Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2010

Ο ΜΟΝΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑ… ΠΕΤΣΙΝΑ ΧΑΡΤΙΑ


Φαίνεται ότι όλα τα κοπάδια στο νομό Ιωαννίνων έχουν μέχρι 149 γιδοπρόβατα ή 3 αγελάδες κ.ο.κ με βάση τη νομοθεσία του 1995 όπως αρέσκεται να διατυμπανίζει ο Μονάρχης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων. Έτσι όταν το κοπάδι είχε παραπάνω ζώα έβγαζε απόφαση καθορισμού (π.χ. 3 x 149 )κ.ο.κ.Ήρθε όμως ο φίλος του τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κοντός, το 2008 και άλλαξε τη νομοθεσία ώστε να σταματήσουν αυτές οι «μαιμουδιές».Ο Μονάρχης δεν κατάλαβε τίποτα ακόμα και συνεχίζει το βιολί του.Τώρα όμως που οι κτηνοτρόφοι πηγαίνουν στην ΕΑΣΙ για να υποβάλλουν αίτηση για τα μικρά σχέδια βελτίωσης μένουν με τα «πέτσινα» χαρτιά στα χέρια.Τα ίδια δυστυχώς θα αντιμετωπίσουν και στην επιδότηση της ενιαίας ενίσχυσης.Τότε ποιοι θα απολογηθούν στους κτηνοτρόφους, αυτοί που τήρησαν τη νομιμότητα ή ο Μονάρχης ως άλλος «ψεύτης βοσκός»;
ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΕΒΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ … ΝΟΥΜΕΡΑ ΨΗΦΩΝ.
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ!!!!!!!!!


ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Επισκέψεις Φ.Φίλιου σε Δημοτικά Διαμερίσματα του Περάματος


Στα δημοτικά διαμερίσματα της Αγίας Μαρίνας, της Κρύας και της Αμφιθέας, περιόδευσε χθες το βράδυ ο επικεφαλής της Ενότητας Πολιτών και υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.Ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε αναλυτικά στην οικονομική πρόταση που καταθέτει και η οποία αποτελεί την μοναδική διέξοδο στα σημερινά συσσωρεμένα προβλήματα του Δήμου Ιωαννιτών.Από την Κρύα ο κ. Φίλιος καταδίκασε τον λαϊκισμό και τις αόριστες υποσχέσεις του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκου Γκόντα σχετικά με την απαλλαγή της περιοχής από τους αυστηρούς όρους του Διατάγματος Ζαγορίου και θύμισε ότι με τον ίδιο ακριβώς λαικισμό αντιμετώπισε τους κατοίκους του Νεοχωρόπουλου, των Μαρμάρων και του Σταυρακίου, όταν υπόσχονταν την ένταξη στο σχέδιο πόλης 14 χιλιάδων στρεμμάτων. Αποτέλεσμα ήταν στα οκτώ χρόνια της θητείας του να μην ενταχθεί ούτε ένα τετραγωνικό.«Έχουμε εντοπίσει τα σημεία του Διατάγματος, που είναι μεν ευεργετικά για το Ζαγόρι, αλλά δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε δημοτικά διαμερίσματα του Περάματος. Θα εξεταστούν σε συνεργασία με το ΤΕΕ και με ιδιαίτερη προσοχή θα ετοιμαστεί πλήρης φάκελος που θα κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες. Θα εισηγηθούμε συγκεκριμένες τροπολογίες και τεκμηριωμένα θα διεκδικήσουμε την εφαρμογή τους», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.Στην Αμφιθέα, ο υποψήφιος δήμαρχος συζήτησε με τους κατοίκους αναλυτικά το θέμα της ανταλλαγής των οικοπέδων ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση της λίμνης, έργο απαραίτητο για την προστασία της.Εξήρε δε τις ενέργειες της δημοτικής αρχής Περάματος και του δημάρχου Μιχάλη Κασσή, αποτέλεσμα των οποίων είναι και η δημοπράτηση του μεγάλου έργου, προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά στην ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης.«Η προστασία της λίμνης επιτυγχάνεται με έργα και όχι με λόγια. Το μεγαλύτερο έργο που έγινε στην κατεύθυνση αυτή είναι το εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού. Σήμερα καθίσταται επιβεβλημένη η σύνδεση όλων των παραλίμνιων οικισμών με την μονάδα, όχι για να πετύχουμε μόνο την μέγιστη προστασία της λίμνης, αλλά και για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής. Υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής είναι να διασφαλίζει την σωστή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, πράγμα που η σημερινή δεν έπραξε και αποδεικνύεται από το πρόστιμο που υπεβλήθη στην ΔΕΥΑΙ, μετά τον έλεγχο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.

Νικητής στην Περιφέρεια ο Βαγγέλης Αργύρης


Τις εκλογές ανέκαθεν δεν τις έκριναν οι από καιρό αποφασισμένοι να ψηφίσουν κάποιο κόμμα, έναν υποψήφιο ή μια παράταξη, αλλά οι αναποφάσιστοι. Όσοι μετακινούνται και μάλιστα εν είδει ρεύματος και χειμάρρου την τελευταία στιγμή. Αυτοί είτε διευρύνουν μια νίκη και δίνουν χαρακτήρα θριάμβου, είτε της κόβουν τα φτερά και κάνουν την αποτυχία να φαίνεται σαν μισή επιτυχία και αντιστρόφως. Γι' αυτό και οι πολιτικές παρεμβάσεις οποιουδήποτε επιπέδου έχουν τη δική τους σημασία και επιρροή. Οι περισσότεροι πολίτες είδαν "κουμπωμένοι" τη ρήση Παπανδρέου ότι, αν χάσει τις περιφερειακές εκλογές, υπάρχει η διέξοδος της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Στόχος της διακαναλικής δεν ήταν οι αποφασισμένοι πολίτες, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που δήλωναν εκδρομείς, περιπατητές, σκεπτικοί ώς απορριπτικοί λόγω μνημονίου ή λόγω χρώματος πουκαμίσου που φορά ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ... Και "τα γάλατα έσφιξαν". Οι πασόκοι σε μεγάλο βαθμό συσπειρώθηκαν.Οι παρεμβάσεις που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά, που αλλάζουν το κλίμα και οδηγούν τους αναποφάσιστους να πάρουν θέση, δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλης εμβέλειας πρωτοβουλίες, όπως αυτή του πρωθυπουργού. Μπορεί να είναι κάτι που λειτουργεί σε τοπικό επίπεδο και να είναι καταλυτικό όχι για όλους τους υποψηφίους μιας παράταξης ή ενός κόμματος, αλλά για ένα πρόσωπο. Για παράδειγμα, η γνωστή υπόθεση του Νομαρχιακού Ξενώνα,και όσα αποκάλυψε ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος στην εκπομπή του,προσθέτει πόντους στην παράταξη Αργύρη στη μάχη της Περιφέρειας Ηπείρου.

Κλίμα αισιοδοξίας
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και αποκαλύπτει σήμερα το epirusgate, από μετρήσεις που διεξήγαγαν δύο μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων για λογαριασμό μεγάλου κόμματος,η νίκη του Βαγγέλη Αργύρη στην Περιφέρεια Ηπείρου είναι δεδομένη. Είναι δε χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ότι η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ,αρχίζει και ανεβαίνει θεαματικά. Επίσης, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών,ο κ.Αργύρης κερδίζει και το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων,που είναι πλέον πολύ λιγότεροι σε σχέση με προηγούμενες έρευνες. Το βέβαιο πάντως είναι,πως η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στα Γιάννενα,θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τα ποσοστά συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.Στόχος του Β.Αργυρη και των συνεργατών του,είναι στον πρώτο γύρο των εκλογών η παράταξη να διαθέτει μια καθαρή πολιτική διαφορά.

Επίσκεψη του Κώστα Αρβανίτη στο ΙΓΜΕ - Παράρτημα Πρέβεζας


Επίσκεψη στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) - Παράρτημα Πρέβεζας με εμβέλεια την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα, πραγματοποίησε κλιμάκιο του συνδυασμού του Βαγγέλη Αργύρη ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ με επικεφαλής τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αρβανίτη, και περιφερειακούς συμβούλους.Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα συνεργασίας, συμμετείχαν εκ μέρους του ΙΓΜΕ ο Διευθυντής του παραρτήματος Βαγγέλης Νικολάου καθώς και ο αναπληρωτής διευθυντής Παναγιώτης Πάσχος, ενώ έγινε και συζήτηση και με εργαζομένους στο παράρτημα.Ο διευθυντής του παραρτήματος παρουσίασε την αποστολή του ΙΓΜΕ που λειτουργεί θεσμοθετημένα ως σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα έρευνας και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας περιλαμβανομένων και των νερών και αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του παραρτήματος του Ινστιτούτου για την Ήπειρο και την Πρέβεζα.Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη σύνταξη των γεωλογικών χαρτών, στην έρευνα και καταγραφή του υδάτινου δυναμικού για το υδατικό διαμέρισμα της Ηπείρου, το οποίο όπως τόνισε είναι πλεονασματικό και δίνει σημαντικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα στην περιοχή. Επίσης ανέφερε τις δραστηριότητες του παραρτήματος για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καταστροφικών φαινομένων (καθιζήσεις, κατολισθήσεις κ.α.). Τέλος ξενάγησε τα μέλη του κλιμακίου στις υποδομές και τις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του παραρτήματος, οι οποίες έχουν πολύ σημαντικό επίπεδο οργάνωσης, παρά τις ελλείψεις σε στελεχιακό δυναμικό.Από την πλευρά του ο Κώστας Αρβανίτης αναφέρθηκε στη δυνατότητα συνεργασίας με το ΙΓΜΕ για το σχεδιασμό από την αιρετή Περιφέρεια του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικότερα την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, τη συμπλήρωση και ολοκλήρωση των ΧΥΤΑ και την προσπάθεια μετατροπής τους σε ΧΥΤΥ με την υποστήριξη συστημάτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.Επίσης αναφέρθηκε στη συνεργασία που προσβλέπει να έχει η αιρετή Περιφέρεια με το ΙΓΜΕ τόσο για την έρευνα και αξιοποίηση των ορυκτών πόρων όσο και στην αντιμετώπιση των καταστροφικών φαινομένων. Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη στενής συνεργασίας του παραρτήματος με τον υπό σύσταση νέο υποτομέα της Περιφέρειας για τη διαχείριση υδάτων αλλά και τα λοιπά ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα της Περιφέρειας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έρχεται την Τρίτη στα Γιάννενα

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ DU LAC

Ο Γιώργος Παπανδρέου έρχεται στα Γιάννενα την ερχόμενη Τρίτη σε μία κίνηση που φανερώνει τη μεγάλη σημασία που προσδίδει το κόμμα στο αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή. Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στο ξενοδοχείο Du Lac, ενώ λίγο πριν θα μιλήσει και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βαγγέλης Αργύρης.Λίγο πριν θα λειτουργήσουν τρία εργαστήρια για την κοινωνική, αναπτυξιακή και αγροτική πολιτική στα οποία ο κ. Παπανδρέου θα λάβει μέρος. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, όπως επίσης οι τοποθετήσεις του για φλέγοντα ζητήματα της περιοχής, όπως οι αργές διαδικασίες αποπεράτωσης της Ιόνιας οδού, το πρόβλημα της ανεργίας κ.α.

Μαραθώνιος
Το δικό του προεκλογικό μαραθώνιο διανύει ο πρωθυπουργός επιχειρώντας να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Το εγχείρημα του Καλλικράτη απέκτησε εσχάτως χαρακτήρα δημοψηφίσματος μετά τη «ρελάνς» του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος έθεσε το δικό του δίλημμα στους ψηφοφόρους. Ευδιάκριτα όρια για την επιτυχή έκβαση ή μη της κάλπης δεν προσδιορίστηκαν, αλλά έμφαση δίνει η κυβέρνηση στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους. Τέσσερις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο κ. Παπανδρέου θα έρθει στα Γιάννενα την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να γεφυρώσει τις όποιες διαφορές και να προλάβει τις διαφοροποιήσεις στελεχών και μελών του ΠΑΣΟΚ που εξακολουθούν να προκρίνουν την αντι-μνημονιακή ψήφο. Η τάση αυτή δεν είναι η μοναδική στο κυβερνόν κόμμα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν σημαντικές απώλειες στις κάλπες της 7ης Νοεμβρίου για τους «πράσινους» υποψήφιους.Η σύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών με την πορεία της χώρας στον οικονομικό ανήφορο που ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη, δείχνει, αν μη τι άλλο, την αγωνία του ίδιου του πρωθυπουργού για το εκλογικό αποτέλεσμα και την ψήφο ευθύνης που προτείνει. Στο όνομα των μεταρρυθμίσεων και με αφορμή τον Καλλικράτη, ο κ. Παπανδρέου στοχεύει στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε έχει διατυπώσει την άποψη πως τη συγκεκριμένη αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση μπορούν να την εφαρμόσουν μόνο όσοι πιστεύουν σε αυτήν. Αυτό, σε τοπικό επίπεδο συνεπάγεται τη στήριξη του υποψήφιου περιφερειάρχη Βαγγέλη Αργύρη, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους υποψηφίους δημάρχους που το ΠΑΣΟΚ στηρίζει στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών και κυρίως στο δήμο Ιωαννιτών. Μπορεί άραγε με την επίσκεψή του αυτή ο πρωθυπουργός να αποτρέψει τους ψηφοφόρους που έχουν αποφασίσει να επιλέξουν την αντιμνημονιακή ψήφο; Σίγουρα όχι.Όμως, υπάρχουν αρκετοί πολίτες που ανήκουν ακόμη στην κατηγορία του «δεν ξέρω-δεν απαντώ» και αυτοί θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα. Το θέμα είναι αν οι πολίτες έχουν την ίδια εκτίμηση και αν το μήνυμά τους στην κάλπη θα έχει χαρακτήρα στήριξης της οικονομικής πολιτικής ή θα αποτελέσει ψήφο διαμαρτυρίας. Στη δεύτερη περίπτωση το μόνο βέβαιο είναι ότι η τύχη του «Καλλικράτη» θα είναι αβέβαιη. Και θα φανεί αν οι κάλπες του Νοεμβρίου, σύμφωνα με την πρωθυπουργική λογική, ανοίξουν το δρόμο για νέες κάλπες ή πρόκειται για μια πολιτική «μπλόφα».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι


Πότε είναι άκυρο ένα ψηφοδέλτιο; Οι περισσότεροι απ’ τους ψηφοφόρους ξέρουν τα βασικά. Δηλαδή όταν μουτζουρώνεις το ψηφοδέλτιο ή έχει πάνω κάποια περίεργα σημάδια που ενδεχομένως δεν μπορείς να κατανοήσεις.Επίσης, οι ψηφοφόροι γνωρίζουν την περίπτωση να είναι άκυρο ένα ψηφοδέλτιο που τους έδωσε «ένας φίλος» σταυρωμένο, για να μην κάνουν καμιά… στραβή μέσα στην κάλπη.Παρόλα αυτά, πρέπει να προσέξουμε κι άλλα πολλά για να μη χαθεί η ψήφος, αφού πήραμε και την απόφαση για συμμετοχή στις τοπικές εκλογές, που μάλλον δεν ήταν και εύκολη ή συνοδευόμενη από τον ενθουσιασμό -οι παλαιότεροι θα το θυμούνται- των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων, όπως δείχνουν και όλες οι δημοσκοπήσεις.Τέλος πάντων, αν πρέπει οι ψηφοφόροι να προσέξουν μια φορά, οι δικαστικοί και εκλογικοί αντιπρόσωποι πρέπει να έχουν τα μάτια τους … δεκατέσσερα, όπως φαίνεται και από σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.Τα σημαντικότερα απ’ αυτά που πρέπει να προσεχθούν για να άκυρη μία ψήφος είναι:
1. Όταν υπάρχουν εγγραφές ή διαγραφές, κατά τη διάταξη του άρθρου 27, παρ. 7 του Ν. 3852/ 2010.
2. Αν έχει σχήμα, διαστάσεις ή μορφή που διαφέρουν, κατά τρόπο εμφανή, από τα οριζόμενα.
3. Αν έχει τυπωθεί σε χαρτί ή με μελάνι που το χρώμα του διαφέρει, κατά τρόπο εμφανή, από αυτό που ορίζεται.
4. Αν έχουν σημειωθεί σε οποιαδήποτε πλευρά του λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία, εφόσον αποτελούν διακριτικά γνωρίσματα, που παραβιάζουν με τρόπο προφανή το απόρρητο της ψηφοφορίας.
5. Αν βρεθεί στο φάκελο με ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια του ίδιου ή διαφορετικού συνδυασμού ή με λευκά.
6. Αν βρεθεί μέσα σε φάκελο, που δεν είναι σύμφωνος με τις ρυθμίσεις του άρθρου 46 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΔΚ, κυρωτ. Ν. 3463/ 2006, Α’ 114). Δηλαδή, εάν σημειωθούν πάνω στον φάκελο στίγματα, σημεία ή λέξεις που μπορούν να θεωρηθούν διακριτικά γνωρίσματα που παραβιάζουν με τρόπο προφανή το απόρρητο της ψηφοφορίας.
Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις για κάθε μία από τις ανωτέρω που το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί διαφορετικά, αλλά δεν πρέπει να σπαζοκεφαλιάζετε. Ας κρατήσουμε τη χαρακτηριστικότερη αυτών.Όπως η περίπτωση «με ψηφοδέλτιο που έχει εκτυπωθεί για άλλη δημοτική ή τοπική κοινότητα της ίδιας εκλογικής περιφέρειας, και βρίσκεται σε εκλογικό τμήμα άλλης δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, τότε λαμβάνονται υπόψη οι σταυροί προτίμησης για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, εφόσον έχουν τεθεί σύμφωνα με το άρθρο 27, παρ. 2 του Ν.3852/2010. Σε περίπτωση, όμως, που έχει εκτυπωθεί για άλλη δημοτική ή τοπική κοινότητα διαφορετικής εκλογικής περιφέρειας, τότε δεν λαμβάνονται υπόψη οι σταυροί προτίμησης για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Το ψηφοδέλτιο όμως προσμετράται υπέρ του συνδυασμού».

Γιάννης Παπαδημητρίου: Οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες εγκυμονούν ακόμα χειρότερες μέρες

Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΑΥΓΗ"

Τις επιπτώσεις του "Καλλικράτη" στις κοινωνικές δαπάνες επισημαίνει ο Γ. Παπαδημητρίου, υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου με την κίνηση "ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο" ("Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Ορμητήριο για την Ήπειρο") σε συνέντευξή του στην "Αυγή". Παράλληλα, σημειώνει την απολίτικη ατζέντα προσπαθούν να επιβάλουν οι υποψήφιοι που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και θίγει το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου στην Θεσπρωτία. Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο Γ. Παπαδημητρίου στο ζήτημα της προστασίας του υδάτινου πλούτου της Ηπείρου, την πιο πλούσιας σε νερό Περιφέρειας της Ελλάδας.

Πώς εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία στην Ήπειρο;
Οι επικεφαλής των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. προσπαθούν να επιβάλουν μια απολίτικη ατζέντα και να εμφανιστούν ως οι ικανότεροι διαχειριστές προβλημάτων. Είτε πρόκειται για τους τίτλους των παρατάξεών τους, όπως ο τουριστικού τύπου «Ήπειρος, τόπος να ζεις» ή ο στερούμενος κάθε έμπρακτης επιβεβαίωσης «Αξιοβίωτη ανάπτυξη» είτε για την επιμονή σε έργα και μελέτες είτε για τη ρητορεία για «καλάθια ποιοτικών ηπειρωτικών προϊόντων» και για ντόπιες ράτσες προβάτων, ο στόχος είναι η εξαφάνιση κάθε αναφοράς σε κοινωνικές συγκρούσεις και αντιτιθέμενα συμφέροντα για το μέλλον της Ηπείρου.Αυτό βέβαια συμβαδίζει με μια σφοδρή σύγκρουση «επί του προσωπικού», που τροφοδοτήθηκε από δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για δραστηριότητες του επικεφαλής της παράταξης της Ν.Δ. ασυμβίβαστες με την ιδιότητά του ως νομάρχη. Πάντως, παρά το κλίμα πόλωσης, και οι δύο παρατάξεις φαίνεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα συσπείρωσης.

Και η αριστερά;
Αν εξαιρέσει κανείς τη νεόκοπη συμμαχία Δημοκρατικής Αριστεράς - Πρασίνων, που προσπαθεί να περιορίσει τη σημασία του Μνημονίου, και εμείς και οι άλλες δύο παρατάξεις της αριστεράς (του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) αναδεικνύουμε τον κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα αυτών των εκλογών, των πρώτων μετά από την επιβολή του Μνημονίου. Το ζήτημα είναι, αν αυτή η επιλογή σημαίνει εγκατάλειψη κάθε προγραμματικού λόγου για την Περιφέρεια ή αν, όπως κάνουμε στο «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο», χρειάζεται να μιλήσουμε συγκεκριμένα και να επεξεργαστούμε, αν όχι ακόμη ένα πλήρες πρότυπο τουλάχιστον εναλλακτικές όψεις κοινωνικής οργάνωσης και ανάπτυξης, σε αλληλεπίδραση με τα κινήματα ενεργών πολιτών και τις επεξεργασίες τους.


Συμμερίζονται οι πολίτες της Ηπείρου την έμφαση στην απόκρουση του Μνημονίου;

Η ορθότητα αυτής της επιλογής και της ανάγκης μιας κεντρικής μάχης ενάντια στο Μνημόνιο και ενάντια στις πολιτικές σε βάρος των εργαζόμενων και υπέρ του κεφαλαίου επιβεβαιώνεται καθημερινά στις περιοδείες μας, τόσο από την οργή και την απόγνωση των πολιτών όσο και από την εικόνα αποσύνθεσης που εμφανίζουν η Αυτοδιοίκηση και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας. Διαλυμένες δημόσιες υπηρεσίες, κοινωνικές δομές και φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, πληθώρα συνταξιοδοτήσεων, απλήρωτοι συμβασιούχοι για πολλούς μήνες, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ραγδαία αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας. Η εφαρμογή του "Καλλικράτη" και οι προβλεπόμενες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες εγκυμονούν ακόμα χειρότερες μέρες. Αν δεν αντιδράσουμε, ο Μεσαίωνας είναι πιο κοντά από όσο φανταζόμαστε.

Πέρα από το Μνημόνιο, υπάρχει μια ατζέντα προβλημάτων της Ηπείρου που αναδεικνύετε και ποιό είναι το περιεχόμενό της;
Από το άδηλο μέλλον της κρατικοσυνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» μέχρι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και από τα μέτωπα της εκπαίδευσης μέχρι την κατασκευή του νοσοκομείου Πρέβεζας με ΣΔΙΤ, η αντίθεση ανάμεσα στα συλλογικά, δημόσια αγαθά και την ιδιωτική κερδοσκοπία διαπερνά σαν κόκκινο νήμα όλα τα κρίσιμα προβλήματα της Ηπείρου. Για μας ένα πολύ κρίσιμο θέμα είναι η προστασία του υδάτινου πλούτου της Περιφέρειας, της πιο βροχερής, αλλά και πιο πλούσιας σε νερό της Ελλάδας.Στο πρόσφατο παρελθόν δώσαμε σκληρούς αγώνες για την αποτροπή των καταστροφικών φραγμάτων στα ποτάμια μας και κυρίως στον Άραχθο, σήμερα χρειάζεται να στρέψουμε την προσοχή μας στη λεηλασία του υπόγειου υδάτινου πλούτου. Ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις εμφιάλωσης τα δύο-τρία τελευταία χρόνια έχουν δεκαπλασιάσει (!) τις αντλούμενες ποσότητες έναντι ευτελούς πάντοτε αντιτίμου, τα δημόσια δίκτυα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, που τροφοδοτούνται από τους ίδιους υδροφόρους ορίζοντες, εμφανίζουν προβλήματα το καλοκαίρι και το τοπικό σύστημα εξουσίας σχεδιάζει μεγαλεπήβολα τεχνικά έργα μεταφοράς νερού από μακριά.Κρίσιμα θέματα είναι ακόμη η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου και η ανάπτυξη δημόσιων συγκοινωνιακών μέσων σταθερής τροχιάς, η οριακή κατάσταση των οικοσυστημάτων του Αμβρακικού και της Παμβώτιδας, η ερήμωση των ορεινών περιοχών και πολλά ακόμη.

Πολλή συζήτηση έχει γίνει τελευταία για τον αγωγό φυσικού αερίου και για τη διέλευσή του από την Πέρδικα Θεσπρωτίας. Ποια είναι η θέση σας;
Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι το φυσικό αέριο θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Ηπείρου, η πραγματικότητα είναι ότι η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας προβλέπει ένα διεθνοποιημένο δίκτυο με τράνζιτ διέλευση του αερίου. Η χωροθέτηση του αγωγού και κυρίως του εργοστασίου συμπίεσης, με τους κινδύνους του, δίπλα στον οικισμό της Πέρδικας, στην καρδιά της ζώνης τουριστικής ανάπτυξης της Θεσπρωτίας, όπως την χαρακτηρίζει και το Χωροταξικό Σχέδιο της Ηπείρου, συνιστά άσκοπη θυσία μιας ολόκληρης περιοχής στον βωμό του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.Αξίζει να θυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ αθέτησε την προεκλογική του δέσμευση για αποφυγή της συγκεκριμένης ζώνης και αναζήτηση εναλλακτικής λύσης έξω από αυτή. Εμείς θα στηρίξουμε και μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου και έξω από αυτό τις κόκκινες γραμμές των κατοίκων της Πέρδικας.

Μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων


Μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, ενώ παράλληλα συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων στα δικαστήρια όλων των βαθμών. Την ίδια στιγμή οι προσδιορισμοί εκδίκασης των υποθέσεων στην Πρωτεύουσα γίνονται πλέον το δεύτερο εξάμηνο του 2014.Στην όλη αυτή αρνητική εικόνα που παρουσιάζει η Δικαιοσύνη, έρχεται να προστεθεί και ο μεγάλος αριθμός των αναβολών εκδίκασης των υποθέσεων που δίνονται και ειδικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας.Οι καθυστερήσεις στους προσδιορισμούς των υποθέσεων και στην καθαρογραφή των υποθέσεων αναμένεται να αυξηθούν, μετά την μαζική αποχώρηση, λόγω λήξεως των συμβάσεων των εργαζομένων στις γραμματείς των δικαστηρίων υπό καθεστώς μαθητείας (stage), ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2011 αναμένεται να γίνουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης 148 προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων.

Μέσα στο Νοέμβριο οι αποφάσεις για τη φορολογία


Εντός του Νοεμβρίου η κυβέρνηση αναμένεται να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της για τη φορολογία που θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2011. Πρόκειται για αποφάσεις που αφορούν τις μετατάξεις προϊόντων από τον συντελεστή 11% σε υψηλότερο καθώς και τη φορολογία των ΙΧ αυτοκινήτων. Οι μετατάξεις προϊόντων από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23% προβλέπονται στο μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή από 1.1.2011 και να εισπραχθούν συνολικά σε ετήσια βάση 1 δις ευρώ.Στο πλαίσιο αυτό ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν διάφορα σενάρια όπως η μετάταξη προϊόντων από τον συντελεστή 11% σε έναν ενδιάμεσο μικρότερο συντελεστή από το 23%. Οι αποφάσεις για το θέμα αυτό αναμένεται να "κλειδώσουν" μετά και από τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν με την Τρόικα η οποία θα έλθει στην Ελλάδα εντός του Νοεμβρίου για τον προγραμματισμένο έλεγχο της πορείας της ελληνικής οικονομίας ενόψει και της έγκρισης της τρίτης δόσης του δανείου.Στα ΙΧ αυτοκίνητα η πρόταση που μελετάται στο υπουργείο Οικονομικών είναι η μείωση των τελών ταξινόμησης που θα φθάνει μέχρι και τα αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού. Με τον τρόπο αυτόν στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι θα δοθεί ανάσα στην αγορά αυτοκινήτου που μαστίζεται από την κρίση καθώς έχουν μειωθεί δραματικά οι πωλήσεις στον κλάδο.

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την αναβολή τουλάχιστον για ένα εξάμηνο της αύξησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

Από 1η Νοεμβρίου το νυχτερινό της ΔΕΗ


Από 1η Νοεμβρίου 2010 έως την 30η Απριλίου 2011, θα ισχύσει, φέτος, όπως κάθε χρόνο, η ρύθμιση για τους πελάτες, που κάνουν χρήση του μειωμένου (νυχτερινού) οικιακού τιμολογίου, με τμηματικό ωράριο (15:30-17:30 και 02:00-08:00), όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ΑΕ (ΔΕΗ ΑΕ).Οι καταναλωτές, που επιθυμούν να έχουν περισσότερη ενημέρωση για το θέμα αυτό, μπορούν να ζητήσουν τα σχετικά πληροφοριακά έντυπα από τα αρμόδια γραφεία της ΔΕΗ στην περιοχή τους ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΔΕΗ (www.dei.com.gr/Σπίτι/Οικιακά Τιμολόγια/Νυχτερινό Τιμολόγιο Οικιακής Χρήσης).

Χειμερινή ώρα από τα ξημερώματα


Στους χειμερινούς ρυθμούς μπήκε από τα ξημερώματα η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς άλλαξε η ώρα, η οποία ουσιαστικά επανέρχεται στα κανονικά της επίπεδα.Έτσι, από τις 4 τα ξημερώματα, οι δείκτες των ρολογιών δείχνουν μία ώρα πίσω, δηλαδή 3.Αρκετοί συνάνθρωποί μας, όμως, δε χρειάζεται να νοιαστούν γι' αυτό, απλούστατα επειδή έχουν πάψει να φοράνε ρολόι στο χέρι τους.Σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα, περίπου ένας στους επτά ανθρώπους δεν φοράει πια ρολόι χειρός και η βασική αιτία είναι η τεχνολογία, η οποία προσφέρει πολλές εναλλακτικές επιλογές για να βλέπει κανείς την ώρα, μέσα από το κινητό του, το iPod του, το iPad του, τον φορητό υπολογιστή του και διάφορα άλλα ηλεκτρονικά «γκάτζετ».

Επίσκεψη του συνδυασμού « Μαζί και αύριο!» στο Κέντρο Πρόληψης Ν. Άρτας, Καλόβατο, Κωστακιοί, Κεραμάτες


Χθες το πρωί, ομάδα του συνδυασμού «Μαζί και αύριο!» επισκέφθηκε το Κέντρο Πρόληψης Ν.Άρτας. Όπου και ενημερώθηκαν από την υπηρεσία για τα θέματα πρόληψης ναρκωτικών ουσιών, αλκοόλ, ψυχικές και μαθησιακές διαταραχές που αφορά γονείς και παιδιά. Τέθηκε επίσης το θέμα ενημέρωσης στα σχολεία, όπου είναι αρκετά δύσκολο να γίνει αφού το Υπουργείο Παιδείας δεν επιταχύνει τις διαδικασίες υλοποίησης τέτοιων ενημερώσεων.Το βράδι ο Χρήστος Παπάζογλου μαζί με υποψήφιους Συμβούλους του επισκέφθηκε τα χωριά Καλόβατο, Κωστακιούς και Κεραμάτες. Σε συνομιλίες που είχε με τους κατοίκους τόνισε πόσο σημαντικό είναι η καθαριότητα και ο φωτισμός των περιοχών αυτών καθώς επίσης τοποθετήθηκε και για το πρόβλημα που δημιουργείται με τους μετανάστες καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι φιλοξενίας και συγκέντρωσης τους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να φοβούνται τις αντιδράσεις τους. Επεσήμανε δε τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του συνδυασμού του και πως μαζί με τους Συμβούλους του θα σταθεί δίπλα στον κάθε πολίτη, αφού για τον ίδιο και τον συνδυασμό του προτεραιότητα έχει ο άνθρωπος.