Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010

21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ:Γιατί να συμμετάσχω;


Eνόψει της αναγγελίας δημιουργίας του νέου πολιτικού κινήματος, από την Κα Ντόρα Μπακογιάννη, την Κυριακή στις 21 Νοεμβρίου 2010 είναι, ένα ερώτημα τίθεται έντονα:Γιατί να συμμετάσχω…..;;
Ζούμε μέρες κρίσης και αμφισβήτησης. Τα πάντα σχεδόν καταρρέουν. Ο κόσμος ζει στην αγωνία της αβεβαιότητας. Η πολιτική είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τη κατάσταση αυτή. Για αυτό και οι πολίτες είναι οργισμένοι .Κανένας δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στους πολιτικούς. Και τους βάζει όλους στο ίδιο καλάθι.Η πολιτική όμως δεν εξαντλείται στον εντοπισμό του προβλήματος. Αποτελεί και εργαλείο για την λύση. Δεν μπορούμε να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα δίχως γενναίες πολιτικές αποφάσεις. Δίχως χειρισμούς πρωτοποριακούς και πρωτοβουλίες, που θίγουν τα κακώς κείμενα και ανατρέπουν καταστάσεις, ο τόπος θα κολλήσει στα σημερινά του αδιέξοδα και θα κατρακυλήσει στην υπανάπτυξη. Μοναχά η πολιτική μπορεί να πάρει τέτοιες αποφάσεις.Ξεπερνώντας την εύλογη καχυποψία απέναντι στην πολιτική, έχουμε την ευθύνη απέναντι στον τόπο να κινηθούμε και να δηλώσουμε παρόντες.Να βγούμε μπροστά.
* Μπροστά από μια αμήχανη και άτολμη κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που δεν κυριολεκτεί. Μια κυβέρνηση που μιλά με πολλές γλώσσες, που κάνει τα πάντα για να αφαιρέσει πλούτο από τους Έλληνες, αλλά απολύτως τίποτα για να δημιουργήσει πλούτο στο τόπο για τους Έλληνες.
* Μπροστά από μια παρωχημένη αντιπολίτευση που περιστρέφεται σε ιδεοληψίες και ξεπερασμένες αντιλήψεις, χωμένες στις ανάγκες μια κοινωνίας που δεν υπάρχει πια.Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να μιλήσουμε καθαρά. Χωρίς πολλά λόγια και ανεδαφικές υποσχεσιολογίες.
# Να προτείνουμε πολιτικές θάρρους και τόλμης που θα κινήσουν τη χώρα και τη κοινωνία σε πολιτικές δυναμικής ανάπτυξης. Να επεξεργαστούμε ένα σαρωτικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, για την οργάνωση στης πολιτείας, για το μοντέλο οικονομίας και ανάπτυξης της χώρας.
# Να προσπαθήσουμε να φέρουμε στη πολιτική νέους ανθρώπους. Να τους βάλουμε στη καρδιά του πολιτικού συστήματος. Όχι σαν κομπάρσους για ξεκάρφωμα , αλλά σαν το βασικό πυρήνα της αναγεννητικής δράσης του πολιτικού προσωπικού.
Ο στόχος μας είναι να αποκτήσουμε, πολύ γρήγορα, μέσα από το πολιτικό μας λόγο και τις προτάσεις μας ξεκάθαρη ταυτότητα και φυσιογνωμία. Όχι να γίνουμε ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας ή ένα εσωκομματικό πρόβλημα της ΝΔ.Ο αγώνας θα είναι δύσκολος και η προσπάθεια ανηφορική. Αλλά κάποιος πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία. Και να αντιμετωπίσει μετωπικά τα προβλήματα, λέγοντας με σαφήνεια και καθαρές κουβέντες
* τι πιστεύουμε για την Ελλάδα
* πως θα το πετύχουμε
* τι θέλουμε για τους Έλληνες
Σ’ αυτό φιλοδοξούμε να διαφέρουμε από το σημερινό πολιτικό σκηνικό.

Σταύρος Καλογιάννης: Η Κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τον μείζονος εθνικής σημασίας αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη


Την εγκατάλειψη του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης από την Κυβέρνηση, έφερε στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης με Ερώτηση (αρ. πρωτ. 6087/11.11.2010) που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.Ειδικότερα στην Ερώτησή του αναφέρει:Ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, η υλοποίηση του οποίου αποτέλεσε μία στρατηγική επιλογή των Κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, είναι έργο μείζονος εθνικής σημασίας και προφανούς δημόσιας ωφέλειας. Η κατασκευή του πετρελαιαγωγού προβλέπεται από τη διακρατική Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας και έχει κυρωθεί, από πλευράς Ελλάδος, με το Νόμο 3558/2007.Παρά τον επανειλημμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση καθυστερεί αδικαιολόγητα την προώθηση του αγωγού. Υπενθυμίζω ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατέθεσε ένα απλό προσχέδιο νόμου, στις 17 Μαρτίου 2010, με τίτλο «Διαδρομή – Εγκατάσταση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και συναφή θέματα», στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και στις 2 Ιουλίου 2010 κατέθεσε ένα απλό ενημερωτικό σημείωμα για το έργο. Έκτοτε δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια για την προώθηση του σπουδαίου αυτού έργου.Ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς:
1. Εάν έχει την πολιτική βούληση η Κυβέρνηση να προωθήσει το έργο;
2. Εάν ναι, για ποιούς λόγους καθυστερεί η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου, θέτοντας σε κίνδυνο το ίδιο έργο, αφού είναι γνωστό ότι η νέα Κυβέρνηση της Βουλγαρίας κάνει ό,τι είναι δυνατό για να το ματαιώσει;
3. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Δήλωση υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας του συνδυασμού ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ Κώστα Αρβανίτη


Στις εκλογές της Κυριακής οι πολίτες της Πρέβεζας αλλά και όλης της Ηπείρου έκαναν με την ψήφο τους την επιλογή τους για την παράταξη που θα αναλάβει τις τύχες της Ηπείρου την προσεχή 4ετία. Μια επιλογή πολύ σαφής και απόλυτα σεβαστή. Συγχαίρουμε τον κύριο Καχριμάνη και την παράταξή του για τη νίκη της.Από την πλευρά μου και από την πλευρά των συνεργατών μου, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους περίπου 15.000 πολίτες της ενότητας της Πρέβεζας που μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Ευχαριστούμε τους ανθρώπους και τους φίλους που μας πίστεψαν και μας αγκάλιασαν σε όλη την προεκλογική διαδρομή. Επίσης ευχαριστούμε όλους τους πολίτες που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία για την επιλογή των εκπροσώπων τους στην αιρετή Περιφέρεια είτε μας ψήφισαν είτε όχι.Με τη βοήθεια των συνεργατών υποψήφιων συμβούλων αλλά και των φίλων που μας αγκάλιασαν και μας στήριξαν κάναμε έναν αξιοπρεπή, όμορφο, καθαρό και έντιμο αγώνα, δίνοντας το στίγμα των αρχών και των πεποιθήσεών μας. Αυτός ο αγώνας δόθηκε σε συνθήκες που δεν ήταν ευνοϊκές εξαιτίας των πολιτικών διλημμάτων που επικράτησαν στις συνθήκες της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διανύουμε. Οι συνθήκες αυτές ήταν ακόμη πιο δύσκολες με βάση τα τοπικά δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί πριν ακόμη αρχίσουμε την προσπάθεια. Κάποιοι δυστυχώς επένδυσαν στην ήττα και τώρα θα επιχειρήσουν να εισπράξουν. Παρόλα αυτά προσπαθήσαμε με πείσμα και υπερπροσπάθεια να ανατρέψουμε το σκηνικό σε πολύ περιορισμένο χρόνο ξεχνώντας την κούραση και ξεπερνώντας τις δυσκολίες και στο βαθμό που μας αναλογεί αναλαμβάνουμε τις ευθύνες.Θέλω να διαβεβαιώσω όσους μας εμπιστεύθηκαν ότι τόσο εγώ όσο και οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού μας από την ενότητα της Πρέβεζας θα αγωνιστούμε για όσα δηλώσαμε και υποσχεθήκαμε σε όλη αυτή τη διαδρομή. Θα είμαστε παρόντες σε όλες τις διαδικασίες και τα όργανα στηρίζοντας ότι θετικό προωθείται αλλά πολύ περισσότερο διατυπώνοντας την κριτική και την αντίθεσή μας σε ότι δεν συνάδει με το συμφέρον της περιοχής και τις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας. Στηρίζοντας σταθερά την αναπτυξιακή διαδικασία και την προστασία των αδύνατων στρωμάτων της κοινωνίας για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Παλεύοντας για όλα όσα με μεγάλη σαφήνεια διατυπώσαμε στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας για το καλό της Ηπείρου και της Πρέβεζας.Σας ευχαριστώ πολύ.

Δήλωση Χρήστου Κατσούρα


Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές διεξήχθησαν μετά από μία μεταρρύθμιση, που ήρθε στην χώρα μας με καθυστέρηση δεκαετιών.Έτσι, το όραμα για περιφερειοποίηση του Ελληνικού κράτους έχει για σύμμαχό του, το αναγκαίο θεσμικό υπόβαθρο.Όμως η πιθανότητα μετατροπής μιας πολιτικής μεταρρύθμισης από προγραμματική σε παραδειγματική ενισχύεται από τη δράση των ανθρώπων και τη συμμετοχής τους στα κοινά. Η αποχή, είτε εκφράζει αδιαφορία, είτε αντίδραση, ανοχή ή απόγνωση δεν βοηθά στην κατεύθυνση αυτή.Η πορεία προς την επόμενη μέρα βρίσκει την χώρα σε μια μεταβατική περίοδο, όπου όλες οι δυνάμεις της (αυτοδιοικητικές και κεντρική κυβέρνηση) πρέπει να δώσουν την μάχη για την έξοδο από μία βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση.Και στην Θεσπρωτία οι πολίτες ψήφισαν με γνώμονα το συμφέρον του τόπου τους. Εύχομαι καλή θητεία σε όλους τους εκλεγμένους – σε οποιαδήποτε θέση και οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο, γιατί όλοι (μέσα και από τις διαφορές τους) χρειάζονται να συμμετέχουν στη μεγάλη προσπάθεια αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος. Μαζί με τους πολίτες, ελπίζω να δημιουργήσουν μία δύναμη τοπικής παιδείας και τοπικού οράματος, μία δύναμη αλλαγών και περιφερειακής ανάπτυξης.Ο κόσμος σήμερα είναι ένας κόσμος πόλεων και περιφερειών που συζητούν μεταξύ τους και επηρεάζουν την οικονομική, πολιτική και πολιτισμική ανάπτυξη των τόπων. Η χώρα μας χρειάζεται νέα περιφερειακά κέντρα σε μία προσπάθεια πραγματικής και βιώσιμης ανάπτυξης.Στο χέρι μας είναι να γίνει ένα τέτοιο κέντρο η Θεσπρωτία.

Χρήστος Σπ. Κατσούρας
Βουλευτής Ν. Θεσπρωτίας

Δέσμευση Λοβέρδου για προσλήψεις


Την δέσμευσή του ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν προσληφθεί οι 1250 νοσηλευτές μέσω ΑΣΕΠ εξέφρασε ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος κατά την τελετή ορκωμοσίας διορισμού νοσηλευτών στον Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς "Οι Άγιοι Ανάργυροι".Όπως επανέλαβε, μέσα σε πέντε εβδομάδες έχουν ήδη προσληφθεί και εργάζονται 876 νοσηλευτές. "Ήταν μια προσωπική δέσμευση που ανέλαβα να επιταχύνω τις διαδικασίες και είμαι περήφανος να λέω ότι την φέρνω σε πέρας", τόνισε μιλώντας στην τελετή ορκωμοσίας και επισήμανε ότι με πράξεις απαντούμε "σε όσους μας έλεγαν μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ ότι από σήμερα θα απολύσουμε προσωπικό από τον δημόσιο τομέα. Έλεγαν ψέματα".

Πράσινη Ήπειρος-μπλε η περιφέρεια!

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ-ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΧΗ

Το ΠΑΣΟΚ είδε τους υποψηφίους που στήριξε να κερδίζουν τους 13 από τους 18 καλλικρατικούς δήμους της Ηπείρου. Την ίδια στιγμή όλες οι μεγάλες πόλεις: Άρτα, Γιάννενα, Ηγουμενίτσα και Πρέβεζα εξέλεξαν υποψηφίους που υποστηρίχθηκαν και από την κυβέρνηση. Η μεγάλη αυτή επικράτηση δυστυχώς δεν είχε αντίκρισμα στην περιφέρεια.Εκεί μία σειρά από παραμέτρους οδήγησε σε άνετη επικράτηση του Αλέκου Καχριμάνη.Ο Βαγγέλης Αργύρης κατάρτισε ένα από τα καλύτερα ψηφοδέλτια που έχουν εμφανιστεί στην τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια. Επαγγελματίες με κοινωνική αναγνώριση, πολιτικούς με εκλογιμότητα, πρόσωπα από την αριστερά. Το παραδέχθηκαν ακόμη και οι αντίπαλοι του.Ο ίδιος επιλέχθηκε σε ανύποπτο χρόνο από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την εξόχως τιμητική θέση του Γ’ Αντιπροέδρου της Βουλής. Η θέση θεωρήθηκε ως επιστέγασμα της σχεδόν 20ετούς πορείας του στο ελληνικό κοινοβούλιο. Με τη θέση γλίτωσε έτσι και το πολιτικό κόστος του μνημονίου. Ήταν, τέλος ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος περιφερειάρχης για το ΠΑΣΟΚ μετά τον Γιάννη Σγουρό. Στο ΠΑΣΟΚ εκτίμησαν και κάτι άλλο: δεν αρνήθηκε στον πρόεδρο, όταν εκείνος έψαχνε αναγνωρίσιμα στελέχη της κεντρικής σκηνής για να κερδίσουν τις 13 περιφέρειες.Έχασε με δέκα μονάδες διαφορά από τον αντίπαλό του Αλέκο Καχριμάνη, συγκεντρώνοντας το χαμηλότερο ποσοστό που συγκέντρωσε υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Τι έφταιξε; Ίσως ένα μέρος της απάντησης να το δίνουν οι αριθμοί στο δήμο Ιωαννιτών. Εκεί ο στηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ Φίλιππας Φίλιος πήρε 20846 ψήφους. Ο Βαγγέλης Αργύρης στα ίδια εκλογικά τμήματα πέντε χιλιάδες λιγότερους: 15761. Γιατί οι ψηφοφόροι επέλεγαν τον υποψήφιο που στήριζε το ΠΑΣΟΚ στο δήμο, αλλά όχι στην περιφέρεια; Γιατί η αριστερά δεν στήριζε τον κ. Αργύρη, ενώ αντιπεριφερειάρχης στο ψηφοδέλτιο ήταν ένας αριστερός καθολικής αναγνώρισης όπως ο Χρίστος Παπαβρανούσης; Να θυμίσουμε ακόμη ότι η Δημοκρατική Αριστερά εμμέσως πλην σαφώς είχε στηρίξει το ψηφοδέλτιο Αργύρη για το δεύτερο γύρο. Προφανώς και κάθε δήμος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, μόνο που το μοτίβο επαναλαμβάνεται και στους έξι καλλικρατικούς δήμους του νομού που έφτασαν στο δεύτερο γύρο. Ο Βαγγέλης Αργύρης σταθερά υπολείπεται σε ψήφους των υποψηφίων που στήριξε το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι μόνο τα Γιάννενα. Στην Ήπειρο σχεδόν όλοι οι δήμοι είναι «πράσινοι». Οι εφτά από τους οχτώ στο νομό Ιωαννίνων. Στο νομό Πρέβεζας το ΠΑΣΟΚ επικρατεί στο δήμο Πρέβεζας και Πάργας. Χάνει το Ζηρό. Στη Θεσπρωτία το ΠΑΣΟΚ επικρατεί και στους τρεις δήμους (Ηγουμενίτσα, Φιλιάτες, Σούλι). Ακόμη και ο δήμος Αρταίων γίνεται πράσινος, ενώ οι υπόλοιποι στο νομό κερδίζονται από ανεξάρτητους υποψηφίους.Ο Βαγγέλης Αργύρης έχει φανατικούς φίλους, αλλά έχει και αντιπάλους μέσα στο κόμμα του. Οι φίλοι ήταν υπεραρκετοί για να εκλεγεί βουλευτής, τώρα όμως έπρεπε να πείσει και ανθρώπους που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, όχι όμως εκείνον. Εκεί τα εμπόδια φάνηκαν ανυπέρβλητα. Στο ΠΑΣΟΚ είναι κοινός τόπος ότι οι άλλοι δύο βουλευτές δεν βοήθησαν όσο έπρεπε τον περιφερειάρχη. Ή το έκαναν με κρύα καρδιά, ή δε το έκαναν καθόλου. Η συστράτευση που υποσχέθηκαν έμεινε τελικά κενό γράμμα. Ο Βαγγέλης Αργύρης παρά το γεγονός ότι υπήρξε αντιπρόεδρος της Βουλής φαίνεται να πλήρωσε και τη δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στο παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ. Ως ιστορικό στέλεχος φαίνεται πως έφερε το βάρος και της φθοράς και μάλιστα εν μέσω κρίσης.«Τις επόμενες ημέρες, μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του συνδυασμού μας, θα έχουμε τη δυνατότητα να αποτιμήσουμε σε βάθος το αποτέλεσμα και το μήνυμα των πολιτών» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Αργύρης λίγο μετά το πέρας της αναμέτρησης. Ήταν μία λιτή και σύντομη δήλωση μέσα σε κλίμα συγκίνησης στο εκλογικό του κέντρο στην πλατεία Πάργης. Αμέσως μετά περπάτησε με τον Χρ. Παπαβρανούση μέχρι το εκλογικό κέντρο του Φίλιππα Φίλιου για να τον συγχαρεί. Ο κ. Αργύρης έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα παραμείνει στην περιφέρεια και θα αγωνιστεί για τον τόπο από εδώ. Στις επόμενες μέρες οι προθέσεις του θα έχουν ξεκαθαρίσει.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Τηλεφώνημα για βόμβα στο δημαρχείο


Συναγερμός σήμανε στις Αστυνομικές Αρχές των Ιωαννίνων,πριν από λίγη ώρα μιας και άγνωστος τηλεφώνησε στο 100 και δήλωσε πως έχει τοποθετηθεί βόμβα στο δημαρχείο.Μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων βρίσκονται στην περιοχή,ενώ το κτίριο έχει εκκενωθεί.

Σαρωτική νίκη Κάτσινου στο δήμο Ηγουμενίτσας

Με 58, 01% έναντι 41,99% του Βασίλη Γιόγιακα

Σαρωτική ήταν η επικράτηση του Γιώργου Κάτσινου στο Δήμο της Ηγουμενίτσας, έναντι του αντιπάλου του νυν Νομάρχη Βασίλη Γιόγιακα, αφού κατάφερε να αυξήσει πολύ σημαντικά το ποσοστό του πρώτου γύρου που είχε διαμορφωθεί στο 49, 31%, φτάνοντας στο εντυπωσιακό 58, 01%, πάνω ίσως και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τον υποψήφιο με το ΠΑΣΟΚ Δήμαρχο της Θεσπρωτικής πρωτεύουσας.Σε χαμηλούς τόνους και με όρεξη για πολύ δουλειά, εμφανίστηκε αμέσως μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος ο κ. Κάτσινος, ο οποίος μίλησε για ήθος και διαφάνεια από την 1η του Γενάρη, χωρίς αποκλεισμούς , ενώ τόνισε επίσης πως η εκλογική αναμέτρηση δεν είχε νικητές και ηττημένους, δήλωση η οποία έκανε πολύ καλή εντύπωση και σχολιάστηκε με τα καλύτερα λόγια από όσους βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο εκλογικό κέντρο.Από την άλλη πλευρά, ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής, αντιθέτως έχασε έδαφος, λαμβάνοντας δύο περίπου ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες, από αυτές της πρώτης Κυριακής. Το 44, 01% του πρώτου γύρου, έγινε 41, 99% στον δεύτερο, κάτι που αποτυπώνεται στις μεγάλες ανατροπές σε ψήφους στις διάφορες εκλογικές Περιφέρειες του Δήμου, στις οποίες ενώ ο κ. Γιόγιακας είχε βρεθεί μπροστά πριν από οκτώ ημέρες και μάλιστα με 60-70 ψηφοδέλτια, βρέθηκε να υπολείπεται είκοσι και πλέον σε ορισμένα απ' αυτά.Οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με τον νέο Δήμαρχο κ. Κάτσινο, είτε αυτοί είχαν εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, είτε είχαν ελπίδες να το κάνουν τη δεύτερη, είτε όχι, συνέχισαν να αγωνίζονται και την εβδομάδα πριν στηθεί για δεύτερη φορά κάλπη, κάτι που βάση του αποτελέσματος δεν έκαναν εκείνοι της παράταξης του κ. Γιόγιακα. Οι δυσαρέσκειες του συνδυασμού του κ. Γιόγιακα υπερίσχυσαν.

Άνετη επικράτηση
Κλίμα ευφορίας είχε διαμορφωθεί από νωρίς μπροστά από το εκλογικό κέντρο του κ. Κάτσινου, αφού λίγο μετά τις επτά και όταν άρχισαν να έρχονται τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογικών τμημάτων από το σύνολο του νέου Δήμου, φαινόταν ότι το αποτέλεσμα θα ήταν θετικό.Μάλιστα, λίγο μετά τις 19.30, περισσότερα από 200 άτομα, ψηφοφόροι της «Κοινωνίας Αξιών», είχαν συγκεντρωθεί στο εκλογικό κέντρο, πάνω από την πλατεία Δημαρχείου, όπου μεταδιδόταν «ζωντανά», με το ειδικό σύστημα που είχε στηθεί, τα αποτελέσματα ανά εκλογικό τμήμα και το πανηγύρι είχε ήδη στηθεί, αφού περίπου στις οχτώ, αν και το ποσοστό ενσωμάτωσης των εκλογικών τμημάτων ήταν αρκετά μικρό, υπήρχε η σιγουριά ότι δύσκολα θα ανατραπεί το αποτέλεσμα αυτό, αφού η διαφορά είχε...ανοίξει.Με το πέρας των ωρών και καθώς το ποσοστό ενσωμάτωσης σταδιακά αυξανόταν, ο κόσμος πλήθαινε και όλοι μιλούσαν για το νέο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γεώργιο Κάτσινο και για μια εύκολη επικράτηση.

Σκυθρωπά πρόσωπα
Την ίδια ώρα, ακριβώς αντίθετη εικόνα επικρατούσε στο εκλογικό κέντρο του κ. Γιόγιακα. Ενώ λίγο πριν τις επτά υπήρχαν συγκεντρωμένοι ψηφοφόροι του υποψηφίου Δημάρχου, μισή ώρα περίπου αργότερα και με τη γνωστοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων, οι συγκεντρωμένοι αποχωρούσαν, διαβλέποντας ότι το αποτέλεσμα δεν θα ήταν και το καλύτερο για τον κ. Γιόγιακα.Μάλιστα, μετά τις οκτώ, αν περνούσε κανείς έξω από το εκλογικό κέντρο της «Νέας Αυτοδιοικητικής Πορείας», θα θεωρούσε ότι τη συγκεκριμένη ημέρα δεν διεξήχθη εκλογική αναμέτρηση, αφού η νύχτα μόνο μακριά ...δεν πήγε για την ανάδειξη του τελικού νικητή.

Με ήθος και διαφάνεια
Λίγα μόλις λεπτά μετά τις εννιά ο Δήμαρχος πλέον της Ηγουμενίτσας Γεώργιος Κάτσινος (αναλαμβάνει καθήκοντα από 1η Ιανουαρίου για αποφυγή παρεξηγήσεων), βρέθηκε στο εκλογικό του κέντρο, ευχαρίστησε όλους όσους τον εμπιστεύθηκαν, χαιρέτησε όλους τους παρευρισκόμενους που του ευχήθηκαν καλή επιτυχία με την ανάληψη της δημαρχείας και σε δήλωσή του, απέφυγε τα «μεγάλα» λόγια, μιλώντας για ήθος και διαφάνεια στη διαχείριση του Δήμου, ενώ δεν θέλησε να κάνει το διαχωρισμό, ανάμεσα σε νικητές και ηττημένους.«Ευχαριστώ όλους όσους σήμερα με τίμησαν και όχι μόνο αυτούς. Από την 1η του Γενάρη θα πάμε με ήθος και διαφάνεια, χωρίς αποκλεισμούς για έναν καλύτερο Δήμο. Ευχαριστώ επίσης όλους τους υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους που με στήριξαν. Δεν έχουμε αντιπάλους κόμματα και παρατάξεις, παρά μόνο τα προβλήματα. Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κάτσινος.

Ποιοι εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι
Με την ολοκλήρωση και του δευτέρου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ολοκληρώθηκε και το παζλ των δημοτικών συμβούλων που εκλέγονται, όσον αφορά το Δήμο της Ηγουμενίτσας.Συγκεντρωτικά, ο συνδυασμός της «Κοινωνίας Αξιών» του Δημάρχου πλέον Γεώργιου Κάτσινου εκλέγει 16 Δημοτικούςεκλέγει 10 δημοτικούς συμβούλους, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου. Συμβούλους, ενώ ο αντίστοιχος συνδυασμός του κ. Γιόγιακα.Όπως γνωρίζαμε από την προηγούμενη Κυριακή, έδρα εκλέγει και η Λαική Συσπείρωση στο Δήμο, με τον υποψήφιό της Δώρη Δήμα να παίρνει θέση στο επόμενο Στυμβούλιο.Στη Δημοτική Ενότητα Ηγουμενίτσας για την «Κοινωνία Αξιών» λείπει το όνομα ενός δημοτικού συμβούλου, διότι ζητήθηκε επανακατεμέτρηση σταυρών από υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο και δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος είναι αυτός ο οποίος εκλέγεται τελικά.Για το Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας υπάρχει ίσος αριθμός σταυρών μεταξύ Λιώνη Ελευθέριου και Δημητρίου Κωνσταντίνου και δεν μπορεί να ανακηρυχθεί ο ένας εκ των δύο, αν δεν ολοκληρωθεί η επανακαταμέτρηση.Επίσης, έχει τεθεί σχετικό ερώτημα στο Υπουργείο, αν υπάρχει περίπτωση να εκλέγεται από την «Κοινωνία Αξιών» και δεύτερος Δημοτικός Σύμβουλος από τη Δημοτική Ενότητα Συβότων, κάτι που σημαίνει ότι αν ισχύσει αυτό, θα πάρει τη θέση του δέκατου στη σειρά δημοτικού συμβούλου της Ενότητας Ηγουμενίτσας.

Κοινωνία αξιών
Δήμαρχος: Γεώργιος Κάτσινος

Δημοτικοί σύμβουλοι:
Δημοτική ενότητα Ηγουμενίτσας: Παππάς Θωμάς 1103 σταυροί, Σαμίου Μαρία 899 σταυροί, Κωλέττας Γεώργιος 818 σταυροί, Κοτζαπαναγιώτογλου Κων/νος 808 σταυροί, Γόγολης Ιωάννης 799 σταυροί, Μαρτίνης Δονάτος 799, Μπάτσαρη Σταματία 769 σταυροί, Γιαννούλης Γεώργιος 731 σταυροί , Τσώλης Βασίλειος 703 σταυροί
Δημοτική ενότητα Μαργαριτίου: Κάτσιος Χρήστος 784 σταυροί, Γιαννέλος Ηρακλής 590 σταυροί
Δημοτική ενότητα Παραποτάμου: Τζάνης Ιωάννης 858 σταυροί
Δημοτική ενότητα Πέρδικας: Κώστας σπυρίδων 319 σταυροί, Ντάγκας Κωνσταντίνος 288 σταυροί
Δημοτική ενότητα Συβότων: Δήμα Ισμήνη 576 σταυροί

Νέα Αυτοδιοικητική Πορεία: Επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος: Βασίλειος Γιόγιακας
Δημοτικοί σύμβουλοι:Δημοτική ενότητα Ηγουμενίτσας: Γκίκας Μιχάλης 1074 σταυροί, Βενέτη-Κατή βούλα 819 σταυροί
Αναστασίου Μιχαήλ 759 σταυροί, Λάντζη Αγγελική 738 σταυροί, Μπαρμπαβασιλογλου Νικόλαος 728 σταυροί
Δημοτική ενότητα Μαργαριτίου: Λάμπρου Αλκιβιάδης 785 σταυροί
Δημοτική ενότητα Παραποτάμου: Τζώρτζης Απόστολος 386 σταυροί
Δημοτική ενότητα Πέρδικας: Ιακώβου Ελισάβετ 241 σταυροί
Δημοτική ενότητα Συβότων: Βαλάκος Σπυρίδων 827 σταυροί

Λαϊκή Συσπείρωση
Δώρης Δήμας


ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Γιώργος Παπαβασιλείου: «Θα είμαι παρών»


«Θα είμαι παρών» δήλωσε ο Γιώργος Παπαβασιλείου, σημερινός Νομάρχης Άρτας και υποψήφιος στο Δήμο Αρταίων ο οποίος είχε ελαφρύ προβάδισμα την πρώτη Κυριακή αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί τελικά Δήμαρχος στο β’ γύρο με αντίπαλο το Γιάννη Παπαλέξη. «Όσοι γνωρίζουν τον Παπαβασιλείου σαν πρόεδρο στα επιμελητήρια, σα Νομάρχη, σαν συμμέτοχο σε άλλες προσπάθειες κλπ. βλέπουν ότι δεν είναι ένας απλός περιστασιακός υποψήφιος που εγκαταλείπει μάχες. Δίνει μάχες, κερδίζει μάχες, συμμετέχει όπου μπορεί να συμμετάσχει με την αξιοπρεπή του στάση και την πολιτισμένη συμπεριφορά του» ανέφερε ο κ. Παπαβασιλείου στις πρώτες δηλώσεις που έκανε χθες βράδυ αμέσως μετά τη διαμόρφωση των εκλογικών αποτελεσμάτων για το Δήμο της Άρτας. Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ανέφερε: «Εγώ δεν θέλω να εκφραστώ όπως εκφράστηκε ο συνυποψήφιος στα Γιάννενα ο κύριος Γκόντας. Είναι πράγματι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το εξετάσουν οι αναλυτές πώς συμβαίνει να υπάρχει μεγάλη απόκλιση σε όλα τα εκλογικά τμήματα μεταξύ του υποψηφίου του Δήμου και του υποψηφίου της Περιφέρειας. Νομίζω ίδιες πολιτικές εκφράζουμε και οι δύο. Αυτό είναι θέμα το οποίο δεν θέλω να ανοίξω εγώ. Εγώ ξέρω μόνο ότι πορεύτηκα όπως έπρεπε μαζί με τους 166 συναδέλφους μου πολιτισμένα, τίμια, αξιοπρεπώς και χαίρομαι που κι απόψε υπάρχει αυτή η ηρεμία εδώ μαζί μας». «Για μένα δεν θα υπάρξει στείρα αντιπολίτευση» τόνισε ο κ. Παπαβασιλείου ερωτηθείς για τη στάση που θα κρατήσει ως μείζονα αντιπολίτευση στο Δήμο, σημειώνοντας ότι «οφείλω λοιπόν να δικαιώσω την παρουσία μου όπως 4 χρόνια ήμουν δημιουργικός στη Νομαρχία κι εδώ να είμαι εξίσου δημιουργικός για το καλό του τόπου».

Άρχισε η…αποκαθήλωση των Εκλογικών Κέντρων


Επί ένα μήνα και πλέον οι Γιαννιώτες έβλεπαν, περνώντας από το κέντρο της πόλης, τα εκλογικά κέντρα των υποψηφίων, είτε για την Περιφέρεια Ηπείρου, είτε για το Δήμο Ιωαννιτών.Κι ενώ τα συνήθισαν σχεδόν, τώρα δεν θα τα βλέπουν. Ήδη έκλεισαν ή κλείνουν οσονούπω, αφού η αποστολή τους τελείωσε.Για την ιστορία να αναφερθεί, ότι ο πρώτος, που λειτούργησε Εκλογικό Κέντρο στα Γιάννινα, ήταν ο Βαγγέλης Αργύρης.Να σημειωθεί ακόμη ότι η «ΔΡΑΣΥ» και η «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» δεν ενοικίασαν χώρους, αλλά έστησαν Εκλογικά Κέντρα σε δημόσιους χώρους.Οι εκλογές ολοκληρώθηκαν, οι τοπικοί αξιωματούχοι αναδείχθηκαν και τώρα… «τα κεφάλια μέσα»!

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Φ.Φίλιου


Εκλογική περιφέρεια ΑΝΑΤΟΛΗΣ

1 ΚΑΤΗΡΤΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

2 ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

Εκλογική περιφέρεια ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

1 ΕΛΙΣΑΦ ΜΩΥΣΗΣ

2 ΜΠΕΓΚΑΣ ΘΩΜΑΣ

3 ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

4 ΘΕΜΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

5 ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

6 ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

7 ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ ΘΩΜΑΣ

8 ΤΣΙΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

9 ΣΚΟΠΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

10 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

11 ΜΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

12 ΚΙΤΣΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

13 ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

14 ΤΣΑΜΠΑΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

15 ΔΟΒΑΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

16 ΜΑΣΣΑΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

17 ΛΩΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

18 ΓΚΟΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Εκλογική περιφέρεια ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ
1 ΝΑΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Εκλογική περιφέρεια ΝΗΣΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1 ΓΚΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Εκλογική περιφέρεια ΠΑΜΒΩΤΙΔΟΣ

1 ΒΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

2 ΒΗΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Εκλογική περιφέρεια ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

1 ΓΚΟΓΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Κώστας Παππάς: «Μεγάλη νίκη και μεγάλη ευθύνη»


Ο Κώστας Παππάς είναι ο πρώτος αιρετός αντιπεριφερειάρχης στην Άρτα μετά τη νίκη του συνδυασμού «Αξιοβίωτη ανάπτυξη Ηπείρου» του Αλέξανδρου Καχριμάνη με τον οποίο κατήλθε ως υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές του «Καλλικράτη». Ο κ. Παππάς μίλησε για μια μεγάλη νίκη της περιφερειακής ανάπτυξης αλλά και για μεγάλες ευθύνες που αναλαμβάνουν για την Ήπειρο γενικότερα και για την Άρτα ειδικότερα. Σε δηλώσεις του το βράδυ των εκλογών, από το εκλογικό κέντρο όπου γιόρτασε με φίλους και συνεργάτες την εκλογική νίκη του συνδυασμού ο κ. Παππάς ανέφερε: «Είναι μια μεγάλη νίκη για το συνδυασμό μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους και μας στήριξαν στην προσπάθειά μας δείχνοντας ότι στην Τ.Α. μπορούμε να συνεργαστούμε χωρίς κομματικές παρωπίδες και περιχαρακώσεις. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι μια μεγάλη νίκη της περιφερειακής ανάπτυξης και μας δημιουργεί ένα αίσθημα ευθύνης. Θέλω να δηλώσω ότι θα εργαστούμε όλοι μαζί θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις φυσικές και πνευματικές ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες των ψηφοφόρων μας. Θέλουμε μαζί μας όλους τους πολίτες να μας συνδράμουν, να μας κρίνουν αυστηρά αλλά να είναι μαζί μας στην προσπάθειά μας για την ανασυγκρότηση της Άρτας μας και της Ηπείρου γενικότερα». Από τους πρώτους που πήγαν στο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού για να συγχαρούν τον κ. Παππά, ήταν ο ανθυποψήφιός του στις εκλογές, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Άρτας με το συνδυασμό του κ. Αργύρη, Κώστας Μπόβολος. «Με τον κύριο Μπόβολο είμαστε πολύ καλοί φίλοι και θα συνεργαστούμε και οι δυο για το καλό του νομού μας και τον ευχαριστώ πολύ που ήρθε εδώ στο εκλογικό μας κέντρο και μας συνεχάρη. Αυτό είναι ο πολιτικός πολιτισμός και έτσι πρέπει να κάνουμε όλοι μας» είπε για την επίσκεψη ο κ. Παππάς.

24ωρη απεργία την Παρασκευή απ’ την ΠΟΕ-ΟΤΑ


Αγωνιστικό ξεκίνημα με 24ωρη απεργία την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου κάνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ και 48ωρη αποχή ή απεργία το Σάββατο και την Κυριακή 20 και 21 Νοεμβρίου. Με την κινητοποίηση αυτή η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιδρά: στις απολύσεις προσωπικού, στη νέα περικοπή των αποδοχών των υπαλλήλων, στην αφαίρεση των ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους. Στα αιτήματα της Ομοσπονδίας συμπεριλαμβάνεται και η άμεση στελέχωση του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. Την Παρασκευή στις 10π.μ. θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στην Αθήνα.

Προς Πολιτική Κρίση: πρέπει να αλλάξουν πολλά και άμεσα

Του Νίκου Κοτζιά

Στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, υπήρξε σαφής διαχωρισμός των υποστηρικτών της Κυβέρνησης του μνημονίου και των αντιπάλων του. Το εκλογικό αποτέλεσμα σαφές: 1/3 με την Κυβέρνηση, 2/3 ενάντια. Η κυβέρνηση είναι πλέον κυβέρνηση μειοψηφίας στο λαό. Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ μειώθηκαν κατά 10% και το κυβερνητικό κόμμα απώλεσε σε σχέση με το 2009 πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοφόρων. Τούτο σημαίνει στις δύσκολες μέρες που έρχονται, ότι δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει παραπέρα με τον τρόπο που κυβερνά μέχρι σήμερα. Ότι δεν θα μπορέσει να επιβάλλει τους στόχους του μνημονίου με τον τρόπο που το επιθυμεί η Τρόικα και απαιτούν οι Γερμανοί.Οι τελευταίες εβδομάδες έδειξαν ότι η οικονομική κρίση τείνει να μετεξελιχθεί με μεγάλη ταχύτητα σε πολιτική. Σε αυτό συντείνει το γεγονός ότι η ποιότητα του προσωπικού της κυβέρνησης δεν είναι σε κρίσιμους τομείς αυτή που θα έπρεπε. Το οικονομικό επιτελείο του τελευταίου έτους απέδειξε ότι δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί για λογαριασμό της χώρας. Η κύρια του αδυναμία είναι ότι δεν κατανοεί τον πολιτικό χαρακτήρα των ελλειμμάτων και του χρέους και ότι προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κρίση με κακής ποιότητας λογιστική.Η διαπλοκή με ιαχές ανυπομονησίας αντικατάστησε το σύνθημα του 2007 «παραιτήσου» με το σύνθημα «συντονίσου». Από τον Σεπτέμβριο που οι εκλεκτοί της διαπλοκής εμφανίστηκαν ως συντονιστές της κυβέρνησης, η εικόνα του πρωθυπουργού καταβαραθρώθηκε. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αυτοπαγιδεύτηκε σε αδιάφορα για το μέλλον της χώρας διλήμματα. Διλήμματα που εξυπηρετούσαν τα στενά και άμεσα συμφέροντα ορισμένων υπουργών του και μόνο. Το πρόβλημα της χώρας, πλέον, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει, αλλά ότι με προεκλογικά ανόητα τερτίπια υπόσκαψε τη θέση της, ενώ η χώρα δεν διαθέτει ώριμη εναλλακτική λύση.Οι προς τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ δυνάμεις, έλαβαν στην περιφέρεια της Αττικής το ίδιο ποσοστό με τα δύο κόμματα του συστήματος.44,6% η αριστερά συνολικά, 44,5% η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Όμως οι δυνάμεις της αριστεράς είναι διασπασμένες, ενώ δεν διαθέτουν στρατηγική εξόδου από την κρίση. Περισσότερο εκφράζουν την διαμαρτυρία, τον θυμό και την απελπισία των Ελλήνων πολιτών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, παρά την ελπίδα, την προσμονή, το πρόγραμμα για το μέλλον. Η ΝΔ αν και δείχνει σε ένα βαθμό να συνέρχεται δεν διαθέτει κάποια μακρόχρονη και ουσιαστικά «ανταγωνιστική πολιτική προς το ΠΑΣΟΚ», τουλάχιστον προς το παρόν. Στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ οι δυνάμεις που έχουν διαφορετικές αντιλήψεις δείχνουν να έχουν σκύψει το κεφάλι άλλοι στην ισχύ της εξουσίας και άλλοι στην «γοητεία» της. Τέλος, οι λεγόμενες ελίτ της ελληνικής κοινωνίας δεν δείχνουν να έχουν κατανοήσει την κατάσταση. Ασχολούνται περισσότερο με το πως θα βγάλουν κέρδη και θα ενισχύσουν τις θέσεις τους την ώρα της κρίσης, παρά πώς θα συμβάλλουν στην σωτηρία της χώρας.Όλα τα πιο πάνω δείχνουν σε μία και μοναδική κατεύθυνση: με γρήγορους ρυθμούς κάποιοι ανόητοι στο ΠΑΣΟΚ που έχουν υποκλιθεί στους ξένους τραπεζίτες και στη διαπλοκή άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου και η χώρα βαδίζει με γοργά βήματα προς την πολιτική κρίση. Και αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε! Διαφορετικά το κόστος για τη χώρα θα είναι ανυπολόγιστο.

Ποιοι είναι οι «24» περιφερειακοί σύμβουλοι των Ιωαννίνων

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΔΡΩΝ

Πενήντα ένα μέλη θα έχει το νέο περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο θα αναλάβει καθήκοντα από 1η Ιανουαρίου. Από τους 51, οι 24 σύμβουλοι εκλέγονται από το νομό Ιωαννίνων (11 από την Άρτα, 7 από τη Θεσπρωτία και 9 από την Πρέβεζα).Η παράταξη της πλειοψηφίας του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη καταλαμβάνει τις 31 έδρες, ενώ η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας 16 έδρες. Οι υπόλοιπες τέσσερις μοιράζονται στις άλλες παρατάξεις. Δύο παίρνει η Λαϊκή Συσπείρωση –μία στα Γιάννενα και μία στην Πρέβεζα ή στην Άρτα. Ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης από τα Γιάννενα στο περιφερειακό συμβούλιο θα είναι ο Κώστας Κωτσαντής. Άλλη μία έδρα από τον νομό Ιωαννίνων πηγαίνει στον επικεφαλής του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» Γιάννη Παπαδημητρίου και η τελευταία, από τον νομό Ιωαννίνων επίσης, στον επικεφαλής της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση» Νίκο Ζήκο.Αυτό σημαίνει ότι στο νομό Ιωαννίνων απομένουν 21 έδρες για μοιρασιά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, 14 έδρες κερδίζει η παράταξη του κ. Καχριμάνη και 7 έδρες η παράταξη του Βαγγέλη Αργύρη.Από την παράταξη του περιφερειάρχη εκλέγονται οι: Γιάννης Καραμπίνας (7174 σταυρούς), Οδυσσέας Πότσης, Παντε­λής Κολόκας, Γιώργος Παπα­τσίμπας, Μιχάλης Πλιάκος, Κώστας Πέτσι­ος, Νίκος Καττής, Γιάννης Γιαννα­κάκης, Γιώργος Μπαλτογιάννης, Μαρία Τσουλάκη-Μπίστα, Κώστας Ντέτσικας, Σταύρος Παργανάς, Γιάννης Λάζος και Μαρία Παπαευ­σταθίου-Τσάγκα. Η Τατιάνα Καλογιάννη ως αντιπεριφερειάρχης δεν μετράει ως περιφερειακός σύμβουλος επειδή ανήκει στην Εκτελεστική Επιτροπή της νέας, αιρετής περιφέρειας.Από την παράταξη του κ. Αργύρη, εκλέγονται οι: Μάκης Χατζηεφραι­μίδης, Μιχάλης Κασσής, Χαρά­λαμπος Μπάτσης, Ρόη Ζηκίδου και Στέφανος Ζούμπας. Οι δύο εναπομείνασες έδρες καταλαμβάνονται από τον μέχρι πρότινος υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Χρίστο Παπαβρανούση και τον ίδιο τον κ. Αργύρη, ο οποίος θα έχει θέση περιφερειακού συμβούλου και επικεφαλής της παράταξης. Αυτό είναι τουλάχιστον το επικρατέστερο σενάριο. Απομένει να ξεκαθαρίσει βέβαια το πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες στους υπόλοιπους νομούς για να φανεί αν υπάρχει ενδεχόμενο να χαθεί μια έδρα από τα Γιάννενα για την παράταξη του κ. Αργύρη -κάτι που θεωρείται δύσκολο- και να την πάρει σε άλλον νομό (και να συμβεί το αντίστροφο για τον κ. Καχριμάνη).

Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου
Γιάννης Καραμπίνας 7174
Οδυσσέας Πότσης 6698
Παντελής Κολόκας 5124
Γιώργος Παπατσίμπας 5120
Μιχάλης Πλιάκος 4951
Κώστας Πέτσιος 4882
Νίκος Καττής 4853
Γιάννης Γιαννακάκης 4847
Γιώργος Μπαλτογιάννης 4245
Μαρία Τσουλάκη-Μπίστα 3912
Κώστας Ντέτσικας 3735
Σταύρος Παργανάς 3534
Βασίλης Παπαχρήστου 3337
Βασίλης Χριστοφορίδης 3247
«Ήπειρος, Τόπος να Ζεις»
Βαγγέλης Αργύρης Επικεφαλής
Χρίστος Παπαβρανούσης
Μάκης Χατζηεφραιμίδης 8066
Μιχάλης Κασσής 7267
Χαράλαμπος Μπάτσης 6783
Ρόη Ζηκίδου-Ντάσση 5346
Στέφανος Ζούμπας 4340
«Λαϊκή Συσπείρωση» Κώστας Κωτσαντής
«ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» Γιάννης Παπαδημητρίου
«Αριστερή Παρέμβαση» Νίκος Ζήκος

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΑΡΤΑ:Εκλογικό παρατράγουδο!


Επεισόδιο που σημειώθηκε τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών σε εκλογικό κέντρο του πρώην Δήμου Αγνάντων ήρθε να ταράξει το μέχρι τότε ήρεμο προεκλογικό κλίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας 40χρονος που ήταν εκλογικός αντιπρόσωπος υποψηφίου δέχθηκε ξυλοδαρμό από άτομο που ήταν υποστηρικτής του αντίπαλου συνδυασμού όταν υπήρξε μεταξύ τους διαφωνία στη διάρκεια καταμέτρησης των ψηφοδελτίων. Ο 40χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Άρτας αλλά η κατάστασή του δεν εμπνέει καμία ανησυχία. «Έγινε ένα επεισόδιο το οποίο δεν τιμά το δημοκρατικό αίσθημα των κατοίκων της περιοχής» δήλωσε ο βουλευτής Άρτας Παύλος Στασινός ο οποίος με την ιδιότητα του γιατρού κλήθηκε να δει τον 40χρονο στο νοσοκομείο.

Επισκέψεις Καχριμάνη σε Άρτα και Πρέβεζα


Την Άρτα και την Πρέβεζα επισκέφτηκε χτες το μεσημέρι ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, προκειμένου να ευχαριστήσει τους πολίτες για την στήριξη και την εκλογική νίκη της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης» στις εκλογές της Κυριακής για την Περιφέρεια Ηπείρου.Ο κ. Καχριμάνης συναντήθηκε με τους Αντιπεριφερειάρχες κ. κ. Κων. Παππά – Στρ. Ιωάννου, τους περιφερειακούς συμβούλους και τους υποψήφιους συμβούλους των δύο περιφερειακών ενοτήτων, τους οποίους συνεχάρη για τον ήθος και την ευπρέπεια του προεκλογικού τους αγώνα και τους ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στη μεγάλη νίκη της παράταξης.Ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, θα συνεχίσει τις επισκέψεις του και τις επόμενες ημέρες σε άλλες περιοχές της Ηπείρου, με πρώτο σταθμό την Ηγουμενίτσα.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Δημοπρατήθηκε ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός στην περιοχή Υδραγωγείου


Υπηρεσίες ολοκληρωμένης φροντίδας θα παρέχει στα νήπια αλλά και στους εργαζόμενους γονείς της πόλης ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός που δημοπρατήθηκε και πρόκειται να ανεγερθεί στην περιοχή του Υδραγωγείου από τον Δήμο της Πρέβεζας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 2.700.000 χιλ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα βιοκλιματικό κτίριο με σύγχρονες εγκαταστάσεις οι οποίες θα μπορούν να φιλοξενήσουν 28 βρέφη και 100 νήπια. Τη μελέτη για την κατασκευή του κτιρίου εκπόνησαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου της Πρέβεζας ενώ το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών ανέρχεται στις 730 μέρες. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας, σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα όνειρο πολλών ετών που τώρα γίνεται πραγματικότητα προσφέροντας ουσιαστική υποστήριξη στους εργαζόμενους γονείς και υπηρεσίες ολοκληρωμένης φροντίδας στα βρέφη και τα νήπια της πόλης.

Αποφάσεις για το Βατοπέδι


Την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας από τη σημερινή ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη, των πέντε πρώην υπουργών και υφυπουργών της που φέρονται, σύμφωνα με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, να εμπλέκονται στην υπόθεση της «Μονής Βατοπεδίου» προαναγγέλλουν πηγές της Ρηγίλλης.Η συζήτηση επί του πορίσματος είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής και όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει στη συζήτηση για να αναπτύξει τα επιχειρήματά της και να παραθέσει τις απόψεις της για την μη παραπομπή των πρώην υπουργών της, αλλά θα αποχωρήσει από την διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας που θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης.Η υπόθεση αφορά τους πρώην υπουργούς Θ. Ρουσόπουλο, Ευ. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό και Γ. Βουλγαράκη και τον πρώην Υφυπουργό Π. Δούκα.

Ο εορτασμός του πολυτεχνείου στα Ιωάννινα


Με κατάθεση στεφάνων αύριο Τετάρτη 17 Νοεμβρίου και ώρα 11 το πρωί στο Ηρώο Πολυτεχνείου θα γιορταστεί στα Γιάννενα η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων χαιρετίζει την 37η επέτειο της Φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου και σημειώνει σε ψήφισμά της: «Το μήνυμα της εξέγερσης παραμένει διαχρονικά επίκαιρο γιατί συμβολίζει τους αγώνες του λαού μας, ιδιαίτερα της Νεολαίας για ελευθερία, ειρήνη, δικαιοσύνη, παιδεία και ανθρώπινηαξιοπρέπεια».Σε μήνυμα της η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Φιλιώ Νόκα-Ζαράχη σημειώνει: «Ο εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν είναι απλώς μια γιορτή μνήμης, αλλά ένα μήνυμα ελπίδας, ευθύνης και στάση ζωής που πρέπει να σηματοδοτεί κάθε φορά τον αγώνα για κοινωνικές αλλαγές ακόμα κι αν κυριαρχεί η κρίση και η απαισιοδοξία. Γίνεται επίσης αφορμή να μεταφέρουμε στη νέα γενιά τα μηνύματα εκείνης, επαγρυπνώντας ώστε να μην εμφανιστούν καταστάσεις τόσο δύσκολες όσο εκείνες που έζησε ο λαός μας κατά την 7χρονη δικτατορία.Στεκόμαστε λοιπόν με σεβασμό και τιμή σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την εδραίωση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας».

Η Εκάλη μίλησε. Η Ζίτσα μίλησε...


" Η Εκάλη μίλησε. Η Ζίτσα μίλησε... Με την ψήφο τους απέδειξαν πως στοχεύουν ψηλά. Πως ζητούν ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας. Οι πολίτες της Ζίτσας αντιλαμβανόμενοι οτι το ταξίδι είναι δύσκολο και απαιτεί θυσίες, εμπιστεύτηκαν έμπειρους ανθρώπους, ικανούς, με ηθικές αξίες και εντιμότητα.Θερμα συγχαρητήρια στο νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ζίτσας κ. Δημήτρη Ρογκότη και καλή θητεία στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, με γνώμονα την ανάπτυξη σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Ηλίας Ι. Ζαΐμης
Γραμματέας Δημοτικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Eκάλης Ιωαννίνων

Μελετούν φορολόγησή για τα Εθνικά Κληροδοτήματα!


Φορολόγηση των εθνικών κληροδοτημάτων αλλά και «πέρασμα» στο δημόσιο των κληρονομιών που παραμένουν επί δεκαετίες στα αζήτητα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.Το πρώτο βήμα για τις αλλαγές στη νομοθεσία για τα εθνικά κληροδοτήματα και τις σχολάζουσες κληρονομιές έγινε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών με την οποία ορίστηκαν τα μέλη ειδικής επιτροπής «για τη μελέτη και τη σύνταξη σχεδίου νόμου του Κώδικα Εθνικών Κληροδοτημάτων και αναμόρφωσης των Σχολαζουσών Κληρονομιών».Σύμφωνα με την απόφαση, η επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της έως τις 20 Φεβρουαρίου 2011, ώστε να αναμορφωθεί το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των εθνικών κληροδοτημάτων και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να ρυθμίζεται από νόμο του 1939!

Πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών από τη Σερβία τα Χριστούγεννα


Όπως κάθε χρόνο, εδώ και 17 χρόνια, κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και των καλοκαιρινών διακοπών, ο Eλληνικός Ερυθρός Σταυρός σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό της Σερβίας διοργανώνει πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών ηλικίας 8 – 16 ετών από τη γειτονική μας χώρα. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οικογένειες από όλη την Ελλάδα, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές για πρώτη φορά. Το πρόγραμμα αυτό αφορά σε παιδιά, τα οποία έχουν ζήσει την εμπειρία του πολέμου και των αποτελεσμάτων του και έχουν ανάγκη από αγάπη και οικογενειακή θαλπωρή. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί σε όλη την Ελλάδα, περίπου 18.500 παιδιά.Για την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων του 2010 οι ημερομηνίες πραγματοποίησης του προγράμματος έχουν καθοριστεί από 19 Δεκεμβρίου (άφιξη) – 4 Ιανουαρίου (αναχώρηση).Την ευθύνη για τη διοργάνωση του προγράμματος στην Ελλάδα έχει αποκλειστικά ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.Για κάθε επικοινωνία και συμμετοχή, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται έως 29 Νοεμβρίου στα γραφεία του τμήματος ΕΕΣ Ιωαννίνων.

Το νυχτερινό μήνυμα μιας ποδηλατάδας

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, το βράδυ του Σαββάτου, περίπου εκατό ποδηλάτες της πόλης έδωσαν το ραντεβού τους στην πλατεία Πάργης. Η βραδινή τους βόλτα δεν ήταν προεκλογική, αλλά η απήχησή της σίγουρα πρέπει να ληφθεί υπόψη μετεκλογικά.Στα Γιάννενα υπάρχει ποδηλατική κοινότητα, υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς και με ευφάνταστο τρόπο διεκδικούν συνθήκες για να το χρησιμοποιούν. Απομένει στις αρχές της πόλης να αφουγκραστούν το αίτημα και να ενισχύσουν το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς.Βόλτα και διαμαρτυρία.Η πορεία του Σαββάτου είχε δύο χαρακτηριστικά. Ήταν πρώτα απ’ όλα βόλτα. Επιλογή δηλαδή ανθρώπων που θέλουν να χαρούν μαζί τους δρόμους της πόλης με το ποδήλατό τους. Το βράδυ τα Γιάννενα, σε πολλά σημεία τους είναι ήσυχα. Είναι ωραίο να είσαι πάνω σε ποδήλατο, να ακούς τον ήχο από τις ακτίνες των άλλων ποδηλάτων και τις σιγανές κουβέντες των οδηγών τους. Βλέπεις τα Γιάννενα από μία σπάνια οπτική και με ένα εξίσου σπάνιο αίσθημα κοινότητας. «Αυτή την ώρα είναι όμορφα στους δρόμους και γι’ αυτό επιλέγουμε το βράδυ για τη βόλτα μας» λέει στον «Η.Α.» ο Αλέξανδρος, ένας από τους διοργανωτές της βραδιάς. Και συνεχίζει: «το κάνουμε όμως και για να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες και τις αρχές σχετικά με την αξία του ποδηλάτου». Αυτό είναι το δεύτερο χαρακτηριστικό της ποδηλατάδας. Αποτελεί μία σιωπηλή κίνηση διαμαρτυρίας. Στα Γιάννενα δεν μπορούμε να χαρούμε το ποδήλατο. Όχι γιατί η πόλη είναι ανισοϋψής, όπως είπε ο δήμαρχος. Δυστυχώς δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, ούτε οι οδηγοί των αυτοκινήτων είναι συνηθισμένοι να συνυπάρχουν με ποδήλατα. Έτσι η κίνηση του ποδηλάτη στην πόλη γίνεται με δική του ευθύνη.

Στόμα με στόμα
Η πρώτη βραδινή ποδηλατάδα στα πρότυπα της Αθήνας -και εκεί οι ποδηλάτες μαζεύονται το βράδυ και εξορμούν στους δρόμους- πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα στις 22 Σεπτεμβρίου. Έγινε γνωστή από στόμα σε στόμα και είχε μεγάλη συμμετοχή. Περίπου εκατό άνθρωποι πήραν μέρος. Τη διοργάνωσε μια μικρή ομάδα φανατικών ποδηλατών.Η δεύτερη εξόρμηση είχε μεγαλύτερη προβολή. Αναρτήθηκε στο facebook ως εκδήλωση από χρήστες που συμμετείχαν στην πρώτη βόλτα. Ο «Ηπειρωτικός ΑΣγώνας» έκανε επίσης σχετική αναφορά στο φύλλο της Παρασκευής και στην ιστοσελίδα του.Το να κινηθούν εκατό ποδηλάτες στους δρόμους δεν είναι εύκολο. Πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει η συνδρομή της τροχαίας. Έτσι τον άτυπο αυτό ρόλο αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι ποδηλάτες. Υπάρχει μία ομάδα 5-6 ανθρώπων που φτάνει πρώτη στις διασταυρώσεις και σταματά την κυκλοφορία στους κάθετους δρόμους προκειμένου να περάσουν οι υπόλοιποι. Αμέσως μετά ο δρόμος ανοίγει πάλι και τα αυτοκίνητα κινούνται αργά πίσω από τα ποδήλατα. Και πάλι κάποιοι ποδηλάτες στην αρχή και το τέλος της πορείας την περιφρουρούν. Με αυτό τον τρόπο έχεις διαρκώς την αίσθηση ότι τα αυτοκίνητα απουσιάζουν. Χαρακτηριστικό: το βράδυ της Παρασκευής δεν ακούστηκαν κόρνες, ούτε γκρίνιες. Οι οδηγοί «συμμορφώνονταν» στις εντολές και αρκετοί χαμογελούσαν παραξενευμένοι με το θέαμα.Στην ποδηλατοδρομία συμμετείχαν άνθρωποι όλων των ηλικιών. Ο πιο μικρός πρέπει να ήταν έξι με εφτά χρονών και χωρίς βοηθητικές ρόδες μάλιστα. Υπήρχαν άνθρωποι και πάνω από 60.
Στο βίντεο η ομάδα περνάει από την πλατεία Ομήρου.

Η βόλτα

Οι ποδηλάτες εκίνησαν λίγο πριν τις δέκα από την πλατεία Πάργης και η βόλτα τους διήρκησε μία ώρα. Ανέβηκαν τη Σακελαρίου, πέρασαν τη Σπύρου Λάμπρου, τη Σουλίου, τη Δομπόλη. Κατέβηκαν τη Δωδώνης, κατευθύνθηκαν προς Καλούτσιανη από την Μπιζανίου και στη συνέχεια από την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου έφτασαν στο Κάστρο. Ένα κομμάτι της βόλτας έγινε μέσα στο Κάστρο και στη συνέχεια η ομάδα ανηφόρισε από την Αβέρωφ, έστριψε στο δημαρχείο, μετά στην 28ης Οκτωβρίου και από εκεί στη νομαρχία.Οι ποδηλάτες πέρασαν και από τα εκλογικά κέντρα. Σε αυτό του δημάρχου Νίκου Γκόντα ακούστηκαν σφυρίγματα (πολλοί κουβαλούσαν σφυρίχτρες) και μερικές αποδοκιμασίες. Στην Πυρσινέλλα στο εκλογικό κέντρο του Φίλιππα Φίλιου το κλίμα ήταν λίγο πιο ευχάριστο. Και στις δύο επισκέψεις πάντως υπήρχε διάθεση περιπαιχτική για τους συνδυασμούς και ένα παράπονο για το γεγονός ότι οι ποδηλάτες και οι ανάγκες τους πέρασαν στο περιθώριο της προεκλογικής περιόδου.Η ποδηλατάδα κατέληξε στην κεντρική πλατεία με χειροκροτήματα. Οι ποδηλάτες μάλλον χρειάζονταν την επιβράβευση, αφού στη διάρκεια της βόλτας οι περισσότεροι τους κοιτούσαν απλώς απορημένοι. Το επόμενο ραντεβού δεν έχει κανονιστεί ακόμη. Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν ας έχουν το νου τους στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» στα site και τα μπλογκ της πόλης. Το νέο είναι καλό και διαδίδεται.


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

 Ιόνια Οδός: Παραδίδεται η παράκαμψη της Άρτας


Η παράκαμψη της Άρτας, η οποία αποτελεί τμήμα της Ιόνιας Οδού και συγκεκριμένα το τμήμα Άγιος Δημήτριος- Σελλάδες θα δοθεί στην κυκλοφορία σε δύο εβδομάδες. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της σήμανσης και του ηλεκτροφωτισμού για την ολοκλήρωση του ισόπεδου κυκλικού κόμβου στο ύψος του Αγίου Δημητρίου Πέτα, και σε δυο εβδομάδες θα δοθεί στην κυκλοφορία, συνδέοντας παράλληλα και αποδίδοντας σε χρήση το νέο τμήμα της Ιόνιας Οδού από Άγιο Δημήτριο μέχρι Σελλάδες.Με τη λειτουργία του κόμβου θα υπάρξει μεγάλη αποσυμφόρηση στην υπάρχουσα Εθνική Οδό, και ειδικά στην κίνηση των βαρέων οχημάτων που πλέον θα παρακάμπτουν τον δρόμο που περνά στην κυριολεξία μέσα από την πόλη της Άρτας. Ο ισόπεδος κόμβος θα είναι προσωρινός μέχρι να παραδοθεί ο ανισόπεδος κόμβος που είναι υπό κατασκευή και θα παραδοθεί σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις το Πάσχα του 2011.

Μαζικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στην Ήπειρο


Μαζική ήταν η συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Γιάννενα, όπου ο δρόμος μπροστά από το δημαρχείο ντύθηκε στα «κόκκινα», λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία κατά του μνημονίου στους δρόμους της πόλης. Ακολουθεί σήμερα η Πρέβεζα, με πικετοφορία που διοργανώνει το ΚΚΕ στη Θεοφάνειο στις 7 μ.μ.

Συλλήψεις για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών


Στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας αστυνομικοί των Φιλιατών συνέλαβαν έναν 49χρονο Έλληνα γιατί σε έλεγχο στο επιβατικό του αυτοκίνητο, βρέθηκε στο χώρο των αποσκευών ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους τριάντα οκτώ κιλών περίπου. Λίγο αργότερα στην Άρτα αστυνομικοί, συνέλαβαν έναν 26χρονο ομογενή, υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος όπως προέκυψε από την προανάκριση ενεργούσε ως προπομπός της παραπάνω μεταφοράς. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Θεσπρωτίας, ενώ τα ναρκωτικά και τα δύο οχήματα κατασχέθηκαν. Στην Πρέβεζα συνελήφθη ένας Έλληνας γιατί είχε στην κατοχή του, 60 ναρκωτικά χάπια. Από την προανάκριση προέκυψε ότι προμηθεύτηκε τα χάπια από φαρμακείο της πόλης προσκομίζοντας πλαστή ιατρική συνταγή, την οποία είχε αφαιρέσει από ιατρείο. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρέβεζας. Στα Ιωάννινα αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών, συνέλαβαν τρεις Έλληνες γιατί σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους βρέθηκαν, εβδομήντα τέσσερα ¨φιξάκια¨ ηρωίνης βάρους 44,7 γραμμαρίων, ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης (188,7 γραμμαρίων) και 67 ναρκωτικά χάπια, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 3.310 ευρώ προερχόμενο από την εμπορία ναρκωτικών ουσιών. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Ιωαννίνων.

Διεθνές Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας στα Γιάννενα


To διεθνές Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του Ο.Η.Ε. και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, διοργανώνεται στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΣΕΠ, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων/Enterprise Europe Network-Hellas, την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών, στις 18-19 Νοεμβρίου στα Ιωάννινα. Μεταξύ των κύριων στόχων του Συνεδρίου είναι η προσφορά σε ειδικούς από την περιοχή του ΟΣΕΠ μιας πλατφόρμας συνεργασίας για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. Επιπλέον, η συμμετοχή υψηλού επιπέδου διεθνών και Ευρωπαίων εκπροσώπων των κύριων εμπλεκομένων θα συνεισφέρει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την αύξηση του ενδιαφέροντος για τα θέματα οδικής ασφάλειας στην περιοχή.

Μετά από 12 χρόνια αλλάζει σελίδα ο δήμος Ιωαννιτών

Καθαρή και άνετη η νίκη της «Ενότητας Πολιτών»

Καθαρή και άνετη νίκη, ίσως πιο εύκολη από ότι αναμένονταν, πέτυχε η «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» στο δεύτερο γύρο των εκλογών στο νέο δήμο Ιωαννιτών και μετά από 12 χρόνια κυριαρχίας της συντηρητικής παράταξης ο δήμος.. επιστρέφει στις προοδευτικές δυνάμεις, γίνεται η μεγάλη αλλαγή και ανατροπή.Ο Φίλιππας Φίλιος είναι ο δήμαρχος με την τρίτη θητεία στο δήμο Ιωαννιτών, κάτι που δεν έχει καταφέρει κανείς στο παρελθόν, όμως το κυρίαρχο στοιχείο από την αναμέτρηση αυτή είναι η κοινή κάθοδος αυτοδιοικητικών δυνάμεων με τη στήριξη τριών κομμάτων, γεγονός που έδωσε και τη νίκη. Για τον Νίκο Γκόντα και την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» ήταν η πρώτη ήττα.

Ξεπέρασε τις 10 μονάδες η διαφορά
Με διαφορά κάτι παραπάνω 10 ποσοστιαίες μονάδες (54,08% έναντι 45,92%, από 44,30% και 43,14% στον πρώτο γύρο) η επικράτηση της παράταξης του Φ. Φίλιου (ημέρα της ονομαστικής του εορτής) είχε διαφανεί από την αρχή, αφού προηγούνταν σταθερά στα τμήματα που ανακοινώνονταν και κυμαίνονταν περίπου στις 8 μονάδες.Μόλις πέρασε το 50% των εκλογικών τμημάτων όλα είχαν κριθεί και στο μεν εκλογικό κέντρο της «Ενότητας Πολιτών» συνέρρεε πολύς κόσμος για να πανηγυρίσει και να χαρεί τη νίκη μαζί με τον νεοεκλεγμένο δήμαρχο και τους συνεργάτες, ενώ στο εκλογικό της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας», όπως ήταν φυσικό επικρατούσε κατήφεια και απογοήτευση.Η νίκη της παράταξης του κ. Φίλιου κρίθηκε, εν πολλοίς, στον σημερινό δήμο Ιωαννιτών, όπου αύξησε σημαντικά τις δυνάμεις της, καίτοι αποτελούσε πάντα.. προπύργιο της αντίπαλης παράταξης, ωστόσο ρόλο φαίνεται ότι έπαιξαν και οι Αριστεροί ψήφοι που έλαβε. Και στους περιφερειακούς δήμους οι διαφορές από τον πρώτο γύρο μεγάλωσαν και ήρθε αυτή των δέκα μονάδων να επισφραγίσει την επικράτηση.

Φ. Φίλιος: «Νίκησε η αυτοδιοίκηση. Νίκησε η πόλη»
Εν μέσω χειροκροτημάτων και πανηγυρισμών, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν τραγούδια έφτασε γύρω στις 9:30 το βράδι στο εκλογικό κέντρο ο Φ. Φίλιος και έκανε την πρώτη δήλωση για την εκλογή του, υποσχόμενος ισότιμη μεταχείριση όλων των δημοτών, συλλογικότητα, διαφάνεια και σκληρή δουλειά:«Νίκησε η αυτοδιοίκηση. Νίκησε η πόλη. Νίκησε το ήθος και η ευπρέπεια.Η νίκη είναι μεγάλη και ανήκει σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν μαζί μας, που εμπιστεύτηκαν την «Ενότητα Πολιτών» που πίστεψαν ότι ο Δήμος μας, τα Νέα Γιάννενα, αξίζουν περισσότερα. Αξίζουν καλύτερα.Οι πολίτες επιβράβευσαν τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας για το νοικοκύρεμα του Δήμου, για την διαφάνεια και την συλλογικότητα, για την αλλαγή και την πρόοδο.Επιβράβευσαν ακόμη την ποιότητα και την καθαρότητα του προεκλογικού μας λόγου.Την επιμονή μας να μην δεχθούμε τον υποβιβασμό του επιπέδου της προεκλογικής αντιπαράθεσης αν και προκληθήκαμε πολλές φορές.Επιβράβευσαν τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της κίνησής μας, την πρωτοβουλία δυνάμεων με διαφορετικές αφετηρίες, που άφησαν στην άκρη τις διαφορές τους και ενώθηκαν για το κοινό καλό.Το καλό του νέου Δήμου, του κάθε πολίτη, της περιοχής μας.Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες Οι κρίσιμες στιγμές που περνάει ο τόπος μας δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς. Είναι ώρες ευθύνης. Την ευθύνη αυτοί είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε και να φέρουμε με επιτυχία σε πέρας.Μακριά από αλαζονείες και χωρίς καμία έπαρση, με συνέπεια σε όσα είπαμε κατά την προεκλογική περίοδο, θα αντιμετωπίσουμε όλους τους πολίτες με πνεύμα ισοτιμίας.Θα ασκήσουμε διοίκηση όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε. Ισότιμα, υπεύθυνα, καθαρά.Η δουλειά μας αρχίζει από αύριο».

Ν. Γκόντας: «Δηλώνουμε παρόντες, χωρίς στείρα αντιπολίτευση»
Συνοδευόμενος από τον πρώην δήμαρχο Τάσο Παπασταύρο έφτασε στο εκλογικό του κέντρο ο Νίκος Γκόντας. Στην σύντομη δήλωση αποδοχής του αποτελέσματος, συνεχάρη τον Φ. Φίλιο και διαβεβαίωσε τους δημότες ότι δεν θα ασκήσει στείρα αντιπολίτευση, ενώ μνεία έκανε στην ανάγκη διασφάλισης των θέσεων εργασίας: «Το αποτέλεσμα κρίθηκε, θέλω να συγχαρώ τον Φίλιππα Φίλιο το νέο δήμαρχο της πόλης και να του ευχηθώ καλή θητεία, καλή δημοτική περίοδο επ΄ αγαθώ και επωφελεία της πόλης. Δώσαμε έναν καθαρό και έντιμο αγώνα, χωρίς παράκεντρα, λειτουργήσαμε πεντακάθαρα απέναντι σε όλους. Θέλω να ευχαριστήσω τους χιλιάδες συμπολίτες που μας εμπιστεύτηκαν και να τους πω ότι δηλώνουμε παρόντες και σε κάθε περίπτωση στους δύσκολους καιρούς που έρχονται θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε, ώστε να διασφαλιστούν οι εργασιακές σχέσεις, να μην έχουμε δηλαδή απολύσεις και θα είμαστε δίπλα, παρόντες και δυνατά, όπως είμαστε και καθόλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, καθαρά και έντιμα, χωρίς στείρα αντιπολίτευση».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ