Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010

Με Αργύρη - Φίλιο για αλλαγή σελίδας

Δίνοντας υπόσχεση να κάνουν το όραμα πραγματικότητα


Όλα τα μηνύματα είναι θετικά για τις παρατάξεις του Βαγγέλη Αργύρη στην Περιφέρεια και του Φίλιππα Φίλιου στον δήμο, γεγονός που έχει σκορπίσει αισιοδοξία στα δύο στρατόπεδα. Οι πολίτες είναι σαφές ότι έχουν πειστεί πως στο νέο περιβάλλον το οποίο δημιούργησε ο «Καλλικράτης» στην αυτοδιοίκηση δεν χωράνε συντηρητικές απόψεις, πελατειακές λογικές και αόριστες υποσχέσεις.Στο καινούργιο που έρχεται θέση έχουν οι προτάσεις, το όραμα, η γνώση και η εμπειρία.Γιατί το καινούργιο θέλει πρώτα πίστη για το περιεχόμενό του και μετά ικανότητα για να την υλοποίηση των όσων νέων φέρνει.Όλη αυτή την περίοδο είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε προτάσεις και να τις συγκρίνουμε. Έτσι από την μια μεριά ακούσαμε τα τετριμμένα, κενά περιεχομένου προγράμματα, και από την άλλη καινοτόμες, ρεαλιστικές θέσεις ικανές να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο.Ακόμη και την τελευταία μέρα η διαφορές αυτές ήταν ορατές.Ο μεν Βαγγέλης Αργύρης στη συνέντευξή του απάντησε με θέσεις ο δε Φίλιππας Φίλιος ξεκαθάρισε ότι την Κυριακή βγάζουμε δήμαρχο και δεν αλλάζουμε το μνημόνιο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ:Οίκος Ευγηρίας και κοινωνική πολιτική

Ο Γιώργος Ζάχος, Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υποψήφιος Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννίνων με την παράταξη του Φίλιππα Φίλιου περιγράφει την ιστορία ανέγερσης του Οίκου Ευγηρίας και ταυτόχρονα αναφέρεται στην κοινωνική πολιτική της παράταξης με την οποία κατέρχεται στις εκλογές: Την «Ενότητα Πολιτών, Νέα Γιάννενα» του Φίλιππα Φίλιου.

Στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε η Κοινωνική Πολιτική του Δήμου αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα. Οι συμπολίτες-ψηφοφόροι πρέπει να ζητήσουν από τους υποψηφίους Δημάρχους και τις Δημοτικές Παρατάξεις να τους παρουσιάσουν το πρόγραμμα τους στον τομέα αυτό.Την Κοινωνική Πολιτική του απερχόμενου Δημάρχου Ιωαννίνων την καταλάβαμε πολύ καλά. Μετατροπή των ΚΑΠΗ σε Καφενεία, «υποστήριξη» των ηλικιωμένων με μόνο σκοπό την ψηφοθηρία και ένας άκρατος λαϊκισμός για τους κακούς που έρχονται να καταργήσουν τα ΚΑΠΗ που αυτόςστηρίζει, γνωρίζοντας βέβαια πολύ καλά ότι αυτό που λέει είναι ψέμα.Τρανταχτή απόδειξη ανυπαρξίας κοινωνικής πολιτικής, λαϊκισμού και διαπλοκής στην πόλη μας από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή αποτελεί η περίπτωση του περίφημου πλέον «Οίκου Ευγηρίας».Θεμελιώθηκε το 2002. Τον Μάρτιο του 2003 ο απερχόμενος Δήμαρχος δήλωνε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το 2003 και «Σύντομα, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας θα νιώσουν την φροντίδα και τη στοργή, την οποία έχουμε χρέος να τους προσφέρουμε».Το Καλοκαίρι του 2004 ο Αντιδήμαρχος κ.B. Kοσμάς διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον οίκο Eυγηρίας και τον Οκτώβριο του 2004 ο Υφυπουργός Υγείας κ. Γ. Κωνσταντόπουλος ανακοίνωνε χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του. Μερικές ημέρες αργότερα ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Δήμουτης πόλης μας κ. Ε. Σαΐνης δήλωνε και πάλιότιδημοπρατείται η Β' φάση της ανέγερσης. Τον Απρίλιο του 2005 ο απερχόμενος Δήμαρχος δήλωνε ότι εγκρίθηκαν οι πιστώσεις για τον Οίκο Ευγηρίας.Κάπου θα χάθηκαν οι πιστώσεις και τα τεύχη δημοπράτησης και η αξιοπιστία των όσων είχαν ειπωθεί μέχρι τότε, διότι στο προεκλογικό φυλλάδιο της Παράταξης του στις Δημοτικές Εκλογές του 2006 η αποπεράτωση του Οίκου Ευγηρίας περιλαμβάνονταν στις Δέκα Δεσμεύσεις του για την επόμενη τετραετία.Τον Ιανουάριο του2008 o απερχόμενος Δήμαρχος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και εκ μέρους μας στον τότε Υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο για την ενίσχυση με 3,5 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση του Οίκου Ευγηρίας.Τώρα, Οκτώβριος του 2010, μερικές μέρες πριν τις Δημοτικές Εκλογές, Οχτώ χρόνια μετά τη θεμελίωση, τις μεγαλοστομίες για την κοινωνική ευαισθησία της απερχόμενης Δημοτικής μας Αρχής,τις εξασφαλισμένες πιστώσεις, τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν - αλήθεια γιατί κρύβουν ποιος ήταν ο εργολάβος του έργου; - τις δηλώσεις για χρηστή διαχείριση των πόρων του Κληροδοτήματος κ.α. «εγκαινίασαν» ένα άδειο κτίριο χωρίς κρεβάτια και υποδομή.

Η τέλεια προσπάθεια εξαπάτησης!
Μήπως ήρθε η ώραοι Δημότες των Ιωαννίνων να δώσουν την απάντηση που πρέπει σε αυτούς που κατ’ επανάληψη τους εξαπάτησαν;.Μήπως ήρθε η ώρα να στηρίξουν το Πρόγραμμα Κοινωνικής Πολιτικής της «Ενότητας Πολιτών, Νέα Γιάννενα» του επόμενου Δήμαρχου Φίλιππα Φίλιου, που προβλέπει μεταξύ των άλλων: τη λειτουργία Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών, την βελτίωση των υποστηρικτικών δομών στήριξης της τρίτης ηλικίας, την ενίσχυση των ΚΑΠΗ, την καλύτερη λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», την ανάπτυξη πολλαπλών δράσεων για τη διευκόλυνση ατόμων με αναπηρία, την ολοκλήρωση του δικτύου παιδικών- βρεφονηπιακών σταθμών, την απαλλαγή ευπαθών ομάδων και χαμηλόμισθων πολυτέκνων από τα τροφεία, την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών με δράσεις ενημέρωσης και ενίσχυση των δομών απεξάρτησης, την επιδότηση εισιτηρίων αστικών συγκοινωνιών για άνεργους νέους και ηλικιωμένους, την ανάπτυξη δομών ενημέρωσης και ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών κ.α.;. Αυτή η ώρα έφτασε. Στις 7 Νοεμβρίου Όλοι μαζί για τα Νέα Γιάννενα.


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΙΝΟΥ


Συνδημότισσες και Συνδημότες,

Πολίτες του νέου δήμου μας

Φίλες και Φίλοι

ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, ΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ, ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ, ΤΗΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΒΟΤΩΝ.

Σας ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου για την αποψινή παρουσία σας.Εκφράζω την αγάπη μου, τον σεβασμό και την υποχρέωσή μου απέναντί σας.Η αποψινή σας παρουσία είναι μοναδική, συγκινητική και ανεπανάληπτη.Είναι ξεχωριστή για μένα και τους συνεργάτες μου γιατί μας οπλίζετε με δύναμη, θάρρος και αποφασιστικότητα για να πετύχουμε μαζί με όλους εσάς τους στόχους μας για ένα καλύτερο αύριο για τον δήμο Ηγουμενίτσας.

Απόψε λέμε ΝΑΙ στον Δήμο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

Λέμε ΟΧΙ στις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και εκβιασμούς.

Λέμε ΟΧΙ στις προκλητικές μικροεξυπηρετήσεις και ρουσφέτια των τελευταίων ημερών.

Λέμε ΟΧΙ στις ανέξοδες υποσχέσεις χωρίς φραγμό και όριο του απερχόμενου νομάρχη.

Ο λαός μας διαθέτει και μνήμη και κρίση.Δεν ανέχεται να υποτιμούν την νοημοσύνη του και να προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του.Με την ψήφο του στις 7 του Νοέμβρη θα καταδικάσει τις μικροπολιτικές αντιλήψεις και πρακτικές και θα χαράξει μια νέα πορεία για την πρόοδο, την ανάπτυξη και την προκοπή του τόπου μας.Ζούμε σε μια εποχή παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.Γίνεται αντιληπτή η έλλειψη ισχυρού κοινωνικού κράτους.Σ’ αυτή την εποχή η ενίσχυση και στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αναγκαία για την επιβίωση της χώρας μας.Αυτό έρχεται να κάνει η νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση που είναι μια δομική αλλαγή για την ριζική ανασύνταξη του κράτους και μια απάντηση στην πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.Μπαίνουμε σε μια νέα αυτοδιοικητική εποχή όπου τίποτε δεν είναι πλέον ίδιο.Δεν υπάρχει στην ιστορία μας αντίστοιχη μεταφορά πολιτικής ισχύος από το κέντρο προς την περιφέρεια.Και είναι αυτό η μεγαλύτερη στην θεσμική ιστορία της χώρας απόδειξη εμπιστοσύνης της πολιτείας ,του κράτους προς την αυτοδιοίκηση και στις δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας.Ποιες δυνάμεις όμως;Σ΄ αυτές που προσπαθούν μάταια να κρατήσουν τα πράγματα όπως έχουν, μην χάσουν τα προνόμια και που έχουν μια πελατειακή λογική ή σε αυτές που θέλουν να προετοιμάσουν το αύριο και να πάνε μπροστά;Με τον συνδυασμό μας <<ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ>> αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να υπερβούμε τα κομματικά σύνορα, γιατί το κοινωνικό μέτωπο των αλλαγών που χρειάζεται η χώρα πρέπει να αγκαλιάζει πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα.Συγκροτήσαμε ένα ευρύ μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θέλει αλλαγές, θέλει να συγκρουστεί με κατεστημένα, να στηρίξει την καινοτομία, την περιφερειακή ανάπτυξη και να αναδείξει την ταυτότητα και τις αξίες μας.Είμαστε λοιπόν σήμερα εδώ και διεκδικούμε την ψήφο σας με απόλυτη επίγνωση της μεγάλης ευθύνης. Άνθρωποι με βαθιά γνώση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Νέα πρόσωπα, ενεργοί πολίτες που έχουν όρεξη και μεράκι να προσφέρουν στον τόπο τους. Πρόσωπα καταξιωμένα στην συνείδηση των τοπικών τους κοινωνιών.Αφήσαμε στην άκρη τις κομματικές ταυτότητες και κάνουμε πράξη την αφοσίωσή μας σε έναν και μοναδικό στόχο:

ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Για μας δεν υπάρχουν αντίπαλοι πολίτες, αντίπαλοι συνδυασμοί.Αντίπαλοί μας είναι τα κοινά προβλήματα και όπως λέει και ο ποιητής της ρωμιοσύνης : «εμείς δεν ήρθαμε να μοιράσουμε τον κόσμο, εμείς ήρθαμε να σμίξουμε τον κόσμο».Καλούμε κοντά μας όλους τους πολίτες.Κάθε ηλικίας από κάθε κομματικό χώρο.Αγκαλιάζουμε όλες και όλους χωρίς διακρίσεις.Βαδίζουμε στην αναμέτρηση της Κυριακής και είμαστε υποχρεωμένοι να την κερδίσουμε.

Και με την δική σας συμπαράσταση και συμμετοχή θα την κερδίσουμε.

Διαπιστώνω στην καθημερινή επαφή με τους συμπολίτες μας άνδρες, γυναίκες και νέους ότι περιμένουν, πιστεύουν και προσδοκούν .Θέλουν να συμπορευτούν ,να στηρίξουν και να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια για μια νέα αρχή.Με την προϋπόθεση ότι ο τόπος δεν θέλει αξιώματα αλλά λειτουργήματα, έθεσα τον εαυτό μου στην διάθεση της τοπικής κοινωνίας για την μάχη της αυτοδιοίκησης.

Να είστε σίγουροι ότι ποτέ δεν θα σας προδώσω.

Αυτό το εγγυώνται και οι συνεργάτες μου που επελέγησαν χωρίς αποκλεισμούς και μικροπολιτικές προκαταλήψεις.Όπλο μας είναι οι αξίες και οι ιδέες μας.Η πείρα και η διαδρομή μας.Η πίστη μας και η προσήλωση στην σύγχρονη, αποκεντρωμένη, αποτελεσματική και ευέλικτη αυτοδιοίκηση που απαιτεί ένα ρεύμα αλλαγών και ανατροπών.Με συναίσθηση των δυσκολιών, των μεγάλων μας ευθυνών, με ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα, επεξεργαστήκαμε θέσεις και προτάσεις για την λειτουργία και την ανάπτυξη του νέου Δήμου μας.Καταθέσαμε ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις και όχι γενικές και αόριστες.Δεν υποσχόμαστε το ακατόρθωτο.Με την συμμετοχή των συμπολιτών μας θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο.Συνοπτικά για το πρόγραμμά μας θα ήθελα να επισημάνω τα εξής :

Γενικός μας στόχος το μοντέλο της ολοκληρωμένης ανάπτυξης.

Αυτό σημαίνει μια ανάπτυξη ισόρροπη γεωγραφικά και διαρθρωτικά.

Μια ανάπτυξη συμβατή με την ευρύτερη περιοχή και τον ιδιαίτερο Ευρωπαϊκό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο Δήμος Ηγουμενίτσας.

- ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ

Τέλος στην τελματωμένη κατάσταση των οικιστικών σχεδίων και των πράξεων εφαρμογής.

Η πολεοδομική Υπηρεσία θα είναι πλέον ενταγμένη στον Δήμο και ο πολεοδομικός σχεδιασμός αρμοδιότητα και ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.

- ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

 • Η Εγνατία και το λιμάνι είναι δυο σταθερές που δημιουργούν ένα εξαιρετικό συγκριτικό πλεονέκτημα.
 • Ο δρόμος Ηγουμενίτσα-Πρέβεζα
 • Η βελτίωση του παραλιακού δρόμου Ηγουμενίτσα-Πλαταριά-Σύβοτα- Πέρδικα-Πάργα
 • Η σιδηροδρομική σύνδεση και μην σας φαίνεται όνειρο γιατί και η Εγνατία κάποτε όνειρο ήταν.
 • Ο περιφερειακός της Ηγουμενίτσας
 • Ο δρόμος Ηγουμενίτσας-Σαγιάδα-Αλβανία

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα πλέγμα επικοινωνίας και καθιστούν την Ηγουμενίτσα χώρο συνδυασμένων μεταφορών και τα παράλιά μας εύκολο τόπο προορισμού και πρόσβασης για την τουριστική τόνωση και ανάπτυξη της περιοχής.

- ΥΔΡΕΥΣΗ

Στις άμεσες προτεραιότητές μας η ολοκλήρωση του έργου ύδρευσης από τις πηγές των Πέντε Εκκλησιών για την κάλυψη τον αυξημένων αναγκών όλου του Δήμου και ιδιαίτερα τον αναγκών του συνόλου των παράλιων περιοχών που γνωρίζουν μεγάλη τουριστική κίνηση.

- ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ιδρύουμε φορέα Τουριστικής Πολιτικής και δημιουργούμε πλάνο στήριξης με δομές και υποδομές για την ισόρροπη και δυναμική ανάπτυξη του ποιοτικού παράλιου τουρισμού και την σύνδεση του με την ενδοχώρα.

Μαρίνες – προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων

ανάδειξη υδροβιότοπων –Εναλλακτικές μορφές Τουρισμού- Αρχαιολογικοί χώροι και παραπέρα ανάδειξή τους, το Μουσείο της Ηγουμενίτσας, είναι μέσα για την τουριστική αναβάθμιση της περιοχής.

 • ΕΜΠΟΡΙΟ

Πρωτοβουλία για χωροθέτηση και κατασκευή Εμπορευματικού κέντρου σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της Γ’ φάσης του λιμένα.

 • ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σημαντικό πλεονέκτημα του Καλλικράτη η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων Αγροτικής Πολιτικής στους Δήμους.Επίσπευση των αναδασμών και των αρδευτικών έργων.Ενίσχυση του εισοδήματος τον αγροτών μας με τη στήριξη τον παραδοσιακών μας προϊόντων ,όπως είναι το λάδι ,οι ελιές, τα εσπεριδοειδή, τα γαλακτοκομικά και άλλα.

 • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Όλες οι πρωτοβουλίες μας θα παίρνονται με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό και την προστασία του Φυσικού μας περιβάλλοντος .

Οργάνωση των υπηρεσιών καθαριότητας –Ανακύκλωση.

Λειτουργία Χ.Υ.Τ.Υ. ,Σταθμοί μεταφόρτωσης για την καλύτερη προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και της υγείας των συνδημοτών μας.

 • ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας θα αποτελέσει νησίδα ανθρωπιάς και υποστήριξης μέσα από μια πολιτική κοινωνικής προσέγγισης που να στηρίζει τον ανήμπορο, να ενθαρρύνει τις προσπάθειές του, να τονώνει την αυτοπεποίθηση του. Ένας Δήμος χωρίς κοινωνικά αποκλεισμένους .Επειδή η Κοινωνική Μέριμνα χρειάζεται την πλατύτερη δυνατή συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, έχει ανάγκη από εθελοντική προσφορά, από διαρκή βούληση για στήριξη του συνανθρώπου.Θα δημιουργήσουμε στον Δήμο ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ στο οποίο εκτός από αιρετούς εκπροσώπους του Δήμου και υπηρεσιακά στελέχη, θα συμμετέχουν και οι φορείς της πόλης ,ειδικοί επιστήμονες και εν γένει εθελοντές.

 • ΥΓΕΙΑ

Ο Δήμος θα αναλάβει άμεσα συντονισμένη δράση ώστε να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ. Έτσι ενισχύεται το αίσθημα της ασφάλειας των συμπολιτών και των χιλιάδων επισκεπτών της περιοχής και αναβαθμίζεται το όλο πλέγμα υγείας.ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ-ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑΟυσιαστική ενίσχυση και βελτίωση της λειτουργίας τους και φυσικά πλήρης στελέχωσή τους.

 • ΠΑΙΔΕΙΑ

Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην στήριξη και ανάπτυξη στις δομές της εκπαίδευσης και στεκόμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς μας με απώτερο στόχο την πρόοδο και προκοπή τον παιδιών μας. Στήριξη της δια βίου μάθησης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.Πλήρης αναβάθμιση του ΤΕΙ για να προσελκύσουμε ικανοποιητικό αριθμό σπουδαστών μέσα σε τμήματα που το γνωστικό τους αντικείμενο θα ανταποκρίνεται στα νέα επιστημονικά δεδομένα και της σύγχρονες παραγωγικές ανάγκες.

 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ –ΑΘΛΗΣΗ

Δημιουργούμε υποδομές και βελτιώνουμε υπάρχουσες ώστε να εξασφαλιστούν χώροι πολιτιστικής έκφρασης όλο τον χρόνο.Στηρίζουμε πολιτιστικές ανταλλαγές μέσα και έξω από την Ελλάδα.Δημιουργούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού μόνιμο θεσμό –ΕΤΗΣΙΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, που θα πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι σε όλο το εύρος του δήμου.Αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου σε όλους τους αθλητικούς συλλόγους και οργανισμούς.Οργανωμένο σχέδιο για τη δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών σε όλη την έκταση του Δήμου.Τέλος για τους νέους μας ουσιαστικός ρόλος στα τοπικά συμβούλια νέων, για να γίνουν ισότιμοι εταίροι μας και να βοηθήσουν με τις προτάσεις τους και την φαντασία τους στην χάραξη μακρόπνοης πολιτικής για τα ζητήματα που τους αφορούν και επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον τους.Για την δημοτική ενότητα Ηγουμενίτσας, την έδρα του Δήμου όπου λειτουργεί και ο βασικός διοικητικός κορμός, θα οργανώσουμε σε νέα βάση και με σύγχρονες αντιλήψεις την καλύτερη κατανομή και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και τις υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να αυξηθεί και να γίνει παραγωγικότερο το έργο τους προς όφελος του πολίτη.Χρηστή διοίκηση – διαφάνεια – αποτελεσματικότητα – ανθρώπινη συμπεριφορά.

 • Το κυκλοφοριακό της πόλης με τον κόμβο της Νέας Σελεύκειας,
 • Η χερσαία ζώνη, (είμαστε παραλιακή πόλη χωρίς θάλασσα),
 • Η ανάπλαση της παραλίας από το παλιό λιμάνι ως το Δρέπανο,
 • Η λαθρομετανάστευση,
 • Η ασφάλεια των συμπολιτών μας και των περιουσιών τους είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας.

Φίλες και φίλοι ,

Το πρόγραμμα μας έχει σχεδιασμό, έχει λογική και φιλοσοφία.Δε χρειαζόμαστε μια σειρά από ατελείωτα, μικρά και μεγάλα έργα.Χρειαζόμαστε δράσεις – έργα – πρωτοβουλίες με ταυτότητα, συντονισμό και υπευθυνότητα που να αντέχουν στο χρόνο και να καλύπτουν ουσιαστικές κοινωνικές ανάγκες και προβλήματα.Παρεμβάσεις ιεραρχημένες με περιεχόμενο, σκοπό και αποτέλεσμα.Χρειαζόμαστε έναν δήμο με πλήρες δίκτυο υποδομών στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας για όλους τους δημότες.

Χρειαζόμαστε έναν δήμο πρότυπο ήθους και συμπεριφοράς όπου η εντιμότητα και η διαφάνεια θα είναι καθημερινή πρακτική.

Πιστεύουμε σε έναν δήμο αξιών και όχι εξουσιαστών

Πιστεύουμε σε μια πολιτική των πολιτών και όχι των κολλητών.

Σε μια πολιτική των πολιτών και όχι των εκλεκτών.

Δύναμή μας είστε όλες και όλοι εσείς. Σε εσάς είμαστε υπόλογοι.Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να βάλει το «εγώ» του πάνω από το «εμείς».Η εμπιστοσύνη που μας δείχνετε καθημερινά, η διαρκής στήριξή σας και ενθάρρυνση θα μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας.

Μας ενώνει: η αγωνία για το σήμερα.

η ελπίδα για το αύριο.

η αγάπη για τον τόπο μας

η αγωνία για το μέλλον των παιδιών μας

οι κοινές μας ρίζες.

Διεκδικούμε την αξία της ψήφου σας για να δώσουμε αξία στον τόπο μας.Θέλουμε να γίνουμε υπεύθυνη διοίκηση που δεν θα ρίχνει τις ευθύνες στους άλλους.Θέλουμε η αισιοδοξία και το χαμόγελο να είναι ο συνδετικός κρίκος στις ανθρώπινες σχέσεις μας.Θα είμαστε εδώ κοντά σας, δίπλα σας.Κοντά στις δικές σας αγωνίες αλλά και τις ελπίδες.Μαζί με όλους εσάς, με την νέα γενιά, αλλά και τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας.Τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.Για ένα καλύτερο αύριο του δήμου μας.

ΝΙΚΗ την Κυριακή 7 Νοέμβρη

Ραντεβού εδώ την Κυριακή το βράδυ για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την μεγάλη ΝΙΚΗ

Σας ευχαριστώ!

Ο Καχριμάνης παρέα με τον εχθρό των Βορειοηπειρωτών!!!


Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης εθεάθη χθες στην Ηγουμενίτσα με τον Τσάμη Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Αυλώνας κ. Ylli Piro (Ύλι Πίρο), ο κ. Πίρο είναι εκείνος ο οποίος ευθύνεται για την καθαίρεση πολλών στελεχών της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία από την δημόσια διοίκηση με αποκορύφωμα την καθαίρεση του Βορειοηπειρώτη Αντιπεριφερειάρχη Αυλώνας, εν μέσω γιουχαρισμάτων από τους υποστηρικτές του Ylli Piro για την Ελληνική του καταγωγή. Από πότε οι Βλάχοι τα βρήκαν με τους Τσάμηδες; Τι κοινό θα μπορούσαν να συζητήσουν ο Υλλι με τον Καχριμάνη;Πως θα αποτελειώσουν του Βορειοηπειρώτες; Ο κ. Καχριμάνης για ακόμη μια φορά απέναντι στους βορειοηπειρώτες, αλλά με τον Τσάμι ρε συ Αλέκο;

Στη σκιά του μνημονίου

Επιμένουν στον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών οι διεκδικητές σε Περιφέρεια και Δήμο,στην καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής ποντάρουν οι υπόλοιπες παρατάξεις

Η αυλαία μίας νέας εποχής για την τοπική αυτοδιοίκηση και κάθε Περιφέρεια ή κάθε δήμο ξεχωριστά, ανοίγει και επίσημα αύριο με τη διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης.Από αύριο το βράδυ τίποτε πια δε θα είναι το ίδιο στην αυτοδιοίκηση της χώρας, που με μεγάλη καθυστέρηση, ακολουθεί ή τουλάχιστον προσπαθεί να ακολουθήσει, πολιτικές και τακτικές που ακολουθούν εδώ και χρόνια όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη στον τρόπο διοίκησης.Οι αυριανές εκλογές διεξάγονται σε ένα κλίμα που χαρακτηρίζεται από ζοφερό και αδιάφορο μέχρι και επικίνδυνο για την σταθερότητα της χώρας και του πολιτειακού της συστήματος. Η οικονομική συγκυρία και η κρίση που με τα απόνερά της έχει επηρεάσει την καθημερινότητα και τον προγραμματισμό κάθε ελληνικής οικογένειας, κάθε πολίτη της χώρας αυτής, θα επηρεάσει όπως και την αυριανή ψηφοφορία και το αποτέλεσμά της.Το ίδιο όμως θα επηρεάσουν το εκλογικό σώμα και τα διλήμματα των εκλογών, όπως αυτά τέθηκαν από τα πολιτικά κόμματα και τους αρχηγούς τους. Η αυτοδιοικητική ψήφος, που έτσι κι αλλιώς είναι το ζητούμενο σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, έχει «καπελωθεί» από τις προσταγές του Μνημονίου. Το δίλημμα του πρωθυπουργού ηχεί και είναι εκβιαστικό, από τη στιγμή, που υποστηρίζει, ότι εάν δεν ψηφιστούν οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ, αυτό θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ενώ μόλις συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ισχυρή λαϊκή εντολή που ο ίδιος έλαβε από το ίδιο εκλογικό σώμα. Η επιχειρηματολογία υπέρ και κατά του Μνημονίου αποδυνάμωσε την ουσία της αυτοδιοικητικής αναμέτρησης, αφού και οι υποψήφιοι περιφερειάρχες κυρίως, ακολούθησαν ως ένα βαθμό την επιχειρηματολογία αυτή.

Η μάχη της Περιφέρειας
Από την 1η Ιανουαρίου η Περιφέρεια της Ηπείρου θα έχει στο τιμόνι της, για πρώτη φορά έναν αιρετό περιφερειάρχη, που θα είναι ή ο Αλέξανδρος Καχριμάνης ή ο Βαγγέλης Αργύρης. Χθες ολοκληρώθηκε ο προεκλογικός αγώνας των περιφερειακών συνδυασμών και υποψηφίων με την κεντρική πολιτική ομιλία του κ. Καχριμάνη και τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο δεύτερος.Είναι αλήθεια, ότι στην επιχειρηματολογία τους όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν στάθηκαν ιδιαίτερα στο Μνημόνιο, όπως γίνεται κεντρικά, χωρίς φυσικά να λείπουν και οι αναφορές από τον κ. Καχριμάνη, αφού ο αντίπαλός του είναι ένας από τους βουλευτές του Κοινοβουλίου που έβαλαν την υπογραφή τους.Όπως και στις δημοτικές εκλογές, έτσι και στην Περιφέρεια, η μάχη διεξάγεται χωρίς κάποιο τελευταίο δημοσκοπικό στοιχείο, μιας και οι απαγορεύσεις δημοσιοποίησής τους είναι σαφείς.Όλα προμηνύουν μία αμφίρροπη μάχη, ενώ ξεχωριστό χρώμα δίνουν και οι άλλες αυτοδιοικητικές παρατάξεις με επικεφαλής τους Κ. Κωτσαντή (Λαϊκή Συσπείρωση), Γ. Παπαδημητρίου (ΑΥ.ΡΙ.Ο), Γ. Ζάψα (Ήπειρος των Οριζόντων) και Ν. Ζήκο (Αριστερή Παρέμβαση), που διεκδικούν ρόλο και λόγο στην αιρετή περιφέρεια και το νέο περιφερειακό συμβούλιο.

Οι δήμοι στο νομό
Διαφορετική ως προς το πλαίσιο της επιχειρηματολογίας που αναπτύχθηκε στην προεκλογική περίοδο είναι η μάχη των δημοτικών εκλογών. Οκτώ Καλλικρατικοί δήμοι στο νομό Ιωαννίνων, συνθέτουν το νέο σκηνικό στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, με την προμετωπίδα του αγώνα να είναι φυσικά η μάχη στο δήμο Ιωαννιτών, που συνενώνει πλέον στα όριά του, τους υφιστάμενους δήμους Ανατολής, Μπιζανίου, Παμβώτιδος, Περάματος και την Κοινότητα Νήσου.Ο νυν δήμαρχος Ν. Γκόντας από τη μία και ο Φ. Φίλιος από την άλλη διασταυρώνουν τα ξίφη τους, για τρίτη φορά τα τελευταία 8 χρόνια, με τον πρώτο να αναδεικνύεται νικητής και στις δύο προηγούμενες. Το φετινό σκηνικό όμως είναι διαφορετικό, όχι μόνο λόγω των αλλαγών του Καλλικράτη, αλλά και εξαιτίας του ότι ο Φ. Φίλιος είναι εκ νέου υποψήφιος, επικεφαλής όμως του πρώτου ενωτικού ψηφοδελτίου των αποκαλούμενων προοδευτικών δυνάμεων εδώ και πολλά χρόνια.Η εκλογική μάχη αναμένεται τουλάχιστον ενδιαφέρουσα σε ένα δήμο που αλλάζει και μεταβάλλεται διαρκώς και καθίσταται επίσημα, όχι μόνο ως ο μεγαλύτερος δήμος της Δυτ. Ελλάδας, αλλά το μεγαλύτερο κέντρο της Δυτικής Βαλκανικής.Το Μνημόνιο και η συζήτηση περί αυτού ελάχιστα απασχόλησε την προεκλογική περίοδο το δήμο Ιωαννιτών, κάτι που έγινε και στους περισσότερους δήμους της χώρας, που έμειναν περισσότερο κοντά στον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών.Στα Γιάννινα εκτός από τους Φ. Φίλιο και Ν. Γκόντα μετέχουν ως υποψήφιοι δήμαρχοι και οι Δημ. Τασιούλας, Χρ. Μαντάς, Στεφ. Σκοπούλης, με στόχο φυσικά την εκπροσώπησή τους στο νέο δημοτικό συμβούλιο και την απόκτηση λόγου και ρόλου από την 1η Ιανουαρίου σε αυτό.Ενδιαφέρουσες πολιτικές αναμετρήσεις όμως διεξάγονται και στους δήμους Ζίτσας, Ζαγορίου, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Μετσόβου, Δωδώνης και Βορ. Τζουμέρκων, όπου κανείς δε μπορεί να πει με βεβαιότητα, ότι υπάρχει έστω και ένας δήμος στον οποίο το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής είναι προβλέψιμο.Σε κάθε περίπτωση, το βράδυ της Κυριακής, όταν θα έχουν κλείσει οι κάλπες, τα μηνύματα του ελληνικού λαού θα έχουν σταλεί προς κάθε κατεύθυνση και η επόμενη ημέρα θα βρει πιθανώς μία διαφορετική αυτοδιοίκηση, πιθανώς και μία διαφορετική Ελλάδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Από τον Πυρπολητή με αγάπη

Από τον Πυρπολητή Κανάρη στον έφεδρο Συνταγματάρχη Αλέκο Καχριμάνη με... αγάπη!!!

ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ


Αγαπητοί συμπατριώτες,
Οι εκλογές της 7-ης Νοεμβρίου για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι ιδιαίτερης συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας για μας τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες. Είναι οι πρώτες εκλογές οι οποίες ανοίγουν οριστικά το δρόμο της πλήρους κατοχύρωσης για όλους μας του ιερού δικαιώματος και συνάμα της τεράστιας ευθύνης του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στη μητέρα Πατρίδα.Θα ήθελα μ’ αυτήν την ευκαιρία να απευθυνθώ σε όλους να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα και να σας ευχηθώ καλή ψήφο. Όπως επίσης να σας ζητήσω να προτιμήσετε με την ψήφο σας τους Βορειοηπειρώτες που κατεβαίνουν στις εκλογές αυτές ως υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι ανεξαρτήτως συνδυασμών και κομμάτων. Η εκλογή τους είναι συμβολή, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ιδιαίτερή μας πατρίδα.

Καλή επιτυχία!

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς,
Ευάγγελος Ντούλες ,Πρόεδρος του ΚΕΑΔ

Χωρίς exit poll οι εκλογές


Χωρίς exit poll θα παρακολουθήσουν οι πολίτες, από τα τηλεοπτικά δίκτυα, τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών την Κυριακή το βράδυ. Βασικός λόγος είναι η οικονομική στενότητα, που υποχρέωσε τα τηλεοπτικά δίκτυα να ματαιώσουν τα σχέδιά τους και να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση ενός δαπανηρού εγχειρήματος, όπως κρίθηκε ότι είναι στη σημερινή οικονομική συγκυρία, η πραγματοποίηση exit poll.

Νέος αυτοτραυματισμός αλλοδαπού κρατούμενου στην Ηγουμενίτσα


Χθες στις 20:30, 27χρονος αλλοδαπός κρατούμενος, αυτοτραυματίστηκε στο κεφάλι εντός του χώρου κράτησής του στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.Άμεσα ο 27χρονος διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο τοπικό Κέντρο Υγείας και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, απ’ όπου και εξήλθε, επιστρέφοντας στο χώρο κράτησής του.Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Αλλαγή πλάνων για τα διόδια

Προσωρινούς σταθμούς μελετά η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.

Στροφή 180ο φαίνεται πως θα πραγματοποιήσει η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. στο θέμα των διοδίων, παρά την πρόθεσή της να μην καταφύγει στους παραδοσιακούς σταθμούς διοδίων και να περάσει απευθείας στο σύστημα της βινιέτας και στο ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων.Με δεδομένες τις πιέσεις της Κομισιόν που έχουν εκφραστεί μέσω διαβημάτων του υπεύθυνου Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Ζακ Πονσέ για άμεση επιβολή διοδίων, δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλά περιθώρια για άλλες σκέψεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει στην Ε.Ε. περίπου 3 δις. ευρώ, όση δηλαδή ήταν η κοινοτική χρηματοδοτική συμβολή στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου που ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα στη χώρα.Ως λύση εξετάζεται η δημιουργία προσωρινών σταθμών διοδίων μέχρι να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων, κάτι που υπολογίζεται να συμβεί σε ορίζοντα δύο ετών.Το υπουργείο Υποδομών σχεδιάζει τη δημιουργία περιορισμένου αριθμού διοδίων που θα λειτουργούν μέχρι την πλήρη “ηλεκτρονικοποίηση” της Εγνατίας. Με τους συγκεκριμένους σταθμούς θα επιδιώκεται η χρέωση των υπεραστικών διαδρομών, με το κόστος των διοδίων να ανέρχεται στα 3/4 του τιμήματος που ισχύει στους αυτοκινητόδρομους παραχώρησης.Το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα και με κάποιες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Συγχρηματοδοτούμενων Έργων Σέργιου Λαμπρόπουλου, είναι να λειτουργήσουν το πολύ πέντε σταθμοί διοδίων, χωρίς προς το παρόν να έχει διευκρινιστεί που θα είναι αυτοί.Σήμερα στον οδικό άξονα που συνδέει την Ηγουμενίτσα με τους Κήπους του Έβρου λειτουργεί μόνο ο σταθμός του Πολύμυλου Κοζάνης (2,80 ευρώ + ΦΠΑ) -καλύπτει τη διαδρομή 80 χιλιομέτρων από το Δερβένι Θεσσαλονίκης μέχρι τη Βέροια, όπως και το τμήμα του αυτοκινητόδρομου μέχρι την Κατερίνη- ενώ όταν εγκατασταθεί το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων, η Εγνατία θα διαιρεθεί σε 30 ζώνες χρέωσης (ανά 22,3 χιλιόμετρα).Μένει να προσδιοριστεί επίσης τί είδους νομικές κυρώσεις θα υφίστανται οι «τσαμπατζήδες», όπως και ποια θα είναι η διαδικασία προμήθειας του ηλεκτρονικού πομποδέκτη, όταν η Εγνατία περάσει στην ηλεκτρονική «εποχή» διοδίων.Ας σημειωθεί ότι σε... ορίζοντα δεκαπενταετίας η Εγνατία Οδός θα αποκτήσει δορυφορικό σύστημα τελών διέλευσης.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ