Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΗΠΕΙΡΟΣ-ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών «άνοιξε» ένα νέο κύκλο στην ιστορία του τόπου μας.Ευχαριστούμε όλους τους πολίτες της Ηπείρου που με ηρεμία, σε πολιτισμένο κλίμα προσήλθαν στις κάλπες και εξέφρασαν τη βούλησή τους.Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλους και όλες που επέλεξαν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ».Οι πολίτες της Ηπείρου έκαναν την επιλογή τους, έδωσαν προβάδισμα στον εκπρόσωπο της συντηρητικής παράταξης αλλά άφησαν ανοιχτή την πόρτα να γίνει την ερχόμενη Κυριακή η μεγάλη αλλαγή.Το πιστεύουμε. Το μπορούμε.Οι πολίτες της Ηπείρου μίλησαν.Εξέφρασαν τις αγωνίες τους για το αύριο, τις πικρίες τους για όσα έγιναν και θεώρησαν άδικα, τις ελπίδες τους.Έστειλαν μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.Θέλουμε να τους βεβαιώσουμε ότι τους ακούσαμε. Έχουμε ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά μας αλλά κυρίως το μυαλό μας σε κάθε φωνή.Τώρα μπροστά στην αναμέτρηση της Κυριακής τα δεδομένα είναι διαφορετικά.Τώρα είναι η ώρα της τελικής επιλογής.Την Κυριακή θα βρεθούμε μαζί πολίτες που επιλέξαμε διαφορετικά ψηφοδέλτια στον πρώτο γύρο αλλά έχουμε κοινές επιδιώξεις.Μας ενώνουν κοινές αξίες.Αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της Ηπείρου με καλύτερα δημόσια σχολεία και δημόσια υγεία, για ενίσχυση της απασχόλησης, για την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, για διαφάνεια παντού, για ενίσχυση της αποκέντρωσης.Εμείς είμαστε περισσότεροι.Θα δώσουμε μαζί τον αγώνα.Το νέο περιφερειακό συμβούλιο θα είναι χώρος συνάντησης όλων αυτών των απόψεων, των προβληματισμών, θα είναι βήμα σύνθεσης και προόδου.Την Κυριακή παίρνουμε την τύχη της Ηπείρου στα χέρια μας.Σε αυτή την προοπτική δεν μας περισσεύει κανείς.Καλούμε τις αριστερές προοδευτικές , οικολογικές δυνάμεις να δώσουμε μαζί τον αγώνα.Μαζί θα γράψουμε το νέο κύκλο της ιστορίας του τόπου μας με καθαρές κουβέντες και ξεκάθαρους στόχους.Αυτό θέλουμε.Το αξίζουμε και το μπορούμε.

ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ

Μήνυμα Φίλιππα Φίλιου


Η παράταξή μας αναδείχθηκε πρώτη δύναμη. Θα ολοκληρώσει την πορεία της με την μεγάλη νίκη της δεύτερης Κυριακής.Ο απερχόμενος δήμαρχος ηττήθηκε και η πολιτική του αποδοκιμάστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία του Γιαννιώτικου λαού.Ευχαριστούμε όλους αυτούς που μας στήριξαν και μας εμπιστεύτηκαν.Χαιρετίζουμε την εκπροσώπηση όλων των δημοκρατικών, αριστερών, αυτοδιοικητικών δυνάμεων στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά μάλιστα από την πολυετή απουσία τους. Η συμμετοχή τους θα είναι καταλυτική για την συλλογικότητα στην λήψη των αποφάσεων, για την συγκρότηση και την λειτουργία του νέου δήμου στην οποία θα συμμετέχουν όλοι, χωρίς αποκλεισμούς.Χθες κέρδισε η ήρεμη δύναμη της αυτοδιοίκησης, που έρχεται να αλλάξει σελίδα στα Γιάννενα.Με σεβασμό και ισοτιμία, με γνώμονα το κοινό καλό, με συλλογικότητα και διαφάνεια.Ανοίγουμε την πόρτα του Δημαρχείου σε όλους τους πολίτες και τους καλούμε με την ψήφο τους την δεύτερη Κυριακή να επικυρώσουν πανηγυρικά τη νέα πορεία για τα Γιάννενα.
Όλοι μαζί, υπεύθυνα, ισότιμα, καθαρά!

ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μύνημα Γιώργου Κάτσινου


Συνδημότισσες και Συνδημότες
Φίλες και φίλοι
Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα που τιμήσατε με την ψήφο σας τον Συνδυασμό μας «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ» και εμένα προσωπικά και μας αναδείξατε νικητές στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών Εκλογών.Σας καλώ όλους, από σήμερα, να αγωνιστούμε μαζί για την τελική ΝΙΚΗ, με μεγαλύτερη προσπάθεια, με ήθος και ευπρέπεια, για να γίνει πραγματικότητα το όραμα μας για το Δήμο.

Γιώργος Κάτσινος
Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας

Δύο παγκόσμιες επιτυχίες γιορτάζει ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων


Με ένα χάλκινο μετάλλιο στη Δίκωπο άνευ ανδρών επισφραγίστηκε η σπουδαία παρουσία των αθλητών του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας που διεξήχθη στη Νέα Ζηλανδία.Mετά τον Γιάννη Τσίλη, αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Γιώργου Τζιάλλα να ανέβει μαζί με τον συναθλητή του Γιάννη Χρήστου στο βάθρο της κορυφαίας αυτής διοργάνωσης του αθλήματος, επιβεβαιώνοντας έτσι τις προσδοκίες που τον ήθελαν φαβορί για μετάλλιο στη Δίκωπο.Το ελληνικό πλήρωμα το οποίο αγωνίστηκε μπροστά σε 10.000 θεατές στη λίμνη Καραπίρο, ξεκίνησε πολύ δυνατά στον τελικό και μέχρι τα μισά περίπου του αγώνα διεκδικούσε την δεύτερη θέση. Τελικά προηγήθηκαν τα πληρώματα της Βρετανίας και της Νέας Ζηλανδίας, με αποτέλεσμα η ελληνική βάρκα να μείνει στην Τρίτη θέση, αφήνοντας πίσω της την βάρκα της Ιταλίας.Σε δήλωσή του για τις διακρίσεις των πρωταθλητών του Ν.Ο.Ι. στη Νέα Ζηλανδία, ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων κ. Σωτήρης Στάμος εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίησή του γι’ αυτές. «Ξέραμε ότι οι αθλητές μας θα έχουν μια καλή θέση στους αγώνες, λόγω της πολύ καλής προετοιμασίας που είχαν κάνει και το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τις προσδοκίες μας», τόνισε ο κ. Στάμος. Παράλληλα επισήμανε ότι η προσπάθεια του Ν.Ο.Ι. δεν σταματάει σε καμία περίοδο του χρόνου. «Συνεχίζουμε ακάθεκτοι ώστε οι κωπηλάτες μας να είναι πάντα έτοιμοι για νέες επιτυχίες σε Ελλάδα και εξωτερικό», κατέληξε ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων.Σχολιάζοντας τη νέα παγκόσμια επιτυχία του Γιώργου Τζιάλλα, ο επικεφαλής προπονητής του Ν.Ο.Ι. κ. Θύμιος Βλάχος έκανε από την πλευρά του ιδιαίτερη αναφορά στην κατάκτηση από την Ελληνική Εθνική Ομάδα Κωπηλασίας τριών μεταλλίων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, καθώς είναι και τα περισσότερα που έχει κερδίσει ποτέ στην συγκεκριμένη διοργάνωση. Αναφερόμενος στους Γιαννιώτες πρωταθλητές επισήμανε ότι «ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων πανηγυρίζει για τους αθλητές του που κατέκτησαν δύο μετάλλια στην κορυφαία διοργάνωση της Κωπηλασίας. Αυτές οι διακρίσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς η χρονιά που έχουμε μπροστά μας είναι χρονιά προκρίσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και μας δίνουν πολλές ελπίδες ότι οι αθλητές μας θα πάρουν το εισιτήριο για το Λονδίνο». Ο κ. Βλάχος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «οι επιτυχίες δεν είναι τυχαίες. Έρχονται μετά από επίπονες προσπάθειες πολλών ετών, και επαναλαμβανόμενων διακρίσεων» και σημείωσε ότι ο Ν.Ο.Ι. θα συνεχίσει να κάνει αυτό που επιβάλλεται για την Κωπηλασία, τα Γιάννινα και τους ίδιους τους αθλητές του.Ο Προπονητής του Ν.Ο.Ι. εξέφρασε δημόσια τα συγχαρητήριά του προς τους Γιάννη Τσίλη και Γιώργο Τζιάλλα για τα μετάλλια που κατέκτησαν στο παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νέας Ζηλανδίας, αλλά και προς τους γονείς τους για την αμέριστη βοήθεια και την οικονομική συμπαράσταση που παρέχουν στους αθλητές, αφού η Πολιτεία, όπως ανέφερε, τους στηρίζει μόνο στα λόγια.

Οι σταυροί των δημοτικών συμβούλων της παράταξης Φίλιου

Σε 93 από 144 Εκλογικά Τμήματα (64,58 %)

ΕΛΙΣΑΦ ΜΩΥΣΗΣ του ΣΙΕΜΟΥ 1416
ΜΠΕΓΚΑΣ ΘΩΜΑΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 1185
ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ του ΣΩΚΡΑΤΗ 773
ΘΕΜΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΘΩΜΑ 716
ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΘΩΜΑ 692
ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ 609
ΤΣΙΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ του ΧΡΗΣΤΟΥ 598
ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ ΘΩΜΑΣ του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ 554
ΣΚΟΠΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 540
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ 517
ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ 508
ΤΣΑΜΠΑΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 494
ΚΙΤΣΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 478
ΜΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ 472
ΜΑΣΣΑΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 455
ΛΑΜΠΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 435
ΔΟΒΑΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ του ΠΑΥΛΟΥ 432
ΣΥΓΓΟΥΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ 418
ΛΩΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ 410
ΓΚΟΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ 405
ΚΟΥΜΠΑΝΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ (ΧΡΙΣΤΙΝΑ) του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 388
ΖΕΡΒΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του ΠΑΝΤΕΛΗ 387
ΜΠΙΣΤΙΟΛΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ του ΜΙΧΑΗΛ 380

Οι σταυροί των δημοτικών συμβούλων της παράταξης Γκόντα


Σε 93 από 144 Εκλογικά Τμήματα (64,58 %)
ΚΟΣΜΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 1407
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ-ΜΙΣΕΛ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 1093
ΒΛΕΤΣΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΗΡΑΚΛΗ 1060
ΡΙΣΤΑΝΗΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ του ΣΤΑΥΡΟΥ 1020
ΣΙΝΤΟΣ ΑΧΙΛΛΕΥΣ του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ 1001
ΤΣΑΓΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 989
ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ ΦΩΤΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 930
ΜΑΝΤΖΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ 901
ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ 858
ΧΗΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 793
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 780
ΓΚΙΚΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του ΠΑΝΤΕΛΗ 766
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΛΕΩΝΙΔΑ 763
ΛΙΣΓΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΠΕΤΡΟΥ 733
ΠΕΔΙΑΔΙΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 721
ΜΑΝΤΖΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 703
ΣΑΪΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΥ 696
ΑΥΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ 660
ΠΑΠΠΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΤΑΚΗΣ) του ΒΥΡΩΝΑ 657
ΠΑΠΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 647
ΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΙΑ (ΜΑΡΙΑΝΝΑ) του ΑΣΤΕΡΙΟΥ 638
ΜΗΤΡΟΚΩΣΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΓΙΟΥΛΑ) του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ 629

Υψηλά τα ποσοστά της αποχής


Η αποχή για μία ακόμη φορά είναι η πρωταγωνίστρια σε μία εκλογική αναμέτρηση - έστω και αυτοδιοικητική, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που έχουν ενσωματωθεί (40%), τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους προτίμησαν να καθίσουν στο σπίτι ή να βγουν για βόλτα.Επιπλέον, χαρακτηριστική είναι και η εμφάνιση του λευκού και του άκυρου.Έτσι, σύμφωνα με το 40% των αποτελεσμάτων για τις περιφέρειες, η αποχή έφτασε το 40,02%, ενώ το λευκό και άκυρο συγκέντρωσαν 9%. Αντιστοίχως το ποσοστό αποχής για τις δημοτικές εκλογές ξεπέρασε για λίγο αυτό των περιφερειακών εκλογών φτάνοντας το 40,5%, ενώ λευκά και άκυρα εδώ συγκέντρωσαν 5,37%.Στους πέντε μεγαλύτερους δήμους, η αποχή ήταν: Στην Αθήνα 58%, στη Θεσσαλονίκη 46,9%, στον Πειραιά 56,5%, στην Πάτρα 39,4% και στο Ηράκλειο Κρήτης 36,3%.Στο σύνολο της επικράτειας και σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα η μεγαλύτερη αποχή (πάνω από 60 τοις εκατό) σημειώθηκε στις Πρέσπες με ποσοστό 76,15%, ενώ ακολουθεί η Νίσηρος με 75%, ο Άγιος Ευστράτιος με 73%, η Ιθάκη με 68,48%, η Λήμνος με 67,77%, τα Κύθηρα με 65,81%, η Σύμη με 65,56%, Σέρβια-Βελβεντός με 63,75% και η Φλώρινα με 61%.

Σωσίβιο ψάχνει σε νέες κάλπες

Του Γιώργου Βότση

Για τι, ακριβώς, ψήφισαν χθες οι πολίτες -όσοι, βεβαίως, προσήλθαν στις κάλπες; Η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι εύκολη, όσο φαίνεται.Για τι, ακριβώς, ψήφισαν χθες οι πολίτες -όσοι, βεβαίως, προσήλθαν στις κάλπες; Η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι εύκολη, όσο φαίνεται. Αντίθετα, δεν επιδέχεται αμφισβήτηση η ερμηνεία της συνειδητής αποχής: αρνήθηκαν να ψηφίσουν εκείνοι από τους πολίτες που αποδοκιμάζουν συλλήβδην τον πολιτικό κόσμο και την προσπάθεια των πολιτικών κομμάτων να δικαιώσουν την ύπαρξή τους με το να λειτουργούν, κυρίως, ως πολυδάπανοι εκλογικοί μηχανισμοί.Συνειδητά δεν ψήφισαν ακόμη όσοι πολίτες δεν στέργουν πια να μετέχουν σε ένα εκλογικό σώμα που χρησιμοποιείται σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ από ένα εξαχρειωμένο πολιτικό σύστημα, πιο χρεοκοπημένο και από την οικονομία της χώρας. Δεν ψήφισαν οι πολίτες που κάθε βράδυ, μπροστά στις μικρές οθόνες, σιχτιρίζουν τις γελοίες κοκορομαχίες των κατ' εξοχήν υπευθύνων για το σημερινό μας χάλι, που διαγκωνίζονται πάλι, απτόητοι, αμετανόητοι και θρασείς, ποιος θα μας πρωτοσώσει. Δεν πήγαν στις κάλπες, κοντολογίς, όσοι δεν αντέχουν άλλο δούλεμα. Και ήταν πολλοί...Δεν ευτύχησε, έτσι, στην πρεμιέρα του ο «Καλλικράτης»: μια βεβιασμένη διοικητική μεταρρύθμιση, με λειψό ακόμη το νομοθετικό της πλαίσιο και χωρίς στοιχειώδη απολογισμό για την προηγούμενη του «Καποδίστρια». Ενα νέο αυτοδιοικητικό σύστημα που καταφανώς φαλκιδεύει, όπως σωστά επισημαίνει ο Μαν. Γλέζος, κάθε έννοια τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού αποξενώνει ακόμη περισσότερο τους πολίτες από τη διαχείριση και τον έλεγχο της τοπικής εξουσίας. Με κακόγουστο χιούμορ, μάλιστα, οι εμπνευστές του χρησιμοποίησαν, για να βαφτίσουν το νέο σύστημα με τις 13 περιφέρειες και τους 325 όλους κι όλους δήμους, ένα από τα λαμπρότερα ονόματα δημιουργών που ανέδειξε η Αθηναϊκή Δημοκρατία -το λίκνο και παγκόσμιο πρότυπο, έκτοτε, της άμεσης, ήτοι της αυθεντικής δημοκρατίας.Αυτοδιοικητικές, υποτίθεται, οι χθεσινές εκλογές, με έντονο πολιτικό χρώμα αναπότρεπτα, εξελίχθηκαν σε σφοδρή κομματική αναμέτρηση -εις βάρος, βεβαίως, του νέου θεσμού. Μπροστά στα μικρόφωνα βράχνιασαν οι πολιτικοί αρχηγοί περισσότερο από τους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους. Ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες εβδομάδες και με αφετηρία την απαράδεκτη διακαναλική πρωθυπουργική παρέμβαση με τα εκβιαστικά διλήμματα στους ψηφοφόρους, η αδιάφορη στα μεγάλα πλήθη εκλογική καμπάνια προσέλαβε τη μορφή ιδιότυπης μονομαχίας Γ. Παπανδρέου και Αν. Σαμαρά. Ιδιότυπης, καθ' ότι γινόταν φανερά με άσφαιρα πυρά: φραστική μόνον η επιθετικότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ήταν σαφές ότι το τελευταίο που θα ήθελε να προκύψει από τις πρώτες κάλπες της αρχηγικής θητείας του είναι να ανοίξει τώρα ο δρόμος για να βρεθεί στη θέση του πρωθυπουργού -για να βγάλει αυτός το φίδι από την τρύπα...Και δεν ήταν το μόνο περίεργο σ' αυτές τις κάλπες: όσο κι αν επιδιώχθηκε, από την Αριστερά πρωτίστως με σχεδόν όλα τα εκλογικά της σχήματα, η αναμέτρηση δεν μετατράπηκε σε δημοψήφισμα κατά του Μνημονίου. Ούτε και ήταν δυνατόν. Μόνο για τους εγκεφάλους του υπουργείου Εσωτερικών ήταν εκπληκτικά εύκολο να στολίσουν με πράσινες και μπλε κομματικές ταυτότητες τους υποψηφίους (σε αυτοδιοικητικές εκλογές!) στα διαγράμματα κατά την ολονύκτια τηλεοπτική μετάδοση των αποτελεσμάτων. Οι αναλυτές και τα επιτελεία των κομμάτων πονοκεφαλιάζουν ήδη για να αποτιμήσουν επακριβώς τι, τελικά, βγήκε από τις κάλπες. Γιατί, τάχα, είναι φιλοκυβερνητικοί, άρα και ανεκτικοί για το Μνημόνιο, όσοι ψήφισαν χθες Γ. Καμίνη στην Αθήνα, Γ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, Φ. Φίλιο στα Γιάννενα ή και Π. Τατούλη στην Πελοπόννησο; Και από πού ώς πού συγκαταλέγονται στους «αντιμνημονιακούς» οι ψηφοφόροι τού (αδιαμφισβήτητου «μακεδονάρχη», φευ) Π. Ψωμιάδη;Αυτός που δεν περιμένει κανένα «μήνυμα της κάλπης» για να αποφασίσει τα επόμενα βήματά του είναι ο Γ. Παπανδρέου. Καταπώς συνηθίζει, όταν διεκήρυσσε προεκλογικά ότι «δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις» εννοούσε το ακριβώς αντίθετο. Τα εκβιαστικά διλήμματα στους ψηφοφόρους δεν ήταν για να αποτραπεί η προσφυγή σε εθνικές εκλογές, αλλά για να περιοριστεί κατά το δυνατόν η αμείλικτη, λαϊκή καταδίκη (στις χθεσινές κάλπες) της πιο αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής που έζησε ποτέ ο τόπος.Με τελευταίο του βίτσιο, να μας δίνει κάθε τόσο μαθήματα πατριωτισμού (με ποιες περγαμηνές, διάβολε;) και χωρίς καν να ερωτήσει το κόμμα του, τους βουλευτές και τους υπουργούς του, ως ηγεμών, προγραμμάτισε αφρόνως προσφυγή σε εθνικές εκλογές -το τελευταίο δηλαδή που θα χρειαζόταν τώρα η αγρίως χειμαζόμενη χώρα.Κάλπες πάλι θέλει, σίγουρος ότι δεν απειλείται ακόμη από τη Ν.Δ. Χωρίς την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να αναβαπτιστεί στη λαϊκή νομιμοποίηση και να πάρει «λευκή επιταγή» για να συνεχίσει απτόητος την ίδια πολιτική. Επειδή σε τίποτα δεν του βγαίνει πια η πασιέντζα και πάμε από το κακό στο χειρότερο, για σωσίβιο ψάχνει. Σε μια πιθανή αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και μια νέα Βουλή, που ενδεχομένως θα προσφέρεται για συμμαχικά κυβερνητικά σχήματα. Για συνενόχους ψάχνει στο νέο τσουνάμι που μας έρχεται...

ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ:Κατσανάκης-Μπάρκας στο δεύτερο γύρο


Στο Δήμο Δωδώνης, στο δεύτερο γύρο θα βρεθούν αντιμέτωποι ο Κώστας Κατσανάκης που είχε την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Γιάννης Μπάρκας που προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία.Εκτός μένουν οι κ.κ Γιάννης Μπούκας που πήρε το 21,9%, ο Χρήστος Ντακαλέτσης με 19,5% και ο κ. Τάσος Τόκας με 3,2%.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Σύλληψη νεαρού ζευγαριού για ηρωίνη και κοκαίνη


Στις 11.30΄ στο 1ο χλμ. της Εθνικής Οδού Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας συνέλαβαν ένα ζευγάρι γιατί σε έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητό τους βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.Σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι τους βρέθηκαν ογδόντα οκτώ (88) γραμμάρια κοκαΐνης, πέντε (5) γραμμάρια ηρωίνης και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.Από την προανάκριση προέκυψε ότι την κοκαΐνη είχε προμηθεύσει στο ζευγάρι,νεαρός Γιαννιώτης,ο οποίος συνελήφθη από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων. Σε νομότυπη έρευνα στο σπίτι του στα Ιωάννινα βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους σαράντα τριών (43) γραμμαρίων.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Πρέβεζας από το Τμήμα Ασφαλείας Πρέβεζας που διενεργεί την προανάκριση.

Τα αποτελέσματα στο Νομό Άρτας


Η περιορισμένη συμμετοχή είναι το βασικό χαρακτηριστικό του πρώτου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών που διενεργήθηκαν χθες σε όλη τη χώρα. Στην Ήπειρο η αποχή άγγιξε το 36%. Στο Νομό Άρτας η εκλογική διαδικασία κύλησε ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7π.μ. και έκλεισαν στις 7μ.μ. Το Λευκό/Άκυρο στις Περιφερειακές εκλογές ξεπέρασε το 9% και στις δημοτικές το 5,47%.
Ειδικότερα στο Νομό Άρτας τα αποτελέσματα όπως έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Νομαρχίας έχουν ως εξής:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Εγγεγραμμένοι: 83.883
Ψηφίσαντες: 49.014
Άκυρα: 2.530
Λευκά: 1.490
Έγκυρα: 44.994
Σε 207 από 233 Εκλογικά Τμήματα, ποσοστό ενσωμάτωσης 88,84% έλαβαν:
Καχριμάνης Αλέξανδρος – Παππάς Κων/νος (Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου) 42,31%
Αργύρης Ευάγγελος – Μπόβολος Κων/νος («Ήπειρος-Τόπος να Ζεις» 39,96%, Κωτσαντής Κων/νος-Ζιώβας Βασίλειος (Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου) 9,07%, Παπαδημητρίου Ιωάννης – Ψυχογιός Παναγιώτης (ΑΥ.ΡΙ.Ο) 5,07%, Ζήκος Νικόλαος – Ψυχογιός Ιωάννης («Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» 2,10% και Ζάψας Γεώργιος – Καττής Μιχαήλ («Ήπειρος των Οριζόντων) 1,52%.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ
Εγγεγραμμένοι: 40.675
Ψηφίσαντες: 25.789
Άκυρα: 870
Λευκά: 281
Έγκυρα: 24.638
Για το Δήμο Αρταίων η Νομαρχία έδωσε αποτελέσματα για 100 από 109 εκλογικά τμήματα, ποσοστό ενσωμάτωσης 91,74% που έχουν ως εξής:Παπαβασιλείου Γεώργιος – «Κοντά στο Δημότη» 33,55%, Παπαλέξης Ιωάννης – «Γέφυρα στο Μέλλον» 33%, Γεροβασίλη Όλγα – «Δημοτική Αλλαγή» 19,62%, Παπάζογλου Χρήστος – «Μαζί και αύριο!» 7,47%, Παπαϊωάννου Κώστας – «Λαϊκή Συσπείρωση» 6,36%.

ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
Εγγεγραμμένοι: 14.781
Ψηφίσαντες: 7.919
Άκυρα: 240
Λευκά: 77
Έγκυρα: 7.602
Για το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων υπάρχουν αποτελέσματα σε 40 από 44 Εκλ. Τμήματα ποσοστό ενσωμάτωσης 90,91% ως εξής:Χασιάκος Χρήστος – «Τζουμερκιώτικη Δημοτική Πορεία» 35,16%, Γαρνέλης Μαρίνος – «Πατριώτικος Υπ Συναγερμός» 30,44%, Καραβασίλη Σταυρούλα – «Τζουμέρκα όραμα ανάπτυξης» 29,87% και Νάκης Ιωάννης – «Λαϊκή Συσπείρωση» 4,53%.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ

Εγγεγραμμένοι: 15.931
Ψηφίσαντες: 10.771
Άκυρα: 367
Λευκά: 111
Έγκυρα: 10.293
Για το Δήμο Νικολάου Σκουφά υπάρχουν αποτελέσματα σε 44 από 45 Εκλ. Τμήματα, ποσοστό ενσωμάτωσης 97,78% που έχουν ως εξής:Κόκλας Ιωάννης – «Δημοτική Αναγέννηση» 37,41%, Γιαννούλης Ευστάθιος – «Ενωτική Πορεία» 31,64%, Μουσαβερές Θεόδωρος – «Δήμος Πολιτών» 25,50% και Σαπρίκης Ηλίας – «Λαϊκή Συσπείρωση» 5,44%.

ΔΗΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ
Εγγεγραμμένοι: 12.350
Ψηφίσαντες: 7.096
Άκυρα: 249
Λευκά: 52
Έγκυρα: 6.795
Για το Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη υπάρχουν αποτελέσματα σε 33 από 35 Εκλ. Τμήματα, ποσοστό ενσωμάτωσης 94,29% που έχουν ως εξής: Γαλλίκας Δημήτριος – «Ραδοβυζινή Συνεργασία» 47,14%, Γκούζιας Μιχαήλ – «Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση» - 42,55% και Τσιούνης Νικόλαος – «Λαϊκή Συσπείρωση» 10,32%.Υπενθυμίζεται ότι τα εκλογικά αποτελέσματα που παρουσιάζονται στο Internet, είναι σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα των Δικαστικών Αντιπροσώπων. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Συγκεντρωτικά αποτελέσματα υποψηφίων των συνδυασμών δεν έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής.

Πρωτιά για τον Μωυσή Ελισάφ


Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την καταμέτρηση των σταυρών, πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη "Ενότητα Πολιτών",εκλέγεται ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ.Ακολουθούν οι κ.κ. Θωμάς Μπέγκας,Φίλιππος Τσουμάνης,Τάκης Θεμελής,Δημήτρης Γιωτίτσας,Θανάσης Μανταλόβας,Βούλα Τσίλη,Θωμάς Γκλίναβος,Δημήτρης Παπαδόπουλος και Βασίλης Τσαμπαλάς.

 Στη δεύτερη Κυριακή θα κριθούν οι πρωτεύουσες της Ηπείρου


Στη δεύτερη Κυριακή θα κριθούν-εκτός από την Περιφέρεια- και οι πρωτεύουσες της Ηπείρου αφού:
Στο Δήμο Αρταίων στα 108 από τα 109 τμήματα λαμβάνουν:Ο συνδυασμός του κ. Γιώργου Παπαβασιλείου «Κοντά στο Δημότη» ποσοστό 33,33% και 8894 ψήφους και ο συνδυασμός του κ. Παπαλέξη Ιωάννη ποσοστό 32,83 και 8760 ψήφους.Για λίγους ψήφους δεν κρίθηκε στην Α’ Κυριακή ο Δήμος Ηγουμενίτσας όπου ο Γιώργος Κάτσινος και η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ συγκέντρωσαν στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων ποσοστό προτίμησης 49,31% και 8.088 ψήφους έναντι ποσοστού 44,01% και 7219 ψήφων που έλαβε ο νυν Νομάρχης Βασίλης Γιόγιακας και ο συνδυασμός ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ.Μικρή η διαφορά των 2 πρώτων στο Δήμο Ιωαννιτών όπου με ο Φίλιππας Φίλιος και η Ενότητα Πολιτών προηγείται με 300 ψήφους διαφορά του Νίκου Γκόντα.Στη δεύτερη Κυριακή θα αναμετρηθούν και στο Δήμο Πρέβεζας οι κ.κ. Μπαϊλής Χρήστος και Γιαννάκης Στέργιος, αφού στο σύνολο των τμημάτων η Δημοτική Συνεργασία του πρώτου λαμβάνει ποσοστό 38,64% και 7355 ψήφους και η Δημοτική Ανανεωτική Κίνηση του δεύτερου ποσοστό 34,01% και 6474 ψηφοδέλτια προτίμησης.

Μήνυμα σε τυφλή Κυβέρνηση μπας και ανοίξει τα μάτιά της

Του Νίκου Κοτζιά

1. Μονόπλευρες διαπιστώσεις της Κυβέρνησης
Εδώ και ένα χρόνο στην Ελλάδα έχει βρεθεί ο αποδιοπομπαίος τράγος όλων των δεινών του τόπου: οι μισθωτοί και τα μεσαία στρώματα. Σύμφωνα με τη διαπλοκή, αλλά και πολιτικά ηγετικά στελέχη, για τα δεινά της χώρας φταίνε οι εργαζόμενοι. Επί παραδείγματι, διαπιστώνει η κυβέρνηση την ύπαρξη διαφθοράς; Την εντοπίζει αποκλειστικά στο δημόσιο και από τους δημόσιους υπαλλήλους. Από την οπτική της έχει εξαφανιστεί η παραοικονομία. Το αφορολόγητο μαύρο χρήμα, πηγή της διαφθοράς. Οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες που έχουν διαφθείρει τις κορυφές του κράτους και της πολιτικής. Η νύκτα και οι συμμορίες της.Η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι η οικονομία είναι στα μαύρα της χάλια. Για αυτό τις φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι μισθωτοί του ιδιωτικού χώρου τα μεσαία στρώματα. Για αυτό κόβει μισθούς, δώρα και συντάξεις. Επιδοτεί τις μεγάλες τράπεζες, χωρίς να λαμβάνει τα αντίστοιχα μετοχικά δικαιώματα όπως συνέβη σε Βρετανία και ΗΠΑ. Ψηφίζει την περαίωση με την οποία απαλλάσσει τους μεγάλους φοροφυγάδες από υψηλές οφειλές προς το δημόσιο. Ανάγει ορισμένα κλειστά επαγγέλματα σε αιτία των υψηλών τιμών της αγοράς, ενώ δεν έχει λάβει ούτε ένα πρακτικό μέτρο ενάντια στα Καρτέλ, τα οποία δια στόματος εκπροσώπου της Nestle κάνουν και πλακίτσες στον αρμόδιο Υπουργό.Η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον εκλογών και γνωρίζει ότι θα πρέπει να μαζέψει ψήφους. Προκειμένου να το πετύχει αυτό, ακολουθεί δύο αλληλοσυμπληρωνόμενες στρατηγικές. Αφενός υποστηρίζει ότι «δεν πρόλαβε» να πάρει μέτρα σε βάρος των μεγάλων φοροφυγάδων και των καρτέλ καθώς και όσων εισπράττουν άνομα κέρδη, διότι τάχα δεν είχε χρόνο. Αντίθετα είχε χρόνο να κυνηγήσει τους μικροεισοδηματίες και να στηρίξει τα κέρδη των ισχυρών. Αφετέρου εμφανίζει τους εργαζομένους υπεύθυνους για την κρίση και την κοινωνική ένταση, αλλά και για τυχόν πολιτική αποσταθεροποίηση.Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση δηλώνει ότι αν τυχόν η πλειοψηφία του λαού τολμήσει και εκφράσει στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές τις πραγματικές του απόψεις, αλλά και θυμό, τότε, η χώρα θα βρεθεί στη δίνη δυσκολιών. Δίνη για την οποία θα ευθύνονται αποκλειστικά οι ψηφοφόροι, δηλαδή οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι δημόσιοι υπάλληλοι και τα μεσαία στρώματα. Κατά την κυβέρνηση, η ελεύθερη άσκηση δημοκρατικών δικαιωμάτων από τους πολίτες υποσκάπτει το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση, με άλλα λόγια, δείχνει να θεωρεί την ουσιαστική κατάργηση της ελεύθερης έκφρασης της δημοκρατικής θέλησης του λαού ως προϋπόθεση σταθερότητας στον τόπο.

2. Η κυβέρνηση έχει αυταρχική αντίληψη για την δημοκρατία και τις ελεύθερες εκλογές
Η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι εάν στην οικονομική κρίση και την κοινωνικά άδικη πολιτική που ακολουθεί, προστεθεί και η υπόσκαψη του δημοκρατικού φρονήματος του λαού, τότε οι προοπτικές εξόδου της χώρας από την κρίση θα τείνουν να μηδενιστούν. Για αυτό λέει του ελληνικού λαού δύο πράγματα: α) καλύτερα να μην εκφράσει την οργή και τον θυμό του απέναντι στο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα διότι αν το κάνει θα αποσταθεροποιηθεί η χώρα. Β) Ότι εάν δεν πειθαρχήσει στην κινδυνολογία της Κυβέρνησης (που είναι μια κακέκτυπη αντιγραφή των διλλημάτων της Αποστασίας του 1965 και του Καραμανλή το 1974) ενόψει των δημοτικών εκλογών, τότε θα τιμωρηθεί με νέες εκλογές. Με άλλα λόγια για την κυβέρνηση οι εκλογές δεν είναι στοιχείο της δημοκρατίας που πρέπει να διεξάγονται μακριά από εκβιασμούς και κινδυνολογίες, αλλά ένας μπαμπούλας ο οποίος απαιτεί από τον λαό να μην ψηφίζει με ευθύνη και αίσθημα ελευθερίας στις αυριανές εκλογές.Ο τρόπος που η κυβέρνηση απέδωσε ευθύνες στον λαό για την οικονομία ήταν μονόπλευρος και άδικος. Ο τρόπος που πάει να αποδώσει ευθύνες για την περίπτωση που ο λαός έχει άλλη άποψη για το έργο της από ότι εκείνη νόμιζε το καλοκαίρι, είναι δείγμα τρόπου σκέψης μιας κυβέρνησης που έχοντας βουτηχτεί στη λογιστική υπέρ των ισχυρών δεν βλέπει τους πολίτες ως συμμάχους της. Ουσιαστικά καλεί τον λαό να κάτσει «στα αυγά του» αν δεν θέλει να πληρώσει και άλλες ομελέτες που θα φάνε από τα αυγά του οι ξένοι. Τον λαό, επίσης, δεν τον θέλει δραστήριο, αλλά παθητικό, μελαγχολικό, απαισιόδοξο. Κυριαρχούμενο από την αίσθηση ότι τίποτα δεν εξαρτάται από εκείνον, ότι δεν πρέπει να θυμώνει, δεν πρέπει να εξεγείρεται (διότι θα έχει νεκρούς – πώς γίνεται μια μεγάλη πορεία στην Αθήνα να έχει πάντα θύματα και σε άλλες χώρες πολλαπλά συχνότερες, μεγαλύτερες και οξύτερες να μην έχουν… είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία που έχει πιθανά να κάνει με το ελληνικό παρακράτος).Ο λαός, κατά τη γνώμη μου, αντίθετα από τα πιο πάνω, οφείλει να στείλει το μήνυμα δυσαρέσκειας που έχει. Ταυτόχρονα δε, να στείλει μήνυμα ότι δεν του αρέσει ούτε να είναι εκβιαζόμενος, ούτε να του λένε ότι για όλα φταίει αυτός και κανείς άλλος. Ότι όλοι οι άλλοι, λαμόγια, αεριτζήδες, μεγάλοι επιχειρηματίες, τραπεζίτες, ηγεσίες κομμάτων και κυβέρνησης, τα κάνουν καλά και ότι αυτός μόνο με τα «καμώματά του» φέρνει τη χώρα και όλους αυτούς σε δύσκολη θέση. Ότι δεν θεωρεί τις εκλογές πεδίο αυτολογοκρισίας και ούτε φοβάται μελλοντικές εκλογές, διότι δεν φοβάται τη δημοκρατία. Διότι δεν είναι η δημοκρατία και η άσκησή των ελεύθερων δικαιωμάτων που δημιουργούν κινδύνους για τη χώρα. Αντίθετα, κίνδυνος για τη χώρα είναι η παραοικονομία. Η φοροκλοπή. Η ανικανότητα των κυβερνόντων. Η έλλειψη αυτονομίας της πολιτικής.

Η κυβερνητική εναλλακτική δείγμα έλλειψης σχεδίου

Η κυβέρνηση προαναγγέλλει ότι στην περίπτωση που το μήνυμα των εκλογών είναι πραγματικό πολιτικό μήνυμα και όχι μήνυμα υποταγής των πολιτών στην κατάθλιψη, τότε θα αποσταθεροποιηθεί η χώρα, ενώ θα προχωρήσει η ίδια σε εκλογές. Με τον ίδιο τρόπο που προσπάθησε να πειθάρχησε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που προσπάθησε να τους κάνει άβουλα παιχνιδάκια στα χέρια των τραπεζιτών και της τρόικας, με τον ίδιο τρόπο θέλει να εγκλωβίσει τους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες μπορούν να αποδείξουν ότι είναι καλύτεροι κάποιων φοβισμένων βουλευτών και πολιτικών στελεχών.Η κυβέρνηση λέει ότι θα πάει σε νέες εκλογές και μας πληροφόρησε ότι ενημέρωσε προς τούτο τους ξένους παράγοντες! Αυτή της η κίνηση λέει πολλά για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Λέει, όμως, πολλά και για την επιταχυνόμενη αποξένωση κυβέρνησης και πολιτών. Διότι μια ορθολογική και ώριμη προοδευτική κυβέρνηση αντί να προσπαθεί να εκφοβίσει τους πολίτες θα αξιοποιούσε την δημοκρατική έκφραση της θέλησης του εκλογικού σώματος, ακόμα και μια ήττα της, ως χαρτί στις διαπραγματεύσεις που πρέπει να κάνει για την αναθεώρηση του μνημονίου και των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησής του.Δυστυχώς για την κυβέρνηση που όλο το προηγούμενο διάστημα βουτηγμένη στις αυταπάτες και ψευδαισθήσεις διαβεβαίωνε την Τρόικα και τις παρέες της ότι οι Έλληνες είναι ενθουσιασμένοι με τις επιλογές της αυτό δεν είναι αλήθεια. Φαίνεται, μάλιστα, ότι μόλις τώρα ανακαλύπτει τις άλλες απόψεις του κυρίαρχου λαού. Απόψεις που θέλει να τις εκφράσει.Η κυβέρνηση από πλευράς προειδοποιεί τον κυρίαρχο λαό ότι αν εκφραστεί ελεύθερα, τότε θα προκηρύξει νέες εκλογές. Δηλαδή, θεωρεί την επίλυση των προβλημάτων της πολιτικής σκηνής ως ένα είδος τιμωρία. Κάνει λάθος. Πρώτον, διότι θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και αυτό δεν θα της το συγχωρέσει η ιστορία. Δεύτερον, διότι οι πιθανότητες να χάσει τις εκλογές θα αυξηθούν. Τρίτον διότι και να τις κέρδιζε με τη βοήθεια τρίτων πολιτικών δυνάμεων και την διαπλοκή, πάλι δεν θα είχε τι να την κάνει την όποια περιορισμένη νίκη της. Και, τέλος, τέταρτο, η κυβέρνηση θέτοντας τέτοιους εύκολους στόχους (εκβιασμός των πολιτών, εκλογές) δείχνει ότι ακόμα δεν διαθέτει ένα σχέδιο πολιτικό για την έξοδο της χώρας από την κρίση, καθώς και ένα σχέδιο ανάπτυξης. Διότι αν τα διέθετε θα είχε υπομονή, νηφαλιότητα, σταθερότητα. Εν τέλει, η διάθεση του λαού μάλλον αποσταθεροποιεί την αλαζονεία των κυβερνόντων και όχι την ίδια τη χώρα. Οι δε αλαζόνες κυβερνώντες δείχνουν να προσγειώνονται απότομα και να είναι παντελώς απροετοίμαστοι πολιτικά και ψυχολογικά για αυτή την προσγείωση. Να μην διαθέτουν σχέδια για αυτή την αναγκαστική προσγείωση. Εν τέλει αυτό είναι το πρόβλημα για τη χώρα, και όχι η δημοκρατία και οι ελευθερίες του λαού.

Εκτός δευτέρου γύρου ο Βούζας


Εκτός δευτέρου γύρου,έμεινε τελικά στο Δήμο Ζίτσας ο πρώην γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ κ. Χρυσόστομος Βούζας.Στον επαναληπτικό γύρο θα βρεθούν αντιμέτωποι ο Σάκης Βλέτσας που έχει την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και ο Δημήτρης Ρογκότης με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ:Μάχη Ντόντη-Καψάλη στο δεύτερο γύρο


Στο Δήμο Πωγωνίου, στο δεύτερο γύρο θα βρεθούν αντιμέτωποι οι σημερινοί δήμαρχοι Καλπακίου και Άνω Πωγωνίου,κ.κ. Κώτσας Καψάλης και Γιάννης Ντόντης,οι οποίοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, με τον δήμαρχο Άνω Καλαμά Φάνη Στεργίου που είχε την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας να μένει σε πολύ χαμηλά ποσοστά!

Εκτός δεύτερου γύρου έμεινε ο Σουκουβέλος!


Εκτός δεύτερου γύρου έμεινε στο Δήμο Ζαγορίου,ο σημερινός δήμαρχος Τύμφης Γιώργος Σουκουβέλος, που είχε την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας!!!Στο δεύτερο γύρο θα βρεθούν αντιμέτωποι οι δήμαρχοι Ανατολικού και Κεντρικού Ζαγορίου,κ.κ. Βασίλης Σπύρου και Γαβριήλ Παπαναστασίου που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή ο Γιάννης Σεντελές


Ο κ. Γιάννης Σεντελές, εξελέγη δήμαρχος στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων από την πρώτη Κυριακή!Ο κ. Σεντελές συγκέντρωσε το 56,2% των ψήφων,έναντι του 33,4% που έλαβε ο κ. Γιάννης Αργύρης.

Στον δεύτερο γύρο οι μεγάλες μάχες


Με το βλέμμα στραμμένο στον δεύτερο γύρο, των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, τα κόμματα έχουν αποδυθεί από το βράδυ της Κυριακής σε έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων και ζυμώσεων αφού οι εκλογικές μάχες σχεδόν στο σύνολό τους θα κριθούν την ερχόμενη Κυριακή.Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα, ενώ η ΝΔ εμφανίζεται να έχει περιορίσει την ποσοστιαία διαφορά της με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ενισχύει τις δυνάμεις του."Κερδισμένη" αποδεικνύεται και η αποχή, με πλέον του 40%, η οποία αναδεικνύει την "κρίση όλου του πολιτικού συστήματος", όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας.Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, στην Αττική, προηγείται ο Γιάννης Σγουρός, ο οποίος θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον Β. Κικίλια. Από τον πρώτο γύρο φαίνεται να εκλέγεται ο επίσης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια του Ν. Αιγαίου Γ. Μαχαιρίδης, ενώ υποψήφιοι στηριζόμενοι είτε αμιγώς από το ΠΑΣΟΚ, είτε με συνεργασίες, προηγούνται σε πέντε ακόμη περιφέρειες.Στις υπόλοιπες έξι περιφέρειες βρίσκονται στην πρώτη θέση, υποψήφιοι με τη στήριξη της ΝΔ ή και άλλων πολιτικών δυνάμεων.Στην Αθήνα, ο Νικ. Κακλαμάνης προηγείται με 35,03% και ακολουθεί ο Γ. Καμίνης με 28,54%.Στον Πειραιά, ο Γ. Μίχας έχει σαφές προβάδισμα με 30,46%, έναντι του Β. Μιχαλολιάκου που λαμβάνει 23,02%. Τρίτος είναι ο Π. Μαντούβαλος με 18,77%.Στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Γκιουλέκας είναι πρώτος με 38,67% και ο Ιω. Μπουτάρης δεύτερος με 32,95%.

Ποιοι προηγούνται στις 13 Περιφέρειες
Η εξέλιξη των αποτελεσμάτων για τις 13 Περιφέρειες έχει ως εξής:Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προηγείται ο Γ.Παυλίδης με 41,7% υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και ακολουθεί ο Α. Γιαννακίδης με 41,1% υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ.Στην Περιφέρεια Αττικής προηγείται ο Γ. Σγουρός υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 24,07% και ακολουθεί ο Β. Κικίλιας με 20,51% υποστηριζόμενος από τη ΝΔ.Στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου προηγείται ο Π.Βογιατζής υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 38,29% και ακολουθεί ο Α. Γιακαλής υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 36,3%.Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προηγείται ο Α. Κατσιφάρας με 43,2% υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί ο Γ.Παπαναστασίου με 26,7% υποστηριζόμενος από τη ΝΔ.Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προηγείται ο Γ. Δάκης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με ποσοστό 46,25% και ακολουθεί ο Παπαϊορδανίδης Ι. υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 38,44%.Στην Περιφέρεια Ηπείρου προηγείται ο Καχριμάνης Αλέκος υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 44,7% και ακολουθεί ο Αργύρης Ευ. υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 38,6%.Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προηγείται ο Κ. Αγοραστός υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 38,53% και ακολουθεί ο Α. Παπατόλιας υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 34,78%.Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προηγείται ο Σπυρ. Σπύρου υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 29,1% και ακολουθεί ο Η. Μπεριάτος υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 26,6%.Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προηγείται ο Π. Ψωμιάδης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 43,23% και ακολουθεί ο Μ. Μπόλαρης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 30,68%.Στην Περιφέρεια Κρήτης προηγείται ο Στ. Αρναουτάκης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 49,98% και ακολουθεί ο Γιαννουλάκης Δ. με 17,8%.Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κερδίζει από τον πρώτο γύρο ο Ι. Μαχαιρίδης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 50,72% και ακολουθεί ο Χ. Κόκκινος υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 31,7%.Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προηγείται ο Π. Τατούλης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 41,8% και ακολουθεί ο Δ. Δράκος υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 40,89%.Τέλος, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προηγείται ο Περγαντάς Κ. υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 39,9% και ακολουθεί ο Χειμάρας Α. υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 35,11%.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ: ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟ ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ

Γενικό προσκλητήριο για ανατροπή

Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να διεκδικεί την περιφέρεια Ηπείρου σε μια οριακή αναμέτρηση. Είναι επιτυχία για τον Αλέκο Καχριμάνη το ότι ανέτρεψε τα ποσοστά των εθνικών εκλογών. Όμως και εκείνος στο δεύτερο γύρο θα δυσκολευτεί αφάνταστα να αυξήσει τα ποσοστά του, όταν μάλιστα το ψηφοδέλτιο του Β. Αργύρη έχει στελέχη της αριστεράς που μπορούν να αντλήσουν ψήφους από το 15 με 17 % των δυνάμεων που συγκέτρωναν χθες οι αριστεροί συνδυασμοί στην περιφέρεια.Ο εκνευρισμός χθες του νομάρχη ήταν έκδηλος. Το σχέδιο του χάλασε, αφού περίμενε συντριπτική νίκη.Στον δεύτερο γύρο των εκλογών πάνε λοιπόν οι δύο μονομάχοι υποψήφιοι περιφερειάρχες Αλέκος Καχριμάνης και Βαγγέλης Αργύρης, με τον πρώτο να πήρε χτες προβάδισμα. Στη χτεσινή εκλογική αναμέτρηση, το σίγουρο είναι ότι οι νικητές ήταν τα μικρά κόμματα, καθώς καταφέρνουν να εκλέξουν εκπροσώπους στο νέο, αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο.Όσον αφορά τη χτεσινή αναμέτρηση των δύο βασικών αντιπάλων, το αποτέλεσμα φάνηκε νωρίς. Στο εκλογικό κέντρο του κ. Αργύρη επικρατούσε αρκετός προβληματισμός νωρίς χτες το βράδυ, καθώς η ψαλίδα όλο και μεγάλωνε. Παραδόξως, προβληματισμός επικρατούσε και στο εκλογικό κέντρο του κ. Καχριμάνη. Κι αυτό επειδή ο ίδιος όπως και το επιτελείο του ήλπιζαν σε νίκη από τον πρώτο γύρο των εκλογών!Ο κ. Καχριμάνης, σε δηλώσεις του, που τις έκανε γύρω στις 11, εμφανίστηκε πάντως αρκετά ευχαριστημένος. Μίλησε για ένα «σοβαρό αποτέλεσμα» αντιπαραβάλλοντας το μάλιστα με άλλα αποτελέσματα υποψηφίων της ΝΔ σε άλλες Περιφέρειες της χώρας. Ευχαρίστησε τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες των τεσσάρων νομών αλλά και όσους ψήφισαν τον συνδυασμό του. Ο κ. Καχριμάνης τόνισε ακόμη ότι η μάχη συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα και κάλεσε τους Ηπειρώτες να τον στηρίξουν ανεξάρτητα από τις κομματικές τους πεποιθήσεις. Στις κουβέντες που είχε με συνεργάτες του αλλά και με ψηφοφόρους του, ο υποψήφιος περιφερειάρχης τόνισε ότι τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο και ότι αυτή την εβδομάδα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά.Μία ώρα περίπου αργότερα, σε δηλώσεις προχώρησε και ο κ. Αργύρης, ο οποίος έκανε λόγο για «προσωρινό προβάδισμα» του κ. Καχριμάνη. Αφού ευχαρίστησε όσους τον στήριξαν αυτή την Κυριακή, ζήτησε τη συστράτευση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων για την επόμενη Κυριακή. «Τους καλούμε να παραμερίσουν τις οποιεσδήποτε διαφοροποιήσεις για να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία για την Ήπειρο,για να πάει μπροστά με τη μεγάλη μεταρρύθμιση που όλοι ομολογούν ότι όλοι μπορεί να δώσει λύση στα αδιέξοδα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή» επισήμανε.Ένα από τα στοιχεία της εκλογικής αναμέτρησης που προβλημάτισαν πολύ την παράταξη, ήταν το αποτέλεσμα στη νομαρχία της Πρέβεζας, το οποίο θεωρείται «κάστρο» του ΠΑΣΟΚ. Εκεί τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Ο συνδυασμός του κ. Αργύρη δεν περίμενε ότι θα μείνει τόσο πίσω. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, η ενσωμάτωση σε ποσοστό 50% έδειχνε ότι ο μόνος νομός που ο κ. Αργύρης είχε διαφορά, έστω και μικρή, από τον κ. Καχριμάνη ήταν ο νομός Θεσπρωτίας. Για τον νομό Άρτας, αναμενόταν ότι θα γινόταν μάχη.Τα μικρά κόμματα, αν μη τι άλλο, είναι ικανοποιημένα από αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Η Λαϊκή Συσπείρωση με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Κώστα Κωτσαντή, το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Γιάννη Παπαδημητρίου και η «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Νίκο Ζήκο πήγαν πολύ καλά. Σύμφωνα με το 51% των ψήφων, και οι τρεις παρατάξεις βγάζουν τους επικεφαλής τους στο περιφερειακό συμβούλιο. Η Λαϊκή Συσπείρωση μάλιστα βγάζει και έναν δεύτερο. Με την καταμέτρηση όλων των ψήφων αναμενόταν να οριστικοποιηθεί η κατανομή, με ανοιχτό πάντως το ενδεχόμενο να μετατοπιστεί μία έδρα.Μια σημαντική διάσταση των χτεσινών εκλογών ήταν και η αποχή, η οποία στην Περιφέρεια Ηπείρου δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, σε σχέση με άλλες περιφέρειες. Το ποσοστό της αποχής έφτασε στο 36,5%. Στις βουλευτικές εκλογές, πέρσι, το ποσοστό αποχή στο νομό Ιωαννίνων είχε φτάσει στο 31%. Η αποχή που όλοι φοβούνταν, τελικά δεν ήταν τόσο τρομακτική στην Περιφέρεια Ηπείρου τουλάχιστον.Όπως και να’ χει, η προσοχή όλων πια είναι στραμμένη στην τακτική που θα ακολουθήσουν αυτή την εβδομάδα οι δύο διεκδικητές του αξιώματος του περιφερειάρχη αλλά και φυσικά στη μάχη της Κυριακής.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ανατροπή με Φίλιππα Φίλιο!


Ο Φίλιππας Φίλιος ανατρέπει την προωτοκαθεδρία του Νίκου Γκόντα και βαδίζει προς τον δεύτερο γύρο ως το φαβορί.Όλο το βράδυ,γινόταν μάχη ψήφο με ψήφο για την πρώτη θέση.Τα ξημερώματα ο Φίλιππας Φίλιος προηγούνταν με περίπου 500 ψήφους διαφορά!

Στον δεύτερο γύρο Γκόντας-Φίλιος


Αντιμέτωποι την ερχόμενη Κυριακή θα βρεθούν ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας και ο επικεφαλής της Ενότητας Πολιτών Φίλιππας Φίλιος.O κ. Φίλιος,προηγείται του κ. Γκόντα με 1,2%.