, γ) την απεξάρτησή της ίδιας της Γερμανίας από την Ουάσιγκτον και δ) την διασφάλιση νέων συμμαχιών-μετώπων κινούμενη και πάλι, όπως μέχρι το 1945, γεωπολιτικά και γεωοικονομικά, από τα δυτικοκεντρικά της Ευρώπης προς τα ανατολικά.

Καταργείται από τις 17 Δεκεμβρίου η βίζα για τους Αλβανός επισκέπτες


Καταργείται από τις 17 Δεκεμβρίου η βίζα για τους Αλβανούς πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα, οι οποίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στη χώρα μας με βιομετρικό διαβατήριο.Αυτό προβλέπει απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την παραχώρηση ελευθερίας μετακίνησης Αλβανών πολιτών σε χώρες που ισχύει η συνθήκη Σέγκεν. Η κατάργηση της βίζας δημιουργεί νέα δεδομένα για τους χιλιάδες Αλβανούς πολίτες και οικονομικούς μετανάστες, καθώς απλουστεύονται οι διαδικασίες εισόδου στην Ελλάδα.
Ακριβώς αυτά τα νέα δεδομένα και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν ήταν το θέμα ευρείας σύσκεψης των αστυνομικών αρχών Ελλάδας και Αλβανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην Κορυτσά. Στη σύσκεψη από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος αντιστράτηγος Κώστας Κασαπάκης και οι γενικοί αστυνομικοί διευθυντές Δυτικής Μακεδονίας Γρηγόρης Πατσιαρίκας και Ηπείρου Κώστας Σκαλτσάς, καθώς και οι αστυνομικοί διευθυντές των ακριτικών νομών που διαθέτουν μεθοριακούς σταθμούς, όπως Φλώρινας Δημήτρης Φωστηρόπουλος, Ιωαννίνων Νίκος Βάντζος και Θεσπρωτίας Βασίλης Μίαρης. Αντιστοίχως συμεμτείχαν οι Αλβανοί αστυνομικοί διευθυντές Κορυτσάς, Αργυροκάστρου, και Αγίων Σαράντα. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στους μεθοριακούς σταθμούς Κακαβιάς στα Ιωάννινα, Κρυσταλλοπηγής στη Φλώρινα και Σαγιάδας στη Θεσπρωτία, αλλά και στους αντίστοιχους μεθοριακούς σταθμούς της αλβανικής πλευράς, καθώς εκτιμάται ότι η κατάργηση της βίζας θα αυξήσει κατακόρυφα τη νόμιμη κίνηση πολιτών και εμπορευμάτων μέσω μεθοριακών σταθμών, ενώ θα μειωθεί η λαθρομετανάστευση.

Χωρίς ρεύμα ο Φορέας Διαχείρισης της Παμβώτιδας!


Σε διακοπή της ηλεκτροδότησης στον Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας, προχώρησε η ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στον Φορέα, γεγονός το οποίο χαρακτηρίζεται από τους εργαζόμενους ως «αποκορύφωμα της πλήρους εγκατάλειψης των Φορέων Διαχείρισης (Φ.Δ.) των Προστατευόμενων Περιοχών».«Πιο συγκεκριμένα η έγκριση χρηματοδότησης μέσω της διαδικασίας Τεχνικού Δελτίου έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα από το ΥΠΕΚΑ με αποτέλεσμα ο Φ.Δ. να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στο σκοπό ίδρυσής του που είναι η προστασία και η διαχείριση της λίμνης Παμβώτιδας και της βιοποικιλότητάς της. Το σκάφος και το αυτοκίνητο του Φ.Δ. είναι μήνες ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης βενζίνης, με άμεση συνέπεια να μην πραγματοποιείται φύλαξη, ενώ παράλληλα η παρακολούθηση συναντά δυσκολίες εφαρμογής», σημειώνουν οι εργαζόμενοι προσθέτοντας ότι παρόλο που είναι απλήρωτοι έξι ολόκληρους μήνες συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά. «Από σήμερα ούτε αυτό είναι εφικτό καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεφώνου, θέρμανσης κλπ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ανάδειξη των διαχρονικών προβλημάτων της εύρυθμης λειτουργίας των Φ.Δ. με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων», σημειώνουν οι εργαζόμενοι. «Η μη σταθερή και μόνιμη χρηματοδότηση των Φ.Δ. βάζουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των Φ.Δ., καταλήγουν οι εργαζόμενοι. Κοινοποιούν δε τη διαμαρτυρία τους προς την υπουργό Περιβάλλοντος, τους βουλευτές του νομού, την περιφερειάρχη, το νομάρχη Ιωαννίνων, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τους δημάρχους των παραλιμνίων δήμων. Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης.

Νέες τιμές για το γάλα από τη ΔΩΔΩΝΗ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΩΔΩΝΗΣ αποφάσισε και καθόρισε τις νέες τιμές εκκίνησης του γάλακτος, από 01/10/2010 για το πρόβειο και γίδινο γάλα, όπως παρακάτω:
α) Πρόβειο γάλα: 1,05 ευρώ το κιλό.
β) Γίδινο γάλα: 0,58 ευρώ το κιλό.
Οι τιμές για το αγελαδινό γάλα διαμορφώνονται, ως εξής:
α) Το 70% της ποσότητας 0,42 ευρώ το κιλό και
β) Το 30% της ποσότητας 0,35 ευρώ το κιλό
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, οι νέες αυτές τιμές παραμένουν και πάλι για μεν το πρόβειο και το γίδινο γάλα απόλυτα ανταγωνιστικές και υψηλότερες από εκείνες, που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, για δε το αγελαδινό γάλα υψηλότερες τουλάχιστον κατά 17% από τις αντίστοιχες της υπόλοιπης Ελλάδας. Θα πρέπει ιδιαίτερα να επισημανθεί, ότι η τιμή του αγελαδινού γάλακτος διαμορφώνεται στην πράξη ακόμη μέχρι και 0,438 ευρώ το κιλό με βάση τα κριτήρια ποιότητας, που έχουν τεθεί από την περασμένη γαλακτοκομική περίοδο. Η τιμή για το πρόβειο γάλα, όπως πάγια συμβαίνει, θα είναι μειωμένη κατά 0,03 ευρώ το κιλό για όσους παραγωγούς λάβουν προκαταβολή.Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας αποφάσισε και φέτος τη διανομή μέρους των κερδών της εταιρίας, με τη μορφή ειδικού πριμ, σε όσους παραγωγούς θα συνεχίσουν να παραδίδουν γάλα στην Βιομηχανία και κατά την νέα γαλακτοκομική περίοδο (συμπληρωματική τιμή). Η εταιρία, στην ανακοίνωσή της, διαβεβαιώνει ότι με τις προαναφερόμενες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της, εξαντλήθηκαν όλες οι δυνατότητες για παροχή συμπληρωματικών τιμών.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων στον Ανθρακίτη Ζαγορίου


Την Κυριακή 5-12-2010, ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει μία ακόμη εξόρμηση.Η διαδρομή που έχει επιλεγεί είναι Πέραμα-Μιτσικέλι-Ανθρακίτης, διάρκειας 6 περίπου ωρών. Από πλευράς βαθμού δυσκολίας χαρακτηρίζεται ως Β΄ κατηγορίας.Η αναχώρηση θα γίνει την 07.45' ώρα, μπροστά από το κτήριο της Νομαρχίας. Αρχηγός της αποστιολής θα είναι ο Γιάννης Χρήστου και Υπαρχηγός η Γαρυφαλλιά Μπέλου.Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, θα πρέπει να απευθύνεστε στα Γραφεία του Συλλόγου, 28ης Οκτωβρίου 17Α (εντός στοάς) καθημερινά 7-9 μ.μ. τηλ. και fax.:26510-22138

Προβλήματα κατολισθήσεων σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα


Μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο των Νομών Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας δόθηκαν σχετικές οδηγίες και άμεσα κλιμάκια της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, προχώρησαν σε αυτοψίες και στην καταγραφή των ζημιών αλλά και στην εκπόνηση μελετών ώστε άμεσα να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης. Έντονα φαινόμενα καθιζήσεων καταγράφονται στην 8η επαρχιακή οδό στην περιοχή της Άνω και Κάτω Ρευματιάς. Προβλήματα διαπιστώθηκαν επίσης στην 10η επαρχιακή οδό και σε κλάδους αυτής (περιοχές Παπαδάτων, Μελιανών). Στη Θεσπρωτία προβλήματα καθιζήσεων παρουσιάζονται στο επαρχιακό δίκτυο της Σκάλας Φιλιατών (περιοχές Πηγαδούλια, Γεροπλάτανος, Παλιοκλήσσι, Σίδερη, Ριζό) και στη Μοργκάνα, στις περιοχές Λίστας και Λεπτοκαρυάς.

Την κήρυξη του Νομού Ιωαννίνων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο Αλ. Καχριμάνης


Με έγγραφό του προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο Νομάρχης Ιωαννίνων κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζητά την κήρυξη του Νομού σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας και παράλληλα την άμεση παρέμβασή της, για τη χορήγηση των απαιτούμενων πιστώσεων για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων υποδομής και για την αποκατάσταση των ζημιών των πλημμυροπαθών. Στο έγγραφο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι:
1. Λόγω των συνεχιζόμενων έντονων βροχοπτώσεων από 26 μέχρι και 29 Νοεμβρίου 2010 σε όλο το Νομό Ιωαννίνων και της επικίνδυνης αύξησης της στάθμης της Λίμνης Παμβώτιδας, είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει όλο το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.
2. Σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα των Δήμων του Νομού καθώς και στις Κοινότητες υπάρχουν μεγάλης έκτασης κατολισθήσεις, καθιζήσεις και καταπτώσεις.
3. Έχει υποστεί καταστροφή περισσότερο από το 60% του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου του Νομού, στο οποίο γίνονται αυτοψίες από κλιμάκια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α.Ι.
4. Γίνεται καταγραφή από επιτροπές σε πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα, εμπορικές επιχειρήσεις και καλλιέργειες.
Με άλλο έγγραφό του ο Νομάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ζήτησε από τον ΕΛ.Γ.Α., παράταση τουλάχιστον δύο μηνών της προθεσμίας που προβλέπεται για την αποζημίωση των καλλιεργητών αραβοσίτου για ζημιές από βροχοπτώσεις, επισημαίνοντας ότι από τις αρχές του Οκτωβρίου, εξαιτίας των συνεχόμενων βροχοπτώσεων, είναι αδύνατη η προσπέλαση προς τις καλλιεργημένες εκτάσεις για την συγκομιδή.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Φαινόμενα συστηματικής λαθροθηρίας και λαθραλιείας στον Αμβρακικό


Ερώτηση προς την κα Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη,κατέθεσαν στη βουλή,ο Πρόεδρος της "Δημοκρατικής Αριστεράς" κ. Φώτης Κουβέλης και ο βουλευτής κ. Νίκος Τσούκαλης,με αφορμή τα όσα καταγγέλθηκαν σε ημερίδα ενημέρωσης που διοργανώθηκε στις 19 Νοεμβρίου από το φορέα διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου. Αναλυτικά στην ερώτησή τους αναφέρουν:"Η συστηματική λαθροθηρία και η λαθραλιεία στον Αμβρακικό είναι ένα απαράδεκτο φαινόμενο που γνωρίζει έξαρση το τελευταίο χρονικό διάστημα ακόμα και στα όρια των ισχυουσών ζωνών απολύτου προστασίας του Εθνικού Πάρκου.Η συχνότητα κρουσμάτων λαθροθηρίας έχουν φτάσει τα 20 το μήνα, γίνεται δε για εμπορικούς σκοπούς και συστηματικά. Οι λαθροθήρες και τα σημεία πώλησης των παράνομων αποκτημάτων τους είναι διαπιστωμένα και καταγεγραμμένα από τον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού. Ο Φορέας έχει εκπονήσει λίστα με τα σημεία πώλησης των παράνομων θηραμάτων, η οποία έχει αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες των Νομαρχιών, προκειμένου να προβούν σε ελέγχους και πρόστιμα, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.Σε ημερίδα ενημέρωσης που διοργανώθηκε στις 19 Νοεμβρίου με την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, παρουσιάστηκαν όλα τα σχετικά στοιχεία με φωτογραφίες και ντοκουμέντα, στα οποία απεικονίζονται λαθροθήρες εν δράσει, με κουκούλες, με βάρκες χωρίς διακριτικά ή καμουφλαρισμένες, ακόμη και πάνω από 60 θηράματα που εντοπίστηκαν από Δασικούς σε όχημα λαθροκυνηγού, αλλά και διάσπαρτες παράγκες μέσα στο Πάρκο, όπου ελλιμενίζονται οι χωρίς άδειες και διακριτικά βάρκες.Με δεδομένο ότι η λαθροθηρία και λαθραλιεία στις ζώνες απολύτου προστασίας του Εθνικού Πάρκου στον Αμβρακικό οδηγούν στον αποδεκατισμό του πληθυσμού συγκεκριμένων ειδών με μεγάλο εμπορικό κέρδος για τους παράνομους κυνηγούς,
ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
-Για ποιο λόγο παρουσιάζεται ολιγωρία από τις αρμόδιες υπηρεσίες , μ' ότι αυτή συνεπάγεται, στην πάταξη του φαινομένου της λαθροθηρίας και λαθραλιείας στα όρια του Εθνικού Πάρκου του Αμβρακικού, ενώ από το Φορέα Διαχείρισης οι παραβάσεις είναι διαπιστωμένες και καταγεγραμμένες, ενώ, επίσης, τα περιστατικά έχουν καταγγελθεί στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες με όλα τα στοιχεία εδώ και ένα χρόνο ;
-Ποια άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει για να λειτουργήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες στο βαθμό που αναλογεί στην καθεμία και στον τομέα ευθύνης της, ώστε να σταματήσει η καταστροφή της πανίδας του Εθνικού Πάρκου, το οποίο άλλωστε εντάχθηκε στην κατηγορία απολύτου προστασία εξαιτίας της βιοποικιλότητας των πτηνών και των υδροβίων που συγκεντρώνει;
-Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την καταβολή των οφειλόμενων πιστώσεων στο Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού που αφορούν τη συνολική λειτουργία του (μηνιαίες αμοιβές, μετακινήσεις προσωπικού, φυλάκων κλπ);"

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Ανεστάλη η απεργία της ΠΝΟ


Την αναστολή της απεργίας τους αποφάσισαν την Τρίτη οι ναυτικοί μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διατάξει την επιστράτευσή τους.«Η οκταήμερη απεργία της Ομοσπονδίας ανεστάλη. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για δεύτερη φορά στην πολιτική της ιστορία διακυβέρνησης της χώρας, αδυνατώντας να βρει λύσεις στα ώριμα, οξυμένα και αυτονόητα αιτήματα των ναυτεργατών, κατέφυγε στην προσφιλή "συνταγή" της», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ΠΝΟ.Οι ναυτικοί ζητούν μεταξύ άλλων την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την απορρόφηση των ανέργων.Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστράτευση των ναυτικών «για λόγους εθνικού συμφέροντος» και για να «διασφαλίσει τη συνοχή της νησιωτικής Ελλάδας με την ηπειρωτική χώρα», αν και ο υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, επέρριψε ευθύνες και στις δύο πλευρές (ναυτικούς και πλοιοκτησία) για το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Φορέας για την έρευνα πετρελαίου στο Ιόνιο


Την κατάθεση νομοσχεδίου, πολύ σύντομα, με το οποίο θα ιδρύεται Εθνικός Φορέας Έρευνας Υδρογονανθράκων, προανήγγειλε στη Βουλή ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.Ο Φορέας θα προκηρύξει δημόσιους διαγωνισμούς, ώστε να γίνουν έρευνες στη χώρα και στο βαθμό που αυτές αποδειχθούν θετικές στη συνέχεια, θα προχωρήσει η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση κοιτασμάτων, είτε πετρελαίου είτε φυσικού αερίου.Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Βελόπουλου σχετικά με τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Ιόνιο Πέλαγος, ο κ. Μανιάτης παρότι ξεκαθάρισε ότι δεν θα τοποθετηθεί για το πού και πόσο πρέπει να προχωρήσουν οι έρευνες - καθώς πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο θέμα -, είπε πως υπάρχει αμεσότατη ανάγκη να προχωρήσουμε, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας, στον εμπλουτισμό των ερευνητικών δεδομένων που υπάρχουν. Διότι - όπως εξήγησε - τα στοιχεία είναι αρκετά αισιόδοξα, ότι μπορούμε να έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ:Τώρα πρέπει να πληρώσουν και οι έχοντες


Ηρθε η ώρα να πληρώσουν και οι έχοντες, αλλά πολλοί από αυτούς έχουν «καβούρια» στην τσέπη, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνομιλία του την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο με προεδρείο της ΓΣΕΕ.«Περνάμε μια περίοδο που όλοι την περνάμε, εσείς περισσότερο είστε στα προκεχωρημένα, αλλά και εμείς. Αυτός ο πόνος είναι μεγάλος και αβάσταχτος. Και βέβαια υπάρχει μια γραμμή, κάτω από την οποία δεν μπορεί να πιέσεις ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους και τους μισθωτούς», ανέφερε ο Κάρολος Παπούλιας.«Τώρα», τόνισε, «πρέπει να πληρώσουν και οι έχοντες. Και νομίζω ότι θα ήταν μια δίκαιη συμπεριφορά από τους κρατούντες να πιέσουν και τους έχοντες να ανοίξουν το πορτοφόλι τους. Γιατί φοβάμαι ότι πολλοί από τους έχοντες έχουν καβούρια μέσα στην τσέπη».«Εσείς», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στο προεδρείο της Συνομοσπονδίας, «δίνετε τη μάχη, όλοι μας δίνουμε τη μάχη, καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτή η δύσκολη περίοδος μόνο με αγώνες μπορεί να ξεπεραστεί, αγώνες μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής».

Απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ


Συνεχίζεται και σήμερα η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ. Με προσωπικό ασφαλείας θα εξυπηρετούνται τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ, ζητά να σταματήσει η συκοφαντία, ο διασυρμός και η διάλυση της περίθαλψης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ.Τα Βασικά τους αιτήματα είναι:
-Η άμεση ανανέωση συμβάσεων έργου όλων των γιατρών των οποίων η σύμβαση έχει λήξει ή λήγει το επόμενο χρονικό διάστημα και η προκήρυξη θέσεων αορίστου χρόνου
-Η άμεση κάλυψη των αναγκών της περίθαλψης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, αναβάθμιση της περίθαλψης, βελτίωση τηλεφωνικών ραντεβού 184
-Η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων αορίστου χρόνου, άμεση λειτουργία β' υπηρεσιακού συμβουλίου, υλοποίηση επιστημονικοί βαθμολογίου κ.α.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου στα Γιάννενα

Μεθαύριο Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου στον Πολυχώρο Αγορά

«Ρεμίξ» είναι η εναλλακτική εκδοχή ενός τραγουδιού που δημιουργεί κάποιος με βάση την πρωτότυπη μορφή του. (Συνήθως κάνουμε ρεμίξ στα τραγούδια για να τους δώσουμε ένα ήχο πιο ηλεκτρονικό, πιο «μπητάτο», πιο χορευτικό).Εδώ λοιπόν πρόκειται για ένα ρεμίξ αντίστροφο. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου ξεκινά ένα νέο κύκλο παραστάσεων «ρεμιξάροντας» τα ηλεκτρικά του τραγούδια με τρείς μουσικούς. Κοντραμπάσο, βιολί, μπουζούκι,τζουράς και ούτι και βέβαια η κιθάρα του(ακουστική και ηλεκτρική) είναι τα όργανα μιας «μπάντας δωματίου», μιας μικρής, δεμένης ομάδας που ξαναδίνει στα τραγούδια την πρωταρχική τους μορφή.Δεν πρόκειται για άλλο ένα “unplugged”, ούτε για αναγκαστικές περικοπές λόγω κρίσης.Μετά από μια διαδρομή σχεδόν 30 χρόνων ξέρουμε καλά πως κάθε καινούριο βήμα του τραγουδοποιού είναι αποτέλεσμα της «κρυφής του, της ατέλειωτης δίψας», του ανήσυχου πνεύματός του που δεν βολεύεται στα κεκτημένα.Στην φετινή παράσταση λοιπόν είμαστε καλεσμένοι σε ένα παιχνίδι όπου τα τραγούδια ξεγυμνώνονται και μεταμορφώνονται για να ανακαλύψουμε ξανά την ψυχή τους και την καταγωγή τους.. Τραγούδια που στις πρώτες εκτελέσεις αφήνουν, λόγω ηλεκτρικής ενορχήστρωσης, μόνο μια υπόνοια ανατολίτικης ρίζας, εδώ με το ούτι και το βιολί, θα δείξουν καθαρά από πού προέρχονται. Επίσης τραγούδια λυρικά που συχνά δεν έβρισκαν το χώρο τους στις μεγάλες συναυλίες εδώ με τα έγχορδα και τις κιθάρες θα αναδειχθούν ξανά.Ο Πορτοκάλογλου δηλώνει σε ένα τραγούδι του τελευταίου του δίσκου «ροκάς ανατολίτης» αλλά μέχρι τώρα ο πρώτος έχει μάλλον υπερισχύσει του δεύτερου.Το Ρεμίξ είναι μια ευκαιρία για εκδίκηση!

Το ΚΕΠ Άρτας μετεξελίσσεται σε ΕΚΕ


Το ΚΕΠ του Δήμου Άρτας επιλέχθηκε ως ένα από τα 55 ΚΕΠ σε όλη τη χώρα που θα μετεξελιχθούν σε Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης.Η επιλογή αυτή έγινε μετά την επιτόπια γνωμάτευση των αρμοδίων περί της επάρκειας, της υποδομής και του τεχνολογικού εξοπλισμού. Το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας στην προχθεσινή συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα την μετατροπή του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) σε Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) μετά από εισήγηση του Δημάρχου Αρταίων Πάνου Οικονομίδη, που σημαίνει ότι αυτές τις αρμοδιότητες που είχε το ΚΕΠ θα συνεχίσει να τις έχει αλλά θα εκπαιδευτούν δύο υπάλληλοι οι οποίοι θα αναλάβουν το νέο τομέα των επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Ημέρα κατά του AIDS

Εκδήλωση ενημέρωσης στα Γιάννενα

Ενώπιον μίας διπλής απειλής, που έχει ως συνέπεια την αδυναμία εφαρμογής των ενδεδειγμένων θεραπειών για το AIDS και τη ματαίωση των υποσχέσεων μίας νέας επιστήμης, βρίσκεται η μάχη κατά του ιού στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπογραμμίζει η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.Σημειώνεται ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν αντιρετροϊκή θεραπεία από το 2000 και σήμερα περιθάλπουν περισσότερα από 160.00 άτομα που ζουν με HIV/AIDS. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο πέντε εκατομμύρια άνθρωποι είναι σε θεραπεία. Αυτό αποτελεί μια σημαντική πρόοδο, όμως άλλα 10 εκατομμύρια περιμένουν ακόμα θεραπεία και θα χάσουν τη ζωή τους μέσα στα επόμενα χρόνια, αν δεν τη λάβουν.«Η τιμή των καινούριων φαρμάκων, που χρειαζόμαστε, προβλέπεται να εκτοξευθεί, καθώς οι δωρήτριες χώρες αποφάσισαν να αθετήσουν τη δέσμευσή τους να επεκτείνουν την παροχή θεραπείας κατά του AIDS» είπε ο δρ. Γκίλς βαν Κάτσεμ, ιατρικός συντονιστής των ΓΧΣ για τη νότια Αφρική και το Λεσόθο και πρόσθεσε: «Στην προσπάθειά μας να θεραπεύσουμε ασθενείς με HIV/AIDS, αισθανόμαστε ότι, ως γιατροί, έχουμε τα χέρια πισώπλατα δεμένα».

Εκστρατεία ενημέρωσης στα Γιάννενα
Εκστρατεία ενημέρωσης για το AIDS πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη στην κεντρική πλατεία της πόλης. Την εκδήλωση διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων με σύνθημα «Μην Κολλάς».Στην εκδήλωση θα υπάρχει ένας ειδικά σχεδιασμένος τοίχος προφυλακτικών τα οποία θα σχηματίζουν τη λέξη AIDS. Ξεκολλώντας ένα ένα προφυλακτικό, «στόχος είναι να εξαφανίσουμε όλα τα γράμματα και μεταφορικά να εξαλείψουμε τη νόσο» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.