Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

Βιολογικά προϊόντα: Ανερχόμενη αγορά για τους απαιτητικούς...


Από τα ράφια των σούπερ μάρκετ μέχρι τις λαϊκές αγορές και τους «πράσινους» ξενώνες, τα προϊόντα με οικολογική ετικέτα κερδίζουν διαρκώς πόντους, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές τα προτιμούν, παρά το γεγονός ότι είναι ακριβότερα από τα συμβατικά.Έτσι, οι Έλληνες καταναλωτές, παρότι -λόγω οικονομικής κρίσης- έχουν περιορίσει τα έξοδά τους και στο σούπερ μάρκετ, δείχνουν σταθερή προτίμηση στην κατανάλωση ποιοτικών τροφίμων, δεδομένης της ανησυχίας για το αν αυτό που τρώμε, είναι πραγματικά ασφαλές, της διάθεσης αναζήτησης της γεύσης και της ποιότητας, όσο και της επιθυμίας και ανάγκης να διατηρηθεί καθαρό το περιβάλλον.Είναι, όμως, πράγματι πιο υγιεινά και θρεπτικά, τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας; Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι έλεγχοι για την αυθεντικότητά τους; Και για ποιο λόγο παραμένουν πιο ακριβά από τα συμβατικά προϊόντα;Η βιολογική καλλιέργεια είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής και διαχείρισης αγροτικών προϊόντων, που προστατεύει το περιβάλλον σε όλα τα στάδια διαχείρισης του οικοσυστήματος, προστατεύοντας ταυτόχρονα την υγεία των καταναλωτών. Για να χαρακτηριστεί βιολογικό ένα προϊόν, πρέπει να πληρεί πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Με τον... αραμπά το τέλος των ΧΑΔΑ

Παρά τη λειτουργία τριών ΧΥΤΑ στην Ήπειρο

Στο 80% έχει φτάσει σε επίπεδο Ηπείρου η αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, ωστόσο ο ...κίνδυνος των προστίμων από την Ε.Ε είναι πάντα υπαρκτός, ενόσω παραμένουν σε εκκρεμότητα τέσσερις μεγάλοι ΧΑΔΑ και λίγες δεκάδες μικροί. Την ώρα που η Περιφέρεια προωθεί το εργοστάσιο επεξεργασίας και τον ΧΥΤΥ, ακόμη η αυτοδιοίκηση ασχολείται με τους ΧΑΔΑ.Το οξύμωρο είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις για αυτά τα έργα από το ΕΣΠΑ, λειτουργούν τρεις ΧΥΤΑ, αλλά η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έδειξε το απαιτούμενο ενδιαφέρον για να δώσει τέλος στο πρόβλημα. Σήμερα θα έπρεπε να μιλάμε για έναν ή δυο μεγάλους ΧΑΔΑ και ελάχιστους μικρούς, όμως η αποκατάσταση γίνεται με τον...αραμπά, ιδίως τον τελευταίο χρόνο.Το προηγούμενο διάστημα με την προεκλογική περίοδο, προφανώς, κάποιες αποφάσεις έμειναν πίσω, όμως τώρα οι δήμαρχοι πριν ολοκληρώσουν τη θητεία τους οφείλουν, τουλάχιστον, να κλείσουν τους εναπομείναντες ΧΑΔΑ και εννοούμε τους εύκολους και μικρούς, αφού οι τέσσερις μεγάλοι θέλουν το χρόνο τους.Ο υπεύθυνος της Περιφέρειας Ηπείρου για τα έργα του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Γιάννης Παπαγιάννης εξηγεί ότι έχουν απομείνει τέσσερις μεγάλοι ΧΑΔΑ προς αποκατάσταση και λίγοι μικροί, ωστόσο τυπικά φαίνεται ότι η Ήπειρος έχει κλείσει ή έθεσε σε διαδικασία μελετών και αποκατάστασης σχεδόν το σύνολο των ΧΑΔΑ. Για να έχει και αξία αυτή η εξέλιξη, θα πρέπει κάποιοι να μεριμνήσουν να ισχύσει και στην πράξη...Πολύ πίσω όμως βρίσκεται η αυτοδιοίκηση στους Σταθμούς Μεταφόρτωσης, παρόλο που οι πιστώσεις στο ΠΕΠ Ηπείρου, περιμένουν...

Η Δουρούτη πιο...προχωρημένη

Τυπικά, η μεγάλη χωματερή της Δουρούτης φαίνεται στα σχετικά έγγραφα της Περιφέρειας προς το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος να έχει «κλείσει», βρίσκεται δηλαδή σε διαδικασία αποκατάστασης. Ως γνωστόν μετά από πολλές περιπέτειες και καθυστερήσεις υπάρχει ανάδοχος για το μεγάλο αυτό έργο (και μάλιστα με μεγάλη έκπτωση) και επίκειται έναρξη του, τμηματικά και μέχρι να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Ελληνικού για οριστικό κλείσιμο της χωματερής.Το έργο χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Ηπείρου στο ΕΣΠΑ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στην τελευταία χρηματοδότηση τέτοιων έργων από το ΕΠΠΕΡΑΑ του ΥΠΕΚΑ η Ήπειρος δεν ήταν μεταξύ των περιφερειών που αυτή αφορούσε και ο λόγος είναι απλός. Δεν υπάρχουν αιτήματα που να χρειάζονται κάλυψη από αυτό το πρόγραμμα και επίσης, ακόμη δεν έχει απορροφηθεί το ποσό που διατίθεται από το ΠΕΠ Ηπείρου. Είναι πάντως ανεπίτρεπτο να υπάρχουν ακόμη, πλην Δουρούτης, άλλοι μικροί ΧΑΔΑ στο νομό, αφού όλοι οι ΟΤΑ μεταφέρουν τα σκουπίδια σε αυτή.

Δυο... «κούκοι» στο νέο δήμο Πρέβεζας
Ο νομός Πρέβεζας και ειδικότερα ο νέος δήμος Πρέβεζας έχει στα όρια του τις δυο από τις τέσσερις μεγάλες χωματερές προς αποκατάσταση. Κατά σύμπτωση και οι δυο φέρουν το όνομα ... «κούκος», η μια στον σημερινό δήμο Πρέβεζας για την οποία έχει υποβληθεί το αίτημα για χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης από το ΠΕΠ και για τη δέυτερη στο δήμο Ζαλόγγου έχει γίνει η ένταξη του έργου στο ΠΕΠ.Και για τις δυο υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης και σίγουρα και καθυστέρηση. Το περίεργο είναι ότι η πρώτη χωματερή λειτουργεί ακόμη και σήμερα, παρόλο που ο διανομαρχιακός ΧΥΤΑ Καρβουναρίου...περιμένει τα σκουπίδια. Αυτά δεν μεταφέρονται λόγω απόστασης και κόστους, ενώ ο Σταθμός Μεταφόρτωσης που αρχικά επιλέχθηκε να γίνει στην Μυρσίνη, δηλαδή 25 χιλιόμετρα από την Πρέβεζα δεν έχει προχωρήσει και εξετάζεται πλέον και άλλη λύση.Εκτιμάται ότι για το έργο αποκατάστασης καθενός από αυτούς θα απαιτηθεί ποσό περίπου 1 εκ. ευρώ.

Και το «Κοτσέκι» στις ...δύσκολες
Η τέταρτη μεγάλη χωματερή που απαιτεί μελέτη και έργο για να αποκατασταθεί, είναι αυτή του δήμου Ηγουμενίτσας στη θέση «Κοτσέκι» η οποία έκλεισε προ μηνών με την έναρξη λειτουργίας του μικρού ΧΥΤΑ στην Κορύτιανη. Ο δήμος ήρθε σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών για να χρηματοδοτηθεί η μελέτη του έργου αποκατάστασης και η διαδικασία δεν γνωρίζουμε αν ολοκληρώθηκε, ώστε να ανατεθεί η μελέτη. Βρίσκεται πιο πίσω από τις άλλες τρεις μεγάλες χωματερές και ο λόγος είναι ότι καθυστέρησε υπερβολικά να τεθεί σε λειτουργία ο μικρός ΧΥΤΑ.Στη Θεσπρωτία με διανομαρχιακό και μικρό ΧΥΤΑ, δεν δικαιολογείται πλέον άλλη καθυστέρηση για το κλείσιμο και αποκατάσταση του συνόλου των ΧΑΔΑ.Οι μεγάλες και ...δύσκολες χωματερές που απέμειναν για αποκατάσταση στην Ήπειρο, μετά την χωματερή του δήμου Αρταίων στο λόφο Περάνθης που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής, μαζί με τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου.

Μειώνονται οι ...εκκρεμότητες με μικρούς

Πριν λειτουργήσουν οι τρεις ΧΥΤΑ, υπήρχαν στην Ήπειρο καταγεγραμμένοι 266 ΧΑΔΑ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού είχαν κλείσει και αποκατασταθεί περίπου οι 215, άρα υπάρχουν ακόμη... εκκρεμότητες σε αρκετούς ΟΤΑ. Στις 16 Ιουλίου έληξε η προθεσμία από τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος για το κλείσιμο και την αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ, αλλά για λίγες δεκάδες χωματερών στην Ήπειρο, αυτή δεν τηρήθηκε.Οι περισσότερες μικρές χωματερές για να αποκατασταθούν, απαιτούν απλή επιχωμάτωση και περίφραξη, αλλά και σε αυτό το ζήτημα υπήρξε καθυστέρηση και κάποια...Ζήτημα χρημάτων δεν μπορούν να επικαλεστούν οι δήμοι, αφού το υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει απευθείας πιστώσεις σε κάθε ΟΤΑ που πρέπει να αποκαταστήσει τη χωματερή του, αφού το κόστος είναι σχετικά μικρό και 5.000 ευρώ αρκούν για τις περισσότερες.Στο νομό Ιωαννίνων οι ΧΑΔΑ ήταν 127 και με στοιχεία στις αρχές φθινοπώρου αποκαταστάθηκαν οι 113 και οι υπόλοιποι ήταν σε διαδικασία αποκατάστασης, πιθανόν ο αριθμός να παραμένει ή να μειώθηκε αφού λόγω εκλογών οι δήμοι δεν ενημέρωσαν αρμοδίως την Περιφέρεια. Στους ΟΤΑ των νομών Θεσπρωτίας και Πρέβεζας (διανομαρχιακός ΧΥΤΑ Καρβουναρίου), από τους 72 ΧΑΔΑ είχαν μείνει προς αποκατάσταση περίπου 15 και ενδέχεται να μειώθηκε ο αριθμός, πάντως υπάρχουν εκκρεμότητες. Από τους 43 ΧΑΔΑ σε ΟΤΑ των νομών Άρτας και Πρέβεζας (ΧΥΤΑ Βλαχέρνας) από τους 43 υπολείπονταν περίπου 20 για αποκατάσταση και πλέον έχει μειωθεί αρκετά αυτός ο αριθμός. Στη Θεσπρωτίας εκτός από τον μεγάλο ΧΑΔΑ στο «Κοτσέκι» απέμεναν μόλις δυο ΧΑΔΑ.

Οι σταθμοί μεταφόρτωσης ... κρατούν ανοιχτούς ΧΑΔΑ
Ακόμη και στους νομούς που εξυπηρετούνται προ πολλού από ΧΥΤΑ, δηλαδή Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, παραμένουν ανοιχτοί μικροί και οι μεγάλοι ΧΑΔΑ λόγω και της άρνησης των δήμων να μεταφέρουν σε μεγάλες αποστάσεις τα σκουπίδια. Η λύση που ήταν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης ουδόλως προχώρησε για διαφορετικές αιτίες και λόγους και έτσι δήμοι προτιμούν να κρατούν ανοιχτό ΧΑΔΑ παρά να μεταφέρουν τα σκουπίδια στους ΧΥΤΑ...Για παράδειγμα, στο νομό Άρτας από τον Περιφερειακό σχεδιασμό προβλέπεται η κατασκευή δυο σταθμών, ο ένας στα ορεινά στο δήμο Ηρακλείας κι ο άλλος στην πεδινή Άρτα. Άλλοι δυο σταθμοί αφορούν Πρέβεζα και Θεσπρωτία, όμως ούτε αυτοί προχώρησαν. Για το νομό Ιωαννίνων υπάρχει μόνο η αναφορά από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ότι ετοίμασε μελέτη για τρεις σταθμούς, αλλά με την αλλαγή του Περιφερειακού Σχεδιασμού μπαίνει σε νέα διαδικασία αυτή η χωροθέτηση, ανάλογα με το που θα γίνει το εργοστάσιο επεξεργασίας.Στο ΠΕΠ Ηπείρου στο ΕΣΠΑ υπάρχουν 7,3 εκ. ευρώ που αφορούν την κατασκευή των ΣΜΑ και έργα σε ΧΥΤΑ, αλλά δεν αξιοποιούνται. Σε ότι αφορά επεκτάσεις στον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας (Άρτας) θα απαιτηθεί επέκταση τα επόμενα δυο ή τρία χρόνια να γίνει και το δεύτερο κύτταρο. Αντίθετα η επέκταση του μικρού ΧΥΤΑ Ηγουμενίτσας φαίνεται να μην έχει νόημα με τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Έκφραση ευχαριστιών

Από το Γιώργο Ζάκα, υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο με το συνδυασμό «Ήπειρος-Τόπος να ζεις»

Θέλω να ευχαριστήσω ολόψυχα όλους τους συμπολίτες που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Θεωρώ μεγάλη τιμή την εκλογή μου ως Περιφερειακού Συμβούλου -και μάλιστα πρώτου σε αριθμό ψήφων- στο Ν. Πρέβεζας με το συνδυασμό του Β. Αργύρη «Ήπειρος-Τόπος να ζεις» και θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Πρεβεζάνους, γυναίκες και άνδρες, σε όλους τους Δήμους του Νομού ότι θα είμαι στο πλευρό τους για όλα τα αυτοδιοικητικά ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας.Δώσαμε τον εκλογικό μας αγώνα με ήθος και ευπρέπεια για τη διοικητική αποκέντρωση και την ανάπτυξη στη χώρα μας, για να γίνουν πράξη οι αρχές και οι αξίες του «Καλλικράτη». Για να οδηγήσουμε την Ήπειρο στην πρόοδο που χρειάζεται και στην ευημερία που δικαιούται.Από την εκλογική θέση που κατέλαβε ο συνδυασμός μας στις περιφερειακές εκλογές θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Κάτω από τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και δράσεις είναι αναγκαίες περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Αυτές θα διεκδικήσουμε με βασικό οδηγό το πρόγραμμά μας, για να στηριχτούν οι αδύναμοι οικονομικά πολίτες και να βγει η Περιφέρειά μας από την υπανάπτυξη.

Το Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία Άρτας & Πρέβεζας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης


Με κύρια αιτήματα την άρση του 24μήνου και την πλήρωση των τεράστιων οργανικών κενών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, το Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία Άρτας & Πρέβεζας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο την Πέμπτη 25.11.2010. Σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος του Σωματείου Άρης Βάσιος και ο γραμματέας Κυριάκος Ξανθόπουλος αναφέρονται: «Παρά τις διαβεβαιώσεις για την προστασία των εργαζομένων, αποδεικνύεται ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να πληρώσουν -για άλλη μια φορά- την κρίση οι συμβασιούχοι, που αποτελούν τους χαμηλότερα αμειβόμενους εργαζόμενους.Παρ’ όλες τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για καμία απόλυση, το τελευταίο διάστημα όλοι παρακολουθούμε κύμα απολύσεων και τρομοκρατίας στο Δημόσιο.Σαν επιστέγασμα της ανακολουθίας λόγων και έργων της Κυβέρνησης, ο νέος προϋπολογισμός για το 2011 προβλέπει περαιτέρω μείωση συμβασιούχων κατά 30%.Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να ξεχνά ότι οι συμβασιούχοι επωμίζονται –κατά γενική παραδοχή- μεγάλο μέρος της λειτουργίας του δημοσίου, αποτελώντας την κινητήριο δύναμη πολλών Υπουργείων, ενώ λύση δεν αποτελεί η απομάκρυνση, αλλά η καλύτερη αξιοποίησή τους με μετατροπή των συμβάσεων τους σε σταθερή σχέση εργασίας.Παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών, η πολιτική ηγεσία επιδεικνύει προκλητική αδιαφορία και σκληρότητα. Ως πότε θα συνεχιστεί ο εμπαιγμός των συμβασιούχων; Ως πότε θα παραμένουμε όμηροι των εκάστοτε Κυβέρνησης; Η λύση στην κρίση που πλήττει τη χώρα μας δεν θα δοθεί μέσα από τον περιορισμό και τον διωγμό των συμβασιούχων, ούτε μέσα από την εξαθλίωση της ζωής των πολιτών του με απολύσεις, περικοπές, κλπ.Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Σωματείου Εργαζομένων στην Αρχαιολογία» Άρτας και Πρέβεζας, καταγγέλλοντας τις πολιτικές επιλογές Κυβέρνησης, αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή στη 24ωρη απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία.

Επεισόδια έξω από τα δικαστήρια Ηγουμενίτσας!


Σήμερα Δευτέρα 22/11/2010, το πρωί έξω από τα Δικαστήρια Ηγουμενίτσας, περίπου 100-150 «αγαναχτισμένοι πολίτες» και μεταφερόμενοι με λεωφορεία οπαδοί και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων, προπηλάκισαν και χειροδίκησαν σε δημοκράτες πολίτες, που στέκονται αλληλέγγυοι στους μετανάστες και πρόσφυγες της περιοχής μας.Με την παρουσία τους έξω από το χώρο των δικαστηρίων, προσπάθησαν να εκβιάσουν ευνοϊκή στάση της Δικαιοσύνης, υπέρ του κατηγορούμενου για την απόπειρα ανθρωποκτονίας με πυροβόλο όπλο που έγινε στις 10/11/2010 στην περιοχή Νεοχωρίου Παραμυθιάς, εναντίον μεταναστών.ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την παρουσία μεταφερόμενων ακροδεξιών φασιστικών ομάδων στην περιοχή μας και καλούμε κάθε δημοκράτη πολίτη και κάθε δημοκρατικό φορέα της περιοχής, να υπερασπιστεί τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με θυσίες & αγώνες και να απομονώσει ακροδεξιές και φασιστικές λογικές και πρακτικές.

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Συνεδριάζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Άρτας


Συνεδριάζει την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ. το Νομαρχιακό Συμβούλιο Άρτας.Η συνεδρίαση θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Άρτας, στην οδό Αράχθου 8 & Πλάτωνος (δίπλα από τα ιατρεία του Ι.Κ.Α.) στην Άρτα, για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα:
1.4η τροποποίηση Ν.Π.Δ.Ε. έτους 2010 που χρηματοδοτείται από τους ΚΑΠ. 2.2η τροποποίηση προϋπολογισμού ΝΑ Άρτας οικονομικού έτους 2010.3.Τροποποίηση - διόρθωση της αριθμ. 60/2010 απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Άρτας σχετικά με την έγκριση υποβολής πρότασης στο πρόγραμμα: “Αγροτική Ανάπτυξη Ελλάδας 2007 – 2013 – Αλέξανδρος Μπαλτατζής”.4.Έγκριση αγοράς βιβλίων για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης της ΝΑ Άρτας.5.Έγκριση μετακινήσεων Νομάρχη, Αντινομαρχών και Νομαρχιακών Συμβούλων Ν.Α. Άρτας για υπηρεσιακούς λόγους.

Με κατεβασμένα τα ρολά οι δήμοι σήμερα και αύριο

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων του σήμερα και αύριο με άμεσο αντίκτυπο στην καθαριότητα κυρίως.«Οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. δεν αποδέχονται να οδηγηθούν αμαχητί στην σφαγή του νέου προϋπολογισμού, της φορολογικής επιδρομής, των νέων περικοπών στο εισόδημά μας και των χιλιάδων απολύσεων μέσω του Καλλικράτη» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η Ομοσπονδία.Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί επίσης τους εργαζόμενους να προχωρήσουν αύριο σε γενικές συνελεύσεις ή συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς για την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων καθώς και να κοινοποιήσουν εγγράφως στην Ομοσπονδία τις αποφάσεις τους για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Το μέλλον της απεργίας θα κριθεί την Τρίτη, καθώς θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή για την περαιτέρω κλιμάκωση ή μη των απεργιακών κινητοποιήσεων.Ωστόσο, μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια δεν αναμένεται να υπάρξει. Κι αυτό επειδή στην απεργία συμμετέχουν μόνο οι μόνιμοι υπάλληλοι κι όχι οι αορίστου χρόνου ή οι συμβασιούχοι. Στον δήμο Ιωαννιτών οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι αορίστου χρόνου.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΑΡΤΑ:Μετάλλια στην πυγμαχία


Δύο μετάλλια στην 3η θέση κατέκτησαν οι αθλητές του Συλλόγου Βαρέων Αθλημάτων Άρτας «Πολυδάμας» που έλαβαν μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας β’ κατηγορίας ανδρών το οποίο διεξήχθη στην Κρήτη από 19-21 Νοεμβρίου. Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν 17 σωματεία με αθλητές της κατηγορίας. Ο «Πολυδάμας» Άρτας συμμετείχε με τρεις αθλητές που είναι οι: Σεϊμένης Θεόδωρος, Ρίζος Δημήτριος και Βασδέκης Κων/νος οι οποίοι κέρδισαν δυο μετάλλια στην τρίτη θέση. Όπως δήλωσε ο προπονητής του Συλλόγου Δημήτρης Τσάκαλος «παρόλο που ήταν απροπόνητα τα παιδιά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων κατάφεραν και πήραν την 3η θέση. Υποσχέθηκαν να συνεχίσουμε τις προπονήσεις και του χρόνου να πετύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Το πρωτάθλημα (α’ κατηγορία) συνεχίζεται από 10 μέχρι 13 Δεκεμβρίου όπου και εκεί θα έχουμε συμμετοχή». Οι προπονήσεις γίνονται στην αίθουσα πυγμαχίας στο κλειστό γυμναστήριο και όποιος επιθυμεί να εγγραφεί μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλ. 6974 894378 από 6.30 μέχρι 8.30μ.μ. για οποιαδήποτε πληροφορία.

Χάλκινο μετάλλιο για τη Μπουκουβάλα στο Γκραν Πρι του Άμπου Ντάμπι


Κάτοχος ενός ακόμη σημαντικού μεταλλίου, του τρίτου μέσα στο 2010, είναι από σήμερα η Ιουλιέτα Μπουκουβάλα.Η τζουντόκα του Νικηφόρου Ανατολής Ιωαννίνων, μετά το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Τόκιο και το χρυσό στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μπακού, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Γκραν Πρι που φιλοξενείται από σήμερα έως και την Τετάρτη στο Άμπου Ντάμπι.Η Μπουκουβάλα πρόσθεσε και 80 βαθμούς στην βαθμολογία της ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012.Η Γιαννιώτισα Τζουτόκα, σημείωσε δύο νίκες σε συνολικά τρεις αγώνες και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου των νικητριών στην κατηγορία των -57 κιλών. Εκτός των άλλων εισέπραξε και το ποσό των 1.500 δολαρίων που ισοδυναμούν στο χάλκινο μετάλλιο.

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ:ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ


Η “Λαική Συσπείρωση” αγωνίζεται να καταργηθούν όλα τα διόδια. Να υπάρχει παντού ελεύθερη διέλευση χωρίς κανένα χαράτσι στους εθνικούς δρόμους, στην Εγνατία Οδό και σε όλες τις οδικές αρτηρίες.Όλα τα μεγάλα έργα ανήκουν στο λαό, είναι λαική περιουσία γιατί φτιάχθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού. Η λαική περιουσία, ούτε πουλιέται, ούτε παραχωρείται στο μεγάλο κεφάλαιο.Δεν πέρασαν 10 μέρες μετά τις εκλογές και οι μάσκες των Καχριμάνη- Αργύρη,Φίλιου- Γκόντα έπεσαν πριν ακόμη αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα. Τα είχαμε προβλέψει όταν λέγαμε πριν τις εκλογές ότι θα βάλουν νέα χαράτσια, ότι προσφέρουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματίες και τα μονοπώλια, ότι τους παραδίδουν την λαική περιουσία.Αυτή είναι η νομιμότητα και διαφάνεια που έλεγαν πριν τις εκλογές;Τα μεγάλα έργα και οι οδικοί άξονες χρηματοδοτήθηκαν και κατασκευάστηκαν με την φορολογία, τον ιδρώτα και το αίμα εκατοντάδων εργατών μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Τώρα μας καλούν να ξαναπληρώσουμε την χρήση τους. Το κεφάλαιο, οι διάφοροι όμιλοι μεγαλοεργολάβων που θησαύρισαν από την κατασκευή τους τώρα θα θησαυρίζουν για δεκαετίες από την χρήση τους, από τις συνεχείς αυξήσεις που επιβάλλουν ενώ το λαικό εισοδημα μειώνεται συνεχώς, η ανεργία στην περιοχή μας αυξάνει.Δημαγωγούν και λαικίζουν για να μην φτιαχθεί δήθεν ο σταθμός στο Δροσοχώρι, ενώ δεν λένε τίποτα για τους υπόλοιπους σταθμούς και πολύ περισσότερο τάσσονται υπέρ των ηλεκτρονικών διοδίων δηλαδή την πληρωμή ανάλογα με την απόσταση.Αυτή την πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου υπηρετούν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ , το ΛΑΟΣ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Αριστερά, οι Οικολόγοι...Αυτή την πολιτική υλοποιούν οι Καχριμάνης. Αργύρης. Φίλιος και Γκόντας η οποία έχει συνέπειες για τους εργαζόμενους, για τους συνταξιούχους, για τους φοιτητές, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και στον τουρισμό της περιοχής μας.Η Λαική Συσπείρωση αγωνίζεται για έργα-υποδομές και οδικούς άξονες που πρέπει να αναλαμβάνει το κράτος, χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός και το περιβάλλον. Για δημόσιες σύγχρονες συγκοινωνίες. Για κατάργηση όλων των διοδίων, σε όλη την χώρα.Καταδικάστε την πολιτική τους, συμπορευτείτε στην οργάνωση του αντιμονοπωλιακού αντιμπεριαλιστικού αγώνα μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ ενάντια στην αντεργατική αντιλαική αυτή πολιτική. Με επιτροπές, με συλλόγους, με σωματεία, με συντονιστικές επιτροπές αλλά κυρίως με πάλη, με δράση, με διεκδίκηση. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρωτοστατήσουν οι εκλεγμένοι της Λαικής Συσπείρωσης στο νομό και σε όλη την χώρα.

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΙΕΡΩΣΗ

Οι Puressence στα Γιάννενα


To Studio E κλείνει είκοσι χρόνια στον ραδιοφωνικό αέρα της πόλης και παρουσιάζει για πρώτη φορά σε πλήρη σύνθεση στα Ιωάννινα, τους αγαπημένους του ελληνικού κοινού, τους Bρετανούς Puressence! Τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου το group από το Manchester θα βρίσκεται στη μουσική σκηνή του Πολυχώρου Αγορά, παρουσιάζοντας επιλογές από ολόκληρη την 20ετή πορεία του, καθώς και αρκετά νέα του τραγούδια. Αυτή ακριβώς είναι και η βασική διαφορά της φετινής περιοδεία των Puressence.Ο νέος δίσκος ηχογραφείται αυτό τον καιρό και θα κυκλοφορήσει στις 21 Απριλίου 2011, με τίτλο «Solid State Recital». To album θα περιέχει τραγούδια όπως τα 'Waters Edge', 'Solid State Recital', 'Destiny', 'In Harms Way', 'Another World' & 'Burma' και πολλά από αυτά θα παιχτούν ζωντανά και αποκλειστικά στα Ελληνικά live! Οι Puressence βρίσκονται στη καλύτερη φάση της καριέρας τους και αυτό θα αποδειχτεί ακόμα μια φορά στα κατάμεστα Ελληνικά venues. Άλλωστε, όταν το 2009 η μπάντα είχε πρωτοεμφανιστεί σε χώρους εκτός Αθηνών-Θεσσαλονίκης, ο τραγουδιστής τους, James Mudriczki , είχε δηλώσει: «λατρεύω το συναίσθημα να βρίσκομαι ουσιαστικά μέσα στο κόσμο. Το κοινό στις μικρότερες σκηνές είναι το ίδιο θερμό με όλα τα άλλα μέρη αλλά η μπάντα είναι τόσο κοντά του που το νοιώθει πολύ περισσότερο.»Φυσικά δε θα λείψουν τα τραγούδια-ύμνοι που τόσο έχουμε ακούσει και αγαπήσει στη χώρα μας . “I Suppose” , “Casting Lazy Shadows”, “India” , “Make Time”, “This Feeling”, “Don’t Know Any Better” είναι μόνο κάποια από αυτά!Τη συναυλία θα ανοίξει ένα από τα καλύτερα νέα ελληνικά groups, οι θεσσαλονικείς Sleeping Pillow.Αν πάλι θέλετε ένα φρεσκάρισμα λίγο πριν το live τι καλύτερος τρόπος από το pre-show party που διοργανώνει το Studio E στo bar Φούρνος το Σάββατο 27 Νοεμβρίου!Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τα μέλη της μπάντας αλλά και να ακούσουμε τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους από τον Βασίλη Καλτσή που θα βρίσκεται στα decks!Λίγες ώρες πριν, το απόγευμα του Σαββάτου οι Puressence θα βρίσκονται στο Studio E για μία ραδιοφωνική συνέντευξη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορούν οι ακροατές να θέτουν τις ερωτήσεις τους αλλά και να μάθουν τα νέα και τα σχέδια του group για το μέλλον.

Η προπώληση κοστίζει 20 ευρώ και γίνεται από τα Seven Spots, A) Σπ. Λάμπρου 53,Τηλ.: 2651077282 και Β) Δωδώνης 16, Τηλ.: 2651066765 .

Δήλωση Καχριμάνη για τα συμπεράσματα από την «Philoxenia»


Στα συμπεράσματα από τη συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων στην Διεθνή Έκθεση «Philoxenia», αναφέρθηκε σήμερα ο Νομάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.«Ήταν, τόνισε μεταξύ άλλων, η τελευταία συμμετοχή της Ν.Α.Ι. και των άλλων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων στην Έκθεση, που έγινε σε ενιαίο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο προβληματισμός μας έγκειται στο γεγονός ότι φέτος η κίνηση των επισκεπτών ήταν μικρότερη από τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό οδηγεί στην ανάγκη ώστε όλοι οι άνθρωποι του τουρισμού στην Ήπειρο, ιδιαίτερα ενόψει της εορταστικής περιόδου, να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να προσελκύσουν επισκέπτες. Η δική μας προσοχή εστιάζεται πλέον στην ενιαία προβολή του τουρισμού της Ηπείρου, σε συνδυασμό του θαλάσσιου με τον ορεινό τουρισμό. Δεν θέλουμε τον τουρισμό ως αυτοσκοπό, αλλά αυτός να συνδυάζεται με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, ώστε τα προϊόντα που θα χρησιμοποιούνται στην περιοχή μας, να είναι δικά μας. Θα αρχίσουμε καμπάνια, ώστε να αλληλοσυμπληρώνει ο ένας κλάδος τον άλλο, ώστε να πορευθούμε όλοι μαζί με κοινωνική αλληλεγγύη στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε».Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ακόμη ότι, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη «Philoxenia», παρέστη και μίλησε στη συνάντηση του Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας που έγινε στο ξενοδοχείο «ΚΑΨΗΣ» της Θεσσαλονίκης, με βασικό αντικείμενο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στο τομέα των αδειοδοτήσεων και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τα χιονοδρομικά κέντρα. «Με τη σημερινή νομοθεσία η αδειοδότηση είναι πολύ δύσκολη και ήταν χρήσιμη η παρουσία μας, καθώς η Ν.Α.Ι. έφερε με επιτυχία σε πέρας το ζήτημα του χιονοδρομικού Ανηλίου», τόνισε ο κ. Καχριμάνης. Πρόσθεσε επίσης ότι ένα ακόμη από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν και οι νέες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν ώστε μέσω του εκσυγχρονισμού των χιονοδρομικών κέντρων και με την τεχνητή χιονόπτωση να επιτευχθεί επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, προς όφελος των τοπικών οικονομιών.

Very n-ice Dora!

Tης Τζένης Κ.

Με το φεγγάρι πάνωθέ της ασημένιο τάλιρο (ήτοι με καραμπινάτη πανσέληνο στον Ταύρο που είναι και το ζώδιό της*), με το μυξομάντιλο στην τσέπη και το βηχαλάκι ante portas, (καθότι η γρίπη τη γρίπη αεί πελάζει) η Ντόρα Μητσοτάκη- Μπακογιάννη- Κούβελου πραγματοποίησε την πρόσφατη απειλή της και ανακοίνωσε εψές το μεσημεράκι την ίδρυση του νέου της κόμματος, της περδικαλολουλακιάς «Δημοκρατικής Συμμαχίας»…Το θέατρο Μπάντμιντον, βέβαια, δεν το καλογέμισε η πρόεδρος, αλλά να μην είμαστε και πλεονέκτες. Το γεγονός ότι ο κόρφος της προσφέρεται για την ασφαλή συντήρηση του μετακατεψυγμένου ροφού κι ότι γενικώς διαθέτει το πλήρες πακέτο χαρακτηριστικών της παγοκολώνας ιέρειας, δεν της εγγυούνταν επιτυχία ισότιμη μ’ εκείνη του Holiday on Ice… Χωρίς να κωλοσουρθείς άλλωστε στην παγοπίστα, Ζιγκουάλα του Κωστάλα δε γίνεσαι… Αν δε βραχεί το βρακί σου πάνω στην προσπάθεια για τριπλό άξελ, ψάρι βορείου Πόλου δεν τρως… Και δυστυχώς η νέα πρόεδρος είναι πολύ καλομαθημένη, για να υποβάλει τον εαυτό της στη δοκιμασία του καλλιτεχνικού πατινάζ. Προτίμησε να παραμείνει στο χερσαίο έδαφος (εκεί που ευδοκιμεί και η πολύπαθη ελαία του νέου της λογότυπου, πριχού χτυπηθεί από το μητσοτακικό δάκο και τη βερτισιλλίωση) και να συγκινήσει με τα παλαιομοδίτικα φραστικά σπαγκάτα της τις κόμες κομμωτηρίου και τους ψαρούς κροτάφους των οπαδών της. Γιατί τη μάζωξη που έγινε χθες στο Μπάντμιντον δεν την έλεγες και ακριβώς νεολαιίστικη…Παρά τον υψηλό μέσο όρο ηλικιών ωστόσο, κι επειδή το μήνυμα των εκλογών η πρόεδρος το είχε λάβει (οι σύμβουλοί της της σφύριξαν ότι οι άνθρωποι που δεν ψήφισαν εξ ιδεολογίας στις περασμένες εκλογές ήταν αρκετά νεότεροι από τους φίλους του μπαμπά της), η πρεμιέρα της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» προσέλαβε χαρακτηριστικά ροκ όπερας… Ή μάλλον, ροκ επιθεώρησης. Τόσο το θέατρο όσο και οι βηματοδότες των οπαδών της δονήθηκαν στο ρυθμό του “We will rock you”… Πικάρησαν τα ακουστικά των βαρήκοων… Έτριξαν τα κόκαλα του Μάνου Ξυδούς, την ώρα που η ζεστή φωνή του επένδυε τους πανηγυρικούς εναγκαλισμούς της αρχηγού με τα γεροντοφρικιά του κοινού της… Κάποιος είχε τη φαεινή ιδέα να πέσει ως δόλωμα στο πέλαγο του Κανένα, η ροκ του μέλλοντός της… Κι αν οι ειδικοί αποφαίνονταν ότι ο Κανένας (υποψήφιος πελάτης) είναι emo, μέχρι που θα έξανε το μαλλί η πρόεδρος και θα βαφόταν πτώμα.Ανεξαρτήτως των όποιων μουσικών αστοχιών, η Ντόρα και οι λοιποί πολίτες που έκαναν μακροβούτι στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ λόγω Κρίσης, κυκλοφορούν πλέον ανάμεσά μας ως φορείς εναλλακτικών λύσεων. Κι αν υποτεθεί ότι τις εναλλακτικές τους λύσεις δεν τις είδαμε, τους αναγνωρίζουμε ότι είναι φορείς εποχικής γρίπης. Αρχηγού καταρροούσης, πας ανήρ κολλησάτω…

*Έλα κυρία Ντόρα, παραδέξου το, έναν αστρολόγο τον επισκέφτηκες, πριν κάνεις την κίνηση…topontiki

Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για την "Κάρτα Πολίτη"


Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση, μετά από πρόσκληση του υπουργείου Εσωτερικών, για την αξιοποίηση της «Κάρτας Πολίτη», του ψηφιακού μέσου για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τη Δημόσια Διοίκηση.Όπως αναφέρει και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, η διαβούλευση, για τα οφέλη της «Κάρτας Πολίτη», που θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, αφορά τεχνικά θέματα για την επέκταση υπαρχουσών και την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για το ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας, όπως επίσης η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των πολιτών, η προστασία της ασφάλειας των συναλλαγών, τις τεχνικές προτάσεις για το σχεδιασμό και την υλοποίησή της.Η καθιέρωση της Κάρτας Πολίτη αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την υποστήριξη ενεργειών εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, για την εξυπηρέτηση του πολίτη, τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα και άλλες προτάσεις για την οργανωτική και επιχειρησιακή αρτιότητα του συνολικού εγχειρήματος.

Δήλωση Πάνου Οικονομίδη


Με αφορμή τα όσα είδαν το φως τη δημοσιότητας σε σχέση με τη χορήγηση πιστοποιητικών λουτροθεραπείας σε εργαζόμενους του Δήμου Αρταίων δηλώνεται ότι η Δημοτική Αρχή δεν εμπλέκεται στη διαδικασία χορήγησης η οποία είναι αρμοδιότητα του Ταμείου Δημοτικών Υπαλλήλων (Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.) και μόνο. Κάθε άλλο σχόλιο εντάσσεται στο γνωστό σκηνικό της παραφημολογίας που την τελευταία διετία έχει οργανωθεί σε βάρος της Δημοτικής Αρχής.

Ο Νόμος πλαίσιο “fast truck” υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων για τη χώρα θα εξελιχθεί σε “fast food” του Ελληνικού περιβάλλοντος

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας

Στον τοπικό τύπο του Σαββατοκύριακου 20-21 Νοεμβρίου φιλοξενήθηκε επαρκώς η Παρέμβαση του Βουλευτή (ΠΑΣΟΚ) Θανάση Οικονόμου να υπεραμύνεται της συζήτησης της Ολομέλειας της Βουλής του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση στην υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεως «fast track» επισημαίνοντας την πολύπλευρη σημασία του:
α) για την ανάπτυξη…επειδή προσπερνά σταδιακά το καθεστώς της ακινησίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών
β) για την κοινωνία…αποτελεί για την αγορά εργασίας (η ίδια καραμέλα) απόλυτη εθνική προτεραιότητα και
γ) να εισάγει ένα νέο κώδικα λειτουργίας του κράτους (τύπου …fast food) που θα απαλείφει στρεβλώσεις, υποκειμενικές αξιολογήσεις επιτροπών και μηχανισμούς που λειτουργούν ως τροφοδότες της διαπλοκής.
Επειδή η Πράσινη Ανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ όπως φαίνεται και μέσα από τον νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι το ΠΛΑΙΣΙΟ της ΤΑΧΕΙΑΣ επιχειρηματικής επέλασης στα καινοφανή πεδία της περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Έπρεπε λοιπόν η πολιτική του κου Οικονόμου να συνοδεύεται από μια περιφερειακότητα και μία τοπικότητα σε μια κατ’ εξοχήν ευαίσθητη περιοχή (ένεκα των οικοσυστημάτων και των οικολογικών αναφορών και ν’ αποτελεί κομβικό στοιχείο μιας άλλης αναπτυξιακής επενδυτικής αποκέντρωσης των μεγάλων “ΟΙΚΩΝ” που προελαύνουν…Στην επέτειο του Πολυτεχνείου ήρθε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το “fast track” που βάζει στο γύψο την περιβαλλοντική νομοθεσία, γυρνώντας το περιβάλλον στα χρόνια της Χούντας και της ΕΡΕ, τότε που κάθε επίδοξος επενδυτής έκανε ότι ήθελε, όπως θα γίνει και στις μέρες μας με το νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στη διυπουργική επιτροπή να αποφασίζει κατά την κρίση της.Με πρόσχημα την ταχεία προσέλκυση “ζεστού” χρήματος στη χώρα μας, αλλά και τη μείωση της γραφειοκρατίας η κυβέρνηση “φλερτάρει” με την κατάργηση της γραφειοκρατίας να αποφασίζει χωρίς δικαστικό έλεγχο, με παρεκκλίσεις από την περιβαλλοντική και πολεοδομική νομοθεσία για κάθε μεγάλη επένδυση ή αντίστοιχο δημόσιο έργο.Παρόμοια πλαίσια νομοθετικής πρωτοβουλίας υφίστανται και σε άλλες χώρες με γνωστά τα περιβαλλοντικά τους επιτεύγματα…Ρουμανία, Ουγγαρία και η γείτονα Τουρκία η οποία έχει fast track ρεκόρ, δηλαδή μπορείς με απόφαση κ. Ερντογάν, χωρίς καμία άλλη διαδικασία σε 15 ημέρες να έχεις οποιαδήποτε άδεια!Η απάντηση του κου Χ. Παμπούκη (Υπουργού Επικρατείας για θέματα επενδύσεων) ήταν ξεκάθαρη “…ξέρω τουλάχιστον 7 περιπτώσεις μεγάλων επενδύσεων , οι οποίες έφυγαν από εμάς και πήγαν στην Τουρκία».Η πλήρης επαναφορά του Μεσαίωνα για την ελληνική ύπαιθρο και περιβάλλον.

Μπούκας Μιλτιάδης
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων

Ακριβότερα εισιτήρια στο ΚΤΕΛ από τη νέα χρονιά;


Πιο ακριβό εισιτήριο θα κληθούν να πληρώσουν οι επιβάτες του ΚΤΕΛ από την επόμενη χρονιά, όπως δείχνουν τα πράγματα!Οι λεωφορειούχοι πρόκειται να ζητήσουν αύξηση από το 2011, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη σημαντική πτώση του τζίρου τους, την οποία ήδη αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και στην αύξηση των πάγιων λειτουργικών εξόδων την οποία έχουν επιφέρει οι απανωτές ανατιμήσεις στα καύσιμα και οι αυξήσεις στα διόδια.Η οικονομική κρίση που μαστίζει σήμερα την χώρα μας αναπόφευκτα έχει επιφέρει μείωση και της επιβατικής κίνησης στα ΚΤΕΛ όλης της χώρας, τουλάχιστον σε ποσοστό 10%. Παράλληλα, οι αυξήσεις των καύσιμων και των διοδίων έχουν δημιουργήσει ασφυκτική κατάσταση, όπως σημειώνει, μιλώντας στο «Βήμα» του Σαββάτου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπεραστικών Λεωφορείων Σοφ. Φάτσιος. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί υποχρεώνει τους αυτοκινητιστές να ζητήσουν αυξήσεις της τάξεως του 5% έως 7% στα τιμολόγιά τους με το νέο χρόνο, τονίζει ο Πρόεδρός τους.Ο κ. Φάτσιος επικαλείται επίσης και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, με πιο σημαντικά τη διενέργεια ζημιογόνων ενδονομαρχιακών υποχρεωτικών δρομολογίων, χωρίς καμία αντισταθμιστική καταβολή και την υποχρέωση μεταφοράς κοινωνικών ομάδων με μειωμένο εισιτήριο, χωρίς αποζημίωση από την Πολιτεία.

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

Οριστικές αποφάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής στα εισιτήρια του ΚΤΕΛ αναμένεται να παρθούν αύριο το μεσημέρι σε συνεδρίαση των μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπεραστικών Λεωφορείων που θα γίνει στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» της Αθήνας.Σ’ αυτήν θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων κ. Γρηγόρης Γκίκας.Ερωτηθείς χθες σχετικά ο κ. Γκίκας παρέπεμψε στην αυριανή συνεδρίαση της Ομοσπονδίας. Ωστόσο σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Φάτσιου, είπε ότι αυτές αποτελούν εκτίμηση σε πανελλαδικό επίπεδο. Όσον αφορά το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, ο Πρόεδρός του τόνισε ότι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, η φετινή επιβατική κίνηση δεν έχει μειωθεί αλλά παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ:Συνάντηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος


Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη μετεκλογική συνάντηση του συνόλου των Υποψηφίων του συνδυασμού «ΗΠΕΙΡΟΣ-ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» με αντικείμενο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τον προγραμματισμό δράσης ενόψει της έναρξης λειτουργίας του νέου θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης προηγήθηκε εισήγηση του επικεφαλής του συνδυασμού, κ. Βαγγέλη Αργύρη, σχετικά με τον απολογισμό των εκλογών και την πρόταση για τα επόμενα βήματα δράσης και συντονισμού και ακολούθησαν εισηγήσεις των υποψηφίων Αντιπεριφερειαρχών σχετικά με τα αντίσοιχα θέματα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ένας αναλυτικός και ουσιαστικός διάλογος τόσο για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τα αίτια που οδήγησαν στην επικράτηση του συνδυασμού της συντηρητικής παράταξης, όσο και για τους στόχους που πρέπει να τεθούν από το συνδυασμό το αμέσως επόπμενο χρονικό διάστημα και τον τρόπο συλλογικής και αποτελεσματικής λειτουργίας και παρέμβασης που πρέπει να χαρακτηρίζει τα επόμενα βήματά μας.Το σύνολο των παρεβρισκομένων συμφώνησαν με τους άξονες της εισήγησης και κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων ήταν η ανάγκη να συνεχίσουμε με εντατικούς ρυθμούς την προσπάθεια για προώθηση των θέσεων και των προτάσεων που κατάθεσε ο συνδυασμός και έτυχαν της εμπιστοσύνης 90.000 πολιτών.Όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική λειτουργία του συνδυασμού τόσο στη θεσμική λειτουργία και συγκρότηση της Περιφέρειας όσο και στην κοινωνία που δεν επιθυμεί οι νέοι θεσμοί να γίνουν άλλη μία αφορμή για πελατειακή λειτουργία και υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα.Για την αποτίμηση του αποτελέσματος των πρόσφατων Αυτοδιοικητικών εκλογών και του προγραμματισμού του συνδυασμού, εξουσιοδοτήθηκε ο επικεφαλής του, κ. Βαγγέλης Αργύρης, να δώσει συνέντευξη τύπου αύριο Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 11.30πμ , στο ξενοδοχείο Du Lac σε όλα τα ΜΜΕ.

«Πόρτα» εξόδου για 50 περίπου συμβασιούχους στα Μουσεία Άρτας και Πρέβεζας!


Την πόρτα της εξόδου είδαν πάνω από 50 συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού οι συμβάσεις των οποίων έληξαν τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των συμβασιούχων ΥΠΠΟΤ Άρτας & Πρέβεζας Άρη Βάσιο συνολικά στη ΛΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας – Άρτας απομακρύνθηκαν 50 με 60 άτομα, κυρίως συντηρητές και φύλακες των αρχαιοτήτων. Απ’ αυτούς, οι 20 εργάζονταν με την τροπολογία Σαμαρά, όταν δηλ. είχαν παραιτηθεί από τα θετικά ασφαλιστικά μέτρα και οι υπόλοιποι ήταν ωρομίσθιοι. Οι συμβάσεις όλων αυτών έληξαν στις 31 Οκτωβρίου 2010. Στην Άρτα οι περισσότεροι από τους παραπάνω συμβασιούχους απασχολούνταν στο μουσείο. Δηλαδή το φυλακτικό προσωπικό του μουσείου της Άρτας αποτελούνταν από τους παραπάνω συμβασιούχους, οι οποίοι δεν προσφέρουν πλέον τις υπηρεσίες τους ενώ υπάρχουν ακόμα και οι απασχολούμενοι απ’ το STAGE των οποίων όμως οι συμβάσεις λήγουν και αυτών στο τέλος του μήνα. «Η φύλαξη στο Μουσείου της Άρτας και της Πρέβεζας αντίστοιχα γίνεται συνεχώς πιο δύσκολη γιατί απομακρύνθηκε αρκετό προσωπικό» τόνισε ο κ. Βάσιος ενώ σημείωσε το παράδοξο ότι οι παραπάνω συμβασιούχοι δεν έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την απασχόλησή τους σε καμιά άλλη υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού λόγω της ισχύος του 24μήνου. Ο Σύλλογος Συμβασιούχων ΥΠΠΟΤ αγωνίζεται εδώ και καιρό για την άρση του 24μήνου αλλά καμία σημαντική πρόοδος δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα ως προς το αίτημα αυτό. «Εάν δεν υπάρξει μια γενναία απόφαση να εγκριθούν αρκετές θέσεις φυλάκων και όλων των εργαζομένων στο μουσείο της Άρτας θα υπάρξει σοβαρότατο πρόβλημα και το πρόβλημα θα ενταθεί ακόμα περισσότερο όσο δεν επιλύεται ο περιορισμός του 24μήνου» τόνισε ο πρόεδρος των Συμβασιούχων στην Αρχαιολογία Άρτας & Πρέβεζας.

Νέα επίθεση Ιωάννου στον Β.Αργύρη μέσω της δημοτικής ραδιοφωνίας Πρέβεζας!!!


Σε πλήρη αδιέξοδο, αν όχι και σε πανικό, βρίσκεται ο Νομάρχης Πρέβεζας Βασίλειος Ιωάννου εξαιτίας των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών και ιδιαίτερα με την αποκάλυψη του βρώμικου ρόλου που έπαιξε ο ίδιος στο β' γύρο.Προκειμένου να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση επιδίδεται σε μια πρωτοφανή επιχείρηση «λάσπης» και κατασυκοφάντησης του Βαγγέλη Αργύρη και Κώστα Αρβανίτη ανεξαιρέτως και χωρίς εξαίρεση. Όργανο και όχημα αυτής της συκοφαντικής επιχείρησης έγινε σήμερα ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός της Πρέβεζας και η εκπομπή του Καζαντζίδη όπου μεταξύ των άλλων είπε ότι για το αποτέλεσμα κύριος υπεύθυνος είναι ο Β.Αργύρης, ότι η επιλογή του Κ. Αρβανίτη αποκρύφτηκε ενώ είχε επιλεγεί από τον Μάιο και πολλά άλλα.Αλήθεια, κ. Ιωάννου, εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι ο κόσμος τρώει το κουτόχορτο που τού σερβίρετε; Αλήθεια, εξακολουθείτε να έχετε την ψευδαίσθηση ότι μπορείτε εν μία νυχτί να μετατρέπεστε σε σταρ-πολιτικό (βλ. τηλε-αστέρες, “μαϊντανοί” ) σε “εν δυνάμει μελλοντικό περιφερειάρχη δηλαδή σε άκρατο παπαρολόγο του απόλυτου τίποτα;Όταν οι βρόμικοι πολιτικοί έχουν μάθει στο τσάμπα και στην απάτη δεν μπορούν οι άνθρωποι να το κόψουν, είναι εθισμένοι!! Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι για το μέγεθος της προβοκάτσιας...

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Κρατάει χρόνια αυτή η αδιαφορία

Του Κώστα Μπατσή

Αυτό που συμβαίνει στην Πλατανούσα Ιωαννίνων, σε απόσταση κεντρικού δρόμου μόλις 220 μέτρων, είναι από τα πλέον ακατανόητα. Δυο νομαρχίες, αυτές των Ιωαννίνων και της Άρτας, δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να δώσουν λύση σε ένα βασικό πρόβλημα που υφίσταται εδώ και… 50 χρόνια!Το πρόβλημα εντοπίζεται στο τμήμα, του μοναδικού δρόμου που συνδέει την Άρτα με τα Βόρεια Τζουμέρκα και τα Κατσανοχώρια, από την κεντρική πλατεία της Πλατανούσας έως τα όρια του συνοικισμού του Μαχαλά, έκτασης την οποία καταγράφουμε παραπάνω. Και αυτό επειδή στο σημείο αυτό από τη μια πλευρά του υπάρχουν απόκρημνοι βράχοι και από την άλλη επικίνδυνος γκρεμός. Επιβαρυντικό του προβλήματος ο ελικοειδής δρόμος, αποτρεπτικός της ορατότητας των οδηγών, που θα μπορούσαν να εκτιμήσουν και ν΄αποφύγουν τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν διαβαίνοντες το τμήμα αυτό.Η διέλευση κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες εγκυμονεί απρόβλεπτους κινδύνους για οχήματα και οδηγούς, αφού η διασταύρωση κατά τη διέλευση του τμήματος αυτού είναι ανεπίτρεπτη, ειδικά όταν πρόκειται να τον διαβούν τον ίδιο χρόνο βαρέα οχήματα, όπως λεωφορεία, φορτηγά και ρυμουλκά μετά ρυμουλκημένων. Πλέον επικίνδυνες είναι οι διασταυρώσεις τις νυχτερινές ώρες, κατά τις οποίες το πισωγύρισμα οχημάτων, προς διευκόλυνσης διέλευσης έτερου αυτοκινήτου καθίσταται αδύνατος και επικίνδυνος εξαιτίας μη ορατότητας.. Με κατάληξη τη διανυκτέρευση εν ακινησία οχημάτων και οδηγών στη θέση που τυχαίνει να διασταυρωθούν, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελεύθερη και απρόσκοπτη διακίνηση. Ας δοξάζουμε την υπερκείμενη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η σκέπη της οποίας τους προστατεύει.Κι εν τούτοις, όλα αυτά τα χρόνια καμία νομαρχία δεν έδωσε λύση. Ούτε καν την πιο απλή: την τοποθέτηση δύο σηματοδοτών (φαναριών) ανά κατεύθυνση!Αν και οι δυο νομαρχίες έκαναν κάποιες προσπάθειες βελτίωσης της όλης διαδρομής, της σημαντικής και μοναδικής αυτής επαρχιακής οδού, αυτές σταμάτησαν από μεν της πλευράς της Αρτινής στο τέρμα του συνοικισμού Μαχαλά, της δε Ιωαννίνων στην πλατεία Πλατανούσας. Στο τμήμα όμως από την Πέτρα «Κολιάκη» έως την κεντρική πλατεία της Πλατανούσας, δηλαδή στο πιο επικίνδυνο τμήμα, δεν έγινε τίποτα!Γιατί άραγε; Δεν τα βρίσκουν σε ποια νομαρχία ανήκει το τμήμα αυτό, αποφεύγουν να επωμισθούν το κόστος, αδιαφορούν παντελώς ή να υποθέσουμε πως δεν μπορούν να μοιράσουν… «δυο γαϊδουριών» άχυρο;Κι επειδή ο ένας νομάρχης μας τελείωσε, αφού έγινε, με τη βούληση των συμπολιτών του… κλητήρας, οι ελπίδες των Πλατανουσιωτών εναπόκεινται πλέον στον δεύτερο, ο οποίος από τη θέση του περιφερειάρχη στην οποία αναδείχτηκε πρόσφατα, η ευθύνη για τη λύση του προβλήματος βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο.Οψόμεθα!

Ένοπλη ληστεία στο διάσελλο Άρτας


Χρηματικό ποσό 18.000 ευρώ άρπαξαν απ’ τα ΕΛΤΑ Διασέλλου Άρτας δύο άτομα με την απειλή όπλου. Η ληστεία σημειώθηκε σήμερα στις 8.15 το πρωί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο ένας από τους δύο δράστες κρατούσε πιστόλι, το οποίο χρησιμοποίησαν ως απειλή προκειμένου να αποσπάσουν τα χρήματα. Με τη λαβή του πιστολιού χτύπησαν στο πρόσωπο το διευθυντή του ταχυδρομείου ο οποίος κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν διατρέχει κίνδυνο. Οι δράστες είχαν ακάλυπτα τα πρόσωπά τους και έφτασαν στο σημείο της ληστείας με αυτοκίνητο με το οποίο αναχώρησαν στη συνέχεια και το εγκατέλειψαν στο Φωτεινό. Εκεί τους περίμενε άλλο αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν και αναζητούνται από την Αστυνομία η οποία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

Δήλωση του προέδρου της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων για τα Αθλητικά Σχολεία


Με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε για την “επείγουσα” εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας προς τις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης (144766/Γ4-16-11-2010), αμέσως μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, με θέμα: «Ενημέρωση σχετικά με τις μετακινήσεις των μαθητών που φοιτούν στα ΤΑΔ - ΕΤΑΔ».Στην παραπάνω εγκύκλιο το Υπουργείο Παιδείας, δηλώνει ότι θα λειτουργήσει για το τρέχον σχολικό έτος τα τμήματα εκείνα (των ΤΑΔ-ΕΤΑΔ) για τα οποία δεν απαιτείται δαπάνη μεταφοράς των μαθητών (την ευθύνη της οποίας έχει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού) και αναθέτει στους διευθυντές των σχολείων όπου υπάρχουν Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης Γυμνασίων και Λυκείων να ζητήσουν από τους γονείς των μαθητών να τους καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση ότι έλαβαν γνώση για τη μη ύπαρξη δρομολογίων μεταφοράς και αν επιθυμούν ή όχι τη συνέχιση της φοίτησης του εγγεγραμμένου μαθητή στο αντίστοιχο Άθλημα.Έτσι το Υπουργείο θέτει τέλος στην δωρεάν μεταφορά των μαθητών που φοιτούν στα ΤΑΔ-ΕΤΑΔ από το σχολείο προς τους χώρους άθλησης όπου γίνεται η προπόνησή τους και αντίστροφα.Με απλά λόγια, το υπουργείο καλεί τους γονείς ή να πληρώσουν από την τσέπη τους τη μετακίνηση των παιδιών τους ή να διακόψουν τη φοίτησή τους στα σχολεία αυτά.Με την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική πρέπει να κατανοήσει το Υπουργείο ότι οι γονείς αδυνατούν να αναλάβουν ένα επιπλέον κόστος για την μεταφορά των μαθητών.Το Υπουργείο προσπαθεί να μας εξηγήσει με πράξεις τι ακριβώς εννοούσε με το ψευδεπίγραφο, όπως αποδεικνύεται, σύνθημά του ”πρώτα ο μαθητής“.Το Υπουργείο παραπλάνησε γονείς και μαθητές με την αναμενόμενη από μέρα σε μέρα πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού για τα αθλητικά σχολεία και τώρα δίνει την χαριστική βολή με το σταμάτημα της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών.Προφανώς είχε στόχο να τελειώσουν οι εκλογές και να οδηγήσει με τις αποφάσεις του στο κλείσιμο των σχολείων αυτών αφήνοντάς τα να υπολειτουργούν δυόμιση μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
▪Το Υπουργείο πρέπει να προβεί στην άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης εγκυκλίου και να καλύψει την δαπάνη μεταφοράς με τα απαραίτητα κονδύλια που οφείλει να εξασφαλίσει η Γ.Γ. Αθλητισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.
▪Ο θεσμός των ΤΑΔ-ΕΤΑΔ πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο χωρίς να επιβαρυνθούν οι γονείς των μαθητών που φοιτούν σε αυτά.

Ευχαριστήριο Χρίστου Παπαβρανούση


Οι Ηπειρώτες πολίτες στις εκλογές της 7ης και 14ης Νοεμβρίου 2010, με την ψήφο τους, επέλεξαν την ηγεσία της περιφέρειας για την επόμενη τετραετία. Εύχομαι ειλικρινά καλή δύναμη στον κ. Καχριμάνη και την παράταξή του «Αξιοβίωτη ανάπτυξη Ηπείρου».Το ρόλο που ανατέθηκε στην παράταξη «Ήπειρος τόπος να ζεις», αυτόν της αντιπολίτευσης τόσο σημαντικό στην δημοκρατία, είμαι βέβαιος ότι θα τον τιμήσει τα χρόνια που έρχονται, ελέγχοντας και προτείνοντας, για ένα καλύτερο αύριο του τόπου μας. Μέλημα και κανόνας πρέπει να είναι:
* να είναι εδώ και να επικροτεί κάθε θετική πρωτοβουλία και να αντιστέκεται σε οτιδήποτε υπονομεύει το μέλλον και την ευημερία της Ηπείρου.
* να απαιτεί το νόμιμο, το ηθικό, την διαφάνεια και την αξιοκρατία χωρίς εκπτώσεις.
* να συμπαραστέκεται σε κάθε προσπάθεια υγιούς αναπτυξιακής διαδικασίας.
* να υπερασπίζεται την κοινωνική συνοχή.
* να περιφρουρεί το περιβάλλον από κάθε επιδίωξη υποβάθμισής του.
* να στηρίζει κάθε πρόταση που θα στοχεύει στην προστασία των αδύνατων στρωμάτων της κοινωνίας μας.
* να συμβάλει με προτάσεις και πρωτοβουλίες για το καλό της Ηπείρου και των Ηπειρωτών.
* να αγωνιστεί τέλος για όσα υποσχέθηκε και δεσμεύτηκε στο πρόγραμμά της.Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω όχι μόνο τους 37.000 πολίτες του Νομού Ιωαννίνων αλλά τους 87.000 Ηπειρώτες που τίμησαν την παράταξη με την ψήφο τους. Η Ήπειρος είναι μία με ισότιμες, ομόρρυθμες ενότητες.Ευχαριστώ όλους αυτούς που το ταξίδι αυτό, το προεκλογικό, το έκαναν για μένα τόσο συναρπαστικό και πρόσθεσαν πλήθος εμπειριών. Σ’ όλους αυτούς που μου και μας συμπαραστάθηκαν, μας συμβούλεψαν, μας προστάτεψαν, μας επισήμαναν λάθη μας και παραλείψεις. Σ’ αυτούς που στάθηκαν απέναντι μας κριτικά. Σ’ αυτούς που τελικά δεν μας ψήφισαν αλλά δεν αρνήθηκαν το διάλογο μαζί μας.Οι γενικότερες πολιτικές συνθήκες και νοοτροπίες δεν ήταν ευνοϊκές και είχαν διαμορφωθεί πολύ πριν αρχίσει ο προεκλογικός αγώνας. Συνθήκες που εν πολλοίς δεν αφορούσαν την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση.Θέλω να πιστεύω ότι συμβάλαμε διατυπώνοντας πολιτικό και προγραμματικό λόγο καταθέτοντας σαφές πρόγραμμα με βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους και ενέργειες.Χρησιμοποιώντας νέο τρόπο και λόγο πιο σαφή, άμεσο και καθαρό, προσπαθήσαμε να προβάλουμε τα οράματά μας, τις αξίες μας, τις επιδιώξεις μας που εξακολουθούν να ισχύουν και να είναι οδηγός μας. Καθ’ ένας από μας και όλοι μαζί προσπαθήσαμε.Στα χρόνια που έρχονται πρέπει να καθιερωθούν συνθήκες ευνοϊκότερες, απαλλαγμένες από διλλήματα, αγωνίες, αβεβαιότητες, υστεροβουλίες, σκοπιμότητες και μικροπολιτική, με αισιοδοξία και εποικοδομητική συμμετοχή, μέσα από πρακτικές διαφάνειας και καθαρότητας προθέσεων και ενεργειών. Η εποχή μας απαιτεί και κόπο και τρόπο.

Σας ευχαριστώ πολύ
Χρίστος Παπαβρανούσης

Δήλωση Νίκου Γκόντα για το βραβείο της PHILOXENIA


Με αφορμή την κατάταξη της πόλης των Ιωαννίνων για τρίτη συνεχή χρονιά στην πεντάδα των «χρυσών τουριστικών προορισμών», ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Νικ. Γκόντας δήλωσε τα εξής:«Η νέα τιμητική διάκριση έρχεται να προστεθεί στις τόσες άλλες. Είναι αποτέλεσμα επίπονης και επίμονης προσπάθειας επί σειρά ετών και των έργων που έγιναν. Τα Γιάννινα άλλαξαν και πλέον αποτελούν μόνιμο τουριστικό προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες.Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουν όλοι και προπαντός οι επαγγελματίες ότι επιβάλλεται η παροχή όσο γίνεται καλύτερων υπηρεσιών, με σεβασμό στους επισκέπτες και επίγνωση της σοβαρής οικονομικής κρίσης.Έχουμε μία από τις ομορφότερες πόλεις, η οποία έχει αποκτήσει μια δυναμική που ελπίζω ότι δε θ’ ανακοπεί».

Στο στόχαστρο διαρρηκτών κυλικεία σε σχολεία των Ιωαννίνων


Τα Κυλικεία των σχολείων στα Γιάννενα,έχουν βάλει στο στόχαστρο τους τις τελευταίες ημέρες άγνωστοι διαρρήκτες. Συγκεκριμένα:Το χρονικό διάστημα 18/19-11-2010 άγνωστοι δράστες εισήλθαν σε δημοτικό σχολείο των Ιωαννίνων αφού παραβίασαν παράθυρο, προκαλώντας φθορές αξίας εξακοσίων (600) ΕΥΡΩ και αφαίρεσαν από το κυλικείο χρηματικό ποσό τριάντα πέντε (35) ΕΥΡΩ.Κατά το χρονικό διάστημα από 14.30΄ ώρα της 20-11-2010 έως την 13.30΄ ώρα της 21-11-2010 άγνωστοι δράστες εισήλθαν σε Γυμνάσιο των Ιωαννίνων αφού διέρρηξαν την κεντρική είσοδο και αφαίρεσαν από το χώρο του κυλικείου ένα ηχοσύστημα αξίας τριακοσίων (300) Ευρώ, τρόφιμα αξίας πεντακοσίων (500) Ευρώ καθώς και χρηματικό ποσό εκατόν εβδομήντα (170) Ευρώ σε κέρματα, κατά δήλωση της παθούσας. Προανάκριση για τις κλοπές διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων.

Από τον «οικονομικό εθνικισμό» σε βαθύ πρόβλημα δημοκρατίας

Άρθρο του Βαγγέλη Παπαχρήστου*

Όποιος θεωρεί ότι η ελληνική κρίση -κρίση κατά πολύ εγχώριας κατασκευής- είναι υπεύθυνη για την κρίση στην ευρωζώνη μόνο άλλοθι μπορεί να αναζητεί. Εάν παγκοσμίως η κρίση θεωρείται ότι έχει βασική αιτία τις παγκόσμιες ανισορροπίες τότε δεν θα πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στο γεγονός ότι στη βάση της κρίσης της ευρωζώνης βρίσκονται οι μεγάλες ανισορροπίες στο εσωτερικό της Ευρώπης.Η πολιτική που θέλει να επιβάλει η Γερμανία στην Ευρώπη - πολιτική η οποία ρέπει στον «οικονομικό εθνικισμό» – και που επικεντρώνεται στη λογική ότι οι χώρες-πιστωτές πρέπει να συνεχίσουν με προτεραιότητα στις εξαγωγές ενώ οι χώρες-χρεώστες να ακολουθήσουν αυστηρά περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, είναι μια πολιτική αδιέξοδη. Είναι αμφίβολο ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να ανακάμψει με βιώσιμο τρόπο εάν οι χώρες πιστωτές δεν αποφασίσουν να τονώσουν την εσωτερική τους ζήτηση.Οι Γερμανοί ακολουθώντας μια περιοριστική πολιτική της εσωτερικής τους ζήτησης, παγώνοντας για δέκα χρόνια τους μισθούς και ποντάροντας στις εξαγωγές, θέλουν να παρουσιαστούν ως υπόδειγμα πετυχημένης πολιτικής. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Οι Γερμανοί ήταν «ενάρετοι» σύμφωνα με την προτεσταντική ηθική όχι όμως «πετυχημένοι». Κι ο λόγος είναι οτι τα μεγάλα πλεονάσματα που είχαν δεν τα επένδυσαν εσωτερικά αφού οι επενδύσεις έπεσαν από το 22% στο 18 % του ΑΕΠ επικεντρωμένες μονομερώς στον εξαγωγικό τομέα, σε βάρος των υπηρεσιών και των υποδομών. Ταυτόχρονα μειώνονταν η εσωτερική αγοραστική δύναμη αφού οι μισθοί ως ποσοστό του ΑΕΠ έπεσαν από το 54 % στο 38% με μια μαζική αναδιανομή σε βάρος των μισθωτών. Τα διαθέσιμα πλεονάσματα τα επένδυσαν και τα δάνεισαν στο εξωτερικό και τώρα υφίστανται ως «κακά δάνεια» στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα. Είναι σαν κάποιος να κάνει οικονομία για δέκα χρόνια και στο τέλος να τα δανείζει σε κάποιον που δεν μπορεί να τα επιστρέψει.Οι Γερμανοί εξάγουν το 48% του ΑΕΠ, δηλαδή τα μισά από αυτά που παράγουν, και το 65% κατευθύνεται στην ευρωπαϊκή αγορά. Εάν όλη η Ευρώπη πάει σε περιοριστική πολιτική το πρώτο πράγμα που θα μειωθεί είναι οι εισαγωγές και κατά συνέπεια οι γερμανικές εξαγωγές. Μπορεί ίσως να θεωρούνε ότι η Γερμανία μπορεί να συνεχίσει στηριζόμενη στις εξαγωγές της αξιοποιώντας την παγκόσμια ανάκαμψη που οικοδομήθηκε στη βάση της στροφής της Κίνας στη τόνωση της εσωτερικής ζήτησης και στα μαζικά δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ. Είναι όμως αμφίβολο κατά το πόσο θα μπορέσει η Γερμανία, η δεύτερη παγκόσμια εξαγωγική δύναμη, να είναι «λαθρεπιβάτης» στην παγκόσμια ανάκαμψη, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης των γερμανικών εξαγωγών από τους ευρωπαίους χρεώστες.Η Γερμανία είναι για την Ευρώπη ότι η Κίνα για τον υπόλοιπο κόσμο και οι χρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες ότι είναι η Αμερική. Με μια μεγάλη διαφορά: τόσο η Κίνα όσο και η Αμερική είναι οικονομικά κυρίαρχα κράτη πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει με τις χώρες της Ευρωζώνης και ως εκ τούτου κάνει το συντονισμό της πολιτικής ακόμη πιο αναγκαίο για να αποτραπεί η οικονομική στασιμότητα. Χωρίς μια αλλαγή του μείγματος πολιτικής στην Ευρώπη σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που επιχειρείται να επιβληθεί από τους Γερμανούς, τα δύσκολα για την Ευρώπη βρίσκονται μπροστά μας. Σε διαφορετική περίπτωση ο κίνδυνος για βάθεμα της κρίσης αυξάνεται και τα εφόδια των πολιτικών εξαντλούνται.Η πολιτική της κας Μέρκελ, μια πολιτική «οικονομικού εθνικισμού» πού υποκλίνεται στα εμφωλευμένα στον εξαγωγικό τομέα συμφέροντα, που θέλει να την επιβάλει σαν ευρωπαϊκή πολιτική κλείνοντας τα μάτια στις μεγάλες ανισορροπίες στην Ευρώπη , επιδιώκει όχι μόνο να εφαρμόσει με πιο αυστηρό τρόπο το «ηλίθιο» κατά την έκφραση του Πρόντι, ( γιατί ηλίθιο λέμε όποιον έχει χαμηλή διακριτική ικανότητα ανάμεσα σε διαφορετικές καταστάσεις) Σύμφωνο Σταθερότητας αλλά και να το επεκτείνει αλλάζοντας με αντιδημοκρατικούς τρόπους την Ευρωπαϊκή Συνθήκη με το να συμπεριλάβει και όρους «ανταγωνιστικότητας», που στην ουσία σημαίνουν πολιτικές περιορισμού των μισθών.Το πρόβλημα στην Ευρώπη δεν είναι αν θα φύγουν από το ευρώ χώρες -πιστωτές, π.χ Γερμανία, ή θα εκδιωχθούν χώρες - χρεώστες π.χ Ελλάδα, αλλά εάν θα υπονομευθούν οι ήδη υπάρχοντες θεσμοί με αντιδημοκρατικό τρόπο, με τον επικαθορισμό νέων θεσμών όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται από τους λίγους και θα εφαρμόζονται από το σύνολο. Είναι φανερό ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ευρώπης μετατρέπεται και σε πρόβλημα δημοκρατίας.

*Οικονομολόγος-Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πρεβέζας

Έξι σταθμοί διοδίων στην Εγνατία Οδό!


Έξι σταθμοί διοδίων θα λειτουργήσουν τους επόμενους τρεις μήνες στην Εγνατία οδό, όπως προανήγγειλε ο κ. Γιάννης Τσακλίδης, αντιπρόεδρος της «Εγνατία Οδός ΑΕ». Αναφερόμενος σε “πιεστικά οικονομικά προβλήματα” και τις “τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις” της εταιρείας “Εγνατία Οδός ΑΕ”, αλλά και τις “ασφυκτικές πιέσεις της Ε.Ε.”, ο κ. Τσακλίδης, δήλωσε ότι “σύντομα θα εγκαταστήσουμε άλλους έξι πρόχειρους σταθμούς διοδίων στην Εγνατία Οδό”, καθώς, όπως είπε “η εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος θα πάρει χρόνο. Σύμφωνα με τον κ. Τσακλίδη, σε λίγους μήνες θα λειτουργήσουν διόδια στην Ηγουμενίτσα, στα Ιωάννινα, στα Γρεβενά (Βενέτικος ποταμός), Πολύμυλος (λειτουργούν από τις 14 Σεπτεμβρίου), Νυμφόπετρα, Παγγαίο και Κομοτηνή. Το κόστος των νέων διοδίων, είπε ότι “θα είναι περίπου ίδιο με αυτό του Πολυμύλου”. Ταυτόχρονα η "Εγνατία Οδός Α.Ε." θα αναλάβει την επιθεώρηση και επισκευή των τεχνικών έργων στο εθνικό οδικό δίκτυο Λάρισας - Κοζάνης και Τρικάλων – Ιωαννίνων, όπως αποφασίστηκε σε συνάντηση εργασίας που έγινε την Παρασκευή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μεταξύ της περιφερειάρχη Κ. Γερακούδη και του αντιπροέδρου και συμβούλου της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», κ. Γιάννη Τσακλίδη.

Προς ΣΕΒ: Λίγο πιο σεμνά και μετρημένα θα ωφελούσε τη χώρα

Του Νίκου Κοτζιά

1. Κακοί επιχειρηματίες επιθυμούν απολύσεις
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κήρυξε πόλεμο στη μισθωτή εργασία και στο δημόσιο, ιδιαίτερα στον δημόσιο υπάλληλο. Με ότι τρόπο βρίσκει δηλώνει ότι το ελληνικό δημόσιο παρενοχλεί “το ισχυρό οικονομικό του έργο”. Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι τα λέει αυτά διότι ετοιμάζει μεγάλες επενδύσεις. Προγραμματίζει να εισάγει νέες τεχνολογίες στην ελληνική βιομηχανία και άλλες επιχειρήσεις. Σχεδιάζει να ιδρύσει νέα ερευνητικά κέντρα στήριξης της ανάπτυξης της χώρας. Ότι σε λίγο, όλη η Ευρώπη έκθαμβη θα μελετά τα νέα οργανωτικά και αποτελεσματικά σχήματα διεύθυνσης. Όλοι μας πια, θα μαθαίνουμε από τις βαθιές αναλύσεις του για το διεθνές γίγνεσθαι και του πώς πρέπει να δρα η Ελλάδα. Δυστυχώς για τη χώρα η πλειοψηφία των Ελλήνων μεγάλων επιχειρηματιών, με φωτεινές εξαιρέσεις, δεν έχει κανέναν τέτοιο προσανατολισμό. Το μόνο που γνωρίζουν πολλοί από αυτούς είναι να είναι εισοδηματίες στις πιο διαφορετικές παραλλαγές. Για αυτό και ο ΣΕΒ έπαψε να είναι ακόμα και ως όνομα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων. Αν. μάλιστα, διατηρούσε την παλιά του μορφή, τότε ο σημερινός πρόεδρος του ΣΕΒ δεν θα ήταν ούτε καν μέλος του.Πολλοί, ασφαλώς όχι όλοι, κάθε άλλο, Έλληνες επιχειρηματίες ζουν με εισοδήματα και όχι με πραγματική αυθεντική παραγωγική επιχειρηματική δράση. Και, όμως, τολμάνε να κατηγορούν τους Έλληνες εργαζομένους ως αντιπαραγωγικούς. Ορισμένοι από αυτούς στους οποίους αναφέρουμε, ζούνε από τα εισοδήματα που απέκτησαν πουλώντας τις επιχειρήσεις που διέθεταν. Υπέσκαψαν την ίδια την παραγωγική βάση της χώρας. Άλλοι πάλι ζούνε ως κρατικοδίαιτοι, από κρατικές προμήθειες και εισοδήματα από τον δημόσιο προϋπολογισμό, αυξάνοντας υπέρμετρα τις δαπάνες του δημοσίου και προσθέτοντας μεγάλους αριθμούς στα ποσοστά του πληθωρισμού. Χωρίς τις «business» με το δημόσιο και τις ευκολίες που αποκτούν, θα ήταν οικονομικά και κοινωνικά ανύπαρκτοι. Κάποιοι άλλοι ζούνε από αεριτζίδικες δραστηριότητες, πιστοί σε αυτή την περίπτωση με την ιστορική παράδοση της εποχής της κατοχής και της χούντας. Αυτοί καταγγέλλουν μέσω των φερέφωνων που διαθέτουν ανθρώπους που τους αντιστέκονται και που κοπιάζουν για μια διαφορετική, αναπτυσσομένη και δημοκρατική Ελλάδα. Πολλούς από αυτού του είδους επιχειρηματίες τους είδαμε να εξασφαλίζουν τεράστιες περιουσίες με την ανακατανομή εισοδήματος και ιδιοκτησίας που έγινε μέσα από το ελληνικό χρηματιστήριο. Τέλος, είναι αρκετοί εκείνοι που δεν πληρώνουν φόρους ή, ακόμα, και φοροκλέπτουν μη αποδίδοντας φόρους, με αποτέλεσμα να υποφέρει το ελληνικό κράτος από έσοδα και να έχουν οδηγηθεί τα ελλείμματα εκεί που οδηγήθηκαν.

2. Ο Βέμπερ και οι εθνικοί ευεργέτες θα ντρέπονταν για αυτούς
Πολλοί από τους Έλληνες επιχειρηματίες δεν έχουν καμιά σχέση με τον ιδεατό τύπο επιχειρηματία που περιέγραψε ο Βέμπερ: ο σεμνός επιχειρηματίας που επιδιώκει να πετύχει η επιχείρησή του. Να αυξήσει την παραγωγικότητά της. Ο οποίος δεν κάνει παραστάσεις πλούτου, δια του πλούτου και με τον πλούτο που αποκτά. Διότι τον πλούτο τον χρησιμοποιεί προκειμένου να ενισχύσει την επιχείρησή του. Αντίθετα με αυτόν τον ιδεατό τύπο επιχειρηματία, πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες αρέσκονται στην επίδειξη πλούτου προς τα έξω. Αναζητούν τα πάρτι δημοσιότητας στη Μύκονο, όπου και εκεί συχνά δεν πληρώνονται φόροι. Ανταγωνίζονται να μπουν στις στήλες των περιοδικών life Style. Επιδεικνύουν τα νέα τους αμάξια και κότερα. Και όλα αυτά τα κάνουν ακόμα και σε περίοδο κρίσης, συχνά προκαλώντας.Πολλοί λίγοι από τους σημερινούς μεγάλους επιχειρηματίες θυμίζουν τους πλούσιους εθνικούς ευεργέτες χάρη στους οποίους εξασφάλισε η Ελλάδα σημαντικές υποδομές και έργα που επιβιώνουν μέσα στον χρόνο. Από το κτήριο Συγγρού που είναι η έδρα του Υπουργείου Εξωτερικών μέχρι το Ζάππειο. Δυστυχώς οι σημερινοί Έλληνες επιχειρηματίες προτιμούν να επιδεικνύουν τον πλούτο τους σε ιδιωτικά αγαθά, παρά να διευκολύνουν την χώρα στις δύσκολες στιγμές. Προτιμούν να φτιάχνουν προσωπικής χρήσης κατασκευές, παρά να προσφέρουν στο δημόσιο καλό και στα δημόσια αγαθά. Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Ενώ δεν προσφέρουν αυτά που προσφέρουν επιχειρηματίες άλλων χωρών, καλούν δια στόματος του Προέδρού τους να απολυθούν εργαζόμενοι. Επιθυμούν, με άλλα λόγια να κάνουν κέρδη από την κρίση, εν μέσω κρίσης.

3. Είναι η πηγή της διαφθοράς
Στο δημόσιο υπάρχει πράγματι μεγάλη διαφθορά. Αλλά αυτή τη διαφθορά δεν την προκάλεσαν με αλληλορουσφέτια οι δημόσιοι υπάλληλοι μεταξύ τους. Για να υπάρχει στο δημόσιο διαφθορά πρέπει να υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα και στις αγορές «επάρκεια διαφθοράς». Να υπάρχει μαύρο χρήμα. Να υπάρχει υπερκέρδος τιμών που καθορίζουν τα καρτέλ. Εξάλλου η κύρια διαφθορά του δημοσίου προέρχεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις που δίνουν λίγα ψίχουλα σε αυτούς που διαφθείρουν προκειμένου να κάνουν άνομα υπερκέρδη που καμιά σχέση δεν έχουν με την ποιότητα των προϊόντων τους ή με κανόνες ανταγωνιστικότητας. Ίσα-ίσα που αποτελούν ευθεία παραβίαση αυτών των κανόνων αλλά και της υποτιθέμενης λογικής των αγορών. Και πρέπει να υπογραμμίσω ότι δεν ακούσαμε ποτέ τον ΣΕΒ να καταγγέλλει αυτή τη μεγάλη διαφθορά ή ότι η περαίωση υποσκάπτει κάθε έννοια ανταγωνισμού ανάμεσα σε παραγωγικούς επιχειρηματίες και αεριτζήδες. Κάθε άλλο. Δεν ακούσαμε ακόμα ποτέ ο ΣΕΒ να έδιωξε κάποιο μέλος του για λόγους ηθικής τάξης, ακόμα και ως προς την λεγόμενη ηθική των αγορών.Δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που έβγαλαν στο εξωτερικό τα χρήματα τους επιτείνοντας τα κρισιακά φαινόμενα της Ελληνικής Οικονομίας. Περισσότεροι, όμως, είναι εκείνοι που υποφέρουν από την έλλειψη δυνατοτήτων να στηριχθούν σήμερα στις δημόσιες επενδύσεις και σε τραπεζικά δάνεια με λογικούς όρους. Το ερώτημα είναι γιατί ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν τα έβαλε με αυτές τις καταστάσεις; Η απάντηση είναι σαφής: στο ίδιο το εσωτερικό του ΣΕΒ υποχωρούν οι εκπρόσωποι του παραγωγικού κεφαλαίου και έχουν ενισχυθεί εκείνοι που ζουν από το εισόδημα και την δράση στον τομέα των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων. Εκείνων που ζουν από το τραπεζικό εισόδημα και όχι από την παραγωγική δράση. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Τόσο για τον ΣΕΒ, όσο και για τη χώρα συνολικά. Η ήττα του παραγωγικού ελληνικού κεφαλαίου έναντι των τραπεζικών τοκογλύφων και των εισοδηματιών υπέσκαψε τις προοπτικές διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της χώρας. Ακόμα, οι του ΣΕΒ κάνουν ότι περνάνε από το χέρι τους για να μην πετύχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αυτό τον τόπο, η ραχοκοκαλιά της επιχειρηματικότητας. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σήμερα «ούτε καν καπιταλισμός της προκοπής».

4. Κοίτα ποιος μιλά…
Εάν συγκρίνει κανείς τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, ιδιαίτερα της ευρωζώνης, τότε θα διαπιστώσει ότι ενώ οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν ποιότητα που βρίσκεται τουλάχιστον στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, οι περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες είναι περισσότερο τριτοκοσμικοί παρά ευρωπαίοι στις επιλογές και στρατηγικές τους.Ας μας πει ο κ.Πρόεδρος του ΣΕΒ ποιες είναι οι παραγωγικές επενδύσεις και η έρευνα που έκαναν τα τελευταία χρόνια τα μέλη του Συνδέσμου. Όλοι μας γνωρίζουμε, αλλά πρέπει να το υπενθυμίζουμε: ουσιαστικά καμία. Και αν επενδύθηκαν χρήματα, αυτά επενδύθηκαν σε υπάρχοντα πλούτο και παραγωγική βάση. Δηλαδή, επενδύθηκαν για να αλλάξει ιδιοκτησία ή και απλά προσωρινά χέρια ήδη υπάρχων παραγωγικός πλούτος.Για αυτό επιμένω να λέω ότι τα προβλήματα της Ελλάδας αφορούν και τον τραπεζικό τομέα, και το δημόσιο, και τις αγορές, αλλά πριν από όλα τους Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες. Οι οποίοι αφού κατάντησαν προβληματικές τις ίδιες τις επιχειρήσεις τους συμβάλανε στην αποδιοργάνωση του ελληνικού κράτους και τώρα θέλουν να πάρουν εκδίκηση απέναντι στους εργαζομένους. να θεμελιακό πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι δεν διαθέτει σε επάρκεια καλούς επιχειρηματίες. Δεν διαθέτει σε επάρκεια στην «κορυφή» ανθρώπους με επιχειρηματικό πνεύμα και εγκράτεια. Που σέβονται και κατανοούν πόσα προσφέρουν οι εργαζόμενοι. Αλλά όταν είναι κανείς εισοδηματίας, από πού να γνωρίζει κάτι τέτοιο!Ο ΣΕΒ που ουδέποτε έλαβε μέτρα για να αναβαθμιστεί ουσιαστικά η ποιότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών. Ουδέποτε απέβαλλε από τις γραμμές του επιχειρηματίες και επιχειρήσεις που παραβίαζαν την ηθική, τους κανόνες της αγοράς, τις απαιτήσεις της οικονομίας, δεν δικαιούται να ομιλεί. Διότι αποτελεί τον Σύνδεσμο των πρώτων υπεύθυνων για τα κατάντια της χώρας. Κατά τον ΣΕΒ στην Ελλάδα οι καπιταλιστές είναι οι μόνοι ανεύθυνοι για το ότι ο καπιταλισμός δεν λειτουργεί ακόμα και με εκείνους τους στοιχειώδεις κανόνες που συναντάμε στην υπόλοιπη ΕΕ και στις ΗΠΑ. Ορθά λοιπόν ο λαός μας ακούγοντας τις προτροπές του πρώην βιομήχανου για το δημόσιο και τις απολύσεις των εργαζομένων φωνάζει: «Κοίτα ποιος ομιλεί»…

Μυστικά τα παζαρέματα για ξεπούλημα της ΕΛΒΙΖ

Καμία ενημέρωση από τη Διοίκηση της βιομηχανίας

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Διοίκησης της ΕΛ.ΒΙ.Ζ. (νυν ΖΩ-ΔΩ) με μεγαλοοφειλέτη πελάτη της, για να πωληθεί η εταιρία, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι της δεν έχουν καμία ενημέρωση, για το τι μέλλει γενέσθαι.Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε συμβούλιο, στο οποίο μετείχε ο επίδοξος αγοραστής και όπως όλα δείχνουν το τοπίο θα ξεκαθαρίσει ίσως μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ο «Πρωινός Λόγος» αποκάλυψε τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για να πωληθεί… κοψοχρονιά η εταιρία, τη στιγμή που οικονομικά είναι υγιής. Μάλιστα, η δημοσιότητα που πήρε το θέμα, φαίνεται πως… ταρακούνησε ακόμη και στελέχη της ΑΤΕ στην Αθήνα, ενώ οι εργαζόμενοι λένε πως «θέλουν να κάνουν την ΕΛΒΙΖ, όπως τη ΣΒΕΚΗ. Να τη διαλύσουν σιγά- σιγά και στο τέλος να την δώσουν για ένα κομμάτι ψωμί».

ΑΒΟΗΘΗΤΗ
Παράλληλα, όπως σημειώνουν πηγές οι υποχρεώσεις της εταιρίας είναι αρκετές, είναι όμως πιο πολλές από τα χρήματα που έχει στο ταμείο της. Αναρωτιούνται λοιπόν ορισμένοι: «γιατί αφήνουν την ΕΛΒΙΖ αβοήθητη και τι θέλουν να πετύχουν με τη στάση τους αυτή;». Αρκετοί Ηπειρώτες κάνουν λόγο για αποδόμηση των μέχρι πρότινος σημείων αναφοράς της αγροτοκτηνοτροφίας στην περιοχή. «Πρώτα ήταν η ΣΒΕΚΗ, τώρα λένε ότι θα πουλήσουν την ΕΛΒΙΖ, ενώ στη «Δωδώνη» περιμένουν όλοι τη στάση της ΑΤΕ, για ν’ αποφασίσουν το μέλλον της» λένε.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Αγαπημένοι προορισμοί Ζαγοροχώρια και Γιάννενα


Στην κορυφή των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών της χώρας βρίσκονται για μία ακόμη φορά τα Ζαγοροχώρια, αλλά και η πόλη των Ιωαννίνων, όπως αναδείχθηκαν από την σχετική ψηφοφορία που διενεργήθηκε μέσω της ιστοσελίδας της «HELEXPO» στο πλαίσιο της έκθεσης «PHILOXENIA 2010».Η απονομή των βραβείων για τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας έγινε το βράδυ της Πέμπτης από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο στη Θεσσαλονίκη όπου διεξάγεται η έκθεση.Συγκεκριμένα, στην κατηγορία των αγαπημένων ορεινών προορισμών το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στα Ζαγοροχώρια, στην κατηγορία των δημοφιλέστερων πόλεων, το πέμπτο βραβείο απονεμήθηκε στα Γιάννινα, ενώ στην κατηγορία των φιλικότερων προς το περιβάλλον περιοχών το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε επίσης στα Ζαγοροχώρια. Και πέρυσι τα Ζαγοροχώρια είχαν πάρει το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «αγαπημένος ορεινός προορισμός», ενώ τα Γιάννινα πέρυσι ήταν στην τέταρτη θέση της κατηγορίας «αγαπημένος αστικός προορισμός». Στην 26η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη έως την Κυριακή, συμμετείχε η Περιφέρεια Ηπείρου και οι τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με ένα κοινό περίπτερο. Στόχος της Περιφέρειας Ηπείρου και των τεσσάρων Νομαρχιών ήταν η ανάδειξη και προβολή των τουριστικών προορισμών της Ηπείρου, καθώς και η προσέλκυση όλο και περισσότερων επισκεπτών.Με αφορμή τις βραβεύσεις ο Νομάρχης Ιωαννίνων Αλέξανδρος Καχριμάνης σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής: «Οι διακρίσεις που για μια ακόμη φορά γνώρισαν στην Έκθεση “Philoxenia”, ως δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί, τα Ζαγοροχώρια και η πόλη των Ιωαννίνων, δεν είναι τυχαίο γεγονός, αλλά απόρροια της συνεχούς προσπάθειας των φορέων του Νομού και των δύο περιοχών για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών και της επιτυχημένης προβολής τους, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Συνελήφθη 38χρονος για απόπειρα ανθρωποκτονίας


Την Παρασκευή το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας συνελήφθη ένας 38χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας.Ειδικότερα, την 10-11-2010 και ώρα 13.00΄ στο 17ο χλμ. Εγνατίας Οδού Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων (Κόμβος Νεοχωρίου) άγνωστος δράστης πυροβόλησε εναντίον ομάδας πέντε (5) λαθρομεταναστών με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στα γεννητικά όργανα ένας 23χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Ιράκ. Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας διεξήγαγε έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του άγνωστου δράστη. Η σχηματισθείσα δικογραφία με το συλλεχθέν αποδεικτικό υλικό υπεβλήθη την 18-11-2010 στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Θεσπρωτίας και κατόπιν μελέτης της δικογραφίας την Παρασκευή 19-11-2010 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Θεσπρωτίας κατά 38χρονου ημεδαπού, ο οποίος και συνελήφθη από αστυνομικούς της Υ. Α Ηγουμενίτσας.

Τέλη Δεκεμβρίου η καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης στους χαμηλοσυνταξιούχους


Καμία αλλαγή δεν υπάρχει ως προς χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με αφορμή δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2011, διευκρινίζει, ότι η καταβολή από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς της συγκεκριμένης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα γίνει με τη σύνταξη του Ιανουαρίου, η οποία όμως καταβάλλεται από 22 Δεκεμβρίου και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Κατά συνέπεια, η καταβολή θα γίνει εντός του χρονοδιαγράμματος το οποίο είχε αρχικά εξαγγελθεί.Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που κυμαίνεται μεταξύ 100 - 300 ευρώ, θα καταβληθεί από κάθε ταμείο και το Δημόσιο, πλην του ΟΓΑ, για συνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω.

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στα Νοσοκομεία


Αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία, έρχονται πλέον καθημερινά οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας, οι οποίοι αποφάσισαν να κλείσουν τα ταμεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από σήμερα Δευτέρα, έως τις 28 Νοεμβρίου.Οι γιατροί αντιδρώντας στα μέτρα που λαμβάνονται, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα στον χώρο της υγείας, καλούν όσους ασθενείς επιθυμούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας από τη Δευτέρα, οπότε και δεν θα πληρώνουν ούτε τα τρία ευρώ αλλά ούτε και τις εξετάσεις στις οποίες θα υποβάλλονται.Οι εκτιμήσεις των νοσοκομειακών γιατρών είναι άκρως ανησυχητικές καθώς αναφέρουν ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με συμπτώματα κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής, ενώ ήδη το ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί, μετά από εισήγηση του επιστημονικού του συμβουλίου ξεκινά μελέτη για να διαπιστώσει πόσοι ασθενείς ζητούν και κάνουν εισαγωγή μόνο και μόνο για να τρέφονται από το νοσοκομείο, είπαν οι νοσοκομειακοί γιατροί.Επίσης, αναφερόμενοι στις προθέσεις του υπουργείου Υγείας, που έχουν να κάνουν με την χορήγηση μόνο γενόσημων φαρμάκων στους ανασφάλιστους και στους άπορους, εκτίμησαν ότι θα αυξηθούν οι ασθενείς του AIDS στη χώρα μας καθώς ενώ είναι οροθετικοί δεν θα μπορούν να παίρνουν την απαραίτητη αγωγή.

Συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ


Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με δυο νέες 24ωρες απεργίες, σήμερα και αύριο, Τρίτη, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στους Δήμους, στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα γίνει αποκομιδή των σκουπιδιών ούτε τις επόμενες 48 ώρες (σ.σ. οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ είχαν απεργία και την Παρασκευή), πλην ελάχιστων εξαιρέσεων (νοσοκομεία, λαϊκές αγορές).Επίσης, μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στους ΟΤΑ κάλεσε όλους του Συλλόγους μέλη της, να προχωρήσουν σήμερα, Δευτέρα, σε Γενικές Συνελεύσεις, για ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων.

Δίωρη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ


Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ κήρυξε για σήμερα, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, δίωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ως τις 14.00 για την πρωινή βάρδια και από τις 14.00 μέχρι 16.00 για την απογευματινή βάρδια. Η κινητοποίηση αφορά τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν διατεθεί στην Πρωτοβάθμια, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στο υπουργείο Παιδείας στις 12 το μεσημέρι, με αίτημα τη μετατροπή όλων των προσλήψεων αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ σε κανονικές προσλήψεις.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Συνελήφθησαν 40 παράνομοι μετανάστες


Σε ελέγχους που διενήργησαν την Παρασκευή το απόγευμα, δυνάμεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας, στην περιοχή του Λαδοχωρίου, πλησίον του νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας, 40 άνδρες μετανάστες (καταγωγής Αφγανιστάν, Σομαλίας, Ιράκ και άλλων Ασιατικών - Αφρικανικών χωρών) βρέθηκαν να παραμένουν στην περιοχή, στερούμενοι νόμιμων εγγράφων παραμονής. Οι συλληφθέντες προωθήθηκαν σε άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις της Ηπείρου, με σκοπό την επαναπροώθηση στην χώρα τους.

Στις 22 Δεκεμβρίου θα ορκιστεί το νέο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων


Στις 22 Δεκεμβρίου θα ορκιστεί το νέο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, ενώ η εκλογή των οργάνων θα γίνει στην πρώτη συνεδρίασή του στις 2 Ιανουαρίου. Αυτό ανακοινώθηκε από την παράταξη του Φίλιππου Φίλιου, μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Φίλιος με το δήμαρχο Νίκο Γκόντα.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Προωθείται η εκπόνηση του master plan για το λιμάνι


Τις θέσεις των φορέων του Nομού Πρέβεζας, ώστε να προχωρήσει η εκπόνηση της οριστικής πρότασης του master plan του λιμένα, που προβλέπει έργα ύψους 32 εκατ. ευρώ, ζητά το Yπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, κωδικοποιώντας τα αποτελέσματα πρόσφατης σύσκεψης στο υπουργείο.Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο κοινοποιήθηκε στους φορείς, τα σημεία που θα συμπληρωθούν στην προτεινόμενη λύση του master plan προβλέπουν τα εξής: Να προταθεί η απομάκρυνση του εμπορικού λιμένα για την οποία πρέπει να εκπονηθεί ολοκληρωμένη τεχνικοοικονομική μελέτη διερεύνησης εναλλακτικών θέσεων και δεν είναι αντικείμενο του σχεδίου. Να γίνει λεπτομερέστερη ανάλυση του τρόπου αξιοποίησης των χώρων (κτίρια κ.λπ.) στο εμπορικό τμήμα του λιμένα Πρέβεζας στην περίπτωση που μεταφερθεί σε νέα θέση ο εμπορικός λιμένας. Να τεθεί η ανάγκη πρόσβασης των πεζών από την πόλη στους χώρους του νότιου τμήματος του λιμανιού. Ο τρόπος σύνδεσης (υπόγεια σήραγγα, εναέρια γέφυρα, πλωτή κινητή κατασκευή κ.λπ.) θα διερευνηθεί στο πλαίσιο τεχνικής μελέτης η οποία δεν είναι αντικείμενο του σχεδίου. Να επισημανθεί η ανάγκη ανανέωσης των υδάτων στο βόρειο τμήμα του λιμένα και να προταθεί η κατασκευή ανοιχτής τάφρου η οποία θα μελετηθεί στο πλαίσιο τεχνικής μελέτης που θα εκπονηθεί. Να γίνουν η κρηπίδωση του παραλιακού μετώπου από το Λιμενικό Ταμείο μέχρι το Τουριστικό Περίπτερο και οι αναγκαίες επιχώσεις. Να συνταχθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προτεινόμενων από το μάστερ πλαν έργων με αντίστοιχο προϋπολογισμό.Στο ίδιο έγγραφο συμπεριλαμβάνονται και οι άμεσες προτεραιότητες που έθεσαν οι φορείς και αφορούν σε πρώτη φάση την ενίσχυση και τη συντήρηση του συνόλου των παραλιακών κρηπιδωμάτων καθώς και τη συντήρηση του λιμένα (σε ό,τι αφορά τις ασφαλτοστρώσεις και τις ανακαινίσεις) και σε δεύτερη φάση την κατασκευή του παραλιακού κρηπιδότοιχου από το Λιμενικό Ταμείο μέχρι το Τουριστικό Περίπτερο και την κατασκευή του ανατολικού κρηπιδότοιχου (στο εμπορικό τμήμα) μήκους 305 και βάθους 10 μέτρων, με βάση υπάρχουσα μελέτη που θα πρέπει να επικαιροποιηθεί.