Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2010

ΤΙΝΑ ΜΠΟΤΣΑΡΗ:Ξεχωρίζει στο ψηφοδέλτιο του Γιώργου Κάτσινου


Kαθοριστική δύναμη στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Γιώργος Κάτσινος,για την κατάκτηση της Εκλογικής και Πολιτικής του νίκης στο νέο Δήμο Ηγουμενίτσας,αποτελούν οι νέοι που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του.Επιστήμονες,που αποδεικνύουν τον πλούτο σε στελέχη και ιδέες που διαθέτει η Θεσπρωτία. Ανάμεσα στους νέους,ξεχωρίζει η Ιατρός Μικροβιολόγος-Βιοπαθολόγος κ. Τίνα Μπότσαρη.Οι πολίτες,οφείλουμε να στηρίξουμε στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη νέους ανθρώπους.Να τους βοηθήσουμε για να εγγυηθούν το μέλλον της γενιάς τους, να διεκδικήσουν και να πετύχουν λύσεις στα προβλήματα της νέας γενιάς. Να δημιουργήσουν το Μέλλον της Ελλάδας, την Ελλάδα του Μέλλοντος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:«Αποφασίζουμε για το μέλλον της πόλης μας»

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά δίνει στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» Δημήτρης Παπαδόπουλος τονίζοντας πως κρίνεται το μέλλον της πόλης και μόνο.Λίγα 24ωρα πριν στηθούν οι κάλπες, ο κ. Παπαδόπουλος ασκεί δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή για καταστροφική οικονομική πολιτική, για αδιαφάνεια, για εγκατάλειψη των συνοικιών και για απαξίωση κάθε έννοιας δημοκρατικής λειτουργίας. Από την άλλη, καταθέτει ενδιαφέρουσες προτάσεις δείχνοντας πως θέλει να έχει ενεργή παρουσία στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Κύριε Παπαδόπουλε, τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της παράταξής σας για το δήμο Ιωαννιτών και ποιες θα είναι οι πρώτες σας προτεραιότητες;
Η παράταξη μας έχει ως στόχο την δημιουργία ενός ισχυρού δήμου, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που θα χαρακτηρίζεται από δημοκρατική λειτουργία, διαφάνεια και χρηστή διοίκηση. Αντίστοιχα το πρόγραμμα μας στηρίζεται σε τρεις βασικές αρχές: την δημοκρατική διακυβέρνηση, την ανάπτυξη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. Έχοντας ως βάση τις παραπάνω αρχές, η παράταξη μας θέτει ως πρώτες προτεραιότητες την άρση του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται ο Δήμος Ιωαννιτών, την στήριξη των βασικών υποδομών αλλά και των χαμηλών εισοδημάτων.

Σας έχουμε ακούσει κατά καιρούς να ασκείται δριμεία κριτική στην δημοτική αρχή.Συμπερασματικά, πως κρίνετε τη θητεία και το έργο της;

Αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή διοικώντας με αδιαφάνεια και υποβαθμίζοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς, κατάφερε να απαξιώσει κάθε έννοια δημιουργικής λειτουργίας, αφήνοντας μια πόλη χωρίς ταυτότητα, τόσο πολιτιστική όσο και κοινωνική. Πρόκειται για έναν δήμο, ο οποίος διοικείται από μια ομάδα ανθρώπων, που έχουν ως κύριο στόχο το προσωπικό τους συμφέρον και όχι το κοινό καλό της πόλης. Η επιλεκτική μεταχείριση και η απαξίωση της συμμετοχικότητας του πολίτη, είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά της δημοτικής αρχής Γκόντα. Μια δημοτική αρχή που κατάφερε μέσα σε οχτώ χρόνια να ασχολείται μόνο με συγκεκριμένα σημεία της πόλης, όπως για παράδειγμα η οδός Γαριβάλδη, αφήνοντας ολόκληρες συνοικίες στην τύχη τους.

Η άσχημη κατάσταση της οικονομίας της χώρας και το μνημόνιο, αναμφίβολα θα επηρεάσουν και το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Μήπως ο Καλλικράτης και συνολικά η αυτοδιοίκηση περάσει σε δεύτερη μοίρα;
Ο Καλλικράτης, είναι μια γενναία μεταρρύθμιση, η οποία δεν θα πρέπει επ΄ ουδενί να συνδέεται με το μνημόνιο. Στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής ψηφίζουμε τα πρόσωπα εκείνα, τα οποία θα διοικήσουν τον νέο, μεγάλο Δήμο Ιωαννιτών, τα επόμενα τρεισήμισι χρόνια και θα τον κάνουν ανταγωνιστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Άλλωστε τα υπέρογκα χρέη του δήμου Ιωαννιτών, τα υψηλά δημοτικά τέλη, η εικόνα εγκατάλειψης στις συνοικίες της πόλης και η αδιαφάνεια στην διοίκηση του δήμου, δεν οφείλονται στις πολιτικές των κυβερνήσεων, αλλά στην απερχόμενη δημοτική αρχή.Μας δίνεται λοιπόν η ευκαιρία, την ερχόμενη Κυριακή να αποφασίσουμε για το μέλλον της πόλης μας και μόνο.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, έχετε πρωτοστατήσει στην πόλη σε αγώνες που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος, είτε πρόκειται για τη λίμνη, είτε για το ΧΥΤΑ και τη χωματερή της Δουρούτης. Σήμερα, αισθάνεστε δικαιωμένος για τις θέσεις και τους αγώνες σας;

Οι παρεμβάσεις μου όλα αυτά τα χρόνια είχαν ως γνώμονα την γόνιμη πολιτική κριτική και σκοπό την υιοθέτηση από την δημοτική αρχή ορισμένων εξ αυτών.Είναι γεγονός ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, όταν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε βασικά προβλήματα της καθημερινότητας μας (στερεά απόβλητα, αποχέτευση, ύδρευση), αλλά και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.Τέλος απαντώντας στο τελευταίο σκέλος της ερώτησης σας, μπορώ να πω ότι δεν αισθάνομαι δικαιωμένος. Μάλλον απογοητευμένος αισθάνομαι, μιας και η δημοτική αρχή παρ’ όλες τις προτάσεις που της κατατέθηκαν από την αντιπολίτευση, δεν υιοθέτησε καμία.

Στο προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξής σας ενσωματώθηκαν οι πρόσφατες προτάσεις σας για στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων στην πόλη και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Φίλιος δεσμεύτηκε για μείωση των δημοτικών τελών. Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση;
Η ανοιχτή επιστολή που έστειλα στον Δήμαρχο Ιωαννιτών τον περασμένο Μάιο, για μείωση των δημοτικών τελών, αποτέλεσε μια μορφή διαμαρτυρίας που αποσκοπούσε στο να ταρακουνήσει τους ιθύνοντες. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά ο κ Γκόντας και η παρέα του, δεν απάντησαν ουσιαστικά και κατέφυγαν σε διάφορα επικοινωνιακά τρικ. Εμείς ως παράταξη θέλουμε να ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας που έχουν χαμηλά εισοδήματα και να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται.Ως εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού κόσμου σας έχουμε ακούσει να καταθέτετε προτάσεις για τη συνολική ανασυγκρότηση των αγροτικών περιοχών του νέου δήμου με εστίαση την πράσινη ανάπτυξη και την ποιότητα. Τι θα πρέπει να αναμένουν οι παραγωγοί - συνδημότες σας.Τα δεδομένα σίγουρα έχουν αλλάξει στον Δήμο Ιωαννιτών, παρατηρώντας έναν αποκλειστικά αστικό δήμο να μετατρέπεται εν μέρει και σε αγροτικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία του 2006 της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, ο νέος Δήμος Ιωαννιτών αποτελείται από περίπου 78.000 στρέμματα (60% αροτριαίες καλλιέργειες και 25% εκτάσεις σε αγρανάπαυση). Προφανώς λοιπόν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και νέα δεδομένα με σκοπό την διαχείριση της γεωργικής ανάπτυξης και με προσανατολισμό την πράσινη ανάπτυξη. Μια πράσινη Ανάπτυξη που θα περιλαμβάνει ενίσχυση της γεωργίας και κτηνοτροφίας, στήριξη της ποιότητας των τοπικών προϊόντων, ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της εκάστοτε περιοχής, σεβασμός στο περιβάλλον και τον πολιτισμό και στήριξη του αγρότη που δραστηριοποιείται στην περιοχή τόσο σε συμβουλευτικό όσο και σε υποστηρικτικό επίπεδο.

Η πλειάδα αξιόλογων υποψηφιοτήτων στο ψηφοδέλτιο του κ. Φίλιου, προμηνύει σκληρή μάχη για τον πολυπόθητο σταυρό. Είστε αισιόδοξος; Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε προς τους συμπολίτες μας;

Η πολυσυλλεκτικότητα που χαρακτηρίζει το ψηφοδέλτιο του Φίλιππα Φίλιου, αποτελεί από μόνη της ένα αισιόδοξο μήνυμα για όλους. Όταν κάθονται τόσες διαφορετικές προσωπικότητες στο ίδιο τραπέζι, με γνώμονα μόνο την υπεράσπιση των συμφερόντων της πόλης και απώτερο στόχο την απαλλαγή από μια επικίνδυνη δημοτική αρχή, που λυμαίνεται την Γιαννιώτικη περιουσία, τα μηνύματα που στέλνουμε στην κοινωνία είναι θετικά.Πρώτος στόχος είναι η νίκη της παράταξης μας, στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής και έπεται η προσωπική μου επιτυχία. Άλλωστε η συμμετοχή μου σε όλη αυτή την διαδικασία είναι από μόνη της μοναδική εμπειρία.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Με νέα δεδομένα στις κάλπες

Σε 477 εκλογικά τμήματα θα στηθούν κάλπες στο νομό Ιωαννίνων

Στην ιστορία θα μείνουν οι φετινές εκλογές της αυτοδιοίκησης εξαιτίας της εφαρμογής για πρώτη φορά του «Καλλικράτη», καθώς «εγκαινιάζεται» ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας και οι δήμοι λαμβάνουν ευρύτερα χαρακτηριστικά, γεωγραφικά και αρμοδιοτήτων.Την Κυριακή οι διπλές κάλπες για το νομό Ιωαννίνων θα στηθούν σε 477 εκλογικά τμήματα, ελάχιστα διαφοροποιημένα σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, ενώ καλούνται να προσέλθουν 173.460 ψηφοφόροι που είναι εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους.Η δεύτερη καινοτομία των φετινών εκλογών αφορά στο δικαίωμα ψήφου των ομογενών και κοινοτικών αλλοδαπών, που εγγράφησαν στους εκλογικούς καταλόγους το φετινό καλοκαίρι.Για το νομό Ιωαννίνων ο αριθμός τους ανέρχεται σε 143 και έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο στις δημοτικές και όχι στις περιφερειακές εκλογές.Οι αλλαγές στις εκλογικές ενότητες των δήμων δημιουργούν προβληματισμό στους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους. Ωστόσο, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα και λάθη τα ψηφοδέλτια αναγράφουν τον αριθμό των σταυρών που θα πρέπει να τοποθετήσουν οι ψηφοφόροι, τόσο για την ανάδειξη των δημοτικών συμβούλων, όσο και για την ανάδειξη των περιφερειακών συμβούλων, όπως διαβεβαίωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικών Δικαιωμάτων και Αποκέντρωσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάμπρος Φίνος.Διακριτικά γνωρίσματα αλλά και ενημερωτικές αφίσες θα υπάρχουν και στα εκλογικά τμήματα, στις κάλπες και τα παραβάν, ενώ διαφορετικού χρώματος θα είναι και οι φάκελοι για την ψηφοφορία στους δήμους (λευκός) και την περιφέρεια (γαλάζιος).Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Φίνος εάν σε κάποιο ψηφοδέλτιο υπάρχουν περισσότεροι σταυροί προτίμησης υποψηφίων από το επιτρεπόμενο, το ψηφοδέλτιο μετράτε υπέρ του συνδυασμού και δεν ακυρώνεται.Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας της Κυριακής, οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ταυτότητα, διαβατήριο ή άλλο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτοπροσωπία, ενώ εάν δεν βρουν το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους θα πρέπει να απευθυνθούν στους δήμους για να λάβουν την σχετική βεβαίωση.Στο μεταξύ το εξαιρετικά ογκώδες εκλογικό υλικό για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής βρίσκεται ήδη στο κτίριο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης όπου γίνεται η κατανομή στους εκλογικούς σάκους.Η παράδοση των εκλογικών σάκων στους δικαστικούς αντιπροσώπους έχει ξεκινήσει και αναμένεται έως σήμερα το μεσημέρι να έχουν διανεμηθεί σε όλα τα εκλογικά τμήματα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Συνέντευξη Χρ.Κατσούρα στο iTV και τον δημοσιογράφο Βλάση Ντόκα

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Με πρόσχημα την κοινή κεντρική προεκλογική εκδήλωση του Αυτοδιοικητικού Ριζοσπαστικού Ορμητηρίου (ΑΥ.ΡΙ.Ο.) για τη Ήπειρο και της Δημοτικής Κίνησης Γιαννίνων « Τρία κλικ αριστερά Αντίσταση- Αλληλεγγύη-Αλλαγή» , στον πεζόδρομο της οδού Καλλάρη το απόγευμα της Πέμπτης 4 Νοέμβρη εμφανίστηκαν και πάλι τα ΜΑΤ στην πόλη μας για να σταματήσουν μια ειρηνική πορεία των φοιτητών που εξελισσόταν το ίδιο χρονικό διάστημα στην Αβέρωφ.Στους φοιτητές μάλιστα, που διαμαρτυρήθηκαν γι αυτή την απαγόρευση, σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των φοιτητών, λέγεται ότι ειπώθηκε πως την «εντολή» για αυτό την έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, που ήταν παρών και χαιρέτησε την προεκλογική συγκέντρωση.Καταγγέλουμε αυτούς τον απαράδεκτο ισχυρισμό και ακόμη πιο έντονα την στάση των ΜΑΤ που βρήκαν την ευκαιρία να ξαναεμφανιστούν στη κέντρο των Γιαννίνων. Οι αγωνιζόμενοι φοιτητές -που ανάμεσά τους στη συγκεκριμένη πορεία ήταν και πολλοί σύντροφοί μας- αλλά και γενικότερα οι πολίτες αυτής της πόλης γνωρίζουν καλά ότι ο χώρος μας έγινε στόχος και κατηγορήθηκε γιατί υπερασπίσθηκε σε πολύ δύσκολες συνθήκες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων που αγωνίζονται για το μέλλον τους και ουσιαστικά για το μέλλον αυτής της χώρας, τις οποίες αταλάντευτα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται.

Αναγνώστης για την αργομισθία Βασίλη Γιόγιακα στο ΙΚΑ Ηγουμενίτσας


Την Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010 στο epirusgate δημοσιευσατε άρθρο με τίτλο: "Αργόμισθος του ΙΚΑ Ηγουμενίτσας ο Νομάρχης Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας" με το βασικό ερώτημα αν η αμοιβή από το ΙΚΑ του Νομάρχη Θεσπρωτίας συνιστά νόμιμη και ηθική πράξη.Αν είναι πράγματι έτσι, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος,οι αποδοχές του Νομάρχη από το ΙΚΑ είναι θέμα καθαρής παρανομίας , αφού αντίκεινται στις παρακάτω διατάξεις και αναρωτιέται κανείς γιατί καταβλήθηκαν οι αποδοχές αυτές από το ΙΚΑ Ηγουμενίτσας. Αλήθεια δεν ευθύνεται κανείς γι αυτό; Θα επιστραφούν άραγε οι αμοιβές αυτές ως αχρεωστήτως καταβληθείσες ή οι νόμοι ισχύουν μόνο για τα κορόιδα αυτής της κοινωνίας;Η νομοθεσία για την ετεροαπασχόληση των αιρετών εκπροσώπων και τις αμοιβές τους καθορίζονται ως εξής:
Παραγρ. 7 αρθρ. 8 ν.3833/2010
«7. Τα αιρετά όργανα των Ο.Τ.Α. που αναφέρονται στις
διατάξεις του άρθρου 139 παρ. 1 του ν. 3463/2006 (ΦΕΚ
114 Α) και του άρθρου 11 παρ. 3 του ν. 3146/2003 (ΦΕΚ
125 Α) υποχρεούνται να επιλέξουν είτε τις αποδοχές της
οργανικής θέσης από την οποία προέρχονται είτε τα
έξοδα παράστασης που δικαιούνται, μέσα σε αποκλει−
στική προθεσμία είκοσι (20) ημερών από τη δημοσίευση
του νόμου αυτού. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία,
η καταβολή των αποδοχών της οργανικής θέσης από
την οποία προέρχονται διακόπτεται.
8. Στα επιδόματα και αποζημιώσεις του άρθρου αυτού
εφαρμόζονται οι περικοπές των διατάξεων του άρθρου
1 του παρόντος.»

Παρ. 3 άρθρου 11 ν. 3146/2003

«3. Το εδάφιο α΄ της παρ. 1 του άρθρου 113 του Π.Δ. 30/1996 (ΦΕΚ 21 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει έκτοτε, αντικαθίσταται ως εξής:
"1. Στον Πρόεδρο Ενιαίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, στον Νομάρχη, τους βοηθούς Νομάρχη και τους επάρχους, που είναι δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί του Ε.Σ.Υ., καθηγητές Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., υπάλληλοι φορέων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται με την παρ. 6 του άρθρου 1 του Ν. 1256/1982 ή εργαζόμενοι και δικηγόροι με έμμισθη εντολή σε δημόσιες επιχειρήσεις, τράπεζες και οργανισμούς κοινής ωφέλειας, που εξήλθαν ή εξέρχονται του δημόσιου τομέα, στις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων ή στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων χορηγείται ειδική άδεια, μετ' αποδοχών, για όλο το διάστημα που ασκούν τα καθήκοντά τους."»

Ένας Θεσπρωτός αναγνώστης

Κώστας Μπαλάφας:Ιστορία σε άσπρο - μαύρο

Ο τελευταίος από μια γενιά φωτογράφων οι οποίοι διαμόρφωσαν και καθόρισαν τη φωτογραφία της μεταπολεμικής Ελλάδας

Μια συζήτηση με τον Κώστα Μπαλάφα, τον τελευταίο από μια γενιά φωτογράφων που κατέγραψαν την εικόνα της μεταπολεμικής Ελλάδας, αποτελεί παράλληλα και μια ιστορική αναδρομή. Ο 90χρονος σήμερα φωτογράφος της Εθνικής Αντίστασης ξετυλίγει τις αναμνήσεις του και υπερασπίζεται την τέχνη του ως κοινωνικό λειτούργημα.«Με συνεπήρε το δράμα του λαού μας» λέει ο Κώστας Μπαλάφας εξηγώντας γιατί αποφάσισε να γίνει η φωτογραφική μνήμη της χώρας και να αφιερώσει περισσότερα από 60 χρόνια στη φωτογραφική καταγραφή της σύγχρονης Ελλάδας, των παθών της, των ανθρώπων της και των τοπίων της. Η συνάντησή μας έγινε σε μια μικρή μονοκατοικία πνιγμένη στο πράσινο, στο Χαλάνδρι, στο ίδιο σπίτι όπου ζει από το 1951. Στους τοίχους, κειμήλια και ενθύμια της σπουδαίας δουλειάς του. Σπουδαίας όχι μόνο ως προς την αδιαμφισβήτητη καλλιτεχνική αξία της, αλλά κυρίως ως προς την ιστορική της βαρύτητα, την οπτική τεκμηρίωση μιας Ελλάδας η οποία υπάρχει πλέον μόνο μέσα από τα κάδρα του. Μου δείχνει ένα βιβλίο με πορτρέτα της φωτογράφου και δημοσιογράφου Νίκης Τυπάλδου: «Πέθανε πριν από λίγες ημέρες» λέει με θλίψη. Στον τοίχο κρέμεται ένα πορτρέτο του «επί το έργον», καθώς κοιτάζει μέσα από το σκόπευτρο της μηχανής του. «Με είχε τραβήξει ο Τάκης Τλούπας» αναπολεί – ο «φωτογράφος της θεσσαλικής γης», που πέθανε το 2003.

Γεννημένος το 1920 στο χωριό Κυψέλη της Αρτας, ο Κώστας Μπαλάφας είναι ο τελευταίος από μια γενιά φωτογράφων οι οποίοι διαμόρφωσαν και καθόρισαν τη φωτογραφία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Με εργαλεία πρωτόγονα, με μέσα πενιχρά. Οπως η μεταχειρισμένη Robot, μια μικρή γερμανική μηχανή 35 mm, με την οποία ο Μπαλάφας φωτογράφισε τα εγκλήματα των Γερμανών στα Ιωάννινα ως μέλος της Εθνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Την απέκτησε ανταλλάσσοντάς τη με ένα ρολόι και μια απλή φωτογραφική μηχανή Kodak. Και, βεβαίως, φωτογράφισε το αντάρτικο στην Ηπειρο. Διότι, ως άλλος Ρόμπερτ Κάπα, ο οποίος απαθανάτισε σκηνές του ισπανικού εμφυλίου, ευσυνείδητα και χωρίς διάθεση ηρωοποίησης, συνέλαβε με τον φακό του εικόνες από τον αγώνα των ανταρτών στα βουνά.Είναι αυτές που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους στην εύθραυστη μνήμη του, γι’ αυτό και η συζήτηση μαζί του αποτελεί παράλληλα μια αναδρομή στην ιστορία της κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια της οποίας ο Κώστας Μπαλάφας ανασύρει μνήμες, παθιάζεται, συγκινείται, δακρύζει. «Το αντάρτικο έγινε από ορισμένους που είχαν το θάρρος και την παλικαριά να τολμήσουν» διηγείται με ζέση. «Καμιά δεκαριά φίλοι μαζεύτηκαν σε μια ταβέρνα απόμερη στα Γιάννενα, τα ήπιαν, τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο. Τότε δεν μπορούσες να κυκλοφορήσεις το βράδυ. Πήγαν στα χωριά τους, ντύθηκαν με ό,τι πρόχειρο είχαν, πήραν όπλα από το παλιό οπλοστάσιο των προγόνων τους και μια μέρα σκέφτηκαν να παρουσιαστούν στον κόσμο. Εφθασαν στην άκρη του χωριού, τους βλέπει ένας πιτσιρίκος, τρέχει, παίρνει τη σημαία του σχολείου και τη δίνει στον αρχηγό. Ξεκινούν λοιπόν και πηγαίνουν στην εκκλησία, μετά τη λειτουργία της Κυριακής, και μιλούν στον κόσμο. Θα έλεγε κανείς ότι ήταν σκέτη τρέλα. Εννέα άνθρωποι να αντιπαραταχθούν στις μεραρχίες του Χίτλερ και του Μουσολίνι... Και όμως έφεραν αποτέλεσμα. Επαιρναν τους συνεργάτες των κατακτητών και τους ρουφιάνους και τους “κλαδεύανε”. Οσοι απόμειναν από αυτούς μαζεύτηκαν στις πόλεις από φόβο και έτσι έμεινε η ύπαιθρος υπό την προστασία τη δική τους. Δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις να γίνει αντάρτικο. Παράλληλα, τότε ξεκίνησε και ο Αρης με πέντε ανθρώπους οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην καλύβα του Στεφανή έξω από τη Σπερχειάδα στη Φθιώτιδα».

Στα Γιάννενα, ο Κώστας Μπαλάφας, μαζί με μια παρέα φίλων, είχαν ένα «ασφράγιστο» ραδιόφωνο, που μπορούσε να πιάνει «ελεύθερους» σταθμούς. «Επειτα βγάζαμε ένα δελτίο Τύπου με τα νέα του μετώπου με έναν πολύγραφο χειροκίνητο. Το πράγμα μαθεύτηκε και περάσαμε από στρατοδικείο. Μας πήραν από τα Γιάννενα να μας δικάσουν στο Μεσολόγγι, γιατί εκεί συνεδρίαζε το στρατοδικείο των Ιταλών. Μας καταδίκασαν σε τρεις μήνες με αναστολή. Μας δίκασαν για τα μάτια του κόσμου, κυρίως για τη χωροφυλακή, και ουσιαστικά μας αθώωσαν. Οταν γυρίσαμε στα Γιάννενα δεν ικανοποιήθηκαν οι αστυνομικοί από την ποινή που μας επέβαλαν και μας ξαναδίκασαν. Εγώ το έσκασα και πήγα στο αντάρτικο».Χωρίς να είναι ενταγμένος σε κάποια κομματική οργάνωση, με τη φιλική μεσολάβηση του Λέανδρου Βρανούση (ιστορικός, μελετητής και συγγραφέας που έγραψε για τον Ρήγα Βελεστινλή αλλά και για θέματα της Ηπείρου, πρώην διευθυντής του Μεσαιωνικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών), έγινε δεκτός από τους αρχικά επιφυλακτικούς αντάρτες του ΕΛΑΣ και αργότερα του ΕΔΕΣ, τo 1943. «Με είδαν καλοντυμένο, φορούσα καλά άρβυλα. Ηταν δύσκολο πράγμα να έχει κανείς άρβυλα εκείνη την εποχή. Ηταν δύσκολος ο ανεφοδιασμός. Η ξυπολυσιά ήταν ο κανόνας» και δεδομένου ότι μιλούσε αγγλικά και ιταλικά, έκανε τον διερμηνέα στο κλιμάκιο της αγγλικής αποστολής και έβγαζε τις φωτογραφίες του στα κλεφτά, χωρίς φυσικά να διανοείται ότι τελικά θα κατέγραφε κοσμοϊστορικά ντοκουμέντα, χρησιμοποιώντας μάλιστα ένα… ουρανοκατέβατο φιλμ. Με έναν πλανόδιο φωτογράφο είχε ανταλλάξει για μερικές οκάδες καλαμποκάλευρο το λάφυρο ενός κατεστραμμένου ιταλικού αεροπλάνου, μια μπομπίνα φιλμ 35 mm. Οι σημειώσεις του Βρανούση καταστράφηκαν στον Εμφύλιο, ευτυχώς όμως τα περισσότερα από τα αρνητικά του Μπαλάφα δεν είχαν την ίδια τύχη, γιατί κατόρθωσε να τα κρύψει σε ένα σπίτι επιταγμένο από τους Γερμανούς στα Γιάννενα. Υλικό που, πολλά χρόνια αργότερα, το 1976, αναζήτησε και εν συνεχεία κυκλοφόρησε με τη μορφή ενός λευκώματος με τίτλο «Το αντάρτικο στην Ηπειρο» (εκδόσεις Καστανιώτη).«Κοιτάξτε, από τη φωτογραφία είχα γοητευτεί. Με εντυπωσίαζε πώς μπορούσα σε ένα κομμάτι χαρτί να αποτυπώσω σκέψεις, ιδέες και γεγονότα. Στην αρχή φωτογράφιζα ηλιοβασιλέματα, λουλούδια και δεν συμμαζεύεται. Γρήγορα όμως σκέφτηκα: “Αν είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με τέτοια φτηνά πράγματα και να έχουμε έναν λαό να υποφέρει”. Ηταν η εποχή όπου οι διανοούμενοι μαζεύτηκαν στο βουνό και αγωνίστηκαν με καρδιά. Ανθρωποι αμάθητοι σε κακουχίες, οι οποίοι όμως στάθηκαν δίπλα στον λαό. Ολος ο κόσμος είχε εξοικειωθεί με τον θάνατο γιατί τον έβλεπε καθημερινά δίπλα του. Τον περίμενε και ο ίδιος. Κοντολογίς, η γενιά του ’40 εξαγόρασε με το αίμα της το δικαίωμα να ζει ελεύθερη».Μετά το τέλος του πολέμου ο Μπαλάφας εργάστηκε για ένα διάστημα ως διερμηνέας με μια ομάδα του βρετανικού στρατού που εκτελούσε έργα σε όλη την Ελλάδα, οπότε του δόθηκε η ευκαιρία να φωτογραφίσει και άλλα μέρη πέραν της Ηπείρου. Από το 1951 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να εργαστεί στη ΔΕΗ, αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να φωτογραφίζει όλη την Ελλάδα και τους ανθρώπους της. «Εμένα με ενδιέφερε ο άνθρωπος που υποφέρει. Και το πρόσωπο κάθε ανθρώπου είναι η θεατρική σκηνή στην οποία εκτυλίσσονται τα συναισθήματα, η ίδια η ζωή. Στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου είναι σκαμμένη η ζωή του. Χαρακτηριστική είναι η κριτική που μου έκανε μια εφημερίδα της Εδεσσας. “Στον ναό του Κώστα Μπαλάφα να βγάζεις τα παπούτσια σου, γιατί οι φιγούρες που παρουσιάζει είναι εξαγνισμένες από τη στέρηση και τον κάματο”».

Η «ρετσινιά», όμως, του χαρακτηρισμού «ο φωτογράφος του αντάρτικου» τον κυνηγούσε για καιρό. «Είχα δυσκολίες πολλές, με κυνηγούσε η Ασφάλεια. Κάθε φορά που με έπιαναν με τη μηχανή, ρωτούσαν “πού βρίσκεσαι το διάστημα αυτό;”. Δεν μπορούσα να κρύψω πού ήμουν. Στη δικτατορία του Ιωαννίδη, κάθε τόσο με κυνηγούσαν. Με είχαν πιάσει σε ένα χωριό της Ηπείρου, το Μαλακάσι. Τότε ρουφιάνοι ήταν και οι αγροφύλακες, ήταν οι καταδότες στην Ασφάλεια και έλεγαν τι γίνεται σε κάθε χωριό. Με είδαν με τις μηχανές και με πήγαν στην Ασφάλεια. Μου έλεγαν “τι τις κάνεις αυτές τις φωτογραφίες;”. Τι να τους πω; Ευτυχώς ήταν ένας διοικητής που ήξερε από φωτογραφία και είχε έρθει σε μια έκθεσή μου».Παράλληλα με τον Κώστα Μπαλάφα, τη ζοφερή πραγματικότητα του πολέμου αποτύπωναν με τον φακό τους αρκετοί φωτογράφοι, μεταξύ των οποίων και ο Σπύρος Μελετζής, ο οποίος φωτογράφισε τους αντάρτες και τις αντάρτισσες του ΕΛΑΣ, αλλά και η Βούλα Παπαϊωάννου η οποία κατέγραψε τα δεινά του άμαχου πληθυσμού της Αθήνας, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. «Βέβαια, τους θυμάμαι. Είχαμε όμως διαφορές. Εκείνοι ήταν φωτογράφοι σπουδαγμένοι. Εγώ, πάλι, ό,τι άρπαζα από ’δώ και από ’κεί. Δεν ήξερα την τεχνική, την έμαθα στην πορεία».

Από εμπειρική ενασχόληση διαπίστωσε ότι «η φωτογραφία είναι δύσκολη τέχνη, γιατί έχει πολύ εύκολη τεχνική», μια αγαπημένη ρήση του, την οποία σπεύδει να εξηγήσει: «Κοιτάξτε, η φωτογραφία είναι παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας που ως τώρα προσέφερε πολλά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα. Μια τέχνη με τόσες δυνατότητες, η οποία κατέβηκε στα λαϊκά στρώματα, τόσο για θέαση όσο και για δημιουργία... Είναι μια ωφελιμιστική τέχνη. Σταμάτησε τον βρώμικο πόλεμο του Βιετνάμ, σταμάτησε την παραγωγή εκείνου του φοβερού φαρμάκου, της θαλιδομίδης… Σήμερα η φωτογραφία έχει γίνει το τρίτο μάτι της ανθρώπινης όρασης. Μπορεί να μας μεταφέρει συγκινήσεις από χώρους και καταστάσεις όπου η ανθρώπινη προσπέλαση είναι αδύνατη. Ζωντανές εικόνες από τα βάθη του βυθού ως τα πέρατα του ουρανού. Η φωτογραφία ασκεί κοινωνικό λειτούργημα όταν είναι στα χέρια ευσυνείδητων φωτορεπόρτερ. Παρουσιάζει εικόνες από λαούς που υπέστησαν τα πάνδεινα. Είτε από φυσικές καταστροφές είτε από μια ανθρώπινη περιπέτεια, ο φωτογράφος παρουσιάζει αδρά και ζωντανά, με τον αμείλικτο ρεαλισμό του φωτογραφικού φακού, εικόνες ζωντανές από αυτά τα παθήματα. Αυτό συγκινεί και άλλους λαούς με ευαισθησία και ανθρωπιά, για να στείλουν βοήθεια στους πληγέντες και να απαλύνουν τον πόνο τους. Αυτό δεν το έκανε καμία άλλη τέχνη, παρά μόνο η φωτογραφία. Και χαίρομαι πολύ όταν παιδιά όπως ο Μπεχράκης αλλά και άλλοι, με κίνδυνο της ζωής τους, καταγράφουν καθημερινά τα συμβάντα που συνθέτουν την Ιστορία».Ως φωτογράφος της παράδοσης, της Ελλάδας της υπαίθρου, με τα γιοφύρια της, τα χειμαδιά, τα παζάρια, τη σχέση μανάδων και παιδιών, τους αναστενάρηδες της Θεσσαλονίκης, τους ψαράδες στα νησιά, όλους τους ανθρώπους του μόχθου, σε όλη τη διάρκεια της φωτογραφικής του καριέρας, η οποία αριθμεί πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και πολλά λευκώματα με φωτογραφίες όπως «Η χώρα μου» (εκδόσεις Ποταμός), ο Μπαλάφας παρέμεινε πιστός στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, χωρίς ποτέ να ενδώσει στις χάρες της έγχρωμης. «Μοιάζει ψεύτικη. Ο λαός μας προσωποποίησε την ομορφιά. Είναι μια έμφυτη ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής, λειτουργεί σαν μία ακόμη από τις αισθήσεις μας. Δεν κατόρθωσε η τεχνική της έγχρωμης φωτογραφίας να αποδώσει αυτήν την ποιότητα. Να δώσει τη δυνατότητα να κάνεις παραμόρφωση στο φυσικό στοιχείο, να εκφράσεις τα συναισθήματά σου. Μπορεί η τεχνολογία να το καταφέρνει πια αυτό, αλλά, ξέρετε, είμαι αγράμματος σε σχέση με τη σύγχρονη τεχνική. Αρκεί να σας πω ότι ήθελα μια μηχανή και δεν ήθελα καν να έχει φωτόμετρο. Το φωτόμετρο με μπερδεύει. Παίρνει ένα συμπτωματικό φως και σου δίνει διαφορετικά πράγματα από ό,τι θες. Και έγινε ειδική παραγγελία από τον αντιπρόσωπο να στείλουν μια μηχανή χωρίς το φωτόμετρο…».

Η έκθεση με τις φωτογραφίες του Κώστα Μπαλάφα, υπό τον τίτλο «Φωτογραφικές μνήμες από τη σύγχρονη Ελλάδα», από το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη στο οποίο έχει δωρίσει όλη τη συλλογή του, θα φιλοξενείται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο ως τις 5 Νοεμβρίου. Μέρος της έκθεσης αφορά και το φωτογραφικό οδοιπορικό του στο Αγιον Ορος, από το 1969 ως το 2001.

Δημοσιεύθηκε στο BHMagazino

ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΡΓΥΡΗ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ


Εκατοντάδες Νέοι & Νέες από όλη την Ήπειρο ανταποκρίθηκαν στο ραντεβού τους με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Ηπείρου Βαγγέλη Αργύρη, σε μια μεγάλη εκδήλωση που κυριάρχησε η φρεσκάδα και η δημιουργικότητα της Νιότης.Στο VOGUE στα Γιάννενα, οι νέες και οι νέοι της Ηπείρου, συζήτησαν, αναζήτησαν και εξέφρασαν την αγωνία τους για μια Ήπειρο της αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών, έστειλαν το μήνυμα ότι μαζί με το Βαγγέλη Αργύρη, δημιουργούν τη νέα Ήπειρο που μπορεί να πραγματώσει τα όνειρα και τους πόθους τους.Την Ήπειρο τόπο που αξίζει να ζεις.Στο σύντομο χαιρετισμό του, που έδωσε το έναυσμα για έναν γόνιμο, δυναμικό και δημιουργικό διάλογο, ο κ. Αργύρης τόνισε:«Φίλες και Φίλοι, Νιάτα της Ηπείρου,
Είναι ιδιαίτερα τιμητικό, λίγες μόνο μέρες πριν από τις εκλογές, να μπορείς να συναντάς τη φρεσκάδα και το πάθος της νιότης.Σήμερα, εδώ, διαπιστώνουμε πως αυτός ο τόπος, η Ήπειρος, έχει παρόν και μέλλον.Δεν ανήκω σε αυτούς που θα σας χαρίσουν απλόχερα το μέλλον λέγοντας το γνωστό «το μέλλον ανήκει στη νέα γενιά».Θέλω να είστε παρόντες στο σήμερα με τη δημιουργικότητα, την αμφισβήτηση, το πάθος, την αγωνία αλλά και το χαμόγελο που σας διακρίνει.Δεν μπορούμε να σας θεωρούμε το μέλλον, όταν δεν σας έχουμε συμμέτοχους στο παρόν.Δεν δικαιούμαστε να λέμε πως «στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας» εάν δε γνωρίζουμε και δεν ενσωματώνουμε στη σκέψη και την πρότασή μας, τις δικές σας αγωνίες, τα δικά σας θέλω και το δικό σας όραμα.Δε μας επιτρέπεται να λέμε «τόπο στα νιάτα» εάν δεν τον δίνουμε στην πράξη.Πιστεύω πως μπορώ να σας κοιτάζω στα μάτια.Δικαιούστε να με κρίνεται αυστηρά.Θέλω την κριτική και την άποψή σας. Θέλω την άρνηση και την πρότασή σας.Θέλω να υπερασπιστώ το δικαίωμά σας να πάρετε τις πέτρες αλλά για να χτίσετε και όχι να γκρεμίσετε.Από την πρώτη στιγμή τόνισα πως δεν μπορούμε να πάμε πουθενά χωρίς τη δική σας συμμετοχή.Προσπάθησα να προσεγγίσω το σφυγμό σας και να εντάξω και εσάς στο δυναμικό που θα αναλάβει την τύχη του τόπου μας με την νέα εκλεγμένη Περιφέρεια.Δεν πιστεύω ότι το πέτυχα ολοκληρωτικά αλλά θέλω να γνωρίζετε πως τώρα αρχίζουμε.Η νέα εκλεγμένη Διοίκηση της Περιφέρειας θα έχει μάτια, μυαλά και αφτιά ανοιχτά στο δικό σας παλμό, στο δικό σας ρυθμό, στο δικό σας θέλω.Δεν έχουμε αύριο εάν σήμερα δεν είστε παρόντες.Σήμερα σας ζητώ να μου δώσετε τη «σπίθα» της νιότης σας, την ανατρεπτική ορμή της Γενιάς σας.Αυτό που μπορώ να σας εγγυηθώ είναι ότι αυτά τα στοιχεία θα είναι ο «φορτιστής» της μπαταρίας της «Πυξίδας» της νέας Περιφερειακής Διακυβέρνησης.Όλοι μαζί την Κυριακή ανοίγουμε τη σελίδα της Νίκης.Νίκη της Ηπείρου της προοπτικής, με ασφάλεια και σιγουριά.Σας ευχαριστώ από καρδιάς».

Πανωλεθρία στην κεντρική ομιλία Ζυγούρη στο Δήμο Ζηρού


Πανικός έχει καταβάλει την δημοτική ομάδα Ζυγούρη,τον ίδιο τον υποψήφιο δήμαρχο κ.Γιώργο Ζυγούρη και το Νομάρχη Πρέβεζας Βασίλη Ιωάννου μετά την αποψινή τελική κεντρική ομιλία του συνδυασμού τους στη Φιλιππιάδα.Σε ένα απαθές κοινό,το οποίο έμοιαζε περισσότερο με κοινό που από περιέργεια και σχόλη βρισκόταν εκεί για να "διασκεδάσουν" με τον υποψήφιο δήμαρχο κ.Ζυγούρη, ο υποψήφιος δήμαρχος έμοιαζε με πολιτικό που μιλούσε σε ένα κοινό που δεν τον αποδέχεται.Τα χειροκροτήματα αραιά,παρά τη "διεκδίκησή" τους από μέρους του κ.Ζυγούρη,το κοινό κρύο και η ατμόσφαιρα ευνοϊκή μόνο για σχόλια και ανέμελο προβληματισμό.Όλα δείχνουν πως το "κόλπο" του Νομάρχη εις βάρος των οπαδών του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή μάλλον "δεν βγαίνει",με αποτέλεσμα όλη η ηγετική ομάδα να έχει καταβληθεί από αγωνία και πανικό.Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι ευνοούν τον επίσημο υποψήφιο δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ κ.Κώστα Βογιατζή,και σε κάθε πιθανότητα η εκλογή Γιολδάση είναι πολύ κοντά,πιθανότατα και από τον Α΄ γύρο.Μένει να δούμε πως θα διαλυθεί το συνοθύλευμα Ζυγούρη,και που θα βρεθεί κομματικά ο Νομάρχης την επόμενη μέρα,για αυτή την εξαπάτηση στους δημότες που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Ζηρού.

Ανταποκριτής

ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΦΙΛΙΟΣ:"Η μάχη της αλλαγής κρίνεται την πρώτη Κυριακή"


Ψήφο αποτελεσματική, ψήφο αλλαγής ζήτησε στις εκλογές της Κυριακής ο επικεφαλής της Ενότητας Πολιτών Φίλιππας Φίλιος, με την συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα, κλείνοντας ουσιαστικά την αυλαία της προεκλογικής περιόδου.Ο κ. Φίλιος υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα που κατατέθηκε θα υλοποιηθεί στο ακέραιο και τόνισε ότι η «Ενότητα Πολιτών» με την σύνθεση έμπειρου και νέου πολιτικού δυναμικού εγγυάται ότι θα υπηρετήσει με συνέπεια τη νέα εποχή στην Αυτοδιοίκηση και θα βάλει το δήμο στον δρόμο της προόδου.Ερωτηθείς για τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την προεκλογική περίοδο, σημείωσε ότι η αρχική αδιαφορία του κόσμου, αποτέλεσμα ως ένα βαθμό των οικονομικών προβλημάτων, αντικαταστάθηκε από το έντονο ενδιαφέρον των τελευταίων ημερών, όπως καταγράφηκε σε όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της παράταξης.Το δεύτερο στοιχείο, ήταν η απουσία πολιτικών θέσεων, από την πλευρά της απερχόμενης δημοτικής αρχής, όπως και κάθε προγραμματικού λόγου για το νέο δήμο.Στην δήλωσή του αναλυτικά ο κ. Φίλιος ανέφερε:"Ολοκληρώνουμε έναν μεγάλο και πολιτισμένο –από την δική μας πλευρά- προεκλογικό αγώνα. Καταθέσαμε με ειλικρίνεια τις προτάσεις μας για το νέο δήμο και το κάναμε με κάθε πρόσφορο τρόπο προς την κοινωνία.Οι προτάσεις μας είναι καθαρές, πρακτικές, αποτελεσματικές. Την Κυριακή το βράδυ η εκλογή δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου θα σημαδέψει την ζωή του νέου δήμου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.Οι προτάσεις μας, έχοντας στο επίκεντρο τον πολίτη, κατατέθηκαν με σοβαρότητα και με απόλυτη επίγνωση της δύσκολης οικονομικής περιόδου. Αφορούν στους πολλούς, αφορούν ιδιαίτερα σε αυτούς που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.Αυτή την πολιτική και την εννοούμε και την πιστεύουμε. Τα Νέα Γιάννενα μπορούν να αλλάξουν. Μπορούν να γυρίσουν σελίδα και κλείσουν οριστικά τους λογαριασμούς τους με το παρελθόν.Είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε τη νέα εποχή στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με την γνώση και την θέληση, με την δημιουργική σύνθεση του νέου και του έμπειρου πολιτικού δυναμικού, η παράταξή μας εγγυάται την επόμενη μέρα.Και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες του νέου Δήμου.Η λύση στα σημερινά αδιέξοδα μπορεί να δοθεί με την αποτελεσματική ψήφο. Ψήφος στην Ενότητα Πολιτών.Η μάχη της αλλαγής κρίνεται την πρώτη Κυριακή".

Απάντηση στη Τ.E. Νέας Δημοκρατίας Πέρδικας Θεσπρωτίας
Σε απάντηση του έγγραφου που κυκλοφόρησε η ΤΕ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ,Έχω να πω τα παρακάτω:
Στο ερώτημα του τι θα ψηφίσεις συμφωνώ και αντιπαραθέτω τα ερωτήματα ως εξής.Στη πέρδικα Θεσπρωτίας κοινοτική αρχή δεν ήταν ο συνδυασμός της ΝΔ;Από τους οποίους οι 2 είναι υποψήφιοι με τον υποστηριζόμενο συνδυασμό του πρώην νομάρχη κ.Γιόγακα από την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;4 ΧΡΟΝΙΑ τι κάνανε με υπουργό δικό τους για το χωριό;Εκτός από κλαρίνα και φαγοπότια στον ΑΗ-ΘΑΝΑΣΗ ;Παραθέτω φωτογραφίες από την ΠΕΡΔΙΚΑ ώστε να κατανοήσει η ΤΕ ΝΔ Πέρδικα το μέγεθος της ζημιάς που έχει κάνει αυτά τα 4 χρόνια.Το πολυσυζητημένο ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ του χωριού που ήτανε αυτά τα 4 χρόνια (τα ζώα κυκλοφορούν ελεύθερα μέχρι σήμερα όσα έχουν επιζήσει ).Οι παραλίες μας ΚΑΘΑΡΗΣΤΙΚΑΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ;Το λιμάνι μας μπήκε ένα πετραδάκι ποτέ; Οι αγροτικοί δρόμοι μας; Το μόνο που φροντίσατε είναι με τηλέφωνα και παρεμβάσεις στους φίλους σας να δουλεύουν τα μηχανήματα της Νομαρχίας ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ σε ιδιοκτησίες και να φτιάχνουν ΜΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.Το λάδι φίλοι της ΝΔ τι τιμή είχε πέρυσι;1.80; όσοι πούλησαν και είναι παραγωγοί ξέρουν πολύ καλά διαχρονικά την τιμή του που κυμαίνετε εδώ και χρόνια από 1,40 μέχρι 1,20 ευρώ το κιλό.Το γήπεδο της πέρδικας που ο υπουργός σας είχε κλειδώσει το ποσό τον Ιανουάριο του 2008 γιατί τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς σταμάτησε να πληρώνει το έργο όντας υπουργός;
ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;
ΤΑ ΚΑΠΗ τα ΚΕΠ η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ που όταν πέρασαν στη βουλή ,για όσους έχουν ΜΝΗΜΗ τα ΠΟΛΕΜΉΣΑΤΕ άρα πρωτεργάτες του κλεισίματος είσαστε εσείς κύριοι.Και ΟΧΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ που να είσαστε σίγουροι θα τα ενισχύσει με κάθε τρόπο.Ποιο καλά να ρίχνατε μια ματιά στο ΠΑΡΕΛΘΟΝ πριν να απαιτείτε από το ΜΕΛΟΝ.Πόσο καιρό είναι απλήρωτοι οι υπάλληλοι που έχετε στη ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΉ ΑΡΧΗ;ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ;Παρόλα αυτά είχατε λεφτά για να ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΤΑΙ κάθε καλοκαίρι με ΚΛΑΡΙΝΑ ΚΑΙ ΒΙΟΛΙΑ;Αναφέρομε στη ΤΕ ΝΔ σαν ερώτημα γιατί είναι από πίσω από την απερχόμενη κοινοτική αρχή αλλά και από την προτεινόμενη τώρα αφού ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΤΕ είναι ήδη υποψήφιος με τους ίδιους που είχαμε 4 χρόνια.Ας θυμηθούμε όλοι την υπόθεση του ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ που την παραλάβαμε στη θέση ΣΟΦΑ ΚΑΛΥΒΙΑ με την δήλωση του τότε υπουργού για τη διέλευση αλλά και την Νομαρχιακή απόφαση ότι εξαιρούνται 3 παραλίες που είναι αναπτυσσόμενες από τις 11 και το περνάνε στις υπόλοιπες 8;Ας θυμηθούμε το ΔΗΜΟΨΎΦΙΣΜΑ που έγινε στα καφενεία λόγω του ότι ο πρόεδρος της κοινότητας κατόπιν εντολής του κ.ΠΑΝΟΖΑΧΟΥ (ίσως να τον ξεχάσατε ποιος ήταν αλλά καιρός να τον θυμηθείτε ) απαγόρευσε το δημοψήφισμα στα κοινοτικά ΚΤΥΡΙΑ που εσείς σήμερα βρίσκεται ακατάλληλα.
ΚΑΤΑΛΥΣΑΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΜΗΣΑΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΔΙΚΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΔΙΚΙΩΤΙΣΑΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ
Άλλωστε σας γοητεύει αυτή η κατάλυση αφού θυμηθείτε το παρελθόν και θα δείτε ότι έχω δίκιο και μιλάω για την περίοδο 1967-1974.Θα καταλάβετε τη ζημιά που στην ουσία κάνατε στον ίδιο το κομματικό σας χώρο με το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.
Ας θυμηθούμε ότι η ΤΕ ΝΔ Πέρδικας ΠΟΤΕ δεν πήρε θέση για το θέμα ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΕ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΥΜΕΤΕΊΧΕ μέχρι να αποχωρήσει η ΝΔ από κυβέρνηση -ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΈΧΕΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΩΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ? ΑΝ ΝΑΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ(ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ;)Μπορούν να προκύψουν χιλιάδες ερωτήματα από την χαμένη 4ετια του χωριού από εσάς κύριοι το θέμα είναι ότι θυμάστε επιλεκτικά τα 20 χρόνια ΠΑΣΟΚ και μόλον θέλετε να ξεχάσετε με κάθε τρόπο την 3ετια ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ και την 6ετια ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΤΑ ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

ΥΠΟΣΤΙΡΗΞΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΤΗΝΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΡΓΗΡΗ με τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΤΖΙΟΒΑΡΑ για την ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΙΝΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΥΣ ΠΕΡΔΙΚΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΛΑΙΣΙΟΝΟΥΝ για τον ΔΗΜΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ


Παραθέτω τις εικόνες εγκατάληψης από Kαραβοστάσι Aρίλλα και από μέσα στο χωριό
Φιλικά
Κοτσαμπασίδης Γιώργος
ΜΕΛΟΣ Ν.Ε ΠΑΣΟΚ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Μεγάλη συγκέντρωση του Χρήστου Μπαϊλη


Την υπόσχεση ότι θα συμπορευτούν μαζί του στον αγώνα για έναν ισχυρό Δήμο έδωσαν εκατοντάδες κάτοικοι του Λούρου στον υποψήφιο Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαϊλη κατά τη χθεσινή του προεκλογική ομιλία στο Λούρο.Φανερά συγκινημένος ο υποψήφιος Δήμαρχος Πρέβεζας ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά του τους ανθρώπους που τον τίμησαν για οχτώ χρόνια με την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους και δεσμεύτηκε να δώσει ακόμη μεγαλύτερες μάχες για την ανάπτυξη και την πρόοδο της περιοχής.Στην συνείδηση όλων εξάλλου ο κ.Μπαϊλης έχει καταξιωθεί ως ο πολιτικός που αγωνίστηκε για την πρόοδο του τόπου του με σθένος , τιμιότητα και σεβασμό απέναντι στον άνθρωπο. Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου ότι σε μια εποχή που πάρα πολλοί Δήμοι βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω χρεών, ο Δήμος του Λούρου έχει μηδενικές οφειλές.Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πρέβεζας μίλησε για τα έργα που έγιναν στην περιοχή αλλά και για τα όσα έχουν δρομολογηθεί με επίκεντρο το έργο της αποχέτευσης –βιολογικού καθαρισμού Λούρου-Στεφάνης- Ωρωπού.«Δώσαμε μάχη και τα καταφέραμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπαϊλης υπογραμμίζοντας ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγωνία και το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής για το περιβάλλον.«Το μέλλον του Λούρου και της ευρύτερης περιοχής θα είναι διαφορετικό. Θα αναδείξουμε τον Λούρο ποταμό και το παραποτάμιο δάσος του Αγ.Βαρνάβα και με αφετηρία το σημείο αυτό θα δημιουργήσουμε διαδρομές εναλλακτικού τουρισμού» συνέχισε ο υποψήφιος Δήμαρχος Πρέβεζας μιλώντας ακόμα για δράσεις που θα ενισχύσουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων και αγροτών και θα αξιοποιούν τις δυνατότητες που δίνει το μοναδικό φυσικό τοπίο της περιοχής.Απευθυνόμενος προς τους κατοίκους του Λούρου ο κ.Μπαϊλης τους κάλεσε να συμπορευτούν μαζί του στον δύσκολο αλλά και συνάμα όμορφο αγώνα για το νέο Δήμο της Πρέβεζας , λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Καλλικράτης δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή μιας νέας σελίδας για την χώρα. Καταλήγοντας ο σημερινός Δήμαρχος Λούρου και αυριανός Δήμαρχος Πρέβεζας ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά του για την παρουσία τους τον βουλευτή Βαγγέλη Παπαχρήστο, το Nομάρχη Βασίλη Ιωάννου και όλους τους πολίτες που βρέθηκαν δίπλα του σε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!Ο Νομάρχης Θεσπρωτίας άλλαξε τα εκλογικά τμήματα μετά από πρόταση της τοπικής Νέας Δημοκρατίας!!!

Περίεργα παιχνίδια του υποψηφίου δημάρχου με την Νέα Δημοκρατία κ. Βασίλη Γιόγιακα

Σας παραθέτω έγγραφο της νέας δημοκρατίας πέρδικας εδώ και λίγες μέρες προς τον πρόεδρο της κοινότητας αλλά και προς τη νομαρχία,Που ζήτησαν και τελικά το κατάφεραν να αλλάξουν τα εκλογικά τμήματα της πέρδικας.Η ζημιά είναι για τους επαγγελματίες που χάνουνε όλο το σκηνικό της ημέρας μιας και τα εκλογικά κέντρα πρώτα ήταν περιφερειακά στη πλατεία του χωριού και υπήρχε κίνηση.Ο εμπορικός σύλλογος του χωρίου διαμαρτυρήθηκε έντονα αλλά δεν χαμπαριάζει από τέτοια ο Πάκος και ο Γιόγιακας.
Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ (Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΟΙ) ΑΠΟΦΆΣΙΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΑΠΟΜΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΛΙΧΘΟΥΝ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ.ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΧΩΡΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΛΟΙ –ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΟΤΙ ΣΤΗ ΠΕΡΔΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΡΑΜΠΕΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΗΤΟΣ.

Επιτέλους πρέπει να μάθουν οι κάτοικοι ποιανού ΙΔΕΑ είναι η μεταφορά των εκλογικών τμημάτων

Με τιμή
ΕΝΑΣ ΠΕΡΔΙΚΙΩΤΗΣ
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΤΟ

Νίκη Βαγγέλη Αργύρη βλέπουν τα διεθνή γραφεία στοιχημάτων!!!


Τις τελευταίες ώρες και ενώ εδώ και μέρες οι δημοσκοπήσεις στη χώρα απαγορεύονται, δεκάδες εταιρείες στοιχημάτων ανά την υφήλιο ποντάρουν στα «καλά άλογα» της κούρσας για τις περιφέρειες και τους δήμους, ευελπιστώντας στο μέγιστο οικονομικό κέρδος και φωτογραφίζοντας εν ολίγοις το πολιτικό σκηνικό που θα αντικρίσει ο πολίτης το βράδυ της έκδοσης των αποτελεσμάτων.Οι μπούκερς, με γνώμονα το κέρδος, εν είδει δημοσκόπων, προσδιορίζουν τα «γκανιάν» της εκλογικής κούρσας, δίνοντας στα φαβορί χαμηλά ποσοστά αποδόσεων και σε αυτούς που θα προτιμήσουν τα αουτσάιντερ μεγαλύτερο περιθώριο οικονομικής επιτυχίας.Νίκη του Βαγγέλη Αργύρη,βλέπουν τα διεθνή γραφεία στοιχημάτων,στην εκλογική μάχη για την Περιφέρεια Ηπείρου,προσφέροντας στη νίκη του 1.70 και στον αντίπαλό του, Αλέκο Καχριμάνη ( ΝΔ) 1.95.

Κάλεσμα συμμετοχής από τη ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων


Κάλεσμα στην κάλπη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές απευθύνει προς τους Γιαννιώτες η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ. Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, με ψήφο ευθύνης, μπορούμε και πρέπει να αναδείξουμε ηγεσίες ικανές και άξιες να ανταποκριθούν στην πρόκληση της μεταρρυθμιστικής τομής που υλοποιείται στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.Στην προσπάθεια αυτή, η οποία γίνεται μέσα σε δύσκολη οικονομική συγκυρία, δεν περισσεύει κανένας.Από την προσπάθεια αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να απέχουμε.Τα ψηφοδέλτια που έχουν συγκροτηθεί, στα πλαίσια αυτά, για την Περιφέρεια Ηπείρου «Ήπειρος-Τόπος Να Ζεις» με επικεφαλής τον Βαγγέλη Αργύρη, για τον Δήμο Ιωαννιτών «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» με επικεφαλής τον Φίλιππα Φίλιο, αλλά για τους υπόλοιπους Καλλικρατικούς Δήμους του νομού, κατέθεσαν σοβαρές προτάσεις για την αποκέντρωση, την συμμετοχή, την ανάπτυξη.»

Νίκη Φίλιου από την πρώτη Κυριακή βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ!!!


«Την ερχόμενη Κυριακή, στις 7 Νοεμβρίου, οι Γιαννιώτες θα έχουν ήδη αλλάξει σελίδα».Με αυτή τη φράση,στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου έστειλε μήνυμα νίκης από την πρώτη Κυριακή στα τοπικά στελέχη του κόμματος,σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στα Γιάννενα,με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου του κόμματος στην περιοχή. Τα στελέχη της Ιπποκράτους,δηλώνουν αισιόδοξα,θεωρούν πως η μάχη στο Δήμο Ιωαννιτών έχει κριθέι.Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις,δείχνουν πως κάθημερινά η συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος ανεβαίνει. Το μόνο ζήτημα που τους απασχολεί,είναι αν ο Φίλιππας Φίλιος θα είναι δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή. Και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους,κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό.

Ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος στο ψηφοδέλτιο του Φίλιππα Φίλιου


Το πιό νεανικό ψηφοδέλτιο έχει καταρτίσει ο υποψήφιος δήμαρχος για το νέο Δήμο Ιωαννιτών κ. Φίλιππας ΦίλιοςΔημήτρης Αναγνωστόπουλος,είναι υποψήφιος με την "Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα" στην τοπική κοινότητα Ιωαννίνων.Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. Ιωαννίνων και πτυχιούχος Γυμναστικής Ακαδημίας Κομοτηνής.Παράλληλα τον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την φωτογραφία.Το 2009 εκλέχτηκε για πρώτη φορά ως μέλος της ΠΑΣΚ δασκάλων του Νομού μας ως αντιπρόσωπος για το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ν.Ιωαννίνων. Είναι ενεργό μέλος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων.

Συνέντευξη τύπου Βαγγέλη Αργύρη


Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Βαγγέλης Αργύρης, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου στο Ξενοδοχείο “DU LAC” με αφορμή την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου για της αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.Στην εισαγωγή της συνέντευξης , ο κ. Αργύρης, τόνισε τα εξής:
«Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες,
Ολοκληρώνεται σήμερα η προεκλογική δραστηριότητα των συνδυασμών που διεκδικούν την εμπιστοσύνη των πολιτών την προσεχή Κυριακή.Έζησα μία συγκλονιστική και πρωτόγνωρη εμπειρία άμεσης επαφής με τους πολίτες της Ηπείρου, ενταγμένη στην προοπτική της νέας σελίδας που ανοίγει για τον τόπο μας με την εκλογή, για πρώτη φορά, της Περιφερειακής Διοίκησης. Συνάντησα τους πολίτες σε κάθε γωνιά της Ηπείρου.Εκεί όπου ζουν, εργάζονται, ψυχαγωγούνται.Μίλησα μαζί τους. Τους άκουσα.Άκουσα τους καημούς, τις αγωνίες, τις ελπίδες, τις προσδοκίες.Το όραμα και ο στόχος χρόνων για την ενιαία αυτοδιοικούμενη Ήπειρο που παίρνει την τύχη στα χέρια της, μέσα από αυτή τη διαδρομή, παίρνει σάρκα και οστά.Από την πρώτη στιγμή επιλέξαμε το δρόμο της υπευθυνότητας, της ξεκάθαρης πρότασης για το αύριο, της σύνθεσης και της δημιουργίας.Όλοι όσοι συμμετέχουμε στην προσπάθεια αυτή δεν κρύψαμε ποτέ την ταυτότητά, τις ρίζες, τη διαδρομή και τους στόχους μας.Καταφέραμε και «ταιριάξαμε» πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και ρεύματα ενταγμένα στον κοινό στόχο να δημιουργήσουμε την Ήπειρο της Ανάπτυξης, της Δημιουργίας και της ατομικής και συλλογικής Ευημερίας. Την Ήπειρο ως Τόπο που αξίζει να Ζεις.Έχω επανειλημμένα αναφερθεί στο διακύβευμα των Αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής.Την Κυριακή επιλέγουμε ή απορρίπτουμε το νέο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους.Επιλέγουμε την επιτυχία του θεσμού της εκλεγμένης Περιφέρειας που δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε την τύχη της Ηπείρου στα χέρια μας ή τη μιζέρια, τη γκρίνια και τη στείρα αμφισβήτηση.Επιλέγουμε την Περιφέρεια ως κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των πολιτών ή ως πεδίο κομματικών, πελατειακών και οικογενειακών διευθετήσεων;Επιλέγουμε την Περιφέρεια ως συντονιστή ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου ή ως μηχανισμό στείρας διαχείρισης που κυριαρχεί η λογική «βλέποντας και κάνοντας».Επιλέγουμε εκλεγμένη Περιφερειακή διοίκηση με δυναμισμό, συλλογικότητα, αξιοποίηση όλων των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων, διαφάνεια και λογοδοσία ή Περιφέρεια μονοπρόσωπη, συγκεντρωτική, σκόπιμα γραφειοκρατική και μηχανισμό εξυπηρέτησης «επενδύσεων» κολλητών.Απέναντί μας όλο αυτό το διάστημα είναι οι συντηρητικές δυνάμεις της απραξίας και της οπισθοδρόμησης.Οι δυνάμεις που 6 χρόνια τώρα, δε σήκωσαν το ανάστημά τους σε καμία πολιτική που πισωγύρισε τον τόπο μας, όπως η αναστολή προγραμματισμένων έργων στην περιοχή μας.Οι δυνάμεις που επιδιώκουν να διαιωνίσουν το πελατειακό και ρουσφετολογικό καθεστώς της Νομαρχίας Ιωαννίνων και στην Περιφέρεια.Οι δυνάμεις που κατέλυσαν κάθε έννοια διαφάνειας και νομιμότητας και ταυτόχρονα εμφανίζονται και ως διωκόμενοι.Οι δυνάμεις που έδωσαν μάχη για να φύγει από τον έλεγχο των παραγωγών η ΔΩΔΩΝΗ και τώρα χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα».Οι δυνάμεις που δεν θέλουν αντιπαράθεση προγραμμάτων και προτάσεων αλλά κρύβονται πίσω από ρητορίες και τεχνάσματα.Οι δυνάμεις που απλά διαπιστώνουν το τι «θέλει» και τι «θα» μπορούσε να είναι η Ήπειρος χωρίς να προτείνουν το πώς και με ποια εργαλεία.Απέναντι σε αυτές τις δυνάμεις οι Ηπειρώτισσες και οι Ηπειρώτες, οι προοδευτικοί πολίτες του τόπου μας απαντούν με την ψήφο τους την Κυριακή.Σε όλη την προεκλογική περίοδο υπηρετήσαμε με συνέπεια τους στόχους που είχαμε θέσει:
1. Τη δημιουργία μίας αξιόπιστης και συλλογικής «ομάδας» στελεχών που εγγυάται την επιτυχία και την υλοποίηση των στόχων μας.
2. Τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης της Ηπείρου.
3. Την εξασφάλιση των δεσμεύσεων για την επόμενη μέρα των εκλογών που εγγυώνται την υλοποίηση του σχεδίου που καταθέτουμε.
Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε με τη «στράτευση» Άξιων πολιτών που αποτυπώνουν τη δημιουργικότητα, την εμπειρία, τη γνώση, τη φρεσκάδα και το πάθος που χαρακτηρίζει την Ήπειρο.Μαζί μας συμπορεύονται δυνάμεις που εκφράζουν όλο το φάσμα των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων του τόπου μας.Δυνάμεις που μας απαγκιστρώνουν από λογικές περιχαράκωσης και εξάρτησης.Δυνάμεις που εγγυώνται τη συλλογικότητα, τη σύνθεση και την επιστημονική τεκμηρίωση της δράσης μας.Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του συνδυασμού για τη συμμετοχή και τη συνεισφορά τους όλη αυτή την περίοδο.Αποτελούν όλοι τη «δύναμη πυρός» της νέας Περιφερειακής Διοίκησης. Θα αξιοποιηθούν όλοι ανεξαιρέτως στην κοινή προσπάθεια.Είναι όλοι άξιοι.Συνθέτουν όλοι τον πρώτο «πυρήνα» της νέας Περιφερειακής Διακυβέρνησης.Ο δεύτερος στόχος επιτεύχθηκε με την κατάθεση της «Πυξίδας» μας για τη νέα Περιφερειακή Διακυβέρνηση.Με την κατάθεση του προγράμματος του συνδυασμού μας. Ένα πρόγραμμα αυστηρό, λιτό και συγκεκριμένο. Με στόχους, προτεραιότητες, χρονοδιάγραμμα και δεσμευμένους πόρους. Πρόγραμμα βγαλμένο μέσα από την εμπειρία, τη γνώση, την αλήθεια μιας ολόκληρης διαδρομής.Συγκεντρώσαμε και κινητοποιήσαμε τις ιδέες από όλες τις πολιτικές, κοινωνικές παραγωγικές, πνευματικές και πολιτισμικές δυνάμεις αυτού του τόπου. Διαμορφώσαμε μαζί τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας ισόρροπης, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.Δεν αρκούμαστε σε διαπιστώσεις και ευχολόγια Πετύχαμε να καθορίσουμε την ατζέντα της επόμενης ημέρας για την Ήπειρο γιατί μιλήσαμε καθαρά, αναλυτικά και τεκμηριωμένα.Ο τρίτος στόχος υλοποιήθηκε με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα.Για εμάς δεν αρκεί να πούμε ότι έχουμε πρόταση για το αύριο. Έχουμε ανοίξει τις πόρτες που χρειάζονται για να τους υλοποιήσουμε και έχουμε εξασφαλίσει τις δεσμεύσεις που απαιτούνται για πόρους, αποφάσεις και ενέργειες εξασφάλισής τους.Πολλοί έσπευσαν να μας καταλογίσουν κυβερνητισμό γιατί έχουν μάθει να κρίνουν «εξ ιδίων».Έχουν αρκεστεί στο ρόλο είτε του υποτελή απέναντι στην κεντρική εξουσία και τις αποφάσεις της όταν αυτή ταυτίζεται με τον πολιτικό του χώρο ή στη στείρα άρνηση και το λαϊκισμό.Για εμάς, ως εκλεγμένη Περιφερειακή Διοίκηση, σύμμαχός μας είναι όποιος συμμετέχει και συνεισφέρει στους κοινούς μας στόχους και αντίπαλος όποιος βάζει εμπόδια και δημιουργεί αναστολές.Τις δεσμεύσεις που πήραμε την περίοδο αυτή από τον Πρωθυπουργό και τους χειριστές θεμάτων που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του νέου θεσμού, τους πόρους και την ενίσχυση της διοικητικής δομής Περιφέρειας, την πρωτογενή παραγωγή, τον τουρισμό , τον πολιτισμό, την Περιφερειακή ανάπτυξη και το ΕΣΠΑ, τις κρατάμε ζωντανές και τις καθιστούμε κριτήριο για τη στάση και τη δράση μας.Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες,Σήμερα μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια και να σας μιλάμε ανοιχτά και καθαρά.Θέλουμε η Ήπειρος να σηκωθεί ψηλότερα. Να αναβαθμίσει τη θέση και το ρόλο της. Να μπει στην πρωτοπορία των μεγάλων αλλαγών.Η καρδιά της προσπάθειας μας είναι ο άνθρωπος και η ποιότητα της ζωής του. Και το καθοριστικό της κριτήριο η ολόπλευρη ανάπτυξη της Ηπείρου.Την Κυριακή με την ψήφο μας «στιγματίζουμε» την επόμενη μέρα για τον τόπο μας.Επιλέγουμε να προχωρήσουμε μαζί το δρόμο που οδηγεί την Ήπειρο Μπροστά.Να κάνουμε τη συντήρηση, την οπισθοδρόμηση και την απραξία, παρελθόν.Σας καλώ να αφήσουμε πίσω λογικές και νοοτροπίες που καθηλώνουν, απογοητεύουν και εμποδίζουν το συλλογικό μας όραμα για Ανάπτυξη, Δημιουργία και Ευημερία.Σας καλώ να δώσετε δύναμη στο ολοκληρωμένο σχέδιο για τη νέα Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Στην «Πυξίδα» δημιουργίας της νέας Ηπείρου.Στο αναλυτικό, τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για το πως γίνεται η Ήπειρος Τόπος που αξίζει να Ζεις.Αυτό θέλουμε και είμαι βέβαιος ότι και το Αξίζουμε και το Μπορούμε».

ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΦΙΛΙΟΣ:Tο πρώτο εξάμηνο προχωράμε σε ρύθμιση χρεών του δήμου


Ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων αναλύει σήμερα στον «Ηπειρωτικός Αγών» με ποιον τρόπο θα επιχειρήσει ο δήμος να αποφύγει την εξυγίανση και ταυτόχρονα να βαδίσει προς την ανάπτυξη.Υπόσχεται άμεσο νοικοκύρεμα των οικονομικών βάζοντας τέλος στη σπατάλη των προσλήψεων και μεταφέροντας τα κονδύλια σε έργα. Εξηγεί επίσης πώς το προσωπικό του δήμου είναι υπεραρκετό ώστε στην πόλη να έρθουν έσοδα χωρίς να αυξηθούν τα έξοδα.

Ο δήμαρχος υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον «Η.Α.» ότι έχει πλεονασματικούς ισολογισμούς κατά 3,5 και 4,5 εκατομμύρια αντιστοίχως για πέρσι και για φέτος. Πώς είναι δυνατόν να μπει σε πρόγραμμα εξυγίανσης ένας δήμος με κερδοφορία;
Το πρόγραμμα εξυγίανσης δεν εξαρτάται από την πρόθεση του κάθε δημάρχου. Εξαρτάται από τα οικονομικά δεδομένα του δήμου του. Ποια είναι αυτά; Πρώτον, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες στα Γιάννενα ξεπερνούν τα 14 εκατομμύρια ευρώ. Δεύτερον τα μακροχρόνια χρέη που είναι 32,5 εκατομμύρια στην πόλη μας. Και τέλος τα χρέη της ΔΕΥΑΙ τα οποία ανέρχονται μακροπρόθεσμα σε 19 εκατομμύρια ευρώ. Σε βάρος του δήμου έχουν εκδικαστεί 200 προσφυγές, ενώ πρέπει να υπολογίσουμε και τα έξοδα για τα οποία δεν έχουν εκδοθεί εντάλματα και επομένως δεν έχουν περάσει στην ταμειακή υπηρεσία. Όλα αυτά τα χρόνια ο δήμος δάνεισε τις δημοτικές επιχειρήσεις του, αυξάνοντας το μετοχικό τους κεφάλαιο, προκειμένου να πληρώσει μισθούς. Ούτε εκεί όμως μπόρεσε να εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές. Μπήκε σε ρύθμιση. Άλλα 3,5 εκατομμύρια χρέος.Όλα αυτά οδηγούν το δήμο σε τρομακτικά δυσχερή θέση. Το θετικό ισοζύγιο των απολογισμών είναι καθαρά λογιστικό.Επομένως ο δήμος θα μπει σε επιτήρηση.Βρίσκεται στα όρια. Σχοινοβατεί. Είναι στους δέκα πιο χρεωμένους δήμους της χώρας. Το αν θα μπει σε επιτήρηση εξαρτάται από την πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Ίσως να δοθούν στους δήμους οι δυνατότητες να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση.

Αυτές τις «δυνατότητες», όπως τις λέτε,θα τις πληρώσουν οι πολίτες;
Τα χρέη θα πληρωθούν από εκείνους που τα χρωστάνε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οφειλέτης είναι ο δήμος και πίσω από το δήμο είναι οι πολίτες του. Άλλωστε την πολιτική της απερχόμενης δημοτικής αρχής την πληρώνουν ήδη οι δημότες στα τιμολόγια τους. Αν το δημαρχείο βρισκόταν σε καλή κατάσταση δεν θα υπήρχε λόγος να έχει τόσο ακριβά τιμολόγια.

Πάντως ο δήμαρχος είπε ότι έχει τα φθηνότερα τιμολόγια στην Ελλάδα.

Ο κ. δήμαρχος μπορεί να λέει έτσι. Οι πίνακες όμως που έχουμε πάρει από την ένωση των ΔΕΥΑΙ, όπως τα ανταποδοτικά τέλη που έχουμε συλλέξει από τις δέκα μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, φανερώνουν ξεκάθαρα ότι στα Γιάννενα πληρώνουμε τα ακριβότερα τέλη. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία. Ας ανοίξετε τις ιστοσελίδες της ΚΕΔΚΕ και των ΔΕΥΑΙ θα τα δείτε.

Τι θα κάνετε λοιπόν για το χρέος, άμεσα στο πρώτο εξάμηνο;

Το μόνο που μπορεί να γίνει στο πρώτο εξάμηνο είναι να εφαρμοστεί κατά γράμμα ο νόμος και να γίνει ρύθμιση χρεών. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα της μείωσης των τιμολογίων. Κεντρικός μας στόχος είναι να επιμηκύνουμε το χρόνο αποπληρωμής των δανείων, να συμμαζέψουμε τις σπατάλες και να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό το προσωπικό του δήμου και την τεχνολογία. Θα εκμεταλλευτούμε τις κτιριακές και μηχανολογικές υποδομές, θα παράσχουμε υπηρεσίες στους πολίτες στους τόπους κατοικίας τους και θα προχωρήσουμε σε αναδιάταξη όλου του δυναμικού μας. Αυτό λέγεται νοικοκύρεμα και είναι υποχρεωτικό να γίνει.

Ο κόσμος ζητά έργα όπως πεζοδρομήσεις και μάλιστα γενναίες. Ποιοι δρόμοι θα είναι εκείνοι που θα πεζοδρομηθούν στη διάρκεια της θητείας σας;
Αυτό ακριβώς μας ζήτησαν και οι επαγγελματικές οργανώσεις της πόλης μας. Πρέπει να δώσουμε στον πολίτη τη δυνατότητα να περπατάει και έτσι να συμμετέχει στον εμπορικό ιστό της πόλης. Όχι να περνάει απλώς με το αυτοκίνητο. Αν δεν το πετύχουμε, θα οδηγηθούμε σε διάλυση του εμπορικού ιστού. Επίσης, η καθημερινότητα δεν μπορεί να είναι βασανιστική όπως σήμερα. Χρειάζεσαι 25 λεπτά σημειωτόν για να φύγεις από τη Δωδώνης, τη Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Ανεξαρτησίας. Η εφαρμογή μιας κυκλοφοριακής μελέτης σημαίνει αλλαγή της νοοτροπίας που ισχύει. Η απερχόμενη δημοτική αρχή είχε κυκλοφοριακές μελέτες τις οποίες δεν εφάρμοσε. Οι μελέτες όμως είναι χαρτιά. Η εφαρμογή τους θέλει χρήματα. Εμείς θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να διαθέσουμε κονδύλια για να βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση και να βοηθήσουμε κάθε άνθρωπο που θέλει να περπατήσει στην πόλη. Έτσι θα αλλάξουμε και την ψυχική διάθεση του πολίτη.

Χρήματα πού θα βρείτε; Δεν φοβάστε ότι στην παρούσα συγκυρία ίσως βρεθείτε εκτεθειμένος την επομένη των εκλογών;

Οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών και οικονομικών επιθεωρητών απέδειξαν ότι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που έπρεπε να κατευθυνθούν σε έργα, έγιναν τελικά λειτουργικές δαπάνες. Με απλά λόγια δηλαδή, έγιναν μισθοί σε ρουσφέτια. Αυτό θα διακοπεί κάθετα. Αυτή η πολιτική θα καρατομηθεί. Γιατί οδήγησε στο έλλειμμα πόρων που προορίζονταν για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Πάρτε για παράδειγμα τα Καρδαμίτισα, τη Βρυσούλα, τη Νέα Ζωή. Σκεφθείτε ακόμη τις απώλειες εσόδων της ΔΕΥΑΙ για την ανάπτυξη του αποχετευτικού δικτύου. Τα δικαιούμενα κονδύλια της πόλης από την κρατική επιχορήγηση για έργα πρέπει να πάνε στα έργα.Είναι εύκολο να το περιγράφει κανείς, αλλά το θέμα είναι πώς θα το πετύχει στην πράξη.Θα το πετύχουμε ως εξής: Από την ώρα που δεν θα αυξήσουμε το προσωπικό, θα μας μείνουν κέρδη από την εισροή χρημάτων από την περιφέρεια. Το ίδιο ισχύει και με το νερό. Θα εισρεύσουν στη ΔΕΥΑΙ χρήματα από τα χιλιάδες υδρόμετρα των πολιτών του νέου δήμου. Ταυτόχρονα θα αποκεντρώσουμε κομμάτι του προσωπικού που θα παρέχει τοπικά υπηρεσίες στους κατοίκους. Επομένως θα έχουμε επιπλέον έσοδα χωρίς να αυξάνουμε τα έξοδα. Το έχουμε μελετήσει και προκύπτουν αυτά τα δεδομένα. Δεν φοβόμαστε λοιπόν ότι δεν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όσα διακηρύσσουμε σήμερα.

Την 1η Ιανουαρίου θα έχουμε έναν νέο δήμο και επομένως έναν τεράστιο διοικητικό οργανισμό. Νέο οργανόγραμμα, νέες υποδομές, νέοι τρόποι συναλλαγής με τον πολίτη. Είναι έτοιμη η παράταξη για να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος;

Το πρώτο που θα κάνουμε είναι να ανοίξουμε το ευρυζωνικό δίκτυο και να συνδέσουμε κάθε κοινότητα με την ψηφιακή δικτύωση. Έτσι θα καταφέρουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες τοπικά: πιστοποιητικά, πληρωμές, καταθέσεις εγγράφων, αιτήσεων, αδειών. Κάθε τοπική κοινότητα θα λειτουργεί ως ΚΕΠ. Διαθέτουμε προσωπικό στο δήμο που υπερεπαρκεί για να στηρίξει τη νέα μορφή διοίκησης. Δεν θα έχουμε απώλεια χρόνου, χρημάτων και εργατοωρών. Έχουμε ικανότατα στελέχη στην παράταξη, γνώστες του αντικειμένου που θα το εφαρμόσουν αμέσως.

Έχετε ήδη διατελέσει δύο φορές δήμαρχος Ιωαννιτών. Είστε συνεχώς υποψήφιος από το 1982. Πιστεύετε ότι έχετε όραμα που υπερβαίνει τη φθορά που έχει επιφέρει η χρόνια ενασχόλησή σας με τα κοινά;

Αυτό που εφαρμόζει σήμερα ο Καλλικράτης, το είχα διακηρύξει το 1990. Είχα πει τότε ότι πόλη των Ιωαννίνων δεν νοείται χωρίς τους όμορους δήμους που τον περιβάλλουν, χωρίς ενιαίο ρυθμιστικό σχέδιο, κοινή ύδρευση και αποχέτευση, κοινές μεταφορές, υποδομές στον πολιτισμό, τον αθλητισμό κ.λπ. Σήμερα, είκοσι χρόνια αργότερα έρχεται μία μεταρρύθμιση που έχω ήδη οραματιστεί. Δεν με φοβίζει ο χρόνος που έχει παρέλθει γιατί υπήρξα ενεργό αυτοδιοικητικό στέλεχος και ενεργό μέλος της κοινωνίας. Γνωρίζω όλες τις μεταβολές που έχουν γίνει στην κοινωνία. Αντιλαμβάνομαι ότι ο νέος δήμος με τη νέα του κοινωνική διαστρωμάτωση πρέπει να αναπτύξει παράλληλα με την αστική δομή του και μια δεύτερη υποδομή για τις αγροτικές περιοχές. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν μπορεί παραγόμενο αγαθό στο αγροτικό τμήμα του νέου δήμου να μην διατίθεται απευθείας στην τοπική αγορά. Χρειάζεται φυσικά να το αντιληφθούν οι παραγωγοί και οι καταναλωτές και εμείς να δώσουμε τα μέσα για να εκφραστεί αυτή η νέα σχέση. Το αναφέρω ως παράδειγμα για να γίνει αντιληπτό ότι η νέα πόλη μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ενιαία.

Υπέρ Βαγγέλη Αργύρη το κλίμα στην Ήπειρο

Προσκλητήριο νίκης απηύθυνε από τους Φιλιάτες

Το θετικό κλίμα υπέρ του συνδυασμού του Βαγγέλη Αργύρη παγιώνεται σε όλους τους νομούς της Ηπείρου λίγο πριν την κρίσιμη αναμέτρηση της Κυριακής. Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και η αποδοχή από τους πολίτες των προγραμματικών θέσεων, φέρνουν μηνύματα νίκης στο επιτελείο του υποψηφίου περιφερειάρχη και ο στόχος είναι πλέον, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά από τον κύριο αντίπαλο για να γίνει ευκολότερη η τελική επικράτηση, αφού ο δεύτερος γύρος θεωρείται σχεδόν βέβαιος.Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν και οι εκτιμήσεις των κεντρικών του ΠΑΣΟΚ, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος» στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι η Ήπειρος είναι μια από τις περιφέρειες που θα κερδηθούν. Σε αυτό συνέβαλε και η παρουσία και ομιλία του πρωθυπουργού την περασμένη Τρίτη στα Γιάννινα, αλλά και η καλή προεκλογική εκστρατεία, το πρόγραμμα, οι υποψήφιοι και οι θέσεις της παράταξης για το μέλλον της Ηπείρου.Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Β. Αργύρης μιλώντας χθες σε μια μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία των Φιλιατών, απηύθυνε προσκλητήριο συμμετοχής και νίκης. Παρουσία του υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Γρηγόρη Τζιοβάρα και υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων, κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές, δίνοντας τη νίκη στην παράταξη «Ήπειρος τόπος να ζεις».«Από την 1η Γενάρη δεν θα υπάρχουν πια δικαιολογίες. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης και του αγώνα. Συμμετοχή και Ψήφος για να πάει η Ήπειρος μπροστά. Τα μηνύματα που παίρνουμε από όλη την Ήπειρο, από Θεσπρωτία, Άρτα Πρέβεζα και Γιάννενα είναι μηνύματα της μεγάλης νίκης του συνδυασμού μας. Της νίκης της Ηπείρου και των Ηπειρωτών. Η δικιά σας Νίκη» τόνισε ο κ. Αργύρης.

Προμήνυμα νίκης η μεγάλη παρουσία του κόσμου

Στη συνέχεια ο κ. Αργύρης, περιόδευσε στην αγορά στο Φιλιάτι, στη Σαγιάδα, στο Ασπροκκλήσι και στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας.Η μεγάλη παρουσία του κόσμου και η θερμή ατμόσφαιρα που επικράτησε σε όλη την περιοδεία, προμήνυσαν την μεγάλη Νίκη της παράταξης την Κυριακή.Στην Σαγιάδα, Ασπροκκλήσι και Κεστρίνη, μια παρακαλάμια περιοχή κύρια αγροτοκτηνοτροφική, ο κ. Αργύρης και το κλιμάκιο της παράταξης, συναντήθηκε με τους κατοίκους, αγρότες, παραγωγούς και ιχθυοκαλλιεργητές, όπου συζήτησε πλατιά και διεξοδικά τα προβλήματα της περιοχής.« Ο κάμπος του δέλτα Καλαμά στη Θεσπρωτία, είναι ένα διαμάντι παραγωγής όχι μόνο για την Ήπειρο αλλά και για όλη την Ελλάδα. Οι δυναμικές δεντροκαλλιέργειες εσπεριδοειδών, το μανταρίνι κλημεντίνη που εδώ είναι η πατρίδα της, η κτηνοτροφική παραγωγή με τον γαλακτοκομικό συνεταιρισμό Φιλιατών, οι ιχθυοκαλλιέργειες της Σαγιάδας, συνθέτουν ένα διατροφικό περιβάλλον, το οποίο όχι μόνο θα το ενισχύσουμε αλλά θα του δώσουμε ποιοτική ταυτότητα και διαπίστευση μέσα από το ηπειρωτικό καλάθι προϊόντων. Πήγαμε επί τόπου στις μονάδες, μιλήσαμε με δεκάδες παραγωγούς. Είδαμε στα μάτια τους το νυχθημερόν κόπο τους. Αλλά είδαμε και την πίστη και αισιοδοξία τους ότι τώρα με την δική μας προσπάθεια ως αιρετή περιφερειακή αρχή, ο μόχθος τους θα ανταμειφθεί. Για αυτούς τους ανθρώπους αξίζει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Με την εμπιστοσύνη τους θα τους δικαιώσουμε» τόνισε ο κ. Αργύρης.

Ομιλία και στο Γαρδίκι

Αργά το απόγευμα ο κ. Αργύρης επισκέφθηκε το Γαρδίκι Σουλίου όπου πραγματοποίησε πολιτική ομιλία. « Πριν από λίγο - επεσήμανε ο κ. Αργύρης στην ομιλία του - περιοδεύσαμε στο Φιλιάτι και τα χωριά του δέλτα Καλαμά. Τώρα βρισκόμαστε σε μια άλλη εξίσου σημαντική και παραγωγική περιοχή της Θεσπρωτίας, στο Γαρδίκι. Εδώ συναντώνται η παραγωγή, η ιστορία, ο μύθος, η παράδοση. Το Γαρδίκι, ο Αχέροντας, το Σούλι και πιο πέρα το Φανάρι, αποτελούν για εμάς παραγωγική δύναμη και ολοκληρωμένο αναπτυξιακό ιστό. Η ολοκλήρωση των υποδομών, οδικών και αρδευτικών αλλά και η ανάδειξη της ξεχωριστής ταυτότητας και των προϊόντων της περιοχής, δίνουν υπόσταση στο όραμά μας, για μια Ήπειρο αντάξια των πόθων και των προσδοκιών σας. Η υπερήφανη και αλύγιστη Θεσπρωτία, σήμερα από άκρη σε άκρη έδωσε το μήνυμα της αισιοδοξίας. Έδωσε το μήνυμα της Νίκης της Κυριακής. Της Νίκης του Ηπειρωτικού λαού» τόνισε ο κ. Αργύρης.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΙΝΟΥ


Σχετικά με το δημοσίευμα που αναφέρεται στην «αργομισθία» του Νομάρχη και Υποψήφιου Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Γιόγιακα από το Ι.Κ.Α. Ηγουμενίτσας και την επιβεβαίωση του από επίσημο έγγραφο, δεν μπορώ παρά να εκφράσω την θλίψη μου, διερμηνεύοντας πιστεύω και τα αισθήματα του συνόλου της κοινωνίας μας που καλείται σε δύο μέρες να κρίνει τα έργα, τις ημέρες μας και τις πρακτικές μας.Τέτοιες πρακτικές συμβάλλουν στην απαξίωση για τους πολιτικούς και δημιουργούν αρνητικό κλίμα για την ενασχόληση των ενεργών πολιτών και των νέων κυρίως με τα κοινά και την πολιτική γενικότερα.
* Ποιος Έλληνας πολίτης αμείβεται από το κράτος χωρίς να εργάζεται; Μήπως είναι υπόθεση της δικαιοσύνης αυτό;
* Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει ο κ. Νομάρχης στους άνεργους νεολαίους και στους χαμηλοσυνταξιούχους;
* Πόσες οικογένειες έχουν ανάγκη τα 24.000€ που λαμβάνει ο κ. Νομάρχης ετησίως από το γραφείο του και μόνο;
Πιστεύοντας ότι συμβάλλω στην δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για τους αιρετούς Άρχοντες και τους πολίτες γενικότερα, έχω ήδη δημοσιοποιήσει τα περιουσιακά μου στοιχεία και της οικογενείας μου.Καλώ λοιπόν όσους διεκδικούν στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές την ψήφο των συνδημοτών να πράξουν το αυτονόητο για να σταματήσουν επιτέλους οι ισοπεδωτικές απλουστεύσεις και κρίσεις ότι όλοι είμαστε ίδιοι και δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στον τόπο μας.

Γιώργος Κάτσινος Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας

ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ...


Ας αφησει τους λεονταρισμους ο κ.Γιώργος Τζιαφάς με κάτι πιο ενδιαφέρον έπρεπε να μας προκαλέσει και όχι με μια εφημερίδα που την έχει βγάλει ο ίδιος πάρα πολλές φορές προς πώληση. Θα μπορούσε ας πούμε να μας προκαλέσει είτε με το καράβι που έχει στην Πρέβεζα, είτε με το ακίνητο που έχει στη Βασιλική Ιωαννίνων.


Ψηφοφόροι ενεργών πολιτών Νήσου

ΣΩΤΗΡΗΣ ΖΑΡΠΑΛΑΣ:Οι εκλογές παντού και πάντα έχουν διπλό χαρακτήρα


Ο Σωτήρης Ζαρπαλάς, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό του Βαγγέλη Αργύρη εξηγεί γιατί οι πολίτες ψηφίζουν ταυτόχρονα για τις τοπικές ηγεσίες, αλλά και για να εκφράσουν την άποψή τους για την κυβερνητική πολιτική.

Δεν θα έπρεπε οι εκλογές αυτές να έχουν τοπικό χαρακτήρα έτσι ώστε οι πολίτες να διαλέξουν τους καλύτερους εκπροσώπους τους και όχι να κρίνουν την κυβερνητική πολιτική, όπως τους ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου;

Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση ανέκαθεν και σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη είχαν διπλό χαρακτήρα. Από τη μια οι πολίτες καλούνται να εκλέγουν τοπικές ηγεσίες και από την άλλημπορούν να επιδοκιμάζουν ή να αποδοκιμάζουν την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική στάση των κομμάτων σε διάφορα ζητήματα. Το παράδοξο όμως στη σημερινή συγκυρία είναι ότι με ευθύνη της αντιπολίτευσης δεν έγινε καμία συζήτηση τουλάχιστον σε κεντρικό επίπεδο, για το τι σημαίνειο Καλλικράτης και ποιες είναι πλέον οι εξουσίες που διαχέονται στις περιφέρειες , ζητήματα που για εμένα είναι πολύ σημαντικά. Αντίθετα μπήκαμε στη λογική «Μνημόνιο- Αντιμνημόνιο», λογική η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στρεβλές πολιτικές εκτιμήσεις, για το λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη των πολιτών.

Η Ελλάδα έχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ απαιτούν εθνικούς πόρους. Πώς θα βρεθούν οι πόροι αυτοί σε εποχές που τα χρήματα δεν υπάρχουν;
Μέσα από την αναδιανομή του πλούτου, τη φορολόγηση του υψηλού εισοδήματος και τη μείωσητης φοροδιαφυγής θα μπορέσουν να υπάρξουν αναγκαίοι εθνικοί πόροι για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Αν εκλεγείτε, ποια θα είναι μια συγκεκριμένη σας πρωτοβουλία η οποία θα αλλάξει τη ζωή των κατοίκων της περιφέρειας;
Προσπάθεια για στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους και πάντοτε με σεβασμό στο περιβάλλον. Επιπλέον θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορεί να αναδείξουν τις ομορφιές της Ηπείρου και την πολιτιστική της κληρονομιά, ενώ παράλληλα παράγουν πλούτο για τους κατοίκους των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών.

Εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει έρθει στην εξουσία. Πιστεύετε ότι οι Ηπειρώτες είδαν διαφορά στον τόπο τους. Αν ναι ποια είναι αυτή;

Ας είμαστε ειλικρινείς . Μέσα σε ένα χρόνο και με την οικονομία της χώρας στα όρια της χρεοκοπίας, λίγες έως ελάχιστες είναι οι παρεμβάσεις που μπορούν να αναδείξουν βελτίωση των όρων ζωής. Μέσα από την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και με την περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας η Ήπειρος είμαι σίγουρος ότι θα αναβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ασημένιο μετάλλιο για τον Γιάννη Τσίλη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας

Μάχη για το χρυσό θα δώσει ο Γιώργος Τζιάλλας

Στην κορυφή του κόσμου έφτασε ξανά η Γιαννιώτικη Κωπηλασία, χάρη στις νέες επιτυχίες των αθλητών του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, που έρχονται ως επιστέγασμα μιας σπουδαίας αγωνιστικής χρονιάς για το Ν.Ο.Ι..«Αυτουργός» της νέας επιτυχίας είναι αυτή τη φορά ο Γιάννης Τσίλης. Στα πλαίσια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας Ανδρών – Γυναικών, της μεγαλύτερης ετήσιας διοργάνωσης του αθλήματος, που διεξάγεται στην λίμνη Καραπίρο της Νέας Ζηλανδίας η Τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου με την οποία έτρεξε ο Γιαννιώτης Πρωταθλητής κατέλαβε στον τελικό του αγωνίσματος την δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο!Ο Γιάννης Τσίλης μαζί με τους Στέργιο Παπαχρήστο, Νίκο και Απόστολο Γκουντούλα ξεκίνησαν από την τέταρτη θέση στα 1.500 μ., πέρασαν τρίτοι και στα τελευταία μέτρα με ένα απρόσμενο σπρίντ κατάφεραν να πάρουν το ασημένιο μετάλλιο μέσα από τα χέρια του Βρετανικού πληρώματος που τερμάτισε τελικά τέταρτο. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Οκτάκωπος της Γαλλίας.«Κάναμε μια πολύ καλή κούρσα. Βέβαια, το ξεκίνημά μας δεν ήταν το καλύτερο δυνατό, αλλά προσπαθήσαμε να ανακάμψουμε και να ωθήσουμε τους εαυτούς μας προς τη νίκη. Νιώθαμε ότι ο κόσμος μας παρότρυνε και τελικά τα καταφέραμε. Έτσι δικαιώθηκαν οι κόποι μας», δήλωσε μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου ο Γιαννιώτης Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Κωπηλασίας, εκφράζοντας παράλληλα την χαρά του για τη μεγάλη αυτή διάκριση.Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το ασημένιο μετάλλιο στη Νέα Ζηλανδία εξέφρασε σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων κ. Σωτήρης Στάμος. «Η νέα αυτή διάκριση σε μια τόσο σπουδαία διοργάνωση όπως το παγκόσμιο Πρωτάθλημα επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι αθλητές μας, αλλά και την δουλειά που γίνεται στον Όμιλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στάμος, εκφράζοντας παράλληλα την βεβαιότητα ότι τα μετάλλια θα γίνουν δύο για το Ν.Ο.Ι. στη Νέα Ζηλανδία.Ένα ακόμη μετάλλιο αναμένεται να προσθέσει στις διεθνείς επιτυχίες της Γιαννιώτικης Κωπηλασίας ο έτερος πρωταθλητής του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων που αγωνίζεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ο Γιώργος Τζιάλλας. Ο Γιαννιώτης κωπηλάτης προκρίθηκε σήμερα με πρωτιά στον τελικό της Δικώπου άνευ Ανδρών και τα ξημερώματα του Σαββάτου θα δώσει μαζί με τον Γιάννη Χρήστου τη μάχη για το χρυσό μετάλλιο, καθώς οι δύο αθλητές αποτελούν φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης.

Η Ολυμπία Τσαπάρη στο ψηφοδέλτιο του Φίλιππα Φίλιου


Μπορεί ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης να μην είναι-λόγο της ιδιότητάς του-υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος,η Πανεπιστημιακή μας κοινότητα όμως,εκπροσωπείται στο ψηφοδέλτιο του Φίλιππα Φίλιου.Η κ. Ολυμπία Τσαπάρη,εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της πόλης μας τα τελευταία χρόνια.Είναι νέα,δυναμική,έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση και αν της δοθεί η ευκαιρία να μας εκπροσωπήσει στο νέο δημοτικό συμβούλιο,θα εργασθεί σκληρά για τα προβλήματα των πολιτών.

Στην οικονομική κρίση και το μνημόνιο εστίασε την ομιλία του στα Γιάννενα ο Αλέξης Τσίπρας


Στην οικονομική κρίση και το μνημόνιο εστίασε την ομιλία του στα Γιάννενα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συγκέντρωση του κόμματός του, όπου μίλησαν και οι υποψήφιοι για την Περιφέρεια της Ηπείρου, Γιάννης Παπαδημητρίου και για τον Δήμο Ιωαννίνων, Χρήστος Μαντάς.«Το Μνημόνιο - είπε ο κ. Τσίπρας - δεν ήλθε για να σωθεί η ελληνική οικονομία από τη χρεοκοπία, αλλά για να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Είχαν πειστεί τότε οι περισσότεροι ότι είναι μονόδρομος η επιλογή. Τώρα τα νούμερα λένε άλλα. Με 110% χρέος μπήκαμε στο μνημόνιο, με 150% χρέος θα βγούμε από αυτό. Πού είναι λοιπόν η σωτηρία της ελληνικής οικονομίας; Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ο στόχος…».Καλούμε τους πολίτες στις 7 του Νοέμβρη να πουν «όχι στο μνημόνιο» και να βάλουν τις βάσεις ώστε να απεμπλακούμε από την πολιτική και οικονομική ομηρία, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα σημειώματα περαίωσης που λαμβάνουν καθημερινά οι πολίτες, φέρνοντας και παραδείγματα πολιτών από την αγορά των Ιωαννίνων και τις διαμαρτυρίες που του εξέφρασαν οι επαγγελματίες της πόλης, επισημαίνοντας στη συνέχεια: "Είναι ανήθικο να στέλνονται ειδοποιήσεις 5.000 ευρώ σε συνταξιούχους και κάποιοι άλλοι με τζίρο εκατομμυρίων, μέσω της περαίωσης, να καθαρίζουν με δύο-τρία πεντοχίλιαρα".

ΑΡΤΑ- Όλγα Γεροβασίλη: Ουσιαστική κοινωνική παρέμβαση με επίκεντρο τις ανάγκες των συμπολιτών μας


Δημόσιος ειλικρινής διάλογος με την κοινωνία, καθημερινή παρουσία και δράση στους χώρους δουλειάς και στα στέκια της νεολαίας, ουσιαστική κοινωνική παρέμβαση με επίκεντρο τις ανάγκες των συμπολιτών μας και την ανάπτυξη της περιοχής μας, διαφάνεια στην εξουσία" συνιστούν τα αναπόσπαστα χαρακτηριστικά της πολιτικής δράσης της υποψηφίου Δημάρχου Αρταίων Όλγας Γεροβασίλη, όπως τα περιέγραψε μιλώντας στην "Αυγή" για τη μεγάλη μάχη που δίνει να βρεθεί στον β' γύρο των εκλογών και να διεκδικήσει τη δημαρχία.

Όπως πληροφορούμαστε, ο συνδυασμός σας δίνει μεγάλη μάχη για να βρεθείτε στον β' γύρο. Αν κερδίσετε την πρώτη Κυριακή, με τι "όπλα" θα πολεμήσετε τη δεύτερη;

Τα όπλα όσων κατέρχονται σε εκλογές, για τη δική μας αυτοδιοικητική κουλτούρα, οφείλουν να είναι πάντα τα ίδια. Είναι αυτονόητο λοιπόν πως η εκλογική μας προσπάθεια και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο στηρίζεται ακριβώς στα ίδια χαρακτηριστικά: Δημόσιο ειλικρινή διάλογο με την κοινωνία, καθημερινή παρουσία και δράση στους χώρους δουλειάς και στα στέκια της νεολαίας, ουσιαστική κοινωνική παρέμβαση με επίκεντρο τις ανάγκες των συμπολιτών μας και την ανάπτυξη της περιοχής μας, διαφάνεια στην εξουσία. Και ασφαλώς αυτά δεν αποτελούν προεκλογικά «όπλα» αλλά καθημερινές πολιτικές συμπεριφορές και δράσεις σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας. Σε κάθε περίπτωση, είναι γνωστό σε όλους τους συμπολίτες μας, όποιον συνδυασμό και να ψηφίζουν, πως ο «πόλεμος» των εκλογών για εμάς, για τη "Δημοτική Αλλαγή" τελειώνει στις 7 Νοεμβρίου. Και το γεγονός πως όλοι γνωρίζουν ότι με όποιον ανθυποψήφιο δήμαρχο και να αναμετρηθούμε στον δεύτερο γύρο, η παράταξή μας στις 14 Νοεμβρίου θα είναι η κερδισμένη των εκλογών, είναι ένα επιπρόσθετο εφόδιο στην προεκλογική μας μάχη.

Η εμπειρία σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δεδομένη, όπως δεδομένη είναι και η γνώση σας πάνω στα ζητήματα και τα προβλήματα του Δήμου σας. Είναι όμως αρκετά αυτά τα εφόδια για μια αποτελεσματική διοίκηση και διαχείριση, με τις γνωστές παθογένειες, αλλά και τον ωχαδελφισμό που διακρίνουν και χαρακτηρίζουν τον σημερινό πολίτη;

Η σχέση μας με την Άρτα δεν είναι εκλογική, δεν εμφανιζόμαστε στο προσκήνιο κάθε τέσσερα χρόνια, η σχέση μας με την Άρτα είναι σχέση ζωής. Οι υποψήφιοι δημοτικοί μας σύμβουλοι, και οι παλιοί και οι νέοι που με αφορμή τον «Καλλικράτη» συντάχθηκαν στον κοινό μας αγώνα, δεν έχουν με την περιοχή μας περιστασιακή εκλογική σχέση, δεν έκαναν μεταδημότευση για να είναι υποψήφιοι, είναι άνθρωποι που μεγάλωσαν και ζουν εδώ, άνθρωποι που καθημερινά ανακατεύονται με την τοπική κοινωνία και νοιάζονται για τον τόπο μας. Η "Δημοτική Αλλαγή" δεν είναι πέρα και πάνω από την κοινωνία, είμαστε όλοι της ζωντανά κομμάτια της καθημερινής της λειτουργίας. Έτσι ο πολίτης γνωρίζει πολύ καλά πως εμείς δεν τον μετράμε σαν να είναι ένα στατιστικό εκλογικό μέγεθος. Ξέρει πολύ καλά πως εμείς τον εκτιμάμε ως ισότιμο συμπολίτη μας. Αυτή μας η αντίληψη, σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν είμαστε συγκυριακός εκλογικός συνδυασμός, αλλά υπαρκτή παράταξη με δωδεκαετή παρουσία και λειτουργία και διακριτή αυτοδιοικητική φωνή, με εμπειρία και βαθιά γνώση της αυτοδιοίκησης, μας κάνει να διαφέρουμε στα μάτια των συμπολιτών μας, τους κάνει να μας εμπιστεύονται και να μας δίνουν το προβάδισμα. Και αυτή τους η εμπιστοσύνη, σε συνδυασμό με το γεγονός πως ακόμα και όσοι δε στηρίζουν σήμερα τον αγώνα μας μάς αντιμετωπίζουν σαν δικούς τους ανθρώπους, είναι η πιο σοβαρή εγγύηση πως μετά την 1η Ιανουαρίου ο Δήμος Αρταίων θα συνεχίσει την αναπτυξιακή του πορεία σε καλά και σίγουρα χέρια.

Ένα προσωπικό σας μήνυμα για τους πολίτες της περιοχής;
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, απ' την αμέσως επόμενη μέρα των εκλογών πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε πώς θα διοικηθεί καλύτερα ο νέος Δήμος Αρταίων, από την 1η Ιανουαρίου, πώς θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας για ισόρροπη ανάπτυξη και των πέντε Δήμων, ώστε να κάνουμε τον νέο Δήμο Αρταίων ενιαίο, δυνατό, σύγχρονο και λειτουργικό.Και ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι μόνο ένας, αυτός ο δρόμος είναι μονόδρομος. Αντισταθείτε στην επίθεση που θα επιχειρήσουν την τελευταία αυτή εβδομάδα, στους εκβιασμούς και τα ταξίματα. Είναι η παλιά συνταγή που μπαγιάτεψε πια. Παίζουν το τελευταίο τους χαρτί, τάζουν γνωρίζοντας πως δεν μπορούν πια να διορίσουν και εκβιάζουν γνωρίζοντας πως σε δεκαπέντε μέρες δεν θα έχουν καμία εξουσία. Πιστέψτε το και δώστε και σ’ αυτούς να καταλάβουν πως είναι αδύναμοι.Ψηφίστε και στείλτε στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο τους ανθρώπους της "Δημοτικής Αλλαγής", τους πραγματικά δικούς σας ανθρώπους, που μαζί με μένα θα είναι συνεχώς δίπλα σας και θα δίνουν καθημερινά τη μάχη για να αναπτύξουμε την περιοχή μας και να καλυτερέψουμε τις ζωές όλων μας.

 Ανακοίνωση Δημοτικής Αρχής κατά Δ.Γεωργακοπούλου


Με σκληρή ανακοίνωση απαντάει ο Δήμος Ιωαννιτών σε δηλώσεις που έκανε η περιφερειάρχης Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα, κατά τη συνάντησή της με τον Φίλιππα Φίλιο: "Με πρωτοφανή εμπάθεια και ανεξήγητο μένος εναντίον της Δημοτικής Αρχής, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, παρενέβη χτες απροκάλυπτα στον προεκλογικό αγώνα. Η διορισμένη εκπρόσωπος της Κυβέρνησης έχει παρερμηνεύσει το ρόλο της, που είναι να προωθεί, να εγκρίνει ή όχι τις μελέτες του Δήμου για έργα και στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμος Ιωαννιτών είχε και έχει ολοκληρωμένες μελέτες και προτάσεις.Αυτός είναι ο θεσμικός της ρόλος, αυτή είναι η δουλειά της κι όχι να επιτίθεται αναίτια εναντίον της Δημοτικής Αρχής, συνεργαζόμενη με το μόνιμο υποψήφιο δήμαρχο.Η προσπάθειά της να λειτουργήσει ως δεκανίκι του πολιτικού καιροσκόπου, που μέχρι χτες έβριζε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τώρα το εναγκαλίζεται, είναι αστεία".

Δήλωση Θ. Οικονόμου για τις εκλογές


Σε δήλωσή του ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου, αναφέρει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου: «Σε αυτές τις εκλογές, οφείλουμε όλοι να προσέλθουμε στις κάλπες με την ωριμότητα που απαιτούν οι καιροί. Ξέρουμε ότι η Ελλάδα με σταθερότητα και στρατηγικό σχεδιασμό μπορεί να τα καταφέρει, δικαιώνοντας τις μεγάλες θυσίες και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που επιμένουν να θέλουν την Ελλάδα καθηλωμένη στο μέτριο, το λίγο και το εύκολο. Δέσμια σε λιποτάκτες της πολιτικής, λιποτάκτες της ευθύνης.Πριν ένα χρόνο, πήραμε μια καθοριστική απόφαση: να προχωρήσουμε μπροστά.Την Κυριακή ψηφίζουμε όλοι για το συμφέρον του τόπου μας, αλλά και τη δυναμική που χρειάζεται η χώρα για να αμυνθεί απέναντι στην κρίση.Αποφασίζουμε με ποια πρόταση, με ποια πολιτική και με ποια πρόσωπα θα απαντήσουμε στο μοναδικό πραγματικό δίλημμα αυτής της περιόδου. «Θα βγούμε ή όχι από την κρίση;»